Page 1

Efterår 2017

ARRANGEMENTER OG KURSER FOR BØRN, UNGE OG VOKSNE

Det sker på biblioteket


Biblioteket er fyldt med

læselyst* * LÆSEUGER I NOVEMBER

Årets mest læsevenlige måned byder på forfattermøder, BogForum, læsetræning, oplæsningsarrangementer for store og små, boganbefalinger og litteratur formidlet på utraditionelle måder – alt sammen i læselampens skær.

2

Det sker på biblioteket


Biblioteket er fyldt med… Hver sæson er programmet et resultat af arbejdet bag murene på bibliotekerne i Varde Kommune – men i lige så høj grad også et resultat af ønsker og idéer fra samarbejdspartnere, borgere og foreninger i kommunen, som i stigende grad har fundet ud af, at biblioteket også er deres hus – og et sted, som de kan være med til at forme. Denne sæson er der eksempelvis frivillige kræfter bag et Halloween-arrangement for børn på Nørre Nebel Bibliotek, mens andre læser op til Skumringstime-arrangementer i Ølgod og Varde. Kommunens foreninger sætter også deres tydelige fingeraftryk på biblioteket med samarbejde med bl.a. Kulturdagene i Ølgod og slægtforskningsforeningen DIS Varde inde i Varde by. Dette efterår holder biblioteket desuden "læseuger" i uge 45–48, hvor der i løbet af november gives særlig meget inspiration til hyggelæsning, læsetræning, forfattermøder

og krasbørstige anbefalinger fra litteraturkritiker Lars Bukdahl om, hvad man ikke skal læse. Børnene forkæles i samme anledning med teaterforestillingen "Den sandfærdige beretning om de tre små grise", der nyfortolker det kendte eventyr.

Foto: Kirsten Dalum

Når efteråret sætter ind, åbner biblioteket dørene til en ny sæson, der udnytter årets mest læsevenlige måneder til fordybelse, oplevelser, samtaler og ny viden.

11/11 Bustur til BogForum

Læseuger inviterer også til nyheden "ITlaboratorium", der sætter fokus på, hvordan digitale teknikker kan hjælpe læsningen på vej – og på, hvad der sker i hovedet på dig, når du læser – eksempelvis dette forord. Velkommen til efteråret på Varde Bibliotek!

4/10 Mød forfattern Dorthe Nors

14/10 Workshop Doktor Gys’ blodige laboratorium

Indhold ARRANGEMENTER.............4 MEST FOR BØRN . . ............. 18 Lisbet Rosendahl (V), Formand for udvalget for Kultur og Fritid

FÆLLESSKABER.. .............. 26 KALENDER . . ......................... 28

Forord

3


il

æ

øb

st

GRAFISK ELEMENT

ad

Jub

EKSEMPEL PÅ BRUG AF DESIGN

575

575 575

Varde 1442 2017

575

Litteratur lige ud af landevejen Tidligere sognepræst Hans Vestager er vært for en ny sæson med fortælling og højtlæsning. Efterårets bøger er: "Min usynlige søn – Kunsten at leve med sine døde resten af livet" af Esben Kjær, "Lykke- Per" af Henrik Pontoppidan, "Kaptajn Dinesen. Ild og blod" af Tom Buk-Swienty, "Tøsne og forsytia. Noget om livet med Alzheimers" af Thomas Bredsdorff og "Den afrikanske farm" af Karen Blixen. Biblioteket giver en kop kaffe – medbring selv kage. Der kræves ikke forberedelse for at deltage. 3/8, 7/9, 5/10, 2/11, 14/12 kl. 15–16.45 Ølgod Bibliotek. Gratis. Ingen tilmelding.

4

Det sker på biblioteket

Workshop: Bogtryk – Gutenbergs værksted Johannes Gutenberg revolutionerede verden, da han i 1440’erne opfandt en bogtrykkerteknik med løse typer, der gjorde bøger og viden tilgængelig for langt flere end før. Sortekunsten – opkaldt efter den sorte tryksværte – har i de seneste år fået en renaissance på grund af håndtrykkenes smukke bogstaver, dybe farve og flotte overflade. Bogtrykker Jens J. Hansen stiller op med trykkemaskiner, træ- og blytyper og guider gennem en workshop, hvor du til sidst står med en fin tryksag til at hænge på væggen hjemme. Workshoppen er for voksne, og en del af Varde Købstadsjubilæum. TORSDAG 31/8 kl. 18–21.00 Varde Bibliotek. Gratis. Husk tilmelding.

Samtalesaloner Hvornår har du sidst talt med nogen – længe, interesseret og uden sociale medier til at bippe i baggrunden? Samtalesaloner sætter samtalen, nærværet og refleksionen i fokus med udgangspunkt i et fælles emne, en række spørgsmål og en vært, der hjælper samtalen på vej. I løbet af aftenen vil du møde samtalepartnere af forskellig alder, køn og politisk overbevisning, prøve forskellige samtaleformer og blive klogere på andre og måske – indtil nu – helt ukendte mennesker. Der kræves ikke forberedelse, og du vælger selv, hvor meget du deler af det, der ligger dig på hjerte og sinde. Emnerne i efteråret er: 4/9 Drømme 2/10 Musikkens kraft 6/11 Valg

Grundtvigsk Foredragsforening Varde

Samtalesaloner er arrangeret i samarbejde med AOF Center Sydjylland, Grundtvigsk Foredragsforening Varde og Ungdomsskolen i Varde. 4/9, 2/10, 6/11 kl. 19–20.00

Varde Bibliotek.

Gratis. Ingen tilmelding.


* Foredrag

Mød forfatteren: Birgithe Kosovic Birgithe Kosovic går i "Den inderste fjende" tæt på en mand, der er blevet omtalt som danmarkshistoriens største landsforræder – til trods for, at netop han blev særligt udvalgt til at lede Danmark sikkert gennem den tyske besættelse under Anden Verdenskrig.

Hans Vestager: Fitness i religion Tidligere sognepræst Hans Vestager fortæller og lægger op til samtale om så forskellige emner som grundtvigianere og missionsfolk, næstekærlighed og sharia, sognemenigheder, valgmenigheder og frimenigheder. 5/9 og 3/10 kl. 19–20.30 Ølgod Gratis. Husk tilmelding. Bibliotek.

Romanen skildrer de valg og dilemmaer, Scavenius står i som statsminister, der både skal beskytte Danmark og samtidig holde distance til Nazitysklands frygtelige politik, og den kommer også ind på Scavenius’ privatliv, hvor kærligheden fyldte næsten lige så meget som politikken. Scavenius' handlinger og udtalelser er den dag i dag omdiskuterede – og netop de svære valg mellem moral, etik og den virkelighed, der omgiver os, er også en del af aftenens tema. Birgithe Kosovic er opvokset i Albertslund med en dansk mor og en jugoslavisk far. Hun har studeret dansk på Københavns Universitet og udgivet romanerne "Legenden om Villa Valmarana" og "Om natten i Jerusalem", der er oversat til syv sprog. Hun fik sit store gennembrud med romanen "Det dobbelte land" i 2010. Støttet af Statens Kunstfond. I samarbejde med Varde Museumsforening.

TIRSDAG 5/9 kl. 19.00

Varde Bibliotek.

50 kr.

Mama's House og ELLA: Fra mor og far til dig Har du et billede af, at du kunne være mønsterbryderen i din familie? Er du bange for at videregive din egen barndom til dit barn? Gør du dig mange tanker om at blive forælder? Jordemoder Louise Haagen Bue og fysioterapeut Ella Krog giver i foredraget råd og vejledning til at komme gennem netop de tre spørgsmål. Undervejs får du redskaber til at skabe ro og overblik i dit forældreskab. I samarbejde med Mama’s House og ELLA.

TORSDAG 7/9 kl. 19–20.00 Varde Bibliotek. 50 kr. Det sker på biblioteket

5


* Foredrag

* For børn og voksne

* Foredrag

Teresa Nielsen: Kvindelige kunstnere Kvinder har gennem kunsthistorien primært optrådt som modeller i mandlige kunstneres værker. I slutningen af 1800-tallet var der en stor gruppe kvindelige kunstnere, der for alvor begyndte at markere sig på udstillinger og i uddannelsessystemet, da de fra 1888 fik officiel adgang til Kunstakademiet.

IT-LABORATORIUM:

Går kodeamok!

Med afsæt i Vejen Kunstmuseums kortlægning af danske kvindelige kunstnere i de jyske kunstmuseers samlinger samt i tiden og kredsen omkring billedhugger Niels Hansen Jacobsen fortæller museumsleder på Vejen Kunstmuseum Teresa Nielsen om en række kvindelige kunstnere og det tankevækkende lange, seje træk med at få deres virke skrevet med ind som en integreret del af den danske kunsts historie.

Vi sætter fokus på kodning og programmering i løbet af 3 tirsdage, hvor du kan prøve at kode og programmere med moderne visuelle redskaber.

I samarbejde med Janusforeningen og Varde Kunstforening.

Medbring gerne selv computer eller tablet.

TIRSDAG 12/9 kl. 19.00 Lærkevej 25, 6862 Tistrup.

6

Janusbygningen, 75 kr.

Det sker på biblioteket

Med de visuelle kodeblokke får du en let introduktion og kan hurtigt selv komme i gang med at lave både spil, historier og programmere bibliotekets robotter og droner. Du behøver ikke at have erfaring med at kode.

TIRSDAG 12/9 kl. 15–17.00 TIRSDAG 19/9 kl. 15–17.00 TIRSDAG 26/9 kl. 15–17.00 Varde Bibliotek. Gratis. Ingen tilmelding.

Agnete Birger Madsen: Kvindfolk og fattigfolk på landet i 1800-tallet Kirkebøger, folketællinger, fattigprotokoller, faderskabssager, politiprotokoller, breve til Amtmanden samt andre dokumenter er kilderne, når Agnete fortæller om Kirsten Andersdatter og dennes datter Andresine. Her går hun i dybden med et miljø, der var de forladte koners og ugifte mødres i fordums dage: spinde- sy- og vævekonerne på landet. Agnete Birger Madsen er historiker og forfatter. I samarbejde med DIS Varde og Folkeuniversitetet.

TIRSDAG 12/9 kl. 19.00 Varde Bibliotek Foredrag er gratis for medlemmer af DIS Varde, Ikke medlemmer kr. 50.


* Reformationsjubilæum 2017

Foto: Nina Møller, Lokalavisen Varde.

* Kommunalvalg 2017

Lån et menneske: Menneskebiblioteket besøger Varde Bibliotek Har du mærket spørgsmålene brænde på tungen, når du har mødt en handicappet, transkønnet eller voldsdømt? Menneskebiblioteket består af almindelige mennesker med ualmindelige livserfaringer, som stiller op til samtale. Personerne indgår i Menneskebiblioteket og kan lånes 30 minutter ad gangen, hvor du kan spørge dem om alt.

I 2017 er det 500 år siden, Luther sømmede sine 95 berømte teser op på kirkedøren til slotskirken i Wittenberg. Det blev startskuddet til reformationen – en begivenhed, der formede Europa på afgørende vis, og hvis socialetiske tankegods bl.a. kan genkendes i velfærdsstaten. I løbet af de seneste 25 år er konkurrencestaten imidlertid trådt tydeligere frem på bekostning af velfærdsstaten. Jørn Henrik Petersen fortæller, hvad der ligger til baggrund for denne bevægelse – og hvad der er ved at ske med vores ideer og ideologier. Jørn Henrik Petersen er professor, dr.phil. et lic.oecon. på SDU i Odense.

Varde Bibliotek.

Kommunalvalgene står for døren og får som altid stor opmærksomhed omkring udviklingen i antallet af kandidater, valgdeltagelsen, selve valgresultatet og den efterfølgende konstituering med placeringen af borgmesterkæderne for de kommende fire år. Men er der overhovedet en fremtid for lokalt selvstyre? Er det ikke vigtigere, hvad der sker på Christiansborg? Og gør det en forskel, om det er en rød eller blå borgmester? Det er nogle af de spørgsmål, Roger Buch besvarer i sit oplæg, som også ser på de økonomiske fremtidsudsigter for kommunerne frem mod 2025. Roger Buch er forskningschef, Ph.d. og cand. scient.pol. Han var i perioden 1993–2004 partiog kommunalforsker ved Syddansk Universitet i Odense og har siden 2004 forsket i samfundsvidenskab ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus. Roger Buch er en af landets mest brugte eksperter om kommunalpolitik, partier og valg.

I samarbejde med Varde Kirke.

Arrangementet er det første i en række af temadebatter arrangeret af Demokrati på Vestjysk.

TIRSDAG 19/9 kl. 19.00 Gratis.

ONSDAG 20/9 kl. 19.00 Varde Bibliotek. Gratis. Husk tilmelding.

Del af reformationsjubilæum 2017.

I samarbejde med Menneskebiblioteket Vest. LØRDAG 16/9 kl. 11–14.00 Gratis. Ingen tilmelding.

Jørn Henrik Petersen: Konkurrencestaten i lyset at Luthers socialetik

Roger Buch: Kommunalvalgene 2017

Varde Bibliotek.

Det sker på biblioteket

7


* Naturparkuge 38

Merete Vigen: Filsø – fotoforedrag og vesterhavstapas

* Foredrag

Filsø blev i 2012 genskabt og er nu Danmarks 6. største sø med sine ca. 915 ha. Naturvejleder Merete Vigen fortæller ledsaget af flotte fotos om søens betydning for mennesker og dyr, samt dens rolle for kulturpersonligheder som bl.a. fynbomaleren Johannes Larsen.

Claus Skytte: Disruption og arbejdsmarked 4.0

Hun kommer også ind på grundene til, at vi naturgenopretter i dag, og om baggrunden for flere årtiers afvanding af danske søer.

Smartphonen erstattede på få år 27 forskellige teknologier – en voldsom forandring funderet i ny teknologi, der med et engelsk ord kaldes disruption.

Endelig viser Merete, hvordan naturgenopretning kan blive en vækstdynamo, der skaber udvikling i et helt lokalområde.

Samme bevægelse er på vej på arbejdsmarkedet, hvor det forventes, at 30-60% af alle jobs vil være erstattet af maskiner indenfor 10–15 år – og 65% af de børn, der starter i skole i dag, vil få et job, der ikke engang er opfundet endnu.

Strandvejen 82 serverer en let anretning med kage og drikkelse af lokale råvarer. Del af Naturparkuge 38. I samarbejde med Naturpark Vesterhavet.

Den teknologiske udvikling og internetiseringen påvirker allerede vores liv nu – så hvordan ruster vi os til den fjerde industrielle revolution? Det – og meget mere – fortæller Claus Skytte om. Claus Skytte er forfatter, strateg og ekspert i deleøkonomi.

Slægtsforskercafé Slægtsforskerforeningen DIS Varde holder åbent hus. Har du et spørgsmål om dine aner, eller er du bare nysgerrig og vil gerne vide lidt om, hvad slægtsforskning er, så mød op og få en snak. Måske kan det give dig inspiration til at finde oplysninger om dine forfædres færden. I samarbejde med DIS Varde.

I samarbejde med AOF Center Sydjylland. TORSDAG 21/9 kl. 19.00 125 kr. Husk tilmelding.

8

Varde Bibliotek.

Det sker på biblioteket

TIRSDAG 26/9 kl. 19.00 tilmelding.

Varde Bibliotek.

Gratis. Husk

LØRDAG 30/9 kl. 10–13.00 Varde Bibliotek Gratis. Ingen tilmelding.


* Reformationsjubilæum 2017

Foto: Kirsten Dalum

* foredrag

Mød forfatteren: Dorthe Nors Dorthe Nors’ roman "Spejl, skulder, blink" følger oversætteren Sonja, der, som titlen antyder, er ved at tage kørekort – og som på mange andre områder også stadig er ved at finde vej gennem livet. Trods sine "over fyrre år" har hun endnu ikke fundet sin plads og længes tilbage mod barndommen og ungdommen og kæmper med at forholde sig til omverdenen. Romanen beskriver Sonjas liv med humor, komik og en underliggende tristesse gennem bl.a. køretimer, ufrivillige meditationsture og afbrudte telefonopkald.

Pia Fris Laneth: ”Reformationen – Luthers Käthe og andre kvindfolk”

Dorthe fortæller om bogen og arbejdet med den.

"Gud har givet kvinden brede hofter og en stor bag, for at hun skal sidde stille og passe sit hjem", skrev Luther. Nonnen Katharina von Bora fik ham på andre tanker. Hun flygtede fra sit kloster og giftede sig med Luther i 1525 og fik seks børn. Ægteskabet mellem den forhenværende munk og nonne var en moralsk katastrofe i samtidens øjne – men fyldt med kærlighed.

Dorthe Nors er cand. mag. i nordisk litteratur og kunsthistorie fra Aarhus Universitet. Hun debuterede i 2001 med romanen "Soul".

Selvom reformationen på mange områder var et tilbageslag for kvinders rettigheder, blev hr. og fru Luthers ægteskab et forbillede for protestantiske familier: Arbejdsdeling i gensidig respekt og kærlighed, samt en grundlæggende accept af, at mand og kvinde er lige for Gud.

Dorthe Nors er nomineret til The Man Booker International Prize 2017 for "Spejl, skulder, blink"

Pia Fris Laneth er uddannet politolog og er forfatter, journalist og foredragsholder. Hun debuterede med bestselleren "Lillys Danmarkshistorie".

I samarbejde med læsekredsen på Oksbøl Bibliotek.

Del af reformationsjubilæum 2017.

ONSDAG 4/10 kl. 19.00 50 kr.

ONSDAG 4/10 kl. 19–21.30 Ølgod Bibliotek og Kulturhus. Foredragsforening. 80 kr. for ikke medlemmer.

Oksbøl Bibliotek.

Gratis for medlemmer af Grundtvigsk

Det sker på biblioteket

9


Cykler næsten til Aarhus Live streaming

"Tænk sig, at man kan tage sin cykel og cykle en kilometer og så føle, at man er på universitet i Aarhus," siger Mitte Aabling. Hun er pensioneret børnehaveklasseleder efter 40 år på Brorsonskolen i Varde. Det er dog ikke med den baggrund, hun har lavet hattrick ved at have deltaget i alle forårets tre live-streamede foredrag fra Aarhus Universitet. Men det er vigtigt for hende, at man hele tiden bevæger sig mentalt. I foråret har hun både hørt om grønlandsforskning, kvantecomputere og mennesket som elektronisk væsen, man kan kurere med elektricitet. Især foredraget "Det elektroniske menneske" var spændende.

10

Det sker på biblioteket

"At tænke sig, at man ved hjælp af strøm gennem hjernen kan kurere mennesker med Parkinsons og Hortons hovedpine. Det kan jo ramme os alle." Før hvert foredrag præsenterer værten i Aarhus alle de mange byer, der har meldt sig til foredraget. "Det giver en bevidsthed om, at det ikke kun er lille Varde, men hele Danmark, der er med, og at man er del af et fællesskab," siger Mitte, der gerne anbefaler andre en cykeltur til "Aarhus" – eller i hvert fald biblioteket. Selvom oplægsholderne er nørdede professorer, er de også dygtige formidlere, der formår at gøre deres interesseområde spændende og vedkommende. "Og så er det hyggeligt. Man bliver budt velkommen, får kaffe, the og chokolade, alt imens man bliver klogere," siger Mitte. Live-streamede foredrag fra Aarhus Universitet Varde Bibliotek sender live, når forskere og professorer fra Aarhus Universitet fortæller om deres opdagelser og gør dig klogere på alt mellem himmel og jord. Med foredragsserien 'Offentlige foredrag i Naturvidenskab' har du mulighed for at komme tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab. Engagerede forelæsere holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben, og du kan komme med. Niveauet er højt, og du vil blive udfordret, men du kan få udbytte af alle foredrag uanset dine faglige forudsætninger.

* Livestreaming

Livestreaming: Acceleratorer – i fysik og kræftterapi Det europæiske partikelforskningscenter, CERN, har ved Alperne bygget verdens største accelerator i en 27 km lang tunnel, 100 m under jorden. Her smadrer fysikerne protoner ind i hinanden ved meget stor energi, og forskerne har derved fundet den såkaldte Higgs-partikel. Hvad lærer vi mon ved det? Og er der ting, vi endnu ikke forstår i elementarpartiklernes verden? Hør også om forskning ved acceleratorer i Aarhus, hvor man er ved at bygge en kæmpe "proton-kanon", og om hvordan en ny protonaccelerator fra næste år vil give os danskere endnu bedre behandling mod kræft. TIRSDAG 10/10 kl. 19–21.00

Varde Bibliotek.

Gratis. Husk tilmelding.


Hans Hansen fra Dansk Drone Kompagni: Droner – Muligheder og udfordringer Hør om dronernes historie, droner i en robotkontekst og deres aktuelle og kommende anvendelsesmuligheder. Se hvordan de forskellige dronetyper ser ud og hør om, hvilke regler, der findes for droneflyvning.

Farshad Kholghi: Rødgrød med fløde Farshad Kholghi flygtede fra Iran til Danmark i 1984 sammen med sin familie, hvor han måtte starte helt forfra på sit liv. Den store omvæltning og de mange nye udfordringer i Danmark har beriget Farshad med vigtige erfaringer, som han fortæller om i foredraget, hvor vi følger ham på rejsen fra det krigshærgerede land og til hans møde med Danmark og danske familier. Flugt, krig, tilværelsen i et nyt land og de mange udfordringer, man møder der, er emnerne, men trods det er Farshads fortælling både morsom, gribende og lærerig. Farshad Kholghi er skuespiller, entertainer og debattør. I samarbejde med Dansk Flygtningehjælps kontaktfamilier i Varde.

TORSDAG 12/10 kl. 19–21.00 Varde Bibliotek. 50 kr.

TIRSDAG 24/10 kl. 19–21.00

Varde Bibliotek

Gratis. Husk tilmelding. Det sker på biblioteket

11


Nyhedshaj og sportselsker

Avisen læses i ”Kontoret” Benny R. Christensen, 75, har siden sin pension i 2001 været daglig bruger af avislæsesalen på Varde Bibliotek. Han er meget interesseret i nyheder – ikke mindst dem fra sportens verden – og derfor er han glad for, at biblioteket kan supplere hans eget abonnement på JydskeVestkysten med bl.a. forskellige formiddagsaviser. Avislæsesalen, som i forbindelse med bibliotekets nye indretning er flyttet op på første sal og nu kaldes for Kontoret, er efter Bennys mening pænt indrettet, og der er fred og ro til at læse. Heldigvis er der også plads til hyggesnak og til at diskutere dagens nyheder med andre gæster. "Der er rigtig mange, som er kommet her i årevis. Det er hyggeligt", siger Benny. Han sætter også pris på, at han selv kan lukke sig ind om morgenen og hente aviserne i postkassen, som han tager med op på Kontoret og udskifter med gårsdagens aviser. Selvom Benny for det meste bruger biblioteket til at læse nyheder, så låner han også bøger – især krimier – og deltager af og til i foredrag og arrangementer. Hans kone, Hanne, er desuden en glad bruger af bibliotekets iPad-kurser og er altid med på den årlige bustur til BogForum, som i 2017 finder sted den 11. november.

Ølgods Markedsdag Ølgod Kulturhus summer af liv og glade dage med udstillere, der sælger alt fra tasker og blomster til patchwork. For ganen er der små smagsprøver, og den store sult kan stilles i Kulturdagscaféen. For ørene er der musikalske indslag hele dagen. Biblioteket, museet og lokalhistorisk arkiv deltager i arrangementet. Ølgod Bibliotek har åbent med betjening kl. 10–15 med konkurrencer og kreative aktiviteter med Halloween tema.

Fællessang med Jacob Tybjerg Jacob Tybjerg akkompagnerer på klaveret, når vi sammen synger et godt udvalg fra vores alle sammens fælles kulturarv, højskolesangbogen. Sangaftenen er del af Spil Dansk ugen.

LØRDAG 28/10 kl. 10–15.00 Ølgod Bibliotek Gratis. Ingen tilmelding.

12

Det sker på biblioteket

MANDAG 30/10 kl. 19.00 Varde Bibliotek 50 kr.


* Livestreaming

* Læseuger

IT-LABORATORIUM:

Livestreaming: Hvorfor mennesket erobrede kloden Hvorfor forsvandt neandertalere og denisovanere for mellem 20–60.000 år siden? Og hvorfor vandt vi – det moderne menneske – kampen? Er det den stærkeste, der vinder den evolutionære udvikling, eller afgør evnerne til at samarbejde kampen? Forskere har fundet en del af neandertalernes knogler. Fra dem kan vi med stor præcision bestemme sammensætningen af deres DNA og lære meget mere om disse menneskearter – hvordan de så ud, og hvordan de var. Samarbejde findes allevegne i dyreriget, ikke mindst blandt mennesker, hvor det anses for en vigtig faktor i menneskets succes. Foredraget kommer ind på forskellige former for samarbejde og på, hvilke evolutionære forklaringer vi har på samarbejde som en bæredygtig livsform. TIRSDAG 31/10 kl. 19–21.00

Varde Bibliotek.

Gratis. Husk tilmelding.

Læsning på hovedet Fyraftensmusik Musik og sang ved Ølgod Kirkekor og Tarm Kirkes voksenkor, samt organisterne Jytte Hintz og Hans Kaarde Gundesen. I samarbejde med Ølgod Kirke. Koncerten er del af Spil Dansk ugen. TORSDAG 2/11 kl. 16.30–17.15 Ølgod Kirke. Gratis. Ingen tilmelding.

Vi kigger på nye måder at arbejde med læsning og digitale medier på. Kan man 3D-printe en billedbog? Hvad sker der, hvis man blander teknologien fra Pokemon Go med bøger? Kan man kode en bog? Kom og vær med til at vende læsning på hovedet. Medbring gerne selv læsegadgets og computer. Del af Læseuger 2017. TIRSDAG 7/11 kl. 15–17.00 TIRSDAG 14/11 kl. 15–17.00 TIRSDAG 21/11 kl. 15–17.00 Varde Bibliotek. Gratis. Ingen tilmelding. Det sker på biblioteket

13


* Læseuger

* Reformationsjubilæum 2017

Hans Jørgen Frederiksen: Ikonoklasme og billedstorm Frem til reformationen fortalte kalkmalerierne – Biblia Pauperum: "De fattiges bibel" – bibelhistorier til menigheden. Med reformationen ændredes synet på billederne, og mange steder i Europa blev kunstværker ødelagt. Det var dog hverken første eller sidste gang i kunsthistorien, at religion og kunst kom på kant med hinanden. Lektor i Kunsthistorie ved Aarhus Universitet Hans Jørgen Frederiksen fortæller om ikonoklasmer og billedstorm i tiden før og efter reformationen – men også om, hvordan ødelæggelse af verdenskunst finder sted i verden i dag. I samarbejde med Varde Kirke og Varde Kunstforening.

14

Få helt ny og inspirerende viden om, hvordan du som forælder kan ruste dit barn til succes både fagligt og socialt. Vi ønsker alle det bedste for vores børn. Vi drømmer om at de får succes, både i skolen og videre i livet. Men mange af os oplever også, at det kan være svært, når vores børn møder modgang, og ofte er vi i tvivl om, hvad der er det rigtige at gøre. Vi vil gerne have, at vores børn tør forfølge deres mål, øver sig og bliver dygtigere, men hvad gør vi, når vores børn føler sig usikre eller holder sig tilbage af frygt for at fejle? Hør Sofie Münsters indsigtsfulde bud på, hvordan vores børn kan lære at blive dygtige, og få konkrete værktøjer til, hvordan vi kan lære vores børn at træffe kloge valg, så de får bedre karakterer, stærkere sociale relationer og en bedre selvfølelse.

Del af Reformationsjubilæum 2017 ONSDAG 8/11 kl. 19.00 Gratis.

Sofie Münster: Klog er noget man øver sig på

Varde Bibliotek

Det sker på biblioteket

TORSDAG 9/11 kl. 19–21.00

Varde Bibliotek

50 kr.


* Læseuger

* Læseuger

Skumringstime Verdens største højtlæsningsbegivenhed? Varde og Ølgod biblioteker fejrer Nordisk Biblioteksuge for 22. gang "I stearinlysenes skær".

Bustur til BogForum Tag med Varde Bibliotek til BogForum, hvor disse spændende forfattere har meldt deres ankomst: Jan Guillou, Vigdis Hjorth, Jón Kalman Stefánsson, Kjell Westö, samt Fredrik Backman. Undervejs i bussen byder vi på let forplejning og hyggelige bogsnakke med sidemanden. Inkluderet i billetten er transport, indgang til BogForum og lidt at spise.

Inden TV, computere og andre skærme flyttede ind i familierne, var højtlæsning og historiefortælling en elsket og udbredt tradition i den mørke efterårstid i Norden. I Skumringstime får den gamle nordiske fortælletradition nyt liv, og måske sættes der verdensrekord, når tusindvis af mennesker i de nordiske og baltiske lande på samme tid og på mere end 2000 lokaliteter lytter til højtlæsning på deres respektive sprog. Årets tema er "Øer i Norden". Årets bog er "Is" skrevet af den finlandssvenske forfatter Ulla-Lena Lundberg. VARDE BIBLIOTEK Oplæsning ved Lilly Møller Pedersen. I samarbejde med Foreningen Norden.

Del af læseuger 2017.

ØLGOD BIBLIOTEK Oplæsning ved Hans Vestager.

Bemærk: Tilmelding og betaling senest 7/11. Framelding skal ske senest 14 dage før. Ved senere framelding tilbagebetales indgangsbillet og forplejning: 225 kr.

I samarbejde med Kulturdageforeningen i Ølgod. Et arrangement i Kulturdagene 2017. Biblioteket byder på kaffe og kage.

LØRDAG 11/11 kl. 7–22.00 Afgang fra Varde Banegård kl. 7.00 – retur i Varde ca. kl. 22. 450 kr.

MANDAG 13/11 kl. 19.00 Varde og Ølgod Bibliotek. Gratis. Husk tilmelding i Varde.

* Foredrag

Jørgen Deickmann Rasmussen: Da vore forfædre var fæstebønder Indtil ca. 1800 var de fleste danskere fæstebønder, og hovedparten af os kan spore vores familie tilbage til en Hans, Karen eller andre folk på landet. I nutidens sprog kan forholdet bedst beskrives som at forpagte sin egen gård – men i et ulige forhold med helt andre forpligtelser, end vi kan forestille os i dag. Jørgen fortæller om aftalerne og hvilken viden, de giver os i dag – og ikke mindst hvor og hvordan, man kan finde dem. Jørgen Deickmann Rasmussen er arkivchef. I samarbejde med DIS Varde og Folkeuniversitetet.

TIRSDAG 14/11 kl. 19.00 Varde Bibliotek 50 kr. Det sker på biblioteket

15


* Læseuger

Peter Kofod: Snowden og masseovervågning Vores menneskerettigheder bliver truet. Vores privatliv på internettet er i fare. George Orwells profeti fra romanen "1984" er ved at gå opfyldelse: Big Brother is watching you! Edward Snowden afslørede i 2013, at den amerikanske sikkerhedstjeneste, NSA, indsamler et væld af data fra store internetselskaber som Google, Facebook og Microsoft. Aktivist og skribent Peter Kofod var den første dansker til at interviewe NSAagenten og whistlebloweren Snowden og afdækkede også, at danske myndigheder havde indvilget i, at USA måtte pågribe Snowden på dansk jord. Foredraget stiller skarpt på, hvordan vores oplysninger opbevares og behandles, og hvordan NSA i årevis og med den danske regerings tilladelse har spioneret på danske netbrugere.

Bogreception: Vardeegnens Gymnasieforberedende Efterskole Mørket sænker sig over Varde, og dagene bliver kortere. Uhyggen breder sig, og alle afskygninger af monstre finder vej frem fra deres skjul. De unge forfatterspirer fra Vardeegnens Gymnasieforberedende Efterskole hjælper dem godt på vej. I efterårets løb har de på biblioteket arbejdet med deres bud på en horrorfortælling, og det har resulteret i en antologi, som de gerne vil præsentere for offentligheden. Så kom og vær med – hvis I tør!

16

Varde Bibliotek

Det sker på biblioteket

Mød dine lokale forfattere og hør, hvor meget de bruger deres egne personlige erfaringer i deres værker. Varde Bibliotek inviterer til forfattermøde med tre af Varde Kommunes forfattere: Britta Helbek, Karsten Hynkemeier og Hans Møller Kristensen. Alle tre trækker på egne erfaringer. Karsten Hynkemejer, Varde, har skrevet den rystende erindringsbog "Brændt barn fryser" om sin traumatiske barndom. Også Britta Helbek er i år aktuel med en hudløst ærlig erindringsbog "Kære Henning" om den svære proces som pårørende til et nært menneske med senhjerneskade, mens Ølgod-forfatteren Hans Møller Kristensens seneste bog "Solglimt" bygger på episoder fra hans barndom og ungdom. De tre forfattere vil læse op og derefter fortælle om, hvor meget de bruger personlige erfaringer i deres forfatterskaber, og hvad det betyder for dem. Bagefter vil der være spørgerunde.

Kom helt ind i kernen af de højaktuelle problematikker, som handler om vores menneskerettigheder og retten til privatliv på internettet. TORSDAG 16/11 kl. 19–21.00 50 kr.

Mød din lokale forfatter: Når det personlige bliver til bøger

ONSDAG 22/11 kl. 19.00 Varde Gratis. Husk tilmelding. Bibliotek

TORSDAG 23/11 kl. 19.00

Varde Bibliotek

50 kr.


Biblioteket som arbejdsplads

* Læseuger

Forfatter Britta Helbek

Forfatter Britta Helbek fra Nørre Nebel har altid elsket at læse og skrive historier, og bibliotekernes store udbud har hele livet været en værdifuld kilde til inspiration for hende. De seneste år er hun begyndt at bruge biblioteksrummet som arbejdsplads, når hun laver research til sine romaner. Britta giver sig nemlig ikke, før de historiske detaljer er helt korrekte. Britta har skrevet romanerne "Billedskabt" fra 2010 og "Pigen fra Stettin" fra 2012, og hun er i øjeblikket aktuel med den hudløse erindringsbog "Kære Henning" om at være nær pårørende til et menneske med senhjerneskade. I øjeblikket researcher hun til en kommende roman, der bliver en fortsættelse til "Pigen fra Stettin," og hun håber, at den er klar til udgivelse til efteråret. Det at være omgivet af bøger og især rammerne på Varde Bibliotek er en stor inspiration for hende. "Her er ånd og åbenhed på den gode gammeldags måde", siger hun. Som både forfatter og læser er det desuden et evigt dilemma, om hun skal bruge sin tid på at læse eller skrive, men hun indrømmer med et stort smil, at hun ved at flytte sit arbejdsværelse til biblioteket uundgåeligt får læst mere, fordi hun til sin store fryd ustandseligt spotter bøger, som hun bare bliver nødt til at læse. Britta har allerede nu endnu en ny historisk roman i støbeskeen. Også den vil hun lave research til på biblioteket. Hun siger også, at noget af det mest spændende ved at være forfatter er at møde sine læsere, så hun ser frem til lokalt forfattermøde på Varde Bibliotek

15 år med biblioteksbussen Gennem 15 år har det været en fast tradition for Bente Saaby-Feld Jensen og hendes familie at besøge Biblioteksbussen i Starup-Tofterup:

Lars Bukdahl: Yndlingsaversioner Lars Bukdahl tager en pose eksemplarisk dårlige, nyere bøger med og fortaber sig målrettet og pædagogisk i deres dårligdomme: Hvorfor og hvordan er dansk skønlitteratur dårligt, når det virkelig er det (og ikke bare fordi det er kriminallitteratur). Bag kritikken ligger dog en stor kærlighed til litteraturen og den gode læseoplevelse og masser af faglighed. En negativ anmeldelse er nemlig ikke altid en dårlig en. Lars Bukdahl er anmelder på Weekendavisen, forfatter, redaktør på Hvedekorn og essayist. Han modtog i 2008 Kunstrådets formidlingspris. TORSDAG 30/11 kl. 19.00 Varde Bibliotek 50 kr.

"Den er dejligt tilgængelig", siger hun, "og vi har ikke tid i hverdagen til at køre ind til Varde Bibliotek, så uden bussen ville vi ikke benytte biblioteket på samme niveau som nu". Familien låner især bøger og film, og hvis de ønsker noget helt bestemt, bestiller de materialer til afhentning i bussen via Varde Biblioteks hjemmeside eller på Bibliotek.dk. Det sker for eksempel, når Bente skal bruge fagbøger til uddannelsen som social-og sundhedshjælper. De 15 år har budt på mange glade stunder i Biblioteksbussen, og Bente fortæller, at det især var noget særligt, da hendes døtre var små. De elskede at se alle materialerne, deltage i de små konkurrencer, snakke med både bibliotekarer og chauffører, og engang imellem blev pigerne så optaget af at kigge i bøgerne, at de næsten ikke var til at få med derfra igen. "Så pil endelig ikke ved vores bus!", siger Bente med et glimt i øjet. Biblioteksbussen kører alle hverdage bortset fra i skolernes ferier. Se holdepladser, afhentningssteder og mere information på Varde Biblioteks hjemmeside eller på Biblioteksbussens facebook-side. Du kan også møde bussen rundt omkring til større udendørsarrangementer i kommunen – i efteråret bl.a. Varde Å-dag 20/8 og Karlsgårdedag 10/9. Daginstitutioner og byfester kan desuden booke en særbogbus efter først-tilmølleprincippet ved at kontakte biblioteksbuskoordinator Kirsten Hansen på kira@vardebib.dk.

Det sker på biblioteket

17


Varde 2

575

b

st

GRAFISK ELEMENT

il

æ

C=23 M=60 Y=78 K=20

um

C=21 M=8 Y=19 K=16

17

Mest for børn

C=68 M=40 Y=32 K=51

BADGE - BRUGES SOM LOGO

20

FARVER: CMYK værdi

1 44

FONT: Augusta

ad

Jub

EKSEMPEL PÅ BRUG AF DESIGN

575

575 575

Varde 1442 2017

575

Ferieværksted i sommerferien Tryl is om til en smuk skulptur med farve og salt, byg trolde af sten eller pimp dit penalhus i sommerens Ferieværksted. Værkstedet er åbent hver onsdag i sommerferien for børn 6–13 år. Yngre søskende er også velkomne ifølge med en voksen. Onsdag 28/6 Vand: Magiske iskugler og eksperimenter med vandfarver Onsdag 5/7 Ild: Kultegning Onsdag 12/7 Drager Onsdag 19/7 Sten: Trolde af småsten Onsdag 26/7 Pap: Paprulle dyr Onsdag 2/8 Perler: Hama-perleskåle Onsdag 9/8 Pimp dit penalhus 28/6, 5/7, 12/7, 19/7, 26/7, 2/8 og 9/8 kl. 11–15.00 Gratis. Ingen tilmelding.

18

Mest for børn

Koncert: Sigurds Danmarkshistorie Sigurd Barrett og band spiller sig op gennem 128.000 års dansk historie og kultur. Undervejs møder vi vikinger, konger, kulturpersonligheder og helt almindelige børn – alt sammen set fra et klogt og sjovt barneperspektiv: Var det stenet at leve i stenalderen? Fik Christian Den Fjerde mon svenskerne ned med nakken? Sigurds Danmarkshistorie er et af de største danske formidlingsprojekter til børn nogensinde, og det består bl.a. også af tabletspil og musikvideoer, samt et tobindsværk, der kan lånes på biblioteket. Del af Varde Købstadsjubilæum.

Varde Bibliotek. FREDAG 1/9 kl. 16.30

Varde Torv.

Gratis. Ingen tilmelding.


il

æ

øb

st

GRAFISK ELEMENT

ad

Jub

EKSEMPEL PÅ BRUG AF DESIGN

575

* For 4-6 årige

575 575

Varde 1442 2017

575

* For børn og voksne

Langbue fortæller middelalder- Krible krable rytmik historier Lasse Kopat, Giftblanderne fra Visby, Sorte Karen og Det Ondes Dusin er blandt de figurer, Mikkel Langbue fortæller om. De gale middelalderhistorier er baseret på virkelige hændelser, som fandt sted langt tilbage i tiden. Hver fortælletime varer ca. 30 min. og er for både børn og voksne. Del af Varde Købstadsjubilæum. LØRDAG 2/9 kl. 11.00, 13.00 og Gratis. Ingen 15.00 Varde Å. tilmelding.

Oplev leg, bevægelse og musik på en rejse for de mindste ind i insekternes forunderlige verden, hvor bl.a. Bidronningen og Guitar Græshoppen bor. Vi møder de stærke myrer, der arbejder sammen, de frække fluer, der gemmer sig, og vi flyver med de smukke sommerfugle. Vi tramper også en tur med tusindbenet Tilda – og til sidst mødes vi i de små bitte dyrs hemmelige hule.

Halloween og Allehelgen Halloween er godt på vej til at blive lige så populær i Danmark som i USA, og især det yngre publikum kan ikke få nok af uhyggen. Halloween og Allehelgen er to ord for den samme højtid: Den Hellige Aften. Men hvad handler det egentlig om, når vi klæder os ud som monstre og skræmmer hinanden?

For 2–5 årige børn og deres voksne. Både børn og voksne skal have billet.

Nørre Nebel Bibliotek får igen besøg af Den Gamle Dame, som vil fortælle om Den Hellige Aften inden mørketiden. Hun vil også mindes sin afdøde mormor, der fortalte folkeeventyr, som vi skal høre.

LØRDAG 16/9 kl. 10–11.00 Varde Bibliotek. 20 kr. Tilmelding nødvendig.

TORSDAG 5/10 kl. 9.30 Nr. Nebel Bibliotek. Gratis. Tilmelding nødvendig. Mest for børn

19


Ferien bruges på biblioteket

* For 8-14 årige

Joan, Clara, Ea og Marius Mormor Joan Grinderslev, 65, fra Alslev tager ofte børnebørnene med i bibliotekets Ferieværksted, når ferien –og ungerne – banker på døren. Clara, Ea og Marius Falch Grinderslev bor til daglig i Vejle, men slår sig gerne løs med lim og saks, når de er på biblioteket i Varde. Særligt pigerne på 11 og 7 år nyder at prøve Ferieværkstedets aktiviteter – der er nemlig mange materialer og idéer, de ikke lige har adgang til derhjemme – og så bliver de inspireret af at se, hvad de andre børn i værkstedet finder på. De kommer gerne hver dag, da pigerne ofte bliver grebet af aktiviteterne og gerne vil prøve det hele. Marius har været med en enkelt gang til glasmaling i ferieværkstedet, og her fik han styret sin lyst ud i de kreative sysler: han tager meget hellere en aktiv tur på mountainbike sammen med morfar. De benytter sig primært af Ferieværkstedet i skoleferierne, hvor Clara, Ea og Marius på 9 år er på ferie hos mormor og morfar. En af deres bedste oplevelser var, da de prøvede at lave små huse med stakitter omkring –

eller en gang, da der var frit slag, og de kunne bygge lige, hvad de ville ud fra deres egen fantasi – og så synes de, det er rigtig hyggeligt at være sammen om at være kreativ i familien. Mormor Joan er desuden en aktiv læser og benytter sig flittigt af at bestille bøger på nettet og få dem leveret med Biblioteksbussen i Alslev. Det er et fantastisk tilbud at kunne afhente og aflevere i hele Brugsens åbningstid. Ideerne til den kommende læsning får hun gerne fra boganmeldelser i Politiken eller Gyldendals Bogklub katalog. Da hun lige var blevet pensionist, benyttede hun sig af stort set alle bibliotekets IT-kurser. Hun foretrækker at bruge bibliotekernes filmtilbud Filmstriben fremfor de mange underholdningsprogrammer, der fylder sendefladen i TV en fredag aften. Fakta om Ferieværkstedet I Ferieværkstedet kan du give den max gas med kreativitet, glimmer og limpistoler. Ferieværkstedet er åbent i skolernes ferier for børn på 6–13 år. Yngre søskende er også velkomne ifølge med en voksen.

Workshop: Doktor Gys’ blodige laboratorium Doktor Gys fra DR Ultra byder velkommen til en uhyggelig dag! Han fortæller om blodige effekter og mystiske eksperimenter – og bagefter bliver deltagerne sminket med skudhuller, kraniebrud og flænger efter ønske. LØRDAG 14/10 kl. 10–13.00

20

Mest for børn

Varde Bibliotek.

20 kr.


* For børn og voksne

Ferieværksted i efterårsferien Den første dag i efterårets Ferieværksted er muligvis den vigtigste. Her kan du nemlig give liv til din helt personlige "Reading Rock" – en læsesten. For at trives skal stenen passes og læses for dagligt. Onsdag kan du lave pynt til Halloween, og ellers byder programmet på forskellige kreative efterårssysler. Varde Bibliotek Mandag den 16/10 Reading Rock Tirsdag den 17/10 Smykker Onsdag den 18/10 Halloween Torsdag den 19/10 Skåle af rørperler Fredag 20/10 Fra skrot til slot eller robot Ølgod Bibliotek Mandag den 16/10 Rørperleskåle Tirsdag den 17/10 Fra skrot til slot Hverdage i efterårsferien kl. 11–15.00 Gratis. For børn 6–13 år. Yngre søskende er også velkomne ifølge med en voksen.

Harry Potter Festival Børneteatret Ratatas: Dig og dit Tøjdyr – Teaterleg med Helle Bull Sarning "Dig og dit Tøjdyr" er en aktiv workshop med teater, leg og musik for de 2-4 årige, deres voksne og deres tøjdyr! Bamserne bliver kysset, krammet, puttet og gynget med sange og melodier fra almindeligt kendte børnesange. OBS: Både børn og voksne skal medbringe tøjdyr. For 2–4 år. Yngre og ældre søskende er også velkomne i følge med en voksen. ONSDAG 18/10 kl. 10.30–11.30 Agerbæk Bibliotek. 20 kr. Både børn og voksne skal have billet.

For andet år i træk inviterer Varde Bibliotek til bustur til Odense, hvor årets Harry Potter Festival afholdes. Byen forvandles til en magisk markedsplads, hvor kendte steder som Gringotts Banken, Den Utætte Kedel, Ollivanders’ samt Det Forbudte Bibliotek er at finde. Man kan også snuppe sig en tur på kosten og deltage i de forskellige Quidditch-turneringer, som bliver afholdt. Der bør være noget for enhver, og det er ikke uhørt, at man på en tur gennem Diagonalstræde støder på nogle af de elskede (og mindre elskede) personligheder fra universet. På busturen sørger biblioteket for mad og drikke samt underholdning. Der vises film, og det vil blandt andet også være muligt at deltage i en mindre quiz med flere aktuelle præmier – alt sammen i bedste Harry Potter-stil. LØRDAG 21/10 kl. 8.30 Afgang fra Varde 150 kr. Børn Banegård. Hjemkomst ca. kl. 18. skal følges med en voksen – både børn og voksne skal have billet. Mest for børn

21


Kæledyrsbazar I samarbejde med Dyrehuset Lama og Varde Dyrehospital sætter vi kæledyr på programmet. Kom og mød hunde, marsvin, afrikanske pindsvin og meget mere. Jeppe og Johnny kommer forbi med deres slanger, og du kan også møde minihesten Rocko, som følges med Elisa Jensen. Helle Puggaard, som er certificeret hundeadfærdsbehandler, afholder minikurset HEJ HUND sammen med hunden Caddi (NB: separat tilmelding). Her kan børn lære om hundens sprog og signaler, så samværet mellem dyr og mennesker bliver sjovt og givende for alle i familien. Du kan også stille specifikke spørgsmål til en veterinærsygeplejerske om hunde og katte – fx hvilken race, der passer til dig.

International Bamsedag og Spil dansk

Halloween i det gamle Varde Sommerland

Alle børn får en bamse med hjem. Til sidst serveres forfriskninger til alle "bamse"-børnene.

Gå ikke glip af en af efterårets mest stemningsfulde aftener, hvor hele familien kan være med. Sidste oktober lagde hele 1200 vejen forbi det gamle Varde Sommerland, hvor der igen i år er garanteret små og store gys i form af uhyggelige historier, mørkevandringer, bål og varm kakao.

Den internationale bamsedag blev indført på de nordiske biblioteker i 1999.

Medbring gerne lommelygte og krus til varme drikke.

Et Spil Dansk arrangement – I samarbejde med Musik & Billedskolen.

I samarbejde med NaturKulturVarde, Sommerlandslauget Varde, Varde Park Løb og Varde Ungeråd.

Hanne Bech (Ølgod) og Anne Voel (Nr. Nebel) læser og fortæller bamsehistorier, mens Musik & Billedskolen står for bamsegymnastik og bamsesange.

I samarbejde med Dyrehuset Lama og Varde Dyrehospital LØRDAG 28/10 kl. 10–13.00 Varde Bibliotek. Gratis – tilmelding nødvendig. Separat tilmeld­ ing til HEJ HUND-kurserne. Både børn og voksne skal have billet. "HEJ HUND" finder sted Kl. 10, kl. 11 og kl. 12.

22

Mest for børn

MANDAG 30/10 Ølgod Bibliotek. Kl. 8.30–9.30 for børn 0–3 år. Kl. 10–11 for børn 4–6 år. Gratis. FREDAG 3/11 Nr. Nebel Bibliotek. Kl. 9.30–10.30 for børn 3–5 år. Gratis.

TIRSDAG 31/10 kl. 18–21.00 Varde Sommerland. Gratis. Ingen tilmelding.


* Læseuger

Teatret De Røde Heste: Den sandfærdige beretning om de 3 små grise Her kommer omsider den usminkede beretning om, hvordan de tre små grise (de svin) forsøgte at narre den rare og venlige ulv, og om hvordan de to grises uheldige endeligt og den tredje gris’ snu og udspekulerede facon lige siden har sat ulven i et meget dårligt lys … For børn 5–10 år – både børn og voksne skal have billet. Efter teaterforestillingen præsenterer biblioteket forskellige lege, der træner børns læsning på en sjov og underholdende måde. Varde Bibliotek sætter i november – årets mest læsevenlige måned – fokus på læsning og læselyst med en række arrangementer for børn, voksne og dig, der gerne vil hjælpe en nystartet læser med bogstaverne.

* Et juleeventyr af Kim Fupz Aakeson

Teater Lille Hest: Nissen der ville være berømt "Nissen der ville være berømt" er fortællingen om Nissen, der drager ud i verden for at blive berømt. Han drømmer om, at folk vil råbe hurra og putte ham i fjernsynet. Men bagsiden af berømmelsen viser sig at være en hel anden historie. For børn 4–9 år.

Del af læseuger 2017. LØRDAG 4/11 kl. 10–10.45 Varde Bibliotek. Både børn og voksne skal have billet.

20 kr. Husk tilmelding.

LØRDAG 18/11 kl. 11–11.45 Varde Bibliotek. 20 kr. Husk tilmelding. Både børn og voksne skal have billet. Mest for børn

23


* Læseuger * For 3-13 årige

Læsemaraton: Læs med far Hank op i din far og tag ham med ned i børnebiblioteket til en hyggelig læsestund. Her vil vores formidlere stå klar til at hjælpe jer med at finde de bedste bøger. Tiden flyver afsted, mens I læser bøger sammen, og når sulten melder sig, sørger biblioteket for pizza og sodavand til alle. Er du med i bibliotekets læseskattejagt, kan I også udnytte tiden til at få udfyldt skattekortet. Du kan selvfølgelig også tage en anden voksen med end din far – vi glæder os til at se jer.

Louise Schouw Teater: Nissedrys Julemanden har forrygende travlt med at få lavet alle julegaverne til tiden – og han ved godt, at børnene kan blive lidt utrygge med sådan en stresset julemand. Derfor har han lavet en aftale med sin dejlige kone nissemor og sin søde datter, nissepigen Kanelia, om at hygge og fortælle om alt det, der sker, inden det bliver rigtig juleaften. Nissemor elsker at spise risengrød, danse nissedans og fortælle historier – især om nisser og trolde. Nissepigen Kanelia er en rigtig drillepind og elsker at synge den hemmelige nissesang. I samarbejde med Kulturdageforeningen Ølgod og Multietnisk Forening Ølgod. Et arrangement i Kulturdagene 2017.

FREDAG 24/11 kl. 16.30–20.30 Varde Bibliotek. 50 kr. Både børn og voksne skal have billet.

24

Mest for børn

LØRDAG 25/11 kl. 10–10.35 Ølgod Bibliotek. Både børn og voksne skal have billet.

20 kr. Husk tilmelding. For børn 2–6 år.


Foredrag: Nicole Boyle Rødtnes Den danske børne- og ungdomsforfatter Nicole Boyle Rødtnes fortæller om sit spændende forfatterskab, og hvordan hun inspireres til at skabe fiktive universer og figurer. Hun beskriver også, hvordan det lykkedes hende at blive forfatter, selvom hun havde 30 fejl i diktat i skolen. Nicole Boyle Rødtnes har skrevet en lang række romaner, bl.a. trilogien Ilttyv, som er blandt de mest udlånte ungdomsbøger på Varde Bibliotek. TIRSDAG 28/11 kl. 17–18.00

Varde Bibliotek.

20 kr.

Julegaveværksted Pssst. Husk at du de tre første lørdage i december kl. 11–14 kan lave hemmelige julegaver i vores Julegaveværksted. For børn 6–13 år. Yngre søskende er også velkomne ifølge med en voksen. 2/12, 9/12, 16/12 kl. 11–14.00 Ingen tilmelding.

Varde Bibliotek.

Gratis.

Mest for børn

25


Fællesskaber

Non-digital Gamers Læseglade 8–14-årige mødes en gang om måneden på Varde Bibliotek og anbefaler gode bøger, film og spil til hinanden.

Terninger, brikker og kort er redskaberne, når Non-digital gamers slår sig løs. Den sidste torsdag i hver måned er alle velkomne til at komme forbi og få et spil Firefly, Forbidden Stars eller A Game of Thrones. Aftenerne ledes af den lokale brætspilsentusiast Anders Ernst.

FREDAG 25/8 kl. 14.30 (første gang) Varde Bibliotek. Gratis. For tilmelding og info kontakt børnebiblioteket på boern@vardebib.dk.

24/8, 28/9, 26/10 og 30/11 kl. 18–21.00 Varde Bibliotek. Gratis. Ingen tilmelding.

Børnebibliotekets anmelderklub Strikke-klubber i Agerbæk, Oksbøl og Varde Der er hygge og klirren af strikkepinde i luften, når strikkepigerne mødes på bibliotekerne i Agerbæk, Oksbøl og Varde. Strikkeaftenerne kører på frivillig basis, er åbne for alle fra junior til senior, og du kan møde op de dage, du har lyst.

Gratis Retshjælp

Helligdage og ferier kan være undtaget – se kalenderen bagerst.

Få rådgivning og svar på enkle juridiske spørgsmål i retshjælpen. Hjælpen er anonym og gives af Per Bovien Christensen og Jens Graven Nielsen fra advokaterne Graven, Nielsen og Kokkenborg, Ølgod.

AGERBÆK BIBLIOTEK Sidste onsdag i måneden kl. 19.30–21.30 OKSBØL BIBLIOTEK Hver mandag kl. 19–21.00 VARDE BIBLIOTEK Torsdage i lige uger kl. 17.30– 22.00

MANDAGE I ULIGE UGER kl. 16–17.00 Ølgod Bibliotek. Gratis. Tidsbestilling er ikke mulig – bare mød op. Ferielukket i uge 29.

26

Fællesskaber og klubber


Også i Legestue efter barsel Sandie og Saseline

Netværksted I netværkstedet kan du hver uge få it-hjælp. Her får du på tomandshånd hjælp til alt fra at tænde en pc til avancerede spørgsmål om eksempelvis smartphones og iPad. Vi bringer dig et skridt videre. Netværkstedet er ikke et kursus, men gratis it-hjælp til dig. Hvis du vil bestille tid, skal du gøre det senest kl. 12 dagen før, enten på tlf. 76 94 69 17 eller på voksen@vardebib.dk OBS. Netværkstedet holder ferielukket juli, august og december. MANDAG kl. 14–16.00 Varde Bibliotek. Kl. 14–15: Kom bare ind. Kl. 15–16: Bestil 20 min. hjælp. Kl. TORSDAG kl. 10–12.00 Varde Bibliotek. 10–11: Kom bare ind. Kl. 11–12: bestil 20 min. hjælp.

Tal dansk café Træn dit danske ved at tale med en, der har dansk som modersmål. Frivillige fra Ølgod hjælper med samtale og giver en hånd med lektier. I samarbejde med Multietnisk Forening i Ølgod. TIRSDAG OG TORSDAG kl. 15.30–17.30 Kulturhuset i Ølgod Gratis. Ingen tilmelding.

Sandie Eis Ravn, 30, og Saseline på 22 måneder bor i Varde og har gennem den seneste lange tid haft en fast torsdagsrutine: De besøger Legestuen på biblioteket, hvis ikke der kommer sygdom eller andet i vejen. Sandie og Saseline besøger stadig Legestuen, selvom barslen er slut: Da Sandie arbejder som sygeplejerske primært med aften- og natarbejde, har det været planen, at Saseline først skulle starte i pasningstilbud, når hun fylder tre år. Derfor har Legestuen været et godt sted at få relationer til andre børn, lære at deles om legetøj, spise sammen med andre og eksemplevis øve sig i at gå på det "store" toilet. Børnene får også trænet et socialt fællesskab, samtidig med at de er sammen med deres forældre/bedsteforældre – mødedagen torsdag har også været en fordel: Her er biblioteket ofte velbesøgt, fordi mange dagplejere kommer forbi denne formiddag med deres børn. Sandie har især nydt at se børnene danne netværk og genkende hinanden fra gang til gang, ligesom den nye indretning med sofaer og siddepladser i småbørnsområdet gør det trygt og spændende at være i Legestue. Der er legetøj for enhver smag og noget, der passer til alle aldre – "Tissetrolden", der byder velkommen over trappen ned i børnebiblioteket, er altid en kilde til morskab. Sandie og Saseline bruger desuden biblioteket til at låne bøger og computerspil. Saseline har to ældre søstre på 7½ år, som også nyder at komme en tur på biblioteket for at lege og klæde sig ud. "Det bliver man aldrig for gammel til". De benytter sig også af bibliotekets arran-

gementer, og Sandie har desuden været med i læsekredsen DR Romanklub. Fakta Hver torsdag kl. 10–12 er der Legestue på Varde Bibliotek. Legestuen blev startet op primo 2016 på baggrund af henvendelser til Frivillighuset Varde fra småbørnsforældre. I samarbejde med biblioteket blev rammerne aftalt, og i opstartsfasen deltog en medarbejder fra Frivillighuset i Legestuen. I dag er Legestuen udelukkende baseret på frivillig aktivitet gennem Facebookgruppen Varde Legestue. Gruppen bruges til al kommunikation omkring Legestuen. Tilmelding er ikke nødvendig fra gang til gang. Legestuen er for forældre, der er på barsel eller af andre årsager har mindre børn i alderen 0–6 år hjemme. Bedsteforældre benytter også Legestuen.

Fællesskaber og klubber

27


Kalender – efterår 2017 JUNI + JULI DATO

ARRANGEMENT

28/6 5/7 12/7 19/7 26/7 26/7 31/7

Ferieværksted: Magiske iskugler og vandfarver Ferieværksted: Kultegning Ferieværksted: Drager Ferieværksted: Trolde af småsten Ferieværksted: Paprulledyr Strikkeklub Retshjælp

SIDE

DATO

ARRANGEMENT

2/8 3/8 7/8 9/8 10/8 14/8 14/8 21/8 24/8 24/8 25/8 28/8 28/8 30/8 31/8

Ferieværksted: Rørperleskåle Litteratur lige ud ad landevejen Strikkeklub Ferieværksted: Pimp dit penalhus Strikkeklub Retshjælp Strikkeklub Strikkeklub Strikkeklub Non-digital gamers Anmelderklubben – første møde Retshjælp Strikkeklub Strikkeklub Workshop: Gutenbergs værksted

DATO

ARRANGEMENT

1/9 2/9 4/9 4/9 5/9 5/9 7/9 7/9 7/9 11/9 11/9 12/9 12/9 15/9 16/9 16/9

Familiekoncert: Sigurd Barrett: Sigruds Danmarkshistorie Mikkel Langbue fortæller middelalderhistorier Samtalesalon: Drømme Strikkeklub Hans Vestager: Fitness i religion Mød forfatteren: Birgithe Kosovic Litteratur lige ud ad landevejen Strikkeklub Mama's House og ELLA: Fra mor og far til dig Retshjælp Strikkeklub IT-laboratorium går kodeamok! Teresa Nielsen: Kvindelige kunstnere Agnete Birger Madsen: Kvindfolk og fattigfolk på landet i 1800-tallet Krible krable rytmik Lån et menneske: Menneskebiblioteket besøger Varde Bibliotek

AUGUST

SIDE 18 4 26 18 26 26 26 26 26 26 26 26 26 26 4

SEPTEMBER

28

Det sker på biblioteket

18 18 18 18 18 26 26

SIDE 18 19 4 26 5 5 4 26 5 26 26 6 6 6 19 7

STED

ENTRE

Varde Bibliotek kl. 11–15 Varde Bibliotek kl. 11–15 Varde Bibliotek kl. 11–15 Varde Bibliotek kl. 11–15 Varde Bibliotek kl. 11–15 Agerbæk Bibliotek kl. 19.30–21.30 Ølgod Bibliotek kl. 16–17

Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis

STED

ENTRE

Varde Bibliotek kl. 11–15 Ølgod Bibliotek kl. 15–16.45 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 11–15 Varde Bibliotek kl. 17.30–22 Ølgod Bibliotek kl. 16–17 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek 17.30–22 Varde Bibliotek kl. 18–21 Varde Bibliotek kl. 14.30 Ølgod Bibliotek kl. 16–17 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Agerbæk Bibliotek kl. 19.30–21.30 Varde Bibliotek kl. 18–21

Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis

STED

ENTRE

Varde Torv kl. 16.30 Varde Å kl. 11, 13 og 15 Varde Bibliotek kl. 19 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Ølgod Bibliotek kl. 19–20.30 Varde Bibliotek kl. 19 Ølgod Bibliotek kl. 15–16.45 Varde Bibliotek kl. 17.30–22 Varde Bibliotek kl. 19–20 Ølgod Bibliotek kl. 16–17 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 15–17 Janusbygningen kl. 19 Varde Bibliotek kl. 19 Varde Bibliotek kl. 10–11 Varde Bibliotek kl. 11–14

Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis 50 kr. Gratis Gratis 50 kr. Gratis Gratis Gratis 75 kr. 50 kr. 20 kr. Gratis

Du kan læse mere om de enkelte arrangementer på www.vardebib.dk


DATO

ARRANGEMENT

18/9 19/9 20/9 21/9 21/9 25/9 25/9 26/9 27/9 28/9 30/9

Strikkeklub Jørn Henrik Petersen: Konkurencestaten i lyset af Luthers socialetik Roger Buch: Kommunalvalg 2017 Strikkeklub Merete Vigen: Filsø – fotoforedrag og Vesterhavstapas Retshjælp Strikkeklub Claus Skytte: Disruption og arbejdsmarked 4.0 Strikkeklub Non-digital gamers Åbent hus: Slægtsforskercafé med DIS Varde

DATO

ARRANGEMENT

2/10 2/10 3/10 4/10 4/10 5/10 5/10 5/10 9/10 9/10 10/10 12/10 14/10 16/10 16/10 16/10 17/10 17/10 18/10 18/10 19/10 19/10 20/10 21/10 23/10 23/10 24/10 25/10 26/10 28/10 28/10 30/10 30/10 30/10 31/10 31/10

Samtalesalon: Musikkens kraft Strikkeklub Hans Vestager: Fitness i religion Mød forfatteren: Dorthe Nors Pia Fris Laneth: Refomatinen: Luthers Käthe og andre kvindfolk Litteratur lige ud ad landevejen Halloween og Allehelgen Strikkeklub Retshjælp Strikkeklub Livestreaming: Acceleratorer – i fysik og kræftterapi Hans Hansen: Droner – muligheder og udfordringer Doktor Gys' blodige laboratorium Ferieværksted: Reading Rock Ferieværksted: Rørperleskåle Strikkeklub Ferieværksted: Smykker Ferieværksted: Fra skrot til slot Børneteatret Ratatas: Dig og dit tøjdyr Ferieværksted: Halloween Ferieværksted: Rørperleskåle Strikkeklub Ferieværksted: Fra skrot til slot – eller robot Bustur til Harry Potter Festival Retshjælp Strikkeklub Farshad Kholghi: Rødgrød med fløde Strikkeklub Non-digital gamers Kæledyrsbazar Ølgod markedsdag International bamsedag og Spil Dansk Fællessang med Jacob Tybjerg Strikkeklub Halloween i det gamle Varde Sommerland Livestreaming: Hvorfor mennesket erobrede kloden

OKTOBER

Husk at købe billetter på vardebib.dk/detsker

SIDE 26 7 7 26 8 26 26 8 26 26 8

SIDE 4 26 5 9 9 4 19 26 26 26 10 11 20 21 21 26 21 21 21 21 21 26 21 21 26 26 11 26 26 22 12 22 12 26 22 13

STED

ENTRE

Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 19 Varde Bibliotek kl. 19 Varde Bibliotek kl. 17.30–22 Varde Bibliotek kl. 19 Ølgod Bibliotek kl. 16–17 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 19 Agerbæk Bibliotek kl. 19.30–21.30 Varde Bibliotek kl. 18–21 Varde Bibliotek kl. 10–13

Gratis Gratis Gratis Gratis 125 kr. Gratis Gratis 50 kr. Gratis Gratis Gratis

STED

ENTRE

Varde Bibliotek kl. 19 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Ølgod Bibliotek kl. 19–20.30 Oksbøl Bibliotek kl. 19 Ølgod Bibliotek kl. 19 Ølgod Bibliotek kl. 15–16.45 Nørre Nebel Bibliotek kl. 9.30 Varde Bibliotek kl. 17.30–22 Ølgod Bibliotek kl. 16–17 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 10–13 Varde Bibliotek kl. 11–15 Ølgod Bibliotek kl. 11–15 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 11–15 Ølgod Bibliotek kl. 11–15 Agerbæk Bibliotek kl. 10.30–11.30 Varde Bibliotek kl. 11–15 Varde Bibliotek kl. 11–15 Varde Bibliotek kl. 17.30–22 Varde Bibliotek kl. 11–15 Varde Banegård kl. 8.30 Ølgod Bibliotek kl. 16–17 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 19 Agerbæk Bibliotek kl. 19.30–21.30 Varde Bibliotek kl. 18–21 Varde Bibliotek kl. 10–13 Ølgod Bibliotek kl. 10–15 Ølgod Bibliotek kl. 8.30 og 10 Varde Bibliotek kl. 19 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Sommerland kl. 18–21 Varde Bibliotek kl. 19–21

Gratis Gratis Gratis 50 kr. 80 kr. Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis 50 kr. 20 kr. Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis 20 kr. Gratis Gratis Gratis Gratis 150 kr. Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis 50 kr. Gratis Gratis Gratis

Kalender

29


NOVEMBER DATO

ARRANGEMENT

2/11 2/11 2/11 3/11 4/11 6/11 6/11 6/11 7/11 8/11 9/11 11/11 13/11 13/11 13/11 14/11 14/11 16/11 16/11 18/11 20/11 20/11 21/11 22/11 23/11 24/11 25/11 27/11 28/11 29/11 30/11 30/11 30/11

Litteratur lige ud ad landevejen Fyraftensmusik Strikkeklub International bamsedag og Spil Dansk. Teatret De Røde Heste: Den sandfærdige beretning om de tre små grise Retshjælp Samtalesalon: Valg Strikkeklub IT-laboratorium: Læsning på hovedet Hans Jørgen Frederiksen: Ikonoklasme og billedstorm Sofie Münster: Klog er noget man øver sig på Bustur til BogForum Skumringstime Skumringstime Strikkeklub IT-laboratorium: Læsning på hovedet Jørgen Deickmann Rasmussen: Da vores forfædre var fæstebønder Strikkeklub Peter Kofod: Snowden og masseovervågning Teater Lille Hest: Nissen der ville være berømt Retshjælp Strikkeklub IT-laboratorium: Læsning på hovedet Bogreception: Vardeegnens Gymnasieforberedende Efterskole Mød din lokale forfatter: Når det personlige bliver til bøger Læsemaraton: Læs med far Louise Schouw Teater: Nissedrys Strikkeklub Mød forfatteren: Nicole Boyle Rødtnes Strikkeklub Strikkeklub Non-digital gamers Lars Bukdahl: Yndlingsaversioner – bøger du ikke skal læse

DATO

ARRANGEMENT

2/12 4/12 4/12 9/12 11/12 14/12 14/12 16/12 18/12 18/12

Julegaveværksted Retshjælp Strikkeklub Julegaveværksted Strikkeklub Litteratur lige ud ad landevejen Strikkeklub Julegaveværksted Retshjælp Strikkeklub

DECEMBER

30

Kalender

SIDE 4 13 26 22 23 26 4 26 13 14 14 15 15 15 26 13 15 26 16 23 26 26 13 16 16 24 24 26 25 26 26 26 17

SIDE 25 26 26 25 26 4 26 25 26 26

STED

ENTRE

Ølgod Bibliotek kl. 15–16.45 Ølgod Kirke kl. 16.30–17.15 Varde Bibliotek kl. 17.30–22 Nørre Nebel Bibliotek kl. 9.30–10.30 Varde Bibliotek kl. 10–10.45 Ølgod Bibliotek kl. 16–17 Varde Bibliotek kl. 19 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 15–17 Varde Bibliotek kl. 19 Varde Bibliotek kl. 19 Varde Banegård kl. 7 Varde Bibliotek kl. 19 Ølgod Bibliotek kl. 19 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 19 Varde Bibliotek kl. 17.30–22 Varde Bibliotek kl. 19 Varde Bibliotek kl. 11–11.45 Ølgod Bibliotek kl. 16–17 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 15–17 Varde Bibliotek kl. 19 Varde Bibliotek kl. 19 Varde Bibliotek kl. 16.30–20.30 Ølgod Bibliotek kl. 10–10.35 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 17–18 Agerbæk Bibliotek kl. 19.30–21.30 Varde Bibliotek kl. 17.30–22 Varde Bibliotek kl. 18–21 Varde Bibliotek kl. 19

Gratis Gratis Gratis Gratis 20 kr. Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis 50 kr. 450 kr. Gratis Gratis Gratis Gratis 50 kr. Gratis 50 kr. 20 kr. Gratis Gratis Gratis Gratis 50 kr. 50 kr. 20 kr. Gratis 20 kr. Gratis Gratis Gratis 50 kr.

STED

ENTRE

Varde Bibliotek kl. 11–14 Ølgod Bibliotek kl. 16–17 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Varde Bibliotek kl. 11–14 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21 Ølgod Bibliotek kl. 15–16.45 Varde Bibliotek kl. 17.30–22 Varde Bibliotek kl. 11–14 Ølgod Bibliotek kl. 16–17 Oksbøl Bibliotek kl. 19–21

Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis Gratis

Du kan læse mere om de enkelte arrangementer på www.vardebib.dk


Praktisk info Åbningstider Bibliotekerne er åbne kl. 7–22 alle ugens dage. Lås dig ind ved døren med lånernummer og pinkode.

Adresser

AGERBÆK BIBLIOTEK Kærvej 2, 6753 Agerbæk. Tlf. 75 19 65 77, agerbaek@vardebib.dk Betjening: onsdag kl. 13–17. NØRRE NEBEL BIBLIOTEK Sønder Allé 21, 6830 Nørre Nebel. Tlf. 75 28 86 82, nnebel@vardebib.dk Betjening: mandag kl. 10–14 og tirsdag, torsdag og fredag kl. 14–17. OKSBØL BIBLIOTEK Vestergade 29, 6840 Oksbøl. Tlf. 75 27 14 77, oksboel@vardebib.dk Betjening: mandag kl. 10–17 og tirsdag, torsdag og fredag kl. 14–17. VARDE BIBLIOTEK Rådhusstræde 2, 6800 Varde. Tlf. 75 22 10 88, biblioteket@vardebib.dk Betjening: mandag–fredag kl. 10–18 og lørdag kl. 10–14. ØLGOD BIBLIOTEK Vestergade 5, 6870 Ølgod. Tlf. 75 24 47 44, oelgod@vardebib.dk Betjening: mandag, tirsdag og fredag kl. 11–17 samt onsdag og torsdag kl. 14–17.

Biblioteksbussen Biblioteksbussen kører over hele kommunen. Se holdepladser og tider på vardebib.dk/bibliotek/bogbussen/om Tlf. 20 11 62 88, bus@vardebib.dk

Sådan køber du billet Du kan se vores arrangementer og købe billetter på vardebib.dk/detsker. Arrangementerne er opdelt i arrangementer for voksne og arrangementer for børn. Herfra kan du klikke ind på den enkelte begivenhed for at læse mere og bestille billetter. Betaling foregår online med betalingskort. Der påløber et mindre gebyr. Billetter kan også købes i døren. Vil du være sikker på at få en plads, anbefaler vi, at du køber billet i forvejen.

www.vardebib.dk f www.facebook.com/vardebib

Praktisk info

31


Der tages forbehold for fejl og ændringer.

31/10 Gys Halloween i det gamle Varde Sommerland

4/10 Foredrag Pia Fris Laneth

24/10 Foredrag Farshad Kholghi

9/11 Foredrag Sofie Münster

30/11 Foredrag Lars Bukdahl

23/1 Forfattermøde Britta Helbek

www.vardebib.dk f www.facebook.com/vardebib Vi arbejder hver dag for at skabe et rart bibliotek, et mødested, hvor alle har lyst til at komme, og hvor alle kan finde de udfordringer, oplysninger og oplevelser, de har brug for. På biblioteket er der frihed og tid til at danne din egen mening og høre andres. Biblioteket er fyldt med netop det, der er bedst for dig – og meget mere!

13449 designfordi.dk

4/11 Teater Den sandfærdige beretning om de 3 små grise

Varde Bibliotek Det sker efterår 2017  
Varde Bibliotek Det sker efterår 2017  

Oplevelser på Varde Bibliotek efterår 2017.

Advertisement