Page 1

FOLKFEST

VID

NÄMFORSEN 30 JULI L TIL TILL 1 AUGUSTI 2015

PROGRAM MBBLLAD AD

1


tusentals år senare tänds åter eldarna invid nämforsen Urkult välkomnar både nya och gamla vänner från när och fjärran till Näsåker, där kulturkrockar och gränsöverskridande ger hopp om fred på jorden. Hjälp oss att tillsammans i fullmånens sken, i värmen från eldarna och i musikens rytm bygga broar och riva murar. Medan älven brusar nedanför våra fötter får vi höra all världens musik från scenerna, se fantastiska barnteatrar, känna värmen från eldarna och doften från våra kök där ekologiska råvaror blandas. En festival för hela familjen där barnen har sina egna upplevelser, vi erbjuder föreställningar, lekar och en fantastisk lekplats. En festival där möten med människor, musik och glädje är det viktigaste. Där människor har mötts i tusentals år. Välkommen till Näsåker och Urkult, till möten mellan människor, till festivalen där kärlek, respekt och inkludering är de viktigaste kryddorna.

biljetter Enklast köper du din biljett genom att gå in på vår hemsida www.urkult.se och klicka på biljetter, men du kan även ringa Ticksters kundtjänst på tele 0771–47 70 70 för att lägga en bokning. Du löser in din biljett mot ett festivalarmband vid entrén till festplatsen. För att undvika köer så uppmanar vi alla att lösa in biljetterna så fort som möjligt, gärna redan på onsdagen.

Festival vuxen 820 kr ungdom 620 kr ålderspensionär 320 kr barn gratis

En dag vuxen 500 kr ungdom 350 kr ålderspensionär 200 kr barn gratis

Eldnatt vuxen 350 kr ungdom 250 kr ålderspensionär 200 kr barn gratis

Festivalbiljetten gäller hela festivalen. Eldnatten ingår.

Endagsbiljetten gäller en dag. Fredag eller lördag.

Eldnattsbiljetten gäller hela torsdagen. Eldnatten ingår.

Åldersgränser

vuxen 18+

ungdom 13–17 år

ålderspensionär 65+

barn <12 år

stort tack till våra samarbetspartners

SUPPORTED BY

Näsåkers Camping och Stugby D-Tours Ådals-Lidens Hembygdsförening Altons Bygg Rogsta Natur RUIF Ådals-Lidens Församling Stiftelsen Markusgården Näsåkers Snickeri Hola Grönt Stures Rör Ådals-Lidens Järnvägsvänner Norrland & CO Mählers Smide Holafors Ryttarförening Coop Nära Hem & Skola Solatum Vattenfall Erik Tenglund AVIS Ådalens Grafiska Byberg&Nordin m.fl. Ljud & ljus Nordlander Produktion tillsammans med Urljud Affischkonstnär Silje Helene Farstad Tryck Selma Solutions AB, Sollefteå 2015

2


Efter många år av vänskap och egna musikaliska projekt fann det här gänget av namnkunniga musiker varandra i ett gemensamt musikaliskt rum; Amason. De hoppade förutsättningslöst in i farkosten – alla med sina ganska olika, tidigare vägar och musikreferenser som en del av blandningen – och insåg snart att det i den soppan fanns mer än nog med kraft för att driva Amason framåt.

Sveriges egna raggazonto-drottning kommer till Urkult med sitt sköna band. Aurelia Dey är en unik artist med ett starkt, sensuellt och övertygande uttryck. I grunden är hon både dansare, sångerska och rappare. Förankrad i dancehall, reggae och afrobeat blandat med hiphop och neosoul kallar hon sin stil afro-pop.

3


Återigen får Urkult uppleva Badi Assad, nu med ännu två mästar-musiker, Simone Sou och Oleg Fateev. Med klassisk skolning och experimentlusta blandar Badi traditionell brasiliansk musik med bla pop och jazz. Till gitarr och slagverksljud använder hon sin röst på ett unikt sätt. Slagverkaren och kompositören Simone föddes i Sao Paulo och tog som tonåring trumlektioner med Flavio Pimenta. Oleg är ackordeonist och behärskar rysk, moldavisk, och klassisk musik, likväl som improviserad.

Okuvlig folkmusik, full av smittsam energi och uppfinningsrikedom. Bandet består av Hal Parfitt Murray, Anders Ringgard, Andreas Tophøj och Ale Carr, som spelar en musikalblandning av olika stilar. Sedan det första uppträdandet 2003 på Trönderfestivalen har Basco fyllt folkmusiken med musikalisk värme. 2011, blev Basco pånyttfödd i en ny dansk-svensk inkarnation.

4


Foto Dieter Grabner

Foto Niceguzz

Följ med på en musikalisk upplevese med sång, fiol och cello, en resa där den som söker finner. Jelena Popržan och Rina Kaçinari’s speciella mix av stilar och traditioner imponerar utan att förlora sin lätthet. Dessa två musiker är sökare och deras sökande är också deras mål. De har prisats för sina uppträdanden, enorma drivkraft, och betagande musik. Catch-Pop String-Strong är resultatet av två högst begåvade individualister som kompletterar varandra till fullo.

Bossen över den norrländska hiphop-scenen flowar som ett vattenfall på anabola med mer attityd än Kanye. Som en av initiativtagarna till Femtastic-kollektivet och Fatta-kampanjen använder Cleo musiken som ett självklart verktyg för samhällsförändring. Kommer till Urkult med den rutinerade duon Broke ’n Tipsy.

5


Crash N Renovery med medlemmar från Ångermanland och Jämtland bjuder på svängig och folklig musik i en skön blandning av country, amerikansk/irländsk folkmusik och bluegrass.

Ukrainsk folkmusik med inslag av indiska, arabiska, ryska och australiensiska traditionella toner. Dakhabrakha skapades av teaterdirektören Vladyslav Troitskyi på Kyiv Center of Contemprary Art, arbetet inom teatern lever kvar i bandets framträdanden med olika sceneffekter. Kvartettens kraftfulla och kompromisslösa röstomfång skapar ett translikt sound med rötter i den ukrainska kulturen.

6

Foto Per Norbin

Foto Zakrevska Olga


Foto Nicolas Baret

Foto Anna Simonsson

Dobet Gnahoré är sångare, dansare och slagverkare med stark utstrålning; med andra ord en mångkunnig musiker och artist. Hon är född och uppvuxen i Elfenbenskusten och har ärvt Bété-folkets traditioner, ett arv som visar sig i hennes skapande. Med sin röst, sitt scenspråk och sin karisma fångar Dobet publiken och inspirerar till närvaro och dans.

Dessa för Urkultpubliken välbekanta artister representerar tre olika världsdelar. Tillsammans skapar de en het-kryddad och spännande symbios av rytmer från Mexico, Senegal och Sverige som tar oss på en oväntad och svängig musikupplevelse.

7


Kombinera psykadeliska hallucinationer med ett redan uppfuckat sinnestillstånd, addera en kuliss av voodoo-magi och Goat kommer att frammanas ur röken från pipan. Goat är mörkrets hjärta i ljuset av ett törstande efter något att dansa till. Goat på scen är som ett karnevalskt dödsrus som gjuter ny grund för eufori att verka från. Blod, magi och dans i excess och nätter vi kommer minnas med mer än bara ett leende.

Irmelin är en prisbelönad vokalgrupp med ett bagage av framgångar både internationellt och i Sverige. Med svärta, must och sirlighet förmedlar gruppens senaste album North Sea Stories sånger från Nordsjöområdet. Lyssnaren slås av sångarnas fantastiska skicklighet och den avskalade men mångfacetterade ljudbild de lyckas skapa. Medlemmarna är erfarna pedagoger och kommer under festivalen även att hålla i en sångkurs.

8

Foto Sarah Lycksten


Foto Ellie Buckland

Foto Karlos Abal

Djärv och elegant folkmusik med inspiration av Cajun och Rock´n´roll! Laura växte upp i San Francisco och flyttade till Boston för att lära sig spela fiol på Berklee College of Music. Sedan dess har hon fördjupat sig i den pulserande indiemusiken. Valerie Thompson och Mariel Vandersteel med sina sofistikerade strängarrangemang och berikande röster, harmoniserar med Cortese’s intensiva och kraftfulla sång.

Leilía är utan tvekan den största gruppen inom den nu levande galiciska körmusiktraditionen. Genom kvinnlig körsång och panderetas, små galiciska ramtrummor, har gruppen återupprättat och bevarat en viktig kulturskatt från sin region i nordvästra Spanien. Med röster och trummor, inget mer, ger de sina lyssnare möjlighet att kliva in i skratt, gråt och historier från ett svunnet men levande Galicien. Deras starka något gälla röster tillsammans med de kraftfulla och pådrivande rytmerna fullständigt hänför.

9


Olika ljudlager och milda akustiska toner illustrerar berättelser eller moment som återför Lenka Dusilová till det förflutna i jakt på gömda platser. Där blir hon en åskådare som låter sig svepas bort av en vild flod. Baromantika formades under 2010 i Prag av en av de bästa tjeckiska sångerskorna Lenka Dusilová och hennes goda musikervänner. Efter en spännande period av kreativt sökande i ljudvärlden blev resultatet det nya indie-popbandet Baromantika och deras elektro – akustiska expedition till en värld av samtida musik.

Malmöbaserade Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye har rönt stora framgångar. Louisas vokala styrka och karismatiska sångstil skapar med hjälp av de skickliga musikerna en atmosfär som fängslat och förtjusat publik runt om Europa. Nyskrivna sånger möter traditionella visor med fantasifulla arrangemang. Genom ett framträdande präglat av värme och djup får vi uppleva ett intimt möte med jiddisch. Mörker och sorg, lust och livsglädje – en oförglömlig upplevelse.

10


Redan 1964 bildades en grupp av sångerskor för att spela in musik i Sydafrika. Några av de mest framgångsrika skivorna släpptes under namnet Mahotella Queens, vilket blev starten på en musikalisk saga som fortsatt över fem decennier. Mbaqangamusiken flyttade från landsbygdens zulu-kultur in till kåkstäderna för att spridas ut i världen när apartheid-systemet upphörde.

Från den lilla staden Divo i västra regionen av Elfenbenskusten kommer den musikaliska viritousen Manou Gallo. Efter att turnerat med en rad stora artister runt om i världen, började melodier från hennes barndomsår dyka upp inom henne. Hennes musik reser genom soul, funk, reggae samt rymmer många inslag från det hon lyssnat till under sin uppväxt. Intimt, äkta och nära, hög rytmisk flexibilitet och ett unikt basspel är att vänta från denna musikaliska konstnär.

11


En äkta jämtländsk superstar. Merit föddes i en liten bondby i Åre kommun och började med dragspel och piano redan som barn. Efter studenten for hon vidare till Stockholm och New York, där hon bland annat gästade Miles Davis´ band på Village Vanguard. Det var innan hon lämnade jazzscenen och fann Hammond-orgeln. Merit har släppt tjoget skivor – bland annat tre album med tolkningar av svensk folkmusik, som alla sålde guld. Merit Hemmingson fortsätter att turnera och utveckla sitt stencoola sound av lika delar melankoli och flum.

En folkmusikgrupp med ungdomar från hela Västernorrland. Mittfolk är bandet som spelat på alla möjliga olika slags platser. Från stora scenen på Urkult i Näsåker till en liten klubbscen i en källare i Osaka i Japan. Musik med rötter i den Västernorrrländska folkmusiktraditionen, med instrument som fiol, olika blåsinstrument, gitarr och bas. De spelar även musik från andra delar av världen. Att förnya och utveckla folkmusikgenren är ett av Mittfolks huvudmål!

12

Foto Sara Arnald


Foto Matthew Tinari

Noura Mint Seymali är en av Mauretaniens mest älskade artister. Med sin bakgrund i den musikaliska griot-traditionen, via skicklig experimentalism, möter hennes niosträngade harpa och mäktiga röst maken Jeiche Ould Chighalys psykadeliska elgitarr i en funkig variant av ökenblues.

Den legendariska kenyanska folkmusikartisten Ogoya Nengo, använder bara rösten och lite slagverk, vilket gör hennes musik till en ren och ofiltrerad deklaration om att sången är ett universellt språk! Hennes musik karakteriseras av hennes kraftfullhet och passion, och är lika tidlös som mystisk. Hon har ett personligt förhållande till Dodo, en genre som håller på att försvinna.

13


Dan Wall, en amerikansk låtskrivare med sin clawhammer banjo, garanterar ett rikt och varierat ljud med egna låtar och traditionella Americana old time-låtar, i sann bluegrass-tradition! Han fann sin passion för musiken när han 2008 snubblade över ett par gatumusikanter i New Orleans. Fångad av de härliga vibrationerna, det sociala samspelet, och det folkliga amerikanska soundet, tog han fram sin banjo och började spela. Sedan dess har resandet, gatumusiken, och låtskrivandet fyllt honom med kreativ inspiration.

Sara Parkman är folkmusiker och hembygdslover. Spelar fiol och gör det jättebra, såpass att hon fått godkänt från Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Hörs i superduon deluxxe ”Sara och Samantha”, Sveriges Radio och syns på bland annat Dramaten och hembygdsgårdar runt om i Sverige. Tror på på köksbordets revolutionerande kraft och på folkmusikens kraft att sprida anti-nationalism och feminism.

14

Foto Ida Nordung


Fullt ös när Sister Fa spelar sina traditionella senegalesiska rytmer kombinerade med musik av olika genrer. Fatou Mandiang Diatta, aka Sister Fa, föddes 1982 i Senegal. Hennes band består av profesionella jazzmusiker. Sister Fa använder sin växande popularitet till att öka medvetenheten om den sociala och politiska situationen – och kvinnors rättigheter i Senegal.

Senegals griot Solo Cissokho och Litauens begåvade Indré Jurgeleviciuté skapar tillsammans ett unikt musikaliskt möte. Deras instrument koran och koklen liknar varandra ljudmässigt men representerar två rätt så olika folkliga kulturer.

15


19.00

19.00

19.00

lenka dusilova LAURA CORTESE sara parkman & baromantika

& THE DANCE CARDS

SOLSCENEN

DANSLOGEN

22.00

22.00

dakhabrakha

Ogoya Nengo

SOLSCENEN

& The Dodo Women's Group

24.00

ÅDALS-LIDENS KYRKA

DANSLOGEN

eldnatten STORA SCEN

02.00

00.45

MANOU GALLO

Dj aicha

STORA SCEN

DANSLOGEN

13.30

IRMELIN 15.00

mittfolk STORA SCEN

18.00

CLEO STORA SCEN

21.00

MAHOTELLA QUEENS STORA SCEN

24.00

DANSLOGEN

16.30

16.30

AMASON

Leilia

SOLSCENEN

DANSLOGEN

19.30

19.30

ELLIKA SOLO RAFAEL

BADI ASSAD & SIMONE SOU

SOLSCENEN

DANSLOGEN

22.30

22.30

NOURA MINT SEYMALI

SYSTRASKAP

SOLSCENEN

DANSLOGEN

01.00

AURELIA DEY

DISCO

STORA SCEN

DANSLOGEN

16

15.00

solo & indre ÅDALS-LIDENS KYRKA


15.00

13.30

13.30

basco

catch-pop string-strong

15.00

DANSLOGEN

louisa lyne

SOLSCENEN

sara parkman STORA SCEN

16.30

16.30

18.00

väärt

old salt

merit hemmingson

SOLSCENEN

DANSLOGEN

19.30

19.30

sister fa

crash n recovery

STORA SCEN

21.00

dobet gnahore STORA SCEN

24.00

goat STORA SCEN

SOLSCENEN

& di yiddishe kapelye ÅDALS-LIDENS KYRKA

DANSLOGEN

22.30

22.30

volosi

tarabband

SOLSCENEN

DANSLOGEN

01.30

POLSKEDANS DANSLOGEN

ÄNDRINGAR OCH OMBOKNINGAR KAN FÖREKOMMA 17


Följ med på en resa i ett grymt peppigt musiklandskap med Systraskaps uttryck, viktiga budskap och mångfasetterade sätt att förhålla sig till de instrument de spelar! Duon Systraskap gör samhällskritisk, gränsvidgande och utforskande klubbmusik. Deras omtalade live-set kännetecknas av blandningen mellan elektroniska ljudbilder och akustiska instrument som trumset, sång och blås.

Räkna med karismatiskt groove som suddar ut gränserna mellan länder och människor. Tarab betyder ”extas genom musiken” på arabiska. Nu kommer Malmöbandet med sina fem medlemmar och bjuder Urkult på en resa från Mellanöstern till Norden, som handlar om överlevnad, landsflykt, gläde och sorg.

18

Foto Mohamed ElAlfy


Foto Jonatan Nylander

Bandet grundlades i Malmberget, men kom att växa och spela ihop som Väärt i Umeå. Musiken blivit tyngre och vildare, driven av en röst som inte längre kan hållas tillbaka, som säger att man måste göra något, att man måste göra motstånd, att relationen mellan människa och natur måste omformuleras.

Polska Vołosis blandning av kartagisk tradition och klassisk musik känns bekant och samtidigt liknar den ingenting du hört tidigare. Med kraft och nyfikenhet hypnotiserar de fem virtuosa stråkmusikerna publiken, då de utforskar de djupare nivåerna av mänsklighetens själ.

19


barnens festival På Urkult är barnen viktiga och har en central plats. Här deltar barnen i det stora äventyret. Här möts alla över generationsgränser. Här är alla välkomna. De minsta ska också vara nöjda med sitt besök. Vuxna ska kunna känna tillit, kunna tillåta de små extra frihet. Tryggheten värmer, både från människor och plats. Urspel

låt & lek

Det första som möter barnen inne på festplatsen är Urspel. Här kan barn gå på lina eller styltor, känna magpirret när de gungar i stora gungor, delta i medeltida spel eller bara sitta och mysa runt den ständigt levande elden. Varje år byggs Urspelsplatsen upp på nytt, av en grupp lekfulla och kluriga volontärer, som gör allt för att barnens plats på Urkult ständigt ska vara årets höjdpunkt.

Gillar du att dansa, leka, sjunga och låta? Låt & lek är ett öppet lek- och körprojekt för barn och vuxna som på lördagen avslutas i en konsert på Urspel. Tillsammans låter vi lek och ljud bli sång och musik! Carin är sångerska, kör- och sångpedagog och jobbar med scenisk kommunikation med allt från 1 till 96 åringar. Ruth Alice är en lekfull multikonstnär och certifierad ledare i original play, ett ursprungligt lekbeteende som bygger på den fysiska samvaron och att skapa tillit och empati. Markusgården torsdag kl 15 och fredag kl 14 Urspel lördag kl 14.30

Cirkustältet På gräsmattan utanför Hembygdsgården reser vi det stora blåa cirkustältet. Här bjuds det på teater, cirkusskola och annat roligt. Det mesta är tänkt för barn, men passar ibland också lika bra för vuxna. När tältingången stängs igen och föreställningen börjar, förflyttas publiken in i fantasins äventyrliga och magiska värld.

Babysång Vi vill gärna bjuda på något för våra kära Urkultbebisar också! Kom och dela en stund av sång, dans och rytm tillsammans med din tuss. Barnsångskonsulenten Katarina och dockan Greta finns på plats. Alla sånger har sin förankring i kunskapen om det lilla barnets motoriska och sensoriska utveckling. Fina, enkla och stimulerande sånger blandas med ditt barns röst och trummans ljud i eftermiddagens lugn. Urpsel fredag och lördag kl 13.30 i stora mystältet

Glädje. Utmaning. Styrka. Mod. Samarbete. Koncentration. Tillit. Koordination. Kom & prova på en massa olika cirkusdiscipliner! Jonglera. Gå på lina eller klot. Akrobatisera själv eller i par! Duktiga pedagoger från Nordcirkus hjälper dig! Ingen föranmälan. Alla åldrar! Cirkustältet fredag kl 11.30 och lördag kl 14.30

20


I en improviserad musikalisk teaterinstallation bjuds barnen in att delta, samtala och leka med ensemblen kring begreppet tid. Är tiden trasig? Kan vi klippa ut en bit av tiden och ta med oss hem? Tillsammans skapar vi ett urverk. Surrealism, associationer och kärleken till det absurda driver Caféz-ensemblen i ett filosofiskt nedslag. Målet är att mötas och att inspireras till lek och fantasi, något som vi tror att alla behöver såväl barn som vuxen. Föreställningen vänder sig till barn 6–10 år. Cirkustältet fredag och lördag kl 14.30

barnteater Biljetter till föreställningarna kostar 20 kr och finns att köpa i biljettboden vid Cirkustältet från 1 timme innan föreställning, förutom biljetterna till “Tänk om” som börjar säljas 1,5 timme innan föreställning. Tänk om ...

gycklarna

... man kunde resa i fantasin. Besöka främmande planeter. Möta okända livsformer. Det får vi i föreställningen ”Tänk om” som vänder sig till barn mellan 2-6 år. Teater Slava bjuder in barn och vuxna i sitt sfäriska tält. Barnens fantasi tas i anspråk och de blir medskapande i äventyret som berättas med Mozarts musik vokalt framförd, ett minimum av ord men med massor av fysikalitet, poesi och humor. Markusgårdens biosalong fredag kl 10 och 11.15 och lördag kl 10

Trolleri med Bissa Abelli, en av Sveriges mycket få kvinnliga trollkonstnärer, medeltida musik på tidstrogna instrument som säckpipa flöjt och luta och sist men inte minst – en nästan alldeles riktig dansande björn. En familjeföreställning som passar för alla åldrar av och med Abellis Magiska Teater. Cirkustältet fredag och lördag kl 10

den förtrollade sparven I år får vi följa med teaterbussen på ett spännande äventyr till soluppgångens land och sagans förtrollade värld, där allt är möjligt. Sagan är dramatiserad för dockor som är gjorda i samma stil som klassiska japanska bunrakudockor – en teknik som är mer än fyra hundra år gammal. Föreställningen riktar sig till barn 5-12 år men passar även äldre barn och vuxna. Teaterbussen fredag och lördag kl 12.30 & 14

21


kurser med föranmälan Begränsat antal deltagare. Föranmälan görs på hemsidan eller Markusgårdens kurskansli. Kursavgiften är 100 kr och betalas senast 1 timme före kursstart på Markusgården. Om du ej betalat för din plats blir den tillgänglig för någon annan när eventuella reservplatser delas ut på Markusgården 1 timme före kursstart. Kurserna vänder sig till vuxna och ungdomar från 13 år. Flerstämmig folksång med Irmelin Vokalgruppen Irmelin bjuder in till en inspirerande kurs i flerstämmighetens tecken. Du får lära dig traditionella svenska visor på gehör och utveckla din förmåga att smycka ut dem med för genren typiska stilmedel. I kursen ges tillfälle att skapa egna arrangemang utifrån improvisation samt sjunga nyskrivna arrangemang från Irmelins digra repertoar som bland annat består av ballader, vackra kärleksvisor och vispolskor. Irmelins medlemmar Maria Misgeld, Karin Ericsson Back och Eva Rune har tillsammans en mycket lång erfarenhet av undervisning – kurser, workshops, musikhögskolor och enskild undervisning både i Sverige och utomlands. Alla tre bandmedlemmar leder varsin kör och har gedigen sång och pedagog utbildning från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Församlingshemmet fredag kl 16-18

Folkdansmedley Kom och ta del av, och bli en del av, den svenska folkdanstraditionen! Folkdansmedley vänder sig till dig som vill bekanta dig med, eller finslipa precisionen till tre av våra traditionella folkdanser. Vi lär oss lyssna efter takten i musiken och att hitta rätt bland shottisens promenad och omsvängningar, snoans rullande tvåfjärdedels takt och att känna på betoningar och nyanser i polskans tretakt. Markusgården lördag 14-17

Queer Lindy hop

Berättarkurs Människor är berättande varelser. Vi berättar för att roa, för att oroa, för att skvallra, för att förklara och för att klara oss ur en knipa. I mötet mellan berättaren och lyssnaren skapas bilder för vårt inre som hjälper oss att minnas och skapa nya berättelser. Kursledare Pia arbetar på skolbibliotek där hon berättar sagor och myter för små och stora öron. Kursen är uppdelad i två kurstillfällen, 2 tim fredag och 2 tim lördag, totalt 4 timmar. Lissgården fredag och lördag kl 11-13

Lindy hopen, utvecklad under 30-talets swingera i Harlem, dansas oftast till storbandsjazz och rymmer oändligt med utrymme för improvisation och lek med dans! Queerlindyn är som vilken lindy hop-workshop som helst men lär dig grunderna i att både föra och följa. Lektionen fokuserar särskilt på kommunikation och rollbyte under dansen. Inga förkunskaper behövs! Markusgården fredag kl 11-13 och lördag kl 15-17

Örtvandring Följ med på en spännande örtvandring och lär dig om våra vilda läkeväxter. Här får du möta några av våra vanligaste läkeörter och vi går igenom hur man skördar, torkar och använder dem på bästa sätt. Ledare för vandringen är örtterapeuten Alexandra De Paoli, känd från tvprogrammen Örtskolan och Strömsö. Hon berättar på ett levande och inspirerande sätt om de vilda örternas värld. Ta gärna med anteckningsbok och penna på vandringen. Samling på Markusgårdens kurskansli lördag kl 13-15

22


Djembe & Sabar Djembe spelas traditionellt i Senegal, man brukar säga att det finns tre grundslag med olika ljudegenskaper. Denna kurs kommer att arbeta med en rytm som heter Kaylen beuge, vilket betyder Kom och häng! Kursen kommer även att ge en introduktion till rytminstrumentet sabars historik och speltekniker. Ta med egen trumma eller hyr av kursledarna för 100 SEK (ingår ej i kursavgiften), avgiften betalas kontant på plats. Finns även möjlighet att köpa djembes i samband med kursen. Församlingshemmet lördag kl 14-17

Galicisk sångtradition med Leilia Sånggruppen Leilia erbjuder kursdeltagarna en introduktion i traditionell galicisk sång. Kursen inleds med en inblick i kulturen bakom sångtraditionen varefter alla kursdeltagare får lära sig två eller tre sånger, prova följa några grundrytmer på galicisk tamburin och avslutningsvis försöka spela och sjunga samtidigt. Kursledarna talar spanska och en tolk översätter till svenska. Medborgarkontoret fredag kl 11.15-13.15

kurser för ungdomar Begränsat antal deltagare. Föranmälan görs på hemsidan eller Markusgårdens kurskansli. Ingen kursavgift! Slackline Bered dig på en rolig och utmanande workshop där du får använda både kropp och sinne tillsammans i en balans! ”Slacklining” skiljer sig från den konventionella lingången i att bandet är platt och dynamiskt. Inga förkunskaper krävs. Kom i bekväma och oömma kläder samt skor som sitter bra på foten. Vi som leder workshopen är två glada individer som ser fram emot att inspirera fler till ett aktivt liv som stärker både kroppen och den mentala förmågan! Riktar sig till personer från 10 år. Urspel på festplatsen fredag och lördag kl 14.30

workshop med Cleo Workshopen skapades med intention att stärka självförtroende och självkänsla hos unga människor. Cleo har stor erfarenhet av rap, produktion, inspelning och att stå på scen, under hennes handledning får deltagarna chans att hitta sitt eget uttryck i röst, kropp och ordval. Workshopen inleds med att lära känna gruppen och prova att rappa, deltagarna får sedan utforska sitt eget uttryck och i den avslutande delen sätts materialet ihop till en produkt som allaFoto i gruppen kan känna stolthet över. Från 13 år. Niceguzz Medborgarkontoret lördag kl 11.30-14.30

23


ÖPPNA VERKSTÄDER Verkstäderna är gratis men grafittiverkstan och visornas återbruk har begränsat antal platser, så kom i tid! kladd & kul

Visornas Återbruk

I Kladd & Kul-verkstan kan du få ditt ansikte målat! Målarna hjälper till att förvandla dig till något festligt, fint eller knasigt, kanske ett djur? Här är allt möjligt!

Ta med dig lusten att sjunga en visa eller två till Cirkustältet framemot kvällen när dimmorna stiger över Ångermanälven. Tillsammans med musikhandledarna Catarina Edén och Susanne Lind får du tillfälle att upptäcka, återfinna, dela eller omforma visor, kända eller okända, burleska, vackra eller tragiska från olika delar av Sverige och världen. Cirkustältet lördag kl 19

polskeversktaN

Öron & Svans-verkstan När du ändå är igång med att få ansiktet målat till ett djur kanske du känner att det saknas något … kanske ett par öron, en svans eller varför inte en nos? Apsvans, trollsvans, lodjurs- eller elefantöron. Kom och pyssla, låt fantasin och verkstadsledaren Solveig ta dig till nya höjder! För barn och vuxna i alla åldrar. Ologiskt nog har vi också ett litet hörn i verkstan för de som får en plötsligt lust att lära sig att brodera, fantastiskt va! Hembygdsgården fredag och lördag kl 12-15

Fredagens masspolska på Stora scens dansgolv har varit ett återkommande inslag på Urkult i ett flertal år. Alla är välkomna att delta efter egen förmåga! Dansledare Catarina lär ut stegen och riksspelman Susanne sköter fiolen. Kom känn på takten och utveckla dina färdigheter! Stora scens dansgolv på festplatsen fredag kl 13.30

NaturmaterialverkstaN I denna verkstad skapar vi av sly, gräs, mossa, pinnar och andra material ur naturen. Vi knyter ihop, flätar samman, böjer och vrider. Vi skapar väggar, rum, figurer och utropstecken i naturen. Hembygdsgården fredag och lördag kl 12-15

Låtar från södra Lappland med Anton Teljebäck Anton är folkmusiklärare vid Umeå Musikskola och har sedan 2006 drivit folkmusikfestivalen Umefolk. Vi kommer att spela låtar efter några av regionens legender såsom Elsa Siljebo och Sören Johansson med flera. Fokus ligger på den glädje och gemenskap som finns i att spela musik tillsammans. Vi avslutar med att bege oss ut på festivalen och spela det vi lärt oss ihop. Alla melodiinstrument (inkl sång!), åldrar och färdighetsnivåer är välkomna! Ingen föranmälan, ta ditt instrument under armen och kom! Församlingshemmet fredag kl 14

Graffitiverkstan När dagen övergår i kväll och pulsen och livet på festplatsen intensifieras öppnar Graffitiverkstan! Erik, Moa och deras medhjälpare guidar i olika tekniker och tillvägagångssätt. Ingen föranmälan, kom och måla en kort eller lång stund! Festplatsen vid Danslogen fredag och lördag kl 18-21

ReDesign Dyk in bland lådor och hyllor och släpp loss din fantasi i syverkstan! Ett gammalt plagg kan ha stor potential, sprätta upp och sy ihop till något nytt och personligt. Sedan ReDesign dök upp på Urkult första gången har här skapats de mest fantastiska kreationer! Hembygdsgården fredag och lördag kl 12-17

24


Brincadeira började som en slagsverksgrupp influerad av Afrobahiansk musik, med tiden har gruppen låtit införa sina egna musikaliska- och kroppsliga uttryck. De driver som projekt att främja unga talanger, socialt och yrkesmässigt. Evolution(utveckling), är liksom själva ordet, en föreställning i ständig utveckling. Den skapande processen baseras på kunskapen hos de som uppträder, belyser styrkor och förminskar brister, och söker en kontakt med publiken där varje slag når djup inom oss. Urhusets gräsmatta lördag kl 18

ANDRA HÄNDELSER Det händer massor av saker under festivalen, här har vi samlat lite av varje. Sagor från väst, öst, syd & nord Pia Fries berättar … När skymningsljuset sänker sig över festplatsen samlas vi vid elden inne i jurtan på Urspel. Vi börjar sagoresan i det fjärran Mongoliet med att bjuda in härdens gudinna Gammelmormor Eld! Välkomna in i värmen! Jurtan på Urspel torsdag, fredag och lördag kl 20

föreläsning om Afrofobi och vithetsnorm Victoria Kawesa är medförfattare till regeringsrapporten om Afrofobi vilken hon utgår från i sin föreläsning som handlar om att synliggöra maktstrukturer i samhället som utestänger och marginaliserar människor. Victorias erfarenheter från flykting till akademiker och politiker använder hon som fallbeskrivning av hur vardagsrasism och diskriminering i vårt samhälle ser ut och känns inpå huden. Föreläsningen rundas av med en diskussion för att fördjupa oss i det vi lärt. Markusgårdens biosalong torsdag kl 18 hatha yoga Börja dagen med ett yoga-pass. Alla kan delta, var och en efter sin förmåga. Drop-in. Kostnad 60 kr. Medborgarkontoret tors, fredag och lördag kl 9–10.30

Arkeologisk exkursion med arkeolog Bernt Ove Viklund Årets färd i tid och rum tar oss till en plats inte långt ifrån Näsåker. Dit vi ska upptäcktes förra året det hittills största kända samiska vistet i Västernorrlands läns skogsland! Det ligger inom Voernese samebys renskötselområde. Kanske vi vid årets utflykt kommer att göra ännu fler upptäckter i dess närområde. Ta med kläder efter väder och bra på fötterna, lätt matsäck och dryck. Tillbaka är vi senast kl 14. Varmt välkomna att bli med in i markerna! Samling på Markusgårdens parkering fredag kl 10

25


Poesiscenen på Urkult ligger i Brandmannamuseet, utanför festivalområdet mitt emot Hembygdsgården och Cirkustältet. Här är det fri entré och en oas för de som vill njuta av ett spännande och varierat program när det gäller ord. Framförda i färgsprakande poesiform med eller utan musik. Poetry Slam har genom åren blivit ett alltmer populärt inslag på Urkult, här tävlar poeter från landets alla hörn. Spontana gästspel välkomnas också! Finalen under lördagen brukar fylla lokalen till bristningsgränsen och stämningen är på topp!

Foto Katarina Norström

DJ AICHA Släpp loss med deejay Aicha till arabisk och afrikansk musik, leftfield pop, roots reggae, och fransk popmusik! Deejay Aicha föddes i London i ett hem där Mozart, Chopin och Tchaikovsky spelades på grammofonen. Hon lärde sig spela piano, flöjt och dansade balett när hon var barn. En kväll på ett diskotek i Tunisien slutade hennes liv att snurra för ett ögonblick. Toner, så verkliga och rockiga, flyttade marken under hennes fötter och kastade in henne i en ny musikalisk galax. Det var Khaled´s “Didi”. Danslogen torsdag kl 01.00

Papa Dave I två decennier har David Braunsthal roat och förskräckt. I hans shower möts vansinne, häpnadsväckande trick, visor och massvis med hjärta. Vid Daves jongleringsbod på festivalområdet finns ett lekområde för stora och små där en kan prova på diabolos, pois, jonglering mm Cirkustältet fredag kl 16.30 Essys (på byn) lördag kl 12, Urspel söndag kl 12

WORKSHOPS IN ENGLISH Free of charge, no registration needed, number of participants is limited so be there on time. Songs with Dan Wall from Old Salt Dan Wall found his passion for music back in 2008 when he stumbled upon a street band in New Orleans. Riveted by the positive vibe, the social interaction, and a rootsy Americana sound, he quickly picked up the Banjo and found travel, street performance, songwriting and collaboration to be his greatest of teachers, one which fuels his creative inspiration. Come learn some new tunes and enjoy singing together with other people! This is an open workshop, just drop-in! Cirkustältet friday 7pm

26


miljö är lika med kärlek Och Kärlek är lika med Urkult. Därför värnar vi alla på festivalen om miljön och om alla små djur i skogen. Vi jobbar ständigt med att minska vårt ekologiska fotavtryck. All mat är därför ekologisk, i största möjliga mån lokalproducerat och rättvisemärkt. Ett trevligt exempel är att detta papper du nu håller i och alla våra andratrycksaker är gjort på återvunnet papper. Hjälp oss att sprida kärleken och släng ditt skräp där det hör hemma så vi kan ta hand om det på rätt sätt. ENGÅNGSARTIKLAR

plast

Allt det du äter med så som bestick, tallrikar och ölglas inne på festivalområdet är komposterbart – bra va? Dessa material, som är tillverkade av majsstärkelse, samlas sedan ihop och får bli jord igen.

Både hårda och mjuka plastförpackningar.

såhär sorterar vi

pappersförpackningar Wellpapp, kartong, godispapper och andra pappersförpackningar.

glas

Kompost Matrester, bestick, tallrikar och ölglas från matserveringar och pubar inne på festplatsen.

metall Förpackningar av metall, som konservburkar, folie med mera.

Färgade och ofärgade flaskor och burkar av glas. Slängs främst i glasigloon vid stora entrén. Glasflaskor är inte tillåtna på festplatsen, av omtanke för barfota fötter. Dels människofötterna på festivalen men också alla tassar, klövar och klor som trampar runt här övriga delar av året!

brännbart Blöjor, bindor, fimpar med mera.

Tusentals år senare tänds åter eldarna invid Nämforsen. Det är Urkults första kväll. I slänten runt Stora scen sitter publiken och trängs i spänd förväntan.

I år har vi i Nordcirkus fått äran att skapa Eldnatten. Vi skapar mötet mellan artister och publik – ger upplevelsen som förhoppningsvis sätter den ton och skapar den känsla som får genomsyra resten av festivalen. Vi har utgått från det stora, det omfattande. Det cirkulära, kretsloppet och eldens mångfacetterade kraft: »Det var en gång för alltid: Entiteter i omloppsbanor. I ett specifikt ögonblick: Mötet, föreningen, kollisionen – det som upphör & det nya som uppstår! Sen: Explosionen, separationen, utslungandet. Som avtar tills en gång för alltid: Entiteter i omloppsbanor.« Årets koncept & utformning: Sara Oja & Daniel Oja från Nordcirkus i samarbete med lokala och regionala artister samt volontärer och bybor. Slagverksgruppen Brincadeira står för livemusiken.

27


Soltorgets program i biosalongen Solidaritetstorget är en mötesplats för miljö-, fred- och solidaritetsfrågor. Delta i samtalet om de stora frågorna. Titta in och se vad organisationerna har för sig eller besök Markusgårdens biosalong som är fylld av film och föreläsningar! SAC SYNDIKALISTERNA VI HAR RÄTT!

Afrikagrupperna Västsahara 40 år av olaglig ockupation

Facklig filmvisning och diskussion om vad vi har rätt till på jobbet, och hur vi får det. Markusgårdens biosalong fredag kl 13-14

Västsahara är enligt FN Afrikas sista koloni, till stor det ockuperat av Marocko. Det FN-mandat som finns där är det enda i modern tid utan rätt att övervaka brott mot mänskliga rättigheter. Naturresurserna säljs av Marocko samtidigt som stor del av den västsahariska befolkningen bor i flyktingläger i Algeriet, helt beroende av bistånd. Berättar gör Julia Finér, ordförande i Emmaus Stockholm, som i mars blev utvisad ur Västsahara när hon skulle besöka människorättsförsvararen Brahim Dahane. Markusgårdens biosalong lördag kl 14.30-15.30

DJURENS RÄTT THE GHOSTS IN OUR MACHINE Vi får följa aktivisten och fotografen Jo-Anne McArthur som under loppet av ett år fotograferar djurhistorier i delar av Kanada, USA och Europa. Med hennes dokumentation får vi ta del av den globala djurindustrins behandling av icke-mänskliga djur. Filmens syfte är att problematisera vår syn på djur som egendom. Regi: Liz Marshall (obs ej svensk undertext). Markusgårdens biosalong fredag kl 14.30-16

Skydda skogen Skog och människor Filmen handlar om skogen och några människors relation till den på 2000-talet. Möt elektronica-musikern som samlar skogsljud, aktivisten som försöker rädda de sista gammelskogarna i Sverige, författaren som brinner för skogen och forskaren som skrev en avhandling om människans relation till skogen. Filmens skapare Josefine Gustafsson är på plats och svarar tillsammans med Skydda Skogen på frågor och håller samtal om vad vi kan göra för att bevara gammelskogen. Markusgårdens biosalong lördag kl 16-17

SOLUPPGÅNG Inspirationsseminarium på temat göra skillnad i världen! Föreningen Soluppgången har sedan 2010 placerat cirka 300 000 kr i mikrolån till kvinnor i andra delar av världen genom att i huvudsak offra av vår tid. Våra verktyg är stickor och virknålar men bara fantasin sätter gränser för vad DU kan göra. Kom och låt dig inspireras att göra skillnad i världen. Vi berättar vad vi har gjort och ger dig argument för att komma igång. Markusgårdens biosalong lördag kl 13-14

28


Välkommen till Ådals-Lidens kyrka, mitt i Näsåker Gudstjänster i kyrkan under Urkult:

Nämforsens hällristningar och museum

Torsdag kl 22.00-22.40 ”I Guds vind” Mässa med musik från Finland. Nils-Erik Nilsson, Crescendokören och musiker från bygden.

Nämforsens kraftverk

Söndag kl 12.00-13.00 ”Liamässan” med folkmusik från Ångermanland. Cecilia Nyberg, Nils-Erik Nilsson, Crescendokören och Mittfolk

!

För info om konserter i kyrkan, se Urkults program samt affischer vid kyrkan.

www.svenskakyrkan.se/adalslidenspastorat

!

Tel: 0622-100 21

! Fyra dagar före Urkult

Fri guidning av hällristningarna dagligen kl 15. Samling vid hällristningarna. Fritt inträde till Nämforsens hällristningsmuseum och café. Öppet dagligen 11-17. Museet är beläget strax utanför festivalområdet. Kostnadsfri guidning av Nämforsens kraftverk. Dagligen kl. 12 och 14. Samling vid kraftverket.

Bildtolkningsseminarium

Torsdag kl 11 och 17. Samling vid hällristningsmuseet. Nämforsens hällristningar är en gåta som vetenskapen inte knäckt. Museet bjuder in konstnärer och konstvetare för att utmana de arkeologiska teorierna. På fm guidas ni på hälristningarna av en arkeolog. På kvällen presenterar konstnärerna och arkeologen sina tolkningar. Max antal 40.

www.namforsen.com 0622-106 30

4 dagar: 2.300:- OBS! vid bokning före 1 juni: 2.150:2 dagar: 1.500:- (Kostnad för leran tillkommer)

Guidad visning dagligen kl. 12 av Gudinneutställningen ”Efter 1000 år av tystnad” Plats: Urhuset, Inträde 50 kr www.namforsenskvinnominne.nu

29 !


CAMPING & LOGI Under Urkultfestivalen finns ett antal privata campingar. Campingplats ingår ej i festivalbiljetten, men du behöver festivalbiljett för bo på campingarna. Näsåkers camping

älvcampingen

Camping med tältplatser och stugor invid festplatsen. Begränsad tillgång till el för tält och husvagnsplats. Bokning på tele 0622–101 76 eller 070–350 14 04.

Camping på södra sidan av älven, ca 500 m från festplatsen. Tält och ett begränsat antal husvagnar. Gemensam diskplats. Liten fikaservering. Ej el eller parkering. Partytält ej tillåtna. Bokning på mobil 073–030 42 33.

www.nasakerscamping.se

drogfri camping IOGT-NTOs camping för dig som avstår från alkohol och andra droger, centralt i Näsåker bakom Markusgården. Tältplatser med tillgång till ett litet kök och toalett. Bokning via drogfricamping.sommarhemmet.se

Fäbodammen Lugn campingplats 3 km från Näsåker. Stugor, husvagnsoch tältplatser. Begränsad tillgång till el för husvagnar och tält. Restaurang med fullständiga rättigheter, dusch, WC. Transport till och från festplatsen med väggående tåg till en kostnad av 20 kr. Medhavd cykel rekommenderas för er som inte vill åka taxi, bil eller promenera till och från festplatsen. Bokning på tele 0622–101 00. www.fabodammen.com

sigges familjecamping Lugn campingplats fem minuters promenad från festplatsen, främst för familjer. Husvagnar och tält. Ej militärtält och bussar. Ej elektricitet. WC som städas varannan timme dygnet runt. Frysar för kylklampar och pentry. Bokning på mobil 070–33 220 96.

VOLONTÄRCAMPING Beläget vid älvstranden, precis nedanför byn 20 min promenad till festplatsen. Endast tält. Torrdass. Ej bilväg fram till tältplatserna. Ingen elektricitet. Drogfri del. Campingen är endast öppen för volontärer.

badplatscampingen Camping vid badplatsen på norra sidan älven, strax nedanför hembygdsgården. Endast tält. Ej husvagnar eller militärtält. Torrdass men ingen el. Grillmöjligheter. Bilar på området endast för i- och urlastning. Bokning på tele 0622–106 70 eller 65edlund@telia.com

MASSLOGI

UPPSTRÖMS CAMPING Camping på södra sidan av älven, cirka 1 km från festplatsen. Tält och husvagnar (en del elplatser finns). Frukostservering och café i stora jurtan. Vedeldad bastu kan bokas. www.uppstroms.se Bokning på tele 070–274 64 55 eller boka@uppstroms.se.

30

Hem och Skola i Näsåker ordnar masslogi med frukost. Halva priset 4–12 år och under 4 år gratis om de inte har egen madrass. Brukar finnas något rum enbart för kvinnor eller män, annars mixat. Tillgång till duschar. Inte tillgång till kök. Intresseanmälan och bokning har stängt p.g.a fullt. Ni som fyllt i intresseanmälan får svar inom kort!

boende på avstånd Information om beonde i Omsjö 16 km, Resele 16 km, Ramsele 32 km, Junsele 34 km och Sollefteå 43 km finns på vår hemsida www.urkult.se/camping-logi


HITTA TILL NÄSÅKER Näsåker ligger i Ådals-Lidens socken som har runt 1300 invånare. Från Näsåker till närmsta stad Sollefteå är det 43 km.

JUNSELE

FRÅN SOLLEFTEÅ TILL NÄSÅKER

90

Onsdag 29 juli och torsdag 30 juli

06.50 12.30 16.10 17.00 18.00 19.30

RAMSELE

NÄSÅKER

331

RESELE

335

FRÅN NÄSÅKER TILL SOLLEFTEÅ

Söndag 2 augusti

GÅLSJÖ 87

SOLLEFTEÅ 87

11.30 14.00 17.50

BISPGÅRDEN

Höga Kusten Airport 331

lokaltrafik Din Tur kör lokalbussar från bland annat Sundsvall och Östersund. Urkult sätter in kompletteringstrafik till/från Sollefteå i samband med festivalen, dessa bussar finns tyvärr inte med i turlistorna, men tiderna nedan gäller! Obs att det är kontantstopp på alla bussar. www.dintur.se

86

E4

NÄSÅKER

Stockholm

E4

Högakustenbron

Luleå

URKULTSTÅGET Åk prisvärt och direkt från Stockholm till Ådals-Lidens station i Näsåker, 600 meter från festivalen. Livemusik och trevligt umgänge ombord! Mer info hittar du på www.urkultståget.se

KRAMFORS

HÄRNÖSAND 330

Midlanda

Malmö SUNDSVALL

Sj

PARKERING

SJ kör tåg till exempelvis Sundsvall och Kramfors, sedan är det länsbuss som gäller. Boka din resa till Sollefteå och ta en kompletteringsbuss därifrån. www.sj.se

För dig som reser med egen bil är det viktigt att känna till att parkeringsmöjligheterna i Näsåker är väldigt begränsade. Under festivalen råder tillfälligt parkeringsförbud i byn samt utefter nipan, för att räddningstjänst och ambulans måste kunna ta sig fram. Den som parkerar efter gatan kan få parkeringsböter. Det bästa alternativet är att ställa bilen på den stora parkeringen mellan kyrkan och riksväg 90, intill Sigges Familjecamping.

LAPPLANDSPILEN Lapplandspilen går mellan Stockholm och Mo i Rana och stannar även i Näsåker. Telefon 0940–150 30. www.lapplandspilen.se

y-buss Y-buss kör bussar till och från Urkult, med ombordstigning på ett flertal orter mellan Stockholm och Näsåker. www.ybuss.se

KONTRABUSS Samåk i buss från Stockholm direkt till Näsåker med Glädjetåget, som drivs av Kooperativet Kontrabuss. Skicka ett mejl till urkult@gladjetaget.org för info.

SKJUTSGRUPPEN Skjutsgruppen utgörs av tusentals privatpersoner som delar fordon för att det är billigt, miljövänligt och roligt. En av de största grupperna handlar om Urkult. www.skjutsgruppen.nu/g/184

Hällristningarna vid Nämforsen många tusen år gamla Ett kulturarv att vara rädda om. Nämforsens hällristningar är Sveriges största samlade lokal med hällristningar av typen jägarristningar. Omkring 2300 inhuggna figurer och linjer finns bevarade på hällarna i och vid forsen. Figurer av älgar, skepp, människor, fiskar och fotsulor från en gammal bild- och föreställningsvärld. De äldsta ristningarna antas vara 6000 år gamla, merparten anses ha tillkommit under perioden 3500–2000 f. Kr. Mera information på Hällristningsmuseet. Hällristningarna är skyddade enligt fornminneslagen. Eldning är förbjuden i området. Var försiktig när du besöker området, varje fotsteg nöter på de gamla ristningarna, ta av skorna om du måste gå där.

31


Danslogen Stora Scen, Solcenen, Danslogen

2 2 3 3

2 2

1 1

4 4 6 5 6 5

Kraftstation Kraftstation

Entré Entré

Hällristningar Hällristningar

Kyrkoruin Kyrkoruin

6 6 7 7

ICA

Flintabaren Flintabaren

Naturbete Naturbete

Ingelas café Loppis Ingelas café Loppis Hotellet Essys Hotellet Essys

Volontärcamping Volontärcamping

Handelsbanken Handelsbanken

Drogfri camping Drogfri camping Urhuset 5 Urhuset Lissgården Coop 5 Lissgården Coop Badhuset Badhuset Skolan Skolan ICA

SEBASTIANHUSET SEBASTIANHUSET MACKEN MACKEN

Församlingshemmet Församlingshemmet

P P

Sigges familjecamping Sigges familjecamping

Medborgarkontoret Medborgarkontoret Hällristningsmuseum Hällristningsmuseum

Pelle Molins Stuga Pelle Molins Stuga

POESISCENEN POESISCENEN markusgården markusgården

Näsåkers camping Näsåkers camping

4 4

marknaden marknaden cirkustältet cirkustältet

Älvcampingen Älvcampingen

1 FESTPLATSEN FESTPLATSEN 1Stora Scen, Solcenen,

6 6

Café Café

Café Café Uppströms camping Uppströms camping

3 3

Hembygdsgården Hembygdsgården

Badplatscampingen Badplatscampingen Badplats Badplats

näsåker näsåker

32 The Nordic Centre The Nordic Centre

90 90

7 7

Återvinnin Återvinning

2 km 2 km Fäbodammen Fäbodammen

16 km 16 km Omsjö camping Omsjö camping

Urkult programblad 2015  

Folkfest vid Nämforsen

Urkult programblad 2015  

Folkfest vid Nämforsen

Advertisement