Page 1

ARRANGEMENTER, OPLEVELSER OG LÆRING FOR BØRN OG VOKSNE

Efterår 2019

Overskrift

Overskrift

Overskrift

Brødtekst

Brødtekst

Brødtekst

UGEDAG x/x kl. x–x.00 Sted. pris kr.

UGEDAG x/x kl. x–x.00 Sted. pris kr.

UGEDAG x/x kl. x–x.00 Sted. pris kr.


Biblioteket er fyldt med

nærvær* * Vi arbejder hver dag for at skabe

et rart bibliotek, et mødested, hvor alle har lyst til at komme, og hvor alle kan finde de udfordringer, oplysninger og oplevelser, de har brug for. På biblioteket er der frihed og tid til at danne din egen mening og høre andres.

2

Det sker på biblioteket


Biblioteket er fyldt med… Lige bag hovedbiblioteket finder du Dronning Margrethes Vej. Sådan har vejen heddet siden 1954. Dengang fandtes der kun én Dronning Margrethe, nemlig den første. Vejen er altså opkaldt efter Dronning Margrethe den første af Danmark (1353-1412). Hun var en fantastisk stærk kvinde, der regerede over hele Norden. Hende, og andre af middelalderens alfakvinder kan man høre mere om når biblioteket i slutningen af august åbner dørene for Middelalderlitteratur på Varde Bibliotek, der er en endagsfest under årets Middelalderfestival. Litteratur og viden var i middelalderen kun forbeholdt de adelige. Den slags er heldigvis ikke længere tilfældet – og deltager du i bibliotekets Middelalderdag, skal du ikke blive overrasket, hvis du alligevel får lov til at føle dig lidt kongelig. Selvom læsning og bøger i middelalderen kun var forbeholdt de gejstlige, var der heldigvis masser af historier, overtro og eventyr, der fandt vej til almuen og bønderne. Også her på egnen. Hold derfor godt øje med Biblioteksbussen, når den i september rykker ud i hele kommunen. Med sig har bussen en vaskeægte forfatter og rimsmed, der fortæller lokale sagn fra Billum, Oksbøl, fra Lunde og fra Outrup. Hør blandt andet om kommunens kloge mænd og koner, om afhuggede hoveder, mælk der ikke vil blive til smør, forhekset korn og meget andet. Til oktober er der fest i Ølgod! I år er det nemlig 40 år siden, man slog dørene op for byens kulturhus. Biblioteket, Varde Museum, Kulturhusets Venner og mange andre arrangerer et brag af en festaften, men også

en festdag med noget for alle. Biblioteket er for alle! Også de ordblinde. Hvad vil det sige at være ordblind, og hvordan håndterer man sin ordblindhed? Under den internationale ordblindeuge (uge 40) giver biblioteket nogle af svarene. Her kan du også høre de lokale læsevejledere og –konsulenter fortælle om deres indsatser for ordblinde på skolerne i Varde Kommune. Hold i øvrigt øje med bibliotekets aktualitetsprogram. I efteråret kan du hente endnu mere information og inspiration – dette gælder både dig, der måske vil gøre en ekstra indsats for klimaet, og dig, der interesser dig for dine egne, din familie eller dine venners hukommelsesproblemer. Biblioteket samarbejder nu mere end nogensinde med de lokale foreninger og folkeoplysningsforbund. I efteråret afholdes der bl.a. et stort klimaarrangement på Campus, som både AOF, FOF, LOF og biblioteket står bag. Biblioteket er der for dig – overalt – både på skoler, i haller, Karlsgårdedagen, på din iPad eller computerskærmen.

Første gang 13/9 Bogbar

16/11 Alice i Eventyrland

Indhold ARRANGEMENTER........ 4 FÆLLESSKABER.. .......... 34 SKOLEKATALOG. . ......... 38 KALENDER . . ..................... 47

Velkommen på biblioteket.

Mads Sørensen Formand for Udvalget for Kultur og Fritid Medlem af Kulturudvalget i Danmarks Biblioteksforening Forord

3


Syng dig glad: Morgensang i Kulturhuset

Biblioteksbussen deltager i Varde Å-dag

Kom i godt humør, og få stemmebåndene rørt. Vi synger højskolesange og salmer – også sange efter deltagernes ønsker. Vi varmer op med en kop kaffe. Ved pianist og korleder Bente Roager Knudsen.

Bibblioteksbussen holder ved Varde Å i Hodde (Hesselbro på Hesseldalvej) kl.10–16. I Biblioteksbussen kan du låne net og spande og gå på jagt i naturen, og bagefter kan du med lup undersøge dagens fund i Bibliotekstbussen, hvor du også kan låne bøger om naturen.

MANDAG 12/8 kl. 8.45–9.45 MANDAG 9/9 kl. 8.45–9.45 MANDAG 7/10 kl. 8.45–9.45 MANDAG 11/11 kl. 8.45–9.45 MANDAG 9/12 kl. 8.45–9.45 Ølgod Kulturhus. 20 kr. pr. gang – Husk tilmelding.

4

Det sker på biblioteket

Middelalder-talks Oplev fem koncentrerede bomber af viden, når biblioteket i samarbejde med middelalderfestivallen præsenterer fem mini-talks om middelalderen. Hver oplægsholder har 10 minutter til at fortælle det mest interessante, sjoveste eller vigtigste om lige præcis deres middelalderemne. Bliv klogere på middelalderkirker, ravs betydning i middelalderen, middelalderens efterliv i litteratur som Game of Thrones og mere! I samarbejde med bl.a. Varde Museum

SØNDAG 18/8 kl. 10–16.00 Hodde, Varde Å-dag.

TORSDAG 29/8 kl. 19–20.00 Varde Bibliotek.


Kvindeliv i Middelalderen ved Birgitte Jørkov

Middelalderlitteratur på Varde Bibliotek Litteratur og viden var i middelalderen forbeholdt de adelige eller gejstlige. Det er heldigvis ikke længere tilfældet, men deltager du i bibliotekets litteraturdag i anledning af Varde Middelalderfestival, får du alligevel lov at føle dig lidt kongelig. Brug alle dine sanser, når biblioteket inviterer til en dag med både syns-, smags- og lydindtryk fra middelalderens kulturelle verden.

Program 10.00–10.30 Fællessang med danske folkeviser og smagsprøver på franske folkeviser ved Jeannet Ulrikkeholm 10.30–11.15 Kvindeliv i middelalderen ved forfatter Birgitte Jørkov 11.15–11.30 Pause 11.30–12.30 Fantastiske og morsomme fortællinger fra middelalderklassikeren Dekameron ved Jeannet Ulrikkeholm 12.30–13.00 Lækker middelalderfrokost 13.00–13.30 Middelalderens spisebord ved Annette Herbst, Historicum 13.30–13.40 Pause 13.40–15.10 Rigets Frue og Kalmarunionens historie ved Maria Helleberg 15.10

Musikalsk overraskelse og afgang til festivalpladsen

LØRDAG 31/8 kl. 10.00

Varde Bibliotek.

Kvindeliv i middelalderen var lige så broget som nu. De arbejdede, elskede, foragtede, grinede og håbede – akkurat som vi gør i dag. Kvinder fylder ikke meget i historiebøgerne. Men de var halvdelen af historien og havde del i magten og de store begivenheder. Forfatter Birgitte Jørkov fortæller om de virkelige kvinder, hun har mødt i skriftlige kilder og skrevet om i sine historiske romaner – magtfulde, magtesløse, dygtige, knap så dygtige, adelskvinder og bykvinder.

Margrethe den første og Kalmarunionens historie ved Maria Helleberg Som skaberen af Kalmarunionen er Margrethe 1. Danmarks største politiske begavelse. Men hvordan var hun? Og hvad tænkte hun? De historiske romaners dronning, Maria Helleberg, vil med udgangspunkt i sin bog "Rigets frue" fortælle hele den storslåede, sørgelige beretning om unionens fødsel, sejr, krise og undergang. Det bliver et fascinerende indblik i kongers og stormænds beskidte magtintriger, der i stedet endte med at splitte de nordiske lande.

Middelalderens spisebord ved Annette Herbst fra Historicum Hør den spændende fortælling om boligens vigtigste møbel "vort elskede spisebord", og om hvilke spisebords­ traditioner, vi har fastholdt igennem næsten 800 år. Alle sanser bringes i spil, og vi føres tilbage i tiden, til dengang vi begyndte at sætte os til bords og indtage et måltid. Det handler om traditioner, som fortæller mere om os i dag, end vi måske lige er klar over.

Fantastiske og morsomme fortællinger fra middelalderklassikeren Dekameron ved Jeannet Ulrikkeholm Den store italienske forfatter Boccaccio (13131375) skrev værket "Dekameron", der består af 100 fantastiske noveller. Rammen for værket er pesten, der ramte Firenze i 1348 og kostede mere end 100.000 livet. I "Dekameron" flygter ti unge mennesker ud af den kaotiske by til et landsted. Her vil de fordrive tiden med at fortælle hinanden historier – ti historier hver dag i ti dage. Jeannet Ulrikkeholm fortæller om tilblivelsen af "Dekameron" samt genfortæller nogle af de fantastiske, morsomme historier og krydrer det med middelalderviser.

150 kr. inkl. frokost Det sker på biblioteket

5


Wadden Tide Gå på opdagelse, når danske og internationale kunstnere udstiller værker i klitterne og på stranden ved Blåvandshuk. Wadden Tide 2019 fortolker det særegne ved kulturen og naturen ved Vadehavet samt den østatlantiske trækfuglerute fra Island til Sydafrika – en trækrute, som gør stop ved Blåvandshuk. I udstillingen kan du opleve store som små værker, værker som udfordrer, hvad kunst kan i naturen, og værker der inddrager til debat. Den er til for dem, der gerne vil overraskes, opleve stemninger og steder, der normalt ikke byder på kunstneriske udtryk. Udstillingen sætter yderligere sine spor rundt i kommunen med arrangementer, aktiviteter og kunst i september måned.

31/8–29/9

6

Blåvandshuk ved fyret.

Det sker på biblioteket

Strandbreden rykker ind i byen Varde Torv omdannes i løbet af september til strandbred med sand, liggestole og oplevelser for små og store.

Biblioteksbussen rykker ud til børnehaver med lokale sagn – onsdag 11/9 og torsdag 12/9. Forfatter og rimsmed Mikkel Nordin Frost har genfortolket lokale sagn fra Billum, Oksbøl, Outrup og Lunde. Mikkel fortæller om kommunens kloge mænd og koner, afhuggede hoveder, mælk der ikke vil blive til smør, forhekset korn og meget andet. Hold øje med vores hjemmeside for mere info.

Nordisk forfatteraften: Einar Már Guðmundsson Drømme, nordlys og regnvejrsdage i Reykjavik er væsentlige og genkommende elementer i islandske Einar Már Guðmundssons omfangsrige og vidtløftige forfatterskab. I digte, noveller og romaner udfolder han historier om det islandske folk gennem de seneste 100 år. Poesi og realisme går hånd i hånd i de humoristiske bøger, der alle er rundet af forfatterens utrættelige samfundsengagement. Litteraturpriser: Nordisk Råds Litteraturpris, 1995. Karen Blixen Prisen, 1999. Det Svenske Akademis Nordiske Pris, 2012. I samarbejde med Foreningen Norden.

Fotoudstilling om Wadden Tide – en stedsspecifik skulpturudstilling ved Vadehavet I perioden 10/10 til 26/11 kan du gense hele udstillingen i Tim Johnsons fotografier på Ølgod Bibliotek og Kulturhus. Kulturhuset har åbent alle dage kl. 7–23.

TIRSDAG 3/9 kl. 19.00 55 kr.

Smedeværkstedet.


Kulturhusets 40 års jubilæum Fejring af Kulturhusets 40 års jubilæum for Kulturhusets brugere, foreninger og borgere. Med støtte fra Varde Kommune. Ølgod Bibliotek og Kulturhus.

FREDAG 6/9 kl. 19.00 F estaften for borgere og brugere med festtaler og koncert ved trioen "Zenobia". Trioen består af sangerinden Louise Støjberg, harmonikaspilleren Mette Kathrine Jensen og pianist Charlotte Støjberg. De fortolker den danske sang-, salme- og visetradition stemningsfyldt og forførende. LØRDAG 7/9 Kl. 11.00 Åbning af særudstilling om Kulturhusets historie i Lindbjergsalen Ølgod Museum ved Ølgod-Strellev Lokalhistoriske Arkiv og Ølgod Museumsforening Kl. 10–11.00 "Pigen med Paraplyen". Koncert for børn- og børne­familier med Julie Wieland og band bestående af sangerinden Julie Wieland, pianist Anne Geertsen, Benjamin Kirketerp på bas og Uffe Birk på percussion. Børnene tages med ind i et eventyrligt og vidunderligt univers. For de 3-8 årige. Kl. 11–14.00 Foreninger præsenterer deres aktiviteter på stande. Kl. 14–15.00 Fællessang. Ølgod borgere præsenterer deres yndlingssange. Kl. 10–14.00 Elever fra Musik & Billedskolen sætter huset i feststemning. Kl. 10–14.00 Aktiviteter i biblioteket lørdag og åbent med bemanding. Rundvisninger i Konserveringscenter Vest. FREDAG–LØRDAG Biletter til koncert med trioen "Zenobia" og "Pigen med Paraplyen" kan KUN købes på Varde Biblioteks hjemmeside. Center for

Dit Museum Ølgod

Bevaring af Kulturarv

Det sker på biblioteket

7


Karlsgårdedagen

Menneskebiblioteket

Biblioteksbussen deltager i Karlsgårdedagen. Vi holder mellem Tambours Have og Rolandshytten ved grødefanget. I Biblioteksbussen kan du låne net og spande og gå på opdagelse i naturen, eller deltage i vores quiz. Vi pakker bussen med naturbøger.

Se din egen fordom i øjnene! Menneskebiblioteket – en samling af almindelige mennesker med ualmindelige livserfaringer – besøger igen Varde Bibliotek. I op til 30 minutter kan du låne et menneske fra en minoritetsgruppe til samtale, hvor du må spørge om alt: Kan psykisk syge være gode forældre? Ødelægger alkoholikere altid familiefesten? Ideen til menneskebiblioteket opstod i 2000 og har i dag bredt sig til mere end 80 lande. Menneskebiblioteket Vest er den eneste danske afdeling uden for København.

SØNDAG 8/9 Biblioteksbussen deltager kl. 10–16.00 Karlsgårde Sø.

8

Det sker på biblioteket

MANDAG 9/9 kl. 19.00

Varde Bibliotek.

Litteratur lige ud ad landevejen Tidl. sognepræst Hans Vestager læser op og fortæller. Efterårets bøger er: • Hanne Marie Svendsen: "Mellem regndråber" • Puk Elgård: "Se mor, jeg danser" • Marie Brixtofte: "Kun når det regner" • Rolf Bagger: "Grøn himmel" Biblioteket giver kaffe.

TORSDAG 12/9 kl. 15–16.45 TORSDAG 10/10 kl. 15–16.45 TORSDAG 14/11 kl. 15–16.45 TORSDAG 12/12 kl. 15–16.45 Ølgod Bibliotek.


3–4 år + 5–6 år

Rytmisk legestue for børn med en voksen

Bogbar Bibliotekets personale præsenterer igen en stribe af aktuelle og interessante emner, der er med til at krydre dit efterår. Kig forbi til et glas vin, hyggeligt fællesskab, og tag inspireret videre. BogBar – Varde 13/9 kl. 17 Islandsk litteratur. Einar Már Guðmundsson – og noget der ligner. 4/10 kl. 17 Optakt til Nobelprisen. Om historien bag og om vindere og tabere. 6/12 kl. 17 Bogbar – Æwentyr fra hele verden. Der var engang et eventyr, eller var der? Højtlæsning og fortællinger fra hele verden. BogBar – Agerbæk 25/9 kl. 17 Nyere romaner og fagbøger

Kent Stenstrup fra LOF arbejder med de gamle sanglege, som hører julen til, Bro Bro Brille og alle de andre kendte. Undervejs skal vi prøve forskellige rytmeinstrumenter og øve kunsten i at holde takten. Vi synger, spiller, danser, tumler, fantaserer og leger med musikken. Vi oplever glæden ved sang og musik sammen med andre musikglade børn og voksne. De voksne får genopfrisket gode gamle børnesange. Undervisningen tager udgangspunkt i aldersgruppen, så sprog, sanser, motorik og musiske evner stimuleres og udvikles. Billetter www.lof.dk/sydvest

BogBar Special – Varde (tilmelding nødvendig) 15/11 kl. 17 Ahmad Joumaa: Arabisk litteratur ONSDAG 25/9 kl. 17.00 Agerbæk Bibliotek. Alle er velkomne. FREDAG 13/9, 4/10, 15/11 og 6/12 kl. 17.00 Varde Bibliotek. Alle er velkomne (15/11 Pris: 55 kr. Tilmelding nødvendig).

FØRSTE GANG TIRSDAG 3–4 år 17/9 kl. 14–14.55 FØRSTE GANG TIRSDAG 5–6 år 17/9 kl. 15–15.55 750 kr. for hele kurset Varde Bibliotek. Det sker på biblioteket

9


Familysearch – mormonkirkens hjemmeside FamilySearch.org er blandt verdens største og mest brugte genealogiske hjemmesider. Hjemmesiden indeholder uanede mængder af data, og der kommer hele tiden nyt til. Anne Margrethe Krog Thomsen, der er slægtsforsker og foredragsholder, vil fortælle os om nyhederne og vise os, hvordan man bruger og får overblik over indholdet. Samarbejde mellem Varde Bibliotek og Danske Slægtsforskere Varde.

Connie Hedegaard: Hvordan skal vi håndtere klimaet? Foredrag v/ fhv. EU-kommissær og minister i Danmark, Connie Hedegaard. Hvordan kan vi på en succesfuld måde forene klimaudfordringerne, den stigende befolkning på kloden og den vækst, vi har brug for? Hvad kan politikerne og erhvervslivet gøre, og hvad skal vi alle som ansvarlige borgere gøre? Connie Hedegaard beretter personligt og veldokumenteret om en af tidens helt store udfordringer, hvis ikke den største.

TIRSDAG 17/9 kl. 19–21.00 Varde Bibliotek. Gratis for medlemmer af Danske Slægtsforskere Varde. Ikke medlemmer 55 kr.

10 Det sker på biblioteket

I samarbejde med FOF, AOF og LOF. ONSDAG 18/9 kl. 19–21.00

Varde Gymnasium.

150 kr.


Fordøjelse med fornøjelse. Samspillet mellem hjernen og tarmen Sundhedsekspert, cand.scient. og forfatter Siff Holst. Siff Holst vil med humor og lethed formidle samspillet mellem vores tarm, hjerne og generelle sundhed samt give dig redskaber til optimal fordøjelse.

Ole Nørskov: Det Varde, der ikke er mere

Slægtsforsker Café

Tidligere gymnasielærer og nuværende historiker ved Lokalhistorisk Arkiv viser billeder og fortæller om det Varde, som ikke længere er.

Har du et spørgsmål om dine aner, eller er du bare nysgerrig og vil gerne vide lidt om, hvad slægtsforskning er, så mød op og få en snak.

TORSDAG 19/9 kl. 10–12.00 25 kr.

Varde Bibliotek.

LØRDAG 28/9 kl. 10–12.00 Varde Bibliotek.

·· Er det virkelig rigtigt, at vi er 10% menneske og 90% mikrober? ·· Kan vi forbedre vores mentale velbefindende og undgå inflammation alene ved at have de rette bakterier i vores tarme? ·· Hvordan kan vi kombinere vores mad, så vi selv bestemmer, hvilke bakterier vi har boende i tarmene? ·· Hvilken sammenhæng er der mellem fordøjelse, vægt og blodsukker?

ONSDAG 2/10 kl. 14.30–16.30 Varde Bibliotek. Pris ved indgangen: 150 kr. eller bestilling af adgang til hele foredragsrækken på www.fusydvest.dk Det sker på biblioteket

11


Ordblind – og hva´ så?

Christian Fuhlendorf: Hvem gider tage den vej alle de andre tager? Kan man være ordblind og faktisk leve af ord? Fuhlendorff fortæller om sin tid på specialskole og om, hvordan det var at vende tilbage til den almindelige folkeskole. Han fortæller om, hvordan han stadig støder på sin egen ordblindhed i dag, men også om, hvordan han i stedet for at give op opfinder sine egne, unikke måder at løse udfordringerne på. Og så svarer han også meget gerne på de spørgsmål, DU har. Det bliver ærligt, sårbart og – som ALTID med Fuhlendorff – vildt sjovt. ONSDAG 25/9 kl. 19–20.00 Varde Bibliotek. 80 kr.

12 Det sker på biblioteket

Temaaften: Ordblindhed

Hvad er Nota?

IT-konsulent Christian Bock er stærkt ordblind, men er i dag selvstændig rådgiver på ordblindeområdet. Han fortæller om forskellige teknologiske hjælpemidler, der kan gøre hverdagen nemmere for ordblinde. Han kommer også med gode råd til, hvordan forældre kan støtte og motivere deres børn til at bruge hjælpemidlerne.

Måske er du, dit barn eller én, du kender, testet ordblind og har fået adgang til Nota. Men nu er du i tvivl om, hvordan du bruger det. Her får du chancen for at finde ud af det.

To lokale læsevejledere fortæller om indsatser for ordblinde på skolerne, og kommunens læsekonsulent fortæller om den lokale ordblindestrategi. Tilrettelagt i samarbejde med kommunens læsekonsulent og Netværkslokomotivet. TORSDAG 26/9 kl. 18.30–21.15 Varde Bibliotek. Tilmelding nødvendig.

Stine Kappel og Signe Jessen fra Nota Bibliotek fortæller om Nota: Hvad får man adgang til som medlem af Nota? Nota Biblioteks app, Notas side: Viden om ordblindhed og meget mere. Du er velkommen til at spørge undervejs. Tilrettelagt i samarbejde med kommunens læsekonsulent.

TORSDAG 10/10 kl. 19–20.00 Varde Bibliotek. Tilmelding nødvendig.


4–8 år

Legeteket

Horror – hvorfor drages vi imod mørket?

Legeteket er en samling af pædagogisk legetøj og materialer til udlån. Legeteket kan benyttes af alle voksne, der har daglig kontakt med børn.

BLÅ: Fx magformers og sorteringsspil samt matematikkufferter, som tager fat i den allerenkleste matematik på en sjov og lærerig måde.

Gysere er sikre biografhits, zombiebølgen har ramt os, og mange opsøger suset ved at blive skræmt næsten til døde.

Legeteket er bygget op om 6 emner, som er angivet ved en farvet prik på materialet. Du finder alle legetekets materialer ved at søge på www. vardebib.dk på "legetek" Du kan se eksempler på indhold i de forskellige kategorier nedenfor:

GRØN: Familielegetøj til fx dagplejen eller til bedsteforældre, som skal have besøg af børnebørn i ferien. Vi har både legoklodser, små dukkehuse, og materialer, som kan tages med ud i naturen og bruges, fx kikkert og mikroskop.

Lige siden mennesket sad rundt om et bål og fortalte sagn og eventyr, har vi været draget imod mørket og det uhyggelige.

RØD: Sprogstimulerende materiale: Fx dialogiske læsekasser, sprogkufferter, spil til træning af mundmotorik og begrebsdannelse. Det er også her, vi har bordteatre med eventyr og kufferter med eventyrlig udklædning til brug i børnehaven, når I har tema om kulturelle udtryksformer.

SORT: Motorik og balance. Vi har en følekasse, hvori du kan gemme forskellige ting og lade barnet gætte hvad er. Her er blandt andet bObles, gåstylter, følememory og musikinstrumenter til meditation og meget andet.

HVID: Træpuslespil og spil med et pædagogisk sigte – det er med andre ord ikke Ludo og Uno, du finder her, men fx Kragespillet, som lærer børn at samarbejde.

Men hvorfor gør vi det? Vær med, når Mathias Clasen, Danmarks eneste horrorforsker, giver et indblik i både psykologien bag horror, hvorfor så mange aktivt opsøger det uhyggelige for at blive skræmt igen og igen, og hvordan vi er gået fra folketro og overtro til moderne interaktive haunted house-opsætninger.

ORANGE: Hjælpemidler fx tyngdedyner og vægttæpper, veste og siddepuder, siddekiler og gymnastikbolde.

Varde Bibliotek. Lånetiden er 28 dage. Du kan besøge Legeteket på Varde Børnebibliotek – det er åbent i bibliotekets betjente åbningstid.

ONSDAG 2/10 kl. 19–21.00 55 kr.

Varde Bibliotek.

Det sker på biblioteket

13


Jan Heiselberg: Historisk Race i BMW ALPHINA Jan Heiselberg fra Andrup fortæller, hvordan det er at køre Historisk Race.

Søren Ryge Petersen: Det handler om mennesker Kom og hør havemanden og menneskekenderen Søren Ryge Petersen fortælle om de mange interviews og portrætprogrammer, han har lavet gennem årene. I dette foredrag, hvor han sætter fokus på, hvorfor almindelige menneskers historier er spændende, vil du bl.a. komme til at høre om, hvordan Søren Ryge finder personerne til hans programmer, og hvordan han får dem til at fortælle deres historier. Og ikke mindst, hvordan flere dages intens samtale bliver til 30 minutters fjernsyn.

Han har kørt i flere år – nu i en stor og meget, meget hurtig BMW ALPINA. Jan har for vane at vinde næsten alle løb, som han stiller op til både på racerbanen Jyllandsringen og på gadebanerne i Aarhus og i København. Se videoklip fra kørslen – indefra bilen, og bese hans vinderbil. I samarbejde med Vestjysk Motorveteranklub

I samarbejde med Agerbæk Borgerforening, der byder på kaffe og kage.

TORSDAG 3/10 kl. 19–21.00

Agerbæk skole.

14 Det sker på biblioteket

85 kr.

LØRDAG 5/10 kl. 10.00 25 kr.

Varde Bibliotek.


4–7 år

Eventyrworkshop – Byg din egen billedbog Alle historier starter på et blank stykke papir. Her får du muligheden for at skabe din helt egen fantastiske billedbogshistorie. Der må tegnes, klippes og klistres, det er næsten kun fantasien, der sætter grænserne for, hvordan historien i netop din billedbog skal udforme sig. Workshoppen er for 4–7-årige samt forældre. Kun børn skal have billet.

Livestream: På rumkrydstogt ud i solsystemet Foredrag ved professor i astrofysik Hans Kjeldsen, om hvad den nyeste forskning har lært os om vores solsystem. Blandt andet med en række rumsonder har vi fået ny viden om vores solsystems planeter, deres måner og om småplaneter, asteroider og kometer. Rumsonderne har taget betagende billeder, og deres målinger afslører fascinerende naturscenerier og verdener, som er meget forskellige fra Jordens.

LØRDAG 5/10 kl. 11–13.30 Varde Bibliotek. 25 kr. Kun børn skal have billet.

TIRSDAG 8/10 kl. 19–21.00

Varde Bibliotek. Det sker på biblioteket

15


Eventyroplæsning for de små

Foredragsrække: Hvad enhver bør vide om kunst Kunsthistoriker, mag.art. Signe Jacobsen

Efteråret står i eventyrets tegn, og i den anledning læser bibliotekar Louise Tranborg op for alle eventyrlystne børn på Nørre Nebel Bibliotek.

ONSDAG 9/10 Introduktion og appetitvækker, hvor Signe Jacobsen viser et udvalg af det kunst, der har gjort størst indtryk på hende.

Børnene vil løbende blive inddraget i samtale om, hvad der kendetegner et eventyr, handlingen i de udvalgte eventyr samt lære en smule om H. C. Andersen og Brødrene Grimm.

ONSDAG 23/10 Leonardo da Vinci. Snart sagt enhver kender det italienske renæssancegeni og hans Mona Lisa.

ONSDAG 9/10 kl. 10.00

Nørre Nebel Bibliotek.

16 Det sker på biblioteket

ONSDAG 30/10 J.M.W. Turner. Englands største kunstner. Hans akvareller fra Venedig er den rene farvemusik. Han anses for et rent geni på sit område. ONSDAG 6/11 Vincent van Gogh. Hans glødende farver, spændt op til højeste kraft, går lige i hjertet, bagom alle intellektuelle overvejelser, og hans kunst har på den måde bud til alle.

Samarbejde med Sydvestjysk Folkeuniversitet.

ONSDAG 9/10 kl. 10.15 ONSDAG 23/10 kl. 10.15 ONSDAG 30/10 kl. 10.15 ONSDAG 6/11 kl. 10.15 Varde Bibliotek. Pris: Hele foredragsrækken: 300 kr. eller adgang med Fordelskort fra Folkeuniversitetet. Pris pr. gang: 100 kr. Billetter på fusydvest.dk


Foredrag: Michael og Anne Ancher – et kunstnerægteskab

Akustisk koncert Kim Øllgaard: Folk Country Viser

Vær med, når kunsthistoriker og foredragsholder Birgitte Zacho fortæller om ægteparret Michael og Anna Ancher. Ægteparret var en del af kunstnerkolonien skagensmalerne, og deres hjem udgjorde ofte rammerne for festligt samvær. Hjemmet var dog også rammen om et arbejdsfællesskab og stedet, hvor Michael og Anna skabte hver deres bud på, hvordan den moderne kunst kunne skildre virkeligheden i årene omkring det moderne gennembrud.

Det betaler sig at lytte til teksterne, når lokale Kim Øllgaard giver koncert. Han spiller en blanding af rock, stille ballader, sørgmodige og humoristiske sange. Nogle sange har han selv skrevet, mens andre er lånt fra navne som Elvis Presley, Bob Dylan, Kris Kristofferson, Willie Nelson, Poul Dissing og Peter Thorup. Kim Øllgaard har en fortid som professionel musiker, er bosiddende i Sig og aktuel med et album med egne sange.

I samarbejde med Janusbygningen, Folkeuniversitetet og VardeKunstforening.

ONSDAG 9/10 kl. 19–21.00

Varde Bibliotek.

80 kr.

TORSDAG 10/10 kl. 10–12.00

Varde Bibliotek.

25 kr.

Det sker på biblioteket

17


FOTO: Berlingske

6–13 år

Nobelprisen i litteratur

Godnatlæsning i bussen

Vi sender live fra Det Svenske Akademi i Stockholm, når dørene åbnes, og vinderne af Nobelprisen fra både 2018 og 2019 afsløres. Vi serverer lidt til ganen under hele transmissionen.

Når træerne taber bladene, mørket kommer tidligere, og efterårsferien banker på, fejrer vi det med godnatlæsning for børn og deres voksne i Biblioteksbussen.

Hvert år i oktober offentliggøres modtageren af verdens mest prestigefyldte litteraturpris, Nobelprisen i litteratur. Prisen er omgærdet af hemmelighedskræmmeri, og på flere bookingsider kan du oddse på, hvem der bliver årets prismodtager.

Kom og hør en hyggelig fortælling for alle og gå hjem i godt efterårshumør. Sovedyr er velkomne!

OBS: Datoen for offentliggørelsen er endnu uvis. Vær derfor opmærksom på ændringer. Følg med på vores hjemmeside.

TORSDAG 10/10 kl. 12.45

Varde Bibliotek.

18 Det sker på biblioteket

FREDAG 11/10 kl. 16.45–17.15 Stoppested ved Næsbjerg Kirke.

Ferieværksted: Eventyrlige dage Er du vild med drager og prinsesser, så kom ned på biblioteket til vores eventyrlige ferieværksted. Vi bygger fantastiske slotte, laver magiske masker og måske din egen lille sjældne pustedrage og andet magiske udstyr. Hvilke magiske verdener eller væsner kommer du til at fremtrylle? Ferieværkstedet er for alle børn fra 6–13 år. Mindre børn er også velkomne ifølge med en voksen. Ingen tilmelding.

MANDAG 14/10 kl. 11–15.00 Ølgod Bibliotek. 14/10–18/10 kl. 11–15.00 Varde Bibliotek.


Vi holder hackerne ude Danskerne er blandt de mest digitale i verden, men 9 ud af 10 af os har problemer med den grundlæggende it-sikkerhed. På dette kursus får du konkrete værktøjer til at forbedre din egen it-sikkerhed, så du trygt kan færdes på nettet. Kurset understøtter kampagnen "Vi holder hackerne ude", der tager fat i de områder, hvor vi er mest sårbare: korte kodeord og sårbare logins, usikre beskeder, manglende backup og opdateringer, svindel med onlinehandel og usikker opbevaring af NemID-nøglekort.

Nomertræning Leg din børnebog! Forfatter Jan Kjær og idrætspædagog Lise Steffensen har sammen udviklet en børneoplevelse, der kombinerer børnelitteratur og bevægelseslege.

LØRDAG 19/10 kl. 10–11.30 Varde Bibliotek. 25 kr. Kun børn skal have billet.

MANDAG 21/10 kl. 10–12.00 Ølgod Bibliotek. Tilmelding nødvendig. Det sker på biblioteket

19


Dit digitale Bibliotek Har du hørt om eller er nysgerrig på, hvad eReolen, Filmstriben, Medici.tv, RBdigital og andre af bibliotekets digitale tilbud handler om, så kom med på denne intro. Her får du mere at vide om, hvordan du kan læse e-bøger, høre lydbøger, se film, blive undervist via online kurser, finde artikler, se og høre koncerter med mere. Du vil blive introduceret til de mange digitale muligheder biblioteket tilbyder, og får samtidig vist, hvordan løsningerne virker. Medbring gerne din bærbare pc, tablet eller smartphone.

Løb for alle Kamilla og Aksel har i snart fire år løbet vejene tynde – Kamilla med fødderne i løbeskoene og Aksel i sin kørestol. De fortæller om deres oplevelser på vejene, deres venskab og om, hvordan det er at løbe med en makker. Løb er nemlig for alle! I samarbejde med Samstyrken.

TIRSDAG 22/10 kl. 16–18.00 Oksbøl Bibliotek. Tilmelding nødvendig.

20 Det sker på biblioteket

TIRSDAG 22/10 kl. 19.00

Varde Bibliotek.

25 kr.


Historien om Internettet Foredragsholder: Pioneren bag internettet i Danmark, Mogens Sandfær, DTU Lige nu er det 50 år siden, at internettet så dagens lys. Sydvestjysk Folkeuniversitet får i samarbejde med Varde Bibliotek besøg af manden, der stod bag internettets fødsel i Danmark. Den 2. september 1969 blev den første internetforbindelse skabt mellem to computere. Dermed blev fundamentet lagt til det globale net, der i dag berører millioner af menneskers liv. Den 29. oktober 1969 sendte en studerende den førte besked over nettet. Tidligere direktør ved Danmarks Tekniske Bibliotek, Mogens Sandfær hentede nettet hjem til Danmark og byggede den første danske hjemmeside. Mogens Sandfær arbejdede dengang på CERN, hvor han blev stærkt inspireret af den engelske videnskabs-

mand Tim Berners-Lee, som for 30 år siden – i 1989 – opfandt det, vi i dag kender som world wide web (WWW). Sandfær tog idéerne bag world wide web med hjem fra CERN til biblioteket på DTU, og i 1992 byggede han den første danske hjemmeside, som folk kunne bruge til at søge i bibliotekets database. Op til åbningen af bibliotekets hjemmeside i sensommeren 1992, var Mogens Sandfær godt klar over, at internettet havde et enestående potentiale. Men alligevel er han overrasket over, at internettet på blot 15 år nåede ud i mere end fire ud af fem danske hjem. Kom og hør en ægte pioner – manden der bogstavelig talt stod bag internettets fødsel i Danmark.

ONSDAG 23/10 kl. 14.00 Varde Bibliotek. 75 kr. eller adgang med Fordelskort fra Folkeuniversitetet. Pris ved indgangen: 100 kr. Billetter på fusydvest.dk.

Ølgod Markedsdag Ølgod Kulturhus summer af liv med udstillere, der sælger alt fra tasker og blomster til patchwork. For ganen er der smagsprøver, og den store sult kan stilles i Kulturdagscaféen. For ørerne er der musikalske indslag hele dagen. Biblioteket, Ølgod Museum og Ølgod-Strellev Lokalhistoriske Arkiv deltager i arrangementet. Ølgod Bibliotek har åbent med betjening kl. 10–16 med konkurrencer og tegne­workshop, hvor du kan tegne fugle og dyr. Ølgod Skole udlåner venligst udstoppede dyr. I samarbejde med Kulturdageforeningen.

LØRDAG 26/10 kl. 10–16.00 Ølgod Bibliotek og Kulturhus. Det sker på biblioteket

21


International Bamsedag spiller dansk Hanne Bech læser og fortæller bamsehistorier, mens Lis Theilgaard står for bamsegymnastik og bamsesange. Alle børn får en bamse med hjem. Til sidst serveres forfriskninger til alle "bamse"-børnene. Den internationale bamsedag blev indført på de nordiske biblioteker i 1999. Et Spil Dansk-arrangement.

MANDAG 28/10 kl. 8.30 og kl. 10.00 Kl. 8.30–9.30 for 0–3-årige. Kl. 10–11.00 for de 4–6-årige. Ølgod Bibliotek.

22 Det sker på biblioteket

Livestream: Viden om vand

Alfred den rene bjørn

Bliv klogere på verdens vigtigste, mest kendte og på alle måder mest forunderlige molekyle, H2O. Hør eksempler på den nyeste forskning i vand. Hemmeligheden bag vands mange forunderlige egenskaber ligger ikke i det enkelte vandmolekyle, men i samspillet mellem molekylerne. Ultrakorte laserimpulser giver os nu en ny og bedre indsigt i, hvordan molekylerne i vand spiller sammen og om vands forunderlige egenskaber.

Marcus Øland optræder med fortællingen "Alfred den rene bjørn" for børn 3–8 år. Det er en humoristisk fortælling om den meget renlige bjørn Alfred, der bestemmer sig for at rense skoven for klamme dyr – især fluerne, der er mega klamme, fordi de sidder i lort til halsen hele dagen. Dog er der en flue, han ikke kan ramme med sin fluesmækker – Fluen Finn, der er alt for hurtig. De to falder i stedet i snak, og det viser sig, at Finn er ret renlig. De bliver gode venner og finder en anden løsning på skovens klamhedsproblem.

Ved professor i fysisk kemi Søren Rud Keiding, Institut for Kemi, Aarhus Universitet.

TIRSDAG 29/10 kl. 19–21.00

Varde Bibliotek.

TIRSDAG 29/10 kl. 10.55 Gymnastiksalen, Lunde-Kvong Skole (Biblioteksbussen).


Jens Andersen: Kim Larsen – De unge år Jens Andersen, vinder af Læsernes Bogpris 2019, gæster Nørre Nebel for at fortælle om sin seneste bog, "Kim Larsen – De unge år". Bogen bygger på samtaler med den folkekære musiker, der gik bort den 30. september 2018. Jens Andersen debuterede i 1990 som forfatter og er siden blevet kendt for sine mange biografier om blandt andre Dronning Margrethe, Kronprins Frederik, H. C. Andersen, Tove Ditlevsen og Astrid Lindgren. Han har desuden vundet flere priser og legater for sit forfatterskab.

Fællessang med Jacob Tybjerg Jacob Tybjerg akkompagnerer på klaveret, når vi sammen synger et godt udvalg fra vores alle sammens fælles kulturarv, Højskolesangbogen. Et Spil Dansk-arrangement.

Et Spil Dansk-arrangement.

ONSDAG 30/10 kl. 19–21.00

Aulaen Blåbjerg Skole, Nørre Nebel Afdeling.

55 kr.

TORSDAG 31/10 kl. 19.00 80 kr.

Varde Bibliotek.

Det sker på biblioteket

23


4–10 år

På kryds og tværs i det gamle herredsfoged arkiv

Skumringstime. Nordisk Biblioteksuge

Foredrag ved (Stud. mag. i historie) Erik Kann.

Verdens største højtlæsningsbegivenhed? Vi hylder højtlæsningen og historiefortællingen, der er en elsket tradition i den mørke efterårstid i Norden. Her får den gamle nordiske fortælletradition nyt liv, når tusindvis af mennesker på samme tid og på mere end 2000 steder lytter til højtlæsning.

Herredsfogederne og byfogederne var i tiden frem til 1919 særdeles indflydelsesrige og magtfulde embedsmænd, der både havde doms- og politimyndighed. De har efterladt sig et omfattende kildemateriale, der strækker sig lige fra sognefogedens forhørsprotokol over protokollerne fra kongens foged til tinglysningsdommerens ofte kæmpestore skøde- og panteprotokoller. Et fantastisk kildemateriale for slægtsforskere.

Ølgod: I samarbejde med Kulturdageforeningen Varde: I samarbejde med Foreningen Norden Varde.

Samarbejde mellem Varde Bibliotek og Danske slægtsforskere Varde.

Mosekonens Myter Når mosekonen brygger, dukker de glemte myter frem. Mosekonen er magisk, mystisk og mægtig spændende… Og så holder hun af gæster. Men hvad er der mon i den store sølvkiste? Og hvordan smager mosekonebryg egentligt? LØRDAG 2/11 kl. 10.00

Varde Bibliotek.

24 Det sker på biblioteket

25 kr.

TIRSDAG 5/11 kl. 19–21.00 Varde Bibliotek. Gratis for medlemmer af danske slægtsforskere varde. Ikke medlemmer 55 kr.

MANDAG 11/11 kl. 19.00 Ølgod Bibliotek. MANDAG 11/11 kl. 19.00 Varde Bibliotek.


Livestream: Hvordan is og vand dannede Danmark

Fremtidsfiktion – foredrag med Liv Sejrbo Lidegaard og Malte Tellerup

Foredrag ved professor i geofysik David Lundbek Egholm og lektor i geologi Nicolaj Krog Larsen om, hvordan bjergkæder blev nedbrudt under istiderne, og hvorfor det danske landskab ser ud, som det gør.

Forfatterne Malte Tellerup og Liv Sejrbo Lidegaard vil læse hver sin science fiction-novelle, som bygger på deres håb og frygt for fremtidens samfund.

Det danske landskab bærer tydeligt præg af at være dannet af is og vand: vi har alle bemærket smeltevandsletter og morænelandskaber samt store sten, som blev medbragt af isen fra Norge eller Sverige under de seneste istider. Men hvornår og hvordan er det danske landskab blevet skabt – og hvad er forbindelsen til bjergene mod nord?

TIRSDAG 12/11 kl. 19–21.00

Varde Bibliotek.

Malte Tellerup har skrevet romanen "Markløs" (2017), og Liv Sejrbo Lidegaard har skrevet digtsamlingerne "Fælleden" (2015) og "Vi er her" (2018). Sammen har de boet på et forladt husmandssted i Nees, og denne aften vil forfatterne fortælle om deres arbejde med at undersøge fremtiden i litteraturen.

ONSDAG 13/11 kl. 19–21.00

Varde Bibliotek.

55 kr.

Det sker på biblioteket

25


5–12 år

Foredrag: "Mosaik af minder" Foredraget ved Rigmor Madvig Sørensen tager udgangspunkt i hendes personlige beretninger i bogen "Min rejse gennem livet". Hun kommer både omkring sine forældres og sin egen livshistorie, herunder beretninger fra tilværelsen i Sønderjylland før, under og efter krigene. Endelig fortæller hun også om oplevelserne i forbindelse med udgivelsen af bogen.

TORSDAG 14/11 kl. 10–12.00 Varde Bibliotek. 25 kr.

26 Det sker på biblioteket

Bogbar special: Ahmad Joumaa – Arabisk litteratur Litteraturen udvider vores horisont, gør os mere empatiske og introducerer os til nye verdener. Den arabiske litteratur rækker helt tilbage til 500-tallet og er dermed en gammel og mangfoldig litteraturtradition. Værkerne byder på masser af poesi, store fortællinger, religion, erotik og politiske kommentarer. Litteratur afspejler den kultur den er opstået i og fortæller historien om de mennesker, der har skrevet den. Den arabiske litteratur og dens historie er ingen undtagelse. FREDAG 15/11 kl. 17–18.00 Varde Bibliotek. 55 kr.

Al-Hakawati: Den arabiske fortæller Al Hakawati vækker de mange eventyr fra tusind og en nat til live. Ali Baba, Sinbad og de syv have og historien om Aladdin og den magiske lampe er nogen af de mest kendte eventyr fra den arabiske verden. Kom ud på det flyvende tæppe, og mærk stemningen i de arabiske eventyr.

LØRDAG 16/11 kl. 10–10.45 Varde Bibliotek. 25 kr.


6–9 år

4–9 år

Bustur til BogForum Kom helt tæt på danske og udenlandske anerkendte forfattere til årets tur til BogForum

Isprinsessen – et vintereventyr Julebørneteater. Isprinsessen kommer og fortæller om alle hendes venner, der bor inde i hendes magiske snekugler. Men der er noget galt. For har Isprinsessen egentlig lov til at spærre andre inde i hendes snekugler? I samarbejde med Kulturdageforeningen Ølgod og Multietnisk Forening Ølgod.

LØRDAG 16/11 kl. 10.00 Ølgod bibliotek. 25 kr. Både børn og voksne skal have billet.

Alice i Eventyrland Vær med, når Frøken Frika og Teater Sammensurium slår sig løs med den klassiske fortælling om Alice i Eventyrland. Efter forestillingen vil der være et kreativt værksted, hvor du kan bygge og kreere. Frøken Frika medbringer både dimser, dingenoter og andre mærkelige sager, så der er rig mulighed for at udfolde sig kreativt.

LØRDAG 16/11 kl. 13–15.00 25 kr.

Agerbæk skole.

I bussen byder vi på let forplejning og bogsnakke med sidemanden. Vi drysser ekstra spænding ud over turen med en litteraturquiz – - på højkant er spændende litterære præmier. Inkluderet i billetten er transport, indgang til BogForum og lidt at spise. TILMELDING og betaling senest 25/10. Framelding skal ske senest 14 dage før. Ved senere framelding tilbagebetales kun indgangsbillet og forplejning (225 kr.)

LØRDAG 16/11 kl. 7–22.00 Afgang fra Varde Banegård kl. 7.00 – retur i 500 kr. Varde ca. kl. 22.

Det sker på biblioteket

27


Livestream: Forædling af mennesket – før og nu "Er det et problem for menneskets fremtid, at alle mennesker, selv dem med fysiske og mentale handicap, får børn?" Spørgsmål som dette spillede en vigtig rolle i samfundsdebatten i starten af 1900-tallet. Hør om, hvordan videnskaben kom til at spille en vigtig rolle i fremkomsten af arvehygiejne og eugenik, og om hvordan nutidens landvindinger inden for genterapi skaber vigtige etiske dilemmaer, som stadig flere af os vil blive mødt med – fx når vi får børn, bliver syge eller er pårørende. TIRSDAG 19/11 kl. 19–21.00

28 Det sker på biblioteket

Varde Bibliotek.


Mød forfatteren: Agnete Friis Agnete Friis’ nyeste roman, "Sommeren med Ellen", handler om Jakob, der står midt i en bitter skilsmisse, da han får en opringning fra fortiden. En farbror, på hvis gård han som knægt gik til hånde, beder ham finde en fælles bekendt fra dengang. Han rejser hjem til Østjylland og den gård, hvor han ikke har været i 41 år. En rejse, der skal vise sig at blive et opgør med en fortid, han har gjort sit bedste for at fortrænge. Agnete Friis fortæller om arbejdet med bogen, der blev nomineret til DR Romanprisen 2018.

Billedformiddag med lokalhistoriskarkiv Er du lokalhistorisk interesseret, så kom og se den billedserie Varde lokalhistoriske arkiv har lavet. Billederne spænder over perioden ca. 1950-2000 og de fleste mangler oplysninger. Arkivet håber derfor på at få hjælp til at besvare spørgsmålene hvem, hvad, hvor og hvorfor? Der er mulighed for at sikre sig plads, ved at tilmelde sig på varde biblioteks hjemmeside. I samarbejde med Lokalhistoriskarkiv.

I samarbejde med læsekredsen i Oksbøl. ONSDAG 20/11 kl. 19–21.00 55 kr. Oksbøl.

Medborgerhuset

TORSDAG 21/11 kl. 10–12.00 Varde Bibliotek. Mulighed for tilmelding på vardebib.dk

Livestream: Luften vi indånder Det er ikke det rene luft, vi indånder: både naturen selv og menneskeskabt forurening tilfører partikler og gasser til luften. Hvilke partikler er der i luften, og hvilke effekter har partiklerne på miljøet, på klimaet og på vores helbred? Og hvordan sporer man de kilder, som skaber partiklerne? Få svarene fra en læge og en kemiker, der begge forsker i luftforurening, og i hvordan den påvirker vores sundhed. Ved professor i miljømedicin, Torben Sigsgaard, og lektor i analyse- og atmosfærekemi, Marianne Glasius. TIRSDAG 26/11 kl. 19–21.00

Varde Bibliotek.

Det sker på biblioteket

29


HeboCon: The jule-edition

Nissefestival

Næsten direkte fra Japan afholder vi endnu en omgang HeboCon, et robotmesterskab for uduelige robotter. Denne gang i en juleudgave – hvad det så betyder er endnu hemmeligt.

Det er snart jul! Det fejrer vi med festligheder på torvet. Julemanden skal vækkes, og der skal danses om juletræ. Torvet bliver fyldt med boder med mad, kreative værksteder, sjove aktiviteter, underholdning og god musik.

Udstyret med et hjul og en motor samt en masse skrammel skal der bygges robotter, som til sidst møder hinanden i en form for sumobrydning. Der er ingen krav om teknisk snilde eller viden. Det handler om at være kreativ, nysgerrig og have det sjovt. Hvem vinder i arenaen, og hvem laver den mest Heboi! (uduelige) robot.

Festivalen bliver til i samarbejde mellem Varde Bibliotek, Varde Handel og mange flere.

LØRDAG 30/11 kl. 10–12.30

LØRDAG 30/11 kl. 10–14.00

Ølgod Bibliotek.

30 Det sker på biblioteket

25 kr. Kun børn skal have billet.

Torvet i Varde.


15 år yngre! Med stabilt blodsukker Sundhedsekspert, cand.scient og forfatter Siff Holst. Forskere har længe vidst, at vores hjerte har en "hjerne", som skaber øget sundhed og balance. Altså når vi bruger hjertehjernen. Og det kommer du til på dette foredrag.

Julehygge på biblioteket

Julehygge for store og små

ÆldreSagen og Nørre Nebel Bibliotek går endnu en gang sammen om en hyggelig eftermiddag i litteraturens tegn. Også denne december står den på julede historier krydret med eventyr grundet bibliotekets eventyrlige efterårstema.

Julehygge på bibliotekerne i Nørre Nebel og Oksbøl

Bibliotekar Louise Tranborg står for oplæsningen, mens ÆldreSagen står for gløgg og æbleskiver i pausen.

Fredag den 29. november kan du komme og julehygge i Hobbycaféen på Nørre Nebel Bibliotek. Der er både mulighed for at kreere julepynt, synge med på julesange og spise pebernødder. Tag familien med, eller kom alene. Der er plads til alle. I samarbejde med Hobbycaféen. Tirsdag den 3. december kan du ligeledes deltage i juleworkshoppen på Oksbøl Bibliotek. I samarbejde med den lokale strikkeklub kan du forberede dig på julen i godt selskab. Medbring dit gode julehumør og lysten til at være kreativ.

·· Kom og lær, hvordan du får din krop til at skabe balance i hormonsystemet ·· Bliv opmærksom på, hvor stor betydning et stabilt blodsukker har for din bevidsthed og få viden om, hvordan du får et stabilt blodsukker på få dage ·· Oplev, hvordan du får minimeret tanke-mylder og lavet en handleplan, der får dine celler til at strutte af sundhed ·· Du går hjem med enkle brugbare redskaber, et smil på læben og er fuld af kærlighed ·· OBS: Kom allerede kl. 13.30 og benyt muligheden for at få en bodyscanning (muskelmasse, fedt %, vand %, kropsalder m.m.), så du ved, hvor du med fordel kan sætte ind. ·· I pausen vil der blive serveret smagsprøve på blodsukkerstabiliserende smoothie. ·· Bodyscanning og smagsprøve er inkluderet i prisen.

I samarbejde med Strikkeklubben. MANDAG 2/12 kl. 14–16.00 Nørre Nebel Bibliotek. 20 kr. – betales i døren. Tilmelding til Marianne Zwinge tlf. 75288754 eller på www.vardebib.dk/oplev

FREDAG 29/11 kl. 14–17.00 Nørre Nebel Bibliotek. TIRSDAG 3/12 kl. 19–21.00 Oksbøl Bibliotek.

ONSDAG 4/12 kl. 13.30–16.00 Varde Bibliotek. Pris: 400,- kr. for hele foredragsrækken eller adgang med Fordelskort fra Folkeuniversitetet. Pris pr. gang 150 kr. Billetter på fusydvest.dk Det sker på biblioteket

31


6–13 år

Julegaver og hygge

Eventyrlig Oplæsning

Nisserne Tip og Top

Vi laver julegaver, som kan være store og små, tunge og lette, men en ting vi ved er, at det bliver kreativt. Så kom ned til julemandens værksted, og lav din helt egen julegave til en, du holder af. Men husk, det er hemmeligt!

I efterårets mulm og mørke har de skriveglade efterskoleelever fra Vardeegnens Gymnasieforberedende Efterskole brygget diverse eventyrlige historier sammen. Dem vil de nu præsentere for resten af verden, så kom og oplev hele eventyr og brudstykker af andre.

Tip og Top er på vej til Grønland for at hjælpe julemanden, men inden de tryller sig derop, har de lovet at synge en julesang med ungerne.

Ferieværkstedet er for alle børn fra 6-13 år. Mindre børn er også velkommen i følge med en voksen. LØRDAG 7/12 kl. 10–13.00 LØRDAG 14/12 kl. 10–13.00 LØRDAG 14/12 kl. 10–13.00 Varde Bibliotek. Ingen tilmelding.

32 Det sker på biblioteket

Der garanteres litterære overraskelser undervejs.

ONSDAG 11/12 kl. 19–20.00

Varde Bibliotek.

Men trylleskeen går i stykker. Hvad skal de nu gøre? Nisserne Tip og Top vil få børnene i julestemning med en sjov forestilling fyldt med julesange.

UGEDAG 14/12 kl. 11–11.45 Varde Bibliotek. 25 kr. Både børn og voksne skal have billet.


Læsekredse: Nystartet på Ølgod Bibliotek

MED BIBLIOTEKET SOM PRIMUS MOTOR Hvert år inviterer Varde Bibliotek til et møde for at fortælle om læsekredse, og hvor nye læsekredse dannes. Da Ølgod Bibliotek sidste efterår inviterede til et opstartsmøde, øjnede lokale læseheste chancen for at komme i gang. Sanne Gade Jensen, der er kontaktperson for den nystiftede læsekreds, fortæller, at mødet gav deltagerne inspiration til og mulighed for at starte op: Ønsket om at deltage i en læsekreds var der, mange bøger blev læst og så var opstartsmødet midlet til at møde læsefæller og få etableret en læsekreds.

baggrund, og det er spændende og udfordrende at læse andre genrer end dem, man plejer. Som Sanne Gade Jensen fortæller, udvider det horisonten at høre om andres oplevelser og fortolkninger af litteraturen og at høre om andres holdninger, livserfaringer m.v. Deltagerne prioriterer møderne højt, som foregår privat på skift. Her spiller det sociale element også en stor rolle. ’Vi vil hellere læse en god bog, end at se TV’, som Sanne siger. Deltagerne i læsekredsen er aldersmæssigt spredt, og det har betydning for valget af litteratur, der bliver endnu bredere. Det, at nogle af deltagerne kan huske og har oplevet historiske begivenheder fra de læste bøger, bibringer diskussionerne et ekstra lag.

BEVIDSTHEDSUDVIDELSE En gang om måneden mødes den nystiftede læsekreds for at få gode og nye oplevelser med litteraturen og mulighed for at dele dem med andre. Deltagerne byder ind med forskellig litteratur og

FAKTA En læsekreds er en gruppe mennesker, der læser den samme bog og derefter mødes og diskuterer den.

VARDE BIBLIOTEK TILBYDER LÆSEKREDSE… ·· at anbefale bøger. ·· - at skaffe bøgerne hjem til jer. ·· læsekredssæt, der består af 10 eksemplarer, der kan lånes i 45 dage. SÅDAN KOMMER DU I GANG: ·· Dan en gruppe. Vi anbefaler, at gruppen er på højst ti personer. ·· Vælg en kontaktperson, som sørger for kontakten til biblioteket. ·· Udvælg de bøger, I vil læse. ·· De første to gange kan I få en bibliotekar til at deltage og hjælpe med at starte læsekredsen op.

ONSDAG 16/9 kl. 19–20.00 Varde Bibliotek (opstart) Det sker på biblioteket

33


Fællesskaber

8–14 år

Brætspil på biblioteket

Børne­bibliotekets anmelder­klub

Tirsdagsteknik for børn

Drager og krigere rykker frem og tilbage på spillepladerne, når Non-Digital gamers mødes for at kaste med terninger, søge viden i kortene og begive sig ud på spændende eventyr i brætspillenes verden. Alle er velkomne til at komme forbi og være med til at spille.

Elsker du bøger, og går du i 2.–7. klasse? Så vær med, når vi mødes i Anmelderklubben en fredag om måneden for at anbefale nye bøger, film og spil til hinanden med hjælp fra en børnebibliotekar. Der er masser af plads til diskussion i klubberne – også om, hvad vi hver især har lyst til at læse og tale om. Møderne varer ca. 1½ time.

Vi eksperimenterer med forskelligt teknologisk grej i børnebiblioteket hver onsdag eftermiddag i tidsrummet 13–14.00. Kom og vær til at

Du behøver ikke melde dig til på forhånd – bare mød op. Det er den lokale brætspilsentusiast Anders Ernst står for aftenerne.

SIDSTE TIRSDAG I MÅNEDEN kl. 18–21.00 Varde Bibliotek.

34 Fællesskaber og klubber

Klubben er delt i to: Læseføl og Læseheste. Der opdeles ud fra alder, læseniveau, deltagerantal, og hvem man evt. kender i klubben. FREDAG 23/8 kl. 14.30 (første gang/opstart) Varde Bibliotek. Kontakt børnebibliotekar Louise Laustrup for mere info og tilmelding: loul@vardebib.dk

·· ·· ·· ·· ··

bygge Lego Artmachines producere klistermærker med folieskæreren prøve programmering med "Hour of Code" udforske vores Legoboost robotter lave teater med teaterskærmen

TORSDAGE (3/9–26/11) kl. 15–16.00 Varde Bibliotek, Børnebiblioteket. Hold øje med skilte i Børnebiblioteket. Ingen tilmelding.


Studiemiljø

Fantasy Læsekreds

Er du elev på en af ungdomsuddannelserne i Varde eller studerende på uddannelser i de store byer? Vil du gerne tæt på den viden, du skal indsamle og bruge til dine opgaver og eksamener?

For andet år i træk kan du deltage i Nørre Nebels fantasylæsekreds. Der er plads til enkelte nye medlemmer, og du skal være fyldt 14 år for at deltage. Der læses både ældre og nyere fantasy.

Så spørg en af vores bibliotekarer om hjælp til at søge præcis de artikler, bøger og forskningsresultater, du skal bruge.

Makerfælleskab Interesserer du dig for teknik og making, så kom forbi til makerfælleskab. Du er velkommen til at medbringe egne små hygge projekter eller bare være nysgerrig på de andres. Det foregår i værkstedet, som er placeret oppe ved voksen tegneserierne. 1. OG 3. ONSDAG I MÅNEDEN kl. 19–20.00 Varde Bibliotek. Ingen tilmelding.

Spild ikke din tid på uigennemskuelige søgeresultater. Vores bibliotekarer er eksperter i informationssøgning og stiller gerne deres viden til rådighed. Du kan også sidde og arbejde på biblioteket eller mødes i din opgavegruppe i en hyggelig og rolig atmosfære væk fra skolen.

Er du i tvivl, om det er noget for dig? Onsdag den 11. september kl. 17.30 er der sæsonopstart, og du er velkommen til at deltage og møde de nuværende medlemmer.

NØRRE NEBEL BIBLIOTEK OG KULTURHUS Ingen tilmelding. 11/9 kl. 17.30 (opstart) 9/10 kl. 17.30 13/11 kl. 17.30 11/12 kl. 17.30 8/1 kl. 17.30 12/2 kl. 17.30 11/3 kl. 17.30 15/4 kl. 17.30 Fællesskaber og klubber

35


Fællesskaber

Drop-in Borgerservice

Gratis retshjælp

Ansøgning om pension, boligstøtte, bestilling af sygesikringskort og oprettelse af NemID kan være svært at gå til. Mød Borgerservice på biblioteket den første torsdag i hver måned og få hjælp til dine konkrete spørgsmål til kontakten med det offentlige. Her kan du også få laves pas og kørekort.

Få rådgivning og svar på enkle juridiske spørgsmål i retshjælpen. Du kan komme anonymt og stille spørgsmål om eksempelvis familieret, statsborgerskab og bodeling, og du bliver ikke registreret nogle steder.

Du behøver ikke bestille tid. Kom bare ind.

Det er advokat Jens Graven Nielsen fra ’Advokaterne Graven, Nielsen og Kokkenborg’, Ølgod, som frivilligt tilbyder hjælpen. Det er ikke muligt at bestille tid – bare mød op.

Tal Dansk Café og Lektiehjælp Man lærer bedst et nyt sprog ved at bruge det! I Tal Dansk Café og Lektiehjælp kan du træne dit danske sprog ved at tale med en, der har dansk som modersmål. Du kan også få hjælp til lektier, der driller, eller tage breve og tekster med, som du har svært ved at forstå. Det er frivillige fra Ølgod, som sidder i caféen og hjælper med samtale og læsning. Du behøver ikke at melde dig til – bare mød op. I samarbejde med Multietnisk Forening Ølgod.

AGERBÆK BIBLIOTEK Alle onsdage kl. 13–17.00 NØRRE NEBEL BIBLIOTEK Alle mandage kl. 10–13.00 ØLGOD BIBLIOTEK Alle torsdage kl. 14–17.00 OKSBØL BIBLIOTEK Alle onsdage kl. 14–17.00

36 Fællesskaber og klubber

MANDAGE I ULIGE UGER kl. 16–17.00 Ølgod Bibliotek.

TIRSDAGE OG TORSDAGE kl. 15.30–17.00 Ølgod Bibliotek Ingen tilmelding.


Netværksted Nørre Nebel Hobbycafé Hobbycaféen er Nørre Nebels svar på en strikkeklub. Der strikkes, hækles og nørkles på tværs af alder, erfaring og håndværk. Hyggegarantien er i top. Alle er velkomne.

I Netværkstedet kan du hver uge få IT-hjælp. Her får du på tomandshånd hjælp til alt fra at tænde en pc til avancerede spørgsmål om eksempelvis smartphones og iPad. Vi bringer dig et skridt videre. Netværkstedet er ikke et kursus, men IT-hjælp til dig. Hvis du vil bestille tid, skal du gøre det senest kl. 12 dagen før, enten ved at henvende dig på biblioteket, ringe på 7994 8354 eller skrive til voksen@vardebib.dk. OBS. Netværkstedet holder ferielukket uge 42 og hele december måned.

NØRRE NEBEL BIBLIOTEK OG KULTURHUS Ingen tilmelding. Hver fjerde tirsdag i måneden 2. juli kl. 18.30–21.00 27. august kl. 18.30–21.00 24. september kl. 18.30–21.00 22. oktober kl. 18.30–21.00 19. november kl. 18.30–21.00 17. december kl. 18.30–21.00

MANDAG kl. 14–16.00 Kl. 14–15 (drop-in) Kl. 15–16 (bestil tid)

Varde Bibliotek.

TORSDAG kl. 10–12.00 Kl. 10–11 (drop-in) Kl. 11–12 (bestil tid)

Varde Bibliotek.

Strikkeklubber i Agerbæk, Oksbøl, Varde og Ølgod Der er hygge og klirren af strikkepinde i luften, når strikkepigerne mødes på bibliotekerne i Agerbæk, Oksbøl, Ølgod og Varde. Strikkeaftenerne kører på frivillig basis, er åbne for alle fra junior til senior, og du kan møde op de dage, du har lyst. Helligdage og ferier kan være undtaget – se kalenderen bagerst.

AGERBÆK BIBLIOTEK Sidste onsdag i måneden kl. 19.30–21.30 OKSBØL BIBLIOTEK Hver mandag kl. 19–21.00 ØLGOD BIBLIOTEK Mandage i lige uger kl. 19–21.00 (Opstart medio september) VARDE BIBLIOTEK Torsdag i lige uger kl. 17.30–22.00 Fællesskaber og klubber

37


Skolekatalog + Institutionstilbud

Overskrift Brødtekst

UGEDAG Sted.

Intro Overskrift

Overskrift

Børnene har en helt særligBrødtekst status på Varde Bibliotek – vi tror nemlig Brødtekst på, at gode historier, kultur og kreativitet er vigtige elementer i børnenes udvikling og understøtter deres læring. Derfor har vi skræddersyet en række tilbud til kommunens pasningstilbud og x/x kl. x–x.00 UGEDAG kl. x–x.00 x/x kl. x–x.00 skoler. Tilbuddene er fokuseret på x/x at understøtte børnenes sprog- og UGEDAG læsetræning, pris kr. Sted. pris kr. Sted. pris kr. faglige og sociale udvikling, samt at give mulighed for en anderledes ud-af-huset oplevelse i børnenes institutions- og skolehverdag. På de næste sider følger en oversigt over nogle af tilbuddene. De er sat i rækkefølge efter børnenes alder, og du kan se på det enkelte tilbud, hvor det foregår, hvordan du melder "dine" børn til, og hvilke læringsmål, de retter sig mod.

God fornøjelse! 38 Skolekatalog


Overskrift

Overskrift

Overskrift

Brødtekst

Brødtekst

Brødtekst

UGEDAG x/x kl. x–x.00 Sted. pris kr.

UGEDAG x/x kl. x–x.00 Sted. pris kr.

UGEDAG x/x kl. x–x.00 Sted. pris kr.

Brug af Børnebiblioteket Alle biblioteker i Varde Kommune har et børnehjørne, som gæster med børn er velkomne til at benytte. I Varde breder Børnebiblioteket sig i hele underetagen. Her finder I Legehjørnet til småbørn, Filmhulen, madpakkerum, læsehuset, Tweenhjørnet, vores "legetøjsbibliotek" Legeteket og et spilområde med computere og spillekonsoller. Hvis I planlægger jeres besøg på forhånd, vil vi gerne have besked – så kan vi reservere en plads til jer. Kontakt Børnebiblioteket på boern@vardebib.dk

Skolekatalog

39


Skolekatalog / Institutionstilbud

0–15 år

Læseguf til børn og unge Læseguf er kasser proppet med frilæsning i emnebøger tilpasset den enkelte institutions ønsker. Kasserne kan bestilles til højtlæsning og i forbindelse med emneuger, særlige læseindsatser eller lignende. Læseguf skal bestilles senest en uge før bøgerne skal bruges, og senest tre uger før, hvis du bestiller mere end fire kasser til den samme institution. Kontakt boern@vardebib.dk LÆRINGSMÅL: Understøtter børn- og unges læsning, sproglige udvikling og fantasi. Elevernes læringspotentiale styrkes. Dagtilbuds læreplanstemaer: · Kommunikation og sprog · Natur, udeliv og science · Kultur, æstetik og fællesskab

Kasserne afhentes på bibioteket. Varighed: Kasserne kan lånes i op til to måneder.

40 Skolekatalog

Vardes Kulturelle Rygsække Alle børn i Varde Kommune skal stifte bekendtskab med kunst og kultur på højeste niveau! Vardes Kulturelle Rygsæk og Vardes Kulturelle Rygsæk for de Mindste præsenterer hvert år kommunens børn og unge for en række forskellige kunstarter gennem forestillinger, kunstnermøder og workshops. Det betyder, at eleverne ikke blot er tilskuere, men erfarer på egen krop, hvad det vil sige at arbejde kreativt. For at sikre elevernes udbytte vil der ofte være en før- og efterbehandling tilknyttet arrangementerne. Det kan fx være i form af et undervisningsmateriale, der er udarbejdet til forløbet, ligesom det kan være et oplæg på biblioteket for lærerne forud for en workshop. Forskellige skoler tildeles rollen som værtsskole. Det er obligatorisk at deltage for alle folkeskoler, kommunale børnehaver, kommunale vuggestuer samt dagplejere i Varde Kommune. For mere info kontakt Susie Kilsgård på suki@vardebib.dk LÆRINGSMÅL: Vardes Kulturelle Rygsæk taler ind i mange af folkeskolens "Forenklede Fælles Mål" samt dagtilbuds læreplanstemaer. Folkeskolens forenklede Fælles Mål: · Elevernes alsidige udvikling Dagtilbuds læreplanstemaer: · Alsidig personlig udvikling · Kultur, æstetik og fællesskab Forskellige skoler tildeles rollen som værtsskole. Varighed: En forestilling/workshop kan variere fra 1,5 time til en hel skoledag.


For kommunale og private dagtilbud 0-3 år.

De ældste vuggestuebørn

Bræg, brøl og badutspring Tag de små børn med på en oplevelsesrejse, hvor de kan møde "De 3 bukkebruse" som fortælling. Det velkendte eventyr bliver fortolket og formidlet med teaterskærm, bjælder, horn og skind. Børnene bliver også inddraget: Kan de mon trippe og trampe, bræge og brøle? Vi leger med eventyret og nogle af de gode fokusord. Bagefter vil der både være mulighed for at spise madpakker og se en animationsfilm om "De 3 bukkebruse" i bibliotekets filmhule. Det bliver så hyggeligt! LÆRINGSMÅL: Dagtilbuds læreplanstemaer: · Alsidig personlig udvikling · Kommunikation og sprog · Krop, sanser og bevægelse Indhold i den pædagogiske læreplan: Inddragelse af lokalsamfundet: Biblioteket

Pitstop med pinde og plæver Kan vi pirre de små børns sanser og samtidig give deres sprogudvikling et pift? Vi mødes 3 formiddage til dialogisk læsning med efterfølgende aktiviteter, hvor der er plads til, at børnene kan udtrykke sig og eksperimentere med forskellige materialer. Børnene bliver aktivt inddraget og får rig mulighed for at høste nye erfaringer. Vi vil tage afsæt i Pija Lindenbaums bog: "Jeg elsker Mano". Her går snakken lystigt om billederne og historien, der nænsomt behandler venskab i børnehøjde. Kontakt Susie Kilsgård på suki@vardebib.dk eller Hanne Hestbech på hahe@vardebib.dk senest 3 uger før.

3–6-årige førskolebørn

Bogvogterkursus Hør om den grønne spegepølse i bogen og om dengang, flunkerne gav Emil (hvem er mon det?) hul i hovedet. Kurset giver børnene en sjov og anderledes introduktion til, hvordan bøger fungerer. Børnene møder undervejs en "stunt-bog", der har oplevet både at få en marmelademad i hovedet og haft et uheld med en sulten hund. Besøget kan forberede børnene til skolestart i mødet med en ukendt voksen i et rum uden for børnehaven. Tilmelding til Hanne Hestbech på hhes@vardebib. dk senest 14 dage før. LÆRINGSMÅL:

LÆRINGSMÅL:

Dagtilbuds læreplanstemaer: · Alsidig personlig udvikling · Kultur, æstetik og fællesskab

Dagtilbuds læreplanstemaer: · Alsidig personlig udvikling · Kommunikation og sprog · Krop, sanser og bevægelse

Indhold i den pædagogiske læreplan: Inddragelse af lokalsamfundet: Biblioteket Pædagogisk læringsmiljø med sammenhæng til børnehaveklassen

Indhold i den pædagogiske læreplan: Inddragelse af lokalsamfundet: Biblioteket Sted og dato efter aftale. Henvendelse senest 3 uger før. Varighed: 30–60 min. Max 16 børn.

Varde Bibliotek. Varighed: 30–60 min. pr. gang.

Afholdes på Varde Bibliotek, i én af vores filialer eller i biblioteksbussen. Varighed: 20–30 min. Skolekatalog

41


Skolekatalog / Institutionstilbud Børnenes Udstilling 2020 Museum Frello og Varde Bibliotek inviterer alle dagtilbud og skoler i Varde Kommune til at deltage i BU20. Som noget nyt kan dagplejen også deltage og det glæder vi os meget til. Temaet for næste års udstilling afsløres i juni måned. Det bliver så spændende!!! BU20 er børn og unges demokratiske rum for kreativ udfoldelse, undren, fantasi og debat. Den proces, som børnene og de unge gennemgår, munder ud i en storartet udstilling, hvor alle kunstværkerne vises på museet og biblioteket i februar måned. Husk at melde jer til inden d.1/10 2019 på mail til Pernille Ø. Sørensen fra Museum Frello på pos@vardemuseum.dk Museum Frello og Varde Bibliotek.

42 Skolekatalog

Udstillingen er åben i perioden 1/2–10/3 2019.

LÆRINGSMÅL: Folkeskolens forenklede Fælles Mål: · De praktiske/musiske fag · Elevernes alsidige udvikling · Innovation og entreprenørskab Dagtilbuds læreplanstemaer: · Alsidig personlig udvikling · Kultur, æstetik og fællesskab


0.–2. klasse

På jagt efter de gode historier: En intro til biblioteket Hvorfor er PIN-koder hemmelige? Hvad er det, der koster 1000 kr. på biblioteket? Og på hvilken hylde bor de gode eventyr? Dette er blandt de spørgsmål, børnene får svar på til deres første biblioteksbesøg med skolen. Besøget byder også på en rundtur på biblioteket, hvor børnene lærer at finde deres yndlingsbøger, og hvad biblioteket kan bruges til. Tilmelding til boern@vardebib.dk senest 3 uger før. LÆRINGSMÅL: Understøtter barnets læsetilegnelse og læselyst. Dansk: Læsning, finde tekst, afkodning. Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg.

0.–4. klasse

Se film i filmhulen Børnebibliotekets filmhule kan bookes til et "biografbesøg" uden for skolen. Børnebibliotekets filmhule kan bookes til et "biografbesøg" uden for skolen. Besøget kan bruges som oplæg til arbejde med en bestemt film eller som en frivillig eftermiddagsaktivitet for SFO-børn på besøg på biblioteket. Bibliotekaren hjælper gerne med at finde en egnet film til klassetrinnet. Der kan være op til 20 børn i hulen samtidig. Filmhulen er åben i bibliotekets bemandede åbningstid. Hvis du vil være sikker på at få en plads, skal du bestille tid inden besøget på boern@vardbib.dk Ølgod Bibliotek har filmklub for alle interesserede 5–7-årige. Kontakt oelgod@vardebib.dk for mere information.

Art Machines – når kunst og teknologi blandes Tinkering i grænselandet mellem kunst og teknologi. 1 batteri, 1 LEGO motor, en stor bunke blandede klodser, farver og papir. Det er grundessensen, når grænserne mellem kunst og teknologi undersøges. Der skal bygges, samarbejdes, snakkes og tænkes kreativt i løbet af workshoppen, for der er ikke to Art Machines, der ligner hinanden, de har alle deres helt eget unikke udtryk. Art Machines er en håndgribelig indgang til arbejde med både innovation og kreativ tænkning på alle klassetrin, der blander det kreative med det naturvidenskabelige. Tilmelding til Asbjørn Skovsende på assk@vardebib.dk senest 14 dage før. LÆRINGSMÅL: · Multimodale udtryksformer · Eleven som kreativ producent · Entrepenørskabsprocesser

Alle biblioteksfilialer.

Varighed: 30–45 min.

Varde Bibliotek.

Varighed: 1,5–2 timer.

Varde Bibliotek ellers jeres skole. Varighed: ca. 2–4 timer alt efter ønske Det sker på biblioteket

43


Skolekatalog / Institutionstilbud

Klassefighten

Kommende 1.–6. klasser

Klassefighten får børn til at læse i sommerferien: I 2018 læste 50 klasser tilsammen hele 1.002.902 sider. Klassefighten får børn til at læse i sommerferien: I 2018 læste 50 klasser tilsammen hele 1.002.902 sider. Klassefighten er bibliotekets store årlige læsekonkurrence, som fremmer læselyst og samtidig modvirker, at eleverne taber læsefærdighed i sommerferien. Både klassens fælles indsats og den enkelte elevs læsning har en betydning for klassens resultat, og der er plads til læsere på alle niveauer: Både bøger, tegneserier og lydbøger tæller med i regnskabet. Klassefighten sparkes i gang med et åbningsarrangement, der fokuserer på litteratur og fællesskab – og de tre mest læsende klasser inviteres til den afsluttende præmieoverrækkelse. Læsedysten er selvkørende i skolernes sommerferie.

Vinderen af Klassefighten 2019 præsenteres til præmieoverrækkelsen i september, hvor de tre mest læsende klasser inviteres. Har I spørgsmål til konkurrencen kan I henvende jer til Christina og Line på klassefighten@varde.dk. I kan også ringe på tlf. 79 94 83 56. LÆRINGSMÅL: · Multimodale fortællinger. · Viden om fremstillingsprocesser. · Metoder til medskabende arbejde.

Klasselærerne bliver kontaktet af biblioteket med nærmere info.

44 Skolekatalog


Udskolingen 8.–10. klasse

3.–6. klasse

Booktalk: Zombier, hemmelige kærester og andre gode historier Skal læselysten sparkes i gang, eller mangler I inspiration til gode læseoplevelser? Til bibliotekets booktalks præsenterer vi din klasse for gode bøger tilpasset læsefærdigheder og interesser på 3.-6. klassetrin. Børnene hører en kort historie, og vi taler om handlingen, og hvad de synes om historien. Afhængigt af klassetrin vil vi komme ind på forskellige genrer, og hvordan de bruges. Vi taler også med børnene om, hvordan de vælger deres bøger – kan man eksempelvis finde en god bog bare ud fra forsiden? En booktalk slutter typisk af med, at eleverne selv finder bøger til at låne med hjem. Tilmelding til boern@vardebib.dk senest 3 uger før. LÆRINGSMÅL: Styrker elevens læselyst Dansk: fortolkning, perspektivering, læsning, sammenhæng.

Udskolingen 8.–10. klasse

Hvis ikke Google, hvor så?

Fake News, research og kildekritik

Har du også prøvet at få en milliard hits, når du googler, og blindt håbet på, at Google vidste, hvad du søgte? Hvor skulle du ellers finde din information – hvis ikke Google, hvor så?

Hvordan spotter du fake news? Hvordan finder du de bedste kilder, og hvordan ved du, om kilderne er troværdige?

Med en kildekritisk vinkel bliver eleverne gjort klar til at skrive opgave og projektopgave. De lærer at finde bøger på biblioteket og at bruge andre indgange til information end Google og Wikipedia. Det er en fordel at booke kurset, så eleverne på dagen ved, hvad deres opgave skal handle om. Tilmelding til Jesper Just Nielsen på jesn@vardebib.dk senest 14 dage før. LÆRINGSMÅL: OSO – Obligatorisk Selvvalgt Opgave samt den Fælles Naturfagsprøve m.m. Dansk: Læsning. Eleven kan gennemføre målrettet og kritisk informationssøgning.

Det er en fordel at booke kurset, så eleverne på dagen ved, hvad deres opgave skal handle om. Tilmelding til Jesper Just Nielsen på jesn@vardebib.dk senest 14 dage før. LÆRINGSMÅL: OSO – Obligatorisk Selvvalgt Opgave samt den Fælles Naturfagsprøve m.m. Dansk: Læsning. Eleven kan gennemføre målrettet og kritisk informationssøgning.

Historie: Kildearbejde, kildeanalyse. Samfundsfag: Eleven kan finde relevante kilder. Eleven har viden om informationssøgning, herunder med digitale medier.

Særligt for 5–6. klasse: Genrekendskab og øget kendskab til visuelle virkemidler.

Varde Bibliotek – Børnebiblioteket. Varighed: 1–1,5 time.

Falske nyheder florerer overalt på nettet, og det er svært at gennemskue, om en nyhed er sand eller falsk. Bliv klar til opgaver og projektarbejde med dette kursus, der gør dig i stand til at finde troværdige kilder og sortere i resultaterne fra søgemaskiner som Google.

Varde Bibliotek eller på skolen. Varighed: 1–1,5 time.

Varde Bibliotek eller på skolen. Varighed: 1–1,5 time. Skolekatalog

45


Skolekatalog / Institutionstilbud

r, ge go da æ lp er ia pp ec ru sp g r, re, ge de go le da se æ as : P kl lle ve ne ha io e ss rn fe bø

ro gp Fa

Book biblioteks­ bussen Skoler, efterskoler, børnehaver og dagplejere har mulighed for at få formiddagsbesøg af biblioteksbussen. Med de mindste kan vi synge, læse højt eller bare lege med legetøjet, og de kan øve sig i at gå på trappen. For skoler og efterskoler er der mulighed for efter aftale, at vi kan medbringe særligt udvalgte materialer, der passer til aldersgruppen. For grupper op til 10 børn ad gangen kan vi fortælle om mulighederne for at bruge bibliotekernes mange tilbud, genopfriske låneregler og fortælle om nye spændende bøger.

Sprogets byggeklodser Et oplæg for fagfolk og/eller forældre med interesse for de 0–6-årige børns sprogtilegnelse og narrative kompetencer. Biblioteket rykker ud med inspiration til arbejdet med læreplanstemaet "kommunikation og sprog" og samtaler med børn i hverdagen. Vigtige pointer repeteres med afsæt i "de 10 understøttende sprogstrategier" og en præsentation af udvalgte billedbøger og materialer fra legeteket. Vi giver bud på, hvordan rådene fra "sprogpakken" kan suppleres med dialogisk læsning, leg, planlagte aktiviteter, besøg på biblioteket m.m. Tilmelding til boern@vardebib.dk senest en måned før. LÆRINGSMÅL:

Biblioteksbussen kan bookes til 45 min. eller 2 × 45 min. besøg. LIGE UGER: Mandag kl. 9–12.00 Fredag kl. 9–13.00 ULIGE UGER: Mandag kl. 9–12.00 Torsdag kl. 9–13.00 Fredag kl. 9–13.00

46 Skolekatalog

Dagtilbuds læreplanstemaer: · Alsidig personlig udvikling · Kommunikation og sprog · Kultur, æstetik og fællesskab Indhold i den pædagogiske læreplan: Inddragelse af lokalsamfundet: Biblioteket Børnebiblioteket eller hos jer.

Varighed: 30–60 minutter.


Kalender – efterår 2019 JULI+AUGUST DATO

ARRANGEMENT

SIDE

STED

2/7 5/8 12/8 12/8 13/8 13/8 19/8 21/8 22/8 26/8 26/8 27/8 27/8 28/8 29/8 31/8 31/8 – 29/9

Nørre Nebels Hobbycafé Strikkeklub i Oksbøl Syng dig glad: Morgensang i Kulturhuset Strikkeklub i Oksbøl Tal dansk café og lektiehjælp (første gang efter ferien)

Nørre Nebel Bibliotek kl. 18.30–21 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Ølgod Bibliotek kl. 8.45–9.45 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Ølgod Bibliotek kl. 15.30–17 Ølgod Bibliotek kl. 16–17 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21

Strikkeklub i Varde Gratis retshjælp Strikkeklub i Oksbøl Brætspil ved brætspilsklubben Nørre Nebels Hobbycafé Strikkeklub i Agerbæk Middelalder-talks Festival: Middelalderlitteratur Wadden Tide

37 37 4 37 36 36 37 35 37 36 37 34 37 37 4 5 6

DATO

ARRANGEMENT

SIDE

STED

ENTRE

37 37 6 35 37 37 7 7 8 36 4 37 8 34 35 8 9 37 37 33 9 9 34 10 35

Varde bibliotek kl. 14–16 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Smedeværkstedet, Vestervold 11B, 6800 Varde kl. 19 Varde Bibliotek kl. 19–21 Overskrift Varde bibliotek kl. 10–12 Varde Bibliotek kl. 17.30–22 Brødtekst Ølgod Bubliotek og Kulturhus kl. 19 Ølgod Bibliotek og Kulturhus kl. 10 Karlsgårde Sø, Biblioteksbussen kl. 10–16.00 UGEDAG x/x kl. x–x.00 Ølgod Bibliotek kl. 16–17 Sted. pris kr. Ølgod Bibliotek kl. 8.45–9.45 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 19 Varde Bibliotek kl. 15–16 Nørrel Nebel Bibliotek kl. 17.30 Ølgod Bibliotek kl. 15–16.45 Varde Bibliotek kl. 17 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Ølgod Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 19 Varde Bibliotek kl. 14 Varde Bibliotek kl. 15 Varde Bibliotek kl. 15–16 Varde Bibliotek kl. 19 Varde Bibliotek kl. 19–21

– – 55 kr. – – – – – – – 20 kr. – – – – – – – – – 750 kr 750 kr. – 55 kr. –

Gratis retshjælp Strikkeklub i Oksbøl

Makerfællesskab

SEPTEMBER

2/9 Netværksted drop–in og tidsbestilling 2/9 Strikkeklub i Oksbøl 3/9 Nordisk forfatteraften: Einar Már Guðmundsson 4/9 Makerfællesskab Overskrift Overskrift 5/9 Netværksted drop–in og tidsbestilling 5/9 Strikkeklub i Varde Brødtekst Brødtekst 6/9 Ølgod Bibliotek og Kulturhus 40 år: Festaften 7/9 Ølgod Bibliotek og Kulturhus 40 år: Festdag for familier og foreninger 8/9 Karlsgårdedagen UGEDAG x/x kl. x–x.00 UGEDAG x/x kl. x–x.00 9/9 Gratis retshjælp Sted. pris kr. Sted. pris kr. 9/9 Syng dig glad: Morgensang i Kulturhuset 9/9 Strikkeklub i Oksbøl 9/9 Menneskebiblioteket 10/9 Tirsdagsteknik for børn 11/9 Fantasylæsekreds i Nørre Nebel 12/9 Litteratur lige ud ad landevejen 13/9 Bogbar 16/9 Strikkeklub i Oksbøl 16/9 Strikkeklub i Ølgod 16/9 Læsekreds opstart 17/9 Rytmisk legestue for 3–4 år (første gang) ved LOF 17/9 Rytmisk legestue for 5–6 år (første gang) ved LOF 17/9 Tirsdagsteknik for børn 17/9 Familysearch – mormonkirkens hjemmeside 18/9 Makerfællesskab

Husk at købe billetter på vardebib.dk/oplev

Varde Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 17.30–22 Ølgod Bibliotek kl. 16–17 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 18–21 Nørre Nebel Bibliotek kl. 18.30–21 Agerbæk Bibliotek kl. 19.30–21.30 Varde Bibliotek kl. 19–20 Varde Bibliotek kl. 10–15 Blåvandshuk ved fyret, Varde Torv

ENTRE – – 20 kr. – – – – – – – – – – – – 150 kr. inkl. frokost –

Kalender

47


DATO

ARRANGEMENT

SIDE

18/9 19/9 19/9 23/9 23/9 24/9 24/9 24/9 25/9 25/9 25/9 26/9 28/9 30/9 30/9

Connie Hedegaard: Hvordan skal vi håndtere klimaet? Ole Nørskov: Det Varde, der ikke er mere Strikkeklub i Varde Gratis retshjælp Strikkeklub i Oksbøl Tirsdagsteknik for børn Brætspil ved brætspilsklubben Nørre Nebels Hobbycafé Bogbar Strikkeklub i Agerbæk Christian Fuhlendorf: Hvem gider tage den vej alle de andre tager? Temaaften om ordblindhed Slægtsforskercafé Strikkeklub i Oksbøl Strikkeklub i Ølgod

10 11 37 36 37 34 34 37 9 37 12 12 11 37 37

DATO

ARRANGEMENT

OKTOBER

1/10 Tirsdagsteknik for børn 2/10 Fordøjelse med fornøjelse ved Folkeuniversitetet 2/10 Horror – hvorfor drages vi imod mørket? 2/10 Makerfællesskab 3/10 Strikkeklub i Varde 3/10 Søren Ryge Petersen – Det handler om mennesker 4/10 Bogbar 5/10 Jan Heiselberg: Historisk race i BMW ALPHINA Overskrift 5/10 Eventyrworkshop – Byg din egen billedbogOverskrift 7/10 Syng dig glad: Morgensang i Kulturhuset Brødtekst Brødtekst 7/10 Gratis retshjælp 7/10 Strikkeklub i Oksbøl 8/10 Tirsdagsteknik for børn 8/10 Livestream: På Rumkrydstogt ud i solsystemet UGEDAG x/x kl. x–x.00 UGEDAG x/x kl. x–x.00 9/10 Eventyroplæsning for de små Sted. pris kr. Sted. pris kr. 9/10 Hvad enhver bør vide om kunst (første gang) ved Folkeuniversitetet 9/10 Fantasylæsekreds i Nørre Nebel 9/10 Foredrag – Michael og Anne Ancher – et kunstnerægteskab 10/10 Akustisk koncert med Kim Øllgaard: Folk Country Viser 10/10 Nobelprisen i litteratur 10/10 Litteratur lige ud ad landevejen 10/10 Hvad er Nota? 11/10 Godnatlæsning i biblioteksbussen 14/10 Ferieværksted: Eventyrlige dage 14/10 Strikkeklub i Ølgod 14/10–18/10 Ferieværksted: Eventyrlige dage 14/10 Strikkeklub i Oksbøl 15/10 Tirsdagsteknik for børn 19/10 Nomertræning 17/10 Strikkeklub i Varde

48 Kalender

STED

ENTRE

Varde Gymnasium, Frisvadvej 72, 6800 Varde kl. 19 Varde Bibliotek kl. 10–15 Varde Bibliotek kl. 17.30–22 Ølgod Bibliotek kl. 16–17 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 15–16 Varde Bibliotek kl. 18–21 Nørre Nebel Bibliotek kl. 18.30–21 Agerbæk Bibliotek kl. 17 Agerbæk Bibliotek kl. 19.30–21.30 Varde Bibliotek kl. 19 Varde Bibliotek 18.30 Varde Bibliotek kl. 10–12 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Ølgod Bibliotek kl. 19–21

150 kr. 25 kr. – – – – – – – – 80 kr. – – – –

SIDE

STED

ENTRE

34 11 13 35 37 14 9 14 15 4 36 37 34 15 16 16 35 17 17 18 8 12 18 18 37 18 37 34 19 37

Varde Bibliotek kl. 15–16 Varde Bibliotek kl. 14.30–16.30 Varde Bibliotek kl. 19 Varde Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 17.30–22 Agerbæk skole kl. 19 Varde Bibliotek kl. 17 Varde Bibliotek kl. 10 Overskrift Varde Bibliotek kl. 11–13.30 Ølgod Bibliotek kl. 8.45–9.45 Brødtekst Ølgod Bibliotek kl. 16–17 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 15–16 Varde Bibliotek kl. 19 UGEDAG x/x kl. x–x.00 Nørre Nebel Bibliotek kl. 10 Sted. pris kr. Varde Bibliotek kl. 10.15 Nørrel Nebel Bibliotek kl. 17.30 Varde Bibliotek kl. 19 Varde Bibliotek kl. 10 Varde Bibliotek kl. 12.45 Ølgod Bibliotek kl. 15–16.45 Varde Bibliotek kl. 19–20 Næsbjerg kirke kl. 16.45–17.15 Ølgod Bibliotek kl. 11–15 Ølgod Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 11–15 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 15–16 Varde Bibliotek kl. 10–11.30 Varde Bibliotek kl. 17.30–22

– 150 kr. 55 kr. – – 80 kr. – 25 kr. 25 kr. 20 kr. – – – – – 100 kr. – 80 kr. 25 kr. – – – – – – – – – 25 kr. –

Du kan læse mere om de enkelte arrangementer på www.vardebib.dk


DATO

ARRANGEMENT

21/10 21/10 21/10 22/10 22/10 22/10 22/10 23/10 26/10 28/10 28/10 28/10 29/10 29/10 29/10 29/10 30/10 30/10 31/10 31/10

Vi holder hackerne ude Strikkeklub i Oksbøl Gratis retshjælp Dit digitale bibliotek Tirsdagsteknik for børn Nørre Nebels Hobbycafé Løb for alle Historien om Internettet ved Folkeuniversitetet Ølgod markedsdag International bamsedag spiller dansk Strikkeklub i Oksbøl Strikkeklub i Ølgod Alfred den rene bjørn Tirsdagsteknik for børn Brætspil ved brætspilsklubben Livestream: Viden om vand Strikkeklub i Agerbæk Jens Andersen: Kim Larsen – de unge år Strikkeklub i Varde Fællessang med Jacob Tybjerg

19 37 36 20 34 37 20 21 21 22 37 37 22 34 34 22 37 23 37 23

DATO

ARRANGEMENT

SIDE

STED

2/11 4/11 4/11 5/11 5/11 6/11 11/11 11/11 11/11 11/11 12/11 12/11 13/11 13/11

Mosekonens Myter Gratis retshjælp Strikkeklub i Oksbøl Tirsdagsteknik for børn På kryds og tværs i det gamle herredsfoged arkiv. Makerfællesskab Syng dig glad: Morgensang i Kulturhuset Strikkeklub i Oksbøl Strikkeklub i Ølgod Skumringstime: Nordisk Biblioteksuge Tirsdagsteknik for børn Livestream: Hvordan is og vand dannede Danmark Fantasylæsekreds i Nørre Nebel Fremtidsfiktion – foredrag med Liv Sejrbo Lidegaard og Malte Tellerup Mosaik af minder Litteratur lige ud ad landevejen Strikkeklub i Varde Bogbar special: Ahmad Joumaa: Arabisk litteratur Bustur til BogForum Al–Hakawati: Den arabiske fortæller Isprinsessen – et vintereventyr Alice i Eventyrland Gratis retshjælp Strikkeklub i Oksbøl

24 36 37 34 24 35 4 37 37 24 34 25 35 25

Varde bibliotek kl. 10 Ølgod Bibliotek kl. 16–17 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 15–16 Varde Bibliotek kl. 19 Varde Bibliotek kl. 19–21 Ølgod Bibliotek kl. 8.45–9.45 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Ølgod Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 19 / Ølgod Bibliotek kl. 19 Varde Bibliotek kl. 15–16 Varde Bibliotek kl. 19 Nørrel Nebel Bibliotek kl. 17.30 Varde Bibliotek kl. 19

25 kr. – – – 55 kr. – 20 kr. – – – – – – 55 kr.

26 8 37 26 27 26 27 27 36 37

Varde Bibliotek kl. 10 Ølgod Bibliotek kl. 15–16.45 Varde Bibliotek kl. 17.30–22 Varde Bibliotek kl. 17 Varde Banegård kl. 7 Varde Bibliotek kl. 10–10.45 Ølgod Bibliotek kl. 10 Agerbæk skole kl. 13–15 Ølgod Bibliotek kl. 16–17 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21

25 kr. – – 55 kr. 500 kr. 25 kr. 25 kr. 25 kr. – –

NOVEMBER

14/11 14/11 14/11 15/11 16/11 16/11 16/11 16/11 18/11 18/11

Husk at købe billetter på vardebib.dk/oplev

SIDE

STED

ENTRE

Ølgod Bibliotek kl. 10–12 – Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 – Ølgod Bibliotek kl. 16–17 – Oksbøl Bibliotek kl. 16–18 – Varde Bibliotek kl. 15–16 – Nørre Nebel Bibliotek kl. 18.30–21 – Varde Bibliotek kl. 19 25 kr. Varde Bibliotek kl. 14 100 kr. Ølgod Bibliotek kl. 10–16 – Ølgod bibliotek kl. 8.30 og 10 – Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 – Ølgod Bibliotek kl. 19–21 – Gymnastiksalen, Lunde–Kvong Skole (biblioteksbussen) kl. 10.55 – Varde Bibliotek kl. 15–16 – Varde Bibliotek kl. 18–21 – Varde Bibliotek kl. 19 – Agerbæk Bibliotek kl. 19.30–21.30 – Aulaen Blåbjerg Skole, Nørre Nebel afdeling kl. 19 80 kr. Varde Bibliotek kl. 17.30–22 – Varde Bibliotek kl. 19 55 kr.

ENTRE

Kalender

49


DATO

ARRANGEMENT

SIDE

19/11 19/11 19/11 20/11 20/11 21/11 25/11 25/11 26/11 26/11 26/11 27/11 28/11 29/11 30/11 30/11

Tirsdagsteknik for børn Nørre Nebels Hobbycafé Livestream: Forædling af mennesket – før og nu Makerfællesskab Mød forfatteren: Agnete Friis Billedformiddag ved Varde Lokalhistoriske Arkiv Strikkeklub i Oksbøl Strikkeklub i Ølgod Tirsdagsteknik for børn Brætspil ved brætspilsklubben Livestream: Luften vi indånder Strikkeklub i Agerbæk Strikkeklub i Varde Julehygge for store og små HeboCon – The jule edition Nissefestival

34 37 28 35 29 29 37 37 34 34 29 37 37 31 30 30

DATO

ARRANGEMENT

SIDE

STED

ENTRE

2/12 2/12 2/12 3/12 4/12 4/12 6/12 7/12 9/12 9/12 9/12 11/12 11/12 12/12 12/12 14/12 14/12 16/12 16/12 17/12 18/12 21/12 23/12

Gratis retshjælp Strikkeklub i Oksbøl Julehygge på Biblioteket Julehygge for store og små 15 år yngre! Ved Folkeuniversitetet Makerfællesskab Bogbar: Eventyr og fortællinger fra hele verden Julegaver og hygge Syng dig glad: Morgensang i Kulturhuset Strikkeklub i Oksbøl Strikkeklub i Ølgod Fantasylæsekreds i Nørre Nebel Eventyrlig oplæsning Litteratur lige ud ad landevejen Strikkeklub i Varde Julegaver og hygge Nisserne Tip og Top Gratis retshjælp Strikkeklub i Oksbøl Nørre Nebels Hobbycafé Makerfællesskab Julegaver og hygge Strikkeklub i Oksbøl

36 37 31 31 31 35 9 32 4 37 37 35 32 8 37 32 32 36 37 37 35 32 37

Ølgod Bibliotek kl. 16–17 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Nørre Nebel Bibliotek kl. 14–16 Oksbøl Bibliotek kl. 19 Varde Bibliotek kl. 13.30–16 Varde Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 17 Varde Bibliotek kl. 10–12 Ølgod Bibliotek kl. 8.45–9.45 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Ølgod Bibliotek kl. 19–21 Nørrel Nebel Bibliotek kl. 17.30 Varde Bibliotek kl. 19 Ølgod Bibliotek kl. 15–16.45 Varde Bibliotek kl. 17.30–22 Varde Bibliotek kl. 10–13 Varde Bibliotek kl. 11–11.45 Ølgod Bibliotek kl. 16–17 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Nørre Nebel Bibliotek kl. 18.30–21 Varde Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 10–13 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21

– – 25 kr. – 150 kr. – – – 20 kr. – – – – – – – 25 kr. – – – – – –

DATO

ARRANGEMENT

SIDE

STED

ENTRE

6/1 8/1 15/1

Strikkeklub i Oksbøl Fantasylæsekreds i Nørre Nebel Makerfællesskab

37 35 35

Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Nørrel Nebel Bibliotek kl. 17.30 Varde Bibliotek kl. 19–21

DECEMBER

JANUAR

50 Kalender

STED Varde Bibliotek kl. 15–16 Nørre Nebel Bibliotek kl. 18.30–21 Varde Bibliotek kl. 19 Varde Bibliotek kl. 19–21 Medborgerhuset Oksbøl kl. 19 Varde Bibliotek kl. 10 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Ølgod Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 15–16 Varde Bibliotek kl. 18–21 Varde Bibliotek kl. 19 Agerbæk Bibliotek kl. 19.30–21.30 Varde Bibliotek kl. 17.30–22 Nørre Nebel Bibliotek kl. 14–17 Ølgod Bibliotek kl. 10–12.30 Varde Torv kl. 10–14

ENTRE – – – – 55 kr. – – – – – – – – – – –

– – –

Du kan læse mere om de enkelte arrangementer på www.vardebib.dk


Sådan køber du billet Du kan se vores arrangementer og købe billetter på vardebib.dk/oplev. Arrangementerne er opdelt i arrangementer for voksne og arrangementer for børn. Herfra kan du klikke ind på den enkelte begivenhed for at læse mere og bestille billetter. Betaling foregår online med betalingskort. Der påløber et mindre gebyr. Billetter kan i nogle tilfælde også købes i døren. Vil du være sikker på at få en billet, anbefaler vi, at du altid køber billet i forvejen.

Biblioteket kommer ud til dig

Praktisk info

Fem dage om ugen rykker Biblioteksbussen ud til lånere på de mange holdesteder i Varde Kommune. Bussen medbringer ca. 3.000 bøger, film og blade til børn og voksne, samt reserveringer.

Åbningstider

Bussens køreplan ALSLEV – Hallen. . . . . . . . . . . . . . torsdag 18.45–19.15 ANSAGER – Skolen. . . . . . . . . . . . mandag 18.25–19.25 BILLUM – Hallen. . . . . . . . . . . . . . torsdag 15.20–15.50 FÅBORG – Kirken . . . . . . . . . . . . . onsdag 15.05–15.40 HELLE HALLEN selvbetjening. . . . . onsdag 17.40–22.00 HELLE HALLEN selvbetjening. . . . . torsdag 07.00–08.30 HORNE – Skolen. . . . . . . . . . . . . . mandag 14.30–15.30 LUNDE – Skolen . . . . . . . . . . . . . . tirsdag 10.50–11.30 MEJLS – Friskolen . . . . . . . . . . . . tirsdag 09.20–10.20 NORDENSKOV – Brugsen . . . . . . . fredag 15.00–15.40 NÆSBJERG – Kirken. . . . . . . . . . . fredag 16.15–17.15 OUTRUP – Brugsen. . . . . . . . . . . . torsdag 16.30–17.30 SIG – Brugsen. . . . . . . . . . . . . . . . tirsdag 15.45–16.25 SKOVLUND – Min Købmand. . . . . mandag 16.25–17.25 STARUP-TOFTERUP – Brugsen. . . tirsdag 19.15–20.00 STARUP-TOFTERUP – Skolen. . . . onsdag 13.15–14.15 STAUSØ – Friskolen . . . . . . . . . . . tirsdag 12.25–13.15 TISTRUP – Brugsen. . . . . . . . . . . . tirsdag 17.00–18.00 ÅRRE – Brugsen. . . . . . . . . . . . . . onsdag 16.10–17.10 Biblioteksbussen holder lukket på skolernes fridage og ferier samt 1. maj og grundlovsdag. Skoler, efterskoler, børnehaver og dagplejere kan booke bussen til et formiddagsbesøg. Kontakt Kirsten Hansen på kirr@vardebib.dk eller på tlf. 76 94 69 14. Du kan kontakte bussens personale på tlf.: 79 94 83 65 eller e-mail: bus@vardebib.dk.

Bibliotekerne er åbne kl. 7–22 alle ugens dage. Lås dig ind ved døren med lånernummer og pinkode. AGERBÆK BIBLIOTEK Kærvej 2, 6753 Agerbæk. Tlf. 79 94 83 64, agerbaek@vardebib.dk Betjening: onsdag kl. 13–17.00 NØRRE NEBEL BIBLIOTEK Sønder Allé 21, 6830 Nørre Nebel. Tlf. 79 94 83 63, nnebel@vardebib.dk Betjening: mandag kl. 10–13.00, onsdag og fredag kl. 14–17.00. OKSBØL BIBLIOTEK Vestergade 29, 6840 Oksbøl. Tlf. 79 94 83 62, oksboel@vardebib.dk Betjening: mandag kl. 11–17.00, onsdag og fredag kl. 14–17.00. VARDE BIBLIOTEK Rådhusstræde 2, 6800 Varde. Tlf. 75 22 10 88, biblioteket@vardebib.dk Betjening: mandag–fredag kl. 10–18.00 og lørdag kl. 10–14.00. ØLGOD BIBLIOTEK Vestergade 5, 6870 Ølgod. Tlf. 79 94 83 61, oelgod@vardebib.dk Betjening: mandag kl. 11–17.00, onsdag–torsdag kl. 14–17.00 og fredag kl. 11–17.00.

www.vardebib.dk f www.facebook.com/vardebib Husk at købe billetter på vardebib.dk/oplev

Information

51


Der tages forbehold for fejl og ændringer. 14356 designfordi.dk

18/9 Conny Hedegaard

7/9 Kulturhusjubilæum

31/8 Middelalderlitteraturfestival

19/10 Nomertræning

3/9 Einar Mar Gudmundsson

www.vardebib.dk f www.facebook.com/vardebib Vi arbejder hver dag for at skabe et rart bibliotek, et mødested, hvor alle har lyst til at komme, og hvor alle kan finde de udfordringer, oplysninger og oplevelser, de har brug for. På biblioteket er der frihed og tid til at danne din egen mening og høre andres. Biblioteket er fyldt med netop det, der er bedst for dig – og meget mere!

Profile for Varde Bibliotek

Varde Bibliotek Program efterår 2019  

Varde Bibliotek Program efterår 2019  

Advertisement