Page 1

uitineindhoven.nl maart 2019


VAN DE REDACTIE FSTRPN MR Er is STRP, er is The Go Wild!, Dutch Happiness Week en IDFA on tour, het is Boekenweek en het is Carnaval. We vieren en zwieren ons door deze vroege lentemaand heen. Festival STRP sprkt m zr n: STRP kijkt met een open en kritisch optimistische blik naar de toekomst en weigert te vluchten in verlammende nostalgie. Hier gaat het om verbeeldingskracht dus, en worden spannende perspectieven opgezocht. Hier volgen drones en dans Japanse mediakunst op. Toch toont de rest van het programma dat nostalgie niet altijd verlammend hoeft zijn: Mathias Eick Quintent speelt in op de menselijke emotie zoals heimwee, Jett Rebel bezingt in Unconditional Love het leven en Philharmonie Luxembourg & de zusjes Labeque nemen Rachmaninov onder hun hoede. In Yomedinne staan de vroege kinderjaren van Beshay centraal, Uit De Riolen van Eindhoven weerklinken de jaren ’90 en Hallo Venray vertolkt de beste songs van maar liefst de afgelopen 30 (!) jaar. Een hedendaagse vorm van nostalgie vind je in

eindhoven door de ogen van sophie Beer Sophie Beer kennen we van Studio 040 en de presentatie van het jaarlijkse defilé op 18 september. Zij werkt de laatste tijd wat meer achter de schermen aan projecten van de regionale omroep. Na het werk is ze op de tribune bij PSV te vinden en in haar keuken: ze is een enthousiaste thuiskok. DRINKS De Stadsbrouwerij aan de Bleekstraat en de Trafalgar Pub in de Dommelstraat zijn mijn favorieten. Bij de brouwerij mag ik graag een van hun biertjes bestellen, maar dat is niet de belangrijkste reden om er naartoe te gaan. Ik vind vooral de sfeer leuk. Dat geldt ook voor de Trafalgar Pub. Het is er gemoedelijk en het publiek is gemêleerd. Je ziet jong en oud, families en kaartende mannen. DINNER Na een week hard werken stap ik het liefst op mijn fiets naar het Spaans centrum in Strijp, al jaren mijn favoriete vrijdagavondbestemming. Er heerst daar altijd een enorme levendigheid en het eten is eenvoudig maar lekker. Het is wel een eindje naar het Hugo de Grootplein, maar dan heb je even tijd om je werk achter je te laten en goed aan het weekeinde te beginnen. Mijn nieuwste culinaire ontdekking is DOYY in de Hoogstraat. De eigenaar komt uit Azerbeidzjan, de kok is pas 23 jaar oud maar heeft al veel ervaring in gerenommeerde zaken. Koken dat hij doet! Ongelooflijk.

het concept van de voorstelling Stedelingen door Carte Blanche en Lunet zorg. Daar wordt gezocht naar geluk in de stad. ‘De stad, waar schijnbaar alles is en waar alles lijkt te kunnen, maar waar toch veel mensen eenzaam zijn en het niet redden.’ Paul de Munnik loodst je rustig en geestig langs zaken die hem raken. De heftige liefde in Turks Fruit komt voorbij in een moderne theaterbewerking. Er zijn zelfs jeugdvoorstellingen die vervlogen tijden doen herleven: De familievøørstelling rondom Shakespeares Hamlet en de dromerige dans- en theatermix van Maas Theater en Dans spelen met de werkelijkheid. Maar er is tegenwicht, beeld en geluid dat de sfeer ademt van 2019: de art+feminism wikipedia edit-a-ton in Pand P, augmented reality in Philips Museum, Tracing Borders in TAC, digitaal en nonfiction design in MU en natuurlijk de veelzijdige mediakunsten tijdens STRP. De toekomst die zich voor je ontvouwt, in maart in Eindhoven. Lidy Lathouwers, hoofdredacteur

ART Ik ben van de films, van muziek en ik zal nooit de Dutch Design Week overslaan, maar echt kunst beleven doe ik misschien te weinig. Je zult mij niet snel zien in het Van Abbe. Wel regelmatig in Natlab dus! En onlangs zijn we nog in het Klokgebouw bij Doe Maar geweest. En Guus, altijd goed natuurlijk. CARNAVAL Ook al heb ik voor mijn werk carnaval in Eindhoven vaak genoeg meegemaakt, ik kom hier meestal niet verder dan de optocht. Omdat de meeste van onze vrienden in Den Bosch en Nijmegen wonen, ga ik daar meestal heen om het feest traditioneel te vieren. Dit jaar wil ik wel even naar het Wilhelminaplein, waar een spiegeltent komt staan speciaal voor veertigplussers. Ik ben er benieuwd naar. THE CITY Ik woon hier nu bijna twintig jaar en ik voel me prima thuis. Ik was laatst nog in Rotterdam en dan zie ik natuurlijk wel het verschil tussen Eindhoven en een echt grote stad, maar als ik thuiskom denk ik toch: ja, dit is mijn stadje. Er is veel te doen en het wordt steeds leuker eigenlijk. Ik ontdek voortdurend nieuwe zaken en zaakjes. Zo ben ik onlangs voor het eerst van mijn leven salsa gaan dansen in Santiago de Cuba op het Stratumseind, erg leuk. Dat vind ik ook een mooie verandering: vroeger gingen alleen jongeren naar het Stratumseind. Er zijn nu ook kroegen voor mensen van andere leeftijden en verschillende leuke restaurants. APRIL-EDITIE Eindhoven door de ogen van Daan Verleg, eigenaar van DENF Coffee.

BIJ DE COVER To hell with future phobia, here’s to the future STRP kijkt met een open en kritisch optimistische blik naar de toekomst en weigert te vluchten in verlammende nostalgie. STRP verkent scenario’s voor een positieve toekomst en gidst je door een tijd waarin technologie de oplossing lijkt voor alles en waar doemscenario’s leidend zijn.

DISCRETE FIGURES

KLOKGEBOUW ZA 30 MAART – ZO 7 APRIL 2

UIT IN EINDHOVEN

FOTO TOMOYA TAKESHITA

Tijdens STRP Festival 2019 ontmoet je (internationale) kunstenaars en activisten, denkers en doeners, die de focus leggen op verbeeldingskracht en inspirerende alternatieven. Je wordt ondergedompeld in bezielende kunst, spannende technologische perspectieven, lezingen, open gesprekken en performances. Onderga bijvoorbeeld Discrete Figures van de Japanse mediakunstenaar Daito Manabe i.s.m. ElevenPlay en Kyle McDonald. In deze performance, die tijdens STRP Festival 2019 zijn Nederlandse première beleeft, komen dans, drones en avatars op spectaculaire wijze samen. STRP is van 30 maart – 7 april te zien in het Klokgebouw. Discrete Figures is op 2 en 3 april te zien in het Klokgebouw. Tickets STRP.nl

festival


Mathias Eick Quintet Word meegevoerd door de sfeervolle jazzmuziek van de Noorse trompettist/multi-instrumentalist Mathias Eick en zijn kwintet.

podia

Afgelopen jaar bracht Mathias Eick zijn nieuwste album Ravensburg uit op het kwaliteitslabel ECM Records, dat al 50 jaar gecomponeerde jazz en klassieke muziek uitbrengt op topniveau. Deze alleskunner - Eick speelt ook gitaar, bas en vibrafoon en zingt - houdt van zorgvuldig arrangeren en schaven tot zijn arrangementen tot in de puntjes kloppen. Emotie, menselijkheid, heimwee en de band met familie staan centraal op Ravensburg, de trompet fungeert als verlengstuk van zijn lichaam. FOTO ANNALEEN LOUWES

maart vijf muziektips van

Nina Spijkers Het temmen van de feeks 1

15 mrt Hallo Venray + Anemone

2

16 mrt Uit de Riolen van Eindhoven 2019

Een feestelijke voorstelling met nep-wimpers, muziek en de prachtige taal van Shakespeare.

ALTSTADT EINDHOVEN

EFFENAAR

3 16 mrt Alcuna Wilds + Capcap...cap ALTSTADT EINDHOVEN

4 20 mrt Windhand + Grime EFFENAAR

5

23 mrt Charlie & The Lesbians release show STROOMHUIS

In Het temmen van de feeks worden alle vrouwenrollen door mannen en alle mannenrollen door vrouwen gespeeld. Katharina is een vrouw met wie niemand wil trouwen. Haar zusje Bianca, in alles haar tegenbeeld, is veel geliefder. Maar Bianca mag van hun vader pas trouwen als ook Katharina aan de man is gebracht. Hoewel dit een helse opdracht lijkt, gaat de rijke Petruchio de uitdaging aan om deze feeks te temmen. Met in de hoofdrollen Roeland Fernhout als Katharina en Astrid van Eck als Petruchio. Regie Nina Spijkers. Verder met Linde van den Heuvel, Julia Lammerts, Anne-Chris Schulting en Xander van Vledder. Voorstelling in het kader theater van Ontroerend Goed. PARKTHEATER DO 7 MAART 20.30

Jett Rebel

jazz MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN VR 8 MAART 20.15

Veldhuis & Kemper Geloof ons nou maar De afgelopen jaren gaven Remco Veldhuis en Richard Kemper de Nederlandse theaters maar liefst acht voorstellingen. Logisch dat ze het na 15 jaar tijd vonden voor een verfrissende pauze. Even los van elkaar. Nou ja even, pas een dik jaar later staken ze de koppen weer bij elkaar voor een nieuwe voorstelling.

Jett Rebel neemt je tijdens zijn solo theatertour Unconditional Love mee op een reis door zijn muzikale leven. Openhartig, eerlijk en persoonlijker dan ooit.

FOTO BOB BRONSHOFF

Maak kennis met de mens achter de artiest maar geniet ook van de veelzijdigheid van een muzikale alleskunner. De tour Unconditional Love staat in het teken staat van de onvoorwaardelijke liefde voor muziek, voor de fans en voor het leven in het algemeen.

Onderwerpen genoeg zou je zeggen, want de wereld staat in brand. Maar eerst gingen ze bijpraten. En nog meer bijpraten. En voor ze het wisten was dat bijpraten de basis voor hun negende programma Geloof ons nou maar. Zonder twijfel de meest persoonlijke voorstelling die ze tot nu toe maakten. Confronterend, heel grappig en verrassend ontroerend. Regie Geert Lageveen.

cabaret

PARKTHEATER VR 8 & ZA 9 MAART 20.00

MAAN Ruim een jaar nadat Maan de Steenwinkel The Voice of Holland won, heeft ze haar plek in de Nederlandse muziekwereld veroverd. Producers en muzikanten staan in de rij om met haar te mogen samenwerken. Ze werkte samen met Hardwell en Jack $hirak en scoorde een dikke hit samen met Ronnie Flex. Tijd voor een show in de grote zaal.

pop

pop MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN VR 8 MAART 20.15

EFFENAAR ZA 9 MAART 19.30 MAART 2019

3


The GO WILD! festival

FOTO UMBERTO NOCOLETTI

POPEI presenteert de 6e editie van The GO WILD!, een festival waar 60’s garage, mod, freakbeat en surf de klok slaat. Zeven Bands uit binnen- en buitenland komen naar Strijp-S. Maar er is meer... Er zijn DJ’s, een psychedelic lightshow, een vinylcorner en niet te vergeten Go Go Girls. Met die ‘60’s feel zit het wel snor.

Philharmonie du Luxembourg & de Labeques

De line-up van deze editie: Les Synapses (FR) is een oude bekende uit de Psych/Garage scene! Ze speelden op de eerste editie en zijn niet voor niets teruggevraagd. The Psychotic Sidewinders (FR) is een nieuw project uit Luik en zij brengen wilde, maar toch onder controle gebrachte garage rock, psych en 60’s energie. Cayman Kings (FR) is zeker een van de wildste bands in de Franse garagescène, met een 60’s sound uit de krochten van L.A. The New Rogues (DE) nemen de groove en stijl van classic rhythm and blues, en frissen het op met de energie van beat en de gevoeligheid van soul. Weird Omen (FR) speelt Garage Rock ‘n Roll met o.a. baritone saxofoon door Fred Rollercoaster, bekend van King Khan and the Shrines. The Reaction is een Eindhovense nederbeat/ sixtiesgarageband, geïnspireerd door bands als the Yardbirds, the Doors, Cuby & the Blizzards, the Rolling Stones en the Pretty Things. De dag wordt geopend door The Colour Collection, de nieuwste psychedelic beatsensation uit Eindhoven.

ZA 9 MAART 15.00

kamerMuziek in de Cathrien Meredi Ensemble: Ronja Weyhenmeyer, sopraan; Andrea Salvi, fluit; Ani Ter-Martirosyan, piano Viens! Une flûte invisible soupire Muziek van Ravel, Debussy, Chopin, Diemer, Satie, Fauré Met om 14.25 uur beiaardbespeling door Rosemarie Seuntiëns. ZA 16 MAART 15.00

KoorMuziek in de Cathrien Wendy Roobol, sopraan; Eline Welle, alt Appassionata Consort: Evelyn Tjon-En-Fa en Symone Boerstoel, viool; Roald van Os, altviool; Gerda Marijs, cello Arjan van Baest, continuo/orgel. La Passione- liefde en lijden in de Italiaanse barok Muziek van Vivaldi, Albinoni en Pergolesi – Stabat Mater

Onder leiding van chef-dirigent Gustavo Gimeno speelt het orkest Rachmaninovs betoverende Symfonische Dansen, de zwanenzang van de grote Russische romanticus.

ZA 23 MAART 15.00

‘Een enorme stap voorwaarts, hiermee ga ik mijn grote periode binnen!’ zei Francis Poulenc vol enthousiasme over zijn concert voor twee piano’s. In deze muziek is een rijkgeschakeerd palet aan invloeden te horen. Van jazzy elementen tot Mozart en Oosterse gamelanklanken. Het virtuoze stuk is in uitstekende handen bij de wereldberoemde pianozusjes Labèque.

Geerten van de Wetering (Kloosterkerk, Den Haag) Orgelmuziek uit 20e eeuws Vlaanderen en Zuid-Nederland: werken van Gabriël Verschraegen, Flor Peeters en Albert de Klerk.

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN ZA 9 MAART 20.15

FOTO WILLEM WOUTERSE

klassiek

OrgelMuziek in de Cathrien

festival

ST. CATHARINAKERK

POPEI ZA 9 MAART 14.00

FILM in natlab IDFA on Tour

Het International Documentary Festival Amsterdam is het grootste en best bezochte documentairefestival ter wereld. Het biedt een onafhankelijke, inspirerende plek waar publiek en professionals terecht kunnen voor een breed aanbod documentaires van hoge kwaliteit. Van de ruim driehonderd documentaires die tijdens het IDFA vertoond worden, zijn de beste films door het hele land te zien. Op één dag krijg je vier films te zien. Beginnend met het sprookjesachtige Los Reyes, over twee zwerfhonden in het oudste skatepark van Chileense hoofdstad Chicago. Deze film wordt gevolgd door Don’t Be a Dick About It: een hartverwarmende film over de onvoorwaardelijke liefde tussen twee broers. Vervolgens zie je het intieme, soms bijna hypnotiserende Island of the Hungry Ghosts, over het zwaarbewaakte Australische detentiecentrum voor immigranten op Christmas Island. De dag wordt afgesloten met De man die achter de horizon keek. Het bootje van een zeiler die van Amerika naar Engeland wilde varen wordt ruim veertig jaar geleden midden op zee gevonden, zonder de zeiler... Wat is er film gebeurd? ZO 10 MAART 12.30

Movies That Matter On Tour Yomeddine Yomeddine is een vriendelijke roadmovie over een vriendschap tussen twee outcasts, op zoek naar familie en geborgenheid. Als zeer jong kind werd Beshay door zijn vader achtergelaten in een leprakolonie, midden in de woestijn van Egypte, om nooit meer terug te keren. Wanneer zijn vrouw plotseling overlijdt, beslist hij om op zoek te gaan naar zijn familie. Samen met een weesjongetje uit een nabijgelegen weeshuis en een ezeltje begint hij aan een avontuurlijke reis door de woestijn. Dit is nog geen makkelijke opgaaf: het ezeltje kan de reis nauwelijks volhouden en Beshay’s uiterlijk schrikt veel mensen af. Toch blijven Beshay en Obama positief: ze helpen elkaar door tegenslagen heen en ontdekken hoe ze met een goede dosis hoop, trots en vertrouwen obstakels kunnen overwinnen. Op 13 maart zie je Yomeddine met een inleiding en een nagesprek. Houd de website van Natlab of Facebook in de gaten voor de bekendmaking van de spreker voor deze avond. WO 13 MAART 19.00 4

UIT IN EINDHOVEN

MUZIEKINDECATHRIEN.NL

film

MUZIEK


KASTEELCONCERT GELDROP ANNELIEN VAN WAUWE & LUCAS BLONDEEL

Nederlands Dans Theater 2 Settle for more Settle for more toont een rijkdom aan krachtige dansstukken en choreografieën die, ongeacht het moment in hun carrière of ervaring, laten zien dat baanbrekend werk in elk stadium kan worden bereikt.

Eens per maand vormt de sfeervolle huiskamer-ensuite van Kasteel Geldrop het decor van een intiem concert. Voor deze setting is het genre ‘kamermuziek’ eigenlijk geschreven. We nodigen je daarom van harte uit om op zondag 10 maart te komen genieten van de feestelijke sfeer en van de mooiste muziek.

Zowel Bryan Arias als Felix Landerer, jonge dansers en opmerkelijke choreografen, creëren hun allereerste werk voor NDT 2. Naast deze creaties zie je het veelgeprezen Midnight Raga (2017) van associate choreographer Marco Goecke, waarvoor hij de prestigieuze Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie’ ontving. Tenslotte kun je genieten van het dynamische kwartet Simple Things (2001) van grootmeester Hans van Manen. Inleiding 19.15 uur.

De Vlaamse klarinettiste Annelien Van Wauwe en pianist Lucas Blondeel treden op. Annelien is een van de meest boeiende en originele klarinettisten van haar generatie. Niet voor niets nomineerde de BBC haar als New Generation Artist en stond de afgelopen jaren regelmatig met de grootste orkesten op grote Engelse concertpodia. Met Lucas Blondeel vertolkt ze vandaag aansprekende werken van o.a. Schumann en Brahms. Schumann - 3 Romanzen Brahms - Intermezzi op. 116 nr. 2 in a & op. 118 nr. 2 in A Brahms - Sonate nr. 2 op. 120 Schumann - Fantasiestücke op.73 Weinberg - Sonate nr. 2 op. 28

Nu Metal in een nieuw jasje! Het Britse Blood Youth komt voor hun eerste Nederlandse headlineshow naar de basement van Dynamo! Zet 12 maart in je agenda voor deze nieuwe sensatie. De supports van deze avond zijn Parting Gift en Searching For Relief.

kamer muziek KASTEEL GELDROP ZO 10 MAART 12.00

Dat de Britste band Blood Youth al ervaring heeft in de muziekwereld is bekend. Geboren uit de as van de band Climates zijn Chris Pritchard en Sam Hallet begonnen met het maken van nieuwe composities. Uit deze composities is een geheel nieuwe stijl ontstaan: Newcore. Buiten deze nieuwe stijl staat deze band live ook flink zijn mannetje, wat ze afgelopen jaar bewezen op Jera on Air in Ysselstein. Met twee EP’s en het album Beyond Repair op zak komen ze naar Dynamo. Het Utrechtse Searching For Relief opent de avond. De andere supportgroep Support Parting Gift is geen onbekende in het Eindhovense, want afgelopen januari stonden zij nog in de Effenaar als metal voorprogramma van Neck Deep. DYNAMO DI 12 MAART 19.30

dans PARKTHEATER WO 13 MAART 20.00

United Cowboys SEASONING SPRING

The Mystery of the Bulgarian Voices ft. Lisa Gerrard Het vrouwenkoor Le Mystère des Voix Bulgares is de samenwerking aangegaan met Dead Can Dancezangeres Lisa Gerrard en treedt voor het eerst samen in Nederland op. Tijdens het concert zingen de artiesten zowel liedjes van hun gezamenlijk album BooCheeMish dat afgelopen jaar uitkwam als nummers uit Lisa Gerrards solo-carrière.

FOTO RAHI REZVANI

Reserveren kasteelgeldrop.nl/tickets-bestellen. Organisatie Stichting Strabrechttheater.

Een vers jaar: vier nieuwe edities van Seasoning: elke wisseling van het jaargetijde toont United Cowboys ontwikkelingen op het gebied van live-art; geleid door performance en dans, ondersteund door beeld en muziek. Het werk van wisselende gasten wordt gepresenteerd in één doorgaande flow. Je wordt in een ongedwongen setting langs de werken geleid en kan deze van dichtbij meemaken, bijna aanraken.

muziek

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN DO 14 MAART 20.15

Hallo Venray de beste songs van

Het programma is samengesteld door het artistiek team van United Cowboys: Maarten van der Put en Pauline Roelants. In de periode voorafgaand aan Seasoning werken de makers in huis, gaan het gesprek aan en niet zelden ontstaat er een samenwerking. Het levert voor Seasoning SPRING een interessante en inspirerende mix op van internationale makers. Seasoning maakt deel uit van We Are Public en is taalonafhankelijk. Vanaf 8 maart introduceren we programma en gasten op facebookunited-c en unitedcowboys.net. Info en reserveringen info@united-c.nl UNITEDCOWBOYS.NET

In één adem genoemd met anderen uit het circuit: Claw Boys Claw, Betti Serveert en Fatal Flowers. Het Haagse Hallo Venray doet al meer dan 30 jaar mee en is altijd van grote betekenis geweest voor de Nederlandse rock en indie-scène. We hebben al onze moed bij elkaar verzameld en de heren gevraagd een avondje ‘best of Hallo Venray’ te komen verzorgen. Onze idolen zeiden ja! Als fan van het eerste uur gaan we dus weer genieten van hits als Two Feet, Airy, Slow Change en ga zo maar door.

pop ALTSTADT EINDHOVEN VR 15 MAART 21.00

FOTO MAARTEN VAN DER PUT

afgelopen 30 jaar

dans

ART HOUSE UNITED-C VR 15 & ZA 16 MAART 20.30 MAART 2019

5


De Dutch Happiness Week, georganiseerd door Parktheater Eindhoven en Fontys Hogescholen in onder andere Eindhoven en Tilburg, vindt ook dit jaar weer plaats. Landelijk willen steeds meer partijen meedoen om bij te dragen aan het vergroten van geluk. De DHW; een week vol lezingen, voorstellingen en workshops rondom geluk. Op deze pagina’s vind je een greep uit het programma. Ga naar dutchhappinessweek.nl voor het volledige programma.

ys Font & n hove d n i E ater e h t rk y Pa b d de foun

16 - 24 maart

Bikkellandia speurtocht

Carte Blanche, Lunet zorg, Parktheater Eindhoven

Reis mee naar Bikkellandia, een wereld vol avontuur en plezier. Leer de Bikkeltypes kennen en ontdek wat hun krachten zijn aan de hand van een leuke speurtocht. Vooraf luister je naar het verhaal van Bikkellandia, waarna je op pad gaat om de boel te verkennen, de puzzels op te lossen en de verschillende spellen te spelen. Ga je mee?

Stedelingen

Een grote groep acteurs van Carte Blanche en acteurs in wording van Lunet zorg spelen, dansen en zingen samen met diverse muzikanten en een projectkoor. Stedelingen is geïnspireerd op onder andere de Mahagonny van Bertold Brecht. Het thema van de voorstelling is het zoeken naar geluk in de stad. De stad, waar schijnbaar alles is en waar alles lijkt te kunnen, maar waar toch veel mensen eenzaam zijn en het niet redden. Stedelingen zet mensen met een beperking voor eens en altijd in de spotlights. Een groep die vaak onzichtbaar is in de stad en in de kunsten in het bijzonder. Extra: tentoonstelling Stedelingen met keramiek, hout en schilderijen, gemaakt door kunstenaars van de werkplaatsen van Lunet zorg. Te zien van medio maart tot medio april in het Parktheater.

kids 4+

PARKTHEATER ZO 17 & 24 MAART 13.00

Jam de la Fem Eindhoven ’19 in Dynamo Speciaal voor vrouwen organiseert Dynamo een internationale dance battle. Vorig jaar organiseerde Dynamo Eindhoven battles in Den Bosch en Eindhoven. Dit jaar is er weer een nieuwe editie in Eindhoven! Een battle waar alleen meisjes zich voor kunnen inschrijven en waar onderling veel gedanst en gelachen zal worden! Doe mee aan een van de volgende categorieën: B-Girl (t/m 14 jaar / alle leeftijden) en Stand Up (t/m 14 jaar / alle leeftijden.

muziek theater

expo

dance DYNAMO ZO 17 MAART 11.00 6

UIT IN EINDHOVEN

PARKTHEATER MA 18 MAART 20.00


Lianne Keemink je moet (bijna) niks

Moving Toward Engagement with Purpose

Conchita Lopez Vega, Lex van den Elsen, Eldridge Labinjo, Andrew Greenwood e.a. Hoe draag je als organisatie bij aan een duurzaam en gezond bestaan? Het antwoord zit in je eigen mensen en in je bedrijfscultuur. Iedere organisatie is uniek en heeft de potentie om vanuit ontspanning en plezier te bewegen en te groeien. Organisaties die zingeving en werken met een ‘hoger’ doel weten te combineren en focus hebben op hun medewerkers, kunnen de brug slaan. (Ex)dansers, TEDx-sprekers, inspirators, een topvioliste en WK kampioenen Tango Dansen zorgen voor een interactief event dat volledig past in de sferen van het theater en in teken staan van bewustwording, verbinding en beweging richting unieke duurzame organisatieculturen.

evenement

PARKTHEATER DI 19 MAART 13.30

Renate Reijnders Het Liefdescollege

In oktober 2018 verscheen haar boek Je moet (bijna) niks. Een boek over haar leven met zelfhulpboeken en heel veel praktische tips over zelfhulpmethodes. Keemink leidt je rond langs het belang van passief gedrag en negativiteit, de zin en onzin van The Secret, de balans vinden tussen willen en moeten, en echte liefde. Héél veel concrete tips waar zelfs de meest cynische geest mindful van wordt.

FOTO ALINE BOUMA

Lianne Keemink dacht het geluk in zelfhulpboeken te kunnen vinden. Vanaf haar twaalfde las ze honderden zelfhulpboeken met de gedachte zo een hoop ellende te kunnen voorkomen. Het resultaat van deze obsessie: een afschuwelijke relatiebreuk en een dik aantal maanden overspannen thuiszitten.

lezing

BIBLIOTHEEK EINDHOVEN DI 19 MAART 19.30

Terug de schoolbanken in, maar dan wel met rode koontjes. Van het lachen vooral. Want professor in de liefde Renate Reijnders happens to be een rasechte comédienne, bovenmeester in de zelfspot. Tijdens dit college regent het van voor tot achter hilarische facts en bruikbare tricks bij liefdesperikelen. Doorspekt met flirttips, nuttige lesjes in eerste indruk, handige hulpjes bij powerhouding en oogcontact: wondermiddeltjes die je huidige roestige liefdesleven helpen opkrikken, je ‘eeuwenoude’ relatie nieuw elan geven en zelfs oude verloren liefdes weer doen herleven.

Werkgeluk congres Happy People Better Business

Geld maakt tóch gelukkig!

Het Happiness Bureau, Fontys Hogescholen en Parktheater Eindhoven organiseren voor de vierde keer het grootste Nederlandse event over werkgeluk: Happy People – Better Business 2019.

congres

FOTO SASKIA KERKHOFF

Met inspirerende presentaties van sprekers uit binnen- en buitenland en sessies door organisaties die ‘gelukkig’ werken al succesvol in de praktijk toepassen.

Maakt geld gelukkig? Op die aloude vraag vond hoogleraar Sociale Psychologie Ap Dijksterhuis in zijn nieuwe boek een ongebruikelijk antwoord.

PARKTHEATER WO 20 MAART 9.30

cabaret PARKTHEATER WO 20 MAART 20.30

Geld blijkt er wel degelijk toe te doen! Op grond van recent onderzoek zet Dijksterhuis het geld een paar treden hoger op de ladder naar geluk. “Er is bijvoorbeeld een nieuw en robuust onderzoek uit Zweden dat vaststelt dat mensen die een loterij winnen wel degelijk gelukkiger worden”, zo zegt hij. Maar de relatie blijft precair. “Geld moet je hebben om gelukkiger te kunnen worden, maar je moet het niet willen hebben. Wie er op de verkeerde manier naar op jacht is, wordt daar volgens onderzoek ongelukkig van.” Organisatie gezamenlijke economische opleidingen van Fontys Hogescholen. Avondvoorzitter blogger/vlogger Marjan Heemskerk (The Happy Financial). lezing PARKTHEATER DO 21 MAART 20.00

Highlights in Tilburg

Sportplezier bij elke vereniging

Eric Mijnster Alles Kan Eric Mijnster heeft altijd het gevoel gehad dat we tot meer in staat zijn dan we denken. Ook tot meer dan we elkaar vertellen. Dat gevoel bracht hem o.a. bij la Route des Grandes Alpes. In juni 2015 stapte hij op de fiets bij het Meer van Genève om 650 kilometer en 14 Alpenbergen verder - na 36 uur zonder te slapen - af te stappen bij de Middellandse Zee. Vervolgens heeft hij al zijn spullen verkocht om voor onbepaalde tijd in een bus te wonen. Zijn persoonlijke verhaal gaat over intrinsieke motivatie, het vertrouwen daarop en het handelen ernaar. Over persoonlijk leiderschap en de kracht van authenticiteit. Eric neemt je mee lezing op een reis waarin alles kan. PARKTHEATER VR 22 MAART 20.00

Sporttrainers en coaches weten hoe lastig het soms kan zijn om kinderen goed te begrijpen en ze vanuit die kennis goed te begeleiden. Fontys, Willem II, KNVB, gemeente Tilburg en Centrum Pedagogisch Contact (CPC) bundelen daarom nu hun expertise. Zo kunnen ze sportverenigingen en trainers/coaches veel meer ondersteunen bij het creëren van een sportklimaat, waarin kinderen op een goede, fijne en verantwoorde manier kunnen sporten. Een inspiratieavond in het Willem II stadion.

sport

WILLEM II STADION DI 19 MAART

Simone Mark en Vincent Bijlo Geluk raakt je! Pedagoge Simone Mark en cabaretier Vincent Bijlo brengen in de Concertzaal van Theaters Tilburg Geluk raakt je! op de planken. De voorstelling gaat over de vertwijfeling die is ontstaan door een aantal vervelende incidenten rond fysiek contact tussen kinderen en leraren en theater opvoeders. THEATERS TILBURG WO 20 MAART

dutchhappinessweek.nl MAART 2019

7


UIT DE RIOLEN VAN EINDHOVEN 2019 De Uit de riolen van Eindhovenavonden in de Effenaar bieden plaats aan de extreemste rock n’ roll- en stoner bands uit Eindhoven eind jaren negentig. En die zijn er dan ook in overvloed.

Alex Ploeg Ultimatum Soms moet je jezelf een ultimatum stellen. Bepalen wie je bent. Sterk zijn. Volwassen worden. Ergens voor staan. Alex Ploeg weigert dit al jaren. Want kom op, hoe doe je dat als je een vat vol tegenstrijdigheden bent? Alex is een zelfverzekerde jongen die het allemaal niet weet. Die rake vragen stelt over onderwerpen die er niet toe doen. Die razendsnel is maar stagneert...

Maar wat blijkt, ook in 2019 vullen we gemakkelijk een avond met topacts van eigen rockbodem. Ditmaal met TankZilla, The Ballet Boms, Twixt Feltro, SØWT en Crusade.

rock EFFENAAR ZA 16 MAART 20.00

Stand-up comedian en gitarist Alex Ploeg won in 2017 de Publieksprijs Cameretten en is door de Volkskrant uitgeroepen tot Comedytalent van 2018. Nu staat hij aan de vooravond van zijn eerste avondvullende voorstelling. Een zelfbenoemde coming of age story après la lettre. Voorstelling in het kader van Ontroerend Goed.

Bruckners Romantische Met de Romantische koos Marc Soustrot voor de meest geliefde symfonie van Bruckner. De Franse dirigent met de bourgondische uitstraling en de dansende gebaren was jarenlang chef-dirigent van Het Brabants Orkest. Nu keert hij terug bij philharmonie zuidnederland voor dit concert waarin grootse, romantische orkestklanken en mystiek van het Oosten samenkomen.

Chin Celloconcert Bruckner Symfonie nr 4 ‘Romantische’

FOTO DIEDERICK BULSTRA

FOTO CHRISTOFFER LOMFORS

Bruckner is de componist van de grootse symfonische bouwwerken. Geheimzinnig golvende klanklandschappen, laag op laag gestapeld, van fluisterzacht tot uitbundig groots. Teer dansende strijkersmelodietjes, weemoedige blazerssolo’s, onheilspellend paukengeroffel. Het zit er allemaal in. Maar Bruckner was vooral een meester van structuur. Hoe lang zijn symfonieën ook duren – deze duurt meer dan een uur – als luisteraar wil je eigenlijk dat ze doorgaan. Van begin tot eind houdt Bruckner je in zijn greep, roert hij je tot tranen, overweldigt hij je. Met de organische stijl van Marc Soustrot belooft dat extra mooi te worden. Bij dit concert kan je gebruikmaken van de Wolfgang-app: lees op je smartphone het verhaal achter de muziek, synchroon met de muziek die je live hoort spelen. Dirigent Marc Soustrot. Cello Alban Gerhardt.

klassiek

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN ZA 16 MAART 20.15

cabaret PARKTHEATER DI 19 MAART 20.30

BILLY OCEAN

André Manuel DREEJKLEZOEW Actueel, pijnlijk relevant, inhoudelijk en uiterst geestig. In zijn zestiende cabaretvoorstelling duikt André Manuel in de gitzwarte en toch ook meer dan dartele geest van DREEJKLEZOEW. De even geliefde als verguisde mythische Twentse clown die al sinds de ontdekking van de hemel door de Nedersaksische geschiedenis dendert als Herman Finkers on speed.

Caribbean Queen, Loverboy, Suddenly, When the Going gets Tough (the tough gets going), There’ll be Sad Songs (To Make You Cry), Get Outta My Dreams, Get Into My Car en zo kunnen we nog wel even door gaan.

DREEJKLEZOEW is een politiek incorrecte hork, een mensonvriendelijke sater, de Kaffer der Lage Landen, een duivelskind. Een buitengewoon onfatsoenlijk mens. “Hij neemt absoluut geen blad voor de mond. Onderwerpen die bij andere cabaretiers inmiddels in de taboesfeer zijn beland, neemt Manuel op de korrel” (Meppeler Courant).

Vanavond komen al die hits voorbij. Billy Ocean zal ongetwijfeld ook een paar liedjes spelen van zijn laatste album Here You Are, vol met muziek die hem inspireerde om zelf muziek te gaan maken.

pop

EFFENAAR ZO 24 MAART 19.30

NDR Radio Philharmonie & Francesco Piemontesi

FOTO MAUREEN VAN MUNSTER

Toen dirigent Andrew Manze als tienjarige jongen Sibelius’ Tweede symfonie hoorde, raakte hij verslingerd aan muziek. ‘Sibelius wordt soms ervaren als somber en duister, maar ik krijg nog steeds koude rillingen bij het horen van de stralende melodie waarmee het stuk eindigt,’ zei Manze over dit Finse meesterwerk.

cabaret

PARKTHEATER ZA 23 MAART 20.30 8

UIT IN EINDHOVEN

FOTO CHRIS CHRISTODOULOU

Brahms’ Tweede pianoconcert heeft symfonische proporties. Een van de mooiste melodieën is niet voor de pianist, maar voor de solocello, die het Andante mag openen.

klassiek MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN MA 25 MAART 20.15


Dmitri Liss leidt Brahms bij philharmonie zuidnederland

Sjostakovitsj Vioolconcert nr 1 Brahms Symfonie nr 2

klassiek

Toptalenten krijgen de mogelijkheid om samen met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw - de meest swingende big band van Nederland - hun eigen muziek te laten klinken in de mooiste zalen van Nederland. Op 28 maart is het podium voor het strijkersensemble Fuse. Dankzij een vaste plek in het muziekprogramma Podium Witteman kan Fuse inmiddels rekenen op een trouw publiek. Fuse vertegenwoordigt een nieuwe generatie musici in een eigenwijze mix van klassiek, jazz en improvisatie. Ook dit wordt een avond vol verrassingen op het raakvlak van klassiek en jazz.

Hij loodst je rustig en geestig langs de zaken die hem raken. Die hem inspireren tot wat hij het liefste doet en waar hij zo luidkeels om bejubeld wordt: het zingen van de mooiste theaternummers. Van hemzelf, maar ook van anderen, omdat de fakkel ook doorgegeven moet blijven worden. Deze voorstelling speelt Paul samen met een van Nederlands beste gitaristen, Wouter Planteijdt. Dus je kunt er zeker van zijn dat je muzikaal niets te kort komt. muziek Regie Koos Terpstra. cabaret

Chris Peters, Ali Zijlstra e.a. Turks Fruit Het boek was een bestseller, de film een blockbuster, de musical een kaskraker en dan is er nu de toneelbewerking van het ultieme liefdesverhaal uit de Nederlandse literatuur: Turks Fruit. De autobiografische roman van Jan Wolkers heeft na bijna vijftig jaar nog niets aan universele kracht en ontroering ingeboet en staat nog altijd hoog op de boekenlijst van middelbare scholieren. Paul Verhoevens verfilming, die van Monique van de Ven en Rutger Hauer op slag filmsterren maakte, is met 3,6 miljoen bezoekers nog steeds de best bezochte Nederlandse film ooit. Hans Kemna, die destijds de casting voor de film verzorgde, heeft ook voor de toneelvoorstelling de acteurs gevonden. Turks Fruit gaat over de heftige liefde tussen een beeldhouwer en een liftster. Hun ongekend passionele relatie krijgt een dramatische wending als de jonge vrouw ernstig ziek wordt. Regie Hanneke Braam. Verder met Bart Klever en Debbie Korper. Inleiding 19.15 uur.

jazz MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN DO 28 MAART 20.15

Na zijn alom geprezen solodebuut Nieuw komt Paul de Munnik met zijn tweede soloprogramma Goed Jaar. Aan de hand van de nummers van zijn gelijknamige album loopt hij verder op het pad dat hij met Nieuw is ingeslagen. Intiem, verhalend en vooral muzikaal theater.

PARKTHEATER MA 25 MAART 20.30

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN ZO 24 MAART 14.15

Jazz Orchestra of the Concertgebouw invites Fuse

Paul de Munnik Goed Jaar

FOTO PIEK

FOTO SIMON VAN BOXTEL

Krylov won internationale prijzen en treedt over de hele wereld op als solist. Een voorganger van Krylov is de legendarische violist David Oistrakh voor wie Sjostakovitsj zijn vioolconcert componeerde. Bij de wereldpremière in 1955 vielen de repetities Oistrakh zwaar. Van de solist wordt emotioneel en technisch het uiterste gevergd. Hij heeft geen seconde rust. Na een uitputtende solo wendde Oistrakh zich tot Sjostakovitsj: ‘Dmitri Dimitrievitsj, alsjeblieft, gun mij een adempauze zodat ik het zweet van mijn voorhoofd kan vegen.’ Sjostakovitsj antwoordde: ‘Natuurlijk, natuurlijk. Dat ik daar niet aan dacht.’ De volgende dag had hij het aangepast. De solist kreeg een paar seconden... Geen groter contrast denkbaar dan tussen de uit ijs gehouwen klanken van dat Eerste Vioolconcert en de zonovergoten landschappen in de Tweede Symfonie van Johannes Brahms. Gedurende de zomer van 1877 componeerde Brahms het werk in een afgelegen bergdorpje. ‘Deze symfonie is een en al kabbelende stroompjes, blauwe hemel, zonneschijn en koele groene schaduwen’, schreef een vriend van Brahms na de première. Onder leiding van Dmitri Liss brengt philharmonie zuidnederland u in vervoering met een caleidoscoop aan klankkleuren en emoties. Dirigent Dmitri Liss. Viool Sergej Krylov.

FOTO BOB BRONSHOFF

Chef-dirigent Dmitri Liss brengt met ‘zijn’ philharmonie zuidnederland vanavond twee symfonische hoogtepunten. Voor het Eerste Vioolconcert van Sjostakovitsj, een soort Mount-Everest beklimming voor violisten, nodigde Liss de Russische topviolist Sergej Krylov uit. ‘Zijn vioolspel is warm en vol Russische emoties, hij maakt van elk concert een intense belevenis’, aldus Liss.

theater PARKTHEATER VR 29 MAART 20.00 FEBRUARI 2019

9


Saturnoon Music Café FOTO CORIEN DEN ENTING

CKE en Centrum voor Pop en Jazz presenteren samen een laagdrempelig muziekconcept in Eindhoven: Saturnoon Music Café. Eens per maand krijgt nieuw en reeds gearriveerd talent op het podium van Café Wilhelmina de mogelijkheid om zich te presenteren aan het publiek. Het programma duurt van 16.00 tot 19.00 uur. De programmering is te vinden op cke.nl/agenda. Ook op het podium? Ben je singer-songwriter of speel je in een band of zanggroep en wil je zelf een keer op het podium in Saturnoon Music Café? Stuur dan een mailtje met info en link(s) naar: sandra.vangerwen@cke.nl.

muziek

CAFÉ WILHELMINA ZA 30 MAART 16.00

Fotografie voor kinderen

uit met kinderen

Je denkt iets te zien dat in werkelijkheid iets anders is. Klinkt ingewikkeld. Maar vakantie na wat experimenten zal je zien dat ook jij je eigen illusie kan bedenken en tip! uitvoeren! Woensdag 6 maart staat in het teken van de optische illusie. Leer spelen met perspectief en met grappige effecten!

Carnavalsvakantie in het Philips Museum In de voorjaars- en carnavalsvakanties (23 februari t/m 10 maart) is er van alles te beleven in het Philips Museum en is het ook op maandag open! Let op: zaterdag 2 en zondag 3 maart is het museum gesloten.

Vrijdag 8 maart ga je aan de slag met portretten. En nee, we gaan niet de schoolfotograaf nadoen. Kan jij nieuwe manieren bedenken om een portret te maken? Kan je een portret maken waarbij wél je hoofd, maar niet je gezicht te zien is? Beide workshops zijn voor kinderen van 8-12 jaar. Je hoeft niet een eigen camera mee te nemen. Aanmelden bibliotheekeindhoven.nl/activiteiten.

workshop 8-12

BIBLIOTHEEK EINDHOVEN WO 6 & VR 8 MAART 14.30

vakantie tip!

Maas Theater en Dans Hallo familie

Museum Kids Factory Tijdens Museum Kids Factory gaan kinderen actief aan de slag met techniek. Kinderen vanaf 5 jaar kunnen met Philiform bouwen, tekenen, kleuren, knutselen en werken met de 3Dprinter en de 3D-pen. Kinderen van 8 jaar en ouder leren omgaan met elektronische circuits, solderen, boren en zagen. Er is van alles te doen! De Museum Kids Factory is van maandag 4 t/m zondag 10 maart. Er zijn per dag drie sessies, 11.15-12.45 uur, 13.1514.45 uur of 15.15-16.45 uur. Per sessie kunnen maximaal 25 kinderen meedoen. Dus reserveer op tijd je kaartje via philips-museum.com.

Het is druk in huis. Vader en moeder vieren feest, oma is op bezoek om op te passen. De nacht is lang en jij kan niet slapen. Maar dit avontuur lijkt wel een droom, met poppen die tot leven komen, een woeste zee in je slaapkamer en een buurman die verandert in een ijsbeer. En wie is toch dat groene mannetje? Na deze voorstelling ga je heel anders naar je familie kijken.

Vakantiekriebels bij CKE

vakantie tip!

Hallo familie is een wonderlijk warme voorstelling, een cartooneske optocht met veel grappige en onverwachte gasten. Via de ogen van een kind zie je een familie die steeds vreemder en vrolijker wordt. Een dromerige dans- en theatermix. Concept en regie Moniek Merkx. Met Anne Fé de Boer, Marieke Dermul, Cherella Gessel e.a. én met een oma en een kind.

In de carnavalsvakantie organiseert CKE weer Vakantiekriebels: een driedaags project voor creatieve kinderen van 7 tot en met 12 jaar. Het thema is deze keer Ja zuster, nee zuster.

workshop

PHILIPS MUSEUM ZA 23 FEBRUARI T/M VR 1 MAART 10

UIT IN EINDHOVEN

FOTO KAMERICH & BUDWILOWITZ

De Lamp Het Philips Museum presenteert de korte voorstelling De Lamp. In dit intieme toneelstuk met het sfeervolle Oude Fabriekje als decor vertelt het Lampenmaakstertje samen met Gerard en Anton Philips hoe het was om in 1891 bij Philips & Co te werken in Eindhoven. Het technische proces van het maken van de eerste Philips gloeilampen wordt in het toneelstuk op een eenvoudige manier uitgelegd.

We gaan in deze editie van Vakantiekriebels op bezoek in rusthuis Klivia van Zuster Klivia. Hier is van alles aan de hand en is er nooit rust. Boze buurman, die eigenaar is van het pand, ergert zich groen en geel aan het ‘rusthuis vol herrie’ en probeert Zuster Klivia en haar gevolg op alle mogelijke manieren het huis uit te krijgen. Gaat dit hem lukken? Wil je mee spelen, zingen, dansen en decor maken in dit vakantieproject? Schrijf je dan in via de website cke.nl/agenda. Op vrijdagmiddag is er een presentatie voor ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s.

workshop

8+

theater

7-12

CKE WO 6 T/M VR 8 MAART 10.00-16.00

8+

PARKTHEATER VR 15 MAART 19.00


Kim van Zeben

Theater Rotterdam Hamlet de familievøørstelling

Dankzij de sociaal wat onhandige journaliste Pia maak je in Pia’s gloednieuwe radioprogramma Pia op pad kennis met Dobber.

Het zit de Deense puberprins Hamlet niet echt mee. Hij raakt zijn pa kwijt, zijn oom trouwt met zijn moeder, zijn vriendinnetje Ophelia begrijpt hem niet meer en een aantal van zijn vrienden is echt niet meer te vertrouwen. Voeg daar een nachtelijk bezoek van een geestverschijning aan toe en je hebt een jonge prins die voor een flinke uitdaging staat. Van een vrolijke surfboy met goed haar verandert hij in een sombermans met woedeuitbarstingen.

Eendje. Een komische reportage over een verwarde eend

FOTO MOON SARIS

Dobber is nog nooit op de radio geweest, want Dobber is geboren als een eend. Een eend met een verhaal, volgens Pia schreeuwt dat om een radioreportage. Dobber weet namelijk niet of hij wel een eend is. Om een antwoord te vinden, vertrouwt hij ons en Pia zijn levensverhaal toe. Wat volgt is een spannende en muzikale roadtrip op zoek naar Het Grote Geluk, aan de hand van kleurrijke en hilarische scènes uit een eendenleven vol pech en ongeluk. Regie en tekst Marijke Gubbels. Voorstelling in het kader van Ontroerend Goed.

muziek theater 6+

PARKTHEATER ZO 17 MAART 15.00

Na succesvoorstellingen als Woef Side Story, Snorro en De Gelaarsde Poes brengt regisseur Pieter Kramer nu Shakespeares stuk-der-stukken in een musicalversie. Een theatraal feest vol haastverkledingen, kolderieke knokpartijen en swingende songs. Liedteksten Alex Klaasen. Choreografie Daan Wijnands. Met Mattias Van de Vijver, Sofie Porro, Wart Kamps, Dick van den Toorn, Han Oldigs, Ali Ben Horsting, Erwin Dörr, Thomas Dudkiewicz en Abdelkarim el Baz.

Cut out animatie: Geluksvogel! Hoe ziet een geluksvogel eruit? Waaraan kan je zien dat het een geluksvogel is? En vliegt een geluksvogel anders dan een gewone vogel? Kan je geluk ruiken of horen?

FOTO SANNE PEPER

In de workshop Geluksvogel! bekijken we geluk van alle kanten. We gaan onze eigen geluksvogel in elkaar knutselen. Samen met elkaar schilderen we op één groot vel een ‘gelukkige wereld’, waarna we alle vogels tot leven laten komen in een gezamenlijke cut-out animatie. Ingrid van Zummeren verzorgd deze workshop, geschikt voor kinderen van 6-12 jaar. Aanmelden bibliotheekeindhoven.nl/activiteiten.

show

workshop 6-12

BIBLIOTHEEK EINDHOVEN WO 20 MAART 15.00

PARKTHEATER VR 22 T/M ZO 24 MAART 19.00 (ZO 14.30)

8+

philharmonie zuidnederland Assepoesters Assepesters Een prachtig sprookje, de bekende kinderboekenschrijver Jacques Vriens, een livesymfonieorkest, vier energieke acteurs en de betoverende balletmuziek van Prokofjev. Dat zijn de ingrediënten van dit familieconcert van philharmonie zuidnederland.

FOTO FLORIS HEUER

Dat Jacques Vriens heel spannend schrijven kon, wist je natuurlijk allang, maar hij kan ook prachtig vertellen! Vanmiddag vertelt hij (ja, hij is er echt!) zijn eigen Assepoesterverhaal, en dat gaat natuurlijk een beetje anders dan je gewend bent. Arme Elsje wordt altijd gepest door haar stiefzusjes, de ‘Assepesters’. En dan is er ook nog die vreselijke stiefmoeder. Elsje moet altijd werken. Levenslang huis-poets-arrest. En meegaan naar het feest van de prins? Echt niet! Maar dan verschijnt de goede fee… De philharmonie zuidnederland speelt de prachtige muziek van Prokofjev. Deze voorstelling in samenwerking met kindertheater Het Laagland maakt duidelijk dat sprookjes de wereld echt nog niet uit zijn. Neem je ouders, en je grote broers en zussen ook mee! Oja, en omdat philharmonie vijf jaar bestaat, mag je gratis naar binnen als je vijf jaar bent! Dirigent Arjan Tien. Verteller Jacques Vriens. Regie Joris Nassenstein en Lennart Monaster. I.s.m. Jeugdtheatergezelschap Het Laagland.

Ana Lozica / Onder het Buro Mannetjes met plannetjes Een stoere, energieke en beeldende voorstelling over drie mannetjes, een kooi en een vogel. En heel veel plannetjes. De mannetjes zijn op weg. Ze zijn onderweg naar hun favoriete plek in het bos. In hun armen hebben ze takken, planken, touw, dekens... Ze gaan namelijk een hut bouwen. Tenminste, dat denken ze. Maar op hun favoriete plek in het bos vinden ze iets wel heel erg vreemds. Een kooi! Een kooi met een vogeltje en naast de kooi ligt een briefje. De plannetjes van de mannetjes veranderen. Mannetjes met plannetjes is een totaalbeleving voor de hele familie. dans Voorstelling in het kader van Ontroerend Goed.

muziek 5+

2+

PARKTHEATER ZO 24 MAART 15.00

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN VR 29 MAART 19.00 MAART 2019

11


Henk van Straten in gesprek met ARTHUR EN LUCAS JUSSEN ‘Ze zijn een tweeling,’ beweerde laatst iemand toen ik vertelde dat ik de pianobroeders Jussen zou gaan interviewen. ‘Dat zie je toch zelf ook wel? Geloof me nou, ze zijn een tweeling!’ Ik keek naar het mobieltje dat voor me werd gehouden, met foto, en ging aarzelend overstag. Maar ze zijn dus géén tweeling. Lucas is de oudste, geboren in 1993. Arthur is uit 1996. Dit wekte bij mij de volgende vraag op: als ze op dit moment even goed kunnen pianospelen, is Arthur dan in feite niet beter dan Lucas? Omdat Arthur drie jaar minder heeft kunnen repeteren, bedoel ik. Een raadsel waar je wat mij betreft lekker op kunt kauwen. Enfin, dat ze allebei belachelijk goed zijn, daar kan geen misverstand over bestaan. Ik spreek ze telefonisch, want druk druk druk. Ze zitten in de auto en voor de verandering zijn ze eens níét onderweg naar Seoul, of Kaapstad, of Wenen. (Vul maar iets in; ze zijn er geweest of ze gaan er nog naartoe.) Nee, ze zijn onderweg naar - drumgeroffel - huis! Hun ouderlijk huis in

Hilversum, welteverstaan. ‘We moeten een stuk instuderen voor twee piano’s, dus dat gaan we lekker thuis doen.’ Ook daar gewoon weer aan het werk dus. En is het misschien ook nog leuk om hun ouders weer eens te zien? ‘O, natuurlijk, ja, het is ook altijd leuk om even bij papa en mama te zijn.’

“We komen op nieuwe plekken, en daar beginnen we eigenlijk weer op nul; dat is heel bijzonder en daar leren we veel van. ”

Goed, gelukkig draait dus niet álles om de piano. Maar wel veel. De jongens gaven als kind al concerten en waren op tv te zien. Ze weten niet beter. Maar hadden ze er dan nooit genoeg van? Van altijd hetzelfde liedje? Toen ze gingen puberen, dachten ze toen nooit eens: krijg de jeuk maar met je piano, ik ga de kroeg in en zal mijn vingers slechts nog gebruiken voor het communiceren van verschillende aantallen biertjes naar de barman? ‘Nee, eerlijk gezegd niet,’ zegt Lucas. ‘We zijn het pianospelen en optreden altijd leuk blijven vinden. Bovendien hebben we ernaast heel veel andere dingen gedaan. We hebben de middelbare school afgemaakt, we hebben getennist. Eigenlijk alles wat andere kinderen doen. Later werd het natuurlijk serieuzer, meer als topsport, maar we houden er heel veel plezier in. We hebben ook steeds weer nieuwe dingen om naar uit te kijken. We komen op nieuwe plekken, en daar beginnen we eigenlijk weer op nul; dat is heel bijzonder en daar leren we veel van. We moeten ons dan opnieuw bewijzen; we vinden dat net zo leuk als spelen voor zestienhonderd man in Berlijn. Of neem het Mozarteum in Salzburg, een beroemde zaal waar we recentelijk speelden voor maar zo’n tweehonderd man. Dat was een ontzettend belangrijk concert, want de crème de la crème speelt daar. Het heeft allerlei nieuwe deuren voor ons geopend.’

“Pianistisch gezien groeien we nog steeds en het is leuk om dat te laten horen op plekken waar je steeds weer naartoe terugkeert.” In Muziekgebouw Eindhoven spelen ze pas weer op 14 januari 2020. ‘Dat duurt nog even ja, maar we komen er al van jongs af aan. Het is één van de mooiste zalen van Nederland. We komen heel graag naar Eindhoven. Pianistisch gezien groeien we nog steeds en het is leuk om dat te laten horen op plekken waar je steeds weer naartoe terugkeert.’ Enfin, Eindhoven zal dus nog even op hen moeten wachten. Eerst gaan ze naar huis. Om hun ouders weer eens te zien. En te oefenen. Vooral om te oefenen misschien. MUZIEKGEBOUWEINDHOVEN.NL

Dit interview geeft een preview op het concertseizoen 2019/2020 in Muziekgebouw Eindhoven. De brochure ligt inmiddels op de mat, verkoop van de concerten start op zaterdag 9 maart. TEKST: HENK VAN STRATEN / FOTO: DICK RENNINGS

12

UIT IN EINDHOVEN


Depressie als symptoom van onze tijd

cultuur+

Filosoof en psycholoog Bert van den Bergh beargumenteert dat de manier waarop wij depressie definiëren ons alleen maar verder van adequate behandeling of preventie wegleidt. Hij maakt inzichtelijk hoe 'melancholie' - in voorbije eeuwen evenzeer deugd als zwakte - is verdrongen door 'depressie', opgevat als louter stoornis. Hij toont hoe de psychologie van het geheel, lichaam en geest, is verengd tot het brein. Zijn dubbele opleiding (psychologie en filosofie) heeft bij Van den Bergh een belangstelling opgeleverd voor onderwerpen die op het grensvlak van beide studies liggen. Over depressie schreef hij het boek De schaduw van de zwarte hond. Aanmelden bibliotheekeindhoven.nl/activiteiten.

lezing

BIBLIOTHEEK EINDHOVEN DI 12 MAART 19.30

Volksuniversiteit Eindhoven presenteert Lezing door Rob Willemsen: Inleiding tot de klassieke homeopathie Aan de hand van de geschiedenis van klassieke homeopathie zal de spreker een aantal basisprincipes van deze geneeswijze toelichten. Tijdens de lezing wordt aan de hand van veel gestelde vragen van patiënten uit zijn praktijk geprobeerd helderheid te verschaffen over wat homeopathie is, hoe een homeopaat te werk gaat maar ook wat homeopathie niet is. Het doel is dat je als geïnteresseerde of patiënt beter op de hoogte bent en weet wat u wel en niet kunt verwachten van homeopathie. Uiteraard is er ruim voldoende aandacht voor vragen.

Het is maar een scheiding Marlies Slegers is een succesvol jeugdboekenschrijver, ze heeft drie prachtige kinderen en een goed huwelijk. Tot haar man besluit het huis te verlaten voor een ander leven. Wat volgt is een duizelingwekkende rollercoaster waarin ze wanhopig probeert vat te krijgen op de situatie. Voor Marlies krijgt dit proces vorm achter haar computer: alles optekenen wat zij denkt en voelt, zoekend naar antwoorden op vragen die ze nooit had willen stellen. Het resultaat is een goudeerlijk verhaal dat ook inzichten biedt in relaties en midlife, van een vrouw in een vrije val die weer landt, van een schrijver die weer woorden vindt. Aanmelden bibliotheekeindhoven.nl/activiteiten.

lezing

ACADEMISCH GENOOTSCHAP DI 12 MAART 20.00

The School of Life: De kracht van de conversatie Een goed gesprek werkt verbindend en verhelderend. Toch blijkt het voeren van zo’n gesprek vaak lastig. We maken ons zorgen over hoe we overkomen, dat we te direct zijn of dat we niet serieus worden genomen. We luisteren niet goed naar elkaar en kunnen ons moeilijk in de ander verplaatsen. Maar gelukkig is het een vaardigheid die goed te leren valt. Deze talk van organisatiecoach Wicher Schols geeft je in korte tijd nieuwe en inspirerende inzichten over de kracht van de conversatie. The School of Life staat garant voor prikkelende en lichtvoetige talks door heel het land. Aanmelden bibliotheekeindhoven.nl/activiteiten.

lezing

WAREHOUSE OF INNOVATION DO 21 MAART 20.00

lezing BIBLIOTHEEK EINDHOVEN DO 14 MAART 19.30

Filmcursus Spaanse Cinema in Natlab In deze cursus neemt filmmaker en -kenner Coen Haver je mee op reis door de geschiedenis van Spanje en zijn nationale cinema, beginnend bij meesters als Buñuel en eindigend bij de werken van hedendaagse grootheden als Almódovar en Medem. Iedere laatste donderdag van de maand behandelt Haver een specifieke periode, die wordt omlijst met fragmenten en wordt afgesloten met één volledige film. Op 28 maart wordt de cinema van de democratie van 1977 tot 1995 onder de loep genomen. Het overlijden van Franco betekent een einde aan een periode van gruweldaden, angst, leed en verdriet wat een esthetische verandering teweegbrengt voor de Spaanse film. Het gebruik van metaforen is niet langer nodig en Spaanse auteursfilms zijn voor het eerst ook binnen de landsgrenzen commerciële successen. De film deze avond is Mar Adentro (Alejandro Amenabar) uit 2004. Voor meer informatie en tickets NATLAB.NL/SPAANSECINEMA

cursus

NATLAB DO 28 MAART 19.30 MAART 2019

13


Literaire agenda voor maart

AGENDA

Hoorde pas iemand zeggen dat jezelf kennen de sleutel tot geluk is

BOEKHANDEL VAN PIERE

En toen dacht ik; nou meneer ik ken mezelf tot in den treure maar zou het zeker niemand aanraden Het is als wanneer je je op een goede dag plots bewust wordt van dat overgeslagen stukje witte muur in de hoek van het plafond het kleine spaghettivlekje op het kussen en dat je dat in de dagen erna opeens enorm gaat irriteren

zo 10 15.00 24 minuten met Theo Maassen vr 15 19.00 Geschiedeniscafé met Ivo van de Wijdeven over De rafelranden van Europa zo 17 14.00 Menno Schilthuizen, winnaar Jan Wolkers prijs, over Darwin in de stad wo 20 15.00 Lees & ontdek, het kinderboekenprogramma van Van Piere vr 22 9.00 Leesbeesten Leesclub, Young Adult Leesclub

Boekenweek bij Boekhandel Van Piere

Tot het punt dat je in de action staat om verf te kopen en een kussenhoes eenmaal thuis de schade bedekt doch de rest van je leven blijft weten

za 22 14.00 Eva Kelders over Ik, moeder di 26 16.00 Meet & greet Jan Siebelink za 30 20.00 BoekieBal, het Eindhovense lezersfeest in Natlab met o.a. Tommy Wieringa (tickets via natlab.nl)

wat eronder zit

Aanmelden voor de gratis toegankelijke activiteiten: info@vanpiere.nl

JESSICA BARTELS, STADSDICHTER VAN EINDHOVEN

vanpiere.nl

OPEN DAG in de Bibliotheek De deuren van de bieb staan natuurlijk altijd voor iedereen open! Op de eerste zondag van de Boekenweek zijn er extra veel leuke activiteiten te doen. Wees welkom. De speciale gast van de dag: Sonja Barend. Anemoon Langenhoff interviewt haar over haar leven en autobiografie Je ziet me nooit meer terug.

Zaterdag 30 maart slaan Natlab, de Bibliotheek Eindhoven en Boekhandel Van Piere de handen weer ineen voor een fantastische nieuwe editie van het jaarlijkse BoekieBal. Geïnspireerd op het thema van de Boekenweek (de moeder, de vrouw) is het thema van dit jaar: Madonna. Voel je even een Oscar- of Grammy-winnaar als je over de rode loper naar de Podiumzaal loopt en je welkomstdrankje in ontvangst neemt. Laat een Madonna-portret schieten in de photo booth voordat Tommy Wieringa vertelt over zijn nieuwste boek Dit is mijn moeder, over de meest avontuurlijke, paradijselijke, maar tegelijkertijd meest gecompliceerde vrouw in zijn leven. We sluiten de avond natuurlijk swingend af: Strike a pose like Madonna en doe je Confessions on a Dance Floor.

NATLAB ZA 30 MAART 20.00

bal

14

UIT IN EINDHOVEN

En verder: • Hartverwarmende ontmoetingen met de Liefdesdokters • VR-brillen tonen je de wereld op een nieuwe manier • Het Strijps Kamerkoor bezingt moeder de vrouw • Vaders en opa’s lezen voor • Maak je eigen Bookface of poseer voor de green screen • Aan het einde van de dag staat de massagestoel voor je klaar! FOTO SASHA DE BOER

BoekieBal 2019: Madonna

BIBLIOHEEK EINDHOVEN ZO 24 MAART 13.00

open dag


BOEKENWEEK in de bieb! DE MOEDER DE VROUW Met lezingen van:

Ronald Giphart Over de vrouwen (en moeders) in zijn werk.

DI 29 MAART 19.30

Kader Abdolah Over zijn reis naar zijn moeder, die in de wereld van de dementie verdween.

FOTO KEKE KEUKELAAR

FOTO YVETTE WOLTERINCK

WAALRE WO 27 MAART 19.30

FOTO HET NIEUWE ZWART

Tim Voors Een voettocht dwars door Amerika leerde hem dat alleenzijn je veel kan opleveren.

WO 27 MAART 19.30

Xaviera Plas-Plooij ‘Ik ben zwanger…en nu?’ Feitjes en weetjes van de dochter van de oei, ik groei!-auteurs.

MA 25 MAART 19.30

Merijn de Waal De muur van Trump; een journalistieke verkenning langs de grens tussen de VS en Mexico.

DO 28 MAART 19.30

Nog meer Boekenweek Silent Reading Party Omdat de bieb nog gesloten is, heb je alle rust en ruimte om lekker te lezen.

ZO 24 MAART 11.00

23 T/M 31 MAART Aanmelden bibliotheekeindhoven.nl/activiteiten

MAART 2019

15


expo

in het van abbemuseum

TRACKING FRANK STELLA In februari 2019 werd een bijzonder wetenschappelijk experiment uitgevoerd in het Van Abbemuseum rond het werk van kunstenaar Frank Stella. Met behulp van speciale eye-tracking brillen werd de beleving van Stella's werk in kaart gebracht. Ook werd de wijdverbreide interpretatie van de getoonde werken getoetst. Stella vatte de directheid van zijn werk bondig samen in zijn beroemde uitspraak ‘what you see, is what you see.’ FOTO: STEFANIE DE WINTER

Enkele onderzoekers van de KU Leuven hebben in samenwerking met het Van Abbemuseum een grootschalig praktijkonderzoek uitgevoerd waarin zij kijkprofielen van bezoekers bestudeerden. Het publiek mocht ditmaal letterlijk een kijkje nemen in de keuken van dit wetenschappelijk kunsthistorisch onderzoek. Het experiment vond plaats in februari, maar de proefopstelling met daarin de werken van Frank Stella is nog tot en met 7 april te zien in het museum. expo T/M ZO 7 APRIL

Tijdens de Art+Feminism Wikipedia Edit-athon komen we samen om hier verandering in te brengen. Dit evenement is een coproductie van Watershed, MU en Van Abbemuseum. Iedereen is welkom! We nodigen mensen van alle genderidentiteiten en –uitingen uit om deel te nemen. Aanmelden of meer informatie via: info@stichtingwatershed.nl

Vanaf 18 maart is kunstenaar Dan Perjovschi een week lang aan het werk in het Van Abbemuseum. Perjovschi maakt tekeningen en teksten voor muren, kranten en boeken. Zijn werk is een commentaar op alle denkbare politieke, economische en artistieke onderwerpen. Zijn kunst is humoristisch en scherp. Hij gebruikt in alle ruimtes de onzichtbare hoekjes en onhandige plaatsen, waardoor een bezoek aan een Perjovschi expositie tegelijk een alternatieve rondgang door het gebouw wordt. Een unieke kans om een internationaal gevierde kunstenaar aan het werk te zien! VANABBEMUSEUM.NL

FOTO PETER COX

Minder dan 10% van de redacteuren op Wikipedia is vrouw. En dat terwijl Wikipedia een van de meest geraadpleegde naslagwerken van de wereld is. Er is hierdoor een schrijnend gebrek aan onder andere documentatie over vrouwen, feminisme en de kunsten op deze website.

KUNSTENAAR AAN HET WERK

expo

evenement PAND P VR 8 MAART 12.00

MA 18 T/M MA 25 MAART

CARNAVALSVAKANTIE in het Van abbemuseum

vakantie tip!

Tijdens carnaval staan er in het Van Abbemuseum verschillende activiteiten op de planning! Voor onze jonge kunstenaars in spé wordt op zaterdag 2 maart de Kinderkunstclub gehouden en staat zondag 3 maart in teken van onze theatrale rondleiding. Yuki neemt jullie mee door de collectiepresentatie The Making of Modern Art. De rondleiding is bedoeld voor het hele gezin. Deze dag is er een gebarentolk onderdeel van de voorstelling. Kosten deelname theatrale rondleiding: € 3 per persoon (exclusief entree) ( t/m 5 jaar gratis). Reserveer via vanabbemuseum.nl

FOTO MARCEL DE BUCK

ART+FEMINISM WIKIPEDIA EDIT-A-TON

dans 5+

ZA 2 & ZO 3 MAART 16

UIT IN EINDHOVEN


Hardop denken en praten over digitaal design in MU Expositie en panel Design Nonfiction & Terraform van Tellart Om ons heen ontrafelt zich een nieuw technologisch landschap dat gevormd wordt door kunstmatige intelligentie, geavanceerde robots en synthetische biologie. De vraag is hoe designers de potentie van dit nieuwe landschap begrijpen, er mee kunnen werken en het kunnen vertalen naar vormen die iedereen kan gebruiken. En omdat de technologie steeds complexer en ondoorzichtiger wordt, is het belangrijk dat ontwerpers ook blijven praten over de implicaties van de toepassingen waarmee ze ons omringen en doordringen. Design Nonfiction doet precies dat: het laat ruim vijftig internationaal vermaarde ontwerpers, ontwikkelaars en denkers aan het woord over hun vak en hun visie op het heden, verleden en toekomst van digital design tussen de Dotcom Crash en de opkomst van intelligente machines. Deze gesprekken en de thema's die erin aan de orde komen worden komend jaar verzameld op de website designnonfiction.org. Het vormt uiteindelijk een staalkaart van de generatie die digital design vorm geeft maar ook een bron voor nieuwe makers. Design Nonfiction is een initiatief van designstudio Tellart met vestigingen in Amsterdam, Providence en San Francisco. Het project wordt in samenwerking met MU gelanceerd als een expositie bij MU van 22 maart tot en met 22 april. Daarnaast vindt op donderdagavond 18 april een panel plaats waarvoor Tea Uglow (Google Creative Lab), Jack Schulze (BERG, Playdeo), Alexandra Daisy Ginsberg, Rory Hyde (V&A) en Zaza Zuilhof (Tellart) naar Eindhoven komen om live dieper in te gaan op de tijdloze behoefte om het onzichtbare zichtbaar te maken en het immateriële tastbaar, om zo te kunnen schetsen en bouwen met opkomende technologieën.

creëren vol besneeuwde bergtoppen, diepe meren, groene weiden en donkere bossen. Fantastisch natuurlijk om zo te kunnen spelen met Google Earth maar uiteindelijk raakt het ook aan een diepzinniger ethische vraag. Want in hoeverre moeten we de aarde of de maan naar onze hand willen zetten – ook al is het technisch mogelijk?

Terwijl Design Nonfiction in MU het dynamische digitale landschap in woorden schetst, maakt Tellarts installatie Terraform het vormen van nieuwe landschappen daadwerkelijk tastbaar. Voor het eerst in Nederland en nooit eerder op zo'n grote schaal wordt het publiek in MU uitgedaagd om in deze grote slimme zandbak met behulp van machine intelligentie werelden te

Open ma-vr 10.00-18.00 / za 11.00-17.00 / zo 13.00-17.00 / Eerste en Tweede Paasdag: 13.00 – 17.00

Special Design Nonfiction-panel en launch van de website: 18 april vanaf 20.00 uur.

Volg @MUartspace op Facebook, Twitter & Instagram

expo

MU 22 MAART T/M 22 APRIL (OPENING 22 MAART 20.00)

Tracing Borders in tac De expositie Tracing Borders is een vrije zone voor vragen, reflecties en experimenten. Dertien Oost-Aziatische ontwerpers deconstrueerden de persoonlijke ontwikkeling van hun identiteit om zichzelf af te vragen wat er is overgebleven na een reis vol obstakels als fusering, identiteitsconflicten en academische invloeden. Wat is hun positionering als creatieve migranten? Hoe definiëren zij zich als multiculturele makers? Welke wortels hebben hen gevormd tot de ontwerpers van nu?

EXPOSITIES IN MAART Philips Museum

MU artspace

Doorlopend

22 maart - 22 april

Augmented reality-tour ‘Innovation and you’ Experience Expositie The Space Age Mission Eureka

Design Nonfiction Opening: 22 maart 20.00 uur OPEN MA-VR 10.00-18.00 / ZA 11.00-17.00 / ZO 13.00-17.00 / PASEN: 13.00 – 17.00

t/m 15 juli 2019

Vinyl!

Met deze vragen in het achterhoofd construeerde het Oost-Aziatische collectief een tentoonstelling die de grenzen verkent van verschillende gebieden, kennis, normen en waarden. Middels individuele presentaties tonen de dertien makers persoonlijke verhalen die de contouren schetsen van een culturele reis door sociale landschappen. Tracing Borders onderzoekt de reactie van een cultuuromslag op het makerschap.

Van Abbemuseum t/m 17 maart 2019

Mu

Museum as Parliament

t/m 10 maart 2019

Reshape, Mutating Systems, Bodies and Perspectives

Van wie is de Straat?

TAC

The Making of Modern Art

t/m 31 maart 2019

t/m 3 januari 2021

7 maart t/m 7 april

Tracing borders

t/m 3 januari 2021

The Way Beyond Art

Studium Generale

t/m 28 april 2019

18 maart t/m 11 april

THE TICK door Josefin Arnell

Altas: Mapping the State of the World

t/m 7 april 2019

Tracking Frank Stella

Ton Smits huis

t/m 10 juni 2019

t/m 30 april

De Amerikaanse jaren van een Europees cartoonist

Frank Mandersloot - Marken Eindhoven (2011-2019)

Kasteel Geldrop

galerie pennings

Expositie Jos Leurs do, vr en zo 14.00-17.00 uur

t/m 17 maart

Claire Felicie - Distant Sky George Meijers - Limburgse Helden

expo TAC 7 MAART TOT 7 APRIL

FRANK MANDERSLOOT IN VAN ABBEMUSEUM

MAART 2019

17


Holland Casino Eindhoven 16.00 - 22.00 uur • cultuur+

Sunday Royale met De Zaak

agenda

MAANDAG 4 (CARNAVAL) Altstadt 16.00 u • carnaval • gratis

Parktheater Eindhoven 19.15 u • met inleiding • toneel • v.a. € 21,30

Sophie van Winden, Kirsten Mulder, Dragan Bakema, Oda Spelbos e.a. Kom hier dat ik u kus 19.30 u • met inleiding • dans • € 21,10

Samir Calixto - Korzo producties - W

14.00 - 16.00 u • kids (6-12jr) • € 6 / inschrijven via vanabbemuseum.nl

Kinderkunstclub

Effenaar

DINSDAG 5 (CARNAVAL) Altstadt 20.00 u • carnaval • gratis

Idiot proof

22.00 u • dubstep • € 16,50

CKE

De Bibliotheek Eindhoven

Vakantiekriebels bij CKE

10.00 - 16.00 u • kids • € 89

11.00 - 13.00 u • kids • € 2,50

Van Abbemuseum

Makersclub

13.00 - 14.00 u • kids (6-12jr) • € 3 / inschrijven via vanabbemuseum.nl

12.00 u • carnaval • gratis

ZONDAG 3 (CARNAVAL)

Theaterale rondleiding Yuki en De Vloek van de Verdwijnende Beelden

Lerarenbal

Parktheater Eindhoven

Altstadt eindhoven

Dynamo

22.00 u • muziek • € 14

Mr. Poloski

Altstadt eindhoven Effenaar

20.00 u • muziek (t/m 17 jr) • € 7,50

Kickz

23.00 u • feest • € 15

Hitszone

ZATERDAG 2 (CARNAVAL)

20.00 u • cabaret • v.a. € 25

Erkan Kolçak Köstendil 12 NUMARALI ADAM

Effenaar

20.00 u • carnaval (t/m 17 jr) • € 7,50

Kickz

Van Abbemuseum

Parktheater Eindhoven

13.00 - 14.00 u • kids (6-12jr) • € 3 / inschrijven via vanabbemuseum.nl

Freek de Jonge - De Suppoost

Theaterale rondleiding Yuki en De Vloek van de Verdwijnende Beelden

20.00 u • cabaret • v.a. € 19,85

Altstadt eindhoven 16.00 u • carnaval • gratis

House of Rock

18

UIT IN EINDHOVEN

Natlab

Jett Rebel solo ‘Unconditional Love’

Vanaf nu • film

Pajaro de verano Vanaf nu • film

The mule

Philips museum

WOENSDAG 6

Ghost

Mathias Eick Quintet

Vanaf nu • film

20.00 u • carnaval (t/m 17 jr) • € 7,50

Kickz

Cancer Bats

On the basis of seks

Museum kids factory

Van Abbemuseum

Muziekgebouw Eindhoven

19.30 u • rock • € 16,50

Bloco Barhulho t/m 10 maart • cultuur+ • €2 (excl. toegang)

VRIJDAG 1

Dynamo

18.00 u • carnaval • gratis

Haring & big

Pand P

Van Abbemuseum

20.30 u • cabaret • € 14,50

Ronald Hünneman - De Flutfilosoof

VRIJDAG 8 Parktheater Eindhoven 20.00 u • cabaret • € 27

Veldhuis & Kemper Geloof ons nou maar

20.30 u • cabaret • € 22,50

20.30 u • college • € 28,20

14.00 - 16.00 u • kids (6-12jr) • € 6 / inschrijven via vanabbemuseum.nl

Kinderkunstclub

De Bibliotheek Eindhoven

11.00 - 13.00 u • kids • € 2,50

Makersclub

Popei

14.00 u • muziek • € 15

The go wild! festival

Jan Beuving en Patrick Nederkoorn Leuker kunnen we het niet maken

Muziekgebouw Eindhoven

CKE

10.00-16:00 u • kids • € 89

Blue note club sessions Floris Kappeyne Trio

Altstadt

Philharmonie du Luxembourg

Vakantiekriebels bij CKE

17.00 u • jazz • € 2,50

20.15 u • orkestmuziek • € 20,57

21.00 u • muziek • € 11,50

Pand P

Popei

Samir Fighil - Feniks

Vida

21.00 u • muziek • gratis

19.00 en 21.30 u • cabaret • € 13,50

Effenaar

20.00 u • muziek • € 15,50

The cool quest

20.15 u • muziek• € 19,50

18.00 - 18.45 u • cultuur+ • € 3

Maan

18.45 - 22.00 u • lezing • € 12,50

Altstadt eindhoven

Yentl en de Boer - Magie

International Women’s Day

Nina Spijkers Het temmen van de feeks

Samen Eten: International Women's Day

Vakantiekriebels bij CKE

20.00 u • cabaret • € 27

Mr. Gerard Spong - In Vertrouwen

20.15 u • muziek • € 17,50

De Bibliotheek Eindhoven

10.00 - 16.00 u • kids • € 89

Parktheater Eindhoven

Teske

Parktheater Eindhoven

CKE

ZATERDAG 9

Effenaar

Pick up music club

20.30 u • toneel • € 19,05

20.15 u • pop • € 25,19

Veldhuis & Kemper Geloof ons nou maar

DONDERDAG 7 20.00 u • cabaret • v.a. € 20,55

20.15 u • jazz • € 22,62

21.30 u • muziek • € 11,50

Le villejuif undergroud

Catharinakerk

15.00 • kamermuziek • €10 scholieren/studenten gratis

Muziek van Ravel, Debussy, Chopin en meer


ZONDAG 10 Parktheater Eindhoven

14.00 u • jeugd / musical 2+ • € 16,45

Van Hoorne Entertainment Peppa Pig - Verrassingsfeest

Natlab

12.30 u • Filmfestival • v.a. € 20

IDFA on Tour

Boekhandel Van Piere 15.00 u • cultuur+ • gratis, aanmelden is gewenst via info@vanpiere.nl

24 minuten met Theo Maassen en Judith Maassen

Kasteel Geldrop 12.00 u • kasteelconcert • € 18 / tot 12jr € 8

Stichting Strabrecht theater Kasteelconcert Geldrop

Effenaar

20.15 u • muziek • € 29

The magic of Motown

Van Abbemuseum 14.00 - 16.00 u • cultuur + • gratis (excl. museumentree) / reserveren via vanabbemuseum.nl

Onbperkt van Abbe - Rondleiding voor blinden en slechtzienden

Muziekgebouw Eindhoven

15.30 u • klassiek• € 18,51

Arthur Rubinstein International Piano Competition 2017

Holland Casino Eindhoven 16.00 - 22.00 uur • cultuur+

Live muziek & acts

FOTO MAARTJE TER HORST

MAANDAG 11 Parktheater Eindhoven

20.00 u • dans • v.a. € 19,50

ISH Dance Collective Modern Samurai

Academisch Genootschap 20.00 u • lezing

De eeuw van Pericles J.W.A.M. Verheggen

JAN BEUVING EN PATRICK NEDERKOORN IN HET PARKTHEATER

t/m 13 maart • film • € 7,50 / studenten € 3,50 / Reserveren: Natlab

19.00 u • filmspecial

VRIJDAG 15

Movies that Matter - Yommedine

Parktheater Eindhoven

Beautiful Boy

Blauwe Zaal Auditorium TU/e

Muziekgebouw Eindhoven

19.00 u • jeugd / dans / toneel 8+ • € 15,40

The Climate Game

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

21.00 u • singer-songwriter • € 10,28

Natlab

12.40 - 13.20 u • lezing • gratis 19.30 -21.00 u • lezing • gratis

Maandag van Van Meurs Krista Detor & Kris Delmhorst

Superpowers of M/F scientists

Van Abbemuseum

DONDERDAG 14

14.00 - 16.00 u • cultuur + • gratis (excl. museumentree) / reserveren via vanabbemuseum.nl

Maas Theater en Dans - Hallo familie 20.00 u • muziek • v.a. € 27,50

Edwin Evers Band - Mooi zo!

Natlab

19.30 u • cultuur+ • € 12,50

Parktheater Eindhoven

Iris Penning - Liever vieze voeten CD presentatie

16.00 u • workshop • gratis

Pand P

Onbperkt van Abbe - Rondleiding voor mensen met Alzheimer

Workshop Net(Anders)Werken door Ubald Kuijpers

20.30 u • theater • € 17,50

DINSDAG 12

19.45 u • cursus • € 66

Freedom Theatre - De wachtkamer

Rob van Gerwen Kunstfilosofisch Kwartet III

Parktheater Eindhoven

19.15 u • met inleiding • opera • v.a. € 24,50

Anneke van Giersbergen

20.30 u • toneel • € 19,05

Pip Utton - And before I forget I love you, I love you 20.30 u • cabaret • € 14,95

The Laughing Lizard 7

Dynamo

19.30 u • rock • € 14

Blood Youth

Popei 20.00 u • muziek • gratis

Gearjunks

Academisch genootschap

20.00 u • lezing • € 8, leden gratis

Volksuniversiteit Eindhoven Rob Willemsen - Inleiding tot de klassieke homeopathie

OPERA2DAY & Nederlandse Bachvereniging - Vivaldi: Dangerous Liaisons 20.30 u • toneel • € 28,50

Beau Schneider, Owen Schumacher e.a. - Laten we eerlijk zijn

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • wereld • € 38,56

Le Mystère des Voix Bulgares feat. Lisa Gerrard

Pand P

20.30 u • theater • € 17,50

Freedom Theatre - De wachtkamer

Natlab Vanaf nu • Jeugdfilm

Klara en de gekke koeien Vanaf nu • film

WOENSDAG 13

The beast in the jungle

Parktheater Eindhoven

The Arctic

19.15 u • met inleiding • dans • v.a. € 23,30

Academisch Genootschap

Nederlands Dans Theater 2 Settle for More 20.30 u • cabaret • € 23,05

Arie en Silvester - Wie?!

Popei 20.00 u • muziek • gratis

Puurliedjes

Vanaf nu • film

20.00 u • lezing

Boeddhisme - Paul van der Velde

Muziekgebouw Eindhoven

20.15 u • singer-songwriter • € 21,08

Boekhandel Van Piere 19.00 u • cultuur+ • gratis, aanmelden is gewenst via info@vanpiere.nl

Geschiedeniscafé met Ivo van de Wijdeven

Effenaar

19.00 u • muziek • € 32,50

Killfest 2019: o.a. overkill + destruction 20.15 u • muziek • € 13,50

Indian Askin

Altstadt

21.00 u • rock • € 11,50

Hallo Venray + Anemone

Dynamo

22.00 u • rock • € 5,61

Bunker Bass - Part three

Arthouse United-c

20.30 u • cultuur+ • € 11,50

United Cowboys - Seasoning spring

ZATERDAG 16 Parktheater Eindhoven

20.00 u • muziek • v.a. € 27,50

Edwin Evers Band - Mooi zo! 20.30 u • cabaret • € 17

Greg Shapiro - The Madness of King Donald

MAART 2019

19


Kasteel Geldrop 13.00 u • cultuur+ • gratis

Stichting Strabrecht theater Kunstfair

Parktheater Eindhoven

Van Abbemuseum

Dutch Happiness Week Bikkellandia speurtocht

Familiekunstclub

Rupsje Nooit genoeg

De Bibliotheek Eindhoven Makersclub

11.00 - 13.00 u • kids • € 2,50

Kim van Zeeben - Eendje. Een komische reportage over een verwarde eend

Philips museum

Pand P

14.00 - 16.00 u • kids (6-12jr) • € 6 / inschrijven via vanabbemuseum.nl

11.00 u • cultuur+ • gratis bij entreebewijs

20.30 u • cabaret • € 17,50

Kasteel Geldrop

Alcuna Wilds + Capcap... Cap

Stichting Strabrecht theater Kunstfair

14.00 - 02.00 u • festival • gratis

Pand P

11.00 u • cultuur+ • gratis

Van Abbemuseum

13.00 - 14.00 u • kids (6-12jr) • € 3 / inschrijven via vanabbemuseum.nl

20.30 u • cabaret • € 6

Theaterale rondleiding Yuki en De Vloek van de Verdwijnende Beelden

Chili Con Comedy

20.30 u • theater • € 17,50

Popei

Freedom Theatre - De wachtkamer

14.00 u • muziek • gratis

Arthouse United-c

Vier tellen vooraf festival

20.30 u • cultuur+ • € 11,50

Philips museum

Seasoning spring

11.00 u • cultuur+ • gratis bij entreebewijs

Effenaar

Healthlab

20.30 u • muziek • € 10

Uit de riolen van Eindhoven 2019 23.00 u • muziek • € 16,50

De Bibliotheek Eindhoven

14.00 - 16.00 u • lezing • € 2,50

Girls love DJ’s

Dutch Happiness Week Maakt geluk altijd gelukkig?

Muziekgebouw Eindhoven

Kletsmajoors

Blue note club sessions - Sarah-Jane

Muziekgebouw Eindhoven

philharmonie zuidnederland Chin & Bruckner

Swingen als een kangoeroe

Catharinakerk

Archipel Muziekconcours

15.00 • kamermuziek • €10 scholieren/studenten gratis

Effenaar

Koormuziek

Sonata Arctica

17.00 u • jazz • € 2,50

20.15 u • orkestmuziek • € 20

UIT IN EINDHOVEN

15.00 u • jeugd 6+ • € 13,90

Altstadt eindhoven

LUNAfestival: A new world

20

14.30 u • jeugd / musical 2+ • € 15,40

Freedom Theatre - De wachtkamer

Luna, Corona TU/e

THE FREEDOM THEATRE IN PAND P

13.00 u • kids (4+) • gratis

Healthlab 21.00 u • indie • € 6,50

SONATA ARCTICA IN DE EFFENAAR

ZONDAG 17

14.00 - 16.00 u • cultuur+ • gratis

14.15 u • kinderconcerten • € 7,71 14.30 u • klassiek • € 5,10 20.00 u • muziek • € 31


ZATERDAG 23 Parktheater Eindhoven

19.00 u • jeugd / show 8+ • € 25,75 (volw) € 18 (kind)

Theater Rotterdam - Hamlet 20.30 u • cabaret • € 19,85

André Manuel - DREEJKLEZOEW

Van Abbemuseum

14.00 - 16.00 u • kids (6-12jr) • € 6 / inschrijven via vanabbemuseum.nl

Kinderkunstclub

De Bibliotheek Eindhoven

11.00 - 13.00 u • kids • € 2,50

Makersclub

12.30 - 16.30 u • cultuur+

Human Library

Altstadt eindhoven

20.30 u • indie • € 11,50

Anna-Rose + August

Catharinakerk

15.00 • muziek • €10 scholieren/studenten gratis

Orgelmuziek: werken van Gabriël Verschraegen, Flor Peeters en Albert de Klerk

Popei

19.00 u • muziek • € 10

FOTO MAARTEN VAN DER PUT

The royal release party

SEASONING SPRING VAN UNITED COWBOYS IN ARTHOUSE UNITED-C

Dynamo 11:00 u • dans • battle voor vrouwen

Dutch Happiness Week Jam de la FEM. Eindhoven ’19

Holland Casino Eindhoven 16.00 - 22.00 uur • cultuur+

Live muziek & acts

MAANDAG 18 Parktheater Eindhoven

20.00 u • muziektheater • € 13,50

Dutch Happiness Week Carte Blanche, Lunet zorg, Parktheater Eindhoven - Stedelingen 20.30 u • toneel • € 23,50

Blackeyed Theatre - Sherlock Holmes: The Sign of Four

Muziekgebouw Eindhoven

21.00 u • americana • € 10,28

De maandag van Van Meurs Mercy John & Band

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

t/m 19 maart • film • € 7,50 / studenten € 3,50 / Reserveren: Natlab

20.00 u • muziektheater • v.a. € 27,50

Ashton Brothers + Noordpool Orkest - Concerto Esplosivo 20.30 u • cabaret • € 16,50

Windhand

Theater Rotterdam - Hamlet

Artemis Quartett

Dutch Happiness Week Eric Mijnster Alles Kan

20.15 u • kamermuziek • € 20,57

Boekhandel Van Piere Lees & ontdek, het kinderboekenprogramma van Van Piere

19.00 u • muziek • € 40

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

20.00 - 21.30 u • lezing • € 7,50 / studenten € 3,50 / Reserveren: Natlab

Alles is film - Martin Koolhoven

CKE

21.00 u • muziek • € 11,50

Charlie & The Lesbians

ZONDAG 24 Parktheater Eindhoven

14.30 u • jeugd / show 8+ • € 25,75 (volw) € 18 (kind)

Leesbeesten Leesclub, Young Adult Leesclub

Theater Rotterdam - Hamlet

14.00 u • cultuur+ • gratis, aanmelden is gewenst via info@vanpiere.nl

Ana Lozica / Onder het Buro Mannetjes met plannetjes

Eva Kelders over Ik, moeder

15.00 u • jeugd 2+ • € 13,90

13.00 u • kids (4+) • gratis

Muziekgebouw Eindhoven

Dutch Happiness Week Bikkellandia speurtocht

Aaltje van Zweden & Nederlands Blazers Ensemble

Effenaar

Pand P

Metal record fair

Janneke Jager - Femme Façade

Billy Ocean

Altstadt

Dynamo

X Raiders + Razassa

Excel (US)

20.15 u • kamermuziek • € 18

20.30 u • cabaret• € 15 21.00 u • rock • € 10

12.00 u • muziek • gratis 20.15 u • muziek • € 38 15.30 u • rock • € 23,50

20:00 u • muziek • gratis

Lig- en luisterconcert Jeroen Weenink

12.40 - 13.20 u • lezing • gratis

20.00 u • cultuur+ • € 8

Parktheater Eindhoven

15.00 - 17.00 u • lezing • € 5

19.00 - 21.30 u • cultuur+ • gratis

DONDERDAG 21 Academisch Genootschap 20.00 u • lezing

Hernieuwbare energie prof. Dr.ir. R. van de Sanden

Parktheater Eindhoven

20.00 u • lezing • v.a. € 10

20.30 u • cabaret • € 19,05

Alex Ploeg - Ultimatum

Dutch Happiness Week Geld maakt tóch gelukkig!

De Bibliotheek Eindhoven

Dynamo

Dutch Happiness Week Lianne Keemink: Je moet (bijna) niks

Normandie

Dutch Happiness Week Werkgeluk congres - Happy People Better Business

Prognosis: Haken + Leprous e.a.

Stroomhuis

The socially responsible employer

Bildung

09.30 u • lezing • v.a. € 430,38

Effenaar

14.00 u • muziek • € 50

Prognosis: Tesseract + witchcraft e.a.

Blauwe Zaal Auditorium TU/e

DINSDAG 19

Parktheater Eindhoven

20.30 u • muziek • € 24,50

Joris Linssen & Caramba - RAAK!

Dutch Happiness Week Geluksvogel

WOENSDAG 20

20.00 u • college • € 15

15.00 u • cultuur+ • gratis, aanmelden is gewenst via info@vanpiere.nl

De Bibliotheek Eindhoven

19.30 - 21.30 u • lezing • € 6

19.00 u • jeugd / show 8+ • € 25,75 (volw) € 18 (kind)

Muziekgebouw Eindhoven

Wees ‘ns lekker egoïstisch

Ingeborg Elzevier, Annick Boer en Peter Tuinman - Genoeg nu over jou!

PechaKucha Night #32

Parktheater Eindhoven

20.00 u • muziek • € 16,50

Muziekquiz - met live band

19.15 u • met inleiding • toneel • v.a. € 21,30

19.00 u • cultuur+ • gratis, aanmelden is gewenst via info@vanpiere.nl

Effenaar

Popei

13.30 u • college • € 233,53

20.20 - 23.00 u • film • gratis

VRIJDAG 22

Pand P

Dutch Happiness Week Conchita Lopez Vega, Lex van den Elsen, Eldridge Labinjo, Andrew Greenwood e.a.- Moving Toward Engagement with Purpose

Boekhandel Van Piere

Dutch Happiness Week Renate Reijnders - Het Liefdescollege

Tiempo Compartido 20.00 u • cultuur+ • gratis

Luna, Corona TU/e

Effenaar

19.30 u • rock • € 13,50

Pand P 14.00 en 19.30 u • cultuur+ • gratis

Dutch Happiness Week Wanderlust

Warehouse of innovation

20.00 - 22.00 u • lezing • v.a. € 7,50

De Bibliotheek Eindhoven - Wicher Schols: De kracht van de conversatie COLD WAR IN FILMHUIS DE ZWARTE DOOS TU/E

MAART 2019

21


Pand P

Muziekgebouw Eindhoven

15.00 19.30 u • muziek • € 10

De Bibliotheek Eindhoven

20.30 u • klassiek • gratis

Dutch Happiness Week Daan van den Hurk speelt Liszt: Album d'un Voyageur en stille film met live muziek

800 jaar familiegeschiedenis van de Esterhazy’s

18.30 - 19.30 u • cultuur+• € 12,50

Samen eten

Café Wilhelmina

21.00 u • muziek • € 12,50

DONDERDAG 28

The Grand East

11.00 u • kinderconcerten • uitverkocht

Parktheater Eindhoven

Pand P

Pannenkoekconcert: Maya zingt de wereld rond

De Toneelmakerij - Snowflake

DATtheater - Blue is the new green

philharmonie zuidnederland Dmitri Liss leidt Brahms

Tineke Schouten - Highlights

ZATERDAG 30

De Bibliotheek Eindhoven

19.30 - 21.30 u • literatuur • € 9, leden € 7,50

Muziekgebouw Eindhoven

15.00 19.30 u • toneel • € 12,50

19.00 u • toneel • € 15,40

20.00 u • cabaret • v.a. € 31,70

14.15 u • orkestmuziek • € 8,50

De Bibliotheek Eindhoven

14.00 - 16.00 u • cultuur+ • gratis

Open dag met o.a. Sonja Barend 11.00 - 13.00 u • cultuur+ • gratis

Silent Reading Party - Open Dag

Parktheater Eindhoven

19.00 u • jeugd / dans 8+ • € 16,45

Merijn de Waal: Over de muur van Trump

Spinvis en Introdans Vier Verhalen en Een Dag

Natlab

Roué Verveer - Heppie De Peppie

20.00 u • cabaret • v.a. € 21,15

19.30 u • Cursus • € 14,50 per avond

Holland Casino Eindhoven

Cursus Spaanse Cinema - De cinema van de democratie (1977 - 1995)

16.00 - 22.00 uur • cultuur+

Live muziek & acts

Muziekgebouw Eindhoven

MAANDAG 25

CKE 16:00 u • muziek • gratis

Saturnoon Music Café

De Bibliotheek Eindhoven

20.15 u • jazz • € 20,57

11.00 - 13.00 u • kids • € 2,50

Parktheater Eindhoven

Jazz Orchestra of the Concergebouw invites Fuse

Makersclub

Paul de Munnik - Goed Jaar

Holland Casino Eindhoven

Dynamo

Effenaar

Winnaarsavond - Win een luxe cruise

20.30 u • cabaret • €26,25 20.00 u • muziek • € 22,50

Quiz’m

Muziekgebouw Eindhoven

21.00 u • orkestmuziek • € 8,50 21.00 u • singer-songwriter • € 10,28

Maandag van Van Meurs Gilmore & Roberts + Lydia Cole

t/m 27 maart • film • € 7,50 / studenten € 3,50 / Reserveren: Natlab

Cold War

De Bibliotheek Eindhoven

DE TONEELMAKERIJ MET SNOWFLAKE IN HET PARKTHEATER

Muziekgebouw Eindhoven

20.15 u • kamermuziek • € 25,71

19.30 - 21.30 u • cultuur+ • € 7,50

Jean-Guihen Queyras & Alexander Tharaud

DINSDAG 26

Maestro Jules Onthult

Ik ben zwanger... en nu?

Parktheater Eindhoven

20.00 u • muziek • v.a. € 21,65

Thomas Acda - Motel

Boekhandel Van Piere 16.00 u • cultuur+ • gratis, aanmelden is gewenst via info@vanpiere.nl

Meet & greet Jan Siebelink

20.15 u • klassiek • € 12,85

WOENSDAG 27 Parktheater Eindhoven

20.00 u • cabaret • v.a. € 31,70

Tineke Schouten - Highlights

19.30 u • met inleiding • toneel • € 24,50

Het Zuidelijk Toneel en De Verwondering - Spinoza

FOTO JAN HOEK

NDR Radio Philharmonie

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

16.30 u • rock • € 21,50

19.00 - 22.30 uur • cultuur+

De Bibliotheek Eindhoven

Gindhoven 2019

Boekhandel Van Piere

VRIJDAG 29

BoekieBal met o.a. Tommy Wieringa

Parktheater Eindhoven

Altstadt

20.00 u • cultuur+

19.15 u • met inleiding • toneel • v.a. € 21,30

21.00 u • rock • gratis

The Naked Sweat Drips + Cirrus Minor

Chris Peters, Ali Zijlstra e.a. Turks Fruit 20.30 u • college • € 25,10

Van Abbemuseum

Muziekgebouw Eindhoven

Kinderkunstclub

14.00 - 16.00 u • kids (6-12jr) • € 6 / inschrijven via vanabbemuseum.nl

Frank Evenblij & Erik Dijkstra Bureau Sport in het theater 19.00 u • klassiek • € 6

Natlab

philharmonie zuidnederland - Dmitri Liss leidt Brahms 20.15 u • pop • € 22,11

BoekieBal - Madonna

19.30 - 21.30 u • lezing • € 9, leden € 7,50

Lenny Kuhr

Effenaar

Effenaar

Son Mieux

Luna, Corona TU/e

Kissin’ Dynamite

We all love 80’s 90’s 00’s

20.00 - 21.30 u • film • gratis (studenten) € 7,50 (anderen)

Altstadt

De housekamer

Kita Menari

Muziekgebouw Eindhoven

19.30 - 21.30 u • lezing • € 7,50, leden € 6

Tim Voors, alleen van Mexico naar Canada

Kader Abdolah

De mens als tussenstation

20.00 u • muziek • € 15 22.00 u • muziek • € 13,50

20.00 u • muziek • € 18,50

22.00 u • muziek • € 10

21.00 u • indie • € 8,50

Blauwe Zaal Auditorium TU/e

23.00 u • muziek • gratis

12.40 - 13.20 u • lezing • gratis

Dance’n’vision

20.00 u • literatuuur • € 10 / € 8,50 leden

17.00 u • klassiek • € 2,50

The blue note club sessions - Mudita 20.15 u • klassiek • € 19,54

Goodbye to Gas?

De Bibliotheek Eindhoven

Academy of Ancient Music

19.30 - 21.30 u • lezing • € 9

Klokgebouw

Ronald Giphart

festival

STRP

ZONDAG 31 Parktheater Eindhoven 13.30 & 16.00 u • jeugd / musical 1+ • € 17,50

Studio 100 - Bumba en het Magische Wonderboek

14.30 u • jeugd / muziektheater 9+ • € 11,30

BEER muziektheater - Mijn zus woont op de schoorsteenmantel

Effenaar

20.15 u • muziek • € 15

Black box revelation

Muziekgebouw Eindhoven

12.00 u • kamermuziek • € 8,23

Johannette Zomer

20.15 u • pop • € 45,25

Led Zeppelin Masters

De Bibliotheek Eindhoven 14.00 - 15.45 u • literatuur • gratis

Poëziemiddag ‘Welkom, Lente’

Holland Casino Eindhoven 16.00 - 22.00 uur • cultuur+

Live muziek & acts

Klokgebouw festival

DISCRETE FIGURES TIJDENS STRP FESTIVAL IN HET KLOKGEBOUW

22

UIT IN EINDHOVEN

FOTO SAITO

STRP


Touching Strangers BIJ KASTEELCONCERTEN GELDROP geraakt in het moment Door de fluweelzachte cello- en pianoklanken van de Europese topmusici Olsi Leka en Peter Caelen, onder de antieke kroonluchters in de kamer en suite van Kasteel Geldrop, waan je je in vervlogen tijden. Maandelijks weet het bestuur van Stichting Strabrecht Theater het neusje van de kamermuziek-zalm te verleiden, hier te komen spelen voor een enthousiast en trouw publiek.

Zoals de 80-jarige Martin Visser uit Geldrop die samen met zijn vrouw geen concert overslaat. “Ja, het is een prachtig programma en zo’n bijzondere en persoonlijke ambiance. Pianiste Marietta Petkova heeft nog geadviseerd bij de aanschaf van deze kostbare Steinway.” Wat vindt hij van deelname aan Touching Strangers? “Zelf hebben we jammer genoeg geen kinderen, daarom is het extra leuk om zo met een soort kleindochter op de foto te gaan.” En ‘kleindochter’ Mercedes (15)? “Ik vind het een grappig idee. Het voelde niet als mijn eigen opa, maar het was wel leuk om met hem over klassieke muziek te praten.” (zie: kasteelgeldrop.nl, kasteelconcerten Geldrop)

Colofon 29e jaargang, nummer 7 Redactie Frank van Eersel, Lidy Lathouwers, Claire van der Elst, Manon Willems, Paula van Overveld en Debbie Langelaan Vormgeving 20-02 Vormgevers Druk De Persgroep Nederland Support Supportpunt Verspreiding Tour de Ville, Axender Oplage 35.000 Uitgever Stichting Uit in Eindhoven Deken van Somerenstraat 4, Eindhoven Neem voor meer informatie over redactie, advertenties en agenda contact met ons op. We staan je graag te woord! +31 (0)40 266 96 07 info@uitineindhoven.nl Wijzigingen en zetfouten voorbehouden.

CONCEPT TOUCHING STRANGERS 040®, RAAKT DOOR MET EEN ONBEKENDE TE POSEREN ALSOF

uitineindhoven.nl

ER EEN JARENLANGE (FAMILIE-)BAND IS. TEKST & FOTO: PAULA VAN OVERVELD, PAULISSIMO

Parktheater Eindhoven Theaterpad 1 040 211 11 22 parktheater.nl

Stichting Complex / Kruisruimte Gen. Bothastraat 7e stichtingcomplex.nl

Kazerne Expo Restaurant Paradijslaan 2-8 040 236 61 96 kazerne.com

Pennings Foundation Geldropseweg 63 040 308 06 09 penningsfoundation.com

Stichting Strabrechttheater Mierloseweg 1 kasteelgeldrop.nl

De Bibliotheek Eindhoven Emmasingel 22 040 260 42 60 bibliotheekeindhoven.nl

MU Torenallee 40-06 040 296 16 63 mu.nl

Perk Interieuropleidingen Visserstraat 13 040 244 35 13 perk-interieur.nl

Academisch Genootschap Parklaan 93 040 243 48 08 academischgenootschap.nl

Dynamo Catharinaplein 21 040 239 31 10 dynamo-eindhoven.nl

Muziekgebouw Eindhoven Heuvel Galerie 140 040 244 20 20 muziekgebouweindhoven.nl

Altstadt Eindhoven Stratumseind 71 040 243 23 99 info@altstadt.nl

Effenaar Dommelstraat 2 040 239 36 66 effenaar.nl

Muziek in de Cathrien Begijnenhof 2 040 283 39 68 info@muziekindecathrien.nl

philharmonie zuidnederland Jan v. Lieshoutstraat 5 088 1660 700 info@philharmoniezuidnederland.nl

Baltan Laboratories Kastanjelaan 500 040 294 68 48 baltanlaboratories.org

FIFTH | NRE Gasfabriek 5 040 237 60 70 info@fifthnre.com fifthnre.com

Natlab Kastanjelaan 500 040 294 68 48 natlab.nl

adressen

Carte Blanche Sectie C Daalakkersweg 10 08 040 245 17 39 carteblanche.nu

Catharinakerk Catharinaplein 1 040 244 88 97 st.catharinakerk@gmail.com

Inkijkmuseum Dommelstraat 2a 040 8488230 inkijkmuseum.nl

CKE Pastoor Petersstraat 180 040 216 32 00 7 cke.nl

Holland Casino Eindhoven Ten Hagestraat 6a 040 - 235 73 57 hollandcasino.nl

Pand P Leenderweg 65 040 303 21 70 pand-p.nl

Philips Museum Emmasingel 31 040 235 90 30 info-museum@philips.com PopEi Klokgebouw 300 040-243 14 44 popei.nl Prehistorisch Dorp Boutenslaan 161-b 040 252 22 81 eindhovenmuseum.nl

TU/e, Studium Generale Den Dolech 2 / Auditorium 2.02 040 247 49 00 tue.nl/sg Locatie De Blauwe Zaal Gebouw 1 / Auditorium Groene Loper 1 Locatie Luna, Corona Gebouw 31 De Lampendriessen 31 Filmhuis De Zwarte Doos Gebouw 4 Groene Loper 4

Kleine Berg 62 040 237 12 77 unitedcowboys.net Van Abbemuseum Bilderdijklaan 10 040 238 10 00 vanabbemuseum.nl Boekhandel van Piere Nieuwe Emmasingel 48 040 249 20 02 vanpiere.nl Volksuniversiteit Eindhoven Tongelresestraat 146a 040 782 08 10 vu-eindhoven.nl

TAC - Temporary Art Centre Vonderweg 1 040 246 13 25 tac.nu Ton Smits Huis Jacob Reviuslaan 25 040 211 47 86 tonsmitshuis.nl United Cowboys

Uittips in je inbox?

meld je aan voor onze nieuwsbrief: uitineindhoven.nl MAART 2019

23


24

UIT IN EINDHOVEN

Profile for Uit In Eindhoven

UIT IN EINDHOVEN maart 2019  

op de cover STRP festival

UIT IN EINDHOVEN maart 2019  

op de cover STRP festival