Page 1


Nettoformat  B 365 x H 245 mm 

llende.:  Nettoformat  B 245 x  H 182,5mm 

Nordea er stolt samarbeidspartner med UKEN

lende: Nettoformat B 122,5 x H182,5mm 

der beregnes til beskjæring. Tekst, logo og  l kuttes må ligge minimum 10 mm innenfor 

på 300 ppi for å oppnå best mulig kvalitet.   YK, og filformatet må være PDF. 

al ikke være inkludert i de utfallende 

I over ett år har vi fått være med på forberedelsene til årets festival. UKEN 14 er opplevelser hele veien Gjennom dette samarbeidet har våre medarbeidere møtt en organisasjon full av entusiasme og samhold. Dette har smittet over på oss og vi gleder oss til mars 2014 Bli med på festen! Opplev UKErevyen og nyt en god konsert. Det er nå minnene skapes!

nordea.no

Gjør det mulig


3 | UKEmagasinet | UKEN 14

Innhold Artister s. 9

Art Director:

Martina Maria Siebenbrunner

Grafisk utforming:

Marte Drager (Mellomleder) Martin Viknes Vilde Dyrnes Ulriksen John-Erik Rørheim Thao Vo Malene Nesset Benedicte Hvide Sagvaag

Illustrasjoner:

Vilde Dyrnes Ulriksen Forside, side 9 og side 41

Revy s. 29

Arrangementer s. 41

Ansvarlig redaktør/ Prosjektleder:

Mathias Juell Johnsen

Journalister:

Shreya Nagothu Bendik Bang Pedersen Hannah Skaar Hauge Vilde Koch Fredriksen Tron Magnus Sanderud Mons Jakobsen Andreas Bjelland Eriksen Petter Lindheim Reinem

Praktisk info s. 59

Utgiver:

UKEN i Bergen Helleveien 30, 5045 Bergen E-mail: post@uken.no For kontinuerlige oppdateringer, se www.uken.no og UKEN i Bergen i sosiale medier.

/UKENiBergen @UKEN @UKENiBergen


4 | Annonsebilag | UKEN 14

vestlandets nest største kulturfestival satser igjen mot sentrum. Hvorfor det egentlig? Tekst: Mathias Juell Johnsen og Petter Lindheim Reinem

Med UKEN 12 kom UKEteltet, og en lovnad om inkludering. Festivalen skulle en gang for alle bli kvitt NHH-stempelet, og inkludere samtlige av Bergens studenter. Dette var et tapsprosjekt, men i år prøver de seg igjen. Er det virkelig slik at studentene i monosamfunnet NHH har et så sterkt ønske om å knytte bånd til sentrum at vi er villige til å gjøre det med økonomisk tap?

Tidligere NHH-student, Datarock-medlem og UKEartist, Fredrik Saroea, var et unntak. Han hadde mer på hjertet. Om sentrumssatsningen velger han å sitere Homer Simpson.

Juryens dom I anledningen Natt & Dags Bergenspris, så vi vårt snitt til å stjele noen av jurymedlemmene for å få et innblikk i hva sentrums kulturelite vet, og eventuelt syntes om UKEN. Det viste seg å være en skikkelig dårlig idé, med tanke på at dette er et rent PR-produkt.

Han tror at «musikknerdene» fra sentrum uansett er for redde for blazerkledde NHH-jappetryner til å dukke opp. – Skal dere endre opplegget helt må dere booke masse band som folk flest ikke vil se, men som kanskje trekker noen få musikknerdstudenter ut. For dem er nok NHH trolig så skummelt at de ikke kommer uansett.

– Jeg mener egentlig ingenting, formidler Charlotte Myrbråten, feminist, sykkelskilttyv og debattredaktør i det feministiske tidskriftet FETT. Hennes standpunkt ble delt av så å si samtlige. Ouch. Noe/noen må snart gi dem et inntrykk.

– «Trying is the first step towards failure», ikke sant. Alle er vel enige i at det er fint med en litt kommers mini Bergenfest på NHH.

Kontring Tross ekspertens råd, setter de blåskjortede rebellene ut på et korstog for å erobre sentrum. Hvordan har det påvirket årets booking?

– Det vesentlige er å tenke at det er en studentfestival som først og fremst skal treffe alle studentene i Bergen. Man er nødt til å legge bort egen musikalsk integritet og samtidig forsøke å favne så bredt som mulig, sier bookingansvarlig Oskar Jensen Skulberg. Han mener årets artistprogram er det beste noensinne. – Vi må treffe den g jengse student, men også Bergenhipsteren som kjøper sin V60 på BKB hver morgen. Det mener jeg vi har fått til. Resultatet er at du i tillegg til å bivåne revy om sære nordmenn i Aulaen på NHH, også kan se en svensk soulpop-dronning, gammel og ny norsk rap, boybandmusikk i verdensklasse og P3 Gull-relatert og ganske anerkjent norsk pop fra en nyutdannet og søt jazzist og en mann med glassøye. For ikke å glemme traverne i Trang Fødsel. En hjelpende sentrumshånd Hvorfor bruke så mye tid og krefter på å nå ut


5 | Annonsebilag | UKEN 14

Trying is the first step towards failure

Homer Simpson

til sentrum gjennom booking og markedsføring? UKEsjefen Erlend Karlseng forklarer det i en setning. – Dette er rett og slett essensielt for at vi skal kunne kalle oss UKEN i Bergen. Hva gjelder fremtiden, er han klar på at han mener at sentrum er riktig vei å gå, men at gjennomføringen blir opp til senere generasjoner. – Hvordan dette vil utvikle seg videre er det umulig for meg å si noe om, ettersom mandatet mitt går ut 23. mars 2014, men jeg mener vi har tatt enda et steg for å involvere sentrum. Jeg er veldig spent på hva som skjer fremover.

Rabalder En stor del av sentrumssatsingen har gått ut på å inkludere studentene ved UiB, BI og HiB g jennom PR-gruppen Rabalder. Gruppeleder Mikkel Boyhe Ahlgren mener hans erfaring motbeviser at sentrum ikke ønsker å delta. – Gjennom rekrutteringsrunden Rabalder hadde i høst ser man at sentrumsstudentene i stor grad ønsker å være delaktig i å bygge opp festivalen. Vi utlyste 77 stillinger og opplevde en oversøking vi ikke har sett maken til. Han tror imidlertid det er mye å jobbe med hva angår holdninger til og kunnskap om UKEN.

– Tilbakemeldinger fra Rabaldergruppene har vist at altfor få faktisk kjenner til UKEN. Det er uansett en mangel på holdninger til festivalen som er tankekorset, og man bør spørre seg hva som skal g jøres for at folk skal vite hva UKEN er, uten å måtte referere til UKA i Trondheim. Den jævla UKA! Tar all oppmerksomheten! Vi er da Bergens nest største kulturfestival, og det er Bergen som er Norges nest største by, ikke Trondheim. Sentrumsstudentens fordommer Det er en kjent sak at det er et slags sosiologisk skille mellom NHH og sentrum. Og sentrumsstudentenes


6 | Annonsebilag | UKEN 14

Vi må treffe den gjengse student, men også Bergen-hipsteren som kjøper sin V60 på BKB hver morgen. Oskar Jensen Skulberg, bookingansvarlig i UKEN 14

tanker om medstudentene i Breiviken er ikke nødvendigvis veldig positive. Hvem er egentlig denne sentrumsstudenten, og hva har han imot NHH og UKEN? I et tenkt møte med en vi velger å kalle Anders Høyden, får vi svarene. – NHH-studentene har, ikke nødvendigvis bevisst, en slags ovenfra og ned holdning mot sentrum. Et bilde i hodet deres som tilsier at de faktisk er bedre enn andre. At de går på Bergens beste skole, med Bergens feteste folk. Hva gjelder festivalen, mener han at noe av dette smitter over på gjennomføringen av det hele. – Når UKEN går av stabelen virker det som om de ser på seg selv som en slags sol, som nådig velger å skinne lyset sitt, i form av den fantastiske studenkulturen i NHHS, på resten av sentrum. Heldige sentrumsstudenter, som bli oversvømmet av stereotypiske pengesterke blåskjorter, som feirer en slags russetiden II og kaller det kulturfestival. Er det ikke egentlig mer ukultur? – Menne Anders, de trenger jo impulser! Kan ikke du som er så kul gi dem det? – Det blir litt som å prøve å overbevise Ken Ham om at Bibelen tar feil. Folka på NHH er så fundamentalistisk overbevist om at de faktisk er dritfete, at at argumentene for det motsatte bare blir sugd inn i et slags sort hull av selvgodhet. Dølle makttopper Shit, de liker oss virkelig ikke. Bra det alltid er noen andre som gjør det.

Vanligvis har man forhørt seg med landets, byens, og skolens maktopper for å høre hva de synes om det hele. Svarene har etter hvert blitt så forutsigbare, ukritiske og forherligende at vi denne gangen skal prøve å g jette oss frem til hva de kanskje ville sagt. Hvis vi gadd å spørre. Noe vi ikke g jorde. Først ut med et fiktivt sitat er landets mest eminente bergenser, statsministeren sjæl, som seg hør og bør snakker med kanelbolle i munnen, til EUs store forargelse.

Sist ut er rektor på NHH, Frøystein Gjesdahl. – Uten denne skolen hadde ikke Bergen vært den handelshovedstaten som vi er i dag. Men med årets artistslipp, med Backstreet Boys - eller skal jeg si Backstick Boys, he he - i spissen, tror jeg vi vil makte å klatre på Financial Times-rankingen. Dessuten er dette en god anledning for meg å slå meg litt løs.

– Som statsminister, men først og fremst bergenser, egentlig bare som bergenser og ikke statsminister, må jeg virkelig si at UKEN representerer et prakteksempel på frivillig arbeid, som sammen med utdanning er selve bærebjelken i samfunnet. Det er også viktig å ta seg en fest en gang iblant. Sa jeg noe om studentkultur? Det er viktig!

Summa summarum Kultur, ukultur, russefest eller ei. UKEN er en festival som lages av en frivillig g jeng, en g jeng som nå ber sentrumsstudentene så pent de kan om å bli med. Ok, det brukes kanskje like mye tid på å skryte av at det g jøres frivillig arbeid som det faktisk brukes på frivillig arbeid. Ok, de jævla pappaguttene må jekke seg ned et par hakk. Og sist men ikke minst, vi har forståelse for at folk er redde for å ende opp med å diskutere økonomisk politikk med en forbanna besserwisser av en Høyreaspirant.

Herlig forutsigbart. Nest ut er Bergens yndlingsnordlending, ordfører Trude Drevland. Hva hadde hun kanskje sagt, hvis vi spurte henne hva UKEN betyr for henne(noe vi ikke har g jort, bare for å g jøre det helt klart)? – Det er utrolig gøy når den grønne bussen Torvall kommer på menningen. Da er det på tide å dra frem det kommunale kredittkortet og dollartegnkjedet for å komme meg på konsert. Jeg er en hustler, yo! Noen sier ting som dette går utover det kommunale budsj… jeg mener studiene, men det er jo bare pisspreik, sier hun på energisk nordlandsdialekt, mens det klirrer kraftig i ordførerkjedet som hun for anledningen har tatt på utenpå den grønne malingsdressen til UKEN.

Yes! Makta elsker UKEN!

Se på det som en god g jerning. Samtidig som du kanskje ender opp med å ha det dritfett, har svært omtrentlig forskning/synsing tydet på at rundt ⅔ av NHH-studentene sliter med ironisering av egen adferd. Hvis de oppfører seg lame er det kanskje bare fordi ingen har turt å si det til dem? Så samtidig som du hjelper på billettsalget, sørger du kanskje for å motvirke fremtidig skylapp-syndrom hos dem som er sikre på at de skal styre både landet og næringslivet i fremtiden. Vel møtt!


STOLT SPONSOR AV UKEN 14

Shaping the media of tomorrow. Today.

Lær mer om hvem vi er og karrieremuligheter hos oss på www.schibsted.com


8 | Annonsebilag | UKEN 14

UKENS HISTORIE 1946: Bergen fikk sin første studentrevy: et

samarbeidsprosjekt mellom NHHS, Studentersamfunnet i Bergen og Aktive Studenters Forening (AFS). Revyen «Ta Tonen» hadde premiere 29. mars 1946, med NRKmann Jacob Skarstein og danseskoleinstruktør Gunner Gunero blant pådriverne. Maskoten «Bole med harpen» ble født.

1950-tallet: Revy var ikke nok for bergenserne,

og utover 50-tallet dukket det opp flere og flere arrangementer tilknyttet studentrevyen. Boles nattklubb og Studentdagen, med kapp-roing rundt Lille Lungegårdsvann, g jorde at man kunne ane konturene av en studenteruke.

1960-tallet:

I 1963 flyttet NHH til Breiviken, men samarbeidet mellom NHH-studentene og sentrumsstudentene fortsatte. UKEN ble etablert som offisielt navn på studentfestivalen i 1966, og fra 1968 har festivalen vært grønn. Den geografiske avstanden ble imidlertid en utfordring utover 60-tallet. UKEN ble et slags skilsmissebarn med noen arrangementer på NHH i Breiviken, mens flesteparten fant sted i Bergen sentrum. Gledesrusen fra etterkrigstiden begynte å legge seg, og studentene ble mer interessert i politikk enn revy. Interessen og engasjementet rundt UKEN gikk ned i en bølgedal.

1972: UKEN i 1972 ble den siste av de gamle

studenterukene i Bergen. Revyen «Dryl’an» infridde på ingen måte hos det allerede labre publikummet. Konkurs var uunngåelig og «Bole med harpen» kastet inn håndkledet.

1978: Etter et avholdt «Hyllamøte» i Aulaen på NHH i 1978, ble UKEN g jenopplivet. Styre og gruppeledere ble valgt, og NHH tok med det over omsorgsretten for UKEN i Bergen.

1980: 7.-23. mars 1980 ble den første «moderne»

UKEN avholdt på NHH. Den nye maskoten Orvil, oppkalt etter etter dikteren og «gladmodernisten» Ernst Orvil, ble unnfanget etter en tegnekonkurranse i 1979. Revyen «Ka i all Bergen» ble godt mottatt. UKEN 80 ble med sine konserter, verdensrekordforsøk, barne og eldredager og Bergensaksjon på mange måter malen på UKEN slik vi kjenner den i dag.

1980-tallet:

Revy, konserter og andre festligheter har i mars hvert partallsår siden pangstarten i 1980 preget Bergen 17 dager til ende. På 80-tallet kunne man blant annet oppleve solide økonomiske resultater, Jan Eggum, DeLillos, forsøk på å lage verdens største pannekake og den hittil eneste kvinnelige UKEsjefen. UKEbussen kom også på banen dette tiåret ,og den har siden vært et fast vårtegn annethvert år i Bergen.

1990-tallet: UKErevyen fra 1990, «De Risikable»,

ble den påfølgende sommeren ble satt opp på selveste Chat Noir i hovedstaden. Et annet høydepunkt i løpet av 90-tallet var den hittil eneste Guinnessgodkjente verdensrekorden, da UKEN 92 kunne presentere verdens lengste slips på hele 69,97 meter, og dermed bekreftet alle fordommer om økonomers klespreferanser. I anledning 50-års jubileet i 1996 gikk UKEN tilbake til røttene g jennom et nytt samarbeid med Studentersamfunnet i Bergen, AFS og Kvarteret. Konsertene ble delt mellom Aulaen og Kvarteret, og folk strømmet til. Og revyen fikk terningkast seks. Åløh.

2000-tallet: 2000-tallet var preget av vekst og

ekspansjon. Konsertene ble større og mer internasjonale, samtidig som antallet frivillige nådde 1000 personer i 2008. I løpet av tiåret rakk artister som Travis, The White Stripes, Belle & Sebastian, Turboneger, Ace of Base og Kaizers Orchestra å g jeste Aulaen. De populære revyene kunne hente hjem den ene studentrevyprisen etter den andre, med desibelmålerkollaps (smak litt på det ordet) da «Mamma» vant publikumsprisen i NM 2009, som prikken over i-en. Bergenserne fikk også oppleve verdens største seigmann, verdens lengste Elvis-karaoke og verden største blokkfløytekonsert dette tiåret.

2010: UKEN feiret 30-års jubileum i 2010 med

jubileumsrevy. Symfoniorkester ble leid inn, nye og gamle revyaktører børstet støv av gamle kostymer og ferdigheter, og sammen leverte de et g jensyn med gamle revynumre. 50 Cent var også på besøk i Aulaen.

2012: UKEN 12 gikk nye veier. Med et konserttelt på Koengen skulle sentrumsstudentene engasjeres. Tross iherdig reklamering og verdenskjent DJ, ble dette et tapsprosjekt. Festivalen som helhet gikk derimot solid i pluss, og revyen iWorld ble godt mottatt av et eplefrelst Bergen. Hehe!

2014: I Grunnlovsjubileumsåret trosses frykten for de

røde tallene ig jen. Denne gangen med et enda større telt på Koengen, og flere sentrumsstudenter med på laget. Veronica Maggio, Backstreet Boys og mange flere har meldt sin ankomst. Kommer du?


9 | UKEmagasinet | UKEN 14


10 | Annonsebilag | UKEN 14

Tre Grammisgalanominasjoner, Årets Artist i «P3 Guld» og en hektisk Skandinaviaturne. Veronica Maggio mener at rollen som småbarnsmor gjør henne mer effektiv som artist. Tekst: Mathias Juell Johnsen Foto: Henric Lindsten, Pressefoto

– Det er like kult hver gang, og dette er i tillegg første gangen jeg har vunnet P3 Guld. Veronica Maggio har vært yndet i Skandinavia siden debuten i 2006, men mener hun fortsatt ikke er vant til å vinne priser. Lørdag 15. mars er det Bergenspublikummet som skal vinnes, i Europas største konserttelt. Selv virker hun lite nervøs. – Det skal bli supert, være med å sette en rekord! Også er det alltid fint å spille i Bergen. Innovatør I tillegg til årets låt og årets pop, har Maggio blitt nominert til spesialprisen «Årets innovatør» i Sveriges musikkbransjes mest prestisjefylte prisutdeling. Ifølge henne selv er det måten hennes siste album, «Handen i fickan fast jag bryr mig», ble sluppet på som har gjort henne aktuell for prisen. – Nominasjonen refererer nok mest til kampanjen vår på Spotify. Vi lot hver eneste låt i albumet få like mye oppmerksomhet, med bilder og forklaring av tekstene. Vi slapp en på morgenen, og en på kvelden. Dette ble gjort for at folk ikke skulle få alt på en gang. Kall det soulpop med teskje. – På den måten fikk hele albumet en tydelig presentasjon, og lytterne fikk forhåpentligvis en relasjon til alle sangene. Det ble liksom ikke like massivt når man tar det i etapper hele veien. En ny måte å slippe et album på rett og slett.

Ingen oppskrift Her til lands har det lenge vært på dagsordenen at svenskene overgår oss når det kommer til kultureksport. «Den svenske innovasjonen» har det blitt kalt. Selv om Maggios toner har slått an utenfor Sveriges landegrenser, føler hun seg ikke som en stor kultureksport. – Nå har jeg jo bare slått ig jennom i Skandinavia, så jeg er kanskje ikke en del av den helt store internasjonale innovasjonen det er snakk om. Jeg vet egentlig heller ikke helt hvorfor så mange svenske artister lykkes, det er litt konstigt. Et proft produksjonsmiljø kan imidlertid være noe av grunnen. – Det er veldig dyktige produsenter her. For min egen del tror jeg innovasjonen min har ligget i å alltid forandre meg. Ikke ha en oppskrift på hva slags musikk jeg skal lage. Svenskitaliener på svensk Maggio synger på svensk, og har av den grunn ikke tatt det store steget mot utlandet helt enda. Om hun kommer til å g jøre det i fremtiden eller ikke, er vanskelig å si. – Jeg driver faktisk og skriver en engelsk tekst for en annen debutant, men personlig så føler jeg at jeg leverer bedre på svensk rett og slett. Det blir liksom ikke mitt når jeg synger på engelsk. Hun nevner imidlertid at hun er lysten på å starte et band, og at det da kan være aktuelt med engelske

tekster. – Det g jør ikke noe om det er i en liten skala, jeg vil bare g jøre noe nytt. Med en italiensk pappa og boopphold i Italia burde vel også forholdene ligge til rette for å g jøre det stort på det Italienske markedet? – Jeg tror jeg er for dårlig i språket rett og slett, men det hadde jo vært kult å lage en sang på italiensk bare for gøy. Uslepne ord Fansen til Maggio elsker henne. De lytter til tekstene hennes, og oppsøker henne i etterkant for å si at «Den låten din er om meg og min kjæreste. Og oppbruddet vårt. Takk». Selv har hun det ganske klart for seg hvorfor slikt skjer. – Jeg tror det er mest fordi jeg er detaljert og selvbiografisk, sånn at folk kjenner seg ig jen. I tillegg så har jeg brukt mange ord som vanligvis ikke brukes. Uslepne ord, som kanskje hjelper å sette ord på vanskelige ting. Maggio vil ikke snakke om samlivsbrudd og privatliv, men «Sergels Torg», og i og for seg alle sangene hun har skrevet selv, sier sitt for de som lytter. «Håndan i fickan fast jag bryr mig» referer til det å posere tøft for å virke hard, selv om man egentlig bryr seg. – I sangen «Jeg lovar» så ser jeg for meg en scene på en finlandsferjeterminal. Som ung i Sverige drar man nemlig til Finland. Man forsøker å se hard ut, ikke sant,


11 | Annonsebilag | UKEN 14

selv om man bryr seg. Sånn er det også resten av livet. Er dette noe hun må gjøre ofte i hennes bransje? – Det er svårt å vise seg selv svak. Man må alltid se ut som om alt går bra. Selv om jeg har en dårlig dag, må jeg opp på scenen å prestere, knytte handen i fickan. Og sånn er det for alle, uansett bransje og livssituasjon. Hardt og bredt Maggio bodde en periode i Oslo, og jobbet som servitør på det som en gang var Rehmanns og Onkel Donald. Hun har tidligere fortalt om vindrikking i vaskeriet, og fyll hun aldri har sett maken til noe annet sted. For henne var det likevel musikerdrømmen som stod sterkest, også i Oslo. Er hun fornøyd i dag? – Jeg har hele livet drømt om å gjøre det jeg gjør nå, så jeg er selvfølgelig takknemlig for å få drive med musikk. På en annen side så er jeg ikke en nøgd type. Jeg gir ikke ut en skive og tenker «Sånn, dette var bra, ned med skuldrene». Da er det bare å komme seg i gang med det neste punktet på listen.

UKEN 14 | Annonsebilag | 11

Tull. Maggio og Tull er ikke lenger et par, men sønnen deres er naturligvis fortsatt en veldig stor del av Maggios liv. Hvordan påvirker det å få barn karrieren og privatlivet? - Privat er det jo en helt utrolig forandring. Det endrer alt. Rent profesjonelt føler jeg at jeg har blitt mer effektiv som artist. Det er uansett det roligaste og det vettigaste jeg har g jort.

– Jeg er snabb på melodi og tekstproduksjon, men å lage et album tar likevel lang tid. Jeg lager lange lister over hva jeg vil g jøre i studio. Hvordan vi skal spille inn. I denne omgangen tok vi med bandet inn i studio og prøvde å spille inn sangene live, også brukte vi det videre. På den måten har vi endt opp med et produkt som er lettere å oversette til liveformat. Før måtte vi pusle veldig mye med å få til det.

Maggio ser ikke noe forskjell på det å være ettertraktet artist og samtidig mamma, og det de fleste andre mødre driver med. – Jeg ser på det som å ha barn og jobb, som de aller fleste andre foreldre. Man må være fokusert på det man g jør, når man driver med det. Jeg pleier for eksempel å skru av mobilen og konsentrere meg om en ting av gangen.

Hva fremtiden bringer Maggio er ikke en planlegger. – Jeg tar det som det kommer, jeg er ikke personen til å legge langsiktige planer. Men i år skal jeg bare spille live hele tiden. Etter det kommer jeg sikkert til å jobbe med en del andre prosjekter. Jeg har alltid 10 ulike greier å sette fingrene i.

Artisttilværelsen er med andre ord ikke for latsabber. – Det er viktig å jobbe hardt. Man kan ikke være lat. Og i tillegg må man jobbe bredt. Man burde skrive med mange, men skrive mye selv. Også er det viktig å ha kontroll på alt fra artwork til videoer og produsenter. Det er en selv som vet hvordan man vil ha det, så man må involvere seg i alle ledd.

Unnfangelsen Arbeidet med Maggios nyeste album har vært omfattende. Det tok henne halvannet år å lage det, selv om hun var langt ifra alene om oppgaven. – Jeg begynte å skrive på egenhånd, og så skrev jeg litt med Salem Al Fakhir, også begynte jeg å skrive sammen med Vincent og Magnus fra studioet mitt i tillegg. Så skrev vi sammen alle fire. Det var sjukt roligt. – Jeg ville tenke annerledes enn det jeg hadde g jort før. Jeg ville være mørk og poetisk, uten å virke pretensiøs.

Artistmamma Maggio har sønnen Bosse sammen med artisten Nils

Maggio hevder hun lager sanger fort, men at det er helheten som tar lang tid.

Langsiktig planlegger eller ei, hvor er hun om 10 år? – Driver fortsatt med musikk så klart. Kanskje har jeg også skrevet et filmmanus. Også har jeg startet et band og fått et barn til. Alt i Sverige, hvor jeg fortsatt kommer til å bo.

Hvor/Når: Dato: Lørdag 15. mars Sted: UKEteltet på Koengen Tid: 20:00 Pris: 440kr eks. billettserviceavgift


12 | Annonsebilag | UKEN 14

Ma kert raphi torie Rapgruppa Yoguttene kommer til Uken for å lete etter Fru Polo. D’Sant, og de lover å levere et maskert konserthelvete med den ypperste bergenserræpp. Sykt $vai.

Tekst: Bendik Bang Pedersen, Alle Foto: Thor Håkon Ulstad

– Dere har kanskje ikke fått det med dere, men vi er relativt enorme internasjonalt for tiden. Spesielt i Japan, der topper vi alt nå. Vi har egentlig gjort vårt ute i verden, så fremover blir det å jobbe inn mot Norge. Og da er det jævlig fett å bli booket til UKEN. Vi digger uker. Og særlig helg. Den mystiske firerbanden i Yoguttene har tatt rapmiljøet i Norge med storm. Med kritikerroste konserter over hele landet og spesielt på Hove- og Øyafestivalen er de nå klare til å spre sin rapGLEDE fra Campusscenen i Kjelleren på NHH. De lover å gi publikum valuta for pengene. – Vi skal gjøre noe vi syns er jævlig fett og da kommer vi til å ha det jævlig fett, og da skal jeg love deg at publikum også kommer til å få det fett. Enkelt og greit. Positiv energi er fornybar, vet du. Den smitter som faen. – For tida er vi på utkikk etter en dame som kan synge, så heads up alle NHH-chicas, er dere keene på å stå på scenen i stedet for på gulvet, ta kontakt. Vi trenger en fru Polo.

$kjult identitet Yoguttene (YG) består av fire karer med røtter i Bergen: Idol Tone, Hunderre Linni, Onge Anka og Jenny Skavland. To av dem kommer overraskende tidsnok til vårt møte i Oslo. Hvor resten av kvartetten har g jort av seg denne fredags formiddagen vet bare fåglarna. – Det eneste vi vet er at de er i vanskeligstilte situasjoner for øyeblikket, sier Jenny Skavland og ler. – Jeg tror jeg vet hvor de er, men det kan jeg ikke si. Det er i strid med reglementet, skyter Handerre Linni inn. – Men det har uansett null å si, vi snakker som en enhet, vi er en kollektiv masse av samme person. Rapkvartetten har fått mye oppmerksomhet for sin originale maskebruk og sine kunstnernavn. De har ingen planer om at folk skal få vite hvilke navn som egentlig står på postkassa deres. Hvem som bærer hvilket navn virker også å variere, men de fire kjendissdamene er alle nøye utvalgt. – Jenny Skavland er den diggeste av oss, så hun vil alle

være av og til. Felles for alle fire er at de er superfete og jævlig pene, litt som oss. Vi er så pene at uten masker så blir fokuset bare på utseendet vårt, og ikke på musikken. Da vil vi blende publikum under konserter med skjønnheten vår, og folk vil ikke klare å høre. Og det er jo ikke modeller vi er keene på å bli. $pennende med $pennene Da Yoguttene ga ut EPen «D ‘e Sant» i fjor sommer havnet den på andreplass på den norske Itunes-lista, foran blant andre Kanye West. Med låttitler som «Rular feite (Ma$e brah)», «Kåm i$je her» og «$leme damer med $nile fjes» har de fått mye oppmerksomhet for sin måte å uttrykke seg på: Alltid dollartegn, CAPS LOCK og tvilsom grammatikk. På spørsmål om g jennombruddet har ført til masse spenn, biler, damer og sjampis blir gutta ivrige. – Det er jo derfor vi er i Oslo, det er så jævlig mye penger her. Nå har vi infiltrert bransjen, NRK sikler og TVNorge har lagt ma$$e $penn på bordet. – Sånn sett har vi endel likhetstrekk med folk på NHH. Vi fokuserer på nuller, helst så mange av dem som mulig. Vi liker siffer generelt, mange siffer etter


13 | Annonsebilag | UKEN 14

UKEN 14 | Annonsebilag | 13

Hvor/Når: Dato: Onsdag 19. mars Sted: Campus på NHH Tid: 22:00 Pris: 120kr eks. billettserviceavgift

hverandre. Og hva heter sånn økning i prosent, dere vet sånne stigende grafer? – Avkastning? – Ja, nettopp! Avkastning er jævlig fett. Ambisjonene er ikke nådd enda, men gjennomsnittsmannen vil nok bli bra imponert av madrassene våre. Penger er ikke det viktigste, det er dyrene, men det er spennende med spennene, helt klart, sier Jenny Skavland og gliser. Gjengen holder for tiden til i Oslo, nøyaktig hvor vil de ikke ut med. – Vi henger for det meste på gatene. Det er dit pengene tar oss, særlig gatehjørnene. Så vi er stinne på gateliv og positiv energi. Visste dere at gatelivet er jævlig viktig for den norske BNPen? I hvert fall for oljeprisen, men det vet vel NHH-studentene alt om. Feltarbeid er viktig, vet dere, dere kan lære litt av oss der. Om$kriver raphi$torien Gutta har ikke alltid gått med planer om å gjøre det stort innen rap, men tilfeldighetene ville plutselig ha dem utgitt på plate.

– Vi kom til Oslo av litt ulike grunner, men med like interesser. Musikken, svaien og bønnene førte oss sammen. Så satt vi hjemme hos Idol Tone en kveld, røyka en bønne og hørte på plater, og så ble Jenny Skavland plutselig jævlig giret på å skrive noe greier

Yoguttene har samarbeidet mye med Oral B og går nå for å bli like populære på NHH som han. Samtidig skjønner de ikke hvorfor det er så få rapfans blant økonomistudenter. – Jeg vet Swedish House Mafia og Avici og sånn er jævlig populære på NHH. Men hvorfor Vi skal gjøre noe vi syns er digger ikke flere rap? Vi har jo mye til felles: jævlig fett og da kommer vi til Spenn, svai, dyr, damer, fred. Alt det viktige. – Jeg tror helt klart vi kunne digget å studere å ha det jævlig fett, og da skal på NHH. Starta en rapgruppe der. Men da jeg love deg at publikum også må vi i så fall kjøpe oss inn, karakterkortet kommer til å få det fett har jeg rota bort, sier Jenny Skavland. Vi får bruke alle Japan-pengene. selv. Dagen etter hadde vi lagt ut en låt på Soundcloud – Unger, bli på skolen, legger Handerre Linni til. og folk digga det. Så har det bare balla på seg og vi har skapt vårt eget little Bergen her i Oslo. Du vet, akkurat Om Yoguttene blir å se til immatrikulering til høsten er nok høyst tvilsomt, men at de kommer i mars er som Little Saigon, Little Italy i New York. bænkers. På deres siste singel «Hi$torie» rapper g jengen om at – Som faen, vi gleder oss. Kom på konserten, alle de har omskrevet rapspillets historie. sammen, det blir jævlig fett. Særlig fru Polo, du er nødt – Raphistorien skrives jo i dag, og vi vil g jøre vårt for til å komme. å bidra. Mer fokus på dyra, svaien, trapen, de fire elementene.


14 | ANNONSEBILAG | UKEN 14

TUT OG SKJØR Det tok Emilie Nicolas fire år å manne seg opp til å søke på jazzkonservatoriet i Trondheim. en samlet musikkbransjes elsk senere nærmer jenta med den «skjøre og samtidig sterke stemmen» seg sitt første album. Tekst og foto: Mathias Juell Johnsen

– De bare ringte og sa «Hei, gratulerer, du skal dra dit» og jeg bare «Hva?». Rett fra studio sitter Emilie Nicolas og sipper av en gulaktig drink på stamstedet Bolivar på Majorstua i Oslo. I skrivende stund er det en uke til P3 sender henne av gårde på bransjefestivalen Eurosonic i Nederland. – Jeg gleder meg til å ikke spille i Norge. På et sted uten kjente fjes. Bare stå der og være dritkul. Jeg kommer sikkert til å bli nervøs, jeg bare er litt kjepphøy akkurat nå. Usett – Det gikk fort og gæli. Jeg fikk refrenget inn i hodet og etter 3 dager i studio var det g jort. Bestillingsverket, Dum Dum Boyscoverlåten og 2013s første A-listing på P3, «Pstereo», kan ha virket som om den kom ut av ingensteds, men bærumsjenta begynte å skrive låter da hun var 12. – Allerede på barneskolen bestemte jeg meg for at jeg ville gå på musikklinja på videregående og deretter på folkehøgskole. På ungdomsskolen ble hun frarådet å søke av en rådgiver som ikke trodde hun ville komme inn. – Etter jeg kom inn, så jeg henne på parkeringsplassen utenfor den lokale butikken. Jeg gikk bort til henne og bare «Jeg kom inn», mens jeg stod der uten en mine og avsluttet setningen med «bitch» i hodet mitt. Lærerne

ser jo liksom ikke hva man egentlig driver med. De burde ikke gi sånne råd. Kjedereaksjon Historien om hvordan den lille jenta fra Bærum med jazzutdanning ble et popfenomen er, i følge hovedpersonen selv, et resultat av vårt lille land. – Jeg tenkte liksom at folka i Trondheim ikke kjenner folka i Oslo, ikke sant, men så g jør de jo det. Da hun i 2012 begynte å legge ut musikken sin på strømmetjenesten Soundcloud, begynte ballen å rulle

ungdomsår, men g jennombruddet startet allerede på videregående. – Jeg var med på revy og sånn, var skuespiller. Før det var jeg bare litt nørd. Hun skulle dog ønske at hun tok det faglige litt mer seriøst. – Når jeg var ferdig så hørte jeg ikke forskjell på en trompet og en saksofon, eller nei, ikke skriv det. – Joa. – Ok, men altså, da må du skrive at jeg g jør det nå. For det g jør jeg. Disneypensum Vokalen til Nicolas har vært akkompagnert med synth i popmusikken, men utdanningsløpet har vært preget av jazz siden Folkehøgskolen. – Jeg gikk på Folkehøgskolen Tonheim på jazzlinja. Det var veldig utfordrende og vanskelig, scatting og sånn.

Man blir ikke flinkere av at alle rundt deg sier «Flott! Fantastisk!» for alvor. – Plutselig ble jeg kontaktet av alle mulige slags folk, både fra innland og utland. Jeg måtte få meg manager ganske raskt, for å få det hele på rett kjøl. Hiten «Pstereo», var aldri ment å være det den ble. – Den skulle ikke bli poplista, den skulle ikke få oppmerksomhet, den skulle bare være en liten gimmick til Pstereofestivalen i Trondheim. Som sagt, musikkbransjen er veldig sammensveiset i dette landet. Nørd Nicolas var kanskje ikke en åpenbar stjerne i sine

Folkene hun møtte i Tonheim har hun holdt god kontakt med. – Anders, som spiller bass i bandet mitt, møtte jeg der, slår hun fast. Tonheim var med andre ord en suksess, men det var ikke dit hun kom først. – Mitt første møte med folkehøgskolen var helt jævlig. Det tok meg et par dager før jeg måtte komme meg vekk derfra, til en ny skole. Skolen skal ikke nevnes med navn. En useriøs lærer


15 | ANNONSEBILAG | UKEN 14

med en Disneybok som holdepunkt, og kun to andre medelever, som i tillegg var mer opptatt av å stikke tunga ned i halsen på hverandre enn å lære, får det i midlertid til å høres ut som et fornuftig valg. – I tillegg så sov jeg på en reiseseng i stua til vaktmesteren! Lærd – Musikken min har ikke noe med skolen å gjøre. Selv om Nicolas har gått på den mest anerkjente jazzlinja i Norge, og var innom både barnehagejobbing, bakerijobbing og pedagogikk på Blindern før hun turte å trosse ærefrykten og søke, er musikken hennes en privat greie. – Jeg lærte selvfølgelig mye i Trondheim, om samspill for eksempel, og jeg ble så glad da jeg klarte opptaksteoriprøven at jeg knuste klokka mi i bordet. Likevel må jeg si at vi gjorde veldig mye rart der. Når man har skrevet sanger selv så lenge, føles det veldig privat. Suksessen har hun med andre ord ikke gjort seg fortjent til med seriøse studier, men med sin egen guts og glory. – Jeg er perfeksjonist på det gjør, forklarer hun, og på fraværet av kritikk å dømme, virker det også som om musikken hennes også er så å si perfekt. Kritikk og sinne Om Nicolas har det blitt sagt at hun «har en skjør, og samtidig sterk stemme, som sammen med hennes

melankolske uttrykk skiller seg ut fra hopen og setter avtrykk hos lytteren» og at musikken hennes «er både tander og eksplosiv på en gang, og viser en artist som til tross for et ferskt navn allerede er meget moden og profesjonell.» Andre har sagt at hun lager «såre, mørke og gode poplåter som framføres med en sterk stemme og upåklagelig innlevelse», og at «Pstereo» «viser et multitalent hva både tekster, melodi og produksjon angår, og er et bedre tegn enn noe på at dette er en artist vi bør regne med fremover». Selv tror hun at hun kunne hatt godt av litt kritikk. – Konstruktiv kritikk er bra. Det g jør at man blir litt sint, og sånt blir det bra musikk av. Det at jeg ikke har møtt noe motgang i musikknorge, kommer nok sikkert av at jeg ikke har gitt ut så veldig mye enda. De fem sangene som ligger på Soundcloud kommer alle på det kommende albumet, så selv om resten ikke skal leve helt opp til hypen, er det nok neppe snakk om en flopp. Nicolas tror derimot at en debut i utlandet kan føre til krassere kritikk. – Der har de liksom mer å ta av, og dermed vanskeligere å slå ig jennom. Men det er jo en god ting. Man blir ikke flinkere av at alle rundt deg sier «Flott! Fantastisk!». Beina på bakken En lei flyskrekk står også i veien for det store utland. – Du har fått med deg det ja. Hva syntes du om å fly?

Blir du også redd? Nicolas har tidligere uttalt at hun skulle ønske det var broer over verdenshavene. Når Elon Musks aka Iron Mans planlagte «Hyperloop» nevnes, blir hun ikke beroliget. – En sånn tube som sender deg av gåre i mach 3? Høres vel egentlig ikke så veldig mye bedre ut spør du meg. Nicolas vil kanskje måtte regne med et par reisedøgn på kjøpet ved et eventuelt internasjonalt g jennombrudd. Med et stort skjerf tuklet rundt den lille kroppen sin, forsvinner hun ut i januarlufta. Hun skal rett borti gata for å jobbe på en ungdomsklubb. Lærer hun kidza musikk? – Neinei. Jeg bare steker pølser og prater med dem. Etter at de skjønte at jeg var på radio har de mast utrolig mye om at jeg er «kjendis».

Hvor/Når: Dato: Fredag 7. mars Sted: Aulaen på NHH Tid: 22:00 Pris: 190kr eks. billettserviceavgift. Inkluderer også konsert med Truls


16 | Annonsebilag | UKEN 14

Klingande

Franskmennene Cédric Steinmyller og Edgar Catry har, med en beundring for det svenske språket, erobret Europas hitlister med «Jubel». Tekst: Mathias Juell Johnsen

I Norge er de å høres på P3s A-liste med hiten «Jubel», som også er den mest spilte låten på Spotify for tiden. Over 19 millioner avspillinger «Jubel» har allerede passert 19 millioner avspillinger på Spotify og 17 millioner på Youtube. Et håndfast bevis på deres populæritet. Navnet på låten, så vel som bandnavnet, er svensk. Dette representerer duoens fascinasjon for det

svenske språket, som de har uttalt at de syntes høres ut som sang. Artister som Bakermat og Klangkarussel skal også ha bidratt med inspirasjon til musikken, som er preget av innslag av piano og saksofon. Steinmyller og Catry har også uttalt at de stadig er på utkikk etter nye lyder og instrumenter de kan bruke i musikken sin. Det blir med andre ord spennende å høre hva de steller i stand i Aulaen på NHH torsdag 20. mars, under deres første konsert i Norge.

Foto: facebook.com/Kugl.St.Gallen

2013 var gjennombruddsåret for det som kan vise seg å bli en langtlevende hitmaskin. Med jazzinspirert elektronisk musikk, som duoen selv har beskrevet som «melodiøs house-musikk», har de jobbet seg inn og oppover på hitlistene på kontinentet.

Kygo Fra totalt ukjent til høyt ettertraktet artist. Nå skal han spille for første gang i Norge.

Den 22 år gamle musikeren fra Bergen skilte seg plutselig ut fra massene på musikkdelingstjenesten soundcloud, med remixer av artister som Ed Sheeran, Ellie Goulding, Rihanna og James Blake.

med de utrolig avslappende musikken han lager». Om du er enig i dette, eller nysgjerrig på å finne ut om du er det, har du muligheter for dette i Aulaen på NHH torsdag 20. mars.

Tropiske viber EDM-blogen «Just noise to me» publiserte nylig et innlegg om Kygos «utrolige remix» av Ed Sheerans «I See Fire», og beskrev den tropiske viben som «uimotståelig» , og hans overordnede signatur som «umiddelbart avhengighetsskapende». Deres oppfordring var å «Slappe av og lade opp batteriene

Hvor/Når: Dato: Torsdag 20. mars Sted: Aulaen på NHH Tid: 23:00 Pris: 230kr eks. billettserviceavgift

Foto: soundcloud.com/kygo

Massiv oppmerksomhet har nå resultert i over 10 millioner avspillinger på soundcloud og over 130 000 fans på Facebook. Nå står spillejobbene i kø.


Ett steg foran Blir du med på et av disse arrangementene garanterer vi at du kommer ett steg nærmere drømmekarrieren.

ANNONSE

PwC Experience Revisor for en dag Prøv ut revisjon i praksis i enten Bergen, Oslo eller Trondheim 1. april.

PwC Scholarship Støtten du trenger for å levere en knallsolid masteroppgave Klarer du å utfordre oss innenfor ditt fagområde? Vi gir deg kontorplass og en erfaren sparringspartner slik at du kan bygge relasjoner i et sterkt fagmiljø der mulighetene er store.

For hvem? Deg som studerer på andre- til fjerdeåret.

PwC Challenge En uforglemmelig helg i rå natur Høstens vakreste eventyr er for deg som er nysgjerrig på hele PwC – Revisjon, Deals og Consulting. Avholdes i Oslo og Lofoten 27. - 31. august, og vi lover en fantastisk helg med minner for livet! For hvem? Deg som studerer på tredje- eller fjerdeåret.

Søknadsfrist 16. mars Søk på pwc.no/karriere © 2014 PwC. Med enerett. I denne sammenheng refererer “PwC” seg til PricewaterhouseCoopers AS, Advokatfirmaet PricewaterhouseCoopers AS, PricewaterhouseCoopers Accounting AS, PricewaterhouseCoopers Skatterådgivere AS og PricewaterhouseCoopers Services AS som alle er separate juridiske enheter og uavhengige medlemsfirmaer i PricewaterhouseCoopers International Limited.


18 | Annonsebilag | UKEN 14

Musikkhistoriens bakgate De er ikke penest og langt ifra flinkest. i tillegg er de oppkalt etter et marked i Orlando de færreste av oss har hørt om. Hvordan i all verden kunne en gjeng ved navn Backstreet Boys selge 130 millioner plater? Tekst: Andreas Bjelland Eriksen

Jeg har aldri regnet meg selv for å ha særlig god musikksmak. Og aldri regnet «Backstreet Boys» for å bedrive høykvalitets musikkproduksjon for den saks skyld. Med et lite søk på Google bør selv det utrente øye se at det ikke akkurat er Shakespeare-kvalitet på lyrikken. Likevel står den uforglemmelige platen «Millenium» fortsatt på hyllen på gutterommet hjemme i Stavanger. Bedrag «I want it that way» er (åpenbart) påbudt allsang hver gang naboene har nach. Og jeg klarer faktisk ikke helt å la meg irritere av det. Miley Cirus? Jo, da kan du nok få høre min sinte røst runge i gangen. Men en g jeng hvite, amerikanske middelklassegutter har av grunner jeg ikke helt forstår sunget seg rett inn i hjertet av min barndom på det mye omdiskuterte 90-tallet. Kanskje er det et tvilsomt, om ikke tragikomisk, produkt av min egen generasjon. Når noen kan tjene seg rike med catchfrasen «Jeg vil ha det den veien» (fritt oversatt) må vi i det minste snakke om en ytterst alvorlig markedssvikt, for større bedrag har neppe verden sett.

Overraskende mye skal vi tro alltid like pålitelige Wikipedia. «We’ve got it Goin’on» kan nemlig like g jerne betegne hele den boy bandkulturen som vokste frem like før det forrige årtusenet var historie. Det betyr natuligvis ikke at den delen av historien de representerer er utelukkende (om i det hele tatt) positiv. Mens min far stolt kunne presentere Van Halen for sine sønner som arven fra fortiden, tviler jeg sterkt på at jeg vil stå like rakrygget når jeg viser frem internasjonale storheter som «Backstreet Boys» og «Boyz II men» til mitt hypotetiske avkom. C-produksjon Ikke at boyband alltid har representert noe negativt. 60-tallets «Jackson 5» og «the Monkees» hadde så absolutt retten til å eksistere. Hva hadde vel Shrek-filmene vært uten «I’m a believer»? Det musikkbransjen stelte i stand noen tiår senere minnet dog ikke engang nesten om det originale produktet. Vi snakker om en skikkelig dårlig oppfølger, type «Hangover»-style.

Men vi vil åpenbart bedras. Vi liker tanken på at hvem som helst og hva som helst kan selge, og så lenge historien de serverer rimer sånn noenlunde så sluker vi det rått. En fjortendeplass på listen over Singstar-nedlastninger i 2013 sier kanskje ikke så mye. Men det sier noe.

Jeg mener... sjekk ut en nesten hvilken som helst boyband-konsert like før 90-tallet tok slutt. Hva i helvete er det de prøver å selge? Utseende kan det ikke være. Ei heller musikk. I beste fall er det en slags futuristisk «det-nye-milleniumet-kommer-og-det-g jelderse-for-jævlig-ut» look med utgangspunkt i en C-produksjon fra Hollywood. Og det lukter virkelig C-produksjon av det hele. Av sceneshowet. Publikum. Alt.

We’ve got it Goin’on Mye kan sies og er blitt sagt om verdens største boyband. Men valget av låtnavn på deres internasjonale g jennombrudd er slående. Sangen «We’ve got it Goin’on» var en del av albumet med den ultraoriginale tittelen «Backstreet Boys», og markerte en vending i musikkhistorien. Eller kanskje heller en pause? For hvor mye historie har egentlig bandet skapt?

Vanedannende misbruk En antagelse kan jo være at folk var så rusa på midten av 90-tallet at de ikke visste hva de hverken kjøpte eller hørte på. Det ville jo i så fall forklare mye (Scatman som internasjonalt musikkfenomen for eksempel). Når et av bandmedlemmene dine kan uttale «If you like someone, draw their name in a circle, not a heart, because hearts can be broken, but circles go on forever», og du fortsatt


19 | Annonsebilag | UKEN 14

Foto: Wikimedia Commons

kan drømme om en internasjonal karriere, må jo folk ha røykt noe liksom? Eller kanskje ikke? Tross alt, mesteparten av fanbasen til «Backstreet Boys» visste nok knapt hva rus var da bandet fikk sitt g jennombrudd. Kanskje er min generasjon blitt som den er på grunn av langvarig, for ikke å si vanedannende misbruk av Dexters laboratorium og Ed, Edd og Eddy? Unbreakable? Uansett, etter at A. J. McLean, Howie Dorough, Nick Carter, Kevin Richardson og Brian Littrell fant hverandre, har gruppen klart å skvise ut 9 studioalbum. De har solgt til det meste det går an å selge til. Gruppen har (selvfølgelig) tatt pause, mistet et medlem og fått medlemmet tilbake. Kort sagt har de aktualisert seg g jennom de siste 20 årene ved hjelp av den klassiske dramaoppskriften. Og den har åpenbart virket. Men tidene endrer seg. Kanskje tok verden seg sammen. Kanskje ikke. Albumet «Unbreakable» ble lansert i 2007, og ble bandets første album som ikke solgte til platina. Gjengen var et medlem fattigere, og de eldste tilhengerne hadde rukket å stifte familie og kjøpe rekkehus. Begynnelsen på slutten så ut til å være et faktum for gutta i Backstreet Boys. Eller var det slutten på begynnelsen det skulle være? Referansepunkt Underlig nok det siste. «In a world like this tour», som også konserten under Uken er en del av, spiller bandet 86 konserter over hele verden. Skal vi tro anmelderne er de ikke så verst heller. Faktisk langt der ifra. Kanadiske «National post» avsluttet sin anmeldelse av konserten i Toronto med å fastslå at Backstreet Boys fortsatt har «det». Bandet har åpenbart ikke gått i den gamle «la-oss-tjeneoss-noen-siste-slanter» fella, men serverer mojoinspirert allsang fra øverste hylle. Så selv om det ikke er så alt for lenge til scenekoreografien må øves

inn med rullator, er Backstreet Boys altså fortsatt verdensstjerner. Og du trenger ikke en gang ta mitt ord for det. På nettstedet Filtermagasin ble følgende formulering valgt for å beskrive størrelsen på Ylvis-brødrenes verdenssensasjon «The Fox»: – Greit, vi kjenner kanskje nå at hypen har nådd sitt metningspunkt. Men tro meg: om ti, femten år vil vi fortsatt hente fram låta på samme vorspiel som vi gauler til gamle Backstreet Boys-hits og Disney-låter. Artikkelforfatteren? Evigunge Hasse Hope. Og hvis Hasse bruker guttene fra Orlando som referansepunkt, ja, da g jør jeg det også. Klisjéelskende romantikere Jeg gleder meg i hvert fall like mye til å finne ut hva «Backstreet Boys» serverer i mars, som jeg g jorde til å pakke opp gavene den julen jeg visste jeg fikk Playstation 1. Og selv om bandet, som min første spillkonsoll, begynner å dra på årene, så merker jeg at jeg ikke bryr meg. Musikken er en stor del av min, og mange andres, barndom, ungdomstid for ikke å si voksenliv. Grunnene er ikke helt enkle å bestemme. Kanskje fordi vi alle egentlig er håpløse, klisjèelskende romantikere. Muligens fordi alle andre faktisk har like dårlig musikksmak som meg. Eller kanskje fordi glamourkulturen vi alle er besudlet av har overbevist oss om at det motsatte kjønn lar seg forelske av «As long as you love me». Vi ses på konsert! Hvor/Når: Dato: Tirsdag 11. mars Sted: UKEteltet på Koengen Tid: 20:00 Pris: 520kr eks. billettserviceavgift


20 | Annonsebilag | UKEN 14

Merce, minkpels og deilige damer

Lei av at en eller annen dust drar fram gitaren og lirer av seg sure toner om drømmedamer og om det å stå i kursiv på nachpiel? Uken presenterer ekte vare. Tekst: Hannah Skaar Hauge Foto: Pressebilde

Det er 16 år siden bandet Trang Fødsel ga ut singelen som bekreftet alle jenters mistanker om gutters overfladiske kvinnesyn. «Drømmedame» gikk til topps på salgslistene og nordmenn sang av full hals om hvor mye en pen dame kan gjøre for statusen din blant gutta. Fødestund Da lærerstudentene Aaserud og Samuelsen gikk sammen og dannet Trang Fødsel i 1992, gikk det mest i akustisk gatespill og klubbopptredener. Så fikk de med seg Bassisten Ole Amund Gjersvik og trommeslageren Frank Jakobsen og ga i 1995 ut «Bare barnet», som skulle bli det første av fem album. Jakobsen sluttet i bandet i 1997, samme år som Trang Fødsel ble nominert til Spellemannprisen, og ble erstattet med Tord Riiser.

Bandet ble oppløst etter en heller dårlig mottagelse av sitt fjerde album, «Damp», men Aaserud, Samuelsen og Gjersvik klarte ikke å være foruten Trang Fødsel for lenge, og tok seg en g jenforeningstour i 2003.

Samuelsen og Ole Amund Gjersvik. Gubbene er godt oppi 40-årene og har til dels forlatt 90-tallets fjaserock til fordel for andre prosjekter, som Melodi Grand Prix, tekstforfatting for Odd Norstoga og orkestermusikk.

Blant de mest kjente singlene deres er «Kursiv». En låt som fremdeles er en hit på fester, av uviss grunn spesielt blant NHH-studenter. Sangen som handler om en pappagutt sitt jetsetliv, ble en radiofavoritt da en ny versjon av låten ble gitt ut på deres andre album, «Hybel», i 1997. Siden den gang har den vært et fast innslag på mang et nach.

Lørdag 22. mars stiller de i midlertid opp for Bergensstudentene som ønsker å uironisk gaule med på hiter som «Fredag» og «Livet Er Helt Ålreit».

Tilbake til røttene I dag, etter en utskiftning i 2009, er de g jenværende bandmedlemmene Hans Petter Aaserud, Jørun Fluge

Hvor/Når: Dato: Lørdag 22. mars Sted: Aulaen på NHH Tid: 23:00 Pris: 240kr eks. billettserviceavgift


21 | Annonsebilag | UKEN 14

Truls

R&B-rockeren med fløyelsstemmen har hatt et brakår. i mars ANKOMMER han Bergen for å imponere med LYSE TONER.

Etter 18 år som vokalist i indierockbandet Lukestar, har Truls Heggero det siste året gjort stor suksess som soloartist. I fjor høst ga Truls ut albumet «TRVLS» som blant annet inneholder kjempehiten «Out of Yourself». Kritikere skamroste den, publikum digga den, og radiokanalene ødela den - nesten. Truls ble nominert til årets låt for «Out of Yourself» under både P3Gull og Spellemannprisen. Uta dæ sjæl – «Out of yourself» handler om at vi alle mister det iblant. Gjør ting vi vanligvis aldri ville gjort, men som kjærligheten kan få deg til å gjøre. Men den handler også om å bli tilgitt og forsøke å gjøre det godt igjen. Når man blir tilgitt så er det viktig å gjøre det skikkelig godt igjen, forteller Truls om teksten på sin egen hjemmeside. De som kjenner seg igjen har tydeligvis vær mange, for låten har ikke bare blitt latt merke til i Norge, men i følge P3 også av internasjonale plateselskaper som ser for seg å introdusere artisten til Frankrike. Dritfin dame Truls ble født med en svulst på netthinnen og måtte fjerne et øye tidlig. Men med en nedsatt sans så går det som det ofte går: Andre sanser og evner forsterkes. I Truls’ tilfelle, mener han at det har vært musikksansen som har blitt hans sjette sans. Han har nok rett, for den falsettstemmen der er det ikke mange som kopierer. – Folk som har sjekket ut musikken min på videoer har

Foto: trulsmusic.no

sagt at de ble skuffet fordi de trodde jeg var en dritfin dame. Og så var det han fyren her liksom, forteller Truls i et intervju med VG. Vi har troen på at de fleste som dukker opp fredag 7. mars er klar over artistens kjønn, og at de derfor ikke blir skuffet over verken utseende eller musikken.

Hvor/Når: Dato: Fredag 7. mars Sted: Aulaen på NHH Tid: 22:00 Pris: 190kr eks. billettserviceavgift. Inkluderer også konsert med Emilie Nicolas.

Skogsrå

Ukjent, men unik, skal vi tro bookingansvarlig i UKEN. Det er ikke alltid like lett å finne info om de nyeste tilskuddene i musikkverdenen. Vi overlater ordet til Bookingansvarlig i UKEN, Oskar Skulberg. – Anders, min kollega, viste meg denne artisten høsten 2013, og vi fant begge ut at han måtte komme til UKEN. Han har en unik sound, en slags blanding av

Foto: facebook.com/SkogsraMusic

Breakbot og Lemaitre, som g jør at vi virkelig tror at denne gutten kan g jøre det stort. 106 809 avspillinger av sin nyeste låt «Now you see me» taler for at vi er inne på noe, så blir det ekstremt spennende å se hva vi får se når han spiller utover i nattetimene.

Hvor/Når: Dato: Onsdg 12. mars Sted: Campus på NHH Tid: 22:00 Pris: 120kr eks. billettserviceavgift


22 | Annonsebilag | UKEN 14

I kamp mot Jante Klovner i Kamps siste reunion-konserter kan minne om Æsops fabel «Gutten som ropte ulv». Men seriøst, dette er trolig siste gang dine favorittraphits fra barndommen blir servert live. Tekst: Redaksjonen Foto: Pressebilde


23 | Annonsebilag | UKEN 14

Fingern, som er tidenes mest inkluderende fyr, har tydeligvis bedt med seg halve den armenske taxistaben i Hollywood på nachspiel

Dansken til Spirit

– Vi har spilt på UKEN før, og gleder oss stort til å komme tilbake. Vi kommer dessuten til å prøve å rekke å besøke både Lepramuseet og Gunnar Greve-Museet. Er vi riktig heldige kan det jo hende vi får se den tidligere Vamp vokalisten blotte seg på Torgalmenningen. Tåsen-gutta i hiphop-kvartetten Klovner i Kamp innkasserte både språk-, og spellemannspris i årene like etter milleniumsskifte, og gjorde seg til datidens mestselgende rapgruppe. Nå kan de igjen høres live fra scenen. One night only Riktignok er det ikke første gang Klovner i Kamp annonserer siste i konsert. Forrige gang var i høst, da de satte opp gjenforeningskonserten «one night only», etterfulgt av ekstrakonserten «another one night only» og ekstra-ekstrakonserten «definitely the last one night only». Nå spiller de igjen nostalgifremkallende slagere for gamle fans i Aulaen på NHH.

å opptre i annet enn en hvit (gul?) singlet. Til tross for blandede forutsetninger har dansken oppnådd store ting i livet. I følge wikipedia er han i dag alt fra tekstforfatter og manusforfatter til forfatter og skribent, i tillegg til programleder og vokalist. Norges svar på multitalentet (ma)Jo Nesbø? Hehe! Hvit hiphop Oslo-gutta var tidlig bestemt på at de skulle rappe på sitt eget morsmål. De skulle gå imot hiphop miljøet som allerede var g jennomsyret av internasjonaliseringen og plateselskaper som mente at norskspråklig musikk var passé. Men KIK trosset plateselskapene og hiphopmiljøets spydige holdning, og ved hjelp av en fetter og en gammel lokal Tåsen-kompis (selvfølgelig) fikk de ordnet plateinnspilling.

aktivt på. Eller som de selv har uttalt det: – Dette er historien om å leve ut drømmen, kampen mot Jante og evig vennskap. Jævla kult sagt. What happens in Vegas Etter avskjedskonserten på Rockefeller tilbake i 2006, var det ikke pensjonisttilværelse eller tilbaketrukket familieliv det var snakk om. Året etter reiste Dansken og Fingern til gamblingbyen Las Vegas. Klovnene var gira, planene store og gutsen ganske så unorsk.

- Jeg har alltid g jort det jeg har lyst til. Fulgt hjertet mer enn huet, og det er forbløffende hvor bra ting faktisk funker da, fortalte Fingern i et intervju til Spirit.

– Jeg kjapper meg hjem, og da jeg kommer inn på gårdsplassen så står det over 20 taxier parkert utenfor kåken. Jeg brøyter meg vei g jennom alle de gule bilene. Ute ved poolen er det masse karer i treningsdress. Fingern, som er tidenes mest inkluderende fyr, har tydeligvis bedt med seg halve den armenske taxistaben i Hollywood på nachspiel, og nå g jør de hva de kan for å tømme barskapet vårt, forteller Dansken til Spirit.

Det å rappe på norsk var ihvertfall ingen dum ide.

Ingen vet hva slags nachspill vi kan vente under UKEN.

Det skjedde i de dager Klovner i Kamp ble starta opp så tidlig som i 1994 av to barndomskompiser som senere skulle bli best kjent som Dr. S og Alis, men det var først noen år senere da de hanket inn to nye medlemmer at det norske publikumet skulle digge musikken deres.

Wall of fame I 2002 ble Klovner i Kamp tildelt Spellemannprisen for beste rapalbum, Bjølsen Hospital. Låtene til albumet ble blant annet til ved at en spåkone fortalte dem låttiler som hun så i krystallkulen sin, som gutta senere tilpasset tekster til. Det de ikke hadde forutsett var at statuetten skulle bli stjålet på et nachspiel. Kanksje fordi spådama var en omreisende rumener, eller fordi hiphop-miljøet hadde fått det for seg at KIK ikke produserte hiphop, men pop og derfor ønsket å gi prisen til noen andre. Det hele høres uansett ut som en emosjonell berg-og-dalbane.

Nye tider Alt er likevel ikke helt som før. Dr. S har bytta ut mikrofonen med legefrakk for godt, og jobber nå som bydelsoverlege i Ullern bydel i Oslo (!). I sekken til Dansken der det tidligere lå spraybokser brukt for å male grafitti på Oslo rådhus, ligger det nå Pampers og tåteflasker. Du leste riktig, den beryktede tøffingen fra Tåseng jengen er nå trebarnsfar med kjerring, bil og rekkehus. Men stedet er fortsatt Tåsen, så klart. Thomas Gullestad aka Dj Goldfinger aka Fingern er også mye opptatt som mannekeng for hans vordende fru Jenny Skavlans kleskolleksjoner.

Nykommerne var Thomas «Fingern» Gullestad - som i dag trolig er mest kjent for å være et ordspill-objekt som følge av hans klengenavn i kombinasjon med hans attraktive kjæreste - og den dansk-fødte innflytteren Esben «Dansken» Ullbæk.

Ing jen siterer vi Spirits intervju med Fingern. – Jeg vet hvordan det er å ha en drøm som ingen andre tror på enn deg. Og jeg vet hvordan det føles når den knuses. Og jeg vet hvordan det føles når den etter årevis med hardt arbeid går i oppfyllelse.

Uansett stiller gutta opp som headliner i Aulaen på NHH under UKEN, slik at alle Oslobergensere kan synge med på barndommens favorittraptekster.

Da dansken ble tatt inn i varmen var det ikke bare fryd og gammen. Med Norges mest hårete brystkasse, viker lange som Nilen og svettekjertler uten sidestykke ville han garantert påvirke konkurransedyktigheten til gruppa. Særlig når han på daværende tidspunkt nektet

Siden den gang har klovnene turnert Norge på tvers og på langs og opp i mente, og selv uten å bruke ett rødt øre på promo er konsert etter konsert blitt utsolgt. Over 600 konserter har blitt holdt over det ganske land og Europa på de relativt få årene de har holdt

Gutta fra Oslos beste nordkant fikk sitt definitivt store g jennombrudd i 2001 med albumet «Bjølsen Hospital», og er forsatt blant hiphop-Norges mestselgende - kun slått av duoen i Karpe Diem. Med tekster som har vunnet Edvardprisen med begrunnelsen «nærmest som en sosialrealistisk roman i kortformat», har de prata seg rett inn i de norske hjem.

Hvor/Når: Dato: Lørdag 8. mars Sted: Aulaen på NHH Tid: 23:00 Pris: 425kr eks. billettserviceavgift


NYHAVN

Nye Start-leiligheter i Nyhavn

• 2-roms på ca 48 kvm BRA

I Nyhavn nær Gamle Bergen planlegger vi nå ca. 50

• 3-roms på ca 61 kvm BRA

nye selveierleiligheter. Kort vei til byen, gode kollektiv-

• Kjøkken og bad fra HTH

forbindelser mot Åsane og Bergen sentrum og gang-

• Alle leilighetene har vestvendt balkong eller terrasse

avstand til Handelshøgskolen gjør dette til et attraktivt

• Heis og parkering i garasje

boligprosjekt.

• Energieffektive leiligheter

Sjønære og vestvendte boliger med moderne standard og effektiv planløsning – alt taler for et vellykket møte med boligmarkedet for deg som er førstegangskjøper.

Selvaag Start er et godt tilbud til deg som er klar for din første egne bolig. God standard og effektiv planløsning gir deg en god start i boligmarkedet.

Registrer deg for mer informasjon

www.selvaagbolig.no/nyhavn


25 | Annonsebilag | UKEN 14

UKEN 14 | Annonsebilag | 25

Du trenger ikke dra på festival for å sjekke opp folk, når du kan gå fra ostepop og joggebukse til fremmedsex i naboblokka via en app på mobilen. Tekst: Vilde Koch Fredriksen

Kinamat, film, elektriker eller matvarer fra butikken. I dagens samfunn er det heller ikke lenger nødvendig å løfte lilletåa for å finne seg en utvalgt for natten. Menneskets lyster i kombinasjon med moderne teknologi er en uhørt affære.

Sex som hakk i beltet har eksistert lenge, og sjekking har alltid vært omstridt. Bare se på pornopungdebatten. Måten vi finner hverandre på derimot, enten det er for casual sex eller seriøse kjærlighetsforhold, endres hele tiden.

Love me Tinder Tinder ble den store snakkisen på senåret i 2013. Rampemagasinet Natt & Dag var først på ballen, og deretter fulgte alle landets medier i sedvanlig sidrumpa stil. Er det egentlig noe å sutre over? Og hvis ja, hva kan man egentlig gjøre med det?

Sjokkelementene i denne runden er hvor lett tilg jengelig sex angivelig er blitt, og hvor vanlig det blir å ha seg uten at det betyr noe mer enn akkurat det. Det er ikke lenger nødvendig å skjule at man ikke er ute etter noe mer - vi forventer ikke en telefonsamtale neste dag.


Man kan til enhver tid befinne seg i henholdsvis komfortsonen eller sonen for seksuell tilfredstillelse.

Hopp over høflighetene Vi tok oss en prat med 21 år gamle «Dekadentine». Hun bruker gjerne ulike apper for å finne one-night eller several-night-stands. – Teknologien har gjort det utrolig lett for alle som er ute etter å få seg noe. Jeg pleier alltid å bli litt kjent med guttene før vi møtes, men det er mange som knapt sier hei til hverandre før de lager avtaler. Hvis det kun er sex du er ute etter, og ikke bryr deg om hverken fornavn eller etternavn, er du altså på rett sted (haramstaten Norge), til rett tid (eeh nåtiden). Hvis vi tillater oss selv å slenge ut en fuktet finger i vinden og basere oss på den, blir slik avtalesex mer og mer vanlig. Mens det før var snakk om geeks and gamers som møttes etter en het romanse online, er det i dag rundt en fjerdedel som finner partneren på nett. Hvorfor velger så mange å slutte og møtes på gamlemåten? Sannheten er nok at folk generelt har de samme hensiktene som før, men at de nå har fått seg nye verktøy. Hver gang vi møtes «Sexdates» krever ikke følelser. Dette er noe av det «Dydina» fra Oslo irriterer seg over når det gjelder romkameraten til typen hennes. – Det er helt sykt. Det kan komme inn tre forskjellige jenter på tre påfølgende dager. De har sex, og så går de ig jen. Det er så og si ingen kontakt utover det. For noen blir sex bare et behov i hverdagen, som å pusse tennene eller å se på tv. – Han er 27 år. Han burde bruke tiden sin på å finne noen han kan dele livet med. I stedet «ruser» han seg selv på tre forskjellige 19-åringer samtidig. Det er tydelig at det ikke lenger er nødvendig å være i et fast forhold for å være godt fornøyd med eget sexliv. Spørsmålet er om vi vil slutte å lete etter kjærligheten, fordi vi har det så bra sånn vi har det. Man kan til enhver tid befinne seg i henholdsvis komfortsonen eller sonen

for seksuell tilfredstillelse. Ikke minst slipper man på denne måten unna scenariet hvor man utsetter seg selv for å kunne bli såret. Hakuna matata! «Dekadentine» er klar over denne utviklingen. – Jeg skjønner godt at folk utsetter det med å slå seg ned. Men vi må passe litt på, plutselig sitter vi der som 50-åringer alene på julaften. Og akkurat da er det ikke sikkert at det er så mange som er online på tinder. Point of no return De evigaktuelle eksperter har også uttalt sin bekymring. – Før skjedde det når det skjedde, og det levde vi godt med. Nå er man veldig «på jakt». Den «på jakt»holdningen er ikke bra når man skal finne seg en partner, proklamerte Frode Thuen, samlivsekspert og psykolog, til NRK i november. Kanskje er det nå enda verre, da folk ikke lenger er på jakt etter en partner, men sex. Og sex er noe man velger ut i fra det som Radionova karakteriserte som en «pulekatalog på mobilen». «Dekadentine» ser med skepsis på hvordan holdningene overfor hverandre endres. – Hookups på nettet handler om utseende. Når det er så lett å få seg noe, vil brukerne bli mer og mer kravstore. Jeg tror det vil handle om å alltid finne noe bedre enn det man fant dagen før. Det blir lett å ende opp med et veldig overfladisk og usunt syn på det motsatte kjønn. Var det noen som sa menneskeheten og livet generelt? Hørtes sånn ut. Er det noe vi kan g jøre for å stanse utviklingen av disse holdningene? Nå som muligheten for casual sex via nettet er der, er det nok ingen vei tilbake. Hvor mange som faktisk kommer til å ta muligheten i bruk over lengre tid, er et annet spørsmål. Hvis orgasmen teller Forskning g jort av New York University viser at bare 40 prosent av kvinner får orgasme ved one-night stands, mens 70 prosent oppnår klimaks med en fast

partner. Dette kom frem g jennom en amerikansk studie hvor mer enn 24 000 studenter var med. Når det g jelder jentene, viser det seg altså at det er en stor fordel ved å være i et forhold, spesielt hvis en måler livskvaliteten i antall oppnådde orgasmer. Dette g jelder ikke i like stor grad for guttene. Undersøkelsen viste at 80 prosent av guttene oppnår orgasme ved tilfeldig sex. Ikke bare sex «Fitsherbert» bruker tinder til tidsfordriv, og har blandede følelser rundt nettsjekking. – Jeg husker mine første matches, det var sykt spennende. Jeg måtte manne meg skikkelig opp klokka 23 på lørdagskvelden for å spørre om vi skulle møtes på byen.

Det er helt sykt. Det kan komme inn tre forskjellige jenter på tre påfølgende dager. «Dydina» – Men hallo, det funker jo ikke. Gotta be more classy! Når «Fitsherbert» får tenkt seg litt om, har han egentlig også gode erfaringer fra chatten. – En jente som spurte om vi skulle møtes, var sykt pen. Ikke egentlig min type da, i den grad min type finnes der ute. Så satt vi faen og snakket om alt og ingenting i


27 | Annonsebilag | UKEN 14

over to timer på Garage! Hun spurte om vi skulle møtes neste uke, så sa jo seff ja til det. Det blir spennende. Det er altså ikke bare sexavtaler som blir gjort på slike nettsteder. Hvem vet, kanskje møter du den store kjærligheten akkurat slik. Vi kan informere om at «Fitsherbert» og tinderdaten er blitt så godt som kjærester. Fest på fest At sex er så lett tilgjengelig kan også være en god ting. De som kun er ute etter å få seg noe trenger ikke lenger å gnikke hele natten på dansegulvet for å finne det de er ute etter, og på den måten kan man unngå å forsure utelivsmiljøet med den evige og desperate jakten. Utesteder og festivaler kan igjen være steder man er for å ha det gøy med de man kom dit med, uten alt presset med å ende opp med å få med seg noen hjem.

Så når du er på Backstreet Boys-konsert i UKEteltet på Koengen, eller ser på revyen i Aulauen på NHH, kan du senke skuldrene og faktisk bare være der i øyeblikket. Du trenger ikke lete etter den utkårede. «Skjer det så skjer det», eller så kan du bare ordne det på forhånd.


30 | Annonsebilag | UKEN 14

Revy om Revyen Alle vil være No 1. I grunnlovsjubileumsåret 2014 skal UKErevyen ta tempen på samtidsdebattens ytterpunkter, og gjøre rent bord i bergen. Vi gir dem ordet.

– I anledning 200-årsjubileet for den norske grunnloven, har UKEN den store gleden av å invitere deg til UKErevyen 2014: No. 1. Årets UKErevy handler om Norge og nordmenn, og vi vil g jennom forestillingen gi deg en statusrapport på Norge i dag, 200 år etter grunnloven ble signert av de vise menn på Eidsvoll. UKErevyen har i år, som i 2012, med seg Karina Aase som regissør for det hele. Aase har lang erfaring med humoroppsetninger over hele landet, har tidligere vært involvert i forestillinger som «Det blåser på tuppene», «SMXL takk for sist», «Griseflaks» og «Sommerlatter», i tillegg til braksukessen iWorld. Til daglig jobber hun i Feelgood SFT, der hun arbeider med flere av landets fremste komikere. Hun var blant annet nylig involvert i Bård Tufte Johansens kritikerroste solodebut. I tillegg til Karina har UKErevyen 2014 med seg en rekke profesjonelle og ikke-profesjonelle tekstforfattere, som alle har jobbet med revyhumor i mange år.

Redaksjonen følger opp Det er ikke tull, UKEN kan revy. Etter litt graving har vi funnet frem tidligere utdelte priser. Her er for eksempel UKEN 12s prisdryss fra studentNM.

Beste sketsj med «Morder på stamplass»

Tekstforfatterkollegiet bak No. 1 står også, både sammen og på hver sin side, bak flere av landets mest prisbelønte og mest besøkte amatør- og studentrevyer, i tillegg til en rekke andre scene- og TVproduksjoner. På scenen har UKErevyen samlet et knippe svært talentfulle aktører, som g jennom hele vinteren har ligget i hardtrening både på og utenfor sceneelementene. Sammen med resten av ensemblet, band, kor og dansere, gleder de seg til å gi dere en forestilling dere sent vil glemme. Alt ligger således til rette for at UKErevyen 2014 skal knuse gamle rekorder og på ny g jøre aulaen på NHH om til Bergens fremste revyscene. Velkommen skal dere være – og nyt forestillingen.

Beste musikalnummer med «Diktatorkameratene»

Beste revy med «iWorld»


31 | Annonsebilag | UKEN 14

Årets aktører Andrea:

Det er bedre med en hank i helvete enn null på koppen.

Olaug:

Å være optimist er å se et elendig fjernsynsprogram og håpe at reprisen blir bedre.

Nora:

Norge er et deilig land å reise til utlandet fra.

Rikke:

Livet begynner der komfortsonen din slutter velkommen til revy!

Jon Trygve:

Vi jobber i tre måneder for å få folk til å le, men det viktigste er for så vidt at noen dukker opp...

Aksel:

Revy er kanskje den eneste arbeidsarenaen hvor det er en fordel å se rar ut.

David:

En gang smurte jeg håndkrem på armen…

Hans Olav:

Det verste med auto-correct er at du ender opp med å poste et eller annet dritt du ikke mensen.


32 | Annonsebilag | UKEN 14

Bergen 6.-23. mars Mandag 10. mars

Torsdag 6. mars

17.00 UKEåpning 19.14 Urpremiere på UKErevyen No. 1

Fredag 7. mars

18.00 Status Quo? 120kr 22.00 Truls & Emilie Nicolas 190kr

Tirsdag 11. mars

10.00 Dagens bedrift: PWC 18.30 UKErevyen No. 1 185/135kr 20.00 Backstreet Boys 520 kr

Lørdag 8. mars

10.30 Verdensrekordforsøk 17.00 UKErevyen No. 1 245/185kr 19.30 UKErevyen No. 1 245/185kr 20.00 Bull & Beer 50kr 23.00 Klovner i Kamp 425kr

Onsdag 12. mars

20.00 Quantum 130kr 20.00 UKErevyen No. 1 PWC-forestilling, UTSOLGT 22.00 UKEklubb m/ Skogsrå & Kakkmaddafakka (DJ-sett) 120kr

Søndag 9. mars

11.00 Barnedag 50kr 19.00 UKErevyen No. 1 185/135kr

Torsdag 13. mars

14.00 St. Orvil’s Day 160kr 19.00 UKErevyen No. 1 245/185kr

10.00 Dagens bedrift: Nordea 20.00 Komishow med Nordea


33 | Annonsebilag | UKEN 14

Fredag 14. mars

13.00 Kampen om Festplassen 17.30 UKErevyen No. 1 245/185kr 20.30 Golden Globe 210kr 23.00 Golden Globe 210kr

Lørdag 15. mars

16.00 UKErevyen No. 1 245/185kr 19.00 UKErevyen No. 1 245/185kr 20.00 Veronica Maggio 440 kr

Søndag 16. mars

15.00 UKErevyen No. 1 185/135kr 18.00 UKErevyen No. 1 185/135kr

Mandag 17. mars

13.00 Eldredag 50kr 16.00 UKErevyen No. 1 Eldrerevy 100kr 17.30 6000 år på en time 100/50kr

Tirsdag 18. mars

19.00 UKErevyen No. 1 185/135kr 20.00 Drinkseminar 150kr 22.30 Dreaming of Neverland 150kr

Onsdag 19. mars

12.00 Bergensmesterskap i FIFA & Grandiosaturnering 19.00 UKErevyen No. 1 185/135kr 20.00 UKEquiz 22.00 Yoguttene 120kr

Torsdag 20. mars

19.00 UKErevyen No. 1 245/185kr 23.00 Kygo & Klingande 230kr

Fredag 21. mars

19.00 UKErevyen No. 1 245/185kr 22.00 Humorgalla 250kr

Lørdag 22. mars

16.00 UKErevyen No. 1 245/185kr 18.00 Ølseminar 90kr 19.00 UKErevyen No. 1 245/185kr 23.00 Trang Fødsel 240kr

NB: Alle priser er eks. billettserviceavgift. For oppdatert program, se www.uken.no


34 | Annonsebilag | UKEN 14

Er Norge en nasjon på autopilot til helvete, eller et eksempel på det beste verden har å by på? Vi har intervjuet to fiktive meningsytrere. Nordmenn tror oppriktig at det er noe arvelig godt ved det å være norsk. Sitatet tilhører tidligere ambassadør Benson K. Whitney, og nådde norsk presse via Wikileaks for drøye tre år siden. Han forstod ikke hvordan vi kunne feire nazisympatisøren Hamsun, sa at vi manglet både arbeidsmoral og evnen til å ta kritikk, mens han latterliggjorde Gro Harlem Brundtlands sitat om at det var «typisk norsk å være god». I grunnlovsjubileumsåret 2014 tar UKErevyen tempen på den norske samtidsdebattens to ytterpunkter, nemlig toppkommentatorsutrern, som mener det meste er galt med detta landet, og den stolte nordmannen med oppfatningen om at vi faktisk bor i verdens beste land. I navlebeskuelsens navn: La oss ta en titt på samtidsdebattens ytterpunkter. Lite land, lite selvinnsikt Vi drister oss til å hevde at flertallet har en oppfatning av nordmenn som er sterkt forankret i Gro Harlem Brundtlands klassiske sitat. Et sitat vi nikker bekreftende til idet TV-bildene viser en nordmann som passerer målstreken på femmila først. Vi jubler og sammenligner Petter Northug jr. med Usain Bolt i hodene våres. Skylapper hindrer oss i å bekymre oss for annet enn snøfattige vintre, landsdekkende 4G-dekning og at temperaturen på 17. mai holder seg såpass lav at man ikke begynner å svette i bunaden sin. «Faen så digg det er å være norsk», sier folk. Samtidig får vi stadig høre fra andre nasjonaliteter at vi er en nasjon med selvgode drittfolk, som ikke er hyggelig mot innvandrere, mens vi fra kommentatorfeltenes skyggedal derimot blir vi fortalt at vi er en gjeng naive sosialdemokrater som kommer til å kjøre den norske kulturen og oljeformuen i grøfta ved å slippe somaliere over grensa. Selvforherligelse – Norge er et prakteksempel av et land. Gjennom

en fornuftig forvaltning av oljeformuen har vi blitt et forbilde for verden å hige etter. Den NORSKE mentaliteten, fornuften og kompetansen har g jort oss best i verden, forklarer en fiktiv landselsker med navn Kristian von Holmestad energisk. – Visste du at Norge eier over 1% av hele verdens aksjer?! Også lager vi fred i Midtøsten attpåtil. Vi er på toppen, ikkesant. Vi peaker. Presterer like bra som nasjon som Northug i innspurten. Ingen kan stoppe oss!

Salat (52). Han og hans meningsfeller har sitt egen syn på Norge. – Innvandring. Snikislamisering. Bompenger. Avgifter og skatter. Statens styring og reguleringer kveler individets frihet. Folk kaller oss kommentatortroll, men jeg er en yrkesaktiv mann med saklig samfunnsdebatt som hobby. Vi trenger å bli hørt! Det er ikke bare mennesker med univeristetsbakgrunn som skal styre detta landet, men også oss som har oppført livets skole som utdanning på Facebook.

visste du at alle de største artistene i verden er Norgesvenner?

Han mener at hans mangfoldige timer bak rattet med P4 på radioen gir han en unik oversikt over nasjonens status quo.

– Ingen hører på så mye nyheter som oss Kristian von Holmestad trailersjåfører. Vi har til enhver tid oversikt over alt, og er derfor en av de viktigste stemmene i samfunnsdebatten. Riktignok må vi begrense oss til kommentatorfelt, fordi kronikkbransjen Holmestad jobber som konsulent i et stort anerkjent er styrt av en g jeng selvgode, kunnskapsløse revisjonsfirma, sykler og skier birken, er i god form, universitetsjævler uten bakkekontakt. Sånne som meg og lever et utrolig døllt liv. Men han har det jævla bra burde få én side til disposisjon i Aftenposten hver jævla økonomisk og statusmessig, og er skikkelig stolt av det. dag, sier han selvsikkert. – I Norge har vi alt. Fred, ro, infrastruktur, natur og litt kultur til og med. Kurt Nilsen vant jo World Idol, fortsetter Johansen, før han tar på seg kondomdrakten, slenger de ekstremt overprisa langrennskiene i bagasjerommet på monsterSUVen og fiser av gårde opp mot Nordmarka for å dyrke den norske idretten. Og sitt eget ego. Kunnskapsløse universitetsjævler I mange av de tusen norske hjem og bak PC-skjermer finnes det en annen type nordmann, distansert fra den g jengse borger som ble presentert ovenfor. En type som holder seg under overflaten, men som har vært akkurat nok over den til å forstå hva som er feil med det norske samfunnet. Nemlig alt. Vi kommer i kontakt med en en fiktiv representant for landets nettkommentatorer, vogntogsjåfør Roy Arne

Autopilot mot helvete Salat er heller ikke tilfredsstilt med det nylige reg jeringsskifte. – Jeg trodde at med FrP i reg jering skulle tingens tilstand bli forbedret, men jeg innser nå i etterpåkolkskapens lys at FrP er lyseblått. Den naive norske holdningen til livet og verden generelt er rett og slett altfor forankret i Stortinget. Vi trenger noe som virkelig tør å si nissene imot. Morn ‘a, Siv! Roy Arne Salat mener at om de «jævla politikerne» og «Jensemann» hadde hørt sånne som han, ville samfunnet vært langt mer knirkefritt enn slik tilstanden er i dag. Og den er prekær, skal vi tro Salat. – Vi er i 2014, i verdens rikeste land, og fortsatt er vi blinde for hvilken belastningen innvandring utg jør


35 | Annonsebilag | UKEN 14

for samfunnet. Ikke bare økonomisk, men også sosialt! Og Krekar får bli! Og oljefondet forvaltes helt håpløst! Oljefondet er jo bare papirer! Og med innvandring vil nordmenns arbeidsmoral bli utvannet! Vi går på autopilot mot nasjonens undergang. Langsiktig positivitet Har den tilsynelatende endeløse rekken med heldige faktorer som i stor grad har stått for vår rikdom gjort hos blinde for fremtidens utfordringer? For selv om sola skinner over Norge i dag i metaforisk forstand, lurer det uværsskyer i horisonten (om man står på Vestlandet og skuer utover Nordsjøen i retning oljeplattformer). For det vil før eller siden komme en tid der vi slutter å pumpe opp inn oljeinntekter til Statens Pensjonsfond Utland og statsbudsjettet. *gisp* Det bringer oss til et av samtidens mest stilte spørsmål – Hva skal vi leve av etter olja? En mulighet er selvsagt å leve av de utallige Aftenposten-kronikker som tar opp nevnte problemstilling. Eller vi kan godta Norges Kreative Høyskoles påsatnd om at «kreativitet er den nye olja»,

og satse på at grafiske designere, snowboardfotografer og digitale markedskommunikatører sikrer Norges fremtid. Kristian von Holmestad ser imidlertid mange andre muligheter. – Altså, den norske modellen er jo noe alle tilstreber. Vi kan leve på coachingkurs for andre nasjoner og dele ut fredsprisen i bytte mot varer og tjenester! Også kan sexsymbolet Magnus Carlsen holde gigantiske workshops i sjakk. Oljepengene mener han vil holde i mange år etter vi har pumpet siste dråpe fra havbunnen, så det er egentlig ikke noe å bekymre seg for. – Vi driver jo allerede og sparer penger til fremtidige generasjoner, det er vel en grense for hvor langsiktig man bør tenke? Norge er herlig, og kommer til å fortsette å være det. Ingen vits å svartmale fremtiden! Jeg tror forresten ikke Norge er klar over hvor stor Magnus Carlsen er i utlandet. Han mener at historien er full av bevis på at alle liker Norge, og at også dette er noe å leve av.

– Vi må heller aldri glemme at deler av innspillingen av Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back foregikk i Norge. Slik gratis PR bør vi klare å utnytte, for eksempel til merinntekt for turistnæringen. Vi kan lære folk å gå på ski! Lillyhammer 1994, the best winter Olympics of all time! Forresten, visste du at alle de største artistene i verden er Norgesvenner, og what does the fox say?! Kampen om tilværelsen Hvem har rett? Salat eller Holmestad? Eller ligger løsningen som alltid et sted i mellom? Her trengs det en kraftig simulering av mulighetene for å finne det mest sannsynlige/gunstige utfallet. UKEN tar ansvar og sørger for å sette sammen en gruppe mennesker i et slikt sosiologisk eksperiment, og inviterer alle til å bivåne utfallet i Norges Handelshøyskoles aula mellom 5. til 23. mars.


36 | Annonsebilag | UKEN 14

typisk norsk å være Gro Hva mener aktørene bak revyen No. 1 om Norge og nordmenn, og hvor norske er de selv?

Tekst: Shreya Nagothu Foto: Jacob Mørch

– Hvem av dere er den norskeste nordmannen? – Det må være Olaug! Hun er sånn DNT-norsk, vet hvor alle hyttene ligger og kan fjellvettreglene og hilsereglene på fjellet og sånn. – Beskriv Norge med tre ord. – Gro Harlem Brundtland. Nav, velferd og ferie. Fjell, dal og fjord – nei, det er så klisjé. Det er sånn en amerikaner ville beskrevet Norge, ikke en nordmann. Grøt, kvikklunsj og fredagstaco. Å kose seg. Hva med Grandiosa, blogg og snikskryting? Nordmenn er jo veldig stolte av seg selv og landet sitt. – David, du har tyske aner, hva g jør du her egentlig? – Jo, mine ungarske besteforeldre flyktet til Norheimsund og fikk min far. Min far giftet seg med en tysk dame, nemlig min mor, også fikk de meg. Det er også en Marius-genser involvert i historien, men den er for liten for meg. – Hva synes dere andre om å ha en tysker i gruppen? – Det går greit, det g jør oss bare enda stoltere av vår egen kultur. Vi trodde kanskje vi skulle få flere fordeler av å ha en multikulturell person i gruppen, men det har vi ikke. David har ikke laget noe tradisjonell mat til oss eller noen ting.

– Hva skiller nordmenn fra, for eksempel, Tyskland? – Bosted, språk, mer folk, større diskoteker, matvaner. Nei, men det er nok det at Nordmenn er veldig stolte av Norge, av historien, av seg selv. Alle tror jo at det er typisk norsk å være Gro, som Gro sa. Nordmenn har en oppfatning av at de har en veldig stor innvirkning på verden. Vi lider av et størreverdighetskompleks.

for det suger å være jente. Egentlig så passer vi vel best i dag, men om det er snobbete oljeanalytikere vi blir, det vil tiden vise. Kanskje vi blir snobbete konsulenter, aksjemeglere eller revisorer.

Vi er jo bare mennesker vi også. neida. hehe. ikke skriv det.

– Revyen heter No. 1, og skolen dere går på er kjent for å være litt høy på seg selv. Går dere ikke litt hardt ut? – Det eksisterer jo en viss ironi i revyen, det skjønner forhåpentligvis folk. Det er en kjent sak at nordmenn tror de er best, vi spiller på dette. Revyen g jenspeiler altså det norske samfunnet, ikke bare NHH.

– Ville dere helst være isbjørnridende vikinger i vikingtiden eller snobbete oljeanalytikere i vår tid? – Det hadde vært kult å være isbjørnridende viking, men vi hadde kanskje ikke overlevd så lenge i det samfunnet. Kanskje hvis vi kunne g jort en tidsreise dit, og hatt all kunnskapen vår i behold, for da hadde de sett på oss som guder. Eller kanskje trodd at vi drev med heksekunst og brent oss på bål. Kan vi velge en helt annen tid da, som 1800-tallet? Å være en rik gårdseier på 1800-tallet, og være mann selvfølgelig,

Aksel legger til slutt til at han helst ville være en såkalt tankemann i antikken, som ikke trengte å tenke, men kunne leve av muskelkraft. Egentlig vil han være gladiator. Ok.

– Olaug, Rikke og David, dere var med på sist revy. Hvorfor gidder dere å være med ig jen, er det bare for å brife? – Ja, bare derfor! Neida, det er vel fordi dette er noe av det morsomste vi kan g jøre på NHH. Snart er vi ferdig med å studere og skal ut i arbeidslivet. Dette er som en siste mulighet til å leve litt før den tid.


37 | Annonsebilag | UKEN 14

– Er det noe forskjell på dere som har vært med før og dere nye? – De gamle synes de nye er mindre erfarne, mens de nye synes de gamle er litt sjefete. De gamle har kanskje utnyttet de nye til å gjøre ting som å hente kaffe til dem i starten, og det har vært litt tøft for de nye. – Det begynner å nærme seg UKEN og revypremiere, hva er stressfaktoren? – Vi lever egentlig i en stilleførstormentilværelse for tiden, så vi har det egentlig ganske fint. Nervene kommer vel etter hvert, noen av oss kjente litt på det da vi viste en liten smakebit på Schibsted-dagen. – Hvordan mottok publikum den smakebiten? – Vi følte de var stort sett førnøyde, men det var litt rot med for eksempel musikken. Slikt skal jo være i orden til premiere, så vi har fortsatt mye øving igjen. Dessuten blir stemningen en helt annen i en fullsatt aula. – Hvordan har det vært å jobbe med revyen frem til nå? Hadde dere sett for dere at opplegget faktisk skulle være så tøft som det er? – Det er noe militant over det, med trening flere ganger i uken, kostholdsregulering og vaksinetvang.

Det var ikke helt forventet for alle, men de av oss som har vært med før visste jo hva som kom. Vi blir veldig sammensveiset da, siden vi har Lars som vår fellesfiende (journ. anm: Lars Rabo Halvorsen, assisterende revysjef). – Dere lever tett oppå hverandre, er dere blitt som en slags familie? – Ja, det er kanskje det. Rikke er definitivt en mor. Jon Trygve er lillebroren, som må passes litt på. Hans Olav er en slags rar bestefar, mens David som har tyske aner er som en rar fetter fra Tyskland. Andrea er en tante eller bestemor-type, litt rar hun også kanskje – Kommer dere til å klare å holde beina på bakken når dere blir de kuleste folka i Kjellern? – Noen av oss har fått VK til å gå ned i Klubben med oss. Dessuten så har vi jo ikke beina på bakken på fra før. Fra spøk til alvor, vi er veldig flinke til å jekke hverandre ned. Det går mer i kommentarer enn i komplimenter – to meter pisk og en centimeter gulrot, sånn cirka. – Er det likevel noen av dere som har tendenser til divanykker? – Man blir satt på plass i så fall. Vi er veldig klar over at vi ikke er profesjonelle aktører, men bare en g jeng

studenter. Vi er jo bare mennesker vi også. Neida. Hehe. Ikke skriv det. – Tror dere at dere virkelig klarer å tilføre UKEN noe, eller er dere bare atention hoes? – Hvis man g jør dette bare for seg selv og for å få oppmerksomhet, overlever du ikke prosessen. Vi g jør det fordi det er gøy å stå på scenen. Dessuten er det ikke bare vårt arbeid, det er veldig mange andre som står bak dette, så det er viktig at det blir bra. Det er flaut hvis det ikke blir bra. Vi vil skape UKEhistorie! – Blir deres revy bedre enn UKAs siste revy? – Den var veldig bra, men vi tar gledelig opp fighten mot UKA. Vi sier bare til dem: velkommen til revy, så skal vi vise hvordan det g jøres! – Hvorfor mener dere at sentrumsstudentene og andre lokale skal komme på revyen? – Det blir jævlig moro, man har rett og slett en positiv overraskelse i vente. Vi kan love at det blir verdt pengene! Dessuten er det vel bare en sone i Bergen, så det koster ikke noe ekstra å ta bussen ut til NHH. Det er det beste argumentet.


38 | Annonsebilag | UKEN 14

Vi setter revyens sterke kvinner til veggs med skikkelig teite spørsmål.

Jernkvinnene Tekst: Mathias Juell Johnsen Foto: Arkiv

Karina Aase - Revyinstruktør – 15 år i humorbransjen, jobber hos Thomas Giertsen i Feelgood og anerkjent (av UKEN) som revyekspert. Hvorfor gidder du å henge med drittungene på NHH? Aldringskomplekser? –Det er godt med en lunken liten pils i et innestengt møkkete lokale i ny og ne. – Se for deg en bortskjemt drittunge av en 13-åring, og så tenk på at det når du er pensjonist er han/ henne som skal holde samfunnet gående. Du får si én setning for å påvirke personen, hva sier du? – Ikke snakk høyt på trikken om ting du ikke veit noe om. Det sitter garantert noen kloke mennesker rundt deg. Spør heller dem om råd. – Det var tre setninger, men ok. Hva er viktigst, 4G dekning på fjellet, eller retten til å ha Tacofredag med påfølgende #Tacofredag ække feil-bilder på insta? – Jeg vil helst være på fjellet uten dekning og uten taco. Hvis det er lov å si da. – Er såå lov å si det! Dilemma! Du gnir på et oljefond, for så å bli konfrontert med en ånd som gir deg valget mellom å leve resten livet ditt som enten klimanøytral veganer eller hensynsløs børshai med Gordon Gekko som største forbilde. – Klimanøytral veganer uten tvil. Ta trikk og dyrke bønne. Det gir mindre stressnakke enn de børsgreiene. – Nok tull: hvorfor skal man gidde å se UKErevyen i

aulaen på NHH, under UKEN 14 i regi av NHH, hvis man ikke liker NHH, er allergisk mot blå skjorter og Høyreaspiranter OG er sentrumsstudent? – Blåskjorta skinner ikke ig jennom i revyen, og når’e attpåtil er ei revvydame fra Oslo Øst som regisserer blir’e jevna ut og presentert i en knallpakke, av proffesjonalitet gode tekster og spilleglede. Det er et høyt nivå på gruppa i år. Valgt ut fordi de er gode til å formidle tekst og synge. Siri Sandvik - Revysjef – Du var skuespiller i forrige revy, har spilt i flere musikaler i Oslo, og er danser i Extravadance. Også studerer du økonomi. Hva er greia? – Det var mangel på profittmaksimering i showbizbransjen. Slikt lærer man bare her. – Du er revysjef, og har avskaffet tvangsvaksinering mot influensa. Håper du på at alle blir syke slik at du kan steppe inn i alle rollene selv? – Revyen skal jo tross alt spilles i tre uker. Vi må passe på at de får noe som sitter en stund. I stedet for influensavaksine har de alle derfor fått hvert sitt flåttbitt. Det er med andre ord gode sjanser for at jeg blir å se på scenen i denne revyen også. – Du var med å oppgradere verden i samarbeid med Apple og avdøde Steve Jobs (R.I.P. Steevy dog dog! West coast represent!), men nå går alt til helvete ig jen i følge NAVeren og toppkommentatoren Kåre. Noen må ta ansvar! Hva har granskningsgruppa konkludert med i granskningsrapporten?

– Vi har nå satt med en uavhengig komisjon som skal granske forholdene internt og eksternt. De har fått et mandat til å gå bredt ut, holde seg minst mulig til sak og mest mulig på person. Konklusjonen bør være at noen må gå. Ellers står de helt fritt, og de er som sagt uavhengig. – Hvem er ditt største forbilde, og hvorfor? Ikke lov å si Nelson Mandela! – Okey. Da sier jeg søstra til Nelson Mandela. – Dilemma! Posere naken på en «wrecking ball» på forsiden av VG som et utrop mot kroppshysteriet, med tittelen «Ja, vi elsker lårgniss», eller stå frem i Dagbladet etter Uken og åpenhjertig fortelle om «stillheten etter revyen». – Wrecking ball. Da kan jeg stå frem i Dagbladet og fortelle åpenhjertig om stillheten etter Wrecking balloppslaget. – For å sitere Nelson Mandela, «nok er nok». Hvorfor skal man komme på UKErevyen når det er så mye morsomme kattebilder og kommentarfelt på internettet? –Mye vil ha mer. Hva er vel bedre enn å se kattebilder og bitre kommentarfelt flettet inn i pompøse musikaler live på scenen? 200 år med grunnlov og norsk selvgodhet skal feires, og vi kan love et forrykende show. Vårens morsomte, rett og slett. Dette vil du ikke gå glipp av!


39 | Annonsebilag | UKEN 14

Erlend Mørch @monstermasten Du skal være bra taper for å sitte inne og skrive grunnlov på 17. mai

Magnhild Antiblogger @antibloggeren Det sier jo alt om hvor viktig politikk er i Norge når årets tweet kommer fra statsministeren og handler om en sildeoppskrift #facepalm

Norway @Norge 00nok :D This account can be yours for 50

tough barton @Tuftebarten Norge trenger flere ingeniø*politikerpanelet snur seg* *inn kjører en WSC-student i verdens første bil drevet av popkulturelle referanser*

Sagt om Norge I

lys av årets revytema har vi samlet et knippe

Norge og samtiden på kornet.

treffende tweets som tar

Nakenroting @Nakenroting Er det sant at barneskolekids har byttet ut «begynn å grin a» med «skriv kronikk a»?

tough barton @Tuftebarten *asteroide treffer Dovre* *krisemøte på SMK* Erna: Nå må vi ha ro. Stabilitet. Kjendiser med melkebart Ung rådgiver: Døgnåpne kommentarfelt?

tough barton @tuftebarten Så en somalier som stod med sugerøret rett ned i statskassa! Eller hvordan ser egentlig statskassa ut? Det kan bare ha vært en CapriSonne.

Nakenroting @Nakenroting SKRIK SATTE REKORD !! JAAA!! HEIA NORGE!!! NORTHUG! !! SOLSKJÆR!!! VIII EEEER BØØNDA I FRA NOOOORD!!

Vidar Kvalshaug @Kvalshaug OL: skiskyting. Facebook og instagram-søndag: skiskryting.


Velkommen til Kitchen & Table p책 Clarion Hotel Admiral

www.kitchenandtable.no/bergen Annonse_Admiral_285x182,5.indd 1

16.01.2014 09:26:10


42 | Annonsebilag | UKEN 14

#Bootyful Uken gir etter for samtidspresset og fotballfrues sykt slanke figur. Lørdag 8. mars arrangeres Verdens største bootcamp på Torgallmenningen. Tekst: Hannah Skaar Hauge

Sier man «sjekk ut bicepsen min da» til noen man treffer på gaten vil de nok mistenke deg for å ha tatt litt for mye anabole steroider. Poster man et bilde av bicepsen sin på Instagram derimot, er det bare å lene seg tilbake og la komplimentene strømme over seg. Dette smutthullet i janteloven har gitt en gruppe mennesker, hvis publikum før var begrenset til treningssenteret, muligheten til å inspirere tusenvis av mennesker over hele verden med bilder av sine veltrente kropper. Nå skal UKEN helle bensin på bålet ved å arrangere en bootcamp midt på Torgallmenningen. Hvor skal dette ende? Statussymbolet – Den yngre generasjonen har jo vokst opp med sosiale medier og har mange som følger profilen sin. Det å få mange «likes» har i mange miljøer blitt en anerkjennelse, sa Ståle Økland, trendanalytiker fra analysebyrået Global Retail Trends, til Dagens Næringsliv helt tilbake i 2012. Han mente at sosiale medier har endret nordmenn sitt forhold til skryt. – For 10-15 år siden var det uhørt for nordmenn å skryte sånn av seg selv, men nå er det helt legitimt å g jøre det. I dag skal man kjøpe sykkel til 40.000 for å sykle Birken, og mye trening ved siden av full jobb har blitt det nye statussymbolet.

I grunnlovsjubileumsåret 2014 kommer nok fortsatt folk til å sykle BSexirken på altfor dyre sykler, selv om noen har kanskje byttet ut SUVen med en Tesla. Lev på rumpa En sunn livsstil kan gi flere fordeler enn bare bedre helse og økt status. Å blogge om mat og trening har vist seg å være en innbringende hobby, gitt at man da ser ut som om man følger sine egne livsstilsråd. Man lever av en stram rumpe. Sitter man med tanker om å starte fitnessblogg kan verdens største Bootcamp være en bra plass å g jøre litt research på. Med fotballfrue i spissen inspirerer fitnessbloggene oss vanlige mennesker til å starte et nytt og bedre liv, stappfullt av supermat, markløft og dyre treningsklær. I fotballfruen Caroline Berg Eriksen sitt tilfelle resulterer kanskje bloggingen i mer aggresjon enn inspirasjon. I etterkant av det svært omdiskuterte undertøysbildet hun postet på Instagram fire dager etter at hun fødte, skrev Svein Henriksen et blogginnlegg på fitnessbloggen.no hvor han tar for seg de enorme reaksjonene bildet skapte. – Det er faktisk ikke bare menn som hater kvinner. Kvinner som hater kvinner finnes også. Men fotballfrue hater ingen, hun tar vare på sin egen kropp, tar bildet

av den og legger den ut på nettet. Pr def er hun en dårlig og egoistisk mor som skal tas hardt. Jeg kunne være fristet til å si at strekkmerker kan forekomme i hjernen også, men det skal jeg ikke, skrev han. Helt borti natta Blant de Henriksen mener har strekkmerker i hjernen er bloggeren Susanne Aabel. På bloggen sin aabelsuzanne.wordpress.no, skrev hun i kjølevannet av Fotballfrues skandaløse Instagram-post at hun finner bildet helt vilt provoserende. – Frem til nå har ingen profilerte personer jeg kan komme på oppfordret og prakket på folk så enormt mye kroppsfokusering som denne dama. Godt g jemt og pakket inn i et rosa og hvitt sukkerpsinn laget av sukrin. Dette bildet handler ikke om sunnhet og helse. Det handler om et utseendefokus som er helt borti natta. Ektemannen hennes synes Beyonce er 20 kilo overvektig. Enough said. Aabel skriver også at hun håper grunnen til fotballfrues bilde enten var ammetåke eller sult-hallusinasjoner. Selv om det neppe var meningen til Aabel og hennes med-fotballfruehatere kan det se ut til at den som kom best ut av situasjonen var fotballfrues lommebok, mye takket være all PR-en hennes motstandere skaffet


43 | Annonsebilag | UKEN 14

COLORS

R: 45 G: 46 B: 45

PANTONE (PMS): Black 7 C

GRADIENT STRIPES LOGO

C: 70 M: 64 Y: 63 K: 63 HEX: 2D2E2D 3-COLOR

henne. Da hadde kanskje en Bootcamp vært LOGOet bedre sted å få ut aggresjonen sin på enn i kommentarfeltet til nettaviser.

det lille ekstra som må til. Treningen passer for alle som vil komme i form, og kan enkelt tilpasses hver og en sitt nivå. På Torgallmenningen vil vi gi Bergen en smakebit på hvordan man trener i ekte Bootcamp-stil!

Kanskje den attraktive instruktøren legger merke til deg om du utfører alle froskehoppene perfekt, eller om du har på deg en Nike-topp som matcher perfekt med joggeskoene dine?

Til tross for at så mange sverger at de syns det er sexy C: 0 med litt M: bilringer ser det ikke ut til at treningssentrene 43 lider. Ifølge Y: 100en rapport gjort av Virke Trening i 2012 K: 0 har treningssenterbransjen i Norge hatt stor vekst de siste årene. 2-COLOR

Ese proklamerer i tillegg at det hele faktisk skal være ganske gøy. – Våre beste trenere vil sette sammen en gøy og effektiv treningsøkt, som vil bestå av kondisjons- og styrketrening med egen kroppsvekt. Økten vil vare ca 45 minutter.

Har du enda til gode å imponere noen med treningsinnsatsen din kan det å være med på verdens største Bootcamp være en løsning på problemet. Idrett handler i utgangspunktet om å bli best, og det er det UKEN prøver på i sedvanlig stil. Å sette en rekord. Greit nok at vi blir mange om beinet, og i individualismens navn er det kanskje ikke ideelt, men faen a. Vi er alle lagkamerater på laget Jorden. Bruk det som åpningsreplikk neste gang du skal sjekke opp den veltrente jenta på SiB-sentrum eller den fineste PTen på Vektertorget.

R: 255 G: 161 Bootycamp B: 0

PANTONE (PMS): 137 C

HEX: FFA100

LOGO

En mengde nye treningsmetoder har også kommet på markedet. Alt fra badstueyoga til rulling av traktorhjul skal hjelpe alle som ønsker det til den perfekte selfiekroppen. Blant disse treningsmetodene finner man Bootcamp, en treningsform som har sitt opphav i PANTONE Daglig leder i Barry´s R: 255militærtrening. amerikansk (PMS): G: 88 Bootcamp Bergen, Annelinn Ese, forklarer opplegget. B: 0

ORANGE 021 C

– Barry’s gruppe1-COLOR C: 0 Bootcamp er et amerikansk LOGO M: 80 treningskonsept hentet til Norge. Treningsformen gir Y: 100 deg en ultimat kondisjons- og styrketreningsøkt, med K: 0 en kombinasjon av intervalltrening på tredemølle og tøff styrketrening på gulvet. HEX: FF5800

Hun lover ekspertise som skal få deg til å yte det lille ektra. – En dyktig og energisk trener motiverer deg til å gi

Analogt fellesskap Under en Bootcamp-økt kan man møte folk med felles interesse for trening, eventuelt fancy treningstøy eller veltrente instruktører. Før man vet ordet av det har man gått fra small-talk i pausene til et livslangt vennskap. Kjærlighet kan også oppstå mellom knebøyene. Selv om det g jerne er lettere å skaffe seg bekjentskap på byn, er sannsynligheten for at bekjentskapet varer mer enn en natt noe større på Bootcamp. Tanken bak Bootcamp er at man forhåpentligvis vil trene litt hardere når man g jør øvelsene sammen med andre. Ingen vil vel være den som bare klarer en halv armhevning. Her har man også muligheten til å imponere andre uten å måtte ha internettilkobling.

Hvor/Når: Dato: Lørdag 8. mars Sted: Torgallmenningen Tid: 10:30 Pris: Gratis


SULTEN PÅ SUSHI? Savona | BRA 220 | SOV3 | BAD2 | 45kvm takterrasse | Carport

Foto: Kristina Meyn Krogvold

Bestill vår huskatalog! Det som kjennetegner ferdighusene i Moderne-serien er glass, lys, oppbrutte og asymmetriske fasader. Her finner du spreke boliger, som selvsagt kan kundetilpasses for å realisere din husdrøm. Vi har også hus i nostalgisk stil, kubistisk stil og herskapelig stil. Se alle våre boliger og bestill katalogen på boligpartner.no.

– husene folk snakker om

TLF 5519 5000 ISUSHI.NO

grom.no

www.boligpartner.no

Kvalitetsgaranti på frukt og grønnsaker

Dobbelt tilbake

Pengene tilbake og ny vare gratis om du ikke er fornøyd.

Hjelp oss å bli enda bedre! Frukt og grønnsaker er vår viktigste varegruppe. Målet er å være best! Derfor har vi vår egen kvalitetsgaranti på frukt og grønnsaker. Kjøper du en vare du ikke er fornøyd med, gir vi deg pengene tilbake og ny vare gratis! Nøl ikke med å si i fra.


Dine interesser er vårt ansvar

Se etter Econa på ditt studiested

Interesse- og arbeidstakerorganisasjonen for masterutdannede økonomer

www.econa.no

Vi er her for deg! Vi har 7 studentbarnehager

Studentene i fokus!

Nye studentboliger i Grønneviksøren!

SiB har mange flotte helsetilbud

Vi har 6 treningssentre til 990 kr semesteret

Spis sunt i en av våre mange kafeer


46 | Annonsebilag | UKEN 14

Craicavhengighet Torsdag 13. mars blir det igjen grønnkledd fyllekalas inspirert av den irske nasjonaldagen på Koengen. Hva er det med irsk (drikke)kultur som er så jævla appellerende? Tekst: MEGATron Magnus Sanderud

– Det finnes bare to typer mennesker i verden, irer og de som ønsker de var irske, lyder et populært irsk ordtak. De er med andre ord ganske like oss nordmenn når det kommer til selvgodhet. Ut ifra antallet brune puber med irsk tematikk rundt om i verden å dømme, kan det imidlertid virke som om irene faktisk snakker delvis sant.

store deler av verden. De irskættede katolikkene får på seg grønne klær og store hatter før de strømmer ut i gatene for å delta i de mange paradene.

Trekløverwhisky Irene er avhengige av craic. Det uttales likt som crack, og kan uten tvil misforstås, men craic er det irske ordet for å ha «a good time and good cheer». Irenes nasjonaldag, 17 mars, er en dag fylt med craic. Hvordan går det for seg?

På en dag som «St Patrick’s day» er det nok mange som skulle ønske de var irske, men irer er ikke vonde å be. Dette er en dag hvor alle kan drikke fra morgen til kveld uten dårlig samvittighet. Vi feirer tross alt en irsk helgen. Uoppfordret legger David til at det i en drikkekonkurranse mellom nordmenn og irer sikkert ville blitt uavg jort, og knekker sammen i en vill latterkrampe.

– Vi starter dagen med å feste en trekløver til jakken, før vi drar til noen bekjente. Trekløveren blir puttet opp i et whiskyglass, og så fylles glassene. Da er dagen i gang, forteller David fra Dublin, over telefon fra en tilfeldig irsk pub, mens han stereotypisk nok tar seg en slurk øl . St Patrick’s day feires ikke bare i Dublin. Med irenes migrasjonshistorie har også feiringen spredd seg til

– Crazy, det er helt crazy hvor mye folk drikker på denne dagen, forteller David og ler skremmende høyt.

Øl faen Irene drikker mye øl. Mange fikk med seg det legendariske barg jestsitatet under Obamas besøk i en irsk småby. Det var nedgangstider, men en mann proklamerte ubekymret til kamera at «The taxes on beer are getting so high we´re just gonna drink our

way out of the government debt-crisis». Kult. Når Saint Patricks day feires skal det også selvfølgelig drikkes øl. Det er ikke lov å «foretrekke» cider eller vin. Guiness er irenes nasjonaløl, og hvis du har smakt denne overg jærete, sterke ølen vil du raskt forstå at Guiness er et måltid i seg selv. Det er ikke sjeldent at irene drar på restaurant og dropper steken, og heller tar seg en Guiness. – Den er virkelig tykk, og hvis den skal serveres riktig vil det ta 5 minutter å få den skjenket. Også er det viktig at den serveres i Dublin, for der smaker den best, forteller David. Selvfølgelig. Det er ikke irsk alt som er grønt De siste årene har det dessverre oppstått en urovekkende trend på St patrick’s day, mange har sluttet å drikke den tradisjonelle tykke, tunge og mørke ølen, men heller gått over til å drikke grønn øl, farget med konditorfarge. – Det er for det meste en amerikansk trend, hvis man


47 | UKEmagasinet | UKEN 14

UKEN 14 | Annonsebilag | 47

drikker grønn øl er man ikke irsk, nei, det er det bare turistene som g jør, forklarer David.

med fylla, selv om det er bevist at det drikkes mer andre steder i verden.

Heldigvis vil nok ikke dette være et langsiktig problem ettersom irske forskere har funnet ut at konditorfarge kan være en medvirkende årsak til kreft og migrene. Beleilig.

En annen grunn til de irske pubenes populæritet kan være at de ikke har latt seg påvirke av dagens ungdoms trang til å høre på «top 100 spotify list» så høyt at de slipper å snakke med hverandre, mens de gnisser de svette kroppene sine mot hverandre med og uten vilje. Her er det lov å sitte på ræva og drikke øl mens man hører på halvproff gitarmusikk.

Hvor enn en ire reiser i Europa vil han alltid kunne ta seg en Guiness, for irske puber er aldri vanskelig å finne. Hva er det som g jør det irske pubkonseptet så eksportvennlig? – Jeg tror det skyldes at stemningen på de irske pubene har noe spesielt over seg, sier David, uten å utdype dette noe særlig. Grønn gnom med gryte Referansene til den grønne øya er så mange i dagens popkultur, at så å si alle som ikke har isolert seg fra omverdenen har fått med seg at det i Irland er mye gress, gnomer og gryter med penger i enden av regnbuen. Mest av alt forbindes den kanskje uansett

Folkesang og dans er fremdeles en viktig del av den irske drikkekulturen. Med allsangslagere som «Beer, Beer, Beer», «Wild Rover» og «Whiskey In The Jar» fremført av et av de mange livebandene, eller av den lokale fylliken for den saks skyld, skal det ikke mye til før stemningen blir grønnglødende. Allsang uten aldersgrense – Du har lov til å ta med barna på de irske pubene, men bare til et visst tidspunkt selvfølgelig, og det hender at de tar med seg instrumenter og opptrer, forklarer David og legger til at han også har tatt med

sine egne barn ved ulike anledninger. – I Irland, særlig i de mindre byene, fungerer puber som samfunnshus, forklarer han. Slik vil det nok dessverre ikke bli i UKEteltet torsdag 13. mars, men stemningen og «det spesielle» med den irske drikkekulturen skal i alle fall etterapes etter beste evne. Bergens største telt skal fylles med 2000 øltørste mennesker, variert underholdning, enorme mengder øl og selvfølgelig et g jensyn med heltene fra «The Belfast Lads». Heldagsopplevelsen starter allerede kl. 14:00 med UKENs egne irske konferansierer, og alt du trenger denne dagen finnes i teltet. Be there and have craic.

Hvor/Når:

Dato: Torsdag 13. mars Sted: UKEteltet på Koengen Tid: 14:00 Pris: 160kr eks. billettserviceavgift


48 | Annonsebilag | UKEN 14

Send en sms med kodeord Hklovn til 2490, og doner 50 kroner. Ved større donasjoner, overføres valgt beløp til kontonummer 3201.59.92920. Ved å gi 5000 kroner eller mer, blir det utdelt fire billetter til UKErevyen. Merk overføringen med «Bergensgaven». Pengene vil gå uavkortet til barneprogrammet ved Haukeland, øremerket til Stiftelsen Helseklovners arbeid ved avdelingen. Les mer om helseklovnene på helseklovner.no

Klovner i kamp For noen er en god latter uunnværlig, men vanskelig å oppnå. Helseklovnene ved Haukeland Universitetssykehus jobber utrettelig i deres tjeneste, og fortjener Ukens Bergensgave. Tekst: Vilde Koch Fredriksen UKEN arrangerer hver festival en innsamlingsaksjon til et godt formål i Bergen by. Nytt av året er at du selv som enkeltperson kan bidra, og samlet med donasjoner fra bedrifter håper vi å sammen utgjøre en forskjell. Stiftelsen Helseklovner er ikke en del av sykehusets budsjett, og er derfor avhengig av donasjoner for å kunne holde aktiviteten gående. Helseklovnene får tildelt årets Bergensgave slik at de kan fortsette å spre glede i gangene på Haukeland, hvor de skaper lyspunkter i en ellers vanskelig hverdag for mange på sykehuset. Derfor er de en uvurderlig ressurs. Lek som terapi Helseklovner ble stiftet i 2010, og klovnene kaller seg «barnets ambassadører og allierte». Gjennom klovnerier og ulike aktiviteter prøver Helseklovnene å lindre og gi energi, slik at barna kan kjempe for å bli bedre. På Helseklovnenes hjemmeside kan du lese om hvordan de går frem. – Virkningen er oftest momentan og signifikant; derfor er det leger som vet å benytte seg av klovnene når de er der. Vi tilkalles før det stikkes, gjør en aktivitet sammen med barnet som barnet fascineres av - og før barnet vet av det er stikket gjort og plasteret kommet på. Barnet orker ikke stå opp av sengen; men hopper likevel ut av den når klovnen bringer en ball på banen og starter en ualminnelig lekfull situasjon med pårørende, ansatte og den syke.

Vitenskapelig hold Uttrykket «latter er den beste medisin» viser seg å være mer enn bare en frase. Latter utløser blant annet endorfiner, og har en positiv effekt på immunforsvaret. I følge «Cancer Treatment Centers of America» hjelper også latter med til blant annet å øke oksygeninntaket, stimulere hjertet og lunger, slappe av i muskler, og kan til og med redusere smerte. Og dette er bare noen av punktene på en lang liste. Økende tilbud av fysisk og psykisk behandling som «latterterapi» og «latteryoga» viser at flere og flere har troen på virkningen av en god latter. Helseklovnene er svært viktige for barna på Haukeland, enten de bringer frem en latterkrampe eller et forsiktig smil. I en grå hverdag er det viktig å ha noe å se frem til, og øyeblikk hvor det negative forsvinner. Ved å fortsette å støtte, kan klovnene klovne videre.


49 | Annonsebilag | UKEN 14

Kampen om Festplassen Funballz, trenger vi si noe mer? UKEN inviterer til en heidundrende konkurranse, der du og 8-10 av dine venner kan ta del i å kjempe om å vinne Kampen om Festplassen! Konkurransene består av gruppespill i ulike aktiviteter hvor det hele til slutt avgjøres med en morsom og annerledes stafett rundt Lille Lungegårdsvann.

Hovedaktivitet blir fotball og sumobryting med funballz. Dette er meget kjent fra for eksempel Golden Goal. Disse fraktes fra Oslo spesielt til denne dagen. Da vi ikke ønsker at noen skal havne i Lungegårdsvannet skal fortball spilles på en kjempestor oppblåsbar fotballbane. Det vil i tillegg arrangeres en mengde andre konkurranser med premier.

Hvor: Festplassen Dato: fredag 14. mars

Arrangementet er under UKENs vennehelg, og enhver besøkende fra resten av landet er naturligvis hjertelig velkommen. Påmelding kan skje g jennom UKENs billettutsalgssteder på de fleste studiesteder rundt om i Bergen, eventuelt ved å sende en mail til ukesport@uken.no

Tidspunkt: 13:00-16:00 Gratis arrangement!


50 | Annonsebilag | UKEN 14

A

NDRE ARRANGEMENTER Tekst: Andreas Bjelland Eriksen og Mons Jakobsen Foto: Arkiv, flickr.com/theculinarygeek, Merete Solheim Larsen, Pressebilder, Sara Wæhle

Golden Globe med Sandra Lyng og Jens Pikenes

Fredag 14. mars kl. 20.30 og 23.00 i Aulaen på NHH

Hva er den beste rockelåten g jennom tidene? Hva er den mest romantiske balladen? Og hvem er det egentlig som bryr seg? Hvis du er en av de som har sterke meninger om dette, eller bare er jævla glad i allsang, garanterer vi et show hvor du vil få utløp for begge deler. Populærkulturens historie skal belyses g jennom coverlåter, filmklipp og mye mer. Med feelgood-stemning og høy aksept for sure toner, er forholdene lagt til rette for å samle alle som som elsker Jens Pikenes og Sandra Lyng. Og ja, de kommer. Gjør du?

Dreaming of Neverland

Tirsdag 18. mars kl. 22.30 i Aulaen på NHH

Folk som har vært på Tomorrowland klarer ikke å holde kjeft om det i etterkant. UKEN høyner og fyller Aulaen på NHH med et eventyrlandskap uten like. Med lyseffekter som aldri før har blitt sett i Bergen, psykedeliske rekvisitter, selvlysende maling og UKENs egne Dj Bokassa, blir dette definitivt en fest utenom det vanlige.


51 | Annonsebilag | UKEN 14

Status Quo?

Fredag 7. mars kl 18.00 i Aulaen på NHH Når du som siv.øk og tidligere student kommer tilbake til UKEN, er det naturlig at du lurer på hva som nå foregår i dag. Er ting like bra som før, eller kanskje bedre? Vi har hentet opp gamle revyklassikere, nye jubileumsnummer og rutinerte konferansierer som skal geleide deg g jennom tidenes Aulashow. Kom og ta tempen på dagens studentforening!

Humorgalla

Fredag 21. mars kl. 22.00 i Aulaen på NHH En stor tilstrømning av anerkjente amerikanske og britiske komikere med imponerende rulleblader har de siste årene strømmet til Norge og tilført det norske publikum og kommende stand up-stjerner nye impulser. De har med andre ord måttet skjerpe seg for å holde på publikum. UKEN tar konsekvensene av dette, inviterer til show fra et toppet komikerlag. Vidar Hodnekvam, Øyvind Loven, Jonas Rønning og Zahid Ali skal alle g jøre sitt beste for å få deg til å le. Noe annet ville bare vært sykt kleint. Hodnekvam er i alle fall gira. - Vanligvis gleder jeg mest til hælja, men nå gleder jeg meg mest til UKEN. Det blir morro! Og FOR en g jeng som kommer. De som ikke kommer og ler vil bli tatt av Øyvind Lovens lange arm! Slitne og stressede kropper vil dermed få muligheten til å få blodet til å strømme på nytt, da «en amerikansk undersøkelse viser at ei ordentlig latterkule har positiv effekt på blodstrømmen. Mens stress reduserte blodstrømmen med 35%, kunne latter øke den med 22%». Latter forbedrer helsa, da en passe porsjon med haha faktisk får blodårene til å fungere bedre. Så nå har du ingen grunner til å ikke komme.

Brunt Brennevinsseminar Lørdag 8. mars kl. 16.30 i Studentkantinen på NHH Med Arcus som bidragsyter gir UKEN deg muligheten til å bli med på en reise inn i den mest eksklusive delen av brennevinets verden. På brennevinsseminar vil du få smake alt fra cognac til røyket whisky og akevitt modnet i tømmer på havet. Så om du enten er ihugget supersmaker og entusiast, eller en av de som mener at eksklusivitet og høye priser kun er et resultat av fisefint pisspreik og et ønske om å skille seg fra de lavere samfunnslag, er du hjertelig velkommen til å ta diskusjonen i Studentkantinen på NHH.


52 | Annonsebilag | UKEN 14

Ølseminar

Lørdag 22. mars kl. 20.00 i Klubben på NHH Det sies at bak hver stor mann står en stor kvinne. Og ettersom den store mannen utvilsomt har trengt et par øl innabords for å be den store kvinnen på date, er det liten tvil om at det egentlig står en stor øl der også. Men hvilken store øl? Det er spørsmålet. Et omfattende spørsmål også. Ølsortene er så mange, og faktakunnskapene så vanskelige å få tak i. For mens noen liker pilsner, er det andre som liker ale. Mens enkelte drikker alt med prosenter, vil de mer kravstore analysere ølfargen til det kjedsommelige før de velger hva, om og når. En mellomting er g jerne det mest normale. Sagt på en annen måte, å tømme i seg litervis med «rettfarget» pilsner for å skape en illusjon av et doblet antall jenter på byen. En ganske ensformig holdning til noe som er så godt og spennende. Øl altså. Nå vil jo selvfølgelig ikke du være den typen. Du er lei av å bare ha Carlsberg, Tuborg og Pokal på ølrepetoaret, og klar for å forbløffe det motsatte kjønn med dine kunnskaper om klodens viktigste drikke. I en tid hvor mikrobryggeriene popper opp som aldri før over det ganske land er kunnskap alfa og omega. Da er et ølseminar på sin plass. Med Bergens bryggerihelt Hansa på laget, er ølseminaret under UKEN alltid en sikker vinner. Bli med på en reise i ølets forlokkende verden, Sverre Strømmen fra Hansa forteller deg alt, og mer til. Du får nyte alt fra deilig IPA til knallsterk Bayer, og senere kan du ta turen opp på UKENs siste storkonsert i Aulaen.

Bergensmesterskap i Fifa

Onsdag 19. mars kl. 12.00 i Aulaen på NHH

Bytt ut skolebøker og fysisk aktivitet med spillkonsoller – sleng deg ned i en av de mange sofaene i Aulaen og se om duv kan skyte deg til topps i UKENs Bergensmesterskap i FIFA! Hvor mange ganger har vi ikke drømt om at FIFA var en idrett? En profesjonell luksusidrett, der jobben kunne g jøres samtidig som tirsdagsvorshet gikk sin vante gang. Tenk om vi kunne bytte ut en middelmådig Tippeliga med heidundrende gode TV-spillere. Leve av det ufattelige antallet timer som er lagt ned i å mestre grafiske visualiseringer som ligner litt på kjendiser. Storskala krangling om håpløse bugs som resulterer i grandiose keepertabber. Ja, det hadde vært noe dere! Er dette muligheten til å g jøre den drømmen sann? Nei... det er nok bare et Bergensmesterskap. Men i FIFA. Og MarioKart. Med andre ord en unik mulighet til å få valutta for uttallige timer foran skjermen. UKEN fyller NHHs aula med svett konkurranseinnstinkt, og enda svettere idrettsstjerner. Om du kan kalle FIFA-spillere for idrettsutøvere. Og dem som stiller i Aulaen for stjerner. Uansett. Nå skal du glemme Sochi. Drite i VM i Brasil. Droppe analysene av hvem Magnus Carlsen må opp mot når sjakktrofeet skal forsvares. Her er det kun en ting som g jelder. Pure greatness! Ære og heder!

Grandiosaturnering

Onsdag 19. mars kl. 12.00 i Aulaen på NHH Grandiosa - Norges ubestridte nasjonalrett. 200 000 mennesker opplever et fyrverkeri i kjeften hver eneste julaften når de trykker det ene stykket i trynet etter det andre. Pizzaen med stor P som gir deg en gastronomisk opplevelse for en billig penge. Og det er jo selvfølgelig denne pizzaen vi skal hylle under UKENs Grandiosaturnering. Visste du forresten at etter at Grandiosa kom på markedet i 1980 er det blitt solgt ca 420 millioner av pizzaen? Og lagt etter hverandre ville disse dannet en rekke på 12 000 mil, tilsvarende turen fra jorden til månen tre ganger? Det er så sykt det. Er det rart Norge er verdens beste land å bo i?


53 | Annonsebilag | UKEN 14

Bull & Beer

Lørdag 8. mars kl. 20.00 i Campus på NHH Hedge, short, spekuler, kjøp, selg og g jør alt annet finansnerder synes er gøy på denne vorsfesten. Prisene i baren fluktuerer og det g jelder å utnytte hver eneste arbitrasjemulighet som byr seg. Én ting er å bli god i gassen av å pøse nedpå alkoholholdige drikkevarer til vanlig, alt for høy pris. Det er fett, men det er ikke awesome. Awesome blir det først når du utnytter markedssvikt og irrasjonelle aktører til å kjøpe den billigste pilsen du noen ganger kommer til å få tak i. Nirvana blir det paradiset av en sinnstilstand du havner i ved å forhandle deg fram til billig drikke, og deretter konsumere, konsumere, og konsumere! Gordon Gekko sier det slik: «You had what it took to get into my office; the real question is whether you got what it takes to stay». – Bull & Beer er åpent for alle, men du kan gå på en lei smell om du ikke leser markedet. Ingenting svir mer enn å betale overpris, ingenting er deiligere enn å betale underpris. Om du er en vordende siviløkonom med børshaier som forbilde eller en fattig student student med drømmer om å drikke stort – på Bull & Beer har alle lik forutsetning for å bli kveldens børsvinner. På skjermen kommer nyhetene fortløpende, ved meglingsbordet prøver funksjonærene å prakke på deg aksjetips, og i barene varierer selvfølgelig prisene. Klarer du å forutse hvor markedet går? Har du evnen til å g jøre en god deal? Kom på Bull & Beer – kanskje er nettopp du drikkebørsens Jordan Belford.

Drinkseminar

Tirsdag 18. mars kl. 20.00 i Campus på NHH Hvor mange drinker kan du navnet på? Long Iceland Iced Tea, Sex on the Beach, Bloody Mary, ... Listen med mer eller mindre heldige kombinasjoner av alkohol kunne garantert fylt dette magasinet, og ett til. Noen kombinasjoner er virkelig heldige. Har du noensinne kommet over en så usannsynlig god drink, at du bare ikke har kunnet sluttet å drikke den? Det fikk sikkert ikke det beste utfallet. Men sannsynligheten for at det finnes flere slike drinker der ute er forholdsvis stor. Og da går det jo ikke an å være pysete. Det er det bare å kaste seg ut i et alkoholinspirert eventyr, med deg som hovedperson. Lær deg å lage drinker med Arcus på spennende nye baser, slik at du kan overrumple potensielle motstandere i lørdagsjakten med en fancy as hell harvey wallbanger. Og til deg som lurer, du vil selvfølgelig få drinkene servert.

Bergensmesterskap i futsal

1.-2. mars i Lehmkuhlhallen og på Studentsenteret

UKEN har gleden av å invitere deg til en futsalturnering med ville premier, 1-2. mars . Det vil være egne klasser for kvinner og menn. Hvert lag må bestå av mellom 5-12 spillere, og på grunn av begrenset kapasitet vil det være førstemann til mølla. Påmelding skjer ved at man sender en mail til bergensmesterskapet@uken.no med antall spillere og navn på laget. Dere vil deretter få bekreftelse fra oss, hvor endelig betalingsfrist er 26. februar. For mer info, se arrangementet på facebook eller kontakt oss på: E-post: bergensmesterskapet@uken.no eller tlf: 41 74 65 45


Observera att annonsen är något förminskad för att få plats i detta dokument. Observera att annonsen är något förminskad för att få plats i detta dokument. Observera att annonsen är något förminskad för att få plats i detta dokument. Observera att annonsen är något förminskad för att få plats i detta dokument. Observera att annonsen är något förminskad för att få plats i detta dokument.

– vi forsyner Norge med mat

Magnusvegen 10 5262 Bergen Tlf.: 55 10 90 00 Tlf. kundeservice 815 20 115 kundeservice.vest@asko.no - Bemanning

Lykke til med

uken 2014

Exhibition 2. etg


PIGMENTER Hyperpigmentering er en vanlig og til tider plagsom hudtilstand, som er preget av mørke flekker på en ellers jevn hudfarge. Vi kombinerer laser med medisinske kremer for å oppnå det beste resultatet.

SPRENGTE BLODKAR Vi kan få synlige og skjemmende blodkar på kroppen, oftest i ansikt og på ben. Behandling i ansikt foregår med laser, mens på ben bruker vi sclerosering: injeksjon. I tillegg har vi effektive og flotte dekkremer fra Ripar.

!"#$%&#'(')* De fleste hår- og hudtyper kan behandles, dog ikke hvitt, grått eller rødt hår. Uønsket hårvekst er idag ganske vanlig. Generelt sett gjelder det at jo tykkere og mørkere hår og lysere hud, desto bedre og raskere resultat.

AKADEMIKLINIKEN – NATURLIG RESULTAT I TRYGGE HENDER ! Akademikliniken er en av verdens ledende private klinikker innen plastisk kirurgi og estetiske behandlinger. Ellipse Klinikken har nå byttet navn til Akademikliniken. Du vil møte de samme dyktige behandlerne som før. I tillegg får vi tilgang til ledende ekspertise og kompetanse innen estiske og kirurgiske behandlinger. Vårt motto er: “Skjønnhet gjennom vitenskap”. Hjertelig velkommen til Akademikliniken i Bergen

STUDENTRABATT Hos oss får du - 20%. Dette gjelder hårfjerning, pigmenter, sprengte blodkar og acne/kviser. Gyldig studenbevis må forevises. Gjelder på ordinære priser, og kan ikke kombineres med andre tilbud.

ACNE/KVISER Vi benytter N-lite laser, peel og medisinske kremer. Det beste resultatet oppnår vi ved å kombinere flere av disse behandlingene. Du blir satt opp på en gratis konsultasjon før en eventuelt behandling.

('%&+,%-',.&!/'01(') Visste du at behandling med botulinumtoksin hjelper mot overdreven svette, tanngnissing og migrene? Behandlingen foretaes av kosmetiske sykepleiere med spesialutdanning I tillegg er vi svært dyktig på Restylane. Strandgaten 3, 55 32 80 98 | www.akademikliniken.no

245 x 182.5 UKEN 14.indd 1

07.01.14 19:51

Som økonomikonsulent får du bli med på en spennende ut­ vikling i et selskap i stor vekst. Arbeidsoppgavene er varierte  og omfatter et bredt spekter innenfor økonomistyring.  Du vil få ansvar for din egen kundeportefølje og skal i  hovedsak yte følgende tjenester:

Rapportering og nøkkeltall Oppsett og kontroll av regnskap Økonomisk rådgivning Årsoppgjør Annen bistand etter kundens behov

Vangdal Regnskap ble stiftet i 2005 og leverer regnskaps­ 

Høres dette interessant ut?

og rådgivningstjenester. Vi har alltid fokus på økonomi­

Vi er stadig på jakt etter dyktige økonomikonsulenter. 

styring, det vil si at vi hjelper våre kunder med 

Send din søknad og CV til kontakt@vangdalregnskap.no 

inntjeningen gjennom  å  lage  effektive  rutiner,  utnytte 

eller via vår hjemmeside. Du kan også ringe Cedric på 

ressurser på best mulig måte samt et kontinuerlig fokus 

tlf. 980 08 250 eller Irene på tlf. 943 64 899.

på likviditet.  Flere  av  våre  største  kunder  har  delegert  hele økonomifunksjonen til oss med stor suksess.

Besøk oss gjerne på: 

www.vangdalregnskap.no


56 | Annonsebilag | UKEN 14

Quantum

Onsdag 12. mars kl. 20.00 i Klubben på NHH Så vakkert med alle disse stearinlysene Jeg sitter og ser på alle pysene Han ene med kort hår Hun andre med tynne lår Gleder meg til vinfest med alle disse klysene Dikting av limericks og påfølgende høytlesning er nok ikke det som står aller høyest på dagsorden hos dagens ungdom. Om man ikke har fulgt med på NRKs vintersportsendinger fra OL på Lillehammer i 1994 og fram til Jon Herwig Carlsen gikk av som kommentator, vet man kanskje heller ikke hva et limerick er. Og om det skulle være tilfellet, sjekk ut det greiene som står skrevet ovenfor, det er et limerick! Quantum er dog mer enn bare rytmiske limericks. Det er et tradisjonsrikt arrangement med rødvin, levende lys og limetricks. Kjelleren på Handelshøyskolen fylles med langbord hvor du tar med deg dine beste venner, til barer fylt til randen med rødvin. Når Quantumsgeneralene ønsker deg velkommen er det klart for en poetisk aften du garantert kommer til å glemme. Hehe!

Ukequiz

Onsdag 19. mars kl 20:00 i Klubben på NHH De siste årene har den store quizbølgen virkelig skyldt inn over norskekysten og sørget for en overflod av ivrige quizere på barer og utesteder i hele landet. Man kan alltid undres hva det er med quiz som får Ola Nordmann til å bli så innmari gira. Er det konkurransen? Er det iveren etter å vise hele forsamlingen at det er du som bærer rundt på mest kunnskap? Hvorfor elsker vi quiz når vi hater å pugge? I dagens konkurranspregede kunnskapssamfunn er det egentlig ikke så rart at pubquzing er i vinden som aldri før. For pubquizing kombinerer jo nettopp konkurranse og kunnskap. Så hvor mange meter over havet ligger Fløien? Hva er g jennomsnittstiden på å få seg noe en lørdagskveld på Tidi? Hvem oppfant ostehøvelen? Og hvis du skal gå på én quiz i år, hvilken quiz skal du da gå på? - Svarene på de første spørsmålene er det ikke sikkert du vet, men svaret på det siste burde det være liten tvil om: UKEquiz. Vi siterer vårt forbilde Nelson Mandela «I got 99 problems, but the quiz ain’t one.»

Barnedagen

Søndag 9. mars kl. 11.00-17.00 på NHH NHH g jøres om til et lekeland, med ballbinge og hoppbakke. Det vil arrangeres 17. maileker, som blikkbokskasting og pilkasting, stafetter og en sjørøverrebus. I kjelleren finner man hobbyland hvor man kan tegne, perle, og selvfølgelig få ansiktet sitt malt. Innerst i kjelleren er det et spøkelseshus, tør man å gå dit? Vårt eget barneteater «Peter pan og drømmeøya» vil vises hver halvtime hele dagen. Kino, TV-spill og Klovnerier blir det også. I tillegg kommer forskerfabrikken slik at man kan prøve seg som forsker. 50 kr per barn (voksne gratis) Ved spørsmål: barneogeldredagene@uken.no

Eldredagen

Mandag 17. mars kl. 12.30 på NHH Bergens eldre inviteres til NHH til en god middag akkompagnert av underholdning fra UKEN. På menyen er det viltgryte med tilbehør, is med varme bær til dessert, og kaffe og kaker til slutt. Under middagen vil det bli taler, sang og musikk, før det legges opp til dans. Etter middagen vises UKErevyen. Deltakelse på arrangementet krever billett. Kjøpes i UKEbussen på Torgallmenningen til 50 kr. Ved spørsmål: barneogeldredagene@uken.no eller tlf 984 24 253


SLAPP AV – VI HENTER DEG! Ring 07000 Vårt kundesenter er alltid åpent Internett Bestill på www.bergentaxi.no App for iPhone/Android Last ned gratis på www.bergentaxi.no «UKEpunkt» på NHH Bruk selvbetjent taxiterminal ved utgangen


design by colours / photo by Helge Hansen

58 | UKEmagasinet | UKEN 14

Verdien av 40 års erfaring Vi var blant pionerene innen dypvannsboring på Nordsjøens barske betingelser. Gjennom fire tiår har vi gjort vårt ytterste for å levere sikre bore- og brønntjenester til våre kunder.

I dag er våre ansattes erfaring verdsatt av samarbeidspartnere over hele verden. www.odfjelldrilling.com

Vil du være med på lakseeventyret?

SE VÅR NETTSIDE MARINEHARVEST.NO FOR MER INFORMASJON

- For Decades


59 | Annonsebilag | UKEN 14

PRAKTISK INFO TRANSPORT UKEN 14

MAT OG DRIKKE

Det er flere transportmuligheter til og fra arrangementer tilknyttet UKEN. Alle arrangementene finner sted på Norges Handelshøyskole utenom teltkonsertene på Koengen i sentrum.

Aulabar:

BUSS

Aldersgrense: 18 år

Fra torget i sentrum kan man ta buss nummer 3, 4, 5, 6, 39 og 83 med avganger ca hvert femte minutt til NHH. Siste buss fra NHH til sentrum går klokken 00.22 på hverdager, og klokken 00.51 på lørdager.

BIL

Følg E39 mot Åsane, og ta av ved NHH.

CASHLESS For at du skal få handlet raskere og køene skal bli kortere, vil man under UKEN 14 bruke Cashless – en elektronisk betalingsløsning som erstatter bruken av kontanter Hvor kan det kjøpes? På NHH og på cashless.no. Ved bestilling på nett får du kortet tilsendt i posten. Hva koster det? 50 kr på NHH/UKEteltet og 75 kr på nett, 0 transaksjonskostnader Hvordan fyller man på? På egne påfyllingsstasjoner på området og på cashless.no. Her kan du også sjekke hvor mye penger du har igjen på kortet. Oppfordrer folk til å fylle på kort på fra og med ettermiddagen 4. mars for å minske køene under selve arrangementet. Hva skjer dersom man har ubenyttet beløp på kortet? Ubrukt beløp etter arrangementet kan refunderes eller brukes på andre Cashless arrangementer resten av året. Ønsker du å refundere ubrukt beløp må du hente ut en refunderingskvittering fra en av påfyllingsstasjonen. På denne kvitteringen står det en kode og et serienummer som du legger inn på cashless.no, og pengene på kortet tilbakeføres. Det vil være mulighet for å hente ut kvitteringen et par dager etter arrangementet på NHH, men det kan også gjøres hele året på Grieghallen. Hva skjer dersom man mister kortet? Mistet kort, med eller uten saldo, erstattes ikke.

Bakerst i Aulaen på NHH er det to barer: en hovedbar med diverse drikkevarer og snacks, og en mobilbar hvor det selges tankøl.

Sønns Café:

På dagtid vil Sønns Café være et sted med rolige omgivelser. Her serveres alt fra ferske baguetter til energifulle smoothies.

Campus Lounge:

Dette er UKENs eneste bar med alle rettigheter. I tillegg til hovedbaren, vil det under UKEN settes opp en egen shottebar. Aldersgrense: 20 år

Orvils Delikatesser:

Orvils delikatesser er UKENs eget utsalgssted med fristende matretter på kveldstid. Vi holder til i Sjekkbar - det første du ser når du går ned trappen til Kjelleren. Orvils Delikatesser vil servere en rekke spennende retter.

Klubben:

UKENs største bar. Dette er stedet man samles før og etter de store konsertene for å danse, drikke og synge. Dette vil være en møteplass for både interne og eksterne g jester. Velkommen! Aldersgrense: 18 år


60 | Annonsebilag | UKEN 14

OVERSIKT OVER SCENER UNDER UKEN Aulaen

UKEteltet

Aulaen er hele UKENs storstue, og befinner seg på NHH. Her er det plass til 1050 tilskuere. Her kan du blant annet oppleve artister som Klovner i kamp, Trang Fødsel,Truls og Emilie Nicolas. Det er også i Aulaen revyen vises. Dette er også stedet for større arrangementer som Golden Globe og Dreaming of Neverland. Aulaen har tidligere huset en rekke store artister gjennom tidene som The White Stripes, Travis, Turboneger og 50 Cent.

Det største UKEteltet noensinne settes opp for å gi den ultimate festivalopplevelsen til UKENs g jester. Teltet kan romme 4100 konserttilskuere og 2000 ølfestivaldeltagere. I teltet finner du øl- og matservering. UKEteltet er plassert i hjertet av Bergen, nærmere bestemt på Koengen. Vi ønsker alle velkommen til UKEN og Europas største konserttelt.

Campus Campus er UKENs intimscene og befinner seg i Kjelleren på NHH. Dette er arenaen for de litt mindre konsertene hvor band som Yoguttene skal sørge for magiske opplevelser. Opp gjennom årene har Campus vært en scene for nye og lovende artister. Under UKEN 12 spilte blant annet Lemaitre på denne scenen, og i år 2000 kunne man for 30 kr oppleve et da ukjent band ved navn Kaizers Orchestra. Kanskje står fremtidens store artister på scenen i Campus under UKEN 14?

HOLD DEG OPPDATERT! UKEN.no twitter.com/UKEN facebook.com/UKENiBergen instagram.com/ukenibergen


2 1 . MAI — 4 . J U N I 20 14

FE STS PI LLE N E I B E RG E N

Klar for et kick? ADRENALIN, AKROBATIKK OG DANS – få med deg Festspillene 2014!

G R I EG HALLE N

G R I EG HALLE N

31. mai & 1. juni

3. juni

Traces

Les Nuits

– sirkus unplugged

m/Ballet Preljocaj

Ett av Canadas beste kompanier til Bergen! «Mad, pulse-raising magic»

Sensuelt danseeventyr basert på 1001 natt «Steamy. Slinky. Sexy»

– NEW YORK TIMES

– DANCE MAGAZINE

G R I EG HALLE N

STU D I O B E RG E N

26. & 27. mai

24. mai – 4. juni

Bivrfrost

A Collection of Short Stories:

m/Frikar Dance Company Halling og breakdance i kappestrid «Kraftfullt og originalt» – DAGBLADET

Carte Blanche 25 år Carte Blanche feirer med en urpremiere skapt av koreograf Ina Christel Johannessen og en gratis multimedieutstilling.

Under 30? Billetter kun kr 150 Festspillene i Bergen er Norges største teater og musikkfestival med over 200 arrangement hver år.


2 ukers gratis prøveabonnement

Finansavisen gir deg nyheter, Trygve Hegnars ledere og gode råd hver dag, med en stor lørdagsavis som ukeavslutning, og med 44 siders Motor magasin. I tilegg har vi flere egne magasiner i løpet av året innen Eiendom, Sport og Fritid, Fashion, Regnskap, Jus og Motor. For at du skal få ta del i dette gir vi deg avisen gratis i 2 uker, du velger selv om du vil ha avisen levert hjem i din egen postkasse eller din kontoradresse hver morgen i 2 uker. Bestill på

www.finansavisen.no MAND

OG FÅ 2 UKERS GRATIS PRØVEABONNEMENT

AG 12.

NOVEMB

ER 201

2 | LØS SALG

KR 25,

— | ÅRG

Banks på Haf mell jell SID

E 14

OG

ANG 21

| NR. 264

Person

15

lig økon

omi:

Fo skatt rmuesbolig en hever prise ne

SID E OG 20 21

I\[[\ic`md\[

^fc]›M`cc\k`c

jkXe[\i`]`eX

SPO & F R I T RT ID

Numme

r 4 | 17. august

2012 | Årgang

3

ej›I\m`jfib

JUS

Xdg`9`ib\e

Numm

er 3 |

2. novem

REGNSKA &ØKON P OMISTY

ber 2012

M EIENDO Numm

er 6 |

19. oktob

Numme

mest Dyrt øker

e: Leieprisen

0 boliger gg blir 80 Kontorby

2012 | Årgang 1

Bond jakter på Boss Det er duket for krig på parfymemarkedet

RING

2

NR. 44| 10 . NOVEMB E

Styrer gigant fra Lofoten

R 2012 | Å RGANG 9

Mørkt og landlig

Årets heteste stiler for høst og vinter

– Norsk design er

Økonor-sjef Johan -Thomas Hegda vil gå i «krige hl n» og små regns mot både revisorer kapskontorer.

Jc`k\i`^f[\k

`[\i›=µi\ii\

^ejbXgg‚Ji`C

Dollar Svens ke kr Britisk e pund

Jobbmote:

Slik bør menn kle seg

TRENDY

XebX›M`c_X]

Norske designere er for alvor i ferd med å innta det internasjonale motemarkedet.

5,74 85,22 9,14

0,01 -0,39

0,00

10 år stat rente US 10 år rente 1,93 Dow Jones 1,68 12819,9

3

I strupen på Cayenn e

HEGNAR OM

BILLI SALG G-

MOTOR

Stor trendguide:

NED

TOPP 1000

Ola Mæle:

nsen

2012 | Årgang

Nr 2 | September

Super yacht er på

er 2012

Norges lte best betater: advoka

Jakte konebala r

r 2 | 8. juni

FASHION

Vi gjø r www.h

ertzle ase.no

TEST: Med 468 hestekrefter og 0-100 km/t på Cherokee SRT8 4,9 sekunder klar til å ta opp er Jeep Grand kampen med Porsche Cayen ne Turbo.

-0,03

-0,10

8,61

Nasda q FTSE 100 Nikkei

2909,2 6 5766,8 4 8757,60

13,68

-9,21 -79,55

OSLO

BØRS

436,64

-1,21

EUROK

Carsten

O. Five.

FORMU ESSKAT TEN:

Tapp selska er for pengper er SID

TEMA: 17 SI E2

Skan DER IT bankedian me d tiggerb rev SID

E 17

50 –8

Fravæ 0%: tvinge r av kjøpere til dramr selgerne prisku atiske tt. SIDE 4 OG

SID 6 OGE 7

Pers treneronlig

ting p 250 m for ositiv ill. t – rin annerled es g oss og vi forte ller h vorda n.

Tlf: 66

URSEN

0,00

7,30

. RENTEN

+0,01

10 99

5

3-MND

1,88

BRENT

1. POS

107,00

-0,24

20

!"#$% &%'()* %(')+% $(,-.% )-,."&* ,/,('#" (01/

c\i\bm`ee\i

ps i USA

til top Nordmenn

ere nk fisk Sla ten u

Tidsskrift for næringsliv, børs og økonomisk politikk. Nr. 14 – 23. august 2012

%"&)$'MLNOP'

PRØV

"%Q.%"#&Q

SPESIALTILBUD

3

.&#,"'%-$'/%++0

s las pa tte hy ill. lge 0 m se til 4 Må

r e v ga

6 ut

5 9 3 !"#$%&'(#)*%"+,"-,'

Tidsskrift for næringsliv, børs og økonomisk politikk. Nr. 13 – 9. august 2012

98%-#%:';2&6<=%+:'>&%-?&#?":'@6%+#%:'A"++%,:'B-=+%-$'2='9C"&#="D

!"#$%&%'()**%"+' $,)--%$./,,' #'0%&-%1

299,-

Mona Høiness og 100 mill.-arven:

Sorenskriver hevder avdød

enke var “totalt senil”

12-,"&-,3"/"-"',24'

5+#&',67&"8&2//"&

rte ule ek as sp ärth r trid t M ge As bor pen

Norges ledende businessblad hver 14. dag

Olav Fjell

Tidsskrift for næringsliv, børs og økonomisk politikk. Nr. 12 – 28. juni 2012

Nr. 12 – 28. juni 2012

Nyheter, aktuelle næringslivsreportasjer, viktige avsløringer, tips og råd om personlig økonomi, aksjer, skatt, renter, jobb & karriere, internett, økonomiske prognoser, kåring av Norges mektigste kvinner, de 400 rikeste, årets næringsby m.m.

Ole Enger

Idar Kreutzer

Svein R. Brandtzæg

Terje Mjøs Evry

Richard Fain

/0%"E%-)*-%

-/!!*%F%"% ,38=7'8D9'=J<=77=C52:

03?'<9C29' 6B2>B?C9A' "94B2CCD2A' A3?'&B2H9 7?BAA7A=4 &B2H97' NORGES

STØRSTE SPESIALUTG

>9?79@97989A

AVE 2012

BEDRIFT

KLL

ER

listen

,3;4<=;47'3'

inale

#'CB<<9?A7G3??'BH' ?I2A9'G=2A89289

orig

%234'*567897:

Den

Bestill på: www.kapital.no

Zhao Jun

7A527A9' <9C236A92

Bedriftene med De mest produktivhøyest omsetning e


Foto: Max Ozerov

63 | UKEmagasinet | UKEN 14

UKEstyret om UKEN The man. Øvrigheta. Folka på toppen. Det er alltid noen som bestemmer. I UKEN sitt tilfelle består det øverste maktorganet av åtte personer uten nevneverdig kontroll, som lar de fleste gjøre det de vil.

– Sentrumssatsingen innebærer en del risiko, hvertfall med tanke på UKEteltet. Hvor stressa er dere nå? – Risikoen er betraktelig redusert med tanke på at Backstreet Boys er utsolgt, så nå jobber vi egentlig bare for å få teltet til å bli en enda større suksess. Vi skal jo fortsatt få opp det jævla teltet, så det er med andre ord en del igjen på gjennomføringssiden. Vi er derfor avhengige av flinke folk, også må vi jo fortsatt selge en del flere billetter. – Med fare for å allerede g jøre intervjuet til en klisjé, hva er stressfaktoren? – Stormen har startet for lengst, og hele året har vært et salig kjør. Når det er sagt, vi hadde trodd at dette stresset skulle tære mer på oss som gjeng enn det det faktisk har gjort. Vi har faktisk kranglet om at det har vært for lite krangling, tatt debatten om debatten om du vil. Det har i midlertid vært lange diskusjoner og en del tråkking i forkant av alle beslutningene som har blitt tatt. – Dere har over tusen folk i organisasjonen. Det kan jo ikke gå bra? – Nei altså, vi har null kontroll. UKEN er i dag preget av av et totalt fravær av detaljstyring fra vår side. Den skuta seiler sin egen sjø for å si det sånn. Neida. Vi har lagt opp til at de som deltar selv skal ha en sterk eierskapsfølelse til de prosjektene de er med på, og at de skal få ta avgjøresler utifra hva de selv syntes er best. Dette har resultert i overraskende mye selvstyring, som igjen har gjort at behovet for kontroll og oppfølging har vært mindre.

– Dere har gått hardt ut for å rekruttere og inkludere sentrumsstudentene. Hvordan har responsen vært? – Forholdet til sentrum har aldri vært bedre i våre øyne. Både på grunn av sentrumssatsingen med UKEteltet, men kanskje enda mer g jennom å inkludere studentene g jennom Rabalder. UKEN er for hele Bergen, og konserter på Koengen hadde aldri vært mulig om det ikke også kom folk fra sentrum på konsertene. Vi ønsker jo å knytte studentbyen sammen, og prøve å motbevise noen av fordommene som finnes om NHH-studentene. – Vil sentrumsstudentene egentlig være med? – Engasjementet har vært sterkt, og folk har lyst til å være med. Det har vært en enorm overssøking på de stillingene som har blitt utlyst, så det kan sees på som et tegn på at det burde vært flere stillinger. Vi vil jo at alle som vil det skal få være med. For å utvikle UKEN som festival er vi avhengige av nye impulser. På NHH har vi en egen måte å g jøre ting på, og denne blir utfordret av folk fra sentrum. Det er bra,rett og slett. – Årets revy handler om sære nordmenn, og i UKEN deltar det nesten et såkalt representativt utvalg. Hva kan dere si om våre landsmenn utifra deres erfaringer med disse? – De er late. Neida. De er sykt driftige og engasjerte, men litt redde for å spørre om hjelp. Nå sitter jeg egentlig bare å snakker om oss selv. Vi håper de føler at det er «typisk UKEN å være god», uten å bli for høye på seg selv. Det virker også som det sosiale er av stor viktighet. Og UKEcruise da.

– Klisjéalarm! Hvem er hvem i UKEstyrefamilen? – Martin er fjortisdattern. Sutrer over alt. Siri er den ubestridte mammaen, mens Kathrine er styrets adoptivbarn. Sistnevnte er også utrolig snill, noe som g jør at hun fungerer som en slags magnet for alle type mennesker. ALLE typer mennesker der altså. Svein Erik er lillebroren, mens Anna er en beinhard tante Sofie. Da sitter vi ig jen med den teknologiretarderte syvende far i huset, nemlig UKEsjefen selv, og Simen som den slemme broren. Også må vi ikke glemme Erlend Velgaard, den halvautistiske onkelen som kommer litt for ofte på besøk. – LOL! I dagens mediebildet er det utrolig mange folk som åpenhjerteg forteller om «stillheten etterpå». Er dere redd for dette, og vil dere eventuelt stå frem i VG eller Dagbladet og være åpne om det? – For Kathrine sin del er det lenge til stillheten, regnskapet skal det holdes på med en stund. For oss andre derimot så blir det rart. Det er jo bare det her vi har holdt på med liksom. Vi får finne oss hobbyer, eventuelt bare bli vanlige studenter ig jen. Simen må få seg dame, mens vi har en mistanke om at Martin kommer til å flytte opp til trøndelag ig jen. Men ingen artikler i VG. Vi lover. – Hvorfor skal jeg gidde å dra på UKEN? – Det er jo det største som skjer i studentsammenheng i denne byen. Du trenger ikke dra på alt, men det er jo viktig for fellesskapet sin del at folk har noe felles å snakke om? Så kan man si «jeg skal på UKEN», uansett om man skal på konsert eller revy eller eldredagen. Vi håper at du er enig!


UKEmagasinet  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you