Page 1

Eric Corton speelt de solovoorstelling ‘Ma’ wo 31 januari in het parktheater

uitineindhoven.nl januari 2018


redactioneel

Wikke Peters is ‘cultuuraanjager’ bij het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE). Wijkbewoners die iets creatiefs willen op een openbare plek in hun buurt, kunnen bij haar terecht. Vaak is ook Woonbedrijf haar opdrachtgever. Wikke haalt er kunstenaars en ontwerpers bij om het creatieve idee uit te werken, zorgt voor ondersteuning en bemiddeling en ze coördineert en regelt financiering.

FOTO JACQUES SPLINT

eindhoven door de ogen van wikke peters

DRINKS Ik ben een grote fan van het Blue Collar Hotel. De superrelaxte sfeer, de rock ‘n’ roll die er hangt... Het is mijn favoriete hangplek. Verder staan eetcafé Bommel en Het Ketelhuis in mijn top drie. Ze hebben alledrie een zekere nostalgie, dat is wat mij aanspreekt. DINNER Radio Royaal zit in een gaaf pand en heeft een goede sfeer. Naar de Karseboom ga ik omdat daar eigenlijk alles okee is plus altijd goede vegetarische gerechten, naar Soul Kitchen omdat ik dat een sympathieke onderneming vind en naar Pand P voor de prijs/kwaliteitverhouding.

een nieuwe blik Zo. Hier zijn we dan: 2018. Een kakelvers nieuw jaar in het verschiet met volop plannen die niet kunnen wachten om uitgevoerd te worden. Ook al blikken we dankbaar terug op 2017 en lopen veel dingen gewoon door in het nieuwe jaar, ergens verwachten we toch dat hèt staat te gebeuren in de volgende knispernieuwe, ongestreken weken en maanden die al gaandeweg meer en meer ingekleurd kunnen gaan worden. Langzaam maar zeker zal het zich voegen naar ons, en wij wentelen ons er steeds behaaglijker in, totdat hij echt lekker zit, dat jaar. Maar nieuw, dat wel. Het nieuwe, dat zie je vooral als je zelf ook weer ‘nieuw’ kijkt naar alles wat is. In zijn hit Kom terug zingt Spinvis: ‘Erf de ogen van je kind / kijk er door / koester je geheime hart tot het eind.’ Kijken door de ogen van een ander doe je automatisch als je cultuur tot je neemt of beoefent. Zo laat de agenda van deze maand veel programma zien dat we mogelijk al kennen, maar nu opnieuw vertaald wordt. Zie bijvoorbeeld de lezing De Glanzende Kiemcel in het Academisch Genootschap waarin Simon Vestdijks kenmerken van poëzie uit 1943 losgelaten worden op moderne gedichten, A Midsummer Night’s Dream door Theaterplan, De Andere Stem van Ramses Nasr voor Toneelgroep Amsterdam of de Augmented Reality Tour in Philips Museum, dat een visuele ervaring loslaat op vintage grafische posterontwerpen en designklassiekers. Met een nieuwe stadsdichter bekijken we de stad met nieuwe ogen. Jessica Bartels krijgt de komende twee jaar een plek in onze krant. Ook is er programma dat je daadwerkelijk door andermans ogen laat kijken, vaak jongeren deze maand. Zo kijken we door de ogen van Victor in een voorstelling van Dood Paard en door die van Tim, Bo en Jonas in Bromance. Ook de ogen van de ouders volgen we: in Overtreffende Trap van De Stilte & Artvark Saxophone Quartet. We zien het aan, we kijken het na. We bestuderen en volgen met onze ogen en koesteren ons geheime hart tot het eind. Laten we daarom ook elkaar goed aankijken, in dit nieuwe jaar. Het liedje van Spinvis gaat verder: ‘Reis ver, drink wijn, denk na / Lach hard, duik diep / Kom terug.’ Veel moois in 2018!

Lidy Lathouwers, hoofdredacteur

MUSIC Er is in Eindhoven een chronisch tekort aan goede dansplekken als je ouder bent dan achttien. Ik ben 44 en ik houd van funk. Techno en house zijn niet aan mij besteed. Er zijn tegenwoordig dansavonden in de kelder van de Sociale Dienst aan de Deken van Somerenstraat. Verder is er bij het Rozenknopje regelmatig wel iets te doen: op vrijdag is het vinylavond en op woensdagavond is er Live in de Knop, er wordt dan blues en americana gedraaid. En bij TAC kun je soms dansen en zijn er muziekoptredens. ART TAC heeft regelmatig leuke exposities. Ik kom ook vaak in het Van Abbemuseum, de tentoonstellingen zijn heel wisselend. Mijn favoriete museum staat eerlijk gezegd in Tilburg: ik houd veel van De Pont. Verder ben ik een groot liefhebber van street art, ik ga vaak in Brussel of Berlijn kijken. Eindhoven wordt ook steeds meer een openbare galerie, gelukkig. DEZE MAAND De 25ste zijn er de Gendermonologen, een voorstelling van jonge makers in Pand P, dat lijkt me wel spannend. Twee dagen ervoor brengt Vintage Trouble soul en bluesrock in de Effenaar, en op 3 februari ga ik stand up comedy kijken in het Blue Collar Hotel. THE CITY Eindhoven is misschien niet de mooiste maar wel een gave stad, er kan heel veel en in de culturele sector gunt men elkaar iets. En er is steeds meer street art: een prachtige nieuwe mural vind je achter de Vue-bioscoop. Thema: het meisje en de dood, er staat een skelet op. Best gewaagd, maar het kan. En als ik een project van mezelf mag noemen: bij het Strijps bultje zie je portretten van buurtbewoners, gemaakt met behulp van stenciltechniek. FEBRUARI-EDITIE: Eindhoven door de ogen van acteur/theatermaker Steye van Dam.

op de cover van januari Eric Corton / Solo Stories speelt de tragikomische solovoorstelling Ma, gebaseerd op het boek dat Hugo Borst schreef over de aftakelende geest van zijn moeder. Zie pagina 10

EINDHOVENS FILM FESTIVAL in de stad

Colofon 28e jaargang, nummer 5 Redactie Frank van Eersel, Lidy Lathouwers, Claire van der Elst, Soraya Viana Ferreiro, Maaike Zeegers, Mirjam Sieben, Paula van Overveld en Debbie Langelaan Bladmanager Lidy Lathouwers Vormgeving 20-02 Vormgevers Druk De Persgroep Nederland Support Supportpunt Verspreiding Tour de Ville, Axender Oplage 35.000 Uitgever Stichting Uit in Eindhoven Deken van Somerenstraat 4, Eindhoven +31 (0)40 266 96 07 info@uitineindhoven.nl Neem voor meer informatie over redactie, advertenties en agenda contact met ons op. We staan je graag te woord! Wijzigingen en zetfouten voorbehouden.

uitineindhoven.nl 2

UIT IN EINDHOVEN

Eindhoven een city of film? In december was er het vierdaagse Eindhovens Film Festival (EFF), een gastvrije en laagdrempelige happening op drie locaties: Natlab, TAC en Vue Cinema. Na de vorige editie leek even het doek te zijn gevallen toen de subsidieverstrekker verstek liet gaan. Gelukkig kwam er toch deze zevende jaargang waar veel te zien viel: van kloeke documentaires tot ontroerende fictie uit binnen- en buitenland. Ook waren er lezingen, Talent Talks en workshops. Zoals hier op de foto de workshop Cinemagrafie in de speciale studio van Mike Roelofs en Richard Spierings. Het snijvlak waarop fotografie en bewegend beeld elkaar raken, werd er mooi zichtbaar. Slotstuk was de Golden Wings Award Show met een welverdiende prijzenregen voor zeventien makers. Acteur Frank Lammers kwam er ook over de rode loper en ontving de Prins Bernhard Cultuurprijs voor Noord-Brabant. Filmliefhebbers komen deze maand alweer aan hun trekken met het Nederlands Silent Filmfestival in Pand P en volgende maand zal het internationaal documentaire festival DOCfeed plaatsvinden. Eindhoven is inderdaad aardig op weg een serieuze city of film te worden! (tekst en foto: Paula van Overveld, Paulissimo)


podia januari 2018

Theaterplan A Midsummer Night’s Dream FOTO KASPER VAN DE PAVOORDT

Wi je graag de sterren van de toekomst zien voordat ze doorbreken? A Midsummer Night’s Dream wordt opgevoerd door Theaterplan, sinds jaar en dag de brenger van wervelende musicals waarin jonge talenten de hoofdrol hebben. A Midsummer Night’s Dream is een eigentijdse bewerking van het wereldberoemde stuk van William Shakespeare. Het gaat over een groep jonge mensen in hun strijd om te ontsnappen aan de dagelijkse werkelijkheid, waar ze alles voor over hebben. Je bent getuige van een domein van ongetemde driften, instincten, vrijheidstreven, roes en gevaar.

musical

PARKTHEATER WO 3 T/M WO 10 JANUARI 20.30

Dood paard Victor of de kinderen aan de macht

FOTO TOM SEBUS

‘Er zijn geen kinderen meer, er zijn nooit kinderen geweest’

Stanley Burleson en Freek Bartels

Victor viert zijn negende verjaardag en beslist om niet langer het voorbeeldige kind te zijn. Hij besluit het vloerkleed onder de tafel vandaan te trekken, de poten onder de stoelen vandaan te zagen, het laken abrupt van het bed te trekken. Victor speelt met zijn zesjarige vriendinnetje op hilarische wijze het overspel tussen zijn vader en haar moeder na. De volwassenen verstijven van schaamte en ongemak. Manipulerend en provocerend ontmaskert Victor gedurende het stuk de kleinburgerlijkheid, het bedrog en het gehuichel van de ouders. De façade valt in stukken en de volwassenen proberen vertwijfeld de scherven bij elkaar te zoeken maar bij iedere stap valt hun leven verder uit elkaar.

Not so lazy Sunday afternoon De ene zondagmiddag is de andere niet. Natuurlijk kun je lekker niksen, maar in Natlab is het 7 januari heerlijk mixen met Not so lazy Sunday afternoon. Een mooie melange van mensen, een vrolijke mengeling van muziekstijlen (waaronder singer songwriters, een Dabke workshop en een oriental DJ) en een lekkere mix van hapjes. Kinderen kunnen hun ouders gerust meenemen! Het wordt gezellig deze zondag. Tickets €7,50 (incl. hapjes) / T/m 18 jaar gratis. Don’t be lazy. Go crazy.

Aan het eind van het stuk en dus ook aan het einde van Victors verjaardag zijn de schellen van de ogen gevallen, ligt het overspel op straat, is er geen weg terug, is het zesjarige vriendinnetje van huis weggelopen en heeft haar vader zich opgehangen en besluit Victor te sterven.

From Sammy with Love Mis je de muziek van de jaren 60, de muziek van de Ratpack en dan vooral Sammy Davis Jr. ook zo? In deze musical nemen Stanley Burleson en Freek Bartels je weer even mee terug naar de Verenigde Staten van de jaren zestig. Dit is waar het leven en de carrière van de entertainment-legende zich kenmerkten door roem en succes, maar ook door eenzaamheid en isolement. Een show waarin rollen telkens worden gewisseld en waar wordt gekeken naar het toen en naar het nu. Het is een ode aan het leven van Sammy Davis Jr. met een ontroerend verhaal over liefde, racisme en musical passie. PARKTHEATER DO 4 JANUARI 20.00

theater NATLAB DOOR PLAZA FUTURA ZA 6 JANUARI 20.30

evenement NATLAB DOOR PLAZA FUTURA ZO 7 JANUARI 15.00 JANUARI 2018

3


Typhoon & Amsterdam Sinfonietta Breder dan Klassiek

3MA FOTO CYRILLE CHOUPAS

Ieder jaar maakt Amsterdam Sinfonietta een tournee onder de noemer Breder dan Klassiek. Deze keer gaat het strijkorkest een spannende samenwerking aan met Typhoon: gelauwerde Zwolse rapper van Surinaamse afkomst, geliefd door een groot publiek om zijn betrokken teksten en zijn overtuigende podiumpresentatie.

Muziekgroep 3MA is een driesprong waarop het uiterste oosten van Afrika, het hoge noorden en het westen elkaar treffen. Malagassiër Rajery, Marokkaan Driss El Maloumi en Malinees Ballaké Sissoko bespelen alle drie een snaarinstrument uit de levendige muziektradities van hun land. De drie muzikanten kwamen elkaar tegen op een muziekfestival in Agadir, Marokko, en het vonkte tussen hen. Samen besloten ze een muziektaal te ontwikkelen waarbij de melodieën en harmonieën uit hun landen elkaar aftasten, versterken en omarmen. En dat levert iets wondermoois en unieks op.

Welke kant het op zal gaan blijft nog een grote verrassing, maar dat het memorabel zal worden is duidelijk. Met de Belgische jazz pianist Jef Neve als special guest, de liedjes van Typhoon en de prachtige strijkarrangementen van Amsterdam Sinfonietta is dit een avond om naar uit te kijken.

wereld muziek

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN VR 12 JANUARI 20.15

Toneelgroep Oostpool i.s.m. Theater Sonnevanck Bromance

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN VR 12 JANUARI 20.15

klassiek

“Een sterke voorstelling over ontluikende homosexualiteit, met drie fantastische jonge acteurs” (HHHH Volkskrant), “De chemie tussen de drie spelers is ijzersterk en ze geven zich volledig aan hun rollen over, waardoor er ook veel lucht en humor in het drama aanwezig is” (HHHH Theaterkrant). Bromance heeft in 2016 de Gouden Krekel voor meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie in ontvangst mogen nemen. Met Leendert de Ridder, Josha Stradowski en Willem Voogd. Regie Timothy de Gilde.

FOTO SANNE PEPER

FOTO FERDY DAMANN

Bromance is een tragikomedie over ontluikende liefde. Het veilige dorpsleven van de jongens Tim en Bo wordt op z’n kop gezet als stadsjongen Jonas arriveert. Wat gebeurt er als gevoelens van vriendschap, jaloezie en verliefdheid zich vermengen?

theater

PARKTHEATER VR 12 JANUARI 20.30

NEDERLANDS SILENT FILM FESTIVAL in Pand P Drie dagen lang, zes programma’s met ‘stomme films’ uit de jaren ’10 en ’20 van de vorige eeuw: van 12 t/m 14 januari vindt de eerste editie van het Nederlands Silent Film Festival plaats in Pand P Eindhoven. De geluidloze films worden live begeleid door gerenommeerde filmmusici zoals Maud Nelissen en initiatiefnemer/directeur van het festival Daan van den Hurk. De stomme film werd met name bekend door de slapstick. Op Slapstick Saturday staan films van de twee grootste silent film-komieken op het programma: Charlie Chaplin en Buster Keaton, Keaton's hilarische en ontroerende meesterwerk Steamboat Bill jr (1928) is de hoofdfilm. Niet iedereen weet dat een eeuw geleden al net zo veel filmgenres bestonden als nu. Op het festival kun je daarom genieten van drama, bijvoorbeeld met het spectaculaire Faust (1926) en de Nederlandse film Het Geheim van Delft. Films vol spannende avonturen, intriges en spectaculaire stunts zijn Filibus de geheimzinnige luchtpirate (1915) en RINALDO RINALDINI (1927). En naar de Avant Garde Afternoon ga je, als je schitterende experimentele films wil gaan zien. EYE filmmuseum, Chaplin-biograaf en filmhistoricus David Robinson verzorgen lezingen en een interactieve workshop over het live begeleiden van films. Voor het volledige programma en het bestellen van kaarten: NSFF.NL of PAND-P.NL

ZA 13 JANUARI 15.00

kamerMuziek in de Cathrien Donateursconcert Canto Amoroso Muziek van Claudio Monteverdi, Juan Hidalgo, Marin Marais en Michel Lambert. La Primavera met Anabela Marcos (sopraan), Maaike Boekholt (gamba) en Regina Albanez (gitaar/luit). ZA 20 JANUARI 15.00

OrgelMuziek in de Cathrien Werk van Sigfrid Karg-Elert, August Gottfried Ritter en Louis Vierne. Rien Donkersloot (St. Joriskerk, Amersfoort)

ZA 27 JANUARI 15.00

KoorMuziek in de Cathrien Rachmaninov, Vespers opus 37 (1915). Brabantkoor o.l.v. Louis Buskens.

STEAMBOAT BILL JR

PAND P VR 12 T/M ZO 14 JANUARI 4

UIT IN EINDHOVEN

film & muziek

MUZIEK ST. CATHARINAKERK


of Soul’ Celebration Tour

R-E-S-P-E-C-T, Find out what it means to me. The queen of soul herbeleven? Shirma Rouse brengt met dit eerbetoon Aretha Franklin op het toneel van het Parktheater. Deze muzikale theatervoorstelling geeft je een uniek kijkje in het leven van Aretha Franklin: de vrouw, moeder en mens achter deze soulstem. Onder begeleiding van een achtmans formatie zingt Shirma Rouse vele favorieten waaronder Think, Bridge Over Troubled Water en natuurlijk Respect. Kom en vier het leven en de muziek van Aretha Franklin mee.

Voor velen één van de diepzinnigste kamermuziekwerken van de 20e eeuw. Messiaens Quatuor pour la fin du temps ontstond in 1941 in een Duits concentratiekamp. Vier topmusici spelen nu dit zeer aangrijpende werk. Sharon Kam (“Magnetism and flair” – Gramophone), Enrico Pace (laureaat Liszt Concours), Christian Poltéra (solist bij alle grote orkesten ter wereld), terwijl The New York Times over violiste Liza Ferschtman schreef: “Niets minder dan een openbaring.” Klarinet Sharon Kam. Cello Christian Poltéra. Piano Enrio Pace.

FOTO MARCO BORGGREVE

Shirma Rouse Aretha Franklin ‘The Queen

Liza Ferschtman & Friends

Debussy - Cellosonate Bartók - Contrasts Messiaen - Quatuor pour la fin du temps

kamer muziek MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN ZA 13 JANUARI 20.15

Shailesh Bahoran | Korzo producties & ISH Aghori

muziek theater

In de dansvoorstelling Aghori laat Shailesh zien hoe totale devotie eruit ziet. De belangrijkste inspiratie hiervoor zijn de Aghori, goeroes in India die door jarenlange meditatie verlichting hopen te bereiken. In een eindeloze fysieke en mentale training banen zij zich een weg langs talloze zonden, verlokkingen en emoties, om uiteindelijk alles van zich af te schudden. Want alleen dan kun je de wereld ervaren zoals hij echt is. “Rijzende ster Shailesh Bahoran toont met zijn nieuwe voorstelling lef.” (HHHH Volkskrant). Inleiding 19.30 uur.

dans urban

PARKTHEATER ZA 13 JANUARI 20.00

PARKTHEATER ZA 13 JANUARI 20.30

Nicole Beutler / NB Projects en Silbersee i.s.m. Ulrike Quade Company DIDO DIDO

Kasteelconcert Geldrop Robbert Muuse en Micha van Weers

Nicole Beutler | NBprojects, muziektheaterhuis Silbersee en Ulrike Quade Company slaan de handen ineen voor een intieme muziektheatervoorstelling. Geïnspireerd door de bekende opera Dido and Aeneas van Henry Purcell brengen zij het lot van de tragische koningin Dido dichtbij: verdreven uit haar vaderland, verlaten door haar geliefde. Op het podium vier zangers en een danseres. Onder alle lagen van tradities en connotaties zoeken zij naar de ziel van Purcells meesterwerk. Ze bijten zich vast in Dido’s laatste woorden: “remember me but forget my fate”. Instrumenten uit alle windstreken blazen Dido’s stem nieuw leven in. Een pop, gebaseerd op de Japanse Bunraku-traditie, komt tot leven. De herhaling werkt bezwerend, waardoor Dido’s zwanenzang steeds dieper onder de huid van de toeschouwers kruipt. Dido mag niet sterven...

FOTO SJOERD DERINE

FOTO THAREYCK MARTINA

Hiphopvernieuwer Shailesh Bahoran laat zich in zijn werk inspireren door zijn roots. Op verrassende wijze combineert hij de meeslepende energie en virtuositeit van hiphop met elementen uit de Hindoestaanse cultuur.

Voor de liefhebbers van het lied presenteren we een uitvoering van één van de beroemdste werken van Franz Schubert met de bariton Robbert Muuse en pianiste Micha van Weers. Robbert is te beluisteren in concerten, opera’s en lied-recitals. Zijn zang wordt in de pers omschreven als “warm en helder, expressief, met een duidelijke dictie en een excellente spraakbeheersing. Kortom, hier is een echte liedzanger aan het werk”. Micha is een “voortreffelijke begeleidster, die de pianopartij naar hartelust laat fonkelen en schitteren”. Met Winterreise van Franz Schubert belooft het weer een prachtig concert te worden op kasteel Geldrop. F. Schubert - Winterreise D911 Reserveren kasteelgeldrop.nl (en dan: Kasteelconcerten Geldrop). Organisatie Stichting Strabrechttheater.

kamer muziek

KASTEEL GELDROP ZO 14 JANUARI 12.00

Joris Luyendijk Het Grote Bubbel College Niemand zag dit aankomen: Trump in het Witte Huis of het Brits vertrek uit de EU. Ook Joris Luyendijk niet. In Het Grote Bubbel College breekt Joris met zijn eigen comfortabele wereldbeeld. Van de kopbal van Gullit op het EK van 1988 tot aan de opkomst van Wilders en Trump loopt een directe lijn.

NATLAB DOOR PLAZA FUTURA ZA 13 JANUARI 20.30

theater

In een interactief college vol filmpjes en verhalen neemt Joris je mee naar de momenten waarop zijn wereldbeeld barstte. Het Grote Bubbel College gaat voorbij de bekende verklaringen voor het groeiende populisme en zet je op het verkeerde been. Joris houdt je een spiegel voor en breekt je uit jouw comfortzone. Joris Luyendijk is journalist en antropoloog. Hij schreef onder andere de bestsellers en prijswinnende boeken Het zijn net mensen en Dit kan niet waar zijn. Zijn laatste publicatie is Kunnen we praten?.

theater college

PARKTHEATER MA 15 JANUARI 20.30 JANUARI 2018

5


25 jaar United Cowboys We want more

ILL. KAIET

United Cowboys is sinds zijn oprichting gevestigd in Eindhoven en beweegt zich op de grens tussen dans, performance en beeld. In en vanuit zijn artistiek huis aan de Kleine Berg 62 richten de Cowboys zich op de stad: dichtbij de omgeving waar het zo op gesteld is en zich betrokken bij voelt. Tegelijkertijd zet het - inmiddels grote - stappen in het buitenland, in het onbekende waar ontmoetingen, allianties en het internationale discours lonken. Een uitdagend spanningsveld: de Stad versus de rest van de Wereld. Altijd vertrekkend vanuit dans en performance maakte United Cowboys de eerste tien tot vijftien jaar voorstellingen met daarin een vertegenwoordiging van diverse disciplines. Ook waren er de Lust for Life-avonden, onder meer in Klokgebouw, Parktheater, Oude Rechtbank en TAC. Deze avonden werden bezocht door publiek uit alle gelederen en leverde het gezelschap de nominatie op voor de Brabantse Cultuurprijs. Kranten kopten: “Een hallucinante cultuurtrip” en “De Cowboys laten je dromen terwijl je wakker bent”.

André Manuel en Geert Hautekiet XIX

Later richtten de Cowboys zich meer op intieme soloperformances. Onder de titel Nude Studie Menu, creëerde Maarten van der Put naakten geïnspireerd op de fascinatie van de kunstenaar voor het lichaam dat schoonheid en troost biedt. Er zijn inmiddels vijftien naakten gerealiseerd. Vier keer per jaar vindt in het artistieke huis Seasoning plaats. Gefocust op dans en performance en begeleid door muziek en beeldend werk toont deze reeks performances de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van live- art. Het artistiek team (Maarten van der Put en Pauline Roelants) nodigt een mix van lokale, regionale, nationale en internationale kunstenaars uit om nieuw werk te tonen en leidt het publiek hierlangs in een inspirerende omgeving aan de Kleine Berg. Wisselt het jaargetijde, dan is er ook een Seasoning.

Heb je zin in een muzikale avond vol sterke riffs, één die de hete adem van een brandende actualiteit uitdaagt en kietelt? XIX is een kleine grenspost die gesitueerd is boven óp de grillige stippellijn van een uitgesproken ‘frontière’. André Manuel en Geert Hautekiet proberen de grens te bewaken waardoor er een spannende battle ontstaat tussen twee rasartiesten die goed aan elkaar gewaagd zijn. En daarbij tasten zowel Geert als André hun eigen grenzen af. Ondanks de erg beperkte plek op zo’n grenspost laten ze veel ruimte voor improvisatie en is het bij momenten uitdagend grappig en grenzeloos muziek pakkend mooi. theater PARKTHEATER WO 17 JANUARI 20.30

In januari bestaat United Cowboys 25 jaar Parktheater Eindhoven wil dit vieren, samen met de Cowboys. Zij nodigde het gezelschap uit de multifunctionele Philipszaal tijdelijk te bezetten: een zaal waar eerder al drie edities van Lust for Life en een van de eerste biotopen (onder de titel Burn) plaatsvonden. Nu wordt het We Want more: twee avonden vol beeld, dans, muziek, performance.

Dynamiccon 2018

We want more is onderdeel van het concept for new development ©United Cowboys en wordt gesteund door Stichting Cultuur Eindhoven en Brabant C. Concept en samenstelling Maarten van der Put en Pauline Roelants.

Sfeervol CKE Heb je het nieuwe gebouw van CKE (Centrum voor de Kunsten Eindhoven) nog niet gezien? Dan moet je tijdens Sfeervol CKE zéker een kijkje komen nemen. De deuren staan wagenwijd open en er is van alles te doen en te zien voor bezoekers van alle leeftijden.

6

UIT IN EINDHOVEN

FOTO TWYCER FOTOGRAFIE

Cosplay is een afkorting van het Engelse ‘Costume Play’, een vorm van performance art waarbij de deelnemers gebruikmaken van kostuums en accessoires om een bepaald personage of idee uit te beelden, veel van de personages die de deelnemers en artiesten uitbeelden zijn bekend van films, comics (stripboeken) en uit de Japanse anime-cultuur.

DYNAMO ZO 21 JANUARI 10.00

dans

PARKTHEATER VR 19 EN ZA 20 JANUARI 20.30

Na een uitverkochte eerste editie in 2017 staat op zondag 21 januari de tweede editie van Dynamiccon op het programma, een Cosplay conventie met tal van verschillende activiteiten in Dynamo.

Ook dit jaar is de dag weer gevuld zijn met verschillende workshops, panels, cosplay artiesten en heel veel plezier. De deuren gaan al rond half 10 ’s morgens open en het duurt tot 18.00. De entree is €20,-. Kom je met zijn tweeën, dan betaal je voor twee tickets €30,-. Want zeg nou zelf: Wie is Batman zonder Robin of Sherlock zonder Watson? evenement DYNAMICCON.NL

FOTO’S MAARTEN VAN DER PUT, HANS SPIEGELAAR E.A.

United Cowboys citeert vrij uit eigen werk. ExCowboys, die inmiddels hun eigen weg gingen, komen werk tonen. Het gezelschap zelf maakt speciaal voor de gelegenheid een werk én biedt een plaats voor nieuwe live-art pioniers. Het gezelschap blikt dan ook niet alleen terug, het staat ook in het nu en kijkt vooruit: “We zijn de Cowboys en we encourage artistic risk.” We want more is een performance-installatie. Je wordt deels langs de werken geleid en krijgt soms gelegenheid je eigen tempo en kijkrichting te bepalen. United Cowboys schenkt een drankje om zijn zilveren jubileum te vieren.

CKE (PASTOOR PETERSSTRAAT 180) ZA 20 JANUARI 14.00

Binnen en buiten. Optredens, lekkere hapjes, (warme) drankjes, creatieve workshops en vooral veel gezelligheid. Ook lanceert CKE de nieuwe cursussen die ze aanbieden tot aan de zomervakantie. Kom en beleef het nieuwe CKE in winterse sferen. De toegang is gratis. CKE.NL

evenement


Storioni Festival Grande Parade Met Tijl Beckand (spreker), Orkun A ir (ba lama & componist), Nicolas Altstaedt (cello), Vladimir Mendelssohn (altviool), Storioni Trio, New Neighbours en vele anderen Beyond Borders is het thema van Storioni Festival 2018 en dit zorgt voor een multiculturele, verrassende en kleurrijke Grande Parade. Tijl Beckand, zelf nazaat van een ‘ongewenste vreemdeling’ presenteert deze avond en vertelt over componisten die over de grens zijn gegaan - of over de schreef. In samenwerking met het sociaal-culturele platform New Neighbours is er een foyerprogramma met optredens door gevluchte artiesten en andere Eindhovenaren. De wereldpremière van een nieuw werk van componist Orkun Ağir klinkt, geschreven in opdracht van het Storioni Festival. De Westerse klassieke muziektraditie en Turkse Volksmuziek komen hierin samen. Diverse internationale kamermusici spelen werken uit de schatkamer van de kamermuziek. De Grande Parade vindt plaats in alle zalen en foyers van het Muziekgebouw en het wordt gegarandeerd een feestelijke avond! Werken van o.a. Ağir, Haydn, Turina, Dvorák, Britten, Dohnányi en Bjarnason. Het Storioni Festival vindt plaats van 17 t/m 28 januari. STORIONIFESTIVAL.NL

klassiek

Schubert volgens Herreweghe bij philharmonie zuidnederland De Vlaamse dirigent Philippe Herreweghe is een van de ware reuzen die aan de wieg stonden van de bloei van de historische uitvoeringspraktijk. Alleen bleef het voor de dit jaar zeventig geworden Herreweghe niet bij de muziek van Bach en ouder. Juist deze grootheid staat voor philharmonie zuidnederland tijdens de Componistendag in Maastricht op 20 januari en het daarop volgende Schubertconcert op 21 januari. Het is niet alleen een grote erkenning voor de kwaliteit van philharmonie zuidnederland dat deze dirigent die zegt ‘geen tijd meer te verliezen te hebben’ het orkest verder wil inwijden in de geheimen van de historische uitvoeringspraktijk. Wat Schubert aangaat doet hij dat met diens meeslepende Achtste Symfonie, de ‘Onvoltooide’ en met de prachtige Zesde Mis. Waarom de ‘Onvoltooide’ onvoltooid is gebleven weten we niet, maar het doet er ook niet toe. De symfonie is uitgegroeid tot een van Schuberts meest geliefde orkestwerken. Voor de uitvoering van die Zesde Mis neemt Herreweghe naast geweldige solisten nog een ander icoon mee: zijn Collegium Vocale Gent. Het koor begon ooit als amateurclubje tijdens de studiepsychologie van Herreweghe en groeide al snel uit tot het best mogelijke oude muziekkoor. Een buitenkans om dit gezelschap en deze dirigent aan het werk te zien en te horen. philharmonie zuidnederland. Dirigent Philippe Herreweghe. Sopraan Johanna Winkel. Alt Sophie Harmsen. Tenor Benjamin Hulett en Robin Tritschler. Bas Krisimir Strazanac. Koor Collegium Vocale Gent.

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN WO 17 T/M ZO 28 JANUARI

FOTO JAN VERSWEYVELD

Johnny Dowd & Melle de Boer Going down the road feeling bad

Toneelgroep Amsterdam De andere stem

Als twee mensen lang genoeg graven komen ze elkaar uiteindelijk tegen. Johnny Dowd en Melle de Boer (die we kennen van Smutfish) wroeten al jaren door de gangen van de menselijke ziel. Als Orpheusen dalen ze af in de onderwereld en nemen met gevaar voor eigen leven de mooiste dingen mee naar boven. Nu komen hun tunnels samen! Johnny en Melle gaan touren door Nederland. Ze spelen hun liedjes. Oude liedjes, nieuwe liedjes. Geen suf singersongwriter avondje, maar elektrisch, chaotisch, hard en lelijk, zacht en mooi. Alleen en dan weer samen. Niet oubollig, maar zoals ze nú moeten klinken. Actueel, vol ziel, elektriciteit en noodzakelijkheid. Ze spiegelen een directe reactie op de huidige Amerikaanse samenleving, met alle spanningen en onzekerheden die daarbij denkbaar zijn. Ze combineren hun volstrekt eigen werelden om een onvergetelijk, maar vooral uniek optreden te verzorgen.

Ramsey Nasr schrijft en speelt het weerwoord van de man. Aan de basis van De andere stem staat de monoloog La voix humaine van Jean Cocteau, dat Toneelgroep Amsterdam sinds 2009 op het repertoire heeft staan.

PARKTHEATER DI 23 EN WO 24 JANUARI 20.30

theater

FOTO MICHIEL HENDRYCKX

Jaren later maakt Nasr deel uit van het gezelschap én speelt hij de rol van de man in het door hem geschreven stuk. Waar Cocteaus theatermonoloog het tragische relaas van één vrouw schetst, benadrukt deze nieuwe tekst het onontwarbare verbond van een koppel dat wanhopig tracht los te komen van elkaar, maar daarin niet slaagt. “Op fabuleuze wijze geeft Nasr millimeter na millimeter prijs wat de werkelijke reden van de noodlottige breuk is. (…) Regisseur Ivo van Hove begeleidt Nasr met raffinement in de verscheurdheid van de man tussen oprechte bekommernis en besef dat de breuk onvermijdelijk is.” (HHHH NRC Handelsblad). Verder met Djamila Landburg. Inleiding 19.30 uur.

muziek ALTSTADT EINDHOVEN DO 25 JANUARI 21.00

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN ZO 21 JANUARI 14.15

klassiek JANUARI 2018

7


januari in effenaar Led Zeppelin uitleggen hoeft natuurlijk niet; dat is gewoon de vetste bluesrock band allertijden, punt. En in 2018 is dat precies 50 jaar zo! Physical Graffiti speelt het werk van de helden zo ongelooflijk authentiek dat het griezelig is. Van de typische drumsolo’s van John Bonham, tot de breed uitwaaierende gitaarpartijen van Jimmy Page tot de rauwe strot van Robert Plant. En, laten we vooral de solide bas basis van John Paul Jones niet vergeten. Whole Lotta Love? Echt wel!

VINTAGE TROUBLE

FÊTE DU NOUVEAU VÉLO

Fans van Alabama Shakes, Otis Redding, Blackberry Smoke en Rival Sons opgelet! De Amerikaanse band Vintage Trouble brengt je naar zweterige ‘juke joints’ waar oude soullegendes uit hun tenen zingen op stampende rhythm-and-blues.

Nouveau Vélo bouwt een feestje waar ze zelf de line-up voor mogen verzorgen, een heuse fête dus! Wie nemen ze mee? Nou, Korfbal, Eerie Wanda en Pip Blom bijvoorbeeld.

rock EFFENAAR ZA 13 JANUARI 20.15

En uiteraard geven ze zelf ook een set met hun heerlijke songs. Verwacht tijdens Fête du Nouveau Vélo een rookgordijn van reverb, goocheltrucs en parelmoeren indiemelodieën! Oja, en verwacht ook het onverwachte!

Deze legendarische band was support voor grootheden als The Who en AC/DC. Met een heerlijke portie scheurende bluesrock en rauwe, ingetogen soul breken ze de tent vanavond volledig af.

blues

feestje

EFFENAAR DI 23 JANUARI 20.15

EFFENAAR ZA 27 JANUARI 19.30

UIT DE POPEI-OEFENRUIMTES: CRUSADE Ondanks dat ze allemaal de 18 allang zijn gepasseerd, zijn ze met z'n vieren een nieuwe hardcore band begonnen: Crusade. Sinds kort repeteren ze bij POPEI. Tijd om ze voor te stellen. “We komen allevier van heel verschillende achtergronden en die mix hoor je terug in onze muziek”, aldus drummer Des. “Wat we in ieder geval proberen is om niet met precies dezelfde sound en (gepapegaaide) boodschap te komen als het gros van de modernere hardcore bands. Wat we doen gaat om energie en om positiviteit. Wij doen het vooral voor onze eigen lol en dat proberen we over te brengen.” Waarom ze bij POPEI komen repeteren? “Er waren een paar goeie redenen, maar de voornaamste is toch wel dat we hier dichter bij het vuur te zitten. POPEI zorgt voor haar bands in de vorm van optredens, of interviews zoals deze, en met een bar en terras raak je ook veel gemakkelijker in contact met de andere bands die er spelen. De banden met bijvoorbeeld Dawn Of Mankind en The Royal zijn er al meteen op vooruit gegaan - en we zitten er net een maand.”

Vijf spelers. Vijf rondes. Jouw stem. Een overlevende. De inzet: jouw aandacht, jouw liefde, jouw goedkeuring, jouw lach, jouw medelijden, jouw zwakke plek, jouw leedvermaak, jouw hart, jouw steun, jouw oordeel. Ontroerend Goed en The Border Project helpen je beslissen met polls, stemwijzers, coalities, campagnes, debatten, exit polls, spin doctors, opiniepeilingen. De gezelschappen zorgen ervoor dat de beste niet wint. Met Aaron Gordon, Abdel Daoudi, Angelo Tijssens, Aurélie Lannoy e.a. Regie Alexander Devriendt.

FOTO DAVID DE HAAN

POPEI zit in het Klokgebouw op Strijp-S en heeft maar liefst 17 repetitieruimtes, een concertzaal, opnamestudio en eetcafé. Dagelijks lopen er hierdoor gemiddeld meer dan 100 muzikanten bij POPEI rond, een vruchtbare ontmoetingsplaats. Kom eens een kijkje nemen in de repetitieruimtes of tijdens een van de activiteiten! POPEI.NL en FACEBOOK.COM/CRUSADE040

Ontroerend Goed & The Border Project Fight Night

FOTO YVON PONCELET

50 YEARS OF LED ZEPPELIN BY PHYSICAL GRAFFITI

portret

theater PARKTHEATER DO 25 JANUARI 20.30

8

UIT IN EINDHOVEN


Hartmut Haenchen terug bij philharmonie zuidnederland Begin 2016 stond Hartmut Haenchen voor het eerst voor philharmonie zuidnederland. Hij maakte meteen grote indruk door het orkest op te stuwen in de werken van Richard Strauss. Op 26 januari brengt hij een intrigerend programma met Brahms’ Eerste Symfonie en het Tweede Celloconcert van Dmitri Sjostakovitsj.

FOTO RICARDO MUSSACHIO

Voor de solopartij van dit indringende celloconcert neemt de Duitse dirigent zijn landgenoot Jan Vogler mee die internationaal geroemd wordt om zijn ‘duizelingwekkende virtuositeit’. Haenchen, die zijn carrière in de voormalige DDR begon, kent de taal van Sjostakovitsj als geen ander. Voor philharmonie zuidnederland kan het wel eens één van de de meest verrassende hoogtepunten van het huidige concertseizoen worden. philhamonie zuidnederland. Dirigent Hartmut Haenchen. Cello Jan Vogler. Nielsen – Masquerade Ouverture Sjostakovitsj – Celloconcert nr 2 Brahms – Symfonie nr 1

klassiek

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN VR 26 JANUARI 20.15

Jens van Daele’s Burning Bridges NachtHexen I Met NachtHexen I start een cyclus over heldinnen door de wereldgeschiedenis heen. Deze creatie is gebaseerd op het Russische nachtbommen regiment Taman. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestond dit regiment in zijn geheel, van piloten tot technici, uit vrouwen. Met lichte zweefvliegtuigjes bombardeerden zij met succes de Duitse stellingen. In totaal kwam dertig nachtheksen om in de oorlog. Binnen het universum van de Russische nachtheksen plaatst Van Daele Jeanne d’Arc (een eerdere historische strijder) in het nu. Tegen wat, wie, hoe en of zou Jeanne d’Arc in onze huidige tijd ten strijde trekken? NachtHexen I is een rechtstreekse ode aan de kracht van de vrouw. Krachtige dans, emotioneel theater en zinderende live muziek, gebracht door een volledig vrouwelijke cast, versmelten tot een beklijvend geheel. Inleiding 19.30 uur.

Tg. LYNX De Tweede Wereld Een muzikale voorstelling over vriendschap en verraad achter het voormalig IJzeren Gordijn.

NATLAB DOOR PLAZA FUTURA VR 26 JANUARI 20.30

FOTO JASMINE WOLF

Terwijl Anna zich in allerlei bochten wringt om onder de terreur van de Poolse inlichtingendienst uit te komen, stort Monika zich vol overgave op haar werk voor de Stasi. Twee vrouwen achter het IJzeren Gordijn, overtuigd van hun gelijk, op zoek naar een beter bestaan. Slachtoffer en dader in een uiterste poging hun geliefden te behoeden voor de terreur waar zij zelf onder lijden. Hoe kun je trouw blijven aan jezelf als je moet overleven in een totalitair systeem? Julia van de Graaff en Gonny Gaakeer zoeken in deze muzikale voorstelling naar de held en de verrader in zichzelf. De Tweede Wereld is gebaseerd op documentair materiaal uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw: interviews met informanten van geheime diensten in het voormalig Oostblok. De theatermakers maken aan de hand van het verleden een vergelijking met de theater hedendaagse situatie in Europa.

theater PARKTHEATER ZA 27 JANUARI 20.30

Maak kennis met theater voor slechts €10 per kaartje! Op 26, 27 en 28 januari 2018 vindt het Nationaal Theaterweekend plaats in meer dan zeventig theaters door heel Nederland. Ook het Parktheater doet mee met deze derde editie en heeft drie speciale voorstellingen die je kunt zien voor 10 euro per kaartje! Mét randactiviteiten. Op zondag 28 januari is iedereen van harte welkom op de speciale (gratis) Open Dag met rondleidingen, kinderactiviteiten en optredens.

VR 26 JANUARI 20.00

BOG/het zuidelijk toneel - KId.

Beleef met het hele gezin de avonturen van de bekende klussende buurmannen. Als blijkt dat er in het huis geen water en geen stroom meer is moet er flink geklust worden. Als dat maar goed gaat. Want water en stroom….dat is levensgevaarlijk! 3+

Een voorstelling voor kinderen over volwassenen, en voor volwassenen over kinderen. Twee voorstellingen spelen tegelijk. Een voor kinderen, een voor volwassenen. In dezelfde zaal, op hetzelfde podium. In KID. kijken we met nieuwe blik naar kinderen en volwassenen, naar hun verschillen. Zijn die er wel? En zijn er nog andere groepen mensen? En wanneer hoor je bij een groep? En wat doen die dieren hier eigenlijk? 8+ ZO 28 JANUARI 14.30

ZO 28 JANUARI 14.00 & 16.00

FOTO TAATSKE PIETERSON

Buurman & Buurman - Je To!

FOTO PATMAT

De jaren zestig herleven in het theater! De Amerikaanse band The Fortunate Sons brengt een zeer authentiek eerbetoon aan de legendarische band Creedence Clearwater Revival. Met hits als Bad Moon Rising, Proud Mary en Down on the Corner.

FOTO MARIAH KARSON

The Fortunate Sons (USA) A Tribute To Creedence Clearwater Revival

theater

PARKTHEATER VR 26 T/M ZO 28 JANUARI JANUARI 2018

9


Britt Scholte, Priscilla Knetemann, Vivian Panka, Aniek Mommers Shock Wat zou jij doen als de moordenaar van je beste vriendin terug zou komen voor jou? Kun je nog vluchten of is het te laat? Je beste vriendin was verdwenen na een schoolfeest. Alleen haar fiets, haar telefoon en haar bebloede jas worden gevonden. Je wordt verscheurd door verdriet en angst. Wat is er die avond met haar gebeurd? En nu ben jij degene die in gevaar is. Een spannende thrillermusical naar de gelijknamige bestseller van Mel Wallis de Vries. Wil jij kans maken om covermodel te worden voor Mels nieuwe boek? Dat kan! Voor aanvang van de voorstelling is er een covermodelwedstrijd waaraan je kunt meedoen. Script Bruun Kuijt. Muziek & regie Fons Merkies.

thriller musical PARKTHEATER ZA 27 JANUARI 20.00

Ma stond altijd klaar voor haar zoon. Nu draait ‘meneer Alzheimer’ de rollen om. Maar hoe zorgt een zoon voor zijn moeder? Een tragikomische solovoorstelling, gebaseerd op het boek dat Hugo Borst schreef over de aftakelende geest van zijn moeder en haar onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis. Het toneelstuk Ma is een liefdevol portret van een moeder in woorden van haar zoon. Hij neemt je mee in zijn dilemma’s, theater angsten en moederliefde. Vertolkt door Eric Corton.

FOTO ANNEMIEKE VAN

FOTO MORSINKHOF

Eric Corton / Solo Stories Ma

PARKTHEATER WO 31 JANUARI 20.30

uit met kinderen

Museum Kids Factory in het philips museum Tijdens Museum Kids Factory gaan kinderen actief aan de slag met techniek. Kinderen van 8 jaar en ouder leren alles over elektronische circuits, solderen, boren en zagen en hun eigen constructies bouwen. Voor kinderen vanaf 5 jaar is er ook van alles te doen. Ze kunnen met Philiform bouwen, tekenen, kleuren, knutselen en werken met de 3D-printer en de 3D-pen. Er is van alles te doen!

De Liefhebber

bij philharmonie zuidnederland

De Museum Kids Factory is in de kerstvakantie, op dinsdag 2 t/m zondag 7 januari. Je kunt op deze dagen meedoen van 11.15-12.45 uur, van 13.15-14.45 uur of van 15.15-16.45 uur. Om alle kinderen persoonlijke aandacht te kunnen geven, kunnen er per sessie maximaal 25 kinderen meedoen. Reserveer via philips-museum.com (onder het kopje ‘bezoek’ en en dan ‘entreeprijzen’). De kosten voor deelname zijn een entreekaart voor het Philips Museum + €2,- p.p.

Het verhaal gaat over de buurman, die vreselijk veel houdt van allerlei muziekinstrumenten. Zo zeer zelfs dat zijn tuin bezaaid is met de mooiste instrumenten die de kleurrijkste klanken voortbrengen. Hij heeft alleen maar oog en oor voor de instrumenten om hem heen en niet voor zijn buurvrouw, maar zij heeft nu juist een oogje op hém. Ook zij zit vol van muziek. Lukt het deze energieke dame om de buurman met haar muziek te verleiden? In januari een educatievoorstelling, maar op donderdag 15 maart 2018 als familieconcert: een muzikale ontdekkingsreis voor de hele familie.

techniek 5+

PHILIPS MUSEUM DI 2 T/M ZA 7 JANUARI

Wintercreatie met 3D printer pen Een 3D-printer kan voor jou 3D-figuren maken. Maar het kan ook gewoon met een pen! In de bibliotheek kan je in de kerstvakantie deze speciale 3D printer pen uitproberen. Maak hiermee je eigen wintercreatie. Eerst teken je een eigen ontwerp op papier. Daarna ga je aan de slag met de pen en zie je hoe jouw ontwerp van een platte tekening een echt driedimensionaal figuur wordt. Deze workshop is voor kinderen vanaf 6 jaar. Aanmelden 3d-pen.eventbrite.nl

klassiek MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN JANUARI 10

UIT IN EINDHOVEN

workshop

a.l.

6+

DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN DO 4 JANUARI 13.00 EN 14.30


De Stilte & Artvark Saxophone Quartet Overtreffende Trap

Ben jij tussen de 6 en 12 jaar oud en vind je het leuk om naar kunstwerken te kijken, maar ook om zelf kunst te maken? Kom dan op de zaterdagmiddagen naar de Kinderkunstclub in het Van Abbemuseum.

FOTO TRIENETTE STEVENS

In januari staat de Kinderkunstclub in het teken van de Tien topstukken on tour tentoonstelling. Samen met andere kinderen bezoek je deze tentoonstelling en ga je vervolgens zelf aan de slag. Zo ontdek je dat je zelf ook een topstuk kunt maken! Elke week staat een ander thema centraal. Zaterdag 20 januari is er geen Kinderkunstclub maar een Familiekunstclub - nu zijn ook de (groot)ouders welkom! Kinderkunstclub: €6,- / max. 20 kinderen per groep / 6-12 jaar / reserveren via vanabbemuseum.nl

workshop VAN ABBEMUSEUM ZA 6, 13, 21 EN 27 JANUARI 14.00

6-12

Wij Willen Muziek Lavinia Meijer Behind the Telescopes

Wat duurt eten toch lang. Wat een geklieder, wat een rommel, wat een herrie. Af en toe een hapje, weglopen van tafel en dan komt het moment dat de kinderen helemaal verdwenen zijn. Weg, foetsie. Verstopt ergens in huis. Leuk en spannend voor de kinderen, maar doodeng voor de ouders. Als ze de achtervolging inzetten, raken ze verdwaald. Met de moed der wanhoop wagen ze een sprong in het diepe. De uitkomst is verrassend. Overtreffende Trap is een dansvoorstelling waarin ouders de slimsten moeten zijn, omdat ze de oudsten zijn. Een voorstelling over hoe jong en oud elkaar treffen en overtreffen. Choreografie Jack Timmermans.

FOTO HANS GERRITSEN

Kinderkunstclub - voor de kleine topstukken

muziek theater PARKTHEATER ZO 14 JANUARI 14.30

8+

De Filmfabriek Samen met De Ontdekfabriek organiseert Natlab elke derde zondag van de maand een feestje voor kinderen, waarin film kijken en film maken centraal staan. Met ’s ochtends een film en aansluitend een workshop in De Ontdekfabriek, waar de kinderen aan de slag gaan met hun eigen creativiteit en hun eigen film in elkaar zetten.

Lyra droomt ervan om astronaut te worden. Op een dag wordt ze uitverkoren om een ruimtereis te maken naar een verre planeet. Haar grote hoop is om daar leven te ontdekken en een ideale nieuwe wereld te creëren. In deze meeslepende en ontroerende multimediale voorstelling wordt het publiek onderdeel van een filmische en muzikale zoektocht. Met animaties van Aimé de Jongh en de bekende harpiste Lavinia Meijer.

Bij de film en de workshop is er begeleiding van Natlab aanwezig. Maar mama’s, papa’s, ooms, tantes, opa’s, oma’s, wie dan ook: natuurlijk zijn jullie óók van harte welkom om mee te denken en mee te helpen! Deze editie vertonen we de klassieker Het Zakmes, gebaseerd op het boek van Sjoerd Kuyper. De hoofdrollen worden vertolkt door Olivier Tuinier, Verno Romney, Genio de Groot en Adelheid Roosen.

film 6-12

NATLAB DOOR PLAZA FUTURA ZO 21 JANUARI 10.15

Schrijven mét kinderen Wil jij meedenken en fantaseren over een spannend verhaal? Wil jij een boek hebben waar jouw naam én tekening in staan? In de bibliotheek ga je er deze middag een start mee maken.

muziek MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN ZO 7 JANUARI 14.15

8+

Tijdens de Nationale Voorleesdagen staat het boek Ssst, de tijger slaapt! in de spotlight. Schrijver Marjolein Vrijenhoek gaat samen met jullie een verhaal bedenken over een tijger die juist níét kan slapen. Wat kan er allemaal gebeuren? Aan de hand van alle ideeën schrijft Marjolein het verhaal. Op woensdag 7 februari komen jullie terug. Marjolein leest het verhaal voor, en jullie maken er tekeningen bij. Daarna wordt een boekje gemaakt van het verhaal mét de tekeningen. Dit krijg je thuisgestuurd. Op 31 januari leest Marjolein om 14.00 uur haar verhaal Suus en de Chocoloco’s voor. Aanmelden schrijven-met-kinderen.eventbrite.nl

workshop 7-9

DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN ZO 31 JANUARI 15.00 JANUARI 2018

11


12

UIT IN EINDHOVEN FOTO PAULA VAN OVERVELD, PAULISSIMO


2-5

JANUARI 2018

13


Natuurgeneeskunde

cultuur+

Natuurgeneeskundig therapeut Leonie Scheutjens gaat in een reeks lezingen in de bibliotheek in op ziekzijn en weerstand. Heb jij regelmatig last van verkoudheden, griep, of andere ontstekingen? Helpt de antibiotica niet meer of wil je liever eigenlijk wat anders gebruiken voor dit soort terugkerende klachten? Kom dan 19 januari luisteren naar de mogelijkheden voor een heilzame, maar vooral ook duurzame aanpak! De volgende dag staan kinderen centraal en de vraag of ziekzijn een functie heeft. We zijn snel geneigd om middelen in te zetten om symptomen weg te drukken. Maar is de ziekte die er aan ten grondslag ligt ook weg? Scheutjens geeft simpele handvatten met alternatieven. Aanmelden weerstand.eventbrite.nl en natuurgeneeskundekind.eventbrite.nl

Heppie!? Kinderen & emoties Gillen, schoppen, huilen, schreeuwen, slaan; je kind is boos! Maar wat zit er eigenlijk onder die boosheid? Christel Lubse is kindercoach en gaat in deze introductieworkshop in de bibliotheek in op emoties.

lezing DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN VR 19 EN ZA 20 JANUARI 10.30

Als een kind geboren wordt heeft het van alles te leren. Een van die dingen is ook omgaan met emoties. De eerste jaren van hun leven kijken kinderen in eerste instantie van ons af hoe wij het doen. Omgaan met de emoties van je kind, begint dus met inzicht in hoe het bij jezelf werkt en hoe je zelf met emoties omgaat. Deze workshop is een introductie op een driedelige workshop, waarbij elke keer een basisemotie centraal staat. Aanmelden heppie.eventbrite.nl

workshop

DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN WO 17 JANUARI 10.30

Augmented reality-tour in Philips Museum Elke bezoeker van het Philips Museum kan nu met een tablet in de hand de wereld van Philips Design en de ideeën achter iconische producten ontdekken. Van de eerste grafische posterontwerpen van Louis Kalff uit 1925, via tijdloze designklassiekers naar de Philips-oplossingen van vandaag. Een museum ín een museum Door de extra laag ‘werkelijkheid’ die de augmented reality toevoegt, ontstaat in feite een nieuw museum ín een al bestaand museum. Door gebruik te maken van interactie met spellen en virtuele ruimtes waar je doorheen kunt wandelen heeft het Philips Museum een unieke museumervaring ontwikkeld. Sergio Derks, conservator van het Philips Museum: “Zo kunnen we bezoekers haast spelenderwijs verleiden om in de rijke designwereld van Philips te stappen. De Design Tour leidt bezoekers bijvoorbeeld langs art-deco radio’s, een MRIbehandelkamer en het futuristische Philips Paviljoen uit 1958.” Realistische ervaring dankzij ARKit De Philips Design Tour maakt gebruik van ARKit, een revolutie in augmented reality. De tool maakt het mogelijk om uiterst nauwkeurig ruimten in kaart te brengen en die realistisch te voorzien van virtuele voorwerpen. Bovendien maakt ARKit het mogelijk om complete virtuele ruimtes te creëren en daar met een iPad doorheen te bewegen. De kosten bedragen €5,- per persoon voor het huren van de iPad en een geldig entreebewijs voor het Philips Museum.

tour PHILIPS MUSEUM 14

UIT IN EINDHOVEN


expo

Tien topstukken on tour in het van abbemuseum Van 6 tot en met 28 januari zijn in het Van Abbemuseum tien bijzondere topstukken te zien in de tentoonstelling Tien topstukken on tour: voor Nederland verworven dankzij de BankGiro Loterij. Deze werken zijn van grote namen als Rembrandt, Karel Appel, Jan Steen en Claude Monet. De tien schilderijen gaan op tournee langs zes musea in Nederland, waarbij in januari dus het Van Abbemuseum aan de beurt is. Dankzij de tour kun je werken zien waarvoor je normaal gesproken veel verder moet reizen. In deze tentoonstelling laten we je deze meesterwerken uit het verleden bovendien ook nog eens met een hedendaagse bril ervaren.

GERRIT ADRIAENSZ. BERCKHEYDE, GEZICHT OP DE GOUDEN BOCHT IN DE HERENGRACHT, 1671-1672. RIJKSMUSEUM, AMSTERDAM.

REMBRANDT, PORTRET VAN EEN OUDE MAN, 1667. MAURITSHUIS, DEN HAAG.

Tour langs tien topstukken van het Van Abbe Ook de hedendaagse kunstcollectie van het Van Abbemuseum herbergt vele schatten. We hebben tien parels voor je geselecteerd, elk met een link naar de werken uit de tentoonstelling Tien topstukken on tour. Als bezoeker krijg je een boekje met hierin een route die je in het Van Abbemuseum kunt volgen. Op die manier kom je in aanraking met de moderne en hedendaagse meesterwerken uit onze collectie, zoals van Pablo Picasso, Carel Willink, Jan Sluijters en Jörg Immendorf. Onbeperkt genieten Van een aantal kunstwerken uit de tentoonstelling Tien topstukken on tour hebben we voelreplica’s gemaakt speciaal voor blinde en slechtziende bezoekers. Het Van Abbe wil namelijk dat kunst voor iedereen toegankelijk is, ongeacht eventuele beperkingen. Deze replica’s zijn overigens ook bijzonder als je wel kunt zien! In de maand januari gaan alle rondleidingen voor mensen met beperkingen door de tentoonstelling Tien topstukken on tour: zo 7 januari: Voor doven en slechthorenden, in gebarentaal ma 8 januari: Voor mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers zo 14 januari: Voor blinden en slechtzienden Reserveren vanabbemuseum.nl

CLAUDE MONET, MOLENS BIJ ZAANDAM, 1871. VAN GOGH MUSEUM, AMSTERDAM.

expo

PABLO PICASSO, FEMME EN VERT, 1909. COLLECTIE VAN ABBEMUSEUM, FOTO: PETER COX

VAN ABBEMUSEUM ZA 6 T/M ZO 28 JANUARI

SNAPSHOTS in het Ton Smitshuis Snapshots, spontaan en snel gemaakte foto’s van vergankelijke ogenblikken. Spelende kinderen, een plotseling opvliegende vogel of een springende hond, het gaat vooral om het weergeven van onherhaalbare bijzondere of grappige gebeurtenissen. De cartoons van Ton Smits zijn een prachtig voorbeeld van zulke momentopnames. Hij heeft met scherpe blik en groot observatievermogen in enkele snelle lijnen getekend wat zich op een bepaald moment afspeelde. Een voorbeeld: een man wil een foto maken van zijn kind maar het meisje reageert er anders op en blaast brutaal een kauwgombal in zijn richting. De gezichtsuitdrukkingen van beiden, respectievelijk boos en brutaal, zijn een momentopname. Een snapshot, maar dan in getekende vorm. Open woensdagen 11.00-17.00 uur en op afspraak (040-211 47 86) of via info@tonsmitshuis.nl.

expo TON SMITSHUIS 6 JANUARI T/M 31 MAART JANUARI 2018

15


EXPOSITIES IN JANUARI Albert van Abbehuis

TAC

BILDERDIJKLAAN 19

VONDERWEG 1

t/m 14 januari

tot 24 december

Electric Poetry

Van Beenhammen, plastic stoelen en valse allegorieën van 14 jaar TAC

DO - ZO 13.00 - 17.00 U * GRATIS

Catharinakerk t/m eind 2017

De Sint-Catharinakerk middelpunt van een veranderende omgeving

t/m december

Apprentice Master

150jaarcatharinakerk.nl

t/m december

Kasteel Geldrop

Clair Obscur

HELZE 8, GELDROP

DO & VR 16.00 – 21.00 U, ZA & ZO 13.00 – 21.00 U / GRATIS

7 t/m 28 januari

Expositie Schellekens DO, VR & ZO 14.00 - 17.00 U / GRATIS

Kazerne PARADIJSLAAN 8

t/m 26 maart

FUNDAMENTALS – by Dutch Invertuals DAGELIJKS 12.00 – 0.00 U

Ton Smits Huis JACOB REVIUSLAAN 25

tot 31 december

Inktspotprijs 2017 De beste politieke prenten van afgelopen jaar 6 januari t/m 31 maart

Snapshots

WO 11.00 - 17.00 U / OP AFSPRAAK / € 2,50

MU TORENALLEE 40-06 (STRIJP-S)

Tot 18 februari

Life Time: Biological Clocks of the Universe MA-VR 10.00-18.00 / ZA 11.00-17.00 / ZO 13.00-17.00 U

Philips Museum

Van Abbemuseum

MAANDAG 1 Holland Casino Eindhoven 17.00 u • muziek

Nieuwjaarsdag met The Acoustics

DINSDAG 2 Philips Museum

t/m 7 • kids • entreeprijs + € 2,- pp

Museum Kids Factory

Dagelijks om 11.15-12.45, van 13.15-14.45 of van 15.15-16.45 u

De Bibliotheek Eindhoven 13.00 - 14.00 & 14.30 - 15.30 u • kids • € 5,- • aanmelden via eventbrite.nl

Wintercreatie maken met 3D printer pen

Natlab door Plaza Futura Vanaf deze datum • film

Billy (regiedebuut Theo Maassen) Match Factory Girl The Leisure Seeker A Ciambra

Holland Casino Eindhoven Winnaarsavond: Mystery Jackpot Gold Rush

Natlab door Plaza Futura 15.00 u • special • € 7,50 / gratis toegang t/m 18 jaar

Not so lazy sunday afternoon

POPEI

14.00 u • kids/muziek • € 4,-

The Kids: muziekworkshop voor kinderen 15.00 u • muziek • gratis

Etan Huijs: PUURliedjes Presents

Altstadt Eindhoven

20.00 u • muziek • vvk € 15,- (incl) / deur € 17,50

Karma To Burn

t/m 7 januari 2018

WOENSDAG 3

Echo Chamber

Parktheater Eindhoven

VRIJDAG 5

t/m 26 januari 2018

20. 30 u • musical (try-out) • € 20,- (+ €1 serv.k.)

20.30 u • musical • € 22,50 (+ €1 serv.k.)

Theatrale rondleiding: Yuki en De Vloek van de Verdwijnende Beelden - met gebarentolk

20.00 u • muziek • €27,50 (+ €1 serv.k.)

Percossa - BAM!

14.00 - 15.30 u • cultuur + • gratis (excl. museumentree) / reserveren via vanabbemuseum.nl

Pand P

Special Guests rondleiding in gebarentaal

BILDERDIJKLAAN 10

100 jaar De Stijl: Echo’s

EMMASINGEL 31

Doorlopend

t/m 25 maart 2018

Augmented reality-tour ‘Innovation and you’ Experience Expositie The Space Age Mission Eureka

Rasheed Araeen: Een retroperspectief

SBK Kunstuitleen & Galerie Eindhoven

10 Topstukken on Tour

TORENALLEE 22-04

januari

agenda

6 januari 2018 – 28 januari 2018

t/m 3 januari 2021

The Making of Modern Art

t/m 13 januari

LICHT + DONKER

t/m 3 januari 2021

Een nieuwe blik op collage en fotografie

The Way Beyond Art

WO T/M ZA 11.00 – 17.00 U

Theaterplan - A Midsummer Night’s Dream

Van Abbemuseum

13.00 u • kids • € 3,- pp (excl. entree), kinderen t/m 5 jaar doen gratis mee

Theatrale rondleiding: Yuki en De Vloek van de Verdwijnende Beelden

DONDERDAG 4 Parktheater Eindhoven 20.30 u • musical (première) • € 25,- (+ €1 serv.k.)

Theaterplan - A Midsummer Night’s Dream 20.00 u • musical • v.a. € 25,- (+ €1 serv.k.)

Stanley Burleson en Freek Bartels From Sammy with Love

Parktheater Eindhoven

Theaterplan - A Midsummer Night’s Dream

19.30 u • jeugd/toneel • € 12,50 (+ €1 serv.k.)

Holland Casino Eindhoven 16.00 u • muziek

De Bibliotheek Eindhoven

Sunday royale: met Small Talk

10.00 - 10.30 u • kids • gratis

MAANDAG 8

Storytelling in het Chinees 14.00 - 17.00 u • kids • gratis

Gamen met je Nintendo DS in de bieb!

Muziekgebouw Eindhoven

SCALA TipoTango

Ad van Meurs presenteert Worry Dolls + Fabian Holland

21.00 u • dans/muziek • € 3,- / gratis kennismaken

Argentijnse tango: danscafé

Parktheater Eindhoven

20.30 u • musical • € 22,50 (+ €1 serv.k.)

Theaterplan - A Midsummer Night’s Dream 20.00 u • muziek • v.a. € 29,50 (+ €1 serv.k.)

René Shurman & Angel - If You Can Dream It, You Can Do It

Pand P

19.30 u • jeugd/toneel • € 12,50 (+ €1 serv.k.)

Wildpark - Beter dan dit wordt het niet

Natlab door Plaza Futura

20.30 u • theater • € 17,50 / € 15,(met PlazaPas/CJP/voor scholieren en studenten)

Dood Paard - Victor of de kinderen aan de macht

Van Abbemuseum 11.30 - 13.00 u • cultuur + • inschrijven via vanabbemuseum.nl

Thuis in het Van Abbe-lezing De Collectie in Actie en kinderkunstclub

€20,- voor de lezing, €5,- voor de kinderkunstclub (geschikt voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar). 14.00 - 16.00 u • kids • € 6,- / inschrijven via vanabbemuseum.nl

KONT verscheen voor het eerst in 2017. Wij zijn alle makers en sponsors, én onze kopers erg dankbaar om dit mogelijk te maken. KONT wordt gerealiseerd in Eindhoven door kunstenaars en makers van allerlei slag. KONT 02 verschijnt in september 2018. KONT appeared for the first time in 2017. We are grateful to all our makers and sponsors, ánd to our buyers for making this possible. KONT is made in Eindhoven by artists and makers of all kind. KONT 02 appears September 2018.

13.00 u • kids • € 3,- pp (excl. entree), kinderen t/m 5 jaar gratis

Wildpark - Beter dan dit wordt het niet

ZATERDAG 6

KONT wenst u een traag en vreedzaam 2018! KONT magazine wishes you a slow and peaceful 2018!

Van Abbemuseum

Kinderkunstclub: Voor 6-12 jaar

21.00 u • muziek • € 10,-

Van Abbemuseum

14.30 - 16.00 u • cultuur+ • € 7,50 per deelnemer, incl. entree / reserveren via vanabbemuseum.nl

Onvergetelijk Van Abbe: rondleiding voor mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers

DINSDAG 9 Parktheater Eindhoven

20.30 u • musical • € 22,50 (+ €1 serv.k.)

Theaterplan - A Midsummer Night’s Dream 20.00 u • toneel • v.a. € 27,50 (+ €1 serv.k.)

Huub Stapel, Jörgen Rayman, Frederik Brom e.a. - Vastgoed B.V.

WOENSDAG 10 Parktheater Eindhoven

20.30 u • musical • € 22,50 (+ €1 serv.k.)

Theaterplan - A Midsummer Night’s Dream

20.00 u • toneel • v.a. € 27,50 (+ €1 serv.k.)

Huub Stapel, Jörgen Rayman, Frederik Brom e.a. - Vastgoed B.V. 20.30 u • stand-up comedy • uitverkocht

The Laughing Lizard 5

De Bibliotheek Eindhoven 10.30 - 12.00 u • cultuur+ • gratis

Workshop kindercoaching

Blauwe Zaal Auditorium TU/e 12.40 - 13.35 u • lezing • gratis / reserveren via tue.nl/sg

ZONDAG 7

Truths about deception: Tilman Andris

Parktheater Eindhoven

POPEI

Theaterplan - A Midsummer Night’s Dream

PUURliedjes: Gevarieerde semiakoestische avond

14.30 u • musical • € 22,50 (+ €1 serv.k.)

Pand P

19.30 u • jeugd/toneel • € 12,50 (excl. € 1 servicekosten)

20.00 u • muziek • gratis

DONDERDAG 11

Bestel KONT 01 tot 30 januari en ontvang 5 gratis postkaarten van de Eindhovense tekenaar Inge Jansen. Order KONT 01 before 30 January and receive 5 postcards for free by local artist Inge Jansen.

Wildpark - Beter dan dit wordt het niet

Natlab door Plaza Futura

David Hordijk

kontmagazine.nl

Behind the telescopes - Lavinia Meijer (8+)

Paradise Three Billboards Outside Ebbing, Missouri Call Me by Your Name

16

UIT IN EINDHOVEN

14.30 u • muziek • € 12,50

Muziekgebouw Eindhoven

14.15 u • familieconcert • vanaf € 10,-

Vanaf deze datum • film


Holland Casino Eindhoven Winnaarsavond: Tafelspelen Gold Rush

VRIJDAG 12 Parktheater Eindhoven 20.00 u • opera • uitverkocht

Charkov Staat Opera Theater De Parelvissers

20.30 u • jongeren/toneel • € 12,50 (+ €1 serv.k.)

Toneelgroep Oostpool i.s.m. Theater Sonnevanck - Bromance

Pand P Vanaf 19.00 u • film/muziek • nsff.nl

Nederlands Silent Film Festival

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • muziek • € 22,50

3MA: Ballaké Sissoko / Driss El Maloumi / Rajery

Natlab door Plaza Futura

20.30 u • theater • € 17,50 / € 15,(met PlazaPas/CJP/voor scholieren en studenten)

Nicole Beutler/NB Projects en Silbersee i.s.m. Ulrike Quade Company - Dido Dido

De Bibliotheek Eindhoven

14.00 - 16.00 u • cultuur+ • € 2,50

Geheugenkracht

19.00 - 21.00 u • cultuur+ • gratis

Eindhoven aanTafel bij WOMEN Inc.!

Dynamo 22.00 u • muziek • gratis

Keldernacht

Altstadt Eindhoven

21.00 u • muziek • vvk € 6,50 (incl) / deur € 7,50

CALL ME BY YOUR NAME IN NATLAB DOOR PLAZA FUTURA

White Boy Wasted - Dutch Balls

SCALA TipoTango

21.00 u • dans/muziek • € 3,- / gratis kennismaken

Argentijnse tango: danscafé

POPEI

ZONDAG 14 Parktheater Eindhoven 13.30 & 16.00 u • kids/musical 6+ • v.a. € 14,50 (+ €1 serv.k.)

Streekvijver

Efteling Theaterproducties - Efteling sprookjesmusical De Gelaarsde Kat

ZATERDAG 13

De Stilte & Artvark Saxophone Quartet - Overtreffende Trap

20.30 u • muziek • gratis

Parktheater Eindhoven

20.00 u • muziek • v.a. € 22,50 (+ €1 serv.k.)

Shirma Rouse - Aretha Franklin ‘The Queen of Soul’ Celebration Tour 20.30 u • 19.30 u inleiding • dans/urban • € 12,50 (+ €1 serv.k.)

Shailesh Bahoran / Korzo producties & ISH - Aghori

Pand P Vanaf 13.30 u • film/muziek • nsff.nl

Nederlands Silent Film Festival

Muziekgebouw Eindhoven

20.15 u • muziek • vanaf € 28,-

Liza Ferschtman & Sharon Kam & Christian Poltéra & Enrico Pace 20.15 u • muziek • vanaf € 35,-

Typhoon & Amsterdam Sinfonietta: Breder dan klassiek

Effenaar

20.15 u • muziek • € 18,50

14.30 u • kids/theater 4+ • € 12,50 (+ €1 serv.k.)

Pand P Vanaf 15.00 u • film/muziek • nsff.nl

Nederlands Silent Film Festival

Muziekgebouw Eindhoven 15.00 u • muziek • € 21,50

The Armed Man 2018

De Bibliotheek Eindhoven

14.00 - 16.00 u • cultuur+ • € 2,50 leden, € 3,- niet-leden / aanmelden via eventbrite.nl

Lezing: natuur als inspiratiebron voor wijsheid

Kasteelconcert Geldrop

12.00 u • muziek • € 18,- (tot 12 jaar € 8,-) • reserveren via kasteelgeldrop.nl

Robbert Muuse (bariton), Micha van Weers (piano)

CKE, Pastoor Petersstraat 180 12.00 u • muziek • € 7,50 / kaarten via cke.nl

50 years of Led Zeppelin by Physical Graffiti

Nieuwjaarsconcert Koninklijk Woensels Muziekcorps

This Is Jackson - Live tribute to the King of Pop + 70'S + 80'S Discoparty

Jazzclub OSJE

De Bibliotheek Eindhoven

Regiomiddag met Sail Jazzband en Groovy Day Jazztet

21.15 u • muziek • € 19,50

14.00 - 16.00 u • cultuur+ • € 2,50 leden, € 3,- niet-leden / aanmelden via eventbrite.nl

Lezing: Energetisch lichaamswerk

Van Abbemuseum

14.00 - 17.00 u • muziek • € 5,-

POPEI

20.00 - 22.30 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 • tue.nl/sg

Detroit

DINSDAG 16 Parktheater Eindhoven 20.00 u • cabaret • uitverkocht

Jochem Myjer - Adem in, adem uit

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • muziek • € 10,-

Diamanda La Berge Dramm

Natlab door Plaza Futura

20.10 u • theater • € 25,- / € 20,- (met PlazaPas) / 17,50 (CJP/voor scholieren en studenten)

Live Opera: Rigoletto

20.00 u • literatuur • € 8,-

Boekie Night met Wim Daniëls

De Bibliotheek Eindhoven 19.30 - 21.30 u • cultuur+/literatuur • € 10,- leden, € 12,- niet-leden / aanmelden via eventbrite.nl

Derk Bolt Ontvoerd

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

20.00 - 22.30 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 tue.nl/sg

Detroit

Academisch Genootschap

20.00 u • literatuur/cultuur+ • € 7,(vrienden VUE en leden AG gratis)

Volksuniversiteit Eindhoven presenteert: ‘De glanzende kiemcel’ lezing door Paul Meeuws

WOENSDAG 17

14.00 u • muziek • gratis

Parktheater Eindhoven

Singshop Unplugged: akoestische presentaties

Jochem Myjer - Adem in, adem uit

14.00 - 16.00 u • kids • € 6,- / inschrijven via vanabbemuseum.nl

Holland Casino Eindhoven

Kinderkunstclub: voor 6-12 jaar

Live muziek: met Something Else

Catharinakerk

SCALA TipoTango

15.00 u • KamerMuziek in de Cathrien • € 7,- (scholieren en studenten vrij toegang)

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

16.00 u • muziek 17.00 u • dans/muziek • € 5,- / Gratis kennismaken

20.00 u • cabaret • uitverkocht 20.30 u • muziek • € 19,50 (+ €1 serv.k.)

André Manuel en Geert Hautekiet XIX

Natlab door Plaza Futura 19.00 u • film • € 9,50

Movies that Matter: Tamara

Donateursconcert: 'Canto Amoroso' Muziek van Claudio Monteverdi, Juan Hidalgo, Marin Marais en Michel Lambert

Argentijnse tango: danssalon

De Bibliotheek Eindhoven

MAANDAG 15

Introductieworkshop Heppie!? Kinderen & emoties

Altstadt Eindhoven

Parktheater Eindhoven

Blauwe Zaal Auditorium TU/e

Nieuwe Namen: Statesmen + Art Felixx

Joris Luyendijk - Het Grote Bubbel College

Horror: Dimitri Goossens

Café Wilhelmina

Muziekgebouw Eindhoven

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

21.00 u • muziek • gratis

16.00 - 19.00 u • muziek • gratis

Saturnoon Music Café

10.30 - 12.00 u • cultuur+ • gratis

20.30 u • college • € 25,- (+ €1 serv.k.)

21.00 u • muziek • € 10,-

Een avond met Jacques Klöters

12.40 - 13.35 u • lezing • gratis / reserveren via tue.nl/sg 20.00 - 22.30 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 tue.nl/sg

Detroit

JANUARI 2018

17


DONDERDAG 18

De Bibliotheek Eindhoven

Parktheater Eindhoven

Storytelling in het Chinees

20.00 u • cabaret • uitverkocht

Jochem Myjer - Adem in, adem uit

De Bibliotheek Eindhoven

10.00 - 10.30 u • kids • gratis 10.30 - 12.00 u • cultuur+ • € 2,50 leden, € 3,- niet-leden / aanmelden via eventbrite.nl

Muziekgebouw Eindhoven

Lezing: Hoe versterk je je weerstand?

Sneakpreview: Storioni Festival

Boekhandel Van Piere

12.30 u • muziek • € 7,50

20.15 u • muziek • vanaf € 29,-

Buray: Mystiek Productions presents BURAY “Sahiden LIVE Tour”

Natlab door Plaza Futura Vanaf deze datum • film

Vivre sa vie My Name is Nobody Le Redoutable Las Hijas de Abril Darkest Hour

De Bibliotheek Eindhoven

10.30 - 12.00 u • cultuur+ • € 2,50 leden, € 3,- niet-leden / aanmelden via eventbrite.nl

Workshop Waarden & Normen

Academisch Genootschap 20.00 u • cultuur+ • aanmelden via ag-eindhoven.nl

Lezing prof. G. Teisman over Bestuur van Nederland in 2050

VRIJDAG 19

19.00 u • literatuur • gratis, aanmelden is gewenst via info@vanpiere.nl

10.30 - 12.00 u • cultuur+ • € 2,50 leden, € 3,- niet-leden / aanmelden via eventbrite.nl

Lezing: Natuurgeneeskunde bij kinderen

14.00 - 16.00 u • cultuur+ • € 2,50 leden, € 3,- niet-leden / aanmelden via eventbrite.nl

Talkshow Klaagvrije maandag

Lezing over De 100 mooiste kerken van Noord-Brabant

Altstadt Eindhoven

Altstadt Eindhoven

Nieuwe Namen: Dexter Saint Jock + Black Box Secrets

21.00 u • muziek • vvk € 6,50 (incl) / deur € 7,50

21.00 u • muziek • gratis

CKE, Pastoor Petersstraat 180

Extremities + Support

14.00 - 17.00 u • cultuur+ • gratis

De Oude Rechtbank

Sfeervol CKE

20.15 u • theater • € 15,- inclusief tapas arrangement vanaf 18.00 (excl. servicefee)

Courthouse Comedy Club: Comedy & Bites

POPEI

Catharinakerk 15.00 u • OrgelMuziek in de Cathrien • € 7,- (scholieren en studenten vrij toegang)

Werk van Sigfrid Karg-Elert, August Gottfried Ritter, Louis Vierne

22.00 u • muziek • gratis

Kasteel Geldrop

10 O’clock Heroes: Why Tony (alternative blue indie pop)

Brocantemarkt

11.00 - 17.00 u • cultuur+ • € 3,-

POPEI

ZATERDAG 20

19.30 u • muziek • gratis

Singshop Shownight: pop/rock live show

Parktheater Eindhoven 20.00 u • musical • uitverkocht

Simone Kleinsma en William Spaaij Was Getekend, Annie M.G. Schmidt

ZONDAG 21

Simone Kleinsma en William Spaaij Was Getekend, Annie M.G. Schmidt

United Cowboys - We want more

Parktheater Eindhoven

Muziekgebouw Eindhoven

United Cowboys - We want more

Simone Kleinsma en William Spaaij Was Getekend, Annie M.G. Schmidt

Storioni's Grande Parade

Muziekgebouw Eindhoven

Parktheater Eindhoven 20.00 u • musical • uitverkocht 20.30 u • dans • € 19,50 (+ €1 serv.k.) 18.00 u • musical • uitverkocht

Busreis naar Fiddler on the Roof

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • muziek • € 24,-

Openingsconcert Storioni Festival

20.30 u • dans • € 19,50 (+ €1 serv.k.) 19.30 u • muziek • € 32,-

Effenaar

14.30 u • musical • uitverkocht

14.00 u • muziek • vanaf € 25,-

DINSDAG 23

Muziekgebouw Eindhoven

14.15 u • muziek • vanaf € 18,75

Parktheater Eindhoven

Storioni Middagconcert

20.30 u • 19.30 u inleiding • toneel • € 25,- (+ €1 serv.k.)

Natlab door Plaza Futura

22.00 u • muziek • € 9,-

Storioni Zondagmiddag arrangement

22.00 u • muziek • € 12,50 (vvk) € 15,- (deur)

philharmonie zuidnederland: Schubertiade met Herreweghe

Return Of The Boom Bap!

We All Love 80's 90's 00's

Boiler Room Comedy Line-up Show International Edition On Friday the 26th of January Boiler Room Comedy Eindhoven presents their third all-English Spoken Comedy Night. Bob Maclaren from New Zealand as well as David Alfie Ward from Australia will be performing. Fun & bubbly Carly Baker will also be sharing her hilarious stories with you. The host of the evening is the British Nigel Williams, now residing in Belgium. His stand-up comedy is very energetic and full of audience banter. This will be a night to never forget: a line-up with only professional comedians. Some of them have been in the trade of stand-up for over 20 years. Guaranteed laughs within a great atmosphere on the top floor of the Ketelhuis on Strijp-S. Whether it’s just comedy and drinks or adding a 2-course meal for only 17,50 - this night is well-worth your money. (In English). Tickets and more information: BOILERROOMCOMEDY.NL

UNITED COWBOYS IN PARKTHEATER EINDHOVEN

15.30 u • muziek • vanaf € 17,50

Storioni Academy Concert

De Oude Rechtbank

Effenaar

Alexander Kerr: masterclass Storioni Festival

Vintage Trouble

Workshop e-books lenen

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

Altstadt Eindhoven

11.00 u • muziek • € 7,50

Natlab door Plaza Futura 10.15 • kids • € 12,50

De Filmfabriek: Het Zakmes

10.15 u • theater • € 22,50 / € 17,50 (met PlazaPas) / €15,00 (CJP/voor scholieren en studenten)

Live Opera Encore: Rigoletto

De Bibliotheek Eindhoven

14.00 - 15.30 u • cultuur+ • € 2,50 leden, € 3,- niet-leden / aanmelden via eventbrite.nl

20.15 u • muziek • € 28,20.00 - 21.45 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 tue.nl/sg

Una mujer fantástica

WOENSDAG 24

14.00 - 15.30 u • cultuur+ • gratis, wel graag aanmelden via eventbrite.nl 21.00 u • muziek • vvk € 7,50 / deur € 10,-

Johnny Dowd & Melle De Boer

Academisch Genootschap 20.00 u • cultuur+ • aanmelden via ag-eindhoven.nl

Parktheater Eindhoven

Uitreiking publieksprijs AG-Kunst met lezing door Maarten Doorman

20.30 u • 19.30 u inleiding • toneel • € 25,-

Holland Casino Eindhoven

Toneelgroep Amsterdam De andere stem

20.00 u • muziek

14.00 - 17.00 u • kids • gratis

Martijn Koning - Koning te rijk

Gamen met je Nintendo DS in de bieb!

Muziekgebouw Eindhoven

Boiler Room Comedy Try-Outs met Howard Komproe & Roel C. Verburg

Van Abbemuseum

Storioni DubbelTrio

13.00 u • kids • € 3,- pp (exclusief entree), kinderen t/m 5 jaar gratis

Theatrale rondleiding: Yuki en De Vloek van de Verdwijnende Beelden

20.15 u • muziek • € 24,-

20.15 u • muziek • vanaf € 10,-

VU-Orkest & Amihai Grosz: Walton & Sjostakovitsj 11

Piet Hein Eek

10.30 u • muziek • € 7,50

Het Ketelhuis

20.30 u • theater • € 12,50 early bird € 15,- regular (excl. servicefee)

VRIJDAG 26 Parktheater Eindhoven

20.30 u • cabaret • € 13,50 (+ €1 serv.k.)

Koffie met de Storioni's

Blind Date 2 - Theaterbezoek op goed geluk

De Bibliotheek Eindhoven

Pand P

20.30 u • theater • € 7,50

Kasteel Geldrop

10.30 - 12.00 u • cultuur+ • € 2,50 leden, € 3,- niet-leden / aanmelden via eventbrite.nl

Brocantemarkt

Lezing: Van wens naar werkelijkheid

Boekhandel Van Piere

Boekhandel Van Piere

14.00 u • literatuur • gratis, aanmelden is gewenst via info@vanpiere.nl

15.00 - 16.00 u • kids 4+ • gratis, aanmelden via info@vanpiere.nl

philharmonie zuidnederland: Brahms volgens Haenchen

Filosofie café: Maarten van Buuren over Spinoza’s Ethica

Lees & ontdek met Ssst! De tijger slaapt, verkozen tot prentenboek van het jaar 2018

The Hub

11.00 - 17.00 u • cultuur+ • € 3,-

POPEI 15.00 u • muziek • gratis

Nana: PUURliedjes Presents

Holland Casino Eindhoven

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

20.00 - 21.45 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 tue.nl/sg

MAANDAG 22 Muziekgebouw Eindhoven 21.00 u • muziek • € 10,-

De Briefing - Deux Hommes et une Belle Femme

Muziekgebouw Eindhoven

20.15 u • muziek • vanaf € 18,75

10.30 u • muziek • € 7,50

Koffie met de Storioni's

AreaFiftyOne

21.00 u • muziek • € 10,-

Una mujer fantástica

An Evening With Knives Album Release

DONDERDAG 25

Natlab door Plaza Futura

16.00 u • muziek

Live muziek: met The Groovy Gents

Parktheater Eindhoven 20.00 u • 19.15 u inleiding • dans • v.a. € 27,50 (+ €1 serv.k.)

20.30 u • theater • € 17,50 / € 15,(met PlazaPas/CJP/voor scholieren en studenten)

Tg. LYNX - De tweede wereld

Isabelle Beernaert - Tabula Rasa

Altstadt Eindhoven

Dynamo

Ontroerend Goed & The Border Project - Fight Night

T-99 + support

Gloryhammer + Civil War + Dendera

Pand P

Ad van Meurs presenteert Sam Baker 19.30 u • muziek • € 20,-

UIT IN EINDHOVEN

De Bibliotheek Eindhoven

20.00 u • stand-up comedy • v.a. € 17,50 (+ €1 serv.k.)

Lezing: Leven met niet aangeboren hersenletsel

Dynamiccon 2nd Edition

18

Het leven is Vurrukkulluk

Favorites Night met Come Again

9.30 u • evenement • vvk € 20,duo € 15,-

BOILER ROOM COMEDY/ HET KETELHUIS VR 26 JANUARI 20.30

Vanaf deze datum • film

Toneelgroep Amsterdam De andere stem

Dynamo

stand up

12.30 u • muziek • € 7,50

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

20.00 - 21.45 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 tue.nl/sg

Una mujer fantástica

20.30 u • toneel • € 16,50 (+ €1 serv.k.)

20.30 u • toneel • € 13,50 (+ €1 serv.k.)

Theatercollectief Macabre De Gendermonologen

21.00 u • muziek • vvk € 10,- (incl) / deur € 12,50 23.30 u • muziek • gratis

Dance’n’Vision

Boekhandel Van Piere 19.00 u • literatuur

Leesbeesten leesclub


Het Ketelhuis

20.30 u • theater • € 12,50 early bird € 15,- regular € 30,- combi tickets met diner (excl. servicefee)

Boiler Room Comedy Line-up Show International Edition (Engels gesproken)

ZATERDAG 27 Parktheater Eindhoven 20.30 u • 19.30 u inleiding • dans/muziektheater • € 19,50 (+ €1 serv.k.)

Jens van Daele’s Burning Bridges NachtHexen I 20.00 u • jongeren/musical • v.a. € 16,50 (+ €1 serv.k.)

Altstadt Eindhoven

19.00 u • muziek • gratis

Rolling Stones Dag

RCI Showcases: Bands van Rock City Institute

Boekhandel Van Piere 15.00 u • literatuur

Poëziemiddag: Dichters van Opwenteling

Academisch Genootschap

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

ZONDAG 28

20.00 - 21.45 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 tue.nl/sg

Good Time

12.00 u • muziek • vanaf € 17,-

Busreis naar Toneelgroep Amsterdam - De Dingen die voorbijgaan

Exhibition on screen: David Hockney at The Royal Academy of Arts

Pand P

Altstadt Eindhoven

De Briefing - Deux Hommes et une Belle Femme

Nieuwe Namen: New Bliss

Muziekgebouw Eindhoven

19.30 u • muziek • € 32,50

20.30 u • cabaret • € 19,50 (+ €1 serv.k.)

Dichter Maarten van den Elzen vertelt over Biografie en Bibliografie

Muziekgebouw Eindhoven

Natlab door Plaza Futura 15.00 u • filmspecial

21.30 u • muziek • € 10,50

De Bibliotheek Eindhoven 14.00 - 15.30 u • cultuur+ • gratis

Bijeenkomst: Eten met je zintuigen

Storioni Nacht

14.00 - 16.45 u • kids • gratis •

Effenaar

Poppentheater Ssst! De tijger slaapt

Fête Du Nouveau Vélo

POPEI 19.00 u • muziek • gratis

RCI Showcases: Bands van Rock City Institute

WOENSDAG 31 Parktheater Eindhoven

20.30 u • toneel • € 25,- (+ €1 serv.k.)

Solo Stories - Ma

19.45 u • cursus • uitverkocht

Laura Simonse - Kijken naar Shakespeare

Muziekgebouw Eindhoven

19.30 u • muziek • € 12,50

2-5 jaar

22.00 u • muziek • vvk € 19,- / deur € 22,50

Holland Casino Eindhoven 16.00 u • muziek

De Bibliotheek Eindhoven

Thunderground: Arctic Madness

Van Abbemuseum

14.00 - 16.00 u • kids • € 6,- / inschrijven via vanabbemuseum.nl

POPEI

Catharinakerk

15.00 u • KoorMuziek in de Cathrien • € 7,(scholieren en studenten vrij toegang)

Brabantkoor o.l.v. Louis Buskens: Rachmaninov, Vespers opus 37

POPEI 15.00 u • muziek • gratis

Winterfest: divers festival vol nieuwe muziek

Dynamo

19.00 u • muziek • vvk € 15,- deur € 17,-

36 Crazyfists + support

10.30 - 12.00 u • cultuur+ • € 2,50 leden, € 3,- niet-leden / aanmelden via eventbrite.nl

15.00 u • muziek • gratis

Lezing: De kracht van gedachten

Emma van Dooren: PUURliedjes Presents

Voorlezen Suus en de Chocoloco’s

MAANDAG 29

Kinderworkshop ‘Schrijven mét kinderen’

Kinderkunstclub: voor 6-12 jaar

Parktheater Eindhoven 18.00 u • proefavond • uitverkocht

Met de fles op tafel 3 - Wijn een speciale wijnproefavond

Muziekgebouw Eindhoven 21.00 u • muziek • € 10,-

Ad van Meurs presenteert Kit Hawes & Aaron Catlow

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

20.00 - 21.45 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 tue.nl/sg

Good Time

Academisch Genootschap Parklaan 93 040 243 48 08 academischgenootschap.nl

Pand P Leenderweg 65 040 303 21 70 pand-p.nl

Afslag Eindhoven Daalakkerweg 2 (Sectie C) afslageindhoven.nl

Parktheater Eindhoven Theaterpad 1 040 211 11 22 (reserveringen) parktheater.nl

Altstadt Eindhoven Stratumseind 71 040 243 23 99 info@altstadt.nl

20.30 u • muziek • gratis

Sabine Lichtenstein over Liszt Monnik, minnaar, musicus: Vriendentafel

Live muziek met De Zaak

adressen

Parktheater Eindhoven Oeloek - Droeftoeters

Storioni op Zondag

20.30 u • theater • € 7,50

DINSDAG 30

17.00 u • literatuur • aanmelden via ageindhoven.nl

Britt Scholte, Priscilla Knetemann, Vivian Panka, Aniek Mommers Shock

17.00 u • toneel • € 65,- (+ €1 serv.k.)

POPEI

13.00 u • muziek • gratis

14.00 - 14.30 u • kids • gratis 15.00 - 16.30 u • kids • € 5,- (inclusief boekje)

7-9 jaar

POPEI 19.00 u • muziek • gratis

RCI Showcases: Bands van Rock City Institute

Dynamo

19.00 u • muziek • € 12,50

Dr Living Dead + support

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

20.00 - 21.45 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 tue.nl/sg

Good Time

Uittips online lezen?

Carte Blanche Jan Heynslaan 4 040 245 17 39 carteblanche.nu Catharinakerk Kerkstraat 1 040 244 88 97 kerkconcerten.dse.nl CKE muziekschool Pastoor Petersstraat 180 040 216 32 00 7 cke.nl De Bibliotheek Eindhoven Emmasingel 22 040 260 42 60 bibliotheekeindhoven.nl Dynamo Catharinaplein 21 040 239 31 10 dynamo-eindhoven.nl Eindhoven Museum Boutenslaan 161-b 040 252 22 81 eindhovenmuseum.nl Effenaar Dommelstraat 2 040 239 36 66 effenaar.nl Filmhuis de Zwarte Doos TU/e Terrein aan het Limbopad 040 294 68 48 dezwartedoos.nl Inkijkmuseum Dommelstraat 2a 040 8488230 inkijkmuseum.nl Kazerne Expo Restaurant Paradijslaan 2-8 040 236 61 96 kazerne.com MU Torenallee 40-06 040 296 16 63 mu.nl Muziekgebouw Eindhoven Heuvel Galerie 140 040 244 20 20 muziekgebouweindhoven.nl

schrijf je in voor onze nieuwsbrief: sign up for our newsletter: uitineindhoven.nl

Muziek in de Cathrien Florastate 36 040 212 11 46 07 07 muziekindecathrien.nl Natlab door Plaza Futura / Baltan Laboratories Kastanjelaan 500 040 294 68 48 natlab.nl

Perk Interieuropleidingen Visserstraat 13 040 244 35 13 perk-interieur.nl philharmonie zuidnederland Jan v. Lieshoutstraat 5 088 1660 700 info@philharmoniezuidenderland.nl Philips Museum Emmasingel 31 040 235 90 30 info-museum@philips.com PopEi Klokgebouw 300 040-243 14 44 popei.nl RHCe Raiffeisenstraat 18 040 264 99 40 rhc-eindhoven.nl Stichting Complex / Kruisruimte Gen. Bothastraat 7e stichtingcomplex.nl Stichting Strabrecht Theater Mierloseweg 1 kasteelgeldrop.nl Studium Generale, TU/e Den Dolech 2 / Auditorium 2.02 040 247 49 00 tue.nl/sg TAC - Temporary Art Centre Vonderweg 1 040 246 13 25 tac.nu Tipotango Scala, Kanaalstraat 6 info@tipotango.nl tipotango.nl Ton Smits Huis Jacob Reviuslaan 25 040 211 47 86 tonsmitshuis.nl United Cowboys Kleine Berg 62 040 237 12 77 unitedcowboys.net Van Abbemuseum Bilderdijklaan 10 040 238 10 00 vanabbemuseum.nl Boekhandel van Piere Nieuwe Emmasingel 48 040 249 20 02 vanpiere.nl Volksuniversiteit Eindhoven Tongelresestraat 146a 040 782 08 10 info@vu-eindhoven.nl

JANUARI 2018

19


20

UIT IN EINDHOVEN

UIT IN EINDHOVEN januari 2018  
UIT IN EINDHOVEN januari 2018  

UIT IN EINDHOVEN January 2018

Advertisement