Hauki ruodottomaksi fileeksi

Page 1

Käsittele

saaliskalasi

Hauki ruodottomaksi fileeksi

S U O M E N V A PA A - A J A N K A L A S TA J I E N K E S K U S J Ä R J E S T Ö


Hauki ruodottomaksi fileeksi Muista ruokakaloistamme poiketen hauella on pitkät, kaarevat ja toisesta päästään kaksihaaraiset syvällä selkälihaksen sisällä sijaitsevat lihasruodot, joita ei voi poistaa tuoreesta fileestä ilman, että siihen leikataan pituussuuntaisia viiltoja. Moni näitä kiusallisia lihasruotoja aikaisemmin pelännyt kalanystävä on muuttanut käsitystään hauesta ruokakalana, kun on saanut maistaakseen pyyntituoreesta ja ruodottomaksi käsitellystä hauesta valmistettuja kalaherkkuja. 1

Perkaa verestetty hauki avaamalla sen vatsa ja poistamalla sisälmykset.

3

Aloita fileointi vinohkolla viillolla kalan pään taakse selkäruotoon saakka. Sitä ennen voit tehdä apuviillon, jonka avulla rintaevät jäävät kiinni pääosaan. 5

Poista fileistä kylkiruodot kalapiikkiä tai haarukkaa apuna käyttäen. Saat ruodot helpommin irti, kun työnnät veitsen terän ruotorivin alle fileen etupäästä lukien vasta toisen tai kolmannen ruodon takaa. Irrota etupään pari-kolme ruotoa vasta viimeiseksi.

2

Poista selkäruodon alapuolella sijaitseva munuainen veitsellä, sormella tai lusikalla kaapimalla. Pyyhi lima ja veri talouspaperilla tai huuhdo kala kylmällä vedellä. 4

Selkärangan löydyttyä käännä veitsi vaakatasoon, paina sitä selkärankaa vasten ja vedä filee sitä pitkin irti. 6

Poista fileistä nahka pyrstöstä alkaen. Veitsen kahvan tulee kulkea laudan ja pöydän reunan ulkopuolella, jotta veitsen voi painaa kunnolla vaakatasoon lautaa vasten.


Lihasruotojen poistaminen 1

Lihasruotorivi sijaitsee fileen sisäpuolella fileen paksussa selkälihaksessa. Etsi se vetämällä veitsenkärkeä tai sormenpäätä fileen pinnalla niskapuolelta alkaen pyrstöä kohti. Leikkaa lihasruotorivin yläpuolelle ruotoihin asti ulottuva viilto ja vedä veistä kevyesti pyrstöä kohti. Ruodot tuntuvat veitsen kärjessä, mutta terä ei mene niistä läpi. Peräaukon kohdalla ruotorivi loppuu ja veitsen voi painaa fileen läpi.

3

Leikkaa toinen fileepala irti ruotorivin vatsapuolelta fileen pitkittäistä saumakohtaa pitkin. Tämän palan pyrstöpuolen alaosassa on vielä jäljellä rivi pienen pieniä lihasruotoja, jotka kuitenkin tavallisesti pehmenevät kalaa kypsennettäessä.

2

Irrota ruodoton selkäpala pyrstöstä alkaen ruotorivin pinnan suuntaisesti pienin ulospäin ja hieman taaksepäin suuntautuvin viilloin.

4

Käännä lopuksi kookkaat lihasruodot sisältävä keskipala (nk. anopin pala) ympäri ja leikkaa alustaa vasten irti lihasruodoissa kiinni oleva pieni lihassuikale. Lopulta on käytössäsi kolme ruodotonta palaa.


Haukitortillat 8 kpl 1 1 2 1 1 1 8 1

kg ruodotonta haukifileetä kukkura rkl Fajitas-mausteseosta tl hienoa suolaa tuore kurkku iso punainen paprika tuore chilipaprika vehnätortillaa (eli 1 paketti) purkki (200 g) ruohosipulituorejuustoa 8 isoa salaatinlehteä 1 purkki (200 g) fetajuustokuutioita suolavedessä ruokaöljyä kalan paistamiseen

Paloittele ruodoton haukifilee 1-1,5 cm leveiksi kuutioiksi. Laita haukikuutiot esim. pakastepussiin ja lisää Fajitas-mausteseos ja suola. Sekoita niin, että mausteseos peittää kalakuutiot tasaisesti. Anna palojen maustua viileässä yön yli tai vähintään 6 tunnin ajan. Ota maustuneet haukikuutiot viileästä ja kuivaa niistä ylimääräinen neste pois talouspaperin päällä. Leikkaa kurkku ja paprika hieman kalapaloja pienikokoisemmiksi kuutioiksi sekä chilipaprika ohuiksi suikaleiksi. Paista haukikuutiot kauniin ruskeiksi ruokaöljyssä paistinpannulla ja anna niiden jäähtyä haaleiksi. Lisää haukikuutioiden sekaan kurkku- ja paprikakuutiot ja sekoita tortillan täytteet kevyesti keskenään. Anna täytteen maustua pannulla kannen alla noin puoli tuntia. Levitä tortillojen päälle reiluhko kerros ruohosipulituorejuustoa ja tortillankokoinen salaatin lehti. Levitä tasaisesti sopiva määrä täytettä pitkittäin tortillan keskiosalle salaatin päälle. Älä laita täytettä aivan tortillan reunaan saakka, koska muuten se pursuaa käärittäessä ulos. Ripottele täytteen päälle muutamia juustokuutioita. Taita tortillan toinen reuna täytteen yli ja kääri täyte kohtalaisen tiukasti tortillan sisälle. Leikkaa halutessasi tortillat vinosti puoliksi ja lado ne tarjoiluastialle salaatinlehtien päälle. Vaihtoehtoisesti voit kääriä ne yksitellen voipaperiin, mikäli haluat ottaa ne mukaan esim. evääksi. Voit lisätä tarjoiluastiaan myös muita tuoreita vihanneksia, kuten tomaatti- ja kurkkulohkoja, joita nautitaan ”sormiruokana” tortillojen kanssa vaikkapa hiilihappopitoisen lähdeveden tai meksikolaisen oluen kyydittämänä.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö vapaa-ajankalastaja@vapaa-ajankalastaja.fi www.vapaa-ajankalastaja.fi Rahoitettu osittain maa- ja metsätalousministeriön kalastuksenhoitomaksuvaroista.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.