Page 1

IN E INDHOVE N

dé GRATIS uitkrant voor Eindhoven en regio

UIT IN EINDHOVEN

december 2014


IN EINDHOVEN VAN DE REDACTIE Cadeaumaand Thematisch gezien biedt de laatste maand van het jaar veel aanknopingspunten om feesten, concerten, voorstellingen en andere activiteiten aan op te hangen. Een gegeven waar organiserend Eindhoven ook in 2014 weer volop gebruik van maakt. De culturele instellingen pakken goed uit in de cadeaumaand. De agenda van december oogt als een smaakvol opgetuigde kerstboom; met versiersels in alle soorten en maten, opvallende en meer bescheiden, groot en klein. Maar vooral: overvol! Onder de vlag van het Fijne Feestdagen Festival, dat as we speak al is begonnen, vinden FOTO PAUL BEEKHUIS

op verschillende locaties in de stad, binnen en buiten, activiteiten plaats in de context van de decemberthema’s. Voor liefhebbers van verfijnde folk, intieme indie en andere meer subtiele muziekgenres is er het festival Stille Nacht in de Effenaar. Het Kerstwintercircus in het Parktheater is tijdens de kerstvakantie een mooie gelegenheid om er met het hele gezin op uit te trekken. De overgang naar het nieuwe jaar wordt door iedereen anders gevierd, met het grote aanbod aan Oud & Nieuw-feestjes is

COVER

er altijd wel een partijtje op maat. En sluit vooral ook aan bij de Fakkeltocht, om gewapend met een brandende toorts als een eensgezinde sliert

Theatergezelschap Afslag Eindhoven speelt in december Waldo & The Outsiders. Het is een bruisende voorstelling in het decor van een voedselbank. Deze foto werd gemaakt in de echte Voedselbank Eindhoven, waarmee Afslag Eindhoven samenwerkt.

stadgenoten door de straten te meanderen voor een collectief moment van bezinning. Voor wie geen boodschap heeft aan Sint en Kerst en de nacht van 31 december op 1 januari een als alle andere is, blijven er deze maand nog genoeg alternatieven over. Bijvoorbeeld die op de zojuist omgeslagen cover van deze krant. De nieuwe locatievoorstelling Waldo & the Outsiders van Afslag Eindhoven speelt zich af op Sectie-C in Tongelre. Meerdere data wordt de voorstelling opgevoerd, het bezoek valt te combineren met een diner en er kan zelfs een

Lees meer vanaf pag. 7

bijzondere bijdrage worden geleverd aan de Voedselbank. Lees hierover en over alle andere activiteiten in december IN de laatste Uitkrant van dit kalenderjaar. Namens de hele crew van Uit in Eindhoven hele fijne feestdagen, een gezond en gelukkig nieuwjaar gewenst!

INHOUD FIJNE FEESTDAGEN FESTIVAL THEATER JEUGD FILM MUZIEK CULTUUR+ OM EINDHOVEN EXPO ART-AGENDA AGENDA ADRESSEN

4 5 9 9 10 15 16 18 19 20 23

Gijs van de Burgt hoofdredactie

EINDHOVEN DOOR DE OGEN VAN MIEKE FIERS Mieke Fiers is communicatiemedewerker van Afslag Eindhoven. Dit theatergezelschap maakt voorstellingen op locatie en korte performances. Deze maand speelt Afslag Eindhoven de voorstelling Waldo & The Outsiders op Sectie-C. Mieke werkt sinds kort ook voor sociaal ontwerpcollectief Tante Netty in WoenselWest. Ik drink het liefst een biertje/wijntje in een fijn café. Bijvoorbeeld in het Blue Collar Hotel op Strijp S, een zeer relaxte plek, of bij het Ketelhuis.

IN EINDHOVEN

Colofon 25e jaargang, nummer 4 Redactie Bladmanager Vormgeving Drukbegeleiding Druk Verspreiding Oplage Uitgever

Lidy Lathouwers, Gijs van de Burgt en Irene van Hees Lidy Lathouwers 20-02 Vormgevers Puntscherp Eindhoven Nieuwsdruk Nederland Tour de Ville, Axender 42.000 Stichting Uit in Eindhoven Oude Rechtbank Stratumseind 32, 5611 ET Eindhoven Tel. 040 - 720 09 34 info@uitineindhoven.nl uitineindhoven.nl

Neem voor meer informatie over redactie, advertenties en agenda contact met ons op. Wij staan je graag te woord! Wijzigingen en zetfouten voorbehouden.

2

UIT IN EINDHOVEN

Lekker eten doe ik graag bij Kelderman en van Noort. Je kunt er de hele dag ontbijten, en dan voelt het een beetje alsof je thuis bent, met een cafetière op tafel en een krantje erbij. Maar bijzonder is het wel, je zit er midden tussen de kunstwerken. Op donderdag is het er pizzaavond: ook altijd gezellig en lekker! De Bloody Mary-pizza was absoluut mijn favoriet. Andere fijne plekken: Burgers op de Kerkstraat en onder de Leidingstraat op Strijp-S. Voor een goed concert of een leuke theatervoorstelling ga ik naar Natlab door Plaza Futura. Laatst was ik daar bij een mooi literair concert met schrijver Toon Tellegen. Met mijn kinderen ga ik graag naar jeugdtheatergezelschap Hetpaarddatvliegt. En natuurlijk heeft Parktheater ook heel wat moois te bieden. Ik ben trouwens erg benieuwd wat er gaat gebeuren in Pand P, het nieuwe podium in de oude Plaza aan de Leenderweg! Kunst bekijken doe ik niet zo veel, misschien te weinig. Ik kom het wel graag ‘onverwacht’ tegen. Met het kantoor van Afslag Eindhoven zitten we op Sectie-C, het ateliercomplex in Tongelre. Een bruisende plek, en het is bijzonder om te zien hoe ontwerpers en andere makers er aan het werk zijn. Tijdens de Dutch Design Week zie je dan ineens wat iedereen maakt. Daar zitten heel gave dingen tussen. Die week zag ik ook een expositie met kraakheldere landschappen van fotograaf Mike Roelofs. Daar was ik erg van onder de indruk.

In december kijk ik het meest uit naar de theatervoorstelling Waldo & The Outsiders van ons gezelschap Afslag Eindhoven. Het wordt een voorstelling met flink wat schwung. Ikzelf vind het altijd leuk wanneer een voorstelling meer is dan het stuk alleen. En dat is bij ons zeker het geval: het is op een bijzondere plek, namelijk op Sectie C, er is lekker eten op de speellocatie, er is muziek, een actie voor de Voedselbank, een programma voor scholieren... In Eindhoven zijn we goed in samenwerken. Dan bedoel ik verbindingen maken tussen verschillende groepen en (kunst)disciplines. Een voorbeeld daarvan is het project Woensel Supertoll! van kunstenaar Tijs Rooijakkers en Tante Netty. Daar werken ook het Van Abbe Museum, Woonbedrijf, rapper Fresku, Trudo en natuurlijk de hele wijk Woensel aan mee. Bij Afslag Eindhoven doen we dat ook, door bijvoorbeeld samen te werken met de Voedselbank, muzikanten, Natlab en cateraar Robin Hood. Zo breng je verschillende werelden bij elkaar. Ik heb het gevoel dat dat in Eindhoven makkelijk(er) gaat. De lijntjes zijn kort.


GEDICHT

BINNENSTEBUITEN: ESTHER & GIEL Cultuurcolumnist Esther Bennenbroek gaat per brief in discussie. Deze maand met Parktheaterdirecteur en beweegstrateeg Giel Pastoor.

Beste Giel, Ik geloof dat je het niet zag. Ik hoop het ook van harte. Geen gezicht was het. Na ongeveer anderhalf uur tegenover je te hebben gezeten op de puzzelvormige banken in de foyer, voelde ik het al toen ik opstond. Mijn linkerbeen, verkrampt. Het gevolg van anderhalf uur op het puntje van een puzzelstuk. Ik schoof wat achter je aan naar de kantoortuin. De rechterhak tikte, de linker hield zich stil. In gedachten verzonken vervolgde ik mijn weg alleen naar buiten. Tijdens de gesprekken voor deze column schrijf ik niet. Dat leidt af van wat ik hoor en zie. Om met jouw termen te spreken ‘ik wil verdwalen’. Mee op de route van de ander. En daarvan leren. Maar soms hoor en leer je zoveel dat je wilde dat je toch dingen had opgeschreven. Al was bijbenen welhaast onmogelijk. We praten over geluk. Over de relatie tussen geluk en theaterbezoek. Je weet feilloos met wetenschappelijke onderzoeken te onderbouwen dat mensen meer geluk ervaren als ze zich identificeren met de ander. En dat ze dus van een live ervaring gelukkiger worden. Je vertelt me hoe jullie door het opnieuw uitvinden van het Parktheater weer positieve financiële resultaten wisten te behalen. En vooral in staat waren ook een nieuwe groep bezoekers stralend het pand te laten verlaten. Jij durft te veranderen. Jullie zijn bereid elkaar de ruimte te geven om te proberen. Om mensen op een andere manier het theater te laten ervaren. Niet alleen door ze te vragen om een kaartje te kopen. Maar door ze te betrekken in projecten. Projecten die niet voor het grote publiek zijn maar voor kleinere clubjes. Kleine clubjes mensen die je vol raakt, daar waar ze al een klein beetje open stonden. Praten is belangrijk geef jij aan. Dat merk ik ook. Privé en werk zijn niet strikt gescheiden. Ook niet in ons gesprek. Geluk en raken zijn de leidraad. Wat mij het meest raakt is dat je jouw collega’s uitnodigde om één op één een wandeling te maken over de Oude Toren, de begraafplaats in Woensel. Om te praten over hun dromen. Over wat ze nog willen doen, zowel binnen als buiten het theater. ‘De mooiste ideeën ontstaan tijdens een gesprek’ zeg je. Er zijn nog zoveel dingen die ik met jou zou willen bespreken. Hoewel ik daar meerdere zere benen voor over heb leg ik mijn meest prangende punt aan je voor in deze brief. Het klinkt allemaal zo makkelijk, Giel. Hoe je de medewerkers stimuleert om zelf te creëren en te raken. Hoe je ander publiek bij het theater betrekt, maar ook het huidige weet te behouden. En financiële groei wist te realiseren. Maar als het zo makkelijk is, waarom gebeurt het dan niet in alle organisaties? Als ‘verandering’ de sleutel is, waarom worden dan niet alle deuren die bezoekers, gasten of klanten door de verandering het liefst plat zouden lopen hiermee wagenwijd open gezet? Groeten, Esther

Benieuwd naar de reactie van Giel? Lees verder op pagina 14

TROMP IN DE STAD

Activiteiten rond de feestdagen Fijne Feestdagen Festival is knus, vurig, behagend, open, creatief, een tikkeltje vreemd, uitdagend en vooral van ons allemaal. FFF is een beleving waar iedere Eindhovenaar een steentje aan kan bijdragen. Activiteiten verbonden aan het Fijne Feestdagen Festival zijn te herkennen aan dit icoon.

DE HOUTWERKPLAATS VAN PIET HEIN EEK WERD VOOR ÉÉN AVOND VRIJGEMAAKT VOOR PUBLIEK ÉN MUSICI: DE NEW YORKSE SLAGWERKGROEP SÕ PERCUSSION SPEELDE MET TROMP 2012 WINNAARS ALEXANDRE ESPERET EN GARRETT MENDELOW HET TOEPASSELIJKE STUK TIMBER OP ZES HOUTEN BALKEN. (FOTO CLAUDIA HANSEN)

DECEMBER 2014

3


FIJNE FEESTDAGEN FESTIVAL Fijne Feestdagen Festival Activiteiten rond de feestdagen ZO 15 NOVEMBER T/M ZO 4 JANUARI T/m 4 januari 2015 staat Eindhoven in het teken van een nostalgisch gezellige winterperiode met prikkelende activiteiten. Fijne Feestdagen Festival is knus, vurig, behagend, open, creatief, een tikkeltje vreemd, uitdagend en vooral van ons allemaal. FFF is een beleving waar iedere Eindhovenaar een steentje aan kan bijdragen. Zo maakt Eindhoven er samen een Fijn Festival van voor de Feestdagen. De intocht van de Sint is het startschot van een Fijne Feestdagen periode die duurt tot het einde van de Kerstvakantie. Van sfeervol winkelen en schaatsen op de Markt tot gezellige kerstmarkten op diverse locaties. Zing mee met de XMAS Sing-Along en Show us your talent. Kijk op fijnefeestdagenfestival.nl wat je niet wilt missen tijdens jouw Fijne Feestdagen.

Schitterende Schaatsbaan MA 12 DECEMBER T/M ZO 4 JANUARI Markt Of je nu wilt oefenen voor Sterren Dansen op het IJs, het WK schaatsen of gewoon zin hebt in een gezellig dagje uit. Ongeacht het weer, vorst of dooi, van 12 december tot en met 4 januari is de ijsbaan op de Markt geopend. Na het schaatsen of tijdens het aanmoedigen, is het goed toeven in het ijsbaan café. Dus haal je schaatsen uit het vet of huur ze bij de baan. Voor de minder geoefende schaatsers zijn er speciale bobbies. Kijk voor openingstijden en entreeprijzen op fijnefeestdagenfestival.nl

Rechtestraat, Demer, 18 Septemberplein, Hermanus Boexstraat, Markt, Jan van Lieshoutstraat, College, Molenveld en Stratumseind. Inschrijven is mogelijk tot en met maandag 15 december 23.59 uur via santaruneindhoven.nl. De kosten voor deelname, inclusief een Kerstuitrusting bedragen €12,50 per persoon. Is de limiet van 1250 deelnemers nog niet bereikt, dan kan je op donderdag 18 december ook nog inschrijven. Deelnamekosten zijn dan € 15,-.

Goede Doel: de Voedselbank Eindhoven Santa Run Eindhoven steunt de Voedselbank Eindhoven. In de omgeving van start en finish is een stand ingericht waar je houdbare etenswaren kunt doneren. In december help je de Voedselbank vooral met hagelslag, pindakaas en chocopasta. Natuurlijk is jouw Kerstpakket ook van harte welkom. Je kunt de Voedselbank ook financieel ondersteunen. Bij inschrijving voor de Santa Run wordt de mogelijkheid geboden een donatie te doen. voedselbankeindhoven.nl

XMAS Sing-Along Meezingavond MA 19 DECEMBER Wim van Doorne Muziekkiosk 19.00 - 21.00 uur / Gratis

Santa Run Eindhoven Hardloopevenement ZO 18 DECEMBER Centrum Eindhoven 19.00 - 22.00 uur / € 15,- / voorverkoop € 12,50 Versierde straten, muziek langs de route, een DJ van Sky Radio en een lang lint van verklede kerstmannen en kerstvrouwen die door de straten van Eindhoven denderen. Op donderdagavond 18 december zorgt de Santa Run Eindhoven voor een betoverende ambiance in het centrum van de stad. Trek je hardloopschoenen en beste Kerstpak aan. Laat je aanmoedigen door het ‘ho-ho-ho-gejuich’ van de toeschouwers en sluit je hardloopjaar af in stijl. Ren mee In totaal loop je 3 rondes van 1,8 km. Start en finish zijn op het Catharinaplein/ Stratumseind in het centrum van Eindhoven. De lopers passeren tussentijds de

Op een winterse avond, met een kop warme chocolademelk of glühwein in de hand, met z’n allen meezingen met de mooiste kerstliederen uit heden en verleden. Het kan vrijdag 19 december tijdens de allereerste XMAS Sing-Along bij de Wim van Doorne Muziekkiosk. Een grote meezingavond met op het podium het indrukwekkende koor 4Tune Entertainment en een gelegenheidsorkest onder leiding van niemand minder dan Ad Maas. Een winterse avond voor jong en oud op een plein in ultieme kerstsfeer. Daar word je vanzelf warm van.

Show us your talent Publieke talentenshow MA 19 DECEMBER Catharinaplein, Wilhelminaplein, 18 Septemberplein 15.00 - 20.00 uur / Gratis 19 december gaan de remmen los. Stichting Lighttown Creations daagt talenten uit om hun gift te laten zien en horen door middel van een publieke talentenshow. Op het Catharinaplein, Wilhelminaplein en 18 Septemberplein wordt het publiek, met behulp van attributen als een microfoon, een dansvloer en een schildersezel, uitgenodigd om te laten zien wat ze kunnen. Terwijl winkelend Eindhoven de laatste kerstinkopen doet, zal hun hart verwarmen als ze talenten geboren horen worden en een verscheidenheid aan stemmen de straten op doen bloeien. Op het Wilhelminaplein staat jong en oud een dansbattle te

4

UIT IN EINDHOVEN


THEATER

Kerstmarkt WO 21 DECEMBER Wilhelminaplein 13.00 - 18.00 uur / Gratis Op deze laatste zondag voor de Kerst is het Wilhelminaplein Winterplein. Een kerstmarkt in Anton Pieck achtige sfeer vol kraampjes met cadeautjes, hapjes en drankjes, stemmige muziek, kerstbomen, gezellige vuurkorven en genoeg warms voor een echt kerstgevoel. Ook zijn er workshops taartdecoreren en kandelaars maken voor de kinderen.

Fakkeltocht Fakkeltocht za 24 december Wilhelminaplein 18.00 uur / Fakkelmunten: € 2,50 / € 2,voorverkoop De Fakkeltocht Eindhoven werd voor het eerst in 1992 gehouden, toen in Europa op verschillende plaatsen aanslagen op migranten werden gepleegd. Sindsdien wordt elk jaar op Kerstavond, 24 december, een fakkeltocht gehouden voor vrede, vrijheid en verdraagzaamheid. Loop jij ook mee?!

Toneel MA 1 DECEMBER Parktheater Eindhoven 20.30 uur (19.30 uur inleiding) / € 25,Naar het verhaal van de gelijknamige bestseller van de Vlaamse auteur Dimitri Verhulst, volgt De laatkomer het leven van Désiré (Hans Dagelet). Désiré is een man op leeftijd die weer plezier wil hebben in het leven, die de kleinerende houding van zijn vrouw helemaal zat is en besluit revanche te nemen door zijn levenstragiek in te ruilen voor één groot feest. Hij belazert zijn omgeving op hilarische wijze door zich voor te doen als demente grijsaard die op zijn einde afstevent. Hij creëert daarmee een vrijheid die hij tot dan toe niet kende. De laatkomer is een hoopvol begin van een schitterend einde van een man die op de valreep het heft in eigen hand neemt en zichzelf terugvindt. Met zijn tekortkomingen daagt hij ons uit om nu te leven; niet morgen, niet overmorgen, niet volgend jaar. Nu, want anders gaat het leven echt aan je voorbij. Met Hans Dagelet, Bram van der Heijden, Jochem Stavenuiter, Lies Pauwels, Malou Gorter e.a. Muziek Eef van Breen. Choreografie Club Guy & Roni. Regie Ola Mafaalani.

ISH - ISHues Vaders/Gene Dans / muziektheater DI 2 DECEMBER Parktheater Eindhoven 20.30 uur / € 15,In de danstheatervoorstelling Vaders maken we kennis met een vader en zijn opgroeiende dochter. Hij knuffelt haar, maar bepaalt ook duidelijk de regels. Op een dag trekt hij plots de deur achter zich dicht en laat hij zijn dochter in de steek. Een voorstelling over een man die ondanks alles nog steeds haar vader is. In Gene komen twee jonge vrouwen tijdens een communicatietraining tot de ontdekking dat ze een gemeenschappelijke geschiedenis hebben. Dans, cabaret en muziektheater vormen samen de puzzelstukjes van een intense intrige. Twee zusjes ontdekken dat je altijd kunt kiezen waar je naartoe wilt, maar nooit kunt veranderen waar je vandaan komt. ISHues is een voorstelling in de serie ISH Nieuwe Makers. Hierin biedt cross-over dansgezelschap ISH talentvolle makers de kans om, onder begeleiding van artistiek leider Marco Gerris en een persoonlijke coach, een voorstelling te maken in de ISH-traditie. Eerdere voorstellingen in deze serie zijn THE GATE, Fight Flow, GravitISH, Ego-Clash en L.O.U.D.

Leon van der Zanden Presentatie Comedy Academy

De Bloeiende Maagden Toen neuken nog gewoon was

Cabaret WO 3 DECEMBER Parktheater Eindhoven 20.30 uur / € 7,50

Cabaret DO 4 DECEMBER Parktheater Eindhoven 20.30 uur / € 19,50 De Bloeiende Maagden zijn terug van weggeweest! Met een scherpe, nietsontziende komedie over de oudste relatie ter wereld doen zij Parktheater Eindhoven aan. “Het Huwelijk: een instituut om het leed te verzachten waaraan men niet zou lijden als men niet getrouwd was”, aldus de Maagden.

Vooraf kun je voor € 2,- fakkelmunten kopen. Voorverkoopadressen vind je op fakkeltochteindhoven.nl Op 24 december zelf kosten de fakkelmunten € 2,50. Vanaf 18.00 uur kunnen de munten op het Wilhelminaplein en bij de Fatihmoskee worden ingeleverd tegen fakkels. De tocht begint kort na 19.00 uur en eindigt met een muzikaal programma op het Wilhelminaplein.

In de seizoenen 2012/2013 en 2013/2014 gaf cabaretier Leon van der Zanden een cursus stand-up comedy in het Parktheater: de Comedy Academy. Een talentenklas, waarin comedians worden klaargestoomd voor een carrière in de stand-up comedy. De comedians zijn destijds geselecteerd aan de hand van een filmpje dat zij hadden ingezonden. Inmiddels hebben de deelnemers in de aanloop naar vanavond een flink aantal vlieguren gemaakt, onder leiding van Leon van der Zanden. Vanavond is het resultaat van hun lessen en speelbeurten te zien. Eén van de comedians zal door Leon worden voorgedragen voor een plek in de halve finale van de Culture Comedy Award op 30 januari aanstaande. De finale is op 31 januari.

Een voorstelling voor iedereen die ooit uit wanhoop de mailbox van zijn geliefde kraakte of zichzelf terugvond aan het aanrecht met een mes en dacht: ik hoef me alleen maar om te draaien en te steken... Maar er is hoop! In hun luxe ‘relationresort’ bieden de Bloeiende Maagden u doeltreffende technieken om uw gemankeerd samenzijn in een mum van tijd om te toveren tot een passionele relatie. Seks, geweld, psychologische oorlogsvoering en hier en daar een traan met de belofte van beterschap. Of zoals het Algemeen Dagblad schreef: “Een controversieel stel dat op het raakvlak van cabaret en theater speelt en in die disciplines de scherpe randen opzoekt.” De Bloeiende Maagden zijn Minou Bosua en Ingrid Wender. Voorstelling in het kader van Ontroerend Goed. FOTO GOVERT DE ROOS / GIJS KUIJPER

Wilhelminaplein Winterplein

Noord Nederlands Toneel De laatkomer

FOTO REYER BOXEM

houden waar je u tegen zegt. Ten slotte is er het 18 Septemberplein waar de kunstenaars ter plekke schitterende kunst maken waarvan studenten van de Design Academy nog wat kunnen leren. Dus heb jij de stem van een nachtegaal, de dansmoves van een god of ben jij de volgende Vincent van Gogh? Laat het dan zien op 19 december in het centrum van Eindhoven.

DECEMBER 2014

5


Nachtgasten 2 Het wonder van Nachtgasten Toneel DO 4 DECEMBER Parktheater Eindhoven 20.30 uur / € 15,-

Compagnie de Koe en Toneelgezelschap Stan The Marx Sisters Theater DO 4 DECEMBER Natlab 20.30 uur / € 17,50 Als Karl Marx sterft worden zijn twee dochters, Laura en Eleanor, de beheerders van zijn nalatenschap, het oeuvre dat hun leven al zo lang had gedomineerd. Alle armoede en verbanningen tijdens hun jeugd kwamen voort uit vaders revolutionaire ideologie. Nu beginnen de dochters hun eigen noodlottige emancipatiestrijd. Een voorstelling over zelfontplooiing en zelfopoffering, over de knellende banden van beloofde ideologische (en artistieke) vrijheid, over paternalisme en ontvoogding, over gezin en kinderen. Over drukte en druk.

FOTO ANJA BEUTLER

ICKamsterdam 5: ECHO Dans VR 5 DECEMBER Parktheater Eindhoven 20.30 uur / € 19,50 5: ECHO is een dansvoorstelling waarin verleden en heden met elkaar verweven worden. Choreograaf Nicole Beutler duikt voor dit eigentijdse ‘Gesamtkunstwerk’ in de Nederlandse dansgeschiedenis. In de roerige jaren zeventig broeide er van alles in de dans. De ‘alles kan’mentaliteit kwam overwaaien uit New York. Performers huppelden en rolden met ‘natuurlijke’ bewegingen over het toneel van het legendarische Shaffy Theater en dansers kropen als glinsterende hagedissen over de balustrades van Carré. Nicole Beutler onderzoekt in 5: ECHO of dit avantgardistische werk nog altijd zoveel stof doet opwaaien. Geïnspireerd op de sporen die het radicale werk van ‘ruimtekunstenaar’ Koert Stuyf en ‘muze van de Nederlandse dans’ Ellen Edinoff hebben achtergelaten, neemt Beutler u mee op een eigentijdse reis door de tijd. Voorstelling in het kader van Ontroerend Goed.

ILL: DE BOER & VAN TEYLINGEN

Het is de nachtmerrie van elke acteur: je staat op het toneel voor een volle zaal zonder te weten wat je tekst is, waar de voorstelling überhaupt over gaat en wie toch die mensen zijn met wie je het toneel deelt. De Nachtgasten willen niet wachten op de perfecte rol bij de perfecte regisseur. Ze willen alles spelen: van Batman tot Shakespeare en van slapstick tot groots drama. Dus schrijven ze verhalen voor grote improvisaties waarin steeds één van hen meespeelt. In elke Nachtgasten improviseren acteurs een avondvullend toneelstuk, aan de hand van een uitgekiend basisverhaal. En ze nodigen de beste acteurs van Nederland uit om mee te doen. John Buijsman, Sigrid ten Napel, Anneke Blok, Bram van der Vlugt, Monic Hendrickx en Waldemar Torenstra speelden de theaters al plat. Een nieuwe manier van theater maken, wij kijken er weer naar uit!

FOTO SANNE PEPER

FOTO GREETJE MULDER

THEATER

Opera Zuid De/Die/The Fledermouse Da Bounce Comedy Nights 2

Paul & Menno de Nooijer Half the Horizon Theater ZO 7 DECEMBER Natlab 16.00 uur / € 14,50 Half The Horizon is een magisch-realistische voorstelling waarin de met prostaatkanker gediagnosticeerde kunstenaar Paul de Nooijer samen met zijn zoon Menno vorm geeft aan zijn huidige conditie. Serieuze en lichtvoetige aspecten van Pauls leven komen in beeld en muziek voor het voetlicht. Onmiskenbaar verbonden met de unieke beeldtaal van Paul en Menno is de muziek van Jorrit Tamminga, uitgevoerd door de gelouterde musici Izhar Elias en Erik Bosgraaf.

6

UIT IN EINDHOVEN

International comedy MA 8 DECEMBER Parktheater Eindhoven 20.30 uur / € 27,50 De comedy scene in de Verenigde Staten bulkt van de bekende comedians. Denk aan Chris Rock, Dave Chapelle, Jim Carey en Chris Tucker. Aan de lopende band staan er weer nieuwe grootheden in the picture die op het punt staan door te breken. Deze soort comedians zijn bekend van films, tv-series en hun optredens bij populaire tv-shows als Comedy Central, The Tonight Show en Def Comedy Jam. Da Bounce Comedy Nights haalt deze comedians naar Nederland, waar ze een stop zullen maken in het Parktheater. In oktober was de eerste uitvoering van Da Bounce Comedy Nights in het Parktheater. Enkele reacties van bezoekers: “Echt gelachen! Zeker de laatste 2 van de 3 comedians waren toppers!”, “Nice show, we will come back for part 2!”, “Leuke show, goede comedians en goed gelachen”, “Was superrrrr”. Engelstalig.

Opera DI 9 DECEMBER Parktheater Eindhoven 20.00 uur (19.15 uur inleiding) / vanaf € 22,50 New York, 31 december 2014. Eisenstein moet door een onhandige actie van zijn advocaat naar de gevangenis. Zijn vriend Falke haalt hem over om eerst nog mee te gaan naar een party in een van de hipste galeries van New York. Zijn echtgenote Rosalinde neemt huilend afscheid van hem. Zodra zij alleen is, ziet butler Alfred zijn kans schoon om haar te verleiden. Als de gevangenisdirecteur Eisenstein komt ophalen, doet Rosalinde of Alfred haar echtgenoot is, waardoor Alfred in de cel belandt in plaats van Eisenstein... Regisseurs Daniel van Klaveren en Miranda van Kralingen plaatsen Johann Strauss’ beroemde ‘Fledermaus’-komedie over liefde, wraak en bedrog in een tijd waarin personages uit alle windstreken meer met zichzelf en hun mobiele communicatiemiddelen bezig zijn dan met elkaar, waardoor de communicatie, ondanks alle sociale media, veel te wensen overlaat. Met Willem de Vries, Kim Savelsbergh, Clara Lammers Lisnet, Veerle Sanders e.a. philharmonie zuidnederland staat o.l.v. Ivan Meylemans.


Afslag Eindhoven / Natlab door Plaza Futura Waldo & The Outsiders Locatietheater WO 10 DEC T/M VR 12 DEC (TRY OUT) / ZA 13 DEC (PREMIÈRE) DO 18 DEC T/M 21 DEC, ZA 27 DEC T/M MA 29 DEC EN VR 2 T/M ZO 4 JAN Sectie-C (Daalakkersweg 2) 20.30 uur (diner vanaf 19.00 uur) / Vanaf € 14,50 (kaarten: natlab.nl) In een van de hallen van het voormalig fabrieksterrein Sectie-C speelt theatergezelschap Afslag Eindhoven haar nieuwe voorstelling: Waldo & The Outsiders. Een voorstelling tegen het decor van een voedselbank, met knallende momenten, een vette knipoog naar rocker Wally Tax en een smakelijk diner vooraf. “Ik wil nooit meer iemand in dit beschaafde land uit een vuilnisbak zien eten. Doe je mee?” Dat zegt Waldo, idealist. Hij richtte voedselbank De Rooje Loods op. Precies vijf jaar geleden, dus vandaag is het feest. Hoewel, de ongeopende enveloppen hebben zich opgestapeld. Waldo steekt zijn kop in het zand. Maar vanavond is er geen ontkomen meer aan. Idee & regie Yvonne van Beukering. Spel Rogier Schippers, Martijn Crins, Marcel Roelfsema, Melissa Helena Pieters, Dianne Krijnen e.a. Scènografie Elian Smits. Diner vooraf Voor een compleet avondje uit is de voorstelling te combineren met een diner op de speellocatie. Zij maken eten waar je je vingers bij aflikt en bieden werkervaringsplaatsen aan kwetsbare mensen. Groepskorting Een avond uit met familie, vrienden of collega’s? € 2,- p.p. korting (vanaf 10 personen) (reserveren via zakelijk@afslageindhoven.nl, niet in combinatie met andere kortingen). AFSLAGEINDHOVEN.NL

Help de voedselbank! FOTO PAUL BEEKHUIS

1100 mensen in Eindhoven zijn afhankelijk van de voedselbank. Voedselbank Eindhoven heeft dus veel voedsel nodig. Help ook mee! Neem een potje pindakaas, chocoladepasta of hagelslag mee naar de voorstelling. Ze worden ingezameld op de speellocatie en aan Voedselbank Eindhoven gedoneerd. Afslag Eindhoven werkt voor deze voorstelling op verschillende manieren samen met Voedselbank Eindhoven. voedselbankeindhoven.nl

Toneel DO 11 EN VR 12 DECEMBER Parktheater Eindhoven 19.30 uur (18.45 u Inleiding) / € 29,50 Scènes uit een huwelijk, in een regie van Ivo van Hove, is een bijzondere beleving voor het publiek. Johan en Marianne worden gespeeld door drie acteurskoppels van verschillende leeftijden, waardoor men als toeschouwer getuige is van verleden, heden en toekomst van een liefdespaar en een huwelijk ziet in al zijn facetten. De confrontaties vinden plaats op slechts enkele meters afstand van het publiek, dat als het ware in de huiskamer van Johan en Marianne is neergestreken.

FOTO JAN VERSWEYVELD

Voor het schrijven kon auteur Ingmar Bergman putten uit bijna dertig jaar huwelijkservaring met vijf opeenvolgende echtgenotes. Hij voelde zich sterk verbonden met zijn personages Johan en Marianne. Zij lijken het perfecte echtpaar, maar scène na scène wordt dit mooie plaatje ontdaan van alle leugens en illusies. De pers schreef: “TA imponeert met enerverende Scènes uit een huwelijk” (GPD), “Ivo van Hove excelleert met Bergmanniaans huwelijksdrama” (Vrij Nederland). Met Roeland Fernhout, Janni Goslinga, Hugo Koolschijn, Celia Nufaar (winnares van Colombina voor beste vrouwelijke bijrol), Camilla Siegertsz e.a.

CKE Open Podium Dans Dans ZA 13 DECEMBER T/M ZA 31 JANUARI CKE-dansschool (Pastoor Petersstraat 180) 13.30 uur / Prijs variërend van gratis tot € 34,Op zaterdag 31 januari houdt CKE het Open Podium Dans voor zelfgemaakte dansen. In aanloop hier naartoe kunnen dansers – solo, duo of als groep – deelnemen aan een workshop en drie afspraken bij een danscoach. Opzet programma Op zaterdag 13 december is er een gezamenlijke startworkshop over het maken van een choreografie. Hierna zit iedereen vol ideeën en inspiratie om aan de eigen dans te beginnen. In de weken daarna werkt iedereen zelfstandig verder. Er is drie keer een afspraak met een danscoach voor tips om de dans verder te ontwikkelen en laten groeien richting het voorstellingsmoment. Alles kan. Hiphop, moderne dans, klassiek ballet, breakdance of gewoon een eigen stijl. Een geweldige solo, een ontroerend duet, een indrukwekkende groepsdans, een dans met livemuziek – deelnemers bepalen het allemaal zelf. De prijs varieert afhankelijk van het aantal dansers per dans van € 14,- tot € 34,-.

Cape Town Opera Chorus African Angels Show ZA 13 DECEMBER Parktheater Eindhoven 20.00 uur / vanaf € 24,50 Komt het beste operakoor ter wereld uit Zuid-Afrika? Ja! Al in 2013 was de vakjury van het International Opera Awards Gala het daar unaniem over eens. Maar na de verbluffende optredens bij DWDD, voor Prinses Beatrix en bij het Mandela Memorial Concert was ook het grote publiek overtuigd: het Cape Town Opera Chorus uit ZuidAfrika mag met recht dit predicaat dragen. “In één woord geweldig. Wat een stemmen. Ook de pianist (dirigent) was top! Een avond om niet te vergeten”, “Was super! Prachtige kleurrijke afwisseling tussen opera, gospel en Afrikaanse muziek.” Zeer enthousiaste reacties op de show van vorig seizoen in het Parktheater en daarom komen ze terug! Het warme stemgeluid, de operatechniek, de explosieve energie, maken African Angels tot een ongeëvenaard swingend operaconcert. Het koor komt in de kerstperiode met een mix van opera (van Porgy & Bess tot Verdi), gospel (met klassiekers als Oh Happy Day) en Afrikaanse traditionals, aangevuld met bekende kerstliederen. Een toegankelijk concert voor de operaliefhebber en voor iedereen die verlangt naar een feestelijk gevoel in de koude wintermaanden.

Inschrijven Inschrijven kan via cke.nl met cursuscode 45001. Dit garandeert deelname aan de voorstelling op 31 januari plus een gratis toegangskaartje om weg te geven. Meedoen aan het open podium zonder choreografieworkshop en coaching kan ook. Dat is gratis. Het aantal plaatsen hiervoor is beperkt (toekenning op volgorde van aanmelding).

FOTO LUCIENNE VD MIJLE

Toneelgroep Amsterdam Scènes uit een huwelijk

DECEMBER 2014

7


THEATER Benjamin Verdonk / Toneelhuis notallwhowanderarelost Theater ZA 13 DECEMBER Natlab 20.30 uur / € 16,50 Geestdrift (een vrolijk plezier in de absurditeit van de menselijke conditie) en een voorliefde voor het onzegbare. Weinig woorden, veel touwtjes, sneeuw, kleuren en hoekige figuren, deuren die opengaan en terug toe. Ga zitten en aanschouw dit weifelend en rusteloos, wispelturig en vluchtig werk. Een diorama, een kijkdoos, een wunderkammer, een tafeltoneel. notallwhowanderarelost is een voorstelling met weinig woorden, maar des te meer touwen, kleuren, geometrische figuren, deuren die opengaan en gordijnen die vallen. Een theater op mensenschaal, binnen handbereik, op ooghoogte...

United-C Seasoning - Part 4

Nieuw Utrechts Toneel / Marcel Osterop i.s.m. Het Zuidelijk Toneel Orde van de Dag Ouds&Nieuws show 2014 (première)

Dans VR 19 EN ZA 20 DECEMBER United-C / Lightclub (Kleine Berg 62) 20.30 uur / € 7,50 / € 5,- CJP-studenten

Show DO 18 DECEMBER Parktheater Eindhoven 20.30 uur / € 16,50 In december maakt de Orde van de Dag een speciale Ouds&Nieuws Show, een jaaroverzicht van de hoogtepunten uit alle edities van Orde van de Dag in 2014. Hoogtepunten die het meeste blootleggen over de wereld áchter het nieuws en waarin theater meer toont dan een journalist ooit kan onthullen: de ontroerendste scènes, de meest hilarische sketches, de beste liedjes en de scherpste columns. Orde van de Dag vangt het jaar 2014 en sluit het feestelijk af. Met Marcel Osterop, Oscar Kocken, Greg Nottrot, Michiel Lieuwma, Mark Kraan, Jibbe Willems, Wilko Sterke, Frank van Kasteren e.a.

United-C toont nieuwe ontwikkelingen op het gebied van live-art, gericht op (internationale) performance, begeleid door muziek en beeldend werk. Seasoning: het kruiden, de jus, de krenten in de pap. Het weekend dat de winter begint, vindt Seasoning 2014 - Part 4 plaats. United-C brengt een programma waarin verontrusting, schoonheid en troost leidraad zijn. Nieuwe performances, korte voorstellingen en beelden. United-C en haar speciale gasten nemen de toeschouwer mee in een stroom van beelden, dans, muziek, video, performance. De toeschouwer kan dat van dichtbij meemaken, haast aanraken.

FOTO KURT VD ELST

FOTO WIM POPELIER

Seasoning – Part 4: ontroerd en verwarmd laten we de winter komen Seasoning - Part 4 vindt plaats in de verschillende ruimtes van het pand van United-C aan de Kleine Berg 62 in het centrum van Eindhoven, waaronder de Lightclub. Vanaf 10 december introduceren we onze gasten op unitedcowboys.net en facebook/united-c Reserveren info@united-c.nl / 0402371277

Kerstwintercircus. Het Kerstwintercircus is hét familie-uitje bij uitstek tijdens de feestelijke decembermaand. De Grote Zaal wordt weer omgetoverd tot een piste waar spectaculaire acts van de crème de la crème uit de internationale circuswereld jong en oud een onvergetelijke middag zullen bezorgen.

Circus ZO 21 T/M MA 29 DECEMBER Parktheater Eindhoven 11.00 en 15.00 uur (di 23, wo 24 en ma 29 alleen om 15.00 uur) / Vanaf € 7,50 “Eerst met onze kinderen, nu allen boven de 40, daarna met de kleinkinderen! Was weer top!”, “Veel plezier gehad met de kinderen. Geweldige clowns, jongleur en luchtacrobaten!”, “Was prachtig, er was voor elk wat wils mijn (klein)kinderen en oma hebben genoten.” Een paar van de vele leuke reacties die circusbezoekers vorig seizoen op de website achterlieten. Ook dit jaar presenteert het Parktheater een zorgvuldig samengesteld Internationaal Kerstwintercircus. Van zondag 21 t/m maandag 29 december is het Parktheater weer helemaal in de ban van het 44ste

8

UIT IN EINDHOVEN

Spreekstalmeester Arjan Smit, bekend van onder andere Sesamstraat, zal het circus presenteren. Wat kunt u zoal verwachten? Behalve Michael Ferreri, een geweldige jongleur, is ook ‘s werelds snelste messenwerper Patrick Brumbach uit Los Alamos aanwezig. Voor de nodige spanning staat Duo Somalas op het toneel, met een vuuract. Anna Rastsova is verantwoordelijk voor een spectaculaire act op een schommel hoog in de nok van de toneeltoren. Natuurlijk mogen de clowns en de muzikale begeleiding door een live orkest niet ontbreken. Kijk voor het actuele programma op kerstwintercircus.nl Kom en geniet van de warme kerstsfeer in het theater!

Meer info en reserveren kerstwintercircus.nl / parktheater.nl

Tip

Bij restau rant Park & Pluche ku nt u terec ht voor een heerl ijk Winterb uffet! Reservere n is wel noodzake lijk. U kun t via parktheate r.nl reserv e re n en ook via P ark&Pluch e (040-215 625 6)


FILM Theaterplan Carmen, de musical Amateur / musical DI 30 DECEMBER T/M WO 7 JANUARI Parktheater Eindhoven 20.30 uur (za 3 en zo 4 januari ook om 14.30 uur) / vanaf € 20,Een jongeman, Don José, afkomstig uit een klein dorpje op het platteland, gaat het leger in. In de stad ontmoet hij de wereldse Carmen. Hij wordt tot over zijn oren verliefd. Wat zoekt hij bij haar? Don José blijkt verscheurd tussen twee werelden: hij is hopeloos verliefd op Carmen, maar wil ook zijn plicht als soldaat naleven. Carmens vrije moraal en levenswijze drijven hem tot het uiterste.

Mr. Turner VANAF DO 11 DECEMBER In Mr. Turner volgen we Turner gedurende zijn schilderscarrière, maar krijgen we ook een kijkje in zijn privéleven. We maken onder meer kennis met de belangrijke vrouwen in zijn leven, waaronder zijn nicht Hannah Danby (Dorothy Atkinson) en Sophia Booth (Marion Bailey), de minnares waar hij tot aan zijn dood bij is gebleven. Mr. Turner vertelt het prachtige levensverhaal van de man achter de meest beroemde landschapschilderijen en zeegezichten van die tijd. GB 2014. 149 min. Regie Mike Leigh. Met Timothy Spall, Dorothy Atkinson, Marion Bailey, Lesley Manville, e.a.

FOTO FRANK VAN EERSEL

Een nieuwe jonge cast van Theaterplan brengt Carmen, de musical. Het verhaal van Prosper Mérimée over Don Jose en Carmen is vooral bekend door de opera van Bizet. Regisseur Ruud van Bree maakte voor Theaterplan een compleet nieuwe bewerking: romantisch, meeslepend en rauw. Net als in zijn eerdere bewerkingen van Romeo+Julia en Alice in Wonderland komen ook in deze productie verschillende muziekstijlen samen. Theaterplan maakt al bijna 25 jaar voorstellingen met jongeren die het theatervak in willen. Musicalsterren als Freek Bartels, Cindy Bell en acteurs als Henri van Loon, Teun Luijkx en Huub Smit startten er hun carrière.

Film in Natlab

JEUGD Sesamstraat Theater Kerst in Sesamstraat

Kerstvakantie in het Van Abbemuseum Theaterrondleidingen Er was eens...

Muziektheater 3+ ZO 14 DECEMBER Parktheater Eindhoven 14.00 en 16.00 uur / € 19,50

Voor de hele familie 23, 28 EN 30 DECEMBER EN 4 JANUARI Van Abbemuseum € 3,- (t/m 5 jaar gratis)

Kerst vier je samen. Kerst brengt mensen bijeen, ook in de beroemdste straat van de wereld. In een sfeervol decor zingen de Sesamstraatbewoners samen met Doedoe (Melissa Drost) kerstliedjes en kan iedereen meezingen en meedansen met leuke bekende én nieuwe liedjes van Sesamstraat Theater. Laat je ontroeren en geniet met de hele familie van Kerst in Sesamstraat! Producent Mark van Ierssel: “Generaties zijn opgegroeid met Sesamstraat. Dat maakt deze kerstvoorstelling uitermate geschikt voor hele families die met elkaar een bijzondere middag willen beleven.” Dus laat je speelgoed staan en schuif gezellig aan! Sesamstraattheater maakt muzikale theatervoorstellingen voor peuters en kleuters. In de voorstellingen staan de personages centraal die de kinderen van televisie kennen.

Er staan wonderlijke zaken te gebeuren... Een vergeten en stoffig schilderij breekt uit haar lijst om in het nieuwe Van Abbe op ontdekkingstocht te gaan. Hier ontdekt ze een hele nieuwe wereld van kunstwerken, waar soms zelfs heel wat om te hi ha lachen valt. Tijdens de kerstvakantie vinden er extra theaterrondleidingen plaats. Kijk op de website van het Van Abbemuseum voor de data. Iedere eerste zondag is er een gebarentolk bij de theaterrondleiding aanwezig. Reserveren via vanabbemuseum.nl.

White God VANAF DO 4 DECEMBER White God is één van de meest curieuze en bijzondere films van 2014. De film begint als de dertienjarige Lili op zoek gaat naar haar hond Hagen, die door haar vader langs de kant van de weg is achtergelaten. Wat aanvankelijk oogt als een (gitzwarte) familiefilm, neemt een verrassende wending als blijkt dat Hagen aansluiting heeft gevonden bij een groep honden die een opstand tegen de mens voorbereiden. Hun wraak zal zonder genade zijn. Lili is de enige die deze oorlog kan stoppen. Hongarije 2014. 119 min. Regie Kornél Mundruczó. Met Zsófia Psotta, Sándor Zsótér, e.a.

Kevertje Kuso en de geheime code Doe-het-zelftoer voor de hele familie Kevertje Kuso is op zoek naar echte kunstkenners die hem kunnen helpen de geheime code te kraken. Bij de kassa staat een koffertje voor je klaar met alle spullen die je nodig hebt om de aanwijzingen in de Er was eens...-tentoonstelling te vinden. Het boekje is, met geldig entreebewijs voor het museum, gratis mee te nemen bij de kassa. DECEMBER 2014

9


MUZIEK Jan Smit

Axes in december

Popmuziek MA 1 DECEMBER Muziekgebouw Eindhoven 20.15 uur / € 37,50

Michael Moore Septet Jazz in Wilhelmina MA 1 DECEMBER 21.00 uur / € 11,- / € 7,Aanstormende talenten Jorrit Westerhof en Giuseppe Doronzo maken deel uit van deze band die ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van altsaxofonist Michael Moore op tournee is. Laatstgenoemde is trouwens ‘forever young’ en zijn altijd mooie muziek ontbeert nooit een twist.

Optreden in de concertzaal, met de fans dichtbij is Jan Smit op het lijf geschreven. Nog geen jaar na zijn uitverkochte concert in Muziekgebouw Eindhoven april 2014, brengt hij nu zijn grootste hits én nummers van zijn nieuwe album dat augustus 2015 uitkomt, met zijn vertrouwde Marcel Fisser band.

Jazz in Wilhelmina MA 8 DECEMBER 21.00 uur / € 11,- / € 7,Batik bestaat uit pianist Wolfert Brederode (ECM Records), gitarist Ed Verhoeff (Nueva Manteca), bassist Mark Haanstra (Barnicle Bill met John Engels) en drummer Joost Lijbaart (Yuri Honing). Nieuwe klanken ontstaan en traditionele vormen vervagen bij hun mooie stijl van improviseren.

FOTO RENS HORN

Batik

Jeroen van Vliet Axes@ Piet Hein Eek ZO 21 DECEMBER 16.00 uur / € 12,50 / € 7,50 Op 14 december werd de Boy Edgarprijs 2014 uitgereikt aan Jeroen van Vliet. Voor Axes een mooie aanleiding om hem uit te nodigen voor het eerste concert in de concertzaal van Piet Hein Eek. “Van Vliet maakt muziek waarin je je verliest. Hij behoort tot de paar grote dichters van de Nederlandse geïmproviseerde muziek. Een warm persoon die zich nooit laat verleiden om in onnodig gecompliceerde vormen te musiceren, maar altijd trouw is aan de mooie klank. Juist deze klank vormt de inhoud, de dimensie, de diepgang. Hierin is Van Vliet ongenadig geloofwaardig.”

CKE in december Music for lunch Muziek DO 11 DECEMBER CKE-concertzaal / Pastoor Petersstraat 180 12.30 uur / Gratis Regelmatig kun je in de concertzaal van CKE een gratis lunchpauzeconcert bijwonen. De invulling is elke keer anders: van lichte tot klassieke muziek, verzorgd door muziekdocenten en muzikale partners van CKE. Het programma wordt vooraf gepubliceerd op cke.nl

Kerstconcert CKE-muziekschool Muziek ZA 13 DECEMBER Catharinakerk Stratumseind 20.00 uur / € 5,Het jaarlijks terugkerende kerstconcert van CKE is een mooie traditie. Sfeervolle muziek en kerstliederen in de Eindhovense stadskerk geven bezoekers het echte kerstgevoel. Op het programma staan onder meer een koor met harp en blokfluiten, een blokfluitkwartet met zang, een fluitensemble, een gitaarensemble en orgelstukken. Kom luisteren en geniet! Kaarten zijn vanaf 8 december te koop bij de muziekschool aan de Pastoor Petersstraat en voor aanvang van het concert bij de kerk.

CKE & Rebelbass DJ-school ‘5 Years Party Night’

CKE & Rebelbass DJ-school ‘Jubileum Open Avond’

Muziek VR 12 DECEMBER PopEi, Klokgebouw 21.30 - 01.00 uur / Gratis

Muziek WO 17 DECEMBER PopEi, Klokgebouw 18.00 – 23.00 uur / Gratis

Veertien gevorderde dj’s presenteren zich tijdens deze extra feestelijke clubavond. Feestelijk, want de dj-school bestaat 5 jaar. Iedereen is welkom om te komen luisteren en dansen en daarnaast kun je terecht voor informatie als je wilt leren dj-en. Boegbeeld van de DJ-school Lady Aïda is aanwezig om informatie te geven over de mogelijkheden. In februari starten weer nieuwe cursussen voor beginners en gevorderden. facebook.com/ckedjschool

De CKE & Rebelbass DJ-school bestaat vijf jaar en dat wordt gevierd met dj showcases, demo’s en om 22.30 uur een ‘special surprise act’. Kom kijken en luisteren naar optredens van aanstormend dj-talent en demosessies digitaal beatmixen. Boegbeeld van de DJ-school Lady Aïda vertelt bezoekers graag over de opleidingsrichtingen binnen de dj-school. In februari gaan weer nieuwe cursussen van start voor beginners en gevorderden. facebook.com/ckedjschool

CKE Café Muziek ZO 21 DECEMBER Oude Rechtbank 15.00 uur / Gratis Vaste prik op de derde zondag van de maand: CKE Café in de sfeervolle zaal van de Oude Rechtbank aan het Stratumseind. Schuif gezellig aan en geniet van de meest uiteenlopende en verrassende muzikale optredens van talent uit Eindhoven en omgeving. Het programma wordt vooraf gepubliceerd op cke.nl Ook op het podium? CKE is altijd op zoek naar muzikaal talent uit Eindhoven en omgeving dat het aandurft om het podium te beklimmen. Solist, singer-songwriter, ensemble, band of compleet koor... (bijna) alles kan. Info en aanmelden sandra.vangerwen@cke.nl of 040 2163212.

10

UIT IN EINDHOVEN


St. Catharinakerk (centrum) € 7,- / CJP-houders en studenten gratis ZA 6 DECEMBER / 14.25 UUR

Muziek in de Cathrien Joseph Haydn: Nicolaimesse ter ere van St.Nicolaas. Collegium Vocale Eindhoven en Collegium Musicum Catharina o.l.v. Ruud Huijbregts. Met om 14.25 uur beiaardbespeling door Rosemarie Seuntiëns.

ZA 13 DECEMBER / 15.00 UUR

KamerMuziek in de Cathrien The Great Bear and the Madman: muziek van G.F. Händel en tijdgenoten in London. Barokensemble ‘La Gamme’ en Caroline Spanjaard, sopraan

Franse magie met Isabelle van Keulen en philharmonie zuidnederland Kerstconcert ZA 13 DECEMBER Muziekgebouw Eindhoven 20.15 uur (Gratis inleiding 19.15 uur door Kees Wisse) / Vanaf € 15,Isabelle van Keulen staat niet zo heel vaak meer op het podium. Een van de grootste Nederlandse violisten van de afgelopen decennia is selectief geworden en geeft vooral concerten die ze leuk vindt, waar ze in gelooft. De eigenzinnige violiste is mede vanwege het feit dat ze momenteel jurylid is bij het populaire tvprogramma ‘Maestro’ deze dagen weer wat meer in beeld. En dat is mooi, want het blijft een waar genot om naar haar delicate spel te luisteren. Gelukkig komt ze ook graag bij de philharmonie zuidnederland. Zo speelt ze op zaterdag 13 december onder leiding van Leo Hussain het onderschatte, maar o zo mooie Derde vioolconcert van Camille Saint-Saëns.

Byzantijnse liturgische gezangen en Oekraïense kerstliederen. Tilburgs Byzantijns Koor o.l.v. Piet Happel

En ja, als ze dan op het podium staat en speelt gebeurt er werkelijk iets. De Engelse pers noemde haar uitvoeringen al eens ‘magical’ en daar is weinig teveel mee gezegd. Vooral met het meeslepende Derde vioolconcert van Saint-Saëns weet Van Keulen wonderen te verrichten. Vooral omdat ze de delicate Franse lyriek zo perfect aanvoelt. De jonge Engelse dirigent Leo Hussain is er om de Franse sfeer, die ook in Fauré’s Pelléas et Mélisande zit, over te brengen ter ondersteuning van de ‘zang’ van Van Keulen. En om u daarna heerlijk mee te nemen op de verleidelijk sfeervolle klanken van Tsjaikovski’s Winterdromen. Het ideale concert om in de kerstsfeer te komen.

ZA 27 DECEMBER / 14.00 UUR

philharmonie zuidnederland. Dirigent Leo Hussain. Viool Isabelle van Keulen.

ZA 20 DECEMBER / 15.00 UUR

KoorMuziek in de Cathrien

OrgelMuziek in de Cathrien Orgelmuziek van o.a. Widor: Symphonie Gothique Ruud Huijbregts, orgel. Met om 14.00 uur inleiding door Hans Strootman: Widor, onversaagd levensgenieter

Fauré – Pelléas et Mélisande Saint-Saëns – Vioolconcert nr 3 Tsjaikovski – Symfonie nr 1 ‘Winterdromen’

MUZIEKINDECATHRIEN.NL

Twan Huys & Lavinia Meijer harp Kamermuziek DI 9 DECEMBER Muziekgebouw Eindhoven 20.15 uur / Vanaf € 17,50 (inclusief pauzedrankje) Glass - Metamorphosis Werken van Muhly en Ludwig-Leone

FOTO MARCO BORGGREVE

Presentator Nieuwsuur, bedenker en presentator van NTR College Tour, met recht is Twan Huys een meester in zijn vak te noemen. Lavinia Meijer ging voor haar zeer succesvolle Glass-cd te rade bij Glass himself, en de veelbesproken componist Nico Muhly werkte als assistent bij Glass. De weg van gezel naar meester; drie absolute vakmensen, drie meesters die de gezel nooit uit het oog zijn verloren.

DECEMBER 2014

11


MUZIEK Estelle’s Choice in Tuchthuis De muziekkeuze van Estelle Stijkel (Bells of Youth) Muziek ZA 6, ZA 13, ZA 20 EN ZA 27 DECEMBER Tuchthuis 21.00 uur / Gratis Net als in november worden ook in december de zaterdagen in het Tuchthuis door Estelle Stijkel ingevuld. Met iedere avond een andere band en DJ presenteert ze een afwisselend programma met het keurmerk van Estelle. Kwaliteit gegarandeerd dus! Hou de website van het Tuchthuis in de gaten voor de laatste programma-ontwikkelingen.

Scholtes & Janssens (pianoduo) Kasteelconcert Geldrop Kamermuziek ZO 14 DECEMBER Kasteel Geldrop (Helze 8, Geldrop) 12.00 uur / € 18,- (tot 12 jaar € 8,-) Al meer dan 10 jaar vormen Lestari Scholtes en Gwylim Janssens een pianoduo, bekend om hun betoverende klank, een zeer hoogstaande technische behendigheid en een intens en energiek optreden. In 2010 won het duo het Concours Musical de France in Parijs in de hoogste categorie. Na hun toernee door de VS (2012) keerden zij terug naar de Carnegie Hall en kregen lovende kritieken van de pers over hun uitvoering van Petrouchka van Strawinsky: “Superb teamwork, two as one, with excellent transitions between episodes”. Kortom, weer een prachtig concert op het kasteel in Geldrop. Samuel Barber - Souvenirs opus 28 Maurice Ravel - Boléro (piano arr. door M. Ravel) Igor Stravinsky - Le Sacre du Printemps

Eric Vloeimans & Holland Baroque Society Kerstconcert WO 17 DECEMBER Catharinakerk 20.15 uur / € 25,- (via MuziekgebouwEindhoven.nl) Eric Vloeimans trompet Claire Lefilliâtre sopraan Céline Scheen sopraan Marc Constandse bandoneon Een uniek kerstconcert waarin grenzen vervagen en eeuwen vervloeien. Met hoofdrollen voor sopranen Claire Lefilliâtre en Céline Scheen in werken van Monteverdi en liederen uit het Antwerpse Cantiones Natalitiae. Lefilliâtres voorliefde voor het Franse chanson en Vloeimans’ zalvende trompetklanken en improvisaties zorgen voor een verrassende sprong in de tijd. Het maakt dit concert bij voorbaat een kerstprogramma om niet snel te vergeten.

FOTO MARCEL ZUURMOND

Reserveren vanaf 4 december 040 - 368 57 66. Gereserveerde kaarten dienen op de dag van het concert om uiterlijk 11.30 uur te worden afgehaald. Organisatie Stichting Strabrecht Theater.

Life’s Electric EP Release Party in PopEi Muziek ZA 20 DECEMBER PopEi (Klokgebouw 300) 20.00 uur / € 5,Life’s Electric is een rockband met een verslaving aan rauwe energie. Met een voorliefde voor het zwaardere gitaarwerk en toegankelijk songstructuren geeft Life’s Electric een moderne twist aan het oude Grunge geluid. Op zaterdag 20 december komt de nieuwe EP Catalyst van de band uit en het bijbehorende feestje organiseren ze in PopEi! Stevige riffs, een beest achter het drumstel, een bezeten zanger en een shitload aan energie is wat je krijgt bij Life’s Electric. De 4 heren zijn samen met Robin van Loenen (Destine) de studio in gedoken om deze energie te vangen. Het resulteerde in een dampende rockplaat die Life’s Electric 20 december maar wat graag aan jullie laat horen. Klinkt als: Foo Fighters, Soundgarden, Taking Back Sunday en The Used. “Tekstueel en muzikaal is onze nieuwe EP een pad welke wij als band nog niet eerder hebben bewandeld. Het komt vanuit een diepe plek vanuit ons allemaal en bevat onze rauwe emoties”, aldus zanger en songwriter Ferry van der Woude. POPEI.NL

12

UIT IN EINDHOVEN

Marillion Popmuziek DI 16 DECEMBER Muziekgebouw Eindhoven 20.15 uur / € 39,-

Al in de vroege jaren ’80 zet de Britse band Marillion zijn eerste stappen op het muzikale toneel. De beginjaren worden gekenmerkt door succesalbums en hitsingles Kayleigh en Lavender, en sinds die tijd blijft het niet stil rondom de band. Nog steeds tourt Marillion de wereld rond, en met hun gevoelige teksten en kwalitatief hoogstaande sound zorgt de band steevast voor lovende kritieken en volle zalen.

Stille Nacht o.a. Oscar and the Wolf + Finn Andrews (The Veils) + Kovacs Winterfestival ZO 21 DECEMBER Effenaar 15.00 uur / € 20,Ook dit jaar zal het reizende winterfestival Stille Nacht weer neerstrijken in drie verschillende Nederlandse steden, op zondag 21 december in onze eigen Effenaar! Met de kerstdagen om de hoek, en Sinterklaas weer terug op de boot naar Spanje, zijn dit de ideale dagen om een avond te genieten van intieme shows en een winterse sfeer. Laat je verrassen door een rijke mix van singer-songwriters, americana en indiepop, en kom mee op een onvergetelijke winterse trip in de Effenaar! Dit jaar met de headliners: Oscar and the Wolf, Finn Andrews en Kovacs.


Weihnachtsoratorium door de Nederlandse Bachvereniging

3JS Acoustic op Kerstavond!

Kerstconcert / koorconcert ZO 21 DECEMBER Muziekgebouw Eindhoven 14.15 uur / Vanaf € 22,- (incl. pauzedrankje) Bach - Weihnachtsoratorium Biber - Sonate nr. 2, ‘Maria’s bezoek aan Elisabeth’ uit de Rozenkranssonates Biber - Sonate nr. 16, ‘Beschermengel’, uit de Rozenkranssonates ‘Jauchzet, frohlocket!’ Op de laatste zondag voor Kerst kunt u het weer horen, Bachs Weihnachtsoratorium. Wat gaf Bach het kerstverhaal toch prachtig weer. De Nederlandse Bachvereniging kent het oeuvre van de meester uit Leipzig natuurlijk als geen ander. Vorig jaar begon de NBV een groots project waarin het alles van Bach zal uitvoeren. Dit kerstoratorium was uiteraard snel aan de beurt. Dirigent Jos van Veldhoven. Sopraan Monika Mauch. Alt Meg Bragle. Tenor Benjamin Hulett. Bas Matthias Winckhler.

Acoustic Kerstconcert WO 24 DECEMBER Muziekgebouw Eindhoven 20.15 uur / € 27,50 Dat de Volendamse songwriters van de 3JS een voorliefde hebben voor echte klassiekers lieten ze tot lof van fans en pers vorig jaar al tijdens hun tournee Bronnen horen. ‘Het getuigt van moed om zo duidelijk je ‘bronnen’ aan te wijzen’, stelde De Telegraaf. Tijdens hun concert maart 2014 in Muziekgebouw Eindhoven vormde de vertolking van Frank Sinatra een prachtig hoogtepunt. Dit seizoen komen de mannen terug voor een intiem kerstconcert. Geen toeters en bellen, geen Mariah Carey, maar een kleine akoestische band en het traditionele kerstrepertoire van helden als Frank Sinatra, Dean Martin, Elvis Presley en The Cats.

Kerstbal in Effenaar Met: We All Love 80’s & 90’s Dance WO 24 DECEMBER Effenaar 22.00 uur / € 12,50 (€ 15,- deur) Waan jezelf terug in de tijd met de meest geweldige hits en beelden uit de jaren 80 en 90 in een stijlvol aangeklede Effenaar, uiteraard geheel in kerstsfeer vanavond en achter de draaitafels de mensen van We All Love 80’s & 90’s! Prince, Michael Jackson, Madonna en George Michael maar ook Robin S en T-Spoon en alle toppers van de jaren 80 en 90 passeren de revue. Are you feeling Last Christmas? In de kleine zaal gaat het dak er overigens ook gewoon af met rendieren, kneiters van hits en andere verrassingen. Gezellig swingen was nog nooit zo gezellig.

Oud & Nieuw Festival WO 31 DECEMBER Effenaar 00.30 uur / € 20,Grote zaal: Superstijl Kleine zaal: Hillbilly Hooischuur met The Cosmic Carnival Express & The Baboons Café: Subtropisch Zwemparadijs ’t Natje Het allerlaatste knalfeest van 2014 met Superstijl, Subtropisch Zwemparadijs 't Natje en de Hillbilly Hooischuur. Het Oud & Nieuw Festival gaat next level dit jaar. Nog vettere thema’s, nog fijnere acts en drie zalen waarin 2015 snoeihard van start gaat. In de grote zaal is het net als voorgaande jaren Superstijl dat de nieuwjaarsklok slaat, de kleine zaal wordt omgetoverd tot Hillbilly Hooi-schuur waar geen champagne maar moonshine wordt geschonken en het café is opeens een vet broeierig subtropisch zwemparadijs met de vochtige naam ’t Natje. Fi-Fa-Fissa!

DECEMBER 2014

13


MUZIEK

WO 31 DECEMBER Oude Rechtbank / 22.00 uur informatie en line-up:

lafete040.nl BINNENSTEBUITEN: ESTHER & GIEL Beste Esther, Hoopte al dat je het niet doorhad. Geloof zelfs dat het gaandeweg vanzelf ging. Hoe je mij liet vertellen door vragen te blijven stellen. Geïnteresseerd te zijn. Aandacht te hebben. Te durven doorvragen. Zo makkelijk is het. Belangstelling hebben, open staan voor wie of wat dan ook, de nieuwsgierigheid hebben om geraakt te worden. En terug te raken. Te leren, van twee kanten. En dat begint met de conversatie. Een taal ontwikkelen die past als een jas. Jouw jas. Die je aan kunt doen als het koud voelt. Uit kan trekken als het je te heet wordt. Aan een ander kunt geven als ie het nodig heeft. Even weg kunt hangen omdat je als vanzelf gaat. In bewaring kunt geven omdat je de ander vertrouwt. Over een plas water kunt leggen zodat degene waar jij om geeft er veilig overheen kan lopen. Een jas vol met zakken om al je eigenaardigheden en talenten uit te voorschijn te halen, zodra je er aan toe bent. Die je van de kapstok plukt, als je weer eens op avontuur gaat. Een jas, gekocht op de groei. We lijken het een beetje verleerd. Om een mooi gesprek te hebben. Het aan te durven gaan. Elkaar zonder vooroordelen te ontmoeten en er het beste uit te willen halen. Om er niet meteen nut, resultaat en vervolgdata aan te hoeven plakken. Gewoon, een mooi gesprek, en dan kijken wat er komt. Zien hoe fraai je verdwaalt. Begrijp me goed, we praten wel veel. Maar zeggen soms zo weinig. Terwijl er slechts een lichte verbale aanraking nodig is om de vonk in de ander aan te steken. Lukt mij ook lang niet altijd. Ben ik me pijnlijk van bewust. Maar daar begint het dan ook. De conversatie met jezelf. Je nadert de eigen grenzen. Om er overheen te kijken en te stappen. Daadwerkelijk te kunnen veranderen. We zijn het een beetje verleerd om te mislukken. Niets zo succesvol als leren van mislukkingen. Maar ook daarvoor moet je soms dwars door je knieën, je hoeven, je hart en je hoofd. En zo’n conversatie gaat natuurlijk verder dan een column van een paar honderd woorden. Tegelijk kan 1 woord al iets in gang zetten. Start de conversatie. Grijp je jas. In een wereld waarin niet alles voor iedereen vanzelf gaat, moeten we op zoek naar wat verbindt en wat raakt. Het is, wat we de raakbare samenleving noemen. Creativiteit, cultuur en kunst spelen een belangrijke rol in die inclusieve, raakbare samenleving. Dat is niet alleen een kans, maar ook en vooral een opdracht en verantwoordelijkheid. Het is niet makkelijk. En tegelijk heel simpel. Na een gesprek liever lichtelijk geblesseerd naar buiten, dan een wereld zonder interesse, liefde en oprechte aandacht. De raakbare samenleving, weet je, is gewoon mensenwerk. Ik kijk uit naar ons volgende gesprek. Groet, Giel

14

UIT IN EINDHOVEN

FOTO FREEKJE GROENEMANS

Giel Pastoor reageert op de brief van Esther Bennenbroek (zie pag. 3)


CULTUUR+ Perk Interieuropleidingen Architectuur- en Cultuurreis naar Liverpool en Manchester WO 6 T/M ZO 10 MEI 2015 Een 5-daagse vliegreis naar twee bruisende steden.Vol moderne architectuur, 19e eeuwse industriële geschiedenis, moderne stadsontwikkeling, kunst en cultuur. Kortom twee steden waar het verleden, heden én de toekomst elkaar ontmoeten. LIVERPOOL, stad aan de Mersy, is een wereldstad! De tijden dat je er alleen kwam voor voetbal en The Beatles zijn voorbij. Er is heel veel meer te doen! Het Albert Dock, het oude havengebied was tot in de jaren tachtig een vervallen en verlaten gebied. De oude pakhuizen hebben nu een nieuwe bestemming gekregen en tegenwoordig is het de hotspot van Liverpool. Daar zijn de topmusea, zoals Tate Liverpool, het Merseyside Maritime Museum (alles over de havens, de scheepvaart én de Titanic) en het International Slavery Museum. Het Museum of Liverpool (2011, ontworpen door 3XN) maakt deel uit van het waterfront dat steeds verder wordt ontwikkeld. Het historische centrum en de maritieme handelsstad staan op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Een bezoek aan de Walker Art Gallery staat uiteraard op het programma. Dit museum bezit een verzameling schilderijen, beeldhouwwerken en decoratieve kunst. Met werk van oude meesters, de pre-raphaelieten, klassiek modernen als Lucien Freud en Henry Moore en hedendaagse kunstenaars zoals David Hockney en Peter Doig. Vanzelfsprekend staat er een rondgang op het programma langs sfeerbepalende architectuur zoals de St. George’s Hall, het North Western Hotel de onlangs vernieuwde Central Library, één van de grootste openbare bibliotheken in de UK, het Bluecoat Arts Centre, gehuisvest in één van de oudst bestaande gebouwen in Liverpool, de Town Hall en de Philharmonic Hall in Art Deco stijl. Wat betreft moderne architectuur langs het waterfront is Mann Island een blikvanger. MANCHESTER is een fraaie, sprankelende stad met iets van de allure van Londen. Manchester beschikt over interessante musea, zoals het Museum of Science & Industry gevestigd in een oud treinstation. In de Manchester Art Gallery is één van de meest prestigieuze kunstcollecties van Engeland ondergebracht. De Town Hall is een indrukwekkend neogotische gebouw. De Manchester Central Library, onlangs heropend, is een bezoek meer dan waard, net als Urbis (Ian Simpson) aan de Cathedral Gardens in het Millennium Quarter en Piccadilly Gardens. Manchester is de stad waar de industriële revolutie begon. Dat is te zien op Castlefield, een terrein met oude fabrieken, kanalen, spoorwegviaducten en ijzeren constructies. Het herontwikkelde gebied is uitgeroepen tot stedelijk erfgoed Een bijzonder museum is het Imperial War Museum North (Daniel Libeskind). Tegenover het IWM North – aan het water van Salford Quays- ligt het kunst- en cultuurcentrum The Lowry (James Stirling en Michael Wilford). Het

centrum maakt deel uit van het eerste stedelijke gebied dat werd ingericht na de teloorgang van de haven- en scheepsbouwfuncties in 1982. Recentelijk is de ontwikkeling van dit gebied tot een einde gekomen met de oplevering van de laatste gebouwen van MediaCityUK. Prijs € 725,- (Let op: prijs onder voorbehoud (afhankelijk van het vliegticket)) Inbegrepen Vliegreis Amsterdam - Liverpool, 4 hotelovernachtingen in een tweepersoonskamer met bad/douche en toilet, verzorging op basis van logies en ontbijt, alle entreegelden, Boottocht in Liverpool, reisbegeleiding en een reader. Niet inbegrepen: Reis- en annuleringsverzekering, ongevallenverzekering, overige maaltijden, vervoer van en naar Schiphol.

DECEMBER 2014

15


OM EINDHOVEN Theater de Schalm Veldhoven

FOTO ROBIN HEEMSTRA

Hét theater van Veldhoven en omgeving, gelegen in het CityCentrum. De Schalm biedt haar bezoekers een schitterende theaterzaal, intieme filmzaal en een sfeervol Grand Café. Er zijn bijna dagelijks voorstellingen te zien, waaronder veel cabaret en muziek, maar ook voor dans, musicals, toneel en uiteraard jeugdvoorstellingen kunt u hier terecht. De Schalm is ook een bioscoop. Er zijn wekelijks jeugdfilms te zien en tweemaal per maand is er nieuw filmaanbod voor volwassenen. In het naastgelegen Grand Café de Schalm kunt u terecht voor een lekkere bak koffie of thee, een gezellige lunch, borrels met vrienden, collega’s of familie en voor smaakvolle diners. Alles onder één dak dus voor een compleet middagje of avondje uit! Zie je in De Schalm!

Henriëtte Tol en Anneke Blok Een goed nest

Don Kosachenchor Russland Voices of Russia

DO 27 NOVEMBER / VELDHOVEN DO 4 DECEMBER / HELMOND

ZO 7 DECEMBER / HELMOND VR 26 DECEMBER / VELDHOVEN

Karin Bruers Een warme wintershow DI 2 DECEMBER / VELDHOVEN WO 3 DECEMBER / HELMOND FOTO JOHN SLUYTER

Karin Bruers stoomt u klaar voor de feestdagen, samen met comédienne Christel de Laat en multitalent Frans van der Meer. Inclusief de langverwachte comeback van Bets van ’t Bènkske!

Het Don Kosachenchor is een graag geziene gast op de internationale concertpodia. Het koor staat onder leiding van Nederlander Marcel ‘Nicolajevich’ Verhoeff, en zingt romantische liederen en muziek uit de Russischeorthodoxe kerk.

De mannen van Petazzie Oudejaarsvoorstelling: Lef MA 8 DECEMBER / HELMOND ZA 27 DECEMBER / VELDHOVEN Marcel Stevens en Peter Adriaans brengen een voorstelling vol improvisatie, verrassingen, humor, ontroering en muziek. Lach en verwonder u samen met de heren over een jaar vol gebeurtenissen!

Peter Tuinman en Liz Snoijink Tot volgend jaar! WO 3 DECEMBER / VELDHOVEN VR 9 JANUARI / HELMOND

FOTO DANIËL KROLL

Een boekhouder en een huisvrouw zijn beiden getrouwd met een ander, maar zien elkaar één keer per jaar tijdens een romantisch weekendje weg. Naar de internationale toneelklassieker Same Time Next Year.

16

UIT IN EINDHOVEN

DO 11 DECEMBER / HELMOND Agnes van God vertelt het verhaal van de jonge novice Agnes die binnen de muren van het klooster bevalt van een kind onder mysterieuze omstandigheden.

FOTO GOVERT DE ROOS

FOTO MARTE VISSER

Toneelstuk naar het boek van Tessa de Loo, over twee zussen die elkaar het leven zuur maken. Blijven ze steken in het verleden, of kunnen ze hun levens een andere wending geven?

Agnes van God Willeke van Ammelrooy, Noortje Herlaar en Eva van de Wijdeven

Combattimento Solist Gordan Nicolic, viool ZO 14 DECEMBER / HELMOND Antonio Vivaldi's Vier Jaargetijden hoort sinds jaar en dag tot het populairste repertoire uit de muziekgeschiedenis. Dit viertal meeslepende en inspirerende vioolconcerten verdient deze status dubbel en dwars!

TOP 2000 live Come together WO 17 DECEMBER / HELMOND

The Black Piece WArd/waRD DI 9 DECEMBER / HELMOND Zet uw zintuigen op scherp bij deze fraai vormgegeven dansvoorstelling-annexdansfilm waarin uw ogen door het donker navigeren met hulp van een live camera.

Tijdens TOP 2000 Live zult u slechts mondjesmaat gebruik maken van het zachte pluche. Want daar is dit theaterconcert veel te swingend voor. Met Come Together als rode draad brengt TOP 2000 Live verschillende generaties en muziekstijlen bij elkaar en versmelten publiek en muzikanten in een geweldig slotspektakel.


Theater Speelhuis Helmond Theater Speelhuis laat zich zien vanuit een markant verbouwde kerk in het centrum van Helmond. Waar klassiek en modern samenkomen presenteren wij een brede programmering voor jong en oud. Van cabaret, klassiek, toneel en muziek tot het ondersteunen en laten zien van lokale initiatieven. De komende jaren zullen in het teken staan van de verandering van tijdelijk naar permanent theater door uitbreiding van verschillende faciliteiten en de samenwerking met de Cacaofabriek (film en pop). Helmond bruist en timmert aan de weg! Wij staan klaar om je te ontmoeten in Theater Speelhuis!

Geert Hoes, Maud Mulder, e.a. Sneeuwwitje De Musical (4+)

DO 18 DECEMBER / HELMOND

ZA 27 DECEMBER / VELDHOVEN

ZA 3 JANUARI / VELDHOVEN

Een eenakter van Annie M.G. Schmidt stond aan de basis van de tragikomedie Annie M.G. op Soestdijk van Ton Vorstenbosch. Het is een scherpe en vrolijke productie over het huwelijk van koningin Juliana.

Roedel Lenette van Dongen VR 19 DECEMBER / HELMOND

The National Dance Company of Ireland viert hun 15-jarig bestaan met een spectaculaire jubileumshow. Een gezelschap met dansers, musici en vocalisten zet hun Ierse culturele erfgoed in de schijnwerpers!

FOTO FABRICE HAUWEL

FOTO ALEX BRUESSING

Choreografe Isabelle Beernaert, bekend van SYTYCD, neemt u mee in haar gevoelswereld. Van jongs af aan creëerde zij dansstukken, waarin ze de muziek vertaalt naar lichaamstaal.

Arthur De Musical Arthur en de strijd om Camelot (5+)

DI 23 DECEMBER / VELDHOVEN

VR 2 JANUARI / VELDHOVEN

FOTO A. ROOYMANS

Peking Acrobats

Chinese ‘dare devils’ in een show vol acrobatiek en adembenemende stunts. Deze show kenmerkt zich door kracht, souplesse, lenigheid en verbluffende evenwichtskunsten.

Het beroemde sprookje ‘Sneeuwwitje’ komt naar De Schalm, in een vrolijk en muzikaal spektakel dat zowel jonge als oudere bezoekers weet te boeien. Inclusief verkleedwedstrijd, afterparty en Meet&Greet!

De Krasse Knarren Golden Oldies in concert

Isabelle Beernaert Glass MA 29 DECEMBER / VELDHOVEN

Lenette van Dongen doet in Roedel hilarisch verslag van het pad naar leiderschap in bange dagen. Hoe geef je leiding aan de lastigste persoon ter wereld: jezelf? Het is een hilarische show, omdat kijken naar struikelen nou eenmaal vermakelijker is dan een winnaar glansrijk over de streep zien gaan.

FOTO NICK VAN ORMONDT

Rhythm of the Dance 15 Year Jubilee Tour

FOTO ANNALEEN LOUWES

Annie M.G. op Soestdijk Annet Malherbe, Ria Eimers e.a.

ZO 4 JANUARI / VELDHOVEN ZO 18 JANUARI / HELMOND Voor hoofdrolspelers Astrid Nijgh, Martin van Dijk en Barry Stevens geldt: hoe ouder hoe gekker. Hoe gaan ze dat in goede banen leiden? Een muziektheatervoorstelling met allure!

Jeugdvoorstelling gebaseerd op de legende van Koning Arthur. Als een jongen wordt geraakt door de bliksem, ontwaakt hij in de wereld van zijn lievelingsverhaal. Avontuurlijke familiemusical!

DECEMBER 2014

17


EXPO In het Van Abbemuseum

Openingstijden Van Abbemuseum di t/m zo 11.00-17.00 uur (gratis eerste do van de maand 17.00-21.00 uur) Toegangprijs (tenzij anders vermeld) €12,-

Roland Schimmel The Innocent Body Tentoonstelling ZO 21 DECEMBER T/M ZO 5 APRIL 2015 Van Abbemuseum In navolging van de presentatie tijdens GLOW 2014, opent op zondag 21 december het onderzoeksproject The Innocent Body binnen de tentoonstelling Er was eens... De collectie nu. Dit onderzoeksproject is een uniek samenwerkingsproject tussen het Van Abbemuseum en een interdisciplinair team van studenten van de TU/e onder leiding van Kees van Overveld. Dit project gaat over kijken. Kijken doen we met onze ogen – maar vooral ook met ons brein. En onze hersenen laten ons niet enkel de dingen zien die objectief in de buitenwereld aanwezig zijn; zij produceren ook voortdurend subjectieve beelden. Een voorbeeld hiervan zijn nabeelden en halo’s, verschijnselen die spontaan in ons gezichtsvermogen ontstaan. In het werk van Roland Schimmel wordt de werking van deze processen, die in het dagelijks leven onder de drempel van de zichtbaarheid plaatsvinden waarneembaar. De bezoeker wordt door twee ruimtes geleid - de een licht, de ander donker. De lichte ruimte bevat een muurschildering van Schimmel op een gebogen wand, de donkere een geprojecteerde animatie. Deze animatie, ontwikkeld in samenwerking met studenten van de TU/e onder leiding van Kees van Overveld, is een digitale nabootsing van de onbewuste innerlijke processen die zo'n belangrijke rol spelen in Schimmels werk. The Innocent Body belicht verschillen en overeenkomsten tussen enerzijds het ongrijpbare karakter van natuurlijke nabeelden en anderzijds het virtuele karakter van digitale beelden waarmee wij in ons dagelijks leven voortdurend geconfronteerd worden. Biologie in relatie tot technologie; fysieke processen in relatie tot virtuele bemiddeling – het zijn belangrijke onderzoeksgebieden in dit project. Hoewel er sprake is van manipulatie, vindt de ervaring op een fysiek niveau plaats – het is een democratische ervaring, gelijk voor iedereen en tegelijk hoogst persoonlijk.

ROLAND SCHIMMEL, THE INNOCENT BODY, 2014. COURTESY DE KUNSTENAAR

Begrenzt in Flipside Expositie ZA 27 DECEMBER Artspace Flipside 15.00 uur / Gratis

75 jaar Philips shavers in het Philips museum Expositie T/M ZO 4 JANUARI Philips museum Wat is de overeenkomst tussen Buster Keaton, Anthony Quinn en James Bond-acteurs Roger Moore en Pierce Brosnan? Ze maakten allemaal reclame voor Philips shavers! Nog tot en met 4 januari 2015 zijn ze te zien in het Philips museum, in de expositie 75 jaar Philips shavers. Aan de hand van meer dan tachtig apparaten, diverse reclameaffiches, films en foto’s geeft de tentoonstelling een uniek overzicht van Philips shavers vanaf 1939. Naast de ‘sigaar’, het ‘eitje’ en het ‘pijp’-model zijn nog meer bijzondere designiconen te zien, zoals een door de wereldberoemde kunstenaar Corneille beschilderd exemplaar. Bovendien zijn twee – nooit eerder tentoongestelde – prototypes aanwezig van de allereerste Philips shaver, ontwikkeld door Alexandre Horowitz en Alexius van Dam in 1938. Moonshaver Ook het bijzondere verhaal over de Moonshaver krijgt aandacht in de expositie 75 jaar Philips shavers. In 1969 18

UIT IN EINDHOVEN

maakte Philips een proefmodel Moonshaver voor gebruik in ruimtecapsules. Het verhaal gaat dat net vóór de lancering wetenschappers van Philips hun nieuwste product aan NASA overhandigden: de Moonshaver. Een ingebouwd stofzuigertje moest ervoor zorgen dat de afgeschoren haartjes niet door de capsule gingen zweven... Nu, 45 jaar na die grote sprong voor de mensheid, hebben zowel ruimtereizen als het roterend scheersysteem een enorme vlucht genomen. De nieuwste Philips shaver Series 9000 is het technologisch meest geavanceerde Philips scheerapparaat en is succesvol getest in extreme condities, waaronder gewichtloosheid. Bezoekers van de tentoonstelling beleven 75 jaar technologische innovatie op het gebied van Philips shaving. 100 jaar Philips uitvindingen Het Philips museum staat dit jaar voornamelijk in het teken van het honderdjarig bestaan van Philips Research. Philips heeft vele uitvindingen op zijn naam staan om trots op te zijn. In het Philips museum vinden diverse activiteiten omtrent dit thema plaats. In het Philips museum kunnen bezoekers ook Mission Eureka spelen, het innovatieve en interactieve iPad spel over 100 jaar Philips uitvindingen. PHILIPS-MUSEUM.COM FACEBOOK.COM/PHILIPSMUSEUM

Al 6 jaar exposeren ze in Artspace Flipside in december de resultaten van de ‘september’ artist-in-residence in Tripkau. Dit jaar doen ze het anders: ze houden de werkperiode in Eindhoven met Tripkau, de meanderende Elbe en de voormalige Oost-Duitse legerplaats in gedachten. De kunstenaars hebben anderhalve maand de galerie van Flipside tot hun beschikking om werk te creëren. Waar in de kazerne alle vrijheid heerst hebben ze dit keer gekozen voor een beperking: de 25 deelnemende kunstenaars krijgen slechts 1,3 m² om hun werk te tonen. Dat mag lang zijn, maar net zo goed breed of dik. En dan is er één wand van de galerie stevig gevuld.


ART Van Abbemuseum

MU | Strijp S

Bilderdijklaan 10

Torenallee 40-06

Doorlopend Er Was Eens… De Collectie Nu

t/m 22 februari Matter of Life Growing new Bio Art & Design

t/m 10 januari Mix Match Museum

TAC

t/m 30 januari Elisabeth Tonnard Kunstenaarsboeken 2003 - 2014

Vonderweg 1

t/m 29 maart Staging the message – The open work of Jan van Toorn

Philips Museum

t/m 29 maart Sachi Miyachi, The Fall - Transition into the better Het oog 21 december t/m 5 april Roland Schimmel The Innocent Body Permanente expositie Dan Perjovschi Wandtekeningen Artspace Flipside Tarwelaan 56a

27 december (vanaf 15.00 uur) Begrenzt

t/m 13 december BUCK

Emmasingel 31

t/m 4 januari 2015 75 jaar Philips shavers Vincentre Berg 29, Nuenen

t/m 31 december Van Goghs schildersvrienden uit Eindhoven t/m 26 januari Kunstwerken van Geert en Okke Weerstand Permanent Ervaar het leven van Van Gogh in Nuenen Diverse locaties Eindhoven t/m medio 2015 PROUD: Co-design: mensvriendelijk ontwerp

Philips Museum Emmasingel 31

t/m 4 januari 75 jaar Philips shavers

Ton Smits Huis wenst u een fijne Kerst! Kom een kijkje nemen in ons museum en maak kennis met de vele Kerstcartoons. Wilt u een leuke foto van uw kind(eren) maken? Wij hebben een heel grappig fotobord in ons museum. Dus maak die foto met uw smartphone!

Matter of Life in MU Growing new Bio Art & Design

Medewerkers Ton Smits Huis Wij zijn elke woensdag geopend (Jacob Reviuslaan 25) van 11.00 tot 17.00 uur en op telefonische afspraak (040 211 47 86). TONSMITSHUIS.NL

Expositie VR 28 NOVEMBER – ZO 22 FEBRUARI 2015 Opening 28 november / 20.00 uur MU Duiven, menselijke stamcellen, schimmels, snijbloemen – zo’n beetje alles wat leeft kan het materiaal zijn voor bio-kunst en design. Voor Matter of Life gaat MU met gastcurator William Myers op zoek naar de meest spraakmakende onderzoeksprojecten op het snijvlak van biowetenschap, kunst en design. Negen kunstenaars en ontwerpers, waaronder de drie winnaars van de Bio Art & Design Award 2014, presenteren hun werk. Ze voelen zich thuis in het grensgebied tussen kunst en wetenschap, realiteit en verbeelding en lopen voorop in deze dynamische discipline. Voor Jalila Essaïdi, Charlotte Jarvis, Center for Genomic Gastronomy, Mike Thompson & Arne Hendriks, Heather Dewey-Hagborg en het BCL collectief geeft de complexiteit van werken met levend materiaal een extra dimensie. Ze experimenteren, hacken en manipuleren erop los met fascinerende gevolgen. Wat te denken van een zebravinkje dat kijkt naar de hersencellen waarmee het de wereld waarneemt? Een doelloos ronddrijvende vetberg, de intense confrontatie met een kankergezwel, of een spray die je DNA-sporen uitwist? Wat de werken verbindt, is een gevoel van urgentie. Elk project roept indringende vragen op over wie we nou eigenlijk zijn als mensen, als levende wezens, en waar de ontwikkelingen in de biowetenschappen ons heen voeren. Winnaars van de BAD Award klaar voor publiek! Ingrijpen in de evolutie om de perfecte postduif te creëren, eetbare schimmels ontwikkelen die groeien op giftig afval als plastic, en nieuwe maritieme leefomgevingen introduceren waarop de culturen van mensen, planten, vissen en schaaldieren samenkomen. Deze drie voorstellen werden uitgeroepen tot winnaars van de Bio Art & Design Award 2014, een competitie voor jonge kunstenaars en ontwerpers die met veelbelovende biotechnologische projecten de grenzen van kunst en wetenschap verleggen. De prijs ging naar Studio PSK met The Economics of Evolution: The Perfect Pigeon; Julia Kaisinger en Katharina Unger met Fungi Mutarium; en Špela Petrič met Naval Gazing. Elk team kreeg zes maanden de tijd om hun plannen uit te voeren in nauwe samenwerking met vooraanstaande Nederlandse researchteams. De opwindende resultaten van die samenwerking zijn deze winter als onderdeel van Matter of Life te zien in MU.

In deze donkere dagen voor Kerst het schitterende Starry Night fietspad Van Gogh- Roosegaarde al bezocht? Het fietspad ligt tussen de Collse en Opwettense watermolen op de grens van Nuenen en Eindhoven. Met de officiële opening op 12 november is het internationale Van Gogh jaar 2015 gestart. Let de komende maanden op ons programma-overzicht op vgvn.nl. DECEMBER 2014

19


AGENDA DECEMBER MAANDAG 1 Parktheater Eindhoven 20.30 u (19.30 u inleiding) • toneel Noord Nederlands Toneel De laatkomer

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e 20.00 - 21.45 u - Film Sin City: a dame tot kill for 3D € 8,- / Studenten € 4,-

€ 16,-

Gaslab TU/e 20.30 u • Muziek Fuse

SCALA TipoTango 21.00 u • Dans Argentijnse tango: danscafé

DONDERDAG 4

ZATERDAG 6

20.30 u • cabaret Erik van Muiswinkel Schettino! (reprise)

Parktheater Eindhoven 20.30 u • cabaret De Bloeiende Maagden Toen neuken nog gewoon was

Parktheater Eindhoven 20.00 u • cabaret Dolf Jansen Oudejaars 2014

20.30 u • cabaret Leon van der Zanden Presentatie Comedy Academy

20.30 u • toneel Nachtgasten 2 Het wonder van Nachtgasten

Muziekgebouw Eindhoven 19.00 u - Muziek ASML Charity Concert

Muziekgebouw Eindhoven 12.30 u • Lunchpauzeconcert Arte Duo

Natlab door Plaza Futura 15.00 u • Film/Jeugd Solan en Ludwig en de Sneeuwmachine

Natlab door Plaza Futura 20.30 u • Theater Compagnie De Koe en Tg Stan The Marx Sisters

19.30 u • Film Une nouvelle Amie

Film • vanaf deze datum White God The Salt of the Earth Mary Heurtin

€ 25,-

WOENSDAG 3 Parktheater Eindhoven 20.00 u (19.15 u inleiding) • toneel Bram van der Vlugt, Kitty Courbois en Thom Hoffman Moesson

21.00 u • Muziek Ad van Meurs presenteert Desi and Cody & Gene Williams € 10,-

Café Wilhelmina 21.00 u • Muziek Michael Moore Septet € 13,-

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e 20.00 - 21.45 u - Film Sin City: a dame tot kill for 3D € 8,- / Studenten € 4,-

DINSDAG 2 Parktheater Eindhoven 20.00 u • show Momix Dream Catcher v.a. € 25,-

20.30 u • dans / muziektheater ISH ISHues - Vaders / Gene € 15,-

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • Muziek De gehoorde stilte Luistercursus door Frank de Munnik € 12,-

Effenaar 19.30 u • Muziek Milow € 25,-

Theater de Schalm 20.15 u • Cabaret Karin Bruers Een warme wintershow € 23,-

Theater Speelhuis 20.15 u • Cabaret Leon van der Zanden REBEL € 19,50

20.30 u • Cabaret K&M Alvast bedankt

Gratis

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • Muziek Jan Smit € 37,50

Blauwe Zaal Auditorium TU/e 12.40 u tot 13.35 u - Happiness Happiness

v.a. € 19,50

€ 3,- / Gratis kennismaken

€ 19,50

€ 25,-

v.a. € 18,50

€ 15,-

€ 7,50

€ 8,50

20.15 u • Film Filmquiz € 3,-

Theater de Schalm 20.15 u • Toneel Peter Tuinman en Liz Snoijink Tot volgend jaar!

Effenaar 20.30 u • Muziek Man From The South € 10,-

22.00 u • Muziek ST8MENT presents: Synth & Beat € 15,- (voorverkoop) / € 20,- (deur)

23.00 u - Muziek Heibel! met o.a. Nachtdieren + Cafe Tuesday + Room 306 Gratis

€ 28,-

VRIJDAG 5

Theater Speelhuis 20.15 u • Cabaret Karin Bruers Een warme wintershow

Parktheater Eindhoven 20.00 u • cabaret Guido Weijers De Oudejaarsconférence 2014 (try out)

€ 21,50

PopEi 20.00 u • Muziek PUURliedjes Singer-songwriters in het PopEi-café Gratis

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e 20.00 - 21.45 u - Film Sin City: a dame to kill for 3D

€ 26,50

Van Abbemuseum 14.00 u tot 16.00 u • Jeugd Kinderkunstclub

€ 19,50

Theater de Schalm 20.15 u • Muziek Tribute2BobMarley Bob Marley's Reggae Night

Theater de Schalm 20.15 u • Cabaret De mannen van Petazzie Oudejaarsvoorstelling: Lef € 17,50

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e 20.00 u 22.00 u • Film A most wanted man

20.30 u • cabaret Blind Date 3 Theaterbezoek op goed geluk

€ 25,-

Theater Speelhuis 20.15 u • Toneel Pieter Derks Zo goed als nieuw € 22,50

Tuchthuis 21.00 u • Muziek Estelle’s Choice Gratis

ZONDAG 7 Parktheater Eindhoven 14.00 & 16.00 u • muziektheater 3+ Het Zandkasteel Op de boerderij € 17,50 (volw) € 15,- (kind)

Muziekgebouw Eindhoven 15.00 u • Muziek 50 jaar Misa Criolla en Navidad Nuestra FOTO: GOVERT DE ROOS / GIJS KUIJPER

€ 11,-

Catharinakerk 14.25 u • Muziek in de Cathrien Collegium Vocale Eindhoven en Collegium Musicum Catharina

Theater de Schalm 19.30 u • Muziek Joyce Stevens & Mijne Heeren Jazz and Wine

€ 17,50

PopEi 16.00 u • Muziek Robert Hugh Brown Singer-songwriter in het PopEi-café Gratis

Café Wilhelmina 17.00 u • Muziek JJ Cale Tribute Band Gratis

Van Abbemuseum 13.00 u tot 13:45 u • Cultuur+/Jeugd Gratis rondleiding Gratis met geldig entreebewijs

UIT IN EINDHOVEN

Café Wilhelmina 21.00 u • Muziek Batik

Parktheater Eindhoven 20.00 u (19.15 u inleiding) • operette Opera Zuid De/die/the Fledermaus

€ 3,50

20

€ 10,-

Dynamo 19.00 u • Muziek Go Go Berlin

PopEi 19.30 u • Muziek Bandenspanning Spannende strijd tussen 5 live bands

DE BLOEIENDE MAAGDEN IN PARKTHEATER EINDHOVEN

Muziekgebouw Eindhoven 21.00 u • Muziek Ad van Meurs presenteert Wolf in Loveland & Bear Traa

DINSDAG 9

€ 7,- / CJP/stud./kinderen Gratis

€ 20,-

Parktheater Eindhoven 20.30 u • international comedy Da Bounce Comedy Nights 2

€ 6,- reserveren via kkc.vanabbemuseum.nl

€10,-

20.30 u (19.30 u inleiding) • dans ICKamsterdam 5:Echo

€ 29,-

€ 27,50

€ 27,50

€ 23,50

Theater Speelhuis 14.30 u • Concert Don Kosachenchor Russland Voices of Russia

Muziekgebouw Eindhoven 16.00 u • Muziek Blue Note ClubSessions Jennah Bell (UK) Gratis

Theater Speelhuis 20.15 u • Toneel Henriëtte Tol en Anneke Blok Een goed nest

€ 14,50

MAANDAG 8

20.15 u De Dijk

€ 17,50

€ 5,50 / volwassenen € 6,50

Gratis / reserveringen@vanabbemuseum.nl

Natlab door Plaza Futura 16.00 u • Theater Paul & Menno de Nooijer Half The Horizon

Café Wilhelmina 21.00 u • Muziek The Mad Trist + Rhinorino € 5,-

€ 2,-

€ 15,-

€ 8,- / Studenten € 4,-

€ 5,- / Studenten gratis

14.00 u tot 15.00 u • Cultuur + Special Guests Rondleiding in gebarentaal voor doven en slechthorenden

v.a. € 22,50

€ 12,50

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • Muziek Twan Huys & Lavinia Meijer harp Vanaf € 17,50

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e 20.00 u 22.00 u • Film A most wanted man Theater Speelhuis 20.15 u • Dans WArdwaRD Ann van den Broek The Black Piece € 22,50

WOENSDAG 10 Parktheater Eindhoven 20.00 u • muziek Top 2000 live Come Together v.a. € 22,50

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • Muziek Ton Koopman klavecimbel & Tini Mathot klavecimbel € 32,-

20.15 u • Muziek Carminho € 19,-

Sectie C 20.30 uur • Theater Natlab door Plaza Futura Afslag Eindhoven - Waldo & The Outsiders (try out)

€ 14,50 / Ook te combineren met een diner

Café Wilhelmina 20.00 u • Muziek Folkbal Dynamo 19.00 u • Muziek Hopes Die Last + Despite My Deepest Fear + The Royal €10,-


Blauwe Zaal Auditorium TU/e 12.40 u • 13.35 u • Lezing De geplaagde mens

Groendomein Wasven Vanaf deze datum • Cultuur+ Levensgrote Kerststal Een aangeklede kerst Gratis

Gratis

VRIJDAG 12

Theater Speelhuis 20.15 u • Musical Willeke Alberti, Ellen Evers, Rosalie de Jong e.a De Jantjes

Parktheater Eindhoven 19.00 u • ballet Sint Petersburg Ballet De Notenkraker

€ 36,50

DONDERDAG 11 Parktheater Eindhoven 20.00 u • cabaret / muziektheater Kommil Foo Het Bestand v.a. € 22,50

19.30 u (18.45 u inleiding) • toneel Toneelgroep Amsterdam Scènes uit een huwelijk € 29,50

Natlab door Plaza Futura Film • vanaf deze datum Coming Home In order of disappearance Sectie C 20.30 uur • Theater Natlab door Plaza Futura Afslag Eindhoven - Waldo & The Outsiders (try out)

€ 14,50 / Ook te combineren met een diner

Muziekgebouw Eindhoven 12.30 u • Lunchpauzeconcert Lars Niederstrasser, saxofoon & Eva van Grinsven, saxofoon

v.a. € 29,50

19.30 u (18.45 u inleiding) • toneel Toneelgroep Amsterdam Scènes uit een huwelijk € 29,50

Sectie C 20.30 uur • Theater Natlab door Plaza Futura Afslag Eindhoven - Waldo & The Outsiders (try out)

€ 14,50 / Ook te combineren met een diner

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • Muziek Kurt Elling & Jazz Orchestra of the Concertgebouw € 27,50

Effenaar / Dynamo 16.00 u • Muziek Eindhoven Metal Meeting Vanaf € 45,-

23.00 u • Muziek Metal Meeting Afterparty in Dynamo Gratis

Popei, Klokgebouw 21.00 u tot 01.00 u • Muziek CKE & Rebelbass DJ-school ‘5 Years Party Night’ Gratis

Effenaar 19.30 u • Muziek Method Man & Redman

Markt Vanaf deze datum • Cultuur+ Schitterende Schaatsbaan

Natlab door Plaza Futura Film • vanaf deze datum Mr Turner

Theater Speelhuis 20.15 u • Cabaret De mannen van Petazzie Oudejaarsvoorstelling: Lef!

€ 35,-

TAC 20.20 u • Lezing Pechakucha Eindhoven Vol. 16 Gratis

Café Wilhelmina 21.00 u • Muziek The Wilhelmina Bluesband

€ 17,50

SCALA TipoTango 21.00 u • Dans Argentijnse tango: danscafé € 3,- / Gratis kennismaken

€ 5,-

ZATERDAG 13

CKE-concertzaal 12.30 - 13.15 u • Muziek Music for Lunch

Parktheater Eindhoven 20.00 u • show Cape Town Opera Chorus African Angels

Gratis

Carte Blanche Theater • Vanaf deze datum Liesbeth speelt: Sluiers Theater Speelhuis 20.15 u • Toneel Willeke van Ammelrooy, Noortje Herlaar en Eva van de Wijdeven Agnes van God € 27,50

FOTO MARCO BORGGREVE

Filmhuis de Zwarte Doos TU/e 20.00 - 22.00 u • Film A most wanted man

v.a. € 24,50

ISABELLE VAN KEULEN MET PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND IN MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN

Sectie C 20.30 uur • Theater Natlab door Plaza Futura Afslag Eindhoven - Waldo & The Outsiders (première)

€ 14,50 / Ook te combineren met een diner

Muziekgebouw Eindhoven 14.15 u • Muziek Jolanda Zwoferink € 7,50

16.00 u • Muziek Blue Note ClubSessions Bart Wirtz Gratis

20.30 u • toneel Wim Daniëls en Yvonne Gijsbers Slowen en schuren

19.30 u • Muziek Nederlands Blazers Ensemble

20.30 u • cabaret The Laughing Lizard Boom Chicago South 2

20.15 u • Muziek Philharmonie Zuidnederland / Isabelle van Keulen

€ 17,50

€ 13,50

Effenaar 12.00 u • Muziek Eindhoven Metal Meeting

Oude Rechtbank 22.00 u • Muziek Chateau Techno

20.00 u - Muziek LEFT (afscheidsshow)

ZONDAG 14

Vanaf € 45,-

Gratis

Natlab door Plaza Futura Film • vanaf deze datum Silent Ones 20.30 u • Film Notallwhowanderarelost Benjamin Verdonk / Toneelhuis € 16,50

€ 10,-

Café Wilhelmina 21.00 u • Muziek LEFT ( Afscheidsshow)

Vanaf € 15,-

Van Abbemuseum 14.00 u tot 16.00 u • Jeugd Kinderkunstclub

Gratis

€ 6,- reserveren via kkc.vanabbemuseum.nl

Catharinakerk 14.25 u • KamerMuziek in de Cathrien Barokensemble ‘La Gamme’ en Caroline Spanjaard € 7,- / CJP/stud./kinderen gratis

CKE Dansworkshop CKE Open Podium Dans Diverse prijzen Theater de Schalm 20.00 u • Theater Veldhoven en regio Veldhovense Revue € 24,50

Theater Speelhuis 20.15 u • Cabaret De mannen van Petazzie Oudejaarsvoorstelling: Lef! € 17,50

Groendomein Wasven 13.00 - 17.00 u • Cultuur+ Kerstmarkt Gratis

Tuchthuis 21.00 u • Muziek Estelle’s Choice AANMODDERFAKKER IN FILMHUIS DE ZWARTE DOOS

Parktheater Eindhoven 14.00 & 16.00 u • muziektheater 3+ Sesamstraat Theater Kerst in Sesamstraat € 19,50

20.30 u • cabaret De mannen van Petazzie Lef € 18,-

Muziekgebouw Eindhoven 14.15 u • Muziek 45 jarig jubileum Symfonie Orkest Eindhoven € 20,-

15.30 u • Muziek Boris Giltburg piano Vanaf € 17,50

Effenaar 19.30 u • Muziek Bo Saris € 17,50

TAC 11.00 u • Beurs Plaatwerk: Platen & cd Beurs € 2,-

Café Wilhelmina 17.00 u • Muziek Voltage + The Blackwater Experience Gratis

Van Abbemuseum 13.00 - 13,45 u • Cultuur+/Jeugd Gratis rondleiding Gratis met geldig entreebewijs

14.00 u tot 16.00 u • Cultuur+ Special Guests Rondleiding in gebarentaal voor blinden en slechtzienden Gratis / reserveringen@vanabbemuseum.nl

Kasteel Geldrop 12.00 u • Kamermuziek Scholtes & Janssens (pianoduo) € 18,- (tot 12 jaar € 8,-

Gratis

DECEMBER 2014

21


AGENDA DECEMBER PopEi 15.00 u • Muziek WatDePopSchaft Jonge talenten vers uit de oefenruimte

WOENSDAG 17

Theater de Schalm 20.00 u • Theater Veldhoven en regio Veldhovense Revue

€ 21,50

€ 2,-

€ 24,50

Theater Speelhuis 15.00 u • Concert Combattimento Solist Gordan Nikolic, viool € 34,50

SCALA TipoTango 17.00 u • Dans Argentijnse tango: danssalon € 5,- / Gratis kennismaken

MAANDAG 15 Parktheater Eindhoven 20.30 u • cabaret De mannen van Petazzie Lef € 18,-

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • Muziek Orchestre National de France Vanaf € 28,-

21.00 u • Muziek Ad van Meurs presenteert Mathijs Leeuwis band Support: Roland Verstappen € 10,-

Filmhuis de Zwarte Doos 20.00 u • Film Aanmodderfakker € 7,50 / Studenten € 3,50

DINSDAG 16 Parktheater Eindhoven 20.30 u • beeldend toneel Jakop Ahlbom Horror

Parktheater Eindhoven 20.30 u • cabaret Sjaak Bral Vaarwel 2014 Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • Muziek Joshua Bell viool & Alessio Bax piano Vanaf € 24,-

20.15 u • Muziek Eric Vloeimans & Holland Baroque Society € 25,-

Gratis

€ 7,50 / Studenten € 3,50

Gaslab TU/e 20.00 u tot 23.30 u • Muziek De kleinste Prijs van Nederland € 5,- / Studenten gratis

Blauwe Zaal Auditorium 12.40 u • Lezing Islamic State Gratis

Theater de Schalm 20.00 u • Theater Veldhoven en regio Veldhovense Revue € 24,50

Theater Speelhuis 20.15 u • Concert TOP 2000 Live Come Together € 28,50

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • Muziek Marillion

Parktheater Eindhoven 20.30 u • show Nieuw Utrechts Toneel / Marcel Osterop i.s.m. Het Zuidelijk Toneel Orde van de Dag Ouds&Nieuws show 2014

Gratis

€ 16,50

Filmhuis de Zwarte Doos 20.00 u • Film Aanmodderfakker

Muziekgebouw Eindhoven 12.30 u • Lunchpauzeconcert Fontys Bigband o.l.v. Maino Remmers

€ 7,50 / Studenten € 3,50

Theater de Schalm 20.00 u • Theater Veldhoven en regio Veldhovense Revue

€ 2,-

20.15 u • Muziek Blue Night Concerts: New Cool Collective € 18,-

Gratis

17.00 u • Muziek The Wyatt Christmas Trio

Theater Speelhuis 20.15 u • Cabaret Lenette van Dongen Roedel € 24,50

SCALA TipoTango 21.00 u • Dans Argentijnse tango: danscafé

Theater Speelhuis 20.15 u • Toneel Annet Malherbe, Ria Eimers, Trudy de Jong en Saskia Temmink Annie M.G. op Soestdijk € 30,-

€ 3,- / Gratis kennismaken

ZATERDAG 20 Parktheater Eindhoven 20.30 u • cabaret Karin Bruers De Warme Wintershow € 25,-

VRIJDAG 19

20.30 u • cabaret The Laughing Lizard 2

Parktheater Eindhoven 20.30 u • cabaret Karin Bruers De Warme Wintershow

€ 13,50

Muziekgebouw Eindhoven 16.00 u • Muziek Blue Note ClubSessions Batik

€ 25,-

20.30 u • toneel Adelheid Roosen en George Groot Hetty & George

Gratis

€ 17,50

20.15 u • Muziek Alain Clark € 27,50

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • Muziek St. Jacobs Kammarkör Stockholm

Sectie C 20.30 uur • Theater Natlab door Plaza Futura Afslag Eindhoven - Waldo & The Outsiders

Vanaf € 20,-

Effenaar 19.30 u • Muziek King of the World

€ 14,50 / Ook te combineren met een diner

€ 14,-

Sectie C 20.30 uur • Theater Natlab door Plaza Futura Afslag Eindhoven - Waldo & The Outsiders TAC 20.00 u • Theater Tactics

Van Abbemuseum 14.00 u tot 16.00 u • Jeugd Familiekunstclub reserveren via kkc.vanabbemuseum.nl

United C Lightclub 20.30 u • Dans Seasoning Part 4 € 7,50

Tuchthuis 21.00 u • Muziek Estelle’s Choice Gratis

Catharinakerk 14.25 u • KoorMuziek in de Cathrien Tilburgs Byzantijns Koor € 7,- / CJP/stud./kinderen gratis

PopEi 20.00 u • Muziek Life’s Electric EP Release Party in PopEi

22

UIT IN EINDHOVEN

FOTO: CHARLIE DE KEERSMAECKER

€ 5,-

NOVASTAR IN EFFENAAR

Gratis

Sectie C 20.30 uur • Theater Natlab door Plaza Futura Afslag Eindhoven - Waldo & The Outsiders

€ 14,50 / Ook te combineren met een diner

Dynamo 19.00 u • Muziek Blitz Kids € 10,-

Oude Rechtbank 15.00 - 19.00 u • Muziek CKE Café Gratis

Piet Hein Eek 16.00 u • Muziek axesjazzpower: Jeroen van Vliet € 12,50

Grand Café Berlage 15.00 u • Muziek Bart in de B. Vaste Kerstmannen Gratis

Theater de Schalm 11.00 u • Muziek The London Quartet Christmas with the London Quartet € 20,-

20.15 u • Muziek Elvis Matters Kerstshow met Bouke € 40,-

Vanaf € 7,50

Gratis

€ 7,50

PopEi 16.00 u • Muziek Singer-songwriter in het PopEi-café

22.00 u • Muziek SAW vs Breek: Eptic + Dom & Roland b2b Klute + Spag Heddy + Benny Page + Sleeper TAC 20.00 u • Film Kino Talk #5

United C Lightclub 20.30 u • Dans Seasoning Part 4

Gratis

MAANDAG 22

€ 12,50 (voorverkoop) / € 15,- (deur)

€ 5,-

Gratis

Effenaar 20.00 u • Muziek Big Business € 10,-

€ 14,50 / Ook te combineren met een diner

€ 20,- (voorverkoop) / € 25,- (deur)

Café Wilhelmina 12.00 u • Cultuur+ Kerstmarkt Wilhelminaplein

€ 24,50

€ 14,50 / Ook te combineren met een diner

Effenaar 15.00 u • Muziek Stille Nacht

Catharinaplein, Wilhelminaplein, 18 Septemberplein 15.00 - 20.00 u • Publieke talentenshow Show us your talent Theater de Schalm 20.00 u • Theater Veldhoven en regio Veldhovense Revue

€ 24,50

Sectie C 20.30 uur • Theater Natlab door Plaza Futura Afslag Eindhoven - Waldo & The Outsiders

DONDERDAG 18

€ 39,-

€ 15,- / Voorverkoop € 12,50

Popei, Klokgebouw 18.00 u tot 22.30 u • Muziek CKE & Rebelbass DJ-school ‘Jubileum Open Avond’ Filmhuis de Zwarte Doos 20.00 u • Film Aanmodderfakker

Gratis

Centrum Eindhoven 19.00 - 22.00 u • Hardloopevenement Santa Run Eindhoven

Natlab door Plaza Futura Film • vanaf deze datum Une Nouvelle Amie

€ 19,-

Wim van Doorne Muziekkiosk 19.00 u tot 21.00 u • Meezingavond XMAS Sing-Along

€ 22,50

20.15 u • Muziek Bugge Wesseltoft

€ 21,50

20.30 u • Muziek Vriendentafel

Effenaar 19.30 u • Muziek Novastar

Parktheater Eindhoven 11.00 & 15.00 u • circus Internationaal Kerstwintercircus Muziekgebouw Eindhoven 21.00 u • Muziek Ad van Meurs presenteert Ad van Meurs & Friends € 10,-

Theater de Schalm 10.30 & 13.30 u • Jeugdtheater Dirk Scheele Warme handen koude voeten € 14,-

20.15 u • Muziek Kempenkoor Pieken met kerst II € 22,-

DINSDAG 23 Parktheater Eindhoven 15.00 u • circus Internationaal Kerstwintercircus Vanaf € 7,50

Muziekgebouw Eindhoven 11.00 u • Muziek/Jeugd Wishful Singing & Bert van den Brink € 7,50 / volwassenen € 10,-

Van Abbemuseum 13.00 - 13.45 u • Cultuur+/Jeugd Gratis rondleiding Gratis met geldig entreebewijs

Theater Speelhuis 20.15 u • Cabaret Jeroen Leenders Geen Idee

Theater de Schalm 20.15 u • Show Peking Acrobats

ZONDAG 21

WOENSDAG 24

Parktheater Eindhoven 11.00 & 15.00 u • circus Internationaal Kerstwintercircus

Parktheater Eindhoven 15.00 u • circus Internationaal Kerstwintercircus

Muziekgebouw Eindhoven 14.15 u • Muziek Nederlandse Bachvereniging

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • Muziek 3JS Acoustic Christmas

€ 17,-

Vanaf € 7,50

Vanaf € 22,-

€ 30,-

Vanaf € 7,50

€ 27,50


ADRESSEN Effenaar 19.30 u • Muziek Gers Pardoel € 15,-

Café Wilhelmina 17.00 u • Muziek Rockcity Meets Skatown: Bang Bang Bazooka + Mark Foggo Support: Timebomb € 10,-

Van Abbemuseum 13.00 - 13.45 u • Cultuur+/Jeugd Gratis rondleiding Gratis met geldig entreebewijs

Natlab door Plaza Futura 11.30 u • Film Klassieker: Gone with the wind € 8,- / € 7,-

DE MANNEN VAN PETAZZIE IN THEATER DE SCHALM, THEATER SPEELHUIS EN PARKTHEATER EINDHOVEN

Café Wilhelmina 18.00 u • Cultuur+ Fakkeltocht 2014 Gratis

DONDERDAG 25 Parktheater Eindhoven 11.00 & 15.00 u • circus Internationaal Kerstwintercircus Vanaf € 7,50

PopEi 18.00 u • Muziek Kerst in PopEi Diner, kaarslicht en singer-songwriters Gratis (exclusief diner)

VRIJDAG 26 Parktheater Eindhoven 11.00 & 15.00 u • circus Internationaal Kerstwintercircus Vanaf € 7,50

18.00 u • Muziek Kerst in PopEi Diner, kaarslicht en singer-songwriters Gratis (exclusief diner)

Effenaar 20.30 u • Muziek Liptease - kerstshow € 12,50

22.00 u • Muziek Atmoz Classics

€ 15,- (voorverkoop) / € 20,- (deur)

Café Wilhelmina 16.00 u • Muziek Kerst Open Podium Gratis

22.00 u • Muziek DJ Peter Theater de Schalm 14.30 u • Concert Don Kosachenchor Russland Voices of Russia € 35,-

ZATERDAG 27 Parktheater Eindhoven 11.00 & 15.00 u • circus Internationaal Kerstwintercircus Vanaf € 7,50

Muziekgebouw Eindhoven 16.00 u • Muziek Blue Note ClubSessions Rebekka Ling & Band Gratis

Effenaar 22.00 u • Muziek 80’s Anders Gratis

Catharinakerk 14.25 u • OrgelMuziek in de Cathrien Ruud Huijbregts € 7,- / CJP/stud./kinderen gratis

Sectie C 20.30 uur • Theater Natlab door Plaza Futura Afslag Eindhoven - Waldo & The Outsiders

€ 14,50 / Ook te combineren met een diner

Tuchthuis 21.00 u • Muziek Estelle’s Choice Gratis

Theater de Schalm 20.15 u • Cabaret De mannen van Petazzie Oudejaarsvoorstelling: Lef € 17,-

13.30 u • Show Rhythm of the Dance 15 Year Jubilee Tour € 36,-

Arno Huibers Theaterruimte 15.00 u • Theater Konsjerto- Kerstvoorstelling

t/m 16 jaar € 9,- / Volwassenen € 16,-

ZONDAG 28

Theater Speelhuis Vanaf deze datum • Musical De Helmondse Musical Berry, de musical

Parktheater Eindhoven 11.00 & 15.00 u • circus Internationaal Kerstwintercircus

SCALA TipoTango 17.00 u • Dans Argentijnse tango: Xmas salon Extra lange milonga

Muziekgebouw Eindhoven 11.00 u • Muziek/Jeugd Tomte

€ 7,- / vanaf 21.00 € 5,-

Vanaf € 7,50

€ 7,50 / volwassenen € 10,-

Sectie C 20.30 uur • Theater Natlab door Plaza Futura Afslag Eindhoven - Waldo & The Outsiders

€ 14,50 / Ook te combineren met een diner

Theater de Schalm 20.15 u • Show LA The Voices Dit zijn wij € 29,-

MAANDAG 29 Parktheater Eindhoven 15.00 u • circus Internationaal Kerstwintercircus Vanaf € 7,50

Natlab door Plaza Futura 19.00 u • Film Klassieker: Gone with the wind € 8,- / € 7,Sectie C 20.30 uur • Theater Natlab door Plaza Futura Afslag Eindhoven - Waldo & The Outsiders

€ 14,50 / Ook te combineren met een diner

Muziekgebouw Eindhoven 21.00 u • Muziek Ad van Meurs presenteert Barrelhouse € 15,-

Theater de Schalm 20.15 u • Cabaret Isabella Beernaert Glass € 30,-

DINSDAG 30 Parktheater Eindhoven 20.30 u • musical / amateur Theaterplan Carmen, de musical € 20,-

Van Abbemuseum 13.00 - 13.45 u • Cultuur+/Jeugd Gratis rondleiding Gratis met geldig entreebewijs

WOENSDAG 31 SCALA TipoTango 17.00 - 20.45 u • Cultuur+ Diner-dansant Sylvester

€ 25,- / reserveren via info@tipotango.nl

21.00 u • Dans Argentijnse tango: danssalon Sylvesternacht € 10,-

Theater de Schalm 20.15 u • Toneel Arijan van Bavel, Dirk van Vooren e.a. Taxi, Taxi (derniere) € 26,-

Oude Rechtbank 22.00 u • Muziek Ensuite Deep Till Dawn Effenaar 00.30 u • Muziek Oud & Nieuw Festival € 20,- / early bird: € 15,-

PODIA Academisch Genootschap Parklaan 93 • 040 243 48 08 academischgenootschap.nl Architectuurcentrum Eindhoven (Natlab) Kastanjelaan 500 • 040 2946845 architectuurcentrujunindhoven.nl Arno Huibers Theaterruimte Kalverstraat 11 • 040 281 64 83 arnohuibers.nl axesjazzpower Postbus 72 • 5600 AB Eindhoven axesjazzpower.nl Café Wilhelmina Wilhelminaplein 6 • 040 244 72 86 cafewilhelmina.nl Carte Blanche Jan Heynslaan 4 • 040 245 17 39 carteblanche.nu Catharinakerk Kerkstraat 1 • 040 244 88 97 kerkconcerten.dse.nl CKE-muziekschool Pastoor Petersstraat 180 • 040 216 32 00 CKE-theaterschool Stratumsedijk 22 • 040 216 32 63 cke.nl Dynamo Catharinaplein 21 • 040 239 31 10 dynamo-eindhoven.nl Effenaar Dommelstraat 2 • 040 239 36 66 effenaar.nl Filmhuis de Zwarte Doos TU/e Terrein aan het Limbopad • 040 294 68 48 dezwartedoos.nl Flipside / Zesde Kolonne Tarwelaan 56 • 040 245 62 77 artspaceflipside.nl Grand Café Berlage Kleine Berg 16 • 040 245 74 81 berlage.nl Groendomein Wasven Celebeslaan 30 • 040 787 07 07 wasven.nl Muziekgebouw Eindhoven Heuvel Galerie 140 • 040 244 20 20 muziekgebouweindhoven.nl Oude Rechtbank Stratumseind 32 • 040 291 04 50 ouderechtbank.nl Parktheater Eindhoven Theaterpad 1 • 040 211 11 22 (reserveringen) parktheater.nl Perk Interieuropleidingen Visserstraat 13 • 040 244 35 13 perk-interieur.nl philharmonie zuidnederland Heuvel Galerie 140 • 040 244 20 20 brabantsorkest.nl Piet Hein Eek Halvemaanstraat 30 • 040 285 66 10 pietheineek.nl Natlab door Plaza Futura / Baltan Laboratories / Broet Kastanjelaan 500 • 040 294 68 48 natlab.nl info@baltanlaboratories.org baltanlaboratories.org PopEi Klokgebouw 300 • 040-243 14 44 popei.nl RHCe Raiffeisenstraat 18 • 040 264 99 40 rhc-eindhoven.nl Studium Generale, TU/e Den Dolech 2 / Auditorium 2.02 • 040 247 49 00 tue.nl/sg TAC - Temporary Art Centre Vonderweg 1 • 040 246 13 25 tac.nu Theater de Schalm Meiveld 3 Veldhoven • 040 253 35 78 deschalm.com Theater ‘t Speelhuis Kromme Steenweg 29 Helmond • 0492 587 000 theaterspeelhuis.nl Tipotango Scala, Kanaalstraat 6 • info@tipotango.nl tipotango.nl United-C Kleine Berg 62 • tel. 040 237 12 77 • united-c.nl

MUSEA / GALERIES 5minutenmuseum Gebouw SBX Strijp-S (ingang Glaslaan) 5minutenmuseum.nl Atelier Aanschot Ella Fitzgeraldlaan 88 • 040 242 37 38 leoniemarechal.com Cartoonmuseum Ton Smits Jacob Reviuslaan 25 • 040 211 47 86 tonsmitshuis.nl Designhuis Stadhuisplein 3 • 040 232 97 20 designhuis.com Eindhoven Museum Boutenslaan 161-b • 040 252 22 81 eindhovenmuseum.nl de Fabriek Baarsstraat 3 • 040 255 15 30 defabriekeindhoven.nl Kruisruimte Gen. Bothastraat 7e stichtingcomplex.nl MU Emmasingel 20 • 040 296 16 63 mu.nl Pennings, Galerie Geldropseweg 61b • 040 293 02 70 galeriepennings.nl Philips Museum Emmasingel 31 • 040 235 90 30 • info-museum@philips.com Salon Heilige Geeststraat 44 • 040 245 29 61 salonsalon.nl Stichting PEK Kanaalstraat 8 • stichtingpek.nl Vincentre Berg 29, Nuenen • 040 283 96 15 vangoghvillagenuenen.nl Van Abbemuseum Bilderdijklaan 10 • 040 238 10 00 vanabbemuseum.nl Yksi Expo/Winkel Torenallee 22-04 • 040 780 50 33 yksi.nl DECEMBER 2014

23


Introductie-actie voor Uit in Eindhoven-lezers nieuw eetconcept Tuchthuis:

Ballen & Bieren 1. Speciale Tuchthuis sanctie 2. Verplicht 25% korting op het eten 3. Gratis toegang tot het avondprogramma. Actie loopt van 20 november t/m 30 december 2014

UIT IN EINDHOVEN.NL

Profile for Uit In Eindhoven

UIT IN EINDHOVEN december 2014  

UIT IN EINDHOVEN december 2014

UIT IN EINDHOVEN december 2014  

UIT IN EINDHOVEN december 2014