Seutukaupungit esite 2021

Page 1

Seutukaupungit

Näin meillä Matkailuyritysten parhaita käytäntöjä Digitaalisuus

Vastuullisuus

Ympärivuotisuus


Sisältö Etelä-Pohjanmaa eBike Adventures, Kauhajoki ............. 4 Valkoinen Puu, Kauhajoki ................. 6 Härmän kylpylä, Ylihärmä .................8

Kantahäme Forssan museo, Forssa .......................10 Ravintola Pore, Forssa ........................12

Kymenlaakso Vimpa Islands, Hamina ..................... 14

Lappi Pyhätunturi, Kemijärvi, Pelkosenniemi ...................................16

Pirkanmaa

Pyhäniemi Wellbeing, Kihniö ........... 18 Raijanholvi, Parkano.......................... 20 Tuomiston Kartano, Sastamala........... 22 Tyrvään Pappila, Sastamala .............. 24 Hotelli Waltikka, Valkeakoski............ 26 Sport Anglers Finland, Valkeakoski... 28

Pohjanmaa Hotelli Krepelin, Kristiinankaupunki.. 30

Pohjois-Pohjanmaa Langin Kauppahuone, Raahe ............ 32 Ravintola Pikkuveli, Ylivieska ........... 34

Pohjois-Savo Hotelli Golden Dome, Iisalmi ............ 36 Jokiniemen Matkailu, Lapinlahti ....... 38 Niemilomat, Varkaus ......................... 40

Päijät-Häme Heinola Cityverkosto ......................... 42 Vierumäki .......................................... 44

Satakunta Kummituskävely, Rauma ................... 46 Rahgamo Resort, Huittinen ............... 48 Pitkäjärven vapaa-aikakeskus, Kokemäki .......................................... 50

Uusimaa Fiskars Village, Raasepori ................. 52 Varsinais-Suomi Hotelli Fjalar, Salo ............................. 54

Mathildedal, Salo .............................. 56 Muotiputiikki Helmi, Somero ............ 58 Kartanon Karkuri, Uusikaupunki ....... 60 Pyhän Olavin pyhiinvaellusreitti ....... 62


Seutukaupunkien matkailuyrityksistä kannattaa ottaa oppia Suomi on hieno ja kiinnostava matkailumaa ja elinkeino kehittyy koko ajan aktiivisten ja kehityshaluisten yritysten myötä. Matkailu on Suomelle ylipäätään merkittävä palveluala ja kasvava vientiala. Toimialalla on lisäksi huomattavia aluetaloudellisia vaikutuksia. Seutukaupungeissa on maan kärkialueiden lisäksi paljon paikallista, omintakeista ja historiallista tarjontaa sekä elämyksiä ja aktiviteetteja. Todellisia matkailuyritysten hiottuja helmiä. Seutukaupunkien yritysverkostot -hanke SEUTU4 pyrkii omalta osaltaan nostamaan esiin näitä yrityshelmiä ja edistämään matkailutoimijoiden keskinäistä verkostoitumista. Hanke levittää hyviä käytänteitä hyödynnettäväksi kunkin yrityksen omassa liiketoiminnassa. Hanke keräsi vuoden 2020 aikana 21 eri seutukaupungin 30 matkailuyrityksestä hyviä käytänteitä liittyen digitalisuuteen, vastuullisuuteen sisältäen sosiokulttuurisen, taloudellisen ja ekologisen vastuullisuuden sekä ympärivuotisuuden. Hankkeessa mukana olevien kaupunkien matkailutoimijat ovat olleet aktiivisia asiantuntijoita yritysten vinkkauksessa. Heillä oli hyvä käsitys siitä, mitkä yritykset ovat omalla alueellaan edelläkävijöitä eli luovasti ja innovatiivisesti erilaisten matkailijoiden tarpeita tyydyttäviä ratkaisuja ja elämyksiä tuottavia yrityksiä. Hyvä lukija! Valittujen yritysten ideoista, oivalluksista ja tarinoista on nyt koottu tämä Näin meillä – Matkailuyritysten parhaita käytäntöjä -sähköinen julkaisu. Julkaisusta tehdään myös englannin-, saksan- ja ruotsinkieliset versiot. Näin julkaisu palvelee myös kansainvälisiä markkinoita. Innostavia lukuhetkiä! Riitta Forsten-Astikainen Seutukaupunkien yritysverkostot-hanke www.seutukaupunkiosaajat.fi

Julkaisussa pääset seuraamaan yritysten somekanavia ikonien hyperlinkkien kautta, klikkaa kanaviin/sivu->

Seuraa meitä @seutukaupunkiosaaja @seutukaupungit #seutukaupungit


Digitaalisuus: Kotisivut ovat yrityksen sielu. Hyvin tehdyt sivut kertovat selkeästi, mitä yrityksessä tehdään ja mitä tuotteita asiakas voi ostaa. eBike Adventuresin sähköinen varauskalenteri, reittiehdotukset ja verkkokauppa selkeine tuotepaketteineen vievät eBike-tunnelmaan ja luontoelämyksiin jo varausvaiheessa.

Vastuullisuus: Yritys antaa pyörän käyttöön perusteellisen opastuksen ennen reitille lähtöä. Mikäli asiakas on ostamassa pyörää, on hänen mahdollista testata se ennakkoon ennen ostopäätöstä. Kauhajoen ja sen ympäristön paikallishistoriaa on hyödynnetty reittivalinnoissa. Kauhanevan - Pohjankankaan kansallispuisto, Katikan kanjoni ja Nummijärven kammikylä ovatkin pyöräseikkailun arvoisia paikkoja.

4


eBike Adventures

Sähköstä lihasvoimaa

”Vastuullisuuteen sisältyy Kauhajoen ja sen ympäristön paikallishistorian esiintuominen”

Ympärivuotisuus: Pyöräily ei ole aktiviteettina vuodenaikaan tai vuorokauden aikaan sidottu. Luonto näyttäytyy aina erilaisena ja tuottaa jo sinällään mielihyvää. Tuttu reitti on lumisena talven ihmemaa ja kesällä vehreyden tyyssija.

Seuraa meitä

eBike Adventures, Kauhajoki Katsastustie 3, 61800 Kauhajoki +358 45 171 9499 info@ebikeadventures.fi ebikeadventures.fi

4 h Hki

@ebikesadventuresfinland #ebikeadventures #visitlakeus #sähköpyöränvuokraus

5


Valkoinen Puu

Amerikkalainen unelma “

Vastuullisuus: Valkoinen Puu on suomalais-amerikkalaisten Kirsi ja Mark Heidtin toteutunut unelma Kauhajoella. Kahvila toimii historiallisesti arvokkaassa, 1883 rakennetussa Ollonqvistin kauppakartanon rakennuksessa. Mark Heidtin kotimaa näkyy ja maistuu tuotteissa. Ne perustuvat vanhoihin amerikkalaisiin perinne- ja sukuresepteihin sekä maan klassikkotuotteisiin. Esikuvana ovat yrittäjän isoisän 1950-luvun dinersin tuotteet. Amerikkalaiset herkut ja suomalainen rakennuskulttuuri kietoutuvat toisiinsa ja tuottavat asiakkaille sekä silmäniloa että runsaan makumatkan. Lisämausteen tuotteiden vastuullisuuteen tuovat lähellä tuotetut, puhtaat raaka-aineet ja omatekoinen pesto.

Henkilöstön valinnassa yritys ei tuijota tutkintoja; sillä tutkintoa vailla oleva ihminen voi menestyä ja edetä urallaan osoittamalla intonsa ja asenteensa työhön ja tiimityöskentelyyn. Yritys kehittää jatkuvasti työnantajakuvaansa, urakehitystarinoita ja henkilöstön palkitsemista. Näin pyritään varmistamaan osaavan työvoiman saatavuus sekä henkilöstön sitoutuminen yritykseen.

“ 6

Digitaalisuus: Informatiiviset kotisivut, taidokkaat ja ostamiseen houkuttavat kuvat ja tarinat ovat asiakaslähtöisiä.


Aukioloajat ja yhteystiedot ovat keskiössä, koska niitä yleensä ensimmäisenä etsitään. Verkkokaupasta on mahdollista ostaa kakkuja ja ruokaa.

Valkoinen Puu, Kauhajoki

Seuraa meitä

Topeeka 15, 61800 Kauhajoki +358 44 710 9906 kauhajoki@valkoinenpuu.fi valkoinenpuu.fi

@valkoinenpuu #helliarkeasi #valkoinenpuu #visitlakeus

4 h Hki

7


Härmän Kylpylä

Pikkuusen paree “

Ympärivuotisuus: Kaikkea kaikille toimii tässä yrityksessä. Tarjolla on niin kylpyläpalveluja kuin sisä- ja ulkoaktiviteettejä sekä erilaisia hemmottelupalveluija. Erilaiset makutottumukset on otettu huomioon laajasti. Valittavana on useita kahviloita ja ravintoloita. Kylpylä on ainoa kylpylä Suomessa, jossa on Kotipizza.

Vastuullisuus: Yritys vastaa myös Kelan kuntoutuksista, yritysten työhyvinvointitapahtumista ja sosiaalisesta lomatoiminnasta. Kilpailuetuna on ruotsinkielinen kuntoutustoiminta ainoana Suomessa. Seudun kansanperinne ja nimistö näkyy tuotteistuksessa ja ylläpitää siten kotiseutuperinnettä. Siksi esimerkiksi Härmän häät ja Pikkuusen Paree Buffetti ilmentävät seudun aitoutta parhaiten.

8

Lapset on otettu palveluissa erityisesti huomioon. Pikkuväelle on tarjolla Ilmainen, sadan neliön Vekaraviidakko lukuisine leikkimahdollisuuksineen. Ulkoleikkialueellla on kiipeilytelineitä, keinuja ja hiekkalaatikko.


Härmän kylpylä, Ylihärmä

Seuraa meitä

Vaasantie 22, 62375 Ylihärmä Puh. +358 6 4831 111 myynti@harmankuntokeskus.fi harmankylpyla.fi

@harmankylpyla · Virkistäytymiskeskus #härmänkylpylä #visitlakeus

5 h Hki

9


Vastuullisuus: Forssan museo esittelee paikkakunnan ja vanhan tehdasyhteisön historiaa 1800-luvulta näihin päiviin. Erityisesti esillä on Forssasta 1849 alkaneen tekstiiliteollisuuden esineistöä, valokuvia, kuosinäytteitä ja niiden luonnoksia. Kävijä pääsee tutustumaan tekstiilien valmistuksen ja tuotekehityksen historiaan, vanhoihin kuosinäytteisiin ja paljon muuhun.

Digitaalisuus: Museo on panostanut informatiivisiin kotisivuihin. Ne kertovat laajasti museon monipuolisesta toiminnasta. Yhteistyössä muiden teollisuusmuseoiden kanssa on julkaistu digitaaliset museokokoelmat, jotka löytyvät osoitteesta piipunjuurella.finna.fi. Tehdaspaikkakunnan historiaan pääsee tutustumaan myös virtuaalisesti. Virtuaaliset historiakävelyt houkuttelevat kaupunki- ja teollisuusmiljöön reiteille. Uutena museon ja Forssan kaupungin vetovoimatekijänä tulee olemaan 2021 avautuva museo, Kuosikeskus.

10

Se tallentaa ja esittelee Forssan teollisesti painetun tekstiilin kokoelmaa. Kuosikeskukseen tulee painokangasmuotoilun historiasta kertova elämyksellinen ja toiminnallinen näyttely.


Forssan museo

Tehdasyhteisön perintö elää

Tehdaspaikkakunnan historiaan pääsee tutustumaan myös virtuaalisesti. Virtuaaliset historiakävelyt houkuttelevat kaupunki- ja teollisuusmiljöön reiteille.

Seuraa meitä

Forssan museo, Forssa Wahreninkatu 12, 30100 Forssa +358 3 414 15100 +358 3 414 15840 forssanmuseo.fi

1,5 h Hki

@forssanmuseo · Historiamuseo #forssanmuseo #museot #forssa

11


Ravintola Pore

Kassikaupalla herkkuja “

Vastuullisuus: Forssalainen Krista Mänttäri on keksinyt oivallisen ruokapalvelun. Asiakas voi tilata verkosta viiden tähden illallisen kotiin. Herkkukassin voi noutaa kotiin perjantaisin. Mänttäri valmistaa neljän ruokalajin illallisen lähellä tuotetuista raaka-aineista. Kassin sisältö vaihtelee viikoittain ja sesongeittain. Yrityksen toimitilat ovat historiallisessa, vanhassa valimossa Forssan kehräämön tehdasalueella. Avara ja rouhea tehdasmiljöö sopii hyvin herkkukassien tuotantopaikaksi ja mahdollistaa tulevaisuudessa mm. laajentumisen herkkukaupaksi. Herkkukassia suunnitellessaan yrittäjä seuraa alueen ravintoloiden tarjontaa ja pyrkii välttämään päällekkäisyyksiä.

Ympärivuotisuus: Yrittäjä on myös arvostettu viiniasiantuntija: sommelier ja l´Ordre des Coteaux de Champagne (samppanjamestari). Ravintola Pore järjestää viinitastingeja, jotka täydentävät herkkujen ja korkeatasoisen ruuan symbioosia.

Digitaalisuus: Verkkosivuilta löytyy sen hetkisen Herkkukassin menu, jonka asiakas tilaa sähköpostilla. Digitaalisena apuna on OP Kassa, jonka kautta laskutus hoituu ajallaan ja tilaukset pysyvät hallinnassa.

12


Ravintola Pore, Forssa

Seuraa meitä

Uittotie 2, 30100 Forssa +358 40 867 1562 krista@poretta.fi https://poretta.fi

@poretta.fi #porettalautaselle #pore #forssa

1,5 h Hki

13


Vimpa Islands

Viikinkien jalanjäljissä “

Vastuullisuus: Historiallinen aikamatkailu on taitolaji, jonka Vimpa Islands osaa. Yritysasiakkaat pääsevät kokoustamaan viikinkien jalanjäljille Rakinkotkan viikinkisaarelle Haminan edustalla. Alueelta löydettyjen viikinkihautojen mukaan saari on ollut viikinkien suosima pysähdyspaikka matkalla Venäjän kautta aina Konstantinopoliin ja Kiinaan saakka. Vimpa Islands on panostanut ekologisuuteen. Rakennukset ovat vanhoja, lauta-hirsitaloja ja niiden sisustus astioineen on kierrätettyä ja kirpputoreilta hankittua. Sähkö tuotetaan omalla aurinkovoimalalla. Ruuan raaka-aineet tulevat lähituottajilta, kalat itse kalastettuna, vihannekset omasta kasvihuoneesta ja yrttitarhasta sekä kananmunat omasta kanalasta. Tuotteistettu Viikinki-illallinen on sisällöltään ainutlaatuinen ruokamatka menneisyyteen.

“ 14

Ympärivuotisuus: Saarella on muun muassa laivasauna, palju sekä vuokrattavia mökkejä ja moottoriveneitä. Kokousten lomaan tarjotaan mm. Viikinkien muinaispolkuretkiä tai esimerkiksi kalaretkiä Viikinkien vesille.


Vimpasaari on avoinna ympärivuotisesti.

Vimpa Islands, Hamina

Seuraa meitä

Vimparaitti 29, 49400 Hamina +358 40 055 5475 pertti.illi@vimpa.com vimpa.fi

@VimpaIslands #SuomenLuonto #Visit Kotka-Hamina #Retkipaikka

1,5 h Hki

15


Pyhätunturi

Visiona maailman puhtain hiihtokeskus

Ympäristöohjelma ja vastuullisuus: Pyhä on Pohjoismaiden ensimmäinen hiilineutraali hiihtokeskus, jonka tavoitteena on maailman puhtain hiihtokeskus. Kierrätys on tehokasta. Lunta otetaan talteen lumiaidoilla, energialähteenä on uusiutuva energia ja mm. ilotulitusten järjestäminen on lopetettu. Lasten ja nuorten lasketteluharrastusta tuetaan erityisesti. Lähikuntien 10-vuotiaat lapset saavat ilmaisen kausikortin ja muut asukkaat alennettuun hintaan. Yrityksen tuloksesta 75 % sijoitetaan takaisin yritysten kehittämiseen.

Ympärivuotisuus: Suomen vanhin kansallispuisto Pyhä-Luosto sijaitsee yrityksen naapurissa. Se tarjoaa mahdollisuudet ympärivuotiseen retkeilyyn maailman puhtaimmassa ilmanalassa. Tekemistä löytyy umpihankihiihdosta keskiyön auringon vaellukseen.

16


Digitaalisuus: Verkkosivut ovat houkuttelevat, informatiiviset ja asiakaslähtöiset. Mitään ei ole unohdettu, sivuilta löytyvät mm. päivän säätiedot. Elämysmatkailun uusimpia palveluja on syys/ talviaikaan käytössä oleva Aurora Alert Realtime -revontulihälytysjärjestelmä aktivoituna asiakkaan mobiililaitteeseen.

Pyhätunturi, Kemijärvi Pelkosenniemi

Seuraa meitä

Kultakeronkatu 21, 98530 Pyhätunturi +358 88 600 500 info@pyha.fi https://pyha.fi/

@pyhaluosto.fi visitpyhalapland #visitpyhalapland #pyhamagic

10,5 h Hki

17


Pyhäniemi Wellbeing

Hyvää oloa pyöräillen

Ympärivuotisuus: Kaunis Kankarinjärvi ja komeat honkametsät ympäröivät Pyhäniemeä, josta suomalainen matkailu on alkanut. Alueen omisti aikoinaan Keihäsmatkojen Kalevi Keihänen. Lisäksi alueella toimii edelleen Suomen ensimmäinen Holiday Club-lomaosakekylä. Tähän yhteyteen Margit Hellgren on perustanut yrityksensä tavoitteena tuottaa ihmisille kokonaisvaltaista hyvää oloa. Yhdeksi kivijalaksi on muodostumassa ympärivuotinen pyöräilyreitistö sähköpyörille. Verkostoituminen toisten yrittäjien kanssa monipuolistaa palvelutarjontaa. Rantasauna Kipakassa toimii myös MiniSpa, jossa Harmonia Keidas ja Hyvän Olon Askel rentouttavat asiakkaitaan. Hoidot ja joogaohjaajan tunnit laiturilla, tähtitaivaan alla ovat ainutlaatuinen kokemus kenelle tahansa.

18

Holiday Fishing puolestaan tarjoaa kalastusaktiviteetteja. Kihniö kuuluu Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark-alueeseen ja se on vetovoimatekijä myös Pyhäniemen matkailijoille.


Lisäksi Kihniön museo on tunnettu laajasta 3000 esineen kokoelmastaan ja turvemuseosta.

Pyhäniemi Wellbeing, Kihniö

Seuraa meitä

Pyhäniementie 251, 39820 Kihniö 03 444 0206 info@pyhaniemiwellbeing.fi pyhaniemiwellbeing.fi | sivut avataan keväällä 2021

@pyhaniemiwellbeing #holidayclubpyhäniemi #ravintolapyhäniemi #visitkihniö

3,5 h Hki

19


Raijanholvi

Ruokaa rahaholvissa “

Vastuullisuus: Jylhä kivirakennus Parkanon keskustassa on nyt ravintola. Raijanholvissa voi nauttia hyvää ruokaa, juhlia tai kokoustaa entisessä pankkisalissa, pankinjohtajan huoneessa tai alakerran suuressa rahaholvissa. Asiakas saa halutessaan pankkiteeman mukaisen kattauksen tai kahvin kanssa kolikkoleivoksen. Vanhaa pankkirekvisiittaa eri vuosikymmenten ajalta säästöpossuista vanhoihin rahoihin ja pankkineitien yhteiskuviin on hyödynnetty taidokkaasti. Yrittäjä Raija Laaksonen on luonut tuotemerkin RL – Rakkaudesta Luontoon. Hän on kehittänyt luonnonmukaisen, aitoja makuja sisältävän tuotteen, jossa korostuvat suomalaisen luonnon väri ja maku. RL-marenki on Unesco Global

20

Geopark -alueella paikallisen yrityksen tuottama Geopark -tuote. Geonalle on yrittäjän kehittämä konsepti, joka liittyy ihmisen psyykkiseen, fyysiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Konseptiin kuulluu tuotteita pipoista suklaaseen ja retkikuksaan. Inspiraation lähteenä on läheinen Unescon Lauhanvuori-Hämeenkangas -Geopark.


Seuraa meitä

Raijanholvi, Parkano Parkanontie 53, 39700 Parkano +358 40 7270 365 raijanholvi@raijanholvi.fi http://raijanholvi.fi

3 h Hki

@Raijanholvi #raijanholvi #lhgeopark #parkano

21


Tuomiston Kartano

Sisäisen rauhan kosketus

Vastuullisuus: 1500-luvulta peräisin oleva Tuomiston Kartano Karkussa Rautaveden äärellä on ollut nykyisen suvun omistuksessa 1870-luvulta. Omistaja Tuuli Lovén on avannut osan kartanosta retriittitoimintaan palvelemaan hyvinvointimatkailua. Retriitit on tarkoitettu ryhmille tilauksesta ja niitä vetävät alan ammattilaiset. Myös juhlat, kurssit ja kokoukset ovat mahdollisia. Aito kartanomiljöö hivelee sielua ja ruumista. Vanhassa kartanossa on asiakkaiden iloksi myös lukuisia tarinoita keijuista, kotitontuista ja maatilan historiasta yleensä.

22

Paikan erikoisuutena on 1850-luvulla perustettu omenatarha, jossa on noin 170 vanhaa omenapuuta. Sadosta valmistetaan Tuomiston Kultainen omena -mehua. Retriittivieraille tarjotaan aina Tuomisto Healing Food Kitchenin hoitavaa ja herkullista kasvisluomuruokaa höystettyinä villiyrteillä. Ruoka valmistetaan pääosin kartanon oman kasvimaan tuoreista aineksista.


Digitaalisuus: Yrityksen kotisivut ovat informatiiviset. Ne ovat täynnä kartanon historiaa ja tarinoita. Palvelut on selkeästi tuotteistettu: sisältö, hinnat ja asiakkaan saamat hyödyt ovat etusijalla.

Tuomiston Kartano, Sastamala

Seuraa meitä

Riippiläntie 32, 38100 Karkku +358 40 764 3112 info@tuomistonkartano.fi www.tuomistonkartano.fi

@TuomistonKartano #visitsastamala #visitfinland #retreat

2,5 h Hki

23


Tyrvään pappila

Piispan parempi pytinki “

Vastuullisuus: Tapahtumatalo Tyrvään pappila ja sen pieteetillä tehty entisöinti on omistajiensa Kirsi-Marja ja Jarmo Niemisen merkittävä seudun kulttuuriteko. Sen tuloksena on uudestisyntynyt elämyksellinen pappila ja makuelämyksiä pursuava herkuttelupaikka. Keittiö käyttää lähellä tuotettuja raaka-aineita. Satakuntalainen pitopöytä on mukana valikoimissa edustaen alueen ruokaperinnettä. Hyvän palvelun erikoisuutena on lounaan tarjoileminen pöytiin. Pappilan sisustus edustaa aikakautensa tyyliä pienintä yksityiskohtaa myöden. Taide ja kulttuuri ympärivät kävijää niin sisällä kuin ulkona. Pappilan puutarhassa on noin sata kasvia. Lisäksi puutarhasta on tehty kartta, joka kertoo kasvien ja veistosten sijainnin. Alueelle ei ole pääsymaksua.

“ 24

Digitaalisuus: Taidokkaasti tehdyt kotisivut kertovat pappilan historiasta, nykyhetkestä, keittiön antimista, tapahtumista ja kulttuurista.

Sivustolta on mahdollisuus ostaa lippuja pappilan tapahtumiin. Kattavasti on esitelty myös muita pappilaan liittyviä kohteita kuten funkkistalo Sastamalan keskustassa sekä Kärppälän ratsutila ja Mattilan majatalo


Tyrvään pappila, Sastamala Asemakatu 4, 38210 Sastamala +358 10 419 0290 postia@tyrvaanpappila.fi www.tyrvaanpappila.fi/

Seuraa meitä 1,5 h Hki

@tyrvaanpappila #Funkkistalo #visitsastamala #tyrväänpappila

25


Ympärivuotisuus: Waltikan valttina on hotellia ympäröivä kaunis luonto. Vieressä virtaa Mallasvesi ja hotellista pääsee suoraan Siltojen kierrokselle. Viereisen Kirjaslammen rannalla on uimala, ulkokuntosali ja lasten leikkipuisto. Syksyllä vietetään Waltikan Venetsialaisia ja joulun ajan vetonaulana on lähipuiston valoshow. Hotellilla on maine festaripaikkana, jossa voi jammailla kätevästi oman huoneen parvekkeella. Festaritunnelmaa lisää wellness-tarjonta, kuten jooga tai spahoidot. Tarjolla on myös Fat Bike-safareita.

“ 26

Digitaalisuus: Waltikalla on oma, nopea wlan-tukiasema viereisessä, vanhassa teollisuuspiipussa. Verkkosivuilla on chatpot.

Työntekijöillä on siivousapplikaatio, joka tehostaa siivousprosessia ja tiedonkulkua. Huonevarausjärjestelmä on pilvipohjainen.


Hotelli Waltikka

Valtteina oma wlan ja festarit

Vastuullisuus: Perheyrityksen arvot heijastuvat toimintaan. Isäntä on aina paikalla rupattelemassa asiakkaille ja huolehtimassa asioiden sujuvuudesta. Valaistuksessa hyödynnetään liiketunnistimia ja lamput ovat lediä. Ulkona on sähköautoille latauspisteet ja hotellin katolla aurinkopaneelit.

Hotelli Waltikka, Valkeakoski

Seuraa meitä

Hakalantie 6, 37600 Valkeakoski +358 3 577 11 info@waltikka.fi waltikka.fi

@HotelWaltikka #hotelliwaltikka #valkeakoski #hotelwaltikka

2 h Hki

27


Sport Anglers Finland Oy

My big fish story “

Kukapa tosikalastaja ei haaveilisi kaikkien aikojen vonkaleesta, jonka mitaksi ei käsien levittäminen riitä. Mahdollisuuden huippusaaliiseen tarjoaa Kalastuspalvelut Tomi Pohjalainen, joka tunnetaan markkinointinimellä Sport Anglers Finland Oy. Yritys järjestää opastettuja kalastusmatkoja Suomessa ja Espanjassa ja tulevaisuudessa kaikkialla maailmassa. Yrityksen uusin teknologia paljastaa salaisimmatkin kala-apajat. Asiakas saa halutessaan muistoksi myös videon tapahtumasta. Tomi Pohjalainen panostaa henkilökohtaiseen ja kokonaisvaltaiseen palveluun, jonka voi tilata verkkosivuilta. Asiakkaan tarvitsee vain maksaa ja saapua veneelle tai tilata yrittäjältä kuljetus paikan päälle. Kaikki varusteet ja kunnon eväät kuuluvat palvelupakettiin. Yrityksen liikeideana on elämyspalvelujen tuottaminen. Elämyksen tuottavat huippuvälineet syvyys- ja kaikuluotaimineen, joista tavallinen onkija voi vain haaveilla.

28


Yrittäjä itse tuo oman asiantuntemuksensa ja osaamisensa peliin. Yrityksen verkkosivuilla on teemallisia kalastusvideoita, joista voi napata vinkkejä ja välinesuosituksia. Myös yritykset voivat kuvauttaa henkilöstönsä kalastusreissun. Video voi olla myös käsikirjoitettu yrityksen mainosvideo. Kuvaukset hoitaa yhteistyökumppani Mainostoimisto Sumomassive.

Sport Anglers, Finland

Seuraa meitä

Valkeakoski +358 40 510 2246 toni@sportanglers.fi sportanglers.fi

@sportanglers.fi #tuntemattomienkalavesientulkit #kalastus #fishingtips #sportanglersfinland

2 h Hki

29


“ “

Vastuullisuus: Hotelli Krepelin pihapiireineen on yksi 13 Kristiinankaupungin puutalokokonaisuudesta. Alue on kulttuuhistoriallisesti arvokas nähtävyys, jossa voi perehtyä merenkulun, kaupankäynnin ja rannikon porvariselämän historiaan. Hotelli on myös omistajien koti. Asuminen antiikkisin huonekaluin sisustetussa talossa kunnioittaa kulttuuriperintöä aidolla tavalla.

Digitaalisuus: Yrityksen Instagram-mainonta perustuu huolella laadittuun digistrategiaan. Se on suunnitelmallista ja systemaattista. Mielenkiintoiset julkaisut perustuvat muuhunkin kuin tuotteiden ja palveluiden tarjontaan. Teemoitetut ja kategorisoidut kuvat on etukäteen ajastettu näkymään somekanavassa tietyn ajan.

30

Hotelli Krepelin

Merikauppiaan pihapiirissä


Kuvapankissa on koottuna valmiiksi laajoja teemoitettuja sarjoja eri vuodenajoille ja tapahtumille. Mallia kuvasommitteluun ja kategorisointiin on saatu kansainvälisten luxusbrändien kuten Chanelin ja Alexander McQueenin somemarkkinoinnista.

Hotelli Krepelin, Kristiinankaupunki

Seuraa meitä

Läntinen Pitkäkatu 8, 64100 Kristiinankaupunki +358 40 098 7978 varaukset@krepelin.fi www.krepelin.fi

@hotellikrepelin #hotellikrepelin #krepelin #kristiinankaupunki #kristinestad

4,5 h Hk

31


Langin kauppahuone

Aikamatka 1800-luvulle

Vastuullisuus: Vanhan Raahen sympaattiset puutalokorttelit vievät matkailijan 1800-luvun merenrantakaupungin elämään ja purjelaivojen aikakauteen. Langin Kauppahuoneen hotellissa, kahvilassa ja puodissa voi eläytyä vaikkapa porvarisneito Sofia Franzenin elämään yöpymällä Sofia-neidon kamarissa. Tai hankkimalla puodista laivojen ruumissa kuljetettuja kaukomaiden herkkuja. Langin Kauppahuoneen toimintaa ohjaa kulttuurihistorian vaaliminen ja perinteen tuominen taidokkaasti matkailijoiden ja asiakkaiden koettavaksi. Talolla, sen jokaisella esineellä ja huoneella, on tarinansa ja sielunsa. Tarjolla on silmänruokaa, makunautintoja ja aistimuksia menneistä ajoista. Pienimmätkin yksityiskohdat on loppuun asti hiottuja. Henkilökunnan 1800-luvun puvut ja tuota aikakautta vastaava aamiainen ovat hyvä esimerkki tuotteistamisesta.

32


Asiakkaalle matka Raaheen sisältää monta matkaa: saapuminen itse kaupunkiin, jatkomatka vanhaan Raaheen ja aikamatka historiaan. Näin rakennetussa elämysmatkailussa on paljon nykyasiakkaiden kaipaamaa yllätyksellisyyttä.

Langin kauppahuone, Raahe

Seuraa meitä

Kirkkokatu 19, 92100 Raahe +358 44 240 2481 info@langinkauppahuone.fi www.langinkauppahuone.fi

@langinkauppahuone #langinkauppahuone #boutiquehotel @cityofraahe

7 h Hki

33


Ravintola Pikkuveli

Hyvä ruoka ei sijaintia katso “

Vastuullisuus: Ravintola Pikkuveli osoittaa hienoa yhteiskuntavastuuta käyttämällä lähituottajien raaka-aineita ruuassaan. Luottamukselliset välit tuottajiin näkyvät menussa; kalaruoka on Kalajoelta, pääruoka Himangalta, jälkiruoka Ylivieskasta. Näin myös toimitusketju pääsee esille. Yhteistyö hyödyttää koko seutukuntaa. Laadukkaiden raaka-aineiden ja taitavien kokkien ansiosta ravintola on saanut Chaine de Rotisseurs -tunnuksen. Yleensä paistinkääntäjien kilpi löytyy jonkin ison kaupungin ravintolan ulkoseinästä. Monille onkin yllätys, että tunnuksen voi saada sijainnista riippumatta.

34


Digitaalisuus: Take away -paketti sisältää esivalmistellut herkut. Mukana on ohjeistus tarjoilua varten. Verkkokaupan kautta voi tilata ruuat vaikka koko viikoksi. Seuraavan viikon lounaslista julkaistaan perjantaisin. Ruuat voi hakea itse tai tilata paikan päälle viiden kilometrin säteellä ravintolasta.

Seuraa meitä

Ravintola Pikkuveli, Ylivieska Lintutie 1, 84100 Ylivieska +358 10 323 3562 ravintola@pikkuveli.fi www.pikkuveli.fi

6 h Hki

@Pikkuveli #ravintolapikkuveli #pikkuveliravintolat #ylivieska

35


Hotelli Golden Dome

Kultaisen kupolin alla “

Vastuullisuus: Elämyshotelli Golden Dome on ainutlaatuinen matkailukohde evakkokeskuksena ja karjalais-ortodoksisen kulttuurin kohtaamispaikkana. Kattoa koristaa iso kullattu sipulikupoli. Hotelli edustaa bysanttilaista arkkitehtuuria. Sisustuksena ovat käsinveistetyt huonekalut ja kylpyhuoneissa Konstantinopolista tuodut marmorit. Salin seiniä koristaa kreikkalaisen freskomaalari Dimitrios Andonopuloksen loisteliaat, uskonnolliset maalaukset. Iso ikkunamaalaus on 1800-luvun maalusperinnettä edustavan Viktor Nikitenkon kätten työtä. Hotelli on vahva sekoitus eri kulttuuriperintöjä. Ravintolan keittiö suosii läheltä tuotettuja raaka-aineita. Ruokalistassa on aina mukana ripaus karjalaista ruokakulttuuria ja käsin tehtyä artesaaniruokaa. Toiminnassa näkyvä ortodoksisuus on osa yritysesittelyä.

Digitaalisuus: Liikematkailijoille hotelli on kuin toinen koti, mikä on otettu huoneiden varustelussa huomioon. Televisioiden lisävarusteisiin kuuluu mm. Netflix, Facebook ja You Tube-kanavat, joihin asiakas voi kirjautua omilla tunnuksillaan. Palvelu lisää merkittävästi viihtyvyyttä.

36


Hotelli Golden Dome, Iisalmi

Seuraa meitä

Kirkkopuistonkatu 28, 74100 Iisalmi +358 44 752 9196 info@goldendome.fi https://goldendome.fi

@hotelgoldendome #hotelgoldendome #iisalmijatienoot #iisalmiregion

5,5 5,5 hh Hki Hki

37


Jokiniemen Matkailu

50 vuotta maaseutumatkailua “

Ympärivuotisuus: Pitkät perinteet ja asiakastuntemus näkyvät yrityksen toiminnassa. Asiakas otetaan vastaan jo valtatieltä, hyvät opasteet johdattavat asiakkaat sujuvasti perille. Pitkäaikaisia koti- ja ulkomaisia asiakkaita viehättää alueen mykistävä kauneus niin talvella kuin kesällä. Lomailu Jokiniemessä ei suurempia aktiviteetteja kaipaa. Luonnon ja järven suomat mahdollisuudet riittävät stressittömään ja aisteja avaavaan lomaan. Mökeissä sauna lämpiää puilla, mikä itsessään on jo arjen luksusta.

Vastuullisuus: Yritys kannustaa asiakkaita kierrätykseen. Majoitustiloissa on eri jätteille omat astiansa. Suurin osa rakennuksista lämpiää maalämmöllä. Osa uusista huoneistoista ja yksi saunatila ovat esteettömät Yrittäjä Marita Lähdesmäki hyödyntää Lapinlahden 4H:ta, kun tarvitsee kausityövoimaa. Näin paikalliset nuoret saavat työkokemusta. Jokiniemi ostaa tarvitsemansa palvelut, esimerkiksi remontoinnin, paikallisilta yrityksiltä.

38


Digitaalisuus: Yritys on mukana Iisalmen kaupungin ylläpitämällä matkailun kauppapaikka-alustalla, joka mahdollistaa asiakkaalle sujuvan digitaalisen palvelupolun.

Seuraa meitä

Jokiniemen Matkailu, Lapinlahti Jokiniementie 62, 71910 Alapitkä +358 40 081 1266 info@jokiniemenmatkailu.fi https://jokiniemenmatkailu.fi/

5 h Hki

@jokiniemenmatkailu #jokiniemenmatkailu #iisalmijatienoot #iisalmiregion

39


Niemilomat

Pakopeliä metsässä “

Ympärivuotisuus: Maatila lähiympäristöineen on valmiina rentouttavalle elämysmatkailulle, jota runsaat aktiviteetit rikastuttavat. Perinteisten aktiviteettien rinnalla Niemilomat tarjoaa joogaretriittejä ja erikoisuutena metsäpakopelejä yhteistyökumppani Enigma Xperiencen kanssa. Metsäpakopelin tarina kietoutuu nerokkaasti Niemilomien historiaan. Yritysten tyhypäivillä päästään ratkaisemaan piikatyttö Helmin salaisuutta. Lapsille on oma sauna- ja navettatonttuja vilisevä peli.

Vastuullisuus: Niemilomilla on tehty ensimmäinen vastuullisuuskartoitus vuonna 2019. Sen perusteella otetaan huomioon kierrätys, lähiruoka, tuotteiden alkuperä sekä luonnon-, energian- ja veden säästäminen. Vastuullisen matkailun kehitystyö jatkuu yhä. Seuraavana toimenpiteenä ovat asiakaskartoitukset.

“ 40

Digitaalisuus: Verkkosivuilla on tuotteistetut palvelupaketit, aktiviteetit, ja ajanvarauskalenteri sekä linkitys fb-päivityksiin.

Huoneet voi varata myös Booking.comista. Kotisivuilla on saksan ja englannin kieliversiot. Kotisivujen kuvat kertovat kohteesta kattavasti ja niissä vilahtaa myös yrittäjä perheineen, mikä tekee kohteesta kotoisan.


Niemilomat, Varkaus

Seuraa meitä

Niemeläntie 248, 78200 Varkaus +358 40 715 9568 reeta.halonen@niemilomat.fi www.niemilomat.fi

@Niemilomat #niemilomat #visitfinland #visitvarkaus

4,5 h Hki

41


Vastuullisuus: Yhteistyö paikallisten palvelutarjoajien kuten Nature Escape Oy:n ja Hotelli Kumpeli Span kanssa tarjoaa Heinola Travelin asiakkaille monenlaisia aktiviteetteja, kuten elämyskelluntaa tai luontopakopelin. Lisäksi yritys kehittää ylimaakunnallisia palvelupaketteja. Heinola Travel on koonnut paketteja ja opastuksia kotiseutuhengessä. Tarinat opastavat Heinolan seudun historiaan ja paikalliseen perinnekulttuuriin. Palvelutarjonnassa otetaan erityisesti huomioon tasavertaisuus ja esteettömyys. Jatkossa tarjonnassa kiinnitetään erityistä huomiota erityisryhmiin.

Digitaalisuus: Heinola Travel toimii yhden luukun periaatteella. Asiakas voi hankkia majoitukset, ruokailut, kuljetukset, opastukset ja aktiviteetit samalla kertaa. Myös esteettömistä palveluista löytyy tietoa helposti. Verkkokaupassa tuotteiden nimet ja sisällöt on kerrottu hauskasti hyödyntäen matkakohteen nimistöä, esimerkiksi Niilon ja Fannyn jalanjäljillä tai kauppiaita ja kylpylävieraita.

42


Heinola Travel

Johtotähtenä esteettömyys

Seuraa meitä

Heinola Travel Elina Hynninen +358 40 726 5582 info@heinolatravel.fi https://heinolatravel.fi/sivut/fi/etusivu/

1,5 h Hki

@heinolatravel #heinolatravel #itahameenmatkailuyhdistys #visitheinola

43


Ympärivuotisuus: Vierumäki on vetovoimainen paikka urheilun ja liikunnan harrastajille ympäri vuoden. Vierumäki tarjoaa huippupuitteet majoitukseen ja ruokailuun sekä maailmanluokan olosuhteet kilpaurheilijoille taustajoukkoineen. Luonnon läheisyys tuo liikkujalle elämyksellisen kokemuksen kaikkina vuodenaikoina.

Vastuullisuus: Vierumäellä on edistetty liikunnallisen elämäntavan toteutumista kaikkien suomalaisten keskuudessa jo vuodesta 1927. Monipuolinen valikoima erilaisia aktiviteetteja ja huikea lajikirjo takaavat liikunnallisen loman. Yritys on myös lapsiperheiden suosiossa. Perhe on Paras -kursseille on osallistunut perheitä ympäri Suomen jo toisessa polvessa.

“ 44

Digitaalisuus: Alkukesällä 2021 julkaistaan uudistetut verkkosivut ja visuaalinen yleisilme. Jo nyt on käytössä monipuolinen mobiilisovellus Vierumäki Friends.

Maksuttomalla sovelluksella voi varata liikuntatunnit ja vaikkapa tenniskentät. Sovelluksessa on myös kartta, jonka avulla alueella navigointi onnistuu näppärästi.


Vierumäki

Matkalla huipulle

Seuraa meitä

Vierumäki Koulutuskeskuksentie 1, 19120 Vierumäki +358 300 870870 https://vierumaki.fi/

1,5 h Hki

@vierumaensivu #suomenurheiluopisto #vierumäki #matkallahuipulle

45


Vastuullisuus: Unescon maailmanperintökohteen Vanhan Rauman vanhat puutalot kätkevät sisuksiinsa karmeitakin tarinoita. Merenkulkukaupungin historiaan mahtuu kummituksia, joita ei kenties sisämään talonpoikaiskylästä löydy. Tarinat on kerätty paikallisten asukkaiden tarinoista ja aidoista kokemuksista. Kummitustarinoiden kautta on mahdollisuus oppia niin paikallis- kuin henkilöhistoriaa. Tarinoiden taustalla lienevät kollektiiviset traumat, kuten Vanhaa Raumaa koetelleet tulipalot, sodat tai joukkotuhoa kylväneet epidemiat. Myös inhimillisillä teemoilla, kuten surulla, rakkaudella, vihalla tai häpeällä lienee sijansa tarinoiden synnyssä. Oman mausteensa Vanhan Rauman kummituskierrokseen tuo kummitusopas Saana Jaakkolan rekvisiitta ja osaaminen; musta kaapu kuin viikatemiehellä, meikki, taiturimainen ja teatraalinen heittäytyminen kummittelijan rooliin. Äänitehosteet ja kannettavat lyhdyt luovat autenttisen ja kauhistuttavan elämyksen, joka kiinnostaa myös paikallisia.

46

Digitaalisuus: Yritys hyödyntää markkinoinnissaan sosiaalista mediaa ja Doerz-verkkokauppaa, josta asiakkaat voivat ostaa kummituskävelyn ja jonne voi tehdä palvelusta arvostelun.

Vanhan Rauman kummituskierros

Selkäpiitä karmiva elämys!


Vanhan Rauman kummituskierros

Seuraa meitä

Saana Jaakkola +358 44 3282113 saana@sandria.fi https://doerz.com/old-rauma-ghost-tour saanajaakkola.fi/vanhan-rauman-kummituskierros

@thedoerz #doerz #livelikealocal #doerzlocal

3 h Hki

47


Rahgamo Resort

Luovia ideoita luonnosta “

Ympärivuotisuus: Yrittäjä Jenni Levävaaralla on ollut jo pitkään vahva visio siitä, että luonto ja siitä kumpuava hyvinvointi ovat matkailun uusia trendejä. Hän toteutti visionsa 2019 muuttamalla keskelle metsää ja perustamalla Rahgamo Resortin. Se on kokous- ja hvyinvointikeskus yritysasiakkaille, suon vieressä, keskellä erämaata. Paikka on taianomainen. Suo ja sen pitkospuut houkuttavat seuraamaan vuoden- ja kelloaikojen mukaan vaihtuvaa luonnon näytelmää, jossa voi havaita jopa keijuja ja menninkäisiä tai nähdä hirven kyhnyttävän itseään keloon.

“ 48

Vastuullisuus: Asiakaspalautteiden perusteella yritysten monet tärkeät, jopa vuosia hautuneet pohdinnat ovat löytäneet ratkaisun Rahgamo Resortissa, luonnossa vailla hälinää, keskeytyksiä ja urbaaneja virikkeitä.

Vastuullinen liiketoiminta on sitä alusta loppuun: puhdas, itse tehty lähiruoka, luonnon materiaalit rakennuksissa ja sisustuksessa sekä kierrätys.

Digitaalisuus: Käyttäjäystävälliset, visuaalisesti taidokkaat ja informatiiviset kotisivut ovat yrityksen sähköiset kasvot. Rahgamon kokoustilat ovat varustettu viimeisimmällä kokoustekniikalla. Palvelupaketit on hyvin tuotteistettu ja hauskasti huumorilla kuvattu.


Rahgamo Resort, Huittinen

Seuraa meitä

Korvenkyläntie 899, 32700 Huittinen +358 45 204 2075 info@rahgamoresort.fi https://rahgamoresort.fi/

@rahgamoresort #rahgamoresort #majoitus #elämyksiäluonnossa

2,5 h Hki

49


Ympärivuotisuus: Pitkäjärven vapaa-ajankeskus on aktiiviliikkujan unelmakohde. Alueella on mahdollista harrastaa monenlaista urheilua pesäpallosta suppailuun. Keskuksessa on hyvät majoitustilat ja tarjolla kotitekoista ruokaa. Caravan-alue on palkittu. Yritys on ympäröivän luonnon takia teemamatkailijoiden kuten koiraharrastajien suosiossa.

Digitaalisuus: Yrittäjä Mika Lavonius pyrkii kehittäessään toimintaa asettumaan aina asiakkaan asemaan. Näin syntyi mm. ajatus polkuautoradasta, joka toteutuu kesällä 2021. Yrittäjä on erikoistunut “kummelimaisiin” videoihin, joita voi katsoa yrittäjän FB-sivulta. Pitkäjärven Ponnistus-pipo päässään hän panee itsensä likoon esitellessään humoristisesti yrityksensä palveluita. Videoiden myötä asiakaskunta on lisääntynyt.

Vastuullisuus: Kesällä Pitkäjärvi hiekkarantoineen houkuttelee lapsiperheitä viettämään kesäpäiviä. Ravintolassa on tarjolla pitsaa, hampurilaisia ja jäätelöä. Vastuullisena yrityksenä terassilla eivät näy alkoholimainokset aurinkovarjoissa. Sitä monet vanhemmat arvostavat. Remonttipalvelut, elintarvikkeet ja kaikenlaiset tavarat yrittäjä hankkii lähialueen yrityksistä.

50

Pitkäjärven vapaa-ajankeskus

Liikkujan paratiisi


Pitkäjärven vapaa-aikakeskus, Kokemäki Urheilutie 15, 32810 Peipohja +358 40 525 6223 mika.lavonius@pitkajarvi.fi www.pitkajarvi.fi

Seuraa meitä @pitkajarvi

2,5 h Hki

51


Fiskars Village

Vastuullisuus: Fiskars Village edustaa rikasta teollisuushistoriallista kylää yhdistettynä moderniin muotoiluun ja taiteeseen. Ruukkimiljöön vanhat tehdasrakennukset ovat hotellien, kahviloiden ja ravintoloiden sekä luovien alojen taitureiden käytössä. Alueella on panostettu vastuulliseen matkailuun. Esimerkiksi yli sadassa rakennuksessa on siirrytty öljylämmityksestä kaukolämpöön, jota tuotetaan paikallisesta hakkeesta. Ravintoloissa tarjotaan pääasiassa lähi- ja luomuruokaa, ja lokakuinen Slow Food Festival on jo maineikas tapahtuma. Fiskarsin kyläseura ry on luonnollinen yhteistyötaho mm. tapahtumien järjestäjänä.

“ 52

Ympärivuotisuus: Erilaiset tapahtumat sekä ravintola-, majoitus- ja kokouspalvelut vahvistavat alueen toimintaa kaikkina vuodenaikoina.

Kuvat: copyright Fiskars Village

Muotoilun sydämessä


Digitaalisuus: Kadunkulman iso paikkanäyttö opastaa perille mikäli asiakas ei halua käyttää omaa puhelintaan. Verkkokaupasta voi ostaa aktiviteetteja ja sivustolla on ladattavia reittikarttoja. Heritage Walk AR-kierroksella voi kuulla entisajan elämästä Fiskarsissa historiallisen henkilön, virtuaalisen Karin von Julinin kertomana

Fiskars Village, Raasepori

Seuraa meitä

Peltorivi 1, 10470 Fiskars +358 20 439 2099 fiskarsvillage@fiskars.com www.fiskarsvillage.fi

@FiskarsVillage #fiskarsvillage #visitraseborg #fiskarsinruukki

1 h Hki

53


Hotelli Fjalar

Hotelli kuin koti “

Vastuullisuus: Hotel Fjalarilla ja entisellä Saloran radiotehtaalla on yhteinen menneisyys – Fjalar Nordell. Radiotehtaan perustaja rakennutti kodikseen ison, 600 m2 talon, jonka suurista ikkunoista näki suoraan tehtaanhallintorakennukseen “Ankkalinnaan. ”Vaikka omistaja on vaihtunut, niin talossa elää edelleen vahvasti Fjalarin “henki”; talon syövereissä on pala salolaista, arvokasta ja historiallista Suomen elektroniikka-alan historiaa. Samalla kunnioitetaan Fjalar Nordellin upeaa uraa alansa pioneerinä. Talon 70-luvun henki on säilytetty pieteetillä; isot ikkunat, alakerran aikakaudelle tyypillinen takkahuone isoine uima-altaineen, värimaailma, huonekalut, koriste-esineet. Hauskana yksityiskohtana yhden huonekäytävällä on pitkä lasivitriini, mihin on koottu Nokia-kännyköiden historiaa. Mukana ovat osa malleista ja mieleenpainuvia tarinoita niiden syntyvaiheista. On mukava tunnistaa malleja, joita itselläänkin on ollut. Tuttu huudahdus “hei mullakin on ollut tuollainen” kaikuu varmasti varsin usein ko. käytävällä! Hotelli on Green Start-sertifioitu hotelli, joka kiinnittää paljon huomiota vastuullisuuteen ja vinkkaa säästövinkkejä myös majoittujille. Tuulivoimalla tuotettu sähkö, hnakinnat paikallisilta luotettavilta kumppaneilta, jätteiden kierrätys, ruokahävikin minimointi ja lähiruuan suosiminen ovat hotellin arkipäivää. Monelle työmatkalaiselle Hotelli on toinen koti ja erityisesti Fjalarissa tämä korostuu; ihan kuin kotiinsa tulisi!

54


Hotelli Fjalar, Salo

Seuraa meitä

Rinteentie 5, 24240 Salo +358 2 777 600 info@fjalar.fi www.fjalar.fi

@hotelfjalar #hotelfjalar #visitsalo #safetravel

1,5 h Hki

55


Hotel & Cafe Mathildedal

Ruukkiperintöä kunnioittaen “

Ympärivuotisuus: Retkeily luonnossa on lisääntymässä ja syvempää elämyksellisyyttä etsitään palvelujen kautta. Erilaisia palvelukonaisuuksia retkeilyyn ostetaan niitä tarjoavilta alueen yrityksisltä. Hotel & Cafe Mathildedalin elämyksellisiä, ympärivuotisia palveluita ovat mm. pimeäretket metsässä, luontokokoukset lähiruokailuineen kodassa, ja aistikävelyt reitillä, jossa on eri aisteja hyödyntäviä tehtäviä.

56

Vastuullisuus: Mathildedal on panostanut maalämpöön ja vesisähköön. Tekstiilit pestään ekosertifioidulla pesuaineella.

Digitaalisuus: Asiakaskokemukseen ja palvelupolun sujuvuuteen on kiinnitetty huomiota käyttämällä web-suunnittelijoita ja IT-arkkitehtuuria.

Ruokahävikki on minimoitu hyödyntämällä ruuantähteet mm. leivonnassa. Lisäksi kahvilassa leivotaan vain kysynnän mukaan.

Asiakaspolkumääritelmät ja nykytilan kartoitukset ovat perusta asiakaslähtöiseen palveluun.

Alueena Mathildedalin ruukkikylä vaalii alueen kulttuurihistoriaa: ruukkirakennuksineen ja käsityöläistuotteineen.

Omien tuotteiden verkkokauppa ja linkitykset yhteistyökumppaneiden sivustoille helpottavat matkailijaa lomasuunnitelmien tekemisessä.


Hotel & Cafe Mathildedal, Salo

Seuraa meitä

Ruukinrannantie 6, 25660 Mathildedal +358 50 3542487 info@mathildedal.fi www.mathildedal.fi

@mathildedal.fi #hotelmathildedal #cafemathildedal #hotelcafemathildedal

1,5 h Hki

57


Vastuullisuus: Someron vanhassa meijerissä maidon tuoksu on vaihtunut kellohelmahameisiin, vintageen ja 1950-luvun tyylitavaroihin. Yrittäjä Anita Hallapellolla on aina ollut intohimo kauneuteen. Hänen ensmmäinen, ranskalaisia alusasuja myyvä liikkeensä sijaitsi maatilan pihaparakissa. Yrittäjä tekee ihmeitä; kuka vaan voi löytää hänen liikkeestään kauniin ja supernaisellisen vaatteen ikään ja kokoon katsomatta. Pitkäaikaislle asiakkaille liikkeessä vierailu onkin jotakin syvempää kuin pelkkä ostaminen. Liike on auki ympäri vuoden ja se on paikallinen nähtävyys. Asiakkaita tulee bussilasteittain, myös ympäri maailmaa. Viihdealan ammattilaiset ovat myös löytäneet Helmen, joka vaatettaa monia esiintyjiä ja on mukana erilaisissa yhteistyöprojekteissa.

58

Digitaalisuus. Yrityksen fb-sivuilla on yli 28000 tykkääjää. Yritys postaa ahkerasti eri somekanaviin. Malleina kuvissa ja videoissa ovat tavalliset naiset. Näin osoitetaan, että muoti ja kauneus kuuluvat kaikille.


Muotiputiikki Helmi

Kellohame heilahtaa

Muotiputiikki Helmi, Somero Joensuuntie 47, 31400 Somero +358 2 7489209 www.muotiputiikkihelmi.com

Seuraa meitä 1,5 h Hki

@Muotiputiikkihelmi #muotiputiikkihelmi #somero #visitsomero

59


Kartanon Karkuri

Juhlahumua navetassa

Vastuullisuus: Vanhat navetat ovat maaseudun perintökulttuuria parhaimmillaan. Arkkitehtuuriltaan navetat ovat erinomaisia kohteita isoiksi kokoontumistiloiksi. Kartanon Karkuri on upea juhlatila vanhassa navetassa. Eläimiin liittyvää esineistöä on hyödynnetty taidokkaasti sisustuksessa. Läsnäoleva historia siivittää mielen laukalle ja juhlatunnelmaan.

Ympäröivä luonto; Metsä ja niityt mahdollistavat esimerkiksi yritysten tyhypäivän aikana happihyppelyn tai rauhoittumiskierroksen metsäpoluilla. Maalaistalon pihapiiri tuo nostalgisia muistoja mieleen. Tämäkin on maaseudun kulttuuriperinnön säilyttämistä parhaimmillaan.

“ 60

Digitaalisuus: Yrityksen kotisivut on tarinallistettu houkuttelevasti ja esimerkillisesti. Mielenkiintoiset tarinat, runsaat ja kauniit kuvat, videot ja virtuualikierros tiloissa ovat asiakasystävällisyyttä parhaimmillaan.

Kotisivujen perusteella asiakkaan on helppo valita Kartanon Karkuri juhliensa pitopaikaksi. Näistä kotisivuista kannattaa jokaisen yrityksen oppia.


Kartanon Karkuri , Uusikaupunki

Seuraa meitä

Karsluodontie 14, 23500 Uusikaupunki +358 44 091 1980 myynti@kartanonkarkuri.fi www.kartanonkarkuri.fi

@kartanonkarkuri #kartanonkarkuri #visituusikaupunki #uusikaupunki

3 h Hki

61


Pyhän Olavin pyhiinvaellusreitti

Pyhän Olavin matkassa “

Vastuullisuus: Pyhän Olavin mannerreitti on osa Pyhän Olavin pyhiinvaellusreitistöä. Se lähtee Savonlinnasta läheltä itärajaa, etenee pitkin manner-Suomea ja päättyy Turkuun. Yhteensä vaellettavaa kertyy n. 800 kilometriä. Reitti linkittyy Pyhän Olavin merireittiin ja ne yhdessä muodostavat Pohjoismaihin yhtenäisen ja monipuolisen reitistön sekä liittyvät osaksi eurooppalaista pyhiinvaellusreitistöä. Matkan varrelle osuu myös muutama seutukaupunki: Savonlinna, Pieksämäki, Sastamala, Kokemäki, Uusikaupunki ja Rauma. Pyhän Olavin mannerreitti on jatkuvasti kehittyvä matkailu- ja kulttuurireitti kaikelle kansalle. Sastamalan kirkkovaellus on osa reitistöä. Samoin Lapin kirkko Raumalla ja Kalannin Olavin kirkko Uudessakaupungissa. Kuvat: Laura Vanzo / Visit Tampere Reijo Keskikiikonen ja Kari Haila

Olavin kirkko ULVILA

Yläneen Olavin kirkko PÖYTYÄ

Pirunvuoren päältä Sastamalan Ellivuoresta, kuvaajana Laura Vanzo / Visit Tampere

Lemun Olavin kirkko MASKU

Lapin Olavin kirkko RAUMA

Kalannin Olavin kirkko UUSIKAUPUNKI

62

Tyrvään Olavin kirkko SASTAMALA

TURKU


Keikyän voimalaitos

Tyrvään kirkko Sastamalan keskustassa

PIEKSÄMÄKI

Olavinlinna SAVONLINNA Olavin kirkko SYSMÄ

Kalvolan Olavin kirkko HÄMEENLINNA

Lisätietoja: Kokemäki: www.visitsatakunta.fi/kohde/kokemaki Uusikaupunki: https://visituusikaupunki.fi Rauma: www.visitrauma.fi Sastamala: www.visitsastamala.fi Savonlinna: https://visitsavonlinna.fi Pieksämäki: www.visitpieksamaki.fi Tyrvään Pyhän Olavin kirkko

63


Seutukaupungit

Yhteistyökykyiset ja -haluiset, valtakunnallisesti verkottuneet ja ketterät Seutukaupunkiverkosto

Seutukaupunki

Akaa, Alajärvi, Alavus, Forssa, Hamina, Heinola, Huittinen, Iisalmi, Ikaalinen, Imatra, Jämsä, Kalajoki, Kankaanpää, Kannus, Kauhajoki, Kauhava, Kemi, Kemijärvi, Keuruu, Kitee, Kokemäki, Kristiinankaupunki, Kurikka, Kuusamo, Laitila, Lapua, Lieksa, Lohja, Loimaa, Loviisa, Mänttä-Vilppula, Nivala, Nurmes, Oulainen, Paimio, Parainen, Parkano, Pieksämäki, Pietarsaari, Raahe, Raasepori, Rauma, Riihimäki, Saarijärvi, Salo, Sastamala, Savonlinna, Somero, Suonenjoki, Tornio, Uusikaupunki, Valkeakoski, Varkaus, Viitasaari, Ylivieska, Ähtäri, Äänekoski

• •

Seutunsa keskus, ei maakuntakeskus Luontainen palveluiden, talouden ja elinvoiman keskus • Maakuntakeskusten ulkopuolisen Suomen selkäranka • • • •

57 kaupunkia 929 000 asukasta 72 800 yritystä 355 000 työpaikkaa

Tilastokeskus: väkiluku 2019, yritysten toimipaikat 2018, työpaikat 2017

Yhteystiedot Verkkosivut: www.kuntaliitto.fi/seutukaupungit www.seutukaupunkiosaajat.fi Puheenjohtajisto: kj. Johanna Luukkonen, Rauma kj. Ari Nurkkala, Raahe Koordinaattorit: Annukka Mäkinen Essi Ratia, Kuntaliitto Seutukaupunkiprojektit: Paavo Laaksonen

Toimitus: Riitta Forsten-Astikainen | Tekstit: Riitta Forsten-Astikainen ja Leila Pietikäinen | Kuvat: Yritysten omat kuva-arkistot Taitto: Mainospalvelu Manti | Paino: Painotalo Seiska Oy