Page 1

dé GRATIS uitkrant voor Eindhoven en regio IN EI ND HOV EN

Juni 2013

uitineindhoven.nl

RoboCup 2013 Eindhoven verdedigt wereldtitel robotvoetbal

Naked Song, E-Moves, Biotricity, Wagenspel en meer... Theater, concerten, films, expo’s en jeugd. Ga UIT IN EINDHOVEN!


Uit in Eindhoven.nl

VOORWOORD Het scheelt een jas Sinds zo plotseling alle groen weer bloesemde en vroege vogels ‘s ochtends luide concerten vanaf hun boomtak de wereld influiten gloreert er weer een vriendelijkheid onder de mensen. Een groet, een glimlach, een extra appeltje van de groenteman op de markt. Juni staat synoniem voor vogelgefluit en voor lange, lichte dagen. Voor je jas uit als het kan en af en toe een biertje of smoothie ook. Tip: bij het Pure Food Event bij Wasven kan je terecht voor de frisse, gezonde versie daarvan – evenals gezonde salades en ander puur eten en drinken. Aanrader! Vaak is het Juninummer van Uit in Eindhoven wat dunner omdat de theater- en concertzalen zich al aan het voorbereiden zijn op het programma van het nieuwe seizoen. Dit jaar is het een beetje anders: er is nu zoveel te doen, dat dit nummer bol staat van mooi programma en fijne festivals. Nu we ook nog een extra vroege zomervakantie gaan krijgen is het dan ook meteen de laatste werkmaand. Dus juni is ook: drukte! En dat is precies wat in deze editie tot uiting komt: de veelheid, de volheid, eigenlijk kan je ook zeggen de bloesem van het programma.

COVER Na edities in Singapore, Istanbul en Mexico City vindt dit jaar het WK RoboCup plaats in Eindhoven, van 26 tot en met 30 juni. Naar verwachting nemen zo’n 2500 technici uit ongeveer 40 landen deel aan het wereldkampioenschap. Lees meer op pagina 4

Zo is er Naked Song, er zijn de Muhly’s Muses met Glen Hansard, er zijn het Biotricity en de E-moves. Lavalu, Roos Rebergen en Jeroen Kant zingen de bloemen uit de knop, maar ook DTW, Robocup en TEDxBrainport tieren welig met innovaties en noviteiten. Er klinkt Muziek op de Dommel, in de Cathrien en er zijn Music Meetings in PopEi en Jazzpower in Wilhelmina en TAC. Jong groen is er ook: Screen it loud serveert een nieuw filmmuziekprogramma, Pek presenteert Salon#22, Van Abbemuseum heeft een boel spannende tentoonstellingen en MU pakt uit met maar liefst twee exposities, een in deWitte Dame en eentje op de nieuwe locatie op Strijp S. En ondertussen? Waait er een koele bries, dan werken we eventjes extra hard door. Aan die eindspurt van dit seizoen, aan dat veelbelovende programma van het nieuwe seizoen en aan het seizoensopeningsevenement Hallo Cultuur! Uit in Eindhoven denkt na over nieuwe concepten en evenementen en zorgt ervoor dat we met de kracht van collectieve marketing zoveel mogelijk mensen bereiken om hen te attenderen op al dat moois. We werken samen met onze deelnemers binnen de cultuursector en nodigen nieuwe relaties uit ons nog wat beter te leren kennen. Waar de zon schijnt, pakken we ‘m en met rasse schreden treden we de zomer tegemoet. Zonder jas aan. Volgt u ons?

Lidy Lathouwers, hoofdredacteur

EINDHOVEN DOOR DE OGEN VAN DAVE VAN DEN BERG Dave van den Berg is regisseur kunst en cultuur bij Dynamo. Onder zijn verantwoordelijkheid vallen onder andere projecten als E-moves, Step in the Arena, BPM productions en hij begeleidt de vrijwilligersgroep Innervision die harddance feesten organiseert in Dynamo. Daarnaast is hij actief als papa, levensgenieter, street-art artiest en wandelt hij op zondag regelmatig in de Genneperparken. Ik drink het liefst een Jupiler uit fles bij La Folie. Als liefhebber van street-art is er niks zo mooi om met een volle blaas de meest besproken wc van Eindhoven te bezoeken. Zo hoort een plee te zijn: gruizig, vol tags en stickers. Naast deze wanddecoratie biedt La Folie een mooie voorgevel, goede muziek, een biljart, koud bier en mooie gesprekken...

INHOUD UIT EHV. THEATER JEUGD MUZIEK FILM LITERATUUR CULTUUR+ EXPO

2 8 10 11 17 18 18 21

Agenda Podium Agenda Expo

5 23

Colofon 23e jaargang. Redactie Lidy Lathouwers, Merel Morre, Jeannine van Tienen, Angela Tops, Gijs van de Burgt en Ellen Clemens. Vormgeving Frank van Eersel Drukbegeleiding Puntscherp Eindhoven. Basisvormgeving Opera Graphic Design Druk Nieuwsdruk Nederland Verspreiding Axender, Supportpunt. Oplage 42.000. Wijzigingen en zetfouten voorbehouden. Uitgever Stichting Uit in Eindhoven, Oude Rechtbank (Stratumseind 32, 5611 ET Eindhoven), tel. 040 - 291 04 50 info@uitineindhoven.nl, uitineindhoven.nl Bladmanager Lidy Lathouwers Web Dominique van Dijk. Neem voor meer informatie over redactie, advertenties en agenda gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord!

2

Ik kan meerdere fijne eetgelegen-heden in Eindhoven noemen, maar ik ga rond het middaguur het meest naar de HEMA. Voor een paar euro kun je daar een heerlijke lunch samenstellen, die ik vervolgens meeneem naar Dynamo om deze met collega’s te nuttigen. Brood, sapjes, salades, broodbeleg, muffins en rookworst... Echt HEMA! Naast mijn wekelijkse bezoekjes aan de verschillende wok to go’s in het centrum, mag ik graag eten bij Ons, het Ketelhuis, Gusto 040 en Da Verdi. En ik moet hier toch even het frietje stoofvlees van het Brussels Eethuis op het Kastelenplein noemen. Aanrader! Ik kan de rauwe programmering van Dynamo erg waarderen, maar bezoek ook regelmatig de Effenaar en het Muziekgebouw. Daarnaast zijn Speedfest, Distortion Fest en Klok Rock Orange erg gezellige feestjes. In het Parktheater bezoek ik vooral cabaretvoorstellingen.

Voor mij is interessante kunst vooral te vinden op straat. Als organisator wil ik dan natuurlijk het graffitifestival Step in the Arena noemen, dat dit jaar voor de vierde keer plaatsvindt in de Berenkuil op 22 en 23 juni. Trots ben ik ook op de expo Niemandsvrienden die ik samen met Wladimir Manshanden georganiseerd heb, te zien tot 23 juni in het stadhuis. Deze laat 30 jaar street-art en graffiti in Eindhoven zien. Verder kan ik erg genieten van exposities bij Kelderman en van Noort en MU, maar ook een initiatief als Young Art Night in het Van Abbemuseum juich ik erg toe. Als mede-organisator van E-moves, Urban Culture Festival Eindhoven, kijk ik erg uit naar de week van 14 tot en met 23 juni. In deze tien dagen is er op verschillende lokaties in de stad van alles te doen op het gebied van hiphop, breakdance, skate en BMX, graffiti en street art. Artiesten van over heel de wereld verzorgen samen met de lokale urban scene optredens, demonstraties, masterclasses en workshops. Hoogtepunten zijn het wereldkampioen-schap breakdance voor duo’s, World Bboy Classic en het internationale graffitifestival Step In The Arena. (zie ook pag. 6 en 7) Ik gedij erg goed bij de do it yourself-mentaliteit van Eindhoven. Zeker binnen de creatieve scene zijn er veel ondernemende mensen die elkaar graag helpen en ik ondervind veel medewerking van gemeente en Eindhovense organisaties in de projecten die ik opzet. Geen ellenlange gesprekken, ingewikkelde plannen, maar enthousiasme en daadkracht. Wat ik mis in Eindhoven zijn de typische Antwerpse kroegjes. Ik vond de pop-up Bar Noir tijdens DDW 2012 een mooi voorbeeld van wat Eindhoven mist.


Uit in Eindhoven juni 2013

GEDICHT

INSTELLINGSPORTRET

hij vangt je blik

Uit in Eindhoven bestaat bij de gratie van de kunst- & cultuurorganisaties uit Eindhoven en omstreken. Elke editie een portret van één van de deelnemers. Deze maand is dat:

hij vangt je blik je kijkt naar frits ontwijkt te laat

MU biedt nóg meer kunst op twee locaties

hij greep je al met woorden galmend door de straten je vecht je denkt laat praten blaten maar toch het sprankje hoop geloof nieuwsgierigheid misschien gewoon of dat je voelt dat alles goed doorlopen nu je moet je moet hij wenkt zijn ogen dwingen je zijn hand al op je hoofd hij jabbert zacht zijn prevelpraat een dinsdag in de Rechtestraat vlakbij het jouwe zijn gezicht en eventjes heel kort verlicht

Jubilerend MU opent tweede kunstruimte op Strijp S Duizend vierkante meter op de begane grond van gebouw Gerard op Strijp S geeft de komende jaren ruim baan aan MU’s succesvolle mix van internationale eigentijdse kunst, design, nieuwe media en urban art. Daarmee biedt MU, dat dit jaar 15 jaar bestaat, tijdelijk nog meer kunst, zowel in de Witte Dame als op Strijp S. Te beginnen met twee nieuwe tentoonstellingen die je kunt bekijken en meemaken. Small Gestures Een open ruimte met ruwe betonnen zuilen, een onbewerkt plafond boven een strakke betonvloer en vers gestucte wanden, biedt een nieuw onderkomen voor MU. De landing van deze satelliet op Strijp S is een grote stap. MU wijdt het pand in met Small Gestures, een tentoonstelling die de ruimte subtiel verkent en toe-eigent en de schoonheid van de details en de impact van de architectuur benadrukt. 15 Internationale kunstenaars doen bescheiden aanpassingen en voegen kleine extra’s toe aan de nieuwe ruimte: een hap uit de muur, een plant die leeft op cola, vers aangebrachte schimmels en scheuren. Sommige kunstwerken lijken op te gaan in hun omgeving, andere verleggen de blik naar buiten of zelfs naar de virtuele wereld. MU wil de ruimte voor zichzelf laten spreken en iedereen kennis laten maken met de nieuwe functie van één van de inmiddels herontwikkelde monumentale Philipsfabrieken.

Merel Morre

do it Tegelijkertijd staat in MU | De Witte Dame de tentoonstelling do it. Die bestaat niet uit voltooide kunstwerken, maar uit handleidingen van zo’n 300 kunstenaars om ze te maken. Zoals die van Erik van Lieshout: Cut your Nikes and change them into Nike Air. MU voert er een aantal zelf uit, maar laat vooral ook uitvoeren, door Nederlandse kunstenaars én door de bezoekers. Die kunnen bijvoorbeeld een wens ophangen in de wensboom van Yoko Ono, of een schaakbord van rode voorwerpen aanvullen. MU is de eerste die het spraakmakende project, dat al twintig jaar op heel veel plekken in de wereld heeft gestaan, naar Nederland haalt. do it is bedacht en samengesteld door de gerenommeerde curator Hans Ulrich Obrist. De instructies, opgegeven door bekende en minder bekende internationale kunstenaars, mogen totaal vrij geïnterpreteerd en geherformuleerd worden door degenen die ermee aan de slag gaan. do it draait dan ook niet zozeer om het maken van kopieën of reproducties van de kunstwerken, maar om de menselijke vertolking. MU is benieuwd naar de draai die er in Eindhoven aan gegeven wordt. Do it! mu.nl

MEREL MORRE WOONT, WERKT, LEEFT IN EINDHOVEN EN SCHRIJFT GEDICHTEN EN KORTE TEKSTEN. IN OKTOBER KOMT HAAR EERSTE DICHTBUNDEL UIT: MET MIJN OGEN DICHT IK ALLES HEEL (UITGEVERIJ PALMSLAG). MEER MEREL: BRIEFVANDEKONING.NL EN MERELMORRE.WORDPRESS.COM

SCAN MET LAYAR

PUURLIEDJES IN DE STAD

de telefoon boven de pagina en druk op ’Scan’. De actie start vanzelf. WOENSDAG 15 MEI VOND DE EERSTE EDITIE VAN PUURLIEDJES PLAATS IN POPEI. VERSCHILLENDE SINGER-SONGWRITERS EN ANDERE ARTIESTEN NAMEN PLAATS OP DE BANK IN HET GEZELLIGE CAFÉ, WAARONDER RENS VAN DIJK (LINKS) EN PETER HABETS (RECHTS). TIJDENS HALLO CULTUUR OP ZONDAG 1 SEPTEMBER VINDT DE TWEEDE EDITIE PLAATS VAN PUURLIEDJES. FOTO PATRICK SPRUYTENBURG.

3


Uit in Eindhoven.nl

Dutch Technology Week Beleef technologie tijdens Dutch Technology Week Evenement VR 31 MEI T/M VR 7 JUNI Diverse locaties in Eindhoven Van 31 mei t/m 7 juni vindt de tweede editie van Dutch Technology Week (DTW) plaats. Professionals, scholieren, studenten en het brede publiek beleven en ervaren tijdens DTW dat technologie zorgt voor innovatie, maatschappelijk relevant is, in belangrijke mate bijdraagt aan welvaart en welzijn en uitdagend is om in te werken en te investeren. De motor van de economie Regio Eindhoven levert geweldige prestaties op high tech gebied. Zo zitten in de meeste smartphones en tablets chips die met de machines van ASML worden gemaakt. En de slimme pil van Philips weet door een ‘ingebouwde navigatie’ precies op welke plek in het een lichaam een medicijn nodig is. Met een week vol evenementen laat

DTW de bezoeker zien dat technologie uitdagend, leuk en kansrijk is om in te werken, te studeren, te ondernemen en te investeren. Schellensfabriek als centrale ontmoetingsplek Tijdens DTW is de Schellensfabriek de centrale locatie in de stad. Deze oude textielfabriek is een unieke industriële locatie midden in het centrum van Eindhoven. Hier organiseren partners verschillende events zoals

ontbijtbijeenkomsten, Art & Technology tentoonstelling, een 3D Food Printing Event en nog veel meer. High Tech Ontdekkingsroute Op een aantal aansprekende locaties geven toptechnologie-bedrijven een kijkje in de keuken van hun organisatie. Voor jong en oud, voor professionals en liefhebbers; deze dag zit vol met verrassende ontdekkingen. Er is veel te zien, te doen en te beleven.

RoboCup 2013

Eindhoven verdedigt wereldtitel robotvoetbal WO 26 T/M ZO 30 JUNI Indoor-Sportcentrum Eindhoven Na edities in Singapore, Istanbul en Mexico City vindt dit jaar het WK RoboCup plaats in Eindhoven, van 26 tot en met 30 juni. Naar verwachting nemen zo’n 2500 technici uit ongeveer 40 landen deel aan het wereldkampioenschap. Zij gaan de strijd aan met hun reddingsrobots, zorgrobots, dansrobots en voetbalrobots. Het team van de TU/e Eindhoven verdedigt er de wereldtitel robotvoetbal, die afgelopen jaar in Mexico werd veroverd. Het hele toernooi is gratis toegankelijk voor publiek.

FOTO BART VBAN OVERBEKE

WK voetbal: mens vs robot Het doel van het WK RoboCup is het aanjagen van de ontwikkeling van robottechnologie ten behoeve van onze

4

vergrijzende samenleving. In 2050 moet een team van voetbalrobots de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan. Doordat de deelnemende onderzoekers na de toernooien telkens alle nieuwe kennis met elkaar delen, gaat de technologie snel vooruit. RoboCup is een uitgelezen kans om de nieuwste robotsnufjes te bekijken én te zien wat Nederland allemaal in huis heeft op het gebied van robotica. Huishouden, dansen en mensenlevens redden Naast de voetbalcompetitie zijn er ook een aantal andere onderdelen. In de @Home-competitie gaan zorgrobots de strijd met elkaar aan in het uitvoeren van alledaagse huishoudelijke opdrachten, zoals het halen van een pak melk uit een koelkast. In de Rescue League moeten robots in een nagebootste rampsituatie slachtoffers vinden, erachter komen hoe ze eraan toe zijn, tegelijkertijd de omgeving en gebouwen in kaart brengen en daarna verslag uitbrengen. Verder zijn er de Junior-competities voor middelbare scholieren in de categorieën voetbal, redding en dans. Robotvermaak voor iedereen Naast wedstrijden is er ook ander vermaak op het WK RoboCup. Zo zijn er allerlei robotworkshops en -demonstraties, bijvoorbeeld van knuffelrobotjes voor de kleinsten, muziekrobots en onderzoeksrobots.

FOTO PAUL BLOEMEN

Wereldkampioenschap Robotica

Bekijk het zelf Nieuwsgierig naar RoboCup 2013? Voor een real-life bezoek gaan de deuren open op woensdag 26 juni. Vier dagen lang worden er demonstratie- en competitiewedstrijden gespeeld die zondag 30 juni uitmonden in een spectaculaire finaledag. Het toernooi vindt plaats op twee locaties in de Genneper Parken in Eindhoven: in het Indoor Sportcentrum aan de Aalsterweg en in het IJssportcentrum Eindhoven aan de Anton Coolenlaan.


Uit in Eindhoven juni 2013

AGENDA JUNI

ZATERDAG 1 Diverse locaties 10.00 u • Cultuur+ Dutch Technology Week Oude Rechtbank 16.00 u • Muziek Jamsessions Parktheater Eindhoven 20.30 u • Cabaret Niet Schieten! - Vrouwen willen maar een ding € 20,75

Catharinaplein 12.30 u • Muziek/Cultuur+ KunstActiefMarkt 15.00 u • Muziek in de Cathrien Collegium Vocale Eindhoven o.l.v. Ruud Huijbregts Gratis

Groendomein Wasven 12.00 u • Cultuur+ Pure Food Event Gratis

Op de Dommel bij Van Abbemuseum 13.00 u • Muziek Muziek op de Dommel Vitalis Engelsbergen 14.30 u • Cultuur+ Woorden van Levenskunst Muziekgebouw Eindhoven 16.00 u • Muziek Blue Note ClubSessions: Bruut Gratis

20.15 u • Muziek Holland Baroque Society & Teitur

Quiz Night XL Science & Technology DTW wordt op 7 juni feestelijk afgesloten met de Quiz Night XL. De avond staat, net als vorig jaar, in het teken van een quiz met als thema Science & Technology. Bruisende pauzeacts, muziek en stand-up comedy zorgen voor een gevarieerd programma. Na afloop is er een knallende afterparty die je niet mag missen. De presentatie van de avond is tweetalig, in het Nederlands en Engels. Door de samenwerking met Discovery Channel Nederland

belooft het niveau van de vragen interactief en uitdagend, maar daarnaast ook toegankelijk te zijn voor een breed publiek. Voor meer informatie en het volledige programma: dutchtechnologyweek.com

€ 13,50

CKE, Pastoor Petersstraat 180 20.00 u • Muziek Muziekvereniging Eindhoven West i.s.m. mannenkoor La Bonne Espérance

Dynamo 22.00 u • Muziek Dub Tribe #3 - The Dub Mechanicz(UK) Mr MT, Valon and The extra Terrestrial € 5,-

Effenaar 23.00 u • Muziek ZOOM: Locked Groove + Eric Valentine + Piro Gratis

ZONDAG 2 Diverse locaties 09.00 u • Cultuur+ Dutch Technology Week Parktheater Eindhoven 13.30 & 16.00 u • Jeugd 3+ Studio 100 - Bobo gaat kamperen € 19,85

PopEi 11.00 u • Muziek Plaatwerk € 2,-

Oude Rechtbank 13.00 u • Cultuur+ Familiedag 16.00 u • Muziek Live Pop, jazz, classic music met John Valentines & friends. Studenten Industrial Design van TU/e Gratis

Schellensfabriek 13.00 u • Cultuur+ Baltan Laboratories: Biotricity Gratis

Groendomein Wasven 12.00 u • Cultuur+ Pure Food Event Gratis

Op de Dommel bij Van Abbemuseum 14.00 en 16.00 u • Muziek/jeugd Muziek op de Dommel: Best of CKE Café

5


Uit in Eindhoven.nl

E-Moves: Urban Culture Festival Eindhoven De laatste jaren is de stad Eindhoven uitgegroeid tot een broedplaats voor Hip Hop Culture en Urban Sports. De gemeente Eindhoven ondersteunt een groot deel van deze initiatieven van lokale organisaties en actievelingen, wat ertoe heeft geleid dat zij zich, en daarmee de stad Eindhoven, wereldwijd op de kaart hebben gezet. Festival E-Moves heeft deze initiatieven gebundeld en andere organiserende partijen naar Eindhoven gehaald. Daarmee heeft Eindhoven officieel het grootste Urban Culture Festival van Nederland. E-moves wil naast de scene een breed publiek aantrekken, zodat iedereen, jong en oud, kan meegenieten van de bijzondere vibe die urban cultures met zich meebrengen. E-moves vindt plaats van 14 juni tot en met 23 juni. Hieronder een aantal hoogtepunten van het festival. Ga voor een compleet overzicht naar de website emoves.nl en Facebook: facebook.com/emoves040

Niemandsvrienden 30 jaar graffiti en street-art in Eindhoven Expositie DO 13 T/M ZO 23 JUNI 8.30-17.00 uur Stadhuis gemeente Eindhoven Gratis

FOTO SUPADOPE

In de expositie Niemandsvrienden maak je kennis met 16 graffiti & street-art pioniers die de afgelopen 30 jaar de straten van Eindhoven hebben versierd met hun creatieve uitspattingen. In woord en beeld word je als bezoeker meegenomen in de wereld van deze straatartiesten en word je door een visueel kunstwerk geconfronteerd met de alom aanwezigheid van graffiti en street-art in Eindhoven. stepinthearena.nl – facebook.com/stepinthearena

Kick Off E-Moves VR 14 JUNI 14.00-20.00 uur 18 Septemberplein Gratis Het Urban Culture Festival E-moves wordt afgetrapt met een bijzonder evenement op het 18 septemberplein in Eindhoven. Tal van scholen volgen hier een programma van urban workshops en presentaties, afgesloten door een aantal spetterende optredens van o.a. DJ’s, breakdancers, BMX-ers en stand-up dansers. Van 14.00 tot 17.00 uur is er een programma voor de scholen en na 17.00 uur

beginnen de demonstraties. Iedereen is natuurlijk de hele dag welkom om een kijkje te komen nemen. e-moves.nl - facebook.com/emoves040 Aansluitend: KICK OFF PARTY E-MOVES: NK BEATBOX / WORD UP! / HOLY FUNK 20.00-2.00 uur in Dynamo (toegang € 7,- / voorverkoop €5,-) Kaarten: dynamo-eindhoven.nl hiphoplab040.nl – dynamo-eindhoven.nl

Hidden Beauty muurschildering Side event van Step in the Arena ZA 15 T/M DO 20 JUNI 10.00-20.00 uur AreaFiftyOne en Gebouw 52 (Strijp-S) Gratis Vorig jaar werd het oude ROC-pand aan de Karel de Grotelaan van een mooie mural (grote muurschildering) voorzien. Dit jaar is Strijp-S aan de beurt en wordt het Area 51/ Gebouw 52 pand onder handen genomen door een paar van de grootste nationale en internationale graffiti artiesten van dit moment. In samenwerking met Trudo, Park Strijpbeheer en Brabant Culturele Hoofdstad 2018 ondergaat dit markante pand een grote metamorfose. stepinthearena.nl – facebook.com/stepinthearena

World Bboy Classic Wereldkampioenschap Breakdance voor duo’s ZA 15 JUNI 14.00 tot 23.00 uur Klokgebouw (Strijp-S) ¤15,- / t/m 12 jaar gratis (1 kind per betalende volwassene) World BBoy Classic is een internationaal breakdance kampioenschap met een uniek concept waarin twee dansers van dezelfde crew het opnemen tegen twee topdansers die nog nooit eerder samen hebben gedanst. Uit de voorrondes, die over de hele wereld hebben plaatsgevonden, reizen de 16 winnaars af naar Eindhoven om zich in duo’s te gaan bewijzen in de finale. worldbboyclassic.com - facebook.com/worldbboyclassic ZIEKE ZUIDEN

6


Uit in Eindhoven juni 2013

AGENDA JUNI

Iron Mic vs Beat M Up ZO 16 JUNI 14.00 tot 23.00 uur Effenaar ¤ 7,50 Kaartverkoop: effenaar.nl

040 BMX Open Strijp S ZO 16 JUNI 14.00-22.00 uur 040 BMX Park (Strijp-S) Gratis Het BMX park op Strijp-S, waar dit event wordt gehouden, behoort tot een van de meest uitdagende BMX freestyle parken in Europa. Tijdens de 040 BMX Park Open kunnen amateurrijders ervaring op doen in het wedstrijd circuit. Kom langs en zie de de BMX-ers door de lucht vliegen en allerlei stunts doen. Van frontflips tot backflips, 360’s, 720’s, tailwhips, alles komt aan bod. 040BMXPark.nl

Graffiti Kidsbattle Side event van Step in the Arena WO 19 JUNI 9.30-13.00 uur Philips Stadion Gratis De Step in the Arena Kidsbattle vindt dit jaar plaats in het Philips Stadion. PSV viert haar 100-jarige jubileum en dat mag gevierd worden. In een cursus van 5 weken leren 500 basisschoolkinderen de kneepjes van het graffitivak en ontwerpen in groepjes een kunstwerk met het thema 100 jaar PSV. Dit ontwerp spuiten ze uiteindelijk in het Philips Stadion op een grote wand rondom het voetbalveld. De cursus met ondersteunend lesmateriaal wordt geheel verzorgd door Dynamo in samenwerking met studenten van het Summa College en Fontys Hogeschool. De winnaars van de Kidsbattle 2013 mogen hun graffiti kunstwerk op een muur zetten op 22 juni tijdens het internationale graffitifestival Step in the Arena in de Berenkuil. De jury van de Kidsbattle bestaat uit voetballers van PSV en professionele graffitikunstenaars. stepinthearena.nl - facebook.com/stepinthearena

Colours Unite Side event van Step in the Arena VR 21 JUNI 10.00-17.00 uur: kunst op het plein 18.00-19.30 uur: veiling in Dynamo Catharinaplein Gratis Colours Unite is een bijzonder graffiti evenement, georganiseerd door Dynamo. 15 internationaal gerenommeerde graffitiartiesten maken op het Catharinaplein live kunstwerken op canvas. Deze schilderijen worden om 17.00 uur geveild in het atrium van Dynamo. De opbrengst van deze veiling komt geheel ten goede aan de stichting “Trust in Unity”. Een stichting die het voor kinderen in Ghana mogelijk maakt naar school te gaan. Colours Unite biedt bezoekers ook de mogelijkheid om zelf de spuitbus ter hand te nemen. Ervaren graffiti artiesten geven op deze dag een aantal workshops voor zowel volwassenen als kinderen. Inschrijven workshops: info@trustinunity.com. trustinunity.com

Auditorium, TU/e 11.45 u • Cultuur+ Kunst, omdat het moet!

AreaFiftyOne 20.30 u • Muziek Night Beats

Gratis

€ 17,50 / € 15,50 / € 13,50

FOTO SUPADOPE

Op de eerste zondag van E-Moves staat hip hop centraal in de Effenaar. Zieke Zuiden, Beat M Up en de Rockacademy bieden een knallend muziekprogramma waarin competitie en kennisoverdracht centraal staan. ziekezuiden.nl - effenaar.nl

Muziekgebouw Eindhoven 15.30 u • Muziek Britten Sinfonia o.l.v. Clark Rundell, Colin Currie & Alexandre Esperet (percussie) & Thomas Gould viool

Zieke Zuiden Jam XL ZA 22 JUNI 22.00 tot 2.00 uur Effenaar ¤10,-

€ 8,50

Internationaal Graffitifestival Step In The Arena ZA 22 EN ZO 23 JUNI 11.00-20.00 uur Berenkuil (Insulindeplein) Gratis Waar het in 2010 begon met een graffitifestival in de Berenkuil waar jong talent en gevestigd talent elkaar kon ontmoeten, is Step in the Arena met haar side-events in 2013 uitgegroeid tot een festival dat uniek is in Europa. Op 22 en 23 juni maken meer dan 200 artiesten uit binnen- en buitenland hun opwachting in de Eindhovense Arena, de Berenkuil. Vorig jaar waren er meer dan 8000 bezoekers, jong en oud, die hebben genoten van de gezellige, creatieve sfeer die Step in the Arena met zich meebrengt. Met dit in het achterhoofd kan SITA 2013 niets anders dan heel bijzonder gaan worden. stepinthearena.nl – facebook.com/stepinthearena

Finale Pioneer Steez Kids Battle ZO 23 JUNI 14.00-20.00 uur Dynamo ¤ 5,Een jaar lang hebben kids meegedaan aan een van de landelijke voorrondes van de Pioneer Steez Kids Battle. Winnaars van deze voorrondes hebben zich gekwalificeerd voor de grote landelijke finale op zondag 23 juni. Tijdens de grote finale wordt in twee categorieën gestreden om de hoofdprijs. De solo categorie voor kinderen t/m 12 jaar en de tweede categorie voor groepen bestaande uit vier personen t/m 18 jaar. Er is op de dag zelf nog een mogelijkheid om te kwalificeren voor de laatste open plek. facebook.com/theruggeds

Effenaar 19.30 u • Muziek School's Out 2013 Gratis

Diverse locaties 08.00 u • Cultuur+ Dutch Technology Week

Filmhuis De Zwarte Doos 19.00 u • Film Love is the devil 21.00 u • Film Exit through the Gift shop

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • Muziek Gesualdo Consort & Fretwork

DONDERDAG 6

MAANDAG 3

€ 25,-

21.00 u • Muziek Ad van Meurs presenteert: Geoff Muldaur

Plaza Futura Film vanaf deze datum: Before Midnight

Café Wilhelmina 21.00 u • Muziek axesjazzpower: Jazzworks

Markt Eindhoven Cultuur+ Studenten robot competitie JAMES (Just A Marvelous Electronic Servant)

€ 9,-

Al meer dan 5 jaar zijn de Zieke Zuiden Jams the place to be voor Nederlandstalige Hiphop. Tijdens E-Moves pakt Zieke Zuiden groot uit met de winnaar van de Iron Mic contest en Kortsluiting. Gevolgd door de winnaars van de grote prijs 2012 Flow&Co en als hoofdact niemand minder dan Boef en de Gelogeerde Aap! ziekezuiden.nl - effenaar.nl

CKE, Pastoor Petersstraat 180 19.30 u • Muziek Openbare examens CKEmuziekschool (niveau D en D+)

€ 2,50

Oude Rechtbank 20.00 u • Cultuur+ Flamenco cursus

€ 10,- per les of €30,- per maand

DINSDAG 4 Diverse locaties 08.00 u • Cultuur+ Dutch Technology Week Parktheater Eindhoven 20.00 u • Cabaret / muziek Acda en De Munnik - ’t Heerst (reprise) € 26,55

20.30 u • Cabaret Alex Agnew - Interesting times € 19,40

CKE, Pastoor Petersstraat 180 19.30 u • Muziek Openbare examens CKEmuziekschool (niveau D en D+) Gratis

Plaza Futura 19.00 u • Film Portret van het genie Eisenstein

€ 9,50 / PlazaPas/CJP/Stud. € 8,-

Boekhandel Van Piere 20.00 u • Cultuur+ Science Café: Smart Grids Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • Muziek Glen Hansard, Nico Muhly, Bedroom Community & BBC Scottish Symphony Orchestra € 26,-

Metaforum Plaza 21.30 u • Film Buitenfilm en quiz / Pulp Fiction

WOENSDAG 5 Diverse locaties 09.00 u • Cultuur+ Dutch Technology Week

Diverse locaties 09.00 u • Cultuur+ Dutch Technology Week Muziekgebouw Eindhoven 12.30 u • Lunchpauzeconcert Fontys Laureatenconcert € 1,-

CKE, Pastoor Petersstraat 180 19.30 u • Muziek Openbare examens CKEmuziekschool (niveau D en D+) Gratis

Effenaar 19.30 u • Muziek School's Out 2013 Gratis

20.15 u • Muziek 35 years of Bauhaus celebrated by Peter Murphy € 23,-

VRIJDAG 7 Diverse locaties 09.00 u • Cultuur+ Dutch Technology Week Parktheater Eindhoven 20.30 u • Muziek Jon van Eerd en Lone van Roosendaal - Jon en de jongens € 24,75

PopEi 11.00 u • Muziek Lucy neemt op (met: Macronizm + Dennis Gaens + Che + Daan Doesborgh) € 5,-

Oude Rechtbank 16.00 u • Muziek VrijMiBo 21.00u • Muziek Blue Grass Boogiemen MU Strijp-S, Torenallee 40-06 10.00 u • Jeugd/cultuur+ MU Open School Effenaar 21.00 u • Muziek Club 3voor12 Eindhoven: o.a. Zes € 5,-

www.nieuwsdruknederland.nl info@nieuwsdruknederland.nl

7


Uit in Eindhoven.nl

Open Dag CKE Dans, muziek, theater, musical, beeldende kunst en schrijven ZO 9 JUNI Centrum voor de Kunsten (Pastoor Petersstraat 180) + Effenaar 13.00-16.00 uur Gratis

Jon van Eerd en Lone van Roosendaal Jon en de jongens Muziek VR 7 JUNI Parktheater Eindhoven, Philipszaal 20.30 uur ¤ 24,75

Tijdens deze middag maak je kennis met het nieuwe cursusaanbod en de bevlogen docenten van CKE. Zie welke cursussen en andere activiteiten er zijn binnen de disciplines theater, dans, schrijven, beeldende kunst, fotografie, musical en muziek. Het thema van het nieuwe seizoen is All aboard!: stap in bij CKE en kies jouw creatieve lijn. Neem je meerdere routes tegelijk of stap je over naar een andere lijn? Het kan allemaal.

Javier Guzman Delirium II Cabaret ZA 15 T/M MA 17 JUNI Parktheater Eindhoven, Endinet-zaal 20.00 uur v.a. ¤ 19,75

Jon van Eerd zit dit jaar 25 jaar in het vak! We kennen hem vooral van zijn hilarische komedies, maar hij heeft talloze malen laten zien dat hij ook een andere kant in zich heeft in musicals zoals Titanic en het gelauwerde La Cage aux Folles. En onlangs nog met zijn optreden als solist in de Matthäus-Passion. Lone van Roosendaal kennen we als fantastische performer en blaast al jaren haar publiek van de stoel in musicals als Mamma Mia! en Zorro. Zij is de belichaming van de femme fatale, maar bewijst zich door een grote dosis humor ook als rascommediènne. De vriendschap en het gedeelde vakmanschap van het tweetal heeft geleid tot deze voorstelling, waarin ze zij aan zij herinneringen ophalen door middel van hilarische anekdotes, mooie herkenbare ballades en chansons en swingende Broadwaynummers.

De gelauwerde comedian Javier Guzman is ongrijpbaar, zowel voor zichzelf als voor de buitenwereld. In 2002 won hij het Leids Cabaretfestival. Daarna maakte hij drie Sinterklaasconferences voor de VARA en vijf avondvullende shows. In 2007 speelde hij zijn succesvolle programma Delirium over zijn toenmalige alcohol- en drugsverslaving waarin hij zichzelf meedogenloos fileerde. Delirium II is het onvermijdelijke vervolg op dit spraakmakende en autobiografische programma. De pers schreef: “Javier Guzman weet wat waanzin is” (NRC Handelsblad), “Lachen tot het pijn doet & Javier Guzman confronterend eerlijk in ‘Delirium II’” (Telegraaf), “IJzersterke Guzman doet pijn” (de Volkskrant).

CKE-musicalschool Les Misérables Amateur / musical DI 18 T/M DO 20 JUNI Parktheater Eindhoven, Philipszaal 20.00 uur ¤ 18,10

Straffe Madammen op verplaatsing Kleinkunst in de Oude Rechtbank Regelmatig duiken op allerlei markante, spraakmakende locaties in en rond Eindhoven de theatervoorstellingen van Straffe Madammen op. Ook de junivoorstelling op verplaatsing naar de Oude Rechtbank belooft weer een absurde avond te worden met jong aanstormend talent. Straffe Madammen op Verplaatsing is er voor muziektheater, eenakters, monologen, kleinkunst en cabaret. Jaarlijks studeren in Nederland en Vlaanderen honderden studenten af aan conservatoria, theateracademies, kleinkunst- en cabaretopleidingen. Veel meer dan een professioneel podium op een goede locatie en marketingondersteuning heeft zo'n verse theatermaker vaak niet nodig. Straffe Madammen en Makke Mannen geeft jong talent een podiumkans. Ook in april en mei verplaatste Straffe Madammen zich naar de Oude Rechtbank. Zo was het scherpe, absurde werk van Janneke de Bijl (De ontpopte foetus), Anneriek Bekhuis (Van eigen bodem) en Sebaz (Reiziger geworden) en zijn we nog maar amper bekomen van de korte hevige verrassing door Van Piekeren, in het voorprogramma van het sprankelende De Geheimproever. Benieuwd naar de Straffe Madammen en Makke Mannen in juni? Houd ouderechtbank.nl in de gaten. 8

De jaarlijkse grote musicalproductie wordt langzaam maar zeker een mooie traditie bij de CKE-musicalschool. Na Scrooge (2010), Evita en Chicago (2011), is het de beurt aan de klassieker Les Misérables. Het wereldberoemde verhaal over mensen die in het negentiende-eeuwse Frankrijk te maken hebben met sociale misstanden. Een cast van kinderen, jongeren en volwassenen brengt de musical tot leven. Een orkest zorgt voor muzikale begeleiding. De CKE-musicalschool en Parktheater gaan samen voor talent! Vorig seizoen was CKE te zien met Philips - het verhaal van een lichtstad. Ook dit maal is de musical volledig zelf bewerkt en geproduceerd door het docententeam van de CKE-Musicalschool.

Centrum voor de Kunsten Canvas Dans ZA 22 EN ZO 23 JUNI Parktheater Eindhoven za 14.00 en 20.00 uur / zo 13.30 en 16.30 uur ¤ 12,50 / ¤ 10,- vanaf het 3e kaartje / Pakketprijs voor alle voorstellingen ¤ 30,Zoals een schilder begint met een leeg canvas, zo beginnen de dansers met een leeg podium. Blokken, vlakken, compositie, klankkleur en lijsten vormen de basis van de dansen. Een kleurrijk schilderspalet waarmee een wisselende tentoonstelling wordt gemaakt. Als toeschouwer gaat u met een onuitwisbare indruk of een mooi ingelijste herinnering naar huis. Elke voorstelling is uniek. Wilt u ze allemaal zien? Dan kunt u gebruikmaken van de speciale pakketprijs voor vier voorstellingen.


Uit in Eindhoven juni 2013

AGENDA JUNI

CKE, Pastoor Petersstraat 180 19.30 u • Muziek Openbare examens CKEmuziekschool (niveau D en D+)

ZONDAG 9 Van Abbemuseum 12.00 u • Cultuur+ Gratis rondleiding

Gratis

Gratis met geldig entreebewijs

Philips Stadion 20.00 u • Muziek Guus Meeuwis: Groots Met Een Zachte G

PopEi 14.00 u • Jeugd The Kids Are Alright

v.a. € 49,-

SCALA TipoTango (Kanaalstraat) 21.00 u • Dans/muziek Argentijnse tango: danscafé € 3,- / Gratis kennismaken

Gratis

Oude Rechtbank 13.00 u • Cultuur+ Familiedag 16.00 u • Muziek Live: Country, blues, jazz, reggae met duo Ernix & Betty Blue Gratis

ZATERDAG 8 Van Abbemuseum 14.00 u • Jeugd Kinderkunstclub € 6,-

Theatergroep Hartenkoning Trein Theater VR 21 (PREMIÈRE) T/M ZO 23 EN DO 27 T/M ZA 29 JUNI Carte Blanche (Jan Heynslaan 4) 20.30 uur (zo 23 juni 15.00 uur) ¤12,50 In ons leven zijn we eigenlijk voortdurend in de situatie van treinreizigers, die in een lange tunnel zijn gestrand en wel op een plek waar je het begin van de tunnel bijna niet meer kunt zien en het licht van het einde zo klein is, dat de blik het telkens weer zoeken moet. Het licht is voortdurend zoek. Begin en einde van de tunnel zijn niet eens meer zeker.

Maar doordat het zo donker is en we niet weten waar we moeten kijken, zien we in de verwarring of overgevoeligheid der zinnen monsters en feeën, idealen en catastrofes, al naar gelang van de stemming en de gekwetstheid van het individu, een verrukkelijk of afschuwelijk caleidoscopisch spel. ‘Wat zal ik doen?’ of, ‘waarom zal ik het doen?’, werpen in deze situatie nauwelijks nog enig licht op de zaak. Theatergroep Hartenkoning liet zich inspireren door dit verhaal van Franz Kafka en door de Belgische film Le Huitième Jour van Jaco Dormael. De eigen ervaringen van de spelers in vriendschap, liefde, verdriet en plezier hebben vorm gekregen in deze voorstelling. Regie Stefan Jung. Productie Carte Blanche. Reserveren reserveren@carteblance.nu / 040-24 51 739 carteblanche.nu

Parktheater Eindhoven 20.30 u • Stand-up comedy De Bourgondische Belgen De beste stand-up van Vlaamse bodem! € 18,10

Catharinakerk 15.00 u • KamerMuziek in de Cathrien Jong talent van de CKEmuziekschool Gratis

Oude Rechtbank 16.00 u • Muziek Jamsessions Artspace Flipside 19.00 u • Cultuur+ UN BE Gratis

Effenaar 20.00 u • Theater Comedy Night: Comedytrain met René van Meurs & Soundos el Ahmadi € 10,-

Philips Stadion 20.00 u • Muziek Guus Meeuwis: Groots Met Een Zachte G v.a. € 49,-

CKE, Pastoor Petersstraat 180 13.30 u • Muziek Openbare examens CKEmuziekschool (niveau D en D+) Gratis

Plaza Futura 19.30 u • Dans Te Gast: School voor Hedendaagse Dans € 7,-

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • Muziek C'est la vie, franse componisten & hommage a Brel € 15,- / kind: € 6,-

AreaFiftyOne 21.00 u • Muziek Fresh & Onlys + Vox Von Braun € 8,-

Effenaar 23.00 u • Muziek Kattekwaad x Heibel! Gratis

SCALA TipoTango 17.00 u • Dans/muziek Argentijnse tango: danssalon € 5,-

CKE, Pastoor Petersstraat 180 & Effenaar 13.00 u • Muziek/theater Open dag Gratis

Plaza Futura 16.00 u • Dans Te Gast: School voor Hedendaagse Dans € 7,-

Philips Stadion 20.00 u • Muziek Guus Meeuwis: Groots Met Een Zachte G v.a. € 49,-

MAANDAG 10 Muziekgebouw Eindhoven 21.00 u • Muziek Ad van Meurs presenteert: Eindhoven SisoCity € 9,-

Oude Rechtbank 20.00 u • Cultuur+ Flamenco cursus

€ 10,- per les of €30,- per maand

DINSDAG 11 Effenaar 20.00 u • Muziek Gabrielle Aplin + Daniel Versteegh + Saint Raymond € 8,-

Parktheater Eindhoven 20.00 u • Cabaret Youp van ’t Hek - Wigwam v.a. € 22,45

WOENSDAG 12 Auditorium, TU/e 11.45 u • Cultuur+ De Grote Roboshow Parktheater Eindhoven 20.00 u • Cabaret Youp van ’t Hek - Wigwam v.a. € 22,45

Oude Rechtbank 19.30 u • Cultuur+ 24U Elevator (English edition) Gratis

PopEi 18.30 u • Muziek Open inloopavond DJ School

9


Uit in Eindhoven.nl

Ariëns Toneel Een Kist met drie Angsten en één Groot Geluk Gouden Jubileum Wagenspel ZA 15 JUNI PREMIÈRE OP HET LICHTPLEIN ZA 22 T/M VR 28 JUNI (3X PER AVOND OP DIVERSE LOCATIES) Gratis Op zolder staat tussen oude, vergeten spullen een kist. Op de kist zit het meisje Ariënne. Ze weigert haar verjaardag te komen vieren omdat haar vriend Filo, de oude poppenspeler, er niet meer is. Uit de kist komen drie Angsten om haar bang te maken. Als die verjaagd zijn, krijgt Ariënne Filo’s laatste geschenk. Het Wagenspel van Ariëns Toneel reist dit jaar voor de 50ste keer door Eindhoven. Een bijzondere première op 15 juni om 15.00 uur op het Lichtplein is het startschot van de voorstellingenreeks met de platte kar. Anemoon Langenhof regisseerde het speciaal voor de gelegenheid geschreven stuk van Jan Smeets. En! Het aantal voorstellingen is dit keer fors uitgebreid. Geen 15 maar 21 uitvoeringen door de hele stad. Zie voor de speellijst de agenda en www.arienstoneel.nl.

Jeroen Kant De Lafaard Kapitein Muziektheater ZA 22 JUNI Oude Rechtbank Met zijn rossige krullen onder een aftandse hoed staat hij stampend op een antieke houten zeepkist. Zonder een blad voor de mond te nemen loodst hij je al predikend, zingend, lallend en dichtend door zijn charmant brakke wereld. Tragisch, komisch en poëtisch; Jeroen Kant is ijzersterk, messcherp, bezield, eigenzinnig en volkomen origineel. Omgeven door het groen, de rust en de stilte schrijft hij vanuit een oud, vervallen, houten huisje ergens in Brabant - met muizen in de keuken, ratten in de schuur en een koolmeesnestje in zijn brievenbus - prachtige Nederlandstalige liedjes en gedichten vol liefde, humor en zelfspot. Na ‘t Komt Wel Goed en Goud Of Op Je Gek Gaan won Jeroen Kant de publieksprijs van De Grote Prijs van Nederland in Paradiso. Vorig jaar speelde hij 11 dagen lang een eenmansvoorstelling op Theaterfestival Boulevard. De Lafaard Kapitein is de eerste release van het onafhankelijke label Bastaard Platen dat Kant samen met Mathijs Leeuwis begin 2013 oprichtte. Nieuwe plaat. Nieuw label. Nieuw alles. Jeroen Kant treedt zaterdag 15 juni op op het dakterras van Muziekgebouw Eindhoven als een van De Broeders van het Zuiden tijdens Naked Song.

Het jaar van het voorlezen! VoorleesExpress Eindhoven

VoorleesExpress Eindhoven is een project waarbij kinderen met een taalachterstand wekelijks thuis worden voorgelezen door enthousiaste vrijwilligers. Dit stimuleert de taalontwikkeling van kinderen, verrijkt de taalomgeving in huis en brengt mensen met elkaar in contact. Tot nu toe is er bij 400 gezinnen voorgelezen. Dit is gedaan door 375 vrijwilligers, die zich met veel plezier inzetten om kinderen te helpen bij hun taalontwikkeling en hen plezier te laten ervaren aan het voorlezen. Wij zien dat de behoefte aan de VoorleesExpress groot is in Eindhoven. Wij willen de komende jaren heel veel kinderen enthousiast maken voor boeken, zodat zij net als Abdurahim van 7 kunnen zeggen; ‘Ik vond het voorlezen superleuk en ik vind het echt fijn dat ik slimmer ben geworden!’ Er worden met de VoorleesExpress goede resultaten geboekt. Sinds juni 2012 is de VoorleesExpress opgenomen in de databank van het Nederlands Jeugd Instituut als theoretisch goed onderbouwde interventie. Voor meer informatie over de VoorleesExpress kunt u contact opnemen met Daphne Lemmens, projectleider van de VoorleesExpress d.lemmens@bibliotheekeindhoven.nl / 040 -260 4 260. voorleesexpress.nl 10

Studio 100 Bobo gaat kamperen

Lees je met me mee?

Show 3+

Lees je met me mee? is ontwikkeld als aanvulling op de dienst van de VoorleesExpress Eindhoven voor de Bibliotheek Eindhoven. Het voornaamste doel is het bereiken van kinderen met een taalachterstand uit laaggeletterde gezinnen, waaraan in de thuissituatie niet kan worden voorgelezen. Een essentiële voorwaarde voor een omgeving waarin voorgelezen kan worden is veiligheid. Een kind kan zich pas openstellen voor een verhaal als hij of zij zich veilig voelt. Door een sfeer van rust en warmte krijgt het kind een positief beeld van lezen en boeken, waardoor een positieve verwachting ontstaat. Een vaste tijd, plek en voorlezer vergroten het gevoel van veiligheid. Het project Lees je met me mee? stelt deze essentiële voorwaarde centraal en creëert een veilige plek die op vaste tijd en dag beschikbaar is voor voorlezer en kind.

ZO 2 JUNI Parktheater Eindhoven, Endinet-zaal 13.30 & 16.00 uur ¤ 19,85

Juist de kinderen die de VoorleesExpress niet kan bereiken omdat hun thuissituatie zich daar niet voor leent, willen wij toch enige vorm van begeleiding bieden. Juist zij hebben het vaak het hardst nodig. Lees je met me mee? streeft allereerst naar een stabiele, veilige, talige en optimale leesomgeving waar kinderen wekelijks worden voorgelezen.

Lees je met me mee? vindt plaats op school, na schooltijd. Er wordt een ruimte, bij voorkeur een Bibliotheek op School, beschikbaar gesteld door school, waar deze kinderen individueel worden voorgelezen door vrijwilligers. Deze vrijwilligers lezen, net als bij de VoorleesExpress, interactief voor aan de kinderen, zodat het voorlezen veel oplevert voor de taalontwikkeling van het kind.

Als Radio Wortelberg een grote kampeerwedstrijd organiseert, zijn Bobo en Tjerk er als de kippen bij om hier aan mee te doen. Elk nemen ze apart deel om zo de grote beker mee naar huis te kunnen nemen. Maar diep in het bos blijkt dat ze, zonder het zelf te beseffen, hun tenten naast elkaar hebben gezet. En dan begint de wedstrijd pas echt! Wie wint de kampeerwedstrijd of komen ze erachter dat je met gebundelde krachten meer kan bereiken? Kom het zelf ontdekken in deze interactieve theatershow met al je favoriete Boboliedjes. En wie weet mag jij samen met Bobo en Tjerk op het podium de opdrachten tot een goed einde brengen!


Uit in Eindhoven juni 2013

AGENDA JUNI

Groendomein Wasven 19.00 u • Cultuur+ Presentatie en proeverij: bijzonder barbeknoeien

Muhly’s Muses in het Muziekgebouw

€ 7,50

Nico Muhly, Glen Hansard, Teitur, Bedroom Community e.v.a. Festival

Gesualdo Consort & Fretwork

VR 31 MEI T/M DI 4 JUNI Muziekgebouw Eindhoven

MA 3 JUNI / 20.15 UUR / ¤25,-

Er zijn weinig jonge componisten die zo snel carrière maken als de Amerikaanse Nico Muhly. Het werk van Nico Muhly ontstaat en groeit mede door zijn inspiratiebronnen. De Amerikaanse componist, nu voor het vierde en laatste seizoen composer in residence, geeft een openhartige blik op zijn manier van werken en zijn liefde voor oude en nieuwe muziek.

PopEi 18.30 u • Muziek Open inloopavond DJ School Gratis

Nele Gramms, Marnix de Cat, Charles Daniels, Harry van Berne, Harry van der Kamp Nico Muhly sluit zijn periode van drie seizoenen als composer in residence af met een nieuw werk voor het Gesualdo Consort en Fretwork. Muhly steunt daarbij op de rijke koorhistorie en voegt daar ongetwijfeld zijn eigen verrassende elementen aan toe.

Muziekgebouw Eindhoven 12.30 u • Lunchpauzeconcert Matteo Mijderwijk € 1,-

Markt Eindhoven City Beach tour Eindhoven Parktheater Eindhoven 20.00 u • Cabaret Youp van ’t Hek - Wigwam v.a. € 22,45

Sportpark de Hondsheuvels en TU/e Campus Cultuur+ Hajraa Buitentoernooi 18 septemberplein 14.00 u • Muziek/Cultuur+ Kick Off E-Moves Gratis

Oude Rechtbank 16.00 u • Muziek VrijMiBo

Glen Hansard, Nico Muhly, Bedroom Community & BBC Scottish Symphony Orchestra DI 4 JUNI / 20.15 UUR / ¤ 26,-

Holland Baroque Society & Teitur ZA 1 JUN / 20.15 UUR / ¤ 13,50

Een heel bijzondere avond met muziekvrienden van de New Yorkse componist Nico Muhly. Allereerst Glen Hansard, deze Ierse songwriter, acteur, zanger en gitarist is ook wel bekend van de Ierse groep The Frames en het duo Swell Season, waarmee hij een Oscar in de wacht sleepte. Muhly leverde de strijkersarragementen voor zijn solo-debuut Rythm and Repose. Ook verkent Muhly samen met zijn IJslandse maten Valgeir Sigurdsson en Daniel Bjarnason van het Bedroom Community-label de relaties tussen pop, folk, rock, klassiek en hedendaags verkent. Voor de pauze is voor de cello als zanger van het orkest een hoofdrol weggelegd in Bjarnasons Bow to string en uiteraard Muhly’s Celloconcert. Na de pauze eist Hansard die rol op met een verzameling songs die Muhly voor de gelegenheid zal arrangeren voor symfonieorkest. Programma: Muhly - Celloconcert / Bjarnason - Bow to string / Sigurdsson - Dreamland. Na de pauze: Hansard/Muhly - Collection of songs Dirigent Ilan Volkov. Zang Glen Hansard. Piano/celesta Nico Muhly. Cello Oliver Coates.

De samenwerking tussen Nico Muhly, Holland Baroque Society en Teitur bleek een schot in de roos. Alledaagse Youtube-filmpjes, melancholische songs over liefde en leed en een indrukwekkende soundtrack. Pers en publiek waren enthousiast. ‘Wonderschone liedjes in een oogstrelende mix’, schreef de Volkskrant. Nu op veler verzoek op herhaling in Muziekgebouw Eindhoven.

€ 7,- / voorverkoop € 5,-

PopEi 21.00 u • Muziek NachtJacht: Hunting the Robot nodigt uit... Gratis

SCALA TipoTango (Kanaalstraat) 21.00 u • Dans/muziek Argentijnse tango: danscafé € 3,- / Gratis kennismaken

ZATERDAG 15

Gratis

Catharinakerk 15.00 u • KoorMuziek in de Cathrien Vocaal Ensemble Jubilate m.m.v. Henk Kooiker, orgel Gratis

Muziekgebouw Eindhoven 16.00 u • Muziek Naked Song Festival € 31,-

TAC 20.00 u • Muziek axesjazzpower: Festival: Beuk & Axes Pay as you please

Dynamo 22.00 u • Muziek Trap off x Vibrations met o.a. Full crate & Boeboe € 7,50 / voorverkoop € 5,-

ZONDAG 16 Markt Eindhoven City Beach tour Eindhoven Sportpark de Hondsheuvels en TU/e Campus Cultuur+ Hajraa Buitentoernooi Parktheater Eindhoven 20.00 u • Cabaret Javier Guzman - Delirium II v.a. € 19,75

AreaFiftyOne en Gebouw 52 10.00 u • Cultuur+ Hidden Beauty muurschildering Gratis

Oude Rechtbank 13.00 u • Cultuur+ Familiedag 16.00 u • Muziek Live: Jazz, swing, blues, latin-swing. Met de TU/e StudentproofJazz Association Gratis

Markt Eindhoven City Beach tour Eindhoven Lichtplein (achter de Witte Dame) 15.00 u • Straattheater Ariens Toneel Jubileum-editie Wagenspel (première) Parktheater Eindhoven 20.00 u • Cabaret Javier Guzman - Delirium II AreaFiftyOne en Gebouw 52 10.00 u • Cultuur+ Hidden Beauty muurschildering Gratis

Oude Rechtbank 16.00 u • Muziek Jamsessions

PopEi 12.00 u • Cultuur+ De Zondagmiddag Gratis

Strijp-S 12.00 u • Cultuur+ FeelGood Market Gratis

Van Abbemuseum 12.00 u • Cultuur+ Gratis rondleiding Gratis met geldig entreebewijs

Effenaar 14.00 u • Muziek Iron Mic VS Beat M Up € 7,50

14.30 u • Muziek Zieke Zuiden presents: Iron Mic vs Beat M Up € 7,50

COLIN CURRIE

FOTO MARCO BORGGREVE

040 BMX Park 14.00 u • Cultuur+ 040 BMX Open

ZO 2 JUNI / 15.30 UUR / VANAF ¤ 13,50 De percussionisten die het Tromp Percussion Concours 2012 wonnen, kregen meteen een tournee aangeboden met sterpercussionist Colin Currie. Hij neemt deze winnaars mee in een enerverend slagwerkprogramma met speels en swingend werk van Nico Muhly in de hoofdrol.

Dynamo 20.00 u • Muziek Kick Off Party E-Moves: NK Beatbox / Word Up! / Holy Funk

v.a. € 19,75

Britten Sinfonia o.l.v. Clark Rundell, Colin Currie & Alexandre Esperet & Thomas Gould

Klokgebouw 14.00 u • Muziek World BBoy Classic

CKE, Pastoor Petersstraat 180 19.30 u • Muziek/theater Slotconcert Regionale Vakklas

VRIJDAG 14

GLEN HANSARD

€ 6,-

Parktheater Eindhoven 20.00 u • Cabaret Youp van ’t Hek - Wigwam

€ 15,-

M.m.v. Britten Sinfonia o.l.v. Clark Rundell, Thomas Gould (viool) en Teitur (zang) Van arrangementen voor baanbrekende cd’s van Björk, Antony en Rufus Wainwright tot de soundtrack van The Reader; van zijn eerste opera bij de English National Opera tot het bijzondere Confessions-project met Teitur. En natuurlijk werken die hij de afgelopen drie jaar in opdracht van Muziekgebouw Eindhoven schreef. Vandaag een presentatieconcert met werk van Nico Muhly, de componist zal persoonlijk toelichting geven bij zijn eigen werk.

Van Abbemuseum 14.00 u • Jeugd Kinderkunstclub

€ 15,- / tot 12 jaar gratis (1 kind per betalende volwassene)

Effenaar 21.00 u • Muziek Torre Florim & Roos Rebergen: De Tweede Speeldoos

VR 31 MEI / 20.15 UUR / ¤ 4,50

Stadhuisplein Muziek Sneakerz

DONDERDAG 13

v.a. € 22,45

Presentatieconcert Nico Muhly

Sportpark de Hondsheuvels en TU/e Campus Cultuur+ Hajraa Buitentoernooi

Gratis

Morgen niets te doen? uitineindhoven.nl 11


Uit in Eindhoven.nl

Muziek in de Cathrien

Muziek op de Dommel

Muziek in de Cathrien ZA 1 JUNI 15.00 UUR Collegium Vocale Eindhoven o.l.v. Ruud Huijbregts Beroemde koren van Verdi en Wagner. Programma in het kader van manifestatie Muziek op de Dommel 14.25 uur Beiaardbespeling door Rosemarie Seuntiëns

ZA 1 EN ZO 2 JUNI Voor de vierde keer kun je weer genieten van MUZIEK OP DE DOMMEL: een festival voor klassieke muziek voor jong en oud. Op de zaterdag zijn er optredens van in totaal 600 talentvolle musici uit de regio. De zondag staat in het teken van het Gitaarspektakel: één groot gitaarorkest!

KamerMuziek in de Cathrien ZA 8 JUNI 15.00 UUR Jong Talent van de CKE-Muziekschool Gevarieerd programma, ter plaatse toegelicht

KoorMuziek in de Cathrien ZA 15 JUNI 15.00 UUR Vocaal Ensemble Jubilate m.m.v. Henk Kooiker, orgel Deutsche Messe van Schubert & werk van o.a. Sweelinck, Tallis, Rutter

Eindhovense BachDag ZA 22 JUNI 11.00-16.00 UUR 11.00 uur Muziekgebouw Eindhoven: Jolanda Zwoferink, orgel 12.00 uur Oude Rechtbank: Ruud Huijbregts, klavecimbel en instrumentalisten 14.00 uur Cathrien: Beiaardbespeling Rosemarie Seuntiëns 15.00 uur Cathrien: Ruud Huijbregts & Gerard Habraken, orgel m.m.v. vocaal ensemble (o.a. Schübler Choräle) St. Catharinakerk / Gratis

Even voorstellen: de philharmonie zuidnederland Het eerste concertseizoen van de philharmonie zuidnederland is een feit. En daarmee ook het einde van twee sterke regionale orkesten. Vanaf het komend seizoen bestaan Het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest officieel niet meer en gaan de genen van deze orkesten op in een veelbelovende nieuwe formatie.

Met gastdirigenten als Andrew Grams, Otto Tausk, Michel Tabachnik en Ed Spanjaard en solisten als Hannes Minnaar (Beethovens Vierde pianoconcert), Michael Collins (Mozarts Klarinetconcert), Simone Lamsma, Alexander Gavrylyuk en Kristóf Baráti is duidelijk dat het orkest hoog inzet en direct een prominente plaats tussen de Nederlandse orkesten wil veroveren.

Achter de schermen is hard gewerkt om de continuïteit van het symfonisch aanbod in Brabant, Limburg en ook Zeeland te waarborgen en zelfs te verbeteren. Het orkest is daar onder leiding van interim artistiek leider Jan Zekveld uitstekend in geslaagd en biedt een seizoensprogramma dat groter, mooier en spectaculairder is dan voorheen mogelijk was met de afzonderlijke orkesten. In verschillende series zoals philharmoniegroots, philharmonieklassiek en philharmoniefavoriet in Muziekgebouw Eindhoven, weet het orkest alle voordelen van de uitgebreide bezetting te benutten en speelt het zowel in vol ornaat als in kamermuzikale formatie.

En natuurlijk blijven de jeugd en het educatieprogramma belangrijke peilers en vergeet het orkest ook de regionale zaken als de vanzelfsprekende carnavalsconcerten niet. Ook de zeer vruchtbare relatie met Opera Zuid blijft bestaan en resulteert komend seizoen zelfs in twee producties. November en december 2013 trekt het orkest met Bizets Carmen door het land en het eerste concertseizoen van de philharmonie zuidnederland sluit in mei en juni af met Verdi’s La Traviata.

De dirigenten Kees Bakels en Jan Willem de Vriend dragen zorg voor de continuïteit en voor prachtige programma’s met zowel groots bezette werken als klassieke juweeltjes van onder anderen Beethoven, Schubert en Schumann.

KEES BAKELS

KRISTOF BARATI

De seizoensbrochure Nieuwsgierig geworden? En wilt u meer weten over het programma. Het complete seizoensoverzicht staat op de nieuwe website philharmoniezuidnederland.nl. Daar kunt u ook de seizoensbrochure 2013-2014 bestellen.

SIMONE LAMSMA

MICHAEL COLLINS

JAN WILLEM DE VRIEND

FOTO’S: SIMON VAN BOXTEL, OTTO VAN DEN TOORN, BENJAMIN EALOVEGA E.A.

12


Uit in Eindhoven juni 2013

AGENDA JUNI

Dynamo 19.30 u • Muziek Heaten + support

Axesjazzpower in juni

€ 15,-

Jazzworks Jazz in Wilhelmina

MAANDAG 17 Markt Eindhoven City Beach tour Eindhoven

MA 3 JUNI 21.00 uur ¤ 2,50

Parktheater Eindhoven 20.00 u • Cabaret Javier Guzman - Delirium II v.a. € 19,75

AreaFiftyOne en Gebouw 52 10.00 u • Cultuur+ Hidden Beauty muurschildering

De Eindhovense vereniging Jazzworks heeft weer een aantal bevlogen muzikanten uitgenodigd om gedurende enkele maanden de leden op een geheel eigen wijze te komen inspireren. Deze docenten zijn Robin Rombouts en Joep van der Burgt. Robin studeert dit jaar af aan het Conservatorium in Tilburg op trompet. Hij is jong en enthousiast en leidt regelmatig jazzsessies bij PaRaDoX in Tilburg. Daarnaast speelt hij in de band Labelous waarin wordt geïmproviseerd met covers uit de Funk, Soul en Acid Jazz. Robin is een uitstekende docent muziek improvisatie gebleken. Joep is pianist en speelt o.a. in het Joep van der Burgt / Dick Onstenk Kwartet en J4Jazz.

FOTO ROB HOGESLAG

Gratis

Festival: Beuk & Axes Improv, Electro en Indie pop in TAC ZA 15 JUNI Vanaf 16.00 uur Pay As You Please

Oude Rechtbank 20.00 u • Cultuur+ Flamenco cursus

€ 10,- per les of €30,- per maand

DINSDAG 18 Parktheater Eindhoven 20.00 u • Amateur / musical CKE-musicalschool - Les Misérables € 18,10

Oude Rechtbank 20.00 u • Theater Comedy Kings € 10,-

AreaFiftyOne en Gebouw 52 10.00 u • Cultuur+ Hidden Beauty muurschildering

de Bibliotheek Eindhoven, vestiging Centrum 20.00 u • Cultuur+ Lezing: Loes den Hollander € 10,- / leden € 7,50

Stadstuin aan de Dommelstraat Muziek/cultuur+ Fête de la Musique

VRIJDAG 21 Catharinaplein 10.00 u • Cultuur+ Colors Unite Gratis

PopEi 19.00 u • Muziek CKE & Lady Aida/Rebelbass presents: Turn Up The Beat Stichting Carte Blanche 20.30 u • Theater Theatergroep Hartenkoning Trein € 12,50

Oude Rechtbank 16.00 u • Muziek VrijMiBo Dynamo 20.30 u • Muziek Rock n Roll Circus presents: Altamont Live € 10,-

SCALA TipoTango (Kanaalstraat) 21.00 u • Dans/muziek Argentijnse tango: danscafé € 3,- / Gratis kennismaken

Gratis

Samen met Buro Beukorkest, een initiatief van kunstenaarmuzikant Rik van Iersel, presenteert Axesjazzpower op 15 juni een avond met heel veel muziek. Vanaf 16.00 uur en tijdens de concerten zijn er ook tentoonstellingen te zien van muzikantkunstenaars en van het Italiaanse improvisatie label Setola di Maiale naar aanleiding van hun twintigjarig bestaan. In de concertzaal en in de grote zaal speelt het duo Peter Jacqemyn & Kris Wanders (bas en tenorsax), Van Iersels eigen Segna Etna met Stefano Giust, het BelgischItaliaanse elektronica duo Lumisokea met Koenraad Ecker en Andrea Taeggi en een nieuwe band uit Eindhoven: Daisy Bell, die gedichten van William Blake verklankt in experimentele electro popsongs. De entree is gratis, maar... Pay As You Please!

Het avontuur begint op axesjazzpower.nl. Bij elk concert staat een YouTube-voorproefje.

35 years of Bauhaus in Effenaar celebrated by Peter Murphy (exclusieve NL-show) performing solely Bauhaus material Muziek DO 6 JUNI Effenaar ¤ 23,20.15 uur Na het succes van Peter Hook die in 2011 twee concerten lang terugkeek op Joy Division, zijn we zeer trots dat we nu Bauhaus-zanger Peter Murphy mogen aankondigen. Hij gaat met ons vieren dat zijn band dit jaar 35 jaar geleden werd opgericht. Bauhaus stond 21 november 1980 in de Effenaar om hun debut In The Flat Field aan ons voor te stellen. De illustere single Bela Lugosi’s Dead was via het befaamde 4AD label het album al vooruit gesneld. De live show maakte een diepe indruk op het Eindhovense publiek. Dat de live-shows van de mannen nog steeds zeer indrukwekkend zijn, bewezen de concerten van het tijdelijk heropgerichte Bauhaus in 2006 in o.a. Tivoli en de Lokerse Feesten.

ZATERDAG 22 WOENSDAG 19 Philips Stadion 09.30 u • Jeugd/Cultuur+ Graffiti Kids Battle Gratis

Parktheater Eindhoven 20.00 u • Amateur / musical CKE-musicalschool - Les Misérables € 18,10

AreaFiftyOne en Gebouw 52 10.00 u • Cultuur+ Hidden Beauty muurschildering Gratis

DONDERDAG 20 Groendomein Wasven 19.00 u • Cultuur+ Lezing tuinderij: rozen om op te eten € 5,-

Parktheater Eindhoven 20.00 u • Amateur / musical CKE-musicalschool - Les Misérables € 18,10

Plaza Futura Film vanaf deze datum: Frances Ha en Road North

Berenkuil - Insulineplein 11.00 u • Cultuur+ Internationaal Graffitifestival Step in the Arena Gratis

PopEi 12.00 u • Muziek Music Meeting Gratis

Van Abbemuseum 14.00 u • Jeugd Kinderkunstclub € 6,-

Oude Rechtbank 12.00 u • Muziek Eindhovense BachDag: Ruud Huijbregts 16.00 u • Muziek Jamsessions 21.00 u • Muziektheater Jeroen Kant - De Lafaard Kapitein Muziekgebouw Eindhoven 11.00 u • Muziek Eindhovense BachDag: Jolanda Zwoferink 20.15 u • Muziek Philips Symfonie Orkest € 17,50

Parktheater Eindhoven 14.00 en 20.00 u • Dans CANVAS

€12,50 / €10,- vanaf het 3e kaartje

AreaFiftyOne en Gebouw 52 10.00 u • Cultuur+ Hidden Beauty muurschildering Gratis

ROAD NORTH IN PLAZA FUTURA

13


Uit in Eindhoven.nl

Lucy neemt op

met: Macronizm + Dennis Gaens + Che + Daan Doesborgh Muziek gemaakt voor zang. Deze avond gaat hij solo. Eerder

Een goedgevulde avond met rap, rock, reggae, poëzie en visuals, dat is Lucy neemt op. Centraal staat de veel geprezen muziekvoorstelling Lucy, die o.a. vorig jaar op Lowlands werd uitgevoerd en waar op deze avond video-opnames voor worden gemaakt. Daarnaast zijn er sterke gastoptredens van onder anderen raprockmuzikant Che en dichter Daan Doesborgh.

FOTO PASQUELO PHOTOGRAPHY

speelde hij in verschillende formaties in zalen als Paradiso, Melkweg, 013 en Effenaar.

VR 7 JUNI PopEi 20.00 uur ¤ 5,-

Daan Doesborgh is dichter en podiumbeest, een jonge hond met een oude stem. In 2010 won hij het NK Poetry Slam. Hij droeg voor op verschillende festivals in binnenen buitenland. Van Groningen tot Berlijn, van Amsterdam tot Edinburg. Hij is voormalig stadsdichter van Venlo. In 2010 verscheen zijn debuut De Venus Suikerspin. popei.nl

Blue Grass Boogiemen (NL) Muziek

Lucy is een bijzondere muziekvoorstelling over dat ene onbereikbare meisje. Dichter Dennis Gaens en indiehiphoppers Macronizm slaan de handen ineen met een programma dat je vastgrijpt en niet meer loslaat. Of zoals Gaens het verwoordt: “Er was dat moment waarop ik voor het eerst in mijn leven stotterde.” Rap en poëzie vloeien moeiteloos in elkaar over en worden ondersteund voor de verrassende visuals van Smoove Business. LiveXS over Lucy: “Het universele thema liefdesverdriet wordt door Martens en Gaens spannend, spitsvondig en bij vlagen emotioneel vertaald naar een subtiele literaire rapshow die elk hart dat ooit gebroken werd onherroepelijk opnieuw openrijt.”

VR 7 JUNI Oude Rechtbank Mix 'n handjevol Ohio en Michigan met vermakelijke jazz, Ierse of Britse folk- & stringbandmuziek en je krijgt Bluegrass. Zoek welke Bluegrassband de meeste flair, de beste smaak en een flinke dosis energie heeft en die blijkt gewoon uit Nederland te komen Deze muzieksoort vindt zijn oorsprong in The States, 1751. Sinds 1990 speelt Blue Grass Boogiemen professioneel traditionele bluegrass. Met veel flair, goede smaak en een flinke dosis energie. Anders dan wanneer ze optreden als de Hillbilly Boogiemen en rockabilly en country spelen, hanteert Blue Grass Boogiemen enkel akoestische instrumenten en een eenvoudige microfoon. “...one of the most hard-hitting, versatile and entertaining bands on any continent...” ( Bluegrass Europe Magazine).

Che zorgt, slechts gewapend met een akoestische gitaar, voor een unieke mix van rock, rap en reggae. Na een jarenlange samenwerking met indie-rapcollectief Macronizm en twee solo-albums richt Che de band Machego op. Naast rap wordt er steeds meer plaats

Naked Song Festival 2013 Jonathan Jeremiah, Xavier Rudd, Mister and Mississippi, Ron Sexsmith e.v.a. Festival ZA 15 JUNI Muziekgebouw Eindhoven 16.00 uur ¤ 31,Op zes podia in Muziekgebouw Eindhoven staan ook dit jaar weer de beste nationale en internationale singer-songwriters. Ongebreidelde americana, doorleefde blues, rootsy folk en andere akoestische parels. Nieuwe ontdekkingen krijgen volop aandacht naast de gevestigde namen die het podium bestijgen.

Line-up Naked Song 2013 Jonathan Jeremiah, Xavier Rudd, Patrick Wolf, Ron Sexsmith, Ken Stringfellow & guests, Mister and Mississippi, Meschiya Lake, Linnea Olsson, Lake Forest, Jeffrey Foucault, Dylan Sneed, Ad van Meurs, Theo Sieben, Rogier Pelgrim, Broeders van het Zuiden and more to come. Jonathan Jeremiah speelde in 2009 de zaal tijdens Naked Song al muisstil. In 2011 gaf Jeremiah een fenomenaal concert met het Metropole Orkest tijdens het North Sea Jazz Festival. Ook stond hij op Pinkpop en in De Effenaar. Soulvolle, warme, optimistisch gestemde liedjes maken van de Britse singer-songwriter een echte must-see. 14

Xavier Rudd verbluft het publiek met zijn zang en imponerende instrumenten zoals de didgeridoo en djembe. Zijn muziek doet denken aan types als Ben Harper en Jack Johnson. Het laatste album Spirit Bird van de Australische singer-songwriter verscheen in juni 2012. Na Rudds optreden in de Effenaar schreef 3voor12 Eindhoven: ‘Als er enkel en alleen wordt geluisterd naar de kwaliteit die Rudd op het podium laat horen, is haast niet anders te concluderen dan dat deze bijzondere singer-songwriter van grote klasse is. Met hits als Follow The Sun en Let Me Be heeft hij goud in handen’. Patrick Wolf bezorgt de luisteraars kippenvel met zijn muziek met viool, piano en elektronica in de hoofdrol. Met zijn akoestische optredens en een stem die doet denken aan Antony Hegarty en Rufus Wainwright neemt hij je terug naar de basis van de folktronica.

De leden van de Nederlandse folkband Mister and Mississippi leerden elkaar kennen op de Herman Brood Academie tijdens een schoolopdracht. De klik was zo goed dat Samgar, Maxime, Tom en Danny besloten om als band verder te gaan. Wat goed is komt snel, ze wonnen al de Popprijs Amsterdam en stonden ze in het voorprogramma van Blaudzun en Patrick Watson. Verwacht hypnotiserende indiefolk in de stijl van Bon Iver, Sigur Rós en Fleet Foxes! Lake Forest is het soloproject van de Canadees Will Whitwham die als bandlid van The Wilderness of Manitoba reeds furore maakte in zijn thuisland. Tussen het toeren door schrijft Whitwham dagelijks een nieuw nummer met de winter als grootste inspiratiebron. Met als gevolg het album ‘Silver Skies’ in 2012. Het resultaat? Een melancholisch, winters album, dat het perfecte Canadese antwoord vormt op Bon Iver’s For Emma, Forever Ago. Productie van Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven i.s.m. Ad van Meurs en Effenaar. muziekgebouweindhoven.nl - nakedsong.nl


Uit in Eindhoven juni 2013

AGENDA JUNI

Diverse locaties Ariens Toneel: Wagenspel 13.30 u: Rode Kruislaan, De Splinter (Woensel/Woenselse Heide) 15.00 u: 't Hofke, 't Oude Raadhuis (Tongelre) 16.30 u: Ulenpas / Oldengaarde (Hanevoet) Catharinakerk Muziek Eindhovense BachDag 14.00 u Beiaardbespeling Rosemarie Seuntiëns 15.00 u Ruud Huijbregts & Gerard Habraken PopEi 16.30 u • Muziek The Dirty Denims + support Gratis

Effenaar 20.30 u • Muziek Zieke Zuiden XL: Boef en de Gelogeerde Aap € 10,-

23.00 u • Muziek Classics Afterparty

€ 10,- / Voorverkoop €7,50

Stichting Carte Blanche 20.30 u • Theater Theatergroep Hartenkoning Trein

Torre Florim & Roos Rebergen: De Tweede Speeldoos Muziek DO 13 JUNI Effenaar 21.00 uur ¤ 15,-

Muziek

Oude Rechtbank 13.00 u • Cultuur+ Familiedag 16.00 u • Muziek Live: Flamenco, sevillana & rumba met de Spaanse Eli (dans) en Menoti (gitaar)

Diverse locaties Ariens Toneel: Wagenspel 19.00 u: Zoutmanstraat (Woensel/Hemelrijken) 20.30 u: Vauclusepad / hoek Savoiepad (Woensel/Achtse Barrier) 22.00 u: Lekstraat (Kerkdorp Acht) Oude Rechtbank 20.15 u • Muziek State of Mind: Lavalu € 5,-

€ 8,- / PlazaPas/CJP/Stud. € 6,50

Diverse locaties Ariens Toneel: Wagenspel 19.00 u: Bussele, 't Karregat (Tongelre/Geestenberg) 20.30 u: Kempensebaan, Jan Steenstraat (Tongelre/Lakerlopen) 22.00 u: Eijerven (Stratum/Gijzenrooi) Indoor-Sportcentrum Eindhoven 08.00 u • Cultuur+ RoboCup 2013 Café Wilhelmina 19.00 u • Muziek Presentatie popbands CKE Gratis

Dynamo 14.00 u • Jeugd Finale Pioneer Steez Kids Battle

DONDERDAG 27

Parktheater Eindhoven 13.30 en 16.30 u • Dans CANVAS

Plaza Futura Film vanaf deze datum: The Sapphires

€ 12,50

Muziekgebouw Eindhoven 16.00 u • Muziek Slotconcert CKE en Art4U € 7,50

SCALA TipoTango 17.00 u • Dans/muziek Argentijnse tango: danssalon € 5,-

Muzikanten kunnen op de Music Meeting terecht voor meer informatie over o.a. BUMA, Engels in songteksten, tips voor beginnende muzikanten, popzingen, zingen met effecten (metal en rock), stemproblemen, het promoten van je band, administratieve zaken en merchandise. Naast alle interessante weetjes, is er natuurlijk aandacht voor waar het allemaal om draait: de muziek zelf. Duik de studio in voor opnametips of laat je demo horen aan het demopanel. En wat is een Music Meeting zonder een fijne band in actie te zien? Juist, daarom wordt hier uiteraard ook voor gezorgd. Geen muzikant maar wel liefhebber? Ook dan kun je terecht op de Music Meeting. Zo zijn er masterclasses en seminars over het opstarten van een platenlabel, evenementenorganisatie, popjournalistiek, popfotografie en de zakelijke kant van de muziekindustrie. Begint je muzikale hart nu wel erg snel te kloppen en heb je last van tintelende vingers? Probeer gerust één van de aanwezige instrumenten uit, wie weet waar dit tot leidt! popei.nl

Gratis met geldig entreebewijs

€ 12,50 / €10,- vanaf het 3e kaartje

FOTO HARUN BAHASOEAN

PopEi vormt het decor van deze Music Meeting. Door het hele gebouw staan stands verspreid en worden er masterclasses en seminars verzorgd. Hoe promoot ik mijn band? Wat zijn de voor- en nadelen van een platenlabel? Of: welke eisen stellen boekers aan een act? Het zijn slechts voorbeelden van vragen waarop bezoekers deze dag een antwoord kunnen verwachten.

Van Abbemuseum 12.00 u • Cultuur+ Gratis rondleiding

Stichting Carte Blanche 15.00 u • Theater Theatergroep Hartenkoning Trein

Zaterdag 22 juni aanstaande is het zover. De eerste Music Meeting staat op het programma. Het belooft een informatieve en vooral inspirerende dag te worden voor de Eindhovense muziekscene. Vertegenwoordigers van verschillende (lokale) organisaties, bands en muziekspecialisten zijn van de partij om muzikanten en andere muziekliefhebbers van een flinke dosis muziek, informatie en tips te voorzien. Daarnaast is het de ideale gelegenheid om contacten op te doen.

DINSDAG 25

ZONDAG 23

€ 5,-

ZA 22 JUNI PopEi 12.00 uur Gratis

€ 10,- per les of €30,- per maand

Plaza Futura 21.00 u • Muziek/film SCREEN IT LOUD: Sound City

Gratis

Inspirerende dag voor de Eindhovens muziekscène

Oude Rechtbank 20.00 u • Cultuur+ Flamenco cursus

WOENSDAG 26

Gratis

Music Meeting in PopEi

Diverse locaties Ariens Toneel: Wagenspel 19.00 u: Burghplein (Stratum/Tuindorp) 20.30 u: Park Sint Bonifaciuslaan (Stratum/Burghplan) 22.00 u: Sint Gerardusplein (Stratum)

€12,50

Berenkuil - Insulineplein 11.00 u • Cultuur+ Internationaal Graffitifestival Step in the Arena

Je zou kunnen zeggen dat De Speeldoos van Roos Rebergen (Roosbeef) en Torre Florim (De Staat) een mooi concept is. Maar de tweede uitgave - na het zeer enthousiast ontvangen debuut in 2009 - bewijst opnieuw dat het meer dan alleen een slim concept is. De samenwerking is ronduit bijzonder. De Nederlandstalige teksten werden, ook op het tweede album, geschreven met hulp van mensen met een verstandelijke beperking. Het resultaat zijn bloedmooie teksten die door de muzikanten worden verpakt in eenvoudige, vaak kleine liedjes. In Geen Mens Helpt Mij de Winter Door hoor je bijvoorbeeld de goudeerlijke beschouwingen van iemand die goed beseft dat je het uiteindelijk echt allemaal alleen moet doen. Het tekent tegelijk de grauwe puurheid van het bestaan, maar geeft ook hoop door de opzwepende en troostrijke muziek.

MAANDAG 24

Diverse locaties Ariens Toneel: Wagenspel 15.00 u: 't Hool (Woensel-Noord) 16.30 u: Vlokhoven (WoenselNoord) 18.00 u: Woensel West Artspace Flipside 14.00 u • Cultuur+ Generatie Flipside IV

Diverse locaties Ariens Toneel: Wagenspel 19.00 u: Ouverture (Woensel/Blixembosch) 20.30 u: Wijnpeerstraat, Winkelcentrum Vaartbroek (Woensel) 22.00 u: Pastoor van Arsplein (Woensel-Zuid) Indoor-Sportcentrum Eindhoven 08.00 u • Cultuur+ RoboCup 2013 Café Wilhelmina 19.00 u • Muziek Presentatie popbands CKE Gratis

Stichting Carte Blanche 20.30 u • Theater Theatergroep Hartenkoning Trein € 12,50

Altijd de volledige UITagenda op zak met de gratis app van UIT IN EINDHOVEN! Je ziet meteen wat er te doen is. Vandaag, morgen of de rest van de week. 15


Uit in Eindhoven.nl

Slotconcert CKE en Art4U Muziek ZO 23 JUNI Muziekgebouw Eindhoven 16.00 uur ¤ 7,50 Orkesten en ensembles van het Centrum voor de Kunsten Eindhoven en Art4U Veldhoven geven een groot slotconcert waar de spetters vanaf vliegen. Het programma is zeer gevarieerd, van klassiek tot jazz. Zo luiden we het seizoen uit.

Ron Pope & band + Aidan’s Well Singer-songwriter DO 27 JUNI Effenaar 20.30 uur ¤ 15,Een echte all American guy met een romantische inborst en een klein hartje, zo kun je de 29-jarige singer-songwriter Ron Pope het best omschrijven. Een stoer ogende jongen

die toch gevoelige, ontroerende liedjes maakt. Als geen ander weet hij hoe hij met zijn songs de gevoelige snaar kan raken. Dat deed hij voor het eerst bij velen in 2005 met zijn eerste single A Drop In The Ocean, een meeslepende ballade die razendsnel uitgroeide tot een gigantische internet hit. Het Eindhovense Aidan’s Well is een hechte viermansformatie met een voorliefde voor stemmige, sfeervolle songs. Liefhebbers van het wat dromerige werk van Ray LaMontagne, Patrick Watson of Thomas Dybdahl zullen zich dan ook meteen thuis voelen bij de melancholiedjes van frontman Frank Veenstra.

STATE OF MIND: Lavalu DI 25 JUNI Oude Rechtbank 20.15 uur / open 19.30 uur ¤ 5,Warm en persoonlijk: State of Mind wordt nu al omarmd bij een zich gestaag uitbreidend, vast publiek. Na Emil Landman, Anne Stockman, Maame Joses en Sara Bonne ontvangt gastheer Patrick Meis een nieuw talent onder de singersongwriters: Lavalu. Het belooft weer een intieme gepassioneerde reis te worden naar de bron van waaruit creaties tot stand komen. Met persoonlijke verhalen – recht uit het hart – vertaald naar muziek raakt State of Mind je in het hart! Lavalu’s reis door verschillende genres bracht haar terug bij haar liefde voor eerlijke muziek. Producer Stefan Schmidt daagde haar uit haar ziel bloot te leggen met pure, simpele nummers, met als resultaat een tweede studioalbum. Met de titel Fighting Wildfires verwijst die naar haar innerlijke onrust nadat zij haar band achterliet. De nummers vertellen over de hoogtes en dalen na het maken van haar debuutalbum, wetende dat ze een nieuwe richting op moest gaan, haar hart achterna. Lavalu: “Dit album gaat over de strijd met mijzelf. Hoe ik dagelijks vecht met mijn eigen verwachtingen. Het is als liefdesverdriet, maar er is niemand anders om de schuld te geven; ik breek mijn eigen hart dag in dag uit.” 16


Uit in Eindhoven juni 2013

Film in Plaza Futura Portret van het genie Eisenstein Filmspecial

Sindsdien hebben ze 35 jaar lang geen contact gehad. Leo, een eeuwige sjoemelaar met een zonnige kijk op het leven, is nu terug om zijn zoon een tamelijk mysterieuze erfenis te schenken en vragen over het verleden te beantwoorden. Maar daarvoor zullen de beide mannen wel samen op reis moeten, langs de weg naar het noorden... FI 2012. Regie Mika Kaurismäki. Met Vesa-Matti Loiri, Samuli Edelmann, Mari Perankoski e.a. Duur 110 min. Fins gesproken, Nederlands ondertiteld.

DI 4 JUNI Plaza Futura 19.00 uur ¤ 9,50 / PlazaPas/CJP/Stud.: ¤ 8,Filmspecial gewijd aan de baanbrekende kunst en het noodlottige leven van de meesterlijke regisseur Sergei Eisenstein. Eisenstein werkte in de tijd van de grote terreur van Stalin, die veel van zijn films verbood of beval de films op zijn manier te bewerken. Onder de druk van Stalins ondragelijke tirannie overleed de regisseur op 50jarige leeftijd achter zijn schrijftafel aan een hartaanval. Sergei Eisenstein werd de vader van de intellectuele montage genoemd. Zijn stomme films Pantserkruiser Potjomkin en Oktober werden geprezen als de beste films allertijden. Zijn geluidsfilms Alexander Nevski en Ivan de Verschrikklelijke zijn verbazingwekkend door de unieke beeldende taal en de expressieve rol van de muziek. U krijgt deze avond een inleiding van de Russische docente en schrijver Sandra Geller en ziet daarna filmfragmenten uit Het Mysterie van de Vrouw en de Beest. Deze laatste film is gebaseerd op een unieke vondst van een collectie erotische tekeningen van Eisenstein, gemaakt voor het derde deel van de film Ivan de Verschrikkelijke, die nooit werd voltooid. Na de pauze wordt de historische film Alexander Nevski vertoond. Een film die het leven van de Russische heerser Alexander Nevski (1220-1263) beschrijft en waarin hij vecht tegen de ridders van de Duitse Orde. Een poëtische, sprookjesachtige film, waarin de indrukwekkende beelden van Eisenstein en de prachtige muziek van Prokofiev elkaar uitdagen. Regie Sergei Eisenstein. Duur180 min. (inclusief pauze). Vertoning in het kader van Nederland/Ruslandjaar

Frances Ha Premièrefilm VANAF DO 20 JUNI Frances Ha is een moderne fabel waarin regisseur Noah Baumbach New York verkent en de grenzen van vriendschap, klasse, ambities, mislukking en verlossing laat zien. Frances (Greta Gerwig) woont in New York, maar ze heeft er niet echt een woning. Ze is een leerling van een dansgezelschap, maar is niet echt een danser. Haar beste vriendin heet Sophie, maar ze praten eigenlijk niet meer echt met elkaar. Frances stort zich vol overgave op haar dromen en verliest zo nu en dan de realiteitszin. Ze wil veel meer dan ze heeft en leeft haar prettig gestoorde leven met een aanstekelijk enthousiasme en lichtzinnigheid. VS 2013. Regie Noah Baumbach. Met Greta Gerwig, Mickey Summer, Adam Driver e.a. Duur 86 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

Road North Premièrefilm VANAF DO 20 JUNI Road North is een humoristisch drama over concertpianist Timo en de onverwachte ontmoeting met zijn vader. Timo is een veelgeprezen en succesvolle concertpianist, maar zijn privéleven ligt helemaal overhoop. Op een dag staat opeens een armoedige oudere man voor zijn deur. Hij blijkt Timo’s vader Leo te zijn, die noodgedwongen naar het buitenland vertrok toen Timo drie jaar oud was.

The Sapphires Premièrefilm VANAF DO 27 JUNI 1968: het jaar dat de wereld begon te veranderen. Over de hele wereld braken rellen uit in de straten, het was de tijd van de harddrugs, softdrugs, vrije liefde, psychedelische muziek, de schokkende moorden op Martin Luther King en Bobby Kennedy. De kranten werden gedomineerd door de oorlog in Vietnam. Voor vier jonge Aboriginal-vrouwen is 1968 het jaar dat hun leven voor altijd veranderde. Ze worden ontdekt door Dave, een ongelukkige Ierse muzikant, met een voorliefde voor Ierse whiskey en soulmuziek (Chris O’Dowd, bekend uit o.a. Bridesmaids). Om hun carrière een mooie start te geven, zorgt Dave ervoor dat de dames mogen optreden voor de Amerikaanse legertroepen in Vietnam. Eenmaal daar aangekomen blijkt dit zowel voor hun carrière als de hechte vriendschap die zij delen een grotere uitdaging dan gedacht. AU 2013. Regie Wayne Blair. Met Chris O’Dowd, Deborah Mailman, Jessica Mauboy e.a. Duur 99 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.

Screen it loud: Sound City Muziekfilmprogramma

Before Midnight Premièrefilm VANAF DO 6 JUNI Before Midnight van regisseur Richard Linklater is het vervolg op de indiehits Before Sunrise (1995) en Before Sunset (2004), wederom met hoofdrollen voor Ethan Hawke en Julie Delpy. Negen jaar na de laatste rendez-vous en bijna twee decennia sinds hun eerste ontmoeting, treffen we Celine en Jesse dit keer in Griekenland, inmiddels getrouwd en ouders van twee dochters. De zonovergoten vakantie zit er bijna op en beiden staan niet te popelen om terug te keren naar het werkende leven en de dagelijkse beslommeringen in Parijs. Tijdens de laatste nacht op het eiland komen Celine en Jesse’s angsten en frustraties boven tafel en staan ze voor de keuze: bij elkaar blijven of een punt achter de relatie zetten. VS 2013. Regie Richard Linklater. Met Ethan Hawke, Julie Delpy, Hank Seamus Davey-Fitzpatrick, e.a. Duur 108 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld

WO 26 JUNI Plaza Futura 21.00 uur ¤ 8,- / PlazaPas/CJP/Sud. ¤ 6,50 Met trots presenteren Plaza Futura, Effenaar en Muziekgebouw Eindhoven een tweewekelijks filmaanbod van internationale muziekdocumentaires. Waar mogelijk worden de films gekoppeld aan de muziekprogrammering van De Effenaar en het Muziekgebouw. Sound City is een portret van de gelijknamige en befaamde muziekstudio in LA: de geboorteplaats van tal van legendarische rockplaten, waaronder Nevermind van Nirvana. Dave Grohl (Nirvana, Foo Fighters) heeft voor zijn regiedebuut vele grootheden voor de camera weten te krijgen om over hun ervaringen in Sound City te vertellen. Zo komen Paul McCartney, Josh Homme, eightiesheld Rick Springfield en diverse leden van Rage Against The Machine, Foo Fighters, Queens Of The Stone Age en Nirvana voorbij. “Sound City hits you like a shot in the heart” (Rolling Stone); “An exhilarating exploration of the creative process” (The Daily Telegraph);“High-spirited, emotional and funny, Sound City is, of all things, a mash note to a machine. Not just any machine, however, but one that helped change the face of rock ‘n’ roll.” (Los Angeles Times) VS 2013. Regie Dave Grohl. Duur 108 min. Engels gesproken, niet ondertiteld. 17


Uit in Eindhoven.nl

Loes den Hollander in de Bibliotheek Eindhoven Literaire lezing DO 20 JUNI 20.00-22.00 uur de Bibliotheek Eindhoven, Vestiging Centrum ¤ 10,- / Leden ¤ 7,50 / Tot 18 jaar ¤ 5,-

Loes den Hollander (1948) is de auteur van het geschenkboek Nooit alleen, geschreven ter ere van de 25ste editie van de Maand van het Spannende Boek. Niet vreemd, want Loes den Hollander behoort al jaren tot de top van de thrillerauteurs. Met haar boeken die overlopen van de onderhuidse spanning weet ze keer op keer een groot publiek nagelbijtend tot aan de laatste pagina te boeien. De carrière van den Hollander begon toen zij in 2001 een verhalenwedstrijd won. In 2006 debuteerde ze met haar literaire thriller Vrijdag en inmiddels heeft den Hollander negen thrillers op haar naam staan. Tijd dus om deze bestsellerauteur, die zich met de grootste schrijvers kan meten, in de spotlights te zetten. Wees deelgenoot van haar pakkende verhalen en voel hoe uw hart sneller gaat kloppen. Wilt u de waarheid eigenlijk wel weten?

Paradigma DO 6 JUNI de Bibliotheek Eindhoven, Vestiging Centrum Elke 2e donderdag van de maand is er een evenement in Paradigma. Daarnaast is er de rest van de maand een expositie, installatie of tentoonstelling. Het thema van juni: Open Data Hoeveel informatie is er vrij beschikbaar, wie beheert deze informatie? Welke informatie is afgeschermd en door wie? Wat gebeurt er als alle informatie wordt vrijgegeven? Of moet sommmige informatie beschermd blijven? Je vindt Paradigma op de 1e etage van de Bibliotheek Eindhoven. Voor meer informatie: bibliotheekeindhoven.nl Volg Paradigma op facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws! facebook.com/paradigma040

24U Elevator ENGLISH EDITION! WO 12 JUNI Oude Rechtbank 19.30-21.30 uur Gratis

Baltan Laboratories presenteert

Biotricity Workshop ZO 2 JUNI Schellensfabriek (Vestdijk) 13.00-17.00 uur Biotricity is een Workshop en geluidsinstallatie van Rasa Smite, Raitis Smits, Voldemars Johansons, Martins Ratniks en Arturs Gruduls als onderdeel van Techno Ecologies.

De Biotricity workshop onderzoekt de verbinding tussen waterzuivering en de productie van groene energie. Deelnemers onderzoeken next generation biotechnology (microbiële brandstofcellen/ MFC) voor de ontwikkeling van nieuwe artistieke inzichten en culturele innovatie. Beide evenementen vinden plaats tijdens de Dutch Technology Week (31 mei-7 juni) in de Schellensfabriek (zie ook pag. 4). De Biotricity workshop vindt plaats op 2 juni van 13.00 tot 17.00 uur. Wil je meedoen aan deze gratis toegankelijke workshop? Stuur dan een email met je naam en adres vóor 28 mei naar info@baltanlaboratories.org. baltanlaboratories.org

Stel, je krijgt 120 seconden om jouw product of dienst te presenteren aan een deskundig panel en geïnteresseerd publiek. Hoe pak je dat aan? 24U Elevator is een open pitchpodium voor bedrijven, startups, designers en andere ondernemende mensen in allerhande disciplines. Deelnemers krijgen 120 seconden de tijd voor hun pitch. Het doel moet duidelijk zijn: gaat het erom nieuwe klanten of investeerders binnen te halen of is advies of steun verkrijgen voor het plan belangrijker? Een jury reageert op de pitches en let daarbij op:: • Heeft het product of de dienst toegevoegde waarde aan de markt? • Is het onderscheidend? • Is de visie van de ondernemer gemotiveerd en gepassioneerd? • Hoe wordt het gepresenteerd? Heeft de pitcher goede communicatieve vaardigheden? 24U Elevator wordt georganiseerd door 24 Uur In Bedrijf en vindt voortaan elke maand plaats in de Oude Rechtbank. Aanmelden als pitch? Mail naar info@24uurinbedrijf.nl. Alleen komen kijken kan ook. Meld je dan aan via Eventbrite. Kom ook en geniet van een interessant podium, nuttige feedback en een 24 uur Business Card met interessante kortingen, waaronder 10% korting op alle dranken en spijzen van de Oude Rechtbank.

18


Uit in Eindhoven juni 2013

AGENDA JUNI

Effenaar 21.00 u • Muziek Ron Pope & band + Aidan's Well € 15,-

VRIJDAG 28 Indoor-Sportcentrum Eindhoven 08.00 u • Cultuur+ RoboCup 2013 Diverse locaties Ariens Toneel: Wagenspel 19.00 u: Meerhovendreef, Het Schaapsdijk (Meerhoven/Grasrijk) 20.30 u: Lodewijk Napoleonplein (Centrum/Vonderkwartier) 22.00 u: Van Meursstraat / Nicolaas Beetsstraat (Gestel/Schrijvensbuurt) Stichting Carte Blanche 20.30 u • Theater Theatergroep Hartenkoning Trein € 12,50

Oude Rechtbank 16.00 u • Muziek VrijMiBo

Pure Food Event Culinaire markt, proeverij, lezingen ZA 1 EN ZO 2 JUNI Groendomein Wasven 12.00-18.00 uur Het Pure Food Event staat dit voorjaar in het teken van eten waar je gezond van blijft. Niet omdat het moet, maar omdat het lekker en logisch is. Van verse salades en vergeten groenten tot zeewier en hippe granen als spelt en

SCALA TipoTango (Kanaalstraat) 21.00 u • Dans/muziek Argentijnse tango: danscafé

quinoa. Wat houdt Raw Food eigenlijk in? En hoe kun je lekker gezond koken met de slowpers en de steamkoker? Ontdek hoe je met voedsel voor je brein en helende sappen je lichaam én geest in topconditie houdt. En kom helemaal in balans met een demonstratie yoga in de natuur. Ben je al flexitariër, word dan ook biotariër. Eet eens een dag biologisch vlees zonder antibiotica of verantwoorde vette vis. Voor een stralende buitenkant hebben we mooie, natuurlijke cosmetica. En ook aan je vochtbalans is gedacht: van nieuwe frisdranken tot heerlijke smoothies en (jazeker!) gezond bier. Kom meegenieten, proeven en inspiratie opdoen.

€ 3,- / gratis kennismaken

PopEi 23.00 u • Muziek EIWIT Gratis

Indoor-Sportcentrum Eindhoven 08.00 u • Cultuur+ RoboCup 2013

ZATERDAG 29 Van Abbemuseum 14.00 u • Jeugd Kinderkunstclub € 6,-

PopEi 19.30 u • Muziek SingShop Shownight Gratis

Oude Rechtbank 16.00 u • Muziek Jamsessions Dynamo 19.30 u • Muziek Boysetfire + Paper Arms € 20,- / voorverkoop € 17,-

Stichting Carte Blanche 20.30 u • Theater Theatergroep Hartenkoning Trein € 12,50

Effenaar 23.00 u • Muziek Breek: Drum n Bass o.a. Jubei + A-Flex + Nymfo € 8,50

Indoor-Sportcentrum 08.00 u • Cultuur+ RoboCup 2013

ZONDAG 30 Van Abbemuseum 12.00 u • Cultuur+ Gratis rondleiding Gratis met geldig entreebewijs

PopEi 15.00 u • Muziek Cajun Moon Festival Gratis

Oude Rechtbank 13.00 u • Cultuur+ Familiedag 16.00 u • Muziek Live: Rockabilly met Bad Backbones Gratis

Mi casa es su casa

Argentijnse tango

50 jaar Spaanse migranten in Nederland Expositie

Zomercursussen ZO 26 EN VR 31 mei ZO 2 JUNI: GRATIS PROEFLES SCALA, TipoTango (Kanaalstraat 6)

7 JUNI T/M 30 AUGUSTUS RHCe Open: di t/m vr 9.00-17.00 uur Gratis

TipoTango biedt deze zomer enkele korte cursussen aan waarin je de Argentijnse tango kunt leren en proberen. Er is voor elk wat wils. Wat denken jullie van een snelle start beginners cursus door Marc en Agnes, op de zondagen van juni van 9.30 tot 13.00 uur. Deze cursus begint op zondag 2 juni met een gratis proefles van 9.30 tot 10.45 uur. Zonder danspartner mag ook. Wel graag even bellen: 06 36 00 19 71 / info@tango-ahora.nl

Met Mi casa es su casa wordt het vijftigjarig jubileum van het wervingsakkoord tussen Nederland en Spanje luister bijgezet. Daarmee wordt niet alleen de eerste generatie Spaanse migranten in Nederland in het zonnetje gezet. Door het vastleggen van hun ervaringen in verhalen en beelden worden deze ook voor het eerst toegankelijk. Voor henzelf en voor hun (klein)kinderen, eveneens voor recent gevestigde Spanjaarden in Nederland. Ook het verhaal van Spanjaarden van Eindhovense bodem komt uitgebreid aan bod. SPAANSE GASTARBEIDERS POSEREN VOOR HET EVOLUON FOTO: M.A. LUENGO TARRERO.

Over het RHCe Het RHCe beheert een rijke collectie archieven, prenten, kaarten, foto’s, films en publicaties over de geschiedenis van de regio Zuidoost-Brabant. Het oudste document dateert van 1300, het jongste van vandaag! Veel informatie is te vinden via de website rhc-eindhoven.nl. Raadplegen van de historische collectie kan op dinsdag en donderdag van 09.00 tot 17.00 uur in de studiezaal van het RHCe, Raiffeisenstraat 18.

Op zondag 26-05, 09-06, 08-09 en 22-09 bieden Stefan en Marian Intensive Care met Tafeltje-dek-je aan (13.0016.30 uur) waarna aansluitend de danssalon begint om 17.00 uur. Er is een pauze halverwege de les waarin eten en drinken wordt geserveerd. Op woensdag avond geven Stefan, Komala en Marian les in afwerking, verdieping en muzikaliteit in de dans. Voor informatie 06 25 37 24 58 / tango@komalaystefan.com Ilja en Marian geven een zomercursus op vrijdagavond 31-05, 21-06, 30-08 en 20-09. Cursus 1 is van 19.00 tot 20.00 uur, cursus 2 van 20.00 tot 21.00 uur. Kom met of zonder partner, maar laat het even weten. Aansluitend kan je blijven dansen tijdens het wekelijkse tangocafe. mitango.nl - tipotango.nl 19


Uit in Eindhoven.nl

PERK Interieuropleidingen: Afstuderen 2013

Perk aan het Stadhuisplein en de Fuutlaan (deel 2) Open dagen/eindexamenpresentatie INTERIEURVORMGEVING: ZO 30 JUNI 12.00 – 16.00 UUR INTERIEURSTYLING: ZO 7 JULI 12.00 – 16.00 UUR In de mei-editie van UIT IN EINDHOVEN las u al dat het afstuderen aan PERK Interieuropleidingen zich ook dit jaar richt op leegstand en herbestemming in Eindhoven. Leegstand in de vastgoedportefeuille gaf de gemeente Eindhoven aanleiding om nieuwe bestemmingen te onderzoeken en PERK kreeg carte blanche voor pandkeuze en bestemmingsvoorstel. Twee locaties zijn nu onderwerp van ontwerp: 1. Het voormalig MO-gebouw (1973) aan het Stadhuisplein als stedelijk zorghotel. 2. Het voormalig Dienstkringgebouw van de NS aan de Fuutlaan, een vrijstaande stadsvilla uit 1910 als logeerhuis voor mensen met een vorm van autisme. De voorstellen zijn fictief maar op realisatie gericht. Beide locaties kennen - in relatie tot hun onderwerp complexe randvoorwaarden en interessante maatschappelijke ontwikkelingen spelen een rol. De ruimtelijk ontwerpers van PERK spelen hierin een vindingrijke en kritische rol. Lees verder voor de ruimtelijke voorstellen van een aantal kandidaten.

Stadhuisplein Lucy Sauvé Kwaliteiten van Eindhoven zijn kunst, vormgeving, lichttechniek en technologie; hoogtepunten het Van Abbemuseum, Designhuis, Design Academie, Dutch Design Week, Philips, TU/e. Ook is er een rijk winkelaanbod en een veelzijdig uitgaansleven. Dit zijn de uitgangspunten van het ontwerp voor een zorghotel van Lucy Sauvé. “Voorop staat het welbevinden van de hotelgast. Wordt een patiënt uit het ziekenhuis ontslagen en heeft hij/zij thuis onvoldoende faciliteiten of begeleiding, dan is hij aangewezen op zorg. Dat is zelden een eigen keuze. Daarom lijkt het mij prettig dat in dit zorghotel keuzemogelijkheden worden aangeboden om het verblijf zo prettig mogelijk te maken. Leeftijd van de patiënten speelt daarbij een rol, evenals of het om een man of vrouw gaat. Het is dé specifieke opgave hier! Denk aan keuzes in eten, tijdsbesteding en het interieur van de hotelkamer.”

Manon Janssen Manon Janssen ontwierp een logeerhuis voor gezinnen met één of meer kinderen met een autismespectrum stoornis. “Dit logeerhuis biedt accomodatie voor vier gezinnen, met gemiddeld twee kinderen per gezin. Doel is het gezin als geheel te ontlasten en hen een recreatief verblijf aan te bieden. Dankzij gespecialiseerde ondersteuning voor het kind met ASS worden de ouders/verzorgers ontlast en blijft het gezinsverband intact. Het logeerhuis heeft een kookstudio. Met kookcursussen voor de kinderen wordt het opdoen van vaardigheden gecombineerd met vrijetijdsbesteding, én met de genoegdoening van het lekkere eten! De ouders/verzorgers kunnen naar de bovenste verdieping voor wellness-faciliteiten.”

kinderen met een zwaardere vorm van autisme. Hiertoe zijn er beschermende plekken, kubus-achtige elementen gecreëerd, waar de kinderen afgeschermd zijn van de overdaad aan prikkels van de buitenwereld en zich kunnen afzonderen zonder dat de begeleiding hen uit het oog verliest. Elk kubus-element heeft een eigen karakteristiek: ontdekken of ontspannen. Ze zijn door het hele hotel heen geplaatst in een herkenbare, overzichtelijke routing, als parallelle ruimtelijke structuur binnen het hotel. In de overzichtelijke ruimtelijke indeling wordt het contrast tussen actieve functies en rustplekken zoveel mogelijk visueel ondersteund, met kleur en materiaalgebruik (akoestiek, voorkomen van lichamelijke beschadiging) en met een focus op rust en veiligheid. Simone van der Donk “Bij een zorghotel zou de nadruk op ‘hotel’ moeten liggen, zonder dat dat afbreuk doet aan de kwaliteit van de zorg. Dat klinkt misschien onmogelijk, maar is het niet. Gasten het hotelgevoel bieden vereist een andere benadering.” Zorg hoort niet opgedrongen te worden, maar dient de patiënt te ondersteunen, met de behoeften van de patiënt als uitgangspunt. Dat is de visie van Simone van der Donk. “Je gaat naar een hotel om gast te zijn. Niet om steeds geconfronteerd te worden met zorg. Mijn ontwerp is er op gericht om gasten onzichtbaar te ondersteunen. Dat begint in de kamers en loopt door in de architectuur. Het doel is dat zorg(voorzieningen) naar de achtergrond verdwijnen en het ultieme hotelgevoel bereikt wordt.”

Rianne van der Heijden Kinderen tussen 5 en 12 jaar met een zwaardere vorm van autisme zijn doelgroep van dit zorghotel. Het uitgangspunt is deze kinderen laten ontspannen en laten ontdekken. Structuur en het kind zijn staan centraal in dit ontwerp. Rianne van der Heijden kiest dan ook voor beschermende plekken met een functie: Geborgenheid en gevoel van veiligheid zijn belangrijk voor kinderen en zeker voor

• Door de balie te verlagen wordt deze voor iedereen toegankelijk en er ontstaat plaats voor een zitje. Zo kun je niet alleen prettiger inchecken, maar voelt het ook niet als aangepast. Het vaste zitelement buiten nodigt uit om op plaats te nemen, terwijl het ook recht doet aan de architectuur. • Verleng een ondersteunende greep in de badkamer en er ontstaat ruimte om er handdoeken overheen te hangen. Zo wordt het hulpmiddel zelf onzichtbaar. • Hetzelfde geldt voor een douchezitje: maak er een architectonisch element van en de zichtbare hulpfunctie verdwijnt. 20

Fuutlaan

Matthijs Lambers Het Zorghotel de Fuutlaan van Matthijs Lambers richt zich op mensen met het Autisme Spectrum Syndroom (ASS) van 16 t/m 23 jaar. Uitgangspunt is de gebruiker, de gast. Die kan, om de ouders van mantelzorg te ontlasten, tot 3 maanden logeren in het zorghotel. “Ik hoop dat een verblijf in het zorghotel een prettige ervaring zal zijn, waar iemand met ASS even helemaal kan bijkomen.” De sfeer is rustig, warm en een beetje luxe. • Op de begane grond is de gemeenschappelijke ruimte, waar op vaste tijden gegeten wordt. Door in de keuken mee te helpen leer je koken. Ook zijn er een zitkamer en een tv-kamer. • Iedereen krijgt een eigen slaapkamer met douche, wastafel en wc op de eerste verdieping: een goede plek om je terug te trekken. • Op de zolderverdieping bevinden zich de creatieve ruimte, een fitnessruimte, een ruimte met een tafeltennistafel en er zijn 2 computers. “Mensen met autisme hechten aan voorspelbaarheid en duidelijkheid. Om prikkels te beperken zijn er rustkamers en is er gekozen voor een zo helder mogelijke indeling. Waar mogelijk hebben begane grond en eerste verdieping dezelfde indeling; wc's boven wc's, stafslaapkamer boven stafslaapkamer, enzovoorts. Om rust te brengen zijn er warme, rustige kleuren, zoals gebroken wit, beige en aardkleuren en zachte materialen.”


Uit in Eindhoven juni 2013

Anne van Trier In dit logeerhuis/zorghotel voor mensen met autisme krijgt de villa een heldere ruimtelijke scheiding tussen het gezamenlijke en het privé. Een brede gang met royale lichttoetreding scheidt het voor- en achtergebied in twee domeinen:

• Aan de straatzijde/de voorkant is het passerende verkeer een niet te beïnvloeden gegeven. Hier zijn de functies die met de dagelijkse activiteit van doen hebben en waar meerdere prikkels te verwachten zijn. • Aan de rustige achterzijde ligt de tuin. Hier zijn de privéruimten geplaatst. Op alledrie de verdiepingen zijn gezamenlijke ruimtes te vinden. Daardoor kan het personeel en de verpleging rouleren en het geeft overzicht. Er zijn kamers in verschillende prijsklassen, afhankelijk van oppervlakte, toegang tot buitengebied en comfort. Het interieur straalt een zekere geborgenheid uit: een huiselijke sfeer ondersteunend, natuur-gerelateerde kleuren en materialen zoals eikenhout en vilt, lichte wanden met warme accenten en frisse kleurtonen. In de gezamenlijke ruimte op de begane grond zijn plekken ontworpen waar de gasten zich kunnen mengen onder de overige bewoners, maar zich tegelijk kunnen afzonderen. Om televisie te kijken heeft de ruime zithoek bijvoorbeeld

MU 15 jaar! én naar Strijp-S! Met het 15-jarig bestaan en - naast de Witte Dame - een nieuwe locatie in gebouw Gerard op Strijp-S zet MU in op nog meer kunst. Te beginnen met twee nieuwe tentoonstellingen die je kunt bekijken én meemaken. MU Strijp-S wordt ingewijd met Small Gestures. Een tentoonstelling die de ruimte subtiel verkent, toe-eigent en de schoonheid van de details en de impact van de architectuur benadrukt. Een hap uit de muur, een plant die leeft op cola, vers aangebrachte schimmels en scheuren, je kunt het zo gek niet bedenken. Tegelijkertijd staat in MU de Witte Dame de tentoonstelling do it. Die bestaat niet uit affe kunstwerken, maar uit handleidingen van zo’n 300 kunstenaars om ze te maken. MU voert er een aantal zelf uit, maar laat vooral ook uitvoeren, door Nederlandse kunstenaars én door de bezoekers! Small Gestures: t/m 21 juli / MU Strijp S do it: t/m 28 juli / MU de Witte Dame mu.nl

een hoge rugleuning. Zachte bekleding, een hoogpolig karpet en verlaagde akoestische plafondpanelen brengen de geluidsprikkels terug tot een minimum en zijn tegelijkertijd uitnodigend. Rondom zijn er een wandmeubel annex boekenkast en venster-nissen met zitplaatsen. Ook is er een werktafel. Met tussenschotten, die de plaats markeren en de prikkels reduceren zijn concentratieplekken gecreëerd. Door verticale binnenramen en beglazing in de toegangsdeur is ook hier voorzien in ruime lichttoetreding en visuele voorspelbaarheid.

Deze ruimtelijke en zintuigelijke prikkels komen de gast tegemoet in het reduceren van prikkels enerzijds en het intensiveren van de gewenste prikkels anderzijds. Dit zou een specifieke kwaliteit van dit verblijf moeten worden. Een heldere indeling van het pand maakt de elementen, die lineair geordend zijn, eenvoudig vindbaar.

Marion Hoogveld Dit is een vakantie-/dagopvang voor mensen met een vorm van autisme, in de leeftijd van 8 tot 16 jaar, met overwegend overeenstemmend normaal tot hoog IQ. Er zijn verblijfsruimtes waar ruimtelijke elementen met gedoseerde prikkels worden aangeboden, zoals licht, geluid, verschillende materialen, kleuren en heel soms ook geuren. De hoogte van deze elementen is medebepalend voor de ruimte; soms lopen de zintuig-ondersteunende units vanuit het interieur in de tuin door. Gedacht wordt aan hangmatten, een lichtwand en éenpersoonscocons. Rosalie Donkers Het Logeerhuis Fuutlaan is bestemd voor personen met autisme voor wie een vaste begeleider wenselijk is. Aan elk gastenvertrek grenst een kamer voor de begeleider. Het pand is prikkelarm ingericht. En er is een overzichtelijke ruimtelijke structuur met op elke verdieping op dezelfde plaats een rustruimte en met per verdieping een andere kleur voor de gangen. Op de zolderverdieping zijn twee grote activiteitenruimtes, elk met overzichtelijke bergruimte, en er is een snoezelruimte.

Aanmelden Studiejaar 2013/2014, HBO niveau, deeltijd Opleiding Interieurstyling 2 jaar en Opleiding Interieurvormgeving 3 jaar 040 2443513 / info@perk-interieur.nl

PEK presenteert Salon#22: Aftermath Expositie VR 7 T/M ZO 9, ZA 15 EN ZO 16 JUNI OPENING VR 7 JUNI / 20.30 UUR TAC, De Schelp (Vonderweg 1) Open: za en zo 12.00 - 17.00 uur Gratis Stichting PEK presenteert Salon#22 met Rachida Post en Jeroen Vrijsen PEK lid Rachida Post nodigde Jeroen Vrijsen uit, beide zijn werkzaam in Eindhoven. De invloed van het menselijk handelen door de geschiedenis met al haar desastreuze gevolgen is een belangrijk thema zowel in de pastelkrijttekeningen van Rachida Post als in de schilderijen van Jeroen Vrijsen. Dit speelt zich af in een onbestemde ruimte met duizelingwekkende dieptes. Een onheilspellende sfeer waarin een ramp of storm zich lijkt te voltrekken is voelbaar aanwezig.

De Salon-exposities van Stichting PEK Met deze laagdrempelige duoexposities wil PEK beeldend werk van hoge kwaliteit in uiteenlopende disciplines laten zien. Vaak werk dat intrigerend is door zijn verstilling en ingetogenheid. Stichting PEK zet al 5 jaar lang een goede serie van exposities neer, met meer gevestigde/ervaren kunstenaars en met jonge kunstenaars, en wij hopen dit nog even te blijven doen. Stichting PEK is namelijk van mening dat er genoeg talent te vinden is in deze regio! PEK wil ook een platform bieden voor kunstenaars om hun werk te promoten en onderling informatie uit te wisselen. Stichting PEK bestaat uit Anouk Bax, Klaartje Esch, Teun Kuipers, Gijs Pape, Rachida Post en Marjan Wester. Elk kwartaal presenteert PEK een Salon-expositie. Verwacht in september: Salon#23: Selina Suominen stichtingpek.nl

DO IT: JEROME BEL SHUT UP AND DANCE FOTO RACHIDA POST

21


Uit in Eindhoven.nl

Manon de Boer Encounters

Kleurrijk in zwart-wit

Tentoonstelling 8 JUNI T/M 15 SEPTEMBER Van Abbemuseum Di t/m zo 11.00-17.00 uur, 1e do v/d maand tot 21.00 uur ¤ 12,-, 1e do van de maand v.a. 17.00 uur gratis In de solotentoonstelling Encounters toont het Van Abbemuseum een trilogie van filmische portretten van de Nederlandse kunstenaar en filmmaker Manon de Boer (1966, India). Voor het eerst zijn drie films uit de collectie van het museum gezamenlijk te zien: Sylvia Kristel – Paris (2003) over actrice Sylvia Kristel, Resonating Surfaces (2005) over psychoanalytica en cultuurcritica Suely Rolnik en Think About Wood, Think About Metal (2011) over percussioniste Robyn Schulkowsky. De hoofdpersonen vertellen in voice-off over persoonlijke omstandigheden, ontmoetingen en gebeurtenissen uit het verleden. Door de bijzondere montage van beeld, geluid en gesproken woord ontstaan films met meerdere lagen, die via de geportretteerde ook thema’s als herinnering, tijd, het lichaam en luisteren aan bod laten komen. In de tentoonstelling wordt ook documentatiemateriaal vertoond zoals audio- en videofragmenten, recensies, partituren, posters en boeken.

Korein Kinderplein-kinderen presenteren Van Abbecollectie Tentoonstelling 16 JUNI T/M 1 SEPTEMBER Van Abbemuseum Di t/m zo 11.00-17.00 uur, 1e do v/d maand tot 21.00 uur ¤ 12,-, 1e do van de maand v.a. 17.00 uur gratis Kleurrijk in zwart-wit is een bijzondere tentoonstelling die in de zomer in het Van Abbemuseum te zien zal zijn. Deze tentoonstelling werd samengesteld door kinderen van Korein Kinderplein. Meer dan 2000 kinderen in de leeftijd tussen 4 en 13 jaar hebben via de speciale Duik in ‘t Depot website een keuze gemaakt uit de collectie van het Van Abbemuseum. Hun keuze van zwart-wit werken uit de collectie wordt getoond, samen met werken die de kinderen maakten naar aanleiding van deze keuze. Ook zullen de kinderen helpen met het inrichten van Kleurrijk in zwart-wit. In de tentoonstelling worden video’s getoond waarin de kinderen vertellen over hun ervaringen tijdens het project.

MANON DE BOER, SYLVIA KRISTEL, PARIS, 2003

Mark Lewis Pull Focus Tentoonstelling 15 JUNI T/M 13 OKTOBER Van Abbemuseum Di t/m zo 11.00-17.00 uur, 1e do v/d maand tot 21.00 uur ¤ 12,-, 1e do van de maand v.a. 17.00 uur gratis In de solotentoonstelling Pull Focus presenteert het Van Abbemuseum veertien films van de kunstenaar Mark Lewis. De tentoonstelling vormt een kennismaking met zijn recente werk, in relatie tot drie werken die het museum al in zijn collectie heeft. De films zijn over het algemeen kort en lijken op het eerste gezicht geen verhaal te vertellen. Het zijn uitsneden van de werkelijkheid, helder en haarscherp. Veel werken zijn gemaakt in plaatsen waar hij woonde, zoals Vancouver en Zuid-Londen, maar de beelden kunnen afkomstig zijn uit iedere moderne stad. Lewis analyseert met zijn films geconcentreerde momenten uit het moderne stedelijke bestaan, waarbij de zintuiglijke ervaring dient als bron van kennis en herkenning. Verwijzend naar een klassieke filmische techniek nodigt Pull Focus uit tot een volledige concentratie op het beeld.

VAN ABBEMUSEUM, OPENING KOREIN TENTOONSTELLING, 2011

Schenking Maurice van Valen Tentoonstelling 8 JUNI T/M 15 SEPTEMBER Van Abbemuseum Di t/m zo 11.00-17.00 uur, 1e do v/d maand tot 21.00 uur ¤ 12,-, 1e do van de maand v.a. 17.00 uur gratis De Nederlandse verzamelaar Maurice van Valen heeft 34 werken geschonken aan het Van Abbemuseum. Het gaat om 25 werken van Johan Lennarts (Eindhoven, 1932-1991), 5 werken van J.C.J. Vanderheyden (Den Bosch, 1928-2012) en 4 werken van Pieter Laurens Mol (Breda, 1946). Het museum had al enkele werken van deze kunstenaars in de collectie en toonde deze sinds de jaren zestig in diverse groeps- en solotentoonstellingen. De huidige schenking vormt een mooie aanvulling waarin andere aspecten van het werk van deze kunstenaars zichtbaar worden. Een selectie van deze werken uit de collectie van het Van Abbemuseum wordt ook in deze tentoonstelling getoond. De keuze voor de getoonde werken is samen met Maurice van Valen gemaakt en wordt op zaal in een interview op video nader toegelicht.

DEREK JAWGEER, MARK LEWIS, 2013 (STILL). MET DANK AAN DE KUNSTENAAR

22

J.C.J VANDERHEYDEN, REFLECTIONS, 2002 FOTO: PETER COX


EXPO AGENDA

Van Abbemuseum Bilderdijklaan 10

8 juni t/m 15 september Manon de Boer - Encounters 8 juni t/m 15 september Schenking Maurice van Valen 8 juni t/m 17 november Black or White 15 juni t/m 13 oktober Mark Lewis - Pull Focus 16 juni t/m 1 september Korein Kinderplein kinderen presenteren Van Abbecollectie Kleurrijk in zwart-wit t/m 23 juni Erzen Shkololli - Pejë, Kosovo, 1998 Doorlopend Ontdek kunst uit Afghanistan - Afghanistan Research project Permanente expositie Dan Perjovschi - Wandtekeningen MU deWittedame PHILLIPE GRAMMATICOPOULOS, LA RÉGULATEUR, 2004 (STILL)

Black or White Tentoonstelling 8 JUNI T/M 17 NOVEMBER Van Abbemuseum Di t/m zo 11.00-17.00 uur, 1e do v/d maand tot 21.00 uur ¤ 12,-, 1e do van de maand v.a. 17.00 uur gratis In de tentoonstelling Black or White worden animatiefilms, strips, tekeningen en video-installaties samenbracht in de oudbouw van het Van Abbemuseum. In de tentoonstelling wordt de bezoeker geprikkeld om sociale conventies ter discussie te stellen. Black or White toont een overzicht van animatiefilms en

Emmasingel 30

t/m 28 juli do it

video-installaties tot tekeningen en strips, die onder de ‘sequentiële kunst’ vallen. In Black or White wordt het medium gebruikt om aandacht te geven aan verschillende actuele politieke en sociale omstandigheden. Er wordt werk getoond van onder meer van Michael J. Baers, Sue Coe, Robert Crumb, Emma De Swaef en Marc James Roels, Piotr Dumała, Extrastruggle, Philippe Grammaticopoulos, Greg Irons en Tom Veitch, William Kentridge, Phil Mulloy, Prabhakar Pachpute, Dan Perjovschi, Peter Pontiac en Ton Smits. Tijdens Black or White organiseert het museum verschillende activiteiten voor jong en oud, zoals workshops cartoon tekenen en stop-motion. Ook zijn de werken uit de tentoonstelling een belangrijke inspiratie voor themalezingen, de zomercursus, de Zomertoer en de tentoonstelling Kleurrijk in zwart-wit van de kinderen van Korein Kinderplein.

MU Strijp S Torenallee 40-06

t/m 21 juli Small Gestures Stichting PEK in TAC 7, 8, 9, 15 en 16 juni PEK presenteert Salon#22: Aftermath met Rachida Post en Jeroen Vrijsen RHCe Raiffeisenstraat 18

7 juni t/m 30 augustus Mi casa es su casa - 50 jaar Spaanse migranten in Nederland Stadhuis Eindhoven Stadhuisplein 1

13 t/m 23 juni Niemandsvrienden Admirant Shopping Nieuwe Emmasingel 54

7 juni t/m 28 juni Admirant Art: WoordenLand Piet Hein Eek Halvemaanstraat 30

t/m 15 juni Op reis met Bert Teunissen t/m 15 juni Linda Nieuwstad - Goudgeelgerand TAC Vonderweg 1

26 mei t/m 9 juni Anonyme Zeichner Klokgebouw Klokgebouw 50

t/m 1 juni Week van de amateurkunst Yksi Winkel & Yksi Expo (op Strijp-S) Torenallee 22, Eindhoven

t/m 2 juni Mieke Cuppen - Foodstyling t/m 26 september Work Wise t/m 13 juli Made in Eindhoven: Jetske Visser t/m 29 juni Huub Smits - Product-Portretten t/m 6 juli Never a dull moment - Fatboy t/m 6 juli Peer van Ling - Maquettes t/m 9 juli Signateurope Vincentre Berg 29, Nuenen

t/m 15 november De Aardappeleters t/m 30 september Frans Beelen - De van Goghcollectie

Kom in het Vincentre de echte schilderijen bewonderen van Willem van de Wakker, Anton Kerssemakers, Dimmen Gestel en Antoon Hermans, leerlingen en vrienden van Vincent van Gogh. 23


24

Profile for Uit In Eindhoven

UIT IN EINDHOVEN juni 2013  

UIT IN EINDHOVEN juni 2013

UIT IN EINDHOVEN juni 2013  

UIT IN EINDHOVEN juni 2013