Page 1

ARRANGEMENTER OG KURSER FOR BØRN, UNGE OG VOKSNE

Forår 2018

Det sker på biblioteket + Skole- og institutionstilbud


Biblioteket er fyldt med

møder* * PLADS TIL EN GOD SNAK

Bibliotekerne i Varde, Ølgod og Nørre Nebel råder over en række mødelokaler, som du kan booke til din forening eller klub. Her kan I holde møder og generalforsamlinger – eller bare mødes hver onsdag for at endevende en god bog. Kontakt biblioteket for at høre mere om booking. I Agerbæk og Oksbøl er du velkommen til at bruge biblioteksrummet.

2

Det sker på biblioteket


Biblioteket er fyldt med… Når gæsterne træder over dørtærsklen til et af Varde Kommunes i alt fem biblioteker – eller lukker sig ind i biblioteksbussen med et tryk på indgangsknappen – træder de ind i deres egen verden med romaner, fagbøger, film og musik – alt sammen klar til deres behov og ønsker om at flytte sig fagligt, menneskeligt og socialt. Det er det generelle billede af bibliotekerne. Men bibliotekerne er langt mere end de mange, mange hyldemeter af læse-, lytte- og fortælleoplevelser, som er samlet i husene. Bibliotekerne er lige så meget læring, ny viden, nærvær og en del af lokalmiljøets liv, som udspiller sig mellem hylderne hver dag: Børnehavebørn tanker op i højtlæsningsbøgerne, inden de skal hjem til frokosten. Sprogskoleelever introduceres til digitale værktøjer, fagbøger og litteratur – og dermed til det danske sprog og den danske kultur, som de er ved at finde deres plads i. Kammerater mellemlander foran droner og zombiebøger efter en lang skoledag og inden lektierne. Frivillige bidrager med arrangementer og klubber og styrker dermed

16/4 Kulturhistorisk ikon Benny Bilen

1/3 Foredrag med Lars R. Møller

deres lokalområde. Ældre medborgere får en hånd med apps, digital signatur og andre redskaber, der gør deres hverdag nemmere. Og sidst på aftenen samles gæsterne til en workshop eller et foredrag: Det er netop en præsentation af det sidste – bibliotekernes aktiviteter – som du sidder med i hånden nu: En maggiterning af udviklende lærings- og kulturtilbud for alle aldersgrupper – og spredt over hele kommunen. Som noget nyt er også bibliotekernes undervisningstilbud til børn med: Også i skole-, SFO- og institutionstimerne har bibliotekerne tilbud til Varde Kommunes borgere.

27/1 Se teaterstykket Paradis

Velkommen på bibliotekerne i 2018.

Indhold ARRANGEMENTER.............4 FÆLLESSKABER.. .............. 28 Mads Sørensen (V) Formand for Udvalget for Kultur og Fritid pr. 1. januar 2018

SKOLEKATALOG. . ............. 30 KALENDER . . ......................... 39

Forord

3


Litteratur lige ud ad landevejen Tidligere sognepræst Hans Vestager er vært for en ny sæson med fortælling og højtlæsning. Sæsonens bøger er: ”Wilhelm Dinesen bd. 2 Til døden os skiller” af Tom Buk-Swienty, ”En anden gren” af Jesper Wung-Sung, ”Lise Nørgaard: De første 100 år” af Jacob Wendt Jensen, ”Stormene: kærlighed og magt i reformationens Danmark” af Maria Helleberg, ”Ritt: Erindringer” af Ritt Bjerregaard og ”Den tynde hud: erindringer om en barndom og opvækst” af Troels Kløvedal. Biblioteket giver en kop kaffe – medbring selv kage. Forberedelse ikke nødvendig. 4/1, 1/2, 1/3, 5/4, 3/5 og 7/6 kl. 15–16.45 Ølgod Bibliotek, mødelokale 2. Gratis. Ingen tilmelding.

4

Det sker på biblioteket

Borgerdrevet arrangement

Kierkegaard, Grundtvig og Marx og hvem der ellers har noget på hjertet

Samtalesaloner

Staten. Forældrene. Skolen. Alle vil de os noget godt – men er det nu også klogt at følge deres råd? Kierkegaard (1813–1855), Grundtvig (1783–1882) og Marx (1818–1883) har alle tre idéer om, hvordan man vælger til og fra. Målet er at kunne finde sin egen vej – og egen livsopfattelse. Samtalerne vil foregå på baggrund af udleverede tekster af filosofferne samt Henrik Pontoppidans (1857–1943) ”Lykke Per”.

Salonerne guides, så alle har nogen at tale med – og du bestemmer selv, hvor meget du har lyst til at dele.

MANDAG 8/1 kl. 19–21.30 Ølgod Bibliotek. Gratis.

Samtalesaloner giver dig mulighed for at møde og tale med mennesker, du aldrig har set før – og om emner, der måske ikke er tid til at tænke over i dagligdagen. Hvad betyder drømme? Helte? Eller venskaber for dig? Og hvad betyder det for andre?

Emnerne i foråret er: 8/1 5/2 5/3 9/4 7/5

Alder Hverdage Nærvær Folkestemninger Danmark

I samarbejde med Grundtvigsk foredragsforening Varde og Ungdomsskolen Varde. Grundtvigsk Foredragsforening Varde

TIRSDAG 5/9 kl. 19.00

Varde Bibliotek.

Gratis.


Gør din PC sikker og hurtig Tag din PC med Windows 10 styresystem med på denne workshop, hvor du får hjælp til at rydde ud i unødvendige programmer, toolbars og andet, der gør din PC langsom og irriterende. På kurset får du hjælp til at tage backup, ligesom du får større forståelse for, hvad der egentlig foregår inde i den firkantede kasse. Kurset er for let øvede pc-brugere. Medbring evt. password til din Microsoft-konto. De to kursusdage er ikke sammenhængende. Tilmelding nødvendig. TIRSDAG 9/1 kl. 19–21.00 TIRSDAG 30/1 kl. 10–12.00 Varde Bibliotek. 50 kr.

Nytårskur Biblioteket tryller sammen med tryllekunstneren Den Store Tryllenørd det bedste fra 2018 frem. Showet indeholder trylleri for både voksne og børn – og han bruger både bøger, balloner og overraskelser fra den kommende sæson. Samme dag kan du se et udvalg af de mange bibliotekstilbud, du måske ikke allerede kendte og få et eksemplar af bibliotekets nye katalog med hjem, ligesom personalet giver deres personlige anbefalinger til den kommende sæson. Undervejs byder vi på et glas bobler og en bid kransekage – og der vil være små snacks til børnene. LØRDAG 13/1 kl. 10–11.30

Varde Bibliotek.

Gratis. Det sker på biblioteket

5


Bibliotekaren fortæller: Science fiction gennem tiden Asbjørn Skovsende fører dig gennem mange tusind rumårs science fiction-historie og fortæller, hvordan genren med de utrolige verdener opstod, hvilke forfattere der har hugget fra hinanden, samt hvor du kan starte, hvis du gerne vil i gang med at læse sci-fi.

Mød forfatteren: Line Kyed Knudsen I Line Kyed Knudsens ungdomsbøger kan du støde på zombier, rumforskningscentre og almindelige hverdagsproblemer som mavedeller og kærestesorg. Serien ”Hvidt støv” følger en flok unge, der forsøger at overleve i en uhyggelig verden, som efter en voldsom epidemi er blevet fyldt med levende døde. Line fortæller på dagen om sit arbejde med bøger – og måske også om sit nyeste sci-fiprojekt. Line har skrevet en række letlæsningsbøger – ”bl.a. ”Pigerne fra Nordsletten” og ”K for Klara” – hvoraf hun lige har vundet en Orla-pris for bedste karakter i sidstnævnte.

I en tid hvor science fiction brillerer på storskærmen, kan man jo helt glemme, at filmene som oftest udspringer af fantastiske læseoplevelser! Asbjørn er digital formidler på Varde Bibliotek og inkarneret sci-fi aficionado. I samarbejde med Vardeegnens Gymnasieforberedende Efterskole.

I samarbejde med forfatterlinjen på Vardeegnens Gymnasieforberedende Efterskole. TIRSDAG 16/1 kl. 17.00

6

Varde Bibliotek

Det sker på biblioteket

20 kr.

TIRSDAG 16/1 kl. 13.30 Varde Bibliotek. 20 kr.


Bibliotekernes temasamarbejde

”Der kommer en dag, hvor man må tørre sine salte tårer, ranke ryggen og se hele lortet i øjnene”.

Workshop: Spids tegneblyanten

Pernille Højmark rejste i 2013 til Buenos Aires for at finde sig selv og lykken igen efter sin skilsmisse. Rejsen forløb anderledes end forventet – og den bragte Pernille tilbage til barn- og ungdommen med druk, fest, kærlighed og svigt. Foredraget bygger på Pernilles bog ”Først nu forstår jeg intet” – og det giver et spændingsfyldt og ufiltreret indblik i den livsglade sanger og skuespillers unge år.

Er du vild med at tegne og elsker lyden, når blyanten flyver hen over papiret? Eller er du én af dem, der holdt op med at tegne som teenager? Uanset om du er øvet eller ej, så kom og vær med. Kunstner Kate Skjerning underviser i croquistegning, som er tegning efter model. Modellens bevægelser skal indfanges i skitseform, og det behøver ikke at ligne! Modellen vil være iført stramtsiddende tøj.

I samarbejde med FOF Midtvest.

Vi sørger for blyanter, papir og tegneplader.

Pernille Højmark: Først nu forstår jeg intet

TORSDAG 18/1 kl. 19–21.00

Ølgod Bibliotek.

100 kr.

MANDAG 22/1 kl.19–21.00

Varde Bibliotek, Salonen.

50 kr.

Det sker på biblioteket

7


Varde Biblioteks ældreambassadører

Forårskursus: Babyrytmik Formiddagsforedrag: Stork, stork langeben – markante personer fra Vardes historie Da boghandler Thyge Clausen udgav romanen ”Stork, stork langeben”, fik han ikke så få vardensere på nakken: Historien går ganske tæt på byens markante beboere – og ikke altid kun for de gode sider. Ole Nørskov fra Varde Lokalhistoriske Arkiv fortæller om købstadens lokale personligheder og originaler gennem tiden – og han kommer også med sine gisninger på, hvem der gemmer sig bag nogle af personerne i Thyges udskældte værk.

Små ben spjætter, og der lyttes intenst, når organisten Natacha underviser i musik og sang for de helt små. På kurset tages udgangspunkt i klassiske børnesange, dans og bevægelse sammen med mor eller far. Oplevelsen giver et dejligt nærvær mellem forælder og barn og er med til at udvikle barnets sprog, motorik og musikalitet. Natacha har arbejdet med børn og musik i flere år. Prisen er for hele forløbet på otte formiddage og gælder for både barn og forælder. Billetter købes gennem bibliotekets hjemmeside eller www.lofsydvest.dk I samarbejde med LOF Sydvest.

I samarbejde med Ældreambassadørerne på Varde Bibliotek. TORSDAG 25/1 kl. 10.00 Varde Bibliotek. 20 kr.

8

Det sker på biblioteket

fra 8 år

Teatret De røde heste: Paradis Bedemanden lever et ensformigt aleneliv, hvor han gør det, bedemænd nu engang gør: Vasker og friserer de døde, giver dem tøj på og lægger låg på kisten. Hver aften sidder han alene og ser tv – men helt ensom er han nu ikke: Om dagen taler han nemlig med de døde om livets glæder: Carporte, schæferhunde, blæsevejr og damers bagdele. En dag kommer en ung, trist pige ind: Hun synes, hun er død for tidligt. For at trøste hende, fortæller bedemanden hende en historie om Paradis – og måske findes det allerede? Både børn og voksne skal have billet.

START TORSDAG 25/1 kl. 11–12.00 Ølgod bibliotek.

I samarbejde med Varde Menighedsråd.

400 kr.

LØRDAG 20/1 kl. 10.00 og 11.30

Smedeværkstedet.

20 kr.


Borgerdrevet arrangement

Slægtsforskning: Hvad døde Maren af? Du er slægtsforsker, og du har fundet en masse aner. Du ved, hvornår de blev født og hvornår de døde. Men hvordan forløb de farlige fødsler ude på landet i gamle dage? Kom din stædige tipoldefar ud med benene først? Måtte et bud sendes ud i natten efter lægen – og hvad døde dine forfædre af? Genialog Erik Kann fortæller om dødsattester, jordmoderprotokoller og andre kilder, der rummer spændende detaljer, som kan give dig mere viden om dit ophav. Gratis adgang for medlemmer af DIS Varde. I samarbejde med DIS Varde og Varde-Ølgod Folkeuniversitet.

Statsministrene I sommeren 2017 skete noget utroligt: Det lykkedes at samle alle fem nulevende danske statsministre på Marienborg til optagelser til tv-serien ”Statsministrene”. På to hæsblæsende dage diskuterede de, hvad der kræves for at lede Danmark, beslutninger, ligheder og uenigheder – men også journalistiske spørgsmål: Hvordan portrætterer man fem store personligheder samtidig? Ville tidsplanen holde? Mød redaktionschefen bag serien ”Statsministrene”, og kom med bag kameraet og tættere på fem mennesker, som har formet danmarkshistorien. Anne Sofie Kragh har i samarbejde med Michael Dyrby udgivet bogen ”Statsministrene”. I samarbejde med AOF Center Sydjylland.

TIRSDAG 30/1 kl. 19.00

Varde Bibliotek.

50 kr.

TORSDAG 1/2 kl. 19.00

Varde Bibliotek.

50 kr.

Det sker på biblioteket

9


Livestreaming fra Aarhus Universitet

Livestream: Design af biomolekyler og nanorobotter

Borgerdrevet arrangement

Biomolekyler – de små byggesten, som alle levende organismer består af – har længe været en gåde for forskerne. Indtil for nylig. Forskerne har nemlig knækket koden til at forstå dem og deres ”opskrifter”. Det betyder, at vi nu kan designe biomolekyler, så de danner komplekse kunstneriske former, der ikke findes i naturen. En af de mest avancerede anvendelser af denne nye teknologi er at designe robotter i molekylestørrelse, der både kan detektere, beregne og agere på molekyleniveau. Robotterne kan fx bruges til at kontrollere enzymer, opdage og rapportere om sygdomme og finde og dræbe kræftceller. Forskere fra Aarhus Universitet fører dig med ind i en mikroskopisk og overvældende verden! TIRSDAG 6/2 kl. 19.00

Varde Bibliotek.

10 Det sker på biblioteket

Gratis.

Workshop: Haiku i naturen 5+7+5 stavelser er opskriften på et haikudigt. Den japanske digtform beskriver ofte naturen eller årstiderne, og den stramme form er en udfordring til enhver skribent. Anne Voel fortæller om haikudigtningens filosofi og teknik – og teori omsættes til praksis i workshoppen, hvor der arbejdes med både ord og billede. Medbring gerne egne naturfotografier. Anne er forfatter til to bøger om haiku: HAIKU 17 (2008) og Haikuvandring (2010). ONSDAG 7/2 kl. 16.00 Nørre Nebel Bibliotek. Gratis – husk at bestille billet.


Forældre til 3–8 årige

Rikke Winckler: Hvis ikke skældud, hvad så? Det er aldrig rart at skælde ud, men vi falder alligevel i gang på gang. For de fleste af os ved dybest set ikke, hvad vi skal gøre i stedet. Til foredraget får du vigtig viden om barnets udvikling. Du går hjem med konkrete bud på, hvad du kan gøre i stedet for skældud – ting, der er lige til at omsætte i hverdagen. Oplægsholder Rikke Winckler er pædagog, terapeut, coach og kendt fra forældresparring.dk. Hun kombinerer sin viden om børn med sin interesse for at gøre dagligdagen nemmere og sjovere med de mindste i huset. I samarbejde med LOF Sydvest. TORSDAG 8/2 kl. 19–21.00 Varde Bibliotek. 75 kr.

”Bøger giver mig en følelse af at bruge tiden på noget lærerigt og værdifuldt” Elin fra Lydum Elin Christiansen fra Lydum har altid brugt biblioteket flittigt, men har i de senere år sat kadencen op og læst mere, end hun plejer. Litteraturen er for hende en kilde til udvikling, læring og refleksion.

bibliotekaren til det, jeg kalder ”bogdrøftelser”: Vi snakker om bøger, jeg har læst, og jeg får vejledning, så jeg opdager nye genrer og forfattere.

”Jeg besøger Nørre Nebel Bibliotek flere gange om ugen”, fortæller Elin, som gerne er i gang med flere bøger på én gang og kombinerer tung litteratur med noget lidt lettere tilgængeligt. Hun mener, at hun på den måde får læst mere.

Biblioteket er gode til at formidle, og de er også meget aktive mht. at arrangere forfatterforedrag. Det er en rigtig givende og fin måde at blive bekendt med den skrivende – og også et udgangspunkt for selv at skrive,” siger Elin. Hun mener også, at hun lærer nye ting fra bøgerne.

Deler oplevelsen med andre

At lære fra litteraturen

Særligt fordybelsen og det at tale om læseoplevelsen har værdi for Elin, og hun deler gerne sine oplevelser: ”Jeg har stor glæde af at møde andre brugere på biblioteket. Min glæde over at have adgang til litteratur fylder meget, og den vil jeg gerne viderebringe til andre. Jeg drøfter gerne bøger med andre og anbefaler gerne forfattere. Fordybelsen og bøgerne giver mig en følelse af at bruge tiden på noget lærerigt og værdifuldt,” siger hun.

”Jeg holder meget af bøger, hvor der er faktuel viden skrevet ind i historien: Ofte bliver jeg grundigt opdateret på historiske fakta, når jeg læser. I øjeblikket læser jeg om Stalin-tiden, som forfatteren Orlando Figes har skrevet to spændende bøger om. Her kan man virkelig mærke, hvordan livet var bag facaden,” fortæller Elin, som slutter med en opfordring:

Litteraturen ”live”

”Det at have adgang til bøger – og at kunne låne dem helt gratis – er en gave: Det skal vi alle benytte os af!”

Litteraturen kommer også til live på andre måder for Elin: ”Jeg bruger gerne

Det sker på biblioteket

11


4–10 år

Fastelavns-fest Ølgod Bibliotek Prinsesser, monstre, superhelte og Pokémon-figurer inviteres til at tage deres forældre med på biblioteket for at slå katten af tønden. Tøndeslagningen foregår i Kultursalen, hvor der også serveres fastelavnsboller, kaffe, the og saftevand til alle tilmeldte. Kom udklædt, og vær med til en hyggelig eftermiddag! Husk tilmelding senest torsdag den 8. februar – så er der fastelavnsboller til dem, der har bestilt.

Frøken Frikas fantastiske fortælletivoli

Ferieværksted i vinterferien: Mennesket – hvem dér? ”Menneskers historier” er temaet for vinterferiens ferieværksted. Du kan være med til at skabe en fælles venskabsskulptur, der udvikler sig i ugens løb. Du kan kaste dig over karakterskrivning, det syrede selvportræt eller bestillingsportrættet af Tante Oda eller bare tegne din bedste ven. Ferieværkstedet er for alle børn fra 6–13 år. Mindre børn er også velkomne ifølge med en voksen. Ingen tilmelding. I Ølgod er ferieværkstedets tema det samme som i Varde, men udvalget af aktiviteter vil være mindre.

Frøken Frika byder velkommen i sit fortælletivoli, hvor fantasien foldes ud, og skønne historier opstår: Hvem er hovedpersonen? Hvad handler historien om? Og skal den ende godt? Det er børnene selv med til at bestemme i dette interaktive teater. Fortællingerne tager afsæt i Frøken Frika’s ”forlystelser” såsom locationlykkehjulet, karaktertombolaen, tingfinderen samt tematorskfiskeri i genresøen. Kom og vær med til at skabe din helt egen historie!

SØNDAG 11/2 kl. 14.00 Ølgod Bibliotek. 20 kr. for både børn og voksne

12 Det sker på biblioteket

12/2–16/2 Alle dage kl. 11–15.00 Varde Bibliotek. Gratis. 12/2 og 14/2 kl. 14–17.00 Ølgod Bibliotek.

Gratis.

LØRDAG 17/2 kl. 10.00 Varde Bibliotek. 20 kr. for både børn og voksne


Varde Biblioteks ældreambassadører

Den digitale formidler fortæller: Fremtiden er lys? Fremtiden er her allerede – den er bare ikke jævnt fordelt endnu! De seneste år er teknologier poppet op med utrolig fart, og snart er selvkørende biler dagligdag, de kunstige intelligenser er flyttet ind i dit køleskab, og giganter som Google og Apple fortid. Hvad er fordelene og ulemperne ved uudviklingen, og hvordan påvirker det kommende generationer? Digital formidler på Varde bibliotek Asbjørn Skovsende giver sit bud. Med sig har han også Søren Kierkegaard, for han har måske en af nøglerne til, hvordan samspillet mellem teknologi og mennesker kan fungere i fremtiden. ONSDAG 21/2 kl. 19.00 Varde Bibliotek. 20 kr.

Strikkekursus for nybegyndere og øvede Kunne du tænke dig at lære at strikke? – eller mangler du bare lidt inspiration og måske vejledning til at komme videre med strikketøjet? Lasse Uno Holten fra Den Store Strikkedyst fører dig på fire aftener ind i strikningens verden og sætter dig i gang med at arbejde med garn og strikkepinde, så du får et brugbart resultat med hjem. Du lærer de grundlæggende teknikker, hvis det er helt nyt for dig, og du får hjælp og råd til de svære mønstre, hvis det er, hvad du har brug for. Hvert forløb består af fire kursusaftener. START ONSDAG 24/1 kl. 19–21.00 START ONSDAG 28/2 kl. 19–21.00 Varde Bibliotek. 395 kr. for fire gange. Billetter købes på www.sydvest.lof.dk

Formiddagsforedrag: Den anden besættelse – tyske flygtninge i Danmark 1945–1949 I 1944 stod det klart, at Hitler ville tabe krigen. I Tyskland spredte frygten sig for de fremrykkende russiske styrker og sendte 15 millioner mennesker på flugt. 250.000 af dem havnede i Danmark til en blandet modtagelse: Landet var udmarvet efter fem års besættelse – og flygtningene tilhørte fjenden! Eftertiden har diskuteret Danmarks behandling af de tyske mænd, kvinder og børn: Er det den største humanitære katastrofe i Danmarkshistorien, eller løstes opgaven tilfredsstillende under de vanskelige betingelser? Museumsinspektør John V. Jensen fra Varde Museum fortæller den oversete historie.

Workshop og foredrag: Hvad er det dog vi strikker? Stærke farver og utraditionelle detaljer er kendetegnet for Hanne Pjedsteds designs, der både rummer eksperimenterende kraver, logotørklæder og opdateret hønsestrik. I foredraget fortæller hun, hvordan strikkehåndværket har udviklet sig over tid – og hvordan hun selv med sine arbejder er med til at skubbe grænserne for arbejdet med garnet. Foredraget afsluttes med en miniworkshop, hvor Hanne giver tips til fine kanter og afslutninger. Du kan se mere om Hanne og hendes arbejde på designstrik.dk.

I samarbejde med ældreambassadørerne på Varde Bibliotek.

I samarbejde med strikkeklubben på Varde Bibliotek.

TORSDAG 22/2 kl. 10.00 Varde Bibliotek. 20 kr.

TORSDAG 22/2 kl. 18–21.00 Varde Bibliotek. 50 kr. Det sker på biblioteket

13


Bibliotekernes temasamarbejde

0–1 år Livestreaming fra Aarhus Universitet

Workshop: Babymotorik & sang Workshop i babyhøjde med Luise Føns fra Babybandet. Babymotorik med børnemusik specielskrevet til babyer og de rutiner, man har med sin baby i løbet af en dag. Vi tumler, danser, synger, fjoller og leger! Her bruger din baby alle sine sanser og mærker sin krop i tæt kontakt med dig som forælder.

Livestream: Relativitetsteori og gravitationsbølger Einstein forudsagde med sin relativitetsteori for over hundrede år siden eksistensen af gravitationsbølger, men de blev først opdaget i 2015! En opdagelse, som resulterede i Nobelprisen 2017.

Kun børn skal have billet.

Men hvad er gravitationsbølger, og hvorfor blev Nobelprisen uddelt med de indledende ord ”en begivenhed der rystede verden”? Tag med på en rejse ind i fysikkens beskrivelser af bølger, elektromagnetisme og relativitetsteori – for at ende ud med at høre eksempler på vores eksotiske univers.

LØRDAG 24/2 kl. 10–10.45 Varde Bibliotek. 20 kr.

TIRSDAG 27/2 kl. 19–21.00 Varde Bibliotek. Gratis.

Vi stimulerer barnets medfødte musikalitet og tager udgangspunkt i at styrke barnet sansemotorisk gennem musikken. Timen sluttes af med en afslappende sang.

14 Det sker på biblioteket

Mød forfatteren: Hanne Faldborg Det vestjyske og livet på landet er et tilbagevendende tema i Hanne Faldborgs forfatterskab – også i hendes seneste roman ”Havets døtre”, som udkom i 2017. I bogen fortælles om to vestjyske piger, søstrene Oline og Thea, og om deres forskellige liv i henholdsvis Vestjylland og Aarhus i årene 1917–1967. Hanne, som netop nu researcher til sin nye bog og henter inspiration i bl.a. Nørre Nebel, vil fortælle om sit forfatterskab og arbejde med de – næsten – lokale bøger. I samarbejde med læsekredsene på Nørre Nebel Bibliotek. Støttet af Statens Kunstfond.

ONSDAG 28/2 kl. 19.00 Nørre Nebel Bibliotek.

50 kr.


Lars R. Møller: Konflikter nu Verden er på vej ind i den farligste periode i årtier, skrev International Crisis Group i 2017 – og på grund af globaliseringen får det konsekvenser for alle lande, lige meget hvor på kloden en konflikt opstår. Valget af Trump til præsident, krigen i Syrien og et stigende antal civile ofre har alle sendt chokbølger gennem verden. Men hvordan hvordan ser fremtiden egentlig ud? Pensioneret Oberst og tidligere forsvarschef Lars Møller fortæller om de vigtigste konflikter i verden lige nu og udstikker sit bud på fremtidsperspektiverne. Lars Møller er bl.a. kendt for sin rolle i Operation Bøllebank på Balkan i 1992 – den første gang siden 1945, hvor Danmark deltog i aktiv krigsførelse. Han har udgivet en række bøger, senest ”Specialoperationer” i 2017.

4–12 år

Workshop: Marionetdukker Byg dine helt egne marionetdukker ud af wc- og køkkenruller. Du bestemmer selv, om det skal være en fjollet robothund, en lavbenet huskat, et regnbuefarvet tusindben, et uhyggeligt mega-madmonster eller noget helt andet Super hyggeligt værksted for familier. Når din marionetdukke er bygget færdig, er der mulighed for at afprøve den i det lille dukketeater, som stilles op ved siden af værkstedet.

I samarbejde med LOF Sydvest.

Du får selvfølgelig dukken med hjem bagefter.

TORSDAG 1/3 kl. 19.00 Varde Bibliotek. 75 kr.

LØRDAG 3/3 kl. 10–13.00 Oksbøl Bibliotek. 20 kr. Kun børn skal have billet.

Klæbehjerne – eller hukommelse som en si Hvad er hemmeligheden bag at huske navne... og hvorfor glemmer vi? Disse spørgsmål får du svar på i Ole Larsens lærerige og underholdende foredrag, der er brugbart for såvel unge som gamle. Du vil få en kort introduktion i, hvordan hjernen fungerer og ved hjælp af lette øvelser vil du selv blive i stand til at øge din koncentration, holde fokus og huske bedre. Inden du går hjem, får du tips til husketeknikker og lærer bl.a. kunsten at huske navne, ansigter og vigtige pointer. TIRSDAG 6/3 kl. 19–21.00

Varde Bibliotek.

50 kr.

Det sker på biblioteket

15


”Måske bliver min omgangskreds nogle gange lidt træt af at høre om det” Christian fra Varde ”Hold hjernen frisk” var opfordringen og titlen på et landsdækkende projekt i tilknytning til bl.a. Center for Sund Aldring (KU), som Varde Bibliotek i efteråret 17 deltog i. Formålet var at afprøve forskellige hjernetræningsmetoder, der kan holde hjernen frisk langt op i senioralderen – og dermed forebygge demens. Det har dog vist sig at have andre, positive sidegevinster. ”Det bedste ved projektet er, at det har åbnet op for nye muligheder og givet mig ny viden om, hvad der findes af digitale værktøjer, man kan bruge i hverdagen”, fortæller Christian Sloth, som har en gammel interesse for det tekniske felt – og som nu har åbnet øjnene for kodning og digitale hjernetræningsprogrammer.

Stramt program Projektet har i Varde været centreret om nye teknologier, der kan støtte helbredet eller give nye oplevelser, viden og interesser – det at lære holder nemlig hjernen i gang. Hver tirsdag er deltagerne blevet præsenteret for en ny teknologi. ”Jeg har hver uge glædet mig til at høre om udviklingen og forskningen på det tekniske felt – og så har det været dejligt at møde nye mennesker, der også interesserer sig for teknik og det digitale, siger Christian, der har delt begejstret ud af sine nye oplevelser: ”Måske bliver min omgangskreds nogle gange lidt træt af at høre om det”, griner han.

16 Det sker på biblioteket

Nyslået ”elektrisk læser” Hold Hjernen Frisk har også inspireret Christian til at læse faglitteratur. Han bruger bibliotekets digitale e-bøger, som kan læses på iPad eller tablet: ”De er let tilgængelige og nemme at have med rundt,” siger han. Inspirationen til bøgerne kommer fra bibliotekets hjemmeside. Her finder Christian også bibliotekets aktivitetsprogram med interessante foredrag: endnu en interesse, projektet har inspireret ham til.

Fakta ”Hold Hjernen Frisk” er landsdækkende pilotprojekt støttet af Nordea-fonden, som skal omsætte forskningsbaseret viden om demensforebyggelse til konkrete aktiviteter – og udbrede den eksisterende viden. Målet er, at flere seniorer kan leve et aktivt liv i længere tid. Bag projektet står DGI, Slots- og Kulturstyrelsen og forskningscenteret Center for Sund Aldring på Københavns Universitet. Varde Bibliotek har samarbejdet med Center for sundhedsfremme og Kultur og Fritid om projektet i Varde. Det landsdækkende projekt fortsætter i 2018.

IT-Laboratorium Kom og leg med bibliotekets moderne teknologier. Du kan bl.a. prøve kræfter med at flyve små droner, køre små robotter, få en grundlæggende introduktion til den kodning, som ligger bag mange af de elektroniske dimser, du bruger i hverdagen – og så kan du se, om bibliotekets hjernescanner mon kan spore aktivitet i dit hoved! Du behøver ikke nogen erfaring for at være med – kun lyst til at blive lidt klogere på teknologi! ONSDAG 7/3 og 17/4 kl. 19–21.00 Varde Bibliotek. Gratis. Tilmelding nødvendig.


6–9 år

Workshop: Leg og lær med robotter Børn kan allerede fra seksårsalderen introduceres til programmering og robotter. Vær med, når App Academy præsenterer Edison-robotten for børn og lærer dem at tage kontrollen og styre robotten. Børnene kan også få fingrene i små selvkørende robotter, der kan programmeres, og som kan bruges til at køre robotkapløb med. Workshoppen har fokus på programmering i børnehøjde, hvor børnene blandt meget andet lærer, at robotter er noget, de faktisk selv kan styre.

Lån et menneske: Menneskebiblioteket Vest Se din egen fordom i øjnene! Menneskebiblioteket – en samling af almindelige mennesker med ualmindelige livserfaringer – besøger igen Varde Bibliotek. I op til 30 minutter kan du låne et menneske fra en minoritetsgruppe til samtale, hvor du må spørge om alt: Kan psykisk syge være gode forældre? Ødelægger alkoholikere altid familiefesten? Hvordan er det at gå med tørklæde? Ideen til menneskebiblioteket opstod i 2000 og har i dag bredt sig til mere end 80 lande. Menneskebiblioteket Vest er den eneste afdeling uden for København.

Medbring egen computer eller tablet.

Foredrag: Jacob A. Riis – Danmarks mest betydningsfulde udvandrer Jacob A. Riis fik prædikatet ”den ideelle amerikaner” af Præsident Theodor Roosevelt. Baggrunden var Riis’ berømte fotografier fra New Yorks underklasse i det sene 1800-tal, der blev samlet i bogen ”How the other half lives”. Bogen, der stadig genoptrykkes, skabte samfundsforandringer. Ledsaget af et stort antal billeder fortæller museumsdirektør og professor Flemming Just historien om Jacob A. Riis, hans kærlighed til Elisabeth og de utrolige forandringer, han satte i gang. Flemming Just står i spidsen for det kommende Riis-museum i Riis’ barndomshjem i Ribe. I samarbejde med LOF Sydvest.

LØRDAG 10/3 kl. 10–13.00 Varde Bibliotek. 20 kr. Både børn og voksne skal have billet.

MANDAG 12/3 kl. 19–21.00 Varde Bibliotek. Gratis.

TIRSDAG 13/3 kl. 19.00

Varde Bibliotek.

50 kr.

Det sker på biblioteket

17


Line Knutzon: Camille Clouds brevkasse

Familiekoncert: Stine Michel og EventyrOrkestret

Camille Cloud er et satirisk bud på samtidens selvhjælpskultur – og hun giver alle svar som fortjent, hvad enten de vil have ret – eller bare vil have noget. Er du en rasende 65-årig mand med udstående øjne, der vil have lov til at råbe fede kælling til fede kællinger? En 87-årig kvinde, der ikke har råd til din egen begravelse? Ønsker du at snyde i skat? Er du faret vild i Sverige? På aftenen kan du høre spørgsmålene og svar fra Camille.

Den altædende heks Rumlerikke, Digterfrøerne og Ildfruen uden livsgnist er blandt hovedpersonerne i Stine Michel og EventyrOrkestrets forførende koncert.

Line Knutzon er en af Danmarks mest originale og centrale dramatikere. Hendes personer er mærkelige, charmerende – og skræmmende genkendelige. De kan minde om dem, du også finder hos Dorthe Nors og Helle Helle. TORSDAG 15/3 kl. 19.00

Varde Bibliotek.

18 Det sker på biblioteket

50 kr.

Koncerten er baseret på Stine Michels egne sange og fører børn og forældre dybt ind i et univers befolket med skarpe og sjove figurer, der kalder på fantasien. Hvem har ikke lyst til at plukke æbler med Æbleolga, skælde ud sammen med Kællingetjørnen – og selvfølgelig danse i takt til musikken? FREDAG 16/3 kl. 11.00 Ølgod Bibliotek og Kulturhus. Både børn og voksne skal have billet.

20 kr.


Borgerdrevet arrangement

Livestreaming fra Aarhus Universitet

Livestream: Jorden og livets udvikling Jordens og livets udvikling har spejlet hinanden gennem milliarder af år. Jordens udvikling har sat rammerne for livets udvikling, mens forskere har vist, at de levende organismer har også har påvirket jordens geologiske udvikling. Siden de levende organismer udviklede evnen til at udnytte energien i Solens lys, har livet overtaget kontrollen med atmosfærens og oceanernes sammensætning og reguleret klimaet. Man kan spørge: Er livet i virkeligheden den dominerende geologiske kraft på Jorden? TIRSDAG 20/3 kl. 19.00

Varde Bibliotek.

Gratis.

Varde Biblioteks ældreambassadører

Litteratursamtale: Isabel Allende

Bibliotekaren fortæller: Apps til din smartphone

Siden Isabel Allende udgav ”Åndernes hus” i 1982, har hun begejstret verden med den magiske realisme i hendes mange romaner, hvor virkeligheden flettes sammen med ånder, drømme og syner.

Bibliotekar Kristoffer Rasmussen fra Varde Bibliotek introducerer til en række af de apps, der gør hverdagen sjovere og nemmere, og hjælper dig med at komme i gang med at bruge dem.

Mange af hendes værker er historiske romaner, som også elegant berører politiske og religiøse forhold, der samtidig påvirker hendes hovedpersoners liv. Bibliotekar Louise Rauff Tranborg og læser Anne Voel fortæller om forfatterskabet og anmelder et udvalg af Isabel Allendes mange romaner. ONSDAG 21/3 kl. 19.00 Nørre Nebel Bibliotek.

Gratis.

På dagen kan du bl.a. se, hvordan du downloader apps og få Kristoffers anbefalinger til de bedste: Hvem vil ikke gerne kunne forudsige vejret, sende billeder til sine venner eller se hvor det fly, der flyver over dit hoved lige nu, er på vej hen? Kristoffer er bibliotekar i Team Læring, Uddannelse og Digitalisering på Varde Bibliotek. TORSDAG 22/3 kl. 10–12.00 Varde 20 kr. Tilmelding nødvendig. Bibliotek. Det sker på biblioteket

19


Fakta: Skolestartsposer er et gratis tilbud til kommende 0.-klasseselever. Skolestartsposerne indeholder bøger fra biblioteket, der behandler overgangen mellem børnehavebarn og skolebarn, højtlæsningsbøger, læse-let bøger samt små gaver.

Josefine nød at få et skræddersyet tilbud Josefine (6), Emilia (9) og Bianca fra Varde Når skolestarten nærmer sig for de store børnehavebørn, pakker biblioteket hygge, faglig inspiration og viden om livet som skolebarn ned i ”skolestartsposer”, der udlånes til de kommende 0.-klasseselever. Aben Alibaba og Basunspilleren Bente har fyldt en del hjemme hos Josefine, Emilia og Bianca, efter de sidste år fik en skolestartspose med hjem. Begge er figurer fra ”Sigurds ABC”, der var så stort et hit hos Josefine Manly Risager, at hun hurtigt lærte alle sangene fra bogen, der er skrevet af Sigurd Barrett. Familien er trænede bogorme, men fik alligevel stor glæde af startpakken.

Læsestart er noget helt særligt ”Josefine nød at være i centrum og få en pose, hvor indholdet var skræddersyet til hende som børnehavebarn på tærsklen til ny, stor periode i livet,” fortæller mor Bianca Manly Thomsen om skolestartsposen, der indeholder både bøger til låns og små gaver.

20 Det sker på biblioteket

Også storesøster Emilia har bakket op om Josefines læsestart: Hun har øvet bogstavernes lyde med Josefine og læser gerne højt for sin lillesøster, der nu har knækket læsekoden. Det betyder, at Josefine selv kan prøve kræfter med bibliotekets lydrette bøger, der er velegnede til den allerførste læsning.

Ikke være stille De tre bruger biblioteket til afslapning og hygge i fritiden: Legeområderne på biblioteket gør, at Bianca som voksen har mulighed for at gå omkring mellem hylderne og udvælge læsestof, mens børnene kan lege lige i nærheden. ”Det er et klart skifte fra min barndoms bibliotek, hvor man skulle være stille, og der ikke var legetøj, man kunne bruge,” siger Bianca. ”Her er der plads til både den voksnes og barnets behov – det er lidt af en win-win-situation:” Poserne kan hentes eller bestilles på dit lokale bibliotek i Varde Kommune efter først til mølle-princippet. Tilbuddet gælder i perioden medio maj-medio august 2018.


Borgerdrevet arrangement

Slægtsforskning: Skifter

Ferieværksted i påsken: Byg byg byg!

Workshop: Dukketeater med lys

6–12 år

Det fleste historier foregår et særligt sted: De tre bukkebruse ville være en mærkelig historie uden troldebroen – og hvor skulle Klodshans finde sin prinsesse, hvis ikke på kongeslottet? I workshoppen kan du bygge dit eget lille dukketeater med lys ud af en skotøjsæske. Det kan være alt fra en ørken med kaktus og farlige slanger, et smukt islandskab med pingviner og isbjørne eller måske en mørk skov med trolde og hekse.

Legetøjs-mashup! Hvad sker der, når lastbilen får barbiearme eller hesten englevinger? Kan vi selv skabe noget helt nyt og forunderligt? Og hvordan får man en tredimensionel konstruktion ned på papir? Alt det undersøger vi i påskens ferieværksted, hvor vi også sammen bygger en lang kuglebane på biblioteket over flere dage. Ferieværkstedet er for alle børn fra 6–13 år. Mindre børn er også velkomne ifølge med en voksen. Ingen tilmelding.

Skifter er en vigtig kilde for slægtsforskeren, når forfædrenes historie skal rulles op. Et skifte er en opgørelse over en afdød persons ejendele, værdier og arvinger, men de er ofte svære at finde. Bibliotekar ved SUC Esbjerg Birgit Juul Kristensen fortæller om de mange forskellige skiftemyndigheder, og om hvordan et skifte er foregået alt efter, om man var bonde, borger eller velstående. Hun giver også hjælpemidler til at finde skifter – også på nettet, hvor bl.a. selve skifteprotokollen kan findes. Gratis adgang for medlemmer af DIS Varde. I samarbejde med DIS Varde og Varde-Ølgod Folkeuniversitet.

Alle får selvfølgelig deres eget dukketeater med hjem. LØRDAG 24/3 kl. 10–13.00 Varde Bibliotek. 20 kr. Kun børn skal have billet.

26/3, 27/3 og 28/3 Alle dage kl. 11–15.00 Varde Bibliotek. Gratis.

TIRSDAG 3/4 kl. 19.00 Varde Bibliotek. 50 kr. Det sker på biblioteket

21


Livestreaming fra Aarhus Universitet

Bibliotekernes temasamarbejde

0–3 år

Workshop: Sansecirkus for de mindste: De 5 sanser Lugte, føle, smage, høre, se – for de mindste skal det også ske! Vær med når Mia fra Kulturagenten sætter fokus på de fem sanser, som vi alle bruger hver dag, måske helt uden at tænke over det. I workshoppen arbejder de små og deres voksne med de fem sanser på en sjov og lærerig måde – bl.a. med sansestimulerende sange, tegninger og lege.

Vivian Høxbro: Med strikkehilsen fra vore formødre! 200 år gamle striktrøjer og deres mønstre har hovedrollen i strikdesigner Vivian Høxbros billedfortælling om vores fælles strikkede kulturarv. Har 1800-tallets mønstre noget at sige os i dag? Vivian ”spinder en ende” over datidens strikning og viser en masse billeder af flotte og fascinerende trøjer og mønstre. Kom og glæd dig over vores formødres kunnen og få inspiration til din egen strikning.

Alle får en sansestimulerende sang med hjem, som kan bruges til senere lejligheder.

Vivian har skrevet en lang række strikkebøger. ”Strik danske stjernetrøjer” om 1800-tallets trøjer er den senest udkomne.

ONSDAG 4/4 kl. 9.30 Agerbæk bibliotek. 20 kr. Kun børn skal have billet.

TORSDAG 5/4 kl. 19.00 Ølgod Bibliotek og Kulturhus 50 kr.

22 Det sker på biblioteket

Livestream: Ig Nobel Prize: first laugh, then think Ig Nobelprisen tildeles ”mærkelig forskning”, som først får os til at grine og dernæst tænke dybt. Dyk med ned i en mærkværdig verden af prisvindende forskning, og få de vigtige svar på eksempelvis, om en kat kan være både fast og flydende? Hør stifteren af prises, Marc Abrahams, fortælle om prisen og formålet med den, og oplev også tre prismodtagere fortælle om – og måske demonstrere – deres lidt specielle forskning. Bemærk, at foredraget afholdes på letforståeligt engelsk. TIRSDAG 10/4 kl. 19.00

Varde Bibliotek.

Gratis.


’R’

Hip hop style kompagniet Phanatix præsenterer:

”Hvem R vi?”, spørger danserne i Freestyle Phanatix’ livsbekræftende forestilling om integration, ungdom og identitet.

Fem breakdansere udforsker identitet gennem bevægelse: Alle har en historie at fortælle og en fortid, som gør os til de mennesker, vi er i dag. I forestillingen stilles der skarpt på dansernes egen kamp for at komme til et fremmed land, udfordringen ved at lære et nyt sprog og ikke mindst en ny kultur at kende. Tempoet er højt, og undervejs berører de ikke gulvet mange sekunder i træk. I samarbejde med Ungdomsskolen, Boulevardbebyggelserne og Kultur På Tværs. ONSDAG 11/4 kl. 18.30

Brorsonsskolens festsal.

Gratis. Husk tiilmelding. Det sker på biblioteket

23


6–12 år

Mød forfatteren: Halfdan Pisket: Danskertrilogien Halfdan Piskets roste Danskertrilogi indbragte ham som den første tegneserieforfatter nogensinde Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat. Bøgerne ”Desertør”, ”Kakerlak” og ”Dansker” opruller Halfdans tyrkisk-amerikanske fars historie: Fra dessertør i den tyrkiske hær til anerkendt dansk statsborger med en detour som hashhandler på Christiania. Trilogien er en af de største danske tegneserieudgivelser i nyere tid og blev i 2017 præmieret med Pingprisen som bedste danske tegneserie. Halfdan fortæller om trilogien og om hans rejse til det sted, hvor det første bind foregår. Halfdan er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2009. TORSDAG 12/4 kl. 19.00 Varde Bibliotek. 50 kr.

24 Det sker på biblioteket

Dinosaurworkshop: Bliv dinonørd for en dag Kan du kende forskel på en brachiosaurus og en argentinosaurus? Bliv dinonørd for en dag, når de forvoksede firben sættes på programmet på Nørre Nebel bibliotek.

Mød et kulturhistorisk ikon: Benny Bilen Siden den næstsidste Olsen Banden-film blev indspillet i 1981 har Bennys amerikanerbil levet et hårdt og omskifteligt liv på lagre, slotte og på kanten af skrotning, indtil mekaniker Kasper Christensen købte det kulturhistoriske ikon. Han har siden restaureret bilen ned til mindste detalje.

Dinosaureksperten Steen fortæller om de forhistoriske dyr og viser, hvordan man leder efter dinosaurer. Der bliver også mulighed for at afprøve dine arkæologiske evner i huggeværkstedet, hvor fossiler kan fremfindes.

På aftenen fortæller Kristian om bilens lange liv, hvordan bilen overhovedet blev ”skuespiller” og den rolle, bilen spiller i filmene og om arbejdet med at restaurere bilen. Han medbringer også en samling originale Olsen Banden-effekter.

Undersøg fossilerne i det medbragte laboratorium, eller vær kreativ i tegne- og maleværkstedet.

I samarbejde med Vestjysk Motor-Veteranklub.

LØRDAG 14/4 kl. 10.00 Nørre Nebel 20 kr. Kun børn skal købe billet. Bibliotek.

MANDAG 16/4 kl. 19.00 50 kr.

Varde Bibliotek.


Mød Forfatteren: Mich Vraa

9–14 år

Slaveri, kærlighed og historiske forandringer på Sankt Croix er rammen om Michs Vraas to første bøger i hans trilogi om slavetiden. Den første bog, ”HAABET”, er en fiktiv fortælling i en historisk ramme, mens bind to, ”PETERS KÆRLIGHED”, føjer virkelige personer til persongalleriet – først og fremmest Peter von Scholten, Vestindiens sidste generalguvernør, som satte slaverne på Sankt Croix fri. Mich læser højt af begge bøger og fortæller om de overvejelser og forpligtelser, der følger af at skrive en historisk roman, som bygger på virkelige personers liv. Trilogiens sidste bind ”FAITH” udkommer i august 2018.

Flødebolleværksted for børn Findes der noget bedre end lækre flødeboller? Vær med til at lave dine egne, når Chokoman instruerer børn i at skabe deres egne flødeboller – næsten helt fra bunden. Chokoman fortæller om chokoladens historie og egenskaber under værkstedsforløbet, og når dagen er omme, har du en lille kasse delikatesser, du kan tage med hjem.

I samarbejde med læsekredsen på Agerbæk Bibliotek. ONSDAG 18/4 kl. 19.00

Agerbæk Bibliotek.

50 kr.

LØRDAG 21/4 kl. 10.00 Varde Bibliotek. 20 kr. Kun børn skal købe billet. Det sker på biblioteket

25


Workshop: Ja, det er hæklet! Hækling er strikningens uartige lillesøster: Hun er mere lettilgængelig, men også lidt mere grov i udtrykket. Sidsel Sangild – kvinden bag bloggen påkrogen.dk – fortæller om de særlige udfordringer, når der hækles beklædning, og hun viser eksempler på sine egne designs og overvejelserne bag. Sidsel fortæller også om hæklingens historie og introducerer til hendes karakteristiske mønstre som barkmønster og bølgemønster. Medbring hæklenåle og garn. Du får mest ud af dagen, hvis du kan hækle grundmasker. MANDAG 23/4 kl. 18–21.00 Medborgerhuset 50 kr. Vestergade 27, Oksbøl.

26 Det sker på biblioteket

VGE: Makerspace gæster Varde Bibliotek Bliv udsat for programmering, Arduino mikrochips, Lego-mindstorms, 3D-print, elektriske komponenter og meget mere, når Vardeegnens Gymnasieforberedende Efterskole slår dørene op for teknologi og robotnørderi. I deres pop-up Makerspace kan du se fremvisninger af deres arbejde i en interaktiv udstilling af teknologier og høre to små foredrag. Eleverne præsenterer også deres arbejde med at programmere og bygge robotter. Tilmelding ikke nødvendig. I samarbejde med Vardeegnens Gymnasieforberedende Efterskole. LØRDAG 5/5 kl. 10–14.00

Varde Bibliotek.

Gratis.


8–14 år

Workshop: Tormods tegneskole – Kombidyr Har du en illustrator gemt i maven?

Dansens dag Et blik, et vink og et vrik med hoften kan fortælle lige så mange historier som flere hundrede ord. Dansens dag sætter fokus på den kropslige udtryksform med opvisninger, forestillinger og begivenheder over hele landet. I Varde deltager en række lokale foreninger, og biblioteket lægger bl.a. lokaler til workshops, hvor du kan træne danse- og lattermusklerne. I samarbejde med DGI og Kultur og Fritid i Varde Kommune.

Tormod Holm lærer dig i tegneworkshoppen, hvordan man laver spændende og skæve billeder af kombidyr. Et kombidyr er et væsen, som er sat sammen af dele af et eller flere dyr. Hvad siger du til at møde en edderdille en mørk aften på vej hjem fra håndbold? Svømmer kronrossen godt? Og er pandamelen mon mere nuttet end mærkelig? Kom og tegn med! Tormod Holm er forfatter, illustrator og professionel musiker.

LØRDAG 5/5 kl. 10.00 Gratis.

Varde Torv og Varde Bibliotek.

FREDAG 18/5 kl. 16.00 Varde Bibliotek. 20 kr.

Ferieværksted i sommerferien: Kunst og sprog – hvaffornoget? Vi undersøger, hvordan man kan bruge ord i kunsten, omdanne rim til billeder og gamle, ukendte ord til skulpturer. Hvordan ser eksempelvis en durkløber, en fastekringle eller en røsken? Samtidig kan du skrive one-takes på skrivemaskine og stille spørgsmål og få svar fra andre brugere af biblioteket. Det bliver legende, kreativt og sjovt. Ferieværkstedet er for alle børn fra 6–13 år. Mindre børn er også velkomne ifølge med en voksen. 4/7, 11/7, 18/7, 25/7, 1/8 og 8/8 Alle dage kl. 11–15.00 Varde Bibliotek Gratis. Det sker på biblioteket

27


Fællesskaber

Tal Dansk Café og Lektiehjælp

Strikkeklubber Der er hygge og klirren af strikkepinde i luften, når stikkepigerne mødes. Strikkeaftenerne kører på frivillig basis og er åbne for alle, fra den nystartede strikker til den rutinerede. På aftenerne deles der strikketips og opskrifter, og det er muligt at spørge sidemanden om hjælp med indtagninger, perler og kantmasker.Der er ingen tilmelding: Du kan møde op de dage, du har lyst, og møde andre håndarbejdselskere. Helligdage og ferier kan være undtaget – se kalenderen bagerst. AGERBÆK BIBLIOTEK Gratis. Sidste onsdag i måneden kl. 19.30–21.30. Gratis. OKSBØL BIBLIOTEK Alle mandage kl. 19–21.00 Gratis. VARDE BIBLIOTEK Torsdage i lige uger kl. 17.30–22.00

Man lærer bedst et nyt sprog ved at bruge det! I Tal Dansk Café og Lektiehjælp kan du træne dit danske sprog ved at tale med en, der har dansk som modersmål. Du kan også få hjælp til lektier, der driller, eller tage breve og tekster med, som du har svært ved at forstå. Det er frivillige fra Ølgod, som sidder i caféen og hjælper med samtale og læsning. Du behøver ikke at melde dig til – bare mød op. I samarbejde med Multietnisk Forening Ølgod. TIRSDAG OG TORSDAG kl. 15.30–17.30 Kulturhuset i Ølgod Gratis. Ingen tilmelding.

Gratis Retshjælp Få rådgivning og svar på enkle juridiske spørgsmål i retshjælpen. Du kan komme anonymt og stille spørgsmål inden for eksempelvis familieret, statsborgerskab og bodeling. Hjælpen er gratis, og du bliver ikke registreret nogen steder. Det er advokat Jens Graven Nielsen fra ”Advokaterne Graven, Nielsen og Kokkenborg” i Ølgod, som frivilligt tilbyder hjælpen. Det er ikke muligt at bestille tid – bare mød op. MANDAG ulige uger kl. 16–17.00

28 Fællesskaber og klubber

Ølgod Bibliotek.

Gratis.

Non-digital Gamers Drager og krigere rykker frem og tilbage på spillepladerne, når Non-Digital gamers mødes for at kaste med terninger, søge viden i kortene og begive sig ud på spændende eventyr i brætspillenes verden. Alle er velkomne til at komme forbi og være med til et spil Firefly, Forbidden Stars, A Game of Thrones – eller et af bibliotekets andre spil. Du behøver ikke at melde dig til på forhånd – bare mød op. Aftenerne ledes af den lokale brætspilsentusiast Anders Ernst. VARDE BIBLIOTEK Sidste torsdag i hver måned Gratis. kl. 18–21.00


Netværksted I Netværkstedet kan du hver uge få IT-hjælp. Her får du på tomandshånd hjælp til alt fra at tænde en pc til avancerede spørgsmål om eksempelvis smartphones og iPad. Vi bringer dig et skridt videre. Netværksstedet er ikke et kursus, men gratis IT-hjælp til dig. Hvis du vil bestille tid, skal du gøre det senest kl. 12 dagen før, enten ved at henvende dig på biblioteket, på telefon 76946917 eller på voksen@vardebib.dk. OBS. Netværksstedet holder ferielukket juli og august. MANDAG kl. 14–16.00 Varde Bibliotek. Kl. 14–15.00 Kom bare ind. Kl. 15–16.00 Bestil 20 min. hjælp. TORSDAG kl. 10–12.00 Varde Bibliotek. Kl. 10–11.00 Kom bare ind. Kl. 11–12.00 Bestil 20 min. hjælp.

Bibliotekaren fortæller: Hjælp til opstart af læsekreds Læseoplevelser bliver kun bedre af at blive delt med andre! Hvis du er med i en nystartet læsekreds, kan I få hjælp af biblioteket til at komme godt i gang med læsningen og diskussionerne efter jeres behov. I kan eksempelvis få hjælp til udvælgelse af gode bøger, høre hvad et læsekredssæt er, booke en bibliotekar til at være ordstyrer på de første møder eller noget helt andet. I er altid velkomne til at mødes og diskutere bøger mellem boghylderne i biblioteksrummet – eller at booke et lokale. Kontakt: voksen@vardebib.dk ALLE BIBLIOTEKER Sidste torsdag i hver måned kl. 18–21.00. Gratis.

Børnebibliotekets anmelderklub Anmelderklubben består af bogelskere mellem 8–14 år, som mødes en fredag om måneden for at anbefale nye bøger, film og spil til hinanden med hjælp fra en børnebibliotekar. Der er masser af plads til diskussion i klubberne – også om, hvad vi hver især har lyst til at læse og tale om. Møderne varer 1½ time. Klubben er delt i to: Anmelderføl og Anmelderheste. Den opdeles ud fra alder, læseniveau, antal deltagere, og hvem man kender i klubben i forvejen. Kontakt børnebibliotekar Pernille Gade Nielsen for mere info og tilmelding: peni@vardebib.dk FREDAG 26/1 kl. 14.30 (første gang) Varde Bibliotek. Gratis. For tilmelding og info kontakt børnebiblioteket på boern@vardebib.dk.

Drop-in Borgerservice Ansøgning om pension, boligstøtte, bestilling af sygesikringskort og oprettelse af NemID kan være svært at gå til. Den første torsdag i hver måned kan du møde Borgerservice på biblioteket og få hjælp til dine konkrete spørgsmål til kontakten med det offentlige. Du behøver ikke bestille tid. Kom bare ind. OBS. Drop-in Borgerservice holder ferielukket juli og august. AGERBÆK BIBLIOTEK Alle onsdage kl. 13–17.00 NR. NEBEL BIBLIOTEK Alle mandage kl. 10–13.00 ØLGOD BIBLIOTEK Alle torsdage kl. 14–17.00 OKSBØL BIBLIOTEK Alle onsdage kl. 14–17.00 VARDE BIBLIOTEK Første torsdag i hver måned Gratis. kl. 10–12.00

Gratis. Gratis. Gratis. Gratis.

Fællesskaber og klubber

29


Skolekatalog / Institutionstilbud / Skolekatalog / In

Intro Børnene har en helt særlig status på Varde Bibliotek – vi tror nemlig på, at gode historier, kultur og kreativitet er vigtige elementer i børnenes udvikling og understøtter deres læring. Derfor har vi skræddersyet en række tilbud til kommunens pasningstilbud og skoler. Tilbuddene er fokuseret på at understøtte børnenes sprog- og læsetræning, faglige og sociale udvikling, samt at give mulighed for en anderledes ude-af-huset oplevelse i børnenes institutions- og skolehverdag. På de næste sider følger en oversigt over nogle af tilbuddene. De er sat i rækkefølge efter børnenes alder – og du kan se på det enkelte tilbud, hvor det foregår, hvordan du melder ”dine” børn til, og hvilke læringsmål, de retter sig mod. God fornøjelse!

Institutionslånerkort Dagplejere, børnehaver, skoler og SFO’er kan få et særligt institutionslånerkort. På kortet kan du låne bøger, lydbøger, film og spil til institutionen i større mængder end du kan som privatperson – og uden at du som fagperson hæfter personligt. Kortet giver desuden en længere lånetid på op til to måneder, så I kan nå at dykke grundigt ned i bøgerne. Kortet kan oprettes ved personligt fremmøde på biblioteket.

30 Skolekatalog


nstitutionstilbud / Skolekatalog / Institutionstilbud Brug af børnebiblioteket Alle biblioteker i Varde Kommune har et børnehjørne, som gæster med børn er velkomne til at benytte. I Varde breder børnebiblioteket sig i hele underetagen. Her finder I Legehjørnet til småbørn, Filmhulen, madpakkerum, læsehuset, Tweenhjørnet, vores ”legetøjsbibliotek” Legeteket og et spilområde med computere og spilkonsoller. Hvis I planlægger jeres besøg på forhånd, vil vi gerne have besked – så kan vi reservere en plads til jer. Kontakt boern@vardebib.dk

0–3 år

Småbørnsrytmik for dagplejere

Der klappes, grines og danses, når organist organisten Natacha underviser i musik og sang for de små dagplejebørn. På kurset tages udgangspunkt i klassiske børnesange, rimeremser, dans og bevægelse. Oplevelsen giver et dejligt nærvær mellem børnene og mellem barn og voksen – og den er med til at udvikle barnets sprog, motorik og musikalitet. Natacha har arbejdet med børn og musik i flere år. Prisen er for hele forløbet på fire formiddage og gælder for dagplejeren samt op til fem børn pr. dagplejer. Billetter købes gennem bibliotekets hjemmeside eller www.lofsydvest.dk I samarbejde med LOF Sydvest. ONSDAG 7/2 kl. 10.30–11.30 ONSDAG 7/3 kl. 10.30–11.30 ONSDAG 4/4 kl. 10.30–11.30 ONSDAG 2/5 kl. 10.30–11.30 Varde Bibliotek. 400 kr. Skolekatalog

31


Skolekatalog / Institutionstilbud / Skolekatalog / In

0–15 år

Læseguf til børn og unge Læseguf er kasser proppet med frilæsning i emnebøger tilpasset den enkelte institutions ønsker.

Udstillinger

0–14 år

Lad børnene udstille og formidle deres produkter på bibliotekerne, så resultatet af deres kreative arbejde bliver synligt for andre målgrupper. Begrænsede pladser: Tilmelding til boern@vardebib.dk hele året, og efter aftale senest 3 uger før. LÆRINGSMÅL: Styrker barnets tro på egne evner, dets alsidige personlige udvikling, fordrer kreativitet og kulturelle udtryksformer. Børnene bliver medskabere af kultur og det udvikler deres kreativitet og æstetiske dannelse. Dagtilbud, Skole/SFO: Dokumentation af arbejdet med kreative udtryksformer i undervisningen. Børnebiblioteket og filialer.

32 Skolekatalog

Varighed: 2–3 uger.

Kasserne kan bestilles til højtlæsning og i forbindelse med emneuger, særlige læseindsatser eller lignende. Læseguf skal bestilles senest en uge før bøgerne skal bruges, og senest tre uger før, hvis du bestiller mere end fire kasser til den samme institution. Kontakt boern@vardebib.dk LÆRINGSMÅL: Understøtter børn- og unges læsning, sproglige udvikling og fantasi. Elevernes læringspotentiale styrkes. Kasserne afhentes på bibioteket. Varighed: Kasserne kan lånes i op til to måneder. Gratis.


nstitutionstilbud / Skolekatalog / Institutionstilbud Vardes Kulturelle Rygsæk og Vardes Kulturelle Rygsæk for de mindste Alle børn i Varde kommune skal stifte bekendtskab med kunst og kultur på højeste niveau!

3-6 årige førskolebørn

Det er idéen bag Vardes Kulturelle Rygsæk og Vardes Kulturelle Rygsæk for de mindste, som hvert år præsenterer kommunens børn for en række forskellige kunstarter gennem forestillinger, kunstermøder og workshops. Det betyder, at børnene ikke bare er tilskuere, men også erfarer på egen krop, hvad det vil sige at arbejde kreativt.

Bogvogterkursus Hør om den grønne spegepølse i bogen og om dengang, flunkerne gav Emil (hvem er mon det?) hul i hovedet. Kurset giver børnene en sjov og anderledes introduktion til, hvordan bøger fungerer. Børnene møder undervejs en ”stunt-bog”, der har oplevet både at få en marmelademad i hovedet og haft et uheld med en sulten hund. Besøget kan forberede børnene til skolestart i mødet med en ukendt voksen i et rum udenfor børnehaven. Tilmelding til boern@vardebib.dk senest 14 dage før. LÆRINGSMÅL: Kulturelle udtryksformer og værdier. Barnets personlige alsidige udvikling. Varighed: 20–30 min. Gratis. Begrænsede pladser.

For at sikre elevernes udbytte vil der ofte være en før- og efterbehandling tilknyttet arrangementerne. Det kan fx være i form af et undervisningsmateriale, som er udarbejdet til forløbet, ligesom det kan være et oplæg på biblioteket for lærerne forud for en workshop. For mere info kontakt Susie Kilsgård på suki@vardebib.dk. LÆRINGSMÅL: Vardes Kulturelle Rygsæk taler ind i mange af folkeskolens kompetencemål og Forenklede Fælles Mål, samt børnehavernes læreplanstemaer. Folkeskolens forenklede Fælles Mål: Innovation og entreprenørskab: Sproglig udvikling Pædagogiske læreplanstemaer, børnehaver: Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige og sociale kompetencer Forskellige skoler tildeles rollen som værtsskole. Varighed: En forestilling/workshop kan variere fra 1½ time til en hel skoledag. Tilmelding: Det er obligatorisk at deltage for alle folkeskoler, kommunale børnehaver, kommunale vuggestuer samt dagplejere i Varde Kommune. Kontakt: Susie Kilsgård – suki@vardebib.dk.

5-6 årige

børnehavebørn

Skolestartsposer Skolestartsposerne indeholder et særligt udvalg af biblioteksbøger til højtlæsning og meget lette bøger, som børnene snart selv vil kunne læse. Bøgerne kan tematisk handle om skolestart, bogstaver og venskaber. Poserne indeholder desuden små læringsaktiviteter, børnene kan øve sig i at løse i fællesskab, samt enkelte små gaver til skolestart, som må beholdes. Kontakt boern@vardebib.dk senest 14 dage før, I skal bruge poserne. I sommerferien har familier mulighed for at hente Skolestartposer på biblioteket LÆRINGSMÅL: Understøtter barnet i overgangen mellem dagtilbud og skole. Barnets personlige kompetencer. Barnets sproglige udvikling. Poserne udleveres på biblioteket eller kan fragtes ud til børnehaver, som er del af bibliotekets kørselsordning. Varighed: Poserne kan lånes i op til to måneder. Begrænset antal. Gratis. Skolekatalog

33


Skolekatalog / Institutionstilbud / Skolekatalog / In

Marmelademadder og pølsefingre

0.–2. klasse

Oksbøl børnehave

På jagt efter de gode historier: En intro til biblioteket

Må man tage bøgerne med ud i regnvejr? er et af de spørgsmål, pædagog og souschef Maj-Britt Sørensen og Oksbøl Børnehave bliver stillet, når de deltager i Bogvogterkurset på Varde Bibliotek. Kurset er en sjov og anderledes introduktion til bibliotekets bøger, hvor børnene blandt andet lærer at behandle bøger ordentligt, og at det ikke er en god ide at bladre i siderne med beskidte pølsefingre. Børnene griner og gør store øjne, når bibliotekaren kommer til at tabe en marmelademad ned i bogen, men samtidig lærer de også, at man skal passe på med at spise, mens man læser i en bog – det kan jo ende galt, og så er bogen ødelagt.

Hvorfor er PIN-koder hemmelige? Hvad er det, der koster 1000 kr. på biblioteket? Og på hvilken hylde bor de gode eventyr?

Lærer at bruge bøger ”Den uhøjtidelighed, der er i det, at bibliotekaren tager knækbrødet og syltetøjet frem og visualiserer handlingen, den skaber simpelthen en forståelse blandt børnene,” siger Maj-Britt, ”og selvom vi bevæger os mere og mere ind i en digital verden, så er det vigtigt, at børn lærer at omgås bøger rent fysisk.” Efter kurset får hvert barn et personligt bevis på, at de nu er certificerede bogvogtere. Det er noget særligt for dem, fortæller Maj-Britt, og hun tilføjer, at børnene også elsker at bruge biblioteket som et legetilbud, hvor de læser, leger og spiser madpakker. Sidstnævnte selvfølgelig uden bøger.

34 Skolekatalog

Tradition For Oksbøl Børnehave er det en fast tradition at tage på Bogvogterkursus en gang om året. Faktisk har de deltaget så længe, at det første hold blev konfirmeret sidste år. Det er en stor og lærerig oplevelse hver gang. Og som Freja på 4 år kunne fortælle efter kurset: ”Nej, man må ikke tage bøgerne med ud i regnvejr. Så bliver de ødelagt. ” Så ved du det. Bogvogtertilbuddet er gratis for børnehaveinstitutioner.

Dette er blandt de spørgsmål, børnene får svar på til deres første biblioteksbesøg med skolen. Besøget byder også på en rundtur på biblioteket, hvor børnene lærer at finde deres yndlingsbøger, og det afsluttes med højtlæsning. Tilmelding til boern@vardebib.dk senest 14 dage før. LÆRINGSMÅL: Understøtter barnets læsetilegnelse og læselyst. Dansk: Læsning, finde tekst, afkodning. Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg. Varighed: 45 min. Gratis.


nstitutionstilbud / Skolekatalog / Institutionstilbud

0.–4. klasse 0.–4. klasse

Se film i Filmhulen Børnebibliotekets filmhule kan bookes til et ”biografbesøg” udenfor skolen. Besøget kan bruges som oplæg til arbejde med en bestemt film, eller som en frivillig eftermiddagsaktivitet for SFO-børn på besøg på biblioteket. Bibliotekaren hjælper gerne med at finde en egnet film til klassetrinnet. Der kan være op til 20 børn i hulen samtidig. Filmhulen er åben i bibliotekets bemandede åbningstid. Hvis du vil være sikker på at få en plads, skal der bestilles tid inden besøget på boern@vardbib.dk Ølgod Bibliotek har filmklub for alle interesserede 5–7-årige. Kontakt oelgod@vardebib.dk for mere information. Varde Bibliotek.

Varighed: 1½–2 timer. Gratis.

Videoværksted: Stop-motionfilm på iPad Blodige mord, mysterier og en historie om en hest er alle fortællinger, der er blevet produceret i videoværkstedet. Børnene får en stak gamle billedbøger til at klippe figurer ud af, som efterfølgende bruges til at lave deres egen stopmotion film af billede for billede. Aktiviteten er mest egnet for børnegrupper på op til 10 børn, da det er svært at være mere end to om én iPad. Aktiviteten giver børnene indblik i, hvordan man arbejder kreativt med digitale medier i kombination med analoge medier og træner deres samarbejdsevne. For skoleklasser eller SFO. Kontakt os gerne på mail 14 dage inden besøget, så vi kan have iPads mv. klar: boern@vardebib.dk Varde Bibliotek. Videoværksted: Varighed: Ca. 2 timer – heraf 1½ til produktion. Gratis. Skolekatalog

35


Klassefighten Klassefighten får børn til at læse i sommerferien: I 2017 læste 44 klasser tilsammen hele 701.189 sider. Klassefighten er bibliotekets store årlige læsekonkurrence, som fremmer læselyst og samtidig modvirker, at eleverne taber læsefærdighed i sommerferien. Både klassens fælles indsats og den enkelte elevs læsning har en betydning for klassens resultat, og der er plads til læsere på alle niveauer: Både bøger, tegneserier og lydbøger tæller med i regnskabet.

Kommende

1.-6. klasser

Klassefighten sparkes i gang med et åbningsarrangement, der fokuserer på litteratur og fællesskab – og de tre mest læsende klasser inviteres til den afsluttende præmieoverrækkelse. Læsedysten er selvkørende i skolernes sommerferie. LÆRINGSMÅL: Klassefighten styrker elevens læselyst og –kompetencer. Dansk: Fortolkning; Oplevelse og indlevelse; Vurdering Dansk: Læsning; Sprogforståelse

Tilmelding til klassefighten@vardebib.dk senest d. 21/5 2018. Klasselærerne bliver kontaktet af Biblioteket med nærmere info.

36 Skolekatalog


Skolekatalog / Institutionstilbud / Skolekatalog Booktalk: 3.–6. klasse Zombier, hemmelige kærester og andre gode historier Skal læselysten sparkes i gang, eller mangler I inspiration til gode læseoplevelser? Til bibliotekets booktalks præsenterer vi din klasse for gode bøger tilpasset læsefærdigheder og interesser på 3.–6. klassetrin. Børnene hører en kort historie, og vi taler om handlingen, og hvad de synes om historien. Afhængigt af klassetrin vil vi komme ind på forskellige genrer, og hvordan de bruges. Vi taler også med børnene om, hvordan de vælger deres bøger – kan man eksempelvis finde en god bog bare ud fra forsiden? En booktalk slutter typisk af med, at eleverne selv finder bøger til at låne med hjem. Tilmelding via Varde Biblioteks hjemmeside. LÆRINGSMÅL: Styrker elevens læselyst Dansk: Fortolkning; Perspektivering. Læsning; Sammenhæng Særligt for 5–6. klasse: Genrekendskab og øget kendskab til visuelle virkemidler 3.–4. klasse: TIRSDAG 6/2, 22/2, 27/2 kl. 10.00 5.–6. klasse: TORSDAG 8/2, 22/2, 8/4 kl. 10.00 Børnebiblioteket. Varighed: 1–1½ time. Gratis.

Udskolingen

8.-10. klasse

5.-6. klasse eller SFO

Giv fortællingen vinger: Lån en fortællekasse Fortælleglæde og mundtlig fortælling er emnerne for Bibliotekets fortællekasser, hvor børnene kan digte videre på en uhyrlig pirathistorie og skabe historier ud fra ord som ”blomkål”, ”linedanser” og ”hovedløs rytter”. Kassen indeholder en række effekter og opgaver, der hjælper fortællingen på vej. Kassen kræver en voksen til max 12 børn og bruges på biblioteket. Bestilling via boern@vardebib.dk. Inden besøget tilsendes en vejledning til fortællekassen, så I kan forberede jer. LÆRINGSMÅL: Fremmer børnenes fortælleglæde. Dansk: Fremstilling; præsentation og evaluering. Eleven kan udtrykke sig i skrift, tale, lyd og billede i velkendte faglige situationer. Varde Bibliotek. Varighed: 1–2 timer. Gratis.

Informationssøgningsspecialister Google er ikke altid det rigtige sted at starte, når der skal skrives opgaver og projektopgaver i de store klasser: En googlesøgning rummer mange oplysninger og kilder – men potentielt også fejlinformationer og fake news. Kurset kommer rundt om de vigtigste faglige databaser for faglitteratur og giver redskaber til kildekritik. Det er en fordel at booke kurset, så eleverne på dagen ved, hvad deres opgave skal handle om. Tilmelding til boern@vardebib.dk senest 14 dage før. LÆRINGSMÅL: OSO – Obligatorisk Selvvalgt Opgave samt den Fælles Naturfagsprøve mm. Dansk: Læsning, Eleven kan gennemføre målrettet og kritisk informationssøgning Historie: Kildearbejde, Kildeanalyse På skolen eller på Varde Bibliotek. Varighed: 1–1½ time. Gratis. Skolekatalog

37


Skolekatalog / Institutionstilbud / Skolekatalog Fagprofessionelle: Pædagoger, specialpædagoger, børnehaveklasseledere grupper

Lær med Legetøjsbiblioteket: Legeteksintro Bibliotekets ”legetøjsbibliotek” – Legeteket – er fyldt med socialt, fagligt og motorisk udviklende legetøj, som kan lånes med hjem af både fagfolk og private. Ofte oplever vi, at familier låner eksempelvis sprogkasser, sorteringssæt, kooshbolde og kugledyner med hjem på opfordring fra en fagperson omkring dem – eller at en klasse selv snupper et ordtæppe med de 120 ord med hjem. I introen får du en vejledning til hvilke typer af materialer, du kan låne, og hvordan de kan bruges. Tilmelding til boern@vardebib.dk senest 14 dage før. LÆRINGSMÅL: Legeteket har materialer til understøttelse af barnets: · Sproglige udvikling · Motoriske udvikling · Sociale kompetencer · Logisk- matematiske kompetencer. Varde Bibliotek. Varighed: 30–45 minutter. Gratis.

38 Skolekatalog

Fagprofessionelle: Pædagoger, specialpædagoger, børnehaveklasseledere grupper

Sprogets byggeklodser – inspiration for fagfolk Kom og mød andre fagfolk på børne/unge området og få nye indfaldsvinkler til jeres faglige arbejde med sprog. Formidlere fra biblioteket præsenterer materialer, der kan inspirere og støtte op om jeres indsats ift. bestemte børnegrupper samt det pædagogiske arbejde med læreplaner i dagtilbud og de forenklede fællesmål i skolerne. Fokus er bl.a. på at styrke sprogudviklingen gennem narrative metoder og at skabe undren og refleksion i et børneperspektiv som afsæt for gode samtaler med børn og unge. Der er desuden mulighed for at søge vejledning efter behov – eksempelvis ift. dialogisk læsning, sprogtilegnelse for et- eller tosprogede børn og læseapps. Tilmelding via Varde Biblioteks hjemmeside senest en måned før. MANDAG 16/4 kl. 16.30 og MANDAG 7/5 kl. 16.30 Børnebiblioteket. Varighed: 30–60 minutter. Gratis.


Kalender – forår 2018 JANUAR DATO

ARRANGEMENT

4/1 4/1 8/1 8/1 8/1 8/1 9/1 8/1 11/1 13/1 15/1 15/1 16/1 16/1 16/1 18/1 18/1 18/1 20/1 22/1 22/1 23/1 24/1 25/1 25/1 25/1 25/1 26/1 29/1 29/1 30/1 30/1 30/1 31/1

Litteratur lige ud ad landevejen Strikkeklub Samtalesalon: Alder Kierkegaard, Grundtvig og Marx og hvem der ellers har noget på hjerte Strikkeklub Tal Dansk Café og Lektiehjælp Gør din PC sikker og hurtig Tal Dansk Café og Lektiehjælp Tal Dansk Café og Lektiehjælp Nytårskur Gratis retshjælp Strikkeklub Bibliotekaren fortæller: Science Fiction gennem tiden Tal Dansk Café og Lektiehjælp Mød forfatteren: Line Kyed Knudsen Tal Dansk Café og Lektiehjælp Strikkeklub Pernille Højmark: Først nu forstår jeg intet Teatret De Røde Heste: Paradis Strikkeklub Workshop: Spids tegneblyanten Tal Dansk Café og Lektiehjælp Strikkekursus for nybegyndere og øvede Foredrag: Stork Stork Langeben: Markante Personer fra Vardes historie Tal Dansk Café og Lektiehjælp Start babyrytmik med LOF Non-digital Gamers Opstart Anmelderklubben Gratis retshjælp Strikkeklub Tal Dansk Café og Lektiehjælp Slægtsforskning: Hvad døde Maren af? Gør din PC sikker og hurtig Strikkeklub

DATO

ARRANGEMENT

1/2 1/2 1/2 5/2 5/2 6/2 6/2 7/2

Litteratur lige ud ad landevejen Tal Dansk Café og Lektiehjælp Foredrag: Statsministrene Strikkeklub Samtalesalon: Hverdage Tal Dansk Café og Lektiehjælp Livestreaming: Design af biomolekyler og nanorobotter Workshop: Haiku i naturen

FEBRUAR

SIDE 4 28 4 4 28 28 5 28 28 5 28 28 6 28 6 28 28 7 8 28 7 28 13 8 28 8 28 29 28 28 28 9 5 28

SIDE 4 28 9 28 4 28 10 10

STED Ølgod Bibliotek kl. 15–16.45 Varde Bibliotek kl. 17.30–22 Varde Bibliotek kl. 19–20 Ølgod Bibliotek kl. 19–21.30 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Varde Bibliotek kl. 19–21 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Varde Bibliotek kl. 10–11.30 Ølgod Bibliotek kl. 16–17 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 13.30 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Varde Bibliotek kl. 17 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Varde Bibliotek kl. 17.30–22 Ølgod Bibliotek kl. 19 Smedeværkstedet kl. 10 og kl. 11.30 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 19–21 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Varde Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 10 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Ølgod Bibliotek kl. 11–12 Varde Bibliotek kl. 18–21 Varde Bibliotek kl. 14.45 Ølgod Bibliotek kl. 16–17 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Varde Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 10–12 Agerbæk Bibliotek kl. 19.30–21.30

STED Ølgod Bibliotek kl. 15–16.45 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Varde Bibliotek kl. 19–21 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 19–20 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Varde Bibliotek kl. 19–21 Nørre Nebel Bibliotek kl. 16

ENTRE Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis 50 kr. Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis 20 kr. Gratis 20 kr. Gratis Gratis 100 kr. 20 kr. Gratis 50 kr. Gratis 395 kr. 20 kr. Gratis 400 kr. pr sæson Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis 50 kr. 50 kr. Gratis

ENTRE Gratis Gratis 50 kr. Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis

Kalender

39


DATO

ARRANGEMENT

8/2 8/2 11/2 12/2–16/2 12/2+14/2 12/2 12/2 17/2 19/2 20/2 21/2 22/2 22/2 22/2 22/2 24/2 26/2 26/2 27/2 27/2 28/2 28/2 28/2

Tal Dansk Café og Lektiehjælp Rikke Winckler: Hvis ikke skældud, hvad så? Fastelavnsfest Ferieværksted: Mennesket – hvem der? Ferieværksted: Mennesket – hvem der? Gratis retshjælp Strikkeklub Frøken Frikkas fantastiske fortælletivoli Strikkeklub Tal Dansk Café og Lektiehjælp Den digitale formidler fortæller: Fremtiden er lys? Formiddagsforedrag: Den anden besættelse Tal Dansk Café og Lektiehjælp Non-digital Gamers Workshop og foredrag: Hvad er det dog, vi strikker? Workshop: Babymotorik & sang Gratis retshjælp Strikkeklub Tal Dansk Café og Lektiehjælp Livestreaming: Relativietsteori og gravitationsbølger Mød forfatteren: Hanne Faldborg Strikkekursus for nybegyndere og øvede Strikkeklub

DATO

ARRANGEMENT

1/3 1/3 1/3 3/3 5/3 5/3 6/3 6/3 7/3 8/3 10/3 12/3 12/3 12/3 13/3 13/3 15/3 15/3 15/3 16/3 19/3 20/3 20/3 21/3

Litteratur lige ud ad landevejen Tal Dansk Café og Lektiehjælp Lars. R. Møller: Konflikter nu Workshop: Marionetdukker Samtalesalon: Nærvær Strikkeklub Tal Dansk Café og Lektiehjælp Foredrag: Klæbehjerne – eller hukommelse som en si IT-laboratorium Tal Dansk Café og Lektiehjælp Workshop: Leg og lær med robotter Gratis retshjælp Strikkeklub Menneskebiblioteket: Lån et menneske Tal Dansk Café og Lektiehjælp Foredrag: Jacob A. Riis – Danmarks mest betydningsfulde udvandrer Tal Dansk Café og Lektiehjælp Strikkeklub Mød forfatteren: Line Knutzon: Camille Clouds brevkasse Familiekoncert: Stine Michel og EventyrOrkesteret Strikkeklub Tal Dansk Café og Lektiehjælp Livestream: Jorden og livets udvikling Litteratursamtale: Isabel Allende

MARTS

40 Kalender

SIDE 28 11 12 12 12 28 28 12 28 28 13 13 28 28 13 14 28 28 28 14 14 13 28

SIDE 4 28 15 15 31 28 28 15 16 28 17 28 28 17 28 17 28 28 18 18 28 28 19 19

STED

ENTRE

Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Varde Bibliotek kl. 19–21 Ølgod Bibliotek kl. 14 Varde Bibliotek kl. 11–15 Ølgod Bibliotek kl. 14–17 Ølgod Bibliotek kl. 16–17 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 10–11.30 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Varde Bibliotek kl. 19 Varde Bibliotek kl. 10–12 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Varde Bibliotek kl. 18–21 Varde Bibliotek kl. 18–21 Varde Bibliotek kl. 10–10.45 Ølgod Bibliotek kl. 16–17 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Varde Bibliotek kl. 19–21 Nørre Nebel Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 19–21 Agerbæk Bibliotek kl. 19–21.30

Gratis 75 kr. 20 kr. Gratis Gratis Gratis Gratis 20 kr. Gratis Gratis 20 kr. 20 kr. Gratis Gratis 50 kr. 20 kr. Gratis Gratis Gratis Gratis 50 kr. 395 kr. Gratis

STED

ENTRE

Ølgod Bibliotek kl. 15–16.45 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Varde Bibliotek kl. 19–21 Oksbøl Bibliotek kl. 10–13 Varde Bibliotek kl. 19–20 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Varde Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 19–21 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Varde Bibliotek kl. 10–13 Ølgod Bibliotek kl. 16–17 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 19–21 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Varde Bibliotek kl. 19 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Varde Bibliotek kl. 17.30–22 Varde Bibliotek kl. 19 Ølgod Bibliotek kl. 11 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Varde Bibliotek kl. 19–21.00 Nørre Nebel Bibliotek kl. 19

Gratis Gratis 75 kr. 20 kr. Gratis Gratis Gratis 50 kr. Gratis Gratis 20 kr. Gratis Gratis Gratis Gratis 50 kr. Gratis Gratis 50 kr. 20 kr. Gratis Gratis Gratis Gratis

Du kan læse mere om de enkelte arrangementer på www.vardebib.dk


DATO

ARRANGEMENT

22/3 22/3 24/3 26/3–28/3 26/3 26/3 28/3

Bibliotekaren fortæller: Apps til din smartphone Tal Dansk Café og Lektiehjælp Workshop: Dukketeater med lys Ferieværksted: Byg byg byg! Gratis retshjælp Strikkeklub Strikkeklub

APRIL DATO

ARRANGEMENT

3/4 3/4 4/4 5/4 5/4 5/4 9/4 9/4 9/4 10/4 10/4 11/4 12/4 12/4 12/4 14/4 16/4 16/4 17/4 17/4 18/4 19/4 21/4 23/4 23/4 24/4 25/4 26/4 26/4 26/4 30/4

Tal Dansk Café og Lektiehjælp Slægtsforskning: skifter Workshop: Sansecirkus for de mindste Litteratur lige ud ad landevejen Tal Dansk Café og Lektiehjælp Vivian Høxbro: Med strikkehilsen fra vore formødre! Gratis retshjælp Samtalesalon: Folkestemninger Strikkeklub Tal Dansk Café og Lektiehjælp Livestreaming: Ig Nobel Prize: First laugh, then think! Danseforestilling: Freestyle Phanatics: 'R' Tal Dansk Café og Lektiehjælp Strikkeklub Mød forfatteren: Halfdan Pisket Dinosaurworkshop: Bliv dinonørd for en dag Mød et kulturhistorisk ikon: Benny-bilen Strikkeklub Tal Dansk Café og Lektiehjælp IT-laboratorium Mød forfatteren: Mich Vraa Tal Dansk Café og Lektiehjælp Workshop: Flødebolleværksted for børn Gratis retshjælp Workshop: Ja, det er hæklet! Tal Dansk Café og Lektiehjælp Strikkeklub Tal Dansk Café og Lektiehjælp Strikkeklub Non-digital Gamers Strikkeklub

MAJ DATO

ARRANGEMENT

3/5 3/5 5/5 5/5 7/5 7/5 7/5

Litteratur lige ud ad landevejen Tal Dansk Café og Lektiehjælp Dansens dag VGE Makerspace gæster Varde Bibliotek Gratis retshjælp Strikkeklub Samtalesalon: Danmark

Husk at købe billetter på vardebib.dk/detsker

SIDE 19 28 21 21 28 28 28

SIDE 28 21 22 4 28 22 28 4 28 28 22 23 28 28 24 24 24 28 28 16 25 28 25 28 26 28 28 28 28 28 28

SIDE 4 28 27 26 28 28 4

STED Varde Bibliotek kl. 10–12 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Varde Bibliotek kl. 10–13 Varde Bibliotek kl. 11–15 Ølgod Bibliotek kl. 16–17 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Agerbæk Bibliotek kl. 19.30–21.30

STED Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Varde Bibliotek kl. 19 Agerbæk Bibliotek kl. 9.30 Ølgod Bibliotek kl. 15–16.45 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Ølgod Bibliotek kl. 19 Ølgod Bibliotek kl. 16–17 Varde Bibliotek kl. 19–20 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Varde Bibliotek kl. 19–21 Brorsonskolens festsal kl. 18.30 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Varde Bibliotek kl. 17.30–22 Varde Bibliotek kl. 19 Nørre Nebel Bibliotek kl. 10 Varde Bibliotek kl. 19 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Varde Bibliotek kl. 19–21 Agerbæk Bibliotek kl. 19–21 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Varde Bibliotek kl. 10 Ølgod Bibliotek kl. 16–17 Medborgerhuset, Oksbøl kl. 18–21 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Agerbæk Bibliotek kl. 19.30–21.30 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Varde Bibliotek kl. 17.30–22 Varde Bibliotek kl. 18–21 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21

STED Ølgod Bibliotek kl. 15–16.45 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Varde Torv og Varde Bibliotek Varde Bibliotek kl. 10–14 Ølgod Bibliotek kl. 16–17 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 19–20

ENTRE 20 kr. Gratis 20 kr. Gratis Gratis Gratis Gratis

ENTRE Gratis 50 kr. 20 kr. Gratis Gratis 50 kr. Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis 50 kr. 20 kr. 50 kr. Gratis Gratis Gratis 50 kr. Gratis 20 kr. Gratis 50 kr. Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis

ENTRE Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis

Kalender

41


DATO

ARRANGEMENT

SIDE

8/5 14/5 15/5 17/5 18/5 22/5 24/5 24/5 28/5 29/5 30/5 31/5 31/5

Tal Dansk Café og Lektiehjælp Strikkeklub Tal Dansk Café og Lektiehjælp Tal Dansk Café og Lektiehjælp Workshop: Tormods tegneskole: Kombidyr Tal Dansk Café og Lektiehjælp Tal Dansk Café og Lektiehjælp Non-digital Gamers Strikkeklub Tal Dansk Café og Lektiehjælp Strikkeklub Tal Dansk Café og Lektiehjælp Non-digital Gamers

JUNI, JULI og AUGUST DATO

ARRANGEMENT

4/6 6/6 7/6 7/6 7/6 11/6 12/6 14/6 18/6 18/6 19/6 21/6 21/6 25/6 26/6 27/6 28/6 2/7 4/7 9/7 11/7 16/7 18/7 23/7 25/7 30/7 30/7 1/8 6/8 8/8 13/8 13/8

Strikkeklub Klassefighten kickoff Litteratur lige ud ad landevejen Tal Dansk Café og Lektiehjælp Strikkeklub Strikkeklub Tal Dansk Café og Lektiehjælp Tal Dansk Café og Lektiehjælp Gratis retshjælp Strikkeklub Tal Dansk Café og Lektiehjælp Tal Dansk Café og Lektiehjælp Strikkeklub Strikkeklub Tal Dansk Café og Lektiehjælp Strikkeklub Non-digital Gamers Strikkeklub Ferieværksted: Kunst og sprog – hvaffornoget? Strikkeklub Ferieværksted: Kunst og sprog – hvaffornoget? Strikkeklub Ferieværksted: Kunst og sprog – hvaffornoget? Strikkeklub Ferieværksted: Kunst og sprog – hvaffornoget? Gratis retshjælp Strikkeklub Ferieværksted: Kunst og sprog – hvaffornoget? Strikkeklub Ferieværksted: Kunst og sprog – hvaffornoget? Gratis retshjælp Strikkeklub

42 Kalender

28 28 28 28 27 28 28 28 28 28 28 28 28

SIDE 28 36 4 28 28 28 28 28 28 28 28 28 28 28 28 28 28 28 27 28 27 28 27 28 27 28 28 27 28 27 28 28

STED Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Varde Bibliotek kl. 16 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Varde Bibliotek kl. 18–21 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Agerbæk Bibliotek kl. 19.30–21.30 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Varde Bibliotek kl. 18–21

ENTRE Gratis Gratis Gratis Gratis 20 kr. Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis

STED

ENTRE

Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek Ølgod Bibliotek kl. 15–16.45 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Varde Bibliotek kl. 17.30–22 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Ølgod Bibliotek kl. 16–17 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Varde Bibliotek kl. 17.30–22 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Kulturhuset i Ølgod kl. 15.30–17.30 Agerbæk Bibliotek kl. 19.30–21.30 Varde Bibliotek kl. 18–21 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 11–15 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 11–15 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 11–15 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 11–15 Ølgod Bibliotek kl. 16–17 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 11–15 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 11–15 Ølgod Bibliotek kl. 16–17 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21

Gratis Lukket Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis

Du kan læse mere om de enkelte arrangementer på www.vardebib.dk


Praktisk info Åbningstider Bibliotekerne er åbne kl. 7–22 alle ugens dage. Lås dig ind ved døren med lånernummer og pinkode.

Sådan køber du billet

Bemærk:

Adresser

ændrede betjeningstider

AGERBÆK BIBLIOTEK Kærvej 2, 6753 Agerbæk. Tlf. 75 19 65 77, agerbaek@vardebib.dk Betjening: onsdag kl. 13–17. NØRRE NEBEL BIBLIOTEK Sønder Allé 21, 6830 Nørre Nebel. Tlf. 75 28 86 82, nnebel@vardebib.dk Betjening: mandag kl. 10–13, onsdag og fredag kl. 14–17. OKSBØL BIBLIOTEK Vestergade 29, 6840 Oksbøl. Tlf. 75 27 14 77, oksboel@vardebib.dk Betjening: mandag kl. 11–17, onsdag og fredag kl. 14–17. VARDE BIBLIOTEK Rådhusstræde 2, 6800 Varde. Tlf. 75 22 10 88, biblioteket@vardebib.dk Betjening: mandag–fredag kl. 10–18 og lørdag kl. 10–14. ØLGOD BIBLIOTEK Vestergade 5, 6870 Ølgod. Tlf. 75 24 47 44, oelgod@vardebib.dk Betjening: mandag kl. 11–17, onsdag–torsdag kl. 14–17 og fredag kl. 11–17.

Biblioteksbussen Biblioteksbussen kører over hele kommunen. Se holdepladser og tider på vardebib.dk/bibliotek/bogbussen/om Tlf. 20 11 62 88, bus@vardebib.dk

Du kan se vores arrangementer og købe billetter på vardebib.dk/detsker. Arrangementerne er opdelt i arrangementer for voksne og arrangementer for børn. Herfra kan du klikke ind på den enkelte begivenhed for at læse mere og bestille billetter. Betaling foregår online med betalingskort. Der påløber et mindre gebyr. Billetter kan også købes i døren. Vil du være sikker på at få en plads, anbefaler vi, at du køber billet i forvejen.

www.vardebib.dk f www.facebook.com/vardebib

Praktisk info

43


Der tages forbehold for fejl og ændringer. 13683 designfordi.dk

11/4 Hip hop Phanatix præsenterer: ’R’

30/1 Slægtsforskning Hvad døde Maren af?

1/2 Foredrag Mød redaktionschefen bag serien ”Statsministrene”

18/5 Workshop Tormods tegneskole – Kombidyr

10/3 Workshop Leg og lær med robotter

www.vardebib.dk f www.facebook.com/vardebib Vi arbejder hver dag for at skabe et rart bibliotek, et mødested, hvor alle har lyst til at komme, og hvor alle kan finde de udfordringer, oplysninger og oplevelser, de har brug for. På biblioteket er der frihed og tid til at danne din egen mening og høre andres. Biblioteket er fyldt med netop det, der er bedst for dig – og meget mere!

Det sker på biblioteket forår 2018  
Det sker på biblioteket forår 2018  

Aktiviteter på Varde Kommunes biblioteker for børn, unge og voksne i foråret 2018.

Advertisement