Page 1

Impressies


DIES NATALIS Opgetogen hoogleraren in hun wapperende toga’s en de zilveren staf van de pedel. De dies natalis behoort tot de fotogeniekste momenten van het academische jaar. Ook rector Carel Stolker twittert graag zijn foto’s van deze bijzondere dag.

2


PLECHTIGHEDEN

WCC-AWARDS Het regent prijzen tijdens de ceremonie van de World Cultural Council in de Pieterskerk. Negen vrouwelijke wetenschappers uit Leiden ontvangen een Special Recognition Award omdat zij hun onderzoek begrijpelijk maken voor een breed publiek.

3


3 OCTOBER UNIVERSITY Hoe leren baby’s praten? Leidenaren van alle leeftijden doen tijdens Leidens Ontzet nieuwe kennis op bij de 3 October University. Er zijn interactieve colleges van een archeoloog, een jurist en een taalkundige.

4


LEIDEN

SYSTEEMTUIN IN DE HORTUS Speuren naar familie van de pawpawvrucht. De systeemtuin van de Hortus botanicus, die de planten indeelt op basis van verwantschap, is aangepast op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. De informatie op de borden is niet alleen gericht op studenten en vakgenoten, maar ook op een breed publiek en de jongste bezoekers.

5


LEIDEN ASIA YEAR Een jaar lang staat Leiden in het teken van AziĂŤ met talloze evenementen, conferenties, tentoonstellingen en concerten. Aanleiding is de nieuwe Asian Library van de Universiteit Leiden met in de collectie onder andere deze foto uit 1863 van Javaanse danseressen.

6


AZIË

ASIAN LIBRARY Koningin Máxima opent in de Pieterskerk de nieuwe Asian Library. Deze is gebouwd op het dak van de Universiteitsbibliotheek en herbergt een van ’s werelds grootste collecties op het gebied van Azië: ruim 30 kilometer oude handschriften, historische kaarten, antieke foto’s, tekeningen en prenten.

7


VERKIEZINGSDEBAT Mogen vrijheden beknot worden om terroristen te bestrijden? In het Groot Leids Verkiezingsdebat debatteren politieke kopstukken vlijmscherp over actuele stellingen. Het debat in een afgeladen Stadsgehoorzaal is georganiseerd door de vijf grote Leidse studentenverenigingen en de Plaatselijke Kamer van Verenigingen.

8


VERKIEZINGEN

LEIDEN IN HET KABINET Na een lange formatieperiode heeft Mark Rutte eindelijk zijn team rond en wat blijkt: de Universiteit Leiden is hofleverancier voor het nieuwe kabinet. Maar liefst zes bewindslieden hebben in Leiden gestudeerd. En dan hebben we de koning nog niet eens meegerekend.

9


MENTORNETWERK Hoe ziet de werkdag van een rechter eruit, of die van een chemicus? Via het online Mentornetwerk van de Universiteit Leiden kunnen studenten en jonge alumni al hun prangende carrièrevragen stellen aan ervaren alumni. Al bijna 900 mentoren schreven zich in.

10


ALUMNI

ZWEETKAMERTJE Misschien is het wel de mooiste traditie in Leiden: je naam vereeuwigen in het Zweetkamertje. Tegenwoordig is het Zweetkamertje ook digitaal en dat is handig als je handtekening vervaagt. Alumni kunnen hun tag zetten op de plek waar hun handtekening stond en hem zo alsnog vereeuwigen.

11


KENYA WILDLIFE SERVICE De stad rukt op in Kenia en daardoor slinkt het territorium van wilde dieren. Leidse milieukundigen onderzoeken de gevolgen in samenwerking met Kenya Wildlife Service. Ook masterstudenten doen er onderzoek naar het spanningsveld tussen mens en dier.

12


SAMENWERKEN

NIMAR Meer kennis over Marokko is cruciaal voor de internationale relaties ĂŠn de Nederlandse samenleving. Dat benadrukt OCW-minister Jet Bussemaker bij de opening van het vernieuwde Nederlands Instituut in Marokko (NIMAR). Het instituut is sinds 2015 onderdeel van de Universiteit Leiden.

13


KLINISCHE TECHNOLOGIE

Denken als arts ĂŠn technoloog. Dat kunnen de eerste bachelors in Klinische technologie, een gezamenlijke opleiding van het LUMC, de TU Delft en het Erasmus MC. In hun afstudeerprojecten lieten ze al slimme vondsten zien, zoals polslicht voor beter zicht bij operaties.

14


GESLAAGD!

HONOURS COLLEGE Het is een vrolijke traditie geworden: alle honoursstudenten gooien hun caps in de lucht na het verkrijgen van hun certificaat. De Honours Academy is voor studenten die meer willen en meer kunnen. ‘Een universitaire opleiding moet geen one size fits all-formule zijn’, aldus Honoursdecaan Ton van Haaften.

15


WIJNHAVEN Gelegen in het politieke hart van Nederland vormt Wijnhaven de ideale uitvalsbasis voor onze studenten en onderzoekers in Den Haag. De faculteit Governance and Global Affairs is hier gevestigd en ook de overige zes faculteiten zijn er actief.

16


DEN HAAG

SECURITY STUDIES Meer dan 115 studenten met 21 verschillende nationaliteiten beginnen aan de nieuwe bachelor Security studies. Het onderwijs en onderzoek naar veiligheid en terrorismebestrijding in Den Haag is de laatste jaren sterk uitgebreid.

17


MOOCs Vanuit het Center for Innovation van de Universiteit Leiden wordt in het Online Learning Lab hard gewerkt aan de ontwikkeling van digitaal onderwijs. Van transplantatiekunde tot bedreigd erfgoed: de Universiteit Leiden biedt inmiddels meer dan twintig Massive Online Open Courses (MOOCs) aan.

18


DIGITAAL

PROPAGANDAPOSTERS Noord-Koreaanse propagandaposters tonen het ideaalbeeld van het dictatoriale regime en geven zo een fascinerend inkijkje in dit gesloten land. De Universiteitsbibliotheek digitaliseerde 1200 propagandaposters van de externe verzamelaar Willem van der Bijl.

19


OPEN DAGEN Wat kan ik later doen met deze studie en hoe is het om in Leiden te studeren? Duizenden scholieren en hun ouders bezoeken de Open Dagen. Steeds meer bacheloropleidingen worden in het Engels aangeboden, wat de Universiteit Leiden interessant maakt voor scholieren uit zowel binnen- als buitenland.

20


STUDIEKEUZE LADIES DAY De wereld staat te springen om mannen ĂŠn vrouwen met kennis van informatica. Toch is de meerderheid van de studenten van deze opleiding nog altijd man. Daarom organiseert Informatica speciaal voor meisjes uit 5 en 6 vwo de Ladies Day zodat ze kunnen ontdekken welke gevarieerde mogelijkheden de opleiding biedt.

21


LExS BEURZEN Australië, Brazilië, China… Ruim 50 uitmuntende studenten uit 25 landen doen dankzij een LExS-beurs (Leiden University Excellence Scholarship) een masterstudie in Leiden of Den Haag.

22


DIVERSITEIT

VROUWENDAG Journalist Sheila Sitalsing geeft op Internationale Vrouwendag de Annie Romein-Verschoorlezing met de prikkelende titel: ‘De boze vrouw’. In 2017 is het universitaire vrouwennetwerk Sophia opgericht dat gelijke kansen wil creëren en een beter werkklimaat bevordert voor vrouwelijke wetenschappers.

23


RENNEN VOOR HET GOEDE DOEL In zowel Leiden als Den Haag verleggen studenten en medewerkers van de Universiteit Leiden hun sportieve grenzen voor het goede doel. Zo gaat de opbrengst van de Science Run in Leiden naar vluchteling-studentenstichting UAF en lopen de deelnemers bij de Vredesloop in Den Haag een mooi bedrag bijeen voor Unicef Nederland.

24


SPORT

WINST VOOR ORANJE De Oranjeleeuwinnen zijn Europees kampioen voetbal. Wat is hun geheim? Met supercomputers analyseren de Leidse onderzoekers van het Sport Data Center alle acties van de voetbalvrouwen en dat leidt tot meer inzicht in het recept voor succes.

25


MOOT COURT Generaties gerenommeerde advocaten leerden er goed pleiten. Het befaamde vak Moot Court van de Leidse rechtenfaculteit bestaat alweer 25 jaar. De oefenrechtbank groeide uit tot de ideale academische vaardigheidstraining voor jaarlijks 800 rechtenstudenten.

26


JUBILEA

LORENTZ CENTER Burgemeester Henri Lenferink bekijkt samen met curator Marthe Sophie een van de spraakmakende posters die de revue passeerden in twintig jaar Lorentz Center. Al twee decennia organiseert het Center workshops voor internationale groepen onderzoekers van verschillende disciplines die samen een vraagstuk uitdiepen.

27


PRACTICUM MUSICAE Studeren en op hoog niveau musiceren. Bijna zeventig muzikale studenten volgen naast hun studie het talenttraject Practicum Musicae aan het Koninklijk Conservatorium. Op vele manieren stimuleert de universiteit de wisselwerking tussen wetenschap en kunst en cultuur.

28


KUNST

NANODEELTJES Onderzoek levert

ook vaak kunstzinnige plaatjes op, zoals deze kleurrijke afbeelding van gouden nanodeeltjes die gemaakt is met twee verschillende elektronen­microscopen. Natuurkundige Sander Blok won er de LION Image Award mee. 29


MIXED REALITY FOR EDUCATION Met een HoloLens een driedimensionaal beeld van een enkelgewricht bestuderen. Dat kan nu in anatomielessen waar studenten zelfs om het beeld heen kunnen lopen om beter te snappen hoe gewrichten in elkaar steken. Leidse onderwijsvernieuwers ontwikkelden deze toepassing van de Microsoft HoloLens.

30


INNOVATIE

SUPERCOMPUTER Nederlands kleinste supercomputer staat in Leiden. De Little Green Machine II, ter grootte van vier pizzadozen, heeft het rekenvermogen van 10.000 pc’s en helpt bijvoorbeeld onderzoekers in informatica en sterrenkunde. De computer is ontwikkeld door een team van Nederlandse wetenschappers in samenwerking met IBM.

31


REIZEN Leidse delegaties vliegen de hele wereld rond om de samenwerking met buitenlandse universiteiten te versterken en onze alumni op te zoeken. Rector magnificus Carel Stolker bezocht met een steeds wisselend gezelschap van Leidse wetenschappers onder andere China, Mexico en Japan.

32


INTERNATIONAAL

OWL De Amerikaanse psychologiestudent Madison kan niet zonder haar hond John en daarom verhuist hij mee. Ruim 1300 internationale studenten van 84 verschillende nationaliteiten beginnen aan hun studie in Leiden of Den Haag. In de Orientation Week (OWL) maken ze kennis met de stad en elkaar.

33


SUMMA CUM LAUDE Geneeskundestudent Chinar Rahmattulla studeert summa cum laude af. Daarnaast werkte ze tijdens haar studie al aan haar promotieonderzoek en rondt ze binnenkort ook haar opleiding in Biomedische wetenschappen met succes af. Van deze slimme medicus gaan we dus nog veel horen.

34


JONG TALENT

FAMELAB Welke jonge wetenschappers kunnen helder en aanstekelijk hun onderzoek uitleggen in drie minuten? Neurowetenschapper Laura Steenbergen en sterrenkundige Christian Eistrup imponeren het meest en mogen Leiden vertegenwoordigen in de landelijke finale van FameLab.

35


SUSTAINABLE BUSINESS BATTLE Vol vuur pitchen de finalisten van de Sustainable Business Battle hun groene oplossingen, van een Energy Race-app tot en met planten begroeide fietsenstallingen op het BioScience Park. Samen met studenten, medewerkers en externe bedrijven probeert de universiteit steeds duurzamer te opereren.

36


DUURZAAMHEID

WATERTAPPUNTEN Plastic soup surfer Merijn Tinga, Leids alumnus Biologie, opent het eerste watertappunt op Studentencentrum Plexus. De dertig tappunten zijn een initiatief van het Leiden University Green Office, de studentenorganisatie die duurzaamheid stimuleert. De kranen moeten het gebruik van plastic wegwerpflesjes verminderen.

37


DNA-DATEN Waarom trekken tegenpolen elkaar aan? Volgens LUMC-onderzoeker Karin van der Tuin komt dat wellicht door je DNA, want hoe meer dat van elkaar verschilt, hoe beter. Ze test haar vermoedens op muziekfestival Lowlands waar bezoekers met elkaar kunnen daten op basis van hun DNA.

38


MEEDOEN MET WETENSCHAP

DE NACHT VAN KUNST EN KENNIS Straattheater, toneel, poëzie en heel veel wetenschap: de Leidse binnenstad vormt het decor van Nacht van Kunst & Kennis. Veel universitaire gebouwen – van de Oude Sterrewacht tot de Hortus – zetten hun deuren wijd open voor kunstenaars, wetenschappers en hun nieuwsgierige publiek.

39


EL CID Samen op weg naar een onvergetelijke EL CID. Al bijna 50 jaar is deze introductieweek voor duizenden eerstejaars de wervelende start van de studie en het studentenleven.

40


WELKOM EERSTEJAARS!

HOPWEEK Honderden studenten hoppen in de Grote Kerk in Den Haag. Een toenemend aantal studenten van de Universiteit Leiden studeert in de Hofstad en daarom hebben zij hun eigen introductie, de HOPweek.

41


FUNCTIEBEPERKING Studeren met een functiebeperking kost vaak extra tijd en energie. Zo’n tien procent van de studenten heeft een beperking, variÍrend van een fysieke handicap tot een leerstoornis zoals dyslexie. Zij kunnen aankloppen bij het Fenestra Disability Center van de universiteit.

42


INCLUSIVITEIT

VLUCHTELING-STUDENTEN Superblij voltooien de eerste vijftien vluchteling-studenten het Voorbereidend Jaar Leiden. Dankzij dit intensieve programma halen zij hun kennisachterstand in en werken ze keihard om hun Nederlands en Engels op het juiste niveau te krijgen. Hierna stromen ze door naar een Nederlandse hbo- of wo-opleiding.

43


MRI-SCANNER Scherpere hersenscans maken en het brein gedetailleerder bestuderen. Dat kan met de vernieuwde MRI-scanner van het Leiden Institute for Brain and Cognition. Zo kunnen het LUMC en de Universiteit Leiden de komende jaren innovatief onderzoek blijven doen naar onder meer puberhersenen en psychiatrie.

44


MEDISCH

ORGAN-ON-CHIP Het klinkt futuristisch, maar het kan toch: miniatuurorganen maken en hierin bestuderen hoe ziektes zich ontwikkelen en behandeld kunnen worden. Met behulp van een Zwaartekrachtsubsidie van bijna 19 miljoen euro hopen projectleider Christine Mummery en haar onderzoeksteam dit de komende jaren te bereiken.

45


ARCHEOLOGIE WERELDWIJD Leidse archeologen doen al jaren onderzoek in het Nabije Oosten zoals hier in Oman. Ze reconstrueren onder andere de voedselvoorziening in het oude ArabiĂŤ. Dankzij vele internationale subsidies en prijzen zijn de archeologen over de hele wereld actief.

46


VELDWERK LEVEND LAB Trots poseert Geert de Snoo, decaan van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen, in het Levend Lab. Milieukundigen onderzoeken in 38 gecreĂŤerde slootjes de invloed van chemische stoffen op de biodiversiteit. De slootjes kwamen mede door crowdfunding tot stand.

47


TIEN JAAR ERC Van onderzoek naar spionage tot kanker bestrijden met licht. Het afgelopen decennium ontvingen ruim zeventig Leidse wetenschappers een ERC-grant. De European Research Council (ERC) bestaat tien jaar en dat is in Leiden alle reden voor een feestelijke bijeenkomst met de onderzoekers die deze beurs ontvingen. Deze en andere prijswinnaars staan in de Eregallerij 2017 op onze website.

48


PRIJSWINNAARS

SPINOZAPREMIES Groot nieuws voor natuurkundige Michel Orrit en neuropsycholoog Eveline Crone. Zij ontvangen ieder de NWO-Spinozapremie van 2,5 miljoen euro. Orrit wil met de prijs verder onderzoek doen naar de rol van nanoantennes bij het waarnemen van moleculen, Crone start onderzoek naar de impact van social media op jongeren.

49


PARABOOLVLUCHT Studenten uit Leiden, Nijmegen en Amsterdam testen tijdens een paraboolvlucht of astronauten in een ruimteschip zouden kunnen werken door niet hun handen, maar alleen hun hersenen te gebruiken. De studenten behoren tot de eersten die onderzoeken of hersengestuurd computeren mogelijk is in gewichtsloze toestand.

50


ONDERZOEK

MALARIAVACCIN Onderzoekers van het LUMC en het Radboudumc hebben groen licht gekregen om vrijwilligers met malaria te besmetten, om een veelbelovend vaccin bij hen te testen. Als het vaccin goed werkt, gaan de onderzoekers het verder testen in Afrika.

51


P.J. VETHGEBOUW De Universiteit Leiden is een volledig gerenoveerd historisch pand voor onderwijs en onderzoek rijker. Het is de eerste stap in de richting van de nieuwe Humanities Campus die de universiteit de komende jaren wil realiseren voor haar faculteit Geesteswetenschappen.

52


ERFGOED

NOORD-KOREA IN AFRIKA Wat doen Noord-Koreaanse monumenten in zuidelijk Afrika? Geschiedenisstudent Tycho van der Hoog onderzoekt hoe deze typisch Noord-Koreaanse bouwwerken overal ter wereld verschijnen. Het is een belangrijke bron van inkomsten voor een land dat op het politieke wereldtoneel behoorlijk geĂŻsoleerd is geraakt.

53


CLEVERINGA-ORATIE Cleveringahoogleraar Marjan Schwegman onthult in haar oratie de vervolgingsgeschiedenis van de Joodse hoogleraar Eduard Meijers. Zijn voormalige student Lucy van Taalingen speelde een belangrijke rol in het voorkomen van zijn deportatie naar een vernietigingskamp. Schwegman pleit voor meer aandacht voor deze geschiedenis in de Leidse herdenkingscultuur.

54


WETENSCHAP

PROMOVENDI | Op het Rapenburg kom je ze overal tegen: dolblije afgestudeerden en kersverse doctoren. Dit jaar ontving een recordaantal van maar liefst 423 Leidse promovendi hun bul. Gefeliciteerd!

55


JONG TALENT DEN HAAG ALUMNI NIEUWE KANSEN GESLAAGD SAMENWERKE EN DIGITAAL STUDIEKEUZE DIVERSITEIT SPORT JUBILEA VELDWERK INNOVATIE MED PLECHTIGHEDEN KUNST SCIENCE GEZONDHEID INTERNATIONAAL ERFGOED ONTDEKKINGEN DUURZA AMHEID MEEDOEN MET WETENSCHAP WELKOM EERSTEJAARS! WETENSCHAP MEDICIJNEN ONDERZOEK PRIJSWINNAARS MEDISCH STUDIEKEUZE ALUMNI DUURZAAMHEID VERKIEZINWilt u meer weten?

Het verhaal achter alle foto’s vindt u op www.universiteitleiden.nl/impressies

Volg de Universiteit Leiden in 2018: www.universiteitleiden.nl www.universiteitleiden.nl/nieuwsbrief Twitter.com/UniLeiden Facebook.com/UniversiteitLeiden Youtube.com/UniversiteitLeiden Instagram.com/universiteitleiden Februari 2018

Impressies  

De Universiteit Leiden verbeeld in foto's. Colofon: www.universiteitleiden.nl/dossiers/impressies/colofon

Impressies  

De Universiteit Leiden verbeeld in foto's. Colofon: www.universiteitleiden.nl/dossiers/impressies/colofon