UIT IN EINDHOVEN juni 2014

Page 1

IN E INDHOVE N

dé GRATIS uitkrant voor Eindhoven en regio

UIT IN EINDHOVEN

juni 2014

in MU | Strijp S


IN EINDHOVEN VAN DE REDACTIE Aan het einde van het theater- en muziekseizoen viert de themaprogrammering in de vorm van festivals en evenementen weer hoogtij. Zo vliegen het urban culture festival E-moves, het psychedelische Psych Lab, singer-songwritersfestival Naked Song, American Roots festival Cajun Moon en de MU-expositie met afterparty GenderBlender je om de oren. Evenals het klassiekere Muziek op de Dommel, het vijftiende 4d Tangofestival en de festivals voor eten en drinken: Pure Food en Eindhoven Culinair. Allemaal meerdaags en allemaal in Eindhoven, maar o jee, waar te beginnen? De junikrant kan je daarom maar het best gebruiken als spoorboekje voor je verblijf in Eindhoven (want thuisblijven kan altijd nog). Je kunt nauwgezet je route plannen en uitkienen dat je Maison du Malheur en Eels kunt zien(...), maar dat je ook Holy Funk en Radar Men From The Moon meemaakt. Simpelweg kunnen we stellen dat juni in Eindhoven gepaard gaat met festivallen en opstaan.

FOTO STUDIO STUIMIG

Festivallen en opstaan

Nu moet je voor een festival in een bepaalde sfeer zijn, vind ik. Uiteraard ga je voor het programma, maar het zijn toch de teenslippers en blote hemdjes, de biertjes in de hand en het fijne grasveld, podium of terras die het beeld compleet maken. Zelfs wie niet blowt, wordt high van het geroezemoes en de zon, de luie sfeer en blije gezichten. En risicovol is het voor degene die zich voorneemt ‘maar heel eventjes’ te gaan, want voor je het weet worden minuten uren en verglijden uren in de hele rest van de dag. En morgen, weer of geen weer, gaan we weer! Ga je mee?

SVEN RATZKE. FOTOGRAFIE: DENNIS VELDMAN. STYLING, VISAGIE: JOOST GIMBEL

COVER Vrouwelijkheid, mannelijkheid en alles daar tussenin. Met het project GenderBlender focust MU in samenwerking met gastcuratoren/kunstenaars Hanneke Wetzer en Leonie Baauw op de glijdende schaal tussen 100% XX en 100% XY chromosomen, tussen vrouw en man.

Lidy Lathouwers Hoofdredacteur Uit in Eindhoven PS – Neem ook de pareltjes in het vaste aanbod mee: wat te denken van Toneelgroep Amsterdam met De Entertainer, de producties van United-C en Carte Blanche en Het Predicaat (en de weg naar Rome) door Oscar de Boer? Of The Love Punch met Emma Thompson in Natlab, de Spaanse Ziel van Orkest Zuid en een pianorecital in het Muziekgebouw?

Lees meer op pag. 19

INSTELLINGSPORTRET INHOUD IN EINDHOVEN THEATER JEUGD FILM MUZIEK CULTUUR+ EXPO ART-AGENDA AGENDA ADRESSEN

IN EINDHOVEN Colofon 24e jaargang, nummer 10 Redactie

Bladmanager Vormgeving Drukbegeleiding Druk Verspreiding Oplage Uitgever

Lidy Lathouwers, Jeannine van Tienen, Loes Heuvelmans, Diana Jacobs, Gijs van de Burgt en Davey de Haze Lidy Lathouwers 20-02 Vormgevers Puntscherp Eindhoven Nieuwsdruk Nederland Tour de Ville, Axender 42.000 Stichting Uit in Eindhoven Oude Rechtbank Stratumseind 32, 5611 ET Eindhoven Tel. 040 - 720 09 34 info@uitineindhoven.nl uitineindhoven.nl

Neem voor meer informatie over redactie, advertenties en agenda contact met ons op. Wij staan je graag te woord! Wijzigingen en zetfouten voorbehouden.

2

UIT IN EINDHOVEN

4 5 7 8 9 15 17 20 21 23

Uit in Eindhoven bestaat bij de gratie van de kunst- & cultuurorganisaties uit Eindhoven en omstreken. Elke editie een portret van één van de deelnemers. Deze maand is dat:

De Kruisruimte van Stichting Complex

Al sinds 1997 is Stichting Complex gevestigd aan de Generaal Bothastraat in Eindhoven. Voortgekomen uit een initiatief van kunstenaars Huub Cox en Wendi Bakker, die indertijd met een aantal andere kunstenaars woonden en werkten in een school aan de Boschdijk, totdat die moest worden afgebroken. Op zoek naar andere huisvesting was er op de eerste plaats de behoefte aan betaalbaarheid en dus eenvoud.

De Kruisruimte werd geruime tijd gebruikt door stichting De Overslag, die in 2012 haar activiteiten heeft moeten staken omdat er geen subsidie meer was. Nu is de Kruisruimte wel weer beschikbaar voor nieuwe initiatieven. In het afgelopen jaar hebben er onder andere twee Taiwanese kunstenaars gewoond en gewerkt in het kader van het culturele uitwisselingsprogramma van de gemeente Eindhoven. Ook was in 2013 de Kruisruimte opgenomen in het progamma van DDW.

Er lag nog een stukje onbebouwde grond tussen de spoorlijn naar Geldrop en de Doornakkers. Daar is onder bezielend voorzitterschap van oud-wethouder van cultuur Jan van der Veen het complex opgetrokken in zogeheten nissenbouw: bogen met daarover golfplaten. Woningen werden gerealiseerd op basis van gebruikte zeecontainers. Goedkopere bouw was niet mogelijk.

De Kruisruimte is het hele jaar beschikbaar voor aan kunst en cultuur gerelateerde activiteiten. Wil je een indruk krijgen van de mogelijkheden, bezoek dan de website stichtingcomplex.nl. Daar zie je ook de tentoonstellingen die al in de Kruisruimte hebben plaatsgevonden.

Het complex bestaat uit een dertigtal ateliers, waarvan elf met woonruimte. De bogen staan op 2,5 meter van elkaar en overspannen een ruimte van 9,7 meter. Een klein atelier bestaat uit twee bogen met een oppervlakte van 48,5 m2. Op de plaats waar de twee stramienen elkaar kruisen ontstond de Kruisruimte, een multifunctionele ruimte van bijna 100 m2. Bij de Kruisruimte is een 3-boog atelier getrokkenom de ruimte toegankelijker te maken. Dit atelier kan ook dienen als gastenatelier/verblijf.

23 september t/m 6 oktober: Expositie van de deelnemers aan de Atelierroute 2014. november: de tentoonstelling SMPLYCMPLX 2.0, een overzichtstentoonstelling van in het Complex gevestigde kunstenaars.

Agenda 2014


IN EINDHOVEN EINDHOVEN DOOR DE OGEN VAN

Steven Henry Steven Henry is basklarinettist en componist. Hij kwam ooit naar het bruisende Eindhoven om een studie natuurkunde te beginnen aan de TU/e. Zijn muzikale ambities bleven echter kriebelen en hij koos ervoor om ook klarinet te gaan studeren aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Hij specialiseerde zich in de basklarinet, waar een uitgebreid en nog steeds groeiend solo-repertoire voor bestaat. Tegenwoordig treedt Steven Henry geregeld op met zijn ensembles Rodinia en het Arundo Kwintet. Verder is hij betrokken bij Orkest Zuid en is hij als (bas)klarinettist en muziekdocent betrokken bij diverse orkesten in de regio. Ik drink het liefst een biertje bij Van Moll, het Ketelhuis en Popei. Aangezien ik zo af en toe wel van een speciaalbiertje hou, is Van Moll op dit moment voor mij 'the place to be'. Origineel assortiment en een prima sfeer. Aangezien ik op Strijp-S woon, is het ook makkelijk om zo af en toe eens binnen te lopen bij de horecagelegenheden in dit gebied. Voor een goede lunchmaaltijd loop ik binnen bij ‘t Koffiehuisje. Ook dichtbij huis. Maar buiten dat serveren ze altijd heerlijke broodjes en sapjes en is de koffie uiteraard prima in orde. En het personeel is altijd goed en vriendelijk.

Onze Facebookpagina is veranderd! Naast agenda-items ook leuke winacties. Voor vrijkaarten en kortingen LIKE Uit in Eindhoven! facebook.com/uitineindhoven

De keuze van 3voor12eindhoven

Een avondje uitgebreid tafelen doe ik graag bij het Ketelhuis. Ook al heb ik geen binding met het bedrijf Philips, de oude gebouwen van Philips hebben voor mij toch een magische uitstraling. Dit geldt ook voor het Ketelhuis, waar ze verrassende, maar heerlijke gerechten serveren. Ook bij Kelderman & Van Noort kun je lekker eten, en er hangt een goede sfeer. Omdat ik zelf vaak verplichtingen heb in de weekenden en ‘s avonds, heb ik weinig tijd om zelf het theater of een concert te bezoeken. Als ik dan eens tijd heb, kijk ik altijd waar er op dat moment iets leuks te zien of te horen is. Zo af en toe kom ik in café Wilhelmina, maar in de Effenaar kom ik eigenlijk te weinig. Verder vind ik het altijd leuk om kleinere gezelschappen zoals Opus 28 te zien, die je kunnen verrassen en/of op een bijzondere plek een voorstelling geven.

Ik kom net terug van vakantie in Berlijn en daar zijn toch aardig wat musea met mooie collecties, zoals de Neue Nationalgalerie en het Hamburger Bahnhof. In Eindhoven loop ik eigenlijk alleen zo af en toe het Van Abbemuseum binnen. Ook al kom ik er zelf bijna nooit, toch vind ik het jammer dat er de laatste jaren enkele galerieën zijn verdwenen. Dit lijkt me geen goed zaak voor de Eindhovense kunst- en designwereld. In juni kijk ik het meest uit naar Muziek op de Dommel en het jubileumconcert van Orkest Zuid. Muziek op de Dommel is een jaarlijks terugkerend muziekfestival in Eindhoven. Prima sfeer en leuke (klassieke) muziek. Dit jaar is het voor het eerst op het terrein van de TU/e en ik zal er zelf optreden met Rodinia, het Arundo Kwintet en studentenorkest Auletes. Op 15 juni viert Orkest Zuid haar eerste lustrum. Dit belooft een prachtige muzikale avond in Spaanse sferen te worden in Muziekgebouw Eindhoven. Ik heb het idee dat er op dit moment in de stad veel ruimte is voor kleine initiatieven en beginnende ondernemers, met name op het creatieve vlak. Verder wonen we natuurlijk in een van de slimste regio's ter wereld en doen we het economisch ook uitstekend. Wel mis ik in Eindhoven meer gelegenheden zoals Kraaij & Balder en Wilhelmina, plekken waar je laagdrempelig een variëteit aan muziek (zoals jazz, pop, folk en kamermuziek), theater en cabaret kunt bijwonen. (zie ook pag. 11)

TIEN JAAR TAC IN DE STAD

Een selectie uit het CONCERTaanbod. Luister ook naar 3voor12/Eindhoven radio, elke woensdag tussen 21.00 en 23.00 uur. Tip 1 Eindhoven Psych Lab VR 6 en ZA 7 JUNI in de Effenaar Tip 2 Op De Tôffel ZO 22 JUNI in Vierlingsbeek Tip 3 Naked Song Festival ZA 28 JUNI in Muziekgebouw Eindhoven Tip 4 Effenaar ’t Wasven met Iris Penning, Wolf in Loveland en Small Time Crooks ZO 29 JUNI in Groendomein 't Wasven Tip 5 Ignite ZO 29 JUNI in Dynamo

De keuze van het Parktheater Een selectie uit het THEATERaanbod, door Loes Barkema. Tip 1 De Entertainer - Toneelgroep Amsterdam WO 4 JUNI in Parktheater Eindhoven Tip 2 Séquence 8 - 7 Fingers VR 13 JUNI in Parktheater Eindhoven Tip 3 Orkest Zuid - De Spaanse Ziel ZO 15 JUNI in Muziekgebouw Eindhoven Tip 4 GenderBlender (expositie) VR 6 JUNI T/M WO 17 AUG in MU Tip 5 Gay Film Night - Cupcakes ZO 29 JUNI in Natlab door Plaza Futura

In 2015 bestaat TAC tien jaar en dat werd in mei onder andere gevierd met een tentoonstelling van werk van alle huidige TACgenoten. De expo omvatte beelden, design, animatie, muziek, video, schetsen en maquettes en een aantal van de mooiste werken die het afgelopen decennium in TAC zijn ontstaan. Foto Theo Visser. JUNI 2014

3


IN EINDHOVEN RainBowRun040 Kleurenloop in de strijd tegen ALS ZA 21 JUNI Genneper Parken 14.00-20.00 uur / €17,50 (incl. t-shirt en zonnebril) Op 21 juni aanstaande vindt de eerste editie van de spectaculaire kleurenloop RainBowRun040 plaats in de Genneper Parken. Dit wordt een groot feest voor jong en oud. Eerst 5 kilometer hardlopen of wandelen en daarna een geweldige afterparty. Een evenement dat bol staat van fun, kleurenexplosies en muziek.

Eindhoven Culinair, de Proeftuyn van Eindhoven Culinair evenement VR 6 T/M MA 9 JUNI Stadswandelpark Eindhoven VR 6 en ZA 7 juni: 17.00 - 0.00 uur / ZO 8 en MA 9 juni: 13.00 - 0.00 uur € 7,50 / t/m 12 jaar gratis Geheel volgens pinkstertraditie staat het Stadswandelpark ook dit jaar weer volledig in het teken van een compleet vernieuwd Eindhoven Culinair.

EINDHOVENCULINAIR.COM / FACEBOOK.COM/EHVCULINAIR

Musical Sing Along Openluchtconcert ZA 28 JUNI Wilhelminaplein 20.00 uur / Gratis Op zaterdag 28 juni organiseert het harmonie-orkest van het Koninklijk Woensels Muziekcorps een Musical Sing Along op het Wilhelminaplein in Eindhoven. Het evenement is voor jong en oud en laat zien dat een harmonie zeker niet oubollig is.

E-Moves Urban Culture Festival Eindhoven VR 13 T/M ZO 22 JUNI Verschillende locaties in Eindhoven

Er worden diverse musicals gezongen in samenwerking met zangtalenten van diverse zangscholen uit Brabant. Dit is gedaan om jonge talenten, die vaak nog een hele carrière in het vooruitzicht hebben, een podium te bieden om zich te laten zien aan een groot publiek.

Dit jaar is alweer de derde editie van E-Moves. Tien dagen lang is Eindhoven in de ban van dit Urban Culture Festival. Op meer dan 20 locaties verspreid over de hele stad vinden evenementen, workshops, masterclasses, demonstraties en presentaties plaats. Met als hoogtepunten de vijfde editie van Step in the Arena Graffiti festival en het WK breakdance voor duo’s: World Bboy Classic.

E-Moves, de naam zegt het al, is een beweging die niet stopt als het festival klaar is. Het festival is de climax, de uitvergroting van hetgeen het hele jaar door plaatsvindt in Eindhoven en van wat zich hier de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. E-Moves trapt af op 13 juni van 15.00-19.00 uur. Iedereen is welkom om te genieten van de beste shows, workshops en demonstraties op het 18 Septemberplein. (zie ook pag. 8 en 11) EMOVES.NL

UIT IN EINDHOVEN

FACEBOOK.COM/RAINBOWRUN040 / TWITTER.COM/RAINBOWRUN040

Een verscheidenheid aan sfeervolle en intieme terrassen staan verspreid op het evenemententerrein opgesteld, zodat u optimaal kunt genieten van het gevarieerde aanbod aan mooie gerechten. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten staat op eindhovenculinair.com een actueel overzicht van alle deelnemers. Tijdens Eindhoven Culinair kan op het gehele terrein zowel cash als met zogenaamde ‘Lempkes’ betaald worden.

Wat in 1993 begon als een bescheiden evenement, wordt in 2014 groots gepresenteerd als de Proeftuyn van Eindhoven. In deze Proeftuyn staat smaak beleven en genieten centraal. De deelnemers pakken vanuit hun proeflokalen flink uit om de hongerige harten van de bezoekers te veroveren. De beste chef-koks, lokale leveranciers, restaurants, eetcafés en diverse andere partijen zijn in grote getalen aanwezig om hun kunsten te vertonen en bezoekers te verrassen met lekkere en bijzondere culinaire specialiteiten.

4

Loop, rol of hol mee in de strijd tegen ALS ALS is een spierziekte waar nog geen behandeling voor is. Er is veel geld nodig voor onderzoek en alle opbrengsten van de RainBowRun040 gaan hier naar toe. Doe mee met je team, familie en vrienden en schrijf je in op rainbowrun040.nl.


THEATER United-C Burn FOTO JAN VERSWEYVELD

Dans DO 5 EN VR 6 JUNI Parktheater Eindhoven, Philipszaal 20.30 uur / € 18,50

Toneelgroep Amsterdam De Entertainer

Live-art gezelschap United-C begeeft zich op het grensvlak tussen dans/performance/beeldende kunst. Voor Burn bouwt het gezelschap een biotoop voor dansers, performers, muzikanten en een cameraman. Het publiek wordt uitgenodigd deze wereld van alle kanten te komen bekijken. United-C daagt hen uit de moed te hebben te blijven, maar ook te durven beslissen om te vertrekken en wellicht weer terug te komen. In een mythologische setting met een boven- en een onderwereld combineert Burn grootbeeldvideoprojecties met danssecties, live uitgevoerd door een cast van internationale dansers, verbonden aan United-C. De dansers en hun uitputtende energie op de vloer; de iconische beelden groot, als wolkenpartijen, boven hen. De voorstellingen van United-C tonen de mens pur sang. Uitgekleed; naakt; letterlijk, of in hun zijn. Hoe dichter erbovenop, hoe meer we het voelen en dondersgoed weten dat ook wij een van hen zijn. Het is lachen of huilen, met die mens. Regie Maarten van der Put. Choreografie Pauline Roelants. Componist Ralph Timmermans.

De Entertainer is het portret van de familie Rice, drie generaties variété-artiesten die het steeds moeilijker krijgen om hun plaats in een snel veranderende maatschappij veilig te stellen. De gesprekken tussen grootvader Billy en kleindochter Jean worden afgewisseld met de optredens van vader Archie die met sarcastische liedjes zijn publiek een spiegel voorhoudt. Wanneer de familie verenigd is en de drank zijn werk doet, laat het nieuws van de dood van Archie’s zoon Mick, omgekomen tijdens zijn legerdienst in het buitenland, de gezinsleden totaal ontredderd achter. In De Entertainer schetst John Osborne een grimmig beeld van Engeland, een wereldrijk in verval, waar de kansarmen kanonnenvlees vormen en hun patriottisme en latent racisme een giftige cocktail doen ontstaan. Met Alwin Pulinckx, Fred Goessens, Gijs Scholten van Aschat, Janni Goslinga, Mariana Aparicio. Regie bewerking en vertaling Eric de Vroedt.

FOTO HANS SPIEGELAAR

Toneel WO 4 JUNI Parktheater Eindhoven / Philipszaal 20.30 uur (19.30 uur inleiding) / € 27,50

ATTIKA speelt De Zaak van Piet Arfeuille

Een man overziet zijn leven, gaat op straat liggen en vraagt zich af wat de reden kan zijn om weer op te staan. Hij moet tenslotte afrekenen met het alter ego uit zijn jongere jaren om met een vernieuwde blik naar het leven te kijken wat nog voor hem ligt. Een gruwelijk mooie monoloog, waarbij verontrustende beelden uit de man zijn fantasie, voor de ogen van de kijker zichtbaar worden. De schrijver, Piet Arfeuille, heeft na het bekijken van een try out de spelers/makers aangemoedigd het concept verder te onderzoeken en uit te werken. Het resultaat hiervan wordt zichtbaar in een voorstelling die vier keer gespeeld wordt. Reserveren attika.nu

FOTO BAS BERENDS

WWW.CARTEBLANCHE.NU

FOTO BERT HEMANS

Toneel DO 12 JUNI (TRY OUT) T/M ZO 15 JUNI Carte Blanche (Jan Heynslaan 4) 20.30 uur

Oscar de Boer Het Predicaat (en de weg naar Rome) Toneel VR 6 EN ZA 7 JUNI Parktheater Eindhoven, Kameleon 20.30 uur / € 12,50 Daan verlangt naar avontuur. Hij pakt zijn spullen en trekt er op uit. De wereld houdt haar adem in en wacht gespannen af. Wat logisch is, want deze jongeman is bijzonder. En de mensen weten het. Ze zien het aan hem, ze merken het. Niet meteen, maar na een tijdje. Soms vindt hij dat jammer. Meestal accepteert hij het. Het Predicaat (en de weg naar Rome) is een op waarheid gebaseerd verhaal. Daniël Gelvoedt speelt zichzelf en gunt u een kijkje in het meesterlijke brein en de belevingswereld van een jongeman met een diagnose. Met het predicaat ‘autist’. Regie Oscar de Boer. Voorstelling in het kader van thinX. JUNI 2014

5


THEATER Vijftig tinten... de musical een parodie Musical DO 12 JUNI Parktheater Eindhoven / Endinet-zaal 20.00 uur / vanaf € 24,50

Circus VR 13 JUNI Parktheater Eindhoven / Endinet-zaal 20.00 uur / vanaf € 25,-

Het moderne circus is al lang niet meer louter een demonstratie van acrobatische toeren, lenige kunsten en handige trucs. Dit laat bijvoorbeeld het populaire Cirque du Soleil al jaren zien. ‘Le nouveau cirque’, waartoe ook 7 Fingers behoort, is theater, dans, muziek en poëzie. De groep heeft een unieke theatertaal ontwikkeld, een choreografisch circus op menselijke schaal. In pure dans van hoog niveau verwerkt 7 Fingers naadloos circustechnieken als Russische balk, Chinese paal, jongleren en tumbling. Séquence 8 gaat over menselijke relaties: kameraadschap, competitie, rivaliteit en... samen lol trappen. “A hell of a show”, oordeelde The Boston Globe. Met Eric Bates, Ugo Dario, Colin Davis, Devin Henderson, Maxim Laurin, Camille Legris, Tristan Nielsen en Alexandra Royer. Mede mogelijk gemaakt door Stichting Cultuur en Bedrijf.

FOTO YANN BOYENVAL

Vergeet de boeken en de film: de musical-parodie op de Vijftig tinten-trilogie is de nieuwste hype die zorgt voor rode oortjes én een grote glimlach. Het verhaal: een boekenclub, die bestaat uit alleen maar vrouwen, besluit Vijftig tinten grijs te lezen. Door hun interpretatie van de wereldwijde bestseller komt het publiek terecht in een achtbaan van hilarische momenten. Een musical voor iedereen boven de achttien jaar die geen genoeg kan krijgen van de erotisch getinte trilogie, waarvan alleen al in Nederland dik een miljoen exemplaren zijn verkocht. Maar net zo goed voor niet-lezers die openstaan voor een sexy visueel avontuurtje waarin vooral hard mag worden gelachen. Met Birgit Schuurman/Linda Wagenmakers (afwisselend), Han Oldigs, Brigitte Heitzer, Eva Poppink, Rosalie de Jong e.a. Tekst E.L. James. Regie Jasper Verheugd.

7 Fingers Séquence 8

Instant Theatre Theaterdag CKE

CKE-musicalschool Mamma Mia!

Theater ZO 15 JUNI Pand P (voormalige Plaza Futura) 12.00 uur / € 7,50

Amateur / musical ZO 22 (14.00 & 20.00) EN MA 23 (20.30) JUNI Parktheater Eindhoven / Philipszaal € 17,50

Een te gékke dag voor theaterliefhebbers, individuele spelers en verenigingen uit en rondom Eindhoven. Een dag vol workshops en gezelligheid waarin naar elkaar kijken en van elkaar leren centraal staat, waarbij deelnemers kiezen voor straattheater of theater in de zaal. Er wordt samen gegeten en ’s avonds vinden presentaties plaats voor elkaar en voor publiek. Inschrijven cke.nl

Mamma Mia!, vol opzwepende muziek van ABBA, is een musical over een moeder-dochterrelatie en over loslaten. Sophie staat op het punt van trouwen met Sky. Ze weet niet wie haar vader is. Sophie kan van drie verschillende mannen zijn. Haar moeder Donna leidt inmiddels een rustig leven en runt een café op een warm eiland. Als Sophie de drie mannen uitnodigt voor de bruiloft is Donna de wanhoop nabij. Als twee hartsvriendinnen van Donna ook nog naar het eiland komen weet ze even niet meer waar ze het zoeken moet. Wie is nou de vader? Wie trouwt met wie? De spelers van de CKE-musicalschool nemen u mee in dit hilarische en ontroerende verhaal!

CKE-musicalschool Fame Amateur / musical VR 20 (20.00 UUR) EN ZA 21 (14.00 UUR) JUNI Parktheater Eindhoven / Philipszaal € 17,50 Fame, I’m gonna live forever! Het is een zinnetje uit één van de meest bekende liedjes uit de musical Fame. Het verhaal gaat over een groep jongeren die aangenomen wordt op de High School of Performing Arts in New York. Op deze opleiding krijgen ze les in dansen, toneelspelen, zingen én muziek maken. Elke student heeft zijn eigen achtergrond, karakter en verhaal, maar allemaal dromen ze ervan een beroemde ster te worden. De jongeren van de CKE-musicalschool nemen u mee in deze en hun eigen dromen! Volledig zelf bewerkt en geproduceerd door het docententeam van de CKE-musicalschool en gespeeld door jongeren. 6

UIT IN EINDHOVEN


Dick Boonman Ou(d)t

heeft u ’m al?

Muziektheater VR 4 JULI Parktheater Eindhoven, Kameleon 20.30 uur / € 17,50 “Als ik terug kijk op een leven, vol hoge toppen, diepe dalen. Heb ik steeds alles gegeven, altijd angsten voor het falen. Leefde voller dan vele anderen, als ik terugkijk op die tijd Zou ik niets willen veranderen, heb ik geen seconde spijt.”

FOTO NADIA TEN WOLDE

25 jaar geleden kwam Dick Boonman uit de kast en zette ook zijn eerste stappen in theaterland. In het kader van Roze Zaterdag Eindhoven maakt Dick Boonman de voorstelling Ou(d)t die slechts éénmalig te zien zal zijn. In de voorstelling kijkt hij terug door middel van scènes uit voorstellingen die hij eerder speelde en kijkt hij vooruit met nieuw materiaal.

het nieuwe programma 2014/2015 van Parktheater Eindhoven

4 juni start de losse kaartverkoop parktheater.nl / 040 - 211 11 22

JEUGD Docenten CKE De Koning is Muziek

Vatbaar voor Archiefvirus?

Toneel / muziek ZO 1 JUNI Festivalterrein Muziek op de Dommel (TU/e) 13.30 en 16.00 uur / Gratis

Het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe) ontvangt dagelijks bezoekers die onderzoek doen. Ook kinderen komen er kennismaken met het archief. Om iedereen netjes te ontvangen, gaat er regelmatig een stofzuiger door het pand. Geen huis- tuin- en keukenapparaat, maar een heel speciale. Eentje die korte metten maakt met ongewenste gasten. Maar wie zijn die ongewenste gasten dan? Doe de proef en ontdek welke bezoekers niet welkom zijn in het archief!

De voorstelling De Koning is Muziek wordt gespeeld voor kinderen tot 12 jaar, waarin de Koning ziek is van het eten en van muziek weer beter wordt. Alle instrumenten komen langs en er worden liedjes gezongen en gespeeld door docenten van CKE. Een hele leuke voorstelling! Na afloop kunnen kinderen in de Muziektuin alle instrumenten uitproberen.

1 boterham, 2 bakjes met doorzichtige deksel, een hoekje in huis waar de stofzuiger niet bij kan, water en een stift. Zo doe je de proef: Maak de bakjes goed schoon en droog. Nummer de bakjes (1 en 2). Leg in bak 1 een halve boterham en doe de deksel erop. Haal de tweede halve boterham met beide kanten door het stof. Maak de vieze boterham vochtig met water en leg hem in bak 2 en doe de deksel erop. Wacht een week. Laat de deksels dicht. Wil je iets zien, tik dan zacht met je vinger op de deksels, zodat het vocht eraf valt.

FOTO’S MAURICE LIPSCH

Je hebt nodig:

Als je de proef goed gedaan hebt, dan zie je welke bezoekers een aparte behandeling krijgen als ze op bezoek komen in het archief. Hoe heten deze bezoekers? Wat doen ze met papier, denk je? Waarom brengen ze de archiefmedewerkers in opperste staat van paraatheid? Voor antwoord op deze vragen ben je van harte welkom in het RHCe. Maar laat alsjeblieft je boterham met stof thuis! (Voor je gezondheid is het beter om de bakjes gesloten te laten en zo weg te gooien als je het gedaan hebt.) DOOR MARIJKE LIEFTING

JUNI 2014

7


FILM Film in Natlab door Plaza Futura Nieuwe Helden DO 5 JUNI / 19.30 UUR In het hart van de Tour volgt een wielerploeg die wil bewijzen dat winnen ook zonder doping kan. In de honderdste editie van de Tour zint het jonge Nederlandse team van Argos-Shimano op revanche op de oude garde die met dopinggebruik het wielrennen heeft verziekt. In cinema vérité-stijl volgt de film de renners. We zijn er bij in de hotelkamers, als de jongens gemasseerd worden, als sprinttalent Marcel Kittel zijn teamgenoten een mooie bonus belooft bij een etappeoverwinning. Als sprintfavoriet Mark Cavendish zijn concurrent Tom Veelers van Argos vlak voor de finish ten val brengt. We zien het bloed en de wonden en voelen zijn teleurstelling en frustratie. We zien hoe Kittel en zijn team uiteindelijk geschiedenis schrijven. NL 2014 Regie Dirk Jan Roeleven. 87 min. Nederlands gesproken.

THE LOVE PUNCH

Screen it Loud: Good Ol’ Freda VR 6 JUNI / 19.30 UUR Precies vijftig jaar nadat The Beatles hun enige optredens in Nederland gaven toont Natlab door Plaza Futura Good Ol’ Freda. De documentaire vertelt het verhaal van het verlegen Liverpoolse tienermeisje Freda Kelly dat gevraagd wordt om te komen werken voor het lokale bandje The Beatles. Als de roem zich aandient is Freda daar van heel dichtbij getuige van, maar nooit maakt ze misbruik van haar situatie. Als trouwe secretaresse vertelt Freda voor het eerst haar verhaal. UK/USA 2013 Regie Ryan White. 86 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.

E-moves MA 16, DI 17, DO 19 EN VR VR 20 JUNI / 20.00 UUR De films op het programma van E-moves, het festival dat Eindhoven van 14 tot en met 23 juni doordrenkt met hiphop, breakdance, skateboarding, graffiti en street art, zijn te zien in Natlab door Plaza Futura. Er zijn de afgelopen jaren talloze breakdancefilms gemaakt, maar geen zo indrukwekkend als B-boy for Life - die

tijdens E-moves in Nederlandse première gaat. De film toont de strijd van dansers - B-boys - in Guatemala Stad, die laveren tussen agressieve bendes waarmee de stad in toenemende mate overspoeld raakt. Het punksprookje This Ain’t California toont ons de wereld van het ‘Rollbrettfahren’, zoals skateboarden - volgens het Oost-Duitse regime een dwaze, onaanvaardbare sport - in de DDR bekend stond. In Cerro Torre: a snowball’s chance in hell bereidt wonderkind David Lama zich voor op het bestijgen van de Cerro Torre, naar verluidt de moeilijkste berg ter wereld om te bedwingen. Nederlandse première. In de documentaire Straatsterren in Lichtstad wordt zichtbaar hoe betekenisvol Eindhoven al vanaf het prille begin is geweest voor de hiphopcultuur in Nederland. MA 16 juni: B-boy for life DI 17 juni: This ain’t California DO 19 juni: Straatsterren in Lichtstad VR 20 juni: Cerro Torre (Zie ook pag. 4 en 11)

Natlab in Psych Lab VR 6 EN ZA 7 JUNI Natlab door Plaza Futura neemt deel aan Eindhoven Psych Lab, een nieuw Eindhovens Festival op 6 en 7 juni met tientallen bands uit de (neo)-psychedelische rockscene, een expo, een doorlopend filmprogramma en meer. Natlab draagt op 6 juni bij met het audiovisuele project ODDSAC - een ‘visueel album’ dat popgroep The Animal Collective maakte met video artist Danny Perez - en op 7 juni met een selectie van psychedelische muziekvideo’s samengesteld door Submarine Channel. Het programma vindt plaats in de Effenaar (zie ook pag. 10) EINDHOVENPSYCHLAB.COM

Deux jours, une nuit VANAF DO 19 JUNI Sandra (Marion Cotillard) wil graag weer aan het werk en probeert haar baan terug te krijgen. De enige manier waarop zij dit kan bewerkstelligen is door haar collega’s te overtuigen hun bonus in te leveren. BE 2014 Regie Jean-Pierre & Luc Dardenne Met Marion Cotillard, Fabrizio Rongione e.a. 95 min. Frans gesproken, Nederlands ondertiteld.

8

UIT IN EINDHOVEN

The Love Punch VANAF DO 19 JUNI Misdaadkomedie met Pierce Brosnan en Emma Thompson in de hoofdrollen. Richard Jones, een gescheiden bedrijfseigenaar van middelbare leeftijd, gaat met pensioen. Maar dan ontdekt hij dat er fraude is gepleegd bij de bedrijfsovername. Alle pensioengelden zijn gestolen. Met ex-vrouw Kate gaat Richard op zoek naar de verantwoordelijke. Tijdens de achtervolging door Europa krijgen Richard en Kate te maken met vele intriges en ontdekken ze dat de oude liefde nog niet gedoofd is. UK 2013 Regie Joel Hopkins Met Emma Thompson, Pierce Brosnan, Timothy Spall e.a. 95 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.

Gay Film Night: Cupcakes ZO 29 JUNI / 19.30 UUR Hilarische feel good-parodie van Eytan Fox (Yossi & Jagger) op het Eurovisie Songfestival. Als een groepje vrienden in Tel Aviv samenkomt om naar de finale van het Songfestival te kijken, schrikken ze van de Israëlische inzending. Om Anat op te beuren, die net door haar man verlaten is, maakt de vriendenclub spontaan een liedje en neemt dit op met hun telefoon. Geheel tegen hun bedoeling in wordt hun opname gezien door de Songfestivalorganisatie. En plots zijn ze de officiële inzending van Israël. Na aanvankelijke reserves over hun nieuwe sterrendom staan ze plots naast de Russische inzending in de Songfestivalfinale. Israel 2014 Regie Eytan Fox 90 min. Hebreeuws, Frans, Engels gesproken, Nederlands ondertiteld. Dit jaar vindt Roze Zaterdag op 5 juli plaats in Eindhoven. In de week daaraan voorafgaand programmeert Natlab elke dag een gayfilm (programma op natlab.nl).


MUZIEK Festival Muziek op de Dommel groeit en bloeit Aantrekkelijk klassiek voor jong en oud Evenement ZA 31 MEI EN ZO 1 JUNI TU/e terrein Gratis De vijfde editie van Festival Muziek op de Dommel is in aantocht. Met een totaal vernieuwd programma op een nieuwe locatie: het TU/e terrein, uiteraard in, op en langs rivier de Dommel. Laat je zaterdag 31 mei en zondag 1 juni onderdompelen met klassieke muziek in alle soorten en maten voor alle leeftijden en bovendien helemaal gratis.

FOTO JOLAND VAN NISPEN

ZA 31 MEI 10.00 - 13.00 Auditorium op het TU/e terrein Workshops voor muzikanten verzorgd door musici van philharmonie zuidnederland, Scratchkoor door het NSK, openbare repetitie Jong Trombone Collectief.

Ook in Muziekgebouw Eindhoven ZO 1 JUNI

Finale Archipel Muziekconcours Zes jongeren met een zeer hoog muzikaal niveau strijden om de eerste plaats tijdens de finale.

VR 6 JUNI

Angklung Eindhoven goes to cinema Verschillende soundtracks uit wereldberoemde films gespeeld op het Indonesische bamboe instrument.

ZO 15 JUNI

Orkest Zuid: Jubileumconcert

14.00 - 20.30 Afwisselend hoofdpodium en ensemblepodium De Zwarte Doos GSMG Bragi, Rotterdams Studentenorkest, Eindhovens Studentenkoor Vokollage en Harmonieorkest L’Union Fraternelle Veldhoven. Ensembles: Jong Trombone Collectief, Arundokwintet, Studenten Blokfluitensemble Sambuca, Rodinia en Mondharmonicakwartet Fata Morgana. 14.00 - 18.30 Inspiratiecafé op nevenpodium 14.00 - 14.45 Heleen Florusse: Maak werk van je talent! 15.00 - 16.00 Jacob Voorthuis: Music and Architecture 16.15 - 17.15 Maartje Vos: De invloed van Muziek in de Beeldende Kunst 17.30 - 18.30 Remy Wenmaekers: Akoestiek en muziek 21.00 - 22.45 Hoofdpodium Dommelconcert The Website Story door ESMG Quadrivium o.l.v. Jos Schroevers Nieuw en vernieuwend: een bijzonder liefdesverhaal ontpopt zich tijdens Dommelconcert The Website Story. Een onmogelijke liefde die begint en eindigt op het internet. Internet, bron van informatie en onbegrensd dataverkeer, maar ook bron van problemen als het gaat om privacy en ID-fraude. Zaken die tijdens het concert allemaal de revue passeren in animaties, muziek en lichtspektakel. Om dit verhaal kracht bij te zetten wordt het publiek uitgenodigd de Website Story-app te downloaden. Het publiek vervult gedurende het concert via deze app een glansrijke rol! Solisten Laetitia Gerards, Floor Krijnen, Silencio Pinas, Terence van der Loo. 23.00 - 24.00 Ensemblepodium De Zwarte Doos Borrelconcert door ESMG Quadrivium & Bigband Studentproof o.l.v. Ghislain Bellefroid.

ZO 1 JUNI Hoofdpodium: feestelijke opening evenement Doe de Dommel 11.00 Jong Trombone Collectief o.l.v. Mark Boonstra 11.30 Officiële opening Doe de Dommel met Tipo Tango Gitaarorkest o.l.v. Peter Constant 12.00 Tilburgs Festival Orkest o.l.v. Marcel Geraeds 13.00 - 18.00 Diverse locaties rondom de Dommel TU/e terrein Kamermuziek op de Dommel door Muziekgebouw Eindhoven (voorheen: Kamermuziek in het Groen) Muziekgebouw Eindhoven presenteert een kamermuzikale middag met vijf podia klassieke hits gespeeld door topprofessionals van Nederlandse bodem. Op het hoofdpodium Casual Classics met bekende klassieke hits. Daarnaast optredens van het Storioni Trio, jong talent, Amsterdam Sinfonietta Soloists, Camerata RCO en vele anderen. Het wordt een middag heerlijk muzikaal genieten aan de Dommel! Kindermuziektuin Volop muzikaal vermaak voor kinderen van 4-12 jaar Kinderen voeren opdrachten uit met een mooi geïllustreerde plattegrond in de hand. Dit onder begeleiding van o.a. musici, acteurs en kunstenaars. Wil je even in de huid kruipen van de Zandtovenaar, de verwarde vissen in de Dommel helpen door de juiste toonladder te maken, zelf een liedje of rap maken, muziekmemory in de bomen spelen of onder de instrumentenboom doorlopen? Kom gezellig meedoen en beleef een leuke middag. Natuurlijk is er volop muziek en een kindervoorstelling van het CKE (zie pag. 7).

15e 4D-Tangofestival Argentijnse Tango: workshops, salons, live muziek en dansoptredens WO 28 MEI T/M ZO 1 JUNI SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6) Tijden en prijzen: zie 4dtango.nl Grand salon op Hemelvaartsdag met live muziek van Quinteto Zarate en een dansoptreden van Birkit & Muzaffer, de eerste docenten bij TipoTango 15 jaar geleden. Op de vrijdagsalon speelt Wim Warman op piano en is er een dansoptreden van Peter en Pingel, exponenten van een nieuwe lichting dansers. Zondagmiddag is SCALA onderdeel van Muziek aan de Dommel en mag iedereen binnenlopen om met tango kennis te maken in ‘tango voor starters’.

ELKE ZATERDAG St. Catharinakerk (centrum) € 7,- / CJP-houders en studenten gratis ZA 7 JUNI / VANAF 14.25 UUR

Muziek in de Cathrien Collegium Vocale Eindhoven & orkest o.l.v. Ruud Huijbregts: J.S.Bach (Cantate BWV 21, “Ich hatte viel Bekümmernis”) en Motet (BWV 226 “Der Geist hilft unser Schwachheit auf”). Met om 14.25 uur beiaardbespeling door Rosemarie Seuntiëns.

Het jubileumconcert van Orkest Zuid speelt zich af in Spaanse sferen (zie pag. 11)

ZA 14 JUNI / 15.00 UUR

ZA 21 JUNI

Jong Talent Van De CKE-muziekschool Diverse composities uit verschillende muziekperiodes.

Philips Symfonie & Zuid Nederlands Concert Koor Viering vijfjarig jubileum met een concert i.s.m. het Philips Symfonie Orkest en het Internationaal Vocalisten Concours 2014.

KamerMuziek in de Cathrien

ZA 21 JUNI / 15.00 UUR

KoorMuziek in de Cathrien Vrouwen Vocaal Ensemble Sirena met religieuze muziek uit de 17e en 18e eeuw, onder leiding van Nadia Loenders en met Tannie van Loon (orgel)

ZO 22 JUNI

Vredesconcert Philips Harmonie en Kempenkoor: 70 jaar bevrijding Een concert waarbij Kempenkoor en Philips Harmonie voor de eerste keer samenwerken. Het is 70 jaar geleden dat Eindhoven werd bevrijd en 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon: een goed moment om eens stil te staan bij vrede en vrijheid.

ZA 28 JUNI / VANAF 14.00 UUR

OrgelMuziek in de Cathrien Jo Louppen (Stadsorganist Kerkrade) met werk van Hindemith (Sonate I) e.a. Met om 14.00 uur lezing door Hans Strootman: Paul Hindemith, constructief en onversaagd MUZIEKINDECATHRIEN.NL JUNI 2014

9


MUZIEK Muziek bij CKE Prokkeldag Op reis met de Loveboat

(Oud-)leerlingenconcert CKE

MA 2 JUNI CKE (Pastoor Petersstraat 180) 19.00 uur / Gratis

ZO 15 JUNI CKE (Pastoor Petersstraat 180) 19.30 uur / Gratis

Een Prokkel is een zintuigelijke ontmoeting voor mensen mét en zónder een verstandelijke beperking. We stappen met z’n allen in de Loveboat en dan begint het avontuur!

Dit wordt een bijzonder concert! Oud-leerlingen van de CKE-muziekschool die in de afgelopen jaren van muziek hun vak hebben gemaakt, spelen een prachtig concert en daarnaast zullen twee leerlingen uit de Talentklas laten horen wat zij op hun jonge leeftijd al kunnen.

Slotmanifestatie Water Muziek, dans, theater, musical en beeldende kunst DO 5 JUNI Effenaar 17.00 en 19.30 uur / Gratis

Slotconcert Regionale Vakklas Zuid-Nederland ZA 21 JUNI CKE (Pastoor Petersstraat 180) 19.30 uur / Gratis

Van 2 t/m 7 juni houden de verschillende disciplines van CKE een projectweek rondom het thema Water. Er worden workshops georganiseerd en er wordt gewerkt naar een slotmanifestatie op donderdag 5 juni. Waar moet je aan denken? Piano’s die een stuk spelen waarop gedanst wordt, heel jonge strijkers en blazers die spelen in een orkest, schilders die een schilderij maken tijdens een muziekstuk... En het publiek ziet het ontstaan!

Na een jaar lang heel hard werken en erg veel leren op het gebied van componeren, in een ensemble spelen en natuurlijk het goed bespelen van hun instrument, laten leerlingen uit de vakklas horen waar ze nu zijn in hun ontwikkeling. Ieder jaar weer een verrassing, omdat het niet alleen maar over muziek gaat...

Laureatenconcert D-examens

Slotconcert talentklas Muziek

ZA 14 JUNI CKE (Pastoor Petersstraat 180) 19.30 uur / Gratis

ZO 22 JUNI CKE (Pastoor Petersstraat 180) 15.00 uur / Gratis

Leerlingen van de CKE-muziekschool die hun D-examen hebben behaald, krijgen hun diploma uitgereikt tijdens een concert dat door de beste deelnemers gegeven wordt.

De 21 leerlingen uit de talentklas Muziek zijn afgelopen jaar begeleid in hun ontwikkeling tot compleet musicus. Samenspel, improvisatie en compositie zijn belangrijke onderdelen van hun lessen. Zij sluiten het seizoen af met een weergaloos slotconcert.

Eindhoven Psych Lab FOTO JEROEN SCHOONDERBEEK

Muziek, film en eten VR 6 EN ZA 7 JUNI Effenaar en andere locaties Weekend: € 62,50 / Dagticket € 35,Op 6 en 7 juni is in de Effenaar de eerste editie van Eindhoven Psych Lab, een festival dat de beste bands uit de psych scene op het menu heeft met onder andere Wooden Shjips, Suuns, Hookworms, Pink Mountaintops, Radar Men From The Moon en Cosmonauts.

State of Mind singer-songwriter concert DO 5 JUNI Oude Rechtbank 20.15 uur / 19.30 uur deuren open / € 5,- aan de deur Een van de opvallendste verschijningen in aflevering 4 van de beste SingerSongwriter van Nederland 2013 was Sophie Veline. Nu te gast bij presentator Patrick Meis in State of Mind, en dé kans om haar live te bewonderen. Zangeres, singer-songwriter en multi-instrumentalist Sophie Veline (1991) woonachtig in Arnhem haalt haar inspiratie uit alles om haar heen zoals kunst en literatuur en het leven zelf. Deze ervaringen en inzichten vertaalt zij naar prachtige Nederlandstalige poëtische liedjes. Met een moeder die theater maakt en een vader die altijd vol zit met verhalen heeft Sophie een koffer vol met fantasie en realiteitszin en tovert dit om tot een boeiend luisterliedjes-repertoire. Zij studeerde piano en gitaar aan het Amsterdams conservatorium en als deelnemer aan de Grote Prijs van Nederland (2013) kwam zij tot de kwartfinale. De Zwarte Deken, de EP die 16 mei j.l is verschenen bevat liedjes over de nacht. Prachtig en intiem, dreigend en inspirerend zoals Sophie zelf. Let op: slechts 60 plaatsen voor dit topconcert van een groot talent. Straks op alle grote podia, maar nu nog te zien en te beluisteren in het mooiste kleinste zaaltje van Eindhoven. 10

UIT IN EINDHOVEN

Naast het uitgebreide muzikale programma worden er beide dagen films en documentaires vertoond in het Natlab, is er een expo in Onomatopee op 5 minuten loopafstand van de Effenaar, verzorgt het restaurant heerlijke maaltijden, zijn er speciaalbiertjes van de Eindhovense brouwer Van Moll en koop je het coolste vinyl van de beste psychedelische band van dit moment. Eindhoven Psych Lab wordt gepresenteerd door de Effenaar in samenwerking met Liverpool Festival of Psychedelia. EINDHOVENPSYCHLAB.COM


VR 13 T/M ZO 22 JUNI Diverse locaties E-Moves staat voor álles wat er op urban gebied wordt georganiseerd en ontwikkeld in Eindhoven. E-Moves is letterlijk non-stop in beweging. De urban scene staat namelijk niet stil en dat laten initiatiefnemers Dynamo & Mad Skills graag zien. Door het organiseren van EMoves het festival en E-moves in de wijk. Daarnaast is alles wat je wilt weten over de Eindhovense urban scene het hele jaar door te volgen via emoves.nl en social media.

FOTO MAURICE VAN DER MEIJS

Kick Off E-moves trapt het festival af op vrijdag 13 juni van 15.00 19.00 uur op het 18 Septemberplein. Iedereen is welkom om gratis de beste shows, workshops en demonstraties te komen bewonderen. E-Moves neemt bestaande én toekomstige volgers/beoefenaars van de urban scene mee in de passie van de beoefenaars. Alle disciplines en innovaties komen voorbij; Sports, Music, Dance en Street-art. Hieronder een greep uit de acts die gedurende de hele week te zien zijn.

E-moves Sports E-moves vertegenwoordigt veel disciplines waarvan Sport er een is. Tijdens E-moves organiseert 040 BMX park de Back and Forth BMX contest, een wedstrijd waar amateurs en pro’s drie obstakels moeten zien te overwinnen door hun beste tricks uit de kast te halen. Gedurende de dag kan de jeugd ook gebruik maken van kleinere ramps en ze kunnen kosteloos een fiets lenen. Dit jaar heeft E-moves ook twee nieuwe debutanten; freerunning en tricking. Zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen. E-moves Music Ook dit jaar gaat E-Moves tot in de late uren knallen met tal van feesten op unieke locaties. Zo is er Shit is Bangin’ XL met de dj’s DNS en EZD, die al acht jaar de meest spectaculaire hiphopparty’s organiseren. Biki090, een club die garant staat voor de meest creatieve feesten. Zij zorgen dit jaar voor de afterparty’s. Word Up! Het hardste hiphopfeest met oog voor opkomend talent. I survived, die de meest crazy en knallende feesten geven. Le scratch, een feestje voor de oldskool hiphoppers en Poetry Circle, een platform voor jong schrijvende talenten. E-Moves Dance Op 14 juni bundelt E-Moves alle dansevenementen op één dag in het klokgebouw op Strijp-S. Dansers van over de hele wereld komen samen om het tegen elkaar op te nemen. Er is een Steez Kids Battle waar kinderen t/m 18 jaar tegen elkaar battlen om die felbegeerde hoofdprijs te winnen. Holy Funk is een feest waar Funk, Soul en party centraal staat. Hier wordt iedere danser en liefhebber van Funkmuziek uitgenodigd om zijn dansschoentjes aan te trekken en los te gaan op de dansvloer. Er is een live funk band en dj aanwezig om de vetste beats te verzorgen. Ondanks dat het voornamelijk om de party draait kun je ook prijzen winnen.

FOTO ADRI BASTIAANSSEN

E-Moves Urban Culture Festival

E-Moves Street-art Dit jaar viert het internationale graffitifestival Step in the Arena op 21 en 22 juni haar vijfjarige jubileum in de Berenkuil met een bijzondere line-up. Waar het in 2010 begon met een graffitifestival waar jong talent en gevestigd talent elkaar kon ontmoeten, is Step in the Arena met in 2014 uitgegroeid tot een festival dat uniek is in Europa. Op deze dagen maken meer dan 200 artiesten hun opwachting in de Eindhovense Arena, de berenkuil. Vorig jaar waren er meer dan 8.500 bezoekers, die genoten van de gezellige en creatieve sfeer die Step in the Arena met zich meebrengt. E-Moves futuring Natlab Natlab laat, als nieuwe partner, de hele week toonaangevende films en documentaires zien vanuit de verschillende disciplines van Urban Culture, aangevuld met presentaties door de helden zelf. (zie ook pag. 4 en 8) EMOVES.NL

De Spaanse Ziel Orkest Zuid viert vijfjarig bestaan met feestelijk concert in Spaanse sferen Klassiek ZO 15 JUNI Muziekgebouw Eindhoven 20.15 uur / vanaf € 9.-

FOTO GEERT VAN GESSEL

Orkest Zuid bestaat vijf jaar. Het Eindhovens projectorkest viert zijn eerste lustrum tijdens een temperamentvol concert in Spaanse sferen in thuishaven Muziekgebouw Eindhoven. Op het programma staan werken van o.a. Ravel, Mozart en Elgar. Als solist zullen aantreden de twee jonge talenten Raoul Steffani (bariton) en Esther ten Kate (cello), winnares van het Eindhovens Scholieren Solistenconcours. Een vurig concert met een Spaans tintje, waarin Orkest Zuid laat horen wat het de afgelopen vijf jaar heeft opgebouwd.

Het is 2009. Orkest Zuid presenteert zich als nieuw projectorkest van Eindhoven tijdens een premièreconcert met een opvallende repertoirekeuze: klassiek werk van Rachmaninov en Moessorgski naast Nederlands repertoire van Andriessen en Van Beurden. Dit onder de bezielende leiding van Jos van de Braak, oprichter van het orkest. Een programmatisch statement was gemaakt, de trend gezet. De afgelopen vier

jaren wist het symfonisch blaasorkest steeds weer te verrassen met opvallende programmeringen en bijzondere samenwerkingsprojecten met andere disciplines. Zo werden onder andere tijdens Zoeken in de Oersoep verbindingen gelegd tussen muziek en technologie samen met de Technische Universiteit Eindhoven evenals het project Het Muziekgebouw in samenwerking met faculteit bouwkunde. Een blik werpend in de nabije toekomst zal Orkest Zuid in november 2014 samen met het Fontysconservatorium en in opdracht van Gemeente Eindhoven een bijzonder concert neerzetten ter ere van 100 jaar Natlab: Poème Electronique. Orkest Zuid heeft de afgelopen jaren flink aan de weg getimmerd en laat zien dat je met symfonische blaasmuziek muzikaal hoogwaardige programma’s neer kan zetten. De musici van Orkest Zuid bestaan uit zeer goede amateurs en professionals. Samen hebben ze maar één doel: in korte tijd een grootse prestatie neerzetten van het hoogste niveau. Het orkest is nog altijd volop in ontwikkeling. Dat is en blijft ook de charme van een projectorkest: de samenstelling wisselt per project. Steeds meer musici weten Orkest Zuid te vinden, de ambities zijn hoog, de onderlinge sfeer goed. Ook binnen de onderliggende organisatie, die volledig draait op enthousiaste en gedreven vrijwilligers. Tijdens jubileumconcert De Spaanse Ziel kijkt Orkest Zuid met een glimlach terug op vijf jaar samen musiceren, maar vol verwachting werpt het tegelijkertijd een blik in de toekomst. Het orkest bruist van energie en zal nog zeker veel van zich laten horen. Dirigent Jos van de Braak. Solisten Raoul Steffani (bariton) en Esther ten Kate (cello) Programma Spanischer Marsch (Johann Strauss ) Deel 1 en 2 uit Celloconcert (E. Elgar ) Logos, Pathos en Ethos uit States of Mind (Teo Aparicio Barberan) Ouverture uit Il Barbiere di Siviglia (G. Rossini) Madamina, il catalago è questo uit Don Giovanni (W.A. Mozart) Non più andrai uit Le Nozze di Figaro (W.A. Mozart) Alborada del Gracioso (M. Ravel) Prelude, Entr’acte, Aria en Votre toast, je peux vous le rendre uit Carmen (G. Bizet) Introduction, Intermezzo en Dance uit Valencian Widow (A. Khachaturian) Kaartverkoop orkestzuid.nl

JUNI 2014

11


MUZIEK Meesterpianist Krystian Zimerman Pianorecital VR 13 JUN Muziekgebouw Eindhoven vanaf € 25,Krystian Zimerman wordt allerwegen de ‘Koning van de meesterpianisten’ genoemd. Het spel van de man die steevast zijn eigen Steinway meeneemt voor zijn concerten wordt doorgaans omschreven met woorden als ‘ongekende verfijning’, ‘eruditie’ en ‘poëzie’. En zijn cd’s zijn stuk voor stuk maatgevende opnamen. Een pianorecital van de Poolse pianist meemaken is een bijna mystieke belevenis, want wat de man met minimale bewegingen uit zijn vleugel tovert is, aldus NRC, “muzikaal van een ongehoorde schoonheid en pianotechnisch bijna onvoorstelbaar.” Zimerman speelt Beethovens laatste drie pianosonates - de bekroning van diens pianorepertoire, onvoorstelbaar uitdrukkingsrijk en intiem. Beethoven: Sonate opus 109, 110 en 111

The Sounds of big city underground FOTO AKIRA KINOSHITA

Muziek ZA 21 JUNI Oude Rechtbank 23.00 - 04.00 uur / € 5,- aan de deur Internationale dj’s, residents van de beste underground venues, live muzikanten en performers, dat is waar The Sounds Of Big City Underground voor staat. Zodra de lichten uitgaan en de eerste beats door de speakers galmen, word je meegenomen in de wereld van underground house music. Het enige waar het dan nog om draait is de magie die ontstaat op de dansvloer. The Sounds Of Big City Underground is een nieuw concept waar de muziek centraal staat. De zomer-editie van dit evenement zal volledig in het teken staan van de London underground scene. De volledige line-up maken we binnenkort bekend op facebook.com/bigcityunder.

Effenaar en Groendomein Wasven presenteren

DOK [.] FEEST

Effenaar ’t Wasven

Muziek ZO 22 JUNI Oude Rechtbank 22.00 - 03.00 uur / Gratis Op zaterdag 21 juni viert DOKPUNT de opening van hun design shop & studio. Zij vieren dit in het Tuchthuis op Stratumseind 28 in Eindhoven. 's Avonds kan je ook windowshoppen bij deze winkel op loopafstand van het Tuchthuis! Line- up Tomico, TK422 en Heftone.

Muziek ZO 29 JUNI Groendomein Wasven (Celebeslaan 30) 13.00 - 18.00 uur / Gratis Op de eerste Effenaar ’t Wasven op zondag 29 juni geniet je van zomerse klanken, gebracht door Wolf in Loveland, Small Time Crooks en Iris Penning, die onlangs haar bloedmooie debuutalbum presenteerde in de Effenaar. De volgende edities van Effenaar ’t Wasven zijn op 27 juli en 31 augustus. Check de website van de Effenaar voor de laatste informatie over deze heerlijke middagen. ‘t Wasven Verscholen achter de Berenkuil ligt een idyllisch groengebied met een boerderij, restaurant, een biologische bakker en een eeuwenoude boom. Een klein paradijs, nog onontdekt en toch midden in de stad. Tijdens de laatste zomerse zondagmiddagen van de maanden juni, juli en augustus is dit het podium voor een bijzondere samenwerking tussen de Effenaar en Het Wasven. Zij zorgen voor fijne muziek en lekker eten en drinken, jij voor een fijne sfeer. EFFENAAR.NL / WASVEN.NL

Sauti Sol in Tuchthuis Muziek VR 27 JUNI Oude Rechtbank Sauti Sol is een Keniaanse Afro-pop band. De energieke ritmes heeft de groep gepromoveerd tot een van de meest gevierde bands van Oost-Afrika. Sauti Sol omvat een mix van soulvolle stemmen met meerstemmige zang, gitaar riffs en drums. Zij zijn genomineerd als Beste Groep Afrika op 2014 MTV Awards. Deze band zal op 27 juni een concert geven in het Tuchthuis. Tickets en meer informatie vind je op ouderechtbank.nl en facebook.nl/ouderechtbank. 12

UIT IN EINDHOVEN


FOTO KALLE BEESAAR

met: EELS, Novastar, John Bramwell (I Am Kloot), Admiral Freebee (solo), Lewis Watson, Dayna Kurtz, Ewert and the Two Dragons, Matthew & the Atlas, Dotan, Mighty Oaks, Champs, Michael Prins, Rue Royale, Diana Jones, and more to come…

EWERT AND THE TWO DRAGONS

Singer-songwriterfestival ZA 29 JUNI Muziekgebouw Eindhoven € 45,- (€ 35,- excl. EELS)

De beste nationale en internationale singer-songwriters op zes verschillende podia in Muziekgebouw Eindhoven. Geniet een middag en avond lang van zo’n 25 acts op het gebied indie-folk, rauwe americana en andere akoestische parels. Daarnaast omvat het programma ook Q&A’s en exclusieve signeersessies. Bovendien zoekt het festival graag de grenzen van het genre op en zet daarvoor speciale projecten op met diverse acts. De programmeurs van het Muziekgebouw Eindhoven bieden je in samenwerking met de Effenaar elk jaar de mogelijkheid kennis te maken met de meest relevante

JOHN BRAMWELL

singer-songwriters van dat moment: met veel aandacht voor upcoming talent en uiteraard de populaire, grote namen. Bij voorkeur in de puurste vorm: solo, 'stripped down and naked' oftewel... Naked Song. Plusconcert Voor het eerst in de Naked Song-geschiedenis bieden we een plusconcert aan. Hiervoor is een apart ticket nodig. De prijs van het plusticket is € 45,- (toeslag van € 10,-) en geeft toegang tot het Naked Song Festival inclusief een (full length) plusconcert van EELS tijdens het festival.

JUNI 2014

13


MUZIEK

Cajun Moon festival Cajun, blues, country, bluegrass, folk en americana Festival ZO 29 JUNI Popei 15.00 uur / € 5,Op zondag 29 juni 2014 luiden PopEi en de Eindhovense rhythm & blues band Mississippi Delta Brothers samen de zomer in met een tweede editie van het spetterend American Roots festival Cajun Moon op het veld en terras voor PopEi (Klokgebouw 300, Strijp-S, Eindhoven). Cajun, blues, country, bluegrass, folk, americana en American style food in een sfeervolle ambiance, laten Eindhoven wederom voor één dag The South of America zijn. De organisatie heeft ook dit keer weer een prachtige programmering neer weten te zetten als invulling van de twee podia op het terrein.

Maison du Malheur

James Wood

Toxic Basste

Tribute to Joss Stone

Met Eindhoven als thuisbasis maken de vier jonge mannen van indie-folk band James Wood onvervalste muziek met als leidraad; stuwende drums, melodieuze harmonieën met een snufje folk. Vlak na het oprichten van de band werd James Wood al snel opgepikt door verschillende kanalen waaronder het grootste singer-songwriter festival van Nederland, Naked Song Festival. Na enige stilte rond de band zijn ze momenteel weer klaar om nieuw geluid van de zolderkamer te halen en aan het daglicht te tonen.

A gloomy ‘swampy’ song-performing-impro-trip- trio. Geïnspireerd door alle muzikale ervaringen opgedaan in vele formaties over de hele planeet en geformeerd rond een tot contrabas verbouwd olievat, dompelt dit trio zich onder in hun muzikale roots. Dynamische performances en prachtige songs staan garant voor een spannende avond! Tonnie Ector: zang, drumblebass. Leon Steuns: saxen, zang. Eric Vandelest: drums, zang.

De Joss Stone-Tribute ontstond in het najaar van 2013 op het Rock City Institute in Eindhoven. De formatie was aanvankelijk onderdeel van de What The Funk Tour maar al snel bleek de muzikale chemie te sterk om het daarbij te laten. De zevenkoppige formatie rondom frontvrouw Venice Rombouts maakte zich nadien populair door hun muzikaliteit en enthousiasme met een eigentijds repertoire perfect te combineren in een wervelend optreden.

Hillbilly Hayride

Jan de Bruijn

Mississippi Delta Brothers

Hillbilly Hayride speelt voornamelijk hillbilly en bluegrass. Ook al zitten de teksten vol gebroken harten en ander levensleed, de liedjes zijn vrolijk en snel. Deze muziek pakt je! Hillbilly Hayride speelt covers van onder andere Dolly Parton, Flatt & Scruggs en The Dillards. Naast deze 'old time originals' laat de band ook liedjes horen van hedendaagse artiesten als de Hackensaw Boys, de Hillbilly Gipsies en Old Crow Medicine Show.

Jan de Bruijn heeft een van de mooiste stemmen van Brabant en misschien wel van Nederland. Jan weet al bijna 40 jaar met zijn American roots georiënteerde repertoire kippenvel bij elke muziekliefhebber te krijgen. Hij heeft zich ontwikkeld tot een podiumkunstenaar die als geen ander verschillende talenten en kwaliteiten herbergt: een goede gitarist, een uitstekende zanger en een onvermijdelijke persoonlijkheid op toneel.

Met een enthousiaste podiumpresentatie bespeelt de uit Eindhoven Rockcity afkomstige band Mississippi Delta Brothers het publiek met een mix van rhythm & blues, rock ’n roll, country en soul. Rhythm & Roots met sterke invloeden uit de zuidelijke staten van Amerika. Eigen werk en originele bewerkingen van bekende en minder bekende nummers lopen moeiteloos in elkaar over. De band speelde op menig festival en stond in Duitsland in het voorprogramma van de legendarische Jerry Lee Lewis.

FOTO HENMETSEMAKERS

FACEBOOK.COM/FIELDSESSIONS / POPEI.NL

NRC Handelsblad, De Wereld Draait Door, Trouw en 3voor12 voorspelden het al: Maison du Malheur is de band die je dit jaar moet gaan ontdekken. De negen man sterke formatie rond de Amsterdamse liedjesschrijver J.P. Mesker smelt vooroorlogse drumbeats, honky-tonk piano’s en knetterend koper samen tot een swingende troupe. De universele dansmuziek, traditionele roots en goudeerlijke nummers zitten vol zingende zaag, manische theremin en mariachi trompet. Swingende ledematen en springende lichamen, Maison du Malheur rammelt je botten door elkaar.

14

UIT IN EINDHOVEN


CULTUU R+ WK wedstrijden in de Oude Rechtbank Kom de wedstrijden van het WK kijken met een lekkere borrelhap en een drankje bij de Oude Rechtbank. Bij mooi weer zullen er buiten tribunes staan waarop je kan genieten van het mooiste voetbal op groot scherm! Voor acties kijk op ouderechtbank.nl. VR 13 JUNI 21.00 uur: Spanje - Nederland WO 18 JUNI 18.00 uur: AustraliĂŤ - Nederland ZA 23 JUNI 18.00 uur: Nederland - Chili

Pure Food Event: Eindhoven van streek Culinair evenement, proeverij, markt ZA 14 EN ZO 15 JUNI Groendomein Wasven 13.00 - 17.00 uur / Gratis Er valt veel te proeven en te beleven in de Kempen, Peel en Meierij. Ieder landschap heeft een eigen gezicht, recreatieve mogelijkheden en heerlijk voedsel. Boeren en tuinders rondom Eindhoven laten je zien hoe lekker hun streek is. Van zuivel en jam uit het Land van de Zaligheden tot verse aardbeien en asperges uit het Peelland en van Oirschotse meerval tot Schotse runderen uit het Groene Woud. Maar ook volop verantwoorde groente, fruit en kruiden van dichtbij. De koks van het Wasven maken er de lekkerste gerechten mee. Kom meedoen, proeven en inspiratie opdoen!

ZA.O6 EN ZO.O7 SEPT.

OPENING CULTURELE SEIZOEN 2014/2015 Diverse culturele instellingen zetten hun deuren open en presenteren hun programma.

po ex

r te ea th

k ie uz m

l .n ur op ltu sh cu rk lo wo al .h w w w

zorg dat je erbij bent!

JUNI 2014

15


CULTUU R+ Perk Afstuderen 2014 Vonderweg 11: Vonderwonder Open Dag & Eindexamenpresentatie ZO 6 JULI Perk Interieuropleidingen 12.00 - 16.00 uur / Gratis In de Uitkrant van mei kwam de eindexamenopgave van Perk Interieuropleidingen met visies van een aantal studenten uitvoerig aan bod. Ook in deze editie licht een aantal studenten hun visie en invulling van een deel van het pand aan Vonderweg 11 toe. Onbekend maakt onbemind Is een functie in een stedelijke omgeving visueel herkenbaar en daardoor duidelijk te begrijpen, dan nemen hulpvaardigheid en delen toe en neemt wantrouwen af. Als we onszelf opnieuw openstellen - ook visueel - voor de directe omgeving/de buurt, maken we onszelf zichtbaar, kan interactie plaatsvinden en interesse in elkaar ontstaan. Immers: delen is het nieuwe hebben. Dit is ook de visie van bijvoorbeeld Daan Roosengaarde. Leegstaande hoogbouwconstructies met all-in-one concepten hergebruiken kan hierin een nieuwe ontwikkeling aanjagen. Aan bestaande installaties nieuwe functies te haken is een voor de hand liggende duurzame oplossing. Aan Vonderweg 11 ligt nu zo’n kans voor het grijpen. De 28 afstudeerders van Perk Interieuropleidingen concentreren zich elk op een deel van het masterplan.

JOOSJE MOURITS

Levensloopbestendige woningen Joosje Mourits Dit soort woningen stijgt in populariteit door de toenemende vergrijzing in ons land. Het is een prettig idee dat je van je 55ste tot aan het einde van je leven in dezelfde woning kan blijven. De woning mag beslist geen ‘saai flatappartementje’ zijn, in deze context kan het een vrijstaande woning zijn. De woningen zijn zodanig gepositioneerd dat er een dynamisch pad ontstaat. Voor het exterieur van de woningen inspireerde mijn oma me: zij en vele anderen houden van de natuur en tuinieren. De verdieping wordt een groene oase. De woningen zijn bekleed met verschillende materialen, waaronder gras en hout. Ook is de constructie zo gemaakt dat je overal bloembakken kunt plaatsen en hangen. Turkse verswarenwinkel Dennis Weitering Er is een wervelende drukte bij de Turkse verswarenwinkel aan de Vonderweg: noten, kazen, olijven en kruiden vliegen als zoete broodjes over de toonbank. Tevreden klanten spreken over zinnenprikkelende smaken die dansen op ieders tong. Het interieurontwerp is gebaseerd op de derwisj uit Turkije. Een derwisj is een moslim die de soefistroming binnen de islam aanhangt en derwisjen staan bekend om hun eeuwenoude, Oosterse mystieke dans. Zij dragen lange witte gewaden, met wijde rokken, die tijdens het constante draaien in eenzelfde richting om de dansers heen uitspreiden. Transformatie, verdraagzaamheid en verbroedering staan centraal in de filosofie van de derwisjbeweging. Een abstracte verbeelding van de dansende derwisj vormt het vloerpatroon van de winkel. Geboeid door de golfpatronen van de rok, zijn het vloeiende, naadloze schappenwanden die met zachte hand de winkelrouting bepalen. De klant kronkelt zich een weg om de centrale pijler van de winkelruimte, het hart van de derwisj.

DENNIS WEITERING

Kinderdagverblijf Vonder Miranda Verschueren Als je een kinderdagverblijf ontwerpt, moet je rekening houden met een enorme berg aan regelgeving, op het gebied van veiligheid, hygiène, Arbo enzovoorts. De uitdaging is dan ook om ondanks al die regels een fris, spannend en speels concept neer te zetten. In dit ontwerp wordt uitgegaan van drie groepen met ongeveer twaalf kinderen tussen 0 en 4 jaar. In aparte vlindervormige units zijn verschillende functies ondergebracht, zoals slapen en de wc. Door deze op een organische wijze in de ruimte te plaatsen wordt de verdieping verdeeld in een grote gezamenlijke speelgang, drie groepen en een buitenruimte. Iedere groep beschikt naast de nodige speelruimte, over een keukenblok, zit-lees-hangplek en een L-vormige tafel waar de kinderen op een verhoging zelf hun stoeltje kunnen aanschuiven. Ook is er een verhoogde, half ingebouwde box. De gezamenlijke speelgang biedt volop ruimte om vrij te spelen en er zijn een speeltoestel met glijbaantjes en een (laag) podium voor toneelstukjes. De overdekte buitenruimte krijgt een (loop)fiets-parcours met in het midden een doolhofje in dezelfde vlindervorm en vanzelfsprekend mogen ook zandbakken niet ontbreken. In de volgende stappen op weg naar het eindresultaat komen onder andere verstopplekjes en de materialisatie aan bod.

MIRANDA VERSCHUEREN

16

UIT IN EINDHOVEN

MARIE-JOSÉ RUTTEN

Afstuderen Perk Interieur Vormgeving Marie-José Rutten In de oostvleugel zijn vijf verdiepingen met eenpersoons-, tweepersoons- en gezinslofts ontworpen. De gevel biedt een frisse aanblik van gekleurde kolommen die het bestaande rigide patroon van bestaande kolommen doorbreekt. Er ontstaat kleur en beweging. In de appartementen is gezocht naar een alternatief voor de traditionele ruimteverdeling door middel van muren. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van woonkubussen waarin de functies van keuken, opbergruimte , badkamer en het bed worden gecombineerd. In plaats van de traditionele muren is gezocht naar ruimtescheidende meubelen die verschillende functies, bijvoorbeeld studeren, slapen en opbergen kunnen combineren in één meubel.


EXPO Sergei Rozhin Outright geography of consciousness (soul) Expositie VR 13 T/M ZO 22 JUNI OPENING VR 13 JUNI / 19.00 UUR Artspace Flipside Open: za, zo en wo 13.00 - 17.00 uur / Gratis Kunstenaar Sergei Rozhin komt uit Yekaterinburg, een stad ongeveer 2000 km ten oosten van Moskou, in de Sovjettijd verboden voor buitenlanders. Nu voelt de stad nog steeds geïsoleerd en verboden aan, omdat het zo ver weg ligt maar nog steeds in Europa. Het is de eerste keer dat Sergei naar dit deel van Europa komt. Als artist in residence gaat Sergei met dit project onderzoeken waarom wij, West-Europeanen, zo wantrouwig en angstig zijn naar ons eigen onbekende achterland. Hij wil een dialoog aangaan met de bewoners van beide steden en in Flipside zien we de resultaten van een maand werken.

Generatie Flipside VI Fotografie, muziek en scheren ZO 29 JUNI Artspace Flipside 12.00 - 18.00 uur /aanvang 14.00 uur / Gratis Hét programma voor en van de wijk Vaartbroek De portret groep van Fotoclub Rapenland gebruikt Flipside regelmatig als fotostudio en nu kunnen we zien wat zich voor de camera in de studio afspeelt. Lwela is een Congolese troubadour. Hij brengt liedjes als vertellingen in het Swahili en Lingala, met zoveel muzikaliteit en gevoel dat ook als je de tekst niet verstaat, je geraakt wordt door de muziek. Robbert&Frank is een dynamisch kunstenaars duo uit Vlaanderen. Ze maken eigenzinnige videofilms waarin ze hun eigen leven leven vermengen met YouTube-fragmenten. De koningin van het absurdisme Ulrike Doszman brengt de korte voorstelling Songfestival. De reizende scheersalon van barbier Tim van der Steen komt jullie snorren en baarden bij werken. Of gewoon een keer lekker scheren kan ook.

Geef aan cultuur CKE-project Erfstukken voor senioren met een handicap Nederland geeft aan cultuur NLgeeft, een initiatief van het Oranje Fonds, vraagt mensen om geld te doneren aan projecten die sociaal en cultureel zijn en vroeg aan CKE: bedenk een project dat past bij onze doelstelling, dan helpen wij bij het werven van geld. Maar wie helpen we met een cultureel project? Om dat te weten te komen, sprak CKE met mensen die in de zorg werken. Maaike Mul, cultuurcoördinator bij Vitalis: “Wie men tegenwoordig vaak vergeet, is de groep ouderen met een handicap. Voor hen is de wereld vaak niet groter dan de ruimte tussen stoel en bed. Voor die senioren betekent een cultureel project enorm veel”. Carla Verstappen van Ankerpunt Kronehoef: “Denk ook aan de mensen die thuis wonen en nauwelijks hun huis uit kunnen komen. Die groep wordt snel groter”. Project Erfstukken CKE wil een project maken voor senioren die weinig mobiel zijn. Het plan: een amateurfotograaf bezoekt een oudere; er is ook een familielid aanwezig. Samen maken ze een stilleven van objecten die in de kamer staan. Dat kan van alles zijn: een vaas, een foto, een beeldje uit Indonesië. Het belangrijkste is dat de foto van het stilleven prachtig wordt. De fotograaf heeft lampen, doeken en andere spullen meegenomen om dat voor elkaar te krijgen. Het stilleven wordt ook waardevol, want bij elk gekozen voorwerp horen dierbare herinneringen.

Collectie uit de kast Collectie Eindhoven Museum door de ogen van Marc van Abbe Expositie TOT 12 SEPTEMBER Regionaal Historisch Centrum Eindhoven Open ma - vr 9.00 - 17.00 uur / Gratis

HERMAN MOERKERK, OUDE MENSEN OP EEN BANK, 1940

gesteld. In het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven in de Raiffeisenstraat kreeg Eindhoven Museum de beschikking over een veilig en schoon depot. De historische collectie van Eindhoven Museum omvat een breed spectrum aan (kunst)werken en (volkskunde-) objecten die met het verleden van Brabant en Eindhoven verbonden zijn.

FOTO BAS WOLFS

Brabantse schilders: ‘ik zou het zu indirect nie wete’ Op uitnodiging van Eindhoven Museum en het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven struinde Marc van Abbe (Eindhovenaar, kleinzoon van, tekstschrijver, vicevoorzitter van de Van Abbestichting en liefhebber van Eindhovens design) door het schilderijendepot van Eindhoven Museum in het RHCe. Tijdens zijn wandeling langs deze gevarieerde collectie ontvouwde zich een bijzondere kijk op Noord-Brabant, de Noord-Brabander en de schilderkunst. Door het tonen van ruim 40 werken nodigt Marc van Abbe de bezoeker uit om de collectie door zijn ogen te bekijken. Eindhoven Museum draagt sinds 2012 de zorg voor de collectie van voormalig Museum Kempenland. Vanuit de kelders van de Steentjeskerk en de oude kosterswoning zijn vorig jaar schilderijen, grafiek, textiel en fotografie veilig

CKE zorgt voor een goede foto-afdruk en een professionele presentatie. De foto siert de kamer van de senior en wordt daarna een erfstuk. Want het gefotografeerde stilleven is eigenlijk een optelsom van een leven. Om het verhaal achter de voorwerpen te behouden, worden schrijvers ingeschakeld. Die luisteren naar de betekenis achter de dingen en maken daar een verhaal van.

Marc van Abbe Met de opening van de expositie Brabantse schilders ‘ik zou het zu indirect nie wete’ in het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven hield gastconservator Marc van Abbe een vlammend pleidooi voor goed rentmeesterschap van Eindhovens kunst en cultureel erfgoed voor de generaties na ons. Zo is aangaande de schilderkunst in de Eindhovencollectie al jarenlang niet meer geïnvesteerd in werk van contemporaine kunstenaars, terwijl je de kunstenaars daar een groot plezier mee doet. Hij citeerde zijn grootvader Henri van Abbe zaliger, stichter van het Van Abbemuseum: “Koop wat van een levende kunstenaar, dan hep ie der nog wat an”. Daarbij benoemde hij het ontbreken van volwaardige museale expositiemogelijkheden in de vijfde stad van Nederland. Eindhoven Museum, dat de expositie uit eigen collectie toont, is in feite nog steeds een seizoenbedrijf in Genneper Parken.

Waar is geld voor nodig? De fotografen en schrijvers werken gratis aan dit project mee, maar ze moeten wel wat hulp krijgen. Daarom willen we hen workshops aanbieden die helemaal bij dit project passen. Daarnaast willen we dat de foto’s en teksten er goed uitzien, dus zamelen we geld in voor het honorarium van de gastdocenten en voor de fotoprints. Ondersteun Project Erfstukken Doneren kan via nlgeeft.nl. Project Erfgoed is te vinden onder Eindhoven. Elke bijdrage is welkom!

JUNI 2014

17


EXPO In het Van Abbemuseum

Openingstijden Van Abbemuseum di t/m zo 11.00-17.00 uur (gratis eerste do van de maand 17.00-21.00 uur) Toegangprijs (tenzij anders vermeld) €12,-

Theaterrondleiding Er was eens... Rondleiding voor de hele familie Er staan wonderlijke zaken te gebeuren... Een vergeten en stoffig schilderij breekt uit haar lijst om in het nieuwe Van Abbe op ontdekkingstocht te gaan. Hier ontdekt ze een hele nieuwe wereld van kunstwerken, waar soms zelfs heel wat om te hi ha lachen valt. De rondleiding voor de hele familie vindt plaats op de eerste en de laatste zondag van de maand. Kosten deelname theaterrondleiding: €3, - per persoon, kinderen t/m 5 jaar doen gratis mee.

Kevertje Kuso familie doeboekje Oh jee, Kevertje Kuso is een ring verloren in het museum! Ga samen met hem op zoek naar deze verloren schat en ontdek tegelijkertijd de bijzondere kunstwerken in de collectietentoonstelling Er was eens... De collectie nu. Na afloop van deze speurtocht kunnen jullie heerlijk nagenieten met een drankje en iets lekkers in het museumcafé. Bovendien ontvangen jullie na afloop een leuke verrassing. Vanaf 1 juli is er een zomercollectie arrangement. Ga naar onze website voor meer informatie.

FOTO PERRY VAN DUIJNHOVEN

Connecting: Leuke en creatieve interventies Kunstenaarscollectief Connecting is regelmatig in de zalen van de Er was eens… tentoonstelling te vinden. Hier nodigen zij bezoekers uit om deel te nemen aan miniworkshops, spelletjes,

gesprekken en nog veel meer. Al deze activiteiten zijn gratis. Kijk op onze website voor meer informatie.

Luisteravond met Frank de Munnik De muziek van De Grote Oorlog Muziek & Eerste Wereldoorlog MA 5 JUNI 19.00 - 21.00 uur / € 15,Met treinen vol vertrokken ze naar het front, voor Kerstmis thuis. Augustus 1914. Honderdduizenden kwamen nooit meer terug vanuit de mechanische oorlog. De Eerste Wereldoorlog ging de geschiedenis in als De Grote Oorlog. De oorlog verdeelde ook de muziek. In Frankrijk werd Beethoven nauwelijks tot niet gespeeld... en componisten, dichters en schilders trokken ook ten strijde. Frank de Munnik neemt je mee naar de muziek van en rond de Eerste Wereldoorlog. Met veel authentieke opnamen onder andere van soldatenliedjes tot het concert dat aartshertog Franz Ferdinand van Oostenrijk hoorde enkele uren voor zijn dood. Bijzondere aandacht is er voor de lyrische en indrukwekkende muziek van dichter/componist Ivor Gurney, die vier liederen in de loopgraven componeerde. Reserveren kan via onze website. Voor de luisteravond betaal je € 15,-. Deze kosten zijn na inschrijving te voldoen aan de kassa van de Museumshop op de dag zelf.

Zomercursus Er was eens… De collectie nu 12 T/M 14 AUGUSTUS (10.00-16.00 UUR) Aanmelden vóór 20 juli via onze website

FOTO JOUK OOSTERHOF

In een korte maar intensieve cursus van drie dagen maak je kennis met de kunst sinds 1900 aan de hand van de collectie van het Van Abbemuseum. Op deze dagen krijg je een afwisselend programma aangeboden. Kunstwerken en stromingen worden bekeken en besproken, je kunt korte opdrachten uitvoeren en krijgt achtergrondinformatie.

Beleef het Van Abbemuseum op een nieuwe manier met de luisterroute De eeuwige strijd tegen zilvervisjes, het Liggend Naakt van Sluijters uit de collectie van Henri van Abbe, een ontmoeting met directeur Charles Esche en kunstenaar John Körmeling. Kunstenaar Lucas de Man neemt je in deze luisterroute mee op een reis vol beelden, stemmen en geluiden. Met zijn persoonlijke verhaal geeft hij je in een uur een verrassende impressie van het Van Abbemuseum. De luisterroute is voor € 2,50 te koop bij de kassa. 18

UIT IN EINDHOVEN

Ook wordt aandacht aan hoe een expositie wordt samengesteld en begeleid. Er is volop ruimte om met elkaar van gedachten te wisselen over de ervaringen die je in, maar ook buiten het museum opdoet. In overleg met de cursisten wordt er, naast de kortere thee- of koffiepauze een eenvoudige lunch georganiseerd (bij goed weer buiten).

Programma DI 12 AUGUSTUS Modernisme (1900-1960) WO 13 AUGUSTUS Conceptuele kunst en postmodernisme (1960-1990) DO 14 AUGUSTUS Kunst world wide (na 1990)

Vroege vogel korting Boekingen voor 6 juli, 10% korting (€135,i.p.v. €150,-). De prijs is inclusief museumbezoek tijdens de cursusdagen en een kopje koffie/thee. Reserveer via vanabbemuseum.nl

ER WAS EENS...DE COLLECTIE NU, FOTO DAVEY SCHOUTE


GenderBlender in MU Expositie VR 6 JUNI T/M WO 17 AUGUSTUS OPENING 6 JUNI MET SPECIALE AFTERPARTY VANAF 23.00 UUR 4 T/M 6 JULI Speciaal weekend met debatten, lezingen, performances, workshops en films Vrouwelijkheid, mannelijkheid en alles daar tussenin. Met het project GenderBlender focust MU in samenwerking met gastcuratoren/kunstenaars Hanneke Wetzer en Leonie Baauw op de glijdende schaal tussen 100% XX en 100% XY chromosomen, tussen vrouw en man. Sekse is een van de meest zichtbare, sociaal, cultureel en zelfs economisch bepalende factoren in het leven, maar van een heldere scheidslijn is geen sprake. Integendeel, het grijze schemergebied tussen man of vrouw zijn en je man of vrouw voelen is immens. Genderdiversiteit is een thema dat in academische en feministische kring al vele decennia bediscussieerd wordt. Daarbuiten is het echter nog altijd met taboe omgeven en ‘problematisch’, terwijl het in onze ogen juist een creatieve bron is en een kwestie van identiteit die iedereen aangaat. Seksuele voorkeur heeft er weinig mee te maken, het gaat niet om homo- of heteroseksualiteit, maar om het mannelijke en vrouwelijke deel in ieder van ons en hoe kunstenaars daarmee spelen. GenderBlender zet daarom het creatieve perspectief op genderdiversiteit centraal op een open en ongegeneerde manier. Niet het taboe, de problemen en de (in)tolerante medemens vormen de drijfveer, maar de culturele potentie van vervagende grenzen tussen de seksen. Voor GenderBlender wordt in MU een rijk palet aan nieuw HANNAH HONEYWELL, ‘MUSCLES OF THE LEFT HAND (LESBIAN)’, en bestaand werk MANIPULATED IMAGE FROM GRAY'S ANATOMY, INK JET PRINT ON PAPER bijeengebracht waarin genderdiversiteit een hoofdrol speelt. Werk dat uitdaagt en vragen oproept maar ook uitnodigt tot zelfreflectie. Het is afkomstig van een internationaal gezelschap kunstenaars, performers, fotografen, designers en filmmakers. Naast de expositie is er een randprogramma met diverse debatten, lezingen, performances, workshops en films en verschijnt een speciale GenderBlender publicatie.

SVEN RATZKE. FOTOGRAFIE: DENNIS VELDMAN. STYLING, VISAGIE: JOOST GIMBEL

Kunstenaars Kunstenaars van wie werk in GenderBlender te zien is, zijn onder anderen Pyuupiru, Silvia B., Matthijs Holland, Sayyid Tareq de Montfort, Heather Cassils, Hana Pesut, Han Hoogerbrugge en Willem Popelier. Gastcuratoren Gastcuratoren van GenderBlender zijn de multidisciplinaire kunstenaars Hanneke Wetzer en Leonie Baauw. Zij werken al enkele jaren samen vanuit een gedeelde fascinatie voor genderissues en de beeldende aspecten en sociaal-culturele impact ervan. Hun project X%Y%, dat ook deel uitmaakt van GenderBlender, vormde de aanleiding voor dit project.

Opening GenderBlender & Afterparty Tijdens de opening 6 juni ziet ook een speciaal GenderBlender-magazine het licht, dat is gemaakt in samenwerking met Et Alors! We sluiten de avond af met een GenderBlender afterparty in samenwerking met StukX vanaf 23.00 uur op een bijzondere locatie!

Weekend Special GenderBlender Noteer alvast in je agenda: het weekend van 4, 5 en 6 juli staat geheel in het teken van GenderBlender. Op 4 juli is er een dagvullende conferentie in Natlab met aansluitend een speciaal GenderBlender avondprogramma, waarna op 5 juli wordt aangesloten bij Roze Zaterdag, met onder meer een performance door Jorge Arbert in de expositie. En wie zich eens echt wil uitdossen als de andere sekse kan op zondag 6 juli terecht bij niemand minder dan Louis(e) De Ville uit Parijs (bekend van haar Dragking Soirees Garçonnes) en Danny Cordromp. Dragqueens en dragkings galore! TAREQ SAYID DE MONTFORT, ‘IL ISM AL-HUSNA RAQM 100 (THE BEAUTIFUL NAME NUMBER 100)’

JUNI 2014

19


ART Van Abbemuseum

Piet Hein Eek

Bilderdijklaan 10,

Halvemaanstraat 30,

Doorlopend Er Was Eens… De Collectie Nu

t/m 3 augustus Gerd Rohling NOTHING FOR ALL

t/m 22 juni 2014 Hito Steyerl t/m 21 september 2014 Amalia Pica A ∩ B ∩ C (lijn) Permanente expositie Dan Perjovschi Wandtekeningen

MU | Witte Dame

TAC Vonderweg 1,

20 juni t/m 5 juli 10 jaar TAC t/m 1 juni PEK Salon #24 Het Atelier / Het Bos t/m 14 juni 2014 The Act of Painting

Emmasingel 20,

1 t/m 30 juni MUtate No.5 La Bolleur Let there be light

MU | Strijp S Torenallee 40-06,

Artspace Flipside Tarwelaan 56,

13 t/m 22 juni Sergei Rozhin Outright geography of consciousness (soul)

6 juni t/m 17 augustus GenderBlender Vincentre Berg 29, Nuenen

RHC/e Raffeisenstraat 18,

t/m 15 september Brabantse schilders: ‘ik zou het zu indirect nie wete’

HARRY GLOTZBACH

— reportage —

Een Blind Date in het Parktheater Door Davey de Haze

Yksi Winkel & Yksi Expo (op Strijp S) Torenallee 22,

t/m 15 december De familie Van Gogh en hun bijzondere band met Nuenen

Diverse locaties t/m medio 2015 PROUD: Co-design: mensvriendelijk ontwerp

t/m 5 juli Made in: Franke Elshout - Keuken Confessies t/m 7 juni 2014 Max Lipsey t/m 16 augustus VORMenTAAL

13 mei 2014 staat de zesde Blind Date van het jaar op het programma in het Parktheater. Een show waarvan de entertainers onbekend blijven totdat ze opkomen voor hun act. Het enige wat de bezoeker weet is dat er veel humor aan te pas komt. Voorafgaand aan het optreden spreekt Uit in Eindhoven met enkele artiesten. Eén van de artiesten is Harry Glotzbach. Nadat hij het geluid, licht en alle andere effecten heeft goedgekeurd, lopen we naar de artiestenfoyer waar Harry zijn favoriete soep bestelt. “De beste soep die er is: Chinese tomatensoep van het Parktheater. Een artiest kan zich geen betere voorbereiding voorstellen.” Hij heeft onwijs veel zin in de show vanavond. “Hier leef je naartoe, dit is iets waar je de hele dag mee bezig bent. Alles moet goed gaan in dat kwartiertje optreden. Het merendeel van mijn optreden is pure improvisatie. Zoiets kan je of kan je niet. En ik kan dat, dus maak ik er gebruik van.” Op mijn vraag of hij ambities heeft om voor grotere zalen te spelen luidt het antwoord: “Het maakt mij niet veel uit of ik voor duizend of twintig man sta, als ik mensen kan laten lachen, voel ik me goed. En het publiek in Brabant is het beste publiek wat er is. Vooral Eindhoven is geweldig. De mensen zijn hier veel opener dan in de rest van het land, je wordt sneller geaccepteerd door het publiek.” Hier is zijn mede-cabaretier het mee eens. Alex Ploeg, bekend van onder meer De Grote Improvisatieshow, is net zo ontspannen als Harry en trots dat hij hier mag staan. “Er zijn zoveel comedians die hier willen staan, en ik mag dat!” RIDE (TRAININGSRIT) VAN RAYMOND CUIJPERS THE ACT OF PAINTING IN TAC

Het is iets voor half negen en de bezoekers komen de zaal binnen. Het is volle bak in het bijna uitverkochte Parktheater. Niet veel later gaan de lichten uit en de spot aan; de MC van de avond komt tevoorschijn en warmt het publiek vast op. De man uit Nieuw-Zeeland spreekt Engels en dat heeft een verassende impact op de show. Hij roept de eerste van de drie het podium op: Alex Ploeg! Alex staat bekend om zijn zelfspot en daar krijgen we veel van te zien. “Mensen vinden mij een dikke versie van Tim Knol. Maar Tim Knol is van zichzelf al dik. Waarom zeggen mensen dan ‘de dikke versie’ van Tim Knol? Dat is helemaal niet leuk.” Zo krijgt de zaal een lijst van grappen over zich heen, en de zaal geniet ervan. De eerste comedian kan tevreden terug kijken op zijn optreden. Hij verlaat het podium onder luid applaus en de volgende mag proberen hier over heen te gaan. Deze uitdaging is voor de Utrechtse Anuar. Met zijn beker koffie van Starbucks komt hij al dansend het podium op. Anuar heeft vanaf de eerste minuut het publiek in zijn zak. Het maakt niet meer uit wat hij zegt; elk woord wordt met veel gelach in ontvangst genomen. Anuar sluit af met zijn verhaal over het straffen van jongeren: “als mijn vader thuiskwam wees mijn moeder huilend naar mij en mijn broertje. Zonder te weten waarom sloeg mijn vader ons in elkaar. Daarna vroeg hij aan mijn moeder wie er eigenlijk wat gedaan heeft. En dan wees iedereen meteen naar mij. Nou, mijn vader pakte mij bij mijn enkels en doopte mijn hoofd in de wc terwijl mijn moeder dan doortrok. Mijn broertje probeerde nog te helpen door te zeggen: “doe er chloor bij”. Geloof me, mensen, dan doe je nooit meer iets slecht!” Na de energieke Anuar mag de zaal even op adem komen. Na de pauze kondigt de MC de laatste Blind Date aan: Harry Glotzbach. Glotzbach maakt zijn woorden van vóór de show waar: de gepassioneerde comedian improviseert inderdaad veel. Hij laat de mensen in het publiek aan het woord en speelt daarop in. Grote klasse van een groot talent. Dit was de zesde editie van het veertiende seizoen van de populaire serie Blind Date in het Parktheater. Ook in 2014/2015 staan er weer 6 Blind Dates op het programma. Cabaret op goed geluk!

20

UIT IN EINDHOVEN

Het Vincentre is tijdens de zomermaanden gewoon geopend tijdens de normale openingsuren. Als extra service is het Vincentre ook in de maanden juli en augustus open op maandagmiddag van 13.00 - 17.00 uur.

Nieuw in het Philips museum: Mission Eureka! Het Philips museum staat in 2014 staat in het teken staan van 100 jaar Philips Research. Philips heeft uitvindingen op zijn naam staan om trots op te zijn. Vanaf 12 juni nieuw in het Philips museum, Mission Eureka: een interactieve ontdekkingstocht voor kinderen, ouders en grootouders. Ga de challenges op deze Ipadtour aan en ontdek de onderzoeker in jezelf. De tocht brengt je langs vele Philips innovaties uit het verleden, heden en de toekomst. In de volgende Uitkrant meer informatie over deze vernieuwende ontdekkingstocht in het Philips museum.


AGENDA JUNI ZONDAG 1

MAANDAG 2

Karpendonkse Plas 09.00 u • Cultuur+ Concours Hippique

CKE, Pastoor Petersstraat 180 19.00 u • Muziek Prokkeldag ‘Op reis met de Loveboat’

Rondom de Dommel 11.00 u • Muziek/cultuur+/jeugd Dommel Doe Weekend Gratis

13.30 en 16.00 u • Muziek CKE Eindhoven: Kindervoorstelling ‘De Koning is Muziek’ Gratis

Tuincentrum Soontiëns, Urkhovenseweg 11.00 u • Cultuur+ Crafty Gardens 2014

Gratis

Muziekgebouw Eindhoven 21.00 u • Muziek Ad van Meurs presenteert: Hollis Brown € 10,-

DINSDAG 3 Café Wilhelmina 19.00 u • Muziek Augpop 2014

Gratis

Gratis

Van Abbemuseum 12.00 u • Cultuur+ Gratis rondleiding

Boekhandel van Piere 20.00 u • Cultuur+ Science Café: Fijnstof

Gratis met geldig entreebewijs

13.00 u • Cultuur+ Theaterrondleiding € 3,- / t/m 5 jaar gratis

Piet Hein Eek 12.00 u • Cultuur+ De Fabriek op Zondag

WOENSDAG 4 Blauwe Zaal Auditorium, TU/e 12.40 u • Cultuur+ Privacy, lekker belangrijk! Gratis

Gratis

Effenaar 13.30 u • Muziek Efteling Radio presenteert: Young Artists in Concert: Ralf Mackenbach + Rachel Traets + e.v.a. voorverkoop € 10,- / dagkassa € 15,-

PopEi 14.00 u • Jeugd The Kids Are Alright Gratis

Muziekgebouw Eindhoven 14.30 u • Muziek Finale Archipel Muziekconcours € 7,50 + € 2,50 pauzedrankje

16.00 u • Muziek Pop Voor Je Kop Gratis

Oude Rechtbank 16.00 u • Muziek PopEi Gratis

Café Wilhelmina 16.30 u • Muziek axesjazzpower: Paul van Kemenade Soul l’Afrique € 10,- / € 7,-

SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6) 18.00 u • Dans/muziek Argentijnse tango: openingssalon 4D Tango € 5,-

Parktheater Eindhoven 20.00 u • Theater Marc-Marie Huijbregts - Florissant

Café Wilhelmina 19.00 u • Muziek Augpop 2014

EINDHOVEN CULINAIR

Gratis

PopEi 20.00 u • Muziek PUURliedjes Gratis

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • Muziek Nederlandse Bachvereniging: Cantates van de jonge Bach

€ 27,50 / € 22,50 + € 2,50 pauzedrankje

Parktheater Eindhoven 20.30 u • Theater Toneelgroep Amsterdam De Entertainer

Gratis

Bel kassa 040 - 211 11 22

Van Abbemuseum 19.00 u • Muziek Luisteravond met Frank de Munnik: De muziek van de grote Oorlog & eerste wereldoorlog 17.00 u • Cultuur+ Museum ’s avonds open Gratis

DONDERDAG 5 Muziekgebouw Eindhoven 12.30 u • Muziek Lunchpauzeconcert: Jong KC € 1,-

20.15 u • Muziek philharmonie zuidnederland: Arjen Tien dirigent, Gerard van Maasakkers & Gé Reinders € 33,- / € 28,50 / € 24,- / € 15,- / kind € 5,+ € 2,50 pauzedrankje

v.a. € 16,-

Parktheater Eindhoven 20.00 u • Theater Guido Weijers V

Gratis

v.a. € 25,-

Filmhuis De Zwarte Doos 15.00 u • Cultuur+ Ja!pan Festival

Effenaar 17.00 u • Muziek/theater/cultuur+ CKE Eindhoven: Slotmanifestatie ‘Water’

Natlab door Plaza Futura 19.30 u • Film Nieuwe Helden

€ 8,50 / Natlab door Plaza Futura-pas € 7,-

Effenaar 19.30 u • Muziek/theater/cultuur+ CKE Eindhoven: Slotmanifestatie ‘Water’ Gratis

20.00 u • Muziek Man or Astro-Man? + De Stekkers

€ 20,-

20.30 u • Dans United-C - Burn v.a. € 16,-

Parktheater Eindhoven 20.00 u • Theater Guido Weijers V

VRIJDAG 6

20.30 u • Dans United-C - Burn

Het Berkenhuisje 12.00 u • Cultuur+ De eerlijke markt voor zelfgemaakte producten

20.30 u • Theater Oscar de Boer Het Predicaat (en de weg naar Rome...)

bel kassa 040 - 211 11 22

€ 0,50

Effenaar 17.00 u • Muziek Eindhoven Psych Lab met o.a. Wooden Shjips + Hookworms + Spectrum + Gnod weekend € 62,50 / dagticket € 35,- / weekend incl. hotel voor 2 pers. € 270,-

€ 15,-

Stadswandelpark Eindhoven 17.00 u • Cultuur+ Eindhoven Culinair

Oude Rechtbank 20.15 u • Muziek State of Mind: singer-songwriter concert

Natlab door Plaza Futura 19.30 u • Film Screen it Loud: Good Ol' Freda

€ 5,-

Dynamo 19.50 u • Muziek Sacred Reich + Dew-Scented

€ 5,- / t/m 12 jaar gratis

€ 9,- / Natlab door Plaza Futura-pas € 7,50

v.a. € 16,-

v.a. € 10,-

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • Muziek Angklung Eindhoven in Concert 2014 € 12,50 / € 10,- + € 2,50 pauzedrankje

TAC 20.30 u • Theater/muziek We FHK Eindhoven € 5,-

SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6) 21.00 u • Dans/muziek Argentijnse tango: danscafé € 5,- / gratis kennismaken

Oude Rechtbank 22.00 u • Muziek Open Court Gratis

Promenadeconcert bij philharmonie zuidnederland met Gerard van Maasakkers en Gé Reinders

philharmonie zuidnederland viert haar Brabantse wortels met een spetterend promenadeconcert. Niemand minder dan de Brabantse zanger Gerard van Maasakkers is op 5 juni de solist tijdens een feestelijk concert vol prachtige luisterliedjes en zwierige dansmuziek van klassieke componisten als Von Suppé, Delius, Brahms en Piazzolla. Onder leiding van Arjan Tien steekt het orkest vrolijk alle grenzen tussen genres over en krijgen de Brabantse liedjes van Van Maasakkers een prachtige blaas- en strijkbegeleiding. En om ook de Limburgse roots te eren is tevens Van Maasakkers’ Limburgse evenknie Gé Reinders van de partij.

symfonische context. De beide zangers geven een bloemlezing van hun bekendste liederen, zingen zelfs een nieuw duet en presenteren de meeslepende muziek die verder op het programma staat. Ook die muziek geeft aan dat het symfonieorkest in vroeger tijden ook gewoon een ‘band’ was die in is voor een feestje en voor amusement zorgde. Want alle verdere werken, zoals de Ouverture Dichter und Bauer van Franz von Suppé, de Hongaarse

dansen van Johannes Brahms en Oblivion van Astor Piazzolla, hebben hun oorsprong in de dans en de volksmuziek. Onder leiding van muzikale alleskunner dirigent Arjan Tien heeft het orkest zo alle gelegenheid om er een mooi, vrolijk, swingend en vooral direct aansprekend concert van te maken. Een niet te missen inleiding op een mooie en muzikale zomer.

FOTO RUUD BALK

DO 5 JUNI Muziekgebouw Eindhoven 20.15 uur / Vanaf € 15,-

De innemende luisterliedjes van Van Maasakkers en Reinders hebben immers alle kwaliteiten die het lied al eeuwenlang heeft - ook Schubert was niets anders dan een singer/songwriter - en passen verrassend goed in een JUNI 2014

21


AGENDA JUNI Het Berkenhuisje 12.00 u • Cultuur+ De eerlijke markt voor zelfgemaakte producten

Effenaar 23.00 u • Muziek GhostRiders: Dyna + Vato Gonzales voorverkoop € 12,50 / dagkassa € 17,50

€ 0,50

MAANDAG 9

Stadswandelpark Eindhoven 12.00 u • Cultuur+ Eindhoven Culinair

Stadswandelpark Eindhoven 13.00 u • Cultuur+ Eindhoven Culinair

PopEi 13.00 u • Muziek BeatleBrainia

SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6) 17.00 u • Dans/muziek Argentijnse tango: danssalon

Effenaar 14.00 u • Muziek Eindhoven Psych Lab met o.a Suuns + Follakzoid + Pink Mountaintops + The Growlers + Terakaft

Muziekgebouw Eindhoven 21.00 u • Muziek Ad van Meurs presenteert: Steve Lucky & The Rhumba Bums

€ 5,- / t/m 12 jaar gratis

€ 20,-

weekend € 62,50 / dagticket € 35,- / weekend incl. hotel voor 2 personen € 270,-

Van Abbemuseum 14.00 u • Jeugd Kinderkunstclub € 6,-

Catharinakerk 15.00 u • Muziek in de Cathrien Collegium Vocale Eindhoven & orkest o.l.v. Ruud Huijbregts

€ 5,- / t/m 12 jaar gratis

€ 5,- / gratis kennismaken

€ 10,-

WOENSDAG 11 Wasvenboerderij 19.00 u • Cultuur+ Lezing en proeverij: Aardbeien en asperges uit de Peel € 7,50

€ 7,- / CJP/studenten/kinderen gratis

DONDERDAG 12

Dynamo 19.30 u • Muziek Merge + Dishonor In War (EP Release) + Defeated Decade

Muziekgebouw Eindhoven 12.30 u • Muziek Lunchpauzeconcert: Fontys Laureatenconcert

Parktheater Eindhoven 20.00 u • Theater Guido Weijers V

Parktheater Eindhoven 20.00 u • Theater Birgit Schuurman, Brigitte Heitzer, Eva Poppink e.a. Vijftig tinten... De Musical - een parodie

€ 5,-

Bel kassa 040 - 211 11 22

20.30 u • Theater Oscar de Boer Het Predicaat (en de weg naar Rome...) v.a. € 10,-

20.30 u • Theater De Selectie De Grote WK Show v.a. € 17,-

Tuchthuis 21.00 u • Muziek Ensuite invites Lakedance Voorverkoop € 10,-

ZONDAG 8 Het Berkenhuisje 12.00 u • Cultuur+ De eerlijke markt voor zelfgemaakte producten € 0,50

Van Abbemuseum 12.00 u • Cultuur+ Gratis rondleiding Gratis met geldig entreebewijs

Stadswandelpark Eindhoven 13.00 u • Cultuur+ Eindhoven Culinair € 5,- / t/m 12 jaar gratis

PopEi 15.00 u • Muziek WatDePopSchaft € 2,-

Café Wilhelmina 17.00 u • Muziek Thad Beckman Gratis

€ 1,-

v.a. € 21,-

Carte Blanche 20.30 u • Theater Attika - De Zaak (try out)

VRIJDAG 13 Diverse locaties Eindhoven 15.00 u - Cultuur+ E-Moves Dynamo 16.20 u • Dans Shut Up & Trick Gathering Parktheater Eindhoven 20.00 u • Theater 7 Fingers Séquence 8 v.a. € 22,50

20.30 u • Theater AnneThé Dansers & Zipalamak IDE

FOTO YANN BOYENVAL

ZATERDAG 7

7 FINGERS IN PARKTHEATER

SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6) 21.00 u • Dans/muziek Argentijnse tango: danscafé € 5,- / gratis kennismaken

ZATERDAG 14 Diverse locaties Eindhoven Cultuur+ E-Moves Wasvenboerderij 13.00 u • Cultuur+ Pure Food Event Gratis

Van Abbemuseum 14.00 u • Jeugd Kinderkunstclub € 6,-

Catharinakerk 15.00 u • KamerMuziek in de Cathrien Jong Talent van de CKE-muziekschool

Gratis

PopEi 19.00 u • Muziek Benefiet Brittpop € 5,-

21.30 u • Muziek Night Grooves Gratis

Effenaar 23.00 u • Muziek Heibel! met o.a LeBron + Budakid (Nachtdieren) + Dicky Twelve Inches (Kindergarten) Gratis

ZONDAG 15 Diverse locaties Eindhoven Cultuur+ E-Moves Van Abbemuseum 12.00 u • Cultuur+ Gratis rondleiding Gratis met geldig entreebewijs

Pand P (oude Plaza Futura) 12.00 u • Theater Instant Theatre – theaterdag CKE € 7,50

Wasvenboerderij 13.00 u • Cultuur+ Pure Food Event Gratis

22

UIT IN EINDHOVEN

Gratis

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • Muziek Orkest Zuid: Jubileumconcert 'De Spaanse ziel

€ 19,- / € 14,- / € 9,- + € 2,50 pauzedrankje

Carte Blanche 20.30 u • Theater Attika - De Zaak

Diverse locaties Eindhoven Cultuur+ E-Moves

Carte Blanche 20.30 u • Theater Attika - De Zaak

Gratis

CKE, Pastoor Petersstraat 180 19.30 u • Muziek (Oud-)leerlingenconcert CKE

CKE, Pastoor Petersstraat 180 19.30 u • Muziek Laureatenconcert D-examens

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • Muziek Krystian Zimerman piano

Oude Rechtbank 21.00 u • Sport WK: Spanje - Nederland 22.00 u • Muziek Open Court

Gratis

MAANDAG 16

v.a. € 8,50

Carte Blanche 20.30 u • Theater Attika - De Zaak (première)

Café Wilhelmina 17.00 u • Muziek Hannah Rickard and the Relatives

€ 7,- / CJP/studenten/kinderen gratis

Dynamo 20.30 u • Dans Shut Up & Trick Gathering

€ 45,- / € 38,- / € 28,- / € 25,- + € 2,50 pauzedrankje

Dynamo 16.20 u • Dans Shut Up & Trick Gathering

Natlab door Plaza Futura 20.00 u • Film E-Moves: B-boy for Life

€ 8,50 / Natlab door Plaza Futura-pas € 5,50 / t/m 12 jaar € 7,-

Muziekgebouw Eindhoven 21.00 u • Muziek Ad van Meurs presenteert: Eric de Vries & the Easy met als ‘Special Guest’ Tim Grimm € 10,-

DINSDAG 17 Diverse locaties Eindhoven Cultuur+ E-Moves Dynamo 19.20 u • Muziek Weekend Nachos + Primitive Man + Wake & Blind To Faith voorverkoop € 10,- / dagkassa € 12,50

DONDERDAG 19 Muziekgebouw Eindhoven 12.30 u • Muziek Lunchpauzeconcert: Winnaar Toonzaalprijs 2014 € 1,-

Diverse locaties Eindhoven Cultuur+ E-Moves Natlab door Plaza Futura Film • vanaf deze datum Das Wochenende The Love Punch Deux jours, une nuit 20.00 u • Film E-Moves: Straatsterren in Lichtstad € 8,50 / Natlab door Plaza Futura-pas € 7,-

Dynamo 20.00 u • Muziek Slapshot + support

voorverkoop € 12,50 / dagkassa € 15,-

VRIJDAG 20 Diverse locaties Eindhoven Cultuur+ E-Moves Oude Rechtbank 15.30 u • Cultuur+ 24U Elevator Pitch Gratis

22.00 u • Muziek Open Court Gratis

Natlab door Plaza Futura 20.00 u • Film E-moves: Cerro Torre: a Snowball's Chance in Hell € 9,- / Natlab door Plaza Futura-pas € 7,50

Parktheater Eindhoven 20.00 u • Theater CKE-musicalschool Fame v.a. € 15,-

United-C / Lightclub 20.30 u • Theater SEASONING-PART 2

Natlab door Plaza Futura 20.00 u • Film E-Moves: This ain’t California

TAC 20.30 u • Theater/muziek We FHK Eindhoven

WOENSDAG 18

SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6) 21.00 u • Dans/muziek Argentijnse tango: danscafé

€ 8,50 / Natlab door Plaza Futura-pas € 7,-

Diverse locaties Eindhoven Cultuur+ E-Moves Oude Rechtbank 18.00 u • Sport WK: Australië - Nederland

€ 5,-

€ 5,- / gratis kennismaken

ZATERDAG 21 Diverse locaties Eindhoven Cultuur+ E-Moves Parktheater Eindhoven 14.00 u • Theater


ADRESSEN CKE-musicalschool Fame v.a. € 15,-

Van Abbemuseum 14.00 u • Jeugd Kinderkunstclub € 6,-

Genneper Parken 15.00 u • Cultuur+ RainBowRun040 deelnemers € 17,50

Catharinakerk 15.00 u • KoorMuziek in de Cathrien Vrouwen Vocaal Ensemble Sirena o.l.v. Nadia Loenders € 7,- / CJP/studenten/kinderen gratis

CKE, Pastoor Petersstraat 180 19.30 u • Muziek Slotconcert Gratis

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • Muziek Philips Symfonie Orkest & Zuid Nederlands Concert Koor

€ 18,50 + € 2,50 pauzedrankje / kind € 15,50 + € 2,50 pauzedrankje

United-C / Lightclub 20.30 u • Theater SEASONING-PART 2 PopEi 21.30 u • Muziek Night Grooves Gratis

Tuchthuis 22.00 u • Muziek DOK [.] FEEST

SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6) 17.00 u • Dans/muziek Argentijnse tango: danssalon

SCALA TipoTango (Kanaalstraat 6) 21.00 u • Dans/muziek Argentijnse tango: danscafé

Effenaar 18.30 u • Muziek Haris + Saida

Oude Rechtbank 22.00 u • Muziek Open Court

€ 5,- / gratis kennismaken

€ 13,50

PopEi 20.30 u • Muziek SingShop Shownight Gratis

MAANDAG 23 Diverse locaties Eindhoven Cultuur+ E-Moves Oude Rechtbank 18.00 u • Sport WK: Nederland - Chili

MAANDAG 23 Parktheater Eindhoven 20.30 u • Theater CKE-musicalschool Mamma Mia v.a. € 15,-

Muziekgebouw Eindhoven 21.00 u • Muziek Ad van Meurs presenteert: Robby Hecht & David Berkeley € 10,-

WOENSDAG 25

Gratis

Effenaar 22.00 u • Muziek 80’s Anders

PopEi 18.00 u • Muziek Open Avond DJ-school CKE Gratis

Gratis

Oude Rechtbank 23.00 u • Muziek The Sounds of big city underground € 5,-

ZONDAG 22 Diverse locaties Eindhoven Cultuur+ E-Moves Van Abbemuseum 12.00 u • Cultuur+ Gratis rondleiding Gratis met geldig entreebewijs

Parktheater Eindhoven 14.00 en 20.00 u • Theater CKE-musicalschool Mamma Mia v.a. € 15,-

Muziekgebouw Eindhoven 14.15 u • Muziek Vredesconcert Philips Harmonie en Kempenkoor

€ 22,50 / € 20,- / € 15,- + € 2,50 pauzedrankje

Oude Rechtbank 16.00 u • Muziek DJ Labri

FOTO HARPER SMITH

Gratis

CODY SIMPSON IN EFFENAAR

Café Wilhelmina 19.00 u • Muziek CKE Workshop Editie

€ 5,- / gratis kennismaken

Gratis

ZATERDAG 28 Van Abbemuseum 14.00 u • Jeugd Kinderkunstclub € 6,-

Wasvenboerderij 14.00 u • Muziek Effenaar ‘t Wasven Gratis

Catharinakerk 15.00 u • OrgelMuziek in de Cathrien Jo Louppen (Stadsorganist Kerkrade) € 7,- / CJP/studenten/kinderen gratis

Muziekgebouw Eindhoven 16.00 u • Muziek Naked Song Festival € 35,-

23.00 u • Muziek Breek Drum n Bass: o.a. Skeptical + ANT TC1 € 10,-

Wilhelminaplein 20.00 u • Muziek Musical Sing Along Gratis

PopEi 21.30 u • Muziek Night Grooves Gratis

Dynamo 12.00 u • Muziek Ignite + support € 16,-

Gratis

ZONDAG 29

DONDERDAG 26

Van Abbemuseum 12.00 u • Cultuur+ Gratis rondleiding

Café Wilhelmina 19.00 u • Muziek CKE Workshop Editie

Gratis met geldig entreebewijs

Gratis

13.00 u • Cultuur+ Theaterrondleiding

Wasvenboerderij 19.00 u • Cultuur+ Tuinworkshop: Vruchtbaar bodemleven

Artspace Flipside 14.00 u • Cultuur+ Generatie Flipside VI

€ 5,-

VRIJDAG 27 Tuchthuis Muziek Sauti Sol PopEi 20.00 u • Muziek Clubvond DJ-school CKE Gratis

Effenaar 20.15 u • Muziek Cody Simpson + support € 24,50

€ 3,- / t/m 5 jaar gratis

Gratis

PopEi 15.00 u • Muziek Cajun Moon € 5,-

Oude Rechtbank 16.00 u • Muziek Sing- and songwriter Marit Gratis

Natlab door Plaza Futura 19.30 u • Film Gay Film Night: Cupcakes

€ 8,50 / Natlab door Plaza Futura-pas € 7,-

PODIA Academisch Genootschap Parklaan 93 • 040 243 48 08 academischgenootschap.nl Architectuurcentrum Eindhoven (Natlab) Kastanjelaan 500 • 040 2946845 architectuurcentrujunindhoven.nl Arno Huibers Theaterruimte Kalverstraat 11 • 040 281 64 83 arnohuibers.nl axesjazzpower Postbus 72 • 5600 AB Eindhoven axesjazzpower.nl Café The Rambler Stationsplein 12 • 06 52 33 21 89 therambler.nl Café Wilhelmina Wilhelminaplein 6 • 040 244 72 86 cafewilhelmina.nl Carte Blanche Jan Heynslaan 4 • 040 245 17 39 carteblanche.nu Catharinakerk Kerkstraat 1 • 040 244 88 97 kerkconcerten.dse.nl CKE-muziekschool Pastoor Petersstraat 180 • 040 216 32 00 cke.nl CKE-theaterschool Stratumsedijk 22 • 040 216 32 63 cke.nl Dynamo Catharinaplein 21 • 040 239 31 10 dynamo-eindhoven.nl Effenaar Dommelstraat 2 • 040 239 36 66 effenaar.nl Eindhoven Museum Boutenslaan 161-b • 040 252 22 81 eindhovenmuseum.nl Filmhuis de Zwarte Doos TU/e Terrein aan het Limbopad • 040 294 68 48 dezwartedoos.nl Flipside / Zesde Kolonne Tarwelaan 56 • 040 245 62 77 artspaceflipside.nl Grand Café Berlage Kleine Berg 16 • 040 245 74 81 berlage.nl Groendomein Wasven Celebeslaan 30 • 040 787 07 07 wasven.nl Muziekgebouw Eindhoven Heuvel Galerie 140 • 040 244 20 20 muziekgebouweindhoven.nl Oude Rechtbank Stratumseind 32 • 040 291 04 50 ouderechtbank.nl Parktheater Eindhoven Theaterpad 1 • 040 211 11 22 (reserveringen) parktheater.nl Perk Interieuropleidingen Visserstraat 13 • 040 244 35 13 perk-interieur.nl philharmonie zuidnederland Heuvel Galerie 140 • 040 244 20 20 brabantsorkest.nl Piet Hein Eek Halvemaanstraat 30 • 040 285 66 10 pietheineek.nl Natlab door Plaza Futura / Baltan Laboratories / Broet Kastanjelaan 500 • 040 294 68 48 natlab.nl info@baltanlaboratories.org baltanlaboratories.org PopEi Klokgebouw 300 • 040-243 14 44 popei.nl RHCe Raiffeisenstraat 18 • 040 264 99 40 rhc-eindhoven.nl Studium Generale, TU/e Den Dolech 2 / Auditorium 2.02 • 040 247 49 00 tue.nl/sg TAC - Temporary Art Centre Vonderweg 1 • 040 246 13 25 tac.nu Tipotango Scala, Kanaalstraat 6 • info@tipotango.nl tipotango.nl United-C Kleine Berg 62 • tel. 040 237 12 77 • united-c.nl

MUSEA / GALERIES 5minutenmuseum Gebouw SBX Strijp-S (ingang Glaslaan) 5minutenmuseum.nl Atelier Aanschot Ella Fitzgeraldlaan 88 • 040 242 37 38 leoniemarechal.com Cartoonmuseum Ton Smits Jacob Reviuslaan 25 • 040 211 47 86 tonsmitshuis.nl Designhuis Stadhuisplein 3 • 040 232 97 20 designhuis.com de Fabriek Baarsstraat 3 • 040 255 15 30 defabriekeindhoven.nl Kruisruimte Gen. Bothastraat 7e stichtingcomplex.nl MU Emmasingel 20 • 040 296 16 63 mu.nl Pennings, Galerie Geldropseweg 61b • 040 293 02 70 galeriepennings.nl Philips Museum Emmasingel 31 • 040 235 90 30 • info-museum@philips.com Salon Heilige Geeststraat 44 • 040 245 29 61 salonsalon.nl Stichting PEK Kanaalstraat 8 • stichtingpek.nl Vincentre Berg 29, Nuenen • 040 283 96 15 vangoghvillagenuenen.nl Van Abbemuseum Bilderdijklaan 10 • 040 238 10 00 vanabbemuseum.nl Yksi Expo/Winkel Torenallee 22-04 • 040 780 50 33 yksi.nl JUNI 2014

23


UIT IN EINDHOVEN.NL


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.