Page 1

HAKIJAN OPAS  2012 

JYväsKYLän YLIoPIsToon


jyväskylän yliopiston hakijan opas

jyväskylän yliopiston hakijan opas

mUKaVa YLIOPISTO

mUKaVaSSa KaUPUnGISSa* Lukiossa ajattelin yliopistosta että wow, kuulostaapa tosi hienolta, äärimmäistä akateemisuutta. Sittemmin huomasin, että täällä on ihan samanlaisia ihmisiä kuin minä. - Santeri, liikuntapedagogiikka

erIKoIsuuKsIamme liikuntatieteet ainoana Suomen yliopistoista fysioterapia gerontologia ja kansanterveys yritysten ympäristöjohtaminen terveyskasvatus yrittäjyys

26 | Kasvatustieteiden tiedekunta 30 | Informaatioteknologian tiedekunta

34 | Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta

40 | Opiskelijan elämää Haastattelut kokonaisuudessaan: www.jyu.fi/hae

Monen mielestä opiskeluaika on elämän parasta aikaa. Opiskelun ja elämisen vapaudesta, Jyväskylän mahtavista vapaa-ajan mahdollisuuksista ja virkeästä kulttuurikaupungista kannattaa ottaa kaikki irti.

* T-Media: Suuri lukiolaistutkimus 2011 ** Taloustutkimus: Korkeakoulujen Imagotutkimus 2011 Jyväskylän yliopiston Hakijan opas 2012

Kuvaajat Iida Liimatainen Petteri Kivimäki Wilma Hurskainen Kalle Jokinen Jyväskylän kaupunki/ Juhana Konttinen

Kirjapaino & painos Fram, Vaasa, 10 000 kpl Kannessa biologian opiskelija Emma Marjakangas ja psykologian opiskelija Ville Suutari.

jyväskylän 132 000:sta asukkaasta

Jyväskylän yliopistossa on yli 15 000 opiskelijaa ja kaupungissa kaikkiaan yli 40 000 opiskelijaa ja koululaista. Muutat oikeasti nuorekkaaseen kaupunkiin: eniten täällä asuu 22-vuotiaita, eikä kaikkien asukkaiden keski-ikäkään ole kuin 38,3 vuotta.

Käännökset latinasta Arto Kivimäki Graafinen suunnittelu & taitto PIGME

4 | Miten haen? 5 | Minustako opettaja? yliopiston 6 | Jyväskylän kauppakorkeakoulu 10 | Humanistinen tiedekunta ja terveys 16 | Liikunta tieteiden tiedekunta 20 | Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta

Yliopistossa tapaat opiskelijoita ja opettajia joka puolelta maailmaa. Kaikki halukkaat pääsevät opiskelijavaihtoon ulkomaille. Vaihtoyliopistoja on yli 300.

Yhteydenotot & markkinointi tiedotus@jyu.fi 050 428 0811

Hakijan opas

Jyväskylän yliopisto tarjoaa tiedonjanoisille lähes sata eri oppiainetta seitsemässä tiedekunnassa. Meiltä löytyvät maamme halutuimmat opiskelualat: liikuntatieteellinen, kauppatieteellinen, humanistinen, luonnontieteellinen, kasvatustieteellinen ja psykologia.**

Jyväskylän yliopiston viestintäyksikkö Vastaava toimittaja Anu Mustonen Tuottaja Anna-Maija Tuuliainen Toimittajat Hannele Palviainen, Anna-Maija Tuuliainen ja Vesa Holm

Jyväskylän yliopiston

Matti Salmi /Jyväskylän Kesä

2

Amica veritas Totuus on ystävä

Jyväskylän yliopiston tunnuslause

opiskelee jyväskylän yliopistossa

3


4

siis kuinka?

mITen Haen?

Hakuaika yliopistoihin on maalis-huhtikuussa. Yliopistot ovat mukana sähköisessä yhteishaussa, jolloin hakemus yliopistoopintoihin täytetään ja lähetetään verkossa. Yhdellä lomakkeella voi hakea enintään yhdeksään eri koulutukseen.

Yliopistoon voi hakea opiskelemaan, jos on suorittanut ylioppilastutkinnon tai

Opiskelija voi kuitenkin ottaa samana lukukautena vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan Suomessa.

siihen verrattavan kansainvälisen tutkinnon, kuten International Baccalaureate (IB)- tai Reifeprüfung-tutkinnon tai

Joillakin aloilla on käytössä valtakunnallinen yhteisvalinta, jolloin voit yhdellä hakulomakkeella ja pääsykokeella hakea opiskelupaikkaa useasta yliopistosta.

soveltuvan ammatillisen, vähintään kolmivuotisen opistotasoisen tutkinnon tai

Erityisesti matemaattis-luonnontieteellisiin ja tietoteknisiin aineisiin on täydentävä haku myös syksyllä, jolloin opinnot alkavat tammikuussa.

soveltuvan ulkomaisen tutkinnon

Mikäli olet jo suorittanut yliopisto-opintoja avoimessa yliopistossa, voit hakea yliopiston tutkinto-opiskelijaksi suorittamiesi opintojen perusteella ns. avoimen yliopiston väylän kautta. Väylän kautta haettaessa hakijalla on oltava suoritettuina tiedekunnan määrittelemät opinnot, joita vaaditaan tiedekunnasta riippuen 25 −100 opintopisteen verran. Kaikkiin tiedekuntiin on avoimen yliopiston väylähaku kerran vuodessa huhtikuussa. Kaikki avoimessa yliopistossa suoritetut opinnot voi liittää osaksi yliopistotutkintoa. Tiedekunnat voivat ottaa opiskelijoita myös pelkästään maisterikoulutukseen. Hakijoilta edellytetään tällöin alempaa korkeakoulututkintoa, soveltuvaa ammattikorkeakoulututkintoa tai riittävää määrää koulutukseen soveltuvia, tiedekunnan tarkemmin määrittämiä pohjaopintoja. Maisteriohjelmiin haetaan yleensä tammikuussa.

sinustako opettaja?

mInusTaKo oPeTTaJa?

Jyväskylän yliopisto on monipuolinen ja suosittu opettajankouluttaja. Opetustyöstä kiinnostuneet voivat hakea suoraan luokanopettaja-, erityisopettajan- tai lastentarhanopettajan koulutuksiin tai valita aineenopettajan uran. Aineenopettaja on peruskouluissa ja lukioissa, ammattilisissa oppilaitoksissa tai aikuiskoulutuksessa toimiva opettaja, joka on suorittanut oman aineen yliopistotason tutkinnon. Aineenopettajaksi haluavat hakevat opiskelemaan niitä aineita, joiden opettajiksi aikovat valmistua. Opettajankoulutukseen hakeudutaan ensisijaisesti uusien opiskelijoiden valinnan yhteydessä niin sanotun suoravalinnan kautta. Tällöin opettajankoulutuksen soveltuvuuskoe on kesän valintakokeen yhteydessä.

Aineenopettajaksi opiskelevat aloittavat opettajan pedagogiset opinnot usein heti ensimmäisenä opiskeluvuonna varsinaisen pääaineen opintojen rinnalla. Aineenopettajan pedagogisiin opintoihin voi hakea myöhemminkin opintojen aikana.

Voit osallistua aineenopettajakoulutuksen suoravalintaan näissä oppiaineissa äidinkieli ja kirjallisuus englanti ranska ruotsi saksa venäjä

historia (soveltuvuuskoe opintojen alussa) musiikkikasvatus liikuntapedagogiikka fysiikka kemia matematiikka biologia tietotekniikka

Tietoa koulutusvaihtoehdoista ja haku kaikkiin yliopistoihin:

www.yliopistohaku.fi

Jyväskylän yliopiston yleiset valintaperusteet:

www.jyu.fi/hae/valintaperusteet

Jyväskylän yliopiston HAKIJAPALVELUT Puhelin: 040 805 4340 tai 040 805 4339 • Sähköposti: hakijapalvelut@jyu.fi

www.jyu.fi/hae • www.yliopistohaku.fi • www.koulutusnetti.fi

Carpe diem Tartu hetkeen

5


ASIANsa TUNTIJa

Kauppakorkeakoulu

6

muutamia

mIKKo johtaminen

URAVAIHTOEHtoja KInnuLasTa

Aloitin opinnot johtamisessa, mutta olen vaihtamassa laskentatoimeen, koska pankkimaailma ja rahoitus kiinnostavat. Jos unelmia mietitään, niin johonkin pankkikonserniin voisi olla kiva päästä johtajaksi… Sivuaineina olen lukenut rahoitusta ja kauppaoikeutta. Kauppatieteet ovat suosittuja sivuaineita myös muiden tiedekuntien opiskelijoille. Pidän siitä, että Jyväskylän yliopisto on monialainen, joten tietoa voi ammentaa useilta eri aloilta. Kauppatieteilijänkin on hyvä tietää, miten esimerkiksi media toimii! Samanhenkiset kaverit, ystävät ja opiskelijatapahtumat ovat parasta täällä. Kavereista muodostuu jo opiskeluaikana tiivis verkosto, josta tulevaisuuden työelämässä on varmasti hyötyä. Tänne hakeville haluaisin sanoa, että kaikki jotka ovat kouluumme päässeet, ovat vain ihmisiä. Kirjoitukset eivät ratkaise vielä kaikkea. Jos haluat päästä kouluun sisään ja olet valmis tekemään töitä sen eteen, niin mahdollisuutesi ovat jo hyvin suuret.

analyytikko, asiakasneuvoja, asiakkuusvastaava, brand manager, controller, dealer, ekonomisti, hallintopäällikkö, henkilöstöpäällikkö, johdon assistentti, kamreeri, kirjanpitäjä, konsultti, kouluttaja, kustannuslaskija, laatu- ja ympäristöasiantuntija, laskentaekonomi, laskentapäällikkö, laskutusneuvoja, liikkeenjohdon konsultti, markkinatutkija, markkinoinnin ja viestinnän opettaja, markkinointipäällikkö, markkinointisuunnittelija, myyntipäällikkö, ostaja, palveluneuvoja, pankinjohtaja, päätoimittaja, rahoituspäällikkö, riskianalyytikko, salkunhoitaja, sijoituspäällikkö, sovellusasiantuntija, talouspäällikkö, tiedottaja, tilintarkastaja, toimitusjohtaja, tullitarkastaja, tuotepäällikkö, tutkija, tutkimuspäällikkö, työvoimaneuvoja, varallisuuden hoitaja, verotarkastaja, vientimyyjä, yhteyspäällikkö, yliaktuaari, ympäristöpäällikkö

Ainejärjestömme Pörssi pitää huolen siitä, että tekemistä riittää myös vapaa-ajalla. - Mikko, johtaminen

Vapaa-ajalla Pasin voi nähdä hyppyrimäen juurella. Hän on Jyväskylän Hiihtoseuran puheenjohtaja sekä mäkihypyn ja yhdistetyn lajiyhdistys Finnjumping ry:n hallituksen jäsen.

Pasi Sajasalo johtamisen yliassistentti

Viime aikoina olen tutkinut koneenrakentamisen verkostoja sekä yritysten johtoryhmiä ja niiden vaikutusta siihen, miten yritykset toimivat. Yhdessä historioitsijoiden kanssa vertailemme suomalaisen ja japanilaisen yhteiskunnan kehittymistä toisen maailmansodan jälkeen. Yliopisto on kasvanut, ja yliopiston sisäinen kulttuuri on välittömämpi kuin aikoinaan. Aikoinaan professori oli kunnioitusta herättävä hahmo, ja tarkkaan sai miettiä, mitä professorilta voi mennä kysymään. Seminaarinmäen vanha luonnonkaunis kampus on suosikkialueeni, siellä on ajatonta ja vanhaa hyvää sivistyksen henkeä.

tieteen iskuja AKATEEMINEN VAPAUS Usein hän, joka haluaa eniten tänne päästä opiskelemaan, myös pääsee!

Vivere est cogitare Elämä on ajattelemista

Mahdollisuus valita ja suunnitella itse omat opintonsa. Valintamahdollisuudet ovat erilaiset eri opiskelualoilla.


8

KAUPPAKORKEAKOULUN ASIANTUNTIJOILTA

KAUPPAKORKEAKOULUN oppiaineet

SaaRa ImaTraLTa

kansantaloustiede

jyvä skylä n yl iopis t on ka uppakork eakoulu Kun tulin pääsykokeisiin, oli kaunis kesäpäivä, ja rakastuin tähän kaupunkiin! Kansantaloustiede tarkastelee mielestäni taloutta monipuolisemmin kuin muut talousaineet. Tilastotiedettä on pakollisena vähän enemmän kuin muissa taloustieteiden aineissa. Monilla kursseilla on ollut hurjan mielenkiintoisia vierailevia luennoitsijoita.

Haluan päästä vaikuttamaan yhteiskunnallisiin asioihin. Politiikka ei suoranaisesti kiinnosta, mutta haluaisin tehdä jotain sellaista, mikä tuottaisi hyvää mahdollisimman monille. Opiskelijaelämä on hienoa, esimerkiksi se vapaus, kun saa asua yksin. Iso osa vapaa-ajasta menee ainejärjestön tapahtumissa. Syksyllä fuksit otettiin lämpimästi vastaan.

KaIsU JYväsKYLäsTä markkinointi

Kauppakorkeakouluun haetaan ensin kansantaloustieteeseen tai yrityksen taloustieteiden pääaineryhmään, josta vasta myöhemmin valitaan oma pääaine. Näin voi tutustua rauhassa ensin kaikkiin vaihtoehtoihin. Markkinointi kiinnosti eniten ja tuntui minulle sopivimmalta.

Kauppakorkeakoulusta saa yleispätevän tutkinnon, joka avaa monia mahdollisuuksia. Näen tulevaisuuden työelämän sellaisena, ettei yhdelle ihmiselle ole vain yhtä tiettyä ammattia tai työtehtävää, vaan on tärkeää hankkia monipuolinen osaaminen ja pysyä muutoksessa mukana. Kauppatieteiden kandidaatin tutkintoon kuuluu pakollisena mm. kieliopintoja. Myös matematiikkaa ja tilastotiedettä on jonkin verran. Sivuaineiksi olen harkinnut opintoja johtamisesta, laskentatoimesta sekä yhteisöviestinnästä.

Kansantaloustiede Kansantaloustiede tutkii kuluttajien, yritysten ja muiden talouselämän toimijoiden käyttäytymistä sekä niiden välisestä vuorovaikutuksesta syntyvää kokonaisuutta. Painopistealueitamme ovat aluetaloudellinen tutkimus sekä työ-, raha- ja valuuttamarkkinoiden käyttäytymistä koskeva tutkimus. Monien talouden ja yhteiskunnallisten ilmiöi- den sekä ihmisten välisen kanssakäymisen taustalla on resurssien niukkuuden ja tarpeiden runsauden ristiriita. Kansantaloustiede tarkastelee näitä ilmiöitä sekä teoreettisesti että empiirisesti havaintojen perusteella ja pyrkii tarjoamaan ongelmiin erilaisia ratkaisumalleja ja politiikkasuosituksia. Kansantaloustieteen pääaineopinnot suorittanut kykenee taloudellisten ilmiöiden kuvaamiseen, mittaamiseen ja selittämiseen sekä arvioimaan niiden ennustettavuutta.

Markkinointi tarkastee kuluttaja- ja yritysmarkkinointia sekä tuotteiden ja palvelujen välittämistä erilaisilla markkinoilla. Johtaminen keskittyy ihmisten ja asioiden hyvään johtamiseen ja johtajuuteen. Yritysten ympäristöjohtamisen tavoitteena on yhdistää hyvä liiketoiminta ja kestävä kehitys. Laskentatoimi tuottaa ja analysoi taloudellista informaatiota päätöksenteon tueksi organisaation johdolle ja muille sidosryhmille. Laskentatoimen ydinprosessi on kirjanpito. Yrittäjyys perehtyy perheyrityksen tai -yrittäjyyden ongelmiin sekä yritystoiminnan edistämiseen. Yrittäjyys ei ohjaa opiskelijoita pyrkimään vain tiettyihin tehtäviin, vaan antaa monipuolisen kuvan yritysten toiminnasta.

Yrityksen taloustieteiden pääaineryhmä [ markkinointi, johtaminen ja yritysten ympäristöjohtaminen, laskentatoimi, yrittäjyys ] Yrityksen taloustieteiden tavoitteena on antaa tieteelliset ja ammatilliset valmiudet taloudellisten ongelmien ratkaisuun sekä yhteiskunnan resurssien ohjaamiseen yritysten ja muiden talousyksikköinä toimivien organisaatioiden tasolla. Pääainevalinta tehdään vasta ensimmäisen vuoden keväällä, jolloin olet voinut jo tutustua eri vaihtoehtoihin vähintään peruskurssin verran.

www.jyu.fi/jsbe

Pääsykokeissa ei kannata ajatella, että kaikki muut ovat järkevämpiä ja fiksumpia. Kannattaa olla rohkea ja uskoa itseensä! - Kaisu, markkinointi

9


ASIANsa TUNTIJa

Humanistinen

10

muutamia

SInI

URAVAIHTOEHtoja JYväsKYLäsTä

yhteisöviestintä

Olin kiinnostunut viestinnästä, ja yhteisöviestintä tuntui yliopiston viestintäaineista monipuolisimmalta. Työllisyystilanne on hyvä ja mahdollisuudet laajat. Meiltähän voi valmistua myös johtotehtäviin, esimerkiksi viestintäpäälliköksi. Yllätyin erityisesti kurssien sisällön laajuudesta. Yhteisöviestinnällä on yhteys esimerkiksi taloustieteisiin, joiden opiskelusta onkin hyötyä. Itse luin aluksi liiketoimintaosaamisen perusteet, ja haen sivuaineeksi johtamista. Vapaa-ajalla käyn paljon salilla ja tanssin. Ohjaan myös ryhmäliikuntaa silloin tällöin. Muuten vietän aikaa kavereiden kanssa mahdollisimman paljon, ja jonkun verran tulee tietysti käytyä juhlimassa. Myös yhteisöviestinnän omia tapahtumia on aika paljon. Yliopistossa parasta on ehdottomasti vapaus. On ihanaa, kun saa itse päättää tahdin ja sen, mitä opiskelee. Pakko ei ole tehdä mitään, mitä ei halua, kunhan valmistuu! Ja vaikka oman pääaineen opiskelijoiden kanssa pyöritään eniten, isoilla massaluennoilla ja kielikeskuksen kielten kursseilla tutustuu helposti myös muiden alojen opiskelijoihin. Iso plussa on yliopiston ihana kampusalue!

Yhteisöviestinnässä ryhmähenki kukoistaa. Meitä on pieni porukka, joten uutena opiskelijana mukaan pääsee helposti.

aikuiskouluttaja, copywriter, gallerianhoitaja, graafinen suunnittelija, henkilöstön kehittäjä, informaatikko, intendentti, journalisti, kehityspäällikkö, kielenhuoltaja, kieltenopettaja, kirjastonhoitaja, kongressisihteeri, kustannusjohtaja, kääntäjä, lehtori, multimediakäsikirjoittaja, museotutkija, musiikin opettaja, musiikkiterapeutti, muusikko, ohjaaja, ohjelmatuottaja, opettaja, pakolaisohjaaja, projektipäällikkö, pääsihteeri, päätoimittaja, taidekasvattaja, taloustoimittaja, tiedottaja, toimittaja, toimitusjohtaja, toimitussihteeri, tullitarkastaja, tuottaja, tutkija, työvoimaneuvoja, uutispäällikkö, verkkoviestintäsuunnittelija, vientisihteeri, viestintäpäällikkö, viestintäsuunnittelija, yliopistonopettaja, ylitarkastaja, yrittäjä Maiju opiskeli Jyväskylän yliopistossa kirjallisuutta, taidehistoriaa, psykologiaa, italian kieltä ja kulttuuria sekä filosofiaa.

Maiju Ristkari Aku Ankan toimittaja

Pääsin opiskeluaikana WSOY:lle kesäharjoitteluun. Eräässä julkistamistilaisuudessa menin juttelemaan Aku Ankan päätoimittajan kanssa. Kerroin, että osaisin kääntää Akuja italiasta suomeksi. Sain yhden koesarjan ja myöhemmin taskukirjoja käännettäväksi. Nyt työskentelen kokopäiväisenä Aku Ankassa. Jyväskylässä saattoi luottaa siihen, että aina tapahtui ja kavereita löytyi. Olin mukana ylioppilaskunnan toiminnassa ja pääsin järjestämään Jyrockia. Erityisesti jäivät mieleen kesät, kun saattoi vapaasti valita, mihin järveen menee uimaan! Ja oi, Vakiopaine-baari! Oli myös tärkeää istua yliopiston kirjastossa tuntikausia kavereiden kanssa kahvilla. Lähtiessäni Milanoon vaihto-opiskelijaksi osasin laskea kymmeneen italiaksi ja sanoa ”buongiorno”. Suomeen palattuani aloin käydä italian kursseilla. Aina ei pidä valita turvallisinta ja varminta vaihtoehtoa, kun ikinä ei tiedä, mitä voi löytää!

tieteen iskuja FUKSI & fuksiaiset

Sit venia verbo Sallittakoon ilmaus

Fuksit ovat ensimmäisen vuoden opiskelijoita, joille järjestetään tervetuliaistapahtumia.


12

humanistisen tiedekunnan ASIANTUNTIJOILTA

Jarmo nILsIäsTä historia

humanistisen tiedekunnan oppiaineet

hum anis tin en t iede kun ta Historian opiskelijat eivät vain pänttää vuosilukuja, vaan keskittyvät suuriin kehityskaariin ja historian analysointiin. Lukea täytyy paljon, mutta ulkoa ei voi opetella, vaan asioita pitää oppia sisäistämään. Tutkimuksen tekeminen asiakirjojen, lehtien sekä muiden lähdeiden avulla on olennainen osa opintoja.

ETNOLOGIA Etnologia tarkastelee kulttuurisia ilmiöitä ruohonjuuritasolta, ihmisten arjesta käsin. Etnologiassa opiskellaan, miten kulttuuria ja erityisesti kulttuurin kansanomaisia ilmauksia (ethnos = ’kansa’) tutkitaan ja mitä tutkimustiedolla tehdään yhteiskunnassa ja työelämässä. Erityistä huomiota kiinnitetään ihmisten kohtaamiseen: opiskelijat opettelevat haastattelemaan ja havainnoimaan sekä etsimään tietoa erilaisista lähteistä. Kiinnostus elämään, ihmisen toimintaan, vieraisiin ja omaan kulttuuriin sekä kyky kirjoittaa ovat ominaisuuksia, jotka yhdistävät jokaista etnologia! Etnologiaan sopivat monet sivuaineet, jotka kannattaa valita omien uratoiveiden mukaan.

Historia on aika yleispätevä aine, ja sivuaineilla suuntaudutaan työelämään. Opiskelen sivuaineina journalistiikkaa, valtio-oppia ja hallintotiedettä. Lisäksi olen lukenut ranskaa, saksaa ja latinaa. Varsinkin tutkijoiksi haluavien olisi hyvä tuntea vähintään eurooppalaisia kieliä. Olen opiskellut vuoden Ranskassa ja yhden kesän Liettuassa. Varmaan yli puolet historian opiskelijoista käy vaihdossa, ja suosittelen lähtöä kaikille!

HanneLe JYväsKYLäsTä

englannin kieli

Vielä yliopiston abipäivänä ohitin kaikki kieliaineiden infopisteet, koska olin varma, etten ikinä lähtisi lukemaan kieliä! Englannin pariin päädyin ja sillä tiellä ollaan. Englannin opiskelu on muutakin kuin kielioppia: opettamista, kulttuuria, kirjallisuutta, historiaa, viestintää.

Oli aikamoinen shokki alkuun, kun kaikki tehtiin englanniksi, mutta äkkiä siihen kuitenkin tottui. Parhaiten oppii, kun altistuu koko ajan vieraalle kielelle.

Journalistiikka valmistaa ammattiin: toimittajiksi lehdistöön, radioon, televisioon ja verkkomediaan – yhä useammin monimediaiseen ympäristöön. Jotkut sijoittuvat myös tiedotusalan tehtäviin, ja osasta tulee alan tutkijoita ja opettajia. Median kulutuksen, rahoituspohjan ja työprosessien muutokset korostavat jäsennetyn ja analyyttisen, ammattitoimittajien tekemän tiedon tarvetta. Jyväskylän journalistikoulutus painottaa journalistisen työprosessin ja median eri välineiden hallintaa tärkeänä vahvuutena muuttuvan media-alan työmarkkinoilla. Journalismin tekemisen lisäksi opiskellaan median ja journalismin tutkimusta.

MUSIIKKIKASVATUS Musiikkikasvatus valmistaa musiikinopettajia mm. perusopetukseen ja lukioihin. Koulutus tarjoaa opettajantyössä tarvittavia pedagogin ja muusikon taitoja. Opinnot antavat myös valmiu- det alan tutkimuksen tekemiseen ja seuraamiseen. Musiikkikasvattajille on yhteistä innostus opetustyöhön ja kiinnostus musiikin eri lajeihin. Haemme pedagogisista kysymyksistä kiinnostuneita opiskelijoita, jotka haluavat tulevaisuudessa jakaa tietojaan ja taitojaan ja näin kasvattaa monipuolisesti musiikillisesti sivistyneitä kansalaisia. Musiikillisen arvomaailman laaja-alaisuus on musiikinopettajan työlle ensisijaista.

HISTORIA Oletko kiinnostunut ”perimmäisistä kysymyksistä”: Keitä me olemme? Mistä me tulemme? Et löydä muualta Historian ja etnologian laitosta (Hela)! Helassa voit opiskella nykyajan työelämän haasteisiin vastaavan monipuolisen tutkinnon. Historian tutkimus ulottuu syrjäseutujen asukkaista suurmiehiin, paikallisyhteisöistä valtioihin, arjen historiasta kansojen mentaliteetteihin sekä yksittäisistä ilmiöistä suuriin muutoksiin ja jatkumoihin. Tutkimuksen kohteet ovat miltei rajattomat, jos vain niistä on säilynyt tiedon murusia meidän ajallemme saakka. Historia pääaineenasi voit opiskella Suomen historiaa, yleistä historiaa ja taloushistoriaa. Kandidaatintutkinnon pääaine on kaikille historia, erikoistuminen tapahtuu vasta syventävissä opinnoissa.

Pallas Athene

Osa meistä valmistuu opettajiksi, mutta muitakin uravaihtoehtoja riittää. Varsinkin meille ei-opettajille sivuaineet ovat tärkeitä, koska niiden avulla niitä töitä hankitaan. Itse olen sivuaineiden kautta kallistunut kaupallisen alan puolelle. Haaveilen assistentin töistä jossain kansainvälisessä yrityksessä.

JOURNALISTIIKKA

www.jyu.fi/hum

13


14

humanistisen tiedekunnan oppiaineet

MUSIIKKITIEDE Musiikkitieteen opinnoissa tutustutaan taide-, perinne- ja populaarimusiikin traditioihin sekä musiikin tutkimukseen esimerkiksi musiikkipsykologian, musiikinhistorian ja musiikin kulttuurisen tutkimuksen näkökulmista. Tavoitteena on luoda valmiuksia musiikin tieteelliseen tutkimiseen ja musiikkielämän käytäntöjen syvällisempään ymmärtämiseen. Tutkimuksen painopisteenä ovat musiikin vaikutukset niin säveltäjän, esittäjän kuin kuulijankin näkökulmasta. Musiikkitiede sopii sinulle, jos tunnet entuudestaan musiikilliset rakennusosat, teorian ja harmonian perusteet. Sinulla on monipuolinen suhde musiikkiin ja haluat ymmärtää paremmin, mitkä asiat vaikuttavat musiikin kuuntelemiseen ja esittämiseen. Olet kiinnostunut musiikkialan hallinnosta, kehittämisestä tai opettamisesta.

KIRJALLISUUS, TAIDEHISTORIA JA TAIDEKASVATUS Opinnot koostuvat kandidaattivaiheessa kirjallisuuden, taidehistorian ja taidekasvatuksen opinnoista. Opiskelijat valitaan taustapisteiden ja motivaatiokirjeen perusteella, ja valitut opiskelijat suuntautuvat yhteen näistä kolmesta pääaineesta kiinnostuksensa mukaan. Opinnot rakentuvat Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen yhteisistä opinnoista sekä pääaineen omista opinnoista. Sivuainevalintoihin ja kielitaitoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota omaa tutkintokokonaisuutta suunnitellessa. Kirjallisuuden opetus ja tutkimus korostavat kotimaista ja yleistä nykykirjallisuutta sekä kirjallisuuden yhteyttä filosofiaan ja teknologioihin. Opinnot perehdyttävät mm. kirjallisuuden teoriaan, muotoihin, historiaan ja yhteiskunnalliseen taustaan. Opintojaksot sivuavat myös kirjallisuuden lähialueita, kuten elokuvaa, teatteria ja kuvataiteita. Kirjallisuus soveltuu pääaineeksi mm. äidinkielen opettajiksi ja kirjallisuuden tutkijoiksi aikoville, kustannus- ja kirjastoalalle sekä kirjallisuus- ja teatterikriitikoiksi hakeutuville. Opinnoissa menestyminen edellyttää itsenäistä lukuharrastusta. Taidehistorioitsija tutkii visuaalista kulttuuria: taideteosten ilmiasua, aihemaailmaa ja merkitystä. Hän pyrkii ymmärtämään taiteen tekijöiden ja teosten yhteyden historiaan, taidemaailmaan, yleisöön ja yhteiskuntaan. Taidehistorian opetuksessa ja tutkimuksessa korostuvat kuvataiteet, taideteollisuus

humanistisen tiedekunnan oppiaineet

ja arkkitehtuuri. Tutkimuskohteisiin kuuluvat myös muut visuaalisen kulttuurin ilmiöt kuten luonnonmaisema, rakennettu ympäristö ja muu esinemaailma. Taidekasvatus käsittelee taidetta fokusoiden prosesseihin, joissa ihmiset luovat ja vastaanottavat taidetta. Opiskelijat tutustuvat taidekäsityksiin ja -teorioihin sekä ajankohtaisiin taidekasvatuksen suuntauksiin ja käytäntöihin. Tarkastelemme myös arjen ja ympäristön ilmiöitä ja taiteiden hyödyntämistä opetuksessa, koulutuksessa, kulttuurilaitoksissa, työelämässä ja hoitoympäristöissä. Opinnot antavat valmiuksia toimia kulttuurin kentällä laajasti, mutta ne eivät sellaisenaan pätevöitä peruskoulun tai lukion kuvataideopettajaksi.

PUHEVIESTINTÄ Puheviestintä tarkastelee ihmisten keskinäistä vuorovaikutusta. Opintojen tavoitteena on ymmärtää ja selittää puhe- ja viestintäkäyttäytymistä sekä vuorovaikutuksen dynamiikkaa niin kasvokkais- kuin verkkoviestinnässäkin. Puheviestinnän tutkimusalue ulottuu puhuen, kuunnellen ja nonverbaalisesti tapahtuvan kasvokkaisviestinnän lisäksi myös viestintäteknologian välityksellä tapahtuvaan kanssakäymiseen. Puheviestinnän kanssa samankaltaisia oppiaineita ovat muiden yliopistojen puheviestintä, puheoppi, mediatutkimus, tiedotusoppi, yhteisöviestintä ja muut viestintäaineet. Sivuaineita opiskelijat voivat valita tai hakea tutkintoonsa vapaasti oman kiinnostuksensa perusteella kaikista Jyväskylän yliopiston seitsemästä tiedekunnasta, ja oppiaineessa rohkaistaan yksilöllisiin valintoihin.

SUOMEN KIELI Suomea pääaineenaan opiskelleet ovat kielen ja kielenkäytön asiantuntijoita. He pystyvät opettamaan, käyttämään ja huoltamaan kieltä ja tekstejä erilaisissa organisaatioissa. Opinnoissa tutustutaan suomen kielen rakenteisiin sekä kielen rakentamiin merkityksiin ja käyttötapoihin erilaisissa tilanteissa ja yhteisöissä, esimerkiksi puhutun ja kirjoitetun kielen piirteisiin, murteisiin, teksteihin, kirjoittamiseen, lukemiseen ja vuorovaikutukseen. Oppiaineemme vetää puoleensa monenlaisia persoonia: tekstien ja merkitysten maailmassa viihtyviä, kielellä vaikuttamisesta innostuneita, kielen muuttumisesta, vaihtelusta ja rakenteista kiinnostuneita, synnynnäisiä opettajia, teorioiden pohdintaan taipuvaisia, Suomessa pysyviä ja maailmalle haluavia. Heitä kaikkia yhdistää kuitenkin kiinnostus suomen kieleen ja sen tulevaisuuteen.

VIERAAT KIELET: [ Englannin kieli, romaaninen filologia (ranskan kieli), ruotsin kieli, saksan kieli ja kulttuuri sekä venäjän kieli ja kulttuuri ] Tule hankkimaan monipuolinen vieraiden kielten ja kulttuurien asiantuntijan koulutus! Opinnoissasi saat hyvät kieli-, viestintä- ja vuorovaikutustaidot sekä perehdyt kielialueiden kulttuureihin ja yhteiskuntaan sekä kielen merkitykseen yksilön ja yhteisöjen kannalta. Opinnot antavat myös itsenäisen työskentelyn taidot: valmiudet analyyttiseen ajatteluun ja ongelmanratkaisuun, tiedonhankintaan, tiedon tuottamiseen ja projektinhallintaan. Opiskelemme ja tutkimme erityisesti nykykieliä ja -kulttuureita, mutta emme unohda menneisyyttäkään.

YHTEISÖVIESTINTÄ

Olet saattanut tulla tänne yksin, mutta niin ovat kaikki muutkin. Kaikki ovat samassa tilanteessa uusissa ympyröissä, ja kavereita löytyy taatusti! – Emma, terveystieteet Toisena opintovuotena valitset suuntautumisvaihtoehdoksesi joko kielen oppimisen ja opettamisen tai kielen käytön ja vuorovaikutuksen. Maisterin tutkinnossa voit valita pääaineeksesi myös soveltavan kielitieteen. Jos aiot opettajaksi, voit hakea kesän valinnoissa suoraan vieraiden kielten opettajankoulutukseen. Vieraiden kielten opiskelijoille sopivia sivuaineita ovat mm. muut kielet suomen kieli mukaan luettuna, viestintätieteet, historia- ja taideaineet, kauppatieteet, yhteiskuntatieteet ja informaatioteknologia. Kielten opettajiksi aikovat opiskelevat pääaineensa ja opettajan pedagogisten opintojen lisäksi yleensä toista vierasta kieltä. Mainittujen viiden kielen lisäksi voit opiskella omassa laitoksessa myös italiaa, espanjaa, latinaa ja slovakkia. Kirjastomme aarre: Missale Aboense, inkunaabeli vuodelta 1488. Inkunaabelit ovat ennen vuotta 1501 painettuja kirjoja. Materiaalina on yleensä pergamentti, ja alkukirjaimet ovat käsin maalattuja.

Yhteisöviestintä (Organizational Communication and Public Relations) tutkii viestintää työyhteisöissä sekä erilaisten organisaatioiden ja sidosryhmien välillä. Yhteisöviestintää vastaavia tutkimusaloja ovat organisaatioviestintä (Organizational Communication), viestinnän johtaminen (Communication Management), suhdetoiminta (Public Relations) ja yritysviestintä (Corporate Communication). Yhteisöviestinnässä opiskellaan viestinnän strategista merkitystä yritysten ja yhteisöjen toiminnassa. Miten viestinnän keinoin voidaan vaikuttaa esimerkiksi yrityksen maineeseen tai työntekijöiden sitoutumiseen ja koettuun työhyvinvointiin? Mitä eri medioita organisaatioiden tulisi käyttää viestinnässään, ja miten vuorovaikutukselliset suhteet sidosryhmiin auttavat organisaatiota saavuttamaan päämääränsä? Teknologian kehityksen myötä yhteisöviestijöiden työmahdollisuudet ovat kasvamassa, ja valmistuneet työllistyvät pääasiassa viestinnän suunnittelu- ja johtotehtäviin.

15


ASIANsa TUNTIJa

Liikunta-jaterveystieteet

16

muutamia

sanTeri

URAVAIHTOEHtoja TurusTa

liikuntapedagogiikka Opettaminen on kiinnostanut minua aina, ja halusin myös työskennellä ihmisten parissa, varsinkin nuorten ja pienten ihmisten. Ja kun olen liikunnallista tyyppiä, niin yhdistin sitten liikunnan opettajuuteen. Jo lukioaikoina päätin, että haen tänne. Opinnoissa käydään monipuolisesti eri lajeja läpi, sellaisiakin mitä en tiennyt olevankaan, esimerkiksi pyörätuolirugbya. Harjoittelujaksoilla on antoisaa päästä opettamaan oikeita oppilaita! Liikunnan opiskelijoiden kanssa käydään hyvillä keleillä esimerkiksi potkimassa palloa. Meillä on samantyyppisiä huikeita ihmisiä ja hyvä yhteishenki, ja suurin osa on messissä kahvitteluista illanviettoihin. Helposti olen päässyt opintoihin kiinni, ja niiden edetessä itsekin kehittyy – ihan samalla lailla kuin yläkoulussa tai lukiossa. Joku saattaa ajatella, että päästäkseen opiskelemaan liikunnalle täytyy olla huippu-urheilija. No, ei tarvitse, vaikka melkein kaikki ovatkin liikunnallisia. Olen nauttinut täällä olostani tosi paljon. Kun ensimmäisenä vuonna tehtiin paljon käytännön juttuja, niin ensimmäistä kertaa elämässäni oikeasti odotin, että tulisi maanantai!

aluepäällikkö, ergonomiakonsultti, erityisliikunnan suunnittelija, fysioterapeutti, henkilöstöliikunnan edistäjä, joukkueurheilun kehittäjä, järjestösihteeri, kenttäpäällikkö, koordinaattori, kouluttaja, kuntoutusohjaaja, kuntoutussuunnittelija, lajisihteeri, lehtori, liikunnan ja terveystiedon opettaja, liikunnanohjaaja, liikunnanopettaja, liikuntafysiologi, liikuntapäällikkö, liikuntasuunnittelija, liikuntatoimenjohtaja, luokanopettaja, lääke-edustaja, markkinointipäällikkö,opettaja, palvelupäällikkö, päihdetyön asiantuntija, päävalmentaja, seurakehittäjä, testauspäällikkö, toimintaterapeutti, toimittaja, toimitusjohtaja, tutkija, työ- fysioterapeutti, valmennuskeskuksen johtaja, valmennuspäällikkö, valmentaja, viestinnän suunnittelija Jukan valmentamat kiekkoleijonat voittivat Suomelle jääkiekon maailmanmestaruuden keväällä 2011.

Ei kannata paistaa kalapuikkoja paistinpannulla pienessä opiskelijakämpässä, ne ovat ärhäköitä käryämään ja laukaisevat herkästi palohäly ttimen. – Michael, venäjän kieli ja kulttuuri Sivuaineeksi olen valinnut terveystiedon, joten saan liikunnan ja terveystiedon opettajan pätevyyden.

Jukka Jalonen Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja

Opiskelupolkuni oli simppeli: lukion jälkeen armeija, sitten suoraan liikunnalle 1982, yksi vuosi opintojen aikana alaasteen opettajana Riihimäellä ja valmistuminen 1988. Vuosi liikunnanopettajana Hausjärvellä ja sen jälkeen jääkiekko vei mennessään. Opiskelusta jäi päällimmäisenä mieleen mukavat kurssikaverit, hyvä kurssihenki ja pätevät opettajat. Hieman kärjistäen ensimmäisinä vuosina pidettiin myös hauskaa ja loppuvuosina keskityttiin enemmän opiskelemiseen ja ammattiin valmistumiseen... Jukka Wuolio, Erkki Tervo ja Lasse Kannas jäivät mieleen karismaattisina, intohimoisina ja ammattitaitoisina opettajina, joiden tunneilla ja opetuksessa oli hieno olla mukana. Jyväskylä on upea kaupunki, jossa on loistava jääkiekkojoukkue ja paljon opiskelijoita. Jyväskylän yliopisto on laadukas opinahjo.

tieteen iskuja UNIIKKIA Jyväskylässä Dum spiro, spero Toivon niin kauan kuin hengitän

Suomen ainoa yliopistotasoinen liikuntatieteiden koulutusyksikkö. Fysioterapiaa, gerontologiaa ja kansanterveyttä, liikuntalääketiedettä, terveyskasvatusta ja toimintaterapiaa voi opiskella pääaineena ainoastaan Jyväskylässä.


18

liikunta- ja terveystieteiden ASIANTUNTIJOILTA

PeTra HeLsInGIsTä

liikuntafysiologia

liikunta- ja terveystieteiden oppiaineet

L IIK U NTA- JA TE RVEY S T I ETE I DE N TI EDEKU NTA Luennoilla opiskelemme teorioita ja demoissa testaamme niitä. Demotunnilla joku polkee vaikka kuntopyörää ja muut mittailevat milloin mitäkin: verinäytteitä, sykettä, verenpainetta tai hengityskaasumuuttujia. Ala on erittäin kansainvälinen ja oppikirjat enimmäkseen englanninkielisiä. Hyvin on sujunut, vaikken olekaan mikään kielinero.

LIIKUNTABIOLOGINEN AINERYHMÄ [ Biomekaniikka, liikuntafysiologia, valmennus- ja testausoppi ] Biomekaniikassa opiskelemme ihmisen tukija liikuntaelimistön toimintaa eri olosuhteissa. Liikuntafysiologian opinnoissa perehdytään elimistön toiminnan ja sen säätelyn teoreettisiin pääperiaatteisiin ja tutkitaan fyysisistä suorituksista seuraavia fysiologisia ilmiöitä. Valmennus- ja testausoppi soveltaa biomekaanista ja liikuntafysiologista tietoa käytännössä esimerkiksi kuntoutujille ja eri urheilulajeja harjoittaville. Liikuntabiologian opinnot antavat pohjatiedot heille, jotka haluavat työkseen mm. valmentaa, toimia kuntotestaajana, tehdä liikuntabiologista tutkimusta tai lähteä yrittäjäksi hyvinvointialalle.

Vapaa-ajallani teen vähän töitä, luen tentteihin, urheilen, vietän pitkiä lounaita tai kahvihetkiä kavereiden kanssa ja välillä käyn viihteellä. Onhan opiskelussa tietysti nekin ajat, jolloin ei tunnu ehtivän mitään. Mutta deadline on sitten luovuuden lähde viimeistään!

LIIKUNTAPEDAGOGIIKKA

Sara

Gerontologiaa oli oikeastaan vähän jännääkin lähteä opiskelemaan, sillä se on harvinainen oppiaine.

LaHDesTa

Tutkimustyö on yksi osa gerontologiaa, joten se näkyy opiskeluissakin. Gerontogerontologia logia eroaa muista liikunta- ja terveystieja kansanterveys teistä siinä, että meillä opintoihin ei kuulu harjoittelua. Käytäntöäkin pääsemme toki maistamaan: olen pitänyt ikääntyneille jumppatunteja. Suurin osa valmistuneista päätyy erilaisiin kansanterveyden edistämisen tehtäviin. Minua kiinnostaisi järjestötyö ja tutkimus. Koska kaupungissa on paljon nuoria, tapahtumista löytyy omanikäistä sakkia. Opiskelijat järjestävät myös itse paljon tapahtumia. Sitsejä ja bileitä järjestetään jopa niin paljon, ettei kaikkiin pysty edes osallistumaan!

Liikuntapedagogiikassa opiskelet liikuntakasvatusta ja valmistut liikunnanopettajaksi. Opiskelija saa hyvät teoreettiset ja käytännölliset valmiudet toimia liikunta-alan opetus- ja koulutustehtävissä sekä valmiudet kohdata muuttuva opetusympäristö ja liikuntakulttuuri. Alalle sopivat monenlaiset persoonallisuudet ja tyypit! Opettajana pärjäävät liikunnan opettamisesta, lasten ja nuorten kasvatuksesta sekä hyvinvoinnin edistämisestä kiinnostuneet.

LIIKUNNAN YHTEISKUNTATIETEET Liikunnan yhteiskuntatieteet kouluttavat akateemisia asiantuntijoita ja ammattilaisia liikun-

ta-alan hallinto-, tutkimus- ja johtotehtäviin. Liikuntaa tarkastellaan laajasti: millainen on suomalainen liikuntakulttuuri, mitkä tekijät vaikuttavat liikkumiseen ja miten päättäjät voivat vaikuttaa liikunta-asioihin. Opetusta toteutetaan liikuntasosiologian sekä liikuntasuunnittelun ja -hallinnon näkökulmista. Opiskelijoiden taustat ovat hyvin erilaisia: osa tulee suoraan lukiosta, osa taas palaa työelämästä opiskelemaan itselleen mielekästä alaa. Opinnoista löytyy paikka kaikenlaisille opiskelijoille, ja opetusyksikön hyvä henki on saanut paljon kiitosta opiskelijoilta.

FYSIOTERAPIA JA TERVEYS TIETEIDEN OPETTAJAKOULUTUS Fysioterapian pääaineopiskelijat valmistuvat terveystieteiden maistereiksi. Fysioterapia pääaineena voi opiskella terveystieteiden opettajaksi. Koulutukseen voivat hakeutua fysioterapeutin ammattikorkeakoulututkinnon tai siihen rinnastettavan opistoasteen tutkinnon suorittaneet. Maisterikoulutukseen hakeutuvilla tärkeintä on kiinnostus ja suuntautuneisuus tieteelliseen toimintaan, tutkimukseen tai opetukseen. Opiskelu vaatii halua hypätä uuteen ja avartaa ajattelua, koska yliopiston asiantuntijakoulutus ei ole ammatillisesti suuntautunut.

GERONTOLOGIA JA KANSANTERVEYS Gerontologia tutkii vanhenemista ja vanhuutta. Terveystieteiden opetus ja tutkimus painottuvat osin myös liikunnan terveysvaikutuksiin. Väes-

www.jyu.fi/sport

tön nopea ikääntyminen luo tarvetta alan asiantuntijuudelle. Gerontologia pyrkii selvittämään, miten ihminen muuttuu ikääntyessään ja mitkä tekijät vaikuttavat terveenä ja toimintakykyisenä vanhenemiseen sekä eliniän pituuteen. Oppiaine sopii sinulle, jos sinua kiinnostavat vanhenevan ihmisen terveys ja hyvinvointi, väestötason tieteellinen tutkimus tai sosiaali- ja terveydenhuollon kehittäminen.

LIIKUNTALÄÄKETIEDE Nimestään huolimatta liikuntalääketiede ei ole lääkärikoulutusta. Opiskelijat perehtyvät liikunnan vaikutuksiin sairauksien ennaltaehkäisyssä. Lisäksi opiskellaan sekä liikunnan hyötyjä että riskejä sairauksien hoidossa ja kuntoutuksessa sekä turvallista ja tehokasta liikunnan annostelua ja ohjelmointia eri tavalla sairaille ihmisille. Opintojen keskeisenä osana on opiskella liikuntalääketieteellisen tiedon hankintaa, tiedon kriittistä arviointia sekä tutkimusmenetelmiä ja niiden soveltamista omassa opinnäytetyössä.

TERVEYSKASVATUS Terveyskasvatus käsittelee terveyden edistä- mistä. Oppiaine sisältää mm. terveyskäyttäytymiseen liittyviä asioita, ja terveyden edistäminen laajentaa näkökulmaa mm. terveyspolitiikan ja yhteisöjen suuntaan. Pääaineopinnot pätevöittävät terveystiedonopettajaksi. Oppiai- neen sijoittuminen liikuntatieteiden kanssa samaan tiedekuntaan on nostanut liikunnan ja sen edistämisen tärkeäksi kohteeksi.

19


20

ASIANsa TUNTIJa

Matemaattis

luonnontieteellinen

vIIvI

varKauDesTa

nanofysiikka

muutamia

URAVAIHTOEHtoja aineenopettaja, biostatistikko, eläinlääkintätarkastaja, fyysikko, järjestelmäasiantuntija, kehitysinsinööri, kemisti, kustannustoimittaja, laadunvalvontakemisti, laatu- ja ympäristökoordinaattori, laboratoriokemisti, laboratoriopäällikkö, lehtori, limnologi, luonnonhoitopäällikkö, luontokartoittaja, lääke-edustaja, markkina-analyytikko, matemaatikko, ohjelmistosuunnittelija, opettaja, prosessikemisti, puutarhuri, tarkastaja, testausinsinööri, tilastotieteilijä, tulliylitarkastaja, tuotekehityspäällikkö, tuoteturva-asiantuntija, tutkija, ympäristö- ja laboratoriopäällikkö, ympäristösihteeri, ympäristötarkastaja

Nanotieteiden poikkitieteellistä koulutusohjelmaa ei ole tarjolla missään muualla Suomessa. Nanotieteisiin pyritään biologian, fysiikan tai kemian opiskelijavalinnoissa. Itse tulin ohjelmaan fysiikan kautta. Opintoihin kuuluu pakollisina aineina fysiikkaa, kemiaa sekä solu- ja molekyylibiologiaa. Olen kiinnostunut kaikista kolmesta, joten olisi tylsää lukea pelkästään yhtä! Nanotieteiden perässä tänne tulleet opiskelijat ja henkilöstö ovat kaiken kaikkiaan aika kansainvälistä porukkaa.

Harri tunnetaan myös lintubongarina ja Keski-Suomen Lintutieteellisen yhdistyksen aktiivina. Fyysikot ovat yleensä vähän pimeitä. Minun pimeyteni on kumiankkojen keräily.

Harri Högmander tilastotieteen lehtori

Koetan valaista opiskelijoille tilastotiedettä ja sattuman

Jos nanotieteistä valmistuu pääaineenaan soveltava fysiikka, voi päätyä tutkijaksi tai teollisuuteen, esimerkiksi lääkekehitykseen, tuotekehitykseen tai tietokone-mallinnusta tekemään.

kanssa elämisen ihanuutta. Omat tutkimukseni keskittyvät Suomen hirvikannan laskemiseen ja populaation mallintamiseen. Kohta pääsemme laskemaan myös Ruotsin ja Norjan hirviä.

Laskujen laskeminen yhdessä on aika hyvä keino opiskella, itse aloin jo fuksivuonna laskea porukassa ja sama jatkuu oikeastaan edelleen. Laskemassa on myös monesti vanhempia ja pidemmällä olevia opiskelijoita, jotka neuvovat mielellään, jos on joku ongelma.

Yliopiston perusydin on vanhaa kunnon ”yliopistomeininkiä”, tutkimus- ja opetustyötä. Täällä tehdään fiksuja asioita ja tehdään se, mitä pitää, muuten ollaan kuin ellun kanat. Yliopisto on siitä hyvä työyhteisö, että täällä ei hirveästi kytätä. Saa olla oma itsensä ja keskittyä olennaiseen.Täällä on tutkimuksen ja opetuksen vapaus ja paljon erityylisiä ihmisiä. Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta on suuri ja mahtava, huippuyksiköitä täynnä, kansainvälistä huippututkimusta, korkeatasoinen, mutta kuitenkin leppoisa.

tieteen iskuja OPISKELIJAVAIHTO Sol omnibus lucet Aurinko paistaa kaikille

Lyhytaikaisia opintoja ulkomaisessa korkeakoulussa osana kotimaista tutkintoa.


22

matemaattis-luonnontieteellisen ASIANTUNTIJOILTA

oLLI-PeKKa mänTYHarJuLTa

akvaattiset tieteet

matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan oppiaineet

M ATEM AATT IS- LUONNON T I ETEELL INE N T I EDEKUNTA Tänne voisi hakea myös biologian yhteisvalinnan kautta, mutta itse pääsin opiskelemaan suoraan papereilla. Akvaattisiin tieteisiin päädyin, koska olen kalastellut pienestä pitäen ja tykkään liikkua luonnossa muutenkin.

Oma erikoistumisala päätetään vasta kandidaattivaiheen jälkeen. Meillä voi opiskella ainakin kalabiologiaa, limnologiaa, hydrobiologiaa ja kalataloutta. Käytännön kursseilla opetellaan esimerkiksi näytteenottoa. Kalafysiologiassa tutkitaan kaloja lähituntumalta – leikellään niitä. On vaikea sanoa, mihin päätyy, kun on niin paljon mahdollisuuksia! Osasta tulee virkamiehiä, osasta tutkijoita, osa päätyy asiantuntijahommiin tai kalanviljelylaitoksille. Meiltä valmistutaan joka tapauksessa makeaan veteen liittyvien asioiden asiantuntijoiksi.

JussI

suonenJoeLTa

AKVAATTISET TIETEET Akvaattiset tieteet yhdistää toisiinsa eri vesitutkimuksen haarat: limnologian, hydrobiologian, kalabiologian ja kalatalouden, parasitologian ja mikrobiologian. Akvaattiset tieteet tarkastelee vesiekosysteemejä monitieteisesti ja kokonaisvaltaisesti siten, että eri tekijöiden väliset vuorovaikutussuhteet tulevat ymmärretyiksi. Jyväskylän yliopisto on vahva osaaja järviekosysteemien tutkimuksessa. Ala sopii vesiluonnosta ja luonnonhoidosta tai vesien luonnonvarojen kestävästä käytöstä kiinnostuneelle. Koulutukseen sisältyy runsaasti monipuolisia laboratorio- ja kenttäkursseja, joilla alan menetelmiä harjoitellaan käytännössä, esimerkkeinä vesieliöiden lajintuntemus tai vaikkapa kaikuluotaimen käyttö kalojen määrän ja vaellusten tutkimisessa.

BIOLOGIA Siinä missä lukiossa laskettiin, yliopistossa todistetaan. Opiskelu on korkealentoisempaa kuin lukiossa, ja monesti voi olla tyytyväinen jo siitä, että on päässyt tentistä läpi! Arvosanoilla ei täällä ole samanlaista merkitystä.

matematiikka

Armeijan jälkeen pääsin opiskelemaan matematiikkaa kolmeen yliopistoon, joista Jyväskylä tuntui parhaalta vaihtoehdolta. Haluan ennen kaikkea opettajaksi. Matematiikan valitsin, koska se oli minulle koulussa helppoa ja tuntui myös omimmalta aineelta. Matematiikkaa pääaineenaan opiskelleista maistereista noin kolme neljäsosaa valmistuu opettajiksi. Sivuaineena opiskelen tietysti kasvatustieteitä, mutta myös kemiaa, jonka opettajaksi pätevöidyn samalla.

Biologia on yleissivistävässä koulussa opetettava aine ja sen vuoksi se on biologian aineenopettajaksi opiskelevien pääaine. Opintoihin kuuluu luentoja ja kirjallisuutta, mutta erityisesti käytännön kursseja niin laboratoriossa kuin ulkona luonnossakin. Biologia tutkii luonnon ilmiöitä elämän kemiallisesta perustasta globaaleihin ympäristöilmiöihin asti. Alana biologia sopii luonnosta ja sen ilmiöistä kiinnostuneille ja eritoten heille, jotka haluavat tehdä merkittävää opetustyötä paremman yhteiskunnan ja maailman puolesta. Aito innostuneisuus luontoa kohtaan, luonnontieteiden vankka osaaminen ja ympäristöongelmien laaja-alainen ymmärtäminen ovat ensiarvoisen

Jyväskylä on pieni suuri kaupunki, jossa ihmiset oikeasti sanovat ”kiitos” lähtiessään bussista! - Ville, psykologia tärkeitä. Opiskelijoilta kaivataan rohkeutta ja innovatiivisuutta uusien opetusmenetelmien tuomiseksi koulumaailmaan.

EKOLOGIA JA EVOLUUTIOBIOLOGIA Ekologia ja evoluutiobiologia pohtii elämän syntyä ja sen monimuotoistumista vuosimiljoonien aikana. Opetus- ja tutkimusaiheet ulottuvat geeneistä uhanalaisiin lajeihin ja Suomen aarniometsistä globaaleihin ympäristö- ongelmiin. Opiskelijat saavat laajat perustiedot ja -taidot evoluution, ekologian, genetiikan ja soveltavan ekologian aloilta. Ekologian ja evoluutiobiologian ala sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita luonnosta, luonnonilmiöistä ja luonnontieteistä: yhtä lailla maastobiologeille ja laboratoriofriikeille kuin matemaattis-tietoteknisille nörteille, sekä hiljaisille eksistentiaalifilosofeille että ulospäin suuntautuneille pr-persoonille. Tutkimuksesta kiinnostuneille ekologia ja evoluutiobiologia tarjoaa innostavan ja monipuolisen tutkimusympäristön.

www.jyu.fi/science

SOLU- JA MOLEKYYLIBIOLOGIA Solu- ja molekyylibiologia sopii sinulle, jos olet innostunut, oma-aloitteinen ja työtä pelkäämätön sekä kiinnostunut proteiinien ja virusten rakenteesta, virusten ja solujen välisestä vuorovaikutuksesta tai solujen ja molekyylien toiminnasta. Soluja on tutkittu 1600-luvulta saakka, mutta vieläkin löytyy tutkittavaa, ja uusia tutkimustuloksia saadaan koko ajan. Sovellusalueita ovat esimerkiksi lääketiede ja uusimpana tulokkaana solu- ja molekyylibiologiaa, fysiikkaa ja kemiaa yhdistävä nanotiede. Solu- ja molekyylibiologian opiskelu sisältää huomattavan paljon työskentelyä laboratoriossa. Uusin tutkimustieto on aina mukana opetuksessa.

23


24

matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan oppiaineet

YMPÄRISTÖTIEDE JA -TEKNOLOGIA Jyväskylän yliopistossa ympäristötieteen ja -teknologian opetus painottaa ihmisen toiminnan aiheuttamien ympäristöongelmien ja -riskien havaitsemista, ennaltaehkäisyä, korjaamista ja seurantaa. Luonnon lainalaisuuksien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen sekä kokeellisten menetelmien osaaminen ja ymmärtäminen on tärkeää kaikessa ympäristöalan työssä, myös projektien ja tutkimusten suunnittelussa. Ympäristötiede ja -teknologia sopii luonnosta ja ympäristöstä sekä yhteiskunnan ja luonnon vuorovaikutuksista kiinnostuneille. Huoli ympäristön tilasta ja tulevaisuudesta ja halu aktiivisesti vaikuttaa kestävän tulevaisuuden rakentamiseen yhdistävät alan opiskelijoita.

FYSIIKKA Fysiikka on perusluonnontiede, joka tarjoaa syvällistä ymmärrystä siitä, kuinka luonto toimii, sekä runsaasti älyllisiä haasteita. Fysiikka tutkii aineen, energian, avaruuden ja ajan käyttäytymistä sekä näihin liittyviä lainalaisuuksia kokeellisin ja teoreettisin menetelmin. Teoriaopintojen ohella fysiikan opiskelija oppii kokeellisia ja numeerisia menetelmiä ja niiden soveltamista käytännön ongelmiin. Fysiikan opinnoissa menestyy niin kokeilija kuin teoreetikkokin, olennaista on motivaatio ja haasteita pelkäämättömyys. Fysiikan perustutkimusta tehdään ja sovelluksia kehitetään tyypillisesti tutkimusryhmissä ja niiden verkostoissa, ja tulokset raportoidaan alan kansainvälisissä julkaisuissa. Sosiaaliset kyvyt ja kommunikointitaidot, joita opintojen aikana myös harjoitellaan, ovat tärkeitä.

KEMIA Kemisti haluaa tietää ja ymmärtää, miten luonto toimii ja millaisista rakennusosista se muodostuu. Kemia on moderni tieteenala, jossa selvitetään aineiden rakenteita ja ominaisuuksia laboratorioissa, tietokoneluokissa ja luentosaleissa. Tutkimuskohteet liittyvät usein ihmiseen, luontoon, uusiutuviin energialähteisiin tai uusien materiaalien ja luonnonaineiden tutkimukseen. Kemistin koulutuksen ytimenä on ymmärtää molekyylien maailmaa ja oppia tutkimaan ja muokkaamaan sitä ihmisen hyvinvoinnin ja elinympäristön kehittämiseksi. Kemia on tulevaisuuteen tähtäävä ala, jonka voima on innostuneissa ja aktiivisissa luonnon ihmettelijöissä. Opiskeluja tutkimusympäristö on kansainvälinen.

Seminaarinmäen kampuksella voi ulkoiluttaa koiraa ja melkein kuvitella olevansa metsässä. - Ari, tietotekniikan aineenopettajakoulutus

matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan oppiaineet

ratkaisevasti esimerkiksi modernin fysiikan, tähtitieteen ja tietotekniikan syntyyn. Opintojen yhtenä tavoitteena on oppia ymmärtämään matemaattisia malleja, menetelmiä ja algoritmeja sekä arvioimaan kriittisesti niiden toimivuutta. Matematiikan opiskelijan tärkeimmät työvälineet ovat oma pää, paperi ja kynä. Ongelmanratkaisua voivat rajoittaa vain matemaatikon omat taidot, matematiikan rajat eivät tule vastaan.

TILASTOTIEDE Jos pitää laskemisesta ja tietotekniikasta, niin tilastotiede on täsmävalinta. Sattuman kanssa eläminen on upeaa – maailma on erinäköinen tilastotieteilijän silmin! Tilastotiede on data-analyysia, statistiikkaa, käytäntöön sovellettua sattuman hallinnan matematiikkaa. Numeerisen aineiston hallintaan liittyviä matemaattisia menetelmiä ovat aineiston hankinta, informaation tiivistäminen, tilastollinen mallintaminen, analyysi ja päättely. Keskeiset sivuaineet ovat matematiikka ja tietotekniikka. Opiskelija voi suuntautua esim. biostatistiikkaan, ympäristötilastotieteeseen, ekonometriaan, psykometriaan tai yleisemmin laskennalliseen tilastotieteeseen ja data-analyysiin tai teoreettiseen tilastotieteeseen.

MATEMATIIKKA Matematiikka on sekä keskeinen osa kulttuu- riamme että avain luonnontieteiden ja tekniikan kehitykselle. Koska matemaattisilla malleilla voidaan kuvata pelkistetyssä muodossa monimutkaisia ilmiöitä, matematiikka on vaikuttanut

Yliopiston päärakennus Seminaarinmäellä on Alvar Aallon tuotannon helmiä. Vuonna 1955 valmistunut rakennus on tyypillistä Aallon arkkitehtuuria pylväineen ja porrastiloineen.

25


ASIANsa TUNTIJa

Kasvatustieteet

26

muutamia

saKKe

URAVAIHTOEHtoja KemPeLeesTä

luokanopettajakoulutus Lukion jälkeen tuli sellainen olo, että pitää lähteä, vähän sellainen ”nyt jos koskaan” -fiilis. Hain ja pääsin moneen paikkaan opiskelemaan, mutta Jyväskylän OKL eli opettajankoulutuslaitos oli ykköstoive. Valintaani vaikuttivat yliopiston pitkät perinteet ja se, että Jyväskylän opettajankoulutusta arvostetaan. Tunsin myös paikan historian: koko yliopistohan sai alkunsa ensimmäisestä suomenkielisestä opettajankoulutusseminaarista. Opettajaopintoihin mahtuu kaksi vapaavalintaista lyhyttä sivuainetta tai yksi pitkä. Perus- ja aineopinnot suorittamalla voi opettaa yläkoulussa, ja syventävät opinnot käymällä pätevöityy lukion aineenopettajaksi. Samalla voi siis olla luokanopettaja ja aineenopettaja, jolloin työmahdollisuudetkin monipuolistuvat. Itselläni on sivuaineena OKL:n esi- ja alkuopetuksen perusopinnot. Kasvatustieteen, siis meidän pääaineen, opiskelu on monipuolista ja kurssien suoritustavatkin monipuolisia, ei vain kirjojen lukua ja tenttejä. Esimerkiksi yhden kurssin ryhmätyön tuloksena syntyi leikkimielinen TVshow’n pätkä.

ammatinvalinnan ohjaaja, apulaisrehtori, assistentti, erityislastentarhanopettaja, erityisluokanopettaja, erityisopettaja, henkilöstösuunnittelija, kehitysjohtaja, kielten lehtori, kindergarten teacher, koulukuraattori, koulunjohtaja, kouluttaja, koulutuspäällikkö, koulutussuunnittelija, kuraattori, kuvataiteen opettaja, laaja-alainen erityisopettaja, lastentarhanopettaja, lehtori, luokanopettaja, musiikkipedagogi, nuoriso-ohjaaja, opinto-ohjaaja, projektipäällikkö, puheterapeutti, päivähoitoalueen päällikkö, päiväkodin johtaja, rehtori, sosiaalityöntekijä, suunnittelija, toiminnanjohtaja, tuntiopettaja, työvoimatoimiston johtaja, varhaiskasvatustoiminnan koordinaattori

Jyväskylän yöelämässä on paljon tarjontaa, ja sisäänpääsymaksut ovat moniin muihin kaupunkeihin verrattuna edullisia, varsinkin kun ainejärjestöillä on sopimuksia baarien kanssa. - Suvi, valtio-oppi

Opettajan ammatti ei ollut minulle mikään lapsuuden haave – ajattelin aina, että opettajaksi en ainakaan halua! Jotenkin se alkoi silti ammattina tuntua mukavalta ja käytännönläheiseltä, ja se yhdistää myös hienosti teoriaa ja käytäntöä.

Amor vincit omnia Rakkaus voittaa kaiken

Tuija on virkavapaalla Helsingin poliisilaitoksen henkilöstön kehittämispäällikön tehtävästä ja työskentelee Poliisihallituksessa.

Tuija Hytönen ylitarkastaja ja projektipäällikkö, Poliisihallitus

olen unelma-ammatissani. Vastaan Poliisiasiain toiminnanohjausjärjestelmän uudistuksen viestinnästä, koulutuksesta ja käyttöönotosta. Olen Kuopiosta kotoisin, ja minulle oli tärkeää, että löysin hyvämaineisen kasvatustieteen opinahjon läheltä kotipaikkakuntaani. Valmistuin kasvatustieteen maisteriksi 1992 ja päädyin lopulta Helsinkiin työskenneltyäni yliopistossa useissa tehtävissä. 1980-luvulla Mattilanniemen kampuksella oli parikymmentä tietokonetta opiskelijoiden käyttöön, ja niistä tehtiin varauksia vihkoon. Aikamoinen mullistus on siis tapahtunut 25 vuodessa. Ilokivessä oli hyviä rokkikonsertteja. Kolmannen Naisen konsertti oli aivan huippu, ja onnistuimme kavereiden kanssa jopa näkemään kattoikkunoista, kun bändin pojat vaihtoivat vaatteita. Olen siis nähnyt Pauli Hanhiniemen ilman paitaa!

tieteen iskuja SITSIT

Pohjoismainen akateeminen pöytäjuhla, jossa syödään, lauletaan juomalauluja ja pidetään puheita. Teemana voi olla esimerkiksi vappu.


28

kasvatustieteiden ASIANTUNTIJOILTA

JaTTa

JYväsKYLäsTä

varhaiskasvatustiede

kasvatustieteiden oppiaineet

Hain lukemaan varhaiskasvatusta, koska pidän lapsista ja tulen heidän kanssaan hyvin toimeen. Minua houkutti iso ja suosittu yliopisto, jossa varhaiskasvatusta voi lukea maisteriksi asti toisin kuin monessa muussa yliopistossa. Meillä on luentoja ja pienemmissä ryhmissä demoja, joilla pääsee itse tekemään ja keskustelemaan. Luettavaa ei ole ihan älyttömiä määriä, mutta luennoilla on melkein aina pakollinen läsnäolo. Meille suunnitellaan valmiiksi lukujärjestys.

Ainejärjestömme Varkaat järjestää kivoja tapahtumia. Mieleen ovat jääneet ainakin omat fuksiaiset, joissa oli turistiteema, ja vastaiskuksi fuksiaisten hengessä järjestetyt kostajaiset vanhemmille opiskelijoille.

JoHanna mIKKeLIsTä

Sanoin jo alakoululaisena Jyväskylässä käydessäni, että ”tänne mä sit muutan”!

Päiväkodissa olin erityisryhmässä, jossa suurin osa lapsista tarvitsi erityisopetusta. Olin ryhmässä varmaankin siksi, että otin muut huomioon ja olin empaattinen. Ryhmässä oppi ymmärtämään erilaisuutta. Se on vaikuttanut siihen, että lähdin opiskelemaan erityisopettajaksi.

erityispedagogiikka

Opiskeluun kuuluu aika paljon ryhmätöitä ja seminaareja. Ajankohtainen tutkimustieto on tärkeää, jotta pysyttäisiin ajassa mukana. Minusta on ainakin huolestuttavaa, jos lapset osaavat käyttää tietotekniikkaa paremmin kuin opettajansa! Olen ollut nyt pari vuotta ainejärjestömme Abakuksen toiminnassa mukana. Abakus järjestää erilaisia tapahtumia, illanviettoja, bileitä, pikkujouluja, ekskursioita – kaiken maailman kivoja juttuja siis!

KAS VATU ST I ETE I DE N T I EDE K UNTA ERITYISPEDAGOGIIKKA Erityispedagogiikan tavoitteena on yksilön oppimista edesauttamalla ehkäistä erityistä tukea tarvitsevien lasten, nuorten ja aikuisten syrjäytymistä sekä edistää heidän liittymistään yhteisöön sen täysivaltaisina jäseninä. Kouluissa ja päiväkodeissa työskentelevä kohtaa yhä useammin lapsia ja nuoria, jotka tarvitsevat erityishuomiota selviytyäkseen tavallisesta arjesta ja saavuttaakseen yhteiskunnan asettamat oppimistavoitteet. Erityispedagogiikan opiskelu antaa pedagogisia valmiuksia näihin käytännön kasvatus-, ohjaus- ja opetustilanteisiin. Opinnot sisältävät runsaasti harjoittelujaksoja. Erityispedagogiikkaan haetaan ihmisläheisiä, empaattisia, avoimia ja sosiaalisia opiskelijoita, joilla on kykyä erilaisuuden ymmärtämiseen sekä halukkuus kohdata ja auttaa erityistä tukea tarvitsevia lapsia ja nuoria opetus- ja kasvatustyössä.

KASVATUSTIEDE ja AIKUISKASVATUSTIEDE Kasvatustieteessä opiskellaan mm. oppimiseen, kehitykseen ja elämänkulkuun sekä perheisiin ja vanhemmuuteen liittyviä teemoja. Aikuiskasvatustieteessä perehdytään mm. aikuisten oppimiseen, henkilöstön kehittämiseen ja työssä oppimiseen. Opintojen aikana voit hakea aikuiskouluttajan pedagogisiin opintoihin, jotka suuntautuvat aikuiskoulutuksen tehtäviin ja antavat opettajakelpoisuuteen vaadittavat pedagogiset opinnot.

Opiskelu edellyttää kykyä aikatauluttaa ja ohjata itse omaa opiskeluaan, sillä pakollisuutta on varsin vähän. Tutkinnosta voi muokata omanlaisensa pää- ja sivuainevalintojen sekä työharjoittelun ja kansainvälisen vaihdon avulla.

Kun opiskelu alkaa tympiä, niin järven jäälle voi lähteä tuulettamaan aivoja. - Irene, tietotekniikka

VARHAISERITYISOPETUKSEN KOULUTUS Varhaiserityisopetuksen koulutuksessa pääaineena on erityispedagogiikka (ks. erityispedagogiikan oppiainekuvaus). Maisteritutkinnon suorittaneet sijoittuvat alle kouluikäisten ja esiopetusikäisten lasten pariin. He saavat lastentarhanopettajan, erityislastentarhanopettajan ja laaja-alaisen erityisopettajan kelpoisuuden. He voivat myös sijoittua varhaiskasvatuksen ja varhaiserityiskasvatuksen suunnittelu-, tutkimus- ja asiantuntijatehtäviin sekä hallinnollisiin tehtäviin.

VARHAISKASVATUS LUOKANOPETTAJAKOULUTUS Luokanopettajaksi opiskeltaessa pääaineena on kasvatustiede. Lisäksi tutkintoon kuuluu mm. perusopetuksessa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot sekä sivuaineopintoja. Luokanopettajat sijoittuvat opettajiksi peruskoulun alaluokille. Sivuaineopinnoista ja niiden laajuudesta riippuen tutkinto voi sisältää myös aineenopettajan kelpoisuuden. Opiskelussa korostuu teorian ja käytännön yhteys, ja opintoihin sisältyy neljä opettajaharjoittelua. Koulutukseen haetaan oppimisesta ja kasvatusalasta, toisista ihmisistä ja ympäröivästä yhteiskunnasta kiinnostuneita henkilöitä. Luokanopettajana voi tehdä merkityksellistä, vahvasti tulevaisuuteen suuntautuvaa ja vaikuttavaa työtä, joka on monipuolista ja haastaa joka päivä oppimaan uutta.

www.jyu.fi/edu

Varhaiskasvatuksen koulutuksen pääaineena on varhaiskasvatustiede. Varhaiskasvatustieteessä perehdytään alle kouluikäisten lasten oppimisen, kehityksen ja kasvatuksen kysymyksiin. Koulutus tukee opiskelijoiden kehittymistä aktiivisiksi, kriittisiksi ja eettisen vastuun kantaviksi lapsuuden ja varhaiskasvatuksen asiantuntijoiksi ja tutkijoiksi. Opinnoissa tieteellinen tutkimus ja lapsen leikki elävät tasavertaisina. Tavoitteena koulutuksessa ja tutkimuksessa on lasten hyvinvoinnin ja sosiaalisen osallisuuden edistäminen varhaiskasvatuksessa ja koko yhteiskunnassa. Alalle hakeutuvilta ja sillä työskenteleviltä edellytetään mm. herkkyyttä lasten näkökulman tavoittamiseen, itseilmaisukykyä, kokonaisuuksien jäsentämis- ja hallintakykyä, kykyä teoreettiseen ajatteluun sekä valmiutta ja rohkeutta edistää lasten hyvinvoinnin kannalta tärkeitä asioita yhteisössä ja yhteiskunnassa.

29


ASIANsa TUNTIJa

Informaatioteknologia

30

muutamia

emma

URAVAIHTOEHtoja

nummeLasTa

tietotekniikka

Päädyin Studia-messuilla Helsingissä Jyväskylän yliopiston ständille, jossa joku jannu tuli kyselemään opintosuunnitelmistani. Olin siinä vaiheessa aika varma, etten ikinä opiskelisi tietotekniikkaa. Voitin yllättäen arvonnassa Jyväskylä-paketin, johon kuului muun muassa hotelliyöpyminen ja teatteriliput. Tulin keväällä kaverin kanssa käymään, ja tämähän olikin uskomattoman ihana kaupunki! Kiinnostus ja ihastus syttyivät. Varauduin siihen, että tenttejä on paljon ja niihin joutuu myös lukemaan paljon. Kaikki muu tulikin sitten vähän puun takaa. En esimerkiksi osannut varautua siihen, että yliopistomaailmasta löytyisi näin iso ja tiivis yhteisö. Tänne päätyi samanhenkisiä ihmisiä, ja olenkin löytänyt hyviä ystäviä. Tietotekniikka on aika teoriapainotteista. Toisaalta koodaamaan oppii vain koodaamalla, joten käytäntöäkin tietysti on. Kirjatenttejä meillä ei juuri ole, mutta harjoitustöitä tehdään, jotta tulisi rutiini tietokoneen käyttämiseen. Myös verkkokursseja on paljon. Yliopiston poikkitieteellisyys viehättää, täällä kun voi valita eri tiedekuntien kursseja oman mielenkiinnon mukaan. Tietotekniikkakin olisi hyvä sivuaine monille! Olen itse lukenut jonkin verran pedagogisia aineita ikään kuin vaihtoehdoksi. Kieliä olen opiskelut harrastuspohjalta. Kielitaito on iso valtti työelämässä, vaikka tietoteknisellä alalla vahva englanti jo riittäisi.

Dulce est desipere in loco Suloista on sopivalla hetkellä hullutella

3D-mallintaja, ATK-suunnittelija, design engineer, erikoistutkija, erityisasiantuntija, IT-asiantuntija, järjestelmäsuunnittelija, kehityspäällikkö, key account manager, konsultti, koordinaattori, kouluttaja, koulutuspäällikkö, käytettävyyssuunnittelija, laatupäällikkö, liiketoiminnan kehityspäällikkö, liiketoimintajohtaja, lehtori, myyjä, myyntipäällikkö, ohjelmistojohtaja, ohjelmistosuunnittelija, opettaja, palvelupäällikkö, peligrafiikan suunnittelija, peliohjelmoija, pelisuunnittelija, professori, projektipäällikkö, projektisuunnittelija, SAP-konsultti, senior technical writer, software manager, sovellussuunnittelija, suunnittelija, suunnittelujohtaja, system designer, tekninen asiantuntija, tietohallintojohtaja, tietojärjestelmäsuunnittelija, tietoturva-asiantuntija, toimitusjohtaja, tuotepäällikkö, tutkija, webmaster, yliopistonopettaja, yrittäjä

Markus tähtää tohtoriksi. Väitöskirjatyössään hän tutkii mm. millaisia hyötyjä kuluttajat kokevat saavansa mobiilipalveluista.

Markus Salo yliopistonopettaja, IT-tiedekunta

Kun valintakirje lopulta tuli, se olisi tehnyt mieli kehystää. Halusin opiskelupaikkaa niin kovasti ja pääsykokeissa sai taistella paikkansa eteen. Kun voitto tipahti postiluukusta, lähdin sen kunniaksi sisävesiristeilylle! - Ville, luokanopettajakoulutus

Opiskelin pääaineenani tietojärjestelmätiedettä. Kauppatieteiden maisterin tutkinto tuntui sopivalta yhdistelmältä taloustieteitä ja informaatioteknologiaa. Heti valmistumisen jälkeen pääsin onnekseni valitsemaan työpaikan erään yrityksen ja Jyväskylän yliopiston väliltä. Päädyin mielenkiintoiseen yliopiston tutkimusprojektiin, josta tieni vei opetusja tutkimustehtäviin. Tekemisen vapaus yliopistossa vahvistaa työmotivaatiota entisestään ja tuo mukanaan vastuun, joka maustaa arkea sopivalla haastavuudella. Kollegoilta saa tarvittaessa apua ja tukea asiassa kuin asiassa. Suosikkipaikkani lienee kesäinen Agora ympäristöineen. Ravintola Piaton ikkunoista näkyvä maisema on aina upea, vaikka sitä olisikin katsellut jo useampia vuosia.

tieteen iskuja Oikeastaan ohjelmoinnissa ja kielissä on molemmissa tietynlainen hyvä logiikka; kielihän se ohjelmointikielikin on!

HOPS

Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, joka tehdään ensimmäisenä opiskeluvuonna työkaluksi koko opiskeluajalle.


32

informaatioteknologian ASIANTUNTIJOILTA

arI

raaHesTa

tietotekniikan aineenopettajakoulutus

informaatioteknologian oppiaineet

INFOR MAAT IO TE KNO LOGIAN T IEDE KU NTA Alun perin minun piti opiskella vain kasvatustiedettä, mutta hain tietotekniikan aineenopettajalinjalle ja sain sitä kautta opinto-oikeuden pedagogisiin opintoihin. Olen työskennellyt nuoriso- ja kielikurssiohjaajana ja viihdyn hommissa, joissa ollaan ihmisten kanssa. Yliopistossa sosiaaliset verkostot syntyvät nopeasti. Osa tietotekniikan luennoista videoidaan, tehtävät löytyvät netistä, ja halutessaan kursseihin voi osallistua etänä kotoa. Tietotekniikassa ei opeteta suoraan ohjelmointikieliä tai -työkaluja, jotka kuitenkin pian vanhentuisivat, vaan annetaan valmiudet oppia uutta. Opiskelijaelämässä on parasta yleissivistyksen ja tiedon jano, akateeminen ympäristö. Kaikkea ei omisteta työlle ja rahalle, vaan täällä vallitsee itsensä kehittämisen ideologia.

TIETOJÄRJESTELMÄTIEDE Nykyaikainen elämänmuotomme edellyttää, että oikeat ryhmät saavat oikeaa informaatiota oikeaan aikaan. Miten tähän päästään? Sitä pohditaan tietojärjestelmätieteessä. Kokonaisuuden ymmärtäminen edellyttää ymmärtämystä niin ihmisten ja organisaatioiden toiminnasta kuin tekniikasta ja liiketoiminnastakin. Ekonomin eli kauppatieteiden maisterin tutkinto, jossa tietojärjestelmätiede on pääaineena, on maassamme ainutlaatuinen. Tutkintoon sisältyy runsaasti taloustieteiden ja viestinnän opintoja sekä yhteistyötä yritysten kanssa. Pääaineopiskelijalle on tarjolla opintojen edetessä kaksi suuntautumisvaihtoehtoa: järjestelmäkehitys tai tietoyhteiskunta, viestintä ja liiketoiminta.

information jyu.fi/it

TIETOTEKNIIKKA

ILarI

HämeenLInnasTa tietotekniikka

Hain Jyväskylään opiskelemaan kirjoitusten jälkeen. Syksyn haku oli siitä hyvä, että ehdin saada opiskelupaikan ennen armeijaa. Tietotekniikkaan on kevään ja syksyn haku, mutta hakea voi myös ympäri vuoden – käytännössä siis silloin, kun haluaa.

Tietotekniikasta minulla ei ollut oikeastaan aiempaa pohjaa, vaikka olen tietysti käyttänyt tietokonetta koko ikäni. Tietotekniikasta ei valmistuta selkeään ammattiin. Sillä on vaikutusta, miten oman tutkinnon rakentaa ja räätälöi, ja oman kiinnostuksen mukaan voi suuntautua ja vahvistaa osaamistaan. Oma suuntautumisvaihtoehto valitaan maisterivaiheessa. Töitä voi löytyä monelta suunnalta: pienistä tai suurista yrityksistä tai kuntien asiantuntijatehtävistä, ja teollisuuskin on yksi vaihtoehto.

Tietotekniikkaa löytyy kaikkialta: taskusta, sisäelimistä, lentokoneista, koulusta, kavereilta, maan alta ja päältä jne. Ja löytyyhän sitä tietysti myös tietokoneista, matkapuhelimista, 3D-televisioista ja netistä. Yliopiston oppiaineena tietotekniikassa pureudutaan siihen, miten näitä eri systeemejä ja laitteita suunnitellaan ja toteutetaan erityisesti niissä asustavien tietokoneohjelmien muodossa. Mitä kaikkea informaatiota voidaan yleensä siirtää paikasta toiseen ja miten? Entä minkä takia pelit tunnistavat olohuoneessa pomppimisen ja pisteiden metsästyksen pelikonsolissasi? Tietotekniikassa voit pelinomaisuutta korostavan kanditutkinnon jälkeen suuntautua kehittymään asiantuntijaksi ohjelmisto- ja tie-

toliikennetekniikassa, laskennallisissa tieteissä tai koulutusteknologiassa.

TIETOTEKNIIKAN AINEENOPETTAJAKOULUTUS Tietotekniikan aineenopettajaksi opiskeltaessa pääaineena on tietotekniikka ja suuntautumisena koulutusteknologia. Lisäksi tutkintoon kuuluvat mm. opettajan pedagogiset opinnot sekä valinnaisia sivuaineopintoja. Tietotekniikan aineenopettajat sijoittuvat opettajiksi peruskoulun 7. – 9. luokille, lukioihin ja ammattiopistoihin sekä työkokemuksen myötä myös korkeakouluihin sekä yrityssektorille kouluttajiksi. Opiskelussa korostuu teorian ja käytännön yhteys, ja opintoihin sisältyy käytännön harjoittelua.

www.jyu.fi/it

Tämä on viimeinen vaihe elämässä, kun ei tarvitse elää kiireen ja rutiinien armoilla. Lomailuun kannattaa myös muistaa varata aikaa. - Ville, psykologia Aiempaa kokemusta tietokoneista ei tarvitse olla, mutta toki siitä on hyötyä opintojen aikana. Tietotekniikan aineenopettajana voi tehdä merkityksellistä, vahvasti tulevaisuuteen suuntautuvaa ja vaikuttavaa työtä, joka on monipuolista ja haastaa joka päivä oppimaan uutta.

33


ASIANsa TUNTIJa

Yhteiskuntatieteet

34

muutamia

VILLe

URAVAIHTOEHtoja savITaIPaLeeLTa

psykologia

Hain kansanopistossa vietetyn vuoden jälkeen vain Jyväskylään, joten motivaatiota pääsykokeisiin lukemiseen riitti. Halusin isoon kaupunkiin, mutten kuitenkaan liian isoon. Yksi iso syy oli myös Laajavuori, koska harrastan lumilautailua. Psykologia oli kiinnostava ja vähän trendikäskin aine, ja se myös tuntui omimmalta. Psykologian koulutuksella voi työskennellä vaikka kriisipsykologina, koulupsykologina tai poliisipsykologina, toimia jossain isossa yrityksessä tai soveltuvuuskokeiden parissa, tutkijana, opettajana, terapeuttina… Ensimmäiset opiskeluvuodet valmistavat tulevaan, ja kirjatenttejä on paljon. Syventävissä opinnoissa saadaan ensimmäinen todellinen kosketus psykologin työhön. Opintoihin kuuluu myös puolen vuoden harjoittelu. Yksi parhaista kursseista on ehdottomasti koulutusterapia, siinä kun ollaan itse asiakkaan asemassa. Kurssin aikana on myös hyvä purkaa omia tunteita! Olen alustavasti ajatellut erikoistua kliiniselle puolelle, siis terapeutin tai psykologin hommiin. Omaa yritystä en haluaisi välttämättä perustaa, vaikka oma vastaanotto jonkun muun omistamassa firmassa voisi olla yksi vaihtoehto.

ammatinvalintapsykologi, asiakasneuvoja, biostatistikko, etuuskäsittelijä, EU-koordinaattori, henkilöstökonsultti, informaatikko, johtava velkaneuvoja, kansanedustajan avustaja, koulukuraattori, koulupsykologi, kriminaalihuoltotyöntekijä, kunnanjohtaja, kuntoutuspsykologi, lastenkodin johtaja, lastensuojelun sosiaalityöntekijä, lehtori, media-analyytikko, neuropsykologi, opettaja, pankinjohtaja, perheneuvolapsykologi, pienryhmäkodin johtaja, psykologi, rekrytoija, sosiaalityöntekijä, statistikko, tilastoanalyytikko, toiminnanjohtaja, toimittaja, tutkija, työterveyspsykologi, työvoimakouluttaja, uutispäällikkö, vakuutusedustaja, vanhustyön seutukoordinaattori, yliaktuaari Psykologiasta valmistuneet saavat taatusti töitä! Melkein voisi pyöräyttää Suomen karttaa, heittää tikan ja mennä töihin sinne, mihin tikka osoittaa.

Johanna Kiili työskentelee lasten ja nuorten osallistumisesta ja lapsen oikeuksien tiedotuksesta vastaavana ylitarkastajana.

Johanna Kiili ylitarkastaja, lapsiasiavaltuutetun toimisto

Abivuonna teimme tutustumisretken Teuvalta Jyväskylän yliopistoon. Jo silloin tykästyin kauniiseen kampusalueeseen ja mukavaan henkilökuntaan. Opiskelin yhteiskuntapolitiikkaa ja sosiaalityötä. Opinnoissa tieto ja käytäntö yhdistyivät mielekkäällä tavalla. Tein harjoittelujaksoja muun muassa terveyskeskuksessa ja vanhainkodissa. Viihdyin niin hyvin, että jäin yliopistoon töihin lähes kymmeneksi vuodeksi. Työskentelin sosiaalityön assistenttina, lehtorina ja tutkijana. Suosikkipaikkani oli yliopiston kirjaston kahvila. Se oli kampuksen sydän, jossa tapasin kavereita ja vietin aikaa luentojen välillä. Vapaa-aikana kävin paljon kuuntelemassa bändejä etenkin Lutakossa. Harvoin tulee auki tällaista virkaa, joka liittyy niin suoraan siihen, mitä olen opiskellut ja tutkinut. Tutkimusaiheeni ovat aina liittyneet lasten oikeuksiin ja osallistumiseen yhteiskunnallisesta näkökulmasta.

tieteen iskuja SYVENTÄVÄT OPINNOT Panem et circenses Leipää ja sirkushuveja

Yleensä noin 80 opintopisteen kokonaisuus, jossa täydennetään ja syvennetään perus- ja aineopinnoissa hankittuja tietoja.


36

Yhteiskuntatieteellisen ASIANTUNTIJOILTA

Hanna HeInoLasTa filosofia

SuvI

LaPPeenrannasTa

valtio-oppi

Olen tykännyt erityisesti seminaari- ja lukupiirityöskentelystä, kun niissä saa keskustella vapaasti eri asioista eri aikaan yliopistossa aloittaneiden ihmisten kanssa. Niissä säilyy filosofialle tärkeä keskusteluluonne. Tuntuu myös, että opin enemmän keskustelutilanteissa kuin muuten. Minulla oli lukiossa hyvä filosofian opettaja, mikä varmaan vaikutti paljon opiskelualan valintaan. Sivuaineina opiskelen kirjallisuustiedettä ja tanssipedagogiikkaa, jonka taustalta olen löytänyt myös filosofiaa. Esimerkiksi jo ensimmäisellä tanssikasvatuksen johdantokurssilla kysyttiin, mitä tanssi on ja heti sen kautta myös sitä, mitä on olla ihminen. Siis hypättiin filosofian peruskysymyksiin. Filosofia liittyy kaikkeen – siinä on sen rikkaus!

Valtio-oppia ei sellaisenaan löydy lukion oppiaineista, mutta siinä on piirteitä yhteiskuntaopista ja filosofiasta. Halusin tutkinnon, joka antaisi mahdollisuuksia moneen työhön. Yhteiskunnalliset asiat, uutisten seuraaminen ja politiikka ovat kiinnostaneet minua aina; siksikin valitsin valtio-opin.

Opiskelun itsenäisyys yllätti. Aika pitkälti luetaan kirjoja ja kirjoitellaan esseitä, mutta luennoillekin pääsee istumaan joskus. Valtio-opin sisäänottomäärät ovat aika pieniä, joten tämä on pieni yksikkö, jonka henkilökuntakin tulee tutuksi. On kiva, että opiskelujen alussa muutkin ovat uusia ja kotoisin eri puolilta Suomea, kaikki ovat siis samassa tilanteessa. Kun kaikki ovat vähän erilaisia taustoiltaan ja kotoisin eri paikkakunnilta, niin asioihin saa laajemman näkökulman.

Yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan oppiaineet

Yhte isk un tat ieteell in en ti ede ku nta FILOSOFIA Filosofialla on tärkeä yleissivistävä merkitys. Inhimillisen kulttuurin yleinen ymmärtäminen edellyttää filosofista osaamista. Tiedon tieteellinen ja yhteiskunnallinen muodostuminen ja tiedon yhteiskunnalliset ja moraaliset vaikutukset kuuluvat filosofian ytimeen, kuten myös yksilöllisen ja yhteiskunnallisen päätöksenteon ja toiminnan tarkastelu niin soveltavalla kuin periaatteellisellakin tasolla. Filosofia tutkii paitsi taivasta ja maata niin myös kaikkea siltä väliltä. Jyväskylän yliopistossa filosofiaa tutkitaan ja opetetaan monipuolisesti pysähtymättä perinteisiin vastakkainasetteluihin teoreettisen ja käytännöllisen tai analyyttisen ja mannermaisen filosofian välillä. Yksikössä on vahva filosofianhistoriallinen asiantuntemus antiikista 2000-luvulle. Monet tutkimuksen ja opetuksen teemat kytkeytyvät filosofiseen ihmistutkimukseen.

SOSIAALITYÖ Sosiaalityö on sekä oppi- ja tutkimusala että ammatti, mikä näkyy opiskelussa. Yhtäältä opetus koostuu yhteiskuntatieteellisestä perusaineksesta, kuten tutkimusvalmiuksista. Toisaalta korostetaan ammatillisen toiminnan kannalta keskeisiä asioita: sosiaalipolitiikan ja hyvinvointipalvelujen tuntemusta sekä sosiaalityön menetelmiä, etiikkaa ja vuorovaikutustaitoja. Sosiaalityössä järjestään valtakunnallinen yhteisvalinta, joka koskee myös Jyväskylän yliopistoon hakevia. Opetuksen tavoitteena on tutkimuksellisesti orientoitunut ja yhteiskun-

nalliseen muutostyöhön kykenevä sosiaalialan ammattilainen. Maisterin tutkinto sosiaalityö pääaineena tuottaa kelpoisuuden sosiaalityöntekijän tehtäviin. Ammattina sosiaalityön pyrkimyksenä on parantaa kansalaisten sosiaalista turvallisuutta, toimintamahdollisuuksia ja hyvinvointia. Käytännössä sosiaalityö on yksilöiden, perheiden ja yhteisöjen parissa tehtävää auttamistyötä.

PSYKOLOGIA Psykologian tutkimuskohteena on ihmismielen perusteet ja kehitys. Tavoitteena on tukea kehitystä ja oppimista sekä psyykkistä hyvinvointia ja terveyttä. Osallistumme aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun – haluamme tukea erityisesti inhimillisiä voimavaroja. Opetuksessa on edustettuna neljä sektoria: persoonallisuusja työpsykologia, kehityspsykologia, neuropsykologia ja kliininen psykologia. Pääaineopiskelijat valmistuvat psykologian kandidaatiksi suoritettuaan 180 opintopisteen opinnot. Tämä tutkinto ei anna oikeut-

www.jyu.fi/ytk

ta toimia laillistettuna psykologina. Kandidaatin tutkinto antaa valmiudet jatkaa opintoja psykologian maisterin tutkintoon, joka tuottaa oikeuden toimia laillistettuna psykologina.

Sometimes a cigar is just a cigar -Sigmund Freud

37


38

yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan oppiaineet

SOSIOLOGIA Sosiologia on kiinnostunut siitä, mitkä tekijät luovat eriarvoisuutta ryhmien välille ja toisaalta siitä, mitkä tekijät sitovat ihmisiä yhteen. Sosiologian tutkimuskohteet muodostavat laajan ja kirjavan alueen kehitysmaiden ongelmista ympäristöongelmien sosiaalisiin syihin ja työelämän kysymyksistä kulttuurin tai vaikkapa virtuaalimaailman ilmiöihin. Oppiaine antaa teoreettiset tiedot ja menetelmälliset taidot analysoida yhteiskuntaa ja sen ilmiöitä. Sen keskeiset tutkimusalueet ovat talouden ja työn tutkimus, kansalaisyhteiskunnan tutkimus, kulutuksen ja elämäntavan tutkimus, iän ja elämänkulun tutkimus sekä ympäristökysymysten ja -riskien tutkimus. Sosiologeja yhdistävät kriittinen asenne ja halu nähdä yhteiskunnalliset asiat niin sanotusti pintaa syvemmältä. Sosiologin ihanteena on myös omien ennakkokäsitysten ja pinttyneiden ajattelumallien tiedostaminen sekä kyseenalaistaminen.

VALTIO-OPPI Valtio-oppi on politiikkaa tutkiva tiede. Poliittisten ilmiöiden ymmärtämisessä tarvitaan tuntemusta erilaisten kulttuurien tavoista elää organisoituneissa ihmisyhteisöissä, ja tätä tuntemusta saadaan perehtymällä poliittisen ajattelun klassikoihin.

YHTEISKUNTAPOLITIIKKA Valtio-oppi käsittelee suomalaisia valtiollisen elämän muotoja, kuten perustuslakeja, parlamentteja, poliitikkoja, puolueita ja vaaleja. Rinnakkaistermi politologia kertoo kuitenkin, että varsinaisesti nykyaikaisessa valtio-opissa on kyse poliittisen näkökulman ottamisesta mihin tahansa elämän ilmiöön. Millä tahansa asialla on poliittinen olemuksensa, joka liittyy valtaan, identiteettiin ja toiminnan päämääriin. Olennainen osa valtio-oppia on maailmanpolitiikka. Jyväskylän valtio-opissa saa systemaattista opetusta myös Aasian politiikasta, mikä on globaali mielenkiinnon kohde. Valtiooppi on kansainvälinen tiede, mikä korostaa hyvän kielitaidon merkitystä.

Yhteiskuntapolitiikka etsii keinoja edistää hyvinvointia ja yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta sekä lievittää sosiaalisia ongelmia. Tutkimus kohdentuu sosiaalipolitiikkaan, yhteiskunnalliseen tasa-arvoon sekä kulttuuriin, teknologiaan ja ympäristöön liittyviin ongelmiin. Yhteiskuntapolitiikkaan haetaan yhteiskunnallisesta muutoksesta ja vuorovaikutuksesta kiinnostuneita opiskelijoita, jotka ovat motivoituneita kehittämään osaamistaan ja soveltamaan sitä yhteiskunnan eri sektoreilla: julkisissa organisaatioissa, yrityksissä, järjestöissä. Tulevaisuussuuntautuneisuus ja yhteiskunnallisten muutosten ennakointi on tärkeää niin julkisella, yksityisellä kuin kolmannellakin sektorilla, ja tähän yhteiskuntapolitiikan opetus tarjoaa välineitä.

TerveTuLoa

oPIsKeLIJaKauPunKIIn! JYVasKYLa.FI


40

opiskelijan ELÄMÄÄ

jyväskylän yliopiston hakijan opas

eLämää oPIsKeLiJana Herään aamulla solukämpässäni Kortepohjan ylioppilaskylässä. Luen Keskisuomalaisesta päivän uutiset, ja lähden aamupalan ja kahvikupillisen voimin polkemaan kohti yliopistoa. Onneksi on hyvät pyörätiet, matkaan ei mene kuin kymmenisen minuuttia! Ehdin hyvin hakea kirjastosta minulle varatut tenttikirjat ennen luennon alkamista.

Päivän ohjelmassa ei olekaan kuin kaksi luentoa, yksi aamulla ja yksi iltapäivällä. Väliin mahtuu parin tunnin tauko, jolle olen sopinut lounastreffit parin kaverin kanssa Piaton opiskelijaravintolaan. Yliopistolla on kyllä useampiakin ruokapaikkoja mistä valita, ja ruoka on edullista ja hyvää oikeastaan missä tahansa. Ruokaloista löytyy myös vegaanikaverille sopivaa syötävää.

Ehdin viimeisen luennon jälkeen hetkeksi vielä yliopiston kirjastolle. Kirjaston kahvilasta on jo tullut vakipaikka, jos pitää tehdä yhdessä ryhmätöitä. Kaikki tarvittavat opukset ovat lähellä ja juomat ja herkut vieressä. Kirjastolta löytyy myös aina vähintään yksi tuttu naama, jos opiskelu ei juuri silloin satu huvittamaan!

Ruoanlaitto on yllättävän nopeaa ja helppoa, kun vain jaksaa vähän opetella ja pitää mielessä hyviksi havaitut reseptit. Kokeilevasta keittiöstäkin voi joskus tulla kivoja yllätyksiä… Ja kahdestaan tai porukalla kokkailu on aina hauskempaa! Viikonloppuna tulee kokkailtua yleensäkin enemmän, kun arkisin käyn yliopistolla syömässä melkein joka päivä.

Hankin heti lukuvuoden alussa opiskelijakorttiini yliopistoliikunnan tarran, jolla saan käydä vapaasti eri liikuntatunneilla niin monta kertaa viikossa kuin haluan. Tänään vuorossa on combatic-tunti, siinä hiki virtaa! Täällä on muutenkin tosi hyvät mahdollisuudet kaikenlaiseen liikuntaan, kun liikuntapaikkoja ja kuntokeskuksia on useampia, eri lajeja ja harrastusporukoita on vaikka muille jakaa, ja melkein keskustassa voi pyöräillä, rullaluistella ja lenkkeillä järven ympäri.

Olen valinnut kurssini niin, että perjantaisin ei ole lainkaan luentoja, joten pääsen viikonlopun viettoon jo torstaina. Illan suunnitelmissa on mennä porukalla leffaan ja sen jälkeen pelailemaan lautapelejä Rentukkaan. Ja huomenna rokataan, kun tämän hetken ehkä paras bändi on keikalla Lutakossa!

Välillä on kiva nähdä vanhoja kavereita kotipaikkakunnalla. Matkakeskus on onneksi näppärästi ihan keskustassa, ja sieltä pääsee bussilla tai junalla melkein minne vain – opiskelijana vieläpä puoleen hintaan.

41


42

opiskelijan elämää jyväskylässä

Kampukset

OPIsKeLIJan

Jyväskylän yliopisto sijaitsee kolmella puistomaisella kampusalueella aivan keskustan tuntumassa. Seminaarinmäki tunnetaan historiallisista rakennuksistaan, Alvar Aallon arkkitehtuurista ja vehreästä puistostaan. Mattilanniemen kampus sijaitsee Seminaarinmäen alapuolella, aivan Jyväsjärven rannassa. Mattilanniemen erikoisuus on oma uimaranta – voit pulahtaa järveen vaikka suoraan luennolta! Talvella rannasta voi sujahtaa jäälle retkiluistimilla tai suksilla. Vastarannalla toimii uusin kampusalue, Ylistö, josta avautuu upea maisema yli Jyväsjärven ja kaupungin.

Kun Jyväskylässä on asunut kaksi viikkoa, niin hallitsee koko kaupungin. - Janne, musiikkikasvatus

jyväskylän yliopiston hakijan opas

eLämää

JYVäsKYLässä

Opiskelijaetuja Läsnäolevaksi ilmoittautuneet ja ylioppilaskunnan jäsenmaksun maksaneet opiskelijat voivat hankkia opiskelijakortin. Kortilla saa etuja ja alennuksia Jyväskylän kaupoista, opiskelijahintaiset lounaat, edullisia matkalippuja ja opiskelijaterveydenhuollon palvelut. Jyväskylän yliopiston yliopistoliikunta tarjoaa ainutlaatuisen valikoiman liikuntapalveluja, kuten edullisia tai ilmaisia ohjattuja tunteja ja kursseja sekä harjoitusvuoroja. Suomen ainoa liikunta- ja terveystieteellinen tiedekunta näkyy kaikkien opiskelijoiden liikuntapalveluissa!

YHDENVERTAISTA OPISKELUA Jyväskylän yliopisto pyrkii tekemään opiskelusta mahdollisimman esteetöntä. Esteettömän yliopiston tavoitteena on, että opiskelijat ja henkilöstön jäsenet kokevat itsensä tervetulleeksi ja arvostetuksi sekä voivat keskittyä opiskeluunsa tai työhönsä ilman ongelmia. Jos tarvitset erityisjärjestelyjä esimerkiksi valintakokeissa, ota yhteyttä hakemasi pääaineen tiedekunnan opintoasiainpäällikköön hyvissä ajoin ennen koepäivää. www.jyu.fi/opiskelu/opinnoista/ opiskelijanopas/esteettomyys

KANSAINVÄLISYYS Jyväskylän yliopisto on kansainvälinen yhteisö. Kampuksillamme tapaat vuosittain yli tuhat ulkomaista vaihto- ja tutkinto-opiskelijaa. Myös kansainväliset kesäkoulut ja talvikoulut tuovat koti- ja ulkomaiset opiskelijat yhteen. Yliopistolla on satoja vaihtokumppaneita eri puolilla maailmaa Kiinasta Chileen ja Venäjältä Kanadaan.

ASUMINEN Solukämppä, yksiö vai perheasunto? Opiskelijan koti voi löytyä eri teitä. Kortepohjan ylioppilaskylässä on asuntoja niin yksinasujille kuin perheillekin. Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiöltä (KOAS) löytyy yksiöitä ja soluasuntoja ympäri kaupunkia. Vuokra-asuntoja voi hakea lisäksi kaupungilta ja yksityisiltä markkinoilta.

Opiskelu on vain osa opiskelijan elämää. Jyväskylän yliopiston ainutlaatuinen Student Life -ohjelma tukee opiskelijan elämää kokonaisvaltaisesti. Tavoitteena on auttaa onnistuvaan opiskeluun esimerkiksi oppimisympäristöjä kehittämällä, ohjaus- ja tukipalveluja sekä vertaistukea lisäämällä. www.jyu.fi/studentlife

43


opiskelijan elämää jyväskylässä

jyväskylän yliopiston hakijan opas

KULTTUURIA JA HARRASTUKSIA Opiskelijaelämä ja -kulttuuri kukoistaa ison yliopiston kampuksilla. Tämä on stand upin luvattu maa. Väittelyillat vetävät opiskelijaravintola Ilokiven täyteen samaan tapaan kuin legendaarinen Seisomapaikkaklubi. Kaupunginteatteriin pääsee muutamalla eurolla viime tipan lipuilla. Ylioppilaskunnan ja yliopiston lisäksi kulttuuritapahtumia ja harrastuksia järjestävät kymmenet eri harraste- ja opiskelijaryhmät. Ylioppilastalo Ilokivi tunnetaan klubi-illoistaan ja opiskelijabileistään ympäri vuoden. Lukukausien aikana Ilokivessä toimii ylioppilaskunnan kulttuurivaliokunnan pyörittämä elokuvateatteri Kampus Kino. Jyväskylän Ylioppilasteatteri on yksi monista kaupungissa toimivista harrastajateattereista. Laulajia ja soittajia varten kampuksella toimii muun muassa yliopiston sinfoniaorkesteri Sinfis, puhallinorkesteri Puhkupillit ja Ruamjai-

Livemusiikin ystäville löytyy hyviä keikkapaikkoja laidasta laitaan: Popparista legendaariseen Lutakkoon, Ilokiveä unohtamatta! - Lauri, valtio-oppi kuoro. Yliopistolla on myös oma museo, johon kuuluvat kulttuurihistoriallinen osasto ja KeskiSuomen luontomuseo. Yliopiston harrastusryhmien lista on pitkä hengellisestä toiminnasta partioon, politiikkaan ja roolipeleihin. www.jyy.fi/fi/toiminta

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTOON LIITTYVÄÄ SANASTOA ILOKIVI Ylioppilaskunnan omistama ylioppi-

lastalo Seminaarinmäellä. Opiskelijoiden kohtaamispaikka, jossa järjestetään monenlaisia kulttuuritapahtumia. ISA Opiskelijaportaali yliopiston nettisivuilla. JYLKKÄRI Ylioppilaskunnan julkaisema Jyväskylän ylioppilaslehti, joka ilmestyy joka toinen viikko ilmaisjakeluna ympäri kampuksia. JYROCK Suomen ainoa sisätiloissa järjestettävä rock-festivaali jo vuodesta 1985. JYVÄSKYLÄN NORMAALIKOULU (NORSSI) Jyväskylän yliopiston yhteydessä toimiva harjoittelukoulu. Opettajaopiskelijat suorittavat täällä opetusharjoitteluja. JYY Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta, opiskelijoiden etu- ja palvelujärjestö, johon liitytään maksamalla vuosittainen jäsenmaksu. Vain jäsenmaksun maksaneet saavat opiskelijakortin. KAMPUS Yliopistoalue ja sen rakennukset Jyväskylässä Seminaarinmäellä, Mattilanniemessä ja Ylistöllä. KOPPA Yliopiston kurssi- ja oppimateriaalia netissä. KORTEPOHJAN YLIOPPILASKYLÄ Soluasuntoja, yksiöitä ja perheasuntoja yliopiston opiskelijoille Kortepohjan kaupunginosassa. Ylioppilaskunnan omistama. OPINKIVI Uusi ylioppilastalo Ilokiven vieressä, josta löytyvät mm. ylioppilaskunnan saunatilat ja Jylkkärin toimitus. OPISKELIJALÄHETTILÄS Jakaa tietoa opiskelusta ja opiskelijaelämästä Jyväskylässä. Toiminnan painopiste on verkossa. SEMINAARI Syventävä kurssi, jossa opiskelijat esittelevät kurssia varten valmistelemiaan tutkimuksia. Jyväskylän yliopisto sai alkunsa Suomen ensimmäisestä opettajankoulutusseminaarista vuonna 1863.

Valtakunnallistakin mainetta saaneessa Kauppakadun Approssa opiskelijat pänttäävät seuraelämän ja ravintolakulttuurin lyhyen oppimäärän – ”luentosaleihin” löytää seuraamalla värikästä haalarijoukkoa.

44

45


opiskelijan elämää jyväskylässä

JYvasKYLa.FI Jyväskylä on niin opiskelijakaupunki kuin olla voi. On kiva olla kampuksella tai keskustassa, kun nuoria ihmisiä pörrää joka paikassa. - Petra, liikuntafysiologia

Kulttuuria Kaupunginteatterin lisäksi teatteria tarjoavat lukuisat harrastaja- ja kesäteatterit, esimer-

Tapahtumia Vapaa-ajan tapahtumista löytyy kirjaimellisesti jokaiselle jotakin, kaikkina vuodenaikoina: Jyväskylän Kesä, Yläkaupungin Yö, Tanssin Aika, Vanhan Kirjan Talvi, Jyrock, Lutakko liekeissä, Vaajakosken kohinat, jalkapallon Jyväskylä Cup – vain joitakin mainitaksemme.

Jyväskylässä ei ole ikinä tullut tylsää. Monikulttuurisessa ja ystävällisessä kaupungissa on hyvä aloittaa opiskelu. -Hanna, filosofia

Luontoa, liikuntaa ja urheilua

Kaupunkielämää Kävelykadulta ydinkeskustan sydämestä on alle kilometrin matka yliopistolle. Keskustassakin kaikki tarpeellinen on kävelymatkan päässä. Alakaupungiksikin kutsutusta ydinkeskustasta löytyy kahviloita, ravintoloita, kauppoja ja yökerhoja. Yläkaupunki Seminaarinmäen lähellä on tunnettu kulttuuritarjonnastaan ja opiskelijaelämästään. Keskustan tuntumassa Jyväsjärveä kiertävä Rantaraitti on niin kävelijöiden ja pyöräilijöiden kuin skeittaajien ja rullaluistelijoidenkin suosiossa. Opiskelijan kukkaro ilahtuu kaupungin lukuisista kirpputoreista.

Alvar Aalto -museossa, Keski-Suomen museossa, Jyväskylän taidemuseossa, Suomen käsityön museossa ja Keski-Suomen Ilmailumuseossa järjestetään perusnäyttelyiden lisäksi vaihtuvia näyttelyitä ja tapahtumia.

kiksi Huoneteatteri, AdAstra ja Tanssiteatteri Kramppi. Elokuvien ystäville löytyy kaupallisen tarjonnan lisäksi mm. elokuvakerhoja ja Arktisen Upeeta -elokuvafestivaali. Jyväskylä Sinfonia, Keski-Suomen Alueooppera ja monet kuorot (esimerkiksi Semmarit) ovat alansa huippua. Tanssisali Lutakko on yksi Suomen suosituimmista rock-klubeista. Livemusiikkia kannattaa käydä kuuntelemassa myös Vakiopaineessa, Popparissa ja Katseessa!

Yli 450 erilaista sisä- ja ulkoliikuntapaikkaa auttavat pitämään opiskelijankin vireessä. Oma laji löytyy varmasti kaupungissa toimivista yli 200:sta liikunta- ja urheiluseurasta. Kaupungin ylläpitämiä yleisiä uimarantoja on 53. Suomen ensimmäinen rakennettu parkouralue Kangaslammella on vapaasti kaikkien käytettävissä. Patikointia ja päiväretkeilyä voi harrastaa luontopoluilla mm. Laajavuoressa ja Sippulanniemessä. Jyväsjärvelle ja Palokkajärvelle aurataan talvella retkiluisteluradat. Kaupungin urheiluhenkeä nostattavat tunnetut urheilujoukkueet kuten JYP, JJK, Kirittäret, Kiri ja Happee. Tunnettuja urheilupaikkoja ovat Hippos, Harjun Stadion ja Laajavuori. MM-rallin osakilpailu Neste Oil Ralli ja Finlandia Marathon tunnetaan myös ulkomailla.

Circo Aereo/ Matti Salmi /Jyväskylän Kesä

Jyväskylä on todellinen opiskelijakaupunki. Suomen seitsemänneksi suurimmassa kaupungissa et ole yksin. Asukkaita on 132 000, ja heistä jopa joka neljäs on opiskelija. Tutustu kaupunkiin vaikka pyörällä tai lenkkeillen, sillä Jyväskylässä on tiivis keskusta ja lyhyet välimatkat. Keskellä Suomea sijaitsevaan kaupunkiin on hyvät kulkuyhteydet lähes mistä päin tahansa. Opiskelijat saavat matkustaa junalla ja linjaautolla puoleen hintaan, ja myös lähiliikenteen bussimatkoista saa opiskelija-alennusta. Matkakeskus on monen opiskelijan ensikosketus kaupunkiin – junat ja kaukoliikenteen bussit saapuvat sinne.

jyväskylän yliopiston hakijan opas UMC/Jyväskylän Kesä 2011

46

47


48

akateeminen sanasto

jyväskylän yliopiston hakijan opas

aLKusanasToa aKaTeemIsILLe AINEJÄRJESTÖT Saman oppiaineen opiskelijoi-

PROFESSORI Tieteenalansa ylin opettaja ja tutkija.

den muodostamia yhdistyksiä, jotka järjestävät jäsenilleen toimintaa sekä erilaisia palveluja.

PRO GRADU Pääaineen lopputyö, maisterin tutkinnon opinnäyte, lyhyemmin GRADU. Edellyttää itsenäisen tutkimuksen tekemistä. Osa syventäviä opintoja.

AINELAITOS Yliopiston tiedekunnat jakaantuvat yleensä ainelaitoksiin (=laitoksiin). Jotkut laitokset jakaantuvat vielä oppiaineisiin. Laitoksilla tehdään tutkimusta ja opetusta. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa ei ole laitoksia.

PÄÄAINE Oppiaine, jonka kautta opiskelija on saanut

opiskeluoikeuden yliopistoon ja josta hänellä on oikeus suorittaa tutkinto. Pääaineesta suoritetaan laajimmat opinnot (perus-, aine- ja syventävät opinnot).

AINEYHDISTELMÄ Opiskeltavassa tutkinnossa on pääaine ja yksi tai useampi sivuaine, jotka muodostavat yhdessä tutkinnon aineyhdistelmän. AKATEEMINEN VARTTI Käytäntö, jonka mukaan tapahtumat alkavat 15 minuuttia ilmoitettua ajankohtaa myöhemmin, ellei toisin mainita. Esimerkiksi klo 12 alkavaksi ilmoitettu luento alkaa oikeasti klo 12.15. Jos alkamisaika on klo 12.00 (kuten tenteissä), tapahtuma alkaa tasalta.

SIVUAINE Pääainetta ja uratavoitteita tukevat aineet, joista osa on vapaasti valittavissa, osaan pitää hakea opiskeluoikeutta. ALUMNI Yliopiston kasvatti (tutkinnon suorittanut ja

valmistunut opiskelija). AMANUENSSI Laitoksella toimiva opintojen ohjaaja ja järjestelijä. DEMONSTRAATIO (DEMO) Luentoon tai har-

joitustyöhön liittyvä havaintoesitys tai havainnollistava harjoitus. Jyväskylän yliopiston rehtorin käädyt on suunnitellut Kalevala Koru.

KANDIDAATTI Alempi korkeakoulututkinto, johon kuuluu opinnäytetyönä KANDIDAATINTUTKIELMA eli proseminaarityö. MAISTERI Ylempi korkeakoulututkinto. Useimmilla

aloilla 120 opintopisteen laajuinen. Voi suorittaa kandidaatin tutkinnon suorittamisen jälkeen päätoimisesti opiskellen yleensä 2 vuodessa. OPINTOPISTE (OP) Yksi opintopiste vastaa noin 27 tunnin työpanosta. 60 opintopistettä vastaa lukuvuoden työmäärää tai 1 600 tuntia työtä. PERUS- JA AINEOPINNOT Aineen opiskelu alkaa perusopinnoilla ja jatkuu aineopinnoilla. Perusopinnot ovat vähintään 25:n ja aineopinnot 35:n opintopisteen kokonaisuus.

TENTTI Kirjatenteissä tentitään opintokokonaisuuteen kuuluva kirjallisuus, kun taas luentotenteissä esitetään kysymyksiä luennoista ja mahdollisesta kirjallisuudesta. TIEDEKUNTA Vastaa mm. suoritettavista tutkinnoista, opiskelijavalinnoista ja opetussuunnitelmista. Kokoaa lähekkäisten tieteenalojen laitokset. Tiedekunnan nimi viittaa siihen tieteenalaan, jonka alan tutkimusta ja opetusta tiedekunnan laitoksissa toteutetaan. TOHTORI Tohtorin tutkintoon kuuluu jatko-opintojen lisäksi itsenäinen tutkimustyö ja sen perusteella laadittu väitöskirja. Todistus tohtorin tutkinnosta oikeuttaa vastaavaan tohtorin arvoon. TUTKINTO Yliopistotutkinto on kaksiportainen: alem-

pana korkeakoulututkintona suoritetaan kandidaatin tutkinto (180 op) ja ylempänä maisterin tutkinto (120 op). TUTOR Vanhempi opiskelija, joka johdattaa fukseja yliopistoelämään.

Per aspera ad astra

Vaikeuksien kautta tähtiin

49


JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON

Asuntojen pohjakuvat, hinnat ja hakeminen: www.koas.fi

Opiskelijan koti KOAS TARJOAA

KOAS ASUNNOT

Jyväskylässä Asuntomme on suunniteltu opiskelijoille! • Vuokrataso on edullinen. • Kaikissa asunnoissa on nopeat tietoliikenneyhteydet vakiovarusteena. • Koasilla kaikki asumismenot sisältyvät vuokraan; sähkö, vesi, tietoverkko ja pesutupa.

Yksiöt 596 yksiötä eri puolilla Jyväskylää.

Soluasunnot Soluasuntoja sekä yksin muuttavalle että kimppakämppään haluaville. Soluissa asuu 2-4 opiskelijaa.

AVOIMESSA YLIOPISTOSSA voit aloittaa yliopisto-opintosi jo tänään!

Miksi opiskelisit avoimessa yliopistossa? • Voit aloittaa opiskelun heti ja edetä omassa aikataulussasi. • Tarjonnassa opintoja Jyväskylän yliopiston eri tiedekunnista. • Voit opiskella työn ja muiden opintojen ohella. • Opiskelet etä- ja verkkovälitteisesti ja halutessasi osallistut lähiopetukseen. • Saat yliopistonopettajilta palautetta oppimisesta ja ohjausta eteenpäin. • Opiskelu on edullista. • Opinnot ovat yliopistotutkinnon osia ja nopeuttavat valmistumistasi.

Avoin yliopisto avaa polkuja yliopistotutkintoon 1 Valmentaudu valintakokeisiin. Oppiaine ja akateeminen opiskelu tulevat tutuiksi ja saat sisällöllistä hyötyä sekä varmuutta valintakokeisiin. 2 Hae tutkinto-opiskelijaksi erillisvalinnan kautta avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen perusteella. 3 Ota tavoitteeksesi kandidaatin tutkinto. Useassa pääaineessa voit suorittaa kaikki tai lähes kaikki kandidaatin tutkintoon vaadittavat opinnot avoimessa yliopistossa.

Täältä saat lisätietoja: www.avoin.jyu.fi/oppiaineet Tutkintotavoitteinen opiskelu: www.avoin.jyu.fi/tutkinto avoneuvo@avoin.jyu.fi • puh. 040 576 7760

Perheasunnot Perheasuntoja avo- ja aviopareille, sekä lapsiperheille. Vain toisen hakijoista tulee olla opiskelija.

Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö, Kauppakatu 11, 40100 Jyväskylä Puh. 010 820 4444, fax 010 820 4411, asiakaspalvelu@koas.fi, www.koas.fi

Varmista tulevaisuuden tavoitteidesi toteutuminen opiskelemalla avoimessa yliopistossa!


sätiet Li

a & pis oj WWW.

lask te

www.jyu.fi

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO

jyu.fi/hae ri•••• u

JYväsKYLän YLIoPIsTo 

– YKsI Suomen suurImmIsTa Ja suosITuImmIsTa

Humanistiset tieteet | Informaatioteknologia | Kasvatustieteet Liikunta- ja terveystieteet | Matemaattis-luonnontieteet Yhteiskuntatieteet | Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu

“NuorIson ParasTa Tässä HarrasTeTaan” J Seinäteksti Jyväskylän yliopiston vanhassa juhlasalissa (1882)

Hakijan opas 2012  

Jyväskylän yliopiston hakijan opas 2012

Hakijan opas 2012  

Jyväskylän yliopiston hakijan opas 2012

Advertisement