van Wad tot Stad | 2023 | 11

Page 1

De Kabas juicht straks bij

de Sokkenchallenge

FRANEKER – De basisschool De Kabas in Franeker omarmt de twee leerlingen met Down syndroom die er met plezier op school zitten. Huub en Laurence voelen zich er welkom, zo blijkt uit het gesprek dat we met de schoolleiding en ouders hadden. ,,Het is voor ons vanzelfsprekend dat een kind met Down syndroom accepteert. Wij van De Kabas zien het als een aanvulling op de school en gaan de uitdaging aan!’’, vertelt teamdirecteur Karin Staal. De Kabas doet mee aan de wereldwijde Sokkenchallenge, die in het kader van de Wereld Downsyndroomdag wordt gehouden.

Iedereen wordt gevraagd om op dinsdag 21 maart 2 verschillende sokken te dragen om te tonen dat verschillend zijn helemaal OK is, en om respect en begrip voor diversiteit te tonen en verspreiden. Verschillende sokken zijn een symbool geworden van Wereld-Downsyndroomdag omdat het chromosoom de vorm heeft van een sok. ,,Alle kinderen op hun eigen manier uniek en verschillend.’’ Op de foto een deel van groep 4 van De Kabas, waarin Huub zich zichtbaar thuis voelt.

Lees verder op pagina 9

Nieuwe zorgondernemers voor Herbergier Harlingen

HARLINGEN - Sinds 1 februari 2023 zijn Ludwina en Oege Castelein de nieuwe zorgondernemers van Herbergier Harlingen. De geboren en getogen Friezen verhuisden vorige maand met hun jongste zoon naar de Herbergier. In de kleinschalige woonvoorziening wonen 17 mensen met dementie samen met de twee zorgondernemers. Het koppel

Dikke douglas palen kun je nog steeds op bestelling bij

biedt de bewoners – met hun team van medewerkers – dag en nacht warme zorg. Ludwina: ,,Het zelf kunnen inrichten van de woon- en zorgvorm in de Herbergier is echt een verademing. Samen met de medewerkers, bewoners en hun familie kijken we welke zorg elke individuele bewoner nodig heeft. En daar gaan we mee aan de slag.’’

Kunst met thema ‘Taboe’ OVO Fryslân-Noord

FRANEKER-HARLINGEN-LEEUWARDEN – De expositie ‘Taboe’ van het project Arts eXpression van de scholen van Openbaar Voortgezet Onderwijs Fryslân-Noord (RSG Simon Vestdijk, OSG Piter Jelles en De Jutter) wordt deze week geopend in dbieb in Leeuwarden. Op de scholen in Leeuwarden, Dokkum, Kollum, Harlingen, Franeker en Vlieland hebben leerlingen van 12 tot 18 jaar zich, onder leiding van kunstdocenten, gestort op het thema ‘Taboe’. Het beste werk uit de bovenbouw en het beste werk uit de onderbouw is geselecteerd. Thema’s zijn onder andere: angst, depressie, menstruatie, verslaving en lichaamsschaamte. De expositie ‘Taboe’ is vrij toegankelijk en te zien vanaf dinsdag 14 maart 16.00 uur (na de opening) tot 4 april 2023, tijdens de reguliere openingstijden van dbieb in Leeuwarden.

35 DE KRANT VAN
HARLINGEN, ST. ANNAPAROCHIE, DRONRIJP, BOLSWARD EN OMSTREKEN Regiosport Noodkreet Harlingen Sail Leerlingen Einstein Class doen mee aan NL Doet Prijzenregen van den Brug JAARGANG 26 | NUMMER 11 | 36 PAGINA’S 14 maart 2023
Steenstra
Regionieuws? redactie@vanwadtotstad.nl Kunststof Kozijnen MTD Kozijnen/Montage Seerob 34 -9051 VA Stiens Tel. 058-257 33 88 www.mtdkunststof.nl 1997 - 2022 25 JAAR 27 23 11 Al 26 JAAR het best gelezen blad van Noordwest Friesland! IS UW SLAAPKAMER al klaar voor het voorjaar?
Dronryp, nr.
FRYSLÂN LIJST 1 Johan
St.-Anna, nr. 12 FRYSLÂN LIJST 1
FRANEKER,
Tuinhout afhalen
Jochem Jan Zijlstra
11
van Tuinen

Nationale Pannenkoekdag Vrijdag 17 maart

Word jij de

van Franeker? Kom tussen 16.00 en 18.00 uur naar

Franeker en flip in 1 minuut zo vaak mogelijk je pannenkoek.

Allerhandigst Deze aanbiedingen zijn geldig van 13 t/m 19 maart 2023 Openingstijden Maandag t/m zaterdag 7.00 tot 22.00 uur Zondag 12.00 tot 18.00 uur Dat is het van Albert Heijn Franeker In de bonus Solliciteren albertheijnfraneker.com €1 korting 3.29 per zak 0.99 per zak 1.99 4.29 1.29 2.99 2.49 AH Courgette AH Biologische fijne winterpeen 500 gram AH Verspakket mosterdsoep of gesneden verspakket pita gyros Bijv. mosterdsoep. Per stuk De actieprijzen variëren van 3.29-5.49 per stuk 0.791.29 AH Elstar 1.5 kilo AH Jonagold 1.5 kilo AH Zoete kleine appeltjes 1 kilo €1 korting tot wel 28.99 * 22.99 Hooghoudt Kalmoes Beerenburg 77 kruiden Bitter, 1 liter Malfy Con Limone of Rosa Flavoured gin, 70 cl Grand Marnier Fruitlikeur, 70 cl Disaronno Originale Notenlikeur Disaronno Velvet Creamlikeur Isolabella Sambuca Anijslikeur Luxardo Limoncello Limoncello Villa Massa Amaretto Notenlikeur Villa Massa Limoncello Limoncello Loft Limoncero Alcoholvrij Alcoholvrij alternatief Limoncello ITALIAANSE APERITIEVEN VERRASSEND ALCOHOLVRIJ 70 cl 21.99 * 16.99 70 cl 17.69 * 13.99 70 cl 22.99 * 17.99 70 cl 23.98 * 18.99 70 cl 21.99 * 16.99 70 cl 23.98 * 18.99 70 cl 17.99 29.49 * 22.99
PANNENKOEKFLIPKAMPIOEN
AH
Kinderen kunnen pannenkoeken komen versieren! Opgeven hiervoor kan bij onze servicebalie.

Deze week in de Koornbeurs

Nostalgia, Film di 14 maart om 20.15 uur

Wanneer zakenman Felice terugkeert naar zijn geboorteplaats Napels om zijn bejaarde moeder te bezoeken, herontdekt hij de stad gevuld met eigen regels en gewoontes, maar ook vol herinneringen die hem nog steeds achtervolgen. Ondanks dat de lokale priester hem op het hart drukt zijn verleden te laten rusten, zoekt Felice zijn jeugdvriend Oreste op, inmiddels een gevreesde maffiabaas.

Muziek maken met Dirk Scheele, Jeugd en Familie wo 15 maart om 15 uur

Dirk Scheele is razend populair bij kinderen. Hij heeft een dagelijkse televisieserie op Nickelodeon, een fantastisch bekeken YouTube-kanaal en zijn theatershows trekken volle zalen. In deze voorstelling hoor je Dirks allerleukste liedjes en leert hij je op een speelse manier kennismaken met allerlei instrumenten. Zelfs eenvoudige voorwerpen tovert hij om tot muziekinstrumenten: een kartonnen kokertje om in te zingen, een doos om op te trommelen en de coole rits van je vest om mee te ritsen. Er wordt lekker gejamd op een pan en een emmer en er komt een aantal muzikale dierenvriendjes op

Colofon

Uitgave:

Van Wad tot Stad

Redactie:

Sybe Joostema

Layout:

Yuri Riemersma / Riemersma Design

Advertentieverkoop:

Ricardo Twijnstra / Chris Alkema / Sietze Bijma

bezoek. De echte waaghalzen worden uitgenodigd om samen met Dirk op het podium een echte rockband te vormen. Dus pak je dansschoenen en instrumentjes maar uit de kast: we gaan ‘Muziek maken met Dirk Scheele’.

Louis Bouwmeester, Helmert Woudenberg, Toneel

vr 17 maart om 20.15 uur

“Zijn spel is zo volledig, zo in alle opzichten uitgewerkt, zo plastisch, ja, sculpturaal in houding, gebaren en uitdrukking, zo machtig natuurlijk en logisch in de buigingen der stem, dat men zich afvraagt of nog een dramatisch kunstenaar bestaat, die zo bij machte is de Shakespeariaanse scheppingen te doen herleven.” Zo bejubelt de Vlaamse dichter en toneelschrijver Prosper van Langendonck in een recensie Louis Bouwmeester (1842-1925) in zijn rol van Shylock, de Joodse woekeraar in Shakespeare’s komedie ‘De Koopman van Venetië’. De vertolking maakte de acteur tot ver over de grenzen beroemd. Het was een tijd dat de schouwburgen en theaters avond aan avond vol zaten met mensen van alle rangen en standen. Voorstellingen duurden van ‘s avonds zeven tot elf uur, met twee pauzes en een constant open buffet, met een zedendrama, een blijspel en nog een zang- en dansspel op de

Advertenties: 0517 - 343035 info@vanwadtotstad.nl

Redactie: redactie@vanwadtotstad.nl

Verspreiding: bezorger@vanwadtotstad.nl

Bezoekadres: Het Want 2 | 8802 PV | Franeker

Typ- en/of zetfouten voorbehouden. Typ- en zetfouten kunnen niet financieel verhaald worden.

Franeker Albert Heijn

Franeker Primera

Franeker Gemeentehuis

Franeker Bakkerij van der Kloet

Franeker SPAR

Harlingen Jumbo

Tzummarum Bakkerij Struiksma

Winsum COOP

Winsum Van Der Velde Slapen

Arum SPAR

Sexbierum COOP

Dronrijp Bakkerij van der Kloet

St. Anna Bakkerij van der Kloet

Ferwerd Bakkerij van der Kloet

Leeuwarden Bakkerij van der Kloet - Bilgaardpassage 79

Leeuwarden Bakkerij van der Kloet - Wagnerstraat 7

koop toe. In zijn zestiende solo laat Helmert Woudenberg die voor het toneel gouden tijd herleven en laat hij zien waarom Bouwmeester zo’n uitzonderlijk talent was. ‘Onze grootste toneelspeler ooit’ is een ode aan een magistraal acteur en aan de toneelspelkunst.

Ancora, Muziek

Zo 19 maart om 15 uur

Vaar mee op de golven van Ancora; een muziekprogramma met schitterende LED walls, oogverblindend mooi licht en oorstrelend geluid! Ancora staat met een live-band van acht personen in het theater, met een spetterende show. Een muzikale mix van 2020 shanty, Irish pop en uptempo songs. Trossen los, volle vaart vooruit, met de wind in de zeilen, het is tijd voor Ancora!

14 maart 2023 3 1997 - 2022 25 JAAR
DE DISPLAYS VAN VAN WAD TOT STAD KUNT U VINDEN BIJ

SCAN EN BEKIJK

HET PROGRAMMA

MET O.A. EEN PAAS KNUTSELPLEIN, PAASEIEREN SPEURTOCHT, DRAAIMOLEN EN EEN MODESHOW!

Het dossier Hazes

U heeft het onlangs wellicht meegekregen via TV, krant of de tijdschriften bij de kapper. De rechtbank had geoordeeld ‘Weduwe André Hazes geen erfgenaam maar heeft wel recht op de erfenis.’ Dat klinkt nogal tegenstrijdig en uit alle ophef en verontwaardiging die in de media ontstond bleek ook dat bijna niemand begreep wat er nu precies de kern van de zaak was.

Hoe zit dat nu precies? Rachel en André waren getrouwd in gemeenschap van goederen. Als iemand overlijdt die getrouwd is in gemeenschap van goederen, dan is de ene helft van het vermogen voor de achterblijvende echtgenoot en de andere helft is de nalatenschap van de overledene.

In zijn testament had André bepaald dat Rachel niet van hem zou erven als er op het moment van zijn overlijden een echtscheidingsprocedure tussen hen liep. Dat was het geval. Daardoor was Rachel geen erfgenaam maar had zij uiteraard nog wel steeds recht op haar aandeel in de gemeenschap van goederen.

Na het overlijden van André werd de gemeenschap van goederen verdeeld.

Die verdeling was vastgelegd bij een notariële akte waarin stond dat

alle goederen die tot de gemeenschap van goederen behoorden, en dus ook tot de nalatenschap van André, werden toegedeeld aan Rachel.

Daar stond tegenover dat Rachel de waarde van de nalatenschap aan de erfgenamen (kinderen) van André moest vergoeden. Het erfdeel van de kinderen is dus omgezet in een zak met geld in plaats van bezittingen en schulden.

Omdat de kinderen van André nog minderjarig waren werden hun belangen bij de verdeling behartigd door een in het testament aangewezen bewindvoerder en niet door Rachel. Ook was voor deze verdeling de wettelijke vereiste toestemming van de rechtbank verleend.

Gevolg daarvan is dat, ondanks dat Rachel geen erfgenaam was, zij feitelijk wel alle goederen van

de nalatenschap van André heeft verkregen. De kinderen van André hebben hun erfdeel ontvangen in geld.

De vraag waarover de rechtbank in kort-geding zich onlangs over moest uitspreken was of de muzikale erfenis van André ook aan Rachel was toegedeeld nu dat niet expliciet was genoemd in de akte van verdeling.

De rechter meent dat dat gezien de context van de akte wel het geval was. Daarnaast zijn er door de kinderen van André vraagtekens gezet bij de waardering van de muzikale

erfenis van André. De rechtbank in kort-geding waagt zich niet aan een uitspraak daarover, daarover moet een bodemprocedure worden

gevoerd.

De kans is groot dat u dat te zijner tijd niet onopgemerkt voorbij gaat.

JELS MA KOELMA

Heineken pils krat 24x30cl of alle varianten 6 pack blik m.u.v. 0.0, coolcan en silver

14 maart 2023 5 1997 - 2022 25 JAAR
VAN DE NOTARIS
NOTARISSEN EN JURIDISCH ADVISEURS A.M. van Schurmansingel 51-53 | Franeker | Tel. (0517) 394 541 Zuidoostersingel 51 | Harlingen | Tel. (0517) 412 686 Wij nodigen u graag uit voor een vrijblijvend gesprek.
FRANEKER Aanbiedingen zijn geldig van 16 t/m 29 maart 2023. Prijsen assortimentswijzigingen, drukfouten en/of uitverkocht voorbehouden. 2 stuks SPAR Franeker, P.J. Troelstrastraat 2, Franeker. Tel. (0517) 39 11 15 E-mail: franeker@despar.info dinsdag 1. 29 1. 99 1. 99 1. 99 1. 99 1. 99 gratis25% korting0. 99 1. 25 1. 25 1. 25 1. 25 1. 25 verse dag deal 25% korting 25% korting 25% korting 25% korting 25% korting 25% korting ambachts fijn volkoren, ambachtsbruin of ambachtswit heel combineren mogelijk 2ehalve prijs SPAR roomboter appeltaart of mini appeltaartje vers uit eigen oven Royal Club, Rivella of Sourcy alle varianten fles 1 liter 1. 991. 25 1. 75 1. 991. 25 Douwe Egberts Aroma Rood snelfilter alle varianten pak 250 gram 6. 69 11. 18 1+1 gratis 1. 29 2. 18
LOUNGEBANKEN ZITGROEPEN FAUTEUILS RELAXFAUTEUILS EETKAMERS WANDKASTEN WOONACCESSOIRES BOXSPRINGBEDDEN MATRASSEN ETC. ALLES James Wattstraat 1 A - Leeuwarden 06 - 20 76 55 50 - Openingstijden: 10.00 - 17.00 uur Tweedaagse verkoop van meubelen en boxsprings Grote uitverkoop designmeubelen! Met hoge kortingen! Alles direct leverbaar! van bekende fabrikanten 20% 60% VRIJDAG 17 MAART & ZATERDAG18 MAART tot KORTING Tweedaagse verkoop van meubelen en boxsprings

Familieberichten

Van Wad tot Stad plaatst uw familieberichten met zorg

Geef uw familieberichten of jubilea door via info@vanwadtotstad.nl of bel 0517-343035

(Van maandag t/m vrijdag van 08 30 tot 17 00 uur)

Berekening prijs familieberichten: Hoogte in mm x aantal kolommen x € 0,99 = ?

Uiterste aanlevertijd familieberichten: iedere maandag tot 15.00 uur

Van Wad tot Stad verschijnt iedere dinsdag *Prijzen zijn inclusief BTW

AMS en Campus Middelsee bezoeken BOOT Holland

FRANEKER-SINT ANNAPAROCHIE - Een bus reed donderdagmiddag 9 maart naar de AMS om de leerlingen van het eerste leerjaar techniek op te halen voor een speciale trip. De collega techniekstudenten van de Campus Middelsee in Sint Annaparochie zaten al in de bus. De rit ging naar de Leeuwarden.

Onderweg werden de nodige contacten uitgewisseld en werd zelfs de rivaliteit tussen de beide provinciale betaalde voetbalclubs uitgemeten. Hier kwamen de leerlingen helaas niet tot een eensluidende conclusie, maar dat hadden we ook niet verwacht.

In een goede stemming onderling reed de bus naar Leeuwarden, om een bezoek te brengen aan het evenement BOOT Holland in het FEC, de jaarlijkse opening van het watersportseizoen.

Gezien de opleidingen die de leerlingen volgen in de techniek, was het technische onderdeel in de maritieme sector zeker een onderwerp dat hen interesseerde. Vanuit de filoso-

fie, levensecht leren, en onderwijs beleven in de levensechte leeromgeving was dit externe bezoek zeker de moeite waard.

En dat was het zeker want wat hebben de leerlingen en hun begeleiders ervan genoten. De leerlingen zagen hun ogen uit met hetgeen werd tentoongesteld en stelden de standhouders op de diverse stands de nodige vragen die hun middels opdrachten op school was meegegeven.

Maar niet alleen de leerlingen zagen hun ogen uit, ook de begeleiders van de onderwijsteams van AMS en Campus Middelsee kwamen ogen te kort van al het moois hen werd voorgeschoteld.

Kortom een waardevol bezoek aan BOOT Holland, waar de leerlingen en de docenten de nodige kennis hebben opgehaald en technische hoogstandjes zagen binnen de maritieme sector en de noviteiten voor dit jaar.

Met een tas vol materialen en kennis en wellicht een wensenlijstje voor later…, keerde iedereen tevreden huiswaarts.

Jubileumtentoonstelling Stichting Oud Ried

RIED - Stichting Oud Ried viert 26 maart 2023 zijn 25-=jarig bestaan met een grote overzichtstentoonstelling in dorpshuis De Rede in Ried van 13.30 – 18.00 uur.

Een paar redactieleden van dorpskrantje ‘It Kattebeltsje’ namen in 1998 het voortouw voor het oprichten van Comité Oud Ried (later Stichting) met als doelstelling de geschiedenis van Ried vast te leggen. In de loop der jaren zijn er veel tentoonstellingen, film-, dia middagen en lezingen georganiseerd.

In 2008 hebben is het boek ‘Rie sa’t wie’ uitgegeven, gevolgd

door boekjes over het boerenleven, de oorlog, boek reünie school en een boek met verhalen uit Ried. Voor deze tentoonstelling is een jubileumboekje samengesteld welke tijdens deze tentoonstelling verkrijgbaar is.

De entree is gratis en een kopje koffie/thee staat voor de liefhebbers klaar. Als speciale aanvulling op de tentoonstelling hebben leerlingen van basisschool De Oanset tekeningen en verhalen gemaakt. Zij laten zien hoe Ried er, in hun ogen, over 50 jaar uitziet of uit zou moeten zien. Hier komen de toekomst, het heden en het verleden bij elkaar. Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Dorp- en Wijkenfonds en Losse Fearren.

ATE DE JONG Hoesadatsa Vier miljonairs aan de tafel van Vandaag Inside

Onder de eindverantwoordelijkheid van Marc Rutte zijn de levens van tienduizenden mensen vernield. Groningers, toeslagenouders. En de ellende duurt maar door. Rutte lijkt er niet onder te lijden. Heeft hij geen gewetenswroeging? We weten: zijn geheugen is slecht. En een slecht geheugen en een goed geweten gaan vaak samen.

Het geweten van Wilfred Genee lijkt me ook niet geweldig ontwikkeld. Die wil vooral graag rellen en Derksen wat opnaaien. Het geheugen van Johan Derksen wordt ook minder. Het was maandagavond dus vast een verheffend gesprek tussen die vier miljonairs aan de tafel van Vandaag Inside. Verbaas ik me toch al vaak over, dat miljonairs zo’n goedkoop programma kunnen maken. Kijkers kunnen vragen insturen. Dat heb ik gedaan: “Rutte, wat is groter: uw schaamtegevoel of uw wil om de langstzittende minister-president van Nederland te worden?”

En het rare: als Rutte eerlijk zou toegeven dat hij aan de top van het Klassement van alle Tijden wil staan, dan moet ik denken aan Hotze Schuil, Piet Jetze Faber en Taeke Triemstra, en dan vind ik dat toch weer sympathiek. Die eerlijkheid, bedoel ik.

Ate de Jong uit Mantgum schrijft wekelijkse columns voor Van Wad tot Stad, hij belicht en beschouwt.

14 maart 2023 7 1997 - 2022 25 JAAR
COLUMN
0515 52 10 41 VANLELY VELDMAKEL AARDIJ.NL TAXERE N VER KO P E N AA N KO P E N VAN LE LY VEL D M A K E L A A R D I J
www.abdrenault.nl HOGE KORTING EN DE HOOGSTE INRUILPRIJS OP DE CLIO, CAPTUR EN ARKANA alleen in maart + €250 aan accessoires cadeau ABD VOORRAAD VOORDEEL DAGEN 23 clio voorraad voordeel €1000 KORTING + €250 ACCESSOIRES 33 captur voorraad voordeel €2000 KORTING + €250 ACCESSOIRES 63 arkana voorraad voordeel €2000 KORTING + €250 ACCESSOIRES Kies voor zekerheid want u ontvangt ook nog: + 3 jaar gratis garantie & onderhoud + 1,9% rente bij financiering + 3 jaar pechhulp europa KOM NU LANGS OF VRAAG UW OFFERTE AAN VIA DE QR CODE OF VIA WWW.ABDRENAULT.NL x x x Deze actie is geldig tot en en met vrijdag 31 maart 2023. Onder voorbehoud van wijzigingen en typefouten.

Basisschool De Kabas laat op Wereld Downsyndroom Dag zien hoe belangrijk het is om samen in een klas te zitten

FRANEKER - 21 maart is het Wereld Dag van het Down Syndroom. Sinds 2006 wordt wereldwijd op 21 maart ‘Wereld Downsyndroom Dag’ (World Down Syndrome Day) gehouden. Wereldwijd wordt ook steeds duidelijker hoe belangrijk het is dat een kind met Down Syndroom gewoon met zijn eigen leeftijdsgenoten in zijn eigen leefomgeving opgroeit. En daarom precies een week eerder aandacht voor de katholieke basisschool De Kabas in Franeker, de school die dit in de praktijk brengt. TEKST EN FOTO’S: SYBE JOOSTEMA

,,Alle kinderen zijn op hun eigen manier uniek en verschillend’’, klinkt het meteen vol overtuiging uit de mond van teamdirecteur Karin Staal. ,,Deze keuze voor diversiteit in leerlingen, geeft de school juist een positieve vibe. Door dit verhaal kunnen we álle kinderen vertellen, hoe uniek iedereen is, ook leerlingen met Downsyndroom. Dat versterkt de positieve sfeer binnen onze school.’’

Hilde Dijkstra is blij met de keuze van De Kabas om zoon Huub van haar en partner Frans te omarmen als leerling, en dat al voor het vijfde jaar. ,,Dat was zonder de medewerking van de hele school niet mogelijk geweest’’, vertelt Hilde. ,,Huub vergt wat meer aandacht en door de individuele begeleiding door Maaike en Marianne blijkt dat gewoon mogelijk.’’

De klas wordt verder geleid door juf Eline en meester Alain.

Dijkstra is het roerend eens met de toelichting van Karin Staal. De aanpak met een 1 op 1 begeleiding is ook mogelijk door extra gemeentegelden. ,,Dat wil ik wel genoemd hebben, school en gemeente staan achter deze vorm van onderwijs voor iedereen. Wij beseffen als ouders ook maar al te goed dat hierbij de neuzen allemaal in dezelfde richting moeten staan. Het team van De Kabas

draagt dit project en wil dat tot een succes maken. Voor ons is het zo waardevol, dat Huub wordt gezién op school. Dat hij een van hen is. Natuurlijk zien andere leerlingen ook zijn beperkingen, maar ze groeien er mee op.’’

Wat voor effect zal deze toch nieuwe aanpak op termijn hebben, het slagen ervan kan misschien wel bezwaren van andere scholen wegnemen? ,,Dat klopt. Dit initiatief van De Kabas toont aan dat het kán. Het is niet vanzelfsprekend dat een school een kind met Downsyndroom accepteert. Het maakt misschien ook de weg vrij voor andere scholen, die aan de hand van de ervaringen op De Kabas deze keuze maken.’’

Aanpak belangrijk

Voor de sociale ontwikkeling van Huub deze aanpak belangrijk. ,,Voor Huub is het heel fijn dat hij nu al voor zijn vijfde schooljaar de kans heeft om zich sociaal te ontwikkelen. Anderzijds leren zijn medeleerlingen hoe het is om met Huub rekening te houden. Dat is voor nu en ook voor later van belang voor het opbouwen van een kring van vriendjes en vriendinnen. Dat past in het uitgangspunt om naar school te gaan in de eigen omgeving. Ons gevoel is, dat hij erg welkom is. Hij leert zich spiegelen aan de andere leerlingen en

trekt zich daaraan op.’’

Dijkstra vertelt dat Huub daardoor met veel plezier naar school gaat. Dat geeft hem zoveel extra’s, waardoor hij zich met de klas verder kan ontwikkelen. Ieder op zijn of haar eigen niveau. ,,Ondertussen bouwt hij ongemerkt een band met iedereen op.’’

Voor iedereen is er passend onderwijs op De Kabas, dus ook voor Huub die bijgestaan wordt door Maaike en Marianne. Zodat er hem niets ontgaat. ,,Hij heeft net even wat meer aandacht nodig, en daardoor kan hij gewoon met zijn vriendjes in dezelfde klas. We doen dat zo lang mogelijk met elkaar’’, vertelt directeur Karin Staal. Elk jaar wordt bij iedere leerling een schooljaar geëvalueerd. Ook bij Huub is dat het geval. ,,Dan kijken we ook naar hoe hij zich in deze plezierige omgeving ontwikkelt. We zien wel dat hij sociaal gezien in groepsverband op een gewenste manier ontwikkelt. Hij speelt met zijn klasgenoten.’’

Staal meldt dat Huub ook heel sociaal is, en in de groep past. ,,Toch is het goed en de afspraak dat je elk jaar even kijkt naar hoe het gaat. Het moment van het kantelpunt dat een kind nog meer aandacht nodig heeft, zoveel dat het meer baat heeft bij een andere situatie, een gespecialiseerde school, is nog niet het geval.’’

,,Voorwaarde is wel dat de school ervoor open staat. Wat mij betreft verdient het team van De Kabas een pluim’’, besluit Dijkstra.

Ook Charmaine Stuy en echtgenoot Jonathan brachten aan het begin van dit schooljaar hun zoontje Laurence met plezier naar de Kabas. Ze hebben bewust die keuze gemaakt. Laurence zit daarnaast twee dagen in een kinderdagcentrum in Leeuwarden.

,,We zien dat hij door de leerlingen goed wordt opgevangen. Hoe hij soms geknuffeld wordt door sommige meiden. Prachtig. Ook voor hen is het een verrijking. De

mogelijkheden van Laurence zijn vooraf getoetst door het steunpunt Basisonderwijs. Hij bleek heel leerbaar. Het is prachtig dat hij met kinderen uit de buurt naar school kan. We hebben meer scholen bezocht, ook speciaal onderwijs, maar hadden juist hier een heel goed gevoel bij. Dat mooie sociale stukje dat ze hier bieden gaf ons de juiste motivatie.’’

Er is een zogeheten Sokkenchallenge bedacht. Iedereen heeft volgende week dinsdag verschillende sokken aan. Dat onderstreept eenheid door variatie. Die sok past ons allemaal.

Doordat het erfelijk materiaal van chromosoom 21 in drievoud voorkomt (in plaats van in tweevoud) is de datum 21-3 gekozen voor ‘Wereld Downsyndroom Dag’.

De Kabas benut de Wereld Downsyndroom om duidelijk te maken, hoe belangrijk het is om sámen in een klas zitten met je buurtgenootjes, om te zien hoe uniek elk is.

14 maart 2023 9 1997 - 2022 25 JAAR
‘Iedereen is in de groep uniek op zijn of haar eigen wijze’
Kletterdei Konsert Martinikerk Bolsward Start officiële kletterdei Martinikerk Franeker Cultuurplein Breedeplaats Franeker ZA 18 MRT, 20.00 UUR | €2 ZO 19 MRT, 14.15 UUR | GRATIS ZO 19 MRT, 12.30 UUR | GRATIS De grootste beeldentuin van Europa gaat weer aan Meer info: 11fountains.nl 11fountains viert 5 jaar kletterende kunst Workshops voor kinderen: rappen of schilderen Centrum Franeker ZO 19 MRT, 12.30 UUR | GRATIS Meld je aan via 11fountains.nl

gemeente Harlingen laat Tall Ships Races Harlingen

HARLINGEN - Na de zeer geslaagde editie in 2022 wil de organisator Stichting Harlingen Sail opnieuw een gooi doen naar het binnenhalen van de Tall Ships Races in Harlingen. Deze keer voor 2026, mede gesteund door de eerdere positieve evaluatie in de gemeenteraad.

Toch heeft het college recent een negatief advies gegeven aan de raad om Harlingen niet als kandidaat te stellen voor 2026. Volgens het bestuur van Stichting Harlingen Sail op basis van onjuiste argumenten. Dit zou betekenen het einde aan de jarenlange organisatorische opbouw van de Tall Ships Races in Harlingen.

Wat zijn de Tall Ships Races Harlingen?

De Tall Ships Races zijn sinds 1956 een jaarlijks terugkerend evenement waaraan talrijke Tall ships van over de hele wereld deelnemen. Het evenement is bedoeld om jongeren onder de 25 jaar kennis te laten maken met de zee en het zeilen op traditionele schepen. De helft van de bemanning is daarom tussen de 15 en 25 jaar oud.

De Tall Ships Races zijn nu driemaal in Harlingen succesvol georganiseerd, in 2014, 2018 en 2022. Tijdens de laatste editie in 2022 kwamen er ruim 300.000 mensen naar Harlingen om het evenement van dichtbij mee te maken.

Twee miljoen tekort en een overbelast ambtenarenapparaat, dat is wat het college stelt bij de organisatie van 2026. Maar hoe het college daartoe komt, is bij het bestuur volstrekt onduidelijk. De

Stichting Harlingen Sail denkt 3,2 miljoen euro nodig te hebben voor de organisatie van de editie 2026. Zij doet daarbij voor 1,25 miljoen een beroep op de gemeentelijke én provinciale overheid. Tevens voert het college aan dat het ambtenarenapparaat overbelast dreigt te raken. De gemeente heeft eerder besloten een gedeelte van de organisatie zelf te gaan uitvoeren. Veel werkzaamheden die wat het bestuur betreft, prima kunnen liggen bij de organiserende stichting.

250-jarig

bestaan

VS

In 2022 kwamen door de naweeën van de corona epidemie en de oorlog in de Oekraïne geen Noorse en Russische schepen naar Harlingen. Desondanks was het een grandioos evenement. In dat jaar vond ook het groot Zuid-Amerikaans zeilspektakel ‘Velas Latino America 2022’ plaats. Het 250-jarig bestaan van de VS zou kunnen betekenen dat een aantal schepen ervoor kiest om in de zomer van 2026 naar de overkant van de Atlantische Oceaan te varen. Gezien het feit dat het een grote investering vergt om 3 maanden uit het eigen zeilgebied te zijn en de oversteek te maken, zal dat niet voor veel schepen zijn weggelegd.

Arcadia 2025

Het al dan niet willen organiseren van een cultureel evenement in

2025 samen met Arcadia is een zaak van de gemeente Harlingen. De Stichting Harlingen Sail ziet vooralsnog geen aanknopingspunten.

In haar bestuur zitten o.a. vertegenwoordigers vanuit de maritieme sector (Maritieme Academie en Koninklijke Marine) die deelname aan een dergelijk evenement niet kunnen uitleggen aan hun stake holders.

Einde Tall Ships Races Harlingen?

Door hostport te zijn voor de Tall Ships Races sinds 2014, is

Harlingen op de wereldkaart gezet en heeft het nationale en internationale bekendheid gekregen waar iedereen in Harlingen van profiteert.

Er is ook jarenlang ingezet op de continuïteit van het evenement door programma’s voor alle schoolgaande jeugd in Harlingen (Sail in Zicht), de opbouw van een Tall Ships experience centrum op de Willemshaven, de opbouw van een wereldwijd netwerk via STI, de oprichting van de Frisian Tall Ships Club waar ruim 130 MKBbedrijven bij zijn aangesloten en de inrichting van een permanent

kantoor voor de organisatie. Het voorstel van het college om een gooi te doen naar 2029 is dan ook koffiedik kijken. Het is namelijk nog totaal onzeker of de internationale organisatie de Noordzee dan überhaupt weer aandoet. Daarbij is het voor de stichting onmogelijk om tot 2029 de bestaande organisatie overeind te houden.

Alle bestuurlijke ervaring, netwerken en o.a. vanuit de gemeente gemaakte investeringen zullen verloren gaan. Net als de binding met alle sponsoren, vrijwilligers en jeugd aan het evenement.’

14 maart 2023 11 1997 - 2022 25 JAAR
‘B&W
zinken’
14 maart 2023 12 1997 - 2022 25 JAAR Vakkundig geplaatst Uiterdijkster weg 7 8931BK Leeuwarden DAL SHEIM  06 4523 53 53  058 288 49 49  info@dalsheim.nl DALSHEIM HÉT ADRES VOOR HET KOPEN EN REPAREREN VAN C AME R A’S en toebehoren   APPLE COMPUTERS nieuw en gebruikt 995.- Apple iMac 21.5’’ Retina Refurbished Model 2017-2018 2.3 GHZ i5 16 GB Dram 1 TB SSD intern OS ventura Normaal € 1295,2 jaar garantie Actie geldig t/m 18 maart 2023 Heeft u vragen of wilt u een afspraak? Bel nu 085-00 412 19 Professioneel advies, snelle levering en montage! info@et-f.nl www.et-f.nl

Cultuurhistorische fietsroute Menaldumadeel

MENAAM - De werkgroep Cultuurhistorische fietsroute Menaldumadeel attendeert op deze fietsroute. De werkgroep is ontstaan uit een samenwerking tussen verschillende dorpsbelangen van de vorige gemeente en heeft zowel het ontstaan als het behoud van de Cultuurhistorische fietsroute Menaldumadeel tot doel.

TEKST: DICKY HAHNÉ-JANSEN

De fietsroute is 45 km lang maar is naar behoefte in te korten. Er is een routebeschrijving zowel in boekvorm als digitaal waarin u ook de bezienswaardigheden langs de route kunt vinden.

Oogstcantateconcert Bitgummole

BITGUMMOLE – Tijdens de Oogstcantatedienst in Bitgummole worden de cantates The rolling seasons en A joyful Thanksgiving van Caleb Simper in Nederlandse bewerking van kerkmusicus en dirigent Sebastiaan Schippers gezongen.

Schippers schrijft hierover: ‘De laatste jaren is er gelukkig weer meer aandacht en waardering voor de muziek uit de victoriaanse periode. Daaraan hoop ik met drie van mijn Friese koren ook een kleine bijdrage te leveren met een uitvoering van twee oogstcantates van Caleb Simper in een eigen Nederlandse bewerking. Muziek die het in mijn ogen de moeite waard is om na jarenlang te

zijn genegeerd, weer te worden uitgevoerd.’

Uitvoerenden: Pniëls Kerkkoor uit Leeuwarden-Huizum; Nocht & Wille uit Lollum e.o; Kleine Cantorij uit Burgum o.l.v. Sebastiaan Schippers; sopraan Vronie de Vreeze, sopraan, alt Henney Venema, tenor Sebastiaan Schippers, bas Hans de Wolf en organist Ulbe Tjallingii.

Dit concert duurt ongeveer 65 minuten.

Locatie: kerk te Bitgummole (Aismawei 11). Ieder is van harte welkom, entree is vrij, na afloop is er een collecte voor de onkosten.

Aanvang 15.00 uur.

De fietstocht leidt door een gebied met grote cultuurhistorische waarden waarin de ontstaansgeschiedenis van bijna 17 eeuw nog duidelijk terug te vinden is, maar ook zonder enige historische kennis kunt u genieten van deze tocht die ook langs prachtige dorpen, mooie Staten en Stinsen loopt. De hele route wordt bewegwijzerd door bordjes

waarop een oude fiets en richtingspijl staan. Bovendien zijn langs de route enkele infopanelen geplaatst met specifieke informatie over dat stukje op de route.

De fietsroute start in Leeuwarden, maar kan ook gestart worden in een andere plaats. De route gaat door Marsum, Ingelum, Bitgum, Bitgummôle, Berltsum, Wier, Slappeterp, Menaam, Dronrijp en Ritsumazyl. Onderweg kan er afgestapt worden om rond te kijken, of een kerk of dorp te bezichtigen of door een park te lopen (b.v. het Hemmemapark in Berltsum).

Zoeken op google: Cultuurhistorische fietsroute Menaldumadeel. Je komt dan op de site van Visit Friesland met daarop de route. Bekende punten zijn: minicamping en theetuin te Slappeterp, VVV Franeker, VVV Harlingen, de bakker in Berltsum, minicamping de Brinkhoeve te Wier, Fryske streekproducten winkel St.Annaparochie en VVV informatiepunt Leeuwarden..

Tsjillen in de Sloep zoekt acts

BOLSWARD - De grachten in hartje Bolsward vormen vrijdag 26 mei weer het podium voor Tsjillen in de Sloep. De organisatie roept acts van harte op om zich aan te melden om het publiek in de sloepen en langs de wal te vermaken. Aanmelden kan via de website van Tsjillen in de Sloep.

Tijdens de sloepentocht kunnen deelnemers vanaf het water en langs de wal genieten van muzikale en theatrale acts op de wal. De tocht begint om 20:30 uur vanaf het Kruiswater en wordt zoals gebruikelijk op dezelfde plek afgesloten met een slotact.

Dit jaar staat Tsjillen in de Sloep traditiegetrouw gepland op de vrijdagavond voorafgaande aan het Fietselfstedentocht/Pinksterweekend. Dit valt op vrijdag 26 mei 2023.

Prijs

Net als in de voorgaande edities roept het bestuur de deelnemers op om hun boten te versieren en hetzelfde geldt voor de straten en tuinen van de bewoners langs de route. De mooiste boot en straat kunnen rekenen op een leuke prijs.

Tijdens de vorige editie waren er veel mooie creaties te bewonderen: zowel boten en opvarenden als gezellig versierde straten.

De prijs voor mooist versierde straat (een barbecuepakket gesponsord door Jumbo Kooistra) ging naar het Klein- en Grootzand, de prijs voor de mooist versierde boot werd gesponsord door ZWF Yachts en ging naar een piratenschip.

Aanmelden

Zit jij in een band, theatergroep, dansgroep, koor of wat voor culturele groep dan ook en wil je jouw talent laten zien aan het publiek? Meld jouw act dan aan via tsjilleninbolsward.nl/aanmelden.

Opgeven hiervoor kan tot 1 april 2023. Er is geen garantie dat elke artiest die zich aanmeldt een plekje krijgt. Dit hangt namelijk af van het aantal aanmeldingen en het aantal beschikbare plekken. Daarnaast streeft de organisatie naar een zo divers mogelijk aanbod.

Kaartverkoop

De kaartverkoop start op zaterdag 25 maart via www.tsjilleninbolsward.nl. Deelnemers zonder eigen boot kunnen ook meevaren op één van de pramen.

Ook die tickets gaan op dezelfde dag via de website in de verkoop. Op de website staat meer informatie met betrekking tot de route, tijden en actueel nieuws.

14 maart 2023 13 1997 - 2022 25 JAAR Verlichting / LED lampen / bouwlampen Van Harenstraat 20, St.-Annaparochie tel. 0518-401437 / www.platstore.nl

Proefactie

Losse maaltijd € 7,95 incl.bezorging/ BTW

3 maaltijden voor slechts € 15,-

Iedereen die gezond en lekker wil eten, kan bij ons terecht. Dus niet alleen ouderen,

Maaltijdservice aan Huis is onderdeel van de Interzorg Groep: voor al uw Thuiszorg, Woonzorg, Maatschappelijke Zorg en Maaltijdservice

Foswerterstrjitte 71 | 9172 PS | Ferwert | 088 - 5180200 | www.interzorggroep.nl

www.maaltijdserviceaanhuis.nl

Vul de antwoordkaart in en ontvang geheel vrijblijvend 3 maaltijden voor slechts € 15,- .

Normaliter kost een maaltijd € 7,95. Een maaltijd incl. nagerecht en 1x per week een voorgerecht kost € 8,50.

* Na het ontvangen van de antwoordkaart nemen wij zo snel mogelijk contact met u op over het leveren van de drie maaltijden.

✔ Ik maak gebruik van de proefactie en ontvang graag eenmalig 3 maaltijden voor slechts € 15,-

Naam:

Adres:

Woonplaats:

Telefoon:

E-mail:

Postzegel niet nodig

Maaltijdservice aan Huis

Antwoordnummer 6700

9172 ZX Ferwert

Wad’n strúnrûte op 17 & 18 maart

Op 13 plekken langs de Friese Waddenkust zoals kringloopwinkels, snuffelschuurtjes en sneuphokken gaan op vrijdag 17 & zaterdag 18 maart tegelijkertijd open voor geïnteresseerde schatzoekers. Het aanbod bestaat uit ‘ABC’: antiek, brocante en curiosa. Eerder was de route bekend als Bildtse Strúnroete, maar door een uitbreiding met plekken buiten ’t Bildt is er voor een nieuwe naam gekozen: Wad’n Strúnrûte.

Tussen Franeker en Dokkum

De 11 ondernemingen met tweedehandsspullen bevinden zich tussen Franeker en Dokkum en de Wad’n Strúnroete kan overal worden begonnen. Op de locaties liggen routekaartjes voor de deelnemers. Er zijn ook twee horecazaken die open zijn voor de sneupers. Beide dagen zijn alle plekken open van 10:00-17:00 uur.

Deelnemers

De 11 strúnplekken en de twee horecaondernemingen zijn:

1. De Wissel

Betterwird 10, Dokkum

2. Fûgelspits

Rondweg-West 39, Dokkum

3. Silver lioness vintage Langebuorren 37, Stiens

4. Poco Loco De Stapel 19, Menaam

5. Wad’n Verrassing Buorren 2b, Tzummarum

6. Waddenherberg The Friezinn Oudebildtdijk 1226, Westhoek

7. Het Pakhuis

Oosteinde 3, Sint Jabik

8. Nochris 2.0, Van Harenstraat 82, Sint Anne

9. Malle Pietje Stadhoudersweg 28, Sint Anne

10. Sneuphok De Walrus Schuringaweg 53, Nij Altoenae

11. Oprommerloads, Van Albadaweg 87, Ouwesyl

12. Brasserie Wad Noflik Van Albadaweg 21, Ouwesyl

13. Tweedekans EnZo Langebuorren 61, Hallum

COLLEGE 15 MAART:

INVLOED VAN HET LICHT OP HET LEVEN

Joke Meijer is hoogleraar van de sectie Neurofysiologie binnen de afdeling Cel en Chemische Biologie van het Leids Universitair Medisch Centrum. Samen met haar team doet zij onderzoek naar de biologische klok van mensen en dieren. De klok is heel vroeg in de evolutie ontstaan en speelt een belangrijke rol bij de aanpassing aan de dag-nacht wisseling, de seizoenen, en ook de reproductie van veel dieren. Door onze nachtverlichting - die vooral in Nederland heel ernstig is- raakt de biologische klok verstoord. We beginnen pas sinds kort te begrijpen dat dit een grote bedreiging is voor de biodiversiteit. Prof. Meijer heeft een nationaal collectief opgericht (zie www.bioclockconsortium.org) om de schadelijke invloed van nachtverlichting op mens en dier te onderzoeken.

COLLEGE BIJWONEN?

De publiekscolleges beginnen om 20:00 uur in de collegezaal van de Academie van Franeker, Breedeplaats 1 te Franeker. Toegangskaartjes à € 10,- zijn vanaf een half uur voor aanvang verkrijgbaar bij de Botniastins. Een kaartje geeft recht op een glas fris, tapbier of huiswijn na afloop bij Grand Café De Doelen. Let op! U kunt alleen met pin betalen in de Botniastins

Meldt u zich op tijd aan, want vol=vol. Dit kan eenvoudig via www.academiefraneker.nl Onder het betreffende agendapunt kunt u zich via het formulier aanmelden.

Dit evenement is 18+

SPONSORS

Heineken | Quarré Zorgservice | MDJ Automotive | Hiemstra Schilders Poort van Franeker | Grand Café de Doelen | Bogt fen Guné | Roy & Winston Foox Groothandel | Jesper & Winny | Brasserie de Stadstuin | Reen Amusement Rin-Tec Glasbedrijf | Rekker Groente & Fruit | Buwalda Multiservice

W. van der Meer | Van Wad tot Stad Media

14 maart 2023 15 1997 - 2022 25 JAAR Oprommer De opruimspecialist voor bedrijven en particulieren Philippus Dijkstra Van Albadaweg 87 9078 VT Oude Bildtzijl 06 831 766 64 info@oprommer.nl www.oprommer.nl U kunt bij ons terecht voor antiek, curiosa en vintage artikelen. Openingstijden Woensdag 10.00 -16.30 uur Donderdag 13.00- 16.30 uur Vrijdag 10.00- 16.30 uur Zaterdag 10.00- 16.30 uur Van Albadaweg 87, Oude Bildtzijl 06-83176664 Oprommer Loads Voor al uw ontruimingen en opruimingen in heel Nederland Zaterdag 8 april - 2100 - 02.00 uur van 20.00 - 21.00 uur Open Podium Theater de Koornbeurs - Franeker - Feestband Papa di Grazzi - DJ Quickfinger - Zware Jongens Organisatie: Tapperij ‘t Noord i.s.m. de Koornbeurs DE VRIENDEN VAN DE TAPPERIJ LIVE TAPPERI J ’ T NOORD Franeker TAPPERIJ ’T NOORD Franeker KAARTVERKOOP
DE TAPPERIJ € 10,-
IN
DIT EVENEMENT:
VAN
Pluimveeslachterij
Nu in verkoop: 33 energiezuinige woningen in Franeker Wees erbij want er zijn nog maar een klein aantal woningen vrij! Ga naar de website en check de beschikbaarheid Ontwikkeling & realisatie: Verkoop & informatie: T. 058 233 7 382 E nieuwbouw@makelaardijhoekstra.nl www.nieuwerietbuurt.nl Comfortabel wonen aan open vaar water in Franeker 9 vrijstaande woningen | 16 twee-onder-een-kapwoningen | 8 levensloopgeschikte half vrijstaande woningen _WIF ADV.qxp_Opmaak 1 23-11-2022 14:55 Pagina 1

Burrefeart Franeker, start bouw 1e fase juni 2023

Overweegt u nieuwbouw in Franeker? Dan is de Nieuwe Rietbuurt in Franeker wellicht interessant voor u. De bouw van fase 1a start in juni 2023. Grijp uw kans!

Indeling project

Het project is opgedeeld in 2 fases, fase 1a en 1b. Fase 1a bestaat uit bouwnummer 1, 3 t/m 21. Fase 1b bestaat uit bouwnummer 2, 21 t/m 33. De specifieke bouwnummers kunt u ook op de projectwebsite bekijken.

Er wordt eerst gestart met de woningen op het zuidelijke eiland. Deelproject Burrefeart telt straks in totaal 33 woningen aan een centrale laan, die uitkomt op een ontmoetingsplein. Aan beide zijden van de laan liggen woningen die vrijwel

allemaal met de tuin aan het water grenzen.

De volgende types zijn beschikbaar

8 halfvrijstaande woningen (levensloopgeschikt)

– Woonoppervlakte: circa 100 m2

– Aantal slaapkamers: 3, waarvan 1 op de begane grond

– Inclusief: aangebouwde garage/berging

– Kaveloppervlakte: circa 380 – 465 m2

9 Vrijstaande woningen

– Woonoppervlakte: circa 150 – 165 m2

– Aantal slaapkamers: 3

– Inclusief: aangebouwde garage/berging

– Kaveloppervlakte: circa 385 – 1.005 m2

16 Twee-onder-een-kapwoningen

– Woonoppervlakte: circa 140 – 150 m2

– Aantal slaapkamers: 3

– Inclusief: aangebouwde garage/berging

– Kaveloppervlakte: circa 335 – 415 m2

Meer weten?

Bekijk de website of neem contact met ons op via nieuwbouw@makelaardijhoekstra.nl of bel tijdens kantoortijden naar 058- 233 7 382. We informeren u graag over de actuele beschikbaarheid

De Big Green is een simpele, maar e ectieve manier van kalkpreventie waarbij mineralen zoals calcium en magnesium in het water blijven. Iets wat bij een traditionele ontharder niet het geval is. Hierdoor blijft de smaak van het ge lterde water gelijk terwijl de e ectiviteit gelijk is aan een ontharder. De Big Green gebruikt geen zout, stroom of chemicaliën.

14 maart 2023 17 1997 - 2022 25 JAAR www.grijmans.com • 0515 57 20 83 • Bolsward • Harlingen PRIVÉ OF ZAKELIJK GESCHIL? PRIVÉ OF ZAKELIJK GESCHIL? advocatuur & mediation advocatuur & mediation Met de BIGGREEN voorkom je kalkaanslag en geniet je van gefilterd drinkwater!
www.big-green.nl Info 0299-321188 46 cm 20 cm diameter BIGGREEN VANAF € 765,- SCAN VOOR MEER INFO ZOUTVRIJE KALKPREVENTIE PLUS+

Herdenking oorlogsmonument Dongjum

Op donderdag 9 maart heeft burgemeester Marga Waanders, samen met leerlingen van OBS De Steven een krans gelegd bij het oorlogsmonument aan de Riedsterweg tussen Dongjum en Boer.

Burgemeester Waanders hield een toespraak en de leerlingen lazen gedichten voor en noemden de namen van de personen die hier worden herdacht. Er werden bloemen gelegd en er waren 2 minuten stilte.

Vragen over AED-subsidie?

Kijk het AED-webinar!

De gemeente Waadhoeke organiseert op maandag 3 april van 19.30 – 20.30 uur een webinar over de AED-regeling. Met deze regeling kunnen er subsidies worden aangevraagd voor de aanschaf van een AED, voor het vervangen van een AED en voor het verplaatsen van een AED van een binnenlocatie naar een buitenlocatie waar de AED altijd beschikbaar is. Ten slotte kan er een jaarlijkse onderhoudssubsidie aangevraagd worden. Tijdens de webinar geeft de gemeente uitleg over de regeling en is er ruim de tijd om vragen te stellen, onder andere aan wethouder René de Vries.

Dekkend netwerk realiseren

Met een AED kunnen we iemand reanimeren en levens redden. Daarom is het – letterlijk – van levensbelang om altijd een AED binnen bereik te hebben. Er zijn nu nog plekken in Waadhoeke waar niet binnen 500 meter 24/7 een AED beschikbaar is. Ook is een aantal AED’s ouder dan de maximum levensduur van tien jaar. Met de subsidieregeling AED Waadhoeke 2023-2025 wil de gemeente Waadhoeke een dekkend en betrouwbaar AED-netwerk realiseren, zodat er meer levens zijn te redden in het geval van een hartstilstand.

Subsidie aanvragen

Dorps- en wijkbelangen, EHBO-en sportverenigingen kunnen nu subsidie aanvragen voor de aanschaf en vervanging van AED’s, voor buitenkasten en voor een bijdrage in de onderhoudskosten. De AED en/of buitenkast moet geplaatst worden op een openbare locatie in een witte vlek. Dit betekent dat er binnen een straal van 500 meter geen andere AED beschikbaar is.

Aanmelden voor de webinar

Zet de AED-webinar van maandagavond 3 april in uw agenda. Meer informatie over hoe deel te nemen,

volgt binnenkort via de website van de gemeente. Aanmelden voor de webinar hoeft niet, maar vinden we wel heel prettig. En u weet zeker dat u de link in uw mail krijgt. Een kort mailtje naar Marlous Boekema, op m.boekema@waadhoeke.nl, is voldoende. We hopen u (online) te mogen begroeten op maandagavond 3 april.

Duik dieper in een duurzaam huis

Huiseigenaar Andries geeft buurtgenoten uitleg over de warmtepomp en het inregelen van een cv-installatie

Het verduurzamen van een woning kan veel vragen oproepen. Wat zijn de eerste stappen die je moet nemen en wat gaat het allemaal kosten? Ervaren huiseigenaar Andries Idzerda laat graag zien hoe hij het heeft aangepakt en deelt tips en zijn ervaringen tijdens een thematour op zondag 19 maart om 14:00 uur. Iedereen die ideeën wil opdoen voor zijn of haar eigen huis, of vragen heeft over het verduurzamen van een woning, is van harte welkom. Inschrijven kan gratis via www.duurzamehuizenroute.nl/thematours

Tijdens de thematour op 19 maart om 14:00 uur deelt Andries graag zijn ervaringen en geeft hij uitleg over de warmtepomp en het inregelen van een cvinstallatie. Na de rondleiding is er alle ruimte voor het stellen van vragen, zodat ook jij helemaal voorbereid aan de slag kunt gaan met jouw woning. Alle inwoners uit de gemeente Waadhoeke zijn van harte welkom om ideeën op te doen bij deze thematour.

Goed voorbereid aan de slag

De thematours zijn een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route. Tijdens deze tours leiden de huiseigenaren je rond en vertellen ze vanuit hun eigen ervaring hoe ze hun woning hebben verduurzaamd.

Contact met de gemeente Ons telefoonnummer is: (0517) 380 380. Bekijk onze contactgegevens en openingstijden op www.waadhoeke.nl/contact

Langskomen?

Wij willen u graag zo goed en snel mogelijk helpen. Daarom adviseren wij u om een afspraak te maken. U wordt dan geholpen op een moment dat u past. Een afspraak maakt u via www.waadhoeke.nl/afspraak

De rondleiding van Andries wordt georganiseerd in samenwerking met gemeente Waadhoeke en de provincie Fryslân. Zij moedigen inwoners aan om op bezoek te gaan bij een thematour, om zo ideeën en ervaringen op te doen voor een eigen duurzaam huis. Ook op andere plekken in provincie Fryslân worden thematours georganiseerd.

Meer informatie vind je op www.duurzamehuizenroute.nl/thematours

11 Fountains – Kletterdei 19 maart! Kletterdei is voor iedereen én gratis toegankelijk.

Kom je ook?

De Oortwolk fontein gaat weer aan! Vier Kletterdei met ons op zondagmiddag 19 maart, op en rondom De Breedeplaats in Franeker. Laat je inspireren door interessante lezingen in de Martinikerk of ga lekker winkelen op deze extra koopzondag.

Wees welkom bij de officiële feestelijke opening van de 11fountains en kom cultuur proeven op het cultuurplein. Daarnaast organiseren we gave kinderworkshops die in het teken staan van De Oortwolk fontein. Om 12.30 trappen we de feestelijke dag af op de Breedeplaats in Franeker. Tot dan!

15 maart 2023 adres Harlingerweg 18 8801 PA Franeker postadres Postbus 58 8800 AB Franeker online www.waadhoeke.nl info@waadhoeke.nl telefoon 0517 380 380 twitter @waadhoeke facebook facebook.com/waadhoeke
Foto: Joachim de Ruiter

Oproep: Welke jonge maker ontwerpt een veteranenmedaille?

Het Nationaal Comité Veteranendag doet een oproep aan alle kinderen tussen de 9 en 13 jaar in Nederland om een veteranenmedaille te ontwerpen, die alle veteranen eert en trots maakt.

Ken of ben jij iemand die hier sowieso aan mee moet doen? Meld je dan aan via https://www. veteranendag.nl/nieuws/kidswedstrijd-2023. Alle deelnemers ontvangen een set van drie blanco medailles van hout. Daarop moet het ontwerp worden aangebracht, bijvoorbeeld met verf, potlood, stiften, stoffen of stukjes plakband. De set medailles die het beste en creatiefste een verhaal vertelt, wordt door de jury gekozen als winnaar van de Kidswedstrijd 2023.

Alle inzendingen worden op zaterdag 24 juni tentoongesteld op de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. De winnaar mag als VIP, met andere kinderen uit zijn of haar schoolklas, naar de viering van Veteranendag op het Malieveld. En als klap op de vuurpijl mag de winnende klas na de zomer ook een rondvlucht maken in een historische Dakota (DC-3).

Veteranendag

Nederland bedankt elk jaar de meer dan 100.000 veteranen die ingezet zijn in dienst van de vrede, nu en in het verleden, tijdens de Nederlandse Veteranendag in Den Haag. Het evenement is toegankelijk voor alle bezoekers, met een defilé door de binnenstad en een grote bijeenkomst op het Malieveld.

Meer informatie nodig?

Neem dan contact op met Lourenske Steenstra.

E-mail: l.steenstra@waadhoeke.nl of bel naar: 0644010220. Of Raymond Overkempe.

E-mail: r.overkempe@waadhoeke.nl of bel naar: 06-57434654

Gecombineerde pop-up vaccinatielocatie voor HPVvaccinatie en herhaalprik tegen corona in Franeker

GGD Fryslân opent op dinsdag 21 maart en 11 april een gecombineerde pop-up vaccinatielocatie in Franeker. Op deze pop-up kunnen jongvolwassenen die geboren zijn tussen 1996 en 2003 en nog niet (volledig) gevaccineerd zijn tegen HPV hun vaccinatie krijgen. Daarnaast kan iedereen van 12 jaar en ouder de herhaalprik tegen corona hier krijgen.

HPV- vaccinatie

Dit jaar kan iedereen geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 zich gratis laten vaccineren tegen HPV. U heeft twee prikken nodig en hier moeten 6 maanden tussen zitten (minimaal 150 dagen). Alleen in 2023 zijn de vaccinaties gratis, dus het is belangrijk om de eerste vaccinatie op tijd te halen. Het HPV-vaccin beschermt tegen 6 soorten kanker: kanker in de mond- en keelholte, anus, penis, vagina, schaamlippen en baarmoeder.

Herhaalprik tegen corona

Iedereen van 12 jaar en ouder met een afgeronde basisserie tegen corona kan een herhaalprik krijgen. Dit kan vanaf 3 maanden na de laatste coronaprik of coronabesmetting. De vaccinatie is gratis. Heeft u al een herhaalprik gehad na 18 september 2022? Dan bent u op dit moment voldoende beschermd en kunt u niet nog een prik krijgen.

Pop-up locatie De pop-up bevindt zich in Recreatiepark Bloemketerp in Franeker. U bent hier dinsdag 21 maart en 11 april welkom tussen 11.00 - 16.00 uur. Een afspraak maken is niet nodig. U kunt gewoon komen op het tijdstip dat u past. U hoeft alleen een geldig identiteitsbewijs en een mondkapje mee te nemen.

Ook bent u van harte welkom als u nog vragen heeft over corona- of HPV-vaccinaties. De arts beantwoordt ze graag. Kijk voor meer informatie, de openingstijden en andere pop-up locaties op www.ggdfryslan.nl/popup of www.ggdfryslan.nl/hpv

15 maart 2023 adres Harlingerweg 18 8801 PA Franeker postadres Postbus 58 8800 AB Franeker online www.waadhoeke.nl info@waadhoeke.nl telefoon 0517 380 380 twitter @waadhoeke facebook facebook.com/waadhoeke

Programma:

11:00 uur 11:30 uur

11:00 - 14:00 uur

12:00 - 13:00 uur

13:00 - 13.45 uur

14:00 - 16:00 uur

14:00 - 16:00 uur

15:00 - 16:00 uur

Start Open dag

Optreden van Schorre keeltje

(bewonerskoor)

Draaiorgel

Fotomoment

vanaf 11:00 tot 16:00 uur

PR. Beatrixstraat 1

8801 DA, Franeker

Uitleg Persoonsgerichte zorg in de Zonnebloem

Optreden Marten in het restaurant

Speeddaten, kom werken en/of leren bij Patyna?

(speeddate alleen op aanmelding)

Fotomoment

Tussen 11:00 & 16:00 uur zijn er naast het vaste programma diverse andere activiteiten en vindt er in het restaurant een proeverij van hapjes plaats. Uiteraard staat ook de koffie en thee voor u klaar.

Zo zijn er elk halfuur rondleidingen en kunt u voor informatie terecht bij diverse informatie tafels:

• Van thuis naar verzorgingstehuis

• Cliëntenraad

• Alzheimerstichting

• Visio

• Patyna

Ook vinden er (interactieve) demonstraties plaats; Zo ervaart u hoe het fietsen op een duo of velo fiets is, hoe het is om in een tillift te zitten, hoe je steunkousen aantrekt, hoe je nou echt goed je handen wast of hoe het is om een isolatiepak te dragen.

Naast deze informatieve demonstraties kunt u ook ontdekken hoe het is om te leren met een VR-bril. Op het skillslab kunt u kijken welke handelingen er getoetst kunnen worden en kan u zelf ervaren hoe het is om iemand te prikken.

Meld je aan voor de speeddate via www.patyna.nl/speeddatedag-25-maart-2023 of scan de QR-code.

OPEN DAG SAXENOORD 25 MAART

OVERKAPPINGEN

ZONNESCHERMEN

KNIKARMSCHERM VOORRAAD

14 maart 2023 21 1997 - 2022 25 JAAR Dé specialist in op maat gemaakte binnen- en buitenzonwering, gordijnen, horren en vloeren! Simon Vestdijkwei 3, 8914 AX Leeuwarden (achter de woonboulevard) 058 289 79 55 | info@solanowonen.nl |webshop: www.solanowonen.nl 400m2 SHOWROOM IN LEEUWARDEN Klanten beoordelen ons met een 8.8! fb.com/solanowonen @solano_wonen 100% MAATWERK DE ALLERGOEDKOOPSTE (RITS)SCREENS OP MAAT DE DUURZAME OPLOSSING TEGEN HITTE Leverbaar met draadloze solar motor op zonne-energie! AL VANAF €99,95 Vermijd lange levertijden in het hoogseizoen! DIRECT afhalen of thuisbezorgd
al vanaf €1.229 ,al vanaf €889 ,al vanaf €1.789 ,-

IJslandse paarden in Franeker

FRANEKER – Komende zondag 19

maart is in Franeker een wedstrijd voor IJslandse paarden. Op de locatie van de Sjaerdema-Liauckemaruiters komen IJslandse paarden en hun ruiters bijeen om hun bijzondere gangen te tonen. Met al dat IJslands vuur belooft dat een mooie show te worden.

IJslandse paarden kunnen meer gangen dan andere paarden en bij de wedstrijden gaat het erom deze gangen zo goed mogelijk te laten zien. Naast stap, draf en galop tonen de IJslanders hun beste tölt. In tölt heeft het paard een trotse houding en een ritmisch meedeinende staart. De tölt wordt gereden in verschillende tempo waarbij het langzaam tempo ongeveer net zo snel is als stap. Het snel tempo tölt gaat zo hard als galop en belooft altijd een mooie show. De meeste IJslanders kunnen ook telgangen. In telgang beweegt een IJslander twee benen aan een kant tegelijkertijd. Telgang komt het beste tot zijn recht in het rentempo en komt het IJslandse temperament volop tot uiting! Bij de wedstrijden beoordelen drie juryleden de verschillende gangen op tact, rijvaardigheid en presentatie. De wedstrijd wordt georganiseerd door de Sjaerdema-Ljauckemaruiter en Team Fra Neisti. Dit jeugdteam onder

leiding van Anne-Jet White bestaat uit 11 ruiters in de leeftijd van 9 tot en met 23 jaar.

Anne-Jet en haar zus Charlotte White zijn al jaren succesvol in de IJslandse paardensport, onder andere als deelnemer aan de wereldkampioenschapen. Komende zomer is het WK weer in Nederland en een aantal leden uit het team Fra Neisti gaan proberen zich hiervoor te selecteren. Deze wedstrijd in Franeker is daarvoor een goede training.

Bijna alle Fra Neisti ruiters komen uit Friesland en doen regelmatig mee aan wedstrijden in heel het land. Daarvoor moeten ze vaak ver reizen. De ruiters zijn dan ook blij met deze wedstrijd in Friesland waarmee ze in hun eigen omgeving hun paarden en prestaties kunnen laten zien. Maar ook is deze wedstrijd een mogelijkheid voor alle IJslandse paardenruiters in Friesland, en dat zijn er best veel, om eens deel te nemen aan een wedstrijd. De wedstrijd is op zondag 19 maart in de manege van de Sjaerdema-Liauckemaruiters in Franeker. Er doen maximaal 50 combinaties mee in de klasse recreatie tot sport B. De wedstrijd wordt afgesloten met een vlaggenrace. Mede door onze sponsoren, zijn er mooie prijzen te winnen. De IJslanders met hun temperamentvolle gangen in actie zien? Publiek is van harte welkom!

Leerlingen Einstein Class zetten zich in voor NL Doet

FRANEKER – In 2002 kregen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima namens alle Nederlandser als huwelijkscadeau het Oranje Fonds aangeboden. Het Oranje Fonds is het grootste sociale fonds van Nederland en zet zich in voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen.

Een van de jaarlijks terugkomende initiatieven van het Oranje Fonds is NL Doet op 10 en 11 maart, op deze dagen wordt vrijwilligerswerk in het spotlight gezet en worden alle Nederlanders uitgenodigd om een dagje het verschil te maken en ertoe te doen. Ook de leerlingen van de Einstein Class trokken op deze nationale dag hun handen uit de mouwen.

Leerlingen van de Einstein Class in Franeker zijn de hele week al druk bezig geweest met de voorbereidingen van NL Doet op vrijdag 10 maart. Tijdens de kookles werden er honderden zandkoekjes door de leerlingen gebakken. Vervolgens werden deze koekjes door de leerlingen vakkundig verpakt in cellofaan en voorzien van een vrolijk gekleurd briefje met daarop toepasselijke Loesje quotes zoals ‘Vrijwilligers, de volwassen versie van feeën’.

Op vrijdagochtend trokken de leerlingen met zijn allen de wijk van de Einstein Class in. Hier belden ze aan bij de buurtbewoners om niet alleen hun zelfgemaakte koekjes uit te delen, maar ook om te vragen of ze vrijwillig klusjes konden doen. Door de hevige sneeuwval in de ochtend die voor menig

buurtbewoner onverwachts was gebleken, konden er door de leerlingen heel wat stoepen sneeuwvrij worden gemaakt.

Ook hielpen de leerlingen buurtbewoners met stofzuigen of het glas weg brengen. Een dergelijk initiatief is niet alleen een mooie manier voor de leerlingen om te ervaren wat vrijwilligerswerk inhoudt, maar zorgt er ook voor dat de buurt en de leerlingen in contact met elkaar blijven staan.

Kortom, NL Doet levert een mooie win-winsituatie op en er kan, dankzij de bevlogen inzet van de leerlingen, dus worden teruggekeken op een geslaagde actie.

Bijdragen aan het succes van Waadhoeke

Een baan bij de gemeente Waadhoeke betekent werken in een heel mooi ‘hoekje’ van Fryslân. Met leuke collega’s, in een moderne werkomgeving en met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden.

We beloven een goede balans tussen werk en privé en flexibele werktijden. Voor initiatief en ontwikkeling krijg je alle ruimte, want jij bent van groot belang voor het succes van Waadhoeke!

Je gaat aan de slag voor de bijna 47.000 inwoners van onze 40 dorpen en buurtschappen en die ene mooie stad. We willen dat iedereen zich hier thuis voelt. Dat betekent dat we eropuit gaan en in contact staan met onze omgeving en inwoners. Past dit bij jou? Kijk dan eens op onze website of scan de QR-code.

Bekijk alle vacatures op waadhoeke.nl/werkenbij

Wil jij ook een baan die voelt als thuiskomen?

WERK MET PLEZIER TUSSEN WAD EN STAD!

14 maart 2023 23 Vacatures 1997 - 2022 25 JAAR
“Wij voelen ons helemaal thuis bij Waadhoeke”

GO ANYWHERE

Wij zoeken mensen die mee willen werken aan het bouwen van onze superjachten

Ter versterking van ons team zijn wij per direct op zoek naar ervaren en gemotiveerde mensen zoals:

Junior meubelmakers

Elektriciens

Rompen samenstellers (casco bouwer)

Installateurs technische systemen ,motoren, airco, hydrauliek, sanitair.

Meer informatie op onze site www.sturier.nl bij vacatures

Kooyweg 8, 8715 EP Stavoren, The Netherlands

14 maart 2023 24
1997 - 2022 25 JAAR WERKENBIJ.THFL.NL WERKENBIJNOORDERBREEDTE.NL
Vacatures
Volharding Staveren Shipyar d
/ Tel: +31 (0)514 681207 / E-mail: info@sturier.nl / Web: www.sturier.nl

De keuze is reuze

FRANEKER - Het huidige onderwijs in Nederland staat momenteel in het teken van keuzes maken en dat is niet anders in Waadhoeke voor de scholen van CVO-Noordwest-Friesland (NWF).

Zowel op AMS als Campus Middelsee stonden de afgelopen weken in het teken van voorlichtingsavonden aan de leerlingen en hun ouders over een vervolgopleidingen in het MBO dan wel in het HBO.

De MBO en hbo-opleidingen kwamen afgelopen weken nogmaals langs om de laatste leerlingen te overtuigen, welke opleiding het beste bij hen zou kunnen passen.

Want op 1 april valt het doek en moeten ze staan ingeschreven bij een vervolgopleiding. Voor al deze leerlingen volgt dan de spannende periode van het afronden van het PTA (Programma van Toetsing en Afsluiting) en daarna het toetje het centraal schriftelijk examen.

Groot judofeest in Wommels. Ciska en Michel zwarte band, 5 winnaars NK

WOMMELS – Op vrijdag 10 maart was er een groot judofeest in Wommels. Dit begon met een judoclinic die open was voor de jeugdjudoka’s van Sportcentrum Akkermans.

De selectie van de -18 judoka’s heeft de training onder groot enthousiasme verzorgd. Groot en klein mengden zich op de judomat en de leeftijden liepen uiteen van 4 jaar t/m 18 jaar.

Aansluitend was de uitreiking van de zwarte banden aan Ciska Adem (Workum) en Michel Guikema (Leeuwarden). Beiden judoka’s hebben deze promotie verdiend, omdat ze kampioen van Nederland werden in de categorie -18 jaar.

Van het bestuur Judo Bond Noord Nederland was John Bulte-

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld

Hallo ervaren plaatsingsmedewerker voor de kinderopvang!

Zoek jij een uitdagende baan waarin je samen met collega’s werkt aan een goed lopende organisatie van onderwijs en kinderopvang? Dan word jij misschien wel onze nieuwe plaatsingsmedewerker!

Kijk voor meer informatie op onze website: www.cbo-nwf.nl

Heb je belangstelling? Stuur dan je motivatiebrief en CV naar: werkenbij@cbo-nwf.nl.

CBO Noardwest Fryslân is volop in beweging

CBO Noardwest Fryslân is een organisatie die met lef, vertrouwen en volop in beweging de toekomst tegemoet gaat! Binnen onze organisatie realiseren we door de unieke samenwerking tussen onderwijs en opvang in eigen beheer, een ononderbroken ontwikkellijn voor heel veel kinderen in de gemeenten Waadhoeke, Harlingen en Leeuwarden.

Onze IKC’s werken vanuit het motto: één team, één visie en één plan voor onderwijs en opvang.

na aanwezig en hij had een mooie toespraak, de foto’s werden gemaakt door Jolanda.

De zwarte band aan Ciska werd uitgereikt door trainer/coach Véronique Akkermans en Michel Guikema kreeg de zwarte band uitgereikt voor trainer/coach Wytze de Jong.

Vervolgens de huldiging van nog 3 judoka’s die een bronzen medaille wisten te winnen op datzelfde Nederlands Kampioenschap: Amara Buwalda en broer Riemer Jelte Buwalda (Bolsward) en ook Maaike Hoogeveen (Oldeholtpade) werden samen met Michel en Ciska in de bloemen gezet en de judoka’s namen ook alle 5 de mooie fotocollectie op canvas in ontvangst.

Voor de leerlingen uit het basisonderwijs is het niet anders. Na een periode van oriëntering en Open Dagen en voorlichtingen bezoeken is het nu tijd om een definitieve schoolkeuze te maken. Natuurlijk moeten ook zij een CITO toetsen maken of een andere toets, om een inschatting te gaan maken welk onderwijsniveau ze gaan volgen in het voortgezet onderwijs.

Voor de scholen van voortgezet onderwijs een periode van spanning want met veel examenkandidaten die hoogstwaarschijnlijk de school geslaagd gaan verlaten, is een goede aanmelding van wezenlijk belang. Dat de keuze valt op de school die de beste indruk heeft gemaakt de afgelopen periode, is voor de komende brugpiepers duidelijk, maar voor de ontvangende school een spannende vraag.

Kortom voor alle leerlingen en hun ouders, zowel in het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs, een spannende periode mede omdat er veel valt te kiezen voor de huidige leerlingen in Waadhoeke.

VACATURE

Stet Heemskerk is per direct voor locatie Harlingen op zoek naar een:

• Dagchauffeur rijbewijs CE

• Nachtchauffeur rijbewijs CE

De collega’s die wij zoeken voor deze functies kunnen tegen een stootje en zijn niet vies van hard werken. Daarnaast beschikken zij over:

• Rijbewijs C en C.E.

• Code 95 voor een trekker / oplegger combinatie

• Een gedreven persoonlijkheid en een pro-actieve instelling

• Een no-nonsense mentaliteit

• Je bent 40 uur per week beschikbaar

Ben jij de chauffeur die wij zoeken? Solliciteer dan nu en stuur je CV met motivatiebrief naar jrl-stet@stetheemskerk.nl of neem telefonisch contact op met 0251-250104.

Over Stet Heemskerk

Meer informatie over onze organisatie en de vacatures vind je op www.cbo-nwf.nl

In de jaren ’40 van de vorige eeuw begon Stet senior met de eerste kleine transporten. Inmiddels is Stet Heemskerk uitgegroeid tot een internationaal transport- en distributiebedrijf. In 1981 is Stet Heemskerk begonnen met het vervoer van sierteeltproducten, kwetsbare bloemen en planten. Wij hebben een samenwerkingsverband met Greenlines. Stet Heemskerk is mede-oprichter van Greenlines, een samenwerkingsverband met als doel het organiseren van het bloemen- en plantenvervoer in de Benelux door het inrichten van een fijnmazig distributienetwerk.

Stet Heemskerk heeft twee vestigingen: Heemskerk & Harlingen.

14 maart 2023 25 Vacatures 1997 - 2022 25 JAAR
14 maart 2023 26 1997 - 2022 25 JAAR 0648927382 | www.planttuin.nl Tuinaanleg en -onderhoud | Bestrating Kantoorbeplanting | Schuttingbouw Een persoonlijke vakkundige benadering van uw wensen staat bij ons hoog in het vaandel PLANT & TUIN Steengoed in groen NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT OP Ook voor al uw graafwerkzaamheden! Feriening, organisaasje of klup? Bring it Fryske boek doar oan doar Doch mei! 25% fan de omset is foar jim klupkas Start ynfâldich op sutelaksje.frl ACTIE BOUWMAAT LEEUWARDEN Simon Vestdijkwei 1, 8914AX Leeuwarden, T 058-2340900, E leeuwarden@bouwmaat.nl W www.bouwmaat.nl BOUWMAAT LEEUWARDEN 269.- 349.- 11.99 *Geldig t/m 12 maart 2023. Prijzen zijn excl BTW en toegankelijk voor iedereen met een KVK inschrijving. BOUWMAAT STEIGER RS 4400 3 METER 185 C5005 GEBERIT INBOUWRESERVOIRSET UP 320 + 280 WANDCLOSETPACK BIANCO 30X60 CM 1,44M2 ONGERECTIFICEERD WIT GLANS EN MAT 16.11 WANDTEGEL NEVE SETPRIJS

Prijzenregen geeft extra glans aan 100-jarig jubileum Van den Brug

Honderd jaar oud worden is een prestatie op zich. Maar in je honderdste levensjaar ook nog diverse prijzen pakken, is toch met recht bijzonder te noemen. Autobedrijf Van den Brug geeft haar 100-jarig jubileum extra glans met maar liefst drie Dealer van het Jaar-titels. Eigenaar Hans van den Brug blijft bescheiden. “Zoals grondlegger pake Johannes altijd riep: ‘Doch mar gewoan, dat is al gek genôch’. Die Friese nuchterheid zit al honderd jaar in onze genen en heeft ons gebracht waar we nu staan.”

Een nuchtere Fries pronkt niet zo snel met z’n veren. Toch verdient het lijstje met titels dat Van den Brug dit jaar mag toevoegen aan de prijzenkast de nodige aandacht. In haar jubileumjaar won het autobedrijf achtereenvolgens de titels Audi Excellent Dealer, SEAT Sales Dealer van het Jaar 2023, Volkswagen Bedrijfswagens Dealer van het Jaar 2023 en Škoda Dealer van het Jaar 2023. “Bysûnder, mar ek net frjemd”, concludeert Hans van den Brug met een knipoog. “We staan de laatste jaren voor bijna alle merken in de top 5. Dat doen we op onze eigenwijze manier.”

Gedreven door rijplezier

Om die eigenwijze manier te kunnen doorgronden, moeten we exact honderd jaar terug in de tijd. In 1923 start Johannes van den Brug vanuit de garage bij zijn woonhuis in Ureterp met de

reparatie van fietsen en motoren. Als bevlogen liefhebber wordt Johannes 25 jaar later één van de eerste Volkswagen-dealers in Nederland. Al snel ronken er heel wat Kevers over de Friese wegen die rechtstreeks uit de showroom in Ureterp komen. “Pake Johannes dacht altijd nét een stapje vooruit”, legt kleinzoon Hans uit. “Gedreven door rijplezier had hij oog voor kwaliteit van zijn producten en diensten. Alleen het beste was goed genoeg. Het is nog altijd de basis voor het succes van ons huidige bedrijf.”

Vooruitstrevende

manier van denken

Met vestigingen in Drachten, Heerenveen, Sneek, Buitenpost en Franeker is Van den Brug honderd jaar na dato één van Frieslands bekendste dealers. Jarenlang prijkte er ‘Autoland’ voor de familienaam,

maar in 2021 nam Van den Brug afscheid van die term. “We zien dat de wensen van onze klanten tegenwoordig veel verder reiken dan de auto”, legt algemeen directeur Tjeerd Adema uit. “We zijn in de loop der jaren uitgegroeid tot mobiliteitspartner die meedenkt over verschillende aspecten van vervoer, zowel privé als zakelijk.”

Die vooruitstrevende manier van denken is de reden dat Van den Brug al een groot aantal jaren meedraait in de top 5 van Nederlandse autodealers, denkt Ype Boelens, manager Seat/Škoda. “Ik ben er vooral trots op dat er bij Van den Brug plaats is voor eigen initiatieven vanuit werknemers. Die drang om te verbeteren zit nou eenmaal in het Van den BrugDNA. Dat motiveert mij altijd weer dat éne extra stapje te doen voor mijn relaties. Als werknemer voel ik mij een zelfstandig ondernemer binnen Van den Brug. We zijn een sociaal bedrijf zonder dat we onze commerciële inslag verloochenen. We zijn eerlijk, betrouwbaar en betrokken.”

Fouten maken mag

Juist die drie karaktereigenschappen zijn de kracht van Van den Brug, merkt Arjan van Nieuwenhoven, directeur aftersales. “Veel van onze collega’s werken al jaren bij ons en kennen de klanten bij naam. Dat versterkt de drive om het beter te doen voor de klant en op zoek te gaan naar individuele oplossingen. Ook hierin proef je dat we graag dat stapje extra zetten om het iedere dag nog beter te doen.” Tegelijkertijd merkt Arjan dat er op de werkvloer ook ruimte is om fouten te maken. “Gun jezelf de fout, zeggen we tegen collega’s. Je eerste verlies is je eerste winst.

Door bewust korte metten te maken met de welbekende ‘afrekencultuur’ lopen we voorop in onze branche.”

Ondanks die koploperspositie blijft het hard werken, benadrukt eigenaar Hans. “De autobranche is de afgelopen tijd sterk veranderd. De komst van de elektrische auto heeft deze verandering in een stroomversnelling gebracht. We zien dat steeds meer collega-bedrijven hun showrooms verkleinen of de diensten centraliseren. Eigenwijs als we zijn, kiezen wij voor meerdere vestigingen verdeeld over de provincie om dicht bij onze klanten te zitten. We willen ook de komende honderd jaar een bekend gezicht blijven.”

Vliegende auto’s in 2123

Sleutelend in z’n garage had grondlegger Johannes van den Brug in 1923 vast en zeker niet kunnen vermoeden dat zijn eenmansbedrijf in een eeuw tijd zou uitgroeien tot toonaangevende dealer met 280 mensen in dienst. Evenmin kan kleinzoon Hans als derde generatie voorspellen hoe het familiebedrijf er over nog eens honderd jaar uit zal zien. “Wellicht zijn we dan verhuisd naar het Drachtster vliegveld waar we vliegende auto’s verkopen”, lacht hij. “Pake Johannes had vast ook niet kunnen bedenken dat we auto’s kunnen opladen met een stekker in het stopcontact. Dus wie weet wat we over honderd jaar hebben uitgevonden!”

14 maart 2023 27 1997 - 2022 25 JAAR
Fries familiebedrijf pakt maar liefst drie Dealer van het Jaar-titels

Vacature

Gemotiveerde Cascobouwer/Lasser gezocht

Als Cascobouwer / Lasser werk je samen binnen een gedreven team van cascobouwers en lassers aan uitdagende projecten op onze werf. Je bent o.a. verantwoordelijk voor het samenstellen van nieuwbouw casco’s basis van tekening het (deels) aflassen van de casco’s en daarnaast op verbouw / re-fit projecten zelfstandig staalwerkzaamheden uit te voeren. Wil jij ook werken aan ambachtelijke schepen en verantwoordelijk zijn voor alle denkbare stalen onderdelen aan boord van een schip, dan gaan wij graag met jou het gesprek aan!

Wij bieden een veelzijdige baan voor de lange termijn als Cascobouwer / Lasser in een hecht team.

Functie-eisen

Om in aanmerking te komen voor de functie van Cascobouwer / Lasser herken jij jezelf in ieder geval in enkele onderstaande punten:

• Je hebt een opleiding metaalbewerking / scheepsbouw afgerond op MBO-niveau;

• Je hebt bij voorkeur enkele jaren relevante werkervaring opgedaan;

• Je bent creatief en werkt nauwkeurig en secuur;

• Je beheerst de Nederlandse taal in zowel woord als geschrift;

• Je hebt affiniteit met de jacht/scheepsbouw en wordt enthousiast van het product.

Heb je n.a.v. deze vacature vragen of wil je solliciteren? Mail dan je motivatie naar klaas@srfholland.nl of neem contact op via 06 – 22921987

Jouw volgende project?

Wij zoeken:

Naval Architect

Kijk op www.gaastmeerdesign.nl voor informatie.

Bestemming: KM Open Dag.

KM Yachtbuilders is gespecialiseerd in het bouwen en afbouwen van aluminium custom built zeilen motorjachten. Stap aan boord van onze jachten, bekijk de werf, praat met de experts en ontmoet de mensen die deze schepen tot leven brengen tijdens onze Open Dag.

Op zoek naar een nieuwe baan? De Open Dag is ook een uitstekende manier om kennis te maken met ons bedrijf, toekomstige collega’s en HRM. We ontmoeten je graag! Kun je niet wachten, omdat je nu al opzoek bent naar een afwisselende baan? Neem dan gerust contact op.

14 maart 2023 28 1997 - 2022 25 JAAR
22 april 2023 De Stienplaat 7 10:00 - 17:00 8754 HE Makkum
kmyachtbuilders.com

Cornelie, jachtschilder bij De Vries Makkum

Carrièreswitch: van beveiliger naar schilder

Cornelie (36) werkte tijdens de Coronaperiode als beveiliger op de Feadship-werf De Vries Scheepsbouw Makkum. “Vaak zag ik de schilders en dan vroeg ik: wat doe je? En waarom zo? Ik mocht een dag meelopen Dat smaakte naar meer…”

“Schilderen is wel iets heel anders dan beveiligen! We spraken af dat ik een bbl-traject zou volgen. Daar ben ik nu – in 2023 – nog mee bezig. Als bbl-er werk je vijf dagen per week. Daarvan ga je een ochtend en een middag naar school, op de werf zelf. Wat ik dan leer, kan ik meteen in praktijk brengen.”

Het eerste jacht waar ik aan had meegewerkt, voelde heel speciaal. Na maanden zag ik haar weggaan en dacht ik: ‘een stukje van mijn werk zit daarin’. Hoe gaaf is dat.”

“Wat we als jachtschilder op een dag doen, is afhankelijk van de fase van afbouw. In de eerste fase bestaat het werk uit schuren, schoonmaken en aanbrengen van steeds een nieuw laagje plamuur. Dat proces duurt een paar maanden, want de romp moet spiegelglad worden. Daarna brengen we een primerlaag aan. En dan volgen er nog verschillende lagen glanslak om het schilderwerk af te maken”

“De eerste paar meters dat ik zelf de lak mocht spuiten, waren

behoorlijk spannend. Na de laatste laag keek ik achterom en had ik een geluksmomentje. Het zag er zo mooi uit! Ik was echt trots op wat ik had gedaan.”

Of ik blij ben met mijn carrièreswitch? Het werk is leuk en ons eindproduct prachtig. Ook heb ik fijne collega’s en een goede werkgever. Geen moment spijt.”

Wil je graag werken, een goed salaris verdienen én een erkend mbo-diploma halen? Volg dan een van onze bbl-opleidingen tot:

- Meubelmaker/Jachtinterieurbouwer

- Jachtschilder

- Constructiewerker/Maritieme Techniek

Een bbl-opleiding volgen bij Feadship betekent:

- Vier dagen werken, één dag les;

- Een dienstverband in de vorm van een (Leer)arbeidsovereenkomst;

- De Vries Makkum betaalt jouw opleidingskosten;

- Direct bij start een uitstekend

salaris.

Onze actuele bbl-vacatures vind je op www.werkenbijfeadship.nl

De negen bedrijven van Groep Koninklijke De Vries Scheepsbouw bouwen samen aan exclusieve, zeegaande motorjachten van de allerhoogste kwaliteit onder de merknaam Feadship. De Vries Scheepsbouw Makkum is een van de twee afbouwwerven. Alle medewerkers delen passie voor hun werk, geloven in elkaars kunnen en werken tot het uiterste om de beste te zijn in hun

vak. Boven alles werken zij met plezier aan de droomjachten van Feadship. Groep Koninklijke De Vries Scheepsbouw herkent talent. Studenten, starters en werkenden met ervaring krijgen alle ruimte en begeleiding die nodig is om zich te ontwikkelen.

14 maart 2023 29 1997 - 2022 25 JAAR

De Stim fan Waadhoeke, Advendo verzorgt de muziek

FRANEKER - Na een jubileumjaar waarin Advendo flink heeft uitgepakt en hun publiek keer op keer heeft vermaakt met leuke muziek en leuke concepten, is voor het Franeker harmonieorkest weer een jaar aangebroken dat weer iets meer zal lijken op een ‘normaal’ jaar.

NL Doet in winterse Kloostertuin

OOSTERBIERUM - De tweede zaterdag in maart is de grote vrijwilligers dag in heel Nederland. Zo ook in Oosterbierum waar een grote groep de handen uit de mouwen stak.

In dorpshuis It Mienskar, rondom de Sint Joris Tsjerke en rondom het dorp waren diverse grote en kleine klussen. Nieuwe bankjes, reinigen van het hekwerk rondom de kerk

Foodfestival Hilaard

HILAARD - in Hilaard vindt op zaterdag 13 mei 2023 tussen 14:00 uur en 21:00 uur een foodfestival plaats.

Tijdens Foodfestival Hilaard zijn er in festival-sfeer heerlijke happen van (lokale) food-ondernemers, live muziek en verschillende dorstlessers.

Ook aan de kinderen is er gedacht en zijn er verschillende

en het planten van bomen langs de schelpenpaden, slechts een greep uit de vele klussen. In de kas kunnen de eerste groentezaden kiemen en wanneer de winter verdwenen is in de volle grond uitgeplant worden. Naast samen klussen is ook ontmoeten een belangrijk onderdeel van NL Doet. Dus koffiedrinken, op de foto en na afloop samen een consumptie in It Mienskar bij de bami en nasi, het NL Doet menu van 2023.

activiteiten met onder andere een speurtocht. Kortom, dit wil je niet missen! Graag zien we jullie zaterdag 13 mei 2023 op het sportveld bij De Twatine in Hilaard (Hoptilsterdyk 10A Hilaard). Entree is gratis. Lokale food-ondernemers worden gevraagd mee te doen in Hilaard. In dat geval kunnen ze tot uiterlijk 13 april mailen naar ontspanningsteamhilaard@ gmail.com.

Einstein Class luidt voorjaarsvakantie in met Silent Disco

‘Wat is hier aan de hand’ moet een oplettende buurtbewoner gedacht hebben toen ze zag dat de ramen van het zorglokaal van de Einstein Class afgeplakt waren. Geen taxi’s op het gebruikelijke tijdstip in de straat. Geen kinderen die om 14.00 uur het terrein van de Einstein Class verlieten. Ze sprak een buurtbewoner aan die haar hond uitliet. ‘De school is wel open, ik heb de kinderen vanmorgen naar binnen zien gaan…’ Het was stil op de Galjoen, maar toch speelde zich in het Einstein gebouw wel degelijk iets af.

Op vrijdag 24 februari, vlak voor het ingaan van de voorjaarsvakantie, werd er een feestje gehouden. Een feestje wat alles had wat een feestje een feestje maakt. Enthousiaste kinderen en coaches, drinken met wat lekkers en muziek. Er werd gelachen, gezongen en gedanst tijdens de Silent Disco. De leerlingen konden aan de zorgcoaches hun favoriete liedjes doorgeven welke verwerkt werden in een playlist. Alle leerlingen en coaches kregen een koptelefoon en konden dansen op de muziek. Waar links van het lokaal een groep leerlingen en coaches los ging op het ‘Links Rechts’ van de

Snollebollekes, zong rechts een groepje leerlingen mee met het nummer ‘Walk on Water’ van Milc Inc. Natuurlijk kon de polonaise niet ontbreken.

Iets na 15.00 uur kon de vakantie voor de leerlingen beginnen. Moe, maar voldaan stapten ze in de taxi of op de fiets op weg naar huis.

Toch staan er al weer leuke dingen op het programma en liet het orkest onder leiding van Siemen Hoekstra afgelopen zondag al zien het musiceren niet verleerd te zijn door in de Martinikerk een kerkdienst op prachtige wijze te begeleiden. Na ruim twee maanden van relatieve rust (het laatste optreden was bij de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Waadhoeke) was de kerkdienst het startschot voor wat er de komende maanden komen gaat, te beginnen met De Stim van Waadhoeke op zaterdag 1 april in de Koornbeurs. Dan zal het orkest lokale zangtalenten in de gelegenheid stellen om een onuitwisbare indruk achter te laten. 12 zangtalenten zullen dan namelijk, onder begeleiding van het orkest, de kans krijgen om het publiek en de jury – onder leiding van burgemeester Marga Waanders – te overtuigen van hun kunnen. Met kandidaten van verschillende leeftijden en een afwisselend programma hoopt het orkest het publiek een leuke avond te bezorgen en bovendien de schade van drie jaar geleden te herstellen. Toen zou dit concept eigenlijk al worden uitgevoerd voor een Koornbeurs, die ruim voor aanvang van het concert al stijf was uitverkocht, maar zette Corona op het laatste moment een streep door de rekening. Nu is er dus een herkansing voor een leuke avond voor zowel de deelnemers als het publiek.

Het voorjaarsconcert De Stim van Waadhoeke begint op 1 april om 20:00 uur.

Iers Weekend in de Westhoek

Saint Patricksday, de Ierse nationale feestdag, wordt op 17 maart ook in Waddenherberg The Friezinn gevierd. Op deze vrijdagavond speelt de Iers-Keltische folkband Gaeld’r in de Westhoek. Bij de livemuziek wordt een Iers driegangenmenu geserveerd. Een dag later, zaterdag 18 maart, speelt de band NnB in The Friezinn, die bekend staan als ‘de Friese Dropkick Murphy’s’.

17 maart: Saint Patricksday

De Ierse nationale feestdag wordt overal ter wereld gevierd. En dan met name in Irish Pubs. Zo ook in Waddenherberg The Friezinn in de Westhoek. Er is een Iers driegangendiner met muziek van de band rond frontman Gjalt de Jong.

18 maart: Band NnB akoestysk

Band NnB zijn de ‘Fryske Dropkick Murphys’! En ze spelen deze zaterdagavond een bijna twee uur akoestische set in The Friezinn! Punky Ierse en Friese liedjes komen voorbij. Zet je dus schrap voor de Fryske Rôvers! Er is geen toegangsprijs.

Voor meer info: www.thefriezinn.nl

WEEK VAN HET KONIJN

- 25% korting op alle binnen kooien voor konijnen

- Hooi of Stro; 1 of 2,5 kg, nu 2de halve prijs!

- Bij aankoop van 20 of 25 kg konijnenvoer ontvangt u een GRATIS knaagdiersnack t.w.v. € 2,95!! op=op!

- Beeztees konijnenren, 6 panelen, chroom of gekleurd, van € 29,95 nu voor € 20,-- !!

- Classic drinkflesjes, alle formaten, nu 2de halve prijs!

14 maart 2023 31 1997 - 2022 25 JAAR Buterhoeke 62 te Berlikum (tel 0518-462456)
• Service
Onderdelen
In- en verkoop Uw specialist in intern Transport Terp 2 9054 KN Hijum ✆ 06 - 53 23 84 40 @ adema-machineservice@outlook.com C adema machine service
www.bms-onderwijs.nl De Toekomst Bakhuizen • St. Ludgerusschool Balk • St. Gregoriusschool Blauwhuis • IKC Sint Maarten Bolsward • JKC De Opbouw Bolsward • Sint Bonifatius Dokkum • JKC De Wiekslag Drachten • St. Lukas Drachten • De Plotter Drachten • IKC Sint Radbodus Dronryp De Kabas Franeker • IKC Sint Michaël Harlingen • St. Jozefschool Heeg • IKC Sint Jozef Heerenveen • St. Radboud Jirnsum • IKC Sint Mattheüs Joure • IKC De Sprong Leeuwarden • IKC Sint Thomas Leeuwarden • IKC Sint Paulus Leeuwarden • IKC Franciscus Leeuwarden IKC Teresa Leeuwarden • Sint Jozef Lemmer • St. Martinus Makkum • Kardinaal de Jongschool Nes • Sint Bonifacius Kindcentrum Reahûs Reahûs • It Klimmerblêd St. Nicolaasga • Thomas van Aquinoschool Sneek • IKC Bonifatius Sneek • JKC Sint Franciscus Wolvega IKC Scholtens Wolvega • IKC Sint Ludgerus Workum • Bonifatiusschool Woudsend • IKC Roorda Wytgaard Tot ziens! Op onze IKC’s en basisscholen Welkom!

Glasvezel verbindt

DELTA Netwerk verbindt niet alleen de buitengebieden en de kernen met supersnel en stabiel internet, ook de bewoners en bedrijven op de bedrijventerreinen worden aangesloten op het glasvezelnetwerk. In de woonkernen Bolsward, Franeker en Harlingen is recentelijk gestart met de aanleg van het glasvezelnetwerk. Ook de bedrijventerreinen in Bolsward en Franeker worden aangesloten. Er loopt nog een campagne om ook de bedrijventerreinen in Harlingen te voorzien van supersnel en stabiel internet.

Stabiele verbinding DELTA Netwerk gelooft in een gezamenlijke aanpak en werkt in de regio samen met lokale partners en resellers.

Beppe Durkje de kat

NOORDWEST-FRIESLAND - Beppe

Durkje is een dame op leeftijd, maar dat zegt natuurlijk niet dat ze niet jong van geest is. Ze is soms wat strammer dan de gemiddelde kat in het asiel, maar dat maakt haar niet minder leuk! En haar gehoor is wat minder geworden.

Ze is een superlieve en aanhankelijke poes die gek is op aandacht. Ze vindt mensen erg leuk en komt meteen bij je kijken, als ze door heeft dat je er bent, ze is namelijk slechthorend! Ze houdt van een kroel en een knuffel en is duidelijk blij dat ze niet meer op straat loopt. Hier geniet ze van zachte mandjes, warme nachten en goed voer. Deze dame verdient een fijn pensioen zodat ze het luizenleven kan leiden zoals dat hoort bij een kat. Vanwege haar gehoor is

een ommetje in buurt niet aan te raden. Een beschut plekje op balkon/terras waar ze bijvoorbeeld van het zonnetje kan genieten, zal ze waarschijnlijk heel erg kunnen waarderen. Ze zoekt een plekje waar alle liefde en aandacht voor haar is voor een fijn pensioen.

Ze heeft een klein medisch rugzakje, bij binnenkomst was ze mager en wat uitgedroogd. We hebben haar lekker verwend met natvoer en brokjes. Vanwege dat ze al een dame op leeftijd is hebben we voor de zekerheid een loedonderzoek gedaan.

Hieruit kwam dat ze een licht verhoogde schildklierwaarde had en verminderde nierfunctie. Ze krijgt hier nu medicatie voor en daar doet ze het gelukkig goed op.

Welcom bij Boorsma is een van de lokale resellers van DELTA Netwerk. Bert Boorsma, eigenaar Welcom bij Boorsma: “De voordelen van glasvezel zijn ondertussen wel bekend bij velen. Met glasvezel kan je bijvoorbeeld net zo snel uploaden als downloaden. Een wereld van verschil. Er worden thuis steeds meer Smart Home producten aangesloten op een Wi-Fi verbinding, zoals lampen, deurbel of thermostaat. Het gebruik van deze producten zal alleen maar toenemen in de (nabije) toekomst.’’

‘‘Deze apparaten nemen allemaal ruimte in op je internetverbinding. Ook werken we vaker vanuit huis. Met glasvezel heb je een stabiele en betrouwbare aansluiting die dit met gemak aankan. Ook de bedrijven, in zowel de woonkernen als ook op de bedrijventerreinen, in Harlingen, Franeker en Bolsward profiteren van de komst van

glasvezel. Er wordt steeds meer vanuit de Cloud gewerkt. Je hebt geen zorgen meer over een trage verbinding, grote bestanden kan je binnen no-time up- of downloaden en ook videobellen kan zonder haperen.”

Aanleg van het glasvezelnetwerk De voorbereidingen voor de aanleg van het netwerk in de drie bovengenoemde woonkernen is al begonnen. In Franeker en Bolsward is de aannemer ook al gestart met de aanleg van de glasvezelkabels.

Bert Boorsma: “Het is goed om te zien dat er veel bedrijvigheid is en de aannemer druk bezig is met de graafwerkzaamheden. Nu ook het glasvezelnetwerk zichtbaar wordt aangelegd, en woningen en bedrijven de komende periode worden aangesloten op supersnel en stabiel internet, is dit het juiste moment om kosteloos over te stappen of te kiezen voor glasvezel! Laat deze kans niet liggen!”

Welcom bij Boorsma Voor alle praktische vragen over (zakelijk) glasvezel en voor hulp bij het kiezen van het juiste pakket kan je terecht bij een van de Welcom bij Boorsma winkels in Franeker, Harlingen of Bolsward.

Zij overtuigen ook jou graag van alle voordelen van (zakelijk) glasvezel van DELTA.

14 maart 2023 33 1997 - 2022 25 JAAR
Tim Verschore Showroom 06 -384 406 43 Edisonstraat 23B Info@prachtvuur.nl 8801PN Franeker WWW.PRACHTVUUR.NL De toekomst verwarmt slim en elektrisch ✓ Baanbrekende range van warmtepompboilers ✓ Duurzaam comfort ✓ Dimplex smart Climate System ✓ Laat u informeren over efficiënte warmtevoorzieningen voor het hele huis bij Prachtvuur

Veel afgelastingen door

sneeuwval

FRANEKER – Door de hevige sneeuwval van vrijdag werden vrijwel alle natuur en kunstgrasvelden afgekeurd. Vrijwel alle wedstrijden die afgelopen weekend zijn afgelast worden in het Paasweekend ingehaald.

Uitslagen:

vv St.- Anna – vv Beilen 3-2

vv Oosterlittens – vv Oerterp 1-1

MKV’29 – vv Dronrijp 0-0

fc Harlingen – vv Tijnje 4-3

vv Arum – vv Blokzijl 6-1

Programma zaterdag 18 maart:

ZVF pakt drie punten in Drachten

DRACHTEN - ZVF mocht vrijdag de sneeuw trotseren richting Drachten. Na lange rit mocht de mannen aantreden tegen Futsal Dragten. Voorgaande jaren bleek Futsal Dragten een lastig te nemen horde voor de Franekers. Dit seizoen werd het anders. Thuis had ZVF met 10-1 gewonnen.

ZVF begon, in tegenstelling tot vorige week, goed aan de wedstrijd. Het speelde geduldig en kwam tot een aantal goede kansen. Helaas stond het vizier nog niet op scherp. Halverwege de eerste helft was het raak voor gasten. Na goed druk zetten en een mooie combinatie tussen Stijn van der Geest en Edwin Hiemstra kon Edwin de 0-1 binnen tikken, 0-1.

Niet veel later kon Willem van Duijn na een solo de 0-2 maken en werd er gebouwd aan comfortabele voorsprong. De 0-3 volgde snel door een ingeschoten vrije trap van Edwin. Futsal Dragten liet tot dan toe nog niet veel zien. Door een frommel goal kwamen zij echter toch op het scorebord, 1-3. De thuisploeg kreeg hierdoor meer geloof en ging aanvallender spelen. Hier profiteerde Wiebe van der Meer uitstekend van. Hij pakte de bal af na een mooie interceptie en kon de counter inleiden. Siard Bloemsma schoot de bal binnen bij de tweede paal, 1-4.

Na de rust dacht iedereen dat ZVF het niveau van de eerste helft zou volhouden en de score zou uitbreiden. Het tegenovergestelde gebeurde. ZVF werd onrustig en Futsal Dragten kon meer tot aanvallen komen. Met een bekeken afstandsschot werd de stand dan ook 2-4. De Franekers moesten aanzetten en harder werken om de voorsprong te behouden. De voorsprong werd zelfs uitgebouwd met twee doelpunten. Siard en Edwin maakten de 5e en 6e treffer voor ZVF, 2-6. Dit leek een veilig marge en de wedstrijd leek gespeeld. Toch bracht Futsal Dragten de gasten weer aan het twijfelen en scoorde twee ietwat gelukkige doelpunten, 4-6. Waarvan één wel geweldig in de kruising van het doel van Jesse Hogendorp vloog. De wedstrijd bleef spannend en ZVF probeerde de wedstrijd rustig uit te spelen. De thuisploeg deed er van alles aan om de aansluitingstreffer te maken. Hier dacht Sytze Jorrit Jorritsma anders over en zette goed druk. Hierdoor kwam hij één op één met de doelman van Futsal Dragten. Jorritsma bedacht zich geen moment en rondde bekwaam af, 4-7.

ZVF mag wederom een overwinning bijschrijven en zich opmaken voor de volgende wedstrijd. Ditmaal thuis op woensdag 15 maart om 20.30 uur in sporthal de Trije tegen zvv Urk 2. In de uitwedstrijd op Urk werd hier door de Franekers de enige nederlaag geleden van het seizoen.

renovatie & onderhoud • verbouw gevelbekleding • kozijnen • dakkapellen projectbegeleiding • inbraakpreventie

Fysiotherapie | Gespecialiseerd in sportblessures bij kinderen Blessure behandeling & preventie | Behandeling bij chronisch pijn Rug revalidatie systeem | Schouder- & knierevalidatie Hoofdpijntherapie | Medische fitness | Arbeidsgerelateerde klachten Nek- & rugklachten | Elleboog blessures

14 maart 2023 35 Regiosport 1997 - 2022 25 JAAR Jan de Haanstraat 1 8801 VE Franeker Tel: 0517 – 391 064 Website: www poelstrafysiotherapie nl
de
Voor een behandeling op maat gaat u naar
Jan de Haanstraat!
De praktijk in het hart van het We 0653940234 @poelstrafysio sten
uw adres
www.rkpbouw.nl
voor
14.30u Waterpoort Boys – vv Nijland 14.30u SVM Marknesse – SC Bolsward 14.30u vv Heeg – SDS 14.30u CVVO – sv Deinum 14.30u SC Berlikum – vv Anjum 14.30u FC Grootegast – vv Minnertsga 14.30u TOP 63 – vv Foarút 14.30u vv Sleat – vv AVC 14.30u vv Opende – vv Ouwe Syl 14.30u NOK – vv Arum 14.30u vv Mulier – vv Hielpen 14.30u vv CVO – Espel 14.30u vv Noordbergum – vv Beetgum 14.30u vv SSS’68 – De Walde 14.30u vv Makkum – Heerenveense Boys 15.00u Programma zondag 19 maart: HODO – vv St.- Anna 14.00u Renado – vv Oosterlittens 14.00u vv Dronrijp – Geel Wit 14.00u De Sweach – fc Harlingen 14.00u Wispolia – Blauw Rood’20 14.00u
FC Wolvega
Zeerobben 14.30u SC Stiens – LAC Frisia 1883

Laatste kans op een gratis glasvezelaansluiting!

onze Welcom bij Boorsma winkels voor
Bespaarweken bij Welcom bij Boorsma in samenwerking met:
Stap nu nog kosteloos over op gigasnel glasvezel van Delta netwerk, zowel particulier als zakelijk en bespaar tot wel 1800 euro! Wilt u meer weten? Wij nodigen u uit voor een kop koffie! Kom deze week of volgende week langs bij een van
vrijblijvend advies. Of meld u meteen aan op:
Welcom bij Boorsma Harlingen Voorstraat 14 0517 430 907 Welcom bij Boorsma Franeker Voorstraat 51A 0517 727 727 Welcom bij Boorsma Bolsward Marktstraat 18 0515 781 075
I www.glasvezelfraneker.nl I www.glasvezelwaadhoeke.nl I www.glasvezelharlingen.nl I www.glasvezelbolsward.nl