Vapriikki 2017

Page 1

P MUSEO MILAVIDA ONRINNE I L L A SIK

AV E

RS TA A

RS TA A

A ILT

NS

I IT

TT

I

PA

ER MM TA

ITÄINENK

ANKATU

EHTA PUUVILLAT

FINLAYSON INK FINLAYSON

24

KOSKI

PÄÄSYMAKSUT: 12 € aikuiset 6 € lapset (7–17-vuotiaat), opiskelijat, varus- ja siviilipalvelusmiehet 10 € eläkeläiset, työttömät ja yli 10 henkilön ryhmän jäsenet 28 € perhelippu (2 aikuista ja 1–4 lasta) Alle 7-vuotiaat ja sotaveteraanit ilmaiseksi 64,90 € Museokortti LIITY VAPRIIKIN POSTITUSLISTALLE! Haluatko saada sähköpostiisi tietoa Vapriikin tapahtumista? Liity nettisivuillamme postituslistalle, ja tiedät, mitä Vapriikissa tapahtuu. Vapriikki on myös Facebookissa, Twitterissä, Vimeossa, Flickrissä, Instagramissa sekä Foursquaressa. Klikkaa sivuille! PYSÄKÖINTI Vapriikin piha-alueella on maksuttomia asiakaspysäköintipaikkoja. Pysäköintiin oikeuttavan erikoisluvan saa infopisteestä. Pysäköintipaikkoja on rajoitetusti, joten suosittelemme pysäköintiä näissä läheisissä pysäköintihalleissa: P-Pellavan Parkki Verstaankatu 2 Autopaikkoja 369, Avoinna 24h Maksimikorkeus 2,2 m

Elettiin viikinkiaikaa. Tursian kylässä viljeltiin maata, käytiin kauppaa, uhrattiin jumalille ja syötiin paljon sikaa. Sekä viikingit että novgorodilaiset tavoittelivat Hämeen erämaiden antamia rikkauksia. Kylällinen voittamattomia hämäläisiä löi kuitenkin vihollisten joukot hajalle kerta toisensa jälkeen...

Toisessa maailmansodassa useimmat pohjoishämäläiset sotilaat palvelivat kaksinkertaisen Mannerheim-ristin ritarin, kenraalimajuri A. O. Pajarin johtamissa joukoissa: talvisodassa Tolvajärvellä ja jatkosodassa Karjalan kannaksella. Pajarin pojat -näyttely kertoo sotilaiden omin sanoin, miten he sodan kokivat – niin sen kauhut kuin kestävin sitein solmitun aseveljeydenkin.

Birckala 1017 -näyttely vie museokävijät Suomi 100- juhlavuoden kunniaksi aikamatkalle pohjoishämäläiseen mahtikylään 1000 vuoden taakse. Tutuiksi tulevat muun muassa sepäntaidot, ulkokeittiössä kokkaaminen ja muinaissuomalaiset elämänohjeet. Tässä näyttelyssä riittää näkemistä, tekemistä ja opittavaa koko perheelle!

RKONKATU

INKATU

i

TUOMIOKI

KESKUSTORI

ALEKSANTER

KATU PUUTARHA TU KAUPPAKA

9.6.2017–19.8.2018

.

AI

RA

– pohjoishämäläiset talvi- ja jatkosodassa 15.2.–13.8.2017

NK

NR

N

I TS LA

P

VE

Birckala 1017

P-Kosken Parkki Valumallinpolku 2 Autopaikkoja 358, Avoinna 24h Maksimikorkeus 2,1 m

ALAVERSTAANRAITTI 5, TAMPERE / PUH. 03 5656 6966 KOKOUSPALVELUT PUH. 03 5656 5307 AVOINNA: TI–SU 10–18, MA SULJETTU. MUSEORAVINTOLA AVOINNA MUSEON AUKIOLOAIKOJEN LISÄKSI MYÖS MAANANTAISIN LOUNASAIKAAN KLO 11–14. SULJETTU: 14.4., 1.5., 23.-25.6., 6.12. ja 23.–26.12. AVOINNA KLO 10–16: 13.4., 30.4., 22.6. ja 31.12. WWW.VAPRIIKKI.FI

nukke

Postimuseon teemanäyttelyt

NÄYTTELYT 28.4.–28.5.2017

Mediamuseo Rupriikin näyttely kertoo tietoverkkojen pitkästä historiasta ja nykypäivästä. Nykyinen verkottunut maailma juontaa juurensa jo 1800-luvulla kehitetyistä keksinnöistä, mutta myös ihmisten luontaisesta tarpeesta olla yhteydessä toisiinsa. Näyttelyssä on mukana myös esimerkkejä tamperelaisista viestintäyrityksistä. Monet jo unohtuneet viestintä­ laitteet heräävät eloon interaktiivisten sovellusten avulla. Rupriikissa leikitellään median käyttöön liittyvillä tottumuksilla ja pohditaan sosiaalisen median roolia arjessa.

Vapriikin näyttely Nukkekekkerit juhlistaa Haiharan nukkemuseon 50-vuotista taivalta. Näyttelyn hassut, hurmaavat ja jännittävät nukkehahmot tarinoineen tarjoavat ihmeteltävää niin lapsille kuin aikuisillekin. Nukkekekkerit-vierailulle kannattaa ottaa mukaan oma rakas nukke tai nalle, jonka voi kuvata nukkestudiossa. Palikat pinoon –Legoharrastajien luomuksia 26.2.–13.4.2017

Kivimuseo Tampereen Kivimuseo esittelee kivien ja mineraalien mielenkiintoista maailmaa. Näyttelyn kohteita valittaessa on etusija annettu näyttäville, värikkäille kiville. Museossa on jalo- ja korukiviä hiottuina ja raakakivinä, rakennus- ja koristekiviä sekä synteettisiä kiviä. Hyötymineraaleista, malmeista ja metalleista on näytteitä. Esillä on myös meteoriitteja ja fossiileja, mm. dinosaurusten munia.

9.6.–29.10.2017

Merkillinen seikkailu on esillä myös 24.–28.5.2017 Tampere-talossa järjestettävässä kansainvälisessä Finlandia 2017 -postimerkkinäyttelyssä.

Postimuseo on elämyksellinen museo, joka tarjoaa koko perheelle näkemisen ja kokemisen riemua. Viestinviejät -näyttely kertoo postin ja viestinnän pitkän historian 1600-luvulta nykypäivään. Tutustu tunnelmalliseen postitalonpojan miljööseen, myrskyävään Ahvenanmereen, tunnettujen suomalaisten taiteilijoiden työhuoneisiin ja sota-ajan koskettaviin tarinoihin. Herätä nukkuva postimestari, etsi maailmankartalta kaukoputkella postimerkkejä, ratsasta puhuvalla postihevosella, tutki postireittejä tai eläydy nostalgisiin filmeihin.

kekkerit

2017

Merkillinen seikkailu -näyttely innostaa 5–12 -vuotiaita lapsia postimerkkien keräilyyn tekemisen ja osallistumisen kautta. Näyttelyssä lapset voivat harjoitella postimerkkeilyn eri taitoja. Näyttelyn eri toiminnot tuovat esille suomalaisten postimerkkien kuvamaailmaa, kuten eläimiä, kulkuvälineitä, urheilua ja sarjakuvia.

Mediamuseo Rupriikki

Miekat: Mikko Moilanen

AL

Pajarin pojat

17.11. 2017–4.11.2018 Näyttely esitelee ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa kuningatar Elisabet II:n kokoelman harvinaisuuksia. Esillä on maailman ensimmäisten postimerkkien ja ehiöiden (1840) valmisteluun liittyviä ainutlaatuisia kohteita. Mukana on myös Brittiläisen kansainyhteisön maiden kuuluisia ensimmäisiä julkaisuja, joista Mauritiuksen kahden pennyn sininen merkki on arvoitu maailman arvokkaimpien postimerkkien joukkoon. Postimuseon omista kokoelmista esillä on harvinaisuuksia Suomen ensimmäisistä vuonna 1856 julkaistuista 5 ja 10 kopeekan postimerkeistä sekä vuoden 1845 ehiöistä. Osa näyttelyn kohteista on ainutlaatuisia tai niitä tunnetaan maailmalla vain muutamia kappaleita.

Punkin tulosta Suomeen tulee kuluneeksi 40 vuotta. Pienlehtiä ja punkpostia -näyttely esittelee punkin mukanaan tuomia ilmiöitä. Vuonna 1977 alkoi vaihtoehtolehtien vyöry ja samalla syntyi itse tekemisen kulttuuri, jonka elinvoima on säilynyt tähän päivään asti. Näyttelyssä ovat esillä monet mielenkiintoiset lehdentekijät ja punkkarit ennen ja nyt Miettisestä Arto Nybergiin. Punkkirjeet ja levyjen vaihto muun muassa Yhdysvaltoihin ja Isoon-Britanniaan olivat osa nuorison kansainvälistymistä. Kirjeet tekivät samalla suomalaisia punkbändejä tunnetuiksi maailmalla. Näyttelyssä on esillä valokuvia, punkkirjeitä ja muuta punkiin liittyvää materiaalia sekä luettavana pienlehtiä ja kuunneltavana singlelevyjä ja c-kasetteja.

YLI KYMMENEN NÄYTTELYÄ YHDELLÄ LIPULLA!


NYT PELATAAN!

Kokous Vapriikissa Vapriikin tiloja vuokrataan yksityistilaisuuksiin, kokouksiin ja seminaareihin. Kokousvieraita palvelee täysin varustettu 111-paikkainen auditorio. Pienempi kokous järjestyy mukavasti tyylikkäässä saunakabinetissa. Kaksi uutta 26 ja 40 hengen kokoustilaa voi tarvittaessa yhdistää myös yhdeksi tilaksi.

Pelimuseon näyttely kertoo suomalaisen peli­teollisuuden kehittymisestä pienistä projekteista kansainväliseksi huipputuotannoksi. Näyttely käy läpi kymmenkunta pelaamisen aikakautta­1800-luvulta tähän päivään.

Suomen Jääkiekkomuseo

Kävijä pääsee tunnelmaan teeman ja ajan hengen mukaan ­sisustetuissa teemahuoneissa. Museossa voi myös pelata pelihallissa klassisia kolikkopelejä.

Näyttelyssä voit käyttää aistejasi kuten oikeassa luonnossa.­ Miltä luonnossa tuoksuu? Miten vuodenajat muuttavat maisemia? Näyttely johdattelee kävijän luonnon häikäisevän monimuotoisuuden äärelle ja nostaa esille paikallisesti mielenkiintoisia luonnonilmiöitä, lajeja ja kohteita. Näyttelyssä on keskitytty erityisesti pirkanmaalaiseen luontoon.

Tammerkoski ja kosken kaupunki Tammerkoski-näyttely kertoo, kuinka pienestä kylästä kasvoi teollisuuskaupunki, joka nykyään tunnetaan niin teknillisistä innovaatioista, korkealaatuisesta kulttuuritarjonnasta kuin tamperelaisesta asenteestakin: ei ny tehrä tästä numeroo. Kaupungin aikakerrostumiin pääsee tutustumaan tamperelaisten rakastaman, vuoden 1890 kaupunkia kuvaavan pienoismallin avulla.

Vuoden luontokuvat 2016 -näyttely 9.6.–13.8.2017

Nuoret Leijonat 2016 Jääkiekkomuseo tuo esille kymmenen helmeä nuorten ­maailmanmestareiden kisataipaleelta. Aarne Honkavaara 1924–2016 Jääkiekkoleijona Aarne Honkavaaran muistoa kunnioittava valokuvanäyttely.

Tampere 1918 ND

Hurriganes-näyttely marssittaa esiin 1970–80-lukujen Suomi-­rockin jättiläisten suoraviivai­sen soundin ja hillittömän esiintymis­tyylin. Legendaaristen biisien lisäksi tutuiksi tulevat niin keikkalavojen takahuoneet kuin Remu-englannin alkeet. Bändin matkassa kulkeneen valokuvaaja Risto Vuorimiehen ­kuvat sekä Hurriganes-fani ­Esa Elgströmin ja Hurriganes-­verkoston keräily­ aarteet muodostavat näyttelyn keskeisen materiaalin.

KE

LA

Kielletty kaupunki oli satoja vuosia Kiinan salattu vallan keskus, maailman keskipiste, jota hallitsi keisari, Taivaan Poika. Tavallisella kuolevaisella ei sinne ollut asiaa. Keisari vietti tarkoin säädeltyä ja rituaalien rytmittämää elämää hoviväkensä ympäröimänä. Parhaimmillaan heitä oli yli 5 000, mukaan lukien eunukit ja jalkavaimot. Vapriikin näyttelyssä pääsee tutustumaan Kiinan keisarin yltäkylläiseen hovielämään. Loisteliaat esineet saapuvat Tampereelle suoraan Pekingistä. Esillä on keisarillinen valtaistuin, silkkimaalauksia, kalligrafiaa, koruja, kultaa, jadea, koriste-esineitä, keisarillisia asusteita, aseita ja posliinia. Näyttelyssä tulevat tutuksi myös Kielletyn kaupungin arkkitehtuuri, keisarillinen hallintojärjestelmä, huvitukset, rituaalit sekä naisten asema.

Jääkiekkomuseon pienoisnäyttelyt: (31.7.2017 asti)

H OC

Vapriikki toimii Tampellan vanhassa tehtaassa, jonka vanhimmat osat on rakennettu 1880-luvulla. Suuri satametrinen ja kuusitoista metriä korkea näyttelyhalli on peräisin 1910–20-luvuilta. Vapriikki avasi ovensa yleisölle ensi kertaa 1996, ja lopullisesti talo valmistui museokäyttöön vuonna 2000. Museo­ keskuksessa on tilaa noin 14 000 m2, josta puolet on näyttely- ja yleisötiloja.

Suomen Jääkiekkomuseossa voi sukeltaa kiekkoilun historiaan. Näyttely kertoo suomalaisen jääkiekon lisäksi kansainvälisestä kiekkoilusta ja ulkomaiden kaukaloissa mainetta saavuttaneista pelaajistamme. Näe aito Canada-malja ja MM-pokaalit. Tähtihetkiä, pettymyksiä ja ajan­kuvaa tarjoaa laaja filmimate­riaali. Simulaattorissa voi testailla myös omia laukaisutaitojaan. (Suljettu 31.7.–13.10.2017 näyttelyuudistuksen vuoksi.)

Y

H

AL

IN

Vapriikki on monipuolinen museokeskus Tammerkosken rannalla, ja se tarjoaa nähtävää ja koettavaa koko perheelle. Vuosittain ohjelmistossa on kymmenkunta näyttelyä, joiden teemat vaihtelevat historiasta tekniikkaan ja luonnontieteisiin. Vapriikista löytyvät myös Tampereen luonnontieteellinen museo, Tampereen Kivimuseo, Suomen Jääkiekkomuseo, Mediamuseo Rupriikki, Nukkemuseo, Postimuseo ja Suomen pelimuseo. Vieraitamme palvelevat museoravintola Valssi ja Vapriikin museokauppa, josta löydät hyvän kirjallisuusvalikoiman, lahjat ja mukavat tuliaiset.

Luonnontieteellinen museo

Museoravintola Valssi järjestää kokousruokailut, kahvitukset, aamiaiset ja vastaanottotarjoilut tilaajan toiveitten mukaan. ­Virtaavan veden päälle rakennetulta kesäterassilta avautuu upea näkymä Tammerkosken punatiiliseen teollisuusmaisemaan.

L OF FA ME

F

Näyttely kertoo, mitä Tampereella tapahtui keväällä 1918. Näkökulmia tarjoavat kummankin osapuolen taistelijat, mutta myös siviilit ja sivustakatsojat. Näyttely tuo esille laajan ihmiskirjon lapsista vanhuksiin ja työläisistä tehtaanjohtajiin.

Museoravintola Valssissa voit lounastaa arkisin klo 11–14 ja viikonloppuisin klo 12–15. Valssissa voit myös käydä kahvilla tai järjestää yksityistilaisuuksia toiveittesi mukaan. Tila- ja ryhmävaraukset puh. 03 5656 5307.