Page 1

annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Universum

topP 100

annonse Fremtidsbedriftene

2010

Resultatene fra den norske "Universum student survey" – Møt 60 arbeidsgivere

Her vil studentene jobbe – Vi har årets rankinglister – Hvilken vei velger du?


Finn jo r om: →les me

bben

| cv & b

rev

u | lø | intervj

nn & vi

lkår

jungle career #01 2010

www.ju

ngle.no

FINN DIN EGEN KARRIEREVEI PÅ WWW.JUNGLE.NO inside

eGG rso ielalnvd drømmejobben d k s n o GreGa t løft t ditt e Gi oe iouSSonlig varemerke geanlgic Sig ikt per r S g liv et frem rbr seomidtasr ansvar a G i l r anssvtoaries fra bedrifte

ut i arbeiDslivet Din leDestjerne

| på job

ben

lv sk deoGGrose Granditt i land drømmejobben et løft Gi eGoet

jungle care er #03 2009

iouS Siggelic merke gSrikt perSonlig vare et fremgan

0 #01 201

ansvarliG arbeidsliv

career

rifter som tar ansvar

inside stories fra bed

→les mer om: Finn jobben

| cv & brev | intervju

jungle

www.jungle.no

11 perfekte pakk er for en spennen de karriere .no

www.jungle

TraineeGuiden

en

| lønn & vilkår | på jobb

Dest Din le

play it smar t

Gjør de rett e trekkene i studietiden oG sikre deG drømmejobb en

KarriereKomp asset som søKe

arbeidsgiverne

inte

r deg

rnasjonal k arriere

inside stories fr

a populære be

→les mer om

: Min

drifter som

karriere | Fin n jobb

tar deG ut i ve

rden

en | Cv & br

ev | intervju |

Lønn & viLkå

r | På jobben

HAR DU GÅTT DEG VILL I JOBBJUNGELEN?


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

annonse

Innhold

Stine Løyning, Karine Tobiasson, Carlo Duraturo, Katarina Ahlsén, Anna Blomberg.

Kjære student! Snart står du der med eksamensvitnemålet i hånden og forlater den lille boblen som kalles studentlivet. Arbeidet du har lagt ned på skolegangen, i grunnskolen, på videregående skole og på universitetet, skal plutselig gi avkastning i form av en jobb. Fremtiden står for døren, og det er på tide å ta skrittet fra studenthybelen og ut i det vi kaller yrkeslivet. Men hvor i alle dager skal du? Vet du det? Hvis ikke – fortvil ikke! Du er ikke alene. Og dessuten holder du akkurat nå i den perfekte veiledningen til morgendagens arbeidsliv. Her møter du XX bedrifter som søker deg som tror på en fremtid hos dem. De rette medarbeiderne er uvurderlig for bedriftene, så våg å søke på drømmejobben!

Det er ikke lett å vite hva som skjuler seg bak bedriftenes logoer og nettsteder. Det er derfor du har fått dette magasinet. Her kan du i fred og ro lese om personer som forteller om jobbene sine i bedrifter rundt omkring i Norge. Universum Topp 100 tar sitt fraspark i undersøkelsen Universum Student Survey som blir gjennomført hvert år. Årets undersøkelse ble besvart av hele 6 578 studenter innenfor økonomi, jus, teknologi og data/IT. De har krysset av for sine favorittarbeidsgivere og svart på spørsmål om forventninger til fremtidig yrkesliv. På side 46 til 47 presenterer vi årets ranking. Den utgjør grunnlaget for Universum Topp 100, der alt fra administrerende

direktører til traineer forteller om sine jobber og gir deg tips om hvordan du skaffer deg drømmejobben. Bla videre og finn den bedriften som du vil jobbe i i fremtiden! /Universum-redaksjonen Har du spørsmål om: Universum Student Survey, ta kontakt med Jacinta Milne: jacinta.milne@universum.se Universum Topp 100, ta kontakt med Katarina: katarina.ahlsen@universum.se Universitetskontakter, ta kontakt med Karine: karine.tobisasson@universum.se Om Universum Topp 100 Universum Topp 100 er en videreføring av Universums utgivelse Fremtidsbedriftene, og den utgis for andre gang i år. Universum Topp 100 distribueres som et vedlegg til Dagens Næringsliv og deles dessuten ut på karrieredager, høyskoler og universiteter i 2010/2011.

tilknyttede selskaper og årets studentER

4

Bedriftenes ranking innenfor økonomi, teknologi, data/IT og jus. Møt også årets studenter.

Universum har ordet

6

Universums administrerende direktør tolker de seneste trendene innenfor employer branding.

Du kan også lese Universum online på: jungle.no/Arbeidsgivere.

topp 100 ØKONOMI

7

Økonomistudentenes favorittarbeidsgivere presenterer seg.

topp 100 teknologi

19

Møt medarbeidere i de bedriftene som teknologistudentene rangerer høyest. På Universum Awards presenteres Universum Student Survey, og det deles ut priser til bedrifter og studenter som har utmerket seg. Les listene over de mest populære bedriftene på side 46.

topp 100 Data/it

Hvis du vil vite mer om Topp 100-bedriftene, kan du gå inn på

35

Her vil data-/IT-studentene helst jobbe.

www.jungle.no

FAktalogen

Produksjon Utgiveransvarlig Michal Kalinowski Produktsjef Karin Almcrantz Produksjonssjef Kristina Ramström Redaktør Anna Blomberg Art Director Sanna Burman Research Jacinta Milne Layout og traffic Andreas Bjurenborg Wirf, Erik Sainz Prosjektledere Katarina Ahlsén Mina Sigurdson

Prosjektlederassistenter Elinore Åsell Omslag Bilde Jezzica Sunmo Illustrasjon Archan Nair

Korrektur Lisbeth Hersoug

Salg Carlo Duraturo +47 930 333 29 carlo.duraturo@universum.se Ove Kvalsvik ove.kvalsvik@universum.se + 47 905 94 724

Raske fakta fra flere populære arbeidsgivere.

kontakt Adresse

44

Universum Communications AB PO Box 7053, 103 86 Stockholm Sverige

Telefon +46 8 56 20 27 00 Hjemmeside www.universumglobal.com www.jungle.nu/arbeidsgivere

Universitetskontakt Stine Løyning Trykk Dagblad trykk

Universum Topp 100  I 3 I  www.universumglobal.com

universum topp 100 Universum Awards. Årets topp 100-lister innenfor økonomi, teknologi og data/IT.

46


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

annonse

Universum topp 100 Vi ville gjøre noe for å hjelpe ofrene og begynte å leke med tanken på å starte en SMS-innsamling. Vi ville få unge mennesker til å engasjere seg og tenkte at alle har råd til å sende en tekstmelding på 20 kroner. Vi tok umiddelbart kontakt med Telenor for å se om det fantes noen SMS-innsamling. Det gjorde det ikke, men dessverre hadde teleoperatørene inngått en avtale som gjør givertjenester forbudt i Norge. Men vi gav ikke opp og ordnet måter å komme forbi problematikken på. Informasjon om innsamlingen ble spredt via sosiale medier, og vi fikk støtte av en rekke kjendiser som Alexander Rybak, Espen Eckbo og Venke Knutson. Alle inntekter gikk til Kirkens Nødhjelp, Plan og Frelsesarmeen. Hvorfor tror dere at dere vant årets studentprosjekt? – Juryen vurderte prosjektet som kreativt, nytenkende og samfunnsnyttig, og at arbeidet vårt på lang sikt kan føre til viktige ekstrainntekter for alle frivillige organisasjoner i Norge. Hvis Telenor tillater SMS-innsamlinger, kan det bidra til økte inntekter på 100 millioner kroner per år til veldedige formål. Vi fikk også ros for stort engasjement og for at vi kjempet videre på tross av en del motgang underveis.

Rahim Nicolay Ali og Gisle Birkeland, Årets studentprosjekt Studentene Rahim Nicolay Ali og Gisle Birkeland

kunne ikke sitte stille lenger og bestemte seg for å gjøre noe for å hjelpe ofrene i Haiti. Det ble starten på den banebrytende SMS-innsamlingen Haitiaksjonen som førte til at de vant årets studentprosjekt. Kan dere fortelle litt kort om prosjektet? – Ideen til prosjektet fikk vi to dager etter katastrofen i Haiti.

De lykkelige vinnerne 5. mai i år ble studentenes favorittarbeidsgivere premiert da Universum Awards gikk av stabelen. På gallaen ble de bedriftene som studentene helst vil jobbe i, presentert. Om dagen var det seminarer med temaet employer branding, og om kvelden var det middag og prisutdelning. Da mottok også årets studenter priser og stipender.

topp 100 ØKONOMI 1  Statoil se side 20 2  Ernst & Young se side 8

Hva skjer nå? – Vi fortsetter å jobbe med problemstillingene forbundet med SMS-innsamling. Vi har blant annet tett kontakt med Stiftelsen Soria Maria, og sammen med dem prøver vi å forhandle frem løsninger som gjør det mulig å samle inn penger via SMS. Vi har også bestemt oss for å starte en liten konsulentvirksomhet som skal være spesialisert på kreative aksjoner som kan nå flere unge.

3  DnB NOR se side 9

Har dere noen fremgangstips til andre studenter? – Hvis du har en god idé som du tror på ‒ ikke gi opp, men stå på. En annen viktig ting er å finne en likesinnet samarbeidspartner som du trives med. Det å starte en bedrift på egen hånd kan nemlig bli svært ensomt. Og det viktigste av alt: Ikke glem å ha det gøy underveis!

10  Norges Bank se side 44

4  PricewaterhouseCoopers se side 10 5  KPMG se side 11 6  Innovasjon Norge se side 44 7  McKinsey & Company se side 44 8  Deloitte se side 44 12  Orkla se side 12 13  Finansdepartementet se side 12 15  Hydro se side 45 17  Statkraft se side 23 18  Nordea se side 13

å få gode karakterer. En annen meritt er at jeg har studert ved en entreprenørskole i San Francisco.

19  Aker Solutions se side 20

Hva gjør du nå? – Jeg er akkurat ferdig med mastereksamen i informatikk og skal snart begynne i sommerjobb på Opera Software. I utgangspunktet bestod sommerjobben av en ukes praksis som var en del av premien, men til min store glede gjorde bedriften om praksisen til en sommerjobb! Etter det begynner jeg i konsulentbyrået Acando i Oslo.

28  Accenture se side 39

Når du engasjerer deg, får du erfaring og kunnskap som du ikke tilegner deg gjennom studiene.

20  Telenor se side 38 31  TINE se side 14 36  Skatteetaten se side 41 37  Riksrevisionen se side 14 45  Kongsberg Gruppen se side 25 53  Norske Shell se side 29 58  Ericsson se side 45 59  BDO se side 15 69  FMC Technologies se side 28 72  NetCom se side 42 74  Fokus Bank se side 15

Mats Angermo Ringstad Årets IT-student Mats Angermo Ringstad mener at det var engasjementet

utenfor studiene som førte til at han ble årets IT-student. Akkurat nå avslutter han masterstudiene ved NTNU og spisser kompetansen sin ved å oppdatere seg innenfor teknologitrender.

Hvorfor tror du at du ble valgt til årets IT-student? – Trolig på grunn av mitt engasjement ved siden av studiene. Jeg har vært aktiv i studentpolitikken, arbeidet som undervisningsassistent ved NTNU og engasjert meg i skolens linjeforening. Samtidig har jeg klart studiene til normert tid og klart

Hvordan ser du på framtiden? – Min drøm er å lykkes i IT-bransjen. I fremtiden kan jeg tenke meg å bli prosjektleder og en gang starte min egen virksomhet. Ettersom kunnskap er alfa og omega innenfor IT, forbereder jeg meg på fremtiden ved hele tiden å følge med på den teknologiske utviklingen. Jeg holder meg stadig oppdatert innenfor programmeringsspråk, rammeverk og metodikk. Hvilke forbilder har du? – Det er mange jeg beundrer. Et godt eksempel er den norske IT-profilen og grunnleggeren av Opera Software, Jon Tetzcher og store, internasjonale personligheter som Larry Ellison, Steve Jobs, Bill Gates og Tom Siebel. De har alle startet opp uten en krone og likevel så til de grader oppnådd drømmene sine. Har du noe fremgangstips til andre studenter? – Engasjer deg ved siden av studiene! For min del har ekstrajobben som student- og undervisningsassistent på NTNU vært en verdifull erfaring for en fremtidig karriere. Jeg har også hatt mange fantastiske år i skolens linjeforening, der jeg har blitt kjent med mange dyktige og kompetente personer. Når du engasjerer deg, får du erfaring og kunnskap som du ikke tilegner deg gjennom studiene. Universum Topp 100  I 4 I  www.universumglobal.com

77  Arbeidsdepartementet se side 44 79  ICA se side 16 82  Sparebanken Vest se side 44 85  Bekk Consulting se side 37 88  ABB se side 28 95  ErgoGroup se side 40  

Clas Ohlson se side 17

Reitangruppen se side 44

Universum se side 17

topp 100 JUS 21  Arbeidsdepartementet se side 44 27  Det juridiske fakultet, UiO se side 44

– Bransjebeste


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

annonse

Tilknyttede selskaper og årets student topp 100 Teknologi

nettjenesten ImportNorge og en studentorganisasjon som virker for integrering av muslimer i studiemiljø. Jeg har også blitt valgt til Handelshøgskolens ambassadør for Ambisjoner.no – et nettsted for ambisiøse personer som tilhører en minoritetsgruppe. I tillegg har jeg jobbet ekstra i VGs økonomiavdeling og klart å få gode karakterer.

1  Statoil se side 20 2  Aker Solutions se side 20 3  SINTEF se side 21 4  Det Norske Veritas (DNV) se side 22 5  Statkraft se side 23

Jeg har blant annet startet nettjenesten ImportNorge og en studentorganisasjon som virker for integrering av muslimer i studiemiljø.

6  Hydro se side 45 7  Norconsult se side 45 8  Rambøll se side 22 9  Multiconsult se side 45 10  Sweco se side 24 12  Kongsberg Gruppen se side 25 13  Schlumberger se side 26

Hva gjør du nå? – Jeg tar snart bacheloreksamen og føler at jeg akkurat nå står ved et veiskille. Planen er å ta en mastergrad, men hvis det dukker opp et godt jobbtilbud, kan jeg tenke meg å ta et års pause fra studiene. Drømmen min er å jobbe i konsulentbransjen og på lang sikt få en betydningsfull stilling i et internasjonalt konsern.

15  Rolls-Royce se side 25 16  Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) se side 27 18  FMC Technologies se side 28 19  Norske Shell se side 29 21  ABB se side 28 22  Aibel se side 45 28  Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) se side 30 29  AF Gruppen se side 30 30  McKinsey & Company se side 44 33  Telenor se side 38 44  Statsbygg se side 31 45  Accenture se side 39 47  Jernbaneverket se side 31 49  Statnett se side 32 52  BKK se side 45 56  Volvo Aero se side 32

Javad Mushtaq Bareer, Årets økonomistudent Selv om Javad Mushtaq bareer 21 år gammel, har han

allerede rukket å starte egen bedrift, drive en forening for integrering, utdanne seg til siviløkonom på Handelshøgskolen i Oslo og bli valgt til årets økonomistudent. Hvorfor tror du at du ble valgt til årets økonomistudent? – Det kommer nok av mitt engasjement ved siden av studiene og at jeg har rukket mye på kort tid. Jeg har blant annet startet

Kan du beskrive den vanskeligste utfordringen du har stått overfor, og hvordan du klarte den? – Jeg prøver å utfordre meg selv hver dag ved å bryte nye barrierer og si til meg selv at ingenting er umulig. Det faktum at jeg har jobbet ved siden av studiene, vært engasjert i ideelle organisasjoner og samtidig klart å få gode karakterer, har vært en utfordring i seg selv. Har du noe forbilde? – Jeg har alltid vært fascinert av karismatiske personligheter som har evnen til å samle folk om en visjon og oppnå forandringer. Eksempler på slike personer er Martin Luther King, Nelson Mandela og Barack Obama.

59  Bekk Consulting se side 37 72  Ericsson se side 45

erfaringer: Utvekslingsåret i Frankrike på videregående, at jeg har vært med i TV-serien The Future Detectives og at jeg vant konkurransen Unge Forskere og dermed fikk representere Norge i EUs konkurranse for unge forskere i Valencia og i Atlanta.

74 Laerdal Medical se side 33 77  Orkla se side 12 83  NetCom se side 42 91  Nexans Norway se side 33 94  Steria se side 43

Juryen var imponert over tidligere erfaringer: utvekslingsåret i Frankrike på videregående, at jeg har vært med i TV-serien The Future Detectives og at jeg vant konkurransen Unge Forskere.

98  Sirius IT se side 45

topp 100 Data/it 4  Opera Software se side 36 5  Bekk Consulting se side 37 6  Telenor se side 38 7  Accenture se side 39

Hva har prisen betydd for deg? – Jeg vant et reisestipend på 20 000 kroner, men jeg har ennå ikke bestemt hva jeg skal bruke pengene til. Jeg vil gjerne gjøre noe som er knyttet til studiene, for eksempel besøke en bedrift som jobber med nanoteknologi. Takket være denne utmerkelsen har jeg også fått en god del publisitet, og det har både vært gøy og litt stressende.

8  Statoil se side 20 14  ErgoGroup se side 40 15  Sintef se side 21 20  Skatteetaten se side 41 21  DnB NOR se side 9 23  Aker Solutions se side 20

Hvilke fremtidsplaner har du? – Først skal jeg ta mastergraden, og så vet jeg ikke hva som skjer ‒ kanskje blir jeg forsker. Jeg segler mye i fritiden og drømmer om å seile jorden rundt en gang.

24  Steria se side 43 30  Sirius IT se side 45 32  Kongsberg Gruppen se side 25 33  McKinsey & Company se side 44 35  Schlumberger se side 26 39  Hydro se side 45 41  NetCom se side 42 43  Ericsson se side 45 45  Norske Shell se side 29 49  Nordea se side 13

Maria Bezem, Årets teknolog i TV-serien The Future Detectives, hun har vunnet konkurransen Unge Forskere og hun drømmer om å seile jorden rundt. Hun er også årets teknolog, kommer opprinnelig fra Nederland og studerer nanoteknologi på Universitetet i Bergen.

Maria Bezem har vært med

Hvorfor tror du at du ble valgt til årets teknolog? – Det kommer nok av at jeg har gode karakterer og har vært engasjert ved siden av studiene mine, blant annet i programstyret for nanoteknologi. Juryen var også imponert over tidligere Universum Topp 100  I 5 I  www.universumglobal.com

Hvilken er den vanskeligste utfordringen du har stått overfor, og hvordan klarte du den? – Den vanskeligste utfordringen i mitt liv var i forbindelse med utvekslingsåret i Frankrike og kulturkollisjonen jeg opplevde der. Jeg hadde problemer med å kommunisere ettersom jeg ikke kunne språket og hadde ofte hjemlengsel. Men jeg nektet å gi opp og bad om all hjelp jeg kunne få, og det endte med at jeg fikk en fantastisk tid i Frankrike.


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

annonse

Universum har ordet

Si det som det er og vinn talentene

I

år er det ekstra morsomt for meg å ha Universum Topp 100 mellom hendene. I løpet av året har jeg nemlig lest og hørt mer enn noensinne som bekrefter det vår undersøkelse Bedriftsbarometeret har vist i flere år: At ærlig, personlig og verdibasert informasjon er viktigst for studentene når de velger arbeidsgiver. Universum Topp 100 gir arbeidsgiveren nettopp denne muligheten til å gi bedriften et ansikt og vise hva man står for. Ved å fortelle bedriftens historie på en personlig måte, har dere valgt de beste og mest effektive måten å kommunisere med fremtidige medarbeidere på. Dagens ungdommer er på mange måter mer sofistikerte enn tidligere generasjoner. De beveger seg i en verden der informasjonsstrømmen er enorm. De er gode til å sortere, skille mellom sant og usant og prioritere informasjon. Studenter verdsetter høyt også informasjon som kommer direkte fra medarbeidere. Det gjør informasjonen personlig og virkelig for dem. Det å våge å løfte frem medarbeidere, viser at man har en stolthet i bedriftskulturen, og dagens ungdommer vet at det er verdiene som skiller arbeidsgiverne fra hverandre i dag. De velger ganske enkelt en arbeidsgiver der personligheten og verdiene møtes. Og Universum Topp 100 er nettopp et slikt møtested. Så gratulerer, alle dere arbeidsgivere som har valgt å møte dem her! Michal Kalinowski, vd Universum.

6 578

Så mange studenter fra 23 høyskoler og universiteter rundt omkring i Norge har besvart undersøkelsen universum student survey.

Fra Universum Student Survey til Universum Topp 100 Arbeidet med Universum Student Survey pågår hele året. Først begynner vårt University Relations-team med de innledende samtalene på høyskoler og universiteter. Parallelt pågår arbeidet med spørreskjemaene på researchavdelingen. Så sendes spørreundersøkelsene via e-post til studentene. Deretter venter datainnsamling og intense analyseperioder. Resultater og rankinglister presenteres i form av rapporter til universiteter, høyskoler og bedrifter. På gallaen Universum Awards belønnes de mest populære arbeidsgiverne, og til slutt presenteres de i Universum Topp 100 sammen med utfordrerbedriftene som vil opp på studentenes rankinglister.

1988

Året da Universum Student Survey ble gjennomført for første gang i Sverige. Siden den gang har utviklingen vært formidabel, og i dag gjennomføres undersøkelsen i hele verden.

Feil gjøres med sosiale nettverk

EB på småskoletrinnet seg stadig lengre ned i aldrene med sitt employer branding-budskap. Det er først og fremst bedrifter med et stort behov for ingeniører som oppvarter skolebarn helt ned på småskoletrinnet. Tanken er at jo flere barn det er som interesserer seg for teknikk og vitenskap tidlig, desto flere ingeniører vil det finnes for bedriftene senere. Flyprodusenten Boeing er én arbeidsgiver som gjør dette. Boeing gir penger til studieprogrammer som fokuserer på matematikk og teknikk, inviterer skoleklasser på studiebesøk og sender ut medarbeidere på foredrag i skolene. Bedriftene begynner å søke

Mangelen på forbilder på ingeniørområdet er et stort hinder for å øke interessen, sier Peder Gunnarsson, head of research for Ungdomsbarometeret, Universums datterselskap, som spesialiserer seg på ungdommers atferdsmønster og utdanningsvalg. Det å sende ut ingeniører i attraktive stillinger, for eksempel astronauter, kan være en effektiv måte å vekke ungdommenes interesse på. Mange store ledere har teknisk bakgrunn, men ingen ser på Apples grunnlegger Steve Jobs som en ingeniør, sier Peder. Kilde: Universum Quarterly nr. 1 2010 Universum Topp 100  I 6 I  www.universumglobal.com

Bare en tredjedel av arbeidsgiverne har viet tilstrekkelig store ressurser til å bruke sosiale nettverk riktig i EB-arbeidet, til tross for at Facebook, Twitter og andre sosiale nettverk brukes stadig mer av både arbeidsgivere og arbeidssøkende. Mange av arbeidsgiverne sier også at de ikke har noen som helst strategi for hvordan sosiale medier skal brukes, selv om de samtidig bruker nettverkene regelmessig. Kilde: Universum Quarterly nr. 2 2010

Om Universum Universum er verdensledende innenfor employer branding. I 20 år har vi arbeidet utelukkende med arbeidsgiverimage, og vi er banebrytende på dette området. Universum hjelper mer enn 1 200 kunder verden over med å tiltrekke seg fremtidige medarbeidere og beholde de nåværende. Vi gjør dette gjennom erfaring, kunnskap og tjenester slik som undersøkelser, strategiske konsulenttjenester og medieløsninger. Universums undersøkelser besvares årlig av 380 000 studenter og unge akademikere i hele verden, noe som gir oss en unik kunnskapsbase. Vår medieportefølje omfatter mer enn 150 publikasjoner og nettsteder som hjelper studenter og unge akademikere i jakten på den ideelle arbeidsgiveren.


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

øKONOMI Øverst på økonomenes liste ligger Statoil, Ernst & Young og Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx ­PricewaterhouseCoopers. Økonomstudentene er konsekvente ­ i sitt valg av arbeidsgivere. Sju av bedriftene på årets topp 10-liste er de samme som i fjor. Bla videre og les om medarbeidere hos økonomstudentenes favorittarbeidsgivere.

Ernst & Young DnB NOR PricewaterhouseCoopers KPMG Orkla Finansdepartementet Nordea Tine Meierier Riksrevisionen BDO Fokus bank ICA Clas Ohlson Universum

8 9 10 11 12 12 13 14 14 15 15 16 17 17

annonse


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

Topp 100 Teknologi

annonse Topp 100 Data/IT

Ernst & Young www.ey.com

Universums sølvplass går i år for 4. år på rad til Ernst & Young. De tar gull i egen bransje for 7. år på rad.

det var en gAng ...

Ernst & Young ble stiftet i 1989 ved en internasjonal sam­ menslutning mellom Ernst & Whinney og Arthur Young. Sammenslutningen ble realisert i Norge fra samme tidspunkt. I 2002 hadde Ernst & Young 850 ansatte fordelt på 29 kontorer. Våren 2002 gikk Arthur Andersen & Co og Ernst & Young sammen, og Norges største revisjonsfirma ble eta­ blert. Tilsvarende sammenslut­ ninger ble gjort i 56 land.

Marit D. Holthe Kjetil Rimstad

Tittel: Marit, Senior Associate. Kjetil, Partner. Utdannelse: Marit, Siviløkonom og Master i Regnskap og Revi­ sjon fra NHH. Kjetil, Siviløkonom fra BI og Høyere Revisorstudium fra NHH. Første jobb etter eksamen: Marit, Associate i Ernst & Young. Kjetil, Associate i Arthur Andersen.

A

t Ernst & Young har en så sterk posisjon på attraktivitetsbarometeret år etter år overrasker kanskje mange, men ikke Partner Kjetil Rimstad. Ved å starte karrieren i Ernst & Young vil du få muligheter du ikke finner noe annet sted. Du jobber hver dag med dagsaktuelle problemstillinger, så om du ønsker en utfordrende og variert hverdag, er dette stedet for deg. Senior Associate Marit D. Holthe bekrefter at Rimstads lovnader også gjelder lavere stillingsnivåer. Kan du utdype litt? Marit: – Jeg har definitivt blitt utfordret fra dag én. Utfordringer satt i system gir mulighet til å prøve seg på mange områder og sørger for kontinuerlig læring. Dette gjelder på tvers av både bransjer og fagområder. I tillegg har jeg hyggelige og faglig dyktige kolleger som gjør at jeg aldri er alene om en problemstilling.

2010 STUDENT SURVEY

er stort, og mulighetene for å tilpasse kursene til individuelle behov og ønsker tilsvarende store. Jeg har over 100 kurstimer i året og deltar på samlinger i EYs finansgruppe, fordi det er finansforetak jeg arbeider mest med. Jeg har nesten begynt på en ny utdanning der jeg får løpende vedlikehold av den kompetansen jeg tok med meg inn i selskapet.

Mulighetene er uendelige. Med riktig innstilling kan også den beste bli enda bedre.

Hva slags kompetanse krever dere? Kjetil: – Næringslivets agenda reflekteres i vår. Vi rekrutterer bredt og ansetter masterstudenter med spesialisering i kvantitative fag, men også bachelorstudenter med spesialisering i revisjon er velkomne hos oss. Vi er opptatt av faglig skikkethet, og at de sosiale antennene er til stede. Hvordan gjør de nyansatte seg rustet til å møte hverdagen? Marit: – Ernst & Young har god erfaring i å ta i mot og lære opp nye medarbeidere. Apparatet

02

BRANSJEBESTE

Så hvorfor velge Ernst & Young? Kjetil: – Fordi vi legger vekt på å hjelpe hverandre. Mulighetene er uendelige. Med riktig inn-stilling kan også den beste bli enda bedre. Til slutt et råd til unge håpefulle? Marit: – Vær nysgjerrig! •

Ernst & Young Ernst & Young er Norges største aktør innen finansiell revisjon, transaksjoner, skatt og avgift, samt rådgivning. antall ansatte: 144 000 globalt og omlag 1 500 i Norge. Karrieremuligheter: Hvert år ansettes om lag 100 Associates på tvers av selskapets fire for­ retningsområder og 30 kontorer. Ernst & Young har fokus på individuell oppfølging og legger til rette for at hver enkelt skal kunne realisere sitt potensial. Som medarbeider hos oss, vil du påvirke din egen vei opp karrierestigen. Kompleksiteten i oppgaver og ansvarsområder øker fra år til år med lederansvar tidlig i karrieren.

tekst: ernst & young foto: ernst & young

Interessert i økonomi og ledelse? Siviløkonomene er en landsdekkende interesseorganisasjon for siviløkonomer og andre med masterutdannelse innenfor økonomiskadministrative fagområder. Siviløkonomene har 15 500 medlemmer, hvorav 2.300 er studentmedlemmer. Vi kan tilby deg: • Gjennomlesing og videreutvikling av din CV • Gratis juridisk bistand, med 24 timers garanti for gjennomlesing av din første arbeidskontrakt • Nettverksbygging gjennom lokalavdelinger og studentgrupper • Svært gunstig bank- og forsikringsavtale via DnB NOR • Fagtidsskriftet Magma – ti utgaver i året Studentmedlemskap koster kun kr 250,- per år.

Meld deg inn i dag på sivilokonomene.no eller send student <fornavn etternavn> til 2404


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

annonse

Topp 100 Teknologi

DnB NOR

Topp 100 Data/IT det var en gAng ... Det startet med etableringen av Christiania Sparebank i 1822. De neste 180 årene ble en rekke banker og bankinstitusjoner etablert i Norge som forløpere til dagens DnB NOR. I 1990 ble Den norske Bank (DnB) dannet ved fusjon mellom DnC og Bergen Bank, og i 1999 etablerte Sparebanken NOR og Gjensidige-Gruppen selskapet Gjensidige NOR. I 2003 fusjonerte DnB Holding og Gjensidige NOR og etablerte dagens DnB NOR.

www.dnbnor.com

03 Etter endt traineeopphold i DnB NOR sitter man igjen med et unikt innblikk i hvordan Norges største finanskonsern fungerer og et nettverk som er gull verdt. tekst: nina k. hareide-larsen foto: stig b. fiksdal

D

nB NOR er et konsern som både ønsker og krever motiverte og engasjerte medarbeidere. Kravene er ikke mindre til dem som tas inn som konsernets traineer. – Våre traineer skal være nysgjerrige, lyttende og utfordrende. Da får traineen selv et interessant opphold, og konsernet får gode innspill på hvordan vi best skal møte kundenes behov for finansielle tjenester i fremtiden. Et selskap som vil fremover må alltid ønske seg innspill på hvordan vi kan jobbe og levere bedre, sier konsernsjef Rune Bjerke. – De som gjennomgår traineeprogrammet i DnB NOR skal sitte igjen med et nettverk og en bredde-kunnskap om hele DnB NOR-konsernet som er unik. Traineene får en spesielt god start på karrieren og kan forvente mye av DnB NOR. Men konsernet forventer også mye tilbake, sier Bjerke.

Etter endt traineeperiode, med opphold i flere avdelinger relatert til hans studiebakgrunn, inklusive et opphold i Singapore, stod Klungsøyr igjen med flere mulige arbeidssteder i konsernet. Han valgte til slutt en jobb i enheten Corporate Centre. - Der og da var kanskje mulighetene for en interessant jobb det viktigste traineetiden ga meg. I ettertid ser jeg imidlertid at det er den brede kjennskapen jeg fikk til konsernet og det enorme nettverket man opparbeider seg i en slik periode som er det mest verdifulle. Denne ballasten drar jeg nytte av hver eneste dag, forteller Klungsøyr. Viktig ressurs Konsernsjefen ønsker traineer som endrings­ agenter, men blir man tatt seriøst når man kommer inn som ung og helt fersk i nye avdelinger hver sjette eller tredje måned? - Min erfaring er at man blir sett på som en del av teamet fra første dag. Jeg opplevde også at mine innspill og meninger ble tatt seriøst og godt i mot. Men det er viktig å presisere at man også må være ydmyk og se på traineeprogrammet som en læreperiode, sier Klungsøyr. - DnB NOR har store muligheter å by på for den rette. Vi tar inn kandidater vi tror kan gi verdifulle bidrag til konsernet og som har vilje og evne til å utvikle seg til nøkkelmedarbeidere på sikt. Derfor søker vi etter de aller beste studentene. Med det mener vi vel så mye kandidater som evner å bygge relasjoner, som kandidater med toppkarakterer, sier Rune Bjerke. •

Et selskap som vil frem­ over må alltid ønske seg innspill på hvordan vi kan jobbe og levere bedre.

RUNE BJERKE Thomas Klungsøyr

Tittel: Rune, konsernsjef. Thomas, rådgiver strukturell vekst. Utdannelse: Rune, Master of Public Administration fra Harvard University og samfunnsøkonomi fra Universitetet i Oslo. Thomas, CEMS Master og Master i finans ved Norges Handelshøyskole. Første jobb etter eksamen: Rune, politisk rådgiver i Oljeog energidepartementet. Thomas, trainee i DnB NOR.

Drømmestart Thomas Klungsøyr startet som trainee i DnB NOR og jobber i dag med strategisk utvikling av konsernet. Han beskriver sin karrierestart som svært verdifull. - Mange studenter, kanskje særlig økonomistudenter, avlegger eksamen uten noen veldig konkret formening om hva de skal bruke den til. Sånn hadde i alle fall jeg det. For meg ble derfor det å starte karrieren med et traineeopphold i Norges største finanskonsern helt genialt. Jeg fikk 18 måneder til å lære hvordan konsernet fungerte og til å blinke meg ut enheter og avdelinger der jeg trodde jeg kunne ha interesse av å jobbe og der mine kunnskaper kunne komme til nytte, forteller Klungsøyr.

Universum Topp 100  I 9 I  www.universumglobal.com

BRANSJEBESTE 2010 STUDENT SURVEY

DnB NOR DnB NOR er Norges største finanskonsern og en av Nordens største med en forvaltet kapital på 1 600 milliarder kroner. Konsernet består blant annet av sterke merkenavn som DnB NOR, Vital, Nordlandsbanken, Postbanken, Cresco og Carlson. DnB NOR er partner for norsk næringsliv i utlandet og for store utenlandske selskaper i Norge. DnB NOR er Norges ledende valutabank og en av verdens ledende shippingbanker. Antall ansatte: 13 400 ansatte, inkludert internasjonal virksomhet. Ansattes bakgrunn: Ansatte med akademisk utdanning fra universiteter og høyskoler i innog utland, spesielt innen økonomi. Karrieremuligheter: Alle våre ansatte har sin egen utviklingsplan, og mobilitet i organisasjonen verdsettes. Alle får tilbud om videreutdanning, og det er egne programmer rettet mot ledere, talenter og kvinner.


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

Topp 100 Teknologi

PricewaterhouseCoopers www.pwc.no

annonse Topp 100 Data/IT

det var en gAng ... PricewaterhouseCoopers er et resultat av en sammenslåing av firmaene Price Waterhouse og Coopers & Lybrand i 1998. De fire grunnleggerne av Price Waterhouse og Coopers & Lybrand (S. L. Price, E. Waterhouse, W. Cooper og W. M. Lybrand) har vært betydningsfulle, spesielt innen utviklingen av revisjonsfaget. Vi har vært representert i Norge siden 1933.

04 Hos PwC tas nye, unge medarbeidere imot på en måte som skaper trygg­ het fra dag én, samtidig som de raskt opparbeider seg viktig kompetanse. tekst: cato gjertsen foto: eirik førde

B

åde Torbjørn Karlsson og Grethe Bolstad fikk en veldig god følelse etter å ha vært på jobbintervjurunder hos PwC. Samtalen dreide seg nemlig ikke bare om hva de hadde å tilby selskapet, men også om hvordan PwC kunne tilrettelegge for deres personlige utvikling og karriere. Hvordan speilet så arbeidshverdagen det gode førsteinntrykket? Torbjørn: – Det var ingen tomme ord og jeg har definitivt havnet på rett hylle. I løpet av mitt første år har jeg fått jobbe med både revisjon og rådgivning. Det gjør at jeg har fått møte en rekke ulike bransjer og fagretninger. Konsekvensen blir at jeg får et tydeligere overblikk over mulighetene som finnes i PwC, som igjen gjør at jeg får en god forutsetning for å velge hvilket felt jeg senere ønsker å spesialisere meg innenfor. Grethe: – Det er ingen her som forventer at man som nyansatt fra skolen vet akkurat hvilken fagretning og bransje man ønsker å spesialisere seg i. Derfor legges det opp til at man får prøve seg i ulike team sammen med personer med ulik bakgrunn, erfaring og fagkompetanse for å løse forskjellige problemstillinger. Basert på erfaringene en gjør, peiler man seg ut en kurs ved hjelp av en individuell utviklingsplan. Planen er imidlertid aldri hugget i stein, så man kan endre sine karrieremål og hvordan man vil nå dem.

nen av at man hele tiden får prøve seg på noe nytt, samtidig som man vet at man har gode kolleger som alltid strekker ut en hjelpende hånd når det trengs. Det skaper en genuin trygghet som gjør det enklere å utvikle seg faglig fordi jeg tør hele tiden å ta på meg mer krevende oppgaver. Grethe: – Som nyansatt har man dessuten en egen fadder som hjelper en med både faglige og praktiske spørsmål og en councellor som hjelper deg med din karriereutvikling på kort og lang sikt. Med councellor har man løpende dialog, og vedkommende fungerer som en personlig coach. Det er også særdeles lav terskel for å spørre erfarne medarbeidere om råd. Personlig opplever jeg denne sterke samarbeidskulturen som både unik og meget verdifull.

Det skapes en trygghet som gjør det enklere å utvikle seg faglig.

Grethe Bolstad Torbjørn Karlsson

Tittel: Grethe, Manager i rådgivning. Jobber med strategi- og forretningsutvikling, omstillingsprosesser og organi­ sasjonsutvikling. Torbjørn, Trainee. Jobber med alt fra revisjonsmessig risikovurdering, til å bygge modeller som simulerer kapitalbehov. Utdannelse: Grethe, Master i international business management ved University of Surrey, siste eksamen i 2004. Torbjørn, Bachelor i økonomi, administrasjon og ledelse ved BI i Oslo, siste eksamen i 2009.

Får man mulighet til å jobbe i utlandet som ung medarbeider? Torbjørn: – Jeg ble tilbudt en jobb på et prosjekt i utlandet etter et halvt år som ansatt. Det passet imidlertid ikke inn i planene mine akkurat nå. Jeg valgte å bli i Norge denne gang, men det hadde vært spennende å prøve meg i utlandet ved et senere tilfelle. Grethe: – I vinter kom jeg tilbake fra et 2,5 år langt utvekslingsopphold i New York. Jeg var da ansatt på linje med mine amerikanske kolleger og sanket masse ny og verdifull erfaring. I New York jobbet jeg for øvrig sammen med fire andre norske kolleger, noe som viser at det er mange som benytter seg av mulighetene til å prøve noe nytt for kontinuerlig å utvikle seg. •

Hvilke egenskaper bør man ha for å trives i PwC? Torbjørn: – Man bør definitivt like å ta et ansvar for ens egen og kollegers utvikling. Alle som deltar på et prosjekt, gir løpende tilbakemelding til hverandre. Jeg liker veldig godt kombinasjoUniversum Topp 100  I 10 I  www.universumglobal.com

pricewaterhousecoopers PricewaterhouseCoopers er verdens største nettverk av revisorer, advokater og rådgivere. Tjenestene fra PwC i Norge omfatter revisjon og relatert rådgivning, herunder bistand innen verifikasjon, styrings- og omstillingsprosesser, i tillegg til transaksjonsstøtte og finansiell rådgivning. Skatte- og avgiftsrådgivning, selskapsrett og transaksjonsstøtte leveres av Advokatfirmaet PricewaterhouseCoopers AS. Antall ansatte: 163 000 globalt, hvorav over 1 400 i Norge. Ansattes bakgrunn: Bakgrunn fra Høyskoler og Universiteter i Norge og utlandet. Karrieremuligheter: PwC setter karriereplanlegging i system gjennom fadderordning, counsellor-ordning, individuell karriereplan, kurs og opplæring.


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

annonse

Topp 100 Teknologi

KPMG

Topp 100 Data/IT det var en gAng ... KPMGs historie startet i 1870 da britiske William B. Peat etablerte sitt eget revisjonsselskap. I 1911 slo Peat seg sammen med amerikanske James Marwick, og de etablerte konsulentselskapet PMI. 1979 slo revisjons- og konsulentselskapene Klynveld, Main Hurdman og Goerdeler seg sammen med flere andre selskaper og etablerte KMG. 1987 ble PMI utvalgt til å fusjonere med KMG. Dermed ble KPMG etablert.

www.kpmg.no

05 KPMG er mest kjent som revisjonsselskap. Nå ønsker selskapet å bli ytterligere profilert som rådgivningsselskap. Mye tyder på at de vil lykkes. tekst: bernt roald nilsen

foto: kyrre lien

Rune Skjelvan Roger Weibell

Tittel: Rune, Leder for Advisory. Roger, Manager i Advisory. Utdannelse: Rune, siviløkonom 1993 ved Norges Handelshøyskole i Bergen. MBA Økonomistyring/ledelse 2000. Roger, Bachelor Økonomi/ Ledelse Newcastle 2002. Mas­ ter London School of Economics 2003. Første jobb etter eksamen: Rune, Økonomikonsulent på NHH. Roger, Revisor KPMG i Newcastle (utdannet som stats­ autorisert revisor i Newcastle). Fremtidsdrømmer: Rune, en skikkelig utfordrende skitur i arktiske strøk. Det er bra å holde kroppen i form. Roger, å bestige Kilimanjaro en eller annen gang i fremtiden.

R

une Skjelvan er leder for Advisory og skal sørge for at veksten innen rådgiv­ ning skyter fart. Han jakter på unge ambisiøse mennesker, som er sugne på en spen­ nende faglig reise. Roger Weibell er opprinnelig revisor og har jobbet for KPMG i England. Nå jobber han med rådgivning. Kan dere si litt om KPMGs rådgivning? Rune: – Vi hjelper foretak og offentlige etater med å begrense risiko, forbedre resultater og skape verdier. Tjenestene våre deles inn i tre kategorier: Vekst, forbedring og styring. Vekst er et mål for de fleste, forbedring innebærer prosessforbedring og riktig anvendelse av teknologi, og styring handler i bunn og grunn om å skape og bevare verdier. En viktig del av vekststrategier er kjøp og salg av virksomheter, og Roger jobber i avdelingen som bistår selskaper i slike transaksjoner. Roger: – Vi gjennomgår selskapet for å iden­ tifisere forhold kunden bør være klar over før de gjennomfører transaksjon. Vi gjennomgår budsjett, gjør verdivurdering og bevisstgjør kun­ dene på de viktigste, mest risikofylte områdene. Poenget er å hjelpe kunden til å få et bedre beslutningsgrunnlag.

Roger: – Jeg jobber med prosjekter tidligere i tidslinjen enn Rune, forbedringene skjer jo ofte i et­ terkant av kjøp av et selskap. Vi hjelper kunden å se potensialet i selskapet som kjøpes og ser på områder for forbedring. Så går andre medarbeidere inn og gir hjelp til gjennomføring av tiltakene. Hvorfor jobbe med rådgivning i KPMG? Rune: – Vi er i en vekstfase, og det er alltid spen­ nende å være med på en ny reise. Vi har en god og spennende kultur, skal prestere og være engasjert i forhold til kundens behov. Roger: – Som nyansatt får du mye veiledning og støtte. I Advisory får du dessuten jobbe på ulike områder. Hvert halvår har vi en gjennomgang av den ansattes innsats og ser om det er interessant å prøve seg på nye utfordringer.

Vi er på jakt etter unge ambisiøse, som er sugne på en spennende faglig reise.

Hva vil det si å jobbe med forbedring? Rune: – Det handler om å gjøre prosesser med økonomiske effekter mer effektive. Å få inntekter opp og utgifter ned, forbedre logistikk, og å for­ bedre den teknologiske siden. Vi vil ha dyktige prosjektledere som kan formidle potensial for forbedring på en tydelig og jordnær måte. Mange virksomheter har mye å gå på, og vi kombine­ rer forretningssidens behov med anvendelse av teknologi for å få til forbedringer i praksis.

Litt om rekruttering i KPMG? Rune: – Vi ønsker en miks av nye og erfarne med ulik bakgrunn. Fremover vil vi ansette 40-50 årlig, hvorav 10-15 nyutdannede. Vi har et solid opp­ læringsprogram og strukturert kompetanseheving av den enkelte. De ansatte skal videreutvikles minimum 80 timer per år. Internasjonalt er vi 140 000 ansatte, og det gir store muligheter for å flytte på seg. Roger: – Jeg var fem år i England og kan anbefale de internasjonale mulighetene. Vi har et eget program, der du kan søke om to år i utlandet. For meg var årene i Newcastle og London veldig lærerike. •

Universum Topp 100  I 11 I  www.universumglobal.com

KPMG KPMG er et ledende kompetansehus. Vi tilbyr tjenester innen revisjon og rådgivning samt skatt og avgift. Våre ansatte skaper verdi av kunnskap gjennom sin spisskompetanse, tverrfaglighet, bransjekunnskap og effektive løsninger. Antall ansatte: Ca. 900 i Norge og 140 000 globalt. Ansattes bakgrunn: Master- og bachelornivå med spesialisering innen revisjon, økonomi og administrasjon, finans, jus osv. Karrieremuligheter: KPMG har som mål å gi alle ansatte muligheter til karriereutvikling. Vi har etablerte strukturer og arenaer for kompe­ tanse- og lederutvikling, fra du begynner til du blir partner.


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

annonse

Topp 100 Teknologi

Topp 100 Data/IT

Orkla www.orkla.no

Orklas sammensetning gir attraktive karrieremuligheter innen de fleste fagområder, både i Norge og internasjonalt.

O

det var en gAng ...

Fra Gruve til Grandiosa. Ikke mange bedrifter kan følge sine røtter 350 år tilbake. Som selskap kan Orkla se tilbake på 100 års historie. Men det Orkla Grube-Aktiebolag som ble stiftet i desember 1904, bygget på en flere hundre år lang svovelkisvirksomhet på Løkken Verk. I dag er Orkla et av Norges største børsnoterte konsern med en spennvidde fra Grandiosa til ekstruderte aluminiumsløsninger.

Lars Røsæg Martine S. Bjørnstad Malterud Tittel: Lars, Økonomisjef. Martine, HR Manager. Utdannelse: Lars, Siviløkonom, Norges Handelshøyskole, 2005. Martine, Siviløkonom, Norges Handelshøyskole, 2001, grunn­ fag i sammenliknende politikk, Universitet i Bergen, 1998.

rkla er et selskap med ledende posisjoner innen merkevarer, aluminiumløsninger, materialer, fornybar energi og finansielle investeringer. HR Manager Martine S. B. Malterud og økonomisjef Lars Røsæg kan fortelle mer. Martine: – Vi er et kompetansedrevet konsern med hovedmålet ”utvikle mennesker – skape verdier”. Derfor ser vi etter resultatorienterte og relasjons­byggende lagspillere når vi rekrutterer nye medarbeidere. Lars: – Som nyutdannet er det vanskelig å vite helt hva man vil trives med, men Orkla virket som et selskap med mange spennende muligheter innen ulike bransjer og fagretninger. Dessuten fikk jeg inntrykk av at Orkla var vant til, og trivdes med, å ta i mot nyutdannede. Du startet som Brand Manager? Lars: – Ja, i Stabburet (Orkla Brands). I Orkla­ modellen får man tidlig eget ansvarsområde, noe som var utfordrende, men også utrolig lære­ rikt. Etter hvert fant jeg imidlertid ut at jeg ønsket å forsøke en litt annen retning, og jeg fikk da muligheten til å komme inn på økonomisiden i Orkla ASA. Martine: – Orkla ønsker å ta vare på sine medar­ beidere, også ved å tilby dem variasjon. Et stort internt arbeidsmarked gjør at man ikke behøver å bytte arbeidsgiver om man ønsker en ny jobb. Orkla har stillinger innen de fleste fagområder, og vi har egne konsulentavdelinger.

12 Hva arbeider du med i dag? Lars: – De siste fire årene har jeg arbeidet i Orkla ASA hvor jeg i dag leder controlleravdelingen. De primære arbeidsoppgavene våre er å følge og rapportere lønnsomheten i Orklas virksomhets­ portefølje, samt å være ressurspersoner for ulike utviklingsprosjekter i konsernet.

Orkla ønsker å ta vare på sine medarbeiderne, også ved å tilby dem variasjon.

Et karrieretips på tampen? Lars: – Jeg tror det er viktig å fokusere på å gjøre en god jobb og skape resultater der du til enhver tid er og kanskje ikke fokusere så mye på karriere­ begrepet i seg selv. •

orkla Orkla er et børsnotert konsern med virksom­ heter innen kjerneområdene merkevarer, alu­ miniumsløsninger, fornybar energi, materialer og finansielle investeringer. Antall ansatte: 30 000 globalt og ca 6 400 i Norge. Karrieremuligheter: Den grunnleggende treningen og opplæringen av medarbeidere skjer gjennom "on-the-job-training". Alle ansatte legger i tillegg en utviklingsplan med nærmeste ledere hvor det fastlegges hvilke kurser og akademier den enkelte skal delta på. Orkla har et vel utprøvd talentut­ viklingssystem som tilrettelegger for god intern mobilitet mellom Orklaselskapene. tekst: magne johannessen foto: chris erlbeck

Finansdepartementet www.jobbifinans.dep.no

Finansdepartementets skattelovavdelings viktigste oppgave er å utforme, fortolke og administrere lovgivningen på skatteområdet.

I

departementet kan høye ambisjoner kombi­ neres med egen fritid. I skattelovavdelingen er Christine en av flere som arbeider med å utforme lovverket på skatteområdet. Hun synes det er kjempemorsomt å få være med på lovgiv­ ningsprosessen fra lovforslag til loven er vedtatt.

det var en gAng ...

Etter at Norge ble selvstendig stat i 1814, ble Finansdeparte­ mentet opprettet. Departementet skulle ivareta viktige oppgaver for den nye nasjonen knyttet til statens økonomi og finanser. I dag holder departementet og dets 312 ansatte hus i den gam­ le regjeringsbygningen, som sto ferdig i 1906. Bygget er ett av hovedverkene blant arkitekt Henrik Bulls art nouveau-inspir­ erte steinbygninger.

Christine Hodt Dickens

Tittel: Rådgiver i Finansdepar­ tementets skattelovavdeling. Utdannelse: Cand. jur. fra Universitetet i Oslo 2005, Master of Laws (LLM) fra King's College i London 2006. Første jobb etter eksamen: Jobbet med selskapsrett og generell forretningsjuss i ad­ vokatfirma.

Hvilke arbeidsoppgaver har dere? – Vår viktigste oppgave er å fungere som sekre­ tariat for politisk ledelse. Selv om vi er en del av embetsverket og kun gir råd og anbefalinger på grunnlag av faglige vurderinger, vil det politiske landskapet i Norge ha mye å si for arbeidshver­ dagen vår, ettersom vi bistår politikerne med utfor­ mingen av skattesystemet. Det betyr ikke at man ikke kan ha sin egen politiske overbevisning, og temperaturen kan iblant bli høy i lunsjen. Uansett om man er enig eller ikke, er det givende å ta del i det arbeidet som ligger bak hvert enkelt lovforslag. Her må de relevante argumentene tolkes og veies, for deretter å gå for den ene eller annen løsning. Dette er juristenes kjernekompe­ tanse. Det er tilfreds­ stillende å føle at det man har studert er det viktigste verktøyet i jobben.

13 foretar oss skal være etterrettelig, og det er høye interne krav til juridisk kvalitet. Av og til kan visse saker ”brenne” så alt annet arbeid må legges til side. Spesielt ved press fra media, kan arbeidsdagen bli bestemt av omstendig­ heter vi ikke har kontroll over. Skatt er jo et hett tema i den norske sam­ funnsdebatten og angår absolutt alle. At media våker over oss, gjør oss oppmerksomme på viktigheten av arbeidet. Forarbeidene vi produserer skal stå for ettertiden og skape klarhet i hvordan lovverket er å forstå. Det er et tungt faglig miljø, og mange har lang erfaring både i og utenfor det offentlige. Kombi­ nert med rom for læring, uformell tone og åpne dører, gir skattelovavdelingen en unik mulighet for læring og spesialisering. Det er tilfredsstillende og morsomt å være en del av dette. •

Skatt er et hett tema i den norske samfunnsdebatten og angår alle.

Hvordan fortoner arbeidsdagen seg? – Å jobbe i det offentlige og forholde seg til de spilleregler som gjelder var nytt for meg som kom fra det private. Innsikt i saksgangen og arbeids­ måten i landets forvaltning er imidlertid verdifull kunnskap som alle jurister bør kjenne til. Alt vi

Universum Topp 100  I 12 I  www.universumglobal.com

Finansdepartementet Som ansatt i Finansdepartementet gir du råd som har direkte innflytelse på folks hverdag og er med på å påvirke samfunnsutviklingen; hver dag inneholder avisene artikler om sakene som våre ansatte jobber med. Antall ansatte: 312. Ansattes bakgrunn: Andelen tilsatte med høyere utdanning fra universitet og høyskole er 90 %. De dominerende gruppene er økono­ mer, jurister og samfunnsvitere. Karrieremuligheter: Kompetansebygging og utvikling skjer i første rekke gjennom faglig inter­ essante og utfordrende arbeidsoppgaver. Det er gode muligheter for utenlandsopphold i OECD, EU, Verdensbanken, IMF, EFTA og NORAD. tekst: cato gjertsen foto: kyrre lien


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

annonse

Topp 100 Teknologi

Nordea

Topp 100 Data/IT det var en gAng ... Nordea-konseret ble grunnlagt i år 2000, og siden desember 2001 er all virksomhet i konsernet drevet under varemerket Nordea. Vi stammer fra fire nordiske banker, men historien vår strekker seg 189 år tilbake i tiden, og på veien har 250 banker blitt innlemmet i konsernet. Visste du for eksempel at H. C. Andersen var en av våre første kunder?

www.nordea.no

18 Nordea har fokus på skarpe talenter. Med­ arbeidere som skaper merverdi for kundene. Til gjengjeld får de unike karriere-muligheter i Nordea. tekst: bernt roald nilsen

foto: eirik førde

Lisa Karlsen Gisle Jenssen Malnes

Tittel: Lisa, Associate Director, Debt Capital Markets. Gisle, opsjonstrader. Utdannelse: Lisa, Master fra University of St Andrews, Scotland. Gisle, Bachelor Finance BI, Oslo, Master Finance & Investment, University of Edinburgh. Første jobb etter eksamen: Lisa, den jobben hun har i Nordea. Gisle, FX Sales Manager i Nordea. Fremtidsdrømmer: Lisa, kjøpe et vinslott i Bourgogne og få en spennende lederjobb i Nordea. Gisle, ha ansvar for eget hedgefond, og gi ut egen plate (han spiller fiolin!)

A

lt er mulig i Nordea. I et så stort selskap vil det alltid være mulig å flytte på seg for den som ønsker det. Både faglig og geografisk. Satser du på karriere i Nordea og står på for kunder og eget selskap, vil du raskt få tillit og ansvar. Associate Director Lisa Karlsen og opsjonstrader Gisle Jenssen Malnes er to flotte eksempler på akkurat det. Hva består jobben av? Lisa: – Jeg jobber med lånefinansiering for våre største og mest krevende bedriftskunder, ofte i forbindelse med oppkjøpstransaksjoner, hvor en av våre kunder kjøper en annen bedrift eller en bedrift blir kjøpt av et private equity-fond. Det kan enten være lån mellom Nordea og kunden, eller flere banker kan være involvert, såkalte syndikerte lån. Jobben inkluderer selskapsanalyse og forhandlinger om lånebetingelser og låneavtaler. Gisle: – Jeg jobber som opsjonstrader på valuta. Jeg trader opsjoner på alle valutaer mot japanske yen ( JPY), AUD, CAD og NZD og har ansvar for hele Nordeas risiko innenfor disse produktene. Til daglig stiller jeg priser til meglere i banken. Hvis de handler på min pris, sitter jeg på en risiko jeg selv avgjør hva jeg skal gjøre med. Jeg kan sitte med den, eller dekke deler av den i markedet. Jeg har altså mye kontakt med interbankmarkedet, og det er både lærerikt og utfordrende.

New York med ansvar for Norge og nå opsjons­trader med base i København. Jeg liker å ta risiko, i positiv forstand. Det bidrar til en bratt læringskurve. Lisa: – Det er høy puls i min stilling også. Jeg har hatt den i tre år og stortrives. Jeg har kontakt med toppledere i norsk næringsliv og kommer tett inn på selskapene som skal finansieres. Det er høyt tempo, og jeg må jobbe mye, men det er veldig spennende og utfordrende. Hvorfor akkurat Nordea? Lisa: – Fordi jeg har drømmejobben, og ikke kan tenke meg å jobbe et annet sted akkurat nå. Jeg er så heldig å jobbe med spennende prosjekter i et hektisk kompetansemiljø. I jobben min får jeg bruk for både analytisk og sosial kompetanse, og jeg blir aldri holdt nede ansvarsmessig. Det vokser jeg på. Gisle: – Jeg får lov til å ta risiko, og det gir meg en erfaring som er god å ha med seg videre. Jeg er likevel forsiktig, trikset er jo å aldri gå på en smell, men å ha god kontroll på markedet. Jeg har internasjonal erfaring, to år i New York og et halvt i København. Det er også godt å ta med seg videre i karrieren i Nordea. •

Hvis du står på for både kunder og Nordea, vil du raskt få tillit og ansvar.

Det er mye ansvar på unge skuldre? Gisle: – Ja, markedet beveger seg, og jeg må sørge for at Nordea har posisjon hele tiden. Jeg må prestere og ta kalkulert risiko døgnet rundt, og det passer meg bra. Jeg er vant til det, først et år som valutamegler i Oslo, så to år i samme jobb i Universum Topp 100  I 13 I  www.universumglobal.com

Nordea Nordeas oppgave er å gjøre det mulig for kundene, aksjonærene og medarbeiderne. Som det ledende finanskonsernet i Norden og Østersjøområdet tilbyr vi en mengde muligheter og en høy grad av spesialisering. Aktivitetene våre er varierte og omfattende og dekker alle områder innenfor bank: Retail banking, private banking, investment banking, corporate banking og asset management and life. Antall medarbeider: 3 500 i Norge og 34 000 medarbeidere totalt. Ansattes bakgrunn: Blant akademikerne har hoveddelen en økonomisk utdannelse, men vi ansetter også jurister, sivilingeniører osv. Karrieremuligheter: Bredden og mangfoldet i forretningsvirksomheten gjør at Nordeas medarbeidere har store muligheter til å skape en lokal, nasjonal eller internasjonal karriere.


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

annonse

Topp 100 Teknologi

Topp 100 Data/IT

TINE www.tine.no

I TINE kan hun kombinere bioteknologi med internasjonal jobbing. Ikke rart Bente mener hun har drømmejobben! det var en gAng ...

TINEs historie startet i 1881 med etableringen av Den norske meieriforening. Unik kompetanse og kjærlighet til melk ligger til grunn for det som er dagens TINE. Kjernevirksomheten er å levere kvalitetsprodukter av melk til norske forbrukere. For å styrke TINEs konkurransekraft og sikre fremtidig vekst, legger vi stor vekt på å være en ledende merkevareleverandør innen mat og drikke, og vi satser i utvalgte markeder internasjo­ nalt. Dette gir store muligheter for nåværende og fremtidige medarbeidere som ønsker utfordringer og griper sjanser.

Bente Hammervold

Tittel: Produktutvikler ved TINEs FoU-avdeling. Utdannelse: Master i bioteknologi ved NTNU, Trondheim i 2008. Første jobb etter eksamen: Trainee, og så produktutvikler hos TINE. Fremtidsdrømmer: Å se Madagaskar, Nepal og Peru. Jeg har besøkt alle kontinentene og elsker å reise.

T

INE er overalt i Norge. Ikke bare fordi de har over 15 000 eiere, nesten 6 000 ansatte og mange regionale anlegg. Nei, årsaken er det imponerende utvalget av produkter. Noen må utvikle dem, og bioteknolog Bente Hammervold gjør det. Hun er produktutvikler i TINE. Og først var du trainee? – Jeg hadde to fantastiske år som trainee i TINE 2008-2010. Jeg ble tatt vare på fra første stund og var gjennom et utviklingsprogram faglig og personlig som var en inngangsbillett til drømmejobben. Som trainee fikk jeg opplæring i blant annet teknologi, prosjektledelse og markedsføring, i tillegg til internasjonal erfaring innenfor marked og salg. Jeg var trainee i produktutviklingsavdelingen i TINE FoU, Oslo og fikk mye erfaring med hele verdikjeden. Når traineeperioden var over, søkte jeg jobb i samme avdeling. Og nå er du produktutvikler? – Ja, jeg er produktutvikler ved TINEs FoU-avdeling og gjør i tillegg en del for TINE Ingrediens. Jeg har allerede fått et stort nettverk, og i jobben som produktutvikler er jeg et bindeledd mellom produksjonsanlegg, leverandører og markedsavdeling. Jeg må se muligheter og tenke innovasjon og får brukt utdanningen min i utviklingen av nye produkter. For å være oppdatert, er jeg blant annet på internasjonale konferanser og ute på våre produksjonsanlegg.

31 Oppdraget for TINE Ingrediens går blant annet ut på å følge opp kunder i Nord-Amerika og Europa og å delta på internasjonale konferanser. Hvorfor jobbe i TINE? – TINE er en unik mulighet. Selskapet åpner alt for deg, og du gis alle muligheter hvis du viser initiativ. Mange får en coach i forhold til personlig uvikling og en mentor i forhold til det jobbmessige. TINE tenker på 24-timersmennesket, og du kan også ta videreutdanning her. Det er et supert arbeidsmiljø, mange sosiale aktiviteter og fokus på helse. Selskapet er opptatt av nyskapning, og det er ansatt mange unge her de siste årene. •

TINE er en unik mulighet. Selskapet åpner alt for deg, og du gis alle muligheter hvis du viser initiativ.

tine TINE Gruppa er en av Norges største nærings­ middelbedrifter og leverandør av kjente mer­ke­­varer som Norvegia, Jarlsberg, Biola, YT, Litago og SALMA. TINE eies av 15 000 melkebønder i samvirke. Konsernet består av både norske og utenlandske hel- og deleide datterselskaper, blant annet Diplom-Is, FellesJuice, Maritex, Wernersson Ost i Sverige og Norseland Inc. i USA. Antall ansatte: ca 5 700. Ansattes bakgrunn: Et stort mangfold. TINE trenger medarbeidere innen ledelse, innova­ sjon, markedsføring/salg, matteknologi, pro­ sessteknologi, husdyrfag , logistikk, økonomi og internasjonalisering. tekst: bernt roald nilsen foto: eirik førde

Riksrevisjonen www.riksrevisjonen.no

Demokrati og felleskap handler også om forvaltning av midler. Da må noen kontrollere og veilede.

R

iksrevisjonen. Ordet kan lett gi assosia­ sjoner til dystre menn i mørke arkiv. Her gjelder det å virkelighetsorientere seg, noe riksrevisor Jørgen Kosmo kan hjelpe til med.

det var en gAng ...

Riksrevisjonens historie startet i 1816 da Det Første Kollegium ble valgt av Stortinget. I 1882 foreslo statsrevisorene at all revisjon i Norge skulle legges under Statsrevisjonen. I 1918 ble det vedtatt at Statsrevisjonen og Revisjonsdepartementet skulle slås sammen under navnet Statsrevisjonen. I 1938 vedtok Stortinget med kun én stemmes flertall at Statsrevisjonen skulle endre navn til Riksrevisjonen.

Jørgen Kosmo

Tittel: Riksrevisor. Utdannelse: Bygningssnekker. Første jobb etter eksamen: Bygningsarbeider.

Hva er det egentlig Riksrevisjonen gjør? – Vi er Stortingets viktigste kontrollorgan, og vi er uavhengige overfor forvaltningen. Vi sørger for at statens midler brukes på en forsvarlig økonomisk måte, i samsvar med Stortingets vedtak, og reviderer statsregnskapet og regnskapene for departementene. Riksrevisjonen er også involvert i kontroll av statlig eide selskaper. Mye kontroll? – Naturlig nok, men i tillegg veileder vi forvaltningen i spørsmål knyttet til økonomi og regnskap. Vi har også et internasjonalt engasjement som blant annet handler om å bistå andre land med å utvikle egne riksrevisjoner. En velfun­ gerende riksrevisjon er den beste måten å bekjempe for eksempel korrupsjon på. I et videre perspektiv handler det om demokrati og fattigdomsbekjempelse. Demokrati fordrer at noen kikker andre i kortene.

2010 STUDENT SURVEY

læring og kunnskap. Dette inkluderer blant annet kompetansekartlegging, individuelle opplæringsplaner og stipender til etterutdanning. Men fordrer en jobb i Riksrevisjonen et litt alvorlig gemytt? – Nei. Det vi gjør har stor samfunnsmessig verdi og må tas på alvor, men vi er en moderne kunnskapsbedrift hvor folk trives og utvikler seg, noe medarbeiderundersøkelsene våre tydelig reflekterer. Dessuten føler jeg og mine kolleger at vi bidrar med noe av betydning for samfunnet. Og det gjør vi også. •

Demokrati fordrer at noen kikker andre i kortene.

Hva slags bakgrunn ser dere etter hos mulige kandidater? – Revisorer, økonomer, jurister og samfunnsvitere, men også kandidater med utdannelse innen IT, drift og personal. Vi jobber i spenningsfeltet mellom Stortinget og forvaltningen. Dette setter store krav til oss. Vi legger derfor stor vekt på

37

RAKETT

Universum Topp 100  I 14 I  www.universumglobal.com

Riksrevisjonen Riksrevisjonen skal bidra til at fellesskapets midler og verdier blir brukt og forvaltet slik Stortinget har bestemt. Dette gjør vi gjennom revisjon, kontroll og veiledning. Hovedkontoret er i Oslo, i Pilestredet 42. Ca. 100 personer har kontor utenfor Oslo på 7 steder rundt i landet. Antall ansatte: Cirka 500. Ansattes bakgrunn: Revisorer, jurister, økonomer, samfunnsvitere, og flere andre utdanningsretninger er representert. Karrieremuligheter: Nytilsatte følger et to-årig opplæringsprogram som gir fagkompetanse innen offentlig revisjon. Muligheter for å hospitere i søsterorganisasjoner i andre land og for å delta i internasjonalt faglig samarbeid. tekst: magne johannessen foto: john hughes


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

annonse

Topp 100 Teknologi

Topp 100 Data/IT

BDO www.bdo.no

Når BDO rekrutterer, ser de etter medarbeidere som har interesse for mer enn tall.

det var en gAng ...

BDOs kundemasse spenner fra små bedrifter til store børsnoterte konsern og omfatter de fleste bransjer og yrkesgrupper over hele landet. Vi har lang erfaring med både private og offentlige virksomheter samt stiftelser og organisasjoner. Våre revisorer og rådgivere kan tilby et bredt tjenestetilbud innen våre fire uavhengige forretningsområder; Revisjon, rådgivning, skatt og avgift, regnskap og lønn.

Trond-Morten Lindberg

Tittel: Administrerende direktør og partner. Utdannelse: Statsautorisert revisor, Handelshøyskolen BI, eksamen 2003. Første jobb etter eksamen: Revisormedarbeider i BDO som har vært eneste arbeidsgiver Fremtidsdrømmer: Utfordre konkurrentene enda sterkere og tydeliggjøre tjenestene for kundene.

M

ed over 600 ansatte over hele Norge og 45 000 ansatte i 111 land, er revisjonsog rådgivningsfirmaet BDO alltid på talentjakt. Hvert år rekrutteres 60-80 nyutdannede revisorer, jurister og økonomer til den norske virksomheten. Administrerende direktør og partner, Trond-Morten Lindberg, vet hva han ser etter. - En moderne revisor er flink til å kommunisere og har god forretningsforståelse i tillegg til analytiske evner. Vi trenger et bredt spekter av medarbeidere som tør å være annerledes. Hvordan får nyutdannede drømmejobben? – Legg færre planer, da er det enklere å gripe mulighetene. Jeg stilte omtrent uten forventninger på min første arbeidsdag, men har alltid hatt et brennende engasjement for bedriften. De som banker på hos oss må vite hvorfor de vil jobbe med revisjon og hvorfor i akkurat BDO. Svarer de godt og er både ydmyke og pågående, er det interessant.

59 en franchisekjede til å bli ett integrert BDO med felles vyer for fremtiden. Nå skal vi videreutvikle virksomhetsområdene som er revisjon, rådgivning, skatt og avgift samt regnskap og lønn. Vi skal også utvikle enkelte regioner i Norge og kommer til å trenge stadig mer spesialisert kompetanse. Det tar det tid å bygge.

Legg færre planer, da er det enklere å gripe mulighetene.

Hvilket bilde vil du at studentene skal ha av BDO? – Vi ønsker å være et tydelig alternativ for både norsk og internasjonalt næringsliv. BDO er et internasjonalt nettverk av revisjons- og rådgivningsselskaper, men med tydelig nasjonal styring. Det gir partnere og ansatte store muligheter til å være med å bygge virksomheten.

Hvilket råd vil du gi til dem som er på vei ut i arbeidslivet? – Vær på flere arenaer, dyrk interessene dine – og igjen, ikke planlegg alt ned til minste detalj. •

Hva er planene fremover? – 2010 er et brytningsår. Vi implementerte et felles navn, BDO, world wide og gikk fra å være

BDO BDO er en revisjons- og rådgivningsvirksomhet med over 600 ansatte og kontorer over hele landet. BDO er en del av det globale BDOnettverket med tilstedeværelse i over 100 land og over 45 000 ansatte. Antall ansatte: 600. Karrieremuligheter: Blant nyutdannede rekrutterer vi fortrinnsvis til stillinger som revisormedarbeidere. Studenter med svært gode faglige resultater og utenomfaglig kompetanse vil også vurderes til konsulentstillinger i vår rådgivningsavdeling.

tekst: torunn dillan pedersen foto: eirik førde

Fokus Bank www.fokus.no

Er du klar for å stå på for både kunder og arbeidsgiver? Har du lyst til å jobbe i et finanskonsern med muligheter?

F

okus Bank er Norges tredje største bank og en del av Danske Bank, et internasjonalt finanskonsern med høy og bred kompetanse. Et kjennetegn for Fokus Bank er evnen til å yte det lille ekstra. Å være fremoverlent. Det handler om å ha de rette holdningene og skape verdier for kundene, ifølge konserndirektør for Corporate & Institutional Banking, Tone Lunde Bakker.

det var en gAng ...

Fokus Banks historie kan føres tilbake til Privatbanken i Trondheim som ble etablert i 1859. De sju bankene som fusjonerte til Fokus Bank ble grunnlagt i perioden 1868-1932, og fusjonen skjedde i 1987-1993. I 1999 kjøpte Danske Bank Fokus Bank, og det var et ledd i strategien Norden som hjemmemarked.

Tone Lunde Bakker

Tittel: Konserndirektør Corporate & Institutional Banking. Utdannelse: Siviløkonom Arizona State University 1987, AFA-studiet 1991 NHH, Bergen. Første jobb etter eksamen: Trainee i Kreditkassen. Fremtidsdrømmer: Profesjonelt: Jobbe internasjonalt. Privat: Stå på ski i Whistler Mountain.

Fokus Bank er på hugget? – Ja, Fokus Bank er jo en bank for kunder med store forventninger. Vi ønsker vekst innen alle forretningsområder: Personmarkedet, Private Banking, Bedriftsmarkedet, Corporate & Institutional Banking og Fokus Markets. Dyktige medarbeidere med rette holdninger er en klar suksessfaktor. Hos oss er du en del av en prestasjonskultur og må alltid være klar for nye faglige utfordringer. Hva med internasjonale muligheter? – Vi ser etter nyutdannede med internasjonal interesse. Vi har filialer i Norden, Baltikum, Irland og Nord-Irland, og det er også muligheter i London og New York. Er du dyktig, får du være med på mye spennende. Du kan søke på korte eller lengre opphold ved våre utenlandske kontorer.

74 at du er et talent før du er ferdig utdannet. Stå på, er mitt råd! Er du først ansatt hos oss, kan vi love deg en profesjonell videreutvikling hvis du viser deg tilliten verdig. Så hvorfor jobbe i Fokus Bank? – Det beste i Fokus Bank er kombinasjonen av kompetente kolleger som gir mye av seg selv og spennende kunder nasjonalt og internasjonalt. Våre unge føler seg velkomne fordi de får stadig nye muligheter. Sist, men ikke minst, har vi det morsomt. Å trives på jobben er utrolig viktig. •

Vi jakter på dyktige kandidater som kan spre entusiasme blant kolleger og kunder.

Tips til unge jobbsøkere? – Det er lurt å ha sommerjobb eller ekstrajobb på steder du kan tenke deg å jobbe senere. Da finner du ut av kultur og arbeidsoppgaver og kan bevise Universum Topp 100  I 15 I  www.universumglobal.com

Fokus Bank Fokus Bank, som er en filial av Danske Bank A/S, har 38 kontorer spredt i Norge. Danske Bank A/S er et av Nordens ledende finanskonsern. Fokus Bank er ansvarlig for konsernets samlede virksomhet i Norge. Tilfredse kunder er en viktig årsak til at banken vokser kraftig. Fokus Bank er i dag blant landets ledende banker. Antall ansatte: Totalt i Danske Bank Group 22 000, hvorav 1 000 i Fokus Bank. Karrieremuligheter: Alle ansatte i Fokus Bank gjennomfører individuelle utviklingssamtaler og lager utvikling- og karriereplaner sammen med nærmeste ledere. Intern bevegelighet oppmuntres nasjonalt og internasjonalt. tekst: bernt roald nilsen foto: eirik førde


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

annonse

Topp 100 Teknologi

ICA

Topp 100 Data/IT det var en gAng ... 1917 sådde Hakon Swenson det frøet som skulle bli ICA-ideen; at enkeltkjøpmenn går sammen i store innkjøpssentraler for å gjøre innkjøp og etablere butikker sammen og ha en felles markedsføring for å oppnå de samme stordriftsfordelene som kjedeforetakene. ICA er i dag et av Nordens mest kjente og verdsatte varemerke.

www.ica.no

79 Lisa Zeller har ambisjoner på vegne av både bransjen og seg selv. Hun ser for seg en fremtid i ICA og vil bidra til å få kjøpmannsyrket enda mer opp i lyset. tekst: bernt roald nilsen

foto: kyrre lien

D

et begynte da Lisa gikk på videre­ gående skole. Fritiden tilbrakte hun bak kjøttdisken på ICA Maxi på Lørenskog. Etter hvert ble det treårsstudium i varehandelsledelse på BI. Nå går hun på ICAs Talentprogram, et pilotprosjekt med seks modu­ ler i løpet av et halvt år. Hvorfor varehandel, Lisa? – Varehandel er en dynamisk bransje. Den er i stadig endring. Konkurransebildet gjør at vi må skjerpe oss hele tida, og det er mange unge i bransjen. Selv om jeg er ung, har jeg etter ti år i bransjen mye å til­ føre min butikk. ICA ønsker å gjøre yrket prestisjefylt med det nye talentprogrammet, og jeg føler at stadig flere unge mennesker velger en karriere i vår bransje og er stolt av det.

av. Ellers er variasjon et nøkkelord. Det er alltid noe å gjøre her, og du er i konstant bevegelse hele dagen. Hvordan er dagen din på ICA? – Jeg er vel som en potet. Jeg kan brukes til det meste. Det er alt fra møter og telefoner til å være ute i butikken og holde en best mulig standard på den. Det er kontakt med kunder og leverandører, og det er å fylle på i hyller og steppe inn overalt, også i ferskvaredisken hvis det er nødvendig. Jeg skal være hundre prosent rustet for alle situasjoner. Alltid ha et svar og vite hva som skjer. Gode råd til potensielle ICA’ere? – Det viktigste er at du vil jobbe med mennesker. Er du utadvendt, passer du til en jobb i ICA. Det som handler om selve vare­ handelen kan læres. Det er personlige egenskaper som er avgjørende. Du er en del av et team og må alltid være engasjert på vegne av teamet. Du må ta ansvar uten å bli spurt og alltid gi et smil og si hei til kundene. Det er en soleklar kunderettighet. Når folk med god opplæring driver butikk, blir det gøy å være både ansatt og kunde.

Jeg er opptatt av menneskelige relasjoner, og det får jeg mye av i denne bransjen.

Lisa Zeller

Tittel: Kolonialsjef og ICA-talent. Utdannelse: 3 år studium i vare­handelsledelse på BI og ICAs Talentprogram (1/2 år). Første jobb etter eksamen: Kjøleansvarlig på ICA Maxi, deretter ass. butikksjef på ICA Skøyen i Oslo. Fremtidsdrømmer: Bidra til at ICA blir markedsleder i Norge. Bruke mine erfaringer internasjonalt.

Og du er også et ”ICA-talent”? – Ja, jeg er en av noen få som er valgt ut fra ICA og Rimi. Jeg synes det er tøft av ICA å satse på talenter. Det har gitt meg et løft. På talent­ programmet har jeg møtt flere unge, flotte og smarte talenter. Jeg har utviklet min kompetanse på ledersiden og vet nå at jeg har gjort et riktig yrkesvalg. Å drive en dagligvarebutikk er en utfordring, og jeg gleder meg til å ta i nye tak for ICA. Hva er det beste ved å jobbe for ICA? – At det er så mange herlige ansatte og fornøyde kunder. Jeg er opptatt av menneskelige relasjo­ ner, og det får jeg mye av i denne bransjen. ICA er en skikkelig fighter i bransjen, og lojaliteten innad er stor. Nyansatte får god opplæring, og opplever et samhold som det er lett å bli en del

Hva med planene fremover? – Jeg har ambisjoner i dagligvarebransjen. Fra jeg stod bak kjøttdisken som syttenåring, har jeg sett for meg en fremtid i dette miljøet. Det er gøy å drive med noe du føler at du behersker. Jeg tror jeg kan bli en bra butikksjef som både leverer og er respektert av mine ansatte, og ikke minst av våre kunder. •

Universum Topp 100  I 16 I  www.universumglobal.com

ICA Historien om ICA startet i Västerås i 1917. I dag er ICA-konsernet en av Nordens ledende detaljhandelsselskaper med ca. 2 300 egne og kjøpmannseide butikker i Sverige, Baltikum og Norge. ICAs visjon er å gjøre hver dag litt enklere. Målet er å bli det ledende detaljhandelsselskapet med fokus på mat og måltider. Antall ansatte: 20 081 globalt, 4 826 i Norge. Ansattes bakgrunn: Hos ICA er det muligheter innen mange forskjellige fagområder og profesjoner. Karrieremuligheter: Gode karrieremuligheter både innen butikk og konsern. ICA satser på sine medarbeidere fordi vi har tro på at motiverte og kompetente medarbeidere er nøkkelen til suksess.


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

annonse

Topp 100 Teknologi

Topp 100 Data/IT

Clas Ohlson www.clasohlson.no

Clas Ohlson er så mye mer enn artige dingser. Selskapet har kontinuerlig vekst og flotte karrieremuligheter.

K

arl Westerlund har ansvar for at du får det du vil ha når du shopper hos Clas Ohlson i Norge. Fra han startet i selskapet som attenåring, via fem studieår på Chalmers i Göteborg, til han fikk logistikkansvar i Oslo for et halvt år siden, har han jobbet for Clas Ohlson. Han stortrives.

det var en gAng ... Clas

Ohlson var bare 22 år når han i 1918 startet postordrefirmaet som i dag er børsnotert og har flere tusen medarbeidere i Sverige, Norge, Finland, Storbritannia og Kina. Clas bodde og jobbet i Insjön, Dalarna. Her ligger også det sjarmerende Clas Ohlsonmuseet, innpakket i en rød liten stue, vis-à-vis vår gigantiske hovedbutikk.

Karl Westerlund

Tittel: Salgslogistiker. Utdannelse: Bachelor i Industriell økonomi, Master i Supply Chain Management. Begge ved Chalmers i Göteborg. Første jobb etter eksamen: Jobben hos Clas Ohlson. Fremtidsdrømmer: Å bo i en europeisk hovedstad og være leder på et høyt strategisk nivå.

Hva er det beste ved å jobbe her? – At det er et firma i vekst. Det betyr at vi har god økonomi og gode betingelser for våre ansatte. Vi har et nytt trainee-program og fantastiske karrieremuligheter, og du blir tidlig involvert hvis du tar initiativ. Lederne er flinke til å delegere ansvar, og en flat struktur og en god personalpolitikk gjør at vi trives. Vi har lav turn-over og mange engasjerte ansatte. Dessuten kjenner alle Clas Ohlson, og det liker jeg. Hva går jobben din ut på? – Jeg har logistikkansvar for varer til norske kunder, fra varen sendes fra Dalarna, der vi har distribusjonssenteret, til den er i kundens handlekurv. Det handler om frakt og lager, bestillingsfrekvens og ordrekvantitet, service og effektivitet. Clas Ohlson skal være en problemløser for kundene, og da må varene være på plass i hyllene. Mye tid går med til å jobbe i excel, og det er også en del reising mellom 43 norske butikker og hovedkontoret i Insjön. Jeg har en veldig variert og spennende hverdag.

Har du noen gode råd til jobbsøkere? – Vær tidlig fokusert på hvilken type jobb du ønsker deg, særlig hvis du tar en utdanning full av studievalg. Ellers er det lurt å jobbe ved siden av studiet. Det teller positivt. Når du søker, er det viktig å tenke på hva ved deg som er relevant. Clas Ohlson er i ekspansjon og har behov for ansatte med høy utdanning innen økonomi, markedsføring, salg, IT og innkjøp/logistikk. Vil du jobbe i et velfungerende selskap med fokus på ekspansjon ute i Europa, er Clas Ohlson stedet for deg. •

Lederne her er flinke til å delegere ansvar, og flat struktur og god personalpolitikk gjør at vi trives.

Clas Ohlson Clas Ohlson er et europeisk detaljhandelsforetak med sterkt kundefokus, store visjoner og høyt satte mål. Samtidig holder vi hardt på vår historie og opphav. Foretaket har vokst og gått med overskudd hvert år siden 1918. Antall ansatte: Nærmere 3 500 personer i Sverige, Norge, Finland, Storbritannia og Kina. Ansattes bakgrunn: For tiden vokser vi kraftig og har fortløpende behov for nye entusiastiske medarbeidere. Fra kundeservice, innkjøp og butikk, til markedsføring, jus og økonomi.

tekst: bernt roald nilsen foto: chris erlbeck

Universum www.universumglobal.com

Et alumniarrangement førte til at Emma Hylén ble interessert i Universum. Utfordringene, reisene og atmosfæren får henne til å bli.

det var en gAng ...

En ung student på Handels i Stockholm som innså at mange bedrifter ikke hadde den kunnskapen og innsikten som trengs for effektivt og fremgangsrikt å kunne tiltrekke seg de rette medarbeiderne. Han begynte i liten skala med en studentundersøkelse i Sverige. Resten er, som man sier, historie. I dag gjennomfører vi 28 na­ sjonale undersøkelser med mer enn 400 000 respondenter. Vi har flere magasiner, portaler og nettsamfunn som alle dreier seg om karriere og arbeidsgiverimage.

Emma Hylén

Tittel: Future Account Manager. Utdannelse: Siviløkonom, Handelshøgskolan i Gøteborg, eksamen 2010. Første jobb etter eksamen: Min nåværende stilling i Universum. Fremtidsdrømmer: På sikt – en herlig familie og en B&B i Karibbien. Røttene fra Sør-Amerika kaller!

E

gentlig er Emma Hyléns jobb i Universum en forlengelse av hennes tidligere liv, med mye reiser, intens læring og entusiasme for mennesker. Etter økonomistudiene bygger hun nå opp kunderelasjoner i Europa. Du arbeider som Future Account Manager. Hva innebærer det? – Det betyr at jeg formidler til bedriftene jeg møter, hvor viktig det er med employer branding og å være en attraktiv arbeidsgiver. Jeg bygger opp kunderelasjoner – først og fremst i Spania, men også i Frankrike og Storbritannia. Spania er et nytt marked for oss, og der er jeg også ansvarlig for kundearrangementer og pressekontakter. I tillegg til å knytte kontakt med bedrifter studerer jeg Universums research. Vi gjennomfører jo karrierespørreundersøkelser i 28 land, og det er viktig å kjenne til alle trender og fakta slik at jeg kan hjelpe kundene våre på best mulig måte, både lokalt og globalt. Via næringslivsaviser følger jeg nyhetene fra hele verden for å holde meg oppdatert om utviklingen som påvirker kundene våre.

Hva betyr din mentor for deg? – Jeg får tilgang til litt mer ”seniorkunnskap” og erfaring med employer branding og de spesifikke markedene jeg jobber med. Mentoren min hjelper meg å navigere i min nye rolle, og jeg får gehør for ideene mine. Jeg lærer meg både å argumentere bedre for min sak og å bruke tipsene jeg får av menneskene rundt meg på best mulig måte. Jeg synes det er en ideell måte å styrke engasjementet og selvtilliten til nye medarbeidere på.

Internasjonalt arbeid er en stor utfordring, men det er også det morsomste som finnes.

Du er ganske ny i rollen din. Hvordan støtter Universum deg? – Samholdet her er svært godt. Du får raskt mye ansvar, og da er det bra å kunne lære av kolleger som vært her lenger. Det finnes også et mentornettverk som nyansatte er med i. Gjennom det får du en personlig mentor som støtter deg med erfaring og råd.

Hvilken personlighetstype passer i Universum? – Du bør være engasjert, løsningsorientert og lærevillig og like å bygge opp relasjoner, gjerne internasjonalt. Jeg synes det er en utfordring å arbeide internasjonalt, men det er også det absolutt morsomste. •

Universum Topp 100  I 17 I  www.universumglobal.com

Universum Universum er verdensledende innenfor employer branding. Blant våre kunder finner du mange av verdens største og mest velrenommerte bedrifter. Vi hjelper kundene våre med å forstå, tiltrekke seg og beholde medarbeidere gjennom research, strategisk rådgivning og kommunikasjonsløsninger. Antall ansatte: Cirka 180. Ansattes bakgrunn: De aller fleste er akademikere.Totalt representerer vi 20 nasjo­ naliteter og snakker 24 språk flytende! Karrieremuligheter: En karriere i Universum kjennetegnes i høy grad av eget initiativ og driv. Det finnes uendelige muligheter, men ingen automatiske forfremmelser. tekst: catrine johansson foto: jezzica sunmo


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

annonse

Teknologi Statoil, Aker Solutions og Sintef topper fortsatt teknologistudentenes liste over favorittarbeidsgivere. Hva er hemmeligheten bak deres popularitet? Bla videre og les om hva medarbeidere i noen populære bedrifter jobber med, og hvorfor de trives så godt.

Statoil Aker Solutions SINTEF Det Norske Veritas (DNV) Rambøll Statkraft Sweco Kongsberg Gruppen Rolls-Royce Schlumberger Forsvarets Forsknings­institutt (FFI) FMC Technologies ABB Norske Shell Norges Vassdrags- och Energidirektorat (NVE) AF Gruppen Statsbygg Jernbaneverket Statnett Volvo Aero Laerdal Medical Nexans Norway

20 20 21 22 22 23 24 25 25 26 27 28 28 29 30 30 31 31 32 32 33 33


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

annonse

Topp 100 Teknologi

Topp 100 Data/IT

Statoil www.statoil.com

For 13. gang på rad er Statoil teknologistudentenes førstevalg. Kjersti Skauge Bysting forstår godt hvorfor.

det var en gAng ...

I 1972 ble Den norske stats oljeselskap AS, Statoil, opprettet, og to år senere ble Statfjord-feltet funnet i Nordsjøen. I 1979 ble Statfjord-feltet satt i produksjon, og i 1981 ble Statoil det første norske selskapet som fikk operatøransvar for et felt, på Gullfaks i Nordsjøen. Den 1. oktober 2007 fusjonerte Statoil med Norsk Hydros oljeog gassvirksomhet. Det nye selskapet fikk det midlertidige navnet StatoilHydro og fikk en størrelse og styrke til omfattende internasjonal satsning. 1. november 2009 endret selskapet igjen navn til Statoil.

Kjersti Skauge Bysting

Tittel: Boreingeniør på Tyrihansfeltet. Utdannelse: Sivilingeniør, eksamen fra 2007 ved NTNU. Første jobb etter eksamen: Nåværende stilling. Fremtidsdrømmer: Å sitte på i et F-16 jagerfly. Det hadde vært et utrolig adrenalinkick!

K

jersti søkte jobb som boreingeniør hos Statoil etter først å ha hatt sommerjobb i selskapet som student. Hun sier at miljøet og jobbmulighetene var to av de viktigste grunnene til at hun ønsket seg tilbake. Hvordan var ditt første møte med selskapet? – Jeg ble utrolig godt mottatt, både som student og som vanlig ansatt. Statoil er Norges største selskap, og jeg kan forstå at noen tenker at man nærmest blir usynlig i mengden. Men jeg har ikke opplevd det slik i det hele tatt. Tvert imot blir man raskt tatt med i og hørt i ulike beslutningsprosesser. Jeg er også imponert over den individuelle tilretteleggingen som ble gjort for at jeg raskt skulle få viktig praktisk erfaring. Hva går jobben din ut på? – Jeg deltar i planleggingen av den daglige boreaktiviteten på en borerigg, samt bistår fra land dersom noe uforutsett skjer. Kompliserte brønner bores med en avansert boremaskin og krever tett oppfølging. Da jeg begynte i stillingen, var jeg raskt på plass på riggen for å få en grundig opplæring. Nå jobber jeg på land i seks uker og er én uke på riggen. Det er en kombinasjon som gjør at jeg holder meg faglig oppdatert, samtidig som jeg får en variert arbeidsdag.

01

BRANSJEBESTE 2010 STUDENT SURVEY

medarbeidernes ønsker og livssituasjon er noe som Statoil er kjent for. Det gjør at folk trives bedre i stillingene sine, noe som igjen gir økt overskudd. Hva er det mest spennende faglige med å jobbe for Statoil? – Jeg imponeres over den brede faglige kompetansen i selskapet. Uansett hva jeg måtte lure på, finnes det alltid en kollega å spørre. Og denne er ofte en ledende ekspert på området. Det sier seg nesten selv at jeg er utrolig glad for å få være en del av et slikt miljø. •

Man blir raskt tatt med i og hørt i ulike beslutningsprosesser.

Må man påberegne den typen reising som ansatt? – Jeg har flere kolleger med små barn og som derfor reiser minst mulig. Nettopp det å ta hensyn til

Statoil Statoil er et internasjonalt energiselskap med virksomhet i 40 land. Basert på mer enn 35 års erfaring fra olje- og gassproduksjon på norsk sokkel, anvender vi teknologi og nyskapende forretningsløsninger for å møte verdens energibehov på en ansvarlig måte. Statoil har hovedkontor i Norge, 29 000 ansatte over hele verden og er børsnotert i New York og Oslo. Antall ansatte: 29 000 globalt, hvorav rundt 18 000 i Norge. Ansattes bakgrunn: Statoil har medarbeidere fra hele verden med en bred utdanningsog erfaringsbakgrunn.

tekst: cato gjertsen foto: thor nielsen

Aker Solutions www.akersolutions.com

Lyst til å jobbe med rå teknologi på tvers av landegrenser og forretningsområder? Sjekk Aker Solutions! det var en gAng ...

Det startet med at Kværner Brug ble grunnlagt i 1853. I 1922 innledet de samarbeid med Myrens Verksted. I 1967 ble Kværner Industries etablert og listet på Oslo Børs. I flere år drev de offshorevirksomhet gjennom Kværner Engineering, og i 1996 flyttet de kontoret til London. I 2001 fusjonerte Aker Maritime og Kværner, og i 2002 fikk virksomheten navnet Aker Kværner. I 2008 fikk selskapet nytt navn: Aker Solutions, som har en samlet årsomsetning på 58 milliarder kroner og sysselsetter 20 000 faste medarbeidere og 8 000 innleide i cirka 30 land.

Tejaswini Shivakumar

Tittel: Trainee. Utdannelse: Bachelor Electrical Engineering (Kozhikode, India). Master Finance & Strategy (Madras, India). Første jobb etter eksamen: Trainee i Aker Solutions. Fremtidsdrømmer: Å reise, særlig i Afrika, Australia og Japan. Gleder meg til Tokyo!

A

ker Solutions er en erfaren innovatør i norsk industri. Selskapet leverer løsninger som kommer samfunnet til gode og har 22 000 faste og 8 000 innleide medarbeidere i 40 land. De er alltid på jakt etter de beste hodene. Trainee Tejaswini Shivakumar har ett av dem og vil etter endt program begynne i fast stilling. Kan du si litt om trainee-programmet? – Det er et to-årig internasjonalt program som er delt i tre perioder etter en innføringsuke i Oslo. I disse tre periodene oppholder man seg gjerne på ulike steder rundt om i verden der Aker Solutions har kontorer, får innsikt i hvordan Aker Solutions opererer og en lokal kunnskap som er verdifull. Jeg har kun vært i Oslo og Stavanger, noe som ikke er vanlig. Vanligvis tas ti traineer opp. I mitt kull er de fra Russland, India, Malaysia og Norge. Og hva har du gjort som trainee? – Hver av de tre 8-månedersperiodene gir nyttig erfaring på områder der Aker Solutions er i front. Jeg har jobbet med kontrakter og kostnadskontrollering på verdens første offshore gassterminal for LNG, finans i forhold til leverandørkjede, i tillegg til kommunikasjonsstrategi og organisatorisk restrukturering. Jeg er en del av et flott internasjonalt team, der jeg lærer hvordan nøkkelprosesser og prosedyrer fungerer, og hvordan teamet utvikler seg. Fordi jeg er fra India, er jeg også involvert i forretningsutviklingsprosjekter som Aker Solutions jobber med der, noe jeg setter stor pris på.

02 Hvorfor velge Aker Solutions? – Utfordrende arbeidsoppgaver har jeg nevnt. Dessuten er arbeidsmiljøet helt fenomenalt. Ledelsen er opptatt av å legge til rette så godt som mulig og løfter oss frem både faglig og personlig. En bred internasjonal profil bidrar også til at du lærer nye kulturer å kjenne. Du føler virkelig at du er kontinuerlig i utvikling som trainee i Aker Solutions. Selskapet tar sine unge medarbeidere på alvor. •

Du føler virkelig at du er kontinuerlig i utvikling som trainee i Aker Solutions.

Universum Topp 100  I 20 I  www.universumglobal.com

Aker Solutions Aker Solutions ASA er en ledende global leverandør av ingeniørtjenester og fabrika­ sjon, teknologiprodukter og totalløsninger. Virksomheten i Aker Solutions omfatter en rekke bransjer, inkludert olje- og gassproduksjon, raffinering, kjemiindustri, gruveindustri, metallforedling og kraft. Antall ansatte: 20 000 faste ansatte, 8 000 innleide. Ansattes bakgrunn: Hovedsakelig ingeniører og økonomer. Karrieremuligheter: Aker Solutions planlegger å ansatte cirka 2 000 nye medarbeidere i 2010.

tekst: bernt roald nilsen foto: eirik førde


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

annonse

Topp 100 Teknologi

Sintef

Topp 100 Data/IT det var en gAng ... Sintef ble stiftet i 1950. Som en del av gjenoppbyggingen etter 2. verdenskrig, ble Senter for Industriforskning (SI) opprettet i Oslo. Professorer ved NTH i Trondheim, landets eneste tekniske høyskole, samlet inn midler og dannet Stiftelsen for industriell og teknisk forskning ved NTH. I 1993 fusjonerte de to instituttene.

www.sintef.no

03 Sintef er nå Skandinavias største uavhengige forskningskonsern. Her kan du jobbe med alt fra teknologi i flaskeautomater til lagring av CO2 på havbunnen. tekst: bernt roald nilsen

foto: eirik førde

I

ngeborg Ligaarden er Master of Science. Asbjørn Berge er forsker. Begge stortrives på jobben. Utfordrende oppgaver, prosjekt­ rettet teamarbeid og en fin blanding av juniorer og seniorer er gode grunner til å jobbe for Sintef. Hvorfor akkurat Sintef? Ingeborg: – Her kan du jobbe med faget ditt og se resultat i form av praktisk anvendelse. Jeg har tatt Masteroppgaven min her og bruker kunnskapen i det daglige arbeidet. Nitti prosent av inntektene kommer fra oppdragsforskning, så vi må være i forskningsfronten. Det innebærer utfordrende kompetansekrav og prosjektbasert jobbing. Asbjørn: –Sintefs stør­ relse og anerkjennelse gjør det mulig å være med på spennende prosjekter. Jeg jobber med alt fra teknologi i flaskeautomater til robotikk for oljebran­ sjen. Du får brukt mye av det faglige fra egen utdanning. Mange kommer fra akademia og er glad for å produsere kunnskap som anvendes praktisk.

Det beste ved å jobbe for Sintef? Asbjørn: – I tillegg til å se praktisk anvendelse av forskningen, er det utfordrende å jobbe i team. Læring i samspill er givende. Dessuten har vi flat struktur. Du kan spørre hvem som helst om hva som helst. Jeg setter også pris på å kunne tilrettelegge egen hverdag. En normal uke består av jobbing med ulike kunder på flere prosjekter. Ingeborg: – Det er varierte arbeidsoppgaver, og jeg kan anvende kunnskapen fra studiet. I tillegg jobber jeg med problemstillinger som krever kontinuerlig kompetanseutvikling. For å lykkes her, må du ha et praktisk perspektiv på bruken av forskningen. Det er kanskje det beste ved å jobbe her. Noe spesielt dere har jobbet med i det siste? Ingeborg: – Sintef er på mange arenaer, og jeg blir stolt når jeg leser om prosjektene våre i avisene. Fagfeltet mitt er reservo­ arsimulering. Akkurat nå simulerer jeg injeksjon av CO2 i saltvannsreservoarer og ser hva som skjer når det lagres under havbun­ nen. Kommer det opp igjen? Og hvordan flyter det i reservoaret? Asbjørn: – Mitt fagfelt er bilde- og videoanayse. Mye av det jeg gjør er du i kontakt med til daglig, for ek­ sempel innmaten i panteautomater. Snart vil du også se kamerateknologi utviklet ved Sintef påmontert traktorer. Kameraene leter etter ugress i åkeren og beregner mengde ugressmiddel. Gunstig for miljøet og lønnsomt for bonden. •

Her kan du jobbe med faget ditt og se praktiske resultater av det.

Ingeborg Ligaarden Asbjørn Berge

Tittel: Ingeborg, Master of Science. Asbjørn, forsker og doktor. Utdannelse: Ingeborg, Master i anvendt matematikk v/Universitetet i Oslo 2008. Asbjørn, Siv.ing. i anvendt matematikk v/NTNU 2001, doktorgrad i bildeanalyse v/UiO 2007. Første jobb etter eksamen: Ingeborg, Master of Science i Sintef. Asbjørn, doktorgrad ved Universitetet i Oslo. Fremtidsdrømmer: Ingeborg, å ta et år fri og reise verden rundt. Asbjørn, å bli forfatter.

Hva med balansen mellom kompetanse og et godt miljø? Asbjørn: – Du må ha en Mastergrad eller tilsva­ rende. Eventuelt doktorgrad, men den kan du også ta her, og få forskerkompetanse. Hoved­ delen av de ansatte er nok utdannet innen na­ turvitenskap og teknologi; vi rekrutterer mange fra NTNU. Fagfeltene hegner også om global helse og velferd, anvendt økonomi, innovasjon og virksomhetsutvikling. Ingeborg: – Det er en fin blanding av juniorer og seniorer. Folk trives og ønsker å bli her. Aldersmessig er mange i tredveårene, og de fleste menn. Jeg er langt fra alene som kvinnelig fors­ ker, men oppfordrer likevel kvinner til å søke.

Universum Topp 100  I 21 I  www.universumglobal.com

Sintef SINTEF er Skandinavias største forskningskonsern. 2 100 ansatte fra mer enn 60 land har internasjonal spisskompetanse innen teknologi, naturvitenskap, helse og samfunnsvitenskap. SINTEF er en ikke-kommersiell virksomhet som investerer sine inntekter i ny forskning, vitenskapelig utstyr og kompetanse. I 2009 hadde SINTEF en omsetning på 2,7 milliarder kroner. Antall ansatte: 2 100. Ansattes bakgrunn: 1 400 forskere, hvorav 630 med doktorgrad. I hovedsak sivilingeniører, økonomer, samfunnsvitere. Karrieremuligheter: SINTEF har et syste­ matisk opplegg for individuell kompetanseutvikling. Nyansatte gjennomgår et eget opplæringsprogram. SINTEF-skolen tilbyr opplæring for alle medarbeidere og ledere.


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

annonse

Topp 100 Teknologi

Topp 100 Data/IT

DNV www.dnv.no

Global påvirkning for en trygg og bærekraftig fremtid. Dette er visjonen i Det Norske Veritas.

H

elt siden 1864 har DNV arbeidet for å sikre liv, verdier og miljø. I dag har stiftelsen diversifisert innen en rekke områder. Hele tiden med fokus på sikkerhet og risikostyring. – Dette er også rettesnoren for satsningen på flytende naturgass, forkortet LNG, forklarer Lars Petter Blikom, segment director for nettopp LNG.

det var en gAng ...

Som internasjonal aktør innen risikohåndtering er ikke nødvendigvis målet å eliminere risiko, men å skaffe oversikt over de mest kritiske risiki og håndtere disse profesjonelt. DNV's teknologiforståelse i kombinasjon med kompetanse innen risikohåndtering har vært brukt til å måle, evaluere og håndtere risiko i en rekke avanserte prosjekter.

Lars Petter Blikom

Tittel: Segment Director LNG. Utdannelse: Master in Science, NTNU, Marinteknisk linje, 2003. Første jobb etter eksamen: James Walker Norge. Fremtidsdrømmer: Jeg trives i det maritime miljø og er godt motivert for en jordomseiling.

Dette handler blant annet om miljø og nye rammebetingelser? – I dag foregår mesteparten av varetransporten på veinettet med de konsekvenser dette har for miljøutslipp og slitasje. Mye av dette kan overføres til sjøveien, såkalt short sea shipping. Dette kan åpne opp for en rekke fordeler, ikke minst miljømessige. Samtidig møter aktørene nye og strengere miljøkrav og ikke minst, avgifter. LNG har vært brukt som drivstoff for gasstankere i årevis, men er nå et reelt alternativ til oljebasert drivstoff også for andre typer skip, særlig da innen short sea-markedet.

04 En annen fellesnevner er jo hvor internasjonalt DNV er. – Absolutt. Arbeidet mitt fører meg bokstavelig talt verden rundt. Vi er representert i nettverk bestående av kontorer i om lag 100 land. Dette åpner for mange muligheter, for å si det forsiktig.

Vi er representert i om lag 100 land.

Og her har DNV posisjonert seg? – Ja, vi var det første klasseselskapet som introduserte regler for LNG-drevne skip. Vårt engasjement og erfaring med LNG strekker seg tilbake til sekstitallet. Mange kaller LNG for fremtidens drivstoff, og det er ventet at etterspørselen etter naturgass vil overstige etterspørselen etter olje innen 2030. I tillegg til klassifikasjon av skip, gjennomfører DNV studier på LNG, og vi tilbyr rådgivningstjenester innen dette området. Fellesnevneren er håndtering av risikoaspekter.

Et karrieretips før du reiser videre? – Jeg har flere; vær nysgjerrig, vær litt ydmyk, vær forberedt og mest av alt, vær deg selv. •

DNV Det Norske Veritas (DNV) er en uavhengig stiftelse som arbeider for sikring av liv, verdier og miljø. Stiftelsen ble etablert i Norge i 1864 med det formål å inspisere og vurdere den tekniske tilstanden til norske handelsskip. Vår kjernekompetanse har siden etableringen vært å identifisere, vurdere og gi råd om risikohåndtering. Antall ansatte: 9 000 globalt, hvorav 2 500 i Norge. Ansattes bakgrunn: Blant akademikere først og fremst sivilingeniører, økonomer og systemvitere. Karrieremuligheter: Vi har et program for ledelsesutvikling. tekst: magne johannessen foto: eirik førde

Rambøll www.ramboll.no

Bygging av skoler, kulturhus, tunneler og broer. Her trengs det planlegging.

R

det var en gAng ...

Rambøll i Norge, slik det fremstår i dag, har hatt en eventyrlig vekst og utvikling siden etableringen i 1992. I dag dekker Rambøll alle geografiske områder i landet, og selskapet besitter et stadig voksende tjenestespekter og en kompe­ tanse man er stolt av. Rambøll i Norge er en del av Rambøll Gruppen som ble grunnlagt 15. oktober 1945 i København.

Kari Ovesen Haugland

Tittel: Arealplanlegger. Utdannelse: Candidatus Agriculturae, Universitetet for miljøog biovitenskap, 1998. Første jobb etter eksamen: Avdelingsingeniør i Skedsmo Kommune. Fremtidsdrømmer: At barna mine får et langt og lykkelig liv – da må vi gjøre en god jobb nå!

ambøll er en del av den internasjonale Rambøll Gruppen. Her hjemme er cirka 1 100 medarbeidere involvert i å utvikle tjenester innen plan, design og teknikk. De utredninger, analyser og prosjekter som igangsettes her er faktisk med å forme samfunnet vi lever i. – Og det er akkurat det som gjør jobben her så spennende, innleder arealplanlegger Kari Ovesen Haugland. – Vi som jobber her, føler at vi bidrar til samfunnet. Dette er noe mer enn bare å tjene penger. Hva gjør en arealplanlegger? – Vi jobber med utvikling av byer og tettsteder, veg og bane, havner og kraftlinjer. Alt som har med hva arealene i Norge skal brukes til. Dette gjør vi sammen med spesialister på for eksempel støy, geoteknikk eller trafikk. Akkurat nå holder jeg på med nye linjer for T-banen og trikken i Oslo. Jeg foreleser også. I samarbeid med Senter for Eiendomsfag tilbyr vi kurs innen areal- og reguleringsplanlegging. Jeg holder på med litt av hvert.

08 demy. Opplæringsprogrammet er modulbasert, noe er obligatorisk, mens andre moduler retter seg mot de i organisasjonen med behov for mer spesialisert kunnskap, ledere, for eksempel. Du trives? – Ja, det er helt sikkert. Godt miljø, meget hyggelige kolleger og spennende oppgaver. Dessuten, Rambøll begynner å bli mer kjent nå, og vi har et meget godt omdømme. Det er både motiverende og inspirerende. •

Vi gjør noe mer enn bare å tjene penger.

Det gjør dine kolleger og? –Ja, Rambøll tilbyr tjenester innen bygg og design, energi og klima, IT og kommunikasjon, for å nevne noen. Vi jobber tett på tvers av fagfeltene våre, noe som bidrar til gode løsninger, samtidig som det er en lærerik og spennende måte å jobbe på. Kompetanseutvikling i det hele tatt er viktig i Rambøll, og dette ivaretas gjennom fadderordninger for nyansatte, on the job training og vårt eget interne opplæringsprogram, Rambøll Aca-

Universum Topp 100  I 22 I  www.universumglobal.com

Rambøll Rambøll er en av Europas største rådgivende virksomheter med 9 000 ansatte. Rambøll har prosjekter i over 100 land og som ansatt blir du involvert i mange spennede utviklingsprosjekter. Antall ansatte: 9 000 globalt, 1 100 i Norge. Ansattes bakgrunn: Stor grad av sivilingeniører og ingeniører, flere økonomer. Karrieremuligheter: Engasjerte medarbeidere har store muligheter for både personlig og faglig utvikling i Rambøll. Den største utvikling får våre medarbeidere gjennom utfordrende prosjekter og systematisk opplæring i Rambøll Academy. I et stort selskap som Rambøll er karrieremulighetene mange.

tekst: magne johannessen foto: eirik førde


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

annonse

Topp 100 Teknologi

Statkraft

Topp 100 Data/IT det var en gAng ... Statkrafts historie er uløselig knyttet sammen med utviklingen av norsk vannkraft. Statkraft ble etablert som eget selskap i 1992, men historien om kraftverkene og virksomheten kan føres tilbake til slutten av 1800-tallet, da utbyggingen av fossekraften startet. I 1895 kjøpte Staten sin første foss, Paulenfossen, for å levere kraft til Setesdalsbanen. Prisen var 23 245 kroner.

www.statkraft.no

05 Med sin hundreårige vannkrafthistorie i et av verdens mest velfungerende markeder, blir Statkraft stadig viktigere i en verden sulten på fornybar energi. tekst: hege grov kambo-dinh foto: erik førde

Stein Dale Marte Lind

Tittel: Stein, Executive Vice President og CFO. Marte, Trainee. Utdannelse: Stein, Siviløkonomi, BI, 1988. Marte, Sivilingeniør i Energi og Miljø, NTNU, 2008. Første jobb etter eksamen: Stein, Flexwatt Corporation Norge som driver med varme­ teknologi. Marte, Trainee i Statkraft fra september 2008. Fremtidsdrømmer: Stein: få være med å utvikle Statkraft til verdens ledende selskap innen fornybar energi. Marte: jobbe videre med smarte løsninger for fornybar energi, både nasjonalt og globalt.

K

onserndirektør og CFO Stein Dale er stolt over det velsmurte maskineriet som står bak Statkrafts gode presta­ sjoner. Trainee Marte Lind har både jobbet på markedssiden og produksjonssiden og er positivt overrasket over den store kompetansebredden de ansatte i Statkraft representerer. Stein, hva er Statkraft? – Et av Norges aller viktigste selskaper, med betydelige internasjonale aktiviteter innenfor fleksibel og fornybar kraftproduksjon. Vi tilbyr våre medarbeidere stor dynamikk, utvikling og muligheter i arbeidet med et produkt som er ekstremt etterspurt i hele verden. 

Hva går arbeidet med markedsanalyser ut på? Marte: – Vi må finne det optimale tidspunktet for når vi vil produsere kraften og selge den i kraftmar­ kedet. Mange faktorer spiller inn, for eksempel den hydrologiske situasjonen i Norge og Sverige, tempe­ ratur og vindforhold i Norden og på kontinentet og prisene på olje og gass. Stein: – I tillegg til å vite hvordan vi skal handle i dag og i morgen, må vi også være forberedt på hva som skjer flere år frem i tid. Vi har ansatte som jobber med ulike scenarier for å beregne utviklingen av etterspørsel og tilbud i kraftmarkedene fem år fremover i tiden. Dette for at vi skal kunne vurdere konsekvensene for vår produksjon. Finnes det noen spesielt spennende planer i Statkraft i tiden fremover? Stein: – Det finnes ikke annet enn spesielt spen­ nende planer! Vi har i Norge en hundre­årig tradisjon innen bruk av vannkraft til elektristets­ produksjon. I tillegg har vi blitt gode på kommersiell virksomhet i noen av de mest sofistikerte markedene i verden. Vår kompe­ tanse gjør at vi inviteres med på mange prosjekter og satsninger. Vi jobber blant annet med å utvikle vannkraft, gasskraft og vindkraft i Europa, i tillegg til vannkraft i nye vekstmarkeder utenfor Europa. Marte: – I Statkraft finnes mange muligheter og rom for å lære.   Hva er dere mest stolt av? Stein: – At det vi gjør i Statkraft berører både hodet og hjertet. Samtidig skaper vi store verdier. Marte: – At vi jobber med noe som er så viktig for samfunnet. •

Det vi gjør i Statkraft berører hodet og hjertet, samtidig skaper vi store verdier.

Marte, var det slik Statkraft framsto for deg før du begynte? – Ja, Statkraft framsto tidlig som en attraktiv arbeidsplass, og jeg tok derfor en mastergrad i samarbeid med Statkraft. Før jeg ble kjent med selskapet trodde jeg det var et nokså mannsdominert og gammelt maskineri. Det viste seg å være helt feil! Jeg gjorde en sjekk på min forretningsenhet, som er ganske representativ, og vi har 30 prosent kvinner og en snittalder på under 40 år. Foreligger det andre misforståelser om Statkraft? Marte: – Vi skal ikke bare produsere energien. Vi skal også selge den i et marked som er i kontinuerlig endring. Vi trenger derfor ikke bare ingeniører, men også gode markedsanalytikere og folk som kan løse finansielle utfordringer. Stein: – og økonomer, jurister og folk med miljø­ faglig bakgrunn – samt folk med driftserfaring. 

Universum Topp 100  I 23 I  www.universumglobal.com

BRANSJEBESTE 2010 STUDENT SURVEY

Statkraft Statkraft er størst i Europa innen fornybar energi. Konsernet produserer og utvikler vannkraft, vindkraft, gasskraft, solkraft, biokraft og fjernvarme og er en betydelig aktør på de europeiske energibørsene. Statkraft utvikler også marin energi, saltkraft og andre nye energiløsninger. Gjennom eierskap i andre selskaper leveres strøm og varme til om lag 600 000 kunder i Norge. Konsernet hadde i 2009 en omsetning på 26 milliarder kroner. Statkraft har 3 400 medarbeidere i mer enn 20 land. Antall ansatte: Cirka 3 400. Ansattes bakgrunn: Teknisk utdanning/fagbrev, høyskole, siviløkonom, sivilingeniør og annen akademisk utdanning. Karrieremuligheter: Les mer om vårt internasjonale traineeprogram og andre karrieremuligheter på www.statkraft.no.


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

annonse

Topp 100 Teknologi

Sweco

Topp 100 Data/IT det var en gAng ... Sweco i Norge inngår i Sweco-konsernet som har en omsetning på ca. 4,3 MNOK og har 5 200 ansatte i ti land. Selskapet er organisert i seks forretningsenheter med kontorer på 87 steder i Europa, og på ytterligere 15 steder i andre verdensdeler. For tiden gjennomfører Sweco 31 000 oppdrag i ca. 90 land rundt om i verden. Sweco er medlem av OMX Nordiska Börs i Stockholm.

www.sweco.no

10 Som rådgivere er Sweco en arbeidsplass som øker i popularitet. 900 ansatte med ingeniør- og miljøfaglig bakgrunn jobber med å utvikle bærekraf­ tige samfunnsløsninger. tekst: magne johannessen foto: chris erlbeck

D

et er ikke snaue visjonen Sweco opere­ rer med; Europas mest respekterte kunnskapsbedrift innen teknikk, miljø og arkitektur. Samtidig vil Sweco gjennom sin flerfaglighet bidra til en bærekraftig utvikling i samfunnet. Miljørådgiver Helle Beer Urheim og rådgiver, tekniske installasjoner Arild Aardals­ bakke kan forklare nærmere. Helle: – Miljø- og klimautfordringen fører til store samfunnsendringer. I Sweco har vi hatt fokus på dette lenge. Bærekraftig utvikling er en forutsetning når nye tjenester og prosjekter utvikles, enten det er i energi- og transport­ sektoren, i vare-og tjenesteproduksjon eller byplanlegging og -utvikling. Arild: – Nye krav og standarder kommer og vi vil være med å sette disse standardene. Sweco bruker bevisst tid og ressurser på å utvikle miljøplaner og prosjektverktøy som ivaretar bærekraft­ perspektivet.

Og at mange tenker samtidig? Helle: – Jeg liker den tverrfaglige tilnærmingen i Sweco. Vi diskuterer løsninger med ingeniører, biologer og økonomer. Når vi får det til på en god måte, kommer det frem mye bra og nyttig. Det er en krevende, men morsom måte å jobbe på, og samtidig helt nødvendig for å realisere ambisjonene til våre oppdragsgivere og oss selv. Verden er uendelig kom­ pleks. Av og til kreves komplekse og nytenkende løsninger. Andre ganger er det enkle grep. Som råd­ givere skal vi ha den spiss- og breddekompetansen som kreves for å finne de beste løsningene. Arild: – Denne tverrfagligheten preger hele orga­ ni­sasjonen vår. Vi har et boblende overskudd av kunnskapsdeling og involvering. Uansett hva du trenger råd til, er det noen å spørre. Det gjør noe med oss.

RAKETT 2010 STUDENT SURVEY

Vi har et boblende overskudd av kunnskaps­deling og involvering.

Helle Beer Urheim Arild Aardalsbakke

Tittel: Helle, miljørådgiver. Arild, rådgiver – tekniske installasjoner. Utdannelse: Helle, Cand. Polit, Universitetet i Bergen, 2002. Arild, Cand. Scient., Universitet i Oslo, 2007. Første jobb etter eksamen: Helle, Statens kartverk, Sjø. Arild, Sweco. Fremtidsdrømmer: Helle, jeg vil at naturressurser og energi forvaltes med samme omhu som penger. Færre dingser. Arild, jeg vil være med å jobbe for en bærekraftig fremtid. På alle områder.

Hvordan gjøres dette i praksis? Helle: – Alle prosjekter har et miljøpotensial. Kan vi gjøre noe med materialvalget, kan vi tenke nytt med lokaliseringen eller infrastrukturen? I større prosjekter kan det få store konsekvenser lokalt. Men vi leter også etter bærekraftige løsninger i mindre prosjekter. Ingen kan gjøre alt, men man kan alltid gjøre noe. Arild: – Vi er ferdig med et prosjekt for Gausdal kommune. På en rekke kommunale bygninger foreslår vi å installere display som viser energi­ forbruket. Dette bevisstgjør brukeren. Bære­ kraftig utvikling er et begrep som kan ta litt pusten fra deg, men ofte er det ikke så mye som skal til. Det gjelder å tenke litt nytt, ha fokus og perspektiv.

Det gjør dere også attraktive? Helle: – Ja, vi har gjort et byks på Universums liste over attraktive arbeids­ plasser. I fjor lå vi på 22. plass. I år er vi på 10. plass. Arild: – Det er flere grunner til det. Vi har et fan­ tastisk arbeidsmiljø, og har du ideer og forslag blir du lyttet til. Nyutdannede kommer også hurtig ut i feltet. Det er også mange muligheter i Sweco. Ikke bare hvor du vil jobbe, men også hvilken retning du vil gå i, enten du planlegger en fagorientert karriere, eller sikter inn mot ledelse og administrasjon. Helle: – Jeg tror også at Universums undersøkelse bekrefter at mange er opptatt av miljøet, og at de ønsker å bidra. I Sweco ser vi, hver eneste dag, at det ikke nødvendigvis er noe motsetningsforhold mellom kommersielle krav og hensynet til miljøet. •

Universum Topp 100  I 24 I  www.universumglobal.com

Sweco Sweco er et av Norges ledende rådgiverselskap som tilbyr flerfaglige rådgivertjenester innen teknikk og miljø. Våre forretnings­områder: Areal og transport, bygg og konstruksjoner, energi, vann og miljø, tekniske installasjoner, prosjektadministrasjon og –ledelse. Antall ansatte: 5 200 i konsernet, hvorav 900 i Norge. Ansattes bakgrunn: Sivilingeniører/ingeniører, miljørådgivere med mer. Karrieremuligheter: Sweco har både prosjekt-, fagorienterte og administrative karriereveier. Utviklingen av kompetanse skjer gjennom praktisk erfaring i oppdrag og faglig fordypning. Selskapet satser mye på kompetanseutvikling.


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

annonse

Topp 100 Teknologi

Topp 100 Data/IT

Kongsberg Gruppen www.kongsberg.com

Kongsberg Gruppens nyeste forretningsområde, Kongsberg Oil & Gas Technologies, kombinerer gründerånd med tradisjoner. det var en gAng ...

Kongsberg Gruppen ble etablert i 1814 under navnet Kongsberg Våpenfabrikk. Kon­ sernet består etter restrukture­ ring og oppkjøp av mange for­ skjellige selskaper med hver sin historie og hvert sitt geografiske opprinnelsessted. I dag er konsernet et av Norges ledende industrielle teknologikonsern og har et av landets største industrielle ingeniørmiljøer.

Pål Helsing Hilde Gilen

Tittel: Pål, konserndirektør. Hilde, chief financial officer. Utdannelse: Pål, sivilingeniør, Glasgow University 1985, Be­ driftsøkonom, Handelshøyskolen BI, 1991. Hilde, siviløkonom, Universitetet i Bodø, 1997. Første jobb etter eksamen: Pål, ingeniør i Kongsberg Offshore. Hilde, rådgiver i PricewaterhouseCoopers. Fremtidsdrømmer: Pål, at vi når våre mål, samt at vi kan by våre ansatte spennende fremtidsmuligheter. Hilde, lang rundreise i Australia.

K

ongsberg Gruppen kan spore historien tilbake til 1600-tallet med sølvverket og grunnleggingen av Kongsberg by. I dag er selskapet et internasjonalt høyteknologi­ konsern, hvor en viktig fellesnevner for produkter og tjenester er det å leverere beslutningsstøtte i komplekse systemer. Kongsberg Gruppen kombinerer avansert sensorteknologi med brukervennlig software og gjør dermed operatøren i stand til å ta rette beslutninger. Det nyeste forretningsområdet er Kongsberg Oil & Gas Technologies. Konserndirektør Pål Helsing og Chief Financial Officer Hilde Gilen ønsker velkommen. Pål: – Vi er det siste satsningsområdet i Kongsberg Gruppen. Kort fortalt leverer vi komplette systemer for styring, kontroll og sikkerhet til oljeplattformer, produksjonsskip og borefartøy. I dag er vi 241 medarbeidere, og vi skal utvide. Og hva kan nye medarbeidere vente seg? Hilde: – Krevende og utfordrende oppgaver i et meget godt og ikke minst, internasjonalt miljø. Bare her i Sandvika er vi representert med 18 nasjoner. Vi trenger flere flinke folk, både ingeniører, økonomer og jurister. Pål: – Vi er inne i en oppbyggningsfase. Nye medarbeidere vil kunne være med å prege selskapet. Vi ønsker å være fremoverlente, aktive; rett og slett kombinere gründerånden til det nyetablerte selskapet med all den tyngde og tradisjon du finner i Kongsberg Gruppen.

12 Dere legger også vekt på ulike karriereløp? Hilde: – Vi er like interesserte i å oppmuntre til en teknisk karriere som til en markeds- eller ledelses­ karriere. Vi er forskjellige, og det er mangfoldet som gjør oss spennende. Gjennom livet og ikke minst arbeidslivet endrer også prioriteringene seg. Det tar vi også hensyn til. Pål: – Kongsberg Gruppens visjon sier vi at vi skal være world class – blant annet gjennom våre ansatte. Dette forplikter. Vi trenger dyktige mennesker som vil være med oss videre. Vi kan tilby kolleger som er blant verdens fremste på sitt fagfelt, solide velferds- og sosiale tiltak samt spennende og ulike karrieremuligheter. •

Nye medarbeidere vil kunne være med å forme forretningsområdet.

Kongsberg Gruppen Kongsberg Gruppen er et internasjonalt høy­teknologikonsern som leverer systemer og løsninger til kunder innen olje- og gassindu­ strien, handelsflåten, forsvar og romfart. Antall ansatte: Ca 5 500, hvorav 3 800 i Norge. Ansattes bakgrunn: Mastergrad: 29,1%, Bachelorgrad: 33,1%, Teknikere: 11,9%, Produksjonsarbeidere: 12,7%, Øvrige: 13,2%. Karrieremuligheter: Du kan fordype deg rent faglig eller kombinere teknologi med ledelse og administrasjon, evnt med utenlandsopp­ hold. Utviklingsplanen utarbeides sammen med nærmeste leder.

tekst: magne johannessen foto: eirik førde

Rolls-Royce www.rolls-royce.com/marine

Rolls-Royce er en global arbeidsplass som satser på videreutvikling, i opp – og nedgangstider.

R

olls-Royce regnes som ledende i verden på skipsdesign og systemløsninger. Likevel fikk Oddgeir, som alle nyansatte, raskt viktige arbeidsoppgaver.

det var en gAng ...

Rolls-Royce er et britisk indu­ strikonsern, dannet av Henry Royce og Charles Stewart Rolls i 1906. Hovedvirksomheten, gassturbinproduksjon, ble i 1972 nasjonalisert i det som i dag er Rolls-Royce Plc. RollsRoyce Marine AS ble etablert i 1998 og er 100 % eid av Rolls-Royce Plc.

Oddgeir Wollstad

Tittel: Trainee. Utdannelse: Bachelor i automa­ tiseringsteknikk fra høyskolen i Ålesund, siste eksamen i 2009. Første jobb etter eksamen: Nåævrende stilling. Fremtidsdrømmer: Gjøre fer­ dig masterutdanningen, kjøpe leilighet og stifte familie.

Hvordan opplevde du att du ble tatt i mot i selskapet? – Jeg ble ansatt som trainee i fjor høst og fikk tidlig mye ansvar. Blant annet ble jeg sendt til England for å presentere selskapet på et seminar. Jeg fikk også raskt en lederrolle i prosjektet som jeg nå holder på med, et prosjekt om integrering av forskjellige brosystemer. Firmaet er etablert i over 50 land, noe som betyr at du daglig er i kontakt med mennesker fra hele verden. Som ny spaserer du derfor rett inn i en internasjonal atmosfære. Hvordan arbeider selskapet for å tiltrekke seg ung arbeidskraft? – Rolls-Royce samarbeider med flere universiteter i Storbritannia, og jeg tar for tiden en mastergrad i marine engineering gjennom de britiske universitetenes MTEC-program. Gjennom hele finanskrisen brukte firmaet dessuten mye ressurser på viderutdanning og forskning, for på den måten møte den nye oppgangen. Hele tiden er det muligheter for å bli med på nye prosjekter, bytte avdelinger og ta til deg så mye lærdom som mulig. Ved å være markedsledende i sitt segment, innehar selskapet også et kompetansemiljø som det er inspirerende å være en del av.

15 Hva var det som tente interessen for RollsRoyce? – Store båter og store fartøyer har alltid fascinert meg, så jeg fulgte fra tidlig av med på det maritime miljøet på Sunnmøre. Under arbeidslivsdagen på høyskolen hadde bedriften stand, og måten Rolls-Royce presenterte seg på, ja, jeg ble rett og slett solgt. Så jeg kontaktet dem da jeg skulle skrive den avsluttende oppgaven og skrev den i samarbeid med dem. De fulgte meg skikkelig opp, og derfor var det også helt naturlig å søke om jobb der da utdannelsen min var ferdig. •

Måten Rolls-Royce presenterte seg på, ja, jeg ble rett og slett solgt.

Universum Topp 100  I 25 I  www.universumglobal.com

Rolls-Royce Rolls-Royce er verdensledende på utvikling og produksjon av skipsdesign, skipsutstyr og in­ tegrerte systemløsninger til alle typer fartøyer. Marinedivisjonen i konsernet har 20 avdelin­ ger i Norge, produksjonsavdelinger i Sverige, Finland, Polen, England, Kina, Korea, Canada og Vietnam, samt salgs- og serviceavdelinger i 26 land. Antall ansatte: 38 000, 8 000 innen marine­ divisjonen, 3 000 i Norge. Hit sender du din cv: www.rolls-royce.com/ careers.

tekst: cato gjertsen foto: runar andersen


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

Topp 100 Teknologi

Schlumberger

annonse Topp 100 Data/IT

det var en gAng ... For mer enn 80 år siden fant to brødre, en fysiker og en ingeniør, Conrad og Marcel Schlumberger, opp wireline logging som en teknikk for innhenting av nedihulls data i olje– og gassbrønner. Selskapet de etablerte i 1926 er i dag verdens ledende oljeservicesselskap som leverer teknologi, informasjonsløsninger og integrert prosjektledelse som optimali­ serer reservoarytelse for kunder i olje- og gass industrien.

www.slb.com/careers

13 Schlumberger er verdens største oljeserviceselskap, med over 105 000 ansatte. Nå er de inne i en vekstfase og på utkikk etter initiativrike medarbeidere som søker utfordringer. tekst: hege grov kambo-dinh foto: thor nielsen

S

chlumberger er petroleumsindustriens ledende leverandør av kompetanse og teknologiske løsninger innen utforskning og produksjon. Nina Amdal Fiskaaen har jobbet i selskapet i 18 år og hatt elleve ulike stillinger. Hun er glad for at selskapet alltid har utfordret henne til å strekke seg utenfor egen komfortsone. Husker du den første tiden i Schlumberger? – Jeg husker godt at det kjentes som å komme inn i et veldig trygt og profesjonelt system. Jeg skjønte med en gang at her kan man bidra og ha innflytelse. Etter tre år fikk jeg mitt første lederansvar. Det er betegnende for Schlumberger. Hva gjør du i dag? – Jeg har operasjonsansvaret for segmentet Schlumberger Information Solutions som tilbyr software, infomasjonshåndterings- og ITløsninger til olje- og gassindustrien. Jeg følger opp den daglige driften, og det innebærer alt fra opprettholding av kvaliteten på leveransene til kompetanseutvikling og rekruttering. Jeg driver en liten bedrift i bedriften, med 70-80 ansatte i hele Skandinavia, og vi blir nok enda flere, da Schlumberger er inne i en vekstfase, både i Norge og globalt.

Hvilke egenskaper har ført deg dit du er i dag? – Jeg er kreativ og energisk og har hele tiden kommet med ideer til løsninger. I tillegg har jeg evnet å se hvordan løsningene kan implementeres, og det er viktig. Man må være i stand til å følge opp egne ideer, gjennomføre dem. Jeg har også tatt på meg ansvar utenfor det som står i stillingsinstruksen. Det er mye hjerte i det jeg gjør, i forhold til både ansatte og forretning. Slikt engasjement blir verdsatt i Schlumberger. Hvordan følger du med i den raske utviklingen i bransjen? – Å holde seg oppdatert er en viktig del av jobben. Derfor er heller ikke diverse etterutdanningskurs en bonus, men et krav, og det er det samme om du er 25 eller 60 år. I min jobb kommer jeg borti mange områder som jeg må følge med på. Det handler mest om å være interessert, for i Schlumberger kan man bli eksponert for mange felt og lære enormt på rekordtid.

Vi gir våre ansatte bilen og bensinen, men de må kjøre bilen selv.

Nina Amdal Fiskaaen Tittel: Solution Services and Product Operation Manager. Første jobb etter eksamen: Geological Data Management Engineer i Schlumberger. Fremtidsdrømmer: Ta en MBA og bruke alle sjansene jeg får på best mulig måte.

Hvem ansetter dere i denne vekstfasen? – Vi trenger ingeniører fra alle teknologifokuserte retninger. Formell utdannelse er viktig, men det er også personlige kvaliteter. Vi er ute etter folk som er tøffe og initiativrike, som kan drive ting frem selv, ta ansvar, - og være litt vågale. Her er det viktig at man gjør jobben til sin egen; stillingsbeskrivelsen er en retningslinje. Vi gir våre ansatte bilen og bensinen, men de må kjøre bilen selv.

Du er en av relativt få kvinner i Schlumberger? – Det er uproblematisk. Jeg føler meg både verdsatt og ivaretatt. I fjor ble jeg valgt til å være Schlumbergers kandidat til et Female Future program via NHO/Oljeindustriens landsforening for kvinnelige seniorledere i olje- og gassnæringen. Jeg fikk et år med styrekompetansekurs, lederutviklingskurs, teambuilding og nettverksbygging. Schlumberger er et sted for alle som vil noe! •

Universum Topp 100  I 26 I  www.universumglobal.com

Schlumberger Schlumberger Oilfield Services er petro­ leumsindustriens ledende leverandør av kompetanse og teknologiske løsninger innen utforskning og produksjon. Konsernet har over 105 000 ansatte fra 140 ulike nasjonaliteter i over 80 land. Antall ansatte: 2 400 i Norge, ca. 105 000 globalt. Ansattes bakgrunn: Universitetet, høgskoler og tekniske fagskoler både i Norge og utlandet. Karrieremuligheter: Schlumberger tilbyr Graduate programmer innenfor 4 ulike kar­ riereretninger: Field Engineering, Petrotechni­ cal, Maintenance Engineering samt Research, Engineering, Sustaining and Manufacturing. Til disse søker vi MSc og BSc bakgrunner fra de aller fleste teknologistudier.


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

Topp 100 Teknologi

Forsvarets forskningsinstitutt www.ffi.no

annonse Topp 100 Data/IT

det var en gAng ... FFI har sine røtter i England under 2. verdenskrig, hvor norske vitenskapsmenn og teknologer tjenestegjorde i britiske forskningsinstitutter. De hadde nær kontakt med Norges politiske og militære ledelse i London. 11. april 1946 vedtok Stortinget å opprette FFI. FFI var en viktig aktør i den teknologiske oppbyggingen av landet etter krigen. Norge og FFI var eksempelvis de første på internettet utenfor USA.

16 Forsvarets forsknings­ institutt (FFI) er helt i front når teknologiske løsninger på morgen­ dagens utfordringer skapes. tekst: henning andre søgaard foto: christian tandberg

Hilde Hafnor Dan Helge Bentsen

Tittel: Hilde, forsker og prosjektleder. Dan, ingeniør (3D-designer). Utdannelse: Hilde, Cand. Scient. Institutt for informatikk, faggruppen for System­ arbeid, Universitetet i Oslo (1992 – 1996), dataingeniør, Ingeniørhøgskolen i Oslo (1989-1992). Videreutdanning ved Institutt for statsvitenskap og Psykologisk institutt ved Universitet i Oslo (2002-2004). Dan, Befalskolen for Kavaleriet (2002-2003), Bachelor i Multi­ medieteknologi og -design fra Universitetet i Agder (20052008), Idéfagskolen i Tønsberg (2008-2009).

F

FI er et av Norges største forskningsin­ stitutter og har i over 60 år deltatt i utviklingen av praktisk talt alle militære produkter i norsk forsvarsindustri. Men selv om instituttet er en etat underlagt Forsvarsdeparte­ mentet, er det en sivil – ikke militær – enhet. Om lag 85 prosent av arbeidet gjøres på oppdrag fra Forsvaret. Resten av tiden er de engasjert i forskning for blant annet industrien, internasjo­ nale samarbeidspartnere og akademia. Forsker og prosjektleder Hilde Hafnor og ingeniør Dan Helge Bentsen ved avdeling Ledelsessystemer forteller hvorfor de valgte FFI. Hilde: – Jeg har bred faglig bakgrunn med hovedvekt på informatikk og jobbet med forsk­ ning og utvikling i Telenor på slutten av 1990tallet. Men via kolle­ gaer ble jeg nysgjerrig på FFI, så da det åpnet seg en mulighet der, ville jeg ta ett års permisjon for å prøve. Etter en stund i det inspirerende fagmiljøet gikk det imidlertid opp for meg at ”jeg tar ikke jobb hos FFI bare for å prøve!”. Nå har jeg vært her i tolv år. Dan: – Jeg oppdaget en annonse på internettet hvor FFI søkte etter folk med medieteknologisk bakgrunn og it-kompetanse. Det var første gang jeg så en jobbmulighet som omfattet både web­ teknologier, 3D-grafikk og dataanimasjon!

geografisk plassering og nivå i kommandokjedene, skal deltakerne få en mest mulig enhetlig situasjons­ forståelse. Hvordan skjer det i praksis? Dan: – Tidligere i år organiserte vi blant annet et spill med et militært scenario der Nato bistod for å uskadeliggjøre en terrororganisasjon. Som nykom­ mer fikk jeg mulighet til å tenke løsningsorientert, selvstendig og kreativt, blant annet ved bruk av multimedia. Hva gjør FFI til en spennende arbeidsplass? Dan: – Vi får mulighet til å utvikle oss faglig, også på tvers av fagområder. I tillegg er FFI utrolig dyktig på spesialiseringsgrupper, blant annet innen systemutvikling. Hilde: – Ved FFI er det rom for de fleste, uansett faglig tilhørighet. Som prosjektleder er jeg også med i avdelingsledelsen og kan påvirke den strate­ giske utviklingen. I tillegg er instituttet involvert i viktige nasjonale og globale problemstillinger, blant annet innen terrorismeforskning, radiokommuni­ kasjon og beskyttelse mot og deteksjon av industri­ forurensing. Enten du er sommerstudent, forsker eller ingeniør får du dermed mulighet til faglig fordypning samtidig som du er del av en større helhet. Er du interessert i å jobbe på en arbeidsplass med muligheter for læring, også internasjonalt, er FFI en fulltreffer. •

Ved FFI er det rom for de fleste, uansett faglig tilhørighet.

Hvor viktig er teknologi når nye utfordringer skal håndteres? Hilde: – Teknologi i seg selv løser ikke alle utfordringer, men er en viktig driver for endring, eksempelvis i det nye nettforsvaret. Teknologi og prosesser må spille sammen, og samhandling er helt avgjørende. I mitt prosjekt jobber vi blant annet med visualisering gjennom spillteknologi. Ved å dele informasjon på tvers av forsvarsgrener,

Universum Topp 100  I 27 I  www.universumglobal.com

Forsvarets forskningsinstitutt Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) er Forsvarets sentrale forskningsinstitusjon og har som formål å drive forskning og utvikling for Forsvarets behov. FFI er rådgiver for Forsvarets strategiske ledelse. Spesielt skal instituttet se på trekk ved vitenskapelig og militærteknisk utvikling som kan påvirke forutsetningene for sikkerhetspolitikken eller forsvarsplanleggingen. Antall ansatte: 716 ansatte, hvorav 515 er forskere og ingeniører. Ansattes bakgrunn: Først og fremst teknologifag, men også samfunnsvitenskap, økonomi, matematikk, fysikk, kjemi, biologi og medisin. Karrieremuligheter: Instituttet tilbyr gode interne karrieremuligheter og konkurranse­ dyktige betingelser I tillegg er det muligheter for videre utdanning, bijobber i akademia, og utenlandsopphold innen Nato-systemet, hos søsterorganisasjoner og ved universiteter.


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

annonse

Topp 100 Teknologi

Topp 100 Data/IT

FMC Technologies www.fmctechnologies.com

Vil du jobbe med verdens ledende subseateknologi? Få internasjonal erfaring? Hos FMC Technologies får du begge deler.

F

det var en gAng ...

FMC Technologies’ historie startet i 1884 da investor John Bean utvik-let en ny type spraypumpe som kunne ta opp kampen mot spesielle insekter i Californias frukthager. Da naboene ble nysgjerrige på nyvinningen, ble Bean Spray Pump Company etablert. I dag lager selskapet noe av verdens mest sofistikerte teknologi og utstyr for oljebransjen, matpros­ essering og transportindustrien.

Ann Christin Gjerdseth

Tittel: Prosjektdirektør. Utdannelse: Sivilingeniør ved Heriot Watt, Edinburgh, Skott­ land, 1989. Første jobb etter eksamen: Automasjon i Shell. Kom seg fort over i leverandørindustrien. Fremtidsdrømmer: Å nyte det gode liv i Toscana i Italia i en Maserati Cabriolet.

MC Technologies er verdens ledende produsent og leverandør av utstyr for subsea olje- og gassproduksjon. De har vært på norsk sokkel i årevis og gjør seg også svært bemerket internasjonalt. Subsea-utvinning er billigere og mer miljøvennlig og FMC Technologies fremtidens arbeidsplass, ifølge prosjektdirektør Ann Christin Gjerdseth. Hva er det som er så bra med FMC? – Vi er en teknologisk spydspiss innen subsea. Vi flytter alle funksjonene på plattformen ned på sjøbunnen. På den måten får vi mer ut av oljefeltenes potensial. Subseaeventyret startet for tjue år siden, nå gjøres 1/3 av produksjon på norsk sokkel subsea. Teknologien har kommet for å bli – erstatte – og ta nye posisjoner, og FMC Technologies’ skal være i forkant. Det er krevende, men motiverende. Å være best gjør noe med selvbildet til våre 10 400 ansatte på 25 lokasjoner i 15 land.

18 Hva med internasjonale muligheter? – Vi er veldig opptatt av talentutvikling og har en egen etterfølgerpolitikk der ledere skal jobbe med 2-3 ansatte som kan ta over jobben deres. HRavdelingen er grundig i jobben med å finne talenter som får spesifikk oppfølging. I tillegg har vi et mål om at minst 15% av våre ansatte skal ha internasjonal erfaring. Det styrker kompetansen til den enkelte og selskapet når vi tar fatt på stadig nye teknologiske utfordringer over hele verden. •

Å være best i hele verden gjør noe med selvbildet til våre ansatte.

Litt om faglige karrieremuligheter? – Vi har behov for de skarpeste ingeniørene, og hos oss kan de få lov å drive med det de kan. Vi er et selskap der det er mulig å utvikle seg faglig og samtidig ha god lønnsmessig vekst. Alle er ikke skapt til å være sjefer, og vi ser gjerne at du gjør karriere innenfor ditt fagfelt og samtidig har det moro på jobben. Vi er også på jakt etter sterk fagkunnskap innen økonomi, ledelse og kontrakts­ oppfølging.

FMC Technologies FMC Technologies er verdensledende lev­ erandør av subsea produksjonssystemer. Lev­ eranse av subsea systemer øker i omfang, som krever at FMC Technologies trenger motiverte og dyktige medarbeidere også i fremtiden. Antall ansatte: 2 254 i Norge. Ca 11 000, fordelt på 33 lokasjoner i 19 land. Ansattes bakgrunn: Hovedgruppen er Ingeniører og Sivilingeniører. FMC har også faglært personell og ansatte med bakgrunn fra finans, HR og andre støttedisipliner. Karrieremuligheter: FMC Technologies har individuell oppfølging av karriereplan for våre ansatte.

tekst: bernt roald nilsen foto: eirik førde

ABB www.abb.no

Trainee-perioden i ABB har gitt henne mulighet til å jobbe med spennende tekniske løsninger.

M

arit Owren føler seg privilegert. Hun er ferdig med første året som trainee og gleder seg til det neste. Å bidra til at teknologien bak kompliserte industriprosesser fungerer, er det artigste hun kan tenke seg.

det var en gAng ...

ABB er resultatet av sam­ menslåingen av svenske Asea og sveitsiske BBC Brown Boveri i 1987. Aseas historie strekker seg tilbake til 1883. BBC Brown Boveri ble grunnlagt i 1891. Etableringen av ABB i Norge skjedde ved en sam­ menslåing av fire store, norske industriaktører som alle har spilt en betydelig rolle i norsk industris utvikling gjennom det 20. århundre.

marit owren

Tittel: Trainee. Utdannelse: Teknisk kyber­ netikk på NTNU, Trondheim. Ferdig sivilingeniør 2009. Første jobb etter eksamen: Trainee i ABB (har tidligere hatt sommerjobb her). Fremtidsdrømmer: Har vært på safari i Botswana og ble fascin­ ert. Vil se mer av Afrika.

Hvordan er trainee-programmet lagt opp? – Toårsperioden er delt i tre. I den første perioden jobbet jeg på hovedkontoret i Oslo i avdelingen Integrerte operasjoner. Jeg var med i et team som utviklet applikasjoner til sikkerhets- og automasjonssystemene for olje- og gassinstallasjoner. Jeg lærte mye om prosjektarbeid og avanserte kontrollsystemer som offshoreindustrien er avhengig av for å drive både sikkert og lønnsomt. I den andre perioden har jeg arbeidet med installasjon og testing av våre kontrollsystemer på en plattform som ble bygget i Nederland. Jeg har hatt fem opphold ved verftet i Nederland, og nå skal jeg offshore noen måneder og se hvordan systemene fungerer i praksis.

21 gjøre. Her er et godt arbeidsmiljø, en åpen og hyggelig kultur, og du kan spørre dine kolleger om det meste. Dessuten jobber du med store tekniske fremskritt som bringer samfunnet videre. Det er fint å se at det vi utvikler gir konkrete resultater. Sist, men ikke minst, er det spennende å jobbe i ABB. Det mest spennende jeg har opplevd er å være teamleder i Nederland for ni personer offshore. Det var utfordrende og spennende å koordinere og sørge for fremdrift i arbeidet til teamet om bord på plattformen. •

I ABB jobber du med store tekniske fremskritt som bringer samfunnet videre.

Og hva med den tredje perioden? – Jeg skal utenlands for å få mer internasjonal erfaring. Det er opp til meg selv hvor jeg havner, og jeg vil søke meg til India for å jobbe ved et av ingeniørsentrene våre. ABB har virksomhet i 100 land, så mulighetene er mange. Når jeg er ferdig som trainee, regner jeg med å søke stilling i ABB. Hvorfor akkurat ABB? – Det har både med folk og arbeidsoppgaver å

Universum Topp 100  I 28 I  www.universumglobal.com

ABB ABB er et ledende selskap innen kraft- og automasjonsteknologi som gjør det mulig for kundene å øke produktiviteten samtidig som man reduserer miljøpåvirkningen. Antall ansatte: Cirka 117 000 globalt, herav drøyt 2 000 i Norge. Ansattes bakgrunn: Sivilingeniører, ingeniør­ er innen elektro, automasjon, teknisk kyber­ netikk, men også siviløkonomer, økonomer, automatikere, produksjonsmedarbeidere m m. Karrieremuligheter: ABB er et stort konsern med mange muligheter for de som har evner, ambisjoner og eventyrlyst.

tekst: bernt roald nilsen foto: eirik førde


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

annonse

Topp 100 Teknologi

Norske Shell

Topp 100 Data/IT det var en gAng ... Norske Shell ble etablert i Norge i 1912 som Norsk Engelsk Mineralolie Aktieselskap (NEMAK). I mellomkrigstiden økte antall biler, det ble bygget bensinstasjoner, og i 1940 endret selskapet navn til Norske Shell. Da boring etter olje og gass tok til på 60-tallet, ble selskapets ”exploration and production”-avdeling opprettet. Dermed var selskapet et fullt integrert oljeselskap.

www.shell.no

19 Shell er en av verdens aller største aktører i oljeindustrien. Det gir norske medarbeidere en stor plattform for å tilegne seg unik kom­petanse. tekst: cato gjertsen

foto: alf ove hansen

S

hell er sammen med Statoil største aktør innen salg og distribusjon av drivstoff, og med om lag 500 stasjoner har selskapet en markedsandel på nærmere 30 prosent. Norske Shell er dessuten den nest største operatøren på norsk sokkel, og selskapet jobber aktivt i hele verdikjeden. Det betyr at medarbeiderne er involvert i alt fra leting og boring til prosjektarbeid, drift og vedlikehold. Og i tillegg til å ha dyktige fagfolk med erfaring fra viktige prosjekter som Draugen, Troll og Ormen Lange, er det gode systemer for ressursutnyttelse på tvers av landegrenser. Hva er konsekvensen for medarbeiderne av at dere er små i Norge, men store i verden? – Det betyr først og fremst at vi har et sterkt fagmiljø i alle deler av organisasjonen vår. Uansett hvor og hva slags prosjekt man jobber på, så vet man at man har en av bransjens største kompetansebanker å lene seg mot i form av medarbeidere i inn- og utland. Det gjør at man også utvikler et sammensatt kontaktnett som gjør deg i stand til raskere og mer effektivt å finne de beste løsningene. Og siden Norske Shell har en klar strategi om langsiktig vekst, betyr det at unge medarbeidere vil kunne ta et stort ansvar for viktige og nyskapende prosjekter.

annen vinkel. Den typen initiativ er noe som virkelig verdsettes i selskapskulturen. Er det enkelt å bytte jobb internt? – Som et utgangspunkt ønsker vi gjerne at den enkelte medarbeider etablerer en solid plattform innenfor et fagområde. Det er selvsagt opp til den enkelte innenfor hvilket fagfelt hun eller han ønsker å utvikle seg videre, og vi ønsker å gi den opplæringen som trengs for å kunne utnytte ferdigheter og potensial fullt ut. Dette kan skje ved å bytte jobb internt for å styrke kompetanse, videreutdanning eller personlige karriereutviklingsprogrammer. En av fordelene med mangfoldet i virksomheten vår, er at man får inngående kjenn­ skap til hva både ulike forretningsområder og fagretninger har å by på og kan bruke dette aktivt til planlegging av sin egen fremtid.

Unge medarbeidere vil kunne ta et stort ansvar for viktige og nyskapende prosjekter.

Gunn Gadeholt

Tittel: Prosjektleder. Utdannelse: Sivilingeniør ved NTH, diplomoppgave ved RWTH i Aachen i 1992. Første jobb etter eksamen: Prosessingeniør i Aker Engineering. Fremtidsdrømmer: Jeg håper en dag å reise på ballongsafari over Serengeti nasjonalpark…

Får de også være med på å sette dagsorden? – Defintivt. Det hadde ikke vært mulig for oss å ha en ledende rolle innen teknologiutvikling på verdensbasis, om vi ikke kontinuerlig tør å stille krevende spørsmål om etablerte sannheter. En god idé er en god idé, uansett alder. Unge medarbeidere har dessuten ofte enklere for å tenke utradisjonelt og se en problemstilling fra en

Hvor viktig er det at medarbeiderne opplever å ha en riktig balanse mellom arbeid og fritid? – Norske Shell ønsker motiverte og engasjerte medarbeidere, og det er viktig å ha en sunn balanse mellom jobb og fritid. I perioder må man brette opp ermene og ta i et ekstra tak, og da er det ekstra viktig å kunne hente seg inn igjen på andre områder. Hver enkelt har et ansvar for å si ifra hvis man opplever at det blir for mye å gjøre, og det er også viktig at vi som kolleger tar vare på hverandre. I tillegg er det selvsagt også mulig med fleksible løsninger, som å ha hjemmekontor, samt å jobbe i redusert stilling for en kortere eller lengre periode. •

Universum Topp 100  I 29 I  www.universumglobal.com

norske shell Som et av verdens ledende energibedrifter, spiller Shell en sentral rolle i å bidra til å dekke verdens økende energibehov på økonomiske, miljøvennlige og sosialt ansvarlige måter. Antall ansatte: Over 102 000 i mer enn 100 land. Ansattes bakgrunn: Forståelse for og tilnærming til tekniske problemstillinger kombinert med entusiasme for tekniske utfordringer. Karrieremuligheter: Uansett hvilke mål du har for din karriere, kan du få det hos Shell. Vår eksepsjonelle portefølje av interesser betyr at vi kan tilby universitetsutdannede mange ulike roller på mange forskjellige steder.


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

annonse

Topp 100 Teknologi

Topp 100 Data/IT

Norges vassdrags- og energidirektorat www.nve.no

Arbeidsmotivasjonen finnes i avveiningene mellom behovet for klimavennlig energi og naturbevaring. det var en gAng ...

NVEs forløper var CanalDirection for Danmark-Norge, som ble opprettet i 1804. I 1847 ble Kanaldirektørembetet opprettet, og i 1887 kom Lov om vassdragenes benyttelse. I 1907 skiftet Kanalvesenet navn til Vassdragsvesenet, og i 1921 ble Norges vassdragsog elektrisitetsvesen opprettet. I 1972 kom den første verneplan for vassdrag, og i 1986 ble Statkraftverkene (nå Statkraft) og Statnett skilt ut fra NVE. I 1998 ble navnet endret til Norges vassdrags- og energi­ direktorat.

Marit Carlsen

Tittel: Rådgiver. Utdannelse: Master i natur­ geografi fra Universitetet i Oslo og Universitetsstudiet på Svalbard. Første jobb etter eksamen: Lærer i geografi på videre­ gående - nyttig erfaring på flere plan. Fremtidsdrømmer: Meningsfylt og interessant jobb, med nok rom for familie og en aktiv fritid.

N

orges vassdrags- og energidirektorat (NVE) forvalter vann- og energiressursene i Norge. Marit Carlsen er rådgiver i Seksjon for vassdragskonsesjon og trives med å ta viktige avgjørelser sammen med dyktige kolleger. Hva er den viktigste grunnen til at du jobber her? – Jeg liker å gjøre noe som har direkte betydning for naturen og menneskene i landet vårt. En annen grunn er at det er så mange dyktige mennesker her. Vi stimuleres til personlig utvikling, noe som kommer naturlig her, da vi daglig jobber på tvers av mange fagområder. Hva slags kompetanse har de ansatte? – Mange er ingeniører, samfunnsøkonomer og jurister, men du finner også naturforvaltere og geografer, som meg selv. Rundt 400 ansatte jobber på hovedkontoret i Oslo og cirka 150 jobber på regionkontorene våre i Narvik, Trondheim, Førde, Hamar og Tønsberg.

2010 STUDENT SURVEY

til Vietnam, der vi samarbeider med Norad om et bistandsprosjekt. Jeg reiser snart til Hanoi for å hjelpe til i arbeidet med å etablere gode rutiner og retningslinjer for myndighetene. NVE er involvert i flere internasjonale prosjekter på grunn av spisskompetansen vi har innen vann og energi.

Finn din egen motivasjonsfaktor!

Hva går jobben din ut på? – Hovedsakelig behandling av søknader om bygging av nye vannkraftverk. Det innebærer kvalitetssikring av søknader, veiledning, høringer, folkemøter, befaringer i felt og dialog med søkere og andre berørte parter.

28

RAKETT

Gode råd til interesserte søkere til NVE? – For det første må du tenke gjennom hva som er en givende jobb for deg. Prøv å finne din egen motivasjonsfaktor. Det er selvsagt også en fordel å være en omgjengelig person. NVE legger vekt på personlig egnethet ved ansettelse. Det er nok derfor det er så mange hyggelige folk her. •

Hva har du gjort hittil i dag? – Jeg har jobbet med forberedelser til en jobbreise

Norges vassdrags- og energidirektorat

Norges vassdrags- og energidirektorat ble grunnlagt i 1921 og er underlagt Olje- og energidepartementet med ansvar for å forvalte landets vann og energiressurser. NVE ivaretar også de statlige forvaltningsoppgavene innen skredforebygging. Vi har hovedkontor i Oslo og regionkontorer i Narvik, Trondheim, Førde, Tønsberg og Hamar. Antall ansatte: Cirka 470 ansatte fra 24 land. Karrieremuligheter: NVE kan tilby utfor­ drende og samfunnsnyttige arbeidsoppgaver. Ansatte gis muligheter for kompteanseutvikling, og det tilrettelegges for karrieremuligheter både for fagpersoner og ledere. tekst: hege grov kambo-dinh foto: eirik førde

AF Gruppen – Addressing Future www.afgruppen.no

I AF Gruppen får du jobbe i et selskap med sammensatt kompe­ tanse som bygger morgendagens Norge.

I

det var en gAng ...

AF Gruppen ASA er et børsnotert entreprenør- og industrikonsern. Vår virksom­ het omfatter Eiendom, Bygg, Anlegg, Miljø og Energi. Helt siden selskapet ble etablert, har AF vært uavhengig og stolt på egen kraft og kompetanse til å løse komplekse utfordringer. Entreprenørånden i AF har vært preget av en evne og vilje til å tenke litt Annerledes og å finne bedre og mer Fremtidsrettede måter å skape verdier på. AF står for: ”Addressing Future”.

Pål Egil Rønn

Tittel: konsernsjef. Utdannelse: sivilingeninør med doktorgrad, NTNU, eksamen i 1997. Første jobb etter eksamen: Forsker på NTH / SINTEF. Fremtidsdrømmer: Et norsk næringsliv som er fremtidsrettet og offensivt.

løpet av 25 år har AF Gruppens omsetning steget til 6 milliarder. Lønnsom vekst er en kjerneverdi i AF Gruppen. Veksthistorien sier mye om selskapets evne til å ta risiko. Viljen til å utvikle virksomhet i nye forretningsområder er nok spesielt for AF Gruppen. Konsernsjef Pål Egil Rønn sier at AF Gruppens brede tjenestespekter gjør at selskapet bør være svært attraktivt for alle nyutdannete som ønsker spennende utfordringer. – Vi er involvert i alt fra riving av oljeplattfor­ mer til store bygg- og anleggsprosjekter. I tillegg har vi Nordens største kompetansemiljø innen energibruk. Vår tilstedeværelse på ulike felt gjør at vi har mange kompetansemiljøer som innehar en høy grad av ekspertise. For oss er det viktig at unge medarbeidere raskt kommer i posisjoner som gjør at de kan omdanne kunnskap til kompetanse. Ansvar og utfordrende oppgaver stimulerer og gir muligheter for den som "tar tak" i egen karriere.

29 Er det enkelt å prøve seg på nye oppgaver i en annen avdeling? – Definitivt. Det er positivt for både vedkommende og selskapet at folk tar med seg opparbeidet kompetanse inn i et helt nytt forretningsområde. Hos oss har man også store muligheter til å flytte på seg geografisk. Med avdelings- og prosjektkontorer over store deler av landet finnes det mange muligheter. •

vi planlegger å rekruttere 600 ambisiøse medarbeidere.

Kan du gi noen eksempler på slike oppgaver? – AF Gruppen driver med prosjektrettet industri. Det betyr at vi bygger både fag- og ledelseskompetanse. Nye organisasjoner blir bygd opp i forbindelse med nesten hvert eneste prosjekt. Vi har mange gode eksempler på unge med­ arbeidere som leder slike prosjekter og forretnings­ enheter. Det er lav terskel for å spørre kolleger om råd. Det gjør at man strekker seg etter nye oppgaver og får en raskere lærekurve.

af gruppen AF Gruppen ASA er et ledende entreprenørog industrikonsern. Vår virksomhet omfatter Eiendom, Bygg, Anlegg, Miljø og Energi. Antall ansatte: 2 000 i Norge, Sverige og Polen. Karrieremuligheter: AF er i stadig vekst og trenger flere både nyutdannede og mer erfarne medarbeidere. Hit sender du din cv: Ledige stillinger annon­ seres på www.afgruppen.no.

tekst: cato gjertsen foto: chris erlbeck

Universum Topp 100  I 30 I  www.universumglobal.com


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

annonse

Topp 100 Teknologi

Topp 100 Data/IT

Statsbygg www.statsbygg.no

Statsbygg bygger og forvalter alt fra Operaen i Oslo til Svalbards globale frøhvelv.

det var en gAng ...

Christian Ancher Collett fikk i 1816 jobben som den første statlige bygningsinspektøren for offentlige bygg i Chris­ tiania og omegn. Dette var for­ løperen til Statens bygningsin­ spektorat, som ble opprettet i 1887. I 1936 skiftet det navn til Riksarkitekten, og i 1959 opprettet Stortinget Statens bygg- og eiendomsdirektorat. I 1993 ble direktoratet omgjort til forvaltningsbedriften Stats­ bygg med over 800 ansatte pr dags dato.

Øivind Christoffersen

Tittel: Administrerende direktør. Utdannelse: Cand. real med hovedfag informatikk, Univer­ sitetet i Oslo, 1975. Første jobb etter eksamen: Forsker ved Forsvarets Forsk­ ningsinstitutt. Fremtidsdrømmer: At vi fort­ satt har et høykompetent miljø og ansatte med mot til å gå nye veier.

S

tatsbygg er statens leverandør av lokaler og rådgiver i bygge- og eiendomssaker. Visjonen er å være statens klare førstevalg, ifølge administrerende direktor Øivind Christoffersen. Hva slags medarbeidere ser dere etter? – Fordi vi både bygger, utvikler og forvalter, trenger vi stor kompetansebredde: sivilingeniører, siviløkonomer, sivilarkitekter, jurister samt statsbyggere i administrasjon og ledelse. Statsbygg har til enhver tid omlag 160 byggeprosjekter og har ansvar for 2 300 bygninger fordelt på 615 ulike eiendomskomplekser. Hvordan tar dere vare på statsbyggerne? – Vi er opptatt av å både rekruttere de beste og beholde våre medarbeidere. Vi vet at utvikling av våre ansatte er en god langsiktig investering og tilbyr skreddersydde kurs, alt fra prosjektlederopplæring til ulike faglige kurs og støtte til etterutdanning eksternt gjennom vår stipendordning.

44 Utfordringer fremover? – Mye tyder på at oppgavene vil øke i antall og volum. De siste årene har vi økt antall ansatte fra 600 til 800 og overtatt ansvaret for hele 35 fengsels­ eiendommer fordelt på 312 900 kvadratmeter. Det betyr at staten har tillit til oss, og vi akter å leve opp til forventning­ ene. Vi skal alltid være i utvikling og sammenlikne oss med de beste. Det gjør vi blant annet ved å ta i bruk ny teknologi og ta miljøutfordringene på alvor. Å ta samfunnsansvar er en del av strategien vår. Vi vil være en samfunnsaktør å regne med. •

Vi skal alltid være i utvikling og sammenlikne oss med de beste.

Hva med internasjonalt engasjement? – Statsbygg arbeider først og fremst i hele Norge, inkludert flere bygg på Svalbard, men vi har også ansvar for Utenriksdepartementets ambassader og residenser i utlandet. I tillegg er vi en del av et globalt nettverk og ulike samarbeidsprosjekter. Et eksempel er samarbeidet med Finland og USA om bruk av ny byggteknologi.

Statsbygg Statsbygg er en statlig forvaltningsbedrift som bygger, forvalter, utvikler, kjøper og selger eiendom. Statsbygg er til enhver tid involvert i ca. 160 byggeprosjekter, mange av dem unike. I tillegg forvalter Statsbygg 2,6 millioner kvadratmeter eiendom. Statsbygg er en av byggherrene i Norge med de mest spennende byggeprosjektene, alt fra Operaen i Oslo, ambassaden i Katmandu til Svalbards globale frøhvelv. Antall ansatte: 820 medarbeidere. Ansattes bakgrunn: Sivilingeniører og in­ geniører, siviløkonomer, sivilarkitekter, jurister, IKT, areal- og planfag.

tekst: bernt nielsen foto: eirik førde

Jernbaneverket www.jernbaneverket.no

Milliardsatsing på norsk jernbane er godt nytt for kloke hoder på jakt etter spennende utfordringer.

M

det var en gAng ...

Norge fikk sin første jernbane i 1854, den var 68 kilometer lang og gikk fra Kristiania til Eidsvoll. De neste tiårene foregikk utbygging i stort tem­ po, i 1883 ble NSB etablert, og i 1909 stod Bergensbanen ferdig. Etter 2. verdenskrig ble det igjen fart i utbyggingen, og Nordlandsbanen ble åpnet i 1962. I 1996 ble trafikkdelen av NSB omgjort til det statlige forvaltnings­organet Jernbaneverket.

Harald V. Nikolaisen Tittel: Utbyggingdsdirektør. Utdannelse: Sivilingeniør, maskin, NTNU 1990, Master of Management, Handelshøyskolen BI, 2000. Første jobb etter eksamen: Ingeniør i Statoil, utbyggingsdivisjonen. Fremtidsdrømmer: Jernbaneutbyggingen skal bli det nye kraftsentrum for prosjektgjen­ nomføring i Norge.

ange blir nostalgiske når temaet tog bringes på banen, men moderne jernbanedrift er milevidt unna barndommens drømmereiser langs norske skinner. – Det handler om avansert teknologi og ingeniørkunst, sier utbyggingsdirektør Harald Nikolaisen i Jernbaneverket. Stadig flere innser at en moderne jernbane trengs for å løse transportoppgavene på en effektiv og miljøvennlig måte. Bevilgningene til utbygging, modernisering, drift og vedlikehold har økt kraftig de senere årene. – Milliardsatsingen innebærer et stort behov for flere kloke og kunnskapsrike medarbeidere med bachelor – eller mastergrad. Vi trenger også kandidater med fagutdanning, f.eks. innen elkraft, bygg, elektro og ingeniørgeologi. Jernbaneverket ansetter om lag 200 nye medarbeidere i året. Jernbaneverket er underlagt Samferdselsdepartementet og har ansvaret for skinner, signalanlegg og alt annet av infrastruktur som trengs for å kjøre tog trygt og effektivt. Vi har også ansvaret for å styre togtrafikken, men kjøringen overlater vi til NSB, Flytoget og andre transportselskaper. Moderne jernbanedrift er kompleks og krevende. Utgangspunktet for virksomheten ligger i Nasjonal transportplan. Den byr på mange store og utfordrende jernbaneprosjekter i milliardklassen. Vår oppgave er å bidra til økt kapasitet, noe som også gjenspeiler seg i Jernbaneverkets visjon som kort og lyder ”Mer på skinner”.

47 ver med muligheter for stort ansvar i et trivelig arbeidsmiljø. Det er også gode muligheter for videreutdanning og karriereutvikling i en organisasjon som satser på kultur og kompetanseutvikling. I tillegg nyter vi godt av gode sosiale ordninger i en fremtidsrettet virksomhet som definitivt setter sitt preg på det moderne Norge. Vi ønsker oss flere dyktige medarbeidere. •

Moderne jernbanedrift er krevende og kompleks.

Hva kan nye medarbeidere forvente seg? – Utfordrende og interessante arbeidsoppgaUniversum Topp 100  I 31 I  www.universumglobal.com

Jernbaneverket Jernbaneverket planlegger, bygger ut og vedlikeholder jernbanenettet. Med 57 millioner årlige personreiser på jernbanenettet og frakt av betydelige godsmengder over lengre di­ stanser, bidrar jernbanen til å løse transportut­ fordringer på en effektiv og miljøvennlig måte. Antall ansatte: 3 300. Ansattes bakgrunn: Ingeniører, sivilingeniør­ er, samfunnsøkonomer, jurister, geologer, grunn­erververe, økonomer, byggeledere. Karrieremuligheter: Det er store utfordringer innen jernbanesektoren i Norge og et kom­ mende generasjonsskifte. Det betyr store muligheter og spennende utfordringer for deg som ung og fersk på arbeidsmarkedet. tekst: magne johannessen foto: eirik førde


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

annonse

Topp 100 Teknologi

Topp 100 Data/IT

Statnett www.statnett.no

Det har aldri vært et mer spennende tidspunkt for nyutdannete å begynne i Statnett på.

I

løpet av de neste ti årene har Statnett planer om å investere over 40 milliarder kroner i det norske sentralnettet som sørger for strømforsyning til alle deler av landet. For å løse utfordringene som dette fører med seg, ønsker selskapet å knytte til seg flere lærevillige og unge medarbeidere som Mari Røhmesmo Westeng.

det var en gAng ...

Statnett er et norsk statsforetak opprettet i 1991 for å drive og utvikle det sentrale elektrisitetsnettet og legge til rette for et velfungerende kraftmarked med høy leveringssikkerhet. Statnett ivaretar systemansvaret i det norske kraftsystemet.

Mari Røhmesmo Westeng

Tittel: Trainee i divisjon nettutbygging. Utdannelse: Sivilingeniør i energi og miljø, NTNU, eksamen i 2009. Første jobb etter eksamen: Nåværende stilling. Fremtidsdrømmer: Som ung og lovende tillater jeg meg å kose meg i min nåværende stilling, uten å måtte tenke altfor mye på fremtiden.

Opplever du at du blir satset på som ung i selskapet? – Definitivt. Akkurat nå jobber jeg med et forprosjekt som skal vurdere utskiftning av kontroll­anlegget i en av våre stasjoner i nord. Det innebærer både reiser og befaring på anlegget og utredning av mulige løsninger. Jeg jobber tett sammen med en kollega med lang erfaring, sånn at jeg suger til meg mest mulig lærdom, samtidig som jeg føler et ekte eierskap til prosjektet. Hvorfor valgte du å gå til nettopp Statnett? – For meg var det viktig å jobbe for en arbeidsgiver som tar et samfunnsansvar og som fokuserer på kvalitet fremfor profitt. Statnetts arbeidsoppgaver er i høyeste grad samfunnskritiske, samtidig som vi bidrar til å realisere Norges klimamål ved å legge til rette for fornybar energiproduksjon. Jeg merker at kollegene mine føler en ekte stolthet på dette området, noe som oppleves som veldig inspirerende for meg. I tillegg var det viktig å vite at her blir man satset på som ung, gjennom ansvarsfulle og

49 spennende arbeidsoppgaver. Statnett har dessuten konkurransedyktige betingelser for nyutdannede, med fleksibel arbeidstid og andre goder tilpasset unge arbeidstakere. Føler du en terskel for å spørre kolleger om råd og tips? – På ingen måte. Det hersker en god kultur for intern kompetanseoverføring i de avdelingene som jeg har vært innom. Dessuten er vi et sammensatt team aldersmessig, noe som bare virker motiverende for lysten til å hjelpe kolleger. Statnett ble for øvrig kåret som en av de ti beste norske selskapene av Great Place To Work Institute i 2010, og jeg tipper at nettopp viljen til å trekke sammen i, var en viktig grunn til det. •

Det var viktig å jobbe for en arbeidsgiver som tar et samfunnsansvar.

Statnett Statnett koordinerer all norsk kraftproduksjon og forbruk, eier 95 prosent av det sentrale kraftnettet og sikrer levering av strøm til alle deler av landet. Vi er nå i en omfattende investeringsfase som på en miljøvennlig måte skal forme fremtidens kraftnett. Statnett har 850 medarbeidere og er et av Norges ledende fagmiljøer innen kraftsektoren. Antall ansatte: Cirka 850, hvorav cirka 500 ved hovedkontoret i Oslo. Ansattes bakgrunn: Sivilingeniører og ingeniører innen elkraft, elektromekanikk, bygg, IKT. For øvrig rekrutterer vi energimontører samt økonomer med ulik spesialisering.

tekst: cato gjertsen foto: kyrre lien

Volvo Aero Norge www.volvoaero.com

Volvo Aero produserer jetmotordeler. Espen deltar i virksomheten, med studiene i tillegg.

V

det var en gAng ...

Den svenske flymotorindustrien startet i 1930, og i 1940 fikk Volvo AB aksjemajoritet i Svenska Flygmotor AB. På 50-tallet startet samarbeidet med RollsRoyce, og navnet ble endret til Volvo Flygmotor. På 80-tallet ble Volvo partner med GE og Pratt & Whitney, og på 90-tallet ble navnet endret til Volvo Aero, som kjøpte Norsk Jetmotor. Den norske avdelingen av Volvo Aero holder til på Kongsberg.

Espen Polanscak

Tittel: Prosjektingeniør. Utdannelse: Dataingeniør, Høgskolen i Østfold, 2008, for tiden mastergradstudent i Systems Engineering, Høgskolen i Buskerud Første jobb etter eksamen: Dette er min første jobb. Fremtidsdrømmer: En tur med verdens raskeste fly (Blackbird).

olvo Aero Norge er en markedsledende leverandør av avanserte og sofistikerte komponenter til verdens største produsenter av flymotorer, både til det sivile og det militære markedet. Besøkende til Kongsberg Teknologipark kan i hvert fall ikke gå feil. Det sørger et jagerfly for, strategisk utstilt på parkeringsplassen utenfor fabrikken. Lett å ta litt av av slikt, men Espen Polanscak må beholde bakkekontakten. Det sørger kombinasjonen master-studie og jobb som prosjektingeniør for. Det høres krevende ut? – Ja, til tider, men det er også nærmest en optimal læresituasjon. Jeg er i gang med siste året på masterstudiet Systems Engineering på Høgskolen i Buskerud (Kongsberg). Studiet er, i samarbeid med Stevens Institute of Technology (SIT) i New Jersey (US), et av verdens ledende fagmiljøer innen Systems Engineering.

56 minst, fordype seg i teori og problemstillinger jeg møter hver dag i jobben min. Kort avstand mellom teori og praksis? – Det er jo hele poenget. Som alle andre ønsker Volvo Aero å optimalisere prosessene og hele tiden bli bedre. Jeg befinner meg midt i smørøyet, i et meget godt miljø og med ekstremt dyktige fagfolk som kolleger og lærekrefter. •

Jeg har nærmest en optimal læresituasjon.

Hva er Systems Engineering? – Systems Engineering er en anerkjent metode for utvikling av komplekse systemer. Typiske fag er systemarkitektur og design, prosjektledelse, systemintegrasjon, verifikasjon og validering samt systemmodellering og analyse. Mye av dette holder jeg på med i jobben min; få ting til å fungere bedre i skjæringspunktet mellom mennesker og maskiner. Det unike er at Høgskolen har et partnership med flere av bedriftene her i Kongsberg Teknologipark, blant annet Volvo Aero Norge. Det gjør det mulig å jobbe og studere samtidig, og ikke

Universum Topp 100  I 32 I  www.universumglobal.com

Volvo Aero Norge Volvo Aero Norge AS produserer flymotorkomponenter til verdens største flymotorprodusenter og deltar i sivile og militære motorprogrammer. Bedriften representerer et teknologisk kompetansesenter innen avansert mekanisk produksjon på Kongsberg. Antall ansatte: 500. Ansattes bakgrunn: Blant akademikere først og fremst ingeniører, sivilingeniører og økonomer. Blant operatører er det maskinoperatører med CNC opplæring. Karrieremuligheter: Alle ansatte i Volvo Aero Norge har en opplæring- og utviklingsplan, som er utarbeidet av medarbeideren selv, i samråd med den nærmeste overordnede. tekst: magne johannessen foto: eirik førde


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

Topp 100 Teknologi

annonse Topp 100 Data/IT

Laerdal Medical www.laerdal.no

Laerdal Medicals visjon og livreddende produkter skaper ekte engasjement blant de ansatte. det var en gAng ...

Åsmund S. Lærdal, grunnlegger av Laerdal, startet selskapet i 1940 med postkort og barnebøker. Virksomheten ekspanderte så til dukker og leker før gjennombruddet med livreddende førstehjelp og akuttmedisin kom noen tiår senere. I dag produserer Laerdal Medical løsninger for frivillige organisasjoner, utrykningstjenester, sykehus, helsefaglige utdanninger og militære over hele verden.

Ingunn Matre

Tittel: Research & development project manager. Utdannelse: Elektronikkingeniør, spesialisering i medisinsk teknikk, Høyskolen i Stavanger (1996). Første jobb etter eksamen: Hjelpemiddelsentralen i Stavanger; spesialtilpasning av IT-hjelpemidler for funksjons­ hemmede. Fremtidsdrømmer: Er i gang med master i management ved NTNU, men ønsker gjerne å studere mer samt få nyte utsikten fra flere flotte fjelltopper med familie og venner.

D

et vil alltid være behov for folk som er flinke i livreddende førstehjelp. Derfor vil det alltid være behov for Laerdal Medicals trenings- og behandlingsutstyr som bidrar til å redde liv. Selskapets motto, helping save lives, og det at de lager så meningsfulle produkter av høy kvalitet, er noe av grunnen til at Ingunn Matre jobber i nettopp Laerdal. Hva er unikt med Laerdal Medical? – Selskapets motto og visjon er svært tydelig og står i sentrum for alt vi gjør. Visjonen etterleves dessuten i stor grad av eierne, noe som gir en positiv smitteeffekt på de ansatte. Her er det et ekte og sterkt engasjement blant både eiere, ledere og medarbeidere. Hvilke planer har selskapet fremover, og hvilken kompetanse trengs for å gjennomføre disse planene? – Våre dyktige fagfolk jobber kontinuerlig med produktutvikling; nye generasjoner av eksisterende produkter, samt helt ny teknologi som vi forsker oss frem til. Laerdal Medical har mange faggrupperinger, blant annet innen produksjon og produksjonsstøtte, forskning, elektronikk, software, material og mekanikk, samt test og verifikasjon. Vi har behov for kompetanse innen hele spekteret.

74 svært varierte arbeidsdager. En dag kan eksempelvis oppgavene bestå i konkret styring og rapportering i forhold til fremdrift og kost. Andre dager har jeg prosjektmøter med team for å finne frem til gode løsninger for produktene og sikre god kommunikasjon mellom de ulike faggrupperingene.

Våre dyktige fagfolk jobber kontinuerlig med produktutvikling.

Hva går jobben din ut på? – Kort sagt har jeg ansvar for utvikling av produkter fra konsept til ferdig produkt. Det innebærer

Hvordan er muligheten for å jobbe utenlands? – Laerdal Medical har ansatte i totalt 23 land, så her er det gode muligheter for å jobbe utenlands dersom man ønsker det. Ved hovedkontoret i Stavanger sitter man nær beslutningene, noe jeg setter pris på, men samtidig er det spennende at selskapet har en så stor internasjonal aktivitet. •

laerdal medical Laerdal Medical AS er internasjonal markeds­ leder i trenings- og behandlingsutstyr for livreddende førstehjelp. Selskapets produkter benyttes av sykehus, ambulanser, førstehjelpsorganisasjoner, opplæringsinstitusjoner og mange andre virksomheter verden over. Antall ansatte: 1 350 ansatte i 23 land, derav 410 i Stavanger. Ansattes bakgrunn: Laerdal Medical trenger kompetanse innen mange fagområder som mekanikk, elektronikk, material, programvare, medisin og pedagogikk. Karrieremuligheter: Eget utdanningsfond, intern karriereutvikling samt mulighet for å jobbe utenlands. tekst: astrid hagen mykletun foto: alf ove hansen

Nexans Norway www.nexans.no

Infrastrukturer, global aktør og cutting edge kompetanse. Hvem sa at kabler er kjedelig?

D

det var en gAng ...

I 1915 etableres en industriell virksomhet med hovedsete i Oslo under navnet Skandinaviske Kabel- og Gummifabriker A/S. Etter flere navneskift fra Standard Telefon- og Kabelfabrikk A/S til Alcatel STK AS og videre til Alcatel Kabel Norge AS, skilles kabelvirksomheten ut i eget selskap i 2000 og får navnet Nexans.

Marit Holbø Ytterstad Espen Olsen

Tittel: Marit, Produkti­ngeniør, Espen, Lead Engineer Utdannelse: Marit, Sivil­ ingeniør, NTNU 2008. Espen, Sivilingeniør, NTNU 1994. Fremtidsdrøm: Marit, bli god til å spille gitar. Espen, lære å spille trekkspill.

et er Nexans Norway det handler om. Selskapet er en del av det globale Nexanskonsernet med produksjon i over 39 land og aktiviteter over hele verden. Nexans Norway er den absolutt ledende leverandøren av kraft- og telekabler i Norge og i verdenstoppsjiktet når det gjelder høyspente sjøkabler. Produktingeniør Marit Holbø Ytterstad ved hovedkontoret i Oslo og Lead Engineer Espen Olsen ved fabrikken i Halden kan fortelle mer. Marit: – Jeg begynte her rett etter studiene og stortrives. Arbeidet er variert. Det blir litt reising, og Nexans har et meget stabilt og godt arbeidsmiljø, samtidig som det er tverrfaglig og kompetansetungt. Jeg jobber i Telekabel-divisjonen med kabedesign på blant annet ROV (remote operating vehicles) og seismiske kabler. Den morsomme ville si; et liv i spenning? Espen: – Ikke sant, men Marit er inne på det vesentlige, nemlig det tverrfaglige. Jeg er jo utdannet innen elektro, men føler meg nesten like mye som en kjemieller maskiningeniør. Denne tverrfagligheten er motiverende.

91 at det tekniske miljøet er lokalisert i tilknytning til fabrikken. Ofte skilles engineering-miljøet fra selve produksjonen, men ikke hos oss. Dette bidrar til korte beslutningslinjer og gjør det lett å implementere endringer. I det hele tatt har vi et meget hyggelig og lite hierarkisk miljø. Marit: – Espen og jeg jobber med noe som ofte ikke synes, men kabler og kabelsystemer er på mange måter nervesystemet i dagliglivet vårt. Det gir en ekstra dimensjon til det vi holder på med.

Kabler og kabelsystemer er på mange måter nerve­ systemet i dagliglivet vårt.

Hva gjør en Lead Engineer? Espen: – Jeg har ansvaret for den tekniske delen av prosjektet. Dette inkluderer alt fra planlegging, engineering til leveranse og installasjon. Vi jobber med store og komplekse prosjekter, ofte i milliardklassen. Jeg er også veldig komfortabel med

Et karrieretips helt til slutt? Espen: – Begynn et sted hvor du har sjansen til å jobbe tverrfaglig. •

Universum Topp 100  I 33 I  www.universumglobal.com

Nexans Norway Nexans Norway AS er ledende leverandør av kraft-, tele-, installasjons- og varmekabler i Norge og er blant verdens ledende innen offshore-kontrollkabler og høyspente sjøkabler. Selskapet har hovedkontor i Oslo, produksjonsanlegg på Rognan, Namsos, Langhus, Karmøy og Halden. Antall ansatte: 23 000 globalt, 1200 i Norge. Ansattes bakgrunn: Blant akademikere først og fremst ingeniører og sivilingeniører. Karrieremuligheter: Alle ansatte i Nexans Norway AS har en egen utviklingsplan som er utarbeidet av medarbeideren selv i samråd med den nærmeste overordnede. Intern bevege­lighet oppmuntres. tekst: magne johannessen foto: eirik førde


6578 studenter deltok i Universum Student Survey 2010

Tusen takk! TAKK til alle som deltok, og til våre fantastiske universitets- og høyskolepartnere som gjorde dette mulig: • Handelshøyskolen BI • Handelshøyskolen i Bodø • Høgskolen i Bergen • Høgskolen i Molde • Høgskolen i Oslo • Høgskolen i Sør Trøndelag • NITH

• Norges Handelshøyskole • NTNU • Universitet i Bergen • Universitetet for miljø- og biovitenskap • Universitetet i Agder • Universitetet i Oslo • Universitetet i Stavanger • Universitetet i Tromsø

Vi ønsker også å takke våre samarbeidspartnere: NITO ANSA Siviløkonomene Academic Work

UNIVERSUM is The Global Employer Branding Leader. We drive the industry forward having focused exclusively on Employer Branding) for 20 years. We are a trusted partner to 1,200 clients worldwide including many Fortune 500 companies. We help employers to understand, attract and retain current and future ideal employees utilizing our experience, knowledge and services within research, strategic consulting and communication solutions.


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

DATA/IT Bli med bak kulissene hos noen av bedriftene som data-/IT-studentene har valgt som favorittarbeidsgivere. Pü topp finner vi først og fremst bedrifter som jobber med programvareutvikling for blant annet mobiltelefoni og datamaskiner.

Opera Software Bekk consulting Telenor Accenture ErgoGroup Skatteetaten NetCom Steria

36 37 38 39 40 41 42 43

annonse


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

Topp 100 Teknologi

annonse Topp 100 Data/IT

Opera Software www.opera.com/jobs

På Opera Software er holdningen at internett bør være tilgjengelig for absolutt alle.

W

eb-pioner Håkon Wium Lie mener internett er det samme for menneskeheten som boktrykkerkunsten var det for 500 år siden; en revolusjon i tilgang på informasjon. En informasjonstilgang alle bør få ta del i.

det var en gAng ...

Historien om Opera startet i Telenor i 1994, der de to gründerne Jon S. Von Tetzchner og Geir Ivarsøy utviklet en nettleser som del av et forskningprosjekt. I 1995 startet Jon og Geir for seg selv og etablerte selskapet Opera Software. Nettleseren Opera er et kvalitetsprodukt som er tilgjengelig på en rekke plattformer, fra datamaskiner til mobiltelefoner og spillkonsoller, og mye mer.

Håkon Wium Lie

Tittel: Chief Technology Officer. Utdannelse: Doktorgrad fra UiO, en av Web-pionerene fra CERN. Rangert som en av Technology Reviews Topp 100 innovatører for det neste århundret i 1999.

På hvilken måte står Opera Software for denne holdningen? – Opera mener at en slik revolusjon i forhold til tilgang på informasjon ikke skal være forbeholdt de ressurssterke, men være for alle - både fattige og rike. Internett-tilgang i dagens samfunn kan snart sammenlignes med et basisbehov, noe man virkelig trenger for å kunne delta i samfunnet på lik linje med andre. Selv har jeg en hypotese om at internett-tilgang en dag vil bli en del av Menne-skerettskonvensjonene. Hva kan gjøres for å øke internett-tilgang for flere? – Først og fremst må man kunne se alle bilder og tekster uten å betale for det. Formater bør ikke være eid av enkeltfirmaer. Det viktigste i Operas virksomhet er arbeidet for å gjøre internett tilgjengelig for flere mennesker og på bedre måter. I dag bruker mer enn 52 millioner vår nettleser på PCen sin.

04 har vi mer enn 60 millioner registrerte brukere på Opera Mini. Opera Software har også vært med å utvikle en lavkostnads-PC? – One Laptop per Child Association har utviklet en lavkostnads-laptop som skal distribueres til fattige barn, og Opera har bidratt med programvare i form av en spesielt tilpasset Opera nettleser. Dette er en morsom, minimalistisk modell som bruker lite strøm og tåler en støyt, noe som passer veldig godt til Opera Softwares motto: Internett for alle. •

Internett-tilgang i dagens samfunn kan snart sammenlignes med et basisbehov.

Noen har vel heller ikke råd til en PC? – Nei, i Indonesia, Bangladesh eller Russland har de fleste ikke PC. Men de har råd til en enkel mobil. Derfor har vi utviklet en gratis nettleser for mobil med høy kvalitet: Opera Mini. I dag

Opera Software Opera Software er ledende innenfor utviklng av internett-teknologi og finnes på en rekke enheter, plattformer og operativsystemer. Mer enn 130 millioner brukere over hele verden foretrekker Opera. Antall ansatte: 700 globalt, ca. 340 Norge. Ansattes bakgrunn: Majoriteten er utviklere og ingeniører. Karrieremuligheter: Er du interessert i en faglig utfordrende stilling i et selskap med ansatte, partnere, kunder og brukere fra hele verden? Opera Software har mer en 130 millioner brukere verden over og 14 kontorer.

tekst: hege kambo-dinh foto: duy dinh


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

annonse

Topp 100 Teknologi

BEKK

Topp 100 Data/IT det var en gAng ... Bekk Consulting AS ble etablert for 10 år siden av 25 personer fra 12 ulike norske og internasjonale konsulentselskaper. Forretningsideen var å skape et “idealselskap” for utvikling av forretningskritiske internettløsninger. Selskapet har hatt en eventyrlig suksess og har i dag et av de sterkeste fagmiljøene innen it-konsulentbransjen. BEKK er for tredje år på rad kåret til det mest attraktive it-konsulentselskapet å jobbe for av studenter.

www.bekk.no

05 For tredje året på rad rangerer landets itstudenter BEKK øverst på listen over attraktive arbeidsgivere. tekst: cato gjertsen foto: kyrre lien

J

øran Vagnby Lillesand var i ferd med å gå litt lei av bedriftspresentasjoner ved NTNU. Til tross for at han stilte inngående spørsmål, var det lite som skilte de forskjellige konsulentselskapene. Men hos BEKK fikk han følelsen av at hverdagen var litt annerledes. Nøyaktig hva var det ved BEKK som fikk deg til å stoppe opp? Jøran: – Flere ting. For det første forventes det ikke at man som ny må jobbe seg i hjel for å bli lagt merke til. Videre likte jeg filosofien om at medarbeiderne over tid får jobbe med det de selv vil. Det er ikke sånn at du må få personalansvar bare fordi du har jobbet en viss tid. Olav: – Det er et bevisst valg at våre medarbeider aldri skal føle seg fastlåste. Det blir helt feil at en som er nyutdannet skal vite hva hun eller han passer best til om to og fem år. Vi ønsker at man som nyansatt får dybdeerfaring på ett bestemt område. Da har vedkommende forutsetningen for å bli en generalist, eller så kan personen velge seg en løype som spesialist.

Jøran: – Alle i BEKK skal bruke opp mot 10 prosent av tiden sin på kompetansebygging, blant annet ved å delta på foredrag og diskusjoner i faggruppene. Hvis man ikke gjør det og kun noterer flere fakturerbare timer, vil man på neste evaluering få klar beskjed om at det ikke er en ønskelig fordeling. Denne måten å oppmuntre ansatte til å tilegne seg ny kunnskap på, gjør også at man skaper arenaer der samarbeid premieres.

Tittel: Olav, administrerende direktør. Jøran, konsulent. Utdannelse: Olav, sivilingeniør ved NTH, eksamen i 1986. Master of Computer Science ved Kent University i 1989. Jøran, sivilingeniør ved NTNU, eksamen i 2008. Første jobb etter eksamen: Olav, Softwarespesialist i Digital Equipment Corp. Jøran, nåværende stilling.

Hvordan spres informasjonen mellom avdelingene, sånn at medarbeidere lærer av hverandre? Olav: – Hver medarbeider er med i en faggruppe, og disse faggruppene inviterer månedlig alle kolleger i BEKK til foredrag. Temaet kan være alt fra et nytt arbeidsverktøy eller erfaringer fra et prosjekt til nye utfordringer for bransjen. Hensikten er å sette folk i en posisjon til å orientere seg bredere enn der de har det daglige fokuset sitt. I løpet av et år har vi også tre fagdager, der alle ansatte trekkes ut av fakturerbart arbeid for å lære om hverandres arbeidsoppgaver og utfordringer.

2010 STUDENT SURVEY

Fortell om dine arbeidsoppgaver, Jøran. Jøran: – Jeg jobber i et prosjekt der deler av teamet sitter i India. Det betyr at jeg blant annet stilles overfor utfordringene som kulturelle ulikheter gir, samtidig som jeg må sørge for at kvalitetsnivået holdes intakt. Jeg synes det er veldig spennende å delta i en slik form for kommunikasjon som også gir meg et stort ansvar i det daglige.

Det var gøy å blir møtt av skryt og applaus på jobben dagen etter å ha holdt foredrag.

Olav Folkestad Jøran Vagnby Lillesand

BRANSJEBESTE

Hvordan kan unge medarbeidere markere seg hos BEKK? Olav: – Vi er et av Norges fremste fagmiljøer for systemutviklere. Det gjør at vi ønsker å ta et ansvar, og være synlige i nasjonale og internasjonale fagmiljøer. Alle BEKK-ere oppfordres derfor til å dele med av sin kompetanse gjennom foredrag og innlegg på ulike fagkonferanser. Alder er helt irrelevant, og det legges merke til når unge medarbeidere tør å representere oss på denne måten. Jøran: –Det kan jeg skrive under på. Jeg holdt nylig et slikt foredrag som ble kårets til en av konferansens beste. Da var det gøy å blir møtt av skryt og applaus på jobben dagen etter. •

Universum Topp 100  I 37 I  www.universumglobal.com

BEKK Bekk Consulting AS er et norsk konsulentselskap som leverer rådgivnings-, teknologi- og forvaltningstjenester til store offentlige og private virksomheter. Vi kombinerer faglig tyngde innenfor systemutvikling med spisskompetanse på forretningsrådgivning og brukeropplevelse. Selskapet er en del av ErgoGroup. Antall ansatte: 250. I Oslo og Trondheim. Ansattes bakgrunn: Utdannelse på masternivå kombinert med en sterk teknologiinteresse. Karrieremuligheter: Alle konsulenter i BEKK har en kompetansebyggingsplan som de har utarbeidet sammen med sin faggruppeleder. Tverrfaglighet verdsettes, og bytte av fagområde/avdeling er mulig.


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

annonse

Topp 100 Teknologi

Telenor

Topp 100 Data/IT det var en gAng ... 1. januar 1855 blir Telegrafverkets første telegrafforbindelse i Norge offisielt åpnet mellom Drammen og Christiania. I 1878 kobles Arendal og Tvedestrand sammen med en telefonlinje. I 1880 begynner International Bell Company telefontrafikk i Oslo. Bell slår seg senere sammen med Christiania Telefonselskap, forløperen til Televerket. I 1995 skifter sistnevnte selskap navn til Telenor.

www.telenor.no

06 I Telenor er det ikke et problem at for mange unge medarbeidere ønsker å jobbe i utlandet. Tvert imot, så ønsker ledelsen at flere prøver seg på utenlandsoppdrag. tekst: cato gjertsen foto: chris erlbeck

D

et finnes få selskap i Norge som kan skilte med en så variert internasjonal profil som Telenor. Telekomgiganten er på plass på en rekke kontinenter, og i mange av landene skjer utviklingen i bransjen med forrykende fart. Konserndirektør Kristin Skogen Lund er derfor på jakt etter det beste av unge talenter som ønsker å være en del av et slikt miljø. Det er derfor ikke tomme ord at man som ung får prøve seg i utlandet? – Vår utfordring er at vi gjerne skulle hatt flere norske unge medarbeidere som vil jobbe ute i korte eller lengre perioder. Arbeidsoppgavene som møter en i utlandet vil være varierte, men har det til felles at de har høy prioritet. Det kan være alt fra å fungere som et bindeledd mellom det som skjer sentralt i Telenor og i landet der vedtaket skal implementeres til å delta i ulike strategiprosjekter. Forhåpentligvis gir et slikt oppdrag i et område som for eksempel Asia også den enkelte engasjerte medarbeider en ekstra dimensjon til jobben. Samfunnsbyggingselementet er nemlig en helt sentral del av virksomheten vår. Vi gjør det mulig for mennesker som lever avskåret fra resten av samfunnet til enklere å etablere kontakt med omverdenen.

lavt sykefravær blant våre norske medarbeidere, noe som til en viss grad tyder på at både unge og eldre trives her.

BRANSJEBESTE

Hvilke egenskaper bør man ha som Telenoransatt? – Sluttproduktet i telecom, eksempelvis mobilen du snakker i, er lett forståelig. Veien dit er imidlertid ofte kronglete. Derfor er det viktig å ha evnen til å få noe som er komplisert til å virke enkelt. Det er også viktig at man har en åpen innstilling til mangfold, enten det er snakk om mennesketyper eller geografi. Produktet vårt dekker hele befolkningen, uansett land. Det betyr samtidig at våre ansatte er nødt til å like å omgås med ulike mennesker. Hvordan oppleves det å jobbe i et så stort firma? – Spørsmålet er litt feil. Ja, Telenor er dominerende i Norge og det sjuende største telekomselskapet i verden hva abonnementer angår. Men vi er en utfordrer i de aller fleste andre markeder vi er i utenfor Norge. Konsekvensen er at vi har utviklet en entreprenørkultur som vet å verdsette initiativ og nye måter å gjøre ting på. I den sammenheng spiller alder eller fartstid i selskapet ingen rolle. Noen ganger kan det være en fordel om man angriper en problemstilling med helt nye øyne.

2010 STUDENT SURVEY

Vi har utviklet en entreprenørkultur som vet å verdsette initiativ.

Kristin Skogen Lund

Tittel: Konserndirektør Telenor. Utdannelse: MBA fra INSEAD, eksamen i 1992, BA i international studies, University of Oregon, eksamen i 1989. Første jobb etter eksamen: Eksportstipendiat ved Norges ambassade i Madrid. Fremtidsdrømmer: Jeg synger i kor, og jeg har en liten liste over flotte verker som jeg en dag håper på å få være med på å framføre.

Hvordan tilrettelegger Telenor for unge medarbeidere som skal jobbe i utlandet? – Telenor har et eget apparat som kun arbeider med å tilrettelegge og bistå medarbeidere som skal jobbe og jobber i utlandet. Arbeidet som norske medarbeidere gjør i utlandet er viktig for organisasjonen, derfor er det også viktig at de blir godt ivaretatt. Vi har dessuten et generelt

Hvordan er balansen mellom privatliv og jobb hos de ansatte? –Vi prøver å være mest mulig fleksible i forhold til den enkeltes behov og ønsker. Det er blant annet gode muligheter for å jobbe hjemmefra, og enkelte velger også å jobbe redusert i perioder. •

Universum Topp 100  I 38 I  www.universumglobal.com

Telenor Telenor er den største tele- og kommunika­ sjonsaktøren i Norge og er verdens syvende største mobiloperatør. Videreutvikling av de internasjonale mobiloperasjonene er en sentral del av strategien. Antall ansatte: Cirka 40 000 globalt, cirka 8 000 i Norge. Ansattes bakgrunn: Telenor har bruk for alle typer kompetanse. Vi har ingeniører, økonomer, markedsførere, samfunnsvitere, humanister, organisasjonsutviklere, jurister. Karrieremuligheter: Det er et stort internt arbeidsmarked i Telenor, og vi oppmuntrer til intern mobilitet. Alle ansatte har i tillegg en egen utviklingsplan utarbeidet i samarbeid med leder.


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

annonse

Topp 100 Teknologi

Accenture

Topp 100 Data/IT det var en gAng ... Accentures historie begynner i USA 1953 med installeringen av den første datamaskinen for General Electric. I 1989 ble Accenture skilt ut fra det daværende moderselskapet og etablert som et selvstendig og uavhengig selskap med fokus på konsulenttjenester innenfor ledelse og teknologi.

www.accenture.no/jobb

07 I Accenture jobber du for de største selskapene i verden, og har store internasjonale muligheter. Uansett er du i en global setting. tekst: bernt roald nilsen

foto: eirik førde

N

ils Øveraas er administrerende direktør i Accenture Norge og har ansvar for Nor­ den når det gjelder selskapets samfunns­ engasjement. Han er opptatt av å rekruttere de beste, derfor har Accenture tett kontakt med læresteder for relevant høyere utdanning. Selska­ pet står foran store omstillingsprosesser med flere kunder og har et bredt behov innen rekruttering. Hva gjør dere for å få tak i de beste? – Vi har fokus på kontakt med aktuelle læresteder, har intensivert innsatsen med tanke på veiledning når det gjelder hovedoppgaver og sommerjobb­ programmet er høyt prioritert. I år hadde vi hele 665 søkere til 47 sommerjobber, og syv av dem jobbet i Bangalore i India. Mange sommerjobbere får jobb i Accenture når de er ferdig med studiene, så det er ingen tvil om at sommeren er en mulig­ het til å vise seg frem. Jeg er imponert over innsatsen som de unge viser.

ansetter kommer direkte fra studier. Det er nok en fordel å ha vært innom Accenture før, for eksempel i sommerjobbprogrammet. Hva er det beste ved å jobbe i Accenture? – Hos oss er du med på å gjennomføre program­ mer av stor betydning for både privat og offentlig sektor. Du får jobbe sammen med dyktige personer, ikke minst mange unge med stor glød. Du jobber i et selskap som er i front på innovative løsninger og har et ledende internasjonalt miljø. Dessuten har du fantastiske muligheter for videreutvikling. Vi kaller oss ”verdens største private universitet”. Dere tar også samfunnsansvar? – Vi tar ansvar både lokalt og globalt. Vi hjelper for eksempel til på asylmottak lokalt og har et inter­ nasjonalt opplegg med en sentral bemanningsenhet i London som etterspør spesialkompetanse ved store hjelpeaksjoner. Vi har også avtale med Redd Barna og Care i Norge. Flere stillinger kombi­ nerer interessante jobber med et positivt samfunns­ ansvar lokalt og globalt.

Her får du en bratt læringskurve kombinert med flotte karrieremuligheter.

Nils Øveraas

Tittel: Administrerende direktør i Accenture Norge + ansvarlig samfunnsansvar Norden. Utdannelse: Sivilingeniør databehandlig NTH 1981 Første jobb etter eksamen: Forsker ved FFI i perioden 1982-84. Fremtidsdrømmer: Å utdanne seg til naturfotograf så han kan kombinere friluftsliv med foto.

Hva slags arbeids­ kraft har Accenture behov for? – Vi søker person­er som kan delta i et glo­ balt nettverk for å utvikle fremtidens løsninger. Utviklere og rådgivere i IT-teknologi, strate­ giarbeid og organisasjonsutvikling er viktige kategorier. Du må regne med å drive prosjekter i flerkulturell sammenheng. Det er vanlig med arbeidsgrupper der flere land er representert. Du må ha god samarbeidsevne, gjerne flerkulturell erfaring og gode språkkunnskaper. Med kontorer i 52 land sier det seg selv.

Gode råd til jobbsøkere? – Her får du en bratt læringskurve kombinert med flotte karrieremuligheter. Vi vet at våre ansatte er høyt verdsatte, og halvparten av dem vi

Hva med fremtiden for de unge? – Jeg tror på et godt arbeidsmarked. Det vil være underskudd på den arbeidskraften vi søker, fordi mange i våre kategorier nå nærmer seg pensjons­ alder. Det gjelder spesielt IT-rådgivere, og det vil bli relativt lett å få gode, interessante arbeidsoppgaver innen dette faget. Det blir en enda mer internasjonal kontekst. Relevant utdanning knyttet til internasjo­ nal kulturforståelse vil være en vinner hvis du søker deg til Accenture. •

Universum Topp 100  I 39 I  www.universumglobal.com

Accenture Som konsulent jobber du i prosjektteam hos kunden. Ulike prosjekter og roller vil gi deg bred erfaring og solid kunnskap innenfor de områdene du ønsker å jobbe. Antall ansatte: 200 000 globalt, hvorav 1 100 i Norge. Ansattes bakgrunn: Accenture ansetter sivilingeniører, økonomer, akademikere og teknisk utdannede. Du må være faglig dyktig, utadvendt og teamorientert. Karrieremuligheter: Accentures karrieremodell sikrer de ansatte faglig og personlig utvikling. Utviklingsplaner, karrieresamtaler, oppfølging og vurdering skjer i samråd med en mentor.


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

annonse

Topp 100 Teknologi

ErgoGroup

Topp 100 Data/IT det var en gAng ... ErgoGroup ble startet under navnet Statens Driftssentral (SDS) i 1972. SDS ble kjøpt av Posten i 1995, og ErgoGroup-navnet ble gitt i 2001. ErgoGroup ble valgt for å støtte den samling av selskaper som har vært og er under ErgoGroups struktur. At navnet inneholder ordet "Ergo" er i betydningen av "det som følger etter"; en betegnelse som passer godt på dagens vidstrakte nordiske virksomhet.

www.ergogroup.no

14 Er det mulig å få spen­ nende utfordringer gjen­ nom hele karrieren på samme sted? Svaret er ja. I ErgoGroup blir skarpe hjerner enda skarpere. tekst: bernt roald nilsen

foto: eirik førde

E

rgoGroup har et løfte til ansatte som representerer et langsiktig samarbeid. Nye talenter, fageksperter og ledere skal finne utfordringer og nye muligheter hos ErgoGroup gjennom hele karrieren, ifølge HR-direktør Ingeborg Aass Holten. Derfor tar de også godt vare på talentene. Talentprogrammet deres er både viktig for selskapet og en spennende start på karrieren. Avdelingsleder Sylvei Velle Kile og Account Manager Stig Mjølsnes er to av talentene. De kan ikke få fullrost ErgoGroups profesjonelle satsing på nyansatte. Hva betyr talentprogrammet for dere? Sylvei: – Det har gitt meg nye muligheter internt. Jeg ser bredden i selskapet og blir mer synlig selv også. Jeg vokser og får nye utfordringer. Jeg må virkelig si at det har innfridd forventningene mine, og de var høye! Stig: – Det er veldig spennende med fire samlinger i løpet av det året programmet kjøres. Vi coaches underveis og skriver en oppgave om strategiske problemstillinger i selskapet. Ingen tvil om at jeg har vokst i løpet av programmet.

med andre avdelinger for å vite hvem som leverer hva. Oversikt og nettverk internt er kjempeviktig for å utvikle avdelingen videre. Hvorfor søke jobb i ErgoGroup? Sylvei: – Det er fantastiske utviklingsmuligheter her. Vi jobber i et selskap med en bredde som hele tiden gir nye muligheter. ErgoGroup er en tydelig og proaktiv arbeidsgiver som legger vekt på at de ansatte skal trives og få en utfordrende kick-start fra dag én, og ikke minst bli værende her. Stig: – Jeg omgås mange kompetente folk på kontoret. Jeg møter mange interessante og tilfredse kunder og har fått et bredt nettverk internt og eksternt. ErgoGroup åpner mange nye dører for meg. Jeg er stolt av å si at jeg jobber her. At vi har et bra omdømme betyr mye, og dessuten har vi et hyggelig arbeidsmiljø.

Vi jobber i en prestasjons­ kultur der det er lov å tenke nytt, lov å være god.

Sylvei Velle Kile Stig Mjølsnes

Tittel: Sylvei, avdelingsleder. Stig, account manager. Utdannelse: Sylvei, Informatikk Høgskolen i Molde 1997, Mastergrad IT-ledelse University of Sunderland/NITH, 2003. Stig, Siviløkonom NHH i Bergen 2005, Gründerskolen 2005. Første jobb etter eksamen: Sylvei, gruppeleder Telenor. Stig, produktansvarlig Ingram Micro. Fremtidsdrømmer: Sylvei, å bare ta helt fri og reise og oppleve noe helt annerledes et helt år. Stig, en laaaang seiltur i Mellom-Amerika, Galapagos og Alaska.

Hva jobber dere med? Stig: – Jeg har ansvar for salg av IT-konsulenter og løsninger innen IT-infrastruktur. Jeg har ansvar for og følger opp en kundeportefølje. Vi er 80 kvinner og menn på avdelingen og jobber faglig tett med andre avdelinger internt. Det innebærer at jeg er avhengig av å selge både internt og eksternt og må ivareta begge grensesnitt. Sylvei: – Jeg leder en avdeling som leverer alt fra tilbudsproduksjon til implementering. Vi er ti personer, og min oppgave er å lede, coache og videreutvikle avdelingen. Jeg har vært med på å bygge opp avdelingen siden 2006 og samhandler

Noe dere ellers vil nevne? Stig: – ErgoGroup er et innovativt selskap. Vi jobber i en prestasjonskultur, der det er lov å tenke nytt, lov til å være god. Vi har en egen innovasjonsportal, der nye ideer blir tatt vare på, og vi har plussamtaler to ganger i året med nærmeste overordnede leder. Hver ansatt har en egen utviklingsplan basert på samtalene. Sylvei: – ErgoGroup har programmer for nye ledere for å sikre at de utøver god ledelse. Jeg er en av 140 som har vært gjennom et slikt program, og det har gjort meg tryggere og gitt meg en helhetlig forståelse av selskapet. •

Universum Topp 100  I 40 I  www.universumglobal.com

ErgoGroup ErgoGroup er et nordisk IT-selskap med 3 750 ansatte og en omsetning på 5,2 milliarder NOK 2009. ErgoGroup er totalleverandør av IT-drift, løsninger og konsulenttjenester og har lokal tilstedeværelse på nærmere 90 steder i Norden. I over 35 år har ErgoGroup forenklet hverdagen for sine kunder, slik at de kan konsentrere seg om sin kjernevirksomhet og å nå sine mål. Antall ansatte: Mer enn 3 700 ansatte i Norden og ca 2 100 ansatte i Norge. Ansattes bakgrunn: De fleste ansatte har en Master- eller Bachelor-utdannelse innenfor teknisk og/eller merkantil studieretning. Karrieremuligheter: Vi legger stor vekt på kompetanse- og karriereutvikling. Dette betyr at du som ansatt skal kunne forsterke deg både faglig og personlig. Det oppfordres til intern mobilitet.


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

Topp 100 Teknologi

Skatteetaten

annonse Topp 100 Data/IT

det var en gAng ... I 1911 fikk Norge ny skattelov som førte til at dagens likningsforvaltning blir grunnlagt og selvangivelsesordning innført. Andre milepæler i Skatteetatens historie er innføringen av fødselsnummer i 1964 og opprettelsen av det sentrale folkeregistret. I 1999 kunne man for første gang levere forhåndsutfylt selvangivelse på nett eller ved hjelp av sms. I 2008 ble stille aksept innført.

www.Skatteetaten.no

20 Med nyervervet master tilrettelagt av arbeidsgi­ ver nyter Lene Staverløkk de kompliserte utfordrin­ gene ved innføringen av en ny SOA-plattform. tekst: hege kambo-dinh

foto: chris erlbeck

L

ene Staverløkk er seniorrådgiver ved Skatteetatens IT- og servicepartner i avdeling for informasjonssystemer, seksjon for utviklingsstøtte. Hun har vært i bedriften siden ligningskontorene fikk datautstyr for første gang. Nylig ble hun ferdig med en mastergrad som hun gjennomførte parallelt med jobben i Skatteetaten. Hva tok du master i? – Informasjonssystemer. Jeg skrev en masteroppgave om kritiske suksessfaktorer og utfordringer ved innføring av tjenesteorientert arkitektur og brukte Skatteetaten som case. Hvorfor tok du denne etterutdanningen? – Jeg ville ha litt annen type faglig påfyll. Heldigvis er Skatteetaten en fleksibel arbeidsplass, med stort fokus på kompetanseutvikling. De la til rette for deltidsstudiet. Jeg søkte meg også over i ny jobb for å få bruke den nye kunnskapen. Det er en fordel at bedriften er så stor. Det finnes så mange morsomme oppgaver internt.

flere aktører. Løsningene vi prøver å få til på nett vil gi et her og nå-tilbud. I dag er det høye krav til rask levering, og vi håper at innføringen vil medføre at vi kan gjøre endringer raskere. For å få det til, trengs et velfungerende og sikkert samarbeid internt og med andre offentlige etater. Hva er de største utfordringene i forhold til dette? – Sikkerhet er en stor sak for det offentlige. Det handler jo om håndtering av sensitive data. Via portaler som Skatteetaten.no og AltInn vil man på sikt for eksempel kunne hente og endre opplysninger om seg selv. Da er det viktig at brukerne av løsningene kun har tilgang til den informasjonen de skal. Løsningene må også være tilgjengelige og virke som de skal når brukerne forventer å kunne bruke dem. Det er svært lite rom for feil; offentlige etater har jo søkelyset rettet mot seg. Det er veldig gøy å få ting til å fungere på tvers av systemer. Jo mer komplisert jo morsommere. Jeg liker å ha noe å bryne meg på.

Det finnes så mange mor­ somme oppgaver internt. Det er en luksus å kunne bytte til nye spennende jobber uten å bytte arbeidsgiver.

Lene Staverløkk

Tittel: Seniorrådgiver. Utdannelse: Master i informasjonssystemer, Universitetet i Agder, 2009 (deltidsstudier). Første jobb etter eksamen: Skatteetaten, jobbet med basisdrift på brukerstøttesenteret.

Hva går den nye jobben ut på? – Vi holder på å ta i bruk tjenesteorientert arkitektur. Prosjektet jeg jobber i har ansvar for å innføre selve plattformen, lage pilotløsninger og foreslå retningslinjer og standarder tilpasset en tjenesteorientert arkitektur. Akkurat nå holder jeg på å lage forslag til styringsmekanismer og nye måter å finansiere og organisere utvikling av felles tjenester. Hva vil innføringen av denne plattformen ha å si? – Den innebærer en stor endring som påvirker

Opplever du at folk har misoppfatninger om Skatteetaten? – Det var helst før man ble møtt med spørsmål som ”Har de data der da?” Nå vet mange at vi har et stort og komplekst IT-miljø med løsninger innenfor en rekke forskjellige typer plattformer og teknologier. Hadde du selv noen fordommer? – Jeg forbandt Skatteetaten med økonomi og byråkrati, ikke med en stor IT-virksomhet. Men miljøet jeg begynte å jobbe i var ungt og nyetablert, og langt fra byråkratisk. Nå har jeg vært her siden 1992. Utfordringer og morsomme oppgaver på en stor og fleksibel arbeidsplass med fokus på utvikling, har gjort det overflødig å skifte beite. •

Universum Topp 100  I 41 I  www.universumglobal.com

skatteetaten Skatteetaten er en stor og moderne etat underlagt Finansdepartementet. Etaten er delt inn i fem regioner og består i tillegg av Oljeskattekontoret, Skatteopplysningen og Skatteetatens IT- og servicepartner. Skattedirektoratet har den sentrale faglige og administrative ledelsen. Skatteetatens samfunnsoppdrag er å fastsette og kreve inn skatter. Vårt arbeid sikrer størsteparten av finansieringen av offentlige tjenester og ytelser. Antall ansatte: 6 400 medarbeidere. Ansattes bakgrunn: Våre medarbeidere utgjør et stort faglig nettverk sammensatt av blant annet jurister, revisorer, økonomer, sivilingeniører, informatikere og samfunnsvitere. Karrieremuligheter: Skatteetaten kan tilby karriereprogram, kursing og videreutdannelse til sine ansatte, både internt og gjennom samarbeid med utdanningsinstitusjoner. Intern mobilitet sees som positivt.


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

Topp 100 Teknologi

NetCom/TeliaSonera

annonse Topp 100 Data/IT

det var en gAng ... NetCom ble etablert i 1989 av bl.a. Orkla og Kin-

nevik. I 1991 får NetCom GSM-lisens som Norges første private teleoperatør. I oktober 2000 ble NetCom kjøpt opp av det svensk-finske konsernet TeliaSonera og ble dermed en del av et stort internasjonalt selskap. NetCom har vært først ute med veldig mye, bl.a. trådløs bedrift, trådløs familie og introduksjonen av Apple iPhone. Nylig lanserte NetCom 4G som første operatør i verden.

www.netcom.no

41 NetComs morselskap TeliaSonera er ofte størst og først på markedet. Fremgangen er basert på innovative og mo­ dige medarbeidere, sier mobiltelefonisjef Erik Hallberg. tekst: gabriella sköldenberg foto: kristofer hedlund

T

eliaSonera var først i verden med å lansere et nett for 4G. Det at de også var først på markedet med iPhone og Spotify, sier noe om arbeidskulturen i bedriften, mener Erik Hallberg, sjef for TeliaSoneras mo­ bilvirksomhet i Sverige: – Vi vil og tør være innovative. Det kreves mot for å tørre å ta risikoer som fører oss fremover, men det betyr også at den som kommer inn i bedriften med vilje til å levere, har alle mulig­ heter for å utvikle seg. Hva kjennetegner TeliaSonera som bedrift? – Størrelsen og kompleksiteten gjør at det er mulig å finne nye, utfordrende oppgaver i lang tid. Teknologien står aldri stille, og da kan ikke vi som ar­ beider her heller gjøre det. Jeg har arbeidet i bedriften i ti år, blant annet i Finland, Baltikum, Spania og Russland. Det har gitt meg et godt innblikk i hvor mangefasettert TeliaSonera er som bedrift.

være stasjonert i ett land, men arbeide med et annet. Det handler i bunn og grunn om at vi må ha en så effektiv virksomhet som mulig – ikke for effektivi­ tetens egen skyld, men for at vi skal bruke kundenes penger på beste måte. Du har arbeidet som sjef i mer enn 25 år. Har du noen tips til den som er nysgjerrig på lederrollen? – Mine ledeord som sjef er transparens og konse­ kvens. Mine medarbeidere skal kunne vite hva jeg står for. Man bør også tidlig spørre seg selv om man vil bli sjef for at man vil ha makt for en viss tid, eller om man vil bli sjef for å kunne ha innflytelse på hvordan organisasjonen utvikler seg i et mer langsik­ tig perspektiv. Personlig vil jeg at mitt lederskap skal stå for utvikling.

Den som kommer inn i bedriften med vilje til å levere har alle muligheter for å utvikle seg.

Erik Hallberg

Tittel: Senior Vice President/ sjef for TeliaSoneras mobile virksomhet i Sverige. Utdannelse: Svensk gymnasingeniøreksamen fra 1976. Første jobb etter eksamen: Maskinkonstruktør, Alhaboverken. Fremtidsdrømmer: Jeg har funnet min rolle og vil være akkurat der jeg er. Drømmen er å få fortsette å ha den følelsen.

Ha slags medarbeidere søker dere? – Vi har behov for all slags kompetanse – in­ nenfor alt fra økonomi, forretningsutvikling og markedsføring til salg og teknologi. Vi leter alltid etter ny kompetanse som vil tilføre bedriften noe. TeliaSonera er et internasjonalt konsern som finnes på 20 markeder. Er det merkbart i bedriftskulturen og i det daglige arbeidet? – Hvert land jobber med det lokale markedet, men vi arbeider stadig mer på tvers av landegren­ sene i mange henseender. For eksempel bedrives en stor del av den tekniske produktutviklingen cross border. Det betyr at en medarbeider kan

Som student er det ikke alltid lett å vite hvilken bedrift man skal satse på etter eksamen. Har du noe tips om hvordan jeg kan vite om TeliaSonera er en bedrift for meg? – Hvis du vil ha en liten smak av TeliaSonera, kan jeg anbefale deg å ta ekstrajobb i en av våre butikker eller prøve å jobbe i kundeservice. Det gir deg et godt bilde av hva kundene vil ha, og det gir oss en sjanse til å oppdage dine kvaliteter. Som jeg sa tidli­ gere, er TeliaSonera en så stor organisasjon at du kan begynne i én stilling og så utvikle deg til noe helt annet. Hvis du er økonom, kan du kanskje begynne i kundeservice for så å arbeide med regnskap og deretter fordype deg som business controller. Det er så mye å velge i, hvis du tør å gå for det! •

Universum Topp 100  I 42 I  www.universumglobal.com

NetCom/TeliaSonera NetCom startet sin kommersielle drift av mobiltelefonnett i 1993 og brøt dermed tele­ monopolet i Norge. I dag tilbyr NetCom mobile kommunikasjonsløsninger til både privatpersoner og bedrifter og er Norges nest største mobiloperatør. Selskapet eies av det svenskfinske konsernet TeliaSonera som er Nordens og Baltikums ledende kommunikasjonsselskap. NetCom inngår i den felles resultatenheten Mobility Norway som i tillegg til NetCom består av Klart Svar, Telebutikken og Chess. NetCom. En gang utfordrer. Alltid utfordrer. Antall ansatte: NetCom har totalt ca. 610 ansatte. Karrieremuligheter: NetCom ønsker å stimu­ lere til kompetanseheving slik, at våre ansatte har mulighet til å dyktiggjøre seg i nåværende stilling, eller kvalifisere seg til en annen stilling i selskapet eller konsernet.


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Topp 100 Økonomi

annonse

Topp 100 Teknologi

Topp 100 Data/IT

Steria www.steria.no

Steria er en av Norges ti største IT-selskaper og en sammenhengende suksesshistorie. Hva mer er det å fortelle? det var en gAng ...

Steria er et av Europas ti største IT-konsulentselskaper. Med over 40 års erfaring er vi en betrodd partner for mange av Norges største og mest krevende oppdragsgivere. Kunder som stoler på oss er virksomheter som Tollvesenet, DnB NOR, Statens Pensjonskasse, Telenor og Forsvaret, for å nevne noen. Tjenestene våre omfatter it- og forretningsrådgivning, system­utvikling, infrastruktur og drift. I Norge er vi 460 medarbeidere som sørger for en årlig omsetning på 750 millioner kroner. Vår arbeidsform kjennetegnes av et tydelig fokus på å forstå kundens problemstillinger, levere som lovet og skape reelle verdier.

Kirsti Singstad

Tittel: IT-konsulent. Utdannelse: Bachelor i informatikk, Høgskolen Sør-Trøndelag, 2009. Første jobb etter eksamen: Dette er min første jobb. Fremtidsdrømmer: Min største drøm akkurat nå går i oppfyllelse i oktober. Da gifter jeg meg.

M

ye. Organisasjonsforskerne trekker gjerne frem den spesielle Steria-kulturen. Her er ikke visjoner og verdier bare tomme ord. Kundene poengterer service og kompetanse. IT-konsulent Kirsti Singstad skjønner ikke hvorfor jenter er så skeptiske til IT-bransjen. – Det virker som mange jenter faller av lasset i løpet av annen klasse under IKT-studiene, innleder Singstad. Hva kommer det av? – Det er nok flere grunner. Noen skremmes nok litt av teknologien. Andre opplever studiene som teoretiske og virkelighetsfjerne. Men når en kommer ut og begynner å jobbe, opplever en jo fort at det en holder på med er tjenester og prosjekter som griper inn i hverdagen til folk, enten det er snakk om sikkerhetsløsninger, webportaler eller tollautomater. Steria jobber med noen av de mest utfordrende ITog omstillingsprosesser i Norge, blant annet for Oslo kommune, politiet og Telenor, for å nevne noen. Akkurat nå er jeg involvert i et stort prosjekt med Forsvaret. For meg var ikke overgangen fra studier til jobb så vanskelig. Mye skyldes nok at linjen jeg gikk på hadde en praktisk tilnærming til stoffet.

24 slett fordi det gir en unik mulighet til å jobbe med ulike miljøer og problemstillinger. Det er ikke en dag som er kjedelig, og jeg tror det er få jobber hvor du kan utvikle deg så mye. Det skyldes spennet av oppgaver og ikke minst, Sterias fokus på kunnskap og kompetanse. Det er mange muligheter, enten det gjelder sertifisering eller etterutdanning.

Det er ikke en dag som er kjedelig.

Noen karriereråd på tampen? – Finn en arbeidsplass du kan trives og vokse i. •

Steria Steria er et av de ledende europeiske IT-konsulentselskapene med 19 000 medarbeidere i 16 land og en omsetning på 16 milliarder kroner i 2009. Hovedkontoret ligger i Paris i Frankrike. Antall ansatte: 19 000 medarbeidere, hvorav 460 i Norge. Ansattes bakgrunn: De fleste har høyere utdannelse innenfor IT eller økonomiske fag. Karrieremuligheter: Hos oss kan du jobbe som systemutvikler, systemkonsulent, pro­ sjektleder eller rådgiver. Steria har et eget akademi som tilbyr opplæring innenfor forskjellige fagområder.

Du angrer ikke på karrierevalget? – Ikke i det hele tatt. Selv om vi er et stort selskap, så forsvinner en ikke i mengden. Vi blir sett. Jeg var særlig interessert i konsulentbransjen, rett og

tekst: magne johannessen foto: eirik førde

NITO www.nito.nu

En nyttig støttespiller både i studentperioden og i ditt første møte med arbeidslivet.

M

arit Stykket er president i NITO, Norges Ingeniør- og Teknolog-organisasjon. Der melder mange studenter seg inn så snart de har begynt i første klasse på ingeniørutdanningen. Hvorfor skal studenter melde seg inn i NITO? – Den viktigste grunnen er at de som medlemmer får tilgang til et faglig og sosialt nettverk som det er verdifullt å ha med seg inn i arbeidslivet. Videre har vi en rekke gunstige forsikringsavtaler, blant annet gratis pc-forsikring for NITOs studentmedlemmer. Teknisk Ukeblad er en annen medlemsfordel. Totalt sett er et studentmedlemskap i NITO, som koster 300 kroner for hele studietiden, en billig investering for å sikre seg tilgang til kompetanse om arbeidsmarked, lønns- og arbeidsvilkår.

det var en gAng ...

NITO ble stiftet i 1936, og er en partipolitisk nøytral og frittstående fagorganisasjon. NITO ledes av et hovedstyre. Det daglige arbeidet utføres av tillitsvalgte på forskjellige nivåer og et sekretariat i Oslo, med lokalkontorer i alle fylker.

Marit stykket

Tittel: President. Utdannelse: Bioingeniør.

Hvor mange studentmedlemmer har dere? – I overkant av 7 500. Jeg er glad for at studentene ser verdien av å melde seg inn. I dagens Norge med et velregulert arbeidsliv, kan det være lett å tro at det ikke er behov for fagforeninger, men vi møter dessverre fortsatt mange uprofesjonelle arbeidsgivere. NITO har derfor mer enn 6 000 tillitsvalgte over det ganske land, og har ansatt en stor stab av advokater og jurister som er eksperter på arbeidsrett.

tene og karriereveiledning både på nettet og med egne veiledere. Vi tilbyr også individuell cv-hjelp. Mange har stor nytte av disse tjenestene. Når man er nyansatt, gir det en ekstra trygghet å vite at NITOs erfarne tillitsvalgte og ansatte er tilgjengelige dersom man trenger råd og veiledning.

Den viktigste grunnen er at de som medlemmer får tilgang til et faglig og sosialt nettverk.

Hjelper dere dem som skal ut i sin første jobb? – Ja, NITO har jobbsøkerkurs for avgangsstuden-

Hvilke råd gir dere til jobbsøkende ingeniører? – I dagens opphetede arbeidsmarked er det viktig å se på mer enn bare kortsiktige gevinster som lønn og frynsegoder. For fire-fem år siden var arbeidsmarkedet helt annerledes: Da ble faktisk ingeniører sagt opp på grunn av nedbemanninger. Dette er lett å glemme i dag. Uansett hvordan tendensene er i arbeidsmarkedet, anbefaler vi at nyutdannede ingeniører velger arbeidsgiver med omhu.

Universum Topp 100  I 43 I  www.universumglobal.com

nito NITO er Norges største organisasjon for ingen-iører og teknologer. Medlemmene arbeider innen de aller fleste bransjer og sektorer og er til stede over hele landet. Den største medlemsgruppen er ingeniører og teknologer med treårig høgskoleutdanning (bachelor), og andelen medlemmer med masterutdannelse er økende. Antall medlemmer: Vel 65 000, hvorav 7 500 er studentmedlemmer. Medlemsavgift pr. måned: Ordinær kontingent for yrkesaktive er 3 552 kroner i året. Hvordan får jeg kontakt?

Ring 22 05 35 00 eller send e-post til: epost@nito.no. tekst: thomas berg foto: thomas berg


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

06 Innovasjon Norge

økonoMi BRANSJEBESTE

annonse

07 McKinsey & Company

2010 STUDENT SURVEY

Innovasjon Norge skal fremme bedrifts- og samfunnsøkonomisk næringsutvikling i hele landet og utløse ulike distrikters og regio­ ners næringsmessige muligheter. Innovasjon Norge skal bidra til innovasjon, internasjona­ lisering og profilering. Med 850 ansatte og kontorer i alle landets fylker, samt i mer enn 30 land over hele verden, tilbyr Innovasjon Norge et spennende internasjonalt miljø med stor grad av medarbeiderinnflytelse. Innovasjon Norges visjon er at vi gir lokale ideer globale muligheter. Verdiene koblende, ansvarlig og nytenkende er valgt for å prege våre beslutninger, vår atferd og våre holdninger som ansatte.

2010 STUDENT SURVEY

Antall ansatte: 850 totalt, hvorav 625 i Norge og 225 i utlandet. Ansattes bakgrunn: Hovedsakelig akademikere innenfor økonomi, teknologi, samfunnsvitenskap, markedsføring. Karrieremuligheter: Alle ansatte har egen utviklingsplan som utarbeides i samarbeid med leder i forbindelse med årlig medarbeidersamtale. Innovasjon Norge har eget IN-akademi som tilbyr både individuell og teambasert kompetanseutvikling. Planlagt rekruttering: Rekruttering skjer fortløpende og alle ledige stillinger annonseres på hjemmesiden. Dette gjelder for stillinger både i Norge og utlandet.

McKinsey støtter toppledelsen i ledende virksomheter med deres viktigste problemstillinger. Vårt arbeid påvirker enkelt bedrifter, industrier og markeder. Vi er representert i de fleste bransjer, blant annet bank og finans, energi, media, telekommunikasjon, IT og konsumvarer. Våre prosjekter dreier seg ofte om strategiske og driftsrelaterte endringer, og vi jobber også mye med fusjoner, organisasjon og markedsføring. Ansattes bakgrunn: Vi ansetter konsulenter med ulik bakgrunn og utdannelse. Omtrent 50% av våre konsulenter i Norge har økonomisk bakgrunn, mens rundt 30% er ingeniører. De resterende har sin bakgrunn fra f.eks juss, samfunnsøkonomi, medisin og

statsvitenskap for å nevne noen. Karrieremuligheter: Forfremmelse i Mc­ Kinsey er kun basert på prestasjoner – det avhenger ikke av hvor lenge du har vært ansatt. Ditt progresjonstempo baseres på din evne til å finne løsninger for klientene, til å hjelpe dine nye, mer uerfarne kolleger med å lykkes og til å utvikle og tilføre kunnskap. Planlagt rekruttering: Konsulenter rekrutteres gjennom hele året. Internship for 2011 har søknadsfrist 1. oktober 2010. Søknader kan sendes inn på www.mckinsey. com/career.

www.innovasjonnorge.no

08 Deloitte Deloitte er verdens største revisjons- og rådgivningsselskap med 169 000 ansatte i 140 land. I Norge er vi 900 kolleger fordelt på fire forretningsområder som arbeider tett sammen: Audit & Advisory, Consulting, Advokat og Financial Advisory. Ansattes bakgrunn: Hovedtyngden av våre ansatte har økonomisk, teknisk eller juridisk bakgrunn. Karrieremuligheter: Alle ansatte i Deloitte har en Counsellor (mentor) som er med på å utvikle og følge opp en personlig karriereplan. Internasjonal utveksling, intern rotasjon og tverrfaglig samarbeid er også en mulighet. Planlagt rekruttering: Vi er stadig på jakt etter nye dyktige medarbeidere. I løpet av

økonoMi

høsten 2010 og våren 2011 skal vi rekruttere minst 100 nyutdannede i tillegg til fortløpende rekruttering av erfarne. Hit sender du din cv: Søk etter ledige stil­­linger på www.joindeloitte.no.

www.mckinsey.com

10 Norges Bank Norges Bank er landets sentralbank. Vi har som mål å fremme økonomisk stabilitet i Norge. Banken har utøvende og rådgivende oppgaver innenfor pengepolitikken og skal bidra til robuste og effektive betalings­ systemer og finansmarkeder. Norges Bank forvalter landets valutareserver og Statens pensjonsfond utland. Antall ansatte: 589. Ansattes bakgrunn: Blant akademikere først og fremst økonomer. Kontorer: Oslo, London, New York, Singapore og Shanghai . Internasjonale muligheter: I Norges Bank ingår du i stort globalt nettverk som gir muligheter for spennende utstasjoneringer/ hospiteringer.

økonoMi

Traineeprogram: Norges Bank kapitalforvaltning (NBIM) tilbyr et fireårig talentprogram myntet på talentfulle kandidater med svært gode akademiske resultater. Planlagt rekruttering: Alle ledige stillinger og sommerjobber utlyses på www. norges-bank.no./ledigstilling

www.deloitte.com

82 Sparbanken Vest Sparebanken Vest er et selvstendig finanshus med over 800 ansatte. Vår satsing er regional med 63 filialer i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. Hovedkontoret er plassert i Bergen. SpV er største eier i Frende forsikring og Norne Securities. Antall ansatte: Over 800. Ansattes bakgrunn: I hovedsak økonomisk utdannelse på bachelor- eller masternivå. Karrieremuligheter: Sparebanken Vest er et konsern med flere karrieremuligheter, men det er innen økonomisk rådgiving vi rekrutterer flest medarbeidere. For nyutdannede er det spesielt traineeprogram og juniorstil­ linger som er ettertraktet. Når det gjelder studenter prioriterer, vi spesielt mulighetene for sommerjobb.

økonoMi

Traineeprogram: SpV har et ett-årig program som inkluderer alle forretningsområdene i konsernet. Programmet er bygget opp rundt en praksisplass, hospiteringer og fagseminar. Inntak skjer årlig etter behov.

www.norges-bank.no

21 Arbeidsdepartementet Arbeidsdepartementet (AD) har et overordnet ansvar for arbeidsmarkedspolitikken herunder arbeidsinnvandring, inntektspolitiske spørsmål, arbeidsmiljø og sikkerhet og arbeidsrett. AD har videre ansvar for folketrygden og offentlige tjenestepensjonsordninger, sosialpolitiske spørsmål og koordinering av regjeringens innsats mot fattigdom. Antall ansatte: Ca 210. Ansattes bakgrunn: Samfunnsvitere, jurister og samfunnsøkonomer. Karrieremuligheter: Den viktigste medarbeiderutviklingen foregår gjennom det daglige arbeidet. I AD er det stadig nye faglige utfordringer som gir inspirasjon og personlig utvikling. AD har et bredt kom­

Planlagt rekruttering: Rekruttering skjer kontinuerlig. De nærmeste årene vil det blant annet på grunn av alderssammensetning komme en vesentlig nyrekruttering.

www.spv.no

27 Det juridiske fakultet, UiO Det juridiske fakultet i Oslo er blant de største i Europa. Vi har som mål å være blant de ledende juristmiljøer i Norden og ha enkelte spissmiljøer som hevder seg i europeisk toppklasse. Derfor satser vi på våre medarbeidere og ønsker å kunne tilby et faglig utfordrende og stimulerende miljø, hvor de ansatte kan utvikle seg og trives. Antall ansatte: 300 ved Det juridiske fakultet. Ansattes bakgrunn: De faglig ansatte er hovedsakelig jurister, men fakultetet rommer også viktige samfunnsvitenskaplig miljøer. Karrieremuligheter: Mulighet til å delta i spennende prosjekter, internasjonalt samarbeid og et utviklende faglig fellesskap.

økonoMi BRANSJEBESTE

JUS

Planlagt rekruttering: Det lyses årlig ut ca. ti stipendiat- og post.doc stillinger i tillegg til faste stillinger ved avgang. I de kommende årene står fakultetet foran et generasjonsskifte og ventes å lyse ut flere faste stillinger. Hit sender du din cv: Ledige stillinger lyses ut på www.admin.uio.no/opa/ledige-stillinger. Kontaktperson for ph.d. programmet: Gørill Arnesen, gorill.arnesen@jus.uio.no. Dette visste dere ikke: Det juridiske fakultet holder til i de historiske universitetsbygningene i sentrum av Oslo, hvor så å si hele universitetets virksomhet ble samlet på midten av 1800-tallet.

JUS

petansetilbud og benytter seg av både intern kursvirksomhet og eksterne tilbud. Internasjonale muligheter: Det er muligheter for hospitering i EU-systemet, sommervikariat/besøk ved utenrikssta­sjoner etc. Det kan forekomme en del reisevirksomhet avhengig av oppgaver og ansvarsområde. Planlagt rekruttering: Ledige stillinger annonseres i dagspressen og på departementets hjemmesider www.regjeringen. no/ad og www.jobb.dep.no.

www.regjeringen.no/ad

Reitangruppen Reitangruppen er Norges sjette største selskap og består av fire forretningsområder: REMA 1000, Reitan Servicehandel, Reitan Eiendom og Uno-X Gruppen. Reitangruppens visjon er å bli kjent som Norges mest verdidrevne selskap, og det drives virksomhet innen et bredt spekter av eiendom, dagligvare, servicehandel, energi og drivstoff. ”Mange muligheter for de som liker egeninteresse, eierskap og engasjement”. Antall ansatte: 28 000 medarbeidere, hvorav 20 000 i Norge. Ansattes bakgrunn: Mange ulike bakgrunner. Mangfold: I 2010 ble Reitangruppen kåret til Norges femte beste store arbeidsplass av Great

www.jus.uio.no

Universum Topp 100  I 44 I  www.universumglobal.com

utmanare

Place to Work Institute! I selskapet tror man det er en forutsetning for å kunne ta sosialt ansvar i samfunnet, at man også tar sterkt ansvar for arbeidsplassen. Reitangruppen skal være et godt sted å arbeide. Selskapet speiler mangfoldet blant kjøpmenn, medarbeidere, kunder, leverandører og andre interessenter i samfunnet. Jobbe i Reitangruppen: Sterke indre verdier, eierskap og engasjement er ord du hører ofte hos oss i Reitangruppen. Dette er arbeidsplassen for dem som skaper engasjement, har engasjement, tar eierskap til det de gjør og som vil påvirke sin egen hverdag. Les mer på reitangruppen.no

www.reitangruppen.no


annonse

06 Hydro

hele dette bilaget er en annonse fra universum teknologi

07 Norconsult

annonse teknologi BRANSJEBESTE 2010 STUDENT SURVEY

Hydro er en global leverandør av aluminium og aluminiumprodukter. Selskapet har 19 000 ansatte i 40 land, 4 500 av dem i Norge, og har virksomhet på alle kontinenter. Med utgangspunkt i mer enn 100 års produk­ sjon av fornybar energi, teknologiutvikling og nyskapende samarbeid er Hydros oppgave å gi større livskraft til kundene vi betjener og til samfunnet vi er en del av. Antall ansatte: Selskapet har 19 000 ansatte i 40 land hvorav 4 500 i Norge. Ansattes bakgrunn: Blant akademikere først og fremst sivilingeniører og siviløkonomer. Karrieremuligheter: Hydro har virksom­ het i 40 land og oppmuntrer til mobilitet. I 2009/2010 startet produksjonen ved det store

aluminiumverket Qatalum i Qatar. Hydros strategi er videre vekst - også utenfor Norge. Graduate program: Programmet er nytt av 2010, og alle nyansatte skal gjennomgå dette. Hensikten med programmet er å gi alle nyansatte nyutdannede en god forståelse av hele Hydros verdikjede. Det inneholder også to samlinger som gir en fin anledning til nett­ verksbygging. Planlagt rekruttering: Alle ledige stillinger og sommerjobber utlyses på www.hydro. com. Graduateprogrammet 2011 som vil bli utlyst ved årsskiftet har søknadsfrist senhøstes 2010/2011.

Norconsult er Norges og en av Nordens største tverrfaglige rådgiver innen samfunns­ planlegging og prosjektering og bidrar til et bærekraftig samfunn gjennom forankret og målrettet rådgivning. Tjenestene er organisert innen: Bygg og eiendom, Energi, Industri, Miljø, Olje og gass, Plan, Samferdsel, Sikker­ het og Vann og avløp. Antall ansatte: 1 750 globalt, hvorav 1 400 i Norge. Ansattes bakgrunn: Sivilingeniører, ingeniør­ er, arkitekter, landskapsarkitekter, geoteknikere. Karrieremuligheter: Norconsult gir den enkelte medansvar og innflytelse på egen ar­ beidssituasjon og har satt karriereutviklingen i system. Ulike roller er etablert for å sikre medarbeideres karriereutvikling i selskapet.

www.hydro.com

09 Multiconsult Multiconsult er et ledende, landsdekkende, internasjonalt selskap innen rådgivning og prosjektering. Multiconsult tilbyr multifaglig rådgivning, design, prosjektering, prosjektopp­ følging, verifikasjon og kontroll. Multiconsults tjenester dekker alle prosjektfaser. Multi­ consults internasjonale virksomhet tilbys og koordineres gjennom NORPLAN AS. Antall ansatte: 1 200 globalt, hvorav 1 150 i Norge. Ansattes bakgrunn: Sivilingeniører, ingeniører, arkitekter, landskapsarkitekter, økonomer, IT. Karrieremuligheter: I Multiconsult kan medarbeiderne selv velge om de vil orientere seg mot oppdrags- og linjeledelse eller faglig

teknologi

fordypning. Vi tilbyr våre ansatte interne opplæringsprogrammer og videreutdanning innenfor disse to karriereveiene. Planlagt rekruttering: Rekruttering skjer fortløpende, og nye stillinger annonseres på våre hjemmesider, www.multiconsult.no. Internasjonale muligheter: Dersom du ønsker å jobbe med bistandsrelaterte prosjekter i utlandet, har Multiconsult gjennom sitt samarbeid med NORPLAN en rekke spennende prosjekter. Siden starten i 1971 har vi deltatt i over 600 prosjekter i 100 land.

Veidekke er en skandinavisk entreprenør og eiendomsutvikler med hovedkontor i Oslo med 6 000 ansatte i Skandinavia. Veidekkes virksomhet setter fokus på mennesket som bruker av byggverkene; det vi skaper. Veidekke mener at de beste byggverkene ska­ pes i et verdiskapende samspill med kunden, og kjerneverdiene er: Profesjonell - Redelig - Entusiastisk - Grensesprengende. Antall ansatte: 6 000, hvorav 4 200 i Norge. Ansattes bakgrunn: Fagarbeidere, sivilingeniører, ingeniører, økonomer. Karrieremuligheter: Veidekke tilbyr utfor­ drende stillinger i et godt faglig miljø, attrak­ tiv lønn, medeierskap i form av aksjer og gode muligheter for egenutvikling i et skandinavisk

Teknologi

selskap med en uformell forretnings- og organisasjonskultur. Traineeprogram: Som student kan du søke Veidekkes traineeordning, få sommerjobb og veiledning knyttet til prosjekt- og master-/ diplomoppgaver. Planlagt rekruttering: Ledige stillinger utlyses på Veidekkes nettside. Hvert år rekrutteres ca 30 studenter til traineeordningen i Norge.

22 Aibel Aibel AS er et av de største norske servicesel­ skapene som prosjekterer, bygger, vedlike­ holder og oppgraderer produksjonsanlegg for olje og gass. Aibels lange erfaring og høye kompetanse hjelper kundene til å oppnå ef­ fektiv energiproduksjon. Antall ansatte: Totalt 4 000 ansatte. Ansattes bakgrunn: Alt fra fagbrev til høyere utdanning fra universitet eller høyskole. I hovedsak teknisk-/realfags­ bakgrunn, men også mange med andre fagretninger. Karrieremuligheter: Aibel Academy har flere opplæringsprogrammer rettet mot alt fra nyutdannede til toppledere. I tillegg har hver ansatt en medarbeidersamtale i året

Sirius IT er en nordisk IT-løsningsleverandør med over 400 ansatte. Vårt fokus er å levere verdiskapende IT-løsninger til offentlig sektor samt utvalgte bransjer i privat sektor. Sirius IT leverer tjenester innenfor rådgivning, sys­ temutvikling, integrasjon, prosesser, support, produktutvikling og software. Sirius IT har kontorer i Norge, Sverige og Danmark. Antall ansatte: Over 400 ansatte. Karrieremuligheter: Hos Sirius IT gjør vi mye for at våre medarbeidere kan utvikle sin faglige kunnskap og få mulighet til å anvende den i ulike prosjekter. De som har mindre erfaring lærer av de med mer erfaring. Vår målsetning er at du alltid skal ha kolleger rundt deg som kan bistå.

Data/it

Planlagt rekruttering: Rekruttering skjer fortløpende, og nye stillinger annonseres på nettstedet. Søknader kan også sendes uopp­ fordret til jobb.no@siriusit.com. Hit sender du din cv: jobb.no@siriusit.com.

teknologi

der utviklingplan legges i samarbeid med personalansvarlig leder. Planlagt rekruttering: Aibel AS skal ansette mange i 2010 og 2011, både nyutdannede og erfarne. Følg med på våre nettsider: www. aibel.com/careers for informasjon om ledige stillinger. Vi rekrutterer fortløpende. Dette visste dere ikke: Aibels ansatte representerer 45 ulike nasjonaliteter.

www.aibel.com

52 BKK BKK er et av Norges største selskaper in­ nen produksjon, omsetning og transport av elektrisk kraft. I tillegg satser BKK på fremtidsrettede infrastrukturløsninger som fjernevarmenett og fiberteknologi. BKKs hovedkontor ligger i Bergen, men vi jobber også med utvikling av prosjekter i Asia, Afrika og Sentral-Amerika. Mennesker er en viktig ressurs i BKK, og siden 1920 har vi vokst fra tre til 1 100 medarbeidere. Antall ansatte: 1 100. Ansattes bakgrunn: Blant akademikere; først og fremst sivilingeniører, ingeniører, økonomer og samfunnsvitere. Karrieremuligheter: BKK har egen stipend­ ordning for videreutdanning og legger vekt

www.veidekke-jobb.no

30 Sirius IT

Dette visste dere ikke: Vi har et Yngres Råd som er jevnlig i møter med ledergruppen. Rådet jobber for å medvirke til positiv utvikling for selskapet med basis i de yngres ståsted.

www.norconsult.no

www.multiconsult.no

25 Veidekke

Planlagt rekruttering: Ledige stillinger annonseres på hjemmesiden, der det også er mulig å sende en åpen søknad. Hit sender du din cv: Via Jobb & karrieresidene på hjemmesiden.

teknologi

på at medarbeidere skal gis stimulans og mu­ lighet for personlig og faglig utvikling. Planlagt rekruttering: Rekruttering skjer fortløpende, og ledige stillinger annonseres på våre nettsider, finn.no og NAV. På grunn av stor pensjonsavgang og fremtidsrettede pro­ sjekter, vil vi trenge mange nye medarbeidere i årene som kommer. Traineeprogram: BKK har eget 2-årig traineeprogram elektro, der vi tar inn to kandidater hvert år. Vi deltar også i programmeneTrainee Vest og EnergiTrainee.

www.bkk.no

43 Ericsson Ericsson er markedslederen som driver ut­ viklingen innen data- og telekommunikasjon. 40% av alle mobiltelefonsamtaler går i nett lev­ ert av Ericsson. Vi har mer enn 87 000 ansatte i 175 land og de ansatte jobber i et flerkulturelt og internasjonalt arbeidsmiljø. Antall ansatte: 87 500 globalt, hvorav 230 i Norge. Ansattes bakgrunn: Sivilingeniører og ingeniører, økonomer, salg og markedsførere. Karrieremuligheter: Som kunnskapsbedrift satser Ericsson sterkt på kompetanse og personlig utvikling for sine ansatte. Intern bevegelighet oppmuntres og gir spennende internasjonale muligheter.

www.siriusit.no

Universum Topp 100  I 45 I  www.universumglobal.com

DATA/IT

Planlagt rekruttering: Ledige stillinger er til en hver tid publisert på vår web-side www.ericsson.com/no. Hit sender du din cv: marianne.waglen@ericsson.com Dette visste dere ikke: "Ericsson Respons" tilbyr teknologisk bistand og ressurser ved katastrofer i hele verden.

www.ericsson.com/no


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

Mingling

annonse

Universum Awards

76  NSB

15  Rolls-Royce se side 25

77  Arbeidsdepartementet se side 44

16  Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) se side 27

78  GE Healthcare

17  Statens vegvesen

38  Forsvaret

79  ICA se side 16

18  FMC Technologies se side 28

39  Posten Norge

80  Manpower

19  Norske Shell se side 29

40  Oslo Børs VPS

81  Avinor

20  Reinertsen

41  Olje- og Energidepartementet

82  Sparebanken Vest se side 44

21  ABB se side 28

1  Statoil se side 20

42  Statistisk Sentralbyrå (SSB)

83  BBS

22  Aibel se side 45

2  Ernst & Young se side 8

43  ABG Sundal Collier

84  A.T. Kearney

23  Institutt for energiteknikk

3  DnB NOR se side 9

44  Norad

85  Bekk Consulting se side 37

24  Siemens

4 PricewaterhouseCoopers se side 10

45  Kongsberg Gruppen se side 25

86  PA Consulting Group

25  Veidekke

5  KPMG se side 11

46  Visma

87  Coop

26  Subsea7

6  Innovasjon Norge se side 44

47  Ringnes

88  ABB se side 28

27  Cowi

7  McKinsey & Company se side 44

48  Handelsbanken

89  Unilever

28  Norges Vassdrags- og

8  Deloitte se side 44

49  ConocoPhillips Norge

90  TrygVesta

9  Utenriksdepartementet

50  Esso/ExxonMobil

91  Adecco

29  AF Gruppen se side 30

10  Norges Bank se side 44

51  Gjensidige

92  Acergy

30  McKinsey & Company se side 44

11  L'Oréal

52  Capgemini

93  Total E&P

31  Odfjell Drilling

12 Orkla se side 12

53  Norske Shell se side 29

94  Norske Skog

32  Seadrill

13  Finansdepartementet se side 12

54  Nestlé

95  ErgoGroup se side 40

33  Telenor se side 38

14  Schibsted

55  Kredittilsynet

96  BearingPoint

34  Asplan Viak

15  Hydro se side 45

56  Heineken

97  Agresso

35  NCC Construction

16  The Boston Consulting Group

57  YARA

98  KLP

36  Forsvaret

17  Statkraft se side 23

58  Ericsson se side 45

99  British American Tobacco

37  REC Group

18  Nordea se side 13

59  BDO se side 15

100  Mamut

38  Ulstein

19  Aker Solutions se side 20

60  Senter for Statlig Økonomistyring

20 Telenor se side 38

61  SEB

21  First Securities

62  REC Group

1  Statoil se side 20

41  National Oilwell

22  SAS

63  Jotun

2  Aker Solutions se side 20

42  Microsoft

23  Microsoft

64  Agder energi

3  SINTEF se side 21

43  BP

24  Procter & Gamble

65  Siemens

4  Det Norske Veritas (DNV) se side 22

44  Statsbygg se side 31

25  Pareto Gruppen

66  Hewlett-Packard

5  Statkraft se side 23

45  Accenture se side 39

26  Storebrand

67  Oslo Kommune

6  Hydro se side 45

46  Esso/ExxonMobil

27  Norgesgruppen

68  NAV

7  Norconsult se side 45

47  Jernbaneverket se side 31

28  Accenture se side 39

69  FMC Technologies se side 28

8  Rambøll se side 22

48  Tandberg

29  IKEA

70  If

9  Multiconsult se side 45

49  Statnett se side 32

30  Det Norske Veritas

71  Hafslund

10  Sweco se side 24

31 Tine Meierier se side 14

72  NetCom se side 42

11  Skanska Norge

51  Acergy

32  Nærings- og Handelsdepartementet

73  Dell

12  Kongsberg Gruppen se side 25

52  BKK se side 45

33  Geelmuyden.Kiese

74  Fokus Bank se side 15

13  Schlumberger se side 26

53  Elkem

34  Sparebank 1

75  Lindorff

14  ConocoPhillips Norge

54  Lyse

Universum Topp 100 er listen på de mest populære arbeidsgiv­ erne blant studentene som har deltatt i den norske versjonen av Universum Student Survey 2009.

topp 100 ØKONOMI

35  Konkurransetilsynet 36  Skatteetaten se side 41 37  Riksrevisionen se side 14

★ ★

  Energidirektorat (NVE) se side 30

★ ★ ★

39  Halliburton

topp 100 teknologi

Universum Topp 100  I 46 I  www.universumglobal.com

40  The Boston Consulting Group

50  Kongsberg Automotive


annonse

hele dette bilaget er en annonse fra universum

annonse

Universum topp 100

Carlo Duraturo, Universum.

Årets studenter

55  Oslo Kommune

96  Fabricom

35  Schlumberger se side 26

24  Artntzen DeBeche

56  Volvo Aero se side 32

97  Thales

36  Visma

25  Finansdepartementet se side 12

57  ScandPower AS

98  Sirius IT se side 45

37  Trolltech

26  Ernst & Young se side 8

58  Vattenfall

99  Patentstyret

38  Siemens

27  Juridisk fakultet, UiO se side 44

59  Bekk Consulting se side 37

100  Manpower

39  Hydro se side 45

28  DnB NOR se side 9

40  EDB Business Partner

29  Steenstrup Stordrange

41  NetCom se side 42

30  Haavind Vislie

60  Mesta 61  IBM

topp 100 Data/it

62  Total E&P

1  Google

42  Mamut

31  Hestenes og Dramer & Co

63  Baker Hughes

2  Microsoft

43  Ericsson se side 45

32  Aker Solutions se side 20

64  Norad

3  Funcom

44  Software Innovation

33  Kommuneadvokaten i Oslo

65  Agder energi

4  Opera Software se side 36

45  Norske Shell se side 29

34  Deloitte se side 44

66  AGR Group

5  Bekk Consulting se side 37

46  The Boston Consulting Group

35  KPMG se side 11

67  Grenland Group

6 Telenor se side 38

47  Objectware

36  NHO

68  Schibsted

7  Accenture se side 39

48  FLO/IKT

37  Kredittilsynet

69  Capgemini

8  Statoil se side 20

49  Nordea se side 13

38  DLA Piper Norway

70  Tomra

9  Cisco Systems

50  Ciber

39  Simonsen

71  Hafslund

10  IBM

72  Ericsson se side 45

11  Yahoo!

73  Roxar

12  Tandberg

1  Politiet

42  Hjort

74  Laerdal Medical se side 33

13  Capgemini

2  Utenriksdepartementet

43  Gjensidige

75  Technip

14  ErgoGroup se side 40

3  Tingrettene

44  Telenor se side 38

76  Odim

15  SINTEF se side 21

4  Regjeringsadvokaten

45  Nordisk skibsrederforening

77  Orkla se side 12

16  Hewlett-Packard

5  Justisdepartementet, lovavdelingen

46  Kvale & Co

78  Vetco Grey (GE Oil&Gas)

17  Sun Microsystems

6  Statoil se side 20

47  Grette

79  Jotun

18  Nokia

7  Justisdepartementet, øvrige avdelinger

48  If

80  YARA

19  Forsvaret

8  Wikborg Rein

49  Orkla se side 12

81  NSB

20  Skatteetaten se side 41

9  Økokrim

50  Bull & Co

82  Forsvarsbygg

21  DnB NOR se side 9

10  Statsadvokatembetene

83  NetCom se side 42

22  Forsvarets forskningsinstitutt

11  Høyesterett

84  PGS

23  Aker Solutions se side 20

85  Norske Skog

24  Steria se side 43

13  BA-HR

86  Avinor

25  Dell

14  Wiersholm

87  ENI

26  Det Norske Veritas

15  Schjødt

88  BearingPoint

27  Bouvet

16  Thommessen

89  Alstom

28  Oracle

17  Selmer

90  Statens Kartverk

29  BBS

18  Konkurransetilsynet

91  Nexans Norway se side 33

30  Sirius IT se side 45

19  Kluge

92  PEAB

31  Ementor

20  PricewaterhouseCoopers se side 10

93  ÅF Consult

32  Kongsberg Gruppen se side 25

21  Arbeidsdepartementet se side 44

94  Steria se side 43

33  McKinsey & Company se side 44

22  McKinsey & Company se side 44

95  GDF Suez

34  Fast

23  Hydro se side 45

40  Juridisk fakultet, UiB

topp 100 JUS

41  LO

12  Sivilombudsmannen

Universum Topp 100  I 47 I  www.universumglobal.com

– Bransjebeste

★ – Raketter er arbeidsgiverne som har klatret minst ti plasseringer.

I de lister der det er mindre enn 100 bedrifter, han man ansett at antallet stemmer fra studentene er for få til å komme med på listen.

Finner du ikke din virksomhet her, kontakt Universum på cd@universum.se


*) Forutsetter 12 måneders abonnement

*

Johoo! Som student får du DN til 1/2 pris!

Gjør veien opp litt kortere. Gi deg selv større forståelse av det næringslivet du er på vei inn i.

Bestill DN for bare 160,- pr. mnd.* Tlf 815 11 815 eller dn.no/studentrabatt

Universum Top 100 Norway 2010  

Universum Topp 100 distribueres som et vedlegg til Dagens Næringsliv og deles dessuten ut på karrieredager, høyskoler og universiteter i 201...

Universum Top 100 Norway 2010  

Universum Topp 100 distribueres som et vedlegg til Dagens Næringsliv og deles dessuten ut på karrieredager, høyskoler og universiteter i 201...

Advertisement