Van Harte, zomereditie 2022

Page 1

Mergraote Èèsjde Keer Groéselt De Klonie Segietere Norbik Oesj Tebannet Ikkelder Moaërend Mhaer Misch Sjuuëlder Bieëmele Riékelt Herkenter Breusj Terlinge ’t Sjwowses Bergenhoêze De Peul Hoonthem ’t Gastes Gekruuts Moersjelt De Wesch Liebik Sjei Termaar ’t Gehuch Berg Vroeële Breusjterbusj Kwakhaag Mischerhej Welsde Caesjtert Terhoorsj Ulvend ’t Withoës Hakkeknop ’t Roeët Roezekoile Mhaerelindsje Sjilberg

H

Van

arte over het goede leven in het Heuvelland

! e i t k a l o v r e m o z Een

3 Klaroenkorps Amicitia Banholt op weg naar het WMC 3 Wiel Dreessen neemt na 52 jaar afscheid van de lokale politiek: “Maak de mensen in eigen gemeente en regio prioriteit” 3 Sint-Brigidakerk prachtig hersteld: “In de Goede Week kwam Sint Briej weer thuis” 3 Fietsmaatjes Eijsden-Margraten biedt gezamenlijk fietsplezier 3 10 & 11 september: Specialized Gravel Series Limburg Lees Van Harte digitaal op

issuu.com/vanharteeijsdenmargraten


’t Sjwowses

2 | Van Harte

zomereditie 2022

Het Plateau van Margraten staat weer in het teken van kunst:

I

27 & 28 augustus: PlateauKunst 2022

n het laatste weekeinde van augustus vindt op het plateau van Margraten de inmiddels zestiende editie plaats van PlateauKunst: een jaarlijkse, zomerse tour langs vijftien locaties waar werk te zien én te koop is van 45 professionele kunstenaars. Gelauwerde kunstenaars én jong talent, in alle leeftijdscategorieën - de meerderheid vrouw. van de redactie Kunstliefhebbers van heinde en verre bezoeken ieder zomer opnieuw graag het Plateau van Margraten voor een nieuwe editie van PlateauKunst. In het laatste weekeinde van augustus vormen diverse locaties rondom het plateau wederom het decor van de inmiddels 16e editie. Kunst op vijftien locaties Op vijftien locaties rondom het Plateau van Margraten wordt het werk van zo’n 45 professionele kunstenaars tentoongesteld. Het betreft een mix van jong talent en gelauwerde kunstenaars. Bijzonder detail van deze editie is dat het in meerdereheid vrouwelijke kunstenaars betreft.

In het park van Gasthuis 55 staat werk van Krijn de Koning en op ’t Rooth hangen schilderijen. Een van de schilders die daar exposeert is Ton Slits, een vaste waarde op PlateauKunst. In Terblijt staan onder meer de beelden van Yvonne Mostard opgesteld. Even verderop op is een installatie van Juul Sadee te zien. In het Sibberhuis op Sibbe laten zeven kunstenaars hun werk zien. Eén van de exposerende schilders aldaar is Dorine van der Ploeg.

S

Werk van Quinn Zeljak, Ton Slits, Jules Sadee en Yvonne Mostard . Kunstcriticus Sjef Kusters is fan van PlateauKunst Bij de jubileumeditie vorig jaar kwamen meer dan tweeduizend bezoekers naar PlateauKunst. Kunstcriticus en fan van het eerste uur Sjef Kusters schreef toen in zijn lofrede op PlateauKunst: “Wie eens kwam, komt weer, jaar na jaar.” Gezien het grote aantal bezoekers is het dringende advies van de organisatie om op de fiets te komen.

S Kunst met en van groente van Pleun Moons. Kijken en kopen Het werk van de kunstenaars wordt tentoongesteld op locaties in diverse dorpen en buurtschappen rondom het Plateau van Margraten. Op en in ’t Gasthuis, ’t Wolfshuis, ’t Rooth, Sibbe, Klein Welsden en Terblijt exposeren de kunstenaars hun werk. Je kunt het werk niet alleen bekijken; je kunt ook kunstwerken kopen. En dat is precies de reden waarom kunstliefhebbers zo graag PlateauKunst bezoeken. Een rondje over het Plateau Als je een rondje over het Plateau maakt, kom je op mooie plekken oog in oog te staan met mooie kunst. Ook deze editie vormt Gasthuis 20 op ’t Wolfshuis het kloppend hart van PlateauKunst. Deze locatie is de thuisbasis van initiatiefneemster Wanda Reiff. Zij startte PlateauKunst in 2006. Dit keer tonen ondermeer Marta Volkova en Slava Shevelenko hun beelden. Quinn Zeljak presenteert haar gebreide schilderijen en Pleun Moons -alsof het er thuishoortgroente!

Colofon

Verrassend en informatief. Van Harte biedt ieder seizoen een kijkje in de kernen van het Heuvelland en het lokale bedrijfsleven. Op een betrokken en enthousiaste manier wordt de lokale economie nauwgezet gevolgd en scherpzinnig in kaart gebracht. Belangrijke verhalen van beleidsmakers. Opmerkelijke verhalen van markante inwoners. Bijzondere verhalen van bedrijven of verenigingen. Bovendien is er veel aandacht voor ‘de andere kant’ van de dorpen en lokale ondernemers. Met als gemene deler dat het de kernen en buurtschappen van het Heuvelland betreft. U leest het ieder kwartaal in Van Harte. De ‘graagstgelezen’ krant van het Heuvelland, die ieder seizoen een inkijk geeft in de kernen van deze bijzondere internationale regio. Van Harte bezorgt het leukste nieuws uit het Heuvelland vier keer per jaar bij de mensen thuis!

S Werk van Dorine van der Ploeg Op alle locaties is de catalogus gratis verkrijgbaar, met daarin de plattegrond van de route en informatie over álle kunstenaars. Fietstocht en pendelbus PlateauKunst is een kunstroute die bij uitstek per fiets is te doen. De interessante fietstocht is aan de hand van een duidelijke plattegrond in de catalogus gemakkelijk te doen! Voor de mensen die (eerst) met de auto komen, zijn er drie ruime parkeerplaatsen. Een busje rijdt gratis heen en weer tussen de locaties.

S Ontwerpschets van Krijn de Koning PlateauKunst: zaterdag 27 en zondag 28 augustus 2022, van 11:00 - 17:00 uur. Alle presentaties zijn gratis toegankelijk.

Van Harte is een uitgave van De Bie Communicatie en verschijnt vier keer per jaar, telkens in een oplage van 45.000 exemplaren. Het blad heeft als doel de kernen van het Heuvelland in de regio te promoten. Het blad wordt gratis huis-aanhuis verspreid in de gemeenten EijsdenMargraten, Gulpen-Wittem, Valkenburg aan de Geul en Voeren (B) alsmede in de Maastrichtse stadswijken Amby, Scharn, De Heeg, Vroendaal, Eyldergaard, Heer, Randwyck, Heugem en Céramique.

Redactieadres Rijksweg 39a, 6269 AA Margraten. 0655 368 767 info@vanhartemargraten.nl

Hebt u nieuws en informatie met betrekking tot evenementen of activiteiten in het Heuvelland? Of wilt u uw bedrijf profileren? Neem dan tijdig contact op. De redactie behoudt zich het recht voor kopij in te korten, te redigeren of niet te plaatsen.

Druk Rodi Rotatiedruk, Diemen

Informatie over adverteren Marco De Bie, 0655 368 767 info@debiecommunicatie.nl Ontwerp De Bie Communicatie, Margraten

Aan dit nummer werkten mee: Marco De Bie, Amber Bakker, Angie Bischops, Maarten Heijnen, Tjeu Seerverens, Suzanne Knoben en Jos Custers

Fotografie George Deswijzen, Wouter Roosenboom en Ralph Sluysmans Coverfoto's Gravel Series (George Deswijzen) “Limburgs vergezicht” Volgende uitgave week 38 (deadline copy en advertenties vrijdag 9 september 2022, 17:00 uur) Dit magazine is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. De uitgever stelt zich echter niet aansprakelijk voor foutieve of onvolledige gegevens in dit magazine. Overname of vermenigvuldiging uit deze uitgave is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever. © 2022, De Bie Communicatie


zomereditie 2022

Tebannet

Van Harte | 3

Blaasmuziek is nog altijd springlevend in Tebannet:

A

Klaroenkorps Amicitia naar WMC in Kerkrade

ls de zomer zowat zijn hoogtepunt bereikt, wordt Kerkrade weer overspoeld door muzikanten uit alle uithoeken van de wereld. Maar ook door muzikanten uit het Heuvelland. Heuvellands eer wordt deze keer hooggehouden door Klaroenkorps Amicitia uit Banholt.

uit Banholt vond een oplossing door zelf nieuwe marsmuziek te componeren. Instructeur Michel Smeets en klaroenblazer Ruud Dodemont tekenden voor de eigen composities. Duidelijk herkenbaar is de traditionele, stoere klaroensound. Deze wordt gecombineerd met moderne ritmes, waardoor zowel de klaroenblazers als de slagwerkers worden uitgedaagd om op de toppen van hun kunnen te musiceren. Het geheel is een eigentijds geluid met een herkenbare link naar wat klaroenmuziek is. Een topcombinatie!

door Marco De Bie fotografie Heko Fotodesign (WMC 2017) fotografie George Deswijzen (2022) Het Tebanneter Klaroenkorps kent een mooie geschiedenis met het Wereld Muziek Concours. Met de deelname in 2022 komt de teller op vijf deelnames. Vertrouwde kwaliteit met nieuw elan Klaroenkorps Amicitia heeft een trouwe kern aan muzikanten die al jarenlang op hoog niveau musiceren. Er is echter ook oog voor de toekomst. Want het korps is versterkt met een aantal jeugdige muzikanten, die deTebanneter eer met evenveel verve verdedigen. Dit nieuwe, jeugdig elan vertaalt zich ook in de muziekkeuze. Die is modern, waardoor de jeugd zich laat uitdagen om de Limburgse blaasmuziek levend en eigentijds te houden. De uitdaging zit echter niet alleen in de muziek. Ook bij vele optochten, parades en taptoes geeft het korps acte de précense om met sjieke shows en stoere marsfiguren, die niet alleen het oor, maar juist ook het oog iets bieden. Iets wat het publiek altijd erg waardeert. Tambour-maître wissel Jarenlang was John Munnix de frontman en het boegbeeld van Amicitia. Na vele jaren trouwe dienst, vond John het langzaamaan tijd worden om het stokje, meer specifiek zijn tambour-maitre stok, over te dragen. In Roger Munnix heeft het klaroenkorps en harmonie Amicitia een waardig opvolger gevonden.

Eindelijk weer WMC Na uitstel van het WMC vanwege corona, klinkt er nu eindelijk weer muziek. Omdat alles rondom het WMC lang in het ongewisse was, is de voorbereiding anders dan anders geweest. “Korter, intenser en effectiever” is het oordeel van instructeur Michel Smeets.

Duidelijk herkenbaar is de traditionele, stoere klaroensound, die wordt gecombineerd met moderne ritmes Bijzondere muziek Voor klaroenkorpsen zoals Amicitia is er nauwelijks nieuwe muziek voorhanden. Als je dan wilt verjongen, moderniseren, is dat niet altijd eenvoudig. Het korps

Moment suprême Klaroenkorps Amicitia geeft twee keer acte de présence op het WMC. Op uitnodiging van de organisatie is het korps deelnemer bij de opening op donderdag 7 juli. Op de sluitingsdag, zondag 31 juli is het moment suprême als het korps deelneemt aan de marswedstrijd. Met de composities The Green Shield (Ruud Dodemont), La Cravate Rouge en Streetwork (beide Michel Smeets) betreedt het klaroenkorps de arena in het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade. Uiteraard hoopt het klaroenkorps de wereldtitel mee naar Tebannet te nemen. Jij bent in ieder geval van harte uitgenodigd om op 31 juli op de tribunes plaats te nemen en het klaroenkorps te komen supporteren.


Bieëmele

4 | Van Harte

zomereditie 2022

R

aadslid, wethouder en ervaren planoloog. Dit gaat natuurlijk over Wiel Dreessen (80), die al vanaf zijn vierentwintigste actief is in de lokale politiek. Met 52 jaar op de teller is hij het langstzittende raadslid van Nederland. Ook was hij wethouder van de voormalige gemeente Bemelen en in de laatste raadsperiode van de gemeente Eijsden-Margraten. Na een bijzondere carrière legt hij zijn functie neer. In ons gesprek blikken we terug op wat hij allemaal heeft gedaan in die tijd. Ook hebben we het over de woningmarkt en vertelt hij zijn visie op de ontwikkeling van Zuid-Limburg.

Wethouder en planoloog Wiel Dreessen over al het moois wat Eijsden-Margraten en Zuid-L

“Maak de mensen in eigen gemeente en reg door Amber Bakker fotografie George Deswijzen Wiel groeide op in een gezin van tien kinderen. Ze woonden in Bemelen en zijn ouders hadden een agrarisch bedrijf. Na de middelbare school voldeed hij aan zijn militaire dienstplicht, maar al snel raakte hij betrokken bij de politiek. In 1966 deed hij voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. “Op dat moment kwamen we met drie raadsleden in de raad”, zegt Wiel. “Ik werd meteen wethouder Wonen, omdat ik al enkele jaren werkzaam was bij de Directie Volkshuisvesting Limburg.” Hij kon dus goed gebruik maken van de kennis en ervaring die hij al had opgedaan op het gebied van woningbouw en planologische ontwikkelingen. Woningnood na de oorlog Dat we momenteel in een woningcrisis zitten, is oud nieuws. Deze lijkt nu ineens op te komen, maar eigenlijk is het iets van alle tijden. Wiel geeft een voorbeeld: “Direct na de oorlog was er ook sprake van een noodsituatie als het gaat om woningen. Snel nieuwe woningen creëren is dan prioriteit, dus er werden toen veel goedkope, haastige woningen gebouwd. Dat ging alleen wel ten koste van de kwaliteit.” De situatie veranderde na de jaren tachtig, want toen waren de grootste tekorten opgevangen met de snelle woningen. “Er werd vanaf dat moment steeds meer door gemeentes zelf gerealiseerd. Het moeilijke daaraan was dat er nog steeds te veel regels werden

opgelegd van bovenaf. Je kon niet zomaar vrij bouwen, ook al was dat soms wel precies wat een regio nodig had.” Dat was de voornaamste reden waarom het probleem niet goed opgelost kon worden. Volgens Wiel ging er wel extra aandacht uit naar stedelijke ontwikkelingen, maar te weinig naar de overige gemeenten: “Er zijn niet alleen vitale steden nodig, maar ook vitale dorpen!” Snelheid van groot belang Dat regels van bovenaf opgelegd worden is in de huidige wereld nog steeds een probleem, maar nu hebben ze betrekking tot kwaliteit en veiligheid. “Er zijn bijvoorbeeld eisen over stikstof waar je aan moet voldoen. In grote aantallen praktische woningen bouwen, zoals na de oorlog, is er dus niet meer bij. Het moet allemaal veel kwalitatiever zijn.” Wiel vult aan: “Dat is natuurlijk niks slechts, maar het gaat wel ten koste van de snelheid en betaalbaarheid.” En dat zijn nou juist nu de grootste struikelblokken in deze woningcrisis. Dat de bouwsnelheid van cruciaal belang is, weet ook de huidige Minister voor Volkshuisvesting: Hugo de Jonge. “Hij dringt gelukkig wel aan op een snelle aanpak”, zegt Wiel. Ook op lokaal gebied hebben ze deze raadsperiode zaken bijgesteld, omdat de woningmarkt sterk in beweging is. “Het is belangrijk om vraag en aanbod op de lokale woningmarkt continu op elkaar af te stemmen. Daarvoor hebben we een actuele lokale Woonvisie opgesteld, die de komende jaren richting geeft aan ons gemeentelijk woonbeleid.”

Wat is dan de oplossing? Het moge duidelijk zijn: de woningcrisis is nog niet achter de rug en het laatste is er ook nog niet over gezegd. Toch heeft Wiel wel een suggestie die zou kunnen helpen. “Zelf zou ik zeggen”, begint hij overtuigend, “kijk naar kleinere, flexibele woningen. Maak bijvoorbeeld minder nieuwe woonwijken, maar bouw in plaats daarvan woonparken. Eigenlijk precies zoals een vakantiepark, maar dan voor mensen die er permanent wonen. Dat zou in mijn ogen een goede oplossing zijn. Snel, betaalbaar, gezond voor de omgeving.” Volgens Wiel zou dit veel sneller de druk van de woningmarkt kunnen halen. Een ander voordeel is dat het ook een fijne manier is van wonen, waar momenteel vraag naar is. “Het is goed voor mensen die in een mooie, rustige en groene omgeving willen wonen, omringd door anderen met dezelfde woonwensen”. Woonparken sluiten overigens ook goed aan op de lokale Woonvisie, want deze vraagt om meer flexibiliteit en creativiteit. “Het doel is om ervoor zorgen dat jong en oud fijn en betaalbaar kan wonen in alle dorpen van onze gemeente. We willen duurzaam en toekomstbestendig zijn, waardoor de gemeente ook de doorstroom van woningen voor jonggezinnen verder op gang brengt.” Wiel vertelt dat daar wel een goede samenwerking voor nodig is tussen alle betrokken partijen. Regio Zuid-Limburg Ook over de regio Zuid-Limburg heeft Wiel nog wat te zeggen. Deze is namelijk door de Rijksoverheid aangewezen als aandachtsgebied voor de Nationale Omgevingsvisie (NOVI). Wat dit betekent? Het houdt in dat het gebied extra aandacht krijgt om de ontwikkeling te stimuleren. Niet omdat het achterloopt, maar juist omdat het veel potentie heeft. “Het is dus zeker geen krimpregio meer”, legt Wiel uit. “We kunnen hier een mooie kennisregio van maken.” Ik ben wel benieuwd naar wat volgens Wiel de eerste stappen zijn daar naartoe. “Daarvoor zouden we nieuwe projecten moeten aantrekken, bijvoorbeeld de Einstein Telescoop. Onze regio is nog in de race om daarvoor de vaste locatie te worden. Zoiets geeft een enorme impuls aan Zuid-Limburg, zowel economisch als maatschappelijk.” Verder blijkt uit alles dat Wiel een enorme fan is van het Limburgse landschap. Termen als ‘paradijselijk wonen’ en ‘extra woonervaring’ komen regelmatig voorbij. Zoals hij het ziet, komt het helemaal goed met de regio. Het enige wat daarvoor wel echt nodig is, is een goede visie. “Er moet balans zijn. De overheid moet kaders scheppen en gemeentes moeten daar hun


zomereditie 2022

Bieëmele

Van Harte | 5

eigen invulling aan kunnen geven. En dan wel op zo’n manier dat het ook bijdraagt aan de lokale bevolking.” Het mooiste wat er is Kortom: Wiel wil de mensen in de gemeente en regio helpen. Zo heeft hij het ook al die jaren zonder moeite weten vol te houden als raadslid, wethouder en planoloog. “Het werd nooit saai, hoor! Er waren altijd wel weer nieuwe uitdagingen. En je werkt in het belang van mens een maatschappij. Als dat goed gebeurt, dan hebben zoveel mensen daar profijt van. Dat is toch het mooiste wat er is?” Als laatste moeten we het ook nog even hebben over Wiels fijne omgeving, waardoor hij zich altijd met zoveel passie heeft kunnen inzetten: “Als we het er dan over hebben hoe ik alles heb kunnen waarmaken, dan moet ik echt even mijn gezin bedanken.” Zo’n carrière kost natuurlijk tijd, en die gaat ten koste van tijd met familie. Dat weet Wiel maar al te goed. “De directe omgeving moet er altijd rekening mee houden. Dan is het belangrijk om goed te communiceren en dingen af te stemmen.” Zijn vrouw, twee dochters en drie kleinkinderen hebben hem gelukkig altijd kunnen steunen. “Je moet het echt samen doen, anders werkt het niet.”

Limburg te bieden heeft:

gio prioriteit” En nu? Nu gaat wiel de zaken een beetje verleggen. “Ik ga gezellig samen met mijn vrouw leuke dingen ondernemen, zoals meer reisvakanties. Daar kijk ik ook naar uit. Ik zal altijd wel interesse houden in mijn vakgebied. En natuurlijk mogen mensen altijd bij me aankloppen. Dan zal ik meedenken in een voorzichtige ambassadeursrol.” Want helemaal loslaten… Dat is natuurlijk wel lastig als het je levenswerk is.

TE HU U Rijksweg 39 - Margraten Fraaie kantoor/praktijkruimte op zeer goede zichtlocatie aan de Rijksweg N278 te Margraten. • Begane grond: multifunctionele ruimte ca. 130 m² • Kelder: opslagruimte ca. 20 m² Huurprijs € 1.250,- per maand Meer informatie: 045 - 575 32 55 • www.aelmans.com

R


Èèsjde-Mergraote

6 | Van Harte

zomereditie 2022

De oktobermaand wordt een bijzondere maand:

D

Oktober in Eijsden-Margraten: Cittaslowmaand e maand oktober staat in gemeente Eijsden-Margraten in het teken van Cittaslow. Samen met Cittaslow Ambassadeurs en andere ondernemers en organisaties willen we voor de hele maand oktober een breed en gevarieerd programma samenstellen. Met als doel zichtbaar te maken waar Cittaslow in onze gemeente voor staat. De programmamakers dat zijn we samen! Ondernemers en andere organisaties kunnen een eigen deelprogramma of activiteit in de Cittaslowmaand maken. Dat kan een activiteit in het weekend, doordeweeks en/of ’s avonds zijn. De gemeente coördineert het totaalprogramma en zorgt voor de nodige publiciteit. Samen willen wij inwoners en gasten kennis laten maken met het Cittaslow gedachtegoed in Eijsden-Margraten (H)eerlijk leven Als Cittaslowgemeente zet Eijsden-Margraten zich in voor de hoogste kwaliteit op het gebied van landschap en leefomgeving, infrastructuur, instandhouding van streekproducten, cultuurhistorie, bewustzijn en gastvrijheid. Kwaliteit en aandacht voor mensen en omgeving. Bij Cittaslow gaat het om een manier van leven. Hoe we naar de dingen kijken en hoe we daar naar handelen. Met respect voor het verleden, in aansluiting op de dynamiek van het heden en vooral ook de toekomst. Cittaslow leeft met de seizoenen dicht bij het landschap. Cittaslow gaat over tradities die vertellen over de waarde van de plek waar gewoond, geleefd en gewerkt wordt. Cittaslow is een (h)eerlijke manier van leven. In harmonie met elkaar en onze omgeving.

D

Hebt u een activiteit die past bij dit programma? Laat het ons weten! Een bezichtiging, lezing, proeverijen, kunst kijken, landschap beleven: ieder initiatief dat aansluit bij Cittaslow is welkom. Alle initiatieven die passen binnen het Cittaslow gedachtegoed worden meegenomen in het totaal programma van de Cittaslowmaand. De activiteiten worden in één programma gepresenteerd aan

inwoners en bezoekers. Geef uw activiteit vóór 1 juli 2022 door via cittaslow@eijsden-margraten.nl.

Uniek MTB-event op 10 & 11 september in Banholt:

Specialized hoofdsponsor Gravel Series Limburg e komende drie jaar heeft Specialized zich als hoofdsponsor en naamgever van de Gravel Series Limburg gecommitteerd. Vanaf heden gaat het unieke Gravel event door het leven als de ‘SPECIALIZED’ Gravel Series Limburg.

Vanaf het begin van het evenement in 2018 is Specialized verbonden aan de Gravel Series en de Kids MTB race. Specialized vormde hierin een partner die meedacht en meegroeide met het evenement in Zuid-Limburg. Vier jaar later krijgt dit partnerschap een nieuwe impuls door het hoofdsponsorschap en de naamsverandering voor de komende drie jaar naar: SPECIALIZED Gravel Series Limburg. “Wij zijn bijzonder verheugd dat Specialized na al die jaren trouwe support deze stap met ons heeft gezet. Daarin laten ze zien, vertrouwen te hebben in onze organisatie, vrijwilligers en event. Met deze steun van Specialized kunnen we het event de komende jaren naar nog een hoger plan trekken en daar hebben wij ongelooflijk veel zin in”, zo vertellen organisatoren Lars Toma en George Deswijzen.

De toertocht kent drie afstanden: De Liberation ride (65 km/954 hoogtemeters), de ‘Specialized’ crossborder ride (125 km/1650 hoogtemeters) en ‘Grenspaal12’ Ultimate ride (200 km/2700 hoogtemeters).

jaren verder willen profileren. De organisatie begrijpt wat wij als merk zoeken. De gave en uitdagende routes in Zuid-Limburg én de zorg en aandacht van de organisatie achter de Gravel Series Limburg maken dit beeld verder compleet.”

S Ook tijdens het MTB’en kom je op idyllische plekjes.

S Het is altijd top MTB’en in het Heuvelland!

S

De Specialized Gravel Series Limburg staat altijd garant voor spectaculaire plaatjes.

Robert de Jong van Specialized onderstreept dit enthousiasme. “Voor ons zijn de Specialized Gravel Series Limburg” het gravel evenement waarmee wij ons merk en onze gravelbikes in Nederland de komende

Wielerweekend Op zaterdag 10 en zondag 11 september staat het dorpje Banholt in de Citta Slow gemeente EijsdenMargraten in het teken van de Specialized Gravel Series Limburg (gravel toertocht), de NL Gravel Series (KNWU Race) en Kids MTB race. De toertocht kent dit jaar drie afstanden die tot de verbeelding spreken. De Liberation ride (65 kilometer route met 954 hoogtemeters), de ‘Specialized’ crossborder ride (125 kilometer route met 1650 hoogtemeters) en dé uitdaging van dit jaar, de ‘Grenspaal12’ Ultimate ride (200 kilometer route met 2700 hoogtemeters).


zomereditie 2022

Breusj

Van Harte | 7

The Happy Store Eijsden breidt concept uit met kleding:

W

The Happy Store: voor jouw complete outfit ie op zoek is naar bijzondere bijouterieën, hippe modeaccessoires eigentijdse schoenen of een mooie handtas, komt al snel uit bij The Happy Store in Eijsden. De collectie van The Happy Store bestaat uit bijzonder fraaie, niet alledaagse items van diverse topmerken, zoals Habella, Jewels By Marthje, Fossil, Coeur De Lion, Zag Bijoux, Zinzi, Imotionals, Karma, Josh, Eline Rosina en vele andere. door Marco De Bie Om je helemaal naar de laatste nieuwe trends te laten shinen, breidt The Happy Store het assortiment tassen, sieraden en schoenen uit met een mooie collectie casual kleding, die de modetrends van nu helemaal volgt; vooral van trendy designers. Chris van den Akker, de eigenaresse, vertelt: “Zo hebben wij nu een prachtige collectie van AIME ATELIER in onze store liggen. Een fashion label waarin design hand in hand gaat met draagcomfort.” AIME ATELIER is een nieuw merk dat flink aan de weg timmert. Chris verwacht dat we van deze designer nog veel mooie ontwerpen gaan zien. Chris: AIM ATELIER voldoet helemaal aan onze wensen van kwaliteit en comfort, maar er zullen nog vele merken volgen. Zo starten we dit najaar met het gerenommeerde merk Rino&Pelle.. We zijn bijzonder blij dat we deze merken kunnen voeren, en ik weet zeker dat ook onze klanten blij zijn met deze nieuwe collectie. Verder hebben we ook een collectie in de winkel van BlueFire&Co, een jeans merk met topkwaliteit en aantrekkelijke prijzen.”

Complete outfit Met de toevoeging van een speciaal geselecteerde collectie kleding, kun je bij The Happy Store je complete outfit voor de zomer vinden. Chris: “Een zomers jurkje, compleet met ceintuur, een mooie rok met bijpassende top, schoenen, sneakers en een stoere of juist chique sjaal erbij. Laat die zomer maar komen!” Je outfit is niet compleet zonder bijpassende tas. “Wij verkopen tassen van onder andere Valentino, Burkely, DWRSLABEL en Detail Collection. Daarnaast hebben wij een unieke collectie leren tassen ‘Chosen By Happy Store’ die speciaal wordt ingekocht en die wekelijks varieert.”

Steeds wisselende collectie De complete collectie fashion items, modeaccessoires en sieraden wordt door Chris met liefde en aandacht geselecteerd. “Omdat wij houden van afwisseling en een trendy collectie,” vertelt de vriendelijke eigenaresse, “ga ik regelmatig op pad om de mooiste spullen te scoren. Met regelmaat ben ik in binnen- en buitenland op zoek naar mode-items die perfect binnen onze collectie past en onze klanten aanspreekt. En daardoor wisselt onze collectie ook tijdens het seizoen. Je ontdekt dus altijd iets nieuws.”

Don’t worry, be happy! Als bij The Happy Store binnenloopt, wordt je ook meteen Happy. De zaak heeft een bijzondere, chique uitstraling, is eigentijds opgezet en ademt een warme sfeer van no worries uit. En dat is dan ook precies wat Chris en haar team willen uitstralen. “Shoppen bij The Happy store moet een beleving zijn, je happy maken,” vertelt Chris. “Even geen zorgen en even geen haast, maar een moment van quality time met jezelf, je vriendinnen, je moeder of dochter.”

S

Sylvia, Chris, Monique & Tamara heten je welkom en adviseren je graag over een complete outfit die bij jou past.

“Het is dat Eijsden geen boulevard langs de Maas heeft, anders kon je er heerlijk over flaneren in een outfit van The Happy Store.” Tijdens het shoppen krijg je een kopje koffie en ervaar je dat het team van The Happy Store ook echt even tijd voor jou maakt. Jou oprecht adviseert over een mooie outfit, compleet met schoenen, leuke accessoires en bijpassende sieraden. “Loop gerust eens binnen!”, zeggen teamleden Sylvia, Monique en Tamara in koor. “Wij zijn er om jou te helpen. Je compleet naar de laatste mode te kleden, maar wel met oog voor wat ook écht bij jou past. Om het beste uit jezelf naar boven te halen en je te laten stralen.” “Het is dat Eijsden geen boulevard langs de Maas heeft,” zegt Chris met een knipoog, “anders kon je er heerlijk over flaneren in een outfit van The Happy Store.” The Happy Store Koning Willem-Alexanderstraat 7, Eijsden 043 850 0683 volg ons op facebook en instagram

Tweewielers i n fo @ b ro q u a . n l

w w w. b ro q u a . n l

Ruim assortiment e-bikes


Vilt

8 | Van Harte

zomereditie 2022

Vier dagen wandelplezier door de Zuid-Limburgse Heuvels:

Y

11-14 augustus: 33e editie Heuvelland4Daagse es, we mogen weer georganiseerd gaan wandelen! Na twee jaar wachten zullen in de 2e week van augustus weer duizenden enthousiaste wandelaars vier dagen lang bivakkeren, wandelen en genieten in de prachtige Limburgse natuur. De deelnemers genieten onderweg van mooie wandelingen én van de gezellige sfeer. De routes leiden de wandelaars via bospaden en veldwegen door een heuvelachtig landschap met schilderachtige dorpjes en spectaculaire vergezichten. Het Limburgse Heuvelland is uitgeroepen tot 5-sterrenlandschap. Liggend tussen België en Duitsland doet het landschap buitenlands aan en roept al snel een vakantiegevoel op. De grote variatie in het glooiende landschap met de prachtige vergezichten, de kronkelende paden door bossen, velden en weilanden maken van elke wandeling een belevenis.

Wandelafstanden De wandelaars hebben de keuze uit 5 afstanden: 7 - 14 - 21 - 28 en 42 kilometer. Alle routes zijn met pijlen aangegeven. Je hebt dus geen routebeschrijving nodig, waardoor je optimaal de hele omgeving en sfeer tot je kunt nemen. Elke 7 à 8 kilometer is er een rust- en verzorgingsplaats. Voor de 7 km-wandelaars is dat na ca. 3,5 kilometer. Als extraatje dit jaar voor de jeugdigen aan de 7-km is er een spellentocht met leuke en sportieve opdrachten: een challenge parcours. De parcoursbouwers hebben ook dit jaar weer voor mooie en uitdagende routes gezorgd naar nieuwe wandelgebieden. Dit jaar gaan de routes bijvoorbeeld naar: Geulle, Banholt, ’s-Gravenvoeren en Moerslag. Ook al klinken de namen van de rustplaatsen bekend in de oren, de wegen ernaartoe zijn steeds weer anders én verrassend. Startlocatie: Start van elke wandeling is dagelijks vanaf 7:00 uur (7 km-wandelaars vanaf 9:00 uur) bij het feestpaviljoen naast café-zaal ’t Vöske in Berg & Terblijt. Deze startlocatie is centraal gelegen en er zijn voor auto’s en fietsers voldoende parkeermogelijkheden. De startlocatie is ook met Openbaar Vervoer, Arriva buslijn 4, vanaf Maastricht en Valkenburg aan de Geul goed bereikbaar. ’s Morgens en ’s middags worden tussen station Valkenburg en de startlocatie extra pendelbussen ingezet.

even met de voetjes van de vloer. Ook zijn er die dagen liveoptredens van Beppie Kraft, René Schuurmans en John de Bever. Als fanatieke óf vrijetijds-wandelaar mag je dit evenement niet missen! Wandel mee in je eigen tempo of gezellig samen met een groep, op één van de mooie wandelroutes en geniet onderweg van het schitterende landschap en de gezellige sfeer die zo karakteristiek is aan deze enige 4daagse wandeltocht in Zuid-Limburg. Inschrijven Wandel je dit jaar ook weer mee tijdens de 33e Heuvelland4daagse van 11 t/m 14 augustus? Schrijf je dan in! Dat kan: a via de website www.heuvelland4daagse.nl waar ook alle andere informatie over de 33e Heuvelland4daagse te lezen is. a op woensdagmiddag 10 augustus tussen 13:00 en 17:00 uur of op donderdagmorgen 11 augustus tot 12:00 uur bij de startlocatie. Zien we jou ook bij de Heuvelland4daagse?

Entertainmentprogramma Na de officiële opening op woensdagavond 10 augustus is er een spectaculair en gewaagd optreden van Flic Flac: live-actie en acrobatische show. Tijdens de 4 wandeldagen is er elke dag muziek van een dj in het feestpaviljoen en kan elke wandelaar heerlijk relaxen na een inspannende wandeling of juist nog

g

op alle vakverf van Sikkens & Sigma Dat kan alleen bij dat schildert pas fijn Frankenstraat 143-145

6224 GM Maastricht

De Verfspecialist

tel.: 043 - 362 08 50

to!

kortin

au

35%

leen

et

tis gra

Zo verkwikkend kan kleur zijn: Schilder nu m


Voere

zomereditie 2022

Van Harte | 9

regionaal, seizoensgebonden

maar vooral heel lekker! De smaken van vroeger, maar dan in een modern jasje. Ieder seizoen neemt chefkok Angie Bischops je bij de hand om de mooiste regionale seizoensgerechten op tafel te zetten. Vergeten groenten, ouderwets lekker vlees, bijzondere vis, verse kruiden en streekgebonden ingrediënten samengebracht in een eigentijdse culinaire creatie. Lekkerder kan Limburg niet worden!

Angie Bischops is geboren en getogen in het bourgondische Zuid-Limburg. Ze is opgegroeid in een rijke Limburgse traditie van lekker eten en genieten van het leven. Op haar 15e is een culinaire vlam in haar aangewakkerd, die nooit meer is uitgedoofd. Ga met Angie mee op een culinaire ontdekkingstocht die u leidt langs wegen die bezaaid zijn met geuren, kleuren en smaken. Een reis die niet alleen zinnen prikkelt, maar ook verlangens voedt en smakelijke herinneringen laat ontstaan. Kook met Angie, en de wereld zal voor altijd anders smaken! www.sensesbyangie.nl

Boodschappenlijstje 100 g schelpjespaste p.p. 2 teentjes knoflook 2 uien 1 courgette 1 aubergine 400 g tomatenblokjes uit blik cherrytomaatjes verse basilicum olijfolie Coppa di Parma of pancetta peper en zout

zomerse pasta met krokante Coppa di Parma recept voor 4 personen Snijd de knoflook en de ui fijn Breng een ruime pan water met een beetje zout aan de kook. Was de courgette en de aubergine en snijd beide in kleine blokjes. Verhit een flinke scheut olijfolie in een ruime koekenpan en fruit de ui en knoflook kort aan. Voeg de courgetteblokjes toe en bak deze ca. 2 minuten mee. Voeg de aubergineblokjes toe en bak ook deze ca. 2 minuutjes mee. Doe nu de tomatenblokjes erbij en laat de saus ca. 5 minuten op een laag vuurtje zachtjes doorkoken. Kook de pasta gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Maak de Coppa di Parmachips met behulp van de magnetron. Leg een stukje keukenpapier op een bord en leg daarop de plakjes ham. Bak de plakjes in 1 à 2 minuutjes in de magnetron op middenhoog vermogen. Controleer na 1 minuut of de Coppa di Parmachips al krokant zijn. Bak eventueel iets langer. Snijd de cherrytomaatjes door midden en voeg deze als laatste toe aan de saus. Roer de saus goed door en breng op smaak met zout en peper. Serveer de saus en pasta met een paar blaadjes verse basilicum en de Coppa di Parmachips Variatietip: In plaats van Coppa di Parma (een Parmaham uit de schouder) kun je ook pancetta (Italiaans spek) gebruiken. Wat je zelf het lekkerst vindt! Eet smakelijk!


Mergraote

10 | Van Harte

S

zomereditie 2022

Zondag 26 en maandag 27 juni staat Margraten weer op z’n kop:

Kirmes Mergraote klaar voor editie 2022

inds jaar en dag is de zomerkermis in Margraten een begrip in de wijde omtrek. In het derde weekend na Pinksteren, zondag 26 juni en maandag 27 juni, hopen wij samen met alle inwoners van Margraten weer een mooie Kermis te mogen beleven. Na een zeer geslaagde editie in 2019, waarin we ons eerste lustrum vierde, mag en kan het eindelijk weer in 2022. Kermis in Margraten betekent Bronkweag ophouwe, reveille bloaze, versieringen aanbrengen, processie laope, kirmes attracties en drei kier um d’r put. Met deze tradities houden we Kirmes Mergraote al vele jaren in stand. Stichting Kirmes Mergraote vult deze tradities aan met het organiseren van een tweedaags muziekevenement waarbij het motto, “VAN, VOOR en DOOR Mergraote” heel belangrijk is. Een groot feest, midden in het dorp, met een programma voor alle leeftijden en zonder de tradities en bestaande activiteiten in de weg te zitten. Een concept wat de afgelopen jaren zeer succesvol bleek te zijn! Sinds 2015 een stichting verantwoordelijk voor de organisatie Stichting Kirmes Mergraote werd in 2015 opgericht om deze organisatie op te pakken. Schutterij St. Sebastianus, Harmonie Concordia, Jonkheid Margraten en Stichting Oos Heim vormen de leden van deze stichting. Verenigingen die van oudsher een sterke band hebben met de Kermis. In de stichting Oos Heim zijn verder nog 12 andere verenigingen uit Margraten vertegenwoordigd. Hierdoor vormt de Stichting een goede afspiegeling van onze gemeenschap. Opbrengst geheel voor deelnemende verenigingen De opbrengst van de Kirmes komt in zijn geheel ten goede aan de deelnemende verenigingen en de organisatie van de volgende editie van de Kermis. Daarnaast gaat iedere jaar een deel van de opbrengst naar een of meerdere goede doelen. Projecten, verenigingen of initiatieven kunnen desgewenst een verzoek indienen om voor het goede doel in aanmerking te komen. Dit verzoek kan ingediend worden door simpel een mailtje te sturen naar kermismargraten@hotmail.com of naar een van de bestuursleden van de Stichting. Een van de voorwaarde is dat het project, vereniging of initiatief wel uit het kerkdorp Margraten moet komen. Na ontvangst van de aanvraag volgt het verzoek dit verder uit te werken ter beoordeling door de goede doelen commissie. In de laatste fase worden een aantal aanvragers uitgenodigd hun aanvraag verder te presenteren en toe te lichten aan de commissie. De goede doelen commissie bestaat uit een 4-tal inwoners van Margraten die geen deel uit maken van de Stichting Kirmes waardoor onafhankelijkheid gewaarborgd is en zij zullen de aanvragen beoordelen. Als laatste wordt dan het goede doel (of doelen) van 2022 gekozen en tijdens een informele feestavond uitgereikt aan de aanvrager. De eerste aanvraag dient uiterlijk 30 juni ingediend te zijn. Via deze weg hebben al veel initiatieven en projecten mogen rekenen op een mooie financiële bijdrage voor de realisatie van de projecten.

S Harmonie Concordia geeft acte de présence. Programma Kirmes Mergraote 2022 Het Stichtingsbestuur is klaar met de voorbereidingen en het programma is bekend. Via social media zal hier nog extra aandacht aan worden gegeven. Op zondagmiddag na de processie zal de formatie Ohne Gewähr hun opwachting maken en het publiek met de hun muziek in de juiste stemming brengen. Op zondagavond een oude bekende tijdens de Kirmes namelijk Anderkovver die de eerste Kermis dag met een vleugje humor en een toefje chaos het publiek weer zal vermaken. Op maandag na de bekende 3 rundjes um d’r put komt Promilaasj het publiek opwarmen en als toetje dé ambassadeur van de Duitstalige feestmuziek in Nederland zal de formatie Wahnsinn Kirmes Mergraote dit jaar afsluiten. Op beide dagen zal DJ Robin Eygelshoven voor en na de optredens en tijdens de pauzes zorgen voor de juiste stemmingsmuziek zoals we dat al jaren van hem gewend zijn.

S

Op Kirmesmaondig gaat schutterij Sint Sebastianus naar de kerk voor het jaarfeest, gevolgd door een rondgang over het kerkhof en daarna als feestelijk hoogtepunt dreij kier um d’r put. Belang vrijwilligers Onder het motte Van, Voor & Door willen we ook hier nog even het belang van vrijwilligers benadrukken. Zonder hun hulp zou dit niet mogelijk zijn. Ons doel is om zoveel mogelijk mensen van Margraten feest te laten vieren. Voor de buffetwerkzaamheden kunnen we steevast een beroep doen op een enthousiaste groep horeca personeel. Echter voor een aantal werkzaamheden hebben we toch jullie hulp nodig. Voor de opbouw (zaterdag), verkoop van bonnen en het opruimen (dinsdag) kunnen we nog wel wat hulp gebruiken. Ook hier geld zeker, vele handen maken licht werk. Draag jij het verenigingsleven in Mergraote een warm hart toe en vindt je het leuk ons een handje te helpen? Meld je dan via kermismargraten@hotmail. com of bij een van de bestuursleden. We hopen jullie allemaal weer te mogen begroeten op het Kermis terrein bij de kerk, zondag na de processie en maandag na Dreij kier um dur Put. Tot dan.

S

Het dorp en vele oud-Margratenaren treffen zich jaarlijks tijdens de Kirmes

topaanbieding trap stofferen inclusief tapijt (kleur naar keuze)

nu € 240,- all in! Bel vandaag nog voor een gratis offerte. Wij komen vrijblijvend langs en nemen alle kleurstalen mee. Kijken, kiezen, stoffeerafspraak inplannen. Makkelijker kunnen wij het niet maken. Wel mooier!

Tom

’s ti

p:

A.P.K. € 40,-

zonder afspra ak Trappen- & Tapijt Gigant Withuis 6, Withuis (Eijsden) +31643 709 922 info@ttgigant.com www.ttgigant.com

Aan de Fremme 51-A, 6269 BK Margraten Aan de Fremme 26, 6269 BE Margraten 043 711 5089 | www.automotive-limburg.nl 043 711 5089 | www.automotive-limburg.nl


Keer

zomereditie 2022

Van Harte | 11

Math Pijls Uitvaartzorg begeleidt bijzondere afscheidsceremonies met een persoonlijk tintje:

I

“Veer doen ’t same” n de serie verhalen over mensen die de uitvaart van een dierbare via Math Pijls Uitvaartzorg hebben laten verzorgen, volgen we deze keer Martin Leunessen. Op 19 februari overleed zijn vader Lou. Martin en zijn familie hadden de uitvaartzorg dichtbij huis, want zijn vrouw Eveline werkt bij Math Pijls Uitvaartzorg. Het was de vurige wens van Lou, dat zijn uitvaart door Eveline werd verzorgd. En zo geschiedde.

alles samen deden wilden wij ook graag dat hij de liedjes zelf nog kon horen. Dus een week voor zijn overlijden hebben we een generale repetitie samen met en voor hem georganiseerd. Het was een hele bijzondere dag, met een lach en een traan en champagne! Het enige dat Lou zei was: Fantastisch!”

door Marco De Bie fotografie familie Leunessen Lou Leunessen had ongeneeslijke longkanker en wist dat zijn einde nabij was. “Vanaf het moment dat hij wist dat hij was uitbehandeld,” begint Martin zijn verhaal, “was zijn motto: ‘veer goon door en v’r doen ’t same’. Dus ook alles rondom zijn uitvaart hebben mijn moeder Gerda, mijn broer René met zijn vriendin Ellen en dochter Anouk en ik met Eveline en onze zonen Bas en Quinn samen georganiseerd.” Rust en gemoedelijkheid Toen het definitieve einde echt in zicht kwam, heeft Lou aan zijn schoondochter Eveline gevraagd of zij hem na zijn overlijden wilde verzorgen en het afscheid vanuit haar rol als uitvaartspecialist op zich wilde nemen. “Hiel gere!” was het bondige antwoord van Eveline. Martin: “Het was niet altijd gemakkelijk voor Eveline, als schoondochter en uitvaartbegeleidster tegelijk, maar wat me opviel was de rust en de gemoedelijkheid waarmee Eveline, maar ook de rest van het team van Math Pijls Uitvaartzorg, de hele uitvaart aanpakte. Dat heeft ook onze moeder erg geholpen.”

Generale repetitie in leven en welzijn Lou was een man die van humor hield en altijd positief is gebleven. Dat heeft de afscheidsdienst – op z’n zachts gezegd – beïnvloed. “Vanaf het moment dat hij wist dat hij niet meer lang te leven had tot en met zijn uitvaart hebben we heel wat met elkaar gelachen”, zegt Martin, terwijl zijn ogen er nog van twinkelen. “Omdat hij wist dat zijn einde nabij was, kon hij al zijn wensen uitspreken. Pa heeft meer dan 45 jaar bij de ENCI gewerkt en daar was hij gruuts op. In plaats van een gedachtenisprentje kregen alle aanwezigen een klein glazen flesje gevuld met mergel , twee dagen vóór de afscheidsdienst door onszelf gegraven uit ‘zijn’ ENCI-groeve van de Sint-Pietersberg.” Lou was een fervent zanger. Hij was lid van twee koren en is uiteindelijk gecremeerd in het kostuum van zijn geliefde ENCI-koor. De liefde voor muziek uitte zich niet alleen in zelf zingen, maar ook in luisteren naar zang. Lou was gek van Sorgente: een kwintet bevriende zangers, met daarin schoondochter Eveline en kleinzoon Bas. “Alle liedjes tijdens de ceremonie zijn live gezongen door Sorgente. Dat was de grote wens van Lou. Omdat we

Chauvinist tot in de kist Lou hield dus van een dolletje. En hij was ’ne echte Mestreechteneer! “Mesteechtenere,” vertelt Martin, “zijn nogal chauvinistisch van aard. Pa ook. Hij was chauvinist tot in de kist, want aan het einde van de dienst werd aan alle aanwezigen gevraagd om, op speciaal verzoek van pa, te gaan staan en het Mestreechs Volksleed mee te zingen. Sjevraoje. Als het had gekund, had hij in z’n crematiekist nog eens gegriemeld… Ook voor u Afscheid nemen van iemand die je dierbaar is, wil niemand. Toch loopt iedereen er tegenaan dat je ééns afscheid moet nemen van een naaste. Wilt u die laatste momenten met uw dierbare even mooi en persoonlijk als Martin en zijn familie ervaren? Neem dan gerust contact op met Math Pijls Uitvaartzorg. Ook als er (nog) niemand is overleden, is het soms goed om over de wensen voor een afscheid na te denken. U kunt dat bespreken en zaken op voorhand vastleggen. Dat maakt het soms draaglijker voor als het moment van overlijden er is. Bespreek uw laatste wensen. Met uw dierbaren en met uw uitvaartverzorger. Math Pijls Uitvaartzorg is er. Ook voor u. Math Pijls Uitvaartzorg Rijksweg 21, Cadier en Keer 043 407 8122 info@mathpijlsuitvaartzorg.nl www.mathpijlsuitvaartzorg.nl

SPECIALE ZOMERACTIE VOOR LENSDRAGERS! De Iveco Daily Model Year 2022:

krachtig, functioneel en met heel veel voordeel Als bus of met open laadbak: de Iveco Daily is multifunctioneel en multi-inzetbaar. Vertel ons uw wensen en wij leveren u uw ideale Daily!

DE IVECO DAILY NU MET HI-MATIC AUTOMAAT GRATIS! Ervaar de kracht van de nieuwe Iveco Daily. Kom snel langs voor een proefrit. Of lease uw Iveco via Iveco Capital tegen een zeer scherp tarief. Vraag naar de mogelijkheden.

Al meer dan

jaar Iveco in Voerendaal

De sleutel tot succes

EEN ZONNEBRIL N VA P O O K N A A BIJ ZE COLLECTIE V. A . 100,- UIT ON : VAN TOPMERKEN

30 DAGLENZEN CADEAU!!! VRAAG NAAR EN DE VOORWAARD

Lindelaufer Gewande 8 6367 AZ Voerendaal Tel: 045 575 28 88 www.ivecovoerendaal.nl Email: info@ivecovoerendaal.nl

Breusterstraat 45 Eijsden - T +31 (0)43 4094878 - www.paulblock.nl

* Niet van toepassing op lopende acties! Vraag naar de voorwaarden.


Groéselt

12 | Van Harte

zomereditie 2022

Gezamenlijke infomarkt Gronsveld goed bezocht:

Zorg, sport en heemkunde werken samen in Woonzorgcentrum ‘Ién de Kômmel’

I

én de Kômmel’ is de nieuwe naam van het gebied aan de Keerderweg in Gronsveld, waar heemkundevereniging Grueles, Talent, sporthal ’t Vroendel, Fysiotherapie Gronsveld (onderdeel van ParaMedisch Centrum Zuid) en zorgorganisatie Envida gaan samenwerken. Deze naam is zaterdag 9 april bekend gemaakt op een goedbezochte infomarkt. Aan de Keerderweg in Gronsveld is in april de bouw van een kleinschalig woonzorgcentrum van start gegaan. Envida creëert hier een nieuw thuis voor 36 bewoners die om gezondheidsredenen niet meer zelfstandig kunnen wonen. Ook worden er 20 zorgwoningen gebouwd. Bijzondere samenwerking Het nieuwe woonzorgcentrum komt te liggen tussen sporthal ’t Vroendel, het gebouw van Talent en het Streekmuseum met de tuinen van heemkundevereniging Grueles. De gemeente EijsdenMargraten draagt haar steentje bij door een grondige aanpak van de openbare ruimte. Hierdoor ontstaat aan de rand van Gronsveld een omgeving waar het goed wonen, werken, leren en recreëren is. Daarbij hoort een passende naam. ‘Ién de Kômmel’ is bedacht door de leden van Grueles. ‘Een kômmel is een plukmand waar je het rijpe fruit in oogst. Met de naam ‘Ién de Kômmel’ leggen we de verbinding met Gronsveld als fruitdorp. Talent, Grueles en de sporthal zitten al in de Kômmel, de anderen volgen.’

S Architectuurimpressie van ‘Ién de Kômmel’ Woonzorgcentrum Het nieuwe woonzorgcentrum en de zorgwoningen worden naar verwachting in de loop van 2023 geleverd. Alle betrokken partijen verheugen zich op de samenwerking. ‘Stel je eens voor. Bewoners van Envida steken hun handen uit de mouwen in de moesen kruidentuin van Grueles of helpen bij de verzorging

van de schapen. Jongeren van Talent serveren hapjes in het woonzorgcentrum en helpen bij de restauratie van oude werktuigen in het museum. Mensen van alle leeftijden zijn volop in beweging in de sporthal en kunnen therapie ondergaan bij Fysiotherapie Gronsveld.’

Een goede keuken maak je samen...

De keuken van nu is méér dan een plek waar alleen gekookt wordt. Méér dan een verzameling apparatuur, kasten en laden. De hedendaagse keuken maakt deel uit van de totale woonbeleving. De plek in huis waar je thuis bent, je geborgen voelt. Waar je samen met familie en vrienden de passie voor het kokkerellen en de goede keuken deelt. Maar ook de plek waar je tot de beste gesprekken komt. Gewoon aan de keukentafel. Misschien moesten we toch maar eens nader kennismaken?

Het Keukenhuis Rijksweg 25, Cadier en Keer 043 407 3510 www.hetkeukenhuis.nl


R

Breusjterbusj

zomereditie 2022

Van Harte | 13

omantische, bezinnende, sprookjesachtige, historische, poëtische, educatieve, af en toe zelfs een tikkeltje spannende of ondeugende plekjes. Idylles die vaak in den verre worden gezocht, maar veelal pal naast de deur liggen. In iedere uitgave van Van Harte nemen wij je graag mee “op avontuur” in de eigen regio. Om die fraaie stekjes, die bijna letterlijk in je achtertuin liggen, te ontdekken.

Idyllische plekjes: toponymisch monument Breusjterbusj

Bruisterbosch of Breusterbosch: een historische dwaling geannoteerd Zo af en toe stuit je tijdens het wandelen of fietsen op van die idyllische gehuchten of buurtschappen waarvan je je afvraagt hoe ze ooit zijn ontstaan. Of waar de naam vandaan komt. Bruisterbosch is zo’n leuke, landelijke buurtschap. tekst & fotografie Marco De Bie Om te begrijpen hoe nederzettingen in het algemeen en de buurtschap Bruisterbosch in het bijzonder zijn ontstaan, moeten we een aantal eeuwen terug in de tijd. In de 9e en 10e eeuw, dus pak ’m beet tussen de jaren 1000 en 1200, was het plateau van Margraten nog grotendeels onontgonnen, woeste grond. Vanuit de rivierdalen van Maas, Noor, Voer, Gulp en Geul, waar in die tijd (vanwege de nabijheid van drinkwater) al stads- en dorpskernen waren, werden de hoger gelegen delen vanwege expansiedrift ontgonnen. Zo ook het plateau van Margraten. Van Breust naar Bruisterbosch In het Maasdal lag langs de oevers van de Maas de nederzetting Breust. Mogelijk één van de oudste dorpen van Limburg. In oude documenten uit het jaar 965 wordt de naam voor het eerst in officiële stukken genoemd. Breust was destijds eigendom van het machtige kapittel van Sint-Maarten te Luik. Ook aan het einde van het eerste millennium zag je dat kleine dorpsgemeenschappen uit hun voegen barsten en de inwoners hun heil in de omgeving zoeken. Vanuit Breust wordt de ‘woestenij’ op het plateau als interessante ontginningsgronden gezien en de eerste dorpsbewoners zoeken hun heil letterlijk hogerop. Op g’nne berg!

S

Pentekening van de Sint-Martinuskerk van Luik uit 1739, de moederkerk van het kapittel van Sint-Maarten . Breust op den Bergh, alias Segietere Door (lokale) historici wordt aangenomen dat vanuit Breust over de huidige Groenstraat (beboste omgeving) de weg omhoog richting het plateau werd gelegd. Via het centrale droogdal -de Herkentergrub (Herkenradergrubbe)naar de hoogvlakte. Waarom daar? Omdat het water zich daar van nature een weg baant naar de Maasvallei en de begroeiing terplekke daardoor beperkt is. Aan het einde van een zijarm van het

S

De ontginning, zoals het er omstreeks 1157 moet hebben uitgezien: zeven vakwerkhuizen met evenzoveel stroken land die de kolonisten in gebruik kregen van het Kapittel van Sint-Maarten te Luik. droogdal werd aan het einde van de 11e eeuw een kapel gesticht. Daaromheen werden later de eerste huisjes gebouwd en Breust op den Bergh was een feit. Later werd de kapel een kerk en werd Breust op den Bergh een onafhankelijk kerkdorp: Sint-Geertruid of Segietere, zoals het lokaal wordt genoemd.

Moersjelt De noordelijke helling van het droogdal was te steil om te cultiveren en werd daardoor ongemoeid gelaten. En dat is feitelijk nog steeds zo, waardoor het Eijsderbos (een deel van het grotere Savelsbos) nog een fraai stukje Limburgs oerbos is. De minder steile zuidelijke helling van de Herkentergrub werd rond 1300 ontgonnen, waarbij Moerslag, Moersjelt, ontstond. De Zeven van Breust Wellicht het belangrijkste jaartal in de geschiedenis van dit gebied is het jaar 1157. In dat jaar trokken zeven Breuster families het plateau op om er bos te rooien en een nederzetting te stichten. Die zeven stichters waren Ludowicus, Helewidus, Godefridus, Winandus, Adelardus, Heimonus en Wilnegildis. Gezamenlijk verwierven zij een gebied van ongeveer 35 hectare; zo’n 5 hectare per persoon (ter vergelijk: een hectare is ongeveer even groot als twee voetbalvelden, dus ieder een gebied van zo’n 10 voetbalvelden). Van het kapittel kregen ‘de Zeven van Breust’ veel zelfstandigheid en vrijstelling van verplichtingen. Wel betaalden zij jaarlijks een cijns (een soort belasting) aan hun rentmeester. Dit gebeurde onder een eik in Bruisterbosch en wel op Sint-Stevensdag (26 december). Rooien, bouwen en gewassen verbouwen Op de hoogvlakte werd het bos gerooid en werd landbouw bedreven. Om de opbrengst van de grond renderend te houden, werden vruchten en gewassen via het drieslagstelsel

geteeld. Het drieslagstelsel is een landbouwmethode uit de vroege Middeleeuwen. Hierbij werden akkergronden, ook wel kouters genaamd, in drie stukken verdeeld in plaats van twee, zoals daarvoor gebruikelijk was. Deze stukken akkergrond werden ook slagen genoemd. Vandaar de naam drieslagenstelsel. Elke slag kende

was Breusterbosch. De buurtschap lag ten noorden van de huidige Eckelraderweg (de verbindingsweg tussen Bruisterbosch en Eckelrade, naast het kapelletje). Deze oostwestverbinding was de oorspronkelijke as van het gehucht, rond het pleintje De Maar, iets ten weste van de huidige Dorpsstraat.

S

Op de minuutplan van het kadaster in 1811-1832 wordt het buurtschap nog altijd Breusterbosch genoemd (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Amersfoort / MIN11097A01) een opeenvolgende bezaaiing met winterkoren in het eerste jaar, zomerkoren in het tweede jaar, terwijl gedurende het derde jaar de slag braak bleef liggen (zodat de bodem kon herstellen om uitputting te voorkomen). Op het braak kon het vee grazen en voor natuurlijke bemesting zorgen. Het drieslagenstelsel was een bijzonder effectieve manier van landbouw. Vooral de opbrengst van het broodgraan nam door het drieslagenstelsel enorm toe. De eerste bewoners van Bruisterbosch woonden in eenvoudige vakwerkhuizen, nog zonder schoorsteen. Op een fundament van grote keien stond een stevig houtskelet. Logisch, want door het rooien van het oerbos was er volop hout voorhanden. De wanden werden gemaakt van leem en stro. De naam van het gerooide bos

Historische dwaling Aan het eind van dit diorama op de tijd, terug naar de introductie van dit verhaal. Waar komt de naam nu eigenlijk vandaan? De naam Bruisterbosch is eigenlijk een historische dwaling. Bij het ‘verhollandsen’ van de plaatsnaam is Breusterbusj of Bruusjterbusj vertaald naar Bruisterbosch, terwijl Breusterbosch het buurtschap meer historische eer had aangedaan. Of deze historische verfomfaaiing ooit nog wordt rechtgezet, valt te betwijfelen. Hoe dan ook, in deze krant, die de regionale historie graag vastlegt voor het nageslacht, kiezen wij ervoor om de plaatsnamen boven de artikelen in het dialect te schrijven, op de wijze zoals de historisch in bedoeld: Breusjterbusj dus! Wellicht een tikkeltje recalcitrant, maar wel trouw aan hoe het ooit bedoeld is.


14 | Van Harte

Norbik

zomereditie 2022

Sint Brigidakerk in Noorbeek prachtig hersteld na

In de Goede Week kwam

O

p Paaszondag was het feest in Noorbeek. Voor het eerst in ruim een jaar vond er weer een kerkdienst plaats in de 13e eeuwse Romaanse Sint Brigidakerk, die in februari 2021 behoorlijk beschadigd raakte door een brand. Voor pastoor Paul Tervoort en parochiebestuurslid René Gubbels een belangrijke mijlpaal in de renovatie van de kerk, die tot nu toe al zo’n 2,2 miljoen euro kostte. En ze zijn er nog niet; het tijdelijke altaar wordt nog vervangen door een definitief exemplaar. Hoe mooi zou het zijn als dat slotstuk van de renovatie in september op z’n plek staat. Want dan wordt de heropening van de kerk gevierd met een groot feest. door Suzanne Knoben fotografie George Deswijzen Dit verhaal begint op 3 februari 2021 om een uur of acht in de morgen, als René Gubbels thuis in Noorbeek aan de keukentafel aan z’n ontbijt zit. René is een gepensioneerde bouwkundige, die al vele jaren als vrijwilliger in het parochiebestuur het onderhoud van de Sint Brigidakerk voor z’n rekening neemt. Als hij een hap van z’n boterham wil nemen, gaat de telefoon. Dorpsgenoot Huub Senden, ook lid van het parochiebestuur, meldt dat er rook uit een raam van de kerk komt. De brandweer is al gewaarschuwd. René laat z’n ontbijt staan en rent de deur uit. Bang voor wat hij bij de kerk zal aantreffen. Behoorlijk wat rook Datzelfde telefoontje komt ook binnen bij pastoor Tervoort, die een paar kilometer verderop in Banholt net onder de douche wil gaan. “Ik ben zo snel mogelijk naar Noorbeek gereden. Het beeld van de kerk, waar intussen aardig wat rook uit kwam, vergeet ik nooit meer. Als ik nu de berg op rijd, zie ik het nog steeds voor me. Rond de kerk stonden vier brandweerauto’s die bezig waren met blussen. Op dat moment dacht ik: de hele kerk gaat eraan…” Geen rook, maar stoom De hoeveelheid rook doet vermoeden dat het om een grote brand gaat. Maar dat blijkt achteraf wel mee te vallen. Wat uit de ramen komt, is namelijk niet alleen rook, maar ook bluswater dat door de hoge temperatuur meteen verandert in stoom. “Die temperatuur was een groter probleem dan het vuur zelf”, legt René uit. “Door de enorme hitte van zo’n 600 graden had er zomaar een flashover kunnen ontstaan. Dan had de stenen dakconstructie – die in principe behoorlijk brandwerend is – het ook niet meer gehouden en was de kerk ingestort. Tegen een uur of tien hoorden we van brandweercommandant

Constance Jacobs – die ons trouwens geweldig begeleid heeft die dag – dat dat gevaar gelukkig geweken was.” Tranen met tuiten Om drie uur ’s middags is de temperatuur voldoende gezakt en heeft de technische dienst van de brandweer de constructie gecontroleerd. René en pastoor Tervoort mogen dan voor het eerst de kerk in. René: “Ik kan je vertellen: tranen met tuiten. Ik heb jarenlang mijn best gedaan om die kerk goed te onderhouden en dan gebeurt dít. De brand zelf was gelukkig beperkt gebleven tot het altaar, waar waarschijnlijk iets achter heeft gelegen dat spontaan is gaan smeulen.” De hele kerk was zwart “Al blijf ik dat ontzettend jammer vinden, want op dat prachtige Barokke altaar was ik echt verliefd”, vult de pastoor aan. “Maar het vuur had zich gelukkig niet verder verspreid. Alles stond er nog; de banken, de beelden, maar wel allemaal onder een dikke laag roet. De hele kerk was zwart vanbinnen. Zo triest. De voorste tinnen pijpen van het monumentale orgel op het balkon waren gesmolten, zo heet was het boven in de kerk geweest. De brandweer vertelde me dat het geen kwartier langer had mogen branden, dan was de hele kerk verloren gegaan. Ik ben zo blij dat een voorbijganger de brand op tijd ontdekt heeft, en dat twee dappere brandweermannen uit Noorbeek meteen in actie zijn gekomen.” Gelukkig goed verzekerd Het parochiebestuur en de pastoor hebben er dan al een paar intensieve uren op zitten in de harmoniezaal, die als crisiscentrum is ingericht. Daar vergaderen ze druk met mensen van het Bisdom en van de verzekering, die meteen naar Noorbeek gekomen zijn. René: “Deze mensen hebben ons echt fantastisch geholpen. We zijn verzekerd bij Donatus; een gespecialiseerde verzekeraar die vooral kerken

en andere monumenten verzekert. Ze weten precies wat er na zo’n brand moet gebeuren en nemen je veel regelwerk uit handen. Diezelfde avond en nacht is de hele kerk leeggehaald door een salvagebedrijf. Alle kunst en kerkelijke gewaden zijn naar de opslag gebracht. Tegen twee uur ’s nachts was de kerk zo goed als leeg. Op de banken en het orgel na, die zijn later opgehaald.” Millimeter voor millimeter Waar René zich vervolgens vooral bezighoudt met het herstel van het gebouw, coördineert pastoor Tervoort de restauratie van alle kunstschatten: “Alle beelden en schilderijen zaten onder een dikke laag roet. Die krijg je er niet zomaar even met een sopje en een afwasborstel vanaf. Dat gaat millimeter voor millimeter. Echt fascinerend hoe ze dat doen. Ook het beeld van onze eigen Sint Brigida, de patroonheilige van de kerk, was helemaal zwart en zat onder het kaarsvet. Gelukkig is ze van aardewerk, dus ze kan wat hebben. En zelfs de tinnen pijpen van het orgel konden met de juiste samenstelling van tin weer hersteld worden. Net als het glas-in-loodraam dat gesmolten was. Steeds als ik een kijkje ging nemen bij de restaurateurs, groeide de hoop dat het goed zou komen. Neem de grote Paaskandelaar: die is nog nooit zo mooi geweest!” Eerst een goed plan maken En zo schiet het in de maanden na de brand goed op met het herstel van alles wat ín de kerk stond. Maar het herstel van het gebouw zelf is een iets ingewikkeldere klus, vertelt René. “Je moet eerst onderzoeken wat er allemaal beschadigd is geraakt. Denk aan de volledige technische installatie die nat is geweest, het stucwerk dat door de hitte is gescheurd, de natuurstenen gewelven die beschadigd zijn, de middeleeuwse muurschilderingen waar je bijna niks meer van zag, enzovoort. Het is een Rijksmonument, dus je wil het gebouw in zo origineel mogelijke staat herstellen, met


Norbik

zomereditie 2022

Van Harte | 15

de brand in februari 2021:

Sint Briej weer thuis S

Pastoor Tervoort spreekt de parochianen toe tijdens de eerst Heilige Mis in de Brigidakerk. ‘Sint Briej’ kijkt vanaf haar vertrouwde plek toe en zag dat het goed was...

S

S

Emotionele hoogmissen tijdens de Paasdagen, waarbij de parochianen van Noorbeek voor het eerst na de brand weer in hun geliefde Sint Brigidakerk de eredienst konden bijwonen.

R René Gubbels en pastoor Paul Tervoort blikken samen terug op de renovatie van de Sint-Brigidakerk. de beste uitvoeringsmethodes. Gelukkig stond onze verzekeraar en de projectleider van het Bisdom daar volledig achter. Daar hebben we echt mee geboft. We zijn drie maanden bezig geweest met inventariseren en plannen maken voor het herstel. Maar toen we wilden beginnen, was er geen vakman en geen steiger te krijgen.” Poetsen met een wattenstokje René: “Pas op 1 september stond de kerk in de steigers en konden we eindelijk meters gaan maken. Of ja, soms waren het eerder centimeters. Zo zijn de middeleeuwse plafondschilderingen boven het altaar echt centimeter voor centimeter schoongemaakt met een wattenstokje en daarna opnieuw nageschilderd. Aan dat tempo hebben de pastoor en ik best even moeten wennen. Eén van de schilders van het SRAL uit Sicilië heb ik zelfs nog het voorstel gedaan om bij mij te komen logeren, zodat hij wat meer uren kon maken. Wij hebben er uiteindelijk begrip voor gekregen, maar in het begin dachten wij: dit komt nóóit af!” In de Goede Week kwam het goed Terwijl pastoor Tervoort intussen een keiharde deadline in gedachten heeft: “Op Paaszondag wilde ik de hoogmis graag in de kerk doen. Het is tot het

laatste moment spannend geweest of dat ging lukken. In de week voor Pasen viel alles op z’n plek. De plafondschilderingen boven het altaar waren klaar, de steigers konden eruit, de banken erin, het orgel kwam terug en alle kunstschatten kwamen weer thuis. Zo ook het beeld van Sint Brigida zelf. Maar het mooiste moment vond ik toen het allerheiligste terug verhuisde naar de kerk. Toen heb ik wel even een traantje gelaten.” Emotionele Paasmissen Ook de twee hoogmissen zelf op Paaszondag en Paasmaandag waren emotioneel voor de pastoor: “Dan zie je pas hoe belangrijk de kerk voor Noorbeek is. De kerk is echt het middelpunt van de eeuwenoude tradities die de bewoners van dit dorp samenbrengen. Om te voorkomen dat het te druk zou worden op Paaszondag hebben we ook op Paasmaandag een hoogmis gedaan. Veel mensen waren emotioneel, en vooral ook blij dat het allemaal goed gekomen was met de kerk.” René: “Ik vond het best spannend wat de mensen uit het dorp zouden vinden van het eindresultaat. Misschien vonden ze het wel helemaal niks. Maar de reacties waren echt geweldig. Ik heb geen negatief woord gehoord. Dat doet me echt goed.”

Garage Bij d’r Mathieu Altijd keuze uit minimaal 50 topoccasions in alle prijsklassen. Van kleine stadsauto’s tot stoere SUV’s, van luxe limousines tot zuinige hybrides en van hoge instap seniorenmodellen tot degelijke gezinsauto’s! Kom binnen, kijk en vergelijk, maak een proefrit en overtuig uwzelf. Profiteer de hele zomer van scherpe aanbiedingen!

al 50 jaar dé Subarudealer & occasionspecialist van Zuid-Limburg!

BIJ D’R MATHIEU

Rijksweg 68 – Cadier en Keer 043 407 2375 - www.garagemathieu.nl

Vele handen maken licht werk! De parochianen John Kleijnen, Armand Gubbels en Jef Haesen helpen Sint Briej weer op haar vertrouwde plek. Kerk kan weer decennia vooruit Bouwtechnisch heeft de kerk een flinke stap vooruit gezet, vertelt René: “De laatste renovatie vond dertig jaar geleden plaats, dus we hadden een heel lijstje met zaken die aan vervanging toe waren. Denk aan de geluidsinstallatie. Daar hadden we al geld voor gereserveerd. Nu de kerk toch in de steigers stond, konden we die klus makkelijk meenemen. En zo hebben we veel van ons onderhoudslijstje kunnen realiseren. Een volledig nieuwe elektrische installatie, nieuw stucwerk, opgeknapte glas-in-loodramen, een nieuwe bouwconstructie onder het orgel enzovoort. Grotendeels op kosten van de verzekering, en gedeeltelijk betaald uit ons eigen onderhoudsbudget. De kerk kan na deze renovatie weer decennia vooruit.” Een zegen voor de kerk René stak het afgelopen jaar ontzettend veel vrije tijd in die renovatie. Elke week was hij meerdere uren in de kerk om de herstelwerkzaamheden in goede banen te leiden. Zijn ervaring als projectleider in de bouw kwam daarbij heel goed van pas. “De expertise van René is echt een grote zegen geweest voor de Sint Brigidakerk”, vindt pastoor Tervoort. “Dankzij hem is de renovatie heel soepel verlopen en is het eindresultaat fantastisch. Onze laatste opdracht is om een altaar te vinden. We hebben er één op het oog uit een kerk in Sittard; in precies dezelfde stijl, en uit exact hetzelfde jaar: 1780. Als we dat altaar hierheen kunnen halen, zou dat écht fantastisch zijn!”

Nu bij d’r Mathieu, in Cadier en Keer! de Subaru Forrester e-Boxer: met een maximale trekkracht van 1.870 kg de enige hybride die lachend een caravan trekt! Laat die zomer maar komen...


Norbik

16 | Van Harte

zomereditie 2022

Herstel na inferno magnifiek in beeld gebracht:

Boek herstelwerkzaamheden Sint Brigidakerk Noorbeek

W

oensdagochtend 3 februari 2021 vormde een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de Sint Brigidakerk in Noorbeek. Een felle brand vernietigde grotendeels het kostbare interieur van de eeuwenoude kerk. Vijftien maanden later, op Paaszondag, werd de kerk weer dankbaar in gebruik genomen door Pastoor Tervoort en de Noorbeekse kerkgemeenschap. In die vijftien maanden is door verschillende specialistische bedrijven hard gewerkt aan het herstel van de kerk. Het altaar, orgel en glas in lood waren het zwaarst getroffen door de brand. Maar ook de muren, interieur, kleding, kerkschatten, technische installaties en muurschilderingen waren aangetast door de brand. Projectleiding met passie Restauratie bouwbedrijf Koninklijke Woudenberg Ameide, vestiging Maastricht was verantwoordelijk voor de coördinatie en specialistische werkzaamheden van het herstelproces. Bedrijfsleider Francis Delissen kijkt met veel trots terug op dit werk. “Een bijzondere klus om vanaf een vroeg stadium bij betrokken te Forma Banner worden. Heuvelland Mooi om zo veel kennisDJR en kunde in Noorbeek Lettertype: Adobeons Fontvak spat er bij elkaarSchadeherstel te brengen. De passie voor vanaf. Het resultaat mag er dan ook zijn. Hier doen we het als bedrijf voor.” Foto- en videoverslag Vanaf het eerste333366 moment fdc26f werd door90bbcb het kerkbestuur 2aace2 f4ea2c in Noorbeek groot belang gehecht aan het vastleggen van de schade. Fotograaf George Deswijzen werd hiervoor ingeschakeld. Toen de grootte van het

S

Fotograaf George Deswijzen uit Banholt heeft het herstel van de Sint Brigidakerk vastgelegd op foto en video. project duidelijk werd, volgde het besluit door het kerkbestuur om het gehele herstelproces vast te gaan leggen. Dit resulteerde in duizenden foto’s van de herstelwerkzaamheden in de kerk en de specialistische ateliers in Limburg en België. De gemeente EijsdenMargraten besloot daarnaast om een serie documentaires te financieren die het verhaal van de verschillende werkzaamheden op video vertelden.

Boek Deze beelden, foto en video, vormen nu de basis voor het 200 pagina’s dikke boek dat voor de zomer uitkomt, en het verhaal vertelt over de herstelwerkzaamheden aan de Sint Brigidakerk in Noorbeek. “Samen met alle partners zijn we zeer trots op ons werk. Het eindresultaat is prachtig. Vanwege de aanwezigheid van zo veel mooi beeldmateriaal hebben we besloten om samen met de betrokken partijen een boek te maken”, zo legt Francis Delissen uit. Het boek wordt door Koninklijke Woudenberg in samenwerking met auteur George Deswijzen uitgegeven en komt in beperkte oplage op de markt.

Aan de Fremme 17 6269 BK Margraten 043- 458 9898 www.heuvellandschadeherstel.nl

geniet van altijd verse friet! + kijk, kies en geniet lokaal loop binnen, bestel en geniet

+ bel de smullijn

bel 043 763 2984, plaats je bestelling en hoor hoelaat je je bestelling kunt ophalen

+ surf naar online snackshop

surf naar bestellen.cafetaria-dito.nl, maak je keuze, betaal online en haal je bestelling op hersteld

hersteld

hersteld

Heuvelland Forma DJR Banner Schadeherstel

Diverse lekkere menu’s!

Lettertype: Adobe Font

diverse schnitzelmenu’s, satémenu van varkenshaas, halve haanmenu en diverse hamburgermenu’s hersteld

2aace2

333366

hersteld

fdc26f

kunst!

90bbcb

f4ea2c

helaas... helaas...

hersteld

hersteld

Op totall loss en een enkel kunstobject na, herstelt Autoschade Heuvelland iedere schade. Botsingen, gemiste paaltjes, overstekende bomen, parkeerdeuken en krassen. Geen deuk te gek of Schadeherstel Autoschade Heuvelland wel. Op totall loss en een enkel kunstobject na, herstelt Heuvelland iedere herstelt schade.hetBotsingen, Autoschade Heuvelland is dé schadeherstelspecialist voor personen- en lichte bedrijfsauto’s in het Heuvelland. Wij gemiste paaltjes, overstekende bomen, parkeerdeuken krassen. Geen deukgoed te gek of Heuvelland werken voor alle verzekeringsmaatschappijen. Uw schade wordtensnel, vakkundig en door opgeleide mensen Schadeherstel herstelt wel. Heuvelland Schadeherstel is dé schadeherstelspecialist voor personenhersteld. Dus heeft uw autohet schade? Bel dan direct Autoschade Heuvelland.

en lichte bedrijfsauto’s in het Heuvelland. Wij werken voor alle verzekeringsmaatschappijen. Uw schade wordt snel, vakkundig en door goed opgeleide mensen hersteld. Dus heeft uw auto schade? Bel dan direct Heuvelland Schadeherstel.

Duurzaam de allround schadeherstelspecialist van het Heuvelland! gecertificeerd schadeherstelbedijf

Voor de grote honger én de lekkere trek. Wij hebben altijd verse frites. Dat proef je! Ook voor ijsjes, lekkere snacks en gekoelde frisdranken, kapsalon, durum en broodje kebab. Sprinkstraat 23, Margraten 043 763 2984 || info@cafetaria-dito.nl openingstijden: wo t/m ma van 16.00 tot 23.00 uur


Mergraote

zomereditie 2022

Van Harte | 17

Blingbling heeft zijn langste tijd gehad. Gedistingeerd zwart is hip and happening:

B

Dechroming geeft je auto een andere look ijna alle auto’s hebben chroomaccenten: emblemen, dakdragers, sierlijsten, grills en deurklinken. Leuk, maar niet onderscheidend. Of misschien hou je er helemaal niet van. Je kunt natuurlijk bij de merkdealer aankloppen voor de black edition, maar er is een goedkoper alternatief: dechroming! Je snapt dat Car Makeover in Margraten al helemaal is ingericht in deze hype in autoland. door Marco De Bie Chroomelementen zijn al jarenlang de standaard bij iedere auto. De grill, sierlijsten, dakdragers, emblemen en lichtmetalen velgen schitteren je op de gemiddelde auto tegemoet. Maar blingbling bij auto’s lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Gedistingeerd zwart is hip and happening.

daarmee een zelfreinigende werking.” Naast al deze uitzonderlijke beschermende eigenschappen draagt de coating ook bij aan de uitstraling van je auto of motor. De coating geeft namelijk een intense, parelachtige glans aan de lak, waardoor je auto of motor blinkt als nooit tevoren! De keramische glascoating is niet alleen ideaal om je nieuwe bolide te beschermen. Het is ook een fantastisch product om je klassieker of old-timer van een extra beschermlaag te voorzien.

Een andere look begint bij Car Makeover De een noemt het pimpen. De ander restylen. Hoe dan ook, als jij je bolide een andere look wilt geven, is Car Makeover in Margraten het juiste adres. Dé autolook van nu is zwart. Bij steeds meer auto’s zie je dat het chroom wordt vervangen door zwart. Uiteraard kun je bij de merkdealer een black edition pakket kopen, Maar dat is veelal een dure grap. En bovendien vaak alleen verkrijgbaar voor de laatste nieuwe modellen. Dechroming is veel goedkoper en minstens even effectief! Kies jouw favoriete uitstraling Bij dechroming worden alle chroomelementen van je auto gewrapt met zwarte folie. Je kan kiezen uit drie tinten zwart: mat, satijn en hoogglans. Afhankelijk van je keuze krijgt jouw auto een stoere, moderne of juist stijlvolle uitstraling. De voordelen van dechroming Naast het prijskaartje, heeft dechroming nog andere voordelen. Misschien wel het allerbelangrijkst: de behandeling is omkeerbaar! Je kunt dus altijd terugswitchen naar chroom. Maar er zijn meer voordelen. Uiteraard is de folie uitstekend bestand tegen alle weersinvloeden, zoals regen, sneeuw, fel zonlicht en vorst. Maar ook tegen heel veel poetsbeurten; zelfs in de wasstraat. Alle chroom vervangen door zwart Alle chroomelementen van je auto kun je laten dechromen: de grill, emblemen, sierlijsten bij ramen en bumpers, deurkrukken, noem maar op. Om de transformatie van jouw auto helemaal af te maken, kun je ook de lichtmetalenvelgen een make over geven. De bestaande lichtmetalenvelgen worden dan gepoedercoat in exact dezelfde tint zwart als de overige elementen. Restylen & Reconditioneren Als jij je bolide hebt laten restylen, kun je hem net zo goed meteen laten reconditioneren. Car Makeover is gespecialiseerd in het grondig reinigen van personenauto’s, bedrijfswagens, motoren en caravans. Wanneer de mannen van Car Makeover je voertuig

onder handen nemen, wordt deze binnenstebuiten gekeerd voor een schitterend eindresultaat. Het exterieur wordt grondig gereinigd, kleine krasjes worden verwijderd en je voertuig wordt in de was gezet. Het interieur wordt eveneens intensief onder handen genomen. Sven Speerstra vertelt enthousiast: “Jouw auto ondergaat bij ons een volledige makeover. Onze ruime ervaring en het gebruik van de juiste apparatuur en topkwaliteit producten, in combinatie met onze drang naar perfectie en toewijding aan ons vak, staan garant voor een stralend eindresultaat. Als wij jouw auto hebben gereconditioneerd, zit hij, zogezegd, weer strak in de lak. Het voelt alsof je weer een nieuwe auto hebt!” Bescherm je auto of motor met een keramisch glascoating Gedreven door perfectie, zijn ze bij Car Makeover altijd op zoek naar innovatie producten en methodes die je auto of motor laten stralen. Een van die ontwikkelingen is het keramisch glascoaten. “Door het laten aanbrengen van een keramische glascoating,” vertelt Sven, “bescherm je jouw voertuig optimaal tegen kleine krasjes, steenslag en opspattend vuil.” Cartech is een exclusieve keramische glascoating, waarmee je de auto of motor van een glazen schild voorziet. Met een verhogende hardheid, levert Cartech een extra beschermende laag met een extreem hoge hardheid. De coating voorziet jouw voertuig van een ongekende bescherming tegen extreme temperaturen, UV-straling, chemicaliën en gebruikskrassen. Sven: “De Cartech coating heeft een hydrofobische werking: de laklaag wordt extreem waterafstotend en krijgt

Een plek om nooit te vergeten

Strak in de lak de zomer door Zodra de zon zich weer laat zien, doen wij er alles aan om tiptop uit te zien. Een zonnebankje voor een eerste kleurtje. De sportschool in voor dat éne kilootje teveel. We willen er picobello uitzien als we weer buiten gaan flaneren. Maar waarom gun jij je auto of motor dat ook niet? Een flinke kras, een deuk, eens scheurtje in de bumper. Wij rijden er maar mee door, ook al irriteren wij ons er elke dag aan. “Veel mensen denken dat het herstellen van een kras of een kleine parkeerdeuk een kostbare zaak is,” weet Sven. Maar dat is niet zo. “Nieuwe methodes maken dit klein schadeherstel verrassend betaalbaar. Het is vaak zo goedkoop dat de premieverhoging en het verlies van de no-claimkorting bij je verzekeraar hoger zijn dan de kosten van de reparatie. Een kleine investering waardoor je weer in of op een strakke, schadevrije auto of motor rondrijdt. Zo eentje die wordt nagekeken... Wil jij jouw auto of motor strak in de lak hebben? Van een nieuwe, frisse look voorzien? Die irritante deuk of kras verwijderd hebben? Of wil je meer weten over de glasharde keramische coating van Cartech? Neem dan contact op met Car Makeover. Zij informeren je graag en zetten jouw auto of motor graag weer strak in de lak, aldan niet voorzien van een extra beschermende keramische glascoating. Jouw voertuig blinkt daarna als nooit tevoren. En dat is een glasharde belofte!

Car Makeover Tromputte 2, Margraten 043 458 9304 info@carmakeover.nl www.carmakeover.nl

Landschaps begraafplaats

Op een zonnige plek in de bloemenweide, stil in de schaduw onder een beuk in

het beukenbos of midden tussen de verschillende fruitbomen in de fruitboomgaard. Op onze nieuwe landschapsbegraafplaats in Ulestraten kiest u een rustplaats,

voor eeuwig, op een plek door uzelf gekozen. Een plek waar het mogelijk is om rust

Ulestraten

en troost te vinden in de geborgenheid van de natuur. Een plek waar een groene, gevarieerde omgeving u volledig en vredig omarmt. Maak kennis met de begraafplaats, de natuur en onze plannen tijdens een rondwandeling.

Rondwandeling op 22 & 25 juni Start om 10.30 en 12.00 uur

langs de gewannen 20, ulestraten | www.walpot.net/landschapsbegraafplaats


Groéselt

18 | Van Harte

zomereditie 2022

Dat ês äops! Van corona ben ik goed afgekomen, dat schreef ik in mijn vorige column al. Niet meer over hebben, het is mooi geweest. Wat me sinds enkele weken wel opvalt, is dat ik de neiging om met handen en voeten in de notenboom van de buurman te klimmen niet kan onderdrukken, dat ik aan de lopende band bananen eet (met schil en al) en dat ik ’s morgens op het platte groendak, al oerkreten slakend, met beide knuisten op mijn blote bast sta te kloppen. Wat dat nu weer is? Bokito mag het weten, maar een pokkezooi is het.

Versjtèis te?

Over apen gesproken: vroeger gingen we tijdens vakanties wel eens met ons gezin naar de dierentuin in Zwartberg. Kent u ’m nog? Daar trok niet Bokito, maar een andere mensaap alle aandacht naar zich toe. Ik weet niet meer of het een gorilla, een orangoetan of een chimpansee was, maar dit dier kon ons, zijn toeschouwers, zó indringend aankijken dat het leek alsof hij ons op een of andere manier doorhad. Hij leek wel een mens. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de mensen die zich dagelijks aan hem stonden te vergapen steeds meer op hém gingen lijken… Hoe dan ook, zo’n uitje naar dierentuin Zwartberg was een hoogtepuntje. Wist ik veel hoe het er qua dierenwelzijn aan toe ging? En wist ik veel dat we tóch nooit en te nimmer naar de Côte d’Azur, de Costa del Sol of het Gardameer zouden gaan om de vakantie door te brengen, hoewel ik daar stiekem wél op hoopte. Vaders maakte me, op de vraag waar we op vakantie gingen, elke zomer blij met een ‘kepotte mösj’. Dan vertelde hij dat we naar de prachtigste plek op het oostelijk halfrond gingen, dat het er heel fijn vertoeven was en dat daar, in tegenstelling tot de andere drie oorden die ik noemde, bijna niemand op vakantie ging. Het was er dus heerlijk rustig.

Vol enthousiasme gooide ik op de dag van vertrek mijn koffertje in de Daf 66 Variomatic. Ik hoopte maar dat de bolide de trip zou doorstaan zonder kokende vloeistoffen of blauwe rook uit te stoten. Mijn vrees was ongegrond, de reis was namelijk van korte duur; tien minuten na het starten stonden we op de Mescherheide, de prachtigste plek op het oostelijk halfrond waar het heel fijn vertoeven was. En waar inderdaad geen mens te bekennen was… Enfin, terug naar dat apengedrag. Ik ben niet de enige die een beetje ‘äops’ lijkt te worden. Kent u dat woord trouwens in uw dialect? Het is de Gronsveldse dialectvorm van het niet-bestaande woord ‘aaps’ en de betekenis raakt het meest aan ‘niet normaal’ of aan het tegenwoordig negen van de tien keer volledig onjuist gebruikte ‘bizar’. Alles, maar dan ook alles is opeens bizar, zelfs als het in de verste verten niet bizar is. “Wat me gisteren toch overkwam; op weg naar school ineens platte band met de fiets. Echt bizar!” en “Sta ik bij de bakker, kruipt er iemand voor. Bizar gewoon!” Maar goed, als iemand in Gronsveld tegen je zegt: “Dich bis äops!”, dan weet je het wel. Het kan ook bij abnormale gebeurtenissen gebruikt worden, dan zeg je: “Dat ês äops.” In andere dialecten heb ik de uitdrukking nog nooit gehoord en ik kan me daar eerlijk gezegd ook niet zo veel bij voorstellen. In het Maastrichts zou het dan ‘Diech bis aaps’ worden en in het Kerkraads gok ik op ‘Du bis afs’; ik kan in de online Kirchröadsjer Dieksiejoneer geen dialectvariant op ‘aap’ vinden. Niet dat ik hier ooit zou verkondigen dat mijn dialect het schoonst van allemaal is, maar dit specifieke woordje heeft toch wel iets. Zelfs de Gronsveldse jeugd, die het in het dialect zonder al te veel blikken of blozen over ‘e vergiet, ’nne vlinder en e veeltsje’ heeft in plaats van over ‘’n zybaor, ’nne piépel en ’nne sjèigel’, kan de uitdrukkingskracht en de schoonheid van het woordje ‘äops’ klaarblijkelijk bijzonder waarderen. Ik hoor het in ieder geval regelmatig ‘vallen’. Ik ga een poging wagen om de klank van het woord uit te schrijven, zodat u eens kunt oefenen, maar het is bijna niet te doen. Ik vind geen Nederlandse klank die ook maar enigszins in de buurt komt. Het Engels raakt er met ‘all aboard’ nog het meeste aan. Het gaat dan uiteraard om de ‘oa’, waarbij vlak voor de ‘p’ (van äops) wel nog een duidelijke ‘w’ gefriemeld moet worden. Ik verneem uw verwoede pogingen graag. Excuses, ik werd twee hele alinea’s afgeleid door fraaie Limburgse dialectklanken. Nu écht terug naar het ‘äopse’ gedrag van de mens. Zijn we nog een beetje goed bezig of zijn we van het plot van ‘Planet of the apes’, waarin de apen de macht overnemen, een

PARKETMEESTER® ® ® PARKETMEESTER ERKA PARKET ERKA PARKET® Einsteinstraat 24 Maastricht Einsteinstraat 24 Maastricht

043 - 361 32 21 www.parketmeester.nl 043 - 361 32 21 www.parketmeester.nl

heuse realityshow aan het maken? Ik begin wel eens te twijfelen aan de mens die als soort aan de top van de evolutie staat. Heel verstandige keuzes hebben we de afgelopen, pak ’m beet, twaalf decennia immers niet gemaakt. Wat milieu, verdraagzaamheid en economie betreft, hebben we bijvoorbeeld best wat steken laten vallen. De zeeën veranderen in plasticsoep, twee wereldoorlogen hebben ons niet tot wezenlijk andere inzichten gebracht en de kloof tussen arm en rijk wordt er ook niet kleiner op (om maar enkele voorbeeldjes te noemen). Als we niet bij zinnen komen en laten zien dat we véél beter kunnen, nemen Bokito en de zijnen het misschien wel écht over. Het zal toch niet zo zijn dat die aap in Zwartberg daar al van wist, toen hij in de jaren ’80 naar me zat te grijnzen? Dat zou pas écht ‘äops’ zijn... Maarten Heijnen Maarten is eigenaar van, maar vooral schrijver bij tekstbureau Text’M. Tevens is hij Neerlandicus en actief bij heemkundestichting Grueles. Hij heeft een passie voor auto’s, muziek én dialect.


Mergraote

zomereditie 2022

Van Harte | 19

Een nieuwe naam met een vertrouwde smaak:

A

Heusschen-Loozen, meer dan groente en fruit! l meer dan acht jaar kun je op het Amerikaplein in Margraten de lekkerste groenten en fruitsoorten uit alle uithoeken van de wereld kopen. Waar de zaak eerst zes jaar in handen was van Sjef Diederen, namen Steven en Jenny Heusschen-Loozen de speciaalzaak in 2020 over. Nu is het tijd voor een nieuwe naam voor een gekend groente- & fruitspecialist.

door Marco De Bie fotografie George Deswijzen

Lekkere maaltijdcomponenten Hebt u een keer geen tijd om zelf een verse maaltijd te koken? Kok Carin van de lekkeretenspecialist kokkerelt voor u een ruime sorteting verse maaltijdcomponenten die u maar hoeft op te warmen. Soepen, ragouts, sauzen en natuurlijk verrassende, lekkere en kakelverse groentegarnituren. Of verse salades voor bij de barbecue. Maar ook voor typische tapas, kleine en lekkere groentehapjes voor de zomeravonden, zoals olijven, gevulde pepers en paprika, bent u in Margraten aan het juiste adres.

De nieuwe naam wordt Heusschen-Loozen, meer dan groente en fruit. Jenny en Steven HeusschenLoozen zijn zo trots als een pauw op hun bedrijf dat vanaf nu onder hun eigen naam wordt voortgezet. Het mag weer gewoon gezond “We hebben de afgelopen twee jaren hard gewerkt om onze winkel en onze producten nog beter op klant van vandaag af te stemmen”, vertellen Jenny en Steven. “De vraag van onze klanten verandert.” legt Steven uit. “Mensen zijn anders gaan eten. Het mag weer gewoon gezond zijn. Lekker, met verse groenten. Maar dan wel ook groenten die misschien minder alledaags zijn. Daar proberen wij steeds op in te kopen.” “En als mensen een keer geen tijd hebben om te koken,” valt Jenny haar man bij, “willen ze toch graag iets gezonds op tafel zetten. Dat kan met onze dagversbereide maaltijdcomponenten uit eigen keuken.” Regioproducten en exotische verrassingen Heusschen-Loozen, meer dan groente en fruit is gewoon een smakelijk plekje met een ruim assortiment aan groenten, fruit en delicatessen uit alle windstreken: van bijna letterlijk naast de deur tot exotische verre oorden! Een mix van bekende, minder bekende en vergeten soorten groente- en fruitspecialiteiten en diverse exoten die uw dagelijkse kost net dat verrassende tintje geven. “Voor speciale gelegenheden zijn mensen vaak op zoek naar bijzondere groente

S

Steven en Jenny Heusschen-Loozen, in het nieuwe bedrijfstenue. De naam is veranderd; de kwaliteit en vriendelijke service blijven als vanouds. of exotische verrassingen om dat éne etentje met vrienden of familie die extra smaakbeleving te geven. Deze producten uit verre streken vindt u natuurlijk bij ons”, vertelt Jenny. Dat het regionale product een speciaal plekje inneemt, leidt geen twijfel: “Beter een goede buur, dan een verre vriend!’, zegt Steven met een knipoog. “Het Limburgse land zit boordevol smakelijke traktaties: aardbeien, bessen, frambozen, wiemele, ouderwetse en nieuwerwetse appelsoorten, peren, pruimen, kersen, asperges, noem maar op. Waarom zouden wij dan iets in den verre zoeken, als we het naast de deur nog lekkerder kunnen krijgen?”

Uw caravan stallen of verkopen?

Dan bent u bij ons aan het juiste adres!

Meer dan groente & fruit! Naast vele groente- en fruitspecialiteiten, heeft de groenteconnaisseur ook nog een klein assortiment smakelijkheden die het leven extra lekker maken: diverse fruitsappen, biologische jam, Limburgse stroop, diverse Italiaanse specialiteiten zoals, pasta’s, pestos, diverse balsamicos en olijfoliën. En iedere dag zijn er verse broodjes die worden gesmeerd terwijl u wacht. U ziet, Heusschen-Loozen is écht meer dan groente en fruit. Loop gerust binnen en proef hoe lekker het in Margraten is! Heusschen-Loozen, meer dan groente en fruit Amerikaplein 76 Margraten +31 (0)43 311 0116 info@heusschen-loozen.nl www.heusschen-loozen.nl

Verbouwen aan de toekomst doe je beter met AMbouw!

Van een inpandige verbouwing tot een aanbouw aan uw woonhuis. AMbouw bouwt snel, efficiënt, betaalbaar en op maat. Vanaf de start van de verbouwing tot aan de oplevering, leveren wij compromisloze kwaliteit! Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Heel veel trendy tuinsets aanwezig!

0653616984

WWW.CARAVANSTALLINGMARGRATEN.NL WWW.CARAVANINKOOPLANDELIJK.NL

Kijk, probeer, koop & geniet. 100% tuingenot was nog nooit zo dichtbij. Gewoeën bie Roger Pinckers op Suub...

DE MOOISTE TUINSETS VINDT U BIJ ROGER PINCKERS AL VANAF € 749,DORPSTRAAT 73 | 6301 BB SIBBE T +31 [0]43 - 601 55 95 | WWW.ROGERPINCKERS.NL


Norbik

20 | Van Harte

zomereditie 2022

Een bijzonder concert in “d’r loeër” van de plataan en de Sint-Brigidakerk:

Ode to Icons:

S

een muzikale reis langs mondiale icoonlandschappen inds 2018 is Noorbeek een Icoonlandschap. Een Icoonlandschap is een gebied dat ons toont hoe mooi, rijk en inspirerend ons land kan zijn. Een gebied waar geschiedenis nog zichtbaar is en waar flora en fauna nog bewaard zijn gebleven. Een gebied dat de tand des tijds heeft doorstaan en zijn cultuurlandschappelijke en cultuurhistorische waarden heeft weten te conserveren.

door Marco De Bie Noorbeek is in april 2018 als eerste in Nederland tot Icoonlandschap uitgeroepen. Drumband en harmonieorkest van Harmonie Berggalm Noorbeek brengen op 2 juli gezamenlijk een muzikale ode aan Icoonlandschappen in het concert Ode to Icons.

Ode to Ic20o2n2 s

Ode to Icons Zaterdag 2 juli gaan het orkest en de drumband van Harmonie Berggalm samen een bijzonder concert geven. In de Onderstraat, onder de takken en bladeren van de statige plataan en met de uit de as herrezen Sint-Brigidakerk als pittoresk decor, brengen het harmonieorkest en de drumband een ode aan het icoonlandschap dat Noorbeek sinds 2018 is. Bijzondere composities, ontroerende melodieën, sfeervolle symfonische klanken en stemmige liederen worden ten gehore gebracht door de blazers en slagwerkers van onze harmonie. Harmonie en drumband worden tijdens diverse muziekstukken vocaal ondersteund door Dyanne Sleijpen, die ook de presentatie van het concert zal verzorgen.

‘Oonder d’r plataan

Icoonlandschappen van over de hele wereld Tijdens het concert worden diverse muziekwerken, die icoonlandschappen van over de hele wereld muzikaal beschrijven, ten gehore gebracht. Denk aan Africa van Toto, dat ons meeneemt naar de zanderige woestijnen van Afrika, Cordilleras de los Andes, dat een muzikale ode brengt aan het Andesgebergte, de grote langgerekte bergketen langs de westkust van ZuidAmerika en de klassieker En Aranjuez Con Tu Amor, over de majestueuze residentie van de oude Spaanse koningen, die wereldwijd door talloze internationale grootheden is vertaald en vertolkt. Iconen dicht bij huis De muzikale ode aan icoonlandschappen voert je niet alleen naar verre streken. Het blijft ook dichtbij huis. Limburg Fantasie (K. Vlak) houdt je in het Limburgse land. Met Nao ’t Zuuje van Lex Uiting brengt de drumband een ode aan Limburg. Speciaal voor deze gelegenheid is deze Limburgse klassieker door onze eigen slagwerker Lars Offermans gearrangeerd voor melodisch slagwerk. Land of Hope & Glory kklinkt ver weg, maar met de door Dyanne Sleijpen voorgedragen hoopvolle tekst van de ons helaas te vroeg ontnomen pastoor René Graat, klinkt deze hymne opeens heel dichtbij. Noorbeekse iconen Als eerste Icoonlandschap van Nederland, mogen odes aan lokale iconen uiteraard niet ontbreken.

concert

zaterdag O2 ndjuerslitraat, Noorbeek ’,

m Noorbeek Harmonie Berggal o.l.v. Jos Paffen alm Noorbeek Drumband Bergg o.l.v. Bert Offermans

presentatie & zang

Dyanne Sleijpen

r aanvang: 2010:0,-0 uu toegang: € kaarten @harmonieberggalm.nl evenementen

© De Bie Communicatie | Margraten

De klassieker Het Dorp (ondermeer vertolkt door Wim Sonneveld), brengt een ode aan Noorbeek en bijzondere Noorbekenaren. Speciaal voor dit concert schreef onze klarinettist Math Elissen een tekst over het dorp Noorbeek. Het beleeft zijn première op 2 juli. Er is niet alleen muziek. Dorpsdichter Maarten van Bun leest een mooi gedicht over het dorp, dat deze keer niet door hemzelf, maar door zijn opa is geschreven. Ook Servé Gubbels (de opa van Maarten, red) schreef graag gedichten in het dialect die over Noorbeek verhaalden. Speciaal voor dit concert wordt, op veler verzoek, Alta Crucis -de exclusief voor Berggalm gecomponeerde lofzang aan het klooster op Hoogcruts- opnieuw ten gehore gebracht. Een unieke compositie van Etienne Houben. Alta Crusis De compositie ‘Alta Crucis’ (latijn voor Hoogcruts) vertelt op een beeldende wijze het verhaal van het klooster: de herder die in het open veld ligt en een visioen krijgt waarin hij wordt opgeroepen om een kapel te bouwen; de bouw van het klooster, die met veel

Einsteinstraat 17, 6227 BS Maastricht - Heer telefoon 043 - 361 01 99 e-mail info@aartsglas.nl website www.aartsglas.nl

ruimte en licht door transparante balustrade/trapleuning en glazen deuren Uw complete glasleverancier Adv VHEM Aarts Glas 2022-01b.indd 1

24-5-2022 16:03:00

inspanning en mankracht gepaard gaat; de onrustige tijden die het klooster beleeft, de oorlogsdreiging die het doorstaat en uiteindelijk de verwoesting door de noodlottige brand in 1979; maar ook de wederopstanding in de vorm van de restauratie die in de recente jaren heeft plaatsgevonden. Een prachtige compositie, die op 7 juli 2018 bij gelegenheid van het gouden jubileum van de drumband van Berggalm zijn première beleefde. Op zaterdag 2 juli gaat het bijzondere werk in reprise. Zaterdag 2 juli belooft nu al een muzikaal memorabele avond te worden. U wilt deze muzikale lofzang aan het icoonlandschap Noorbeek toch niet missen! Reserveer daarom alvast uw plekje op de tribune. Er zijn weliswaar ruim 400 zitplaatsen beschikbaar, maar we verwachten een grote toeloop. Het zou toch zonde zijn als u dit bijzondere concert moet missen, omdat u geen kaartje hebt gereserveerd. Reserveer daarom nu alvast uw plekje via evenementen@harmonieberggalm.nl De tickets kosten € 10, per stuk. Met een reservering weet u in ieder geval zeker dat u een bijzondere muzikale avond tegemoet gaat. U bent er toch zeker bij?


Norbik

zomereditie 2022

Van Harte | 21

Noorbeeks eetcafé danst met de seizoenen mee:

D

Smullen van de zomer bij Eetcafé Tinus e koperen knoert aan de hemel straalt als nooit tevoren. Nu het volop zomer is, vertoeven we graag buiten. Dat kan bij Eetcafé Tinus in Noorbeek als geen ander. De mondaine tuinkamer en het mooie tuinterras maken dat u bij Tinus altijd van buiten kunt genieten. Van het boeiend kleurenpallet van moeder natuur. Van een vrolijk twinkelend zomerzonnetje. En van de vele streek- en zomergerechten die Leon, Sylvia en Kay serveren. door Marco De Bie fotografie Monique van Rooij Op het overdekte en verwarmde tuinterras van Eetcafé Tinus in Noorbeek is het iedere dag buitenseizoen. Het terras is ‘achterum’, ver weg van de drukke weg en dichtbij de rustgevende natuur. Kay Jacobs vertelt: “Ons tuinterras is niet alleen een lekkere plek om even van de waan van dag te ontsnappen en even lekker te ontspannen. Het is ook een fantastische plek om in stilte te genieten van verrassende vergezichten.” Het tuinterras van Eetcafé Tinus biedt namelijk een prachtig panorama op de fraaie natuur van De Wesch en Bergenhuizen. “In feite,” filosofeert Sylvia, “verrast ons terras onze gasten met de meest bijzondere tinten van het seizoen. Zowel qua uitzicht en qua seizoensgerechten uit de regio die Leon in de keuken bereidt.” Een ultiem vierseizoenenterras dus.

Het tuinterras van Tinus biedt een prachtig panorama op de fraaie natuur

S

Het tuinterras trakteert u op verrassende vergezichten op Noorbeek. Ieder seizoen is er anders! Nog groter, nog lekkerder Tinus’ tuinterras valt zo bij de gasten in de smaak, dat het overdekte deel is uitgebreid. “Nu alles klaar is,” vertelt Kay enthousiast, “kunnen we op het gehele overdekte en verwarmde grote tuinterras zeker 110 gasten plaatsen, die kunnen genieten van lekker eten, onder het genot van een adembenemend uitzicht.” Sylvia: “Voor onze gasten serveren wij van dinsdag tot en met zondag vanaf 11:00 uur een kop koffie met verse vlaai, een lekkere lunch en ’s avonds een heerlijk diner.”

Lekker eten voor het hele gezin Op de kaart van Tinus prijken lekkere lunch- en dinergerechten. Het menu kent diverse traditionele streekgerechten. De chef laat zich sowieso met plezier inspireren door de tijd en de streek. Onder het motto ‘it takes two to tango’, danst hij graag met de seizoenen mee. U mag dus heerlijke seizoensgebonden streekgerechten op uw bord verwachten. Denk aan Limburgse beekforel, knisperende zomerse salades, de Noorburger (regular of vega) en de vleesspies Tinus. Lekkerder gaat de zomer niet worden! Lokale producten, zoals bijvoorbeeld de oerbroden die door de lokale bakker op ambachtelijke wijze in de houtoven worden gebakken, worden in de keuken omarmd. Om het Noorbeekse karakter helemaal compleet te maken, schenken ze bij Tinus tevens enkele lokale wijnen. “Welk gerecht u ook kiest,” stelt Kay gevat, “u krijgt altijd een eerlijk product geserveerd tegen een zacht prijsje.” Daarmee is eetcafé Tinus een plek waar ook gezinnen met kinderen lekker kunnen eten en de rekening met een glimlach wordt betaald, omdat de prijs goed is. Verrassende wijnkaart “Bij ieder gerecht past wel weer een ander wijntje!” weet de waard als geen ander. “Daarom hebben wij een verrassende wijnkaart samengesteld, die uitstekend aansluit bij de gerechten en de regio”, aldus Leon. Vanzelfsprekend staan er enkele heerlijke Noorbeekse wijnen op de kaart. De wijnkaart wordt gecompleteerd door diverse wereldwijnen uit de gekende wijnregio’s. Bij Tinus staan ook enkele regionaal gedistileerden op de kaart, zoals Limburgse gin en lokaal gestookte likeuren als sterk water en limoncello. Uitgebreid bierassortiment Limburg heeft een grote bierhistorie. Die proef je terug bij Tinus. Standaard staan 7 bieren op de tap. “Voor de echte bierliefhebber,” vertelt Sylvia, “hebben we twee huisbieren. De amberkleurige Tinus is een stevig, maar lekker wegdrinkend speciaalbiertje. De Tinus Blond is alles wat je van een blond bier mag verwachten: fris, fruitig en heerlijk in het zonnetje!” Mondaine tuinkamer Aangrenzend aan het gezellige tuinterras bevindt zich de mondaine tuinkamer. De tuinkamer biedt ruimte aan plusminus vijftig personen en doet dienst als een bijzonder sfeervolle eetplek. De door Leon bereidde en door Sylvia en Kay geserveerde gerechten smaken in de ‘andere ambiance’ net dat beetje lekkerder. De openslaande deuren naar het tuinterras maken de beleving van dit chique eetvertrek, waar buiten naar binnenkomt, helemaal af.

shop online of kom kieëke in Aelse Prachtige tassen

Stijlvolle horloges

Intieme, multifunctionele ruimte in oud-café Het modern-nostalgische oud-cafégedeelte is beschikbaar voor recepties of feestjes in een ongedwongen sfeer. Sylvia: “De frivole ruimte kan ook worden ingezet voor een intiem familiediner, een koffietafel, verjaardag, babyborrel of communiefeest.” “Maar ook voor groepen fietsers of wandelaars die onderweg de inwendige mens willen versterken,” valt Leon zijn wederhelft bij. Daarmee is het oudcafédeel getransformeerd tot een intieme, maar multifunctionele ruimte. Wieler- & wandelwalhalla Noorbeek is omringd door uit de kluiten gewassen bergen en diepe dalen. Daarmee is het icoondorp een geliefd start- en vertrekpunt voor vele fietsers en wandelaars. Uiteraard biedt de familie Jacobs gasten die vanuit Tinus de regio willen verkennen een aantal mooie wandel- en fietsroutes, waaronder de Noorbeekse wijnwandelroute. En uw e-bike? Die kunt u gratis opladen. Het is goed toeven bij Tinus! Tinus heeft achterom een groot eigen parkeerterrein. Het eetcafé is uitstekend toegankelijk voor mensen in een rolstoel en heeft een gehandicaptentoilet. Ook is er een oplaadpunt voor E-bikes, waar u als gast gratis gebruik van mag maken. Kortom, het is voor iedereen en elk seizoen goed toeven bij Eetcafé Tinus . Om teleurstelling te voorkomen, is het slim om uw plekje bij Tinus voor te reserveren. Eetcafé Tinus Bovenstraat 9, Noorbeek 043 457 8099 info@eetcafetinus.nl www.tinusnoorbeek.nl

DIVERSE PRACHTIGE CANNONDALE eBIKES IN DE

AANLOKKELIJK GEPRIJSD!

Unieke sieraden

Cannondale • BMC • SCOTT-DEALER

Baggiezz | Stationsstraat 104a, Elsloo | www.baggiez.com

Tromputte 10, 6269 BC MARGRATEN


Èèsjde

22 | Van Harte

N

zomereditie 2022

Op 6 augustus kunt u in de late uurtjes door het familiemuseum dwalen:

Museumnacht in Museum Het Ursulinenconvent

a een noodgedwongen pauze van twee jaar, wordt thans weer een Museumnacht voorbereid door de vrijwilligers van Museum Het Ursulinenconvent, Internationaal Museum voor Familiegeschiedenis, te Eijsden. Het is de bedoeling dat dit event plaats zal vinden in de avonduren van zaterdag 6 augustus aanstaande. Zoals eerder is ook nu weer een thema gekozen om de bezoekers via verschillende presentaties en sketches kennis te laten maken met de uitgebreide collectie van het museum. Dit jaar staat de nacht in het teken van de ‘mode’, van crinoline tot vadermoordenaar ...

Geertruij met haar echtgenoot Klaas Hendrik van Paddenburg en diens bejaarde moeder Maria. Nederland kent een rijke traditie van kunstenaars die zich temidden van hun eigen familie afbeelden, maar een zelfportret van een kunstenaar op bezoek bij de schoonfamilie van zijn zus is uniek! In een tijd waarin het sociaal vangnet van de verzorgingsstaat nog niet bestond, was het des te belangrijker om goede relaties te onderhouden met familieleden. Ook werden huwelijkspartners, bedrijfspartners en investeerders vaak gevonden door het netwerk van de familiekring aan te boren. Daarnaast geeft het schilderij aanleiding tot bespiegeling over allerlei thema’s: de rol van het huisdier in het gezin (de zus van de kunstenaar houdt de poot vast van een opspringende hond; dit had ook een symbolische betekenis, de hond stond immers symbool voor (echtelijke) trouw), hoe onze voorouders hun woningen inrichtten (wie wist dat ze in de 19e eeuw zulke felgekleurde vloertapijten hadden?) en de veranderende smaak in kleding (wie draagt nu nog een kanten floddermuts?). Een ander markant detail is dat dit schilderij een verkleinde versie van zichzelf bevat: exact hetzelfde groepsportret hangt linksboven aan de muur. Later zou dit bekend worden als het ‘droste-effect’, verwijzend naar de Droste cacaoblikken waarop een verpleegster staat afgebeeld met een dienblad met een blik cacao, waarop dezelfde afbeelding weer herhaald wordt. Veldhuijzen had het talent niet van een vreemde: zijn vader was een goed schilder en zijn oudere broer Pieter (1806-1841) werd opgeleid door de bekende portretschilder Jean Augustin Daiwaille, met wie hij samen begin jaren dertig een steendrukkerij in Amsterdam stichtte. Diens zoon Johannes Hendrik Veldhuijzen (1831-1910) was ook kunstenaar en de ‘eerste teekenmeester’ van de begenadigde tweelingbroeders David en Pieter Oyens, met wie hij een levenslange correspondentie onderhield en reizen naar het buitenland maakte. Een echte schilderdynastie dus en daarmee past het werk van Veldhuijzen mooi in het verhaal dat het museum vertelt over hoe dezelfde beroepen vaak generaties lang binnen families werden beoefend.

In één van de presentaties komen twee nieuwe aanwinsten van het museum tot leven. Het betreft twee mooie schilderijen van de 19e-eeuwse kunstschilder Willem Frederik Veldhuijzen (1814 1873): De kunstenaar op visite bij zijn zwager (1843) en Zelfportret op oudere leeftijd (ca. 1873). Het zijn intieme kunstwerken die door de schilder niet voor de verkoop bestemd waren. Het overlijden van de achterkleinzoon van de kunstenaar betekende echter dat de schilderijen middels een publieke veiling van elkaar gescheiden dreigden te worden. Door slagvaardig te handelen wist het museum beide schilderijen te bemachtigen. De aanwinsten versterken de collectie enerzijds omdat zij bezoekers een kijkje geven in het huishoudelijk leven in Nederland in het midden van de 19e eeuw, anderzijds omdat zij een vergeten kunstenaarsdynastie aan het licht brengen. Een jongeman trekt een fraaie roodkoperen tabakspot naar zich toe om nog wat geurige tabak in de pijpenkop van zijn gouwenaar te stoppen. Terwijl hij één maal zwaar aan zijn pijp trekt en een witte

rookwolk om hem heen kronkelt, kijkt hij omhoog naar zijn gastvrouw, die hem een kopje thee aanbiedt. Met zijn ringbaardje lijkt deze jongen haast op de oude meteoroloog Joop den Tonkelaar, maar hij is het beslist niet; een oud handschrift op de achterkant van het schilderij (60 x 50 cm) vertelt ons dat de kunstenaar “zich zelf, een pijp rokend, naast de tafel (heeft) voorgesteld”. Een knipoog, wellicht, naar Gerard Dou, een leerling van Rembrandt wiens ‘pijprokende man’ (ca. 1650) lange tijd als zelfportret werd gezien. Ook de mysterieuze dienstmeid die met een theepot en een bokaal achterin de gang staat, verraadt de invloed van de schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Eigenaardig is dit allerminst: Veldhuijzen specialiseerde zich namelijk in het kopiëren van genrevoorstellingen uit die periode, waaronder werk van Jan Steen en Adriaen van de Venne. Naast kopieën schilderde hij ook origineel werk: portretten, familiestukken en romantiserende taferelen uit het alledaagse leven. Toch is zijn werk zelden zo fijn en gedetailleerd als in dit familieportret dat hij in 1843 te Muiden schilderde, in de rookkamer van Heerengracht nr. 40: het woonhuis van zijn zuster

Kort nadat Veldhuijzen het familieportret schilderde, kwam het echtelijk geluk van zijn zus tot een tragisch einde: op 3 januari 1844 overleed haar man plots op 36-jarige leeftijd. Hoewel zij zelf pas in 1891 overleed, hertrouwde Geertruij nooit. Dit schilderij zal, zelfs een halve eeuw later, vele gelukkige herinneringen voor haar opgeroepen hebben. Willem Frederik Veldhuijzen bleef actief tekenen en schilderen tot het eind van zijn leven. Toen op 1 april 1872 een optocht werd gehouden ter viering van 300 jaar Nederlandse vrijheid, maakte Veldhuijzen een “meesterlijk ontworpen en geteekend(e)” feestplaat die o.a. in het Rijksmuseum hangt. Op een kleiner zelfportret op een ovaal paneeltje (24 x 20 cm), schilderde Veldhuijzen zich als een oudere maar fiere man: hij heeft ondertussen een grijze snor en grote wilde baard, maar ook zijn schilderstijl is vlugger en impressionistischer geworden. Twee pientere, donkerblauwe oogjes kijken ons kritisch over de brillenglazen aan. Hij draagt een rode kamerjas en een fraaie blauwe huismuts: hij heeft zich namelijk thuis voor de spiegel geschilderd. Is Veldhuijzen in 30 jaar tijd veel veranderd? U mag het zelf beoordelen. De jonge kunstenaar en de oude kunstenaar tonen zich aan u tijdens de Museumnacht van 6 augustus. De ervaring leert ons dat reservering voor deze populaire Museumnacht (€ 10,- per persoon, inclusief een drankje en klein hapje) heel verstandig is. Zie de site van het museum op www.ursulinenconvent.com. Museum Het Ursulinenconvent Internationaal Museum voor Familiegeschiedenis Breusterstraat 27, Eijsden +31 (0)43 737 0202 info@ursulinenconvent.com www.ursulinenconvent.com


Keer

zomereditie 2022

Van Harte | 23

All-in vakantie-arrangement mét 24-uurszorg voor € 150,- per overnachting:

A

Kom op vakantie bij De Keerderberg!

ls mantelzorger heeft u het niet gemakkelijk. De zorg voor uw dementerende partner, vader of moeder weegt soms behoorlijk zwaar. Hoe lekker zou het zijn om even ongestoord op vakantie te gaan? Dat kan! Boek voor uw dierbare een all-in vakantie-arrangement bij woonzorgcentrum De Keerderberg, boven op de berg in Cadier en Keer. Terwijl u lekker uitrust, bezorgen wij onze gast een onvergetelijke vakantie! door Suzanne Knoben fotografie Ralph Sluysmans Ons vakantie-arrangement bestaat uit: Q Een verblijf in een luxe, volledig ingericht zorgappartement. Q Professionele verzorging en verpleging, 24 uur per dag. Q Lekker eten en drinken in de gezellige gezamenlijke ruimte. Q Elke dag leuke activiteiten; samen met anderen, of één op één. Q Zomerse drankjes op ons zonnige terras in de grote tuin. Q Tuinieren in onze moestuin, en iets lekkers maken van de oogst. Q Samen wandelen in de groene omgeving rond Cadier en Keer. Zo regelt u het vandaag nog: Q Boeken kan heel simpel via 043-855 25 30 of via info@keerderberg.nl. Vraag even naar onze zorgmanager Pichak Kahjehzadeh of directeur Armand Villevoije. Q Voor dit vakantie-arrangement heeft u geen zorg-

Q Q

indicatie voor langdurige zorg nodig. U betaalt gewoon een vast all-in bedrag per overnachting. Vooraf komt u samen kennis maken. We spreken dan ook alle persoonlijke wensen goed door. Wacht niet te lang, want vol = vol.

“We nemen de zorg met liefde over” Zorgmanager Pichak: “We zien vaak dat mantelzorgers zichzelf volledig wegcijferen voor de ander. De vakantie is de ideale tijd om de batterij weer even op te laden. Tijdens uw vakantie nemen

Zoerbeemden 16E 6245LR Eijsden Geopend ma t/m vrij 10.00u - 17.00u Zaterdag 10.00u - 13.00u www.maastrichtporseleinwinkel.nl

Alles voor een stralend gedekte tafel

Voor bedrijf en par�culier - Gra�s Parkeren - Uitmuntende service

wij de zorg met liefde een tijdje over. We leggen onze gasten heerlijk in de watten. Met een mocktail op het terras, een barbecue in de tuin en een voetenbadje op zomerse dagen. Zo wordt het voor iedereen een fijne vakantie!” Woonzorgcentrum De Keerderberg Bakkerboschweg 16 6267 AJ Cadier en Keer 043-855 25 30 info@keerderberg.nl


24 | Van Harte

Èèsjde-Mergraote

Loor ’ns hie!

ansichtkaarte oet de ouw doeës Ansichtkaarten. Vroeger werden ze altijd naar vrienden en familie gestuurd als je op vakantie was. Nu sturen we een appje. Ansichtkaarten geven een fraai inkijkje in het leven van toen. Daarom nemen wij je vier keer per jaar even mee terug in de tijd aan de hand van bijzondere ansichten, ‘oet de ouw doeës’. Deze keer ansichten van kerkgebouwen uit diverse dorpen. De ansichten komen uit de verzameling van Jos Custers uit Sint Geertruid. Met zijn blik altijd gericht op de toekomst, heeft Jos ook oog voor het verleden en redt hij oude foto’s en kaarten van de ondergang. Hebt u oude ansichtkaarten uit de omgeving? Of hebt u nog een oude fotocollectie liggen waar u niets meer mee doet? Neem dan contact op met Jos. Hij is graag bereid de kaarten over te nemen, te conserveren en vast te leggen voor het nageslacht. U kunt hierover altijd geheel vrijblijvend contact opnemen. Zijn telefoonnummer is 0654 306 406.

zomereditie 2022


Breusj | Céramique

zomereditie 2022

Van Harte | 25

Vader en zoon Tillie repareren schades aan alle auto’s en motoren; van jong gebruikt tot oldtimer :

H

“Onze service is onzichtbaar! ” elaas gebeurt het wel eens: jij of iemand anders veroorzaakt schade aan je auto, motor of scooter. Wanneer dat gebeurt, wil je natuurlijk dat die schade vakkundig wordt hersteld en je zo snel mogelijk weer de weg op kunt. Bij Autoschade Maximo ben je verzekerd van een snelle en deskundige afhandeling! door Marco De Bie Autoschade Maximo beschikt over meer dan dertig jaar ervaring in vakkundig en snel schadeherstel. Je bent dus verzekerd van uitstekende kwaliteit, vakmanschap en goede service. Autoschade Maximo kan ook nog eens bijkomende zaken voor je uit handen nemen. Denk aan de administratieve afhandeling met de verzekering en het correct invullen van de schadeformulieren. Baas over eigen auto Heb je schade? Dan bepaal jij en niemand anders dan jij waar je de schade laat herstellen. De verzekering dirigeert je weliswaar naar een schadepartner waar zij contracten mee hebben, maar het laatste woord is altijd aan jou. Kies daarom altijd voor Maximo: de kleine en veelzijdige schadeherstelspecialist die kwaliteit, vakmanschap en klanttevredenheid hoog in het vaandel heeft staan. Uiteraard gelden afspraken over eigen risico en een gratis leenauto ook bij dé schadehersteller van Eijsden. Werkzaamheden Autoschade Maximo voert alle voorkomende schadeherstelwerkzaamheden voor je uit: schades, krasverwijdering, spuitwerk en parkeerdeukjes. Ze maken gebruik van de laatste nieuwe technieken en moderne apparatuur. Uiteraard wordt gespoten met watergedragen lakken: een milieubewuste keuze.

S

Ook voor schade aan je motor of scooter kun je bij Autoschade Maximo aankloppen. Het vakmanschap van Patrick Tillie beperkt zich niet tot automobielen.

Topkwaliteit voor een faire prijs Heb je schade aan je auto? Dan wil jij toch zeker ook dat deze vakkundig wordt hersteld. “Schadeherstel is een ambacht”, legt Patrick Tillie uit. “Met oog voor detail, hart voor je auto, jarenlange ervaring en ondersteund door de nieuwste technieken, repareren wij iedere repareerbare schade. Zonder opsmuk, maar met vakmanschap. Aan vakmanschap hangt echter een prijskaartje. Dus zijn wij de goedkoopste schadehersteller? Nee. Zijn wij dan de duurste? Zeker niet! Wij leveren topkwaliteit voor een faire prijs. En daarmee ben je uiteindelijk het allerbeste geholpen.”

vakmanschap leidend. Zeker in die gevallen is Maximo uw perfecte schadeherstelpartner: “Denk aan plaatwerk en vakkundig spuitwerk”, stelt Tillie. “Of als uw bolide een golden oldie is. Want wij zijn gespecialiseerd in schadeherstel en (deel)restauraties van oldtimers en classic cars.” “Een oude Kever, een Fiatje 500, een “eend” (2CV), een Renault 16 of een VW T1,” vertelt Patrick, “of nog ouder, zoals een Morris Minor 1000, een Ford A Tudor, een Morgan of een MG TD vult vader Arno met twinkelingen in zijn ogen aan, “zijn fantastische bolides om te herstellen. Omdat bij deze auto’s niet de techniek, maar het oude ambacht leidend is.” Vakmanschap van Patrick en zeer zeker ook van zijn vader Arno, al meer dan 50 jaar herstelspecialist, komt juist bij deze bijzondere auto’s goed van pas. Het vakmanschap dat deze klassiekers vraagt, gun je eigenlijk ook je nieuwe auto. Want uiteindelijk bepaalt kwaliteit het eindresultaat. En dat moet, zeker bij schadeherstel, onzichtbaar zijn!

Ambachtelijk vakmanschap vereist Moderne technieken en ontwikkelingen zijn natuurlijk fantastisch. In bijzondere gevallen is echter niet de techniek, maar juist het ambachtelijk

Autoschade Maximo Zoerbeemden 16 G, Eijsden +31 (0)43 409 0499 www.autoschademaximo.nl

Valkenburgh Advocaten & Mediators helpen in juridische kwesties:

V

“Iedereen heeft recht op goede juridische bijstand” alkenburgh Advocaten & Mediators is een laagdrempelig, deskundig, professioneel en integer advocatenkantoor. Wij zijn flexibel, werken nauwgezet, praktisch en snel en zijn daarbij altijd oplossingsgericht. Wij steken graag onze handen uit de mouwen voor onze opdrachtgevers en denken mee met de wensen van onze cliënten. Bij Valkenburgh Advocaten & Mediators wordt het beste van twee werelden gecombineerd: wij denken conservatief over de kernwaarden van de advocatuur, maar werken vooruitstrevend voor de belangen van onze cliënten met de daarbij behorende dienstverlening. Bereikbaarheid van de advocaat speelt daarin een grote rol. Zowel telefonisch, per e-mail als in persoon. Ons is centraal gelegen en goed bereikbaar per auto, openbaar vervoer en te voet. Tevens is ons kantoor toegankelijk voor minder validen. Drie advocaten en met een breed pallet aan specialisaties Het team bestaat uit drie gedreven advocaten die gespecialiseerd zijn in diverse rechtsgebieden. Mr. Manuela Delnoy-Garske is gespecialiseerd in letselschade, waarbij zij optreedt voor slachtoffers. Ook voor zaken op het gebied van vastgoedrecht, huurrecht, verzekeringsrecht en aansprakelijkheidsen gezondheidsrecht kunt u bij mr. Delnoy terecht. Mr. Jacquemain Sondeijker heeft zich gespecialiseerd in het familierecht en is tevens familierecht- en arbeidsmediator. Mr. Sondeijker is lid van de Vereniging van Familierechtadvocaten en Scheidingsbemiddelaars (VFAS). Het oplossen van problemen op het gebied van echtscheiding, verbreking relatie (al dan niet met een samenlevingscontract),

maak vrijblijvend een afspraak voor een kosteloze kennismaking en ervaar onze wijze van dienstverlening. Wij luisteren aandachtig naar uw verhaal en leggen zo begrijpelijk mogelijk uit wat u het beste in uw specifieke geval kunt doen. De eerste kennismaking is altijd vrijblijvend en kosteloos. Schroom dus niet om contact op te nemen en die vrijblijvende en kosteloze afspraak te maken.

S

Mr. Manuela Delnoy-Garske, Mr. Jacquemain Sondeijker en Mr. Mirjam Meulenberg-ten Hoor. het berekenen van partner- en kinderalimentatie, omgang met de kinderen en het opstellen van een ouderschapsplan, het afwikkelen van huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen, adoptie en ander familierechtgerelateerde onderwerpen behoren tot zijn dagelijkse praktijk. Mr. Mirjam Meulenberg-ten Hoor is gespecialiseerd in sociaal zekerheidsrecht, arbeidsrecht ambtenarenrecht en onderwijsrecht. De advocaten worden in hun dagelijkse werkzaamheden ondersteund door enkele juridische medewerkers en ander ondersteunend personeel. Iedereen heeft recht op goede juridische bijstand Het recht blijft in beweging. Valkenburgh Advocaten & Mediators dus ook. Schikken als het kan, procederen als het moet. Het is onze stellige overtuiging dat iedereen recht heeft op goede, deskundige en transparante juridische bijstand. Dus hebt u een juridisch probleem? Stap gerust binnen,

Kosten dienstverlening Wij werken standaard op basis van ons uurtarief. Daarnaast kan per zaak worden bekeken of u in aanmerking komt voor een toevoeging (door de overheid gesubsidieerde rechtsbijstand), en of het betreffende probleem op basis van een toevoeging zal kunnen worden behandeld. Daarover informeert de betreffende advocaat u graag. Rechtsbijstandsverzekering? Indien u een rechtsbijstandsverzekering heeft, kan het zijn dat de kosten van de dienstverlening door de rechtsbijstandsverzekering wordt gedekt en u dus zelf geen kosten heeft. Ook met deze vragen kunt u bij ons terecht. Voor meer informatie kunt u de website van het kantoor bezoeken (www.valkenburghadvocaten.nl). Ook op Facebook en LinkedIn is het advocatenkantoor actief. Hierop delen zij onder meer leuke nieuwtjes, updates over het kantoor en volgen en/of becommentariëren zij juridische ontwikkelingen of kwesties. Valkenburg Advocaten & Mediators Wim Duisenbergplantsoen 31, Maastricht 043 323 3454 www.valkenburghadvocaten.nl


Èèsjde-Mergraote

26 | Van Harte

zomereditie 2022

Derde elektrisch ondersteunde duofiets inmiddels besteld:

Fietsmaatjes Eijsden-Margraten biedt gezamenlijk fietsplezier

F

ietsmaatjes fietst met mensen die er graag met de fiets op uit gaan, maar dit niet meer zelfstandig kunnen. Deze mensen worden gekoppeld aan een fietsmaatje: een vrijwilliger die net zo graag op de fiets stapt en met plezier anderen helpt om een leuke, sportieve, maar vooral gezellige dag te beleven. Samen trekken ze er op uit op een duofiets met elektrische ondersteuning: een e-bike waarop je naast elkaar zit. Sommige duo’s houden het bij een rondje rond het dorp, waarbij koffie met appeltaart het hoogtepunt vormt. Andere duo’s dagen elkaar uit voor stevige fietstochten door de regio. De verbindende factor is het contact op de fiets. De aanspraak, het plezier en de buitenlucht; daar fleurt iedereen van op: de gast én zijn of haar vrijwillige fietsmaatje! door Marco De Bie De gasten zijn veelal mensen met een beperking in bewegen, horen, zien, balans of cognitie (denk bijvoorbeeld aan mensen met dementie). Maar ook mensen voor wie sociale contacten niet vanzelfsprekend zijn en die in een sociaal isolement dreigen te geraken. De vrijwillige fietsmaatjes zijn van alle leeftijden. Wat hen bindt is dat ze van fietsen houden en graag sociale contacten onderhouden. Fietsmaatjes Eijsden-Margraten Fietsmaatjes Nederland is een landelijk initiatief. Naar voorbeeld hiervan zijn een dertigtal lokale initiatieven door heel Nederland ontstaan. De Nederlandse stichting helpt lokale organisaties bij het opstarten. Fietsmaatjes Eijsden-Margraten is zo’n lokale organisatie, tot nu toe de enige in heel Limburg. Henriette Wolfs, coördinator PR & Communicatie, vertelt: “Fietsmaatjes Eijsden-Margraten is -op initiatief van Maurice Eijck- gestart in september 2020. Het is een autonome stichting met een eigen beleid.”

Het aantal vrijwilligers én gasten groeit gestaag door “Gezamenlijk fietsplezier,” vertelt Henriette enthousiast, “spreekt zowel gasten als vrijwilligers enorm aan. Inmiddels hebben wij zo’n veertig enthousiaste vrijwilligers en evenveel gasten. De jongste vrijwilliger is 18; de oudste 83(!!). Onze oudste gast is 90; de jongste 17. Om maar aan te geven dat je nooit te oud of te jong bent om als vrijwilliger aan de slag te gaan of om je als gast aan te melden.”

S

De allereerste rit op de duofiets op 18 april 2021 door de gemeente Eijsden-Margraten.

Gezamenlijk fietsplezier vanaf drie locaties Zodra de derde duo-bike in ontvangst is genomen, zal vanaf drie locaties in de gemeente Eijsden-Margraten worden gefietst. Voor één duofiets is de stalling, vertrek- en aankomstpunt het Huis van de Burger van Eijsden-Margraten in Margraten. Voor duofiets twee is dat Buitengoed De Moosjtum in Oost-Maarland. De derde duofiets wordt gestald in Gronsveld.

S

De fietsmaatjes rijden door de hele regio, zoals hier in Groot-Welsden.

De jongste vrijwilliger is 18; de oudste 83(!!). Onze oudste gast is 90; de jongste 17

Binnen een half jaar al twee duofietsen op de weg Vanaf de start in september 2020, groeit het initiatief als kool. Henriette Wolfs: “Het dagelijks reilen en zeilen wordt aangestuurd door acht personen: drie bestuursleden en vijf coördinatoren.” Door enthousiasme, betrokkenheid en hard werken, kon de eerste duofiets al in april 2021 worden aangeschaft. Een maand later kon zelfs al een tweede duofiets worden aangekocht. “Dit snelle succes had niet kunnen ontstaan zonder de financiële steun van donateurs en sponsoren”, aldus Henriette. “Wij zijn onze begunstigers dan ook enorm dankbaar voor hun financiële support!” Doorslaand succes: derde duofiets ‘en route’ Aanvankelijk werd alleen gefietst met gasten uit eigen gemeente en binnen de gemeentegrenzen. Wolfs: “Inmiddels fietsen wij ook met gasten uit omliggende gemeenten door het hele Heuvelland en de aangrenzende Voerstreek.” Mede door de tomeloze inzet van de fietsmaatjes, het beleefde plezier van de gasten en de niet aflatende financiële steun van donateurs en sponsoren, kon Fietsmaatjes Eijsden-Margraten in april van dit jaar de derde duofiets bestellen. Deze zal op korte termijn in bedrijf worden genomen en ‘en route’ gaan in het Euregionale Heuvelland zonder grenzen.

S In de buurt van Navagne Je bent nooit te oud of te jong om als vrijwilliger aan de slag te gaan of om je als gast aan te melden Meld je aan bij Fietsmaatjes Eijsden-Margraten Vind jij fietsen geweldig? En vind je het leuk om onder de mensen te zijn? Dan is Fietsmaatjes EijsdenMargraten iets voor jou! Zowel als maatje of als gast ben je van harte uitgenodigd om je aan te melden bij ons netwerk. Kijk op onze website, bezoek een van onze open dagen of neem contact op met een van onze bestuursleden of coördinatoren. Of meld je aan voor een vrijblijvende proefrit. Want een betere manier dan zelf ervaren hoe leuk het is om samen fietsplezier te beleven, is er niet.

S

Lekker aan het duo-fietsen tussen de Mescherheide en Mesch

Stichting Fietsmaatjes Eijsden-Margraten 0625 108 588 www.fietsmaatjeseijsdenmargraten.nl


Èèsjde

zomereditie 2022

Van Harte | 27

Ellens droom maakt Eijsden vitaler en krachtiger

Profiteer van straffe acties en ontdek de nieuwste generatie zonneschermen.

De volumeknop gaat tussen Groéselt en Eèsjde naar max. Uit de autospeakers knalt een heerlijke meezinger: The Temptations-versie van ‘Papa was a Rolling Stone’. De sombere tekst gaat over een zoon die z’n vader nooit heeft gekend. Hij vraagt de moeder of alle slechte verhalen over hem kloppen. Het aanstekelijk ritme bij deze gouwe ouwe maakt dat ik er toch altijd vrolijk van word. Ik ben op weg naar Ellen Janssen. Somber bij haar aankloppen voelt als ‘niet kunnen’. Deze vrouw moet iets heel bijzonders hebben gezien bij haar geboorte. Vanaf dat moment is ze gezegend met een onafscheidelijke glimlach, pretoogjes en een overdosis aan optimisme, energie en creativiteit. Met als belangrijke toegift het vermogen om altijd en overal mensen met elkaar te verbinden, ook om haar eigen dromen waar te maken.

Mattie

Comfortdeals

Smarter. Simpler. Sustainable.

Neem contact op met Fonima, bespreek de mogelijkheden en ervaar het gemak van de nieuwste generatie zonnenschermen van Harol. En dat tegen een extra voordelige prijs!

Fonima Zonweringen Aan de Fremme 19 | Margraten 043 458 2235 www.fonima.nl Harol_dealersad2021_Comfortdeals_A4_004_HAN.indd 1

25/01/2021 14:02

Sinds enkele jaren profiteert het dorp Eijsden van haar verbindende energie. Ellen is in haar geboortedorp vanaf 2016 de drijvende kracht achter het nieuwe Sociaal Centrum Eijsden. Gevestigd in het voormalige Groene Kruisgebouw in de Prins Hendrikstraat. Dit karakteristieke pand was vanaf 1948 tientallen jaren het sociale hart van het dorp. Met o.a. een consultatiebureau, een tandartspraktijk en een wijkverpleegster. In 2013 verkreeg zorgaanbieder Envida het pand door overerving en verkocht het alweer in 2016. Eijsden had al Verpleeghuis De Bron en volgens de Nederlandse Zorgautoriteit was dat voldoende. Ellen en een aantal andere Eijsdenaren zagen meteen kansen om er een laagdrempelige ontmoetingsplek van te maken voor oud en jong, van geboren en getogen in Eijsden tot net nieuw. ‘Een plek waar je ontmoet en ertoe doet en die daarmee bijdraagt aan een vitaal en krachtig Eijsden,’ schreven Ellen en haar vrijwilligers in het beleidsplan van dit burgerinitiatief. Het is nu zes jaar later. Je weet niet wat je ziet als je door het gebouw en de aanpalende tuin loopt. Qua duurzaamheid, sfeer, vormgeving en toegankelijkheid. Tot in het kleinste detail is alles doordacht. Zeven dagen per week zijn er de meest uiteenlopende activiteiten. Beweeg- en inloopochtenden, een kookclub, yogasessies & wellness, muziekproeverijen en dagbesteding voor ouderen. Je kunt meedoen in de Hoeskaoëmer, bij ’t Greune Hart (creatieve ochtenden en middagen) of bij Greuj & Bleuj. Dat laatste is een grote moestuin, waarin studenten van de opleiding ergotherapie van Zuyd Hogeschool een beweegparcours met allerlei verschillende ondergronden bedachten. Voor herstellende patiënten van de ook in het pand aanwezige fysiopraktijk. Vanaf juni is er ook een Youth Academy voor groep 7 en 8.

Lazy ... g n i n r o m sunday

Kijk, dat leest lekker weg. Zondagochtend, lekker relaxed op de bank. Koffietje erbij, lekker door Van Harte heen. Wie doet je wat? Op dat moment had jij gewild dat Saar en Max ook jouw advertentie hadden kunnen zien. Gemiste kans... Geen paniek! Er komt altijd weer een nieuwe uitgave van Van Harte. Wil jij jouw bedrijf ook die unieke kans geven om op te vallen? Lekker relaxed, onder ’t genot van ’n bakkie? Wacht dan niet langer en pak die kans. Reserveer een advertentie of advertorial in de volgende uitgave van Van Harte. Saar en Max verheugen zich al op de herfsteditie... Mergraote Èèsjde Keer Groéselt De Klonie Segietere Norbik Oesj Tebannet Ikkelder Moaërend Mhaer Misch Sjuuëlder Bieëmele Riékelt Herkenter Breusj Terlinge ’t Sjwowses Bergenhoêze De Peul Hoonthem ’t Gastes Gekruuts Moersjelt De Wesch Liebik Sjei Termaar ’t Gehuch Berg Vroeële Breusjterbusj Kwakhaag Mischerhej Welsde Caesjtert Terhoorsj Ulvend ’t Withoës Hakkeknop ’t Roeët Roezekoile Mhaerelindsje Sjilberg

H

Van

arte over het goede leven in het Heuvelland

! Een zomer vol aktie

’t Leukste nieuws uit het Heuvelland vier keer per jaar bij de mensen thuis... 3 Sint-Brigidakerk prachtig hersteld: “In de Goede Week kwam Sint Briej weer thuis” 3 Wiel Dreessen neemt na 52 jaar afscheid van de lokale politiek: “Maak de mensen in eigen gemeente en regio prioriteit” 3 Klaroenkorps Amicitia Banholt op weg naar het WMC 3 Fietsmaatjes Eijsden-Margra ten biedt gezamenlijk fietsplezier 3 10 & 11 september: Specialized Gravel Series Limburg Lees Van Harte digitaal op

issuu.com/vanharteeijsdenmargraten

info@vanhartemargraten.nl 0655 368 767

Ellen: ‘Overal en altijd kansen zien, zit denk ik in de genen van onze familie. Het glas is altijd op z’n minst half vol. Die basishouding kan soms ook lastig zijn. Door al dat enthousiasme en steeds nieuwe ideeën wals ik ook wel eens over mensen heen. Vreugde en verdriet zie ik als elkaars compagnon. Ze maken elkaar en het leven sterker, kleurrijker, krachtiger. Je kunt beter met verdriet omgaan als je ziet dat er altijd ook ergens vreugde is. En je geniet veel sterker als het verdriet dichtbij is. Dat inzicht heeft mij erg geholpen toen we onlangs na een heftig ziekbed afscheid namen van mijn vader.’ Niet blijven somberen als het tegenzit, maar blijven geloven dat de zon weer snel gaat schijnen. Dat heeft Ellen en de andere vrijwilligers ook op cruciale momenten geholpen bij de realisatie van het Sociaal Centrum, dat op 17 september nog een officiële opening krijgt. ‘Het was soms zwaar, heel zwaar. Regelmatig was er veel tegenwind. We hebben ons blauw betaald aan tal van onderzoeken die we door de gemeente kregen opgelegd. Het is een project geworden van bijna een miljoen. Het grootste gedeelte hebben we zelf bij elkaar gesprokkeld, vooral door fondsenwerving. Moe werden we van alle formulieren die voor subsidiënten moesten worden ingevuld. Wij trokken door het hele land om onze droom aan die fondsen te presenteren. Dat gaf bijna altijd de doorslag. Werkt veel beter dan papierwerk. Het kostte zes jaar lang veel energie. Ik heb heel wat nachtelijke uren gewerkt in plaats van geslapen. Soms vroeg mijn man zich af waarom hij nog steeds met mij getrouwd wilde zijn. Maar toch, elke dag dat de andere vrijwilligers en ik door de voordeur van dit pand stappen of in de grote moestuin staan en overal vrijwilligers of bezoekers bezig zien, schijnt voor ons de zon alweer.’ Op weg naar huis zingt Roy Orbinson ‘Pretty Woman, the kind I like to meet’. Ellen dus. Tjeu ‘Mattie’ Seeverens


28 | Van Harte

Mergraote

zomereditie 2022


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.