Page 1

lichtkunstfestival GLOW Eindhoven 11 t/m 18 november in het centrum van eindhoven

uitineindhoven.nl november 2017


eindhoven door de ogen van cees donkers

redactioneel

Kijken en (f)luisteren We hebben het onlangs gedaan, gekeken naar de profielen van onze lezers. Althans, voor zover je dit kunt volgen met metingen en leesgedrag van onze online media. Deze krant wordt ook vaak online gelezen, met een relatief lange leestijd. Dat doet ons deugd. De man, de straat. We zagen dat de man in Eindhoven, 40+, het meest geïnteresseerd is in tech presentaties, voorstellingen of lezingen die draaien rondom innovatie en in muziek: een concert. Hij rockt, onze man, en hij is dus belezen of wil dat worden. Bij Cultuur+, Muziek en Urban leest hij aandachtiger ons bericht, klikt, liket en volgt erop los. Hij trekt zijn jas ervoor aan, gaat de straat er graag voor op. De vrouw, de verbinding. De vrouw, zij plant haar uitstapjes wat meer. Voor en met haar vriendinnen, met pa of ma, met haar geliefde en met haar geliefde gezin. Het meest blij maak je haar met theater of film, en ‘iets’ rondom literatuur. Presenteren we een interview, zij zal het lezen, evenals dat ze mooie foto’s waardeert. Hoe we dit kunnen zien? Zelfs als je nog niet hele geavanceerde apparatuur hebt kan je nog uitlezen hoeveel leestijd een bericht van onze nieuwsbrief heeft, welke berichten worden aan- of open geklikt. Ook weten we dat likers nog geen volgers zijn, en via welke weg mensen terechtkomen op onze site en waar ze dan naar zoeken. Het kind, de ontdekking. Het kan nog niet zelf kiezen of besluiten te gaan, het kind. Maar het ìs er wel: volop aanwezig daar waar speciaal programma voor hen geboden wordt. Eindhovense kinderen trekken er graag op uit. Is het een maker faire, een workshop, een middag kijken en (f)luisteren in het theater of museum, of liever klauteren en bouwen in de Ontdekfabriek? Voor ieder is er wat wils. En gelukkig zijn er altijd nog ‘de vrouw, de verbinding’ en ‘de man, de staat’ die voor hen kiezen en hen meenemen, de stad in. Heus wel willekeurig, hier nog verder in stereotyperen zou me te ver gaan... Lidy Lathouwers, hoofdredacteur

Cees Donkers, Eindhovens voormalig stadsarchitect, is nu twee jaar met pensioen. Zijn betrokkenheid met Eindhoven is er niet minder om. Vanuit zijn huis in het Witte Dorp, de buurt die hij samen met anderen in de jaren 70 nieuw leven en gemeenschapszin inblies, fietst hij door de stad en kijkt tevreden terug op wat hij heeft kunnen bewerkstelligen. “Ik ben altijd een beetje een stoute ambtenaar geweest.” DRINKS “Wij gaan nooit naar een café, mijn vrouw en ik drinken geen alcohol. Maar wel veel koffie! De plek is het belangrijkst. We gaan het liefst naar de Blob. We noemen dat de cockpit van Eindhoven, je zit op de eerste verdieping en ziet de stad aan je voorbij trekken. De tweede verdieping van dat gebouw zou voor iedereen moeten zijn, vind ik, maar dat is helaas niet meer zo. Verder gaan we graag naar USINE en Onder de Leidingstraat. En de Coffeelovers bij Van Piere: een goede combinatie, boeken en koffie. DINNER “Uit eten gaan we niet zo vaak, we vinden het leuker om met vrienden hier aan onze tafel te zitten. De enkele keer dat we gaan is 1910 favoriet, vanwege de gezellige thuissfeer. USINE is ook altijd goed, en als ik designgasten heb gaan we naar de Kazerne of naar Piet Hein Eek.” MUSIC “Als ik een feestje organiseer, vraag ik altijd Betty Blue. En het maandelijks concert bij de Oude Rechtbank sla ik niet vaak over. Ik zie graag Bertus Borgers die werkt met jonge mensen, zo iemand voel ik me zelf ook. Ik heb met wat andere oudere jongeren twee djcursussen gedaan bij Lady Aïda omdat ik in Moskou helemaal onder de indruk was geraakt van een plaat waarop muziek van Spencer Davis was gemixt met muziek van nu. Wat ik ook te gek vind: The Analogues die de witte dubbelelpee van The Beatles naspelen. In februari staan ze in het Parktheater.” ART “Ik kom graag in het Van Abbe vanwege de experimentele inslag. Ik ben niet zo van de schilders, maar wel van design en grafisch ontwerp. Ik ga veel naar 06, het ontwerperscollectief op het NRE-terrein, De Kazerne is grandioos, en ook het Natlab met daarbinnen Broet en Baltan vind ik heel interessant.” DEZE MAAND “Ik kijk uit naar GLOW en de TEDxEindhoven op 10 november. En op 13 november treedt Alan Parsons op in het Muziekgebouw, dat wordt een machtig experiment met musici uit zijn tijd.” THE CITY “Ik heb een visioen van de stad met twee grote ontwikkelingen: het Park Grote Beek dat het Villa Borghese van Eindhoven kan worden. Het landgoed De Grote Beek, het Philips de Jongh-park en de Wielewaal sluiten zich dan aaneen en worden opengesteld voor iedereen. En aan de andere kant een oostcorridor: de Kanaalzone waarmee je net zoiets kan doen als met de voormalige Strijp-gebieden. Vanaf de Paterskerk, richting NRE, en dan langs het kanaal de stad uit. Dit proces gaat veertig jaar duren, maar de stad gaat dat doen. De spirit is er. Ik kijk ernaar uit!” DECEMBER-EDITIE Eindhoven door de ogen van Arjen Heus, oprichter van PLYGRND

op de cover van november De twaalfde editie van Lichtkunstfestival Glow, van 11 t/m 18 november op een route door het centrum van Eindhoven, met dit jaar werk van meer dan 29 kunstenaars uit binnen- en buitenland. Zie pagina hiernaast

muziek in de cathrien in de stad

Colofon 28e jaargang, nummer 3 Redactie Frank van Eersel, Lidy Lathouwers, Claire van der Elst, Soraya Viana Ferreiro, Paula van Overveld en Debbie Langelaan Bladmanager Lidy Lathouwers Vormgeving 20-02 Vormgevers Druk De Persgroep Nederland Support Supportpunt Verspreiding Tour de Ville, Axender Oplage 35.000 Uitgever Stichting Uit in Eindhoven Deken van Somerenstraat 4, Eindhoven +31 (0)40 266 96 07 info@uitineindhoven.nl Neem voor meer informatie over redactie, advertenties en agenda contact met ons op. We staan je graag te woord! Wijzigingen en zetfouten voorbehouden.

uitineindhoven.nl 2

UIT IN EINDHOVEN

De Catharinakerk - oftewel de Cathrien - biedt al ruim 25 jaar podium voor Muziek in de Cathrien. Het Collegium Musicum Eindhoven zorgt ervoor dat professionele musici en de betere amateurkoren er optreden. Voor een vriendelijke prijs van doorgaans 7 euro per concert, heeft iedereen toegang tot een gevarieerd en kwalitatief hoogstaand programma. De concerten beginnen om 15.00 uur en duren een uur. En op elke eerste zaterdag van de maand trakteert stadbeiaardier Rosemanie Seuntiëns de bezoekers vanaf 14.25 uur op een toepasselijk voorprogramma door haar spel op de Philipsbeiaard. Hoe mooi kun je je weekend beginnen? Hier in beeld het jubileumconcert naar aanleiding van 150 jaar Catharinakerk in een volle kerk met goede akoestiek: de Mariavespers van Monteverdi door Collegium Vocale Eindhoven en Collegium Instrumentale Eindhoven o.l.v. Ruud Huijbregts. (tekst en foto: Paulissimo, Paula van Overveld)


GLOW Eindhoven 2017: The Source FOTO KATJA HEITMANN

Van 11 tot en met 18 november 2017 staat Eindhoven in het teken van de 12e editie van lichtkunstfestival GLOW. Dit jaar zorgen meer dan 29 kunstenaars uit binnen- en buitenland voor een grote lichtkunst-expositie in het centrum van Eindhoven. Het thema van GLOW 2017 is The Source, uitgaande van de bron van licht. Eindhoven is sinds de oprichting van de luciferfabriek in 1870 en gloeilampenfabriek Philips 1891 een bron van licht voor de hele wereld.

FOTO TOM DE KYVERE

Er is dit jaar één route samengesteld die langs alle lichtkunstprojecten leidt. De route van ongeveer 6 kilometer start bij Brandstore Eindhoven op het Stationsplein. Op de route liggen drie GLOW Spots waar men iets kan nuttigen. Elke GLOW Spot heeft een uniek horecaconcept met een eigen GLOW sfeer. GLOW Next op het NRE terrein, dit jaar onderdeel van de route, verbindt nieuw talent met gerenommeerde kunstenaars en werkt samen met hightech organisaties uit de slimste regio van de wereld: Eindhoven. De uitkomsten zijn vrijwel allemaal wereldpremières: nieuwe technieken en nieuwe projecten. GLOW sluit voor de derde keer op rij af met de GLOW Run. Extra spectaculair dit jaar, omdat de hardlooproute dwars door de Catharinakerk gaat.

evenement

GLOWEINDHOVEN.NL

ROUTE DOOR EINDHOVEN ZA 11 T/M ZA 18 NOVEMBER

GLOW Run Eindhoven 2017 Een 6 km fun run langs de lichtkunstwerken van GLOW

Dit jaar wordt GLOW voor het derde achtereenvolgende jaar afgesloten met de GLOW Run. De GLOW Run is een 6 km lange fun run. Deelnemers dossen zichzelf feestelijk verlicht uit waardoor een extra lichtelement wordt toegevoegd dat zich als een lint langs de meest indrukwekkende lichtkunstwerken van Glow beweegt. De GLOW Run start dit jaar op het TU/e terrein in Eindhoven. Vanaf het overdekte MetaForum zullen de deelnemers op de beats van muziek goed opgewarmd aan de run kunnen beginnen. Vanaf het TU/e terrein loop je langs alle lichtkunstwerken van GLOW. Tijdens de run wordt extra beleving gecreëerd in de vorm van speciale lichtkunstwerken en optredens die alleen tijdens de GLOW Run te zien zijn. De finish is in het Beursgebouw waar vervolgens de ‘grande finale’ is met een feestelijke after party. Deelname vanaf €19,95. Tickets glowruneindhoven.com.

sport

START: TU/E TERREIN / FINISH: BEURSGEBOUW ZA 18 NOVEMBER

STOP LICHT: GLOW Special in Van Abbemuseum Vanaf 11 november gaat het lichtkunstfestival GLOW weer van start in Eindhoven. In het Van Abbemuseum is de GLOW special STOP LICHT te zien. Deze special laat je stilstaan bij iets wat voor de meeste mensen heel gewoon is, namelijk zien.

Tip begin de GLOW route in het Van Abbemuseum! STOP LICHT kan namelijk ook overdag en in de vroege avond worden bezocht. Hier kan dan ook een hapje worden genuttigd bij het Karel 1 museumcafé, dat als één van de GLOW Host locaties een speciaal GLOW menu aanbiedt. Op het verwarmde terras van het museum staat een foodtruck. Tevens kun je verse wafels als ook koffie en thee bestellen. VANABBEMUSEUM.NL

FOTO PETER COX

Toch is zien een wonderlijk proces: licht valt in ons oog en wordt via de hersenen omgezet in een beeld, de visuele waarneming. Voor beeldend kunstenaars is licht daarom heel belangrijk. Ze maken tenslotte werk waarnaar gekeken moet worden. Voor kunstenaars die het licht zelf als materiaal gebruiken om kunstwerken te maken geldt dit nog sterker. In STOP LICHT worden kunstwerken getoond waarin het licht als bron van het zien centraal staat. Ben jij benieuwd op welke manieren kunst kan worden gemaakt met licht? Ontdek het in deze tentoonstelling. STOP LICHT kan worden bezocht tijdens de reguliere openingsuren van het museum en tijdens de openingsuren van GLOW: za 11 november 11.00-24.00 za 12 november 11.00-23.00 ma 13 november 18.30-23.00 di 14 t/m do 16 november 11.00-23.00 vr 17 & za 18 november 11.00-24.00 zo 19 november 11.00-17.00 De entree bedraagt €5,-.

expo PIERRE HUYGHE & PHILIPPE SARENO, SKIN OF LIGHT, 2001

VAN ABBEMUSEUM ZA 11 T/M Z0 19 NOVEMBER

GLOW pop-up restaurant in Philips Museum Het Philips Museum ligt midden op de route van GLOW 2017, een mooie gelegenheid om de geschiedenis van het oude gloeilampenfabriekje culinair te combineren met GLOW. Van zaterdag 11 t/m zateradg 18 november 2017 is het museum het bijzondere decor van een pop-up restaurant van Chefstable. Met het GLOW-arrangement hebben bezoekers toegang tot het museum en verzorgt chefkok Abu Bakthari van Chefstable een proeverij van vijf verschillende canapés (€ 65,- incl. een glas champagne) Reserveren BOEKINGEN-MUSEUM@PHILIPS.COM

food

PHILIPS MUSEUM ZA 11 T/M ZA 18 NOVEMBER NOVEMBER 2017

3


november vijf agendatips van

1

In Even Worse zet choreograaf Guilherme Miotto drie opvallende dansers uit de urban- en hedendaagse danswereld in een theatrale setting. Shane Boers, Simon Bus en Evangelos Biskas, drie aan elkaar gewaagde dansers met uiteenlopende achtergronden: van cutting edge breakdance, experimentele hiphop tot hedendaagse dans. In Even Worse versmelten al die stijlen tot een nieuwe, indringende taal. Drie jonge mannen in de virtuositeit van hun motoriek, in het nonchalante en tegelijk ook spanningsvolle van hun samenzijn, worstelend met hun individuele obsessies en angsten. Opgetild door de dynamiek van hun gemeenschapszin creëren ze heroïsche beelden waarmee ze zichzelf en elkaar steeds opnieuw op de proef stellen. Voorstelling in het kader van Ontroerend Goed.

Sound Of The Revolution ZA 4 NOVEMBER IN HET KLOKGEBOUW

2 Big Lake Tiny

ZO 5 NOVEMBER IN CAFÉ WILHELMINA

FOTO P VAN WEERT

3 Kempi

VR 10 NOVEMBER IN EFFENAAR

4 Jo Goes Hunting

VR 17 NOVEMBER IN ALTSTADT (ZIE PAG. 9)

5 Single Mothers

ZA 25 NOVEMBER IN DYNAMO (ZIE PAG. 12)

dans

FOTO: BAS BERENDS

podia

Guilherme Miotto Even Worse

Attika en Carte Blanche Het Proces Franz Kafka liet na zijn dood verschillende onvoltooide literaire werken na. Zijn verhalen worden veelal gekenmerkt door een unheimische sfeer waarin de verantwoordelijkheid van het individu in een onmogelijk en absurdistische omgeving een grote rol speelt. Zo ook in Het Proces: Iemand moet hem 10% belasterd hebben want zonder dat Josef K. iets kwaads gedaan heeft, wordt hij op een ochtend gearresteerd. In een poging zijn onschuld te bewijzen, komt hij terecht in een nachtmerrie waarin recht en rede lijken plaats te maken voor macht en logica van een kille ambtenarij. Zijn we niet allemaal een Josef K.? Ons voortslepend in een web van regels, wetten en verwachtingen, verstrikt in eigen drijfveren, angstige gedachten en bizarre waanvoorstellingen. Of misschien is het allemaal lachwekkende onzin? Een voorstelling geïmproviseerd op de roman Het Proces van Frans Kafka, coproductie van Theatergroep Attika en Carte Blanche. Regie Stefan Jung en Jurgen Zweemer. Dramaturgie Stefan Jung. Reserveren reserveren@carteblanche.nu of attika.nu/reserveren. CARTE BLANCHE (JAN HEYNSLAAN 4) WO 2 EN DO 3 NOVEMBER 20.30

PARKTHEATER WO 1 NOVEMBER 20.30

toneel

Tess D. Smith & band The Soul of Tina NTGent Kosmopolis Een hommage aan de Grande Dame van de muziekindustrie vol met vijf decennia muzikale historie, sex-appeal, temperament, passie en een stem vol charisma. Met al deze kenmerken is Tina Turner tot een fenomeen geworden.

FOTO SWEETSOULMUSIC

The Soul Of Tina is een ultimate tribute aan de carrière die meer dan 50 jaar beslaat, met bekende hits als Nutbush City Limits en Proud Mary. Tess D. Smith, voormalig frontvrouw van The Commodores, belichaamt met diezelfde authentieke, buitengewoon krachtige en vrouwelijke hartstocht een explosieve performance. Samen met haar zes topmuzikanten, backing vocals, dansers en uniek raspende stem, neemt ze je mee op een glorieuze reis langs de vele muzikale facetten van een fascinerende artiest.

show

PARKTHEATER DO 2 NOVEMBER 20.00

De steenrijke speculant Erick Packer rijdt in zijn stretch limousine dwars door New York naar z’n kappersafspraak. Wereldwijd wankelen de koersen en bewegen de financiële markten zich in een duikvlucht omlaag. Het hart van de metropool staat op instorten. De president is in de stad, een Soefi-rapper wordt onder massale deelneming van zijn aanhangers begraven, gewelddadige tegenstanders van de globalisering betogen, artiesten verstoren met guerilla-acties de openbaarheid. En ook het leven van Packer is aan het wankelen. De voorstelling is gebaseerd op de roman Kosmopolis van Don DeLillo, een van de belangrijkste eigentijdse Amerikaanse schrijvers. Bovendien is Kosmopolis ohan Simons zijn laatste enscenering als intendant van de Ruhrtriennale en vormt het slot van zijn trilogie Accattone, De vreemden, Kosmopolis, na Collegium Vocale en Asko|Schönberg ditmaal met Bl!ndman als muzikale partner. Met Elsie de Brauw, Bert Luppes e.a. Inleiding 19.15 uur.

HeartBeat bij philharmonie zuidnederland

4

UIT IN EINDHOVEN

Wist je dat educatie één van de pijlers van philharmonie zuidnederland is? Leerlingen uit het primair-en voortgezet onderwijs ervaren van dichtbij klassieke muziek en maken kennis met instrumenten middels workshops, muziekvoorstellingen op school en concerten in de theater-of concertzalen. In november speelt het orkest twee concerten HeartBeat in Muziekgebouw Eindhoven, alleen toegankelijk voor scholen die ingeschreven hebben. Meer info: philharmoniezuidnederland.nl/heartbeat

educatie

FOTO BEN VAN DUIN

FOTO SIMON VAN BOXTEL

Een klassiek orkest en dynamische moderne dans: hoe breng je deze werelden samen? De philharmonie zuidnederland stelde deze uitdagende vraag aan Dansgezelschap Project Sally Maastricht. Resultaat: het wervelende dansconcert HeartBeat, waarin dansers, musici en leerlingen uit groep 7-8 op zoek gaan naar hun eigen heartbeat.

PARKTHEATER ZA 4 NOVEMBER 20.00

toneel


So What’s Next? in muziekgebouw & stad

KAMASI WASHINGTON

BIJLAGE TANK AND THE BANGA

So What’s Next? OPENING NIGHT So What’s Next?

Kovacs curates

Voor het eerst dit jaar heeft So What's Next? een speciale openingsavond. Op vrijdag 3 november treedt de eigenzinnige soulzangeres Kovacs op in de grote zaal van Muziekgebouw Eindhoven met een preview van haar nieuwe album Sugar Pill. De Eindhovense heeft een donker, onderscheidend soulgeluid en is beïnvloed door expressieve zangeressen met het hart op de tong als Betty Davis, Etta James en Tina Turner. Programma Kovacs, Nona, Gabriel Royal en muziek Jessica Wilde. VR 3 NOVEMBER 19.30

So What’s Next? Downtown

Op zaterdag 4 november staan in Muziekgebouw Eindhoven toonaangevende en grensverleggende artiesten uit de jazz en cross-over scene op het programma. Programma: Kamasi Washington, Jacob Collier, Nick Mulvey, Avishai Cohen (trumpet) Quartet, Zara McFarlane, Donny McCaslin, Ambrose Akinmusire Quartet, Céu, Nick Hakim, Shabaka & the Ancestors, Mark Guiliana Jazz Quartet, Steve Lehman Sélébéyone, ALA.NI, De Raad van Toezicht, Gijs Idema, Rambags/Lijbaart/Stadhouders, Das Sound Kollektiv en Kapok.

muziek ZA 4 NOVEMBER 16.00

Op zondag 5 november speelt So What's Next? op tien verschillende podia in de binnenstad van Eindhoven. Ontdek, met maar liefst dertig optredens, het nieuwste opkomende talent. Programma Daymé Arocena, KNOWER, Tank and the Bangas, Gabriel Garzón-Montano, Moses Sumney, XamVolo, Aruán Ortiz, De Beren Gieren, Bram Stadhouders & the Big Barrel Organ, Gabriel Royal, Manu Delago, Mela, Greyheads, Cameron Graves, Matthew Stevens, Marutyri, DAYO, Cast Glass, Tommy Moustache, Kruidkoek, S’yo Fang Octet, Motion Complex, Dr. Meraki, Funky Miracle, Aart Strootman, Claudio jr. De Rosa Quartet, Laurent Coulondre en We Are Leif. Kaarten SOWHATSNEXT.NL

muziek

Z0 5 NOVEMBER 12.00

Chris Hinze presents... Mr. Richard Parker – Multimediaconcert The Road of Hope Wie is Mr. Richard Parker? De naam van de tijger uit het boek en de gelijknamige film Life of Pi.

ZA 4 NOVEMBER 15.00

Requiem van Josef Rheinberger en Giacomo Puccini. Met om 14.25 uur beiaardbespeling door Rosemarie Seuntiëns. Collegium Musicum Catharina o.l.v. Ruud Huijbregts ZA 11 NOVEMBER 15.00

KamerMuziek in de Cathrien Muziek van H. Andriessen, A. de Klerk en O. van Hemel. Charlotte Stoppelenburg, mezzo-sopraan Ruud Huijbregts, orgel

PARKTHEATER ZA 4 NOVEMBER 20.30

Close harmony versies van klassieke werken o.a. Bach, Dvorak, Piazzolla. Vocalgroup Just Us o.l.v. Angelo Smulders ZA 25 NOVEMBER 15.00

OrgelMuziek in de Cathrien Een uurtje met Franz Liszt met onder andere Weinen, Klagen; Orpheus en Präludium und Fuge über das Motiv B.A.C.H. Met om 14.00 uur lezing door Hans Strootman: Liszt, na Parijs de wereld. Gerard Habraken (Eindhoven) Om 19.30 uur CKE met Dulce Lignum (zie pag. 12)

MUZIEK

Het kabinet is op een geheime locatie bijeen voor crisisoverleg over een menswaardig asielbeleid. Een jonge, bevlogen presentatrice wil groen licht van de omroep krijgen voor een nieuw, journalistiek programma. De bewoonster van een door de aardbevingen getroffen boerderij in Groningen vecht voor een schadevergoeding. Een maand later treffen de drie elkaar in een live talkshow op televisie. De belangen, frustraties en wensen van de gasten botsen frontaal op elkaar. Terwijl het hele land zich voor de buis verzamelt, storten ze hun hart uit in een uitzending die niemand had voorzien. Met korting naar dit stuk? Dat kan! Deze voorstelling is onderdeel van de combideal: in combinatie met een bijpassende film krijg je maar liefst 50% korting op je theaterkaartje. NATLAB.NL/COMBIDEAL

FOTO ELLIS FAAS

KoorMuziek in de Cathrien

ST. CATHARINAKERK

muziek

Mugmetdegoudentand Gidsland

ZA 18 NOVEMBER 15.00

MUZIEKINDECATHRIEN.NL

FOTO PATRICIA STEUR

Muziek in de Cathrien

In de voorstelling zijn drie generaties op geheel eigen wijze op zoek naar een weg om geluk en een beter leven te vinden. Een palet aan muzikale kleuren en ontroerende beelden voeren je mee in hun zoektocht naar liefde, verloren idealen en een nieuwe toekomst. Mr. Richard Parker staat dan ook voor hope & adventure. De muziek is zoals we van Chris Hinze mogen verwachten; spannend, vernieuwend en divers. De filmbeelden zijn afkomstig van ‘all over the world’. Als een film waarbij je begin tot eind op het puntje van je stoel zit, trekt deze voorstelling aan je voorbij. Een reis van afscheid naar een nieuw begin en opgedragen aan alle mensen, waar ook ter wereld, die zoeken, vluchten en hopen op een gelukkiger leven.

theater

NATLAB DOOR PLAZA FUTURA ZA 4 NOVEMBER 20.30 NOVEMBER 2017

5


Podium klassiek presenteert

Daan van den Hurk

Wie cum laude afstudeert aan het conservatorium kan wel wat, toch? Daan van den Hurk studeerde maar liefst vier keer cum laude af! Een van zijn docenten, pianist Bert van den Brink, gaf hem het predicaat ‘uitzonderlijk’.

Strijps Kamerkoor Het Requiem van Pi

Kortom, deze in Heeze geboren muzikale duizendpoot (klassiek pianist, jazzpianist, filmpianist en componist) beschikt over een karrevracht aan talent. Tijdens dit concert speelt hij eigen composities, waaronder het Mini Concerto for Piano and Kitchen Orchestra. Een ideaal concert voor mensen die openstaan voor muzikale ontdekkingen. En voor wie liever bekendere muziek hoort: het voorlaatste werk dat Daan speelt is het onvolprezen Gaspard de la nuit van Maurice Ravel. Info en reserveren podiumklassiekeindhoven.nl

FOTO HYOU VIELZ

Muziek én filosofie over oneindigheid door het Strijps Kamerkoor onder leiding van Wilko Brouwers. Medewerking door filosoof Henri Oosthout en organist Ad van Sleuwen. In het programma staat de in 1922 door de Italiaanse componist Ildebrando Pizzetti geschreven Messa di Requiem centraal. Hierin zijn niet alle gezangen voor een complete Latijnse Requiemmis aanwezig. We vullen deze aan met delen uit het requiem van Pizzetti’s landgenoot Giuseppe Ottavio Pitoni, een belangrijke componist van kerkmuziek in de Italiaanse laatbarok. Zo onstaat het Het Requiem van Pi. Dit verweven we met een Gregoriaans gezang, Lux Aeterna van James MacMillan en het orgelwerk Trivium van Arvo Pärt. Een filosofische inleiding gaat aan het concert vooraf. Oosthout verbindt de oneindigheid in het wiskundige begrip Pi met de oneindigheid in de Requiemmis en de spiritualiteit waarmee Pizzetti en Pitoni hun muziek componeerden. VSBfonds en CKE steunen dit concert! STRIJPSKAMERKOOR.NL

FOTO RAOUL DUIVES

Mitsuko Uchida

koor

TRUDOKERK ZA 4 NOVEMBER 19.00 (LEZING) 20.00 (CONCERT)

kamer

Franz Schubert en Mitsuko Uchida: ze horen bij elkaar. Tijdens haar vorige recital in Muziekgebouw Eindhoven vertolkte de Japanse zeer indrukwekkend Schuberts laatste drie sonates. Nu staan er weer drie op het programma. “A deeply musical interpreter who strikes an inspired balance of head and heart”, schreef de Chicago Tribune. Het zal wederom een hele bijzondere avond worden, Uchida is een levende legende.

klassiek

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN MA 6 NOVEMBER 20.15

KAZERNE ZO 5 NOVEMBER 14.00

Peter Koelewijn & vrienden special

Een feest vol herkenning en mooie herinneringen

FOTO DAAN VERSCHUUR EN KAREL SANDERS

Bijna zestig jaar geleden scoorde Peter Koelewijn, samen met zijn ‘Rockets’, zijn eerste nummer één hit: Kom van dat dak af. Nu komt de Godfather van de Nederlandse rock ‘n’ roll, zoals muziekkrant OOR hem ooit noemde, voor het eerst naar de theaters met zijn eigen programma. Peter Koelewijn scoorde tientallen top tien hits, maar produceerde ook voor talloze andere artiesten als Rob de Nijs, Louis Neefs, Willeke Alberti, Babe en zelfs Johan Cruyff. Tijdens de Peter Koelewijn & vrienden special zullen vele bekende nummers van zijn hand te horen zijn. Begeleid door een swingende band onder leiding van Jan Rietman is dit een terugblik op de bijna zestigjarige carrière van Peter Koelewijn, die vergezeld wordt door een aantal muzikale vrienden. muziek Première! PARKTHEATER MA 6 NOVEMBER 20.00

OLDENOSBORN #LIFE

ARRESTED DEVELOPMENT

OLDENOSBORN (winnaar Camaretten 2014) bestormt de theaters met hun eerste avondvullende voorstelling. Met een scherpe blik op hun omgeving én op zichzelf maken Lize van Olden en Anna Hermans sketches die doodgewone en bizarre fenomenen van nu in een ander daglicht plaatsen.

Begin jaren negentig was er opeens een hiphopgroep die positiviteit hoog in het vaandel had. Arrested Development bood een alternatief voor de opkomende gangsterrap en was daar zeer succesvol in. Hun singles Tennessee, Mr. Wendal en People Everyday werden grote hits, het album 3 Years, 5 Months and 2 Days in the Life Of... werd vier keer platina en de band won twee Grammy’s voor Beste Nieuwkomer en Beste Rap Album.

hiphop EFFENAAR DI 7 NOVEMBER 20.15 6

UIT IN EINDHOVEN

In #LIFE buigt het tweetal zich over de grote vraag: ‘Hoe te leven?’ Ze gaan de strijd aan met het egocentrisme, de angst voor het cliché en het heimelijk verlangen naar een overzichtelijk leven. Naar zichzelf zoekende hipsters, multitaskende bakfietsmoeders en overspannen wereldverbeteraars passeren de revue. Hilarisch, herkenbaar, confronterend en troostend. “Een heel eigen veelbelovend nieuw damesduo” (uit het juryrapport 2014). Eindregie Victorine Plante en Audrey Bolder. Voorstelling in het kader van Ontroerend cabaret Goed. PARKTHEATER DI 7 NOVEMBER 20.30


STU LARSEN

Piv Huvluv Groef!

Liefhebbers van Damien Rice, Mumford and Sons en Passenger opgelet: Stu gaf begin 2015 een prachtige en uitverkochte show in De Kapel.

Na meerdere succesvolle onemanshows is hij terug in Nederland met Groef! en zet hij opnieuw het theater op z’n kop. Hij grasduint ongegeneerd in zijn verleden, op zoek naar grappige gebeurtenissen en markante voorvallen. Zijn verhalen krijgen steevast een soundtrack mee op vinyl, want Piv draait al zijn hele leven plaatjes op 45 toeren. Niet zelden zitten daar ook Hollandse evergreens tussen. Logisch, als je opgroeit in de jaren zeventig en tachtig, toen de Nederlandse televisie nog gretig bekeken werd in Vlaanderen, Toppop met Ad Visser voorop. Laat je meevoeren en geniet van deze pretentieloze, ontwapenend grappige comedy-voorstelling stand up met de naald in de Groef!

FOTO DIETER PROCUREUR

Sindsdien is de continu reizende muzikant niet meer van de radar verdwenen bij onze programmeurs. Kortom, deze Naked Song Presents... show zat er aan te komen. Het was alleen wachten op een nieuw album - Resolute kwam op 21 juli uit en een gaatje in de agenda van deze ‘vagabond’. 8 november dus! Naked Song Presents is een samenwerking van Effenaar en Muziekgebouw Eindhoven op verschillende locaties in Eindhoven.

Piv is een geboren komiek en verteller met een onmiskenbaar Oostends accent. Met zijn ontwapende manier van vertellen en lowprofile-attitude weet hij een breed publiek te bereiken.

PARKTHEATER DO 9 NOVEMBER 20.30

Kasteelconcert Geldrop Jolente de Maeyer en Nikolaas Kende Dit in het buitenland al bekende duo mag hier ook wel eens in de schijnwerpers gezet worden. Jolente de Maeyer en Nikolaas Kende zijn inmiddels een zeer ervaren duo met een rijpe, volwassen kijk op de grote klassieke werken. Jolente werd al op haar veertiende toegelaten op de Yehudi Menuhin School en speelde als solist in vele zalen van Europa. Datzelfde geldt voor Nicolaas die al in 2007 laureaat was op de Koningin Elisabeth Wedstrijd en in 2010 op toernee ging met het Vierde pianoconcert van Beethoven en het Tweede van Brahms. Samen hebben zij op indrukwekkende wijze de grote Kreutzer Sonate van Beethoven neergezet op hun nieuwste cd. Stravinsky - Suite Italienne Schubert - Sonate in A Op. 162 (Grand Duo) Beethoven - Sonate no.9 in A Op. 47 (Kreutzer)

muziek EFFENAAR WO 8 NOVEMBER 20.00

kamer muziek

Reserveren kasteelgeldrop.nl. Organisatie Stichting Strabrechttheater. KASTEEL GELDROP ZO 12 NOVEMBER 12.00

Heimwee CULTUREEL FESTIVAL in natlab Heimwee wordt tegenwoordig meestal gezien als iets kinderlijks. Maar het verlangen naar huis, of naar een plaats waar je liever wilt zijn, is zoveel groter en ingrijpender. Iedereen die hier aankomt omdat hij huis en haard moest verlaten, heeft er last van. Net zoals de mensen die zich ‘niet meer thuis voelen’ in het land waar ze opgroeiden.

Eindhovens talent op het podium Rotaryclub Eindhoven-Noord organiseert samen met CKE een creatieve en bijzondere middag voor een goed doel: een vakantieweek voor Eindhovense kinderen die niet zo makkelijk met actieve kunstbeoefening in aanraking komen. Muziek, dans, theater en beeldende kunst Ten bate van dit doel zijn zijn er twee voorstellingen die worden uitgevoerd door CKE’s meest talentvolle leerlingen in uiteenlopende kunstdisciplines zoals dans, zang, muziek, theater en beeldende kunst. Voorstelling 1 heeft aansluitend een high tea en voorstelling 2 een hapje en een drankje. Kaarten zijn te bestellen via RotaryEindhovenNoord@gmail.com. Programma cke.nl/rotary CKE.NL/AGENDA

FOTO: DANIEL WILLEMS

Films, muziek, theater en literatuur kunnen in veel van die gevallen een troost zijn. Of een aanleiding om er eens over te praten wat er met je gebeurt als je heimwee voelt. Is het een ziekte? Kun je ervan genezen? In Natlab gaan we in de maand november aandacht besteden aan heimwee. We vertonen films, organiseren theater, luisteren naar muziek en gaan met elkaar romans lezen die ermee te maken hebben. Ook hebben we een paar deskundigen uitgenodigd, zoals schrijfster en filosofe Joke Hermsen, schrijver en hoogleraar Douwe Draaisma en hoogleraar klinische psychologie Ad Vingerhoets. Theatergezelschappen en makers als Mugmetdegoudentand, De Koe, Chris Keulemans en Laura van Dolron komen met speciale voorstellingen, schrijfster Persis Bekkering organiseert een avond over Op zoek naar de verloren tijd van Marcel Proust. Er komen politieke debatten over populisme en heimwee. En we gaan begin december samen de heimwee bestrijden met een geweldige European Arabian Dance Night.

Rotary presenteert

festival NATLAB DOOR PLAZA FUTURA VR 10 NOVEMBER T/M ZA 16 DECEMBER

evenement CKE (PASTOOR PETERSSTRAAT) ZA 11 NOVEMBER 13.00 & 16.00 NOVEMBER 2017

7


Het Nationale Theater The Nation

FOTO SANNE PEPER

Aangewakkerd door de media staan bevolkingsgroepen en gezinsleden al snel lijnrecht tegenover elkaar. En terwijl iedereen zich dieper ingraaft in het eigen gelijk en het beschadigen van de ander, schuift één vraag steeds meer naar de achtergrond: waar is Ismaël? Eric de Vroedt werkte een jaar aan deze vijf uur durende theaterthriller over de op hol geslagen Nederlandse multiculturele stad. Als een televisieserie op toneel, waarin je in zes afleveringen het verhaal van de zoektocht naar Ismaël beleeft. Net als voor de buis kunt je zelf bepalen waar je gaat zitten, lekker twitteren over wat je ziet en uiteraard rustig iets gaan eten of drinken. De pers is lovend: “Met ‘The Nation’ levert Eric de Vroedt diepgravend entertainment” (***** NRC Handelsblad), “Sterk geschreven diamantjes” (***** Theaterkrant), “Mark Rietman is briljant als politieman en bouwmagnaat” (**** Volkskrant). Met Mark Rietman, Saman Amini, Mahfoud Mokaddem, Tamar van de Dop, Hein van der Heijden e.a. In de pauze zijn soep en worstenbroodjes verkrijgbaar.

toneel marathon

PARKTHEATER ZA 11 (18.00) EN ZO 12 (14.00) NOVEMBER

FOTO HUGO SEGERS

Zomer 2018. Terwijl in Den Haag de eerste paal wordt geslagen voor de nieuwe, hypermoderne stadswijk Safe City, verdwijnt de elfjarige Ismaël in de Schilderswijk. Wat is de rol van de politie bij zijn verdwijning? Weet zijn radicaliserende broer meer over zijn huidige verblijfplaats? Of zijn moeder, die een omstreden wijnbar voor moslima’s in de wijk wil openen? En wat is de rol van zijn pleegouders, met hun uitstekende contacten in de Haagse politiek?

Opera Zuid Werther Werther is een typisch romantische opera vol weltschmerz. Met deze opera maakt Massenet zich definitief los van de traditie van de Franse Grand Opéra en concentreert zich op geloofwaardige, menselijke relaties. Daarbij geholpen door het psychologische en dramaturgische stramien van Goethe’s roman Die Leiden des jungen Werthers. We volgen de passionele en getormenteerde belevingswereld van een uitzonderlijke jongen die het uiteindelijk moet afleggen tegen zijn eigen hartstocht. Goed hoorbaar in de muziek zijn de overweldigende emoties die de romantiek eigen zijn, soms lieflijk en vloeiend, dan weer opzwepend en ophemelend. Met Eric Fennell, Ivan Thirion, Jean Manuel Candenot, Marcel Reijans e.a. philharmonie zuidnederland o.l.v. Pieter-Jelle de Boer. Regie opera Sybrand van der Werf. PARKTHEATER DI 14 NOVEMBER 20.00

Herman van Hove & Lissa Meyvis In de schaduw van Toon Hermans

Franse juwelen met Quirine Viersen bij philharmonie zuidnederland

Na staande ovaties in Carré en twee seizoenen en tachtig shows in Vlaanderen komen Herman van Hove en Lissa Meyvis nu naar het Parktheater met een warmhartige Vlaamse hommage aan Toon Hermans.

De Nederlandse celliste Quirine Viersen behoort met haar intense, uitdrukkingsvolle en virtuoze spel internationaal tot de meest vooraanstaande muzikale persoonlijkheden.

Berlioz - Ouverture King Lear / Fauré - Elegie voor cello en orkest / Saint-Saëns - Celloconcert nr 1 / Schumann - Symfonie nr 3 ‘Rheinische’

FOTO JELMER DE HAAS

FOTO HERMAN VAN HOVE

Een reflectie van de onschuld en de vrolijkheid die de meester zelf zo hoog in het vaandel voerde. Met de verhalen van Herman van Hove over zijn wonderlijke belevenissen in de coulissen en aan de keukentafel als laatste manager en vriend van Toon. Lissa Meyvis blaast nieuw leven in de liedjes die Toon zijn mooiste vond. Herman, Lissa en het orkest van Pol Vanfleteren brengen je dicht bij de magie van de shows van Toon. Regie Herman van Hove.

Nu schittert ze bij philharmonie zuidnederland met twee Franse juwelen van Fauré en Saint-Saëns. Diezelfde Saint-Saëns introduceerde de Duitse toondichter Robert Schumann in Frankijk. Onder leiding van Schumannspecialist Claus Peter Flor klinkt daarom ook Schumanns meeslepende Derde Symfonie. Een muzikaal verslag van de reis van Clara en Robert door het meanderende Rijnlandschap. “Quirine Viersen excelleert in introspectieve melodieën.” (NRC-Handelsblad) philharmonie zuidnederland. Dirigent Claus Peter Flor. Cello Quirine Viersen.

muziek theater PARKTHEATER DI 14 NOVEMBER 20.30 8

UIT IN EINDHOVEN

klassiek MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN ZA 11 NOVEMBER 20.15


Club Guy & Roni en Slagwerk Den Haag TETRIS Mon Amour

Het Zuidelijk Toneel en A Two Dogs Company Conversations (at the end of the world) Vandaag de dag vult onze wereld zich steeds meer met mogelijke eindes: oorlogen, smeulende conflicten, terreur en uitbuiting. In Conversations (at the end of the World) zien we vijf figuren in een eindsituatie, samen in een lege theaterruimte. Het enige wat ze hebben is hun lichaam en de tijd die ze nog over hebben. Samen vormen ze een portret van de mens in de twintigste eeuw, die wacht op de onvermijdelijke catastrofe die gaat komen. Ze praten met elkaar, vertellen verhalen, doen een dansje en maken en luisteren naar muziek. Teksten van de Russische schrijver Daniil Charms vormen de kern, aangevuld met gesprekken die Charms voerde met zijn artistieke lotgenoten, de Oberioeten. Met Jan Steen, Johan Leysen, Jeroen van der Ven, José Kuijpers. Pianist Marino Formenti. Artistiek advies Piet Menu.

TETRIS Mon Amour is een metafoor voor het leven. Wie zichzelf harder pusht, kan zijn levensscore verbeteren. Hoe hard kun jij jezelf opjutten, terwijl je moet passen in een bestaande structuur? De enige manier om overeind te blijven, is om op de hoogste snelheid je zelfbeheersing te bewaren. Muzikale leiding Fedor Teunisse.

FOTO LEX VESSEUR

Het computerspel Tetris is mateloos fascinerend en verslavend. Razendsnel veroverde het spel de wereld toen het in 1984 werd uitgevonden. Choreografe Roni Haver was er zelf ook ooit aan verslingerd. Nu maakt ze een explosieve voorstelling waarin de prijswinnende dansers van Club Guy & Roni en de ijzersterke musici van Slagwerk Den Haag zich verliezen in het spel.

dans muziek

PARKTHEATER DO 16 NOVEMBER 20.30

Fine Arts Quartet & Severin von Eckardstein

FOTO KURT VAN DER ELST

Dit fantastische Amerikaane strijkwartet gaat ermee stoppen, dit wordt de allerlaatste keer dat het kwartet in Eindhoven te horen zal zijn! Het gevarieerde programma van deze afscheidstournee blinkt uit door elegantie. Een pianoconcert van Mozart, met slechts vier strijkers, en een stralend kwartet van Mendelssohn. Een prachtig afscheid waar ze pianist Severin von Eckardstein voor hebben uitgenodigd. Op 18 november geeft het kwartet een masterclass, die je voor € 7,50 kunt bijwonen.

toneel

klassiek

PARKTHEATER WO 15 NOVEMBER 20.30

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN VR 17 NOVEMBER 20.15

Jo Goes Hunting

UIT DE POPEI-OEFENRUIMTES: vuur

Multi-instrumentalist met gelaagde harmonieën en grillige omwentelingen Jo Goes Hunting is de band rond multi-instrumentalist Jimmi Jo Hueting. Naast het feit dat Jimmi een zeer getalenteerde drummer is, heeft hij zijn eigen muziek ontwikkeld met analoge synthesizers, gitaren en drummachines. Hij creëert een magische wereld van geluid: diepe analoge bass synths, spacey gitaren, ritmische variaties en harmonisch drijvende vocalen. De expressieve, kleurrijke avant-pop van Jo Goes Hunting kenmerkt zich met zowel fraaie, gelaagde harmonieën als grillige, dwarse omwentelingen. Nadat Jimmi, cum laude, afstudeerde van het conservatorium in 2015 klom hij op het podium met zijn vrienden Thierry Castel op synths, Sjoerd Krul op gitaar, Daniël Eskens op bas en Hanne Peetermans op backing vocals. Samen zijn ze Jo Goes Hunting, een band die nooit hetzelfde klinkt vanwege de persoonlijke twists die de muzikanten iedere keer opnieuw weten te geven!

ALTSTADT EINDHOVEN VR 17 NOVEMBER 21.00

muziek

VUUR is de nieuwe band rondom zangeres Anneke van Giersbergen. Het eerste album kwam 20 oktober uit en in november start de Europese tour. Ze zijn al flink aan het repeteren in POPEI. VUUR speelde afgelopen maanden al shows, zoals een try out in de Neushoorn in Leeuwarden en op het Masters of Rock festival in Tsjechië. We vragen aan bassist Johan van Stratum waarom ze in Eindhoven repeteren, hij vertelt dat de VUUR bandleden uit het hele land komen. “Gitarist uit Groningen, andere gitarist uit Zuid-Limburg, drummer uit Rotterdam, Anneke uit de Rips en ikzelf sinds vier jaar Eindhoven. De stad is toch een soort thuisbasis van ons. Zo speelden we onlangs nog op Dynamo Metal Fest. Hier staat ook het meeste van onze apparatuur.” “POPEI is één van de weinigen die ook op zondag ‘gewoon’ open is. Dit is onze repetitiedag in verband met drukke agenda’s van iedereen. Daarnaast zijn de ruimtes lekker groot en is er genoeg daglicht.” Op het moment van schrijven staat er al een Europese tour gepland, waarvan TivoliVredenburg op 10 december de enige Nederlandse datum is. POPEI is gelegen in het Klokgebouw op Strijp-S en heeft maar liefst 17 repetitieruimtes, een concertzaal, opnamestudio en eetcafé. Dagelijks lopen er hierdoor gemiddeld meer dan 100 muzikanten bij POPEI rond, een vruchtbare ontmoetingsplaats. Kom eens een kijkje nemen in de repetitieruimtes of tijdens een van de activiteiten! POPEI.NL en VUUR.BAND

portret NOVEMBER 2017

9


Gilbert Never Far Away

FOTO COOPER SEYKENS

Wederom in Pand P, het prachtige Gilbert! Gilbert brengt eigen werk. Engelstalige chansons. Kleine verhalen met teksten van de Londense Janet Gilbert in haar eigen moedertaal. Vaak heel persoonlijk, maar gezongen, blijken ze toch vaak universeel en herkenbaar. Ook vertaalde Gilbert enkele Nederlands gedichten, omdat muziek een extra dimensie geeft aan de woorden van dichters. Erik van Dijck begeleidt de zang met piano en gitaar. Celliste en violiste Maaike Zwaan vlecht lijnen onder de composities en Kees de Wit ondersteunt muziek met percussie. PAND P VR 17 NOVEMBER 20.30

CKE presenteert Saturnoon Music Café Nieuw in Eindhoven: Saturnoon Music Café. CKE en Centrum voor Pop en Jazz presenteren eens per maand nieuw en reeds gearriveerd talent op het podium van Café Wilhelmina. Kom langs voor een gezellige zaterdagmiddag vol verrassende muziek. Op het programma staan: Lima French (band), Allard Krijger (singer-songwriter), Biko’s band en Dexter Saint Jock. CKE.NL/AGENDA

Danny Vera Between the Dark & Daylight Danny Vera, de best geklede muzikant van Nederland, tovert met zijn zelfbewuste voorkomen, charmante anekdotes en vlekkeloze liedjes spontaan een lach op je gezicht.

muziek DEXTER SAINT JOCK

CAFÉ WILHELMINA ZA 18 NOVEMBER 16.00

Na zijn headlinespot op Naked Song gaat hij dat ook doen tijdens zijn nieuwe theatertour Between the Dark & Daylight, een avondvullend programma dat in het teken staat van de donkere en de lichte kant van het leven. Vera, bijgestaan door zijn band en in een stijlvol decor, zal naast eigen materiaal ook met persoonlijke verhalen en liedjes van zijn inspiratiebronnen komen. Precies volgens de charme van Vera. MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN VR 18 NOVEMBER 20.15

muziek

Afslag Eindhoven Ook een dolfijn kun je prima bakken Ook een dolfijn kun je prima bakken gaat over jong zijn. Maar dan wel in een wereld die - dankzij de oudere generaties - op instorten staat. Deze nieuwe voorstelling van Afslag Eindhoven speelt in het Veemgebouw. De jeugd heeft de toekomst. Eentje vol met ongevraagde cadeaus van vorige generaties. De poolkappen smelten, water komt met bakken naar beneden en intense hitte rukt op. Als er niets verandert, sterft veertig procent van de diersoorten uit. Niet hun schuld. Maar ze zullen het ermee moeten doen. En ja, ze maken zich er druk om. En ja, ze willen ook gewoon vette dingen doen. In Ook een dolfijn kun je prima bakken zijn jongeren aan zet. De zes spelers, allemaal tussen de 16 en 22 jaar, zoeken elkaar, zoeken oplossingen en raken verstrikt. De voorstelling is bedoeld voor iedereen vanaf 14 jaar, jong en oud.

Tickets en info AFSLAGEINDHOVEN.NL VEEMGEBOUW STRIJP-S 18 NOVEMBER T/M 8 DECEMBER 10

UIT IN EINDHOVEN

FOTO PAUL BEEKHUIS

Meld je een half uur voor aanvang bij Soul Kitchen (Torenallee 55), we lopen dan samen naar de speellocatie in het Veemgebouw (9e etage). Idee & regie Gerrie Fiers. Spel Jana Geens, Kevin McKee, Cas Bastiaans, Lisanne Pol, Tosca Sommerdijk en Rosa Wessel.

locatie theater


Noord Nederlands Toneel dood en zo

Eric Vaarzon Morel, Gijs Scholten van Aschat en Eric Vloeimans Duende

dood en zo met Annemarie Prins (84) en Eva Duijvestein (40) is een intieme, persoonlijke voorstelling waarin doodgaan wordt ontleed in even smartelijke als schaamteloos grappige taferelen.

In de Nederlandse winter brengen Eric Vaarzon Morel, Gijs Scholten van Aschat en Eric Vloeimans de schroeiende zon, Latijnse liefde en een lome siësta. Woorden worden ritme, muziek taal en grenzen vervagen. Drie Nederlanders begeven zich naar het zuiden, op zoek naar een andere cultuur.

FOTO ANNALEEN LOUWES

Ze komen terecht in Spanje, Portugal en Brazilië waar ze Lorca, flamenco, Duende, Pessoa, Saudade en Drummond de Andrade ontmoeten. Ze omarmen de taal en de muziek van het zuiden. De een speelt op zijn flamencogitaar, een ander leest en een derde blaast hemelse tonen de lucht in op zijn trompet. Ze duelleren met elkaar op ‘t scherpst van de snede. Alledrie met hun sterkste wapens: Eric en Eric met hun muziek en Gijs met zijn taal.

Het idee voor de voorstelling ontstond bij Annemarie Prins, uit onvrede over het publieke discours rond sterven. Met de aardse, beeldende tekst die Sophie Kassies maakte op basis van hun opgetekende gesprekken, geven Annemarie Prins en Eva Duijvestein in de regie van Hendrik Aerts vorm aan hun angsten, wensen en lusten. dood en zo is een voorstelling op het scherpst van de snede. Met korting naar dit stuk? Dat kan! Deze voorstelling is onderdeel van de combideal: in combinatie met een bijpassende film krijg je maar liefst 50% korting op je theater theaterkaartje. NATLAB.NL/COMBIDEAL

NATLAB DOOR PLAZA FUTURA ZA 18 NOVEMBER 20.30

Podium klassiek presenteert

Cello octet

FOTO MERLIJN DOOMERNIK

Van de cello wordt wel gezegd dat hij van alle instrumenten de menselijke stem qua timbre het dichtst benadert. Feit is dat een cello prachtig kan ‘zingen’ en dat diverse componisten voor de violoncello bijzonder lyrisch werk hebben geschreven.

muziek theater PARKTHEATER ZA 18 NOVEMBER 20.30

En wat is er mooier dan één cello? Tien celli! Een ensemble in die bezetting hoor je maar zelden. Podium Klassiek Eindhoven heeft er een weten te strikken. Het tiental voert werken uit van Halffter en Kaiser-Lindemann en Villa Lobos, waaronder diens beroemde en prachtige Bachianas Brasileiras nr. 5, gezongen door de jonge, veelbelovende zangeres Laetitia Gerards. Laat deze kans niet schieten en kom luisteren naar de cellogroep van onze eigen philharmonie zuidnederland onder aanvoering van Paul Uyterlinde. Reserveren PODIUMKLASSIEKEINDHOVEN.NL

kamer muziek

KAZERNE ZO 19 NOVEMBER 14.00

Waar My Fair Lady in 2018 op Broadway zijn revival beleeft, is deze musicalklassieker al vanaf het najaar 2017 in Nederland te zien. Met een geweldige cast, mooie kostuums, fantastische decors en evergreens als Als het effe kan, Kom terug en dans met mij en natuurlijk Het Spaanse Graan, zal My Fair Lady ongetwijfeld je hart veroveren.

Het jonge echtpaar Frank en April Wheeler is totaal vastgelopen in hun burgerlijke bestaan in de buitenwijken van een grote stad, waar alles draait om te voldoen aan het perfecte plaatje. Terwijl ze hun leven steeds meer beginnen te haten, valt hun huwelijk langzaam uit elkaar. Misschien moeten ze alles wel achter zich laten, maar het besluit om een nieuw leven te starten heeft meer gevolgen dan verwacht, ook voor de mensen om hen heen.

In My Fair Lady (gebaseerd op het toneelstuk Pygmalion van George Bernard Shaw) neemt een excentrieke professor de weddenschap aan om een eenvoudig bloemenmeisje om te toveren tot een lady in de Engelse society. Dat gaat niet zonder slag of stoot want Eliza heeft het hart op de tong. Maar leraar en leerling groeien naar elkaar toe en Eliza weet niet alleen de Engelse elite van slag te brengen... Verder met Alfred van den Heuvel, Han Oldigs e.a. Regie Paul van Ewijk.

Met zijn indringende gevoel voor psychologie kruipt romanschrijver Richard Yates in de hoofden van verschillende mensen van wie de innerlijke levens nooit zo aangeharkt zijn als hun gazonnetjes. Het veel geprezen Revolutionary Road fileert de droom van het gelukkige gezinsleven en is in de ogen van velen een moderne klassieker. Met Jacob Derwig, Malou Gorter, Teun Luijkx en Alejandra Theus. Regie Erik Whien. Inleiding 19.30 uur.

PARKTHEATER DI 21 T/M DO 23 NOVEMBER 20.00

FOTO ANNALEEN LOUWES

My Fair Lady

Theater Rotterdam & Toneelschuur Producties Revolutionary Road

FOTO ROY BEUSKER

Esmée Dekker, Chris Tates, Sjoukje Hooymaayer e.a.

musical

toneel PARKTHEATER DI 21 NOVEMBER 20.30 NOVEMBER 2017

11


Toneelgroep Amsterdam Het jaar van de kreeft

Jochen Otten & Bas Birker Een cabaretshow komt niet zomaar tot stand. Het is een keihard proces van bedenken, bijschaven, perfectioneren en proberen. Testen wat wel en niet werkt. Met de billen bloot voor het publiek. En dat is wat Eve Vents op 22 november op de planken brengt: een avondprogramma waarin twee cabaretiers hun nieuwe kunsten voor het eerst laten horen. Een avond Boiler Room Comedy barst niet alleen van de gezelligheid en intieme sfeer. De door Eve Vents geselecteerde gevestigde namen uit de cabaretwereld én de aanstormende talenten staan garant voor verrassing, verbazing, gekte en briljante humor. En dat allemaal op het puntje van je stoel. Of lekker achterover gezakt. Donderdag 22 november met Bas Birker & Jochen Otten beiden try-outs van een gloednieuwe show die pas in januari 2018 in première zal gaan. De deuren van de bovenverdieping gaan om 19.30 uur open. Op deze avond is er geen dinerdeal, maar is het wel mogelijk om vooraf in het restaurant te eten. En die heerlijke cocktails van Sten, gemaakt in de volledig vernieuwde bar, kunnen gewoon mee naar boven. Early Bird Tickets via comedyticket.nl €12,50, regular tickets en verkoop aan de deur voor €15,-.

Regisseur Luk Perceval bewerkte voor Toneelgroep Amsterdam een van zijn lievelingsromans: Het jaar van de kreeft van Hugo Claus. Met deze bestseller slaagde Claus er in om een roman over de liefde te schrijven die zowel het diepzinnige als het banale omvat. In korte hoofdstukken schetst hij het portret van twee geliefden die niet mét en niet zonder elkaar kunnen. Wat is het dat twee mensen samenbrengt als er niets lijkt te kloppen? De voorstelling is een aaneenschakeling van absurde, tragikomische en fysiek uitputtende scènes tussen twee reddeloze mensen. Beide geliefden zitten gevangen in een onontkoombare spiraal van intimiteit en afstandelijkheid, trots en overgave, leven en dood. Een verhaal zonder romantiek, over twee mensen die de liefde ervaren als een noodlot en een missie. “Als u niet gaat kijken, bent u een dief van uw eigen geluk”. (***** NRC Handelsblad). Met Gijs Scholten van Aschat, Maria Kraakman. Inleiding 19.30 uur.

FOTO SANNE PEPER

Boiler Room Comedy Try Outs

toneel

PARKTHEATER VR 24 EN ZA 25 NOVEMBER 20.30

DE DIJK

FOTO SCALA PHOTOGRAPHY

De Dijk is al meer dan dertig jaar een vaste waarde in de Nederlandse popmuziek, met hits als Bloedend Hart, Als Ze Er Niet Is en Binnen Zonder Kloppen. Maar vanavond gaat de band verder dan hun dijken van hits. Onlangs zetten de Amsterdammers, onder leiding van Huub van der Lubbe, de toon voor Groef; een album vol klassiekers en minder bekende nummers, die helemaal anders klinken dan voorheen.

cabaret KETELHUIS DO 23 NOVEMBER 20.30

pop

EFFENAAR VR 24 NOVEMBER 20.15

Cke presenteert

Single Mothers Support: newmoon en Switch Bones

In het kader van 150 jaar stadskerk Sint Catharina presenteert CKE Dulce Lignum, een meeslepend muziekstuk vol emotie.

Yes, een avondje punk is nooit mis! Zeker niet als de heren van SINGLE MOTHERS naar Dynamo komen! Op 25 november staan ze in de basement van Dynamo samen met NEWMOON en SWITCH BONES.

Dulce Lignum Dulce Lignum werd gecomponeerd door componist en pianist Henk van Riel. In deze 'plechtige mis voor de geboorte van de Heer' verbond hij het kerstgebeuren met het lijden van Christus. Het hout van de kribbe wordt in verband gebracht met het kruishout, het 'Dulce lignum - lieflijk hout'. In samenwerking met professionals en amateurs uit Eindhoven en omgeving maakt CKE er een avond in kerstsfeer, met muziek, dans en theater. Dulce Lignum wordt uitgevoerd door een projectkoor o.l.v. dirigent Piet Zeegers en repetitor Paul van den Bemt en een amateurorkest dat is samengesteld uit docenten en leerlingen van CKE en amateurmusici uit de stad. De aanwezigheid van dansers onder leiding van choreograaf Sacha van der Graaf versterkt de beleving van de muziek. Tussen de delen worden gedichten voorgedragen die verbinding hebben met de inhoud van het stuk. Fotograaf Roberto Bogers en een aantal amateurfotografen verzorgen beeldmateriaal dat de voorstelling door middel van projectie ondersteunt. De unieke combinatie van verschillende kunstdisciplines maakt er een indrukwekkend geheel van. Kaarten cke.nl/dulcelignum

CATHARINAKERK ZA 25 NOVEMBER 19.30 12

UIT IN EINDHOVEN

Paul Young Zelden stond een artiest zo symbool voor een muzikaal tijdperk als Paul Young. De inmiddels 61-jarige zanger uit Luton liet in de tijd van de schoudervullingen, yuppen en de Rubiks-kubus menig tienerhart sneller kloppen met zijn zoetgevooisde stemgeluid en meeslepende ballades.

Uit het slechte komen goede dingen voort. Dat blijkt wel, als je kijkt naar SINGLE MOTHERS! Hele goede dingen zelfs, na een aantal EP’s en hun debuutalbum is er net een nieuw album van de Canadezen, genaamd ‘Our Pleasure’. Deze band weet hoe ze een feestje moeten vieren, bijzijn is meemaken! Een topper uit het shoegaze genre, zijn de zuiderburen van Newmoon. Wegdromen terwijl je trommelvliezen weggeblazen worden? Dan zit je bij deze band goed! Heavy pop songs gemixt met cathy pop beschrijft deze band ten top. Met (ex)bandleden van Undeclinable, One in a Million, Cooper en Tarantino. In de voorverkoop gaan de tickets voor 10 euro over de toonbank, aan de deur zijn de tickets €12,50. Deuren gaan om 19.00 open.

punk

klassiek DYNAMO ZA 25 NOVEMBER 19.30

pop MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN ZO 26 NOVEMBER 20.15


Orkater Julius Caesar Shakespeare schreef een tragedie die zich afspeelt in de achterkamertjes van het Romeinse rijk. Jaloezie en geslepenheid komen in het gedrang met idealen en de noodzaak om democratische waarden te verdedigen, tegen elke prijs. Regisseur Michiel de Regt laat muziek, taal en beeld samensmelten tot een voorstelling die haarfijn blootlegt hoe de mens in staat tot daden in staat is, waarvan de gevolgen immens blijken. Met Jip van den Dool, Tobias Nierop, Mattias van de Vijver, Reinout Scholten van Aschat e.a. Met blazers van K.O.Brass. Coproductie Het Amsterdamse Bostheater.

FOTO HENRY VAN DE GRIENDT

FOTO JOCHEM VAN LAARHOVEN

Wanneer Julius Caesar de absolute macht in handen dreigt te krijgen, wordt Brutus op de proef gesteld. Wat weegt hem zwaarder, zijn vriendschap met Caesar of het voortbestaan van de democratie? Eigenbelang of landsbelang?

muziek theater

PARKTHEATER DI 28 NOVEMBER 20.00

Maestro Jules Onthult

Marlon Kicken BaKo

Klassiek voor beginners! Voor iedereen die wel eens wil weten hoe het borrelde in het hoofd van een beroemde componist. En voor iedereen die wil meemaken hoe een dirigent met zijn orkest een partituur in muziek omzet.

Een zeldzame combinatie: lange dreadlocks, skateboardend, 40+, pratend met een zachte ‘g’ en hilarisch. De fantastische voorstelling BaKo zit vol waarheden, geluk en komische verhalen.

Voor de pauze ontrafelt Maestro Jules van Hessen op geheel eigen en humoristische wijze de geheimen achter het meesterwerk. Na de pauze hoor je het complete stuk. Deze avond leer je alles wat er te leren valt over de Negende Symfonie van Dvorak. Na afloop van dit concert is er een heerlijke wijnproeverij!

klassiek

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN WO 29 NOVEMBER 20.15

BaKo staat voor verschillende dingen: Bacardi-cola, een stuk gereedschap waarmee je alles kunt fixen, een baancommissaris en nog veel meer. Gebruik je BaKo om een leuke conversatie te beginnen of juist om te beëindigen? Marlon Kicken wordt geprezen om zijn zelfspot, herkenbare verhalen en improvisatietalent. In 2009 werd hij bekroond met zowel de jury- als publieksprijs van de Culture Comedy Award, de prijs voor beste stand-up comedian van de Benelux. Laat je verrassen door deze hilarische Brabander met zijn relaxte en originele stijl.

cabaret

PARKTHEATER DI 28 NOVEMBER 20.30

Tg Nomen / Hanna van Mourik Broekman De Stormkamer Met haar nieuwe project Men zag bijna alles zoomt regisseur Hanna van Mourik Broekman in op het thema ‘detentie’.

FOTO LUUK HUISKES

Volmaakte harmonie met Minnaar en philharmonie zuidnederland

Hans Dorrestijn & friends Neurosen en andere hobby’s

Pianist Hannes Minnaar heeft hij de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs op zak en etaleert een zeer breed repertoire, welke hij doorlopend met flair en overtuiging speelt.

Waarom zijn artiesten vaak zulke zenuwlijders? Omdat ze anders geen reden meer hadden om op het podium te doen alsof ze de wereld in hun zak hebben. De leukste humor is een vlucht naar voren, recht omhoog, uit de duisternis.

FOTO LISETTE SPEE

Hans Dorrestijn, Vrouwkje Tuinman en Ingmar Heytze zijn ervaringsdeskundigen, zowel op neurotisch als artistiek gebied. Samen gaan ze jouw leed te lijf onder het motto: je bent pas echt ziek als je niet meer om je eigen ellende kunt lachen. Neurosen en andere hobby’s is een therapeutisch programma vol muziek, liedjes, samenspraak en poëzie. Na afloop ga je opgefleurd naar huis, ervan overtuigd dat het eigenlijk best goed met je gaat.

cabaret

PARKTHEATER WO 29 NOVEMBER 20.30

FOTO MARCO BORGGREVE

Hoe kijken wij als samenleving naar goed en kwaad en waar zit het grijze gebied? Is het huidige gevangenissysteem wel optimaal of speel je criminaliteit juist in de hand? Met deze en andere vragen als uitgangspunt gaat regisseur Hanna van Mourik Broekman tijdens interactieve theateravonden met je in gesprek. Deze avonden vormen de voorbereiding van haar voorstelling Men zag bijna alles, die in seizoen 18/19 te zien zal zijn. Voorstelling in het kader van thinX.

toneel PAND P WO 29 NOVEMBER 20.30

De philharmonie zuidnederland mag deze ‘pianist van wereldklasse’ de huispianist van het orkest noemen. Samen met dirigent Kevin John Edusei, die in 2015 zeer succesvol debuteerde bij het orkest, gaat hij weer op zoek naar ‘de volmaakte harmonie tussen orkest en solist’. Mozarts Pianoconcert wordt vooraf gegaan door het sprankelende Stratifications van de Deen Hans Abrahamsen en gevolgd door Beethovens subtiele eerbetoon aan Mozart: de Achtste Symfonie. philharmonie zuidnederland. Dirigent Kevin John Edusei. Piano Hannes Minnaar. Abrahamsen - Stratifications Mozart - Pianoconcert nr 22 Beethoven - Symfonie nr 8

klassiek

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN ZA 2 DECEMBER 20.15 NOVEMBER 2017

13


FOTO JORIS-JAN BOS

uit met kinderen

Maas theater en dans Happily Ever After De mooiste stervende zwaan, een slow motion sterfscène, een prins die steeds weer levend gekust wordt. Wie droomt er nu niet van Happily Ever After? Choreograaf Jasper van Luijk laat je zien wat er gebeurt na al dat lang-engelukkig leven.

FOTO KAMERICH & BUDWILOWITZ EYES2

Happily Ever After is een dansvoorstelling over de dood als deel van het leven, een loflied op het eindeloze einde. In korte schetsen komen eindeloos veel sterfgevallen langs, samengebracht in indrukwekkende beelden waarin performance en dans door elkaar lopen. Lichtvoetig, vrolijk en virtuoos fysiek, met een wonderlijk inventief decor waarbij de ruimte voor dansers en publiek steeds in beweging blijft. dans Voorstelling in het kader van Ontroerend Goed.

8+

PARKTHEATER VR 3 NOVEMBER 19.00

Schippers&VanGucht

Wat er gebeurde terwijl de mussen de polka dansten

AaiPet is een hilarische peutervoorstelling, zonder praatjes, met veel muziek, magie en beweging door jeugdtheatergezelschap BonteHond. Twee goochelaars beginnen vrolijk met hun act. Ze vouwen hondjes van ballonnen en toveren bananen uit iPads. Precies zoals het hoort. Maar de truc komt in opstand. De iPad ontpopt zich tot een brutale grapjas die de show danig in de war stuurt. Uiteindelijk weet niemand meer wat voor of achter is en wie nu eigenlijk wie bestuurt. Welkom bij deze driedimensionale show met aaibare apparaten! Aanmelden aaipet.eventbrite.nl

Terwijl zij haar gedachten de vrije loop laat, huilt de boom achter haar het hele schoolplein vol. Tegels veranderen in drijvende ijsschotsen en mieren varen rond in een gymschoen. Een hoofd vol met hersens, vol verhalen en vol vragen. Gebaseerd op de verhalenbundel The Spit Children van de Nieuw-Zeelandse (toneel)schrijfster Jo Randerson. Met Janne Desmet. Regie Jellie Schippers.

toneel

toneel

DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN ZO 5 NOVEMBER 13.30 & 15.45

FOTO KURT VAN DER ELST

BonteHond speelt AaiPet

Hoe ziet de wereld vanuit het oogpunt van een klein meisje er uit? Een meisje wacht na schooltijd op haar moeder. Die is te laat. Dat kan gebeuren. Maar het wachten duurt wel lang. Het meisje praat over zichzelf en over de wereld rond haar.

8+

3+

PARKTHEATER VR 10 NOVEMBER 19.00

De laatste duik: Afscheid CKE-gebouw CKE neemt afscheid van het gebouw aan de Stratumsedijk. Jarenlang vonden, in wat ooit het sportfondsenbad was, lessen plaats in onder andere beeldende kunst en theater.

FOTO JAN VISSER

Tref theatrale en muziekale optredens op bijzondere plekken in dit gebouw, plekken waar je als bezoeker niet eerder bent geweest. Er vindt een waterballet plaats in het zwembad. Je kunt ViVaVingerverven, blacklight-schilderen en graffiti spuiten op de buitenmuur. Ook vindt er een expositie plaats over de geschiedenis van het gebouw. Buiten het gebouw vindt een rommelmarkt plaats; alle materialen die niet meeverhuizen naar de nieuwe locatie aan de Pastoor Peterstraat/ Kruisstraat worden verkocht. Grijp je kans, alles mag weg. De opbrengsten hiervan gaan naar het Jeugdcultuurfonds Eindhoven. Met ingang van het nieuwe seizoen heeft CKE alle activiteiten samengevoegd op de grondig verbouwde CKE locatie aan de Pastoor Petersstraat/ Kruisstraat. CKE.NL/DELAATSTEDUIK

CKE, STRATUMSEDIJK ZO 5 NOVEMBER 12.00-18.00 14

UIT IN EINDHOVEN

familie


Intocht Sinterklaas De Sint komt weer ouderwets met de stoomboot aan op de Kanaaldijk Noord! Op zaterdag 18 november zullen weer vele kinderharten sneller gaan kloppen als ze in de verte de boot van Sinterklaas en zijn Pieten over het Eindhovens Kanaal zien aankomen. Zoals elk jaar belooft het weer een groot feest te worden.

FOTO GOVERT DE ROOS

Vanaf 11.30 uur zijn alle kinderen en natuurlijk hun ouders van harte welkom aan de Kanaaldijk Noord voor de intocht van de Goedheiligman. En zoals het een goede traditie betaamt, is er een fantastisch programma om de kinderen en natuurlijk hun ouders - feestelijk in de stemming te brengen tot de Sint en zijn vrienden met hun boot aanmeren. Om 13.00 uur vertrekt Sinterklaas in de richting van het 18 Septemberplein, waar hij op zijn zetel plaatsneemt, kinderen handjes schudt en trakteert. Ondertussen treden Fleurtje en de Pietenband op en is er een Pietenparcours met spelletjes voor jong en oud. Om een uur of 16.00 neemt Sinterklaas afscheid. Na een vermoeiende dag keert hij met zijn Pieten terug naar zijn residentie. SINTEINDHOVEN.NL

De 4 Jaargetijden met Angela Schijf Speciaal voor kinderen behandelt één van de meest geliefde actrices van ons land een hoogtepunt uit de klassieke muziek: De 4 Jaargetijden van Vivaldi.

a.l.

6+

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN ZO 19 NOVEMBER 14.15

Het Filiaal Theatermakers Enkeltje Mars

Mad Science in het Philips Museum Op 25 en 26 november nemen de professoren, uitvinders en ontdekkers van Mad Science het Philips Museum over.

Waarom zou je ruim acht maanden reizen om vervolgens op een planeet aan te komen waar niks te beleven valt? Zonder familie, zonder vrienden, zonder blauwe lucht en waar je niet eens kunt ademhalen. Het lijkt niet meteen aantrekkelijk en tóch zijn er mensen die best een enkele, avontuurlijke reis naar Mars willen maken. Omdat hun drang naar avontuur nou eenmaal ontzaglijk groot is. Maar hoe voelt dat eigenlijk om zo ver weg van de aarde te zijn? En waarom zou je je opofferen voor een groter doel? Is dat heel moedig of misschien een beetje dom?

Het belooft een razend interessant event te worden met spectaculaire proeven, gruwelijk spannende demonstraties en verrassende activiteiten. Houd philips-museum.nl in de gaten voor meer informatie.

Mission Eureka De multimedia tour voor iedereen van 8-88 jaar Mission Eureka is een innovatief groepsspel over meer dan 100 jaar Philips-uitvindingen, voor iedereen vanaf 8 jaar. Je speelt Mission Eureka met je vrienden, ouders of opa en oma in een team van twee, drie of vier personen. Je krijgt acht verschillende challenges die je samen oplost. Je raakt met de iPad een ‘station’ aan en je challenge begint. Samen kom je erachter hoe bijvoorbeeld led-licht werkt of wat röntgen doet. Mission Eureka is een avontuur waarin je op een speelse manier de onderzoeker in jezelf leert kennen. Mission Eureka is ook geschikt voor educatieve doeleinden en perfect voor een interactief kinderfeestje in het Philips Museum. Voor kinderen onder de 12 jaar is samenwerking met volwassen nodig. Mission Eureka duurt ongeveer 60 minuten en is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Frans en Spaans. Kosten om te spelen: de entreeprijs + huur van € 5,- per iPad / max. 4 spel personen.

8+

PHILIPS MUSEUM

muziek

Het Filiaal Theatermakers zoekt het voor je uit! Compleet met miniatuurplaneten, filosofische overwegingen, muziek, zang en live gemaakte videobeelden maken zij een hartverwarmende voorstelling boordevol techniek over Mars. Want ook al laat de eerste lancering waarschijnlijk nog wel even op zich wachten, in het theater kan alles. Regie Monique Corvers. Met Karin Jessica Jansen, Boy Ooteman, Gábor Tarján en Eileen Graham.

PARKTHEATER ZO 26 NOVEMBER 14.00 & 16.00

muziek theater

FOTO JORIS VAN BENNEKOM

evenement KANAALDIJK NOORD ZA 18 NOVEMBER 11.30

Angela Schijf en het Vivaldi Consort nemen je mee op een avontuurlijke reis, dwars door een barre winter, een sprankelende lente, een verzengende zomer en een onstuimige herfst. De gevierde kinderboekenschrijfster Imme Dros schreef voor deze voorstelling een spannend sprookje.

8+

NOVEMBER 2017

15


16

UIT IN EINDHOVEN


NOVEMBER 2017

17


Het échte verhaal van Generatie Zenz Gebaseerd op een grootschalig onderzoek onder 5- tot 25-jarigen geeft jongerenspecialist Angela Weghorst je in de Bibliotheek Eindhoven een kijkje recht in het hart van Generatie Zenz.

cultuur+

Weghorst laat zien hoe het is om een tienjarige te zijn of een zestienjarige, gaat in op de verschillen tussen jongens en meisjes en de belangrijkste spelers in hun leven: de ouders, peergroup en school van nu. 5- tot 25-jarigen voelen zich niet alleen anders, maar staan ook anders in het leven en willen het anders doen dan voorgaande generaties. Deze lezing is een aanrader voor ouders/verzorgers of iedereen die beroepsmatig in deze bijzondere generatie geïnteresseerd is. Aanmelden het-echte-verhaal.eventbrite.nl

lezing

DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN VR 3 NOVEMBER 19.00

Kunst en het hiernumaals Wat gebeurt er in je leven als er iemand overlijdt? Steeds meer mensen zoeken naar persoonlijke vormen van spiritualiteit en rituelen om een verlies te verwerken. Kunnen kunstenaars ons troost en houvast bieden in moeilijke tijden? Aan de hand van een aantal kunstwerken kijken kunsthistorica Anneke van Eeuwijk en museologe Joyce Dunki Jacobs kort terug naar vroegere tradities in de kunstgeschiedenis en daarna hoe hedendaagse kunstenaars uiting geven aan essentiële levensvragen. Van Eeuwijk en Dunki Jacobs zijn beide als extern adviseurs verbonden aan de DELA kunstcollectie. Aanmelden kunst-en-het-hiernumaals.eventbrite.nl

lezing DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN ZO 5 NOVEMBER 14.00

Sofasessies met Marian mudder Op haar achtentwintigste ging actrice en schrijfster Marian Mudder voor het eerst in therapie voor haar angsten en depressies. Het was intensief: twee weken geblinddoekt op een sofa.

FOTO NADIA HAGEN

Maar het hielp niet, ze kreeg er nieuwe problemen bij. Er volgde een lange zoektocht naar de juiste therapeut – regulier en alternatief, van nlp tot rebirthing, workshops en zelfhulpboeken. Na veel psychologische omzwervingen kwam ze op het spoor van wat haar wél heeft geholpen. Met haar Sofasessies biedt Mudder in de Bibliotheek Eindhoven een openhartige en persoonlijke inkijk in een kwart eeuw Nederlandse psychologische hulpverlening. Aanmelden marian-mudder.eventbrite.nl

Elluf Elluf

Filmquiz in Natlab door Plaza Futura

Aftrap van het carnavalsseizoen Op 11 november om 11:11 uur trapt Elluf Elluf het Eindhovense carnavalsseizoen weer af. Het wordt een feest voor en door Lampegat met heel veel artiesten en kapellen uit de regio.

lezing DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN DO 9 NOVEMBER 19.30 18

UIT IN EINDHOVEN

Van Hollywood tot arthouse-films, van soundtracks tot Ken-de-regisseurs en nog veel meer. Denk jij dat je meer over films weet dan de rest van Eindhoven? Test dan je kennis in de Filmquiz en laat de andere teams ver achter je!

Trek je pèkske uit de mottenballen en kom verkleed naar de Lampegatse binnenstad waar je al je carnavalsvrienden en vriendinnen weer tegenkomt. Ook dit jaar zal Zijne Dorslustige Hoogheid samen met de Neie het Lempke weer ontsteken. ELLUFELLUF.NL

• € 6,50 per persoon • Koop je kaart bij de receptie of op Natlab.nl • 3-6 personen per team • Verzin een teamnaam (originaliteit wordt gewaardeerd) • Win de prijs! Uiteraard is het niet toegestaan om mobiele telefoons te gebruiken bij de quiz.

DIVERSE CAFÉS IN HET CENTRUM ZA 11 NOVEMBER

NATLAB DOOR PLAZA FUTURA WO 15 NOVEMBER 19.30

carnaval

quiz


Word hacker in een half uur Dave Maasland heeft slechts een half uur nodig om van elke bestuurder, CEO of andere geïnteresseerde een hacker in spe te maken. Deze presentatie is een ontwapenend verhaal over cybercriminelen en hun tactieken en geeft inzicht in hoe je vandaag nog kan starten met het creëren van een veiligere digitale werkomgeving binnen je organisatie. Tijdens de Week van de Mediawijsheid is er van 20 t/m 23 november elke dag een digitale lezing of workshop in de Bibliotheek Eindhoven. Van social media voor opa’s en oma’s tot hacken. Aanmelden hacker-halfuur.eventbrite.nl

Volksuniversiteit Eindhoven presenteert

Met de Transsiberische trein naar China

virtuele reis met lezing door Aad Engelfriet

Als cultureel-historisch reisleider ben je vooral geïnteresseerd in de reis, het leven in zo'n trein, de omgeving en niet in de technische details. Onze virtuele reis duurt 12 dagen en gaat van Moskou, Kazan, Jekaterinenburg en Irkoets vervolgens langs het Baikal Meer naar de hoofdstad van Mongolië (Ulan Batar). Daar steken we de Chinese grens over, op weg naar onze eindbestemming Beijng.

lezing DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN MA 20 NOVEMBER 19.30

In Moskou bezoeken we het Kremlin, de Metro en het GUM warenhuis. In Kazan gaan we varen over de Wolga. We bezoeken een Siberisch Open Lucht Museum en gaan in diverse Siberische steden terug in de Sovjet-tijd. Overnachten doen we langs het Baikal Meer en we bekijken worstelaars, een slangenvrouw en zangers in Mongolië. Om uiteindelijk 's nachts dwars door de Chinese Muur te rijden... Vanzelfsprekend bekijken we ook foto's van het treinleven. Speciaal voor ons, toeristen, zijn rijtuigen uit de Sovjet-tijd nagebouwd, voor velen wordt dit de reis van hun leven! Met enkele leuke bordjes in ChineesEngels (chinglish) wordt de lezing afgerond.

lezing

ACADEMISCH GENOOTSCHAP DI 21 NOVEMBER 20.00

vooraankondiging PERK INTERIEUROPLEIDINGEN

EXCURSIE NAAR LONDEN ARCHITECTUUR - VORMGEVING - KUNST

Houd 2, 3 en 4 februari 2018 vrij in je agenda voor een fantastisch ‘long weekend’ Londen! Reis mee met onze studenten en stap in de comfortabele bus naar een stad vol kunst en cultuur. In Londen is altijd iets bijzonders te beleven. Zo toont het onlangs geopende Design Museum, naast de vaste collectie, een flitsende tentoonstelling om de 70e verjaardag van automerk Ferrari te vieren en is Tate Modern uitgebreid met een door Herzog & Meuron ontworpen nieuwe vleugel. Tate Moderns ‘Switch House’ staat op de plek van het voormalige schakelhuis van de turbine. Het biedt op de hoogste verdieping een indrukwekkend uitzicht over de skyline van Londen. De Turbinehal is geheel getransformeerd door het Deense kunstenaarscollectief SUPERFLEX. Het resultaat is onvoorspelbaar en indrukwekkend. The Serpentine Gallery en de Serpentine Sackler Gallery (een ontwerp van Zaha Hadid Architects) tonen werken van de hedendaagse kunstenaars Rose Wylie en Wade Guyton. De veelgeprezen internationale tentoonstelling Portretten van Cézanne is te zien in de National Portrait Gallery. Ook zijn er het Victoria and Albert Museum - met een ‘feel good’-expositie rond icoon Winnie the Pooh en de Saatchi Gallery. In de Newport Street Gallery, een privé initiatief van Damien Hirst, is een overzichtstentoonstelling te zien met werk van Gavin Turk.

excursie PERK INTERIEUROPLEIDINGEN 2 T/M 4 FEBRUARI 2018 NOVEMBER 2017

19


Lezing door Sander Wassing

‘De bloedwreker is achter u’ Wederdoper Willem van Eindhoven en zijn visioen van het Nieuwe Jeruzalem (1534-1536) Zonder twijfel vormden de wederdopers van 1530 tot 1536 de grootste bedreiging voor de gevestigde orde in de Nederlanden. Zij luisterden niet naar wereldlijke of geestelijke gezagsdragers, maar naar ‘profeten’ die spraken over de komst van het einde der tijden. De Reformatie die Luther in gang had gezet ontwikkelde zich in een verontrustende, radicale richting. In februari 1534 grepen wederdopers de macht in Münster. Hier moest het Nieuwe Jeruzalem op aarde tot stand komen zoals voorspeld in het Bijbelboek Openbaringen. De Münsterse wederdopers stonden onder leiding van de Leidse Jan Beukelszoon (Jantje van Leiden) en de Haarlemse bakker Jan Matthijszoon. Velen lieten zich inspireren door de gebeurtenissen in Münster. Zo ook een zekere Willem van Eindhoven. Deze man duikt voor het eerst op in 1527 als monnik in klooster Mariënhage bij Woensel. Hij werd verdacht van ketterij en moest het klooster verlaten. Van Eindhoven week uit naar Amsterdam en vervolgens naar IJsselstein. Hij sprak daar vol bewondering over de propaganda vanuit Münster: ‘...dat de boucken uyt Munster gecomen wesende duechdelick ende goet waeren.’ Waarom wilden duizenden wederdopers het voorjaar van 1534 scheep gaan naar Münster om het Nieuwe Jeruzalem te helpen stichten? Aan welke gevaren stonden de eerste wederdopers bloot? Wat weten we van Willem van Eindhoven en zijn denkbeelden? Deze vragen worden tijdens de lezing uitgebreid aan de orde gesteld. Sander Wassing studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden en studeerde af op de Beeldenstorm en Alva’s Raad van Beroerten. Wassing is freelance historicus, organiseert lezingen, schrijft artikelen, verricht archiefonderzoek en is als conservator verbonden aan het Historisch Museum Hazerswoude.

Fundamentals by Dutch Invertuals in Kazerne Hoe vertalen designers hun inspiratie? Bijvoorbeeld als zij een container vormgeven: een gebruiksvoorwerp dat al zo lang als de mensheid bestaat, een basisgereedschap met een herkenbare typologie, om iets in te bewaren en vervoeren? In de expositie Fundamentals tonen 45 Dutch Invertuals hun containers en meer dan 800 objecten die hen fascineren. Deze inspirerende artefacten, die doorgaans in archieven verborgen blijven, bieden een blik op hun persoonlijke opvattingen over vorm, materiaal, en schoonheid. De containers illustreren de vertaling van de verschillende visies en identiteiten van de Invertuals als basis voor het ontwerpproces. Onder leiding van Wendy Plomp groeide het collectief Dutch Invertuals in negen jaar uit tot een must-see tijdens internationale design weeks, zoals onze eigen Dutch Design Week. Trots op de impact van designers met een link naar Eindhoven is deze parel nu voor langere tijd in designexpo restaurant Kazerne te beleven. Loop binnen om de expo te bekijken of reserveer nu alvast voor een lunch, borrel of diner. Nieuwsgierig naar de betekenis van design? Kijk in de agenda op www.kazerne.com voor inspirerende events.

FEATURING

lezing KLOOSTER MARIËNHAGE OP EEN PRENTBRIEFKAART VAN ONGEVEER 100 JAAR GELEDEN, BEELDCOLLECTIE RHCE.

RHCE VR 3 NOVEMBER 10.30 VANAF 10.00 ONTVANGST MET KOFFIE EN THEE

Inktspotprijs 2017 De beste politieke prenten van afgelopen jaar Op 26 september j.l. is in Nieuwspoort de Inktspotprijs 2017 uitgereikt, de prijs voor de beste politieke tekening van het jaar. De jury, bestaande uit Claudia de Breij (tevens juryvoorzitter), Joost Vullings en Casper Sikkema, boog zich eerder deze zomer over de 100 beste inzendingen van het voorbije jaar. De Stichting Pers & Prent organiseerde zoals gewoonlijk ook dit jaar de Inktspotprijs en de expositie en verzorgde het boek De 100 beste cartoons – Inktspotprijs 2017.

Alissa + Nienke, Arnout Meijer, Bram Vanderbeke, Carlo Lorenzetti, Carolina Wilcke, Commonplace Studio, Daniel de Bruin, Daphna Laurens, De Intuïtiefabriek, Dienke Dekker, Earnest Studio, EDHV, Hongjie Yang, Jeroen Wand, Jetske Visser & Michiel Martens, Jo Meesters, Juliette Warmenhoven, Kirstie van Noort, Léa Baert, Laura Lynn Jansen, Max Lipsey, Michael Schoner, Mila Chorbadzhieva & Adriaan de Man, Milou Voorwinden, Nel Verbeke, Niels Heymans & Emilie Pallard, Nina van Bart, Odd Matter, Officina Corpuscoli, Olivia de Gouveia, OS ∆ OOS, Paul Heijnen Studio, Raw Color, Scheublin & Lindeman, Sigve Knutson, Studio Mieke Meijer, Studio Sabine Marcelis, Studio Truly Truly, Thomas Ballouhey, Thomas Vailly, Tijmen Smeulders, Tijs Gilde, Victoria Ledig, Wendy Andreu, Xandra Van Der Eijk. Gastcurator Raw Color, expositiedesign Daphna Laurens. KAZERNE.COM FOTOGRAFIE DOOR RAW COLOR VOOR DUTCH INVERTUALS

Het verheugt het Ton Smits Huis een selectie uit deze 100 beste cartoons te kunnen laten zien. De expositie geeft een goed beeld van wat ons het afgelopen jaar vooral bezighield: aanslagen, Trump, Erdogan, de Brexit. Het is fascinerend om te zien hoe één onderwerp in zoveel verschillende vormen verbeeld kan worden. De expositie toont geestige, bijtende, verrassende tekeningen die de vinger precies op de zere plek weten leggen. Desondanks valt er ook heel wat te lachen. De grote namen zijn ruimschoots aanwezig met hun werk: Bertrams, Collignon, Munnik, Van der Schot, Verwey en vele anderen. Daarnaast maken we ook kennis met nieuwe namen; onbekend, jong talent dat eveneens de (soms digitale) tekening heeft ontdekt als kunstvorm en middel om zaken aan de kaak te stellen. De Nederlandse cultuur van spotprenten en politieke tekeningen blijkt nog altijd springlevend! Museum Ton Smits Huis is geopend op woensdagen van 11.00 tot 17.00 uur. Op andere dagen na telefonisch afspraak (040-2114786) of via info@tonsmitshuis.nl. De toegangsprijs is € 2,50. TONSMITSHUIS.NL

expo MUSEUM TON SMITS HUIS T/M ZO 31 DECEMBER 20

UIT IN EINDHOVEN

expo KAZERNE HERFST 2017 - VOORJAAR 2018


Activiteiten rond het themajaar

expo

Mondriaan tot Dutch Design in het van abbemuseum

In 2017 vieren we 100 jaar vormgeving van de toekomst, naar aanleiding van de oprichting van De Stijl in 1917, waarvan de kenmerken tot op vandaag de dag in Dutch Design te zien zijn. In het kader van het themajaar Mondriaan tot Dutch Design zijn er ook verschillende activiteiten in het Van Abbemuseum.

Lezing 2: Solo Theo van Doesburg De tweede lezing in de lezingenreeks Van Abbe en De Stijl vindt plaats op donderdag 9 november. Het onderwerp van deze lezing is de solotentoonstelling Theo van Doesburg, die in 1968 in het Van Abbemuseum opende.

FOTO PETER COX

Dit was een mijlpaal doordat Van Doesburg met zijn beroemde reconstructie van de Ciné-dancing L’Aubette eindelijk uit de schaduw van Piet Mondriaan trad. In dit werk komen op briljante wijze schilderkunst en architectuur samen. Zo werd het een van de hoogtepunten van De Stijl. Maar toenmalig directeur Jean Leerling wilde in de tentoonstelling ook het latere werk van Van Doesburg laten zien, waarin duidelijke verschillen optreden tussen Mondriaan en Van Doesburg. Voor de avond (inclusief toegang tot het museum) betaal je €10,- (kaarten via vanabbemuseum.nl)

IAN HAMILTON FINLAY, LUFTWAFFE AFTER MONDRIAN, 1967.

100 jaar De Stijl: Echo’s

FOTO PETER COX

De invloedrijke kunstbeweging De Stijl heeft veel invloed gehad. Dit is nog steeds terug te zien in experimenten van kunstenaars, architecten en vormgevers. Sommigen bouwen voort op de vormentaal en de kleuren van De Stijl, zoals Richard Paul Lohse en Joost Baljeu. Anderen, zoals de Thaise kunstenaar Surasi Kusolwong of de Schotse dichter en kunstenaar Ian Hamilton Finlay, maken juist een ironische parodie op De Stijl. In deze bibliotheektentoonstelling in het kader van het themajaar Mondriaan tot Dutch Design komen dit soort echo’s van De Stijl naar voren, waarbij ernst en humor elkaar afwisselen. 100 Jaar De Stijl: Echo’s vindt plaats in de bibliotheek. Deze is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en in de weekends gesloten. De bibliotheek is gratis toegankelijk. expo DI 21 NOVEMBER T/M VR 9 FEBRUARI 2018 THEO VAN DOESBURG, INTERIEUR CINÉ-DANCING L'AUBETTE, STRAATSBURG, 1928 (RECONSTRUCTIE 1968), COLLECTIE VAN ABBEMUSEUM.

De Stijl-rondleiding

lezing

DO 9 NOVEMBER 19.00

Zondag 12 november is er van 12.00 tot 13.00 een speciale De Stijl-rondleiding. Hierin word je meegenomen door de tentoonstelling Van Abbe en De Stijl, de bibliotheektentoonstelling 100 jaar De Stijl: Echo’s en langs De Stijl kunstwerken in de collectietentoonstelling The Making of Modern Art. Het museumkoor sluit de rondleiding af met een muzikale ode aan De Stijl. Wil jij eindelijk eens de beroemde werken van o.a. Mondriaan, Rietveld en Van Doesburg zien? Kom dan naar het Van Abbemuseum voor deze gratis rondleiding! Bij grote drukte kan de Cicerone nogmaals een rondleiding geven om 13.30 (dit is dan exclusief optreden Museumkoor).

Van Abbe en De Stijl Nog tot het einde van dit jaar kun je Van Abbe en De Stijl bezoeken. Deze tentoonstelling begint met een van de topstukken van De Stijl in de collectie van het Van Abbemuseum en eindigt met hedendaagse designobjecten geselecteerd door studenten van de Design Academy Eindhoven. Ga op reis door De Stijl en ontdek hoe deze kunstbeweging nog expo steeds invloed heeft. T/M ZO 31 DECEMBER

PIET MONDRIAAN, TONEELMAQUETTE VOOR L'ÉPHÉMÈRE EST ÉTERNEL VAN MICHEL SEUPHOR, 1926 (RECONSTRUCTIE 1964)

ZO 12 NOVEMBER 12.00

FOTO PETER COX

De Stijl Kinderkunstclub

expo

Zaterdag 4 november van 14.00 tot 16.00 is er een speciale De Stijl Kinderkunstclub. Hierin ga je samen met andere kinderen eerst in het museum naar echte De Stijl kunstwerken kijken. Daarna mag je zelf aan de slag en je eigen fantasie de vrije loop laten. Door de uitdagende opdrachten ontdek je dat er ook in jou een echte kunstenaar schuilt! Kinderkunstclub: €6,- / max. 20 kinderen per groep kids (graag reserveren via vanabbemuseum.nl) 6+ ZA 4 NOVEMBER 14.00

vanabbemuseum.nl NOVEMBER 2017

21


EXPOSITIES IN NOVEMBER Catharinakerk

SBK Kunstuitleen & Galerie Eindhoven

t/m eind 2017

De Sint-Catharinakerk middelpunt van een veranderende omgeving 150JAARCATHARINAKERK.NL

t/m 25 november

TRADITIE EN (RE)CONSTRUCTIE WO T/M ZA 11.00-17.00 U

De Bibliotheek Eindhoven EMMASINGEL 22

t/m 29 oktober (DDW) Internet of Women Things t/m 10 december

Terugblik op Eindhoven tijdens WO II

T/M 29 OKTOBER (DDW)10.30-18.00 U

TAC VONDERWEG 1

t/m 29 oktober

WDE: Urban Transformation World Design Event OPEN 11.00-21.00 U / GRATIS

Ton Smits Huis

Designperron

JACOB REVIUSLAAN 25

FUUTLAAN 12

Inktspotprijs 2017

t/m 29 oktober (DDW) We Know How You Feel

WO 11.00 - 17.00 U / OP AFSPRAAK / € 2,50

10.00-18.00 U

Van Abbemuseum

t/m 6 november

NEW ICONS - Rietveld Now

7 t/m 10 november

DAGELIJKS 12:00 - 0:00 / GRATIS

11 november t/m 26 maart

FUNDAMENTALS by Dutch Invertuals DAGELIJKS 12:00 - 0:00 / GRATIS

MU t/m 29 oktober

Embassy of Intimacy. In de MU containers op Plug In City, Strijp-S

Modulab: Fall

Vincent Bijlo, Laise Sanches, Nick Bult e.a. - See you in Heaven 20.30 u • dans • € 17,50

20.15 u • muziek • € 10,-

De Bibliotheek Eindhoven

Hausmagger + Anemone

Boekhandel Van Piere 19.00 u • cultuur+

Altstadt Eindhoven

t/m 4 november

Algiers

Leven in tijden van angst

19.00 - 20.30 u • literatuur

DDW: Beyond generations

De Bibliotheek Eindhoven

Natlab door Plaza Futura

Leesbeesten leesclub

Design Academy Eindhoven en Van Abbemuseum 11 t/m 19 november

Stop Licht: GLOW Special

GLOW

TIJDENS DE REGULIERE OPENINGSUREN VAN HET MUSEUM EN TIJDENS DE OPENINGSUREN VAN GLOW (ZA 11-11 VAN 18:30 - 24:00, ZO 12 T/M DO 16-11 VAN 18:30 - 23:00, VR 11-11 & ZA 18-11 VAN 18:30 - 24:00) / €5,-

21.00 u • muziek • € 12,-

11.30 - 14.30 u • kids • gratis

M.O.T.S spelen met schrift en taal

19.30 - 22.00 u • literatuur • € 3,20 leden / € 4,- niet-leden / aanmelden via eventbrite.nl

Boekpresentatie ‘Mijn Integratie’

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e 20.00 - 22.00 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 / tue.nl/sg

Bram Fischer

100 Jaar De Stijl: Spel Met Letters: Onderdeel van het themajaar Mondriaan tot Dutch Design

POPEI 20.00 u • muziek • gratis

PUURliedjes: gevarieerde semiakoestische avond

t/m 31 december 2017

21 november t/m 9 februari 2018

Winkelcentrum Heuvel GLOW

RHCe

10.30 u • cultuur+ • € 6,50

Dynamo 19.30 u • muziek • vvk: € 20,- / deur: € 22,50

Dying Fetus

VRIJDAG 3

Lezing door Sander Wassing ‘De bloedwreker is achter u’

SCALA TipoTango

21.00 u • dans/muziek • € 3,- / gratis kennismaken

Argentijnse tango: danscafé

Pand P

ZATERDAG 4

In Volle Zee - Theatergroep Boem

Parktheater Eindhoven

Lebbis en Jeroen Smit Het Economiecollege

Muziekgebouw Eindhoven

Busreis naar Soldaat van Oranje

Muziekgebouw Eindhoven

So What's Next? Opening Night: Kovacs curates

NTGent - Kosmopolis

Milos Gouka

Effenaar

Mr. Richard Parker - Road of Hope

Millionaire

Pand P

Café Wilhelmina

In Volle Zee - Theatergroep Boem

Orgel Vreten

Muziekgebouw Eindhoven

20.00 u • show • vanaf € 18,50

12.30 u • lunchpauzeconcert • € 2,-

100 jaar De Stijl: Echo’s

Het échte verhaal van Generatie Zenz, de 5- tot 25-jarigen van nu

Vanaf deze datum • film

Le Fidèle Oude Liefde Your Name

The Sound of Revolution

20.30 u • college • € 21,50

Akademie voor Industriële Vormgeving Eindhoven - de kiem voor de DDW

19.00 - 21.00 u • cultuur+ • € 3,50 leden, € 5,50 niet-leden / aanmelden via eventbrite.nl

19.00 u • jeugd 8+ • € 12,50

Tess D. Smith & band The Soul of Tina

t/m 2 januari 2021

Lezing Ko van Dun: Manifesto

De Bibliotheek Eindhoven

Maas theater en dans Happily Ever After

DONDERDAG 2

t/m 31 december 2017

The Making of Modern Art

19.30 u • lezing/film • € 20,- / € 18,50 (met PlazaPas/CJP/voor scholieren en studenten)

Dynamo

Parktheater Eindhoven

t/m 2 januari 2021

10.00 - 10.30 u • kids • gratis

Parktheater Eindhoven

Van wie is de straat?

STRIJP-S, VEEMGEBOUW

T/M 3 DECEMBER WO T/M ZO 13.00 - 18.00 UUR / GRATIS. IN (RHCE) PRELUDE OP BOVENSTAANDE EXPOSITIE. OPEN 09.00 TOT 17.00 U.

21.00 u • muziek • deur: € 11,- / vvk: € 13,50 (incl)

Altstadt Eindhoven

Geschiedeniscafé: met Frits van Oostrom over Nobel streven

The Way Beyond Art

RhcE

Attika en Carte Blanche hernemen 'Het Proces' (Kafka)

17.00 - 19.00 u • cultuur+ • gratis / aanmelden via eventbrite.nl

Doorlopend

‘Innovation and you’ Experience Expositie The Space Age Mission Eureka

Attika en Carte Blanche hernemen 'Het Proces' (Kafka)

Storytelling in het Chinees

Van Abbe en De Stijl

EMMASINGEL 31

20.30 u • theater • € 12,50 / reserveren@carteblanche.nu of attika.nu/reserveren

Locatie: geheime locatie

Materialising the Internet

Philips Museum

Carte Blanche

DDW: In No Particular Order: door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Echo Chamber

MA-VR 10.00-18.00 / ZA 11.00-17.00 / ZO 13.00-17.00 U

20.30 u • theater • € 12,50 / reserveren@carteblanche.nu of attika.nu/reserveren

Unboxing hosted by Storioni Festival

t/m 12 november t/m 12 november

Carte Blanche

20.00 u • muziek • € 5,-

t/m 29 oktober

t/m 10 november

TORENALLEE 40-06

Parktheater Eindhoven

Muziekgebouw Eindhoven

DAGELIJKS 12:00 - 0:00 / GRATIS

Tijdens het ombouwen van de expositie is de Kazerne open

Stroomhuis

Guilherme Miotto - Even Worse BILDERDIJKLAAN 10

PARADIJSLAAN 8

WOENSDAG 1 20.00 u • muziek • vanaf € 23,50

tot 31 december 2017

Kazerne

november

agenda

Torenallee 22-04

Klokgebouw

20.30 u • muziek • € 17,75

philharmonie zuidnederland: i-Classics: Music & Technology

HEUVELGALERIE 133

20.00 u • theater • € 7,50

19.30 u • muziek • € 27,50

20.30 u • muziek • € 18,50 21.00 u • muziek • € 15,-

11 t/m 18 november

19.20 u • muziek • € 10,-

11.30 u • musical • € 120,-

20.00 u • 19.15 u Inleiding • toneel • € 25,20.30 u • muziek • € 25,-

20.00 u • theater • € 7,50

16.00 u • muziek • vanaf € 37,50

So What’s Next?

GLOW op de Heuvel

Akademie voor Industriële Vormgeving Eindhoven de kiem voor de DDW

WERKSITUATIE - OPNAME OP GLASPLAAT NEGATIEF

De Akademie voor Industriële Vormgeving Eindhoven (AIVE), opgericht in 1947, is de eerste akademie van Nederland die na de Tweede Wereldoorlog studenten opleidt tot industrieel ontwerper, een voor die tijd nieuw vak. Directeur René Smeets ontwikkelt de opleiding al pionierend, gebruik makend van zijn vaardigheden als ambachtsman, kijkend naar het vooroorlogse Bauhaus in Duits Weimar en naoorlogse opleidingen in de Verenigde Staten. De expositie handelt over de periode van de oprichting tot 1988, waarin studenten konden afstuderen aan de afdelingen A – industriële vormgeving, B – publiciteit en productpresentatie of C – textielontwerpen. Vanuit historisch perspectief worden de ontwikkelingen geschetst aan de hand van beeldmateriaal en werken van alumni uit hun akademietijd. De expositie is een initiatief van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven die meerdere archieven in haar collectie heeft van directeuren, docenten, bestuurders en studenten van de AIVE. Alumni Edward Aghina, Ria van Eyk, Wied Groenland en Chris Manders alsook Jos Smeets, zoon van de eerste directeur René Smeets, hielpen mee met de samenstelling en de productie.

EINDEXAMEN EXPOSITIE 1962-63

Locatie Strijp-S, Veemgebouw, zesde verdieping, ingang Veemstraat, zijkant vershal Het Veem. Open: wo t/m zo 13.00 - 18.00 uur / gratis AIVE LOGO SCAN VAN BRIEFPAPIER

VEEMGEBOUW STRIJP-S T/M 3 DECEMBER 22

UIT IN EINDHOVEN

expo


De Bibliotheek Eindhoven

13.30 & 14.45 u • theater • € 5,- / aanmelden via eventbrite.nl

Peutervoorstelling: AaiPet

14.00 - 16.00 u • cultuur+ • € 3,50 voor leden / € 5,- voor niet-leden / aanmelden via eventbrite.nl

Lezing: Kunst en het Hiernumaals

Natlab door Plaza Futura 11.00 u • filmspecial

Exhibition on screen: Hokusai: British Museum Presents

Van Abbemuseum

13.00 u • kids • € 3,- pp (exclusief entree), t/m 5 jaar gratis

Theatrale rondleiding: Yuki en De Vloek van de Verdwijnende Beelden met gebarentolk

POPEI

14.00 u • kids • € 4,-

The Kids: Muziekworkshop voor kinderen 15.00 u • muziek • gratis

Meneer Schurk: PUURliedjes Presents

MAANDAG 6 Parktheater Eindhoven

20.00 u • muziek • vanaf € 39,-

Peter Koelewijn & vrienden special Een feest vol herkenning en mooie herinneringen (galapremière)

Muziekgebouw Eindhoven

20.15 u • muziek • vanaf € 23,-

Mitsuko Uchida

21.00 u • muziek • € 10,-

Ad van Meurs presenteert Levi Parham + Caitlin Canty

Altstadt Eindhoven 19.00 u • muziek • gratis

Rock City Showcases

De Bibliotheek Eindhoven 09.30 - 11.00 u • sport • per les € 12,- / aanmelden via popupyogaeindhoven@gmail.com

Shake your Chakra's! Pop Up Yoga

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

20.00 - 22.15 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 / Reserveren: Natlab 0402946848

Wonder Woman

18.00 u • muziek • € 28,-

Eluveitie + Amaranthe

23.55 u • muziek • vanaf € 15,48

Nachtcollege

Van Abbemuseum

14.00 - 16.00 u • kids • € 6,- / inschrijven via vanabbemuseum.nl

POPEI

19.30 u • muziek • € 12,(incl. concert: € 17,-)

Nataraj - blote-voeten-feest

Natlab door Plaza Futura

20.30 u • podiumkunsten • € 17,50 / € 15,- (met PlazaPas/CJP/voor scholieren en studenten)

DINSDAG 7 Parktheater Eindhoven

20.00 u • komedie • vanaf € 23,50

Jon van Eerd, Margo Dames e.a. Harrie & Eva 20.30 u • cabaret • € 17,50

Oldenosborn - #Life

Muziekgebouw Eindhoven

20.15 u • muziek • vanaf € 19,-

Kinderkunstclub: In het teken van De Stijl. Voor 6-12 jaar

Mugmetdegoudentand - Gidsland

Winkelcentrum Heuvel

ZONDAG 5

Effenaar

Parktheater Eindhoven

Arrested Development

12.30-16.30 u • cultuur+

Winkelcentrum Heuvel viert futuristisch feest!

Boekhandel Van Piere 16.00 - 17.00 u • literatuur

Meet & greet Tess Gerritsen

Altstadt Eindhoven

10.00 & 11.45 u • jeugd/muziektheater 3+ • € 12,50

Het Prentenboekjesfestival: Feest in de stad - Het Muizenhuis 9.45 & 11.00 & 14.30 u • jeugd/muziektheater 2+ • € 7,50

Erik Bosgraaf & Francesco Corti 20.15 u • muziek • € 30,50

Altstadt Eindhoven 19.00 u • muziek • gratis

Rock City Showcases

De Bibliotheek Eindhoven 14.00 - 16.00 u • cultuur+ • gratis / aanmelden via eventbrite.nl

Ilen Mer + Alaskans

Het Prentenboekjesfestival: Feest in de stad - Nijntje op de fiets

Senia luistergroep: Klassieke muziek

Trudokerk Eindhoven

Muziekgebouw Eindhoven

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

21.00 u • muziek • gratis

Lezing 19.00 & concert 20.00 u • cultuur+ • diverse prijzen, zie strijpskamerkoor.nl

Het Requiem van Pi door het Strijps Kamerkoor

Microlab

10.00 - 12.00 u • kids • € 2,50 • aanmelden via eventbrite.nl

Makersclub

Dynamo

17.00 u • dans/urban • vvk: € 30,- / deur: € 35,-

Popping Bootcamp met Rashaad Pearson

Klokgebouw 12.00 u • muziek • vvk: € 25,- / deur: € 30,-

The Sound of Revolution

Catharinakerk

15.00 u • Muziek in de Cathrien • € 7,(scholieren en studenten gratis)

Requiem van Josef Rheinberger en Giacomo Puccini

12.00 u • muziek • vanaf € 15,So What's Next? Downtown

Locatie: Centrum Eindhoven

Effenaar

11.30 u • dans • vanaf € 19,50

Winkelcentrum Heuvel

Parktheater Eindhoven

12.30-16.30 u • cultuur+

20.00 u • 19.15 u Inleiding • dans • vanaf € 21,50

13.00 - 16.00 u • cultuur+ • gratis

De laatste duik - Afscheid van CKE-gebouw aan de Stratumsedijk

Podium Klassiek Eindhoven

14.00 u • muziek • € 12,50 • reserveren podiumklassiekeindhoven.nl

Daan van den Hurk Locatie concert: Kazerne

e

r

v

i

e

w

Aan de telefoon met pianiste

door Machiel Swillens ‘Hello…?’ ‘Hello! Yuja?’ ‘Yes, good morning!’ Het is negen uur ’s ochtends in Beijing. Yuja Wang heeft net ontbeten. Over een paar uur vliegt ze naar Hong Kong. Nu heeft ze vijftien minuten voor het interview. Het is niet makkelijk om een afspraak te maken met ‘superster’ Yuja Wang. Ze is een paar weken op tournee door Azië. In verschillende steden speelt ze pianoconcerten van Bartók. De afgelopen twee dagen bracht ze door bij haar ouders in Beijing; een korte oase van ontspanning. Vanavond Hong Kong, overmorgen Taiwan... Ze klinkt opgewekt. ‘Yes, of course... Natuurlijk herinner ik me mijn concert in Eindhoven. Ik herinner me dat ik heel blij was; met de akoestiek, het publiek, én met de vleugel.’ (Lachend) ‘En dat is een groot compliment voor een reizende pianist!’ In de zomer van 2016 gaf Yuja Wang een recital in Muziekgebouw Eindhoven. Op het programma Brahms, Schumann en Beethoven; een ongebruikelijke keuze voor de Chinese pianiste. In eerdere interviews liet ze weten zich meer thuis te voelen bij componisten als Rachmaninov en Chopin, dan in het Duitse repertoire. ‘Hoe dat nu is? Chopin blijft mijn eerste liefde. Als kind had ik opnames van zijn Preludes. Daar luisterde ik de hele tijd naar. Ik hou nu veel van het Duitse repertoire. Ik begrijp het idee dat je die muziek leert waarderen als je ouder wordt. De muziek van Beethoven en Brahms spreekt tot de ziel. Maar de ziel heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen, om te groeien naar een staat waarin je de muziek kan ontvangen op dezelfde golflengte als de componist'. Naar binnen in de muziek: Yuja noemt het een zinderende ervaring daarnaar te streven. ‘En streven is alles wat we kunnen. Ik doe dat door in de natuur te zijn – als ik niet op het vliegveld ben tenminste! – door boeken te lezen uit die tijd, door te luisteren naar andere muziek, door in stilte partituren te lezen en in me op te nemen. Zo verdiep ik me in de psyche van een componist'. De twee pianoconcerten van Beethoven die ze in november 2017 in Eindhoven zal uitvoeren, leerde ze al spelen op jonge leeftijd. ‘Ik herinner mij goed hoe ik me verbeeldde dat de componisten van wie ik muziek instudeerde maar ietsje ouder waren dan ik. Ik had het gevoel dat ze leefden en heel dichtbij stonden’. Over het verschil tussen Beethoven en Chopin hoeft ze niet lang na te denken: ‘Met Chopin zou ik veel liever samenwonen!’ Van jongs af aan was duidelijk dat Yuja pianiste zou worden. De vleugel was haar speelgoed. ‘My toy…’ Daar kon ze niet van afblijven. Vanaf haar zesde kreeg ze les. Ze barstte van talent. Op haar zevende ging ze naar het conservatorium in Beijing. Na haar veertiende studeerde ze verder in Canada en de VS. Op haar twintigste sprong ze in voor een ziek geworden Martha Argerich; Tsjaikovski bij het Boston Symphony Orchestra. Vanaf dat moment staat ze internationaal in de spotlights. Yuja Wang is constant bezig haar horizon te verbreden. Haar repertoire wordt groter, haar spel verdiept zich, ze maakt kamermuziek. Als haar tournee in Azië erop zit, begint een nieuwe reeks concerten in Europa en Amerika met violist Leonidas Kavakos. ‘Over twee weken tref ik hem in Italië. Daar verheug ik me op. Hij is een goede vriend en een diepgaand musicus’. Het kamermuziek maken heeft haar veel gebracht: ‘Ik heb er zoveel plezier in! Ik ben zelfs begonnen mijn soloconcerten met orkest op die manier te spelen. Door anders te luisteren, te communiceren, door aandacht te hebben voor alle muzikale lagen. Alsof je helemaal naar binnen gaat in de muziek'. ‘Dankjewel Yuja, heb een goede vlucht! have a safe flight!’ ‘Thanks, and see you in Eindhoven!’ Yuja Wang is samen met het Mahler Chamber Orchestra op woensdag 8 november te zien in Muziekgebouw Eindhoven

Wonder Woman

WOENSDAG 8

CKE, Stratumsedijk 22

t

20.00 - 22.15 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 / Reserveren: Natlab 040-2946848

World Of Dance

Winkelcentrum Heuvel viert futuristisch feest!

n

Nederlands Dans Theater 2 Schubert

Muziekgebouw Eindhoven

20.15 u • muziek • vanaf € 25,-

Mahler Chamber Orchestra & Yuja Wang, piano en leiding 20.15 u • muziek • vanaf € 20,-

Mano Bouzamour & Jean-Guihen Queyras & Chemirani Brothers

Effenaar

FOTO NORBERT KNIAT

Effenaar

i

20.00 u • muziek • € 15,-

Naked song presents... Stu larsen

NOVEMBER 2017

23


Boekhandel Van Piere 15.00 - 16.00 u • kids

Lees & ontdek met Alle verhalen van kikker en pad. Kinderboekenworkshop vanaf 4 jaar

20.15 u • cultuur+ • Kaarten vanaf €20,bij Muziekgebouw Eindhoven

Van Piere is aanwezig bij Mano Bouzamour in Muziekgebouw Eindhoven

20.30 u • muziek • € 28,(incl. 2 consumpties)

Top40van040

Van Abbemuseum

14.00 - 16.00 u • kids • € 6,- / reserveren via vanabbemuseum.nl.kinderkunstclub

Kinderkunstclub

Boekhandel Van Piere 14.30 - 15.30 u • literatuur

Altstadt Eindhoven

Meet & greet Carlos Ruiz Zafon

19.00 u • muziek • gratis

Rock City Showcases

Govert Schilling over Einsteins gelijk, een abc van zwaartekrachtgolven

De Bibliotheek Eindhoven

Altstadt Eindhoven

11.30 - 14.30 u • kids • gratis

19.00 - 21.00 u • lezing

21.00 u • muziek • € 5,-

M.O.T.S spelen met schrift en taal

The Dubbeez

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

Natlab door Plaza Futura

20.00 - 22.15 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 / Reserveren: Natlab 040-2946848

Wonder Woman

DONDERDAG 9 Parktheater Eindhoven

20.30 u • stand-up comedy • € 17,50

Piv Huvluv - Groef!

Effenaar

14.00 u • talkshow

Heimwee Symposium

SCALA TipoTango

21.00 u • dans/muziek • € 3,- / gratis kennismaken

Argentijnse tango: danscafé

ZATERDAG 11 Parktheater Eindhoven

18.00 u • toneelmarathon • € 39,50

19.30 u • muziek • € 20,-

Het Nationale Theater - The Nation

Van Abbemuseum

Dutch Eagles - Fly Like an Eagle

Grand Magus

19.00 - 21.00 u • cultuur+ • € 10,- (incl. toegang tot het museum) / abbemuseum.nl

Lezing 2: Solo Theo van Doesburg

De Bibliotheek Eindhoven

19.30 - 22.00 u • literatuur • € 5,- leden / € 7,50 niet-leden / aanmelden via eventbrite.nl

Meet & greet: Marian Mudder over Sofasessies

Natlab door Plaza Futura 19.00 u • literair • gratis entree op inschrijving

Prijsuitreiking Schrijversprijs 2017 Vanaf deze datum • film

The Square Until the Birds Return

VRIJDAG 10 Parktheater Eindhoven

19.00 u • jeugd/toneel 8+ • € 12,50

Schippers&VanGucht - Wat er gebeurde terwijl de mussen de polka dansten 20.30 u • stand-up comedy • € 13,50

The Laughing Lizard 3

20.00 u • muziek • vanaf € 23,50

Pand P

20.00 u • muziek • € 7,50

De Grote Lijn 7 Theatershow Gas eraf, dak erop!

Muziekgebouw Eindhoven 17.00 u • muziek • gratis

Trio of Liberty (USA) - Blue Note ClubSessions 20.15 u • muziek • € 25,75

Iris Hond: Bewogen

20.15 u • muziek • vanaf € 18,75

philharmonie zuidnederland: Franse juwelen met Quirine Viersen

Effenaar

22.00 u • muziek • vanaf € 11,11

Inzanity

Philips Museum GLOW t/m ZA 18 november • cultuur+ • (€ 65,incl. een glas champagne / boekingenmuseum@philips.com

GLOW Pop-up restaurant

CKE, Pastoor Petersstraat 180

13.00 & 16.00 u • cultuur+ • € 17,50 / kaarten RotaryEindhovenNoord@gmail.com

Rotary presenteert: Eindhovens talent op het podium

Muziekgebouw Eindhoven

Altstadt Eindhoven

Dorantes

Palmsy + Midas

Effenaar

Catharinakerk

Kempi: Du Tour

15.00 u • KamerMuziek in de Cathrien • € 7,- (scholieren en studenten gratis)

20.15 u • muziek • € 22,50

20.30 u • muziek • € 11,50

20.00 u • muziek • € 12,50

Muziek van H. Andriessen, A. de Klerk en O. van Hemel

Van Abbemuseum

14.00 - 16.00 u • kids • € 6,- / inschrijven via vanabbemuseum.nl

Kinderkunstclub: In het teken van De Stijl. Voor 6-12 jaar

Route door Eindhoven GLOW t/m ZA 18 november • cultuur+ • gratis

GLOW Eindhoven 2017: The Source

Diverse café in het centrum cultuur+ • ellufelluf.nl

Elluf Elluf

ZONDAG 12

Muziekgebouw Eindhoven

Parktheater Eindhoven

International Tchaikovsky Competition 2015

Het Nationale Theater - The Nation

Effenaar

Joost Kramer, Käthe Staallekker, Femke Hermans e.a. - De Prinses op de Erwt - De Musical

Maceo Parker + Welovewefunk Dj's

15.30 u • muziek • vanaf € 17,50

14.00 u • toneelmarathon • € 39,50

14.30 u • jeugd/musical 6+ • € 17,50

20.30 u • muziek • € 30,-

Van Abbemuseum 12.00 - 13.00 u • cultuur+ • gratis

Pand P

20.00 u • muziek • € 7,50

De Stijl-rondleiding 14.00 - 16.00 u • cultuur + • gratis / reserveren via vanabbemuseum.nl

De Grote Lijn 7 Theatershow Gas eraf, dak erop!

Onbeperkt Van Abbe: rondleiding voor blinden en slechtzienden 15.00 - 16.00 u • muziek • € 7,50

Lux Aeterna: Concert Collegium Vocale Eindhoven

Boekhandel Van Piere 14.00 - 16.00 u • cultuur+

Filosofiecafé met Jurriën Rood over Filosofie van de jamsessie 14.00 - 16.00 u • cultuur+

Sandra Alvarez over iSabor Sabor! De nieuwe Spaanse keuken

De Bibliotheek Eindhoven 10.30 - 12.00 u • cultuur+ • gratis / aanmelden via eventbrite.nl

Lezing: Hooggevoeligheid in de puberteit

Kasteelconcert Geldrop

12.00 u • muziek • € 18,- (tot 12 jaar € 8,-) • reserveren via kasteelgeldrop.nl

Jolente de Maeyer (viool) & Nikolaas Kende (piano)

POPEI 15.00 u • muziek • gratis

Romi Cage: PUURliedjes Presents 19.30 u • muziek • pay what you want

Noche Flamenca - Spaans dans, muziek en hapjes

SCALA TipoTango

MACEO PARKER IN EFFENAAR

24

UIT IN EINDHOVEN

FOTO INES KAISER

17.00 u • dans/muziek • € 5,- / Gratis kennismaken

Argentijnse tango: danssalon


MAANDAG 13

Muziekgebouw Eindhoven

Parktheater Eindhoven

Bing & Ruth: Club Cross-linx

Debat in de Stad

Carmina Burana Benefit concert

Muziekgebouw Eindhoven

Effenaar GLOW

The Alan Parsons Live Project

Glow: Albert Van Abbe & Andreas Nicolas Fischer Present Weltmaschine

Ad van Meurs presenteert Grayson Capps

De Bibliotheek Eindhoven

De Bibliotheek Eindhoven

M.O.T.S spelen met schrift en taal

Shake your Chakra's! Pop Up Yoga

Opvoedcafé - Mindful ouderschap

14.00 - 16.00 u • cultuur+ • gratis / aanmelden via eventbrite.nl

Natlab door Plaza Futura

Wat armoede met je brein doet

Movies that Matter: Insyriated

20.15 u • muziek • € 49,50 21.00 u • muziek • € 10,-

09.30 - 11.00 u • sport • per les € 12,- / aanmelden popupyogaeindhoven@gmail.com

Natlab door Plaza Futura 19.30 u • filmspecial

Exhibition on screen: Encore: Hokusai: British Museum Presents Filmspecial

We Margiela / met lezing

Van Abbemuseum

14.30 - 16.00 u • cultuur+ • € 7,50 per deelnemer, incl. entree / reserveren via vanabbemuseum.nl

Onvergetelijk Van Abbe: rondleiding voor mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers

DINSDAG 14 Parktheater Eindhoven

20.15 u • muziek • vanaf € 52,25

23.00 u • muziek • gratis

11.30 - 14.30 u • kids • gratis 10.30 - 12.00 u • cultuur+ • gratis / aanmelden via eventbrite.nl 19.00 u • film • € 9,50 19.30 u • cultuur+

Filmquiz

DONDERDAG 16 Parktheater Eindhoven

20.00 u • cabaret • € 27,50

Guido Weijers - De Oudejaarsconference 2017

20.30 u • dans/muziek • € 23,50

Club Guy & Roni en Slagwerk Den Haag - TETRIS Mon Amour 20.30 u • toneel • € 13,50

STET The English Theatre - Another Medea

Muziekgebouw Eindhoven

12.30 u • lunchpauzeconcert • € 2,-

20.00 u • 19.15 u Inleiding • opera • vanaf € 22,50

Fontys Saxofoonensemble o.l.v. Andreas van Zoelen

20.30 u • muziektheater • € 27,50

Taksim Trio

Opera Zuid - Werther

Herman van Hove & Lissa Meyvis In de schaduw van Toon Hermans

Natlab door Plaza Futura 20.00 u • literair • € 8,-

Boekie Night met Wim Daniëls

WOENSDAG 15 Parktheater Eindhoven

20.00 u • cabaret • € 27,50

Guido Weijers - De Oudejaarsconference 2017 20.30 u • toneel • € 27,50

Het Zuidelijk Toneel en A Two Dogs EFFENAAR BEAR’S DEN- IN Conversations (at the end Company of the world)

FOTO KURT VAN DER ELST

20.30 u • debat • € 2,80

20.15 u • muziek • € 12,50

20.15 u • muziek • € 23,50

Effenaar

HET ZUIDELIJK TONEEL EN A TWO DOGS COMPANY MET CONVERSATIONS (AT THE END OF THE WORLD) IN HET PARKTHEATER

VRIJDAG 17

20.30 u • muziek • € 30,50

POPEI Hypergoods Try Out Show: Electronic Pop

Pand P

Grandmaster Flash

Altstadt Eindhoven

Natlab door Plaza Futura

Never Far Away - Gilbert

21.00 u • muziek • deur: € 11,- / vvk: € 9,50 (incl)

Bear's Den

20.00 u • muziek • gratis

Herman Brood Academie

Academisch Genootschap 20.00 u • cultuur+

20.30 u • muziek • gratis

19.30 u • lezing/film • € 20,- / € 18,50 (met PlazaPas/CJP/voor scholieren en studenten)

Kosten en kwaliteit in de zorg door Ab Klink: Thema: Gezondheid

Lezing Ko van Dun: The Square

De Bibliotheek Eindhoven

C’est la vie! Happy End Suburbicon

20.00 - 22.00 u • cultuur+ • gratis / aanmelden via eventbrite.nl

Het Groot Dictee Eindhoven Locatie: Augustinianum, Dirk Boutslaan

Vanaf deze datum • film

23.00 u • muziek • € 17,50 (vvk) € 20,- (deur)

20.30 u • muziek • € 8,-

Altstadt Eindhoven

Muziekgebouw Eindhoven

Jo Goes Hunting

20.15 u • muziek • vanaf € 23,-

Fine Arts Quartet & Severin von Eckardstein

Effenaar

De Bibliotheek Eindhoven 10.30 - 12.00 u • cultuur+ • gratis / aanmelden via eventbrite.nl

20.00 u • muziek • € 28,-

Hoogbegaafdheid in het voortgezet onderwijs - handvatten voor ouders

22.00 u • muziek • vanaf € 6,50

19.15 - 21.00 u • cultuur+ • gratis / aanmelden via eventbrite.nl

Rico & Sticks RGB Disco

Lezing: Autisme, hoe vertel ik het als ouder aan een ander

Arno’s Theater

20.00 u • cabaret • € 16,- inclusief koffie en thee vooraf / Reserveren via info@arnohuibers.nl

De Cabaretpoel - 4 jonge cabaretiers

SCALA TipoTango

21.00 u • dans/muziek • € 3,- / gratis kennismaken

Argentijnse tango: danscafé

Dynamo 19.50 u • muziek • vvk: € 18,- / deur: € 20,-

Gorgoroth

POPEI 20.30 u • muziek • gratis

Streekvijver

ZATERDAG 18 Parktheater Eindhoven

20.00 u • musical • € 22,-

Lichtstad Revuetheater Quartier Fou (première)

20.30 u • muziektheater • € 27,50

Eric Vaarzon Morel, Gijs Scholten van Aschat, Eric Vloeimans - Duende

Muziekgebouw Eindhoven 11.00 u • muziek • € 7,50

Fine Arts Quartet: masterclass 17.00 u • muziek • gratis

Beets, Bennink, Herman, Jacobs - The Quartet - Blue Note ClubSessions 20.15 u • muziek • € 25,-

Danny Vera: Between the Dark & Daylight

Effenaar

20.30 u • muziek • € 11,50

Donnie

22.00 u • muziek • € 10,- (vvk) € 15,- (deur)

We All Love 80's 90's 00's

Altstadt Eindhoven 21.00 u • muziek • gratis

Stillwave + Meadowlake BEAR’S DEAN IN EFFENAAR

NOVEMBER 2017

25


Boekhandel Van Piere 20.00 u • cultuur+ • studenten gratis (met collegekaart), anderen betalen € 2,50 / aanmelden gewenst: info@vanpiere.nl

Science Café i.s.m. Studium Generale

Academisch Genootschap

20.00 u • cultuur+ • € 7,- (vrienden VUE en leden AG gratis)

Volksuniversiteit Eindhoven presenteert: ‘Met de Transsiberische trein naar China’ lezing door Aad Engelfriet

Natlab door Plaza Futura Filmspecial

Casablanca / met lezing

De Bibliotheek Eindhoven 14.00 - 15.30 u • cultuur+ • gratis / aanmelden via eventbrite.nl

Social media voor opa’s en oma’s

WOENSDAG 22 Parktheater Eindhoven

20.00 u • musical • vanaf € 39,50

Esmée Dekker, Chris Tates, Alfred van den Heuvel e.a. - My Fair Lady

Pand P

20.30 • muziektheater • € 13,50

Orkater / De Nieuwkomers Sir Duke: De Blackout van ‘77

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • muziek • € 25,-

Albert Hammond

20.30 u • muziek • gratis

Sabine Lichtenstein over Beethoven goed maar ook gek: Vriendentafel

Effenaar

20.00 u • muziek • € 17,50

JULIANNE MOORE EN MATT DAMON IN SUBURBICON, IN NATLAB DOOR PLAZA FUTURA

Café Wilhelmina

Art House United Cowboys 19.30 u • theater • € 10,-

16.00 - 19.00 u • muziek • gratis

Saturnoon Music Café

Stichting Movetomeet: (TE)STIL

Veemgebouw Strijp-S

De Bibliotheek Eindhoven

15.00 - 16.00 u • muziek • € 7,50

Lux Aeterna: Concert Collegium Vocale Eindhoven 14.00 - 15.30 u • cultuur + • gratis (excl. museumentree) / reserveren via vanabbemuseum.nl

20.00 u • locatietheater • €12,50 (tot 21 jaar €10,-) (verzamelen bij Soul Kitchen) • afslageindhoven.nl

13.30 - 16.30 u • cultuur+ • € 17,50 leden / € 22,- niet-leden / aanmelden via eventbrite.nl

Onbeperkt Van Abbe: rondleiding voor doven en slechthorenden

Afslag Eindhoven - Ook een dolfijn kun je prima bakken

Filosofische workshop Tijd en Toekomst

Jazzclub OSJE

Van Abbemuseum

Microlab

Julian’s New Orleans Jazz Friends

14.00 - 16.00 u • kids • € 6,- / reserveren via vanabbemuseum.nl.kinderkunstclub

13.30 - 15.00 u • kids • € 5,50 • aanmelden via eventbrite.nl

Familiekunstclub

Workshop Duurzame uitvinders

Centrum Eindhoven

GLOW

Start: Strijp-S en Finish: TU terrein Light ticket: €27,50 en Bright ticket: €30,-

Podium Klassiek Eindhoven

14.00 u • muziek • € 12,50 • reserveren podiumklassiekeindhoven.nl

GLOW Run Eindhoven 2017

Cello Octet

Kanaaldijk Noord

Locatie concert: Kazerne

11.30 tot ca. 16.00 u • kids

13.00 u • kids • € 3,- pp (exclusief entree), t/m 5 jaar gratis

Intocht Sinterklaas

Microlab

10.00 - 12.00 u • kids • € 2,50 • aanmelden via eventbrite.nl

Makersclub

Van Abbemuseum

Theatrale rondleiding: Yuki en De Vloek van de Verdwijnende Beelden met gebarentolk

Natlab door Plaza Futura 20.30 u • podiumkunsten • € 17,50 / € 15,- (met PlazaPas/CJP/voor scholieren en studenten)

Noord Nederlands Toneel dood en zo

Catharinakerk

15.00 u • KoorMuziek in de Cathrien • € 7,(scholieren en studenten gratis)

Close harmony versies van klassieke werken o.a. Bach, Dvorak, Piazzolla

ZONDAG 19 Parktheater Eindhoven

14.30 & 20.00 u • musical • € 22,-

Lichtstad Revuetheater - Quartier Fou

Pand P

20.30 u • muziek • € 7,50

Pure Song - Hetty Pronk-Verweij & Hans van Tuijn

Muziekgebouw Eindhoven

14.15 u • kids • vanaf € 15,-

De 4 Jaargetijden met Angela Schijf (6+)

Effenaar

14.45 u • muziek • € 9,50

Black Swords + The Fire + Mr. Stosic

Boekhandel Van Piere 14.00 - 16.00 u • cultuur+

Filosofie café Poëtica van Aristoteles door Piet Gerbrandy en Casper de Jonge NORTHLANE IN DYNAMO

26

UIT IN EINDHOVEN

Muziekgebouw Eindhoven 21.00 u • muziek • € 10,-

Ad van Meurs presenteert Edgelarks (Phillip Henry & Hannah Martin) + Sam Carter

De Bibliotheek Eindhoven

09.30 - 11.00 u • sport • per les € 12,- / aanmelden popupyogaeindhoven@gmail.com

14.00 - 17.00 u • muziek • € 5,-

Shake your Chakra's! Pop Up Yoga

POPEI

Lezing: Word hacker in een half uur

15.00 u • muziek • gratis

DINSDAG 21

Aline Hilderink: PUURliedjes Presents

Natlab door Plaza Futura 10.15 u • film/kids

De Filmfabriek

MAANDAG 20 Parktheater Eindhoven 20.30 u • muziek • € 28,-

Wende - MENS

19.30 - 21.30 u • cultuur+ • € 12,50 - € 15,- / aanmelden via eventbrite.nl

Parktheater Eindhoven

20.00 u • musical • vanaf € 39,50

Esmée Dekker, Chris Tates, Alfred van den Heuvel e.a. - My Fair Lady 20.30 u • 19.30 u Inleiding • toneel • € 25,-

Theater Rotterdam & Toneelschuur Producties - Revolutionary Road

Together Pangea

De Bibliotheek Eindhoven 11.30 - 14.30 u • kids • gratis

M.O.T.S spelen met schrift en taal

19.30 - 22.00 u • cultuur+ • € 5,- leden / € 7,50 niet-leden / aanmelden via eventbrite.nl

Lezing: Onlife. Hoe de digitale wereld je leven bepaalt

DONDERDAG 23 Parktheater Eindhoven

20.00 u • musical • vanaf € 39,50

Esmée Dekker, Chris Tates, Alfred van den Heuvel e.a. - My Fair Lady 20.30 u • cabaret • € 21,50

Arie Koomen & Edo Brunner Klussen

Pand P 20.30 u • cabaret •

TRYO

Muziekgebouw Eindhoven

12.30 u • lunchpauzeconcert • € 2,-

BOPaDROP jazz quartet


Effenaar

20.30 u • muziek • € 17,50

Philips Museum 11.00 - 17.00 u • kids

Rondé

Mad Science

Altstadt Eindhoven

Veemgebouw Strijp-S

20.00 u • muziek • gratis

Rock City Afterparty

Academisch Genootschap 20.00 u • cultuur+

AG-Kunstprijs 2017 uitreiking met lezing door Stef van Bellingen

De Bibliotheek Eindhoven

13.30 - 15.30 u • cultuur+ • leden € 9,50,- / niet-leden € 12,- / aanmelden via eventbrite.nl

Workshop Digitaal foto’s beheren

Het Ketelhuis

20.30 u • theater • € 12,50 early bird € 15,- regular (excl. servicefee)

Boiler Room Comedy Try-Outs met Jochen Otten & Bas Birker

Natlab door Plaza Futura Vanaf deze datum • film

David Lynch: The Art Life Insyriated

VRIJDAG 24 Parktheater Eindhoven

20.00 u • cabaret • vanaf € 16,50

Ton Kas - Kakmaker

20.30 u • 19.30 u Inleiding • toneel • € 29,50

16.00 & 20.00 u • locatietheater • €12,50 (tot 21 jaar €10,-) (verzamelen bij Soul Kitchen) • afslageindhoven.nl

Afslag Eindhoven - Ook een dolfijn kun je prima bakken

Altstadt Eindhoven

19.30 u • muziek/cultuur+ • € 6,- / kaarten via cke.nl/dulcelignum

Dulce Lignum

Van Abbemuseum

14.00 - 16.00 u • kids • € 6,- / inschrijven via vanabbemuseum.nl

Rondetafel gesprek: verhalen over de oorlog

Catharinakerk

Dynamo

Dynamo

19.30 u • muziek • vvk: € 10,- / deur: € 12,50

19.30 u • muziek • vvk: € 12,50 / deur: € 15,-

19.00 u • muziek • gratis

20.30 u • podiumkunsten • € 17,50 / € 15,- (met PlazaPas/CJP/voor scholieren en studenten)

21.00 u • muziek • deur: € 15,- / vvk: € 18,- (incl)

Van Abbemuseum

20.00 - 22.00 u • muziek/cultuur+ • € 8,/ aanmelden via eventbrite.nl

Ontwikkel je muzieksmaak met de MusicBakery

Het Ketelhuis

20.30 u • theater • € 12,50 early bird € 15,- regular € 30,- combi tickets met diner (excl. servicefee)

Boiler Room Comedy Line-up Show met o.a. Victor Luis van Es & David Duff

14.00 - 16.00 u • cultuur + • gratis bij een geldig toegangsbewijs / reserveren via vanabbemuseum.nl

Een uurtje met Franz Liszt

De KOE - HelloGoodbye

De Bibliotheek Eindhoven

Van Abbemuseum

Spraakmakend Van Abbe: Interactieve rondleiding voor mensen met afasie en hun begeleiders

Altstadt Eindhoven

Afslag Eindhoven - Ook een dolfijn kun je prima bakken

20.30 u • cabaret • € 18,50

15.00 u • OrgelMuziek in de Cathrien • € 7,- (scholieren en studenten gratis)

Effenaar

20.00 u • locatietheater • €12,50 (tot 21 jaar €10,-) (verzamelen bij Soul Kitchen) • afslageindhoven.nl

20.00 u • muziektheater • vanaf € 22,50

Marlon Kicken - BaKo

13.00 - 17.00 u • cultuur+ • gratis

Natlab door Plaza Futura

Veemgebouw Strijp-S

Parktheater Eindhoven

De Bibliotheek Eindhoven

Music With Strangers: Diverse Internationale Artiesten

Dance’n’Vision

DINSDAG 28 Orkater - Julius Caesar

De ontdekking van Joris Joris van de Griendt

23.30 u • muziek • gratis

21.00 u • muziek • gratis

Jazzworks: 2 Live Acts: Edges + Discovering Jazz Music

Kinderkunstclub: In het teken van De Stijl. Voor 6-12 jaar

POPEI

Omnia

09.30 - 11.00 u • sport • per les € 12,- / aanmelden popupyogaeindhoven@gmail.com

POPEI

Catharinakerk

14.00 - 16.00 u • kids • € 6,- per kind / reserveren via vanabbemuseum.nl.kinderkunstclub

Kinderkunstclub

Secrets

WOENSDAG 29 Parktheater Eindhoven 20.00 u • 19.15 u Inleiding • dans • vanaf € 19,50

Ibérica de Danza - Carmen vs Carmen 20.30 u • cabaret • € 25,-

Hans Dorrestijn & friends Neurosen en andere hobby’s

Pand P

20.30 u • thinX/toneel • € 7,50

Tg Nomen / Hanna van Mourik Broekman - De Stormkamer

ZONDAG 26

Muziekgebouw Eindhoven

Parktheater Eindhoven

Maestro Jules onthult: Dvorak Symfonie nr 9 'Uit de Nieuwe Wereld'

14.00 & 16.00 u • jeugd/muziektheater 8+ • € 12,50

Het Filiaal Theatermakers - Enkeltje Mars

Pand P

15.00 u • muziek • € 10,-

Mediteranian Dances Zolderkamertjesklassiek

Muziekgebouw Eindhoven

20.15 u • muziek • € 17,50

20.15 u • muziek • vanaf € 20,-

Dimitri Verhulst & Corrie van Binsbergen: In één adem

Academisch Genootschap 20.00 u • cultuur+

Schrijver Onno Blom vertelt over Jan Wolkers, biografie Litteken van de dood

14.15 u • kids • vanaf € 10,-

De Bibliotheek Eindhoven

20.15 u • muziek • € 30,-

M.O.T.S spelen met schrift en taal

Dirk Scheele - Pepernotenpret (2+)

11.30 - 14.30 u • kids • gratis

Paul Young: Voorprogramma: Tessa Belinfante

Natlab door Plaza Futura

Effenaar

The Killing of a Sacred Deer

Argentijnse tango: danscafé

Jimi Hendrix 75th Birthday

Philips Museum

DONDERDAG 30

Dynamo 19.15 u • muziek • vvk: € 17,50 / deur: € 20,-

Mad Science

Northlane

De Bibliotheek Eindhoven

ZATERDAG 25

13.00 - 17.00 u • cultuur+ • gratis (er wordt een vergoeding per getaxeerd voorwerp gevraagd) / aanmelden via eventbrite.nl

SCALA TipoTango

21.00 u • dans/muziek • € 3,- / gratis kennismaken

Parktheater Eindhoven

20.15 u • muziek • € 20,-

11.00 - 17.00 u • kids

20.00 u • show/muziek • vanaf € 23,50

Taxatiemiddag: Kunst & Curiosa

20.30 u • 19.30 u Inleiding • toneel • € 29,50

Rouw Reizen: De reis van een held

Ellen ten Damme - Paris - Berlin

14.00 - 15.30 u • cultuur+ • gratis / aanmelden via eventbrite.nl

Toneelgroep Amsterdam Het jaar van de kreeft

POPEI

Pand P

Tom Kluskens: PUURliedjes Presents

20.00 u • theatersport • € 5,-

Dulcinea tegen Liever Veul Bloemen 20.30 u • cabaret • € 12,-

De ontdekking van Joris Joris van de Griendt

Muziekgebouw Eindhoven 17.00 u • muziek • gratis Delfos? - Blue Note ClubSessions 20.15 u • muziek • € 21,-

Ricky Koole & Ocobar: Me & Tennessee

Effenaar 22.00 u • muziek • gratis

80's anders

15.00 u • muziek • gratis

Natlab door Plaza Futura 11.00 u • filmspecial

Exhibition on screen: Vermeer 19.30 u • film

Gay Film Night: Lazy Eye

SCALA TipoTango

17.00 u • dans/muziek • € 5,- / Gratis kennismaken

Argentijnse tango: danssalon

adressen

De Bibliotheek Eindhoven

Shake your Chakra's! Pop Up Yoga

Pand P

20.15 u • muziek • € 31,-

21.00 u • muziek • € 10,-

Ad van Meurs presenteert Doug Macleod

21.00 u • muziek • gratis

Single Mothers

De Dijk

Muziekgebouw Eindhoven

Heavy Metal Thunder + Velcro Fly

Toneelgroep Amsterdam Het jaar van de kreeft 20.30 u • cabaret • € 12,-

MAANDAG 27

Vanaf deze datum • film

Parktheater Eindhoven

20.00 u • toneel • vanaf € 27,50

Victor Löw, Tom de Ket, George van Houts e.a. - De Verleiders: Stem Kwijt 20.30 u • 19.30 u Inleiding • dans • € 27,50

ICK / Kris Verdonck - I/II/III

Pand P

20.30 u • theater • € 11,-

Zeventien - Het Zuidelijk Toneel

Muziekgebouw Eindhoven

12.30 u • lunchpauzeconcert • € 2,-

Fontys Kamerkoor

20.15 u • muziek • € 47,50

Mariza: Mundo

De Oude Rechtbank

21.00 u • muziek • € 15,-

Nora Fischer & Marnix Dorrenstein: Hush

Effenaar

20.00 u • muziek • € 16,50

Mister And Mississippi 20.15 u • muziek • € 20,-

Royal Republic

Academisch Genootschap 20.00 u • cultuur+

500 jaar Luther filosofielezing door prof. dr. Joop Boendermaker

Academisch Genootschap Parklaan 93 040 243 48 08 academischgenootschap.nl

Pand P Leenderweg 65 040 303 21 70 pand-p.nl

Afslag Eindhoven Daalakkerweg 2 (Sectie C) afslageindhoven.nl

Parktheater Eindhoven Theaterpad 1 040 211 11 22 (reserveringen) parktheater.nl

Altstadt Eindhoven Stratumseind 71 040 243 23 99 info@altstadt.nl Carte Blanche Jan Heynslaan 4 040 245 17 39 carteblanche.nu Catharinakerk Kerkstraat 1 040 244 88 97 kerkconcerten.dse.nl CKE muziekschool Pastoor Petersstraat 180 040 216 32 00 CKE-theaterschool Stratumsedijk 22 040 216 32 63 cke.nl De Bibliotheek Eindhoven Emmasingel 22 040 260 42 60 bibliotheekeindhoven.nl

Perk Interieuropleidingen Visserstraat 13 040 244 35 13 perk-interieur.nl philharmonie zuidnederland Jan v. Lieshoutstraat 5 088 1660 700 info@philharmoniezuidenderland.nl Philips Museum Emmasingel 31 040 235 90 30 info-museum@philips.com PopEi Klokgebouw 300 040-243 14 44 popei.nl RHCe Raiffeisenstraat 18 040 264 99 40 rhc-eindhoven.nl Stichting Complex / Kruisruimte Gen. Bothastraat 7e stichtingcomplex.nl

Dynamo Catharinaplein 21 040 239 31 10 dynamo-eindhoven.nl

Stichting Strabrecht Theater Mierloseweg 1 kasteelgeldrop.nl

Eindhoven Museum Boutenslaan 161-b 040 252 22 81 eindhovenmuseum.nl

Studium Generale, TU/e Den Dolech 2 / Auditorium 2.02 040 247 49 00 tue.nl/sg

Effenaar Dommelstraat 2 040 239 36 66 effenaar.nl

TAC - Temporary Art Centre Vonderweg 1 040 246 13 25 tac.nu

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e Terrein aan het Limbopad 040 294 68 48 dezwartedoos.nl

Tipotango Scala, Kanaalstraat 6 info@tipotango.nl tipotango.nl

Inkijkmuseum Dommelstraat 2a 040 8488230 inkijkmuseum.nl

Ton Smits Huis Jacob Reviuslaan 25 040 211 47 86 tonsmitshuis.nl

Kazerne Expo Restaurant Paradijslaan 2-8 040 236 61 96 kazerne.com

United Cowboys Kleine Berg 62 040 237 12 77 united-c.nl

MU Torenallee 40-06 040 296 16 63 mu.nl

Van Abbemuseum Bilderdijklaan 10 040 238 10 00 vanabbemuseum.nl

Muziekgebouw Eindhoven Heuvel Galerie 140 040 244 20 20 muziekgebouweindhoven.nl

Boekhandel van Piere Nieuwe Emmasingel 48 040 249 20 02 vanpiere.nl

Muziek in de Cathrien Florastate 36 040 212 11 46 07 07 muziekindecathrien.nl

Volksuniversiteit Eindhoven Tongelresestraat 146a 040 782 08 10 info@vu-eindhoven.nl

Natlab door Plaza Futura / Baltan Laboratories Kastanjelaan 500 040 294 68 48 natlab.nl

Natlab door Plaza Futura Vanaf deze datum • film

Vele hemels boven de zevende NOVEMBER 2017

27


Jo pr ng es e en m te ak re er n si hu n n Ein pr d og ho ra ve m n m a

spot on eindhoven

Stichting MoveToMeet

(TE)STIL

In de dansvoorstelling (TE)STIL brengen choreografe Katja Grässli en fotografe Claudia den Boer de wereld van dove, slechthorende en horende mensen bij elkaar.

(TE)STIL IS EEN SAMENWERKING MET DE DANSER PAWEL MOEDA EN JOHNNY LLOYD, GEBARENTOLK RIANNE HAVEKES EN BEELDEND KUNSTENAAR PAUL VAN RIJSKWIJK. DIT PROJECT WORDT GESTEUND DOOR MAKERSFONDS TILBURG EN PRINS BERNARD CULTUURFONDS NOORD-BRABANT EN MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR STRIJBOS&VANRIJSWIJK, ZUIDELIJK TONEEL EN DANS BRABANT. MET DANK AAN RUURT DE MEASSCHALCK, PIETJAN DUSEE (COACHING) EN GEERT OVERDAM (STRATEGISCH ADVIES).

(TE)STIL is een crossover tussen dans, gebarentaal en fotografie, gemaakt voor doof, slechthorend en horend publiek, gedanst door een dove danser Pawel Moleda en een horende danser Johnny Lloyd. Het publiek wordt op verschillende manieren aangesproken in deze voorstelling; dans is niet alleen zichtbaar maar ook leesbaar, muziek is niet alleen hoorbaar maar ook voelbaar en fotografie is als visuele ontmoetingsplek. Met (TE)STIL onderzoeken zij de thematiek stilte en vragen zich af: wat betekent stilte en wat betekent geluid voor een mens? Zondag 19 November gaat (TE)STIL in première. Met een verrassend programma geven de makers een inkijk in het boeiende en leerrijke maakproces. Met gebarentolk. FACEBOOK.COM/VOORSTELLINGTESTIL

ART HOUSE UNITED COWBOYS (KLEINE BERG 62) ZO 19 NOVEMBER 19.30

Uittips online lezen?

#GLOWINGOUT

Volg ons voor een sneak preview van Glow

schrijf je in voor onze nieuwsbrief via uitineindhoven.nl sign up for our newsletter, please visit uitineindhoven.nl 28

UIT IN EINDHOVEN

thisiseindhoven.nl

UIT IN EINDHOVEN november 2017  

UIT IN EINDHOVEN november 2017