Page 1

Nu m

m

MA

G

3er

A

6 201

- GRATIS

ZINE

Interviews met Helen Vreeswijk, Mirjam Mous & Iris Boter

Het nieuwe boek van Kiera Cass

Siren Hof van doorns en rozen

Quiz: wat is jouw Elfidennaam? op pag ina 15

Lees h et artik el van Lau re Eve op pag ina 12!


Rick moetten t n o e n n ir en Suza Book Fa Su san n e op de Bo log na Riord an

Serieus op de foto voor de boekhandelsfolder Kell y v indt d d ie van at haar 2C boeken le De sele g stoot a ctie van de tr g er ls coo lst oon e ooit

e n de eerst e k c e h c y ll e Lind a en K h et magazin e f p roe van

De afdeli n zend in g e g werd overspoe n voor d e Selectio ld doo r in n- kleu rw edstrijd

Hiep hiep hoera! Jessie was jarig!


We zijn be m et Sna g on n en pchatte n!

dĂŠ A LFest is Y n a v to nd op odoos-fo O nze Fot ublad achterg ro bu rea verij de u itg e

Susan n

e m et M Blossom yrth e van Books

et is blij m s a B s Zelf n De kroo

Lind a k ij Terug na kt de proef va n ar Dwa aleiland na

u, aar bu rea h n a a e n n Suza p ens mag ic ha p wh ere th e


#ikleesNLs #vraaghetdeuitgever

Wij werken voor een van de leukste uitgeverijen van Nederland. Eentje waar we YA hoog in het vaandel hebben staan. Waar we graag praten met onze doelgroep, de fans van de boeken waar we zelf ook enorm over fangirlen. Een van de dingen die we vaak horen, is dat steeds meer YA-fans kiezen om in het Engels te lezen. Daar gaat deze eerste #vraaghetdeuitgever over.

Waarom veel YA-lovers Engels willen lezen Omdat Engelstalige boeken goedkoper zijn. Dat klopt: in Nederland hebben we de Wet op de Vaste Boekenprijs (NLse boeken kosten overal hetzelfde) waardoor we niet met de prijs stunten, we hebben een lagere oplage dan Engelstalige boeken (dus een hogere kostprijs) en natuurlijk vertaalkosten. Omdat de Engelse tekst origineler voelt; de auteur heeft het immers in die taal geschreven. Toen Veronica Roth in Nederland was, legde zij heel mooi het belang van vertalingen uit: vertalers zijn als geen ander in staat om de oorspronkelijke tekst te vertalen naar ‘onze’ wereld, juist door middel van de NLse taal met alle bijzonderheden. Een boek in je moedertaal lees je dus echt zoals de schrijver het bedoeld heeft: passend bij jouw (taal)beleving. Een vertaling is nooit één op één hetzelfde als de originele tekst. Dat betekent niet dat de vertaler half werk heeft geleverd, maar juist dat de vertaler er een leesbaar boek in het NLs van heeft gemaakt, wat superbelangrijk is voor onze leeservaring. 4

Omdat series sneller doorgelezen kunnen worden – dat klopt vaak, want vertalen kost tijd, dus de NLse editie verschijnt regelmatig iets later. En wat dacht je van de groeiende frustratie dat een serie na twee delen niet meer vertaald wordt? Voor veel YA-lovers een reden om in het Engels gaan lezen. Maar daarmee wordt deze vicieuze cirkel juist in stand gehouden. Bij minder verkoop, worden de kosten van het voortzetten van de serie hoger dan de opbrengst, en dat terwijl we zo enorm graag hele series willen uitgeven! Ook wij pinken een traantje weg als een serie voortijdig gestopt moet worden doordat er te weinig van verkocht wordt.

Waarom NLse vertalingen wél leuk zijn Als uitgever begrijp ik natuurlijk je redenen om in het Engels te lezen. Maar ik hoop ook dat je begrijpt wat dat voor ons betekent. Dus waarom moet je wél NLs lezen? Omdat het je moedertaal is – de taal waarmee je opgegroeid bent, waarin je praat en schrijft en de taal waarin je hebt leren lezen.


Omdat je eigen taal het dichtst bij je hart ligt. Omdat de vertaler het originele boek zo heeft omgezet naar het NLs dat alles klopt: je beleving, de spreekwoorden, de taalgrapjes, het taalgebruik. Daar zit een heleboel liefde in, liefde voor boeken en liefde voor het NLs. Omdat je dolgraag wilt dat Nederlandse uitgeverijen blijven bestaan!

Waarom je niet wilt dat Nederlandse uitgeverijen uitsterven Omdat onze business als NLse uitgeverij simpelweg uit Nederlandstalige boeken bestaat. Als die een beetje leuk verkopen, verdienen we daarmee geld om weer nieuwe boeken uit te geven. Zo betalen succestitels als het ware voor de kleinere titels en houden we een gevarieerd aanbod. Vertaalde boeken kosten meer geld dan oorspronkelijk Nederlandstalige boeken, om de vertaalkosten en de lagere oplages. Hoe meer mensen Engels lezen, hoe minder NLse exemplaren van dat boek verkocht worden en hoe minder de uitgeverij kan doen. Dat betekent niet alleen een minder gevarieerd leesaanbod, maar ook minder geld om auteurs naar Nederland te laten komen, minder gave non-bookproducten én minder events & grote festivals als YALFest NL! Aan deze actie doen mee:

MA

G

7 7

#ikleesNLs Nu je dit allemaal gelezen hebt, snap je natuurlijk ook waarom wij de hashtag #ikleesNLs in het leven hebben geroepen. Een speciale hashtag voor alle YA-fans die graag NLs lezen – niet alleen vertaald naar het NLs, maar ook oorspronkelijk NLs, want onze auteurs Iris Boter, Mirjam Mous, Helen Vreeswijk, Buddy Tegenbosch, Sara Zonneveldt en Esther Walraven worden daar ook enorm blij van! Word je gelukkig van Engelstalig lezen? Doe dat dan fijn; we staan niet met een opgeheven wijsvinger klaar. Maar hou je van events en auteursbezoeken in NL en België? Lees dan ook regelmatig in het NLs, want daar worden we uiteindelijk allemaal blij van!

Doe je ook mee? Plaats een foto van een NLs boek (met of zonder jezelf) en de hashtag #ikleesNLs op Twitter, Instagram of FB. Wees een trotse 'Dutchie'

Susanne Diependaal Uitgever Best of YA @diependaals

YALFEST NL A

ZINE

#vraagh etdeu

itg ever 5


Tien top-YA-boeken voor maar een tientje per stuk!

â‚Ź10,/m 1 sep t 31 okt Column op pagina 12!

Katniss en Tris zouden dit boek aanbevelen!

Bespreking deel 2 op pagina 10

Bespreking op pagina 27

Check pagina 15!

Interview op pagina 8

Interview op pagina 22

Lees meer op pagina 11!

Van zoella280390

Disney


Help ons het Best of YA Magazine nóg leuker te maken! E n win d rie Best of YA -boeke n naar keuze! Sinds dit jaar hebben wij de allerleukste baan ter wereld: marketeer voor Best of YA! Dat betekent fantastische boeken lezen, woeste plannen bedenken, kick ass schrijvers ontmoeten, de meest geweldige evenementen organiseren en natuurlijk dit fijne magazine in elkaar zetten.

Daarom willen we je graag een aantal vragen stellen. Niet voor niets natuurlijk! Onder de deelnemers verloten we drie keer drie Best of YA-boeken naar keuze. Wil je de enquête helemaal eerlijk invullen? Je hoeft geen rekening te houden met onze gevoelens!

Toch zijn we niet alleen trots, maar ook een beetje onzeker. Vind jij dit magazine net zo leuk als wij? Hebben wij wel een goed beeld van wie je bent en wat je leuk vindt om te lezen?

Je kunt de enquête tot 1 december online invullen via tinyurl.com/YA-enquete. Op 12 december maken we de drie winnaars bekend. Bij voorbaat honderdduizend maal dank!

Kelly & Jessie Marketingteam Best of YA M

A

G

AZ

INE

20

21

7


‘Vermist is geen verhaal voor watjes.’ Interview Helen Vreeswijk In september verschijnt Vermist, het eerste deel in een nieuwe avonturentrilogie van Helen Vreeswijk. Maar dat is niet alles! Ze schreef ook een verhaal voor 3PAK, het allereerste Literatour-geschenk. Melissa en Jessica van het Promoteam kwamen deze zomer bij oud-rechercheur Helen Vreeswijk thuis en vroegen haar het hemd van het lijf.

Je haalde je inspiratie voor Vermist uit het verhaal van een vriendin. Hoe ging dat? De dochter van een oud-collega ging voor een stage naar de Filipijnen en zou daar drie maanden blijven. Op een gegeven moment verbleef ze op een van de eilanden in een resort, samen met een paar andere jongeren. Ze werden midden in de nacht wakker gemaakt: er waren slavenhandelaren onderweg naar hun resort, omdat ze gehoord hadden dat er blanke kinderen logeerden. De jongeren moesten daar met spoed weggehaald worden en zijn naar een ander eiland gebracht. De slavenhandelaren waren echt op een soort van strooptocht. Mijn vriendin en ik zaten hier maar te duimen en te denken: ‘Zouden ze nu al op dat vliegtuig zitten? Zouden ze nu al geland zijn?’ Natuurlijk dacht ik ook: wat nou als het mislukt? Wat zou je als Nederlands meisje doen in een onbekend land? Stel dat je ergens komt waar ze geen Engels spreken. Die paniek, die machteloosheid… Wij zijn gewend aan 8

al die moderne techniek: een telefoon, een scooter, een lucifer. Dan heb je plotseling niets. Wat doe je dan? De jongeren in Vermist worden ontvoerd en komen terecht bij een inheemse stam. Waar is die inheemse stam op gebaseerd? Die hele inheemse stam bestaat niet. Je moet als auteur voorkomen dat mensen zich storen aan jouw omschrijving van een bepaalde groep, of dat je ze in een negatief daglicht plaatst. Dat is niet mijn bedoeling. Ik heb wel inheemse stammen bestudeerd; hun gewoontes, hun klederdracht en meer van dat soort dingen. Kijk, het moet niet te cliché worden. De mensen zijn niet dom. Ze hebben een andere cultuur en andere gewoontes, maar zijn daardoor niet minder of beter. Toch geeft het wel wrijving als er in zo’n stam drie westerlingen terechtkomen. Het leek mij heel bijzonder om dat te beschrijven. Wat vond je het moeilijkst aan het schrijven van Vermist ? Normaal gesproken schrijf ik vanuit verschillende perspectieven. Ik vertel iets over het slachtoffer, iets over de dader en iets


over het onderzoek, zodat je als lezer eigenlijk een heel compleet beeld krijgt van hoe de politie werkt. Bij Vermist is dat anders, omdat ik eigenlijk alleen schrijf vanuit het oogpunt van Anouk, een van de hoofdpersonen. Het was voor mij heel moeilijk dat ik niet kon beschrijven wat de ouders of de andere personages voelden. Het schrijven van de eerste drie hoofdstukken heeft echt maanden geduurd, want ik kwam daar maar niet uit. Was er een specifieke reden waarom je graag een avonturenreeks wilde schrijven? Ik werkte al vanaf mijn zeventiende bij de politie, dus ik was eigenlijk mijn hele leven bezig met misdaad. Op een gegeven moment ging ik er ook over schrijven. Dat is leuk, maar ik werd het ook wel een beetje zat. Ik houd heel erg veel van avonturenverhalen, ik kijk ontzettend veel films (Helens favoriet is overigens The Hunger Games, red.). Dat vind ik helemaal geweldig. Het leek mij ontzettend leuk om nog eens een avonturenverhaal te schrijven. Ik ben ziek, dus voor mij is het ook belangrijk om dingen te doen die ik nog heel graag wil doen. Ik kan niet te lang wachten, dus ik dacht: ik ga er nu mee beginnen.

Waarom moeten de lezers van dit interview Vermist gaan lezen? Omdat ze dan in een avontuur terechtkomen en dat is genieten. Het is geen verhaal voor watjes, niet een of ander verhaal over verliefdheid. Als je van een verhaal houdt met een beetje pit en je hebt haar op je tanden, dan moet je dit beslist lezen.

Meer lezen? Het gehele interview, waarin we nog dieper ingaan op Vermist, Helens verhaal voor 3PAK, haar leven en meer, vind je op reviewsandroses.nl.

3PAK Mirjam MOUS Helen VREESWIJK Alex BOOGERS 3 korte verhalen ter gelegenheid van de liter atour 2016

9


Rebel is het knallende tweede deel in de Reboot - serie, durf jij het aan? joost

In Rebel sluiten Wren en Callum zich aan bij een rebellerende Reboot-groep onder leiding van Micah. Al snel leren ze veel nieuwe dingen over de Reboots en over de gruwelijke dingen die HARC met hen doet. Heel veel tijd om daar rustig over na te denken heb je niet, want je belandt al snel in het heetst van de strijd, de gevechten vliegen je om de oren in Rebel! Het verhaal leest als een trein en na een plottwist kun je binnen een paar pagina’s een verpletterende tweede plottwist verwachten. Wie is eigenlijk de slechterik in deze wereld? Wren en Callum kunnen alleen elkaar vertrouwen, want zowel de rebellerende Reboots als HARC hebben niet de beste plannen…

Alle personages zijn sterk neergezet, deze serie is echt een must read als je van kickasspersonages houdt die altijd in zijn voor een bloederig gevecht. Bovendien is het heel gaaf om te zien hoe de wereld zich uitbreidt en hoeveel mysteries er ontrafeld kunnen worden. Rebel liet mij juichen van vreugde, in elkaar krimpen van angst en op een bepaald moment heb ik letterlijk geschreeuwd naar het boek… Het is een fenomenaal vervolg op Reboot. Deze serie is echt bedoeld voor de stoere lezers onder ons, want dit ruige actieverhaal kan vele angsthazen laten bibberen van de spanning!

De Jacht - een must-read voor scifi-fans

reza

Toen ik The Cage uit had gelezen had ik dagen last van een book-hangover. Ik was helemaal ondergedompeld in de wereld van Cora, Cassian en de Verwanten, en ik moest weten hoe het verhaal verder ging. Ik ben dan ook blij om te zeggen dat De Jacht zeker niet tegenviel! Ik heb altijd gehouden van sciencefiction-verhalen en ik vond het dan ook ontzettend interessant om meer te leren over de Verwanten, de Mosca, de Axion en de andere aliensoorten die bestaan in deze boeken. Veel zaken die na het eerste boek nog onduidelijk zijn, worden in dit boek precies uitgelegd. Ik vond het ook erg leuk om te zien hoe de personages in dit boek gegroeid zijn ten opzichte van het eerste boek. Je merkt dat hun gedrag verandert en dat ze beter over dingen nadenken. Megan Shepherd heeft daarnaast een heel fijne schrijfstijl waardoor je door het boek heen vliegt. De Jacht neemt de leukste elementen van het eerste boek en tilt ze naar een nog hoger niveau. Het wordt nu wel een hele lange wacht naar het derde boek. Book-hangover, here I come… 10


ENDGAME IS... …een razendspannende belevenis. Los de puzzel op en maak kans op een geweldige prijs! …een waanzinnige dollemansrit op papier en online. Een megaspannende YA-trilogie waarin een puzzel verborgen zit die leidt naar een fantastische prijs. …een revolutionair, creatief project dat een YA-trilogie combineert met interactieve games, coördinaten, zoektermen, websites en social media om zo een netwerk vol clues en puzzelstukken te creëren, dat naar een verborgen sleutel leidt. Wie de sleutel weet te vinden, maakt kans op een bak met geld! Deze treasure-hunt is 24/7 online te volgen. De puzzel van boek één leverde de prijswinnaar 500.000 dollar op. De puzzel van het tweede boek is nog niet opgelost en de puzzel van het derde boek gaat vanaf december 2016 van start.

‘Ik voelde me net als Frodo toen hij de ring vernietigde, ik was blij dat het voorbij was. Voor de "eindsprint" heb ik een week lang dag en nacht aan de puzzel gewerkt, bijna zonder te slapen.’ Froylan Moreno Del Rio, prijswinnaar Endgame 1 11


Je vindt je eigen manier van schrijven door trial-and-error. Fabel 2: Je schrijft ieder boek op dezelfde manier. Als je enigszins op mij lijkt of op de meeste schrijvers die ik ken, is dat waarschijnlijk niet het geval. Ik heb tot nu toe vijf boeken geschreven, waarvan vier zijn of worden uitgegeven, en voor ieder boek was het proces heel anders.

Beste lezers, Schrijftips geven is verschrikkelijk. Serieus. Het zit namelijk zo: wat de meeste schrijvers gemeen hebben, is het gevoel dat ze bedriegers zijn. Diep vanbinnen weten we dat niemand van ons echt een idee heeft van hoe een boek geschreven wordt. We kunnen je niet echt vertellen hoe we het doen. We gebruiken tips en trucs waarvan we denken dat ze zullen werken, of routines die ons in het verleden hebben geholpen, maar de waarheid is dat ze soms helpen en soms niet. Maar ik ben dit artikel nou eenmaal begonnen, toch? Laat ik maar starten met wat fabels over schrijven die simpelweg niet waar zijn: Fabel 1: Er is een bepaald proces dat je moet doorlopen om een boek op de juiste manier te schrijven. Ik kan je één ding zeggen: er is geen juiste manier van schrijven. Wat voor de ene schrijver werkt, is een regelrecht fiasco voor de ander. Je vindt je eigen manier van schrijven door trial-and-error. 12

Fabel 3: Je moet schrijflessen nemen of een diploma halen om een ‘echte schrijver’ te zijn. Ik zou je zeker adviseren een of twee workshops te proberen, vooral als je het gevoel hebt dat je vastzit en je begeleiding nodig hebt, maar de ‘echte schrijver’ bestaat niet. Vanaf het moment dat je begint, ben je een echte schrijver. Dat is alles. Je hoeft niet per se veel geld uit te geven om het vak te leren. Maar hoe doe je het? Hier zijn vijf tips die ik altijd in gedachten houd: 1: Lees. Lees zoveel als je kan. Lees zo breed mogelijk. Lees boeken in genres die je normaal niet snel zou oppakken. Lees poëzie, of lange informatieve artikelen – niet alleen romans. Ik denk dat je nooit echt weet hoe je moet schrijven als je zelf niet veel gelezen hebt. 2: Schrijf. Schrijf zo vaak mogelijk. Zonder oefenen kom je nergens. 3: Dompel jezelf onder in heel veel soorten kunst en media. Kijk theater- en dansvoorstellingen. Kijk films en series. Ga naar tentoonstellingen en musea. Luister naar verschillende


soorten muziek. Je hebt inspiratie nodig. Je moet verbonden zijn met mogelijkheden door andermans creaties. 4: Vind de tijd. Probeer iedere dag te schrijven, of in ieder geval aan je verhaal te denken. Maar, en dit is belangrijk, maak het jezelf niet te moeilijk als dat niet lukt. Weet dat je geen machine bent. Weet dat het leven onvoorspelbaarder is dan dat, en geniet daarvan. 5: Schrijf door tot je eerste versie af is. Accepteer dat een eerste versie een geweldige prestatie is. Accepteer dat je eerste versie eigenlijk vreselijk is. Voor iedere schrijver is de eerste versie vreselijk. Blijf schrijven. Blijf doorgaan. Als iets niet goed voelt voor jou, zal dat ook zo zijn voor de lezer. Wees niet bang het te aan te passen. Geen enkel boek is in een keer goed. Schrijven is schrappen. Zie de eerste versie als een grote brok klei. Tijdens het herschrijven haal je pas een fatsoenlijke vorm uit de klei.

Laure Eve is half Brits, half Frans en werkt bij een uitgeverij in Londen. Ze schreef eerder al twee boeken die allebei op de longlist stonden van de Waterstones Children’s Prize en de Branford Boase Award. De Graces is haar eerste YA-roman. Wanneer River Page met haar moeder naar een klein dorpje verhuist, valt ze als een blok voor de knappe en ongrijpbare zeventien-jarige Fenrin Grace. Het gerucht gaat dat de Graces – Fenrin, zijn tweelingzus Thalia en hun jongere zusje Summer – heksen zijn, en River gelooft dat maar al te graag. Ze wil niets liever dan in hun nabijheid zijn en hun geheimen ontdekken. Maar River heeft ook haar eigen geheimen. Wanneer Fenrin eindelijk binnen handbereik lijkt te zijn, gebeurt er iets waardoor alles voorgoed verandert.

Het enige wat je uiteindelijk kunt doen, is datgene wat je met alles wat je ooit zult schrijven moet doen: vertel een verhaal waar je helemaal achter staat. Vertel het op een manier waardoor je zelf door zou willen lezen; en hoop dat anderen dat ook zullen doen.

Laure Eve Schrijfster van De Graces

,€ 130 1 okt t/m

Laure Eve @laureeve laureevewriter

-boeken legg er ces ra G e D e d K n ip 31! u it op pag ina

13


Ik ga naar de Best of YA Sleepover en neem mee... In november is het zover: dan wanen we ons Feyre, Tamlin en Rhysand in Prythian tijdens onze tweede Best of YA Sleepover! Twijfel je nog omdat je liever in je vertrouwde bedje (naast je vertrouwde boekenkast) ligt? Wij geven je tien tips voor een succesvolle logeerpartij!

Tot dan!

er felgekleurde k. Onze menin g: hoe me er w lve ha t he is a geoo rloofd . 1. Een goede pyjam beter. Oo k onesies zijn hoe an sta t uk dr ge dieren erop bij. dat hoort er gewoon t an W . ips ch Of . ola p. Of ch oc 2. Snoep. Heel veel snoe lfjaar.) is toch pas over een ha k aa pr fs sa art nd ta (E n die vermoeden)? snurker (of heb je zo ’ n ire to no n ee t me r me 3. Deel je de ka leesrust). een goede nachtrust (of or vo e me jes op rd oo Neem tevo ren Kijk en lees Nerve van ! oit no lt ee rv ve ' eid waarh 4. 'Doen, du rven of de a 26). gin pa voor inspiratie (zie aftercare. ultiem e ku sseng evechtde or vo ar ha ch tis n sta 5. Koop shampoo tege kamerg en oot. al wilde weten van je d j i alt je at w n re vo er je 6. Bedenk van te elkaar uit te ho ren ov om nt me mo t hé is sie Een nachtelijke kletsses . diepste geheim en hoofd en te spoo kverhaal uit je bes t he er Le ? ag ma e 7. Heb je zelf een sterk t je zaklamp. leef je ’ s nachts uit me niks! el eens heim wee. Geeft w eft he re Fey als ick als Taml in, 8. Zelfs een stoere ch hien niet zo span nend ssc mi n j zi Ze . ees log re de Zoek contact met de an el héél lief. hoogstwaarschijnlijk w ar ma d, an ys Rh of n Lu cia moet on e never nooit uit. Je ph art sm je t ze Of e! iten mist… 9. Neem een wekker me n de vele vette activite va n ee je t da en nk de er toch niet aan yre slaapt beer mee te nemen! (Fe je om g er t nie is t he 10. Nee, est ) im mers oo k met een be

14

16 plaats. Exacte YA Sleepover 20 of st Be de dt rdt sowieso > In november vin nog even geheim, maar het wo gaten! n zij de tie in ca ia lo datum en en social med ief br ws eu ni ze on supervet. Houd


Wat is jouw Elfidennaam? We willen allemaal zo stoer zijn als Feyre, wonen in Prythian en een vriend als Tamlin hebben. Bij het horen van die namen alleen al krijg je een magisch gevoel! Helaas blijven wij simpele stervelingen en kunnen we alleen maar dromen van het Elfidenrijk. Maar stel je voor, je was wĂŠl een Fae: hoe zou je dan heten?

Wat is de eerste letter van je voornaam? A: Tryselle Maryllia B: Ramsinia C: D: Drakegne Martimosa E: F: LysyriĂŤ Hannely G: Ariadne H: Dydilia I: Sipporia J: Helesgna K: Myriamne L: Gignoria M: Flinnia N: Disodora O: Heseyre P: Rosmania Q: Genelys R: Lorinska S: Qualora T: Pronke U: Philomea V: Iphigenia W: Asseri X: Circe Y: Z: Philomea

Wat is de laatste letter van je achternaam? A: B: C: D: E: F: G: H: I: J: K: L: M: N: O: P: Q: R: S: T: U: V: W: X: Y: Z:

Masnirkov Tintorell Nasqir Livosia Ninimne Rosnir Gisnoch Wyrwald Hesia Diporia Dodogne Reesnat Hilqosnia Flasymo Rontell Vysmia Siseria Doswald Colosia Bilosam Ayassar Rimpymea Poliomsar Asneta Lotiriam Dasnottar

In welke maand werd je geboren? Januari, februari van het Daghof Maart, april van het Lentehof Mei, juni van het Ochtendhof Juli, augustus van het Zomerhof September, oktober van het Herfsthof November van het Nachthof December van het Winterhof

or is g emaakt do D it overzicht rs.n l thespin ebreake

15


Kiera Cass Siren


Een fragment uit Auteur Kiera Cass Kahlen is een sirene; haar leven staat in dienst van de Oceaan. Tijdens een verschrikkelijke schipbreuk, waarbij Kahlens familie omkwam, heeft de Oceaan haar gered van de verdrinkingsdood. In ruil voor haar leven moet Kahlen de Oceaan honderd jaar dienen als sirene. Door te zingen lokt ze mensen de diepte in. Haar stem is dodelijk voor iedere mens die hem hoort. Akinli is een mens; een vriendelijke, knappe jongen die alles is waar Kahlen ooit van heeft gedroomd. Verliefd worden brengt hen allebei in gevaar... maar Kahlen kan het niet verdragen om van hem weg te blijven. Zal ze alles op het spel zetten om haar hart te volgen? ‘Wat wil je vanavond doen?’ vroeg Elizabeth, die op de bank neerplofte. Door het raam achter haar was te zien hoe de hemel van blauw via roze naar oranje verkleurde, en in mijn hoofd streepte ik weer een dag af van de duizenden die ik nog voor de boeg had. ‘Ik heb eigenlijk niet zo’n zin om naar een club te gaan.’ ‘Wat krijgen we nou?’ Ik gooide mijn armen in de lucht. ‘Ben je ziek?’ vroeg ik plagend. ‘Grappig hoor,’ antwoordde ze. ‘Ik heb gewoon zin om iets anders te doen.’ Miaka keek op van de laptop die we deelden. ‘Waar is het nu overdag? We zouden naar een museum kunnen gaan.’ Elizabeth schudde haar hoofd. ‘Ik zal nooit begrijpen waarom je zo van stille gebouwen houdt. Alsof wij al niet stil genoeg zijn.’ ‘Pff!’ Ik wierp haar een scherpe blik toe. ‘Jij, stil?’ Elizabeth stak haar tong naar me uit en ging naast Miaka zitten. ‘Waar kijk je naar?’ ‘Skydiven.’ ‘O, wauw! Dat lijkt er meer op!’ ‘Haal je niets in je hoofd. Voorlopig doe ik alleen onderzoek. Ik vraag me al een tijdje af wat er met ons adrenalinepeil zou gebeuren als we zoiets zouden doen,’ zei Miaka, terwijl ze aantekeningen maakte op een blocnote naast de computer. ‘Of we boven het gemiddelde zouden pieken.’ Ik grinnikte. ‘Miaka, is dit een avontuur

of een wetenschappelijk experiment?’ ‘Een beetje van beide. Ik heb gelezen dat een adrenalinekick je visie kan veranderen, dat dingen er dan wazig uitzien of de tijd een ogenblik stil lijkt te staan. Het lijkt me interessant om zoiets te doen, te zien wat ik dan zie en vervolgens te proberen het in kunst te vangen.’ Ik glimlachte. ‘Het is creatief, dat moet ik toegeven. Maar er moet toch een betere manier zijn om een kick te krijgen dan door uit een vliegtuig te springen.’ ‘Zelfs als het mis zou gaan, zouden we het toch overleven?’ vroeg Miaka. Ze draaiden zich allebei naar me toe, alsof ik een autoriteit was op dat gebied. ‘Volgens mij wel. Hoe dan ook, aan dat skydive-avontuur doe ik niet mee.’ ‘Ben je soms bang?’ Elizabeth wiebelde met haar vingers mijn kant op alsof ze een spook was. ‘Nee, hoor,’ sputterde ik tegen. ‘Ik ben gewoon niet geïnteresseerd.’ ‘Ze is bang dat ze in de problemen komt,’ giste Miaka. ‘Dat de Oceaan het niet leuk zal vinden.’ ‘Alsof ze ooit boos op jou zou worden,’ zei Elizabeth met iets van verbittering in haar stem. ‘Ze is dol op je.’ ‘Ze geeft om ons allemaal.’ Ik vouwde mijn handen op mijn schoot ineen. ‘Dan zou ze het niet erg vinden als je ging skydiven.’ 17


‘Wat nou als je doodsbang bent en gaat gillen?’ vroeg ik. ‘Wat zou er dan gebeuren?’ Elizabeth, die op het punt had gestaan mijn bezorgdheid van tafel te vegen, krabbelde terug. ‘Daar heb je een punt.’ ‘Ik heb nog twintig jaar te gaan,’ zei ik zacht. ‘Als ik het nu verknal, zouden de afgelopen tachtig jaar voor niets zijn geweest. Jullie kennen de verhalen over sirenen die een misstap begingen net zo goed als ik. Je hebt zelf gezien wat er met Ifama is gebeurd, Miaka.’ Miaka rilde. De Oceaan had Ifama gered, toen ze in de jaren vijftig van de vorige eeuw voor de kust van Zuid-Afrika dreigde te verdrinken. Ze stemde ermee in de Oceaan te dienen, en in ruil daarvoor mocht ze blijven leven. In de korte tijd dat ze bij ons was hield ze afstand. Ze zat in haar eentje op haar kamer en leek het grootste deel van de tijd te bidden. Later vroegen we ons af of ze zo kil was geweest om te voorkomen dat ze een band met ons kreeg. De eerste keer dat ze moest zingen, stond ze op het water met haar kin in de lucht en weigerde het te doen. De Oceaan trok haar zo snel onder water dat het leek alsof ze er nooit was geweest. Het was een waarschuwing voor ons allemaal. We moesten zingen, en we moesten het geheim bewaren – de lijst met geboden was niet lang. ‘En wat dacht je van Catarina?’ ging ik verder. ‘Beth? Molly? De massa’s meisjes die zich in onze positie bevonden en faalden?’ De verhalen van die meisjes waren waarschuwende verhalen die van de ene sirene aan de andere werden doorgegeven. Beth had haar stem gebruikt om ervoor te zorgen dat drie meisjes die haar hadden gepest in een put sprongen. Dat gebeurde eind zeventiende eeuw, toen het idee dat heksen bestonden niet vreselijk vergezocht was. Ze had een heel dorp op zijn kop gezet, en de Oceaan had haar het zwijgen opgelegd om ons geheim te bewaren. Catarina was ook een sirene die had geweigerd te zingen en was weggenomen. Het vreemde aan haar was dat ze tegen die tijd al dertig jaar sirene was. Ik had me suf gepiekerd over de vraag 18

waarom ze na zo veel jaar de belofte op vrijheid had opgegeven. Molly’s verhaal was anders – en verontrustender. Haar leven als sirene had geleid tot een of andere geestelijke inzinking. Na vier jaar had ze ’s nachts een heel gezin vermoord, onder wie een baby, een uitbarsting waarvan ze niet besefte dat ze hem had totdat ze over een bejaarde vrouw gebogen stond die met het gezicht omlaag in een badkuip lag. Naar verluidt had de Oceaan geprobeerd haar te kalmeren, maar toen ze een paar maanden later weer zo’n uitbarsting had, ontnam ze Molly haar leven. Molly was het bewijs dat, wanneer de Oceaan je bedoelingen kende, ze je genade kon schenken, al bleek uit haar verhaal ook dat die genade zijn grenzen had. Dat waren de verhalen die we met ons meedroegen, de vangrails die ons op het rechte pad hielden. De regels overtreden betekende sterven.

Verschijnt oktober 2016


€15,-

Als je doen in dromen ziet, ligt de wereld voor je open. Er is één ding dat Lucy het allerliefst wil en dat is de wereld rondreizen. Als ze een brief krijgt waarin de anonieme schrijver haar aanmoedigt haar dromen te volgen, zet dat haar hele leven op zijn kop.

‘Humoristisch, herkenbaar en aantrekkelijk.’ Hebban.nl

Een meeslepend verhaal De altijd optimistische en sportieve Daan belandt door een hersentumor in het ziekenhuis. Daar ontmoet hij de sombere Nadia, die het thuis moeilijk heeft. Er ontstaat een bijzondere band tussen de twee. Maar voor hoelang?

€15,-

‘Dit is een prachtig verhaal dat al je zintuigen op scherp zet en je nog lang zal bijblijven.’ Youngadultbooks.nl ‘Supermooi, hartbrekend maar hoopgevend’ Dutchbookchick.com


Terug naar de dinosauriërs Interview Iris Boter

In Mislukt, het nieuwe boek van Iris Boter, belandt de verlegen Loïs per ongeluk in het verleden en krijgt ze zo de kans om haar eigen leven te veranderen. Reza en Joost van het Best of YA Promoteam hadden een leuk skypegesprek met Iris Boter waarin ze haar van alles vroegen over schrijven, tijdreizen en meer! Hoe lang heb je erover gedaan om Mislukt te schrijven? Mislukt is van al mijn boeken het boek waar ik het langst aan gewerkt heb. In totaal heb ik ongeveer drie jaar daadwerkelijk geschreven aan het boek, maar het idee is veel ouder. In 1997 droomde ik dat ik een bestseller had geschreven. Toen ik wakker werd wist ik nog ongeveer waar het verhaal over ging en ik schreef het snel op. Na meerdere pogingen om het daadwerkelijke boek te schrijven gaf ik het echter op. Een paar jaar geleden probeerde ik het toch opnieuw en dit keer lukte het! Waarom besloot je een boek over tijdreizen te schrijven? Dat was iets wat het verhaal zelf nodig had en ook iets wat uit die oorspronkelijke droom kwam. Ik vond tijdreizen trouwens best een lastig onderwerp, maar toen ik uiteindelijk regels over tijdreizen voor mezelf had opgesteld ging het veel makkelijker. Als je net als Loïs terug in de tijd kon gaan, naar welk tijdperk zou je dan willen reizen? Ik denk dat ik dan wel naar de negentiende eeuw zou willen. Ik heb waarschijnlijk een veel te romantisch beeld van die tijd, maar het lijkt me leuk om te zien hoe de mensen toen leefden. Verder zou ik graag mijn voorouders willen ontmoeten.

r? Meer lezen over Iris Bote 20

Als jij een gebeurtenis in je eigen leven kon veranderen, welke zou dat dan zijn? Het is misschien een cliché-antwoord, maar mijn vader is vrij jong overleden. Dat zou ik natuurlijk wel graag ongedaan willen maken. Verder zou ik willen zorgen dat ik naast de kunstacademie ook meteen een schrijfopleiding had gedaan, wie weet had ik dan veel eerder een boek kunnen uitgeven! Als je één gebeurtenis uit de geschiedenis van de aarde bij zou mogen wonen, welke zou dit dan zijn? Oeh, lastig! Ik denk dat het me wel heel indrukwekkend lijkt om dinosauriërs in het echt te zien. Het lijkt me ook spannend om mee gaan op een ontdekkingsreis naar een onbekend land. Ik zou ook wel willen zien hoe het in de jaren ’60 in Amsterdam was tussen de hippies. Mijn moeder zegt altijd dat ze toen een heel braaf meisje was, dus ik zou haar dan wel mee willen slepen naar een feestje! Zou je terug in de tijd willen gaan om één van je verhalen aan te passen? Stiekem zou ik al mijn verhalen willen aanpassen, meestal qua schrijfstijl, maar soms ook de gebeurtenissen. Ik heb ondertussen zoveel geleerd over schrijven. Het is maar goed dat ik niet kan tijdreizen, anders zou ik wel heel lang bezig blijven! > Lees deel twee van dit interview op readwatchavoid.wordpress.com en deel drie op nerdygeekyfanboy.com!


7 7

YALFesT

YALFEST NL

@ Aalsmeer Studio's

23 april 2017

De geheimen van het vak worden onthuld door...

Wolfert Lennart . r van o.a ontwerpe is Boter Ir n Mislukt va

Willem Bis literair seling agent

Maria Postema rgent Vertaler van o.a. Dive en de hongerspelen

Bas Ma li Trouw-r epaard ecense n

t

De verhalen worden verteld door....

Vero nica R aute os een w ur van Rid si er ereld zond s en er he me

l

rd Shephe Meghan r van u e t u a e The Cag

@yalfestnl

Donna Fr eitas journalis t en aute ur van unplug ged

www.yalfest.nl

n vingsto Lesley li teur au n e e actric valiant van the

21


‘Zo goed kunnen liegen dat de lezer het gelooft.’ Interview Mirjam Mous Woehoe! 2C, het nieuwe, spannende en geweldige boek van Mirjam Mous, is uit! En alsof dat nog niet genoeg is, heeft ze ook nog een kort verhaal geschreven voor de verhalenbundel 3PAK voor Literatour 2016. Genoeg reden dus om auteur Mirjam Mous eens aan de tand te voelen, en dat is dan ook precies wat Nanouk en Jikke van het Best of YA Promoteam hebben gedaan. Ren snel naar de boekhandel, want de Mirjam Mous-fangirlmodus kan dit jaar volledig aan!

Wat is een typisch Mirjam Mousboek? Een toegankelijk boek met veel vaart, spanning en humor. Dat kan van elk genre zijn, behalve een serieuze historische roman. Daarin moet alles kloppen en moet ik eerst veel opzoeken. Daar heb ik het geduld niet voor. Ik wil schrijven! Je boeken hebben wel altijd een link naar de actualiteit. Elke ochtend begin ik – heel ouderwets – met het lezen van twee kranten en kom dan artikelen en onderwerpen tegen die me boeien. Ik knip ze uit en negen van de tien keer komen ze dan in mijn boek terecht. Het is bijna alsof ze zich aan me opdringen. Hoe houd je je verhalen realistisch? Het maakt niet uit of je over mensen of over vampiers schrijft, als het maar klopt. Komt iemand met smetvrees in een vies huis, dan zal hij of zij daar iets bij voelen en denken, en iets moeten 22

overwinnen of juist in paniek raken. Stapt zo’n personage zonder problemen naar binnen, dan gelooft de lezer je meteen niet meer. Hoe betrek je je lezers bij je verhaal? Door het zo op te schrijven dat ze in het hoofd en in het hart van een personage gaan wonen, met hem of haar meedenken, meevoelen, meeluisteren, meekijken en zelfs hetzelfde ruiken. Door de lezers aan het denken te zetten of ze te verrassen. Door te schrijven over onderwerpen die er in hun wereld toe doen. Wat is volgens jou de kunst van het schrijven? Zo goed kunnen liegen dat de lezer het gelooft. Als je één personage uit alle boeken van de wereld kon worden voor één dag, wie zou je dan kiezen? Ik moet er niet aan denken. Een boekpersonage overkomt vaak een hoop ellende. Ik blijf liever gezond en gelukkig, zodat ik nog lekker lang kan schrijven.


Wat is jouw eigen schrijvers-confession? Ik kan alleen werken als het stil is en niemand me stoort. Dat is dus op mijn fijne schrijfkamer en niet met een laptop in het café, zoals sommige schrijvers doen. En het liefst in joggingbroek, want ik wil mijn kleding niet voelen. Wat is jouw eigen boek-confession? Ik lees zelden thrillers en na een paar teleurstellende pogingen al helemaal geen Nederlandse thrillers meer die door vrouwen zijn geschreven. Ik geloof dat ik niet erg vrouwelijk ben in de zin van vriendinnen, jaloezie, shoppen... Al dat getut! Het gaat me dan ook gemakkelijker af om vanuit een jongen te schrijven. Wat was je inspiratie voor het verhaal van 2C? Ik kreeg commentaar van meisjes, omdat de hoofdpersonages in mijn thrillers altijd jongens waren. Dus zocht ik naar een verhaal waarin ik zowel jongens als meiden aan het woord kon laten komen. Ik kwam al snel uit bij een schoolklas – geen wonder, want ik ben zelf juf geweest. Ik wilde een situatie waarbij de klas op elkaar aangewezen was en niet weg kon, om de spanning te verhogen. Toen bedacht ik een werkweek en een bus met een bom.

Wat zou je doen als je in dezelfde situatie zou zitten? Waarschijnlijk alleen maar afwachten en hopen. (En intussen denken: als ik hier ooit uit kom, ga ik er een boek over schrijven.) Natuurlijk heeft Mirjam speciaal voor jullie een berichtje achtergelaten: ‘Wat fijn dat jullie zo van lezen houden. Ik herken het helemaal! Lezen en schrijven hebben van mij een gelukkig mens gemaakt. Dus lees en geniet!’ Op de blog van Nanouk gaat dit interview verder. Ga snel naar dutchbookchick.com en keep reading!

3PAK Mirjam MOUS Helen VREESWIJK Alex BOOGERS 3 korte verhalen ter gelegenheid van de liter atour 2016

23


Disney

Oké, eerlijk is eerlijk: welk meisje weet níét op welke Disney-prinses ze het meest lijkt? En wiens hart maakt géén sprongetje iedere keer dat er weer nieuws is over de nieuwe Beauty and the Beast-film (Emma Watson, mensen!)? Nou, onze liefde voor de sprookjes van Disney is ongeveer net zo groot als de bibliotheek die het Beest cadeau deed aan Belle. Geen wonder dat we maar liefst twee YA-Disney-series uitgeven. Best of both worlds, anyone?

Dwaaleiland

Valt de giftige appel ver van de boom? Dwaaleiland is de plek waar alle slechteriken uit de Disney-sprookjes wonen. Een koepel om het eiland zorgt ervoor dat ze geen magie kunnen gebruiken.

Terwijl Malafide, Jafar, Cruella en de Boze Koningin terugverlangen naar hun hoogtijdagen als gemene magiërs, weten hun kinderen niet beter dan dat ze leven in een donkere, sobere en vooral slechte wereld. Die kinderen spelen in Dwaaleiland de hoofdrol. Mal probeert net zo angstaanjagend te zijn als haar moeder Malafide ( jup, de boze heks uit Doornroosje). Jay steelt alles wat los en vast zit, hopend dat hij eens een grote slag slaat voor zijn vader Jafar. Evie wil even mooi zijn als haar moeder, die elke dag voor de spiegel staat en Carlos zorgt ervoor dat er niets met de bontjassen van Cruella gebeurt. Wanneer Mal Carlos dwingt om een groot feest te geven, gebeurt er iets vreemds. Is het mogelijk dat er weer magie is op Dwaaleiland...?

> Waar Dwaaleiland stopt, gaat de film The Descen-

dants verder. Maar lezers hoeven niet getreurd te zijn, het vervolg op de film is weer een boek: Terug naar Dwaaleiland. 24


de blaadjes zijn altijd groener... in andermans zeewierwoud. Diep in de oceaan leven de zeemeerminnen. Op de ochtend van haar verloving ontwaakt Serafina, een zeemeermin van de Middellandse Zee, met vreemde dromen in haar hoofd. Die voorspellen de terugkeer van een eeuwenoud kwaad. Wanneer de pijl van een moordenaar Sera’s moeder vergiftigt, moet Sera op zoek naar het brein achter de moord om een oorlog te voorkomen. Geleid door haar schimmige dromen, zoekt Sera vijf andere zeemeerminheldinnen van de zes zeeÍn. Samen vormen zij een onverbrekelijke zusterband en ontdekken ze een samenzwering die het bestaan van hun wereld bedreigt.

25


Een nieuwe boekverfilming in de bioscoop : NERVE We worden als young adult-lovers in de watten gelegd door filmproducenten: na de megapopulaire films Divergent, The Hunger Games en Twilight zal nu de verfilming van het boek Nerve (eerder verschenen onder de naam Lef) van Jeanne Ryan op het witte doek verschijnen. Deze film, die eveneens Nerve gaat heten, draait vanaf 22 september in de bioscoop!

ARE YOU A WATCHER OR A PLAYER? Vey vindt het spel in het begin geweldig: ze wordt gekoppeld aan de woest aantrekkelijke Ian en samen komen ze steeds verder. Maar dan krijgt het spel een dramatische wending en het is alles of niets voor Vey.

> Jeanne Ryan schreef Nerve in 2012. Zij schreef ook het spannende boek Charisma, over gentherapie. 26

JEANNE RYAN

Vey is geselecteerd om mee te spelen met NERVE, een spel dat online live wordt uitgezonden. NERVE gaat om durven. De spelers worden met geweldige prijzen verleid om hun grenzen te verleggen.

Verschijnt r 19 septembe

JEANNE RYAN

NU VERFILMD

BEST OF YA


DE FIXER en hoog verraad - DÉ BOEKEN OM UIT JE LEESDIP TE KOMEN En zo stond ik opeens voor mijn boekenkast met een enorme leesdip. En ik had geen idee hoe ik weer uit mijn dip kon komen. Ik wilde iets lezen wat niet al te zwaar was, maar wel interessant. Luchtig, maar ook met diepgang. Bovenal moest het boek lezen als een trein. En wow, De fixer was de perfecte keuze! Ik werd omvergeblazen door het verhaal en de plottwists. De fixer gaat over Tess, die plotseling bij haar oudere zus Ivy in Washington moet gaan wonen. Ivy is een fixer: ze lost andermans problemen op door clever thinking, connecties en als het moet zelfs chantage. Wanneer Tess een wanhopige klasgenoot te hulp schiet, raakt ze zelf onbedoeld verstrikt in de fixerbusiness en wordt ze een complot ingezogen dat van haar middelbare school tot midden in de Oval Office leidt. Het boek begon anders dan andere YAboeken die ik gelezen heb. Het maakte me nieuwsgierig en ik vroeg me eigenlijk meteen af waar dit verhaal heen zou gaan. Even was ik bang dat ik alle politieke termen die in het boek staan niet zou kunnen onthouden. Gelukkig hoefde ik daar niet veel moeite voor te doen, het ging vanzelf. Barnes heeft ervoor gezorgd dat het verhaal zowel luchtig is als veel diepgang heeft (een van de eisen die ik stelde aan mijn kom-uit-je-leesdipboek). Door de korte hoofdstukken en de schrijfstijl van de auteur leest het verhaal vlot. Het verhaal zit goed in elkaar met plottwists die geweldig goed werken. Hoog verraad gaat verder waar De fixer is geÍindigd. Een bloedstollende thriller over een dodelijke samenzwering in Washington, natuurlijk met Tess in de hoofdrol! - Thatblondewoman.com


De Een wereld zonder hemel-trilogie mag je niet missen. En wel om deze redenen: Een unieke en levensgevaarlijke wereld: de Aetherstormen vreten je op! Hete mannen Veronica Rossi, de auteur, komt naar YALFest 2017 Gruwelijk spannende trilogie: je kunt drie boeken lang intens genieten Het verhaal past in het rijtje met spannende boeken als The Hunger Games, De Test, Seeker, Delirium Amoris en Divergent Superkrachten en veel actie. Deze trilogie laat je op het puntje van je stoel zitten! Een stoer, vrouwelijk hoofdpersonage

Thespinebreakers.nl

‘Dikke, grijze wolken hingen aan de hemel. In de gaten ertussenin zag ze Aether. Echte Aether. Het was prachtig, als bliksemflitsen die in vloeibare luchtstromen gevangenzaten.’ – uit: Een wereld zonder hemel

Leven en dood. Een must read voor alle Twilight-fans! Toen ik hoorde dat er een jubileumeditie van Twilight was verschenen, wilde ik die meteen lezen. Net voordat ik eraan wilde beginnen, hoorde ik dat Leven en dood een herschreven versie van Twilight is, waarin de geslachten van de karakters zijn omgedraaid. Say what!? Om eerlijk te zijn maakte dat me meteen enthousiast. Ik heb namelijk niet zoveel met Bella en ik hoopte dat wanneer Bella een jongen zou zijn, sommige van haar karaktertrekjes ook zouden veranderen. Gelukkig voor mij was dat inderdaad het geval. Persoonlijk vind ik Leven en dood beter dan het originele verhaal. De momenten waarbij ik tijdens het lezen van Twilight zat te tandenknarsen, zaten niet meer in Leven en dood. Voor mijn gevoel is de genderswitch een goede keuze geweest, het verhaal is daardoor naar mijn idee krachtiger geworden. Ik heb genoten van deze aangepaste versie! Twilight blijft mijn guilty pleasure en ik kan niet wachten om de vervolgdelen van de Twilight Saga te gaan lezen, want dat heb ik nog niet gedaan. Desondanks heb ik de films al zo vaak gezien, dat ik volgens mij het script uit mijn hoofd ken. 28

| Thatblondewoman.com


Our future is so bright we need shades. Woehoehihahoooo! Alsof dit magazine niet al vol genoeg staat gaan er nog ZO VEEL coole dingen gebeuren de komende maanden. Wij kunnen niet wachten!

September

2017

• Vermist – Helen Vreeswijk • De Graces – Laure Eve • Hoog verraad (De fixer 2) – Jennifer Lynn Barnes • Nerve (filmeditie) – Jeanne Ryan • 3PAK – Mirjam Mous, Helen Vreeswijk en Alex Boogers • 16 september – Yalbal @Tolhuistuin, Amsterdam (literatour.nu) • 17 september – YA Event @Tolhuistuin, Amsterdam (unieboekspectrum.nl)

• De hamer van Thor (Magnus Chase en de goden van Asgard 2) – Rick Riordan • Carve the mark – Veronica Roth • De zwarte parel (Waterfire Saga 4) – Jennifer Donnelly • The Valiant – Lesley Livingston • Seeker 3 – Arwen Elys Dayton • One of us is lying – Karen McManus • Lang en gelukkig (bundel van de Selection-novelles) – Kiera Cass

• 22 september – Nerve in de bioscoop

• Riders 2 – Veronica Rossi • Hof van doorns en rozen 3 – Sarah J. Maas • 23 april – YALFest 2017 (yalfest.nl)

Oktober • Rebel (Reboot 2) – Amy Tintera • Siren – Kiera Cass

November

H IJ N T V E RS C 0 17 17 -0 1 -2

• De ontknoping (Endgame 3) – James Frey • Girl Online Going Solo (Girl Online 3) - Zoe Sugg • Best of YA Sleepover

In het th ema van Hof van m ist en wo ed

e!

29


MA

G

In het volgende nummer lees je alles over... A

Het nieuwe

ZINE

E n n og veel m

Best of YA Promoteam!

YALFest

eer!

23 april 2017

Lesley Livingston

Veronica Rossi

Megan Shephard

Veronica Roth

Volg ons ook op: youngadultboeken 30

@BestofYABooks

bestofyabooks

bestofyabooks


de Nu in l! w i n ke

Beklemmend en mysterieus: De Graces laat je niet meer los! Wanneer River Page met haar moeder naar een klein dorpje verhuist, valt ze als een blok voor de knappe en ongrijpbare zeventienjarige Fenrin Grace. Het gerucht gaat dat de Graces – Fenrin, zijn tweelingzus Thalia en hun jongere zusje Summer – heksen zijn, en River gelooft dat maar al te graag. Ze wil niets liever dan in hun nabijheid zijn en hun geheimen ontdekken. Zorgvuldig plant ze elke stap die nodig is om haar doel te bereiken. De Graces zijn erg op zichzelf, maar River raakt bevriend met Summer en zo wordt ze kind aan huis. Ze komt steeds dichter bij de waarheid over de familie en vooral dichter bij Fenrin. Maar River heeft ook haar eigen geheimen. Wanneer Fenrin eindelijk binnen handbereik lijkt te zijn, gebeurt er iets waardoor alles voorgoed verandert.

> Lees het artikel van Laure Eve op pagina 12 en 13!


Iedereen zei dat het heksen waren. Ik wilde het heel graag geloven. Ik zat pas een paar maanden op deze school, maar ik zag hoe het er hier aan toe ging. Ze bewogen zich als gladde vissen door de gangen, met rimpelingen in hun kielzog, blikken die hun ruggen en hun haar volgden. De Graces hadden vrienden, maar eigenlijk ook weer niet. Zo nu en dan gingen ze met iemand om met wie ze nog nooit eerder waren omgegaan, en eigenden zich diegene dan een tijdje toe. Meestal bleef het ook maar bij een tijdje. Ze veranderden van vrienden zoals sommige mensen van kapsel veranderen, alsof ze voortdurend wachtten tot zich een leuker iemand aandiende. Ik hoefde alleen maar een manier te vinden om hen te laten zien dat Ă­k degene was op wie ze al die tijd hadden gewacht.

de Nu in l! w i n ke

Best of ya magazine september 2016  
Best of ya magazine september 2016  
Advertisement