van Wad tot Stad | 2024 | 28

Page 1


Joël de Jong breekt wereldrecord verspringen

Jubileum-editie van Hjoed yn it Park glibberig, maar stampvol en euforisch

FRANEKER - Na een moeizame start van Hjoed yn it Park op de vrijdagavond, de PubQuiz werd namelijk afgelast door de slechte weersomstandigheden was de code geel voor de zaterdag ook een slechte start.

Maar het kwam uiteindelijk toch allemaal goed en werd het een zeer geslaagde jubileumeditie welke eindigde met een sfeervol en stampvol stadspark.

Diverse Dj’s, acts, muziek bands in vele genres, Foodtrucks met verschillende hapjes en veel

drankjes, dat waren de ingrediënten van dit jubileumfestival in een weliswaar glibberig stadspark, maar het mocht de pret niet drukken.

Vooral niet toen het Nederlands elftal met 2-1 won van Turkije en zich plaatste voor de halve finale van het Europees Kampioenschap voetbal, wat in het park gevolgd werd op twee locaties met grote schermen. De euforie na het laatste fluitsignaal was groot en was de perfecte toevoeging van deze jubileumeditie van Hjoed yn it Park.

Binnenkort de gevierde PC-krant!

Reserveer tijdig uw advertentieplek!

Neem contact op via mail info@vanwadtotstad.nl of bel 0517 - 343035

Achtergronden verhoging waterschapslasten

FRANEKER - De aanslagen voor waterschapslasten van dit jaar zijn verstuurd door het Noordelijk Belastingkantoor. De tarieven voor 2024 zijn in veel gevallen flink hoger dan die in 2023. Ook in Noordwest-Friesland. Hierover heeft het Wetterskips-bestuur eind 2023 besluiten genomen.

Het waterschapswerk wordt duurder en dat werkt door in de lasten. Het waterschap moet inspelen op steeds ingewikkelder opgaven bij de bescherming tegen hoog water en de zorg voor voldoende en schoon water. Bovendien hebben we te maken met marktontwikkelingen waarop we geen invloed hebben die ons voor hoge kosten stellen. Hierdoor is onze begroting opgelopen van €176 miljoen in 2023 naar €203 miljoen in 2024.

Colofon

Uitgave: Van Wad tot Stad

Redactie: Sybe Joostema

Layout: Yuri Riemersma / Riemersma Design

Advertentieverkoop: Ricardo Twijnstra / Chris Alkema / Sietze Bijma

Klimaat, waterkwaliteit

In de opgaven zijn drie belangrijke ontwikkelingen: De eerste is het snel veranderende klimaat. Als waterschap spelen we een sleutelrol in de omgang met uitgesproken droge perioden, hoosbuien en de stijgende zeespiegel. Aanpassing van het watersysteem vraagt om scherpe keuzes, bijvoorbeeld over dijkversterking, waterberging en het vasthouden van zoet water.

Een tweede ontwikkeling is dat het waterschap op het gebied van waterkwaliteit fors investeert in zijn rioolwaterzuiveringen en maatregelen om het oppervlaktewater te laten voldoen aan de eisen in de Europese Kaderrichtlijn Water.

Advertenties: 0517 - 343035 info@vanwadtotstad.nl

Redactie: redactie@vanwadtotstad.nl

Verspreiding: bezorger@vanwadtotstad.nl

Bezoekadres: Het Want 2 | 8802 PV | Franeker

Typ- en/of zetfouten voorbehouden. Typ- en zetfouten kunnen niet financieel verhaald worden.

De derde ontwikkeling is dat het onderhoud aan alle grote en kleine waterstaatswerken op de begroting drukt. Het hoger maken van waterkeringen en de vervanging en onderhoud van gemalen, inlaten, stuwen en duikers enzovoort vormen een flinke kostenpost.

Voor dit ‘assetbeheer’ richten we een nieuw managementsysteem in dat helpt bij het beheersen van de kosten en het maken van keuzes voor de inrichting van een toekomstbestendig watersysteem.

De hoogte van de waterschapslasten per huishouden of bedrijf wordt berekend volgens een vaste verdeelsleutel en aan de hand van verschillende factoren. Voor huishoudens maakt het verschil of ze in een huur- of koophuis wonen. Daarnaast spelen WOZ-waarde en gezinsgrootte een rol. Er is een kwijtscheldingsregeling voor mensen met een laag inkomen voor wie de rekening te hoog is.

Voor de tarieven voor landbouwbedrijven is de waarde van gebouwen en grond bepalend. Voor andere bedrijven speelt naast de waarde van hun onroerend goed ook mee hoeveel afvalwater zij lozen op het riool. Voor natuurgrond en wegen gelden aparte tarieven.

Blijf niet langer zitten met een kunstgebit dat niet meer comfortabel draagt! Maak vandaag nog telefonisch een afspraak. Wij adviseren u graag.

Allerhandigst

Deze aanbiedingen zijn geldig van 8 t/m 14 juli 2024

In de bonus

1+1 gratis

Alle AH Pannenkoeken

8 stuks en pancakes

Bijv. proteïne pancakes

2 pakken à 4 stuks van 4.78 voor 2.39

De actieprijzen

variëren van 2.19-2.85

Solliciteren

Alle AH Liefde & Passiebroden Vers uit onze oven Per stuk van 1.79-3.19 2 stuks 35%

Alle AH Desempistolets Vers uit onze oven Per stuk van 0.99-1.29

Openingstijden

Dat is het van Albert Heijn Franeker

Mienskipsplak Fûgelflecht

FRANEKER – De officiële opening van It Mienskipsplak Fûgelflecht is aanstaande, een prachtige plek als hart van de wijk, waar jong en oud samen kunnen komen om te spelen, sporten, bewegen en elkaar te ontmoeten. Zaterdag is de opening.

De groene wijk met 1300 inwoners had geen speelvoorzieningen voor jonge kinderen, dat

in Franeker

betekende dat kinderen en ouderen altijd naar andere buurten moesten uitwijken. ,,Dit inspireerde mij om een verandering teweeg te brengen. Ik verdiepte me in het project en de principes van inclusiviteit. Mijn doel was om een laagdrempelige, toegankelijke plek voor iedereen te creëren. Ik ben opgegroeid met het motto ‘Waar een wil is, is een weg’. Dit heeft me geholpen om de uitdagingen van dit

project aan te gaan. Samen met een klein maar vastberaden team hebben we maandenlang keihard gewerkt. Het was een leerzaam proces waarin ik veel heb geleerd, waar ik verbondenheid en teamspirit heb ervaren’’, zegt Mirjam Bekius uit Franeker.

Komende zaterdag wordt om 11.00 uur It Mienskipsplak Fûgelflecht geopend.

Diverse soorten voor een scherpe prijs!

- Op wielen

- Slanggeleiding

- Voorraadbakje

- Max 60m 1/2’’ slang

- Max 30m 3/4’’ slang

- Met armleuningen

- Aluminium frame

- Verstelbare rugleuning

- L 193 x 70 x 92,5/30 cm

- Incl. koppelingen

- Weerbestendig

Per stuk € 59,9

vanaf € 19,99 voor € 74, 74,99

op alle Sigma buitenlakken en/of primers! 2 stuks voor € 99,99

Inmeten (gratis) en plaatsen is mogelijk. Vraag naar de mogelijkheden in de bouwmarkt

Acties geldig van woensdag 10 juli t/m dinsdag 23 juli

- Zweeds rabat van € 49,95 voor € 34,99

TUINHOUT

Uit voorraad leverbaar

- Palen

- Planken

- Regels

- Schermen

- Deuren

- Rabatdelen

van € 360,voor € 289

Ruil nu je oude CV-ketel in voor een nieuw exemplaar.

Deze is voorbereid om later een hybride warmtepomp toe te voegen.

Profiteer Nu!

Klaar voor een slimme investering?

Joël de Jong breekt wereldrecord verspringen T63 in Leverkusen

HARLINGEN – De Harlinger Joël de Jong brak zaterdag 6 juli het wereldrecord verspringen T63 tijdens de prestigieuze zogeheten ‘Heimspiel TSV Bayer 04 Bayer Leichtatletik’-wedstrijd in Leverkusen.

Joël de Jong breekt wereldrecord verspringen T63 in Leverkusen

De Harlinger atleet vestigde een indrukwekkende nieuwe afstand van 7,67 meter, waarmee hij het vorige record van 7,25 meter, in handen van Leon Shafer, verbrak.

Het evenement kende een sterk deelnemersveld, met onder andere de wereldrecordhouder Leon Shafer en de Deense topatleet Daniel Wagner. De Jong toonde zijn klasse al eerder op de dag door zijn beste tijd van het seizoen te lopen op de 100 meter series met een tijd van 12.16 seconden. Deze prestatie vormde een perfecte opmaat voor zijn historische sprong in de verspringwedstrijd.

Bij zijn eerste sprong was het direct raak. Met een sprong van 7,67 meter zette Joël de Jong niet alleen een persoonlijk record, maar ook een nieuw wereldrecord neer.

Deze prestatie komt na een periode vol tegenslagen en materiaalpech, waardoor de vreugde over dit succes des te groter is.

“Dit is een ongelooflijk moment voor mij,” zei een stralende Joël de Jong na afloop. “Na alle uitdagingen van de afgelopen tijd, voelt het fantastisch om zo’n resultaat te behalen. Ik wil mijn team en iedereen die me gesteund heeft enorm bedanken.”

De overwinning van Joël de Jong markeert een nieuw hoogtepunt in zijn carrière en een belangrijke mijlpaal in de parasport.

Zijn toewijding en doorzettingsvermogen dienen als inspiratie voor atleten wereldwijd

Familieberichten

Van Wad tot Stad plaatst uw familieberichten met zorg.

Geef uw familieberichten of jubilea door via info@vanwadtotstad.nl of bel 0517-343035

(Van maandag t/m vrijdag van 08 30 tot 17 00 uur)

Berekening prijs familieberichten:

Hoogte in mm x aantal kolommen x € 1,29 = ?

Uiterste aanlevertijd familieberichten:

iedere maandag tot 15.00 uur

Van Wad tot Stad verschijnt iedere dinsdag

Pracht en praal

heel normaal

Ellenlange krantenverhalen over kasten van huizen. Het is tegenwoordig heel normaal, die aandacht voor pracht en praal. Ik vind het niet interessant. Mij ontroert het restant van het huis waar Hotze Schuil honderd jaar geleden geboren is.

Altijd als ik in Harlingen ben moet ik even langs Weverstraat 16.

Nu lees in de Leeuwarder Courant een verhaal over een woonboerderij in Opeinde. Het staat te koop voor ruim een miljoen.

De eigenaresse neemt met pijn in het hart afscheid, lees ik. Ze genoot met haar man en kinderen in en van het kapitale huis. Wegzakkend in de loungeset met een glas wijn in een reusachtige tuin en met een fantastisch uitzicht over de weilanden. Maar geluk is niet te koop.

Ze verloor haar man, veel te vroeg. Dat gun ik niemand. En dan zegt ze: ‘Als een soort rouwverwerking heb ik toen een tuinhuis met badkamer en keukenblok en een zwembad laten aanleggen.’ Een tuinhuis met badkamer. En een keukenblok. En een zwembad. Als rouwverwerking. En de journalist schrijft het allemaal braaf op. Alsof het normaal is.

Ate de Jong uit Mantgum schrijft wekelijkse columns voor Van Wad tot Stad, hij belicht en beschouwt.

COLUMN

9

juli 2024

Mevr. Keizer – Haagsma viert 101ste verjaardag

Burgemeester Marga Waanders op bezoek bij Wapke Keizer - Haagsma. Zij werd op 1 juli 101 jaar. Foto: Ubbo Posthuma

Onderzoek naar Wmoondersteuning in 2023

Gemeente Waadhoeke wil graag weten wat inwoners vinden van de hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Inwoners die in 2023 hulp of ondersteuning kregen vanuit de Wmo, krijgen daarom een brief met daarbij een vragenlijst. De Dienst Noardwest Fryslân verstuurt de brief in de week van maandag 15 juli. De Dienst ondersteunt gemeente Waadhoeke bij het uitvoeren van de taken voor de Wmo.

De ervaringen van onze inwoners zijn belangrijk om de dienstverlening verder te verbeteren. Let op, het gaat om de ervaringen over het jaar 2023. Meedoen aan het onderzoek kan tot vrijdag 9 augustus.

Peuters op opvang volop in beweging met Beweeghummeltjes

Vorige week was bij Peuterspeelzaal De Krobbekoer in Bitgummole de officiële feestelijke aftrap van het beweegprogramma Beweeghummeltjes. De Krobbekoer is één van de 37 locaties in gemeente Waadhoeke die peuters met het beweegprogramma op een leuke en laagdrempelige manier in beweging brengt.

Het beweegprogramma Beweeghummeltjes is ontwikkeld door TeamFRL Waadhoeke. Buursportcoach Daniëlle Elsenga-Veenstra: “In 2022 startten we een kleinschalig onderzoek om na te gaan hoe we beweging onder

www.waadhoeke.nl

peuters in Waadhoeke meer konden stimuleren. En zo ontstond Beweeghummeltjes: een beweegstimuleringsproject op de peuteropvang. Het is een compleet programma waarbij bewegen als middel ingezet wordt om ook met andere dingen bezig te zijn: we tellen, herkennen kleuren en leren verschillende woorden.”

Wethouder René de Vries van sport is zeer verheugd over het beweegprogramma: “We binne der grutsk op dat ús beweechteam dit beweechprogramma ûntwikkele hat. Sa sette se ús ynwenners fan jong oant âld oan om yn beweging te kommen, en sûn te libjen. En dat is fansels wat wy as gemeente fan herte stimulearje wolle.”

Ook beweegteams en kinderopvanglocaties in andere Friese gemeenten zijn enthousiast. Vanaf dit jaar wordt het programma dan ook al ingezet in vijf gemeentes op tot nu toe 68 locaties.

Contact met de gemeente Ons telefoonnummer is (0517) 380 380. Bekijk onze contactgegevens en openingstijden op www.waadhoeke.nl/contact.

Langskomen?

Dat kan op afspraak. Wij helpen je graag op een dag en tijdstip dat jou het beste uitkomt. Maak makkelijk en snel een afspraak via www.waadhoeke.nl.

LET OP: op vrijdag 12 juli zijn we telefonisch niet bereikbaar. Het gemeentehuis is die dag vanaf 12.00 uur gesloten. Het personeel van het publiekscentrum heeft een training.

Gedeelte Harlingerweg in Franeker 19 juli dicht voor verkeer

Op vrijdag 19 juli wordt er op de Harlingerweg in Franeker aan de weg gewerkt. Het asfalt tussen de rotonde bij het gemeentehuis en de Kamstrastraat wordt vernieuwd. Dit betekent dat de weg de hele dag dicht is voor al het verkeer. Het fietspad voor fietsers en bromfietsers blijft wel open.

Het parkeerterrein van het gemeentehuis van Waadhoeke is op vrijdag 19 juli bereikbaar via het terrein van de brandweer Franeker. De ingang ligt aan de Burgemeester J. Dijkstraweg bij het tankstation van Shell. Inwoners van de wijk aan de zuidkant van de Harlingerweg kunnen via het Vliet de wijk in- en uitrijden. Ander verkeer krijgt het advies om de omleidingsroutes te volgen. Deze omleidingsroutes worden met borden aangegeven.

Voor meer informatie over het werk aan de weg in Franeker en andere wegen in Waadhoeke, kijk op www.waadhoeke.nl/ wegwerkzaamheden.

Nij paspoart of nije ID-kaart nedich?

Het duurt langer dan normaal om een nieuw paspoort of nieuwe ID-kaart aan te vragen. Houd hier rekening mee. Afspraak maken of meer informatie? Ga naar www. waadhoeke.nl/paspoort-idkaart of scan de QR-code.

info@waadhoeke.nl folgje Waadhoeke ek op

Foto: Joachim de Ruijter

De hele Santenkraam van Barradeel

BARRADEEL - Van 6 juli tot en met 14 september, zijn de kerken in de dorpen in voormalig Barradeel iedere zaterdagmiddag open voor bezoekers met exposities van (lokale) kunstenaars.

Barradeel bestond uit Minnertsga, Tzummarum, Firdgum, Oosterbierum, Kloosterlidlum, Sexbierum en Wijnaldum. Het heeft als gemeente bestaan tot 1984. Barradeel telde op 1 januari 1983 6698 inwoners en had een oppervlakte van 66,98 km².

De Werkgroep Ontmoeting & Inspiratie Barradeel ziet de activiteit Tsjerkepaad ook als een mooie gelegenheid voor het zoeken van verbinding en het versterken van de saamhorigheid tussen buurtgenoten uit de verschillende dorpen en kerken uit de regio.

De kerken die meedoen hebben een naam hebben gemeen dat ze genoemd zijn naar een heilige. Kennelijk voelden de bouwers van de kerk van Wijnaldum zich geïnspireerd door Andreas, hadden ze in Sexbierum een speciale klik met Sixtus, en liepen ze in Oosterbierum weg met Joris. Martinus was populair in Tzummarum, Pieter (Petrus) in Pietersbierum en de kerk die vroeger bij Firdgum op de terp stond,

was gewijd aan de heilige Nicolaas. In Minnertsga was er eerst ook een Sint Martinus kerk, maar die naam is tegenwoordig Meinardskerk.

Op de zaterdagen in de kerken van Tzummarum, Sexbierum, Oosterbierum, Pietersbierum en Wijnaldum om drie uur ’s middags. De Sint Joris verschijnt in de kerk van Oosterbierum op 13 juli om 15.00 uur, de Sint Martinus is present in Tzummarum op 20 juli om 15.00 uur, Sint Sixtus laat zich zien in Sexbierumop 7 september om 15.00 uur en Sint Andreas spreekt in Winaam op 14 september, eveneens om 15.00 uur.

De Werkgroep Ontmoeting & Inspiratie Barradeel gaat uit van de protestantse gemeenten van Barradeel Sexbierum-Pietersbierum, Oosterbierum-Wijnaldum en TzummarumFirdgum.

Barradeel

Barradeel was een grietenij en lag deels in de Bouwhoek en deels in de Greidhoek. Minnertsga was oorspronkelijk de hoofdplaats van Barradeel. In 1832 werd het Sexbierum. In 1903 wordt Walburgastate gemeentehuis van Barradeel. Walburgastate lag oorspronkelijk in Pietersbierum maar toen het gemeentehuis werd,

zijn de dorpsgrenzen zodanig gewijzigd, dat Sexbierum als hoofdplaats van de gemeente fungeerde.

Minnertsga

Ook in het voormalige Barradeel-dorp Minnertsga is de kerk geopend voor kijkers. De kerk valt niet onder de vlag van organisatie Ontmoeting en Inspiratie Barradeel. Minnertsga heeft een eigen programma en laat onder andere een aantal gedichten van amateurastronoom Bauke Tsjibbeles Miedema (Bauke Tjibbeles Miedema (1909-1995) zien. Die begon hij op latere leeftijd te schrijven na de dood van zijn echtgenote Iebeltsje Miedema-Boersma (1913-1985).

De kerk in Minnertsga heeft een rijke geschiedenis, zoals het dorp ook in vroege middeleeuwen al bestond. Een absoluut dieptepunt voor de kerk was de brand in 1947, waarbij heel veel geschiedenis in vlammen opging. Er zijn een aantal boeken over geschreven en schreef Sybe Joostema het locatietheaterstuk De Bestimming, dat werd gespeeld in 2018.

Ook zijn er het na de brand geïnstalleerde Robustelly-orgel, oude grafstenen en uit de brand geredde houten voorwerpen te zien.

8861 NB Harlingen

HOGE KORTING verkrijgen ALS U GAUW INSCHRIJFT!

Schrijft u in Juli 2024 in? Dan komt u in aanmerking voor een gunstige kortingsregeling!

Wat houdt dit in?

Als u in Juli 2024 inschrijft voor een bouwnummer en ook daadwerkelijk doorgaat met de koop ( door de koopovereenkomst te ondertekenen )

Ontvangst u maar liefst € 7.500.- korting op uw aankoop. Bekijk de prijslijst. Daarin kunt u de prijs inclusief korting per bouwnummer terugvinden

Kijk voor meer informatie op: Nieuwbouw Curiestraat

Unit 1 t/m 14 € 7.500 excl. btw korting

Rioolproblemen?

Dubbel FEEST op De Kabas

FRANEKER – Deze woensdag 17 juli 2024 is het dubbel FEEST op basisschool De Kabas. De school zet met elkaar juf Hillie en juf Greetje in het zonnetje. Juf Hillie gaat na een prachtige onderwijscarrière met een welverdiend pensioen en met juf Greetje viert de school dat zij al 40 jaar lang kleuterleerkracht is op De Kabas.

Het feestelijke programma wordt natuurlijk niet van tevoren aan de kranten verklapt. Maar het belooft een geweldig mooi feestje te worden, waarmee we tot in het centrum van Franeker te horen en zien zullen zijn.

We vieren gelijktijdig ook nog eens de verjaar-

dagen van alle andere juffen en meesters.

’s Morgens staan de kinderen centraal in het feestprogramma voor Hillie en Greetje. Zij hebben immers beiden voor generaties kinderen het verschil gemaakt. Afgestudeerd aan de KLOS (op kleuter gerichte opleiding) die toen nog bestond, hoef je beiden niks wijs te maken over de ontwikkeling van het jonge kind. ‘Klossers’ wordt nog altijd gezegd, dat zijn nog eens kleuterjuffen!

’s Middags komt het Kabasteam met familie en genodigden bijeen op Lokaal op Hatsum in Dronryp om het feestje voort te zetten.

ANWB AutoMaatje op vakantie

FRANEKER - Deelnemers van ANWB AutoMaatje in Waadhoeke en Harlingen, AutoMaatje is tijdens de bouwvakvakantie niet bereikbaar van 5 tot 26 augustus.

De telefoon staat dan ook letterlijk uit. De vrijwilligers van Automaatje gaan dan met vakantie.

Het goede nieuws is dat uiterlijk tot en met 31 juli, wel alvast ritten kunen worden aangevraagd. In verband met de verwerkingsperiode van de ritaanvragen vragen we om de ritten voor maandag 26 en dinsdag 27 augustus ook vast uiterlijk 31 juli aan te vragen.

Vanaf 26 augustus kan het ANWB Automaatjeteam weer als vanouds worden bereikt op werkdagen tussen 9 en 12 uur op het bekende telefoonnummer 06-18422894.

Was getekend, het team van ANWB AutoMaatje Waadhoeke en Harlingen.

De beste oplossing voor uw voetklachten

BERLTSUM / DRONRYP / OENTSJERK - Als er iemand is, die alles over voeten weet is het Harrie Moerings. Bij de Podozorg praktijk van Moerings weet je bovendien zeker dat je door Harrie, de praktijkeigenaar zelf, behandeld wordt en niet steeds door iemand anders. Met een klantentevredenheid van 9,3 ben je verzekerd van de best mogelijke zorg. Moerings heeft ruim 20 jaar in verschillende fysiotherapiepraktijken gewerkt en heeft zich sinds 2015 gespecialiseerd in voetklachten. Zijn kracht is de combinatie van fysiotherapie en podologie, oefeningen en steunzolen. Hij kijkt niet alleen naar de stand van de voeten, maar neemt het hele lichaam mee. En daarmee is hij uniek in deze regio.

‘Nog nooit heeft iemand zo uitgebreid naar mijn voeten en mijn houding gekeken’, is een com-

pliment dat Moerings regelmatig hoort. Na een uitgebreid vraaggesprek wordt niet alleen de voet bekeken, maar is er ook altijd aandacht voor de houding van het hele lichaam. Er vindt er altijd een videoanalyse plaats van het looppatroon van de cliënt. Middels deze videoanalyse wordt het voor de client ook duidelijk wat er misgaat tijdens het lopen. Doel van het onderzoek is niet alleen om het probleem op te lossen, maar juist ook om de oorzaken te achterhalen.

Registerpodoloog en fysiotherapeut

Als registerpodoloog en fysiotherapeut meet hij dus niet klakkeloos steunzolen aan. Hij vraagt altijd door; welke klachten zijn er, waar komen ze vandaan, wanneer is het begonnen, wanneer treden de klachten op? De behande-

ling zal dan ook gericht zijn op de oorzaak van het probleem. Soms is het genoeg om een paar oefeningen te doen om de voet sterker en soepeler te maken. Als iemand met knieklachten bij de fysiotherapeut komt, wordt toch ook niet altijd een kniebrace voorgeschreven? Harrie Moerings werkt hierbij nauw samen met de fysiotherapeuten van de fysiotherapiepraktijk van Jelle Eijzenga in Berltsum om de meest optimale zorg voor uw voetklacht te kunnen bieden.

Zorgverzekeraar

De behandelingen worden vaak vergoed door uw ziektekostenverzekering. Zorgverzekeraar De Friesland bijvoorbeeld vergoedt alle behandelingen volledig als u een AV Extra, AV Optimaal of een AV Friso heeft.

De praktijk van Moerings bevindt zich in Berltsum, aan de Prommehof 3 of in Dronryp in Gezondheidscentrum Dronryp aan De Terp 57.

Voor informatie en/of het maken van een afspraak kunt u bellen met 06 31 21 41 11. Meer informatie kunt u ook vinden op www.podozorgberlikum.nl

installatiebedrijf

Jaartaprendement EPN (Hs) 1,15

127,6% (hi) DEC 2023

Is uw huidige CV ketel aan vervanging toe? Kies dan voor de Intergas Xtreme van Lukkes

Installatiebedrijf! De Consumentenbond onderwierp onlangs 25 moderne verwarmingsketels aan een uitgebreid vergelijkend onderzoek.

Daarbij kwam de Intergas Xtreme naar voren als ‘Beste uit de test’. De HR-combiketel van de Nederlandse fabrikant scoorde in de test hoog op essentiële criteria als (energie) zuinigheid, betrouwbaarheid en comfort. Intergas Verwarming behoort tot de pioniers op het gebied van hoog rendement cv-techniek. Al meer dan 20 jaar richt Intergas zich op het perfectioneren van HR-ketels.

Installatiebedrijf Lukkes is uw duurzame totaalinstallateur. U kunt bij ons terecht voor advies, installaties, onderhoud en reparaties. Wij staan 24 uur per dag voor u klaar!

Vraag naar onze scherpe actie aanbiedingen!

Een woonplek vol nostalgie

Al 52 jaar wonen Jan en Marietje Feitsma aan de Stadhoudersweg in Sint Annaparochie. Op de plek waar decennialang hun kwekerij en later hoveniersbedrijf gevestigd was, verrijzen binnenkort elf woningen in bouwplan Middenhof. “Dat de naam in ere blijft, vinden we prachtig.”

“Het is een plek vol nostalgie die aan een nieuw hoofdstuk begint.” Zo vatten Jan en Marietje het plan voor Middenhof kort samen. “Jarenlang hebben we hier hard gewerkt en prachtige tijden gekend. In de kassen kweekten we vroeger groenten en buiten stonden appel-, peer- en pruimenbomen. Daarnaast deden we volop hovenierswerk. In onze hoogtijdagen hadden we vijftien man aan het werk.”

Inmiddels liggen de voormalige kassen en de werkplaats er verlaten bij. “Hoog tijd dat er weer wat leven in de brouwerij komt”, vindt het echtpaar. Ze zijn bijzonder goed te spreken over het plan voor de elf woningen in hun voormalige ‘achtertuin’. “Dit is prachtig voor het dorp. We hopen dat een gemêleerd gezelschap hier straks een nieuw thuis vindt. Het belooft een gezellig woonhofje te worden. En de nieuwe bewoners genieten straks net als

wij van dit heerlijke plekje aan de rand van het dorp.”

Van de supermarkt tot de pizzeria: alles bevindt zich op loopafstand vanaf Middenhof. “Je bent in een mum van tijd in het centrum. En tegelijkertijd zit je hier midden in de rust en geniet je iedere dag van een prachtig uitzicht over de landerijen”, wijst Marietje. “We wonen hier al meer dan vijftig jaar met heel veel plezier. We wensen onze toekomstige buren hetzelfde woonplezier toe!”

Wilt u meer informatie over het bouwplan? Ga dan naar de website https://thuisinmiddenhof.nl.

Garenhuisukeus

ST. ANNAPAROCIE - Wist u dat er nog zo’n mooie wolwinkel in Sint Annaparochie zit?

Ja hoor sinds 5 jaar zitten wij in St Annaparochie. Wij voeren oa de merken ; Katia, Scheepjes, DMC, Durable. Garen is onze hoofd moot maar ook verkrijgbaar vele soorten fournituren.

Ook de DMC borduurgaren ontbreekt niet. Verder geven wij workshops en ontwerpen we ons eigen producten.

U kunt ons vinden op de Warmoesstraat 30 (tegenover de AH). We zijn te volgen op FB en Instagram, misschien ook leuk om een kijkje te nemen op onze website www.garenhuisukeus.nl

Openingstijden; dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00u. Zaterdag van 10.00- 14.00u

Graag tot kijk bij Garenhuisukeus

BOXSPRINGS al vanaf

kortingen tot wel

Nieuwe partijen binnen!

Uit faillissementen & overtollige voorraden van Europese topfabrikanten

Honderden kwaliteitsmeubels met enorme kortingen!

ALLES direct uit voorraad leverbaar

LOUNGEBANKEN

ZITGROEPEN

FAUTEUILS

RELAXFAUTEUILS

EETKAMERS

WANDKASTEN

WOONACCESSOIRES

BOXSPRINGBEDDEN MATRASSEN ETC.

Hollywood-glamour bij diploma uitreiking RSG Simon Vestdijk Franeker

FRANEKER - Op het parkeerterrein bij De Trije verzamelden zich afgelopen donderdag de geslaagden van RSG Simon Vestdijk Franeker, in afwachting van bijzonder vervoer naar hun diploma-uitreiking. Bijna alle vierdejaars leerlingen hadden hun diploma behaald, wat zorgde voor een feestelijke drukte.

In stijl passend bij het Hollywood-thema arriveerden al snel schitterende limousines om de leerlingen naar de school te brengen. Een rode loper was uitgelegd en bij aankomst werden de leerlingen hartelijk verwelkomd door de docenten. De geschiedenisdocent opende de deur van de limousine, waarna de leerlingen zichtbaar onder de indruk uitstapten. “Ik werd er zelfs een beetje zenuwachtig van toen ik alle mensen zag staan,” vertelde een leerling.

Binnen stond een photobooth klaar, waar zowel digitale foto’s als polaroids gemaakt konden worden, wat meteen voor een vrolijke sfeer zorgde. Het officiële gedeelte van de

avond begon zodra alle leerlingen gearriveerd waren. Eén voor één werden de geslaagden naar voren geroepen door hun mentoren, die ieder een persoonlijk woordje voor hen hadden. Karina Mollema, een van de geslaagden, deelde na afloop: “Het is best spannend wat mijn mentor, meneer Broekhuizen, over mij ging vertellen. Maar wat hij over mij zei vond ik heel erg positief.”

Na het ontvangen en ondertekenen van hun diploma’s, vergezeld van een confettiregen, stonden trotse ouders klaar om dit feestelijke moment vast te leggen. De avond werd afgesloten met een gezellig samenzijn, waar leerlingen, docenten en ouders genoten van hapjes en drankjes, en er nog volop foto’s werden gemaakt. De sfeer was vrolijk en opgewekt, wat de avond tot een groot succes maakte. De diploma-uitreiking van RSG Simon Vestdijk Franeker was hiermee niet alleen een viering van prestaties, maar ook een onvergetelijke ervaring vol glamour en feest.

VVV Klaas Mug Ried viert feest

en houdt

traditionele kaatsdagen

RIED – Het is weer zover. Het bestuur van V.v.V. Klaas Mug, de merkecommissie, dorpshuis de Rede, de tentcommissie en alle vrijwilligers zijn er klaar voor.

Tijdens de kermisdagen, van vrijdag 12 juli t/m maandag 15 juli, staat het dorpje Ried op zijn kop, met een kermis van 4 dagen en feest in de feesttent, met tevens leuke activiteiten op het kaatsveld.

Al 24 jaar is er een gezellig tentfeest in Ried met live muziek, kaatsen en spelletjes! Vrijdag 12 juli is er ’s middags jeugd kermiskaatsen, een pubquiz en de band Hjirris. Zaterdag 13 juli zijn er spelletjes voor de jonge schooljeugd en ’s middags spelletjes voor alle dorpsgenoten. Thema is logisch: de Olympische Spelen. Black Velvet speelt daarna in de tent voor 18-plussers.

Op zondag 14 juli is er het eersteklas afdelingskaatsen van de KNKB. Korps Lyts Begjin zorgt ‘s middags voor de muzikale omlijsting. Partyband Sunshine speelt daarna, gratis entree. Op maandag gevolgd door het kermiskaatsen voor dames en heren om 09.00 uur, na het gebruikelijke ochtendontbijt voor het gehele dorp. Van Geeft’m speelt gratis bij het matinee. Het ledenkaatsen wordt om 13.00 uur weer hervat. Verkeersmaatregelen. Gedurende de kermisdagen is de Hoofdstraat afgesloten voor het verkeer want daar staan de kermisexploitanten, met o.a. gelegenheid om te gokken, schieten, zweven of voor een heerlijke zak oliebollen.

Bij het kaatsveld kunt u terecht voor patat, een warme snack of een ijsje in de patatwagen.

De vrijwillige hulp van Humanitas is er voor iedereen die het alleen even niet redt.

Onze hulpverlening omvat de volgende activiteiten:

Thuisadministratie

Vriendschappelijk Huisbezoek

Voorlezen, hulp bij taal en huiswerk

Kindervakantieweken

Klussendienst Efkes Dwaan

Begeleide Omgangsregeling Home-Start Steun bij rouw en verlies

06-10595106

nw-friesland@humanitas nl www.humanitas.nl/noordwest-friesland

25|26|27

Donderdag: Nacht van de Paardendagen

Vrijdag: De Paardenmarathon

Zaterdag: De Boerendag

Hoofdsponsoren Co-sponsoren

Stichting Paardendagen Driezum-Wâlterswâld

Na het grote succes van de vorige van de Hoefsmeedcompetitie tijdens de Paardendagen, zal dit jaar wederom deze wedstrijd plaatsvinden. Dit jaar zal het evenement een internationaal tintje krijgen, doordat een jury vanuit het buitenland wordt ingevlogen.

Ook verschillende deelnemers uit Denemarken, Italie, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en België gaan de strijd aan op Friese grond. Het barstende geweld van de kletterende hamers zorgt ongetwijfeld voor veel sensatie.

Tijdens de wedstrijd zullen drie niveaus strijden om het eregoud: studenten in de Novice, nieuwe smeden in de Intermediate en ervaren smeden in een Open Klasse.

De voorbereidingen zijn al in volle gang en dit heeft bij de deelnemers al een hoop zweetdruppels losgemaakt. Kom kijken bij dit unieke spektakel.

De organisatie is in handen van vrijwilliger van de Paardendagen Jacob Raap, in samenwerking met de Vereniging van Hoefsmeden.

Hoefsmid Jacob Raap: “Smid wêze sit yn myn bloed” Met z’n 26 jaar is Jacob Raap één van de jongere hoefsmeden die ons land telt. Als

nieuwe generatie geniet hij volop van het ambachtelijke aspect van zijn beroep.

Het is hard werken, lichamelijk zwaar en je wordt er af en toe flink vies van. Maar toch zou Jacob voor geen goud iets anders willen doen. “Smid wêze sit yn myn bloed.”

Joekels van paarden

Zeven jaar geleden besluit Jacob om op 19-jarige leeftijd aan de opleiding tot hoefsmid te beginnen. Hij raakt geïnspireerd door een smid uit Drenthe die zich heeft gespecialiseerd in het bekappen en beslaan van de hoeven van het imponerende Belgische paardenras.

“Dat binne joekels fan hynders, mei flinke izers”, gebaart Jacob, terwijl zijn handen de grote van de hoeven weergeven. “Dat fûn ik sa stoer. Dat woe ik ek!”

Van Limburg tot Friesland

Om te laten zien hoe mooi het vak van hoefsmid is, organiseert Jacob dit jaar tijdens de Paardendagen de Hoefsmeedcompetitie.

Op vrijdag en zaterdag strijden leerling-smeden en ervaren ambachtsmannen en -vrouwen om de nationale titel.

“Dit kampioenskip organisearje ik tegearre mei de Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden. Sels bin ik alris yn Limboarch west foar sa’n wedstryd. No wol ik alle kollega’s nei Fryslân helje.”

Ambachtelijk handwerk

Het geluid van timmerende hamers op het aambeeld zal vrijdag en zaterdag niet te missen zijn voor de bezoekers van de Paardendagen, evenals de gloeiende ovens op het terrein.

Liefhebbers kunnen de hoefsmeden van dichtbij in actie zien.

“Ik tink dat it foar in hiel soad minsken prachtich is om te sjen hoe’t wy in stik izer yn alle foarmen bûgje kinne, krekt as wie it klaai. Dat makket ús fak sa moai. Dat ambachtlike hânwurk.”

De Hoefsmeedcompetitie vindt plaats op vrijdag 26 en zaterdag 27 juli tijdens de Paardendagen in Driezum-Wâlterswâld.

GPTrailers

snelle service en concurrerende prijzen!

Verkoop, onderhoud, reparaties voor paardentrailers en aanhangwagens.

Specialist in rifit en coaten van polyester paardentrailers!

U bent bij ons aan het juiste adres voor:

APK - De Algemene Periodieke Keuring is een in Europa wettelijke verplichte keuring ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu. U kunt uw voertuig vanaf 2 maanden voor de APK-vervaldatum bij ons laten keuren. De nieuwe APK datum blijft dan hetzelfde, plus 1 of 2 jaar. U kunt dus ruim van de voren bij ons inplannen. Maakt u een afspraak voor een APK + grote onderhoudsbeurt? Dan is de APK keuring gratis.

Onderhoud - Regelmatig onderhoud is belangrijk voor de levensduur van uw auto. Door op tijd onderhoud te laten verrichten kunt u grotere problemen en hogere kosten op een later tijdstip voorkomen.

Reparatie - APK keuringsstation van der Oest verzorgt reparaties aan alle merken en leeftijden auto’s.

Diagnose - Problemen met een auto storing? Brand er een lampje in uw dashboard of hoort u een vreemd geluid? Wij zijn erkend diagnose specialist en hebben de juiste apparatuur in huis voor het oplossen van de meest complexe problemen.

3D Uitlijnen - Een perfecte uitlijning van uw auto is van belang voor het rijgedrag van de auto. Het zorgt onder andere voor optimale wegligging en veiligheid maar beperkt ook de bandenslijtage. Wij beschikken over een moderne 3D uitlijnbrug om uw auto uit te lijnen.

Airco - Voor airco- controle, onderhoud, bijvullen, reiniging of reparatie bent u in onze garage aan het juiste adres.

Software - Aanpassingen in de software van uw auto kunnen o.a. de prestaties aanzienlijk verbeteren. Ook voor EGR problemen kunt u contact met ons opnemen.

Au toCrew A Bo sch Automoti ve Work shop Brand

Wij zijn een erkende Bosch AutoCrew & RDW garage!

De vlag kan uit bij herkansers AMS

FRANEKER - Helaas haalden niet alle eindexamenkandidaten op AMS hun examen in één keer. Voor een aantal stond een herexamen op het programma.

Met begeleiding vanuit de vakdocenten en zelfs een bijspijkerdag werden alle registers nog flink opengetrokken. In de eerste week van juli kreeg een groot deel van de herkansers een telefoontje met goed nieuws. Zij zijn in het tweede tijdvak alsnog geslaagd.

Op school werden zij ontvangen met een drankje, een speech van de teamleiders en ferme handdrukken van het docententeam.

BWI sluit het schooljaar af met cowboy-koken

MENAAM – Tijdens het WK van de internationale organisatie World Association of Marching Showbands (WAMSB) in Rastede was de drumen showfanfare DSG uit Waadhoeke succesvol.

De leden van Drum- en Showfanfare DSG [Door Samenwerking Groot] hadden in Rastede de support van een grote groep leden, supporters en stafleden.

Na maandenlang hard trainen, waarbij het weer behoorlijk tegenwerkte, kon de nieuwe

show genaamd ‘Decades’ eindelijk worden getoond aan de jury.

Een fantastisch gevoel geeft het wanneer de enorme inzet en van leden en gedreven staff wordt beloond. Na de kwalificatieronde op de zaterdag wist de drumfanfare en haar kleurrijke guard zich te plaatsen voor de finale. Daar plaatste DSG zich bij de zeven beste showbands van de wereld met liefst 84,606 punten. Genoeg reden voor een feestelijk onthaal in Horeca Schatzenburg.

Digitale Geletterdheid

Simon Vestdijk Franeker

FRANEKER - Leerlingen op de RSG Simon Vestdijk Franeker zijn zich al aan het voorbereiden op wat volgend schooljaar binnen ons curriculum wordt aangeboden: Digitale Geletterdheid. We hebben hiervoor gekozen omdat kinderen al heel jong met digitale apparaten in aanraking komen.

Niet iedereen krijgt de vaardigheden vanuit huis mee die anno 2024 onmisbaar zijn bij het leren, leven en werken. Eén van de vaardigheden van Digitale Geletterdheid is het kunnen lezen van een computer. Hoe werkt zo’n ding nou eigenlijk? Wat is een moederbord? Wat doet een processor? Of wat is RAM? Deze en

nog veel meer vragen worden beantwoord in de workshop, aangeboden door Cyber Campus Leeuwarden. Dit doen de leerlingen onder andere door de complete computer uit elkaar te halen en vervolgens weer in elkaar te zetten.

De workshop wordt afgesloten met Artificial Intelligence. Waarom weet de computer dingen? Bij Digitale Geletterdheid is het van belang dat leerlingen kunnen omgaan met complexe situaties en dat ze doorzetten bij lastige en open problemen. Ze leren samenwerken om een gezamenlijk doel te bereiken en gaan op zoek naar nieuwe kennis en toepassingsmogelijkheden.

FRANEKER - Nog twee weken en dan staat de zomervakantie voor de deur. Voor verschillende klassen op de AMS weer de tijd om het jaar op een gezellige en ontspannen wijze af te sluiten.

Zo ging één van de 4 HAVO-klassen bowlen en patat eten met hun mentor. De leerlingen van 3 Groen sloten, bijna traditioneel, het jaar af bij Manege Waadhoeke met een middag paarden verzorgen en paardrijden. 3 BWI kreeg wel een heel culinair uitstapje.

De leerlingen van Bouwen, Wonen en Interieur genoten van een barbecue in de tuin van meneer Kooistra. Wie denkt dat er hamburgers en speklapjes op het menu stonden heeft het mis. meneer Berends, expert in het cowboy-koken, verzorgde de barbecue met de meest lekkerste vleesgerechten. De leerlingen genoten volop van deze bijzondere gerechten.

Voor de zomer zijn wij op zoek naar:

Vakantiebezorgers

Stet Heemskerk is per direct voor locatie Harlingen op zoek naar een:

• Dagchauffeur rijbewijs CE

• Nachtchauffeur rijbewijs CE

De collega’s die wij zoeken voor deze functies kunnen tegen een stootje en zijn niet vies van hard werken. Daarnaast beschikken zij over:

• Rijbewijs C en C.E.

• Code 95 voor een trekker / oplegger combinatie

• Een gedreven persoonlijkheid en een pro-actieve instelling

• Een no-nonsense mentaliteit

• Je bent 40 uur per week beschikbaar

Ben jij de chauffeur die wij zoeken? Solliciteer dan nu en stuur je CV met motivatiebrief naar jrl-stet@stetheemskerk.nl of neem telefonisch contact op met 0251-250104.

Over Stet Heemskerk

In de jaren ’40 van de vorige eeuw begon Stet senior met de eerste kleine transporten. Inmiddels is Stet Heemskerk uitgegroeid tot een internationaal transport- en distributiebedrijf. In 1981 is Stet Heemskerk begonnen met het vervoer van sierteeltproducten, kwetsbare bloemen en planten. Wij hebben een samenwerkingsverband met Greenlines. Stet Heemskerk is mede-oprichter van Greenlines, een samenwerkingsverband met als doel het organiseren van het bloemen- en plantenvervoer in de Benelux door het inrichten van een fijnmazig distributienetwerk.

Stet Heemskerk heeft twee vestigingen: Heemskerk & Harlingen.

SC Franeker stap dichter bij nieuwe accommodatie

FRANEKER - Zoals wethouder René de Vries in de editie van dinsdag 11 juni j.l. aankondigde in deze krant, heeft het college van de gemeente

Waadhoeke nog voor de zomervakantie uitsluitsel gegeven aan Sportclub Franeker. De gevraagde hypothecaire borg en een subsidie voor o.a. het verduurzamen van de accommodatie zijn toegezegd. Een deel van de aangevraagde subsidie kon door het college niet zelfstandig worden toegewezen, hiervoor moet het donderdag 5 september een meerderheid zien te behalen bij de raad.

Steun van ondernemers nodig

Bij SC Franeker kunnen ze bijna de vlag in de top hijsen. Maar zover is het nog niet. De club zal door middel van acties ruim €75.000,00 moeten ophalen. Het grootste deel van dit bedrag zal door een grootse veiling binnen moeten worden gehaald. Een speciale veilingcommissie is op zoek naar originele ‘kavels’ die kunnen worden ingebracht door lokale ondernemers, bedrijven en instellingen.

Dat kunnen producten, diensten of uitjes zijn, die gratis ter beschikking worden gesteld. Veilingbezoekers kunnen bieden op deze kavels die door een professionele veilingmeester en onder leiding van Roelof Lousma worden geveild op een speciale benefietavond, namelijk vrijdag 6 september in Theater de Koornbeurs.

College positief

De eerste week van september wordt het er op of er onder en niet alleen voor Sportclub Franeker. Het nieuwe onderkomen wordt een multifunctionele accommodatie voor evenementen, buitensporten, sportlessen/wedstrijden van scholen en het kaatsen. De week van de waarheid dus. Op donderdag 5 september zal het college de raad om akkoord moeten vragen voor een subsidie van €85.000,00.

De noodzaak is een ieder wel duidelijk, stelt wethouder René de Vries. ,,Het college is positief gestemd. Het deel waarover het college van B & W kon beslissen, hebben wij toegekend. Het college van B & W is van mening dat wij voor het laatste gedeelte de steun van de raad moeten vragen. Aan ons nu de taak om de raad te overtuigen van de noodzaak, zodat we die

subsidie breed gedragen kunnen toewijzen.’’ Die toewijzing is voor Sportclub Franeker, maar ook voor alle andere gebruikers van het MFA van cruciaal belang. Aan deze steun vanuit de gemeente Waadhoeke zitten ook andere aanvragen vast. Op die aanvragen zal SC Franeker groenlicht krijgen op het moment dat de raad 5 september instemt.

Penningmeester

De voetbalverenging is met spoed op zoek naar een penningmeester. De huidige penningmeester Tom Eijkenaar kan door zijn eigen werkzaamheden deze rol niet langer meer uitvoeren. Deze positie binnen het bestuur is de komende periode van essentieel belang. Daarnaast zal het bestuur in de komende weken slagvaardig moeten zijn door een aantal acties die het college als voorwaarden heeft gesteld om de hypothecaire borg af te vinken. ,,Als bestuur van Sportclub Franeker moeten wij z.s.m. akkoord gaan met de voorwaarden en deze ook in afzienbare tijd afwikkelen. Een meerderheid in het bestuur zal akkoord moeten gaan, als we dat akkoord hebben, kunnen we verder”, aldus bestuurslid Pietrik Hoornstra.

Na jarenlange voorbereidingen en het maken van plannen, lijkt er licht te schijnen aan het einde van de tunnel. De komende weken is het bestuur van Sportclub Franeker aan zet om op korte termijn te voldoen aan de voorwaarden.

ZOMERACTIE

€200 VOORDEEL OP VLOERISOLATIE

Doe het nu, doe het goed

Een energiezuinig, comfortabel en gezond huis

ZOMERACTIE

Profiteer nu van ons zomervoordeel: vraag voor 31 juli een offerte aan op onze website voor vloerisolatie en ontvang €200,- extra voordeel bovenop de overheidssubsidies.

Maak je huis nu klaar voor een comfortabele energiezuinige toekomst!

Meer weten? scan de QR-code of ga naar www.tonzon.nl/zomeractie

SINDS 1980

Liever zelf aan de slag? 15% korting op TONZON-producten bestel nu in de webshop. www.tonzon.nl/shop kortingscode: ZOMER2024DHZ

Effectieve vloerisolatie met Thermoskussens bespaart tot wel 40% energie

Vloerisolatie is essentieel voor een comfortabel en energiezuinig huis, vooral bij vloerverwarming. TONZON biedt een innovatieve isolatiemethode gebaseerd op natuurkundige principes met een isolatiewaarde beginnend bij Rc>5m2k/W.

De Thermoskussens zorgen ervoor dat de vloer sneller opwarmt en de warmte langer vasthoudt, waardoor de vloertemperatuur zelfs hoger wordt dan de luchttemperatuur erboven.

Hoewel de huidige subsidienorm voor vloeren Rc=3,5 m2k/W is, adviseert Milieu Centraal een minimale isolatiewaarde van Rc=5 m2k/W bij vloeren met vloerverwarming. TONZON is het meest mens- en milieuvriendelijke isolatiemateriaal.

Pluktuin Plukwad opent feestelijk haar deuren

WIJNALDUM - Komende zaterdag 13 juli is het zover: de Pluktuin Plukwad aan de Alde Leane in Wijnaldum opent haar deuren voor seizoen 2024! Om 10.00 uur wordt de tuin officieel geopend door burgemeester Ina Sjerps. Daarna kun je de eerste bloemen plukken en genieten van een gevarieerd programma, zoals hier wordt vermeld.

10.00 uur: Officiële opening van de Pluktuin door burgemeester Ina Sjerps. Landelijke Open Imkerijdagen: We doen mee aan dit landelijke evenement van de NBV. Bezoek de informatiekraam over bijenhouden en ga in gesprek met imkers!

Archeologisch Steunpunt: Bezoek de nieuwe tentoonstelling over de gevonden bodemschatten bij Wijnaldum.

Ambachtelijk brood en banket: Mevrouw de Molenaar uit Witmarsum presenteert haar kraam met heerlijk ambachtelijk brood en banket.

Wolwerkplaats De Wolkeamer: De kraam met

dekens, kleden, kussens, sjaals en andere creaties, gemaakt van ‘geredde’ wol, zelf gekaard en gesponnen, en soms geverfd met planten uit de Verftuin.

Schooltuin PlukWad: Kinderen van de schooltuin geven rondleidingen en laten trots zien wat ze de afgelopen weken hebben geteeld en geleerd.

Kinderactiviteiten: ‘Tuinbingo’ en voorlezen in de verhalentent. Horeca: Geniet van koffie, thee, limonade, ijsjes en broodjes gehaktbal van lokaal rundvlees van boerderij Okkingastate.

Live-muziek: gedurende de dag! Wie dit jaar nog niet heeft bijgedragen aan de Pluktuin, kan voor €15 een symbolische vierkante meter bloemen aanschaffen. Natuurlijk zal er op de Pluktuin ook weer een geldkistje aanwezig zijn waar je ter plekke kunt doneren.

Vanaf de opening in de zomer tot de herfst kan de Pluktuin weer dagelijks worden bezocht.

Antieke auto’s bij Kening State

FRANEKER - Kening State in Franeker staat zaterdag 13 juli in het teken van Oldtimers. Bewoners van Kening State mogen morgens en middags een rondrit maken in vooroorlogse auto’s. Uit diverse hoeken van het Noorden van Nederland worden een 30-tal antieke automobielen verwacht.

De aankomst van de voertuigen is tussen 10 en 11 uur op het terrein van Keninig State. Daar zijn de auto’s te bezichtigen. Vanaf 11 uur tot 12 uur en 13.30 uur 14.00 uur rijden de bewoners van Kening State een rit in de omgeving van Franeker en daarna staan de klassieke auto’s weer te pronken op het terrein van Kening State tot 16.00 uur.

Dit jaar ontvangen we o.a. de Cadillac Convertible Coupe uit 1930. Deze auto heeft onlangs de overall prijs gewonnen bij het concours d ‘Élégance van de Nationale Oldtimerdag Lelystad, waarvan het NOS Journaal en De Telegraaf melding hebben gemaakt. De dag wordt ondersteund met livemuziek van Klein Comité en ijs van Moto Delicato. Kortom veel te doen en te zien rondom Kening State. De starthandeling van de rit om 11 uur wordt uitgevoerd door de bekende Franeker Wessel Veenstra.

inschrijven tot 15 juli

32 APPARTEMENTEN

• Vanaf € 349.900,- v.o.n.

• 87 tot 129 m 2 woonoppervlakte

• Zonnig balkon op het zuiden

• 2 tot 3 slaapkamers

Informatie & verkoop

Van Wijnen verkoopteam 06 22927733 nieuwbouw@vanwijnen.nl

Makelaardij Hoekstra 058 2337 7382 nieuwbouw@makelaardijhoekstra.nl

Meer weten?
Scan de QR-code of ga naar de website

Rick Minnesma koning in Huizum

LEEUWARDEN - Het weer zat de organisatie van de Huizumer kaatsvereniging niet mee. Op Sportpark Nijland werden stevige buien afgewisseld door harde wind en zon. Al was de zon sporadisch aanwezig. ‘De perken mutte om’ werd er tijdens de eerste partijen geopperd, maar de wisselvalligheid van het weer deed de organisatie besluiten het veld te laten liggen. Ondanks het slechte weer waren er wel diverse mooie partijen.

In de eerste omloop was er direct een kraker tussen Bergsma c.s. en Van Zwieten c.s. Met name Marten Bergsma kwam goed voor de dag. Zijn opslag maakte het verschil. Bergsma die elke week qua vorm verder groeit, kon nu zijn maten mee krijgen in de strijd.

Net als al vaker dit seizoen nam Bergsma een 3-0 voorsprong maar ook nu leek Van Zwieten terug te komen. Met name Van Popta kon maar geen vat krijgen op het opslaggeweld van Bergsma, waardoor het tot dusver sterkste partuur Van Zwieten, Van Popta en Steenstra al vroeg huiswaarts konden gaan, 5-3 en 6-4.

Het van de eerste klasse overgekomen partuur van Jelle Attema, Hendrik Bouwhuis en Stefan van der Meer beet stevig van zich af tegen het degelijke partuur van Haye Jan Nicolay, Hessel Postma en Pieter Jan Leijenaar.

TEKST: CHRIS ALKEMA

Maar Attema c.s. kwamen uit eindelijk net wat te kort, 4-5 en 2-6. Ook de broedertwist tussen de parturen Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra, Erwin Zijlstra aan de ene kant en Bauke Triemstra, Laas Pieter van Straten en Patrick Scheepstra aan de andere, was een gelijk opgaande tweestrijd.

Daar waar in het verleden opslager Gert-Anne van der Bos de wedstrijd vaak kon breken en naar zich toe trekken was die rol nu weggelegd voor Patrick Scheepstra. Aan de stuit maakte Scheepstra het verschil, 4-5 en 2-6.

Aan de andere kant lieten Remmelt Bouma, Allard Hoekstra en Kevin Jordi Hiemstra zich verrassen door Johan Sipma, Yoram Elzinga en Jan Tymen Eisma. Dat het niet loopt in het partuur Bouma c.s. is wel duidelijk. Letterlijk en figuurlijk hing er onweer in de lucht.

Al snel in de wedstrijd stond namelijk het gezicht van Allard Hoekstra op onweer, zowel in het perk als aan de opslag wil het maar niet lukken.

De jonge opslager Johan Sipma had er zichtbaar meer plezier in, want met zijn opslag wist hij menig punt te scoren. Op 3-5 en 6-6 viel het doek voor Bouma c.s.. Als laatste op de lijst stond de partij tussen Peter van Zuiden, Jelle Cnossen, Willem Heeringa en het partuur Steven Koster, Gerben de Boer en Rick Minnesma. Ook dit werd een spannende en een gelijk opgaande partij.

De motor bij Koster c.s. kwam pas laat opgang. Met name het perk Cnossen en Heeringa bleek oerdegelijk. De jongen honden van dit kaatspeloton hadden moeite om het juiste ritme te vinden en maakten iets te veel fouten om de partij eenvoudig naar zich toe trekken. Toch zou ‘het talent’ het van ‘de routine’ weten te winnen en zich daarmee te plaatsen voor de halve finale, 5-5 en 6-2.

In de tweede omloop kaatsten de parturen van Nicolay en Bergsma om een plaats in die halve finale. Het werd een wedstrijd met meerdere gezichten. Nicolay en zijn maten leken op ramkoers, in een hoog tempo liepen de mannen uit naar een 3-0 voorspong.

De BigGreen is een simpele, maar effectieve manier van kalkpreventie. De BigGreen gebruikt geen zout, stroom of chemicaliën en mineralen zoals calcium en magnesium blijven in het water. Iets wat bij een traditionele ontharder niet het geval is en waardoor is de smaak van het gefilterde drinkwater optimaal blijft. De effectiviteit van de BigGreen is gelijk aan een ontharder.

www.big-green.nl Info 0299-321188

Tot de motor van Bergsma begon te draaien, zo snel als Nicolay c.s. uitliepen, zo snel kwamen de withemden ook weer terug in de wedstrijd.

Vanaf dat moment was het stuivertje wisselen, een meeslepende wedstrijd die qua wisselvalligheid deed denken aan het weer van zondag.

Op 5-5 en 6-6 sloeg Hessel Postma een kaats ter hoogte van de opslaglijn welke Nicolay mocht verdedigen. Dan gebeurt hetgeen wat niemand de sympathieke kaatser uit Britsum gunt.

Hij raakt de bal volkomen verkeerd, waardoor zijn opslag meters buiten het perk verdwijnt en hij met gebogen hoofd het strijdtoneel moet verlaten.

In de strijd om de finale of niks schoten Johan Sipma en zijn maten uit de start blokken. In no-time hadden zij drie borden aan de telegraaf.

Maar vanaf dat moment was het ‘de grote Patrick Scheepstra-show’. Hij nam zijn partuur op sleeptouw en punt voor punt kwamen zij terug in de wedstrijd.

Er slopen foutjes in het opslagwerk van Johan Sipma, die zo goed aan de partij was begonnen. Het perk Elzinga en Eisma kreeg maar moeilijk vat op het opslag werk van Scheepstra.

Als dan ook nog eens Bauke Triemstra de ballen tussen de lijnen houdt, was het pleit al snel beslecht. Op de stand 5-3 en 6-0 plaatsten Triemstra c.s. zich voor de finale.

Blessure Bergsma

De halve finale tussen de parturen Marten Bergsma, Jorn Lars van Beem, Hendrik Kootstra en Steven Koster, Gerben de Boer, Rick Minnesma werd het wederom een partij, waarbij het publiek op het puntje van de stoel

zat. Koster c.s. namen steeds de leiding, maar Bergsma c.s. bleven op het vinkentouw zitten. Bij de stand van 3-2 en 6-6 kon Bergsma de stand gelijk trekken, maar sloeg Gerben de Boer de bal boven geen 3-3 maar 4-2.

Diezelfde Bergsma bezorgde zijn partuur wel het derde bordje op de telegraaf. Het achtste eerst ging vervolgens ook naar Bergsma maar toen waren er zorgen om de opslager Bergsma.

Hij was al even naar binnen geweest voor een blessurebehandeling, leek aanvankelijk door te kunnen, maar op de stand 5-4 voor Koster c.s. werd Bergsma door de fysiotherapeuten van het veld gedragen met ogenschijnlijk een enkelblessure.

Hessel Postma was zijn vervanger. Wonderwel kwamen Hendrik Kootstra, Jorn Lars van Beem en Hessel Postma terug tot 5-5. In het laatste eerste kwam alles aan de hang.

Op 5-5 en 6-6 verschalkte Rick Minnesma zijn vriend en dorpsgenoot Jorn Lars van Beem met een schitterende zitbal.

In de finale leek de pijp leeg bij Triemstra c.s. in de openingsfase leek het dan ook eenrichtingsverkeer te worden. Koster c.s. liepen snel uit naar een 0-3 voorsprong. Maar nog even liet Scheepstra zien de beste man op het veld te zijn in Huizum.

Zij kwamen terug tot 2-3 en 3-4. Maar juist op het moment dat het niet kon, had Scheepstra een zwak moment. Hij gaf een bordje weg aan Koster c.s. waarna het vuur van Bauke Triemstra, Laas Pieter van Straten en Patrick Scheepstra wel was geblust.

Steven Koster, Gerben de Boer en Rick Minnesma trokken de winst op de hoofdklassepartij op 3-5 en 2-6 naar zich toe. Rick Minnesma werd meer dan terecht gekroond tot koning van de partij.

Ontgoocheling Brandsma PC 1988

SEXBIERUM - Bij het schrijven van het boek ‘DE BRAND - It libbensferaal’ stuitte de journalist Edward Jorna bij Johannes Brandsma (1957-2023) thuis in Achlum op kleurenbeelden van de PC van 1988. Deze waren privébezit van Johannes Brandsma.

Deze 135ste PC geldt voor sommigen als één van de meest memorabele edities van de meest bekende kaatswedstrijd van het jaar. De beelden zijn gemaakt door Kees Fopma. Hij richtte zijn videorecorder die dag vooral op Brandsma. De op 31 maart 2023 overleden Brandsma was een van de beste kaatsers aller tijden. Op 3 augustus 1988 had hij met het koningschap op de PC de kroon op zijn carrière kunnen zetten. Veel kaatsliefhebbers gunden hem dat die dag, omdat hij uitblonk. Maar de koningscomissie van de PC verkoos de in hun ogen betere Tunno Schurer als koning. De film laat zien hoe Brandsma door het dolle heen was na de overwinning. Maar ook de ontgoocheling was zichtbaar bij Brandsma als hij hoort dat hij níet koning is geworden. De PC-finale van 1988 ging tussen partuur Sake Saakstra, Piet Jetze Faber en Hotze Rusticus en het trio Peter Rinia, Johannes Brandsma en Tunno Schurer. De beelden van Kees Fopma werden al eerder door het Fries Film & Audio Archief onder de loep genomen omdat de auteur wilde laten onderzoeken of de opslagbal van Tunno Schurer op 5-5 en 4-4 - door keurmeester Piet Schuil aangegeven als zitbal - wellicht toch voor het perk neerdaalde, zoals Faber en Rusticus altijd beweerden. Dat laatste bleek het geval, waardoor de beslissing van de koningscommissie in een ander daglicht kwam te staan. Bij een juist oordeel van Schuil was de kans dat Brandsma en zijn maten de PC hadden gewonnen aanzienlijk kleiner geweest. De beelden zijn te zien op www.friesfilmaudioarchief.nl

WEEK VAN DE HOND

- NIEUW: Backs Detox-P voor duiven, dit poeder bevat Mariadistelextract om het bloed en de lever te reinigen, stimuleert de donsrui en verhoogt het vliegplezier.

- NIEUW: Meadowfield vers vlees in blik 800 gram, verkrijgbaar in 3 smaken: Rund, kalkoen en lam, al vanaf € 4,-- per blik

- NIEUW: Houten huiskamerbench, inclusief kussen!!

- Deze week 25% korting op alle werkschoenen en/of werklaarzen!!

- Mooie vrijetijdskleding voor dames, heren en kinderen, nu met 20% korting!!

Buterhoeke 62 te Berlikum (tel 0518-462456)

Makkum wint opnieuw Jong Famme Partij

MANTGUM – Een van de meest aansprekende partijen van het jaar in Mantgum is de Jong Famme Partij, het equivalent van de Jong Nederland-partij. Wat beide staat voor het NK voor junioren. In Mantgum heerste Makkum andermaal. Larissa Smink, Anouk Smink en Gerde Lycklama à Nijeholt waren verreweg het beste partuur.

In Mantgum waar de harde woei een rol van betekenis speelde was Makkum superieur. Als je in vier partijen maar één bordje tegen krijgt, is er geen nadere uitleg nodig.

De concurrenten waren zaterdag gewoon een maatje te klein voor Makkum.

Ook de andere finalist Groningen met Rixt Fokkema, Romy Postma en Fiera de Vries hadden geen passend antwoord op de dadendrang van Makkum, dat in de samenstelling ook al het NK voor dames won. Bolsward en Dronryp werden derde.

Het weer maakte een mooie kaatsdag bijna onmogelijk. Makkum is echter sowieso een klasse apart. Dat was in Jorwert al te zien, toen ook met een excellerende Gerde Lycklama à Nijeholt.

Het was jammer dat Groningen in de finale geen kans zag om wat tegenstand te bieden. Fiera de Vries is normaliter de sterkmaker bij

het Groninger partuur, maar ook zij maakte teveel opslagmissers in de finale. Nadat De Vries de bal bij een 5-0 en 6-6 achterstand knap tussenin mikte, wist echter Gerde Lycklama à Nijeholt alsnog de bal met stuit over de bovenlijn te slaan.

Groningen had trouwens wel furore gemaakt in een spannend duel tegen Dronryp met het drietal Iris Veltman, Lisanne Scharringa en Senna Idsardi, bij de dames nog verliezend finalist. Dronryp wist net als Winsum, de eerdere tegenstander van Groningen, goed tegenstand te bieden. Waar Winsum pas capituleerde met alles aan de hang, stopte het voor Dronryp tegen de Groningers bij 5-5 en 6-4. Op die stand liet Lisanne Scharringa na om de kaats voorbij te slaan.

Voor Bolsward met Tessa Westra, Rixt Blanke en Noa Elzinga werd ook de halve finale gerealiseerd. Ook Bolsward was dichtbij een uitschakeling met alles aan de hang. Het was dat Noa Elzinga koel bleef en een kaats knap wist te verdedigen. .

Prijswinnaars Jong Famme Partij: 1. Makkum (Larissa Smink, Anouk Smink en Gerde Lycklama à Nijeholt), 2. Groningen (Rixt Fokkema, Romy Postma en Fiera de Vries) 3. Dronryp 1 (Iris Veltman, Lisanne Scharringa en Senna Idsardi); 3. Bolsward (Tessa Westra, Rixt Blanke en Noa Elzinga)

Leeuwarden bondswinnaar

NK 50-plus

SINT ANNAPAROCHIE - Het partuur van LKC Leeuwarden met Danny de Boer, Mannes van Weert, Tammo Bijlsma heeft het NK kaatsen voor 50-plussers gewonnen.

In de finale werd Bitgum met Marcus Elzinga, André Kuipers en Peter Dijkstra met duidelijke cijfers verslagen: 5-0 en 6-4.

In de halve finale had Bitgum een spannend duel tegen Hûns-Lúns achter de rug, dat pas op 5-5 en 6-4 werd beslist.

Leeuwarden zette Mantgum in de halve finale opzij.

Prijswinnaars NK 50-plus: 1. Leeuwarden (Danny de Boer, Mannes van Weert, Tammo Bijlsma); 2. Bitgum (Marcus Elzinga, André Kuipers, Peter Dijkstra);3. Húns (Minne Fokkens, Gerrit Meulenaar, Georgius Jepkema); 3. Mantgum (Jan Heida, Jan Geert Nutma en Wilco Fopma)

Openingstijden:

Simmer Sale

BOXSPRINGS

Compleet nieuwe staf fc Harlingen gestart met voorbereiding nieuwe seizoen

HARLINGEN - Op de achtergrond is de Technische Commissie van fc Harlingen intensief bezig geweest met de samenstelling van de nieuwe staf rondom de selectie.

Kersverse hoofdtrainer Erik Katje krijgt Matthieu Visser als assistent naast zich, Bote Teerling als leider en Syb Vogel gaat de rol als teammanager op zich.

De eerste training onder leiding van Erik Katje staat gepland op dinsdag 13 augustus. Het oefenprogramma volgt nog. De bekerwedstrijden starten op zondag 1 september en de reguliere competitie begint op zondag 22 september.

Assistent-trainer Matthieu Visser brengt een schat aan ervaring mee. Zijn voetbalcarrière begon als kabouter onder Kees en Miep bij V.V. Harlingen. Op zijn 18e kwam hij bij de A-selectie waar hij twintig jaar gespeeld heeft.

Vervolgens heeft hij twee jaar ervaring opgedaan als assistent-trainer van V.V. Harlingen 1 onder leiding van Johan van Slooten. Na de fusie tussen V.V. Harlingen en RKVV Robur speelde hij enkele jaren in fc Harlingen 2 en tegenwoordig speelt hij met veel plezier in fc Harlingen 3. “

Mijn eerste doel is om een hardwerkend team met een absolute wil om te winnen neer te zetten,” zegt Matthieu Visser. “Mijn kwaliteiten liggen in het helder en duidelijk coachen van spelers, het begeleiden van jonge spelers en het stimuleren en enthousiast houden van elke speler in de selectie.”

Bote Teerling Is een geboren leider. Hij begon zijn leiderschapsrol bij het team van zijn zoon Nick, toen nog in de E’s. Sindsdien is hij meegegroeid en leidde hij afgelopen seizoen de JO19-1, samen met trainers Remko Zandberg en Jesse Mulder, naar hoofdklasse niveau.

Nu maakt Bote de stap naar de senioren, waar hij zijn leiderschap voortzet. Tegelijkertijd blijft hij actief in het zaterdagvoetbal. Komend seizoen is hij ook leider van de JO15-1, het team van zijn jongste zoon.

Siefko Jager jr. en Jelte Kroes blijven net als afgelopen seizoen verantwoordelijk voor het tweede elftal.

Foto: Nieuwe staf FC Harlingen: boven v.l.n.r. Matthieu Visser, Erik Katje, Bote Teerling. Onder v.l.n.r. Jelte Kroes, Syb Vogel, Siefko Jager jr. Foto: E.c.A

Fc Harlingen ontvangt SC Cambuur voor oefenwedstrijd

HARLINGEN - Een groot deel van de voorbereiding van SC Cambuur op het seizoen 2024/2025 is inmiddels bekend. De selectie onder leiding van Henk de Jong is het nieuwe voetbaljaar begonnen met de eerste trainingen en de oefencampagne staat op het punt van beginnen.

Op zaterdag 20 juli 2024 speelt SC Cambuur een oefenwedstrijd tegen SV Meppen. Deze wedstrijd wordt gehouden bij fc Harlingen op het Sportcomplex Vierkantsdijk en begint om 17.00 uur. Kaarten voor deze open oefenwedstrijd zijn verkrijgbaar aan de toegangspoorten van fc Harlingen. Iedereen is van harte welkom!

Veilig en vertrouwd op weg met Van den Brug:

• Het beste gereedschap en originele onderdelen

• Kennis van de nieuwste technologische ontwikkelingen

• 24/7 Pechhulp in Europa

• 4 jaar reparatiegarantie

Leeuwarderweg 10A

8801 BV Franeker

0517 394 044

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.