UIT IN EINDHOVEN februari 2015

Page 1

dĂŠ GRATIS uitkrant voor Eindhoven en regio

UIT IN EINDHOVEN

februari 2015

philharmonie zuidnederland met de contrabas in de hoofdrol

IN E INDHOVE N

Rick Stotijn op 27 februari in Muziekgebouw


IN EINDHOVEN VAN DE REDACTIE Veelzijdig Wat een gracieus beeld, de cover van deze uitkrant met de grootse Rick Stotijn in een innige dans verwikkeld met zijn instrument. De contrabasgrootheid demonstreert 27 februari met philharmonie zuidnederland in Muziekgebouw Eindhoven de veelzijdigheid ervan.

FOTO STEFAN VAN FLETEREN / FRITZ KOK

Veelzijdig, dat geldt zeker ook voor het aanbod aan activiteiten in februari. Maar gracieus zal dan weer weinig geassocieerd worden met dat waar veel Eindhovenaren, of beter gezegd, Lampegatters naar uit kijken deze maand. Alaaf, carnaval! Het zwaartepunt van de festiviteiten ligt op 13 tot en met 17 februari, met natuurlijk als blikvanger de optocht op de 14e. Maar er kan in de weken daarvoor al opgewarmd worden met onder meer de allereerste Eindhovense MeeBlèrProms en het jaarlijkse Federatiebal. Iets heel anders weer is het internationale documentairefestival DOCfeed, op 20, 21 en 22 februari in TAC. Natuurlijk voor liefhebbers van documentaires, maar voor degenen met ambities is er ook gelegenheid om in gesprek te gaan met de makers en te zien en horen wat hen bezighoudt. Meer interactie tussen makers en publiek biedt Stichting Complex in de Kruisruimte met het community art project (on)breekbaar. In samenwerking met kunstenaars onderzoeken bewoners van de wijk Doornakkers wat kracht en kwetsbaarheid voor hen betekent.

COVER Rick Stotijn is in korte tijd uitgegroeid tot de held van de contrabas. Met zijn originele repertoirekeuze en zijn gedurfde spel wist hij de kolos krachtig als soloinstrument in de schijnwerpers te zetten. Op 27 februari doet hij dat samen met de philharmonie zuidnederland in Muziekgebouw Eindhoven.

En dan is er nog niet eens gesproken over the best festival in the world, zoals Bryce Dessner van de band The National in 2011 over Cross-linx sprak. Hij speelt tijdens de editie van dit jaar, op 12 februari in Muziekgebouw Eindhoven, ook een rol in het festival dat avantgarde popmuziek en klassieke muziek samenbrengt. De kortste maand van het jaar, voorbij voor je het in de gaten hebt. Gelukkig is er Uit in Eindhoven als hulp bij efficiënt vrijetijdsmanagement. Doe er je voordeel mee!

Lees meer op pag. 12.

Gijs van de Burgt Waarnemend hoofdredacteur Uit in Eindhoven

INHOUD IN EINDHOVEN THEATER JEUGD FILM MUZIEK CULTUUR+ EXPO ART-AGENDA AGENDA ADRESSEN

4 5 7 8 9 14 15 17 17 19

Altijd up-to-date blijven? Abonneer je op onze digitale nieuwsbrief. Kijk op uitineindhoven.nl EINDHOVEN DOOR DE OGEN VAN HAN VOGEL Han Vogel is sinds 1983 paukenist bij Het Brabants Orkest en sinds 2013 bij philharmonie zuidnederland. Geboren in de Gelderse Achterhoek in 1956 in een sportief en muzikaal gezin, wat de basis vormde voor zijn verdere leven; muziek is zijn passie én zijn professie geworden. Naast paukenist/slagwerker bij philharmonie zuidnederland krijgt hij binnen deze organisatie de ruimte om een breed scala aan activiteiten te ontplooien, zoals het presenteren van concerten, het geven van toelichtingen, workshops en

lezing en het verzorgen van educatieactiviteiten op scholen. In de resterende tijd doet hij met schaatsen, hardlopen, zwemmen en fietsen aan verschillende vormen van sport. Ik drink het liefst een wijntje met goede vrienden en het allermooiste is dat op locatie bij een Franse wijnboer. Voor een goede lunchmaaltijd loop ik binnen bij La Place of het Paviljoen van de Genneper Parken. Een avondje uitgebreid tafelen doe ik graag bij Smalle Haven of bij Gusto-040.

IN EINDHOVEN Colofon 25e jaargang, nummer 6 Redactie

Bladmanager Vormgeving Drukbegeleiding Druk Verspreiding Oplage Uitgever

Lidy Lathouwers, Gijs van de Burgt, Loes Heuvelmans, Irene van Hees en Soraya Viana Ferreiro Lidy Lathouwers 20-02 Vormgevers Puntscherp Eindhoven Nieuwsdruk Nederland Tour de Ville, Axender 42.000 Stichting Uit in Eindhoven Oude Rechtbank Stratumseind 32, 5611 ET Eindhoven Tel. 040 - 720 09 34 info@uitineindhoven.nl uitineindhoven.nl

Neem voor meer informatie over redactie, advertenties en agenda contact met ons op. Wij staan je graag te woord! Wijzigingen en zetfouten voorbehouden.

2

UIT IN EINDHOVEN

Voor een goed concert of een leuke theatervoorstelling bezoek ik bij voorkeur het Muziekgebouw en het Parktheater. Kunst bekijken kan in mijn ogen het beste bij een groot museum zoals het Van Gogh of het Rijksmuseum. Maar het Van Abbemuseum is ook zeer de moeite waard. In februari kijk ik het meest uit naar een programma met de philharmonie. Op 27 februari met Elgars Enigma Variaties en Rick Stotijn als contrabassolist. Daar verzorg ik ook de toelichting bij. (lees meer over dit concert op pagina 12). Eindhoven heeft veel creativiteit als het om design gaat. Strijp-S is een prachtige broedplaats voor allerlei culturele experimenten. En verder vormen de Genneper Parken een uniek stukje boerenland midden in de stad. Verder kent Eindhoven veel festivals en evenementen zoals onder andere Glow, Tromp Festival, Muziek op de Dommel etc., maar wat Eindhoven mist is de bestuurlijke flair om van Strijp-S een internationaal cultureel mekka te maken en trots te zijn op de vele voortreffelijke kunstinstellingen in de stad.


GEDICHT

BINNENSTEBUITEN: ESTHER & JAN KEES Cultuurcolumnist Esther Bennenbroek gaat per brief in discussie. Deze maand met Jan Kees Lemkes van Vincentre, Nuenen.

Beste Jan Kees, Ik kijk naar een kerk waar hij ooit naar keek. Die gedachte boeit me uitermate. Maar waarom eigenlijk? Het houdt me al bezig sinds ik bij je op bezoek was in het Vincentre. Een museum tegenover het huis waar Van Gogh ooit woonde. Dé Van Gogh. Hij daar, ik er tegenover. Het idee. Sinds een tijdje is het museum geen museum meer zonder schilderkunst aan de wand. Maar de muren dragen geen Van Goghs. Het zijn dragers van de verhalen van toen, van Vincents leven in Nuenen. Zo komt hij dichterbij, leg je me uit. Hij dichterbij de mensen, vele mensen dichter bij Van Gogh. Bijna 20.000 bezoekers reisden afgelopen jaar van overal naar Nuenen. Om te ervaren wat ik ervoer. Of om in ieder geval meer van hem te weten te komen. Met 150 vrijwilligers en één betaalde directeur nemen jullie al deze mensen met al jullie kennis mee het mooie museum in, mee in Vincents verhaal. En dit jaar, tijdens 125 jaar Van Gogh, komt er meer. Naast het huis waar Vincent woonde, leefde zijn, wat achteraf bleek uit de briefwisselingen met Theo, grote liefde Margot Begemann. In dit huis komt een pop-up museum waar creatieve designers en kunstenaars een affaire aangaan met Van Gogh. Ik kan niet wachten tot ik dit kan zien in april! Ik heb bewondering voor dat wat jullie met een team van vrijwilligers voor elkaar krijgen. En het geeft me een soort hoop. Hoop in het met elkaar bewaren van cultureel erfgoed. Met elkaar bijzondere verhalen blijven delen. In de korte tijd dat ik bij je ben, deel jij verschillende verhalen. We lopen samen buiten rond, jij vertelt me zo veel mogelijk. En dan staan we bij de kerk. De hervormde kerk waar Vincent naar keek. Waar zijn vader werkte. Die hij schilderde. Je vertelt me dat je tegen groepen vaak zegt dat ze voor de kerk moeten gaan staan. Niet poserend, gewoon door elkaar. Enigszins sputterend verzamelen ze zich voor het gebouw. Als waren ze even de boerenmens uit Nuenen in 1884. Als ze terugkomen, laat jij de foto, gemaakt met hun eigen smartphone, zien en houdt deze naast de afbeelding van zijn schilderij. Ze zijn onderdeel van zijn schilderij, in een nieuw jasje. Zo haal je zijn wereld dichterbij. Weet je waarom ik denk dat het me zo aanspreekt? Het feit dat ik even in zijn wereld sta, dat ik iets aanraak dat hij misschien ook ooit aanraakte? Precies om wat jullie willen bereiken. Omdat het dichtbij komt. Niet alleen omdat ik het interessant vind hoe hij leefde, hoe hij zijn denkbeelden vormde en in welke omgeving hij dat deed. Vooral om het gevoel dat ook hij gewoon een mens was, net als jij en ik. Omdat dit zegt ‘het kan’, genialiteit. Gewoon hier om de hoek in Nuenen. Wat ervaar jij Jan Kees, als jij je met regelmaat onder laat dompelen in Vincents verhalen? Groetjes, Esther

Benieuwd naar de reactie van Jan Kees? Lees verder op pagina 14

BOEKIE NIGHT IN DE STAD

Carnaval in Eindhoven Van vrijdag 13 tot en met dinsdag 17 februari is het weer carnaval! Om de carnavalsdagen goed door te komen, moet je natuurlijk wel weten waar je moet zijn. Om je een beetje op weg te helpen hebben we de highlights van het Lampegat tijdens, maar ook al de twee weken vóór carnaval, op een rij gezet. Zie pagina 4 en 5.

DE PREMIÈRE VAN BOEKIE NIGHT IS GOED VAN START GEGAAN MET EEN UITVERKOCHTE ZAAL EN EEN GOEDGEMUTSTE WIM DANIËLS ALS GASTHEER. HIJ SPRAK MET VERTAALSTER LIESBETH VAN NES EN AUTEURS MARIA GENOVA EN ERLIJN VAN GENUCHTEN. DE EINDHOVENSE BAND SIMITS VERZORGDE DE MUZIEK.

FEBRUARI 2015

3


IN EINDHOVEN

Blij da ge d’r bent! Eindhovens carnaval VR 13 T/M DI 17 FEBRUARI Diverse locaties Eindhoven Om de carnavalsdagen goed door te komen, moet je natuurlijk wel weten waar je moet zijn! Om je een beetje op weg te helpen, vind je hier de highlights van het Lampegat tijdens, maar ook al de twee weken vóór carnaval. ZO 1 FEBRUARI Haône Boere Blaos Festijn. Het grootste en oudste kapellenfestival van Lampegat en omstreken. (€ 3,50 / hbbf.nl) WO 4 FEBRUARI NIEUW! Eerste MeeBlèrProms Eindhoven 2015 Het maakt niet uit of je zacht of hard blèrt, jij bent de artiest van de avond. Zing in Hotel Pullman Eindhoven Cocagne mee met liedjes die iedereen kent, van toen en nu, afgewisseld met Promsklassiekers. Met een 60 man live-orkest, popband en keigoede voorzangers. Breng je stembanden in de juiste stemming en kom meeblèren. (20.00 uur, deuren open 19.30 uur / € 25,(inclusief bier, wijn en fris van 20.00-23.00 uur) / meeblerproms.nl) ZA 7 FEBRUARI Federatiebal. In het Parktheater neemt het Lampegat afscheid van Stadsprins Robert d’n Urste en wordt rond middernacht de nieuwe dorstlustige hoogheid aan het carnavalspubliek gepresenteerd. (€ 22,- / federatiebal.nl en parktheater.nl)

Tijdens carnaval Gedurende de hele carnaval is het centrum van Eindhoven oranje-blauw gekleurd. Stratumseind, Pullman Cocagne op de Vestdijk, de Markt met de tent en de kroegen en het Wilhelminaplein vormen daarbij de plekken waar het feestgedruis zich afspeelt. Met elke dag een ander programma, voor ieder wat wils: VR 13 FEBRUARI Drie uurkes vurraf. Het carnavalsspektakel voor radio en TV van Omroep Brabant, vanaf 15.00 uur rechtstreeks vanuit Pullman Cocagne. De zeer begeerde kaarten voor dit evenement kunnen vanaf begin februari op verschillende manieren worden bemachtigd: omroepbrabant.nl/drieuurkesvurraf.

ZO 8 FEBRUARI Receptie Stadsprins. Tijdens de receptie van de nieuwe Stadsprins kan iedereen de kersverse dorstlustige hoogheid van het Lampegat feliciteren en een onderscheiding ophalen.

Musical CarnavalX. Het knotsgekke meezingspektakel in het Beursgebouw waar het publiek samen met het Lampegats Gemengd Mannenkoor de carnavaleske strijd aangaat om de felbegeerde CarnavalX-Factorprijs. Dit jaar het verhaal van ‘Marco Polonaise en de Revenge of the Mongols’. (€ 29,50 / reserveren: musicalcarnavalx.nl)

DO 12 FEBRUARI Pekske Pronken. Hèt carnavalsmode-evenement waar iedereen zijn of haar nieuwe carnavalspak kan showen. pekskepronken.nl

Efkes oe toeter stemme. De aftrap voor vijf dagen feest met vrijwel alle Lampegatse kapellen. Na middernacht neemt coverband Jamento het stokje over. (20.30 uur / € 5,-) ZA 14 EN ZO 15 FEBRUARI NIEUW! KICKZ: hèt carnavalsfeest voor jeugd van 12 tot 18 jaar in De Effenaar Op carnavalszaterdag en -zondag gaat in de Effenaar het dak eraf tijdens de eerste editie van KICKZ. Alle jonge carnavalsvierders van 12 tot 18 jaar kunnen hier terecht voor een te gek feest, vette beats van bekende dj’s en natuurlijk een vleugje Lampegat. Onder anderen dj Jan van Otterdijk, Jeroen Post en niemand minder dan dj La Fuente komen draaien. Voor de leukst verklede tiener ligt een iPad Mini klaar! ZA 14 FEBRUARI Optocht. Het centrum van Eindhoven bruist met de Lampegatse optocht en kinderoptocht die vanaf 13.11 uur door de stad trekt. lampegatdegekste.nl

4

UIT IN EINDHOVEN


ZO 15 FEBRUARI Carnavalsmis, Markiezing en Dweilen met de kraan open. Carnavalszondag begint traditioneel met de mis. Om 11.11 uur gaat pater Piet Vermeeren de carnavalsvierders voor in de Paterskerk. Aansluitend is er een brunch in de tent op de Markt waar vanaf 14.30 uur ook de Markiezing op het programma staat. Op het Stratumseind is het de hele middag Dweilen met de kraan open. MA 16 FEBRUARI Malle Maandag Middag. De middag in de tent op de Markt start om 13.49 uur met de carnavaleske voetbalwedstrijd PSV-EVV. In de rust wordt ‘D’n Opkikker’ uitgereikt aan een onfortuinlijke voetballer. Vanaf 14.30 uur barst de Malle Maandag Middag los met optredens van diverse artiesten.

THEATER

Lampjesbal Café Thomas op het Stratumseind is op maandagavond ‘the place to be’ voor jongeren. Het Lampjesbal is de perfecte mix van ‘ouderwets en nieuwerwets’ carnaval. Gratis toegankelijk vanaf 19.00 uur. DI 17 FEBRUARI Boerenbruiloft, Op dolle Toeren en receptie Stadshofkapel. Traditiegetrouw is de tent op dinsdagmiddag het domein van de Boerenbruiloft. Rond 14.15 uur arriveert de stoet van het boerenvolk vanuit Acht op de Markt waar alle onwettige plichtplegingen plaatsvinden. In café Publiek (ook op de Markt) organiseert Dolle 3s ‘s middags ‘Op dolle toeren’. Ouderwets feesten met carnavalsmuziek van Lampegatse bodem. In café D’n Hertog houdt Stadshofkapel de Eendracht een receptie ter gelegenheid van haar zestigjarig bestaan. Iedereen is welkom om de mannen te komen feliciteren.

D’n lesten aovond. Tijdens D’n lesten aovond gaat het dak nog een keertje van de tent af met optredens van verschillende artiesten. Om middernacht wordt het leste lempke uitgedraaid door de Stadsprins en is carnaval 2014 ten einde. LAMPEGATDEGEKSTE.NL

Nederlands Dans Theater 1 Strike Root

De Gemeenschap Stand Up, Lie Down Stand-up Comedy VR 6 FEBRUARI Natlab 20.30 uur / 14,50

In Stand up, lie down gaat het over stand-up comedy. En dus over de werking van taal. Zeg je alles waar je zin in hebt? Altijd? Moet iemand over wie iets lelijks en vooroordeelbevestigends wordt geroepen vooral niet zeuren of overgevoelig zijn? Of kunnen botte woorden toch ook werken als scherpe wapens, waar je voorzichtig mee moet om gaan? Er zijn grenzen... Gaan we die grenzen voorbij, of weten we ook van ophouden? Stand up, lie down, vrolijk en verontrustend.

FOTO RAHI REZVANI

Vijf homo’s denken dat ze leuk moeten zijn. Dapper en vol bravoure beginnen ze aan een avondje bashing en grappenmakkerij.

Dans DO 12 FEBRUARI Parktheater Eindhoven 20.00 uur (19.15 uur inleiding) / vanaf € 22,Deze avond trakteert Nederlands Dans Theater I u op een artistieke extravaganza van choreografen, die allen hun carrière bij NDT I begonnen zijn. Op het programma staat nieuw werk van ‘associate choreographer’ Marco Goecke. Goecke staat bekend om zijn verrassende en fysiek uitdagende danstaal. In tegenstelling tot eerdere

berichten zal Medhi Walerski in plaats van nieuw werk zijn meest spraakmakende werk tot op heden, Chamber, ten tonele voeren. Naast de twee premières staat Safe as Houses (2001) van León & Lightfoot op het programma. Het choreografenpaar baseerde het werk op het Chinese Boek der Veranderingen I Tjing en zette het op muziek van J.S. Bach. Het ballet, dat reflecteert op het overlevingsvermogen van de ziel, valt op door het inventieve decor: een ronddraaiende muur laat de dansers op bijna magische wijze verdwijnen en verschijnen.

FEBRUARI 2015

5


THEATER NTGent en Thalia Theater Hamburg FRONT

Konrad Koselleck Band & Ellen Ten Damme World War One Project Theater / muziek ZA 7 FEBRUARI Natlab 20.30 uur / € 20,In 1914 viel Duitsland België binnen en begon de Eerste Wereldoorlog. Konrad Koselleck heeft het gewaagd om één van de bloedigste en ingrijpendste gebeurtenissen uit de vorige eeuw als vertrekpunt te nemen voor een muzikaal drama. Samen met zijn topmusici, acteur en trompettist Hans Dagelet, cabaretier en muzikant Vincent Bijlo en zangeres Ellen ten Damme stelde hij het World War One Project samen. Een voorstelling die je het beste als theatraal concert met het karakter van een documentaire kan omschrijven.

In FRONT, geregisseerd door Luk Perceval, krijgen de onfortuinlijke manschappen van de Grote Oorlog 1914-1918 opnieuw een menselijk gezicht. Niet zozeer door een historische reconstructie of een gekostumeerd drama, maar wel door een suggestieve benadering. De Duitsers versus de Geallieerden, twee frontlinies die al tot stilstand kwamen in oktober 1914 in de kille modder van de Westhoek. Op deze symbolische grond werd er drie jaar lang gevochten voor elke meter grond, waarbij de loopgraven soms zo dicht tegen elkaar lagen dat soldaten elkaar zelfs konden horen. FRONT biedt een impressie van het leven aan weerszijden van deze voorste linie, met getuigenissen in het Duits, Frans, Nederlands en Engels. Spel Steven van Watermeulen, Oscar van Rompay, Peter Seynaeve, Katelijne Verbeke e.a. Gebaseerd op Im Westen nichts Neues. Muziek Ferdinand Försch. Regie Luk Perceval.

FOTO PHILE DEPREZ

Toneel DI 10 FEBRUARI Parktheater Eindhoven 20.00 uur (19.15 uur inleiding) / vanaf € 24,50

Stukafest

Porgy Franssen, Renée Fokker e.a. Geluk

Studentenkamerfestival

Toneel VR 13 FEBRUARI Parktheater Eindhoven 20.30 uur (19.30 uur inleiding) / € 29,50

Dans / muziek / theater / literatuur DI 10 FEBRUARI Diverse studentenkamers Een knallend optreden tussen de studieboeken en de kratjes bier, een intieme literaire voordracht onder een hoogslaper of een cabaretier aan de eettafel. Bij Stukafest worden gezellige, rommelige studentenkamers omgetoverd tot mini-podia met muziek, dans, comedy, theater, literatuur, poëzie en nog veel meer. Uit het programma kun je jouw drie favorieten kiezen. Tussen elke ronde is er dertig minuten pauze om te wisselen van locatie. De studentenkamers zijn gemakkelijk te bereiken met de fiets of te voet. Na de laatste ronde trekt iedereen, met inbegrip van de kunstenaars, zijn danssokken aan voor de legendarische afterparty.

Geluk, het nieuwste stuk van Ger Thijs, is een hartverwarmend en voor velen herkenbaar toneelstuk over de vele gezichten van de liefde. Liefde is heerlijk, maar niet altijd gemakkelijk. Zeker niet als zulke verschillende karakters als Vera en Martin elkaar aantrekken. Zij is ontwikkelingswerkster en gelooft in een betere wereld. Zijn denkbeelden staan daar lijnrecht tegenover en hij bekritiseert haar idealisme met humor. Ze vallen als een blok voor elkaar. Als blijkt dat zij hun kinderwens niet zelf kunnen vervullen, komt hun relatie onder druk te staan. Door hulp uit onverwachte hoek worden zij alsnog ouders. Maar wat hun liefde had moeten bezegelen, wordt de uitdaging van hun leven. Verder met Mark van Eeuwen. Regie Ger Thijs.

De Partizanen Cabaret DO 19 FEBRUARI Parktheater Eindhoven 20.30 uur / € 19,50 Kenners noemen het cabaret. De Partizanen noemen het een beweging. Een beweging waar je bij kunt horen. Dus kom en laat je overtuigen van de weldadige werking van een geheel verzorgd avondje Partizanië. Merlijn Scholten en Thomas Gast ontmoetten elkaar bij stand-up comedy collectief Comedytrain. Zij wonnen in 2013 de jury- en publieksprijs op het Leids Cabaret Festival, schreven voor Dit Was Het Nieuws en Spijkers met Koppen en maakten de tragikomische documentaire Alles voor een lach. “Droogkomisch... absurdistisch... en met groot gevoel voor taal belichten ze onze tijdgeest.” (Juryrapport Leids Cabaret Festival 2013). Voorstelling in het kader van Ontroerend Goed.

6

UIT IN EINDHOVEN

FOTO MARTIN OUDSHOORN

FOTO PIEK

Stukafest is toegankelijk voor zowel Nederlandse als internationale studenten. Check het programma op STUKAFEST.NL/EINDHOVEN


Junior Company van Het Nationale Ballet Balletklassiekers en moderne meesters

Toneel ZA 21 FEBRUARI Parktheater Eindhoven 20.30 uur / € 26,50

Dans DI 24 FEBRUARI Parktheater Eindhoven 19.00 uur / € 19,50

Waarom mislukt een liefde? Vraag het de ene partner en de kans is groot dat hij/zij een andere reden noemt dan de ander. Liefde en objectiviteit zijn nu eenmaal geen bondgenoten.

Na de zeer succesvolle tournee van afgelopen jaar is de Junior Company van Het Nationale Ballet nu terug met een nieuwe toer. Maak kennis met de sterren van de toekomst in een uitdagend programma; een reis door de dansgeschiedenis van klassiekers tot nieuwe stukken die speciaal gemaakt zijn voor de Junior Company. De avondvullende voorstelling begint met delen uit beroemde klassiekromantische werken zoals Het Zwanenmeer, Le Corsaire en Coppelia, gevolgd door werken van vaste choreograaf Hans van Manen. De avond wordt afgesloten met spectaculair werk van de jonge, talentvolle Spaanse Juanjo Arqués en Canadese choreograaf Robert Binet. Dit gevarieerde programma biedt de dansers van de Junior Company een kans bij uitstek om hun talenten te laten zien.

FOTO LEO VAN VELZEN

Met De Liefde Voorbij schreef Pascal Rambert een indringend en confronterend toneelstuk over het einde van een relatie tussen een man en een vrouw. Eerst vertelt hij zijn versie van de gebeurtenissen, daarna is het haar beurt. Zijn verhaal is een rationele rechtvaardiging, dat van haar een emotionele hartenkreet. Maar hun onderwerp is hetzelfde: het einde van hun liefde. Direct na de première op het theaterfestival in Avignon in 2011 bleek de impact van Ramberts beklemmende en aangrijpende toneelstuk: in Frankrijk won het de prijs voor het beste nieuwe stuk van het jaar en in korte tijd volgden opvoeringen in dertien landen. Regie Marcelle Meuleman.

FOTO PETROVSKY & RAMONE

Johanna ter Steege en Reinout Bussemaker De Liefde Voorbij

JEUGD

FOTO ROBERTO BOGERS

Toneel ZA 31 JANUARI (15.00 EN 19.00 UUR) EN ZO 1 FEBRUARI (15.00 UUR) CKE, Stratumsedijk 22 € 5,-

De kinderproductiegroep van de CKE-theaterschool speelt Moonrise Kingdom, naar de gelijknamige film van Wes Anderson. Als in de zomer van 1965 de vrienden Sam en Suzy van huis weglopen, is het hele eiland in rep en roer. Iedereen wordt gemobiliseerd om de twee op te sporen: van de lokale padvinders, waartoe Sam behoort onder leiding van de hopman, tot aan de ouders van Suzy en de sheriff. Een dreigende storm en de komst van de strenge medewerkster van jeugdzorg zetten de gebeurtenissen op scherp. Moonrise Kingdom is leuk voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar.

Musical 3+ ZO 22 FEBRUARI Parktheater Eindhoven vanaf € 16,50 / 13.30 en 15.30 uur Tijd om de ooglapjes weer uit de kast te halen, want de populairste piraat van Nederland en Vlaanderen ruilt de planken van de Scheve Schuit in voor die van het theater. De nieuwe Piet Piraatshow: De Kleine Dino komt er aan! Samen met Stien Struis, Steven Stil en Berend Brokkenpap, beleeft Piet Piraat weer een geweldig avontuur, een prehistorisch avontuur zelfs! Bij het inslaan van proviand voor een nieuwe reis, stuiten de vrienden op een reuzenei. Ze willen het ei meenemen, maar plotseling breekt het en verschijnt er... een kleine Dino! Dat is het begin van een grappig, maar ook bijzonder spannend avontuur. Kunnen de piraten de kleine Dino terug bij zijn mama brengen? Muziek Gert Verhulst, Hans Bourlon en Johan Vanden Eede. Tekst Tijl Dauwe/Sven Duym. Regie Tijl Dauwe. FOTO STUDIO 100

Moonrise Kingdom

Studio 100 Piet Piraat - De Kleine Dino

FEBRUARI 2015

7


FILM Film in Natlab door Plaza Futura Filmquiz WO 4 FEBRUARI 20.15 uur Weet jij alles over films? Ben jij diegene die alle namen, regisseurs, maar ook inhoudelijke vragen, allen ondersteund door muziek en fragmenten, correct weet te beantwoorden? Wil jij het winnende team van de vorige editie verslaan? Of houd je vooral van een gezellige avond uit? Wij vinden al deze redenen gegrond, dus kom en ga de uitdaging aan op 4 februari!

BIG EYES

succes van haar schilderijen en de tumultueuze relatie met haar man die internationale faam kreeg door zich de eer van haar werk toe te eigenen. VS 2014. Regie Tim Burton. Met Christopher Waltz, Amy Adams, Terence Stamp, e.a. 106 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.

Big Eyes VANAF DO 5 FEBRUARI

Turist VANAF DO 19 FEBRUARI

Big Eyes vertelt het waargebeurde verhaal van één van de grootste kunstfraudes van de twintigste eeuw. In de jaren ‘50 en ‘60 krijgt kunstenaar Walter Keane (Christoph Waltz) grote bekendheid met zijn raadselachtige schilderijen van kinderen met enorme ogen. De massaproductie van deze schilderijen veroorzaakt een revolutie in de commercialisering van de populaire kunst. Maar uiteindelijk komt de bizarre en schokkende waarheid naar boven: Walters schilderijen worden niet door hem gemaakt, maar door zijn vrouw Margaret (Amy Adams). De Keanes leefden met een enorme leugen en hielden daarmee de hele wereld voor de gek. Vanuit de ogen van Margaret vertelt de film het verhaal van het fenomenale

Een op het oog perfect gezinnetje is naar de Franse Alpen afgereisd voor een welverdiende skivakantie. Tijdens een lunch worden ze overvallen door een lawine die alles op zijn kop zet. Ze komen er fysiek ongeschonden uit, maar in de nasleep blijken het evenwicht en de dynamiek binnen het gezin helemaal door elkaar geschud. Het grootste vraagteken wordt geplaatst bij de rol van Tomas, de pater familias, na zijn bedenkelijke gedrag tijdens de noodsituatie. Zweden 2014. Regie Ruben Ostlund. Met Lisa Loven Kongsli, Johannes Kuhnke, Carla Wettergren, e.a. 120 min. Zweeds gesproken, Nederlands gesproken.

TURIST

DOCfeed Documentaire Festival Eindhoven VR 20 T/M ZO 22 FEBRUARI TAC (Temporary Art Centre) DOCfeed is een internationaal festival voor documentaires. Je vindt er tientallen prachtige documentaires in een doorlopend programma. Kom naar TAC om te zien en horen wat documentairemakers bezighoudt, ontmoet ze persoonlijk en kom te weten wat ze drijft. Voor ambitieuze makers heeft DOCfeed masterclasses in de aanbieding en bijeenkomsten om je netwerk uit te breiden. Kijk voor het programma op DOCFEED.NL 8

UIT IN EINDHOVEN

Gay Film Night: Drown ZO 22 FEBRUARI 19.30 uur Len is als strandwacht al jaren een held, net als zijn vader vroeger. Tot de jongere en snellere Phil zich bij de club voegt en hem van zijn troon stoot. Als ook nog blijkt dat Phil gay is, slaan de stoppen bij Len door. Met hulp van zijn beste vriend Meat besluit hij Phil een lesje te leren. Intimidatie en agressie lopen uit de hand na een nacht met te veel alcohol. Drown is geïnspireerd op ware gebeurtenissen. Het is een gedurfde en confronterende film die dringende vragen over identiteit en seksualiteit durft te stellen. Australië 2014. Regie Dean Francis. 90 min. Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.


MUZIEK CKE in februari CKE Popbands

Drie avonden popbands van CKE in Café Wilhelmina aan het Wilhelminaplein. De muzikanten van de CKEpopschool laten horen en zien wat ze in huis hebben. De bandpresentaties beginnen elke avond om 19.00 uur.

Music for lunch Muziek DO 12 FEBRUARI CKE-concertzaal (Pastoor Petersstraat 180) 12.30 uur / Gratis Regelmatig kun je in de concertzaal van CKE een gratis lunchpauzeconcert bijwonen. De invulling is elke keer anders: van lichte tot klassieke muziek, verzorgd door muziekdocenten en muzikale partners van CKE.

CKE Café

FOTO ROBERTO BOGERS

Muziek ZO 22 FEBRUARI Oude Rechtbank 15.00 uur / € 2,- incl. consumptie Normaal gesproken vaste prik op de derde zondag van de maand, maar vanwege carnaval nu op de vierde zondag: CKE Café in de sfeervolle zaal van de Oude Rechtbank aan het Stratumseind. Schuif gezellig aan en geniet van de meest uiteenlopende en verrassende muzikale optredens van talent uit Eindhoven en omgeving. Alle programma’s wordt gepubliceerd op CKE.NL

FOTO ORIGINAL USA GOSPEL SINGERS

Muziek DI 10 T/M DO 12 FEBRUARI Café Wilhelmina 19.00 uur / Gratis

The original USA Gospel Singers Muziek / show DO 5 FEBRUARI Parktheater Eindhoven 20.00 uur / vanaf € 24,50 Stilzitten is onmogelijk bij deze energieke en adembenemende gospelshow. De zangers en zangeressen van deze Afro-Amerikaanse gospelgroep brengen met een geweldige live band een uitgebreide show met klassiekers uit de geschiedenis van de gospel. Als geen ander kunnen zij u laten voelen wat gospel zo uniek maakt: de emotie, het geloof en pure vreugde van het leven. Het repertoire bevat onder andere klassiekers als Down by the riverside, Oh happy day, Swing low sweet chariot. De groep wordt geroemd om haar schitterende koorzang en fantastische solisten. Wereldwijd stonden zij voor uitverkochte zalen en ze hebben zelfs opgetreden tijdens het pauselijke kerstconcert in het Vaticaan. Zij zullen u niet de zaal uit laten gaan voordat u de echte gospel in uw hart voelt.

Symphonic Attraction Club night by philzuid Muziek / film / dj DO 5 FEBRUARI Effenaar / 20.00 uur / Aanvang concert 21.00 uur € 15,- (voorverkoop) / € 17,50 (deur)

St. Catharinakerk (centrum) € 7,- / CJP-houders en studenten gratis ZA 7 FEBRUARI / 14,25 UUR

Muziek in de Cathrien Dark night of the soul: muziek van Gjeilo, Nystedt en Elgar Collegium Vocale Eindhoven en Collegium Musicum Catharina o.l.v. Ruud Huijbregts Met om 14.25 uur beiaardbespeling door Rosemarie Seuntiëns.

ZA 21 FEBRUARI / 15.00 UUR

KoorMuziek in de Cathrien Mass: missen van William Byrd tot hedendaagse componisten. Projectkoor o.l.v. Ad Broeksteeg

ZA 28 FEBRUARI / 15.00 UUR

OrgelMuziek in de Cathrien Muziek uit de dertiger jaren: Distler, Hindemith en Alain Pieter van Dijk, stadsorganist van Alkmaar Met om 14.00 uur inleiding Alain, immer veelbelovend door Hans Strootman. MUZIEKINDECATHRIEN.NL

De philharmonie zuidnederland gaat een muzikaal avontuur aan; het orkest slaat een nieuwe weg in die voert naar poppodium Effenaar. Laat je verleiden om ook het geijkte pad te verlaten voor een verrassende avond die liefde in al zijn facetten viert met film, zang, dj en orkest. SYMPHONICATTRACTION.NL

philharmonie zuidnederland. Dirigent/presentatie Karel Deseure. Zang Nora Fischer. Film M is for Man, Music, Mozart van Peter Greenaway afterparty met dj Fant.

Lisa Jacobs en Ksenia Kouzmenko Kasteelconcert Geldrop Kamermuziek ZO 8 FEBRUARI Kasteel Geldrop (Helze 8, Geldrop) 12.00 uur / € 18,- (tot 12 jaar € 8,-) Lisa Jacobs maakte als 17-jarige haar succesvolle debuut met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v Ricardo Chailly. Sindsdien speelt ze in alle grote concertzalen van Nederland en daarbuiten. De pianiste Ksenia Kouzmenko studeerde in 1989 cum laude af aan het conservatorium van Minsk. In 1995 kwam ze met een internationale studiebeurs naar Nederland voor een post-graduate studie bij Naum Grubert in Den Haag. Sinds 2008 vormen zij een hecht en enthousiast duo. Het wordt weer een heerlijk concert op kasteel Geldrop. Arvo Pärt - Frates Johannes Brahms - Vioolsonate in d-mineur Nr. 3 Eugène Ysaÿe - Les Neiges d’Antan uit Chant d’hiver Claude Debussy - La Fille aux cheveux de lin Maurice Ravel - Tzigane (rapsodie 1924) Reserveren vanaf 29 januari: 040 - 368 57 66. Gereserveerde kaarten dienen op de dag van het concert om uiterlijk 11.30 uur te worden afgehaald. Organisatie Stichting Strabrecht Theater. FEBRUARI 2015

9


MUZIEK Februari in Effenaar

Nachtdieren Merowen + Budakid + Brad Coleman (LIVE) + Hekkla

Monster Magnet + Bombus + Snaren 90 DJ Team Space rock / stoner rock WO 18 FEBRUARI Effenaar 20.15 uur / € 20,-

Elektronisch VR 6 FEBRUARI Effenaar 22.00 uur / € 5,-

Fans van de eerste albums (‘Spine of God’, ‘Superjudge’ en ‘Dopes to Infinity’) zullen erg blij zijn geworden van ‘Last Patrol’, de laatste van Monster Magnet. De nummers ademen de psychedelische jaren 60 en 90, maar klinken door de ‘drugged out sci-fi’ teksten tegelijkertijd toch lekker 2080. Knap werk van mastermind en zanger Dave ‘Spacelord MOFO’ Wyndorf, die na het vertrek van gitarist Ed Mundell het enige originele lid is van de band. Ach, Wyndorf is Monster Magnet, dat was eigenlijk altijd al zo!

Nachtdieren komt langs in de Effenaar om er een hete bende van te maken! Na een hoop locaties in Eindhoven gesloopt te hebben, is het tijd geworden om nu ook de poptempel van de Lichtstad te ontmaagden. Nachtdieren zorgt voor de aller-, aller-, aller-, allerbeste elektronische muziek; de bezoekers doen de rest. De nachtdieren, of beter gezegd; de beesten van deze eerste editie zijn Merowen, Budakid, Brad Coleman en Hekkla.

Stu Larsen Naked Song presents... + Jed Appleton Singer-songwriter DO 26 FEBRUARI Effenaar 20.00 uur / € 10,Folky singer-songwriter in de voetsporen van Damien Rice, Mumford and Sons en Passenger. En een 'passenger', dat is de Australiër zelf ook, want reizen is voor hem pure noodzaak. Hij is zo'n typische ‘old school’ muzikant, die al jaren zijn huis niet heeft gezien en onderweg de meest prachtige songs schrijft. En dat is in deze tijd van snelle hits en korte hypes wel zo welkom! Zeker weten dat de blonde zanger de hemelse sfeer in De Kapel zeer kan waarderen en een extra toffe set speelt. Mooi muzikaal en warm einde van de winter wordt dat. I.s.m. Muziekgebouw Eindhoven.

Axes presenteert Polar Bear

FOTO CORBINO

Axes @ Piet Hein Eek ZO 22 FEBRUARI 16.00 uur / € 12,50 / € 7,50 (t/m 16 jaar gratis) Het Britse Polar Bear heeft een status verworven als een van de meest opwindende en experimentele bands van hun generatie. Ze ontvingen belangrijke prijzen voor hun cd’s. Onlangs brachtten ze hun vijfde uit: In Each And Every One. De band wordt geleid door drummer Seb Rochford, een opvallende verschijning met zijn enorme bos haar en dromerige uitstraling. Hij slaagt er steeds in om de grenzen van genres te doorbreken en weet daarmee jazz, rock, hip-hop, electronics én mainstream muziekliefhebbers te boeien. Hij werkt ook samen met uiteenlopende iconische musici als Paul McCartney, Yoko Ono en Brian Eno. Een erg belangrijke rol in Polar Bear heeft electronikatovenaar Leafcutter John. Net als Rochford een muzikant met een opvallend zachtmoedig voorkomen. Maar zijn technische en spirituele krachten stuwen Polar Bear naar een uniek niveau. Verder met bassist Tom Herbert en de saxofonisten Pete Wareham en Mark Lockheart.

Joris Linssen & Caramba

Almaar stijgende bezoekersaantallen. Uitverkochte zalen. Steeds meer optredens op radio en tv. Een geslaagde tournee door Mexico. En de aangrijpende film Met jou heb ik geleerd. De carrière van Joris Linssen & Caramba zit in een stroomversnelling. In 2015 komen de amigo’s met hun vierde theatervoorstelling Stroom. De succesformule van liedjes en persoonlijke verhalen is gehandhaafd in deze vloeiende show vol zelfgeschreven nummers en intieme ontboezemingen van meesterverteller Joris Linssen. Laat je meevoeren met het aanstekelijke enthousiasme van deze rasmuzikanten. Laat je betoveren door de ballades en word meegesleurd in de feestelijke roes van vier gezworen kameraden. Speciaal voor deze tournee is de band uitgebreid met een percussioniste van wereldklasse: Femke Crone. Caramba Marcel van der Schot, Kees van den Hoogen en Erik van Loo. Regie Aike Dirkzwager.

10

UIT IN EINDHOVEN

FOTO RJ FERNANDEZ

Muziek WO 11 FEBRUARI Parktheater Eindhoven 20.30 uur / € 23,50


Cross-linx 2015

Mark Lanegan + Squarepusher met het Metropole Orkest, Bryce Dessner, Pekka Kuusisto, Aufgang, Nadia Sirota

Festival DO 12 FEBRUARI Alle zalen & foyers Muziekgebouw Eindhoven € 35,'The best festival in the world!' Cross-linx in Muziekgebouw Eindhoven brengt avantgarde popmuziek en klassieke muziek samen in een spannende en uitdagende mix. ‘The best festival in the world’, aldus Bryce Dessner tijdens het Cross-linx optreden van zijn band The National in 2011. De toonaangevende Amerikaanse website Pitchfork noemde Cross-linx onlangs als een van de festivals die niet gemist mogen worden. Headliners voor deze veertiende editie van het jaarlijks terugkerende indie-classical festival zijn de Mark Lanegan Band, Squarepusher en het Metropole Orkest. Ook de Nederlandse multi-instrumentalist Binkbeats is bevestigd. Binkbeats Binkbeats deed op YouTube van zich spreken middels een aantal razend populaire Beats Unraveled-covers van onder andere Caribou, Aphex Twin en Erykah Badu, en bracht met veel succes zijn show naar Le Guess Who. De Utrechtse multiinstrumentalist Frank Wienk deelt het podium doorgaans met een arsenaal van meer dan vijftig instrumenten en effectapparaten. Optredens zijn ware belevenissen waarbij Wienk zingt, speelt, zichzelf live sampled en daar een onnavolgbaar geheel van maakt. Bijzonder programma Daarnaast kent Cross-linx voor deze editie een bijzonder sterk programma. Tijdens het festival treden zowel de Amerikaanse zanger Mark Lanegan als het Britse elektronica-fenomeen Squarepusher aan met het Metropole Orkest. Van Bryce Dessner, gitarist van The National, worden tijdens Cross-linx drie nieuwe composities uitgevoerd en de Nederlandse producer Jameszoo zal op Cross-linx met een live-band zijn debuut maken. Andere optredens zijn er van Aufgang (FR), FC Jongbloed/Lunatree (NL), Pekka Kuusisto (FI), Sebastian Plano (ARG), VanDryver (NL), Nadia Sirota (US), Poppin’ on Bach (NL) SWOD (DE) en Maarten Vos (NL). Music Mining Een bijzonder onderdeel van Cross-linx is Music Mining: optredens buiten de gebruikelijke setting van de concertzaal zoals de backstage-ruimtes, foyers, kleedkamers en andere bijzondere locaties binnen het podium. ‘Niet dat we de bezoekers bewust op het verkeerde been willen zetten,’ stelt Cross-linx programmeur Frank Veenstra, ‘maar dat informele en avontuurlijke is wel de essentie van hoe we muziek benaderen.’ FEBRUARI 2015

11


MUZIEK

Dancing Moszkowicz wordt vervolgd! FOTO KLAPSTUK BEELDMAKERS

met dj’s Rapapapaa en Dennis Muziek VR 30 JANUARI , VR 6 MAART EN VR 1 MEI 22.00 uur / Tuchthuis Belofte maakt schuld. En dus wordt Dancing Moszkowicz in 2015 natuurlijk vervolgd! Niet meer elke week, maar alvast op drie welgemikte data die je nu meteen met grote letters in je agenda en op de gezinskalender kunt kalken. Waarom? Omdat Eindhoven wel een goede dansavond kan gebruiken, wij ook geen 18 meer zijn en je nog wel meer te doen hebt op je vrije vrijdagavonden. Bovendien bieden de adempauzes tussendoor je eindelijk voldoende tijd voor het vinden van een geweldige oppas - date - nieuwe jurk - vrijgezelle vriend - gescheiden vriendin - Michael Jackson move-a-like voldoende moed om de dansvloer te domineren. Neem het allemaal mee en kom dansen op de beste soul en funk plaatjes van onze favoriete soulvolle dj’s! Meer Moszkowicz? Like en volg Dancing Moszkowicz ook op Facebook voor alle data en nieuwtjes!

Percossa The Real Deal Muziek VR 20 FEBRUARI Parktheater Eindhoven 20.00 uur / vanaf € 22,50 Vier mannen, acht vuisten op tafel en een spiksplinternieuw spektakel. Dat Percossa veel meer is dan ‘rebels of rhythm’ alleen weten we al lang. Dat ze zaal na zaal voor zich innemen met hun spectaculaire en hilarische vondsten weten we al lang. Dat ze dat nu in Frankrijk, Duitsland, Hongarije, China en Taiwan weten, weten we nu ook. Maar

wat weten we nog niet? Wie zijn de mannen van Percossa nou eigenlijk? Wie gaan er schuil achter die energieke bonken met die gespierde armen? Het zijn in ieder geval echte mannen, van vlees en bloed die al veel gezien hebben, op veel plekken zijn geweest en veel hebben meegemaakt. Een knettergekke show vol bizarre acts en steengoede muziek. Percossa Janwillem van der Poll, Niels van Hoorn, Eric Robillard en René Spierings. Regie Jos Thie.

philharmonie zuidnederland met de contrabas in de hoofdrol Rick Stotijn in Muziekgebouw op 27 februari Klassiek VR 27 FEBRUARI Muziekgebouw Eindhoven 20.15 uur (gratis inleiding 19.15 uur door Han Vogel) / vanaf € 15,Rick Stotijn is in korte tijd uitgegroeid tot de held van de contrabas. Met zijn originele repertoirekeuze en zijn gedurfde spel wist hij de kolos krachtig als solo-instrument in de schijnwerpers te zetten. Op 27 februari doet hij dat in Muziekgebouw Eindhoven. Samen met de philharmonie zuidnederland speelt hij het prachtig lyrische Divertimento concertante van Nino Rota. Nino Rota was zo’n beetje de huiscomponist van de fameuze Italiaanse regisseur Federico Fellini. Voor films als La Strada en La dolce vita waren de noten van Rota sfeerbepalend. Hij groeide daardoor uit tot dè filmcomponist van de Italiaanse cinema en aan Italië gerelateerde films - zo droeg hij ook muziek bij aan The Godfather van Coppola - maar daarnaast was en bleef hij ook een uitstekend componist van ‘absolute muziek’. Nu is dat in het geval van Rota een zware term. Ook zijn ‘contrabasconcert’ Divertimento concertante is niets anders dan meeslepende en sfeervolle muziek die de onmiskenbaar opdoemende filmbeelden aan de fantasie van de luisteraar laat.

FOTO STEPHAN VAN FLETEREN

Rick Stotijn nam het werk al eens weergaloos op en brengt nu live de sfeer van het Italië van de jaren vijftig en zestig naar Eindhoven. De philharmonie zuidnederland omlijst deze sfeer onder leiding van David Danzmayr met het kleurrijke Spanje van Manuel de Falla en het mysterieuze Engeland van Edward Elgar. Bij elkaar een prachtige en niet te missen Europese vakantiereis in klank. philharmonie zuidnederland. Dirigent David Danzmayr. Contrabas Rick Stotijn.

12

De Falla - El sombrero de tres picos Rota - Divertimento concertante

UIT IN EINDHOVEN


Pink Project The Wall Essentials & More FOTO JENNIFER MULLER

Muziek / show DO 26 FEBRUARI Parktheater Eindhoven 20.00 uur / vanaf € 19,50

Pink Project heeft in de afgelopen jaren bewezen het gehele Pink Floyd oeuvre perfect te kunnen uitvoeren. Mede daardoor worden zij door kenners en criticasters wereldwijd gezien als één van de beste tribute bands. Pink Project is in 1994 opgericht met als doel het spelen van Pink Floyd’s The Wall met de intensiteit en emotie van de originele Wallshows. In 2010 heeft Pink Project The Wall groots uitgevoerd in Delft, waarna een zeer succesvolle Wall-theatershow volgde. Na een indrukwekkende show in september 2013 in de tuin van het 100-jarige Vredespaleis, waar Pink Project onder andere The Wall Essentials heeft gespeeld, was al snel duidelijk dat dit album centraal moet staan in het 20-jarige jubileumjaar van Pink Project. Deze nieuwe theatershow belooft dus weer een groots spektakel te worden waarbij, naast The Wall Essentials ook de mooiste parels uit het Pink Floyds oeuvre te horen, maar ook te zien zijn.

Music Match Maker Vind een band of medemuzikant! Muziek ZA 28 FEBRUARI PopEi (Klokgebouw 300) 13.30 uur / gratis Op zoek naar een band of bandlid? Op zaterdag 28 februari opent Muziekkompas de deuren van PopEi voor alweer de tweede editie van Music Match Maker. De eerste editie bewees al dat muzikanten en bands die op zoek zijn naar medemuzikanten tijdens deze middag op een aangename manier in contact kunnen komen met andere muzikanten om zo een complete band, duo of andere muziekgroep te vormen. Muziekkompas merkt dat het voor muzikanten lastig kan zijn om een band te vinden en andersom. Muziekkompas heeft daarom het initiatief genomen om naast het gebruik van het forum op muziekkompas.com, waarop muzikanten elkaar online kunnen ontmoeten, ook een offline ontmoetingsdag te organiseren. Deze dag is geschikt voor iedereen die met andere muzikanten samen wil spelen, zowel in kleine bezetting als in bandvorm, en voor zowel beginners als gevorderden. Meld je van tevoren aan door een mail te sturen naar info@muziekkompas.com met daarin je naam, leeftijd, instrument(en), favoriete muziekgenre(s) en wat voor een muzikant/band je precies zoekt. MUZIEKKOMPAS.COM FEBRUARI 2015

13


CULTUUR+ BINNENSTEBUITEN: ESTHER & JAN KEES Jan Kees Lemkes reageert op de brief van Esther Bennenbroek (zie pag. 3)

Dag Esther, Wat een ontzettend goede typering van je gevoelens na die korte wandeling door het Nuenen van Van Gogh. Je kunt zo maar gids bij ons worden. Want jij bent in staat om precies dat gevoel over te brengen dat we graag willen: de bezoekers zo dicht mogelijk bij Van Gogh laten komen. Staan waar hij stond, en zien wat hij zag. Dat is wat mij ook elke keer weer raakt als ik met bezoekers langs de plekken loop, die Vincent heeft geschilderd. Ik let ook altijd goed op de verwondering, soms bijna ongeloof, bij de bezoekers op hun gezicht. Een ‘wow’-effect met altijd weer veel respect voor de kunstenaar. Dat gevoel van dicht bij. Dat raakt mij dan weer. Je bent niet de enige die razend benieuwd is wat kunstenaars, designers en andere creatievelingen voor affaire met Van Gogh aangaan als zij een kamer in Nune Ville mogen inrichten. Het pand waar zijn grootste liefde woonde. Een liefde die dramatisch afliep. Wat een verhaal! Geen wonder dat we dit jaar, precies 125 na zijn dood nog steeds geïnspireerd raken door zijn werken, zijn geschiedenis maar ook door zijn brieven. Als laatste. Ik heb erg genoten van jou: de wijze waarop jij het verhaal van Van Gogh opzoog en die beleving in je brief onder woorden brengt. Dank je voor die leuke middag en graag tot ziens in april als The Vincent Affair in Nune Ville open is.

Thunderdommel V THUGHOUSE @ Tuchthuis VR 13 T/M MA 16 FEBRUARI Tuchthuis Gratis Het carnavalsfestival THUNDERDOMMEL van Biki90 viert dit jaar het eerste lustrum! De alweer vijfde editie van deze ultra-Eindhovense Carnavals Mashup wordt dit jaar weer een stapje groter en vindt plaats in het Tuchthuis op Stratumseind. THUNDERDOMMEL V brengt dit jaar een ode aan dé Thuglife; THUNDERDOMMEL THUGHOUSE. Vervang je boerenkiel voor een rode of blauwe bandana en kom je stadsdeel representeren op het eigenaardigste Carnavalsfeest van Eindhoven en omstreken! Programma Vrijdag (22.00-04.00): Zaterdag (12.00-04.00): Zondag (12.00-04.00): Maandag(20.00-04.00):

2Pils Shakur Release Party THUNDERDOMMEL XXL FeestDjRuud & Friends Block Party The Notorious P.I.L.S.I.E

FACEBOOK.COM/BIKI90 FACEBOOK.COM/THUNDERDOMMEL BIKI90.NL/HOME TWITTER.COM/BIKI90 #THUNDERDOMMEL

14

UIT IN EINDHOVEN


CULTUUR+ Volksuniversiteit Eindhoven presenteert ‘25 jaar Systems Engineering: Parallelle processen in machines en fabrieken’ Lezing door Koos Rooda VR 27 FEBRUARI Academisch Genootschap (Parklaan 93) 20.00 uur / € 7,- (vrienden VUE en leden AG gratis)

Winterclash Inline skate wedstrijd VR 20 EN ZA 21 FEBRUARI Area51 Area51 is het decor van de grootste inline skatewedstrijd ter wereld. Meer dan 100 internationale toppers afkomstig uit alle werelddelen strijden deze twee dagen tegen elkaar. Wat opvalt is het enorme spectaculaire karakter van de wedstrijd, met sprongen van enkele meters hoog. Per dag worden zo’n 1000 bezoekers verwacht; wederom afkomstig uit alle windstreken. Tot aan Japan en Zuid Amerika toe. Op vrijdagavond trainen de toppers en op zaterdag zijn de kwalificaties voor de finale. Voor beide dagen zijn kaarten te bestellen via WINTERCLASH.COM

In de afgelopen decennia was het ontwerpen van werktuigbouwkundige systemen zoals machines en fabrieken nog een ambachtelijk gebeuren. Sinds de jaren ‘80 van de vorige eeuw heeft het ambachtelijk gebeuren zich ontwikkeld tot een ingenieurswetenschap waarbij het gebruik van modellen een essentiële plaats heeft ingenomen. In deze voordracht ligt het accent op het gebruik van modellen voor het berekenen en analyseren van doorlooptijden in industriële en service systemen. Doorlooptijd is essentieel om te overleven in een zeer competitieve samenleving. Een eerste voorbeeld betreft de doorlooptijd van wafers in een halfgeleider fabriek. Een tweede voorbeeld is de doorlooptijd (wachttijd plus behandeltijd) van patiënten in een ziekenhuis. Wat bepaalt de doorlooptijd in een dergelijke situatie? Het effect van doorlooptijd op de kosten van de gezondheidszorg zal worden geïllustreerd. Een derde voorbeeld is de doorlooptijd van DNA monsters in een diagnose systeem. Voor de gemoedsrust van de

patiënt is het van belang om niet te lang op de uitslag van het onderzoek te moeten wachten. In alle voorbeelden wordt getoond hoe de analyses van de doorlooptijd gebruikt kunnen worden voor het (her-) ontwerp van het systeem. De avond wordt afgerond met het stellen van vragen en discussie. Em.prof.dr.ir. J.E. Rooda, faculteit Werktuigbouwkunde, Technische Universiteit Eindhoven, behaalde in 1971 zijn ingenieursdiploma in de Levensmiddelentechnologie aan de Landbouw Universiteit Wageningen. Vervolgens was hij actief op het gebied van Interntransport Systemen, faculteit Werktuigbouwkunde, Universiteit Twente, waar hij in 1978 promoveerde. In 1985 werd hij hoogleraar Systems Engineering aan de TU/e.

EXPO kunst over kwetsbaarheid en kracht Gang of Three in 3D (on)breekbaar, Tentoonstelling Expositie / film VR 20 FEBRUARI Artspace Flipside 18.00 uur / gratis

In de maand februari gaan 3 jonge kunstenaars aan het werk in de galerie van Flipside. Rik van Mierlo, Jolie van Wijngaarde en Jim Bloksma houden zich in het dagelijkse leven bezig met product vormgeving en 3Dontwerp. Voor het project in Flipside zoeken ze de uitdaging in beweging en dynamiek om van de galerie, met haar grote vensters, het voorbij komende publiek te verrassen en verleiden om naar binnen te kijken. Op de openingsavond hebben we Optical Machines met hun nieuwe voorstelling OM-3 en dj Pinchado uitgenodigd. Optical Machines maakt live cinema wat wil zeggen dat beeld en geluid live on stage gemaakt worden en samenkomen tot een filmvoorstelling. Dj Pinchado uit Buenos Aires brengt drastisch dansbare elektronische cumbia, recht uit het hart van daar waar de cumbia klopt.

ZA 21 FEBRUARI T/M WO 5 MAART OPENING: ZA 21 FEBRUARI (15.00-18.00 UUR) Kruisruimte (Stichting Complex, Gen. Bothastraat 7e) Open: za/zo 12.00-17.00 uur, wo 10.00-17.00 uur INFO SPECIALE RONDLEIDINGEN OP AANVRAAG onbreekbaar.com / Jeannette Claessen (06-57 510 351) of Yvette van Kessel (06-15 273 976) Kracht en kwetsbaarheid, een universeel thema. Wat is kwetsbaarheid? En wat is kracht? Wat hebben ze met elkaar te maken en hoe kunnen ze elkaar versterken of verzwakken? Wanneer voel ik me persoonlijk krachtig of kwetsbaar? Dit onderzoeken de bewoners, van de wijk Doornakkers te Tongelre Eindhoven, samen met kunstenaars middels het community art project (on)breekbaar, op een wel heel bijzondere manier. In het Spaanse bergdorp Bayacas, Andalucía, reist een klein huisaltaar met een eenvoudig Mariabeeldje van buurman naar buurvrouw. Elke 24 uur krijgt zij een tijdelijke nieuwe woonplek in het huis van een van de dorpsbewoners. Het reiskistje heeft voor iedere bewoner een andere betekenis. Tegelijkertijd verbindt het de buren uit het dorp met elkaar. Dit gegeven inspireerde Jeannette Claessen, die een aantal jaren in het dorp woonde en het altaar regelmatig in haar huis had, tot het ontwikkelen van het kistjesproject (on)breekbaar. (on)breekbaar, kunst over kwetsbaarheid en kracht is een community art project, waarin bewoners uit de wijk Doornakkers en kunstenaars uit de wijk en daarbuiten, kistjes hebben gemaakt over wat voor hen kwetsbaarheid en wat kracht is. Stuk voor stuk zijn het spannende en uitdagende kistjes geworden. Net als het huisaltaar in Bayacas, is het de bedoeling dat deze kistjes gaan reizen. U, als bezoeker van de expositie, kunt na afloop van de tentoonstelling een kistje mee naar huis nemen voor de periode van een maand. Na afloop van die maand geeft u het kistje dan door aan iemand waarvan u denkt dat die dat fijn vindt of het zou kunnen gebruiken. In ruil voor het gratis in huis hebben van het kunst-kistje wordt van u gevraagd zelf met het thema kwetsbaarheid en kracht aan de slag te gaan en uw bevindingen aan de organisatoren terug te koppelen. Alle reacties worden verzameld en hier volgen weer nieuwe kunstwerken op, die vervolgens weer aan u gepresenteerd worden. Laat u verrassen! FEBRUARI 2015

15


EXPO In het Van Abbemuseum

Openingstijden Van Abbemuseum di t/m zo 11.00-17.00 uur (gratis eerste do van de maand 17.00-21.00 uur) Toegangprijs (tenzij anders vermeld) €12,-

Er was eens... De collectie nu

FOTO PETER COX

Sinds 2 november 2013 staat de gehele nieuwbouw van het van Abbemuseum in het teken van een volledig nieuwe benadering van de collectie. Onder de titel Er was eens... De collectie nu worden kunstwerken, documentatie en archiefmateriaal samengebracht rondom specifieke thema’s die de kunstwerken verbinden met de maatschappelijke context waarin ze werden gemaakt en getoond. Vijf verdiepingen zijn gevuld met werken uit de collectie; van een Picasso uit 1909 tot de meest recente werken. In deze meerjarige tentoonstellingen vinden regelmatig wisselingen plaats.

ROLAND SCHIMMEL, THE INNOCENT BODY COURTESY DE KUNSTENAAR

Roland Schimmel The Innocent Body

Vervolgcursus Er was eens... De collectie

Tentoonstelling T/M ZO 5 APRIL Van Abbemuseum

Cursus ZA 14, 21 EN 28 MAART EN 4 EN 11 APRIL Van Abbemuseum 11.15 - 13.15 uur / € 75,- (inclusief museumbezoek op cursusdagen en een kopje koffie)

Op de tweede verdieping van de nieuwbouw is het project The Innocent Body van de Nederlandse kunstenaar Roland Schimmel te zien. The Innocent Body belicht de verschillen en overeenkomsten tussen enerzijds het ongrijpbare karakter van natuurlijke nabeelden en anderzijds het virtuele karakter van digitale beelden waarmee wij in ons dagelijks leven voortdurend geconfronteerd worden. Biologie in relatie tot technologie; fysieke processen in relatie tot virtuele bemiddeling – het zijn belangrijke onderzoeksgebieden in dit project.

In navolging op de introductiecursus die in januari startte, begint in maart deze vervolgcursus over de tentoonstelling Er was eens... De collectie nu. Deze cursus gaat dieper in op bepaalde thema’s in de tentoonstelling. Het is niet noodzakelijk om de introductiecursus gevolgd te hebben om deel te nemen aan deze cursus.

Marcel Broodthaers

Bekentenissen van de Imperfecte, 1848 – 1989 – vandaag

Dichter en kunstenaar

Tentoonstelling T/M 22 FEBRUARI Van Abbemuseum Bekentenissen van de Imperfecte is een tentoonstelling over kunst, design, leven en werken, opgezet als een praktisch en experimenteel overzicht van de moderne wereld. In de tentoonstelling zie je een diverse mix van historisch materiaal, design en hedendaagse kunstprojecten waarop je kunt reflecteren maar die je ook kunt gebruiken.

Bibliotheektentoonstelling DI 24 FEBRUARI T/M ZA 9 MEI OPENING ZO 22 FEBRUARI 15.00 UUR Van Abbemuseum Deze tentoonstelling in de bibliotheek van het Van Abbemuseum toont ruim zeventig boeken en werken op papier van de Belgische dichter en conceptuele kunstenaar Marcel Broodthaers uit de collectie van verzamelaar Manfred Schmidt. Deze worden aangevuld met een aantal werken van Broodthaers uit de verzameling van het Van Abbemuseum.

FOTO PETER COX

Bij de tentoonstelling verschijnt een Duitstalige catalogus: Marcel Broodthaers. Dichter und Künstler met bijdragen van Viola Hildebrandt-Schat (Broodthaers specialist) en Anne Thurman-Jajes ((Weserburg | Museum für Moderne Kunst).

De tentoonstelling is daarom geen historisch overzicht van kunst, maar een dwarsdoorsnede van de moderne cultuur die laat zien dat kunst en vormgeving alle facetten van het leven raakten. De basis voor de tentoonstelling is een indrukwekkende, architecturale interventie van kunstenaar Liam Gillick, die steeds verschillende barrières opwerpt in de tentoonstelling, die je op een speelse wijze moet overwinnen. Uitgangspunt voor deze bijzondere verkenning van de moderne tijd is een citaat van de 19de eeuwse Engelse romantische kunstcriticus en sociale hervormer John Ruskin. In Stenen van Venetië schreef hij: “Van grote architectuur mogen we verwachten dat ze een aantal menselijke waarheden uitdrukt: de bekentenis tot imperfectie, en de bekentenis van ons verlangen tot verandering.” Kernachtiger kun je het moderne dilemma niet samenvatten. We dromen van een perfecte wereld, die met alle technologische vooruitgang ook binnen handbereik is, maar telkens als we ons ideaal realiseren blijkt de gedroomde utopie een dystopie. 16

UIT IN EINDHOVEN

MARCEL BROODTHAERS: PEINTURE A L'OEUF, PEINTURE A L'OEUF, JE RETOURNE A LA MATIE RE, JE RETROUVE LA TRADITION DES PRIMITIFS, 1966


ART

AGENDA FEBRUARI ZONDAG 1 Muziekgebouw Eindhoven 11.00 u • Familieconcert Kikker - Tony Overwater Kwintet € 10,- / kind: € 7,50

12.00 u • Kamermuziek Storioni op Zondag Vanaf € 15,50 / kind: € 8,-

Café Wilhelmina 17.00 u • Muziek Jaap Boots € 5,-

CKE 15.00 u • Jeugdtheater Moonrise Kingdom € 5,-

ANYA JANSSEN IN NATLAB DOOR PLAZA FUTURA

Van Abbemuseum

Natlab door Plaza Futura

Bilderdijklaan 10

Kastanjelaan 500

Doorlopend Er Was Eens… De Collectie Nu

23 januari t/m 2 maart The House Anya Janssen

t/m 22 februari Bekentenissen van de Imperfecte 1818 – 1989 - Vandaag t/m 29 maart Staging the message – The open work of Jan van Toorn

Philips Museum Emmasingel 31

t/m 6 april 75 jaar Philips shavers Yksi Expo Torenallee 22-04

t/m 29 maart Sachi Miyachi, The Fall Transition into the better Het oog

t/m 18 maart Sigrid Calon Ton Smits Huis Jacob Reviuslaan 25

t/m 5 april Roland Schimmel The Innocent Body

Doorlopend De Gouden Palm (Palma d’Oro)

MU | Strijp S Torenallee 40-06

t/m 22 februari Matter of Life Growing new Bio Art & Design

Kruisruimte (Stichting Complex) Generaal Bothastraat 7e

21 februari t/m 5 maart (on)breekbaar, kunst over kwetsbaarheid en kracht

PopEi 14.00 u • Muziek The Kids Are Alright - kinderprogramma gratis, deelname workshop: € 3,- per kind

Van Abbemuseum 14.00 u tot 15.00 u • Cultuur+ Special Guests Rondleiding in gebarentaal voor doven en slechthorenden Gratis / reserveren via vanabbemuseum.nl

Natlab door Plaza Futura 15.00 u • Expo Opening expo Anya Janssen ‘The House’ Gratis

13.00 u • Serie Marathon Berlin Alexanderplatz deel 2 € 10,-

MAANDAG 2 Muziekgebouw Eindhoven 21.00 u • Muziek Ad van Meurs presenteert Rogier Pelgrim & Case Mayfield Filmhuis de Zwarte Doos TU/e 20.00 u • Film Interstellar € 7,50 / Studenten € 3,50

TAC Vonderweg 1

t/m 1 februari Lekker Belangrijk!

Vincentre Berg 29, Nuenen

t/m 14 februari Matter Matters #1: Juan Pablo 31 januari t/m 1 maart SCRIBBLE FOR LIFE, PART 2

Doorlopend Fam. Van Gogh - toen en nu Doorlopend Van Goghs schildervrienden uit Eindhoven

Pastoor Petersstraat 180

t/m 12 februari Documentairefotografie over (klein)kinderen - Foto's Martien Coppensprijs JUAN PABLO: HOW TO TALK WITH THE DEATH, IN TAC

Gratis

Muziekgebouw Eindhoven 16.00 u • Muziek Blue Note ClubSessions Sesgado Gratis

DINSDAG 3

20.15 u • Muziek Tevazu Ensemble

PopEi 20.00 u • Muziek Live radio vanuit PopEi-café, ook live muziek

21.00 u • Muziek Symphonic Attraction Club night by philzuid

Gratis

€ 15,- (voorverkoop) / € 17,50 (deur)

MU | Strijp S 19.30 u • Expo/Cultuur+ Matter of Life randprogramma: FATraiser Arne Hendriks and Mike Thompson

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e 20.00 u • Film Interstellar

Van Abbemuseum 17.00 - 21.00 u • Cultuur+ Museum ’s avonds open

19.30-21.30 u • Expo/Cultuur+ Matter of Life randprogramma: Discussie: Matter Of Art? Jalila Esaïdi, Arne Hendriks, Joost Ramaer en Esther Porcelijn

Natlab door Plaza Futura 20.15 u • Quiz Filmquiz € 3,- p/p

19.30 u • Film Ciné première: Loin Des Hommes € 8,50

€ 5,- (geen vvk)

Gratis

19.00 u • Cultuur+ Performance Sachi Miyachi The Fall Transition into better Gratis

Natlab door Plaza Futura Vanaf deze datum • Film Big Eyes

WOENSDAG 4

VRIJDAG 6

Parktheater Eindhoven 20.30 u • cabaret Samba Schutte Je Maintiendrai

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • Muziek René Froger 30 jaar Hits in Concert

€ 21,50

PopEi 20.00 u • Muziek PUURliedjes - singer-songwriters Gratis

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e 20.00 u • Film Interstellar € 7,50 / Studenten € 3,50

DONDERDAG 5

€ 37,50

20.15 u • Muziek Cesar Zuiderwijk € 20,-

Effenaar Locatie: De Kapel 20.30 u • Muziek Adrian Crowley € 10,-

22.00 u • Muziek Nachtdieren € 5,-

Parktheater Eindhoven 20.00 u • muziek / show The original USA Gospel Singers

Natlab door Plaza Futura 20.30 u • Theater De Gemeenschap Stand up, lie down

Muziekgebouw Eindhoven 12.30 u • Lunchpauzeconcert Saskia Giorgini

SCALA TipoTango 21.00 u • Dans Argentijnse tango: danscafé

Vanaf € 24,50

Buitenschilderdag Nuenen 2015 De Buitenschilderdag Nuenen 2015 op zondag 31 mei is een extra feestelijke kunstmarkt. Tijdens deze markt in het Van Goghjaar 2015 wordt de Buitenschilderdag Nuenen (nieuwe stijl) gehouden. De markt is van 11.00-17.00 uur. Inschrijven: buitenschilderdagnuenen.nl

Dynamo 20.00 u • Muziek BPM Black Talent Night Effenaar 20.30 u • Muziek Wax Witches

€ 7,50 / Studenten € 3,50

CKE

BERLIN ALEXANDERPLATZ IN NATLAB DOOR PLAZA FUTURA

€ 10,-

€ 2,-

20.15 u • Muziek Nederlandse Bachvereniging Cantates over rotsvast vertrouwen Vanaf € 23,-

€ 14,50 / € 12,50

€ 3,- / Gratis kennismaken

ZATERDAG 7 Parktheater Eindhoven 20.00 u • carnaval Federatiebal 2015

Vanaf € 19,-

Gratis

Gratis

Effenaar 19.30 u • Muziek Rootsriders celebrate: Bob Marley 70 € 15,-

Locatie : AreaFiftyOne 20.00 u • Muziek Fat White Family € 10,-

23.00 u • Muziek Breek Drum n Bass: o.a. Maztekdegekste € 10,-

Van Abbemuseum 14.00 - 16.00 u • Jeugd/Cultuur+ Kinderkunstclub

€ 6,- / reserveren via kkc.vanabbemuseum.nl

Natlab door Plaza Futura 20.30 u • Theatraal concert Konrad Koselleck Band & Ellen Ten Damme € 20,-

Catharinakerk 15.00 u • Muziek in de Cathrien Collegium Vocale Eindhoven en Collegium Musicum Catharina € 7,- / CJP/stud./kinderen gratis

ZONDAG 8 Muziekgebouw Eindhoven 11.00 u • Familieconcert Pannenkoekconcert: Cowboy Billie Boem Gratis

13.00 u • Muziek Meesters & Gezellen € 20,-

15.30 u • Muziek Mariam Batsashvili piano Vanaf € 17,50

Kaartverkoop is gestart

FEBRUARI 2015

17


AGENDA FEBRUARI Café Wilhelmina 17.00 u • Muziek Dooie Vis & Slappe Klets

DONDERDAG 19 Parktheater Eindhoven 20.00 u • musical Henk Poort, Johnny Kraaijkamp e.a. Een avond met Dorus Vanaf € 25,-

20.30 u • cabaret Ontroerend Goed 10: De Partizanen € 19,50

Muziekgebouw Eindhoven 12.30 u • Lunchpauzeconcert Guy Livingston € 2,-

20.15 u • Muziek London Philharmonic Orchestra Vanaf € 28,-

Natlab door Plaza Futura Vanaf deze datum • Film Lifelong 20.30 u • Theater Diederik Peeters | Red Herring € 16,50 / 14,50

VRIJDAG 20 Parktheater Eindhoven 20.00 u • muziek Percossa The Real Deal

GONE GIRL IN FILMHUIS DE ZWARTE DOOS

Café Wilhelmina 17.00 u • Muziek Little Roman & The Dirty Cats (B) € 5,-

Van Abbemuseum 12.00 u • Cultuur+ Gratis rondleiding

Natlab door Plaza Futura 20.00 u • Literair en debat Boekie Night met Wim Daniëls € 5,-

WOENSDAG 11

13.00 - 13.45 u • Familie/Cultuur+ Theaterrondleiding

Parktheater Eindhoven 20.30 u • muziek Joris Linssen & Caramba Stroom

15.00 - 16.00 u • Cultuur+ Special Guests rondleiding voor blinden en slechtzienden

Café Wilhelmina 19.00 u • Muziek CKE Popbands

Gratis, reserveren via vanabbemuseum.nl

Gratis

Kasteelconcert Geldrop 12.00 u • Muziek Lisa Jacobs en Ksenia Kouzmenko

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e 20.00 u • Film Leviathan

Aanmelden om 11.00 u bij informatiebalie Gratis met geldig entreebewijs € 3,- / t/m 5 jaar gratis, reserveren via vanabbemuseum.nl

€ 18,- / tot 12 jaar € 8,-

SCALA TipoTango 17.00 u • Dans Argentijnse tango: danssalon € 5,- / Gratis kennismaken

€ 23,50

€ 7,50 / Studenten € 3,50

DONDERDAG 12

MAANDAG 9

Parktheater Eindhoven 20.00 u / 19.15 u inleiding • dans Nederlands Dans Theater 1 Strike Root

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e 20.00 u • Film Leviathan

20.30 u • cabaret Raf Walschaerts Jongen toch.

€ 7,50 / Studenten € 3,50

DINSDAG 10 Parktheater Eindhoven 19.45 u • cursus Leo den Oudsten: Kijken en luisteren naar opera € 90,-

20.00 u / 19.15 u inleiding • toneel NTGent en Thalia Theater Hamburg FRONT Vanaf € 24,50

20.30 u • muziektheater / revue Mylou Frencken en Pieter Tiddens De RouwRevue € 22,50

20.30 u • cabaret The Laughing Lizard 4 € 13,50

Muziekgebouw Eindhoven 21.00 u • Muziek Ad van Meurs presenteert - Jonathan Byrd and The Sentimentals € 10,-

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e 20.00 u • Film Leviathan € 7,50 / Studenten € 3,50

Café Wilhelmina 19.00 u • Muziek CKE Popbands Gratis

Vanaf € 24,50

€ 23,50

Muziekgebouw Eindhoven 19.00 u • Muziek Cross-linx Festival: Mark Lanegan en Squarepusher met het Metropole Orkest € 35,-

Dynamo 20.00 u • Muziek BPM Red Talent Night Gratis

Café Wilhelmina 19.00 u • Muziek CKE Popbands Gratis

CKE 12.30 - 13.15 u • Familie Music for Lunch Gratis

Natlab door Plaza Futura Vanaf deze datum • Film Lifelong

VRIJDAG 13 Diverse locaties Carnaval Zie pag. 4 Parktheater Eindhoven 20.00 u • muziek / show Crazy Pianos Let’s go Crazy Snow-editie

Carnaval Maniacs

Vvk € 10,- / Boxoffice € 15,-

Effenaar 20.00 u • Muziek Kickz met La Fuente (12 t/m 18 jaar) € 5,- (voorverkoop) / € 7,50 (deur)

23.00 u • Muziek Heibel! Polonaise Editie Gratis

Café Wilhelmina 15.00 u • Muziek Optocht Afterparty N.n.b. Van Abbemuseum 14.00 u tot 16.00 u • Jeugd/Cultuur+ Kinderkunstclub € 6,- / reserveren via kkc.vanabbemuseum.nl

ZONDAG 15

Vanaf € 22,50

Diverse locaties Carnaval Zie pag. 4 en 14

€ 29,50

Effenaar 20.00 u • Muziek Kickz met Miss Faith (12 t/m 18 jaar)

20.30 u /19.30 u inleiding • toneel Porgy Franssen, Renée Fokker e.a. Geluk Café Wilhelmina 13.00 u • Muziek Willemien bijt de spits af: Bal van Up & Down N.n.b. SCALA TipoTango 21.00 u • Dans Argentijnse tango: Bal Carnavalesk

€ 5,- (voorverkoop) / € 7,50 (deur)

Café Wilhelmina 17.00 u • Muziek Huub, Henk & Harrie Van Abbemuseum 12.00 u • Cultuur+ Gratis rondleiding

€ 3,-

Aanmelden om 11.00 u bij informatiebalie Gratis met geldig entreebewijs.

ZATERDAG 14

14.00 u • Cultuur+ Performance Sachi Miyachi The Fall Transition into better

Diverse locaties Carnaval Zie pag. 4 en 14 Dynamo 20.00 u • Muziek Hakkûgat The Mental Prison for

Gratis

MAANDAG 16 Diverse locaties Carnaval Zie pag. 4 en 14 Café Wilhelmina 15.00 u • Muziek Kindercarnaval

DINSDAG 17 Diverse locaties Carnaval Zie pag. 4 en 14 Café Wilhelmina 17.00 u • Muziek Betty Blue Gratis

WOENSDAG 18 Effenaar 19.30 u • Muziek Monster Magnet € 20,-

18

UIT IN EINDHOVEN

Vanaf € 22,50

20.30 u • muziek Philipppe Elan, Renée van Wegberg e.a. Vive la France € 29,50

Dynamo 19.00 u • Muziek 36 Crazyfists + All Hail The Yeti + Support € 14,-

Effenaar 19.00 u • Muziek Marduk + Belphegor € 20,-

SCALA TipoTango 21.00 u • Dans Argentijnse tango: danscafé € 3,- / Gratis kennismaken

TAC Film/Festival DOCfeed Gratis

ZATERDAG 21 Parktheater Eindhoven 20.30 u • toneel Johanna ter Steege en Reinout Bussemaker De Liefde Voorbij € 26,50

Muziekgebouw Eindhoven 16.00 u • Muziek Blue Note ClubSessions - Yes sister, Jazz Sister Gratis

19.30 u • Muziek The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band € 17,50

Effenaar 21.00 u • Muziek 40up - dansnacht voor 40+ € 10,- vvk / € 15,- deur

20.30 u • Muziek Locatie: Magazijn Hal D @ Klokgebouw Together PANGEA € 12,50 vvk / € 15,- deur

23.00 u • Muziek VoNK met o.a. Forest People Gratis

PopEi 20.30 u • Muziek Horse Fashion EP Release Party Gratis

Van Abbemuseum 14.00 - 16.00 u • Jeugd Familiekunstclub

€ 6,- / reserveren via kkc.vanabbemuseum.nl

Catharinakerk 15.00 u • KoorMuziek in de Cathrien Projectkoor o.l.v. Ad Broeksteeg Mass € 7,- / CJP/stud./kinderen gratis


ADRESSEN Arno Huibers Theaterruimte 20.00 u • Theater Konsjerto

Jazzclub OSJE 17.30 u • Muziek Kalishnikovs

TAC Film/Festival DOCfeed

TAC Film/Festival DOCfeed

Gratis

Gratis

ZONDAG 22

MAANDAG 23

Parktheater Eindhoven 13.30 & 15.30 u • musical 3+ Studio 100 Piet Piraatshow - De Kleine Dino

Muziekgebouw Eindhoven 21.00 u • Muziek Ad van Meurs presenteert Amelia Curran

t/m 16 jaar € 9,- / Volwassenen € 16,-

Vanaf € 16,50

14.30 u • cabaret 6+ Pieter Tiddens SuperMam € 12,50

Muziekgebouw Eindhoven 12.00 u • Muziek Jasper de Waal Vanaf € 15,50 / kind: € 8,-

Effenaar 19.30 u • Muziek Bongo Botrako € 10.-

PopEi 14.00 u • Muziek Streekvijver - dè nieuwe bands uit de regio € 2,-

Van Abbemuseum 12.00 u • Cultuur+ Gratis rondleiding Aanmelden om 11.00 u bij informatiebalie Gratis met geldig entreebewijs

13.00 - 13.45 u • Familie/Cultuur+ Theaterrondleiding € 3,- / t/m 5 jaar gratis, reserveren via vanabbemuseum.nl

Café Wilhelmina 17.00 u • Muziek Julian Sas

€ 5,-

Gaslab TU/e 20.30 u • Muziek Yes Jazz: Gallowstreet € 5,- / Studenten gratis

Natlab door Plaza Futura Vanaf deze datum • Film Wild

VRIJDAG 27

€ 19,50

Parktheater Eindhoven 20.00 u • show Huub Stapel M/V² Vanaf € 22,50

Effenaar 19.30 u • Muziek Austin Lucas € 8.-

20.30 u • comedy / silent The Boy with Tape on His Face € 21,50

PopEi 19.30 u • Muziek HUISMERK Bands uit de PopEi repetitieruimtes

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • Luistercursus Bach & omgeving II € 12,-

Gratis

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e 20.00 u • Film Gone girl

Café Wilhelmina 21.00 u • Muziek Austin Lucas + Aaron ‘Cuz’ Persinger N.n.b.

€ 7,50 / Studenten € 3,50

SCALA TipoTango 21.00 u • Dans Argentijnse tango: danscafé

WOENSDAG 25

€ 3,- / Gratis kennismaken

TAC 20.30 u • Theater TACtics

€ 12,-

€ 5,-

Volksuniversiteit Eindhoven @Academisch Genootschap 20.00 u • Lezing Koos Rooda: 25 jaar Systems Engineering: Parallelle processen in machines en fabrieken

€ 7,50 / Studenten € 3,50

DONDERDAG 26

SCALA TipoTango 17.00 u • Dans Argentijnse tango: danssalon

Parktheater Eindhoven 20.00 u • muziek / show Pink Project The Wall Essentials & More

Axesjazzpower @ Piet Hein Eek 16.00 u • Muziek Polar Bear

20.30 u • show Nieuw Utrechts Toneel / Marcel Osterop i.s.m. Het Zuidelijk Toneel Orde van de Dag

t/m 16 jaar € 9,- / Volwassenen € 16,-

Gratis

Parktheater Eindhoven 19.00 u • dans Junior Company van Het Nationale Ballet Balletklassiekers en moderne meesters

Natlab door Plaza Futura 19.30 u • Film Gay Film Night: Drown

Arno Huibers Theaterruimte 15.00 u • Theater Konsjerto

Dynamo 20.00 u • Muziek BPM Black Talent Night

DINSDAG 24

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e 20.00 u • Film Gone girl

€ 12,50 / € 7,50 (t/m 16 jaar gratis)

€ 22,50

€ 7,50 / Studenten € 3,50

Van Abbemuseum 15.00 uur • Cultuur+ Opening bibliotheektentoonstelling Marcel Broodthaers

€ 5,- / Gratis kennismaken

20.15 u • Muziek John Illsley

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e 20.00 u • Film Gone girl

€ 12,50

€ 9,50

€ 10.-

€ 10,-

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • Luistercursus Het kijkende oor II

Gratis

19.30 u • Muziek Locatie: De Kapel Stu Larsen

€7,- (vrienden VUE en leden AG gratis)

ZATERDAG 28 Parktheater Eindhoven 19.00 u • komedie 8+ Ro Theater De Zere Neus van Bergerac

Vanaf€ 19,50

€ 25,- (volw) € 17,50 (kind)

€ 16,50

20.00 u • show Huub Stapel M/V²

Muziekgebouw Eindhoven 12.30 u • Lunchpauzeconcert Jaap van der Voet Trio

Vanaf € 22,50

€ 2,-

20.30 u • verteltheater / literair Frank van Pamelen Complot € 16,50

Muziekgebouw Eindhoven 16.00 u • Muziek Blue Note ClubSessions - Denise Jannah sings Ella Fitzgerald Gratis

20.15 u • Muziek Hong Kong Philharmonic Orchestra Vanaf € 28,-

Dynamo 20.00 u • Muziek Beath DTA (Symbolic Tour 2015) + Massacre Loudblast + Abysmal Dawn Vvk € 22,50 / Boxoffice € 25,-

PopEi 13.30 u • Muziek Music Match Maker Vind band of medemuzikant!

RO THEATER IN PARKTHEATER

FOTO RENE CASTELIJN

Gratis

Van Abbemuseum 14.00 - 16.00 u • Jeugd Familiekunstclub

€ 6,- / reserveren via kkc.vanabbemuseum.nl

Catharinakerk 15.00 u • OrgelMuziek in de Cathrien Pieter van Dijk, stadsorganist van Alkmaar € 7,- / CJP/stud./kinderen gratis

PODIA Academisch Genootschap Parklaan 93 • 040 243 48 08 academischgenootschap.nl Architectuurcentrum Eindhoven (Natlab) Kastanjelaan 500 • 040 2946845 architectuurcentrujunindhoven.nl Arno Huibers Theaterruimte Kalverstraat 11 • 040 281 64 83 arnohuibers.nl axesjazzpower Postbus 72 • 5600 AB Eindhoven axesjazzpower.nl Café Wilhelmina Wilhelminaplein 6 • 040 244 72 86 cafewilhelmina.nl Carte Blanche Jan Heynslaan 4 • 040 245 17 39 carteblanche.nu Catharinakerk Kerkstraat 1 • 040 244 88 97 kerkconcerten.dse.nl CKE-muziekschool Pastoor Petersstraat 180 • 040 216 32 00 CKE-theaterschool Stratumsedijk 22 • 040 216 32 63 cke.nl Dynamo Catharinaplein 21 • 040 239 31 10 dynamo-eindhoven.nl Effenaar Dommelstraat 2 • 040 239 36 66 effenaar.nl Filmhuis de Zwarte Doos TU/e Terrein aan het Limbopad • 040 294 68 48 dezwartedoos.nl Flipside / Zesde Kolonne Tarwelaan 56 • 040 245 62 77 artspaceflipside.nl Grand Café Berlage Kleine Berg 16 • 040 245 74 81 berlage.nl Groendomein Wasven Celebeslaan 30 • 040 787 07 07 wasven.nl Muziekgebouw Eindhoven Heuvel Galerie 140 • 040 244 20 20 muziekgebouweindhoven.nl Oude Rechtbank Stratumseind 32 • 040 291 04 50 ouderechtbank.nl Parktheater Eindhoven Theaterpad 1 • 040 211 11 22 (reserveringen) parktheater.nl Perk Interieuropleidingen Visserstraat 13 • 040 244 35 13 perk-interieur.nl philharmonie zuidnederland Heuvel Galerie 140 • 040 244 20 20 brabantsorkest.nl Piet Hein Eek Halvemaanstraat 30 • 040 285 66 10 pietheineek.nl Natlab door Plaza Futura / Baltan Laboratories / Broet Kastanjelaan 500 • 040 294 68 48 natlab.nl info@baltanlaboratories.org baltanlaboratories.org PopEi Klokgebouw 300 • 040-243 14 44 popei.nl RHCe Raiffeisenstraat 18 • 040 264 99 40 rhc-eindhoven.nl Studium Generale, TU/e Den Dolech 2 / Auditorium 2.02 • 040 247 49 00 tue.nl/sg TAC - Temporary Art Centre Vonderweg 1 • 040 246 13 25 tac.nu Theater de Schalm Meiveld 3 Veldhoven • 040 253 35 78 deschalm.com Theater ‘t Speelhuis Kromme Steenweg 29 Helmond • 0492 587 000 theaterspeelhuis.nl Tipotango Scala, Kanaalstraat 6 • info@tipotango.nl tipotango.nl United-C Kleine Berg 62 • tel. 040 237 12 77 • united-c.nl

MUSEA / GALERIES 5minutenmuseum Gebouw SBX Strijp-S (ingang Glaslaan) 5minutenmuseum.nl Atelier Aanschot Ella Fitzgeraldlaan 88 • 040 242 37 38 leoniemarechal.com Cartoonmuseum Ton Smits Jacob Reviuslaan 25 • 040 211 47 86 tonsmitshuis.nl Designhuis Stadhuisplein 3 • 040 232 97 20 designhuis.com Eindhoven Museum Boutenslaan 161-b • 040 252 22 81 eindhovenmuseum.nl de Fabriek Baarsstraat 3 • 040 255 15 30 defabriekeindhoven.nl Kruisruimte Gen. Bothastraat 7e stichtingcomplex.nl MU Emmasingel 20 • 040 296 16 63 mu.nl Pennings, Galerie Geldropseweg 61b • 040 293 02 70 galeriepennings.nl Philips Museum Emmasingel 31 • 040 235 90 30 • info-museum@philips.com Salon Heilige Geeststraat 44 • 040 245 29 61 salonsalon.nl Stichting PEK Kanaalstraat 8 • stichtingpek.nl Vincentre Berg 29, Nuenen • 040 283 96 15 vangoghvillagenuenen.nl Van Abbemuseum Bilderdijklaan 10 • 040 238 10 00 vanabbemuseum.nl Yksi Expo/Winkel Torenallee 22-04 • 040 780 50 33 yksi.nl FEBRUARI 2015

19


Matter of Life

FATraiser Save the date (and your fat) Arne Hendriks and Mike Thompson

Discussie: Matter Of Art? Jalila Esa誰di, Arne Hendriks, Joost Ramaer en Esther Porcelijn MU | STRIJP S ZATERDAG 7 FEBRUARI 19.30 - 21.30 UUR / GRATIS

MU.NL UIT IN EINDHOVEN.NL

FOTO HANNEKE WETZER

DE EXPOSITIE MATTER OF LIFE LOOPT NOG TOT 1 MAART