van Wad tot Stad | 2023 | 4

Page 1

Project “Nij Fristho” trekt veel mensen

FRANEKER – Aan de Harlingerweg in Franeker, beter bekend als het voormalige Vlietstra terrein, was vrijdag een bijeenkomst voor omwonende, belangstellende en mogelijk nieuwe bewoners van het nieuw te vormen Nij Fristho. ,,Hier staat iets moois te gebeuren” zo sprak investeerder dhr. JH. Akkerman. Op het terrein waar het appartementencomplex en enkele woningen moeten worden gebouwd was

de bijeenkomst. Dit bleef niet onopgemerkt, vele geïnteresseerden namen de moeite om aanwezig te zijn bij deze presentatie. Bij deze nieuwbouw plannen wordt het verleden van deze bijzondere plek in Franeker met elkaar verweven, zo blijft de alom bekende schoorsteen van meubelfabriek Fristho staan. De Fabriek is in 1971 afgebrand. Later vestigde schoonmaak bedrijf Vlietstra zich in het pand.

De Watertoren krijgt eigenaren met Franeker hart

FRANEKER - De Watertoren van Franeker is verkocht. De watertoren stamt uit 1925 en werd eind 2022 te koop aangeboden. Nadat de 48 meter hoge toren eerder was verkocht lieten Martijn Lourens en Marcel Langerak deze kans niet liggen ,,We gaan er hopelijk iets moois van maken.” Zeiden de heren in een interview met de Leeuwarder Courant. De nieuwe eigenaren beseffen de emotionele waarde die de watertoren voor veel Franekers met zich meebrengt. ,,Toen de watertoren eind december op Funda kwam te staan, was mijn eerste reactie: die gaan we kopen”, zegt

Martijn Lourens. De geboren Franeker is samen met compagnon Marcel Langerak eigenaar van schoonmaakbedrijf Buwalda Multiservice en vanaf volgende week ook van de watertoren. Lourens en Langerak gaan de komende tijd ideeën verzamelen en gaan ook in gesprek met de gemeente Waadhoeke. Het vestigen van bijvoorbeeld een hotel brengt wel uitdagingen met zich mee. ,,Het belangrijkste is dat de watertoren behouden blijft. Wanneer krijg je nou de kans om zoiets unieks te kopen? We gaan er hopelijk iets moois van maken.”

FRANEKER – Vanuit het basisonderwijs is het weer de jaarlijkse periode van Doemiddagen in het voortgezet onderwijs, waarin ook de keuzes worden gemaakt. Ook Doemiddagen zijn ook volop weer bezig om de leerlingen een idee te geven van de diverse scholen. Met een rugzak vol informatie over de komende keuze, moet er tussen scholen gekozen worden. Maar het kan ook anders, als het op de school zelf gaat over het ontmoeten van een beroepsgroep. Hier is een Meet & greet met beroepsgroepen uit de zorg in de aula van de Annemaria van Schurman School (AMS). Leerlingen luisteren vol aandacht naar mensen uit de praktijk. Ze vertelden de leerlingen welke opleidingen ze hadden gedaan om uiteindelijk in de zorg een baan te vinden. Ook werd een geboorte gevisualiseerd door verloskundigen, zodat er sprake was van een nagebootste babyboom. Verder in de krant meer informatie over kennismakingen met scholen.

26
KRANT VAN FRANEKER, HARLINGEN, ST.
DRONRIJP, BOLSWARD EN OMSTREKEN Regiosport Elly Kloostra fotograaf van het wad Waddenfonds investeert in reinigingssysteem schepen Caravana biedt volop kampeerinpiratie JAARGANG 26 | NUMMER 4 | 32 PAGINA’S 24 januari 2023 Dikke douglas palen kun je nog steeds op bestelling bij Steenstra Tuinhout afhalen Regionieuws? redactie@vanwadtotstad.nl Voor al uw meubel reparaties en meubel stoffering Klipper 76 8802NL Franeker 0517 - 39 50 31 06 - 43 14 12 01 info@dillinghmeubelservice.nl 1997 - 2022 25 JAAR 19 15 5 Al 26 JAAR het best gelezen blad van Noordwest Friesland! OPENINGSTIJDEN Maandag t/m zaterdag: 07.00 tot 22.00 uur Zondag: 12.00 tot 18.00 uur Schuldhulpverlening voor ondernemers én particulieren Greate Buorren 16 9263 PM Garyp T 0511 522034 info@bureaubeneditcus.nl www.bureaubeneditcus.nl OP ZOEK NAAR NIEUWE MEUBELS? MEER INFO PAGINA 16-17 ‘Doemiddagen’ en ‘Meet & Greet’ in onderwijsland
DE
ANNAPAROCHIE,
Allerhandigst Deze aanbiedingen zijn geldig van 23 t/m 29 januari 2023 Openingstijden Maandag t/m zaterdag Dat is het van Albert Heijn Franeker In de bonus AH Boerenkool 300 gram en andijvie 400 gram 2.29 per stuk 1.49 2.50 AH Witlof 4 stuks per zak 1.49 3.78 4.00 21.99 16.99 34.99 27.99 Wyborowa Ciroc Vodka Wodka, 70 cl 14.49 11.49 18.49 14. 20. 16. 16.49 12. Bols Vodka Wodka, 70 cl Three Vodka Wodka, 70 cl Sierra Silver Tequila, Gibson’s Gin, CUBAANSE KLASSIEKERS Maak met Bacardi de lekkerste cocktails, zoals een heerlijke Mojito. Kijk voor alle smaken en meer recepten op gall.nl/Bacardi Bijvoorbeeld: Bacardi Carta Blanca Witte Rum, 70 cl 15.19 DEZE 70 FLESSENCL WAT HEB JE NODIG? • 50 ml Bacardi Carta Blanca • 60 ml bruiswater • 15 ml limoensap • 15 ml suikersiroop of 2 tl suiker Blaadjes verse munt (garnering) MOJITO Vanaf + 30 zegels 4.99 Je kunt je spaarkaarten nog inleveren t/m 12 februari 2023. Nog 2 weken! Sparen kan uiterlijk t/m 5 februari 2023. Inleveren van je volle spaarkaart kan t/m 12 februari 2023.

Film, Plus que Jamais

Dinsdag 24 januari om 20.15 u

De dood van acteur Gaspard Ulliel hangt als een rouwsluier om dit integere drama over een terminaal zieke jonge vrouw, die wil sterven ver weg van haar geliefde. De 33-jarige Hélène leeft al jaren gelukkig met Mathieu in Bordeaux. Hun diepe band wordt op de proef gesteld sinds Hélène is gediagnosticeerd met een zeldzame longziekte. Terwijl zij de hoop op genezing heeft opgegeven en zich steeds meer in zichzelf keert, is Mathieu ervan overtuigd dat een longtransplantatie het tij kan keren. Op zoek naar antwoorden stuit Hélène op een Noorse blogger die ernstig ziek is en zijn situatie met humor beschrijft. In een opwelling reist ze naar het Hoge Noorden om hem te ontmoeten en met zichzelf en haar lot in het reine te komen. Plus que jamais is een intiem en ontroerend verhaal over liefde, loslaten en de vrijheid om eigen keuzes te maken. Het drama van regisseur Emily Atef werd in Cannes vol lof ontvangen vanwege de visueel imponerende beelden en het sterke samenspel van Vicky Krieps en Gaspard Ulliel. Voor de acteur, die in januari overleed na een ski-ongeval, was het zijn laatste filmrol.

Cabaret, Kasper van Kooten Vrijdag 27 januari om 20.15 u ‘Van Kooten en de beat’ is een swingende en openhartige ver-

telling over liefde, familie en een onverzadigbare behoefte aan muziek, naar het gelijknamige boek van Kasper van Kooten dat in februari verscheen. Onlosmakelijk daarmee verbonden zijn de hartsvrienden met wie Kasper al vanaf zijn vroege jeugd in bandjes speelt. Hij is de drummer die zichzelf naar Ahoy droomt. In heerlijke tempowisselingen neemt Kasper je mee op de avontuurlijke reizen die hij met zijn verschillende bands maakt, maar eenmaal op het hoogste podium blijkt zijn droom niet te kloppen. Wanneer Kasper jaren later plotseling gedwongen wordt om met optreden te stoppen, dringen alle levensvragen zich meedogenloos op: wat was hij al die jaren aan het doen?

Dit verhaal vormt de basis voor deze theatervoorstelling, waarin ook de muziek uit het boek tot leven komt. Uniek foto-, video- en audiomateriaal en een van zijn muzikale vrienden maken onderdeel uit van dit vermakelijk zelfportret. Deze cabaret-voorstelling maakt deel uit van een serie cabaret-voorstellingen waar publiek een flinke korting op kan krijgen. Kijk op www.theaterdekoornbeurs.nl voor meer informatie.

Muziek, Première Friscana IV Zondag 29 januari om 15 uur En eindelijk is het dan zover: de première van Frisicana IV!!

Iets waar de heren Piter Wilkens, Gurbe Douwstra en Marcel Smit en hun publiek al een tijdje naar uit kijken. Het belooft een bijzondere middag te worden en het goede nieuws is: er zijn nog kaartjes!

‘Wanted ... Alive’ is de titel die de bekende Friese singer/songwriters hebben gegeven aan hun nieuwste liedjesprogramma in de serie ‘Frisicana’. De titel is een kleine knipoog naar de vorige show van de heren waarin een aantal covers te horen was van inmiddels overleden artiesten. In deze vierde editie van de Frisicana-reeks hebben zij vooral liedjes gekozen van nog levende, maar daarom niet minder legendarische artiesten. Het brede Americana-genre blijkt een welhaast onuitputtelijke bron van mooie liedjes te zijn. Deze keer is er repertoire te horen van onder andere Paul Simon, Dolly Parton, Joe Ely, Richard Thompson, Willie Nelson en Kris Kristofferson. Daarnaast natuurlijk veel liedjes uit het eigen repertoire van Piter, Marcel en Gurbe. Nieuw en oud en zowel afzonderlijk als gezamenlijk geschreven.

24 januari 2023 3 1997 - 2022 25 JAAR
Advertenties: 0517 - 343035 info@vanwadtotstad.nl Redactie: redactie@vanwadtotstad.nl Verspreiding: bezorger@vanwadtotstad.nl Bezoekadres: Het Want 2 | 8802 PV | Franeker Uitgave: Van Wad tot Stad Redactie: Sybe Joostema Layout: Yuri Riemersma / Riemersma Design Advertentieverkoop: Ricardo Twijnstra / Chris Alkema / Sietze Bijma Colofon Typ- en/of zetfouten voorbehouden. Typ- en zetfouten kunnen niet financieel verhaald worden. APK - Onderhoud - Diagnose - Reparatie 3D Uitlijning - Airco - Chiptuning HET JUISTE ADRES VOOR De Wieken 25 8801 RA Franeker  0517 39 63 59  06 31 770 131  info@apkvanderoest.nl  www.apkvanderoest.nl Deze week in De Koornbeurs Wij herstellen uw autoschade vakkundig en snel. Contractreparateur voor alle verzekeringsmaatschappijen Haal- en brengservice Gratis vervangend vervoer * 4 jaar Bovag Garantie Autoruit herstel- en vervangen * Vraag naar de uitzonderingen. It Noarder ild 13-15 9051 BM STIENS T: 058-2572952 E: info@autoschadekalsbeek.nl W: www.absautoherstel.nl
THEATER FILM www.theaterdekoornbeurs.nl PLUS QUE JAMAIS | 12+ di 25 jan | 20:15 uur THE LAST BUS | 6+ di 31 jan | 20:15 uur TRIANGLE OF SADNESS | 12+ di 07 feb | 20:15 uur Do 2 feb | 20.15 uur | €29,50 Toneel JON VAN EERD ZO VADER ZO ZOON Vr 27 jan | 20.15 uur | €22,50 Cabaret KASPER VAN KOOTEN VAN KOOTEN EN DE BEAT Zo 29 jan | 15.00 uur | €19,50 Muziek FRISICANA IV PREMIERE WANTED…ALIVE Za 4 feb | 20.15 uur | €18,00 Cabaret GROF GESCHUT BROEDEN Wo 8 feb | 20.00 uur | €15,50 Toneel CYRANO MEEUW

Open Dag maritieme mbo-opleidingen Harlingen

HARLINGEN - Op zaterdag 4 februari van 10.00 - 15.00 uur houdt ROC Nova College Scheepvaart op haar onderwijslocatie op de Maritieme Academie Harlingen een open dag.

Op deze dag kunnen bezoekers zelf ervaren hoe deze opleidingen voor de zeevaart en de binnenvaart eruit zien. Alle simulatoren kunnen worden bekeken en ook het veiligheidscentrum is deze dag geopend voor bezoekers. Er zijn rederijen en andere bedrijven aanwezig om het beroepsveld te laten zien waar deze mbo-studierichtingen voor opleiden.

Deze mbo-studierichtingen bieden een zeer hoge baanzekerheid en leiden op tot de best betaalde banen vanuit het mbo. Een dynamische toekomst op het water biedt naast een goed salaris ook vrijheid, avontuur en veel vrije tijd. Ook

een traject bij de Koninklijke Marine behoort via onze mbozeevaartopleiding nu tot de mogelijkheden. Nova College Scheepvaart is het enige ROC dat mbo-opleidingen voor de binnenvaart en zeevaart aanbiedt in Friesland.

Vandaar dat er ook goede faciliteiten op onze maritieme campus aanwezig zijn voor studentenhuisvesting. Bezoekers voor deze Open Dag hoeven zich niet aan te melden.

Ze kunnen deze dag gewoon binnenlopen op de locatie aan de Almenumerweg 1 te Harlingen. De school bevindt zich schuin tegenover het Arriva-trein- en busstation en ligt direct naast de afrit van de afslag Harlingen van de snelweg N31.

Plaats: Almenumerweg 1, Harlingen (Maritieme Academie Harlingen); Tijd: Zaterdag 4 februari 10.00-15.00 uur.

Elly Kloostra voor tweede maal Fotograaf van het Wad

FRANEKER - Het was even heel spannend tot op het laatst, maar Elly Kloostra is de terechte winnaar geworden van de fotowedstrijd ‘Wadfotograaf van het jaar 2022’ Kloostra werd wederom van harte gefeliciteerd met deze prestatie! Het is namelijk de tweede maal dat zij de titel Wadfotograaf heeft gekregen.

De afgelopen weken kon een stem uitgebracht worden op de deelnemende fotografen. Elly Kloostra kreeg er in totaal 351 stemmen. Klaas Keizer werd tweede. Zijn foto’s scoorden liefst 311 stemmen, Marjolein van Roosmalen kreeg er 219. Zij had een mooie foto van de Brandaris in het maanlicht gemaakt.

Meer foto’s van het Wad zijn te zien op WadFotografie.nl.

24 januari 2023 5 1997 - 2022 25 JAAR
Amstel pils krat 24x30cl of alle varianten 6 pack blik m.u.v coolcan en 0.0 FRANEKER Aanbiedingen zijn geldig van 19 januari t/m 1 februari 2023. Prijsen assortimentswijzigingen, drukfouten en/of uitverkocht voorbehouden. SPAR Franeker, P.J. Troelstrastraat 2, Franeker. Tel. (0517) 39 11 15 E-mail: franeker@despar.info ook halfjes in de aanbieding dinsdag 1. 29 1. 99 1. 99 1. 99 1. 99 1. 99 gratis25% korting0. 99 1. 25 1. 25 1. 25 1. 25 1. 25 verse dag deal 25% korting 25% korting 25% korting 25% korting 25% korting ambachts fijn volkoren, ambachtsbruin of ambachtswit heel combineren mogelijk 2ehalve prijs SPAR shoarma of gyros per 500 gram ambachtelijk vloer tijgerbrood wit of bruin 1. 991. 25 1. 75 1. 991. 25 Boerenkool grof, hutspot of andijvie fijn zak 250/500 gram 0. 99 1. 79 25% korting 25% korting
STAPELKORTING BIJ PM MANNENMODE 30% 40% 50% 1 ARTIKEL KORTING KORTING KORTING 2 ARTIKELEN 3 ARTIKELEN OF MEER GELDIG OP GEEL GELABELDE ARTIKELEN Breedeplaats 10-12 | 8801LZ Franeker | 0517 392132 30% KORTING IN ONZE WEBSHOP Scan mij!

Lees voor uit je favoriete boek of gedicht uit je eigen tienerjaren!

SINT ANNAPAROCHIE - Vanaf 25 januari t/m 4 februari, zijn de Nationale voorleesdagen 2023. Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Oók voor pubers tussen de 12 en16 jaar! Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt ze veel plezier.

De UlbeMediatheek van Campus Middelsee | CSG Ulbe van Houten wil hier aandacht aan schenken ten behoeve van hun leerlingen. En hoe! ,,Wij willen jullie hier graag bij betrekken!’’, zegt directeur Sjoerd de Jong. ,,De UlbeMediatheek vraagt leerlingen van onze school vragen om een kort fragment van zijn of haar favoriete boek uit de eigen tienerjaren voor te lezen! Dat gaat om de leeftijd van 10 tot circa 18 jaar.

Het mag ook het favoriete gedicht uit de tienerjaren zijn! Midden in de Nationale Voorleesdagen is het namelijk ook de Poëzieweek 2023 (van 26 januari t/m 1 februari). Twee gebeurtenissen, die mooi gecombineerd kunnen worden.

De bijdrage kan door middel van het opnemen van een kort filmpje of geluidsbestand (maximaal 120 seconden). In dit filmpje of geluidsbestand lees je een kort fragment voor uit jouw favoriete jeugdboek (Young Adult boek) of gedicht. Het filmpje of geluidsbestand kan dan gestuurd worden naar: mediatheek-uvh@csgulbevanhouten.nl

De Jong doet nóg een oproep! ‘Ouders, verzorgende, pake of beppe, broer of zus, buur, docent of andere betrokkene bij een van onze leerlingen van Campus Middelsee | CSG Ulbe van Houten. Met jouw filmpje of geluidsbestand laat je onze leerlingen kennis maken met jouw favoriete boek of gedicht uit je eigen tienerjaren!’

Zend het filmpje of geluidsbestand in vóór 1 februari aanstaande en het verschijnt tijdens de Nationale Voorleesdagen van 25 januari t/m 4 februari op de social media van de UlbeMediatheek! (@ulbemediatheek) ‘Doe ook mee’.

Hoesadatsa Blind zijn is niet het einde van de wereld

Vijf jaar geleden stond in de Leeuwarder Courant een indrukwekkend verhaal over een man – uit Franeker meen ik – die binnen acht weken blind werd. Hij moest zijn zoon en dochter het slechte nieuws vertellen. Toen zijn zoon zei: ‘Dan kun je me nooit meer zien voetballen’, brak hij. Zijn grootste gemis: hij zal z’n kleinkinderen nooit zien. En hij heeft te laat in de gaten dat mensen glimlachen, emotioneel worden of boos zijn. Toch telt hij z’n zegeningen. Hij heeft bijvoorbeeld beter leren luisteren. Blind zijn is niet het einde van de wereld, zei hij, zo lang je maar al het moois van de wereld kunt blijven

zien. Stoer. Ik schreef toen: Ik hoop dat die zoon spits is en veel scoort en dan luid juicht. Of anders drummer wordt. En dat z’n dochter klarinet speelt of mooie gedichten maakt. Ik ben benieuwd of de vader nog op dat stoere standpunt staat.

En of zijn zoon scoort en zijn dochter dicht. Ik zou ‘m graag bellen. Weet iemand hoe ik hem kan bereiken? Mail me dan s.v.p.: atejdejong@gmail.com (vergeet niet de j achter ate).

Ate de Jong uit Mantgum schrijft wekelijkse columns voor Van Wad tot Stad, hij belicht en beschouwt.

Familieberichten

Van Wad tot Stad plaatst uw familieberichten met zorg.

Geef uw familieberichten of jubilea door via info@vanwadtotstad.nl of bel 0517-343035

(Van maandag t/m vrijdag van 08 30 tot 17 00 uur)

Berekening prijs familieberichten: Hoogte in mm x aantal kolommen x € 0,99 = ?

Uiterste aanlevertijd familieberichten: iedere maandag tot 15.00 uur Van Wad tot Stad verschijnt iedere dinsdag *Prijzen zijn inclusief BTW

MONDZORG FRANEKER

Praktijk voor het aanmeten van kunstgebit, met of zonder implantaten.* Ook voor reparatie van uw kunstgebit staan we voor u klaar.

Wij zijn geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 8.00 uur tot 16.30 uur.

Voor afspraken kunt u ons elke dag bellen!

U mag vrijblijvend en voor een gratis controle zonder afspraak bij ons langs komen. * Wordt voor 75 % vergoed door de zorgverzekeraar.

24 januari 2023 7 1997 - 2022 25 JAAR
Noord 62 te
|
208001 info@mondzorgfraneker.nl | www.mondzorgfraneker.nl
Franeker
Tel. 0517
COLUMN ATE DE JONG
Van Harenstraat 20, St.-Annaparochie tel. 0518-401437 / www.platstore.nl Manning Uitv aartzor g 0517 - 240 555 manninguitvaartzorg.nl Wel uit het oog, maar niet uit mijn hart Mis je ontzettend. H.v.j. Geertje 20-01-2002 20-01-2023 Tjalling Landstra Familieberichten
Firma Plat, voor al uw bedrijfsverwarming
WWW.WOONVOORDEELDEWREDE.NL TRANSPORTWEI 17 • JOURE • TEL.: 0513 416 675 Boxsprings VLAK OF ELEKTRISCH VERSTELBAAR HOEKCOMBINATIES BANKSTELLEN (relax)fauteuils WANDMEUBELS KASTEN, DRESSOIRS EN TV MEUBELS EETHOEKEN OPRUIMING!!! KORTINGEN TOT WEL 70%

De beste oplossing voor uw voetklachten

Als er iemand is, die alles over voeten weet is het Harrie Moerings. Een voetendokter zou je hem met recht kunnen noemen. Moerings heeft ruim 20 jaar als fysiotherapeut en manueeltherapeut gewerkt in verschillende fysiotherapiepraktijken en heeft zich sinds 2015 gespecialiseerd in voetklachten. Zijn kracht is de combinatie van fysiotherapie en podologie, oefeningen en steunzolen. Hij kijkt niet alleen naar de stand van de voeten, maar neemt het hele lichaam mee. En daarmee is hij uniek in deze regio.

‘Nog nooit heeft iemand zo uitgebreid naar mijn voeten en mijn houding gekeken’, is een compliment dat Moerings regelmatig hoort. Na een uitgebreid vraaggesprek wordt niet alleen de voet bekeken, maar is er ook altijd aandacht voor de houding van het hele lichaam. Er vindt er altijd een videoanalyse plaats van het looppatroon van de cliënt. Middels deze videoanalyse wordt het voor de client ook duidelijk wat er misgaat tijdens het lopen. Doel van het onderzoek is niet alleen om het probleem op te lossen, maar juist ook om de oorzaken te achterhalen.

Registerpodoloog en fysiotherapeut

Als registerpodoloog en fysiotherapeut meet hij dus niet klakkeloos steunzolen aan. Hij vraagt altijd door; welke klachten zijn er, waar komen ze vandaan, wanneer is het begonnen, wanneer treden de klachten op? De behandeling zal dan ook gericht zijn op de oorzaak van het probleem. Soms is het

genoeg om een paar oefeningen te doen om de voet sterker en soepeler te maken. Als iemand met knieklachten bij de fysiotherapeut komt, wordt toch ook niet altijd een kniebrace voorgeschreven? Harrie Moerings werkt hierbij nauw samen met de fysiotherapeuten van de fysiotherapiepraktijk van Jelle Eijzenga in Berltsum om de meest optimale zorg voor uw voetklacht te kunnen bieden.

Zorgverzekeraar

De behandelingen worden vaak vergoed door uw ziektekostenverzekering. Zorgverzekeraar De Friesland bijvoorbeeld vergoedt alle behandelingen volledig als u een AV Extra, AV Optimaal of een AV Friso heeft.

De praktijk van Moerings bevindt zich in Berltsum, aan de Prommehof 3 of in Dronryp in Gezondheidscentrum Dronryp aan De Terp 57.

Voor informatie en/ of het maken van een afspraak kunt u bellen met 06 31 21 41 11. Meer informatie kunt u ook vinden op www. podozorg-berlikum.nl

25 JANUARI

COLLEGE: ASTROLOGIE: PSEUDOWETENSCHAP?

Astrologie is op social media helemaal hot, maar wordt door wetenschappers nog altijd niet serieus genomen. Waarom is dat eigenlijk? En als astrologie een pseudowetenschap is, wat is dan het verschil met een ‘echte’ wetenschap? Zijn astrologie en wetenschap te verenigen? Stefan Sleeuw, promovendus aan de Rijksuniversiteit Groningen, geeft in zijn publiekscollege een filosofische reflectie op de aard van wetenschap én biedt een nadere kijk op de astrologie.

Stefan Sleeuw is promovendus in de theoretische filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn proefschrift gaat over de vraag naar de aard van begripstoeschrijvingen: wat betekent het precies om van iemand te zeggen dat hij iets begrijpt, bijvoorbeeld een taal, een theorie of een natuurkundig verschijnsel? Sleeuw rondde eerder de bachelor en research master Wijsbegeerte af aan dezelfde universiteit.

Digitaal spreekuur bieb St. Anna

SINT ANNAPAROCHIE - Het digitaal spreekuur in Bibliotheek Sint Annaparochie is gratis. Het digitaal spreekuur is toegankelijk voor iedereen.

Het digitaal spreekuur van SWO en de bibliotheek is voor mensen die moeite hebben

met of vragen hebben over hun eigen tablet, smartphone en/of laptop. Het spreekuur is gratis en u hoeft geen afspraak te maken. Neem wel uw apparaten mee naar het spreekuur.

Bieb Sint Annaparochie (MFC Ons Huis), elke woensdag, 13.30 – 15.30 uur

Feest in de bieb van Sint Annaparochie

SINT ANNAPAROCHIE - Van 25 januari tot en met 4 februari zijn de Nationale Voorleesdagen. Deze twee weken staan in het teken van lezen en voorlezen.

Elk jaar wordt er een prentenboeken top 10 gemaakt en daarvan wordt er één boek uitgekozen tot hét prentenboek van het jaar.

Voor dit jaar is dat ‘Maximiliaan Modder-

man geeft een feestje!’ In de bieb van Sint Annaparochie is er een yoga-avontuur met Tineke. Zij heeft een yoga-voorstelling geschreven gebaseerd op het prentenboek van het jaar. Samen duiken jullie in het boek van ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’. De kinderen hoeven niet stil te zitten tijdens deze voorstelling. Geschikt voor kinderen van 2-6 jaar. 28 januari bibliotheek Sint Annaparochie om 11.00 uur.

NIEUW IN 2023 AANVANGSTIJD EN PRIJS VAN DE COLLEGES

• Vanaf januari 2023 beginnen de publiekscolleges van de Academie van Franeker steeds om 20.00 uur.

• De prijs van de publiekscolleges gaat iets omhoog: vanaf januari betaalt u 10 euro voor uw entreekaartje. Bent u net als wij fan van de publiekscolleges? Koop dan een strippenkaart voor 80 euro. Hiermee kunt u binnen een jaar 10 keer een publiekscollege bezoeken. U krijgt dus 10 colleges voor de prijs van 8. De strippenkaart is verkrijgbaar bij aanvang van ieder college.

COLLEGE BIJWONEN?

De publiekscolleges beginnen om 20:00 uur in de collegezaal van de Academie van Franeker, Breedeplaats 1 te Franeker. Toegangskaartjes à € 10,- zijn vanaf een half uur voor aanvang verkrijgbaar bij de Botniastins. Een kaartje geeft recht op een glas fris, tapbier of huiswijn na afloop bij Grand Café De Doelen. Meldt u zich op tijd aan, want vol=vol. Dit kan eenvoudig via www.academiefraneker.nl Onder het betreffende agendapunt kunt u zich via het formulier aanmelden.

24 januari 2023 9 1997 - 2022 25 JAAR
FRANEKER - Iedere woensdag Academie-avond! De Academie van Franeker, opgericht in 2017, brengt de wetenschappelijke traditie terug in Franeker, met het hele jaar door interessante lezingen en colleges van gerenommeerde mensen uit wetenschap, politiek en samenleving. Hieronder ziet u de agenda voor de komende weken.
Thuisadministratie Vriendschappelijk Huisbezoek Voorlezen, hulp bij taal en huiswerk Klussendienst Efkes Dwaan De vrijwillige hulp van Humanitas is er voor iedereen die het alleen even niet redt. Onze hulpverlening omvat de volgende activiteiten: Kindervakantieweken Decemberactie Begeleide Omgangsregeling Steun bij Rouw en Verlies 06-10595106 nw-friesland@humanitas nl www.humanitas.nl/noordwest-friesland

Kijk...dit lijkt ons duidelijk

Heel veel korting bij Copini Opticiens
is gestart met de opruiming. Een groot deel van onze monturen is voorzien van extra
prijsjes.
kortingen op de meeste monturen. Profiteer
vandaag bij Copini Opticiens in Leeuwarden,
en Sneek!
www.copini-opticiens.nl Copini
aantrekkelijke
Hoge
vanaf
Harlingen
DE OPRUIMING Leeuwarden Nieuwestad 55, 058-2124729 | Harlingen Voorstraat 63, 0517-416762 | Sneek Grootzand 29, 0515-434060 www.copini-opticiens.nl

Babyboom op de AMS

FRANEKER - De tweedeklassers van de AMS maakten afgelopen woensdagochtend kennis, tijdens de Meet & Greet, met het profiel Zorg. Negen vertegenwoordigers van deze beroepsgroep informeerden onze leerlingen over het werken in de zorg en vertelden over hun eigen keuzes en opleidingen welke zij hadden gevolgd om in deze beroepsgroep aan het werk te gaan.

Een Meet & Greet is een ontmoeting met mensen uit een geselecteerde beroepsgroep, in dit geval de zorg, die zorgvuldig wordt voorbereid door de collega’s van het LWB (Leer Werk Bureau) van AMS. AMS wil op deze wijze al haar leerlingen graag kennis laten maken met de grote variëteit van de verschillende beroepsgroepen. Met de opgedane kennis hopen we dat de leerlingen aan het einde van de tweede klas gemakkelijker een keuze kunnen maken voor een profiel. Deze Meet & Greet was de derde keer dit schooljaar dat de leerlingen kennis maakten met vertegenwoordigers uit de beroepsbevolking. De eerste keer bezochten de leerlingen uit klas twee de verschillende bedrijven op bedrijventerrein Kie in Franeker. De tweede Meet & Greet was met mensen die

werkzaam waren in de techniek. Tijdens de Meet & Greet van afgelopen woensdag ontmoeten de leerlingen vertegenwoordigers van Alliade en Thuiszorg Fryslân.

Ook was er een apotheker aanwezig, een diëtist gaf voorlichting over voeding, een verloskundige vertelde over een bevalling en de vertegenwoordigers van de huisartsenpraktijk vertelden over het werk in de huisartsenpraktijk en lieten de leerlingen de draadjes van een hechting verwijderen. Onder grote belangstelling en onder begeleiding van de verloskundige werden er deze ochtend heel veel plastic baby’s geboren op de AMS, een ware babyboom.

De gasten vertelden allemaal erg enthousiast over hun beroep en de leerlingen luisterden belangstellend. We gaan er dan ook van uit dat deze morgen weer een positieve bijdrage heeft gehad om de leerlingen een goede profielkeuze te laten maken. Het werd deze dag wel duidelijk dat de zorg zit te springen om nieuwe handen in de sector. Het zou fantastisch zijn dat deze methode helpt om de personeelstekorten in alle sectoren op te lossen door een verantwoorde keuze te maken.

Drukbezochte Doemiddag op AMS

FRANEKER - 150 enthousiaste leerlingen hebben donderdagmiddag 19 januari hebben vanuit het basisonderwijs in Franeker en de omliggende regio weer een fantastische doemiddag mogen meemaken op AMS.

De leerlingen uit de groepen 8 hebben een geweldige belevenis meegekregen, die hun lang zal heugen en waarbij hun schoolkeuze straks een eenvoudig klusje moet zijn. Uiteindelijk maakten er donderdagmiddag meer dan 80 leerlingen voor de eerste keer kennis met de AMS.

Organisatorisch hadden de roostermaker en teamleiders weer voor een prachtig ‘spoorboekje’ gezorgd en dus verliep de middag als een zonnetje. Het was voor een aantal leerlingen een spannende middag op zo’n grote school, maar uiteindelijk bracht het veel blije gezichten en veel enthousiaste reacties dankzij alle collega’s die hier een bijdrage aan hebben geleverd. De nieuwe lessen die speciaal voor deze keer waren voorbereid, zorgden voor geweldige ervaringen en waren met recht een belevenis.

Uitgerust met een echte rugtas vol met informatie en een presentje van de school verlieten de laatste leerlingen omstreeks half vier enthousiast de AMS. Als vervolg op deze doe dagen hebben we nog een Open Dag op vrijdag 3 februari en een ouder-kind avond op 22 februari.

De Open Dag wordt een ouderwetse dag zoals we die waren gewend van voor de coronaperiode, met alle bijzondere hoogtepunten van onze school, kortom alle afdelingen en lokalen zijn open om de school zo goed mogelijk te presenteren. Het is wederom een niet te missen laatste kans om je als school in de volle breedte te presenteren aan de potentiële leerlingen en hun ouders en de belangstellenden uit Franeker en de regio.

‘Want het uiteindelijke doel blijft zo helder als glas: Say Yes, Say AMS!’

24 januari 2023 11 1997 - 2022 25 JAAR voor leerlingen en ouders Vrijdag 3 februari 16.00 - 20.30 uur Woensdag 22 februari Open Dag Doe en Informatie Avond www.annamaria.nl www.campus-middelsee.nl BELEEF AMS EN CAMPUS MIDDELSEE Download in de AppStore of in de Google PlayStore de ‘Open dag App’ van ParentCom. Open de app, druk op ‘Ga verder’ en vervolgens op ‘QR-Code’. Scan de QR-code en op je mobiel of tablet opent de school-app. Werkt dit niet? Dan kun je altijd de naam of de plaatsnaam van de school invoeren. 1. 2. 3. Download nu de Open dag App Open dag voor leerlingen en ouders Woensdag 1 februari 16.00 - 20.00 uur

‘Ik zag het felste licht en dat ging uit’

Een AED kan levens redden. Wanneer deze ‘hartresetter’ binnen zes minuten na een hartstilstand ingezet wordt, overleeft de helft van de getroffenen de hartstilstand. Waadhoeke heeft voor dorps- en wijkbelangen, EHBO-verenigingen en sportclubs een subsidieregeling geopend voor het aanschaffen, vervangen, verplaatsen en onderhouden van een automatische externe defibrillator. Germ de Bruin uit Franeker weet hoe belangrijk dat is.

Germ de Bruin (67) was vorig jaar in Tzummarum druk bezig met verhuizen. Die warme juliavond zal hij niet snel vergeten. Hij werd niet lekker, zakte door de knieën en stortte op de oprit voorover in het grind. ‘Eerst zag ik het felste licht dat je kunt bedenken. Alsof je om twaalf uur recht in de zon kijkt. Daarna ging het licht uit.’

Alle geluk van de wereld Zijn zoon zag het gebeuren. Hij riep om hulp en belde 112. Een gealarmeerde overbuurman begon meteen met hartreanimatie. De Bruin weet van dat alles niets meer. Binnen enkele minuten waren dorpsgenoten met een AED ter plekke. Pas na de derde schok kwam hij bij bewustzijn. ‘Mijn ribben waren gebroken. Ik schreeuwde het uit van de pijn. Op dat moment besefte ik niet dat ik alle geluk van de wereld had. Dat mijn leven was gered. Was de

HERINNERING: Vult u de enquête racisme en discriminatie in?

Hoe kunnen we in de gemeente Waadhoeke iets doen tegen racisme en discriminatie?

Om op die vraag een antwoord te vinden, vraagt de gemeente haar inwoners om een enquête in te vullen over hun ervaringen en meningen over discriminatie. Invullen kan op www.waadhoeke.nl (bij de nieuwsberichten) tot en met 31 januari 2023 en duurt ongeveer 11 minuten. Alvast hartelijk dank!

hulp later gekomen, dan was het waarschijnlijk over en uit geweest.’

Drie openhartoperaties

Een ambulance bracht De Bruin met spoed naar het ziekenhuis. Daar volgde hartkatheterisatie. Via een dun slangetje in zijn lichaam bracht een arts zijn bloedvaten in beeld. Die bleken te zijn dichtgeslibd. In tien dagen tijd onderging hij drie openhartoperaties voor zes omleidingen. ‘Zelfs de artsen vonden dat bijzonder. Maar het was geen pretje. Ik had veel pijn en was moe.’

Hart van een 45-jarige

Nadat De Bruin voldoende hersteld was van de ingrepen, kon hij starten met hartrevalidatie. Ook spraken hij en zijn echtgenote twee keer met een maatschappelijk werker. Want zo’n ingrijpende ervaring kan je niet in de koude kleren gaan zitten. Hij blijft er nuchter onder. ‘Volgens de artsen heb ik

Contact met de gemeente

Ons telefoonnummer is: (0517) 380 380.

Bekijk onze contactgegevens en openingstijden op www.waadhoeke.nl/contact

Langskomen?

Wij willen u graag zo goed en snel mogelijk helpen. Daarom adviseren wij u om een afspraak te maken. U wordt dan geholpen op een moment dat u past. Een afspraak maakt u via www.waadhoeke.nl/afspraak

Dinsdagochtend 31 januari is het gemeentehuis tot 13.00 uur gesloten.

dankzij de omleidingen nu het hart van een 45-jarige. Aan mijn hart zal het in elk geval niet meer liggen. Ik zit er geen moment over in.’

AED voor de deur De dag voor de PC van 2021 mocht De Bruin naar huis. Bij de T-splitsing na de snelweg raakte hij in verwarring. ‘De chauffeur sloeg daar linksaf, richting Franeker. In plaats van rechtsaf en dan via Dongjum verder naar Tzummarum. Ik heb daar 28 jaar gewoond en was dat zo gewend. Ineens besefte ik dat de verhuizing al achter de rug was. Helpende handen. Mijn vrouw en ik hebben nu onze draai in Franeker gevonden. Tegenover onze nieuwe woning hangt een AED. Ik verwacht niet dat ik die nog nodig zal hebben. Maar hoe toevallig is dat?’

Voor meer informatie over de subsidieregeling: www.waadhoeke.nl/aed.

Heb

INTERESSE?

op Terschelling of Vlieland, kijk dan vooral even op www.asdnwf.nl/vacatures voor meer informatie. Daar lees je meer over deze vrijwilligersfunctie en over hoe je kunt solliciteren.

25 januari 2023 Vindt u het een schande dat in Nederland voedselbanken nodig zijn? Maak jij je druk als veel jongeren niet op tijd hulp krijgen? Bent u bang dat door de digitalisering ouderen de weg naar hulp kwijtraken? VRIJWILLIGER VACATURE WIL JE GRAAG MET JOUW GEMEENTE IN GESPREK OVER DIT SOORT ONDERWERPEN? SAMEN STAAN WE STERKER! Maak het verschil! WORD LID VAN DE ADVIESRAAD SOCIAAL DOMEIN NOARDWEST FRYSLÂN
je interesse en woon je in Harlingen,
Waadhoeke,
adres Harlingerweg 18 8801 PA Franeker postadres Postbus 58 8800 AB Franeker online www.waadhoeke.nl info@waadhoeke.nl telefoon 0517 380 380 twitter @waadhoeke facebook facebook.com/waadhoeke

Veel te zien en te doen op Campus Middelsee

woensdag 18 januari een Doe- en Info avond voor ouders en leerlingen van groep 8. Na twee drukbezochte Doe Dagen voor leerlingen was het nu het moment voor de groep 8 leerlingen om hun ouders mee te nemen door de prachtige moderne en overzichtelijke school.

Met veel enthousiasme en trots lieten de groep 8 leerlingen hun ouders de school zien. Zij waren namelijk al behoorlijk bekend in de school. Ze voelden zich nu al thuis en voor velen was het de bevestiging dat ze naar Campus Middelsee – ‘De Ulbe’ willen.

In de kantine werden de ouders en leerlingen over de rode loper ontvangen met een warm en persoonlijk welkom, waarbij de leerlingen ook een stoere goodiebag kregen. In deze ruime en gezellige kantine was de mogelijkheid voor ouders

om vragen te stellen over o.a. aanmelding, ondersteuning en andere algemene vragen. Alle vakken presenteerden zich in de moderne lokalen. Er was van alles te zien en te doen. Bijvoorbeeld bij techniek konden de leerlingen houtbewerken en elektriciteitsdraden aanleggen, bij verzorging kon een lekkere en gezonde spies worden gemaakt, bij D&P kon je via het green screen op de foto op de maan en bij biologie waren de leerlingen niet weg te slaan bij de dieren en vooral de slang. Bij economie was er ook een opdracht met raden van de kosten van de gevulde boodschappenmand. Onder enthousiaste begeleiding van de vakdocenten mevrouw Hempenius en meneer Houtsma werd de grote winnaar Flynn die er maar 1 cent vanaf zat.

Het team van Campus Middelsee kijkt terug op een zeer geslaagde avond en kijkt uit naar de Open Dag op woensdag 1 februari van 16:00 tot 20:00 uur.

Kerstmarkt opbrengst ‘Ulbe’ 7000 euro voor Make-A-Wish

SINT ANNAPAROCHIE – De opbrengst van de Kerstmarkt Campus Middelsee/Ulbe van Houten in St.-Annaparochie is maandag uitgereikt aan Make-A-Wish.

Na Corona, kon het weer: een fysieke kerstmarkt in en rond de school voor het goede doel: Make-A-Wish. Op 16 december was het zover en het werd meerdan een groot succes.

De markt waar ook de middenstand van St.-Annaparochie deelnam, werd druk bezocht. Als goede doel was deze keer gekozen voor de stichting Make-A-Wish. Deze stichting vervult bijzondere wensen voor ernstig zieke kinderen.

Dankzij de door leerlingen en docenten zelfgemaakte en verkochte producten en de door hen georganiseerde activiteiten, leverde dit samen met de donaties van de bezoekers, de sponsoren en de bijdragen van de middenstand van Sint Annaparochie, het mooie bedrag op van 7.200 euro.

Dankzij de inzet van iedereen kan de stichting met deze opbrengst bijzondere wensen blijven vervullen voor kinderen met ernstige ziektes. Sjoerd de Jong, directeur van de Campus reikte het geld om 16.30 uur in de Campus uit aan mevrouw Inge Toering uit Oudebildtzijl. Zij is vertegenwoordigster van Make-A-Wish.

Dankwoord medewerking Monument Kibboets

Zo'n negentig Joodse jongeren bereidden zich tussen 1934 en 1941 in Franeker voor op emigratie naar Palestina. Op de Friese kleigrond gaan ze bij boeren en tuinders in de leer en werken zo aan hun droom om eens het Joodse land mee op te bouwen. Hun kibboets is het voormalige treinstation aan de Harlingerweg 45.

De gemeentelijke werkgroep ‘Monument Kibboets Franeker’ heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor een passend monument voor de kibboets, en dan met name voor de bewoners die slachtoffer zijn geworden van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze 25 mensen worden bij hun naam genoemd op het monument. Het monument werd op 3 november 2022, precies 81 jaar nadat de laatste bewoners van de kibboets werden opgepakt, onder grote publieke belangstelling onthuld tegenover de voormalige Kibboets aan de Harlingerweg.

Het monument, gemaakt door Marcel van Zijp, kon gerealiseerd worden dankzij de financiële bijdragen en medewerking van onderstaande organisaties. De werkgroep is hen hiervoor hen zeer erkentelijk.

En mede dankzij een bijdrage van Franeker ondernemers.

Iedereen hartelijk dank namens de gemeentelijke werkgroep ‘Monument Kibboets Franeker’

24 januari 2023 13 1997 - 2022 25 JAAR 25 januari 2023 adres Harlingerweg 18 8801 PA Franeker postadres Postbus 58 8800 AB Franeker online www.waadhoeke.nl info@waadhoeke.nl telefoon 0517 380 380 twitter @waadhoeke facebook facebook.com/waadhoeke
SINT ANNAPAROCHIE - Campus Middelsee hield

Is uw huidige CV ketel aan vervanging toe? Kies dan voor de Intergas Xtreme van Lukkes Installatiebedrijf! De Consumentenbond onderwierp onlangs 25 moderne verwarmingsketels aan een uitgebreid vergelijkend onderzoek. Daarbij kwam de Intergas Xtreme naar voren als ‘Beste uit de test’. De HR-combiketel van de Nederlandse fabrikant scoorde in de test hoog op essentiële criteria als (energie) zuinigheid, betrouwbaarheid en comfort. Intergas Verwarming behoort tot de pioniers op het gebied van hoog rendement cv-techniek. Al meer dan 20 jaar richt Intergas zich op het perfectioneren van HR-ketels. Installatiebedrijf Lukkes is uw duurzame totaalinstallateur. U kunt bij ons terecht voor advies, installaties, onderhoud en reparaties. Wij staan 24 uur per dag voor u klaar! Vraag naar onze scherpe actie aanbiedingen!

installatiebedrijf Installatiebedrijf Lukkes | Sytzamaweg 62A | Arum T. 0517 - 64 12 42 | info@lukkes.nl www.lukkes.nl Kies voor voor de Intergas Xtreme bij Lukkes!
Jaartaprendement EPN (Hs) 1,15 127,6% (hi) 2022

Waddenfonds investeert in reinigingssysteem schepen

HARLINGEN - Een nieuw te ontwikkelen installatie die huishoudelijk afvalwater van schepen aan boord kan reinigen krijgt een bijdrage van 565.848 euro uit het Waddenfonds.

Het kennisproject Zuiver van Boord test het zuiveringssysteem in de praktijk op drie schepen. In 2030 zijn lozingen op open wateren als de Waddenzee verboden. De Bruine Vloot, toeristische recreatievaart en beroepsvaart zijn daarom gebaat bij een compacte, betaalbare installatie die het afvalwater op schepen kan reinigen. De totale kosten van het project bedragen 1.131.696 euro.

In de Waddenzee wordt momenteel veel afvalwater geloosd door de scheepvaart. Het gaat hier om met name huishoudelijk afvalwater. Afvalwater van schepen, dat resten olie, vet en chemicaliën bevat mag niet geloosd worden maar komen bij het verwerken van deze stroom soms wel in de Waddenzee. Verontreinigde stoffen als fosfaat, stikstof, papier, plastics en chemicaliën belanden in het water, wat een negatief effect heeft op de waterkwaliteit en de natuur. Ook levert het verhoogde gezondheidsrisico’s op voor de mens.

Het doel van dit project is een betaalbaar, compact en schaal-

baar zuiveringssysteem te ontwikkelen. Een effectieve afvalwaterzuivering voorkomt lozing van chemische stoffen en verontreinigde materialen in Werelderfgoed Waddenzee. De zuivering aan boord vindt plaats op basis van Electro-Coagulatie-Flotatie, (EC-F) een innovatieve technologie waarbij afvalwater elektrochemisch wordt behandeld, waarbij ongewenste chemische verbindingen worden gesplitst en emulsies worden afgebroken. Slib en water worden uiteindelijk in dit proces gescheiden. Het schoongemaakte water wordt of hergebruikt als spoelwater of gaat overboord. Het slib wordt opgevangen in een kleine buffer.

De bedrijven Konkaav (watertechnologie), BDS uit Harlingen (maritiem dienstverlener) en NOAH water solutions werken al jaren aan zuiveringsoplossingen van afvalwater van schepen. Gedurende dit kennisproject wordt een goed werkende boordzuivering ontwikkeld en in de praktijk getest op twee werkschepen en een zeilcharter. De projectpartners delen de opgedane kennis en uitkomsten met andere partijen, mede om bewustwording te creëren over de impact van lozingen op de waterkwaliteit. Het project draagt bij aan meerdere thema’s van het Waddenfonds, zoals duurzame waddenhavens, duurzaam toerisme en vermindering van verontreiniging van de Waddenzee.

Open Dag Visserijdagen naar Nieuwe Willemshaven

HARLINGEN - De Visserijdagen Harlingen 2023 krijgt steeds meer vorm. Nu al is zeker dat een van de grootste veranderingen de verplaatsing van de Open Dag van de Visserijsector en de Overheids- en Friese hulpdiensten naar de Nieuwe Willemshaven wordt.

Voorzitter Jules Dutrieux van de organiserende Stichting Visserijdagen Harlingen legt uit: ,,Tientallen jaren zijn we te gast geweest op de Visafslag aan de Nieuwe Visserijhaven, tegenwoordig eigendom van Visveiling Urk.

We hebben daar prachtige edities mogen organiseren, in samenwerking met de afslag maar ook het team medewerkers van de afslag. Wij zijn daar zeer erkentelijk voor.

Helaas is er in de toekomst geen ruimte meer, vanwege uitbreiding van de werkzaamheden en het machinepark door de Visafslag. We zijn zeer vroegtijdig door directeur Teun Visser geïnformeerd, zodat wij voldoende tijd hebben om naar een andere locatie om te kijken.’’

Hele uitdaging

De organisatie van de Visserijdagen staat voor een hele uitdaging om op de Willemshaven een mooie en informatieve Open Dag neer te zetten. ,,We zijn met diverse mensen in gesprek. Natuurlijk is het aan de ene kant een nadeel dat we een vertrouwde locatie verlaten, maar we zien ook voordelen.‘‘

,,De Nieuwe Willemshaven is dicht bij het centrum waar veel programmaonderdelen plaatsvinden. Te voet is het slechts een paar minuten lopen. Daardoor trekken we geen mensen uit de stad, maar brengen ze dichter naar de stad.’’

,,We denken dat de locatie ook aantrekkelijk is dankzij de lange kade waaraan allerlei vissersschepen en andere vaartuigen kunnen afmeren. Bovendien is er voldoende vloeroppervlak om ook aan de wal allerlei activiteiten te kunnen bieden’’, besluit Jules Dutrieux.

24 januari 2023 15 1997 - 2022 25 JAAR
Ontdek al onze OP VANAF 249,BITGUMERDYK 34 9041 CE BERLI BANKSTEL JONATHAN DIVERSE FORMATEN & IN 100 STOFFEN LEVERBAAR VAN 89,- VOOR 49,VAN 1419VOOR 1.165HOEKBANK LIVANO 3 KLEUREN UIT VOORRAAD GESPIEGELD LEVERBAAR VANAF 225,STOF OF LEER! DIRECT UIT VOORRAAD MEENEMEN! DRAAIFAUTEUIL 3 KLEUREN DIRECT UIT VOORRAAD VAN 365,VOOR 295,VANAF 699,-
OEKBANK CHRISP = OP 7:00 UUR VAN 119,- VOOR 89OP = OP EETTAFELS EIKEN HOUT VAN 160 - 260 CM VAN 1 699,VOOR 1.399,- OP = OP MET EEN JOLINE HOEKBANK HAAL JE GEZELLIGHEID IN HUIS VAN 1 398VOOR 1 199,- VANAF 1.298,DIVERSE KLEUREN LEVERBAAR BINNEN 3 WEKEN! RELAXFAUTEUIL MET DUBBELE ACCU VANAF 999,VAN 1995VOOR 1635,- HOEKBANK MIRTE UIT VOORRAAD LEVERBAAR IN DIVERSE KLEUREN EETTAFEL INDUSTRIEEL MANGOHOUT 80-220 CM KWALITATIEVE SENIOREN SET DIVERSE KLEUREN LEVERBAAR!

Caravana biedt volop kampeerinspiratie

Een dagje uit voor het hele gezin

Primeurs en Caravan van het Jaar 2023

Op Caravana zijn vele primeurs te bewonderen van onder andere Tabbert, Alpenkreuzer, Suncamp en GiottiLine. Diverse caravan merken waaronder Fendt, Dethleffs, Bürstner en nog veel meer presenteren zich. De Caravan van het Jaar 2023 én de Trekauto van het Jaar 2022 zijn samen te ontdekken bij binnenkomst. Ga je voor duurzaam? Bekijk dan de elektrische camper de e-Fixxter of de Volkswagen ID.Buzz. De Caravan van het Jaar 2022, de Hobby Beachy, ontdek je

Caravana biedt vermaak en inspiratie voor het hele gezin want ook aan de kleine kampeerder wordt gedacht. Op zaterdag en zondag is er voor de kleine avonturiers een kinderplein aanwezig waar gespeeld, gekleurd en geschminkt kan worden.

Misschien komt Hollie Hof de Husky hond zelfs nog wel even een kijkje nemen! Ontdek samen de leukste familiecampings in Europa, handige kampeeraccessoires en mooie vakantiereizen.

Ontdek je nieuwe fiets, accessoires en nog veel meer! Naast vertrouwde campers- en caravan mer-

ken vind je op Caravana camperverhuurbedrijven, een lange campingstraat met bestemmingen voor jong en oud en kun je er je nieuwe (vouw)fiets testen op het fietsparcours. Voor je nieuwe kampeeruitrusting en outfit ben je bij ANWB aan het juiste adres. In de Winkel op Wielen vind je alles van wandelschoenen tot campinglampjes en van boekjes tot verrekijkers. De nieuwe kledingcollectie is te bewonderen tijdens de ANWB Modeshow. Inspiratie voor koken op de camping doe je op bij nomadiQ. Ze demonstreren een draagbare BBQ met lekkere hapjes van De Vegetarische Slager.

Plan je bezoek Wil je Caravana in Leeuwarden niet missen? Bestel je tickets online met korting via www. caravana.eu. De beurs is geopend van 25 januari t/m 29 januari van 10.00 - 17.00 uur. Houd voor meer informatie onze website en social media kanalen in de gaten.

24 januari 2023 19 1997 - 2022 25 JAAR Bij aankoop van 2 stoelen GRATIS voetenbank t.w.v. 42,95 DE POPULAIRE CARAVANMERKEN ONDER ÉÉN DAK! Wij zijn aangesloten bij TEUN, een initiatief van samenwerkende kampeer- en recreatiespecialisten. Makkelijk en eenvoudig uw caravan plaatsen! Movers HOOGEVEEN, Stephensonstraat 4 LEEUWARDEN, Neptunusweg 40 Aircos KOOPZONDAG 5 FEBRUARI VAN 10.00-17.00 UUR alleen in Hoogeveen alleen in Leeuwarden CARAVANS VOORTENTEN WEBSHOP KAMPEERSHOP WERKPLAATS SCHADEHERSTEL CARAVANS • VOORTENTEN • KAMPEERARTIKELEN • ONDERHOUD WWW.REINDERS-REKREATIE.NL GROTE KAMPEER WINKELS GRATIS PARKEREN TEUN gemonteerd* Incl. standaard accu 1499,Geschikt voor: 1800 kg. Eigen gewicht: 36 kg. Garantie: 5 jaar EM303A+ Volautomaat 1849,Travellife Barletta Comfort antraciet • Ventilerende en weerbestendige Airmesh bekleding • Trendy en compact • Lichtgewicht aluminiumframe • Draagvermogen tot 120 kg • 2 jaar garantie TEUN actieprijs 99,95 Truma Aventa Compact dakairco • Geschikt voor caravans en campers tot 6 meter • Koelvermogen 1700 W • Stroomgebruik 2,8 A • Gewicht 27,5 kg Maximale verkoeling in uw caravan! TEUN gemonteerd* Incl. binnenkader 2295,LEEUWARDEN – Vijf
dagen lang vind je in het WTC Expo in Leeuwarden alles wat je nodig hebt voor jouw ideale kampeervakantie. Exposanten presenteren een breed aanbod in caravans, (bus) campers, vouwwagens, (voor & dak) tenten, kampeeraccessoires en campings uit heel Europa.
op de stand van Caravan Centrum Waterland. Op zoek naar iets unieks? VAN-Jorn laat zien hoe je jouw eigen buscamper samenstelt.

Wij zijn een mechanisatiebedrijf, gevestigd in Witmarsum, dat zich richt op landbouwmechanisatie; veehouderij, akkerbouw en loonwerk. Je kunt bij ons terecht voor verkoop en onderhoud van tractoren, machines & onderdelen. In ons bedrijf, met 10 medewerkers, heerst een informele sfeer en zijn de lijnen kort. Je werkt rechtstreeks samen met de eigenaar en monteurs. Service, kwaliteit en persoonlijk contact vinden wij erg belangrijk!

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste en klantvriendelijke

Allround medewerker – Duizendpoot –‘Manusje van alles’ (m/v) 38 u/pw

Ben je klantgericht, gedreven, communicatief vaardig en heb je enige kennis van de landbouwmechanisatie? Dan zijn wij op zoek naar jou! Wij zoeken iemand die in het magazijn de zaken goed regelt, maar ook (deels) de werkzaamheden in de werkplaats aanstuurt. In deze functie ben je het aanspreekpunt voor onze klanten, zowel telefonisch als aan de balie. Je bent verantwoordelijk voor het magazijn en klantcontact in de breedste zin van het woord. Onderdelenuitgifte, voorraadbeheer, contact met klanten en inplannen van werkzaamheden zijn een greep uit de werkzaamheden.

Wat zoeken wij?

• MBO werk- en denkniveau en een opleiding richting techniek, logistiek of magazijn

• Je bent klantgericht, zelfstandig en je kunt snel schakelen tussen werkzaamheden

• Je beschikt over goede computervaardigheden

• Je hebt kennis van, of ervaring met, geautomatiseerde logistieke systemen

• De voertaal binnen ons bedrijf en klantenkring is Fries

• Beheersing van Engels en/of Duits is een pré

• Je bent bereid om eens per maand een weekenddienst te werken

Wat bieden wij?

• Een uitdagende en afwisselende functie

• Een jaarcontract, met uitzicht op een vast contract

• Mogelijkheid tot het volgen van cursussen

• Goed salaris (afhankelijk van leeftijd en ervaring)

• Leuke, professionele collega’s binnen een gedreven bedrijf

Ben jij het visitekaartje van ons bedrijf?

Vragen?

Bel met Anne-Marije Willems op: 06-28 83 17 30 of kijk op onze website: www.lmbw.nl

Wij zoeken

Verpleegkundige (nacht)

In Woonzorgcentrum Foswert zijn we zoek naar een ervaren en enthousiaste verpleegkundige in de nacht voor minimaal 16 uren per week (uren bespreekbaar)

Hoe ziet je baan er uit?

• Je bent verantwoordelijk voor de zorg aan cliënten

•Je signaleert, rapporteert en registreert de zorgactiviteiten in het zorgleefplan

•Het is een afwisselende baan met veel ruimte voor eigen inbreng en zelfstandigheid.

•Duidelijke afspraken voor een goede balans in zowel je werk als privéleven!

Wij gaan graag met je in gesprek als je:

• Een relevant diploma hebt, MBO of HBO verpleegkunde en BIG geregistreerd bent.

•In het bezit bent, of bereid bent tot het volgen van BHV scholing.

•Ervaring hebt in de ouderenzorg, zelfstandig kunt werken.

Wat kunnen we je bieden?

• Een afwisselende baan in een organisatie die gedreven is om de zorg in de regio in verschillende vormen aan te bieden.

• Als je werkt bij Interzorg Groep, beteken je iets voor een ander en dat waarderen wij! Daarom bieden we jou mogelijkheden om je verder te ontwikkelen en je kennis en vaardigheden up to date te houden met E-learning.

•Als wij een match zijn; een vast dienstverband!

•Een fijne samenwerking in een betrokken en professioneel team van zorgprofessionals.

•Een goed salaris, passend bij jouw ervaring en opleiding

Wil je meer informatie over deze leuke job? Dan nodigen wij je uit om te bellen met Petra Bakker (bereikbaar van di t/m vrijdag via 088-518 0200).

Overtuigd dat jij diegene bent die wij zoeken? Mail dan je sollicitatie mét CV naar Hillie Politiek via personeelszaken@interzorggroep.nl

Foswerterstrjitte 71, 9172 PS Ferwert Telefoon 088-5180200

www.interzorggroep.nl

24 januari 2023 20 Vacatures 1997 - 2022 25 JAAR Iedereen die gezond en lekker wil eten, kan bij ons terecht. Dus niet alleen ouderen, Proefactie 3 maaltijden voor slechts € 15,www.maaltijdserviceaanhuis.nl Maaltijdservice aan Huis is onderdeel van de Interzorg Groep: voor al uw Thuiszorg, Woonzorg, Maatschappelijke Zorg en Maaltijdservice Foswerterstrjitte 71 | 9172 PS | Ferwert | 088 - 5180200 | www.interzorggroep.nl ✃ Vul de antwoordkaart in en ontvang geheel vrijblijvend 3 maaltijden voor slechts € 15,- . Normaliter kost een maaltijd € 7,95. Een maaltijd incl. nagerecht en 1x per week een voorgerecht kost € 8,50. * Na het ontvangen van de antwoordkaart nemen wij zo snel mogelijk contact met u op over het leveren van de drie maaltijden. Maaltijdservice aan Huis Antwoordnummer 6700 9172 ZX Ferwert Postzegel niet nodig ✔ Ik
graag
€ 15,Naam: Adres: Woonplaats: Telefoon: E-mail: Losse maaltijd €
incl.bezorging/
maak gebruik van de proefactie en ontvang
eenmalig 3 maaltijden voor slechts
7,95
BTW
Start direct als krantenbezorger en ontvang

De zwaarste Elfstedentocht van 1963 herdacht

FRANEKER - Op 18 januari 1963 wordt de zwaarste Elfstedentocht aller tijden gereden. Bij de start vriest het maar liefst achttien graden. Door een harde, stormachtige oostenwind ligt de gevoelstemperatuur echter nog een stuk lager. Vorige week werd de Tocht der Tochten herdacht door oud-rijders van die Elfstedentocht. De reünie werd georganiseerd door het Schaatsmuseum in Hylpen.

In januari riep het Schaatsmuseum de wedstrijdschaatsers en toertochtschaatsers op om de Elfstedentocht van ‘63 te eren, deze werd ook wel de Hel van 1963 genoemd. Dit kleine groepje heeft het welbekende Elfstedenkruisje alsnog behaald. Een aantal van deze groep is overleden.

De tocht wordt in 1963 gewonnen door Reinier Paping uit Ommen. Hij doet bijna elf uur over de ongeveer tweehonderd kilometer lange tocht. Slechts 57 van de 568 wedstrijdrijders weten de finish binnen de vereiste twee uur na de winnaar binnen te komen. Onder de toerrijders is het slagveld nog veel groter. Van de 9294 toerrijders ontvangen slechts 69 schaatsers het begeerde Elfstedenkruisje.

De schaatswinter van 1963 was de strengste van de twintigste eeuw. Enkele weken na de beroemde Elfstedentocht wordt er zelfs een autorally gehouden op het IJsselmeer.

De 18e januari 1963 was volgens het KNMI een van de koudste dagen uit de Nederlandse geschiedenis. Het meteorologische instituut schrijft dat in een artikel over de ‘barre winter van 1963’.

Dat de winter van 1963 de alle strengste van de twintigste eeuw was, is bekend. Op veel plaatsen vroor het bijna drie maanden achtereen elke dag. Pas vanaf 8 maart viel de dooi definitief in. Volgens het KNMI was de dag waarop de twaalfde Elfstedentocht werd verreden ook nog eens een van de koudste dagen in de Nederlandse geschiedenis.

In januari 1963 was het met een gemiddelde temperatuur van -5,3 graden uitzonderlijk koud. Begin januari was er nog wel een korte dooi-aanval maar daarna zette de vorst door. En het ging ook weer sneeuwen. Het noorden noteerde telde deze maand maar liefst vijfentwintig ijsdagen en in Eelde vroor het op zeventien dagen meer dan tien graden. Het KNMI: Inmiddels lagen er ijsbergen in de Waddenzee en op de Gouwzee stonden auto’s geparkeerd. Op 18 januari daalde de temperatuur in Joure tot -21 graden en juist die dag werd de Elfstedentocht gereden. ’s Middags was het minder koud maar door de bij vlagen stormachtige wind maakte dat voor de schaatsers weinig uit. De gevoelstemperaturen daalden zelfs en lagen in de middag tegen de -20 graden.

In de meet-reeks sinds 1706 is er volgens het KNMI slechts één winter te vinden waarin het gemiddeld net zo koud was als in 1963. Dat was in 1830.

In het Schaatsmuseum gingen de bizarre schaatsverhalen van de bizarre tocht over de tafel. Deze tocht werd herbeleeft. Maar de reden dat die paar schaatsers in barre omstandigheden overeind bleven, had er toch ook mee te maken, dat ze vooral in groepen probeerden te schaatsen om de barre oostenwind de baas te blijven. Het lukte slechts een paar.

FRANEKER - Wanneer boeren in weidevogelgebieden stoppen, kan belangrijk weidevogellandschap verloren gaan. Gedane inspanningen voor weidevogels gaan dan verloren. Daarom start er een pilot met een subsidieregeling voor het langdurig behouden van deze gebieden.

In Fryslân liggen geschikte weidevogelgebieden grotendeels buiten de Natura 2000-gebieden en het Natuurnetwerk Nederland (NNN). De weidevogels buiten het NNN zijn daarom afhankelijk van vrijwillige weidevogelbescherming en agrarisch natuurbeheer.

,,As in boer ophâldt of grûn ferkeapet, kinne de soms jierrenlange ynspannings foar greidefûgels ferlern gean. Bygelyks as greppeltsjelân flak makke wurdt en op ‘e nij ynsjidde. Dêrmei ferdwynt geskikt greidefûgelgebiet’’, zegt gedeputeerde Douwe Hoogland.

In de Nota Weidevogels 2021-2030 is opgenomen dat voor het behoud van de weidevogels het noodzakelijk is een instrument te ontwikkelen om belangrijke weidevogelgebieden langjarig te behouden. Met deze subsidie wil de provincie daar invulling aan geven.

De insteek van de regeling is dat de gebieden de agrarische bestemming houden. Vervolgens wordt het behoud van het weidevogelgrasland – en daarmee ook oud, kruidenrijk gras, slenken, slootjes en greppels - vastgelegd in een aantal afspraken. De subsidieregeling is op vrijwillige basis. De provincie start met een pilot op ongeveer honderd hectare weidevogelland. Daarvoor is 1,4 miljoen euro beschikbaar uit het Europese LIFE IP-project GrassBirdHabitats.

Subsidie voor behoud weidevogelgrasland Tiedema Dutch Open

Wallball

FRANEKER – Het Tiedema Dutch Open Wallball toernooi mag zich op zaterdag 28 en zondag 29 januari weer verheugen op grote internationale deelname in sporthal de Trije.

Zo zijn er afgevaardigden uit België, Wales, Engeland, Colombia, Frankrijk en Amerika. De landen zullen van goeden huize moeten komen om onze Nederlandse toppers te verslaan. Gastland Nederland komt naast de gevestigde namen met een grote groep talenten naar Franeker. Het toernooi is onderdeel van het zogenaamde European Pro Tour dat in zes verschillende Europese landen wordt gehouden. Bij de heren singles en de dames singles doen verschillende spelers mee uit de top van de Pro Tour. Bij zowel de heren als de dames zijn de categorieën naar sterkte ingedeeld in een A, B en C-categorie. Daarnaast is er nog een klasse dames 35+ en een zogenaamde Masters heren (45+).Het toernooi wordt gespeeld in een zogenaamd Europees formaat en dat betekent dat de internationale, Europese spelregels gelden. Op zaterdag beginnen de groepswedstrijden in het enkelspel om 9.00 uur. Na de groepswedstrijden worden diezelfde dag nog de finales gespeeld in het enkelspel. Een dag later worden vanaf 9.00 uur de groepswedstrijden in het dubbelspel afgewerkt met aansluitend de finales van het dubbelspel.

24 januari 2023 21 1997 - 2022 25 JAAR De Streng 9 9145 PA Ternaard
24 januari 2023 22 1997 - 2022 25 JAAR WWW.LAMINAATOUTLETFRIESLAND.NL ADVIES - SERVICE - GARANTIE - LEGSERVICE & BEZORGEN IN HEEL NEDERLAND MOGELIJK Drachten, Noordkade 37 0512-785637 Leeuwarden Tijnjedijk 81 058-2896800 Heerenveen Turfschip 7 0513-785347 NIEUW!! NOORDKADE 37 DRACHTEN 7 MM 9.99 LAMINAAT VAN 19.99 nu m 2 8 MM 14.99 LAMINAAT VAN 24.99 nu m 2 gratis plinten en ondervloer gratis plinten en ondervloer nergens goedkoper hibride click pvc VAN 54.95 nu 29.95 m 2 opruiming nett0 netto deals Camper Talsma De Alde Mar 26 9035 vp Dronrijp 0518 74 50 42 www.campertalsma.nl info@campertalsma.nl GROTE CAMPERSHOW 25 T/M 29 JANUARI Open van 10:00 tot 21:00 uur Tot € 2000,- extra korting! Gratis entree

Hond zoekt na omzwervingen rustige plek

Ivo is een Roemeense zwerfhond die via omzwervingen in Nederland terecht is gekomen. In Nederland heeft hij nu 2 huisjes gekend, maar helaas net niet wat hij zoekt. Ivo is wel netjes ingeënt, gechipt en verzorgd. Aan medische zorg en liefde heeft het hier in Nederland niet gelegen.Ivo is een hondje dat graag bij zijn baasjes is. Hij heeft heel veel moeite met alleen thuis zijn en kan dat echt nog niet. Dan kan hij flink blaffen en huilen. Het is daarom belangrijk om Ivo eerst goed te laten wennen aan zijn nieuwe huis en baasjes, voor-

dat de start met training wordt gestart. We willen hem niet op een flat of iets dergelijks plaatsen. Dat zal met blaffen al snel een probleem worden. Ivo is ontzettend lief voor zijn baasjes. Belangrijk is om op zijn tempo een band op te bouwen, maar is dat eenmaal gelukt, dan is hij erg lief en aanhankelijk. Het is een hondje dat hunkert naar stabiliteit en rust. Ivo is dus een hondje met een rugzakje, en niet geschikt voor iedereen. We willen u ook echt vragen om serieus op hem te reageren omdat we hem nu in 1 keer op de juiste plek willen krijgen. Het liefst bij mensen die ervaring hebben met buitenlandse honden met aandachtspunten, weten wat het inhoudt om zo’n hondje op te nemen en te laten herstellen.

Informatie: info@dierenopvangdewissel.nl

Webinar over Mantelzorgwoningen en pre- mantelzorgwoningen

FRANEKER – Voor wie dichterbij degene wil wonen voor wie hij of zij zorgt. Voor wie als mantelzorger dichter bij degene wil wonen voor wie hij of zij zorgt.

En in wat voor mantelzorgwoning precies en wat is een pre-mantelzorgwoning. Hoe zit het met de regels zijn er en met de vergunning en financiën? Op maandagavond 30 ja-

nuari wordt van 19.30-20.30 uur hierover een gratis Webinar aangeboden door Centrum Mantelzorg Waadhoeke en Harlingen. Het webinar wordt via Zoom gegeven door Ginette Klein van MantelzorgNL.

Aanmelden graag voor 27 januari bij a.ellerman@deskule.nl

Henk Sloots vertelt over vondsten tussen Ried en Boer in Mariakerk

BOER - Boer is een terpdorp in de gemeente Waadhoeke. Het ligt ten noordoosten van de Franeker en telt op dit moment 49 inwoners.

Maar wanneer kwamen de eerste mensen in Boer wonen? En waren dat arme sloebers, die kleumend in hun plaggenhutjes op de terp zaten? Of waren het welgestelde lui, met internationale contacten? Henk Sloots doet al meer dan dertig jaar uit liefhebberij onderzoek naar de oudste geschiedenis van het gebied tussen Boer en Ried. Met zijn metaaldetector heeft hij in de loop der jaren veel vondsten gedaan waar een interessant verhaal aan vast zit. Hij vertelt over die vondsten en laat ze zien op zondagmiddag 5 februari om 15.30 uur in het kerkje van Boer. Hebben er Boersters dienstgedaan in het Romeinse leger? Hoe rijk waren ze hier in de vroege middeleeuwen? Wat doet een muntje met de kop van Wodan in Boer? Welke sporen hebben de machtige middeleeuwse kloosters hier nagelaten? Op dat soort vragen uit verre verleden van het gebied zal Henk nader ingaan. Daarnaast komt ook het verhaal van de straaljager die ooit in Boer crashte aan de orde. Mariakerkboer8809@hotmail.com.

Datum zondag 5 februari 2023; Mariakerk Boer, Oudeweg 1 8809 HW Boer

24 januari 2023 23 1997 - 2022 25 JAAR
NOORDWEST-FRIESLAND - Maak kennis met Ivo, een hondje van 1 jaar oud. Hij heeft een roerige start gehad en daarom toch opzoek naar een specifiek plekje, waar we ons best voor doen!
WESTRA SIERBESTRATING | 06 - 12 93 53 07 | INFO@WESTRASIERBESTRATING.NL | WWW.WESTRASIERBESTRATING.NL Kom langs aan de Bitgumerdyk 32 te Berlikum | Openingstijden: ma t/m vr 7:00 - 18:00 | za 8:00 - 16:00 Specialist in overkappingen 3 X 3 M € 4700,4 X 3 M € 5045,5 X 3 M € 5390,6 X 3 M € 5700,6 X 4 M € 11500,8 X 4 M € 18500,Overkappingen Overkapping Overkapping INCL. PLAATSEN INCL. PLAATSEN INCL. PLAATSEN INCLUSIEF ACHTERWAND EN 1 ZIJWAND INCLUSIEF ACHTERWAND 2X WANDLAMP BERGING INCLUSIEF GEVLINDERDE BETONVLOER GLAS PANELEN 2X WANDLAMP
WESTRA SIERBESTRATING | 06 - 12 93 53 07 | INFO@WESTRASIERBESTRATING.NL | WWW.WESTRASIERBESTRATING.NL Kom langs aan de Bitgumerdyk 32 te Berlikum | Openingstijden: ma t/m vr 7:00 - 18:00 | za 8:00 - 16:00 Terras tegel NERO, GRIJS/ZWART EN GREZZO € 2250 Gecoate tegels 60X60X4 ANTRACIET € 2195 Linea Blokken 15X15X60 ANTRACIET OF GRIJS/ZWART € 375 Betonklinkers 8CM ANTRACIET B-KEUS € 1000 per m2 incl btw per m2 incl btw per m2 incl btw per stuk SIERBESTRATING | TUINHOUT | TUINHUIZEN VERANDA’S | ZAND | GROND | GRIND | 24 UURS BEZORGING Specialist in bestratingen en tuinaanleg Met de grootste showtuin (20.000m2!) van het noorden!

FRANEKER – Er stond zaterdag een beladen wedstrijd op het menu, Franeker kreeg QVC op bezoek. Beide ploegen mochten uitvechten wie er bovenaan kwam te staan na elf competitiewedstrijden. Dat de ploeg uit Stavoren uiteindelijk met de volle buit naar huis ging hadden ze voornamelijk te danken aan de gastheren. Tekst Klaas Bindert Malda

De wedstrijd stond voor beide ploegen al een tijdje omcirkeld in de agenda, daar ze met elk 25 punten de winterstop ingingen was het een uitgelezen kans om voorlopig 3 punten voorsprong te nemen op de ander. De wedstrijd onder leiding van scheidsrecht Vonk begon als een schaakpartij waarbij er voornamelijk gekeken werd waar de ruimte lag om een goede aanval op te zetten. In de 10e minuut moest Franeker spits Marco de Groot het strijdtoneel al verlaten toen die een tik op de enkel kreeg en helaas niet meer verder kon, Sander Prins was zijn vervanger. Met het aanspeelpunt wat Franeker kwijtraakte voorin moest het dus verder. Het eerste wapenfeit kwam van Sander Hoekstra toen die aan mocht leggen vanaf 20 met maar dit schot vloog over de deklat. QVC werd in de 16e minuut in het zadel geholpen door de thuisploeg toen men achterin de bal niet wist weg te werken en Wieger Zwaan er als de kippen bij was bij een foute pass van keeper Ramon de Jong en zodoende simpel raak wist te tikken 0-1.

Na dit doelpunt was het Franeker wat de teugels aantrok en liet zien dat men over een sterke selectie beschikt die iedere ploeg in de 4e klasse A de wil op kan leggen. Er volgden een aantal goede kansen voor de thuisploeg maar het was de 45-jarige keeper die door blessures van stal was gehaald te danken dat QVC de nul wist te houden tot aan rust. Als eerste was het Rob Postma die het mocht proberen na een vlotte aanval, Postma probeerde met een diagonaal schot te scoren maar met een uitstekende snoekduik wist de sluitpost te redden. Niet veel later probeerde Prins met een afstandsschot de gelijkmaker te forceren maar ook deze keer hield de doelman zijn doel schoon met een prachtige save. Nog voor de rust kwam er nog een levensgrote kans voor Franeker

toen Edwin Hiemstra na een aanval over de linkerzijde de bal voor zijn voeten kreeg, en waar deze kansen er normaliter wel in gaan was het zaterdagmiddag lange tijd onmogelijk op de keeper te passeren want ook deze keer wist de sluitpost te redden. Met een 0-1 achterstand moesten de Franekers ook in de 2e helft nog eens goed aanzetten.

De ploeg van Johannes Veenema wist ook in het tweede bedrijf de bezoekers onder druk te houden met verzorgd voetbal maar was alleen in de afrondende fase soms te gehaast en te geforceerd op zoek naar een verdient doelpunt. Wel was het Postma die in de 59e minuut dacht op het scorebord te komen toen hij maar weer eens uithaalde van randje 16, ook het publiek wat ruim was vertegenwoordigd dacht de 1-1 al te zien maar wederom was het de keeper van QVC die met een perfecte snoekduik nog een handje tegen de bal kreeg en zodoende ook deze kans wist te ontmantelen. Aan de andere kant van het veld wist QVC vervolgens een spaarzame kans te creëren toen men vanuit een snelle counter Wieger Zwaan in stelling wist te brengen maar ditmaal was ook keeper de Jong die zich wist te onderscheiden en met de voet redding bracht. En waar het vervolgens niet naar uit liet zien kwam plots de 0-2 uit de lucht vallen, vanuit de 2e hoekschop die QVC kreeg in de wedstrijd viel de bal plots op een meter voor het doel neer en was het op ongelukkige wijze Tjitte Sijbesma die in eigen doel schoot. Het ongeloof was van vele gezichten af te lezen maar ook nu bleef Franeker aanzetten en hield het de tegenstander op eigen helft. Invaller Jan van Duijn wist in de 85e minuut dan eindelijk de ban voor de Franekers te breken toen hij vanaf de rechterzijde de bal kreeg aangespeeld en eindelijk de sluitpost wel wist passeren 1-2. Met nog een spannende laatste minuten wist de thuisploeg niet meer gevaarlijk te worden en zodoende was QVC de winnaar zonder hier eigenlijk aanspraak op te maken. Franeker maakte het spel maar QVC pakte de punten.

Aankomende zaterdag nemen de Franekers het op tegen Delfstrahuizen, de wedstrijd daar start om 14.30 uur.

Ervaring Zeerobben geeft de doorslag

HARLINGEN - Als je vroeg op voorsprong komt heb je voor de rest van de wedstrijd een steuntje in de rug. En als je tegenstander niet de koelbloedigheid heeft om weer langszij te komen, krijg je vanuit Zeerobben perspectief een prima tweede helft voorgeschoteld.

Warm gedraaid onder de Spaanse zon pakten de mannen van trainer Konings / Janssen de draad weer op en zitten op het vinkentouw. In een competitie waarin de verschillen klein zijn, is de winst in Workum een “stukje butter in ‘e brij”.

24 januari 2023 26 1997 - 2022 25 JAAR
Raadhuisplein 10-12, 8801 KX Franeker Telefon 0517 392001 www.boddeus.nl franeker@boddeus.nl LEES VERDER OP PAGINA 27  SC Franeker doet zichzelf te kort tegen QVC

Al vroeg in de wedstrijd lieten de groenwitten zien waarvoor ze gekomen waren. Matts Bruining kreeg in minuut 1 al en mogelijkheid keeper Jelmer van der Meer bracht nog redding. Even later was het toch raak. Matts zag Brent de Groot vrij staan op de zestien en met een bekeken schuiver plaatste Brent de bal onhoudbaar in de hoek, 0 – 1 . Rechtsbuiten Ruben Visser zorgde daarna voor gevaar voor het doel van Theo Nota. Zijn voorzetten werden niet op waarde ingeschat door o.a. Eise Feenstra. Dat deed wel Matts Bruining aan de andere kant, want in de 23 e minuut prikte hij in een scrimmage de bal in de benedenhoek en dat betekende 0 – 2. Opnieuw gevaar van de “ youngster” over rechts. De vrij staande Jorrit Sjoerds zag zijn inzet geblokt. Jaldert Sjoerds alleen op doelman Nota af werd door laatstgenoemde de voet dwars gezet. Kansjes op de aansluitingstreffer waren er dus wel. Een breed opgezette aanval tussen uitblinker Patrick Amels en Dylan Drent leverde Zeerobben in het begin van de tweede helft een corner op, die door Drent ingedraaid werd. In de daarna ontstane mêlée van spelers maakte een verdediger hands. Jordy Torenbeek benutte dit buitenkansje onberispelijk en met de ruime 0 – 3 voorsprong kregen de Harlingers de gelegenheid vrijuit te spelen. Bij de Workumers leek het verzet wel gebroken en speelden daarna een verloren wedstrijd te meer daar achterin niets weggegeven werd. Mooie combinaties waarbij Amels vaak de inleider was leverden niet meer op dan kijkplezier voor de toeschouwers. Met David van der Pol als tussenstation kreeg Godert Attema een kans maar keeper Van der meer voorkwam erger voor de thuisploeg. Slotakkoord was nog voor Dylan Drent, na aangeven van Noah Redda belandde de met een curve ingeschoten bal

buiten bereik van de doelman op de paal. De goed leidende jonge referee Bas Nigro liet de teams na 90 minuten inrukken, het werd ook kouder.

Zowel bij Workum als bij Zeerobben ontbrak om verschillende redenen een aantal vaste waarden. Zeerobben als ex- eersteklasser bracht meer ervaring en rust in het spel dan het uit derde klasse gepromoveerde erg jonge, maar ambitieuze Workum. Maar hopen dat ze in deze klasse blijven en kunnen uitgroeien tot een stabiele tweede klasser. Zeerobben mag stiekem weer omhoog kijken.

AVC vergeet zichzelf te belonen SEXBIERUM - Na een korte onderbreking begon AVC met een thuiswedstrijd aan de tweede seizoenshelft. Te gast was SVN’69 uit het Drentse Nijeveen. Op een zwaar en hobbelig veld werden beide ploegen gedwongen om er een voetbalgevecht van te maken. De zonnige weersomstandigheden trokken veel mensen naar Sportpark De Lytse Trije, zij zagen de spelers worstelen met de conditie van het veld maar de strijd en spanning zorgden wel voor vermaak.

SVN begon sterk aan de wedstrijd, hieruit kon niet worden opgemaakt waarom SVN zo laag op de ranglijst staat. Met name Bastian Liemburg ontpopte zich als de gevaarlijkste aanvaller. Maar in grote problemen kwam AVC niet. De thuisclub kende in aanloop naar het duel een goede voorbereiding en putte vertrouwen uit het vertoonde spel in de oefenwedstrijd tegen vv Marrum (2-1). Gaandeweg eerste helft meldde AVC zich meer en meer op de helft van de tegenstander en verdiende meerdere hoekschoppen. Op het kwartier spelen had

Germ Wielinga de bal voor het intikken na een hoekschop van Johannes Norder maar Wielinga kwam een teenlengte te kort. Aan de andere kant probeerde Liemburg doelman Jelle Pieter van der Walt te verschalken maar met een katachtige reactie tikte Van der Walt de bal onder de lat vandaan. Ondanks deze mogelijkheid voor de gasten had AVC wel een licht veldoverwicht. Na een fantastische actie werd Marten Jansen in kansrijke positie onderuit gehaald in het strafschopgebied. De overigens goed leidende arbiter Dijkstra uit Leeuwarden gaf voordeel aan Arjan Outhuijse die de bal voor het inschieten had maar stuitte op de doelman, ook de rebound was niet aan Outhuijse besteed. Waar iedereen een fluitsignaal verwachtte voor de strafschop bleef deze uit. Vrijwel direct na dit moment ontsnapte Liemburg aan de aandacht en

verscheen voor doelman Van der Walt maar de paal bracht uitkomst voor de thuisclub. Na een dik half uur spelen was het Johannes Norder, zaterdag zeer ijverig spelend, die het doel van de gasten onder vuur nam. Norder had pech dat de keeper van SVN met een reflex redding kon brengen. Opslag van rust was het diezelfde Norder die Marten Jansen bediende. Hij kwam vrij voor het SVN doel maar zijn kopbal miste de juiste richting.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld totaal. AVC nam de touwtjes stevig in handen en bepaalde het vervolg van de wedstrijd. De herstellende Jelte Visser werd in de rust ingebracht voor Germ Wielinga. Direct na rust had AVC al moeten toeslaan.

24 januari 2023 27 1997 - 2022 25 JAAR Blijf mobiel, ook zonder autorijbewijs* AIXAM CROSSOVER PREMIUM • Standaard met ABS • Achteruitrijcamera • 15” lichtmetalen velgen • Ruime bagageruimte van 1.100 liter • Kunstlederen interieur met veiligheidskooi • Connect 6,2” bluetooth multimedia systeem • Airconditioning, Alarm, Apple carplay... beschikbaar als optie Saffier blauw al vanaf € 16.749 Haadwei 47 9104 BB, Damwald www.minicarsvanderploeg.nl 0511 - 421537 www.minicarsvanderploeg.nl Uw brommobiel specialist! ASSORTIMENT EMOTION RANGE CROSSLINE CROSSOVER CITY COUPÉ *Voor het rijden in een brommobiel is een AM rijbewijs benodigd
 VERVOLG PAGINA 26

LEES VERDER OP PAGINA
29
Het grootste warmte aanbod van Noord-Nederland vindt u in Goutum Meer dan 1000 m2 vernieuwde showroom. Volledig van ontwerp tot realisatie. Uw expert op gebied van alternatieve verwarming. openingstijden: wo-vr 9.30 - 17.00 uur / za 10.00 - 17.00 uur Bredijk 49 9084 AG Goutum Tel. 058 2 800 966 info@dekachelspecialist.nl www.dekachelspecialist.nl Stook op hout, bespaar op gas!

Wederom was het Johannes Norder met een afgemeten voorzet, ditmaal dook Johannes van der Veen vrij op voor de doelman van de gasten maar de stuit door het hobbelige veld bemoeilijkte de mogelijkheid voor Van der Veen die zijn inzet dan ook hoog over het doel zag vliegen. De thuisclub legde de ene na de andere aanval op de mat, maar het gemis van Tim Grond was duidelijk zichtbaar. AVC mist zijn targetman en hoopt hem snel weer binnen de lijnen te hebben. De gasten lieten zich niet of nauwelijks nog voor het doel van AVC zien en als dat wel zo was dan heersten doelman Van der Walt en zijn kompanen Alwin Bierema en Rick Minnesma. Aan de andere kant ontstonden er een aantal hachelijke situaties voor het doel van SVN. Daar was het alle hands aan dek en was het vrouw en kinderen eerst. Meermaals claimde de thuisclub overduidelijke handsballen in het zestienmetergebied, maar voor leidsman Dijkstra nog niet voldoende om de bal op de stip te leggen. Dat deed hij uiteindelijk wel een kwartier voor tijd. Marten Jansen snelde het zestienmetergebied in en werd hard onderuit gehaald. Dit bood AVC de ultieme uitkomst om het veldoverwicht uit te drukken in een doelpunt. De door Johannes van der Veen genomen strafschop werd echter gemist. Ondanks deze tegenslag bleef AVC op zoek naar de openingstreffer, wederom een voorzet van Johannes Norder zorgde voor dreiging. Nu was het een verdediger van SVN die de bal in eigen doel leek te werken, maar vlak voor de doellijn verdween de bal via zijn scheenbeen over het doel en kwam SVN met de schrik vrij. Met nog twee minuten te gaan in de reguliere speeltijd had de bal wederom op de stip gemoeten toen Jelte Visser het strafschopgebied in snelde, hij zocht Johannes van der Veen die in kansrijke

positie voor het doel verscheen. De bal werd duidelijk waarneembaar door Jorrit Kroes weggeslagen. Maar scheidsrechter Dijkstra aarzelde en gaf uiteindelijk een hoekschop. Hieruit leek AVC dan eindelijk de score te openen maar wederom lag de doelman in de weg waardoor de wedstrijd in een voor AVC teleurstellende 0-0 eindigde. Aanstaande zaterdag volgt de uitwedstrijd tegen koploper QVC. Aanvang wedstrijd 14.30 uur.

Foarût weet thuis niet te winnen van Tonego MENALDUM -Na de winterstop is het altijd even kijken hoe de teams ervoor staan. Bij Foarût hebben de nodige veranderingen plaats gevonden, met twee nieuwe trainers voor de groep wordt gepoogd betere resultaten te halen.

Normaal gesproken werken de Menamers hun duels af op de grasmat direct voor de kantine, maar de vorst van de afgelopen dagen maakte het veld onbespeelbaar. Met een mooie laagstaande winterzon werd er om half drie afgetrapt. Voor de toeschouwers prachtige omstandigheden ondanks de kou. Foarút begon ook nog eens voortvarend aan de wedstrijd en leek het thuispubliek op een leuke middag te trakteren. Jorrit Boomsma werd in de tweede minuut gelanceerd met een diepe bal van Erik Cats. Jorrit zag de doelman iets te ver voor zijn doel staan en nam de diepe bal na een stuit ineens op de slof. Op van Basten-achtige wijze plofte de bal binnen en zette Jorrit Boomsma met zijn 99e treffer voor Foarût de thuisploeg op voorsprong. Helaas was de vreugde van korte duur Harmen Schuitmaker speelde onder druk van de Tonego spits een te korte bal op doelman Maikel Hartman, laatstgenoemde kon niet voorkomen dat de spits dit kadotje uitpakte, 1-1. Er ontstond een

Met de BIGGREEN voorkom je kalkaanslag en geniet je van gefilterd drinkwater!

De Big Green is een simpele, maar e ectieve manier van kalkpreventie waarbij mineralen zoals calcium en magnesium in het water blijven. Iets wat bij een traditionele ontharder niet het geval is. Hierdoor blijft de smaak van het ge lterde water gelijk terwijl de e ectiviteit gelijk is aan een ontharder. De Big Green gebruikt geen zout, stroom of chemicaliën.

interessant duel waarbij Foarût voornamelijk via de lange bal gevaarlijk kon worden. Met de snelheid van Jelmer Nawijn en Jorrit Boomsma kon menig voorzet geproduceerd worden op spits Gerke Wassenaar, telkens voorkwam een Tonego been een echt grote kans. Zelf was de uitploeg voornamelijk via hun beweeglijke nummer 10 opzoek naar gevaar maar verdedigend stond het verder als een huis bij Foarút. Voor rust werd er amper een kans weggegeven tot grote tevredenheid van trainer John Hofte. De thuisploeg was zelf een aantal keer gevaarlijk via een corner maar zag telkens een verdediger van Tonego redding brengen of tijdig een schot blokken. Ondanks de druk van de Menamers bleef de 1-1 op het bord staan de eerste helft. Tijdens de thee werd duidelijk dat Erik Terpstra niet helemaal okselfris meer was, ondanks dat hij het nog probeerde moest hij in de 55e minuut alsnog de strijd staken, Jarick Hiemstra was zijn vervanger. Het spelbeeld van de eerste helft zette zich door, Foarút probeerde met de lange bal gevaar te stichten. Tonega zocht voornamelijk de combinatie maar de defensie gaf geen krimp. Foarút had in deze periode van de wedstrijd het duel moeten beslissen. Het was weer Erik Cats die met een lange bal de opening wist te vinden. Gerke Wassenaar mocht alleen op de keeper af maar wist geen doel te treffen. Ook de rebound van Jelmer Nawijn smoorde in de doelmond en wonder boven wonder bleef de gelijke stand gehandhaafd. Na deze geweldige kansen voor Foarút bleef een echte kansenregen uit. Trainer John Hofte probeerde het inbrengen van Rick Bakker en Gerco de Boer de aanval van nieuw elan te voorzien. Het duurde echter tot de 80e minuut voordat Rick Bakker voor het eerst een prima kans geboden werd, helaas nam hij iets te veel tijd en kon uiteindelijk simpel

verdedigd worden. De aanvallende onmacht van Tonego werd nog maar eens duidelijk toen een vrije trap op een prachtige positie zeer onhandig om zeep werd geholpen. Al was het in de slotminuten nog één keer opletten voor doelman Maikel Hartman toen hij een diepe pass tijdig wist te onderscheppen.

Een gelijkspel wat toch enigszins aanvoelt als een verlies aangezien de grootste mogelijkheden voor Foarút waren deze middag. Volgende week wacht het uitduel met hekkensluiter SVN ‘69, met een gat van maar 4 punten in het voordeel van Foarút zal de spanning er vol op zitten.

SC Berlikum zet zegereeks in 2023 voort

BERLIKUM - Na een winterpauze van iets meer dan een maand hervatte SC Berlikum afgelopen zaterdag het seizoen 2022/2023 in de 3e Klasse B met het uitduel tegen het altijd strijdende en stugge Wykels Hallum. De thuisploeg beschikt sinds afgelopen jaar over een behoorlijk gerenoveerd Sportpark It Blikkelan inclusief gloednieuw hoofdveld, waardoor het in de aanloop naar het duel nog even de vraag was of de grasmat de hevige regenval van de voorbije weken goed had doorstaan. Het antwoord was echter een volmondig ja en dus mochten beide ploegen voor de eerste maal in 2023 op jacht naar een resultaat in competitieverband. Na negentig enerverende minuten kwam Berlikum uiteindelijk als de overwinnaar uit het gevecht, 2-3. Tekst: Roelof Zwart

Dat de amateurvoetbalwereld een periode van rust heeft gekend was duidelijk te zien in de eerste helft van het treffen.

24 januari 2023 29 1997 - 2022 25 JAAR
www.big-green.nl Info 0299-321188 46 cm 20 cm diameter BIGGREEN VANAF € 765,- SCAN VOOR MEER INFO ZOUTVRIJE KALKPREVENTIE PLUS+
 VERVOLG PAGINA 27
31 
LEES VERDER OP PAGINA
Nu in verkoop: 33 energiezuinige woningen in Franeker Wees erbij want er zijn nog maar een klein aantal woningen vrij! Ga naar de website en check de beschikbaarheid Ontwikkeling & realisatie: Verkoop & informatie: T. 058 233 7 382 E nieuwbouw@makelaardijhoekstra.nl www.nieuwerietbuurt.nl Comfortabel wonen aan open vaar water in Franeker 9 vrijstaande woningen | 16 twee-onder-een-kapwoningen | 8 levensloopgeschikte half vrijstaande woningen _WIF ADV.qxp_Opmaak 1 23-11-2022 14:55 Pagina 1

Na het beginsignaal van de prima leidende scheidsrechter Jarno Boers was zowel Hallum als Berlikum even zoekende naar het juiste ritme. Uiteraard speelde ook de zachte ondergrond hier een rol van betekenis in en na verloop van tijd was het Wykels dat de eerste grote doelkansen kreeg. Berlikum-sluitpost Wytze Wassenaar liet echter zien een prima reflex in huis te hebben, waardoor zijn doel schoon bleef. Wassenaar zijn collega aan overzijde van het veld Desmond Louwerens hoefde voor de pauze minder vaak in actie. Twee pogingen van Wessel Brouwer eindigden beide in de handschoenen van de doelman en dus gingen beide formaties met de brilstand op het scorebord aan de thee.

Het tweede bedrijf van Hallum - Berlikum was amper drie minuten oud toen de thuisploeg de ban brak en op 1-0 kwam. Een vroege voorzet werd door Gwen Dijkstra op slimme wijze binnengekopt in de korte hoek. Maar lang kon Wykels niet genieten van deze voorsprong, want amper twee minuten later maakte Berlikum snel weer gelijk. Na een puike slalom op het middenveld van Wessel Brouwer kon Robert Machiela vol worden weggestoken en na tussenkomen van Hallum-goalie Louwerens kon Thomas Dijkstra de bal binnenschieten. De 1-1 gaf Berlikum vertrouwen en op het uur spelen kwam er de voorsprong. Uit een corner van de sterk spelende Wessel Brouwer kopte Robert Machiela de bal tegendraads binnen. Weer pakweg tien minuten later zorgde Thomas Dijkstra voor de 1-3 na een solo over iets minder dan één speelhelft, waardoor Berlikum twintig minuten voor tijd een marge van twee had te pakken. Maar Hallum gaf zich zeker nog niet gewonnen en na half ingrijpen in de oranje-witte defensie kon Erik Niemarkt de 2-3 tegen de touwen werken met het hoofd. De spanning weer volledig terug in het duel en dus een zenuwslopende slotfase, al bleef de kans op de 3-3 daarin uit voor Wykels door het intensieve druk zetten van Berlikum. Na zes minuten blessuretijd was het duel ten einde en kon het team van trainer Wibo de Brouwer juichen. Drie hele belangrijke punten en achtste (!) overwinning in successie waren binnen.

Door een gelijke spel van SC Kootstertille is SC Berlikum na speelronde 12 alleen de nummer twee en blijft het in het spoor van lijstaanvoerder VV Rijperkerk, dat ook won en vier punten meer heeft verzameld. En laat die ploeg nou net komende zaterdag de tegenstander van de oranjehemden op het eigen Sportcomplex De Koekoek zijn. De topper in de 3e Klasse B zal om klokslag 14.30 uur in gang worden gefloten en zal ongetwijfeld spektakel opleveren.

Minnertsga delft het onderspit WIJNJEWOUDE - ODV uit Wijnjewoude, of wel Ontspanning door Voetbal. Voor Minnertsga een nieuwe tegenstander, nog nooit eerder tegengekomen. Die ontmoeting eindigde in een kansloos 4-2 verlies. Tekst Nico Zonderland

Wijnjewoude is net iets groter dan Minnertsga qua inwonersaantal. Toch speelde deze vereniging (promovendus dit seizoen) ook niet eerder in de derde klasse. A-4tjes als programmaboekje en een lege bestuurskamer, het was wennen. De wedstrijd begon met 1 minuut stilte, vanwege een sterfgeval binnen de vereniging. ODV, tot dan op dezelfde negende plek dan Minnertsga, zat er meteen bovenop. Dat resulteerde in de vijfde minuut in een goal van de thuisclub. De bal kwam na een aanvankelijk afgeslagen aanval voor de voeten van de geheel vrijstaande Joop Welfing die eenvoudig raak schoot, 1-0. De druk bleef. Enkele minuten later kopt Senne Anne Lindstra op de paal, buiten bereik van keeper Jorn Helder. Pas in de twaalfde minuut kwam de eerste aanval van Minnertsga. Laurens Hoekstra schoot in vrije positie net voorlangs het doel. Na 20 minuten moest

trainer Duco Mulder wisselen toen Geert Siegersma geblesseerd raakte. Enne Joostema werd zijn vervanger. Maar de gifbeker was nog lang niet leeg. Na een slecht genomen vrije trap van Henk Helmus (rechtstreeks in de voeten van een tegenstander) werd de bal lukraak weggetrapt, maar deze belandde de bal achter de verdedigingslinie. Dat had Senne Anne Lindstra goed in de gaten. Hij dook in het gat en kwam zo alleen op de uitkomende Jorn Helder af die de situatie niet goed inschatte. Een tikje langs doelman Helder en Lindstra kon alleen op het lege doel af om de 2-0 binnen te tikken.

De stand werd voor rust nog wel iets draaglijker. Doelman Niels van der Meer van ODV trapte door een polletje over de opspringende bal heen. Laurens Hoekstra profiteerde en tikte de 2-1 binnen. Verder dan een goeie kopbal van Enno Kingma en een lage schuiver van Jarco Kingma kwam Minnertsga daarna niet meer voor de rust.

Na de rust kwam Jort Haagsma binnen de lijnen voor Henk Helmus en leek Minnertsga het heft in handen te nemen. Minnertsga drukte, maar kon het net niet vinden. Uit een tegenaanval in de 68e minuut kwam Folkert Hoekstra in balbezit, passeerde twee man en tikte de 3-1 eenvoudig binnen.

Hidde de Vries kwam nog binnen de lijnen voor Jarco Kingma, maar het gaf weinig soelaas. Het zoveelste balverlies op het middenveld werd in de 75e minuut afgestraft. Auke Lindstra kwam in balbezit en liet verdediger Mees Moerbeek zijn hielen zien. Hij scoorde de mooiste goal van de middag. Helder was kansloos, 4-1. Minnertsga zette daarna nog wel aan maar het miste de scherpte. Een kopbal van Enno Kingma ging rakelings naast. Ydo Hoekstra kon zijn spel nog een klein beetje glans geven toen hij alleen voor keeper Van der Meer kwam , maar miste die kans. Duco bracht in de 80e minuut Feike Nieuwhof nog binnen de lijnen voor Frans Schiphof. Minnertsga zette daarmee de deur achter geheel open, maar ODV profiteerde niet van de kansen die het nog kreeg in de laatste 10 minuten. Dat deed invaller Jort Haarsma wel in de 84e minuut. Hij tikte een steekbal prima binnen en bracht daarmee de eindstand van 4-2. Het had nog 4-3 kunnen zijn, maar de treffer van Enno Kingma werd vanwege duwen afgekeurd. Volgende week staat de thuiswedstrijd tegen Veenhuizen op het programma.

Overige uitslagen: WWS – SSS’68 2-3 Mulier – NOK 0-0 vv Oudehaske – SDS 6-2 DWP – sv Deinum 3-3 Waterpoort Boys – vv Makkum 0-2 vv Arum – Bakhuizen 2-0 Balk – SC Stiens 1-0

Programma zaterdag 28 januari

SC Stiens – SC Leovardia 14.30u SDS – Waterpoort Boys 14.30u sv Deinum – vv Nijland 14.30u vv Minnertsga – SC Veenwouden 14.30u SC Berlikum – vv Rijperkerk 14.30u SVN’69 – vv Foarút 14.30u QVC – AVC 14.30u Delfstrahuizen – SC Franeker 14.30u vv Ouwe Syl – Ropta Boys 14.30u NOK – CVO 14.30u De Wâlde – vv Arum 14.30u Bakhuizen – Mulier 14.30u SSS’68 – Blija 14.30u vv Beetgum – vv Irnsum 14.30u vv Makkum – vv Heeg 15.00u SC Bolsward – Scharnegoutum’70 15.00u

AANBIEDINGEN

- Leuke koopjes voor € 2,50, € 5,-- en € 10,--, tevens op koopjesrek hondenhalsbanden en looplijnen met 50% korting!

- NIEUW: Vorstvrij voor het drinkwater van uw kippen, konijnen of vogels, houdt het drinkwater vorstvrij tot -9C* !

- Garvo Strooivoer 20 kg adv € 23,95, bij ons deze week slechts € 17,95!

Een goede nachtrust bereik je door een combinatie van de juiste matras en de juiste bedbodem. MyBed combineert en versterkt de werking van je matras met een interactieve bedbodem. Het slaapsysteem zorgt voor een optimale, individuele lichaamsondersteuning zodat je spieren, ruggenwervel en tussenwervelschijven volledig kunnen ontspannen.

Maak een afspraak bij uw slaapspecialist: 0517-39 29 54 | dijkstra@colorsathome.nl Noord 106, 8801 KS Franeker

24 januari 2023 31 1997 - 2022 25 JAAR
URBAN collection, Bend
Buterhoeke 62 te Berlikum
ZEN collection, Timia
(tel 0518-462456)
- Er zijn weer Tulpen! - Let op onze aanbiedingen in de SCHAPENFOLDER
 VERVOLG PAGINA 29