Page 1

IN E I N D H O V E N

dĂŠ GRATIS uitkrant voor Eindhoven en regio

UIT IN EINDHOVEN

oktober 2013

met bijlage opening Natlab


IN EINDHOVEN VAN DE REDACTIE Meer Niet naar het zijn van een culturele hoofdstad toewerken meer. Niet meer heel veel je best doen om met heel veel geld en politiek een internationale status te verwerven, voor over een jaar of vijf of meer. Niet meer meedingen naar groter en beter, naar een plekje in proeftuinen en vermeldingen in bidbooks. Van dat alles geen sprake meer en dat dat voor velen eventjes slikken is, begrijp ik heel goed. Desalniettemin lijken kunst en cultuur in het Eindhovense niet mínder aanwezig te zijn, maar juist meer. Zo bezochten ruim 23.000 mensen de opening van het nieuwe cultuurseizoen in Eindhoven op zondag 1 september. Grotere bekendheid, een royaler aanbod en een steeds duidelijkere dag voor cultuur: dat Eindhoven ook cultureel op de kaart staat raakt steeds meer bekend. Zeker nu we weer een maand verder zijn en zien hoe het nieuwe seizoen wat meer op gang komt. Muziekgebouw Eindhoven is weer goed op dreef (meer philharmonie) en het Parktheater blijft uitpakken met nog meer theatermoois! Meer exposanten (op meer nieuwe locaties) tonen hun werk tijdens DDW en dan is daar Natlab, dat belooft meer beleving, meer aanbod en meer verwondering te gaan bieden. We wensen Plaza Futura, Baltan Laboratories en Broet veel succes op de nieuwe locatie! Meer Eindhoven Museum ook: met de mobiele presentatieruimte kan op meer plekken in de stad het erfgoed tot leven komen. Verder – en je leest het in deze Uit in Eindhoven – meer jeugdprogramma, meer literatuur, meer muziek bij PopEi en AxesJazz en meer expo.

COVER Laat je van 19 t/m 27 oktober inspireren door het werk van meer dan 1800 ontwerpers tijdens Dutch Design Week 2013. (de omslagfoto is gemaakt door Iris Rijskamp bij de expositie Items op de Dutch Design Graduates 2012).

Of meer in de ordinale betekenis werkelijk beter is, merken we snel genoeg; ik geloof daar niet (meer) altijd in. Wel boeit me dat andere meer, daar waar het nét dat beetje extra betekent, van meerwaarde in je dagelijks bestaan. In Eindhoven is volop kans kunst tegen te komen dat meer vragen oproept dan je had. Meer kans op reflectie, er stil van worden of je laten provoceren. Meer nieuwe dingen en meer innovatie. Misschien valt met het wegvallen van de kans om cultuurhoofdstad te zijn wel meer dan ooit de eigenzinnige verhouding van Eindhoven tot kunst en cultuur op. Steeds meer uitingen van onze eigenheid springen in het oog en ik hou d’r van. Kunst zonder bidbook is al iets, de hele stad als proeftuin al een beetje meer: kunst vrij van dat alles en recht naar je hart nog het meest!

Lees meer op pagina 5 en de artikelen gemarkeerd met het Dutch Design Week-logo.

Lidy Lathouwers, hoofdredactie

INSTELLINGSPORTRET Uit in Eindhoven bestaat bij de gratie van de kunst- & cultuurorganisaties uit Eindhoven en omstreken. Elke editie een portret van één van de deelnemers. Deze maand is dat:

INHOUD IN EINDHOVEN THEATER JEUGD MUZIEK NATLAB BIJLAGE CULTUUR+ EXPO

2 5 8 9 11 27 28

AGENDA AGENDA EXPO

5 31

Café Wilhelmina Sinds haar opening, alweer ruim veertig jaar geleden, is Café Wilhelmina een belangrijke aanlegsteiger gebleken voor talloze getalenteerde bands en muzikanten die aan het begin staan van hun carrière. Grootheden zoals Jan Akkerman (Brainbox / Focus) en Harry Muskee (Cuby & the Blizzards) waren en zijn nog steeds graag geziene gasten. De Wilhelmina is een populaire kroeg voor muzikanten en de fanatieke muziekliefhebbers die graag genieten van goede live muziek in een warme en historisch rijke omgeving. Maar ook voor een goed glas bier of een goed gesprek is Wilhelmina ‘the place to be’. Jaarlijks organiseert Café Wilhelmina samen met de rest van het Wilhelminapleinhoreca een groots opgezet Oranjefeest/Koningsdag en tijdens de zomervakantie twee festivals: Rock & Roll Meeting en Bluesplein. Beide evenementen vormen een begrip, van Eindhoven tot ver buiten onze landsgrenzen.

IN EINDHOVEN

Colofon 24e jaargang, nummer 2 Redactie Bladmanager Vormgeving Druk Drukbegeleiding Verspreiding Oplage Uitgever

Lidy Lathouwers, Loes Heuvelmans, Merel Morre, Gijs van de Burgt en Ellen Clemens Lidy Lathouwers 20-02 Vormgevers Nieuwsdruk Nederland Puntscherp Eindhoven Axender, SupportPunt 52.000 Stichting Uit in Eindhoven Oude Rechtbank Stratumseind 32, 5611 ET Eindhoven Tel. 040 - 291 04 50 info@uitineindhoven.nl uitineindhoven.nl

Neem voor meer informatie over redactie, advertenties en agenda contact met ons op. Wijzigingen en zetfouten voorbehouden.

2

UIT IN EINDHOVEN

Nieuwe koers Sinds kort is er een aantal nieuwe krachten aangetrokken. Zij bepalen nu mede de koers van het muziekcafé en met dank aan hun inbreng kent Wilhelmina nu een frisse programmering en een nieuwe website als digitaal uithangbord hiervoor. Koos Cornelissen, ooit begonnen bij Wilhelmina als de eerste programmeur en inmiddels doorgestoten tot medeeigenaar van het bedrijf is gitarist in hart en nieren en heeft in een hoop Nederlandse rockbands gespeeld. In de loop der jaren bouwde hij een netwerk op in de ‘scene’ waar het café garen bij spint... Nico Winkelmolen is een muziekliefhebber die vanuit zijn beroep als regelneef zijn vrije tijd graag besteedt aan het regelen van toffe bands. Gaat al ruim 20 jaar heel wat concerten en festivals af en heeft hierdoor ook een flink netwerk opgebouwd in de locale en nationale muziekscene. Bands en boekers weten hem dan meestal ook snel te vinden als ze weer iets in de aanbieding hebben voor Café Wilhelmina.

Willem Winkelmolen is altijd op zoek naar nieuwe verrassende bands. Zijn motto is: ‘Laat je muzikaal verrassen’. Dankzij een druk tourschema met zijn eigen band Def Americans ontmoet hij ook een flink aantal bands en heeft hij veel connecties in de muziekbusiness. Daarnaast is hij zelfstandig grafisch ontwerper, altijd handig voor een poster design! In oktober staan onder andere op het podium: ZA 5 oktober: Small Supernova + support ZO 6 oktober: Rosco Levee & The South Slide (UK) MA 7 oktober: Axesjazzpower presenteert: Uri Caine & Han Bennink DO 10 oktober: Dennis Benedict ZO 13 oktober: VandeVen Band ZO 20 oktober: Gadjo Zaz'trio ZO 27 oktober: The Reverend Shine Snake Oil Meer informatie over onder meer het programma is te vinden op de nieuwe website: CAFEWILHELMINA.NL FACEBOOK.COM/PAGES/CAFÉ-WILHELMINA


IN EINDHOVEN GEDICHT

EINDHOVEN DOOR DE OGEN VAN

Miranda Vissers, kunstenares Miranda Vissers is geboren en opgegroeid in Den Haag en heeft op diverse plaatsen in Nederland gewoond. Sinds 1997 woont ze in Eindhoven-Acht, waar ze een atelier aan huis heeft. In 2002 koos ze ervoor zich volledig op haar passie te richten: kunst. Daarvoor studeerde ze Milieukunde en Gezondheidswetenschappen in Maastricht en werkte ze bij diverse instanties op het gebied van gezondheidszorg. De invloeden van deze ervaringen komen terug in haar huidige werk in de vorm van een voorliefde voor de natuur in alle vormen en het gebruik en hergebruik van liefst natuurlijke materialen.

diner inclusief prettige omgeving ga ik graag naar Auberge Nassau op het Wilhelminaplein. Omdat ik vaak op reis ben, is er niet vaak gelegenheid om in Eindhoven een concert of theatervoorstelling te bezoeken. In het Parktheater zijn soms nog last minute tickets voor leuke voorstellingen te krijgen. Studium Generale van de TU/e heeft een goed programma lezingen, films en activiteiten waar je ook overdag naar toe kan. Ondanks dat er veel plekken zijn verdwenen is er in Eindhoven nog veel te zien op het gebied van kunst. Ik ga graag naar het Van Abbemuseum voor hun interessante tentoonstellingen en lezingen en een geweldige eigen collectie. Ik heb in 2011 in de bibliotheek van het museum mijn mail art project Verzamelen mogen presenteren. Een leuk project waaraan veel Eindhovense kunstenaars hebben meegedaan. Vooral op locaties als het TAC, MU, Flipside en Strijp-S zijn vaak interessante dingen te zien. Maar als je gewoon door Eindhoven loopt of fietst kom je op onverwachte plaatsen ook goede tijdelijke presentaties van kunst tegen.

Misschien niet zo spannend om te melden, maar het fijnste terras voor een wijntje of een kopje koffie is toch wel in mijn achtertuin. In de stad is Usine in de Lichttoren een prima plek om binnen of buiten onder het genot van een drankje mensen te ontmoeten.

In oktober kijk ik het meest uit naar de eindpresentatie van mijn werkperiode bij Flipside tijdens het weekend van de Atelierroute. Op het moment dat dit artikel uitkomt ben ik net begonnen, dus het is voor mij ook nog een verrassing wat er uiteindelijk te zien gaat zijn. Ik vind het altijd een hele positieve uitdaging om op een andere locatie dan mijn in eigen atelier te werken. Meestal ben ik één keer per jaar als artist in residence in het buitenland aan het werk. Deze zomer was ik in Fins Lapland, een bijzondere ervaring wonen, leven en werken in een land waarvan de taal niet erg toegankelijk is. Maar een prachtige omgeving, ongerepte ruige natuur. Je komt met veel inspiratie en nieuwe energie terug. Ook vind ik de Dutch Design Week altijd een hoogtepunt in oktober, er hangt dan een heel andere sfeer in de stad.

Meestal bestaat mijn lunch uit fruit of een broodje in mijn atelier. Maar gezellig bijpraten met een goede vriend of vriendin en een glas Prosecco doe ik het liefst bij Trattoria Mangiare aan de Kleine Berg. Heerlijke gerechten voor kort of lang tafelen en een goede sfeer. Zo’n lange lunch voelt als een minivakantie voor mij. Voor een lekker

Eindhoven is een vooruitstrevende stad die nieuwe ontwikkelingen niet uit de weg gaat, dat vind ik positief. Ik ben geboren en opgegroeid in Den Haag, aan de kust. Wat ik daarom persoonlijk in Eindhoven mis is het strand en de zee. Verder is het een prima stad om te wonen, ik mis niet zo veel hier.

HALLO CULTUUR! IN DE STAD Meer dan 23.000 bezoekers op meer dan 30 locaties: daarmee opende Eindhoven het nieuwe culturele seizoen 2013-2014 op zondag 1 september. Fotografe Hildegard Hick ging op pad voor Hallo Cultuur! en maakte deze foto in Muziekgebouw Eindhoven. Nieuwsgierig naar de rest van de dag? Bekijk meer van haar foto's op www.uitineindhoven.nl/go/hallocultuur2013.

24U Elevator: Boekpresentatie 1000 WATT Bruisende ideeën, energie oneindig en de resultaten vaak bijzonder mooi; ontwerpers, kunstenaars en architecten varen op hun creativiteit, maar vergeten vaak de zakelijke kant. 1000 WATT is bedoeld voor creatieven die op eigen benen staan en podium scheppen voor hun talent. 1000 WATT is een bundeling van persoonlijke ervaringen, handreikingen en situaties uit de praktijk. Auteur David van Iersel sprak met kenners uit het vak over creativiteit en ondernemerschap vanuit organisatorisch en wetenschappelijk oogpunt. David van Iersel (1970) is creatief ondernemer. Hij was mede-eigenaar van ontwerpbureau Scherpontwerp en is tegenwoordig eigenaar van uitgeverij De Boekenmakers en van zakelijk- en mediaplatform 24 uur in bedrijf. 1000WATT wordt gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week en David pitcht zijn boek op vrijdagmiddag 18 oktober om 15.00 uur op het maandelijkse pitchpodium 24U Elevator in de Oude Rechtbank. De toegang is gratis. OKTOBER 2013

3


IN EINDHOVEN A1 Finale World Combat Cup Toernooi ZA 28 SEPTEMBER Genneper Parken Indoor-Sportcentrum Eindhoven 16.00-23.00 uur Tijdens de finale van het A1 World Combat Cup toernooi strijden acht finalisten om de titel voor het Europese kampioenschap in de vechtsport. De heren halen alles uit de kast om de uiteindelijke overwinning op hun naam te schrijven. Wie kan zich aan het einde van de avond officieel de beste vechter van de totaal 32 heren noemen? ALLFITGYM.NL

Kunst, design en wetenschap VR 27 SEPTEMBER Strijp-S 20.00-02.00 uur STRP presenteert, in samenwerking met de TU/e, STRP MEETS Discovery Salon. Een avond waar wetenschap, kunst en muziek worden gecombineerd. Samen met wetenschappers, kunstenaars, muzikanten, dj’s en bezoekers zet STRP een avond vol inhoud en interactie neer. Het publiek wordt als proefpersoon betrokken bij live wetenschappelijke experimenten en maakt kennis met werken op het grensvlak van beeldende kunst, design en wetenschap. Muziek maakt het programma compleet. Alles draait om de kick van nieuwe dingen ontdekken. DISCOVERYFESTIVAL.NL

Stratumseind Street Festival Festival ZA 21 EN 28 SEPTEMBER, 5 EN 12 OKTOBER Catharinaplein en Stratumseind Eindhoven 13.00-18.00 uur / Gratis Tot en met 12 oktober vindt elke zaterdag het Stratumseind Street Festival plaats. Te vinden op het Catharinaplein en door één van de oudste straten van Eindhoven, het Stratumseind. Een bijzondere markt in combinatie met exposities en optredens. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de historische omgeving. Neem een drankje op het terras, proef de sfeer en laat je inspireren door de mooie producten op het gebied van kunst, design, retrokleding, snuisterijen en vakmanschap. STRATUMSEINDSTREETFESTIVAL.NL

Lage Landen Marathon Eindhoven Marathon

Lichtjesroute Eindhoven Route door de stad T/M 13 OKTOBER Eindhoven De Lichtjesroute is weer van start. Met een 22 kilometer lang, met elektrische ornamenten verlicht traject door de stad, zal Eindhoven weer oplichten. De Lichtjesroute ligt direct langs de openbare weg. Vertrekken kan op elk willekeurig punt. De Lichtjesroute is ontstaan vanuit de bevrijding van Eindhoven. Inwoners maakten een route van kaarsen door de stad om dit te vieren. Sinds 1984 wordt deze traditie in een modern jasje herhaald. Het succes van de Lichtjesroute is vooral gebaseerd op de bereidwilligheid van een honderdtal vrijwilligers en de hulp van vele sponsoren. Dit jaar branden de lichtjes van 18 september tot en met 13 oktober (zo t/m do 19.00-22.30 uur, vr +mza tot 23.30 uur). De route is te voet, met de fiets of auto te volgen. Geniet van de sfeer en laat je inspireren door alle mooie creaties.

Bustour VR 20 EN 27 SEPTEMBER Vertrek: Stadhuisplein 20.00 uur / € 12,- / t/m 12 jaar € 9,Ook dit jaar verzorgt VVV Eindhoven een Lichtjesroute bustour. De bustour is op open inschrijving onder begeleiding van een officiële VVV-gids en vertrekt beide avonden om 20.00 uur vanaf het Stationsplein. Schrijf je in bij het VVV-kantoor op het Stationsplein. Vooraf reserveren is gewenst, want vol = vol! VVVEINDHOVEN.NL / LICHTJESROUTE.NL

4

UIT IN EINDHOVEN

ZO 13 OKTOBER Centrum Eindhoven Vanaf 10.00 uur Op zondag 13 oktober vindt al weer de 30e editie van de Lage Landen Marathon Eindhoven plaats. Lopers zullen vanaf de Vestdijk starten aan hun run van 42,195 km. Voor, tijdens en na het evenement kunnen toeschouwers een ruime keuze aan tijdsbesteding en vermaak verwachten. Diverse bandjes, dj’s en blaaskapellen zullen langs het parcours staan en voor een hoop gezelligheid zorgen. Kom de lopers aanmoedigen en beleef een gezellige dag. WWW.MARATHONEINDHOVEN.NL

FOTO RICARDO BROEDERS

STRP Meets Discovery Salon


IN EINDHOVEN

AGENDA OKTOBER

Dutch Design Week 2013

DINSDAG 1

VRIJDAG 4

Parktheater Eindhoven 20.00 u (19.15 u inleiding) • Dans/modern Introdans - Oorlog & Vrede

PopEi 20.30 u • Muziek Metaalfabriek

€ 26,50 € 24,- € 21,50

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • Muziek Luisteravond door Frank de Munnik: J.S.Bach en omstreken € 9,-

Gratis

Parktheater Eindhoven 20.00 u • Dans/show Lizt Alfonso Danza Cuba Cuba Vibra € 36,- € 31,- € 26,-

20.30 u • Cabaret Oeloek - Prille Roest € 18,50

WOENSDAG 2 SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6) 19.00 u • Dans Argentijnse tango: Proeflessen nieuwe seizoen Gratis

Parktheater Eindhoven 20.00 u (19.15 u inleiding) • Toneel Het Nationale Toneel - Het stenen bruidsbed € 27,50 € 22,50 € 17,50

20.30 u (19.00 u workshop) • Muziek Cesar Zuiderwijk Drummoires FOTO IRIS RIJSKAMP

€ 22,50

PopEi 20.00 u • Muziek PUURliedjes Gratis

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • Muziek Nederlandse Bachvereniging vanaf € 20,-

Exposities, workshops, seminars, lezingen, food en feesten ZA 19 T/M ZO 27 OKTOBER Diverse locaties No future? No way! Tijdens de twaalfde editie van Dutch Design Week in Eindhoven kun je met eigen ogen zien hoe de wereld van morgen vandaag al in de maak is. Slimme oplossingen en inventief ontwerp bieden nieuwe perspectieven die er veelbelovend uitzien. Van 19 t/m 27 oktober staan de deuren naar de toekomst open in een stad die gonst van vernieuwing en creatieve energie. Laat je inspireren door het nieuwste werk van meer dan 1800 ontwerpers, ontmoet de makers en beleef de schoonheid en de kracht van Dutch design op de eerste rang. Dutch Design Week (DDW) 2013 omvat meer dan 300 exposities, workshops, seminars, lezingen, food en feesten. Uiteraard is er op Strijp-S voldoende te beleven. Ook door

de rest van de stad zijn veel locaties die je niet mag missen. We lichten er een paar voor je uit: Vlisco ontvouwt zijn designverhaal Sinds 1846 creëert het Helmondse Vlisco uniek textiel dat van grote invloed is op het modelandschap in West en Centraal Afrika. Deze stoffen weerspiegelen het echte Nederlandse vakmanschap en staan daarom bekend als ‘Hollandais’, van het Franse woord voor Nederlands. Tijdens DDW 2013 wordt in de Lichttoren ‘Vlisco Unfolded’ gepresenteerd. De rijke historie van de onderneming en de prachtige stoffen worden belicht aan de hand van diverse verhalen over stoffen en dessins, handelaren en consumenten.

DONDERDAG 3 Parktheater Eindhoven 20.30 u • Show Het Zuidelijk Toneel/Marcel Osterop i.s.m. Nieuw Utrechts Toneel - Orde van de Dag € 15,-

20.30 u • Cabaret Alex Agnew - The legends ends (try out) € 23,50

Natlab t/m do 10 oktober • Film Proefweken Film Tijden en data natlab.nl

Kazerne volledig open De oorspronkelijke marechausseekazerne in de Paradijslaan is tijdens DDW voor de eerste keer volledig open voor publiek. Vorig jaar vormde de locatie al het decor van pop-uprestaurant Eat Drink Design, nu omvat de ruimte bijna 2600 vierkante meter boordevol design. Er is werk te zien van (internationaal) toptalent. Denk aan Nienke Sybrandy, Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk. Daarnaast presenteren Glamcult en You Are Here de Modebelofte 2013 en pakt Weltevree uit met nieuw buitenmeubilair.

vanaf deze datum: Michael Kohlhaas Van Abbemuseum 17.00 u • Cultuur+ Museum 's avonds open Gratis

Effenaar 18.30 u • Muziek The Agonist + Threat Signal + Arsis + Dawn Heist

Effenaar 21.00 u • Muziek 40up - dansnacht voor 40+ € 15,- / voorverkoop € 10,-

SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6)

21.00 u • Dans/muziek Argentijnse tango: Danscafé € 3,- / gratis kennismaken

ZATERDAG 5 Diverse locaties Eindhoven 11.00 u • Cultuur+ Atelierroute 2013 Gratis

Oude Rechtbank 13.00 u • Film Films uit de oude doos Parktheater Eindhoven 20.30 u • Cabaret Boom Chicago’s 20 jarige jubileum show - The 7 deadly Dutch sins € 19,50

Eindhoven Museum 11.00 u • Cultuur+ Themaweekend: Galliërs en Germanen € 8,50

Catharinaplein & Stratumseind 13.00 u • Muziek/cultuur+ Stratumseind Street Festival Gratis

Van Abbemuseum 14.00 u • Jeugd Kinderkunstclub € 6,-

Catharinakerk 15.00 u • Muziek in de Cathrien Asko Kamerkoor € 7,- / CJP/stud. gratis

Muziekgebouw Eindhoven 16.00 u • Muziek Blue Note Clubsessions: Tim Wes Gratis

Dynamo 20.00 u • Muziek Imitallica Anniversary Show & Friends € 8,-

SCALA TipoTango

Café Wilhelmina 21.00 u • Muziek Small Supernova

(Kanaalstraat 6)

Gratis

€ 13,50

19.00 u • Dans Argentijnse tango: Proeflessen nieuwe seizoen Gratis

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • Lunchpauzeconcert Aulos Consort € 1,-

Effenaar 22.00 u • Muziek ST8MENT presents: The Magic Show € 20,- / voorverkoop € 15,-

23.00 u • Muziek Breek: Drum n Bass o.a. Dillinja € 10,-

In de Kazerne verzorgt culinair fenomeen Edwin Severijn exclusieve, avondvullende designdiners voor kleine gezelschappen. In het nieuwe Loodsrestaurant kun je de hele week terecht voor verse espresso’s, truffels en lunch. De Kazerne belooft een hotspot te worden voor inspiratie, ontmoetingen en voor goed eten en drinken. DDW.NL / FACEBOOK.COM/DUTCHDESIGNWEEK @DUTCHDESIGNWEEK, #DDW13 OKTOBER 2013

5


THEATER Dans DI 1 OKTOBER Parktheater Eindhoven, Endinet-zaal 20.00 uur (19.15 uur inleiding) vanaf € 21,50

FOTO CARLI HERMES

Topstukken van oude meesters en spraakmakende eigentijdse choreografieën: Introdans combineert het beste van deze twee werelden. In Oorlog & Vrede presenteert het Arnhemse gezelschap een historisch meesterwerk en een recente creatie die, elk op hun eigen imposante wijze, met strijd en onderdrukking verband houden. De Groene Tafel van de Duitse choreograaf Kurt Jooss dateert uit 1932 en wordt alom beschouwd als een van de belangrijkste dansstukken van de afgelopen eeuw. De choreografie is opgebouwd uit acht scènes die met elkaar een aangrijpend, deels satirisch commentaar leveren op de zinloosheid van oorlog en de verschrikkingen die er het gevolg van zijn. Amerikaan Robert Battle, artistiek directeur van de prestigieuze Alvin Ailey Company, tekent voor de choreografie No Longer Silent. In dit werk, waarin het complete Introdans-tableau op het toneel staat, wisselen chaos en eenheid, collectiviteit en individualisme, en strijd en overgave elkaar in overweldigende vaart af.

Toneel WO 9 OKTOBER Parktheater Eindhoven, Philipszaal 20.30 uur / € 19,50 Gerda Havertong speelt in Furie een succesvolle zakenvrouw. De wil om one of the guys te worden zit er al jong in. Ze is een vrouw die haar krengerigheid niet onder stoelen of banken steekt. Ze kan even gevoelig als giftig zijn, even belachelijk als naïef, even hooghartig als weerloos, even beschroomd als geil. Kortom, een gedroomd persoon om de hedendaagse samenleving mee te meten. Maar dan wordt ze ouder en die rol is zeker tragisch. Door haar gedrag heeft ze in plaats van vrienden alleen maar vijanden om zich heen verzameld. Haar val komt niet onverwacht, mensen houden namelijk niet van vrouwen die op deze manier carrière maken. Maar ze zien alleen maar de ‘buitenkant’ en niemand heeft zin om zich in de innerlijke strijd van deze vrouw te verdiepen en dat is dubbel triest.

FOTO ROB PHILIP

Introdans Oorlog & Vrede

Gerda Havertong Furie

Jelka van Houten, Janke Dekker en Theo Nijland Garland & Minnelli

Ro Theater Vreugdetranen drogen snel

Muziektheater

VR 18 OKTOBER Parktheater Eindhoven, Philipszaal 20.30 uur (19.30 uur inleiding) / € 25,-

Toneel/muziektheater

Somewhere Over The Rainbow, Maybe This Time, wereldberoemde songs die herinneringen oproepen aan de legendarische glamour van Hollywood. Songs die onlosmakelijk verbonden zijn aan Judy Garland en Liza Minnelli, geen doorsnee moeder en dochter. Het leven van Minnelli is bijna een kopie van dat van Garland, maar welke dochter, doorsnee of niet, wil op haar moeder lijken? Judy Garland stierf op 47-jarige leeftijd aan een overdosis pijnstillers. In deze voorstelling gaat de 47-jarige Liza op zoek naar haar moeder, het icoon Judy Garland. Aan de hand van wereldberoemde songs en nieuwe liedjes van Theo Nijland dringen we langzaam door tot de kern van wat deze vrouwen zo bijzonder maakt. Geen rainbows, geen sprookjes; twee vrouwen met het zelfde lot: altijd en overal in de spotlights van hun eigen succes. Regie Marcel Sijm.

Scapino Ballet Rotterdam The Great Bean Dans WO 16 OKTOBER Parktheater Eindhoven, Endinet-zaal 20.00 uur (19.15 uur inleiding) / vanaf € 19,50 Scapino Ballet Rotterdam is op dit moment een van de meest succesvolle dansgezelschappen van ons land en trekt met grote, sprankelende producties volle zalen. Op het thema Illusie (de titel The Great Bean verwijst naar de boeien van Houdini) laten artistiek directeur Ed Wubbe en de twee huischoreografen Fang-Yu Shen en Felix Landerer hun verbeelding de vrije loop in een nieuwe, avontuurlijke voorstelling. Wubbe laat zich graag inspireren door kunst en kunstenaars uit alle tijden en kiest daarbij voor pakkende invalshoeken. De Taiwanese Shen combineert de precisie van de traditionele dans met een dynamische en snelle bewegingstaal. Landerer is een rijzende ster bij Scapino, die met virtuoze en vloeiende bewegingen grossiert in mooie beelden. The Great Bean wordt daardoor een afwisselende avond met dans op topniveau.

FOTO GOVERT DE ROOS

6

FOTO HANS GERRITSEN

DO 10 OKTOBER Parktheater Eindhoven, Endinet-zaal 20.00 uur / v.a. € 19,50

UIT IN EINDHOVEN

Alize Zandwijk regisseert een ultieme samensmelting van theater, dans en muziek. Een bruisende voorstelling over de zoektocht naar geluk, over de poging het lot te sturen en de ontdekking dat het leven niet maakbaar is. De succesvolle jonge toneelschrijver Rik van den Bos schreef, geïnspireerd op de magische films van Emir Kusturica (Time of the Gypsies, Black cat white cat, Life is a Miracle en Underground) en de magische romans van Gabriel Garcia Márquez een nieuwe tekst. In een gigantisch veld met zonnebloemen met een caravan op palen speelt zich een wereld af waarin verschillende ontroerende, hilarische, bizarre en groteske verhalen door elkaar lopen. Bejaarden, kinderen, gekken, sjacheraars en gokkers, iedereen heeft zijn plek. Ze stuiteren, ze liegen, ze gokken, ze kaarten met hun vrienden, ze lachen en zoeken wanhopig naar geluk. Allemaal zijn ze bang voor verlies en sommigen verliezen alles. Desondanks wordt het leven tot in alle poriën gevierd. Met Jack Wouterse, Gijs Naber, Fania Sorel, Sylvia Poorta e.a. Muziek Beppe Costa.


THEATER

AGENDA OKTOBER

Theater op Smaak DI 22 OKTOBER Oude Rechtbank vanaf 17.00 uur Heerlijke spijzen, dranken en hoogwaardig vermaak. Een avond Theater op Smaak bestaat uit drie overheerlijke gangen verzorgd door onze kok, afgewisseld door stijlvol en humoristisch variététheater/cabaret van Bart de Rijk. Bart de Rijk kent u wellicht als wijkagent Adrie uit de films van New Kids. Hij heeft bovendien een indrukwekkende lijst van reclames waar hij in speelde. Tussen de gangen door speelt Bart zijn cabaretvoorstelling Snippers. Snippers bestaat uit eigen liedjes, een snipper cabaret, een paar snippers circus, een grote snipper theater, een klein snippertje poëzie en heel veel snippers humor. De liedjes zijn voorzien van verrassende arrangementen en worden uitgevoerd op verschillende instrumenten (o.a. piano, vibrafoon en zingende zaag).

George van Houts en Raymonde de Kuyper Who’s afraid of George and Mildred? Komedie DO 24 OKTOBER Parktheater Eindhoven, Philipszaal 20.30 uur / € 22,50 Who’s afraid of George and Mildred? is een samensmelting van drie korte komedies die afgelopen jaren veel succes oogstten op het rondreizend theaterfestival De Parade. Het huwelijk van George en Marit kent sleetse plekken.

Wat ooit begon als een veelbelovende liefde in de zestiger en zeventiger jaren is uitgelopen op een aaneenschakeling van gefnuikte verwachtingen en frustraties. Maar ze hebben een remedie gevonden. Het in de slaapkamer naspelen van beroemde echtparen uit die zestiger en zeventiger jaren lijkt verlichting te geven en zelfs ontspanning. Steevast gaat een van beiden in de fantasieën te ver en moeten er gruwelijke spelletjes gespeeld worden. Totdat op een avond het finalespel wordt ingezet. Tekst George van Houts. Regie Aat Ceelen.

ZONDAG 6 Diverse locaties Eindhoven 11.00 u • Cultuur+ Atelierroute 2013

Parktheater Eindhoven 20.00 u • Muziektheater Jelka van Houten, Janke Dekker en Theo Nijland Garland & Minnelli

Gratis

€ 29,50 € 24,50 € 19,50

Eindhoven Museum 11.00 u • Cultuur+ Themaweekend: Galliërs en Germanen

20.30 u • Dans Ill Skill Squad - 155 (reprise)

€ 8,50

Muziekgebouw Eindhoven 11.00 u • Muziek VOF de Kunst - Dag Giraf € 15,- / kind € 9,-

16.00 u • Muziek Popquiz: Pop Voor Je Kop Gratis

Van Abbemuseum 12.00 u • Cultuur+ Gratis rondleiding Gratis met geldig entreebewijs

Grand Café Berlage 20.30 u • Kwis Quiz in de B. € 2,-

PopEi 14.00 u • Jeugd The Kids Are Alright

€ 15,-

Café Wilhelmina 21.00 u • Muziek Dennis Benedict Gratis

VRIJDAG 11 Natlab 19.00 u • Cultuur+ Officiële opening Natlab vanaf 21.30 uur Doorlopend programma DJ Piro & DJ Spooky Gratis m.u.v. DJ progr. € 7,50

20.00, 20.30 en 21.00 u •Cultuur+ De electrisch kus re-enacted door Arthur Elzenaar Gratis

Gratis

Parktheater Eindhoven 20.00 u • Muziek The Soul of Motown V

Effenaar 15.00 u • Muziek The Clash of The Coverbands

20.30 u • Cabaret Greg Shapiro & international comedian

€ 12,50 / voorverkoop € 10,-

TAC 15.00 u • Muziek/Cultuur+ Zin in Zondag Gratis

€ 32,- € 27,- € 22,-

€ 13,50

20.30 u • Cabaret Rayen Panday Drie keer Rayen € 18,50

Café Wilhelmina 16.30 u • Muziek Rosco Levee & The South Slide

Muziekgebouw Eindhoven 19.00 u • Muziek philharmonie zuidnederland

Gratis

Dynamo 19.15 u • Muziek Bloodshedfest 14

MAANDAG 7 Muziekgebouw Eindhoven 21.00 u • Muziek Ad van Meurs presenteert: Tim Grimm (& Jan Lucas) € 10,-

20.15 u • Muziek Luisteravond door Frank de Munnik: Het verleden geluid € 9,-

Café Wilhelmina 21.00 u • Muziek axesjazzpower: Uri Caine & Han Bennink

€ 14,- / € 10,- / kind € 5,-

€ 20,- / combiticket vr en za € 35,-

SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6)

21.00 u • Dans/muziek Argentijnse tango: Danscafé € 3,- / gratis kennismaken

PopEi 21.00 u • Muziek Rob ‘A’ Billy’s Discobar Silly presenteerd: 3D Soundsystem Gratis

€ 13,- / € 8,-

ZATERDAG 12 FOTO BEN VAN DUIN

DINSDAG 8 Parktheater Eindhoven 20.00 u • Toneel Het Toneel Speelt - Familie € 27,50 € 22,50 € 17,50

20.30 u • Cabaret Blind Date 1 - Theaterbezoek op goed geluk € 12,50

Ontroerend Goed 2:

WOENSDAG 9

Sander van Opzeeland I’m Back!

Muziekgebouw Eindhoven 19.30 u • Muziek Orkest van de 18e Eeuw

Cabaret

vanaf € 18,-

DI 29 OKTOBER Parktheater Eindhoven, Philipszaal 20.30 uur / € 17,50

€ 28,50 € 23,50 € 18,50

20.30 u • Toneel Gerda Havertong - Furie € 19,50

Dynamo 19.30 u • Muziek Your Demise (farewell show) + Betrayal + Coldburn € 13,50 / voorverkoop € 11.00 FOTO MARTIN OUDSHOORN

“Wie? Wie is ‘Back? Ik. Luister, ik kan hier wel bescheiden gaan lopen doen, maar dat zou raar zijn. Ik vraag jullie geld om naar me te komen kijken en dat dan ook nog midden in een dikke crisis. Dus dan moet ik wel zorgen dat ik iets te vertellen heb. Beloofd. Waarom zou ik anders terug zijn?”, aldus Sander van Opzeeland. Zijn collega’s zijn unaniem lovend over hem: “De grappigste comedian van Nederland” (Theo Maassen), “Ik ben fan. Verschrikkelijk grappig” (Eric van Sauers), “Sander is nooit saai, omdat je nooit weet wat ie gaat doen” (Hans Teeuwen), “Van Opzeeland is de grappigste man van Nederland. Ga hem zien” (Ronald Goedemondt). Voorstelling in de serie Ontroerend Goed.

Parktheater Eindhoven 20.00 u • Muziek Jeans - Wings of dreams

DONDERDAG 10 Muziekgebouw Eindhoven 12.30 u • Muziek Lunchpauzeconcert: Amandine Carbuccia € 1,-

Natlab 10.00 u • Cultuur+ Open dag Natlab Gratis

14.00 u • Cultuur+ Lezing van Paul D. Miller, aka Dj Spooky - The Book Of Ice: Acoustic Portraits Of Antartica Gratis

Oude Rechtbank 13.00 u • Film Films uit de oude doos Parktheater Eindhoven 16.00 u • Jeugd/verteltheater v.a. 7 jaar Iwan Dam - Over de kook € 15,- (incl. hapjes)

Eindhoven Museum 11.00 u • Cultuur+ Doe-week: De Toverlantaarn € 8,50

Catharinaplein & Stratumseind 13.00 u • Muziek/cultuur+ Stratumseind Street Festival Gratis

Dynamo 13.30 u • Muziek Bloodshedfest 14 € 20,- / combiticket vr en za € 35,-

Catharinakerk 15.00 u • KamerMuziek Blazersensemble Koninklijk Conservatorium Den Haag € 7,- / CJP/stud. gratis

OKTOBER 2013

7


JEUGD Jeugdtheaterweekend in het Parktheater ZA 12 EN ZO 13 OKTOBER Parktheater Eindhoven v.a. € 7,50 De herfstvakantie gaat dit jaar van start met de Jeugdtheaterdagen in Parktheater Eindhoven. Dat betekent 2 dagen lang de leukste voorstellingen voor kinderen vanaf twee jaar. Maar ook voor jongens en meiden van 4 jaar en 6 jaar is er van alles. Of ben je 8 jaar? Twaalf misschien? Ook de papa’s, mama’s, opa’s en oma’s zullen er van genieten. Waarvan? Van poppentheater met Dribbel in de hoofdrol, een verliefde kok (met lekkere hapjes) tot weergaloze acrobatiek en goochelkunsten. Bekijk snel het programma.

Iwan Dam - Over de Kook Show 7+ ZA 12 EN ZO 13 OKTOBER Kameleon 16.00 uur (za), 15.00 uur (zo) v.a. € 12,50 Kok Iwan komt op vakantie Milou tegen. Nog voordat Iwan weet hoe Milou heet is hij al verliefd op haar. Iwan vertelt in deze show het hele liefdesverhaal en intussen maakt hij met behulp van de kinderen live op het toneel allerlei lekkere en bijzondere hapjes klaar. De geur en ingrediënten creëren een wereld van romantiek, tragiek

Pieter Derks & Harmen van Straaten Een Super ... show

en verlangen. Van de Oranje voetbalkoorts tot vlinders in je buik in de sneeuw. Maar zal Iwan Milou weten te overtuigen met zijn kookkunsten? Een leuke familievoorstelling voor iedereen die verliefd is, wel eens verliefd is geweest of het nog gaat worden.

Theater Gnaffel - Villa Kakelbont Theater 6+ ZA 12 OKTOBER Philipszaal 19.00 uur / € 10,Als Pippi het kan, kan ik het ook! Lotti is een stoere meid met een eigen wil en ze kiest zelf haar pad. Zo springt zij op een avond uit haar slaapkamerraam en laat haar ouders in hun sop gaar koken. Vastberaden speurt ze naar een huis waarin ze precies past, waar ze niemand nodig heeft en gelukkig is. Een echte Villa Kakelbont. Een avontuurlijke reis met bizarre ontmoetingen en een ontdekking. Villa Kakelbont is een hilarische, warme vertelling met live muziek, fysiek theater, humor en speelsheid.

ILL. ERIC HILL

Theater / circus

Cirque Magnifique - Le Petit Cirque Circus 6+ ZO 13 OKTOBER Philipszaal 14.30 uur / v.a. € 7,50

Theater Terra - Dribbel Musical 2+ ZO 13 OKTOBER Endinet-zaal 14.00 en 16.00 uur / v.a. € 12,50 Het leuke hondje Dribbel is onnoemelijk populair bij de kleintjes en bekend van de vele boekjes geschreven door Eric Hill. Nu kun je Dribbel voor het eerst live zien in het theater. In deze swingende familiemusical gaat Dribbel, samen met Leentje Nijlpaard, een nachtje logeren op de boerderij. Daar wil hij met alle andere dieren vriendjes worden, maar Leentje vindt de andere dieren maar stom. Dribbel wil alles leren en als er een probleem is, hoopt hij dat er veel kinderen in de buurt zijn om te helpen.

Twee clowns zien in de piste een torenhoge taart en een fles champagne. Als ze die met een enorme confettiknal ontkurken, is dat het begin van een hilarische en ontroerende voorstelling. Unieke circushoogstandjes en de magie van het theater smelten samen tot een hartverwarmend feest waarin verschillende, soms bizarre personages hun opwachting maken. Zo kom je oog in oog te staan met Igor Tartarovitch en zijn licht ontvlambare echtgenote Natascha. Maar ook met Huub Diabolo Cooijmans en zijn weergaloze jongleer- en goochelkunsten, de clowns I frappanti en het acrobatische duo Gi-Jo. En met Yeti, het sneeuwmonster...

Little Free Library

Show v.a. 6 jaar ZA 19 OKTOBER Parktheater Eindhoven, Philipszaal 15.00 uur / € 12,50 Het belooft een supershow te worden. Cabaretier Pieter Derks en Harmen van Straaten (auteur Kinderboekenweek geschenk 2013) zijn in gespannen afwachting van de acteurs die allemaal in zijn boeken voorkomen en die speciaal voor de kinderboekenweek een toneelstuk zullen opvoeren. Ze zijn er helemaal klaar voor, maar er is een probleempje: waar zijn de acteurs? De acteurs laten het helemaal afweten met allerlei smoezen. Gelukkig is Pieter niet voor een gat te vangen. Samen met het publiek sleept hij Harmen er door heen. Zodat het uiteindelijk toch een supershow wordt. De Little Free Library is een boekenkastje dat al een jaar buiten aan de weg staat. Het is een uitleensysteem voor buurtkinderen in Woensel West. Mensen die hun zolder opruimen, leveren de boeken en kinderen lenen ze. Als het een erg mooi boek is, mogen ze het ook wel houden. Wie zijn de kinderen, die graag in dit boekenkastje snuffelen? Deze maand is dat:

Ruben Vogels (3 jaar) Welk boek vond je hier en las je graag? “Ik lees graag boeken van Nijntje van Dick Bruna. Vooral omdat ik kan toveren met de tekeningen. Trek ik aan een tabje, dan wordt de jurk van Nijn geel!” Waarom vind je de LFL goed? “Het is zo fijn, omdat als mama er langs fietst dan stapt ze altijd even af. Ik mag dan achterop een boekje lezen. Laatst hadden we een Nijntje boek en dat bleek een puzzel te zijn. Toen ging het niet helemaal goed.” Hoe vaak kom je boeken lenen? “Elke week want mama fietst heel vaak langs. We zetten ook regelmatig boeken terug. Zodat andere kinderen weer wat kunnen lezen.” 8

UIT IN EINDHOVEN

Welke boeken hoop je hier te vinden? “Boeken over Muis, Dribbel of Kikker. In mijn Kikkerboek kan ik uren kijken.”

Ook boeken op zolder? Lever ze in bij Bert Jans (bert_jans@hotmail.com)


JEUGD

AGENDA OKTOBER

Familiefestijn met Alfred J. Kwak bij philharmonie zuidnederland Klassiek voor de hele familie

€ 6,-

VR 11 OKTOBER Muziekgebouw Eindhoven 19.00 uur / Vanaf € 5,-

Centraal staat het allereerste Alfred J. Kwakverhaal waarin de kwakende wees zich sterk maakt om te zorgen dat alle Eenden buiten Groot Waterland ook water hebben om hun snavel te poetsen. Zonder schroom neemt het kleine eendje het op tegen alle industriële bobo’s die op zijn pad komen. De philharmonie zuidnederland begeleidt en bewijst hiermee niet zomaar een symfonieorkest te willen zijn. Educatie en het bereiken van jonge en jongste publieksgroepen vormen een belangrijk streven. De even meesterlijke als vertederende creatie van Herman van Veen is al vijfendertig jaar oud, maar staat ongetwijfeld klaar om

Disney live! Roadshow DI 15 T/M DO 17 OKTOBER Genneper Parken 10.30 en 13.30 uur

Muziekgebouw Eindhoven 16.00 u • Muziek So What's Next: Gregory Porter, José James, Joshua Redman Quartet e.a. € 35,-

FOTO HARLEKIJN HOLLAND BV

Spetter pieter pater / lekker in het water / Ga maar vast naar huis / Ik kom een druppel later In 1978 zong een klein eendje deze regels voor de eerste keer. Het werd het begin van de tekenfilmserie Alfred Jodocus Kwak die niet alleen aandoenlijk was maar ook maatschappelijke vraagstukken speels en vrolijk behandelde. En nu is het geesteskind van Herman van Veen een sprankelende familievoorstelling met de naam Alfred J. Kwak - Eend Grote Terts voor alle leeftijden die op 11 oktober Muziekgebouw Eindhoven omtovert in een levende tekenfilm geregisseerd door niemand minder dan Herman van Veen zelf.

Van Abbemuseum 14.00 u • Jeugd Kinderkunstclub

weer een nieuwe generatie bewonderaars te veroveren. En met de muzikale begeleiding van de philharmonie zuidnederland wordt het een onvergetelijke kennismaking voor jong en een mooie middag nostalgie voor oud. philharmonie zuidnederland. Dirigent Pieter Jelle de Boer. Acteurs Mark Haayema, Barbara de Wit e.a. Regie Herman van Veen. Alfred J. Kwak - Eend Grote Terts Met muziek van Herman van Veen, Erik van der Wurff en Harry Sacksioni.

Genneper Parken presenteert Disney Live! Mickey’s Rockin’ Road Show. Zing mee met Mickey Mouse en zijn Disney vrienden. Mickey en zijn vrienden storten zich in een hilarische talentenjacht. Een gekke autotocht waarbij het publiek meehelpt om de coolste acts te vinden. Een uitje voor de gehele familie, een live avontuur vol plezier en verassingen. GENNEPERPARKEN.NL

Effenaar 20.00 u • Theater Comedy Night: Victor Luis van Es + Eric van der Woude € 10,-

20.15 u • Muziek Ilse DeLange € 35,-

PopEi 23.00 u • Muziek EIWIT € 10,-

ZONDAG 13 Natlab 10.00 u • Cultuur+ Open dag Natlab Gratis

Parktheater Eindhoven 14.00 & 16.00 u • Jeugd/musical v.a. 2 jaar Theater Terra - Dribbel € 15,-

All of Bach-serie Klassiek WO 2 OKTOBER Muziekgebouw Eindhoven vanaf € 20,All of Bach is een immens en uniek project van De Nederlandse Bachvereniging. In de komende tien jaar zal De Nederlandse Bachvereniging álle werken van Johann Sebastian Bach gaan uitvoeren én online toegankelijk maken voor de hele wereld. Dat zijn ruim 1000 werken! Nooit eerder werd zo’n groot project als dit uitgevoerd. De nationale, feestelijke aftrap van All of Bach vindt op woensdag 2 oktober plaats in Muziekgebouw Eindhoven. Een unieke belevenis. U hoort Bach op zijn best met twee prachtige cantates. Muziekgebouw Eindhoven heeft bovendien een gehele concertserie gewijd aan All of Bach. Door het seizoen heen vijf unieke Bach-concerten door De Nederlandse Bachverening, met verschillende dirigenten en solisten.

€ 17,50

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • Muziek Joris van den Berg cello € 14,50

20.15 u • Muziek philharmonie zuidnederland vanaf € 15,-

WOENSDAG 16 Natlab Cultuur+ World Food Day Parktheater Eindhoven 20.00 u (19.15 u inleiding) • Dans Scapino Ballet Rotterdam The Great Bean € 24,50 € 22,- € 19,50

€ 8,50

€ 15,- (incl. hapjes)

Centrum Eindhoven 10.00 u • Cultuur+ Lage Landen Marathon Eindhoven Eindhoven Museum 11.00 u • Cultuur+ Doe-week: De Toverlantaarn

Van Abbemuseum 12.00 u • Cultuur+ Gratis rondleiding Gratis met geldig entreebewijs

14.00 u • Muziek axesjazzpower: Trio Hoorcomfort € 12,- / € 3,50

Nun ist das Heil und die Kraft BWV50 Herr Gott, dich loben wir alle BWV130 Wir müssen durch viel Trübsal BWV146

Genneper Parken 16.30 u - Jeugd Disney Live! Mickey’s Rockin’ Road Show

€ 10,-

15.00 u • Jeugd/verteltheater v.a. 7 jaar Iwan Dam - Over de kook

€ 2,-

Feestelijke première, met cantates die in het teken staan van Sint Michael In cantate 130 verslaan engelen een draak, die hier symbool staat voor de duivel. De engelen zijn niet schattig en zoet, maar trotse strijders die het gevecht aangaan, ondersteund door drie martiale trompetten. In cantate 146 voert Bach een innerlijke strijd. Hier op aarde is het leven ellendig, maar we hebben een hoop goeds in het vooruitzicht. Dirigent Jos van Veldhoven. Sopraan Maria Keohane sopraan. Contratenor Maarten Engeltjes. Tenor Benjamin Hulett. Bas Christian Immler.

€ 19,50

Eindhoven Museum 11.00 u • Cultuur+ Doe-week: De Toverlantaarn

Grand Café Berlage 20.30 u • Kwis Quiz in de B.

De Nederlandse Bachvereniging Johann Sebastian Bach

€ 27,50 € 22,50 € 17,50

20.30 u • Cabaret Roué Verveer & Murth Mossel - Dubbelprogramma

14.30 u • Jeugd/circus v.a. 6 jaar Cirque Magnifique - Le Petit cirque

€ 8,50

MUZIEK

Parktheater Eindhoven 20.00 u • Toneel Wim Helsen en Bruno Van Den Broecke - Gij die mij niet ziet

PopEi 14.00 u • Muziek WatDePopSchaft € 2,-

Café Wilhelmina 16.30 u • Muziek VandeVen

Genneper Parken 16.30 u - Jeugd Disney Live! Mickey’s Rockin’ Road Show € 17,50

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • Muziek Sloveens Radio Symfonieorkest vanaf € 25,-

DONDERDAG 17 Eindhoven Museum 11.00 u • Cultuur+ Doe-week: De Toverlantaarn € 8,50

Parktheater Eindhoven 20.00 u • Muziek Vanvelzen - The rush of life € 29,50 € 24,50 € 19,50

20.30 u • Cabaret Onno Innemee - Ojee Papadag! € 19,50

Genneper Parken 16.30 u - Jeugd Disney Live! Mickey’s Rockin’ Road Show € 17,50

€ 5,-

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • Muziek Amsterdam Klezner Band

SCALA TipoTango

€ 19,-

(Kanaalstraat 6)

€ 5,- / gratis kennismaken

Effenaar 20.15 u • Muziek Trixie Whitley + Echo Beatty

Effenaar 20.15 u • Muziek Paul Carrack + support

VRIJDAG 18

18.00 u • Dans/muziek Argentijnse tango: Danssalon

€ 25,-

MAANDAG 14 Eindhoven Museum 11.00 u • Cultuur+ Doe-week: De Toverlantaarn € 8,50

Muziekgebouw Eindhoven 21.00 u • Muziek Ad van Meurs presenteert: Greg Trooper € 10,-

€ 15,-

Eindhoven Museum 11.00 u • Cultuur+ Doe-week: De Toverlantaarn € 8,50

Parktheater Eindhoven 20.00 u • musical Vijftig tinten... de musical een parodie € 34,50 € 29,50 € 24,50

20.30 u (19.30 u inleiding) • Toneel/muziektheater Ro Theater - Vreugdetranen drogen snel € 25,-

DINSDAG 15 Eindhoven Museum 11.00 u • Cultuur+ Doe-week: De Toverlantaarn € 8,50

Oude Rechtbank 15.00 u • Cultuur+ 24U Elevator: Boekpresentatie 1000 WATT Gratis

OKTOBER 2013

9


MUZIEK Muziek WO 2 OKTOBER PopEi (Klokgebouw 300) 20.00 uur / Gratis PUURliedjes: een knus onderkomen voor en met singer-songwriters en andere artiesten die met een pak liedjes onder de arm even langs wippen. PUURliedjes is er om je te prikkelen. Meedoen? Meld je dan van tevoren aan om verzekerd te zijn van een plekje op de bank. En voor de duidelijkheid... komen luisteren is ook zeker een aanrader!

Muziek WO 2 OKTOBER Parktheater Eindhoven, Philipszaal 20.30 uur (19.00 uur Drumworkshop) / € 22,50 Als er in Nederland al een drumlegende is, dan is dat zeker van toepassing op Cesar Zuiderwijk. De geheimen van de meester voor het eerst onthuld. Vijftig jaar als rockdrummer, waarvan veertig jaar bij de Golden Earring. In Drummoires hoor je een een aantal nooit eerder vertelde verhalen over tournees met wereldbands als The Who, Rush, Santana, Aerosmith. Ontmoetingen met wereldberoemde drummers en ga zo maar door. Diegenen die al eerder een solovoorstelling of workshop van Cesar hebben bijgewoond, weten dat hij uiterst sappig kan vertellen. Afgewisseld met drumsolo’s zal hij de ritmes uitleggen waarmee hij beroemd is geworden. Voorafgaand aan de voorstelling geeft Cesar een workshop, die u als bezoeker van Drummoires ook kunt bezoeken.

Tijdens PUURliedjes zullen er in een intieme ontspannen sfeer verschillende singer-songwriters en andere artiesten plaatsnemen op de bank, om nieuw repertoire, deuntjes uit de oude doos of tot op het bot uitgeklede liedjes te delen. Iedereen die muziek bij voorkeur consumeert zonder toeters, bellen en andere opsmuk is bij PopEi aan het goede adres. Meedoen? Meld je dan aan via Peter Habets: peterzingt@gmail.com / 06-41366549. Marc Dirks: marc@popei.nl / 040-243 14 44. Óf via www.facebook.com/PUURliedjes. Op de avond zelf kan ook, maar vol=vol. Hoeveel liedjes je mag doen? Een stuk of 3 á 4. POPEI.NL / FACEBOOK.COM/PUURLIEDJES FOTO PATRICK SPRUYTENBURG

Cesar Zuiderwijk Drummoires

Proeflessen Argentijnse tango Tango MA 23, WO 25, DO 26 SEPTEMBER WO 2 EN DO 3 OKTOBER SCALA, TipoTango (Kanaalstraat 6) vanaf 19.00 uur / Gratis Een proefles is dé manier om te kijken of de dans bij je past en om eventueel een partner te vinden. Iedereen is welkom. Als je al TANGO-fan bent en je mensen kent die mogelijk geïnteresseerd zijn, nodig ze dan uit om naar de proefles te komen en kom zelf ook meedoen! TipoTango weet uit ervaring dat een kennismaking met de tango vaak ontstaat doordat mensen in je omgeving al enthousiast zijn. Kijk voor de tijden op de site. Een danspartner is niet nodig voor de gratis proefles, wel graag even mailen naar info@tipotango.nl. Voor meer informatie kun je ook bellen met Marian van tangoschool Mi-tango.nl (06 25 04 49 65), Marc van tangoschool Tango-Ahora.nl (06 36 00 19 71) en Stefan van tangoschool Stefan & Komala (06 25 37 24 58). En wil je eerst eens tango proeven, kom dan gratis kijken naar het tangocafé, elke vrijdagavond van 21.00 tot 00.30 uur. Vrijwel elke dag wordt er in Scala tango gedanst. Onze prachtige danszaal wordt gerund door uitsluitend vrijwilligers. Saturday, September 28th, 8:00 to 9:00 PM: Special Argentine Tango free introduction workshop for members and friends of The Hub Eindhoven. FOTO BOB GOEDEWAAGEN

PUURliedjes

TIPOTANGO.NL

Axes in oktober Uri Caine & Han Bennink Jazz in Wilhelmina MA 7 OKTOBER 21.00 uur / € 13,- / € 8,De Amerikaanse pianist en componist Uri Caine werkt vooral in de New Yorkse avant-gardejazzscene, met musici als John Zorn en Dave Douglas. Hij maakte furore met eigenzinnige bewerkingen van muziek van Bach, Mozart, Beethoven, Wagner en Mahler. Samen met tyfoon Han Bennink brengt hij een programma dat vol staat met opwindende liedjes. Soms waan je je in een jazzclub anno 1959. Dan weer in een viering van hyperkinetische storingen.

Trio Hoorcomfort Nieuwe Muziek in Van Abbemuseum ZO 13 OKTOBER 14.00 uur / €12,- / € 3,50 Trio Hoorcomfort bestaat uit celliste Annie Tangberg, slagwerker Bart de Vrees en harpiste Miriam Overlach. Speciale gast in het Van Abbemuseum is zanger Florian de Backere. Ze bieden hoorcomfort of het tegendeel; vinden dat deze tijd vraagt om meer nieuwe muziek; maken het onhoorbare hoorbaar en zijn analoog en digitaal, akoestisch en elektrisch.

Slagwerk Den Haag Nieuwe Muziek in NatLab ZO 20 OKTOBER 15.00 uur / € 14 / € 8,Ter gelegenheid van de Dutch Design Week stelt Slagwerk Den Haag een programma 10

UIT IN EINDHOVEN

SLAGWERK DEN HAAG

samen rond slagwerk en design. Van de jonge componist Hilary Jeffery voeren ze Time Spell I uit, muziek die speelt met de enorm rijke Islamitische cultuur van tegelpatronen. En van de Japans-Nederlands-Braziliaanse Luiz Henrique Yudo presenteren ze de wereldpremière van Chinese Wallpaper, een nieuw werk in zijn serie verklankingen van labyrintische patronen.

Mógil Improv en ambient in Wilhelmina MA 28 OKTOBER 21.00 uur / € 11,- / € 7,Dankzij de heldere sopraanstem van Heida Árnadottír krijgt Mógil een spirituele klank. Hun eerste album Ró werd door het Belgische Humo als de beste release van 2009 bestempeld en het album Í Stillunni Hl jómar was zo mogelijk nog mooier. Vaak worden referenties aan de vroege DAAU en Sigur Ros bovengehaald, maar Mógil is

moeilijk onder één noemer te vangen. De fantastische gitarist Hilmar Jensson (bekend van Jim Black’s AlasNoAxis & TYFT) en de Eiríkur Orri Ólafsson op trompet verlengen de IJslandse tak. Het andere groepslid is de Belgische klarinettist Joachim Badenhorst (o.a. Han Bennink Trio).


Natlab is eindelijk open! En het biedt meer, véél meer. Zo laat Natlab door Plaza Futura komend jaar met vierduizend verschillende films voortdurend nieuwe werelden zien. Ze doen ertoe. Ze zijn actueel en van deze tijd. Op het grote podium, in de nieuwe theaterzaal, is plaats voor meer_ beleving, meer_verhaal, meer_festival. In de expo-zaal is er meer_kunst en meer_interactie. Baltan Laboratories zorgt voor meer_experiment en meer_wetenschap, maar ook voor meer_verwondering op het snijvlak van meer_ disciplines. BROET staat voor meer_onafhankelijke filmproducties, meer_workshops en meer_jong talent. In alle zalen zullen er meer_bijeenkomsten worden gehouden, onder andere over architectuur, technologie en design. En er is ruimte voor muziek: meer_jazz en meer_DJ’s: overal in en rond Natlab. In het café-restaurant van Natlab is steeds meer_aanbod. Er is te kiezen uit meer_porties: klein en groot. Om mee te nemen, de zalen in. Of om langzaam op te eten, met uitzicht op alles wat Eindhoven uniek maakt: de mensen, steeds meer_ mensen. In een omgeving die regelmatig verandert. Tafels, stoelen, lampen, banken: ze exposeren continu meer_design. Eindhovens design. In Natlab bent u iedere dag welkom – voor het programma, voor de tientallen workshops of twaalf festivals per jaar, voor verantwoord eten en drinken. Voor de gezelligheid. En voor die ene onvergetelijke ontmoeting die uw leven zal veranderen. Natlab = zien, denken, doen: voor iedereen. Natlab op Strijp-S = meer_mee_maken. We verwachten u. Snel.

meer_mee_maken natlab.nl SEPTEMBER 2013

11


OPEN

Op vrijdag 11 oktober openen Plaza Futura, BROET en Baltan Laboratories de deuren van het nieuwe Natlab. In alle ruimten en zalen van het gebouw ziet u vanaf 19.00 uur doorlopend gratis programma, met film, expositie, installaties, dj’s en meer. Laat je verleiden door de Elektrische Kus om 20.00, 20.30 en 21.00 uur in de Baltan Basement. Wees welkom en maak feestelijk kennis met Natlab. Van 21.30 uur tot 02.00 uur draaien DJ Piro en Paul D. Miller, aka DJ Spooky, that Subliminal Kid hun platen in de podiumzaal. Hiervoor zijn kaarten à € 7,50 verkrijgbaar aan de kassa en online via natlab.nl. DJ Piro om 21.30 uur Paulus Piro, wie kent ‘m niet? Paul denkt niet in hokjes, maar in baslijnen. En die zijn dan ook volop te vinden in zijn mix van house, garage, beats, jungle en techno. Paul D. Miller, aka DJ Spooky, that Subliminal Kid om 23.15 uur Zaterdag 12 oktober om 14.00 uur keert Paul D Miller, aka DJ Spooky that subliminal kid terug voor een presentatie over zijn art-science project ‘The Book Of Ice.’

CLUB NATLAB &FOOD

ZA 12-10 & ZO 13-10 OPEN DAGEN - 10.00-14.00 UUR - GR ATIS

Natlab door Plaza Futura presenteert een gratis doorlopend filmprogramma in de vijf zalen van Natlab. Deze programma’s zijn gewijd aan een selectie van filmmakers, video-kunstenaars en organisaties die werken op het kruispunt van kunst, techniek en wetenschap. Het programma komt tot stand in samenwerking met partnerinstellingen. In de expozaal van Plaza Futura ziet u een video-installatie met twee werken van Hans Op de Beeck Celebration & Celebration Buenos Aires. Deze installatie is tot en met zondag 27 oktober te zien.

Club Natlab is er iedere maand. Een festival -lang of kort- rond een actueel thema dat met een mix van disciplines voortdurend de grenzen opzoekt. En ze overschrijdt. Verwacht het onverwachte in samenwerking, in programma, in ontmoeten en meemaken. De eerste Club Natlab heeft FOOD als thema. Eten brengt mensen samen en leidt daarmee altijd tot een verhaal. Precies wat Plaza Futura graag toevoegt aan Strijp-S en de activiteiten die er al zijn: een verhaal. Bovendien symboliseert eten -eenvoudig, maar fundamenteelwat Natlab in de toekomst wil zijn: een verbindende factor tussen de partijen die er werken en de wijdere omgeving.

Natlab door Baltan Laboratories presenteert in de expozaal de Ideofoon 1 van de onlangs overleden Dick Raaijmakers, ook bekend als Kid Baltan. Raaijmakers was een pionier in de elektronische muziek en werkzaam in het oude Natlab. De Elektrische Kus re-enacted, is een fameuze wetenschappelijke demonstratie uit de geschiedenis van de elektriciteit die erg populair was in de 18e eeuw. Tijdens de opening wordt deze ‘salon-elektriciteit’ uitgevoerd onder leiding van Arthur Elsenaar. De video Greeting Cultures is een onderzoeksproject naar de historische lijn van uitvindingen in het oude Natlab en zal doorlopend te zien zijn in de Baltan Basement. Natlab door BROET presenteert in een van de kleine filmzalen het nieuwe programma Kweekvijver, een podium voor jonge talentvolle filmmakers. In BROET Basement kijkt u live mee op een heuse filmset waar deze avond een scène wordt opgenomen.

12

UIT IN EINDHOVEN

door_plaza_futura


Hans op de Beeck Celebration Celebration Buenos Aires

Maaike van Zijl

MA 30-10 T/M ZO 27-11 CELEBR ATION EN CELEBR ATION BUENOS AIRES HANS OP DE BEECK - 10.00 UUR TOT 21.30 UUR - DOORLOPEND GR ATIS PROGR AMMA Multidisciplinair beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck maakt en presenteert hedendaagse denkbeeldige urbane en interieur locaties; situaties en omgevingen die de toeschouwer bekend voorkomen. Zowel stille, verlaten plaatsen om te reflecteren als drukbevolkte omgevingen die ons iets duidelijk maken over hoe wij nu leven, welke levenspatronen wij volgen en hoe we omgaan met tijd, ruimte en anderen. In de exporuimte van Plaza Futura zijn twee werken te zien: Celebration (2008) en Celebration Buenos Aires (2011).

WO 16-10 & DI 29-10

EAT TO MEET

Linda van Oosterhout

Alphons Janssen

ZA 19-10 & ZO 20-10

PROGR AMMA GASTCUR ATOREN &FOOD - WORLD FOOD DAY OP WO 16 OK TOBER - BIOS OP JE BORD OP DI 29 OK TOBER

Z A 19-10 & ZO 20-10 DO 24-10 EN VR 25-10 - 18.00, 19.00 EN 20.00 UUR ZO 27 OK TOBER - 12.30 UUR - € 35 (EXCL. CONSUMPTIES)

MA AIKE VAN ZIJL DECORONT WERP / SE TONT WERP / SE TDRESSER / REK WISITEUR - Z A 19-10, 20.00 UUR - ZO 20-10, 18.00 UUR

Toos Hartog en Christian Heikoop, tweedejaars studenten aan de Design Academy, zijn gastcuratoren van &FOOD. Ze geven vorm aan de relatie tussen de Design Academy, Natlab, het thema &Food en de stad Eindhoven. In samenwerking met de Youth Food Movement en YFM Brabant. We kunnen op dit moment nog niet veel prijs geven maar schrijf woensdag 16 oktober, World Food Day, en dinsdag 29 oktober, Bios op je bord, alvast in je agenda.

Hoe ziet een werkdag van een grafisch ontwerper eruit? Waar haalt een decorontwerper zijn inspiratie en ideeën vandaan en een schoenontwerper zijn materiaal? Over welke competenties moet je vandaag de dag beschikken om een succesvol ontwerper te zijn of te worden? Wat voor types zijn dat eigenlijk, ‘die designers’? In het restaurant van Natlab krijgt u antwoord op al deze vragen. U hoeft alleen maar aan te schuiven. U reserveert een stoel aan een tafel waar een driegangenmenu wordt geserveerd en krijgt daar gratis een ontwerper bij als tafeldame of -heer. Hij of zij geeft u een kijkje in de eigen keuken, vertelt over de fijne kneepjes van het vak en geeft antwoord op (bijna) al uw vragen.

Maaike van Zijl ken je van televisie: o.a. Holland Sport (Wilfried de Jong), Buro Sport, Villa Achterwerk, Cupcakecup. Ze is de vrouw van de ‘schermen’: de decors en de sets zijn allemaal van Maaike. Na haar studie aan de HKU in Utrecht ging ze aan de slag als setdresser en art director bij film en televisie. Voor het populaire Holland Sport maakte ze gedurende acht jaar iedere week wisselende sets. Vanavond staat Maaike vóór de schermen.

ZA 19-10 & ZO 20-10 LINDA VAN OOSTERHOUT SCHOENONT WERPSTER - Z A 19-10, 18.00 UUR - ZO 20-10, 19.00 UUR Schoenen, schoenen, schoenen. Je kunt er niet genoeg van hebben. Linda maakt schoenen. Droomschoenen zelfs. Op basis van de wensen van de opdracht-gever begint ze haar ontwerp, waarna de klant zelf de materialen kiest en Linda volgens het ambacht van het vak aan de slag gaat. Unieke schoenen dus. Hoor vanavond het unieke verhaal erachter.

Bries beweegt

ZO 20-10 & DO 24 -10 ALPHONS JANSSEN STR ATEEG - ZO 20-10, 20.00 UUR - DO 24-10, 19.00 UUR Alphons Janssen is mede-eigenaar en directeur van Scherpontwerp te Eindhoven, het ontwerpbureau dat verantwoordelijk is voor de vormgeving van o.a. PSV, Eindhoven, Theo Maassen en... Natlab. Wilt u alles weten over strategie, concept, vormgeving en uitvoering? Schuif dan aan bij Alphons.

DO 24 -10 & VR 25-10 BRIES BEWEEGT FOTOGR AFIE /MULTIMEDIA - DO 24-10, 18.00 UUR - VR 25-10, 19.00 UUR Ontmoet de makers achter een uniek product. Bries Beweegt maakt bewegende foto’s: Cinemagraphs. De initatiefnemers Marcel Brons en Ernie Buts animeren foto’s door een beweging toe te voegen aan een stilstaand beeld en die beweging oneindig te herhalen. Zo ontstaat een product dat het midden houdt tussen foto en video. Hoe kwamen de twee erop om de beste eigenschappen van twee werelden te combineren? Vraag het Bries Beweegt en laat u meevoeren.

SEPTEMBER 2013

13


CLUB NATLAB &FOOD Emily Hermans

Sarah van Lamsweerde Instant Fiction

Tomm Velthuis

DO 24 -10 & VR 25-10

ZA 19-10 & VR 25-10

EMILY HERMANS MODE-ONT WERPSTER DO 24-10, 20.00 UUR VR 25-10, 18.00 UUR

TOMM VELTHUIS ONT WERPER Z A 19-10, 19.00 UUR VR 25-10, 20.00 UUR

De Eindhovense modeontwerpster Emily Hermans profileert haar modelabel MLY steeds meer als ecolabel. Ze staat bekend om haar ambachtelijke benadering van mode en werkt bij voorkeur vanuit het materiaal en de techniek. Ze ontwikkelt de basismaterialen in veel gevallen zelf, maakt gebruik van eco-gecertificeerde garens en natuurlijke, biologisch afbreekbare vezels en drukt geprinte stukken grotendeels digitaal. Benieuwd naar het proces van ontwerp tot jurk? Dan is Emily uw tafeldame.

Hij studeerde in 2011 af aan de Design Academy in Eindhoven met als afstudeerrichting Man and Communication, waarbij ‘een goed verhaal hebben’ heel belangrijk is. Vanuit dat goede verhaal ontstaan ontwerpen (by Tomm) die er echt toe doen. Tomm combineert zijn projecten graag met humor, want “vanuit mijn eigen lol en plezier ontstaan de beste ideeën”. Met zijn werk wil hij mensen laten lachen en op het verkeerde been zetten. Verwacht dus een smakelijke cocktail van humor, creativiteit en lekker eten aan de tafel van Tomm!

ZA 19-10 FOOD IN MOTION STOPMOTION-WORKSHOP - BROE T & NATL AB DOOR PL A Z A FUTUR A - 13.00 - 16.00 UUR - € 10,00 Voor iedereen die ooit een stopmotionfilm wilde maken, erover denkt om animatie in een project toe te passen, een animatieopleiding te volgen of gewoon zin heeft om iets nieuws te proberen. ‘Food in motion’ laat je kennismaken met de beginselen van animatie. De workshop wordt gegeven door vers afgestudeerde studenten Grafisch Ontwerp van AKV St.Joost. Na een korte inleiding laten de deelnemers zich inspireren door een aantal bijzondere stopmotionfilms. Aansluitend gaan ze met hun eigen ideeën aan de slag. De deelnemers krijgen een opdracht rond het thema Food & Design, waarbij de focus ligt op fysieke materialen en conceptuele denkwijzen, niet op computertechniek. Een opleiding of ervaring met film maken is niet nodig. De films worden uiteindelijk beoordeeld door een jury en vertoond in Natlab op zaterdag 26 oktober.

ZA 26-10 ANIMATIECOMPE TITIE & AWARDCEREMONIE - BROE T & NATL AB DOOR PL A Z A FUTUR A - 20.00 UUR - GR ATIS Natlab door Plaza Futura en Broet nodigen alle animatiefilmmakers en illustratoren uit deel te nemen aan de allereerste AnimatieCompetitie van Natlab. De inzendin14

door_plaza_futura

UIT IN EINDHOVEN

gen moeten gerelateerd zijn aan het thema van het openingsprogramma &FOOD: alles draait om sociale eigenschappen en symbolen rondom voedsel en eten. Een selectie van de inzendingen wordt op zaterdag 26 oktober van 13.00 tot 23.00 uur gepresenteerd. Een deskundige jury beoordeelt de films en kiest een winnaar die bekend wordt gemaakt tijdens de AwardCeremonie.

ZA 24 -10 T/M 26-10 INSTANT FICTION SAR AH VAN L AMSWEERDE - VANAF 15.00 UUR - DOORLOPEND PROGR AMMA - GR ATIS ‘Instant Fiction’ is een videoinstallatie die live wordt aangestuurd, waarin een nietsvermoedend publiek de hoofdrol speelt. Het is een spel met de regels van de privacy waarbij ongegeneerde mediamanipulatie zorgt voor verwarring, humor en poëzie op de vage grens tussen realiteit en fictie. Bewakingscamera’s volgen tegenwoordig bijna alles wat we doen in de publieke ruimte. Dat inspireerde de Amsterdamse kunstenares Sarah van Lamsweerde tot het maken van dit bijzondere werk. In de foyers en het café-restaurant van Natlab registreert zij de activiteiten van bezoekers. Op televisieschermen zijn de beelden live te volgen, maar dan voorzien van ondertitels uit films en tv-series. Speciaal voor Natlab en het thema van de eerste Club Natlab gebruikt Van Lamsweerde alleen ondertitels uit films waarin eten een belangrijke rol speelt.

FILMKLASSIEKERS Vier legendarische filmklassiekers over de verschillende sociale en culturele aspecten van ‘samen eten’. De films worden ingeleid door bijzondere gasten die een origineel licht werpen op het thema van elke film. In ‘Babette’s Feast’ van Gabriel Axel ziet u welke impact een maaltijd kan hebben op een hele gemeenschap. Thomas Vinterberg laat in ‘Festen’ zien wat er gebeurt als familieleden tijdens een diner breken met de sociale normen en waarden. In Peter Greenaway’s ‘The Cook, The Thief, his Wife and her Lover’ staan de artistieke handelingen achter de bereiding van een maaltijd centraal en in ‘La Grande Bouffe’ van Marco Ferreri’s de betekenis van eten als middel voor een groepszelfmoord.


Ilay den Boer Eet smakelijk

MA 28-10 BABE T TE’S FE AST - ME T INLEIDING VAN JACQUES BOS - 19.30 UUR - € 10,00 - PASHOUDERS PL A Z A FUTUR A , C JP & STUDENTEN € 8,50 ‘Babette’s Feast’ is een film over sensuele, kunstzinnige passies en verborgen verlangens. Regisseur en schrijver Gabriel Axel baseerde zijn film, waarvoor hij de Oscar Beste Buitenlandse Film won, op een kort verhaal van Out of Africa’s Isak Dinesen. DEN 1987 | Regie: Gabriel Axel | 102 min. Jacques Bos (1971) studeerde geschiedenis, politieke wetenschappen en wijsbegeerte aan de Universiteit Leiden en promoveerde er in 2003. Hij doceert wetenschapsfilosofie (met de nadruk op de filosofie van de geesteswetenschappen) bij de Afdeling Wijsbegeerte van de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij directeur van het Onderwijsinstituut Wijsbegeerte.

VR 01-11 L A GR ANDE BOUFFE - ME T INLEIDING - 19.30 UUR - € 10,00 - PASHOUDERS PL A Z A FUTUR A , C JP & STUDENTEN € 8,50 Vier middelbare heren komen in een verlaten villa samen om zich -letterlijk- dood te eten. De aanwezigheid van een aantal hoeren moet het festijn complementeren, maar de dames haken uiteindelijk af. Alleen onderwijzeres Andrea blijft de mannen steunen in hun uitzinnige voornemen. Deze ongeremde

satire op de consumptiemaatschappij is uitgegroeid tot een filmklassieker, maar veroorzaakte bij haar verschijnen in 1973 een groot schandaal. FR/IT 1973 | Regie: Marco Ferreri | 130 min.

MA 04 -11 THE COOK, THE THIEF, HIS WIFE AND HER LOVER - ME T INLEIDING VAN PAULINE TERREEHORST - 19.30 UUR - € 10,00 - PASHOUDERS PL A Z A FUTUR A , C JP & STUDENTEN € 8,50 Waarschijnlijk de bekendste film van Peter Greenaway, die in 1989 een schok teweegbracht in Cannes. Steracteurs als Michael Gambon en Helen Mirren schitteren in deze donkere film die liefde, dood en sex samenbrengt in de decadente setting van dinertjes in het restaurant van de hoofdpersoon. UK 1989 | Regie: Peter Greenaway | 124 min.

VR 08-11 FESTEN - ME T INLEIDING - PASHOUDERS PL A Z A FUTUR A , C JP & STUDENTEN € 8,50 Een succesvolle zakenman heeft al zijn familieleden en vrienden uitgenodigd om op grootse wijze zijn 60ste verjaardag te vieren. Een half jaar eerder heeft een van zijn dochters zelfmoord gepleegd. Hij vraagt zijn oudste zoon Christian om haar te herdenken in een toespraakje tijdens het diner. Maar als Christian tegen zijn glas tikt en om stilte vraagt, wordt het gezelschap geconfronteerd met een dramatische onthulling. DEN 1998 | Regie: Thomas Vinterberg | 105 min.

WO 30-10 CIT Y TALES | EDIBLE CIT Y: GROW THE RE VOLUTION ARCHITECTUUR CENTRUM EINDHOVEN - 19.30 UUR - INLEIDING VAN ARJEN DE VRIES - € 10,00 - PASHOUDERS PL A Z A FUTUR A , C JP & STUDENTEN € 8,50 Plaza Futura en Architectuurcentrum Eindhoven programmeren samen een nieuw maandelijks film- & architectuurprogramma. Edible City ‘Edible City’ is de eerste documentaire die is gewijd aan een van de snelst groeiende urban farming bewegingen: The Bay Area Good Food Movement. Een inspirerende en onderhoudende documentaire over het begin en de recente groei van deze lokale beweging in Californië. We volgen gemotiveerde en excentrieke mensen die via do-ityourself-pogingen een alternatieve voedselketen creëren. Geleidelijk zijn lege velden veranderd in organische tuinen, als antwoord op de stedelijke problemen zoals voedselschaarste en obesitas. ‘Edible City’ vangt de positieve sfeer van een beweging die echte oplossingen vindt voor de grootste problemen terwijl ze werkelijk iets revolutionairs doen: het laten groeien van een model voor een gezond en duurzaam lokaal voedselsysteem. VS 2012 | Regie: Andrew Hasse | 71 min. | Engels gesproken De inleiding wordt verzorgd door Arjen de Vries van Transitions Town in Eindhoven. De Vries houdt zich bezig met eetbare tuinen en stadslandbouw.

WO 30-10 T/M VR 01-11 EE T SMAKELIJK IL AY DEN BOER - 19.30 UUR - € 32,00 - PASHOUDERS PL A Z A FUTUR A , C JP & STUDENTEN € 30,00 - PRIJZEN ZIJN INCLUSIEF MA ALTIJD, EEN GL AS WIJN EN WATER. Schuif aan bij de niet-koosjere bar mitswa-maaltijd van theatermaker Ilay den Boer. Ga samen met zijn moeder, twintig gasten en een gigantische geschiedenis op zoek naar de betekenis van het Joods zijn in het hier en nu. Ilay den Boer serveert een maaltijd en promoveert het aan tafel schuivende publiek tot gasten op zijn bar mitswa. Zo word je zijn oom, zijn tante, of grootmoeder. Daarbij word je geacht veel te drinken en vooral luid te discussiëren. Ilay den Boer vertelt over zijn twijfels, over Israël en over Joods zijn. Hij laat prachtig glimlachende stiltes vallen waarin zijn gasten aan tafel de ruimte krijgen met hem mee te denken. “Je gulzig laven aan gevulde avocado’s, rode wijn en kip bereid door de oma van de theatermaker. Heerlijk, totdat landverraad, loyaliteit en culturele identiteit onderwerp van gesprek worden. Bij dit ‘tafeltheater’ gaan hoofd en maag samen.” - De Volkskrant. Concept en spel: Ilay den Boer

VR 1-11 T/M ZO 3-11 WIJKSAFARI LENNEKE MA AS - VR 1-11 & Z A 2-11 19.30 & 20.30 UUR - ZO 3-11 15.00 & 16.00 UUR - € 20,00 - PASHOUDERS PL A Z A FUTUR A , C JP & STUDENTEN € 18,00 Met deze Wijksafari presenteert Natlab door Plaza Futura de eerste in een reeks van theatrale projecten die niet in Natlab, maar juist daarbuiten plaatsvinden. De stad wordt het podium en Natlab door Plaza Futura vraagt kunstenaars om nieuwe en onverwachte verbindingen te leggen tussen de openbare ruimte en haar voorbijgangers, om verhalen te halen uit de stad, de wijk en onontdekte plekken zichtbaar te maken. De toeschouwer zit niet meer anoniem in het donker van de theaterzaal, maar maakt wezenlijk deel uit van de performance. Zo ontstaat er een nieuwe relatie tussen kunstenaar en publiek en tussen toeschouwers onderling. Tijdens de Wijksafari verbinden we de oude wijken Philipsdorp en Drents Dorp aan het gloednieuwe tweede stadshart Strijp-S. We gaan op bezoek bij de bewoners van deze wijken en mogen aanschuiven aan de keukentafel. Met eten als centraal thema geven zij een inkijkje in hun huis en hart. Ook ontmoeten we op onze weg kunstenaars die ons verrassen en verontrusten met hun kijk op onze manier van omgaan met voedsel. Ze laten zien welke rituelen er ontstaan rondom ontbijt, lunch of diner en confronteren ons met het feit dat over smaak te twisten valt... Eindregie: Lenneke Maas

SEPTEMBER 2013

15


DDW

FILMS

Een avond met Peter Stigter

ZO 20-10 NATLAB DOOR PLAZA FUTURA & AXESJAZZPOWER PRESENTEREN SL AGWERK DEN HA AG - 15.00 UUR - € 14,00 PASHOUDERS PL A Z A FUTUR A € 12,00 - C JP, STUDENTEN EN VRIENDEN VAN A XES JA ZZPOWER € 8,00 De musici van Slagwerk Den Haag spelen en ontwikkelen hedendaagse slagwerkmuziek in de meest uiteenlopende vormen: van bestaand repertoire, via nieuwe opdrachten en samenwerking met componisten, tot onderzoek naar de grenzen en mogelijkheden van georganiseerd geluid. Als gespecialiseerd ensemble heeft Slagwerk Den Haag op dit terrein een toonaangevende positie opgebouwd in binnen- en buitenland. Ter gelegenheid van de Dutch Design Week stellen ze een programma samen rond slagwerk en design. Van de jonge componist Hilary Jeffery voeren ze Time Spell I uit, muziek die speelt met de enorm rijke Islamitische cultuur van tegelpatronen. Van de Japans-Nederlands-Braziliaanse Luiz Henrique Yudo presenteren ze de wereldpremière van Chinese Wallpaper, een nieuw werk in zijn serie verklankingen van labyrintische patronen.

16

door_plaza_futura

UIT IN EINDHOVEN

DI 22-10 & ZO 27-10 DESIGN IS ONE: LELL A & MASSIMO VIGNELLI - DINSDAG 22 OK TOBER, 19.30 UUR (NEDERL ANDSE PREMIÈRE) - ZONDAG 27 OK TOBER, 16.00 UUR - € 8,50 - PASHOUDERS PL A Z A FUTUR A , - C JP & STUDENTEN € 7,00 “If you can’t find it, design it” is het levenslange motto van Lella & Massimo Vignelli, door velen beschouwd als de belangrijkste ontwerpers van de late 20e eeuw. Hun internationale successen bestrijken het totale spectrum de industrie, product- en grafisch ontwerp, interieur en daarbuiten. Vijftig jaar geleden importeerde Massimo het Helvetica lettertype naar de VS, veertig jaar geleden debuteerde zijn beroemde NYC Subway map. De Vignelli’s zijn bekend van hun corporate identity programma’s voor Ford, Benetton, American Airlines en Bloomingdales, evenals de Venini-lampen, het Heller-servies en het meubilair van Poltrona Frau. De documentaire ‘Design is One’ brengt ons in de wereld van de Vignelli’s. Hun intelligentie en creativiteit, maar ook hun menselijkheid, warmte en humor worden vastgelegd door Kathy Brew en Roberto Guerra. VS 2012 | Regie: Kathy Brew & Roberto Guerra | 80 min. | Engels gesproken

WO 23-10 EEN AVOND MET PETER STIGTER - 19.30 UUR - € 15,00 - PASHOUDERS PL A Z A FUTUR A , - C JP & STUDENTEN € 13,00 Internationaal catwalk- en modefotograaf Peter Stigter is de hoofdgast in een avond vol mode, films, anekdotes en bespiegelingen over de plaats van mode in ons dagelijks leven. Zijn foto’s van modeshows in Milaan, Parijs, New York en Amsterdam zijn te zien in alle toonaangevende tijdschriften en kranten in Nederland en daarnaast in de Los Angeles Times en de Toronto Star en Fashion Magazine in Canada. Met zijn team werkt hij al jaren voor Viktor & Rolf, G-Star, de Dutch Fashion Foundation, Amsterdam Fashion Week en het Fashion Institute Arnhem. Vanavond laat Peter Stigter zijn lievelingsfilm ‘Little Miss Sunshine’ zien en toont hij een aantal zelfgeproduceerde korte modefilms, waaronder een achtergronddocu van de laatste haute coutureshow van Viktor & Rolf. Het gesprek met Peter Stigter wordt gevoerd door Plaza Futura directeur Pauline Terreehorst, die zelf twintig jaar moderedacteur was van de Volkskrant, waardoor ze de carrière van Peter Stigter van dichtbij heeft gevolgd.

Vanaf donderdag 3 oktober start het reguliere filmprogramma in Natlab. Tot aan de officiële opening gaan wij proefdraaien in de spiksplinternieuwe filmzalen. Een try-out waarbij u van harte welkom bent. Vanaf zaterdag 12 oktober start het reguliere filmprogramma officieel in alle zalen.


VERWACHT François Ozon Jeune et Jolie

V.A. 3-10 JEUNE ET JOLIE REGIE: FR ANÇOIS OZON Een film van François Ozon (o.a. Sous le sable, Swimming Pool, Huit Femmes, Potiche) over seksualiteit, sensualiteit en moraliteit. Met treffende muziek van Françoise Hardy. PRINCE AVALANCHE REGIE: DAVID GORDON GREEN Humoristisch drama met Paul Rudd en Emile Hirsch als twee snelwegwerkers die de zomer van ‘88 met elkaar doorbrengen. Winnaar van de prijs voor Beste Regie op het filmfestival van Berlijn in 2013. MR. MORGAN’S LAST LOVE REGIE: SANDR A NE T TELBECK Mr. Morgan’s Last Love is het bitterzoete verhaal van een eenzame Amerikaanse weduwnaar in Parijs die het leven opnieuw omarmt als hij onverwacht een prachtige jonge en levenslustige vrouw ontmoet met wie hij een bijzondere relatie krijgt.

LE PASSÉ REGIE: ASGHAR FARHADI Familiedrama van Oscarwinnende regisseur Asghar Farhadi (A Separation) met een hoofdrol voor Bérénice Bejo, die voor haar rol in The Artist de prijs voor Beste Actrice ontving op het Filmfestival van Cannes 2013. BEHIND THE CANDELABRA REGIE: STE VEN SODERBERGH Drama van Steven Soderbergh (bekend van de Ocean’s-films) over de excentrieke entertainer Liberace (Michael Douglas) en diens relatie met de jongere Scott Thorson (Matt Damon). BLUE JASMINE REGIE: WOODY ALLEN Tragikomedie van Woody Allen met Cate Blanchett als een snobistische socialiste die bij haar bescheiden zus Ginger intrekt, nadat ze alles is kwijtgeraakt. THE LOOK OF LOVE REGIE: MICHAEL WINTERBOT TOM Humoristisch drama van Michael Winterbottom met Steve Coogan als pornobaas die een prominent handelaar van onroerend goed in Londen wordt. BORGMAN REGIE: ALE X VAN WARMERDAM

PREMIÈRES V.A. 3-10 MICHAEL KOHLHAAS REGIE: ARNAUD DES PAILLIÈRES Historisch drama over een Franse paardenhandelaar (Mads Mikkelsen) die met een leger ten strijde trekt tegen zijn landheer.

V.A. 10-10 LA VIE D’ADELE REGIE: ABDELL ATIF KECHICHE Winnaar van de Gouden Palm op het Filmfestival Cannes 2013. Een ontroerende film over het geluk en verdriet van een eerste grote liefde en alles wat daar bij hoort. CAMILLE CLAUDEL, 1915 REGIE: BRUNO DUMONT In de nieuwste film van Bruno Dumont speelt Juliette Binoche de beeldhouwster Camille Claudel die jarenlang zat opgesloten in een psychiatrische inrichting.

NOVEMBER 2013

DECEMBER 2013

CLUB NATLAB GLOW NEXT LICHT, GELUID EN BEWEGING

AFSLAG EINDHOVEN REIS NAAR HET EINDE VAN DE NACHT

Onder de naam Glow Next biedt het Strijp-S terrein van zaterdag 9 tot en met zaterdag 16 november een bijzonder programma in het kader van het licht- & architectuurfestival GLOW. Club Natlab sluit hierbij aan met een divers programma rondom de basiselementen van de film: licht, geluid en beweging. In samenwerking met Cinedans presenteren we een aantal interactieve en verrassende (video)installaties. Het Eindhovense Lunapark ensemble brengt een productie waarin licht een bijzondere rol speelt, terwijl choreografe Ann van den Broeck in haar voorstelling The Red Piece haar dansers juist laat spelen met interactief geluid. Voor deze productie ging Van den Broeck een samenwerking aan met de Belgische band Dez Mona, die de muziek componeerde. De filmklassiekers Raging Bull met Robert de Niro als zelfdestructieve bokser, Ascenseur pour l’échafaud met de wereldberoemde jazzscore van Miles Davis en Stanley Kubricks’ Barry Lindon, worden ingeleid door filmkenners en vertellen vanuit weer een ander perspectief een verhaal over licht, geluid en beweging. Op zaterdag 16 november sluit de Decap Beatmacine dit diverse programma af met een zinderend feest!

Afslag Eindhoven gaat 14 december in première met Reis naar het einde van de nacht, vrij naar het eerste deel van het beruchte boek van Louis-Ferdinand Céline. Een voorstelling over oorlog, over de eenzaamheid, de ravage, maar vooral over de zoektocht naar het goede. Met live-muziek van Woody Veneman. De voorstelling speelt op locatie bij Piet Hein Eek. Afslag Eindhoven brengt in een bijbehorende foto-expositie enkele veteranen van de stichting Veteranen Brabant Zuid Oost in beeld. Vanaf eind november te zien in Natlab. Op 28 november organiseert Natlab door Plaza Futura samen met Afslag Eindhoven een bijzondere avond rond het boek, de expositie, de veteranen en de voorstelling.

“Borgman, de nieuwste film van ’s lands eigenzinnigste filmmaker Alex van Warmerdam is vervreemdend, duivels en uniek – zowel binnen zijn eigen oeuvre als binnen de huidige arthousecinema.” - nieuwerwets.tv

SEPTEMBER 2013

17


Hugo Metsers

ZATERDAG 12 OKTOBER

Schoolfeest - Merijn Scholte Albers & Tobias Smeets

DDW Salon Graphique

Dubbel - Mari Sanders

Food in motion

IEDERE DONDERDAG

WORKSHOP HUGO ME TSERS - BROE TBASEMENT - 14.00 EN 17.00 UUR - TICKE T 15.-

BROE T K WEEK VIJVER - FILMZ A AL - 20.30 UUR - TICKE T 6,50

MASTERCL ASS FILMSCORE - FILMZ A AL - 12.00 UUR - TICKE T 10,-

Hugo Metsers gaf afgelopen jaar een hele bijzondere en intieme acteerworkshop bij BROET. We kregen zoveel goede reacties dat we het nóg een keer willen doen zodat ook jij de kans hebt om het vak van deze fantastische man te leren. Schrijf je in als beginnend of als ervaren acteur/ actrice. Grijp deze unieke kans!

BROET zet Kweekvijver op om een podium te bieden aan jonge talentvolle filmmakers. Iedere donderdag kun je genieten van onverwachte wendingen en verassende plotten van onafhankelijke filmproducties. Iedere maand stelt BROET een nieuw programma samen. En iedere maand zetten we 1 filmmaker in het zonnetje. We presenteren eigen werk en tijdens een Q&A licht de filmmaker het werk toe.

Herman Witkam heeft een indrukwekkend CV. Schrijft, componeert én bespeelt ook nog eens bijna alle instrumenten zelf. Hij geeft een Masterclass voor beginners en ook semi-professionals die voor het eerst te maken krijgen met het maken van muziek voor een film. Ook ervaren muziekmakers en producers die erover denken meer met filmmuziek te willen doen zijn van harte welkom. Heb je muziek waar je feedback op zou willen hebben? Stuur vooraf via Wetransfer je werk mét of zonder beeld naar ramon@broet.nl en misschien wordt jouw werk geselecteerd. Succes!

19 T/M 27 OKTOBER SALON GR APHIQUE - BROE TBASEMENT - VAN 10.00 TOT 18.00 UUR - GR ATIS ENTREE DDW Grafisch werk van vers afgestudeerden van AKV | St. Joost in de reprise. Met een nog van nieuwigheid knisperend diploma op zak staan zij te springen om u te laten zien wat het resultaat is van de zoektocht naar een goed ontwerp mét inhoud. Tijdens de DDW zijn de ontwerpers zelf aanwezig om toe te lichten hoeveel bloed, zweet en tranen dit heeft gekost. Grafisch ontwerp is zeker niet alleen papier, het varieert van een spel en ruimtelijke objecten tot een website, een film en stofprint. Deelnemende ontwerpers zijn o.a. Jurgen Wiegeraad, Joyce v Kaathoven, Michel vd Ven, Katrien vd Camp, Doreen vd Broek, Anouk Suilen, Thomas Bevelander.

In oktober laten we bijzondere filmproducties zien van het Eindhovens Film Festival: Gagarin and me en Schoolfeest. De Filmmaker van deze maand is Eindhovenaar Mari Sanders. Hij zal deze avond zijn mooiste producties vertonen en tijdens een Q&A vertellen over zijn werk. Mari Sanders bijt het spits af, maar we proberen elke maand een filmmaker aan het woord te laten. Interesse? Meld je aan via: ramon@broet.nl en misschien wordt jij geselecteerd om jouw werk te laten zien!

ZONDAG 20 OKTOBER WORKSHOP LICHT EN GELUID - BROE T BASEMENT - 14.00 UUR - TICKE T 10,Menno van den Berg (geluidsman bij o.a. Hello Goodbye) geeft in samenwerking met Egripment Eindhoven een workshop licht en geluid voor beginners en semi-professionele filmmakers. Licht en geluid worden niet voor niets in 1 adem genoemd, maar daar kom je zeker achter tijdens deze unieke workshop. Leer van deze ongelooflijk ervaren man en doe er je voordeel mee!

18

ZATERDAG 26 OKTOBER

door_broet

UIT IN EINDHOVEN

ZATERDAG 19 OKTOBER FOOD IN MOTION - BROE T BASEMENT - 13.00 UUR - TICKE T 15,- / STUDENT 10,Deze stopmotion workshop is voor iedereen die ooit een stopmotionfilm wilde maken, erover denkt om animatie in een project toe te passen, een animatie-opleiding te volgen of gewoon zin heeft om iets nieuws te proberen. Je hoeft geen opleiding gedaan te hebben. De workshop vormt een aanzet waarbij je met de beginselen van animatie in aanraking komt. ‘Food in motion’ wordt gegeven door vers afgestudeerde studenten Grafisch Ontwerp van AKV St.Joost. Deelnemers wordt gevraagd een eigen fotocamera mee te nemen. De animaties worden beoordeeld door een jury en vertoond in het NATLAB.


BALTAN LABORATORIES IN NATLAB

Foto: Tobin Poppenberg

Dick Raaijmakers (1 sept. 1930 - 4 sept. 2013)

VRIJDAG 11 OKTOBER OPENING NATL AB PAUL D. MILLER, AK A DJ SPOOK Y, THAT SUBLIMINAL KID (VS) - VANAF 21.30 UUR - LOCATIE: NATL AB, K ASTANJEL A AN 500, - EINDHOVEN - ENTREE: € 7,50 Paul D. Miller, aka DJ Spooky, that Subliminal Kid, opent het Natlab feest op vrijdag avond. Hij zal twee dagen in Eindhoven zijn, voordat hij verder gaat met zijn reeks live evenementen over de hele wereld: spelend op festivals van Frankrijk tot Japan tot Mexico Stad, en het geven van lezingen op prominente universiteiten en conferenties. Kom met ons dansen op DJ Spooky’s beats tijdens de openingsavond van de Natlab opening!

Baltan Laboratories opent samen met Plaza Futura en Broet op 11 oktober haar deuren met een inspirerend openingsfeest. Baltan is blij met haar nieuwe locatie, en laat zich graag inspireren door deze historische plek. Het voormalige Philips Natuurkundig Laboratorium heeft over de jaren een aura van bijna mythische proporties gekregen. Het was een gerenommeerd onderzoekslaboratorium waar de ene na de andere vernieuwende uitvinding werd gedaan. Onderzoekers werkten er in grote vrijheid en er was veel ruimte voor kunstzinnige experimenten. Kunst, technologie en wetenschap gingen er een vruchtbare en symbiotische relatie aan. Dit gegeven is het vertrekpunt van Baltan voor de toekomst.

Tijdens de openingsmaand wordt extra aandacht besteedt aan de onlangs overleden componist en kunstenaar Dick Raaijmakers, ook wel bekend als Kid Baltan. Raaijmakers was een belangrijke pionier op het gebied van Electroakoestische muziek en werkzaam in het oude Natlab. Baltan Laboratories heeft haar naam aan hem te danken. Raaijmakers was zijn tijd ver vooruit en bracht disciplines als beeldende kunst, film, literatuur en theater samen met de wereld van muziek.

Paul D. Miller, aka DJ Spooky, that Subliminal Kid, is een componist, multimedia kunstenaar, redacteur en auteur. Miller zijn grote interesse in reggae en dub heeft geresulteerd in een serie van compilaties, remixes en collecties van materiaal uit de kluizen van het legendarische Jamaicaanse label Trojan Records. Voor een ander project, Drum of Death, werkt Miller onder andere samen met Dave Lombardo van Slayer en Chuck D van Public Enemy.

In de jaren zeventig ontwikkelde Raaijmakers drie Ideofonen, installaties waarin de luidsprekers zelf aan het woord komen. Als eerbetoon aan zijn werk, toont Baltan Laboratories de Ideofoon 1 gedurende de maand oktober. Op vrijdag 25 oktober en woensdag 30 oktober wordt een speciale ‘Kid Baltan avond’ georganiseerd. Tot ziens in het Natlab.

door_baltan_laboratories

SEPTEMBER 2013

19


Afbeelding: Painted Pizza

VRIJDAG 11 OKTOBER OPENING NATL AB THE ELECTRIC KISS RE-ENACTED DOOR ARTHUR ELSENA AR PERFORMANCES - 20.00, 20.30 EN 21.00 UUR - LOCATIE: BALTAN BASEMENT - GR ATIS TOEGANKELIJK Het oude NatLab stond voor onderzoek en experiment, maar ook voor nieuwsgierigheid en verwondering. Baltan Laboratories wil dit gevoel opnieuw tot leven wekken. De ‘elektrische kus’ is een fameuze wetenschappelijke demonstratie uit de geschiedenis van de elektriciteit die erg populair was in de 18e eeuw. In dit experiment werd een aantrekkelijke dame door middel van een elektriseermachine opgeladen tot een zeer hoge elektrostatische spanning. Iemand uit het publiek werd door haar uitgenodigd om hem/haar te kussen, vlak voor het moment suprême sprong een vonk over tussen hun lippen waarmee zij zichzelf ontlaadde. Tijdens de opening van het NatLab wordt deze theatrale demonstratie van de ‘salon-elektriciteit’ opnieuw uitgevoerd in een geëmancipeerde setting met een schone vrouw én man. Kijk en ervaar de aantrekkingskracht van de onweerstaanbare elektrische kus!

VRIJDAG 11 OKTOBER T/M WOENSDAG 30 OKTOBER VIDEO GREE TING CULTURES IRMA FOLDENYI EN GYORGYI GALIK - DOORLOPEND TE ZIEN VAN 12.30 TOT 18.00 UUR - LOCATIE: BALTAN BASEMENT - GR ATIS TOEGANKELIJK Deze video toont het onderzoeksproject van Irma Foldenyi en Gyorgyi Galik. ‘Greeting Cultures’ onderzoekt de historische lijn van uitvindingen in het Natlab, met de vraag: hoe hebben communicatie middelen ons gedrag en denkkader veranderd? Aan de hand van allerlei uitvindingen in het NatLab, zoals de transmitters (radio), radars (ontwikkeld in 1954), gehoor apparaten (in 1980) en opslag capaciteiten voor informatie (cassette, CD 1990), creëren de ontwerpers een (nieuwe) sociale referentie. Al deze ontdekkingen hebben één belangrijke functie: het

20

door_baltan_laboratories

UIT IN EINDHOVEN

Foto: Richard Avedon

opslaan, verzenden en ontvangen van signalen, waarmee ze alternatieve vormen van communicatie mogelijk maken. De video ‘Greeting Cultures’ heeft als doel om verschillende gedragscodes in kaart te brengen. ‘Art-RePublic’ is een samenwerking met Broet en Plaza, en wordt ondersteund door de Gemeente Eindhoven.

VRIJDAG 11 OKTOBER T/M DONDERDAG 31 OKTOBER GELUIDSSCULPTUUR DE IDEOFOON 1 DICK R A AIJMAKERS AK A KID BALTAN - DOORLOPEND TE ZIEN IN DE BALTAN E XPO RUIMTE - LOCATIE: NATL AB, BEGANE GROND - GR ATIS TOEGANKELIJK Dick Raaijmakers werd door velen gezien als één van de grondlegger van elektronische muziek. Hij heeft daarnaast ook zeer intrigerende en inspirerende performances, beeldende kunst, muziektheater en theoretische essays gemaakt. Raaijmakers’ werk is een uniek voorbeeld van de combinatie tussen kunst en wetenschap. In de exporuimte toont Baltan de Ideofoon 1, een geluidsculptuur in de vorm van een luidspreker. De sculptuur bestaat uit 36 identiek functionerende speakers in een metalen kast. Aan elke speaker zit een glazen pijpje met daarin een balletje. Als de speakers geluid afspelen gaan de balletjes bewegen, waardoor er opvallende effecten ontstaan. Raaijmakers (1930-2013) was een veelzijdig kunstenaar en schepper van vele elektronische composities, ‘instructiestukken’ voor strijkensembles, fonokinetische objecten, ‘grafische methodes’ voor tractor en fiets, beeldende kunst, muziekscenische composities en muziektheaterproducties. Het merendeel van zijn werken is ‘eenmalig’; zij veroorzaken een ontlading, uitvergroot in het moment waar je bij geweest moet zijn. Raaijmakers: ‘Ik zie mezelf als een soort laborant en uitvoerder van spontane ideeën, die ik wetenschappelijk wil uitwerken. De kunst is om je in te houden en weg te laten en om te overdrijven, maar wel met smaak’. Dit project is mede tot stand gekomen dankzij Todays Arts, V2 en Gemeente Eindhoven.

Ideofoon 1 Foto: W. Roose

ZATERDAG 12 OKTOBER BALTAN SESSIONS THE BOOK OF ICE DOOR D. MILLER, AK A DJ SPOOK Y, THAT SUBLIMINAL KID - 14.00 - 15.00 UUR - LOCATIE: NATL AB AUDITORIUM - GR ATIS TOEGANKELIJK Na de openingsavond komt Paul D. Miller terug om een lezing te geven over zijn onderzoek en visie op Antarctica. Miller publiceerde een project waarin hij de invloed van klimaatverandering op Antarctica onderzocht met behulp van digitale media en hedendaagse muziekcomposities. Deze ‘akoestische portretten’ van Antarctica zijn samengevat in ‘The Book of Ice’. Mis de kans niet om je gesigneerde kopie te kopen en een praatje te maken met Paul over dit baanbrekende onderzoek naar één van de meest mysterieuze plekken op aarde.

DINSDAG 22 T/M 25 OKTOBER DUTCH DESIGN WEEK PAINT YOUR PIZZ A DOOR JONAS LUND - 17.00 - 21.00 UUR - LOCATIE: NATL AB FOYER (BG) - € 8,- PER PIZZ A “It’s like art, on a pizza!” Tijdens de Dutch Design Week kun je in het Natlab zelf je pizza digitaal ontwerpen. Paint Your Pizza’ is een online tool van de Zweedse kunstenaar Jonas Lund. Een samenwerkingsverband tussen Eyebeam in New York en Baltan Laboratories maakte een residency van Jonas Lund mogelijk, waaruit ‘Paint Your Pizza’ is ontstaan. Het project was te zien tijdens de jaarlijkse Eyebeam Showcase in januari 2013.


Afbeelding: Piccolo Printer van Diatom

KID BALTAN THEMA AVONDEN VRIJDAG 25 OKTOBER BALTAN EN BROE T PRESENTEREN K AMER 306 EEN DOCUMENTAIRE VAN JE ANNE DE BONT EN HENK L AMERS - 20.00 UUR - LOCATIE: NATL AB FILMZ A AL - ENTREE: € 5,- MODER ATOR: WIEPKO OOSTERHUIS Deze documentaire laat zien hoe Dick Raaijmakers en Tom Dissevelt hun muziek componeerden en uitvoerden op de Acoustische Afdeling van Philips Natuurkundig Laboratorium. De documentaire bevat historische beelden uit het NatLab en laat naast Raaijmakers en Tazelaar een aantal betrokkenen aan het woord, die indertijd zelf deze activiteiten hebben meegemaakt. Een eerbetoon aan de pioniersrol van het Philips NatLab op het gebied van elektronische muziek. Philips had spoelenrecorders en elektronica als toongeneratoren, buizenversterkers en luidsprekers ontwikkeld, die bij de productie van elektronische muziek onontbeerlijk waren. De Akoestische Afdeling van het NatLab had een voortrekkersrol op het gebied van nagalmproeven, multiplicatie van concerten, elektronische muziekinstrumenten, luidspreker- en microfoonontwerp, synthetisch geluid en stereofonie. Na afloop is er een interview met de makers van de documentaire Jeanne de Bont en Henk Lamers door Wiepko Oosterhuis.

WOENSDAG 30 OKTOBER BALTAN SESSIONS ON THE THRESHOLD OF BE AUT Y KEES TA ZEL A AR LEZING - 20.00 - 21.15 UUR - LOCATIE: NATL AB - ENTREE: € 5,Kees Tazelaar, een expert op het gebied van elektronische muziek, sluit deze bijzondere maand af met een presentatie rondom zijn nieuwe boek ‘On the Threshold of Beauty’, waarin de ontstaansgeschiedenis van de elektronische muziek in Nederland uit de doeken wordt gedaan. Philips, NatLab en Dick Raaijmakers (aka Kid Baltan) speelden hierin een voorname rol. Tazelaars boek, dat

binnenkort bij V2_Publishing verschijnt, laat zien hoe pioniers in Nederland al vanaf 1925 aan de basis werkte voor wat later komen zou. Tazelaar is een van de belangrijkste Nederlandse componisten op het gebied van de elektronische muziek en een groot kenner van het werk van Raaijmakers. Hij restaureerde onder andere het muzikale werk uit kamer 306 van het NatLab van Philips. (Deze documentaire is te zien op vrijdag 25 oktober).

BALTAN LABOR ATORIES WORKSHOPS TIJDENS DUTCH DESIGN WEEK DINSDAG 22 OKTOBER BALTAN OPEN L AB WE AR ABLE SENSES #1 ISM. TU/E - 20.00 - 21.30 UUR - LOCATIE: NATL AB, BALTAN BASEMENT - GR ATIS TOEGANKELIJK Baltan Open Lab is een nieuw initiatief dat voortkomt uit de overtuiging dat de beste ideeën ontstaan in een omgeving waar alles mogelijk is en dat het delen van kennis leidt tot nieuwe inzichten. Open is dan ook het sleutelwoord tijdens deze bijeenkomsten. Tijdens de Dutch Design week zal de eerste Baltan Open Lab sessie plaatsvinden met als onderwerp Wearable Senses. In samenwerking met de afdeling DQI Wearable Senses, Industrial Design aan de TU/e onderzoekt Baltan een model om de overgang van innovatief onderzoek naar product ontwikkeling te versnellen.

WOENSDAG 23 OKTOBER WORKSHOP INTER ACTION & E XPERIENCE - 13.00 - 17.00 UUR - LOCATIE: NATL AB, BALTAN BASEMENT - GR ATIS TOEGANKELIJK - INSCHRIJVEN VOOR DEELNAME VIA: JELLE.SALDIEN@UGENT.BE

beleving in tijd en ruimte en aan onze relatie met onze omgeving. In deze workshop ga je zelf actief aan de slag met nieuwe interfaces en interactievormen. Lichaamssensoren, bewegingsdetectoren en MIT’s Makey Makey staan ter beschikking om een spel, object of ontwerp aan te sturen. De experts van het Industrial Design Center (IDC) van Howest-UGent begeleiden je tijdens de workshop met hun expertise in prototyping, design thinking en creativiteitstechnieken. Je kunt in de workshop werken aan je eigen project of aan een case die door de organisatie is bedacht. De workshop is gericht op studenten en pas afgestudeerde professionals uit design- en kunstopleidingen. Materialen en developer kits zoals Makey Makey worden gratis ter beschikking gesteld en kunnen tegen betaling meegenomen worden na de workshop. Meer informatie en inschrijvingen: www.howest.be/ddw

DONDERDAG 24 OKTOBER THE TOOL SERIES #2 BOUW JE EIGEN PICCOLO THE TINY CNC BOT - 10.30 - 18.00 UUR - LOCATIE: NATL AB, BALTAN BASEMENT - KOSTEN: €60,- INCL. PICCOLO PRINTER KIT - STUDENTEN: €45,- (OP VERTOON VAN STUDENTENK A ART ) - INSCHRIJVEN VOOR DEELNAME ( VOOR 20 OK TOBER) VIA: INFO@BALTANL ABOR ATORIES.ORG - GEEN VOORKENNIS OF ERVARING VEREIST In deze workshop bouwen en programmeren deelnemers hun eigen kleine CNC-robot. Deelnemers ontvangen een kit met alle benodigdheden om hun eigen mini-printer te bouwen waarbij Greg Saul en Tiago Rork van Diatom Studio een introductie geven over de inside-outs van Piccolo. Na de constructie van de Piccolo-printer gaan deelnemers hun apparaat voor eigen gebruik ontwerpen. Verschillende sensoren, elektronica, materialen en teken gereedschappen zijn aanwezig om dit doel te bereiken. Deelnemers die hun eigen Piccolo willen programmeren moeten hun laptop meenemen.

‘Interactie’ en ‘experience’ zijn de nieuwe buzzwoorden. Toetsenbord, muis en controllers zijn passé. Elk object kan of moet een functie krijgen die bijdraagt aan onze

SEPTEMBER 2013

21


AGENDA DOORLOPEND PROGR AMMA

VR 11-10

VR 25-10

19.00 UUR NATL AB OPEN

E AT TO MEE T

20.00, 20.30 EN 21.00 UUR DE ELEK TRISCHE KUS

1 8.00 UUR ME T EMILY HERMANS

RE-ENACTED

19.00 UUR ME T BRIES BE WEEGT

21.00 UUR D J PIRO

20.00 UUR ME T TOMM VELTHUIS

23.15 UUR PAUL D. MILLER AK A D J SPOOK Y, THAT SUMBLIMINAL KID

20.00 UUR KID BALTAN THEMA-AVOND DEEL 1

Openingstijden Natlab is dagelijks geopend vanaf 10.00 uur. Openingstijden Café zo t/m wo: 10.00 - 00.00 uur do t/m za: 10.00 - 01.00 uur

FILM-DOCUMENTAIRE ‘K AMER 306’ VAN HENK

ZA 12-10 MA 30-9 T/M ZO 27-10

10.00 – 14.00 UUR OPEN DAG

L AMERS EN JE ANNE DE BONT. - MODER ATOR: WIEPKO OOSTERHUIS

14.00 UUR WORKSHOP ACTEREN

10.00 – 21.30 UUR

(BEGINNENDE ACTEURS) ME T HUGO ME TSERS

ZA 26-10

VIDEO-INSTALL ATIE

14.00 UUR BALTAN SESSIONS

12.00 UUR MASTERCL ASS FILMSCORE

CELEBR ATION & CELEBR A-

LECTURE PAUL D. MILLER ( AK A D J SPOOK Y,

HERMAN WITK AM

TION BUENOS AIRES

THAT SUMBLIMINAL KID)

13.00 -23.00 UUR SELECTIE VAN INZENDING

HANS OP DEN BEECK

17.00 UUR WORKSHOP ACTEREN

VOOR DE AWARD CEREMONY

(ERVAREN ACTEURS) ME T HUGO ME TSERS

V.A. DO 3-10 STAR T REGULIERE FILMPROGR AMMA

20.00 UUR AWARD CEREMONY STOP MOTION WORKSHOP

ZO 13-10 10.00 – 14.00 UUR OPEN DAG - DOORLOPEND GR ATIS PROGR AMMA

ZO 27-10 16.00 UUR DESIGN IS ONE: LELL A & MASSIMO VIGNELIS

VR 11-10 T/M DO 31-10

Openingstijden Receptie & Kassa ma t/m vr: 10.00 tot een kwartier na aanvang laatste film (telefonisch vanaf 14.00 uur) za: 16.00 tot een kwartier na aanvang laatste film zo: 12.00 uur tot een kwartier na aanvang laatste film 24/7: www.natlab.nl

WO 16-10 PROGR AMMA GASTCUR ATOREN &FOOD

10.00 – 21.30 UUR IDEOFOON 1 VAN DICK

Openingstijden Restaurant & Keuken dagelijks: 11.00 – 21.30 uur Reserveren is niet mogelijk.

MA 28-10 19.30 UUR BABE T TE’S FE AST

DO 17-10

R A AIJMAKERS AK A KID

20.30 UUR BROE T K WEEK VIJVER

BALTAN

- 2 FILMS UIT SELECTIE EFF 2012

INLEIDING VAN JACQUES BOS

DI 29-10

Adres & Contact Kastanjelaan 500 5616 LZ Eindhoven 040 2946848 info@natlab.nl | www.natlab.nl

PROGR AMMA GASTCUR ATOREN &FOOD

VR 11-10 T/M DO 31-10

ZA 19-10 13.00 UUR WORKSHOP FOOD IN MOTION

12.30 – 21.30 UUR

WO 30-10 19.30 UUR EE T SMAKELIJK – IL AY DEN BOER

VIDEO | GREE TING CULTURES

E AT TO MEE T

19.30 UUR EDIBLE CIT Y

DOOR IRMA FOLDENYI EN

18.00 UUR ME T LINDA VAN OOSTERHUIS

ME T INLEIDING VAN ARJEN DE VRIES

GYORGI G ALIK

19.00 UUR ME T TOMM VELTHUIS

- I.S.M ARCHITECTUUR CENTRUM EINDHOVEN

20.00 UUR ME T MA AIKE VAN ZIJL

20.00 UUR KID BALTAN THEMA-AVOND DEEL 2

DO 17-10 T/M ZO 27-10

KEES TA ZEL A AR – ON THE THRESHOLD OF

Z0 20-10

BE AUT Y

10.00 – 18.00 UUR

14.00 UUR WORKSHOP LICHT EN GELUID

SALON GR APHIQUE: UNE

EGRIPMENT VELDHOVEN

E XPÉRIENCE VISUELLE

15.00 UUR SL AGWERK DEN HA AG

19.30 UUR EE T SMAKELIJK – IL AY DEN BOER

E AT TO MEE T

- 2 FILMS UIT SELECTIE EFF 2012

DO 31-10 20.30 UUR BROE T K WEEK VIJVER

DI 22-10 T/M DO 24 -10

18.00 UUR ME T MA AIKE VAN ZIJL

17.00 – 21.00 UUR

19.00 UUR ME T LINDA VAN OOSTERHUIS

PAINT YOUR PIZZ A

20.00 UUR ME T ALPHONS JANSSEN

JONAS LUND

19.30 UUR L A GR ANDE BOUFFE ME T INLEIDING

DI 22-10 DO 24 -10 T/M ZA 26-10

VR 1-11 19.30 UUR EE T SMAKELIJK – IL AY DEN BOER

19.30 UUR DESIGN IS ONE: LELL A &

19.30 UUR EN 20.30 UUR WIJKSAFARI LENNEKE MA AS

MASSIMO VIGNELIS

VANAF 15.00 UUR

- (NED. PREMIÈRE)

INSTANT FICTION

20.00 UUR BALTAN OPEN L AB WEARABLE SENSES

SAR AH VAN L AMSWEERDE

ZA 2-11 19.30 UUR EN 20.30 UUR WIJKSAFARI LENNEKE MA AS

WO 23-10 13.00 UUR WORKSHOP INTER ACTION &

ZO 3-11

E XPERIENCE

15.00 UUR EN 16.00 UUR WIJKSAFARI

- DOOR HOLST & HOWEST

LENNEKE MA AS

19.30 UUR EEN AVOND ME T PE TER STIGTER

MA 4 -11 DO 24 -10

19.30 UUR THE COOK , THE THIEF, HIS WIFE AND

10.30 UUR TOOL SERIES #2 WORKSHOP

HIS LOVER

BUILD YOUR OWN PICCOLO PRINTER

INLEIDING PAULINE TER REHORST

- DOOR DIATOM STUDIO EN BARTAKU

VR 8-11 E AT TO MEE T

19.30 UUR FESTEN

18.00 UUR ME T BRIES BE WEEGT

ME T INLEIDING

19.00 UUR ME T ALPHONS JANSSEN 20.00 UUR ME T EMILY HERMANS 20.30 UUR BROE T K WEEK VIJVER OEUVRE MARI SANDERS + Q& A

Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. 22

UIT IN EINDHOVEN

Eten & Drinken Naar Natlab gaat u voor goede film, podiumkunsten, exposities en meer. Bovendien biedt Natlab ook de mogelijkheid iets te drinken of te eten. In combinatie met het programma als totale avond uit of alleen om te lunchen, te proeven van de weekschotels of een glaasje te drinken. Bij Natlab kunt u niet alleen dineren, maar ook elke dag lekker lunchen. De keuken en het café-restaurant zijn dagelijks open vanaf 11.00 uur. Liever iets eten tijdens een film? Kan ook In het café is fingerfood verkrijgbaar: kleine hapjes dus, die u mag meenemen in de zalen.


MUZIEK

AGENDA OKTOBER

So What’s Next in Muziekgebouw

Effenaar 20.15 u • Muziek De Staat + support € 15,-

SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6)

21.00 u • Dans/muziek Argentijnse tango: Danscafé € 3,- / gratis kennismaken

PopEi 21.00 u • Muziek Kadinski + Juicy Flavour € 3,-

ZATERDAG 19 Eindhoven Museum 11.00 u • Cultuur+ Doe-week: De Toverlantaarn € 8,50

Jazzfestival ZA 12 OKTOBER Muziekgebouw Eindhoven, alle zalen & foyers 16.00 uur / € 35,-

Gregory Porter groeide snel uit tot een echte ster in de jazz- en soulwereld. Zijn eerste album Water werd genomineerd voor een Grammy in de categorie Best Vocal Jazz Album, ook sleepte hij een tweede nominatie binnen voor Best R&B performance. Met zijn zwoele donkere stem brengt singer-songwriter José James verschillende muziekstijlen samen, hij combineert jazz en soul, maar ook R&B en hiphop. James brak door met The Dreamer. Maar ook met zijn derde album For All We Know verraste hij door het in één dag op te nemen met de pianist Jeff Neve.

Van Abbemuseum 12.00 u • Cultuur+ Gratis rondleiding Gratis met geldig entreebewijs

Café Wilhelmina 21.00 u • Muziek Gadjo Zaz'trio Gratis

CKE, Pastoor 15.00 u • Muziek Voorrondeconcert jongNBE

20.30 u • Cabaret Pieter Derks - Van Nature € 21,50

Natlab 13.00 u • Cultuur+ Workshop: Food in Motion / Stopmotion Workshop Van Abbemuseum 14.00 u • Jeugd Kinderkunstclub

€ 7,- / CJP/stud. gratis

Muziekgebouw Eindhoven 16.00 u • Muziek Blue Note ClubSessions: The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble Gratis

20.15 u • Muziek Dulce Pontes € 35,-

Natlab 18.00 u • Cultuur+ Eat to Meet met Linda van Oosterhout € 35,- (incl. maaltijd, excl. consumpties)

Joshua Redman: zoon van grootmeester Dewey Redman én een van de meest geprezen en meest charismatische jazzartiesten die de jaren 90 hebben voortgebracht. Zijn kwartet, met Aaron Goldberg, Reuben Rogers en Gregory Hutchinson, brengt jazzklassiekers en nieuw geschreven muziek. Met Gatecrash ging Erik Vloeimans jaren geleden op de elektrische toer. Vanavond veel van hun nieuwe album. Met de release van hun laatste dubbelalbum met live-dvd GroundUP werd Snarky Puppy, het jazz/funk collectief uit Brooklyn New York, een regelrechte sensatie. Eerder al wonnen ze drie Dallas Observer Music Awards (Best Jazz). De jonge innovatieve Aaron Parks rekt graag de grenzen van de jazzmuziek, zijn progressieve jazz combineert hij met indierock en hiphop. Re:Freshed Orchestra is een jonge talentvolle groep die muzikale helden eert door hun muziek in een modern jasje te steken. Uitgerust met rappers, zangeressen, strijkers, blazers en toeters.

€ 2,-

€ 12,50

Catharinakerk 15.00 u • KoorMuziek in de Cathrien Vlaams Vrouwenkamerkoor Donnie Domenica

JOSHUA REDMAN

Grand Café Berlage 20.30 u • Kwis Quiz in de B.

20.00 u • Muziek Boudewijn de Groot Vaarwel, misschien tot ziens (reprise)

€ 6,-

So What’s Next? is een nieuw festival dat zich richt op een jonge generatie jazzmuzikanten op het grensvlak van genres en stijlen. Een generatie die zowel vijftig jaar jazz als popgeschiedenis als bagage heeft. New urban jazz en uitstapjes naar soul, world, electronic en singer-songwriter music.

vanaf € 13,-

Klokgebouw, Strijp-S 12.00 u • Cultuur+ FeelGood Market

€ 10,GREGORY PORTER

€ 15,- / kind € 9,-

15.30 u • Muziek Andrey Baranov & Maria Baranova

Parktheater Eindhoven 15.00 u • Jeugd/show v.a. 6 jaar Harmen van Straaten en Pieter Derks - Een super...show

€ 36,50 € 31,50 € 26,50

Line-up: Gregory Porter / José James / Joshua Redman Quartet / Eric Vloeimans’ Gatecrash / Snarky Puppy / Re:Freshed Orchestra Aaron Park / Tin Men and the Telephone / Kapok & D-Felic New Quintet

Muziekgebouw Eindhoven 11.00 u • Muziek Frank Groothof - Carmen

19.00 u • Cultuur+ Eat to Meet met Tomm Velthuis € 35,- (incl. maaltijd, excl. consumpties)

20.00 u • Cultuur+ Eat to Meet met Maaike van Zijl € 35,- (incl. maaltijd, excl. consumpties)

Effenaar 21.00 u • Muziek 80's Anders

Gratis

Peterstraat 180

Dynamo 16.20 u • Muziek Slaughterfest: Master, Onslaught, M-Pire Of Evil & Exumer € 20,- / voorverkoop € 15,-

Natlab 18.00 u • Cultuur+ Eat to Meet met Maaike van Zijl € 35,- (incl. maaltijd, excl. consumpties)

19.00 u • Cultuur+ Eat to Meet met Linda van Oosterhuis € 35,- (incl. maaltijd, excl. consumpties)

20.00 u • Cultuur+ Eat to Meet met Alphons Janssen € 35,- (incl. maaltijd, excl. consumpties)

15.00 u • Muziek axesjazzpower: Slagwerk Den Haag € 14,- / Natlab door Plaza Futura Pas € 12,- / CJP/Stud./Vrienden € 8,-

Effenaar 20.00 u • Muziek Janne Schra + Maaike Ouboter € 14,-

MAANDAG 21 Muziekgebouw Eindhoven 21.00 u • Muziek Ad van Meurs presenteert: Gerard van Maasakkers € 15,-

Parktheater Eindhoven 20.30 u • Muziektheater Zep - Feeks € 19,50

TAC 21.00 u • Cultuur+ Designer Bingo! Gratis

Gratis

22.00 u • Muziek It all started in the Nineties + special guest Dj Vince € 15,- / voorverkoop € 10,-

Dynamo 22.00 u • Muziek Phenomenal

DINSDAG 22 Natlab 19.30 u • Film Design is One: Lella & Massimo Vignelli (Nederlandse première)

€ 7,50

€ 8,50 / Natlab door Plaza Futura Pas / CJP/Stud. € 7,-

ZONDAG 20

20.00 u • Cultuur+ Baltan Open Lab - Wearable Senses #1

Eindhoven Museum 11.00 u • Cultuur+ Doe-week: De Toverlantaarn € 8,50

Gratis

Parktheater Eindhoven 20.30 u • Cabaret Henri van Loon - Electropis (reprise)

Parktheater Eindhoven 10.00, 11.00 & 12.00 uur • Jeugd/muziek v.a. 0 jaar Babyconcerten

20.00 u • Muziek Abba Mania (reprise)

€ 7,50

€ 34,- € 29,- € 24,-

€ 18,50

Oude Rechtbank 15.00 u • Theater Theater op Smaak AARON PARKS

RE:FRESHED ORCHESTRA

OKTOBER 2013

23


MUZIEK Paul Carrack Muziek ZO 13 OKTOBER Effenaar 20.15 uur / € 25,-

Muziek ELKE ZATERDAG St. Catharinakerk (Centrum) € 7,- / CJP-houders en studenten gratis ZA 5 OKTOBER 15.00 UUR

Muziek in de Cathrien Asko Kamerkoor o.l.v. Jos Leusink en Klaas Hoek, harmonium. Muzikaal portret van Charles Ives 14.25 uur Beiaardbespeling door Rosemarie Seuntiëns

Muziek

ZA 12 OKTOBER /15.00 UUR

KamerMuziek in de Cathrien Blazersensemble Koninklijk Conservatorium Den Haag o.l.v. Tim Dowling Werken van o.a. Gabrieli, Sibelius, Grieg en Britten

ZA 19 OKTOBER / 15.00 UUR

KoorMuziek in de Cathrien Vlaams Vrouwenkamerkoor Donne Domenica o.l.v. Patrick van Looy Memorare: Vlaamse religieuze muziek uit de 20e eeuw. Werk van Lodewijk Mortelmans, Lodewijk de Vocht, Norbert Rosseau, Peter Cabus, Willem Kersters en Vic Nees

ZA 26 OKTOBER / 15.00 UUR

OrgelMuziek in de Cathrien Luc Ponet (OLV-basiliek Tongeren) Belgische muziek (Peeters en Gilson), Bach, Walther, Preston en eigen werk

WO 9 OKTOBER Parktheater Eindhoven, Endinet-zaal 20.00 uur / v.a. € 18,50 Jeans is helemaal terug. De afgelopen jaren is er elke productie hard gewerkt aan het neerzetten van een muzikale theatershow van deze tijd met elk jaar een andere sfeer. Wat blijft is de energie, passie en het talent van jonge artiesten en de gedrevenheid van de creatives. Veranderd is het krachtige decor, de stijlvolle kostuums en de eigentijdsheid van de nummers en uitvoeringen. Wings of Dreams is een show waarin de jonge theatertalenten het publiek meenemen op een reis langs prachtige ballads, ontroerende duetten en energieke (pop)songs. Van even geleden, maar ook van nu. Met de vierkoppige theaterband en acht solisten brengt Jeans ook dit jaar weer een muzikale droom van een voorstelling! Met Leon de Graaf, Charro Tanamal, Tibisay Mercera, Diederik Ensink e.a. Muzikale arrangementen Bennie Top. Regie Perry Dossett.

Singer-songwriter, labelbaas, multi-instrumentalist, en keiharde workaholic Paul Carrack is zo’n typische held op de achtergrond. Hij werkte de laatste jaren met artiesten als Elton John, Van Morrison, Eric Clapton, Simply Red, BB King, Mariah Carey, Phil Collins en Ringo Starr. Toch is er een grote kans dat je niet eens weet hoe de Britse zanger eruitziet. Fans herkennen hem natuurlijk direct, al is het maar door het kenmerkende hoofddeksel dat hij bijna altijd op heeft. Maar waarschijnlijk gaat er ook wel een belletje rinkelen als we zeggen dat het nummer How Long van Carracks hand is. De tophits die hij vervolgens maakte als bandlid van Squeeze (Tempted) en Mike and The Mechanics (The Living Years en Over My Shoulder), zijn altijd een belangrijk onderdeel van zijn repertoire gebleven. Naast bovengenoemd rijtje grootheden werkte Carrack eerder ook nog met bands en artiesten als Sting, Eagles, Elvis Costello, Roger Waters, Diana Ross, Rod Stewart, The Frankie Miller Band, Roxy Music, The Smiths Tom Jones en vele anderen. Je zou bijna vergeten dat de beste man ook nog een solocarrière heeft! Maar juist die hoor je vanavond in de Effenaar.

MUZIEKINDECATHRIEN.NL

Een verbond van Minnaar en De Vriend bij philharmonie zuidnederland Klassiek

Met Jan Willem de Vriend heeft de philharmonie zuidnederland een van de boegbeelden van de historische uitvoeringspraktijk aan zich weten te binden. Dit betekent dat de klassieke muziek van onder andere Haydn, Mozart en Beethoven niet alleen een belangrijke rol blijft spelen tijdens de concerten, maar ook dat deze muziek zo enerverend en historisch correct mogelijk wordt uitgevoerd. Op 15 oktober kunt u in Muziekgebouw Eindhoven meemaken waarom Beethovens Vierde pianoconcert destijds zo’n sensatie was. Mede omdat Hannes Minnaar achter de vleugel zit.

DI 15 OKTOBER Muziekgebouw Eindhoven 20.15 uur (19.15 uur gratis inleiding) / v.a. € 15,-

FOTO MERLIJN DOOMERNIK

De Engelse krant The Guardian noemde hem al ‘the sensational Dutch pianist’ en ook elders wordt Hannes Minnaar inmiddels op handen gedragen. Daarom prijst de philharmonie zuidnederland zich gelukkig dat de pianist graag naar het orkest blijft komen. Vorig seizoen maakte hij samen met dirigent Jan Willem de Vriend bij Het Brabants Orkest al veel indruk met Beethovens Vijfde pianoconcert. Dirigent en pianist zetten bij de philharmonie zuidnederland de relatie voort met Beethovens even indrukwekkende Vierde pianoconcert. “Het meest bewonderenswaardige, eigenaardige artistieke en complexe concert dat Beethoven ooit vervaardigde”, schreef de Allgemeine Musikalische Zeitung daags na de openbare première op 22 december 1808. Jan Willem de Vriend omlijst het concert met de even intrigerende Ouverture Leonore III van Beethoven en twee beroemde werken van Haydn en Brahms. Een feest voor de liefhebbers van de klassieken.

24

UIT IN EINDHOVEN

philharmonie zuidnederland. Dirigent Jan Willem de Vriend. Piano Hannes Minnaar. Brahms - Variaties over een thema van Haydn Beethoven - Pianoconcert nr 4 Haydn - Symfonie nr 72 Beethoven - Ouverture Leonore III

Trixie Whitley + Echo Beatty Blues DO 17 OKTOBER Effenaar 20.15 uur / € 15,Trixie Whitley is voorbestemd om een groot muzikante te worden, geen twijfel over mogelijk. Haar vader, bluesgitarist en singer-songwriter Chris Whitley, sleepte haar mee de wereld over en van studio naar studio. Trixie ontmoette daardoor al op jonge leeftijd grootheden als Dave Matthews, Keith Richards en Bruce Springsteen. Haar debuutalbum Fourth Corner, ademt dan ook pure greatness uit. Het staat vol met songs die tijdloos klinken en gegarandeerd nog sterker zijn geworden tegen de tijd dat Trixie vanavond het podium opkomt van de Effenaar. Live komen de songs van Trixie namelijk helemaal tot leven. Intens, puur en oprecht. Dat bewees de charmante blondine onlangs nog op Pinkpop en vanavond in Eindhoven.


MUZIEK

AGENDA OKTOBER Dynamo 19.45 u • Muziek In Extremo + support

VanVelzen The Rush of Life

€ 18,-

Muziekgebouw Eindhoven 20.30 u • Muziek Vriendentafel: Stille muziek: Federico Mompou

Muziek

Gratis

DO 17 OKTOBER Parktheater Eindhoven, Endinet-zaal 20.00 uur / v.a. € 19,50

WOENSDAG 23 Natlab 19.30 u • Film/cultuur+ Een avond met Peter Stigter (incl. film Little Miss Sunshine)

VanVelzen en zijn band staan garant voor een show die van het podium af spat! De theatervoorstelling The Rush of Life is veel meer dan een concert alleen. Op enthousiaste wijze vertelt VanVelzen vermakelijke anekdotes, verrast hij met originele theatrale vondsten en daagt hij het publiek uit om actief onderdeel te worden van de show. Een avond lang staat VanVelzen stil bij zijn voortdurend veranderende bestaan als mens en als artiest. Zijn eigen fotoalbum en songs zijn hierbij de rode draad. Nummers als Baby Get Higher, Love Song, Sing Sing Sing en When Summer Ends zullen uiteraard niet ontbreken.

€ 15,- / Natlab door Plaza Futura Pas / CJP/Stud. € 13,-

Parktheater Eindhoven 20.00 u • Muziek Theatertour Guus Meeuwis Het kan hier zo mooi zijn € 38,-

20.30 u • Muziek Frans van Deursen zingt Tom Waits - Scherven van een leeggedronken nacht € 23,50

Effenaar 20.15 u • Muziek Seasick Steve + support € 27,50

FOTO RUBEN VAN VLIET

€ 35,- (incl. maaltijd, excl. consumpties)

20.00 u • Cultuur+ Eat to Meet met Emily Hermans € 35,- (incl. maaltijd, excl. consumpties)

Parktheater Eindhoven 20.00 u • Muziek Theatertour Guus Meeuwis Het kan hier zo mooi zijn € 38,-

20.30 u • Komedie George van Houts en Raymonde de Kuyper - Who’s afraid of George and Mildred? € 22,50

Janne brak in 2006 door als zangeres van de band Room Eleven met het album Six White Russians & A Pink Pussycat. De band toerde in Europa, Canada, Japan en Zuid-Afrika, nam een album op in New York en stond op grote jazzfestivals als het Montreal Jazz Festival. Een van de hoogtepunten was het optreden in een uitverkocht Carré. Een droom kwam uit, maar wel een die Janne ervoer als een hele heftige achtbaan. Janne voelde duidelijk dat het tijd was voor iets anders. Onder de naam Schradinova bracht ze in 2010 het in Stockholm geproduceerde album India Lima Oscar Victor Echo You uit. Deze werd net als Schradinova-liveshows positief onthaald. Deze band was eigenlijk een wilde versie van Room Eleven, een ontlading. Deze band bracht veel volume met zich mee, waardoor ze niet altijd evenveel subtiliteit in haar zang kon leggen. En dat gebeurt nu wel. Onder eigen naam is Schra eindelijk 100% Janne Schra en dat klinkt live fantastisch mooi.

Op weg naar het Nieuwjaarsconcert 2014: voorrondeconcert compostitiewedstrijd Nederlands Blazers Ensemble Zondag 20 oktober in CKE (Pastoor Petersstraat 180). 15.00 uur. Info en tickets via www.nbe.nl

€ 35,- (incl. maaltijd, excl. consumpties)

20.00 u • Cultuur+ Eat to Meet met Tomm Velthuis € 35,- (incl. maaltijd, excl. consumpties)

20.00 u • Muziek Baltan sessions: Documentaire ROOM 306 van Henk lamers en Jeanne de Bont € 5,-

20.00 uur Award-uitreiking Animatie wedstrijd Gratis

Effenaar 20.30 u • Muziek Street Pulse

€ 35,- (incl. maaltijd, excl. consumpties)

Het duurt soms even om jezelf te worden. Om door te hebben wat je echt wilt. Voor Janne Schra was het begin 2011 zo ver. Ze was klaar om te zeggen: “dit ben ik”. Daar ging een hele ontdekkingsreis aan vooraf.

€ 35,- (incl. maaltijd, excl. consumpties)

19.00 u • Cultuur+ Eat to Meet met Bries Beweegt

Natlab 10.30 u • Cultuur+ TOOLS SERIES #2: Bouw je eigen Piccolo, the tiny CNC bot

19.00 u • Cultuur+ Eat to Meet met Alphons Janssen

ZO 20 OKTOBER Effenaar 20.00 uur / € 14,-

€ 26,50

Natlab 18.00 u • Cultuur+ Eat to Meet met Emily Hermans

DONDERDAG 24

18.00 u • Cultuur+ Eat to Meet met Bries Beweegt

Jazz

€ 32,50 € 30,- € 27,50

20.30 u • Show Lisa Portengen - Smart&Sexy Theatershow

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • Muziek Upload Klassiek, Daria van den Bercken piano

€ 60,- incl. Piccolo Printer Kit / Stud. € 45,- (op vertoon van stud. kaart)

Janne Schra + Maaike Ouboter

Parktheater Eindhoven 20.00 u • Komedie Joke Bruijs en Gerard Cox Alles went behalve een vent

Muziekgebouw Eindhoven 12.30 u • Lunchpauzeconcert Internationaal Vocalisten Concours & Franz Liszt Pianoconcours € 1,-

20.15 u • Muziek philharmonie zuidnederland € 39,- / € 32,- / € 24,- / € 15,-

20.15 u • Muziek Dale Watson & The Tennessee Two € 24,50

Effenaar 19.30 u • Muziek Rotting Christ + Twilight of The Gods + Negura Bunget + support € 17,50

TAC 21.00 u • Muziek Designers Fest

€ 8,-

€ 22,50

SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6)

21.00 u • Dans/muziek Argentijnse tango: Danscafé € 3,- / gratis kennismaken

ZATERDAG 26 Eindhoven Museum 11.00 u • Cultuur+ Themaweekend: Leve het varken € 8,50

Parktheater Eindhoven 20.00 u • Muziek The Five Great Guitars African Samba € 27,50 € 25,- € 22,50

20.30 u • Cabaret Carolien Borgers - Happy End € 18,50

Van Abbemuseum 14.00 u • Jeugd Kinderkunstclub € 6,-

20.00 u • Cultuur+ Young Art Night € 5,-

Catharinakerk 15.00 u • OrgelMuziek in de Cathrien Luc Ponet € 7,- / CJP/stud. gratis

Muziekgebouw Eindhoven 16.00 u • Muziek Blue Note ClubSessions: KOFFIE Gratis

20.15 u • Muziek Jörg Widmann, Carolin Widmann & Oliver Triendl vanaf € 18,-

€ 8,-

Academisch Genootschap 17.00 u • Cultuur+ Kom kennismaken met... Jutta Chorus

VRIJDAG 25

€ 8,- / AG-leden/stud./tot 21 jaar gratis

Van Abbemuseum 15.00 u • Cultuur+ Dirk Roosenburgprijs en lezing

Natlab 20.00 u - Cultuur+ Award-uitreiking Animatie wedstrijd

Gratis

PopEi 22.00 u • Muziek Kattekwaad, ‘DDW Special’ € 5,-


MUZIEK Frans van Deursen zingt Tom Waits Scherven van een leeggedronken nacht

Een groots orkesthoera voor Wagner bij philharmonie zuidnederland

Muziek

Klassiek

WO 23 OKTOBER Parktheater Eindhoven, Philipszaal 20.30 uur / € 23,50

DO 24 OKTOBER Muziekgebouw Eindhoven 20.15 uur (19.15 uur gratis inleiding) / v.a. € 15,-

Frans van Deursen zingt zich in zijn moerstaal een weg door het repertoire van Tom Waits. Hij neemt je mee op een muzikale kroegentocht door de late nacht, waar Nachtbrakers en Nachtvlinders in het bleke licht van een lantaarnpaal hun whisky uitmaken en je hun verhaal vertellen. Liederen over Gebroken Harten, Verdronken Verdriet, gelukkig altijd afgewisseld met Opgewekte Dronkemanspraat. In fonkelnieuwe vertalingen en bijgestaan door een roedel rasmuzikanten staat Frans van Deursen op het podium. “Uit de inventieve en bitterzoete interpretaties, waarin veel gezopen wordt door Geboren Verliezers en de Verloren Liefde altijd om de hoek loert, spreekt pure liefde en vakmanschap” (OOR). Verder met Wouter Planteijdt (gitaar), Richard Heijerman (drums), Peter Wassenaar (bas) en Leo Bouwmeester (piano).

Berlioz - Harold en Italie Wagner - uit Tannhäuser: Ouverture en Venusbergmuziek Wagner - uit Die Meistersinger von Nürnberg: Suite

FOTO JAAP REEDIJK

Hector Berlioz en Richard Wagner herschreven de muziekgeschiedenis van de negentiende eeuw. Berlioz liet een enorm orkestapparaat aanrukken en haalde tot dan toe ongehoorde sonoriteiten uit het orkest. En Wagner hervormde in zijn eentje alle bestaande ideeën over de opera en paste Berlioz’ ideeën over het orkest toe. Het leverde overweldigende en meeslepende muziek op. Met Harold en Italie dat Berlioz schreef in opdracht van viool- en altviooltovenaar Niccolo Paganini en instrumentale fragmenten uit Tannhäuser en Die Meistersinger von Nürnberg van Wagner delen ruim negentig musici hun passie voor deze muziek en hun vreugde over het feit dat deze groots bezette partituren nu binnen handbereik van het uitgebreide orkest liggen. De Franse altvioliste Geneviève Strosser voelt zich gesteund door zo’n warm orkestapparaat en doet onder leiding van Kees Bakels in Harold en Italie overtuigend alsof ze Paganini zelf is. philharmonie zuidnederland. Dirigent Kees Bakels. Altviool Geneviève Strosser.

FOTO SIMON VAN BOXTEL

Als Richard Wagner het eeuwige leven had gehad was hij op 22 mei van dit jaar tweehonderd jaar geworden. Vanwege zijn enorme muzikale betekenis een goede reden om het hele jaar door stil te staan bij zijn bijdragen aan het symfonieorkest. Want Wagner mag dan voornamelijk opera’s geschreven hebben, de avontuurlijke klank die hij het orkest gaf beïnvloedde vele componisten na hem. Wagner zelf was weer diep onder de indruk van Hector Berlioz. Daarom begint de philharmonie zuidnederland zijn orkesthoera voor Wagner op 24 oktober met Berlioz’ indrukwekkende ‘reisverslag’ Harold in Italie.

The Five Great Guitars African Samba Muziek ZA 26 OKTOBER Parktheater Eindhoven, Endinet-zaal 20.00 uur / v.a. € 22,50 In 2013 bestaan The Five Great Guitars tien jaar en dit heugelijke feit wordt gevierd met een fantastische line-up! Jan Kuiper, Digmon Roovers en Zoumana Diarra spelen samen met de Braziliaanse singer-songwriter Ceumar en een heel bijzondere special guest: Habib Koité. Ook de twee Afrikaanse percussionisten Dramane Diarra en Moussé Pathé M’Baye zijn weer van de partij. Groovy gitaar- en baspatronen, virtuoze gitaarsolo’s, swingende samba’s en bossa nova’s; alles wordt gespeeld met een tomeloze energie. Een exclusieve avond waarin de roots van de Braziliaanse muziek naadloos overgaan in traditionele Afrikaanse percussie patronen.

De Zondagmiddag in Popei Muziek ZO 27 OKTOBER PopEi (Klokgebouw 300) 14.00 uur / Gratis Op zondag 27 oktober ben je weer van harte welkom bij PopEi tijdens het maandelijkse middagfestijn De Zondagmiddag. En ook deze keer wordt het einde van het weekend weer een heel bijzonder moment. Om 14.00 uur gaan de deuren wijd open en staat er heerlijke koffie met gebak, lunch en/of borrelgerechtjes klaar in het gezellige café. Vanaf dan val je tot minimaal 20.00 uur ten prooi aan de ene verrassing na het andere. De Zondagmiddag; dezelfde zondag, maar dan anders! Een verrassende zondagmiddag, waar je van alles kunt tegenkomen. Gezellig en gratis voor jong en oud. 26

UIT IN EINDHOVEN

Muziek ZO 27 OKTOBER Grand café Berlage 16.00 uur / Gratis Johnny Panic & the Bible of Dreams was een project van gitarist Eric van Donkersgoed en zanger Johan Jager, die onder deze naam van 1986 tot 1989 het repertoire van de Doors op podia brachten in Nederland en België. Inmiddels is de gangbare naam van de groep Johnny Panic. Door enkele optredens in de afgelopen vijf jaar is het heilig vuur weer gaan gloeien! De terugkeer van twee muzikanten van het eerste uur, te weten bassist Peter van den Berg en toetsenist Frank van Donkersgoed wakkerde het vuurtje nog wat aan. En sinds december 2012 vindt nieuwkomer drummer Rob Gevers wonderwel zijn weg bij dit nostalgisch gezelschap en in het oeuvre van de Doors. Daarom een reünie- en nieuw kickoff optreden van Johnny Panic in Grand Café Berlage, waar ook het slotconcert van J.P. & the Bible of Dreams plaatsvond in 1989. SPANISHBLUES.NL / ERICVANDONKERSGOED.NL

FOTO MARK LITJENS

FOTO EVA DEKKERS

Johnny Panic & the Bible of Dreams


CULTUUR+

AGENDA OKTOBER Energie is alles! behalve vanzelfsprekend... door Drs. Hans Bolscher Lezing Academisch Genootschap (Parklaan 93) DI 8 OKTOBER 20.00 uur / € 7,50 (Vrienden gratis)

Maak kunst jezelf meester Schildercursus ELKE DO OKT T/M APRIL Oude Rechtbank 20.30-22.30 uur / € 325,Vanaf oktober geeft Lex Grote iedere donderdag van 20.30 tot 22.30 schilderlessen. De cursus duurt zeven maanden en loopt van oktober tot april. Kosten van de cursus zijn 325 euro, inclusief materiaal. Bij veel interesse is de dinsdagavond ook beschikbaar.

Energie uit Kolen zorgt voor luchtvervuiling en opwarming van de aarde, gaswinning zorgt voor aardschokken, nucleair afval is eng, windmolens zijn lelijk (op land) en staan in de weg (op zee) en dan heb ik het nog maar even niet over aardolie... Maar we hebben energie heel hard nodig. En steeds meer nodig. Energie is een van onze primaire levensbehoeften. In deze lezing zal Hans Bolscher een overzicht geven van de huidige uitdagingen op het gebied van energie. De noodzaak voor meer duurzame oplossingen voor onze energie is evident, maar de weg er naar toe niet. De discussie in Nederland wordt vaak vertekend door angst of geloof, door te weinig feiten of te weinig visie. Hans zal trachten de positie van duurzame energie in Nederland te duiden tegen de achtergrond van internationale ontwikkelingen rond energie en klimaat. Er zal voldoende ruimte zijn voor discussie en interactie.

Lex Grote: “Het vertrekpunt als ik schilder is een emotionele uitspatting. Inspiratie doe ik op door een beeld, een geluid of een spanning. Ik geef me over en dan volgt er iets puurs; een handeling met verf met of zonder kwast, ofwel een krachtveld. Ik maak ruimte en schilder stukken weg waardoor er weer nieuwe vlakken ontstaan. Vaak herken ik achteraf terugkerende patronen die weer kenmerkend zijn voor een bepaalde periode. Voor mij is het ideale schilderij een krachtig doek met een eerlijke toets. Dit is een combinatie van gevoel en verstand; helder, donker of kleurig geschilderd is hier dan ondergeschikt.”

ZONDAG 27 Natlab 16.00 u - Film Design is One: Lella & Massimo Vignelli (Nederlandse première) € 8,50 / MEER UIT-pas/CJP/Stud. € 7,-

Parktheater Eindhoven 14.00 u • Jeugd/musical v.a. 2 jaar Bob de Bouwer - Bob de Bouwer theater tour vanaf- € 14,50 (volw) vanaf € 11,- (kind)

16.00 u • Toneel De Utrechtse Spelen Mogadishu € 25,-

16.00 u • Toneel Afslag Eindhoven - Ter Plekke

Grand Café Berlage 16.00 u - Muziek Johnny Panic (repertoire van de Doors) Gratis

SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6)

18.00 u • Dans/muziek Argentijnse tango: Danssalon € 5,- / gratis kennismaken

Effenaar 20.00 u • Muziek Naked Song presents: Israel Nash Gripka & band € 14,-

20.15 u • Muziek Wende Clubtour - The Berlin Sessions € 25,-

€ 15,-

Eindhoven Museum 11.00 u • Cultuur+ Themaweekend: Leve het varken € 8,50

Grand Café Berlage 20.30 u • Kwis Quiz in de B. € 2,-

Muziekgebouw Eindhoven 12.00 u • Muziek Gustavo Núnez fagot & leden Koninklijk Concertgebouworkest € 15,- / € 13,50 / € 11,50 / kind € 6,-

Van Abbemuseum 12.00 u • Cultuur+ Gratis rondleiding

MAANDAG 28 Muziekgebouw Eindhoven 21.00 u • Muziek Ad van Meurs presenteert: The ABC of Canadian Music € 10,-

Natlab 19.30 u • Film Babette’s Feast met inleiding van Jacques Bos € 10,- / Natlab door Plaza Futura Pas/CJP/Stud. € 8,50

Café Wilhelmina 21.00 u • Muziek axesjazzpower: Mógil € 11,- / € 7,-

Gratis met geldig entreebewijs

DINSDAG 29

PopEi 14.00 u • Muziek De Zondagmiddag

Natlab Film vanaf deze datum: Eat the Film

Gratis

Studentenkapel 14.15 u • Muziek Marco Beasley € 19,-

Dirk Roosenburgprijs en -lezing Lezing VR 25 OKTOBER Van Abbemuseum 15.00-18.00 uur / Gratis Om de twee jaar reikt het College van B&W de Dirk Roosenburgprijs uit. Sinds 1989 wordt deze prijs voor ruimtelijke kwaliteit uitgereikt aan een opmerkelijk en inspirerend bouwproject binnen de gemeente Eindhoven. Naast een juryprijs is er ook een publieksprijs. Dus doe mee en stem!

Winkelen op internet juridisch bekeken door Mr. Ir. Arnoud Engelfriet Lezing

In het recente verleden werd de prijs toegekend aan onder meer de Lichttoren, spilcentrum de Hangar en Park Meerland. Dit jaar zijn 9 projecten genomineerd. Dit zijn de Fontys Sporthogeschool; woonhuis Brodrück; de herbestemde Pastoor van Arskerk (foto links), de woongebouwen Anton en Gerard op Strijp-S; Metaforum (foto rechts); Catalyst en ketelhuis Ceres op het TU/e terrein; de herbestemde St. Josephkapel op Glorieuxpark en een nieuwbouwproject aan de Schalmstraat. Informatie over de projecten is de vinden op de website van Architectuurcentrum Eindhoven. Vanaf 10 oktober is er

een stemwebsite online en kan ook het publiek stemmen op een favoriet project. De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 25 oktober in het Van Abbemuseum. Deze keer gaat de uitreiking gepaard met de Dirk Roosenburglezing. Omdat de uitreiking plaatsvindt tijdens de Dutch Design Week worden sprekers uitgenodigd die zowel op het gebied van architectuur als design actief zijn. Op 25 oktober is ontwerpcollectief ZUS [Zones Urbaines Sensibles] te gast, in 2001 in Rotterdam opgericht door Elma van Boxel (1975) en Kristian Koreman (1978). ZUS richt zich gevraagd en ongevraagd op projecten binnen de vakgebieden stedenbouw, architectuur, design en landschapsarchitectuur. Dirk Roosenburg (1887-1962) was een architect die veel in opdracht voor Philips werkte en daarmee een belangrijk stempel drukte op de gebouwde omgeving van Eindhoven. Ontwerpen van zijn hand zijn bijvoorbeeld de Witte Dame (1928), de Admirant (1924) en het voormalige NatLab op Strijp-S (1926). Hij tekende ook het eerste luchthavengebouw van Vliegveld Welschap (1934-35) in Meerhoven. ARCHITECTUURCENTRUMEINDHOVEN.NL

Boter bij de vis, is het devies bij vrijwel elke winkel. Maar als je winkelt op internet, blijkt dat nogal anders te werken. Om nog maar niet te spreken van de vele oplichters en andere handige jongens die er opereren. Welke rechten heeft de consument op internet? Wat te doen als men de wet niet wil nakomen? En hoe beveilig je je in de praktijk tegen onfrisse en illegale zaken? In deze lezing krijgt u praktische tips en duidelijke uitleg over de internetwetgeving rond winkelen op internet.

FOTO’S NORBERT VAN ONNA

Academisch Genootschap (Parklaan 93) DI 22 OKTOBER 20.00 uur / € 7,50 (Vrienden gratis)

OKTOBER 2013

27


EXPO Eindhoven Museum komt naar je toe! Mobiele expositie 11 T/M 27 OKTOBER Diverse locaties Gratis

Design en historie Eindhoven Museum heeft een Erfgoedpark in Genneper Parken (het voormalig Prehistorisch Dorp) waar bezoekers de middeleeuwen en prehistorie van Eindhoven kunnen beleven. Met de mobiele presentatieruimte laat Eindhoven Museum de hele geschiedenis van Eindhoven zien, bij voorkeur op druk bezochte plekken waar cultuurhistorie niet direct wordt verwacht. Het publiek wordt verrast met presentaties van thema’s en momenten uit de historie van voorgaande generaties Eindhovenaren. Het idee van de Mobiele Presentatieruimte ontstond eind vorig jaar bij Eindhoven Museum. In april was de samenwerking met Collaboration O. een feit. Zij hebben nagedacht over een ruimte, die onder andere multifunctioneel, iconisch voor Eindhoven, makkelijk verplaatsbaar en herkenbaar moest zijn. Het resultaat is een product dat in eenvoud en praktische toepasbaarheid met recht Dutch Design genoemd kan worden.

FOTO SANDER WASSINK

Dit najaar presenteert Eindhoven Museum zich met een mobiele presentatieruimte op verschillende plekken in de stad. Het Eindhovense designerscollectief Collaboration O. heeft hiervoor een ontwerp gemaakt van zes huisjes, die als Matroesjkapoppetjes in elkaar kunnen schuiven. Zo is Eindhoven Museum in oktober te zien bij de Eindhovense Marathon, in het Klokgebouw tijdens de Dutch Design Week en zijn er plannen om aan te sluiten bij het Fijne Feestdagen Festival in december.

Het ontwerp De mobiele presentatieruimte bestaat zes archetypische huisjes, die in en uit elkaar te schuiven zijn en waarbij het grootste huisje groot genoeg is voor een volwassen persoon om in te staan en het kleinste een vitrinekastje is. De andere huisjes worden onder andere gebruikt als tafel, kinderhuisje en promotiehuisje. De huisjes kunnen zo worden neergezet dat het gevoel van een straat of dorp wordt gecreĂŤerd. Het grootste huisje representeert Eindhoven en de andere vijf de deelgemeenten waaruit Eindhoven in het verleden is opgebouwd (Stratum, Woensel, Strijp, Gestel, Tongelre). Doordat de huisjes allemaal dezelfde vorm hebben, zijn ze herkenbaar, maar door de verschillende materialen en kleuren toch allemaal uniek, net als de wijken van Eindhoven.

Samenwerkingen Met deze Mobiele Presentatieruimte verspreidt Eindhoven Museum op verschillende momenten door het jaar heen informatie over de historie van Eindhoven en de Kempen op locaties waar veel publiek aanwezig is. Hiervoor werkt het museum samen met andere organisaties in de stad. De Mobiele Presentatieruimte is in oktober al te zien bij de Eindhovense marathon. Op vrijdag 11 en zaterdag 12 oktober, tijdens de registratie voor de deelnemers, presenteert Eindhoven Museum een overzicht van 30 jaar marathon in het Beursgebouw. Op zondag 13 oktober is de Mobiele Presentatieruimte van Eindhoven Museum aanwezig in Aristo, de publieksruimte van de marathon. Van 19 t/m 27 oktober is het Dutch Design Week en krijgt de Mobiele Presentatieruimte van Eindhoven Museum een plekje in het Klokgebouw. In december staat de Mobiele Presentatieruimte op het Catharinaplein tijdens het Fijne Feestdagen Festival.

IMPRESSIE

28

UIT IN EINDHOVEN


EXPO

AGENDA OKTOBER

Atelierroute 2013 Tentoonstelling ZA 5 EN ZO 6 OKTOBER Diverse locaties 11.00-17.00 uur / Gratis Na de succesvolle expositie in het Van Abbemuseum met vijftig deelnemers vorig jaar, bent u ook dit jaar welkom bij de kunstenaars in hun ateliers. Op enkele locaties zullen ook gastexposanten aanwezig zijn. Maak kennis met de diverse disciplines: teken- en schildertechnieken, sculpturen, keramiek, beeldende kunst, grafisch werk, assemblages en veel meer. Kijk op www.atelierroute.dse.nl voor alle informatie over de route en de deelnemende kunstenaars en stel een eigen route samen! De folder van de route ligt onder andere in de Bibliotheek, bij Coffee You, Van Abbemuseum, het VVVkantoor en nog op diverse plaatsen in de stad en regio.

Kunst van Hier Tentoonstelling Atelierroute 20 SEPTEMBER T/M ZO 16 OKTOBER Coffee You (Clausplein) Za 8.00-17.00 uur / zo 11.00-17.00 uur Zes deelnemers presenteren schilderijen en ruimtelijk werk bij Peter en Caroline van Coffee You aan het Clausplein, WitteDame. Hét gezellige meeting point om even te verpozen onder het genot van heerlijke koffie thee en ander heerlijks. Enkele dichters laten hier (en in enkele ateliers) hun woordkunst horen. Dit zijn onder anderen Angela, Polderman, Pierre Maréchal, Willem Adelaar, Theo Smit, Nicole Loeve.

Parktheater Eindhoven 20.30 u • Cabaret Ontroerend Goed 2: Sander van Opzeeland - I’m Back € 17,50

Parktheater Eindhoven 20.00 u (19.15 u inleiding) • Muziek Staatsopera van Tatarstan Carmina Burana € 39,50 € 34,50 € 29,50

WOENSDAG 30 Natlab 19.30 u - Film City Tales / Edilble City: Grow The Revolution € 10,- / Natlab door Plaza Futura Pas/CJP/Stud. € 8,50

19.30 u -Theater Ilay den Boer Smakelijk Eten € 32,- / Natlab door Plaza Futura Pas /CJP/Stud. € 30,- (incl. maaltijd, excl. consumpties)

20.00 u • Cultuur+ Kees Tazelaar lezing - On The Threshhold of Beauty € 5,-

Parktheater Eindhoven 20.00 u (19.15 u inleiding) • Toneel Victor Löw, Hein van der Heijden e.a. - De donkere kamer van Damokles € 35,- € 30,- € 25,-

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • Muziek Gary Mullen & The Works € 32,50

20.30 u • Cabaret Theo Maassen Einde oefening oudejaarsconference € 27,-

20.30 u • academy Parktheater Academy Theaterplan € 7,50

Natlab 19.30 u • Theater Ilay den Boer Smakelijk Eten € 32,- / Natlab door Plaza Futura Pas /CJP/Stud. € 30,- (incl. maaltijd, excl. consumpties)

Effenaar 19.30 u • Muziek Flotsam and Jetsam + Hirax + Nervosa + opener € 15,-

20.30 u • Muziek Great Minds: Jiggy Djé, Sticks, Winne & Dr. Moon € 15,-

Dynamo 20.00 u • Muziek Zebrahead + States And Empires (Halloween Editie) € 15,- / voorverkoop € 13,-

DONDERDAG 31 Muziekgebouw Eindhoven 12.30 u • Lunchpauzeconcert Presentatieconcert Tromp Repertoire Days € 1,-

Van zwerfgoed tot erfgoed Een zoektocht naar de betekenis van een culturele nalatenschap Expositie T/M DO 3 OKTOBER Oude Rechtbank Gratis Studenten van de afdeling Forum van Design Academy Eindhoven hebben een half jaar onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de bedelaarskolonie Veenhuizen. Ooit gesticht als opvangplaats voor paupers en landlopers, nu genomineerd voor de wereld erfgoedlijst van Unesco. Maar wat is eigenlijk werelderfgoed? De expositie in de Oude Rechtbank toont de persoonlijke visies van deze jonge ontwerpers op cultureel erfgoed. Hoe houd je erfgoed levend?

7 projecten in CKE-Muziekschool Expositie T/M 11 OKTOBER CKE-muziekschool (Pastoor Petersstraat 180) Ma-vr 9.00 - 21.00 uur / za 9.00-16.00 uur / Gratis Het wonder van Eindhoven, de slimste stad vol creativiteit. Daarvoor moet je bij de TU/e zijn, of de Design Academy, de Hightech Campus en de werkplaats van Piet Hein Eek. Maar ook in Woensel, Gestel of Tivoli. Als je goed luistert en kijkt, dan merk je dat de creatieve energie in heel Eindhoven zit. Overal wonen en werken kunstenaars met creatieve ideeën voor de buurt. Maar ook in basisscholen en seniorencomplexen, bij bewonerscommissies en zorgcentra ontstaan plannen om iets bijzonders met kunst en cultuur te doen. Een deel van die plannen komt bij Woonbedrijf terecht. Een ander deel bij CKE. Samen gaan we het aan het werk om die plannen uit te voeren. Vaak is daar helemaal niet veel voor nodig. Wat geld, een beetje hulp, wat ideeën erbij, en het idee krijgt vorm. Wie wil zien welke creatieve ideeën er in Eindhoven leven, en wat ze opleveren, kan tot 11 oktober een bezoek brengen aan CKE. In het gebouw van de muziekschool aan de Pastoor Petersstraat 180 worden de resultaten van zeven projecten getoond die in en met de stad zijn uitgevoerd. Het is maar een kleine selectie, want in Eindhoven gebeurt veel meer. Maar die zeven projecten zijn genoeg om een paar belangrijke dingen te laten zien. Bijvoorbeeld dat elk idee bijzonder is en leidt tot een uniek resultaat. Dat buurtbewoners in Eindhoven heel veel voor elkaar krijgen. En vooral dat samen werken aan cultuur méér is dan iets moois op poten zetten. Je houdt er ook een ontzettend goed gevoel aan over. Maar wat we vooral willen laten zien is de stad als atelier. Eigenlijk is Eindhoven één grote werkplaats vol creativiteit! OKTOBER 2013

29


EXPO In het van Abbemuseum Alja R. Steinvåg The Machinery of Compensation Tentoonstelling T/M 1 NOVEMBER 2014 Van Abbemuseum De werkmethode van de Noorse, in Eindhoven woonachtige, kunstenares Ajla R. Steinvåg is die van een klinisch onderzoeker. Anatomie, pathologie en chirurgie zijn voor haar een bron van esthetisch beeldmateriaal. Veroudering en slijtage van een goed functionerend lichaam, en de technieken die worden ontwikkeld om dat te compenseren, zijn eveneens een basis voor haar werk.

Steinvåg werkt in het verlengde van de realiteit waar zij naar verwijst. Ze wil ons bewust maken van onze identiteit en lichamelijke integriteit als onderdeel van de natuur. Zij voorziet zo ook de utopie van de maakbaarheid van het lichaam van commentaar. In plaats van de illusie dat we ziekte kunnen vermijden, confronteert Steinvåg ons met de schoonheid van de onvolmaaktheid, de vatbaarheid, de kwetsbaarheid en de sterfelijkheid. Ze heeft bewondering voor wat buiten de norm valt van het normale, goed functionerende lichaam, maar ook voor het toekomstige lichaam, de missing links en het lichaam dat zijn limieten aftast.

Openingstijden van Abbemuseum: di t/m zo 11.00 - 17.00 uur (eerste do van de maand tot 21.00 uur) Toegangprijs (tenzij anders vermeld) €12,(eerste do vd maand vanaf 17.00 uur gratis)

Dutch Design Week Evenement ZA 19 T/M ZO 27 OKTOBER Van Abbemuseum Tijdens de Dutch Design Week is er ook in het Van Abbemuseum vanalles te doen. Naast de Young Art Night op 26 oktober vindt er een boekpresentatie plaats van het Rotterdamse ontwerpbureau 75b. Ook geeft comic expert Erin LaCour een lezing en is er een presentatie op de vide van Karel 1 museumcafé. Kijk voor een gedetailleerd programma op VANABBEMUSEUM.NL

Self Unself Tentoonstelling ZA 19 OKTOBER T/M ZO 17 NOVEMBER Van Abbemuseum Vanaf 19 oktober, de eerste dag van de Dutch Design Week, is de Design Academy Eindhoven te gast in het Van Abbemuseum. In de tentoonstelling Self Unself is werk te zien van Design Academy master studenten en alumni waarin het spanningsveld tussen ik en wij in design wordt onderzocht. Welke rol speelt het individu in het werk van de nieuwe generatie ontwerpers en welk belang hechten zij aan het collectief? Self Unself vindt plaats in tien zalen van de oudbouw van het Van Abbemuseum. Het is de start van een langdurige dialoog die de twee Eindhovense instellingen met elkaar aan willen gaan om tot een levendige uitwisseling tussen design en kunst te komen. De tentoonstelling Self Unself vormt tevens een proloog op de tentoonstelling Museum of Arte Útil van het Van Abbemuseum, die daarna vanaf 7 december in dezelfde ruimtes te zien is. Hier wordt kunst getoond die niet slechts representeert en autonoom is, maar kunst die echt anders kijkt naar en invloed heeft op de wereld om ons heen.

AJLA STEINVAG, SYNTHETIC, FRACTURES. COURTESY THE ARTIST

Young Art Night Evenement ZA 26 OKTOBER Van Abbemuseum 21.00 - 02.00 u / € 5,- (v.v.k. via yan.vanabbe.nl) Kunst, design en Fresku: dit en meer kun je verwachten tijdens de derde editie van de Young Art Night, die ditmaal plaatsvindt tijdens de Dutch Design Week. Na de succesvolle vorige edities, zal ook tijdens deze Young Art Night het museum zich vullen met jonge vormgevers, kunstenaars en musici. Museumcafe Karel 1 wordt omgetoverd tot een dansvloer, waar verschillende dj’s achter de draaitafels staan.

Creatieve energie wordt op de Young Art Night bij elkaar gebracht door activiteiten en optredens van jonge vormgevers, kunstenaars en musici. Onder andere de Eindhovense rapper Fresku verschijnt tijdens de Young Art Night. Eerder dit jaar werkte hij in het museum mee aan het project Supertoll! met Tijs Rooijakkers, waarbij hij teksten over zijn persoonlijke ambities op houten latten schreef. Sounddesigner Marcus Bodine uit Eindhoven neemt persoonlijke boodschappen van bezoekers op en vormt deze tot een geluidscollage. De jonge keramist Ioana Tamas plaatst haar werk in de context van de Black or White-tentoonstelling. Deze Young Art Night zit vol verrassingen!

MARK LEWIS, NATHAN PHILLIPS SQUARE, A WINTERS NIGHT, SKATING, 2009

FOTO FIEKE VAN BERKOM / LOGO DEBBIE HOVENS

Laatste kans oktober!

30

UIT IN EINDHOVEN

Mark Lewis Pull Focus Tentoonstelling T/M 13 OKTOBER Van Abbemuseum Met de solotentoonstelling Pull Focus introduceert het Van Abbemuseum veertien films van de Canadese kunstenaar Mark Lewis. De tentoonstelling vormt een kennismaking met zijn recente werk, in relatie tot drie werken die het museum al in zijn collectie heeft. Verwijzend naar een klassieke filmische techniek nodigt Pull Focus uit tot een volledige concentratie op het beeld.


EXPO

EXPO AGENDA

TAC presenteert Zona Ventosa 2013

Van Abbemuseum Bilderdijklaan 10

Expositie

t/m 13 oktober Mark Lewis Pull Focus

ZA 19 T/M ZO 27 OKTOBER TAC (Vonderweg 1) 11.00-19.30 uur / Gratis

t/m 13 oktober Geconcentreerde Tijd t/m 1 november Bibliotheektentoonstelling Ajla R. Steinvåg The Machinery of Compensation

Dé plaats om (inter)nationaal designtalent te zien De Nederlandse design filosofie beperkt zich niet tot de landsgrenzen. Uit de hele wereld komen ambitieuze ontwerpers naar Eindhoven om te studeren en te werken. Sommigen blijven, anderen trekken verder met de kennis, de inspiratie en de contacten die ze hier hebben opgedaan. Zona Ventosa toont de (inter)nationale verbindingen die zo ontstaan in twintig exposities met tachtig binnen- en buitenlandse talenten: een mondiale kruisbestuiving van producten, concepten en ontwerpen uit o.a. Frankrijk, Engeland, Verenigde Staten, Zuid Korea, Duitsland, België, Portugal, Amsterdam, Arnhem, Groningen en natuurlijk Eindhoven.

t/m 17 november Black or White t/m 5 januari 2014 Tijs Rooijakkers Supertoll Permanente expositie Dan Perjovschi Wandtekeningen CKE

Designer Bingo! Deelnemers zijn onder andere: • HELLO RANDOMNESS - My sweet design fair (BE, DE, POR) • Control of Idealism - collectief van afgestudeerden van de Royal Academy of Arts en de Design Academy (DE, FR, KOR, TW, TUR) • Pepe Heykoop, Lex Pott, Paul Heijnen & David Derksen (Amsterdam) - verfijning in restleer, koper, resthout, glas en constructie • Wasatch Design Collective (US) - A Simple Fold of Fate Tijdens de week zijn er ook weer bijzondere evenementen zoals Designer Bingo en het Designers Fest en diverse optredens en lezingen. Dagelijks is er de mogelijkheid te genieten van een lekkere lunch en bijzondere diners, verzorgd door Jaom Kookt in speciaal voor de DDW vormgegeven settings. Lunch wordt geserveerd tussen 11.00 en 17.00 uur en het diner vanaf 17.30 uur.

MA 21 OKTOBER vanaf 21.00 uur / Gratis (loten € 2,50 per stuk)

Pastoor Petersstraat 180

t/m 11 oktober Atelier Eindhoven Chasing The Tail Natlab

Win The Stuff That Never Made It van de bekendste designers! Doldwaze bingoavond onder leiding van het Ongemotiveerd Kunstenaars Collectief. De prijzen zijn gesneuvelde ontwerpen van Nederlandse top designers. De opbrengst gaat naar de bouw van een designschool door Stichting Djenné.

Designers Fest DO 24 OKTOBER vanaf 21.00 uur / € 10,Sinds enkele jaren hét feest tijdens de Dutch Design Week, met live acts, Dj’s en een optreden van The Benelux. ZONAVENTOSA.NL / TAC.NU

Kastanjelaan 500

30 september t/m 27 oktober Hans Op de Beeck Celebration & Celebration Buenos Aires 11 t/m 30 oktober Dick Raaijmakers aka Kid Baltan Greeting cultures 23 t/m 25 oktober Jonas Lund Paint Your Pizza 24 t/m 26 oktober Sarah van Lamsweerde – Instant Fiction Video-installatie Oude Rechtbank Stratumseind 32

t/m 3 oktober Van zwerfgoed tot erfgoed Artspace Flipside Tarwelaan 56-58

5 & 6 oktober Miranda Vissers - Transit 19 t/m 27 oktober Missing Link TAC Vonderweg 1

19 t/m 27 oktober Zona Ventosa Eindhoven Diverse locaties

t/m 13 oktober Lichtjesroute 19 t/m 27 oktober Dutch Design Week t/m medio 2015 PROUD: Co-design: mensvriendelijk ontwerp

Artspace Flipside Missing Link Expositie ZA 19 T/M ZO 27 OKTOBER Artspace Flipside (Tarwelaan 56) 12.00-18.00 uur / Gratis

Een tentoonstelling met Hans Biezen, Antoine Boute, Fia Cielen, Geoffrey de Beer, Jean De Lacoste, Jan Dietvorst, Bart van Dijck, Lisa Jeannin & Rolf Schuurmans, Erwin van Looveren, Kelly Richardson, Guy Rombouts, Yannick Val Gesto, Tim Vanhamel en Filip Vervaet.

Vincentre Berg 29, Nuenen

t/m 15 november De Aardappeleters

Nog kaarten? uitineindhoven.nl

Donderdag 24 oktober: midisage met optredens van MEAN (A'pen), The City Hollers (A'dam), Tim van Hamel (DJset) en DJ Frietboer. Vanaf 19.00 uur restaurant. De tentoonstelling is samengesteld door Alexandra Crouwers. MISSINGLINKEXHIBITION.BLOGSPOT.COM

Benieuwd naar bijzondere sieraden geïnspireerd op Van Gogh? Bezoek het Vincentre in Nuenen...

OKTOBER 2013

31


The Sculpture Factory: Quayola at MU | Strijp S 19 OKTOBER – 22 DECEMBER, 2013 De Italiaans/Engelse kunstenaar Quayola gebruikt hedendaagse digitale technologie om er de klassieke esthetica en universele regels van schoonheid en perfectie mee te lijf te gaan. Deed hij tot nu toe vooral in projecties, installaties, fotografie en multimediaal bewerkte studies van Renaissance schilderkunst. Voor The Sculpture Factory, die hij special voor MU ontwikkelt, duikt hij in de wereld van de beeldhouwkunst. Niemand minder dan zijn grote voorbeeld Michelangelo levert het basismateriaal: de onvoltooide serie van vier Prigioni, ofwel slaven, gemaakt tussen 1513-1534. Quayola leerde de Slaven kennen toen hij jong was en met zijn moeder de Accademia in Florence bezocht. Door juist deze onvoltooide werken als bron van inspiratie te gebruiken, brengt hij niet alleen een hommage aan een van de grootste beeldhouwers in de geschiedenis van de kunst, maar focust hij des te sterker op het proces waarin materie vorm krijgt. Daarbij laat hij alles zien: de werkplaats, de bronnen, de zelfontwikkelde software en de creativiteit waardoor uit het aloude toch iets volkomen nieuws kan ontstaan. Ook de technologie, de hardware, is onderdeel van het geheel en dus van het kunstwerk. In de cyclus van creatie is de hand van de meester grotendeels vervangen door de computer, maar de kunstenaar zit nog altijd aan de knoppen. Voor Quayola is niet het uiteindelijke beeld maar de materie het onderwerp van The Sculpture Factory. Materie die voortdurend muteert in eindeloze geometrische vormen om uiteindelijk te stollen in een serie sculpturen. Deze worden echter niet meer door de hand en de beitel van de beeldhouwer gemaakt, maar in massa geproduceerd door een volledig geautomatiseerd fabricageproces. De technologie beïnvloedt en verandert het ontwerpproces volledig. Maar de essentie blijft het zelfde. Van eenvoud naar complexiteit, van scherp naar glad, van abstract naar figuratief. De Slaven hebben al deze aspecten in zich. Van de meest basale geometrie, de kubus, naar de hoogste complexiteit en gratie van het menselijk lichaam en zijn bewegingen, van de perfecte abstractie naar de onverwachte organische en chaotische vormen van de natuur, dit alles vertaald in steeds een ander uniek object. The Sculpture factory als een metafoor voor de complexiteit van het leven. Open zaterdag 19 oktober vanaf 12 uur, tijdens DDW houden we verder dezelfde openingstijden aan als het Klokgebouw Openingsborrel zondag 20 oktober van 16.00 tot 18.00 uur (onder voorbehoud)

The Sitcom! Chairs being funny 19 T/M 27 OKTOBER DAGELIJKS IN MU | DE WITTE DAME Een typische studio setting, vier decors. Een huiskamer, een slaapkamer, een keuken en een bar. Veel meer heeft de gemiddelde sitcom niet nodig, behalve nog wat publiek of een applaustape en een handvol acteurs natuurlijk. Maar wat als de acteurs opgaan in het decor? Als de stoelen de grappen maken, het alledaags design tot leven komt. Wat is het karakter, het wezen van de dingen? Hoe doods zijn ze eigenlijk, onze interieurs? En misschien nog wel belangrijker: heeft design een beetje gevoel voor humor? Geen vette lach maar een grinnik, in een vrij hopeloze, absurde poging de alledaagsheid te reanimeren. Zo’n missie is de Eindhovense ontwerper Lucas Maassen wel toevertrouwd nadat hij eerder al de wereld veroverde met zijn Singing Chair, Yoga Chairs en Nano Chair. Wie kan er beter het afgekloven cliché van de Amerikaanse sitcom op gepaste wijze fileren dan Maassen, ditmaal bijgestaan door de talentvolle Brabantse theatermaker Twan van Bragt en de slimme filmers van OddOne. Tijdens de Dutch Design Week 2013 krijgt dit illustere gezelschap vrij spel in MU | De Witte Dame om daar de pilot en een aantal sprekende scene’s van The Sitcom! op te nemen. Met het publiek als hun getuige. Zou het dan toch kunnen, stoelen die grappig zijn... Open vanaf zaterdag 19 oktober om 11.00 uur. Persconferentie en aansluitend feestelijke opening diezelfde zaterdag vanaf 16.00 uur. Daarna dagelijks te zien (openingstijden corresponderen met die van de Design Academy) tot en met zondag 27 oktober. Sitcom Party op vrijdagavond 25 oktober vanaf 20.00 uur.

32

UIT IN EINDHOVEN

UIT IN EINDHOVEN oktober 2013  

UIT IN EINDHOVEN oktober 2013

UIT IN EINDHOVEN oktober 2013  

UIT IN EINDHOVEN oktober 2013