Keltfest 2010

Page 1

KF boekje 2010.indd 1

4/15/2010 8:26:57 PM


Beste bezoeker, Welkom op Keltfest! Wij zijn erg blij je te mogen verwelkomen op het gezelligste Keltische feest van Nederland. Wij hebben weer veel werk gehad om er een zo leuk en veelzijdig mogelijk evenement van te maken. Dit doen wij altijd onder het mom: “Samen bouwen we er een feestje van!” Hiermee bedoel ik de altijd fijne samenwerking met standhouders, entertainment, bands, re-enactment en natuurlijk alle vrijwilligers zonder wie we niet eens zouden bestaan. Hulde aan allen! En een feestje zal het worden: we hebben sommige delen van het programma hetzelfde gelaten zoals de huisband Rapalje, vele re-enactmentgroepen, het lekkere eten en de Highland Games voor een zekere basis van het plezier. Daarnaast hebben we dit jaar een unicum: de folk-legende Shantalla komt spelen! Deze band speelt sinds jaren stilte maar één keer in Nederland op een festival na hun reunion tour, dus dit wordt zeer zeker de moeite waard! Als thema van Keltfest hebben we Beltaine gekozen. Dit is de meiviering van de Kelten. Daarom staat er in het midden van de cirkel ook een grote mei-boom, waar we op zaterdag wat speciaals mee gaan doen, volgens traditie. Lees vooral verder in dit programmaboekje wat er zoal voor geweldigs te beleven is en vergeet vooral niet even je neus achterna te lopen naar de barbecue en authentieke bakker naast het podium om een stukje heerlijk vlees of een heerlijk broodje te halen. Wie weet zie je ons daar nog wel eens staan bedelen om vlees! Wij wensen je veel plezier in onze Keltische sferen en hopen je ook volgend jaar weer te mogen verwelkomen! Groetjes, Rob & Nienke, Mark & Natasja en Frank Vana Events Redactie: Rob van der Stelt, Mark van der Stelt, Frank Bunnik, Nienke Janszen Vormgeving: Patrick Prins, Nienke Janszen Fotografie: Brigitte Jansen

KF boekje 2010.indd 13

4/15/2010 8:27:19 PM


Hoofdpodium Zaterdag

Zondag

11.45 Balfolk workshops 13.30 Kelten zonder Grenzen 15.15 Rapalje 17.00 Aris 18.45 Rapalje 20.30 Shantalla

11.00 12.15 13.30 15.00 16.30

Aris Rapalje Balfolk workshops Shantalla Rapalje

Danspodium Zaterdag 13:00 Jigs, Reels and Kilts Dansshow 14:30 Jigs, Reels and Kilts Dansshow

Zondag 13:00 Jigs, Reels and Kilts Dansshow 14:30 Jigs, Reels and Kilts Dansshow

Heel de dag door: Abe de verteller Sassenachs Workshops Highland Games Homm en Soar

KF boekje 2010.indd 16

4/15/2010 8:28:40 PM


Hier wordt een dik feest gebouwd op het podium en in de pubtent. Namen als Rapalje en Kelten zonder Grenzen moeten wel bekend voorkomen, maar we hebben dit jaar iets heel bijzonders op het podium erbij. Hieronder in de bandomschrijvingen meer daarover. Rapalje Ierse, Schotse (en Nederlandse) folk op eigenwijze wijze. Dieb, William en Maceál zingen en spelen op muziekinstrumenten zoals viool, tin-whistle, gitouki, trekharmonica, mondharmonica, bodhrán en theekistbas. Gekleed in Middeleeuwse kilt speelt de groep op veel verschillende gelegenheden zoals (folk-) festivals, (theater-) concerten, (Middeleeuwse) feesten, café’s en bruiloften. Deze verscheidenheid aan muziekinstrumenten en een afwisselend repertoire van Ierse en Schotse dansmelodieën, 3-stemmig gezongen liederen en een originele presentatie maakt een optreden van Rapalje tot een bijzondere act. Shantalla Shantalla, door velen beschouwd als één van de beste Ierse traditionele groepen op het vasteland, houdt een Reunion Tour met twee exclusieve concerten in Nederland op Keltfest. De groep werd opgericht te Brussel door vier Ieren en de Schotse zangeres Helen Flaherty. Hoewel alle bandleden in België wonen, is de frisheid en passie van de traditionele Keltische muziek die ze maken even echt als de steentjes uit een beekje in Connemara. Shantalla ontwikkelde een krachtige live reputatie en stonden in Europa vaak samen op podia met namen als Altan, Dervish, Lunasa, Liam O'Flynn, Sharon Shannon, Niamh Parsons, Sean Keane, Dave Munnelly, Jim McCann en vele anderen. Aris Deze formatie heeft verre wortels in de folkscene. Robert Pfeiffer heeft bijvoorbeeld in Amadán gespeeld en Renske speelt ook bij Kelten zonder Grenzen. Peter en Robert hebben elkaar in 1993, vlak na de opening van O’Ceallaigh Irish Pub te Groningen (waar Rapalje en Fling ook zijn ontstaan) ontmoet en spelen sindsdien opzwepende en gevoelige Pubsongs uit Ierland. ‘Anything to keep a crowd goin’. In diezelfde pub hebben ze ook Renske ontmoet en dat gaf een leuke muzikale klik. Al met al een geweldige act!

KF boekje 2010.indd 3

4/15/2010 8:27:03 PM


Kelten zonder Grenzen De Kelten komen weer! Lies (je weet wel, die van Orfeo), Coca (je weet wel, die van Violet) en Renske (je weet wel, die van Schylger Stout) zullen op het podium van Keltfest staan. Dus kom vooral kijken hoe swingend harpen, draailier en viool kunnen zijn. Luisteren kan, maar dansen mag ook, de Kelten zonder Grenzen spelen namelijk balfolkmuziek. Gelukkig zijn het vrije geesten, dus niet balfolk maar wel dansen mag en wel luisteren en niet dansen mag ook. Wat zeker mag, is na afloop de nieuwe CD meenemen. Draai de Kelten in je CDspeler thuis en het is net of je weer op Keltfest bent!

Saendistrict pipes and drums Saendistrict Pipes & Drums is een doedelzakband volgens Schotse traditie en bestaat vanaf 2 februari 2004. Ze zijn een groep muziekvrienden die op een ongedwongen harmonieuze wijze met elkaar de muziek van de Great Highland Bagpipe ten gehore willen brengen. Het band uniform is de originele Schotse daywear. De tartan (of ruit) is het Modern Macpherson, waarvoor aan de band officieel toestemming is verleend door de Clan Macpherson. Saendistrict zal op de zondag van Keltfest hun optredens geven rondlopend over het terrein.

Balfolk dansworkshops Dit jaar is Wen Versteeg er weer met de balfolk dansworkshops. Dansen als de tovercirkel, jig, scottisch, mazurka, andro en bourrée worden één voor één uitgelegd zodat iedereen mee kan dansen met deze leuke dansen. Kelten, Romeinen, jong en oud, iedereen is welkom!

KF boekje 2010.indd 4

4/15/2010 8:27:05 PM


Gathering of the Clans Hier draait het natuurlijk om: het Keltische gevoel. Als je dat gevoel ook wilt hebben, moet je zeker het Keltische dorp bezocht hebben. Deze Kelten zijn vrijgevochten geesten die nog wel eens een lolletje uit willen halen. Zeker met de Romeinen naast hun dorp, kan dit niet lang goed gaan! Woads De nederzetting van de Woads Clan stamt uit de IJzertijd. Bij de Woads Clan kun je het dagelijks reilen en zeilen komen bezichtigen van een Keltische familie. De inwoners van het Woads kamp zijn erg bedreven in allerlei hand- en kunstwerk. Zo zijn er houtbewerkers, meubelmakers, handelaren, jagers, kruiden specialisten, leerbewerkers, koks, hoorn- en beenbewerkers, wevers, kledingmakers, kortom: genoeg creatieve personen. Govannon Op Keltfest gaan ze ter plaatse een bivak opslaan en kampementen inrichten met alle bijbehorende activiteiten, attributen en gevolgen vandien. Aldaar kan je de ambachtsman van weleer aan het werk zien door een venster te openen in de tijd. Zij maken er werk van om op een archeologische verantwoorde manier het verleden te laten herleven.

Ancient Life AncientLife is een groep ambachtslieden die tijdens verschillende evenementen de oude ambachten onder de aandacht brengt. Ze doen dit in verschillende tijdsperioden, te weten: de ijzertijd en de middeleeuwen. Op Keltfest laten ze de ijzertijd zien. Verder zijn aanwezig: • Vaeringar: Vikingen • Homm en Saor: Muziek • De Ghesellen van de Schemerinx: Dit is een 13de-eeuws West-Europees gezelschap.

KF boekje 2010.indd 10

4/15/2010 8:27:11 PM


In het Schotse dorp kun je beleven hoe de Schotten vroeger leefden. Neem ook hier vooral even een kijkje en geniet tussendoor van de muziek van de Sassenachs! Clan MacBran In de 18de eeuw probeerde een deel van de Schotse bevolking de zoon en later kleinzoon van de afgezette Koning James VII van Schotland (James II van Engeland) weer op de troon te helpen. Zij werden de Jacobieten genoemd (naar het Latijn voor James, Jacobus). In het kampement van de clan kun je verscheidene facetten uit het dagelijks leven van de Jacobieten zien. Zo worden er meerdere demonstraties gegeven, zoals het koken, verscheidene ambachten, wapen demonstraties, kleding maken, enz. Tevens organiseert Clan MacBran iedere dag een kinderveldslag. Celtic Britain De gallowglasses van Celtic Britain vormen een vroeg 14de eeuwse groep die zich richt op de Keltische gebieden rond de Ierse Zee. Zij zijn zowel met het eiland Man, Ierland als Schotland bekend en hebben van daar uit hun verhalen en avonturen meegenomen. Bij een bezoek aan ons kampement wordt iedereen geconfronteerd met de harde Keltische krijgscultuur en het rijkelijke leven van de Lord of the Isles. Leer hier hoe de Schotten, Ieren en Welshmen leefden en vochten tijdens de Schotse onafhankelijkheidsoorlog. Sassenachs Sassenach betekent o.a. laaglander en dat is precies wat zij zijn: een bijzondere, energierijke en ritmische, (Schotse) laaglandse band uit Zwijndrecht. Op het eerste gezicht zult u misschien denken: “alweer een Schotse band”. Maar wanneer de drums gaan spelen en deze worden vermengd met de klanken van de bagpipe zult u horen dat dit zeker niet het geval is. Sassenachs’ overweldigende voorkomen geeft een bepaalde flair aan traditionele muziek en brengt deze in een nieuwe stijl.

KF boekje 2010.indd 2

4/15/2010 8:27:00 PM


Highland Games Vanzelfsprekend geen Doedorp zonder Highland Games. De liefhebbers van krachtsporten kunnen hier de werkelijk sterke mannen bezig zien. De bekende Schotse spelonderdelen, zoals het werpen van een 80 kg wegende boomstam, maar ook het hamer slingeren, hooggooien van een ijzeren gewicht en het kogelstoten, zullen gedurende beide dagen volop te bezien zijn op deze Open Nederlandse Kampioenschappen Highland Games, die onder deskundige leiding staan van oud wereldkampioen Wout Zijlstra. Jigs, Reels and Kilts dansshow! Een gemengd gezelschap van Irish en Highland Dancers gecombineerd met swingende reels en jigs laten een selectie zien van wat de Schotse en Ierse dans te bieden heeft. Ondanks de overeenkomsten op het gebied van muziek hebben de beiden dansstijlen het anders ingevuld. Ook de Belgische groep Flandrach zal hier hun steentje aan bijdragen.

In de workshoptent:

Kelten zonder Grenzen Ook dit jaar zullen de Kelten zonder Grenzen weer leuke workshops verzorgen in de speciale Workshoptent in het Doedorp.

Stichting van Hamel Voor de liefhebbers van cultuur is er in de Workshoptent een posterpresentatie te bewonderen van de Stichting A.G. van Hamel van de Universiteit van Utrecht. Hier krijgt de ge誰nteresseerde bezoeker deskundige uitleg over onze verre voorouders.

KF boekje 2010.indd 11

4/15/2010 8:27:14 PM


Middeleeuws schapendrijven De eeuwenoude kunst van het schapendrijven is een perfect samenspel van herder en getrainde honden. Het houden van schapen is onlosmakelijk verbonden met de Keltische natuur. Schapen zorgen voor wol en vlees, de mest bevrucht het schrale land. De honden leiden niet alleen de kudde, maar beschermen de schapen ook tegen indringers als wolven en beren. Een demonstratie van fijne samenwerking van herder, honden en schapen. Kinderrijk In het kinderrijk kan je leuke spelletjes doen, knutselen en nog veel meer! Even ontsnappen uit de drukte? Kom dan lekker op de kussens zitten en luister naar de mooiste verhalen van Roos. Of doe de speurtocht! Je vindt ze in het doe-dorp naast de Highland Games. Boogschieten bij Fairbow Voor een ieder die altijd al eens heeft willen boogschieten, is er een ware boogschietbaan aangelegd bij de stand van Fairbow in het doe-dorp. Hierbij staan instructeurs om te laten zien hoe het moet. Ook is er een wedstrijd waarbij een boog te winnen is! Abe de Verteller Luister en huiver naar deze verhalenverteller. Abe vertelt uit de Keltische en Noorse mythologie, maar ook op zijn tijd een grimmig sprookje. Zijn verhalen zijn heftig, bloedstollend, soms hartverwarmend, vaak schuddebuikend. Menig elf, reus, heks en godheid zal de revue passeren. Dit alles gebracht met de passie en inspiratie van een ware verteller... Je kan hem vinden in de middencirkel.

KF boekje 2010.indd 12

4/15/2010 8:27:18 PM


Nieuw op Keltfest zijn de Romeinen. Het zijn grotendeels “overlopers” die zich GalloRomeinen noemen, maar ze staan daardoor wel hun mannetje. Hier worden ook grootse demonstraties te paard en te voet gegeven die nog nooit eerder op Keltfest zijn vertoond.

Archeoparc te Malagne, Belgie Deze geweldige mensen zorgen voor de invulling van het Romeinse dorp. Vanuit hun Archeologische park “Malagne” in Belgie komen zij met kampement, paarden en ruiters. Dit onderdeel wordt dan ook mede mogelijk gemaakt door het archeologische park Malagne. Op Keltfest zullen deze Romeinen naast hun kampement ook zeer bijzondere demonstraties te paard geven. Mis het niet in het Romeinse dorp!

Voor meer informatie over Archeoparc te Malagne kijk op: www.malagne.be

KF boekje 2010.indd 5

4/15/2010 8:27:06 PM


A-Z boeken A.Kuyper Ancient Gaia Andruls Elementenschmiede Atelier Cherubijn Atelier De Toverkol Bohemia Beauty Becka's Insects Black Planet maakt en verkoopt Victoriaanse en Gothic kleding

voor vrouwen en mannen, voor kleine maten en grote maten... Victoriaanse bruids-kleding en Gothic gelegenheids-kleding... Van korsetten en rokken tot giletjes en jassen, van hoedjes tot tassen... Kom naar onze paarse grote festivaltent of naar onze winkel of website! Blackheart Brunhilde Fantasy Clothing Candydreams Nederland VOF Celtic Rose Crystal Sphere De Godin in jezelf De Toverjurk De polderkol Desiree beauty care Dino Duric Drachenheim Dragon's Tears and Snake's Eyes Drie Manen Enchanting English Pottery & Giftware Fairbow

KF boekje 2010.indd 6

4/15/2010 8:27:07 PM


Fantus Fantasy Store

www.fantus.nl

Free Spirit FunPoi Galahad Art Giftig Glasblazerij Vitrum Limax H.O.Masu vof Het Marlanner Kaashuis Hekstopia Het Kruidenheksje Ik Fashion Indovleermuisje Jager Kiltshop Steve the Bagpipe Player Kimahri Kom4 Medien e.K. Lila pixie Loenasa Lotusblad Meadandmore Miek & Co Mieke Maakt M.J.Design MorganaFantasyStore MorganaFashion Nepalraju Pagan Ways Papagaio Paspartout Pygmalion R&L De Dansende Jak

KF boekje 2010.indd 7

4/15/2010 8:27:08 PM


Ravendark Ring of Kells.com Sampo Rugen | Klaus Uphaus Stixandstones Sales & Promotion (The Fudge Shop) Scarabee Scottish Things Shisha introduceert op Keltfest de allernieuwste fantasykleding

en accessoires van 2010. Wil je echt iets unieks en volop de eerste keus? Kom dan naar onze rode tent op Keltfest. De heren van Shisha helpen jullie graag! Sjapootjes Srilaksmi Suriya The Celtic Shop The Claddagh The Coloured House The Cottage

www.the-cottage.de The Green Man Tuinverbeelding The King`s Elephant The Queen Ring The dancing Goddess Toys and Fairies Twinkle VZW Fehluna Vestifex Lederdesign Vof Made-in / Silverfantasy Wicca Cauldron William Kooij Yneo Stones

KF boekje 2010.indd 8

4/15/2010 8:27:08 PM


Ook dit jaar heeft de Cooking Highlander veel moeite gestoken in het vormen van een veelzijdig aanbod waar iedereen zijn of haar vingers bij kan aflikken. Hieronder zie je wat ze allemaal hebben bekokstoofd.

The Cooking Highlander

Heerlijk vlees en vis, ter plekke gebakken op de barbeque. Gulpener bier, wijn en frisdranken Verse fruitsalades Knobibröt, een middeleeuwse delicatesse Broodje braadworst Feta- of gerookte zalmsalade Gebakken champignons

Katja’s Wänderbakkerij

Zoete en hartige broodjes, vers uit de steenoven

De Keuken van Weleer

Soepen op authentieke wijze bereid

Mead and More

Diverse soorten honingwijn

The Cooking Highlander

Haggis en Irish Stew in Granny Patty’s Pub

Bruno’s Galette’s

IJs

Om nog meer in de Keltische sfeer te komen en om de hoeveelheid afval op het terrein te beperken, serveren we het eten in aardenwerken borden en schenken we het bier in aardenwerken bekers. Deze borden en bekers hebben een statiegeldwaarde van 2 muntjes die bij inlevering weer worden teruggegeven. Meenemen naar huis mag natuurlijk ook!

KF boekje 2010.indd 15

4/15/2010 8:28:38 PM


Waterbu

s

P & Bus Sterren wacht

b

pu

i

Muziekdorp

wc

+ work shops

Doedorp po

di

da

n

ums

Schots dorp

Keltisch dorp Romeins dorp

KF boekje 2010.indd 14

Muziekpodium

Levende geschiedenis

Cateringpunt

Labyrinth

Markt

Boogschieten

Highland Games

Schapendrijven

i

+

Kassa/ muntenkassa Informatiebalie EHBO

4/15/2010 8:28:36 PM


advertentie

KF boekje 2010.indd 9

4/15/2010 8:27:09 PM