van Wad tot Stad | 2022 | 49

Page 1

– De kerstboom is liefst 14,2 meter hoog. Daarmee is deze de hoogste van Friesland. Het is een eye catcher van jewelste. Niet geheel nieuw, want de hoogste kerstboom is overgenomen van ‘Kerststad Valkenburg’. De boom stond daar vijf jaar en was daar een van de attracties. Want om de nominatie

Kerststad te verdienen zette de stad ook helemaal in op Kerst met haar fonkelende lampjes en magische lichtjes. Zo organiseerde de stad een kerstparade. Ook waren er verschillende voorstellingen van het kerstverhaal en speel den de winkels in op dit fenomeen. Ook kon er gestruind worden langs kerstkraampjes. Er werd daarnaast nog een kerstparade gehouden. Franeker staat nog veel te wachten!

HARLINGEN - Een ei hoort er bij, dacht Jelly van de Velde, toen zij besloot de voedselbank De Helpende Hand, de hel pende hand toe te steken. Als betrokkene bij Oerenergiek weet zij hoe belangrijk goede, gezonde voeding is. En dus koos zij letterlijk eieren voor haar geld. Zij nam contact op met bioboer Pieter van Tzum, want de lokale ondernemers

verdienen onze support. Boer Pieter ondersteunde haar idee en kwam met een schappelijke prijs. Jelly van der Velde bracht 200 doosjes eieren naar de locatie van de voedselbank in Harlingen, waar Cees Glashouwer deze dankbaar in ont vangst nam. Deze vinden komende week en volgende week via de pakketten een weg naar de klanten.

HARLINGEN – Op een kleine 800 kilometer van de aarde scannen twee Sentinel-satellieten van de Europese ruimte organisatie ESA het Wad. Om de vijf dagen worden beelden gemaakt. Het is een nieuwe manier om bijvoorbeeld de hoe veelheid bladgroen te duiden, meldt RTV Noord. De beel den laten een schat aan informatie zien. Ook wordt het slib waargenomen dat in het water zweeft. Vanwege de kennis voorziening is ook Rijkswaterstaat mee gaan doen aan deze Basismonitoring Wadden, die de satellietobservatie in gang heeft gezet. Het geeft een totaalbeeld, dat eerder niet mo gelijk werd geacht. Tot dusver gingen de slibmetingen met meetpalen. De bladgroenmeting is een belangrijke ‘bijvangst’.

29 DE KRANT VAN FRANEKER, HARLINGEN, ST. ANNAPAROCHIE, DRONRIJP, BOLSWARD EN OMSTREKEN Regiosport SC Franeker vrijwilliger Kees Draaisma: ‘Je doet het samen’ Uitneembare bijlage De Wolf Komt Werom Eistein Class Winterfair voor buurtbewoners JAARGANG 25 | NUMMER 49 | 36 PAGINA’S 6 december 2022 Dikke douglas palen kun je nog steeds op bestelling bij Steenstra Tuinhout afhalen Regionieuws? redactie@vanwadtotstad.nl Kunststof Kozijnen MTD Kozijnen/Montage Seerob 34 -9051 VA Stiens Tel. 058-257 33 88 www.mtdkunststof.nl OPENINGSTIJDEN Maandag t/m zaterdag: 07.00 tot 22.00 uur Zondag: 12.00 tot 18.00 uur 1997 - 2022 25 JAAR 27 17 13 Al 25 JAAR het best gelezen blad van Noordwest Friesland! Valt dit op? Adverteren werkt. Neem contact op via mail info@vanwadtotstad.nl of bel 0517-343035 Gemeentenieuws p. 16
FRANEKER
Satellieten scannen vanaf 800 km de Waddenzee
Friesland
Franeker
Eieren kiezen voor voedselbank
Fenomeen hoogste Kerstboom
kan leiden tot ‘Kerststad’
Openingstijden Maandag t/m zaterdag 7.00 tot 20.00 uur Zondag 12.00 tot 18.00 uur Solliciteren albertheijnfraneker.com Dat is het van Albert Heijn Franeker Allerhandigst In de bonus Kan Albert Heijn Franeker mij of mijn evenement sponsoren? Albert Heijn Franeker staat midden in de samenleving. Daarom sponsoren wij jaarlijks verschillende organisaties, verenigingen en goede doelen.
zijn wij ons aan het voorbereiden op 2023. Voor lokale samenwerkingen of sponsoring denken wij aan gezondheid, duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid.
naar marketingahfraneker@gmail.com. AH Iets kruimige aardappelen 3 kilo 2 zakken Actieprijs per kilo 0.75 AH Italiaanse roerbak groente, Chinese en Thaise wokgroente 400 gram 2 zakken Alle AH Greenfields beefburgers 2 schalen à 2 stuks Alle AH Pannenkoeken en pancakes* Bijv. American pancakes naturel 2 pakken à 6 stuks *M.u.v. pannenkoeken 10 stuks De actieprijzen variëren van 2.19-4.49 8.98 4.49 4.58 2.29 4.78 7.98 3.99 Sonnema Berenburg 10.99 14.49 1 fles a 1 liter De Allerhande kersteditie 2022 is uit! Pak ‘m gratis mee in onze winkel.
Op dit moment
Stuur je aanvraag voor 1 januari 2023

Advendo sluit jubileumjaar af met Fries kerstconcert

FRANEKER - Aan het einde een veelbewogen jubileum jaar met al vele hoogtepunten, haalt Christelijke muziek vereniging Advendo nog één keer alles uit de kast. Op zondag 18 december om 14:00 uur viert Advendo o.l.v. dirgent Siemen Hoekstra een sfeervolle ‘Fryske Kryst’ in de Franeker Martinikerk met medewerking van enkele Friese topartiesten. Dit unieke concert zal het laatste officiële jubileumconcert van het jaar zijn.

Deze week in de Koornbeurs Burgerschapsdag op Simon Vestdijk

Film: Competentie Oficial, dinsdag 6 dec, 20.15 uur

In de hoop op eeuwige roem heeft een miljardair zijn zin nen gezet op het maken van een filmhit en stelt hiervoor een all-star team samen. Hij huurt de beroemde filmmaker Lola Cuevas in om het ambitieuze project in goede banen te lei den. Daarbij worden er twee grote acteurs met nog grotere ego’s geregeld: Hollywood hartenbreker Félix Rivero en de grensverleggende theateracteur Iván Torres. Beiden zijn le gendarisch, maar bepaald niet de beste vrienden. Lola stelt ze ter voorbereiding op de draaidagen in een reeks steeds excentriekere uitdagingen op de proef. Hierbij worden Felix en Iván met zowel elkaar als hun eigen prestaties geconfron teerd en is het maar de vraag of er nog iemand overblijft als de camera’s straks echt beginnen te draaien.

Jon van Eerd, donderdag 8 dec, 20.15 uur Met ‘Zo vader zo zoon’ waait er een wervelwind van dolkomi sche en hilarische situaties door het theater. Jon van Eerd laat zich als Harrie Vermeulen wederom van zijn grappigste kant zien, met aan zijn zijde onder anderen Joey Schalker, Nandi van Beurden en Arie Cupé. Het resultaat: een topkomedie boordevol onbetaalbaar grappige misverstanden, intriges en verwikkelingen. Harrie Vermeulen woont bij zijn succesvolle zoon in huis. Maar zo slim als zoonlief is in het zakenleven,

zo naïef is hij privé. Zijn zelfingenomen secretaresse is vastbe raden junior aan de haak te slaan en daar kan ze de kritische ogen van vader Harrie niet bij gebruiken. Dus doet ze er alles aan om hem het huis uit te krijgen. Maar Harrie zou Harrie niet zijn als hij er geen stokje voor zou steken. Bovendien heeft hij een veel lievere vrouw voor zijn zoon op het oog. Samen met een vriend bedenkt Harrie een ingenieus plan om de heks te lozen én tegelijkertijd een leuke schoondochter te krijgen. Maar die route blijkt niet zonder obstakels.

Amsterdam Klezmer Band, vrijdag 9 dec, 20.15 uur

De Amsterdam Klezmer Band is geen stilstaand water, de Amsterdam Klezmer Band leeft. Al 25 jaar verzorgt het beste klezmergezelschap van Nederland bruisende dansfeesten.

Dat is ze niet in de koude kleren gaan zitten, dus die kleren worden in deze nieuwe show eens zorgvuldig uitgeschud.

‘Some Kind of Golem’ biedt rijk en geïnspireerd nieuw reper toire, van melancholie tot opzwepende klezmer, een concert als een geslepen diamant met vele kanten, theatraal versterkt door de visuele inbreng van duivelskunstenaar Martin Draax. De zeven eigenzinnige en virtuoze muzikanten vertellen, ie der vanuit een eigen perspectief, het collectieve verhaal van de band.

Bijke, zondag 11 december is UITVERKOCHT

Advertenties: 0517 - 343035 info@vanwadtotstad.nl Redactie: redactie@vanwadtotstad.nl Verspreiding: bezorger@vanwadtotstad.nl Bezoekadres: Het

Voor dit concert heeft Advendo de samenwerking gezocht met een aantal grote namen binnen de Friese muziekwereld. Dat heeft geresulteerd in een bomvol en veelzijdig program ma met de medewerking van Iris Kroes, Piter Wilkens, Hiske Oosterwijk, Peter van der Zwaag en Syb van der Ploeg. Speci aal voor dit concert worden er Friese vertalingen gemaakt van bekende kerstnummers en staan er ook verrassende duetten op het programma. Naast het begeleiden van de artiesten zal Advendo zich ook solo laten horen met enkele herkenbare kerstmelodieën. Toegangskaarten kosten €15,- per stuk en zijn te koop via de website van Advendo en bij Primera Haits ma op de Voorstraat in Franeker. Donateurs van Advendo kunnen het concert met €1,- korting bezoeken door het ver zilveren van de donateurskaart. Ook zullen er, indien nog beschikbaar, aan de deur kaarten verkocht worden.

HARLINGEN - Burgerschap is de manier waarop inwo ners deelnemen en deelhebben aan de maatschappij en die helpen vormgeven.

Afgelopen maandag vond er op RSG Simon Vestdijk voor alle leerlingen een heuse School Take Over door Young Im pact plaats. Young Impact verzorgt gastlessen en School Take Over dagen om leerlingen nog bewuster te laten maken van de wereld om hen heen. Voor de leerlingen een mooie dag met workshops over talentontwikkeling, stap uit je comfort zone maar ook over klimaat, diversiteit, gelijke kansen, onze maatschappij en gezondheid en gezonde leefstijl. Zo werden er door onze leerlingen o.a. mooie kerstkaarten geschre ven voor ouderen in de Spiker en de Batting, veel kleding en houdbare producten opgehaald voor het Leger des Heils in Harlingen, veel zwerfafval opgeruimd in de wijk rondom de school en mooie posters gemaakt over gezondheid. Door verschillende ondernemers werden 5 december cadeautjes beschikbaar gesteld voor Esperanza van der Laar van de Skule Welzijn. Dit in het kader van de sinterklaasactie die door hen is opgezet. Een mooie samenwerking tussen onze leerlingen, ondernemers en aandacht voor het welzijn van anderen. ,,Wij waren bijzonder blij dat wethouder Sijtsma aanwezig was bij deze dag en dat hij met grote belangstelling heeft kennisgemaakt met alle activiteiten binnen en buiten de school.’’ Hendrik Sijtsma gaf aan erg blij te zijn dat zowel in als buiten de school activiteiten georganiseerd werden. De school neemt voor leerlingen, ouders en omwonenden een belangrijke plek in onze samenleving in en dat werd op deze manier mooi ingevuld.’’ Als afsluiting van deze mooi dag wer den de leerlingen beloond voor de impact die zij deze dag hebben gemaakt met een knallend optreden van Mr Polska.

6 december 2022 3 1997 - 2022 25 JAAR
Want 2 | 8802 PV | Franeker Uitgave: Van Wad tot Stad Redactie: Sybe Joostema Layout: Yuri Riemersma / Riemersma Design Advertentieverkoop: Ricardo Twijnstra / Chris Alkema / Sietze Bijma Colofon Typ- en/of zetfouten voorbehouden. Typ- en zetfouten kunnen niet financieel verhaald worden. Geld besparen door isoleren? www.nivoisolatiezorg.nl Of bel direct 0512 - 729 042 Gecertificeerd bij Insula BRL 2121 & St. Erkende Vochtexperts

Lindberg brillenshow bij Copini Opticiens

In onze winkel aan de Voorstraat 63 in Harlingen hebben wij de nieuwe collectie Lindberg brillen binnen. Laat u verrassen door deze zeer uitgebreide Lindberg collectie, kenmerkend aan hun minimalistische en stijlvolle modellen.

Kom gezellig langs bij onze stijladviseurs die u graag adviseren bij het uitzoeken van uw nieuwe bril.

c
Har lingen • Voor s tr aat 63 • (0517) 41 67 62
www
opini-opticiens.nl

Wat regel je voor als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen?

Het kan ook u gebeuren: op een bepaald moment in uw leven kunt u zelf niet meer uw eigen beslissingen nemen. Daar kan een proces aan voorafgaan, bijvoorbeeld bij dementie. Maar het kan ook plots gebeuren, bijvoorbeeld als u een ernstig ongeluk krijgt. Het kan tijdelijk zijn maar ook voorgoed. Wie neemt er dan beslissingen voor u? En wie zorgt ervoor dat uw belangen goed worden behartigd? Het is belangrijk om over dit onderwerp na te denken.

Om welke zaken gaat het?

Als u dat zelf niet meer kunt, moe ten er namens u een aantal zaken worden geregeld. Bijvoorbeeld het betalen van rekeningen, het bijhouden van uw administratie en het doen van belastingaangiften.

Als u niet meer thuis kunt wo nen, dan moet iemand voor u een nieuw tehuis zoeken en namens u beslissen wat er met uw huis en inboedel moet gebeuren. Het gaat niet alleen om zakelijke beslis singen, maar ook om beslissingen over uw medische behandeling.

Als u deze zelf niet meer kunt nemen dan zal iemand dat namens u moeten doen.

Wie neemt de beslissingen dan?

Vaak wordt gedacht dat een echt genoot, partner of de kinderen de beslissingen kunnen nemen als men dat zelf niet kan. Dat is echter niet altijd zo. Een ongetrouwde partner mag niet altijd medische beslissingen voor de partner ne

men. Over geërfde bezittingen kan de andere echtgenoot in veel geval len geen beslissingen nemen.

Dat geldt ook als echtgenoten op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd en bezittingen op naam staan van de echtgenoot die niet in staat is beslissingen te nemen. Ook kinderen mogen niet zomaar het huis van hun alleenstaande ouder verkopen als deze blijvend wordt opgenomen in een verpleeghuis.

Bewindvoerder via de rechter

Als iemand tijdelijk of langere tijd zelf geen beslissingen kan nemen, dan moet de rechter worden gevraagd een bewindvoerder (en mentor) te benoemen. U heeft dan echter zelf geen zeggenschap over wie de bewindvoerder wordt of hoe deze omgaat met uw belangen. Ook moet er rekening mee worden gehouden dat het wel enige tijd kan duren voordat de rechter een bewindvoerder heeft benoemd. Als

u zelf het heft in handen wilt ne men, maakt u een levenstestament.

Levenstestament?

Het levenstestament gaat ervan uit dat u een vertrouwenspersoon aanwijst die namens u beslissin gen kan nemen als u dat zelf niet meer kunt. U kunt ook meerdere vertrouwenspersonen tegelijker tijd aanwijzen, bijvoorbeeld uw kinderen. Ook is het mogelijk er in uw levenstestament rekening mee houden, dat de vertrouwensper soon te zijner tijd door ziekte niet in staat is uw zaken te regelen of overleden is. U benoemt dan een ‘reserve’-vertrouwenspersoon.

Medische volmacht

Als u zelf niet meer in staat bent om uw wil te uiten en overleg met uw arts te plegen, is het belangrijk dat een ander dit voor u kan doen. Hiervoor kunt u in het levenstesta ment een gevolmachtigde benoe

men. Deze persoon kan, als u daartoe zelf niet meer in staat bent, namens u handelen en overleg met de behandelend arts

Verschil tussen testament en levenstestament

Er is een verschil tussen een ‘ge woon testament’ en een ‘levenstes tament’. Een levenstestament geldt zolang u leeft. Een testament regelt de zaken voor na uw dood.Het is

belangrijk dat uw levenstestament en uw testament goed op elkaar aansluiten.

Wij zien in de praktijk vaak dat de vertrouwenspersoon uit het levenstestament in het testament tot executeur wordt benoemd; dit is de persoon die de erfenis afwikkelt. Als u bij ons komt voor een levenstestament bekijken we daarom ook altijd uw testament.

6 december 2022 5 1997 - 2022 25 JAAR
VAN DE NOTARIS
NOTARISSEN EN JURIDISCH ADVISEURS A.M. van Schurmansingel 51-53 | Franeker | Tel. (0517) 394 541 Zuidoostersingel 51 | Harlingen | Tel. (0517) 412 686 Wij nodigen u graag uit voor een vrijblijvend gesprek. Nescafé Dolce Gusto alle varianten g’woon krokante pizza alle varianten FRANEKER Aanbiedingen zijn geldig van 8 t/m 14 december 2022. Prijsen assortimentswijzigingen, drukfouten en/of uitverkocht voorbehouden. ook halfjes in de aanbieding SPAR Franeker, P.J. Troelstrastraat 2, Franeker. Tel. (0517) 39 11 15 E-mail: franeker@despar.info dinsdag 1. 29 1. 99 1. 99 1. 99 1. 99 1. 99 gratis25% korting0. 99 1. 25 1. 25 1. 25 1. 25 1. 25 verse dag deal 25% korting 25% korting 25% korting 2. 79 ambachts fijn volkoren, ambachtsbruin of ambachtswit heel combineren mogelijk 2ehalve prijs Amstel, Bud of Warsteiner pils krat 24x30cl of alle varianten 6-pack m.u.v. coolcan ambachtelijk dubbel donker of meerzaden wit heel 1. 991. 25 1. 75 1. 991. 25 25% korting 3. 79 1. 79 5. 89 2. 49 3. 19 25% korting
JELS MA KOELMA
KAARTEN VIA WWW.ADVENDO-FRANEKER.NL EN PRIMERA FRANEKER ZONDAG 18 DECEMBER 2022 MARTINIKERK FRANEKER AANVANG: 14:00 UUR KAARTEN VIA WWW.ADVENDO-FRANEKER.NL EN PRIMERA FRANEKER

Een leesuitdaging voor de AMS’ers

FRANEKER - Een boek lezen over de gevolgen van spie ken? Hoe kun je iemand verslaan met gamen?

Zomaar twee boeken die de leerlingen kunnen kiezen bij de leeswedstrijd ‘De Weddenschap’ op de AMS. Lezen heeft een bewezen positief effect op woordenschat, spelling, gramma tica, begrijpend lezen en schrijven.

Dat willen we graag de leerlingen van de AMS laten erva ren, maar ook het lezen van een boek stimuleren. Daarom hebben de leerlingen van de eerste en de tweede klassen de uitdaging gekregen om in de komende zes maanden drie boeken te lezen.

Hoesadatsa

Met de campagne ‘De Weddenschap’ wil Stichting Lezen sa men met het voortgezet onderwijs leerlingen uitdagen om een boek te kiezen dat bij zijn of haar leesvoorkeur past.

‘Omdat we positieve leeservaring erg belangrijk vinden, kie zen we er bewust voor om de leerlingen in ‘De Weddenschap’ vrij te laten in hun boekenkeuze.

Daarnaast maken alle leerlingen van de eerste klas kennis met de mogelijkheden die de bibliotheek van Franeker biedt.’ Na een rondleiding en een quiz, mogen ze direct een boek kie zen met een gratis beschikbaar gestelde ‘biebpas’.

Het lezen kan beginnen!

Dag Ali B, lieg niet en huil niet

Een half jaar geleden werd duidelijk dat Ali B. waar schijnlijk helemaal niet een knuffelmarokkaan is, maar een nare man. Ik stuurde hem een mail: “Dag Ali, lang geleden kwam je voor een pakje shag naar Leeuwarden. We organiseerden een bijeenkomst tegen haat en voor respect, na de dood van Theo van Gogh.

Jullie deden mee, voor niks. Met dat gebaar heb je mijn hart gestolen en later gebeurde dat vaker. Nu heb je behoorlijk wat fouten gemaakt, vrees ik. De komende tijd zullen rech ters en advocaten bepalend zijn in jouw leven. Daar ontkom je niet aan.

Maar... zou je daarnaast jouw eigen weg niet kunnen volgen? Een lang tv-interview met een goeie, integere journalist. En

dat je dan 100% eerlijk je verhaal vertelt? En je excuses aan biedt en je verantwoordelijkheid neemt? Dan zul je strafrech telijk nog wel een douw krijgen, maar dat wordt dan bijzaak. Ik zou je dit gunnen.”

Vorige week las ik dat Ali misschien zo’n interview gaat doen. Ik heb hem nog twee tips gegeven. Eén: Lieg niet, twee: Huil niet.

Sommige vrienden moeten altijd lachen als ik dit soort din gen doe. Ik denk: baat het niet, het schaadt ook niet. En het baat altijd een beetje.

Ate de Jong uit Mantgum schrijft wekelijkse columns voor Van Wad tot Stad, hij belicht en beschouwt.

Familieberichten

Van Wad tot Stad plaatst uw familieberichten met zorg

Geef uw familieberichten of jubilea door via info@vanwadtotstad.nl of bel 0517-343035

(Van maandag t/m vrijdag van 08 30 tot 17 00 uur)

Berekening prijs familieberichten: Hoogte in mm x aantal kolommen x € 0,99 = ?

Uiterste aanlevertijd familieberichten: iedere maandag tot 15.00 uur Van Wad tot Stad verschijnt iedere dinsdag

*Prijzen zijn inclusief BTW

6 december 2022 7 1997 - 2022 25 JAAR
COLUMN ATE DE JONG
Manning Uitv aartzor g 0517 - 240 555 manninguitvaartzorg.nl A a n d e w e g Oo s ter b i er u m T z umma ru m Te l 0 5 1 8 4 8 1 4 3 1 O p enin g stij d e n : m a gesloten , d i t / m v r 0 9 .0 0-18 0 0 u u r, z a 1 0 .0 0-1 7. 0 0 uu r idz e ng a meub e le n .n l i dz eng a m e ub e le n . n l
20
DEMS++++BOXSPRINGS ++++KUSSENS++++DEKBEDDEN ++++OVERTREKKEN++++MATRASSEN++++LEDIKANTEN++++BODEMS++++BOXSPRINGS ++++KUSSEN
De hele maand oktober
% korting op ons slaap-assortiment
DECEMBERTOPPERS WWW.WOONVOORDEELDEWREDE.NL TRANSPORTWEI 17 • JOURE • TEL.: 0513 416 67 5 Stel zelf uw bank samen. Zitdiepte, zit- en rughoogte, armleuning en hardheid. Leverbaar als fauteuil, 2-, 2,5-, 3-zits en hoekcombinatie. ZITTEN OP MAAT €798,2-ZITSVANAF Strakke barkast in eco oak old teak met gun metal accenten. Met soft close lades en deuren. 120 cm breed en 165 cm hoog. BARKAST KING KONG €1.239,NU Strak dressoir in eco oak old teak met gun metal accenten (180 cm breed) Met soft close lades en deuren. DRESSOIR KING KONG Deze hoekbank biedt vele mogelijkheden in afmeting en stofkeuze. Binnenwerk naar keuze en in 2 zithoogtes leverbaar.
MERLIJN €995,ALS HOEKCOMBINATIE ALLEVERBAAR VANAF
van
zwart
maten). TV-KAST STAR BOXSPRING KARLSTAD €1.399,VANAF Lekker natafelen in deze comfortabele armstoel. In sterke microstof diverse kleuren) en handige skatewielen. ARMSTOEL SOLO Vlotte eetkamerstoel
STOEL ILVA €129,INTRODUCTIEPRIJS Comfortabele
verstelbare rug en hoofdsteun en uitschuifbare voetenbank. Leverbaar in small, medium en large. In sterke en praktische microstof Python RELAXFAUTEUIL SAN DIEGO €795,NU Belgische kwaliteitsmatras met een fantastisch comfort Medium of stevig High/low pocketvering450 veren m2, anti-allergisch, zomer en winterzijde en 5 jaar garantie. Leverbaar in diverse maten. MATRAS PARTNER €495,NU 90X200 €989,NU €299,NU Kwalitatief hoogwaardige boxspring met:  Pocketveerboxen  7-zone pocketveermatrassen  Koudschuim topmatras  Strak hoofdbord Vaste uitvoering 160 x 200 € 1.399,180 x 200/210 € 1.499,Met draadloos verstelbaar hoofd en voetbord 160 x 200 € 1.999,180 x 200/210 € 2.099,€179,NU
HOEKBANK
Behendige tv kast (100 cm breed)
mangohout in combinatie met
metaal (ook leverbaar in andere
met een vleugje vintage. In fraaie veloursstof (diverse kleuren) en snel leverbaar.
relaxfauteuil met traploos

MAKKUM - Al vroeg in de ochtend waren de medewerkers van KM Yachtbuilders in de weer, de straat werd afgezet, de kra nen klaargezet, het beloofde een mooie maandagochtend te worden in Makkum. Een mijlpaal in de bouw van de tweede Pelagic 77 is namelijk bereikt, het alumi nium casco is gekeerd en dat precies drie jaar nadat het casco van de eerste Pelagic werd gekeerd.

Na het succes van de eerste Pelagic 77 ‘Vinson of Antarctica’, is er besloten om een zusterschip te laten bouwen. De bouw hiervan is eerder dit jaar, in maart, gestart. Het zusterschip wordt vrijwel identiek aan de eerste. Het verschil zit hem voornamelijk in de motoren. De tweede zal namelijk mo dernere en meer milieuvriendelijke motoren bevatten.

Waar de eerste haar thuisbasis heeft gevon den in Zuid-Amerika en zich zal richten op zeilen op het zuidelijke halfrond met chartergasten, educatieve programma’s, trai ningen en af en toe een wetenschappelijke groep, zal de tweede Pelagic in het noorde lijke halfrond blijven.

Dit zusterschip zal ingezet worden voor groepen wetenschappers/biologen, film- en

video ploegen en voor ecologische doelein den.

Zoals veel van de schepen van KM Yacht builders, zijn de Pelagics ontworpen voor expeditietochten op hoge breedtegraad. Zelfvoorziening, praktisch gemak tijdens het varen en eenvoudige systemen die ook in afgelegen gebieden zonder specialistische hulp gemakkelijk te onderhouden zijn, zijn daarbij van groot belang. Ook de tweede Pelagic is van alle gemakken voorzien.

Zo krijgt het schip twee carbon masten, zodat het zeiloppervlak verdeeld wordt en alle zeilsystemen, zoals lieren en fokrollers, nog steeds met de hand bediend kunnen worden. Ook binnen wordt ervoor gezorgd dat het de crew aan niets ontbreekt. Een groot pilothouse zorgt voor een comfortabel leefgedeelte en de zes dubbele hutten zor gen voor voldoende ruimte om uit te rusten of je in terug te trekken.

Bij deze mijlpaal konden uiteraard de be denker van het concept, Skip Novak en de projectmanager voor beide schepen, Jordy Griso niet ontbreken.

De oplevering van de tweede Pelagic staat gepland voor begin 2024.

Kopke Waarmte

FRANEKER - Met de komst van de stij gende prijzen en de koude winterdagen wil het opbouwwerk van De Skûle Wel zijn en de gemeente Waadhoeke zich ook dit jaar weer inzetten voor mensen die een beetje extra warmte en verbonden heid kunnen gebruiken.

Dit is namelijk niet vanzelfsprekend in de wintermaanden. Al twee jaar lang wordt het project Kopke Waarmte met veel lof ontvangen en daarom zullen wij het project ook dit jaar weer voortzetten, maar dan in een nieuw jasje. Kopke Waarmte zal dit jaar bestaan uit een pakketje met daarin een kaars wat warmte symboliseert, een warme Opkikker en een fotopuzzel met foto’s uit de gemeente, zo gebruiken we ons ‘kopke

(hoofd)’. Het doel is om buurtgenoten aan elkaar te verbinden. En het motto daarbij is: een warme kop soep en kaars zorgt voor een warm gesprek. Daarnaast willen we de buurtgenoten uitdagen door het maken van een fotopuzzel. Je zoekt elkaar op, maakt samen de puzzel en gaat een warm gesprek aan.

Wat zou het mooi zijn om dit jaar weer met een hele boel dorpen en buurten dit project werkelijkheid te laten worden.

Wie iemand weet die wel een hartverwar mend gebaar kan waarderen wordt gevraagd een berichtje te sturen aan e-mailadres opbouwwerk.waadhoeke@deskule.nl of telefonisch via 06-18422893.

DRONRYP - Dit jaar bestaat muziek vereniging Kunst & Genoegen Dronrijp 90 jaar en sinds de oprichting in 1932 heeft de vereniging al veel meegemaakt. Zo zijn er grote successen behaald bij concoursen, heeft de vereniging stilge legen tijdens de Tweede Wereldoorlog, is het ledenaantal heel klein maar ook heel groot geweest, heeft de vereniging een pandemie overleefd en hebben er tal van optredens, concerten, huldigingen en serenades plaatsgevonden.

Om het 90-jarig jubileum te vieren, houdt Kunst & Genoegen op 16 december een jubileumconcert in d’Âlde Wite in Dron rijp. Het concert begint om 20:00 uur (inloop vanaf 19:30 uur) en kaartjes zijn verkrijgbaar bij de drogisterij M&M in Dronrijp of bij de leden van de vereniging.

HARLINGEN - De Ichthuscantorij zingt vrijdagavond 23 december om 20.00 uur in het kerkgebouw van de CKGV ‘De Ha ven’ een liturgie van Engelse Christmas Carols, afgewisseld door samenzang en lezingen ter voorbereiding op het kerst feest.

Samen zullen we bekende kerstliederen zin gen zoals O kom, o kom immanuel, komt verwondert u hier mensen en daar is uit ’s werelds duistere wolken. Het koor zingt een aantal Carols uit de enorme hoeveel heid Christmas Carols die in Engeland in de loop der jaren zijn ontstaan. We zingen

Daarnaast zal de historische Werkgroep van Dronrijp een foto-expositie samenstellen, waar ook de rijke geschiedenis van Kunst & Genoegen te bewonderen zal zijn. Ook heeft de muziekvereniging in die 90 jaar veel veranderingen doorgemaakt. Zo zijn er in al die jaren 14 verschillende dirigenten geweest, waren vrouwen vanaf 1936 ook welkom om lid te worden, zijn er verschil lende uniformen en logo’s geweest en is de vereniging van lopend door de straten naar een zittende vereniging gegaan. En na 90 jaar levert de vereniging nog steeds met veel plezier een muzikale bijdrage aan het dorp! Dit jaar zijn er nieuwe leden bij gekomen, is de vereniging uitgebreid met een bigband en er is een grote groep enthousiaste jeugd leden. De vereniging is trots op haar rijke geschiedenis en ziet een hoopvolle, mooie en vooral muzikale toekomst tegemoet.

van diverse componisten zoals Boris Ord, David Willcocks, Rudolph, Archer etc. ,,We zijn dankbaar dat we na twee jaar stilte het kerstfeest weer uitgebreid mogen vieren.’’ Het koor staat onder leiding van Geke Brui ning-Visser, het orgel wordt bespeeld door Sjouke Bruining en ds. David de Jong is de voorganger tijdens de viering. Uiteraard is de toegang vrij en zal er bij de uitgang een collecte worden gehouden. Iedereen is welkom. Meteen na de kerst gaat een groep zangers vanuit geheel Nederland o.l.v. Geke en Sjouke Bruining naar London om daar een week te zingen in St. Paul’s Cathedral te London.

6 december 2022 9 1997 - 2022 25 JAAR
aluminium
Jubileumconcert Kunst & Genoegen Dronrijp Christmas Carols van Ichtuscantorij
KM Yachtbuilders keert
casco Pelagic 77 #2
Fam. Lautenbach • Dykstra State • Bitgumerdyk 24 • 9036 VS Menaam • www.friesvleespakket.nl Dykstra State Boerderijwinkel Dykstra State Het adres voor lokaal en duurzaam voedsel! Laat u verrassen door ons aanbod, verscheidenheid en de opzet van de winkel 10 december kerstproeverij
Het grootste warmte aanbod van Noord-Nederland vindt u in Goutum Meer dan 1000 m2 vernieuwde showroom. Volledig van ontwerp tot realisatie. Uw expert op gebied van alternatieve verwarming. Bredijk 49 9084 AG Goutum Tel. 058 2 800 966 info@dekachelspecialist.nl www.dekachelspecialist.nl

‘Ik was altyd un echte zondagsman, maar voel me bij het zaterdag ook thús’

FRANEKER - Kees Draaisma (76) uit Franeker is 50 jaar actief voor de voetbalvereni ging SC Franeker. Hij wordt overrompeld als we op de woensdagochtend het veld op komen lopen. Even voor een praatje. ,,Praatje? Ik ben aan het papiertjes prikken. Je wilt niet weten wat er soms voor troep ligt. Ben ook al aan het glasrapen geweest. Het moet netjes blijven nou.’’ We zitten even later aan de koffie in de oude kantine van SC Franeker. Gelukkig zijn er plannen voor nieuwbouw. ,,En dan wel met een kantine voor de voetbalclub, hier op deze plek’’, reageert Draaisma. ,,En het gesprek moet niet te lang duren hoor.’’ Maar toch komt de rietdekker van voorheen en de supervrijwil liger van SC Franeker op de praatstoel.

,,Ik ben altijd een echte zondagsman geweest, maar nu dat al even niet meer bestaat, werk ik als vrijwilliger uiteraard ook graag voor de zaterdagclub SC Franeker. Ik voel me hier ook wel thuis. Maar wat was het een mooie tijd, die zondagclub.’’ Voor het historisch besef. SC Franeker ontstond in 1970 na een fusie tussen Froonacker (1949) en Freno (1926). De oprichtings datum van zondagsclub Freno (2-5-1926) werd aangehouden. De zondagafdeling hield

met plezier.’’ Draaisma vervolgt: ,,Het was echt jammer dat de zondagclub verdween. Dat was één grote familie. De zaterdagafde ling bleef, omdat die de toekomst hadden, vertelden ze. Maar ik bleef een zondagsman. Al blijft er nu van voetbal op zondag overal niets meer over. Het zijn andere tijden.’’

,,Of ik ook gespeeld heb?’’ Draaisma lacht. ,,Dat mag geen naam hebben. Niet in het eerste elftal. Een beetje wat in het vijfde of

aardigheid. En een mooi extraatje.’’

Dat fenomeen verdween, maar verder is er qua werk in de bijna vijf decennia dat hij vrijwilliger is, weinig verandert, zegt de 76-jarige en nog vitale Draaisma. Hij is overigens een bestuurder geweest, liep liever te krijten en alles in orde te maken voor de wedstrijd. ,,Maar we deden het samen hoor. Alleen kun je niks.’’ Het verhaal is duidelijk, en Draaisma wil óók duidelijk hebben dat het een collectief van vrijwilligers is. ,,Dat wil ik wel even genoemd hebben. Je doet het dus samen’’, zegt hij met klem. Toen we op het complex arriveerden – samen met Ricardo Twijnstra (Van Wad tot Stad - stond Kees Draaisma dus niet ‘toevallig’ met een papierprikker in de hand. Zo toevallig is het niet. Hij is bij wijze van spreken voor dag en dauw bij SC Franeker te vinden. Houdt ook ervan om dan gelijk de handen uit de mou wen te steken. En vaak voegen zich al snel andere vrijwilligers erbij. Op de woensdag ochtend bestaat de klusploeg naast Draais ma uit Piet de Vries, Willem Lijzenga, Henk Brijker, Meindert Zijlstra en Wim Acda.

buur. En Eppie de Vries en Auke de Vries. We hebben ook de Auke de Vries-tribune. Ik kon met iedereen goed opschieten.’’ Ook Piet de Groot wordt genoemd. Speelde op zondag en zaterdag en was later een be kende SC Heerenveen-scout.

Onze

dag was toch anders. Maar ah juh, ik hoef niet zo nodig in de belangstelling. Ik heb hier lang rondgelopen, klopt, maar altijd

uiteindelijke uitslag stond. ,,Die won dan 15 gulden, later euro, de andere 15 euro ging naar het eerste elftal. Dat was een hele

7 zekerheden

Compleet ontzorgde keukens

Altijd gratis

Als we een tijdje in de kamer zitten, komt het verhaal ook op dé namen uit het roemruchte verleden van de zondagclub. Draaisma heeft meegemaakt. ,,Voorzitters? Dat zijn er zoveel en spelers natuurlijk nog meer’’, zegt de Franeker. ,,Niet op te noemen.’’ Maar er komen wel enkele namen voorbij. De Roosenburgs bijvoorbeeld: Febo, André en Claus. ,,Geweldige spelers voor SC Franeker. André speelde nog bij SC Cam

Draaisma kent veel SC Franeker-mensen. Hij noemt ook Klaas Prins en z’n zoons Remco en Renze. ,,Die laatste heeft er heel wat doelpunten gemaakt.’’ Beide zitten nu als leiders bij het eerste elftal. Eén trainer licht hij eruit: Johnny Lighart. ,,De enige die ook met ons een persoonlijke band had. Hij vroeg me altijd geïnteresseerd: hoe is het en hoe gaat het thuis?. Dat doet je achteraf toch wel wat, dat doet lang niet iedereen. Hij wel.’’ – Het wordt al een aardig rijtje. Draais ma had een band met de spelers van de eindjaren ’80 begin jaren ’90 in de periode dat Johnny Ligthart trainer was. Hij noemt ze zo op: ,,Theo Sikkema, Piet Deelstra, Hylke Roggeveen, Harry van der Zee, Rinse Werkhoven.’’ - ,,Ja, je leert zoveel mensen kennen. Ik voel me hier kind aan huis. Mijn vrouw? Die gunt het mij. Ze geeft mij de ruimte om dit te doen. Dat is prachtig toch? Ze weet hoeveel ik van de club houd.’’

Oproep

SC Franeker-supporters kom zaterdag 10 december naar de match van SC Franeker tegen Creil-Bant. Bij die wedstrijd is Kees Draaisma ook aanwezig!

Het is het laatste duel van dit kalenderjaar. Komt dus allen deze wedstrijd bijwonen…

Vacature Constructiebankwerker

Per direct zijn wij op zoek naar gedreven medewerker s binnen ons team in de functie constructiebankwerker (samensteller/ lasser) Functie eisen: Zelfstandig van tekening kunnen samenstellen Ervaring in constructie / machinebouw

Technisch inzicht

Wij bieden een vaste baan met een goed salaris Zij instromers met ambitie in de metaal zijn ook bij ons ook welkom Spreekt deze functie jou aan dan ontvangen wij graag jouw sollicitatie met CV per post of per mail of neem tel. contact op met Tjalling de Jong Tel. 06 25472838 Ige Galamawei 10 , 8582 KT, Oudega DFM info@dejongstaalbouwbv.nl www.dejongstaalbouwbv.nl

Wij bieden een vaste baan met een goed salaris Zij-instromers met ambitie in de metaal zijn ook bij ons ook welkom Spreekt deze functie jou aan dan ontvangen wij graag jouw sollicitatie met CV per post of per mail of neem tel. contact op met Tjalling de Jong Tel. 06 - 25 47 28 38 Ige Galamawei 10, 8582 KT, Oudega DFM. info@dejongstaalbouwbv.nl www.dejongstaalbouwbv.nl

6 december 2022 13 1997 - 2022 25 JAAR
Kees Draaisma 50 jaar actief bij SC Franeker
Firma Plat, voor al uw bedrijfsverwarming Van Harenstraat 20, St.-Annaparochie tel. 0518-401437 / www.platstore.nl *Vraag
voorwaarden.
naar de
www.keukencentrum-marssum.nl
maatcontrole • 7 Jaar garantie • Duitse topmerken keukens en top apparatuur • Korte levertijden en
• Eigen transport • Eigen montagedienst Sinds 1997 hét familiebedrijf in onze regio! T. 058 - 254 22 25 Op 6 min. rijden van Leeuwarden KCM Stiens Drachten Heerenveen Harlingen BTW VRIJE WEKE N DE HELE MAAND NOVEMBER 25 JAAR 21% KORTING Ek yn’t frysk kinne jo by us terjochte! Hegedijk 3, Marsum | Ma-vr 09.30 - 17.30 uur | Za 10.00 - 17.00 uur | Donderdag koopavond | ISO 9002 gecertificeerd Vacature Constructiebankwerker Per direct zijn wij op zoek naar gedreven medewerkers binnen ons team in de functie constructiebankwerker (samensteller/ lasser) Functie
lage prijzen
eisen: • Zelfstandig van tekening kunnen samenstellen • Ervaring in constructie / machinebouw • Technisch inzicht
Koop nu uw pontabonnement Langwarder Feart 2023 De verkoop van pontabonnementen 2023 start op 1 december 2022. U kunt de abonnementen online bestellen via onze website www.defryskemarren.nl/langwarder feart. Ook kunt u een pontabonnement kopen bij het gemeentehuis in Joure of het VVV kantoor in Joure of Langweer, voor de openingstijden gemeentehuis zie onze website. Zaterdag 17 december is het VVV kantoor in Langweer extra geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur voor de verkoop van pontabonnementen. Tarieven 2023 Voor voetgangers en (brom)fietsers is het tarief voor een overtocht € 1,20 en voor een jaarabonnement € 15. Personenauto's betalen voor een losse overtocht € 2,70. Een jaarabonnement voor personenauto's kost € 50. De overige tarieven van de vaargelden kunt u vinden op onze website www.defryskemarren.nl/langwarder feart. 6 donderdag 1 december 2022
KE R ST B OM E N Verko op d agen: 6 december t/m 16 d e cemb er! O p eningstijd en: 10.00 - 17.00 uur Zondag 11 d e cemb er : 12.00 - 17.00 uur Adres: Grensweg 2 in Harlingen Wij b e z orgen in reg io Harlingen/Fr aneker U kunt o ok b estel len v ia Whatsapp: 0648927382 Te vens verkooppunt Nu ook bij MF Koi Swaerderwei 39 Tzummarum

Leerlingen CSG Ulbe van Houten leren in de praktijk

SINT ANNAPAROCHIE - De derdejaars Basis en Kader leerlingen van de CSG Ulbe van Houten zijn een week lang op stage geweest. Ze zijn bij tal van verschillende bedrijven aan de slag geweest om in de praktijk te leren. Voor de leerlingen een erg mooie ervaring en ontzettend leerzaam. Het is ook een goed moment om te zien of dit echt is wat ze willen of dat ze er toch een ander beeld bij hadden.

De leerlingen werden ook bezocht door docenten. Zij vinden het prachtig om de leerlingen in een andere werkomgeving te zien. Bij sommige leerlingen zie je gewoon dat het beroep helemaal bij ze past en ze het liefst nog wel wat weken stage willen lopen.

Zo weet Mark al precies wat hij wil: vrachtwagenchauffeur worden. Hij koos ervoor om bij een transport bedrijf stage te lopen waar vrachtwagens worden gerepareerd. Zo kon hij ook zien hoe zo’n wagen in elkaar zit en kan nu onder andere

banden verwisselen en dat soort zaken. Altijd handig! Hes sel helpt bij trainingen in een sportschool. Hij vertelt dat hij ook verschillende delen van de les zelf heeft gegeven en met verschillende doelgroepen heeft gewerkt, zoals het badmin tonnen met ouderen. Super hoe een jongen van 15 dat toch maar even doet! Allard is graag met de handen bezig en is ontzettend op zijn plek bij de fietsenmaker. De fietsenmaker is op zijn beurt ontzettend blij met Allard en dus hebben ze hem een bijbaan aangeboden. Hij ziet het werk en snapt wat de bedoeling is zegt de fietsenmaker trots.

Emma (foto) heeft het naar haar zin bij de winkel waar ze stage loopt. Ze vond het erg leuk voor nu, maar wil later toch wat anders dan werken in een winkel. Ivar heeft het ontzet tend naar zijn zin tijdens zijn stage op de basisschool. Dat hij het onderwijs in wil is voor hem bevestigd! Wat een mooie tijd voor deze en nog veel meer leerlingen van “De Ulbe”!

Foto: Emma Kroeze bij de Welkoop.

Wereldlichtjesdag, ook in Bolsward

BOLSWARD - Elke tweede zondag in december wordt Wereldlichtjesdag gehouden. Dit jaar vindt Wereldlicht jesdag plaats op zondag 11 december. Iedereen die een kind moet missen of zich hiermee verbonden voelt is van harte welkom in de Broerekerk, Broereplein 10 in Bolsward vanaf 18.15 uur.

Op deze dag steken mensen om 19.00 uur over de hele we reld kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Het maakt daarbij niet uit hoe oud het kind was of hoelang het al geleden is. Je kind blijft immers je kind.

Voor altijd in je hart en gedachten. De wereld wordt zo even wat lichter voor mensen die een kind verloren hebben. Het initiatief voor Wereldlichtjesdag is genomen om overleden kinderen die gemist worden te herdenken. Wereldwijd leven we in verschillende tijdzones.

Zo wordt er deze dag ieder uur ergens op de wereld een kaars aangestoken voor een overleden kind. Samen zorgen we er voor dat er op de gehele wereld een lint van lichtjes ontstaat. Ook Bolsward verbindt zich met dit lint van licht.

Met gedichten, muziek, troostende woorden en stilte wordt stil gestaan bij alle kinderen die niet meer bij ons zijn.On danks dat wij voor warmte en licht zorgen kan het tochkoud aanvoelen in de kerk. Het is raadzaam om warme kleding aan te trekken.

Tussen 18.15 –18.45 uur personaliseren potjes en doorgeven van de naam van het kind. Start herdenking om 18.45 uur. Van 19.00 uur aansteken van de kaarsen en noemen van de namen. Daarna, vanaf ongeveer 19.30 uur, is het mogelijk om na tepraten. Deelname: gratis

Voor iedereen die een kind moet missen of zich hiermee ver bonden voelt.

6 december 2022 15 1997 - 2022 25 JAAR Fietsmarkthal St. Annaparochie SHOWROOMVERKOOP VAN DE LAATSTE MULTICYCLE-FIETSEN De Wissel 4 9076 PT St. Annaparochie Tel. (0518) 41 94 09 info@fietsmarkthal.nl fietsmarkthal.nl BUITENKANSJE TOPKWALITEIT MET BUITENGEWOON VOORDEEL MAAR OP=OP! NU MET GRATIS EXTRA VERGROTING PASFOTO  CERTIFICAAT De allermooiste PASFOTO’s By Dalsheim in Leeuwarden Uiterdijksterweg 7 8931BK Leeuwarden DALSHEIM  06 4523 53 53  058 288 49 49  info@dalsheim.nl FOTOCAMERA’S, OBJECTIEVEN & TOEBEHOREN DALSHEIM HEEFT HET! HÉT ADRES VOOR HET KOPEN EN REPAREREN VAN CAMERA’S en toebehoren   APPLE COMPUTERS nieuw en gebruikt UW MOOISTE DIGITALE FOTO MOMENTEN EN VAKANTIEFOTO’S DIRECT KLAAR EN OP DE ALLERBESTE KWALITEIT FUJIPRINT VERKOOP & INRUIL. OOK INKOOP MOGELIJK

Combineer je als mantelzorger je zorgtaken met een betaalde baan? Dan ben je niet de enige: één op de vier werknemers doet dit. De combinatie van werken en zorgtaken kan zwaar en lastig zijn.

Weet je leidinggevende dat je mantelzorger bent?

Niet alle mantelzorgers bespreken hun zorgsituatie op het werk. Onze tip is: doe dat wel! Als je je

Tijdelijke pop-up vaccinatielocatie voor herhaalprik corona in Franeker

GGD Fryslân opent op dinsdag 13 december 2022 een tijdelijke pop-up vaccinatielocatie in Franeker. De pop-up bevindt zich in Recreatiepark Bloemketerp, Burgemeester J. Dijkstraweg 3. U bent welkom voor een herhaalprik tegen corona tussen 11.00 - 16.00 uur. Een afspraak maken is niet nodig. U kunt gewoon komen op het tijdstip dat u past. Houd er wel rekening mee dat u misschien moet wachten.

Iedereen van 12 jaar of ouder met een afgeronde basisserie tegen corona kan een herhaalprik met het vernieuwde coronavaccin krijgen. Dit kan vanaf 3 maanden na de laatste coronaprik of coronabesmetting. De vaccinatie is gratis, u hoeft alleen een geldig identiteitsbewijs en een mondkapje mee te nemen. Er wordt geprikt met een mRNAvaccin.

Ook bent u van harte welkom als u nog vragen heeft over het coronavirus en het vaccin. De arts beantwoordt graag uw vragen. Naast dinsdag 13 december 2022 kunt u ook op 10, 17, 24 en 31 januari

situatie wel bespreekt met je leidinggevende en je team, dan zorgt dat voor aandacht en begrip. Én voor hulp als dat nodig is.

Meer tips en meer informatie over de combinatie werken en zorgen voor mantelzorgers, hoor je tijdens de webinar voor werkende mantelzorgers. Deze webinar is speciaal voor mantelzorgers uit de regio. Aanmelden kan via de website van de gemeente, zoek op webinar.

en 7 februari 2023 tussen 11.00 - 16.00 uur op deze locatie terecht voor een prik of advies. Kijkt u voor de openingstijden en andere pop-up locaties op www. ggdfryslan.nl/popup.

Niet voor prikken van de basisserie Op onze pop-up locaties is het niet mogelijk om een eerste of tweede prik van de basisserie te krijgen. Hiervoor kunt u terecht op een van onze vaste vaccinatielocaties. Ga voor meer informatie naar onze website: www.ggdfryslan.nl/vaccineren

Welke ondernemer gunt u een kerstpakket?

Gemeente Waadhoeke wil graag haar waardering voor de ondernemers in de gemeente laten zien. Daarom verloten we dit jaar opnieuw een aantal kerstpakketten met mooie lokale producten. Welke ondernemer in Waadhoeke wilt u een goed kerstgevoel geven? We horen het graag van u!

U kunt vóór 12 december 2022 een ondernemer aanmelden via de QR-code.

Bereikbaarheid

Telefonisch zijn wij bereikbaar op werkdagen van 08.30 uur tot 17.00 uur. Bellen uit het buitenland: 0031 517 380 380

Open op afspraak

Het gemeentehuis is tussen 8.30 uur en 17.00 uur geopend voor inwoners die een afspraak hebben gemaakt. Op donderdag is het gemeentehuis op afspraak open tot 20.00 uur.

Een afspraak maken, wijzigen of annuleren kan online via www.waadhoeke.nl.

Hoe gaan we racisme en discriminatie tegen in Waadhoeke?

Racisme en discriminatie komen overal voor: dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Ook in Waadhoeke. Vandaag de dag is het dus niet meer de vraag óf er iets tegen discriminatie moet worden gedaan, maar hóe we dat gaan doen.

Daarom vragen we onze inwoners om een enquête in te vullen over hun ervaringen en meningen met discriminatie. Alvast hartelijk dank!

Gemeente Waadhoeke helpt u een passende zorgverzekering te kiezen

Gemeente Waadhoeke vindt het belangrijk dat uw zorgverzekering aansluit bij uw zorgwensen en dat u alleen betaalt voor zorg die u nodig heeft. Daarom is het goed om elk jaar te kijken of uw verzekering nog bij uw wensen past. Om dat makkelijker te maken, heeft gemeente Waadhoeke samen met Poliswijzer.nl een digitale vergelijkingshulp gemaakt.

Deze digitale vergelijkingshulp vindt u op www.poliswijzer.nl/waadhoeke.

Hier kunt u eenvoudig alle zorgverzekeringen van Nederland met elkaar vergelijken. Geef aan welke zorg u nodig heeft. Of beantwoord een paar simpele vragen via de Keuzehulp. U krijgt dan advies over de zorgverzekering die het beste bij uw wensen past met de laagste premie.

Heeft u hulp nodig bij het vergelijken?

Wilt u graag dat iemand u helpt met het kiezen van een zorgverzekering? Vraag dan gratis advies aan de adviseurs van Poliswijzer.

U kunt op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur bellen of appen naar 050- 2111 456. U betaalt alleen de gebruikelijke belkosten.

De Gemeentepolis AV Frieso

Voor mensen met een laag inkomen en hoge zorgkosten heeft uw gemeente de Gemeentepolis AV Frieso. Deze verzekering heeft een groot zorgpakket en u krijgt van de gemeente korting op de premie. Op www.sozawe-nw-fryslan.nl/av-frieso staan de premie en de voorwaarden voor de AV Frieso.

Daar leest u ook hoe u deze zorgverzekering kunt aanvragen. Heeft u vragen over de AV Frieso? Neem dan contact op met De Dienst Noardwest Fryslân via 0517 – 380 200. De Dienst is bereikbaar op werkdagen van 9.00 – 12.00 uur en 13.30 – 16.00 uur of mail naar contact@sozawe-nw-fryslan.nl.

7 december
adres Harlingerweg 18 8801 PA Franeker postadres Postbus 58 8800 AB Franeker online
telefoon
twitter
facebook
2022
www.waadhoeke.nl info@waadhoeke.nl
0517 380 380
@waadhoeke
facebook.com/waadhoeke
Het gemeentehuis is op dinsdag 13 december 2022 vanaf 13.00 uur gesloten
Woensdag 7 december: Webinar voor werkende mantelzorgers
REMINDER!

Oranje-dirigent Bienze IJlstra: ‘Geweldich dat muzyk fan ‘De Wolf komt werom’ sa ta libben komt’

Bienze IJlstra uit Augustinusga is de dirigent van CMV Oranje uit Minnertsga. Een echte HaFabraman, maar ook iemand die houdt van verhalen die zich lenen voor culturele projecten, waarin een rol is voor HaFaBra (Harmonie, fanfare en brassband). Zoals ook bij De Wolf komt werom! voor CMV Oranje Minnertsga het geval is. ,,Geweldich dat muzyk fan ‘De Wolf komt werom’ sa teatraal ta libben komt’’, trots als hij is op het arrangement van Alma Muller, de fanfare en verhaal Anne Bo Joostema.

Tekst: Sybe Joostema

Wat opvalt tijdens het gesprek, is dat Bienze IJstra en Alma Muller gevoel heeft voor muziek heeft dat voor theatrale voorstellingen wordt gebruikt. De combinatie van het verhaal van Peter en de Wolf en De Notenkrak er maakt het nog interessanter.

Deze week première

We zijn op de locatie van AM Music in Lippenhuizen en kijken terug naar het moment, waarop het idee voor De Wolf komt werom ontstond. Een bijzondere aan loop, met het oog op de komende première donderdag in de Teaterloads aan de Hegebuorren in Minnertsga. Kijk poster: voor de data en tijden.

Dat Bienze IJlstra zich als een vis in het water voelt bij projecten als ‘De Wolf komt werom’, is niet een ver rassing. Hij was ook muzikaal leider en dirigent bij De Bestimming (Minnertsga, 2018). ,,ien fan de moaiste projekten dêr’t ik oan meiwurke ha.’’ ‘De Bestimming’ was een stuk over de Leadjitter, die ongewild de brand van de grote kerk van Minnertsga veroorzaakte. De loodgieter meldde in het droogste jaar van de vorige eeuw, dat het maken van een goot onder die droge omstandigheden niet kon, maar werd min of meer gedwongen. Wat hij vreesde gebeurde: de kerk brand de af, en het hart van de Leadjitter brak. Hij was later nooit meer dezelfde van vóór die brand. ,,It mienskips gefoel by stikken as De Bestimming en no De Wolf komt werom! makket it sa weardefol foar in feriening.’’ Hij denkt met plezier terug aan de uitvoering van To my Country van Bernard Zweers, samen met organist Simon Bouma. ,,Wat hie it moai west dat wy earst by de eksposysje fan De Tsjerkebrân dat noch in kear útfierd hienen, en dêrnei folop yn De Wolf komt werom sitten hienen. It siet der allegear noch yn.’’

Uitgerekend na de laatste voorstelling van De Bestim ming zochten Alma Muller en Bienze IJlstra contact met Anne Bo Joostema op. Alma had het arrangement

van Peter en de Wolf gemaakt en zag al een voorstel ling voor zich. Bienze IJlstra had er ook oren na en Anne Bo ging aan de slag. Daar was het idee geboren, dat nu tot uitvoering komt.

Muziek is een heel belangrijk element in De Wolf komt werom. ,,It wie krekt blokjes steapeljen. Krekt salang trochgean dat de muzykoersetting nei fanfare musi kaal hielendal past, rjocht docht oan it orizjinele stik fan Prokofjev’’, vertelt Alma Muller. We kijken rond in de oude school in Lippenhuizen waar AM-Music gevestigd is. Daar liggen ontelbare arrange menten in bladmuziek, en nieuwe muziekstukken voor blaas-, slag- en snaarinstrumenten.

De wereldpremiere van Alma Muller’s arrangement en de theatrale vertaling ervan in De Wolf komt werom is dus deze week vanaf donderdag te zien en te belu isteren en het verhaal te zien in Minnertsga. (zie ook poster).

IJlstra voelde het stuk goed aan en ziet het meteen al voor zich. Dat is een kwaliteit. Hij heeft ook al een lange staat van dienst in de muziek: als koperdocent HaFaBra, dirigent, jurylid en … inspirator. De dirigent is zijn leven lang al verbonden geweest aan de muz iekschool De Wâldsang en onlangs gestopt. Na zijn studie aan de Muziek Pedagogische Academie in Leeuwarden studeerde hij als eerste Nederlander (!) af op euphonium. Saai werd het nooit. hij won hoofdpri jzen in de kampioensdivisie, maar wist ook dat muziek mensen bindt en dat theatrale projecten ook binden. ,,Machtich om te dwaan.’’

MUZYK

Muzikaal leider: Dirigent Bienze IJlstra. Arrangementen: Alma Muller (Peter en de Wolf, Prokovjev; De Notenkraker, Tchaikovsky.

CMV ORANJE, DE MUZIKANTEN

SAKSEFOANS: Tryntsje Vogel, Maaike Talsma, Jikke Spoelstra-Struiksma, Hilda Wielenga, en Clarie Kerlien.

BUGELS: Alma Muller, Marijke Wiersma, Neeltje van der Graaf, Fenna Wagenaar, Hilly Travaille, Anna Benthe Kerlien, Sjoerd Hendric Kerlien, Sam Lindenboom en Djurre Zeldenrust.

HOARNS: Hilda Zeldenrust, Tryntsje Klaver, Maaike Joostema, Evelien Boersma-Joostema.

TROMPETTEN: Jaap Akkerman, Janny Wiersma, Auke Akkerman, Evelien Yntema, Fimke Joostema, Marije Zeldenrust en Klaske Klaver.

EUPHONIUM/BARITONS: Jan C Zoodsma, Marja Zijlstra, Hessel Terpstra, Trea van der Schaar, Nel Haarsma en Henk Penninga.

TROMBOANES: Robert Zeldenrust en Harry Koning.

BASSEN: Hessel Miedema, Jasper Travaille, Sytze de Boer, Johan Spoelstra en Willem Joostema.

SLACHWURK: Jordy Looijenga, Daan Spoelstra en Peter de Jong.

LOCATIE

TEATERLOADS: Hegebuorren 45 Minnertsgea.

BEELDEND THEATER

Auteur en regisseur: Anne Bo Joostema. Regieassistent: Jan Feenstra. Poppen, Maskers Decor en Kostuums: Anne Dronkers.

SPILERS

De Wolf - Jan Willem Hofstra.

Clara en Séfûgel (poppenspel) - Anke Triemstra. Peter - Redmer van der Meer.

Mûsekening - Benjamin Baatje.

Mem fan Clara, Séfugel (poppenspel) en Sûkerfee - Jantiena de Haan. Sûkerfee - Skimmespul - Brenda Kleefstra.

Illustrator voor het schimmenspel, Live animatie tegen achtergrond decor en Kat (poppenspel) - Sietske Harkema.

It Mûseleger: Ryan Bons (en schimmenspel, Nathan-Levi Baatje, Evron Baatje en Hidde Folkert Boutsma.

Tinnen soldaten: Mireille Boersma, Anouk Groen, Anne van Mourik, Aniek Triemstra.

TECHNIEK

TECHNIEK: Diamond Sound Joure (Gert Heeringa). André Hofstra: creatief vormgever audio en visuals.

Productieleider artistiek: Sybe Joostema.

KLEDING: Lenie Hartman, Sia van der Schoot, Geertje Hartman.

Man van dramatiek in muziek is blij met arrangement van Alma Muller en theaterstuk Anne Bo Joostema

Anne Bo Joostema en Anne Dronkers hebben artistieke klik uitgebuit in ‘De Wolf komt werom’

‘De geschiedenis achter De Wolf komt werom, is net zo mooi als het verhaal’ -

Anne Bo: ‘It is in prachtich projekt en ik bin bliid mei de goed gearwurking mei spilers, muzikanten en de organisaasje.’’

Anne Dronkers: ‘Zo mooi om mij helemaal op het beeld van deze voorstelling te kunnen storten.’

De Wolf komt werom. Is het een schaap in wolfskle ding, een wolf in schaapskleding of gewoon een man met een wolfmasker die zich tegen het decor van de historische klei van de Waadhoeke, wil manifesteren? Hij is uit op wraak. Een moderne en actuele uitvoering van de klassieker Peter en de Wolf, gemixt met ele menten van De Notenkraker.

Hoe dan ook: het schuurt! Door de werkelijkheid van steeds meer verzilting en verzakking in het Noordwes telijk Waddengebied.

En als je alles denkt gehad te hebben ‘Komt de Wolf werom!’ Alles wijst op onraad. Voor je het weet staat de Wolf voor een slechterik met rare ideeën, waardoor in het Wad het plastic afval alleen maar meer wordt: net als de plastic soup in de buik van eenzeemeeuw. Anne Bo en Anne komen met eigentijdse oplossingen voor actuele Friese problemen. ,,Dat makket it in stik fan dizze tiid. Ik fyn dat ek mearwearde hat.’’

De Try-out. Het beeldend muziektheater dat regisseur en schrijfster van het stuk Anne Bo voor ogen heeft,

dwingt haar om enkele malen het spel nog even stil te leggen, om de spelers en muzikanten dat ook te laten voelen.

Dirigent Bienze IJlstra heeft daar ook feeling voor. ,,Hjir wurdt ik sa bliid fan’’, zegt Anne Bo als ze merkt dat die samensmelting zo nu en dan perfect loopt. Anne Bo en Anne Dronkers kennen elkaar van de opleiding Poppen-en objectenteater yn it Haags Thea terhuis.

Op het moment dat Anne Bo het idee van De Wolf komt werom in de schoot geworpen kreeg van Alma Muller en dirigent Bienze IJlstra van CMV Oranje, nam ze ook vrijwel meteen contact op met Anne Dronkers. ,,Ik seach in foarstelling mei muzyk, live-animaasje, maskers en poppen foar my.’’

Dronkers heeft een rijke ervaring op het gebied van poppen- en maskertheater en de twee hebben een artistieke klik. Dat element weten Douwe Heeringa en Roelof Lousma er bij Omrop Fryslân perfect uit te halen.

De Try-out. Terwijl muziek klinkend over het decor wordt gespeeld, ontstaat op de set het spel van de acteurs.

De eerste auditie lijkt dan lang geleden. Anne Bo hield deze in Oranjehiem van CMV Oranje. ‘De Wolf’ meldde zich vrijwel meteen. Jan Willem Hofstra uit Leeu warden. Anne Bo kende hem al van improvisatietheat er in Leeuwarden.

Prachtige donaties voor De Wolf komt werom

Eerder speelde hij ook in BAUCK!, het spektakel in het Hemmemapark! Hij zet De Wolf fantastisch neer.

Datzelfde geldt voor zijn tegenpool in het stuk De Wolf komt werom, Peter. Deze rol wordt met verve gespeeld door Redmer van der Meer. Hij had in BAUCK! een van de hoofdrollen en was toen tegenspeler van BAUCK! (Marieke Swart en Jantien Hoekstra). Hij speelt zijn rol met verve. Debutante is Anke Feenstra, zij speelt Clara. ,,Ik genietsje hjirfan en it gong op de Try-out ek sa goed. Ek mei de muzyk.’’ Ze heeft in haar rol als Clara een goede klik met ‘Peter’. Datzelfde geldt voor Jantina de Haan als moeder van Clara.

Benjamin Baatjes uit Tzummarum speelt de Mûs, de medestander van De Wolf. Hij vertelt dat hij juist de muziek en zijn teksten als een mooie combi ziet. Anne Dronkers is blij met het project en met de samenwerking met Anne Bo.

Ze maakte weergaloos mooie poppen en maskers, die hun effect in het spel niet missen. Zij wil daarin de rol van Sietske Harkema genoemd hebben. Ook zij zorgt ook voor tekeningen in de decors die Dronkers ontwerpt en werkte mee aan de live-animatie van ‘De Nachtmerje’, die in het stuk te zien is. Dronkers over haar werk aan de voorstelling De Wolf komt werom: ,,Poppen- en maskers maken is altijd een kwestie het werken op maat. Hier bij de maskers wilde ik graag weten of dat zo was als de spelers ze droegen. In deze vorm werkt het perfect.’’ Ze bedacht ook het decor met ‘getekende elementen’ en de kostuums. Een mooie eenheid.

MINNERTSGA – Het Iepen Mienskipsfûns Fryslân en het VSB Fonds hebben waardevolle donaties gedaan van respectievelijk 8000 en 5000 euro voor De Wolf komt werom. De fondsen waardeerden de aanvraag o.a. vanwege de inclusie. Het bedrijf InBildt werkte ook mee aan decoronderdelen. En anderen aan de grote decoronderdelen. Profs en talentvolle amateurs maken de voorstelling mogelijk. De organisatie Grut Hermana is erg ingenomen met de subsidie voor het theaterproject. Het past bij de slogan Iedereen doet mee en is welkom. Ook fondsen als Fonds Nij Bethanië en de Douwe Kalma Stifting en de Waadhoeke waren ruimhartig. Er is geen fonds negatief over De Wolf komt werom. Een aantal neemt een dezer dagen nog een beslissing over de aanvraag.

Het verhaal achter De Wolf komt werom, is net zo mooi als het verhaal in de schijnwerpers Foto’s: Anne Waterlander
6 december 2022 21 1997 - 2022 25 JAAR

VACATURES

Nor der Dienstver lening BV is per direct op zoek naar personeel voor werkzaamheden in

Amsterdam, Velzen, Beverwijk en Harlingen. vervoer wordt geregeld, leeftijd vanaf 20 jaar. De werkzaamheden zijn veelal dozen lossen uit containers en stapelen op pallets, zodat die weer in vrachtwagens geladen kunnen worden

Personeel die containers met stukgoed etc. handmatig kunnen laden en lossen.

Heftruckchauffeurs met aantoonbare ervaring.

die tijdens het laden en lossen van schepen allerlei hand- en

kunnen verrichten, zoals kooidraaien en pallets in- en uitpikken.

ZZP-ers kunnen ook reageren voor de bovengenoemde werkzaamheden.

Gemotiveerd personeel met ervaring in bovengenoemde werkzaamheden.

In het bezit zijn van een VCA-diploma of bereid zijn dat te behalen.

Mensen met werkervaring in de agrarische sector hebben onze voorkeur Een start als oproepkracht waarbij je maandelijks wordt uitbetaald met een starttarief van 30% boven het minimumloon. Dit is exclusief vakantiegeld, opbouw vrije dagen, premies en reiskosten.

Bij gebleken geschiktheid is doorgroeien binnen het bedrijf naar een vast dienstverband een mogelijkheid.

Ben jij de nieuwe collega die wij zoeken?

Heb je inter esse of wil je meer infor matie?

Neem dan contact op via 0517-593411. Bereikbaar op werkdagen tussen 8:00 en 17:00 uur Of stuur je CV t.a.v. per mail naar: tineke@norderholding.nl.

6 december 2022 22 1997 - 2022 25 JAAR
W ij vr a
W
-
-
-
-
-
-
-
-
W ij zoeken:
gen:
ij bieden:
Personeel
spandiensten
Geen 9 tot 5 mentaliteit.

SCHEIDEN IN DEZE TIJDEN

Een echtscheiding is een emotione le gebeurtenis. Scheiden was nooit de bedoeling. Je trouwt om een leven lang bij elkaar te blijven. Toch kan het gebeuren dat je uit elkaar groeit. Ieder heeft zijn eigen leven ontwikkeld en er is te weinig meer dat je bindt. Op een gegeven moment schrik je en kom je tot de conclusie dat je niet meer van elkaar houdt. Eigenschappen, die je vroeger leuk vond, beginnen nu opeens te irriteren. De relatie geeft je geen energie maar kost je ener gie. Je bent elkaar verloren en vreest het ergste voor de toekomst. Een echtscheiding is toch iets voor andere mensen? Je bent bang voor de reactie van je partner, zal er woede zijn of misschien wel veel verdriet. Je bent bang voor de reactie van je omgeving, de kinde ren en je ouders. Zij hebben uiter aard niets zien aankomen. Jij eigenlijk ook niet, dat is het vreem de.

Als je samen met je partner tot de conclusie komt dat je relatie niet meer goed is, dat je niet meer onvoorwaardelijk van elkaar houdt, is een scheiding onvermijdelijk. Dan ga je samen in gesprek met een mediator. Een mediator bege leidt jullie onpartijdig door het lastige proces van zakelijke keuzes, waarbij hij oog heeft voor de emotionele kant.

In een aantal gesprekken wordt je door het proces geloodst. Zaken als hoe de zorgtaken van de kinderen worden verdeeld, de woning, de hypotheek, pensioenen, testamen ten, huwelijkse voorwaarden, de onderneming en belastingzaken komen aan de orde. Niets wordt vergeten. En bovenal, je maakt samen de beste keuzes voor de toekomst.

Een mediator van GelukkigUitEl kaar.nl is een registermediator, is

een professional, werkt ook in opdracht van de rechtbanken en weet dus hoe belangrijk het is om afspraken te maken waar je samen achterstaat. De volledige scheiding wordt geregeld, inclusief behande ling van het dossier bij de recht bank en de inschrijving bij de gemeente.

Soms weet je al precies hoe je het samen wilt. Dan kun je je scheiding ook online regelen, dit kan al vanaf € 101 per persoon. Dit is inclusief de kosten van de rechtbank. Een volledige procedure kan in totaal 6 weken zijn geregeld. Daarnaast bieden wij je de mogelijkheid om de belastingzaken te laten regelen en een hypotheekcheck te doen.

Onze kantoren zijn coronaproof, ze zijn zelfs voorzien van Hepa lters. Een afspraak kan ook worden gemaakt in de avonduren.

Op www.gelukkiguitelkaar.nl kun je een vrijblijvende prijs opgave voor een online scheidingstraject aanvragen.

Wil je direct een afspraak maken of liever eerst telefo nisch informatie? Dat kan via 058 – 820 0238 (tot 21.30 uur)

Ook geheel online te regelen. Vanaf € 101,00 per persoon!

Snel, goedkoop en vak kundig w w w.Geluk k igUitElkaar.nl 058 – 820 0238

6 december 2022 23 1997 - 2022 25 JAAR
9,2
Ontdek de mogelijkheden van Wijngaarden Steigerbouw & Verhuur Elingsloane 20 +31 (0)511 745001 9251 MN BURGUM info@wijngaardensteigerbouw.nl (De)montage en verhuur stalen steigers; Verhuur aluminium rolsteigers, schilderschermen, bouwhekken; Evenementen / podiumbouw; Krimpfolie sealen; Gespecialiseerd in traditionele steigers; Denken in mogelijkheden; Kwaliteit, flexibiliteit en veiligheid; VCA* en SCL light (trede 3) gecertificeerd; Erkend leerbedrijf. Specialist in KEUKENS & KEUKENRENOVATIE Jelco Wolberts | 085 018 52 05
Kortingen an 50% tot70% Enorme RELAXFAUTEUILS ALLES UIT VOORRAAD LEVERBAAR! BOXSPRINGS al vanaf 499,OP = OP LOUNGEBANKEN ZITGROEPEN FAUTEUILS RELAXFAUTEUILS EETKAMERS WANDKASTEN WOONACCESSOIRES BOXSPRINGBEDDEN MATRASSEN ETC. elke zondag geopend van 11-17 uur HASKER UTGONGEN 1, 8465 SJ OUDEHASKE / 06 104 31 781 OPENINGSTIJDEN OUDEHASKE MA t/m ZA 10.00 - 17.00 UUR - ZO 11.00 - 17.00 UUR 5 do e december dagen Wo - do - vr - za - zo 7 - 8 - 9 - 10 - 11 December

Water en Klimaat in groep 7 CBS De Fûgelsang

BERLIKUM - Op woensdag 30 november was Wetters kip Fryslân bij groep 7 in de klas. Waterschappers Hinke Janna en Martine vertelden over het waterschap én het klimaat.

Want wat gebeurt er onder je doucheputje en waar gaat al dat vieze water naar toe? Wat mag je wel en niet door je wc spoelen? En als er geen zeedijken waren, hadden we dan nog droge voeten? Wat voelen wij van de klimaatverandering en wat kunnen kinderen zelf doen?

Allemaal vragen waar een antwoord op is gegeven. Het twee de deel van de les bestond uit een escape-spel ‘Kraak de Klas’ met het thema water en klimaatverandering. Om de codes te kraken, moest er worden gelezen, gerekend, gepuzzeld en kwam er zelfs taal aan bod. Maar het was vooral een uitda gend, spannend en leuk spel!

Onderweg naar Kerst op AMS

FRANEKER - Waar dit weekend in veel gezinnen Sinter klaas net afscheid heeft genomen, staan in veel huiska mers de kerstbomen inmiddels al centraal, en dat is ook zo op een school als AMS.

Waar de kerstversieringen in tuinen en aan de balkons ’s avonds al stralen, is dat op AMS niet anders. Kortom een school voor voortgezet onderwijs is in deze periode van het jaar een afspiegeling van de maatschappij waar ook, vanaf nu de voorbereidingen voor Kerst in volle gang zijn.

De leerlingen zijn dit jaar volop bezig met de voorbereidin gen en het maken kerstpresentjes voor de Kerstmarkt die dit jaar wordt gehouden op AMS. In het kooklokaal worden o.a. koekjes en jam gemaakt om te verkopen en in de praktijk lokalen worden veel verschillende kerstcadeautjes gemaakt door de leerlingen. Zoals iedere jaar op AMS een actie voor het goede doel om geld te genereren, voor deze keer de hulp

verleners op de Waddenzee en voor de zwakkeren in onze regio ; de voedselbank. Op deze wijze worden deze doelen gesteund met de opbrengst van de Kerstmarkt. Door alle leerlingen van de klassen en in de verschillende afdelingen zijn inmiddels al veel kerstpresentjes, kerststukjes en lekker nijen gemaakt en dat gaat de komende weken nog even door. Omzien naar elkaar, is in deze periode eens te meer het on derwerp dat in de groepen wordt besproken maar ook in praktijk wordt gebracht.

Een vorm van burgerschapsonderwijs waar een school zich mee kan onderscheiden en waarmee de verbinding wordt ge maakt met de samenleving, met juist die groep mensen die dreigen te vereenzamen. Een groot compliment voor deze leerlingen die op deze wijze middenin de samenleving staan!

Welkom op 14 december vanaf 16.00 uur op de Kerstmarkt van AMS.

Met de BIGGREEN voorkom je kalkaanslag en geniet gefilterd drinkwater!

De BigGreen is een simpele, maar effectieve manier van kalkpreventie. De BigGreen gebruikt geen zout, stroom of chemicaliën en mineralen zoals calcium en magnesium blijven in het water. Iets wat bij een traditionele ontharder niet het geval is en waardoor is de smaak van het gefilterde drinkwater optimaal blijft. De effectiviteit van de BigGreen is gelijk aan een ontharder.

6 december 2022 25 1997 - 2022 25 JAAR
www.big-green.nl Info 0299-321188 BIGGREEN VANAF € 765,- SCAN VOOR MEER INFO ZOUTVRIJE KALKPREVENTIE PLUS+ www.grijmans.com • 0515 57 20 83 • Bolsward • Harlingen PRIVÉ OF ZAKELIJK GESCHIL? PRIVÉ OF ZAKELIJK GESCHIL? advocatuur & mediation advocatuur & mediation
WILT U EEN NIEUWE FRISSE KEUKEN VOOR EEN AANTREKKELIJKE PRIJS? WIJ SPUITEN KEUKENS VAKKUNDIG OVER MET EEN VERBLUFFEND RESULTAAT! Bij het renoveren van je keuken stoot je minder co2 uit dan bij het aanschaffen van een nieuwe. Span je in voor een betere leefomgeving en help samen het milieu! VOOR NA Keukenspuiterij Friesland Van Osingaweg 72 8744 EX Schettens Info@keukenspuiterij-friesland.nl keukenspuiterij-friesland.nl 06 40 37 12 23 VOOR NA

Winterfair buurtbewoners succes voor Einstein Class

FRANEKER - De Einstein Class doet mee met het project Kern met Pit. Kern met pit daagt mensen uit om hun droom voor de buurt binnen een jaar te realiseren. De Einstein Class wil graag de buurt en leerlingen met elkaar in contact brengen door een heus ontmoetings plein te realiseren welke zal worden onderhouden door de leerlingen, buurt en het personeel. En dat is geweldig gelukt!

Gedurende het jaar is er hard gewerkt aan het ontmoetings plein en is er een heus dierenverblijf gerealiseerd voor Albert het konijn en zijn vrienden, de moestuintjes zijn aangelegd, picknickbankjes zijn geplaatst en voetbalgoaltjes en een hin kelpad sieren het plein.

Het Kern met Pit jaar loopt bijna ten einde en omdat het doel gerealiseerd heeft de Einstein Class heeft een uitnodiging ge kregen voor de Kern met Pit dag op zaterdag 21 januari 2023. Tijdens deze dag zal de Einstein Class gehuldigd worden met een predicaat en maar liefst 1000 euro welke besteed zal wor den aan het project! Ook zal deze dag bepaald worden welk initiatief de trofeewinnaar is van de provincie Friesland. Deze

krijgt nog eens 1500 euro extra, gaat door naar de landelijke finale en maakt daar kans op de Gouden Pit ter waarde van 3000 euro.

Reden voor een feestje!

De buurtbewoners werden op 1 december uitgenodigd voor een Winterfair aan de Galjoen om de fijne contacten te on derhouden. Er waren workshops te volgen waarin de vrou wen uit de buurt zich waagden aan het maken van kersthan gers en de mannen veel interesse toonden in de elektronische snufjes met lego.

Ook werd er een spelletje op de Smart Wall gespeeld. De leer lingen van de Einstein Class hadden tijdens de kookles koek jes gebakken en onder het genot van een lekker kopje koffie of thee kon er meegedaan worden aan de loterij waarvan de opbrengst bestemd is voor de moestuin en de dieren. De tafel stond vol met prijzen waarvan er ook een aantal door de leer lingen zelf gemaakt waren zoals vogelvoederbakjes, de Ein stein Kerstkletspot en de prachtig gemaakte kaarsenhouders. Er kan teruggezien worden op een zeer geslaagde Winterfair, waarin iedereen met een prijsje naar huis ging.

Help Oekraïne de winter door

FRANEKER - Nu de situatie in Oekraïne steeds grim miger wordt en de winter die ijzig koud kan zijn eraan komt, willen we de Oekraïense bevolking niet in de kou laten staan.

Juist de ouderen die niet kunnen vluchten of de vrouwen en kinderen die niet willen vluchten, hebben onze hulp hard nodig. Vandaar dat GAiN (gainhelpt.nu) een noodhulpactie is gestart door het inzamelen van voedsel.

Op https://gainhelpt.nu/sos-ukraine/ vind je alle info die je nodig hebt voor het samenstellen van een pakket, of een deel van een pakket. Hier vind je ook een flyer die je kunt downloaden en de actuele lijst met hulpgoederen waar grote behoefte aan is.

Als ieder een steentje bijdraagt maken we samen groot ver schil! Lever de spullen in op elke woensdag tussen 10 en 16 uur bij VBG Philadelphia Holwardastraat 21 Franeker. Con tact persoon Diana Roorda 06-22231165l en tevens kunt u genieten van een bak koffie of thee.

6 december 2022 27 1997 - 2022 25 JAAR U kunt ook bestellen via 0518-767020 of info@debildtsebouwmarkt.nl Geopend ma t/m vr 8 .00-18.00 - za 8 .00-17.00 Acties geldig van woensdag 6 t/m dinsdag 21 december Druk en zetfouten voorbehouden BULK ACTIE MUURVERVEN o Goed dekkend o Voor muren & plafonds o Wit of op kleur gemengd o 2.5, 5 en 10 liter VAN 7 t/m 24 DECEMBER F1 PLAYSEAT COMPETITIE Rijd als een echte F1 coureur op circuit Zandvoort! Bij elke aankoop mag u een tijd neerzetten op onze simulator Mooie prijzen voor de 3 snelste coureurs 3 categoriën: t/m 12 jaar, van 12 t/m 18 jaar en vanaf 18 jaar. rgen I straal 1 km 10,-
Iedereen die gezond en lekker wil eten, kan bij ons terecht. Dus niet alleen ouderen, Proefactie 3 maaltijden voor slechts € 15,www.maaltijdserviceaanhuis.nl Maaltijdservice aan Huis is onderdeel van de Interzorg Groep: voor al uw Thuiszorg, Woonzorg, Maatschappelijke Zorg en Maaltijdservice Foswerterstrjitte 71 | 9172 PS | Ferwert | 088 - 5180200 | www.interzorggroep.nl ✃ Vul de antwoordkaart in en ontvang geheel vrijblijvend 3 maaltijden voor slechts € 15,- . Normaliter kost een maaltijd € 7,95. Een maaltijd incl. nagerecht en 1x per week een voorgerecht kost € 8,50. * Na het ontvangen van de antwoordkaart nemen wij zo snel mogelijk contact met u op over het leveren van de drie maaltijden. Maaltijdservice aan Huis Antwoordnummer 6700 9172 ZX Ferwert Postzegel niet nodig ✔ Ik maak gebruik van de proefactie en ontvang graag eenmalig 3 maaltijden voor slechts € 15,Naam: Adres: Woonplaats: Telefoon: E-mail: Losse maaltijd € 7,95 incl.bezorging/ BTW

Rood geeft Zeerobben vleugels

IDSKENHUIZEN - De mysteri euze krachten binnen de sport. We zagen vanmiddag daarvan weer een voorbeeld. Hoewel Zeerobben al een overwicht had, bleven de counters van VVI gevaarlijk. Met de terechte rode kaart voor Godert Attema halverwege de tweede helft leek de nederlaag onafwendbaar. De 2 – 1 voorsprong voor het Oranje uit Idskenhuizen zou met deze numerieke meerderheid wel niet meer in gevaar komen, al zo werd gedacht. Niets bleek minder waar.

Al snel kwamen de Harlingers op achterstand. Gerommel in de defensie leverde Jan Faber een niet te missen gelegenheid op en hij prikte de 1-0 binnen. Kort hierop kreeg Pieter Wijnja een vrije kopkans over. Hierna herpakte Zeerobben zich en kreeg kansjes. Goed doorzetten van Max Faber ( geen broer van Jan ) zorgde voor het eerste gevaar, via Brent de Groot schoot Patrick Amels over. Amels stuurde Dylan Drent de diepte in en deze keer bracht doelman Jelle Jelsma redding.

Een corner van Armando Zwart leek de gelijkmaker op te leveren, Valentijn van Laar kopte net over. Een corner van Dylan Drent leek bijna in één keer binnen te vallen. De lange keeper van VVI tikte nog net over. De gelijkmaker hing in de lucht. Maar dan toch een snelle omschakeling, Johannes Lindeboom mocht ongehinderd opstomen naar de zestien. Jan Faber schoot daarna vanaf rechts snoeihard raak. Tegen de verhou ding in kwamen de Oranjehemden vlak voor rust op een 2-0 voor sprong. VVI kwam scherp uit de kleedboxen. Gelukkig wist Theo Nota de uitbreiding van de score te verhinderen. Geschrokken pakten de groenwitten de draad weer op en kwamen er kansen voor Marcel Visser, te gehaast over en Dylan Drent gestuit door Jelsma. De aan sluitingstreffer bleek een kwestie van tijd. Patrick Amels speelde zich vrij en zijn voorzet op maat werd met een gerichte kopbal van Godert Attema afgerond, 2-1.

De weg naar de winst leek ingezet. Een onnodige actie in de mid

dencirkel van Attema kostte hem de rode kaart. Met nog een half uur te spelen waren de vooruit zichten niet meer zo gunstig. Dat pakte evenwel anders uit. Met een omzetting aanvaller Durk Ennema voor verdediger Zwart blufte Zee robben de geïntimideerde tegen stander af met energiek voetbal. De zeldzame uitvallen van VVI wer den door de Zeerobben defensie vakkundig verwerkt. Zeerobben daarentegen gaf een extra stoot gas en het leek wel of de Harlin gers met een extra man speelden. Telkens werden de Idskenhui zers afgetroefd en hoofdrolspeler

Patrick Amels sleepte zijn ploeg tot grote hoogten. Zijn inzet op aangeven van Brent de Groot werd nog geblokt, aanname, na een pass van Jordy Torenbeek, op de borst draaien en schieten. Het scheelde maar een haar. Toch kreeg Amels loon naar werken. Durk Ennema maakte zich behendig vrij vanaf links, zijn voorzet ging nog langs Amels. Dylan Drent stond goed opgesteld en behield daarna het overzicht en liet Amels de meer dan verdiende gelijkmaker binnen schuiven, 2-2. De winst bleek net een brug te ver te zijn. Op inzet van Durk Ennema redt doelman

Jelsma.Twee corners leverden ook niet het gewenste succes. In de “dying seconds” schoot Amels op aangeven van Noah Redda nog net naast. De goed leidende scheids rechter Volders bevrijdde VVI van de omsingeling van de tot tien man gereduceerde formatie van trainer Konings, de verdiende win nende treffer bleef daardoor uit. Op de moeilijk bespeelbare gras mat in Idskenhuizen wist VVI in de eerste helft daarmee het beste te kunnen omgaan. Met lange ballen werden de gasten bestookt met als resultaat een 2-0 voorsprong.

6 december 2022 29 1997 - 2022 25 JAAR
De opruimspecialist voor bedrijven en particulieren Philippus Dijkstra Van Albadaweg 87 9078 VT Oude Bildtzijl 06 831 766 64 info@oprommer.nl www.oprommer.nl U kunt bij ons terecht voor antiek, curiosa en vintage artikelen. Openingstijden Woensdag 10.00 -16.30 uur Donderdag 13.00- 16.30 uur Vrijdag 10.00- 16.30 uur Zaterdag 10.00- 16.30 uur Van Albadaweg 87, Oude Bildtzijl 06-83176664 Oprommer Loads Voor al uw ontruimingen en opruimingen in heel Nederland Raadhuisplein 10-12, 8801 KX Franeker Telefon 0517 392001 www.boddeus.nl franeker@boddeus.nl
Oprommer

FRANEKER – Zeerobben in slotfase naar gelijkspel, SC Berlikum nestelt zich in top 3, Minnertsga komt niet verder dan een gelijk spel, Sportclub Franeker achterhaald koploper QVC, buurman AVC zakt door de ondergrens en fc Harlingen komt goed weg met een gelijkspel.
WERKENBIJ.THFL.NL WERKENBIJNOORDERBREEDTE.NL VACATURES THUISZORG HET FRIESE LAND VACATURES NOORDERBREEDTE Verpleegkundige | Sint Annaparochie | 20-24 uur Verpleegkundige | Leeuwarden | 16-28 uur Verzorgende IG | Regio Noordwest (Harlingen/ Franeker) | uren in overleg Huishoudelijke hulp | alle regio’s | uren in overleg Anios Ouderengeneeskunde | Friesland | 28-36 uur Teamcoach (Teamleider) | Hurdegaryp Kollum Noardburgum | 28-36 uur Ergotherapeut | Noorderbreedte Revalidatie | 24-36 uur Verzorgende IG | Regio West | Flexpool

De Harlingers kwamen sterk terug en kregen misschien wel iets te weinig gezien de kansen in de tweede helft. De laatste thuiswedstrijd van Zeerobben is zaterdag 10 december dan komt Hardegarijp op bezoek. De gewenste contouren kregen zeker in de tweede helft een vervolg.

SC Berlikum wint van vv ODV na onderhoudende ontmoeting BERLIKUM - Wat geeft een nog bevredi gender gevoel dan vijf wedstrijden op rij winnen? Voor de zesde maal op rij de volle buit pakken! Met dat laatste als opdracht stapte SC Berlikum afgelopen zaterdagmid dag, net zoals een groot aantal eerste elftal len in Nederland als gevolg van het WKduel van Oranje tegen de Verenigde Staten, al om 14.00 uur het veld op voor het duel tegen promovendus VV ODV. Exact 22 jaar geleden stonden beide ploegen voor de laat ste keer tegenover elkaar in competitiever band en dus was het gissen voor Berlikum wat voor kluif zij zouden hebben aan de vereniging uit Wijnjewoude in de jacht op de overwinning. Al gauw bleek dat er twee sterk voetballende ploegen op het strijdto neel stonden, waarbij het de oranjehemden waren die het scorend vermogen uiteindelijk driemaal fraai lieten spreken (tweemaal voor de theepauze en eenmaal na de rust) en ODV niet tot scoren wist te komen. Door de zege en een remise van ONT op eigen veld tegen Minnertsga klom de formatie van de na dit seizoen afzwaaiende Wibo de Brou wer op naar de derde plaats in de 3e Klasse B. Tekst Roelof Zwart

Voor Berlikum betekende het duel met ODV het laatste thuisduel van het kalen derjaar 2022 op het eigen Sportcomplex De Koekoek. Het aanwezige publiek, dat het waterkoude weer had doorkruist, kreeg van meet af aan een onderhoudende partij voetbal voorgeschoteld, waarbij het in de beginfase aftasten was voor beide ploegen. Vele kansen vielen er niet te noteren, maar het aantal verzorgde aanvallen was al gauw niet meer op één hand te tellen. Na een ruim halfuur was het Berlikum dat de ban brak via aanvoerder Patrick Nauta. Na een slordigheidje van ODV kon topschutter Thomas Dijkstra overnemen, de bal breed leggen op zijn captain en aanschouwen hoe die de bal tegen de touwen wist te plaatsen. Vlak voor de rust wist Dijkstra zijn ploeg op een 2-0 voorsprong te zetten, net toen ODV even in ondertal op het veld stond. De

jonge spits was helemaal uitgeweken naar de zijlijn ter hoogte van de middenlijn en na een pass en imposante dribbel kon hij zijn actie tot doelpunt promoveren.

In het tweede bedrijf werd het spel van Berlikum ietwat slordig, maar het lukte ODV niet om daar van te profiteren. ODVdoelpuntenkanon Folkert Hoekstra kwam nog het dichtst bij een doelpunt, maar zijn kopstoot werd met een mooie reflex tot corner verwerkt door Berlikum-sluitpost Wytze Wassenaar. Zo wist laatstgenoemde voor de tweede maal in dit voetbaljaar een clean sheet te bewerkstelligen. Een kwartier voor het einde maakte Thomas Dijkstra aan alle onzekerheid een einde door de 3-0 binnen te schieten. Berlikum kreeg nog wel kansen op meer, maar gescoord zou er niet meer worden. En na iets meer dan negen tig minuten vond de goed leidende arbiter De Velde Harsenhorst het tijd om de kou van buiten in te ruilen voor de warmte van kleedkamer en kantine en het Nederlands elftal te bewonderen.

Komende zaterdag is het tijd voor het al lerlaatste duel van 2022 voor Berlikum en

gaat het in Oentsjerk op bezoek bij VC Trynwalden, dat afgelopen zomer horizon taal de overstap van de zondag- naar het zaterdagvoetbal maakte. Drie punten zijn daarbij een must, wil Berlikum in het spoor van koploper VV Rijperkerk blijven, dat na tien optredens vier punten meer bezit.

Minnertsga vecht zich met nieuwe tactiek naast ONT OPEINDE - Omdat het Nederlands elftal al om 16.00 moest spelen zijn vanuit Min nertsga diverse pogingen ondernomen om de wedstrijd ONT-Minnertsga op een ander tijdstip te spelen. Dit bleek, gezien het volle speelschema aldaar, niet mogelijk. Gepoogd is nog om de wedstrijd om te draaien naar een thuiswedstrijd voor Minnertsga, maar ook dit was geen optie. De wedstrijd begon om 15.00 uur, en kende uiteindelijk geen winnaar, 1-1.

De aftrap was dus gewoon om 15.00 uur. Met heel weinig publiek aan de lijn en een volle kantine, in voorbereiding op het duel van Oranje. Duco Mulder en zijn elftal kozen voor een aangepast tactisch plan. Spits Enno Kingma stond een linie terug

op het middenveld, Laurens Hoekstra en Jarco Kingma speelden centraal voorin. De opkomende backs van ONT werden opge vangen door het versterkte middenveld. Het bleek een prima strijdplan. Omdat ONT vrij ‘hoog’ stond lag er constant ruimte achter de laatste lijn. Hier probeerde Minnertsga van te profiteren door snel de spitsen te zoeken en de snelheid te benutten. Het midden veld stond prima gestaffeld, ‘kantelde’ goed en van daaruit kon met regelmaat op het juiste moment druk worden gezet op de bal. De achterste lijn (met de af en toe goed opkomende backs Geert Siegersma en Mees Moerbeek) stond zeer geconcentreerd te ver dedigen en Jorn Helder was in goede vorm. Kortom, het gekozen strijdplan werkte! Compact spelend kon Minnertsga het goed voetballende ONT prima weerstand bieden. Er werd geleverd door onze mannen en op die manier spelend ‘can we come een end’. De gekozen speelstijl kostte veel energie, met als resultaat dat de ruimtes het laatste kwartier voor de pauze groter werden. Jorn Helder kon zich een paar keer onderschei den met prima reddingen, maar kon in de 36e minuut een doelpunt niet voorkomen.

6 december 2022 31 1997 - 2022 25 JAAR DE WISSEL 36 | ST.-ANNAPAROCHIE 06 50 59 69 21 | INFO@GEBRDRIJFHOUT.NL www.gebrdrijfhout.nl • Rooien/ snoeien van bomen • Stobben frezen groot en klein • Takken versnipperen • Boomverzorging door een ervaren European Tree Worker • Deskundig advies • Aanplant van nieuwe bomen Voor het rooien en snoeien van bomen groot of klein, moet u bij Drijfhout zijn! Buterhoeke 62 te Berlikum (tel 0518-462456) AANBIEDINGEN - Mooie Kerstbomen, vanaf € 13,50 - Beyers Super Kweek 20kg 4 zakken halen = 3,5 betalen of 7 zakken halen = 6 betalen - Strooivoer voor de buitenvogels 20 kg slechts € 19,30 - Warme handschoenen, mutsen en shawls - Doorwerk - Winterwerkoverall bij ons verkrijgbaar! Rijbewijskeuring A, BE, CE, DE en code 95 digitaal verzending naar het CBR ( via zorgdomein) wekelijks in Harlingen Gezondheidscentrum Integra Kimswerderweg 41-A, 8862 TR Harlingen Afspraak maken? 06-14716543 Online afspraak maken: www.goedkoperijbewijskeuringen.com Ook inwoners uit omliggende gemeenten zijn van harte welkom.
 VERVOLG PAGINA 29
OP PAGINA 33 
LEES VERDER
installatiebedrijf Installatiebedrijf Lukkes | Sytzamaweg 62A | Arum T. 0517 64 12 42 | info@lukkes.nl www.lukkes.nl Kies voor voor de Intergas Xtreme bij Lukkes!
Jaartaprendement EPN (Hs) 1,15 127,6% (hi) 2022
Is uw huidige CV ketel aan vervanging toe? Kies dan voor de Intergas Xtreme van Lukkes Installatiebedrijf! De Consumentenbond onderwierp onlangs 25 moderne verwarmingsketels aan een uitgebreid vergelijkend onderzoek. Daarbij kwam de Intergas Xtreme naar voren als ‘Beste uit de test’ De HR-combiketel van de Nederlandse fabrikant scoorde in de test hoog op essentiële criteria als (energie) zuinigheid, betrouwbaarheid en comfort. Intergas Verwarming behoort tot de pioniers op het gebied van hoog rendement cv-techniek. Al meer dan 20 jaar richt Intergas zich op het perfectioneren van HR ketels. Installatiebedrijf Lukkes is uw duurzame totaalinstallateur. U kunt bij ons terecht voor advies, installaties, onderhoud en reparaties. Wij staan 24 uur per dag voor u klaar! Vraag naar onze scherpe actie aanbiedingen!

Een voorzet werd door de spits half geraakt en viel zo voor de voeten van linkeraanval ler Noël Mulder die fraai afrondde: 1-0. Een kleine domper en Minnertsga moest alle zeilen bijzetten om verdere schade voor de pauze te voorkomen.

Minnertsga kwam na de thee helemaal terug in de wedstrijd; met name de eerste twintig minuten na de pauze speelden de ploeg uit stekend. ONT werd vastgezet en Minnertsga voelde dat er iets te halen viel. In de 60e minuut kreeg Minnertsga een hoekschop, welke door Jarco Kingma strak bij de eerste paal werd ingebracht. Ydo Hoekstra kon doorkoppen en Enno Kingma stond bij de tweede paal om de bal via een sliding tegen het net te drukken: 1-1. Feike Nieuwhof die nog toe een lastig seizoen kent, speelde zaterdag een sterke wedstrijd speelde. Afjagend, vol energie was hij met regelmaat betrokken bij het aanvalsspel (en zelfs heel dicht bij een doelpunt). Hij vecht zich terug richting basiself. En als tweede onze centrale verdediger Frans. Al jaren een zeer betrouwbare verdediger en ook deze middag weer uitstekend spelend. De gevaarlijke spits van ONT werd door Frans Schiphof volledig uit de wedstrijd gehouden. Het ver volg van de wedstrijd leverde na de 1-1 geen echt grote kansen meer op, waardoor beide teams met een punt op zak de kleedkamers opzochten en vervolgens in volle kantines (zowel in Opeinde als in Minnertsga) van de wedstrijd van Oranje konden genieten. Zaterdag speelt Minnertsga tegen Rottevalle.

SC Franeker gedeeld koploper na verdiende zege in Nagele NAGELE - Zonder de geblesseerde Gerlof Dijkstra en de studerende Sander Prins reisde de equipe van Simon Boersma en

Johannes Veenema af naar het niet om de hoek liggende Nagele. Op voorhand werd Franeker gewaarschuwd voor een slecht veld, een fysieke tegenstander en winterse taferelen. Hier was geen woord aan gelogen. De grasmat had meer weg van een toendra, de potige manschappen van Nagele schuw de de duels niet en het complex had een hoog DDR-gehalte.

De stedelingen gingen goed om met deze omstandigheden en creëerden door ver zorgd voetbal een aantal grote kansen in de eerste helft. Zo mocht Jay de Vries vrij aanleggen nadat hij was vrij gespeeld door Edwin Hiemstra. Echter ging zijn schot hui zenhoog over. Ook de sterk spelende Rob Postma was dichtbij een doelpunt. Na een individuele actie kwam hij oog in oog met de sluitpost, maar zijn inzet werd gekeerd. Het veldoverwicht werd niet omgezet in een voorsprong en zodoende werd er gerust met de brilstand op het scorebord.

Na de welkome warme thee zette Franeker de jacht naar het eerste doelpunt voort. Een afgeslagen bal viel na een spelhervatting voor de voeten van Tjitte Sijbesma. Zonder te aarzelen nam hij de bal op de pantof fel en scoorde op fraaie wijze zijn eerste doelpunt voor de hoofdmacht, 0-1. Nagele gooide daarna de schroom van zich af en trachtte met opportunistisch voetbal de stand gelijk te trekken. Tot noemenswaar dige mogelijkheden leidde dit niet en was het wachten op een verdubbeling van de score in de omschakeling. De gelijkmaker kwam dan ook zowel letterlijk als figuurlijk uit de lucht vallen. Door weifelend optreden van de centrale defensie landde een lange bal pardoes voor de voeten van de spits van Nagele. Deze wist de bal achter doelman Ramon de Jong te krijgen, 1-1. In het laatste gedeelte van de wedstrijd werd het steeds

onvriendelijker. De opstootjes volgden zich op en de arbiter had zijn handen vol om alles in goede banen te leiden. Dit alles ging ten koste van het veldspel en werd er afgestevend op een puntendeling. Toch kwam Franeker als winnaar uit de strijd. Jay de Vries werd onreglementair naar de grond gebracht in het zestienmetergebied; straf schop. Na topoverleg ging jongeling JanTymen Eisma achter de bal staan en schoot vervolgens gedecideerd binnen, 1-2. Dit was tevens de eindstand.

In de plaatselijke kantine werd er na afloop gebroederlijk op groot scherm gekeken naar Oranje. Volgende week speelt Franeker haar laatste wedstrijd voor de winterstop thuis tegen Creil-Bant, aanvang 15.00u

AVC hard onderuit bij Creil-Bant CREIL – Het was koud en guur en dat zorgde voor een sfeerloze ambiance bij de wedstrijd Creil-Bant tegen AVC. De Sexbie rumers moesten het stellen zonder doel man Jelle Pieter van der Walt en ook Germ Wielinga viel in de warming up uit. Of dat de reden was dat AVC in het laatste kwart van de wedstrijd volledig door het ijs zakte is maar zeer de vraag.

Sido Fokkens werd zaterdagochtend op geroepen als vervanger voor Van der Walt, hij had geen last van spanningen en keepte een verdienstelijke wedstrijd. Door het wegvallen van Germ Wielinga moest AVC trainer Chris Alkema vlak voor de wed strijd nog schuiven met zijn opstelling. Het ontspannen AVC werd in de derde minuut al gewaarschuwd door de thuisclub. Hierna leek AVC in de wedstrijd te groeien en kreeg via de weer herstelde Tjibbe Haitsma een enorme kans op de openingstreffer maar hij miste het doel op een haar. Creil-Bant kreeg

gaandeweg de eerste helft steeds meer vat op de wedstrijd. Dit leverde in de 20ste minuut de 1-0 voorsprong op door Rob Beugels, al zat daar een vermeend luchtje van buiten spel aan. Leidsman Strampel keurde het doelpunt vanuit de middencirkel wel goed. De eveneens herstelde Tim Grond leek kort hierna de gelijkmaker binnen te schuiven maar op wonderlijke wijze ging de bal net naast de verkeerde kant van de paal voor AVC. Ondanks de grote kans die AVC kreeg hield de thuisclub wel het overwicht en liep op het half uur uit naar 2-0, Jelle Loosman schoot de bal op overtuigende wijze tegen de touwen.

De laatste tien minuten voor rust leek AVC beter in de wedstrijd te komen en creëerde het een aantal mogelijkheden en wist het de aansluitingstreffer te scoren. Nu zag leidsman Strampel een handsbal van Tjibbe Haitsma over het hoofd. Haitsma kreeg na een duel de bal opzichtig op zijn hand maar mocht door. Na een rush verscheen Haitsma vrij voor de doelman van Creil-Bant en schoof de bal in het doel, 2-1.

Creil-Bant wilde na rust de wedstrijd zo snel mogelijk in het slot gooien en kreeg ook enkele mogelijkheden. Zonder resultaat. Na tien minuten ging de storm liggen en kroop AVC uit zijn schulp en kreeg zowaar diverse mogelijkheden op de gelijkmaker. Tim Grond leek deze ook op zijn naam te zetten maar stuitte op de doelman van CreilBant terwijl naast hem Haitsma een vrije doorgang had. Haitsma en Grond waren in deze fase wel vaker dreigend, het ontbrak AVC aan een dosis geluk. Creil-Bant bleek deze middag meedogenloos. Daar waar AVC verzuimde de gelijkmaker te maken, was het aan de andere kant wel raak.

6 december 2022 33 1997 - 2022 25 JAAR ACTIE BOUWMAAT LEEUWARDEN Simon Vestdijkwei 1, 8914AX Leeuwarden, T 058-2340900, E leeuwarden@bouwmaat.nl W www.bouwmaat.nl BOUWMAAT LEEUWARDEN 56. 299. 12.49 *Geldig van 5 t/m 18 december 2022. Prijzen zijn excl BTW en toegankelijk voor iedereen met een KVK inschrijving of bestelbaar via onze webshop. SPS UNITEX 4040 10 LITER RS 44-POWER 3 METER 185 C5005 WANDTEGEL NEVE BIANCO GLANS OF MAT WIT 29.8X59.8CM, 1,43M2 PER M2 25% KORTING + GRATIS KOKER HERSCUSEAL CRACKLE FREE 14.27 BOUWMAAT
 VERVOLG PAGINA 31
35 
LEES VERDER OP PAGINA
6 december 2022 34 1997 - 2022 25 JAAR Sieb’s Oliebollen Open Di en Zo vanaf 12.00u Wo t/m Za vanaf 10.00u Hij is dur weer! Onse Zoutsloter Kerstmarkt In Harlingen natuurluk. Op saturdag 10 december Parkeerplaats Harlingen Sien wij jum oek? Bij Gerda, voor ut roeibootsje! (IJs en weder dienende) EEN GREEP UIT ONZE DIENSTEN: Brandwachten Mangatwachten Toezichthouders / hoge druk Beveiligingsbeambten BOA's Verkeersregelaars EHBO Verhuur materiaal

De thuisclub maakte handig gebruik van een geweldige dek kingsflater en wederom was het Jelle Loosman die simpel kon afronden, 72ste minuut 3-1. Hierna zakte heel AVC vol ledig door de ondergrens. De thuisclub kon naar hartenlust aanvallen. Jarno Slump tekende voor de 4-1 nadat eerst doelman Sido Fokkens nog uitstekend redde maar in de rebound verschenen er liefst vier spelers van Creil-Bant voor zijn neus en was hij dus kansloos. Voor de supporters van AVC die mee waren gereisd werd het een martelgang.

Jur Boonen tekende in de 84ste minuut voor de 5-1 en am per twee minuten later was het wederom Jarno Slump die extra zout in de wonden van AVC strooide, 6-1. Illustratief voor het AVC van deze middag was de laatste aanval van de wedstrijd. Tim Grond ontsnapte en kwam één op één met de doelman. Hij stiftte de bal schitterend over de doelman van de thuisclub maar zag zijn inzet naast de verkeerde kant van de paal belanden. AVC zal haar wonden moeten likken en heeft een week de tijd om zich te prepareren voor het laatste competitieduel van 2022 als Delfstrahuizen op bezoek komt in Sexbierum, aanvang 14.30u

fc Harlingen en THOR in evenwicht

LIPPENHUIZEN - Op een ijskoude zondag in december moest fc Harlingen in het onderlinge duel met THOR uit Lippenhuizen genoegen nemen met een punt. In een boei ende wedstrijd waar alles in zat ging fc Harlingen enerzijds voor de winst, maar was het ook blij dat het met tien man toch een punt uit het vuur sleepte en hiermee nog steeds koploper is.

fc Harlingen ging direct op zoek naar de openingstreffer, maar ondanks de kansen die er waren, duurde het bijna een half uur voordat Martijn Homminga de bal hard tegen de touwen kopte en de 0-1 op het scorebord zette. Achterin stond het goed bij fc Harlingen, maar als THOR erdoor kwam, waren ze ook direct gevaarlijk. Zes minuten na de openingstreffer was daar zo’n moment dat de thuisploeg een gaatje vond in de Harlinger defensie en de gelijkmaker aantekende. Dit was tevens de ruststand.

Na de pauze kreeg fc Harlingen direct een levensgrote kans om weer op voorsprong te komen, maar het doel werd op een haar na gemist. Direct daarna kwam de thuisploeg op voorsprong. Ondanks dat de Harlinger grensrechter aangaf dat de spits duidelijk buitenspel stond, wilde de scheids rechter hier niets van weten en keurde het doelpunt goed, 2-1. Met nog een kwartier op de klok stond fc Harlingen plotseling met tien man op het veld, nadat Marco de Boer een opmerking maakte richting de scheidsrechter en hiervoor zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kreeg. De gasten lieten zich niet van de wijs brengen en na de zoveel ste overtreding van THOR wees de scheidsrechter naar de stip en mocht Sander Zeilmaker van elf meter aanleggen en

schoot feilloos binnen, 2-2. De tweede lag er nog maar net in toen ook het derde doelpunt van fc Harlingen al gevierd kon worden. Mateusz IJpe slingerde de bal de ‘zestien’ in waar Reinier v/d Stap de bal snoeihard in de bovenhoek ramde. De duels werden wat feller en THOR schuwde het fysieke niet en fc Harlingen moest blijven opletten voor de snelle spitsen. Tien minuten voor tijd brak zo’n snelle jongen door en zette de stand weer gelijk, 3-3. Vlak voor tijd kreeg THOR nog een grote kans maar in een één op één situatie kwam Jesse Jaasma goed zijn doel uit en voorkwam erger. Aan de andere kant mochten de Harlingers nog een vrije trap nemen op een meter of twintig van het doel, maar hier kon de doelman nog net een hand tegenaan krijgen.

Volgende week speelt fc Harlingen haar laatste wedstrijd voor de winterstop. Dan is er een thuiswedstrijd tegen het Sneker Black Boys.

Overige uitslagen:

vv Makkum – DWP 5-4

SVM Marknesse – Nijland 4-2 sv Deinum – Oudehaske 1-2 Delfstrahuizen – Foarút 0-0 Ternaard – vv Ouwe Syl 1-1 Espel – Arum 1-2 CVO – Ens 0-6 SC Bolsward – SDS 4-1 vv St.- Anna – EMMS 2-5 Oerterp – vv Dronrijp 2-6 vv Oosterlittens – Geel Wit 6-0 Blauw Rood’20 – Kuinre 1-2

Programma zaterdag 10 december

AVC – Delfstrahuizen 14.30u Nijland – CVVO 14.30u Oudehaske – SC Bolsward 14.30u Scharnegoutum’70 – sv Deinum 14.30u SDS – Heerenveense Boys 14.30u Oeverzwaluwen – vv Makkum 14.30u Rottevalle – vv Minnertsga 14.30u Foarút – QVC 14.30u Marrum – Ouwe Syl 14.30u VCR – vv Beetgum 14.30u Holwerd – SSS’68 14.30u vv Arum – Hielpen 14.45u Zeerobben – vv Hardegarijp 15.00u vc Trynwâlden – SC Berlikum 15.00u SC Franeker – Creil-Bant 15.00u

Programma 11 december

Dalen – St.- Annaparochie 14.00u vv Dronrijp – Renado 14.00u Bakkeveen – vv Oosterlittens 14.00u fc Harlingen – Black Boys 14.00u Houtigehage – Blauw Rood’20 14.00u

Een goede nachtrust bereik je door een combinatie van de juiste matras en de juiste bedbodem. MyBed combineert en versterkt de werking van je matras met een interactieve bedbodem. Het slaapsysteem zorgt voor een optimale, individuele lichaamsondersteuning zodat je spieren, ruggenwervel en tussenwervelschijven volledig kunnen ontspannen.

Maak een afspraak bij uw slaapspecialist: 0517-39 29 54 | dijkstra@colorsathome.nl Noord 106, 8801 KS Franeker

6 december 2022 35 Regiosport 1997 - 2022 25 JAAR
URBAN collection, Bend ZEN collection, Timia
 VERVOLG PAGINA 33
Bezoek ons showterrein aan het Lauwersmeer! Strandweg 1 9976 VS Lauwersoog  0519 349 133 Unieke locatie: bij het Wad, bos en Lauwersmeer Eindejaarskorting op diverse chalets en terrassen* Chalets vanaf € 46.310, * Ervaar altijd vakantiegevoel, dicht bij huis! Geen verhuurplicht en vervangingsplicht  sales.lauwersoog@siblu.nl chalet.siblu.nl * Vraag naar de voorwaarden bij ons verkoopkantoor op het showterrein Jaarplaatsgarantie Een eigen vakantiechalet?