UIT IN EINDHOVEN maart 2015

Page 1

IN E INDHOVE N

dé GRATIS uitkrant voor Eindhoven en regio

UIT IN EINDHOVEN

maart 2015


IN EINDHOVEN VAN DE REDACTIE maart 2015

LNTKRBLS Het begin van de lente en het ontluiken van de natuur deze maand lijkt synchroon te lopen aan de organisatiedrang van cultureel Eindhoven. Die kent getuige deze 28 pagina’s tellende Uitkrant in maart een behoorlijke climax. Blikvanger in deze is de STRP Biënnale, die de agenda beheerst van 20 tot en met 29 maart. Met een hybride programma van kunst, technologie en muziek is de STRP Biënnale een visitekaartje voor waar Eindhoven voor staat en hoe de bestuurders de stad graag profileren. Het festival voor creatieve technologie dat eens in het anderhalf jaar plaatst vindt speelt zich af in het Klokgebouw. Toepasselijk, want zonder Philips — de eerste gebruiker van het Klokgebouw — geen STRP Biënnale, dat zal geen enkele Eindhovenaar betwijfelen. De TU/e ongetwijfeld al helemaal niet. De universiteit brengt in het Metaforum het werk van de pioniers onder de aandacht met de expositie 100 JAAR UITVINDINGEN, Made by Philips Research.

COVER De zevende editie van STRP vindt plaats van 20 t/m 29 maart. De STRP Biënnale 2015, inmiddels uitgegroeid tot het grootste evenement voor creatieve technologie in Nederland, draait deze editie om het beeldscherm. Lees meer op pag. 21

Het Britse danceduo Underworld is de muzikale publiekstrekker tijdens STRP. Voor de nieuwe Underworlds van deze wereld organiseert Dynamo het driedaagse Eindhoven Dance Motion, met workshops, demo’s en masterclasses. Het programma van STRP kent een duidelijke relatie tot de wetenschap, maar tijdens de Week van het Geluk wordt weer een heel andere vorm van wetenschap bedreven. Bijvoorbeeld door wetenschapsjournalist Mark Mieras, die in het Parktheater ten overstaan van zijn publiek de materie ‘geluk’ probeert te doorgronden. Voor een literatuurliefhebber betekent geluk waarschijnlijk de Boekenweek, die door de Bibliotheek Eindhoven en Van Piere gezamenlijk georganiseerd wordt. En zo krijgen in maart uiteenlopende kunstvormen en cultuurdisciplines een podium in Eindhoven. Gelukkig maar, want voor cultuur geldt — net als de natuur — dat een balans essentieel is. Wat dat betreft wil ik je graag veel wijsheid, maar vooral veel plezier wensen bij het samenstellen van jouw uitgebalanceerde stapkalender voor deze maand. Gijs van de Burgt Waarnemend hoofdredacteur

INHOUD IN EINDHOVEN THEATER JEUGD FILM MUZIEK LITERATUUR CULTUUR+ OM EINDHOVEN EXPO ART-AGENDA AGENDA ADRESSEN

4 5 6 6 8 14 14 18 20 23 23 27

EINDHOVEN DOOR DE OGEN VAN ANGELIQUE SPANINKS Angelique Spaninks, directeur van de STRP Biënnale die op 20 maart begint, slaapt deze maand niet zo veel. Maar ze droomt er niet minder om. Ze droomt van beeldschermen, klein en groot, flexibel en interactief en wat daarop te zien is. Ik drink het liefst een biertje/wijntje bij de Hoogste Tijd, omdat het er klein is maar toch genoeg ruimte biedt om groots te denken of uit je dak te gaan. Tegenwoordig vind je me in de zomer vooral op het Ketelhuisplein, bij de zwemtank of de barbecue van Amaro. Voor een goede lunchmaaltijd loop ik binnen bij Onder de Leidingstraat, in gebouw Anton op Strijp S. Salades, broodjes, soepen, alles is er lekker en het is nog een fijne supermarkt met groene kookboeken ook. Zelfs mijn zoontje van vier vindt het er tof, een broodje knabbelen op een hoge kruk, erwtjessoep erbij en dan een Tony Chocoloney reep toe. Kan niet kapot. Dat wissel ik dan af met het Koffiehuisje. Daar mogen de broodjes, salades, sapjes en koffie er ook zijn. Vooral ’s zomers onder de puntluifel is het lekker bakken.

IN EINDHOVEN Colofon 25e jaargang, nummer 7 Redactie

Bladmanager Vormgeving Drukbegeleiding Druk Verspreiding Oplage Uitgever

Lidy Lathouwers, Gijs van de Burgt, Angela Tops, Irene van Hees en Soraya Viana Ferreiro Lidy Lathouwers 20-02 Vormgevers Puntscherp Eindhoven Nieuwsdruk Nederland Tour de Ville, Axender 42.000 Stichting Uit in Eindhoven Oude Rechtbank Stratumseind 32, 5611 ET Eindhoven Tel. 040 - 720 09 34 info@uitineindhoven.nl uitineindhoven.nl

Neem voor meer informatie over redactie, advertenties en agenda contact met ons op. Wij staan je graag te woord! Wijzigingen en zetfouten voorbehouden.

2

UIT IN EINDHOVEN

Een avondje uitgebreid tafelen doe ik graag bij het Ketelhuis, Lekker, vers en ongecompliceerd maar toch nooit voorspelbaar vind ik het eten daar. Je kunt elkaar bijna niet verstaan als het volle bak is, en dat is het vaak, maar dat kan de pret niet drukken. Het liefst eet ik echter thuis, omdat ik dan ook zelf mag koken. En koken is voor mij ontspannen met - als het een beetje wil lukken smakelijk resultaat. Voor een goed concert of een leuke theatervoorstelling bezoek ik bij voorkeur de Effenaar. Aan theater kom ik helaas nauwelijks meer toe. Dat vind ik jammer, want ik hou er wel van. Het enige dat ik nog weleens zie is eigentijdse dans. Zo ben ik fan van TRASH en van NDT. Ook zie ik uit naar de performance Hakanaï die AM-CB uit Parijs op 28 maart bij STRP zullen gaan uitvoeren. Ik kijk veel en op veel manieren naar kunst; van Art Rotterdam tot Trendbeheer, van Marres tot de Biënnale van Venetië, en van De Fabriek tot Seditionart.com, ik scan van alles. Ook het Van Abbemuseum behoort tot de must sees, net als Boijmans en het Stedelijk, maar als ik heel eerlijk ben sla ik bij alle drie soms toch (ongewild)

exposities over, omdat ze al weer voorbij zijn voor ik er erg in heb. De fijnste steden om kunst te kijken vind ik Berlijn en Londen, al is in beide soms simpelweg de kwantiteit zo overdonderend dat het echt goed kijken moeilijk wordt. In maart kijk ik het meest uit naar 19 maart, de dag voor de STRP Biënnale losbarst, omdat dan de spanning op z’n hoogst is, maar we ook weten of het allemaal gelukt is wat we willen realiseren. Het hele STRP team is dan tot in de vingertoppen geladen, iedereen staat klaar om dat waar we maanden, om niet te zeggen twee jaar naar toe gewerkt hebben realiteit te maken. De pay off van STRP is dat we een hybride programma bieden van kunst, muziek en technologie voor nieuwsgierige mensen, etiketten die ook heel goed plakken op het STRP team zelf. Supernieuwsgierig zijn we allemaal, maar ook totaal verschillend. Maar voor één ding lopen we allemaal warm en dat is STRP. Eindhoven is goed in mensen met ideeën voor zich winnen en ze dan een plek bieden om die ideeën ook waar te maken. Soms vraagt dat om support of middelen, soms is alleen die plek al genoeg. Elk jaar ontstaan er wel weer een paar meer of minder experimentele initiatieven, in de cultuur maar ook daarbuiten. Ze worden opgepikt en voor je het weet zijn ze deel van het weefsel van de stad. Want omdat Eindhoven naast een stad met ambitie toch ook een sociaal dorp blijft, kent iedereen elkaar binnen no time. Wat Eindhoven mist is Paul Panhuysen, de onlangs overleden pionier van de experimentele muziek en grondlegger van het Apollohuis. Aimabel en kritisch, klein van stuk, maar groots van invloed tot ver, ver buiten Eindhoven.


BINNENSTEBUITEN: ESTHER & ANASTASIA

GEDICHT

Cultuurcolumnist Esther Bennenbroek gaat per brief in gesprek. Deze maand met Anastasia van Gennip van het Van Abbemuseum.

Beste Anastasia, De docent Nederlands van mijn middelbare school ben ik voor altijd dankbaar. Op een dag daagde hij de klas uit: ‘Lees de ontdekking van de hemel van Harry Mulisch. Als je mij echt uit kunt leggen waarom het je niets doet, waarom het alleen maar slecht is dan krijg je van mij een Boekenbon van 5 euro’. Ik deed dat natuurlijk niet want ik was veel te druk met andere zaken om zo’n dik en moeilijk boek te lezen.Toch prikkelde hij me. Jaren later las ik het alsnog. En ik wist vanaf pagina één dat hij gelijk zou krijgen. Wat het boek mij bracht, was niet uit te drukken in boekenbonnen. Je vraagt je misschien af wat dit te maken heeft met mijn bezoek aan jou. Ik zie een parallel tussen het boek en het Van Abbemuseum: de veronderstelling dat het vooral ingewikkeld is. En elitair. Ik weet dat sommige mensen het zo zien. Jij noemt het een verschil tussen wie we werkelijk zijn en hoe we gezien worden. Mensen hebben regelmatig een ander beeld bij het Van Abbe dan hoe het daadwerkelijk is. Ja, er wordt werk getoond van jonge experimentele kunstenaars. Werk dat niet direct te doorgronden is. Waar je wellicht de verdieping nodig hebt om het te begrijpen. Of het misschien zelfs niet begrijpt. En er is zoveel meer. Je vertelt me dat het museum haar eigen biografie toont, haar geschiedenis met vooruitstrevende museumdirecteuren. Dat je dit ziet in de rode draad, de tijdlijn waarin de Picasso’s en de Chagall (die er dus ook zijn) zijn geplaatst. Er zijn gastvrouwen en -heren die je rond kunnen leiden en je de verhalen bij de werken kunnen vertellen. Er zijn verschillende audiotours; in één ervan zijn kinderen de gidsen. Ze vertellen je wat zij zien als ze naar de kunst kijken. En dan heb je nog de werken zelf. Ik geloof erin dat er in ieder museum iets is dat je kan beroeren. Ik vraag je welk werk in het museum jou raakt. Je neemt me mee naar een zwarte ruimte. We kijken naar een video en zien kinderen van een jaar of 10. Kinderen in een groep, binnen in een gebouw. Ze maken muziek. Een dwarsfluit, een gitaar, gezang. Het zijn kinderen in een oorlogsgebied. A magical world zingen ze. Verdomme. De rillingen lopen over mijn rug. Was ik alleen, dan zou ik huilen. Maar ik vind het juist mooi om hier met jou te staan. Dit gevoel. Een museum kan ervoor zorgen dat er iets in je gebeurt. Er is altijd iets dat je aanspreekt. En daarom zou ik hetzelfde durven doen als mijn docent Nederlands; geen klas maar de lezer uitdagen. Ga naar het Van Abbemuseum. En als je echt uit kunt leggen waarom het je niets doet, het alleen maar slecht is dan krijg je het geld voor je toegangsbewijs terug. Durf jij dit met mij te beloven Anastasia? Uit de nieuwe dichtbundel Een bundel geluk, die Merel Morre schreef in opdracht van Parktheater Eindhoven. Deze bundel wordt gepresenteerd tijdens de Week van het Geluk, van 16 t/m 20 maart.

WEEK VAN HET GELUK

Groetjes, Esther

Benieuwd naar de reactie van Anastasia? Lees verder op pagina 16

KICKZ IN DE STAD

De week van maandag 16 t/m vrijdag 20 maart staat in het teken van geluk. Fontys Hogescholen en het Parktheater laten Eindhoven graag delen in het geluk. Daarom organiseren ze (samen met Natlab, Catharinakerk en Effenaar) in de week rond de internationale dag van het geluk op 20 maart een week vol educatieve en culturele bijeenkomsten rond dit thema. (Lees meer op pagina 15)

UIT IN EINDHOVEN FELICITEERT HET PARKTHEATER

theater van het jaar

DE EERSTE EDITIE VAN KICKZ, HET CARNAVALSFEEST VOOR TWAALF- TOT ACHTTIENJARIGEN, WAS EEN GROOT SUCCES. ONDER ANDERE DJ LA FUENTE TRAD OP, MET EEN GESLAAGDE SELFIE GING HIJ MET ZIJN ENTHOUSIASTE TIENERPUBLIEK IN EEN VOLLE EFFENAAR OP DE FOTO.

MAART 2015

3


THEATER Verteltheater / onemanshow DI 3 MAART Parktheater Eindhoven 20.30 uur / € 22,50

Toneelgroep Amsterdam Medea

Opera DO 5 MAART Parktheater Eindhoven 20.00 uur (19.15 uur inleiding) / vanaf € 29,50

Toneel VR 6 (19.00 UUR INLEIDING) EN ZA 7 MAART Parktheater Eindhoven 20.00 uur / € 29,50

Carmen van Georges Bizet is één van de meest populaire opera’s uit de geschiedenis. Don José, de tragische held, is aan het begin van de opera een man met een zonnige toekomst, maar aan het einde een moordenaar. Wat hem daartussen is overkomen mag duidelijk zijn: Carmen, de femme fatale bij uitstek. “L’amour est un oiseau rebelle” (de liefde is een rebelse vogel), zingt ze venijnig. De allesvernietigende kracht van de jaloezie loopt als een rode draad door deze sensuele, meesterlijke opera. Een mooi verhaal, prachtige, herkenbare muziek en aansprekende thema’s als liefde, passie en bedrog. In een bijzonder levendige enscenering, met de beste zangers uit de Russische Federatie is dit een must-see voor iedere operaliefhebber.

In de loop van de geschiedenis hebben weinig vrouwen meer inkt doen vloeien dan Medea. Regisseur Simon Stone mengt in zijn versie de tragedie van Euripides met het waargebeurde verhaal van een Amerikaanse vrouw die in de jaren negentig haar kinderen ombrengt. De succesvolle arts Anna probeert haar leven na een gedwongen internering weer op de rails te krijgen. Na een mislukte poging haar echtgenoot Lucas te vergiftigen en haar herstel in de psychiatrie, is ze vastbesloten haar gezin weer bij elkaar te brengen. Ze is bereid Lucas zijn affaire met de jonge Clara te vergeven en wil er alles aan doen om samen aan een nieuwe toekomst te bouwen. Al snel blijken haar verwachtingen niet te sporen met die van de mensen om haar heen. Stone herschrijft Medea naar een herkenbare, hedendaagse context. Zijn personages zijn mensen van vlees en bloed, succesvolle veertigers die een carrière en een gelukkig gezinsleven hebben. De regisseur behoudt de contouren van het verhaal, maar stelt zich de vraag wie de Griekse helden van toen zouden zijn in onze huidige maatschappij. Met Aus Greidanus jr., Bart Slegers, Bo Emmens, Marieke Heebink, Gaite Jansen e.a.

FOTO CLAUDIA SOLA

FOTO STAATSOPERA VAN TATARSTAN

Zelf Weten is een voorstelling over de zegeningen van zelf op onderzoek uitgaan. Niet afgaan op de rekenmodellen van de opiniepeilers en trendwatchers. Hans Aarsman werd als kind gepest vanwege zijn flaporen, bloempotkapsel en achternaam. Het pesten stopte toen hij ging boksen. Veel later nam hij een Twitteraccount. Tot zijn grote verbazing begon het pesten – via Twitter – opnieuw. Niets hielp, tot Hans de pest-Twitteraars ging onderzoeken. Als we om ons heen kijken, zien we in de eerste plaats wat we verwachten te zien. Hoe dat het goed kijken in de weg zit, ervaar je in het begin van de voorstelling. Een geestige en originele avond die het midden houdt tussen een lezing en een conference. Regie Claudia Sola.

Staatsopera van Tatarstan Carmen

Matzer Hart Theater VR 6 MAART Natlab door Plaza Futura 20.30 uur / € 14,50

Na de bevrijding vlucht ze naar Amsterdam en neemt een valse identiteit aan. Ze breekt harten, ontwricht huwelijken. Wraak is haar levensmotto. Wie haar afwijst, kan dat lelijk opbreken. Twaalf jaar later, bijna dertig jaar oud, blikt ze terug. Nuchter en zonder wroeging overpeinst ze wat ze in de levens van anderen heeft aangericht. In dit meeslepende verhaal wordt de donkere kant van de mens blootgelegd. Zonder oordeel. Zacht en zinnelijk.

Dans bij CKE Studioavond Dans

Dansend naar Blinkers

Dans VR 6 MAART CKE (Pastoor Petersstraat 180) 19.00 uur / Gratis

Dans ZA 21 MAART CKE (Pastoor Petersstraat 180) 13.30-22.00 uur

Studioavonden van de CKE-dansschool zijn altijd een waar genot. Leerlingen laten op deze avonden, die gedurende het seizoen meerdere keren plaatsvinden, zien wat ze hebben geleerd, maar ook dansen zij hun eigen gemaakte dans. CKE.NL

Een fantastische dansdag voor dansers vanaf 14 jaar. Het dagprogramma bestaat uit workshops van verschillende dansdocenten van onder andere de dansacademie in Tilburg. Na het eten kijk je in de zaal naar de dansvoorstelling Blinkers. Blinkers is een concept om amateurdanskunst een podium te bieden. Als je zelf (alleen of met een groep) een dans hebt gemaakt die je wil laten zien aan publiek, mag je hieraan meedoen. Na de voorstelling zorgt een DJ voor een mooi dansfeestje als afsluiting van deze dag. Meer informatie over het programma en de kosten voor deelname: CKE.NL / FACEBOOK.COM/CKEINDHOVEN

CKE Werelddag Muziek en dans ZO 8 MAART CKE (Pastoor Petersstraat 180) 11.30-15.00 uur / € 12,50 incl. concert, lunch en 2 consumpties / € 5,- incl. concert en 2 consumpties t/m 12 jaar € 7,50 De CKE Werelddag belooft een mooie dag te worden met optredens van ensembles zoals Unplugged Folk, het accordeonensemble en het volksmuziekensemble. Denk ook aan saz, trekharmonica, pi’pa, tombak, klezmer, Ierse dans enzovoorts. Een veelomvattend programma met als slotstuk een optreden van het groot, speciaal voor deze dag samengesteld Wereldmuziekorkest, waarin iedereen mag meespelen. De presentatie is in handen van Anemoon Langenhoff. Voorafgaand aan het concert is er koffie en thee, tussendoor een heerlijke Turkse lunch en na afloop een gezellige nazit in de foyer. CKE.NL

4

UIT IN EINDHOVEN

FOTO JAN VERSWEYVELD

Hans Aarsman Zelf Weten


FOTO JOCHEM JURGENS

FOTO ERNST VAN LOON

Denvis, Dikke Dennis e.a. Ferry & Fred’s Fantastische Frikandellen Festival Muziektheater ZO 8 MAART Parktheater Eindhoven 16.00 uur / € 17,50

The Laughing Lizard Boom Chicago South 4 Cabaret ZA 7 MAART Parktheater Eindhoven 20.30 uur / € 13,50

Oud frituurvet, gratis frikandellen en rock-‘n-roll zijn de belangrijkste ingrediënten voor de absurde nononsense voorstelling Ferry & Fred’s Fantastische Frikandellen Festival. Zelfs vegetariërs kunnen smakelijk lachen om de grappen. In de voorstelling organiseren Ferry en Fred een benefietfestival. Daarbij willen ze geld inzamelen voor een nieuwe kwalitaria. De oude kwalitaria is onder dubieuze omstandigheden afgebrand. Het benefietfestival kan beginnen. Of toch niet? De zanger van de band komt niet opdagen, het bier is lauw, de frikandellen te duur en de acts mislukken. De bezoekers krijgen het gevoel dat ze de verkeerde voorstelling hebben uitgekozen. Maar the show must go on. Ook al zijn daar chantage, marteltechnieken en zelfs moord voor nodig, alles voor de kunst.

Ongelooflijk snelle en slimme improvisaties zijn het handelsmerk van Boom Chicago. Het Amerikaanse gezelschap is dit seizoen maar liefst vijf maal te zien in de tot gezellig Comedy Café omgetoverde Kameleon. Geniet van een energieke mix van sketches, grappen en improvisaties. Aan de hand van suggesties uit het publiek worden ter plekke scènes in elkaar gedraaid. Live muziek, internet en video zijn de andere ingrediënten van deze comedyshow. En niet te vergeten de spiegel die Boom Chicago South zowel Amerikanen als Nederlanders voorhoudt. Engelstalig.

Opium voor het Volk De Vriend N.V. Toneel WO 11 MAART Parktheater Eindhoven 20.30 uur / € 19,50 De Vriend N.V. is een slimme komedie over zakenvrouw Eva de Vriend die haar vijf kinderen altijd het beste van het beste heeft gegeven: de duurste internationale scholen, spannende stages, financiering voor hun huizen enzovoort. Vanavond moet ze opbiechten dat ze het geld daarvoor al die jaren bij elkaar heeft gefraudeerd en dat dit binnenkort gaat uitkomen. Voortaan zullen de kinderen het op eigen kracht moeten zien te redden. Maar kunnen ze dat wel? Opium voor het Volk is de vlag waaronder de stukken van toneelschrijver Willem de Vlam worden uitgevoerd. De voorstellingen vormen een humoristische kroniek van deze tijd, bezien door de ogen van dertigers en veertigers. Opium voor het Volk benoemt op theatrale wijze de verborgen kwalen van onze generatie. Met Leny Breederveld, Oda Spelbos, Stijn Westenend, Ellen Parren, Janneke Remmers en Harm Duco Schut. Regie Paul Knieriem. Voorstelling in het kader van Ontroerend Goed.

Ronald Giphart en Bart Chabot Trio Giphart & Chabot Verteltheater / literair VR 13 MAART Parktheater Eindhoven 20.30 uur / € 21,50 “Overal in den lande proberen wij mensen te verpozen met onze woorden, wij zijn vertegenwoordigers in troost”, schreef ooit Martin Bril over de theatervoorstelling Giphart en Chabot met Bril (die liep van 2005 tot 2007). In 2008 kwam de opvolger, De Grote Liefde, een show die helaas vroegtijdig moest worden afgebroken vanwege de ziekte van Martin Bril. En dit voortijdige einde heeft altijd geknaagd. Het voornemen om na het overlijden van Martin Bril snel weer op de bühne troost te vertegenwoordigen, werd ruw verstoord door fysieke perikelen van Bart Chabot. Maar dat spook lijkt te zijn overwonnen, vandaar dat Giphart en Chabot nu voor de derde keer de krachten bundelen en het land intrekken met een vrolijke, hilarische, ontroerende, wijze, bijzondere en uitermate onderhoudende (zelf door de heren geschreven) voorstelling. Trio Giphart & Chabot is een show in de inmiddels rijke en roemruchte traditie van schrijvers als Jules Deelder, Remco Campert, Jan Mulder, Joost Zwagerman en Nico Dijkshoorn. Er wordt voorgelezen, gezongen en wellicht zelfs gedanst. De reis gaat eindelijk verder.

Jörgen Raymann en Brainpower hebben veel gemeen, hoewel zij uit verschillende werelden komen. Raymann groeide op in Suriname, studeerde economie en belandde in de ‘witte’ wereld van het cabaret. Brainpower, in Nederland opgegroeid, studeerde communicatiewetenschap en belandde in de ‘zwarte’ wereld van de rap en hiphop. In hun voorstelling Tweeeiig gaat het over vriendschap. Maar ook over ogenschijnlijke tegenstellingen die geen tegenstellingen blijken te zijn. Jörgen Raymann en rapper Brainpower in één show? Hoe dan?! Lachend, rappend, huilend, zingend: twee rasartiesten die een passie voor het podium met elkaar delen. En nu zelfs het podium. Allebei eenlingen. Ze weten wat het is om tegen de stroom in te zwemmen en toch verder te komen dan de rest. Eigenwijs en brutaal nemen ze elkaar - en Nederland - de maat. Uiteraard niet te beroerd om de hand in eigen boezem te steken. Kan Jörgen eigenlijk wel rappen? Wat weet Brainpower van cabaret? Muzikaal ondersteund door DJ TLM staan deze mannen garant voor een spetterende avond. Komt dat zien en bepaal zelf wie de rapste grappen maakt en wie het grappigst rapt.

FOTO TUUR UYTTENHOVE

Comedy / muziek WO 18 MAART Parktheater Eindhoven 20.00 uur / vanaf € 21,50

United C Seasoning #5 Dans / performance / muziek VR 20 EN ZA 21 MAART Art House United-C (Kleine Berg 62) 20.30 uur / € 7,50 / € 5,- CJP-studenten Elk seizoen een nieuwe Seasoning United-C toont actuele ontwikkelingen op het gebied van live-art, gericht op (internationale) performance, begeleid door muziek en beeldend werk. Het weekend dat de lente begint, vindt Seasoning #5 plaats. United-C nodigt (jonge) gasten uit hun recente werk te tonen. Dans, performance, muziek, beeld. De toeschouwer wordt in een ongedwongen setting langs de werken geleid en kan deze van dichtbij meemaken, haast aanraken. De lente-editie van Seasoning #5 staat in het teken van ontboezeming en waarachtigheid. Vanaf 10 maart introduceren we onze gasten op UNITEDCOWBOYS.NET en FACEBOOK/UNITED-C

Reserveren info@united-c.nl / 040 237 12 77 FOTO RAUL NEIJHORST

FOTO JANNICK PUTZ

Jörgen Raymann & Brainpower Twee-eiig

NIEUW: DE SEIZOENSKAART Voor slechts € 25,- ontvang je een seizoenskaart voor alle vier edities van Seasoning. Bovendien mag je één keer een gast gratis meenemen. Te bestellen via info@united-c.nl o.v.v. aanvraag seizoenskaart.

MAART 2015

5


THEATER

JEUGD Introdans MODERNlive

Dans ZA 21 MAART Parktheater Eindhoven 20.00 uur (19.15 uur inleiding) / vanaf € 22,50

Dans WO 25 MAART Parktheater Eindhoven 20.00 uur (19.15 uur inleiding) / vanaf € 21,50

Songs for Drella is een ontroerend en fascinerend dansportret van popartkunstenaar Andy Warhol, gemaakt door topchoreografen Ed Wubbe en Marco Goecke. De succesvolle dansproductie uit 2011 is nu op veler verzoek terug in de theaters. Wubbe en Goecke, in dans elkaars tegenpolen, lieten zich voor hun duo-choreografie inspireren door het legendarische afscheidsconcert van Lou Reed en John Cale, ex-bandleden van The Velvet Underground, ter nagedachtenis aan hun overleden vriend Warhol. Vanwege zijn wispelturige karakter kreeg Warhol de bijnaam ‘Drella’, een samentrekking van Dracula en Cinderella. Net als deze twee uitersten in Warhols karakter, lopen de totaal verschillende dansstijlen als twee gemoedstoestanden door elkaar heen. De vloeiende bewegingen van Wubbe en de provocerende, staccato dans van Goecke. Het maakt de voorstelling, net als Warhol, spannend en onvoorspelbaar.

In MODERNlive herneemt Introdans Ed Wubbes indrukwekkende meesterwerk De dood en het meisje, magistraal begeleid door het Van Dingstee Kwartet en musici van Het Gelders Orkest. Vijfentwintig jaar na de première heeft dit moderne ballet, dat tot de klassiekers van de Nederlandse danskunst wordt gerekend, nog niets aan zeggingskracht verloren. In hetzelfde programma danst het gezelschap de wereldpremière van Lucinda Childs, die garant staat voor moderne dans op topniveau. Met relatief eenvoudige, zich steeds herhalende bewegingspatronen, creëert zij betoverend complexe, bijna mathematische, meesterwerken. Twee jonge talenten van het Introdanstableau, Jorge Pérez Martinez en Laurent Drousie, zijn beiden gevraagd om voor MODERNlive een nieuw werk te creëren.

FOTO CATS WITHOOS

FOTO BRYNDIS BRYNJOFSDOTTIR

Scapino Ballet Rotterdam Songs for Drella

Mugmetdegoudentand Kunsthart Theater WO 25 MAART Natlab door Plaza Futura 20.30 uur / € 16,50 Kunsthart is een nieuwe Nederlandse komedie over de directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes, onze minister-president Mark Rutte, de wereldberoemde DJ Armin van Buuren en een afgevaardigde van de fietsersbond. Heel af en toe haalt kunst de voorpagina van de krant. Vaak vanwege een conflict tussen kunst en politiek. Kunsthart gaat over drie van zulke berichten uit onze recente geschiedenis. Samen schetsen deze gesprekken een beeld van de Nederlandse volksaard en hoe we ons verhouden tot de kunsten. Heeft de Nederlander eigenlijk wel hart voor kunst?

De Zingende Harp Anders Muziektheater 7+ ZO 15 MAART Parktheater Eindhoven 14.30 uur / € 10,Caroline en Anne zijn een muzikaal duo. Ze geven al jaren de meest fantastische concerten. Ze weten waar ze voor staan en wat ze aan elkaar hebben. Tenminste, zo lijkt het. In de onderlinge relatie zijn patronen ingesleten. Caroline doet zich groots en onaantastbaar voor. Anne daarentegen is wat nederiger. Wanneer Caroline ergens een fout maakt, dan vangt Anne dat onderdanig op. Ze blijft slikken en glimlachen. Caroline zingt echt prachtig, maar ze kent de tekst niet. Ze valt genadeloos door de mand wanneer ze tegen Anne uitvalt en zegt dat Anne de noten niet kent. Dan neemt Anne een besluit, ze pikt het niet langer, de maat is vol! Vanaf dat moment zijn de rollen omgedraaid. Zang en spel Caroline Erkelens. Harp en spel Anne Koene. Muziek Toek Numan. e.a. Regie René Groothof. Voorstelling in het kader van Ontroerend Goed.

Film in Natlab

Toneelgroep Amsterdam Koningin Lear Toneel VR 27 EN ZA 28 MAART Parktheater Eindhoven 20.00 uur (19.00 uur inleiding) / € 29,50 Speciaal voor Toneelgroep Amsterdam bewerkte Tom Lanoye Shakespeares King Lear tot een hedendaagse tragedie. In deze versie, geregisseerd door Eric de Vroedt, is niet een man, maar een vrouw aan de macht. Haar is echter eenzelfde lot beschoren. Aan de vooravond van een economische crisis verdeelt Koningin Lear het familiebedrijf geheel onverwachts onder haar drie zonen. In ruil verlangt ze een eed van liefde en dankbaarheid. De jongste zoon weigert. De gevolgen zijn niet te overzien. Begonnen als gerespecteerde zakenvrouw, eindigt ze, versleten, dementerend en doodsbang, aan de rand van de afgrond. Koningin Lear toont ons de mens op zijn eindpunt, beroofd van wat een moeder aan grootste rijkdom kan bezitten: een kind dat van haar houdt. Met Frieda Pittoors, Gijs Scholten van Aschat, Janni Goslinga, Roeland Fernhout e.a.

Movies That Matter On Tour: The Shelter

FOTO ELLIS FAAS

FOTO JAN VERSWEYVELD

MA 9 MAART / 19.00 UUR

6

UIT IN EINDHOVEN

Ondanks een dik pak sneeuw en vrieskou brengen veel vluchtelingen in Lausanne de barre Zwitserse winternachten buiten door. De lokale daklozenopvang biedt plek voor maar vijfendertig man. Dit terwijl er iedere avond rond de honderd mensen zich melden, op zoek naar een veilige plek om te slapen en een beetje eten. Terwijl de daklozen zich bekommeren over hoe ze de nacht doorkomen zonder dood te vriezen, buigen de medewerkers van de opvang zich over de ondankbare en willekeurige taak te beslissen wie er naar binnen mag en wie er buiten blijft. Schrijnend document over de immigratieproblematiek in Zwitserland die tekenend is voor de situatie in alle grote Europese steden. Zwitserland 2014. Regie Fernand Melgar. 101 min. Engels ondertiteld.


Dans ZO 8 MAART CKE (Pastoor Petersstraat 180) / 10.00-13.00 uur ZO 15 MAART Parktheater Eindhoven / 16.00 uur € 8,- voor dansles / € 20,- i.c.m. met de voorstelling in het Parktheater

Musical 3+ ZO 15 MAART Parktheater Eindhoven 14.00 & 16.00 uur / € 17,50 In Nijntje viert feest komt de hele konijnenfamilie naar het Parktheater. Vader Pluis, moeder Pluis, opa en oma Pluis en natuurlijk Nijn en haar beste vriendin Nina. Ivo de Wijs vertaalde de verhalen van Dick Bruna naar even speelse als herkenbare liedjes. Speciaal voor Nijntje viert feest werd een schitterend nieuw feestlied gecomponeerd. En natuurlijk horen we de leukste nummers uit de drie eerdere nijntje-musicals. Op de vrolijke muziek zingen de allerkleinsten uit volle borst mee. Een sprankelende muzikale middag en een prachtige kennismaking voor de allerkleinsten met een écht theaterconcert. Je eerste boek? Dat is Nijntje. Je eerste theaterconcert? Dat is ook Nijntje. Hollands bekendste konijn is een succes.

Orkater en Het Ballet Orkest De terugkeer van Hans en Grietje Muziektheater 6+ VR 27 MAART Parktheater Eindhoven 19.00 uur / vanaf € 14,50 Na de hit Alice in Wonderland tovert schrijversduo Geert Lageveen en Leopold Witte nu het bekende verhaal van Hans en Grietje om tot een muzikaal spektakel voor de hele familie. Een spannend reisverhaal, bol van muziek uit het klassieke repertoire en nieuw geschreven rock-‘n-roll van Orkatercomponist Erik van der Horst. Vader heeft geen werk en moeder heeft wel wat beters te doen. Ergens langs de snelweg laten zij hun kinderen achter. Op zoek naar een dak boven hun hoofd ontmoeten Hans en Grietje de wonderlijkste figuren. Een smakelijk snoephuisje brengt hen in de studio van de tv-show Vreet je vet! De boosaardige presentatrice blijkt vastbesloten Hans live op televisie te roosteren. Maar dan bedenkt Grietje een list... Met Annet Malherbe, Elise Schaap, Pepijn Schoneveld, Eva van der Post e.a.

ILL. DICK BRUNA. © MERCIS BV

Op zondag 8 maart geeft CKE een peuter- en kleuterdansles met als thema Nijntje viert feest. Met verhaaltjes, dansen, zingen en improviseren wordt ingehaakt op de voorstelling van Nijntje in het Parktheater op zondag 15 maart. De dansles wordt gegeven in de dansstudio van CKE. Meedoen aan de dansles kan gecombineerd worden met een bezoek aan de voorstelling in het Parktheater. Ouders kunnen voor € 15,- een kaartje bijbestellen voor de voorstelling (incl. pauzeconsumptie). CKE.NL

Nijntje viert feest

FOTO SOFIE KNIJFF

Peuter- en kleuterdansles Nijntje viert feest

door Plaza Futura

Le Meraviglie Still Alice VANAF DO 12 MAART Alice Howland, gelukkig getrouwd en moeder van drie volwassen kinderen, is een gerenommeerd hoogleraar taalkunde aan Harvard. Ze krijgt een enorme schok te verduren als de ziekte van Alzheimer bij haar wordt vastgesteld en ze beseft dat haar zorgvuldig opgebouwde leven drastisch zal veranderen. Langzaam maar zeker begint ze de regie over haar eigen wereld te verliezen, terwijl de onderlinge banden binnen de familie steeds meer onder druk komen te staan. VS 2014. Regie Richard Glatzer. Met Julianne Moore, Alec Baldwin, Kristen Stewart, e.a. 99 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.

VANAF DO 19 MAART Het einde van de zomer, op het platteland in Umbrië. De 14-jarige Gelsomina woont samen met haar ouders en drie jongere zussen in een vervallen boerderij waar ze honing produceren. De meisjes groeien op in de marge van de maatschappij, bewust van de buitenwereld afgeschermd door hun vader die voorstander is van een leven in harmonie met de natuur en de dieren. Gelsomina’s kleine microkosmos wordt echter verstoord door de komst van Martin, een jonge Duitse misdadiger die een ontwenningskuur volgt en door de opnames van de show Village Wonders, die streekproducten in de kijker wil zetten. Italië 2014. Regie Alice Rohrwacher. 111 min. Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld.

Seventh Heaven met muziek van Kevin Toma ZO 29 MAART 15.00 uur / € 14,50 Seventh Heaven is een stomme film uit 1927 onder regie van Frank Borzage. Janet Gaynor en Charles Farrell spelen de hoofdrollen. De film is gebaseerd op een toneelstuk van Austin Strong en werd bij de eerste Oscaruitreiking genomineerd voor vijf Oscars en won er drie, waaronder in de categorie Beste Regisseur en Beste Actrice. Kevin Toma heeft meerdere filmconcerten op zijn cv. Het recept is een moderne, frisse score, gebaseerd op samples, beats en soundscapes die tegelijkertijd de traditie van het zwijgende film respecteert. MAART 2015

7


MUZIEK philharmonie zuidnederland met de contrabas in de hoofdrol Klassiek ZO 1 MAART Muziekgebouw Eindhoven 14.15 uur (gratis inleiding 13.15 uur door Tijmen Wehlburg) / vanaf € 15,Rick Stotijn is in korte tijd uitgegroeid tot de held van de contrabas. Met zijn originele repertoirekeuze en zijn gedurfde spel wist hij de kolos krachtig als solo-instrument in de schijnwerpers te zetten. Op 27 februari doet hij dat in Muziekgebouw Eindhoven. Samen met philharmonie zuidnederland speelt hij het prachtig lyrische Divertimento concertante van Nino Rota. Nino Rota was zo’n beetje de huiscomponist van de fameuze Italiaanse regisseur Federico Fellini. Voor films als La Strada en La dolce vita waren de noten van Rota sfeerbepalend. Hij groeide daardoor uit tot dè filmcomponist van de Italiaanse cinema en aan Italië gerelateerde films - zo droeg hij ook muziek bij aan The Godfather van Coppola. Daarnaast was en bleef hij ook een uitstekend componist van ‘absolute muziek’. Nu is dat in het geval van Rota een zware term. Ook zijn ‘contrabasconcert’ Divertimento concertante is niets anders dan meeslepende en sfeervolle muziek die de onmiskenbaar opdoemende filmbeelden aan de fantasie van de luisteraar laat. Rick Stotijn nam het werk al eens weergaloos op en brengt nu live de sfeer van het Italië van de jaren vijftig en zestig naar Eindhoven. Philharmonie zuidnederland omlijst deze sfeer onder leiding van David Danzmayr met het kleurrijke Spanje van Manuel de Falla en het mysterieuze Engeland van Edward Elgar. Bij elkaar een prachtige en niet te missen Europese vakantiereis in klank.

FFnaar Classic Klassiek DO 5 MAART Effenaar 20.00 uur / zaal open 19.30 uur € 15,- / studenten €10,Avondvullende show waar klassieke muziek botst en vrijt met popmuziek. Eindhovens studentenmuziekgezelschap Quadrivium bestaat 50 jaar en samen met Studium Generale en de Effenaar pakken ze flink uit met tot 100 man op het podium, jazzwonderkind Wouter Hamel, vocale hoogvlieger Wudstik en verfijnde songwriter Eefje de Visser. Daarnaast ook nog oldschooljazz-DJ Funkel Antoon en de Bigband Studentproof. When Pop meets Classic... there’s magic.

FOTO STEPHAN VAN FLETTEREN

philharmonie zuidnederland. Dirigent David Danzmayr. Contrabas Rick Stotijn. De Falla - El sombrero de tres picos Rota - Divertimento concertante Elgar - Enigma Variaties

Axes in maart Samuel Blaser Trio Axes @ Wilhelmina MA 16 MAART 21.00 uur / € 13,- / € 7,- (t/m 16 jaar gratis)

VLEK Axes @ TAC VR 6 MAART 21.00 uur / € 7,50 / € 5,- (t/m 16 jaar gratis) VLEK is een bijzonder gedreven en eigenwijs collectief van improvisatoren met hun wortels stevig in de Brabantse zandgrond. Met gezamenlijk meer dan 150 jaar podiumervaring staan de heren garant voor een muzikale live-belevenis die zijn weerga niet kent! Onlangs brachten ze een nieuwe cd uit Smoking Gun. Met onder meer Edward Capel op altsax, gitarist Jacques Palinckx en toetsenman Bart van Dongen. 8

UIT IN EINDHOVEN

FOTO KASJA GULLBERG

Trombonist Samuel Blaser brengt in een Europese topformatie drie virtuozen bij elkaar om in dialoog te gaan. De Franse topgitarist Marc Ducret en de Deense drummer Peter Bruun zijn net als Blaser zelf avontuurlijke geesten en samen weten ze een eigen geluid neer te zetten waarin een spanningsboog schuilt tussen bedachtzame melodieën en ruwe improvisaties. Het resultaat neigt naar eigenzinnige muzikale poëzie.

Nieuw Amsterdams Peil met Aan Barrels Axes @ Piet Hein Eek MA 23 MAART 20.30 uur / € 12,50 / € 7,50 (t/m 16 jaar gratis) Het lijkt absurd om een draaiorgel van de straat te halen en op het concertpodium te plaatsen. Maar ontdaan van

alle connotaties, blijkt het gewoon een mechanische synthesizer. Het draaiorgel is heel goed in complexe ritmes, texturen en hoge tempi. Reza Namavar en Eindhovenaar Janco Verduin, twee jonge componisten met een heel eigen, wat onorthodoxe visie, schreven allebei een compleet nieuw stuk voor draaiorgel en ensemble.

Wurzel aus C Axes @ Wilhelmina MA 30 MAART 21.00 uur / € 11,- / € 7,- (t/m 16 jaar gratis) Liefhebber van Der Rote Bereich, beter gezegd van hyper intensieve jazz-van-nu, opgelet! De Berlijnse pianist Zoran Terzic speelt met twee oud-leden van de eerste band: Wurzel aus C... Basklarinettist Rudi Mahall is een speelbeest dat over een onuitputtelijke batterij lijkt te beschikken. Tot hij stilvalt en zichtbaar geniet van het spel van zijn kompanen. Drummer John Scrhöder wéét hoe hij met pianisten kan samenspelen, want piano speelt hij zelf ook fantastisch. Terzic is een Draufgänger op Wurlitzer piano. Dit trio is... Bärenstark!


Number 42 & Effenaar presenteren The Big Fat Music Quiz Muziekquiz ZA 7 MAART Effenaar 20.30 uur / € 10,St. Catharinakerk (centrum) € 7,- / CJP-houders en studenten gratis ZA 7 MAART / 14.25 UUR

Muziek in de Cathrien Giovanni Alberto Ristori: Divoti Affetti alla Passione de Nostro Signore (10 meditaties voor de passietijd, voor de hofkapel in Dresden). Met om 14.25 u Beiaardbespeling door Rosemarie Seuntiëns. Solisten van Collegium Musicus Eindhoven o.l.v. Ruud Huijbregts.

Vanavond bundelen de Effenaar en Number 42 hun krachten voor de Big Fat Music Quiz. Een spetterende avond quizzen met vragen over muziek in al haar verschijningsvormen, ondersteund door audiofragmenten, videoclips en uiteraard live muziek! Je kunt vragen verwachten over werkelijk elke muziekstijl, zo divers als de programmering van de Effenaar zelf. Een muzikale reis rond de wereld, zullen we maar zeggen! Van ABBA tot Avicii, van Moby tot Mika en van Sisqo tot Soundgarden. Er is plek voor 500 deelnemers verdeeld in 100 teams van 5 personen. We gaan voor een uitverkochte zaal en daarmee ben je dan ook meteen onderdeel van het wereldrecord voor de grootste muziekquiz.

The GO WILD! festival 60’s freakbeat/surf/mod/garage Muziek ZA 7 MAART PopEi (Klokgebouw 300) 14.00 uur / € 12,50 / voorverkoop € 10,80 PopEi presenteert de 2e editie van The GO WILD! Een festival met tjokvol affiche waar garage, mod, freakbeat en surf de klok slaat. The GO WILD! betekent een zaterdag muzikaal onder de panne. Bands uit binnen- en buitenland reizen af naar het Klokgebouw. Er is meer..., het is een happening! Wat dan? Er zijn DJ’s, een psychedelic lightshow, vinylcorner en niet te vergeten Go Go girls. Met die ‘60’s feel zit het wel snor. Zeker als je in stijl gekleed komt!

ZA 14 MAART / 15.00 UUR

KamerMuziek in de Cathrien Muziek van onder anderen Hendrik Andriessen: Miroir de peine. Rianne Wilbers, sopraan. Ruud Huijbregts, orgel.

ZA 21 MAART / 15.00 UUR

KoorMuziek in de Cathrien Psalmen van onder anderen Elgar en Menselssohn. Eindhovense Oratorium Vereniging o.l.v. Geert Broeksteeg.

Bands: Las Aspiradoras (garage fuzz - ES), Cayman Kings (60’s garage - FR), Beatrevolver (garage beat - DE), Holy Joe & the Alcoholites (60 s garage rock - NL - Tilburg), The Mariños (surfrock garage punk - NL - Eindhoven), The Reaction (60’s beat mod garage - NL - Eindhoven). Dj’s: DJ Dandy Dave (Andriese) (NL - Rotterdam), DJ Frogson (NL - Helmond), DJ Holly Wood and DJ Face “B” (DE) en DJ Jerome (FR). Go Go Girls: Myra Moon (NL - Eindhoven). Updates FACEBOOK.COM/THEGOWILD Tickets via TICKETKANTOOR.NL/SHOP/THEGOWILD

ZA 28 MAART / 15.00 UUR

OrgelMuziek in de Cathrien Orgelmuziek voor de passietijd. Arno van Wijk, Stadsorganist van Goes. MUZIEKINDECATHRIEN.NL

Janine Jansen & Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia Klassiek ZO 8 MAART Muziekgebouw Eindhoven Vanaf € 28,Op zondag 8 maart speelt één van de belangrijkste en beste orkesten van Italië, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecillia en violiste Janine Jansen onder leiding van dirigent Antonio Pappano in concertzaal De Lage Landen Zaal van Muziekgebouw Eindhoven. Janine Jansen speelt deze avond Tsjaikovski’s vioolconcerten, Dukas De Tovenaarsleerling en Schumann Symfonie nummer 4. Meer woorden zijn eigenlijk niet nodig. Een combinatie die van Tsjaikovski’s noten een hallucinerende ervaring kan maken, één waar nog lang over nagepraat wordt.

Trio Rodin Kasteelconcert Geldrop

Unforgettable The Fifties and Sixties

Kamermuziek ZO 8 MAART Kasteel Geldrop (Helze 8, Geldrop) 12.00 uur / € 18,- (tot 12 jaar € 8,-)

Muziek DI 10 MAART Parktheater Eindhoven 20.30 uur / € 29,50

Dit 'warmbloedige' Spaanse trio trad voor het eerst in 2011 in deze samenstelling in Utrecht op en won de eerste prijs op het Storionifestival 2013. Al eerder werd het Trio Rodin toegelaten tot de Scuola superiore internazionale di musica da cámera del Trio di Trieste voor een twee-jarige postgraduate studie bij het prestigieuze Italiaanse Trio di Parma. Zij hebben voor u een prachtig en gevarieerd programma in petto en het belooft daarom weer een heerlijk concert op kasteel Geldrop te worden.

Vrouwen; trek uw polkadot jurk uit de kast, mannen; zet uw hoed op, haal de bretels tevoorschijn en maak u klaar voor een avond vol humor, live muziek en dans! In Unforgettable nemen Patrick Karijowidjojo en Vivian Gomez Cardoso u mee op reis door de jaren '50 en '60, ondersteund door live jazz muzikanten. Terug naar de tijd van swing, jazz, jukeboxen, crooners, tap-dance en cabaret. Deze tijd beïnvloedt nog altijd de muziekindustrie. Namen als Nat King Cole, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Fred Astaire, Eleanor Powell zijn onlosmakelijk verbonden met de muziek uit de jaren ‘50 en ‘60. U loopt swingend de theaterzaal uit! De voorstelling wordt geproduceerd door choreografe Isabelle Beernaert.

Joseph Haydn Camille Saint-Saëns Sergei Rachmaninov Dimitri Shostakovich

-

Pianotrio in G majeur Hob. Xv/25 Dance Macabre Pianotrio Élégiaque nr. 1 Pianotrio nr 2 in e mineur

FOTO RACHID PARDO

FOTO VINCENT VAN DEN HOOGEN

Reserveren vanaf 26 februari 040 - 368 57 66. Gereserveerde kaarten dienen op de dag van het concert om uiterlijk 11.30 uur te worden afgehaald. Organisatie Stichting Strabrecht Theater.

MAART 2015

9


The Rosenberg Trio Gipsy Grooves Muziek DI 10 MAART Parktheater Eindhoven 20.00 uur / vanaf € 22,50 The Rosenberg Trio staat al sinds jaar en dag garant voor muzikaal zigeunerspektakel in de traditie van Django Reinhardt. De vingervlugge neven slaan komend seizoen de handen ineen met zangeres Sam Pari. Zo wordt de bekende Rosenberg-sound uitgebreid met een zwoel, meeslepend en jazzy geluid. Omdat ook multiinstrumentalist Christiaan van Hemert aanschuift, wordt Gipsy Grooves een breed muzikaal spektakel. Het vijftal beweegt zich vanavond van de csárdás, via opzwepend gitaarspektakel naar sfeervolle liedjes, die je in een rokerige jazzkroeg in New York zou kunnen horen. Zo krijgt u precies wat u wilt van de Rosenbergs: een virtuoos, verrassend maar toch ook vertrouwd concert.

FOTO MERLIJN DOOMERNIK

MUZIEK

Tommy Wieringa, Dimitri Verhulst, Ilja Leonard Pfeijffer & Blindman Muziek & maatschappij WO 11 MAART Muziekgebouw Eindhoven Vanaf € 17,50 Hoeveel Scherpdenkers kunt u aan? Een topbezetting! Drie spraakmakende schrijvers op zoek naar geluk. Waar vind je het? Waarom is er zo veel vraag naar? Is het nodig? Meer dan genoeg om over na te denken. De muziek is in goede handen bij het collectief Blindman, Scherpdenkers in muziek. Beluister hun Bach-cd en een prettige verbazing en verwondering maakt zich van je meester.

Within Temptation Pop VR 13 MAART Muziekgebouw Eindhoven € 44,50 Dit jaar maakt Within Temptation een wereldtournee vanwege de albumrelease Hydra die op 31 januari 2014 verscheen. Het album Hydra staat momenteel op de hoogste positie in de iTunes rock charts in onder meer de VS. Hydra verwijst naar het veelkoppige monster uit de Griekse mythologie en staat symbool voor de muzikale veelzijdigheid van de band op dit album. Zo staan er gastbijdragen op van grote namen, onder wie Xzibit en Dave Pirner (Soul Asylum)’.

Muziek bij CKE Music for lunch Muziek DO 12 MAART CKE-concertzaal (Pastoor Petersstraat 180) 12.30 uur / gratis

publiek mee in hun wereld van geheel op eigen wijze uitgevoerde covers. Vervolgens spelen ze een nummer samen met Ellow, de band die de afsluiting van de middag verzorgt. Ellow speelt vaak intieme huiskamerconcerten met eigen nummers en vertolkingen van bekende nummers. ELLOW.NL / CKE.NL

Regelmatig kun je in de concertzaal van CKE een gratis lunchpauzeconcert bijwonen. De invulling is elke keer anders: van lichte tot klassieke muziek, verzorgd door muziekdocenten en muzikale partners van CKE. Het programma wordt gepubliceerd op CKE.NL

Muziek ZO 15 MAART Oude Rechtbank 15.00 uur Tijdens deze editie van het CKE Café zie je op het podium getalenteerde leerlingen van het Van Maerlantcollege en een aantal (debuterende) blazers o.l.v. Annemarie van den Bercken. Daarna neemt de beginnende band Keer! het

FOTO DANIEL WILLEMS

CKE Café

Slotconcert CKE-blazersweek BLOW Muziek VR 20 MAART CKE (Pastoor Petersstraat 180) 19.30 uur / gratis

FOTO ELLOW.NL

Elk jaar organiseert de blazersvakgroep van CKE een projectweek waaraan leerlingen van alle leeftijden en niveaus meedoen. De hele week wordt samen gerepeteerd en als afsluiting is er een slotconcert in de concertzaal, waarin de blazers laten zien en horen hoe leuk het is om samen muziek te maken.

10

UIT IN EINDHOVEN

Robin Trower Band + Dr Joe Blues VR 20 MAART Effenaar 20.00 uur / € 20,Deze bluesheld werd bekend van de legendarische band Procol Harum, maar The Rolling Stones waren al jaren fan van hem toen hij begin jaren 60 in de coverband The Paramount’s speelde. In 1972 ging Trower solo en sindsdien is de ‘witte Hendrix’ gewoon heel druk met rocken, produceren en samenwerkingen met o.a. Jack Bruce (Cream), Bryan Ferry (Roxy Music) en reünieshows met o.a. diezelfde Procol Harum. Maar Trower komt toch gewoon het best tot zijn recht met zijn eigen band, vrijuit bluesend en rockend richting de nacht. Zoals vanavond.


Het nieuwe programma van Ernst Jansz

In het nieuwe theaterprogramma brengt Ernst Jansz het repertoire dat hij heeft samengesteld ter gelegenheid van de heruitgave van zijn debuutroman Gideons droom (1983/2013). Het zijn krontjongversies van een aantal van zijn mooiste liedjes. Daaronder Rumah saya en Tijd genoeg zijn liedjes uit soloalbums in de tijd waarin Doe Maar Gideons droom schreef. De overkant en Molenbeekstraat en enkele van zijn Dylan-vertalingen. Ernst Jansz zingt en vertelt zijn Indische sprookjes en wordt daarin ondersteund door Guus Paat (gitaren), Richard Wallenburg (bas), Aili Deiwiks (viool) en Shelly Lapré (dans, licht- en schaduwspel).

Eindhoven Dance Motion Manifestatie van elektronische Dance muziek

Dance DO 12 T/M ZA 14 MAART Dynamo Tijdens het weekend van 12, 13 en 14 maart organiseren verschillende organisatoren en locaties in Eindhoven een manifestatie van elektronische Dance muziek onder de noemer Eindhoven Dance Motion (EDM). EDM wordt aangejaagd door Dynamo en Yu’R Events. Tijdens EDM kunnen inwoners van Eindhoven en omstreken van jong tot oud kennis maken met alle facetten binnen de Dance. Overdag kun je deelnemen aan allerlei workshops, demo’s en masterclasses. In de avond kun je

verschillende events bezoeken die georganiseerd zijn door Eindhovense dj’s, producers en collectieven in samenwerking met verschillende locaties in de stad. Dit varieert van popzaal tot café en van kledingzaak tot restaurant. Dance muziek is ook erg geliefd bij de jeugd onder de 16. Daarom is er speciaal voor deze doelgroep een dance event, waar ook DJ’s in die leeftijdscategorie de kans krijgen op het podium te staan. EDM herbergt een grote diversiteit aan Dance stijlen, zoals house, dubstep, techno, minimal, electro-bass, hardstyle en hardcore. EINDHOVENDANCEMOTION.NL

Carel Kraayenhof Ensemble Liberación

Een ontroerend uitroepteken bij philharmonie zuidnederland

Muziek VR 20 MAART Parktheater Eindhoven 20.00 uur / vanaf € 19,50

Klassiek DO 12 MAART Muziekgebouw Eindhoven 20.15 uur (gratis inleiding 19.15 uur door Christiaan Moolenaars) / vanaf € 15,-

Carel Kraayenhof weet met de klank van zijn bandoneon de harten van zijn luisteraars te raken. De werken die hij speciaal voor dit programma heeft gecomponeerd, zoals Lampedusa, Cry for Freedom en Ida y Vuelta, beschrijven de dagelijkse realiteit van vele mensen die vechten voor de vrijheid (Liberación) en voor het recht om te kunnen leven. Maar het leven zelf wordt ook uitgebreid gevierd in deze voorstelling. Het Carel Kraayenhof Ensemble wil een diepere laag bereiken: vrijheid is niet vanzelfsprekend, maar als de vrijheid eenmaal bereikt is, dan is de beloning groot. Verbeelding speelt hierbij een belangrijke rol. Zo worden indringende en soms onverwacht komische videobeelden gekoppeld aan de composities van Kraayenhof en aan die van Pugliese en Piazzolla, de vaders van de oude en moderne tango.

De Negende symfonie van Anton Bruckner blijft een ontroerend meesterwerk. De laatste symfonie die Bruckner schreef droeg hij devoot op aan ‘de lieve God’ en het klinkt ook alsof de hemel opengaat. Philharmonie zuidnederland verandert Muziekgebouw Eindhoven op 12 maart in een hemelse kathedraal en brengt dit meesterwerk in grootse bezetting onder leiding van Mario Venzago.

FOTO REMO NEUHAUS

philharmonie zuidnederland. Dirigent Mario Venzago. Viool Adelina Hasani.

FOTO JOS VAN DER VOET

Het uitroepteken achter het oeuvre van Bruckner wordt ingeleid door Beethovens Ouverture Egmont en het nog altijd veel te weinig gespeelde Vioolconcert van Igor Stravinsky. Het is Stravinsky op zijn meest virtuoze en meest toegankelijke wijze. In het sprankelende Vioolconcert klinken barokke invloeden en is Johann Sebastian Bach niet ver weg, niet geheel toevallig een componist die ook Bruckner zeer kon bekoren. Bovendien is concertmeester Adelina Hasani te bewonderen in de rol van soliste. Van Bruckners Negende symfonie klinken hierna de drie bekende delen en houdt de symfonie op na dat intense Adagio. Nog steeds is de discussie over de al dan niet voltooide staat van Bruckners laatste symfonie in volle gang. De componist werkte tot kort voor zijn dood aan een finale, maar kon het niet voltooien. De vraag is zelfs of hij dat wel wilde. Want de grote kracht van Bruckners laatste is juist dat het ophoudt in de volle berusting van het Adagio. Ervaar het zelf en geniet van een philharmonie zuidnederland in vol ornaat.

Beethoven - Ouverture Egmont Stravinsky - Vioolconcert Bruckner - Symfonie nr 9

FOTO SANDER BEERSE

FOTO TESSA VAN NULAND

Singer-songwriter VR 20 MAART Muziekgebouw Eindhoven € 19,-

MAART 2015

11


MUZIEK

Noche Flamenca Spaanse beleving in het PopEi-café Muziek, / dans ZO 22 MAART PopEi (Klokgebouw 300) Eten vanaf 18.00 uur / Live muziek en dans vanaf 19.30 uur / pay what you want (excl. eten)

Miss Montreal on tour Pop ZA 21 MAART Muziekgebouw Eindhoven € 25,Miss Montreal heeft nog maar amper succesvol haar eerste theatertour afgesloten, of ze heeft alweer een nieuw album en een nieuwe clubtour op het programma. Op haar inmiddels vierde album Irrational klinkt ze naar eigen zeggen gelukkiger dan ooit. De kleine, ingetogen liedjes, omlijst door oprechte verhalen, waarmee ze het publiek kennis liet maken, klinken door op het nieuwe album. Op zaterdag 21 maart wordt het nieuwe album toonbaar en hoorbaar gemaakt in Muziekgebouw Eindhoven.

Frank Boeijen Pop ZA 28 MAART Muziekgebouw Eindhoven € 24,50

Jessica Achten (Flamenco danseres/docent) en Tijn van der Sanden (Flamenco/Klassiek gitarist) zijn jonge artiesten, die zich voor langere tijd in Spanje hebben gespecialiseerd in Flamenco. Zij zullen je deze avond meenemen in hun muziek en dans, en de vele kanten van flamenco laten zien. Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met de Eindhoven Expat Community en heeft tot doel expats en Eindhovenaren samen te brengen door middel van activiteiten. Zij geven onder andere input voor de Spaanse hapjes, die vanaf 18.00 uur geserveerd worden. De entree is gratis, maar er is wel een ‘pay what you want’-constructie voor de live muziek en dans die er te zien is. POPEI.NL

Nick Mulvey + support Singer-songwriter ZO 29 MAART Effenaar 20.15 uur / € 17,50 Singer-songwriter Nick Mulvey is hard aan de weg aan het timmeren. Zijn debuutalbum is dit jaar verschenen, zijn naam prijkte op het prestigieuze Sound of 2014-lijstje van de BBC, en hij stond al in het voorprogramma van o.a. Laura Mvula en Lorde. En terecht, want we mogen deze Brit gerust wel beschrijven als een groot talent. Met zijn meeslepende stem, die menigeen doet denken aan Fink of José Gonzàlez, heeft hij al vele harten veroverd. Zijn muzikale achtergrond in de Afrikaanse, Cubaanse en ZuidAmerikaanse muziek zorgt voor een album vol bijzondere en catchy folknummers, die op een exotische manier worden ingekleurd.

Kamermuziek WO 25 MAART Muziekgebouw Eindhoven Vanaf € 28,Anno 2015 viert het wereldberoemde Borodin Quartet zijn 70ste verjaardag met een grote wereldtournee op 19 verschillende locaties in landen als Engeland, Ierland, Nederland, Tsjechië en Polen. De oorsprong van het Borodin Quartet begon in 1945 aan het Conservatorium van Moskou Quartet waarin onder andere Russisch cellist, pianist en dirigent Mstislav Rostropovitsj een grote rol speelde. Anno 2015 bestaat het strijkkwartet uit Ruben Aharonian en Sergej Lomovsky op de viool, Igor Naidin op de altviool en Vladimir Balshin op de cello. Het programma van het Borodin Quartet in Muziekgebouw Eindhoven omvat onder andere Sjostakovitsj’s strijkkwartet nr. 8, dat welbekend is en veel waardering heeft binnen het klassieke segment.

Nick & Simon Pop/Nederlandstalig MA 30 MAART Muziekgebouw Eindhoven € 37,50 Het inmiddels negen jaar bestaande zangduo Nick & Simon heeft de afgelopen jaren een achtbaan van hoogtepunten doorgemaakt. Dit jaar vatten zij al deze hoogtepunten samen in een ‘Best of’ album, voordat ze in 2015 een nieuw studioalbum uitbrengen. In de tussentijd duiken Nick & Simon na veel tv-optredens en festivals wederom de concertzaal in. Op maandag 30 maart duiken zij De Lage Landen Zaal in van Muziekgebouw Eindhoven. Samen met de fans blikken ze live in intieme setting terug op hun wervelende carrière en kijken ze stiekem alvast een beetje vooruit.

FOTO ROGIER JAARSMA

Frank Boeijen kenmerkt zich als één van de eerste Nederlandstalige muzikanten die het clubcircuit verruilden voor de concertzalen. Zoals in elke nieuwe tour vindt Frank Boeijen zichzelf opnieuw muzikaal uit met zijn gedurfde liedjeskeuze uit een rijk oeuvre en verrassende arrangementen, waaronder ‘klein en breekbaar’, maar ook ‘groots en meeslepend’. Frank Boeijen schept op de bühne een zinnenprikkelende wereld waarin het als toeschouwer heerlijk te toeven is. ‘De muziek vormt het sferische decor waarbinnen zich de gedachten van de zanger ontvouwen en die de zeggingskracht van zijn teksten onderstreept’ (Heaven).

Zondag 22 maart kun je in PopEi genieten in Spaanse sferen tijdens Noche Flamenca. Live muziek en dans en eten gebaseerd op de Spaanse keuken in het gezellige PopEi-café.

Het Borodin Quartet op wereldtour: 70-jarig jubileum

12

UIT IN EINDHOVEN


Dancing Moszkowicz wordt vervolgd! met dj’s Rapapapaa en Dennis Muziek VR 6 MAART EN VR 1 MEI Tuchthuis 22.00 uur Belofte maakt schuld. En dus wordt Dancing Moszkowicz in 2015 natuurlijk vervolgd! Waarom? Omdat Eindhoven wel een goede dansavond kan gebruiken, wij ook geen 18 meer zijn en je nog wel meer te doen hebt op je vrije vrijdagavonden. Bovendien bieden de adempauzes tussendoor je eindelijk voldoende tijd voor het vinden van een geweldige oppas - date - nieuwe jurk - vrijgezelle vriend - gescheiden vriendin - Michael Jackson move-a-like - voldoende moed om de dansvloer te domineren. Neem het allemaal mee en kom dansen op de beste soul en funk plaatjes van onze favoriete soulvolle dj’s! Meer Moszkowicz? Like en volg Dancing Moszkowicz ook op Facebook voor alle data en nieuwtjes!

Tijd voor bezinning met Matthäus-Passion bij philharmonie zuidnederland Klassiek DO 2 EN ZA 4 APRIL Muziekgebouw Eindhoven 19.00 uur (gratis inleidingen 18.00 uur door Nico Dezaire) / vanaf 15,Geen Pasen zonder MatthäusPassion. Bach schreef immers de perfecte soundtrack bij een tijd voor bezinning. En hij componeerde zijn noten zo op universele gevoelens van de mens dat alle gezindten, gelovigen en ongelovigen, elkaar vinden bij dit meeslepende epos dat van de stormachtige opening tot het majestueus en hoopvol klagende slotkoor blijft fascineren. En elke keer komen er weer nieuwe details, nieuwe accenten boven. Daarom is het voor de rechtgeaarde muziekliefhebber pas echt Pasen als het treurende koor het intens introspectieve Wir setzen uns mit Tränen nieder gezongen heeft en is de uitvoering van Bachs meesterwerk in de paastijd in Nederland uitgegroeid tot een ongekende traditie. De philharmonie zuidnederland doet daar uiteraard aan mee en probeert er elke keer wat aan toe te voegen.

BACICCIO (1639-1709) THE PIETA (MARY LAMENTING THE DEAD CHRIST), OLIEVERF OP DOEK, 1667

Vandaar dat op 2 en 4 april een Matthäus-Passion in het Muziekgebouw klinkt die gefilterd is door de Engelse historische uitvoeringspraktijk. Want niemand minder dan de Engelse specialist Matthew Halls leidt het mooie solistengezelschap met onder anderen Peter Harvey en Bernard Loonen als Christus en Evangelist, het orkest, het Philips’ Philharmonisch Koor en de Schola Puerorum. Dat betekent veel aandacht voor sublieme koorzang en nog meer oog en oor voor het drama en het detail. Maakt u zich daarom maar op voor een ongetwijfeld zeer memorabele Matthäus-Passion. philharmonie zuidnederland. Dirigent Matthew Halls. Tenor evangelist Bernard Loonen. Tenor Christus Peter Harvey. Sopraan Claudia Couwenbergh. Tenor Yves Saelens. Counter-tenor Jan Kullmann. Bas Robbert Muuse. Philips’ Philharmonisch Koor. Schola Puerorum. Bach – Matthäus-Passion MAART 2015

13


LITERATUUR 7 t/m 15 maart Boekenweek 2015: Te gek voor woorden Boekhandel Van Piere en de Bibliotheek organiseren in deze week de volgende activiteiten: Boekenruilbeurs Je boek uit? Ruil het om in de Ruilbibliotheek ZA 7 MAART De Bibliotheek Eindhoven, Emmasingel 22 13.00-17.00 uur / Gratis

Boekie Night DI 10 MAART Natlab 20.00 uur / â‚Ź 5,- (kaarten via Natlab) Thema: Te gek voor woorden Met aansluitend het eerste Eindhovense Boekenbal. Kaarten hiervoor worden los verkocht bij Natlab.

Paradigma-event Debat DO 12 MAART De Bibliotheek Eindhoven, Emmasingel 22 19.15-22.00 uur / Gratis (aanmelden via klantenservice@bibliotheekeindhoven.nl) Thema: Waanzin en creativiteit Sprekers: Wouter Kusters, schrijver van het boek Filosofie van de waanzin. Dr. Floor Scheepers, medisch hoofd van de afdeling Psychiatrie werkzaam in het UMC Utrecht Hersencentrum en betrokken bij het ontwikkelen van de game Daydream. Jennifer Kanary Nikolova, kunstenares die artistieke werktuigen heeft ontwikkeld die de ervaring van een psychose simuleren. Ook live te volgen via OPENWEBCAST.NL

Creatief Schrijven Door auteur Irma Uhlenbusch (zinnenenzo.nl) VR 13 MAART De Bibliotheek Eindhoven, Emmasingel 22 19.00-20.45 uur / Gratis (aanmelden via klantenservice@bibliotheekeindhoven.nl)

Lezing Joris Luyendijk n.a.v. zijn nieuwe boek Dit kan niet waar zijn ZO 15 MAART Van Piere 14.00 uur / Gratis (aanmelden via info@vanpiere.nl) Meer info: VANPIERE.NL en BIBLIOTHEEKEINDHOVEN.NL

CULTUUR+ NKBD 2015 en SSRE Stadscantus 2015

040Winter Challenge

Het Nederlands Kampioenschap Beleidsdebatteren en Stadscantus

Ultieme uitdaging voor de MTB diehard Mountainbike tocht rondom Eindhoven ZO 22 MAART Karpendonkse Plas

Debat / Zang ZA 14 EN VR 27 MAART Wilhelminaplein

Mountainbike liefhebbers organiseren in samenwerking met HealthAdventures de eerste 040Winter Challenge. Bestaande mountainbikeroutes worden aaneengeschakeld tot een 105 kilometer lange mountainbiketocht rondom Eindhoven. De tocht is alleen af te leggen op GPS. Ook voor de supporters is er een leuk programma samengesteld. Maak er dus een dagje uit van voor het hele gezin.

NKBD 2015 Dit jaar vindt op 14 maart de 25e editie van het Nederlands Kampioenschap Beleidsdebatteren plaats. Het toernooi wordt georganiseerd op initiatief van de algemene studenten vereniging SSRE en trekt jaarlijks veel studenten en young professionals uit Nederland die strijden om de felbegeerdere titel Nederlands Kampioen Beleidsdebatteren. De dag bestaat uit een vol programma met workshops, voorrondes, een showdebat en tot slot de altijd zeer spannende finaleronde.

HEALTHADVENTURES.NL

BELEIDSDEBATTEREN.NL

SSRE Stadscantus 2015 Op 27 maart 2015 organiseert algemene studentenvereniging SSRE voor de vierde keer een Stadscantus op het Wilhelminaplein. Een fantastisch evenement waarin verbroedering en het leren kennen van de medestudent centraal staat. Dit alles gebeurt aan de hand van studentikoze liederen en het delen van het glas. Onder leiding en toezicht van studenten van SSRE beleven ook dit jaar weer meer dan driehonderd studenten uit Eindhoven en omstreken een legendarische avond. Meer informatie / aanmelden: SSRE.NL/STADSCANTUS 14

UIT IN EINDHOVEN


CULTUUR+ programma MA 16 MAART Natlab 14.00 uur • discussie Forum Discussie - De Gelukkige Stad Catharinakerk 20.00 uur • interactieve lezing Leo Bormans - Het Geheim van Geluk

Week van het Geluk Geluk voor Eindhoven Lezingenreeks / Workshop / Feestavond MA 16 T/M VR 20 MAART Natlab / Catharinakerk / Parktheater / Effenaar

LEO BORMANS

Vrijdag 20 maart is de Internationale Dag van het Geluk

DI 17 MAART

Voorafgaand aan deze dag organiseren Parktheater Eindhoven en Fontys Hogescholen activiteiten in het kader van Geluk voor Eindhoven: een week vol educatieve en culturele bijeenkomsten rond het thema Geluk. De activiteiten tijdens deze geluksweek vinden plaats op inspirerende plekken in de Eindhovense binnenstad, waaronder het Parktheater, de Catharinakerk en de Effenaar.

Parktheater Eindhoven 19.30 uur • lezing / cabaret Mark Mieras & Afdeling Geluk - Hoe werkt geluk?

WO 18 MAART Laat jezelf inspireren om gelukkiger te leven en te werken door de internationaal bekende geluksambassadeur Leo Bormans die Mathijs van Nieuwkerk 2 minuten stil te kreeg tijdens De Wereld Draait Door. Of probeer de materie ‘geluk’ te doorgronden met wetenschapsjournalist Mark Mieras die alles over de werking van het (puber-) brein weet, gevolgd door wat ontspanning met cabaretduo Afdeling Geluk. Benieuwd naar het onderwijs, de ontwikkelingen daarin en de relatie tot geluk? Cabaretier/leraar Peter Heerschop en onderwijskundige Marcel van Herpen gaan daar op ludieke én serieuze wijze op in. Studenten en deskundigen gaan met elkaar in debat over het thema ‘De Gelukkige Stad’ en ook hierbij kun je aanwezig zijn. Met je kinderen aan de slag gaan? Neem ze mee naar geluksworkshops van studenten van Fontys Hogeschool Pedagogiek. Genoeg gehoord of gezien? De week afsluiten en de Internationale Geluksdag inluiden kun je tijdens het Happy Hard Core Feest in de Effenaar.

Parktheater Eindhoven 14.00 uur • jeugdactiviteit Klein Geluk 19.30 uur • interactieve voorstelling Heerschop en Van Herpen - Onderwijs stelt een vraag. Geluk geeft het antwoord!

DO 19 MAART Effenaar 20.30 uur • feest Nacht van het Geluk

GELUKVOOREINDHOVEN.NL

FTC robot kampioenschappen Het grootste FTC robotica toernooi van Europa ZA 28 MAART DutchAero op Strijp T Gratis Op zaterdag 28 maart strijden 50 teams uit 10 landen tegen elkaar in de FIRST Tech Challenge Dutch Open Championships. Dit is het grootste FTC robotica toernooi van Europa en wordt dit jaar gehouden in Eindhoven. Vijf Eindhovense teams spelen een thuiswedstrijd. Lukt het innovatief Eindhoven om de wereldwijde competitie te verslaan? De FTC Dutch Open is een robotcompetitie voor scholieren en studenten. Teams uit de hele wereld, van Duitsland tot Saudi Arabie, hebben wekenlang gewerkt aan het bouwen en programmeren van intelligente robots die tegen robots van andere teams zullen strijden in de vaak bloedstollend spannende wedstrijden. Ervaar zelf de spanning van deze ‘Sports for the Mind’ en kom de Eindhovense teams aanmoedigen. Naast de competitie vind je ook demonstraties van high-tech snufjes en leuke activiteiten die je kennis laten maken met de intrigerende wereld van Wetenschap en Techniek. FIRSTTECHCHALLENGE.NL

Gestels Hoogtij Demonstraties en workshops Wijkevenement ZO 22 MAART Binnenring Gestel 12.00-17.00 uur / Gratis De eerste zondag in de lente is traditiegetrouw gereserveerd voor het Gestels Hoogtij. Een groots spektakel voor en door ondernemers, kunstenaars, muzikanten en bewoners in deze wijk. De deelnemende bedrijfjes, winkels en ateliers bieden een blik achter de schermen en geven demonstraties en workshops. Ook is er horeca, muziek, een rommelmarkt en bovenal veel gezelligheid. GESTELSHOOGTIJ.NL

MAART 2015

15


CULTUUR+ In het Tuchthuis Combat Cat (+ G.F. Kennan en Untitled) Alternative/postrock VR 27 FEBRUARI Tuchthuis 18.00 - 21.00 uur Ballen & Bieren en voorprogramma G.F. Kennan 22.00 - 23.00 uur Combat Cat 23.00- 04.00 uur Untitled Gratis Na twee jaar schrijven, opnemen en repeteren deelt COMBAT CAT voor het eerst live de nieuwe songs met het publiek. Twee jaar geleden begonnen Vera Dirkx en Wouter Mollen met het schrijven van songs en het bedenken van een splinternieuw concept. De samenwerking verliep zo goed dat het al snel resulteerde in een flink repertoire en een nieuwe band: COMBAT CAT. Een aantal demo's verder besloten ze dit ook live te brengen en kwamen al snel terecht bij een aantal muzikanten, waarmee ze in het verleden al samengewerkt hadden. Dit bleek een perfecte combinatie te zijn. Combat Cat brengt een totaal vernieuwende sound: opbouwend, meeslepend en werkend naar een climax. Dit alles met melancholische vocals en sterke melodieën. Eén grote muzikale trip! FACEBOOK.COM/COMBATCATMUSIC

G.F. Kennan Subtiele beats, warme elektronica en dromerige gitaren. En dan dansbaar. Met postapocalyptische visuals. Denk Portishead, Mmoths, The Acid.

Courthouse Comedy Club + New City Kings Cabaret en rock ZA 28 FEBRUARI Tuchthuis 18.00-21.00 Ballen & Bieren, 21.00-23.00 Courthouse Comedy Club met Bram Martens en Daniel-Ryan Spaulding 23.00-00.00 New City Kings 00.00-04.00 DJ Habib € 10,- (excl. Ballen & Bieren) Bram Martens Bram Martens is een ongepolijste diamant uit de Brabantse klei. Hij is bijna 40, kaal, getrouwd, heeft twee kinderen en een baan van 9 tot 5. Burgerlijkheid troef dus. Met tatoeages en grappen probeert Bram zijn ingekakte leven nog wat kleur te geven. Sinds 2011 bespeelt deze sympathieke laatbloeier de landelijke comedypodia met zijn stand-up Bramedy. Met rake grappen en hilarische observaties neemt hij elk publiek mee in zijn middelmatige leventje. Daniel-Ryan Spaulding Daniel-Ryan Spaulding is een succesvolle Britse stand-up comedian die de hele wereld afreist om op te treden in verschillende Comedy Clubs. Hij blinkt uit in zijn intelligente observaties over cultuurverschillen en maatschappelijke thema’s en brengt zijn rauwe gevoel voor humor op zo’n aanstekelijke manier en met zoveel energie over, dat hij wereldwijd duizenden fans erbij heeft gekregen. New City Kings New City Kings is een alternatieve rockband uit Engeland. Sinds hun ontstaan in 2013 hebben ze een aantal singles en EP's uitgebracht via hun eigen onafhankelijke label Bam Records. De show in het Tuchthuis wordt hun eerste in Nederland. Volgende Courthouse Comedy Club op ZA 21 MAART (zie tuchthuis.nu voor info)

BINNENSTEBUITEN: ESTHER & ANASTASIA Anastasia van Gennip reageert op de brief van Esther Bennenbroek (zie pag. 3)

Beste Esther, Wat mooi om jouw brief te lezen en hoe het Van Abbemuseum ook jou heeft kunnen raken, zomaar op een vrijdagochtend. Voor mij persoonlijk ook heel herkenbaar en een absolute wens van mij en mijn collega’s voor iedere bezoeker. Kunst kan je zoveel brengen. De vele werken in het museum verrassen mij nog iedere dag, iedere dag kijk ik opnieuw en zie en ontdek ik nieuwe achtergronden en verhalen bij de kunstwerken die ik

stadslunch

@

parktheater Kom gezellig lunchen in het Parktheater!

soms al jaren ken. Het werk van Johanna Billing, Magical World, leerde ik vorig jaar kennen en kwam ook direct mijn hoofd en hart binnen. Het bijna alledaagse van de zingende jonge kinderen en dan gelijktijdig de beelden van de stad in verval, de wonderlijke verstilde blik in hun ogen. De tekst van het liedje. Mij liet het ook niet meer los. Mooi om het met je te kunnen delen. Om terug te komen op je bijzondere vraag, ik beloof het graag. Iedere bezoeker in de maand maart die niets in het Van Abbemuseum kan vinden wat hem of haar aanspreekt, verbaast, doet verstillen, laat

Dagelijks op de Grote Foyer van 12.00 -13.30 uur Stel je eigen lunch samen voor maar € 4,-.

glimlachen, verwondert of... krijgt gewoon het geld van het toegangsbewijs terug. Graag hoor ik je persoonlijke verhaal hierbij: a.van.gennip@vanabbemuseum.nl. Ik zie je graag snel terug in het Van Abbemuseum. Ben benieuwd naar wat jullie allen raakt. Groet, Anastasia

Johanna Billing, Magical World, 2005 Magical World toont een groep kinderen op een naschoolse muziekclub in een vervallen jaren 80 cultureel centrum in Dubrava, een voorstad van Zagreb (Kroatië). Op verzoek van de kunstenaar zien we de kinderen het lied Magical World van Sidney Barnes (1968) repeteren. De kinderen worstelen met de taal en het vanwege hun leeftijd begrijpen van de inhoud. Magical World verweeft beelden van de kinderen met aanzichten van de buitenwijk.

16

UIT IN EINDHOVEN

Altijd up-to-date blijven? Abonneer je op onze digitale nieuwsbrief. Kijk op

uitineindhoven.nl


De textiel en de tabak, waar zijn ze gebleven? Lezing over getuigen en littekens van een roemrijk industrieel verleden Lezing over het industriële verleden van Eindhoven door Peter Trommar VR 27 MAART RHCe (Raiffeisenstraat 18) 10.00 uur / aanvang lezing 10.30 uur / € 6,- incl. koffie of thee bij ontvangst Dat de industrie Eindhoven groot heeft gemaakt is bekend. Dat de industrie mede door Eindhoven en haar omgeving groot is geworden, minder. Al in de vroege Middeleeuwen kende de Brabantse samenleving een “genre de vie mixed”. Naast – vooral zelfvoorzienende – landbouw werd thuis de techniek van spinnen, weven en leerlooien toegepast. Het was dan ook niet vreemd dat Leenheer Jan van Schoonvorst in 1419 toestemming gaf tot het oprichten van gildes voor wevers, volders en looiers. De gunstige ontwikkeling van Eindhoven komt in een impasse tegen het einde van de 15e eeuw door oorlogen, plunderingen en ziekteuitbraken. De malaise houdt aan tot het ontstaan van de Bataafse Republiek in 1796. Met de herwonnen zelfstandigheid van Brabant sloeg het economisch tij snel om. Dat bleek wel bij een inventarisatie van het Nederlandse bedrijfsleven in 1800. Eindhoven telde toen 23 textielbedrijven die 4000 mannen, vrouwen, jongens en meisjes op de loonlijst hadden staan. En dat bij een bevolking van nog geen 3000 inwoners! De aansluiting van Eindhoven op het water- en spoorwegennet laat de Eindhovense industrie bloeien. Na 1850 komt de tabak als tweede pijler de industriële ontwikkeling versnellen. De groei van de textiel, de tabak en verwante bedrijven is enorm. De Eerste Wereldoorlog, de wereldwijde economische crisis en de Tweede Wereldoorlog noodzaken veel bedrijven om hun poorten te sluiten. Na de Tweede Wereldoorlog wachtte een fenomenaal herstel. De neergang van de Eindhovense industrie tussen 1960 en 1980 was in feite even spectaculair. De rol van de ondernemers van buiten de regio en de rol van de kerk krijgen in deze lezing verzorgd door Peter Trommar speciale aandacht. Peter Trommar is oud-aardrijkskundeleraar en verdiept zich al jaren in de historie van Eindhoven.

SIGARENFABRIEK LURMANS NABIJ DE DOMMEL, ANSICHTKAART COLLECTIE RHCE

Volksuniversiteit Eindhoven presenteert Oezbekistan, een land om in weg te dromen Lezing door Aad Engelfriet DI 31 MAART Academisch Genootschap (Parklaan 93) 20.00 uur / € 7,- (vrienden VUE en leden AG gratis) “Heerlijk onderdompelen in een dromerige cultuur, ca. 200 km ten noorden van de Taliban, met een van de wreedste massamoordenaars in de wereldgeschiedenis als National Hero.” Ca. 2000 jaar verbindt de legendarische Zijderoute China met het Westen. Alleen al haar naam wekt dromen op van karavanen, kostbare stoffen en oriëntaalse kruiden. Zodra je het rijk van Dzjengis Khan en Timoer Lenk betreedt, ben je getuige van de nog steeds aanwezige resten uit het verleden. Prachtige bouwwerken voorzien van kunstige ornamenten en mozaïeken zijn stille getuigen van de oude stad Samarkand, meer dan 2750 jaar geleden door de Perzen gesticht. Indrukwekkende monumenten, waaronder het Ak Saray zomerpaleis van Timoer en het mysterieuze Dor-us-Saodat mausoleum herinneren aan het grootse verleden. En dan Khiva, een in authentieke staat teruggebrachte woestijnstad. Soms knijp je stiekem in je arm, droom ik of ben ik er echt... Aad Engelfriet heeft als reisleider reizen begeleid naar Oezbekistan en beschikt daardoor over een uitgebreide kennis van het land. Dankzij de vele foto's van de deelnemers kunt u rekenen op een zeer boeiende lezing, aangevuld met een separate fotoshow! MAART 2015

17


OM EINDHOVEN Theater de Schalm Veldhoven

FOTO ROBIN HEEMSTRA

Hét theater van Veldhoven en omgeving, gelegen in het CityCentrum. De Schalm biedt haar bezoekers een schitterende theaterzaal, intieme filmzaal en een sfeervol Grand Café. Er zijn bijna dagelijks voorstellingen te zien, waaronder veel cabaret en muziek, maar ook voor dans, musicals, toneel en uiteraard jeugdvoorstellingen kunt u hier terecht. De Schalm is ook een bioscoop. Er zijn wekelijks jeugdfilms te zien, en is er tweemaal per maand nieuw filmaanbod voor volwassenen. In het naastgelegen Grand Café de Schalm kunt u terecht voor een lekkere bak koffie of thee, een gezellige lunch, borrels met vrienden, collega’s of familie, en voor smaakvolle diners. Alles onder één dak dus voor een compleet middagje of avondje uit! Zie je in De Schalm!

WO 25 FEBRUARI 20.15 UUR / VELDHOVEN

DI 10 MAART / 20.15 UUR / VELDHOVEN DO 12 MAART / 20.15 UUR / HELMOND

MUZIEK Een voorstelling vol publieksinteractie. Xander baseert zijn show op ingezonden mails, brieven en waargebeurde verhalen. Het publiek wordt betrokken bij alle vormen van emoties die horen bij relaties, vriendschappen en liefdes. Uiteraard afgewisseld met toepasselijke hits uit Xander’s carrière.

TONEEL Een hartverwarmend en herkenbaar toneelstuk over de vele gezichten van de liefde. Vera en Martin zijn twee totaal verschillende karakters, maar vallen als een blok voor elkaar. Tekst en regie zijn in handen van Ger Thijs (onder andere De Kus en Oude Meesters).

Henk Poort, e.a. Een avond met Dorus

Theater Terra Kikker is jarig (4+) WO 4 MAART / 13.30 UUR / HELMOND ZA 14 MAART / 11.00 UUR / VELDHOVEN JEUGD Kikker is jarig, maar het lijkt wel of zijn vrienden dat zijn vergeten! Dit jaar is het 25 jaar geleden dat Kikker zijn eerste avonturen beleefde in de boeken van Max Velthuijs. Kom jij mee een feestje vieren in het theater?

18

UIT IN EINDHOVEN

DO 5 MAART / 20.15 UUR / HELMOND DO 2 APRIL / 20.15 UUR / VELDHOVEN MUSICAL Henk Poort kruipt in de huid van de beminnelijke Dorus in het theatertje dat hem voor altijd beroemd heeft gemaakt: Saint Germain des Prés. Een nostalgische avond die herinneringen aan vervlogen tijden doet herleven.

Elvis - a tribute to the king 80th Anniversary Concert ZA 7 MAART / 20.15 UUR / HELMOND MUZIEK In januari 2015 zou hij tachtig geworden zijn, tijd voor een swingend feestje. Drie van de beste Elvis tributeartiesten en een live-band brengen een ode aan de King met Elvis – The 80th Anniversary Concert.

FOTO BEN VAN DUIN

Porgy Franssen, Renée Fokker, e.a. Geluk

FOTO LISELORE CHEVALIER

Xander de Buisonjé Xander omarmt

Vrijdag & Sandifort Löyly WO 11 MAART / 20.15 UUR / HELMOND CABARET Vrijdag & Sandifort hebben de lach aan hun kont hangen. Met hun vorige voorstelling Hulphond scoorden ze een daverende vijfsterrenhit. In Lö̈yly krijgt u (opnieuw) een stortvloed aan gemankeerde en absurde types over u heen geplenst. In adembenemend tempo zullen ze u laten lachen, ontroeren en verbazen. ‘Löyly’ doorbreekt elk taboe, is rauw, schaamteloos en stomend heet cabaret vanuit de onderbuik. Dus maskers af, kleren uit en maar zien wat er gebeurt.


Theater Speelhuis Helmond

A Tribute to Tina Turner Fourtina

Peter Corry The Voice of Ireland

VR 13 MAART / 20.15 UUR / VELDHOVEN

ZA 21 MAART / 20.15 UUR / VELDHOVEN

MUZIEK Een wervelende ode aan Tina Turner, met musicalster Nurlaila Karim in de hoofdrol. Fourtina is een spetterende muzikale ode aan de legendarische rockdiva. Boordevol passie, rock, soul en onvervalste blues inclusief dans, backing vocals en een ijzersterke achtkoppige band.

MUZIEK Het Ierse fenomeen Peter Corry komt met een vijfkoppige band naar Veldhoven voor een show waarin hij de mooiste Schotse en Ierse nummers ten gehore brengt. Een avond lang genieten van ‘The Voice of Ireland’!

De Troupe van Joep Boer wil betere vrouw

FOTO PIEK

Theater Speelhuis laat zich zien vanuit een markant verbouwde kerk in het centrum van Helmond. Waar klassiek en modern samenkomen presenteert het Speelhuis een brede programmering voor jong en oud. Van cabaret, klassiek, toneel en muziek tot het ondersteunen en laten zien van lokale initiatieven. De komende jaren zullen in het teken staan van de verandering van tijdelijk naar permanent theater door uitbreiding van verschillende faciliteiten en de samenwerking met de Cacaofabriek (film en pop). Helmond bruist en timmert aan de weg! Wij staan klaar om je te ontmoeten in Theater Speelhuis!

Dragan Bakema en Sophie van Winden Zout op mijn huid

WO 18 MAART / 20.15 UUR / VELDHOVEN VR 10 APRIL / 20.15 UUR / HELMOND

VR 27 MAART / 20.15 UUR / VELDHOVEN VR 3 APRIL / 20.15 UUR / HELMOND

MUZIEKTHEATER Boer Ties (Joep Onderdelinden) is een lieve, goeiige man, die niet veel meer kent dan het dorp en zijn boerderij. Hij is gek op Boer zoekt vrouw en geeft zich op voor het programma. Alleen is er één probleempje: hij heeft al een vrouw. Cabareteske uitstapjes, herkenbare liedjes, hilarische dansjes en topacteurs die je steeds op het verkeerde been zetten!

TONEEL Dé Vijftig Tinten Grijs van de jaren tachtig! Bij verschijning deed het boek veel stof opwaaien vanwege de expliciete seksuele toon. Inmiddels is dit verhaal over een gepassioneerde liefde tussen een Bretonse visser en een intellectuele Parisienne uitgegroeid tot een ware klassieker.

Nijntje Nijntje viert feest (3+) ZA 28 MAART / 14.00 & 16.00 UUR / VELDHOVEN DI 5 MEI / 13.30 EN 16.00 / HELMOND

Vera Mann, Jim Bakkum, Yes-R e.a. Hartsvrienden

FOTO KATHINKA KRIJGSMAN

ZO 22 MAART / 20.15 UUR / HELMOND MUSICAL Hartsvrienden is de nieuwe Nederlandse versie van de internationale musicalhit ‘Blood Brothers’. Het verhaal gaat over de tweelingbroers Mickey en Edward, die bij hun geboorte worden gescheiden en opgroeien in verschillende milieus. De spanning lopen echter hoog op als de broers op dezelfde vrouw verliefd worden. De gevolgen zijn aangrijpend.

JEUGD/FAMILIE De hele familie Pluis komt naar het theater! Natuurlijk horen we de leukste nummers uit de drie eerdere musicals, maar speciaal voor deze show is een nieuw feestlied gecomponeerd. Een sprankelende muzikale middag voor de allerkleinsten en hun (groot)ouders!

MAART 2015

19


EXPO 100 JAAR UITVINDINGEN, Made by Philips Research Tentoonstelling T/M DO 2 APRIL Studium Generale TU/e / Metaforum TU/e Dagelijks 10.00-21.00 uur / Gratis De tentoonstelling laat een prachtige parade baanbrekende uitvindingen zien die de afgelopen eeuw door het befaamde NatLab van Philips zijn gecreëerd, zoals de radiobuis, de röntgenbuis, de cd en innovaties op het gebied van licht. In januari 1914 werd Gilles Holst benoemd als eerste directeur van het Philips Natuurkundig Laboratorium (NatLab) in Eindhoven, het begin van Philips Research. Deze eeuw vol menselijk vernuft leverde een indrukwekkende stroom aan patenten en innovaties op die de wereld ingrijpend veranderden of nog gaan veranderen. De tentoonstelling is een selectie van de oorspronkelijke tentoonstelling 100 JAAR UITVINDINGEN, Made by Philips Research die afgelopen anderhalfjaar een groot publiek trok in Museum Boerhaave in Leiden. TUE.NL/SG

C.M. HART AAN HET WERK, IC-TECHNOLOGIE, NATLAB WAALRE, CA 1985-1989

FOTO: PHILIPS COMPANY ARCHIVES / ED VAN DER ELSKEN BEELDMATERIAAL: PHILIPS COMPANY ARCHIVES

Artspace Flipside presenteert Daar waar het schip strandt Spotprenten en cartoons WO 18 MAART T/M ZO 26 APRIL Artspace Flipside Opening 18 maart / 20.00 uur met The Flipside Paradox Denemarken? Parijs? Ook in Tilburg is het potlood een krachtig wapen. Spotprenten en cartoons vieren nationale successen met het demobiliseren en fileren van Neerlands moraal. In hun thuisstad Tilburg zelden in zo’n getale bijeengebracht, maar daarvoor moet je dan ook in Eindhoven zijn. Met werk van Jeroen de Leijer, S.L. Trumpstein, Nick J. Swarth, Undergroundstripblad Mr Fantasy met o.a. Camille Dings, Paul Scheepers, Joop Horst, Goof Salimans, Walter Kerkhofs, Roel Sloot, Marjolein Schalk en Ivo van Leeuwen. Restaurant open vanaf 18.00 uur. FOTO ANNERIEKE VAN DEN BROEK (ERFSTUK VAN MEVROUW ZANDERIK)

Erfstukken Expositie T/M MA 23 MAART CKE (Pastoor Petersstraat 180) ma-vr 9.00-21.00 uur / za 10.00-16.00 uur / Gratis Wat wil je echt heel graag aan de volgende generatie doorgeven? Die vraag hebben fotografen aan tachtig ouderen gesteld. Samen met familieleden kozen zij ieder een voorwerp dat de essentie van hun leven bevat en dat erfstuk werd vakkundig op de foto gezet. Daarna kwam de schrijver op bezoek, die het verhaal optekende dat bij het erfstuk hoort. De foto en het verhaal vormen samen een indringend document dat laat zien wat de oudere echt heeft geraakt en wat niet mag verdwijnen in de vergetelheid. CKE.NL 20

UIT IN EINDHOVEN


STRP Biënnale 2015 breekt door het beeldscherm Expositie / Dance / Muziek VR 20 T/M ZO 29 MAART Klokgebouw De STRP Biënnale 2015 draait om het beeldscherm. Tussen 20 en 29 maart vult het Klokgebouw in Eindhoven zich met de meest hybride vormen van kunst, technologie en muziek waarin beeldschermen en projecties centraal staan. STRP (spreek uit als 'strijp') is in zeven edities uitgegroeid tot het grootste evenement voor creatieve technologie in Nederland met rond de 25.000 bezoekers. Met name in de expositie, die dit jaar extra groots is opgezet, kunnen bezoekers de grenzen aftasten tussen de vele ‘vensters op de wereld’ die wij tegenwoordig om ons heen hebben. De expositie SCREEN ON | NO SCREEN vormt het visuele tegenwicht van de avontuurlijke Dance Night en het inmiddels uitverkochte concert van Underworld. Achtergrond Als er één medium is dat de vlucht die technologie neemt zichtbaar maakt, dan is het wel het beeldscherm. Sinds de wereld digitaal is geworden, rond het begin van de 21ste eeuw, barst het beeldscherm langs alle kanten uit zijn kaders. Schermen zijn overal om ons heen en ze worden niet alleen steeds groter, slimmer, en interactiever, maar ook dunner, scherper en flexibeler. En ondertussen maken projecties bijna alles tot een beeldscherm. Daarom past een thema als dit juist op Strijp S, het voormalige Philips-fabrieksterrein en home-base van STRP. Hier werden in 1951 de eerste Nederlandse experimenten met televisie gedaan en ging de eerste tv-uitzending de ether in voor de slechts 40 toestellen die Eindhoven toen telde. Vanuit die geschiedenis kijkt STRP naar het nu en de toekomst van het beeldscherm. Samen met meer dan

vijftig kunstenaars, performers, muzikanten en creatieven. Zij creëren werk voor de nieuwste beeldschermen, maar durven er ook doorheen te breken. In SCREEN ON | NO SCREEN bestaat de helft van het programma uit screenbased ervaringen, performances en installaties, terwijl er in de andere helft geen scherm meer te bekennen is. STRP.NL

Angelique Spaninks, directeur STRP Biënnale: “De uitdaging is aan het STRP publiek: hoe gaan zij deze werken ervaren. Blijft het bij kijken alleen of gaan ze er helemaal in op?”

LIGHT BARRIER WAS CO-COMMISSIONED BY FUTUREEVERYTHING AND THE BRITISH COUNCIL. IT PREMIERED AT NEW MEDIA NIGHT FESTIVAL, NIKOLA-LENIVETS 4Ñ6 JUNE 2014. IMAGES BY ALEXANDER DELOVOY AND TOM HIGHAM.

Kinderactiviteit in het Philips museum tijdens STRP Biënnale 2015 Maak je eigen tv-reportage Van Gloeilamp tot LED-tv Het Philips museum presenteert tijdens de STRP Biënnale een exclusieve activiteit voor kinderen tussen 9 en 12 jaar, op woensdagmiddag 25 maart. Geheel in lijn met het thema van de STRP Biënnale 2015, SCREEN ON | NO SCREEN, kunnen kinderen deze middag in het Philips museum aan de slag gaan met het gloednieuwe lesprogramma ‘Van Gloeilamp tot LED-tv’ en hun eigen tv-reportage maken. Zelf op onderzoek gaan, meer te weten komen over de geschiedenis van Philips en daar een spetterende reportage van maken. Het nieuwe lesprogramma ‘Van Gloeilamp tot LED-tv’ van het Philips museum biedt kinderen tussen 9 en 12 jaar een mooie uitdaging. Waarom maakt Philips medische apparaten? En welke invloed hebben radio en televisie op de moderne maatschappij? Dit educatieprogramma zal tijdens de STRP Biënnale 2015 voor het eerst te beleven en te ontdekken zijn door die doelgroep waarvoor het programma ontwikkeld is: kinderen tussen 9 en 12 jaar. Gewapend met een iPad, een clapperboard en een duidelijke instructie gaan de

kinderen als een echte filmcrew in groepsverband op pad. Zoekend naar antwoorden maken ze in het Philips museum hun eigen reportage. Omdat de kinderen het lesprogramma gaan ‘testen’, is er voor deze kinderactiviteit tijdens STRP Biënnale 2015

geen meerprijs, maar kunnen kinderen gratis deelnemen in combinatie met een entreebewijs voor het Philips museum. Er zijn woensdag 25 maart twee tijden om op in te schrijven: 14.00 en 15.30 uur. Reserveren Ouders die hun kind(eren) willen opgeven voor Maak je eigen tv-reportage ‘Van Gloeilamp tot LED-tv’ in het Philips museum op woensdagmiddag 25 maart, kunnen zich t/m 12 maart per e-mail inschrijven via infomuseum@philips.com. Graag daarbij de naam van elk kind en de leeftijd vermelden. Meer STRP Biënnale 2015 Het Philips museum organiseert tevens een activiteit voor volwassenen tijdens de STRP Biënnale 2015, aansluitend bij het thema SCREEN ON | NO SCREEN. Op zondagmiddag 22 maart, 14.00 uur, vindt er in het Philips museum een lezing plaats met als onderwerp ‘Experimentele televisie’. PHILIPS-MUSEUM.COM / FACEBOOK.COM/PHILIPSMUSEUM MAART 2015

21


EXPO In het Van Abbemuseum

Openingstijden Van Abbemuseum di t/m zo 11.00-17.00 uur (gratis eerste do van de maand 17.00-21.00 uur) Toegangsprijs (tenzij anders vermeld) €12,-

Er was eens... Vervolgcursus ZA 14, 21 EN 28 MAART EN 4 EN 11 APRIL Van Abbemuseum 11.15 - 13.15 uur / € 75,- (incl. museumbezoek tijdens de cursusdagen en een kopje koffie) In navolging op de introductiecursus die in januari startte, begint in maart de vervolgcursus bij de tentoonstelling Er was eens... De collectie nu. Deze cursus gaat dieper in op bepaalde thema’s in de tentoonstelling. Onder de titel Er was eens... De collectie nu worden kunstwerken, documentatie en archiefmateriaal gepresenteerd rondom specifieke thema’s die de werken verbinden met de maatschappelijke context waarin ze werden gemaakt en getoond. Daarmee staat de hele nieuwbouw van het Van Abbemuseum in het teken van een volledig nieuwe benadering van de vaste collectie; van een Picasso uit 1909 tot werken gemaakt in 2013. Voor het eerst is een groot deel van de collectie, bestaande uit meer dan 600 kunstwerken en archiefstukken, in één presentatie samengebracht. Naast aandacht voor de kunst uit de vorige eeuw is een belangrijk deel gewijd aan kunst vanaf 1989 en recente aankopen die niet eerder zijn getoond. Het is niet noodzakelijk om de introductiecursus gevolgd te hebben om deel te nemen aan deze cursus. Docenten Marjon de Groot, Jenneke Lambert, Jacqueline Nas, Annebel Kuperus.

THE CASTLE OF VOORUIT, HELIUM-FILLED BALLOON FLOATING ABOVE THE GROUND AT A HEIGHT OF ELEVEN METERS AND DIAMETER OF EIGHT METERS, WAALSE KROOK, GHENT

Ahmet Öğüt, Vooruit! Solotentoonstelling ZA 7 MAART T/M ZO 14 JUNI Van Abbemuseum In het voorjaar van 2015 presenteert het Van Abbemuseum werk van de Koerdische kunstenaar Ahmet Öğüt. Zijn projecten zijn te zien in de tien zalen van de oudbouw, maar lopen ook op verrassende en fascinerende manieren door tot buiten de muren van het museum. Öğüts werk bestaat uit video, installaties in galeries, locatiegebonden sculpturen en langlopende educatieve programma’s. Hij streeft er voortdurend naar het publiek en het debat dat buiten de kunstwereld plaatsvindt bij zijn werk te betrekken. Naar zijn idee kan artistiek denken het meest effectief worden ingezet als het buiten de eigen referentiekaders treedt. Andere facetten van Öğüts werk zijn gebaseerd op metaforen, reenactments en interventies waarin hij de onderwerpen, verhalen en contexten die hij aan de orde wil stellen op een speelse manier benadert.

FOTO BRAM SAEYS

In de tentoonstelling worden de bezoekers uitgenodigd hun weg te zoeken door een reeks installaties, beelden en ontmoetingen waarin uiteenlopende artistieke strategieën en verhalen worden gepresenteerd. Deze worden zichtbaar in de manier waarop Öğüt zijn eigen artistieke personage gebruikt, maar ook in de verschillende geschiedenissen die worden opgeroepen en hun relevantie voor de hedendaagse samenleving. In al die verhalen nodigen de interventies van de kunstenaar ons uit na te denken over de rol van de kunst bij het ter discussie stellen en op losse schroeven zetten van geaccepteerde gegevens. Ze laten ons de wereld met een andere, frisse blik bekijken. Zo valt Öğüts benadering samen met een van de kernovertuigingen van het Van Abbemuseum, namelijk dat kunst ons het vermogen geeft ons ‘de wereld anders voor te stellen’.

Herendubbel Tentoonstelling ZA 7 T/M ZO 22 MAART / OPENING 7 MAART 15.00 UUR Kruisruimte van Stichting Complex De tentoonstelling betreft de samenwerking tussen beeldend kunstenaar Jan Radersma en Anne Roorda, en vindt plaats in het kader van een serie koppeltentoonstellingen, die het komend jaar in de Kruisruimte georganiseerd worden. De koppeling bestaat uit een in het Complex werkende kunstenaar, Anne Roorda, met een kunstenaar van buitenaf, Jan Radersma. Wat beide beeldende kunstenaars bindt, is dat zij zich begeven op het vlak waar figuratie en abstractie elkaar ontmoeten. Je zou kunnen zeggen dat in het werk van Radersma de materie de hoofdrol speelt, waar dit in het werk van Roorda juist eerder het immateriële betreft. In het werk van Radersma wordt het landschap min of meer letterlijk opgevat, terwijl het in het werk van Roorda gaat om het landschap van het gelaat. Beide kunstenaars tonen een beeld van tegenstellingen, hoog/laag, ver/dichtbij, materieel/ immaterieel en figuratief/abstract.

22

UIT IN EINDHOVEN


ART

AGENDA MAART

Van Abbemuseum

TAC

Bilderdijklaan 10

Vonderweg 1

Doorlopend Er Was Eens… De Collectie Nu

t/m 1 maart Scribble for Life, Part 2

t/m 29 maart Staging the message – The open work of Jan van Toorn t/m 29 maart Sachi Miyachi, The Fall Transition into the better Het oog t/m 5 april Roland Schimmel The Innocent Body

Theater de Schalm 20.15 u • cabaret Eric van Sauers Ontroert € 20,-

Artspace Flipside

Theater Speelhuis 13.30 u • familie/jeugd Theater Terra Kikker is jarig

Tarwelaan 56

18 maart t/m 26 april Daar waar het schip strandt

€ 16,-

Philips Museum

Stage Music Café 21.00 u • muziek Studentproof Jazzsessie

Emmasingel 31

t/m 6 april 75 jaar Philips shavers

Gratis

Yksi Expo

DONDERDAG 5

Torenallee 22-04

7 maart t/m 14 juni Ahmet Ögut Vooruit!

t/m 18 maart Sigrid Calon

Parktheater Eindhoven 20.00 u (19.15 u Inleiding) • opera Staatsopera van Tatarstan Carmen v.a. € 29,50

Vincentre Klokgebouw

Berg 29, Nuenen

Strijp S

Doorlopend Fam. Van Gogh-toen en nu

20 t/m 29 maart STRP Biënnale 2015 Natlab door Plaza Futura

20.30 u • cabaret Los Muziektheater Total Los € 19,50

Doorlopend Van Goghs schildervrienden uit Eindhoven

Muziekgebouw Eindhoven 12.30 u • lunchpauzeconcert FC Jongbloed o.l.v. Arnold Marinissen

Kastanjelaan 500

MU | Strijp S

€ 2,-

Ton Smits Huis Jacob Reviuslaan 25

Doorlopend De Gouden Palm (Palma d'Oro)

FOTO PETER VAN BREUKELEN

t/m 2 maart The House Anya Janssen

Torenallee 40-06

13 maart t/m 10 mei Soft Focus A Solo by Rafaël Roozendaal

Kruisruimte (Stichting Complex)

Studium Generale TU/e Metaforum, terrein TU/e

t/m 5 maart (on)breekbaar, kunst over kwetsbaarheid en kracht

t/m 2 april 100 Jaar Uitvinden Made by Philips Research

7 t/m 22 maart Herendubbel

Generaal Bothastraat 7e

Baltan Laboratories Natlab, Kastanjelaan 500

8 maart t/m 13 april The Plant Sex Consultancy

CKE Pastoor Petersstraat 180 t/m 23 maart Erfstukken

MRS. HIPS IN BERLAGE

Gratis

Effenaar 19.30 u • muziek Mister & Mississippi € 13,-

19.30 u • muziek FFnaar Classic met Wouter Hamel + Wudstik + Eefje de Visser € 15,- / € 10,- met studentenkaart

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e 20.00 u • film Whiplash

Natlab door Plaza Futura Vanaf deze datum • film A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence Walesa, Man of Hope

€ 25,- (volw) € 17,50 (kind)

DINSDAG 3

Muziekgebouw Eindhoven 14.15 u • muziek philharmonie zuidnederland Rick Stotijn

Parktheater Eindhoven 20.00 u • muziek Acda en de Munnik Naam

Van Abbemuseum 17.00-21.00 u • cultuur+ Museum ’s avonds open

ZONDAG 1 Parktheater Eindhoven 14.30 u • komedie 8+ Ro Theater De Zere Neus van Bergerac

Vanaf € 17,75

PopEi 14.00 u • muziek/jeugd The Kids Are Alright Kids € 3,- / ouders gratis

Natlab door Plaza Futura 16.00 u • film Lijfspreuk € 9,50

Van Abbemuseum 13.00-13.45 u • familie Theaterrondleiding met gebarentolk

€ 3, t/m 5 jaar gratis / reserveren vanabbemuseum.nl

12.00 u (aanmelden 11.00 u bij informatiebalie) Gratis rondleiding 14.00 u tot 15.00 u • cultuur+ Special Guests rondleiding in gebarentaal Voor doven en slechthorenden reserveren via vanabbemuseum.nl Gratis met geldig entreebewijs voor het museum

Stage Music Café 19.00 u • muziek 5-Star Bucket Gratis

Theater Speelhuis 20.15 u • amateurtoneel St. Genesius Ge Kriet ut nie kado € 15,-

Grand Café Berlage 15.30 u • muziek Bart in de B. Mrs. Hips (Simone Roerade) Gratis

Beleef de gedachtewereld van Van Gogh In het pand Nune Ville had Van Gogh een liefdesaffaire met Margot Begemann. De affaire kende een dramatisch einde. In dit pand komt The Vincent Affair; bezoekers maken in de kamers van dit pand op een geheel eigentijdse wijze kennis met de gedachtewereld van Vincent van Gogh. Unieke beleving in een uniek pand. Open vanaf 1 april.

Dynamo 20.00 u • Muziek BPM Black Talent Night

MAANDAG 2 Muziekgebouw Eindhoven 21.00 u • muziek Ad van Meurs presenteert Een avond met Ton Engels € 10,-

€ 7,50 / Studenten € 3,50

€ 32,50

20.30 u • verteltheater / onemanshow Hans Aarsman Zelf Weten € 22,50

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e 20.00 u • film Whiplash € 7,50 / Studenten € 3,50

Theater de Schalm 20.15 u • muziek The Irish Bee Gees Nights on Broadway € 25,-

Theater Speelhuis 20.15 u • toneel Thomas Oerlemans Grijze zielen € 16,-

WOENSDAG 4 Parktheater Eindhoven 20.00 u • muziek Acda en de Munnik Naam € 32,50

20.30 u • cabaret / muziek Vuile Huichelaar 4 We zullen doorgaan! € 31,50

Natlab door Plaza Futura 20.15 u • quiz Filmquiz € 3,- p/p

Gratis toegang

Stage Music Café 21.00 u • muziek LQR Gratis

Theater Speelhuis 20.15 u • musical Een avond met Dorus Henk Poort, Johnny Kraaijkamp e.a. € 36,50

VRIJDAG 6 Parktheater Eindhoven 19.30 u • musical Anouk Maas, Tony Neef, Maaike Widdershoven e.a. The Sound of Music Vanaf € 29,50

20.00 u (19.00 u Inleiding) • toneel Toneelgroep Amsterdam Medea € 29,50

Effenaar 19.30 u • muziek Memphis Maniacs

€ 16,- (inclusief toegang Superstijl)

20.00 u • muziek Locatie: Stroomhuis Lookapony + The Black Tambourines € 5,-

20.30 u • muziek Navarone € 12,50

23.00 u • muziek Superstijl € 10,-

19.30 u • film Cinepremiere: Les Combattants

CKE | Pastoor Petersstraat 180 19.00 u • Dans Studioavond Dans

PopEi 20.00 u • singer-songwriters PUURliedjes

Stage Music Café 21.00 u • muziek The Buffalo Beat Battle

Gratis

Gratis

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e 20.00 u • film Whiplash

Natlab door Plaza Futura 20.30 u • theater Matzer Hart

€ 8,50

€ 7,50 / Studenten € 3,50

Gratis

€ 14,50

MAART 2015

23


AGENDA MAART Axes @ TAC 21.00 u • muziek Vlek

Café Wilhelmina 20.30 u • muziek Flip & de Noormannen + Jeroen Kant

Tuchthuis 22.00 u • Muziek Dancing Moszkowicz DJ Rapapapaa en DJ Dennis

Stage Music Café 21.00 u • muziek Prince Naffy & Super Natural Selection

SCALA TipoTango 21.00 u • Dans Argentijnse tango: danscafé

Catharinakerk 15.00 u • Muziek in de Cathrien Solisten van Collegium Musicus Eindhoven o.l.v. Ruud Huijbregts

€ 7,50 / € 5,- (t/m 16 jaar gratis)

€ 3,- / Gratis kennismaken

Theater Speelhuis 20.15 u • cabaret Richard Groenendijk Met de mantel der liefde € 21,50

ZATERDAG 7 De Bibliotheek Eindhoven 13.00-17.00 u • Cutluur+ Boekenruilbeurs Je boek uit? Ruil het om in de Ruilbibliotheek Gratis

Parktheater Eindhoven 19.30 u • musical Anouk Maas, Tony Neef, Maaike Widdershoven e.a. The Sound of Music v.a. € 29,50

20.00 u • toneel Toneelgroep Amsterdam Medea € 29,50

20.30 u • cabaret The Laughing Lizard Boom Chicago South 4 € 13,50

Muziekgebouw Eindhoven 19.30 u • muziek/kunst Reverb Ahmet Ogut & Fino Blendax Gratis / aanmelden reverb@vanabbemuseum.nl

20.15 u • muziek Slagerij van kampen € 25,-

Effenaar 19.30 u • muziek/quiz The Big Fat Music Quiz

€ 10,-

Gratis

€ 7,- / CJP/stud./kinderen gratis

PopEi 14.00 u • muziek The GO WILD festival 60’s garage/surf: bands, DJ’s, Go Go Girls vvk € 10,80 / deur € 12,50 Van Abbemuseum 14.00-16.00 u • jeugd Kinderkunstclub

€ 6,- / reserveren kkc.vanabbemuseum.nl

Theater Speelhuis 20.15 u • muziek Elvis a tribute to the king 80th Anniversary Concert € 30,-

ZONDAG 8 Parktheater Eindhoven 11.30 & 16.00 u • musical Anouk Maas, Tony Neef, Maaike Widdershoven e.a. The Sound of Music Vanaf € 29,50

16.00 u • muziektheater Denvis, Dikke Dennis e.a. Ferry & Fred’s Fantastische Frikandellen Festival - de musical € 17,50

Muziekgebouw Eindhoven 11.00 u • familieconcert Suikertantes Vanaf € 7,50

20.15 u • muziek Janine Jansen viool Vanaf € 25,-

€ 10,-

22.00 u • muziek 80’s Anders Gratis

THE IMITATION GAME IN FILMHUIS DE ZWARTE DOOS TU/E

Dynamo 19.00 u • muziek Death by April + Demotional € 12,50

DINSDAG 10

CKE | Pastoor Petersstraat 180 11.30-15.00 u • muziek en dans CKE Werelddag

Parktheater Eindhoven 20.00 u • muziek The Rosenberg Trio Gipsy Grooves

€ 5,-

€ 12,50 incl. concert, lunch en 2 cons. € 7,50 t/m 12 jaar

PopEi 16.00 u • muziek Singer-songwriter Kiki Mettler Kasteelconcert Geldrop 12.00 u • muziek Trio Rodin € 18,- / tot 12 jaar € 8,-

Stratumseind 25 21.00 uur (zondag 19.00 uur) / Gratis 1 4 5 6 7 12 14 15 18 19 20 21 22 27 28 29

5-STAR BUCKET Instant Groove Jam STUDENTPROOF JAZZ SESSIE LQR Celtic Punk THE BUFFALO BEAT BATTLE Part1 PRINCE NAFFY & SUPER NATURAL SELECTION Reggae Roots VIRGIN BLUES ROCK SPIN-OFF #4 DJDEES & DJDURIAN ClubNight Funk/Soul/Breaks C-FUNK MAKING FRIENDS SINGER SONGWRITER NIGHT Met o.a. Kiki Mettler TRY OUT NIGHT: HOMETOWN Alternatieve Rock WHITE FEATHER Classic Rock BEATOVEN ClubNight HipHop LIFE’S ELECTRIC Rock SHIVERBURN HardRock MOONGEL Easy Sunday Listening COMEDY NIGHT Met o.a. Marlon Kicken JAMSESSIE Backline Present Come and Play LET’S PLAY ON STAGE: singer-songwriters en Bands van Let’s Play Guitar Center

STAGEMUSICCAFE.COM FACEBOOK.COM/STAGEMUSICCAFE

Van Abbemuseum 12.00 u (aanmelden 11.00 u bij informatiebalie Gratis rondleiding Gratis met geldig entreebewijs

13.00-13.45 u • familie Theaterrondleiding

€ 3,- / t/m 5 jaar gratis, reserveren vanabbemuseum.nl

15.00-16.00 u • cultuur+ Special Guests rondleiding Voor blinden en slechtzienden reserveren vanabbemuseum.nl SCALA TipoTango 17:00 u • dans Argentijnse tango: danssalon € 5,- / Gratis kennismaken

Theater de Schalm 14.30 u • muziek Just us Experience 3.0 € 17,-

Theater Speelhuis 20.15 u • muziek Johan Verminnen & Trio Bericht uit Oostende

UIT IN EINDHOVEN

Vanaf € 22,50

20.30 u • muziek Unforgettable The Fifties and Sixties € 29,50

Muziekgebouw Eindhoven 20.30 u • muziek Vriendentafel Van oude liedjes... Dynamo 19.00 u • muziek Lordi + Support

Vvk € 20,- / Boxoffice € 25,-

Effenaar 18.30 u • muziek Otep + The Agonist € 16,-

Natlab door Plaza Futura 20.00 u • literair en debat Boekie Night met Wim Daniëls € 5,-

22.00 u • dans Boekenbal € 10,-

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e 20.00 u • film The imitation game € 7,50 / Studenten € 3,50

Theater de Schalm 20.15 u • toneel Porgy Fransen, Renée Fokker, e.a. Geluk € 28,-

WOENSDAG 11

MAANDAG 9

Parktheater Eindhoven 20.00 u • cabaret Van der Laan & Woe Alles eromheen

Muziekgebouw Eindhoven 21.00 u • muziek Ad van Meurs presenteert Awna Teixeira Trio € 10,-

Natlab door Plaza Futura 19.00 u • film Movies That Matter: The Shelter

20.30 u • toneel Het Nationale Toneel & Stichting Gebroeders Scheldwacht Op een mooie Pinksterdag € 17,50

Muziekgebouw Eindhoven 29.30 u • muziek Tommy Wieringa, Dimitri Verhulst, Ilja Leonard Pfeijffer Vanaf € 17,50

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e 20.00 u • film The imitation game € 7,50 / Studenten € 3,50

Theater Speelhuis 20.15 u • cabaret Vrijdag en Sandifort Loyly € 24,-

Gratis

€ 19,50

€ 9,50

24

€ 7,50 / Studenten € 3,50

Café Wilhelmina 17.00 u • muziek Ghostriders

Gratis

Maart in Stage Music Café

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e 20.00 u • film The imitation game

€ 23,50

20.30 u • toneel Ontroerend Goed 11: Opium voor het Volk De Vriend N.V. € 19,50

DONDERDAG 12 Parktheater Eindhoven 20.00 u • muziek Golden Earring In Concert Vanaf € 25,-

20.30 u • cabaret Blind Date 5 Theaterbezoek op goed geluk € 12,50

Muziekgebouw Eindhoven 12.30 u • Lunchpauzeconcert / Openbare repetitie philharmonie zuidnederland € 2,-

De Bibliotheek Eindhoven Debat • Cutluur+ Paradigma-event Thema: Waanzin en creativiteit Met sprekers Wouter Kusters, Dr. Floor Scheepers en Jennifer Kanary Nikolova Dynamo 20.00 u • Muziek BPM Black Talent Night Gratis

Effenaar 19.30 u • muziek Handsome Poets € 12,50

Diverse locaties 19.00-02.00 u • dans/muziek Eindhoven Dance Motion Diverse prijzen

Natlab door Plaza Futura Vanaf deze datum • film Still Alice


22.00 u • muziek Suono Culture: Secret Cinema (special 3 hr set)

Gratis

€ 13,- vvk / € 15,- deur

14.00 u • theater/cabaret Groen Comedyavond in PopEi-café

Stage Music Café 21.00 u • muziek Virgin Blues Rock

Diverse locaties 13.00-04.00 u • dans/muziek Eindhoven Dance Motion

Gratis

Diverse prijzen

Van Abbemuseum 12.00 u (aanmelden 11.00 u bij informatiebalie Gratis rondleiding

TAC 20.20 u • talks Pecha Kucha Eindhoven vol. 16

Natlab door Plaza Futura Diverse tijden • film + interactief spelen Fantastisch Kinderfilmfestival Werkplaats Krak & Mik

Gratis

Theater de Schalm 20.15 u • cabaret Sara Kroos Van jewelste € 23,-

Theater Speelhuis 20.15 u • toneel Porgy Franssen, Renée Fokker, Mark van Eeuwen e.a. Geluk € 29,-

VRIJDAG 13 Parktheater Eindhoven 20.00 u • muziek The Magic of Motown Vanaf € 24,50

20.30 u • verteltheater / literair Trio Giphart & Chabot € 21,50

Muziekgebouw Eindhoven 19.30 u • muziek/theater Theaterdag Aloysius/De Roosten € 2,-

20.15 u • muziek Within Temptation € 44,50

Dynamo 21.00 u • muziek Kasparov: Infectedby Madness Vvk € 10,- / Boxoffice € 15,-

De Bibliotheek Eindhoven 19.00-20.45 uur • Cultuur+ Creatief Schrijven Door auteur Irma Uhlenbusch (zinnenenzo.nl) Gratis (aanmelden via klantenservice@bibliotheekeindhoven.nl)

€ 8,50 per film + gebruik Werkplaats Krak & Mik

Catharinakerk 15.00 u • KamerMuziek in de Cathrien Rianne Wilbers, sopraan; Ruud Huijbregts, orgel € 7,- / CJP/stud./kinderen gratis

Van Abbemuseum 14.00-16.00 u • jeugd Kinderkunstclub

€ 6,- / reserveren kkc.vanabbemuseum.nl

11.15-13.15 u Er was eens... vervolgcursus

€ 75,- incl. museumbezoek tijdens de cursusdagen en een kopje koffie / reserveren vanabbemuseum.nl

Theater de Schalm 11.00 u • jeugd/familie Theater Terra Kikker is jarig (4+) € 15,-

20.15 u • cabaret Hans Liberg Attacca

Diverse locaties 17.00-04.00 u • dans/muziek Eindhoven Dance Motion Diverse prijzen

Theater de Schalm 20.15 u • muziek Fourtina Tribute to Tina Turner € 26,-

Theater Speelhuis 20.15 u • muziek Crazy Piano's Let’s go crazy € 27,50

SCALA TipoTango 2.00 u • dans Argentijnse tango: danscafé € 3,- / Gratis kennismaken

ZATERDAG 14 Parktheater Eindhoven 19.00 u • cabaret Tijl Beckand, Ruben van der Meer e.a. De Grote Improvisatieshow Vanaf € 23,-

20.30 u • cabaret Vrijdag & Sandifort Löyly € 23,50

Effenaar 18.30 u • muziek Eindhoven Bop City met o.a. The Refreshments € 25,- vvk / € 30,- deur

€ 15,- / kind € 7,50

Theater Speelhuis 15.00 u • klassieke muziek Camerata RCO Met soliste Weiyin Chen, piano € 34,50

Grand Café Berlage 15.30 u • muziek Southern Song Swap Gratis

MAANDAG 16 Muziekgebouw Eindhoven 21.00 u • muziek Ad van Meurs presenteert Marjolein Meijers

€ 19,50

Axes @ Wilhelmina 21.00 u • muziek Samuel Blaser Trio

€ 13,- / € 7,- (t/m 16 jaar gratis)

€ 10,-

€ 7,50 / Studenten € 3,50

€ 25,-

Stage Music Café 21.00 u • muziek Singer-songwriter Night met o.a. Kiki Mettler Gratis

Theater Speelhuis 20.15 u • dans Conny Janssen Danst Inside out € 26,-

€ 19,50

€ 22,50

WOENSDAG 18

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e 20.00 u • film Nightcrawler

€ 17,50

Gratis

Theater de Schalm 20.15 u • muziektheater De troupe van Joep Boer wil betere vrouw

Theater Speelhuis 20.15 u • muziektheater Joost Spijkers en band Spijkers

€ 7,50 / Studenten € 3,50

14.30 u • jeugd 7+ Ontroerend Goed 12: De Zingende Harp Anders

Natlab 14.00 uur • discussie Forum Discussie - De Gelukkige Stad Week van het Geluk

€ 7,50 / Studenten € 3,50

DONDERDAG 19

20.30 u • toneel Nachtgasten 3 Het wonder van Nachtgasten

ZONDAG 15

€ 10,-

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e 20.00 u • film Nightcrawler

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e 20.00 u • film Nightcrawler

CKE | Oude Rechtbank 15.00 u • muziek CKE Café

Gratis

Van Piere 14.00 uur • Cultuur+ Lezing Joris Luyendijk N.a.v. zijn nieuwe boek Dit kan niet waar zijn

Gratis

Theater de Schalm 14.30 u • muziek/jeugd Philips Harmonie / Beestenbende

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • muziek Ketevan Roinishvili cello & Daniël Kool piano

Parktheater Eindhoven 14.00 & 16.00 u • musical 3+ Nijntje viert feest

Stage Music Café 21.00 u • muziek Spin-Off #4 DJ Dees & DJ Durian

Café Wilhelmina 20.30 u • muziek Ed Struijlaart PopEi 21.00 u • muziek Album Release Party THT

Gratis

€ 19,50

Catharinakerk 20.00 uur • interactieve lezing Leo Bormans - Het Geheim van Geluk Week van het Geluk

€ 28,-

15.30 u • cabaret Salaheddine The New Show

€ 9,-

Gratis met geldig entreebewijs

14:00 u • cultuur+ Performance Sachi Miyachi, The Fall Transition into the better

Parktheater Eindhoven 19.30 uur • lezing / cabaret Mark Mieras & Afdeling Geluk - Hoe werkt geluk? Week van het Geluk 20.30 u • cabaret Speelman en Speelman Lach het weg

Parktheater Eindhoven 14.00 uur • jeugdactiviteit Klein Geluk 19.30 uur • interactieve voorstelling Heerschop en Van Herpen - Onderwijs stelt een vraag. Geluk geeft het antwoord! Week van het Geluk 20.00 u • muziek / comedy Jörgen Raymann & Brainpower Twee-eiig

Effenaar 20.30 u • muziek Abba Gold € 15,-

€ 2,-

DINSDAG 17

Vanaf € 21,50

€ 15,-

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • muziek • Locatie: De Kapel Emma Kirkby sopraan & Jakob Lindberg luit € 32,-

Parktheater Eindhoven 20.30 u • cabaret Silvester Zwaneveld Regels zijn Regels Stage Music Café 21.00 u • muziek Try Out Night: Hometown + White Feather Gratis

Muziekgebouw Eindhoven 12.30 u • lunchpauzeconcert CKE-leerlingen € 2,-

Dynamo 20.00 u • Muziek BPM Red Talent Night Gratis

Natlab door Plaza Futura Vanaf deze datum • film Le Meraviglie Gaslab TU/e 20.30 u • literair Gastlab: Herman Koch € 5,- / Studenten gratis

Theater de Schalm 20.15 u • cabaret Henry van Loon Sluimer € 17,-

€ 20,-

Gratis (aanmelden via info@vanpiere.nl)

Muziekgebouw Eindhoven 11.00 u • Familieconcert Pannenkoekconcert Aadje Piraatje Gratis

14.30 u • muziek Archipel Muziekconcours € 10,-

15.30 u • muziek Van Baerle Trio Vanaf € 17,50

Stage Music Café 19.00 u • muziek C-Funk Making Friends Gratis

Natlab door Plaza Futura Diverse tijden • film + interactief spelen Fantastisch Kinderfilmfestival Werkplaats Krak & Mik

€ 8,50 per film + gebruik Werkplaats Krak & Mik

Dynamo 16.00 u • Muziek Vader + Hate + Special Guest Vvk € 13,- / Boxoffice € 15,-

Effenaar 19.00 u • muziek Corrosion of Conformity € 20,-

Café Wilhelmina 17.00 u • muziek Royal Parks € 5,-

FOTO ZORAN LESIC

CKE | Pastoor Petersstraat 180 12.30 u • muziek Music for Lunch

PopEi 14.00 u • muziek Streekvijver Dè nieuwe bands uit de regio € 2,-

JOOST SPIJKERS EN BAND IN THEATER SPEELHUIS

MAART 2015

25


AGENDA MAART Dynamo 12.00 u • muziek Metal Record Fair Gratis

€ 19,50

Effenaar 19.30 u • muziek Sing-a-long

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • muziek Borodin Quartet

Café Wilhelmina 17.00 u • muziek Rob Tognoni

Klokgebouw STRP Biënnale

€ 10,- vvk / € 12,- deur

€ 6,-

PopEi 16.00 u • muziek Singer-songwriter Hannah Bekkering Gratis

18.00 u • muziek/dans Noche Flamenca Spaanse dans, muziek en eten FOTO TUUR UYTTENHOVE

Entree: pay what you want

SEASONING #5 - UNITED C

Theater Speelhuis 20.15 u • toneel Anneke Blok, Beppie Melissen, Astrid van Neck en Paul R. Kooij Liefdeslied € 28,-

Effenaar 20.30 uur • Feest Nacht van het Geluk Week van het Geluk

VRIJDAG 20 Parktheater Eindhoven 20.00 u • muziek Carel Kraayenhof Ensemble Liberación v.a. € 19,50

20.30 u • toneel Pip Utton Playing Maggy

Stage Music Café 21.00 u • muziek Beatoven Gratis

Catharinakerk 15.00 u • KoorMuziek in de Cathrien Eindhovense Oratorium Vereniging o.l.v. Geert Broeksteeg

Theater de Schalm 20.15 u • toneel Paul en Wilbert Gieske Lang zullen we leven

Van Abbemuseum 11.15-13.15 u • cultuur+ Er was eens... vervolgcursus

€ 21,-

20.15 u • cabaret Cultural Comedy Award Finalistentour € 17,-

Theater Speelhuis 20.15 u • cabaret De bloeiende maagden Toen neuken nog gewoon was € 20,-

TAC 20.30 u • muziek Barreuh Label Night #4

€ 14,50

Gratis

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • muziek Ernst Jansz

ZATERDAG 21

€ 7,- / CJP/stud./kinderen gratis

€ 75,- incl. museumbezoek tijdens de cursusdagen en een kopje koffie reserveren vanabbemuseum.nl

14.00-16.00 u • jeugd Familiekunstclub

€ 6,- / reserveren kkc.vanabbemuseum.nl

Arno’s Theater 20.00 u • Theater Konsjerto

€ 16,- / t/m 16 jaar € 9,-

Stage Music Café 21.00 u • muziek Life’s Electric + Shiverburn Gratis

€ 19,-

Effenaar 19.30 u • muziek Robin Trower Band € 20,-

Klokgebouw STRP Biënnale Vanaf € 15,-

CKE | Pastoor Petersstraat 180 19.30 u • muziek Slotconcert CKE-blazersweek ‘BLOW’ Gratis

United-C 20.30 u • podiumkunsten Seasoning # 5 € 7,50 / € 5,- CJP-studenten reserveren info@united-c.nl

SCALA TipoTango 21:00 u • dans Argentijnse tango: danscafé € 3,- / Gratis kennismaken

Parktheater Eindhoven 20.00 u (19.15 u Inleiding)• dans Scapino Ballet Rotterdam Songs for Drella Vanaf € 22,50

20.30 u • muziek Liesbeth List & Annemarie Oster Tandem € 24,50

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • muziek Maite Hontelé € 19,-

20.15 u • muziek Miss Montreal € 25,-

Effenaar 22.00 u • muziek ST8MENT

€ 15,- vvk / € 20,- deur

Klokgebouw STRP Biënnale Vanaf € 15,-

United-C 20.30 u • podiumkunsten Seasoning # 5 € 7,50 / € 5,- CJP-studenten reserveren info@united-c.nl

Tuchthuis 21.00 u • Cabaret Courthouse Comedy Club € 10,-

Klokgebouw STRP Biënnale Vanaf € 15,-

Natlab door Plaza Futura 16.00 u • film Movies That Matter: Timbuktu € 9,50

Philips Museum 14.00 u • lezing Experimentele televisie Van Abbemuseum 12.00 u (aanmelden 11.00 u bij informatiebalie Gratis rondleiding Gratis met geldig entreebewijs

13.00-13.45 u • familie Theaterrondleiding

€ 3,-, t/m 5 jaar gratis / reserveren vanabbemuseum.nl

SCALA TipoTango 17:00 u • dans Argentijnse tango: danssalon

€ 12,-

Theater Speelhuis 20.15 u • musical Hartsvrienden Vera Mann, Jim Bakkum e.a. € 39,50

MAANDAG 23 Muziekgebouw Eindhoven 21.00 u • muziek Ad van Meurs presenteert Allez Soldaat € 10,-

Theater Speelhuis 20.15 u • muziek Ellen ten Damme Thuis bij Ellen

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e 20.00 u • film Wild tales

Vanaf € 15,-

€ 12,50 / € 7,50 (t/m 16 jaar gratis)

€ 7,50 / Studenten € 3,50

DINSDAG 24

Vanaf € 14,50

Muziekgebouw Eindhoven 14.15 u • muziek Nederlandse Bachvereniging Matthäus Passion Vanaf € 35,-

Stage Music Café 19.00 u • muziek Moongel Easy Gratis

Arno’s Theater 15.00 u • Theater Konsjerto

€ 16,- / t/m 16 jaar € 9,-

Philips Museum 14.00 en 15.30 u • jeugd Maak je eigen tv-reportage: Van Gloeilamp tot LED-tv Gratis met entreebewijs / aanmelden info-museum@philips.com

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e 20.00 u • film Wild tales € 7,50 / Studenten € 3,50

Theater de Schalm 19.30 u • jeugd/familie Boy (12+) € 19,50

DONDERDAG 26 Parktheater Eindhoven 20.00 u • muziek / cabaret Brigitte Kaandorp Kaandorp Grande de Luxe Extra Plus € 32,50

Dynamo 20.00 u • muziek BPM Black Talent Night

Axes @ Piet Hein Eek 20.30 u • muziek Nieuw Amsterdams Peil met Aan Barrels

Parktheater Eindhoven 14.30 u • musical 8+ Theater Terra Ali Baba en de 40 rovers

€ 16,50

Vanaf deze datum • film/jeugd Shaun: het schaap

€ 5,- / Gratis kennismaken

Theater de Schalm 20.15 u • muziek Peter Corry The voice of Ireland

ZONDAG 22

Vanaf € 15,-

Natlab door Plaza Futura 20.30 u • theater Mugmetdegoudentand Kunsthart

Theater de Schalm 14.30 u • jeugd/familie Hilbert Geerling De toverketel van Swiegel Miegel (7+)

Klokgebouw STRP Biënnale

€ 26,-

Vanaf € 28,-

20.30 u • muziek Rapalje Met de Billen Bloot

CKE | Pastoor Petersstraat 180 13.30-22.00 u • Dans Dansend naar Blinkers

€ 28,-

20.30 u • stand-up comedy Sander van Opzeeland Kunst met een Grote K

Parktheater Eindhoven 20.00 u • komedie Camilla Siegertsz, Sarah Chronis e.a. De verleiding van een moordwijf Vanaf € 22,50

Klokgebouw STRP Biënnale Vanaf € 15,-

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e 20.00 u • film Wild tales € 7,50 / Studenten € 3,50

WOENSDAG 25 Parktheater Eindhoven 20.00 u (19.15 u Inleiding)• dans Introdans MODERNlive Vanaf € 21,50

€ 21,50

Gratis

Klokgebouw STRP Biënnale Vanaf € 15,-

Natlab door Plaza Futura Vanaf deze datum • film Suite Francaise Phoenix Durak ‘ The Fool’ Gaslab TU/e 20.44 u • muziek 220v: electronic music festival: San Proper, Few Nolder, Boss Axis € 5,- / Studenten gratis

Theater de Schalm 20.15 u • toneel Samaia Georgian Legends € 33,-

Theater Speelhuis 20.15 u • musical Toneelgroep Maastricht How to play Francesca Woodman € 21,-

VRIJDAG 27 Parktheater Eindhoven 19.00 u • muziektheater 6+ Orkater en Het Ballet Orkest De Terugkeer van Hans & Grietje v.a. € 14,50

20.00 u (19.00 u Inleiding)• toneel Toneelgroep Amsterdam Koningin Lear € 29,50

Stage Music Café 21.00 u • Theater Comedy Night met o.a. Marlon Kicken Gratis

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • muziek Deutsches Symphonie Orchester Berlin Vanaf € 28,-

20.15 u • muziek Harry Sacksioni € 24,50

Effenaar 19.00 u • muziek Devin Townsend Project € 22,50

26

UIT IN EINDHOVEN


ADRESSEN Wilhelminaplein 19.30 u • muziek SSRE Stadscantus 2015 € 15,-

Klokgebouw STRP Biënnale Vanaf € 15,-

RHCe 10.00 u • lezing Het industriële verleden van Eindhoven door Peter Trommar

€ 6,- inclusief koffie of thee bij ontvangst

SCALA TipoTango 21.00 u • dans Argentijnse tango: danscafé € 3,- / Gratis kennismaken

Theater de Schalm 20.15 u • toneel Dragan Bakema, Sophie van Winden Zout op mijn huid € 28,-

Theater Speelhuis 20.15 u • cabaret Urbanus Urbanus Zelf € 34,50

TAC 20.30 u • theater TACtics € 5,-

ZATERDAG 28 Parktheater Eindhoven 20.00 u • musical Lone van Roosendaal, Chris Tates e.a. Heerlijk duurt het langst Vanaf € 29,50

20.00 u (19.00 u Inleiding)• toneel Toneelgroep Amsterdam Koningin Lear € 29,50

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • muziek Frank Boeijen € 24,50

20.15 u • muziek Rubert Hein € 21,50

Dynamo 19.00 u • muziek Delain + support

Vvk € 15,- / Boxoffice € 17,50

Effenaar 22.00 u • muziek We All Love 80's & 90's + Remember the 00's € 10,- vvk / € 15,- deur

Café Wilhelmina 20.00 u • muziek/quiz Pubquiz Klokgebouw STRP Biënnale Vanaf € 15,-

Stage Music Café 21.00 u • muziek Jamsessie Gratis

Catharinakerk 15.00 u • OrgelMuziek in de Cathrien Orgelmuziek voor de passietijd € 7,- / CJP/stud./kinderen gratis

Stage Music Café 19.00 u • muziek Let’s Play On Stage Gratis

Van Abbemuseum 11.15-13.15 u • cultuur+ Er was eens... vervolgcursus

Theater Speelhuis 09.30 en 11.15 u • familie/jeugd Peuterparade- In het Kabouterbos

14.00-16.00 u • jeugd Familiekunstclub

Grand Café Berlage 15.30 u • muziek Young Talent Challenge

€ 75-, incl.museumbezoek tijdens de cursusdagen en een kopje koffie / reserveren vanabbemuseum.nl € 6,- / reserveren kkc.vanabbemuseum.nl

Theater de Schalm 14.00 en 16.00 u • jeugd/familie Nijntje Nijntje viert feest (3+) € 18,-

Theater Speelhuis 20.15 u • muziek 3J'S Bronnen Unplugged € 26.-

ZONDAG 29 Muziekgebouw Eindhoven 12.00 u • muziek Dana Zemtsov altviool Vanaf € 8,-

Dynamo 14.30 u • Muziek White Russian Fest

€ 15,- / kind € 13,-

Gratis

MAANDAG 30 Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • muziek Nick & Simon € 37,50

21.00 u • muziek Ad van Meurs presenteert Le Grand Bateau € 10,-

Axes @ Wilhelmina 21.00 u • muziek Wurzel aus C

€ 11,- / € 7,- (t/m 16 jaar gratis)

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e 20.00 u • film The riot club € 7,50 / Studenten € 3,50

€ 10,-

DINSDAG 31

Effenaar 19.30 u • muziek Roosbeef

Parktheater Eindhoven 20.30 u • cabaret Erik Koller Koller blijft thuis!

€ 14,-

19.30 u • muziek Nick Mulvey € 17,50

PopEi 16.00 u • muziek Singer-songwriter Walk the Vehicle Gratis

Klokgebouw STRP Biënnale

€ 19,50

Volksuniversiteit Eindhoven 20.00 u • lezing • Locatie: Academisch Genootschap Oezbekistan, een land om in weg te dromen door Aad Engelfriet € 7,- (vrienden VUE en leden AG gratis)

Vanaf € 15,-

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e 20.00 u • film The riot club

Natlab door Plaza Futura Vanaf deze datum • filmconcert 7th Heaven: muziek van Kevin Toma 19.30 u • film Gay Film Night: Lilting

Theater de Schalm 20.15 u • muziek Het groot niet te vermijden For once in my life

Van Abbemuseum 12.00 u (aanmelden 11.00 u bij informatiebalie) Gratis rondleiding

Theater Speelhuis 20.15 u • dans Respiro Flamenco Theatertour

€ 9,50

Gratis met geldig entreebewijs

SCALA TipoTango 17:00 u • dans Argentijnse tango: danssalon € 5,- / Gratis kennismaken

Theater de Schalm 14.30 u • muziek Scrum Tunes of life € 22,-

€ 7,50 / Studenten € 3,50

€ 25,-

€ 27,50

PODIA Academisch Genootschap Parklaan 93 • 040 243 48 08 academischgenootschap.nl Architectuurcentrum Eindhoven (Natlab) Kastanjelaan 500 • 040 2946845 architectuurcentrujunindhoven.nl Arno Huibers Theaterruimte Kalverstraat 11 • 040 281 64 83 arnohuibers.nl axesjazzpower Postbus 72 • 5600 AB Eindhoven axesjazzpower.nl Café Wilhelmina Wilhelminaplein 6 • 040 244 72 86 cafewilhelmina.nl Carte Blanche Jan Heynslaan 4 • 040 245 17 39 carteblanche.nu Catharinakerk Kerkstraat 1 • 040 244 88 97 kerkconcerten.dse.nl CKE-muziekschool Pastoor Petersstraat 180 • 040 216 32 00 CKE-theaterschool Stratumsedijk 22 • 040 216 32 63 cke.nl Dynamo Catharinaplein 21 • 040 239 31 10 dynamo-eindhoven.nl Effenaar Dommelstraat 2 • 040 239 36 66 effenaar.nl Filmhuis de Zwarte Doos TU/e Terrein aan het Limbopad • 040 294 68 48 dezwartedoos.nl Flipside / Zesde Kolonne Tarwelaan 56 • 040 245 62 77 artspaceflipside.nl Grand Café Berlage Kleine Berg 16 • 040 245 74 81 berlage.nl Groendomein Wasven Celebeslaan 30 • 040 787 07 07 wasven.nl Muziekgebouw Eindhoven Heuvel Galerie 140 • 040 244 20 20 muziekgebouweindhoven.nl Oude Rechtbank Stratumseind 32 • 040 291 04 50 ouderechtbank.nl Parktheater Eindhoven Theaterpad 1 • 040 211 11 22 (reserveringen) parktheater.nl Perk Interieuropleidingen Visserstraat 13 • 040 244 35 13 perk-interieur.nl philharmonie zuidnederland Heuvel Galerie 140 • 040 244 20 20 brabantsorkest.nl Piet Hein Eek Halvemaanstraat 30 • 040 285 66 10 pietheineek.nl Natlab door Plaza Futura / Baltan Laboratories / Broet Kastanjelaan 500 • 040 294 68 48 natlab.nl info@baltanlaboratories.org baltanlaboratories.org PopEi Klokgebouw 300 • 040-243 14 44 popei.nl RHCe Raiffeisenstraat 18 • 040 264 99 40 rhc-eindhoven.nl Studium Generale, TU/e Den Dolech 2 / Auditorium 2.02 • 040 247 49 00 tue.nl/sg TAC - Temporary Art Centre Vonderweg 1 • 040 246 13 25 tac.nu Theater de Schalm Meiveld 3 Veldhoven • 040 253 35 78 deschalm.com Theater ‘t Speelhuis Kromme Steenweg 29 Helmond • 0492 587 000 theaterspeelhuis.nl Tipotango Scala, Kanaalstraat 6 • info@tipotango.nl tipotango.nl United-C Kleine Berg 62 • tel. 040 237 12 77 • united-c.nl

MUSEA / GALERIES 5minutenmuseum Gebouw SBX Strijp-S (ingang Glaslaan) 5minutenmuseum.nl Atelier Aanschot Ella Fitzgeraldlaan 88 • 040 242 37 38 leoniemarechal.com Cartoonmuseum Ton Smits Jacob Reviuslaan 25 • 040 211 47 86 tonsmitshuis.nl Designhuis Stadhuisplein 3 • 040 232 97 20 designhuis.com Eindhoven Museum Boutenslaan 161-b • 040 252 22 81 eindhovenmuseum.nl de Fabriek Baarsstraat 3 • 040 255 15 30 defabriekeindhoven.nl Kruisruimte Gen. Bothastraat 7e stichtingcomplex.nl MU Emmasingel 20 • 040 296 16 63 mu.nl Pennings, Galerie Geldropseweg 61b • 040 293 02 70 galeriepennings.nl Philips Museum Emmasingel 31 • 040 235 90 30 • info-museum@philips.com Salon Heilige Geeststraat 44 • 040 245 29 61 salonsalon.nl Stichting PEK Kanaalstraat 8 • stichtingpek.nl Vincentre Berg 29, Nuenen • 040 283 96 15 vangoghvillagenuenen.nl Van Abbemuseum Bilderdijklaan 10 • 040 238 10 00 vanabbemuseum.nl Yksi Expo/Winkel Torenallee 22-04 • 040 780 50 33 yksi.nl

DEVIN TOWNSEND PROJECT IN EFFENAAR

MAART 2015

27


Het Fantastisch Kinderfilm Festival is een festival met fantastische films voor iedereen van 2 t/m 9 jaar. Deze editie kunnen kinderen hun handen uit de mouwen steken en zelf aan de slag met hamers, schroeven, boren en verfrollers in Werkplaats Krik & Mak. Dus zet je werkhelm op en timmer een stop-motion film in elkaar, verf een pannenkoek of maak muziek met gereedschap!

UIT IN EINDHOVEN.NL


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.