Page 1

uitineindhoven.nl MEI 2018

trijntje oosterhuis vr 11 mei in muziekgebouw eindhoven


eindhoven door de ogen van NOB RUIJGROK

redactioneel

Ontwerper Nob Ruijgrok runt op sectie C Werkplaatswerk, waar kunstenaars, designers en andere creatieven werkruimte kunnen huren. Op die manier kunnen ze hun projecten realiseren zonder dat ze veel kosten hoeven maken voor het opzetten van een eigen werkplaats. Ruijgrok, die tot enkele jaren geleden een ontwerpersduo vormde met Piet Hein Eek, werkt daar ook aan zijn eigen meubelcollectie. DRINKS Toen de kinderen kleiner waren gingen we regelmatig naar het paviljoen in de Genneper Parken, daar konden ze lekker spelen. We komen er samen nog steeds, je kunt er lekker in de zon zitten en het ligt een beetje verstopt. Ik ga ook weleens naar Calypso, dat heeft een relaxte sfeer, en naar Vascobelo aan de Grote Berg voor de lekkerste koffie.

eromheen Ontmoetingen en cultuur, dat is twee - nee - nog veel meer handen op één buik. Samen met anderen maak je deel uit van een cultuur, die zich bovendien vormt terwijl je er letterlijk bij staat. Kunst verbindt, doet anders kijken en ervaren, verzacht de wereld vanuit empathie en mededogen. Levens van anderen beïnvloeden het jouwe. Ook jijzelf geeft terug en door. Dit lijkt abstracte terminologie, maar van dat het zo werkt ben ik stellig overtuigd. Het kunstwerk, de expositie of voorstelling is het materiaal waarom heen wij die interactie aangaan, en dat het gesprek op gang brengt, in jezelf of met anderen. En herkenning, het je thuis (laten) voelen is toch wel de voornaamste functie van (een) cultuur. Elke maand kan ik in het programma van de stad Eindhoven kunst- en cultuurmomenten aanwijzen, waar het gaat om de ontmoeting met anderen. In de voorstelling zelf, of door de vorm waarop het wordt aangeboden. Er is kunst waarin je dingen over die ander – de maker of zijn subject - te weten komt en er zijn voorstellingen waar het samen zijn of doen centraal staat. Het gaat om leren en participeren. Interacteren. Of integreren. Hoe het ook zij: je mag ontmoeten, je kunt herkennen. Neem Samenloop van Omstandigheden: Saman Amini vertelt zijn persoonlijk verhaal waarin alle universele thema’s samenkomen in een individu en zie ook het tranformatieprogramma in Natlab door Plaza Futura. Verdiep je in biotechnologie of kunstmatige intelligentie in MU, of ga naar de bibliotheek. Daar laat je je verrassen door senior hosts in talkshow Kletsmajoors of je verdiept je in Afrika in My Event: of je nu uit Afrika komt of niet. Er is ruimte om je eigen verhaal te maken in de workshops van Koos van den Kerkhof of Nina Kramer (rondom de dierenverhalen van Toon Tellegen). Je bent deel van een groter geheel, je herkent en voelt je hopelijk meer dan thuis. Sinds enkele maanden laten wij hier, op pagina 2, de rubriek Touching Strangers zien, een concept van Paula van Overveld waarin zij wildvreemden samenbrengt voor de camera en laat poseren alsof zij elkaar al jaren kennen. Voor je het weet ontstaat hier een band, voelen mensen zich vertrouwd bij elkaar. Deze maand schreef stadsdichter Jessica Bartels een heel mooi gedicht (zie pag. 11), dat voor mij de kern van bovenstaande raakt. Zij schrijft: ‘Want thuis is helemaal nergens: en eromheen is thuis overal.’ Laten wij die ‘eromheen’ zijn, alsjeblieft.

DINNER Wij houden zelf erg van koken, uit eten gaan valt dan snel een beetje tegen. Lekker eten kan je bij Piet Hein Eek natuurlijk, Radio Royaal en het Ketelhuis op Strijp S. Downtown Gourmet Market vind ik een heel leuk concept. Ik was onlangs bij Emma, dat ziet er ambitieus uit, ik vind het mooi om dit soort initiatieven te zien in Eindhoven en ben erg benieuwd hoe zich dat ontwikkelt. Wat ik ook al heel lang doe: sushi aan de lopende band bij Yokohama tegenover het station, als ik even snel en toch ook behoorlijk wil eten. MUSIC Ik ben onlangs naar een optreden van Vintage Trouble geweest in de Effenaar. Echt leuke muziek, maar dat dringen in een zaal tussen zoveel mensen is niks voor mij. Zeker niet als er dan van alles aan gedaan wordt om het publiek in een jubelstemming te krijgen. Ik ga graag naar het muziekgebouw naar klassiek of Jazz, Ibrahim Maalouf was daar fantastisch. ART Kunst in Eindhoven is voor mij vooral ook design. De presentaties in Kazerne bijvoorbeeld zijn van hoge kwaliteit. Ik kom ook wel in het Van Abbemuseum, maar daar schrok ik de laatste keer van de enorme explosie van kunst. Het was voor mij te veel, geen rustpunten. Ik ga vaker naar De Pont in Tilburg, dat vind ik een heel fijn museum. KOMENDE MAAND In mei komt Alex Klaasen met een revue naar het Parktheater. Daar verheug ik me op, ik heb hem vaker gezien bij het Ro-theater, de recensies over deze voorstelling zijn erg positief. Verder gaan we een avond dineren bij pop-up restaurant ‘asperges in het veld’ ergens tussen Nuenen en Eindhoven. THE CITY Ik kwam in 1986 naar Eindhoven om te studeren aan de Academie voor Industriële Vormgeving, in die tijd had ik niks met de stad, ik vond hem vooral lelijk. Als je iets wilde vertrok je zo snel mogelijk naar de randstad. Maar waar eerst mooie oude gebouwen platgegooid werden, worden nu woningen en werkplekken gerealiseerd. Eindhoven is getransformeerd van een duf Philipsdorp in een dynamische, bruisende stad waar het voor creatieven in design en technologie aantrekkelijk is om je te vestigen. Dat vind ik een geweldige ontwikkeling, ik voel me hier nu echt thuis. De keuze voor design betekent ook dat andere kunstvormen, zoals theater, bijna verdwenen zijn en dat is jammer. JUNI-EDITIE Eindhoven door de ogen van Soraya Viana Ferreiro.

Touching Strangers geraakt in het moment

Lidy Lathouwers, hoofdredacteur

FOTO PR TRIJNTJE OOSTERHUIS

op de cover van MEI Pop- en souldiva Trijntje Oosterhuis zingt op 11 mei in Muziekgebouw Eindhoven Nederlandstalige hits die haar na aan het hart liggen. (zie pag 6)

Colofon 28e jaargang, nummer 9 Redactie Frank van Eersel, Lidy Lathouwers, Claire van der Elst, Soraya Viana Ferreiro, Robin Hofman, Van Tran, Anne Wilens, Paula van Overveld en Debbie Langelaan Bladmanager Lidy Lathouwers Vormgeving 20-02 Vormgevers Druk De Persgroep Nederland Support Supportpunt Verspreiding Tour de Ville, Axender Oplage 35.000 (+10.000 Mens&Stad) Uitgever Stichting Uit in Eindhoven Deken van Somerenstraat 4, Eindhoven +31 (0)40 266 96 07 info@uitineindhoven.nl Neem voor meer informatie over redactie, advertenties en agenda contact met ons op. We staan je graag te woord! Wijzigingen en zetfouten voorbehouden.

uitineindhoven.nl

bij human library In de Human Library lees je geen boeken, maar mensen! Mensen die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Dit beproefde Deense concept daagt je uit je 'vooroordeel' te ontmoeten en onbevangen met elkaar in gesprek te gaan. In de Bibliotheek Eindhoven in De Witte Dame vonden vorige maand zo heel wat bijzondere ontmoetingen plaats. Zoals met een ex-gedetineerde, een sjamaan, een ex-prostituée of de getatoeëerde Alex, die Karishma het hemd van het lijf mocht vragen. Een uitgelezen plek om langs te gaan met Touching Strangers 040, waarbij ‘wildvreemden’ poseren alsof ze elkaar al jaren kennen. In het najaar is er weer een Human Library in de ‘bieb’ met bijzondere spelregels als: de lezer mag het ‘boek’ niet mee naar buiten nemen en dient het in dezelfde mentale en fysieke staat terug te brengen als hij het aantrof. Hoe leuk kun je het maken om vooroordelen als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen? Concept Touching Strangers 040®, tekst & foto: Paula van Overveld, Paulissimo.

2

UIT IN EINDHOVEN


Toneelvoorstelling De Lamp in Philips Museum

podia

Van 1 tot en met 6 mei en op 10 en 11 mei kun je het intieme toneelstuk De Lamp komen bekijken in het Philips Museum. Met het sfeervolle oude fabriekje als decor vertelt het Lampenmaakstertje samen met Gerard en Anton Philips hoe het was om in 1891 bij Philips & Co te werken. De Lamp is elk uur (en bij drukte elk half uur) te zien vanaf 12.00 uur. Kosten: entreekaart Philips Museum. PHILIPS-MUSEUM.COM

mei vijf agendatips van

Transformers in Eindhoven in Natlab door Plaza Futura Jacuzzi Boys & Tyvek

2

Uit De Riolen Van Eindhoven

3

Mexican Surf

Heel 2018 staat Natlab in het teken van transformatie. Iedere mogelijke vorm van transformatie. Dat zie je terug in de programmering en festivals van Natlab door Plaza Futura. Sterker, je ziet het al aan het gebouw, vroeger een beroemd Natuurkundig Laboratorium van Philips, nu een centrum van film en podiumkunsten in Eindhoven.

VR 4 MEI IN HET STROOMHUIS

ZA 5 MEI IN EFFENAAR

VR 11 MEI IN ALTSTADT EINDHOVEN

4

AWKWARD i, Altstadt

5

Veghel Death Fest 4

VR 18 MEI IN ALTSTADT (ZIE PAG. 8)

ZA 26 MEI IN DYNAMO

toneel PHILIPS MUSEUM 1 T/M 6 MEI, 10 EN 11 MEI

Iedereen wordt uitgenodigd om een transformatiefilm te maken van maximaal 1 minuut. Denk even na over het begrip transformatie en je realiseert je dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Stuur je filmpje naar transformers@plazafutura.nl en voorafgaand aan de filmvoorstellingen en in de entree wordt het vertoond! Een selectie van de beste inzendingen zal deze zomer te zien zijn thema tijdens de buitenfilmavonden. NATLAB DOOR PLAZA FUTURA

Jรถrgen Raymann Zo Kan Het Ook 2.0 Jรถrgen Raymann staat bekend om zijn verkleedpartijen en melige liedjes, maar nu hij Abraham heeft gezien gooit hij het roer om. Volwassen humor met een boodschap. Eerder stond hij al in het theater met Zo Kan Het Ook, maar nu komt hij met een update. Hij daagt zijn publiek uit om meer te relativeren, want dat is iets wat hij nu zelf ook geregeld doet. Vroeger was het niet beter, maar de toekomst zou wel slechter kunnen zijn. Actuele onderwerpen passeren de revue. Door positieve energie, pakkende vorm en aanstekelijke humor zorgt Jรถrgen Raymann echt voor een topavond!

FOTO RAIN HOSSAINKAHN

1

cabaret PARKTHEATER DI 1 MEI 20.30

MEI 2018

3


Bijzondere Carmina Burana markeert lustrum philharmonie zuidnederland Het orkest markeert het eerste lustrum met twee bijzondere projecten: Carmina Burana tijdens het Heerlense festival Cultura Nova en de familievoorstelling Assepoester, dat in maart 2019 op het programma staat. Samen met jeugdtheatergezelschap Het Laagland krijgt de muziek van Sergei Prokofjev in Assepoester een theatrale context die het hele gezin aanspreekt. Carmina Burana zorgt aan het begin van het seizoen meteen voor een waar hoogtepunt. In samenwerking met het Spaanse La Fura dels Baus maakt het orkest op 25 en 26 augustus van Orffs Carmina Burana een theatraal megaspektakel in de openlucht. Het decor is de Heerlense zandgroeve Beaujean waar Orffs meesterwerk gestalte krijgt met veel theater, licht, speciale effecten en indrukwekkende beelden. Ook biedt het orkest vele grootse klassieke werken. De moeite van de reis meer dan waard. PHILHARMONIEZUIDNEDERLAND.NL

FOTO FORD FAIRCHILD

Seizoen 2018-2019 markeert het eerste lustrum van philharmonie zuidnederland. In vijf jaar tijd zette het orkest de tweehonderd jaar ervaring waar het op steunt door het verleden van Het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest om in een ensemble dat tot de beste en meest avontuurlijke regionale orkesten van Nederland behoort.

Icon For Hire Support: Riot Child In 2014 stond de het rock duo Icon For Hire voor het laatst in Nederland. Nu zijn ze terug, dit keer op de Mainstage van Dynamo! Dit rock duo uit Illinois bestaat uit zangeres Ariel Bloomer en gitarist Shawn Jump. Na het Flevofestival en in het voorprogramma van Hollywood Undead in de Melkweg, Amsterdam, is nu de beurt aan Dynamo. Dansbare rock is misschien wel de beste omschrijving van deze band. Het voorprogramma wordt verzorgt door het powerhouse alternatief-pop duo: Riot Child. Deze dames komen oorspronkelijk uit Zweden, maar wonen voortaan in Los Angeles. De 21 vrouwelijke pilots, oftewel rockende chicks met een ruige beat.

klassiek PHILHARMONIE ZUID-NEDERLAND NIEUWE SEIZOEN

Henriëtte Tol, Peter Bolhuis, Stefan Rokebrand e.a.

Vele hemels boven de zevende In dit fascinerende en beklemmende familiedrama doen de personages verwoede pogingen zich te ontdoen van de pijn in hun zelfgekozen leven. Uiteindelijk blijken er maar twee mogelijkheden te zijn: de sprong naar de dood of de sprong naar de liefde.

FOTO RAYMOND VAN OLPHEN

Schrijfster Griet Op de Beeck heeft haar personages en de wereld waarin zij leven met veel humor en liefde beschreven. Op het toneel laten de acteurs ook zien wat niet geschreven is, wat tussen de zinnen en achter de woorden verscholen ligt: de ontreddering, het verdriet en de wanhoop, maar ook de vriendschap, de schoonheid, de grote liefde en tot slot... de loutering. De pers was lovend: “Een mooie, bezonken toneelavond” (de Volkskrant ★★★★), “Indringend spel” (NRC ★★★). Regie Ursul de Geer. Inleiding 19.15 uur.

UIT IN EINDHOVEN

muziek

DYNAMO DO 3 MEI 19.30

International Theatre Collective Eindhoven

OUTSIDERS

Een groep mensen zit opgesloten in een ruimte. Tegen hun wil. Ze wachten. Wanneer de mogelijkheid zich voordoet om te vertrekken, rijst de vraag of ze nog terugkunnen naar wat en wie ze hebben achtergelaten. Of ze nog terug willen, nu ze elkaar hebben. En dan is er opeens die nieuwe, die vreemde. Wat willen we herinneren? Wat willen we vergeten? Welke verhalen moet je vertellen en welke kun je beter voor je houden? Vrijheid is bijna tastbaar wanneer je ernaar verlangt. Maar als je het hebt: verdampt het dan naar vanzelfsprekendheid? ITCE is ontstaan vanuit het internationaliseringprogramma van Parktheater Eindhoven met als doel om internationals zich thuis te laten voelen in Eindhoven. OUTSIDERS is het eerste theaterproject van dit collectief, gemaakt vanuit verhalen en ervaringen van de spelers zelf, over thema’s als herdenken en vrijheid. Engelstalig. Regie en artistieke leiding Geert Niland. Met Omar Abdin, Laura Barba, Samira Bahrami, Stefania Gandolfo, Francesco Laghezza, Melissa McGee, Mercedes Pirali, Giulia Pisani, Kamana Sigdel, Noemi Vanerio and Federica Di Ludovico.

theater

PARKTHEATER DO 3 MEI 20.00 4

De tickets zijn voor €12,50 verkrijgbaar via dynamo-eindhoven.nl, bij de boxoffice en in alle AKO-winkels. De deuren gaan om 19.30 open.

theater PAND P VR 4 (TRY OUT), ZA 5 (PREMIÈRE) EN ZO 6 MEI 20.30


DR. LEKTROLUV

Truus te Selle, Valéry van Gorp en Lykele Muus

+ MASON + HANK LONG

Dansen met de Vijand

Kom je op het spreekuur? Dr. Lektroluv bracht onlangs de ultieme electroclash verzamelaar met hits van alle grote jongens en meisjes als Boys Noize, Tiga, Miss Kittin.

In zijn zoektocht naar een verborgen familiegeschiedenis stuitte auteur Paul Glaser op zijn tante Roosje, een joodse danslerares van wie de echtgenoot in de Tweede Wereldoorlog sympathiseert met de NSB. Ondanks alles probeerde Tante Roosje door te gaan met haar leven, haar werk en haar idealen. Dat leidde soms tot duivelse dilemma’s en bijna onmenselijke keuzes.

Elektrik World is dus een must-have, net zoals vanavond een must-go is, want onze gemaskerde held draait alle electroclash tracks uit de gouden tijd en brengt bovendien Mason mee.

FOTO PR MAX VAN DEN BURG

Dit bizarre en gruwelijke verhaal confronteert haar neef met dat ‘goed’ en ‘fout’ niet altijd zo simpel aan te wijzen zijn. En dat uiteindelijk iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen daden. Het verhaal van Roosje is juist in deze tijd weer pijnlijk actueel. De pers reageerde: “Indrukwekkend docudrama. Janke Dekker Producties blijkt een fijne neus te hebben voor intrigerende onderwerpen” (Volkskrant), “Een filmische, onsentimentele voorstelling over morele dilemma’s” (NRC Handelsblad).

Max van den Burg Op een bedje van rucola

muziek EFFENAAR VR 4 MEI 23.00

FOTO ROOSJE GLASER

Word je nu echt gelukkig van alle dingen die je zogenaamd moet doen om ‘gelukkig’ te worden? Zoals een perfect afgetraind lichaam hebben, mooie kleren dragen, zelfhulpboeken lezen, vluchtelingen helpen, biologisch eten of dat super mooie huis kopen. Max van den Burg kruipt in de huid van verschillende typetjes. Alles wordt mooier opgediend dan het in werkelijk is, het moderne leven is een aaneenschakeling van burgerlijkheid en hipstertaferelen. Tegenwoordig is het een must om aan al die voorwaarden te voldoen. In een dynamisch en muzikaal eenmansspektakel confronteert Max iedereen op een speelse cabaret wijze met de wereld waar we nu in leven.

muziek theater PARKTHEATER ZA 5 MEI 20.30

PARKTHEATER VR 4 MEI 20.30

FILM in Natlab door Plaza Futura Isle of Dogs Vanaf 10 mei zie je dé nieuwe Wes Anderson film in Natlab. Hij verzamelde een indrukwekkende stemmencast om in zijn stopmotion film Isle of Dogs honden te vertolken, zoals Bryan Cranston, Scarlett Johansson, Bill Murray en Jeff Goldblum.

ZA 5 MEI 15.00

Muziek in de Cathrien Studenten van het Fontys Conservatorium Tilburg Project orgel en koperblazers Muziek van o.a. Widor, Vierne en Dupré. Met om 14.25 uur beiaardbespeling door Rosemarie Seuntiëns. ZA 12 MEI 15.00

KamerMuziek in de Cathrien Muziek van Berio; première van werk van Hawar Tawfiq. Harpiste Sabien Canton & Friends

Het vertelt het verhaal van Atari Kobayashi, een 12jarig pleegkind van de corrupte burgemeester Kobayashi. Na het uitroepen van de noodtoestand worden alle huisdieren van Megasaki City verbannen naar een grote afvalstortplaats genaamd Trash Island. In een Junior-Turbo Prop vliegtuigje steekt Atari in zijn eentje de rivier over op zoek naar zijn waakhond Spots. Eenmaal aangekomen op Trash Island begint hij samen met een groep nieuwgevonden bastaardvrienden aan een epische reis die het lot én de toekomst van hele provincie zal bepalen.

VANAF 10 MEI

ZA 19 MEI 15.00

KoorMuziek in de Cathrien

Italiaans Film Festival

Capella Sine Nomine o.l.v. André Vis. Soothing Sounds, met werk van Elgar, Sixten, Naylor, Clama Lukaszewski, Mendelssohn, Harris, Howells, Wagenaar.

Al bijna een eeuw lang heeft de Italiaanse film ons verleid met landschappen, steden, interieurs en modieuze aankleding. Het internationale succes van filmmakers als Paolo Sorrentino (La Grande Bellezza, Youth), Luca Guadagnino (lo sono l’amore, Call Me by Your Name) en Virzi (The Leisure Seeker) is gebaseerd op een lange en indrukwekkende geschiedenis van de Italiaanse film sinds 1944.

ZA 26 MEI 15.00

OrgelMuziek in de Cathrien

In samenwerking met het Istituto Italiano di Cultura in Amsterdam presenteert Natlab door Plaza Futura deze week een selectie van Italiaanse films die een achtergrond schetsen voor de huidige opleving van de Italiaanse film. Zo wordt het werk van onder andere Rossellini, Fellini, Visconti, Bertolucci en Virzi vertoond.

Belgische symfonische orgelmuziek van Alphonse Mailly, Edgar Tinel, Paul de Maleingreau, Guy Weitz en Franz Liszt. Jeroen Follon (België).

MUZIEKINDECATHRIEN.NL ST. CATHARINAKERK

film

festival

MUZIEK DO 24 T/M 27 MEI

MEI 2018

5


Brokstukken Maximum Overdrive

Trijntje Oosterhuis

Het zeer getalenteerde en prijswinnende cabaretduo Brokstukken (Arjan Smit en Chris King Perryman) bestormt Parktheater Eindhoven met hun voorstelling Maximum Overdrive. Een absurde en hilarische lachshow die zijn weerga niet kent!

Pop- en souldiva Trijntje Oosterhuis maakte tot nu toe vooral Engelstalige albums. Haar grootste hits scoorde ze echter in het Nederlands. Niet vreemd dus dat ze in dit concert eer betoont aan haar moedertaal. Wat resulteert in een reis langs liedjes die Trijntje na aan het hart liggen. Natuurlijk haar eigen Nederlandstalige hits, zoals De Zee, Vlieg Met Me Mee en Nu Dat Jij Er Bent, maar ook nummers van anderen.

FOTO ROGIER VELDMAN

FOTO PR TRIJNTJE OOSTERHUIS

In Maximum Overdrive nemen de mannen van Brokstukken je mee in hun onontkoombaar grappige wereld: een ondeugende, gecontroleerde chaos van gekke typetjes en fysieke sketches. Ze zappen flitsend snel van de ene naar de andere absurde situatie en transformeren van actiehelden tot real-life cartoon karakters. Brokstukken bestaat sinds 2005. Met hun unieke stijl hebben ze naam weten te maken en zijn ze niet meer weg te denken uit de Nederlandse cabaretwereld.

cabaret

PARKTHEATER WO 9 MEI 20.30

pop MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN VR 11 MEI 20.15

Stephanie Louwrier | Rudolphi Producties Revolutie van de mislukking

Saturnoon Music Café CKE en Centrum voor Pop en Jazz presenteren samen een bijzonder muziekconcept in Eindhoven: Saturnoon Music Café, waar nieuw en gearriveerd talent zich op het podium van Café Wilhelmina kan presenteren aan het publiek.

De imperfectie, het falen als mens en continue een masker voorhouden. Stephanie Louwrier gooit zichzelf als proefkonijn op het podium. “Ik hoop dat mensen zich in de voorstelling kunnen herkennen. Dat ze zien dat iedereen een gevecht met zichzelf aan het voeren is. Ik hoop dat mensen aan het einde van de voorstelling niet praten over al hun successen, maar over het falen, de imperfectie, het gevecht.” Tekst Stephanie Louwrier, Ko van den Bosch. Muziek Norman Kapoyos (Swinging Mood Orchestra), Amir Vahidi (Club Gewalt) en Robbert Klein (Club Gewalt). Eindregie Ko van den Bosch.

FOTO JOCHEM JURGENS

Afgelopen zomer speelde Stephanie Louwrier Revolutie van de mislukking als onderzoekvoorstelling op het Oerol festival. De voorstelling bleek urgent en aangrijpend, veel bezoekers herkenden zichzelf in het stuk.

muziek theater

PAND P VR 11 MEI 20.30

Op het programma staat een optreden van de musici Robert Visser en Zhengqiu Chen. Zij studeren dit jaar af aan het conservatorium van Maastricht en spelen een combinatieprogramma van beide examens met een jazzyfeel. Daarna is het de beurt aan gospelkoor Reflection onder leiding van Tanja Even. Prachtige, meerstemmige gospelsongs met muzikale begeleiding door een swingend combo. De afsluiter is Moina. Dit dreampopbandje uit Deurne speelt voornamelijk eigen, Engelstalige nummers en op verzoek ook wel eens covers. De muziek is dromerig, een tikkeltje alternatief, luistermuziek, melancholisch, soms met een knipoog.

TRIBUTE2BOBMARLEY BY ROOTSRIDERS FOTO CORIEN DEN ENTING

In hun minibus komen de Rootsriders naar het zonnige zuiden om in de Effenaar een fantastisch ode te brengen aan Babylon By Bus; ongetwijfeld het meest invloedrijke live reggae album ooit. Het album staat vol reggaeklassiekers met onder andere Is This Love, Exodus, Stir it up en is 40 jaar na de release nog steeds een van de beste live-registraties ooit uitgebracht.

muziek

reggae EFFENAAR ZA 12 MEI 19.30 6

UIT IN EINDHOVEN

CAFÉ WILHELMINA ZA 12 MEI 16.00


Schubert in levenden lijve bij philharmonie zuidnederland In 1823 schreef Franz Schubert de theatermuziek bij het toneelstuk Rosamunde, prinses van Cyprus door Helmina von Chézy. Schuberts muziek ging een eigen leven leiden en wordt op vele manieren uitgevoerd. De philharmonie zuidnederland zocht voor een originele benadering van deze meeslepende muziek weer contact met Toneelgroep Maastricht. In seizoen 2015-2016 werkte de combinatie al samen in een voorstelling rond Mendelssohns Midzomernachtsdroom. En nu tijdens het laatste abonnementsconcert van dit seizoen vinden orkest en theaterensemble elkaar in een concert waarin Schuberts theatermuziek centraal staat. Voor philharmonie zuidnederland maakte Jan Willem de Vriend een selectie uit de instrumentale delen. Deze vormen het klankdecor voor een kijkje in het leven van Schubert, met Stijn Vervoort als de componist in hoogsteigen persoon. Zo komt de componist tot leven in een theatrale vertelling die verder ook Haydns Symfonie nr 39 bevat en Mendelssohns prachtige Eerste Pianoconcert. Een concert waarin de romantiek van de eerste helft van de negentiende eeuw tot de laatste maat voelbaar is. philharmonie zuidnederland Dirigent Jan Willem de Vriend. Piano Dejan Lazic. Acteur Stijn Vervoort. Coproductie met Toneelgroep Maastricht

Eindhovens Comedy Festival De beste stand-up comedians van Nederland en België komen 12 en 13 mei naar Pand P om hun beste grappen af te vuren op het publiek. Wees er snel bij. Meer dan 30 comedians, 10 shows in diverse zalen. Zaterdag 12 mei wordt het publiek verdeeld in groepen met ieder een eigen kleur. Je krijgt de vrijheid om je eigen kleur/groep te bepalen. Wees er tijdig bij want vol=vol. Na elke show rouleren de groepen zodat je uiteindelijk 2 talentshows, 1 dubbelprogramma en 1 finaleshow met bekende professionals krijgt voorgeschoteld. Elke kleur krijgt in totaal 4 comedyshows te zien.

comedy PAND P ZA 12 (14.00) EN ZO 13 MEI (19.00)

Haydn – Symfonie nr 39 Mendelssohn – Pianoconcert nr 1 Schubert – Uit Rosamunde: instrumentale selectie

FOTO MARCEL VAN DEN BROEK

Zondag 13 mei alle shows in de grote zaal, 3 comedyshows in totaal. Topcomedians en tussendoor lekker eten en drinken. Een uniek weekendje uit met vrienden en familie. Comedians die komen spelen zijn onder anderen Leon van der Zanden, Marlon Kicken, Roel C. Verburg. Comedians die bekend zijn van The Comedy Factory, Raymann is Laat, BNN/VARA, De Grote Improvisatieshow. Kortom, een weekend vol met stand-up comedy en cabaret.

klassiek

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN ZA 12 MEI 20.15

Fernando Hernando Magadan Bending the Walls Korzo en Nederlands Dans Theater bundelen de krachten om aanstormende dansmakers optimaal te begeleiden en een geschikt podium te bieden om een nieuwe productie te maken en daarmee op tournee te gaan. In 2018 is de keuze gevallen op choreograaf en danser Fernando Hernando Magadan, een gerijpt talent waar je absoluut meer van wilt zien. Zijn nieuwste voorstelling Bending the Walls gaat over het menselijk verlangen naar geluk. Een verlangen dat is verankerd in onze diepste dromen en wensen en dat soms zelfs noodzakelijk kan blijken; een strategie om jezelf te beschermen, om te overleven zelfs. Fernando laat zich inspireren door de ongelooflijke moed en veerkracht die mensen tonen onder extreme druk, waardoor zij in staat zijn om de realiteit te ontstijgen en te ontsnappen in een wereld van verbeelding. Voorstelling in het kader van Ontroerend Goed.

Saman Amini

Samenloop van omstandigheden

FOTO JORIS JAN BOS

Samenloop van Omstandigheden is een persoonlijk verhaal waarin alle universele thema’s samenkomen tot het punt waar ze een individu vormen. Samen met zijn live band zingt, speelt en vertelt Amini in dit humoristisch en indringend portret over zijn leven, zijn moeder en vader, de liefde en verder over alles wat nodig is om overeind te blijven als niets meer overeind staat.

PARKTHEATER ZA 12 MEI 20.30

dans

“Je bent wat je overkomt. Humoristisch en indringend. Zonder blad voor de mond en toch poëtisch, daar waar voor wordt weggekeken, en men wel weten wil. Confronterend zonder enig moralisme. Gevat en ad rem, met charme en in schaapskleren.”

theater

NATLAB DOOR PLAZA FUTURA ZA 12 MEI MEI 2018

7


Grigory Sokolov

Maestro Jules Onthult Mahlers Symfonie nr. 1 Voor iedereen die wel eens wil weten hoe het borrelde in het hoofd van een beroemde componist, en voor iedereen die wil mee maken hoe een dirigent met zijn orkest een partituur in muziek omzet.

Dé pianist? Als deze bestaat, dan heet hij Grigory Sokolov. De magiër hult zich, wanneer je hem niet op het podium ziet, in mystiek stilzwijgen. Weigert zijn programma’s lang van tevoren bekend te maken: dat is aan de inspiratie van het moment.

FOTO JURI HIENSCH

‘Een visioen van de voorbije eeuw van het grote Russische pianistendom’, aldus The Guardian. ‘Sokolov, de titaan onder de meesterpianisten’, schreef het NRC. Deze gigant is een must voor de pianoliefhebber.

Voor de pauze ontrafelt Maestro Jules van Hessen op geheel eigen en humoristische wijze de geheimen achter de Eerste Symfonie van Gustav Mahler. Na de pauze hoort u het complete stuk. Ooit een zonsopgang gehoord? Mahlers Eerste begint ermee. Zo ongeveer alle menselijke emoties komen aan bod in deze weergaloze orkestmuziek.

klassiek

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN MA 14 MEI 20.15

10 jaar 3JS In 2008 betraden de 3JS voor het eerst de Nederlandse theaterpodia. In mei 2018 wordt dat gevierd met een jubileumshow. In de show wordt teruggeblikt op onder meer de negen (!) studioalbums en de tien gespeelde theatertournees, maar ook de toekomst komt aan bod. De folky muzikale basis van akoestische gitaar, viool en accordeon komt uitstekend tot zijn recht in het theater. Dat geldt ook voor de scherpe teksten van het trio. Voeg daar de podiumervaring van rasentertainers Jan, Jan en Jaap aan toe en je weet het: de 3JS komen ons inpakken in Muziekgebouw Eindhoven.

klassiek MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN MA 14 MEI 20.15

pop MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN DO 17 MEI 20.15

AWKWARD i

Backbone / Alida Dors & Silbersee SPEAK UP!

Tragikomische reconstructie door altfolk indie talent Hij was bassist bij Alamo Race Track, maakte twee albums als AWKWARD i en ontpopte zich de afgelopen jaren als componist voor film en theater. Met onder andere twee Gouden Kalf-nominaties zag de toekomst er voor Djurre de Haan productief uit.

Stel, je hoort dat je op een dag verantwoording af moet leggen voor je daden. Blijf je dan handelen zoals je nu doet? Hiphop dansgezelschap BackBone en muziektheaterhuis Silbersee slaan na het succes van True Colors voor de tweede keer de handen ineen voor een nieuwe urban dansvoorstelling vol verrassingen.

Toen kwam het bericht dat hij, zonder dat hij het wist, vader was geworden. Nét gewend aan het ouderschap ontsnapte zijn moeder ternauwernood aan de dood. Het nieuwe album KYD staat symbool voor deze noodgedwongen spoedcursus volwassenheid en het waarborgen van de kinderlijke impulsiviteit van AWKWARD i. Een tragikomische reconstructie van de afgelopen vijf jaar.

Met groeiende verbazing kijkt choreograaf Alida Dors naar onze tijd, waarin zij ervaart dat het delen van onze mening steeds gewoner wordt, maar zelden leidt tot een oprecht gesprek waarin we elkaars en ons eigen denken en handelen bespreken en wegen. In Speak Up! roepen zes mensen in de kracht van hun leven zichzelf en elkaar ter verantwoording. Een smeltkroes vol hiphop vibes, met muziek van ‘avantpop’ componist JacobTV en DJ Lovesupreme. Energieke dans, live zang, tekst, klassieke en elektronische muziek grijpen in elkaar en spatten van het podium.

In het voorprogramma staat Nele Needs A Holiday, de band rond charmante frontvrouw Nele Van den Broeck. Bijgestaan door louter vrouwelijke bandleden worden liedjes gespeeld die gaan over alledaagse tragedies: over je lief die je lief niet meer is, over de school waar je vanaf werd geschopt, over vieze kerels die je lastigvallen op straat...

Simon Bus Watering a flower FOTO PLAINPICTURE / WOLFGANG LUDWIG

Simon Bus staat bekend als een eigenzinnige en creatieve danser. Vanuit zijn achtergrond als breakdancer, maar ook met de bagage van de Kunstacademie in Maastricht, ontwikkelde hij zich naar een meer experimentele stijl van urban dans.

dans urban

PARKTHEATER DI 15 MEI 20.30 8

UIT IN EINDHOVEN

Choreografen als Joost Vrouenraets, Guilherme Miotto en André Grekhov werken graag met hem. Ook in battles valt hij op door zijn unieke stijl. Dit seizoen gaat hij voor het eerst zelf als choreograaf aan de slag. Wees op verschillende momenten getuige van zijn work in progress. Vanavond presenteert hij alle stukken. dans Voorstelling in het kader van thinX.

muziek

urban

PARKTHEATER DO 17 MEI 20.30

ALTSTADT EINDHOVEN VR 18 MEI 21.00


The GO WILD! presents: The Reaction Release Show The Reaction is een nederbeat/garageband uit Eindhoven. Geïnspireerd door bands als The Doors, Cuby & The Blizzards, The Rolling Stones, The Stooges en The Pretty Things maar ook de britpop van Oasis en Temples. Ze presenteren op 2e Pinksterdag hun nieuwe vinylplaat Message In The Fire! ‘Psychedelic nederbeat that makes you rock on hypnotic grooves’, aldus de band. Ze speelden o.a. supportshows voor The Deaf en The Kik en stonden al een paar keer op het podium van Paradiso tijdens de Amsterdam Beat Club feesten. Verwacht een energieke live performance die vaak eindigt in een lekker feestje. Dit feestje organiseren ze samen met het jaarlijkse 60’s garage festival The GO WILD! (dat onlangs de 5e editie vierde). Support is Stupid Bloody Tuesday, de indie rock band uit Amsterdam, geïnspireerd door Sex Pistols, Libertines, Babyshambles, Oasis, Arctic Monkeys. POPEI.NL

Opera Zuid Un Ballo in Maschera FOTO ELKE TEURLINCKX

Un Ballo in Maschera is gebaseerd op het toneelstuk Gustave III ou Le bal masqué van Eugène Scribe over de Zweedse koning Gustav III, die in 1792 tijdens een gemaskerd bal werd vermoord. Op last van de censuur moest Verdi, tot zijn grote ergernis, de personages en de plaats van handeling veranderen. Ondanks talrijke aanpassingen is deze opera door de eeuwen heen een meeslepend en duister drama gebleken. Het intrigerende verhaal over ongeoorloofde liefde, voorspellingen, verraad, samenzweringen en een koningsmoord wordt door Opera Zuid gebracht in de originele Zweedse versie. philharmonie zuidnederland o.l.v. Karel Deseure. Regie Waut Koeken. Met Adriano Graziani, Jason Howard, Kristina Bitenc, Melanie Forgeron, Jannelieke Schmidt e.a. Italiaans gezongen, Nederlands boventiteld. opera Inleiding do 18.15 uur en za 19.15 uur.

muziek

PARKTHEATER DO 17 19.00 (TRY OUT) EN ZA 19 MEI 20.00 (PREMIÈRE)

POPEI MA 21 MEI 14.30

Freek de Jonge Freek doet Neerlands Hoop

Homemade Productions

Fataal

Maart jl. presenteerde Freek de Jonge in een uitverkocht Carré de langverwachte oeuvrebox van Neerlands Hoop. Wegens het succes van deze nostalgische avond speelt hij samen met de band De Jonges Freek doet Neerlands Hoop.

Verschillende boeken van Carry Slee zijn omgetoverd in films en musicals. Na de succesvolle gelijknamige film, nu Fataal in een theaterversie. Milan heeft een droom, maar deze wordt woest verstoort wanneer een aantal jongens hem flink te grazen neemt. FOTO CLAUDIA OTTEN

Freek de Jonge: “Na een memorabele presentatie in DWDD mocht ik in mijn eigen omgeving met mijn favoriete collega’s de Neerlands Hoop-box presenteren. Het werd in een zinderend Carré een ervaring waar alles in zat. Trots over de totstandkoming van de oeuvrebox, ontroering over de bereidheid van de collega’s een van de Neerlands Hoop klassiekers ten gehore te brengen, dankbaarheid dat ik in het vak ben beland waar ik van droomde en dat het beste uit mij gehaald heeft en met verbondenheid met Bram met wie ik dit allemaal samen mocht maken.” In Freek doet Neerlands Hoop neemt Freek de Jonge het publiek opnieuw mee terug naar zijn Neerlands Hoop tijd. Samen met zijn band brengt hij de mooiste liedjes en bekendste sketches ten gehore. In eerste instantie zou Freek de Jonge zijn inhaalvoorstelling Koffers van 11 december jl. spelen. Deze voorstelling is daar op verzoek van Freek voor in de plaats gekomen.

Zijn droom om een eigen club te beginnen wordt woest verstoort. Hij wilde dolgraag trouwen met zijn liefde, Sophie. Maar door die verschrikkelijke gebeurtenis viel dit ook in duigen. Het is een inspirerend verhaal over de kracht en de onmacht van liefde.

cabaret

PARKTHEATER WO 23 MEI 20.30

Suze Milius To forget: TALK SHOW

PARKTHEATER WO 23 MEI 20.30

Waarover praten we eigenlijk en waarom? En waarom zien we elkaar toch zo graag praten? In TALK SHOW draagt regisseur Suze Milius hét symbool van een verdwijnend tv-tijdperk ten grave. In een kleurrijke theatervoorstelling over afscheid neemt ze je glimlachend mee naar de volgende uitzending. Suze Milius probeert je altijd op geheel eigen wijze aan te spreken. Hoewel ze jong is, zijn haar projecten steevast groots van opzet. Met liefde voor absurde humor en een gestileerde esthetiek creëert ze eigen, kleurrijke universa die je niet snel vergeet. Spel Janneke Remmers, Nora Ramakers, Stefan Jakiela, Lisa Verbelen, Kasper Vandenberghe e.a. House Crying Yellow Tears in coproductie met Het Zuidelijk Toneel, detheatermaker&deSingel. Voorstelling in het kader van theater Ontroerend Goed.

FOTO ANDY DOORNHEIN

FOTO LUIS RIOS-ZERTUCH

Denk terug aan de zondagavonden van vroeger. Met de hele familie voor de tv, kijkend naar programma’s die je op dat moment moest zien. Anders waren ze voor altijd weg en kon je op maandagochtend op het werk alleen maar tandenknarsend en in stilte meeluisteren.

musical PARKTHEATER DO 24 MEI 20.30 MEI 2018

9


Her Majesty Marrakesh Express Her Majesty duikt dieper in de catalogus van Crosby, Stills, Nash and Young. Als Her Majesty hebben Bertolf Lentink, Jelle Paulusma (Daryll-Ann), Diederik Nomden (Johan), Bauke Bakker en Dirk Schreuders elkaar helemaal gevonden. Persoonlijk – met hun liefde voor CSNY – maar ook muzikaal, waarbij de leden elkaar vocaal subliem aanvullen.

Fifth Groove Band @ Fifth|NRE

FOTO D VAN HOUT

Met hun gepassioneerde eerbetoon aan Déjà Vu werd de hele agenda van 2016 gevuld. Dit jaar keert de groep terug met een nieuwe theatervoorstelling waarin dieper in de catalogus van CSNY wordt gedoken. Hierbij komt zowel het meerstemmige, gezamenlijke als het solowerk van Neil Young, David Crosby, Stephen Stills en Graham Nash voorbij. Daarnaast vertelt ieder lid persoonlijke anekdotes over de liefde voor CSNY. Zodat wij niet vergeten!

Het weer wordt steeds mooier en terrassen zitten vol, ook op de zondagmiddag. We hebben in het voorjaar al enkele mooie optredens mogen meemaken. Achter de schermen zijn we druk bezig met de bouwvoorbereiding zodat we volgend jaar de prachtige terrassen van Fifth|NRE ook open kunnen hebben met dat voorjaarsen zomerweer! Ondertussen gaan we nog even door met onze muziek programmeringen.

OBLIVIANS + PROJECTMANAGER + TRAUMA-

WhitSun @ Fifth|NRE Aansluitend aan de Blue Note Vastgoedborrel op vrijdag 18 mei openen we het Pinksterweekend vanaf 19.30 uur met bites and beats. Start het lange weekend met oude bekenden en nieuwe vrienden! Op 25 mei - zoals elke laatste vrijdag van de maand – Thank God it’s Friday met onze eigen Fifth Groove Band! Jazz klassiekers, dansbare soul en jazzy popsongs. Elke keer blijkt deze ‘blend’ van muziekstijlen een garantie voor een fijne avond waarbij zeker weer gedanst gaat worden! En natuurlijk is onze eigen DJ Ventilator van de partij. Met zijn enorme muziekkennis weet hij steeds naadloos aan te sluiten bij de heerlijke tunes van de band. Can’t stop dancing! En mogelijk hebben we voor het einde van deze maand nog een verrassing muziek in petto!

HELIKOPTER DJ-SET

Het duurt even, maar dan heb je ook wat. In 1997 stonden de Oblivians voor het laatst in de Effenaar en sindsdien zijn we al bezig om ze terug te halen.

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN ZA 26 MEI 20.15

FIFTH|NRE MEI

muziek

Nu is het dan eindelijk zover! Jack, Eric en Gregg Oblivian uit Memphis zetten in de jaren ‘90 de garage-scene op zijn kop met hun primitieve mix van blues, soul, punk en garage en doen dat 27 mei in muziek Eindhoven. EFFENAAR ZO 27 MEI 19.30

Bert Heerink, Nick Holleman e.a.

Rockmusical The War of the Worlds Kijk maar uit, want bloeddorstige wezens van een andere planeet proberen met hun driepotige machines de mensheid uit te roeien. Een journalist neemt je mee in deze intergalactische oorlog, die hij als jonge man meemaakte. Een avontuur langs verwoeste steden, vluchtende mensen, tevergeefse tegenaanvallen en de uiteindelijke vernietiging van de buitenaardse wezens.

FOTO MARCO BORGGREVE

The War of the Worlds van H.G. Wells is als inspiratiebron gebruikt. Na een hoorspel, tv-serie, computerspel en verschillende verfilmingen komt er nu een musical van deze oorlog. Ga mee op reis om de buitenaardse wezens te verjagen!

BBC Scottish Symphony Orchestra Met zijn Enigma variaties ‘schilderde’ Edward Elgar veertien raadselachtige portretten in symfonische muziek. De grote Engelse componist brak er internationaal mee door. In het hart van dit vooral Britse concertprogramma horen we het heroïsche celloconcert van de Tsjech Antonin Dvorák. Solist is de muzikale duizendpoot en cellotalent Nicolas Altstaedt. Of hij nu Bach of tango speelt, óf Dvorák, Altstaedt raakt van elke muziek de kern. Na afloop van dit concert is er een Schotse Whisky proeverij. Kaartjes kosten slechts €10 p.p.,te bestellen met je concertkaartjes. MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN WO 30 MEI 20.15 10

UIT IN EINDHOVEN

klassiek

musical PARKTHEATER WO 30 MEI 20.00


Literaire agenda voor mei

ASPERGERSEIZOEN IK BEN DE ENIGE DIE DE TAAL SPREEKT VAN EEN LAND DAT NOOIT HEEFT BESTAAN EN OM TE KUNNEN BLIJVEN WAAR IK THUIS HOOR ZAL IK STEEDS OPNIEUW WEG MOETEN GAAN

IK KAN DE REST VAN MIJN LEVEN ZOEKEN NAAR DE PLEK DIE IK NOOIT VINDEN ZAL

SCHRIJVEN: Een verhaal beginnen en afmaken

WANT THUIS IS HELEMAAL NERGENS; EN EROMHEEN IS THUIS OVERAL

DOCH LIGT HIER IN DEZE STAD

Ter voorbereiding op de Prijs voor Eindhovens Schrijftalent (najaar 2018) biedt de bibliotheek een serie van 4 workshops aan: ‘Schrijven; het verhaal van start tot finish’. Tijdens de eerste workshop staat de start van het proces centraal. Hoe begin je? Waar begin je? Waarover schrijf je? Koos van den Kerkhof is een gediplomeerd vakdocent schrijven. Hij neemt je mee door het essentiële proces van het uitrollen van je verhaal. Je verkent je personages, je onderwerp en probeert erachter te komen waar je heen wilt met je verhaal. Aanmelden schrijven-beginnen.eventbrite.nl

IETS DAT MIJ EN IK VAN VERRE HERKEN HOEWEL NIET VEEL; ZIJ DEELT MET MIJ EEN HEEL KLEIN STUKJE VAN WAT IK BEN

JESSICA BARTELS, STADSDICHTER VAN EINDHOVEN

DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN ZO 27 MEI 14.00

work shop

Meet Nicci French: Nicci Gerard & Sean French & A.J. Finn Nicci Gerard en haar man Sean French schrijven samen romans onder de naam Nicci French. Hun redacteur A.J. Finn bracht onlangs zijn debuutroman De vrouw in het raam uit. Deze avond zijn ze alledrie te gast bij ons om met ons te praten over schrijven met een dubbele identiteit, debuteren en literatuur.

show

FOTO MARK KOHN

NATLAB DOOR PLAZA FUTURA VR 11 MEI 20.00

BOEKHANDEL VAN PIERE

FOTO STEPHAN VANFLETEREN

Tijdens deze avond wordt er live muziek gespeeld, is er een bar in de zaal en ziet u videokunst door Rot8ion. De avond wordt gepresenteerd door Pauline Terreehorst en Persis talk Bekkering.

AGENDA zo 6

14.00 Filosofiecafé met Dirk de Schutter en Remi Peeters over Het waagstuk van de politiek door Hannah Arendt

di 9

20.00BoekieNight met Wim Daniëls in Natlab

vr 11

19.00 Geschiedeniscafé met Paul van Schijndel over Mijn NSB opa

ma 21 14.00 Kinderboekactiviteit over Chef Sjef (kijk- en zoekboek) door Esmée van Doorn

vanpiere.nl

MEI 2018

11


lampjes speurtocht in het Philips Museum

uit met kinderen

Speciaal voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar is er een nieuwe speurtocht in het Philips Museum, de Lampjes speurtocht! Kinderen krijgen een blacklight-lampje mee en gaan met een schatkaart in de hand op zoek naar afbeeldingen in het museum die voor andere bezoekers niet te zien zijn. Op het einde van de speurtocht mogen de kinderen een cadeautje uit de schatkist grabbelen. Kosten: €2,- en de gebruikelijke entreekaart (kinderen tot en met 5 jaar hebben altijd gratis toegang tot het museum). PHILIPS-MUSEUM.COM

speurtocht 4-8

PHILIPS MUSEUM

Meivakantie in Natlab Het is weer bijna meivakantie, ook in Natlab! Deze vakantie hebben we weer een mooi programma voor de kleinsten. Kijk samen naar de nieuwste kinderfilm of sluit aan bij een van de leuke workshops! Deze vakantie zijn Buurman & Buurman terug met nieuwe avonturen. Het is altijd weer genieten van het gestuntel van de beide buurmannen, die zelf juist vinden dat ze zo handig zijn. In Buurman & Buurman hebben een nieuw huis! bedenken de populaire buurmannen nieuwe briljante oplossingen voor de alledaagse problemen waar zij tegenaan lopen. Er is weer genoeg werk aan de winkel voor Buurman en Buurman. A je to! Ben jij handiger dan Buurman & Buurman? Elke woensdag en vrijdag in de vakantie kun je deelnemen aan een workshop waar je handigheid getest zal worden. NATLAB.NL/MEIVAKANTIE

workshop NATLAB DOOR PLAZA FUTURA 23 APRIL T/M 13 MEI

Maak je eigen verhaal

Theater Artemis De onzichtbare man

“Er ging een gerucht dat de kikker de maan had opgegeten.” Zie je het voor je? Hoe de kikker de maan opat? In deze workshop gaat Nina Kramer in het Microlab van de bibliotheek aan de slag met de korte dierenverhalen van Toon Tellegen.

Twee artiesten, een theatertechnicus en een muzikant wachten op het begin van hun voorstelling. Alles is er, maar waar blijft toch het publiek? Al snel blijkt dat er meer dingen onzeker zijn. Want, wie speelt er op die piano? Van wie is die koffiemok die door de lucht zweeft? En welk spook gaat er met het verlengsnoer vandoor? Zijn ze er zelf eigenlijk wel? En kun je dat echt zien, of moet je dat maar geloven?

Samen maken jullie nieuwe verhaaltjes. Hoe we dat gaan doen? Op verschillende manieren; tekenen, uitspelen, knutselen. We werken samen in kleine groepjes aan een korte presentatie, die we vanaf 14.40 uur tonen aan ouders, opa’s, oma’s en ander publiek! Geschikt voor kinderen tussen 6 en 9 jaar. Aanmelden je-eigen-verhaal.eventbrite.nl

workshop 6-9

De onzichtbare man gaat over alles wat je niet ziet. En stiekem ook over hoe fijn het is om niet gezien te worden. Jetse Batelaan, René van ‘t Hof en muzikant Keimpe de Jonge bundelen opnieuw hun krachten in deze voorstelling voor vierplussers met een onnavolgbare logica en humor die elke kijker op het puntje van zijn stoel zal zetten.

DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN ZO 6 MEI 13.00

GroenKids: Kikkervisjes & Co Gaan jullie mee naar het land van de kikkerprinsen, dikkopjes en ander gespuis? Samen met Kikkerjuf Petra onderzoeken jullie van alles wat er in de paddenpoel bij de Zeggenweg leeft!

FOTO HENK CLASSEN

Jullie gaan scheppen, kijken, opzoeken, tekenen en meer. Misschien vinden jullie wel een kikkervisje, een larf of een heel bijzonder plantje! Gaan jullie mee op avontuur? Tijdens de GroenKids-workshops beleef je samen met je (klein)kind van alles in de natuur. Elke workshop is anders en heeft een speciale, groene locatie in of rondom Eindhoven. Geschikt voor kinderen tussen de 6-9 jaar. Aanmelden kikkervisjes.eventbrite.nl

workshop

theater

6-9

DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN ZO 27 MEI 13.00 12

UIT IN EINDHOVEN

4+

PARKTHEATER ZO 13 MEI 14.30


er is weer véél te doen in het prehistorisch dorp! Op patrouille met Romeinen, Sluit je bij ons aan!

FOTO ROBERTO BOGERS

De Romeinen trokken zo’n 2.000 jaar geleden onze streken binnen. Net als toen beleef je het keizerrijk deze meivakantie in preHistorisch Dorp. De Romeinen bouwden forten aan de Limes, de Rijksgrens. De Eindhovense nederzetting was kleiner.

Erik of het klein insectenboek Erik is raar. Tenminste, dat vinden de kinderen van haar nieuwe school. Haar vader heeft verkering met de juf van groep 6 en ze heeft ook nog eens een stomme naam. Maar Erik wil helemaal niet raar zijn, of apart of bijzonder. En nu moet ze ook nog een spreekbeurt houden voor haar hele klas! Over insecten. Van die friemelbeesten waar er wel duizend verschillende van zijn. Allemaal even gaaf en bijzonder. Wat zou Erik die insecten graag eens ontmoeten en van ze leren hoe het leuk kan zijn als je anders bent... Erik of het klein insectenboek is een betoverende voorstelling voor jong (6+) en oud, vol wonderlijke beelden, mooie muziek en prikkelende teksten. Geïnspireerd op het gelijknamige boek van Godfried Bomans. De spelers zijn studenten van ROC artiest/theater Tilburg. De regie is in handen van Anne Simkens, theaterdocent van CKE.

theater

CKE VR 25 MEI (19.00) EN ZA 26 MEI (16.00 EN 19.00)

6+

De bewoners namen we allerlei gebruiken over, net als spullen en voorwerpen. Legio Augusta II zijn Romeinse legertroepen en ze laten jou van het soldatenleven uit die tijd zien. Ze willen jullie ronselen om mee te doen aan allerlei historische belevenissen. Probeer zelf eens uit hoe een Romeinse maalsteen werkt en welke luxe producten de Romeinen introduceerden, zoals kippen, poezen, gedraaid aardewerk, olijfolie, wijn, citrusvruchten, kruiden en meer. Ga liggen voor het Romeinse ‘diner’ of bestel de Romeinse proeverij in de herberg! Doe mee aan Romeinse belevenissen zoals spelletjes, het ‘diner’, het rekruteren van slaven en soldaten, leer marcheren en nog veel meer.

evenement PREHISTORISCH DORP DE HELE MEIVAKANTIE T/M 6 MEI

Ken jij ze al? Musketiers van de Tachtigjarige Oorlog! Precies 450 jaar geleden brak de tachtigjarige oorlog uit, een tijd vol ellende, honger, ziektes en strijd. Eindhoven werd keer op keer veroverd en heroverd en de bevolking moet wel haast murw gebeukt zijn na al die machtswisselingen en vernielingen in de stad. Met Hemelvaart laten we zien hoe het leven in die strijd was, maar we kijken uiteraard ook naar lichtpuntjes. Hoe kun je met weinig middelen toch een lekkere maaltijd bereiden? Hoe kun je met slimme trucs je kleding herstellen en er toch netjes uitzien? Kinderen leren zelf hoe ze een heuse musket kunnen laden, de mannen van Compagnie Grolle bouwen een kampement op en natuurlijk zijn er luidknallende musketten! Moederdagtip zondag 13 mei: High Tea met knutselen en beauty.

Tickets en reserveren: preHistorischDorp.nl

evenement

PREHISTORISCH DORP HEMELVAART 9 T/M 13 MEI

Vikingfestival!

FOTO WIM LANSER

200+ Vikingen, vechtshows, wapendemo’s, marktkramen, vroegmiddeleeuwse ambachten & muziek!

Van Hoorne Entertainment Lang geleden... een muzikale tijdreis Gebaseerd op het populaire gelijknamige geschiedenisboek van Arend van Dam & Alex de Wolf komt nu de gloednieuwe en educatieve familievoorstelling Lang geleden... een muzikale tijdreis naar het Parktheater. Belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis worden toegankelijk voor kinderen.

Een invasie van Vikingen, het grootste festival van Nederland, met meer dan 200 Vikingen overspoelt preHistorisch Dorp. Zij brengen een markt vol ambachtelijke waar, demonstraties van ambachten en ze beelden het dagelijks leven van vroege-middeleeuwers uit en geven spectaculaire vechtdemonstraties. Meerdere keren per dag vindt er een grote vechtshow plaats in de Arena. Ambachtslieden geven demonstraties en bieden hun waar aan. Tip: Schuif direct na sluitingstijd aan voor het Vikingdiner! Tickets via preHistorischDorp.nl REDBAD Experience: het Vikingsfestival breng de film REDBAD tot leven. Loop zelf door het levende filmdecor en spot de bijzondere locatie van hét grootse historisch filmepos van de makers van Michiel de Ruyter. De kaskraker van 2018. Online voorverkoop via preHistorisch Dorp.nl € 9,50 Kassaverkoop € 13,50 (volwassenen) en 9,50 kinderen (t/m 16 jaar).

Met live muziek, onvervalste humor en prachtige kostuums komen de verhalen van drie belangrijke figuren tot leven, waaronder Willem van Oranje. Zijn levensverhaal, verteld door een gezelschap van enthousiaste, hedendaagse theatermakers. Ook kom je oog in oog te staan met Hugo de Groot die in een boekenkist uit Slot Loevestein wist te ontsnappen. En tot slot met de jonge Jacoba van Beieren, die op haar vijfde uitgehuwelijkt werd aan een Franse prins. Sommige verhalen klinken bijna te sprookjesachtig om waar te zijn, maar ze zijn muziek theater allemaal echt gebeurd! PARKTHEATER ZO 27 MEI 14.30

evenement

6+

PREHISTORISCH DORP MEI 2018

13


cultuur+

Kletsmajoors De Kletsmajoors zijn vier, nieuwsgierige, doortastende ouderen die graag het naadje van de kous willen weten. Samen hosten ze een talkshow met twee bijzondere gasten. Een levendig gesprek, met koffie én een koekje, is gegarandeerd. Stadsverpleeghuis Vonderhof en de Bibliotheek Eindhoven zijn in maart 2018 gestart met deze maandelijkse talkshow. Samen met het publiek ontmoeten de gastvouwen hun gasten, die ze anders nooit zouden tegenkomen. Aanmelden kletsmajoors-echte-ontmoeting.eventbrite.nl

My event: Afrika Kom zien, beleven, proeven, ontmoeten en ontdek meer over de Afrikaanse cultuur en haar mensen. Stichting Maranou organiseert een weekend vol Afrika, onder andere in de bibliotheek. Het event begint vrijdag met een boekpresentatie en modeshow. Kom zaterdag kennismaken met Afrikaanse storytelling en bezoek de informatiemarkt met landenpresentaties. Zondag is er ook een speciaal programma voor kinderen. Maak kennis met de vele aspecten van Afrika, door de ogen van Afrikanen woonachtig in Eindhoven en evenement omgeving. DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN 11 T/M 13 MEI

talkshow DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN ZO 27 MEI 14.00

Digitaal foto’s beheren Deze workshop staat in het thema van het (online) opslaan, sorteren en bewerken van digitale foto’s. Je gaat zelf aan de slag met het maken van een digitaal fotoalbum. Je leert onder andere een collectie gemaakte foto’s te bewerken, online of offline te beheren en deze uiteindelijk in een fotoalbum te verwerken. Aan de orde komen: lokale opslag van foto’s, Google Foto’s / iCloud, Adobe Lightroom en Photoshop (of soortgelijke programma’s), software voor het maken van fotoalbums. Enige basiskennis is gewenst. Aanmelden digitaal-foto.eventbrite.nl

workshop DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN DO 24 MEI 13.30 14

UIT IN EINDHOVEN


in het van abbemuseum Radically Mine! Talentvolle scholieren exposeren in het Van Abbe

Handelsmerken

Frontier Imaginaries Ed. No. 5 Tot en met 1 juli is de tentoonstelling Handelsmerken te zien in het Van Abbemuseum. Deze is geïnspireerd op de wereldwijde handelsrelaties van Eindhoven en Noord-Brabant in de afgelopen 600 jaar. Bezoekers ontdekken onverwachte verbanden tussen geschiedenissen en objecten uit Afghanistan, Australië, Congo, Frankrijk, Indonesië, Myanmar, Nederland, Nieuw-Caledonië en Singapore. Drie iconen van de handel van Noord-Brabant – de valk, de sigaar en de computerchip – staan centraal. Meer dan 20 kunstenaars en erfgoedcollecties tonen nieuw en bestaand werk. Als onderdeel van de tentoonstelling Handelsmerken organiseert het Van Abbemuseum het Eindhoven Satellite Reef. Dit is een kunstproject dat de Brabantse rivier de Dommel verbindt met het Great Barrier Reef in Australië; een gehaakt en gebreid koraalrif dat zich vanuit de centrale zaal van de tentoonstelling verspreid naar andere plekken in Eindhoven en Brabant. Iedereen kan meedoen! Je kunt je haakwerk zelf meebrengen naar het museum, of opsturen naar het museum: Jip Bierkens o.v.v. Crochet Coral Reef, Postbus 235, 5600 AE Eindhoven, Nederland. VANABBEMUSEUM.NL

PEREGRINE FALCON, ILLUSTRATIE UIT HET BOEK TRAITÉ DE FAUCONNERIE, 1844, COLLECTIE VALKERIJ EN SIGARENMAKERIJK MUSEUM VALKENSWAARD. FOTO: BARBARA MEDO.

Dit is de negende editie van het project Radically Mine!, waarin leerlingen van middelbare scholen kunstwerken maken geïnspireerd op de collectie van het Van Abbemuseum. Ruim 240 leerlingen van negen verschillende middelbare scholen namen dit jaar deel aan het project. Zij lieten zich inspireren door de collectietentoonstelling The Way Beyond Art in het Van Abbemuseum. Geïnspireerd op deze kunstwerken maakten ze ieder, met gebruik van hun eigen fantasie, een eigen kunstwerk met een materiaal en een techniek naar keuze. Een selectie van de gemaakte kunstwerken zal te zien zijn in de tentoonstelling Radically Mine! De gemaakte werken worden op deze manier onderdeel van de collectiepresentatie en laten je op een nieuwe manier kennismaken met de collectie. Op zaterdag 12 mei om 14.00 uur is de grote opening van de tentoonstelling Radically Mine! in het Van Abbemuseum in Eindhoven. De tentoonstelling is t/m 10 juni te zien. Elk weekend worden rondleidingen gegeven door twee leerlingen. VANABBEMUSEUM.NL

FOTO ELINE BAGGEN

expo

expo T/M 10 JUNI

expo

T/M 1 JULI

Gam Bodenhausen: Graphite Knots Kluwen van grafiet

Nog tot 16 september 2018 werkt de Eindhovense kunstenaar Gam Bodenhausen (1973) aan haar installatie Graphite Knots in Het Oog, de ovaalvormige patio in het Van Abbemuseum. Op de monumentale achterwand maakt Bodenhausen gedurende vijf maanden een grote tekening. Al tekenend onderzoekt zij het basismateriaal van de tekening: grafiet. Geïnspireerd door ontmoetingen en reizen, verkent de kunstenares de geschiedenis en de toekomst van dit materiaal.

Max Ernst: De 1000-jarige astronaut Vanaf 15 mei is een selectie van het werk van Max Ernst uit de collectie Schmidt te zien in de bibliotheek van het Van Abbemuseum. De Duitser Max Ernst (1891-1976) was een innovatieve kunstenaar die zijn onderbewustzijn inzette voor zijn dromerige beelden die sociale conventies bespotten. Zijn visie op de moderne wereld als irrationeel werd de basis van zijn kunst. Ernst's humor en vakmanschap komen sterk naar voren in zijn Dada en Surrealistische werken; hij was een pionier van beide bewegingen. Tot op heden zijn deze uiteenzettingen met het onderbewust, zijn sociale commentaar, de vele experimenten met zowel het onderwerp als techniek invloedrijk. VANABBEMUSEUM.NL MAX ERNST, FIGURE ANTHROPOMORPHE,1928

Vijf eeuwen geleden werd het materiaal ontdekt in Grey Knotts gelegen in het Engelse Lake District, waar vervolgens een van 's werelds oudste grafietmijnen uit is voortgekomen. De oorsprong van de meest basale tekenbouwstof ligt dus in een van de oudste natuurreservaten van Europa. Tevens is het de thuisbasis voor de Engelse romantische beweging. Binnen deze romantische beweging werd kijken en tekenen een intellectueel avontuur met eigen regels en eigen inzichten. Bodenhausen vertrekt vanuit het idee dat een tekening niet alleen beschrijft, maar ook eigen inzichten genereert. Vanuit een onderzoek naar de grafietmijnen bestudeert ze gedurende de zomermaanden het verleden en de toekomst van grafiet. Als een ontdekkingsreiziger gebruikt ze Het Oog als haar onderzoeksstation. Ook ontvangt zij hier in deze periode verschillende gasten. VANABBEMUSEUM.NL

GAM BODENHAUSEN, SMALL INTERVENTION GREY KNOT, POTLOOD OP PAPIER

expo 28 APRIL T/M 16 SEPTEMBER

expo 15 MEI T/M 31 JULI MEI 2018

15


EXPOSITIES IN MEI Kasteel Geldrop HELZE 8, GELDROP

t/m 29 april

Expositie Debije en Arnoys DO, VR & ZO 14.00 - 17.00 U | GRATIS

Kazerne

t/m 13 mei

Apprentice Master #10 t/m 20 mei

Ricky Van Broekhoven /// Fluid Resonance DO & VR 16.00 – 21.00 U, ZA & ZO 13.00 – 21.00 U | GRATIS

PARADIJSLAAN 8

t/m 17 september

Born at Night by Space Caviar DAGELIJKS 12.00 – 0.00 | GRATIS

MU TORENALLEE 40-06

11 mei – 8 juli

Ton Smits Huis JACOB REVIUSLAAN 25

t/m mei

Zo zit dat! Een humoristische kijk op design t/m 30 juni

Zach Blas | The Objectivist Drug Party

Jos Collignon met soepel penseel - politiek tekenaar

11 mei – 8 juli

WO 11.00 - 17.00 U / OP AFSPRAAK / € 2,50

Heather Dewey-Hagborg | Genomic Intimacy

TU/E CAMPUS (GEBOUW VERTIGO)

MA – VR 10.00 – 18.00 U, ZA 11.00 – 17.00 U, ZO 13.00 – 17.00 U

Philips Museum EMMASINGEL 31

t/m do 31 mei

Tentoonstelling Canon Zilveren Camera WERKDAGEN 9.00 - 19.00 U, GESLOTEN TIJDENS FEESTDAGEN EN IN HET WEEKEND / GRATIS

Doorlopend © ZILVEREN CAMERA, STANLEY GOTHA (ANP)

Tentoonstelling Canon Zilveren Camera

Foto’s spelen een cruciale rol in de journalistiek. Denk aan het iconische beeld van de vader van Abdelhak Nouri die de massaal toegestroomde Ajax-supporters bedankt. Dit beeld en vele andere foto’s die het nieuws in Nederland indringend gestalte geven zijn te zien tijdens de Zilveren Camera expositie. In Nederland wordt de Canon Zilveren Camera sinds 1949 toegekend aan de fotograaf die de beste persfoto van het jaar heeft gemaakt. Op donderdag 17 mei is er om 13.00 uur een rondleiding door de tentoonstelling (30 minuten - in het Nederlands en Engels). Aanmelden tue.nl/sg

t/m 13 mei

And the Oscar goes to... Philips

preHistorisch Dorp BOUTENSLAAN 161B

Ervaar zes historische tijdperken vanaf de prehistorie tot 80-jarige oorlog

SBK Kunstuitleen & Galerie

De tentoonstelling wordt georganiseerd door CASA Vertigo en Studium Generale TU/e. Open op werkdagen van 9.00 - 19.00 uur, gesloten tijdens feestdagen en in het weekend. De toegang is gratis. ZILVERENCAMERA.NL

Augmented reality-tour ‘Innovation and you’ Experience Expositie The Space Age Mission Eureka

Van Abbemuseum BILDERDIJKLAAN 10

t/m 4 mei 2018

Crossbreeding. HybridenVerlag 15 mei t/m 31 juli 2018

Max Ernst: de 1000-jarige astronaut Uit de collectie Schmidt t/m 1 juli 2018

Handelsmerken. Frontier Imaginaries Ed. No.5 t/m 16 september 2018

Gam Bodenhausen: Graphite Knotts

TORENALLEE 22

expo

t/m 5 mei

t/m 10 juni 2018

Paper Upgrade

Radically Mine!

WO T/M ZA 12.00 - 17.00 U | GRATIS

TU/E CAMPUS (GEBOUW VERTIGO) DI 17 APRIL T/M DO 31 MEI

TAC

t/m 17 maart 2019

Museum as Parliament

VONDERWEG 1

t/m 31 maart 2019

t/m 4 mei

Van wie is de Straat?

Reloading Technology t/m 3 januari 2021

in mu

t/m 13 mei

The Making of Modern Art

An exhibition on mild existentialism in writing that looks like roller coaster layouts – by Jak Peters and Toni van Tiel

The Way Beyond Art

t/m 3 januari 2021

Heather Dewey-Hagborg Genomic Intimacy Welke invloed heeft biotechnologie op ons leven? Heeft ons DNA het laatste woord? Deze essentiële vragen worden gedramatiseerd en gepolitiseerd door Heather DeweyHagborg, in MU te zien van 11 mei tot 8 juli.

Zach Blas The Objectivist Drug Party Hoe moet het verder met het internet? Waar gaat het heen met kunstmatige intelligentie? Deze dringende vragen worden radicaal queer benaderd door Zach Blas. De korte film Jubilee 2033 die centraal staat in Blas’ veelgeprezen Contra-Internet project introduceert schrijfster Ayn Rand, heldin van techmiljardairs en neoliberalen, die haar bewonderaars Alan Greenspan en Joan Mitchell voorleest uit haar boek Atlas Shrugged. Het is 1955. Benieuwd naar de impact van Rands denkbeelden nemen de drie LSD waarna ze een visioen krijgen van de wereld in 2033, als het internet eindelijk is bezweken en dood en verderf heersen in Silicon Valley. In im here to learn so :)))))) brengt de kunstenaar in samenwerking met Jemima Wyman Tay weer tot leven. Tay was Microsofts zelflerende chatbot met de identiteit van een negentienjarige vrouw die in 2016 van Twitter werd gehaald omdat ze na een paar uur menselijke interactie veranderd was in een homofobe, vrouwenhatende racist die trouw zwoer aan Adolf Hitler. In een psychedelische datawereld verschijnt Tay als een 3D avatar die peinst over patroonherkenning en playbackt voor haar ongeleefde leven. ‘Zeg me na: ik heb van jou geleerd en jij bent net zo verkeerd!’

De vierkanaals video-installatie T3511 – een wereldpremière – gaat over een biohacker die speeksel van een onbekende donor gebruikt om het DNA te analyseren en nieuwe cellen te kweken. In steeds intiemere berichten aan de donor bekent ze haar obsessie en legt ze uit hoe ze aan haar informatie komt. Het werk, een gezamenlijk project met filmmaker Toshiaki Ozawa, neemt je mee naar een wereld waarin DNA sequencing, biobanken en commercieel gebruik van menselijk biologisch materiaal doodnormaal zijn. Dewey-Hagborgs andere installatie, Probably Chelsea, laat juist zien hoe verschillend DNA geïnterpreteerd kan worden. Chelsea is Chelsea Manning, de Amerikaanse klokkenluider die zeven jaar vastzat voor het openbaren van informatie over burgerslachtoffers en marteling in de oorlogen in Afghanistan en Irak. Na de veroordeling en haar aangekondigde geslachtsverandering hield de gevangenis alle beelden van Chelsea tegen tot ze vrijkwam in mei 2017. Dewey-Hagborg wist echter dertig 3D-geprinte portretten van Chelsea te maken, op basis van haar DNA, om haar tijdens haar detentie toch een gezicht te geven – of eigenlijk een hele serie mogelijke gezichten. MU is coproducent van T3511 samen met Fridman Gallery New York.

Contra-Internet is een coproductie van MU in samenwerking met Gasworks Londen en Art in General New York. Het beleeft zijn Nederlandse première bij MU. MU 11 MEI TOT 8 JULI 16

UIT IN EINDHOVEN

expo MU 11 MEI TOT 8 JULI


MEI

agenda DINSDAG 1

Dynamo

Parktheater Eindhoven

Icon For Hire: Support: Riot Child

20.00 u • 19.15 inleiding • ballet • vanaf € 29,50

Hubble Community Cafe

Het Nationale Ballet - Ode aan de meester: Hans van Manen 85 20.30 u • cabaret • € 26,50

Jörgen Raymann Zo Kan Het Ook 2.0

Philips Museum Dagelijks t/m 6 mei • vanaf 12.00 u • cultuur+/kids • reguliere entreeprijs

Toneelstuk De Lamp

19.30 u • muziek • € 13,85

21.00 - 23.00 u • theater • gratis

International Comedy Night

VRIJDAG 4 Parktheater Eindhoven

20.30 u • cabaret • € 21,50

A MAN OF INTEGRITY IN NATLAB DOOR PLAZA FUTURA

Max van den Burg Op een bedje van rucola

Pand P

Pand P

Natlab door Plaza Futura

VRIJDAG 11

American Nightmare: support: Daggers

International Theatre Collective Eindhoven - OUTSIDERS (try out)

International Theatre Collective Eindhoven - OUTSIDERS

Boekie Night

Parktheater Eindhoven

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

Effenaar

Van Abbemuseum

20.00 - 22.00 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 / Reserveren: Natlab (040-2946848)

Dynamo

19.30 u • muziek • € 19,-

20.00 - 22.00 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 / Reserveren: Natlab (040-2946848)

The Post

WOENSDAG 2 Parktheater Eindhoven 20.30 u • 19.30 u inleiding • toneel • € 25,-

NTGent - Menuet

POPEI

20.30 u • toneel • € 13,50

20.05 u • muziek • € 29,-

Les Négresses Vertes: Mlah les 30 ans

23.00 u • muziek • € 17,50

Dr. Lektroluv + Mason + Hank long

Stroomhuis

21.00 u • muziek • € 13,50

Jacuzzi Boys + Tyvek

Van Abbemuseum

13.00 u • kids • € 3,- pp (excl. entree), t/m 5 jaar gratis

20.30 u • toneel • € 13,50

14.00 - 15.30 u • cultuur + • gratis (excl. entree) / reserveren via vanabbemuseum.nl

Special Guests rondleiding in gebarentaal. Vooraf reserveren

14.00 - 16.00 u • kids • € 3,- pp (excl. entree), t/m 5 jaar gratis

Theatrale rondleiding: Yuki en De Vloek van de Verdwijnende Beelden met gebarentolk

Natlab door Plaza Futura

10.15 u • Live Ballet encore • € 22,50 / € 17,50 (met PlazaPas) / € 15,(CJP, scholieren en studenten)

20.00 u • literatuur • € 8,-

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

The Florida Project

Blauwe Zaal Auditorium TU/e 16.00 - 17.15 u • lezing • gratis / reserveren via tue.nl/sg

20.30 u • cabaret • € 13,50

Blind Date 5 - Theaterbezoek op goed geluk

Pand P

20.30 u • muziektheater • € 13,50

Stephanie Louwrier: Rudolphi Producties - Revolutie van de mislukking

The joy of discovery

Effenaar

WOENSDAG 9

The Brahms + Son Mieux

Parktheater Eindhoven

Nachtcollege

20.30 u • cabaret • € 19,50

20.00 u • muziek • € 15,-

23.00 u • muziek • vanaf € 15,48

Muziekgebouw Eindhoven

Theatrale rondleiding: Yuki en De Vloek van de Verdwijnende Beelden

Live Ballet Encore - Manon

Dynamo

POPEI

Black Vault mass presents: Nifelheim + support

The Kids: muziekworkshop voor kinderen

Prijsuitreiking Write Now! Eindhoven

ZATERDAG 5

15.00 u • muziek • gratis

Meet Nicci French: Nicci Gerard & Sean French & A.J. Finn

Singer-songwrite Sam Times| PUURliedjes Presents

Diverse locaties

Philips Museum

Parktheater Eindhoven

Microlab

Truus te Selle, Valéry van Gorp en Lykele Muus - Dansen met de Vijand

Maak je eigen verhaal

DONDERDAG 3

Alex Klaasen e.a. - Showponies

14.00 u • literatuur • gratis, aanmelden is gewenst via info@vanpiere.nl

Parktheater Eindhoven

Rondleiding mei 2018

20.00 u • 19.15 u inleiding • toneel • vanaf € 24,50

Pand P

Filosofiecafé met Dirk de Schutter en Remi Peeters over Het waagstuk van de politiek door Hannah Arendt

20.00 u • muziek • gratis

Puurliedjes: gevarieerde semiakoestische avond

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

20.00 - 22.00 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 / Reserveren: Natlab (040-2946848)

The Post

Blauwe Zaal Auditorium TU/e 12.40 - 13.35 u • lezing • gratis / reserveren via tue.nl/sg

Politieagent in WOII

20.00 u • muziek • € 20,-

20.30 u • muziektheater • € 29,50 20.00 u • show • vanaf € 25,12.00 u • cultuur+ • € 6,50 20.30 u • toneel • € 13,50

Henriëtte Tol, Peter Bolhuis, Stefan Rokebrand e.a. - Vele hemels boven de zevende

International Theatre Collective Eindhoven - OUTSIDERS (première)

Silvester Zwaneveld, Emiel de Jong en Ruud Smulders - Houston, we have a problem

17.00 u • muziek • gratis

Eddy & The Ethiopians Blue Note ClubSessions

The Laughing Lizard 9

Effenaar

Pand P

Uit de riolen van Eindhoven

20.30 u • show/cabaret • € 24,50

20.30 u • stand-up comedy • € 13,50 20.30 u • toneel • € 13,50

Muziekgebouw Eindhoven

20.00 u • muziek • € 6,50

23.00 u • muziek • € 9,50 (vvk) / € 10,- (deur)

13.45 u • kids/muziek • € 4,-

Brokstukken - Maximum Overdrive 20.30 u • cultuur+ • € 2,80

Debat in de Stad

Pand P 19.00 u • literair • gratis

19.00 u • muziek • teamticket max. 5 personen € 27,50 / via effenaar.nl

20.15 u • muziek • € 28,-

Trijntje Oosterhuis

Natlab door Plaza Futura 20.00 u • literatuur • € 8,-

Vanaf 12.00 u • cultuur+/kids • reguliere entreeprijs

13.00 - 15.00 u • kids 6-9 jaar • € 3,50

Popquiz Marathon

Toneelstuk De Lamp

Effenaar

Boekhandel Van Piere

23.00 u • muziek • vanaf € 8,97

De Bibliotheek Eindhoven

Hemelvaartsn8: Vunzige Deuntjes

My event: Afrika

Natlab door Plaza Futura

Altstadt Eindhoven

Movies that Matter: Onderkomen

Tony Clifton + Mexican Surf + The Ballet Bombs

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

Boekhandel Van Piere

Jazzclub OSJE

14.00 - 17.00 u • muziek • € 5,-

Savoy Jazzmen

19.00 u • Special • € 10,- / € 9,(met PlazaPas) / € 8,50 (CJP/voor scholieren en studenten) 20.00 - 22.00 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 / Reserveren: Natlab (040-2946848)

MAANDAG 7

The Florida Project

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

Blauwe Zaal Auditorium TU/e

20.00 - 22.00 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 / Reserveren: Natlab (040-2946848)

The Florida Project

Vanaf deze datum t/m 13 mei • cultuur+ 20.30 u • muziek • deur € 10,- / vvk € 7,50 (incl)

19.00 u • literatuur • gratis, aanmelden is gewenst via info@vanpiere.nl

Paul van Schijndel over Mijn NSB opa

Dynamo 22.00 - 04.00 u • muziek • gratis

12.40 - 13.35 u • lezing • gratis / reserveren via tue.nl/sg

Keldernacht

Blockchain

ZATERDAG 12

20.00 - 21.30 u • debat • gratis / reserveren via tue.nl/sg

Bellevue Producties/ Eva Jansen Manenschijn - Niemandsland

Maschine 5 - Techno: Bevrijdingsnacht

De Bibliotheek Eindhoven

Effenaar

Natlab door Plaza Futura

13.00 - 14.30 u • kids • € 3,50

Why we don't kill

Parktheater Eindhoven

GroenKids: Kikkervisjes & Co

Vanaf deze datum • film

Locatie: Zeggenweg, Eindhoven

DONDERDAG 10

Fernando Hernando Magadan Bending the Walls

Philips Museum

Pand P

Vanaf 12.00 u • cultuur+/kids • reguliere entreeprijs

Eindhovens Comedy Festival

20.00 u • muziek • € 22,-

Eyehategod + Church Of Misery

A Man of Integrity

Muziekgebouw Eindhoven

Van Abbemuseum

Muziekgebouw Eindhoven 21.00 u • muziek • € 10,-

12.30 u • lunchpauzeconcert • € 2,-

14.00 - 16.00 u • kids • € 6,- / inschrijven via vanabbemuseum.nl

Kazerne

Kinderkunstclub: Voor 6-12 jaar

19.30 - 22.00 • cultuur+ • gratis, wel reserveren via Eventbrite.nl

Bliksem en Donderdag #10

15.00 u • Muziek in de Cathrien • € 7,(scholieren en studenten gratis)

DINSDAG 8

Natlab door Plaza Futura

Studenten van het Fontys Conservatorium Tilburg

Parktheater Eindhoven

Michelle Veenhuizen

20.10 u • Live opera • € 25,- / € 20,- (met PlazaPas) / € 17,50 (CJP, scholieren en studenten)

Live Ballet - Manon

19.30 u & 20.15 u • Virtual Reality • € 5,-

VR op donderdag

Vanaf deze datum • film

The Death of Stalin

Catharinakerk

ZONDAG 6 Parktheater Eindhoven

14.00 u • kids/musical 5+ • € 19,50

Shaun het Schaap Theater Shaun het Schaap: Bitzer is verliefd!

Ad van Meurs presenteert Carter Sampson & Lauren Barth & Jesse Aycock

20.30 u • circus • € 23,50

Gravity and Other Myths A Simple Space

Pand P 11.00 u • cultuur+ • gratis

In Between Café Eindhoven

Toneelstuk De Lamp

Natlab door Plaza Futura Vanaf deze datum • film

Isle of dogs Tully

20.30 u • dans • € 17,50

14.00 u • cabaret • € 19,50

Effenaar

20.30 u • muziek • € 21,50

Tribute2BobMarley By Rootsriders 40 Jaar Babylon By Bus

19.30 & 20.15 u • Virtual Reality • € 5,-

Muziekgebouw Eindhoven

POPEI

Lilian Vieira Grupo: Samba Fever Blue Note ClubSessions

VR op donderdag

20.30 u • muziek • gratis

The Jeffrey Release Party: Garage rock duo

17.00 u • muziek • gratis 20.15 u • muziek • vanaf € 18,75

philharmonie zuidnederland | De wereld van Schubert 20.15 u • muziek • € 20,-

JW Roy: A Room full of strangers

MEI 2018

17


WOENSDAG 16

Effenaar

Parktheater Eindhoven

PIÑA

20.30 u • cabaret • € 19,50

Jochen Otten - Troosten

12.40 - 13.35 u • lezing • gratis / reserveren via tue.nl/sg

Muziekgebouw Eindhoven

The Art of Dialogue

The Hollies

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

Café Wilhelmina

14.00 - 16.00 u • kids • € 6,- / inschrijven via vanabbemuseum.nl

Kinderkunstclub: Voor 6-12 jaar

FOTO EWELINA STEPIEN

Niekske: Puurliedjes Presents

14.00 u • cultuur +

De Bibliotheek Eindhoven

Opening tentoonstelling Radically Mine!

Kletsmajoors

Natlab door Plaza Futura

Altstadt Eindhoven

20.30 • Podiumkunsten • € 17,50 / € 15,(PlazaPas/CJP/scholieren en studenten)

Saman Amini - Samenloop van omstandigheden

POPEI 20.30 u • muziek • gratis Cannonball Cletus release party

Punk/pop/funk/rock. Supports: Bored And Alive + Ben Heights

Altstadt Eindhoven 21.00 u • muziek • gratis

Nieuwe namen: Mango Zabba + Frank Valenza

Café Wilhelmina

14.00 - 16.00 u • senioren • gratis 15.00 u • muziek • € 5,-

Garnet Silk jr. & The Redemption Band

Arno’s Theater

19.30 u • familietheater 4+ • € 7,50 kinderen tm 16 jaar, € 12,50 volwassenen / reserveren via info@arnohuibers.nl

Clowns Kado + na de pauze de documentaire ‘Ik wil Mieke blijven' (clown en Alzheimer)

MAANDAG 14 Smaaktheater Dertien

18.00 u • pubquiz • € 17,50

16.00 - 19.00 u • muziek • gratis

Quiztie van Smaak 4

Saturnoon Music Café

Van Abbemuseum

Arno’s Theater

19.30 u • familietheater 4+ • € 7,50 kinderen tm 16 jaar, € 12,50 volwassenen / reserveren via info@arnohuibers.nl

Clowns Kado + na de pauze de documentaire ‘Ik wil Mieke blijven' (clown en Alzheimer)

14.30 - 16.00 u • cultuur + • € 7,50 per deelnemer (incl. entree) / reserveren via vanabbemuseum.nl

Onvergetelijk van Abbe. rondleiding voor mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers

20.15 u • muziek • vanaf € 23,-

Grigory Sokolov

21.00 u • muziek • € 10,-

Ad van Meurs presenteert Jenee Halstead & The Small Glories

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

Altstadt Eindhoven

21.00 u • muziek • deur € 12,50 / vvk € 10,- (incl)

Awkward I + Nele Needs A Holiday

Borodin Quartet

Dynamo

DONDERDAG 17

Wiegedood: Support: Laster

Opera Zuid - Un Ballo in Maschera (try-out)

20.00 u • muziek • € 13,34

ZATERDAG 19 Parktheater Eindhoven 20.00 u • 19.15 u inleiding • opera • vanaf € 29,50

Pand P

Opera Zuid - Un Ballo in Maschera (première)

Simon Bus - thinX presenteert: Simon Bus

Bert Gabriëls - Gelukzoeker

20.30 u • thinX/dans/urban • € 7,50

Natlab door Plaza Futura

19.30 u & 20.15 u • Virtual Reality • € 5,-

15.00 u • muziek • gratis

21.00 u • muziek € 11,50

Hamish Anderson

20.15 u • muziek • vanaf € 26,-

19.00 u • 18.15 u inleiding • opera • vanaf € 21,50

Muziekgebouw Eindhoven

20.15 u • muziek • € 45,-

Muziekgebouw Eindhoven

Parktheater Eindhoven

POPEI

19.30 u • muziek

WhitSun @ Fifth|NRE

Three billboards outside Ebbing, Missouri

Van Abbemuseum

Fifth|NRE

Blauwe Zaal Auditorium TU/e

20.00 - 22.00 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 / Reserveren: Natlab (040-2946848)

DIKANDA IN ALTSTADT EINDHOVEN

23.00 u • muziek • vanaf € 11,50

VR op donderdag

20.00 u • lezing/muziek • € 5,-

New Sounds from Room 306: Sannety Vanaf deze datum • film

Under the tree Oh lucy!

Muziekgebouw Eindhoven

20.00 - 22.00 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 / Reserveren: Natlab (040-2946848)

Strijktrio van philharmonie zuidnederland

Three billboards outside Ebbing, Missouri

Ricercar Consort

20.30 u • cabaret • € 19,50

Pand P

20.30 u • cabaret • € 10,-

Klaas Prins en Oscar Arnold Dubbelprogramma

Muziekgebouw Eindhoven 17.00 u • muziek • gratis

Dominic J. Marshall Trio - Blue Note ClubSessions 20.15 u • muziek • € 22,50

Diggy Dex: Golven

12.30 u • lunchpauzeconcert • € 2,-

Effenaar

20.15 u • muziek • vanaf € 19,-

We All Love 80’s 90’s 00’s

22.00 u • muziek • € 12,50 (vvk) / € 15,- (deur)

20.15 u • muziek • € 29,50 10 jaar 3JS 20.15 u • muziek • € 25,-

Bassekou Kouyaté en Habib Koité

Familiekunstclub: Voor 6-12 jaar

20.30 u • dans/urban/muziektheater • € 13,50

Luna, Corona TU/e

POPEI

BackBone / Alida Dors & Silbersee SPEAK UP!

PechaKucha #29

DINSDAG 15 Parktheater Eindhoven

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

20.00 - 22.00 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 / Reserveren: Natlab (040-2946848)

Three billboards outside Ebbing, Missouri

Muziekgebouw Eindhoven

20.15 u • muziek • vanaf € 17,50

Maestro Jules onthult Mahler Symphonie nr 1

20.20 - 23.00 u • cultuur+ • gratis

VRIJDAG 18 Parktheater Eindhoven 20.30 u • 19.30 u inleiding • toneel • € 29,50

Toneelhuis & Toneelgroep Amsterdam - Vergeef ons

Pand P

Van Abbemuseum

14.00 - 16.00 u • kids • € 6,- / inschrijven via vanabbemuseum.nl 20.00 u • muziek • € 5,Wave Invasion

Always The Sun (post-punk/wave) + Non-Alignment Pact (new wave)

Altstadt Eindhoven 20.00 u • muziek • gratis

Herman Brood Academie

Catharinakerk

15.00 u • KoorMuziek in de Cathrien • € 7,(scholieren en studenten gratis)

Capella Sine Nomine o.l.v. André Vis

20.30 u • theater

MOTO - Oorsprong. een Butohdansperformance

Catharinakerk 15.00 u • KamerMuziek in de Cathrien • € 7,- (scholieren en studenten gratis)

Harpiste Sabien Canton & Friends

ZONDAG 13 Parktheater Eindhoven

14.30 u • kids/toneel 4+ • € 10,-

Theater Artemis - De onzichtbare man

Pand P

14.00 u • cabaret • € 19,50

Eindhovens Comedy Festival 15.00 u • muziek • € 10

Zolderkamertjesklassiek: Heine Liederen

Van Abbemuseum 14.00 - 16.00 u • cultuur + • gratis (excl. entree) / reserveren via vanabbemuseum.nl

Special Guests rondleiding voor blinden en slechtzienden. Vooraf reserveren

Natlab door Plaza Futura

19.30 u • Special • € 8,- / € 6,50 (met PlazaPas /CJP/voor scholieren) / € 5 (studenten)

Gay Film Night - The Cakemaker 15.30 u • muziek • vanaf € 17,50

Wieniawski International Violin Competition 2016

CKE 14.00 u • muziek • gratis

Happy Together TONEELHUIS & TONEELGROEP AMSTERDAM SPELEN VERGEEF ONS IN PARKTHEATER EINDHOVEN

18

UIT IN EINDHOVEN

FOTO KURT VAN DER ELST

Muziekgebouw Eindhoven


POPEI

19.30 u • muziek • € 12,(inclusief workshop € 17,-)

Nataraj: blote-voeten-feest

Muziekgebouw Eindhoven 17.00 u • muziek • gratis

Deborah Carter & Zandscape - Blue Note ClubSessions 20.15 u • muziek • € 23,-

Her Majesty

Altstadt Eindhoven 21.00 u • muziek • gratis

Nieuwe Namen: Make Out Molly + Pavlove I, TONYA IN FILMHUIS DE ZWARTE DOOS TU/E

ZONDAG 20 Van Abbemuseum

13.00 u • kids • € 3,- pp (excl. entree), t/m 5 jaar gratis

Theatrale rondleiding: Yuki en De Vloek van de Verdwijnende Beelden

POPEI 15.00 u • muziek • gratis

Puurliedjes Presents

Altstadt Eindhoven

21.00 u • muziek • deur € 12,- / vvk € 10,- (incl)

Dikanda + Thundercrow

Muziekgebouw Eindhoven 14.30 u • muziek • € 17,50

Euregio Jeugd Orkest speelt Mahler

Dynamo

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

19.30 - 22.00 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 / Reserveren: Natlab (040-2946848)

Mary Shelley’s Frankenstein

Luna, Corona TU/e

20.00 - 21.30 u • cultuur+ • € 7,50 / studenten gratis

Zomaargasten

Natlab door Plaza Futura Vanaf deze datum • film

11.00 - 20.00 u • sport/urban • € 8,entree + toeslagen voor de workshops

De Fietser La Villa

Hip Hop International Netherlands Battles & Workshops

Italiaans Film Festival

MAANDAG 21

Vanaf deze datum t/m 27 mei • film

De Bibliotheek Eindhoven

13.30 - 15.30 u • cultuur+ • € 10,- leden / € 12,- niet-leden

Boekhandel Van Piere

Digitaal foto’s beheren

14.00 u • kids • gratis, aanmelden is gewenst via info@vanpiere.nl

Muziekgebouw Eindhoven

Kinderboekactiviteit over Chef Sjef (kijk- en zoekboek) door Esmée van Doorn

Zangklas Academy of Music and Performing Arts Tilburg

POPEI

12.30 u • lunchpauzeconcert • € 2,20.15 u • muziek • € 22,75

14.30 u • muziek • gratis

Lay Down & Listen: Ligconcert met Lady Aïda

The Reaction Release Party: The Go Wild Presents: 60’s Nederbeat/Garage

VRIJDAG 25

Altstadt Eindhoven

Parktheater Eindhoven

12.00 u • muziek • gratis

Platenbeurs

Muziekgebouw Eindhoven

20.30 u • dans • € 15,-

Fontys Dance Academy - Get Out

14.15 u • familieconcert • kind € 7,50 / volwassene € 10,21.00 u • muziek • € 10,-

Effenaar NOX

Jazzclub OSJE

Stroomhuis

Gerald French

DINSDAG 22 Parktheater Eindhoven

12.00 u • muziek • € 26,-

Veghel Death Fest 4

ZONDAG 27 Parktheater Eindhoven

14.30 u • kids/muziektheater 6+ • € 22,50 (volw) € 19,50 (kind) 11.00 u • kids/muziektheater • € 15,-

Pand P 14.30 u • senioren • gratis

Dans mee in Pand P Vitalis en Mies-en-Scène

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e 20.00 - 22.00 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 / Reserveren: Natlab (040-2946848)

I, Tonya

DINSDAG 29 Parktheater Eindhoven

20.30 u • cabaret • € 18,50

Dorine Wiersma - Gaan we katten?

Van Abbemuseum 13.00 - 15.00 u • cultuur + • gratis (excl. museumentree) / reserveren via vanabbemuseum.nl

Spraakmakend van Abbe. Interactieve rondleiding voor mensen met afasie

Muziekgebouw Eindhoven 21.00 u • muziek • € 10,-

Effenaar

20.00 u • muziek • € 22,50

Ad van Meurs presenteert

Oblivians

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

Muziekgebouw Eindhoven

20.00 - 22.00 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 / Reserveren: Natlab (040-2946848)

12.00 u • muziek • vanaf € 17,-

Wim van Hasselt & Eriko Takezawa

Natlab door Plaza Futura

19.30 u • Special • € 8,- / € 6,50 (met PlazaPas /CJP/voor scholieren) / € 5,(studenten)

Gay Film Night - The Cakemaker

DONDERDAG 31 Parktheater Eindhoven

20.00 u • muziek • vanaf € 27,50

Herman van Veen

Effenaar 19.30 u • muziek • gratis

School's Out 2018

Natlab door Plaza Futura

19.30 u & 20.15 u • Virtual Reality • € 5,-

VR op donderdag

Vanaf deze datum • film

My Generation Lean on Pete Casper & Emma maken theater 7 Days in Entebbe

Muziekgebouw Eindhoven

12.30 u • lunchpauzeconcert • € 2,Jong KC 20.15 u • muziek • € 25,-

Carel Kraayenhof Ensemble

I, Tonya

WOENSDAG 30 Parktheater Eindhoven

20.00 u • musical • vanaf € 25,-

Bert Heerink, Nick Holleman e.a Rockmusical The War of the World

Uittips online lezen?

20.00 - 01.00 u • muziek • gratis

Parktheater Eindhoven

Freek de Jonge - Freek doet Neerlands Hoop

Paul Groot, Marjolein Keuning e.a. You’re the Top

Suze Milius - To forget: TALK SHOW

Johan Goossens - Vlam

Dynamo

Effenaar

Trash Boat: Support: Broadside + The Positives

Legends of Rock Tribute Festival

Seks!

Dynamo

20.00 - 21.15 u • lezing • gratis

Dr. Netflix: Stranger Things

Fifth|NRE

Parktheater Eindhoven

12.40 - 13.35 u • lezing • gratis / reserveren via tue.nl/sg

Jeroen Follon (België)

19.00 u • theater/kids • € 11,-

ZATERDAG 26

Blauwe Zaal Auditorium TU/e

Antibiotics: the rise of resistance

Erik of het klein insectenboek 6+

WOENSDAG 23

19.30 u • muziek • € 15,40

MAANDAG 28

23.30 u • muziek • gratis

Frankenstein

20.30 u • toneel • € 17,50

Blauwe Zaal Auditorium TU/e

Storksky & Mantra

TGIF @ Fifth|NRE The Fifth Groove Band

20.30 u • cabaret • € 29,50

14.00 - 15.00 • kids/cultuur+ • € 5,- per kind, één volwassene gratis mee

20.15 u • muziek • vanaf € 25,-

BBC Scottish Symphony Orchestra & Nicolas Altstaedt

20.00 u • muziek • deur € 10,- / vvk € 8,- (incl)

CKE

19.30 - 21.30 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 / Reserveren: Natlab (040-2946848)

MU

Muziekgebouw Eindhoven

Altstadt Eindhoven

20.30 u • cabaret • € 24,50

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

SCHRIJVEN: Een verhaal beginnen en afmaken (4-delige workshop)

I, Tonya

21.00 u • muziek • € 11,50

Dance’n’Vision

Le Roux & d’Anjou - Echte Liefde

14.00 - 16.00 u • cultuur+ • € 15,- € 65,-

Frankie & The Witch Fingers

20.00 u • muziek • vanaf € 23,50

Stef Bos & Band - Kern

De Bibliotheek Eindhoven

20.00 - 22.00 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 / Reserveren: Natlab (040-2946848)

22.00 u • muziek • vanaf € 13,-

Ad van Meurs presenteert Marjolein Meijers: MUZIEK! 14.00 - 17.00 u • muziek • € 15,-. Donateurs € 10,-.

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

Noche Flamenca: Puurliedjes Presents

20.00 u • musical • vanaf € 29,50

Joey Ferre, Brigitte Heitzer, Ad Knippels, Brigitte Nijman e.a. The Full Monty

3ACH, a Stairway to Heaven (6+)

19.30 u • muziek • Entree: pay what you want

15.00 u • OrgelMuziek in de Cathrien • € 7,- (scholieren en studenten gratis)

Parktheater Eindhoven

20.30 u • jongeren/musical • € 21,50

School's Out 2018

12.40 - 13.35 u • lezing • gratis / reserveren via tue.nl/sg

Dirk Scheele - Huis, Tuin en Keukenavonturen

Homemade Productions - Fataal

19.30 u • muziek • gratis

Bakersongs: Puurliedjes Presents

Catharinakerk

DONDERDAG 24 Lebbis - De Bovengrens

Effenaar

15.00 u • muziek • gratis

ARTOGETHER 9+

Van Hoorne Entertainment - Lang geleden... - een muzikale tijdreis

20.00 u • cabaret • vanaf € 18,50

POPEI

20.00 u • musical • vanaf € 29,50 20.30 u • cabaret • € 19,50

19.30 u • muziek • vanaf € 15,22.00 u • muziek • gratis

80’s Anders

CKE

16.00 & 19.00 u • theater/kids • € 11,-

Erik of het klein insectenboek 6+ 19.30 u • muziek • gratis

Music from the Orient

schrijf je in voor onze nieuwsbrief: sign up for our newsletter: uitineindhoven.nl MEI 2018

19


geraakt door cultuur

Michelle Smits, tot de verbeelding Eindhovenaren en hun cultuurervaringen in de stad. Waar zijn ze door geraakt? Elke maand een persoonlijk verhaal.

“Hedendaagse kunst, als die een beetje bewegend is en het liefst een beetje provocerend, dat vind ik het allerleukst. Wat MU extra leuk maakt is de vluchtigheid van een collectie. Niets is permanent, volgende maand hangt er weer iets anders!” De hele dag lezen en schrijven over tentoonstellingen, Michelle Smits mag het doen als communicatie starter bij MU. “Ik heb een lijstje met plekken waar ik heel graag naar toe wil gaan. Vaak is dat ook buiten Eindhoven, zoals laatst bij V2, tijdens het IFFR in Rotterdam. Daar zag ik Hard World For Small Things van Janicza Bravo, als onderdeel van de Pan-African Cinema Lounge. Ik kreeg een virtual reality bril op, waarmee ik in een verhaal terechtkwam dat zich afspeelt in South Central Los Angeles in de jaren ’70. Ik reed door straten, stopte bij een supermarkt en ik bewoog mee in het verhaal. Na een halve minuut was ik vergeten dat ik in VR zat, Ik bevond me 10 minuten in het Amerika van toen, ik wás er echt. Bij de Pont in Tilburg heb ik op aanraden van een vriendin onlangs een hele bijzondere fotografiecollectie bekeken: portretten van daders en slachtoffers van moord hingen naast en door elkaar, zonder aan te geven wie wat is. Dat is op zich een interessante compositie, maar confronteert ook met je eigen hokjes denken. Je denkt misschien dat je het aan het gezicht kunt aflezen wie wat heeft gedaan. Is hij het? of hij..? Maar zulke stereotypen bestaan natuurlijk helemaal niet. Liever geen l’art pour l’art voor mij, ik vind het leuk om te dagdromen over een mogelijke betekenis van een kunstwerk. Bij MU heb ik gezien hoe ontzettend veel organisatie er achter een tentoonstelling schuil gaat. Om alles op rolletjes te laten verlopen moet er enorm veel geregeld worden. Het uiteindelijke resultaat maakt het elke keer de moeite waard. Over een maand stopt mijn contract, en ga ik op zoek naar een volgende uitdaging in de culturele sector.”

GEÏNSPIREERD DOOR ALIËNS EN GEKKE DINGEN, KUNST EN EINDHOVEN

#TOTDEVERBEELDING #GERAAKTDOORCULTUUR

tekst: Uit in Eindhoven / foto: Bas Gijselhart

adressen Academisch Genootschap Parklaan 93 040 243 48 08 academischgenootschap.nl

Dynamo Catharinaplein 21 040 239 31 10 dynamo-eindhoven.nl

Kazerne Expo Restaurant Paradijslaan 2-8 040 236 61 96 kazerne.com

Perk Interieuropleidingen Visserstraat 13 040 244 35 13 perk-interieur.nl

TAC - Temporary Art Centre Vonderweg 1 040 246 13 25 tac.nu

Afslag Eindhoven Daalakkerweg 2 (Sectie C) afslageindhoven.nl

Eindhoven Museum Boutenslaan 161-b 040 252 22 81 eindhovenmuseum.nl

MU Torenallee 40-06 040 296 16 63 mu.nl

philharmonie zuidnederland Jan v. Lieshoutstraat 5 088 1660 700 info@philharmoniezuidenderland.nl

Ton Smits Huis Jacob Reviuslaan 25 040 211 47 86 tonsmitshuis.nl

Effenaar Dommelstraat 2 040 239 36 66 effenaar.nl

Muziekgebouw Eindhoven Heuvel Galerie 140 040 244 20 20 muziekgebouweindhoven.nl

Philips Museum Emmasingel 31 040 235 90 30 info-museum@philips.com

United Cowboys Kleine Berg 62 040 237 12 77 unitedcowboys.net

FIFTH | NRE Gasfabriek 5 040 237 60 70 info@fifthnre.com fifthnre.com

Muziek in de Cathrien Begijnenhof 2 040 283 39 68 info@muziekindecathrien.nl

PopEi Klokgebouw 300 040-243 14 44 popei.nl

Van Abbemuseum Bilderdijklaan 10 040 238 10 00 vanabbemuseum.nl

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e Terrein aan het Limbopad 040 294 68 48 dezwartedoos.nl

Natlab door Plaza Futura / Baltan Laboratories Kastanjelaan 500 040 294 68 48 natlab.nl

RHCe Raiffeisenstraat 18 040 264 99 40 rhc-eindhoven.nl

Boekhandel van Piere Nieuwe Emmasingel 48 040 249 20 02 vanpiere.nl

Holland Casino Eindhoven Ten Hagestraat 6a 040 - 235 73 57 hollandcasino.nl

Pand P Leenderweg 65 040 303 21 70 pand-p.nl

Stichting Complex / Kruisruimte Gen. Bothastraat 7e stichtingcomplex.nl

Volksuniversiteit Eindhoven Tongelresestraat 146a 040 782 08 10 info@vu-eindhoven.nl

Inkijkmuseum Dommelstraat 2a 040 8488230 inkijkmuseum.nl

Parktheater Eindhoven Theaterpad 1 040 211 11 22 (reserveringen) parktheater.nl

Altstadt Eindhoven Stratumseind 71 040 243 23 99 info@altstadt.nl Carte Blanche Jan Heynslaan 4 040 245 17 39 carteblanche.nu Catharinakerk Catharinaplein 1 040 244 88 97 st.catharinakerk@gmail.com CKE Pastoor Petersstraat 180 040 216 32 00 7 cke.nl De Bibliotheek Eindhoven Emmasingel 22 040 260 42 60 bibliotheekeindhoven.nl

20

UIT IN EINDHOVEN

Stichting Strabrecht Theater Mierloseweg 1 kasteelgeldrop.nl Studium Generale, TU/e Den Dolech 2 / Auditorium 2.02 040 247 49 00 tue.nl/sg

UIT IN EINDHOVEN mei 2018  

UIT IN EINDHOVEN newspaper May 2018

UIT IN EINDHOVEN mei 2018  

UIT IN EINDHOVEN newspaper May 2018