Van Harte Eijsden Margraten lente-editie2019

Page 1

e t n e l e d n e l l a n k n Ee n e t a r g r a M n e d s j i E in

00

45.0

3 Gronsveld viert 400 jaar Schutterij Sint Sebastianus 3 Margraten ontvangt bijzondere gasten tijdens 75e Memorial Day 3 Deelnemers zijn enthousiast over project Buitengewoon Buitengebied 3 Rijckholtse voetbalster Kim Mourmans zit nog steeds boordevol ambitie 3 Five4Five: wandelen, fietsen of hardlopen voor kankeronderzoek in Limburg 3 Hap- & Traptocht leidt langs diverse verloren industrieĂŤn in Eijsden-Margraten

Lees Van Harte Eijsden Margraten nu ook digitaal op

issuu.com/vanharteeijsdenmargraten


2 | Van Harte Eijsden-Margraten

Èèsjde-Mergraote

lente-editie 2019

Gemeente en Van Harte Eijsden-Margraten werken samen aan navigeerbare themaroutes door de gemeente:

(Her)ontdek de mooiste plekjes van Eijsden-Margraten op de fiets!

D

e gemeente Eijsden-Margraten heeft heel veel moois te bieden. Uitgestrekte fruitboomgaarden, velden met allerlei gewassen en weilanden met weelderig sappig veldgewas waar koeien, paarden of schapen naar hartelust grazen. Hoge uitkijkpunten met adembenemende panorama’s en vergezichten. Glooiende bossen, die tijdens zinderende zomerdagen heerlijke lommer bieden. Kerken, kapelletjes en wegkruizen op de top of aan de voet van iedere berg. Kastelen, kloosters, landhuizen, laathoven en vakwerkboerderijen en huisjes, die allemaal hun eigen verhaal vertellen. Maar ook heel veel bijzondere en vooral smakelijke gelegenheden, waar je kunt genieten van typische streekgerechten en Limburgse gastvrijheid. door Marco De Bie

Langs Kloosters & Kastelen Vroeger, voor de tijd van democra tie, werden de lakens uitgedeeld doo r de Heer door de kerkelijke machtheb bers. Om u een indruk te geven van ma chtsbases van weleer, voert deze mo oie, sportieve en educatieve fietsrou te u langs de kloosters en kastelen van de gemeente Eijsden-Margraten.

Om je kennis te laten maken met al het moois dat bijna letterlijk in je achtertuin ligt, ontwikkelt Van Harte Eijsden-Margraten ieder seizoen een mooie themaroute door de gemeente Eijsden-Margraten. De gemeente Eijsden-Margraten en de redactie van Van Harte Eijsden-Margraten hebben de handen ineen geslagen en de mooiste routes samengevoegd in één routeapp. Ontdekkingsreis op de fiets Start de ontdekkingsreis door de gemeente Eijsden-Margraten op de fiets. Momenteel zijn er elf fietsroutes, in afstand variërend tussen 23 en 70 kilometer, die je via een eigen app kunt downloaden op je smartphone of kunt koppelen aan de bekende navigatiesystemen als TomTom en Garmin. Elf Hap- en Traproutes zijn reeds gepubliceerd in eerdere edities van dit blad. De twaalfde route, een Hap- & Traproute langs een aantal verloren industrieën in Eijsden-Margraten wordt verderop in deze uitgave aangekondigd. De thematochten die je kunt fietsen zijn Hap- & Traptochten langs: bevrijdings- & oorlogsmonumenten, de voormalige gemeentehuizen van de oude gemeentes in Eijsden-Margraten, wind- & watermolens, kloosters & kastelen, putten & pompen, de oevers & beemden van Moedertje Maas, openbare kunstwerken, kapelletjes, relieken van de Eerste Wereldoorlog, heilige huisjes (kerken en andere geloofshuizen) en laathoven. Download de routeapp Met grote regelmaat wordt in Van Harte Eijsden-Margraten een themaroute gepubliceerd. Via de routeapp blijven de eerder gepubliceerde routes echter ook te vinden en te fietsen. Omdat iedere route een totaal ander thema heeft, ontdek je iedere keer opnieuw een ander, verrassend gezicht van de Bloesem van het Zuiden. De routes vervelen dus nooit. En omdat je bij de thematische bezienswaardigheden ook steeds een korte beschrijving aantreft, steek je er ook nog iets van op! De culinaire fietstochten door Eijsden-Margraten zijn dus allemaal sportief, smakelijk, gezellig en educatief! Een mooiere combinatie is haast ondenkbaar! Wij nodigen je dan ook van harte uit om onze mooie gemeente op de fiets te (her)ontdekken. De routes door Eijsden-Margraten zijn gebundeld op: www.routeyou.com/user/routes/223031/eijsden-margraten Van daaruit zijn alle routes te downloaden op de eigen routeyouapp die je installeert op je smartphone en de navigatiesystemen TomTom en Garmin. Er zijn zelfs printbare versies te downloaden die je thuis kunt uitprinten.

download de mooiste, lekkerste en leerzaamste fietsroutes door Eijsden-Margraten op

www.routeyou.com/user/routes/223031/eijsden-margraten of scan de QR-code!

Colofon

Belangrijke verhalen van beleidsmakers. Opmerkelijke verhalen van markante inwoners. Bijzondere verhalen van bedrijven of verenigingen. Met als gemene deler dat het de kernen en buurtschappen van de gemeente Eijsden-Margraten betreft. U leest het ieder kwartaal in Van Harte EijsdenMargraten. Dé informatieve promotiekrant van Eijsden-Margraten, die ieder seizoen een kijkje biedt in de kernen van de gemeente Eijsden-Margraten. Op een betrokken en enthousiaste manier wordt de lokale economie nauwgezet gevolgd en scherpzinnig in kaart gebracht. Tegelijkertijd is er veel aandacht voor de andere kant van de dorpen en de lokale ondernemers. Van Harte Eijsden-Margraten bezorgt het leukste nieuws uit de gemeente EijsdenMargraten vier keer per jaar bij de mensen thuis!

Van Harte Eijsden-Margraten is een uitgave van De Bie Communicatie en verschijnt vier keer per jaar, telkens in een oplage van 45.000 exemplaren. Het blad heeft als doel de kernen van de gemeente EijsdenMargraten in de regio te promoten. Het blad wordt gratis huis-aan-huis verspreid in de gemeenten Eijsden-Margraten, GulpenWittem, Valkenburg aan de Geul en Voeren alsmede in de Maastrichtse stadswijken Amby, Scharn, De Heeg, Vroendaal, Eyldergaard, Heer, Randwyck, Heugem en Céramique. Hebt u nieuws en informatie met betrekking tot evenementen of activiteiten binnen de gemeente Eijsden-Margraten? Of wilt u uw bedrijf profileren? Neem dan tijdig contact op. De redactie behoudt zich het recht voor kopij in te korten, te redigeren of niet te plaatsen.

Redactieadres Rijksweg 39a, 6269 AA Margraten. 0655 368 767 info@vanhartemargraten.nl Informatie over adverteren Marco De Bie, 0655 368 767 info@debiecommunicatie.nl Ontwerp De Bie Communicatie, Margraten Druk NDC, Leeuwarden Aan dit nummer werkten mee: Marco De Bie, Max van den Boorn, Suzanne Knoben, Gérard de Graaff en Angie Bischops.

Langs Putten & Pompen Water is van levensbelang voor mens en dier. Voordat huizen waren aangesloten op het waterleidingnet, waren huishoudens voor hun water aangewezen op zoetwaterbronnen. Omdat die niet overal zijn, werden putten geslagen en openbare pompen geplaatst om mensen van water te voorzien. De Hap en Traproute voert u langs de zichtbare waterputten en pompen. Wij wensen u een gezellige dag met veel fietsplezier, smakelijke intermezzo’s en veel leuke momenten bij alle putten en pompen.

olens Langs Wind- & Waterm s. Welbekend len Wind- en watermo k de gemeente door heel Nederland. Oo eft enkele fraaie Eijsden-Margraten he grondgebied ligexemplaren op haar sden-Margraten gen. Van Harte Eij gs de molens van neemt u graag mee lan iden. de Bloesem van het Zu Fotografie Wouter Roosenboom, George Deswijzen, en Ralph Sluysmans. Coverfoto's “Vuur!” (foto: Jeanine Opreij) Zicht Amerikaans kerkhof Margraten Volgende uitgave week 25 Deze krant is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. De uitgever stelt zich echter niet aansprakelijk voor foutieve of onvolledige gegevens in deze krant. Overname of vermenigvuldiging uit deze uitgave is alleen toegestaan na toestemming van de uitgever. © 2019, De Bie Communicatie


Riékelt

lente-editie 2019

Van Harte Eijsden-Margraten | 3

Voetbalster Kim Mourmans op de weg terug na vervelende blessure: “Ik zal Ajax altijd dankbaar blijven voor de hulp die ze mij na mijn rugoperatie hebben geboden.

I

Nog steeds boordevol ambitie

n de vroege herfst van 2014 sprak Van Harte Eijsden-Margraten met voetbaltalent Kim Mourmans uit Rijckholt, op dat moment negentien lentes jong. Kim was net Europees kampioen geworden met Oranje Onder-19, zat dicht tegen het ‘grote’ Nederlands Elftal aan en stond onder contract bij Standard Luik. Nu, vierenhalf jaar later, is er het nodige veranderd.

Toen, in de zomer van 2018, bevond Kim zich midden in een uiterst roerige periode. Ze onderging een rugoperatie, waarna een slopend revalidatietraject volgde. Daarnaast werd haar contract bij PSV, na drie jaar trouwe dienst, niet verlengd. Alsof dat niet genoeg was, zat Kim ook nog eens te Kim voetbalt anno 2019 bij Ajax zwoegen op haar (foto: Arne van der Ben). afstudeerscriptie, wat logischerwijs veel tijd en energie opslorpte.

T

S

Kim, thuis in Riékelt in 2014, toen wij haar voor het eerst spraken (foto: Wouter Roosenboom) door Max van den Boorn Ze speelt bij Ajax, heeft inmiddels haar opleiding Facility Management succesvol afgerond en woont samen

in het Brabantse Middelbeers. Kim Mourmans lijkt haar zaakjes goed op orde te hebben. Dat ze die prettige conclusie kan trekken, had ze een jaartje geleden niet kunnen denken.

Cannondale • BMC • SCOTT-DEALER

Dankbaar Maar uiteindelijk kwam het allemaal goed. Kim slaagde voor haar studie en ook op sportief gebied brak de zon langzaam weer door, met dank aan een helpende hand uit Amsterdam. “Ik kon bij Ajax terecht om verder te werken aan mijn herstel, in de hoop rond december fit te zijn en aan te sluiten bij de selectie”, vertelt Kim. “Dat is gelukt. Ik train sindsdien volwaardig mee met de groep, speel geregeld wedstrijden en heb te horen gekregen dat ik het seizoen mag afmaken bij Ajax. Of ik daarna mag blijven, is nog de vraag. Binnenkort zullen de contractbesprekingen beginnen. Het worden spannende weken, ja. Of ik uiteindelijk moet vertrekken of niet, ik zal Ajax altijd dankbaar blijven voor de hulp die ze mij na mijn rugoperatie hebben geboden.” “Het revalidatieproces, dat acht maanden duurde, was lang en zwaar”, vervolgt Kim. “Of ik gedurende die periode weleens heb gedacht dat mijn voetbalcarrière ten einde zou zijn? Nee, dat niet. Bij de medische staf van Ajax was ik gelukkig in goede handen. Bovendien had ik mezelf voorgenomen: ik ga er alles aan doen om fit te worden, zodat ik mezelf later geen verwijten hoef te maken over gebrek aan mentaliteit.” Nederlands Elftal Toen we Kim in september 2014 spraken, was dat enkele weken nadat

ze met Oranje Onder-19 het Europees Kampioenschap had gewonnen. Het stapje hogerop, naar het ‘grote’ Nederlands elftal, liet vervolgens niet lang op zich wachten. In maart 2015 maakte ze haar debuut in een oefenduel tegen Finland. Snel daarna volgde een tweede interland, ditmaal tegen Engeland. Bij die twee interlands is het tot dusver echter gebleven. “Jammer natuurlijk, maar het Nederlands Elftal is momenteel gewoon onhaalbaar voor mij. Daar zijn meerdere redenen voor. Zo heb ik bij PSV, waar ik in juli 2015 een contract tekende, een tijdlang op een voor mij ongebruikelijk positie gespeeld. Ik kwam er onvoldoende tot mijn recht, met als gevolg dat ik werd geremd in mijn ontwikkeling. Daar kwam later die rugblessure (een hernia), met bijbehorende revalidatie, nog eens bovenop. Dat maakte de situatie voor mij alleen maar lastiger. Daarnaast moet je niet vergeten dat de concurrentie voor het Nederlands elftal simpelweg enorm groot is.” Dat is inderdaad het geval. De voorbije jaren hebben de prestaties van de Oranje Leeuwinnen, zoals hun bijnaam luidt, een onbeschrijfelijke vlucht genomen. In mum van tijd is de ploeg uitgegroeid tot één van de beste ter wereld, met als ultieme bewijs het gewonnen Europees Kampioenschap van 2017 in eigen land. “Ik vind het geweldig wat de meiden presteren. De aandacht, de volle stadions, de successen; ze hebben het absoluut verdiend.” Vindt Kim het niet vreemd, de wetenschap dat ook zij deel van dit team had kunnen uitmaken? “Nee hoor. De speelsters die wel geselecteerd worden, zijn gewoon beter dan ik. Zo eenvoudig is het.” Buitenland Vierenhalf jaar geleden sprak Kim de wens uit om ooit in het buitenland te voetballen, in sterke competities zoals die van Duitsland en Zweden. “Die ambitie koester ik nog steeds, daar is niets aan veranderd. Maar voor nu is het vooral belangrijk om de opwaartse lijn die ik heb ingezet vast te houden. Dat betekent dat ik keihard zal blijven werken om terug te komen op mijn oude niveau. En het liefst nog een treetje hoger. Dat is een mooie uitdaging.”

en nt e W m nd EU onne aa 9999 I N b rm 6 f a pe - 35 l Go 50 3 rt 21, : 04 o Sh v.a € info er me

e-RACE / e-MTB

En n u 4 vo or de p ri van js 3!

Short Golf is voor iedereen, ontdek het plezier!

(e)BIKE & LIFESTYLE STORE

Tromputte 10, 6269 BC MARGRATEN

Vanaf € 12,50 per persoon Reserveren? Bel 043-3569999 Je bent van harte welkom!

www.golfenophetrijk.nl/ margraten/short-golf

SHORT GOLF

MARGR AT EN


Norbik

4 | Van Harte Eijsden-Margraten

D

_

lente-editie 2019

Toneelgroep De Bron strijkt voor nieuw toneelstuk neer in Oos Heim in Margraten:

Broelof

e Noorbeekse toneelgroep De Bron staat bekend om haar altijd opvallende toneeluitvoeringen. Shakespeare, Williams, een boerendrama, een Griekse tragedie of een toneelversie van een Tarantinofilm. Toneelgroep De Bron draait er haar hand niet voor om. Daar waar de stukken het toelaat, wordt het liefst gespeeld in dialect. En de setting van het stuk is vaak een bijzondere locatie die de sfeer van het stuk extra bijzonder maakt: een boerenschuur, de kerkmuur, een oude loods, een weiland of een vervallen kloosterruïne. In de lente van 2019 speelt Toneelgroep De Bron Broelof van Bertold Brecht. Plaats van handeling is Gemeenschapshuis Oos Heim in Margraten. ervaring op dit gebied spreken. Een droomhuwelijk verzekerd, of toch niet!? Saillant detail: regisseuse Hanneke Som treedt zelf later dit jaar in het huwelijk; zou dit haar generale repetitie zijn?!

door Jacqueline Römers fotografie Paul Smeets Marie en Jacob zijn net getrouwd. Met een nieuw leven samen én een kleine op komst, kan het stel zijn geluk niet op. Maar eerst … het huwelijksfeest! Terwijl de moeder van de bruid het draaiboek én de verhalen voor haar rekening neemt en de moeder van de bruidegom de gasten gastronomisch in de watten legt, loopt de feestavond gesmeerd. Totdat de drank het feest overneemt en de liefde op de proef wordt gesteld, de pure liefde, de verplichte liefde, de verloren liefde, de gemiste liefde, de verzuurde liefde, de gedroomde liefde. Is de ultieme liefde dan een illusie? En, zeggen we wel wat we echt denken!? Of is ook de waarheid een illusie? Hanneke Som voor de derde keer regisseur bij De Bron Voor Hanneke Som is dit de derde regieklus bij toneelgroep de Bron in Noorbeek, na Witlox (2014) en Vleisch (2015) nu dus Broelof, een bewerking van De Bruiloft (1998) van De Paardenkathedraal en dus een drastische metamorfose van de Burgermansbruiloft (1926) van Bertold Brecht.

Bertold Brecht Vanaf 1919 stelde de jonge Brecht zich met zijn episch theater ten doel om het publiek een spiegel voor te houden, te choqueren en te laten nadenken over de maatschappelijke verhoudingen. Een eeuw later lijkt het publiek moeilijk te choqueren te zijn. Of zit juist daar het pijnpunt? Dat wij juist door klein leed en oneerlijkheid uit balans te brengen zijn. En dat de lijm waarmee relaties verbonden zijn, toch niet zo sterk of juist sterker is dan verwacht.

’n betrouwbaar adres, waar service en kwaliteit nog belangrijk zijn!

RENAULT CLIO Estate TCE 90 Energy Night & Day Navigatie Bouwjaar 07- 2015 Km.stand: 51.201 km Prijs: € 11.500,SEAT LEON style Business Navigatie Bouwjaar: 11-2017 Km. Stand: 652 km Prijs: € 19.900,CITROEN JUMPER H2 blue HDI 160 Airco Bouwjaar: nieuw Km. Stand: 24 km Prijs: € 25.900,- (ex. BTW)

12 - 13 -14 april jubileumfeest! Op 23 April 1999 hebben wij onze deuren geopend als universeel autobedrijf. Nu, 20 jaar na dato, mogen wij nog steeds met veel passie en plezier uw auto onderhouden. Ook helpen wij u met het zoeken naar een andere auto. Graag nodigen wij u uit om op 12, 13 en 14 april dit jubileum samen met ons te komen vieren. Profiteer tijdens het jubileumweekend van volop voordeel! Want bij aankoop van een auto boven de € 5.000,-, ontvangt u een waardecheque t.w.v. € 500,- te besteden aan accessoires! Wij hopen u tijdens ons jubileumweekend te mogen begroeten. Wij zorgen voor een hapje en een drankje!

Autobedrijf Jan Dodemont Zoerbeemden 23 - 6245 LR Eijsden - 043 409 0777 www.jandodemont.nl - info@jandodemont.nl

Welke rol speel je in tijden waarin je veel ‘vrienden’ hebt, geluk ‘maakbaar’ is en choqueren iets alledaags geworden is? Blijf je in je rol of wrik je je los van de massa? Eindelijk Broelof bij De Bron! Broelof stond al lange tijd op het verlanglijstje van toneelgroep de Bron. Een droom die in 2019 uitkomt. En met 100 trouwjaren op de klok en dik 50 jaren als samenwonende partners, kunnen de spelers van Broelof wel van

Locatie en speeldata Broelof wordt zes keer uitgevoerd in het Margratense gemeenschapshuis Oos Heim. De speeldata zijn: vrijdag 26 en zaterdag 27 april om 20.30 uur, zondag 28 april 15.00 uur en vrijdag 10 en zaterdag 11 mei om 20.30 uur en zondag 12 mei om 15.00 uur. Plek van handeling is Gemeenschapshuis Oos Heim, Clermontstraat 10 in Margraten. RESERVEREN IS NOODZAKELIJK! Reserveer uw plekje via www.toneelgroepdebron.nl


Mergraote

lente-editie 2019

Van Harte Eijsden-Margraten | 5

Multimate Jan Opreij wordt Hubo XL Afbouwcentrum Jan Opreij

D

Feestelijke heropening van 12 t/m 14 april oe-het-zelf-keten Hubo opent op vrijdag 12 april haar deuren in Margraten. De metamorfose van Multimate naar Hubo XL Afbouwcentrum Jan Opreij is dan afgerond. De nieuwe Hubo is ingericht volgens de nieuwe visie van het doe-hetzelfconcern: zorgeloos wonen. door Marco De Bie fotografie Willy Opreij

Keizer van de service In een veranderend retaillandschap wordt gevraagd naar durf, innovatie en ondernemerschap. Met die wetenschap ziet Hubo zichzelf dan ook als keizer van de service! Met de vooruitstrevende belofte “Hubo helpt” ligt de focus van het bedrijf op persoonlijke en vakkundige service. “De filosofie van Hubo zit ons team als gegoten”, stelt Jos Opreij. “Wij hebben jarenlang geïnvesteerd in onze mensen en hen getraind om eerlijk, kundig en gedegen advies te geven.”

In het zorgeloos wonen concept staat Hubo in haar authentieke kracht: persoonlijk service middels vakmanschap, een groot assortiment waaruit alles direct leverbaar is en lokaal ondernemerschap. Nieuwe formule, vertrouwde service Hubo XL is de nieuwe formule waarmee Afbouwcentrum Jan Opreij aan de Fremme 50 in Margraten zich presenteert. Met heel veel nieuwe producten, waaronder een geheel nieuwe presentatie binnendeuren, compleet met hang- en sluitwerk en bijzonder maatwerk in interieurkasten, is het Afbouwcentrum weer helemaal van deze tijd. De opnieuw ingericht showroom biedt een verfrissende kijk op klussen en inrichten. Wat niet veranderd is de passie en vakkundigheid waarmee het team van het afbouwcentrum u adviseert, ontzorgt en wegwijs maakt.

Voor de doe-het-zelver én de vakman De nieuwe Huboformule staat voor totaaloplossingen. De belofte “Hubo helpt” geldt voor iedereen: voor de beginnende doe-het-zelver, de ervaren klusser én de zelfstandige vakman. Bedrijfsleider Jim Lousberg vertelt: “Voor iedere klant hebben wij een luisterend oor en bieden wij een helpende hand. Wij denken mee in iedere klus en formuleren antwoorden op algemene vragen van de thuisklusser tot specifieke of complexe vraagstukken van de vakman.”

Nieuwe merken en inspiratiepleinen Jos en Jan Opreij nodigen u van harte uit om uw licht op te komen steken in hun volledig gerestylde zaak. “De organisatie achter Multimate heeft besloten de naam Multimate uit de markt te halen en alle Multimates onder te brengen in de Hubo-formule”, vertelt Jan Opreij. “Het assortiment is aangevuld met veel nieuwe merken en in de winkel zijn meer inspiratieplekken gecreëerd, waardoor klanten makkelijker kunnen zien wat keuzes voor producten betekent voor thuis.”

Veel meer beleving Door te spelen met licht en nieuwe zichtlijnen te creëren, lijkt het nieuw ingerichte Afbouwcentrum veel groter. “Hubo XL biedt onze klanten veel meer beleving,” stellen de gebroeders Opreij. Bij binnenkomst direct links bevindt zich een kleurrijke verfservice. De bouwmaterialen liggen rechtsachter. En midden in de showroom vindt u onder andere deuren, vloeren, maatwerkkasten en sanitair. Op diverse plekken in de toonzaal vindt u stijlvol ingerichte inspiratiepleinen met aansprekende thema’s als Besparend Wonen, Mooier Wonen, Zelfstandig Wonen en Veilig Wonen.

TWX

De mannetjes en vrouwtjes van Hubo XL Afbouwcentrum Jan Opreij adviseren u graag.

Feestelijke opening Vrijdag 12 april opent Hubo XL Afbouwcentrum Jan Opreij feestelijk haar deuren. Van vrijdag 12 tot en met zondag 14 april is het drie dagen lang feest met vele spetterende acties, inspirerende demonstraties en bijzondere openingskortingen. Op vrijdag 12 april is de feestelijke opening. Zaterdag 13 en koopzondag 14 april zijn er diverse demonstraties en wordt het feestje compleet gemaakt met een foodtruck met ijsjes en crêpes. Het team van Hubo XL Afbouwcentrum Jan Opreij nodigt u van harte uit om tijdens de drie dolle openingsdagen inspiratie op te komen doen voor het nieuwe tuin- en klusseizoen.

Hubo XL Afbouwcentrum Jan Opreij || Aan de Fremme 50 Margraten || 043 458 1762 || www.janopreij.nl Loop eens binnen tijdens een lekkere voorjaarswandeling, voor een gezellige entre nous met je familie, een tête-à-tête met vrienden of gewoon zomaar. Een drankje, een hapje, een lekkere lunch of een heerlijk diner. Ouderwetse gezelligheid is opnieuw uitgevonden bij ’t Boerenhof op De Plank!

LENTE-AKTIE

tegen inlevering

van deze bon

en

5 rass appelboom met

00 or € van € 45, nu vo

30,00

p.st.

ze kijk op on en e r o o v site ten le heerlijke g n li e d wan

brasserie || lokale producten ontdekplek || terras De Plank 48, De Plank (Sint-Martens-Voeren) || +31 630 296 223 || www.boerenhof.eu


Bergenhoêze

6 | Van Harte Eijsden-Margraten

lente-editie 2019

“Wandelen, fietsen of hardlopen voor kankeronderzoek in Limburg:

F

Five4Five: zesde editie op 25 mei ive4Five is hét familieevenement dat draait om fietsen, hardlopen en wandelen. Deelnemers bepalen hun eigen tempo, het gaat niet om te winnen maar om het deelnemen. Om zoveel mogelijk geld binnen te halen voor het Kankeronderzoekfonds Limburg dat onderzoeksprojecten van het Maastricht UMC+ en partnerziekenhuizen ondersteunt.

Teams Bedrijventeams kunnen zich inschrijven vanaf € 625,-. Teams kunnen in eigen bedrijfskleding deelnemen. Er zijn diverse aantrekkelijke sponsorpakketten beschikbaar. Inmiddels hebben zich al bijna 30 bedrijven verbonden aan Five4Five. Meer informatie op www. five4five.nl of via Philip van Ballegooie, 06-31767767.

door Marcel Bourgonje foto's Five4Five Op zaterdag 25 mei aanstaande vindt alweer de 6e editie plaats van dit prachtige sportevenement. Vele honderden enthousiaste deelnemers staan deze dag aan de start om een sportieve prestatie te leveren voor het goede doel. Nieuwe locatie De afgelopen jaren vond de start en finish plaats bij de mooie Hoeve Libeek. Op deze locatie hebben geweldige edities van Five4Five plaats gevonden. Na vijf jaar zijn we op deze locatie ‘uit ons jasje’ gegroeid. Dit jaar verhuist Five4Five naar Berghuizen, gelegen naast het pittoreske Noorbeek. Hier kan aan deelnemers meer plek gegeven worden en is er voldoende ruimte beschikbaar voor exposure van deelnemende bedrijven. Streven Vorig jaar telde het evenement bijna 1500 deelnemers. Dit jaar heeft de organisatie de lat weer iets hoger gelegd. We streven naar 2000 deelnemers die samen €150.000,- bij elkaar gaan brengen. Ambitieus maar zeker niet onhaalbaar! Rond 12.00 uur vindt een bijeenkomst met sponsoren en deelnemers plaats die speciaal voor Five4Five een actie op touw hebben gezet. Zo organiseerde een groep vrijwilligers vorig jaar in Meerssen een benefietavond ‘Meersje veur Five4Five ‘ die ruim € 35.000,- opbracht. Ook dit jaar worden weer verschillende acties in Limburg georganiseerd door vrijwilligers waarvan de resultaten op 25 mei bekend worden gemaakt.

S

Ambassadeur Boudewijn Zenden lost samen met burgemeester Dieudonnee Akkermans het startschot van Five4Five in 2017. Individuele deelnemers Deelname is € 25,- per persoon. De opbrengst komt volledig ten goede aan het Kankeronderzoekfonds Limburg.

Kankeronderzoekfonds Limburg Het Kankeronderzoekfonds Limburg is een samenwerking tussen Health Foundation Limburg (HFL), KWF Kankerbestrijding en het Maastricht UMC+. Kankeronderzoekfonds Limburg werft fondsen voor wetenschappelijk onderzoek in het Maastricht UMC+ en partnerziekenhuizen. Meer informatie zie www. kankeronderzoekfondslimburg.nl

Dat geldt ook voor de opbrengst van de drankjes en versnaperingen die tijdens de dag verkocht worden.

Loop, fiets of wandeL voor kankeronderzoek in Limburg Zaterdag 25 mei 2019 Eijsden-Margraten

Five4Five is een initiatief van Kankeronderzoekfonds Limburg Business Vrienden

Five4Five is een sportief evenement voor fietsers, wandelaars en hardlopers. Start en finish is in het pittoreske Bergenhuizen. Het parcours leidt langs fraaie plaatsen als Banholt, Berghuizen/Noorbeek, Mheer en Libeek/Moerslag. Iedereen (ook op de elektrische fiets!) kan meedoen voor minimaal € 25,- en op deze manier zijn steentje Tweewielers Klaar terwijl u bijdragen aan het goede doel.

Start een actie! Geef je deelname nog meer waarde en laat je sponsoren door je vrienden, familie en collega’s en steun kankeronderzoek. Het actieplatform biedt de mogelijkheid om extra geld in te zamelen voor de onderzoeken. Hierdoor draag je nog een groter steentje bij! Stap 1: Meld je actie aan Maak je persoonlijke actiepagina aan op www.actiefive4five.nl. Laat zien wat je gaat doen. Met foto’s, video’s en tekst vertel Altijd op voorraad! je jouw verhaal. wacht

De betonmolen is verleden tijd! de tijd van het zelf draaien is voorbij!

straatzand - vulzand - metselzand brekerzand - korrelmix menggranulaat - cement

Stap 2: Vertel het iedereen Dé ideale oplossing voor aannemers, hoveniers,stratenmakers, Deel je actiepagina via social media met zoveel mogelijk doel w w w. b ro q u a . n l tegelzetters, en particulieren. Kortom: iedereen die een Openingstijden vrienden en bekenden. Het Kankeronderzoekfonds Limburg is een aan het Maastricht Beton / Mortelcentrale cementgebonden product nodig heeft. UMC+ gelieerde stichting die extra gelden werft voor medisch Maandag t/m vrijdag van 7.00 - 15.00 uur Oude Zeepweg 12Stap Gronsveld T 0031 (0)6 42015293 3 Verzamel donaties wetenschappelijk onderzoek naar de preventie en behandeling Zaterdag Laat iedereen via je actiepagina doneren. We helpen graag! van kanker. Resultaten komen, via Maastricht UMC+, ook bij 7.00 - 11.00je uur Bel 043-4077363 of mail of naar info@five4five.nl. de andere ziekenhuizen in Limburg terecht.

i n fo @ b ro q uGoede a.nl

Aanmelden kan via de website:


Vroeële

lente-editie 2019

Van Harte Eijsden-Margraten | 7

“Mit u pèkse van MD-mode, staes’te d’r altied good op”:

Uniformen van uitzonderlijke kwaliteit

M

argriet Drummen vertegenwoordigt in levende lijve een bijna uitgestorven ambacht: coupeuse. De Vroelense modinette is gespecialiseerd in het ontwerpen, vervaardigen, aanpassen en verstellen van verenigingsuniformen. Haar opdrachtgevers zijn diverse harmonieën, fanfares en schutterijen in Belgisch en Nederlands Limburg. Nu voor de muziekverenigingen en schutterijen het buitenseizoen in aantocht is, is het topdrukte op Vroelen. De verenigingen staan, figuurlijk, in rijen van vier opgesteld. Geef ácht! door Marco De Bie Geen stof is haar vreemd; geen fournituur onbekend. Ze weet van de hoed én de rand. Margriet werkt uitsluitend met kwalitatief hoogwaardig geproduceerde materialen. Weet van iedere stof een mooie creatie te maken. Complete uniformen met alle bijbehorende accessoires. Van sjerpen fourragères, emblemen, kwasten, knopen, pluimen en rangonderscheidingstekens tot strop- en vlinderdassen, riemen en handschoenen. Alles wordt met oog voor detail gemaakt. Waar het kan met de machine, waar het moet met de hand. Zoals je van een coupeuse mag verwachten, weet ze alles: van naald tot draad! Verstellen van bestaande en aanmeten nieuwe pakken “Zodra de carnaval voorbij is,” vertelt de kordate coupeuse, “start voor mij het buitenseizoen voor muziekverenigingen en schutterijen. Als tijdens de sacramentsprocessie of het koningsvogelschieten de vereniging voor het eerst weer in vol ornaat de straat op gaat, moeten alle uniformen weer tiptop zijn.” Verstelwerkzaam aan de verenigingskledij is dan ook dagelijkse kost voor Margriet. “Na de winter moeten vaak pakken worden aangepast. Maar ook moeten steeds vaker nieuwe leden in het uniform worden gestoken. Dan wordt een nieuw pak aangemeten.”

S

Een kijkje in de uniformencollectie van Margriet. Ze kleedt o.a. harmonieën, fanfares en schutterijen uit Nederlands en Belgisch Limburg. Koningspakken en koninginnenjurken Met enige regelmaat krijgt Margriet de vraag om een konings- of keizerspaar van een schutterij te kleden. De nieuwe excellenties komen dan naar Vroelen om met Margriet te overleggen “Samen bespreken we alle details: de pasvorm, kleuren, stoffen, accessoires, noem maar op.” Als alle wensen duidelijk zijn, gaat Margriet aan de slag met het maken van een ontwerp. Als de eerste concepten klaar zijn, bespreekt ze deze en finetunet het ontwerp, zodat het helemaal naar wens is. “Als het ontwerp akkoord is,” vervolgt Margriet haar verhaal, “worden alle patroondelen ingelegd en gesneden. Daarna start het echte oude ambacht van naaister en worden alle losse delen met de hand omgetoverd naar een pak of jurk. Na een laatste pasronde maakt Margriet de outfit klaar, zodat de de konigsparen er tijdens hun eerste uittreden perfect

Geen autorijbewijs (meer)?

Blijf mobiel met een LIGIER of MICROCAR!

Special Editions kom ze ontdekken

met AIRCO

Microcar Mgo Premium Sun DCI

de nieuwe

vanaf

€ 299 per maand

inclusief onderhoud en ALL RISK verzekering

dé beste inruilprijs voor uw oude wagen • gratis proefrijden mogelijk

Burg. Wolfsstraat 6 Sint Geertruid | 043 408 1201 | www.auto-nelissen.nl

op staan. Want perfectie, dat is het codewoord dat Margriet voor haar creaties hanteert. Unieke manier van werken Uniek is haar persoonlijke manier van werken en haar no-nonse aanpak. De lijnen zijn kort. De service is hoog. Het geleverde werk van uitzonderlijk hoge kwaliteit. En dat tegen een faire prijs. Ben je voor je vereniging op zoek naar een goede coupeuse? Bel gerust voor een vrijblijvende afspraak. Margriet helpt je graag om er een mooi seizoen van te maken. MD mode Vroelen 35, Noorbeek 043 457 1991 www.mdmode.nl


Mhaer

8 | Van Harte Eijsden-Margraten

B

lente-editie 2019

Bart Deckers neemt directiestokje over van Fried Dobbelstein

Nieuwe dirigent harmonie Sint Cecila Mheer

art Deckers is de opvolger van Fried Dobbelstein, die na ruim 30 jaar het directiestokje bij het orkest van de Koninklijke Harmonie St. Cecilia heeft overgedragen. Deckers is op 17 januari 2019 met zijn werkzaamheden in Mheer gestart. door Jef Jacobs

Bart Deckers (Boukoul, 1985) begon zijn muzikale carrière als trombonist bij Harmonie Amicitia te Boukoul. Zijn tromboneleraar was Ger Reijnders. Op vijftienjarige leeftijd maakte hij de overstap naar tuba en werd Rob Geurts zijn docent. Nadat hij zijn MBO-opleiding Sociaal Pedagogisch Werk had afgerond, ging hij naar het ArtEZ Conservatorium te Enschede, alwaar hij studeerde bij hoofdvakdocent Joost Smeets.Gelijktijdig studeerde hij ook aan het Mozarteum te Salzburg bij professor Andreas Hofmeir. In 2009 studeerde Bart Cum Laude af met een 9,5 als eindcijfer. Na zijn tubastudie is hij begonnen aan de opleiding HaFaBra-directie te Enschede bij hoofdvakdocent Fried Dobbelstein. Deze studie heeft hij in september 2013 met goed gevolg afgerond. Masterclasses heeft hij gevolgd bij onder andere Jan Cober, Alex Schillings en Maurice Hamers.

Fried Dobbelstein benoemt tot eredirigent!

Bart remplaceerde en remplaceert nog regelmatig bij het Orkest van het Oosten, het Sinfonieorchester Aachen, Mozarteum Orchester Salzburg, het Residentie Orkest, Philharmonie Zuid-Nederland en speelde tuba in het Nationaal Jeugd Orkest. Verder heeft hij onder grote dirigenten mogen musiceren zoals Jaap van Zweden, Sir Simon Russle Davis, Neeme Järvi en Michel Tabchnik. Ook heeft Bart verschillende solo-optredens verzorgd met korpsen als Kerkelijke Harmonie St. Michael Thorn en Junge Bläser Philharmonie NRW. Met de ervaringen die hij opdeed en doet in de symphonische wereld dirigeert hij actief in de HaFaBra-muziekwereld. Het eerste concert met de Koninklijke Harmonie St. Cecilia o.l.v. dirigent Bart Deckers, vindt plaats in de Harmoniezaal te Mheer op zondag 26 mei a.s. en begint om 15.30 uur. Als gastvereniging is aanwezig Harmonie St. Aemiliaan Bleijerheide.

Het 36e Nieuwjaarsconcert van zondag 13 januari was voor Fried Dobbelstein tevens zijn afscheidsconcert. Tijdens het zeer druk bezochte concert werd hij, in bijzijn van familieleden, collega’s, relaties en de hele Sint Cecilia-familie, bij het beëindigen van zijn dirigentschap vanwege zijn vele en bijzondere verdiensten gedurende meer dan 30 jaar, benoemd tot eredirigent van de Bij gelegenheid van zijn afscheid Koninklijke Harmonie Sint Cecilia. ontving Fried een aquarel van Deze eer is nooit eerder in de lange zichzelf in directiepose. geschiedenis van de vereniging aan iemand verleend. Een bijzondere erkenning voor een bijzondere dirigent. Een unicum!

S

Voorzitter Bert Senden prees zijn muzikale kwaliteiten en feliciteerde hem uit naam van allen. Ladyspeaker Karin Quanten overhandigde hem de bijbehorende speld en oorkonde. Oudste orkestlid Adolf Willems bood hem het verenigingscadeau aan, zijnde een aquarel van kunstenares Emilia Hauser uit Eckelrade, met Fried in directiepose, die een vaste plaats krijgt in de Harmoniezaal als erkenning en herinnering aan een groot dirigent, maestro Fried Dobbelstein. Voor echtgenote Mirjan Dobbelstein-Jacobs was er een fraaie ruiker bloemen uit waardering en sympathie! Tijdens het concert sprak erevoorzitter Jef Jacobs de laudatio uit. Hierin blikte hij terug op de vele highligts, die in die 30 jaar muzikaal leiderschap van en door “enne Mhaerder jong” samen met het harmonie-orkest gerealiseerd waren. Hij prees scheidend dirigent Fried Dobbelstein voor de wijze waarop hij met ongekende passie, bezieling en tomeloze inzet de Harmonie van Mheer, uitkomend in de 1e divisie, van een middelmatig orkest heeft laten uitgroeien tot een orkest dat tot de top van Nederland gerekend mag worden.

Merken, campagnes en strategieën die resultaten genereren.

Zullen we een bakkie doen? marketing & communicatieadvies

branding

De Bie Communicatie Rijksweg 39a 6269 AA Margraten 0655 368 767 info@debiecommunicatie.nl www.debiecommunicatie.nl

design & copywriting

mediaservice


Mergraote

lente-editie 2019

Van Harte Eijsden-Margraten | 9

regionaal, seizoensgebonden

maar vooral heel lekker! De smaken van vroeger, maar dan in een modern jasje. Ieder seizoen nemen chefkok Angie Bischops en slager Roy Kusters u bij de hand om de mooiste regionale seizoensgerechten op tafel te zetten. Vergeten groenten, ouderwets lekker vlees, verse kruiden en streekgebonden ingrediënten samengebracht in een eigentijdse culinaire creatie. Lekkerder kan Limburg niet worden!

Angie Bischops is geboren en getogen in het bourgondische Zuid-Limburg. Ze is opgegroeid in een rijke Limburgse traditie van lekker eten en genieten van het leven. Op haar 15e is een culinaire vlam in haar aangewakkerd, die nooit meer is uitgedoofd. Ga met Angie mee op een culinaire ontdekkingstocht die u leidt langs wegen die bezaaid zijn met geuren, kleuren en smaken. Een reis die niet alleen zinnen prikkelt, maar ook verlangens voedt en smakelijke herinneringen laat ontstaan. Kook met Angie, en de wereld zal voor altijd anders smaken! www.sensesbyangie.nl

1 kg witte asperges 500 g groene asperges 500 g lamsgehakt 1 sjalot (gesnipperd) 1 el versgehakte kruiden 1 tl ras el hanout 3 eieren olijfolie 4 el paneermeel Voor de saus ½ dl witte wijn 2 el azijn 1 el grove Limb. mosterd 1 el honing 1 mespuntje cayennepeper 125 g gesmolten boter Voor de puree 4 dikke aardappelen ½ dl melk 1 el roomboter handje verse daslookblaadjes

Limburgse asperges met gehaktballetjes van Eperheide lam met een honing-mosterd Hollandais en een daslookstamppotje

Schil de witte asperges net onder het kopje naar het uiteinde en snijd een klein stukje van de onderkant Voel bij de groene asperges of de schil stug en hard is en schil vanaf daar naar het uiteinde. Breng een ruime pan water met een snufje zout aan de kook. Meng ondertussen het lamsgehakt van het Eperheide lam met één ei, het paneermeel, de ras el hanout en de verse kruiden. Vorm er balletjes van, ter grote van een golfbal. Bak de balletjes rondom bruin in een ruime bakpan met een scheut olijfolie. Ze zijn gaar in ca. 10 minuten en zet de pan van het vuur. Schil de aardappelen en snijd in vieren. Kook de aardappelen gaar in ca. 20 minuten in water met een beetje zout. Giet het water af en laat even droogstomen. Verwarm de melk met de roomboter en meng/stamp dit samen met de fijngehakte daslook door de aardappelen en breng op smaak met zout en peper. Kook nu ook de witte asperges in ca. 5 tot 10 minuten in de gewenste gaarheid. Kook de laatste 3 minuten ook de groene asperges mee. Splits de eieren (we gebruiken alleen de eidooier). Doe de eidooier, de azijn, de witte wijn, de mosterd en de honing in een pan (liefst met een kom vormige bodem). Zet het vuur laag en klop de massa met stevig kloppen in een 8-je totdat de eimassa luchtig wordt. Let op dat de saus niet te warm wordt want dat gaat de dooier garen en klonteren. Voeg als laatste rustig al kloppende de gesmolten boter toe. Breng de saus op smaak met zout, peper en cayenne peper. Serveer met wat verse kruiden en de vers getikte Hollandaise met een vleugje Limburg!

MASTERCLASSES KOKEN by ANGIE & ROY Met regelmaat verzorgen Angie Bischops & Roy Kusters culinaire masterclasses. Inspiratie voor deze smakelijke workshops is altijd een seizoensproduct uit de streek. Slager Roy Kusters selecteert iedere keer een bijzonder, niet alledaags of “vergeten” stukje vlees dat past bij het seizoen. Chefkok Angie Bischops neemt u mee op een creatieve culinaire reis. Bevlogen legt zij u uit en doet ze u voor hoe u een niet alledaagse, verrassend smakelijke culinaire creatie kunt maken, die u ook thuis in uw eigen keuken kunt bereiden. Voedingsbron voor alle gerechten is de Zuid-Limburgse bodem. Want er wordt uitsluitend gewerkt met streekgebonden seizoensproducten. Lekkerder kan Limburg niet worden! Op de vrijdagen 19 april, 17 mei en 21 juni staan weer masterclasses gepland. Op 19 april gaan we aan de slag met Limburgse asperges en Eperheide lam 17 mei is het thema "Surf & Turf" 21 juni staat in het teken van de côte à l'os Het beloven bijzondere culinaire avonden te worden. SLAGERIJ

KUSTERS

MARGRATEN

Interesse om deel te nemen aan een Masterclass Koken? Meld u dan aan. Reserveer uw plek aan de keukentafel via Slagerij Kusters. Wees er snel bij, want als de tafel vol is, nemen wij geen aspirant-chefs meer aan. De Masterclasses beginnen om 18.00 uur. De kosten bedragen € 55,- per persoon, all in. Reserveer telefonisch op 043 458 1364 of stuur een mail naar info@slagerijkusters.nl


Èèsjde-Megraote

10 | Van Harte Eijsden-Margraten

Z

lente-editie 2019

Vastenactie in zeven parochies helpt Pygmeeën in midden-Afrika:

Kliniek in Pygmeeënland, onze zorg

even parochies in de gemeente Eijsden-Margraten kiezen elk jaar in de vastentijd een project waarvoor zij zich samen willen inzetten. Dit jaar is gekozen voor een nieuwe kliniek in Pygmeeënland diep in het woud van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Maar Pygmeeënland is eigenlijk teveel gezegd. Want de Pygmeeën verliezen hun land zienderogen vanwege grootschalige houtkap in alle woudgebieden van Afrika. Juist daarom is deze kliniek zo belangrijk, waarvoor de samenwerkende parochies zich willen inzetten. Want de Pygmeeën komen steeds meer in de verdrukking. De nieuwe kliniek staat in Monasao, een kleine plaats ver in het Zuid Westen van de Republiek kort bij Kameroen op vijf uur reizen van een medische post. door Wiel Eggen sma fotografie Wiel Eggen sma De Pygmeeën zijn een bedreigde en geminachte groep mensen, die het bijzonder zwaar hebben. Eeuwenlang trokken zij door het oerwoud met hun eenvoudige leefwijze, levend van wat het woud hen te bieden had: vruchten, honing, insecten, wild en vis. Maar tegenwoordig zien zij dit leefgebied verdwijnen, omdat het woud gekapt wordt en andere groepen er komen wonen. Zij worden nu gedwongen zich langs de weg te komen vestigen, waar ze ander voedsel moeten eten en ook nieuwe ziektes oplopen. Op de missiepost Monasao worden zij geholpen een nieuwe weg te vinden en de kliniek is daarbij van groot belang. De Centraal Afrikaanse Republiek is een uitgestrekt en dun bevolkt land in het midden van Afrika. Het zuidwesten is bedekt met een snel verdwijnend oerwoud, waarvan alleen nog enkele reserves overblijven voor de toeristen. De Pygmeeën mogen zelfs die reserves niet in en verliezen zo hun hele leefgebied. Ze moeten nu de dorpen langs de weg delen met anderen. Maar om hun klein postuur worden ze veracht en vaak uitgebuit. De andere groepen die nu in hun leefgebied wonen, hebben heel andere belangen en gewoontes dan de oorspronkelijke Pygmeeën en spreken een andere taal. Ze komen er voor hout, wild of zelfs bodemschatten zoals diamanten die ze in rivierbeddingen zoeken. Zij doen ook aan veeteelt en groenteteelt. De Pygmeeën zijn voor hen nauwelijks meer dan de beesten waarop ze jagen. Om de spanningen tussen de groepen te verzachten is er een missiepost gesticht waar men door onderwijs en gezondheidszorg wil helpen de groepen met meer respect met elkaar te leren samenleven, en zo vooral de Pygmeeën een betere kans te bieden. De streek rond Monasao is moeilijk te bereiken en het dichtstbijzijnde ziekenhuis ligt een dag reizen ver. De Pygmeeën hebben traditioneel een grote kennis van geneeskrachtige planten en zijn al vaker dienstbaar geweest bij onderzoek naar geneesmiddelen. Maar door de snelle veranderingen in hun leefwijze en hun voedsel lijden ze nu aan ziekten die ze vroeger nooit gehad hebben en waarvoor ze geen middelen kennen. Bijna 50 jaar geleden is een Franse priester, die in Parijs met Abbe Pierre onder de arbeiders gewerkt had, naar deze streek in Centraal Afrika gekomen, omdat hij gehoord had hoe de Pygmeeën verdrukt werden. Hij begon er een missiepost, die nu overgenomen is door

Poolse priesters, die hun opleiding deels in Cadier en Keer hebben gekregen. Zij verzorgen deze missie nu om ver van de bewoonde wereld, diep in het woud, dit werk onder de meest kanslozen voort te zetten. In Monasao zijn de Poolse priesters samen met vrijwilligers een kliniek begonnen. Regelmatig wordt die door Poolse artsen bezocht en er wordt ook lokaal personeel gevormd. Maar het oorspronkelijk gebouwtje is inmiddels veel te klein en kaduuk geworden. Er wordt nu aan een beter uitgeruste en grotere kliniek gewerkt, waar zieken opgenomen kunnen worden, bevallingen kunnen plaatsvinden en tandzorg kan worden gegeven. Zowel de Pygmeeën als de andere groepen uit de verre omtrek kunnen er terecht en vinden er veel baat bij. Aan de inrichting van die kliniek willen wij bijdragen. Het vervoer van de materialen naar die plaats alleen al is kostbaar.

De situatie van het land is momenteel erg moeilijk. Nadat het ruim honderd jaar geleden door de Fransen met harde hand gekoloniseerd is, als deel van Frans Equatoriaal Afrika, is het nu al een halve eeuw onafhankelijkheid. Maar nog steeds het geldt als één van de armste ter wereld, hoewel er van veel kanten belangstelling bestaat voor de bodemschatten. Zelfs China doet er aan houtkap en aan delven van bodemschatten en ook Rusland is sinds kort op het toneel verschenen. Arabische groepen uit Soedan, die er al eeuwen slaven komen halen, hebben recent gewapend razzia's gehouden, zodat het land erg onrustig is en de groepen elkaar gewelddadig naar het leven staan. De Poolse missionarissen zelf hebben ook onder vuur gelegen en mensen verloren. Maar ze werken verder onder leiding van een bisschop

S

Een kliniek voor medische zorg is van levensbelang voor de Pygmeeën. De Vastenactie van zeven parochies draagt bij aan de realisatie hiervan. uit Ghana. De medische zorg die de missiepost belangeloos aanbiedt kan de diverse groepen helpen om vreedzaam te leren samenleven. Ieder is er welkom. Mensen die naar bodemschatten zoeken doen vaak riskant werk met veel ongelukken, omdat ze de gevaren van het oerwoud onvoldoende kennen. Onder de nieuwkomers zijn ook veetelers van de Fulani stam, die over duizenden kilometers met kleine kuddes koeien rondtrekken vanuit West Afrika. Zij nemen ook nieuwe ziektes mee. Voor de Pygmeeën brengt het verblijf buiten het woud zo onbekende gezondheidsgevaren mee. De kliniek krijgt heel diverse problemen van wonden, slagen- en insectenbeten, tot moeilijke bevallingen of tandbederf. Het is een plek waar mensen elkaar in hun nood en onderlinge zorg leren kennen. De nieuwe gebouwen worden in cementblokken opgetrokken en met een stevig dak. Ze bieden veel mogelijkheden, zelfs met een klein lab. De bouw is nu klaar, maar er is nog veel hulp nodig voor de inrichting en voorzieningen, van sanitair tot elektriciteit. Voor dit project in het hart Afrika, tussen Kongo en Kameroen, is gekozen omdat onze bijdrage er een groot verschil kan maken. Met de hulp van de Vastenaktie in de parochies Bemelen, Cadier en Keer, Eckelrade, Gronsveld, Mariadorp, Mesch en Rijckholt, kan die kliniek verder ingericht worden en van zijn benodigheden voorzien. Deze parochies zetten zich in de Vastentijd voor Pasen in voor dit mooie werk in een moeilijke gebied. Er worden folders rondgebracht waarin u meer kunt lezen. Ook vindt u zoals elk jaar weer de collectezakjes in de bus. Die kunt U in uw parochie inleveren (niet per post opsturen) of per giro IBAN: NL21 INGB 000 300 0046 o.v.v Monasao kliniek. Verder kunnen kinderen op de scholen een spaardoosje in elkaar knutselen om mee te sparen voor hun vriendjes die zorg verdienen. Samen willen we dit project helpen, maar vooral willen we ook onze aandacht richten op dit werelddeel waar het leven zoveel moeilijker is dan bij ons.

Bent u verzekerd van een ongebreideld vakantieplezier? Met een doorlopende reisverzekering via Van Voorden Assurantiën hoeft u zich daar geen zorgen over te maken. Fijne vakantie!

occasions in álle prijsklassen!

Burg. Ronckersplein 14 | 6269 AL Margraten T 043 458 3090 | F 043 458 4348 | E info@vanvoorden-assurantien.nl www.vanvoorden-assurantien.nl

Korpendu 1 6269 BA Margraten

info@autoopreij.nl 0629 567 603


Mergraote

lente-editie 2019

Specialist in het grondig reinigen van personenauto’s, bedrijfswagens, caravans en boten:

Van Harte Eijsden-Margraten | 11

B

werking: de laklaag wordt extreem waterafstotend en krijgt daarmee een zelfreinigende werking.” “Naast al deze uitzonderlijke beschermende eigenschappen,” vult Bjorn aan, “draagt de coating ook bij aan de uitstraling van uw auto. De coating geeft namelijk een intense, parelachtige glans aan uw lakt, waardoor uw auto blinkt als nooit tevoren!” De keramische glascoating is niet alleen ideaal om uw nieuwe bolide te beschermen. Het is ook een fantastisch product om uw klassieker of old-timer van een extra beschermlaag te voorzien.

Car Makeover is gespecialiseerd in het grondig reinigen van personenauto’s, bedrijfswagens, caravans en boten. Wanneer de gebroeders Speerstra uw auto, boot of caravan onder handen nemen, wordt deze binnenstebuiten gekeerd voor een schitterend eindresultaat. Het exterieur wordt grondig gereinigd, kleine krasjes worden verwijderd en uw auto wordt in de was gezet. Het interieur wordt eveneens intensief onder handen genomen. Bjorn Speerstra vertelt enthousiast: “Uw auto ondergaat bij ons een volledige makeover. Onze ruime ervaring en het gebruik van de juiste apparatuur en topkwaliteit producten, in combinatie met onze drang naar perfectie en toewijding aan ons vak, staan garant voor een stralend eindresultaat. Als wij uw auto hebben gereconditioneerd, zit hij, zogezegd, weer strak in de lak. Het voelt alsof u weer een nieuwe auto hebt!”

Ook voor klassieker, boot of caravan Nu de lente definitief haar intrede heeft gedaan, wilt ook u weer naar buiten! Lekker toeren met uw klassieker, bootje varen op het water of er met de camper of caravan op uit! Ook deze poetst het team van Car Makeover met liefde voor u, zodat u stralend de lente in gaat!

Strak in de lak het voorjaar in! ij autopoets- en schadeherstelbedrijf Car Makeover in Margraten draait alles om passie. Passie om auto’s in topconditie te brengen. Of te houden.

door Marco De Bie

Bescherm uw lak extra tegen de lente met een keramisch glascoating Het is lente. De zon laat zich geregeld zien, maar het regent ook nog regelmatig. En zeker in maart en april kan het ook nog wel eens sneeuwen of hagelen! Er ligt met regelmaat water op de weg, dat allerlei vuil en chemicaliën tegen uw auto laat opspatten. En de nachten kunnen nog verradelijk koud zijn, zelfs met nachtvorst, terwijl het overdag gerust al 25°C kan zijn. Kortom: de lak van uw auto heeft het in het voorjaar vaak hard te voorduren. Car Makeover biedt uw autolak echter de helpende hand met een revolutionair nieuw product: keramische glascoating.

S

De lente krijgt extra glans als uw auto of caravan straalt. Bij Car Makeover weten ze precies hoe u dat ultieme lentegevoel kunt krijgen. Zowel voor uw auto, caravan of klassieker. Of een combinatie van... Gedreven door perfectie, zijn de broers Speerstra altijd op zoek naar innovatie producten en methodes die uw auto laten stralen. Een van die nieuwe technologische ontwikkelingen is het keramisch glascoaten van uw auto, caravan of boot. “Door het laten aanbrengen van een keramische glascoating,” vertelt Bjorn Speerstra, “beschermt u uw auto optimaal tegen kleine krasjes.” Cartech is een exclusieve keramische glascoating, waarmee u uw auto van een glazen schild voorziet. Met een verhogende hardheid, levert Cartech een extra beschermende laag met een extreem hoge hardheid. De coating voorziet uw auto van een ongekende bescherming tegen extreme temperaturen, UV-straling, chemicaliën en gebruikskrassen. Sven: “De Cartech coating heeft zelfs een hydrofobische

s i u h t l a a m hele e t n e l l a a m hele a m i n o F l a helema

Een glasharde belofte Wilt u uw auto, boot of caravan weer strak in de lak hebben? Of wilt u meer weten over de glasharde keramische coating van Cartech? Neem dan contact op met Sven of Bjorn Speerstra. Zij informeren u graag en zetten uw auto, boot of caravan graag weer strak in de lak, aldan niet voorzien van een extra beschermende keramische glascoating. Uw auto blinkt daarna als nooit tevoren. En dat is een glasharde belofte!

Car Makeover Aan de Fremme 13A, Margraten 043 458 9304 info@carmakeover.nl www.carmakeover.nl

Bezoek onze nieuwe showroom, of kijk op onze website en zie de vele mogelijkheden!

Als de zon schijnt, is Fonima op zijn best! Wanneer je lekker buiten wil zitten, maar de zon niet recht op je terras wilt hebben, biedt Fonima uitkomst. Want voor ieder terras hebben wij wel een geschikt zonnescherm in onze collectie zitten. Je hebt daarbij de keuze uit de zogenaamde knikarmschermen en de uitvalschermen. Hebben jullie een serre? Fonima installeert ook zonneweringen voor in de serre. Binnen is dan toch buiten, zonder dat de zon je recht in je snufferd schijnt. De lente heeft heel veel leuke kanten, maar ook een vervelende kant… insecten! Om deze beestjes zoveel mogelijk buiten de deur én het raam te houden, maakt Fonima raamhorren en hordeuren op maat. Er is een ruim aanbod aan modellen, systemen en kleuren! Vraag naar de mogelijkheden.

Fonima Zonweringen Aan de Fremme 19 | Margraten 043 458 2235 | fonima@live.nl www.fonima.nl

» gratis montage van horren en binnenzonweringen


Èèsjde-Mergraote

12 | Van Harte Eijsden-Margraten

lente-editie 2019

Buurtverbinders willen inwoners met elkaar in contact brengen via mooimergelland.nl:

O

Kom naar het digitale dorpsplein

p patrouille met de wijkagent, je eigen buurtagenda en hulpvragen van burgers en initiatieven uit de verschillende kernen van de gemeente Eijsden-Margraten. Het online dorpsplein Mooi Mergelland bestaat inmiddels anderhalf jaar. Op dit platform kunnen buurtbewoners uit de kernen van Eijsden-Margraten digitaal met elkaar in contact komen. Dit met het doel om juist ook meer ‘offlineontmoetingen’ op gang te brengen. door Tessa Deckers Om dit platform te realiseren is de gemeente Eijsden-Margraten in 2016 een samenwerking gestart met de organisatie Mijn Buurtje. Deze ondersteunt nu zo’n 50 dorpen en gemeenten elders in het land met een soortgelijk platform. De gemeente heeft vrijwilligers gevonden die het platform met hulp van Mijn Buurtje hebben opgebouwd en ingericht. Het motto ‘kom mér in mien sträötsje’ maakt duidelijk dat iedereen wordt uitgenodigd om mee te doen. Inschrijven kan eenvoudig via www. mooimergelland.nl en is gratis. Gecoördineerd door vrijwilligers De website wordt gecoördineerd door de vrijwilligers, de buurtverbinders. Tot deze groep behoren afvaardigingen van meerdere kernen uit de gemeente. De website wordt inmiddels vertegenwoordigd door de kernen Eijsden, Oost Maarland, Mheer, Noorbeek en Cadier en Keer. Burgers uit de overige kernen worden van harte uitgenodigd om mee te komen praten en denken over Mooi Mergelland.

Online ontmoetingsplek voor offline ontmoetingen! De website is een soort ‘social-mediameets-marktplaats’. Op het prikbord komen workshops en cursussen voorbij, maar ook oproepjes voor babyspullen of juist te-koop-aangeboden artikelen. Verder is er een knop ‘hulp gevraagd’ waar eenieder (door middel van een kleine tegenprestatie) een beroep kan doen op zijn buurt. Verenigingen of andere initiatiefnemers kunnen hun evenementen in de buurt-agenda vermelden. De buurtverbinders faciliteren nu nog veel vermeldingen zelf, maar het doel is dat uiteindelijk iedereen uit de gemeente die een lokaal evenement aanmaakt op Facebook, dit ook deelt op Mooi Mergelland. Verenigingen en organisaties kunnen een groepspagina aanmaken en hiermee communiceren op de site. Deze kan worden ingericht met de eigen logo’s, foto’s, omschrijvingen, openingstijden enzovoorts.

Eijsden iedere maand een column op de site. Stan schrijft over de grote en kleine zaken die hem opvallen in de lokale omgeving. Verder is inmiddels de derde Mooi Mergellander-van-de-maand uitgelicht. Markante personen als Paul van Berlo en Laur Rutten beantwoorden mooie, grappige en de soms diepere vragen over het leven.

Nieuwsrubriek Het best gelezen op Mooi Mergelland, is de nieuwsrubriek. Sinds februari schrijft schilder en schrijver Stan Spauwen uit

Verbinden, naar elkaar omkijken en iedereen laten meedoen Mooi Mergeland gaat dus om verbinden, naar elkaar omkijken en

Kompas presenteert: Kick-off 55+ sporten

iedereen laten meedoen. Inschrijven en lid worden zijn kosteloos. Dit kan via www.mooimergelland.nl. De buurtverbinders overleggen om de week in het gemeentehuis. Iedereen, maar met name mensen uit Mariadorp, Gronsveld, Sint Geertruid, Banholt, Rijckholt en Bemelen, zijn welkom om aan te sluiten. Neem voor vragen of meer informatie contact op via: info@ mooimergelland.nl.

VESTIGING VESTIGING ELSLOO ELSL

hersteld hersteld hersteld Iets te veel Formule hersteld hersteld ELSLOO hersteld1? VESTIGING

he he

hersteld hersteld kunst! kunst! hersteld hersteld hersteld kunst! kunst!hersteld. hersteld Uw schade wordt snel, vakkundig en door goed opgeleide mensen

he he

hersteld hersteld Dus heeft uw auto schade? Bel danhersteld direct met Autoschade Heuvelland.

hersteld Ben jij 55+ en wil je meer bewegen? Kom naar de kick-off op 18 mei bij RKVVM van 13.00 tot 15.00! Maak kennis met laagdrempelige activiteiten zoals Dynamic Tennis, Walking Football, Seven Hockey, Golf en Sportief hersteld wandelen! Tevens kunt u meer informatie over blessures krijgen van de fysiotherapeuten en voedingsadvies van onze specialisten.

Meer informatie op www.kompas-eijsdenmargraten.nl

S Enkele vrijwilligers van Mooi Mergelland

hersteld

Of bel met Buurtcoach Daisy Claessens via 043-458 8488

AKTIE: PARKEERDEUK AKTIE: PARKEERD hersteld helaas... hersteld helaas... hersteld he kunst! WEGWERKEN WEGWERKEN helaas... helaas... hersteld hersteld hersteld ELSL he kunst! ELSLOO VESTIGING VESTIGING hersteld hersteld hersteld

40,-

hersteld hersteld kunst! hersteld hersteld Aan de Fremme 17 Margraten | 043 458 9898

4

VESTIGING ELSLOO

Op totall loss en een enkel kunstobject Op totall loss na, herstelt en een enkel Autoschade kunstobject Heuvelland na, herstelt iedere Autoschade Heu Sanderboutlaan 7 paaltjes, Elsloo | 046 437 7477 schade. Botsingen, gemiste schade. paaltjes, Botsingen, overstekende gemiste bomen, parkeerdeuken overstekende en bomen, park Op totall loss en een enkel kunstobject Op totall loss na, herstelt en een enkel Autoschade kunstobject Heuvelland na, herstelt iedere Autoschade Heu ww.autoschadeheuvelland.nl krassen. Geen deuk te gek of krassen. Autoschade Geen Heuvelland deuk te gek herstelt of Autoschade het wel. Heuvelland hersteltpark he schade. Botsingen, gemiste schade. paaltjes,Botsingen, overstekende gemiste bomen, paaltjes, parkeerdeuken overstekende en bomen, Autoschade Heuvelland is dé Autoschade schadeherstelspecialist Heuvelland is voor dé schadeherstelspecialist personenen lichte voor perso krassen. Geen deuk te gek of krassen. Autoschade Geen Heuvelland deuk te gekherstelt of Autoschade het wel. Heuvelland herstelt he bedrijfsauto’s in het Heuvelland. bedrijfsauto’s Wij werken invoor het Heuvelland. alle verzekeringsmaatschappijen. Wij werken voor alle verzekeringsm hersteld hersteld hersteld he Autoschade Heuvelland is dé Autoschade schadeherstelspecialist Heuvelland is voor dé schadeherstelspecialist personenhersteld kunst! herstelden lichte voor perso hersteld helaas... hersteld Uw schade wordt snel, vakkundig Uw schade en door wordt goed snel, opgeleide vakkundig mensen en door hersteld. goed Dus opgeleide mense hersteld helaas... hersteldvoor alle bedrijfsauto’s in het Heuvelland. bedrijfsauto’s Wij werken in voor het Heuvelland. alle verzekeringsmaatschappijen. Wij werken verzekeringsm hersteld hersteld hersteld he kunst! hersteld helaas... hersteld hersteld heeft uw auto schade? Bel dan heeft uw auto Autoschade schade? Heuvelland. Bel dan mensen direct Autoschade Heuvelland. Uw schade wordt snel, vakkundig Uw direct schade en door wordt goed snel, opgeleide vakkundig en door hersteld. goed Dus opgeleide mense hersteld hersteld hersteld Op totall loss en een enkel na, herstelt Heuvelland iedere heeft uw auto schade? Bel kunstobject dan heeft direct uw auto Autoschade schade?Autoschade Heuvelland. Bel dan direct Autoschade Heuvelland. schade. Botsingen, gemiste paaltjes, overstekende bomen, parkeerdeuken en Op totall loss en een enkel kunstobject na, herstelt Autoschade Heuvelland iedere schade. Botsingen, gemiste paaltjes, Op totall loss en een enkel kunstobject na, herstelt Autoschade Heuvelland iedere overstekende bomen, parkeerdeuken krassen. Geen deuk te gek of Autoschade Heuvelland herstelt het wel. Interpolis Interpolis krassen. Geen deuk te geken of Autoschade Heuvelland herstelt hetin wel. Autoschade is dégemiste schadeherstelspecialist voor personenen lichte bedrijfsauto’s het Heuvelland.en Wij schade. Heuvelland Botsingen, paaltjes, overstekende bomen, parkeerdeuken werken voor alle verzekeringsmaatschappijen. Uw schade wordt snel, Interpolis vakkundig en door goed opgeleide mensen Achmea Achmea Autoschade Heuvelland is dé schadeherstelspecialist voor personenen lichte Interpolis krassen. Geen te gekBelofdanAutoschade Heuvelland wel. hersteld. Dushersteld heeft uwdeuk auto schade? directhelaas... Autoschade Heuvelland. herstelt het hersteld bedrijfsauto’s in het Heuvelland. werken verzekeringsmaatschappijen. Achmea hersteld hersteld kunst!voor alleAchmea kunst!en lichte he hersteld Autoschade Heuvelland is dé Wij schadeherstelspecialist voor personenhelaas... hersteld Uw schade wordt snel, vakkundig enwerken door 17 goed opgeleide Dus Aan de Wij Fremme Margraten Aan de mensen Fremme | 043hersteld. 458 17 Margraten 9898 | 04 bedrijfsauto’s in het Heuvelland. voor alle verzekeringsmaatschappijen. hersteld hersteld kunst! kunst!hersteld. he hersteld Uw schade wordt snel,Bel vakkundig enAutoschade door goedHeuvelland. heeft uw auto schade? dan direct 7opgeleide Elsloo | mensen 046 437 7477 7 Elsloo | 04 Uw schade wordt snel,Aan vakkundig en door goed opgeleide mensen Dus deSanderboutlaan Fremme 17 Margraten Aan deSanderboutlaan Fremme 043hersteld. 458 17 Margraten 9898

AKTIE: PARKEERDEUK Iets te veel Formule 1? WEGWERKEN VESTIGING ELSLOO

40,-

Sanderboutlaan 7 Elsloo Sanderboutlaan |hersteld 046 437 7477 7 Elsloo | 0 hersteld kunst!| www.autoschadeheuvelland.nl info@autoschadeheuvelland.nl info@autoschadeheuvelland.nl | www.autoschade Sanderboutlaan 7 Elsloo Sanderboutlaan | 046 437 7477 7 Elsloo | 04 info@autoschadeheuvelland.nl info@autoschadeheuvelland.nl | www.autoschadeheuvelland.nl | www.autoschade Interpolis Achmea Interpolis bedijf hersteld Achmeahelaas... hersteld helaas... hersteld he kunst! Aan de Fremme 17 Margraten | 043 458 9898 helaas... helaas... hersteld hersteld hersteld he kunst! Aan de Fremme 17 Margraten | 043 458 9898 Sanderboutlaan 7Duurzaam Elsloo |Heuvelland 046 Aan de Fremme 17 Margraten | 043437 458 7477 9898 AanSanderboutlaan de Fremme 17 Margraten 043 458 9898 7 Elsloo | 046 437 7477 Op totall loss en een enkel kunstobject Op totall loss na, herstelt en een enkel Autoschade kunstobject na, herstelt iedere Autoschade Heu Sanderboutlaan 7 Elsloo | 046 437 7477 helaas... hersteldInterpolis hersteld VESTIGING ELSLOO info@autoschadeheuvelland.nl | www.autoschadeheuvelland.nl Sanderboutlaan 7 paaltjes, Elsloo | | 046 437 7477 Sanderboutlaan 7gecertificeerd Elsloo |parkeerdeuken 046 437 7477 info@autoschadeheuvelland.nl |Margraten www.autoschadeheuvelland.nl Aan deBotsingen, Fremme 17 043 458 9898 schade. schade. paaltjes, overstekende gemiste bomen, overstekende en bomen, park Op totallBotsingen, loss en eengemiste enkel kunstobject Op totall loss na, herstelt en een enkel Autoschade kunstobject Heuvelland iedere Autoschade Heu Duurzaam schadeherstel- na, herstelt Achmea info@autoschadeheuvelland.nl | www.autoschadeheuvelland.nl ww.autoschadeheuvelland.nl Geen deukgemiste tegecertificeerd gek of krassen. Autoschade Geen deuk te gek herstelt of Autoschade het wel. Heuvelland herstelt he info@autoschadeheuvelland.nl |Heuvelland www.autoschadeheuvelland.nl Interpoliskrassen. schade. Botsingen, schade. paaltjes, Botsingen, overstekende gemiste bomen, paaltjes, parkeerdeuken overstekende en bomen, park bedijf

Op totall loss en een enkel kunstobject na, herstelt Autoschade Heuvelland iedere schade. Botsingen, gemiste paaltjes, Dus heeftbomen, uw parkeerdeuken auto schade? Bel dan metof Autoschade Heuvelland. overstekende krassen. Geendirect deuk te gek Autoschade Heuvelland herstelt het wel. heeft uwHeuvelland auto schade? Belendan direct Autoschade Heuvelland. Aan devoor Fremme 17 Margraten Aan dein| Fremme 043 458 9898 17WijMargraten is dé schadeherstelspecialist personenen lichte bedrijfsauto’s het Heuvelland. Op totall loss en een enkel kunstobject na,Autoschade herstelt Autoschade Heuvelland iedere schade. Botsingen, gemiste paaltjes, Duurzaam werken voor alle verzekeringsmaatschappijen. Uw schade wordt snel, vakkundig en door goed opgeleide mensen overstekende bomen, parkeerdeuken en krassen. Geen deuk te gek of Autoschade Heuvelland herstelt |hetwww.autoschadeheuvelland.nl wel. info@autoschadeheuvelland.nl info@autoschadeheuvelland.nl | www.autoschade hersteld. Dus voor heeftpersonenuw auto schade? dan direct Autoschade Heuvelland. Interpolis gecertificeerd Autoschade Heuvelland is dé schadeherstelspecialist en lichteBel bedrijfsauto’s in het Heuvelland. Wij werken voor alle verzekeringsmaatschappijen. Uw schade wordt snel, vakkundig en door goed opgeleide mensen schadeherstelAchmea hersteld. Dus heeft uw auto schade? Bel dan direct Autoschade Heuvelland.

AKTIE: PARKEERDEUK AKTIE: PARKEERD AKTIE: PARKEERDEUK WEGWERKEN WEGWERKEN WEGWERKEN AKTIE: PARKEERDEUK helaas... hersteld WEGWERKEN hersteld hersteld

40,40,40,-

4

Op totall loss en een enkel kunstobject na, herstelt Autoschade Heuvelland iedere schade. Botsingen, gemiste paaltjes, overstekende bomen,Wij parkeerdeuken en verzekeringsm bedijf bedrijfsauto’s in het Heuvelland. bedrijfsauto’s Wij werken invoor het Heuvelland. alle verzekeringsmaatschappijen. werken voor alle Autoschade Heuvelland is voor dé schadeherstelspecialist voor perso Autoschade Heuvelland is dé schadeherstelspecialist personenen458lichte hersteld Aan de Fremme 17 Margraten | 043 9898 krassen. Geen deuk te gek of Autoschade Heuvelland herstelt het wel. Uw schade wordt snel, vakkundig Uw schade en door wordt snel, opgeleide vakkundig mensen enwerken door hersteld. goed Dus opgeleide mense bedrijfsauto’s ingoed het Heuvelland. Wij voor alle verzekeringsm bedrijfsauto’s in het Heuvelland. Wij werken voor alle verzekeringsmaatschappijen. Sanderboutlaan 7 Elsloo | 046 437 7477 hersteld Autoschade Heuvelland is dé schadeherstelspecialist voor personen- en lichte

Heuvelland is dé Autoschade schadeherstelspecialist Heuvelland is voor dé schadeherstelspecialist personenlichte voor perso Achmea Autoschade krassen. Geen deuk teschadeherstelgek of krassen. Autoschade Geen Heuvelland deuk te gek herstelt of Autoschade het wel. en Heuvelland herstelt he


Herkenter

lente-editie 2019

Het gehucht Herkenrade is gesticht in het begin van de veertiende eeuw en ontgonnen door mensen uit Eijsden die hun geluk “op den berg” wilde beproeven. Tot aan de Franse tijd stond Herkenrade ook wel bekend als Eijsden op den Berg. Nadat Napoleon definitief was verslagen en de “Hollanders” en Belgen het eindelijk eens waren over de grens tussen Nederland en België, was “Herkenter” niet meer een satelliet van Eijsden, maar ontwikkelde het zich als een hechte buurtschap van de parochie Sint Geertruid.

R

Bijna iedere parochie had zo’n afdeling. Zo ook Sint Geertruid. De Segieterse afdeling stond onder de bezielende leiding van kapelaan Gulikers. Meer toewijding aan Maria Monseigneur Lemmens was een groot Maria-vereerder. In 1942 riep bisschop Lemmens op tot meer toewijding aan Onze-Lieve-Vrouwe. Dit vormde voor kapelaan Gulikers het teken om plannen te maken voor de bouw van een Mariakapel binnen de parochiegrenzen van Sint Geertruid. Bovendien was het in de ogen van de bevlogen kapelaan een win-winsituatie: men eerde de Maagd Maria en de

door kapelaan Gulikers ingezegend. Het was juli 1942. “Vodde en loemele” beschermden aanplant tegen vraatzuchtige veestapel Vóór de kleine grot, waarin beelden van Maria en Bernadette waren geplaatst, werd een klein bloemperk aangelegd. Deze jonge aanplant moest worden beschermd tegen de vraatzucht van langslopende koeien en de schaapskudde van de lokale familie Van de Berg. Een hekwerk was dus dringend gewenst. Materiaal was echter schaars. Schaarste maakt mensen inventief en dus werd er met

Van Harte Eijsden-Margraten | 13

Herkenradenaren de oude grot ontmanteld en vervangen door een nieuw bouwwerk, naar een ontwerp van Joep van Baaren. De muur rondom de grot wordt opgetrokken uit Kunrader steen. De grot zelf wordt opgebouwd uit de schoongemaakte Banholter vuursteenkollen van de oude grot. Op 29 augustus 1998 wordt de nieuwe grot van Herkenrade ingezegend door pastoor Jötten. Wees gegroet Maria De kollosale kastanjeboom is stille getuige van de wederopbouw van zijn meer dan vijftig jaar oude compaan. Zij hopen samen weer vele mensen te

omantische, bezinnende, sprookjesachtige, historische, poëtische, educatieve, af en toe zelfs een tikkeltje spannende of ondeugende plekjes. Idylles die vaak in den verre worden gezocht, maar veelal pal naast de deur liggen. In iedere uitgave van Van Harte EijsdenMargraten nemen wij u graag mee “op avontuur” in de eigen regio. Om die fraaie stekjes, die bijna letterlijk in uw achtertuin liggen, te ontdekken.

Idyllische plekjes: religieus monument de Lourdesgrot van Herkenrade

Wees gegroet Maria

tekst en fotografie Marco De Bie Herkenrade is in al die eeuwen dat het bestaat niet veel meer geweest dan een buurtschap met een lintbebouwing langs één weg. Al ver voor 1850 beschikte de buurtschap over een eigen waterput, op slechts enkele meters van de replica die nu in Herkenrade staat. Over het algemeen heerste in Herkenrade rust en werd er hard gewerkt. Rare excessen of opvallende gebeurtenissen zijn in al die eeuwen nauwelijks opgetekend. Toch gebeurde er in de Tweede Wereldoorlog iets bijzonders in Herkenrade. Aansluiten bij de Kamer of staken Vanaf 1941 probeerde de Duitse bezetter middels vele “Verordnungen” de bevolking in een ijzeren wurggreep te krijgen. Wie zich niet aan de verordeningen hield, kon een hoge straf tegenmoet zien. Eén van die gehate voorschriften was die van 22 november 1941 door Rijkscommissaris Seys Inquart uitgevaardigde “Verordening betreffende de Nederlandse Kultuurkamer”. Deze bepaalde onder meer dat zij die werkzaam zijn op het gebied van beeldende kunsten, daaronder begrepen de bouwkunst en het kunstambacht, of op het gebied van muziek, literatuur, theater-, film- of perswezen, in gilden worden opgenomen. Deze gilden samen vormen de Nederlandse Kultuurkamer.” Plaatselijke verenigingen stonden voor een dilemma: zich aansluiten bij de Kultuurkamer of hun activiteiten staken. Veel Limburgse verenigingen besloten daarop hun activiteiten te sluiten. De kerk als bindende factor Een klein aantal groeperingen kon buiten de Kultuurkamer blijven functioneren. Dit betrof verenigingen met godsdienstige doelstellingen. Bisschop Lemmens wist deze maas in de wet goed te gebruiken en ging naarstig op zoek naar mogelijkheden om (vooral de jeugd) tijdens deze gedwongen rustperiode van verenigingen in een organisatie te binden. De Katholieke Actie, een in 1940 opgerichte beweging, bood deze oplossing. De Actie had als doel “… een breed Katholiek front te vormen tot instandhouding, uitbreiding en verdieping van het Rijk Christus.

S

De Lourdesgrot van Herkenrade onder een vroeg voorjaarszonnetje. De grot heeft de markante kastanjeboom inmiddels overleefd. Een nieuwe boom is achter de grond aangeplant.

parochianen hadden een plek waar ze met hun noden en zorgen terecht konden. Beperkte financiële mogelijkheden De financiële mogelijkheden waren beperkt en dus werd besloten om een Lourdesgrot te bouwen onder een imposante kastanjeboom aan de rand van Herkenrade. Grondeigenaar Schreinemacher stelde graag zijn grond ter beschikking. Onder leiding van kapelaan Gulikers en Sjeng Aarts, werden de bouwwerkzaamheden uitgevoerd door plaatselijke leden van de Katholieke Actie. Ook kregen zij veel hulp van de familie Kreuwels. De kleine grot werd opgetrokken uit vuursteenkollen uit de kiezelgroeve aan de Banholtergrubbe. Het schaarse cement werd geschonken door de firma Custers. De bouwtekening werd gevormd door een klein souvenir Een ontwerptekening voor de grot van Herkenrade is nooit gemaakt. Model voor de grot stond een klein model van de originele Mariagrot in Lourdes, dat ooit als souvenir in Sint Geertruid terecht was gekomen. Dit kleinnood was voortdurend op de bouwplaats aanwezig en werd nauwgezet bestudeerd tijdens de bouw van de grot. Toen de grot eenmaal gereed was, werd deze op sobere wijze

“vodde en loemele” een draad rondom de kleinde Lourdesgrot geplaatst. Deze bijzondere constructie heeft, tot veler tevredenheid, jarenlang haar dienst bewezen! Na een halve eeuw trouwe dienst, was tijd voor renovatie. Na meer dan een halve eeuw vele bedevaartsgangers te mogen begroeten, was de oude grot van Herkenrade opgeleefd. In 1998 werd op initiatief van de

mogen begroten die zich met hun noden tot Onze Lieve Vrouwe in Herkenrade wenden. Wees gegroet Maria…

Dit artikel is mede tot stand gekomen door input van de Heemkundevereniging Sint Geertruid, waarvoor hartelijke dank.


Mergraote | Èèsjde

14 | Van Harte Eijsden-Margraten

lente-editie 2019

Cortenraad Auto’s neemt klanten mee de werkplaats in:

A

Onderhoudscontrole aan auto wordt gefilmd

ls uw auto voor een onderhoudsbeurt naar de garage moet, is het steeds maar weer afwachten wat “de schade” is en hoeveel kosten dat met zich meebrengt. Een echte controle op het verhaal van de garage is er niet. Althans, tot vandaag… door Marco De Bie Bij Cortenraad Auto’s in Margraten hebben ze een antwoord op de meest prangende vraag die veel automobilisten bezighoudt: hoe kan ik het verhaal van de automonteur verifiëren? “Als u uw auto aan ons toevertrouwt,” start Daniel Maar zijn verhaal, “controleert een van onze monteurs uw auto van koplamp tot uitlaat. Hij legt al zijn bevindingen vast en informeert u dan over wat hij heeft geconstateerd. Ook geeft hij meteen aan wat de kosten voor de reparaties zijn.” Waar dat voorheen telefonisch door de receptie-medewerkers werd afgehandeld, heeft Cortenraad Auto’s daar nu een geheel eigentijdse oplossing voor gevonden. Daniel: “Onze monteur filmt zijn

bevindingen en maakt daarmee glashelder inzichtelijk welke aandachts- en reparatiepunten hij heeft opgespoord. Dit filmpje sturen wij middels een whatsapp naar u toe, compleet met een uitgesplitste offerte van onderdelen en werkzaamheden. U vinkt aan welke onderdelen en reparaties u wenst en wij gaan voor u aan de slag.”

S

U ontvangt een bericht als uw auto klaar is. Wilt u ook kunnen meekijken tijdens de check van uw auto? Breng uw bolide dan naar Cortenraad Auto’s in Margraten. Zodra uw auto is gecontroleerd, ontvangt u digitaal het filmpje met alle bevindingen en een uitgesplitste offerte. U staat dan nimmer voor verrassingen achteraf.

S De monteur filmt zijn diagnose. Transparante werkplaats Aan Daniel Maar stellen wij de vraag waarom hij voor deze onorthodoxe werkwijze kiest. “Op ieder verjaardagsfeestje hoor je mensen klagen over hun garagist. “Ze roepen maar wat!” “Ik kan toch niet controleren wat ze zeggen!” zijn de meest gehoorde klachten over garages. Wij durven

H

werkplaats. Wij hebben niets te verbergen!” Als eerlijkheid het langst duurt, dan is Cortenraad Auto’s een lang leven beschoren.

S

U ontvangt een whatsappbericht, u vinkt aan wat u wilt laten herstellen en wij gaan voor u aan de slag. Een kind kan de was doen! deze beweringen te weerleggen door volledige transparantie te bieden. U mag als klant meekijken in onze

Bosch Car Service Cortenraad Auto's Aan de Fremme 46 6269 BE Margraten 043 458 9800 info@cortenraadautos.nl www.cortenraadautos.nl

Sint Christinakoor Eijsden viert 150-jarig bestaansjubileum met concert in Mariadorp:

Messe solennelle en l'honneur de Sainte Cécile

et Eijsdense Sint Christinakoor bestaat dit jaar 150 jaar. Een jubileum dat het Eijsdens koor niet onopgemerkt voorbij wil laten gaan. Daarom trakteren zij op een mooi jubileumconcert. door Marco De Bie fotografie Sint Christinakoor Op zondag 14 april bent u van harte uitgenodigd

voor het jubileumconcert van het Sint Christinakoor. Het concert wordt uitgevoerd in de Maria ten Hemelopnemingkerk in Mariadorp. De kerk is door het kerkbestuur hiervoor geheel belangeloos ter beschikking gesteld. Het concert start om 15.00 uur en duurt ongeveer twee uur. Hoogtepunt van het zangconcert is de Messe solennelle en l’honneur de Sainte Cécile van de Franse componist Charles Françouis Gounod (1818-1893).

Na afloop van het concert is er volop gelegenheid om onder het genot van een drankje na te praten over het muzikale jubileum. Kaartverkoop Kaarten à € 12,50 (inclusief 1 consumptie) zijn te koop bij Goudsmid Sanne Kickken (Kennedylaan 1, Eijsden), Florilène Bloemen (Emmastraat 18, Eijsden), Lidwine Partouns (Kerkstraat 18, Eijsden) en Optiek Paul Block (Breusterstraat 45, Eijsden). U kunt uw kaartjes ook bestellen via jubileumconcert2019@ gmail.com. Bij entree aan de kerk gelieve gepast te betalen Van Harte uitgenodigd Bestuur, dirigent en de leden van het Sint Christina verheugen zich op uw komst om dit bijzondere jubileum samen met u muzikaal te vieren. U bent van harte uitgenodigd voor het jubileumconcert op zondag 14 april in Mariadorp.


Mergraote

lente-editie 2019

Van Harte Eijsden-Margraten | 15

Aelmans Rentmeesters en Makelaars helpt met het optimaal positioneren van je te verkopen woning:

D

“Een huis verkopen is een vak apart!”

e huizenmarkt is weer volop in beweging! Huizen lijken als warme broodjes over de toonbank te gaan, maar wie de situatie wat beter bekijkt, ziet dat dit toch niet helemaal waar is. Woningen die tegen de juiste prijs en op een goede manier onder de aandacht worden gebracht, hebben een korte omlooptijd. Panden die te duur zijn of niet goed worden vermarkt, staan nog steeds lang te koop. Een juiste verkoop- en marketingaanpak is dus hét toverwoord. Richard Vroonen van Aelmans Rentmeesters en Makelaars, met kantoren in Margraten, Voerendaal en Panningen, helpt vele Zuid-Limburgers met het verkopen van hun woning.

kiezen we voor een andere strategie”, stelt Richard gedecideerd. Het komt met enige regelmaat voor dat woningen niet eens de publiciteit halen en reeds binnen het netwerk van Aelmans worden verkocht. “Wij brengen partijen bij elkaar” zegt Richard. “Als wij een potentiële koper voor een pand in ons netwerk hebben, zorgen wij ervoor dat vraag en aanbod elkaar ontmoet zonder media-aandacht. Dat scheelt een hoop commotie, drukte en ruchtbaarheid. En kosten! Je ziet zelfs een tendens ontstaan dat mensen er bewust voor kiezen om hun pand in de stille verkoop te zetten en optimaal gebruik te maken van het netwerk van hun makelaar.” Ook dan is Aelmans Rentmeesters en Makelaars de ideale partner. Buitenstate-label biedt extra kansen Aelmans mag als een van de weinige het unieke label Buitenstate voeren. Vroonen: “Dit label biedt unieke kansen voor panden in het buitengebied. In het ZuidLimburgse Heuvelland merken wij dat zowel kopers als verkopers veel waarden hechten aan dit bijzondere label. De bijbehorende marketingtools maken dat deze woningen op een buitengewone manier worden uitgelicht. Denk bijvoorbeeld aan luchtopnames, professionele filmpjes en online verkoopversnellers.”

S Richard Vroonen van Aelmans Rentmeesters en Makelaars helpt u graag met het verkopen van uw woning. door Marco De Bie “In deze tijd van hoogconjunctuur”, start Richard zijn verhaal, “lijkt het alsof er weinig inspanningen nodig zijn om je huis te verkopen. Je maakt een accountje aan op Funda, je zet een paar foto’s op Facebook en er gaan heel wat virtuele duimpjes omhoog. Reacties genoeg. Je te verkopen huis staat volop in de picture en dus is een makelaar niet meer nodig.” Niets is minder waar. Vroonen: “Mensen doen zichzelf tekort. Een goede marketingstrategie betaalt zich dubbel en dwars terug. Wie zijn te verkopen woning op een juiste manier onder de aandacht brengt, krijgt significant meer voor zijn pand geboden.” Alles uit de kast voor het optimaal positioneren van de woning Aelmans Rentmeesters en Makelaars werkt sinds kort samen met een professionele partner die het Limburgse makelaarskantoor voorziet van perfecte presentatietools voor het onder de aandacht brengen van woningen. “Met behulp van vernuftige Vraagprijs: 210.000,apparatuur,” vertelt€Richard “wordtk.k. een 3D-scan van

de woning gemaakt. Hiermee kan een potentiële koper al door de woning heen kijken, nog voordat hij een fysiek bezoek aan het pand brengt. Tevens worden er meteen meetrapporten, plattegronden en foto’s gegenereerd. Met behulp van deze tools kunnen wij iedere woning optimaal in de markt positioneren. Hierbij gebruiken wij eigentijdse mediakanalen als social media en whats app. Maar er wordt ook nog steeds volop gebruik gemaakt van meer traditionele instrumenten en mediakanalen zoals presentatiebrochures en papieren media.” De 3D-scan maakt het mogelijk om op voorhand al in het huis rond te kijken. “The next step,” weet Vroonen “is dat door middel van augmented reality je de woning virtueel al kunt inrichten met eigen meubels. Dan ziet de potentiële koper meteen hoe de woning eruit ziet als zij het hebben ingericht met eigen spulletjes.” Kortom haalt Aelmans alles uit de kast om jouw woning optimaal te positioneren.

Sint Maartensweg 6 - Noorbeek

Op maat gesneden aanpak Niet iedere woning of verkoper is gediend van zo’n ruime inkijk in het te verkopen pand. “In dat geval

Rustig gelegen in het hart van het pittoreske Noorbeek. Ruim opgezet vrijstaand woonhuis met kelderruimte, 4 slaapkamers en royale zolderruimte met vaste trap, een aangebouwde serre, separate ruime bergruimte en een vrijstaande grote garage. Omsloten door een ruime tuin met voldoende privacy. Algemeen Woonoppervlakte: Inhoud: Perceeloppervlakte: Bouwjaar: Aanvaarding:

135 m² 472 m3 358 m2 1965 in overleg

Het surplus van een kundige partner Aelmans Rentmeesters en Makelaars helpt je graag bij het verkopen van je woning. Dat is méér dan alleen je huis op de markt positioneren. “Als professioneel makelaar voegen wij meer toe,” rondt Richard Vroonen zijn verhaal af. “Het begeleiden van het verkoopproces en het kundig en gedegen vastleggen van gemaakte afspraken is minstens zo belangrijk.” Maar daarover vertelt Richard Vroonen meer in de zomereditie van Van Harte Eijsden-Margraten. Bent u van plan om op korte termijn uw woning te verkopen? Of bent u juist opzoek naar een nieuw onderkomen en kunt u wel wat hulp gebruiken? Klop dan aan bij Richard Vroonen, Ans Dummer of Marcel Overhof van het Aelmans kantoor in Margraten. Zij zijn u graag kundig van dienst.

Aelmans Rentmeesters en Makelaars Amerikaplein 78, Margraten 043 303 0117 margraten@aelmans.com www.aelmans.com

KEUKENS

Al bijna 50 jaar hét adres voor uw kwaliteitskeuken

en de woonkamer. Vrije uitloop naar buiten. 1e verdieping Overloop, 1 compacte en 3 ruime slaapkamers, badkamer, vaste trap naar de zolder

Begane grond Hal, deels betegelde toiletruimte, ruime woonkamer (ca. 25 m²), compacte gesloten keuken, serre, berging, vrijstaande grote garage

2e verdieping Ruime zolder in 2 compartimenten. Eenvoudig te verbouwen tot zeer royale master bedroom.

Serre Multifunctionele leefruimte van ca. 21 m². Bereikbaar vanuit de keuken

Tuin Royale tuin rondom de woning. Tuin biedt voldoende privacy.

Interesse of meer info? 043 30 30 117 · www.aelmans.com

zichtbaar en bewijsbaar beter complete begeleiding l alles in één hand l uitgebreide offerte en tekeningen l l

Wij werken uitsluitend samen met betrouwbare partners: Bora, Liebherr, Miele, Cofaro, Novy, Quooker, Atag, Gaggemau, Bosch

15:00 uur Zaterdag 1 april 11:00 -

Veilingweg 7 | 6247 EP Gronsveld | 043 408 1900 | www.coninxkeukens.nl


16 | Van Harte Eijsden-Margraten

Groéselt

lente-editie 2019

Koninklijke Schutterij Sint Sebastianus Gronsveld viert jubileum:

400 jaar schuttersfolklore

H

et was Sacramentsdag, 30 mei, anno Domini 1619, dat Justus Maximiliaan graaf van Bronckhorst in Gronsveld een schutterij oprichtte. De schutterij van Gronsveld is daarmee een van de oudste schutterijen van Nederland. Sinds 1969 draagt de roemruchte Gronsveldse schutterij het predicaat ‘Koninklijk’. Na vier eeuwen schuttershistorie is de Gronsveldse schutterij nog steeds springlevend, want anno 2019 telt de schutterij ruim 1.450(!) leden. Nagenoeg iedere mannelijke Gronsveldenaar of Rijckholtenaar wordt al op jonge leeftijd tot ‘sjöt’ verheven. De praktijk wijst uit dat wie eenmaal ‘sjöt’ is, ‘sjöt’ voor het leven blijft! Tenminste, als je de inlage betaalt… door Maarten Heijnen fotografie Richard Hanssen en Jeanine Opreij Eén keer in de vier jaar is Groete Broonk in Groéselt. Van de 1.450 leden marcheren ruim 250 leden in vol ornaat mee in de schutterij. Jong, oud of van middelbare leeftijd; man, vrouw of genderneutraal; links, rechts of ergens in het midden; het doet er allemaal niet toe. Wie van Gronsveld of Rijckholt afkomstig is, draagt ‘ôs aw sjöttery’ een warm hart toe en viert het 400-jarig bestaansfeest in 2019 mee.

S He originele oprichtingsdocument uit 1619.

Een rijke historie Schutterij Sint Sebastianus kent een rijke historie die vandaag de dag tijdens de viering van de bronk nog steeds zichtbaar is. De oude statuten worden zo goed als mogelijk nageleefd, tradities staan immers hoog in het vaandel bij de schutterij. Maar de geschiedenis is ook letterlijk tast- en zichtbaar. Pronkstuk is de 17e-eeuwse zilveren koningsvogel die het middelpunt van het koningszilver vormt. Deze vogel werd door oprichter en eerste koning van de schutterij, graaf van Bronckhorst, geschonken aan de schutterij. Ook zijn er koningsplaten uit de vroege 18e eeuw die tijdens

de Grote Bronk eerbiedig worden meegedragen. Een ander uniek artefact is de pronkbeker uit de vroege 19e eeuw. Deze kelk wordt nog steeds gebruikt bij het ‘sjöt mäoke’. Bijzonder zijn ook de bewaardgebleven originele oprichtingsdocumenten.

innovatieve tijdloze en duurzame mode met respect voor mens en natuur

albaar is Garage Bèr Meertens, waar autorijden betavoo en service en kwaliteit rop staan! winkel & atelier Rijksweg 37a 6247 AA Gronsveld open di - vr za

9:00 - 16:30 uur 9:00 - 14:30 uur

tel 043 311 7859 gsm 0627 150 360 www.modekombinaad.nl


lente-editie 2019

Groéselt

Van Harte Eijsden-Margraten | 17

onder andere een kinderboek, een jubileumboek, een fotoboek en een jubileumwimpel; de boeken zullen via voorinschrijving worden verkocht. Ondanks dat er dit jaar geen ‘groete broonk’ wordt gevierd, staat er aan het einde van de vergadering toch iets bijzonders te gebeuren: er wordt een jubileumvlag op de vogelstang geplaatst. Ook zal een blijvend aandenken voor en aan de gemeenschap worden gepresenteerd.

S De “blaw” compagnie

S De “roej” compagnie

Na vier eeuwen nog springlevend Na vier eeuwen is de Gronsveldse schutterij nog altijd springlevend en volop zichtvaar en aanwezig in het sociale en culturele leven van Gronsveld en Rijckholt. Bij de viering van de bronk en vooral de Grote Bronk vormt schutterij Sint Sebastianus een stralend en indrukwekkend middelpunt. Bij het vogelschieten op Pinkstermaandag, bij de Sacramentsprocessie 14 dagen later op bronkzondag, bij de plechtige ‘Sjöttemês’ op bronkmaandag met daaropvolgend de gravenzegening van de overleden ‘sjötte’, bij het feestelijke ‘paolhoûwe’ op bronkmaandag en -dinsdag. En zeker bij het Koningmeisteken, dat 14 dagen na de Grote Bronk plaatsvindt. De koning trakteert de hele gemeenschap op koffie met vlaai, de koningin en haar hofdames vervullen op deze dag een bijzondere rol, maar het feest is niet compleet zonder de schutterij, die wederom in vol ornaat van de partij is. Kortom, de schutterij herbergt een cultureel erfgoed waar de inwoners van Gronsveld en Rijckholt bijzonder trots op zijn. Daarom is het niet zo vreemd dat het 400-jarig bestaan van schutterij SintSebastianus in 2019 groots gevierd wordt.

vet zal halen. ’s Avonds is er een feestavond met het orkest Millstreet Band. En als dat orkest uiteindelijk moegestreden is, neemt DJ Marvin het gewoon over. Ook hier is iedereen van harte welkom. Pinksterzondag, 9 juni, is de Dag van de Verbroedering. Bij Kasteel Rijckholt zullen de diverse gastverenigingen ontvangen worden die zullen deelnemen aan een indrukwekkende straatparade. Het defilé wordt afgenomen aan de Stationsstraat; hier mogen de korpsen hun vaardigheden ten volle etaleren. Deze zondag wordt ook een tentoonstelling geopend, waarin u langs een route door het dorp uniek beeldmateriaal van de schutterij kunt bekijken. Na de ludieke dienstenveiling wordt het jubileumfeest afgesloten met een feestavond die muzikaal wordt opgeluisterd door toporkest Wir sind Spitze. Alle dagen is er gratis entree.

“Wie eenmaal ‘sjöt is’, blijft vaak ‘sjöt’ voor het leven!” Het vierde eeuwfeest wordt groots gevierd Hoe gaan Gronsveld en Rijckholt vieren dat de ‘aw sjöttery’ 400 jaar bestaat? Een belangrijk thema bij dit jubileumfeest is ‘ontvangen, koesteren, doorgeven’. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het, zeker in ons moderne, vaak jachtige bestaan niet. Het ontvangen, koesteren en doorgeven van die rijke traditie loopt al 400 jaar, met stevige tred, als een rode draad door de cultuur en de historie van de kernen Gronsveld en Rijckholt. Paasmaandag 22 april jubileumvergadering Op paasmaandag, 22 april 2019, begint het jubileumjaar met een unieke vergadering. Uniek, omdat deze vergadering dit keer niet alleen voor ‘sjötte’ toegankelijk is, maar voor iedereen. Tijdens deze vergadering wordt het definitieve feestprogramma gepresenteerd in de vorm van het officiële programmaboek. Historicus Jacques van Rensch verschaft de aanwezigen vervolgens een boeiende inkijk in de roemruchte historie van onze schutterij. Bij gelegenheid van het 400-jarig bestaan verschijnen

S Groésels schuttersstilleven Vrijdag 31 mei 16.19 uur officiële opening jubileumfeest Op 31 mei, de vrijdag ná Hemelvaartsdag, wordt op het Gronsvelder kerkplein, om 16.19 uur precies, het jubileumfeest geopend. Nabij kasteel Gronsveld wordt op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni een speciaal voor de gelegenheid geschreven toneelvoorstelling opgevoerd door de sectie Kemedie van heemkundevereniging Grueles. Deze feestelijke dag wordt afgesloten op het kerkplein met muziek van Toutes Directions, een toporkest uit de regio. 7, 8 en 9 juni feestweekend Het feestweekend vindt plaats op 7, 8 en 9 juni. Gronsveld en Rijckholt trekken nu alles uit de kast om het 400-jarig bestaan van ‘hun’ schutterij te vieren. De komende drie dagen vinden de festiviteiten plaats in de feestweide aan de Wijngaardsvoetweg. De ‘grenedeerspékskes’ mogen aan, de ‘kolbek’ op en de geweren aan schouder. Op vrijdag 7 juni vertrekken schutterij en harmonie in vol ornaat, vanaf het kerkplein, richting de koning en de koningin, waarna een feestelijke rondgang door Gronsveld en Rijckholt volgt. Die vrijdag zal door de Koninklijke Harmonie van Gronsveld voor het eerst een nieuw bronklied ten gehore worden gebracht dat ter ere van de schutterij en haar jubileum gecomponeerd en geschreven is. ’s Avonds vindt een stijlvol galabal plaats; de topformatie 10 Feet Up zorgt ervoor dat de voetjes voldoende van de vloer kunnen. DJ Robin staat garant voor een knallende afterparty. Op zaterdag 8 juni is er ’s middags bijzondere aandacht voor de senioren en de junioren van Gronsveld en Rijckholt. Iedereen is van harte welkom. Het wordt een gezellige activiteitenmiddag voor jong en oud met muziek van de Gronsveldse formatie de Boppers, die speciaal voor de gelegenheid de instrumenten uit het

Bronk Twee weken later is het tijd voor de viering van de ‘Bronk’. Speciaal voor dit jubileum wordt enigszins afgeweken van de traditie. Ook al is het een ‘gewone’ Bronk (en geen Grote), de schutterij trekt drie dagen in vol ornaat mee op; ze bestaat per slot van rekening maar één keer 400 jaar. Op zondag 23 juni wordt de koning door de schutterij afgehaald, waarna de Sacramentsprocessie zal plaatsvinden, het hoogtepunt van de bronkviering. Vervolgens gaat de menigte richting ‘Sjtäosie’. Op maandag 24 juni is de ‘Sjöttemês’, daarna worden de graven van de overleden ‘sjötte’ gezegend. En dan is het tijd voor feestmuziek, voor gezelligheid, voor verbroedering én verzustering, voor ‘rejje, zynge, daanse’ en vooral genieten. Op dinsdag 25 juni doen we dat niet dunnetjes, maar ‘dikjes’ over. Alle spaarrayons van Gronsveld en Rijckholt zullen tijdens deze Bronk door de schutterij en de feestende menigte die ‘mee optrekt’ worden aangedaan. En dan, rond 20.19 uur die dinsdag, wordt het jubileumfeest officieel afgesloten. Het wordt ongetwijfeld een bijzonder einde van een bijzonder jubileum. Op de website www.schutterijgronsveld.nl en de jubileumsite www.400jaarschutterij.nl vindt u uitgebreide informatie over de schutterij en over het jubileumprogramma. De organisatie behoudt zich het recht voor het programma te wijzigen.

In “vol ornaat Met een kapsel ” naar het jubileum van ôs aw van Norma Mat er loop je altijdsjöttery? in de pas!

Rijksweg 84 - 6247 AK Gronsveld - 043 408 1449 info@kapsalonnormamater.nl - www.kapsalonnormamater.nl DE ZEKERHEID VAN EEN GOED KAPSEL


V

Mergraote

18 | Van Harte Eijsden-Margraten

lente-editie 2019

rijheid is een groot goed. Dat wij na bijna vijfenzeventig jaar nog steeds dankbaar en nederig zijn voor het offer dat vele dappere soldaten uit diverse landen hebben gebracht voor onze vrijheid, blijkt uit het feit dat tijdens de 75e Memorial Day in Margraten weer vele hoogwaardigheidsbekleders, enkele bijzondere gasten én duizenden oprecht geïnteresseerden bezoekers aanwezig zijn.

_

Zondag 26 mei wordt de herinnering aan de Amerikaanse oorlogsslachtoffers levend gehouden:

Memorial Day 2019 door Marco De Bie

Na de kranslegging worden er saluutschoten gelost door het aanwezige vuurpeloton. Vanaf de toren klinkt het signaal “Taps”, waarna vier F16’s van de Koninklijke Nederlandse Luchtmacht een eerbetoon vanuit de lucht brengen, door in de zogeheten Missing Man Formation laag over het Amerikaans Oorlogskerkhof te scheren. Na dit imponeerende saluut zal de vaandelwacht en het erepeloton de begraafplaats verlaten, gevolgd door alle genodigden.

Zoals ieder jaar op de zondag voor de laatste maandag van mei wordt op de Amerikaanse Oorlogsbegraafplaats in Margraten stilgestaan bij het grootste offer dat vele Amerikaanse soldaten tijdens de Tweede Wereldoolog hebben gegeven. De jaarlijks terugkerende ceremonie staat bol van mooie symboliek, zoals een gebedsdienst met veel muziek, diverse optredens van militaire muziekgezelschappen en het traditionele luchteerbetoon door de Koninklijke Nederlandse Luchtmacht. Plechtige Hoogmis Memorial Day 2019 start om 10.00 uur met een Pontificale openluchthoogmis op de Oorlogsbegraafplaats. Celebrant is hulpbisschop Monseigneur Everhard de Jong. De verwachting is dat er ook dit jaar weer vele families uit de Verenigde Staten, al dan niet in gezelschap van de grafadoptanten, aanwezig zijn, om het graf van een gesneuveld familielid te bezoeken. Tijdens de eredienst gaan de gedachten uit naar alle dappere jongemannen en vrouwen, die hun leven voor onze vrijheid gaven en op de begraafplaats in Margraten hun laatste rustplaats vonden. Maar ook wordt in stilte gedacht aan hen die sneuvelden tijdens andere vredesmissies, waar ook ter wereld. Vocalist tijdens de eredienst is de Roermondse tenor Ben Heijnen, die zijn opleiding genoot aan het Maastrichts Conservatorium. Hij is inmiddels een gevestigde naam in de Nederlandse muziekwereld, en is regelmatig te horen als solist bij het Groot Omroepkoor. Het Gemengd Koor Beesel (GKB) is uitgenodigd als koor. Het muziekgezelschap staat onder leiding van dirigent Ben Heijnen. Het Gemengd Koor Beesel kent vele hoogtepunten en concertreizen in haar bijna 75-jarig bestaan. Zo traden zij op in de Cathédrale Notre-Dame de Paris en namen zij deel aan het internationaal korenfestival in Praag. Ook memorabel is de uitvoering van Mozart’s Missa Brava in G in de Sint Christoffelkathedraal in Roermond bij gelegenheid van de inzegening van de nieuwe glas-in-lood-ramen, welke werden geschonken door Bisschop Wiertz. Onlangs werd, in samenwerking met de Philharmonie Reuver het imposante werk “Songs of Liberation” van Harrie Janssen ten gehore gebracht. Middagceremonie In de vroege namiddag, vanaf 15.00 uur, start het tweede deel van de herdenkingsceremonie. Tal van genodigden en hoogwaardigheidsbekleders zullen deze mooie ceremonie bijwonen. Namens Zijne Majesteit Koning Willem Alexander zal Schout bij Nacht Brummelaar aanwezig zijn. De Verenigde Staten stuurt zijne Excellentie Ambassadeur Hoekstra. Ook zijn er diverse andere ambassadeurs en consuls afgevaardigd, alsmede diverse hoge officieren van de Amerikaanse en Nederlandse Strijdkrachten. Namens

Bijzondere gasten Naast alle hoogwaardigheidsbekleders is de organisatie zeer verheugd met de komst van enkele andere bijzondere gasten. Tijdens de 75e Memorial Day-viering in Margraten zijn aanwezig: - Audra Rose Kight de kleindochter van Generaal Majoor Maurice Rose, de hoogste in rang begraven militair op de ere-begraafplaats in Margraten. Naar hem is de Margratense basisschool vernoemd en zijn graf is door de basisschool geadopteerd. - Donna Marsh Peery dochter van veteraan Don R. Marsh (97 jaar). Don Marsh heeft gediend onder Maurice Rose en mede-auteur is van het boek “Major General Maurice Rose, WW2’s greatest forgotten commander”. de Provincie Limburg is Commissaris van de Koning Bovens aanwezig. Ook zijn er diverse burgemeesters van Limburgse gemeenten aanwezig, waaronder burgemeester Akkermans van de gastgemeente. De middagceremonie staat bol van militair ceremonieel. De muzikale omlijsting wordt ondermeer verzorgd door de Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso” en het gemengd koor Musica Vincit uit Landgraaf.

S Een bijzonder stilleven in Margraten

- Steven L. Ossad & Sandra Sokoloff Steve is auteur van voornoemd boek en diverse army-history boeken. In 2018 was hij de winnaar van “Society for Military History Distinguished Book Award for Biography for his Omar Nelson Bradley, America's GI General” en is hij finalist voor the 2018 Army Historical Foundation Distinguished Writing Award. Vier de vrijheid Vrijheid is niet vanzelfsprekend. En helaas ook niet van iedereen. Daarom is het goed om onze vrijheid te koesteren. En om ze te herdenken en stil te staan bij de gedachte dat je vrijheid samen maakt en dus ook samen viert. Dat kan bij uitstek tijdens Memorial Day, dat een magisch meditatief moment vormt om in een serene sfeer met veel eerbied, respect en mooie eresaluten als een kranslegging of een fly over dat gevoel van vrijheid opnieuw te laden. Een mooi startpunt om te ontdekken wat je persoonlijke opvattingen over vrijheid zijn en hoe je die vrijheid zelf kunt beleven of doorgeven aan allen die je lief zijn. Daartoe wordt je van harte uitgenodigd om als gast aanwezig te zijn op zondag 26 mei tijdens Memorial Day 2019 op de Amerikaanse Oorlogsbegraafplaats in Margraten. Zowel tijdens de ochtend- als middagceremonie zijn enkele duizenden zitplaatsen beschikbaar. Een gedeelte hiervan is gereserveerd voor alle genodigend, maar er is voldoende plaats om alle belangstellenden te laten zitten.


W

Mergraote

lente-editie 2019

Van Harte Eijsden-Margraten | 19

il je je fit voelen? Heb je een gezonde levensstijl of wil je daar naar toe werken? Wil je je zowel lichamelijk als geestelijk in goede conditie zijn? Kortom, wil je je lekker in je vel voelen? Dan is Bodyworkx Health Center in Margraten the place to be voor jou!

Bodyworkx Health Center daagt je uit om verantwoord te leven:

“Gezond leven als een visie”

door Marco De Bie Bij Bodyworkx Health Center in Margraten vind je alles voor een fit, gezond en lekker leven. Bodyworkx is niet zomaar een sportcentrum. Het is zoveel meer. Bodyworkx is een trendy, multifunctioneel beweeg- en gezondheidscentrum waar professionele begeleiding en gezellige sfeer voorop staan. Je kunt bij ons terecht voor een compleet aanbod op het gebied van gezond leven: beweging, voeding, fysiotherapie en personal training, waarbij het realiseren van persoonlijke doelen centraal staat. In deze editie van Van Harte Eijsden Margraten vertelt Tom de la Rosette over Mijn FitLab en Bart Curfs over Curfs Fysio & Sport die beide bij Bodyworkx aanwezig zijn. MIJNFITLAB MIJNFITLAB Personal Training & Coaching is er om jouw persoonlijke omgeving te creëren, waarin je een fitte en gezonde levensstijl kunt ontwikkelen met hulp en ondersteuning van een professionele begeleider. De MIJNFITLAB-methode is gestaafd op vier pijlers: bewegen, voeding, gedragsverandering en levensstijl. Deze vier pijlers staan onlosmakelijk met elkaar in verbinding en zijn essentieel voor het realiseren van een blijvende verandering. Heb jij een specifieke doelstelling voor jezelf? En denk jij hulp nodig te hebben bij het realiseren van dat doel? Dan is MIJNFITLAB de place to be! Door een persoonlijke en doelgerichte aanpak, is het behalen van je doelstelling een stuk dichterbij.

Personal Trainer & Coach van MIJNFITLAB is Tom de la Rosette. Tom geeft trainingen en voedingsadvies en begeleidt kracht-, duur- en teamsporters. Tom is NLActief (Fit!vak) gediplomeerd en FITNED.NLgeregistreerd fitnessprofessional. “In 2017 heb ik mijn CIOS-opleiding afgerond, inclusief het Fit!vak fitnessbranchediploma,” vertelt Tom. “Daarna heb ik bij Fysio Physics een opleiding Personal Trainer Pro gevolgd en bij HAN/EFAA de opleiding tot Coach Voeding & Krachtsport. Ik wil mij nog graag verder specialiseren als Mylogenics™ Practitioner en Overload T.O.P. trainer. “Vanuit mijn studie ben ik als stagiair bij Bodyworkx begonnen. Sinds eind vorig jaar ben ik zelfstandige en verzorg ik vanuit Mijn FitLab onder andere de FunXtional Cross Training & Bootcamp en de lessen CrossBoxing en PinkBoxing voor de leden van Bodyworkx.” Sinds 1 januari van dit jaar heeft De la Rosette een eigen praktijkruimte bij Bodyworkx, waarin hij klanten in een relaxte sfeer kan ontvangen. Tom: “Momenteel wordt er hard gewerkt aan een eigen workoutruimte, zodat ik mensen die bij mij aankloppen in alle rust en privacy kan begeleiden.” Samen sta je sterk(er)! Voor de Personal Training maakt De la Rosette gebruik van de moderne faciliteiten van Bodyworkx. “Leden van Bodyworkx,” vertelt Tom, “kunnen bij mij aankloppen voor persoonlijke begeleiding bij het behalen van hun doelen. Voor medische fitness en revalidatie werk ik veel samen met Curfs Fysio en Sport die eveneens bij Bodyworkx is gevestigd.” “De samenwerking tussen MIJNFITLAB, Curfs Fysio & Sport en Bodyworkx maakt dat ik al mijn klanten nog beter van dienst kan zijn. Dat is uniek in de regio!” Curfs Fysio & Sport Curfs Fysio & Sport streeft ernaar om u de beste curatieve én preventieve zorg te geven. Van jong tot oud, van recreatieve sporters tot topatleten. Iedereen die beperkt wordt in het bewegen beperkt en hier begeleiding bij nodig heeft, is bij Curfs Fysio & Sport aan het juiste adres. Sinds kort heeft Curfs Fysio & Sport ook een praktijkruimte bij Bodyworkx Healthcenter. “U staat centraal”, vertelt Bart Curfs, eigenaar van de praktijk. “In onderling overleg bepalen we het einddoel van uw behandeling. Dat kan een terugkeer op het sportveld zijn, pijnvrij werken of het leren omgaan met een blijvende beperking, door bijvoorbeeld een ernstige blessure of ziekte. Voor welke uitdaging u ook staat: Curfs Fysio & Sport zorgt voor maatwerk.” Curfs Fysio & Sport werkt volgens hoge kwaliteitsnormen, ingegeven door jarenlange medische ervaring binnen de wereld van de topsport.

“Dit kwaliteitsstreven passen wij toe in onze behandelmethoden en de keuze voor de inzet van apparatuur en technologie", vertelt Curfs. Binnen deze filosofie past de samenwerking met Bodyworkx perfect. Zij bieden ons state of the art equipment, waarmee wij direct aan de slag kunnen.” Curfs Fysio en Sport blijft zich voortdurend verbeteren en vernieuwen, door aan te haken op de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen. “Zo laten we onze zorg nóg optimaler aansluiten op uw wensen en doelen”, stelt Bart Curfs. “Voor ons werk maken we gebruik van de kennis en expertise van een breed netwerk aan specialisten, zoals orthopeden, sportartsen, sportpsychologen, sportdiëtisten en podologen. Samen zorgen we niet alleen voor de beste behandeling, maar ook voor structurele handreikingen om te voorkomen dat de klachten terugkomen. Vaak zie je dat mensen terugvallen in oude patronen en gewoontes. Om mensen daarin beter van dienst te kunnen zijn, wijzen wij hen indien nodig graag door naar Tom de la Rosette van MIJNFITLAB. Zijn Personal Training en Coaching geeft onze klanten vaak dat laatste zetje dat nodig is om gefocust op het doel te blijven. Door onze krachten onder één dak te bundelen, bieden wij gedrieën een uniek concept in de regio!”

Bodyworkx Health Center Bergemotte 4, Margraten 043 458 4546 www.bodyworkx.nl

Ubags Woningstoffering thuis in wonen

al 15 jaar hét schadeherstelbedrijf in Eijsden! à schadeafhandeling van alle merken à reparaties voor alle maatschappijen à gratis vervangend vervoer à uitdeuken zonder spuiten à ruitvervanging à schade-expertise Autoschade Maximo Zoerbeemden 16 G, Eijsden || +31 (0)43 409 0499 || www.autoschademaximo.nl

gordijnen ‹‹» raamdecoratie ‹‹» zonwering ‹‹» horren tapijt ‹‹» laminaat ‹‹» pvc-stroken ‹‹» marmoleum ‹‹» vinyl ‹‹» en meer

Sprinkstraat 27a, 6269 AM Margraten 043 458 4590 ‹‹» 0621 566 686 info@ubagswoningstoffering.nl ‹‹» www.ubagswoningstoffering.nl


Mergraote

20 | Van Harte Eijsden-Margraten

lente-editie 2019

Marco De Bie adviseert bedrijven over hun marketingcommunicatieaanpak:

“Een aansprekend verhaal wordt nog altijd gezien. Op social media, op het web én op papier!”

Z

akendoen anno 2019 is “a hell of a job.” Je probeert je doelgroep te bereiken, maar je hebt geen flauw idee hoe. “Mond tot mond reclame,” roept de een. “Ik doe alles via Facebook,” zegt de ander. “Google AdWords,” weet een derde. Maar hoe je jouw doelgroep nu écht effectief bereikt, dat weet bijna niemand. Marco De Bie, (marketing)communicatiestrateeg bij De Bie Communicatie in Margaten, weet het wel. “Mond tot mond reclame is natuurlijk goed, maar je hebt er zo weinig invloed op,” stelt hij. “Met Facebook likes en duimpjes omhoog heb je nog geen verkoop of cashflow. En Google plaatst toch vaak degene die het meest betaalt bovenaan. Wie in 2019 met zijn doelgroep wil communiceren, zal een goed doordachte en geïntegreerde communicatiestrategie moeten volgen. Hoe je dat precies doet, kunnen wij je vertellen.” Vast patroon Een geïntegreerde marketingcommunicatiestrategie wordt door De Bie Communicatie via een vast patroon opgesteld. De Bie: “Eerst analyseren wij het bedrijf, de branche en de marktomgeving waarin het bedrijf zich beweegt en de macro-omgeving rondom het bedrijf. Als die fase is afgerond, wordt aan de hand van een aantal confrontatiematrixen een strategische koers bepaald. Vervolgens wordt de communicatiedoelgroep afgebakend en wordt vastgelegd wat precies bereikt moet worden. Pas dan wordt gekeken naar een boodschap die we willen communiceren. Als dat helder is, volgt het moeilijkste deel van de communicatiestrategie: welke media, middelen en kanalen ga je inzetten om met de doelgroep te communiceren?” Continu veranderend medialandschap Marco De Bie, die naast ondernemer als docent marketing en communicatie verbonden is aan Fontys Hogeschool Communicatie te Eindhoven, gooit de knuppel in het hoenderhok als hij hardop de vraag stelt welke media je vandaag de dag moet inzetten als je wilt communiceren met mensen? Hij beantwoordt de vraag zelf: “Het effect van social media wordt schromelijk overschat, de kracht van traditionele media als papier hartgrondig onderschat. Heel veel MKB-ers zien social media als een soort van ‘holy grail.’ Ze zetten volop in op Facebook, omdat dit z̒ oveel likes oplevert’ en vooral ‘niets kost’. Maar met likes betaal

broadcastformule denken te kunnen bepalen wat mensen willen kijken of luisteren. Dat blijkt volstrekt achterhaald. De consument van nu kijkt on demand en bepaalt zelf wat hij wanneer wil zien. Dat doet hij niet op een TV of PC. On demand kijken doet hij veelal via de tablet of telefoon. Voor allerlei andere newsfeeds, mail, apps, noem maar op, gebruikt hij zijn smart watch. Dat is hoe jouw klant van vandaag én morgen met media omspringt.”

je geen rekeningen! Hoeveel van die duimpjes omhoog spenderen feitelijk geld bij je bedrijf? Als je die vraag stelt, weten de ondernemers het veelal zelf ook niet. Bovendien verandert het medialandschap razendsnel.” Waar veel ondernemers nog volop communiceren via Facebook, laat de klant van morgen dit medium massaal links liggen. Jongeren zitten op hele andere social media als Instagram en Snapchat.

S

We ‘swipen’door het leven en ‘connecten’ via de smartwatch. Marco De Bie vertelt: “Millennials (jonge dertigers) en Generatie Z’ers (geboren na pak ’m beet 2000) ‘consumeren media’ finaal anders dan mijn generatie tien jaar geleden deed. Ze swipen door het leven, kijken on demand of uitgesteld naar (TV-)programma’s, luisteren liever betaald Spotify dan gratis radio, connecten via socials, gebruiken op websites, apps en on demand devices add blockers om maar geen reclames te zien en willen niet meer betalen voor een papieren of digitale krant voor het nieuws van gisteren, omdat ze real time het nieuws kunnen volgen via gratis newsfeeds,” somt De Bie op. Om het supersnel veranderende medialandschap nog duidelijker in kaart te brengen, schetst De Bie de praktijk van alledag van de gemiddelde mediaconsument: TV en radio zijn “ouderwetse” media die volgens een

Voor de grote honger én de lekkere trek. Wij snijden onze frites zelf. Dat proef je! Ook voor ijsjes, lekkere snacks en hamburgermenu’s. NIEUW bij DiTo: “unnesaus” uit eigen keuken! Sprinkstraat 23, Margraten 043 763 2984 || info@cafetaria-dito.nl openingstijden: wo t/m ma van 16.00 tot 23.00 uur

Nauwelijks tijd om te scoren Tot aan de Tweede Wereldoorlog bestond het medialandschap van veel mensen vooral uit krant en radio. Na de oorlog verscheen in steeds meer huishoudens een TV. Vanaf het einde van de 20e eeuw kwam in steeds meer huizen een PC. Sinds een jaar of acht, zie je steeds meer tablets. Het medium van nu is de mobiele telefoon en de smartwatch. “Als je de ‘kijkmedia’ analyseert,” stelt De Bie, “is de scoretijd in rap tempo afgenomen.” Op TV zag (en zie) je commercials van 30 seconden. Bij de opkomst van internet duurde het ongeveer zes tot acht seconden voordat we een commerciële boodschap wegklikten. Inmiddels swipen we op onze tablet, telefoon of smartwatch door het media-aanbod. Marco De Bie: “De laatste onderzoeken laten zien dat de ‘swipende consument’, afhankelijk van het medium, binnen 1,6 (tablet) en 0,8 (!!) seconde (smartwatch) bepaalt of hij een boodschap wil zien ja of nee. In amper een halve eeuw is de tijd om te scoren dus afgenomen van 30 naar 0,8 seconde!” Volop kansen om te connecten Toch ziet Marco De Bie nog volop kansen voor bedrijven om met hun potentiële klant in contact te komen. “Veel ondernemers maken de klassieke fout om op één paard te wedden. Alles op Google Ads, alles op social media, alles op radio. Niet goed!” zegt De Bie. “Wie met zijn potentiële klanten in aanraking wil komen, kijkt goed welke media zij bewust en onbewust gebruiken en ontwikkelt een geïntegreerde strategie, waarin meerdere media en middelen naast elkaar, de doelgroep ‘bestoken’ met boodschappen. Een goede mix van moderne en traditionele media en een slim verpakte, aansprekende boodschap, wordt door mensen nog altijd gezien. Op social media, op het web, op papier, overal,” is zijn stellige overtuiging. Nieuwsgierig geworden naar hoe jij met je doelgroep in contact kunt komen? Neem contact op met Marco De Bie van De Bie Communicatie en laat hem een doordachte marketingcommunicatiestrategie voor jouw bedrijf ontwikkelen. De Bie Communicatie Rijksweg 39a, Margraten 0655 368 767 | info@debiecommunicatie.nl

den van Voor het aanbie

Bouw- en sloopafval, restafval, schoon bouwpuin, dakleer/ bitumen, groen- en tuinafval, houtafval, gips / gasbeton. Papier, karton en metalen gratis. Stortprijzen worden bepaald d.m.v. van een weegbrug.

Oude Zeepweg 12 Gronsveld T 0031 (0)6 42015293

Huur voordelig een kleine of grote container van 1m3 tot 50 m3 Openingstijden Maandag t/m vrijdag van 7.00 - 17.00 uur Zaterdag om 12.30 uur gesloten


Èèsjde-Mergraote

lente-editie 2019

Van Harte Eijsden-Margraten | 21

Buitengewoon Buitengebied: Alle waarden in beeld >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

D

Buitengewoon Buitengebied:

Alle waarden in beeld...

e zestien dorpskernen van gemeente Eijsden-Margraten delen samen één grote, glooiende achtertuin. Daar genieten we met z’n allen volop van, zeker nu het weer voorjaar wordt. Helaas komen in dat mooie buitengebied verschillende belangen met elkaar in botsing. Om al die belangen goed te kunnen wegen, is de gemeente eind vorig jaar gestart met het burgerparticipatietraject Buitengewoon Buitengebied. Iedereen die een belang heeft in dat buitengebied mag meedenken. We vroegen een aantal deelnemers en raadsleden naar hun ervaringen. door Suzanne Knoben fotografie Ralph Sluysmans en Johannes Timmermans

Iedereen denkt mee Gemeente Eijsden-Margraten heeft behoefte aan een heldere visie die helpt om een goed antwoord te geven op actuele en toekomstige vraagstukken over het buitengebied. Een visie waarin ruimte is voor ontwikkeling, maar dan wel met respect voor de kwaliteit van het landschap. Zo’n visie wordt tegenwoordig niet meer in de ivoren toren van het gemeentehuis bedacht. De gemeente beloofde bij de start van deze coalitieperiode om stevig in te zetten op burgerparticipatie. Op 15 december kwamen ongeveer 150 belangstellenden bij elkaar in Oos Heim in Margraten voor de kick-off Buitengewoon Buitengebied. Ze bespraken wat ze belangrijk vinden in het buitengebied, waar ze trots op zijn, waar ze kansen zien en wat de uitdagingen zijn. In januari en februari werd daar tijdens drie bijeenkomsten aan verschillende ontwikkeltafels over doorgepraat en zijn de belangrijkste waarden bepaald. Deze waarden zijn: Diversiteit, Rust, Authentiek, Ondernemend en Daadkrachtig bestuur en burgers. De belangrijkste waarden zijn nu dus bekend en de mogelijkheden en dilemma’s zijn in kaart gebracht. Deze vragen om een keuze: wat zouden we wel en niet moeten doen en op welke plek? De keuzes – en daarmee de uitgangspunten – noteert gemeente Eijsden-Margraten in een manifest. Hierin staat in welke richting het buitengebied zich kan ontwikkelen en welke kansen waargemaakt kunnen worden. Ook is er aandacht voor ontwikkelingen die de gemeente niet meer volgt of wil afremmen. In het najaar volgt opnieuw een gesprek met de samenleving over deze uitgangspunten.

Hubert Reumers: “Eerst huiverig, nu hoopvol” “Als lid van de afdeling Natuur van heemkundevereniging Grueles uit Gronsveld heb ik al vaker meegedacht over de ontwikkeling van het landschap. Vandaar dat ik ook nu weer vanaf de eerste bijeenkomst ben aangeschoven. Ik heb de presentaties en de gesprekken aan de ontwikkeltafels als positief ervaren. Uit de benoemde kernwaarden blijkt dat agrariërs, burgers en horecaondernemers zich goed realiseren dat natuur en landschap samen een belangrijk verdienmodel vormen.” “Wat me tijdens de bijeenkomsten opviel, is dat er nauwelijks een overkoepelend beleid is voor het beheer, behoud en herstel van natuur en landschap. Voor zover ik weet, is er geen goede inventarisatie van waardevolle natuur, terwijl dat de basis van een omgevingsplan zou moeten zijn. Op basis van zo’n inventarisatie bepaal je namelijk waar de landbouw grootschaliger zou mogen of juist kleinschalig zou moeten blijven. Dat heeft me wel een beetje huiverig gemaakt. Want zonder zo’n inventarisatie kan de gemeente gewoon doen wat ze zelf wil, onder het motto: ‘we hebben de burger geraadpleegd’. Met de kernwaarden die er nu liggen, kun je namelijk nog alle kanten op. Lange tijd overheerste bij mij dan ook de vrees dat dit burgerparticipatietraject verkeerd gebruikt zou worden.”

“Maar tijdens de terugkoppeling op 26 februari beloofde de gemeente dat de concrete plannen worden voorgelegd voordat ze worden vastgesteld. Dat heeft mij gerustgesteld. Ik heb nu goede hoop dat er later dit jaar een goed afgewogen manifest komt waar we opnieuw inspraak in hebben. Ik ga dan zeker kritisch bekijken of er in dat manifest een goede inventarisatie van waardevolle natuur is opgenomen. Daarnaast ben ik heel benieuwd of er ook plannen in staan die niet door burgers zijn aangedragen. Ik hoop dat bestuurders zelf ook met ambitieuze plannen komen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan kleinschalige ruilverkavelingen waar natuur én agrariër profijt van hebben. Met als klinkend voorbeeld de herinrichting van de Herkenradergrub.” Lees verder op volgende pagina

S

Hubert Reumers plantte tijdens NLdoet een aantal hoogstamfruitbomen in Gronsveld (foto: Jan van Baal).


Èèsjde-Mergraote

22 | Van Harte Eijsden-Margraten

Buitengewoon Buitengebied: Alle waarden in beeld

lente-editie 2019

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Rebecca Steinbusch-Lacroix: “Geef de boeren een toekomst” “Mijn man runt samen met zijn broer en ouders een gemengd agrarisch bedrijf in Sint Geertruid. Ik ben meewerkende echtgenote en heb mijn bedrijfje Lacro-i-Agro Boerderijrecreatie&educatie.”

De kip met de gouden eieren Het bijzondere landschap zorgt ervoor dat het prettig wonen is in de gemeente EijsdenMargraten. Vanuit elke dorpskern ben je zo ‘buiten’, te voet of op de fiets. Ook toeristen en recreanten komen graag genieten van de natuur, het afwisselende landschap en de rust. De vele horecagelegenheden verdienen daar een goede boterham aan, en dat zorgt weer voor werkgelegenheid. Kortom: we hebben de kip met de gouden eieren in handen. Maar we moeten haar wel goed verzorgen. Belangen op het gebied van landbouw, toerisme en duurzaamheid komen niet altijd overeen. Hoe gaan we met deze tegenstrijdige belangen om?

Meer weten? Kijk op www.eijsden-margraten.nl/projecten/624/ buitengewoon-buitengebied of bekijk de filmpjes en foto’s van de bijeenkomsten op de Facebookpagina van de gemeente Eijsden-Margraten.

S Rebecca Steinbusch in hun boomgaard in Sint Geertruid (foto LLTB). “Sinds december 2017 ben ik bestuurlijk actief binnen de LLTB regio Zuid-Limburg. Tijdens de bijeenkomsten heb ik de boeren uit onze gemeente zo goed mogelijk proberen te vertegenwoordigen. Tijdens de discussies merkte ik dat mensen vaak een verkeerd beeld hebben van agrarische bedrijven. ‘Het moet allemaal biologisch en kleinschalig!’ werd vaak geroepen. Biologische producten zijn vaak een niche in de markt. Als een grote groep consumenten bereid is meer te betalen voor biologische producten, dán overleven die kleinschalige bedrijven wel. De realiteit is echter dat de meeste consumenten goedkope producten willen en die kunnen nu eenmaal niet kleinschalig worden geproduceerd.”

“Veel mensen hebben ook niet in de gaten dat de landbouw hier eigenlijk nog heel kleinschalig is en dat die kleinschaligheid in gevaar komt als de huidige ondernemers niet meer kunnen overleven. Wie wegvalt, wordt opgekocht door een grotere partij; niet door een nieuwe, jonge ondernemer uit de buurt die het kleinschalig gaat proberen. Mijn boodschap tijdens de dialoogavonden was dan ook: wees zuinig op de ondernemers die we nog hebben. Geef ze een toekomst. Want als ze wegvallen, gaat het mooie, gevarieerde landschap pas écht verloren.” “Omdat agrariërs altijd uitgaan van hun eigen kracht, heb ik goed mijn verhaal kunnen doen. Daardoor veranderde de sfeer, vond ik. Zo blijkt maar weer dat het echt goed is om met elkaar in gesprek te gaan. Wat dat betreft waren de dialoogavonden top. Ik vertrouw erop dat we een krachtig gemeentebestuur hebben dat goed naar het totaalplaatje kijkt en belangen op waarde kan schatten.”

Marion Mode | Akersteenweg 86 Heer-Maastricht | www.marionmode.com

ma. 13.00-18.00 di. 9.30-18.00 wo. 9.30-18.00 do. 9.30-20.00 vr. 9.30-18.00 za. 9.30-17.00 gratis parkeren voor de deur!


Èèsjde-Mergraote

lente-editie 2019

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Van Harte Eijsden-Margraten | 23

Buitengewoon Buitengebied: Alle waarden in beeld

Raadsleden enthousiast over burgerparticipatie! Het burgerparticipatietraject Buitengewoon Buitengebied is een initiatief van de gemeenteraad. Gemeenteraadsleden vervullen dan ook een belangrijke rol tijdens de bijeenkomsten.

Franklin Boon (D66):

“Deze vorm van burgerparticipatie is uniek”

“Al in 2016 heeft mijn fractie een motie ingediend om meer gestructureerd te kijken naar de knelpunten in het buitengebied. In 2017 vond de eerste grote inspiratiesessie plaats. Daar waren vooral veel agrariërs bij aanwezig. We hadden sprekers uit andere landelijke gebieden uitgenodigd die vertelden hoe zij met soortgelijke vraagstukken omgaan. Dat was heel zinvol. Het traject Buitengewoon Buitengebied is in feite een vervolg op die inspiratiesessie. De opkomst tijdens het eerste weekend in Oos Heim vond ik indrukwekkend. Het is echt uniek in Nederland dat zoveel verschillende partijen samen aan één tafel praten over de bescherming van een kwetsbaar buitengebied. En het verloopt ook nog eens heel soepel. Niemand is woedend de zaal uitgelopen; mensen hebben goed naar elkaar geluisterd. Uit de gesprekken merk je dat steeds meer mensen zich bewust zijn van het feit dat we zuinig moeten zijn op dat landschap. Dat is de eerste stap. De volgende stap is: wat hebben we ervoor over om al die belangrijke waarden te beschermen? Zijn toeristen en omwonenden bereid om mee te betalen aan het onderhoud van dat mooie landschap? Dat is de vraag.”

“Ik vind het geweldig om met allerlei verschillende mensen te praten, dus dit soort bijeenkomsten vind ik razend interessant. Ik vind het vooral boeiend om te zien hóe mensen hun standpunt duidelijk proberen te maken en hoe anderen daarnaar luisteren. Die standpunten zelf kennen we vaak wel. Maar hoe worden ze gebracht? Hoe ervaart men elkaars mening? En is men bereid een compromis te sluiten? Ik vond dat dat goed lukte. Ook over de opkomst ben ik tevreden, al had ik gehoopt op wat meer vrouwen. Vrouwen kijken meestal net even anders tegen zaken aan. In een heterogene groep blijft de discussie wat beter in balans. En ik hoopte dat de toeristische sector en de ondernemers die indirect afhankelijk zijn van toeristen wat meer kwamen meepraten. Het landschap is voor veel ondernemingen de kurk waarop ze drijven. Ik vraag me af of ze zich dat wel voldoende realiseren. De essentiële vraag is volgens mij nog niet gesteld. Wat is het landschap ons waard? Welke offers willen we zelf brengen? Durf je die vraag niet te stellen, dan heeft dit hele traject weinig zin.”

Roger Ritzen (CDA):

“Die kick-off heeft me zoveel energie gegeven”

Hanneke Koene (GroenLinks):

“Beseffen ondernemers dat het landschap de kurk is waarop ze drijven?”

“Het woord ‘leuk’ hoor je niet snel als het gaat over politiek, maar de bijeenkomsten die we tot nu toe hebben gehad, vond ik oprecht leuk. Na afloop van de kick-offbijeenkomst op 15 december zat ik ’s avonds content op de bank. Moe, maar tegelijk ook vol energie. Ik vond het mooi om te zien dat mensen een goed gesprek met elkaar kunnen voeren, ook al hebben ze een andere mening. Natuurlijk waren er ook wat fellere discussies bij, maar ook die werden met respect gevoerd. Nu moet ik daar wel bij zeggen dat de gespreksonderwerpen nog ‘veilig’ zijn: het gaat nu vooral over de belangrijke waarden in het buitengebied. Wat vinden we mooi? Dat is een positief onderwerp. Als we later door gaan praten over keuzes die gemaakt worden per gebied, kan het best zijn dat de sfeer verandert. We móeten keuzes gaan maken en daarin kunnen we niet iedereen tevreden stellen. Zo simpel is het. Daar horen ook teleurstellingen bij. Maar die teleurstellingen zijn beter te verwerken als duidelijk is waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt. Daar gaat dit open gesprek met alle belanghebbenden zeker ook bij helpen.”

“Tijdens de bijeenkomsten heb ik vooral opgelet of deelnemers goed naar elkaar luisterden. Was er sprake van een open blik bij de gesprekspartners, gebaseerd op wederzijds respect voor elkaars opvattingen, standpunten en inbreng? Daar was ik namelijk een beetje huiverig voor. In de aanloop naar de eerste bijeenkomst werden in het maatschappelijke gesprek tegenstellingen opgepoetst tussen gebruikers, beheerders, bewoners en bezoekers die elkaar negatief na-papegaaiden op sociale media. Mijn aanvankelijke zorgen over de bereidheid om standpunten aan te passen, waren gelukkig snel verdwenen. Tijdens de gesprekken stelden de deelnemers zich constructief op en zochten samen een uitweg of deden suggesties voor oplossingen. Blikken van herkenning tijdens de bijeenkomsten en vervolggesprekken in de directe omgeving geven aan dat dit een voortreffelijke methode is om elkaar te bereiken, ongeacht de uiteindelijke uitkomst. Voor mezelf hoort hier wel de kanttekening bij dat ik niet kan overzien of alle maatschappelijke geledingen ook geparticipeerd hebben: is de toeristische sector bijvoorbeeld wel voldoende betrokken? Conclusie: een beloftevol toekomstbeeld en uitstekend draagvlak voor het aanpakken van een complex en ingewikkeld vraagstuk.”

Jan Welling (VVD):

“Mijn aanvankelijke zorgen waren snel verdwenen”

MOTOSHOP MARGRATEN

• Suzuki-dealer • verkoop alle merken motoren • onderhoud alle merken motoren • verhuur motorfietsen • kleding & accessoires

Een teken van liefde. De collectie trouwringen van Goudsmid Sanne Kickken is zo gevarieerd, dat er altijd een ring is die perfect bij jullie past. Er zijn eindeloos veel modellen: breed, smal, bewerkt, mat, glanzend, rond, hoekig, in diverse kleuren goud, carbon of titanium. En alle ringen kunnen worden voorzien van een schitterende edelsteen naar keuze. Uit de collectie van een van onze topmerken. Of een door Sanne speciaal voor jullie liefde gesmeedde ring. Sanne helpt jullie graag bij het kiezen van de ringen van jullie dromen!

Aan de Fremme 62, Margraten 043 450 2451 www.motoshopmar.nl

Goudsmid Sanne Kickken || Kennedylaan 1, Eijsden || 043 409 1217 || www.sannekickken.nl


24 | Van Harte Eijsden-Margraten

Segietere

lente-editie 2019

Jaarlijkse wandeltocht neemt u mee langs het mooiste dat moeder natuur te bieden heeft:

75 jaar bevrijding centrale thema Margratentocht 2019

D

Inschrijven en starten in de Fanfarezaal aan de Dorpstraat in Sint Geertruid

e gemeente Eijsden-Margraten bestaat uit tal van prachtige plekken. Idylles, zoals het Savelsbos, het Eiland van Banholt, de Herkenrader Grub, de Noorbeemden, de Henkeput, de Termaarder Grub, de Amerikaanse erebegraafplaats en nog veel meer. Ook de nabij gelegen Belgische Voerstreek vormt geregeld het pittoreske decor voor de Margratentocht. Centraal in dit landschap van heuvels en dalen ligt Sint Geertruid. Ook dit jaar weer de startplaats voor de Margratentocht, die dit jaar haar 66e editie beleeft. Met maar liefst een zestal wandelingen zullen de deelnemers kennis maken met het prachtige landschap en de natuur. Zoals u inmiddels gewend bent, wordt aan de tocht een streekthema gekoppeld. Voor de uitgave van dit jaar is dat 75 jaar bevrijding. door Marco De Bie Niet iedere wandelaar is hetzelfde. Om aan ieders wandelbehoefte te voorzien, zijn de diverse routes onderverdeeld in drie categorieën. Er zijn dit jaar vier natuurtochten, die u trakteren op de allemooiste natuurpracht die Zuid-Limburg u te bieden heeft. Voor mensen die sportieve ambities koesteren, zijn er twee lange, uitdagende sportroutes uitgezet. Tenslotte is er voor ouderen en minder valide mensen (op uitnodiging) de tramtocht. Zuid-Limburg staat bekend om haar grote variatie aan plantengroei. De diversiteit van de flora is juist nu, in het voorjaar, prachtig te zien. De natuur ontwaakt uit haar winterslaap. De bloemen en planten ontluiken zich naar de eerste zonnestralen. Bosanemonen knipogen naar de lentezon en het daslook steekt haar nek uit. Wie onder het wandelen goed kijkt, ontmoet ze allemaal! De Limburgse heuvels zijn ontstaan tijdens de vorming van het Rijnlands leisteenplateau, waartoe ook de Eiffel en de Ardennen behoren. De bodem is toen met grote kracht omhoog gedrukt. Beekjes, rivieren en stromend regen- en smeltwater hebben door de eeuwen heen diepe groeven, dalen en grubben door het Limburgse landschap getrokken. Zoals de natuur altijd de meest fantastische symbioses aangaat, heeft zich in deze relatief natte bodem een rijk gevarieerde wilde flora ontwikkeld. Zo zijn er vele bijzondere boomsoorten zoals de esdoorn, de zomereik, de gladde iep, de beuk en de linde. Maar ook de bodemflora is bijzonder rijk aan markante bloeiers die alleen in onze

9 km 07:00 - 14:00 uur 13 km 07:00 - 13:00 uur 16 km 07:00 - 13:00 uur 23 km 07:00 - 11:00 uur 28 km op uitnodiging Tramtocht 30 km 07:00 - 10:00 uur 42 km 07:00 - 09:00 uur Het reguliere inschrijfgeld bedraagt: € 2,50 (€ 1,50 voor bondsleden) met sticker: € 2,75 (€ 1,75 voor bondsleden) Bij aankomst wordt herinneringsmedaille aangeboden voor € 2,50. Meer informatie? Neem contact op met Joh Dewarrimont: 043 408 1556 | 0616 052 115 margratentocht@gmail.com www.margratentocht.nl www.facebook.com/ margratentochtsintgertrudis regio voorkomen. Denk aan diverse orchideeën, het zinkviooltje, de gele kornoelje, diverse varens of daslook. Tijdens de natuurwandelingen wordt u op al deze bijzondere planten en bomen getrakteerd. Ode aan de natuur In haar lange historie heeft de Margratentocht zich ontwikkeld van een herdenkingsmars voor de gevallen bevrijders van Europa tot een ode aan Moeder Natuur. “De tochten gaan langs de mooiste plekken van ZuidLimburg,” zegt Joh Dewarrimont namens de organisatie. Hij is zelf fervent wandelaar. “Ieder jaar loop

ik alle routes diverse keren. Om ze te testen. Maar ook om te zoeken naar die leuke, speciale dingen waarvan ik denk dat het de wandelaars zal interesseren.” De routes gaan bijvoorbeeld over het plateau van Margraten en langs de fruitteelt in Eijsden-Margraten. Dewarrimont: “Er leeft ook nog zoveel wild en vogels. En het landschap met zijn adembenemende panorama’s. Het is allemaal even mooi. Merk boven het akkerland die kievit op, die in deze tijd haar nest met jongen bewaakt. De leeuwerik die hoog in de lucht zijn lied zingt. De buizerd, die krijsend jacht maakt op zijn prooi. En de torenvalk, die “bidt” in de lucht, azend op zijn prooi.”

75 jaar bevrijding Eijsden-Margraten Op 13 september aanstaande is het precies 75 jaar geleden dat Amerikaanse soldaten voet op Nederlandse bodem zette en Mesch als eerste dorp en Noorbeek als eerste voltallige gemeente van Nederland bevrijdde van de Duitse bezetter. In het 66-raige bestaan van de Margratentocht hebben de bevrijding en het eerbetoon aan die bevrijders steeds centraal gestaan. Tijdens deze uitgave van de Margratentocht wordt extra stilgestaan bij de bevrijding van 75 jaar geleden. Herdenking en eerbetoon bij de “Akkers van Margraten” Het thema van dit jaar benadrukt te oorsprong van de Margratentocht en herinnert aan de beelden van weleer, toen akkers rondom Margraten door boeren moesten worden ingeleverd om te dienen als begraafplaats voor de vele gesneuvelde soldaten. Aanvankelijk werden 17.742 Amerikaanse militairen en nog eens 1.026 andere geallieerde maanschappen in Margraten begraven. Daarvan zijn er 10.467 teruggebracht naar hun geboortegrond, om daar te worden herbegraven. Op de erebegraafplaats in Margraten liggen thans nog 8.301 Amerikaanse soldaten begraven. Alle deelnemers aan de Margratentocht krijgen dit jaar de gelegenheid om de imposante erebegraafplaats van Margraten te bezoeken. Onderweg worden de wandelaars uitvoerig geïnformeerd over de historie en het onstaan van de Amerikaanse begraafplaats. Onderweg is hiervoor een informatiepunt ingericht.

Panorama als beloning Het unieke heuvellandschap kennen we allemaal, maar komt pas echt tot leven als we er door heen lopen. Wandelaars worden tijdens de tocht getrakteerd op een mooie doorkijk op een weiland in de helling aan de overkant van het dal. Vroege vogels hebben een prachtig uitzicht op de ochtendnevel, die het landschap als een deken omarmd. Wie na één van de beklimmingen van weer een heuvel even de tijd neemt om achterom te kijken, kan genieten van de geleverde inspanning: een adembenemend panorama vormt de beloning voor de gedane arbeid. Ontdek Zuid-Limburg: loop mee op donderdag 30 mei, Hemelvaartsdag Op Hemelvaartsdag, donderdag 30 mei, kunnen wandelaars kiezen uit routes van 9, 13, 16, 23, 30 en 42 kilometer. De organisatie is in handen van het wandelcomité Sint Gertrudis dat opnieuw z’n uiterste best doet om er weer een attractief, sportief en gezellig evenement van te maken. De organisatie zorgt ervoor dat u op uw wandeling voldoende rustplaatsen vindt. Niet alleen voor de afstempeling van uw wandelkaart, maar vooral om u te voorzien van de nodige service. Op alle rustposten wordt een breed pakket aan voorzieningen aangeboden met frisdrank, koffie, vlaai, broodjes en soep. Verder zijn er op alle rustposten comfortabele toiletvoorzieningen. Op de route zijn mobiele EHBO-posten aanwezig die bij eventuele ongemakken of ongevallen hulp kunnen bieden. Verder zijn er op alle rustplaatsen tafels, stoelen en rustbanken aanwezig. U bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de Margratentocht.


Keer

lente-editie 2019

Van Harte Eijsden-Margraten | 25

Math Pijls Uitvaartzorg verzorgde binnen drie maanden de uitvaart van Nico’s beide schoonouders:

I

“Een uitvaart, precies zoals het hoort te zijn”

n de serie verhalen over mensen die de uitvaart van een dierbare via Math Pijls Uitvaartzorg hebben laten verzorgen, volgen we deze keer Nico Didden. Nico verloor in een tijdsbestek van amper drie maanden zijn beide schoonouders. Een heftige tijd, die door de doortastende aanpak van het team van Math Pijls Uitvaartzorg, in goede banen werd geleid. door Marco De Bie “Je komt wel eens op een uitvaart”, begint Nico zijn verhaal. “Als je dan dierbaren om je heen hebt, die langzaam maar zeker in de laatste fase van hun leven komen, ga je onbewust letten op de aanpak van de uitvaartondernemer. Omdat je in je achterhoofd weet dat je ook zelf een keer een uitvaart moet regelen.” Toen wist Nico nog niet dat hij dit -samen met zijn directe schoonfamilie- in een periode van drie maanden twee keer moest gaan doen.

No-nonsense aanpak “Wat mij het meest opviel,” vertelt Nico verder, “was de no-nonsense aanpak van Math Pijls. Gewoon,

familiair, zonder poespas. Daarnaast hoorde ik geregeld positieve verhalen over Pijls. En ook las ik wel eens ervaringsverhalen van anderen in dit blad. Dus toen mijn schoonouders overleden, was na ampel familieberaad de keuze voor Math Pijls snel en bewust gemaakt. Een goede voorbereiding op het laatste afscheid Bij beide uitvaarten was Wim Verhezen de begeleider. “Het was een prettige gewaarwording, om steeds met dezelfde persoon in contact te staan,” legt Nico uit. “Je hoeft alles maar één keer te bespreken, waardoor je adequaat, maar wel op de juiste manier alles regelt wat geregeld moet worden.” Wat bijzonder aangenaam was, is de persoonlijke aanpak van Pijls Uitvaartzorg. “We kregen ontzettend veel ruimte om de persoonlijke verzorging met alle naasten te doen. Dat is uiteindelijk een goede voorbereiding op dat allerlaatste afscheid: het overleggen en het sluiten van de kist, wat we ook met de familie hebben gedaan.” Specifieke wensen bespreekbaar en mogelijk “Wat opviel, was de flexibiliteit van Pijls’ team. Wij hadden een aantal specifieke wensen, die allemaal zonder problemen werden voldaan. Wij wensten bijvoorbeeld graag dat het rouwdrukwerk door Comar in Margraten werd gemaakt, omdat wij daar een familiaire band mee hebben. En de bloemen wilden we graag door Paul Doyen laten verzorgen. Het was allemaal geen probleem,” praat Nico honderduit. Ook op de dag van de uitvaart had de familie nog een paar bijzondere wensen. Zo was er de wens dat de kleinkinderen opa en oma de kerk in en uit zouden geleiden. “Het bleek allemaal mogelijk,” aldus Nico. “En Wim opperde nog het idee om op de dag van de uitvaart nog een keer met de rouwauto langs het ouderlijk huis te rijden en daar heel even halt te houden. Een mooie geste, die perfect bij het afscheid paste.”

Onzichtbaar aanwezig Nico Didden is zeer te spreken over de aanpak van Math Pijls. “Ze nemen alles wat je zelf niet wilt regelen uit handen en ondersteunen je in de zaken die je wel zelf wilt doen. Bijzonder prettig. Tijdens de ceremoniële momenten zoals de uitvaart zijn ze haast onzichtbaar aanwezig: ze komen alleen en uiterst subtiel in beeld als het nodig is. Op andere momenten zijn ze volledig op de achtergrond en draait het alleen om de overledene en de familie. Precies zoals het hoort te zijn!” rondt Nico zijn verhaal af. Afscheid nemen van iemand die je dierbaar is, wil niemand. Toch loopt iedereen er tegenaan dat je ééns afscheid moet nemen van een naaste of dierbare. Wilt u die laatste momenten met uw dierbare even mooi en persoonlijk als Nico ervaren? Neem dan gerust contact op met Math Pijls Uitvaartzorg. Ook als er (nog) niemand is overleden, is het soms goed om over de wensen voor een afscheid na te denken. U kunt dat bespreken en zaken op voorhand vastleggen. Dat maakt het soms draaglijker voor als het moment van overlijden er is. Bespreek uw laatste wensen. Met uw dierbaren en met uw uitvaartverzorger. Math Pijls Uitvaartzorg is er. Ook voor u.

Math Pijls Uitvaartzorg Rijksweg 21, Cadier en Keer 043 407 8122 info@mathpijlsuitvaartzorg.nl www.mathpijlsuitvaartzorg.nl

DAILY BLUE POWER DE DUURZAME RANGE

Sterk in drukwerk! DAILY ELECTRIC

DAILY HI-MATIC NATURAL POWER

DAILY EURO 6RDE 2020 READY

ONGELIMITEERD DUURZAAM LEVEREN: DE IVECO DAILY BLUE POWER Ervaar de kracht van de Iveco Daily Blue Power. Kom snel langs voor een in proefrit! Al meer dan jaar Iveco Voerendaal

De sleutel tot succes

Lindelaufer Gewande 8 6367 AZ Voerendaal Tel: 045 575 28 88 www.ivecovoerendaal.nl Email: info@ivecovoerendaal.nl

Vertrouwd team Vertrouwde service, kwaliteit en expertise (sinds 1950) Print- en drukwerk voor MKB verenigingen en particulieren

NIEUW ADRES Raadhuisplein 10 (naast Aldi) 6267 CW Cadier en Keer vanaf 1 april

+31 (0) 43 601 36 20 info@stegraprint.nl www.stegraprint.nl


Mergraote

26 | Van Harte Eijsden-Margraten

lente-editie 2019

V

errassend en informatief. Van Harte Eijsden Margraten biedt ieder kwartaal een kijkje in de kernen van de gemeente Eijsden-Margraten en het lokale bedrijfsleven. Een gratis huis-aan-huiskrant boordevol informatie over de gemeentelijke kernen. Een mix van need to know en nice to know nieuws over onze dorpen en buurtschappen voor de inwoners van het Heuvelland, het Belgische grensgebied en Maastricht Zuidoost. Omdat Eijsden-Margraten zoveel meer te bieden heeft dan de regionale inwoners en consumenten vaak weten. Op een betrokken, enthousiaste, bevlogen wijze worden ontwikkelingen in de lokale economie nauwgezet gevolgd en scherpzinnig in kaart gebracht. Belangrijke verhalen van beleidsmakers. Opmerkelijke verhalen van markante inwoners. Bijzondere verhalen over bedrijven of verenigingen. Tegelijk is er aandacht voor “de andere kant” van de dorpen en de lokale ondernemers. Van Harte Eijsden Margraten is dé promotiekrant van álle dorpen en buurtschappen van de gemeente voor de regio. U mag er niet in ontbreken!

zon in Voel de zomer raten Eijsden Marg

3 Het ultieme doel van Jesper Schins: “Ik wil profwielrenner worden!” 3 De nieuwe gemeenteraad stelt zich aan u voor: “Eijsden-Margraten durft het anders te doen” 3 Herbeleef de geschiedenis in Caestert: re-enactment “Border Village” 3 Game of the Drums & more... 50 jaar Drumband Harmonie Berggalm Noorbeek 3 Emotionele momenten op de flanken van de Alpe d’Huez 3 De Lourdesgrot van Banholt: devotie in ruil voor water Lees Van Harte Eijsden Margraten nu ook digitaal op

issuu.com/vanharteeijsdenmargraten

Van Harte Eijsden Margraten heeft een oplage van 45.000 exemplaren en verschijnt ieder kwartaal huis aan huis in alle kernen en buurtschappen van de gemeentes Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Valkenburg aan de Geul, de Belgische buurgemeente Voeren, alsmede in alle wijken van Maastricht Zuidoost: Amby, Scharn, Heer, Eyldergaard, Randwyck, Heugem, De Heeg, Vroendaal en Céramique. Veelzijdig karakter Van Harte Eijsden Margraten is hét promotieblad voor de kernen van de gemeente Eijsden-Margraten. Het doel van het medium is om Eijsden-Margraten op de kaart te zetten en een breed publiek te informeren over het veelzijdige karakter, de vele activiteiten en de levendige bedrijvigheid die de gemeentelijke kernen de regio te bieden hebben. Volop ruimte voor bedrijven om zich te profileren Naast algemene informatie over en activiteiten in onze gemeente, is er volop ruimte voor bedrijven om

st op f r e h e d f i u n S rgraten a M n e d js i E in

Voel de winter rgraten a M n e d js i E in

3 Kunstenaar Jonathan Wanders: “Kloosterruïne Hoogcruts moet een Euregionale plek voor reflectie, verbinding en vernieuwing worden” 3 Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten en het Mergelland Mannenkoor gaan naar Amerika 3 Op Vroelen begint carnaval al in september! 3 College van burgemeester en wethouders Eijsden-Margraten stelt zich voor 3 Jean Huls, topfokker in de internationale paardensport 3 Wie jarig is trakteert: Optiek Paul Block viert zilveren jubileum

3 Gemeente Eijsden-Margraten stimuleert muziekeducatie: “Oet Limburg kump de meziek” 3 Limbo Express viert 20-jarig jubileum 3 Wethouder Jos Custers bespreekt de gemeentebegroting 2019 3 43e Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer in MECC Maastricht 3 Jean Heijnen draagt na meer dan 30 jaar zijn tambour-maîtrestok over 3 Sint Antoniusbank: een klein gehucht met een grootse geschiedenis

Lees Van Harte Eijsden Margraten nu ook digitaal op

issuu.com/vanharteeijsdenmargraten

zich te profileren. Dat kan middels een advertentie. Maar er is ook ruimte gereserveerd voor mooie en aansprekende bedrijfsreportages. Hierin kunt u meer kwijt dan alleen een commerciële boodschap. Het is een fraaie mogelijkheid om meer over uw bedrijf of de ondernemer achter het bedrijf te vertellen. Een unieke kans om uw bedrijf te presenteren in de regio! Hebt u een bedrijf en bent u geïnteresseerd in de advertentiemogelijkheden? Of wilt u uw bedrijf groter presenteren en graag eens van een andere kant laten zien, door middel van een bedrijfsreportage? Neem dan contact op met Marco De Bie. Hij komt graag bij u langs om de mogelijkheden te bespreken. Publiciteit voor bijzondere evenementen of activiteiten Voor verenigingen die een bijzonder evenement onder de aandacht willen brengen, is er altijd ruimte in Van Harte Eijsden Margraten. Sportieve, muzikale, culturele, gezellige of anderszins leuke evenementen die een breed publiek aanspreken,

Lees Van Harte Eijsden Margraten nu ook digitaal op

issuu.com/vanharteeijsdenmargraten

kunnen een beroep op ons doen om publiciteit voor de activiteit te genereren. Neem contact op; wij informeren u graag. Altijd oog voor bijzondere verhalen Tenslotte heeft Van Harte Eijsden Margraten altijd oog voor markante mensen met een bijzonder verhaal. Kent u iemand die iets bijzonders doet voor de gemeenschap? Die een aparte hobby heeft? Sportief, muzikaal of op andere wijze iets unieks presteert? Of op een ander vlak zijn of haar sporen heeft verdiend? Tip dan de redactie. Wellicht leest u het opmerkelijke relaas in een nieuwe uitgave van Van Harte Eijsden Margraten. Want uiteindelijk brengen wij het leukste nieuws uit de gemeente Eijsden-Margraten ieder seizoen bij u thuis! Van Harte Eijsden Margraten Rijksweg 39a, Margraten 0655 368 767 info@vanhartemargraten.nl


lente-editie 2019

Groéselt

Van Harte Eijsden-Margraten | 27

Greun Vingers) Gérard de Graaff van Tuincentrum Gronsveld geeft ieder seizoen tuinadvies!]

H

et is lente! Het zonnetje roept ons naar buiten en de tuin schreeuwt om aandacht. Maar waar te beginnen? Gérard de Graaff van Tuincentrum Gronsveld weet raad! door Gérard de Graaff foto's Tuincentrum Gronsveld Zodra mensen de tuin in gaan, is een van de meest gestelde vragen wanneer moet ik mesten? Het moeilijke van tuinieren is dat op deze vraag geen eenduidig antwoord valt te geven! Het verschilt per soort. Vuistregel bij bemesting is bemest drie keer per jaar: in het voorjaar, aan het begin van de zomer en in het najaar. Organische mest, zoals koemest, kan in principe altijd. Kunstmest is extra voeding. En voor speciale plantensoorten is er een ruime keuze aan bijvoeding, zoals rozenmest voor extra veel bloemen aan uw rozenstruik. Dit zijn uiteraard vuistregels, maar wel vuistregels die goed te onthouden zijn! Nu de lente net begonnen is, luidt ons advies strooi koemestkorrels of compost tussen de borderplanten, in de moestuin en vooral op het gras.

Zomerbollen Vanaf half april kunnen de bollen voor de zomerbloeiers de grond in. Dahlia’s en gladiolen zijn van die typische zomerbloemen die in het voorjaar de grond in moeten. Dit soort “ouderwetse”planten, die je vast nog kent uit opa’s tuin, maken een opmerkelijke comeback in de tuinen van nu. Deze tuinklassiekers zijn weer helemaal in. Dat is fijn, want ze zijn oersterk, lang bloeiend en bijzonder onderhoudsvriendelijk.

Het gazon (bij)zaaien Door het extreem droge weer heeft het gazon het het afgelopen jaar bijzonder zwaar gehad. Bovendien hebben veel mensen door de droogte veel last gehad van engerlingen (larven van de langpootmug) in hun gazon. Veel gazonnen schreeuwen dan ook om bijzaaien. Maar wanneer doe je dat? Idealiter zijn er twee momenten waarop

Buxusmot De buxusmot is ‘pas’ drie jaar bij ons “ingeburgerd.” Doordat wij nog geen ervaring met dit beestje hadden is er veel mis gegaan. De buxusmot zelf richt geen schade aan. De rupsen van deze mot echter des te meer! Ze eten uitsluitend buxusblaadjes. Ze komen, afhankelijk van de temperatuur, soms al vanaf maart en hebben een

Lente! S

Gérard & Manon de Graaff geven ieder seizoen tuinadvies.

In ons tuincentrum mesten wij onze planten de hele groeiperiode met bladbemesting (Wuxal). Dit is een vloeibare bladbemesting die men 45 jaar geleden al gebruikte voor het bemesten van bijvoorbeeld fruitbomen. Deze bemesting spuit of giet je over de bladeren; in dit geval van de buxus. De 79 voeding wordt meteen opgenomen. Zo zorg je voor een gezonde en sterke per stuk buxusplant en is de kans aanzienlijk kleiner dat jouw buxus bezocht wordt door de hardnekkig te bestrijden buxusmot.

Bestrijding buxusmot Controleer vanaf half maart je buxusplant regelmatig. Mocht je buxus, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, toch last van buxusmotrupsen hebben, dan zijn er een paar mogelijkheden. Een van de mogelijkheden is het handmatig verwijderen van de rupsen. Dit is een tijdrovend karwei maar werkt wel. Ook (Dianthus, kun je demix) rupsen verwijderen met Tuinanjer een hogedrukreiniger of bladblazer. Mooie en uitbundige bloeier, in diverse kleuren. Geschikt voor Uiteraard zijnin potten! er Ø ook in de volle grond maar staat ook prima 12 cm.speciale (biologische) bestrijdingsmiddelen. Voor uitleg en advies kun je altijd terecht bij Tuincentrum Gronsveld.

2,

2+1 gratis

8,99

Rotsheide

(Pieris japonica, mix) Deze groenblijvende struik heeft jaarrond sierwaarde door de verschillende mooie bladkleuren. Opvallende bloeiwijze! Ø 17 cm.

Tuincentrum Gronsveld Rijksweg 6, Gronsveld 99 043 408 1261 www.tuincentrumgronsveld.nl

5,

je het beste gras kunt (bij)zaaien: het voorjaar en het najaar! Want in de lente en in de herfst heeft de bodem de juiste temperatuur om het graszaad te laten ontkiemen. Wat heel belangrijk is, is dat de bodem ook voldoende vochtig moet zijn! Want graszaad ontkiemt pas als het vochtig is. Kijk dus goed naar de vochtigheid van de bodem en besproei deze indien nodig.

Voorkomen is beter dan genezen! Zoals zo vaak geldt ook voor de buxusmot: voorkomen is beter dan genezen!De beste bestrijding van de buxusmotrups is voorkomen dat de rups op je buxus komt! Dat klinkt eenvoudig, maar is echt de beste remedie. Mijn advies luidt dan ook: zorg voor voldoende “goede” grond en mest je buxus regelmatig. Zoals al eerder uitgelegd, organische mest in het voorjaar, kunstmest (bijv. speciale buxusvoeding) in de groeiperiode en kalk in het najaar.

Lang bloeiplezier

14,99

9,

99

15,99

10,

Chileense jasmijn (Diamantina, mix, aan rek)

Geweldige klimplant voor tuin, terras of balkon. Trompetvormige bloemen, diverse kleuren. Ø 17 cm. Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen zijn geldig tot en met zaterdag 13 april en zolang de

99

Japanse hulst

(Ilex crenata ‘Dark Green’®)

Deze Japanse hulst in bolvorm is een goed alternatief voor de buxus, met dezelfde groeiwijze. Zeer geschikt voor vormsnoei. Ø 19 cm.

Aangesloten bij:

aanbieding geldig t/m 13 april of zolang de vooraad strekt

levenscyclus van drie keer twee tot drie maanden (van ei tot volwassen buxusmot). Ze overwinteren meestal als rups.


Oesj-Moaërend

28 | Van Harte Eijsden-Margraten

lente-editie 2019

Toekomst basisschool Sint Jozef Oost-Maarland gegarandeerd:

N

Leren in een rustieke omgeving et voor de zomervakantie van 2018 kregen de kinderen en ouders van de leerlingen van de Sint Jozef school in Oost-Maarland het goede nieuws dat de school open blijft. Begin 2019 volgde nog meer goed nieuws: Stichting Kom-Leren, waar Sint Jozef onder valt, komt in aanmerking voor bekostiging op basis van de gemiddelde schoolgrootte. Daarmee is BS Sint Jozef de komende jaren gered! door Marco De Bie

Betrokken ouders De ouders van de leerlingen voelen zich sterk betrokken bij de school. “Ouders zijn niet alleen betrokken bij de projectenmiddagen. Ze zijn ook op tal van andere vlakken actief: zij zijn sterk betrokken bij het onderwijs, de PR van onze school en geven ook geregeld hun medewerking aan naschoolse activiteiten zoals sporten en zingen. Dat maakt onze school tot een fijne plek; zowel tijdens als na de schooltijd.”

Onder een schraal voorjaarszonnetje spreken wij Afina Vanderschuren, directrice van de Oost-Maarlandse basisschool. Waar het bleke voorjaarszonnetje voorzichtig door de wolken prikt, wordt het schoolplein gevuld met de vrolijke geluiden van spelende kinderen. Een nieuwe lente, een vertrouwd geluid, zullen we maar zeggen. Maar het had niet veel gescheeld of de basisschool in OostMaarland had haar deuren voorgoed moeten sluiten. Gelukkig bleef de school voor de kinderen van Oost en Maarland behouden. Een nieuw begin Afina Vanderschuren vertelt zichtbaar opgelucht over de toekomstplannen van Sint Jozef: “Er is een begin gemaakt het met buitenonderhoud van het gebouw, wat door alle ontwikkelingen van de afgelopen jaren was uitgesteld. Dit jaar zal de buitenkant verder aangepakt gaan worden. Tevens zullen we de binnenkant van een nieuwe look gaan voorzien. De eerste stappen zijn daarin gezet. Er komt onder andere een mooi nieuw leerplein, een plaats waar kinderen elkaar kunnen ontmoeten om samen te leren. Het nieuwe logo, dat wij bij de start van dit schooljaar hebben onthuld, symboliseert een nieuw begin.”

S

De kinderen van Basisschool Sint Jozef zijn blij dat hun school open blijft. School waar iedereen elkaar kent Sint Jozef is een kleinschalige school waar iedereen elkaar kent en nieuwe kinderen snel worden opgenomen. “Onze school kenmerkt zich door een zeer veilig sociaal pedagogisch klimaat,” vertelt Afina Vanderschuren, “waarin respectvol met elkaar omgaan een kernwaarde is. De kinderen die onze school bezoeken, komen grotendeels uit het eigen dorp. Maar

veelal uit ervaringsleren. Bij ieder project proberen wij een passende excursie te plannen. Wat we zo al ondernemen is te zien op onze Facebookpagina. De thema’s worden altijd afgesloten met het delen van wat er geleerd en beleefd is, waarbij ouders, grootouders en andere belangstellenden welkom zijn om mee te genieten van de afsluiting.”

S

Op Basisschool Sint Jozef wordt thematisch groepsovertijgend onderwijs gegeven. ook ouders uit de omliggende dorpen als Gronsveld en Eijsden kiezen soms voor een kleinschalige school. Ons gebouw ligt midden in het groen met een ruime speelplaats. Dat geeft ons de mogelijkheid om in de zomermaanden ook buiten les te geven. Als het binnen warm wordt, kunnen we fijn uitwijken naar een plek onder de bomen op het speelplein of naar de koele gymzaal die direct aan onze school ligt. Bovendien zijn praktijkvoorbeelden in bijvoorbeeld de biologielessen daarmee binnen handbereik!” Thematisch groepsoverstijgend onderwijs Het onderwijs dat in Oost-Maarland wordt gegeven is thematisch, waarbij groepsoverstijgend wordt gewerkt. Vanderschuren: “We hebben wekelijks een projectmiddag, waar de kinderen werken aan een onderdeel van het project van hun keuze. De kinderen werken tijdens de projecten samen met de kinderen die dezelfde keus gemaakt hebben, hierdoor ontstaat er een mooie mix van scholieren uit groep 1 tot en met groep 8. Zo leren kinderen van en met elkaar.” De projecten nemen een belangrijke plaats in bij Sint Jozef. “De projecten worden door het team samengesteld,” vertelt de directrice, “waarbij de inbreng van ouders word gewaardeerd. Zij komen vaak met hele leuke ideeën en ondersteunen de leerkrachten geregeld met de uitvoering. Bij de projecten stimuleren we de nieuwsgierigheid van kinderen en dagen hen uit om zelf op onderzoek uit te gaan. De lessen bestaan

Talent van ieder kind komt tot zijn recht Het team van Sint Jozef heeft zich de afgelopen tijd gebogen over het schoolvierjarenplan, waarin is vastgesteld waar de school naar toe wil met de huidige en toekomstige kinderen. “Naast het goede dat er al is behouden,” vertelt Vanderschuren, “is het onderzoekend leren bij kinderen verder stimuleren en ontwikkelen. Het vergroten van het eigenaarschap van de kinderen, zodat het leren nog meer van hen zelf wordt. De leerkracht zal zich meer gaan ontwikkelen als coach: sturend en docerend waar nodig en ruimte gevend, volgend en ondersteunend waar dat kan. Daarmee komen de talenten en vaardigheden van ieder kind het best tot hun recht.” Nieuwsgierig of geïnteresseerd? Neem contact op met Afina Vanderschuren van Basisschool Sint Jozef. Bel 043 409 2121 of stuur een mail a.vanderschuren@ kom-leren.nl. U bent altijd welkom om een keer te komen kijken!

Basisschool Sint Jozef Sint Jozefstraat 38, 6245 LN Oost-Maarland 043 409 2121 www.sintjozef-eijsden.nl

Bouwen aan de toekomst doe je beter met AMbouw!

AMbouw bouwt snel, efficiënt, betaalbaar en op maat aan uw nieuwe woning. AMbouw bouwt zowel op traditionele wijze als prefabwoningen. Vanaf de start van de bouw tot de eerste nacht in uw nieuwe huis, levert AMbouw compromisloze kwaliteit. Beter kan de toekomst niet beginnen!

Tom’s

tip:

A.P.K.ak 0,- 51-A, 6269 BK Margraten Aan€de3 Fremme Aan de Fremme 26, 6269 BE Margraten zonder afspra

043 711 5089 | www.automotive-limburg.nl 043 711 5089 | www.automotive-limburg.nl


lente-editie 2019

Windmolen ’t Wolfshuis

W

ilt u een sportief, gezellig en smakelijk dagje met vrienden of familie beleven? Doe dan een Hap & Traptocht door de gemeente Eijsden-Margraten. De Hap & Traproute voert u door de mooiste gebieden van EijsdenMargraten. Naast gezelligheid en sportiviteit heeft de fietsroute ook een culinair tintje. Want bij diverse stops wordt u getrakteerd op een hapje en/of een drankje. Naast happen en trappen leert u ook nog iets over de gemeente Eijsden-Margraten, want iedere route heeft een thema. Het thema van deze editie is verloren industrieën. route, tekst & foto's Marco De Bie Zuid-Limburg, en met name het grondgebied van de gemeente EijsdenMargraten, staat historisch bekend als een agrarisch gebied. Toch hebben hier niet alleen veel mensen goed geboerd als veehouder, akkerbouwer of hovenier. Er zijn ook diverse industrieën in onze omgeving geweest. In deze Hap- & Traptocht nemen wij u mee langs een aantal van deze verloren industrieën en laten wij u kennismaken met het industriële verleden van de dorpjes in het Heuvelland. De route is ruim 60 kilometer lang en komt langs vele mooie plekjes. Het thema verloren industrieën spreekt ontzettend tot de verbeelding en is dus ook erg leuk om samen met kinderen te doen. De route start en eindigt bij Café ’t Piepke aan het Kerkplein in Mesch, maar loopt in een lus. U kunt dus op iedere gewenste plek op de route opstappen

Èèsjde-Mergraote Watermolen Caestert

Melkfabriek Sint Barbara Eckelrade

Van Harte Eijsden-Margraten | 29 Stroopfabriek G. Henquet Eijsden

Hap & Traptocht langs verloren industrieën en starten. De route voert langs ruim vijfentwintig industriële monumentjes. Via de website routeyou.com/user/ routes/223031/eijsden-margraten kunt u de hele route downloaden en wordt bij iedere verloren industrie iets verteld. In deze papieren uitgave van Van Harte Eijsden-Margraten vindt u een korte samenvatting van de route en bijzondere verhalen van enkele industriële monumenten die u op de route tegenkomt. U vertrekt vanaf ’t Piepke en maakt een lus door de historische kern van Mesch om via de Langstraat, Klokkenstraat en Pletsgatweg richting het Belgische buurdorp ’s-Gravenvoeren te fietsen. Voordat Belgisch en Nederlands Limburg van elkaar werden gescheiden hadden grensdorpen als Mesch, Mheer en Noorbeek vele verbintenissen met de dorpen van de Voerstreek. Via ’s-Gravenvoeren zet u koers richting Noorbeek. De route leidt u via het sfeervolle Voerdorp en buurtschappen als Vitschen en Altembroek richting Noorbeek. In Altembroek kruist het historische landgoed Altembrouck uw pad. Wellicht een mooie gelegenheid om even in de remmen te knijpen en te genieten van het landgoed met haar vijvers die door het beekje de Noor worden gevoed met kraakhelder water of het steil oplopende hellingbos aan de andere zijde. De weg langs Altembrouck is niet verhard, maar wel goed te fietsen. Mocht het door regen te glibberig zijn om te fietsen, is lopen door dit mooie gebied zeker geen straf. Uiteindelijk komt u via de Onderstraat in Noorbeek aan en buigt u net voor u de kerk passeert rechtsaf de Boyeweg in. Hier treft u de eerste verloren industrie. 02) Banketbakkerij Nora In 1906 startte de familie Raeven op deze locatie een abachtelijke bakkerij waar brood en Limburgse vlaaien werden gebakken en verkocht. Al snel startte zij ook met de verkoop van speculaas en spritsen. Door de jaren heen heeft Nora (Noorbeek

Raeven) zich steeds meer ontwikkeld als een koekjesproducent. Uiteindelijk ontgroeide de bakkerij Noorbeek en verhuisde het vermaarde bakkersgeslacht de productie in 1991 naar Gronsveld om in 2015 een tweede locatie te openen in Maastricht. Inmiddels smult de hele wereld van Nora koekjes. Van de oude fabriek is niets meer te zien. Stille getuige van de koekfabriek is de oude steenoven die u aan uw rechterhand ziet. Vervolg de Boyeweg tot op het einde en draai heel scherp linksom richting Vroelen. U dendert Noorbeek weer in. Aan het einde van de Sint Maartensweg vindt u aan uw linkerzijde een oude electrische graanmolen. Sla linksaf richting de kerk en via de buurtschappen De Wesch, Bergenhuizen en Terlinden fietst u richting Terhorst, waar u een oude stroopstokerij op uw pad vindt. U fiets verder richting Banholt, waar u rond de kerk fietst om in de Dalestraat aan te komen. Het karakteristieke pand met huisnummer 16 verbergt achter de groene poort een oud electrisch graangemaal. U daalt verder de Dalestraat af. Beneden houdt u links aan en slaat vervolgens rechtsaf, de Molenweg in. Bij huisnummer 14 treft u een restant aan van de windmolen van Banholt.

06) Windmolen van Banholt De Windmolen van Banholt stond op het hoogste punt van de huidige gemeente Eijsden-Margraten, bij het Eiland van Banholt, en torende hoog boven het landschap uit, op een ideale plek om veel wind te vangen. In 1847 kocht radenmaker Mathijs Mandervelt van de gemeente Mheer een stuk grond op de Banholterheide, met als doel er een windmolen op te bouwen. Mandervelt verhuurde de windmolen naar alle waarschijnlijkheid aan molenaar Honjet of Hounjet, die ook molenaar was van de windmolens van Honthem en Scheulder. De molen

van Banholt was een lage houten achtkant op een achtkante gemetselde onderbouw van baksteen, een binnenkruier, die het maalwerk van een standaard molen had. In 1880 kwam de molen door koop in bezit van molenaar Willem van Houdt, afkomstig uit Klein Genhout (nabij Beek, red.). Waarschijnlijk was hij al reeds de pachter van de Banholtse molen. In zijn huis opende hij tevens een café. Voor het zeven van bloem uit tarwemeel, plaatste hij in de windmolen een bloembuil: een houten machine die in Zuid-Limburgse windmolen nauwelijks voorkwam. De molen bleef in het bezit van de familie Van Houdt. In de jaren twintig van de twintigste eeuw verslapte de interesse van de molenaar in het malen van granen, mede door de concurrentie door de motormaalderij van Frans (Fraswig) Custers in de Dalestraat (inderdaad, de molen die u net bent gepasseerd, red.). De windmolen van Banholt werd stilgezet en verviel geheel. De romp werd in 1936 en vervolgens in 1959 gedecimeerd en tenslotte ter hoogte van de maalzolder met een kap afgedekt om verder als stal of schuur te dienen. Vervolg de Molenweg (deels onverhard) en sla op het einde rechtsaf. Aan het einde van de Trichterweg slaat u linksaf en zet via Bruisterbosch koers richting Margraten. Voordat u in Margraten aankomt, slaat u rechtsaf de Broenshemweg in richting Termaar. U slaat op het einde rechtsaf en fietst Termaar in. Bij de Bauwerkoel vindt u wederom een mooi stekje om even af te stappen en te genieten van de rust aan de kleine koel, een kijkje te nemen bij de put of een kaarsje in het kapelletje op te steken. Vervolg daarna uw weg. Aangekomen bij de grote Provinciale weg slaat u linksaf het fietspad op. Neem vervolgens de Rijksweg richting Margraten en sla na zo’n 100 m rechtsaf en daarna direct weer rechtsaf de Ingberweg op. Via de Ingberse Lemmensstraat fietst u richting Scheulder om via de Heerstraat richting ’t Wolfshuis te fietsen, waar u op de fraaie Van Tienhovenmolen stuit. Na het kijkje bij deze markante molen, fietst u verder richting ’t Gasthuis en Bemelen. In de afdaling van de Bemelerberg, vindt u aan uw rechterzijde Brasserie Bergrust, waar u stopt voor een welverdiend hapje en drankje. Na uw stop op deze veelbeklommen berg, daalt u verder af. Aan de voet van de berg treft u een fraai panorama van mergelgroeves. In deze mergelgroeves werkten vroeger vele blokbrekers. 08) Blokbrekers Blokbrekers waren noeste arbeiders die in de gangen van mergelgroeves grote blokken mergel uitbraken, met de bedoeling daar later mergelblokken van te zagen. Deze mergelblokken werden gebruikt om huizen, kerken


Èèsjde-Mergraote

30 | Van Harte Eijsden-Margraten

Nora Noorbeek

Fruitveiling Eijsden

lente-editie 2019

Blokbrekers

een culinaire fietstocht door Eijsden-Margraten

en kastelen mee te bouwen. In de beginperiode van de blokbrekers werden de mergelblokken met een bijl uitgehakt. Later werden daar beitels voor gebruikt. Blokbreker is een inmiddels nagenoeg uitgestorven ambacht. In de Sibbergrubbe wordt nog sporadisch op de ambachtelijke manier mergel gedolven. Daal verder de Bemelerberg af. Bij de kerk van Bemelen gaat u linksaf richting Sint Antoniusbank. Als u het kleine gehucht weer achter u laat, gaat u linksaf richting de mergelgroeve van ’t Rooth. Vlak voor de ingang van de groeve vindt u het volgende industrieëel monument van deze route: de kalkoven “De Valk”.

09) Kalkoven “De Valk” Kalkbranderij ‘De Valk’ is de enige kalkoven in Nederland waarvan de buitenkant is opgetrokken uit mergelsteen. De oven is rond 1933 gebouwd, voortvloeiend uit het werkgelegenheidsproject na de beurskrach van 1929. Vóór de kalkoven lag vroeger een spoorlijntje

naar de naastgelegen mergelgroeve. Omstreeks 1964 sloot de kalkbranderij haar poorten weer en doofde het vuur in kalkoven voorgoed. Na de sluiting verviel de oven langzaam tot in deplorabele staat. Op verzoek van de Vereniging tot Natuurbehoud Cadier en Keer, heeft de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselemententen (IKL) Limburg de kalkbranderij tussen 2002 en 2003 laten restaureren. Deze restauratie is gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij. Thans is de kalkoven eigendom van Stichting het Limburgs Landschap. U bevindt zich tevens aan de ingang van de mergelgroeve van ’t Rooth, waar decennia lang mergel is gedolven voor de cementindustrie. Inmiddels is deze groeve geen wingebied meer en wordt het klaargestomd tot een mooi natuurgebied.

Hap & Traptocht langs

de oudste nog bestaande windmolen van Limburg en de zuidelijkst gelegen windmolen van Nederland. Het oudste deel van de molen dateert uit 1623. Als u de windmolen van Gronsveld hebt gezien, fietst u via het fietspad achter de molen in de richting van Gronsveld. Via de Kampweg en Eckelraderweg fietst u door het Savelsbos richting Eckelrade, dat u via de Linderweg inrijdt. Aan het einde van de Linderweg slaat u rechtsaf de Klompstraat in en direct daarna weer rechtsaf de Dorpstraat in. Aan het einde van de Dorpstraat vindt u aan uw rechterzijde (huisnummer 15) de oude melkfabriek van Eckelrade.

U fietst langs de mergelgroeve omhoog, terug richting ’t Gasthuis. Boven aangekomen slaat u linksaf en fietst richting Cadier en Keer, om via de Bronkweg bij de korenmolen van Gronsveld uit te komen.

11) Torenmolen van Gronsveld De Torenmolen van Gronsveld staat in de buurtschap Vroendaal, ten noorden van het dorp Gronsveld, langs de oude rijksweg Heer-Eijsden. Het is een torenmolen, waarvan ons land nog vier exemplaren telt. Uniek aan deze molen is dat dit de enige torenmolen met een buitenkruiwerk is. Verder is het

Brasserie Bergrust met Panoramaterras 1 april t/m 1 oktober terras vanaf 11.00 geopend | Keuken geopend vanaf 12.00 tot 18.00 6 dagen in de week geopend | Elke dinsdag gesloten

Hotel Bergrust | Bemelerberg 6 | 6268 NA Bemelen | info@bergrust.nl | +31 (0)43 407 1214 | www.bergrust.nl

12) Melkfabriek Sint Barbara In 1915 wordt de Coöperatieve Melkfabriek Sint Barbara in Eckelrade opgericht. Boeren uit de regio kunnen hier hun melk naar toe brengen, zodat deze tot allerlei zuivelproducten kan worden verwerkt. In 1951 fuseert de Eckelraadse melkfabriek met de Reijmerstokse melkfabriek Limburgia. Samen gaan zij verder onder de naam Sint Barbara. Twee jaar later, in 1953, sluit de melkfabriek in Eckelrade haar poorten en gaat de fabriek alleen in Reijmerstok verder. Inmiddels huist een B&B in het markante pand in Eckelrade. U fietst verder en slaat linksaf en laat Eckelrade achter u. U rijdt richting Sint Geertruid en gaat rechtsaf de Bukel naar beneden richting Moerslag en Eijsden. Aan het einde van de weg slaat u rechtsaf en fietst naar OostMaarland. Via de Sint Jozefstraat fietst u Oost-Maarland binnen. Op de hoek van de Sint Jozefstraat met de Hoogstraat vindt u café De Sjmieed, waar vroeger de smederij van de familie Lamkin was gevestigd.

13) Smederij Lamkin Bij café De Sjmieed zat vroeger, de naam van de kroeg verraad het al, een smederij gevestigd. Het betreft de

smederij van de familie Lamkin. In de smederij werden allerlei voorwerpen vervaardigd, waaronder ijzeren hekwerken. Tot medio jaren ’70 gebeurde dat in de oude smederij. Was een hekwerk te groot voor de smederij, dan toog de smid naar buiten, om het op straat te smeden. Nadat de behuizing in Oost-Maarland te klein werd, toog de smederij richting het Eijsdense industriegebied De Zoerbeemden, waar het bedrijf nu bekend is onder de naam Staalbouw Eijsden. Via de Hoogstraat fietst u richting Eijsden, waar u een lus langs diverse oude industrieën maakt. Zo komt u ondermeer langs de oude elektrische graanmolen van Eijsden (op de hoek van de Breusterstraat met het Raadhuisplein). Op hoek van de Drekkesteeg met de Trichterweg, vind u een oud karakteristiek pand, waar vroeger de leerlooierij van de Joodse gebroeders Coopman was gevestigd. In de Eijsdense Kerkstraat was eertijds een bierbrouwerij van de familie Henquet gevestigd. De combinatie bier en Henquet laat wellicht niet meteen een belletje rinkelen; de naam stroop en Henquet wel. Aan de Prins Hendrikstraat 56 bevindt zich het pand waar vroeger de stroopstokerij van Guillaume Henquet was.

17) Stroopstokerij Henquet In 1906 starte Guillaume Henquet (“d’r Gieljom van geschroepes”) een stroopstokerij aan de Prins Hendrikstraat in Eijsden. De naam van de stokerij was Siroopfabriek G. Henquet B.V. Eijsden. Guillaume Henquet stookte rinse appelstroop, die in ijzeren blikken van 5 kilo aan huis werden verkocht. Later werden dat kartonnen potten met een plastic deksel, uitgevoerd in herkenbare groene potten met rode en gele accenten. De stroopstokerij bestaat inmiddels niet meer. De smaak van de appelstroop van Henquet is echter nooit verloren gegaan, want de stroopstokers van Frumarco in Beesel stoken heden ten dage nog steeds de stroop van Henquet volgens de oude receptuur. Saillant detail is dat Guillaume Henquets stroop nog steeds in ijzeren blikken van 5 kilo te koop is. Van de stokerij is niets meer te zien. Het woonhuis aan de Prins Hendrikstraat is echter onveranderd en was in de tijd van de stokerij het kantoor met winkeltje waar de stropen werden verkocht.


Èèsjde-Mergraote

lente-editie 2019

Landbouwwerktuigen Spons Withuis

Van Harte Eijsden-Margraten | 31

Muggenmolen Caestert

Meschermolen Mesch

verloren industrieën sportief, smakelijk, gezellig & educatief U vervolgt uw weg richting het stationnetje van Eijsden. Hier was de paardenhandel van de familie Klippert gevestigd. Via de Graaf de Geloeslaan fietst u richting Caestert. Caestert is een kleine buurtschap van Eijsden, onderverdeeld in Hoog (bovenloop) en Laag Caestert (benedenloop van het riviertje de Voer). Op de Voer lagen meerdere watermolens. U gaat met al deze molens kennismaken. Net voor het riviertje de Voer slaan we links de Steegstraat in en meteen daarna weer links de Molenstraat in. Op huisnr. 1 was de voormalige Graanmolen. Het is echter aan te bevelen om voor dat u de Steegstraat inslaat even de fiets neer te zetten en een meter of vijftig verder even links het voetpaadje in te lopen. U ziet dan het mooie molenrad dat in een zogenaamde “by” in de Voer ligt.

Meschermolen, waar zinkerts en graan werd gemalen.

24) Meschermolen De Meschermolen is de oudste nog bestaande watermolen in de gemeente Eijsden-Margraten. Zij dateert uit 1699. Het betreft een bovenslag watermolen, met als doel het malen van zinkerts en van graan. Thans is er een appartementencomplex in gevestigd. Als u de Meschermolen verlaat, ziet u de kerk van Mesch boven het landschap uitsteken. Focus u op de Mescher kerk, want daar bevindt zich het eindpunt van de route: café ’t Piepke. Voordat u zich tegoed doet aan een lekker hapje en drankje, kunt u nog even naar het pand rechts naast het kleine cafétje aan de kerk kijken.

Via de Pisartlaan rijdt u in de richting van Mariadorp en ’t Withuis, waar u langs de ruïne van het voormalige tankstation van ’t Withuis fietst. U laat ’t Withuis achter u en zet koers richting Mesch. U komt langs de

De kleine bierbrouwerij van de familie Debeij-Ledoux was de laatste verloren industrie van de gemeente Eijsden-Margraten waar deze Hap- & Traptocht langs leidde. Tijd voor het versterken van de inwendige mens. Loop binnen bij café ’t Piepke en geniet van een welverdiende versnapering! Wij hopen dat u hebt genoten van deze mooie route langs verloren industrieën. In een volgende uitgave van Van Harte Eijsden-Margraten nemen wij u graag weer mee langs een ander inspirerend thema. Kunt u zolang niet wachten. Kijk op de routeyou pagina van Van Harte Eijsden Margraten, of scan de onderstaande QR-code voor nog meer mooie, inspirerende, leerzame, leuke, sportieve, maar vooral ook gezellige en lekkere Hap- & Traptochten door Eijsden-Margraten! U zult er zeker van genieten!

de RouteYou-app op uw smartphone. Download de route via www. routeyou.com/user/routes/223031/ eijsden-margraten of scan de QRcode!

U kunt de Hap- & Traptocht langs verloren industrieën downloaden voor uw TomTom- of Garminnavigatiesysteem. Of u downloadt

Open Dag ril Zaterdag 20 ap r 12:00 – 16:00 uu nnis met Maak gratis ke Short Golf Meld je aan: 043 – 356 99 99

20) Graanmolen van Eijsden De uit 1788 daterende Graanmolen van Eijsden is een onderslag watermolen. De bestemming was het malen van graan. De molen is nog maalwaardig, maar thans wel buiten gebruik. Het waterrad is vanaf het voetpad goed zichtbaar. Het erf is privéterrein. Wilt u dat alstublieft respecteren. U vervolgt de route door Caestert, waar u op nog twee watermolens stuit.

is rond 1888 gestopt met het brouwen van bier, omdat hij toen met zijn gezin is verhuisd naar Luik, om daar een herberg te bestieren.

25) Bierbrouwerij familie DebeijLedoux Tussen ongeveer 1860 en 1890 bewoonde de familie Debeij-Ledoux de kleine boerderij tegenover de kerk. Naast boeren, had pater familias Frans Debeij een kleine bierbrouwerij in het linkerdeel van het pand. Frans Debeij

Cafe ‘t Piepke

Paasbrunch (v.a. 12.00 uur)

In het uiterste puntje van Nederland ligt Cafe ‘t Piepke: een gezellig donkerbruin café met een nog dorps karakter, ookstukje nog eens Voor eenecht heerlijk kopje koffiewaar met jeeen vlaai,lekker een kunt eten! Je voelt gelijk de gastvriendelijkheid oplekkers het moment dat je de deur binnenkomt. achttal speciaalbieren van de tap en veel uit Voor een lekkere kopborrel, koffielunch met een punt vlaai, een achttal speciaalbieren van de tap eigen keuken voor en grote avondmenu. en veel lekkers uit een eigenvergadering, keuken. Voor de lunch. Voor de borrel. En voor het avondmenu. Tevens plek voor feest en koffietafel.

Hap- en Tra paanbied

ing:

Koffie of th ee

met lepauzeren Even kkere punt tijdens vlaai de Hap€ &4,5Trap 0 tocht kan met een lekker kopje koffie met vlaai voor €4,00 CafeCafé ‘t Piepke | Mesch | 043 | 409 066622 | piepke@home.nl | www.cafepiepke.nl ’t Piepke van Mesch Kerkplein Mesch | 043 409 0666 | cafepiepke.nl | openingstijden vanaf12.00 12 uur vanafuur 10.30 uur opendi/do/vrij/za di-do-vr-za vanaf uuren | zozondag vanaf 10.30

en 4-gangen Paasdiner (v.a. 18.00 uur) Geniet voor € 29,75 p.p. van een brunch of voor € 37,50 p.p. van een 4-gangen diner

+++ Reserveer nu voor zondag 21 april of maandag 22 april +++

Kom genieten in ons sfeervolle restaurant met een prachtig uitzicht over Maastricht en het Zuid-Limburgs Heuvelland. Bemelerweg 99 | 6267 AL CADIER EN KEER 043-356 99 99

www.golfenophetrijk.nl


Mergraote

lente-editie 2019

BAKSTEENCENTER

BOUWCENTER HUBO

AFBOUWCENTRUM JAN OPREIJ MARGRATEN WWW.JANOPREIJ.NL

32 | Van Harte Eijsden-Margraten

ZONDAG 14 APRIL OPEN VAN 10.00 17.00 UUR UW BEZOEK MÉÉR DAN WAARD


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.