Page 1

dutch design week, van 21 t/m 29 oktober op verschillende locaties in eindhoven

uitineindhoven.nl OKTOBER 2017


eindhoven door de ogen van mooniq priem

volg de signs Steeds weer nieuwe woorden zoeken om programma - dat ik natuurlijk ook nog niet gezien heb - te gaan zien, meemaken, beluisteren... ik trek het soms in twijfel. Is dit wel de vorm? Is dit waar mensen op zitten te wachten? Ik weet dat we elke maand met dit complete agenda-overzicht een samenvatting geven van wat de stad je op cultureel gebied serveert, maar kan dit niet met minder woorden? Waarom plaatsen we niet bij DDW een stadsplattegrond met de expo’s, feesten en bijbehorende tijden en locaties? Met één korte pay-off: ‘Volg de signs’, bijvoorbeeld. Verder luiden de aanbevelingen niet meer of minder dan: ‘Vers brood bij Natlab’, ‘Laat VPRO je emotie meten in de Effenaar (we know how you feel), en bij het DDW Music concert van Alex Vargas zetten we alleen maar: ‘soulkunstenaar, van ballad tot beats.’ Voor het reguliere programma vragen we de cultuurhuizen hun boodschap nog wat kernachtiger te formuleren: geen 150 woorden meer per stukje tekst, maar maximaal 5. Over Stavastband in Popei zeggen we dan enkel ‘Rock met een ruw randje’, over Healthlab in het Philips Museum: ’innovatie voor een gezonder leven’, en bij The Dublin Legends volstaat: ‘verrukkelijke folk, folks’. En wat te denken van: Toneelgroep Amsterdam - MEDEA Waanzinnige klassieker

DINNER Ik ben weleens bij de Karpendonkse Hoeve geweest, maar dat was eerlijk gezegd met een Groupon-bon. Verder ben ik meer van het afhalen. Zo zit er bij mij in de Hoogstraat een goeie sushitent en woon ik naast de beste frietzaak van Eindhoven. Ik ben daar trouwens pas na zes jaar achter gekomen. Ik at nooit friet, maar ik had een keer bezoek en die ging daar wat halen. Toen ik een frietje meepikte, was ik verkocht. Nu kom ik eens per week bij mijn Chinese buren. Niemand bakt ze zo lekker als zij. LUNCH Voor een werklunch ga ik graag naar Piet Hein Eek, zeker als het met iemand van buiten de stad is. Je kunt daar goed parkeren en je kunt de werkplaats en winkel van Eek bekijken, mijn bezoek is altijd enthousiast. MUSIC Om een lekker potje te dansen op techno ga ik naar de Zodiak feestjes. Ook mijn andere favoriete muziekevenementen zijn buiten Eindhoven: North Sea Jazz, Into the great white open, Oerol. Vroeger ging ik naar de Effenaar, maar daar heb ik niets meer te zoeken. ART Ik ga graag naar De Pont in Tilburg, naar Den Bosch, Groningen en Amsterdam. In Eindhoven vind ik de groepsexposities van TAC interessant. Bij het Van Abbemuseum kom ik bijna nooit, hooguit een keer voor een drankje op het terras. DEZE MAAND Ik verheug me op de Dutch Design Week. Ik zoek dan de hoekjes op waar design tegen autonome kunst aan zit, de mainstream dingen hebben minder mijn belangstelling. Ik ga het liefst enkele keren gericht iets zien in die week, beter dan een hele dag rondlopen. Sectie C en de Kazerne sla ik nooit over. THE CITY Ik woon nu twintig jaar in Eindhoven en heb het volwassen zien worden. Ik ken veel mensen en beweeg me in verschillende scenes, ik ben een einzelgänger die tussen disciplines hopt. Het is hier stads genoeg om anoniem te kunnen leven en dorps genoeg om mensen tegen te komen. Het culturele klimaat is verbeterd, maar dan wel vooral voor design en technologie, waarmee de stad zich profileert. Ik vind het verdrietig dat er veel cultuur verdwijnt zoals het Groot Letterfestival en het bushokje van Rietveld. Daarbij mis ik de echte, rauwe kunst hier. NOVEMBER-EDITIE Eindhoven door de ogen van voormalig stadsarchitect Cees Donkers.

Meer woorden heeft het toch eigenlijk niet nodig. Deze krant? Die wordt een heel stuk dunner. De vormgever? Die is er alleen maar blij mee, want kan flink creatief uitpakken. Het nakijken? Fluitje van een cent. En het lezen, tenslotte = favoriete uitstapjes spotten = besluiten, en gáán - hup, de stad in! Volg de signs, geen woorden meer aan vuil maken. Lidy Lathouwers, hoofdredacteur

DRINKS Zomaar iets drinken, dat doe ik bijna nooit. Ik ga weleens naar het Rozenknopje of Calypso, maar dat is dan ook voor het eten. Die zaken hebben allebei een goeie keuken en een prijs/kwaliteitverhouding waarvan je denkt: hoe kan dit? En het zijn allebei sfeervolle zaken. Oud en jong, alles zit door elkaar heen.

op de cover van OKTOBER Ruim 2500 ontwerpers laten hun werk zien in het grootste designevenement van Noord-Europa: Dutch Design Week, van 21 t/m 29 oktober op verschillende locaties in Eindhoven. Zie pagina 3 en verder

EINDHOVEN MAKER FAIRE in de stad

Colofon 28e jaargang, nummer 2 Redactie Frank van Eersel, Lidy Lathouwers, Claire van der Elst, Soraya Viana Ferreiro, Mike Verdonk, Anne Wilens, Paula van Overveld en Debbie Langelaan Bladmanager Lidy Lathouwers Vormgeving 20-02 Vormgevers Druk De Persgroep Nederland Support Supportpunt Verspreiding Tour de Ville, Axender Oplage 35.000 Uitgever Stichting Uit in Eindhoven Deken van Somerenstraat 4, Eindhoven +31 (0)40 266 96 07 info@uitineindhoven.nl Neem voor meer informatie over redactie, advertenties en agenda contact met ons op. We staan je graag te woord! Wijzigingen en zetfouten voorbehouden.

uitineindhoven.nl 2

UIT IN EINDHOVEN

FOTO LISA KLAPPE

redactioneel

Mooniq Priem (47) is ‘een beetje een laatbloeier’. Oorspronkelijk grafisch ontwerper, heeft zij zich ontwikkeld tot videomaker, om enkele jaren geleden de klei te ontdekken. Ze noemt zich portrettofiel: ze doet niets liever dan koppen uit klei maken. Bijna had ze vorig jaar de Nederlandse portretprijs gewonnen: “Geweldig toch, een eervolle vermelding. Terwijl ik nog maar pas bezig ben!”

De kop van het culturele seizoen ging er goed af dat eerste weekend van september. Heel Eindhoven stond bol van allerhande binnen- en buitenactiviteiten. De bezoekers van de jaarlijkse Eindhoven Maker Faire lieten zich op de zonnige zondag niet weerhouden om massaal het Klokgebouw op Strijp-S in te trekken. En niks ‘kijken met de oogjes’, want vooral de jongsten werden uitgedaagd zelf heel veel met de handjes te doen: zoals oog-in-oog staan met een robot, virtual reality games spelen, knuffelen in een Furby-bejaardenhuis, een eigen wens de ruimte in sturen, sleutelhangers en lampen maken van afvalmateriaal, een ‘douche’ nemen bij een zeepbellen-kanon en nog veel meer. Tweehonderd creatievelingen toonden hun creaties, deelden hun ideeën en inspireerden iedereen: jong en oud. Als het aantal enthousiaste en actieve bezoekers een graadmeter zou zijn, dan zit techniek weer helemaal in de lift. (tekst en foto: Paulissimo, Paula van Overveld)


dutch design week ZA 21 t/m ZO 29 oktober 3 design area’s |100 locaties | 450 evenementen | exposities workshops | seminars | food | feesten | muziek Tickets Een DDW-ticket biedt je negen dagen onbeperkt toegang tot alle locaties. Tijdens DDW zijn op 100 locaties presentaties van ontwerpers te zien. Je ticket wissel je eenmalig in voor een polsbandje, deze biedt je 9 dagen toegang tot: • Klokgebouw • Veem - met de Dutch Design Awards expositie en meer • Innovation Powerhouse - World Design Event: The Embassy of Health • Design Academy Eindhoven - Graduation Show 2017 • Van Abbemuseum - Beyond Generations door Design Academy Eindhoven • Sectie C - The best design event (of Tongelre) • Kazerne - Eat Drink Design • Dutch Invertuals • TAC - Trajectories • Philips Museum • DDW Music (m.u.v. de DDW Music Specials) (zie pag. 4) Daarnaast huur je op vertoon van je polsbandje een gratis ABN AMRO bike en krijg je €5,- korting op de DDW Music Specials (check ddw.nl/music)

FOTO SJOERD EICKMANS

Het DDW Ticket kost €19,- (incl. servicekosten) in de online voorverkoop en is tijdens de week verkrijgbaar voor €19,50 aan de deur. Studenten of kinderen (12-18 jaar) kopen online een ticket voor € 11,50, en aan de deur € 12,- op vertoon van een geldige studentenkaart of legitimatiebewijs. Voor kinderen tot twaalf jaar is de toegang gratis. Een familieticket koop je voor € 50,- aan de deur. Het familieticket is geldig voor twee volwassenen en drie kinderen van 12 t/m 17 jaar en/of studenten. Kijk voor meer informatie op ddw.nl en koop je ticket!

Het grootste designevenement van Noord-Europa presenteert van 21 – 29 oktober werk en concepten van ruim 2500 ontwerpers aan meer dan 295.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Verspreid over zo’n honderd locaties door de hele stad, organiseert en faciliteert DDW onder andere tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten, festiviteiten en een muziekfestival: DDW Music.

Met de keuze voor Stretch wil de organisatie achter DDW (Dutch Design Foundation) zowel deelnemers als publiek stimuleren om zich in te spannen en zich buiten de comfortzone te wagen. Martijn Paulen, directeur Dutch Design Foundation, licht toe: ‘De wereld van vandaag is complex en er liggen grote uitdagingen. Ontwerpers hebben revolutionaire ideeën en innovatieve oplossingen voor de toekomst. Soms inspirerend, soms confronterend. Dutch design is in die zin yoga voor de hersenen. Rekoefeningen voor wie niet wil vastroesten. Bekijk het volledige programma van DDW 2017 op DDW.NL

FOTO MAX KNEEFEL

STRETCH De wereld is maakbaar. Toekomst rekbaar. Ontwerpers hebben er revolutionaire ideeën voor. En innovatieve oplossingen. DDW presenteert geestverruimers, horizonverbreders en grensverleggers. Rek- en strekoefeningen voor wie niet vast wil roesten. Hoe flexibel ben jij? Beweeg mee en blijf soepel. Doe de #stretch. Het begint bij Dutch Design Week.

Biki90 x DDW Opening én Closing party Dit jaar dubbelop feest! Biki90 verzorgt niet alleen op zaterdag 22 oktober het officiële openingsfeest van deze designweek, maar voor het eerst ook een heus eindfeest op zaterdag 28 oktober. Op beide avonden gaan alle remmen los vanaf 22.00 uur in de Oude Rechtbank. Meer informatie en tickets zijn te verkrijgen via de Facebookpagina van Biki90.

Dutch Design Awards De prijsuitreiking van Dutch Design Awards vindt plaats in het tweede weekend van Dutch Design Week: op zaterdag 28 oktober. In De Effenaar wordt tijdens een avondvullend programma het beste design van Nederland gevierd.

FOTO NICK BOOKELAAR

Programma Tijdens de Awards Show staan alle finalisten centraal en worden de winnaars van 2017 bekendgemaakt. Awards zijn er in de hoofdcategorieën: Product, Fashion, Habitat, Communication, Service & Systems en Design Research. Speciale prijzen zijn de Young Designer Award, de Best Client Award en de BNO Piet Zwart Prijs. De ontwerper met de meeste stemmen van het publiek gaat naar huis met de Public Award. De muziek wordt verzorgd door OIJ. De presentatie is in handen van Clarice Gargard. Na afloop van de Awards Show is er de DDA afterparty in het Effenaar Café. Kortom: een avondvullend programma waarbij Dutch design wordt gevierd. Tickets Wil je de Awards Show bijwonen, maar behoor je niet tot de finalisten? Een selecte groep kaarten is beschikbaar voor het publiek. Meer informatie over tickets: DUTCHDESIGNAWARDS.NL OKTOBER 2017

3


DDW MUSIC Een hele week nieuwe muziek ontdekken tijdens Dutch Design Week! Tijdens Dutch Design Week (DDW) zijn er in Eindhoven duizenden ontwerpers en bezoekers van over de hele wereld te gast. Met grote trots voegen de Effenaar en Dutch Design week daar voor het derde jaar op rij nog eens tientallen vernieuwende en spannende artiesten aan toe! Op 11 locaties verbreden meer dan 70 artiesten jouw muzikale horizon; van snoeiharde hiphop in een kraakpand en vindingrijke electro in een club, tot prachtige pianomuziek in een atelier. Daarnaast zullen vijf ontwerpers je op een aantal concertlocaties verrassen met hun spectaculaire decors. En het mooiste? Met je DDW ticket heb je vrijwel overal gratis toegang!

DIVERSE LOCATIES ZA 21 T/M ZO 29 OKTOBER

check ddw.nl/music voor een handig overzicht van alle locaties & artiesten 4

UIT IN EINDHOVEN

FOTO DICK RENNINGS

FOTO PATRICK SPRUYTENBURG

Maar er is meer; op het Ketelhuisplein word je namelijk uitgedaagd om op een totaal andere manier muziek te beleven. Daarom kun je in het DDW Music Lab zelf experimenteren met geluid en workshops volgen over nieuwe ontwikkelingen en technologieën in de muziek! Decor Joost van Bleiswijk, Elvis Wesley, Studio Big Mistake en Tijs Gilde. DDW Music Lab Strijbos & van Rijswijk e.v.a.

FOTO DICK RENNINGS

Alex Vargas Lefto Joep Beving Intergalactic Lovers Yung Nnelg The Fresh & Onlys Lapalux (Sandy) Alex G Linde Schöne Het Zesde Metaal Paul Sinha Priests White Reaper Ray Fuego And So I Watch You From Afar Chagall Quiet Hollers Pietju Bell + Woenzelaar YAK Alex Lahey The Homesick Girl Ray Pip Blom Torus Elias Mazian Harlea Matteo Mijderwijk Chelou Frankie Rose Cid Rim Nambyar Ares Mairo Nawaz The Sherlocks Luke Howard Diet Cig Newmoon Will Samson Vagabon Jalen N’Gonda Savoy Motel The Weather Station Phoebe Bridgers blackwave. S4U Nana Adjoa Girl Ray Code Walk Baywaves Braz The Howlin’ Figgie Azure Hiptronics Downtown Boys Feng Suave Hytes Lee Anderson e.v.a.

FOTO DICK RENNINGS

Line-up


Tijdens de DDW staat de Bibliotheek Eindhoven in het teken van design dat een bijdrage levert aan een meer betekenisvol leven. De hele week is de expositie Internet of Women Things te bezoeken. Curator ViolaVirus verzamelde werken waarin de invloed van vrouwelijke waarden op het gebied van internet en technologie zichtbaar zijn. Donderdagmiddag 26 oktober ontdek je met behulp van verschillende technieken uit het design thinking hoe je je eigen leven kan vormgeven. ’s Avonds is de thema-avond ‘Deelwonen’. Er bestaan steeds meer manieren om als alleenstaande niet alleen te wonen. We brengen deze beweging in kaart. Aanmelden ddw-design-your-life.eventbrite.nl deelwonen.eventbrite.nl

DDW in natlab Claudy bakt brood Een presentatie van recent werk van Claudy Jongstra, een book signing, serviesgoed en een mobiele broodoven op het terras van Natlab. Reserveer tijdens DDW een private dinner in de door haar ontworpen Denkkamer in Natlab (max. 8 personen).

FOTO MARTIN STOOP

DDW in de bibliotheek Internet of Women Things

DDW in het parktheater Tanzen auf dem Malerwanderweg De uit Dresden afkomstige Ulrike Doszmann verbeeldt het hoofdpersonage Elisabeth en danst de beroemde Malerwanderweg, waar Caspar David Friedrich in de 19e eeuw zijn unieke romantische landschappen schilderde.

NATLAB DOOR PLAZA FUTURA ZA 21 T/M ZO 29 OKTOBER

Cinema and Life Design Een multidisciplinair programma met talkshow over het design van de Nederlandse film, art direction, kostuums en special effects. Met de makers van o.a. Publieke Werken, The Red Turtle, De Helleveeg, Brimstone, Verdwijnen en Waterboys.

Ze begint haar tocht vanaf het Brühlsche Terrasse in Dresden, vaart met de Raderstoomboot over rivier de Elbe onder de brug Das Blaue Wunder door en gaat aan wal bij Pirna, waar het bordje Liebethal het begin markeert van de Malerwanderweg. Na een enerverende klimtocht komt Der Winterberg in zicht. Opkomende mist en nevel dwingen haar af te dalen naar Smilka aan de Tsjechische grens, waar duizenden tuinkabouters en meisjes van plezier de scepter zwaaien. Dan slaat ze onverhoeds een onbekende weg in... het onheil tegemoet. Doszman beweegt zich op en rondom een gigantische bewegende glazen schijf van 8 meter doorsnee. Deze multidisciplinaire voorstelling belooft een fascinerende combinatie van dansante, beeldende, muzikale en filmische ervaringen. Bedacht door Jan Doms. Om deze bijzondere voorstelling extra glans te geven is er van 8 t/m 29 oktober in het kader van de Dutch Design Week in de foyer van het Parktheater een grote tentoonstelling te zien over het maken van Tanzen auf dem Malerwanderweg.

DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN ZA 21 T/M ZO 29 OKTOBER

NATLAB DOOR PLAZA FUTURA ZA 28 OKTOBER 14.00

DDW op strijp-s World Design Event

VPRO Medialab tijdens DDW We Know How You Feel

In 2017 vindt de eerste editie plaats van een vierjaarlijks internationaal evenement dat de verbeeldingskracht van design viert en een podium biedt aan toekomstmakers uit de hele wereld: World Design Event (WDE).

VPRO Medialab verkent jouw emotionele data in een interactieve mediabeleving

Dit evenement gaat in de kern over het design van de slimme en sociale stad. Nu al leeft meer dan de helft van de wereldburgers in steden en in 2050 wordt dat zelfs ruim tweederde. De stad is de toekomst, maar wat is de toekomst van de stad? Wat we nu al weten is dat technologie en innovaties een steeds grotere rol zullen gaan spelen en ervoor kunnen zorgen dat die stad niet alleen slimmer, maar ook socialer wordt. Design zorgt ervoor dat die sociale stad ook een vorm krijgt in de slimme stad. Deze eerste editie biedt een podium aan toekomstmakers, professionals, maar ook aan inwoners van de stad van de toekomst: It’s Your World Design Event! WORLDDESIGNEVENT.ORG

PARKTHEATER DI 24 OKTOBER 20.00

Stel je voor dat Netflix straks door middel van een hartslagmeter in je smartwatch weet in welke bui je bent? Of dat de NPO-gemist app via je smartphone meet dat je een bepaalde serie te spannend vindt? Wil je op maat bediend worden, passend bij je stemming, of hou je je emoties liever voor jezelf? En van wie is jouw emotie-data eigenlijk? Deze vragen en meer staan centraal in We Know How You Feel. In dit project onderzoekt VPRO Medialab tijdens de DDW hoe draagbare technologie een rol kan spelen bij het maken en gebruiken van media.

We Know How You Feel Expo Centraal in dit onderzoek staat het audiovisuele kunstwerk AURA van Studio Nick Verstand. Dit interactieve werk zet onzichtbare emoties van de deelnemers om in driedimensionale lichtvlakken. De deelnemers dragen drie bio-sensors die emotiedata meten en koppelen aan een kleur. Elke deelnemer genereert een andere kleur, op basis van zijn of haar emoties. Onzichtbare, intrinsieke gevoelens worden in AURA openbaar. Durf jij je bloot te geven? DESIGNPERRON ZA 21 T/M Z0 29 OKTOBER 10.00-18.00

Over VPRO Medialab Ons medialandschap verandert in sneltreinvaart. Traditionele media als tv en radio staan onder druk en digitale platforms blijven groeien. Hoe speel je als omroep hierop in? Als vooruitgeschoven post van de VPRO op Strijp-S in Eindhoven, verkent VPRO Medialab nieuwe manieren om verhalen te vertellen.

We Know How You Feel Tonight

ILL. NOORTJE KNULST

We kunnen meten hoe jij je voelt, maar wil je je emotionele data wel prijsgeven? Op woensdag 25 oktober vindt in de Effenaar een interactief live programma plaats rondom het meten van emotie-data, privacy, media en wearable technology.

Voor meer informatie en aanmelden: VPRO.NL/MEDIALAB STRIJP-S ZA 21 T/M ZO 29 OKTOBER

EFFENAAR WO 25 OKTOBER 19.30-21.30 OKTOBER 2017

5


Wim Daniëls Rond de Goldbergvariaties Vandaag hoor je een andere kant van de bekende taalkenner en -virtuoos Wim Daniëls. Op verzoek van Podium Klassiek Eindhoven (voorheen Stratumseind Klassiek) stelde Daniëls, die in Eindhoven woont, een programma samen waarin de liefde voor muziek en de liefde voor taal centraal staan.

podia

Daniëls vertelt over zijn kennismaking met de muziek van Bach toen hij 19 was en hoe zijn voorliefde voor Bach zich in de loop van de tijd steeds verder ontwikkelde. Club Classique speelt Bachs geliefde Goldbergvariaties in de zetting voor strijktrio. Reserveren PODIUMKLASSIEKEINDHOVEN.NL

oktober

kamer muziek

vijf agendatips van

KAZERNE ZO 1 OKTOBER 14.00

Leon van der Zanden, Steven Vos, Thomas Pieters e.a.

De Aanloop ZA 7 OKTOBER IN ALTSTADT EINDHOVEN

2 MOOON album release

Tafelheer en sportprofessor Steven Vos en tal van andere hardloopdeskundigen vertellen je alles over de opkomst van technologie in het lopen, de psyche van de hardloper, het geheim van een goede trainingsopbouw en nog veel meer. Als klap op de vuurpijl loopt cabaretier Pieter Jouke tijdens de talkshow, bij wijze van experiment, de route van de marathon Eindhoven. De man met de hamer, de euforie van de finish, ze komen allemaal live voorbij tijdens De Aanloop.

VR 13 OKTOBER IN HET STROOMHUIS

3 Trash Boat

DO 19 OKTOBER IN DYNAMO

4 DDW Music

OP VERSCHILLENDE LOCATIES (ZIE PAGINA 4)

5

The Dirty Denims Release Party ZO 29 OKTOBER IN THE SAINT

FOTO FLUVIUS

1

In de aanloop naar de Marathon Eindhoven komt alles wat je ooit wilde weten over hardlopen aan bod in deze wervelende theatertalkshow, gepresenteerd door cabaretier Leon van der Zanden.

Malibu & Cowboy Tinder

vertel theater

PARKTHEATER MA 2 OKTOBER 20.00

The Dublin Legends

Nabil Tijdmachine

Sommige bands zijn onsterfelijk. Toen John Sheahan, voorman van de fameuze Dubliners, in 2012 aankondigde te stoppen met de band, leek het doek definitief te zijn gevallen voor de meest legendarische Ierse folkgroep aller tijden.

Nabil Aoulad Ayad is een veelzijdige duizendpoot die zowel on screen als on stage regelmatig te zien is. Nu duikt hij als muzikaal talent terug in het nostalgische gevoel van de jaren negentig, omdat hij terug wil naar de tijd van onbezorgdheid en veiligheid.

FOTO WOUTER VAN NOORT

Maar de andere leden dachten daar anders over en gingen met veteranen Sean Cannon en Eamonn Campbell verder. In een avondvullend programma brengen ze een mix van oud en nieuw materiaal ten gehore, zoals The wild rover, Dirty old town, Whiskey in the jar en The Irish rover. Verrukkelijke folk-klassiekers, vertolkt door verrukkelijke rasartiesten.

Natuurlijk is Nabil zich ervan bewust dat zo’n tijdmachine niet bestaat, maar dit weerhoudt hem er niet van om terug te gluren naar het verleden. De tijd dat speelgoed nog speelgoed was, en muziek nog muziek. De tijd dat zomervakanties eeuwen leken te duren. Een tijd dat verkering vragen anders ging dan nu. Een tijd om nooit meer te vergeten. Wat zou je doen als je terug kon naar die tijd? Voorstelling in het kader van Ontroerend Goed.

folk MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN WO 4 OKTOBER 20.15

Film in natlab door plaza futura Manifesto Manifesto is de filmische versie van de installatie die eerder dit jaar tijdens het Holland Festival te zien was, en daar met enorm enthousiasme werd ontvangen. Hij is gemaakt door de kunstenaar en filmer Julian Rosefeldt, die actrice Cate Blanchett in 13 verschillende scenes bijzondere kunstenaarsmanifesten uit de vorige eeuw laat verbeelden. Dit levert niet alleen een hallucinerende ervaring op, maar roept tegelijkertijd een discussie op over de waarde van dit soort manifesten en hun effect op de kunstvorm die ze wilden veranderen. Manifesto is vanaf 5 oktober in Natlab te zien en wordt in de eerste drie weekenden van oktober simultaan vertoond in drie zalen, om de ervaring van gelijktijdigheid zo dicht mogelijk te benaderen.

film

ZA & ZO 30 SEPT EN 1 OKT, 7 EN 8, 14 EN 15 OKTOBER 6

UIT IN EINDHOVEN

cabaret PARKTHEATER DI 3 OKTOBER 20.30


Kataklò Athletic Dance Theatre / Milaan

Play

FOTO NICOLA SCARMAGNANI

Los van de competitie en de strijd belicht deze show de sensatie van spierkracht, de sympathie van spel en het aantrekkelijke van ambitie. Kataklò bouwde in ruim twintig jaar wereldwijd een naam op met succesvolle voorstellingen. Communicatie? Geen probleem, want de dansers spreken een lichaamstaal die grenzeloos tot de verbeelding spreekt. Hun atletische acrobatiek, hun kleurrijke kostuums, hun doordachte choreografie en hun creatieve belichting doen de rest.

dans

FOTO SANNE PEPER

Span de spieren, zet de blik op scherp, want je komt ogen en oren tekort bij het Italiaanse dansgezelschap Kataklò. In zijn nieuwste voorstelling Play brengt deze bejubelde groep een sublieme ode aan de sport.

Theater Rotterdam The Unpleasant Surprise Dagelijks worden we geconfronteerd met een geweldige stroom aan beelden. Een groot deel van deze beelden zijn beelden van geweld. Gebeurtenissen uit de levens van medemensen, vaak onbekenden. We weten dat wat we zien werkelijk gebeurd is, toch kunnen wij er naar kijken en ervan wegkijken. Hoe je te verhouden tot werelden die zich aandienen via een scherm? Wat is het effect daarvan op wie wij zijn? The Unpleasant Surprise zoekt naar die verbintenis in een beeldende en fysieke voorstelling. Want met alles wat wij vastleggen, gaat ook iets verloren. “De drie geweldige mime-spelers, en vooral Kuiters, slagen erin de abstracte nieuwsflarden tegelijk realistisch én absurd neer te zetten”(NRC Handelsblad). Met Klára Alexová, Rob Smorenberg, toneel Niels Kuiters. Regie Davy Pieters. PARKTHEATER WO 4 OKTOBER 20.30

Frascati Producties & Jouman Fattal - Terug Een jonge vrouw besluit terug te gaan naar Syrië, het land van haar ouders, waar het gezin wegvluchtte toen zij vier jaar oud was. Nu is het tijd om terug te gaan en de wortels van de revolutie op te graven. Ze kan niet langer passief zitten wachten in Nederland. Ze wil ook vechten voor vrijheid, onrecht bestrijden met rechtvaardigheid en moedig zijn. Maar met elke stap wordt de berg problemen die de oorlog in Syrië heeft veroorzaakt groter. Eenmaal onderweg blijkt ‘terug’ een moeilijk begrip: waar is ‘thuis’ en wat betekent dat? Ineens is alles dubbel, want alles is kapot geschoten. De stad Homs, haar neef en de idealen van de revolutie. Maar teruggaan naar Nederland lijkt ook geen optie.

STAVAST is de Nederlandstalige rockband rondom voormalig Heideroosjes frontman Marco Roelofs (ook programmeur bij de Effenaar). Ze repeteren bij POPEI en brachten dit jaar hun debuutalbum uit. Tijd om ze eens voor te stellen! In 2012 verliet Marco Roelofs met zijn band Heideroosjes de muzikale arena. Een intense tijd, waarna begrijpelijk een zwart gat volgde. De teksten die hij in die periode schreef vormen de basis voor het debuutalbum van STAVAST. Samen met gitarist Robin Baard (I Against I) – die hij kende uit de Heideroosjes tijd – smeedde Roelofs een set songs. De live-band bevat jonge veteranen als Ingo Jetten (Major Tom, Lesoir), Kai Liebrand (Projekt Rakija) en Nik Reitsma (No Turning Back). De Nederlandstalige rocksongs op het debuutalbum zijn tekstueel geëngageerd. “De chaos van alledag biedt nog altijd voldoende inspiratie.” Rock met een ruw randje dus. Al waart de punkrock nog altijd rond. “Zeker. Toch gaat STAVAST dieper. Het is meer gelaagd. Ik ben ouder, wijzer maar ik heb nog steeds wat te melden.” Ongeveer 50 bands en drie lesorganisaties maken wekelijks gebruik van de 17 repetitieruimtes van POPEI, gelegen in het Klokgebouw op Strijp-S. Daarnaast wordt nog eens duizend keer per jaar los een repetitieruimte geboekt. Dagelijks lopen er hierdoor gemiddeld meer dan honderd muzikanten bij POPEI rond, een vruchtbare ontmoetingsplaats. Kom eens een kijkje nemen in de repetitieruimtes of tijdens één van de activiteiten! POPEI.NL en STAVASTBAND.NL

FOTO CASPER COSTER

Met korting naar deze voorstelling? Dat kan! Deze voorstelling is onderdeel van de combideal: in combinatie met een bijpassende film krijg je 50% korting op je theaterkaartje. NATLAB.NL/COMBIDEAL

UIT DE POPEI-OEFENRUIMTES: STAVAST

FOTO PATRICK SPRUYTENBURG

PARKTHEATER WO 4 OKTOBER 20.00

NATLAB DOOR PLAZA FUTURA VR 6 OKTOBER 20.30

theater

portret OKTOBER 2017

7


Kim Janssen

Kasteelconcert Geldrop

Mosa Trio

rustige ballades en uitbarstingen van maximalistische pop

“Een optreden van het Mosa Trio (opgericht in 2010) is altijd een enorme ervaring voor het publiek”, aldus pianist Vincent Coq van het Trio Wanderer. Behalve de bijzondere virtuositeit laten de musici ook zien dat ze inmiddels uitgegroeid zijn tot een zeer homogeen ensemble met een bijzondere muzikaliteit. Bij een concert zetten ze je op ’t puntje van je stoel en laten ze je niet met rust. Behalve hun prachtige uitvoering van trio’s van Haydn, Mendelssohn en nu ook van Schubert nemen ze je dit keer ook mee in de meer hedendaagse muziek van Coppens en Ravel. Meeslepend uitgevoerd.

Vergelijkingen met Arcade Fire, The Slow Show en Blaudzun kunnen wij in ieder geval niet onderdrukken. Dat heeft alles te maken met de inbreng van blazers, strijkers en details die de kleine songs van Kim Janssen groots weten te maken. Tegelijkertijd heeft hij een uniek en eigen geluid waar iedereen als een blok voor valt. De muziek van Kim, en zijn tienkoppige band, zou je pop kunnen noemen, gemixt met klassieke, orkestrale arrangementen, grande pop en natuurlijk de sterke vocalen van Janssen zelf. Wil je echt versteld staan, zorg dan dat je dit niet mist! Zijn laatste single Gouldians voelt zowel extravert als ingetogen. Met drums en bas op de voorgrond en een slaggitaar als ruggengraat rolt het nummer als een sneltrein voorbij. De spanning is direct aanwezig, maar het barst pas aan het eind los in een werveling van glinsterende synthesizers en etherische zang.

FOTO ERWIN OLAF

M. Ravel M. Coppens F. Schubert

Pianotrio in a Pianotrio Op. 2 Pianotrio nr. 2 in Es, Op.100

Reserveren: je kunt alleen online reserveren (kasteelgeldrop.nl en dan: Kasteelconcerten Geldrop) Organisatie Stichting Strabrechttheater.

Erwin Olaf & Cello8ctet & Michael Riesmann De serie Scherpdenkens wordt afgetrapt door fotograaf en videokunstenaar Erwin Olaf. Hij is een van de meest bekroonde Nederlandse fotografen. Internationaal vinden zijn commerciële en autonome werk veel weerklank.

ALTSTADT EINDHOVEN VR 6 OKTOBER 21.00

pop

In zijn video-muziek-installatie Waiting liet Olaf zien en vooral ook horen hoe onze beleving van tijd werkt. Vandaag spreekt hij over de relatie die beeld en klank hebben. Het Cello8ctet Amsterdam en pianist Michael Riesmann voeren filmmuziek van Philip Glass uit, onder meer uit The Hours. Zijn deze soundtracks illustrerend, of juist allesbepalend? MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN VR 6 OKTOBER 20.15

klassiek

KASTEEL GELDROP ZO 8 OKTOBER 12.00

kamer muziek

London Bach Choir London’s pride… Dit koor is één van ’s werelds meest bekende. Of zoals de London Evening Standard schreef “probably the finest independent choir in the world”, met een lange traditie die teruggaat tot de oprichting in 1876.

ZA 7 OKTOBER 15.00

Muziek in de Cathrien Muziek van Georg Philipp Telemann (1681-1767). Met om 14.25 uur Beiaardbespeling door Rosemarie Seuntiëns. Collegium Musicum Catharina o.l.v. Ruud Huijbregts ZA 14 OKTOBER 15.00

KamerMuziek in de Cathrien Muziek van o.a. Vivaldi, L. de Caix d’Hervelois, J.S. Bach, L.C. Daquin, D. Ruyneman. Wieke de Kruijf, cello. Marc Schippers, orgel/ klavecimbel

Vanavond komt het met maar liefst 120 zangers naar Eindhoven. Rachmaninovs meesterlijke Vespers omlijsten het programma, dat verder bestaat uit werken van Andriessen, Tippett, Howells, Parry en BalfourGardiner. Muziek die stil maakt. Organisatie Muziekgebouw Eindhoven. CATHARINAKERK VR 6 OKTOBER 20.15

Paco Peña Patrias

ZA 21 OKTOBER 15.00

Paco Peña is de koning van de flamenco: van wereldniveau, ongenaakbaar en op eenzame hoogte. Als gitarist, componist, dramaturg en artistiek leider gaf Peña deze typisch Spaanse kunstvorm vorm.

KoorMuziek in de Cathrien Werk van o.a. J.S. Bach en F. Poulenc. Kamerkoor VOX o.l.v. Ad Broeksteeg

Met Patrias brengt Peña een heel persoonlijke ode aan de Spaanse dichter en toneelschrijver Federico García Lorca (1898-1936). Het leven en de dood van García Lorca zijn onlosmakelijk verbonden met de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) en het is die tragische periode in de geschiedenis van zijn land die Peña in Patrias onderzoekt. Met behulp van historische filmbeelden nemen Peña, zijn muzikanten en dansers het publiek mee terug naar het Spanje van de jaren 30.

ZA 28 OKTOBER 15.00

Orgelmuziek in de Cathrien Bach’s Clavierübung Dritter Teil (ook wel bekend als Grote Orgelmis, duur ca. 1,5 uur) Eric Koevoets (Dordrecht)

MUZIEKINDECATHRIEN.NL ST. CATHARINAKERK 8

UIT IN EINDHOVEN

koor

MUZIEK

flamenco MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN ZA 7 OKTOBER 20.15


Nadezda Filippova

Toneelgroep Amsterdam Medea

Pianiste Nadezda Filippova soleerde met orkesten als het Filharmonisch Orkest van Sint-Petersburg en was prijswinnaar bij concoursen in Amsterdam, Porto, SintPetersburg en Berlijn.

De succesvolle arts Anna probeert haar leven na een gedwongen internering weer op de rails te krijgen. Na een mislukte poging haar echtgenoot Lucas te vergiftigen en haar herstel in de psychiatrie, is ze vastbesloten haar gezin weer bij elkaar te brengen. Ze is bereid Lucas zijn affaire met de jonge Clara te vergeven en wil er alles aan doen om samen aan een nieuwe toekomst te bouwen. Al snel blijken haar verwachtingen niet te sporen met die van de mensen om haar heen. Alles wat haar dierbaar is, dreigt ze te verliezen: haar man, haar kinderen, haar carrière. De gedroomde wedergeboorte wordt een afdaling in de duistere krochten van haar geest. Met Aus Greidanus jr., Bart Slegers, Eva Heijnen, Marieke Heebink e.a. Regie, auteur Simon Stone. Inleiding 19.30 uur.

FOTO SANNE PEPER

Met haar krap 27 jaar zette Nadezda Filippova zich al stevig op de internationale muzikale kaart. Russische pianisten spreken altijd tot de verbeelding en dat zal bij een van de grootste talenten vanachter de Oeral niet anders zijn. Haar brede oriëntatie weerspiegelt zich in een programma met klassieke, romantische en eigentijdse muziek.

toneel PARKTHEATER DI 10 EN WO 11 OKTOBER 20.30

Tamminga & De Nooijer Over de beiaardier die in een klok veranderde Muziektheatervoorstelling Over de beiaardier die in een klok veranderde vertelt het waargebeurde tragikomische verhaal over een beiaardier en zijn zoon. In deze multidisciplinaire voorstelling wordt gezocht naar de perfecte samenkomst van film, muziek en theater. Katinka Polderman vertelt, samen met filmmakers/performers Paul en Menno de Nooijer en componist Jorrit Tamminga het verhaal. Erik Bosgraaf, Izhar Elias en Bart de Vrees ondersteunen met hun live muziek en elektronische klanken de wonderbaarlijke geschiedenis van de klok.

klassiek MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN DI 10 OKTOBER 14.15

Met korting naar deze voorstelling? Dat kan! In combinatie met een bijpassende film krijg je maar liefst 50% korting op je theaterkaartje. NATLAB.NL/COMBIDEAL

theater

NATLAB DOOR PLAZA FUTURA WO 11 OKTOBER 20.00

Amadou & Mariam Rob de Nijs Er zijn weinig artiesten zo geliefd bij hun publiek als Amadou & Mariam. Het duo boekte aanvankelijk successen in Mali en in 2004 braken ze internationaal door met de aanstekelijke, door Mano Chao geproduceerde plaat Dimanche a Bamako.

Rob de Nijs is bijna 75 en hij trekt met zijn 35e theatertour door het land. Twee mooie getallen om bij stil te staan, hoewel dat juist iets is wat de zanger niet graag doet. Vooruitkijken, daar gaat het om. Nieuwsgierig blijven en nieuwe muziek maken.

Toen was het hek was van de dam. Er volgden wereldtournees en samenwerkingen met onder anderen Coldplay, U2 en helden David Gillmore en Johnny Marr. Ook traden Amadou & Mariam op tijdens het Nobelprijsconcert voor Barack Obama en de openingsceremonies van twee FIFA world cups. Steeds zijn Amadou & Mariam op zoek naar nieuwe vormen van muzikale expressie.

Dat blijft De Nijs dan ook stug doen, op zijn meest recente album Nieuwe Ruimte (2014) bijvoorbeeld. Eind vorig jaar ontving hij nog de NPO Radio 5 Oeuvreprijs. De jury roemde daarbij zijn ‘muzikale veelzijdigheid’ en ‘nimmer aflatende drive om vernieuwend te blijven’. Gelukkig vergeet Rob de Nijs nooit waar het allemaal mee begon. Zijn publiek in Muziekgebouw Eindhoven kan daarom niet alleen genieten van zijn nieuwe werk, maar ook meezingen met de nodige klassiekers uit zijn rijke oeuvre.

muziek MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN DO 12 OKTOBER 20.15

ISH DWANG In DWANG worstelen vier mensen op hun eigen manier met een dwangneurose. In een meeslepende voorstelling waarin popping, hiphop en toneel de verbinding aangaan, nemen we een kijkje in een vervreemdende realiteit. Een wereld waarin er gevaar schuilt in de voegen tussen stoeptegels en de meest saaie dag zorgt voor onbeschrijfbaar geluk.

urban dance

muziek MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN VR 13 OKTOBER 20.15

FOTO STUDIO BREEDº

“De grond is lava, dus als je daarop komt, ben je dood!” Een heel onschuldig kinderspelletje, maar wat als je écht gelooft dat je doodgaat als je de grond aanraakt? Dat je pas een goede dag hebt als alles, maar dan ook alles klopt?

PARKTHEATER DO 12 OKTOBER 20.30 OKTOBER 2017

9


Bende van OZ-dag in Pand P

Renée van Wegberg, Jonathan Demoor, Michael Konings, Rolf Koster e.a.

LIESBETH List, de musical

Een ongelofelijk levensverhaal. Een ongelofelijke carrière. Een intens verhaal over een vrouw die alles overwon: de zelfmoord van haar moeder meteen na hun bevrijding uit het Jappenkamp, een slechte relatie, een neerwaartse carrière en het verlies van Ramses en van haar grote liefde Rob. Maar ze overwon en er was altijd nieuw succes. Dat ze na haar veertigste toch nog zwanger raakte was haar grootste cadeau. Een nieuwe Nederlandse musical over één van onze grootste vedettes. Een icoon uit de Nederlandse amusementsindustrie. Geëerd en onderscheiden met Edisons, Musical Awards en internationale prijzen. Liesbeth List: moeder, minnares, maar bovenal artieste met een enorme rijkdom aan prachtig repertoire van Shaffy, Piaf, Aznavour, Boeijen, Theodorakis en Brel. Regie Paul van Ewijk.

BENDE VAN OZ NOG LANG NIET NAAR BED Ga je mee op avontuur? Op avontuur met Pip en Jet. Straks is hier niets meer wat het lijkt Dus iedereen nu opgelet! Hoera! Een logeerpartijtje! Jet mag vanavond bij haar beste vriendinnetje Pip logeren. Maar als ze dan ineens van mama naar bed moeten is de pret voorbij... Pip en Jet maken een plannetje. Ze spreken af om de hele nacht wakker te blijven. Want als je slaapt mis je misschien wel allerlei spannende avonturen! Maar hoe blijf je nou wakker als je toch best een beetje moe bent? Hun fantasie komt tot leven en ze worden de hoofdrolspelers van hun zelf bedachte verhalen. Lukt het Pip en Jet de hele nacht wakker te blijven? De voorstelling duurt ongeveer 50 min. Spel Saskia Egtberts en Barbara de Wit. Script Saskia Egtberts. Muziek/gitaar Robin Scherpen.

theater 4+

PAND P ZA 14 OKTOBER 14.00

FOTO ROBIN KAMPHUIS

BENDE VAN OZ De idealist Don wil op avontuur, pakt zijn spullen en vertrekt, samen met zijn vriendin, een zonnige toekomst tegemoet.‘ Geluk is een kwestie van alles even van een andere kant bekijken’. De idealist is een theatraal muzikaal experiment, waarin werkelijkheid en fantasie de strijd met elkaar aangaan. Een voorstelling over imago en de maakbaarheid van geluk. Tekst en spel Oscar de Boer en Saskia Egtberts.

musical

theater PAND P ZA 14 OKTOBER 20.30

NTGent Africa Het lijkt wel of Peter Verhelst met elke monoloog die hij maakt (‘Lex’, ‘Julius Caesar’, ‘Nero’) zijn publiek sterker in het hart raakt en tegelijkertijd toch steeds toegankelijker werk aflevert.

FOTO KURT VAN DER ELST

Dat hij voor Africa dit keer de bijzondere getalenteerde acteur Oscar Van Rompay met zijn persoonlijk engagement in Kenia onder zijn hoede kreeg, is een mooie bijkomstigheid die de toeschouwer verbluft achterlaat. Africa, het gedroomde continent, het voorwerp van verlangen, die onbegrijpelijke plek vol exotisme en muziek en seks en geweld en natuurschoon, kleuren en geuren... “Een meer dan overweldigende voorstelling”, schreef Het Nieuwsblad en “Oscar van Rompay in de rol van zijn leven”, aldus De Standaard. Inleiding 19.30 uur.

toneel PARKTHEATER ZA 14 OKTOBER 20.30 10

UIT IN EINDHOVEN

Win-win met de klassieken bij philharmonie zuidnederland Heel veel geliefd klassiek repertoire is geschreven door de grote drie van de klassieke tijd: Haydn, Mozart en Beethoven. Zij componeerden niet alleen fantastische muziek, ze zijn ook onontbeerlijk voor elk zichzelf respecterend symfonieorkest. De verfijning, het kamermuzikale samenspel, de uitdrukkingskracht, een symfonieorkest wordt beter als het regelmatig de klassiekers speelt. Vandaar dat philharmonie zuidnederland graag klassiek repertoire uitvoert onder leiding van specialisten als de even enerverende als jonge Sergey Neller die zijn debuut bij het orkest maakt. Een winwin situatie. Je geniet van een geweldig concert en het orkest gaat er alleen maar nog beter door spelen. Ook deze keer biedt het orkest weer een paar juwelen uit de klassieke hoek. Neem Mozarts 39e Symfonie. Los van de zwaarmoedige inleiding is het een en al stralende vrolijkheid, terwijl 1788 een ellendig jaar was voor de componist. Naast Mozarts symfonie voert het orkest verder Haydns speelse 88e Symfonie en het meesterlijke Derde Pianoconcert van Beethoven uit. Het orkest prijst zich gelukkig dat Severin von Eckardstein ruimte in zijn agenda had om deze majestueuze noten met philharmonie zuidnederland te spelen. Von Eckardstein is een graag gezien gast in de regio en kan rekenen op een grote schare aanhangers. En terecht. De recensenten waren al eens luid en duidelijk over zijn vertolking van Beethoven: ‘Groots’. philharmonie zuidnederland. Dirigent Sergey Neller. Piano Severin von Eckardstein. Haydn – Symfonie nr 88 Beethoven – Pianoconcert nr 3 Mozart – Symfonie nr 39 MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN ZO 15 OKTOBER 14.15

FOTO IRÈNE ZANDEL

PARKTHEATER VR 13 OKTOBER 20.00

klassiek


Eric Vloeimans en Tuur Florizoone

Budapest Festival Orchestra & Emanuel Ax

Farruquito Improvisao

Met trots presenteert Podium Klassiek Eindhoven (voorheen Stratumseind Klassiek) trompettist Eric Vloeimans, bekend en geliefd vanwege zijn wendbare en gevoelige toon, zijn eigenzinnige kijk op muziek en zijn verrassende repertoire.

Iván Fischer en zijn Budapest Festival Orchestra hebben een warme band opgebouwd met Muziekgebouw Eindhoven. Dit seizoen zijn ze in Nederland zelfs alleen hier te horen!

Flamenco-koning Farruquito reist de hele wereld over en laat een diepe indruk achter. Sprankelend en succesvol behoort de danser tot de vierde generatie van een beroemde zigeuner dinasty, Los Farruco.

Over pianist Emanuel Ax schreef de Volkskrant: “Een van de weinige solisten die goed oplet wat het orkest doet en ermee versmelt.” Een droomcombinatie dus. Ax soleert in het Pianoconcert KV 466 van Mozart, het Budapest Festival Orchestra voert na de pauze de alom geliefde 4e Symfonie van Tchaikovsky uit. Een concert om niet te missen. Gratis inleiding 19.30 uur.

De familie ontwikkelde een geheel eigen stijl, de estilo farruquero. Zigeuner-flamenco pur sang: snel, woest, ongepolijst en puur, maar stoelend op traditie en een ongelofelijke techniek. Unieke flamenco waar de vonken vanaf springen. “Een van de grootste flamenco dansers van deze eeuw... hij is alleen maar sensationeel” (New York Times). El Mundo: “Sevilla had een aardschok nodig en deze heet Farruquito.”

FOTO ANNEMIEK ROOYMANS

Hij laat zich vergezellen door de al even creatieve, Vlaamse accordeonist Tuur Florizoone. Eric over Tuur: “Toen ik opnames van Tuur hoorde, wist ik meteen: met die muzikant wil ik samenwerken! Bij het eerste contact al was er een klik.” Wat er op het podium precies gebeurt tussen Eric en Tuur, hangt af van het moment. Zeker is dat deze bijzondere combinatie garant staat voor een uniek concert. Reserveren PODIUMKLASSIEKEINDHOVEN.NL

kamer muziek KAZERNE ZO 15 OKTOBER 14.00

klassiek MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN MA 16 OKTOBER 20.15

PARKTHEATER MA 16 OKTOBER 20.00

Iván Pérez | INNE Becoming

YOU ME AT SIX in Dynamo

In Becoming laat choreograaf Iván Pérez een steeds veranderende wereld zien, een wereld in beweging. Waarin de dansers met de stroom meegaan of er tegenin, voortdurend beïnvloed door ontmoetingen en ervaringen. Hypnotiserende verstrengelingen nemen je mee naar oneindige ruimtes die intrigeren en onthullen. De fysieke en emotionele stijl van Pérez gaat samen met de elektronische muziek van Rutger Zuydervelt.

Stonden de heren van YOU ME AT SIX op 29 maart nog in Paradiso, 20 oktober komen ze terug naar Nederland en mogen wij ze na 3,5 jaar weer verwelkomen in Dynamo. De support komt van onze Dutchies The Overslept! FOTO ALWIM POIANA

Becoming inspireert je na te denken over wie je bent, over jouw relatie tot anderen en wat wij worden. De Spaanse Iván Pérez (1983) woont en werkt al vijftien jaar in Nederland. Internationaal is zijn talent niet onopgemerkt gebleven. Zijn werk was te zien in prestigieuze theaters zoals Sadler’s Wells Theatre in Londen en het National Theatre Taipei, in 2018 maakt hij een nieuw werk voor het Parijse Opera Ballet. Met de door publiek en pers geprezen locatievoorstelling The Inhabitants, begon hij zijn dansgezelschap INNE in de zomer van 2016.

flamenco

dans

De vijf vrienden Josh, Max, Chris, Matt en Dan van You Me At Six staan al meer dan 10 jaar op het hoogste trede van de poppunk scene. Stevige gitaarrifs en catchy melodieën, daarmee is deze band het beste te omschrijven. Het laatste wapenfeit Night People wordt zeker ten gehore gebracht, maar ook de klassiekers Underdog, Loverboy en Stay With Me zullen hoogstwaarschijnlijk wel langs komen. FACEBOOK.COM/YOUMEATSIX Tickets zijn in de voorverkoop verkrijgbaar voor €20,- via onze gloednieuwe website dynamo-eindhoven.nl, onze boxoffice en alle AKO-winkels. Is het concert nog niet uitverkocht, dan zijn de tickets aan de deur €22,50.

PARKTHEATER DI 17 OKTOBER 20.30

Stichting Zonnehuis Muziektheater Sweeney Todd

PARKTHEATER DO 19 OKTOBER 20.00

FOTO BOB BRONSHOFF

Het verhaal gaat over de onterecht veroordeelde barbier Sweeney Todd (René van Kooten), die op zoek is naar wraak, en zijn buurvrouw Mevrouw Lovett (Vera Mann), de eigenaresse van een slechtlopende bakkerij. In hun opmerkelijke samenwerking vullen ze elkaar perfect aan: hij vermoordt zijn klanten en zij verwerkt de lichamen tot smakelijke pasteitjes. Bekroond met 8 Tony Awards is dit Stephen Sondheim op zijn allerbest. Verder met Marjolein Teepen e.a. Vertaling en regie Koen van Dijk.

FOTO CHARLIE CUMMINGS

Sweeney Todd is een theatrale traktatie waarbij horror en humor hand in hand gaan. Bezoekers over de hele wereld werden al in vervoering gebracht en na een uiterst succesvolle serie in Amsterdam, kon een landelijke tournee niet uitblijven.

musical

muziek DYNAMO VR 20 OKTOBER 19.45 OKTOBER 2017

11


Pynarello

Douwe Bob bracht in vier jaar tijd drie unaniem lovend ontvangen albums uit, won tweemaal achtereen de prestigieuze Edison Popprijs, speelde Pinkpop en talloze andere festivals plat, verkocht keer op keer zijn volledige clubtours uit en vertegenwoordigde Nederland op het Songfestival.

Tadadadaa! Zó heb je Beethovens Vijfde, de ‘symfonie der symfonieën’, nog nooit gehoord en... gezien! Lonneke van Straalen - oprichtster van Pynarello - vindt dat klassieke muziek anders kan.

Je kunt de carrière van Douwe Bob (24) gerust een jongensboek noemen. Een jongensboek waarin de hoogtepunten elkaar in een bizar hoog tempo opvolgen. Het ene hoofdstuk nog mooier dan het andere. En dan? Dan is het toch een keer tijd voor gas terug. Of: Slow Down, zo je wilt. En dus besloot Douwe dat hij een romantisch programma wil brengen met een strijkorkest én vijfkoppige band.

FOTO CARLA KOGELMAN

Douwe Bob & Dutch String Collective

Avontuurlijker, spontaner, directer, dicherbij, zonder dirigent en zonder bladmuziek. Pynarello is een rebellenclub, een next generation met de grootste talenten van dit moment. Barstensvol energie, ideeën en ambitie. Als kers op de taart mengen de musici zich na afloop van dit concert onder het publiek in de zaal voor een wel héle bijzondere toegift.

Veenfabriek Joeri Vos Ophelia

muziek MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN VR 20 OKTOBER 20.15

Net als Hamlet & Ophelia en Harriet & Berlioz leven we aan de vooravond van een revolutie. Wat kunnen we leren van hun verhalen? Wat betekent het te twijfelen, lief te hebben en tot waanzin gedreven te worden in een tijd waarin egoïstische, opportunistische en kleingeestige leiders progressieve ideeën de kop in proberen te drukken. Net als Hamlet en Harriet zet de Veenfabriek alles op alles om met theater het verschil te maken. Voor Ophelia verweeft Joeri Vos nieuw geschreven teksten met de woorden van Shakespeare en Berlioz tot een tragikomisch verhaal over de bewonderaars en bewonderden die we zelf zijn. Voorstelling in het kader van toneel Ontroerend Goed. PARKTHEATER ZA 21 OKTOBER 20.30

FOTO SARAH WIJZENBEEK

De acteurs en muzikanten van de Veenfabriek nemen je mee in vervlochten verhalen over inspiratie en begeerte. Ditmaal zetten zij hun tanden in het tragische liefdesverhaal van Hamlet & Ophelia, vertellen het verhaal van de beroemde Ierse actrice en muze Harriet Smithson, die heel Parijs gek maakte met haar vertolking van Ophelia, en laten zich inspireren door haar meest osbsessieve bewonderaar.

klassiek MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN DO 26 OKTOBER 20.15

Oktober in de effenaar ALEX VARGAS (DDW Music)

MR. BIG + THE ANSWER

Liefhebbers van Jamie Woon, Jack Garratt en Chet Faker worden zeer blij van deze DDW Music special. Met zijn sensationeel goede stemgeluid kan de DeensUruguayaanse singer-songwriter Alex Vargas eigenlijk elk genre aan, maar hij heeft gekozen voor soul.

De Amerikaanse band Mr. Big was begin jaren negentig ongeveer elk uur op MTV te zien met hun twee grote hits, allebei ballads: To Be With You en Wild World, dat uiteraard geschreven werd door Cat Stevens in 1970.

De elektronische variant dan, want de zanger gebruikt beats en loops die hij op het podium live in elkaar zet. In zijn set schiet hij als een muzikale tovenaar naadloos van prachtige ballads naar stuiterende beats. Dotan is één van zijn grootste fans! Zie ook pag. 4

Je zou daardoor bijna vergeten dat Mr. Big stiekem wel een lekker stevige hardrockband is. En van het hoogste niveau, want alle drie de leden van het eerste uur (Eric Martin, Pat Torpey en Paul Gilbert zijn er vanavond allemaal) zijn in de loop der jaren door diverse rockbladen verkozen tot de beste in hun vakgebied!

pop EFFENAAR VR 27 OKTOBER 19.00

ORKESTA MENDOZA Sergio Mendoza is inmiddels ook vast lid van die andere topband uit de woestijn rond Tucson: Calexico. Het is dan ook niet raar dat Calexico’s Joey Burns het laatste Orkesta Mendoza album Vamos A Guarachar produceerde.

FOTO JOSH HARRISON

Het gloeiend hete grensgebied tussen Arizona en Mexico zorgt al jaren voor briljante muziek en het werd hoog tijd dat daar een orkest met latino roots bijkwam. Enter Orkesta Mendoza. Cumbia, mambo, marriachi, en rock, het komt allemaal samen in het feestje dat vanavond de meest broeierige dagen van de zomer terugbrengt.

muziek EFFENAAR DO 26 OKTOBER 20.30 12

UIT IN EINDHOVEN

EFFENAAR ZO 29 OKTOBER 20.00


The Clarks i.s.m. Johan Derksen

Johan Derksen en de Pioniers van de Nederpop

FOTO DANIËL COHEN

In de slipstream van deze zowel populaire als inspirerende bands werd Nederland overspoeld door een golf nieuwe groepen, die voor een totaal andere muziekcultuur zorgden. Voor het televisieprogramma Derksen on the Road ging hij op zoek naar de zangers, die een halve eeuw geleden de hitparades aanvoerden. Die bleken nog steeds uitstekend bij stem te zijn. Daarom gaat hij met de Haagse band The Clarks, de legendarische zangers van The Golden Earrings, The Shoes, Johnny Kendall and the Heralds en The Motions de oude fans weer opzoeken met een theatertour.

FOTO STEFAN SCHIPPER

Nederland kent televisiepersoonlijkheid Johan Derksen als de flamboyante voetbalanalist bij RTL. Zijn echte passie is echter muziek. Hij maakt deel uit van de generatie die in de jaren zestig opgroeide met The Beatles en The Rolling Stones.

muziek

PARKTHEATER DO 26 OKTOBER 20.00

philharmonie zuidnederland: De wereld van Mahler Toneelgroep Oostpool iHo De symfonieën van Gustav Mahler blijven een wereld op zich. Een ontdekkingsreis zowel voor een orkest als voor de luisteraar. Mahler schetste in de muziek niet alleen de Oostenrijkse natuur en zijn eigen emotionele binnenwereld, maar tornde ook aan de regels en wetten van de klassieke en romantische muziek. Vooral zijn Zesde Symfonie is een indringend werk dat bekend is geworden onder de bijnaam Tragische. Mahler verwerkte wat tragedies uit zijn eigen leven, die volgens velen gerepresenteerd worden door de donderende hamerslagen, in het werk. “De Zesde zal raadselen opwekken die alleen maar begrepen kunnen worden door iemand die mijn vijf vorige symfonieën goed in zich opgenomen heeft”, zo sprak Gustav Mahler. Bernard Haitink noemde deze mammoetsymfonie, waarin Mahler 90 minuten lang alle orkestregisters opentrekt, niet voor niets ‘muziek van boven de boomgrens’. philharmonie zuidnederland. Dirigent Dmitri Liss. Mezzosopraan Christianne Stotijn. Andriessen – Miroir de peine Mahler – Symfonie nr 6 ‘Tragische’

klassiek

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN VR 27 OKTOBER 20.15

The Intelligent Homosexual’s Guide to Capitalism and Socialism with a Key to the Scriptueres or iHo, een portret van een familie en verwarrende tijden. Dit toneelstuk is zo rijk als de titel lang is. Aan de keukentafel van de familie Marcantonio komen eigentijdse kwesties samen: idealisme, religie, alternatieve gezinsvormen, migratie en euthanasie. Hoe verhouden wij ons als mens tot het leven in de huidige wereld, waarin de vaste denkbeelden van vroeger niet meer aanwezig zijn en een alternatief niet voorhanden is? Hoe laat je in liefde los bij gebrek aan houvast? Een stuk over hoge verwachtingen en de angst voor teleurstelling. De familie Marcantonio weerspiegelt ieders familie, ieders twijfels, ieders poging tot zingeving en ieders angst dat het allemaal voor niets is geweest. Met Jacqueline Blom, Hans Dagelet, Abe Dijkman, Sophie van Winden e.a. Regie Marcus Azzini. Tekst Tony Kushner. toneel Inleiding 18.30 uur. PARKTHEATER ZA 28 OKTOBER 19.30

philharmonie zuidnederland

Lenette van Dongen, Cystine Carreon, Carolina Dijkhuizen e.a.

intrigerende ontmoeting van muziek en technologie

VAMOS!

Alles achter je laten en vertrekken: wie heeft er niet ooit stiekem van gedroomd? Zonder elkaar te kennen, vertrekken drie vrouwen naar de Spaanse zon. Hun koffers vol emotionele bagage pakken ze uit in een oude afgebladderde B&B, een spontane aankoop die er toch wel heel anders uitzag op de internetadvertentie. Daar begint het feest, maar ook de ellende. Zo spreken ze bijvoorbeeld geen woord Spaans en dat blijkt heel onhandig in het land waar het woord ‘mañana’ is uitgevonden, gezien de ambitieuze verbouwingsplannen van de B&B... VAMOS! is een musicalcomedy geïnspireerd op succesvolle tv-series als Het Roer Om en Ik Vertrek.

Onder het motto i-Classics stapt philharmonie zuidnederland dit seizoen zelfverzekerd buiten de gebaande paden van de concertzaal. Andere kunsten, andere culturen, andere muziek en ook andere locaties spelen daarbij een hoofdrol.

FOTO JORIS BUIJS

FOTO CORNÉ VAN DER STELT

En dat alles om te laten zien en horen dat de symfonische muziek geen ‘museummuziek’ is, maar ook echt muziek die vandaag de dag iets te vertellen heeft. Samen met het technologiegezelschap CREW ontregelt, verrijkt en verandert het orkest deze keer op 1 november in het Klokgebouw op Strijp-S een traditionele Beethovensymfonie. Onder leiding van de energieke dirigente Kristiina Poska wacht je een geheel nieuwe en hallucinerende kijk- en luisterervaring die niet alleen duidelijk maakt hoezeer de technologie heden ten dage ons dagelijks leven beïnvloedt, maar ook dat het werk van Beethoven gaat over emoties en dilemma’s waar ieder mens ook anno 2017 mee te maken krijgt. philharmonie zuidnederland. Dirigente Kristiina Poska. Concept en techniek installatie CREW.

klassiek

musical PARKTHEATER VR 27 T/M ZO 29 OKTOBER 20.00 (ZO 14.30)

KLOKGEBOUW WO 1 NOVEMBER OKTOBER 2017

13


Griezelen in de bieb In de Bibliotheek Eindhoven luiden we op woensdagmiddag 4 oktober de gruwelijk enge Kinderboekenweek in met een Meet&Greet met Dolfje Weerwolfje! Ook leest Mirjam Mous voor uit haar nieuwste griezelboek Een spook(t)huis voor Fien.

uit met kinderen

Woensdag 11 oktober is er voor de kleintjes van 4+ de muzikale en interactieve familievoorstelling Loet griezelt met de Sprookjeskoningin van Ruth Bakker. Als afsluiter van de Kinderboekenweek is er zondag 15 oktober nóg een spannende voorstelling voor durfallen van 6+. Kom gruwelen en lachen tijdens de muzikale vertelvoorstelling Ali Baba en de 40 rovers van Peter Faber. Aanmelden kinderboekenweek.eventbrite.nl

theater 6+

DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN WO 4 T/M ZO 15 OKTOBER

Cinekid in natlab Kajetan Uranitsch Potjesman door plaza futura In de herfstvakantie komt Cinekid naar Natlab, hét filmfestival voor kinderen in de leeftijd 4-14 jaar. Tijdens het festival draaien de leukste actuele kinderfilms. Naast het kijken van films kunnen de kinderen ook zelf aan de slag bij de verschillende Cinekidworkshops, waar zij zelf ontwerpen en knutselen. Op 14 oktober wordt het festival op feestelijke wijze geopend met de film Ted Sieger’s Molly Monster.

film NATLAB DOOR PLAZA FUTURA ZA 14 T/M ZO 22 OKTOBER

De uit Oostenrijk afkomstige Kajetan Uranitsch is geboren in een Romeins amphitheater in Gaetan (Italië), waarnaar hij is vernoemd. Voorbestemd voor een leven in het theater. Toch studeerde hij eerst milieukunde aan de BOKU Wenen en CZU Praag, terwijl hij ook lessen moderne dans en theater volgde. In 2016 studeerde hij af aan de Amsterdamse Theaterschool. Potjesman is een zintuiglijke en komische solovoorstelling voor iedereen die graag eens een potje openmaakt.

FOTO MOON SARIS

Er is een man. Hij wandelt graag in zichzelf rond. Hij leeft in een huisje vol potjes. Potjes om te ontdekken. Ieder potje is een wereld. Laat de buitenwereld maar komen. Kom je ook naar binnen?

toneel 1+

PARKTHEATER ZO 22 OKTOBER 10.30 & 11.30

Pieter Tiddens & Marike van Weelden Lastige Ouders

Vier jouw herfstvakantie in het Philips Museum

Je ziet de ouders van de liefste jongen ter wereld. Hij kan vreselijk goed zwemmen en kijkt recht in je ziel. Maar zijn hoofd zit zo vol herrie, dat hij misschien wel altijd één jaar zal blijven.

Ook in de herfstvakantie is er genoeg te beleven in het Philips Museum! Het museum beschikt over een gezellig museumcafé en een uitgebreide museumshop. In de vakantie is het museum elke dag open (ook op zaterdag, zondag én maandag)! De openingstijden zijn van 11.00 tot 17.00 uur en de entreeprijs: tot 6 jaar gratis, volwassenen € 9,- en kinderen van 6 t/m 18 jaar € 4,50.

Hoe is het als ouders om met een kind te leven dat altijd zorg nodig heeft? Zo veel dat hij als zevenjarige niet meer thuis kan wonen. Met een parade aan karakters die een levendig circus van een ongewoon bestaan maken. Als moeder van een kind met een verstandelijke beperking is actrice Marike van Weelden ervaringsdeskundige. Gebaseerd op haar dagboeken schrijft en speelt zij Lastige Ouders met theatermaker Pieter Tiddens. Regie Esther Scheldwacht.

Museum Kids Factory Ontdek techniek! Tijdens de Museum Kids Factory kunnen kinderen actief aan de slag met techniek. Experimenteren met elektronica, solderen, 3D printen en tekenen, kijken door een Virtual Realitybril, ontdekken hoe een elektronische schakeling werkt of... spelen met een mooie verzameling Philiform, de bouwdozen van Philips uit de jaren ‘70. Er is van alles te doen! De Museum Kids Factory is er voor alle kinderen vanaf acht jaar. Voor kinderen van vijf tot acht jaar zijn er enkele aangepaste activiteiten. Deelname € 2,- en een geldig entreebewijs.

techniek PHILIPS MUSEUM ZA 14 T/M VR 20 OKTOBER 11.00 - 17.00

Toneelstuk De Lamp FOTO JOKE SCHOT

Beleef de geschiedenis van Philips. Het Philips Museum presenteert de korte voorstelling De Lamp. In dit intieme toneelstuk met het sfeervolle Oude Fabriekje als decor vertelt het Lampenmaakstertje samen met Gerard en Anton Philips hoe het was om in 1891 bij Philips & Co te werken in Eindhoven. Het technische proces van het maken van de eerste Philips gloeilampen wordt in het toneelstuk op een eenvoudige manier uitgelegd.

toneel

toneel

8+

PARKTHEATER VR 27 OKTOBER 19.00 14

UIT IN EINDHOVEN

PHILIPS MUSEUM ZA 21 T/M ZO 29 OKTOBER ELK HALF UUR VAN 12.00 - 15.30


OKTOBER 2017

15


Lichtjesroute cultuur+

De Lichtjesroute is een 22 kilometer lang, met elektrische ornamenten verlicht, traject door de stad. De gekleurde lampen branden vanaf 18 september tot de tweede zondag in oktober. De Lichtjesroute is gelegen op de openbare weg, vertrekken kan op elk willekeurig punt en alles is voor iedereen gratis toegankelijk. Een aanrader is het bekijken van de ornamenten op de fiets, dan ben je globaal twee uur onderweg. Kinderen hebben het meest plezier van de route, die jaarlijks tweehonderdduizend bezoekers telt. LICHTJESROUTE.ORG

evenement ROUTE DOOR DE HELE STAD T/M ZO 8 OKTOBER

HealthLab in het Philips Museum Diagnostiek voor U, Philips JetNet en het Philips Museum organiseren samen een HealthLab in het Philips Museum. Iedere bezoeker kan tijdens het HealthLab meten én ervaren hoe innovaties in de gezondheidszorg helpen om gezonder te leven. Met diverse metingen en proeven breng je jouw fitheid in beeld. Zaterdag 30 september om 11.00 uur opent The Philips Chef, Martin Senders het HealthLab. Deze van oorsprong Eindhovenaar, met een grote passie voor koken heeft een gespecialiseerde koksopleiding gedaan en is bijna altijd in de keuken te vinden. Martin Senders: “Als Philips Chef houd ik me onder andere bezig met allerlei recepten die je kunt bereiden met de Airfryer, pastamachine of blender. Zo wordt het eenvoudiger om elke dag een lekkere en gezonde maaltijd op tafel te zetten. Van voorgerecht tot nagerecht, van sap en smoothies tot snacks.” Met deze missie reist Martin Senders de hele wereld over. In het HealthLab trekken de bezoekers een laboratoriumjas aan en duiken in de rol van dokter of laborant. Zo verzamelen ze op traditionele en op moderne manieren gegevens over het lichaam en verwerken deze data op een ‘fit-card’. Ze zoeken uit hoe een menselijk lichaam in elkaar zit en hoe artsen tegenwoordig met de meest moderne technieken in het lichaam kunnen kijken. Deze editie van het HealthLab staat in het teken van ‘Connected Care’. De gezondheidszorg verandert in een razend tempo. Complexe ziektebeelden, een groter aantal patiënten en het intensieve gebruik van medische apparatuur en systemen, vraagt om een nieuwe aanpak en benadering van de gezondheidszorg voor patiënten. Deelname € 2,- en een geldig entreebewijs.

Faalkunde: fouten maken moed Remko van der Drift is faalkundige, auteur en directeur van het Instituut voor Faalkunde. In een sprankelende, actieve en leerzame lezing helpt hij je om ‘foutenmakenmoed’ te ontwikkelen: het verwelkomen van dat wat meestal niet welkom is. Zijn lezing begint met theorie over leren, presteren en de relatie met falen en eindigt met de praktische training, faalfitness, om faalmoed te ontwikkelen. Zo helpt Van der Drift je in de Bibliotheek Eindhoven om je volledige potentieel te benutten. Aanmelden fouten-maken-moed.eventbrite.nl

techniek

PHILIPS MUSEUM ZA 30 SEPTEMBER EN ZO 1 OKTOBER 11.00-17.00

Philips Museum deelnemer van de Dutch Design Week Het Philips Museum geeft een fascinerend beeld van hoe Philips zich van een kleine gloeilampenfabrikant tot een groot en toonaangevend wereldconcern heeft ontwikkeld. Vanaf de start van de onderneming in 1891 tot en met de innovaties van morgen. Aan de hand van opmerkelijke verhalen en historische producten maakt de expositie voelbaar wat de impact van Philips op het leven van mensen is. In het museum zijn de baanbrekende designs van Louis Kalff te vinden, en is in het museumcafé de tijdelijke tentoonstelling Space Age Design te zien. Alvast een voorproefje van Space Age Design? De gratis podcast is te downloaden in de iTunes Store. Het Philips Museum ligt op de design route en is gratis toegankelijk met een DDW-ticket. PHILIPS MUSEUM ZA 21 T/M ZO 29 OKTOBER

DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN DI 10 OKTOBER 19.30-21.00

lezing

Marathon Eindhoven Op 7 en 8 oktober 2017 vindt de 34ste editie van de Marathon Eindhoven plaats. Vorig jaar stond een recordaantal van ruim 24.000 deelnemers aan de start van het grootste eendaagse sportevenement van de provincie Noord-Brabant. Alle lopers worden altijd enthousiast aangemoedigd door de 200.000 toeschouwers langs de verschillende parcoursen. Marathon Eindhoven wordt voor het eerst een tweedaags sportfeest. De populaire 10 km-loop wordt verplaatst naar zaterdagavond. Hierdoor kunnen de deelnemers meer genieten van een bijzondere beleving. Hardlopen in de avond geeft een andere dynamiek, zeker als het wordt ondersteund met licht en muziek. Nieuw: 5KM4ALL De uitbreiding naar zaterdagavond maakt het tevens mogelijk om met de 5KM4ALL een nieuw onderdeel te introduceren. Bij de 5KM4ALL leggen de deelnemers het parcours niet hardlopend af, maar op een alternatieve wijze. Zo kan men deelnemen met rolstoel, handbike, op skates, met step, wandelend, met een kinderwagen of als Nordic Walker. Iedereen mag meedoen op zijn eigen manier, waarbij de snelheid wordt gelimiteerd op maximaal 15 km per uur. sport MARATHONEINDHOVEN.NL BINNENSTAD EINDHOVEN ZA 7 EN ZO 8 OKTOBER 16

UIT IN EINDHOVEN


Formule 1; het talent, de ambitie, de ego’s, het geld en de macht Glitter en glamour verbergen de harde werkelijkheid achter de Formule 1. Politiek, macht, geld en connecties zijn vaak net zo belangrijk als rauw racetalent. Of misschien wel belangrijker. Voorname personen uit deze wereld deelden met bestsellerauteur André Hoogeboom hun ervaringen en waar ze tegenaan liepen. Voordat Hoogeboom zich op de wereld achter de Formule 1 richtte, schreef hij over de autobedrijven Spyker en Donkervoort en hij is de auteur van het boek Max over Max Verstappen. In de Bibliotheek Eindhoven deelt hij de levendige verhalen over talent, ambitie, ego’s, geld en macht. Aanmelden lezing-formule1.eventbrite.nl

Perk Interieuropleidingen Busexcursie naar Guise - Poissy - Parijs Architectuur Vormgeving Kunst De eerste excursie in het nieuwe schooljaar brengt ons in Frankrijk. Allereerst gaan we naar Guise. Daar bouwde Jean-Baptiste A. Godin van 1859 tot 1884 het Familistère. Een ‘sociaal paleis’ waar ongeveer 2000 fabrieksarbeiders konden wonen. Godin liet er volkstuinen aanleggen, een theater, een school, een bibliotheek en een zwembad. Dit alles om het welzijn van ‘zijn’ arbeiders te bevorderen.

DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN DO 19 OKTOBER 19.30-22.00

lezing

Vervolgens rijden we naar Poissy waar we de beroemde Villa Savoye van Le Corbusier bezoeken. Het programma wordt deze dag afgesloten met een bezoek aan Fondation Louis Vuitton, ontworpen door Frank Gehry. Daar is een unieke tentoonstelling te zien in alle zalen van het museum: Etre moderne: Le MoMA à Paris, met ruim 200 topwerken uit het MoMA in New York. De volgende dag maken we een wandeling door de tuinen van Sceaux, een meesterwerk uit de barok ontworpen door Le Nôtre. Daarna gaan we naar het Musée d’art moderne de la ville de Paris. Een fraai voorbeeld van de Art Deco! Vervolgens brengt de bus ons naar het Forum des Halles. | Na een ingrijpende verbouwing is het winkelcentrum volledig vernieuwd en wordt nu bekroond door een indrukwekkende glazen luifel; de canopée. Daarna is het programma vrij. Wat te denken van een bezoek aan het Louvre, het Musée des Arts Decoratifs, of het Musée Picasso? Een echte aanrader is de grote overzichtstentoonstelling van David Hockney in het Centre Pompidou. Voor wie deze tentoonstelling in Londen heeft gemist een must see! (regel wel vooraf online je entreekaarten!)

Programma Vertrek Eindhoven za 21 oktober om 06.00 uur. Neem een lunchpakket mee! Aankomst Eindhoven zo 22 oktober circa 21.00 uur. Prijs € 195,- (inclusief busreis, hotelovernachting in 2 persoonskamer, ontbijt, reader, entree Familistère / Villa Savoy en Foundation Louis Vuitton) Reisbegeleiding kunsthistorica drs. Marie Christine Walraven. Inschrijfformulier PERK-INTERIEUR.NL

excursie

PERK INTERIEUROPLEIDINGEN ZA 21 EN ZO 22 OKTOBER OKTOBER 2017

17


Trendwatcher Richard van Hooijdonk

Volksuniversiteit Eindhoven presenteert

100 jaar Psychiatrie in Eindhoven lezing door Hans Marechal

De geschiedenis en ontwikkeling van een rijksinstelling tot GGzE Ervaar een eeuw bijzondere geschiedenis van de psychiatrie in Eindhoven. Van het ontstaan van een krankzinnigengesticht, via een rijksinrichting, psychiatrisch ziekenhuis, naar een community voor mentale kracht! Aan de hand van boeiende verhalen wordt zichtbaar welke ontwikkelingen plaatsvonden. Kijk en luister naar mooie anekdotes over patiënten, verpleging, behandeling. Maar ook over de omgeving, over wet en regelgeving, over ontwikkeling en invloed van medicijnen en therapie. GGzE ontworstelt zich van gesticht, weggestopt in de bossen, naar een community die participeert in het dagelijks leven van ons allemaal. Hans Marechal werkt sinds 1981 voor GGzE in meerdere functies en rollen. Hij weet mensen te boeien met zijn enthousiasme en passie voor psychiatrie door het vertellen van verhalen over de bijzondere geschiedenis van de psychiatrie, en van GGzE in het bijzonder.

In 2015 én 2016 is Richard van Hooijdonk verkozen tot meest gevraagde trendwatcher en futurist van Nederland. Deze avond neemt hij je in de Bibliotheek Eindhoven mee naar een inspirerende toekomst die leven, werken en ondernemen drastisch gaat veranderen. Stoffige planken en muffe oude boeken? Dat dacht je maar! Naarmate de technologie zich verder ontwikkelt worden er steeds meer bizarre dingen mogelijk. In de toekomst zullen we een boek direct naar onze hersenen downloaden. Of genieten we van een virtuele ruimtereis naar Mars. Zo wordt toegang tot informatie een reis naar een ervaringsbestemming. Aanmelden richardvanhooijdonk.eventbrite.nl

lezing

ACADEMISCH GENOOTSCHAP DI 24 OKTOBER 20.00

lezing DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN DI 31 OKTOBER 19.30-22.00

Akademie voor Industriële Vormgeving Eindhoven de kiem voor de DDW

expo

De Akademie voor Industriële Vormgeving Eindhoven (AIVE), opgericht in 1947, is de eerste akademie van Nederland die na de Tweede Wereldoorlog studenten opleidt tot industrieel ontwerper, een voor die tijd nieuw vak. Directeur René Smeets ontwikkelt de opleiding al pionierend, gebruik makend van zijn vaardigheden als ambachtsman, kijkend naar het vooroorlogse Bauhaus in Duits Weimar en naoorlogse opleidingen in de Verenigde Staten.

VERPAKKINGEN, ONTWERP NN, AFDELING B PRODUCTPRESENTATIE

Terugblik: de Tweede Wereldoorlog in Eindhoven 75 jaar na dato vertellen het Eindhoven Museum en de Bibliotheek Eindhoven het verhaal over het Sinterklaasbombardement en de Tweede Wereldoorlog in Eindhoven.

KINDERFIETS, ONTWERP LOU BEEREN, AFDELING A INDUSTRIËLE VORMGEVING

COLLECTIE RHCE

Tot en met 10 december is in de bibliotheek een expositie met foto’s, objecten en herinneringen over het Sinterklaasbombardement en de Tweede Wereldoorlog in Eindhoven. Zaterdag 21 oktober kunnen kinderen een eigen knijpkat maken. Deze zaklamp zonder batterij werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door Philips ontwikkeld. Een dag later verzorgt Jos Hüsken samen met zijn zoon Bauke een rijkelijk geïllustreerde lezing over de Eindhovense straatbeelden uit de voorbije 100 jaar. FOTO: Collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven Aanmelden terugblik-woII.eventbrite.nl

expo DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN TOT ZO 10 DECEMBER 18

UIT IN EINDHOVEN

De expositie handelt over de periode van de oprichting tot 1988, waarin studenten konden afstuderen aan de afdelingen A – industriële vormgeving, B – publiciteit en productpresentatie of C – textielontwerpen. Vanuit historisch perspectief worden de ontwikkelingen geschetst aan de hand van beeldmateriaal en werken van alumni uit hun akademietijd. De expositie is een initiatief van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven die meerdere archieven in haar collectie heeft van directeuren, docenten, bestuurders en studenten van de AIVE. Alumni Edward Aghina, Ria van Eyk, Wied Groenland en Chris Manders alsook Jos Smeets, zoon van de eerste directeur René Smeets, hielpen mee met de samenstelling en de productie.

Locatie Strijp-S, Veemgebouw, zesde verdieping, ingang Veemstraat, zijkant vershal Het Veem Open 4 -20 oktober, wo t/m zo 13.00-18.00 uur / 21-29 oktober (DDW), alle dagen 11.00-18.00 uur Gratis. VEEMGEBOUW STRIJP-S 4 T/M 20 OKOBER

MICROSCOOP, ONTWERP FRANS VAN DER PUT, AVONDSCHOOL A INDUSTRIËLE VORMGEVING

KLEURPROEVEN NASI RAMES, ONTWERP RIA VAN EYK AFDELING C TEXTIELONTWERPEN


dutch design week in van abbemuseum Beyond Generations Voor de Dutch Design Week 2017 organiseren Design Academy Eindhoven en het Van Abbemuseum een bijzondere tentoonstelling: Beyond Generations. Hierin wordt het werk getoond van verschillende generaties ontwerpers die studeerden of doceerden aan Design Academy Eindhoven, waaronder bekende namen zoals Piet Hein Eek, Hella Jongerius en Maarten Baas. Op deze manier werpt de tentoonstelling een blik op de sporen die Design Academy nalaat in de samenleving.

CHRISTIEN MEINDERTSMA, HET VERZAMELD BREIWERK VAN LOES VEENSTRA UIT DE 2E CARNISSESTRAAT, 2012.

De afgelopen zeventig jaar gingen hier vele generaties ontwerpers met elkaar in gesprek over de vraag wat design is. Tot welke inzichten kwamen zij? Hoe botsten verschillende ideeën met elkaar? Hoe ontwikkelde talent zich? Ontdek het in Beyond Generations. In deze tentoonstelling zijn de werken van de designers te zien in combinatie met werken uit de kunstcollectie van het Van Abbe.

In No Particular Order Tijdens de Dutch Design Week 2017 presenteert het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie in de Studio van het Van Abbemuseum een nieuwe lichting ontwerpers, kunstenaars en architecten die afgelopen jaar de werkbeurs Talentontwikkeling ontving. Onder de titel In No Particular Order maken zij collectief een statement over de hedendaagse ontwerppraktijk.

Dutch Design Week 2017 vindt plaats van 21 tot 29 oktober, maar de tentoonstelling Beyond Generations is al te zien vanaf 7 oktober en gaat door tot en met 5 november. Tijdens de DDW heb je alleen toegang met een DDW passe-partout. Kom je voor of na de DDW dan gelden de reguliere entreeprijzen van het museum. Let op: tijdens de Dutch Design Week 2017 is het Van Abbemuseum iedere dag tot 18.00 uur open, ook op maandag! ZA 21 T/M ZO 29 OKTOBER

ZA 7 OKTOBER T/M ZO 5 NOVEMBER

Navine G. Khan-Dhossos workshop en lezing

Vanaf 6 mei heeft Navine G. Khan-Dossos (1982) een aantal weken gewerkt aan een nieuwe muurschildering in Het Oog; Echo Chamber. Tijdens de Dutch Design Week op zondag 29 oktober geeft de kunstenares een workshop (13.30-16.30 uur). Hierin maakt Khan-Dossos samen met jou een collectief kunstwerk volgens de methode die ze ook voor Echo Chamber heeft gebruikt. Ze werkt met symbolen die een rol spelen in ons dagelijkse leven. Voor de workshop kun je zelf symbolen aanleveren, waar je mee aan de slag gaat. Mis deze unieke kans om samen te werken met Navine G. Khan-Dossos niet! De workshop wordt in het Engels gegeven.

NAVINE G. KAHN-DOSSOS, ECHO CHAMBER, 2017. FOTO NIEK TIJSSE KLASEN

ZO 29 EN DI 31 OKTOBER

Nieuwe theaterrondleiding: Yuki en De vloek van de Verdwijnende Beelden Het Van Abbemuseum wordt bedreigd met het verdwijnen van beelden. Het een na het andere schilderij vervaagt; de kleuren lopen weg. Het lijkt wel of er een vloek over uitgesproken is. Om de kunstwerken te redden is de Japanse Yuki ingevlogen. Yuki is een Manga-meisje in het bezit van Oosterse krachten om de vloek te verdrijven. Dit kan alleen door heel goed naar de kunstwerken te kijken. Yuki en haar hulpkrachten – jullie dus! – gaan hard aan de slag. Maar gaat het jullie ook lukken om samen met Yuki voldoende punten te scoren om de vloek te verslaan? Yuki neemt jullie mee door de collectiepresentatie The Making of Modern Art. De rondleiding is bedoeld voor het hele gezin en vindt iedere eerste en derde zondag van de maand plaats. Elke eerste zondag van de maand is een gebarentolk onderdeel van de voorstelling, waardoor de theaterrondleiding ook toegankelijk is voor dove en rondleiding slechthorende gezinsleden (€3,- (excl. entree) / t/m 5 jaar gratis).

FOTO MARCEL DE BUCK

Op dinsdag 31 oktober is er een lezing in het Van Abbemuseum, waarin Navine G. Khan-Dossos in gesprek gaat met Lisa Downing. Onder leiding van Annie Fletcher bespreken zij de transgressieve en seksegebonden wijze waarop vrouwen vaak worden besproken, zoals het geval is bij het onderwerp van KhanDossos’ kunstwerk Echo Chamber. Samantha Lewthwaite is een 33 jaar oude Britse vrouw die zich tot de islam bekeerde en veel media-aandacht kreeg vanwege haar man die betrokken was bij de bomaanslagen in Londen in 2007. Khan-Dossos en Downing gaan dieper in op de vraag hie dit soort jonge vrouwen worden gezien door de workshop samenleving.

ZO 1 T/M ZO 15 OKTOBER

Herstvakantie in het Van Abbemuseum:

Kinderkunstclub

Van 14 tot en met 22 oktober is het weer herfstvakantie voor Midden en Zuid Nederland, en natuurlijk is er in het Van Abbemuseum veel leuks te doen! Zo kun je op de dinsdag van 15.00 tot 17.00 uur gratis het museum in en zijn er elke dag gratis minirondleidingen. Daarnaast is er op zaterdag 14 oktober een Kinderkunstclub en zaterdag 21 oktober een Familiekunstclub (beiden van 14.00 tot 16.00 uur). Hierin ga je met andere kinderen of samen met je familie eerst naar de kunstwerken in het museum kijken. Daarna mag je je eigen fantasie de vrije loop laten en je eigen kunstwerk maken. Schuilt er een kunstenaar in jou? Ontdek het in onze kunstclubs. Voor een onvergetelijke herfstvakantie kom je naar het Van Abbemuseum! Kinderkunstclub: €6,- (max. 20 kinderen per groep) Familiekunstclub: €6,- (per kind mag er een ouder gratis mee)

kids

14 T/M 22 OKTOBER

informatie en inschrijven: vanabbemuseum.nl OKTOBER 2017

19


EXPOSITIES IN OKTOBER Catharinakerk

Philips Museum

t/m eind 2017 De Sint-Catharinakerk middelpunt van een veranderende omgeving

EMMASINGEL 31

150JAARCATHARINAKERK.NL

Doorlopend ‘Innovation and you’ Experience Expositie The Space Age

De Bibliotheek Eindhoven

preHistorisch Dorp

EMMASINGEL 22

BOUTENSLAAN 161B

21 t/m 29 oktober (DDW) Internet of Women Things t/m 10 december Terugblik op Eindhoven tijdens WO II

De Kruisruimte GENERAAL BOTHASTRAAT 7

SMPLY CMPLX 5.0 ZO 1, ZA 7 EN ZO 8 OKT OPEN 13.00-17.00 U EN OP AFSPRAAK

22 oktober - 3 november SATURDAY SAMPLES mixed media DO, VR, ZA & ZO 13.00-18.00 U ZO 22 OPENING OM 14.00 U

DesignPerron FUUTLAAN 12

21 t/m 29 oktober (DDW) We Know How You Feel 10.00-18.00 U

Kasteel Geldrop HELZE 8, GELDROP

t/m 29 september Kunst uit Kazan

agenda

Ervaar zes historische tijdperken vanaf de prehistorie tot de 80-jarige oorlog. Nieuw in 2017: Virtual Reality-beleving MA-ZO GEOPEND

RhcE Strijp-S, Veemgebouw 4 t/m 20 oktober Academie voor Industriële Vormgeving Eindhoven – de kiem voor de DDW WO T/M ZO 13.00 - 18.00 U TIJDENS DDW 11.00 - 18.00 U IN RHCE PRELUDE OP BOVENSTAANDE EXPOSITIE. OPEN 9.00 TOT 17.00 U

Studium Generale LOCATIE TU/E VERTIGO

t/m 6 oktober World Press Photo 17 MA-VR 09.00-18.00 U / ZA & ZO 12.00 – 17.00 U

ZONDAG 1

Natlab door Plaza Futura

Parktheater Eindhoven

Dikkertje Dap

13.30 u • musical • € 135,-

Busreis naar Disney’s The Lion King

Muziekgebouw Eindhoven 14.15 u • muziek • € 17,75

philharmonie zuidnederland i-Classics - Music & Film

14.15 u • familieconcert • vanaf € 7,50

HealthLab

VONDERWEG 1

Natlab door Plaza Futura op ook op 7, 8, 14 en 15 • film

Manifesto

OPEN DO EN VR 16.00-21.00 U, ZA EN ZO 13.00-21.00 U / GRATIS

De Bibliotheek Eindhoven

Ton Smits Huis

14.00 - 16.00 u • cultuur+ • gratis / aanmelden via eventbrite.nl

DAGELIJKS 12.00-0.00 U / GRATIS

Leonie Maréchal za 30 sept en zo 1 okt 11.00-17.00 Leonie Maréchal houdt tijdens het Atelierroute-weekend ‘Open deur’ LOCATIE: ELLA FITZGERALDLAAN 88 LEONIEMARECHAL.COM

MU TORENALLEE 40-06 (STRIJP-S)

6 oktober t/m 12 november Materialising the Internet MA-VR 10.00-18:.00 / ZA 11.00-17.00 / ZO 13.00-17.00 U

21 t/m 29 oktober (DDW) World Design Event: Ambassade van Intimiteit IN DE MU CONTAINERS OP PLUG IN CITY, STRIJP-S

Natlab door Plaza Futura KASTANJELAAN 500

30 september t/m 15 oktober Manifesto 21 t/m 29 oktober (DDW) Cinema and Live Design i.s.m. Claudy Jongstra

JACOB REVIUSLAAN 25

tot 21 oktober Brainport2

WO 11.00-17.00 U / OP AFSPRAAK / € 2,50

Van Abbemuseum BILDERDIJKLAAN 10

7 oktober t/m 5 november DDW: BEYOND GENERATIONS Design Academy Eindhoven 21 t/m 29 oktober (DDW) In No Particular Order | door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie t/m 24 september Qui Zhijie: Journeys without Arrivals t/m 15 oktober Hier of daar? De plaats van het Karel I archief / Michael Karabinos t/m 10 november 100 Jaar De Stijl: Spel Met Letters | Onderdeel van het themajaar Mondriaan tot Dutch Design t/m 12 november Echo Chamber t/m 31 december 2017 Van Abbe en De Stijl t/m 2 januari 2021 The Making of Modern Art t/m 3 januari 2021 The Way Beyond Art

Lief zijn voor jezelf, een praktische handleiding

boekhandel van piere 14.00 – 15.30 u • Lezing

Argentijnse tango: danscafé

10.30 - 12.00 u • cultuur+ • gratis

Opvoedcafé - Omgaan met emoties 14.00 - 15.00 u • kids • gratis

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

15.00 - 16.30 u • literair

Blauwe Zaal Auditorium TU/e

Effenaar

12.40 - 13.35 u • lezing • gratis / reserveren via tue.nl/sg

Schizophrenia does not exist Prof. dr. Jim van Os

20.30 u • college/show • € 19,50

Jan van den Berg - Profs op het podium 1

Muziekgebouw Eindhoven

12.30 u • lunchpauzeconcert • € 2,-

Effenaar

Muziekgebouw Eindhoven 21.00 u • muziek • € 10,-

20.00 u • muziek • € 17,-

20.00 u • muziek • € 17,-

The Velvet Underground & Nico 50 Jaar 23.59 u • muziek • € 15,-

Blackout + Run The Trap

Van Abbemuseum

14.00 - 16.00 u • kids • € 6,- / reserveren via vanabbemuseum.nl.kinderkunstclub

Kinderkunstclub

Natlab door Plaza Futura 20.00 u • Film • €17,50

La poème électronique

boekhandel van piere 14.00 u • jeugd

Natlab door Plaza Futura

Microlab

Vanaf deze datum • Film

10.00 - 12.00 u • kids • € 2,50 • aanmelden via eventbrite.nl

Loveless Manifesto

Makersclub

De Bibliotheek Eindhoven

Altstadt Eindhoven

13.30 - 15.00 u • cultuur+ • € 9,50 bibliotheekleden / € 12,- niet-leden / aanmelden via eventbrite.nl

De Bibliotheek Eindhoven

VRIJDAG 6 Parktheater Eindhoven

21.00 u • muziek • gratis

Malibu + Cowboy Tinder

Catharinakerk

15.00 u • Muziek in de Cathrien • € 7,(scholieren en studenten gratis)

Muziek van Georg Philipp Telemann (1681-1767)

20.00 u • muziek • vanaf € 19,50

Binnenstad Eindhoven

Muziekgebouw Eindhoven

20.15 u • muziek • vanaf € 20,-

Marathon Eindhoven

Catharinakerk

Maschine 4 - Eindhoven Underground Edition

Parktheater Eindhoven

20.00 u • show • vanaf € 19,50

London Bach Choir

The Incredible Dr. Pol

20.30 u • cabaret • € 17,50

Natlab door Plaza Futura

20.30 u • Podiumkunsten • € 17,50 / € 15,- (met PlazaPas/CJP/voor scholieren en studenten)

ZONDAG 8

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

20.00 - 21.45 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 tue.nl/sg

Raw

DINSDAG 3 Nabil - Tijdmachine

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

20.00 - 21.45 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 tue.nl/sg

Pink Project - Pink Floyd in Concert 2

Erwin Olaf & Cello8ctet & Michael Riesmann 20.15 u • muziek • € 32,-

Diverse tijden • sport • gratis voor toeschouwers / marathoneindhoven.nl

Ketelhuis 23.00 - 04.00 u • muziek • ketelhuis.com

Parktheater Eindhoven

14.30 u • jeugd/musical 3+ • vanaf € 14,50

Frascati Producties & Jouman Fattal Terug

Jip en Janneke - Het Huis van Jip en Janneke

Raw

Effenaar

20.00 u • muziek • € 15,-

Van Abbemuseum

Natlab door Plaza Futura

Newton Faulkner

14.00 - 16.00 u • cultuur + • gratis / reserveren via vanabbemuseum.nl

Pand P

Onbeperkt Van Abbe: rondleiding voor blinden en slechtzienden

Theatervoorstelling Achterom II

12.00 - 13.00 u • cultuur+ • gratis, op vertoond van een geldig entreebewijs

20.15 u • Live Opera • € 25,- / € 20,- met PlazaPas

Live Opera: La Bohème

boekhandel van piere

20.30 u • theater • € 12,50

07.00 u • Literair

De Bibliotheek Eindhoven

Open i.v.m. het nieuwe boek Oorsprong van Dan Brown

10.30 - 12.00 u • cultuur+ • gratis / aanmelden via eventbrite.nl

Weerbaarheid bij kinderen

WOENSDAG 4 Parktheater Eindhoven

20.00 u • circus/dans • vanaf € 19,50

Kataklò / Milaan - Play

20.30 u • toneel • € 19,50

Theater Rotterdam - The Unpleasant Surprise UIT IN EINDHOVEN

19.30 u • muziek • € 25,-

Gavin James

Brant Bjork

Workshop Online privacy & veiligheid

Shake your Chakra’s! Pop Up Yoga

20

20.15 u • muziek • € 25,-

Tanita Tikaram

Kinderboekenweek: Schminken en Marc Janssen: Dino’s bestaan niet

Ad van Meurs presenteert Helge Slikker + Tom Neven 09.30 - 11.00 u • sport • per les € 12,- / aanmelden popupyogaeindhoven@gmail.com

20.15 u • muziek • € 25,-

Paco Peña

Mengjie Han

Leon van der Zanden, Steven Vos, Thomas Pieters e.a. - De Aanloop

17.00 u • muziek • gratis

Kinderboekenweek: Geert-Jan Roebers: Ben niet bang voor de wilde Dieren

t/m 8 • cultuur+ • gratis

20.00 u • verteltheater / college • € 19,50

20.00 u • cabaret • € 25,50

Pieter Derks - Spot

Lorrèn - Blue Note ClubSessions

Route door de hele stad

Parktheater Eindhoven

Parktheater Eindhoven

boekhandel van piere

Parktheater Eindhoven

MAANDAG 2

ZATERDAG 7 Muziekgebouw Eindhoven

Kazerne

Lichtjesroute

21.00 u • dans/muziek • € 3,- / gratis kennismaken

Raw

DONDERDAG 5

Podium Klassiek Eindhoven presenteert Wim Daniëls en Club Classique rond de Goldbergvariaties

Kim Janssen

De Bibliotheek Eindhoven

Ap Dijksterhuis en illustrator Kinderboek/brein 14.00 u • muziek • € 12,50 • reserveren podiumklassiekeindhoven.nl

21.00 u • muziek • deur: €13,50 / vvk: €11,- (incl)

SCALA TipoTango

20.00 - 21.45 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 tue.nl/sg

11.00 - 17.00 u • kids • € 2,- op vertoon van een geldig entreebewijs

Altstadt Eindhoven

20.15 u • muziek • € 30,-

The Dublin Legends

Philips Museum

Kazerne t/m 9 oktober NEW ICONS - Rietveld Now

Muziekgebouw Eindhoven

Griezelen met Mirjam Mous

TAC t/m 1 oktober Qixuan Lim: Sweet Tooth

Film

Wij Willen Muziek: Kwartetten met Beethoven (6+)

DO VR EN ZO 14.00 -17.00 U

PARADIJSLAAN 8

oktober

6-delige workshop • cultuur+ • € 65,bibliotheekleden / € 70,- niet-leden / aanmelden via eventbrite.nl

Hooked on haken 19.15 - 21.00 u • cultuur+ • gratis / aanmelden via eventbrite.nl

Lezing: Manische depressief; hoge pieken, diepe dalen en dan...

De Stijl rondleiding - Ga mee door o.a. Van Abbe en De Stijl

Natlab door Plaza Futura

20.15 u • Live Opera • € 25,- / € 20,- met PlazaPas

Live Opera: La Bohème 19.30 u • Film

Gay Film Night: Die Mitte der Welt

boekhandel van piere 14.00 – 16.00 • jeugd

Kinderboekenweek: Weerwolvenfeest


De Bibliotheek Eindhoven

Muziekgebouw Eindhoven

14.00 - 15.45 u • cultuur+ • gratis / aanmelden via eventbrite.nl

Nadezda Filippova

Lezing: Communicatie als je ‘anders’ spreekt

De Bibliotheek Eindhoven

Kasteelconcert Geldrop

12.00 u • muziek • € 18,- (tot 12 jr € 8,-) • reserveren kasteelgeldrop.nl

Mosa Trio (pianotrio)

Binnenstad Eindhoven Diverse tijden • sport • gratis voor toeschouwers / marathoneindhoven.nl

Marathon Eindhoven

SCALA TipoTango

17.00 u • dans/muziek • € 5,- / Gratis kennismaken

Argentijnse tango: danssalon

MAANDAG 9 Muziekgebouw Eindhoven 21.00 u • muziek • € 10,-

Ad van Meurs presenteert Slaid Cleaves

Van Abbemuseum

14:30 - 16:00 u • cultuur+ • € 7,50 per deelnemer, inclusief entree / reserveren via vanabbemuseum.nl

Onvergetelijk Van Abbe: rondleiding voor mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers

De Bibliotheek Eindhoven

09.30 - 11.00 u • sport • per les € 12,- / aanmelden via popupyogaeindhoven@gmail.com

20.15 u • muziek • € 10,-

10.00 - 11.00 u • cultuur+ • gratis / aanmelden via eventbrite.nl

Inspiratie-ochtend: nieuwste titels en boekentrends 19.30 - 21.00 u • cultuur+ • € 12,50 bibliotheekleden / € 15,- niet-leden / aanmelden via eventbrite.nl

Lezing: Fouten maken moed; durf het allerbeste uit jezelf te falen

Boekhandel van Piere

20.00 u • Literair • € 8,-

Boekie Night met Wim Daniëls

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

20.00 - 22.00 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 tue.nl/sg

Dunkirk

WOENSDAG 11 Parktheater Eindhoven

20.00 u • dans • vanaf € 21,50

Introdans - Méditerranée

20.30 u • 19.30 u Inleiding • toneel • € 29,50

In preHistorisch Dorp ervaar je de geschiedenis met de ultramoderne Tijdkijker. Beleef historische gebeurtenissen in 360 graden met Virtual en Augmented Reality op je eigen smartphone. Sta tussen musketiers in de Tachtigjarige Oorlog, ontmoet boeren in de IJzertijd, een Romeinse krijgsheer en prehistorische jagers. Genomineerd voor de Brabantse Erfgoedprijs. Download de app in het museum of alvast thuis!

Toneelgroep Amsterdam - Medea

Muziekgebouw Eindhoven

20.15 u • muziek • vanaf € 22,-

Nederlandse Bachvereniging Orkestsuites van Bach

Effenaar

20.30 u • muziek • € 15,-

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

20.00 - 22.00 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 tue.nl/sg

Dunkirk

Natlab door Plaza Futura

Shake your Chakra’s! Pop Up Yoga

The Slackers

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

De Bibliotheek Eindhoven

20.00 u • Podiumkunsten • € 17,50 / € 15,- (met PlazaPas/CJP/voor scholieren en studenten)

10.30 - 12.00 u • cultuur+ • gratis / aanmelden via eventbrite.nl

Tamminga & De Nooijer - Over de beiaardier die in een klok veranderde

20.00 - 22.00 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 tue.nl/sg

Dunkirk

DINSDAG 10

Workshop kindercoaching

13.30 - 14.00 u • kids • € 5,- / aanmelden via eventbrite.nl

Blauwe Zaal Auditorium TU/e 12.40 - 13.35 u • lezing • gratis / reserveren via tue.nl/sg

Theatervoorstelling: Loet griezelt met de Sprookjeskoningin (4+)

Deutschland Jeroen Wollaars

20.30 u • 19.30 u Inleiding • toneel • € 29,50

boekhandel van piere

Dynamo

15.00 - 16.00 u • Lees & Ontdek 4+

Toneelgroep Amsterdam - Medea

Kinderboekenweek: Max en de maximonsters

19.15 u • muziek • vvk: € 15,- / deur: € 17,50

Parktheater Eindhoven

Stray From The Path

VRIJDAG 13

Altstadt Eindhoven

Parktheater Eindhoven

Niko + My Cat Sparky

20.00 u • musical • vanaf € 26,50

Renée van Wegberg, Jonathan Demoor, Michael Konings, Rolf Koster e.a. - LIESBETH List, de musical

21.00 u • muziek • gratis

Catharinakerk 15.00 u • KamerMuziek in de Cathrien • € 7,- (scholieren en studenten gratis)

20.30 u • cabaret • € 19,50

Thomas Smith - Strak

Muziek van o.a. Vivaldi, L. de Caix d’Hervelois, J.S. Bach, L. C. Daquin, D. Ruyneman

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • muziek • € 32,50

Boiler Room Comedy // Het Ketelhuis

Pand P

Boiler Room Comedy Night met o.a. Pieter Jouke & Jeron Dewulf

Amadou & Mariam

20.00 u • theater • € 11,-

Exclusive A3 Bruissst! Vrijdag de dertiende! - A3Compen

Effenaar

19.30 u • muziek • vvk € 25,- / avondkassa € 30,-

20.30 u • theater • € 12,50 early bird € 15,- regular (excl. servicefee)

ZONDAG 15 Muziekgebouw Eindhoven

14.15 u • muziek • vanaf € 18,75

DONDERDAG 12

Eisbrecher

Parktheater Eindhoven

Rootsriders - Marley Meets

20.00 u • 19.15 u Inleiding • opera • vanaf € 29,50

Stroomhuis

Koningin Elisabethwedstrijd 2016 Lukás Vondrácek

Staatsopera van Tatarstan - Rigoletto 20.30 u • dans/urban • € 17,50

Mooon

De Bibliotheek Eindhoven

ISH - DWANG

De Bibliotheek Eindhoven

Muziekgebouw Eindhoven

19.00 - 21.00 u • cultuur+ • gratis / aanmelden via eventbrite.nl

12.30 u • lunchpauzeconcert • € 2,-

Winnaar Fontys Willem Twee chamber music contest 20.15 u • muziek • vanaf € 20,-

Abdelkader Benali & Lavinia Meijer In één Adem 20.15 u • muziek • € 32,50

Rob de Nijs 75 jaar - Jubileumconcert

Effenaar

20.00 u • muziek • € 16,-

20.00 u • muziek • € 15,21.00 u • muziek • € 8,-

Eindhoven aanTafel bij WOMEN Inc.!

philharmonie zuidnederland Win-win met de klassieken

15.30 u • muziek • vanaf € 17,50

14.00 - 15.30 u • cultuur+ • gratis / aanmelden via eventbrite.nl

Rouw Reizen: Verlies in het gezin 15.00 - 16.00 u • kids • € 7,50 / aanmelden via eventbrite.nl

Peter Faber: Ali Baba en de 40 rovers

ZATERDAG 14 Parktheater Eindhoven

Microlab

13.30 - 15.00 u • kids • € 5,50 / aanmelden via eventbrite.nl

20.30 u • 19.30 u Inleiding • toneel • € 25,-

Workshop Rise of the Robots

Muziekgebouw Eindhoven

NTGent - Africa

Natlab door Plaza Futura 10.15 u • Film

17.00 u • muziek • gratis

Cinekid: De kleine grijze tractor en de dansende geit

Plastik Soldiers - Blue Note ClubSessions

Cinekid workshop

Vanaf deze datum • Film

Pand P

Borg/McEnroe HhhH – The Man with the Iron Heart Liefde is Aardappelen Tschick Good Time

Bende Van Oz-dag

Cinekid: The Invisible Boy

Van Abbemuseum

S.T. Cordell + Acid Mothers Temple + Minami Deutsch

Natlab door Plaza Futura

19.00 - 21.00 u • cultuur+ • €10,(inclusief toegang tot het museum) vanabbemuseum.nl

Lezing 1: Spel met letters Lezingenreeks Van Abbe en De Stijl

De Bibliotheek Eindhoven 10.30 - 11.00 u • cultuur+ • gratis / aanmelden via eventbrite.nl

Workshop Relax kids, spelenderwijs ontspannen

14.00 u • jeugdtheater • € 10,-

14.00 – 16.00 u • Literair

De idealist

Natlab door Plaza Futura

Kazerne

13.00 u • Workshop

Cinekid: Opening met workshop 14.00 u • Film

Cinekid: Ted Sieger’s Molly Monster

Effenaar

20.30 u • muziek • € 14,-

Sven Hammond

22.00 u • muziek • € 16,- (vvk) / € 22,50 (deur)

Thunderground: Freestyle Madness

Philips Museum

Museum Kids Factory

21.00 u • dans/muziek • € 3,- / gratis kennismaken

Argentijnse tango: danscafé

boekhandel van piere Filosofie café Jan Warndorf – Geen idee

20.30 u • theater • € 12,50

12.40 - 13.35 u • lezing • gratis / reserveren via tue.nl/sg

SCALA TipoTango

Film

Nog Lang Niet Naar Bed 4+

Blauwe Zaal Auditorium TU/e State of the ART Prof.dr. Janneke Wesseling

11.20 u • Workshop

t/m 22 11.00 - 17.00 u • kids • + € 2,-

Prehistorisch dorp

t/m 22 oktober • jeugd • € 9,50

14.00 u • muziek • € 12,50 • reserveren podiumklassiekeindhoven.nl

Podium Klassiek Eindhoven presenteert Eric Vloeimans en Tuur Florizoone

MAANDAG 16 Parktheater Eindhoven

20.00 u • dans • vanaf € 25,-

Farruquito - Improvisao

Muziekgebouw Eindhoven

20.15 u • muziek • vanaf € 25,-

Budapest Festival Orchestra 21.00 u • muziek • € 10,-

Overleef de geschiedenis

Ad van Meurs presenteert The Lasses feat. Kathryne Claire + KV Express

De Bibliotheek Eindhoven

Natlab door Plaza Futura

12.00 - 17.00 u • cultuur+ • € 23,50 leden / € 29,50 niet-leden / aanmelden via eventbrite.nl

Workshop Handboekbinden

14.00 u • Film

Cinekid: De geheime club van soepstad

OKTOBER 2017

21


De Bibliotheek Eindhoven

Natlab door Plaza Futura

SCALA TipoTango

Catharinakerk

Argentijnse tango: danscafé

Werk van o.a. J.S. Bach en F. Poulenc

19.30 - 22.00 u • cultuur+ • € 5,bibliotheekleden / € 7,50 niet-leden / aanmelden via eventbrite.nl

Dynamo

Diverse locaties

Lezing: Formule 1; het talent, de ambitie, de ego’s, het geld en de macht

19.45 u • muziek vvk: € 20,- / deur: € 22,50

You Me At Six

t/m 29 • evenement • Een DDW Ticket biedt je negen dagen onbeperkt toegang tot alle DDW locaties • ddw.nl

Effenaar

09.30 - 11.00 u • sport • per les € 12,- / aanmelden via popupyogaeindhoven@gmail.com

Cinekid: Ted Sieger’s Molly Monster

Fischer Zingt Hazes

11.15 u • Workshop

Shake your Chakra’s! Pop Up Yoga

Cinekid workshop

De Bibliotheek Eindhoven

14.00 - 16.00 u • kids • € 5,- / aanmelden via eventbrite.nl

Workshop Tommie en de lettermonsters

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

19.30 - 21.30 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 tue.nl/sg

10.15 u • Film

14.00 u • Film

Cinekid: Paw: de reddingshond 19.00 u • Film • € 9,50

Movies that Matter: No Place for a Rebel: Voorpremière

Studium Generale

20.15 u • muziek • € 17,50

Academisch Genootschap

DINSDAG 17

Locatie: Luna - Trappenzaal 20.30 u • cabaret • studenten gratis, anderen betalen €5,- tue.nl/sg

Comedytrain

Lezing over Vitaal ouder worden Thema: Gezondheid

Dynamo

Parktheater Eindhoven

Blauwe Zaal Auditorium TU/e 12.40 - 13.35 u • lezing • gratis / reserveren via tue.nl/sg

I am not your negro

20.30 u • 19.30 u Inleiding • dans • € 17,50

Ivan Perez | INNE - Becoming

20.30 u • stand-up comedy • € 13,50

The Laughing Lizard 2 - International

De Bibliotheek Eindhoven

14.00 - 16.00 u • cultuur+ • € 2,50 / aanmelden via eventbrite.nl

Geheugenkracht

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

Smartphoneverslaafd Wouter van Noort

DONDERDAG 19 Parktheater Eindhoven 17.00 u • opera • € 75,-

Busreis naar de Nederlandse Reisopera - La Traviata

20.00 u • musical • vanaf € 27,50

19.30 - 21.30 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 tue.nl/sg

Stichting Zonnehuis Muziektheater Sweeney Todd

Natlab door Plaza Futura

Marlon Kicken - BaKo

14.00 u • Film

Natlab door Plaza Futura

I am not your negro

Cinekid: Paw: de reddingshond

WOENSDAG 18

20.30 u • cabaret • € 18,50

14.00 u • Film

Cinekid: De kleine grijze tractor en de dansende geit Live Cinema

20.00 u • cultuur+

19.30 u • muziek • vvk: € 13,- / deur: € 15,-

Trash Boat

21.00 u • dans/muziek • € 3,- / gratis kennismaken

Dutch Design Week

ZATERDAG 21

Strijp-S

Parktheater Eindhoven

20.00 u • circus • vanaf € 18,50

World Design Event

20.30 u • toneel • € 17,50

Toneelstuk de Lamp

Veenfabriek Joeri Vos - Ophelia

Diverse locaties

Muziekgebouw Eindhoven

t/m 29 • muziek • Meer informatie op ddw.nl

Circa / Wellington - What Will Have Been

17.00 u • muziek • gratis

VRIJDAG 20

The LAHO Group - Blue Note ClubSessions

Parktheater Eindhoven

Effenaar

20.00 u • muziek • € 36,50

OG3NE - Three Times a Lady

Muziekgebouw Eindhoven

21.00 u • muziek • € 10,- (vvk) / € 15,(deur)

40up - Dansnacht Voor 40+

20.15 u • muziek • € 27,50

Van Abbemuseum

Pand P

20.30 u • theater • € 13,50

Familiekunstclub

Jonge makers in Pand P: Het Debuut

Natlab door Plaza Futura

Effenaar

10.15 u • Film

Cinekid: Ted Sieger’s Molly Monster

Jonna Fraser

Claudy bakt brood & meer

Natlab door Plaza Futura

De Bibliotheek Eindhoven

Douwe Bob & Dutch String Collective

20.45 u • muziek • € 14,-

14.00 - 16.00 u • kids • € 6,- / reserveren via vanabbemuseum.nl.kinderkunstclub

t/m 29 okt • DDW programma

Parktheater Eindhoven

Don Carlos: Live opgenomen in Opéra national de Paris

Cinekid: The Invisible Boy

13.30 - 15.30 u • kids • € 4,50 / aanmelden via eventbrite.nl

Lejo en Mike Boddé - Vingerpoppetje!

Vanaf deze datum • Film

De Oude Rechtbank

Workshop Maak je eigen knijpkat

14.30 u • jeugd/muziek 4+ • € 10,15.30 u • muziek • € 19,50

Furtjuh live! - Alles voor de views!

Effenaar

20.15 u • muziek • € 21,-

Dead Kennedys

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

19.30 - 21.30 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 tue.nl/sg

I am not your negro

Insyriated Kleine IJstijd Woodshock

Muziekgebouw Eindhoven

12.30 u • lunchpauzeconcert • € 2,-

10.15 u • Film 20.15 u • theater • € 15,- (excl. servicefee) incl. tapas arrangement vanaf 18:00

Courthouse Comedy Club: Comedy & Bites - Comedy line-up show met o.a. Vincent Geers & Bram van der Velde

15.00 u • KoorMuziek in de Cathrien • € 7,(scholieren en studenten gratis)

Microlab

10.00 - 12.00 u • kids • € 2,50 • aanmelden via eventbrite.nl

Makersclub

t/m 29 • evenement • ddw.nl

Philips Museum tussen 12.00 en 15.30 • Toneel

DDW Music

Ketelhuis t/m 29 • cultuur+ • ketelhuis.com

Dutch Design Week

Perk Interieuropleidingen

t/m 22 • cultuur+ • € 195,- incl busreis, hotelovernachting in 2 persoonskamer Inschrijfformulier: perk-interieur.nl.

Busexcursie Guise - Poissy - Parijs

ZONDAG 22 Parktheater Eindhoven

10.30 & 11.30 u • jeugd/toneel 1+ • € 7,50

Kajetan Uranitsch - Potjesman

14.00 u • jeugd/musical 6+ • € 19,50

Rick Engelkes Producties Dummie de Mummie

Pand P

16.00 u • muziek • € 10, -

Zolderkamertjeklassiek Robin de Zeeuw - Daan van den Hurk

Effenaar

21.00 u • muziek • € 25,-

Ella van Poucke

Altstadt Eindhoven 21.00 u • muziek • gratis

Joep Beving

Lay Down & Listen I

Frontstreet

Natlab door Plaza Futura

20.15 u • muziek • € 22,75

10.15 u • Film

Cinekid: De kleine grijze tractor en de dansende geit 14.00 u • Film

Cinekid: De geheime club van soepstad

De Bibliotheek Eindhoven

14.00 - 16.00 u • cultuur+ • € 5,bibliotheekleden / € 7,50 niet-leden / aanmelden via eventbrite.nl

Lezing: De stedelijke bebouwing van Eindhoven en de oude dorpen na 1900

Jazzclub OSJE 14.00 - 17.00 u • muziek

Regiomiddag: Swanee Bridge Jazzband &His Masters Noise

SCALA TipoTango

17.00 u • dans/muziek • € 5,- / Gratis kennismaken

Argentijnse tango: danssalon

MAANDAG 23 Parktheater Eindhoven

18.00 u • proefavond • € 32,50

Met de fles op tafel 2 - bier - een speciale bierproefavond

Philips Museum t/m 29 om 12.00, 13.00, 14.00 & 15.00 u • cultuur+/kids • reguliere entreeprijs

Toneelstuk De Lamp

boekhandel van piere 20.00 - 22.00 u • Literair

Start 8-delige reeks Spengler studieclub

De Bibliotheek Eindhoven

09.30 - 11.00 u • sport • per les € 12,- / aanmelden popupyogaeindhoven@gmail.com

Shake your Chakra’s! Pop Up Yoga

Natlab door Plaza Futura

20.15 u • Live Cinema • € 25,- / € 20,(met PlazaPas/CJP/voor scholieren en studenten)

Live Ballet: Alice’s Adventures in Wonderland

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

20.00 - 21.40 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 tue.nl/sg

La región salvaje

22

UIT IN EINDHOVEN


Overleef de geschiedenis in preHistorisch Dorp Hoe kom je aan eten als je vele eeuwen voor onze jaartelling door een bos zwerft? Hoe bouw je snel een dak boven je hoofd? Hoe hou je jezelf warm? Kom in de herfstvakantie naar preHistorisch Dorp en leer vuur maken, bouw mee aan een jagershut en zie hoe je in een kuil vis kunt bakken! Graaf een waterput en leer zelf vuur maken met een echte vuursteen, raak het ‘everzwijn’ met de speer en oefen prooi schieten met pijl en boog. Zwerf ook eens door het Dorp zónder bril of breng een offer om jezelf van een ziekte te genezen. Hoe groot is jouw overlevingskans? Ervaar het deze herfstvakantie! Zes historische tijdperken Bijzondere historische activiteiten leren je in zes historische tijdperken overleven. Je droog appeltjes in de ijzertijd, bekijkt middeleeuwse rituelen rond de pestepidemieën en ontmoet bedelaars. Help jij de historische bouwploeg met het vlechten van wilgen en lemen voor een stevige muur?! Met natuurlijk ook Virtual/Augmented Reality de Tijdkijker, historische spelletjes en verborgen tijdkisten. Herfstvakantie za 14 t/m zo 22 oktober (€ 9,50)

Echte Vikingboten meren aan! Het grootse historische filmepos Redbad wordt in preHistorisch Dorp gefilmd. De makers van onder meer Michiel de Ruyter filmen dit najaar een van de grootste Nederlandse films ooit in het museumpark. De eerste drie zeewaardige Vikingschepen liggen al aangemeerd bij de steigers. Jij kunt deze historische drakenboten nu al bekijken tot uiterlijk 29 oktober! In de herfstvakantie kun je, naast Overleef de geschiedenis ook zien hoe de middeleeuwse kerk voor de film Redbad gebouwd wordt. En in de weekenden voor en na de herfstvakantie (14-15 en 21-22 oktober) trainen echte Vikingen hun vechtkunsten voor de film. Bezoek jij de de Vikingen?

Bezoek de REDBAD-Viking filmlocatie met zeewaardige Vikingschepen tot en met 29 oktober

DINSDAG 24

Muziekgebouw Eindhoven

Parktheater Eindhoven

Fontys Kamerorkest

Tanzen auf dem Malerwanderweg

Pynarello

20.00 u • dans • vanaf € 19,50 • DDW 20.30 u • dans • € 21,50

Amina Khayyam Dance Company - A Thousand Faces

Academisch Genootschap

20.00 u • cultuur+ • € 7,- (vrienden VUE en leden AG gratis)

Volksuniversiteit Eindhoven presenteert: ‘100 jaar Psychiatrie in Eindhoven’ door Hans Marechal

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

20.00 - 21.40 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 tue.nl/sg

La región salvaje

WOENSDAG 25 Parktheater Eindhoven

20.00 u • toneel • vanaf € 22,50

Jeroen Spitzenberger, Johanna ter Steege, Clairy Polak e.a. - Terror 20.30 u • muziek • € 23,50

Mylou Frencken en muzikanten Leven in het lied

12.30 u • lunchpauzeconcert • € 2,20.15 u • muziek • € 17,50

Microlab

4-delige workshop • kids • € 30,- • aanmelden via eventbrite.nl

Academisch Genootschap 17.00 - 19.00 u • literatuur • toegang voor AG-leden gratis / niet-leden € 10,-

Kids naaiclub in het Microlab

Elisabeth Leijnse over ‘Cecile en Elsa’

SCALA TipoTango

Catharinakerk

MAANDAG 30 Parktheater Eindhoven

20.00 u • cabaret • vanaf € 24,50

Marc-Marie Huijbregts - Getekend

Vanaf deze datum • Film

Accordeonensemble L’Accord Volé

15.00 u • OrgelMuziek in de Cathrien • € 7,- (scholieren en studenten gratis)

A Gentle Creature Loving Vincent We Margiela

Dynamo

Bach’s Clavierübung Dritter Teil (zgn. Grote Orgelmis)

Ad van Meurs presenteert Trio The Big World + Bertus Borgers

Dynamo

De Bibliotheek Eindhoven

Natlab door Plaza Futura

20.00 - 20.45 u • muziek

19.00 u • muziek • € 20,- / combticket € 40,-

Effenaar

Bloodshed Fest 2017 (day 1)

Alex Vargas DDW Music

ZATERDAG 28

20.30 u • muziek • € 25,-

De Bibliotheek Eindhoven

13.00 - 16.00 u • cultuur+ • € 17,50 bibliotheekleden / € 20,- niet-leden / aanmelden via eventbrite.nl

Workshop: Design your life 19.00 - 22.00 u • cultuur+ • gratis / aanmelden via eventbrite.nl

Thema-avond: Deelwonen

VRIJDAG 27 Parktheater Eindhoven

19.00 u • jeugd/toneel 8+ • € 12,50

Pieter Tiddens & Marike van Weelden - Lastige Ouders

Parktheater Eindhoven 19.30 u • 18.30 u Inleiding • toneel • € 29,50

Toneelgroep Oostpool - iHo

20.00 u • musical • vanaf € 33,50

Lenette van Dongen, Cystine Carreon, Carolina Dijkhuizen e.a. - VAMOS!

Muziekgebouw Eindhoven 17.00 u • muziek • gratis

Bas van Lier Trio - Blue Note ClubSessions

Natlab door Plaza Futura

16.00 u • muziek • € 25,- / combticket € 40,-

Bloodshed Fest 2017 (day 2)

ZONDAG 29 Parktheater Eindhoven

Muziekgebouw Eindhoven 21.00 u • muziek • € 10,-

09.30 - 11.00 u • sport • per les € 12,- / aanmelden via popupyogaeindhoven@gmail.com

Shake your Chakra's! Pop Up Yoga

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

20.00 - 22.00 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 tue.nl/sg

14.30 u • musical • vanaf € 33,50

Bram Fischer

Muziekgebouw Eindhoven

DINSDAG 31

Lenette van Dongen, Cystine Carreon, Carolina Dijkhuizen e.a. - VAMOS! 12.00 u • muziek • vanaf € 17,-

Cora Burggraaf, Pieter Wispelwey, Ed Spanjaard

Pand P

14.30 u • cultuur+ • € 7,50

Parktheater Eindhoven

20.00 u • cabaret • vanaf € 24,50

Marc-Marie Huijbregts - Getekend 20.30 u • 19.30 u Inleiding • toneel • € 25,-

Enneagram Panel bijeenkomst Deel 3 van 3

Theatergroep Suburbia - Neelie!

Cinema and Live Design

Pand P

Natlab door Plaza Futura

We Know How You Feel Tonight

Lenette van Dongen, Cystine Carreon, Carolina Dijkhuizen e.a. - VAMOS!

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

Muziekgebouw Eindhoven

Zomertijd-Wintertijd Pleased To Meet You IV

20.15 u • Live Cinema • € 25,- / € 20,met (met PlazaPas/CJP/voor scholieren en studenten)

14:00 - 16:00 u • cultuur + • gratis bij een geldig toegangsbewijs / reserveren via vanabbemuseum.nl

Effenaar

Live Ballet: Alice’s Adventures in Wonderland

Spraakmakend Van Abbe: Interactieve rondleiding voor mensen met afasie en hun begeleiders

19.30 u • Film

De Bibliotheek Eindhoven

Effenaar 19.30 - 21.30 u • cultuur+ • DDW

20.00 u • musical • vanaf € 33,50

20.15 u • muziek • vanaf € 18,75

14.00 u • Talkshow • DDW 20.30 u • theater • € 7,50

20.00 - 21.40 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 tue.nl/sg

La región salvaje

philharmonie zuidnederland Dmitri Liss doorgrondt Mahler

Blauwe Zaal Auditorium TU/e

Pand P

12.40 - 13.35 u • lezing • gratis / reserveren via tue.nl/sg

Tom Lash - Uit vrije wil

20.00 u • theater • € 11,-

Suono Culture DDW special: A night with Claudio & Lucio

The Age of the Algorithm

Effenaar

Van Abbemuseum

Studium Generale, Locatie: Luna Trappenzaal

Mr. Big + The Answer

20.00 - 22.30 u • cultuur+ • gratis

boekhandel van piere

Drietrapsfestival LUNA

DONDERDAG 26 Parktheater Eindhoven

20.00 u • muziek • vanaf € 20,-

The Clarks i.s.m. Johan Derksen Johan Derksen en de Pioniers van de Nederpop 20.30 u • cabaret • € 19.50

Christel de Laat - Christel de Laat

19.00 u • muziek • € 37,50

23.00 u • muziek • € 8,- (vvk) / € 12,50 (deur)

14.00 - 16.00 u • kids • € 6,- / reserveren via vanabbemuseum.nl.kinderkunstclub

Kinderkunstclub

19.00 u • Literair

Ketelhuis

Eindhoven Café (Lancering deel 2 ‘150 jaar leven in Eindhoven’)

Silent Ketelhuis Outdoor Special

De Bibliotheek Eindhoven

boekhandel van piere

18.30 - 19.30 u • cultuur+ • € 8,50 / aanmelden via eventbrite.nl

23.00 - 04.00 u • muziek • ketelhuis.com

Gay Film Night: Die Mitte der Welt

Effenaar

20.00 u • muziek • € 15,-

Orkesta Mendoza

De Bibliotheek Eindhoven

13.30 - 16.30 u • cultuur+ • € 17,50 bibliotheekleden / € 22,- niet-leden / aanmelden via eventbrite.nl

Filosofische workshop Duurzaamheid

Van Abbemuseum

19.30 - 22.00 u • cultuur+ • € 12,50 bibliotheekleden / € 15,- niet-leden / aanmelden via eventbrite.nl

Richard van Hooijdonk: Van oude boeken naar augmented reality

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

20.00 - 22.00 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 tue.nl/sg

Bram Fischer

14.30 u • Literair

Boekpresentatie Erlijn van Nuchteren

Samen eten

20.00 - 22.00 u • muziek/cultuur+ • € 8,- / aanmelden via eventbrite.nl

Ontwikkel je muzieksmaak met de MusicBakery OKTOBER 2017

23


expo in mu

Materialising the Internet open ma t/m vr 10.00-18.00 / za 11.00-17.00 / zo 13.00-17.00

Ambassade van Intimiteit Waar lichamen, dingen en ruimtes elkaar raken World Design Event (zie ook pag 5)

expo IN DE MU CONTAINERS OP PLUG IN CITY, STRIJP-S ZA 21 T/M ZO 29 OKTOBER 24

UIT IN EINDHOVEN

MU 6 OKTOBER T/M 12 NOVEMBER

UIT IN EINDHOVEN oktober 2017  
Advertisement