Page 1

Priročnik za potrošnike

RENT-A-CAR: mobilnost z najetim avtomobilom www.epc.si

EPC_RENT_A_CAR.indd 1

23.6.11 12:14


Rent-a-car: mobilnost z najetim avt Najem avtomobila že dolgo ni več posebnost, ki bi bila značilna samo za poslovneže. Številni si z najemom avta popestrijo počitnice ali pa si preprosto zagotovijo mobilnost tudi takrat, ko v tujino prispejo z letalom, vlakom ali kakšnim drugim javnim prevoznim sredstvom. Seveda pa lahko avtomobil najamemo tudi v kraju, kjer živimo. Skladno s povpraševanjem se je povečala tudi ponudba, globalnim podjetjem za izposojo avtomobilov pa so se pridružila številna lokalna, ki z njimi prevečkrat tekmujejo predvsem z nižjo ceno. Z najemom za določen čas si izposodimo sorazmern o drag izdelek in stroški so lahko (predvsem v primeru težav) nepredvidljivi in visoki. Razmere v prometu v posameznih državah so zelo različne, prav tako nekatera pomembna pravila (denimo vožnja po levi ali desni strani). Če niste prepričani, da se boste v tujem okolju znašli, se raje ne odločite za najem avtomobila. Pokličite taksi ali pa uporabljajte javni prevoz. Pripravili smo nekaj koristnih informacij in podatkov, da ne bi imeli težav pri najemu avtomobila. Če jih boste upoštevali, boste tudi lažje zagovarjali svoje pravice v primeru kakršnih koli dvomov. Tudi z najemom avtomobila je podobno kot z drugimi storitvami: zadovoljen potrošnik je tisti, ki za svoj denar dobi toliko, kot je načrtoval ali pa celo več. Najem avtomobila oziroma t. i. »rent-a-car« je storitev, ki jo specializirana podjetja ponujajo popotnikom in vsem drugim, ki so iz tega ali onega razloga brez svojega avtomobila ali drugega vozila (skuter, motorno kolo, kombi, …). Vozilo običajno najamemo za nekaj ur do nekaj dni (po navadi manj kot mesec dni), zanj pa podjetju plačamo dogovorjeni znesek.

2

EPC_RENT_A_CAR.indd 2

23.6.11 12:14


tim avtomobilom Odločitev, da bomo najeli avtomobil, je šele prvi korak, saj je treba pred rezervacijo oziroma samim najemom premisliti še o marsičem. Tako je treba izbrati najmanjšo še sprejemljivo velikost avtomobila, ki najbolj vpliva na ceno najema. Po navadi so modeli s samodejnim menjalnikom nekoliko dražji, v nekaterih državah pa lahko avtomobili iz osnovne ponudbe ne bodo imeli vgrajene klimatske naprave in bodo imeli nasploh šibkejši motor. Pomembno je tudi vedeti, koliko kilometrov nameravate z avtomobilom prevoziti, saj je najem brez omejitve kilometrov dražji. Seveda pa je tudi pomembno, kje boste avtomobil najeli. Največ potrošnikov se odloči za najem na letališču ali v hotelu, kjer so nastanjeni, oziroma v njegovi bližini.

EPC_RENT_A_CAR.indd 3

3

23.6.11 12:14


Pregled ponudbe in prevzem avt Le redko se zgodi, da opravimo najem avtomobila spontano, tako rekoč spotoma. Še zlasti pri večdnevnem najemu je bolj običajno, da avto rezerviramo, pri čemer je spletnih rezervacij v zadnjih letih bistveno več kot tistih po telefonu. Predlagamo, da pred dokončno odločitvijo večkrat preverite ponudbo na spletu, saj se lahko zgodi, da je cena izposoje odvisna tudi od tega, kdaj uporabnik obišče spletno mesto. Ponudnika ne izberite samo na podlagi cene in modela avtomobila, ampak preverite tudi in predvsem, kaj je vključeno v ceno, ali morate računati na morebitne dodatne stroške, kako razširjena je mreža izposojevalca vozil, za katere dodatke in po kakšni ceni se lahko odločite in podobno. Vsekakor skrbno preberite splošne pogoje najema.

Nasvet Če avtomobila ne nameravate najeti na letališču, morate biti pozorni, koliko je poslovalnica oddaljena od tam, kjer želite prevzeti avto, saj dostava na določen naslov ni vedno brezplačna. Prav tako preverite, kakšni so stroški, če boste avtomobil vrnili v drugi poslovalnici (drop-off charge). V nekaterih primerih je lahko takšno vračilo brezplačno.

4

EPC_RENT_A_CAR.indd 4

23.6.11 12:14


em avtomobila ■■

Izbira ponudnika

Veliki globalni ponudniki najema vozil imajo svoje poslovalnice tako rekoč v vsakem večjem mestu, njihova ponudba pa je običajno nekoliko dražja kot pri lokalnih izposojevalcih vozil. Razlogov je več, za potrošnika pa je pomembno predvsem dejstvo, da vam bodo veliki ponudniki omogočili 24-urno pomoč na cesti, četudi se boste z avtomobilom odpeljali v drugo državo. Prav tako naj bi bila kakovost njihovih storitev boljša, čeprav v nekaterih državah tudi niha. V marsikaterem primeru gre namreč za franšizne partnerje, ki prilagodijo svoje delovanje lokalnim običajem. Lokalni izposojevalci vozil so lahko zanimivi predvsem za kratkotrajen najem v kraju, kjer preživljamo počitnice, ko si, denimo, želimo ogledati bolj ali manj bližnjo okolico. Pri tem velja biti še posebej previden pri sklepanju pogodbe, saj nižja cena lahko pomeni tudi nekatere omejitve.

EPC_RENT_A_CAR.indd 5

5

23.6.11 12:14


Pregled ponudbe in prevzem avt ■■

Izbira avtomobila

Vsi ponudniki imajo avtomobile razdeljene po razredih, pri čemer so na seznamu po navadi objavljene fotografije najbolj tipičnih modelov iz posameznega razreda. To nikakor ne pomeni, da boste tudi zares dobili tak avtomobil, kot je na fotografiji. Nič nenavadno ne bo, če vas bo čakal konkurenčen model iz istega razreda. Razvrščanje avtomobilov je zahteven posel, zato je organizacija, ki združuje ponudnike najema, predstavila kodo ACRISS, ki s štirimi črkami opiše posamezen razred. IDAR, denimo, pomeni srednje velik (Intermediate), štirivratni avtomobil s samodejnim (Automatic) menjalnikom in klimatsko napravo. Več informacij je na voljo na spletnem mestu www.acriss.org.

Pogosto se zgodi, da vam bo uslužbenec za na videz majhen pribitek (denimo 5 evrov na dan) ponudil vozilo iz za stopnjo ali dve višjega razreda. Izbira morda ni napačna, vendar pa morate pred odločitvijo vsekakor preračunati, koliko boste morali za ta »prestiž« plačati v celotnem obdobju najema (v enem tednu boste morali za najem plačati 35 evrov več, v dveh pa bo strošek večji že za 70 evrov).

6

EPC_RENT_A_CAR.indd 6

23.6.11 12:14


em avtomobila ■■

Oprema v avtomobilu

V avtomobilu je načeloma vgrajena le serijska oprema, ki jo je predvidel proizvajalec. Običajno ne gre za bogate pakete opreme, kaj je vanje vključeno, pa je odvisno tudi od posamezne države in ponudnika najema vozil. Preden najamete vozilo, preverite predvsem, ali ima klimatsko napravo in samodejni menjalnik. Otroški avtomobilski sedeži so na voljo le kot dodatna oprema. Danes se skoraj ne more več zgoditi, da bi bil avtomobil brez avtoradia, medtem ko so vozila z drugo vgrajeno tovrstno opremo (priključki za različne predvajalnike ali navigacijska naprava) zelo redki. Nekatere dodatke lahko tudi doplačate. Med najbolj pogosto dodatno opremo velja omeniti otroške avtomobilske sedeže. Po navadi lahko že, ko vozilo rezervirate, označite, koliko je star otrok, ki ga boste vozili in ponudili vam bodo ustrezen model sedeža (lupinico za dojenčke, sedež s svojim varnostnim pasom za otroke do 4. leta oziroma dvignjeno sedalo za starejše). Kakovost avtomobilskih sedežev je včasih vprašljiva, zato nekateri raje na počitnicah uporabljajo kar svoje. Ponudniki vse bolj pogosto kot dodatno in plačljivo opremo v najetem vozilu ponujajo navigacijsko napravo, izposodite pa si lahko tudi prtljažnik, strešni kovček, verige in podobno. Dodatno opremo velja rezervirati že vnaprej.

Pred najemom vozila je pametno preveriti, kaj vsebuje obvezna oprema v državi, kjer ga najemate. Če niste prepričani, povprašajte uslužbenca in skupaj preglejta, ali je v vozilu ustrezna oprema.

EPC_RENT_A_CAR.indd 7

7

23.6.11 12:14


Pregled ponudbe in prevzem avt ■■

Podatki in cena

Poleg osebnih podatkov boste morali ob rezervaciji vpisati tudi, kakšen tip (oziroma velikostni razred) avtomobila želite, predvidoma za koliko časa ga želite najeti, izbrati boste morali morebitno dodatno opremo (otroški avtomobilski sedež, navigacijsko napravo, …), se odločiti za dodatno zavarovanje in podobno. Pred dokončno potrditvijo se vam mora na zaslonu izpisati specifikacija stroškov najema z vsemi dodatnimi pristojbinami (denimo dodatek za prevzem na letališču). Specifikacijo natisnite ali jo kako drugače shranite, morebitna neskladja glede stroškov najema pa pred dokončnim podpisom pogodbe razrešite v poslovalnici.

POZOR! Bodite čim bolj natančni, ko navajate, kdaj (ura) boste vozilo prevzeli in še zlasti vrnili. Če boste zapisali kasnejši čas prevzema, po avto pa prišli prezgodaj, morda še ne bo pripravljen, če pa boste avto vrnili prepozno, vam bodo zaračunali dodatne stroške. Če zaradi tega ali on!ga razloga avtomobila ne boste prevzeli oziroma vrnili ob dogovorjenem času, čim prej pokličite podjetje za izposojo in se dogovorite za nov termin. Pri prijavi na letališču velja pri času začetka in konca izposoje navesti tudi številko leta, saj bo ponudnik tako lažje načrtoval predviden čas najema.

8

EPC_RENT_A_CAR.indd 8

23.6.11 12:14


em avtomobila ■

Strošek najema avtomobila

Poleg cene za najem boste pri vseh ponudnikih v specifikaciji opazili tudi nekatere druge stroške, ki so v večini primerov obvezni. Pomembno je, da ste z njimi seznanjeni pred odločitvijo o najemu, zato pred dokončno rezervacijo povprašajte ponudnika, naj natančno pojasni, kaj je vključeno v ceno in kaj boste morebiti morali doplačati.

NEKAJ NAJPOGOSTEJŠIH STROŠKOV: različne takse (letališka, lokalna, …); ■ dostava avtomobila (v hotel, na dom, v pristanišče,…); ■ prevzem ali vračilo avtomobila zunaj delovnega časa; ■ vračilo v drugi poslovalnici (drop-off charge); obstaja možnost, da tega stroška ne boste plačali; ■ zimska oprema (winterization fee) v državah, kjer je obvezna uporaba zimskih pnevmatik ali kakšne druge sezonske opreme; ■ nalepka za vožnjo po avtocestah; obvezna je v državah, kjer cestnino plačujejo z nalepko (vinjeto); ■ plačilo elektronskega cestninjenja (glede na prevožene kilometre ali vožnjo skozi cestninske portale), po navadi je treba plačati po končanem najemu. ■

EPC_RENT_A_CAR.indd 9

9

23.6.11 12:14


Pregled ponudbe in prevzem avt ■■

Zavarovanje

Ne glede na to, kateri avtomobil boste izbrali, se morate zavedati, da boste dobili ključe izdelka, ki je vreden vsaj 10.000 evrov. Na cesti se lahko hitro kaj zgodi in morebitna nesreča povzroči nemajhne stroške. Zato pred podpisom pogodbe povprašajte, katera zavarovanja so vključena v ceno in za katera lahko doplačate. Poimenovanje in vsebina posameznih vrst zavarovanja se lahko med državami razlikuje, zato smo pripravili splošen pregled, katera vam lahko ponudijo: n osnovno kasko zavarovanje (CDW): po navadi je vključeno v ceno najema; krije škodo v prometni nesreči, a z odbitno franšizo; n z avarovanje potnikov (PAI): krije škodo, ki jo ob nesreči utrpijo potniki v najetem vozilu; po navadi je na voljo za doplačilo; n z avarovanje proti kraji (TP): po navadi je vključeno v ceno, vendar velja to preveriti, saj je to škodni dogodek, ki ni odvisen od vas, lahko pa povzroči ogromne stroške; n super zavarovanje (SCDW): to je kasko zavarovanje brez odbitne franšize in običajno ni skoraj nikoli vključeno osnovno ceno najema. Ali se boste odločili zanj, je odvisna tudi od države, kjer boste najeli avtomobil, in cest, po katerih boste vozili.

Nasvet Katera zavarovanja so vključena in za katera je mogoče doplačati, lahko ugotovite že, ko opravljate postopek rezervacije na spletu. Končna cena za primerjavo med posameznimi ponudniki naj vsebuje enake vrste zavarovanja. Lahko se namreč zgodi, da dodatno zavarovanje več kot podvoji ceno najema avtomobila. 10

EPC_RENT_A_CAR.indd 10

23.6.11 12:14


em avtomobila ■■

Rezervacija

Če želite avtomobil zagotovo dobiti, je pametno, da ga predhodno rezervirate. Če boste vozilo rezervirali na spletu, boste morali posredovati svoje osebne podatke in številko kreditne kartice za potrditev istovetnosti. Preden boste vpisali svoje podatke, se prepričajte, da ste s ponudnikovim spletnim mestom povezani prek varne povezave (kar potrjuje ikona z zaklenjeno ključavnico v spodnji vrstici, naslov spletnega mesta, ki se začne s »https« ali podobno). Če spletu ne zaupate, lahko rezervacijo opravite tudi po telefonu, v turistični agenciji, v slovenski podružnici podjetja za izposojo in podobno. V slovenskih podružnicah in v turističnih agencijah lahko tudi plačate celoten najem avtomobila v tujini in ga tam enostavno prevzamete s kuponom (vavčerjem). Če med najemom ne bo nobenih težav, tudi doplačilo ne bo potrebno.

■■

Vozniki

Ob podpisu pogodbe boste morali uslužbencu pokazati osebni dokument in vozniško dovoljenje, obvezno pa tudi kreditno kartico kot garancijo za plačilo. V državah EU bi moralo zadostovati nacionalno vozniško dovoljenje, v drugih državah pa je po navadi obvezno, da imate s seboj mednarodno vozniško dovoljenje. O tem si lahko že pred najemom več preberete na ponudnikovih spletnih straneh med splošnimi pogoji. Če bo tudi kdo od sopotnikov vozil najeto vozilo, ga je treba prijaviti in seveda dodatno plačati. Na splošno velja, da avtomobila ne morejo najeti vozniki, mlajši od 21 let (ali pa ga lahko najamejo le pod posebnimi pogoji in po višji ceni); omejitev je lahko povezana tudi z datumom pridobitve vozniškega dovoljenja.

EPC_RENT_A_CAR.indd 11

11

23.6.11 12:14


Pregled ponudbe in prevzem avt ■■

Prevzem avtomobila

Preden se z najetim avtomobilom odpeljete, si obvezno vzemite čas in ga temeljito preglejte. Skupaj z uslužbencem preverite njegovo zunanjost in na posebni skici označite morebitne odrgnine, poškodbe in druge posebnosti. Bodite pozorni na kakovost pnevmatik in njihov profil. Na vseh štirih kolesih morajo biti pnevmatike iste vrste. Ne pozabite pregledati tudi rezervne pnevmatike! Preverite delovanje luči in drugih svetlobnih teles. Avtomobil mora biti opran, očiščena mora biti tudi notranjost in ne sme biti zakajen. V nasprotnem primeru zahtevajte drugega. Če po prevzemu med vožnjo opazite napake na vozilu (denimo, da ne deluje klimatska naprava, da so zavore slabe, težave z radiem in drugo opremo), se vrnite in zahtevajte, da jih odpravijo.

Razlika med posameznimi ponudniki je tudi v iztrošenosti avtomobilov, ki jih ponujajo. Veliki globalni ponudniki jih zamenjajo najkasneje po dveh letih oziroma po 70.000 prevoženih kilometrih, kakšen majhen, lokalni ponudnik pa daje v najem več let stare avtomobile, ki imajo za seboj že več kot 100.000 kilometrov. Preden avto dokončno rezervirate, se pozanimajte, v kakšnem stanju je. ■■

Vključeni kilometri

Pri kratkoročnem najemu (od enega do treh dni) boste opazili, da je v ceno najema vključeno določeno število prevoženih kilometrov. Če boste to število presegli, boste morali doplačati, zato velja biti na to pozoren. Pri dolgoročnem najemu običajno omejitve kilometrov ni, a to ne pomeni, da lahko prevozite neomejeno število kilometrov. Velja namreč načelo sorazmernosti (fair usage). Če načrtujete daljšo pot, je bolje povprašati o morebitnih stroških, če bi prevozili preveč kilometrov. 12

EPC_RENT_A_CAR.indd 12

23.6.11 12:14


em avtomobila ■■

Gorivo

Strošek za gorivo poravna uporabnik. Ko prevzamete vozilo, preverite, kako polna je posoda za gorivo in to zabeležite v prevzemnem zapisniku. Za uporabnika je najbolje, če je posoda polna (po navadi oznaka 8/8), a pogosto se zgodi, da je v njej manj goriva. Ob vrnitvi mora biti v vozilu enaka količina goriva, kot ga je bilo pri prevzemu, zato boste v tem primeru le stežka ujeli pravo mero. Vsekakor pa povprašajte uslužbenca, kje je najbližja bencinska črpalka in kdaj je odprta, da ob vrnitvi ne boste po nepotrebnem izgubljali časa z iskanjem. Ob najemu vam bodo ponudili različne opcije za gorivo. Pri tako imenovanem »odkupu goriva« gre za fiksni znesek, ki ga plačate takoj in potem ni pomembno, koliko goriva je v posodi, ko vozilo vrnete. Če boste vrnili manj goriva, kot ga je bilo v avtomobilu ob prevzemu, boste za razliko plačali bistveno (lahko tudi do dvakrat) več, kot bi na bencinski črpalki. Tudi sicer vam svetujemo, da sami poskrbite, da bo ob vrnitvi v posodi ustrezna količina goriva, saj so vse druge možnosti dražje.

Pri prevzemu vozila vprašajte, katero gorivo morate točiti v avtomobil. S tem se boste izognili nepotrebnim zapletom, morebiti celo stroškom črpanja goriva iz avtomobila, če bi na primer vanj natočili bencin namesto dizelskega goriva. V nekaterih državah uporabljajo drugačne izraze za tip goriva, zato si pravega zapišite in shranite na vidno mesto v avtomobilu.

EPC_RENT_A_CAR.indd 13

13

23.6.11 12:14


Vožnja Z najetim vozilom ravnajte kot dober gospodar. Zavedati se morate odgovornosti, ki ste jo prevzeli s podpisom pogodbe o najemu. Čeprav ste plačali dodatno zavarovanje, boste kljub temu morali poravnati stroške, ki bi jih povzročili s svojo nemarnostjo ali nevestnim dejanjem (okvare, poškodbe, kraja ali prometni prekrški). Z vozilom zato ravnajte še bolj skrbno kot s svojim, če ne želite plačevati dodatnih stroškov.

■■

Vožnja v drugo državo

Prehajanje meje z najetim avtomobilom načeloma ni najbolj zaželeno, glavni razlog pa je zavarovanje. Ko gre kaj narobe, je vedno težje urejati težave, če ste z avtomobilom v tujini. Vsekakor pred najemom sporočite, da bi se radi peljali tudi v drugo državo in uslužbenec vam bo posredoval vse potrebne informacije, tudi o morebitnih dodatnih stroških (cross-border fee). Ta nasvet velja tudi, če avtomobil najamete v Evropski uniji in bi se radi peljali v drugo državo znotraj EU.

Najetega avtomobila ne smete uporabljati za tekmovanja, prav tako se ne smete z njim voziti zunaj urejenih, kategoriziranih cest (off-road). Seveda je jasno, da ga ne smete voziti pod vplivom alkohola. V vseh teh primerih boste morali morebitno škodo plačati iz svojega žepa.

14

EPC_RENT_A_CAR.indd 14

23.6.11 12:14


■■

Prometni prekrški

Pri prometnih prekrških (napačno parkiranje, prehitra vožnja in podobno) pa velja naslednje pravilo: če je bil prekršek zabeležen, boste zanj plačali kazen. Izposojevalci vozil morajo namreč policistom sporočiti, kdo je uporabljal vozilo v določenem času, tako da vam bodo policisti zagotovo poslali položnico na dom. Prav lahko se zgodi, da tisti, ki pogosto krši prometna pravila, naslednjič v izposojevalnici ne bo mogel najeti avta.

EPC_RENT_A_CAR.indd 15

15

23.6.11 12:14


Ko gre kaj narobe Ne glede na to, kako pazljivo boste uporabljali avto, se lahko vedno pripeti okvara, nesreča ali kakšna druga neprijetnost. Nikakor ne rešujte zapleta sami, ampak vedno obvestite poslovalnico oziroma pokličite številko, zapisano v dokumentih, ki ste jih dobili ob prevzemu avtomobila. Dobili boste vsa potrebna navodila; morda bo poslovalnica tudi organizirala vse potrebno, da vas reši iz zagate. Okvara vozila: če bo le mogoče, vam bodo pripeljali novo vozilo, ki pa je lahko tudi drugačno od najetega. Za to ne bi smeli imeti dodatnih stroškov. Predrta pnevmatika: voznik mora sam poskrbeti za popravilo oziroma zamenjavo in poravnati stroške, saj tega ne krije nobeno zavarovanje. Pnevmatiko morate zamenjati sami, če je poškodba majhna, pa morate tudi poskrbeti za popravilo pri vulkanizerju. Majhne poškodbe: plačati boste morali, če boste izgubili pokrov na kolesu, anteno, ogledalo, prvo pomoč ali kakšno drugo opremo. Zato ob prevzemu natančno preglejte, ali je v avtomobilu vsa oprema in v kakšnem stanju je. Napačno gorivo: takoj, ko ugotovite, da ste izbrali napačno gorivo, prenehajte s točenjem in nikar ne zaženite motorja. Obvestite poslovalnico, stroške izčrpavanja goriva in čiščenja sistema za dovod goriva boste morali poravnati sami.

V tujini naj bi veljalo, da uslužbenci v podjetjih za izposojo vozil govorijo angleško vsaj toliko, da vam lahko pomagajo v težavah. Zato tudi vam priporočamo, da se naučite vsaj nekaj osnovnih angleških izrazov oziroma, da imate s seboj slovar.

16

EPC_RENT_A_CAR.indd 16

23.6.11 12:14


Vračilo avtomobila Najeti avtomobil morate vrniti na dogovorjeno mesto ob dogovorjenem času. Priporočamo, da ga, če je le mogoče, vrnete v prisotnosti uslužbenca, saj boste zelo težko dokazali, da niste vi krivi za morebitne poškodbe ali kakšne druge napake na njem. Če pa to zaradi okoliščin ni mogoče, potem avtomobil na parkirišču podrobno fotografirajte (lahko tudi s telefonom) – ne samo zunanjosti, pač pa tudi stanje kilometrov in opremo v avtomobilu. Ko vrnete avtomobil, mora biti v rezervoarju toliko goriva, kot ga je bilo pri prevzemu (razen, če ste se dogovorili drugače). Avto pa mora biti tudi sorazmerno čist. To seveda ne pomeni, da ga morate pred vrnitvijo obvezno odpeljati v pralnico. Če pa je avto zelo umazan (denimo od blata ali prahu), še zlasti njegova notranjost, potem pa priporočamo, da ga odpeljete v pralnico. Lahko se namreč zgodi, da vam bodo dodatno zaračunali čiščenje

■■

Zamuda pri vračilu

Ne glede na to, kakšen je razlog za morebitno zamudo, morate o njej čim prej obvestiti poslovalnico. Enako velja, če bi radi avtomobil uporabljali dlje, kot je bilo sprva načrtovano. Seveda boste za kasnejše vračilo plačali dodatne stroške. Če boste zamudili več kot eno uro (včasih celo samo pol ure), izposojevalci po navadi zaračunajo dodaten dan najema.

Ko vrnete avto, mora biti v njem vsa oprema, ki je bila v njem ob prevzemu. Verjemite, da boste vse tisto, kar vam je morda všeč, dobili ceneje v prodajalni avtomobilskih delov kot pri ponudniku najema vozil. Vse, kar bo v avtu manjkalo, vam bodo namreč zaračunali in odtegnili z računa (zato ob rezervaciji tudi zahtevajo podatke o kreditni kartici).

EPC_RENT_A_CAR.indd 17

17

23.6.11 12:14


Pri reševanju potrošniških težav niste sami Če naletite na težave z najemodajalcem avtomobila v drugi državi članici EU, na Norveškem ali na Islandiji (npr. podjetje je neupravičeno zaračunalo več, kot je bilo dogovorjeno, podjetje ni izpolnilo svojih obveznosti ipd.), lahko poiščete brezplačno pomoč na Evropskem potrošniškem centru (EPC). Za pomoč pa lahko prosite tudi evropski potrošniški center v državi, kjer imate težave s ponudnikom. V Mreži evropskih potrošniških centrov (ECC-Net) je namreč povezanih 29 centrov, ki so v vseh državah članicah EU, na Norveškem in na Islandiji. Njihova glavna naloga je, da brezplačno pomagajo potrošnikom pri težavah s podjetji iz drugih držav, članic EU, Islandije ali Norveške. Kontaktne podatke za vseh 29 centrov v mreži ECC-Net boste našli na spletnem mestu slovenskega centra www.epc.si. Mreža ECC-Net in Evropski potrošniški center v Sloveniji vam lahko pomagata tudi: n ko potrebujete splošne informacije o potrošniških pravicah v drugih državah članicah EU, na Islandiji ali na Norveškem; n ko

potrebujete pomoč pri uveljavljanju svojih potrošniških pravic pri ponudnikih blaga ali storitev iz druge države članice EU, Islandije ali Norveške.

Vse storitve centrov v mreži ECC-Net so za potrošnike brezplačne.

EPC_RENT_A_CAR.indd 18

23.6.11 12:14


Najem avtomobila na kratko n Pred

dokončno rezervacijo si oglejte različne ponudbe na spletu.

n Izberite

ravno prav velik avtomobil in vse potrebne dodatke za udobno vožnjo.

n Ne

varčujte pri zavarovanju, saj je vrednost avtomobila velika.

n Poleg

najema in zavarovanja boste morali plačati še stroške za morebitne takse, cestnino, zimsko opremo in seveda za gorivo.

n Preden

se z najetim avtom odpeljete, ga z uslužbencem obvezno natančno preglejte in označite morebitne praske in druge poškodbe. Če je avto umazan, zahtevajte drugega.

n Najeti

avtomobil lahko vozijo le vozniki, ki so napisani v pogodbi. Ne vozite zunaj kategoriziranih cest ali celo pod vplivom alkohola!

n Najeti

avtomobil vozite še posebej odgovorno, saj vas lahko malomarnost ali nevestnost hudo udari po žepu.

n Ne

zamujajte s prevzemom oziroma vrnitvijo avtomobila. Če nikakor ne morete vrniti avta ob dogovorjeni uri, obvestite poslovalnico o zamudi.

n Ob

morebitni nezgodi, okvari, nesreči, ali kakšnem drugem nepredvidenem dogodku takoj obvestite poslovalnico. Morda bodo težavo rešili kar oni.

n Ko

avto vrnete, ga skupaj z uslužbencem preglejte. Če to ni mogoče, ga čimbolj natančno fotografirajte.

EPC_RENT_A_CAR.indd 19

23.6.11 12:14


EPC_RENT_A_CAR.indd 20

KJE POISKATI POMOČ IN INFORMACIJE? Evropski potrošniški center

Frankopanska 5, 1000 LJUBLJANA, Slovenija telefon: 01/ 432 30 35 e-pošta: epc@epc.si

www.epc.si Priročnik za potrošnike Rent-a-car: mobilnost z najetim avtomobilom Pripravil: Evropski potrošniški center Naklada: 15.000 izvodov Leto izdaje: junij 2011

Delovanje centra omogočajo

Evropska komisija, Ministrstvo za gospodarstvo Urad za varstvo potrošnikov in Zveza potrošnikov Slovenije.

Izdajo priročnika sta omogočila

Evropska komisija in Ministrstvo za gospodarstvo - Urad RS za varstvo potrošnikov. Sofinancerja ne odgovarjata za vsebino te publikacije.

23.6.11 12:14

Najem avtomobila  

mobilnost z najetim avtomobilom.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you