van Wad tot Stad | 2024 | 24

Page 1

Vijf jaar Hjoed Yn It Park: Vier jij het feest mee?

zomer zekerheid over voetbalcomplex sc Franeker

64e Avondwandelvierdaagse stond weer garant voor vier dagen Franeker verkennen

FRANEKER - Afgelopen week vormde de jaarlijkse Avondvierdaagse weer een hoogtepunt voor veel wandelaars. Het was weer vier dagen op wandelschoenen Franeker verkennen. Liefst vier avonden achter elkaar lopen, voor jong en oud, door de prachtige, vaak historische, straten van Franeker. En ook belangrijk, vorige week onder ideale loopomstandigheden.

DJ Quickfinger (Joop Dijkstra) toonde zich weer een ware ambassadeur voor de wandeltocht.

ZOMER SLAAPFEESTJE?

Kijk snel verderop in deze krant...

Hij zorgde voor het muzikale decor. Verkeersregelaars en stempelaars zorgden eveneens voor een goed verloop van deze editie.

Franeker bedrijven als de Albert Heijn stonden aan de route om de wandelaars een hart onder de riem te steken of om een lekkere snack uit te delen. Het was inmiddels al weer de 64e editie van de Avondvierdaagse van Franeker.

Voor wie nog niet uitgewandeld is, vele dorpen

of steden hebben een eigen avondvierdaagse. Avondvierdaagsen hebben meestal een lokaal karakter gericht op gezinnen en kinderen. De afstanden zijn relatief kort, variërend van 5 tot 10 kilometer. Veel Vierdaagse-evenementen zijn in mei en juni.

De meeste andere vinden aan het einde van de zomervakantie. Ze zijn allemaal te vinden op de site Wandel4daagsen.nl/kalender. Het gaat om liefst 500 avond4daagsen in 2024.

DE KRANT VAN FRANEKER, HARLINGEN, ST. ANNAPAROCHIE, DRONRIJP, BOLSWARD EN OMSTREKEN Regiosport
Voor
JAARGANG 27 • NUMMER 24 • 44 PAGINA’S 11 juni 2024 Al 27 JAAR het best gelezen blad van Noordwest Friesland! 39 33 15 Regionieuws? redactie@vanwadtotstad.nl Voor al uw hout- en plaatmaterialen: www.Steenstratuinhout.nl Voor al uw meubel reparaties en meubel stoffering Klipper 76 8802NL Franeker 0517 - 39 50 31 06 - 43 14 12 01 info@dillinghmeubelservice.nl Schuldhulpverlening voor ondernemers én particulieren Greate Buorren 16 9263 PM Garyp T 0511 522034 info@bureaubeneditcus.nl www.bureaubeneditcus.nl Voor al uw beautywensen. Heerlijke behandelingen Ook voor uw lastige wenkbrauwen Er is weer ruimte voor nieuwe klanten.
SCHOONHEIDSSALON LUCIA ZUIDERKADE 33 8801 MK FRANEKER 0517-395034 ZIN IN EEN
MAGAZIJN UITVERKOOP MEGA 75% KORTING 50% t/m 12 t/m 15 juni Homepage blokje van wad tot stad.indd 1 03-06-2024 14:22
129.- 169,nu 249.- 339,- 189- 189,TOP DEAL! TOP DEAL! WIJ BEZORGEN/ MONTEREN ALTIJD SCHERP GEPRIJSD KOOP NU, LATER GELEVERD BITGUMERDYK 34, 9041 CE BERLIKUM WWW.DFMWONEN.NL NOOR nu €40,SARA 149.= GROOTSTE VOORRAAD, GEEN LEVERTIJD! 189.- 259,BANKSTEL MODENA STEL DEZE BANK COMPLEET SAMEN! BANKEN - STOELEN - TAFELS - FAUTEUILS - DECORATIE - KASTEN - VLOERKLEDEN - VERLICHTING korting VERA VOORRAAD! nu €90,korting LONDON VOORRAAD! korting VOORRAAD! nu €80,korting MYRON VOORRAAD! 109.nu VOORRAAD VOORDEEL!! -10% WOENSDAG T/M ZATERDAG: 10.00 - 17.00 UUR WOONCOLLECTIE BRIDGE NIEUW! -10% -10% PRE-ORDER NU MET KORTING! UIT VOORRAAD! RECHTHOEK 110-150 CM VOORDELIG RELAXEN! START HIER! WOONSERIE LIAM WOONSERIE nu €70,korting ANNA VOORRAAD! COMPLETE SETS! VOORRAAD 1195,- va NIEUW! NIEUW! UIT VOORRAAD! ROND 160-300 CM UIT VOORRAAD! OVAAL 160-300 CM BEST SELLER!

Museum Martena zoekt naar bakfietsmedewerkers

FRANEKER – Museum Martena in Franeker is op zoek naar een VVV-Bakfietsmedewerker in Franeker. In de omschrijving zoeken ze met de volgende tekst: ‘Stap jij altijd met het juiste been uit bed en ben jij niet bang voor een fijne dosis sociaal contact? Ben je trots op de stad en wil je toeristen ook zo laten genieten van de mooiste plekken in Franeker? En werk je daarnaast graag in de buitenlucht? Dan zoeken we jou!’

Voor de spiksplinternieuwe VVV-bakfiets

Colofon

Uitgave:

Van Wad tot Stad

Redactie:

Sybe Joostema

Layout:

Yuri Riemersma / Riemersma Design

Advertentieverkoop: Ricardo Twijnstra / Chris Alkema / Sietze Bijma

die deze zomer in de straten van Franeker zal staan, zijn wij op zoek naar enthousiaste medewerkers die zich geroepen voelen om toeristen, dagjesmensen en cultuurliefhebbers van de juiste informatie te voorzien. Uiteraard betekent dit dat er danj enige kennis moet zijn over de stad, activiteiten en lokale bedrijven.

Een specialist is net persé nodig: de geselecteerde personen krijgen van tevoren een kleine opleiding. Op drukke weekenddagen wordt de bakfiets door twee mensen bemand. De fiets

Advertenties: 0517 - 343035 info@vanwadtotstad.nl

Redactie: redactie@vanwadtotstad.nl

Verspreiding: bezorger@vanwadtotstad.nl

Bezoekadres: Het Want 2 | 8802 PV | Franeker

Typ- en/of zetfouten voorbehouden. Typ- en zetfouten kunnen niet financieel verhaald worden.

staat op vaste plekken in het centrum. Het is voor mensen, ergens in de leeftijdscategorie van 18 tot 100 jaar oud.

Een mensenmens: een dag niet gepraat is een dag niet geleefd. Behulpzaam en meedenkend. Een initiatiefnemer (ook lastige vragen weet jij op creatieve wijze te beantwoorden). Minimaal 12 uren per week beschikbaar in juli en augustus, roosterinvulling in overleg. En woonachtig in of nabij Franeker.

Loon van €14,81 per uur op basis van een Nulurencontract. Werkdagen van 6-8 uren. In de juiste kleding voor the job. Kortom. Een werkplek in de buitenlucht die nooit verveelt.

Graag deze week nog solliciteren voor 15 juni op deze vacature. Stuur motivatie en CV te sturen naar melissakoster@museummartena. nl t.n.v. projectleider Melissa Koster. Voor meer informatie over deze vacature bel je Melissa Koster via 0517-392192.

Blijf niet langer zitten met een kunstgebit dat niet meer comfortabel draagt! Maak vandaag nog telefonisch een afspraak. Wij adviseren u graag.

Noord 62, 8801 KR Franeker • (0517) - 208 001 www.prothesepraktijkfraneker.nl

3 11 juni 2024
APK - Onderhoud - Diagnose - Reparatie 3D Uitlijning - Airco - Chiptuning HET JUISTE ADRES VOOR De Wieken 25 8801 RA Franeker  0517 39 63 59  06 31 770 131  info@apkvanderoest.nl  www.apkvanderoest.nl Prothesepraktijk FRANEKER Uw gebit, ons visitekaartje!
REPARATIE • IMPLANTAAT • KLIKGEBIT

BESTEL ONLINE OP SOLANOWONEN.NL OF BEZOEK DE SHOWROOM

• Elektrisch met afstandsbediening

• Kies uit 3 populaire maten en 2 kleuOP=OP! al vanaf €1.279,scanvoor

aan huis!

TOT 50% KORTING HOUT & ALUMINIUM

al vanaf €99 ,95

(RITS)SCREENS al vanaf €976 ,OVERKAPPINGEN

Kies voor draadloze solar motor op zonneenergie!

Dé specialist in op maat gemaakte binnen- en buitenzonwering, gordijnen, horren, vloeren en behang!

fb.com/solanowonen @solano_wonen

Simon Vestdijkwei 3, 8914 AX Leeuwarden 058 289 79 55 | info@solanowonen.nl webshop: www.solanowonen.nl

BEZOEK ONZE 400m2 SHOWROOM IN LEEUWARDEN (BEDRIJVENTERREIN DE ZWETTE)

JE VAKANTIEGELD
MET ONZE VOORDELIGE BINNEN-
BUITENZONWERING
BESTEED
GOED
EN
ROLGORDIJNEN | PLISSÉGORDIJNEN | GORDIJNEN | HORREN | SCREENS | ROLLUIKEN | OVERKAPPINGEN
Gemonteerd of thuisbezorgd KNIKARMSCHERM VOORRAAD
meeracties!
meetservice
GRATIS

Maatjes gezocht!

HARLINGEN - In de gemeente Harlingen heerst een groot gevoel van gemeenschap, maar toch zijn er veel mensen die behoefte hebben aan een maatje. Dan komt Mienmaatsje Harlingen in beeld.

In Harlingen is veel behoefte aan helpende maatjes. Mensen die wel wat extra steun kunnen gebruiken, een luisterend oor of gewoon wat gezelschap. Hier komt Mienmaatsje Harlingen in actie – een initiatief dat mensen in de gemeente Harlingen helpt die een steuntje in de rug nodig hebben.

Als vrijwillige Maatsje kun je een wereld van verschil maken voor iemand die het nodig heeft. Mienmaatsje Harlingen heeft vele maatjesaanvragen openstaan. Zit er iets voor jou tussen? Er is momenteel een aanvraag van een jonge vrouw voor een vrouwelijk maatje (onder de 50 jaar). Door ziekte zit ze altijd thuis. Met haar maatje wil ze er graag eventjes uit, bijvoorbeeld naar een terrasje. Dan kan ze even de zinnen verzetten en ontspannen. Laat jij de zon weer voor haar schijnen? Een lieve 75-jarige vrouw zoekt ook een vrouwelijk maatje.

Ze houdt van koffiedrinken, spelletjes spelen en een ritje op de duofiets. Deze vriendelijke dame woont in de GGZ, maar ze had net zo goed jouw buurvrouw kunnen zijn. Kom jij haar dagen wat opvrolijken?

Een creatieve vrouw (54) zoekt gezelschap. Deze creatieve dame houdt van diamondpainting, kruiswoordpuzzels en fietsen. Een bakje koffie drinken vindt ze ook gezellig. Haar leven is zwaar en ze heeft echt behoefte aan gezelschap. Kom jij haar bezoeken en haar dagen wat lichter maken?

Gezellige mevrouw (84) zoekt een mannelijk maatje met auto. Ze houdt van een praatje en uitstapjes naar het tuincentrum, de theetuin, winkels of de zee. Een lang stuk lopen gaat

moeilijk, maar haar rolstoel biedt ondersteuning. Neem jij haar mee op pad, bij voorkeur op maandagmiddag?

Meneer (67) zoekt een rustig maatje met gevoel voor humor. Deze eenzame man houdt van wandelen, fietsen op de duofiets, de stad in gaan, vissen, spelletjes en voetbal kijken. Hij heeft een goed gevoel voor humor en woont in de GGZ. Hij is een roker, is dit voor jou geen probleem dan kun jij echt iets moois voor hem betekenen.

Wie het wat lijkt om iets voor een ander te betekenen of op zoek is naar meer informatie kan contact opnemen Sytske Hilde Postma, coördinator Mienmaatsje. Bel 06-43003396 of mail naar sytskehilde@connexa.nl.

5 11 juni 2024
JBL Es sential Go luidspreker zwart, blauw of rood bijbetaling €19,99 (adviesprijs €34,9 9) JBL 525 BT draadloze on-ear koptelefoon zwart bijbetaling €2 9,99 (adviesprijs €59,9 9) JBL Vibe Beam draadloze oordopje wit of zwart bijbetaling €3 9,99 (adviesprijs €79,9 9) Spaarkaa rten zijn verkrijgbaar in de win kel. Ga naar spa r.nl/JBL voor de actievoorwaarden. OP OP eetrijpe avocado los FRANEKER Aanbiedingen zijn geldig van 6 t/m 19 juni 2024. Prijsen assortimentswijzigingen, drukfouten en/of uitverkocht voorbehouden. SPAR Franeker, P.J. Troelstrastraat 2, Franeker. Tel. (0517) 39 11 15 E-mail: franeker@despar.info 4 stuks 2 stuks 2 stuks 1. 99 1. 99 1. 99 1. 99 1. 25 1. 25 1. 25 1. 25 25% korting 25% korting 25% korting 25% korting Coca-Cola of Fanta fles 1 liter Sou Sou ijs doos 4 stuks 1. 991. 25 1. 75 1. 991. Hertog Jan of Amstel pils krat of 6-pack blik m.u.v. coolcan 5. 00 3. 50 2. 00 SPAAR TOT KORTING! gratis zegel bij elke €5,10 zegels = volle kaart 10. 36 6. 70 3. 29 25% korting

In de bonus

AH Oranje tompoucen van de bakkerij Doos 4 stuks

6.27-13.17

Alle AH Borrelhapjes van de versafdeling t/m 210 gram* *M.u.v. kleinverpakkingen

Bij elke € 15.

Gebruik de AH Oranje Spelerskaarten als onderzetter, speel het AHA! Oranje Spel of maak je favoriete opstelling! Er zijn 60 unieke Spelerskaarten met 19 verschillende spelers en de bondscoach.

Solliciteren albertheijnfraneker.com

Openingstijden

Maandag

Dat is het van Albert Heijn Franeker Deze aanbiedingen zijn geldig van 10 t/m 16 juni 2024

Alle AH EK verspakketten Per stuk

bij aankoop van één of meer stuks AH Borrelgemak of AH Oranjegebak van de versafdeling (op=op)

Gratis
Oranje Spelerskaarten.
t/m zaterdag 7.00 tot 22.00 uur Zondag 12.00 tot 18.00 uur
Allerhandigst
tot wel 54% korting AH Oranjedonuts Pak 5 stuks 50% korting 1.95 3.95 per doos 2.49 3.75 €1 korting 4.89 5.89
6.00
één EK Hamster tattoo
3 stuks
Ontvang

Mienskips Orkesten laten zich horen

FRANEKER - Onder de bezielende leiding van Luc Feikens, Syde van der Ploeg en Tjipke Pasma repeteerden de deelnemers van de drie Mienskipsorkesten in Harlingen, Franeker en Sint Annaparochie. Het project is een vervolg op het Nij Talint Orkest, naar concept van Mear mei Muzyk van Guus Pieksma en Annewiep Bloem.

De zestig deelnemers hebben in 10 repetities naar een eindpresentatie toegewerkt. Alle leden zijn zeer gemotiveerd en zetten zich enorm in om met elkaar meerstemmig repertoire te spelen. Enkelen volgen naast de repetities ook muziekles. Muzieklessen zijn geweldig voor iedereen die zijn/haar passie voor muziek wil (her)ontdekken. Bij Seewyn Kunsteducatie vind je een breed scala aan muzieklessen met een ruime keuze aan instrumenten.

Seewyn, muziekverenigingen, deelnemers en

dirigenten voeren dit project in samenwerking uit. Dit project wordt mede gefinancierd vanuit de subsidieregeling ‘Dwarre en Dwaan’ van de gemeente Waadhoeke. Het project gaat na de zomer verder en sluit nu af met een concert op vrijdag 14 juni 20.30 uur in Harlingen én een optreden tijdens de Slachtemarathon op zaterdag 15 juni om 08.00 en 09.00 uur op locatie Getswerdersyl in de Waadhoeke. U bent welkom te komen luisteren.

Vrijdag 14 juni, 20.30 uur o.l.v. Luc Feikens; Verenigingsgebouw Stedelijke Muziekvereniging Harlingen; Hoogstraat 55, 8861 AE Harlingen. Zaterdag 15 juni 8.00-8.30 en 9.009.30 uur o.l.v. Syde van der Ploeg

Seewyn Mienskipsorkest tijdens Slachtemaraton, locatie Getswerdersyl. Deelnemers Franeker samen met St. Annaparochie en Harlingen

Zonnebloem St. Anne motiveert vrijwilligers

SINT ANNAPAROCHIE - Zonnebloem Sint Annaparochie en omgeving zoekt naar vrijwilliers. De nationale Vereniging de Zonnebloem is de landelijke vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor het welzijn van mensen met een fysieke beperking door leeftijd, ziekte of handicap.

Door huisbezoek en het organiseren van aangepaste activiteiten en vakanties wil de Zonnebloem het sociaal isolement van mensen voorkomen en bijdragen aan de kwaliteit van het leven. Ruim 600.000 ondersteunende leden en donateurs maken het aanbod financieel

mogelijk. Met ruim 39.500 vrijwilligers is de Zonnebloem een van de grootste vrijwilliger organisaties van Nederland.

Wie als mogelijk vrijwilligre iets meer wil weten kan zich aanmelden via zonnebloemsintannaparochie@gmail.com. Op 22 juni worden de vrijwilligers in het zonnetje gezet met en gezellige middag, waar nieuwe vrijwilligers kennis kunnen maken met de vrijwilligers van Zonnebloem Sint Annaparochie.

Voor info kan ook gebeld worden met Marja Vos 06-57978557

Familieberichten

Van Wad tot Stad plaatst uw familieberichten met zorg.

Geef uw familieberichten of jubilea door via info@vanwadtotstad.nl of bel 0517-343035

(Van maandag t/m vrijdag van 08 30 tot 17 00 uur)

Berekening prijs familieberichten:

Hoogte in mm x aantal kolommen x € 1,29 = ?

Uiterste aanlevertijd familieberichten:

iedere maandag tot 15.00 uur

Van Wad tot Stad verschijnt iedere dinsdag

Hoesadatsa

Studentenleven

Ik heb het niet zo op studentenfeestjes. Daar hebben ze ‘t zelf ook naar gemaakt natuurlijk met dat vrouwvijandig gebral tijdens ontgroeningen. Maar misschien is ‘t ook gewoon kift, omdat ik zelf nooit een school heb afgemaakt.

Nu lopen er drie studentenstellen voor me. Duidelijk op weg naar een feest. De jongens in zwarte pakken met zwaluwstaarten, de meiden in galajurken. Rood en goud. In een wolk fan parfums. Als ik ze voorbij loop vraag ik: ‘Heb ik nou ook iets gemist in mijn leven, dat ik er nooit zo heb bijgelopen?’

De ironie in mijn stem is de studenten niet opgevallen. Oooh…’, reageren ze. Ze vinden ‘t sneu voor me. Om me op te beuren zegt een van de meiden: ‘Nee hoor meneer, dat is niet sneu. U hebt vast ook hele mooie dingen in uw leven meegemaakt.’

Lief en goed bedoeld. En soms zijn dat hele foute opmerkingen, maar hier overwint de vriendelijkheid mijn vooroordelen jegens studenten.

Ate de Jong uit Mantgum schrijft wekelijkse columns voor Van Wad tot Stad, hij belicht en beschouwt.

7 11 juni 2024
*Prijzen zijn inclusief BTW
COLUMN ATE DE JONG

Lutske

Visser - de Haan 100 jaar

Lutske werd geboren op 8 juni 1924 als derde kind van Keimpe de Haan en Ybeltje Terluin in Oosterbierum. Hier heeft ze bijna haar hele leven gewoond. Samen met haar ouders en drie zussen woonden ze in een kleine woning achter de kerk. Ze is hervormd opgevoed en het geloof is nog steeds haar houvast. Ze hadden het, net als vele dorpsgenoten, niet erg breed. Daarom moest ze na de lagere school direct aan het werk in de huishouding bij anderen en op het land bij haar vader. Dit heeft haar gevormd voor de rest van haar leven, ‘aanpakken als er werk te doen is’ was

Twee rotondes bij Dronryp dicht op 26, 27 en 28 juni

Van woensdag 26 juni tot en met vrijdag 28 juni wordt er op de Strjitwei bij Dronryp aan de weg gewerkt. Het asfalt op de twee rotondes bij het tankstation van TinQ en de weg die daar tussen ligt, wordt vernieuwd. Dit betekent dat de rotondes en weg drie dagen lang dicht zijn voor al het verkeer. Het fietspad voor fietsers en bromfietsers blijft wel open.

Door het werk aan de weg is ook afrit 21 (Dronryp) op de A31 in de richting van Harlingen naar Leeuwarden drie dagen dicht. Het verkeer en de inwoners van Dronryp en Menaam en omgeving krijgen het advies om de omleidingsroutes te volgen. Deze omleidingsroutes staan met borden aangegeven. De rotonde bij industrieterrein De Alde Mar in Dronryp blijft wel open.

het devies.

In de loop van de oorlog, rond haar 20e jaar, kreeg ze verkering met Dirk R. Visser, zoon van een haringvisser die aan de Waddenzeedijk woonde. Ze was 9,5 jaar jonger dan Dirk en daar werd wel over geroddeld in het dorp. Ze trouwden op 22 mei in 1947. Dirk was in 1932 samen met zijn vader boer geworden op de ‘pleats’ aan het Fiskerspaed 28 (later ging hij zelfstandig boeren). Hier boert nu weer een D.R. Visser.

Na het huwelijk kregen ze vier zonen: Rintje, Keimpe, Lieuwe en Fokke. De boerderij was een gemengd bedrijf, dus koeien en akkerbouw. Veel werk en elke dag smerige kleding. De jongens werden al op jonge leeftijd betrokken bij het boerenwerk. Er was altijd wel iets te doen en dat moest dan ook gebeuren. Het weer bepaalde veelal het levensritme. Ook hier gold ‘aanpakken als er werk te doen is’.

Lutske en Dirk gingen in 1976 van de boerderij naar een bejaardenwoning en een jaar later stond er een nieuw huis aan de doorgaande weg. Vakantie vieren is maar één keer ge-

Omleidingsroutes

Verkeer richting Leeuwarden: via rotonde De Alde Mar en Rijksstraatweg naar Franeker en daar de A31 nemen. Andere mogelijkheid: via Baaium, N384 bij Winsum en N359.

Kijk op www.waadhoeke.nl/ wegwerkzaamheden voor meer informatie.

Iepziekte controle

Van juni tot en met oktober doet Stichting Iepenwacht Fryslân (SIF) de jaarlijkse controle om zieke iepen op te sporen. Dit gebeurt ook in Waadhoeke. Heb je een zieke iep in je tuin of weet je er één of meer te staan? Meld dit dan bij de Iepenwacht via hun website www. sifcollectief.nl. Hier vind je ook meer informatie en hoe je iepziekte herkent.

Contact met de gemeente

Ons telefoonnummer is (0517) 380 380. Bekijk onze contactgegevens en openingstijden op www.waadhoeke.nl/contact.

Langskomen?

Dat kan op afspraak. Wij helpen je graag op een dag en tijdstip dat jou het beste uitkomt. Maak makkelijk en snel een afspraak via www.waadhoeke.nl.

beurd, Dirk ging veel liever met de schoffel naar het land. Stilzitten was er bij beide niet bij. Lutske haakte, borduurde, breidde en stopte kapotte sokken tot op latere leeftijd.

Vanaf 31 maart 2017 woont ze in zorgcentrum Nij Bethanië, waar ze tot op heden naar volle tevredenheid verblijft en erg dankbaar is voor de zorg die ze krijgt. De gezondheid begint haar langzaam meer in de steek te laten. Naast een bril en gehoorapparaten begint ze ook steeds meer te vergeten. Ze zegt wel eens: “Ik vergeet bijna alles, maar wat ik graag vergeten wil dat lukt me niet.” Hiermee bedoelt ze dat ze haar man Dirk, twee schoondochters en sinds 2012 ook zoon Keimpe moet missen. De kinderen komen iedere week één of meerdere keren langs voor een bakje koffie. Ze is hier erg dankbaar voor en is altijd blij. Zelfs op haar 100e is ze de verbindende factor in het gezin.

Woon jij of staat jouw bedrijf langs een van de Friese vaarwegen?

Is de oever toe aan onderhoud, vernieuwing of vervanging? Kijk dan of er voor jouw locatie subsidie beschikbaar is vanuit de Provincie of het Wetterskip. Er zijn een aantal voorwaarden waar een oever aan moet voldoen. Kijk op www.fryslan.frl/oeversvaarwegen voor meer informatie.

11 juni 2024
Burgemeester Marga Waanders feliciteert Lutske Visser - de Haan uit Tzummarum met haar 100e verjaardag.

Slachtemarathon troch ús moaie

De boargemaster en wethâlders fan Waadhoeke winskje alle hurddravers en kuierders sneon in soad sukses en wille ta by de Slachtemarathon!

Genietsje fan ús moaie gemeente!

Boartersplakken yn Waadhoeke

In onze gemeente hebben we 97 plekken waar je kunt spelen en sporten. In totaal zijn er 917 speeltoestellen in de openbare ruimte. 557 hiervan zijn in ons bezit. Wij zijn daar verantwoordelijk voor en onderhouden deze toestellen. De overige 360 toestellen staan op schoolpleinen, daar zijn de scholen verantwoordelijk voor.

Samen bouwen aan speelplekken

CSG Anna Maria van Schurman: “Ast dysels wêze kinst, kinst folle mear berikke”

Dit jaar ondertekenden de gemeente en lokale organisaties een verklaring over Diversiteit en Inclusie. Met de handtekening onder die verklaring laten we zien dat we ons samen inzetten voor een inclusief, divers en leefbaar Waadhoeke. Ivonne ten Kate, directeur van Christelijke Scholengemeenschap Anna Maria van Schurman, legt uit waarom dat zij haar handtekening zette.

Anna Maria van Schurman is 1 van de 3 middelbare scholen in Waadhoeke en ieder kind is bij ons in Franeker wolkom. Het maakt niet uit welke achtergrond je hebt en wat voor type kind je bent. We geloven dat een kind niet in een hokje te plaatsen is en open staat om te leren.

Een uniek onderdeel van onze scholengemeenschap is de Einstein Class. Hier krijgen kinderen met autisme, angststoornissen, depressies en informatieverwerkingsproblemen onderwijs en zorg op maat. Het geluk van het kind staat daarbij altijd voorop en is belangrijker dan het onderwijs.

Waarom hebben jullie de intentieverklaring getekend?

Als AMS proberen we een inclusieve en diverse leeromgeving te laten ontstaan, waarin alle kinderen en medewerkers zich altijd wolkom, gewaardeerd en gerespecteerd voelen. Achtergrond, identiteit, capaciteiten of overtuiging maakt daarbij niet uit. Door het ondertekenen, verplichten we ons ertoe om actief te werken aan inclusief onderwijs, het bestrijden van discriminatie en het laten creeren van een veilige ruimte, waarin iedereen zich vrij voelt om te zijn wie je bent.

Wat is voor jullie de meerwaarde?

Inclusief onderwijs verbetert de cultuur binnen

Alle frijwilligers lâns de rûte dy’t it mei mooglik meitsje, tige tank! www.waadhoeke.nl

de school. Ast wille hast en dysels wêze kinst, kinst folle mear berikke ast tinkst. We vinden het ook belangrijk dat we kinderen voorbereiden op een diverse samenleving. Het is daarom goed dat ze al op school samenwerken met mensen met verschillende achtergronden.

Wat merken jullie medewerkers van de ondertekening van de verklaring?

De intentieverklaring wordt door kinderen van de leerlingenraad besproken. En met medewerkers worden ideeën bedacht om de veiligheid te vergroten. Bijvoorbeeld door pestgedrag tegen te gaan en met elkaar het voorbeeld geven hoe we wel met elkaar om willen gaan.

Wat is je boodschap aan anderen om ze aan te zetten ook na te denken over meer inclusiviteit?

De maatskippij bestaat niet uit verschillende losse onderdelen. Jezelf kunnen zijn en omgaan met diversiteit beperkt zich niet tot een school, een sportclub of een vereniging. Het is een manier van leven en daarom moeten we dit samen doen, zichtbaar maken en elkaar helpen. Doch mei, want elkenien moat himsels wêze kinne en him wurdearre fiele.

We willen graag speelplekken, sport- en beweegplekken die voor iedereen geschikt zijn. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Samen werken we aan initiatieven die de speelplekken nog beter maken. Bijvoorbeeld met speeltuinverenigingen, sportclubs, dorpsbelangen, wijkverenigingen en natuurlijk inwoners uit de buurt.

Als er toestellen vervangen moeten worden of plekken opnieuw ingericht, nodigen we jullie uit om met ideeën te komen. Zo zorgen we samen voor speelplekken waar iedereen graag speelt, beweegt en elkaar ontmoet. Kijk ook eens op www.waadhoeke.nl/speelplekken voor meer informatie.

Gratis en betrouwbare hulp bij geldzorgen en schulden

Maak je je zorgen omdat je niet uitkomt met je geld? Kom je geld tekort doordat je persoonlijke situatie (bijvoorbeeld door een scheiding of werkloosheid) is veranderd? Heb je schulden of dreig je in de schulden te komen? Je bent niet de enige. In Waadhoeke heeft 1 op de 4 mensen moeite om rond te komen. SchuldHulpMaatje Waadhoeke pakt samen met jou je geldproblemen aan: gratis en zonder oordeel. Ga naar www. schuldhulpmaatjewaadhoeke.nl voor meer informatie.

Waadhoeke!
info@waadhoeke.nl folgje Waadhoeke ek op

Zesde editie Slachtemarathon start met ode aan de Waddenzee

OOSTERBIERUM - De zesde editie van de Slachtemarathon gaat op 15 juni 2024 van start met een ode aan de Waddenzee door de bekende Nederlandse trompettist Eric Vloeimans en 45 muzikanten, waaronder zes jonge talenten uit Friesland.

In juni is het 15 jaar geleden dat de Waddenzee werd uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. De Slachtemarathon start middenin dat Werelderfgoed aan de zeedijk bij Oosterbierum. Ruim 13.000 wandelaars en hardlopers gaan de uitdaging aan en lopen een hele of halve marathon over de historische Slachtedyk. De Slachtemarathon is daarmee het grootste wandel- en hardloopevenement van Friesland.

Muziek als wandelmaat

Muziek zit vanaf de eerste Slachtemarathon in 2000 in het DNA van de Slachtemarathon. Dit jaar worden de eerste wandelaars letterlijk weggeblazen met het vrolijke nummer HOP! van Eric Vloeimans. Op alle 22 dijkvakken langs de hele route zal dit nummer in allerlei verschillende variaties te horen zijn.

Vijftig orkesten en koren spelen en zingen langs de route en vormen zo een unieke rode draad tijdens de tocht. Jong muzikaal talent, maar ook Mienskiporkesten met volwassenen die nog maar net begonnen zijn met muziek maken en muzikanten met een beperking laten van zich horen.

Samen vormen ze de muzikale wandelmaat die alle deelnemers vanaf de start tot finish door moeilijke momenten heen helpt.

Wat Oars-Wat anders

De Slachtemarathon heeft dit jaar als thema ‘Wat Oars’ (Wat anders). Anders is de nieuwe halve marathonafstand voor de hardlopers en een Kids estafette in samenwerking met hoofdsponsor De Friesland en Sport Fryslân voor leerlingen van de basisscholen langs de route.

De hele dag vormen de leerlingen een groen lint over de Slachtedyk en laten ze op symbolische wijze zien hoe sterk de dorpen langs de route met elkaar verbonden zijn. De ruim 22 dorpen aan de Slachtedyk bieden een eigen cultureel programma voor alle 13.000 deelnemers aan de Slachtemarathon. Ze laten zien en horen waar ze voor staan en trots op zijn.

Feest van verbinding

De Slachtemarathon wordt één groot feest van verbinding. Vanuit de organisatie, alle dorpen, boeren in de omgeving en met de hulp van vele partners en sponsoren is een geweldige inspanning geleverd om dit evenement weer te kunnen organiseren.

Iedere Slachtemarathon kent zijn uitdagingen. Een van die uitdagingen is ervoor zorgen dat alle deelnemers op tijd aan de start kunnen komen. Op de wegen rondom de route wil de

organisatie zoveel mogelijk ruimte geven aan de speciale Slachtebussen en overige verkeersdrukte voorkomen.

De Slachtemarathon doet daarom een oproep aan iedereen, deelnemers én bezoekers om, wanneer dit mogelijk is, lopend of op de fiets te komen of, voor wie verder weg woont, samen op te reizen (carpoolen).

Dit jaar is voor Slachtemarathon misschien wel de grootste uitdaging: het parkeren in de drijfnatte weilanden. Veel dorpen hebben hier last van. Met name bij Raerd wordt veel drukte verwacht. Het is een van de drie opstaplocaties en alle 13.000 deelnemers finishen in dit dorp. De organisatie vraagt iedereen om mee te helpen om het aantal auto’s te beperken.

Dat kan als deelnemers niet parkeren, maar zich laten brengen en afzetten (Tút en derút) en door met zoveel mogelijk mensen in één auto te komen (carpoolen). Zo zorgen we er samen voor dat iedereen zijn bestemming kan bereiken.

Volg de deelnemers!

De festiviteiten op de route zijn de hele dag te volgen via Facebook en Instagram van de Slachtemarathon en via de live blogs van Omrop Fryslân en Leeuwarder Courant. Doe je mee aan de Slachtemarathon? Deel je ervaringen, tag @Slachtemarathon en gebruik #slachte24. De Slachte loop je samen!

11 11 juni 2024

MAGAZIJN UITVERKOOP MEGA

WOENSDAG 12 JUNI

DONDERDAG 13 JUNI

VRIJDAG 14 JUNI

ZATERDAG 15 JUNI

13:00 - 20:00 13:00 - 20:00 13:00 - 23:11 10:00 - 17:00

Hearewei 7, Dronryp

Van Wad tot Stad 10-06.indd 2 10-06-2024 15:15
Let op: extra lange verkoopavond

RUIM 15.000 ARTIKELEN MET HOGE KORTINGEN

O.A. 1.000 PAAR PME LEGEND SCHOENEN

O.A. RUIM 2.000 BROEKEN VAN TOPMERKEN

PARKEERSERVICE

Parkeren bij Poiesz Dronrijp, De Terp 26, met golfkarretjes naar Magazijn Uitverkoop

© Google Maps
Van Wad tot Stad 10-06.indd 3 10-06-2024 15:15
info@es-ster.nl es-ster.nl 0515 335 450 Marktstraat 17 Bolsward LE N TE • BIV SE NEW COLLECTION

Vijf jaar Hjoed Yn It Park! Vier jij dit feestje met

ons mee?

Hjoed yn it Park is jarig en wie jarig is, trakteert. En dat staat zeker te gebeuren tijdens het eerste lustrum op vrijdag 5 en zaterdag 6 juli. Waaruit de traktatie bestaat? Muziek…, heel veel muziek. De line-up is indrukwekkend. ‘Hjoed yn it Park is van en voor iedereen’, zegt organisator Jeroen Althuisius. ‘Dat vraagt om een brede programmering en daar zijn we voor 2024 weer goed in geslaagd’, vult medeorganisator Ruben Hiemstra aan. Waar dat van en voor ook geweldig tot uiting komt? Dat is de PubQuiz XXL die net als vorig jaar op vrijdagavond wordt georganiseerd.

Vrijdagavond 5 juli, pubquiz of voetbal?

Welke band verkocht de meeste platen? Wat is de grootste gemeente van Nederland? Bij welke reclame hoort deze muziek? Wat zijn de titels – en artiest graag – van de nummers die zo meteen wordt gespeeld? Deze en andere vragen, kun je op de vrijdagvond verwachten. Het spektakel is wederom in handen van Groovejets. De live band uit Bolsward liet vorig jaar driehonderd deelnemers dansen en zingen. Dit jaar zal het niet anders zijn. Groovejets is een muzikale wervelwind die van een pubquiz, een onvergetelijke PubQuiz maakt. ‘Er is één maar’, zegt Jeroen. ‘Het EK-voetbal’. Jeroen legt uit dat de kwartfinale op vrijdag 5 juli wordt gespeeld. Als Nederland dan nog in het toernooi zit en om 21:00 uur moet spelen dan vervalt de PubQuiz en zal de wedstrijd op een groot scherm in het park worden uitgezonden. Mocht dit scenario uitkomen dan krijgen alle teams die zich voor de PubQuiz XXL hebben opgegeven hun inleg teruggestort.

Zij treden zaterdag 6 juli op:

De time tabel van bands en artiesten die zaterdag 6 juli optreden, bewijst het gelijk van de brede programmering. Op de lijst zien we Lionite uit Franeker. De band van (onder meer) Ruben Altena staat bekend om zijn mix van popmelodieën en rockgruis. We zien Scott McWatt die speciaal voor Hjoed uit het Schotse Glasgow overkomt. Ook aanwezig is éénmansband en alleskunnen Gerrit Poortinga. Kun je niet stilzitten bij de salsa, merengue, bachata, rumba en cumbia? Noteer dan de naam ‘Los Cascos’. Deze band uit Groningen staat garant voor een zwoele mix van Latin- en popmuziek. Wie er verder optreden op de Mainstage, Cowstage en Boomstage? In volkomen willekeurige volgorde zien we op de time tabel

staan: Melissa Pander, Mister & Mrs, Boaz, Jan Booij, PULSE, Wilbert Pigmans, Something Els, Whatsaname, Queen Tribute, Bulletpoint, All Tha Fokk, Finn, Kroegtijgers en nog zoveel meer. ‘Zoveel bands, zoveel muziekstijlen’, zegt Ruben trots. ‘Niet dansen is op zaterdag 6 juli geen optie’.

Een vaste waarde die geen enkele keer ontbrak op Hjoed yn it Park, is Joop Obama & The Presidents. ‘Een geweldige band die met ons meegegroeid is’, zegt Jeroen. Joop en de zijnen vergaarden de afgelopen jaren steeds meer aanhangers. De drukte bij het podium werd, net als de populariteit van de band, alsmaar groter. In de eerste edities van Hjoed speelt de band in de middag. In 2024 sluiten de Friese rockers het festival groots op het hoofdpodium af.

Vier- tot vijfduizend bezoekers

Hjoed yn it Park brengt ieder jaar zo’n vier- tot vijfduizend muziekliefhebbers op de been. Waar de een voor stevige rock komt, daar komt de ander voor een singer-songwriter en weer een ander voor de opzwepende beats van de DJ’s. Naast muziek komen de Waadhoekers ook af op de foodtrucks en drankstalletjes die overal in het stadspark staan. ‘Wat voor de PC geldt, geldt ook voor Hjoed. Het is een feest der herkenning’, zegt Ruben. ‘Klein, groot. Jong, oud en alles daartussen. Iedereen is aanwezig’.

Kunst en kultuer - Jongerenraad

Waadhoeke & Koornbeurs

Tijdens deze lustrumeditie biedt het festival opnieuw een podium aan regionale muzikanten, bands en opkomend talent. Hjoed yn it Park streeft ernaar een diverse selectie van artiesten en acts te presenteren die een breed publiek aanspreken, ongeacht leeftijd, cultuur of achtergrond. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten gepland om kinderen een plezierige dag te bezorgen en hen te inspireren om zelf muziek te maken. Tegelijkertijd verbinden

we verschillende gemeenschapsgroepen in het kader van ‘mienskip’. Om deze bijzondere 5e verjaardag extra feestelijk te vieren, presenteert Hjoed naast muziek, ook verschillende vormen van kunst onder het thema “Kunst en Kultuer”.

‘Met aandacht voor de vier talen die onze gemeente rijk is, geven vier taalkunstmakers invulling aan mienskip en diversiteit in het Frysk, Bildts, Franekers en Nederlands’, legt Ruben uit. De taalkunstmakers zijn – voor zover bekend – Martsje de Jong (Frysk), Anneke Tulp (Franekers) en Hein Jaap Hilarides (Bildts. Daarnaast zijn er werken van fotograaf Jan Edwin Geertsma te bewonderen over ‘mienskip en diversiteit’ en is er PopArt artwork van Johannes Oppewal.

Met andere woorden... natuurlijk gaan we je zien!

Zet Hjoed Yn It Park 2024, rood omcirkeld in je agenda. Zorg dat er op vrijdagavond 5 juli en zaterdag 6 juli niets tussenkomt (mocht er al iets van een afspraak staan, cancel deze).

Hjoed yn it Park is immers het jaarlijkse muziekevenement waar je vrienden treft en oude bekenden van vroeger tegenkomt. ‘Ook dat wil je niet missen’, zegt Jeroen. Tot slot wil Ruben nog iets kwijt over de sponsoren. ‘Zonder hen was er geen Hjoed yn it Park en zeker geen lustrum’, zegt hij. ‘En hoewel dit noch de plaats, noch het moment is om iedere sponsor afzonderlijk te bedanken, willen we er wel op wijzen dat we ontzettend dankbaar zijn met jullie financiële- en/of materiele steun’.

Hjoed yn it Park 2023

Vrijdagavond 5 juli. Zaterdag 6 juli

Stadspark Franeker. Toegang gratis

Meedoen met de PubQuiz? Wacht niet te lang. Inschrijven doe je hier: www.hjoedynitpark.nl

15 11 juni 2024

- Houtskool/briketten

- Afm. (BxHxD): 113 x

voor € 199,99

305x77x10 cm

van € 249,voor € 189,-

TUINHAARD XXL

afm.: 60x115x60 cm

met as rooster, as lade & pook

van € 149,voor € 99,99

- Afm. 227x215x215 cm

- Waterbestendig polyester

- Hoogte verstelbare rugleuning

- LxBxH: 300x300x261 cm

- Doorloophoogte: 182cm

- Seetrough gaasrolgordijn (70% PVC en 30% polyester)

- Led verlichting - LxBxH: 200x200x157 cm - Materiaal: Staal, textileen en polyester

- Verrijdbaar, weerbestendig en kantelbare zonnekap.

Oerol komt naar de vaste wal en jij kunt daar bij zijn! Van vrijdag 21 t/m zondag 23 juni is de voorstelling VENTO van het Franse Groupe Zur twee keer per dag te zien in het Entrepotgebouw.

Bestel nu alvast je tickets voor deze unieke beleving.

In de schemering, als de wind is gaan liggen, laait hij door Groupe ZUR juist weer op: van sirocco tot foehn, van mistral tot passaat Winden uit alle uithoeken van de wereld spelen de hoofdrol in deze zwoele performance. Onzichtbaar maar altijd aanwezig, krijgt de wind vaste vorm in verschillende gedaantes. Op een live soundtrack gevormd door percussie, stemmen en elektronische geluiden waai je met ze mee. Soms lief als een warm briesje, soms wild als een storm.

Prijs: 18,00 euro 21-06-2024: 22-06-2024: 23-06-2024:

Ga voor tickets naar https://tinyurl.com/y57uhs5e of scan de QR-code.

Acties
Druk - en zetfouten voorbehouden Geopend ma 09.00 - 18.00 di t/m vr 8.00 - 18.00 - za 8.00 - 17.00 BEZOEK ONZE VERNIEUWDE WEBSITE: www.DEBILDTSEBOUWMARKT.nl BUITEN ZONWERING TUINPAVILJOEN 3x3 M TWEEPERSOONS LIGBED SCHOMMELBED MET KUSSENS BBQ MEATPACKER XXL - Markiezen - Knikarmschermen - Rolluiken - Screens - Uitvalschermen Inmeten (gratis)
montage is mogelijk.
naar de voorwaarden in de bouwmarkt
geldig van woensdag 12 juni t/m dinsdag 25 juni
en
Vraag
115 x 70 cm
Werkblad 55 x 60 cm
Rooster: ca. 54 cm (Ø) Nu 20% korting!
PADDLEBOARD
-
-
van € 799,voor € 449,van € 199,voor € 149,van € 649,voor € 379,-
OPBLAASBAAR
BESTEL
TICKETS VOOR OEROL IN HARLINGEN!
NU JE
17.00 uur 15.00 uur 15.00 uur 19.30 uur 19.30 uur 20.00 uur

HCF ontvangt clubarchief SC Franeker

FRANEKER – Het Historisch Centrum Franeker (HCF) ontving eind mei uit handen van bestuurssecretaris Frank Wanders het archief van voetbalvereniging Sportclub Franeker.

Dit archief, in het verleden al eens netjes uitgezocht door HCF-medewerker Gerard van der Heide, omvat onder andere een 9-tal archiefdozen en een krat met fotolijsten, fotoalbums en losse foto’s van voetbalelftallen en spelmomenten.

Sportclub Franeker is druk bezig met plannen voor een nieuwe clubaccommodatie. Het oude gebouw moet daardoor opgeruimd moet wor-

den. En die twee zaken bracht voetballiefhebber René Gorter op het idee het bestuur te tippen het clubarchief onder te laten brengen bij het HCF. Dat heeft bovendien als voordeel dat de stukken en foto’s tevens straks beter toegankelijk worden voor belangstellenden.

In de archiefdozen is onder meer het oudste notulenboek te vinden waar op de eerste bladzijde te lezen valt, dat de oprichting van de huidige voetbalvereniging op zondag 2 mei 1926 plaatsvond. Volgend jaar, in 2026, bestaat de club dus precies honderd jaar. Het bestuur van Sportclub Franeker hecht eraan dat de clubhistorie gewaarborgd is en zou volgend jaar dan

ook graag een jubileumboek willen uitgeven. Men is echter nog op zoek naar een auteur die dat zou willen verzorgen.

Naast de zorgvuldig bewaarde notulenboeken bevatten de dozen verder o.a. presentatiegidsen, clubbladen, correspondentie met bijvoorbeeld de KNVB, verslagen van ledenvergaderingen, enz. enz. De medewerkers van het HCF pakken voor wat betreft het inventariseren van de archiefdozen de draad op waar Gerard van der Heide gebleven is en hopen over niet al te lange tijd het bestuur van Sportclub Franeker een actuele inventarislijst te kunnen sturen van de inhoud van het verstrekte archief.

De beste oplossing voor uw voetklachten

BERLTSUM / DRONRYP / OENTSJERK - Als er iemand is, die alles over voeten weet is het Harrie Moerings. Bij de Podozorg praktijk van Moerings weet je bovendien zeker dat je door Harrie, de praktijkeigenaar zelf, behandeld wordt en niet steeds door iemand anders. Met een klantentevredenheid van 9,3 ben je verzekerd van de best mogelijke zorg. Moerings heeft ruim 20 jaar in verschillende fysiotherapiepraktijken gewerkt en heeft zich sinds 2015 gespecialiseerd in voetklachten. Zijn kracht is de combinatie van fysiotherapie en podologie, oefeningen en steunzolen. Hij kijkt niet alleen naar de stand van de voeten, maar neemt het hele lichaam mee. En daarmee is hij uniek in deze regio.

‘Nog nooit heeft iemand zo uitgebreid naar mijn voeten en mijn houding gekeken’, is een com-

pliment dat Moerings regelmatig hoort. Na een uitgebreid vraaggesprek wordt niet alleen de voet bekeken, maar is er ook altijd aandacht voor de houding van het hele lichaam. Er vindt er altijd een videoanalyse plaats van het looppatroon van de cliënt. Middels deze videoanalyse wordt het voor de client ook duidelijk wat er misgaat tijdens het lopen. Doel van het onderzoek is niet alleen om het probleem op te lossen, maar juist ook om de oorzaken te achterhalen.

Registerpodoloog en fysiotherapeut

Als registerpodoloog en fysiotherapeut meet hij dus niet klakkeloos steunzolen aan. Hij vraagt altijd door; welke klachten zijn er, waar komen ze vandaan, wanneer is het begonnen, wanneer treden de klachten op? De behande-

ling zal dan ook gericht zijn op de oorzaak van het probleem. Soms is het genoeg om een paar oefeningen te doen om de voet sterker en soepeler te maken. Als iemand met knieklachten bij de fysiotherapeut komt, wordt toch ook niet altijd een kniebrace voorgeschreven? Harrie Moerings werkt hierbij nauw samen met de fysiotherapeuten van de fysiotherapiepraktijk van Jelle Eijzenga in Berltsum om de meest optimale zorg voor uw voetklacht te kunnen bieden.

Zorgverzekeraar

De behandelingen worden vaak vergoed door uw ziektekostenverzekering. Zorgverzekeraar De Friesland bijvoorbeeld vergoedt alle behandelingen volledig als u een AV Extra, AV Optimaal of een AV Friso heeft.

De praktijk van Moerings bevindt zich in Berltsum, aan de Prommehof 3 of in Dronryp in Gezondheidscentrum Dronryp aan De Terp 57.

Voor informatie en/of het maken van een afspraak kunt u bellen met 06 31 21 41 11. Meer informatie kunt u ook vinden op www.podozorgberlikum.nl

17 11 juni 2024

De Big Green is een simpele, maar e ectieve manier van kalkpreventie waarbij mineralen zoals calcium en magnesium in het water blijven. Iets wat bij een traditionele ontharder niet het geval is. Hierdoor blijft de smaak van het ge lterde water gelijk terwijl de e ectiviteit gelijk is aan een ontharder. De Big Green gebruikt geen zout, stroom of chemicaliën.

Wie jarig is trakteert Daarom tijdelijk geen €1035,maar € 899,- compleet geïnstalleerd bij u thuis!

Stet Heemskerk is per direct voor locatie Harlingen op zoek naar een:

• Dagchauffeur rijbewijs CE

• Nachtchauffeur rijbewijs CE

De collega’s die wij zoeken voor deze functies kunnen tegen een stootje en zijn niet vies van hard werken. Daarnaast beschikken zij over:

• Rijbewijs C en C.E.

• Code 95 voor een trekker / oplegger combinatie

• Een gedreven persoonlijkheid en een pro-actieve instelling

• Een no-nonsense mentaliteit

• Je bent 40 uur per week beschikbaar

Ben jij de chauffeur die wij zoeken? Solliciteer dan nu en stuur je CV met motivatiebrief naar jrl-stet@stetheemskerk.nl of neem telefonisch contact op met 0251-250104.

Over Stet Heemskerk

In de jaren ’40 van de vorige eeuw begon Stet senior met de eerste kleine transporten. Inmiddels is Stet Heemskerk uitgegroeid tot een internationaal transport- en distributiebedrijf. In 1981 is Stet Heemskerk begonnen met het vervoer van sierteeltproducten, kwetsbare bloemen en planten. Wij hebben een samenwerkingsverband met Greenlines. Stet Heemskerk is mede-oprichter van Greenlines, een samenwerkingsverband met als doel het organiseren van het bloemen- en plantenvervoer in de Benelux door het inrichten van een fijnmazig distributienetwerk.

Stet Heemskerk heeft twee vestigingen: Heemskerk & Harlingen.

kalkaanslag en laat je genieten van gefilterddrinkwater!
De BIGGREEN voorkomt
www.big-green.nl Info 0299-321188 46 cm 20 cm diameter SCAN VOOR MEER INFO ZOUTVRIJE KALKPREVENTIE PLUS+
Raadhuisplein 10-12, 8801 KX Franeker Telefon 0517 392001 www.boddeus.nl franeker@boddeus.nl Van Ark juwelier | Nieuwestad 18 | 8911 CS Leeuwarden Telefoon: 058 - 212 92 91 | E-mail: info@vanarkjuwelier.nl Webshop: www.vanarkjuwelier.nl Openingstijden: Maandag 13.00 - 18.00 uur | Dinsdag - Vrijdag 10.00 - 18.00 uur (Donderdag koopavond tot 20.00 uur) Zaterdag 10.00 - 17.00 uur VACATURE

Brugklassers op kamp!

FRANEKER - Lange linten fietsende brugklassers worden deze weken gezien tussen Franeker en Sint Nicolaasga. Het is weer tijd voor het bekende brugklaskamp van AMS. In de bekende koepeltentjes op de voormalige camping Blaauw verblijven de eersteklassers van AMS twee nachten. Overdag staat er een bont programma voor de leerlingen klaar. Van

zwemmen in het spectaculaire zwempark van Joure tot sport- en spelactiviteiten op de camping. Uiteraard zijn er ook speurtochten en spellen in de omgeving van Sint Nicolaasga en mag een gezellige avond niet ontbreken.

De leerlingen genieten volop en over deze belevenis zal nog jaren worden nagepraat.

Vrijwilligers-suppoosten gezocht voor PC

FRANEKER - Zoals zoveel organisaties worden ook wij geconfronteerd met forse prijsverhogingen. Wij willen niet ieder jaar de prijs van de toegangskaarten verhogen, vandaar dat we ook altijd op zoek zijn naar kostenverlagingen.

De kosten van beveiliging is een forse kostenpost op onze begroting. Een deel is verplicht, voor een ander deel kunnen we ook gebruik maken van vrijwilligers, te weten voor de suppoosten bij iedere tribune-opgang.

Deze suppoosten zijn eigenlijk meer gastheer/ gastvrouw dan dat er daadwerkelijk beveiligingstaken uitgevoerd moeten worden.

De belangrijkste werkzaamheden bestaan uit het welkom heten van het publiek en het behulpzaam zijn bij het vinden van de juiste zitplaats(en).

Wij zoeken dan ook vrijwilligers die op 31

‘Fryslân

ûnderweis’ in regio NW-Fryslân

FRANEKER - Het verbeteren van de bereikbaarheid van Fryslân. Dat is wat de provincie belangrijk vindt. Daarom gaat de provincie rond de zomer van 2024 de regio’s in om de wensen en behoeften van bewoners op te halen. Voor de regio Noordwest-Fryslân is deze bijeenkomst op 18 juni in Dronryp.

In het Bestuursakkoord 2023-2027 ‘Oparbeidzje foar Fryslân’ staat dat de provincie Fryslân streeft naar een betere bereikbaarheid binnen Fryslân en versterking van het regionale openbaar vervoer, vooral op het platteland. Daarvoor is de provincie op zoek naar nieuwe, kleinschalige initiatieven in aanvulling op het openbaar vervoer. Om deze initiatieven te ondersteunen gaat de provincie rond de zomer van 2024 de regio’ in. Het bestuur van de provincie heeft 4 miljoen vrij gemaakt voor het faciliteren van deze initiatieven. Mobiliteitsgedeputeerde Matthijs de Vries ,,’Dizze bestjoersperioade wurdt der flink yn it iepenbier ferfier ynvestearre. Dêr bin ik grutsk op. Dêr’t gjin bussen ride is der de mooglikheid foar doarpen en wiken om sels inisjativen te ûntwikkeljen. De provinsje hat jild om dêrby te helpen. Ik sjoch dernei út om dêr mei de Friezen oer yn petear te gean.’’ Tijdens de verschillende bijeenkomsten zal een toelichting worden gegeven over de gekozen aanpak en vertellen initiatiefnemers over al bestaande lokale initiatieven. Ook presenteert Qbuzz als nieuwe vervoerder van Fryslân haar plannen

19 11 juni 2024
F Ope n i ngst
Kiehoe k 2 4

Nieuwbouw Curiestraat

8861 NB Harlingen

Op bedrijventerrein "Oostpoort" in Harlingen, nabij de N31, worden 15 stuks nieuwe multifunctionele, gasloze bedrijfsloodsen gebouwd.

- Loods 01: Bruto vloeroppervlakte 121 m2. Vraagprijs € 169.960,00 VON excl BTW

- Loods 02 - 14 : Bruto vloeroppervlakte 66 m2. Vraagprijs € 89.235,00 VON excl BTW

- Loods 15: Bruto vloeroppervlakte 66 m2 (incl. 390 m2 buitenterrein)

Vraagprijs € 99.150,00 VON excl BTW

Kijk voor meer informatie op de website www.makelaardij-stegenga.nl of bel snel voor een afspraak!

Kijk voor meer informatie op:

makelaardij-stegenga.nl 0517 41 39 13

OBS de Opslach opent vernieuwd schoolplein

FRANEKER – Op woensdag 5 juni was het dan zo ver. Het vernieuwde schoolplein van OBS de Opslach werd geopend.

Al langer werd er gesproken om het schoolplein van OBS de Opslach een update te geven, maar vaak was de financiële component een struikelblok.

Zo’n anderhalf jaar geleden hebben Sytze Jorrit Jorritsma (vader) en Wybren Dijkstra (directeur) de handschoen opgepakt en zijn ze aan de slag gegaan. Het team en de leerlingenraad kwamen tot de conclusie dat de onderdelen balanceren, klimmen en klauteren en schommelen ontbraken en wel gewenst waren.

Daarnaast is de Opslach het bewegend leren aan het implementeren en wilden ze graag iets

waar de jongste kinderen hun fantasie de vrije loop kunnen laten gaan.

Met deze wensen is het plan met de naam ‘maak plezier en beweeg’ ontstaan. Het gewenste bedrag werd door subsidieverstrekkers, samen met Elan onderwijsgroep, Stichting TrikTrak en Stichting Kinderopvang Friesland bij elkaar gebracht.

Samen met Bakker Speeltoestellen is er een balanceerparcours, vogenelsschommel en een heus piratenschip geplaatst.

De kinderen van de Opslach, de kinderopvang maar ook de kinderen uit de buurt kunnen nu: Balanceren, klimmen en klauteren maar vooral ook lekker spelen op het vernieuwde schoolplein!

‘Levenscafé over verschillen in rouw tussen man en vrouw

FRANEKER - Na het eerste succesvolle levenscafé in april over rouw en je lijf, organiseren we donderdagavond 27 juni het tweede levenscafé.

Voor dit levenscafé werken we samen met Stichting Rouwkost. Deze stichting ondersteunt ouders in hun rouw na het verlies van een kind. “Uit ervaring weten we dat het rouwproces hiervan enorm ruw, pijnlijk en eenzaam kan zijn” (www.rouwkost.nl). Een levenscafé is een plek waar je informatie kunt krijgen en met elkaar in gesprek kunt komen over deze periode in het leven. Het levenscafé is een variant op het rouwcafé, waarbij de nadruk ligt op het leven in en na een periode van afscheid en pijn.

Op 27 juni zal Bjorn Visser van stichting Rouwkost je meenemen in de verschillen tussen mannen en vrouwen in de periode van rouw. Bjorn is auteur van de boeken ‘pappa’s rouwen ook’ en ‘vier handen op een lege buik’. Tijdens deze avond is er ook ruimte om met elkaar in contact te komen. Deze avond is ook interessant als je een ander soort verlies hebt meegemaakt. De avond is vrij toegankelijk en een vrijwillige bijdrage is welkom om de kosten voor deze avond te dekken.

Aanmelden is fijn via info@froukjeske.nl of info@connexa.nl. Spontaan binnenlopen mag ook.

Vragen? Schroom niet om te bellen, appen of mailen. (0655568510). Het levenscafé komt tot stand in samenwerking met Connexa (www. connexa.nl) en Frouk Jeske, lichaamsgerichte begeleider bij rouw en verlies (www.froukjeske.nl) .

De vrijwillige hulp van Humanitas is er voor iedereen die het alleen even niet redt.

Onze hulpverlening omvat de volgende activiteiten:

Thuisadministratie

Vriendschappelijk Huisbezoek

Voorlezen, hulp bij taal en huiswerk

Kindervakantieweken

Klussendienst Efkes Dwaan

Begeleide Omgangsregeling Home-Start Steun bij rouw en verlies

06-10595106

nw-friesland@humanitas nl www.humanitas.nl/noordwest-friesland

21 11 juni 2024

ZIN IN EEN ZOMER

25% KORTING op DEKBEDOVERTREKKEN

EXTRA VOORDEEL

op diverse showroom- en voorraadmodellen

Omdat het op zich laat wij u uit om bij ons te komen wordt prima proefslapen, advies op aanbiedingen…

20% korting

Op heel veel nachtmode

SLAAPFEESTJE?

SLAAPFEESTJE?

het mooie weer nog even laat wachten nodigen om de komende dagen komen liggen. Het prima weer om te komen proefslapen, voor een persoonlijk maat én verrassende aanbiedingen…

Donderdag 13 juni

Vrijdag 14 juni

Zaterdag 15 juni

TEXTIELPAKKET KADO

bij aankoop van je nieuwe bed of matras

Feel the sun Beschermde ogen & scherp zicht!

Harlingen

Voorstraat 38

Tel. 0517-43 33 25

Stiens

Langebuorren 47

Tel. 058-25 72 112

thuis! ”

Actie

Ruil nu je oude CV-ketel in voor een nieuw exemplaar.

Deze is voorbereid om later een hybride warmtepomp toe te voegen.

Profiteer Nu!

Klaar voor een slimme investering?

CV installaties “ Gratis advies bij u
T.
ET-F.NL
085-0041219
Pearle Opticiens Pearle Opticiens *Bekijk de voorwaarden op Pearle.nl

Het Baderorgel in Dronryp is ‘ernstig ziek’

DRONRYP - Het Baderorgel is in de periode omstreeks 1653 gebouwd door de gebroeders Arnold en Tobias Bader. Zij waren zeer kundige orgelbouwers uit Westfalen. Zij hebben in Fryslân diverse orgels gebouwd, waarvan dit Baderorgel als enige is overgebleven.

Omdat de kast, veel onderdelen en het pijpwerk nog grotendeels origineel waren, is dit orgel tot rijksmonument verklaard. Het is het oudste orgel in de provincie Fryslân. Alleen in de Walburgkerk in Zutphen is ook nog een Baderorgel. Dat is echter aangepast aan de tijd en niet meer terug te brengen naar het origineel. Ook in Duitsland zijn geen Baderorgels meer aanwezig voor zover bekend. Daarmee is dit Baderorgel een uniek exemplaar geworden.

Het Baderorgel in Dronrijp is bij de laatste restauratie van 1997-2002 door orgelmakerij Bakker & Timmenga uit Leeuwarden weer zoveel mogelijk teruggebracht naar het origineel. Dat betekent dat ook de toenmalige middentoonstemming is hersteld. De klank van dit orgel is dan ook van een bijzondere schoonheid volgens onze orgeladviseur Theo Jellema. Vele organisten uit binnen- en buitenland, zelfs organisten uit Australië en Nieuw-Zeeland hebben dit Baderorgel na de restauratie bespeeld. Het oude pijpwerk, maar ook het bij de laatste restauratie vernieuwde pijpwerk, kreeg al snel last van loodcorrosie. Omdat al het pijpwerk

van bijna 100% lood was sloeg deze corrosie in versneld tempo toe. Zo snel dat er gaten in de pijpen vielen en soldeernaden openbraken. Ook andere oude orgels hebben daar last van, maar in Dronryp ging en gaat dit proces zeer snel. Waardoor de loodcorrosie optreedt is onbekend. Er is geen methode bekend om dit te stoppen.

Er zijn thans vier registers uitgeschakeld omdat er te veel loodwit (giftig) in de pijpen zit. Als er niets gebeurt, dan is het Baderorgel binnen enkele jaren onbespeelbaar en kan het als verloren worden beschouwd. Ook een Baderregister in de Hervormde Kerk van Koudum werd aangetast door loodcorrosie. In overleg met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed zijn daar door Orgelmakerij Bakker & Timmenga uit Leeuwarden nieuwe pijpen gemaakt op dezelfde wijze als de gebroeders Bader deden. Alleen werd daar een loodlegering met 10 tot 12% tin gebruikt. Het resultaat daarvan was dat de bijzondere klank van het Baderpijpwerk is ge-evenaard. En daarmee is er hoop voor herstel van het zieke Baderorgel in Dronryp.

Reil Heerde

De orgelfirma Reil uit Heerde heeft orgelmakerij Bakker & Timmenga uit Leeuwarden inmiddels overgenomen. Deze firma heeft ook het Baderorgel in Zutphen in onderhoud.

Zij hebben een offerte uitgebracht waarbij alle oude pijpen in het Baderorgel moeten worden vervangen door nieuwe pijpen met 10 tot 12 procent tin. Daarin treedt geen loodcorrosie meer op. Dat is de enige mogelijkheid om dit unieke Baderorgel voor de toekomst te behouden. De kosten bedragen ruim € 400.000, --. Met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, andere overheden en fondsen zal worden geprobeerd dit bedrag bij elkaar te krijgen. Er zullen activiteiten worden ontwikkeld om de kosten van deze restauratie bijeen te brengen.

Concerten om geld te genereren voor het herstel van het orgel. Als eerste zullen een aantal gerenommeerde organisten korte concerten geven op dit Baderorgel op de volgende donderdagen: 11 juli 2024 door Johan Luijmes, organist van de Eusebiuskerk in Arnhem; 25 juli 2024 door Jochem Schuurman, organist van de Martinikerk in Franeker; 8 augustus 2024 door Peter van der Zwaag, organist van de Grote Kerk in Leeuwarden; 22 augustus 2024 door Theo Jellema, orgeladviseur en voorheen orgel-docent aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

Deze organisten spelen allen zonder vergoeding. De concerten beginnen alle om 20.15 uur en duren ongeveer tot 21.00 uur. Ze zijn gratis toegankelijk. Wel is er na afloop een collecte bestemd voor het restauratiefonds.

25 11 juni 2024

Neil van der Veer Vice Voorzitter AD, namens bestuur:

In 2022 hebben we best veel veranderingen aangebracht. De grootste veranderingen waren bijvoorbeeld een compactere opzet (alles in het centrum), werken met verschillende podia (de Buwaldatent op het Sjûkelân) en ook de invoering van muntjes die inwisselbaar waren bij alle horeca op het festivalterrein.

Dat pakte grotendeels goed uit. Maar we zagen tegelijkertijd ook dat er nog heel wat moest verbeteren. Uit de bezoekersevaluatie kwam bijvoorbeeld dat de jeugd echt een grotere kermis wilde. De jongvolwassenen wilden ook muziek in de tent op vrijdag. En de zaterdagavond qua muziek moest echt gaan knallen.

Na de editie 2022 zijn we gelijk als bestuur goed gaan zitten. Wat willen we nu echt? Waar zijn wij eigenlijk van? Waar werken we naar toe? We hebben toen een beleidsplan geschre-

Vorig jaar was goed, dit jaar wordt top!

ven voor 3 jaar, tot en met de jubileum editie: de 70e Agrarische Dagen in 2025. We hebben behoorlijk wat ambitie en daar hoort een goed plan als onderligger bij.

Bij de Agrarische Dagen zetten we in op 4 kernwaarden. Deze waarden zijn belangrijk in de keuzes die we maken.

Traditie

De basis van de AD zijn de belangrijke onderdelen als de Opening, de Kindermiddag, het

Nachtkaatsen, Smakelijk Franeker, de Jaar markt, de Boerenmarkt, het Agrarisch Tref fen, het Straattheater en vele Sport en spel activiteiten. Dat is en blijft de AD in de basis en hebben we ook hele goede commissies op zit ten. Daar is bijvoorbeeld ook een mooi onder deel aan toegevoegd, zoals de BoerenKuier op zondag. We proberen heel goed te kijken wat bij de Traditie van de AD past en behouden dat.

Ontmoeten

De AD is ook een reünie, voor jong en oud. Gezelligheid, nieuwe ontmoetingen en een echt feestje: dat is de wind in de zeilen voor de AD. En om dit goed te faciliteren zetten we vol in op muziek. Elke avond, met mooie namen waarvan je denkt; ‘daar ga ik even kijken’.

Toegankelijkheid

De AD is voor iedereen. En gratis toegankelijk! Dat vinden we heel belangrijk. Dat kan alleen

11 juni 2024

maar als de vele sponsoren, de gemeente en er vele vrijwilligers de schouders er onder zetten. Alle muziek is bijvoorbeeld gratis toegankelijk. Daar zijn we heel trots op en een hele dikke pluim voor alle sponsoren. Zij maken het mogelijk dat de AD er is. Maar dat is geen vanzelfsprekendheid. We koesteren dan ook onze sponsoren en organiseren voor de zomer bijvoorbeeld Kleintje AD speciaal voor sponsoren.

Veiligheid

In de loop van de jaren wordt deze waarde steeds belangrijker. Een waar familie evenement kan alleen als het aan alle kanten veilig is. Met de verbeteringen voor de editie 2023 kwam alles al goed tot zijn recht. Op vrijdag was er muziek in de tent. De kermis was groter en ook qua logistiek liep het allemaal beter. Alle leeftijdsgroepen gaven het AD tussen de 8,0 en 8,2 als rapportcijfer.

Met alle vrijwilligers zijn we meteen gaan evalueren in oktober 2023 en nieuwe plannen gemaakt. Vanaf november zijn we alles gaan regelen en eind mei konden we zeggen: 14 weken voor het evenementen hebben we feitelijk alles staan. En nu kunnen we er over communiceren. En het wordt top!

Even wat highlights: De AutoTotaal Kermis is weer bomvol, met ook weer een Booster bijvoorbeeld. En de Kindermiddag is weer klaar voor de vele blije gezichtjes. Ook belooft het een prachtige Opening te worden.

De donderdag wordt ook echt top met ‘Vrijthof van Franeker’. Het Advendo concert is dit jaar met de Dutch Tenors en Patricia! Dat wordt kippenvel. En ook het nachtkaatsen wordt weer ouderwets gezellig met muziek.

Op vrijdag staat het Smakelijk Franeker weer gepland. Hier zetten we weer volop in op de ‘Proeverij’. Een echt familiegebeuren toegankelijk voor iedereen met volop gezelligheid. We hebben ook een leuke toevoeging, namelijk het klaverjastoernooi in de Koornbeurs. En ‘s avonds in de

Koornbeurs is na het grote succes van vorig jaar weer muziek van de 50’s en 60’s (The Bentleys).

En de Foute Party? Die is dit jaar gewoon op vrijdag in de Buwaldatent. Met Jody Bernal, de Kroegtijgers, DJ All Tha Fok en Pieter Sahieter. En dit jaar hebben we ook de Voorstraat een tent, daar komt ook muziek. En op de Breedeplaats? Daar komt Emma Heesters! Echt een topprogramma voor op vrijdag!

Zaterdag staat de traditionele Jaarmarkt, de Welkoop Boerenmarkt en natuurlijk de Trekker Toertocht gepland. Vanaf het einde van de ochtend kun je lasergamen in de Koornbeurs en is ook de prachtige kindermiddag weer in de Martenatuin. Allemaal toponderdelen!

En qua muziek gaat het echt helemaal los op zaterdag. We beginnen vroeg op de Breedeplaats met de Horjus & Combistralen Bigband & Piter Wilkens. Daarna volgt Lekker Nederlands met Django Wagner. Dit is mogelijk gemaakt door Haarsma & Noord Nederlandse Schrootverwerking. Joop Obama speelt in de feesttent op de Voorstraat. En in de Buwalda Tent gaat het los met bijvoorbeeld een topper als Freddy Moreira. En team Rush Hour en Johnny 500 maken het helemaal af. Op de Breedeplaats spelen topbands als Street Fighting Men en Millstreet.

En dan is het nog niet klaar. Want zondag hebben we de Boeren Kuier, de modeshow, het straattheater en ook het Matinee. De hele stad is weer lekker vrij toegankelijk voor de hele familie.

Dit jaar wordt echt top! Het wordt echt een feestje, voor het hele gezin! Voor jong en oud!

Scan hieronder en bekijk het volledige programma!

De 69ste Agrarische Dagen: een stadsfeest waar jong en oud samen komen!

Samen met alle vrijwilligers is er in de afgelopen maanden hard gewerkt om een prachtig programma samen te stellen. Een gevarieerd programma waarin we rekening hebben gehouden met alle bezoekers, van jong tot oud.

Waar ik zelf het meest trots op ben? Dat we zo’n prachtige groep vrijwilligers hebben. Met sommigen werk ik al meerdere jaren samen en iedereen zet zich geheel belangeloos in. De AD wordt door de vrijwilligers gedragen. Vijf dagen lang zetten we een (gratis) feest neer in Franeker en dat is echt enorm bijzonder. Wat velen niet weten is dat het een jaar voorbereiding vergt om het programma voor elkaar te krijgen. De commissies starten al in oktober met de organisatie van hun activiteiten en de opbouw begint al dagen van tevoren.

Sinds 2019 ben ik voorzitter van dit prachtige 5-daagse evenement. In de afgelopen jaren hebben we het evenement naar een hoger niveau getild en ook komend jaar doen we er een schepje bovenop. Toegankelijkheid is voor ons heel belangrijk. Dat het echt voor iedereen is. Lachende kindergezichtjes, senioren die een fantastische middag hebben in de Koornbeurs, het Agrarisch treffen, mensen die elkaar weer ontmoeten bij Smakelijk, genieten van alle muziek in de stad en de vele andere (sportieve) evenementen die we tijdens de AD hebben. We zeggen wel eens: ‘De AD verbindt’. En dat ervaar ik ook echt zo!

Voor mijzelf breekt er ook een nieuwe periode aan. Dit is mijn zesde en laatste jaar als voorzitter. In de coronajaren is het weliswaar 2 keer niet doorgegaan, maar qua voorbereiding hebben we er niet minder werk van gehad. Nu de organisatie staat, is het tijd het stokje over te dragen. Mijn opvolger heb ik gevonden in de persoon van Jeroen de Boer, voor velen een bekend gezicht in Franeker, hij zal na deze editie de voorzittersrol van mij overnemen.

Het fijne samenwerken met de gemeente, de kracht van onze sponsoren en de verbinding tussen alle vrijwilligers geef ik met een gerust hart door. Maar voordat het zover is kijk ik uit naar komende editie van 18 tot en met 22 september!

27 11 juni 2024

Ben jij ook een vroege vogel en wil je graag veel geld verdienen?

Kom dan bij ons de ochtendkrant bezorgen! Vakantiewijk, invalwijk of een vaste wijk? Meld je aan! Voor meer informatie neem contact op met: 06 23 77 99 33

Of geef je op als

Wij zoeken met spoed bezorgers in:

gezocht bezorgers voor de ochtendkrant* inTzummarum, Vakantie- of invalbezorger Berlikum, Menaldum

Tzummarum vergoeding € 350,- á € 400,- p/m + € 1000,- startbonus

Berlikum vergoeding € 400,- p/m + € 1000,- startbonus

Menaldum vergoeding € ... p/m + € 1000,- startbonus

INVESTEER IN EEN GROENERE TOEKOMST MET ONZE ENERGIEBESPARENDE OPLOSSINGEN W ij bieden een totaalpakket aan duurzame oplossingen voor zowel par ticulieren als bedrijven.

Zonnepanelen: De Zon als Jouw Energiebron

Laat de zon voor je werken! Met geavanceerde zonnepanelen haal je niet alleen energie uit zonnestralen, maar verlaag je ook je energierekening. In combinatie met de micro omvormers die we plaatsen, is uw opwekking maximaal.

Meer informatie of offerte aanvragen? www.agibasolar.nl | offerte@agibasolar.nl

Slimme Airco's: Comfortabel en Efficiënt

Zeg vaarwel tegen overmatig energieverbruik. Onze slimme airco's combineren comfort met efficiëntie, waardoor je altijd kunt genieten van de perfecte temperatuur zonder onnodig stroom te verbruiken. Gebruik de airco om te verwarmen én te koelen.

Meer informatie of offerte aanvragen? www.koelmaat.nl | offerte@koelmaat.nl

Warmtepompen: Verwarm zonder te Verspillen

Verwarm je huis op een duurzame manier met warmtepompen. Efficiëntie staat voorop, zodat je geniet van een warme leefomgeving zonder afbreuk te doen aan het milieu. Wij hebben voor iedere woning de juiste warmtepomp beschikbaar.

Meer informatie of offerte aanvragen? www.warmtemaat.nl | offerte@warmtemaat.nl

Laadpalen: Elektrisch Opladen, Overal en Altijd

Laad je voertuig op met gemak. Onze laadpalen bieden een snelle en handige oplaadoplossing, waardoor je de weg op kunt gaan met een gerust hart, wetende dat je bijdraagt aan schonere lucht.

Meer informatie of offerte aanvragen? www.agibacharging.nl | offerte@agibacharging.nl

Thuisbatterijen: Energie Opslaan voor Later

Omarm de flexibiliteit van zelfvoorzienend zijn. Thuisbatterijen slaan overtollige energie op, zodat je er op een later moment gebruik van kunt maken. Zorg voor een betrouwbare energievoorziening, zelfs op de meest onvoorspelbare momenten.

Meer informatie of offerte aanvragen? www.agibasolar.nl | offerte@agibasolar.nl TEL: 0517 –790025

VAN HARINXMAWEG 10A, 8801AV FRANEKER

Weidevogels weten Elfstedenwijk bij Franeker te vinden

FRANEKER - Net buiten Franeker wordt de Elfstedenwijk ontwikkeld. Groene buurten rondom het water, gebouwd op schiereilanden: een wijk tussen stad en het natuurlijke landschap. Dit weten de weidevogels ook te vinden. Alle ingrediënten van een bijna optimaal weidevogellandschap zitten erin. Plasdras, variatie in vegetatie en omgeven door water. We hebben het hier over een perceel van 4,5 hectare dat wordt gepacht door schapen- en zoogkoeienhouderij Thomas Kooistra van Tzum.

TEKST: WYBREN BRUINSMA

Kunstmest strooien

Het plasdras perceel met op de achtergrond de nieuwe Elfstedenwijk (foto). Boer Kooistra zou eind mei kunstmest strooien op het betreffende perceel.

Omdat de ganzen hier ook een rust- en foerageplaats vinden in dit gebied, was de grasgroei duidelijk achtergebleven. Bemesting was nodig.

Bij het betreden van het perceel zag hij dat het door de vele regenval erg nat was. Maar wat hem nog meer verbaasde was dat er veel weidevogels in de lucht waren, alarmerende ouderparen grutto’s, kieviten, scholeksters en tureluurs. Nergens zag hij markeringstokken bij nesten.

Een reden om Gerard van Asselt de mozaïekregisseur van de Agrarische Natuur Coöperatie

(ANC) Westergo te bellen. “It binne hjir allegear fûgels, wa docht hjir de neisoarch?”

Spoedoverleg volgde en boer Kooistra keerde huiswaarts met een volle bak kunstmest, er werd niet gestrooid.

Niemandsland in nazorg

Vogelwacht Franeker heeft een groot areaal aan nazorggebieden rondom de stad tot aan het Wad.

Op ruim 90 gebieden ofwel rayons met ieder een of twee nazorgers, worden nesten en broedparen van weidevogels beschermd.

Gerard van Asselt nam contact op met Geert Faber, de nazorgcoördinator van vogelwacht Franeker.

Geert kon vertellen dat er geen nazorg op dit perceel plaatsvond, het perceel was namelijk niet ingetekend in het rayon-overzicht van vogelwacht Franeker, waarschijnlijk omdat het een stadsontwikkelingsgebied is. “Niemandsland”.

Zes scholekster eieren

Er is sprake van een bijzondere vondst: liefst zes scholekster eieren! (foto). Met gezwinde spoed wordt actie genomen. Om een beeld te krijgen wat hier broedt op dit perceel worden een paar “betûfde aaisikers” opgetrommeld. Ook de drone wordt gestationeerd, maar het

blijkt in de voormiddag voor de thermische waarneming van eieren en kuikens te warm te zijn. Dus op de ‘ouderwetse manier’ van nesten zoeken en registreren.

Het is een lust om zien dat op dit kleine perceel alle vier hoofdsoorten weidevogels proberen hun kroost te beschermen. Bijzonder is de vondst van een nest met 6 scholekster eieren, normaal zijn dat bij een scholekster 3 of 4 eieren. Deze 6 eieren zullen waarschijnlijk van twee ouderparen zijn, echt bijzonder.

Het uiteindelijke resultaat van de zoekactie op dit perceel en naastgelegen percelen is: acht broedparen grutto, drie keer kievit, vier keer tureluur en twee keer scholekster (bron Gerard van Asselt). De bewoners van de nieuwe wijk kunnen hopelijk nog jaren hun ogen de kost geven in dit vogelrijke gebiedje en genieten van de voorjaarsgeluiden van baltsende weidevogels en gakkende ganzen.

Chapeau voor boer Kooistra voor de snelle actie richting de vogelwacht. Daarnaast zal hij het perceel met rust laten totdat de kuikens vliegvlug zijn. Ook plaatselijke beweiding op dit perceel met jongvee zal een onderdeel hiervan zijn. Koeienvlaaien vormen een broedplaats voor wormen, vliegen en kevers, belangrijke voeding voor de weidevogels.

Wybren Bruinsma is gebiedscoördinator van ANC Westergo BFVW.

29 11 juni 2024

Harlinger Sytze Jansma wint C. Buddingh-prijs

voor dichtbundel Rozige maanvissen

HARLINGEN - De C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut gaat dit jaar naar Rozige maanvissen van Sytse Jansma (Atlas Contact). Dit werd bekendgemaakt in het radioprogramma Een uur cultuur.

‘Deze bundel staat onder stroom, je voelt aan alles dat deze gedichten er moesten komen, aldus de jury bestaande uit Joost Oomen (voorzitter), Lisette Ma Neza en Toef Jaeger. ‘Een bundel die je met een brok in je keel achterlaat, zonder kleverig te worden.’

Op zaterdag 8 juni staat Sytse Jansma samen met de drie genomineerden Merel van Slobbe, Bob Vanden Broeck en Dewi de Nijs Bik op Poetry International Festival Rotterdam in de interdisciplinaire showcase Buddingh’ Talent waarin deze vier opvallendste nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie samen met muzikant Cedric Vermue tot nieuw werk komen.

Uit het juryrapport: ‘In Rozige maanvissen wordt een heel persoonlijk lijden, het plotseling verliezen van je geliefde, verheven tot grootse poëzie. Daar streven natuurlijk meer dichters naar, maar het bijzondere van deze bundel is dat de gehele poëtische trukendoos open wordt gegooid, een trukendoos die de

dichter goed kent en uitmuntend weet in te zetten, maar dat de authenticiteit en rauwheid van het verdriet dwars door al die truken heen schijnt. Je gelooft de dichter wanneer hij, bijna wanhopig soms, alles wat taal kan zijn tot een reddingsboei probeert te maken.’

Uit het juryrapport: In Rozige maanvissen wordt een persoonlijk lijden, het plotseling verliezen van een geliefde, verheven tot grootse poëzie. Daar streven natuurlijk meer dichters naar, maar het bijzondere van deze bundel is dat de gehele poëtische trukendoos open wordt gegooid, een trukendoos die de dichter goed kent en uitmuntend weet in te zetten, maar dat de authenticiteit en rauwheid van het verdriet dwars door al die trucs heen schijnt. Je gelooft de dichter wanneer hij, bijna wanhopig soms, alles wat taal kan zijn tot een reddingsboei probeert te maken.

De andere genomineerden waren: De maan schijnt feller in de Metaverse van Merel van Slobbe; De richting is richting omleiding van Bob Vanden Broeck. Indolente van Dewi de Nijs Bik.

Harlingen

De uit Vrouwenparochie afkomstige Sytse Jansma woont in Harlingen en is dichter en

beeldend kunstenaar.

Hij publiceerde twee dichtbundels in het Fries en zijn werk verschijnt in literaire tijdschriften als De Revisor, de Moanne en Ensafh. Met zijn poëzie zoekt hij vaak cross-overs met andere kunstvormen: muziek, theater en beeldende kunst.

Sinds 1988 bekroont Poetry International het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het jaar met de C. Buddingh’-prijs voor nieuwe Nederlandstalige poëzie.

Met de prijs vraagt Poetry International volop aandacht voor talentvolle nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie. En met succes!

Voor inmiddels bekende dichters als Joke van Leeuwen, Tonnus Oosterhoff, Ilja Leonard Pfeijffer en Anna Enquist of - meer recentMarieke Lucas Rijneveld en Radna Fabias was de C. Buddingh’-prijs de eerste belangrijke trofee die in de wacht werd gesleept. In 2023 ging de ‘Buddingh’ naar Alara Adilow, voor de bundel ‘Mythen en Stoplichten’, een uitgave van Prometheus.

Aan de prijs is naast de eer een bedrag van 1500 euro voor de winnaar.

31 11 juni 2024
WESTRA SIERBESTRATING | 06 - 12 93 53 07 | INFO@WESTRASIERBESTRATING.NL | WWW WESTRASIERBESTRATING.NL Kom langs aan de Bitgumerdyk 32 te Berlikum | Openingstijden: ma t/m vr 8:00 - 17:30 | za 8:00 - 15:30 Voor de complete aanleg van uw tuin Desenzano 32 mm € 18,95 Manerba 40 mm € 22,50 Bardolino 40 mm € 24,95 Salo 50 mm € 25,95 4 X 3 M € 2495,5 X 3 M € 2895,6 X 3 M € 3325,7 X 3 M € 3795,Kunstgras Aluminium veranda INCL PLAATSEN PRIJS PER M2 DIRECT UIT VOORRAAD BEZORGD OF AFHALEN KLEUREN: CRÉME WIT, VERKEERS WIT, ANTRACIET GRIJS, ZWART

Sportclub Franeker in nood: gebrek aan basisvoorzieningen en duurzaamheid

FRANEKER - De toestand van Sportclub Franeker is zorgwekkend. Het clubgebouw is afgekeurd en biedt niet langer de benodigde faciliteiten voor de leden. Pietrik Hoornstra, een betrokken vrijwilliger, schetst een beeld van de uitdagingen waar de club mee te maken heeft. Naast het ontbreken van essentiële voorzieningen, zoals verwarming en toiletten, staat de club ook voor een enorme opgave om het pand te verduurzamen. Terwijl de gemeenschap zich inzet voor het behoud van de club, lijkt de steun van de gemeente Waadhoeke beperkt te blijven. Het ontbreekt aan voldoende financiële middelen om de nodige aanpassingen te realiseren.

,,Het is niet meer vol te houden”, begint Pietrik. ,,Het kon eigenlijk al niet meer. Als je het pand niet meer kan verwarmen, dan is het eigenlijk al afgelopen.’’ Tijdens de coronaperiode werd de situatie nog nijpender, waarbij toegang tot het gebouw en verwarming een probleem vormden. ,,Dan mag je daar niet meer gebruik van maken, is het niet meer vertrouwd en het is niet meer warm te stoken. Dus ja, daar kan je eigenlijk geen wedstrijden organiseren.’’

De nood is hoog. ,,Je moet sowieso een wedstrijdsecretariaat hebben. We hebben nog geluk dat we bij de Trije nog wat kleedkamers kunnen huren’’, legt Pietrik uit. Maar ze bena-

TEKST: PEPIJN MEIJER

drukt dat dit geen duurzame oplossing is: ,,Het is niet iets permanent, maar nu kunnen we nog een beetje redden. Eigenlijk is dat natuurlijk een uitzichtloze situatie.’’

,,We zijn gewoon heel blij dat we van de KNKB de bovenruimte kunnen huren om daar een wedstrijdsecretariaat te hebben, zodat we nog wel wedstrijden kunnen organiseren”, zegt Pietrik met enige opluchting. ,,We betalen gewoon De Trije om kleedkamers in te huren.” Het gebrek aan faciliteiten heeft ook gevolgen voor de leden. ,,Vaak krijgen we maar zes kleedkamers en moeten we wedstrijden afzeggen of de spelers erin proppen’’, vertelt Pietrik. ,,Kinde-

ren kunnen dan niet voetballen en dat is slecht voor de gemeenschap en voor de sport.’’

Het ontbreken van basisvoorzieningen

Het gebrek aan basisvoorzieningen, zoals toiletten, vormt een ander groot probleem. ,,Als je een evenement organiseert, heb je niet eens een plek waar mensen naar het toilet kunnen gaan. Ik vind het onbegrijpelijk dat kinderen die ’s avonds sporten, gewoon in de bosjes moeten plassen omdat er geen toilet is’’, is Pietrik verontwaardigd. Ze benadrukt dat dit vooral voor meisjes een groot probleem is: ,,Ik train een team meiden en ze moeten gewoon in de bosjes plassen, want er is geen toilet.”

Pietrik concludeert: ,,Dit is gewoon niet meer van deze tijd. Als je buiten speelt of sport, wil je ook een plek waar je veilig naar de wc kan. Onze accommodatie is gewoon af.’’

Verduurzaming

Het verduurzamen van de accommodatie kost 450.000 euro, waarvan de gemeente slechts 20.000 euro wil bijdragen. ,,Voor het verduurzamen is dat echt weinig’’, zegt Pietrik met een zucht. Ze wijst erop dat de provincie veel meer investeert in verduurzaming, terwijl de gemeente slechts 20.000 euro maximaal bijdraagt, inclusief BTW. ,,Het is gewoon niet eerlijk’’, benadrukt ze.

33 11 juni 2024
LEES VERDER OP PAGINA 35 

installatiebedrijf

Jaartaprendement EPN (Hs) 1,15

127,6% (hi)

Is uw huidige CV ketel aan vervanging toe? Kies dan voor de Intergas Xtreme van Lukkes

Installatiebedrijf! De Consumentenbond onderwierp onlangs 25 moderne verwarmingsketels aan een uitgebreid vergelijkend onderzoek.

Daarbij kwam de Intergas Xtreme naar voren als ‘Beste uit de test’. De HR-combiketel van de Nederlandse fabrikant scoorde in de test hoog op essentiële criteria als (energie) zuinigheid, betrouwbaarheid en comfort. Intergas Verwarming behoort tot de pioniers op het gebied van hoog rendement cv-techniek. Al meer dan 20 jaar richt Intergas zich op het perfectioneren van HR-ketels.

Installatiebedrijf Lukkes is uw duurzame totaalinstallateur. U kunt bij ons terecht voor advies, installaties, onderhoud en reparaties. Wij staan 24 uur per dag voor u klaar!

Vraag naar onze scherpe actie aanbiedingen!

Installatiebedrijf Lukkes | Sytzamaweg 62A | Arum

NIEUWE CV KETEL NODIG?
Kies
voor de scherpe prijzen en goede service van Lukkes!
T.
info@lukkes.nl www.lukkes.nl
0517 - 64 12 42 |
Kies voor voor de Intergas Xtreme bij Lukkes!
DEC 2023

,,Als je het hebt over verduurzaming, wat niet alleen woningen betreft, maar ook bedrijven, dan kun je grote stappen maken. Je zou hopen dat er meer steun zou zijn.’’

Pietrik benadrukt de grote impact van deze minimale ondersteuning. ,,Het is echt heel jammer, want daardoor missen we kansen. Het gaat niet alleen om onze sportclub, maar ook om andere sportclubs en bedrijven. Zij missen net die kans om een grote verduurzamingsslag te maken’’, legt ze uit. Ze noemt het voorbeeld van een warmtepomp kopen, het pand isoleren, nieuwe leidingen aanleggen en zonnepanelen installeren. ,,Iedereen wil nul op de meter krijgen, maar zonder voldoende steun ben je gewoon verloren.”

Naast energiebesparing wil Pietrik ook aandacht voor waterbesparing. ,,Naast die 450.000 euro die we nodig hebben voor verduurzaming, willen we ook graag wat doen aan waterbesparing. Het gaat niet alleen om energie, maar ook om hoe we omgaan met onze watervoorraad’’, zegt ze met een blik op de toekomst. ,,Zeker in Friesland, als we niet gaan water

besparen, hebben we straks gewoon niet genoeg goed drinkwater meer.’’ Pietrik benadrukt de urgentie van het probleem: ,,Dan kun je niet meer lekker douchen’’, zegt ze, wijzend op de directe impact op het dagelijks leven.

,,En dan zit je straks in zo’n sportgebouw waar je nu - nog voordat je gaat verbouwen - echt een klapper kan maken. Maar er is gewoon niemand die daar subsidie voor geeft. Dat soort dingen loop je tegenaan.’’

College verwacht voor de zomer duidelijkheid te geven

De geruchtenmolen draait op volle toeren en de geluiden in de wandelgangen zijn verontrustend. Het clubgebouw van Sportclub Franeker verkeert in vervallen staat en kan in deze toestand geen dienst meer doen. De kleedkamers worden al jaren niet meer gebruikt, en de rest van het gebouw verkeert eveneens in erbarmelijke staat.

Constructief

Het afgelopen jaar is de urgentie ook doorgedrongen in de gemeentelijke politiek. De gesprekken tussen wethouder René de Vries

en het bestuur van SC Franeker verlopen constructief. Feit blijft wel dat de voetbalvereniging zelf alle zeilen moet bijzetten om te voldoen aan de benodigde financiële dekking. De voetbalvereniging heeft de gemeente Waadhoeke gevraagd om een garantstelling van €400.000 en subsidies t.w.v. €150.000. Zonder deze garantstelling en subsidies kan Sportclub Franeker niet verder.

De verontrustende geluiden in de wandelgangen dat de gemeente Waadhoeke het besluit zou willen uitstellen tot zeker na het zomerreces, worden door wethouder René de Vries ontkracht. ,,We hebben de aanvragen op vrijdag 17 mei van Sportclub Franeker ontvangen en zullen deze voor de zomer behandelen”, aldus De Vries in een telefonische reactie.

Hij benadrukte dat het contact met het bestuur van Sportclub Franeker in goede sferen verloopt. De gevraagde garantstelling en diverse bestaande subsidies kunnen door het college worden beoordeeld. Het kan echter zo zijn dat voor een deel van de aangevraagde subsidies goedkeuring van de gemeenteraad nodig is, wat dan in september kan worden behandeld.

35 11 juni 2024
 VERVOLG
33
PAGINA

FASHION SPEKTAKEL

GEHELE OPBRENGST A FISH NAMED FRED VERKOPEN NAAR: in samenwerking met Auke Hempenius & A Fish Named Fred Grote Friese Suikerbrood €9,95 waarvan €5,- voor Make A Wish

ELF
ELF UUR EXTRA LANG GEOPEND
TOT
OVER
14 JUNI
Van Wad tot Stad 10-06.indd 4 10-06-2024 15:15

IN DE WINKEL

BIJ MINIMALE BESTEDING VAN:

Keuze uit:

Brouwdok Van der Kloet Friesling

BRÛSWYN

BIER PAKKET BAKKERSPAKKET

Auke Hempenius fietst 11 dagen langs verschillende lokale bedrijven en wordt gesponsord door A Fish Named Fred. Zijn doel is om geld op te halen voor de Make A Wish Foundation. Auke stimuleert korte keten initiatieven.

Om deze reden wordt ALLE omzet van A Fish Named Fred die Auke Hempenius genereert tijdens de verkoopavond op 14 juni van zijn Elfdaagse actie VOLLEDIG gedoneerd aan de Make A Wish Foundation.

€125,-
Van Wad tot Stad 10-06.indd 5 10-06-2024 15:15
AANGEBODEN DOOR: Pizzorante Ponte Vecchio | Wipstraat 9-10 | 8701 HZ B olsward t 0515 - 574828 | e reser veren@pontevecchio.nl | w www.pontevecchio.nl

Foarút naar finale nacompetitie

GROOTEGAST - Na een prachtige rook- en vuurwerkshow van zowel de supporters van Grootegast als die van Foarút kon de wedstrijd beginnen. Het was ook Grootegast die het betere spel had in de eerste deel van de wedstrijd.

Een vrije trap aan de zijkant werd voor de goal geslingerd, er werd door niemand echt adequaat gereageerd waardoor de bal bij de tweede paal makkelijk kon worden binnengelopen, 1-0. Foarút kon in deze fase hier ook weinig tegenover zetten. Het verloor veel duels en kon niet op tegen het goede veldspel wat de thuisploeg bij tijd en wijle liet zien. Maar gaandeweg werd Grootegast minder gevaarlijk en Foarút kreeg zowaar kansen. Net voor rust was er nog wel een curieus moment voor het doel van sluitpost Henk Witte.

Na een heuse scrimmage ging de bal wel/niet over de doellijn. Grootegast beweerde met veel gebaren en geschreeuw dat de bal de doellijn gepasseerd had, maar de leidsman en zijn assistent wouden hier niets van weten. Achteraf bleek de bal de doellijn wel gepasseerd te zijn, een gelukje dus voor Foarút.

De tweede helft moest Foarút aan de bak. Met deze stand zou het natuurlijk uitgeschakeld zijn en volgend seizoen opnieuw in de 4e klasse door moeten brengen. Toch had Foarút moeite om tot grote kansen te komen. De tijd tikte door, dus besloot trainer Elmendorp in te grijpen. Na lang overleg werd er besloten om toch maar spits Erik Terpstra in te brengen. Het was dan ook lang wachten tot de vijfde minuut van de extra tijd. Foarút kreeg een vrije trap op de rand van het 16-metergebied. Erik Terpstra besloot om deze bal zich toe te eigenen. Wonder boven wonder lukte het Terpstra de bal over de muur te krullen en in het doel te schieten, 1-1.

De eerste helft van de verlenging begon spectaculair. Al in de 93e minuut was het Gerco Thom de Boer die de bal ontving aan de rechterzijde van het veld. De Boer zette de bal strak voor richting penaltystip waar Erik Terpstra klaarstond om de bal binnen te tikken. In eerste instantie redde de keeper nog, maar na een slimme kapbeweging wist Terpstra de bal in tweede instantie alsnog in het doel te werken, 1-2. Alsof dat niet genoeg was, werd het een paar minuten later zelfs 1-3. Wederom was het De Boer die zichzelf werkelijk waar lanceerde over het veld. Hij trok de bal terug op Terpstra die de bal ineens op doel schoot, de keeper van Grootegast had veel moeite met dit schot waardoor Evert Telenga er als de

kippen bij kon zijn om de 1-3 tegen de touwen te werken. De tweede helft van de verlenging kende een ander spelbeeld. Grootegast speelde alles of niets en met succes. Een matige uittrap van Henk Witte belandde via-via bij een speler van Grootegast. Witte was niet op tijd in positie waardoor de bal het doel in rolde, 2-3. De spanning was weer helemaal terug. En alsof dit nog niet erg genoeg was werd het ook nog 3-3. Een overduidelijke handsbal werd over het hoofd gezien door de leidsman waardoor de bal wederom tegen de touwen ging. De penalty’s eindigde in 4-5 waarbij Tycho de Groot de beslissende penalty binnenschoot. Zaterdag de beslissende wedstrijd tegen Noordbergum waarschijnlijk in Warga, aanvang 14.30u

WEEK VAN DE HOND

- Spaar bij Agra Totaal voor GRATIS hondenvoer (Profine, Riverwood, Yami, Sjef Cuisine, Carocroc en DogLoversGold), vraag naar de voorwaarden!

- NIEUW: SNACKBOX € 32,50, probeer nu voor € 22,50 !!

- Likmat, hondenspel of puzzel, diverse modellen, deze week 25% korting!!

- Hondenhalsbanden en/of looplijnen, nu met 25% korting!!

- Hondenkoekjes, verschillende smaken, 1400 gram van € 7,50 nu voor € 5,50 !!

Buterhoeke 62 te Berlikum (tel 0518-462456)

39 11 juni 2024 Regiosport
Het Want 2 | 8802 PV Franeker | 0517 - 343035 info@vanwadtotstad.nl | www.vanwadtotstad.nl A L M E ER DAN 30 JAA R E RVA R ING IN V ER S PRE IDIN G Laat uw eigen krant, ontwerpen, drukken en verspreiden door ons! 2da e lang heel e t ktat es dem nst ati s k act iteit ordekin e GAMMAHarlingen Woonbelevingsdagen a g e b 24 d g ov be 25 aflet_wk47_A4_4paginas.indd gen gen nting Ameliu - utting eker bond, esver nigin woon ekstr Moniqu oniqu werkenvanuit hart. inn yardenhuisUitvaartzorgFriesland vanGoutum,Yndyk 9084 Goutum november niser yardenhuisvanGoutumardenUitvaartzorg riesland 1.00 16.00 uitvaartbeurs combinatiemet opendag hetyardenhuisvanGoutum,Yndyk komt weten heten Om12.00 14.30uur zalHenk Hett van lezingNotariskantoorJelsmaKoelma verzorgen. edenerderzalPiterWilkensOldehovezaalrzorge 1.30 14.00 15.30 november2018 AMATEURVOETBALKRANT SEIZOEN 2022/2023 JAARGANG NUMMER 39 PAGINA’S GELEZEN Neem contact op & vraag naar de mogelijkheden.

Partuur Van Zwieten boekt vierde overwinning op vrije formatie

STIENS - Het partuur Menno van Zwieten, Gabe-Jan van Popta en Tjisse Steenstra pakte de draad weer op na verlies in het vierde vrijeformatiepartij, boekten ze zondag weer een overtuigende overwinning. Althans in de finale Bauke Triemstra, Laas Pieter van Straten en Patrick Scheepstra kwamen veel te kort, gezien ook de einduitslag van 5-0 en 6-4.

Tjisse Steenstra heeft na het dipje in Dronryp, zijn vorm snel hervonden. Ook hij was een week eerder in Dronryp niet in goeden doen. Al moet worden gezegd dat de tegenstanders Marten Bergsma, Jorn Lars van Beem en Hendrik Kootstra toen het beste in zichzelf bovenhaalden. Dat deden ze in Stiens ook wel, alleen met de winst bijna in handen, liep de partij totaal anders.

Partuur Bergsma stond zelfs met 5-2 in eersten voor. Na een 4-0 achterstand, nam Tjisse Steenstra het voortouw bij zijn partuur. Hij nam de eerste opslag voor zijn rekening, stond ook een eerst voorin, maar moest constateren dat die verandering niet echt hielp.

Na 5-2 kroop partuur Van Zwieten bordje na bordje dichterbij, totdat er uiteindelijk na een geweldige opslagserie van Steenstra 5-5 en 6-6 op de telegraaf kwam te staan.

De opslagbal van Marten Bergsma ging daarna maar net naast de lijnen. Vanwege een kleine kaats moest hij risico nemen. Maar dat de teleurstelling groot was, laat zich raden. Hiermee nam partuur revanche op het eerdere

verlies tegen partuur Bergsma in Dronryp. Na deze overwinning in de tweede omloop ging het voor partuur Van Zwieten van een leien dakje.

Ook in de finale tegen Bauke Triemstra, Laas Pieter van Straten en Patrick Scheepstra was er geen vuiltje aan de lucht. Dat partuur maakte teveel fouten. Dat erkende ook Triemstra, die in het begin van de partij niet in zijn ritme kwam.

De derde prijs in Stiens ging naar het drietal Steven Koster, Gerben de Boer en Rick Minnesma. Zij profiteerden in de eerste omloop van matig spel van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Erwin Zijlstra. En zelf zaten ze scherper in de wedstrijd. Daarna was het superieure spel van Van Zwieten, Steenstra en Van Popta reden voor de afgang van dit talentrijke jonge partuur.

Het toppartuur van Van der Bos heeft op zijn beurt in de vrije formatiewedstrijden nog geen punt gehaald. Voor het partuur is degradatie naar de eerste klasse zelfs niet ondenkbaar meer.

Prijswinnaars: 1. Gabe-Jan van Popta (Bolsward), Tjisse Steenstra (Bitgummole) koning; 2. Bauke Triemstra (Sint Jacobiparochie), Laas Pieter van Straten (Hijum), Patrick Scheepstra (Franeker); 3. Steven Koster (Tzum), Gerben de Boer (Exmorra), Rick Minnesma (Dronryp)

Dronryp pakt bondstitels bij schooljongens en schoolmeisjes

FRANEKER – De bondstitels op de NK’s voor schooljongens en -meisjes ging dit jaar beide naar Dronryp.

Dat ging bij de schooljongens in de finale niet zonder slag of stoot. Achlum bood veel tegenstand. De uiteindelijke uitslag werd 5-4 en 6-4. Daardoor konden Dirk Gerrit Bakker, Allart van derMeer en Ryan Wieggers in de kransen en moesten Jelke de Jomg, Harmen Faber en Melle Talsma zich tevreden stellen met de tweede prijs.

Derde prijsen waren er voor twee Makkumer parturen: Haye Tjeerdema, Sem Groen en Rick van der Weerdt en partuur 2 Thomas Rinia, Klaas Dijkstra en Alex de Boer.

Bij de schoolmeisjes won eveneens een partuur van Dronryp. Iris Verhoeven, Manouk Scharringa en Anne-Lotte van Beem waren de baas over Stiens met Idwer Vis, Anna Miedema en Ilse van der Galiën.

Ook hier een spannende finale. De strijd werd pas beslist op de stand 5-4 en 6-6. Stiens had in de halve finale al alles moeten geven tegen Balk. Er kwam alles aan de hang. Bij 5-5 en 6-6 sloeg Stiens toe.

41 11 juni 2024 Regiosport
TENTOONSTELLING 15 juni t/m 5 januari 2025 ELINE JANSSENS ZIET ANNA MARIA VAN SCHURMAN www.museummartena.nl Scan de QR code voor meer info en openingstijden.

Johan Sipma wint in Morra

als

vervanger van Van der Bos

MORRA LIOESSENS - Johan Sipma had zaterdag een noviteit. Hij viel in de finale in voor Gert-Anne van der Bos, die na een flinke pijnscheut in zijn dit jaar geopereerde voet en uit voorzorg en op advies stopte. Een dag later kom hij wel weer aan de bak in Stiens, al duurde het optreden daar slechts één omloop. Maar omdat partuur Steven Koster c.s. won.

Na Gert-Anne van der Bos verdween zaterdag ook Hendrik Kootstra bij het partuur van Allard Hoekstra. Eveneens met een kleine blessure. Erwin Zijlstra nam de rol van Kootstra over. Partuur Allard Hoekstra won in Morra. De tweede prijs was voor Peter van Zuiden,

Hessel Postma en Pieter-Jan Leijenaar. Over een goed optreden kon Van der Bos tevreden zijn in Morra. Zijn opslag was soms als vanouds. De vele zitballen waren daar het bewijs van. Maar toch moest hij helaas afhaken. De partij trok acht parturen. Van der Bos, Hoekstra en Zijlstra waren in de finale te sterk voor Remmelt Bouma, Jorn-Lars van Beem en Tjisse Steenstra.

Uitslag: 1. Johan Sipma (Morra Lioessens), Allard Hoekstra (Franeker) en Erwin Zijlstra (Easterlittens); 2. Peter van Zuiden (Bolsward), Hessel Postma (Winsum) en Pieter Jan Leijenaar (Exmorra).

Sjanet Wijnia koningin in Stiens en Grou

GROU-STIENS – De twee topformaties staan in Grou in de finale tegenover elkaar. Aan de opslagzijde van het veld staat Annet de Haan samen met Jeska Terpstra en Manon Scheepstra, en daar tegenover de formatie van Louise Krol, Sjanet Wijnia en Gerde Lycklama a Nijeholt.

Laatstgenoemde formatie wint afgetekend. Als de opgeslagen bal uit de hand van Annet op 1-4 en 4-6 niet de goede richting mee krijgt en

buiten het perk belandt, is de strijd gestreden.

Het waaide zeer hard in Grou en de wind heeft deze dag behoorlijk wat invloed op de wedstrijden. Louise Krol, Sjanet Wijnia en Gerde laten deze voorsprong niet meer uit handen glippen en stellen de winst veilig op 1-5 4-6.

Gerde weet fantastisch uit te halen en slaat de bal over de bovenlijn. Wijnia wordt koningin, net als vrijdag in Stiens.

Judoka’s Mirthe en Auke uit Sexbierum kampioen in Venray

VENRAY – In het weekend van 1 en 2 juni vond in Venray voor de 49e keer één van de grootste Internationale judotoernooien van Europa plaats met ruim 1600 judoka’s uit meer dan tien landen. Dit toernooi heeft als kenmerk dat de finalepartijen worden gespeeld in een andere zaal, in een speciaal uitgelichte arena. TEKST: IDA EN LIANNE HARTMAN

Judoka’s Mirthe Hartman en Auke Alkema uit Sexbierum zijn zaterdag 1 juni kampioen geworden op het Internationale toernooi in Venray. Deze -15 jarige judoka’s van Sportcentrum Akkermans wisten elk in hun klasse alle wedstrijden te winnen.

Mirthe haar zus Sanne wist een dag later in de klasse -18 jaar het brons te bemachtigen. Haar Belgische tegenstander waar ze de eerste wedstrijd van verloor, kwam ze weer tegen tijdens de strijd om het brons. Deze partij werd gewonnen door de Sexbierumse.

Rik Ypma (Marsum) wist in de klasse -15 jaar het zilver mee naar huis te nemen en Ciska Adema (Workum) nam in de klasse -18 jaar het goud in ontvangst.

43 11 juni 2024 Regiosport

VERBOUWINGS OPRUIMING! KORTINGEN TOT

EP:Harlingen gaat verbouwen!

Wij verbouwen om jou straks nog beter van dienst te kunnen zijn. Gigantische opruimingsverkoop van de bekendste merken! Dus sla je slag, het is nu of nooit!

denkt met je mee Mensonides Harlingen De Vormer 2 - 8861 KB Harlingen - Tel.: (0517) 42 00 33 - epmensonides.nl
70% ALLES MOET WEG!

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.