van Wad tot Stad | 2021 | 11

Page 1

Al 24 JAAR het best gelezen blad van Noordwest Friesland!

JAARGANG 24 | NUMMER 11 | 56 PAGINA’S 16 maart 2021

DE KRANT VAN FRANEKER, HARLINGEN, ST. ANNAPAROCHIE, STIENS, BOLSWARD EN OMSTREKEN

Schakelen tussen Schakenbos Design en bGenius

11

Ut Streekie populair

25

Van tuinhuis kantoor tot duurzame tuin

v.a.

27

Regiosport

53

FOTO: WILFRED VAN DER ZEE

Opschoondag SUPclub

Franeker is er klaar voor: meld je bij de steigers FRANEKER – SUPclubFraneker doet zaterdag mee aan de landelijke Opschoondag van Nederland Schoon. Dat betekent dat in de Franeker grachten het zwerfvuil wordt opgevist. Deze actie duurt van 10.30 tot 12.00 uur. Hier leidt Jantine de Jong de supgroep, zij is er klaar voor om de troep uit de grachten te vissen. Wie mee wil doen kan de

app een berichtje sturen naar 06-46480356. Supboards zijn beschikbaar als ook grijpers, vuilniszakken en emmers. De catering is vanaf 10.30 uur aanwezig.

Petitie voor behoud zwembad in Menaam

Ook wordt er lopend langs de grachten afval verzameld, waar je met de SUP-plank niet bij kan. Er zijn om 12.00 uur lege kliko’s om het afval af te voeren. De startplek van de actie zijn de steigers bij het 11-stedenbruggetje in Franeker.

MENAAM – De actiegroep Behoud Openluchtzwembad Menaam heeft al meer dan duizend handtekeningen verzameld voor een petitie voor gemeente Waadhoeke.

Van Wad tot Stad-editie Huis & Tuin FRANEKER - In deze editie besteed Van Wad tot Stad naast haar gevarieerd weekbladnieuws ook uitgebreid aandacht aan huis & tuin. Samen met de ondernemers wordt er in een bijlage een breed aanbod gepresenteerd van de mogelijkheden in en om het huis. Aandacht is er ook voor duurzaamheidproducten, zoals zonnepanelen, muur- vloer- en dak isolatie. Naast wateronthar-

ders, een diversiteit aan vloeren, zijn er meubels en bedden te bewonderen. Een nieuwe keuken of juist uw huidige keuken laten restaureren, beide kan. Maar ook beplanting en/of bestrating van de tuin, een tuinhuis als kantoor of juist opbergruimte heeft ook de aandacht. Laat u inspireren!

Het zwembad is nodig aan onderhoud toe. De gemeente Waadhoeke heeft nog geen geld toegezegd. Een handtekeningactie moet de aandacht vestigen op het zwembad. Gemeente Waadhoeke heeft ook een ander zorgenkindje op dit vlak, het overdekt zwembad Bloemketerp in Franeker, dat ook niet zonder financiële ondersteuning kan. Al meer dan een halve eeuw fietsen duizenden kinderen, uit onder andere Menaam, Dronryp, Berltsum, Bitgum, Ingelum, Bitgummole, Deinum, Marsum, Ljouwert, Skingen en Slappeterp ‘s zomers met hun zwemkleding onder de snelbinders naar het zwembad van Menaam.

Dikke douglas palen kun je nog steeds op bestelling bij Steenstra Tuinhout afhalen

Regionieuws? redactie@vanwadtotstad.nl

Kunststof Kozijnen

WIJ ZIJN OPEN voor Reparaties & Verkoop van Foto apparatuur en Apple computers en goedgekeurde

Pasfoto’s

GRAAG OP AFSPRAAK WHATSAPP 0645235353

Telefonische Verkoop 06 452 35 353

Doe online je boodschappen op albertheijnfraneker.com

BOLSWARD

MTD Kozijnen/Montage Seerob 34 - 9051 VA Stiens Tel. 058-257 33 88 www.mtdkunststof.nl

VOOR EEN RESPECTVOL AFSCHEID VAN UW HUISDIER www.dierencrematoriumdomesticus.nl

Gemeentenieuws vanaf p. 28

Foto apparatuur en Apple computers

Dezelfde dag Thuis bezorgd!

DALSHEIM Uiterdijksterweg 7  06 4523 53 53 8931BK Leeuwarden  058 288 49 49


Allerhandigst Deze aanbiedingen zijn geldig van 15 t/m 21 maart

In de bonus

2 ZAKKEN

AH Kleintje groentegemak Alle varianten, combineren mogelijk

AH Faneker

2 STUKS

• AH Verse ananas, appel, mango en druif, schaal 230 gram • AH Verse ananas, schaal 250 gram • AH Zongerijpte mango, schaal 200 gram 2 schalen naar keuze

25% KORTING

PER 100 GRAM

Milner van de versafdeling

• AH Gerookte zalm 100 gram • AH Intens gerookte zalm 100 gram • AH Gerookte makreel

Alle varianten Actieprijs per kilo 9.90

Alle varianten Bijv. gerookte zalmf ilet Pak 100 gram De actieprijzen variëren van 0.67-3.37

Bestel direct op

gall.nl

Acties geldig van 15 t/m 28 maart 2021

Thuisbezorgd of gratis ophalen in de winkel

wilde

wdaij n gen 

139 klantREVIEWs: 4

“Zeer goede wijn: mooi van kleur, mondvullend, vleugje zwarte bessen, goede afdronk.” De Grote Hamersma

De Grote Hamersma

8-

8.99

4.

49

albertheijnfraneker.com

Openingstijden Maandag t/m zaterdag Zondag

7.00 tot 22.00 uur 12.00 tot 18.00 uur

8-

2019

9.99

4.

99

Er is meer! Ga voor alle acties op 1800

Online boodschappen Solliciteren

De Grote Hamersma

8.5

2019

2019

10.59

5.

29

10.59

5.29

wijnen, port en mousserend naar gall.n l

Dat is het van Albert Heijn Franeker


3

16 maart 2021

Arts nieuwe directeurbestuurder van De Tiid

Jaar geleden dat theaters deuren massaal sloten

Wereldwijde ode aan theater, in De Koornbeurs ook met Wit Konijn Rood Konijn FRANEKER - Overal ter wereld en ook in meer dan 40 Nederlandse theaters werd zaterdag de toneelhit Wit Konijn Rood Konijn gespeeld. Dan is ook nog eens exact een jaar geleden dat de theaters massaal hun deuren moesten sluiten. In Theater de Koornbeurs in Franeker excelleerde Romke Gabe Draaijer in deze monoloog. Onvoorbereid werd via een livestream, de theaterhit opgevoerd. Het Aurora Nova Theater in Berlijn heeft het initiatief genomen om met de internationale theatergemeenschap op 13 maart stil te staan bij feit dat de meeste theaters over de hele wereld al een jaar vrijwel stil staan. Elk theater zal in zijn eigen tijdzone om 20.00 uur aanvang geven voor ‘Wit Konijn Rood Konijn’ in hun eigen taal. De kracht van theater zal 24 uur lang over de aardbol zinderen, van New York tot Panama City, van Minsk tot Medellin, van Uppsala tot Istanbul en dus ook in Franeker! Inmiddels hebben zich 40 Nederlandse

BOLSWARD - Het cultuurhistorisch centrum in Bolsward heeft een nieuwe directeur-bestuurder: Pascal Arts. De Raad van Toezicht van Stichting HCW De Tiid heeft Arts gekozen om het museum in De Tiid te exploiteren en de tentoonstellingen en activiteiten te presenteren. Arts is op 15 februari begonnen in zijn nieuwe functie. Hiermee heeft de stichting een enthousiaste erfgoedprofessional met kennis van musea aangetrokken die het Huis van Verhalen verder zal brengen.

theaters aangemeld voor dit livespektakel. Om te bewijzen dat creativiteit altijd tegenslag kan weerstaan, sloegen wereldwijd theaters de handen ineen om het stuk Wit Konijn Rood Konijn op te voeren. In elke zaal stapte om precies 20.00 uur een acteur het podium op. De internationale theaterhit ‘Wit Konijn Rood Konijn’ is van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour.

Naast de exploitatie, de programmering van tentoonstellingen en het collectiebeheer, staat ook samenwerking met de andere musea en culturele partners in Súdwest-Fryslân op de agenda van de directeur-bestuurder. Arts was hiervoor werkzaam als Hoofd Tentoonstellingen & Educatie bij Stichting Texels Museum (Natuurmuseum & zeehondenopvang Ecomare, Vuurtoren Texel, Museum Kaap Skil, en de Oudheidkamer Den Burg) en projectleider tentoonstellingen bij het CODA Museum Apeldoorn en Van Gogh Museum Amsterdam.

In Fryslân zijn zes uitvoeringen te zien. Theun Plantinga speelt Wit konijn rood konijn vanuit Theater Sneek, Romke Gabe Draaijer vanuit De Koornbeurs in Franeker. Vanuit De Harmonie in Leeuwarden zijn er drie versies: eentje van Joop Wittermans, een van Brecht Wassenaar en een van Tamara Schoppert. In De Lawei in Drachten was de versie van Marjolein Ley uit Leeuwarden te bewonderen. Het publiek kan tijdens de livestream van de ene acteur naar de andere ‘zappen’.

Nieuw platform voor slimme communicatie voor de buren bij bouw en verbouwingen FRANEKER - WijGaanVerbouwen.info is een nieuw platform om buren en andere belanghebbenden op de hoogte te brengen bij bouw en verbouwingen. Mensen met verbouwplannen kunnen zich aanmelden op deze website en krijgen een eigen pagina plus informerende brief voor de buren. Op deze manier is het in één oogopslag duidelijk wanneer ze wat kunnen verwachten tijdens een verbouwing in de buurt. Begrip voor elkaar is waar alles om draait.

QR-code waarmee de buren op de pagina komen waarop de aanmelder de planning heeft gezet. Deze planning kan men eenvoudig zelf up-to-date houden en aangeven welk soort overlast wanneer te verwachten is. De buren weten hierdoor niet alleen wanneer ze wat kunnen verwachten maar ook hoe lang bepaalde overlast gaat duren. De buren worden zo betrokken bij de verbouwing. Zo kunnen zij hun eigen planning hierop aanpassen wat veel ergernissen kan voorkomen.

Op WijGaanVerbouwen.info kan men zich aanmelden wanneer er verbouwplannen in de steigers staan. De aanvrager krijgt dan een eigen pagina en een informerende brief voor de buren en andere belanghebbenden. Deze brief bevat een

WijGaanVerbouwen.info is een innovatieve en laagdrempelige manier om begrip onderling te creëren. Hiermee kunnen klachten, bezwaren en een verstoorde relatie met buren worden voorkomen.

Arts: ,,Ik kijk uit naar de samenwerking met alle betrokken partijen en samen te kunnen bouwen aan de culturele huiskamer van Súdwest-Fryslân. Een huiskamer waar iedereen welkom is. In een mooi, innovatief en duurzaam gebouw vol rijke historie en verhalen.’’ Stichting HCW De Tiid deelt het gerestaureerde stadhuis met de openbare bibliotheek, het gemeentearchief, een gemeenteloket en een horecavoorziening. Deze organisaties werken samen om een bruisende plek in Bolsward te worden waar iedereen zich welkom voelt. De huidige kwartiermaker Eerde Hovinga blijft nog enige tijd betrokken, zodat er een zorgvuldige overdracht van werkzaamheden plaatsvindt. Zo rondt Hovinga de fondsenwerving en de ontwikkeling van het museumconcept af. De totale werkzaamheden aan De Tiid zullen vlak voor de bouwvakantie afgerond zijn. Zo kan het museum de deuren openen in september van dit jaar. Voor meer informatie kunt u mailen naar info@detiid.nl of bellen met Pascal Arts 0615064113

Colofon Uitgave: Van Wad tot Stad

Advertenties: 0517 - 343035 info@vanwadtotstad.nl

Redactie: Sybe Joostema Layout: Yuri Riemersma / Riemersma Design Advertentieverkoop: Piet Nieuwenhuis / Ricardo Twijnstra / Chris Alkema / Sietze Bijma

Redactie: redactie@vanwadtotstad.nl Verspreiding: bezorger@vanwadtotstad.nl Bezoekadres: Het Want 2 | 8802 PV | Franeker

Typ- en/of zetfouten voorbehouden. Typ- en zetfouten kunnen niet financieel verhaald worden.

Middelsee Schilders & Middelsee Interieurstyling bundelen de krachten! Wij bieden totaalpakketten aan. Maar je kunt ook bij ons terecht voor alleen schilderwerk, vloeren, raamdecoratie, wandbekleding of kleuradvies. Zie onze Facebookpagina’s en onze website. Middelseeschilders.nl & Middelseeinterieur.nl Van rolgordijntje tot volledige metamorfose van je woning!

• • • • • • •

auto verkoop chiptuning APK onderhoud autoverhuur aircoservice bandenservice Industriepark 1a 8701 PN Bolsward

Tel: 0518-491424

Mob: 06-83658902

www.autobedrijf-rvdw.nl


L X X T R E EXP GROOTSOEOR DEALS VPSTE DE SCHEREN! PRIJZ

Bestel ook makkelijk en snel op expert.nl

55”0 cm

EXPERT

L X X BEELD

14

Bestel ook makkelijk en snel op expert.nl

EXPERT

IT KWALITE

1499.-

L X X WASSEN

1799.-

4K OLED TV | KD-55A89

WASMACHINE | WAU28P90NL

699.799.-

*

• 9 kg vulgewicht en 1400 toeren • i-DOS: automatisch doseren van wasmiddel en wasverzachter • SpeedPerfect: perfect wasresultaat met een tijdsbesparing tot 65% • EcoSilence Drive: extreem stil, duurzaam en zuinig wassen * Prijs na 50.- retour via Bosch en 50.- kassakorting

• 55” (140 cm) OLED Smart-tv • Pixel Contrast Booster & X-Motion Clarity voor nog intenser beeld • Acoustic Surface Audio ook verkrijgbaar in 65” Bestel ook makkelijk en snel op expert.nl

60 cm breed

Bestel ook makkelijk en snel op expert.nl

+GRATISSET T.W.V. 99.PANNEN

PERT MET 20.-BEOXN CADEAU

Cadeaukaart

EXPERT

L X X INHOUD

299.-

349.-

Bestel ook makkelijk en snel op expert.nl

199.-

INBOUW INDUCTIEKOOKPLAAT | IKI6035

MESH ROUTER | RBK353

AIRFRYER XXL | HD9650/90

• Powermanagement 1 of 2 fase • Bridge functie: koppel 2 kookzones aan elkaar • Slider bediening per kookzone

• Mesh Wifi - In elke kamer snel internet zonder kabels • Eenvoudige installatie • Geschikt voor snelheden tot 1,8 Gbps • Winnaar van de Red Dot Design Award

• Gezonder eten, tot 90% minder vet • Ook geschikt voor grillen, roosteren en bakken • De mand en lade met antiaanbaklaag zijn vaatwasserbestendig • 1,4KG inhoud

Prijs- en modelwijzigingen en eventuele druk- en zetfouten voorbehouden. Aanbiedingen en acties zijn geldig zolang de voorraad strekt en uiterlijk t/m 21 maart 2021. Wij hanteren de regels van de RIVM voor wat betreft het afhalen en winkelen op afspraak.

Winkelen op afspraak

Bestel & Haal af

Servicecentrum Berlikum | Bitgumerdyk 30b | 0518-461206 Franeker | Voorstraat 50 | 0517-394245 St. Annaparochie | Van Harenstraat 44 | 0518-401263 Bolsward | Marktplein 9 | 0515-575581 Harlingen | Voorstraat 80 | 0517-412887

Thuisbezorging

Thuisinstallatie

0517-394245


5

16 maart 2021 VAN DE NOTARIS

Wie is de erfrechtspecialist? De notaris natuurlijk! In eerdere uitgaves van deze krant schreef ik uitgebreid over het testament en levenstestament. levenstestament te hebben, vat ik mijn eerdere columns hieronder nog even kort samen.

Wij houden dagelijks spreekuur over deze thema’s, waarvoor ik u bij deze dan ook van harte uitnodig.

Wij adviseren daarom iedereen die ‘’Sarah’’ of ‘’Abraham’’ heeft gezien een levenstestament te laten opstellen.

Voor degenen onder u die nog even willen weten waarom het zo belangrijk is een (actueel) testament en een goed

In uw testament legt u vast wie uw erfgenamen zijn. Voorbeelden van zaken die u hierin ook kunt regelen:

In een levenstestament geeft u volmacht aan uw partner en/of kinderen of een andere vertrouwenspersoon, om uw financiële zaken te regelen als u dat zelf niet meer kunt door bijvoorbeeld dementie, opname in een ziekenhuis/ verpleeghuis of fysieke beperkingen. Door een levenstestament te maken voorkomt u het aanstellen van een bewindvoerder door de rechter, waardoor u en uw partner en/of kinderen de touwtjes in eigen handen houden! Met het levenstestament kunt u erfbelasting besparen en de bijdragen in het kader van de Wet langdurige zorg verminderen.

- U wilt dat uw erfenis alleen voor uw eigen kinderen bestemd is. Dan kunt u een uitsluitingsclausule laten opnemen waarin staat dat uw erfgenamen hun erfenis niet hoeven te delen met hun (ex-)partners. - U kunt laten vastleggen dat als uw partner na uw overlijden wordt opgenomen in een verpleeghuis, hij/zij de kindsdelen niet hoeft ‘op te eten’. - Door een slimme rentebepaling in uw testament op te nemen, betalen uw kinderen straks fors minder erfbelasting. - U kunt uw kleinkinderen betrekken in uw testament en daardoor gebruik maken van fiscale vrijstellingen waardoor u veel erfbelasting kunt besparen.

Wij nodigen u graag uit voor een vrijblijvend gesprek.

N OTA R I S S E N E N J U R I D I S C H A DV I S E U R S

JELSMA KOELMA A.M. van Schurmansingel 51-53 | Franeker | Tel. (0517) 394 541 Zuidoostersingel 51 | Harlingen | Tel. (0517) 412 686

FRANEKER Hero Cassis

Elstar appels

SPAR vegetarisch saucijzenbroodje of Beemster kaasbroodje

alle varianten blik/fles 250ml/ 1.25 liter

per kilo

vers uit eigen oven

0.

25% korting SPAR varkensschnitzels

1.

99

99 1.

19

Bud

2.39

Affligem of Desperados

doos 24x30 cl

alle varianten per 250 gram

alle varianten 6-pack

2.

49

2.95 3.35

9.

99 17.

49

25% korting

SPAR Franeker, P.J. Troelstrastraat 2, Franeker. Tel. (0517) 39 11 15 E-mail: franeker@despar.info

Aanbiedingen zijn geldig van 18 t/m 24 maart 2021. Prijs- en assortimentswijzigingen, drukfouten en/of uitverkocht voorbehouden.

Ik kom in de praktijk nog steeds adviseurs tegen die zich etaleren als erfrechtspecialist. Het zijn geen notarissen en zij kunnen dus ook niet zelf testamenten of levenstestamenten passeren. Het zijn enkel tussenpersonen, die u voor het passeren van de akten weer moeten doorverwijzen naar een notaris. Er zullen vast kundige lieden tussen zitten, de rekening die u als consument betaalt is, naar ik regelmatig hoor, echter wel erg hoog. U moet in feite twee keer betalen! Testamenten en levenstestamenten hoeven samen echt geen duizenden euro’s te kosten! Doe uzelf en uw portemonnee daarom een plezier en maak een afspraak bij de notaris als u over het erfrecht en levenstestamenten deskundig geïnformeerd wil worden.


ADVERTORIAL

Spouwmuurisolatie verhoogt het wooncomfort Vanaf 1978 werden woningen bij de nieuwbouw verplicht om isolatie aan te brengen. Dit mede veroorzaakt door de oliecrisis in de jaren zeventig zodat grondstoffen zoals olie en gas konden worden bespaard. Energiebewustheid was een feit.

aangebrachte isolatie is veel meer comfort en een lagere energierekening. De gemiddelde spouwmuur van de huizen die in die periode gebouwd zijn is 6 cm breed. Dat is ten opzichte van de huidige nieuwbouwnormen niet veel, maar voldoende om een veel aangenamer klimaat in de woning te krijgen.

Een spouwmuur bestaat uit een binnenen buitenmuur met daartussen een ruimte (spouw). Woningen die gebouwd zijn vanaf 1928 waren verplicht om een spouwbreedte aan te houden van minimaal 6 centimeter. Nu is het ook mogelijk om de huidige spouwbreedte te vullen met een breedte van ca. 20 cm. De gevolgen zijn dan een ongekend comfort en tegelijkertijd een hoog rendement! Het navullen van een spouwmuur met isolatie wordt voornamelijk gedaan bij woningen die gebouwd zijn tussen 1925 en 1978.

Tocht speelt bij comfort een belangrijke rol

Er zijn inmiddels al duizenden woningen uit die periode geïsoleerd. Het effect van goed

het isolatiemateriaal ontstaat een (klimaat) buffer tussen de buiten- en binnenmuur waardoor de woning veel comfortabeler wordt.

Onder de vloer geen parels/”korrels”

Daarom is het isoleren van de spouw, het dichten van kieren en voorkomen van tocht onder deuren van belang voor een behaaglijk gevoel.

De kruipruimte van een ouder woning wordt vaak actief afgekoeld door de ventilatieroosters in de spouwmuur. Vaak overdreven veel. Die kunnen dicht wanneer er een droge kruipruimte is ofwel wanneer het grondwater pijl laag is en er een kurkdroge kruipruimte is. Dat kom je vaak tegen op zandgrond en hoog gelegen grond, bijvoorbeeld duinen. Een natte kruipruimte komt meestal doordat in de aanbouwfase te veel grond is afgegraven onder de gehele woning. Dan kan het zijn dat je onder het vastgestelde waterpeil komt en dan heb je een “nat” huis. Dat water heeft effect op het binnenklimaat van de woning. Dat is vervelend maar kan je wel sterk verbeteren door bodem Isolatie (“achtjes" of “chips") aan te brengen van Drowa en of Drocom. Beide bekende Friese bedrijven. Absoluut geen parels!! De kleinere losse parels zijn gevaarlijk en uitermate lastig in een natte kruipruimte.

Comfort en een behaaglijk gevoel worden vooral geregistreerd rondom de enkels. Als deze koud zijn dan trekt u de voeten op of u trekt dikkere sokken en schoenen aan. De ongeïsoleerde spouwmuur kan veel kou uitstralen vooral als u er vlakbij zit. Dit betekent dat een klein verschil in temperatuur van de vloer ook meteen ervaren wordt. Met goed isoleren wordt vooral veel tocht weggehaald. De tocht koelt de binnenmuur vanuit de spouw continu af, als deze niet geïsoleerd is. Door het vullen van de spouw met

Wanneer je daar dan een keer in moet, moet je zeer voorzichtig zijn met (in) ademen, gehoorgang oren en het niet nat worden (terwijl dat vaak wel het geval is omdat je juist een vochtige kruipruimte hebt onder de parels) ivm met het gemakkelijk blijven kleven van de losse parels. Bij ons kunt u voor dat doel geen losse parels kopen.

Ook slecht geïsoleerde woningen uit de periode 1930 tot ± 1976 kunnen weer comfortabel en energiezuinig worden gemaakt.

ISOLATIEZORG Als een woning goed aangepakt wordt dan betekent dat een enorme verbetering. Het comfort schiet omhoog en de gasrekening omlaag. Een zorgvuldige aanpak maakt het grote verschil. Elke woning is anders en het is niet zo dat je even een muur volspuit. Dat kan wel, maar levert niet het beste comfort en het hoogste resultaat dus doen wij dat ook niet!

Wij kiezen voor het meest geschikte materiaal dat voor een spouwmuur gebruikt kan worden. TriplePlus isolatieparels is een nieuw product van Schuil Isolatiezorg gebaseerd op de HR++ parels die al meer dan 50 jaar gebruikt worden met een levensduur van meer dan 100 jaar.

VENTILATIE Ventilatie in een spouw op de ouderwetse manier is het grootste probleem bij het beheersen van een aangenaam en gezond binnen-klimaat. De traditionele ventilatieroosters van opstaande stenen in een muur zijn bedoeld om onder de vloer te ventileren zodat er geen zwam en rot in een houten of betonnen vloer (sinds 1963) kan plaatsvinden. Zo ging dat in alle huizen met enkele steen of steen met een klamp en nu met de huidige huizen door ventilatiekokers en dat is goed. Het nadeel van de oude muurroosters is dat zij de medeveroorzakers zijn van de kou in een woning omdat de spouw wordt meegeventileerd. Die ventilatie maakt de binnenmuur koud waardoor de warmte uit de woning wordt onttrokken. Het gevolg van te veel ventilatie veroorzaakt dat het (warme) vocht in een woning (condens), net zoals het condens op een koud bierglas, neerslaat op het koudste deel van een muur. Meestal tegenover zo’n rooster of in een hoek waarbij in de beide muren een ventilatierooster zit, gaat de lucht het ene rooster in en door de hoek het andere rooster weer uit. Daardoor wordt zo’n hoek afgekoeld en veroorzaakt vocht en vaak schimmelvorming. Dat is ongezond en niet comfortabel.

Effect van goede isolatie op vloerverwarming Als een woning vloerverwarming heeft en er is nog niet geïsoleerd, dan gaat er heel veel energie verloren. Dat merk je vrijwel niet omdat de warmte vanaf de grond omhoog gaat en je voeten lekker warm houdt. En daar is vloerverwarming ook voor bedoeld. Maar als er niet geïsoleerd is, dan is dat de meest dure situatie. Dat komt omdat de warmte zich in alle richtingen verplaatst. Zowel naar de kruipruimte als de spouwmuren. Meestal wordt de spouw dan ook nog geventileerd, waardoor de warmte meteen actief het huis uit wordt geventileerd. Dat is erg duur. Isolatie heeft hier het hoogste rendement. Door goede isolatie trekt de warmte alleen binnenshuis omhoog en blijven de

binnenmuren warm. Door zowel de vloer of kruipruimte en de spouwmuur te isoleren bereikt u een maximaal resultaat.

“ Isoleren geeft een hoger rendement dan aandelen en heeft een blijvend comfortabel effect.” Een forse besparing en tegelijkertijd wordt er veel comfort voor teruggekregen. Er ontstaat een andere beleving van comfort. En... het is veel goedkoper.

Vakkundig en optimaal uw huis laten isoleren?

“Het beste resultaat halen, zodat de verschillen écht merkbaar zijn. Voor u persoonlijk en in het gasen elektriciteitsverbruik.” Wij kiezen voor het meest geschikte materiaal dat voor een spouwmuur gebruikt kan worden. TriplePlus isolatieparels is een nieuw product van Schuil Isolatiezorg gebaseerd op de HR++ parels die al meer dan 50 jaar gebruikt worden met een levensduur van meer dan 100 jaar. Wij weten wat we doen, uw huis, het comfort en het rendement staan bij ons centraal. En u kunt jaar in jaar uit geld overhouden!

0512-729042 info@isolatiezorg.nl

www.schuilisolatiezorg.nl www.spouwcleaning.nl Onderdeel van NIVO Groep


7

16 maart 2021

MEVROUW BEKHOF-BLEEKER

MEVROUW HOFMAN-VIS

Rozen voor 75 jaar lid van de PvdA FRANEKER - Mevrouw Hofman -Vis (93 jaar) uit Dongjum en mevrouw Bekhof-Bleeker (99 jaar) uit Franeker zijn sinds de oprichting van de partij, 75 jaar geleden, lid van de PvdA. Op 24 februari en 4 maart kregen zij een boeket rozen voor dit trouwe lidmaatschap.

Uit naam van het bestuur van PvdA Waadhoeke bracht Tineke Hemminga de boeketten bij de dames thuis. Hans Flaman was mee om de foto’s te maken. Beide dames volgen het nieuws op de voet en zijn goed op de hoogte van wat er politiek speelt.

TONK-regeling beschikbaar voor corona-gedupeerden FRANEKER - Inwoners van Harlingen, Terschelling, Vlieland en Waadhoeke die door corona meer dan 30% inkomstenverlies hebben, kunnen nu een eenmalige tegemoetkoming uit de TONK-regeling aanvragen. TONK staat voor Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. De regeling biedt tijdelijke financiële ondersteuning voor noodzakelijke woonlasten en is bedoeld voor mensen die door de corona-maatregelen fors minder inkomsten hebben uit loon of uit een eigen bedrijf. De TONK-regeling loopt van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021. Aanvragen moeten uiterlijk op 31 juli 2021 ingediend zijn. De voorwaarden voor de TONK-regeling Inwoners van de gemeenten Harlingen, Terschelling, Vlieland of Waadhoeke kunnen een aanvraag indienen als ze aan de volgende voorwaarden voldoen: - De aanvrager is 18 jaar of ouder en jonger dan de AOWgerechtigde leeftijd, - Het inkomen van aanvrager (en eventuele partner) is door corona en/of corona-maatregelen met meer dan 30% verminderd ten opzichte van januari 2020.

- De aanvrager (en eventuele partner) hebben een beperkt vermogen. De hoogte van de tegemoetkoming De hoogte van de tegemoetkoming is onder andere afhankelijk van de gemeente waarin de aanvrager woont, de woonsituatie en de verhouding tussen het inkomen en de woonlasten. Harlingen: € 1.000,- of € 2.000,- Terschelling: € 1.000,- of € 2.000,Vlieland: € 750,- of € 1.500,Waadhoeke: € 750,- of € 1.500,De tegemoetkoming is een eenmalige vergoeding die geldt voor de hele periode en wordt in één keer uitbetaald. Als de aanvrager niet over de hele periode recht heeft, wordt de tegemoetkoming naar rato berekend. De Dienst Noardwest Fryslân beoordeelt alle ontvangen aanvragen namens de vier gemeenten. Meer info en een link naar het aanvraagformulier staan op: www. sozawe-nw-fryslan.nl/tonk-regeling.

100% meer sfeer, met de winterschilder!

Edisonstraat 23, Franeker

info@nieuwenhuisschilderwerken.nl www.nieuwenhuisschilderwerken.nl

FRANEKER - Nynke van der Vaart van pizzeria Toscanini in Franeker en partner Ruben Altena een symbolische karaf met water overhandigd aan Jeanet Diemers-Hospes, bestuurslid van Stichting Nikki`s Friends. De super enthousiaste eigenaren van pizzeria Toscanini in Franeker, hadden begin 2020 een prachtig plan opgevat. We gaan klanten vragen of ze een karafje water bij hun eten willen hebben en willen ze dat, doen we daaraan een kaartje van Nikki`s Place, het kinderhuis in Chiang Mai voor HIVgeïnfecteerde baby`s en klanten mogen dan de keuze maken of ze 1,50 euro voor dit goede doel willen geven of niet. Een prachtig initiatief, omarmd door Stichting Nikki`s Friends. Tja, en dan Corona en is pizzeria Toscanini in 2020 zo`n beetje driekwart jaar dicht geweest, buiten de afhaalmogelijkheden om, die er nu nog steeds volop zijn. Nynke van der Vaart: ,,We vroegen hier 1,50 euro voor, die onze lieve gasten altijd allemaal graag betaalden. Soms zelfs spontaan, zonder de karaf water werkelijk te bestellen. Mooie verhalen en mooie vragen leverde het op tussen mij en ons gasten. Als gastvrouw heb ik een sterke wereld visie over hoe we voor elkaar kunnen zorgen in soms de kleine dingen die het verschil kunnen maken. Ik kom er steeds meer achter dat die visie vaak niet heel veel afwijkt van die van u, van uw buurvrouw, of die van een kennis. Onze intenties zijn bijna altijd positief, alleen de vorm is anders. En dat lieve mensen geeft heel veel hoop! En ik hoop in 2021 nog wat druppels toe te voegen aan Nikki’s Place Agape Home in Thailand.’’ Er werd in die korte tijd een mooi bedrag gegeven. Pizzeria Toscanini gaat door met de actie en hoopt, dat ook andere horecaondernemers in Franeker, als straks weer iedereen volop op kan starten, mee gaan doen. Op de foto de overhandiging van een karaf water door Nynke van der Vaart met daarop het bedrag van 625 euro in grote dank aanvaard door Wessel Veenstra van Stichting Nikki`s Friends (www.nikkisfriends.nl).

Inwoners van Harlingen

Nu extra voordeel tijdens de winteractie weken!

Tel. 0517 38 24 70

Toscanini voert aktie voor Nikki`s Place

1W0IN% TERG! IN RT rt 2021

KO

3 t/m

1M

Opgelet! Wij zoeken nog 1 bezorger om de Van Wad tot Stad te bezorgen in Harlingen Voor meer info mail bezorger@vanwadtotstad.nl of bel 0517-343035


GENIET ZORGELOOS VAN DE ZOMER!

HET WORDT ZOMER! Profiteer van de zon en schaf nu zonnepanelen aan! Zonnepanelen zijn panelen die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Op deze manier wordt energie opgewekt zonder dat hiermee fossiele brandstoffen gebruikt worden, dit is dus een milieubewuste manier van energieopwekking. Daarnaast scheelt u dat uiteraard in uw energierekening. Geniet zorgeloos van de zomer! Wij werken met A-kwaliteit zonnepanelen en omvormers. Door onze jarenlange ervaring in het plaatsen van zonnepanelen hebben wij alle kennis in huis om voor u de ideale situatie te bepalen en de beste kwaliteit te leveren!

Installatiebedrijf Lukkes | Sytzamaweg 62A | Arum T. 0517 - 64 12 42 | info@lukkes.n l www.lukkes.nl


9

16 maart 2021 Dierenopvang NW-Friesland De Wissel

Karel, Anatolische herder zelfstandig en waaks Dit is Karel, een 5,5 jaar jonge Anatolische Herder reu. Een reus van een hond, en minstens zo sterk. Deze jongen zoekt een zeer specifiek plekje bij een baas met kennis van het ras. Karel is geen beginnershond. Karel heeft bij een van zijn baasjes in een woonwijk in een rijtjeswoning geleefd. Hij was lief voor zijn baasje en haar kinderen, rustig in huis en goed zindelijk. Hij werd daar ook gewoon uitgelaten aan een riem. Dat ging goed, tot hij wat zag (bijv. katten of reuen): dan werd hij oersterk en ging hij waar hij heen wilde! Hij kon andere honden negeren, tenzij hij een reu zag, dan viel hij flink uit. Volgens zijn eigenaar kon hij even alleen thuis zijn, maar volgens buurtbewoners blafte en joelde hij. Deze grote jongen is geen hond voor in een rijtjeswoning en hoort niet thuis in een stad of dorpskern. Hij zoekt een afgesloten erf waar hij veel buiten kan zijn en niet aan een lijntje hoeft te lopen.

Lions verkopen laatste Red de Vloot Bier HARLINGEN - Geraakt door de tegenslagen die de Bruine Vloot door Corona troffen sponsorde Het Brouwdok vorig jaar de VBZH met een eerste, kosteloze ‘batch’ speciaal bier. Begin oktober was het bottelen zover dat wethouder Schoute het eerste flesje in ontvangst kon nemen en werd een pallet met 250 dozen naar het afhaalpunt in het Badhuus op de Willemshaven gereden. Schippers sjouwden de partij met enthousiasme naar binnen. Nog geen maand later waren de laatste van de 6000 flesjes verkocht. Een plezierig gesprek met de brouwer leverde een tweede batch op tegen een inkoopprijs, die opnieuw als sponsoring betiteld mag worden. In november vond de gang van brouwtank naar de bottelmachine plaats. Zoals voorspelbaar en verwacht gaat de verkoop nu langzamer. Lockdown, avondklok en wat dies meer zij waren ook hier voelbaar. Lionsclub Franeker Harlingen ervoer net als ieder ander

het stilvallen van hun activiteiten. Geen Waddenrally, geen Nieuwjaarsduik en andere bezigheden onder het motto ‘We Serve’ waren onmogelijk. Maar een actie tot steun van de Bruine Vloot leek ook een goede gedachte. In het huidig afhaalpunt de Admirael staat nog een restant te wachten op verkoop. Door deze 70 dozen in een keer over te nemen en weg te zetten bij familie, vrienden en kennissen hebben de Lions op zich genomen de Bruine Vloot te helpen bij de laatste loodjes van deze succesvolle actie Red de Vloot Bier. Met het gevoel de zomer komt er aan en hopelijk wordt het leven weer iets aangenamer, neemt de zin in een special biertje straks weer toe. Dus, kan de VBZH – naast het hoopvol uitzien naar een naderbij komend vaarseizoen – nu speelse gedachten laten gaan over een derde batch? Foto: Afleveren van de laatste dozen bij Lionsclub Dorette Spaans, schipper van de Rode Swan, Leon Rodermond van Het Brouwdok en Henk Jan Roos, Voorzitter van LC Franeker Harlingen

Stage in coronatijd bij Csg Ulbe-Campus Middelsee SINT ANNAPAROCHIE - Naast de reguliere lessen volgen leerlingen van de klassen 3TL van Campus Middelsee ook een Loopbaanprogramma. Daarbij hoort twee keer per jaar twee dagen stage! Ervaring opdoen in het regionale bedrijfsleven of een instelling is een belangrijke stap in hun loopbaanontwikkeling. Door de corona moest tot teleurstelling van leerlingen en bedrijfsleven de oriëntatiestage in november worden afgeblazen. Voor de stage in maart hebben veel leerlingen veilige stageplekken kunnen regelen. Leerlingen die in de horeca of zorg stage wilden lopen, kregen wel vaak ‘nee’ te horen. Begrijpelijk! Gelukkig vonden ze andere bedrijven waar ze wel op

stage konden om zo ervaring op te doen met onder andere communicatieve en sociale vaardigheden.

Bij ons in de opvang is Karel opvallend makkelijk: hij is vriendelijk naar het personeel, laat zich lekker borstelen en aaien, geniet duidelijk van aandacht en is zelfs bij de dierenarts aardig braaf. Aan de lijn is wandelen is helaas geen optie: meneer is veel te sterk en reageert te heftig als hij wat ziet. Maar hij kan wel heerlijk op de speelweide en geniet dan van het zonnetje. Ondanks dat hij een echte erfhond/buitenhond is, is hij geen hond om dagen lang alleen buiten te laten. Hij is echt een trouwe maat voor zijn eigen mensen en heeft wel veel aandacht nodig. In zijn eentje op een terrein met een hok zou hij echt wegkwijnen. Karel is een echte Anatolische herder en vertoont een typisch berghonden. Karakter: zelfstandig, sterk, waaks, niet gek op andere honden en graag buiten. Hij kent geen commando’s, maakt niet snel oogcontact met je, kan niet loslopen (komt niet terug) en is niet echt een trainbare hond. Dat hoort ook bij het ras: ze verdedigen zonder aanwezigheid van de herder een kudde schapen tegen wolven en beren. Wat zoeken we dan wel voor deze reus? Een plek waar hij met zijn karakter niet snel in de problemen komt en waar hij niet de typische Nederlandse huishond hoeft te zijn. Een vrijstaand huis/ boerderij met afgesloten erf waar hij veel buiten kan zijn, mag waken, apart gezet kan worden wanneer er bezoek komt en niet aangelijnd uitgelaten hoeft te worden. Een plek waar er niet meteen geklaagd wordt als hij joelt of blaft en waar hij de aandacht krijgt die hij verdient. Mailadres: info@dierenopvangdewissel.nl

Dienstverlenend en klantgericht handelen is in de zorg net zo belangrijk als bij de bakker. Het Leerwerkplein kon daardoor besluiten – in overleg met het bedrijfsleven – om de stages toch door te laten gaan. Leerlingen die geen stageadres konden vinden kregen op school een alternatief stageprogramma aangeboden in samenwerking met het Wetterskip. Van het bedrijfsleven en de instellingen kwamen veel positieve reacties over de inzet van de leerlingen en de manier waarop de corona-regels werden opgevolgd. Men was blij de jongeren deze kans te kunnen bieden.

Inwoners van St. Annaparochie

Opgelet! Wij zoeken nog 1 bezorger om de Van Wad tot Stad te bezorgen in St. Annaparochie Voor meer info mail bezorger@vanwadtotstad.nl of bel 0517-343035

JACOBS KITCHEN BOLSWARD Lokaal. Duurzaam. Biologisch. Snekerpoort 3 | 0515-769016 www.jacobs-kitchen.nl | Socials: JacobsKitchennl U kunt ook bestellen via www.bezorgland.nl


€17.640 €19.995 Klanten vertellen AUTOMAAT

TREKHAAK

BMW X3

BMW 1-Serie

M40i 360pk M-Sport xDrive 2018 - 30.661 km

€ 61.950

118i 136pk Corporate Lease Steptronic Edition 2019 – 48.868 km

€ 23.945

TREKHAAK

Skoda Octavia

Ford Focus Wagon

1.4 TSI 150pk Style Greentech Combi 2018 – 48.671 km

€ 21.450

NIEUW

Ford Puma

€ 26.945

GRIJS KENTEKEN

Volkswagen Amarok 3.0 V6 TDI 258pk 4Motion 2019 - 51.034 km

excl BTW

TREKHAAK

Range Rover Sport 3.0 SDV6 306pk Autobiography Dyn. 2016 – 98.457 km

NIEUW / LPG

Renault Clio

TCe 100 Intens Bi-Fuel 2020 - 10 km

€ 17.490

Boosterjet 112pk High Executive 2016 – 67.584 km

€ 7.695

170pk Range Extender Limited Black Edition 2015 – 63.028 km

€ 11.490

xDrive 20i M-Sport High Executive 2018 – 25.281 km

Citroën C3

€ 48.395

EcoBoost 100pk Trend Edition 2019 – 65.088 km

€ 17.695

€ 17.240

€ 8.240

TREKHAAK

TCe 90 GT-line

2018 - 34.500 km

1.2 CVVT 85pk 5D Comfort Pack 2014 - 79.919 km

€ 8.845

Ford S-Max

75pk 5-deurs High up! 2016 - 93.401 km

Renault Clio

€ 9.495

Kia Rio

EcoBoost 125pk Titanium hatchback 2018 – 29.366 km

Volkswagen UP!

€ 17.445

PureTech 68pk Attraction 2017 - 37.828 km

TREKHAAK

AUTOMAAT

EcoBoost 100pk Automaat 5drs 2019 - 24.961 km

€ 18.945

AUTOMAAT

Ford Focus

1.5 EcoBoost 160pk Titanium 2017 – 115.235 km

€ 22.950

AUTOMAAT

Mini Countryman

14.450 €€ 21.895

1.5 136pk Aut Cooper Pepper 2018 - 33.120 km

€ 27.445

AUTOMAAT

Renault Clio

€ 19.595

85pk Twinair Dualogic Plus 2012 – 93.653 km

TREKHAAK

Ford Focus Wagon

€ 54.950

BMW i3

Fiat 500

BMW X3

Ford Fiesta

€ 42.950

ELEKTRISCH

KOMLANGS Automobielbedrijf Jaarsma Ridderdijk 11b 8741KEHartwerd

EcoBoost 100pk Trend Edition 2019 – 30.395 km

Suzuki Baleno

Ecoboost 125pk ST-Line 2020 - 10 km

AUTOMAAT

TCe 100 Intens

2020 - 10.355 km

Ford Focus Wagon

€ 17.590

Al onze occasions worden geleverd met 6 maanden BOVAG garantie, nieuweAPK, onderhoud volgens het schema van de fabrikant en 4 goede banden. Je leest er alles over op www.automobielbedrijfjaarsma.nl/afleverpakket. Plan uw bezoek, onderhoud of proefrit gemakkelijk en snel via onze website!

1.6 Trend Automaat 2007 – 189.729 km

Volkswagen UP!

€ 3.945

60pk 5-deurs Take up! 2012 – 76.556 km

€ 6.195

Gelieve een afspraak te maken voor bezichtiging en/of proefrit. Bel of mail snel!

KOM LANGS:

MEER INFORMATIE:

Automobielbedrijf Jaarsma


11

16 maart 2021 Ondernemer Matthijs Schakenbos draagt online bij aan boost klanten

Wereldwijd snel schakelen tussen Schakenbos Design en bGenius HARLINGEN - Matthijs Schakenbos (25) uit Harlingen begon zijn loopbaan in de online business hoek al heel vroeg. Hij maakte al snel de overstap van print naar online en heeft met zijn bedrijf Schakenbos Design al enige naam opgebouwd. Naast het runnen van zijn eigen business draait hij ook nog mee bij één van de grootste marketing technologie bedrijven ter wereld: bGenius. Actueel is een mooie opdracht voor LEVO Franeker. TEKST & FOTO’S: SYBE JOOSTEMA

Via zijn werk bij een van de wereldwijd gezien grotere spelers in de online business bGenius krijgt hij de beschikking over de meest actuele tools en de vaardigheden om succesvol te zijn in de branche. Onlangs werkte hij samen met Marije van Dijk (JoMarketing) aan de nieuwe online propositie van LEVO. Het resultaat, een 4-talige website die de ambachtelijke producten van LEVO op fantastische wijze weergeeft door persoonlijke ondernemersverhalen. Zo merk je dat iedere branche weer belang heeft bij andere strategische keuzes. Ik denk dat de ondernemers verhalen bij LEVO een hele sterke keuze is. Voor LEVO Franeker maakte hij een site, waar de producten op olie en sausgebied (frituurolie en margarine) op strategische wijze aan de man worden gebracht. De bedenker is Schakenbos. Schakenbos is al vanaf zijn negentiende ondernemer in de creatieve hoek. Hij was al vroeg bezig met zijn bedrijf Schakenbos Design. Naast het internationaal opererende bGenius leert hij op kleine en grote schaal de wereld van online marketing goed kennen. Het is fantastisch om de online wereldwijde kennis die de grootste ter aarde gebruiken in de praktijk te brengen bij de lokale ondernemers ,,Het mooie is dat ik alles wat van de grote spelers via bGenius oppik, ook kan gebruiken in mijn bedrijf Schakenbos Design.’’ Na de studie Communication & Multimedia Design op de NHL in Leeuwarden. wist Schakenbos al snel dat hij zich in die richting wilde gaan ontwikkelen. Anno 2021 ziet hij een duidelijke verschuiving. ,,Het was natuurlijk al eventjes aan de hand, maar online media neemt steeds meer ruimte in van de markt in van printmedia.’’ Dat merkt hij als hij voor bGenius aan de slag is. Hij brengt daar via de

nieuwe en praktisch handiger systemen zaken aan de man. ,,Waar het om draait is hoe het eruit ziet en hoe het functioneert. Via een clever automatiseringstool ziet hij de marketing grote slagen maken op het internet. ,,Ik heb de eer om bij bGenius een goed inkijkje in die wereld te krijgen, waar ik werk voor wereldspelers op de markt. Allemaal 100 procent online. Ik leer er het hele pakket in de vingers krijgen, van a tot z.’’ bGenius vanuit huis, voor Schakenbos Design op pad Het zal geen opzien baren dat zijn werk veelal vanuit huis wordt verricht. Momenteel vanwege een verbouwinkje boven in zijn woning aan de Nieuwstraat in Harlingen, in de woonkamer. ,,Toch vind ik het ook gaaf om ergens op locatie te werken, al komt dat niet veel voor bij bGenius, terwijl ik met mijn bedrijvigheden voor Schakenbos Design wel vaker op pad ben. Mensen overtuigen van de strategische waarde van online marketing vormt daar een onderdeel van.’’ bGenius is een onderdeel van een Amerikaans moederbedrijf genaamd Kinesso, een bedrijf met een duidelijke internationale visie. Matthijs Schakenbos is hier werkzaam als productmanager voor de gehele display en social propositie voor haar klanten. Het is het mooie dat deze wereldwijd wordt aangestuurd vanuit Nederland. Met de kennis die Schakenbos daar opdoet, leert hij snel schakelen naar zijn eigen bedrijf. Toch heeft het dienen van klanten in eigen bedrijf en van bGenius ook een andere kant, glimlacht Schakenbos. ,,Het is soms 24/7 werken.’’ Aangezien bGenius ook collega’s heeft werken in o.a. Colombia, Kuala Lumpur en andere Zuid-Amerikaanse landen. Schakenbos heeft de verantwoording over een product team van acht man in Colombia. Met het nieuwe

thuiswerken is het dus helemaal niet gek om avonds om 23:00 nog in belletjes te zitten, allemaal onderdeel van het nieuwe normaal. Qua tijd zitten we +6. Het is dus soms best wel veel wat op de jonge ondernemer afkomt, maar de adrenalinekick bij succes op het online vlak vergoed veel. ,,Daarom zal ik zeker nog wel een tijd doorgaan met bGenius, voor mij ook een constant leerproces met de groten der aarde op dit vlak. Het is vaak een zaak van business tot business.’’ LEVO wil online juiste doelgroepen bereiken Online wil LEVO met een traditioneel product toch de juiste doelgroepen bereiken. ,,Dit doen we door enthousiaste ondernemers online aan het woord te laten over de kwaliteit van de producten. Uiteindelijk is het doel dat klanten

een proefpakket aanvragen.’’ ,,Het is een site waarmee LEVO ondanks de coronacrisis waar 80% van de handel onder lijdt, klaar is voor de toekomst, klaar voor de heropening van de horeca, die een boost moet gaan krijgen. Als bedrijf kan zo’n corona crisis ook fungeren om processen net even anders in te richten of door juist in online te investeren. Het is daarom ook mooi dat LEVO dat in deze tijd aandurft! De producten van LEVO dragen daaraan bij.’’ Benieuwd naar het eindresultaat? Kijk op www.levo.nl. ,,Met de kennis van zaken die ik met de tools van bGenius heb opgedaan, kan ik ook heel specifiek en goed getrechterd de klanten op het spoor brengen van de juiste en gewilde producten van LEVO. Echt heel cool’’, vertelt Schakenbos. Maar dat is niet voldoende om

succes te boeken? Matthijs Schakenbos is de spin in het web, zeg maar worldwide web. Hoe doe je dat dan? ,,De kunst is om software te bedenken waarmee je steeds ietsjes tijd wint, onnodige afleiding weghaalt en juist nuttige informatie bij de klant krijgt. Dat is het mooie van het systeem. Als het teveel afleidt, raak je de aandacht van de klant kwijt’’, zo omschrijft hij de kunst om het geautomatiseerde proces te optimaliseren. ‘Dynamiek fantastisch’ ,,Ik vind de dynamiek in de markt fantastisch. Ik krijg van een klant als LEVO, met een mooie traditie, net zoveel energie krijg als bijvoorbeeld een hippe webshop in Amsterdam. 2021 ligt de focus voornamelijk op Nederland.’’ Zo wil Schakenbos nog meer lokale ondernemers en online webwinkels helpen met het bereiken van de juiste doelgroep.

Ook benieuwd naar de online mogelijkheden? www.schakenbosdesign.nl | info@schakenbosdesign.nl | 06 11 131 394


Bestel snel en eenvoudig via de QR CODE

GEEN ZIN OM TE KOKEN VANDAAG? LAAT JE FAVORIETE GERECHT

thuis bezorgen! €3,- KORTING bij besteding van €30,-

code: CK30

WIJ BEZORGEN VANAF NU OOK IN DE GEMEENTE WAADHOEKE, HARLINGEN,DRONRIJP EN OMSTREKEN!

€4,- KORTING bij besteding van €40,-

code: CK40

€5,- KORTING bij besteding van €50,-

code: CK50

*ACTIE VOORWAARDEN: NIET GELDIG ICM MET ANDERE ACTIES. KORTINGSBONNEN IS GELDIG TOT 31 MAART 2021. KORTING IS GELDIG ALLEEN VIA ONZE EIGEN SITE. CHEUNG KWONG BEHOUDT ZICH HET RECHT DE ACTIEVOORWAARDEN TUSSENTIJDS TE WIJZIGEN.

ZILVERSTRAAT 3, 8801 KA FRANEKER | TEL 0517-394098

www.cheungkwong.nl


13

FOTO’S: HANS DEN HARTOG

16 maart 2021

Riettransplantatie van Makkumer Noordwaard naar Vismigratierivier MAKKUM - In het project Versterken Friese IJsselmeerkust werken Provincie Fryslân, Rijkswaterstaat en it Fryske Gea samen aan onder meer Natura 2000 maatregelen. Onderdeel hiervan is het uitgraven van droog riet op de Makkumer Noordwaard. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor waterriet. Het uitgegraven riet gaat vervolgens per schip naar de Vismigratierivier bij Kornwerderzand, ter versteviging van de oever. ,,Op deze manier snijdt het mes aan twee kanten. Winst voor vogels en vissen die van nat riet houden en een mooi voorbeeld van een project waarbij we materialen hergebruiken”, aldus gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder.

veilig broed- en foerageergebied. Een speciale riettransplantatiemachine van Bagger- en Waterwerken Oosterwolde BV (BWO) steekt

blokken riet uit van 1 bij 2 meter met een dikte van 0,5 meter. Een schip vervoert die blokken naar Kornwerderzand. Het overgeplante riet is sterker dan gezaaid of gestekt riet. Het kan beter tegen harde wind, hoge golven en wisselende waterstanden van het IJsselmeer. En watervogels vreten het minder aan. Hierdoor kan er een robuuste rietoever bij de Vismigratierivier

ontstaan van 350 meter. De blokken riet worden vastgezet met klei, opgegraven uit de Wide Wimerts tussen IJlst en Bolsward. En dat is niet het enige voorbeeld van hergebruikt materiaal bij de Vismigratierivier. Zo is afgelopen zomer grond en zand onder water

aangebracht, afkomstig uit depot Oostpoort-Harlingen en uit de vaargeulen van het IJsselmeer. Op dit zandpakket zijn stenen gelegd als bescherming tegen golfslag. Deze stenen zijn vrijgekomen bij de bouw van de nieuwe zeesluis in IJmuiden.

Door oude sloten in het droge rietveld van de Makkumer Noordwaard weer uit te graven, kan het riet het water in groeien. Riet dat in het water staat, biedt meer bescherming aan dieren: vissen vinden hier een geschikte paai- en schuilplek en vogels een

Verkoop van: • Rubber- en polyesterboten • Buitenboordmotoren • Watersport artikelen • Schildersmateriaal

Onze diensten:

Het adres voor de watersportliefhebber!

uw adres voor renovatie & onderhoud • verbouw gevelbekleding • kozijnen • dakkapellen projectbegeleiding • inbraakpreventie

• Onderhoud buitenboordmotor • Schilderwerkzaamheden • Polyester reparaties • Advisering

Geopend op afspraak

Oude Trekweg 34 B, Harlingen, Telefoon 06-149 164 51

www.rkpbouw.nl


14

Vacatures

16 maart 2021

VACATURE DRAAIER – FREZER (m/v) (38 uur)

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Wij zoeken voor ons moderne familiebedrijf per direct een technisch talent. Het betreft een leuke, afwisselende en dynamische functie.

VERKOOPMEDEWERKER M/V

Wie zijn wij: Wij zijn een flexibele toeleverancier in de verspaning. Met ons zeer geavanceerde machinepark draaien en frezen wij de produkten die onze klanten bij ons bestellen. Wij zijn een stabiel familiebedrijf dat in 1984 is gestart. Wij werken met 30 mensen in een hecht team om onze klanten snel en naar volle tevredenheid te helpen. Ben jij de vakman/vrouw die wij zoeken die zelf machines programmeert en bedient met Heidenhain – Fanuc besturing?? Functie-eisen: Je hebt een MBO niveau 4 afgeronde opleiding in de techniek. Je bent enthousiast en leergierig.

Voor onze vestiging in Franeker zijn wij op zoek naar een breekijzer voor 40 uur per week.

Ben jij de kandidaat die wij zoeken? Stuur dan snel jouw motivatie met CV naar: Posthumus Burgwerd, ter attentie van Johan Cats, Doniaweg 17, 8742KR te Burgwerd of mail naar info@posthumus.frl

Meer weten? Volg de QR code of kijk op regts.nl/vacatures.

info@posthumus.frl www.posthumus.frl

VACATURES Wij zijn op zoek naar…

HOVENIER

GLAZENWASSER

MANKRACHT VOOR...

VZM Uitzendgroep is opzoek naar

Onze klant is op zoek naar een vroege

Voeghakkers en voegers,

een hovenier. Samen met collega’s

vogel! Iemand die niet bang is voor

specialistische reinigers, metselaars

ga je op pad om voor bedrijven en

een ladder en kan werken in de

en gevelrenovateurs.

particulieren tuinen aan te leggen en

omgeving van Franeker.

te onderhouden.

Om 7.15 uur beginnen is voor jou

We zoeken aanpakkers en harde

Je zal werkzaam zijn in de regio

geen probleem. Salaris conform CAO

werkers die graag buiten werken.

Waadhoeke. Salaris conform CAO

Schoonmaak.

Salaris conform CAO Schoonmaak.

Hoveniers.

Wil je meer informatie over onze vacatures? Bekijk via onze website het complete aanbod.

VZM Uitzendgroep, De Roede 10, Franeker. Tel 0517-745021 |

www.vzmuitzendgroep.nl


15

16 maart 2021

Vaccinatielocatie in De Trije in Franeker FRANEKER - In de eerste helft van april opent GGD Fryslân een vaccinatielocatie in sporthal De Trije in Franeker. Het is de zesde plaats in Fryslân waar GGD Fryslân mensen gaat inenten tegen het coronavirus. Harlingen laatste gemeente zonder eerste ei

Kaatsdirecteur Hoekstra vindt kievitsei van Ooststellingwerf

De Franeker priklocatie zal toegankelijk zijn voor een brede doelgroep, onder wie ouderen. Hoeveel mensen er terecht kunnen, hangt af van het aantal beschikbare vaccins en de vaccinatievolgorde van de Rijksoverheid. Uitgangspunt is om vaccinaties op een laagdrempelige manier, dichtbij inwoners,

aan te bieden. Tot nu toe is vaccineren door de GGD mogelijk in Leeuwarden, Drachten en Sneek. Begin april krijgen Heerenveen en Dokkum ook een vaccinatielocatie. Uiteindelijk wil de GGD toe naar acht vaccinatielocaties. Later in het voorjaar komen mogelijk Koudum en Oosterwolde in beeld. De uitbreiding is nodig om alle groepen waar de GGD verantwoordelijk voor is in de eigen woonomgeving te kunnen prikken: de mobiele 60-plussers, de groep van 18 tot 60 jaar en een deel van het zorgpersoneel.

FRANEKER - Alleen in de gemeente Harlingen is dit jaar nog geen eerste kievitsei gevonden. Vrijdag was het al de beurt aan gemeente Waadhoeke. Opvallend was de eerste vondst in Ooststellingwerf, gerealiseerd door kaatsbonddirecteur Marco Hoekstra. Anne Wind (Waadhoeke) Op het randje van de gemeente, in de buurt van Achlum, vond Anne Wind uit Pingjum vrijdag het eerste kievitsei van Waadhoeke. Hij zag het eitje daar tegen 17.00 uur in een grasland. Wind vond eerder al eens de gemeente-eieren van Harlingen, maar nog nooit van Waadhoeke, meldt de Bond van Friese Vogelwachten (BFVW). Hendrik de Boer (Súdwest-Fryslân) Het eerste kievitsei van Súdwest-Fryslân werd vrijdagochtend al om 09.00 uur gevonden door Hendrik de Boer. Hij ontdekte het ei in maïsland ten zuiden van Allingawier. Even na elven werd ook het eerste kievitsei van De Fryske Marren gevonden, bij Nijehaske. Het nestje lag op hetzelfde stuk land waar

in 2018 het eerste ei ook al werd gevonden. Het was opnieuw Klaas Jager die het vond. Nutma en Hoekstra (Ooststellingwerf) Kaatsdirecteur Marco Hoekstra, dagelijks werkzaam in het bondskantoor bij It Sjûkelân in Franeker vond in Ooststellingwerf met Jan Nutma het eerste kievitsei. Hoekstra was tot een paar jaar geleden vrijwilliger voor het vogelwachtersbond BFVW. Hij zocht niet naar eerste eieren, maar controleerde of alles in orde was. Nutma was stagiair bij het BFVW. Het was voor Hoekstra de eerste keer dat hij een eerste ei in een gemeente vond. Nutma vond vorig jaar ook al het eerste ei van Ooststellingwerf, en dit weekend vond hij het eerste ei van Noardeast-Fryslân.

Bewoners Beuckelaer gevaccineerd SINT ANNAPAROCHIE - Lionsclub Leeuwarden steekt de bewoners van Beuckelaer een hart onder de riem, omdat ze zo lang op het coronavaccin hebben moeten wachten. Donderdag zijn de bewoners gevaccineerd.

VACATURE PARTS MEDEWERKER Om onze constante groei te kunnen voortzetten zoeken wij per direct een parts medewerker om ons team te versterken. In deze functie ben je verantwoordelijk voor het sorteren, controleren en invoeren van inkomende nieuwe- en gebruikte BMW onderdelen. In onze eigen ontwikkelde webshop voer je onderdelen in, maakt foto’s en omschrijvingen. Je werkt in een jong en dynamisch team van 6 directe en 5 indirecte collega’s, maar deze functie eist ook veel zelfstandigheid. FUNCTIE EISEN Als parts medewerker; - Heb je bij voorkeur ervaring in de automobielsector. - Heb je kennis en ervaring met automatisering en kun je overweg met het numeriek toetsenbord - Ben je kritisch en bekwaam - Ben je sociaal en communicatief vaardig - Beschik je over een gezonde dosis humor.

ARBEIDSVOORWAARDEN Offenga BMW Specialist biedt een marktconform salaris in overeenstemming met je opleiding, ervaring en competenties. Daarnaast zijn er hele goede secondaire arbeidsvoorwaarden. Deze functie is voor 40 uur per week. BEDRIJFSPROFIEL Offenga BMW Specialist is een groeiend bedrijf gevestigd in Franeker wat zich bezig houdt met onderhoud en reparatie van voertuigen, (online) verkoop van nieuwe- en gebruikte onderdelen, revisie van onderdelen en bekleed tevens een groothandelsfunctie. INTERESSE? MAIL DAN NAAR INFO@OFFENGA.NL VAN HARINXMAWEG 10 8801AV FRANEKER

0517-390379 / 0624482850

Beuckelaer, onderdeel van Zorgcentrum het Bildt, heeft sinds het begin van de covid19 pandemie te maken gekregen met 2 uitbraken. Gelukkig lijken de bewoners nu in rustiger vaarwater en bovendien hebben ze de eerste vaccinatie kunnen krijgen. Het vaccin

waar de bewoners lang op hebben gewacht, omdat zorginstellingen waar de huisarts behandelend arts is niet meegenomen zijn in de eerste vaccinatieronde van de RIVM. Huisarts Paul Bögels heeft namens de Lionsclub Leeuwarden een kleine attentie aan de bewoners van Beuckelaer uitgereikt, om ze allen een hart onder de riem te steken. Op de foto krijgt de heer Hoogland deze attentie. Hij heeft tijdens de eerste golf al intensief met het virus te maken gekregen.

Aankomend verkoopadviseur m/v Vestiging Sneek

MBO niveau - (32/40 uur)

Ambitieus, commercieel, technisch, teamspeler

Je bent als aankomend verkoper de vraagbaak op het gebied van onze productgroepen lucht, water en/of elektriciteit. Je werkt actief mee in het team aan de uitvoering van de verkoopplannen. Je wilt het vak van verkoper (verder) leren en meegroeien met de organisatie.

Solliciteren? Zie de volledige vacaturetekst op werkenbijwildkamp.nl


Wil jij, • Werken in het leukste team van Franeker? • Jezelf blijven ontwikkelen? • Elke maand lekker cashen? Solliciteer dan nu! Wij zoeken:

Kwaliteitsmedewerker (2-12 uur) Medewerker Gall & Gall (2-12 uur) Caissiéres (2-12 uur) Mederwerker vers (2-12 uur)

Solliciteren kan via

www.albertheijnfraneker.com Lees daar alle info in de uitgebreide functieomschrijving.

Dat is het van Albert Heijn Franeker


17

16 maart 2021

Universiteit Groningen en Forum gaan met burgers duisternis meten

De duisterniskaart van Noord-Nederland FRANEKER – Deze maanden onderneemt CurioUs?, een initiatief van Science LinX (Rijksuniversiteit Groningen), Forum Groningen en de Aletta Jacobs School of Public Health, een meetactie samen met burgers om de duisternis te meten. Iedereen kon meedoen door de sterren in het sterrenbeeld Orion te tellen. Met al deze meetgegevens wordt een duisterniskaart van Noord-Nederland gemaakt. De duisternis is van ons allemaal en is overal van belang. Met deze meetactie hoopt de organisatie iedereen bewust te maken van de noodzaak om de duisternis te beschermen. Misschien kijk je hierdoor ook wat vaker naar de sterrenhemel, en kun je straks vele sterrenbeelden vinden. Donkerte Nachtelijke donkerte is een ‘oerkwaliteit’ van leven en is van belang voor mens en natuur. Onderzoek, ook aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), duidt erop dat het verdwijnen van duisternis door overmatig gebruik van kunstlicht nadelige gevolgen heeft voor mens, flora en fauna. Maar hoe duister is het eigenlijk nog? De RUG heeft in het kader van het programma Donkerte van de Wadden een duisternis-meetnetwerk opgezet. Omdat het moeilijk is om overal te meten, roept de RUG burgers om mee te helpen. Orion Het winterbeeld Orion staat cen-

traal in de meetactie. Iedereen kan aan de meetactie meedoen door de sterren te tellen in dit goed herkenbare sterrenbeeld.

Programma voor beleving en versterking van de duisternis

tieve kaart. Het is de bedoeling om deze meetactie ieder jaar te herhalen om zo samen met de burgers in Noord-Nederland de duisternis in kaart te brengen.

Het stappenplan is als volgt. ‘Ga naar buiten en zoek het sterrenbeeld Orion. Wacht een kwartiertje om je ogen aan de duisternis te laten wennen. Tel nu het aantal sterren dat je ziet in het sterrenbeeld. Ben je een Pietje precies? Doe dan de telling meerdere keren achtereen en geef de gemiddelde waarde door.

Wanneer De metingen moeten plaats vinden tot 15 maart. Dat heeft alles te maken met de stand van de maan. De maan is een natuurlijke storende lichtbron. Metingen worden dus gedaan als de maan onder de horizon is en natuurlijk bij een heldere hemel.

De metingen kunnen worden doorgeven via de webpagina van CurioUs?, waar de meetgegevens zichtbaar worden op een interac-

Donkerte van de Wadden Donkerte van de Wadden, een initiatief van de Natuur en Milieufederaties Noord-Holland, Friesland

en Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, heeft als doel om bewoners en bezoekers de duisternis van het Waddengebied te laten ervaren en bewust te maken van het belang van de duisternis, bijvoorbeeld met de Nacht van het Wad. Foto: Het project is van: Rijksuniversiteit Groningen ((namens drie deelorganisaties: Science LinX, Kapteyn Instituut en GELIFES), Natuur- en Milieufederaties (Noord-Holland, Friesland en Groningen). Deelnemende organisaties zijn: Keunstwurk, Staatsbosbeheer /

Dark Sky Park Lauwersmeer en Natuurmonumenten In breder perspectief zijn ook de volgende organisaties betrokken: Visit Wadden, UNESCO Werelderfgoed Waddenzee, Waddenvereniging, Museum Jan Lont, Camping Waddenzee, Gemeente Den Helder, Gemeente Waadhoeke, Gemeente Ameland, Gemeente Vlieland, Gemeente Het Hogeland, Landschapsbeheer Friesland, Landschapsbeheer Groningen, It Fryske Gea, Het Groninger Landschap, Rijkswaterstaat, Waterschappen, Stichting Waddengroep, Stichting 1 Santiago aan het Wad, Stichting Theaterkerk Nes, Nordwin College, Prins Hendrik (Texel) en Dark Sky Terschelling.

Een mooie, gladde en jeugdige huid

Oprommer De opruimspecialist voor bedrijven en particulieren

Philippus Dijkstra Van Albadaweg 87 9078 VT Oude Bildtzijl

Voor al uw ontruimingen en opruimingen in heel Nederland

06 831 766 64 info@oprommer.nl

Beauty Defect Repair (BDR) Een nieuwe behandeling op wereldniveau! De behandelingsresultaten zijn geweldig. De huid wordt als het ware wakker geschud. Bij een rokershuid is het resultaat spectaculair. Bij de rimpels rond de ogen en rond de mond is het resultaat goed zichtbaar. Al na de eerste behandeling is je huid zichtbaar gladder, voller en

stralender. Doe een kuur voor langdurig resultaat. De behandeling is niet alleen pijnloos, maar voelt zelfs heerlijk ontspannend.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk? Ik begin de behandeling met een grondige reiniging van de huid. Gevolgd door een fruit- en glycolzuurpeeling. Deze verfijnt de poriën, verzacht rimpels, de verhoornde huid wordt gladder en de celdeling versnelt. Aansluitend volgt de Microdermabrasie, welke de huid nog egaler maakt. Ik vervolg met de stimulatie/ perforatie van de bovenste huidlagen met behulp van Micro Needling. Door steriele microfijne naaldjes, ontstaan er honderden onzichtbare kleine perforatiekanaaltjes in de bovenste huidlaag. Deze activeren het natuur-

lijke regeneratieproces van huid en haar functies. Je stimuleert tijdens deze behandeling de aanmaak van collageen, elastine en fibroblasten. De spankracht en het weerstandsvermogen van je huid nemen toe en ze is meer in evenwicht.

Wanneer wordt beauty-defect-repair toegepast? • • • • • • • • • •

Om de spankracht en elasticiteit in de huid te verhogen Om (acne)littekentjes te reduceren Bij leeftijdgebonden rimpels en lijntjes (zoals rond de mond en ogen) Bij een zonbeschadigde huid Bij mimische rimpels Bij couperose (gesprongen haarvaatjes) Bij een droge en ruwe huid Bij vergrote poriën en onzuivere huid Bij een zeer gevoelige huid Het tegengaan van ouderdoms- en pigmentvlekken

Deze uitgebreide behandeling van 90 minuten kost € 127,00

www.oprommer.nl Huidtherapie

Oprommer

Loads

U kunt bij ons terecht voor antiek, curiosa en vintage artikelen.

Acne Acne rosacea Rimpelopvulling Medische peeling Microdermabrasie Microneedling Lymfedrainage Bindweefselmassage Voor- en nabehandeling Van medische ingrepen Laser voor ontharen, couperouse, pigmentvlekken en tattoo

Openingstijden Woensdag 10.00 -16.30 uur Donderdag 13.00- 16.30 uur Vrijdag 10.00- 16.30 uur Zaterdag 10.00- 16.30 uur Van Albadaweg 87, Oude Bildtzijl 06-83176664

Schoonheid

BILDSTRAAT 13 || HARLINGEN 0517 - 414463 || WWW.UWSCHOONHEID.NL

Anti-huidveroudering Verbetering van de huidconditie Liften van de huid Ancebehandelingen Rimpelbehandelingen Natuurlijke peelingen Chemische peelingen

Behandelingen voor de extreem droge- of gevoelige huid Tanden bleken Winterpermanent

Lichaamsbehandelingen BioSlimming Powerslim Laserontharen Harsen van gezicht en lichaam Brazillian wax Bindweefselmassage

Enkele behandelingen kunnen worden vergoed door de zorgverzekeraar!


Proefactie

Losse maalt ijd €7

incl. b ,30 ezorg ing/ BTW

3 maaltijden voor slechts € 10,-

Iedereen die gezond en lekker wil eten, kan bij ons terecht. Dus niet alleen ouderen, maar ook jonge mensen. Elke dag koken wij een gezonde, lekkere en gevarieerde maaltijd voor u. Traditionele Fryske stamppotten, gerechten met rijst en pasta... er is teveel om op te noemen. Ook vegetarische gerechten en dieetmaaltijden bereiden wij graag, zonder meerprijs.

Maaltijdservice aan Huis is onderdeel van de Interzorg Groep: voor al uw Thuiszorg, Woonzorg, Maatschappelijke Zorg en Maaltijdservice Foswerterstrjitte 71 | 9172 PS | Ferwert | 088 - 5180200 | www.interzorggroep.nl

✃ www.maaltijdserviceaanhuis.nl Vul de antwoordkaart in en ontvang geheel vrijblijvend 3 maaltijden voor slechts € 10,- . Normaliter kost een maaltijd € 7,30. Een maaltijd incl. nagerecht en 1x per week een voorgerecht kost € 7,90.

Postzegel niet nodig

* Na het ontvangen van de antwoordkaart nemen wij zo snel mogelijk contact met u op over het leveren van de drie maaltijden.

✔ Ik maak gebruik van de proefactie en ontvang graag eenmalig 3 maaltijden voor slechts € 10,-

Naam: Adres: Woonplaats: Telefoon: E-mail:

Maaltijdservice aan Huis Antwoordnummer 6700 9172 ZX Ferwert


19

16 maart 2021

Feit en fictie van een held, Grutte Pier FRANEKER - Op 16 februari was er een mooi artikel van Yvonne Boonstra over de helm van (grutte) Pier in de Van Wad tot Stad. Er is over Pier veel bekend, veel onbekend, en zaken niet helemaal kloppen. Ook de helm behoorde niet aan Pier, de een zal dit niet willen weten en er aan vast houden, de ander wil het echte verhaal weten. Ook Boonstra vermeldt dat. Heel mooi is het dat de helm uitéindelijk gedateerd wordt van een eeuw na Piers’ overlijden. Het is duidelijk dat het niet zijn helm is. De zaken als het ‘Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries’, en het overlijden van de kinderen, en leider van De Zwarte Hoop berusten eveneens op verhalen, die wel enige aanvulling kunnen gebruiken. Na een lezing van drs. Mark Raat een paar jaar terug in Hannemuis in Harlingen, vertelde hij de uitkomsten van zijn onderzoek over Grutte Pier, en dat was zeer verrassend. Het ‘bûter brea’-verhaal blijkt niet te kloppen, maar is van een latere periode. Hetzelfde geldt voor zijn kinderen, die twee jaar na de brand onder voogdij van Piers zus komen. ‘De Zwarte Hoop’, kan met feiten worden weerlegd. Drs. Mark Raat van de Fryske Akademy heeft het leven van Grutte Pier redelijk in beeld. Hij onderzocht roemruchte zaken die voor feiten doorgingen. Er is ook sprake van fictie en beeldvorming omtrent Frieslands bekendste volksheld. (C. van der Wiltenburgh) Enkele feiten van Grutte Pier op een rij gezet door Mark Raat

Grutte Pier leefde van circa 1480 tot 1520 en werd een ware Friese volksheld. Fictie en beeldvorming gaan hand in hand. Wat volgt is een samenvatting van feiten, fictie en beeldvorming omtrent Pier Gerlofs Donia (ca. 1480-1520). In Friesland staat ‘Grutte Pier’ symbool voor onafhankelijkheid en gerechtvaardigd verzet tegen vijanden van de gewestelijke autonomie. 1 - In Holland heeft ‘Grote Pier’ de reputatie van een gewetenloze krijgsheer. Net als zijn voornaamste strijdterrein, de voormalige Zuiderzee, ligt de historische waarheid van deze tegengestelde herinneringen in het midden. 2 - Van het levensverhaal van Grote Pier bestaan uiteenlopende varianten. Het objectieve relaas is dat van de Friese boer die, in de militaire strijd om het gezag over het Friese gewest, uitgroeide tot vlootaanvoerder van het pro-Gelderse kamp. Beroemd en berucht fungeert Pier sindsdien als kapstok van rijke fantasieën die het zicht op de feiten vertroebelen. Voor de meest betrouwbare lezing is de lezer aangewezen op de contemporaine kronieken van Piers

tijdgenoten Peter en Worp van Tabor. Een uitgebreide wetenschappelijke studie, van J.J. Kalma, liet op zich wachten tot 1970 en is inmiddels enigszins gedateerd. Ruim vijf eeuwen na de dood van Frieslands bekendste volksheld is het zodoende weer eens tijd de balans op te maken. Alvast enkele feiten en historische achtergronden samengevat. Vervolgens volgt later in Van Wad tot Stad een historiografsche ontwikkeling en beeldvorming. 3 - 29 januari 1515. Een vertelling over Grote Pier vangt vaak aan met de datum van 29 januari 1515. Op die dag trok een Franeker ‘roof en de plunderend door Kimswerd’. Het dorp ten zuiden van Harlingen ging in vlammen op. Pier, zijn kinderen en diverse dorpsgenoten overleefden de tragedie, maar hun bestaan veranderde ingrijpend. 4 - Doniastate, de boerderij die Pier erfde van zijn ouders, lag volledig in de as. De getraumatiseerde boer besloot dit leed te wreken ‘aen die gheen, die dat hadden ghedaen’. Formeel waren dat aanhangers van de hertog van Saksen, die werkte aan de opbouw van een centraal gezag in Friesland. Zijn voornaamste uitdager was de

hertog van Gelre, waar Pier zich bij aansloot. Het politieke speelveld was echter gecompliceerd en zou spoedig wijzigen. De hoofdrolspelers en de aanloop naar 1515 vragen daarom om een nadere introductie.

aan de orde van de dag, uitgevochten langs de globale scheidslijnen van de partijen der Vetkopers en Schieringers. Deze facties domineerden respectievelijk de belangrijkste landsgemeenten Oostergo en Westergo.

5 - De Friese Vrijheid. In algemene zin draaide de onrust in Friesland om het behoud of verlies van de ‘Friese Vrijheid’, de landsheerloze politieke status van het gewest. Friesland maakte onderdeel uit van het Heilige Roomse Rijk, maar sinds ca. 1250 regeerde er geen erkende vorst. Het ontstane machtsvacuüm werd opgevuld door landsgemeenten: corporaties van erfelijke grondbezitters.

6 - Tegen het einde van de vijftiende eeuw verscherpten de conflicten tussen de hoofdelingen, waardoor de gewestelijke autonomie hevig onder druk. Grote Pier kwam te staan. De Vetkopers stelden zich in 1491 onder bescherming van de stad Groningen. (De eerste Friese vrijheidsstrijdster Bauck fan Hemmema (2017 te zien in de theatervoorstelling BAUCK van Sybe Joostema, productie Grut Hermana, red.) speelt hier een rol van betekenis in.

Vanaf de tweede helf van de veertiende eeuw werden deze gedomineerd door zogenaamde hoofdelingen, grondbezitters met een versterkt huis en vaak beschikkend over een of meer beroepskrijgers. Net als de opkomende steden, uiteindelijk elf in getal, genoten zij een zekere mate van autonoom gezag. Omstreeks 1425 ontstond wel een overkoepelende landsvergadering, maar dit instituut was weinig effectief. Mede hierdoor waren vetes tussen hoofdelingen

Vanwege de pro-Groningse politiek van de keizer zagen de Schieringers zich genoodzaakt eveneens externe steun te zoeken. Zij benaderden hertog Albrecht van Saksen, tevens stadhouder van Holland, die Friesland wilde veroveren. Een delegatie hoofdelingen erkende de hertog in 1498 als hun heer, overigens mét keizerlijke instemming en medewerking.

VAN LELYVELD MAKELAARDIJ

VERKOPEN TAXEREN AANKOPEN

06 - 504 33 425

VANLELYVELDMAKELAARDIJ.NL


20

16 maart 2021

* Exclusief dealer van Tabbert, Sprite, Weinsberg en Sterckeman caravans * Occasion caravans met garantie * Accessoires, alle kampeerbenodigdheden * Onderhoud, reparatie, taxatie en schadeherstel * Overdekte caravanstalling

Wij zijn weer open! Bel of mail ons voor een vrijblijvend showroom bezoek.

Munniksplaat 2 8754 HG Makkum Tel. 0515 - 23 15 50 www.caravancentrum-makkum.nl

I.v.m corona oogmeting alleen op afspraak

voor oge n...


21

16 maart 2021 Voor jouw Persoonlijk en Professionele Ontwikkeling.

Wost do op dysels fertrouwe kinne? TOTAL NLP is bouwen aan jouw Psychologisch Kapitaal! Kapitaal is leuk, Psychologisch Kapitaal maakt echt rijk! Verrijking en ruimte in denken en doen.

Internationaal Instituut Toepasbare Psychologie [Sinds 1993]

TOTAL NLP Opleiding

ER ZIT VEEL MEER IN MIJ< MAAR HET KOMT ER NIET UIT….. NLP is hier het antwoord…. Open jouw mogelijkheden die je wel voelt maar niet praktisch kunt maken. Dat leer je bij ons. Wil jij ontwikkelen? Wil jij ontdekken wat er nog meer is? Wil jij mensen ontmoeten die ook willen? Wil jij jouw eigen mentale gezondheid vergroten en borgen?

NLP Practitioner en Master Practitioner ..… een goede deal Start op 14 april en 29 september

TOTAL NLP Opleiding! NLP Practitioner en Master Opleiding in 1 Opleiding. Twee erkende certificaten en gemakkelijk uit te breiden naar een toekomst van trainer of Coach of Syst. Coach.

Investeren in jezelf? Juist in deze tijd is dat broodnodig Wil jij ruimte voelen?

Onze persoonlijkheid wordt gevormd door het leven heen. Veel mensen maken dingen mee in hun vroege jeugd, groeien op in een bepaalde setting en door onze opvoeding gaan we dingen ontdekken maar er ontstaat ook een imprint. Een ingesleten patroon van doen en denken. Dat dient ons in ons bestaan voor een hele lange tijd. ECHTER, het leven bestaat uit fases, en elke fase vraagt wat nieuws van ons, wat anders. We krijgen ander werk, we moeten keuzes maken in ons leven en als we dat allemaal vanuit datzelfde ingesleten patroon doen, krijgen we wat we altijd kregen in ons leven.

Wil jij jouw eigen beperkende overtuigingen loslaten?

Wil jij nu ontdekken wat jouw eigen originaliteit is?

Wil jij NLP leren?

Communiceren, zodat jij bereikt wat je echt wilt?

Onderscheid jezelf

Doorbreken van patronen vergt aandacht en tijd: dat leer je dus!

Voor informatie en inschrijving: www.bureauland.nl www.systemischepsychologie.nl info@bureauland.nl telefoon 085—1307484

Internationaal Instituut Toepasbare Psychologie Bureau Land

-

Erkend door de ABNLP

American Board of Neuro Linguistic Proramming

Referentie van L.K loopbaanadviseur: “ Nooit verwacht dat ik nog zo weinig wist over wie ik echt ben! Terwijl het mijn werk nog wel is. Dit is een Opleiding die diepgang biedt op meerdere vlakken zowel om mee te werken als voor eigen ontwikkeling. Een rijke aanvulling om je eigen identiteit te vormen als mens en in al je andere rollen die je hebt. Voor alle mensen die zich willen ontwikkelen als professional en vrij willen staan voor een groep mensen is dit een aanrader –

De nieuwe collectie monturen is binnen! Of u nu houdt van een ronde bril, een vlindermodel of een metalen bril, in onze nieuwe collectie vindt u het allemaal. Want alles kan met de trends van nu. Onze opticiens helpen u met het uitzoeken van het juiste montuur uit onze ruime collectie. Zij kijken welke vorm bij uw gezicht past, welke kleur of dikte van het montuur uw ogen het beste laten uitkomen en naar de pasvorm. Copini heeft naast de bekende merken ook exclusieve merken zoals Bloomdale, Cazal, Tom Ford, Silhouette, Porsche Design en Dutz.

Loop binnen om onze collectie te bekijken www.copini-opticiens.nl Sneek • Grootzand 29 • (0515) 43 40 60 Leeuwarden • Nieuwestad 55 • (058) 21 24 729 Harlingen • Voorstraat 63 • (0517) 41 67 62

P.s. het heeft mij zo geholpen in de communicatie met mijn vrouw, mijn kinderen en die hele vervelende broer van mij, die blijkt toch niet zo vervelend te zijn. Omdat ik er anders naar kan kijken. Misschien was ik wel de vervelende broer?! Familiefeestjes zonder spanning, heerlijk”. Wil jij dit ook? Beter communiceren, meer levenslust, uitbreiding van wat er allemaal wel in je zit, maar het komt er niet zo gemakkelijk uit? Nog meer zeggen wat je werkelijk denkt en voelt? Minder bang voor de mening of het oordeel van anderen? NLP een methodiek die professioneel en persoonlijke ontwikkeling gegarandeerd. Doe Jouw NLP Opleiding bij een deskkundig, betrouwbaar en inspirerend Instituut. Zorg dat je academisch opgeleide Master Trainers hebt. Psycholoog Mevr. Drs. J.A. Land oprichter van het Internationaal Instituut Toepasbare Psychologie – Bureau Land geeft al meer dan 30 jaar opleiding. Wil jij weer geïnspireerd worden? In deze tijd hebben we elkaar nodig om te leren, te ontdekken en vrij te worden in wie we willen zijn.

Wij weten wat we doen! Bureau Land sinds 1993, een begrip in Persoonlijke en Professionele ontwikkeling, Leergangen en Opleidingen en Individuele Coaching.

Al 28 jaar, dan doen we vast iets goed… jij ook?23

16 maart 2021

Grijmans Advocatuur & Mediation

Er mag weer getest worden door het CBR Tijdens de persconferentie op 23 februari 2021 is duidelijk geworden dat er een aantal maatregelen worden versoepeld. Zo mogen de rijscholen vanaf 3 maart 2021 de lessen vervolgen en zijn rijexamens weer mogelijk. Het CBR kampt met grote achterstanden. Wat gebeurt er met ingevorderde, geschorste of verlopen rijbewijzen? Minister Van Nieuwenhuizen Wijbenga (Minister van Infrastructuur en Waterstaat) heeft op 21 januari 2021 een brief aan de Tweede Kamer gezonden. In deze brief geeft zij aan dat een coulanceregeling geldt voor rijbewijzen die verlopen vanaf 1 december 2020 tot 1 maart 2021.

den wordt verlengd. De Minister geeft in haar brief d.d. 21 januari 2021 nog aan dat de (vorenstaande) coulanceregeling niet geldt voor rijbewijzen waarvoor bestuursrechtelijke (bijvoorbeeld door het CBR) of strafrechtelijke maatregelen zijn genomen, zoals invordering of schorsing.

Op 24 februari 2021 heeft Minister Van Nieuwenhuizen Wijbenga opnieuw een brief gezonden aan de Tweede Kamer. In deze brief geeft Minister Van Nieuwehuizen Wijbenga opnieuw uitleg over de coulanceregeling en geeft de Minister uitleg over de Europese Verordening nr. 2021/267. K ort samengevat blijkt uit deze verordening dat de geldigheid van rijbewijzen en (veiligheids-) certificaten die onder de verordening vallen en in de periode van 1 september 2020 tot en met 30 juni 2021 verlopen (de zogeheten referentieperiode) met 10 maan-

Wanneer je als automobilist met meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol op achter het stuur stapt kan het CBR hiervoor een cursus opleggen. Er kan ook een cursus voor verantwoord rijgedrag worden opgelegd. Het CBR zal deze cursus opleggen naar aanleiding van asociaal- en/of risicovol rijgedrag. De kosten van zo’n cursus komen voor eigen rekening.

Het niet tijdig betalen is in de huidige coronacrisis een complex punt. Wat blijkt is dat er van 536 mensen het rijbewijs is ingenomen, omdat ze niet tijdig hadden betaald of op een andere manier niet hebben meegewerkt aan de cursus. Het tijdig betalen van zo’n cursus is in de huidige coronacrisis voor sommige mensen een hele opgave. Ik noem als voorbeeld ondernemers die door de coronacrisis al schulden hebben en de kosten van een CBR cursus niet makkelijk kunnen ophoesten.

Deze cursussen worden voorlopig niet hervat door het CBR. Er wachten ondertussen 3750 mensen op één van deze cursussen. Normaal gesproken mag je door blijven rijden tot het

Het is bij ons bekend dat het CBR inmiddels de onderzoeken naar de rijgeschiktheid weer heeft hervat. Hopelijk kan het CBR de opgelopen achterstanden snel inhalen.

Kom en bekijk onze leuke nieuwe collectie

€ 200,korting

op de beste multifocale Myself glazen

Bel voor een afspraak! 0517-412987

Voorstraat 42 - 8861 BM Harlingen - www.peterkuiper.nl - info@peterkuiper.nl

moment van de cursus, zolang dit maar binnen 3 jaar gebeurt. Wel moet je hiervoor tijdig betalen.

Op ons kantoor hebben wij veel ervaring op het gebied van ingevorderde- en geschorste rijbewijzen.

Is uw rijbewijs ook ingevorderd of geschorst? U bent altijd welkom bij ons op kantoor voor vrijblijvend advies.

Jongemastraat 28 | Bolsward Noorderhaven 59 | Harlingen Grote Kerkstraat 15 | Sneek www.grijmans.com info@grijmans.com


maar ! e d f l e z t e h blijft

24

16 maart 2021

ZANUSSI ZW F P ISA 8 KILO, 1400 TOEREN & K

OOLBORSTELL OOS

voor

€399,-! Witgoed met persoonlijke aandacht

maart! 0 3 t e m n e an 1 tot v e i t c a s g n eni

W.A.S LEEUWARDEN Zwettestraat 9 8912 AH Leeuwarden E-mail: post@wasleeuwarden.nl Tel.: 06 - 11 23 14 62 wasleeuwarden.nl

 0611231462

! 9 t a a r t s e t t e w Z e d AAN

Op

ZONNEGLAZEN OP STERKTE CADEAU

groot o z r e e k 3 n e We word aandacht e k j i l n o o s r maar de pe lfde! blijft hetze

Bij aankoop van een complete bril

zon! B eschermd genieten van de W.A.S LEEUWARDEN Zwettestraat 9 8912 AH Leeuwarden E-mail: post@wasleeuwarden.nl Tel.: 058 - 216 43 73 Mob.: 06 - 11 23 14 62 wasleeuwarden.nl

Dijkstraat 41 | 8701 KC Bolsward | T.: 0515335449 info@optiekpeter.nl | www.optiekpeter.nl

Openingstijden Maandag Gesloten Dinsdag 09:30 - 18:00 Woensdag 09:30 - 18:00 Donderdag 09:30 - 18:00 Vrijdag 09:30 - 18:00 Zaterdag 09:30 - 17:00 Zondag Gesloten


25

16 maart 2021 Renuka en Ut Streekie met producten uit de regio, én een nieuw biertje

‘It earlike streekprodukt is populêr’

BERLTSUM – Enig ondernemersbloed kan Renuka Brouwer niet worden ontzegd. Na Ut Streekie in Leeuwarden aan het Oldehoofsterkerkhof, opende ze vorig jaar Ut Streekie in Sint Annaparochie, en begin maart Ut Streekie in Dokkum. Mogelijk volgt er nog een locatie van Ut Streekie in Franeker. TEKST & FOTO: SYBE JOOSTEMA

En of die ondernemingslust nog niet genoeg is, is zij bezig met het presenteren van het Berltsumer Pilske. Haar woonplaats kent een rijke historie, waaraan het biertje wordt gelinkt. ,,Genôch reden om hjir soks te dwaan’’, glimlacht de 37-jarige Brouwer. ,,Ik fyn dat der wol werris wat posityfs te melden wêze moat yn dizze tiid fan koronakrisis.’’ Renuka Brouwer staat bij ondernemers in de regio vooral bekend vanwege haar boekhoudbedrijf. Stapte ze met Ut Streekie dan uit de comfortzone? ,,Sa fiel ik it net. It is in prachtige manier om te ûndernimmen op in manier dy’t ik wol sitten sjoch. Oars moatte je der ek net oan begjinne.’’ Kennis van zaken over bedrijvigheid heeft ze vanuit haar boekhoudpraktijk genoeg opgedaan. Streekproducten vormen de basis van Ut Streekie-winkels van Renuka en Hisse Brouwer. ,,We hawwe it gelok dat wy ûnder de essinsjele winkels falle, de minsken kinne de produkten noch hieltyd krije. It earlike streekprodukt is populêr.’’ In Coronatijd op 4, 5 en 6 juni 2020 gingen de deuren open van de Ut Streekie-locatie in Sint Annaparochie. Ut Streekie in Dokkum is op 4, 5, en 6 maart opengegaan. De nodige samenwerking met de toeleveranciers is goed, vindt de onderneemster uit Berltsum. Renuka kreeg de smaak al eerder te pakken met Ut Streekie in Leeuwarden, waar ze een vervolg van het concept bedacht. In Sint Annaparochie bracht collega-onderneemster Mariska van Mariska’s

Flower, Art & Design haar op het spoor van het pand naast haar dat leeg stond op een moment dat zij met haar een pakket samenstelde voor Moederdag. Op die plek werd vooral het plan voor de tweede locatie van Ut Streekie-pand bedacht. Locatie goud waard In Dokkum is de locatie volgens Renuka ‘goud waard’. ,,Dizze lokaasje sit op it plak dêr’t je oer de Wâldpoortsbrêge de stêd ynkomme. Dan sjogge se Ut Streekie as earste. Moaier kin it net. It wurdt pas drok at alle minsken wer nei de stêd ta kinne fansels.’’ Streekbiertjes Een van de streekproducten betreft streekbiertjes. ,,We hawwe al mear as hûndert streekbierkes: 110 om presys te wêzen. Der binne safolle bierbrouwerijen, dat is hast net te leauwen. Ik kin in protte bierbrouwers, want ik wol witte hoe’t dat bier makke wurdt. No faak mei leafde. We hawwe ek in eigen ‘Ut Streekie bierke’ brouwe litten en dronken by de iepening fan Dokkum. En no komt der ek noch in Berltsumer pilske. Hoe moai is dat?’’ Aan enthousiasme is geen gebrek! Historie Berltsum Het Berltsumer Pilske is bij Brouwerij Dockum geproduceerd en refereert aan de historie van Berltsum, in de volksmond van het dorp de twaalfde stad, en ook de plek waar Noormannen in de elfde eeuw huishielden. ,,En net te ferjitten it doarp fan BAUCK

fansels’’, refererend aan de historie, waarover in 2017 de stichting Grut Hermana een groot theaterspektakel produceerde en Renuka in het bestuur zat. ,,Yn elk gefal genôch reden om ek foar Berltsum in pilske meitsje te litten.’’Vanwaar die drive. ,,Yn dizze aparte tiid is it goed om wer ris wat te organisearjen. Ik sjoch it al foar my. Dat Berltsumer Pilske kinne wy fia in ludike aksie presintearje oan alle minsken dy’t dat pilske hewwe wolle.’’ Haar ogen fonkelen. Eind maart, begin april wordt het bier per bierfiets/bierauto bij de mensen langsgebracht. Het idee was een drive-thru, maar helaas kan dit niet plaatsvinden i.v.m. de coronaregels. ,,at it net kin sa as it moat, dan mat it mar sa as it wol kin.’’ Het idee achter Ut Streekie Renuka Brouwer is als adoptiekind in St. Jacobiparochie terechtgekomen. Ze spreekt Fries en Bildts en woont met Hisse Brouwer en 3 kinderen in Berltsum. Hij bracht haar op het idee om een streekwinkel op te zetten nadat hij eind 2019 zag dat streekwinkel Priuw in Leeuwarden ter overname stond. Het stel nam Priuw over en bedacht voor de winkel de naam Ut Streekie. ,,Gjin stedsFrysk, gjin Frysk, gjin Bildts, mar it past oeral. Dat is it idee.’’

maanden dreef de streekwinkel op de inzet van Renuka Brouwer. Vanwege Corona ging de deur aanvankelijk dicht, maar ging ze later buiten met een kraampje door. Daarnaast kon iedereen via internet bestellen. Juist op dat front deed Renuka ervaring op in Leeuwarden. Renuka houdt zich graag bezig met het samenstellen van de producten voor de winkel. ,,Der is genôch fariaasje en sûn iten is belangryk. Ik fyn dat ek machtich om te dwaan: de gearstalling fan wat je biede wolle. En dat binne foaral ek produkten fan de streek, mar ek Waddendelikatessen, vruchtensappe, huning, mosterd, fansels de lokale bierkes, it Berltsumer Pilske daliks ek noch. Sa kin ik wol in hoartsje trochgean, mar de minsken fine it wol yn ‘e winkel. Ik haw mien Bierista-diploma en mei mijsels master yn bier nimme. Kennis fan saken fan de bierkes dy’t wy ferkeapje is fan grut belang foar my.’’

Toeristen en spin in het web Terugkerend naar het item: toeristen in Noord-Friesland. ,,Wy wolle de toeristen ek ynformaasje oer de streek jaan. Dy sosjale funksje heart der ek by. Wy binne no in offisjeel Toeristen Ynformaasje Punt yn Ljouwert en Sint Anne. Fryslân is yn dizze streek prachtich. De sédyk is moai, it Waad, mar ek de histoaryske plakken.’’ Renuka bruist van de ideeën, maar beseft tegelijkertijd dat ze wel het overzicht wil blijven houden als spin in het web. ,,As it daliks allegear rint, dan sil ik stadichoan my mear mei de organisaasje achter de winkels dwaande hâlde. Der steane no oeral entûsjaste minsken yn. Ik bin der op dagen, dat ik ek de foarried oanful, mar net altyd fansels. Ik ha trije jonge bern thús en myn boekâldbedriuw. Ja, ik wit wol wat ik moat, mar dy koördinaasje is fansels ek machtich wurk.’’

Ut Streekie in Leeuwarden ging in november 2019 open. Renuka leerde snel. Bij Kerst en later bij grote evenementen in de stad was er meteen veel drukte. In de eerste

Friese streekproducten, Likeuren, Delicatessen, Cadeaupakketten, meer dan 100 Friese speciaalbieren Oldehoofsterkerkhof 52 - Leeuwarden van Harenstraat 13 - Sint Annaparochie Keppelstraat 34 - Dokkum 06 2828 3772 info@utstreekie.frl - www.utstreekie.frl

Kerstpakketten, borrelpakketten, bezorging, afhalen, zowel online als fysiek.


Voorjaar bij Westra Sierbestrating Nieuwe soorten en kleuren tegels maar ook de traditionele tegels kunt u vinden bij Westra. De showborden staan er weer netjes bij en geven u een indruk van de diverse mogelijkheden. Westra beschikt over grote voorraden en de tegels zijn dan ook direct leverbaar.

KOM LANGS EN LAAT JE INSPIREREN IN ONZE SHOWTUIN!

SIERBESTRATING | TUINHOUT | TUINHUIZEN VERANDA’S | ZAND | GROND | GRIND | 24 UURS BEZORGING

WESTRA SIERBESTRATING | 0518 - 202014 | INFO@WESTRASIERBESTRATING.NL | WWW.WESTRASIERBESTRATING.NL Kom langs aan de Bitgumerdyk 32 te Berlikum | Openingstijden: ma t/m vr 7:00 - 18:00 | za 8:00 - 16:00


16 maart 2021

27

Huis & Tuin

Toekomstbestendig isoleren loont bij bestaande en nieuwbouw FRANEKER - De toekomst van de bouw is aan het veranderen. Ontwikkelingen als gasloos bouwen en de nieuwe eisen voor energieneutrale gebouwen moeten leiden tot een nieuwe en energiezuinige manier van bouwen. Isolatie speelt daarbij ook een belangrijke rol. Ook gemeenten als Waadhoeke, Súdwest-Fryslân en Harlingen zijn overtuigd van deze nieuwe ontwikkelingen. Nog los van de klimaatdoelstellingen.

Met dé innovatie op keukengebied; de Inductie Beschermer van Dietrix®

Bescherm & Style je kookplaat met een (eigen) foto Een (inductie) kookplaat is zeer kras- en vuilgevoelig. Dit behoort tot het verleden met de komst van de Inductie Beschermer van ontwerpster Dietrix. Dit oprolbare en stevige materiaal ‘styled’ ook nog eens je keuken, omdat je elke print of eigen foto erop kunt laten drukken!

Je eigen foto op de kookplaat! Doordat je de Inductie Beschermer in alle prints kunt laten bedrukken past het perfect bij je interieur! Denk aan de mooie foto van de (klein)kinderen, huisdier of vakantie. Je kiest op de website uit vele collecties; Oude Meesters, Steden, Bloemen, Marmer, Betonlook etc.

Antislip De Inductie Beschermer is soepel, oprolbaar en waterafstotend. En de zwarte grip onderzijde geeft 100% antislip, zo ligt hij perfect op je kookplaat! Zodra je gaat koken rol je de Inductie Beschermer op en leg je deze aan de kant. Na het koken leg je hem weer terug op de kookplaat.

Geschikt voor alle kookplaten Hij past op iedere kookplaat, omdat wij hem op precies op maat maken. De Inductie Beschermer kan ook over een kookplaat met een intern afzuigsysteem!

Meer werkruimte Een extra voordeel van de Inductie Beschermer is dat je meer ruimte hebt in je keuken! Je zet er gemakkelijk wat op, bijvoorbeeld een vaas met bloemen of je borden. Het vergroot je werkruimte en je krijgt er een stuk aanrecht bij!

Fam. de Jager over de Inductie Beschermer: ,,Toen we hoorden dat er een oplossing was tegen krassen op onze kookplaat, hebben we direct de webshop bezocht en een Inductie Beschermer besteld! We zijn er erg blij mee. En dat je een eigen print erop kunt zetten maakt het compleet.” De Inductie Beschermer kan worden uitgekozen op www.inductiebeschermer.nl

‘As pake it net meitsje kin, dan slagget it gjinien’ FRANEKER - Tegeltjes wijsheden was vanuit AMS een item voor de basisscholen, die ze bezochten. ,,Dit is enorm goed ontvangen. Er zijn afgelopen periode door het gemis aan Doe momenten’ met ‘de partners honderden pakketten met lessen naar de scholen in Franeker en de regio gegaan’’, vertelt Eelco Bruinsma, directeur AMS. Vanuit de vakgroep Nederlands en MVO werd de lessen ‘Tegeltjes wijsheden’ bedacht. Een combinatie van creatief en talig bezig zijn. ,,Deze was legendarisch’’, zegt Bruinsma over de bijdrage van Femke Lammers: ‘As pake it net meitsje kin dan slagget it gjinien’.

Of het nu gaat over woning- of utiliteitsbouw, nieuwbouw of renovatie, er wordt gewerkt aan een compleet scala aan energie en isolatieoplossingen die uitermate schikt zijn voor toekomstbestendig bouwen. En dat is nodig ook. De klimaatdoelstellingen zijn pittig en we moeten gaan werken aan een bebouwde omgeving die minder CO2-uitstoot. Nederlandse huishoudens zijn nog steeds verantwoordelijk voor bijna 20 procent voor de totale CO2-uitstoot in Nederland; tel hier kantoren bij op en we hebben het over ruim 30 procent. Deze uitstoot komt voornamelijk door de energie die nodig is voor het verwarmen van een pand. Deze verliest warmte via daken, gevels en vloer. Als de CO2-uitstoot moet worden verlaagd, is het belangrijk om de energiebehoefte zo veel mogelijk te verlagen. Een goede manier vormt isolatie. Een goede isolatie gaat doorgaans de hele levensduur van de woning mee. Dit in tegenstelling tot installaties, die niet alleen stroom verbruiken, maar ook jaarlijks onderhoud behoeven en na 10 tot 15 jaar weer vervangen moeten worden. De ultieme manier om een woning of kantoorpand met een lage energiebehoefte te bouwen is het passiefhuis. Naast ligging, oriëntatie en slimme keuzes voor glasgebruik, en energiegebruik, is isolatie een van de belangrijkste onderdelen. Hierdoor is de uiteindelijk benodigde energiebehoefte vele malen lager dan bij een traditioneel pand. Een zeer goede manier dus om maximaal bij te dragen aan een duurzaam bebouwde omgeving. Gasloos bouwen Het principe van het passiefhuis is dus de ultieme oplossing voor het verlagen van de energiebehoefte, maar niet altijd zijn alle omstandigheden ideaal. Toch loont het om te investeren in isolatie. Vorig jaar kwam trad de wet Voortgang Energietransitie (VET) in werking, waarmee er een verbod kwam op de aardgasaansluiting. Gasloos bouwen, bijvoorbeeld met de warmtepomp, vraagt ook om een andere kijk op de isolatie. Door meteen te investeren in een goede gebouwschil kan er gewerkt worden aan het toekomstbestendig gebouw. Door te kiezen voor een hoogwaardig en slank isolatiemateriaal, profiteert u bovendien van vele andere voordelen, zoals meer daglicht, ontwerpvrijheid en lagere bouwkosten. Diverse samenwerking wordt gepromoot door de gemeenten. Verschillende oplossingen worden daarbij als het ware in elkaar geschoven tot een concept, waarbij een toekomstbestendige totaaloplossing wordt geboden voor nieuwbouwwoningen. En voor bestaande woningen, passende oplossingen. Informeer gerust bij de gemeenten.

Alex Eten met gemak is anders dan gewone bezorgdiensten. Onze maaltijden zijn vers bereid, veilig en gezond. U proeft dat er met zorg voor u is gekookt en we bezorgen de gerechten altijd met een glimlach bij u thuis. Probeer het nu zelf! Een greep uit ons assortiment:

Alex Lubbers bezorgt in de gemeenten De Fryske Marren, Heerenveen, Leeuwarden, Waadhoeke, Harlingen en Súdwest-Fryslân. Tel.: 0513-20 10 08 etenmetgemakfriesland.nl friesland@etenmetgemak.nl www.facebook.com/emgfriesland 3 voor

Rundersukade

Boerenkool

Kipsaté

met jus, aardappelen en rode kool met appel

Rookworst met jus, met stamppot boerenkool

Kippendij in satésaus met bami goreng

15,00

Bestel de Proefbox!

Bestel nu 3 maaltijden voor maar €15,- gratis bezorgd.


17

maart

2021

Bereikbaarheid Telefonisch zijn wij bereikbaar op werkdagen van 08.30 uur tot 17.00 uur. Bellen uit het buitenland: 0031 517 380 380

Waar heeft GGD Fryslân nog meer locaties voor vaccineren? Tot nu toe is vaccineren door de GGD mogelijk in Leeuwarden, Drachten en Sneek. Begin april komt er ook een locatie in Heerenveen en Dokkum.

Openingstijden Het gemeentehuis is tussen 8.30 uur en 17.00 uur geopend voor inwoners die een afspraak hebben gemaakt. Op donderdag is het gemeentehuis op afspraak open tot 20.00 uur. Een afspraak maken, wijzigen of annuleren kan online via www.waadhoeke.nl.

Meer informatie Wilt u meer inforamtie over deze vaccinatielocatie? Kijk dan op de website van GGD Fryslân (www.ggdfryslan.nl). Daar staat ook informatie over corona en het vaccineren.

Oproep: geef ervaringen radar Wier door AGENDA Kernteam Mobiliteitsvisie Datum: 23 maart 2021 Plaats: digitaal Het doel van Kernteam Mobiliteitsvisie van 23 maart 2021 is in een beeld te krijgen welke aspecten vanuit de verschillende fracties belangrijk worden geacht en welke aspecten zeker een plek moeten krijgen in het toekomstig mobiliteitsbeleid van de gemeente Waadhoeke. Het plan wordt deze avond in het kernteam besproken om te kijken of het plan nog op onderdelen moet worden aangepast of dat het zo door kan naar de raad. De raad beslist dan of het stuk ter inzage kan worden gelegd. I.v.m. de Corona maatregelen zal de bijeenkomst digitaal plaatsvinden. Het is wel mogelijk om in te spreken. Belangstellenden kunnen zich tot maandag 22 maart 2021 opgeven via griffie@waadhoeke.nl De voorzitter van het kernteam Omgeving Waadhoeke, Anton Wijkhuijs Agenda kernsessie: 1. Opening door de voorzitter Anton Wijkhuijs. 2. Presentatie/inleiding van het stuk door Cor Koopmans van Goudappel Coffeng 3. Mogelijkheid om in te spreken 4. Inhoudelijke behandeling van het stuk a. Zijn de wensen van het vorige kernteam goed vertaald in het stuk dat nu voorligt, of dienen er nog aanpassingen te worden gedaan. 5. Sluiting door de voorzitter Anton Wijkhuijs De stukken voor de vergadering kunt u vinden op www.waadhoeke.nl/gemeenteraad. Via een directe link komt u dan bij een vergaderkalender waar u de stukken kunt bekijken.

Vaccinatielocatie in sporthal De Trije in Franeker

In de eerste helft van april opent GGD Fryslân een vaccinatielocatie in sporthal De Trije in Franeker. Het is de zesde plaats in Fryslân waar GGD Fryslân mensen gaat inenten tegen het coronavirus. De priklocatie is toegankelijk voor een brede doelgroep, onder wie ouderen. Hoeveel mensen er terecht kunnen is nog niet bekend. Dat hangt af van het aantal beschikbare vaccins en ook van de vaccinatievolgorde van Rijksoverheid. adres Harlingerweg 18 8801 PA Franeker

postadres Postbus 58 8800 AB Franeker

Tot en met vrijdag 26 maart voeren Defensie en fabrikant Thales testen uit aan de nieuwe radar in Wier. De werkgroep uit het dorp en de gemeente roepen omwonenden op om vooral hun ervaringen tijdens deze testperiode door te geven. Alleen zo wordt duidelijk welke hinder de omwonenden ervaren van de nieuwe radar en kan daar een oplossing voor gezocht worden. Testen Doel van de testen is te onderzoeken wat de aanpassingen die er zijn gedaan, betekenen voor het goed werken van de radar. En wat de mogelijke invloed is op elektrische apparaten in de buurt. De testen vinden plaats op werkdagen. De radar draait dan van 07.00 uur tot 19.00 uur. In deze periode zijn er twee tijdblokken waarin de radar signalen uitzendt: Tussen 09.00 uur en 11.00 uur. En tussen 13.00 uur en 15.00 uur. Op de testdagen staat de radar altijd uit tussen 19.00 uur ’s avonds en 7.00 ’s ochtends. Zodat u in

de avond en nacht geen last heeft van eventuele geluidshinder. Samen met fabrikant Thales onderzoekt Defensie het geluid van de radar. Het kan enkele maanden duren voordat hiervoor een definitieve oplossing is. Uw reactie is nodig De werkgroep uit het dorp en de gemeente roepen omwonenden op hun ervaringen te delen. Of deze nu positief zijn of negatief. Dat kan via het online contactformulier op de website van Defensie (https://www.defensie.nl/onderwerpen/radarstations/ contact), via het mailadres radarstations@mindef.nl of via telefoonnummer (0800) 1351. Geef uw ervaring liefst door voor vrijdag 26 maart. Het kan zijn dat Defensie naar aanleiding van uw melding contact opneemt om samen te kijken naar een oplossing voor de verstoring van elektrische apparaten bij u thuis. Meer informatie en vragen Op de website van Defensie (https://www.defensie.nl/onderwerpen/radarstations) vindt u meer informatie over militaire radarstations. Ook hier kunt u terecht met uw vragen.

Ondernemer zijn in coronatijd

Eens in de twee weken vertelt een ondernemer uit Waadhoeke hoe het hem of haar vergaat in coronatijd. De ondernemers geven zelf de pen door aan iemand waarvan zij wel willen horen hoe het met ze gaat.

Deel I: Christine Jansen – bijna 4 jaar eigenaar van Opwaarts “Als erkend Register Loopbaanprofessional begeleid ik mensen die vragen hebben op loopbaangebied, vaak in combi-

invloed op hebben en dat er nog veel wel kan. Mijn motto is: Het leven is te kort om er niet van te genieten!”

natie met hun persoonlijke ontwikkeling. Ik ondersteun en adviseer bij het vinden van antwoorden op vragen als; wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Ik richt me op studenten, werknemers, ondernemers en particulieren en geef inzicht in wat ze kunnen en in welke omgeving ze deze talenten het beste kunnen inzetten.”

Mijn motto is: Het leven is te kort om er niet van te genieten!

Wat laat je liever achter je? “Het online voeren van de gesprekken met mijn kandidaten. Mijn dienstverlening vraagt om fysieke ontmoetingen.” Aan welke ondernemer geef je de pen door? “Ik geef graag het stokje door aan Peter Buijse van huiskamerrestaurant de Bijkeuken in Schalsum. Ik ben benieuwd welke invloed corona op hun bedrijfsvoering heeft.”

Hoe gaat het met jou in deze coronatijd? “Het gaat zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak goed met mij! Ik paste al een gezonde levensstijl toe en daar heb ik veel baat bij. Gezonde voeding, voldoende beweging en ontspanning zorgen er voor dat ik in balans ben! Mijn dienstverlening groeit doordat corona een enorme invloed op de arbeidsmarkt heeft. Mensen raken hun baan kwijt of vragen zich af of hun huidige baan of studie nog wel bij hen past.” Wat neem je mee uit deze coronatijd? “Dat het leven niet vanzelfsprekend is, dat we niet overal

online www.waadhoeke.nl info@waadhoeke.nl

telefoon 0517 380 380

twitter @waadhoeke facebook facebook.com/waadhoeke


8 maart 2021

Geen verdere verruiming lockdown Vaccinaties bieden perspectief, maar het aantal coronabesmettingen is te hoog. Daarom is er nu geen ruimte voor versoepelingen. Nederland blijft tot en met 30 maart in lockdown. Per 16 maart gelden een aantal kleine aanpassingen. Heb je klachten? Blijf in thuisquarantaine.

Werk thuis, tenzij het niet anders kan.

.

Ontvang geen bezoek. Laat je testen.

Avondklok Ga tussen 21.00 uur en 4.30 uur niet naar buiten.

Ontmoetingen Ontvang thuis max. 1 persoon per dag (excl. kinderen t/m 12 jaar). Ga max. 1 keer per dag op bezoek. Buiten: groep van max. 2 personen of 1 huishouden.

Vervoer en reizen Blijf zoveel mogelijk thuis. Reis alleen met het ov voor noodzakelijke reizen. Blijf in Nederland en reis niet naar het buitenland in de periode t/m 15 april.

Was vaak je handen.

Houd 1,5 meter afstand.

Is het druk? Ga dan weg.

Hoest en nies in je elleboog.

Draag een mondkapje waar dat verplicht is.

Winkelen en boodschappen

Onderwijs en kinderopvang Primair onderwijs en kinderopvang open.

Niet-essentiële winkels dicht. Winkelen op afspraak en afhalen en bezorgen van bestellingen mogelijk.

Voortgezet onderwijs en mbo gedeeltelijk open.

Essentiële winkels zoals supermarkten, groentewinkels en drogisterijen open.

Onderwijs op afstand voor hbo en wo.

Geen verkoop van alcohol na 20.00 uur.

Horeca en evenementen Eet- en drinkgelegenheden dicht. Afhalen en bezorgen van bestellingen mogelijk. Evenementen verboden.

Publiek toegankelijke locaties Onder andere musea, bioscopen en dierenparken dicht.

Contactberoepen

Buitenschoolse opvang dicht.

Sport Buiten: onder voorwaarden voor iedereen t/m 26 jaar in teamverband toegestaan. Buiten: onder voorwaarden voor iedereen vanaf 27 jaar met max. 4 personen en op 1,5 meter afstand toegestaan. Binnen: sportaccommodaties dicht. Zwemles voor kinderen t/m 12 jaar uitgezonderd. Wedstrijden verboden.

Contactberoepen zoals kappers en rij-instructeurs toegestaan.

alleen samen krijgen we corona onder controle

Uitzonderingen en voorwaarden: rijksoverheid.nl/coronavirus of bel 0800-1351


WILT U EEN NIEUWE FRISSE KEUKEN VOOR EEN AANTREKKELIJKE PRIJS?

VOOR

NA

WIJ SPUITEN KEUKENS VAKKUNDIG OVER MET EEN VERBLUFFEND RESULTAAT!

VOOR

NA

Keukenspuiterij Friesland Van Osingaweg 72 8744 EX Schettens

Info@keukenspuiterij-friesland.nl keukenspuiterij-friesland.nl 06 40 37 12 23


16 maart 2021

31

Huis & Tuin

Overgewaaid uit het buitenland en vaak gezien als werkplek tijdens coronacrisis

Tuinhuis: van opslagplek tot kantoor FRANEKER - In grote steden als New York en Londen val je achterover van de vastgoedprijzen. Een kantoor huren is daar vaak onbetaalbaar. Zo is de trend ontstaan om alles uit je kostbare eigendom te halen en de beschikbare ruimte ten volle te benutten. Waarom bijvoorbeeld een peperduur kantoor huren als je een tuinhuis hebt? De opmars van het tuinkantoor – ook door de coronacrisis – en de ideeën voor bergruimte, sauna en speelhuisje. Bovendien zijn er steeds meer op huis en tuin gerichte bedrijven, die kunnen adviseren en een passende oplossing bieden: van modern tuinhuis tot overkapping. Teveel om op te noemen. Werkruimte of kantoor De trend van het tuinhuisje een kantoortje te maken, komt overgewaaid uit wereldsteden. Deze noviteit kwam in een stroomversnelling door de coronacrisis. Niet meer naar het kantoor kunnen, toch een rustige plek willen, waarom niet in de tuin? Het feit dat mensen door de coronacrisis, maar ook eerder vanwege het gemak en het ontlopen van files, thuiswerken blijkt een trend te gaan worden. Een kantoortuin achter je woning, lijkt een nieuwe trend, maar zal in de komende jaren een ingeburgerde term worden. Een houten constructie is hier al de normaalste zaak van de wereld,

al duiken er in Londen ook andere futuristische, maar dure designmodellen op die meer doen denken aan een miniruimteschip dan aan een tuinhuisje. Ze zien er misschien wat gek uit, maar praktisch zijn ze wel. Bergruimte Een tuinhuis blijft daarnaast ook bijzonder praktisch. Als nuttige bergruimte voor tuingereedschap en tuinmeubelen. Bij het plaatsen van een tuinhuisje wordt bij deze functie al vooraf nagedacht over de plaatsing en de locatie. Speelhuisje Maar wat te denken van een speelhuisje. Kinderen weten tuinhuisjes

ook snel tot een eigen plekje te maken, waar ze met vrienden of juist alleen rustig gaan zitten. Een eigen plekje. Daarom zijn tuinhuisjes ook supergeschikt om in te richten volgens de interesses van kids. Dat is vorig jaar tijdens het eerste jaar van de coronacrisis al gebleken. Toen iedereen thuis moest zitten, werden enkele tuinhuisjes al omgetoverd tot een speelhuis of werkplek voor jeugd. Ook wordt daarbij voor slimme kachels gezorgd. Wellness En dan is er nog de mogelijkheid voor een sauna, ingericht naar persoonlijke wensen op wellness-

gebied. Als een tuinhuis wordt omgetoverd tot leefruimte is het verstandig om een paar aanpassingen te doen, zoals een goede isolatie van de ruimte zodat je hier ook in de winter kunt werken of slapen en kunststof kozijnen met ramen voor een betere isolatie en extra veiligheid. Dus afsluitbaar. Veel huis- en tuinbedrijven zijn hier al druk mee. Naast een goede isolatie is het ook geen overbodige luxe als je in jouw leefruimte de verwarming kunt aan zetten of warm water kunt tappen. Plaats daarom een goede cv-ketel

• Elektrotechnische installaties

Tilledyk 4 9047 KJ, Minnertsga 0518 - 471366 Info@zonderlandbv.nl WWW.ZONDERLANDBV.NL

met focus op gasloos. Wij werken voor particulieren, verenigingen, vve’s, scholen

• Duurzame oplossingen

Wij houden van innovatie, streven naar

en bedrijven van verschillende grootte. perfectie en gaan graag mee met de tijd.

• Badkamer renovatie • Warmtepompen • Waterontharder • Gas- en waterleiding SERVICEDIENSTEN • Advies en ontwerp • 24 uurs storingsdienst • Service en onderhoud

t Bij Zonderland krijg it! u service en kwalite

CO LL EG A’S GE ZO

de beste kwaliteit

Technisch Buro Zonderland is specialist

• Verwarmingssystemen

Profiteer van scherpe prijzen en

Overkapping Een goede investering is een overkapping bij het tuinhuisje. Zo wordt een ideale veranda gecreëerd voor de lange zomeravonden of als mensen in het voor- of najaar nog lekker lang van het buitenleven willen genieten. Terrasverwarming kan een toevoeging zijn, maar vaak is een warm dekentje ook al voldoende.

WIE ZIJN WIJ?

INSTALLATIEWERK

DÉ ZONNEPANELEN SPECIALIST UIT UW REGIO!

en geschikte radiatoren in je vernieuwde tuinhuis. Gebruik je het tuinhuis als werkruimte dan kun je een keukentje plaatsen zodat je voor koffie niet naar binnen hoeft. En wordt het een slaapkamer? Dan is een wasbak natuurlijk super handig om tanden te poetsen.

CH T!

Installatiemonteur W Servicemonteur E/ Kijk voor meer informatie op onze website. Tilledyk 4 | 9047KJ Minnertsga 0518 - 471366 | Info@zonderlandbv.nl WWW.ZONDERLANDBV.NL


tuinhout

bouwmaterialen

Bomen rooien

ijzerwaren

binnendeuren

Boomverzorging

Dakbedekking

Verf & Beits

Stobben frezen

Dakgoten

tuin- & handgereedschap

Takken versnipperen

Haardhout

Snippers

Klepelwerkzaamheden www.vanderwalhout.nl info@vanderwalhout.nl

Woudweg 19, 9257 RM, Noardburgum Tel. 0511-473345 / 0511-472778

www.vanderwalboomrooierij.nl info@vanderwalboomrooierij.nl


33

Huis & Tuin

16 maart 2021

Zo zit je er straks warmpjes bij FRANEKER - De winter lijkt voorbij, het ijs is gedooid en de lente lijkt er aan te komen. Tijd om terug en vooruit te blikken. Had jij het de afgelopen weken koud in huis, dan is het nu tijd om aan te pakken en de komende lente je woning te isoleren. Wij geven je de voor- en nadelen van diverse materialen. Een huis is meer dan een plek om te slapen. Het moet een thuis zijn, de plek waar je het liefste bent. En dus gaat er niets boven een huis waar het heerlijk warm is als het buiten vriest. En waar het lekker koel is, als het buiten bloedheet is (net als afgelopen zomer). Om dat te creëren moet je ervoor zorgen dat de buitentemperatuur zo weinig mogelijk invloed heeft op de

binnentemperatuur. Wat is isolatie Met isoleren zorg je ervoor dat je een scheidingslaag aanbrengt die de warmt slecht geleid, tussen een koude en warmtefront. Deze scheidingslaag zorgt er dan dus voor dat de kou buiten blijft en de warmte binnen (in de zomer andersom natuurlijk). Hierdoor gaat er in de winter minder warmte (energie) verloren waardoor je onder andere minder energiekosten hebt. Maar het is daarnaast natuurlijk ook heel prettig. Zo’n laag kun je op verschillende manieren en op verschillende

delen van je huis aanbrengen. Zo kun je je muren isoleren maar ook het dak of je vloer. Daarbij zijn er ook verschillende materialen om te isoleren. Welk materiaal geschikt is, is afhankelijk van wat je wil isoleren en met welk doel. Isolatiemateriaal Er zijn veel verschillende materialen op de markt met elk eigen toepassingen, isolatiewaarden en ook verwerkingsvormen. Zo zijn er isolatieplaten, maar ook isolatiemateriaal op rol. Wat ideaal is om hellend dak te isoleren, hoeft niet geschikt te zijn voor een muur en zelfs niet eens voor een plat dak. Een goede voorbereiding of voorlichting kan dan ook zeker geen kwaad. PIR platen zijn bijvoorbeeld een veel gebruikt materiaal.

Dat komt omdat PIR platen makkelijk te verwerken zijn, een hoge isolatiewaarde hebben en voor veel isolatievormen bruikbaar zijn. Maar wil je bij het isoleren van een muur of dak ook direct iets doen aan de buitengeluiden, dan is glaswol weer een goede optie omdat glaswol uitermate geschikt is omgevingsgeluiden te minimaliseren. We noemen dat ook wel akoestisch isoleren. Vloeren Wil je een vloer isoleren dan is EPS (ook wel tempex of piepschuim genoemd) een optie. EPS wordt gemaakt van polystyreenkorrels en door de manier van produceren bestaat het voor 98% uit stilstaande lucht en maar voor 2% uit grondstof. EPS is uitermate

geschikt voor bodemisolatie en het isoleren van de kruipruimte. Verder wordt EPS ook toegepast bij betonvloeren of het isoleren van platte daken. Wie een badkamer wil isoleren moet beseffen dat het belangrijk is dat het materiaal tegen vocht kan zoals bijvoorbeeld XPS. Wil je platte daken isoleren dan doe je er goed aan om te kijken naar de drukvastheid en beloopbaarheid van het materiaal. XPS is hiervoor geschikt maar ook PIR platen kunnen een optie zijn alleen is XPS weer veel voordeliger dan PIR of PUR en dat is ook weer fijn. Zit je er straks op alle fronten ‘warmpjes bij’. Dus probeer alvast advies in te winnen.

U bent weer welkom in onze showroom! Bel of mail om een afspraak te maken Ook kunt u het gewenste product gemakkelijk op een van onze webshops bestellen. Kijk snel, en bereken zelf uw prijs, wij zijn de goedkoopste van NL & BE

ZONWERING , ROLLUIKEN EN OVERKAPPINGEN Gra s bezorgen in Nederland & Belgie

KNIKARMSCHERMEN DIVERSE MERKEN

MARKIEZEN

UITVALSCHERMEN

TERRASOVERKAPPINGEN

Kijk snel op onze webshop voor meer info, een prijsberekening, of direct bestellen: Mul logo Stores bv Nij Toerenburg 9 9076 MA St.Annaparochie Tel. 0518-400380 www.mul logo.nl E-mail: info@mul logo.nl

Bekijk jfs edri onze b o`s vide e Scan d e QR cod

SERREZONWERING

RITZSCREENS

Bij ons Al jd 5 jaar GARANTIE

PERGOLAZONWERING

TEN OPME & E AG MONTogelijk ook m

ROLLUIKEN ROLPOORTEN

GOEDKOOPSTE Nederland & België

Bij zelfmontage GRATIS bezorgen! Dus ook op de Waddeneilanden

WWW.ZONWERINGTEKOOP.NL Onze anderoeps websh

• zonwering-onderdelen.nl • binnenzonweringtekoop.nl • zonweringbesturing.com • overkappingtekoop.nl • garagedeurentekoop.nl

• screenstekoop.nl • ritsscreen.nl • rolluikentekoop.nl • mul logo.nl


Klus in of om het huis? Die pakken wij graag samen met u aan! Diverse maten containers voor o.a.: - Bouw- en sloopafval - Tuinafval (groen, grond en tuinhout) - Grofvuil / huisraad

Ook leveren wij: - Diverse soorten grond - Zand - Granulaat

Kijk voor alle mogelijkheden op: webshop.visser.frl


16 maart 2021

35

Huis & Tuin

Slaapadvies op Maat én op afspraak in Winsum

‘We hebben lang genoeg stilgezeten dus we staan klaar voor u én uw nachtrust’ WINSUM - Huidige maatregelen creëren ‘rust’ voor een persoonlijke advies. Voor de aanschaf van een nieuw bed is ‘winkelen op afspraak’ eigenlijk wel een goede oplossing merken Ruurd en Minke van der Velde van Van der Velde Slaapcomfort en Meer in Winsum. Al missen ze wel de gezelligheid van de spontane ‘aanloop’ in de winkel.

,,Voor het uitkiezen van het juiste matras of compleet bed nemen we altijd al uitgebreid de tijd voor onze klanten. Maar door het werken op afspraak kunnen we die tijd nu echt naar behoefte uittrekken voor de klant. Daarom is het werken op afspraak voor ons wel een mooie oplossing’’, aldus Ruurd van der Velde. Overzichtelijke collectie Het uitkiezen van een nieuw bed zorgt bij veel mensen best wel voor slapeloze nachten door de vele mogelijkheden die er zijn. Bij Van der Velde in Winsum staat een zorgvuldig geselecteerde, overzichtelijke collectie boxsprings, matrassen en ledikanten. Samen met de klant nemen Ruurd en Minke uitgebreid de tijd die

‘slaapoplossing’ te zoeken die past bij de wensen en behoeftes van de individuele klant. Op afspraak altijd vrijblijvend Veel mensen hebben met smart op de opening van de winkels zitten te wachten omdat ze écht hoognodig aan een nieuw hoofdkussen, dekbed, matras of compleet bed. De tijd nemen om te proefliggen welk type matras en kussen het beste bij je past, dat is waarvoor men het liefst naar de winkel aan de Tsjerkebuorren in Winsum gaat.

,,Mensen hoeven zich echt niet verplicht te voelen direct de knoop door te hakken als ze op afspraak komen.

Maar ook als u zich eerst eens rustig wil oriënteren op alles wat Van der Velde te bieden heeft voor een goede nachtrust bent u al van harte welkom.

We plannen uiteraard graag een vervolgafspraak in als men eerst thuis nog even rustig alles op een rijtje wil zetten”, besluiten Ruurd en Minke met een glimlach.

Alle tijd voor u én uw nachtrust Reden genoeg dus om een afspraak te maken in Winsum. In overleg met u wordt een tijdstip én tijdsduur afgesproken om rustig de tijd te nemen voor úw nachtrust. Momenteel is het ook mogelijk op zondag een afspraak in te plannen voor als u door de week weinig tot geen tijd heeft. Ze hebben in Win-

sum al lang genoeg stil gezeten dus ontvangen u graag wanneer het ú het beste schikt. Van der Velde Slaapcomfort en Meer...; Tsjerkebuorren 16, 8831 XH WINSUM. Bel voor een afspraak 0517-341268 of mail naar info@ beddoloog.nl37

Huis & Tuin

16 maart 2021

Groot gebruiksgemak en milieu- en buurvriendelijk:

Accugereedschap verovert Nederlandse tuin Een forse beweging in de tuinbranche: accugereedschap wint sterk aan populariteit ten koste van machines met benzinemotor. Belangrijkste redenen: groot gebruiksgemak en milieu- en buurvriendelijk! Accugereedschappen werken namelijk geluidsarm, stoten geen schadelijke gassen uit, presteren uitstekend en trillen nauwelijks. Bovendien kun je draadloos (zonder elektriciteitskabel) werken en hoef je niet meer te hannesen om benzine of olie bij te vullen. Tuinspecialist Husqvarna presenteert een nieuwe acculijn voor particuliere tuinen met onder meer een grasmaaier, heggenschaar en stokzaag. Daarbij is gebruik gemaakt van technologieën die ook zijn toegepast in de gereed-

schappen voor professionals. De accu’s zijn tussen de verschillende gereedschappen uitwisselbaar. Grasmaaier De nieuwe Husqvarna duwmaaier LC137i heeft een maaibreedte van 37 cm en is licht van gewicht door het onderhoudsarme kunststof chassis. Het maakt de accumaaier ideaal voor gazons in stads- of voortuinen. Grasresten worden automatisch verzameld in de opvangbak (50 L) maar kun je ook met de Bioclipfunctie mulchen. Dat betekent dat de grasresten eerst fijn versnipperd worden en vervolgens teruggeworpen op het gazon als voeding voor het gras. De maaihoogte stel je met een handbeweging in. Na het maaien kun je de machine inklap-

pen en compact opbergen. Van maart tot en met mei 2021 is er een voordeelactie met de LC137i maaier en 115iL grastrimmer inclusief accu en lader.

hand. Op dezelfde uitschuifbare steel kun je ook een stokzaag bevestigen. Boomtakken tot een doorsnede van 25 cm vormen dan geen enkel probleem.

Stokheggenschaar en stokzaag Voor hoge en brede hagen biedt de nieuwe Husqvarna 120iTK4 stokheggenschaar met accu uitkomst. Doordat de steel uitschuifbaar is, heb je een bereik van maximaal 4 meter en kun je ‘m toch compact opbergen. Met de stokheggenschaar werk je veilig vanaf de grond en behoren gevaarlijke capriolen met keukentrapjes of ladders tot het verleden. De kop van de heggenschaar kun je kantelen zodat je ook de bovenkant van de haag perfect kunt snoeien. Door het slimme ontwerp ligt het gereedschap perfect in de

PowerBoost Met de nieuwe accugereedschappen van Husqvarna is het prettig werken. De bediening spreekt voor zich (maar een gebruiksaanwijzing wordt uiteraard meegeleverd). Wanneer je meer vermogen nodig hebt, schakel je de PowerBoost in. Ideaal bij het maaien van lang en vochtig gras en het snoeien van dikkere takken. Voor lichte klussen schakel je de SavE-functie in. Zo werk je nog langer en extra efficient met een accu. Denk aan het snoeien van dunne takjes. De werktijd van een accu varieert per gereedschap. Een indicator geeft

aan hoe vol de accu is, zodat je precies weet wanneer het tijd is om de accu te wisselen of op te laden. Algemene verkoopinformatie: Husqvarna LC137i grasmaaier: € 299 (zonder accu en lader), € 399 (met accu en lader). Husqvarna 120i TK4 heggenschaar: € 199 (zonder accu en lader), € 299 (met accu en lader). Husqvarna accu: vanaf € 99,99 (BLi10) Husqvarna acculader: vanaf € 59,99 (QC80) Voordeelacties: Husqvarna LC137i grasmaaier met 115iL trimmer, accu (BLi20) en lader (QC80) voor € 599 (van maart t/m mei 2021). Husqvarna 120i TK4 heggenschaar met stokzaag, accu (BLi10) en lader (QC80) voor € 389. Info www.husqvarna.com.

EL E! ST IN BE ONL NU

The Art of Window Styling

Altijd de mooiste bomen voor u.

AANBIEDING VAN €129,- OLIJFBOOM: VOOR €99,-

Sint Jansstraat 10, 8701KZ Bolsward, 0515-575122 info@hanzezonwering.nl - www.hanzezonwering.nl Showroom open Dinsdag t/m vrijdag 09.00 tot 12.00 uur - 13.30 tot 17.00 uur Zaterdag geopend van 13.30 tot 16.00 uur Alleen geopend op afspraak

• • • •

RUIM 1000 BOMEN OP VOORRAAD KEUZE UIT DIVERSE SOORTEN EN MATEN OOK VEEL PALMBOMEN EN FRUITBOMEN BEZORGING IS MOGELIJK

Boppewei 17 | 9271 VH De Westereen Tel.: (0511) 44 31 80 www.goedkopeolijfbomen.nl


Ljouwert liwwadden weest wel!

20

Waterontharders Hart voor zacht water

Bij ons kunt u gewoon 24 uur per dag vrijuit genieten van zacht water!

De ultieme waterontharder voor bedrijf en gezin

Bel nù voor een afspraak !

Single Compact

Luxury Compact

Glashelder en zuiver water

Verdient zichzelf snel terug

Drinkwater zonder geur g of smaak

Helpt tegen een droge huid en eczeem

Zacht water voor een zachte prijs

www.mezutec.nl


39

Huis & Tuin

16 maart 2021

Tuingeschiedenis laat in Nederland

Van historische kasteeltuin tot computertekenprogramma’s pc FRANEKER – Ondanks het feit dat de Fransen, Engelsen en Italianen bekender zijn om hun tuinhistorie dan de Nederlanders is de geschiedenis van de Nederlandse tuin redelijk goed bewaard gebleven. Denk maar eens aan de nog steeds in tact zijnde kloostertuinen, kasteeltuinen, parken, buitenplaatsen en landgoederen. Deze tuinen zijn goede representanten van vervlogen tijden. Een goed voorbeeld is de Martenatuin in Franeker. Nu tuiniert iedereen, maar in het verleden waren het eigenlijk alleen de adel, de rijken en de geestelijkheid die zich een tuin konden permitteren. De tuinbezitters van weleer richten hun tuin in, en gebruiken deze naar gelang de binnen een bepaalde tijdsperiode geldende maatstaven. Deze maatstaven werden onder meer beïnvloed door: economische gesteldheid; stand van de wetenschap en techniek, én de gedachtegang van de maatschappij. De laatste vijf eeuwen van de Nederlandse tuingeschiedenis zijn onder te verdelen in de volgende perioden: De Renaissance, Barok,

Romantiek, Neo Barok en de Twintigste eeuw. Neo-Barok In de Neo-Barokperiode van 1880 tot 1920 neemt de belangstelling voor klassieke stijlen toe. De rijken uit deze periode willen hun huis of buiten een voornaam aanzien geven. De tuinen worden in deze periode weer aangelegd volgens de principes van de baroktijd. Het begin van de 20e eeuw staat bekend om de (volks-)park aanleg en de tuinstadaanleg. Naarmate de welvaart toeneemt wordt de privé tuin gemeengoed. Typerend zijn: vlakke gazons; verschillende

W WIIJJ ER WEEER ZZIIJJNN W OOPPEENN!!!!!!

14.

Jaren ’50 vorige eeuw Rond 1950 wordt de tuincultuur beïnvloed door het Nieuwe Bouwen ook wel Nieuwe Zakelijkheid genoemd. Als reactie hierop komen de natuurlijke tuinen. Typerend voor de tuincultuur in deze periode zijn: de border nam een grote vlucht vroeger niet

op kleur, later wel; grindtegel, voorloper van de gewassen grind tegel; spoorbiels; strakke gazons; gebruik betonmaterialen; geschoren vlakken en staptegels in gazon. Deze tuinen zijn ook nu nog vaak te zien. Van de huidige periode wordt gezegd dat we weer in de Romantiek zijn aangekomen. Maar eigenlijk is het nog veel te vroeg om daar een uitspraak over te doen. Tuinen zijn nu echt gemeengoed geworden in Nederland. De economische gesteldheid is goed, de stand van de wetenschap en techniek is bijzonder hoog ontwikkeld en er heerst rust. Al deze ingrediënten hebben

ook zijn weerslag op de huidige tuincultuur. Niet alleen kasteeltuinen, buitens en kloostertuinen worden tegenwoordig aangelegd of gerenoveerd, ook de tuinen van gewone burgers worden vaak op een zeer inspireerde wijze aangelegd. Maar wat de toekomst op het gebied van de tuincultuur ons brengen zal kan niemand vertellen. Persoonlijk denk ik dat het niet lang wachten is op een tuin waarin diverse technologische snufjes gebruik gaan worden zoals internet en andere communicatiemiddelen. Back to basic kan ook. En wordt ook vaak toegepast.

LAMINAAT 16.

bel voor ! k a a r p s f a

99

99

6.

niveaus met steile taluds of met treden; een verdiept gedeelte; gemetseld werk met dezelfde steensoort als het gebouw; een duidelijke diagonaal; kleurige bloemenranden; tegenstelling van strak geschoren en losse groei en het gebruik van grof grind.

mm22

9999

7.

m m22

99

MET GRATIS PLINTEN EN ONDERVLOER

19.

99

9.

m m22

99

MEER DAN 400 SOORTEN

Tijnjedijk 81 - Leeuwarden Tel. 058-2896800

Turfschip 7 - Heerenveen Tel. 0513-785347

WWW.LAMINAATOUTLETFRIESLAND.NL

ADVIES - SERVICE - GARANTIE - LEGSERVICE & BEZORGEN IN HEEL NEDERLAND MOGELIJK


OPRUIMING!

SHOWMODELLEN MET KORTINGEN TOT 70% 70%! ZELF KIJKEN EN ZITTEN? BEL VOOR EEN AFSPRAAK: 0513 - 416 675 NORM

20% KORTING OP GEALUX RELAXFAUTEUILS

AAL

0,€ 1.21

Deze relaxfauteuils zijn van Nederlands topfabrikaat en verkrijgbaar in diverse mooie stof en leersoorten. Leverbaar in small, medium, large en extra large.

, 8 6 €9 NU

20% KORTING OP BANK PRISMA (in microleder Rodeo) Topmodel uit de Touche collectie! Leverbaar als 2-, 2,5- en 3-zits en naar keuze in stof of leder.

NOR

€ 1.3

MAA

SALONTAFELSET LIMA Actuele 3-delige salontafelset in combinatie van zwart metaal met een mango naturel blad of een zwart mangoblad. Afmetingen: Grote tafel: 120 x 60 cm + 2 kleine tafeltjes 50 x 50 cm (afhaalprijs). Uit voorraad leverbaar. OP = OP!

L

NORM

NOR

MAA

€ 29

Handige salontafelset bestaande uit 3 tafeltjes met een frame van zwart staal en een 3 cm dik blad van mango hout.

NU

, 9 9 2 € NU

9-

LOUNGEBANK HARRISON L NORM

€ 179 AAL

95,€ 2.3

5,-

€ 1.69 OP = OP

RELAXBANKSTEL NELSON Bestaat uit een 3 zitsbank met 2 elektrische relaxelementen + een 2 zitsbank. Met verstelbare hoofdsteunen voor extra comfort! Prijs geldt voor de 3- + 2-zits. Uit voorraad leverbaar!

Complete boxspring bestaande uit 2 geveerde boxen, 2 pocketveermatrassen, een luxe topmatras en een strak hoofdbord. In stof Hugo middengrijs. Verkrijgbaar in de maten: 160 x 200 en 180 x 200 cm. Uit voorraad leverbaar! Afhaalprijs!

NU

€ 69

9,-

OP = OP

TV DRESSOIR MARVIN Dit fraaie robuuste tv dressoir is van mango hout in combinatie met zwart metaal. Verkrijgbaar in 2 maten: 150b x 40d x 55h: van € 559,00 voor € 459,00 180b x 40d x 55 h: van € 659,00 voor € 559,00

OP = OP

STOEL JARNO Moderne eetkamerstoel met zwart metalen swingframe en bewezen softylstof. Sterk en praktisch! In antraciet, cognac en olive kleur. Uit voorraad leverbaar!

5,-

Snel leverbaar!

, 5 9 1 . 1 € RELAXFAUTEUIL BROADWAY Traploos verstelbare relaxfauteuil met uitschuifbare voetenbank in superstof Towel antraciet (als beste getest).

BOXSPRING OSLO

L

Supercomfortabele bank met lounge element. In sterke Billy Joe stof (antraciet). Maten 270 x 160 cm.

NU

Snel leverbaar!

95-

AAL

€ 1.59

,-

Uit voorraad leverbaar! Afhaalprijs!

MAA

9,-

ZELF KIJKEN EN ZITTEN? BEL VOOR EEN AFSPRAAK: 0513 - 416 675

SALONTAFELSET CUBA

NU

AAL

€ 39

5,-

Met 2 motoren en opstahulp is van € 1.595 voor € 1.195 verkrijgbaar!

€ 1.4

34,-

€ 99

Actieprijs geldt voor elektrisch verstelbaar met 1 motor en opstahulp.

NOR

€ 1.4

NU

Nederlandse topkwaliteit en snel leverbaar!

AAL

93,-

NU

95-

Originele Gealux relaxfauteuil bekleed met de superstof de luxe en verkrijgbaar in small, medium en large. Met opstahulp.

NORM

€ 1.7

Bijv. 2,5 zits in microleder Rodeo.

Bijv. medium in microleder Rodeo.

RELAXFAUTEUIL SORIA

NORM

NORM

AAL

,-

€ 898 NU

, 8 9 €4 EETHOEK STENSON

NORM

AAL

5,-

€ 1.89

5,€ 1.19 NU

Complete eethoek bestaande uit 6 armstoelen Cieko (div. kleuren) en eettafel Stenso (240 x 100). Massief mango met een mooie zwart metalen matrix poot. Uit voorraad leverbaar!

OP = OP

Uit voorraad leverbaar!

NORM

AAL

,-

€ 109 NU

€ 79,-

OP = OP

TRANSPORTWEI 17 • JOURE • TEL.: 0513 416 675 WWW.WOONVOORDEELDEWREDE.NL


16 maart 2021

41

Huis & Tuin Zonder bukken en vieze handen

Hulp bij duurzaam onkruid verwijderen Vanaf 27 april

Controle door netbeheerders op nieuwe zonnepaneelinstallaties FRANEKER - Netbeheerders controleren vanaf 27 april of nieuwe zonnepaneelinstallaties aangesloten mogen worden op het net. Nieuwe installaties mogen alleen worden aangesloten wanneer er gecertificeerde omvormers zijn geplaatst. Vereniging Eigen Huis vindt het belangrijk dat huiseigenaren worden ontzorgd en na 27 april niet voor onaangename verrassingen komen te staan na plaatsing van hun zonnepanelen. Steeds meer huiseigenaren plaatsen zonnepanelen op het dak om zo voor eigen gebruik stroom op te wekken en het overige terug te leveren aan het net. Om een zonnepaneelinstallatie aan te sluiten op het net moet je deze aanmelden op de website energieleveren.nl. Vanaf 27 april controleren netbeheerders of de nieuwe installatie aan de juiste certificering (NEN-EN 50549-1) voldoet. Het gaat hierbij specifiek om de omvormers. Deze certificatie is al verplicht sinds 2019. Gevraagd: Zo min mogelijk obstakels voor huiseigenaren Huiseigenaren die na 27 april de nieuwe installatie willen aanmelden op energieleveren.nl moeten uit een lijst de gecertificeerde

omvormers aanklikken die bij hen is geïnstalleerd. Staat de omvormer nog niet op de lijst dan dient de zonnepaneeleigenaar een conformiteitscertificaat aan te vragen bij de leverancier en deze te uploaden op energieleveren.nl. Volgens Vereniging Eigen Huis is dit te veel gedoe voor de huiseigenaren. De vereniging vindt het belangrijk dat de lijst met omvormers zo snel mogelijk wordt gepubliceerd. En dat deze zo actueel mogelijk is, zodat huiseigenaren bij het aanmelden van de nieuwe installatie niet voor onaangename verrassingen en/of extra werk komen te staan. De vereniging roept leveranciers op om nu al gecertifieerde omvormers door te geven aan energieleveren. nl. Op deze manier zullen zonnepaneeleigenaren tegen zo min mogelijk obstakels oplopen. Netbeheer Nederland heeft aangegeven dat de lijst steeds geactualiseerd zal worden.

Onkruid chemisch te lijf gaan? Nee toch! Verwijder het liever handmatig. Dat is effectief, milieuverantwoord en heel eenvoudig dankzij 4 nieuwe gereedschappen van tuinspecialist GARDENA. Daarmee verwijder je zonder bukken of knielen het onkruid uit de tuin en tussen de bestrating. Combisystem Om onkruid tussen klinkers en tegels te verwijderen introduceert GARDENA twee nieuwe uitbreidingen van het combisystem waarbij je op één steel diverse tuingereedschappen kunt bevestigen. Door de lange steel hoef je niet meer te bukken en heb je extra groot bereik. De 2-in-1 Voegenkrabber heeft een dun roestvrijstalen mes voor smalle voegen en een gebogen driehoekige beugel voor bredere voegen. Je snijdt het onkruid eenvoudig los. De nieuwe 3-in-1 Voegenreiniger heeft naast het mes en de beugel ook een metalen borstel voor het verwijderen van bijvoorbeeld mos uit de voegen. Ook nieuw binnen het combisystem is de GARDENA 2-in-1 Krabber & Hark. Die gebruik je in de border. Aan de ene kant zit een krabber en aan de andere een smalle hark. Je krabt het onkruid los en harkt het eenvoudig weg, met dezelfde steel.

Onkruidsteker Met de nieuwe GARDENA onkruidsteker trek je hardnekkig onkruid als paardenbloemen uit de grond of het gazon. Je blijft daarbij gewoon rechtop staan en houdt de onkruidsteker rechtboven de paardenbloem. Vervolgens steek je ‘m in de grond. Twee speciale messen zorgen dat de onkruidsteker zich makkelijk naar beneden werkt. Door met de klok mee te draaien wordt de onkruidplant met wortel en al losgesneden en trek je het omhoog. Via een handig mechanisme werp je het onkruid eenvoudig in de groene kliko. Het handige gereedschap pakt het onkruidprobleem bij de wortel aan! De onkruidsteker laat geen grote gaten achter in het gazon. Verkoopinformatie De nieuwe gereedschappen van GARDENA zijn vanaf maart verkrijgbaar via tuincentra, dhz-markten en webshops voor € 42,99 (Onkruidsteker), € 17,19 (2-in-1 Voegenkrabber), € 23,99 (3-in-1 Voegenreiniger) en € 13,59 (2-in1 Krabber & Hark). Inclusief 25 jaar gebruiksgarantie. Kijk voor meer informatie op www.gardena.com.


MUUR ISOLATIE

VLOER ISOLATIE

DAK ISOLATIE

SPECIALIST IN WONINGISOLATIE - Bespaart veel energie! - Draagt bij tot een schoner milieu! - Verhoogt het comfort! - Verlaagt de energielasten! - Zakelijk en particulier!

WWW.KOSTONNOORD.NL Laat u kostenloos informeren door een van onze adviseurs.

Koston Noord BV Rijksstraatweg 7 8814 JV Zweins Telefoon: 0517-767030 E-mail: info@kostonnoord.nl Website: www.kostonnoord.nl Informeer naar de subsidiemogelijkheden!


16 maart 2021

43

Huis & Tuin

‘Wij zijn betrouwbaar en leveren wat we beloven’

Koston Noord: isoleren met een Friese mentaliteit ZWEINS - In een mooi pand aan de Rijksstraatweg in Zweins is Koston Noord gevestigd. Het bedrijf is gespecialiseerd in spouw, vloer – en dakisolatie. ,,We zijn een no-nonsensbedrijf (niet lullen maar poetsen) en trots op onze Friese mentaliteit”, zegt directeur/eigenaar Aant Buisman. Kenmerkend voor die Friese mentaliteit zijn eerlijkheid en betrouwbaarheid. Ruim 45 jaar ervaring in woningisolatie Isoleren van huizen wordt alleen maar belangrijker. “Voor het milieu, voor je portemonnee en om te voldoen aan de overheidseisen”, somt Aant Buisman als redenen op. Bijna 9 jaar geleden sloot hij zich aan bij Koston Nederland. “Een betrouwbare partij die nog geen compagnon in het Noorden had. Koston Nederland isoleert al woningen sinds 1976. Een bedrijf met een enorme knowhow en hoge kwaliteitseisen. Sinds begin 2019 heb ik het bedrijf overgenomen en opereren we 100% zelfstandig.’’

‘We zijn trots op onze Friese mentaliteit’ Voor de zakelijke markt Door zelf al ruim 20 jaar werkzaam te zijn in de bouwsector heeft Aant Buisman een groot netwerk opgebouwd. “Wij werken veel samen met o.a. bouwbedrijven, woningbouwverenigingen, vastgoedverbeteraars en gemeente.” Ook voor particuliere markt Naast de zakelijke markt bedient Koston Noord de particuliere markt. ,,Men kan van ons eerlijk advies verwachten. We doen wat

we beloven.’ Wij staan garant voor een zorgvuldige opname van de situatie bij een klant thuis. ,,Geen huis is gelijk, geen oplossing standaard. We komen dus altijd zelf kijken. Hoe ziet de woning er uit? Wat is er al geïsoleerd? Welke mogelijkheden zijn er? Met een spouwkijker controleren we of de muren geschikt zijn om te isoleren. Ook kunnen we -indien nodig- met infraroodcamera’s warmtelekken opsporen.’’

‘Een goed resultaat is voor ons essentieel.’ Hoogwaardig isolatiemateriaal Koston Noord werkt veelal met de hoogwaardige Termoparels® van Termokomfort en het milieuvriendelijke cellulose. ,,Maar als andere vormen van isolatie beter geschikt zijn, zal ik dat adviseren. Een goed resultaat is voor ons essentieel’’, zegt Aant Buisman. ,,We moeten het in onze branche hebben van referenties en mond-tot-mondreclame.’’ Investeren in isolatie is vandaag de dag financieel aantrekkelijk. ,,Spouwmuurisolatie met Termoparels® kan soms wel een rendement van dertig procent opleveren. Dat is meer dan je van de bank krijgt voor je spaargeld.’’ Vier teams bij Koston Noord

‘De spouwmuur isoleren kan 30 procent rendement opleveren’ Vier teams van twee mannen zijn dagelijks op stap om de isolatiewerkzaamheden voor Koston Noord uit te voeren. ,,Ons werkgebied ligt voornamelijk in de regio Friesland en Groningen maar we werken ook regelmatig in andere (noordelijke) provincies.’’ Lijm is essentieel Zowel vloerisolatie, dakisolatie als spouwmuurisolatie is bij de isoleerders van Koston Noord in goede handen. ,,Wij zullen bijvoorbeeld nooit bezuinigen op bindmiddel”, zegt Aant Buisman.

Milieuvriendelijk cellulose Waar isoleren milieuvriendelijk kan, zal Koston Noord dat niet nalaten. ,,Cellulose bijvoorbeeld is gemaakt van gerecycled krantenpapier. Prachtig materiaal om HSB constructies of (van binnenuit) een dak te isoleren. We passen het veel toe bij nieuwbouwprojecten, maar het is vaak ook geschikt bij woningrenovatieprojecten.’’ Hoge isolatiewaarde met Eps In een kruipruimte wordt veelal geïsoleerd met Eps parels. Voordeel hiervan is dat de kruipruimte niet helemaal vol komt met materiaal en tevens het vocht wordt tegengehouden waardoor er een gezonder en warmer klimaat in de woning ontstaat.

‘Wij bezuinigen nooit op bindmiddel’

Dakisolatie Ook onder de dakpannen kunnen wij isoleren met Hr++ parels. Deze parels zijn brandwerend en geven de hoogste isolatiewaarde bij een beperkte spouwbreedte.

spouw ligt? Het isoleren kost bij een prijsvechter misschien twee kwartjes per vierkante meter minder, maar wij kiezen liever voor kwaliteit. Met ruim 45 jaar ervaring weten wij inmiddels welke mengverhouding tussen lijm en parels het beste resultaat geeft!’’

Termokomfort Buisman is content met de kwaliteitsnormen van leverancier Termokomfort waar Koston Noord mee samenwerkt. ,,Dit bedrijf stelt hoge eisen aan de isolatieprofessionals. Die moeten gecertificeerd zijn en worden met regelmaat gecon-

,,Wat heb je eraan als het isolatiemateriaal een jaar later blijkt te zijn ingezakt of los onderin de

troleerd, Met dit soort controles zijn wij blij’’, zegt Buisman. ,,Het geeft onze klanten de zekerheid dat we goed werk afleveren. Ik wil de klant na de klus wel recht in de ogen kunnen kijken!’’ Comfortabel in een dag Na het meten, maakt Koston Noord een offerte. Is die akkoord dan wordt een afspraak gemaakt voor de isolatiewerkzaamheden. ,,Dat is soms maar 1 of 2 dagen werk. Mensen ervaren direct een beter wooncomfort. Het huis voelt behaaglijker. De temperatuur is constanter. Ook ‘s nachts wanneer de thermostaat lager is gezet. De warmte blijft langer in de woning hangen waardoor het ‘s ochtends warmer aanvoelt.’’ Buisman: ,,Kortom, goed isoleren loont!’’ Subsidie De overheid stimuleert het verduurzamen en energiezuiniger maken van woningen met subsidie. Op de website van RVO kunt u zien of in aanmerking komt voor subsidie: www.rvo.nl/subsidie-enfinancieringswijzer/isde. Vrijblijvend een offerte laten maken door Koston Noord? Neem contact op via telefoonnummer 0517-767030 of kijk op de website www.kostonnoord.nl


Jeltewei 246 8622 DC HOMMERTS t: 0515 - 443548 f: 0515 - 442430

e: info@kingmahout.nl w: www.kingmabuitenleven.nl w: www.kingmahout.nl


16 maart 2021

45

Huis & Tuin

Tuingereedschap voor de beginnende tuinier FRANEKER – Wie een nieuwe woning gaat betrekken waar je voor het eerst de beschikking hebt voor de tuin, heeft gereedschap nodig om de tuin te kunnen onderhouden. Omdat het je eerste tuin is er vaak nog niets aan tuingereedschap. Voor al het tuingereedschap geldt: de prijs zegt niet alles! Zeker als je net een beginnende tuinier bent is het onzin om meteen het duurste van het duurste te kopen. Laat je goed adviseren in de winkel en bedenk ook welke planten en bomen je in de tuin hebt staan zodat je het juiste gereedschap voor het onderhoud van de tuin in huis haalt. De volgende gereedschappen maken deel uit van een basis-set die je nodig hebt voor een gemiddelde grootte tuin met gazon: Bladhark Met een bladhark kan je in de herfst en winter het blad bij elkaar harken wat uit de bomen gevallen is. Om verstikking van gras tegen te gaan moet het gazon liefst zo bladvrij mogelijk gehouden worden en daarom dient het gazon regelmatig geharkt te worden in de herfst. Spade of schop Een spade of schop is in diverse soorten en maten te koop. Heb je stevige grond (zoals kleigrond) dan is een kleinere schep aan te raden omdat het scheppen dan minder zwaar is omdat er minder gewicht aan grond op de schep ligt waardoor je minder zwaar hoeft te tillen. In de bouwmarkt of tuincentrum kan je uit veel soorten schoppen kiezen, waarbij je het

beste de schop kan kiezen welke lekker in de hand ligt. Snoeischaar Met een schoeischaar kan je de fijnere takken van planten en bomen snoeien en ook bloemen kan je snoeien met een snoeischaar. Voor flinke takken is een snoeischaar niet geschikt, die moeten gezaagd worden of geknipt worden met een takkenschaar. Snoeischaren zijn er in diverse soorten en maten en kies dan voor de versie die niet te zwaar is en goed in de hand ligt. Een te zware snoeischaar werkt erg vermoeiend, dus zorg ervoor dat je voor een snoeischaar kiest die lekker licht is maar waarbij het knippen weinig moeite kost. Heggenschaar Wanneer je een heg in of rondom de tuin hebt is een heggenschaar erg handig omdat heggenscharen langere bladen hebben dan een

snoeischaar. Voor grotere hagen is een elektrische heggenschaar een aanrader. Plantenschep Met een plantenschepje kan je plantgaten maken om kleinere planten in de border of bloembakken te kunnen plaatsen. Ook voor bloembollen is een plantenschepje erg handig om gaten in de grond te kunnen graven. Gieter Een gieter is ongeveer het belangrijkste stuk gereedschap voor in de tuin. Met een gieter kan je bloemen en planten water geven zodat deze niet verpieteren of uitdrogen. Zeker wanneer je net nieuwe planten of bloemen geplant hebt hebben deze in het begin extra water nodig. Kies voor een gieter met een inhoud van 6 tot 10 liter omdat er dan voldoende water in kan zonder dat de gieter te zwaar is om te tillen.

Tuinslang en sproeier Wanneer er een langere droge periode aanbreekt zoals vaak in de zomer het geval is, moet de tuin regelmatig extra bewaterd worden om uitdroging te voorkomen. Zeker wanneer je net een gazon hebt aangelegd of nieuwe planten in de border hebt gezet is het zaak om deze regelmatig van water te voorzien. Nieuwe planten hebben namelijk nog niet zulke grote wortels als planten die er al langer staan en waarvan de wortels dieper in de grond zitten (en daardoor meer water kunnen opnemen). Schoffel Met een schoffel kan je de bovenste grond van een border loshalen waardoor water makkelijker kan wegzakken. Ook zorgt schoffelen ervoor dat onkruid minder zal voorkomen en onkruid dat wel aanwezig is kan door eerst te schoffelen makkelijker worden weggehaald. Een schoffel is

daarom een tuingereedschap die niet mag ontbreken voor het onderhoud van je tuin. Grasmaaier Om het gazon te kunnen maaien heb je een grasmaaier nodig. Voor een klein gazon zal een handmaaier volstaan. Heb je een groter grasveld dan is een elektrische grasmaaier wellicht een beter idee Zaag Om dikkere takken van bomen, planten en struiken te kunnen verwijderen of in te korten is een zaag onmisbaar omdat een takkenschaar of snoeischaar niet sterk genoeg zijn om deze door te knippen. Daarvoor dient een dikkere tak doorgezaagd te worden en dat doe je uiteraard met een zaag. Bezem met harde haren Om je stoep, terras en paden goed te kunnen vegen en schoon te houden is een bezem met stevige harde haren een absolute must.

Rolsteigers Ladders / Trappen Hoogwerkers Valbeveiliging Tuin / Bestrating Aanhangers Elektrisch handgereedschap Randbeveiliging


46

16 maart 2021


16 maart 2021

47

Huis & Tuin

Een duurzame en makkelijke tuin Met het veranderende klimaat zullen we vaker periodes van hitte, droogte en meer neerslag krijgen. Als je je voorbereidt op klimaatverandering, heb je minder last van deze effecten. Mark Hopman besloot daarom verschillende aanpassingen te doen in zijn tuin op het zuiden. ‘Onze belangrijkste overweging was vooral dat het functioneel is en meer comfort biedt.’ Hoe zijn deze aanpassingen hem bevallen? ,,We hebben een aanbouw aan het huis aan de achterkant gemaakt en onze slaapkamer zit boven die aanbouw. Als de zon op het zwarte dak schijnt, dan kan het hier binnen heel warm worden.

water vanaf het terras naar het rooster toe. Het water loopt dan via het rooster onder het gras door naar de vlonder. Onder de vlonder zit een soort waterberging waar het water langzaam wegzakt in de boden.”

Daarnaast kijk je ook uit over een zwart dak: dat is gewoon niet mooi. Een sedumdak vond ik wel leuk, maar ik wist niet of het veel werk zou zijn.

,,Ook hebben we achter in de tuin een houten regenton staan: handig voor de opvang van regenwater. Bovendien ziet zo’n houten regenton er ook mooi en nostalgisch uit. De regenton vangt water op van het dak van de schuur en het overtollige water wordt afgevoerd naar een groenstrook in de steeg.”

Uiteindelijk viel het echt reuze mee: het is bijna geen werk om het te onderhouden. Het staat erg mooi en het werkt verkoelend bij warm weer doordat het sedum de warmte van de zon opneemt. Bovendien vangt het sedumdak ook water op bij regenbuien” Klaar voor de toekomst ,,We hebben een vrij groot terras en redelijk wat gras in de tuin. Voorheen hadden we soms grote plassen op het grasveld wanneer het hard regende. Het water stroomde dan ook vanaf het terras het gras op. Daarom hebben we een nieuwe terras aangelegd met een waterrooster. Nu loopt het

Het hoeft niet veel te kosten ,,Het aanpassen van je tuin hoeft niet veel geld te kosten. Het is maar net hoe duur je het zelf maakt: je kunt al een regenton (incl. voetstuk) bijvoorbeeld al voor €55,aanschaffen of een tweedehands regenton kopen. Het kan allemaal al redelijk simpel: zo kun je ook een kuil graven als waterberging. Daarnaast kun je voor sommige onderdelen en aanpassingen in je tuin ook een subsidie krijgen van de gemeente.

PLANT & TUIN Steengoed in groen

RE

NT

ES

VA N

AF

0,7

%

Tuinaanleg en -onderhoud | Bestrating Kantoorbeplanting | Schuttingbouw Een persoonlijke vakkundige benadering van uw wensen staat bij ons hoog in het vaandel

Anne Muurling

Dalende rentes bieden nu een buitenkans op lage (nieuwe) maandlasten. Ik help u graag bij uw keuze, met antwoord op lastige vragen.

EEN EERLIJK ADVIES IN HYPOTHEKEN

Voldoet uw hypotheek ook nog bij eventuele gezinsuitbreiding, baanverlies, een onverhoopte scheiding of zelfs overlijden? Of hoe regelt u als ZZP-er een hypotheek? Een online afgesloten hypotheek geeft op zulke vragen geen antwoord. Muurling wel. U wilt een aantrekkelijke hypotheek? Volg uw hart en gebruik ons verstand.

W www.muurling.eu | E info@muurling.eu | T 0517 – 414 590

Neem vrIjbLIjveNd coNTAcT oP

0648927382 | www.planttuin.nl16 maart 2021

Huis & Tuin

Last van plagen? Plagen voorkomen is beter dan bestrijden. Heb je eenmaal een plaag? Verwijder dan de bron van de plaag en bestrijd de plaag met hand of natuurlijke vijand. Gebruik gif alleen als het echt nodig is en gebruik het gepast. Als je toch gif gebruikt Chemische bestrijdingsmiddelen bevatten gif. Het is daarom voor het milieu altijd beter om te kiezen voor preventie of mechanische bestrijding. Als je uiteindelijk toch een chemisch bestrijdingsmiddel inzet, koop en gebruik het dan bewust met deze praktische tips. 1. Vermijd middelen waar geen ingrediënten op staan 2. Koop alleen middelen met een toelatingsnummer Koop alleen producten met een toela-

tingsnummer op de verpakking dat begint met NL, EU of eindigt op een N. Vermijd niet-toegelaten middelen of middelen voor professionele plaagbestrijders. 3. Gebruik waar het voor bedoeld is Volg de gebruiksaanwijzing nauwlettend op: kies het juiste middel voor de juiste plaag, let op binnen- of buitengebruik, gebruik de voorgeschreven dosering en berg het middel veilig op. Geen gebruiksaanwijzing? Koop het middel dan niet. 4. Negeer vage claims, want gif = gif Zoals ‘lief voor bijen’, ‘eco’, ‘100% plantaardig’

Over FJS:

Freddie Scholtheis, Uw vloerenspecialist. Met 25 jaar ervaring in het verkopen, adviseren, plaatsen en schurenv van vloeren durf ik ieder vloerproject aan. Ik schuur en behandel uw bestaande houten vloer of leg een volledig nieuwe vloer van laminaat, hout, pvc of kurk. Ook voor het egaliseren van vloeren en plaatsen van afwerklatten of hoge plint kunt u bij mij terecht. Oude vloeren gaan na een deskundige behandeling weer jaren mee, uiteraard met de gebruikelijke garantie.

Ook schuren en behandelen van houten vloeren. F.D. Nieuwenhuisstraat 34 8862 WD Harlingen

49


40% korting op alle markiezen

Nu ook in

Leeuwarden - markiezen rechtstreeks uit de fabriek - hoogwaardig aluminium of hout - de beste kwaliteit doeken - markiezen met verlichting of bedrukking - vrijblijvende offerte of afspraak aan huis - showroom in Leeuwarden op afspraak open Marshallweg 18, 8912 AC Leeuwarden | 06 573 162 82 | markiezenspecialist@outlook.com


16 maart 2021

51

Huis & Tuin

Klassieke verleiding in de tuin FRANEKER - Op al die lessen kunst- en cultuurgeschiedenis waar werd verteld dat de romantiek in Nederland helemaal niets voorstelde. Het lijkt wel of iedereen ziende blind was. Of misschien zag iedereen het wel, maar kon men de waarde niet goed schatten. Voor de romantiek kijken we liever naar Duitsland, Frankrijk of Engeland. Het historicisme was een belangrijke stroming in de romantiek en in die landen. TEKST: FRITS DE KLERK

Maar, en dat moet ik wel toegeven, het voelt ook daar een beetje nepperig dat historicisme. Nepmiddeleeuwse kunst en nep-klassieke afbeeldingen. Het lijkt niet gemeend. Maar soms kunnen we er echt niet omheen. Neem Richard Wagner bijvoorbeeld. Hoe keken we daar tegenaan? Voor een groot deel van zijn opera’s kiest hij het verleden als decor. Ik heb het gevoel dat we in Nederland dat decor voor lief namen omdat hij zulke geweldige muziek schreef. Dat historicisme en die romantiek…het lijkt niet te passen in Nederland. Maar de laatste jaren is er langzaam iets aan het veranderen. De Nederlandse romantiek wordt herontdekt. Eerst de gebroeders Verveer in het Joods Historisch museum. Daarna Jan Weissenbruch in het Teylers. Genoemde schilders straalde nog wel dat Hollandse uit. Een beetje stilletjes. Hoewel je dat eigenlijk ook al niet

meer kunt zeggen over Salomon Verveer die toch echt wel internationaal door brak. Maar dat staat in geen verhouding tot de glitter en glamour van de uit Dronryp afkomstige schilder Lourens Alma-Tadema. In zijn tijd werd hij verafgood. Hij was top of the bill. Begraven als een nationale held. Weliswaar een held van Engeland, maar toch een held. Alma-Tadema emigreerde naar Engeland en daar vierde hij zijn grootste triomfen. Ook al werd hij Sir Lawrence hij bleef natuurlijk ook een beetje die Friese jongen Lourens Tadema uit Dronryp; een dorp tussen Franeker en Leeuwarden. Anna Alma Tadema, zijn dochter, was net als haar vader een zeer begaafde schilder. Wellicht had ze niet de geniale vonk die haar vader had, maar wat er op de tentoonstelling van haar te zien was, was echt wel de moeite waard. Toen haar vader overleed, legde zij de penselen neer en raakte ze nooit

meer aan. Ik interpreteer dat zo: Ik denk dat dat schilderen van dochter Alma-Tadema gewenst was zolang ze onder de bescherming van haar vader stond. Toen die wegviel, moest ze zich schikken naar het lot van de vrouwen van haar tijd: Keihard en ongeschoold werken, als je arm was, maar in ledigheid en nietsdoen je dagen slijten als je rijk was; zelfs als je bulkte van het talent. Ophelia van Millais Bloemen en tuinplanten in alle verleiding ervan zijn te bewonderen op het schilderij Ophelia van John Everet Millais. Klassieke verleiding in de tuin. John Everett Millais verbeeldt daarin een tragische scene uit Hamlet, het legendarische toneelstuk dat door de Engelse toneelschrijver, dichter en acteur William Shakespeare (1564-1616) is geschreven tussen 1600 en 1602.

We zien Ophelia met vers geplukte bloemen in haar hand en om haar heen, terwijl ze meedrijft met de stroom van de rivier. Millais is een van de oprichters van de ‘Broederschap van de prerafaëlieten’, een Britse kunstenaarsbeweging die bij haar oprichting de twintigjarige kunstschilder William Holman Hunt aan de leiding had. Hun grote voorbeelden waren de Italiaanse schilders die vóór de tijd van Rafaël werkten, tijdens de vroege renaissance. Millais schildert de omliggende natuur en de bloemen tot op het detail nauwkeurig. Evenals Shakespeare in Hamlet had gedaan, kiest hij voor bloemen met een symbolische betekenis, volgens de interpretatie uit de Victoriaanse periode. Brandnetels stonden symbool voor pijn, viooltjes voor trouw en de ongelukkige liefde, madeliefjes, symbool voor

& worden samen

Bezoek onze vernieuwde winkel bel 058 2882120 voor een winkel afspraak Planetenlaan 2 in Leeuwarden Vanaf eind maart ook online op: www.ultiembuitenleven.com

de onschuld, en witte narcissen voor het hebben van zorgen. Rechts in het schilderij vlak boven de oever vormt het gebladerte de vorm van een schedel, het symbool voor de dood. Om de botanische precisie te bereiken, die het schilderij kenmerkt, werkte de kunstenaar vier maanden lang in de buitenlucht bij de rivier de Hogsmill in Surrey. Direct werken in de buitenlucht was in die tijd nog zeer ongebruikelijk onder kunstenaars. De vrouwfiguur voegde hij toe in zijn atelier in Londen. Het model Elizabeth Siddal was de vriendin van Dante Gabriël Rossetti, een ander vooraanstaand lid van de prerafaëlitische broederschap. Ze poseerde wekenlang voor hem liggend in een bad. Ophelia van Millais, dat geldt als een van de absolute meesterwerken van de prerafaëlieten, kan in het echt worden bewonderd in museum Tate Britain in Londen.


Lekker! Thuis uit eten.

Nieuw! Maaltijdb oxen Alleen bij AH Franeker

Gerechten van deze week. De maaltijdboxen zijn verkrijgbaar van donderdag tot en met zaterdag.

Pesce2 personen Con Pesto

Gevulde kip 2 personen

Witvis in napolitanasaus met parmaham, mozzarella en een pestobroodkruim.

Gevulde kip met tomatensalsa, mozzarella en Friese coppa.

Dit alles samen met een lenterisotto.

Aardappeltjes met rozemarijn en zeezout, vergeten groente en appeltje uit de oven.

Varkenshaaspuntjes 2 personen

Fryske black angus burger 2 personen

Varkenshaaspuntjes in champignonsaus met ovenaardappels.

Friese black angus burgers (180 gr per stuk), brioche broodje, cheddar, uitgebakken spek, rode uiencompote en augurk.

Geserveerd met witlof met ham en kaas, en gemengde salade.

Bij de burger komen roseval aardappeltjes met Parmezaan, olijfolie en knoflook.

Alle maaltijdboxen Voor 2 personen Dat is het van Albert Heijn Franeker


Regiosport

16 maart 2021

53

100 jaar voetbal in Harlingen HARLINGEN - Over de geschiedenis van het voetbal wordt al heel lang gedebatteerd. Omdat het wereldwijd een populaire sport is wordt haar oorsprong door verschillende landen geclaimd. Het staat vast dat de sport zoals die nu, anno 2021 gespeeld wordt, is ontstaan in Engeland.

aan de wieg van het Harlinger voetbal in club verband omdat de RK vv (Rooms Katholieke Voetbal Vereniging ) Robur in 1921 officieel werd opgericht. De voorloper van de v.v. Harlingen: HZC (Harlinger Zeevaartschool Combinatie) wordt in 1923 opgericht. De fusie tussen Robur en Harlingen enkele jaren geleden heeft geleid tot de huidige fc Harlingen en er is voor gekozen om de 100 jarige jubilea gecombineerd te vieren.

RKVV ROBUR: ELFTALFOTO VAN HET EERSTE UIT 1970-1971 DAT KAMPIOEN WERD MET NAMEN: BOVEN V.L.N.R. MARTEN WALSTRA, KOOS JORNA, EELKE LIGTHART, KLAAS VELTMAN, THEO FABER, BERTUS SCHREEFEL, JAN FABER, HENK BROUWER, JANTJE OUTHUYSE, GEERT VAN SLOOTEN, JAN ZUIDERHOF, MEINTE MENSONIDES. ONDER V.L.N.R. IDO HOMMINGA, PAUL HOEBEN, HENK HOBMA, JOHAN OUTHUYSE, FERDIE VAN DER MEY, WIM VELTHUIS, HENK METZ

In Harlingen wordt er begin 20ste eeuw, rond 1900, ook gevoetbald in een los vast verband. De katholieken staan

de jeugd komt aan de orde. Natuurlijk komen er daarnaast ook anekdotes en interviews aan het voetlicht.

Eeuwfeest In 2022, precies tussen de twee oprichting jaren in, zal een groot jubileum feest plaatsvinden. Tot dat eeuwfeest kunt u elke maand in de media, artikelen verwachten van de twee voetbalverenigingen Robur en Harlingen. De met veel fotowerk omgeven tekst zal een bijzondere kijk geven in de voetbal historie van 100 jaar voetbal in Harlingen. Van besturen tot trainers, van speciale gebeurtenissen tot het ‘gewone’ werk en van promoties tot degradaties. Maar ook de sociale betekenis van de sportvereniging voor de onderlinge binding, de saamhorigheid en uiteraard

V.V. HARLINGEN: OP DE FOTO V.V. HARLINGEN MET O.A.: JAAP HUIJZER, TEUNIS HUIZINGA, DIRK ALTA, BENNIE VAN DIJK, PIET VAN DER MOLEN, RINNIE HOEKSTRA, HENK SPOELSTRA, SIEP VAN DER SCHOOT, JETSE BIJLSMA EN LEIDER KLAAS KOSTER. MIDDEN: SJOERD SCHOTANUS EN AGE DE JONG. ONDER: PIET BEUKER, RUURD GROBBE, KEES JACOBSZ EN SIMON WESTRA.

STEENSTRA’S TUINHOUT BLOKHUT MILA 2.90 x 2.60 meter 28mm dik hout Incl. Dakleer.

€999,BLOKHUT FREDDY 6 x 2.50 m

VERHUUR VAN: Trilplaat Tuinfrees Onkruidborstelmachine Kettingzaag Verticuteermachine

Incl. Dakleer en reeds geïmpregneerd.

ONDERHOUD, REPARATIE EN VERKOOP VAN: Tuin- en parkmachines Aanhangwagens Bootmotoren Klein constructiewerk

€1650,NIEUW IN ONS ASSORTIMENT: PRODUCTEN VAN

Heeft u ander maatvoering kom langs en haal onze gratis 400 pagina’s dikke catologus.

Plaatsen is ook mogelijk tegen scherpe tarieven.

Voor meer informatie kom langs bij de blokhutspecialist Steenstra. Haerdawei 30 | 8854 AB | Oosterbierum t 0518 - 481407 | e info@steenstratuinhout.nl

www.steenstratuinhout.nl

EGO

Doniaweg 28 Hallum Tel: 0612861830 Gratis halen en brengen tot 30 km rondom Hallum


54

16 maart 2021

STIHL VOORJAARSACTIES 2021 ƒ iMOW® ROBOTMAAIERS

KANTENMAAIERS ACCU FSA 45* ELEKTRISCH FSE 52* BENZINE FS 38

€ 129 € 99 € 199

RMI 422* RMI 632*

€ 1099 € 999 € 2199 € 1999

€ 79

Straatvlaggetjes.nl Wij leveren kwaliteit vlaggetjes voor jarenlang versierplezier

ZITMAAIERS

RT 4082** € 3199 € 2999 RT 5097** € 3599 € 3199

Stoffen vlaggetjes leverbaar in 12 kleuren vanaf E. 1,00 per meter

€ 179

Si-Ja

ELEKTRISCHE HAKSELAARS BENZINEGRASMAAIERS HEGGESCHAREN ACCU HSA 45* ELEKTRISCH HSE 42* 45 cm BENZINE HS 45 45 cm

€ 129 € 129 € 334

€ 99

€ 259

RM 248 RM 448 TC RM 650 V

ACCUGRASMAAIERS

RMA 235* met AK 20 + AL 101

€ 329

KETTINGZAGEN ACCU MSA 120 C-B*

€ 339

met AK20 + AL101

ELEKTRISCH MSE 141* 30 cm BENZINE MS 170 30 cm

€ 189

€ 159

€ 199

€ 179

RMA 339 C* met AK 30 + AL 101 € 529 RMA 443 C* met AP 200 + AL 101 € 699 € 649

€ 304

€ 289

€ 599 € 499 € 999 € 899

GHE 135 L* € 399 € 349 GHE 355* € 699 € 649

RE 90* € 169 € 149 RE 110* € 269 € 239 RE 130* plus (incl. RA 110) € 521 € 439

ALLESZUIGER SE 62*

€ 149

€ 119

€ 111

€ 95

RUGSPROEIER

VERLENGDE GARANTIE VERLENGDE GARANTIE Verleng uw garantieperiode door machine online te registreren Verleng uw garantieperiode door uw machine online teuwregistreren en en geniet meteen van 6 maanden PARTNER geniet meteen van 6 maanden extra garantie. LOGO extra garantie. nl.stihl.be/productregistratie nl.stihl.be/productregistratie www.stihl.nl/productregistratie www.stihl.nl/productregistratie * Voor België is RECUPEL in de prijs inbegrepen. ** Voor België is Recytyre inbegrepen

Salverderweg 15, Franeker Tel: 0517 38 43 34 www.straatvlaggetjes.nl

AANBIEDINGEN

HOGEDRUKREINIGERS

SG 51

PVC vlaggetjes leverbaar in 7 kleuren vanaf E. 0,60 per meter

De acties zijn geldig tot 30/06/2021.

- Nieuw: CHUKO KRUIWAGEN, voor lichter, beter en sneller werken! - Leuke TUINKLOMPJES voor dames, ook CLOGS voor kinderen! - EENDENKORF € 17,95! - Nieuw: MULTI-REINIGER tegen vlekken en geuren in dierenverblijven, op kussens, meubels en tapijt! - Volop TUINZADEN, ook biologische, GROENTEPLANTJES en POOTAARDAPPELEN Buterhoeke 62 te Berlikum (tel 0518-462456)

Openingstijden: ma-vr 7.30-17.00 uur | za 9.00-12.00 uur Kiehoek 26 | 8801 RD Franeker | 0517-396800 | www.mechanisatiefraneker.nl

verleent de volgende diensten: Grafisch ontwerp Webdesign

Drukwerk kranten / folders / flyers complete huisstijlen / logo’s

Verspreiding van kranten/folders/flyers

Neem contact op via mail: info@vanwadtotstad.nl of bel 0517-343035


Regiosport

16 maart 2021

55

Voor Stienser Freulewinnaars

Eerste exemplaar De Keatsfreon STIENS - Het eerste exemplaar van De Keatsfreon 2021 is vrijdagmiddag in Stiens door redacteur Bouke Poelsma uitgereikt aan Jan Bilstra (82) en Jappie van Dijk (81). Samen met hun maat Günther Römer wonnen zij in 1955 namens Stiens de Freulepartij in Wommels. In De Keatsfreon – de jaarlijkse uitgave van het Keatsmuseum – blikken Bilstra en Van Dijk uitgebreid terug op die memorabele kaatspartij van bijna 66 jaar geleden. Stiens won destijds in de finale met 5-5 en 6-6 van Emmeloord. Door de invallende duisternis werden beide parturen later tot winnaar uitgeroepen. ,,Wy ha de gouden horloazjes wûn, sy ha se krigen”, aldus Van Dijk. Poelsma schreef het verhaal van de Stienser Freulewinnaars voor De Keatsfreon. Beide tachtigers glommen van oor tot oor. De redactie van De Keatsfreon – die wordt gecompleteerd door Erik Lourens en Anneke Westra – heeft ook dit jaar weer een lezenswaardige editie samengesteld. Naast het artikel over de Freule van 1955 worden de lezers onder meer getrakteerd op portretten over de ons ontvallen PC-vrijwilliger August Bootsma, de eerste Klavertje Vier-winnaar Ids Jousma

en bondwinnaar Corrie Hoekstra. Met enkele topkaatsers van nu blikken we in De Keatsfreon terug op het ingekorte (corona)kaatsjaar 2020. In Exmorra werd het verhaal van de jubilerende kaatsvereniging opgetekend. Met Janneke Pagels werd terug gekeken op haar korte kaatscarrière en lange bestuursperiode. Ook zoomt De Keatsfreon in op het (kaats)leven van de overleden schrijver Josse de Haan. De redactie staat in de kaatskroniek uitgebreid stil bij de belangrijkste gebeurtenissen van 2020. Dit en meer valt er te lezen in De Keatsfreon 2021, die met medewerking van vele vrijwilligers tot stand kwam. Kaatsliefhebbers kunnen bij Lammert Leeuwen een exemplaar van De Keatsfreon bestellen.

URBAN collection, Bend

Mailen naar l.leeuwen@home.nl en De Keatsfreon wordt opgestuurd. Hiermee wordt tegelijk het Keatsmuseum gesteund. Fotobijschrift: Foto: Jan Bilstra (82) en Jappie van Dijk (81) (v.l.n.r.) tonen het artikel in De Keatsfreon. FOTO: ANNEKE WESTRA

Nieuwe stichting Sportakkoord Harlingen

Ambities en sportverkiezingen HARLINGEN - Harlingen heeft sinds 5 maart een Stichting Sportakkoord Harlingen. Deze vervangt de huidige Stichting Sportpromotie Harlingen. De nieuwe stichting vormt de onafhankelijke verbinding tussen sportverenigingen, Beweegteam Harlingen en gemeente Harlingen. Sinds de lancering van het Lokaal Sportakkoord Harlingen in september 2020 is achter de schermen hard gewerkt aan het inrichten van een organisatie die dit sportakkoord tot uitvoering kan brengen. In dat kader zijn er gesprekken gevoerd met de Stichting Sportpromotie Harlingen. Zij gaven aan het Lokaal Sportakkoord te omarmen en graag bij te willen dragen aan een succesvolle uitwerking daarvan. In samenspraak met de gemeente Harlingen en Stichting Sportpromotie Harlingen is besloten om de naam te veranderen in Stichting Sportakkoord Harlingen. Deze nieuwe stichting heeft de verantwoordelijkheid samen met de gemeente Harlingen en het Beweegteam, om de doelstellingen van deze nieuwe Stichting Sportakkoord Harlingen te realiseren.

Vier ambities De Stichting Sportakkoord Harlingen gaat aan de slag met de vier benoemde ambities in het Sportakkoord Harlingen: Inclusief sporten en bewegen, Van jongs af aan vaardig in bewegen, Duurzame sportinfrastructuur en een Positieve sportcultuur. Daarnaast blijft de Stichting de jaarlijkse gemeentelijke verkiezing van sportman, sportvrouw en sportteam van het jaar organiseren en blijft zij zich inzetten voor het bevorderen en stimuleren van sport, spel en bewegen voor alle inwoners van Harlingen. Het bestuur wordt gevormd door één lid van de voormalige Stichting Sportpromotie Harlingen, Simon de Groot, aangevuld met drie nieuwe bestuursleden: Johan Schikker (voorzitter), Martien van den Haak (penningmeester) en Max van den Broek (secretaris). Wethouder Harry Boon en voorzitter Johan Schikker van de Stichting Sportakkoord Harlingen hebben de drie oud-bestuursleden Gerben Boskma, Sjoerd de Jong en Henk Metz, die jarenlang het gezicht waren van de Stichting Sportpromotie, thuis verrast met een bloemetje.

Ook competitie van zaalvoetbal stopt FRANEKER – Ook de zaalvoetbalcompetities in de categorie A worden dit seizoen niet meer hervat. De deadline op de routekaart van de KNVB hiervoor is met het verlengen van de coronamaatregelen door het kabinet tot en met 30 maart niet langer haalbaar. Van de zaalvoetbalcompetities in de Categorie B was eerder al bekend dat deze niet meer zouden worden voortgezet.Dit

betekent dat er geen promotie/degradatie zal plaatsvinden en er geen kampioen van Nederland is. Voor het ticket dat recht geeft op deelname aan de UEFA Champions League Futsal is na overleg met de UEFA de volgende route vastgesteld: Indien mogelijk zal een play-off worden georganiseerd tussen 8 teams van de Eredivisie Zaalvoetbal. Het uitgangspunt hiervoor is de ranking op basis van coëfficiënten (publicatie juni 2020) en dat deze uiterlijk 20 juni moet zijn afgerond.

ZEN collection, Timia

Een goede nachtrust bereik je door een combinatie van de juiste matras en de juiste bedbodem. MyBed combineert en versterkt de werking van je matras met een interactieve bedbodem. Het slaapsysteem zorgt voor een optimale, individuele lichaamsondersteuning zodat je spieren, ruggenwervel en tussenwervelschijven volledig kunnen ontspannen.

Maak een afspraak bij uw slaapspecialist: 0517-39 29 54 | dijkstra@colorsathome.nl Noord 106, 8801 KS Franeker


Rolcontainers: 240, 700, en 1.100 liter voor:  Bedrijfsafval  Papier  Folie

Containers: 2 m3 t/m 40 m3 voor:     

Puin Hout Bouw- en sloopafval Bedrijfsafval Groenafval

Voor de handel in:      

Zand Teelaarde Compost Potgrond Menggranulaat Betongranulaat (voor beton)

Voor vragen kunt u bellen naar: (0512) 33 40 60 of 06 - 53 69 22 36 Van maart tot oktober is het composteer terrein in Wouterswoude zaterdags ook geopend van 8.00 uur tot 12.00 uur.

VanderGaliën Recycling www.vandergalien.nl

Wouterswoude, Broeklaan 31 Kootstertille, Balkwar 10 Telefoon (0512) 33 40 60 info@vandergalien.nl


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.