Vandyck DONS 2023

Page 1

Dons collectie
met de natuur in een wolk van luxe
Eén

Donspioniers,

een bijzondere Nederlandse familiegeschiedenis

Dit familieverhaal begint honderd jaar geleden in 1923 met een Nederlandse familie van mattenschippers die vanuit Kampen en Genemuiden handel bedreven over water.

Een ambitieuze overgrootvader zette, inmiddels in Hilversum neergestreken, koers naar Istanboel voor de inkoop van Perzische tapijten. Samen met alle denkbare soorten meubels, linoleum en allerhande naaifournituren vormden deze tapijten een rijk assortiment dat vanuit een karakteristiek pakhuis aan de Naarderstraat in Hilversum verkocht werd door heel Nederland en daarbuiten. In de jaren ’70 besloot zijn kleinzoon het uitgebreide aanbod terug te brengen tot bed- en badtextiel. Met een specialisatie in donzen dekbedden, toen nog een unicum in Nederland. Fun fact: voor die tijd sliepen Nederlanders louter onder lakens en dekens. In omringende landen hadden ze daar ook wel oren naar en zo breidde Vandyck internationaal uit – van Brussel tot Hongkong.

Over de decennia hebben deze donspioniers onder merknaam Vandyck hun sleutelproduct, het donzen dekbed, verbeterd en verbeterd. Het zijn dekbedden

van de allerhoogste kwaliteit die daarom een lang leven beschoren zijn, en waar je als een beste vriend op kunt terugvallen. Ons bed is een van de intiemste plekken, waar je je thuis wil voelen en geen omkijken naar moet hebben. Een goed dekbed mag zeker tien tot vijftien jaar meegaan. Zorg voor de omgeving – je eigen huis en slaapkamer, de omringende natuur – en de omgeving zorgt voor jou, dat is de visie. Bij Vandyck ben je aan het juiste lokale adres voor premium, diervriendelijk geproduceerde dekbedden, maar ook kussens, beddengoed, dekbedovertreksets, handdoeken en alles waar dromen maar van gemaakt zijn. Alleen de mooiste natuurlijke materialen en oog voor detail zijn daarbij van belang.

Vier generaties later zijn de meeste familieleden nog steeds nauw betrokken bij de zaak. ‘Toen mijn overgrootvader begon’, vertelt Vandyck-telg Jacobine van Dijk die nu algemeen directeur is: ‘Waren niet alleen zijn zoons maar ook zijn dochter actief in het bedrijf.

Dat is tegenwoordig doodnormaal, maar zij waren voor hun tijd heel geëmancipeerd.’ Geëmancipeerd en vooruitstrevend. Met het brengen en optimaliseren van iets heel nieuws dat het persoonlijk welzijn, hemels slapen, vergroot. Hiernaast zijn ‘de Vandycks’ echte familie- en community mensen. ‘Zowel mijn oudoom als ik zetten ons in voor de gemeenschap. Ik tegenwoordig voor de gemeente Hilversum, waar trouwens ook het historische pakhuis staat waar het voor de Vandyckbusiness allemaal begon. Bij dat politiek geëngageerde hoort vanzelfsprekend: een ethische werkcultuur, goed omgaan met je mensen. Per slot van rekening is dit een familiebedrijf, we zien iedereen als familie.’ Dit is eveneens een belangrijke duurzaamheidspijler voor Vandyck, die in elke schakel van het productieproces in Europa en Azië al zeker vijftig jaar met hun eigen

mensen werken en hoogstpersoonlijk op bezoek gaan. ‘We zitten er zelf bovenop en kunnen daardoor de kwaliteit waarborgen.’

Jacobine van Dijk groeide op in het familiebedrijf. Na een kleine detour met een studie Rechten en Kunstgeschiedenis belandde ze bij voor haar gevoel haar lotsbestemming: in het hart van het familiebedrijf. Zij aan zij met haar vader, die inmiddels ver in de zeventig is en levenslustig doorzet. Designen cultuurenthousiasten zijn ‘de Vandycks’ trouwens ook. Jacobine’s overgrootmoeder richtte met haar eigen kapitaal een bibliotheek op, haar opa was een groot antiekliefhebber en verdween vaak uren naar antiekbeurzen, en dan was er nog die oom, een fanatiek fotograaf wiens beelden van Hilversumse architectuur nog steeds onderdeel zijn van het gemeentearchief. Een donsdynastie kun je ze noemen, de Vandycks. Al vinden ze zichzelf daar wellicht te pragmatisch voor. ‘Trots, ja, dat mogen we wel zijn, maar daar staan we niet zo bij stil. We zijn altijd op zoek naar verbeterpunten, dat zit in onze aard.’ Hollands nuchter en doortastend. Daar kunnen Vandyck-liefhebbers, die graag een langdurige band met het merk aangaan, gerust onder slapen.

‘Ons bed is een van de meest intieme plekken, daar waar je thuiskomt bij jezelf’

Zorgeloos slapen in een hemelse privébubbel, de Vandyck-filosofie

280.506,009 uur. Gemiddeld brengen we honderdduizenden uur slapend door, zomaar een derde van ons leven. Is het niet dromend dan wel om weer op te laden, cocooning met een kop thee en boek, of met een geliefde. Eén lange omhelzing – zo hoort dat te voelen. Dat is niet altijd vanzelfsprekend, maar wel de kern van de ultieme Vandyck-experience. Goed, diep doorslapen beïnvloedt bovendien ons dagelijks welzijn als we weer wakker worden. Thuiskomen bij jezelf tussen de lakens, of liever: onder een donzen dekbed dat je helemaal omhult met zachtheid en de slaapkwaliteit enorm kan verhogen. Side note: naast donzen dekbedden biedt Van Dyck ook sublieme synthetische versies.

Een ode aan welzijn

Slaaphygiëne – ofwel, die gedroomde optimale slaap – valt of staat met een scala aan factoren. De mentale

gezondheid, zeker, maar ook het licht dimmen, tijdig schermen verminderen en investeren in een dromerig dikdonzen dekbed. Stap in een marshmallow, een wolk van comfort, en doezel langzaam weg. Daar staat Vandyck voor. Feitje: de ideale slaaptemperatuur ’s nachts is tussen de 15.6 tot 19.4 graden. Dat lijkt wat koud, maar daar komt een donzen dekbed mooi bij van pas. In Zweden laten ze pasgeboren baby’s vaak buiten slapen in een warm bedje van dons. Ze worden er vooral rozig van, en vallen moeiteloos in een diepe slumber. Bonus: draai met een donzen dekbed die verwarming gerust een graadje lager.

Diervriendelijkheid en milieu

Het mooie aan zijdezacht ganzendons, waar Vandyck mee pionierde in Nederland eind vorige eeuw, is dat dit natuurmateriaal zich aanpast aan jouw lichaam. Het reguleert de temperatuur, waardoor je niet

overmatig zweet of beweegt en dus in een diepere slaap kunt komen. Het gewicht van een dik donzen dekbed kan ook een gevoel van rust geven doordat het iets verzwarend en dus omhullend als in een cocon werkt. Vandycks’ ganzenveren worden daarbij diervriendelijk verkregen, gecertificeerd met het gerenommeerde certificaat Downpass. Hierdoor is elk donzen dekbed te traceren tot op de laatste draad, veer en gans. Bij Vandyck is er een rotsvast geloof dat dieren die een waardig leven hebben gehad niet alleen mooiere, zachtere, vollere veren afgeven, maar ook bijdragen aan een betere (droom)wereld voor iedereen.

Kwaliteit zonder concessies

Vandyck is al honderd jaar een door en door Nederlands familiebedrijf, waar kwaliteit sinds jaar en dag vooropstaat. Dat is voor hen een vanzelfsprekendheid. Zij zijn een van de eersten die dons naar Nederland haalden, en kennen dit prachtmateriaal uit de natuur daarom

tot in de vezel. In de decennia sinds de oprichting is Vandyck gegroeid, maar de essentie is hetzelfde gebleven: planeet- dier- en mensvriendelijke producten voor optimale slaap die worden vervaardigd in nauwe relatie met vakmensen en ambachtslieden. Zo bezoekt de familie, werkzaam in het bedrijf, hoogstpersoonlijk productlocaties voor kwaliteitscontrole en om relaties op de vloer te onderhouden. Daar draait Vandyck om, connectie en welzijn.

Vrijheid

Net zoals maatschappijverantwoord ondernemen. Jacobine van Dijk, werkzaam in het familiebedrijf, vertelt bevlogen: ‘Een familiebedrijf onderscheidt zich door continuïteit en goede relaties. Geen snelle winsten, maar duurzaamheid: een lange adem, een bedrijf met betekenis dat jarenlang meegaat. Hoe maken en houden we de wereld gezond voor de volgende generatie? Voor onze kinderen? Groei en gezondheid moeten hand in hand gaan. Zo kun je voor je familie zorgen.’ In het werken voor Vandyck heeft Jacobine eveneens een hervonden vrijheid gevonden – in de omgang op de werkvloer en in het werken voor een bedrijf dat zich inzet voor een betere wereld voor morgen. Het alledaagse gemak en exceptionele comfort van Vandycks donzen dekbedden doen je onbezorgd thuis voelen zodra je hoofd het kussen raakt.

‘Een lange omhelzing
– zo hoort en kán slapen voelen met dons’

DE DOWNPASS-BELOFTE

• Nooit en te nimmer levend plukken

• Natuurlijk, niet gedwongen voeden

• Controle op een fijne, vrije leefomgeving

• Geen veren en dons van levende dieren

Dons, een natuurproduct uit duizenden

Gevuld met leliewitte dons en afgewerkt met een vederlichte, dicht geweven 100% katoenen tijk, zijn Vandyck-dekbedden luxueus, streelzacht, soepel en ademend. De allerfijnste, nieuwe veertjes van ganzen- en eendendons met een Downpass-keurmerk, de garantie van een hoge kwaliteit donzen dekbed en de zekerheid dat het donzen vulmateriaal ethisch is verkregen in een streng gecontroleerde, traceerbare toeleveringsketen.

De ganzen, bekend om hun volle, volumineuze dons, leven in een landklimaat met strenge winters. Precies zo’n plek waar ze die overdaad aan poezelig zachte dons, die van nature optimaal isoleren, goed kunnen gebruiken. Voor Vandyck gaan daarbij natuur, milieu en dierenwelzijn hand in hand. Nieuwe dons gaat uiteindelijk veel langer mee, en die zijn in Vandycks optiek daarom duurzamer. Het familiebedrijf houdt de blik op de horizon, op de langere termijn. Afhankelijk van het gebruik, kan een goed donzen dekbed tot wel vijftien jaar meegaan. Er gaat niets boven een donzen dekbed voor de

slaapkwaliteit, zo simpel is het. Licht, comfortabel, veerkrachtig en zich voegend naar het mensenlichaam. Zo heb je met dons profijt van unieke eigenschappen uit de natuur: zoom in op het dons en de zijdezachte pluisjes in stervormige vertakkingen vormen isolerende luchtkussentjes. Ideaal. Die buitengewone isolerende eigenschap waarborgt dat je warm blijft in de winter maar ook koel in de zomer. Het stabiliseert en past zich als het ware aan naar een temperatuur die jou het meest kalm houdt tijdens het slapen. Daarbij verlies je in de nachtelijke uren bijna een liter vocht, en dons voert dat transpiratievocht

probleemloos af. In plaats van een klamme ervaring waarbij je lichaam maar blijft draaien in de hoop op een aangenamere slaapsituatie biedt dons een vredige ervaring. Vandyck’s op duurzame wijze stofvrijgemaakte dons is allergieproof. Dat komt door een hete luchtbehandeling van 120° C plus fijnmazig geweven katoenen tijk, waardoor geen donspluisje kan ontsnappen. Zzz is nabij. Vandyck dons, en de donzen dekbedden die daaruit voortvloeien, worden bovendien continu uitvoerig getest. Daarbij wordt gekeken naar kwaliteiten zoals het gezamenlijke gewicht van vulling plus tijk, het vulgewicht voor optimale isolatie en, niet te vergeten, de drapeerbaarheid. Drapeert, ofwel ligt het dekbed aangenaam door de donskwaliteit en soepele tijk. Drapeert ofwel ligt het aangenaam door de donskwaliteit, maar ook soepel tijk en stikwijze.

Een vederlicht of juist zwaarder dekbed, dat is een persoonlijke keuze. De een gedijt goed bij een lichte coverup terwijl de ander zich beter ingenesteld voelt onder een dikke wolk van een deken. Hier geldt: hoe hoger het donspercentage hoe lichter het dekbed. Tip: een duo- of 4-seizoenendekbed bestaat uit twee lagen dus dan slaap je in de winter onder een extra laagje versus in de zomer. Met fraaie knoopsystemen en sluitende blokken, zodat alles perfect op zijn plaats blijft, past dit duo naadloos op elkaar, zonder ruimte voor koude-zones.

Hoe zit het met garantie?

Vandyck-dekbedden zijn kwaliteitsproducten, die zorgvuldig worden gecontroleerd op vulgewicht, tijk en afwerking. Ontdek je een technische onvolkomenheid binnen vijf jaar na aankoop dan wordt dit gratis verholpen. Wanneer het dekbed onverhoopt vervangen moet worden, houden wij wel rekening met hoe lang het dekbed al in gebruik is. Wat niet onder de garantie valt: gebreken die ontstaan door onzorgvuldig gebruik of onderhoud. Een donzen dekbed vraagt weinig onderhoud, maar alle extra zorg is natuurlijk welkom. Dat is zo moeilijk niet: dagelijks opschudden, zon vermijden en desgewenst professioneel of chemisch laten reinigen. Als herboren ontwaken, dat wil Vandyck voor iedereen.

‘Met hoogwaardig dons profiteer je van unieke beschermende eigenschappen uit de natuur’

The perfect snooze: zo kies je jouw dekbed

Soms zit het verschil tussen de beste slaap van je leven en een rusteloze nacht simpelweg in het dekbed. Niet iedereen staat erbij stil, maar een comfy cover-up kan je broodnodige sluimerstand maken of breken.

De reden dat Vandyck zo’n loyale klantenkring heeft, is dat de ervaring van familielid tot familielid, van vriend tot vriend, wordt doorgegeven. De prijs-kwaliteitverhouding is optimaal, en nergens – ook niet bij de meest betaalbare dekbedden – wordt ook maar een beetje op kwaliteit ingeboet. Met consistente kwaliteitschecks blijft die waarde op peil. De keuze voor een dekbed is heel persoonlijk. De één heeft het van nature vlug warm, de ander is snel kouwelijk. Niet te vergeten, we wonen allemaal in verschillende omgevingen: slapend op het zuiden in een goed geïsoleerd huis met gesloten ramen is een totaal ander scenario dan ’s nachts almaar liggen te rillen op een oude woonboot met enkel glas. Ofwel, het kiezen van het juiste dekbed hangt af van

persoonlijke omstandigheden. Het grote voordeel van een donzen dekbed is dat het de temperatuur reguleert, en dit natuurmateriaal het lichaam dus altijd precies warm en precies koel genoeg houdt. Met de energieprijzen is het ook wel zo welkom dat je de kachel daarom ’s nachts gerust lager kunt zetten. Wegens deze redenen gaat Vandyck niet uit van warmteklassen maar van de mate van comfort dat een dekbed biedt.

In samenwerking met TÜV Rheinland, wereldwijd toonaangevend op het gebied van onafhankelijke test- en keuringsactiviteiten, heeft Vandyck een speciaal classificatiesysteem uitgewerkt waardoor de keuze voor een dekbed voor jou persoonlijk of het hele gezin eenvoudig wordt:

Donzen dekbedden

COMFORT: ZALMROZE

95% Oost-Europese ganzendons, voor ultieme slaapluxe

COMFORT: ZILVER

100% Boheemse ganzendons, voor superieur slaapcomfort

Dan is er altijd nog een superieur exemplaar, het meest comfortabele dekbed denkbaar die volledig is gevuld met 100% ganzendons. Tot in de kleinste hoekjes is dit dekbed perfect gevuld met zogenaamd Boheemse ganzendons. Siberische of Boheemse ganzendons wordt gezien als de meest verfijnde, luxe kwaliteit dons. Met ‘Boheems’ wordt er gedoeld op Centraal-Europa, de Tsjechische Republiek. Strenge winters, maar ook aangename leefomstandigheden voor de ganzen resulteren op deze plek in een sublieme donsvacht. Het dekbed voelt lichtgewicht aan en zorgt tegelijkertijd voor een ideale isolerende warmtebalans. Noem de Superior Comfort gerust ‘de Rolls Royce onder de dekbedden’.

€ Prijs en kwaliteit in het topsegment

Zeer lichte, superdicht geweven tijk van de fijnste katoen

100% Boheemse ganzendons

Isolatiewaarde: superieur

Voor sommigen is het eigen bed de allerfijnste plek op aarde, het toevluchtsoord na een stressvolle dag. En hier moet en zal de ervaring daarom niets minder dan luxe zijn. Of misschien ben je wel een moeilijke slaper, en geeft een uitgebalanceerde slaapomgeving je net dat extra zetje om mentaal toch tot meer kalmte te komen. Een goed dekbed is een toekomstinvestering in jezelf, je huis en je welzijn. Dit dekbed geeft je het gevoel dat je in het allerbeste hotel – ja, natuurlijk, dat moet uiteindelijk in jouw eigen huis zijn – slaapt waar je niet meer weg wil en vol energie uit opstaat om aan de dag te beginnen. Dit is zonder twijfel het meest luxe donzen dekbed denkbaar, gevuld met 95% zuivere witte Oost-Europese ganzendons met 5% handgesorteerde kleine ganzenveertjes. Tip: combineer dit dekbed met een zuiver katoenen overtrek en het vochttransport is helemaal optimaal. Dit zachtdonzen dekbed valt soepel over het lichaam en is tot in detail zorgvuldig uitgewerkt.

€ Prijs en kwaliteit in het topsegment

Superdicht dicht geweven tijk van gekamde katoen 95% zuivere witte Oost-Europese ganzendons en 5% handgesorteerde kleine ganzenveertjes

Isolatiewaarde: zeer goed

COMFORT: GEEL

90% Canadese ganzendons, voor een wolk van rust

FIBERSOFT: Uit de Vandyck

Premium Collectie

Geen dons? Wij hebben een synthetische dekbed dat door een luchtige vulling donszacht en heerlijk volumineus aanvoelt door een speciale vulling van 100% polyester hollow fiber. De tijk is van satijn en het dekbed is wasbaar op 60 graden.

Net een stapje hoger, voor wie al heeft ondervonden dat je onder natuurlijk dons nu eenmaal beter slaapt. Misschien is het tijd voor een nieuw dekbed (nadat je bijvoorbeeld tijdens studentenjaren jarenlang onder een aangename donslaag hebt geslapen) en ultiem comfort is nu jouw wens. Lichtgewicht en geschikt voor elk slaapvertrek, want dit dekbed isoleert optimaal. Het donzen dekbed, met maar liefst 90% zuivere witte Canadese ganzendons, stijgt daarom ver boven het gemiddelde uit. Het drapeert, ofwel valt, zo over het lichaam dat het voelt alsof je in een cocon van hemelse rust ligt.

€ Prijs in de middenklasse

90% zuivere witte Canadese ganzendons en 10% kleine ganzenveertjes

Zeer fijn geweven katoenen tijk

Isolatiewaarde: zeer goed

COMFORT: LICHTBLAUW

65% dons en veertjes, voor onbezonnen goede slaap

Niet meer over nadenken en snel afdwalen naar dromenland. Wie voor het eerst overstapt op een kwalitatief donzen dekbed zal gelijk een wereld van verschil meemaken in de slaapervaring. Dit is een ideaal instapmodel voor bijvoorbeeld gezinnen, ook met kids, studenten op kamers die tussen alle bezigheden hun nachtrust nodig hebben en de alleenstaande in, zeg, een loftwoning die droomt van kwaliteitsslaap, en meer kwaliteit van leven. Slechts een paar voorbeelden, maar onder dit cosy donslaagje zal je slaap vast verdiepen. Dit dekbed in de lichtblauwe klasse is budgetvriendelijk én van de allerbeste kwaliteit. Het dekbed met lichtblauw label bestaat voor 65% uit dons en voor 35% uit veertjes met een tijk van 100% katoen. In deze lichtblauwe categorie zit volop comfort verweven. Het materiaal isoleert waardoor je op temperatuur blijft en het ligt zalig.

€ Lage aanvangsprijs, dus budgetvriendelijk

65% dons en 35% veertjes

Tijk van 100% katoen

Isolatiewaarde: goed

concept & realisatie

Valerie Creative Agency, fotografie Paul Bellaart, tekst Kaira van Wijk, art direction Rosa Mathijssen, modellen Pleun & Willem, assistent fotografie Thijs Bosma, assistent styling Sterre Brugmans

Donzen kussens

Roze label superzacht hoofdkussen

• Gevuld met 90% zuivere witte ganzendons, 10% kleine ganzenveertjes

• Tijk van fijne gekamde katoen

Blauw label stevig hoofdkussen

• Gevuld met 100% kleine zuivere witte ganzenveertjes

• Dubbele tijk van 100% katoen

Groen label medium hoofdkussen

• Gevuld met 15% zuivere witte ganzendons, 85% kleine ganzenveertjes

• Tijk van 100% katoen

Geel label zacht hoofdkussen

• Gevuld met 65% zuivere witte ganzendons, 35% kleine ganzenveertjes

• Tijk van fijne gekamde katoen

Rood label comfort hoofdkussen, zachte kern, stevige rand

• Kern gevuld met 65% zuivere witte ganzendons, 35% kleine ganzenveertjes

• Rand gevuld met 15% zuivere witte ganzendons, 85% kleine ganzenveertjes

• Tijk van fijne gekamde katoen Grijs label, excellent zachte bovenkant, stevige onderkant

• Bovenkant gevuld met 65% zuivere witte ganzendons, 35% kleine ganzenveertjes

• Onderkant gevuld met 100% kleine zuivere witte ganzenveertjes

• Tijk van fijne gekamde katoen

Driekamer

hoofdkussen

zachte boven- en onderkant stevige kern

• Boven- en onderkant gevuld met 65% zuivere witte ganzendons, 35% kleine ganzenveertjes

• Kern gevuld met 100% kleine zuivere witte ganzenveertjes

• Dubbele tijk van 100% katoen

Driekamer hoofdkussen

superzachte bovenen onderkant stevige kern

• Boven- en onderkant gevuld met 90% zuivere witte ganzendons, 10% kleine ganzenveertjes

• Kern gevuld met 100% kleine zuivere witte ganzenveertjes

• Tijk van fijne gekamde katoen

Navy label superstevig box hoofdkussen

• Gevuld met 15% zuivere witte ganzendons, 85% kleine ganzenveertjes

• Tijk van fijne gekamde katoen

Vraag & antwoord

Hoe wordt dons behandeld?

Welke donsveertjes worden gebruikt?

De allerfijnste dons van de gans of de eend. Ganzendons is groter en volumineuzer, met veel pluisjes. Zo houdt ganzendons langer de warmte vast. Ganzendons is ook beter geschikt om eventuele transpiratie door te sluizen. Ganzendons geeft het dekbed een betere vulkracht.

Waarom dons?

Slapen onder een dekbed met donsvulling betekent volledig tot rust komen in een volkomen natuurlijke omgeving. Proefondervindelijk is vastgesteld, dat een transpirerend lichaam in slaaptoestand diverse malen verschuift om een koeler plekje te zoeken. Deze onrustige vorm van slapen blijft een slaper onder dons bespaard, omdat dons het vocht snel opneemt en niet vasthoudt, maar transporteert naar de bovenzijde van het dekbed. Een donzen dekbed is licht in gewicht en voegt zich soepel om het lichaam.

Waar komt dons vandaan?

Van ganzen die leven in een landklimaat met strenge winters. Van oudsher komen de beste kwaliteiten uit Oost-Europa en Noord-Amerika, maar er zijn ook goede kwaliteiten uit andere gebieden te koop.

Het vulmateriaal voor dekbedden bestaat uit 100% nieuwe dons en veertjes van ganzen of eenden. Het stofvrij maken van dons en veertjes gebeurt op een milieuvriendelijke manier. Er wordt voorkomen dat overtollig afval in het waswater komt, door gebruik te maken van biologisch afbreekbare fijnwasmiddelen en het weren van bleekmiddelen, ondervindt het milieu geen schade. Moderne wasmachines beperken het watergebruik en bacteriën hebben geen schijn van kans meer na de hete luchtbehandeling van 120° C.

Dons en allergie

Dons is allergie-vriendelijk. Wetenschappers hebben vastgesteld dat een donsdekbed door de eerder genoemde behandeling en de dicht geweven tijk, geen gunstige omgeving vormt voor de huisstofmijt; de belangrijkste veroorzaker van allergische reacties.

Zijn er ook andere vullingen dan dons?

Dekbedden worden ook gevuld met wol, wildzijde of synthetische materialen. Vaak zijn deze goedkoper en even warm, maar gaan minder lang mee. Bovendien zijn de dekbedden zwaarder en minder soepel en daardoor minder comfortabel. Ook nemen deze dekbedden doorgaans minder snel vocht op en staan dit minder snel af aan de buitenlucht, waardoor ze eerder klam aanvoelen.

Wat zegt het donspercentage?

Het donspercentage geeft aan hoeveel dons er in een dekbed zit. De meest gangbare types zijn gevuld met 65 of 90% dons, aangevuld met respectievelijk 35 en 10% veertjes. Sommige topkwaliteiten zijn er zelfs met 95% dons en 5% kleine veertjes. Normaal gesproken geldt: hoe hoger het donspercentage, hoe lichter, warmer, veerkrachtiger en comfortabeler het dekbed is. Op het etiket staat aangegeven wat het totale vulgewicht en het dons percentage is.

Wat is de beste tijk?

Ook de tijk moet puur natuur zijn. Fijnmazige geweven katoen, waardoor het kleinste dons-pluisje niet kan ontsnappen, zorgt voor een goede ventilatie. De mooiste kwaliteiten zijn van gekamde katoen. Deze 100% perkal katoenen tijken zijn natuurlijk zeer zacht en soepel.

Hoe warm is een donzen dekbed?

Een goed gekozen donzen dekbed is in principe net zo warm als het lichaam. Een dikker dekbed voor een koude slaapkamer kan in de zomer beter omgewisseld worden voor een dekbed met een lager vulgewicht. Ideaal in dit voorbeeld is een zogenaamd duo- of 4-seizoenendekbed.

Wat is een duo dekbed?

Dit type, ook wel 4-seizoenendekbed genoemd, bestaat uit twee aparte dekbedden: een dunner dekbed voor de zomer en een dikker dekbed voor de frisse maanden. Met drukknopen, of vaak ook met handige losse knoopjes, kunnen deze stevig aan elkaar bevestigd worden. Een duo dekbed garandeert zelfs in het koudste seizoen optimaal slaapcomfort onder alle omstandigheden. Het dunnere dekbed heeft minder dons en meer gestikte blokken om het dons op zijn plaats te houden. Bij gebruik van de twee dekbedden, sluiten de blokken goed op elkaar aan. Doordat de carrés in de dunnere en dikkere helft van het dekbed verschillend van maat zijn, lopen de stiknaden nooit over elkaar, zodat geen koudezones ontstaan.

Wat is een carré dekbed?

De vierkante blokken (carrés) zorgen ervoor dat het dons niet kan verschuiven. Om koudezones te vermijden, zit er vaak tussen de stiknaden een laagje vilt dat er voor zorgt dat het dekbed goed isoleert. Een luxere vorm is het carré dekbed met tussenschotjes, deze zorgen ervoor dat het dons overal gelijkmatig verdeeld is, zodat er geen koudezones zijn. De carrés worden met de hand gevuld, waardoor het dons nog beter verdeeld kan worden.

Vraag & antwoord

Welke zijn de meest gangbare maten?

Voor het bepalen van de juiste maat geldt als regel: tel 30 tot 40 cm bij de lichaamslengte op en kies dan de lengte van 200 of 220 cm.

Standaardmaten:

1 persoons 140 x 200 cm

1 persoons extra lang 140 x 220 cm

2 persoons 200 x 200 cm

lits-jumeaux 240 x 200 cm

lits-jumeaux extra lang 240 x 220 cm

Waarom zijn er zulke grote prijsverschillen?

Omdat er heel veel verschillende soorten dekbedden zijn. Donskwaliteit, donspercentage en vulgewicht bepalen de prijs. Daarnaast zijn de kwaliteit van de tijk en de verwerking tot carré met of zonder tussenschotjes ook een prijsbepalende factor. De belangrijkste donskwaliteiten zijn:

65% dons

Samengesteld uit minimaal 65% gewichtsaandeel

zuiver dons en 35% veertjes

90% dons

Samengesteld uit minimaal 90% gewichtsaandeel

zuiver dons en 10% veertjes

Omdat het dons prijsbepalend is voor een dekbed, zal een dekbed gevuld met 90% of 95% dons duurder zijn dan een dekbed gevuld met 65% dons.

En natuurlijk is ganzendons ook weer wat duurder dan eendendons. Een 90% dekbed is wel veel lichter in gewicht en comfortabeler.

Hoe moet een dekbed onderhouden worden?

Een donzen dekbed vergt weinig onderhoud. Dagelijks even opschudden en bij het verwisselen van de overtrek zo nodig de tijk met een zachte borstel afschuieren. Vermijd volle zon, kloppen en zuigen. Ga bij voorkeur niet op het dekbed zitten.

Kan een donzen dekbed gewassen worden?

In principe kan een dekbed gewassen worden, maar het moet daarna wel door en door gedroogd kunnen worden. Indien het dekbed gewassen wordt, behoort het wasvoorschrift dat aan ieder dekbed aangebracht is, nauwkeurig gevolgd te worden. Was het dan op 40°C met een fosfaatvrij wasmiddel.

Drogen in de droogtrommel is mogelijk en geeft vaak uitstekende resultaten. Echter hang het gewassen dekbed nooit over een waslijn te drogen.

Een 2-persoons dekbed zal niet gauw in een huishoudapparaat passen. Laat dan het dekbed chemisch reinigen. Om risico’s te vermijden, is het vaak beter het dekbed professioneel te laten reinigen.

Wat is de levensduur?

En goed dekbed gaat 6-10 jaar mee, afhankelijk van het gebruik. Daarna loopt de kwaliteit terug. Hoe zorgvuldiger er met het dekbed wordt omgegaan, hoe langer de levensduur. Het navullen van een dekbed kan men over het algemeen afraden. De kosten daarvan staan niet in verhouding tot de verlenging van de levensduur van het dekbed.

Hoe zit het met de garantie?

Een VANDYCK donsdekbed is een kwaliteitsproduct en wordt meermalen gecontroleerd op vulgewicht, tijk en afwerking. Wanneer zich binnen vijf jaar na aankoop een technische onvolkomenheid voordoet, wordt dit gratis verholpen. Gebreken die ontstaan door onzorgvuldig gebruik of onderhoud, vallen niet onder de garantie. Wanneer zich een technische onvolkomenheid voordoet dat binnen de garantie valt maar niet meer te repareren valt, dan gaan wij uit van het volgende:

• in het eerste jaar wordt het dekbed vervangen

• in het tweede jaar bieden wij 80% korting op het aankoopbedrag

• in het derde jaar bieden wij 60% korting op het aankoopbedrag

• in het vierde jaar bieden wij 40% korting op het aankoopbedrag

• in het vijfde jaar bieden wij 20% korting op het aankoopbedrag

Dit vanwege het feit dat tot aan het ontstaan van de technische onvolkomenheid een periode van gebruik vooraf is gegaan.

Goed om te weten

Voor alle Vandyck donsdekbedden en dons- en verenkussens geldt dat deze Downpass gecertificeerd zijn.

Het Downpass certificaat staat garant voor hoge kwaliteit en geeft de zekerheid dat de dons en veren ethisch verantwoord zijn verkregen en van een strikt gecontroleerde productieketen komen. De ganzen worden niet levend geplukt en de omstandigheden op de farms zijn goed. Dit wordt ook regelmatig door onze eigen mensen ter plaatse gecontroleerd.

TUV RHEINLAND

Vandyck dekbedden en kussens worden periodiek door TÜV Rheinland gecontroleerd op afmetingen, warmte-isolatie, donskwaliteit en donsdichtheid.

Synthetische dekbedden en kussens worden gecontroleerd op afmetingen, samenstelling, type vulling en tijkdichtheid.

TÜV Rheinland ® ID:0000032411 IIIIII I I II www.tuv.com II I I I IIIII Quality controlled ß Afmetingen ß Warmte-isolatie ß Donskwaliteit ß Donsdichtheid ß EN 12934

VANDYCK PREMIUM COLLECTIE

Vandyck Superior Comfort

6

Type carrédekbed met zowel van binnen als aan de buitenkant tussenschotjes Tick superlichte witte tijk, 170/190, 173/170, 100%katoen, 78 gr/mtr2, duo met speciale knoopjes constructie Filling 100% zuiver witte

ganzendons, vulkracht >750 cubic/inch Packing Vandyck special

gekamde katoen, 60/60, 140/140, 108 gr/mtr2, super zachte finish

7D 32 mm

satin, 60/80, 173/184

90% WGD + 10%

550

bovenzijde 6% kasjmier, 80/100, 173/180, 95 gr/mtr2

40/40, 133/100 Filling Kern van 100%

rubber met rondom

witte eendendons, gewicht

+ 80 = 330 gr

vulkracht 520

NAAM OMSCHRIJVING ARTIKEL CODE GEWICHT MAAT PRIJS
klasse
Boheemse
non-woven draagtas BEPR8101 512 001 BEPR8101 512 002 BEPR8101 512 003 BEPR8101 512 004 BEPR8101 512 006 BEPR8101 516 001 BEPR8101 516 002 BEPR8101 516 003 BEPR8101 516 004 BEPR8101 516 006 390 gr 560 gr 670 gr 430 gr 790 gr 390/200 gr 560/280 gr 640/340 gr 430/220 gr 790/370gr 140x200 200x200 240x200 140x220 240x220 140x200 200x200 240x200 140x220 240x220 499,689,799,549,899,819,1149,1369,899,1499,-
Fibersoft synthetic quilt
Tick
Filling
Solo
Duo
Packing Vandyck special non-woven draagtas BEPR8102 512 001 BEPR8102 512 002 BEPR8102 512 003 BEPR8102 512 004 BEPR8102 512 006 BEPR8102 516 001 BEPR8102 516 002 BEPR8102 516 003 BEPR8102 516 004 BEPR8102 516 006 BEPR802BE516021 1120 gr 1600 gr 1920 gr 1230 gr 2110 gr 560+840 gr 800+1200 gr 960+1440 gr 615+925 gr 1055+1585 gr 1145+1715 gr 140 x 200 200 x 200 240 x 200 140 x 220 240 x 220 140 x 200 200 x 200 240 x 200 140 x 220 240 x 220 260 x 220 129,179,199,139,219,229,319,359,249,389,419,Vandyck Box Short Fiber NAVULBAAR Tick
Filling short fiber,
Packing Vandyck special non-woven draagtas Extra polybags met 100 gr vulling BEPR8110 561 007 BEPR8111 561 010 900 gr 100 gr 60 x 70 44,95 3,45 Vandyck Box 90% Tick
Filling
kleine
Quality vulkracht
Packing Vandyck
non-woven draagtas BEPR8110 560 007 550 gr 50 x 60 x 8 289,95 Vandyck
Tick
binnenkant
natuurlijk
80%
250
Quality
Packing
non-woven draagtas BEPR8110 527 007 latex + 330 gr 60 x 70 189,95 SOLO SOLO DUO DUO
Vandyck
Type zigzag stiksel, met een satijnen bies
satin, 60/60, 173/156
hollowfiber 7 holes 6d,
400 gr/mtr2,
200 + 300 gr/mtr2
ganzenveertjes
special
Support
Vandyck special

Vandyck Excellent 450 BE004 501 001 BE004 501 002 BE004 501 003 BE004 501 004 BE004 501 006 BE004BE 501 021

Comfortklasse 400 gr 570 gr 690 gr 450 gr 760 gr 823 gr

5 140 x 200 200 x 200 240 x 200 140 x 220 240 x 220 260 x 220

Type carrédek met tussen-schotjes (1 cm), met bies afgewerkt Tick super licht geweven tijk, 80/100, 360 count, ca. 95 gr/mtr2 Filling 95% zuivere witte o.Europese ganzendons 5%kleine ganzenveertjes, vulkracht 700 cubic/inch of +17,5 cm Packing luxe non-woven 309,449,519,339,569,599,-

Vandyck BE004 500 001 BE004 500 002 BE004 500 003 BE004 500 004 BE004 500 006 BE004BE 500 021

Comfortklasse

650 140 x 200 200 x 200 240 x 200 140 x 220 240 x 220 260 x 220

5 429,629,739,469,799,849,-

Vandyck Excellent Duo Comfortklasse

Type Duo carrédek, beide delen met tussen-schotjes (1 en 1,5 cm), met bies afgewerkt Verdere afwerking, zie boven

BE004 518 001 BE004 518 002 BE004 518 003 BE004 518 004 BE004 518 006 BE004BE 518 021 300/400 gr 450/650 gr 550/750 gr 350/450 gr 610/850 gr 660/920gr 140 x 200 200 x 200 240 x 200 140 x 220 240 x 220 260 x 220 599,839,989,649,1069,1149,-

Vandyck Astro Solo Comfortklasse 4

Tick zeer fijne gekamde katoen, 60/60, 140/140, 108 gr/mtr2, super soft

Filling 90% zuivere witte

Canadese ganzendons

Vandyck Astro 90 Duo Comfortklasse 4

Type duo carrédek, met drukknopen en bies afgewerkt het zwaardere deel is met tussenschotjes uitgevoerd

Tick zeer fijne gekamde

katoen,

60/60,

140/140, 108 gr/mtr2, super soft

Filling 90% zuivere witte

Canadese ganzendons 10%kleine ganzenveertjes, vulkracht

NAAM OMSCHRIJVING ARTIKEL CODE GEWICHT MAAT PRIJS
VANDYCK 90 DONS & 95 DONS draagtas
Excellent 630 gr 950 gr 1150 gr 700 gr 1200 gr 1320 gr
Type carrédek met tussen-schotjes (1,5 cm), met bies afgewerkt Verdere afwerking, zie boven
5
Type carrédek met tussenschotjes, met bies afgewerkt
10% kleine ganzenveertjes, vulkracht 600-640 cubic/ inch of +15 cm
BE001 510 001 BE001 510 002 BE001 510 003 BE001 510 004 BE001 510 006 BE001BS 510 021 650 gr 950 gr 1100 gr 700 gr 1200 gr 1300 gr 140 x 200 200 x 200 240 x 200 140 x 220 240 x 220 260 x 220 349,499,579,389,649,699,-
Packing luxe non-woven draagtas
BE001 511 001 BE001 511 002 BE001 511 003 BE001 511 004 BE001 511 006 BE001BS 511 021 300/500 gr 450/750 gr 550/850 gr 330/550 gr 600/950 gr 660/920 gr 140 x 200 200 x 200 240 x 200 140 x 220 240 x 220 260 x 220 499,699,829,549,899,969,SOLO SOLO SOLO DUO DUO

VANDYCK KUSSENS/PURE NATURE

Stevig hoofdkussen blauw label

Medium hoofdkussen groen label

Zacht hoofdkussen geel label

Tick 100% katoen, 21/32, 110/88, 190 gr/mtr2, met bies afgewerkt

Filling kleine zuivere witte ganzenveertjes

Tick 100% katoen, 21/32, 110/88, 190 gr/mtr2, met bies afgewerkt

Filling 15% zuivere witte ganzendons, 85% kleine ganzenveerjes

Tick fijne gekamde katoen, 50/50, 140/120, 130 gr/mtr2, met bies afgewerkt

Filling 65% zuivere witte ganzendons, 35% kleine ganzenveertjes

Superzacht hoofdkussen roze label

Tick fijne gekamde katoen, 60/60, 140/140, 108 gr/mtr2, met bies afgewerkt

Filling 90% zuivere witte ganzendons, 10% kleine ganzenveertjes

Comfort hoofdkussen rood label

Tick fijne gekamde katoen, 50/50, 140/120, 130 gr/mtr2, met bies afgewerkt

Filling kern 300 gr. g.dons 65%, rondom 750 gr. g.dons 15% Zachte bovenkant en stevige onderkant

Tweekamer Excellent grijs label

Tick fijne gekamde katoen, 40/40, 133/100, 130 gr/mtr2, met bies afgewerkt

Filling bovenkant: 65% zuivere witte

ganzendons, 35% kleine ganzenveertjes onderkant: kleine zuivere witte g.veertjes Zachte onder- en bovenkant, stevige kern

Driekamer 65 hoofdkussen zwart label

Tick 100% katoen, 21/32, 133/100, 190 gr/mtr2, met bies afgewerkt

Filling boven- en onderkant: 65% zuivere witte ganzendons, 35% kleine g.veertjes kern: kleine zuivere witte ganzenveertjes Zachte onderen bovenkant, stevige kern

Driekamer

Tick 100% katoen, 50/50, 140/120, 130 gr/mtr2, met bies afgewerkt Filling boven-en onderkant: 90% zuivere witte ganzendons, 10% kleine g.veertjes kern: kleine zuivere witte ganzenveertjes

Box hoofdkussen navy label

Tick fijne gekamde katoen, 50/50, 140/120, 130 gr/mtr2, met bies afgewerkt

Filling 15% zuivere witte ganzendons, 85% kleine ganzenveertjes

NAAM OMSCHRIJVING ARTIKEL CODE BOX INHOUD GEWICHT MAAT PRIJS €
BE101 507 007 15 stuks luxe non-woven draagtas 1400 gr 60 x70 39,95
BE101 513 007 13 stuks luxe non-woven draagtas 1200 gr 60 x70 79,95
BE101 514 007 14 stuks luxe non-woven draagtas 800 gr 60 x70 249,95
BE101 515 007 14 stuks luxe non-woven draagtas 600 gr 60 x70 289,95
BE101 557 007 14 stuks luxe non-woven draagtas 1050 gr 60 x70 149,95
BE101 558 007 18 stuks luxe non-woven draagtas 900 + 200 gr 60 x70 89,95
BE101 559 007 15 stuks luxe non-woven draagtas 1000 + 2 x 125 gr 60 x70 99,95
90 hoofdkussen donkerblauw label
BE101 572 007 15 stuks luxe non-woven draagtas 800 + 2 x 125 gr 60 x70 144,95
BE101 560 007 12 stuks orinted handlebag 1400 gr 60 x70 84,95

VANDYCK DONS 65

VANDYCK SATURN COLLECTIE

special form

outside tick 40/40, 133/100, inside 21/32,110/88 twill

Filling memory fiber 1,1 D 38 mm. (gel fiber)

luxe printed handlebag

NAAM OMSCHRIJVING ARTIKEL CODE GEWICHT MAAT PRIJS €
Comfortklasse
Solo Type
afgewerkt Tick
Packing
BE015 622 001 BE015 622 002 BE015 622 003 BE015 622 004 BE015 622 006 BE015BS622021 800 gr 1150 gr 1400 gr 880 gr 1500 gr 1625 gr 140 x 200 200 x 200 240 x 200 140 x 220 240 x 220 260 x 220 239,329,389,269,419,449,-
Comfortklasse 3 Duo Type
afgewerkt Tick gekamde
finishing Filling
35%kleine
vulkracht
cubic/inch Packing printed handlebag BE015 621 001 BE015 621 002 BE015 621 003 BE015 621 004 BE015 621 006 BE015BS621021 350/600 gr 500/900 gr 600/1050 gr 385/660 gr 700/1200 gr 760/1300 gr 140 x 200 200 x 200 240 x 200 140 x 220 240 x 220 260 x 220 339,479,559,359,599,649,NAAM OMSCHRIJVING ARTIKEL CODE GEWICHT MAAT PRIJS Vandyck Saturn 90 Solo Type carrédek, met bies afgewerkt Tick super lichte tijk, 80/100, 360 count, ca. 95 gr/mtr2
Packing
BE009 514 001 BE009 514 002 BE009 514 003 BE009 514 004 BE009 514 006 600 gr 855 gr 1030 gr 660 gr 1130 gr 140 x 200 200 x 200 240 x 200 140 x 220 240 x 220 319,429,499,329,539,Vandyck Saturn 90 Duo Type carrédek, met bies afgewerkt Tick super lichte tijk,
gr/mtr2
cubic/inch Packing luxe
handlebag BE009 516 001 BE009 516 001 BE009 516 001 BE009 516 001 BE009 516 001 270 / 360 gr 405 / 585 gr 495 / 675 gr 315/405 gr 550/765 gr 140 x 200 200 x 200 240 x 200 140 x 220 240 x 220 459,669,769,489,839,Vandyck Saturn
Type
Vandyck 65
3
carrédek, met tussen-schotjes, met bies
gekamde katoen, 50/50, 140/120, 114 gr/mtr2, soft finishing Filling 65% WDD, 35%kleine veertjes, vulkracht 450 cubic/inch
printed handlebag
Vandyck 65
duo carrédek, met bies
katoen, 50/50, 140/120, 114 gr/mtr2, soft
65% WDD,
veertjes,
450
Filling 80% cluster dons, 20% ball fibre, klasse 3, vulkracht 560 cubic/inch
luxe printed handlebag
80/100, 360 count, ca. 95
Filling 80% cluster dons, 20% ball fibre, klasse 3, vulkracht 560
printed
Pillow Memory fiber
Tick
Packing
BE009PLW 538 007 Box inh. 10 stuks 1150 gr 60 x 70 69,95 SOLO SOLO DUO DUO
Corn. van Dijk BV (Vandyck) Databankweg 10 3821 AL Amersfoort +31 334560090 info@vandyckshop.com Voor verkoopadressen zie www.vandyckshop.com T ÜV Rheinland ® ID:0000032411 IIII I I I www.tuv.com II I I IIIII Quality controlled • Afmetingen • Warmte-isolatie • Donskwaliteit • Donsdichtheid • EN 12934
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.