Page 1

uitineindhoven.nl april 2018

Special

Mens & Stad tijd van je leven

Conny Janssen Danst

do 12 april in het Parktheater


eindhoven door de ogen van yvonne van beukering

redactioneel

Yvonne van Beukering richtte ruim tien jaar geleden theatergezelschap Afslag Eindhoven op, dat voorstellingen op locatie brengt. Ze vormt er nu, samen met Gerrie Fiers, de artistieke leiding en regisseert. Daarnaast is ze docent bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten, waar ze regieles geeft. DRINKS Ik ga graag naar Vascobelo V-bar aan de Grote Berg. Laura Weeteling, die voorheen het restaurant van Piet Hein Eek runde, maakt er de lekkerste taart en koffie van Eindhoven. Verder vind ik het koffiehuisje in de De Jonghlaan in Philipsdorp heel leuk, daar woon ik vlakbij. Dit koffiehuisje zat eerst op Strijp S naast het Ketelhuis. DINNER Bij de Greef op het Trudoplein kun je lekker lunchen. Ik eet ook graag bij ’t Veem, de grote vershal op Strijp S. Je kunt allerlei kleine hapjes combineren. Sri Ganesh is ook een favoriet van mij, een vegetarisch Indiaas restaurant aan de Kruisstraat. Je treedt daar een compleet andere wereld binnen, met ontzettend aardige mensen. En wat we voor het ontbijt nog weleens doen, samen met vrienden, dat is een ontbijtbuffet nemen in het Park Plaza Hotel aan de Geldropseweg. Lekker rustig, er komen bijna geen Eindhovenaren, en niet duur.

jouw taal We spreken allemaal een andere taal. We gebruiken misschien wel dezelfde woorden, maar betekenen die ook hetzelfde? Bedoel ik wel wat jij bedoelt? En misschien ben ik wel niet goed in woorden zeggen, maar als je naar mij kijkt, dan kun je echt zien wat ik wil vertellen. De taal zit niet alleen in woorden, maar ook in mijn gebaren, mijn mimiek. En in mijn ogen. Als je maar goed wil kijken. Voor De taal van de ander werken Theater Tiuri en Carte Blanche nauw samen, wat resulteert in een voorstelling over elkaar ontmoeten, terwijl je elkaars taal niet altijd spreekt. Deze tekst (zie ook pag. 9) raakt voor mij de kern voor waar we voor staan bij Uit in Eindhoven. Daar hebben we het soms over genres versterken, denk aan literatuur in Eindhoven, of jazz via Fifth|NRE en OSJE. Of we denken in doelgroepen, zoals families, art lovers en internationals. Of ouderen. Doelgroepdenken heeft iets riskants in zich. Immers, wie zijn wij dat we kunnen invullen dat een ander, die wij categoriseren in een bepaalde sociale peer group op een bepaalde manier zal lezen en handelen? En hoe kunnen wij ‘speciaal’ programma markeren zonder de rest van het programma te kort te doen? Deze uitkrant bevat een special voor ouderen. Mensen van boven de 65 jaar zijn de snelst groeiende inwonersgroep in onze regio. Het kunnen actieve empty nesters zijn, of meer klassieke bejaarden, wat meer aan huis gekluisterd. Met onze special Mens&Stad nemen we ouderen mee in het rijke culturele programma dat onze stad te bieden heeft. En waar net dat beetje extra gegeven wordt: persoonlijke aandacht, een kopje koffie of vervoer. We brengen een speciale distributie op gang en hopen dat de persoonlijke verhalen van vrijwilige redactieleden en de handzame informatie de juiste mensen bereikt en hen aanspoort om erop uit te gaan. Niet omdat we denken het beter te weten, maar omdat we net iets langer stilstaan bij die ander, vanuit de overtuiging dat we pas dán elkaar kunnen vinden. Als je maar goed wilt kijken.

MUSIC Woody Veneman speelt live in de voorstelling Onder het Melkwoud, de nieuwste voorstelling van Afslag Eindhoven die afgelopen zomer te zien was op festival Oerol. Woody is een muzikant, componist en illustrator uit Eindhoven. Hij kan in zijn eentje een intiem liedje brengen op zijn gitaar, maar hij kan ook monumentaal klinken als een heel orkest. Hij sluit onze voorstelling met een geweldig zelfgeschreven nummer geïnspireerd op Into my arms van Nick Cave. Samen met Sanne-Samina Hanssen vormt hij het duo Polly & Bruce, dat muziek brengt met landelijke geuren. ART Wij hebben ons kantoor in Sectie C, waar ook veel kunstenaars hun werkplaats hebben. Nob Ruijgrok springt eruit. Hij maakt meubels van boomstammen, waaronder tafels en verfijnde kasten. Ook andere kunstenaars kunnen zijn werkplaats gebruiken. DEZE MAAND Het werk van de jonge theatermaakster Michèle Rijzewijk vind ik een echte aanrader. Ze heeft eind april een voorstelling in Pand P met inwoners van Stratum. Verder verheug ik me enorm op de lente. Ik zou tegen iedereen willen zeggen: ga wandelen! Je ziet zoveel meer dan wanneer je op de fiets zit of in je auto. THE CITY Ik woon nu dertig jaar in Eindhoven, ik heb veel zien veranderen. In de Bergstraat, waar ik woonde, rukte de stad op. Op zeker moment hoorde ik alleen nog maar airco’s blazen en van die grote SUV’s door het straatje rijden. Toen ben ik verhuisd. Maar goed, er kan veel hier. Met Afslag Eindhoven hebben we heel lang op de hoek van de Paradijslaan en de Grote Berg gezeten, waar nu De Kazerne is gevestigd. Met de gemeente is veel mogelijk. Je krijgt ze wel mee met je plannen, maar je moet eerst aanpakken en lef tonen. Er is een Bourgondische sfeer in de stad, maar ook een hele nuchtere. MEI-EDITIE Eindhoven door de ogen van Nob Ruijgrok.

Touching Strangers geraakt in het moment

Lidy Lathouwers, hoofdredacteur

FOTO ANDREAS TERLAAK

op de cover van april Na een succesvolle tour in 2015 komt choreografe Conny Janssen op 12 april terug in het Parktheater met INSIDE OUT, maar dan in een compleet nieuw jasje (zie pag 6). En in het hartkatern de eerste editie van Mens&Stad, tijd van je leven.

Colofon 28e jaargang, nummer 8 Redactie Frank van Eersel, Lidy Lathouwers, Claire van der Elst, Soraya Viana Ferreiro, Van Tran, Paula van Overveld en Debbie Langelaan Bladmanager Lidy Lathouwers Vormgeving 20-02 Vormgevers Druk De Persgroep Nederland Support Supportpunt Verspreiding Tour de Ville, Axender Oplage 35.000 (+10.000 Mens&Stad) Uitgever Stichting Uit in Eindhoven Deken van Somerenstraat 4, Eindhoven +31 (0)40 266 96 07 info@uitineindhoven.nl Neem voor meer informatie over redactie, advertenties en agenda contact met ons op. We staan je graag te woord! Wijzigingen en zetfouten voorbehouden.

uitineindhoven.nl

bij: Internationale Vrouwendag Zo’n vijfhonderd vrouwen en enkele mannen kwamen begin maart uit alle windstreken naar het Parktheater om Internationale Vrouwendag te vieren, georganiseerd door Latin American Center for Orientation (C.L.O). Er werd stilgestaan bij de positie en kracht van vrouwen. Het werd een uitbundig feest met veel muziek, zang, dans, hapjes en ontmoeting. Geen mooiere plek om met Touching Strangers 040® langs te gaan, waarbij mensen die elkaar niet kennen uitgenodigd worden te poseren alsof ze verwanten zijn. Zoals hier de ‘hartsvriendinnen’ Mieke en Zonaida, die elkaar voor de camera ontmoetten. Concept Touching Strangers 040®, tekst & foto: Paula van Overveld, Paulissimo.

2

UIT IN EINDHOVEN


Eindhovense Popdag Op tweede paasdag organiseren CKE, Centrum voor Pop en Jazz en POPEI alweer de vijfde editie van de Eindhovense Popdag.

podia

Er zijn doorlopend optredens van bands en singer-songwriters die hun sporen aan het verdienen zijn in Eindhoven. Zij strijden onderling om de publieks- en juryprijs. De line-up is te vinden op cke.nl/ep18.

FOTO KRISTA VAN DER NIET

april vijf agendatips van

Toneelgroep Oostpool Robin Hood In de nieuwe reeks ‘What’s in a fairytale?!’ onderzoeken schrijver Joachim Robbrecht en regisseur Sarah Moeremans wat oeroude sprookjes en legendes ons nog te zeggen hebben.

1

Grindhoven

2

Naked Song

3

Wolfendale

4

Flonti Stack$ (Ronnie Flex)

5

Tusky

SINGER-SONGWRITER JUANITA TIJDENS DE EINDHOVENSE POPDAG 2017

ZA 21 APRIL IN ALTSTADT

POPEI MA 2 APRIL 12.30

ZA 7 APRIL IN DYNAMO

FOTO ROBERTO BOGERS

ZA 14 APRIL IN MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN

VR 20 APRIL IN ALTSTADT

VR 20 APRIL IN AREAFIFTYONE

muziek

In het eerste deel van de reeks nemen ze de rebelse revolutionair Robin Hood onder handen: wat is er 800 jaar later nog over van zijn heldhaftige verleden? Op één avond verandert de positie van de ooit zo revolutionaire man-inmaillot volledig. Robin Hood blijkt, tegen zijn zin in, deel te zijn geworden van het systeem waar hij zich al die jaren tegen heeft verzet en belandt in een existentiële crisis. Maak je op voor een theateravond waarin op humorvolle wijze de maatschappij onder de loep wordt genomen en verlaat gebrainwasht en rebellerend de zaal. Met Gillis Biesheuvel, Steef de Bot, Joep van der Geest, Camilla Siegertsz, Chiem Vreeken, theater Louis van der Waal en Dalorim Wartes. PARKTHEATER DI 3 APRIL 20.30

Toneelvoorstelling De Lamp in Philips Museum

FOTO ANNEMONE TAAKE

Van 28 april tot en met 6 mei kun je het intieme toneelstuk De Lamp komen bekijken in het Philips Museum. Met het sfeervolle oude fabriekje als decor vertelt het Lampenmaakstertje samen met Gerard en Anton Philips hoe het was om in 1891 bij Philips & Co te werken. De Lamp is te zien op ma 2 april en van za 28 april t/m zo 6 mei, elk half uur tussen 12.00 en 15.30 uur. Kosten entreekaart Philips Museum. PHILIPS-MUSEUM.COM

Muzikale groepsworkshops bij POPEI Wist je dat POPEI in het Klokgebouw op Strijp-S ook verschillende muzikale uitjes aanbiedt? Voor je vriendengroep, de sportclub, kinderen en ook bedrijven. Leer je vrienden en/of collega’s beter kennen op een leuke manier!

Dance Company Nanine Linning / Theater und Orchester Heidelberg KHÔRA

STRAATVUIL is een percussie workshop zoals je die niet eerder hebt meegemaakt. Je gaat samen muziek maken op álles behalve instrumenten. Je leert creatief omgaan met spullen die in eerste instantie ‘straatvuil’ lijken. In CREATE ontwikkel je samen met een echte singersongwriter een nummer met een thema dat de groep op dat moment aandraagt. Je leert hoe je een tekst schrijft en van een tekst een lied maakt. Tijdens SING OUT LOUD ontdek je dat iedereen kan zingen. Een leuke zoektocht naar de geluiden waarvan je misschien niet wist dat je ze kon maken. Leer je vrienden/collega’s beter kennen door een workshop POPBAND. Vandaag ben je zelf de popster. Wat komt er allemaal kijken bij een band en hoe werk je samen zodat je overtuigend op het podium staat? Interesse in een uitje bij POPEI? Kijk dan op popei.nl of stuur een mailtje naar workshops@popei.nl. POPEI

workshop

Nanine Linning is een van de beste Nederlandse choreografen en internationaal een grote naam. Haar werk is spectaculair en sterk beeldend en is vaak gemaakt met bekende kunstenaars, designers of modeontwerpers.

PHILIPS MUSEUM 2 APRIL EN 28 APRIL T/M ZO 6 MEI ELK HALF UUR TUSSEN 12.00 EN 15.30

toneel

Linning is gefascineerd door Plato’s idee van een khôra: een oneindige ruimte met een onbegrensd potentieel. In een hernieuwde samenwerking met design-multitalent Bart Hess creëert Linning in KHÔRA een dergelijke ruimte op het toneel, in een spectaculair decor, met verbluffende videoprojecties en eetbare kostuums. Na afloop nodigt het gezelschap je uit voor een speciale Meet & Greet op het toneel, waarbij de dansers ondersteboven hangend champagne uitdelen (beperkt aantal plaatsen beschikbaar). dans Inleiding 19.15 uur. PARKTHEATER WO 4 APRIL 20.00 APRIL 2018

3


Bo Tarenskeen Heidegger

Fifth|NRE Het is zo ver! Vorige keer was er nog onzekerheid, maar inmiddels is het duidelijk: de Raad van State heeft besloten het bestemmingsplan voor het NRE-terrein in stand te laten. Dat betekent dat verder gegaan kan worden met de ontwikkeling van dé toekomstige jazzclub van Eindhoven: Fifth|NRE. Dat vierden we natuurlijk op de eerste plaats met champagne! En vervolgens met veel muziek in een supersessie in februari tijdens onze maandelijkse Thank God It’s Friday (elke laatste vrijdag van de maand). En wat een sessie was dat met een finale met Hans Dulfer op ons podium! Het feest was compleet toen we op diezelfde avond van wethouder Mary Ann Schreurs onze Omgevingsvergunning kregen uitgereikt. We kunnen gaan bouwen! In de tussentijd gaan we – zoals beloofd – zo lang mogelijk door met muziek maken. Samen met het Muziekgebouw presenteren we het uit Zwitserland afkomstige Colin Vallon Trio als concert in de reeks So What’s Next? Kaartverkoop via de kassa van het Muziekgebouw of op de avond zelf aan de deur van Fifth|NRE. evenement Stay tuned! FIFTH|NRE WO 4 APRIL

Een professor herinnert zich zijn vriendschap met Martin Heidegger. Zijn hele leven, zijn hele opvatting van in de wereld zijn, is geïnspireerd op het geniale denken van een van de belangrijkste filosofen van de twintigste eeuw.Inspirator van Sartre, minnaar van Arendt, bewonderaar van Hitler, nazi; hoe valt Heideggers geloof in het fascisme te rijmen met zijn invloedrijke inzicht in wat ons verbindt? In Heidegger brengt Bo Tarenskeen een monoloog over het definiëren van het ondefinieerbare. Over het verlangen te worden gedragen door wat we in de lucht houden, al vallend het vallen bestuderend. Na EICHMANN (2015) en KISSINGER(2017) maakt Bo Tarenskeen opnieuw een voorstelling over het ‘kwade denken’: over intelligentie die de mens vermorzelt, over het hoofd dat de wereld verraadt. Dit keer werkt hij samen met beeldend kunstenaar Roosmarijn Pallandt. Reizend door de woestijnen, oerwouden en bergen van onder meer Japan, Indonesië en Iran onderzoekt hij hoe de structuur van een landschap zich manifesteert in de structuur van ons handelen, ons gedragen, ons herinneren. Op basis van teksten van Heidegger zal hij de toneelruimte vormgeven. NATLAB DOOR PLAZA FUTURA VR 6 APRIL 20.30

theater

Beethoven volgens Liss

MIKE MASSÉ

bij philharmonie zuidnederland De muziek van Ludwig van Beethoven is en blijft ongekend populair. Zijn symfonieën zijn stuk voor stuk juwelen en zijn Vioolconcert behoort tot de meest geliefde vioolconcerten van de negentiende eeuw. Ook Dmitri Liss, chef-dirigent van philharmonie zuidnederland, is een groot Beethovenliefhebber. Zo is hij al jaren vaste gast bij het Beethovenfest in Bonn. Hij dankt deze eer aan zijn geheel eigen visie op Beethoven. Die visie laat Liss nu ook met philharmonie zuidnederland horen met een compleet Beethovenprogramma waarin het majestueuze Vioolconcert centraal staat. Liss pleitte voor Sayaka Shoji. Deze jonge Japanse soliste wordt internationaal al geroemd als een van de grote violisten van de toekomst. Daarnaast houdt Liss een overtuigend pleidooi voor Beethovens Zevende Symfonie. Met verder ook de schitterende Ouverture Die Geschöpfe des Prometheus op het programma wordt het een spannende nieuwe kennismaking met Beethoven. philharmonie zuidnederland. Dirigent Dmitri Liss. Viool Sayaka Shoji. Beethoven – Ouverture ‘Die Geschöpfe des Prometheus’ Beethoven – Vioolconcert Beethoven – Symfonie nr 7

Mike Massé is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een waar fenomeen met zijn videokanaal op Youtube; meer dan honderd akoestische covers van classic rocknummers werden bekeken door meer dan veertig miljoen mensen. Zijn bekendste covers zijn bijvoorbeeld Africa van Toto en The Boxer van Simon & Garfunkel.

rock EFFENAAR VR 6 APRIL 19.30

Mylou Frencken en Pieter Tiddens Omdat ik zoveel van je haat

klassiek MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN DO 5 APRIL 20.15 4

UIT IN EINDHOVEN

Mylou Frencken en Pieter Tiddens nemen je in Omdat ik zoveel van je haat mee in hun individuele liefdesrelatie en maken hier samen een voorstelling over. Mylou stort zich op een nieuw avontuur, terwijl Pieter onderweg is naar zijn zilveren bruiloft. In deze voorstelling nemen ze de sfeer van ‘rouw revue’ mee; openhartig, emotioneel, ketend en muitend. Voor iedereen die bij elkaar is, maar niet zo goed weet waarom. PARKTHEATER VR 6 APRIL 20.30

FOTO GOVERT DE ROOS

Na de ‘rouw revue’ is er nu de ‘trouw revue’. Liefde heeft verschillende kanten en haat is er een van. Liefde en haat kunnen niet met én zonder elkaar. Je houdt van zijn ogen, maar die rotzooi op de grond. Je haat haar gezeur, maar je zwijmelt van haar lach. Wat is de houdbaarheidsdatum voor liefde of bestaat eeuwige liefde nog?

theater


Johan Fretz De Zachtmoedige Radicaal

Grindhoven 7 met Gut

Het jaarlijkse festival van wijlen Rompeprop staat 7 april weer gewoon te vlammen in Dynamo. Grindhoven is hét grindcore festival van Eindhoven. Voor de onwetende: grindcore is een extreme variant van metal en hardcore punk, het komt voort uit een combinatie van thrashmetal en rauwe hardcore punk. Dit jaar zal het legendarische GUT, de grondlegger van de Porngrind, als headliner op het programma staan. Daarnaast worden wij verwelkomd door: Putrid Pile, SCD, Stoma, White Boy Wasted, My Minds Mine, Snaggletoöth, Hurricane Joe en Tonnie Anders. Naast al dit gerag is in het atrium voldoende flauwekul te vinden. De deuren gaan vanaf 16.00 uur open. En voor de Grindhoven-leken onder ons, kleed je lekker luchtig aan, haal je ballonnenclown uit de kast en koop die tickets in voorverkoop!

ZA 7 APRIL 15.00

JazzMuziek in de Cathrien HOT(Het Orgel Trio) met Steven Kamperman (klarinet), Dion Nijland (bas) en Berry van Berkum (orgel). Werk van Charlie ‘Bird’ Parker en Duke Ellington. Met om 14.25 uur beiaardbespeling door Rosemarie Seuntiëns. ZA 14 APRIL 15.00

KamerMuziek in de Cathrien Project 18e eeuwse uitvoeringspraktijk. Studenten van het Fontys Conservatorium Tilburg

Johan Fretz is cabaretier en schrijver. Hij tourde de afgelopen jaren met het duo Gebroeders Harteveld & Fretz. Hun laatste show werd bekroond met vier sterren in Volkskrant, Trouw en Theaterkrant: “Filosofisch sterk en buitengewoon geestig!” – “Een verademing in de nieuwe generatie cabaretiers.” Het laatste jaar gaf hij regelmatig optredens in Pauw en Pauw & Jinek. Met name voor zijn oudejaars-afsluiting op Bob Dylan’s Knocking on Heavens Door ontving hij veel lof. In januari kwam zijn tweede roman Onder de Paramariboom uit. Nu is het tijd voor zijn solodebuut in het theater: De Zachtmoedige Radicaal, een prachtige, zeer persoonlijke en humorvolle vertelling van Onder de Paramariboom. Over een zwerftocht door het land van zijn moeder, Suriname, maar evenzeer over het Nederland van nu. Is kleur bekennen een zaak van zwart of wit? Wie is de Verweesde Hollander en wie de Eeuwige Ander? Hoe kun je zachtmoedig blijven in een harde tijd? Deze geboren verhalenverteller neemt je mee op reis: muzikaal, met scherpe blik en gouden lach. Voorstelling in het kader van Ontroerend Goed.

ZA 21 APRIL 15.00

KoorMuziek in de Cathrien De vrouw in de muziek: geestelijke en wereldlijke werken van o.a. Vivaldi, Monteverdi, Hollanders, Britten, Wilbye, Shearing en Raskin. Oisterwijks Kamerkoor o.l.v. Peter van Aerts ZA 28 APRIL 15.00

OrgelMuziek in de Cathrien MUZIEKINDECATHRIEN.NL

muziek

MUZIEK

ST. CATHARINAKERK

DYNAMO ZA 7 APRIL

FOTO SANJA MARUSIC

Werk van o.a. Franck, Alain en Messiaen. Anne-Gaëlle Chanon (Frankrijk) Met om 14.00 uur: lezing door Hans Strootman: ‘Messiaen in de dertiger jaren: naar grote hoogte in diepe dalen’.

cabaret PARKTHEATER ZA 7 APRIL 20.30

GAbrieli Consort o.l.v. Paul McCreesh Purcell’s King Arthur

Edwin en Sam de Vries e.a. Westerbork Serenade Edwin en Sam de Vries spelen een familieverhaal over de vader van Edwin, Rob de Vries (1918 - 1969). Hij stond bekend als toneelleider, acteur en regisseur. Daarnaast had hij ook nog een belangrijke rol in het verzet in de Tweede Wereldoorlog.

Reis op deze zondagmiddag mee naar de zeventiende eeuw van Henry Purcell. King Arthur is Purcells grote patriottistische opera over liefde, jaloezie en heroïsche strijd.

Dit was gedeeltelijk bekend bij de familie, maar pas later kregen ze het complete verhaal te horen. Van een dame die daar ook een grote rol in speelde. Sam, die nu de leeftijd heeft van Rob toen, kruipt in de huid van zijn opa. Edwin speelt de overleden vader van Rob, die terugkijkt op zijn jonge jaren waarin hij als joodse man werd afgevoerd naar Kamp Westerbork. Edwin de Vries schreef dit indrukwekkende verhaal over zijn joodse vader en zijn leven in de oorlog.

Vol briljante dansmuziek en prachtige liederen. Het Gabrieli Consort brengt met authentieke instrumenten klankwerelden uit lang vervlogen tijden tot leven. Paul McCreesh en zijn Gabrieli Consort zijn de absolute top in dit genre. Maak je op voor een spectaculaire uitvoering van Purcell’s King Arthur!

Kasteelconcert Geldrop

Beatrice Berrut

Beatrice Berrut (1985) is geboren in het Zwitserse Kanton Wallis. Na haar studie aan de Conservatoria van Lausanne en Zürich studeerde zij af aan de Hochschule in Berlijn. Ze kreeg het artiestencertificaat van de Royal Irish Academy of Music in Dublin en werd in de pers ‘a revelation and an exceptional pianist’ genoemd. De internationale pers omschreef haar spel als ‘with layers of genius and beauty’. Met haar transcendente spel wordt Beatrice beschouwd als een van de meest getalenteerde kunstenaars van haar generatie. Dat moet wel weer een prachtig concert worden op kasteel Geldrop.

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN ZO 8 APRIL 14.15

klassiek

- Partita nr. 2 in c mineur. BWV 826 - Vier Balladen Op. 10 - Wesendoncklieder Op. 10 - Adagietto en Menuetto

Reserveren kasteelgeldrop.nl (en dan: Kasteelconcerten Geldrop) Organisatie Stichting Strabrechttheater. KASTEEL GELDROP ZO 8 APRIL 12.00

FOTO BERT NIENHUIS

Bach Brahms Wagner Mahler

kamer muziek

toneel PARKTHEATER DI 10 APRIL 20.30 APRIL 2018

5


Natuur, levensdrang en romantiek bij philharmonie zuidnederland

Prince

Nooit meer zal er nieuwe muziek door Prince gemaakt worden na zijn overlijden in 2016. Maar dit betekent niet dat er niet meer naar zijn muziek geluisterd kan worden. Een aantal Nederlandse topmuzikanten speelde een tribute ter herdenking. De band klikte muzikaal zo goed dat een theatershow niet kon uitblijven. Van Purple Rain tot 1999 en van When Doves Cry tot Little Red Corvette, het is heerlijk genieten. Drie top vocalisten, David Dam (The Voice of Holland 2014), Kris Rietveld en Jessy Hay zijn van de partij. Stomend, funky en van ongelofelijk hoog niveau. Stilzitten is geen optie!

Het symfonisch werk van de Deen Carl Nielsen is niet zo bekend. Geheel ten onrechte volgens philharmonie zuidnederland. Nielsens muziek is vol van drama en van een Scandinavische lyriek die niet onderdoet voor die van bijvoorbeeld Edvard Grieg. Op 12 april staat de Vierde Symfonie op het programma. Nielsen schreef daarover: ‘de elementaire wil om te leven is onuitblusbaar’. Ondanks de strijd tussen twee pauken is het een optimistische symfonie, die mooi past bij Mendelssohns ode aan de natuur in de Hebriden Ouverture en Schumann’s romantische Celloconcert, waarin een grootse innerlijke strijd hoorbaar wordt gemaakt met tegengestelde melodieën. philharmonie zuidnederland. Dirigent Stefan Blunier. Cello Andreas Brantelid. Mendelssohn – Hebriden Ouverture Schumann – Celloconcert Nielsen – Symfonie nr 4 ‘Het Onuitblusbare’

FOTO MARIOS TARAMIDES

Prince Tribute Band

klassiek

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN DO 12 APRIL 20.15

muziek PARKTHEATER WO 11 APRIL 20.00

Cabaretier en columnist Jasper van Kuijk speelt Janus, zijn vierde avondvullende cabaretprogramma. Nu alles en iedereen steeds extremer wordt, verlangt hij terug naar het midden. Desondanks vallen zijn uitgesproken meningen niet echt onder het gemiddelde. Daarom heeft hij besloten de zaken eens radicaal van twee kanten te bekijken. Jasper van Kuijk is een sympathieke verhalenverteller, die van begin tot het eind flink gas geeft. In een hoog tempo komen zijn gedachten voorbij, op dezelfde manier geformuleerd als in zijn columns in de Volkskrant. Ook in zijn theatershow werpt hij een fijne kritische blik.

FOTO JAAP REEDIJK

FOTO ALFONS POSTMA

Jasper van Kuijk Janus

cabaret

PARKTHEATER DO 12 APRIL 20.30

Conny Janssen Danst INSIDE OUT

Evil Empire Orchestra + Donnerwetter

Na een succesvolle tour langs volle zalen in 2015 komt choreografe Conny Janssen terug met INSIDE OUT, maar dan in een compleet nieuw jasje. In een vernieuwde choreografie gaat ze op zoek naar de rol van het individu in de complexiteit van een massa. Van het grote geheel naar het kleine detail. Pas als het harde pantser opent, kan het karakteristieke zich openbaren. In deze voorstelling zijn niet alleen de dansers anders, ook de emotionele afstand en de ervaring van nieuwe creaties beïnvloeden elkaar. Met live muziek onder leiding van iET, met gitarist Budy Mokoginta, toetsenist Thierry Castel en cellist Keimpke Zigterman. Inleiding 19.15 uur.

Het achtkoppige orkest Evil Empire Orchestra neemt krachtig een eigen plaats in waar dirty soul, jazz en psychedelica elkaar ontmoeten. De muzikanten verdienden al vette pluimen bij onder andere Hooverphonic, Internationals, El Tattoo del Tigre en Antwerp Gipsy Ska Orkestra. Nu is er deze onbehoorlijke oerband die even zedeloos als gezwind alle heilige muziekhuisjes sloopt: Evil Empire Orchestra! De ongetemde, rauwe soulzang en het mystieke vuur van frontvrouw Kimberly Dhondt en de verpulverende stootkracht en goddeloze grooves van haar zevenkoppige band zullen je nog lang bijblijven. Bij Donnerwetter zit niet de dood, maar het leven de bandleden op de hielen. Altijd op zoek naar de kick! Psychedelische groove rock wordt met het venijn van punk gespeeld. De muziek laveert tussen dansbaar en filmisch, tussen de oerdrift van garage en donkere romantische sferen. De intense liveshows van Donnerwetter klinken alsof The Cramps, 16 Horsepower, White Denim en Grizzly Bear samen het podium beklimmen en Nick Cave als bezwerende frontman is gestrikt.

muziek

ALTSTADT EINDHOVEN VR 13 APRIL 21.00

Mugmetdegoudentand De Eurocommissaris

dans PARKTHEATER DO 12 APRIL 20.00 6

UIT IN EINDHOVEN

Een voorstelling waarin het publiek meegevoerd wordt in de gedurfde gedachtestroom van de fictieve - doch zeer populaire - eurocommissaris Charlotte Hajenius. Zoals zovelen, wist Nederlof weinig over de Europese Unie. Vanuit haar eigen nieuwsgierigheid, onwetendheid en vragen maakte ze een solovoorstelling over dit complexe maar belangrijke onderwerp. En de vraag drong zich op of een democratisch, verenigd Europa wel haalbaar is als alle lidstaten vooral hun eigen nationale belangen nastreven. Een must-see voor iedereen die Europa een warm hart toedraagt, dat juist niet doet of op die plek een hardnekkige blinde vlek heeft. NATLAB DOOR PLAZA FUTURA VR 13 APRIL 20.30

FOTO INEZ VAN LAMSWEERDE EN VINOODH MATADIN

FOTO ANDREAS TERLAAK

Joan Nederlof duikt in De Eurocommissaris in de wereld van de Brusselse politiek, mediatraining en persoonlijke projecties.

theater


Naked Song 2018 Hét indie singersongwriterfestival van Nederland De mooiste liedjes van bekende artiesten beluisteren en nieuwe talenten ontdekken op de diverse podia van Muziekgebouw Eindhoven – ga er eens lekker voor zitten. Zo treedt de Ierse zangeres Lisa Hannigan op (bekend van haar samenwerking met Damien Rice), samen met kamerpoporkest The Colorist Orchestra. De Brit Tom McRae geeft een intiem solo-optreden. Folkie Sam Lee heeft een

FOTO DICK RENNINGS

Line up: Lisa Hannigan & The Colorist Orchestra Ad van Meurs tribuTe Tamino Tom McRae Sam Lee - Singing With Nightingales Chelou Fil Bo Riva Christof van der Ven Pitou Session Americana Sheesham, Lotus and ‘Son Wink Burcham David Henry Woody The Human Jukebox

bijzondere Singing with Nightingales-show mét (live) audiostream van nachtegalen. De jonge, Vlaamse zanger Tamino staat op het punt groots door te breken. Van het Nederlandse talent Pitou gaan we nog veel horen. Christof van der Ven (die tevens in de Britse band Bear’s Den zit) lanceert de dag voor het festival zijn debuutalbum. Met de 2 Meter Sessies van Jan Douwe Kroeske en lekkere speciaalbiertjes is de festivalbeleving compleet. Eerbetoon aan Ad van Meurs Afgelopen november moesten we afscheid nemen van de geestelijk vader van het festival. Ads vrouw Ankie vertelt over het speciale tribute: “Er komt een prachtige bezetting op het podium met onder andere leden van The Watchman Band, NO Blues, The Folk Survival Club, The Very Girls en natuurlijk onze zoon Dylan Adrian. Tevens komen er enkele special guests die zijn songs zullen gaan vertolken”.

festival LISA HANNIGAN

TAMINO

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN ZA 14 APRIL 16.00

CKE’s Open Podium

Salahedinne De Marokkaan en de Media

Inmiddels een jaarlijkse traditie, maar voor het eerst in het vernieuwde CKE-pand. Deelnemers zijn met hun optreden onderdeel van een divers programma in drie zalen.

In deze nieuwe show van Salaheddine beschrijft hij de Marokkaanse Nederlandse wereld zoals we van hem gewend zijn.

Op het Open Podium kan alles: muziek, dans, theater, verhalen, gedichten enzovoorts. Van solo’s en duetten tot koren en orkesten. Als je zin hebt in een middag vol verrassingen en onontdekte pareltjes, moet je zeker komen kijken. Kaarten zijn te bestellen via cke.nl/openpodium18.

Alleen neemt hij dit keer ook de Nederlandse media eens flink onder de loep. Leuke verhalen, anekdotes en scherpe analyses kun je in deze spectaculaire show verwachten. Salaheddine is film-maker, tv-maker, schrijver en stand up comedian. Na zijn debuutfilm REDA is dit nu weer de aftrap van een nieuwe theatertour.

LEONARD COHEN TRIBUTE BAND FOTO JAN VISSER

In een landelijke tournee met de titel In my secret life, brengt de Leonard Cohen Tribute Band een ruim twee uur durend eerbetoon aan deze op 7 november 2016 overleden zanger, dichter en schrijver.

CKE ZO 15 APRIL 14.00

evenement

De band, bestaande uit tien muzikanten, brengt onvergetelijke songs zoals Suzanne, So Long Marianne en Hallelujah ten gehore. In een zeer sfeervolle (semi-seated) setting worden deze afgewisseld muziek met minder bekend materiaal. EFFENAAR ZO 15 APRIL 14.00

cabaret PARKTHEATER ZO 15 APRIL 18.00 APRIL 2018

7


Dresdner Philharmonie & Alice Sara Ott piano De fameuze Dresdner Philharmonie viert binnenkort haar honderdvijftig jarig jubileum. Onder leiding van hun chefdirigent Michael Sanderling spelen zij Beethovens Vierde symfonie.

FOTO ANNALEEN LOUWES

Die is lichter en sprankelender dan de bekende dramatische Vijfde, maar heeft alle geniale trekken van een echte onstuimige Beethoven. Voor de pauze Schumanns hartroerende Pianoconcert met Alice Sara Ott als soliste. ‘Van kristallijn en puur naar ruwe kracht’, schreef de pers over haar intense pianospel.

FOTO MARIE STAGGAT

Toneelschuur Andromache klassiek MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN DI 17 APRIL 20.15

Vier mensen in de nasleep van een oorlog. Alle vier aangeslagen, alle vier met een politieke verantwoordelijkheid, alle vier uitgeleverd aan de grilligheid van hun hartstocht. Wat ogenschijnlijk als een Griekse soap begint, wordt al gauw een kluwen van destructieve verlangens waarin het viertal steeds verder verstrikt raakt. Geïnspireerd door Euripides schreef Jean Racine in 1667 dit stuk over de overlevenden van de Trojaanse oorlog, voor het hof van Lodewijk XIV, de Franse zonnekoning. Het is een scherp gecomponeerde tragedie, die voortdurend onder spanning staat doordat er zoveel onuitgesproken blijft. Daarmee werd Racine de grondlegger van het moderne psychologische drama. Regie Olivier Diepenhorst. Met Roeland Fernhout, Steven Ivo, Matthijs IJgosse, Kirsten Mulder en Ellen Parren. theater Voorstelling in het kader van Ontroerend Goed. PARKTHEATER DI 17 APRIL 20.30

Casual Classics

Paul de Munnik

Symfonieorkest van Conservatorium Amsterdam & twee pianosolisten

Simon & Garfunkel, Lennon & McCartney, Page & Plant. Vroeg of laat gaat ieder muzikaal duo het ook solo proberen. Na een grote reeks afscheidsconcerten begon ook Paul de Munnik aan een nieuw hoofdstuk zonder Thomas Acda.

FOTO BOB BRONSHOFF

We kunnen zelfs van een solocarrière spreken, want begin 2018 is alweer de tweede plaat van De Munnik verschenen. Daarbij hoort vanzelfsprekend een nieuwe theatertour. De veelzijdige voorstelling Paul met Band bestaat uit nieuwe liedjes, vertaalde liedjes van grootmeesters en een aantal Acda & de Munnikklassiekers. Misschien komt Herman ook wel voorbij...

pop

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN WO 18 APRIL 20.15

Benieuwd naar Klassiek? Ontdek het bij Casual Classics, het klassieke concert waarbij je biertje ook mee naar binnen mag. De avond is echt bedoeld om een keer op een laagdrempelige manier een klassiek concert uit te proberen waarbij het programma een uurtje duurt. Een verteller zorgt voor verbeelding bij de muziek, het orkest en solisten maken de beleving af. Twee pianisten zullen samen met het symfonieorkest van Conservatorium Amsterdam de klanken van de lente laten horen. Laat je verrassen door het overweldigende geluid van een orkest, waarbij het verhaal achter de muziek opnieuw tot leven komt met orkest en verteller.

Don’t Hit Mama Mobiel LAB 2017

FOTO JEAN VAN LINGEN

Mobiel LAB 2017 is een dansvoorstelling met dansers, professioneel en samenscholers, een dj en publiek samen op de vloer. Een voortzetting van het succesvolle Clubevent, dat al tien jaar speelt in theaters en op locatie.

PARKTHEATER WO 18 APRIL 20.30 8

UIT IN EINDHOVEN

Geen traditionele theatersetting, maar een beweeglijke, mobiele vorm die uitwisseling tussen dansers en publiek stimuleert. De voorstelling is gemaakt door André ‘Drosha’ Grekhov, onder begeleiding van het ervaren team van Don’t Hit Mama. Het thema van dit Mobiel LAB is USA: bakermat van de hiphop, land van tegenstellingen en ongekende mogelijkheden. Don’t Hit Mama maakt daar een sprankelende show over en betrekt je op een ongedwongen maar uitdagende manier.

dans urban

klassiek MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN ZA 21 APRIL 21.00


Boiler Room Comedy Double bill: Jeroen Leenders & John Robertson

Het Nationale Theater De Oresteia Het Nationale Theater brengt elk seizoen een klassieker uit de toneelgeschiedenis. Dit jaar is dat dé oertekst van het westerse toneel: de Oresteia van Aeschylos uit 460 voor Christus. Verwacht geen klassieke enscenering, maar laat je prikkelen door een hedendaagse bewerking van Theu Boermans.

On Thursday the 19th of April Boiler Room Comedy Eindhoven presents their fourth all-English Spoken Comedy Night. Two headliners will be sharing the stage this evening, one of them being the Australian John Robertson, who has been doing stand-up since he was 17 years old. Now 32, his material is edgy, intelligent and smoothly-delivered. This is astute, amoral stand-up for the morbidly inclined. Now John Robertson may be a bit crazy, but Jeroen Leenders may be certifiably insane. And we could not be happier. Jeroen turns comedic ideas into Gordian knots of hilarity. When you enter his crazy world of comedy, you may not ever want to leave. A unique line-up consisting of two rugged & alternative comics will guarantee you a night you will never forget. Guaranteed laughs within a great atmosphere on the top floor of Ketelhuis on Strijp-S. Comedy tickets only 12,50 (early bird fee) or 15,00 for a regular - this night is wellworth your money. English spoken. Tickets and more information: boilerroomcomedy.nl

KETELHUIS DO 19 APRIL 20.30

FOTO ROBIN DE PUY

comedy

Boermans vertaalt Aeschylos’ meesterwerk naar de nabije toekomst, waarin sterke mannen in een door markt en media geregeerde schijndemocratie met harde hand heersen over vrouwen en minderheden. De ‘clash of civilizations’ heeft zojuist heeft plaatsgevonden: de oorlog tussen Oost en West is gestreden, dictator Agamemnon komt zegevierend thuis. Maar daar heeft zijn vrouw Klytaimnestra ter ere van zijn glorieuze thuiskomst een bloedstollende verrassing voor hem voorbereid, die zij hem onder het toeziend oog van hun kinderen toedient. De Oresteia laat zien wat er gebeurt als een vrouw in verzet komt tegen de barbarij die onze beschaving ondermijnt. Met Bram Coopmans, Anniek Pheifer, Hans Croiset en ~Romana Vrede.

theater

PARKTHEATER VR 20 APRIL 20.00

New Sounds from Room 306

De KOE, De Nwe Tijd en Staatstheater Mainz ForsterHuberHeyne

Een maandelijkse avond over elektronische muziek en alles wat je daarover wil weten, gehost door Sannety.

Een betere wereld? Binnen of buiten? Rebekka de Wit en Willem de Wolf schrijven elkaar brieven over liefde en radicaliteit. Die brieven ondertekenen ze niet met hun eigen naam, maar met ‘Georg Forster’ en ‘Therese Heyne’. Ze verplaatsen zich in dit beroemde echtpaar dat in Mainz leefde ten tijde van de Franse Revolutie. Hij wereldreiziger en revolutionair, die uiteindelijk tijdens Robespierre’s terreur gedesillusioneerd, ziek en eenzaam in Parijs sterft. Zij schrijfster, uitgeefster en geëmancipeerde vrouw, die er naast haar huwelijk openlijk een minnaar, Ludwig Huber, op nahoudt. De briefwisseling tussen Rebekka en Willem vormt het hart van hun nieuwe theatertekst die zal draaien rond het begrip wisselingen. Stemmingswisselingen, regeringswisselingen en liefdeswisselingen. Een stuk over revoluties, over veranderingen in een tijd dat in Europa de allereerste ideologische oorlog woedt en Alle Menschen werden Brüder nog moet worden geschreven.

2018 is een prima jaar om te vieren dat het alweer 62 jaar geleden is dat kamer 306 van het Natlab de bakermat was van de Nederlandse elektronische muziek. De aandacht in deze serie gaat uit naar muzikanten die op het snijvlak werken van populaire muziek en muziek gedreven door concepten, algoritmes, of uitdagende vraagstukken die technische vooruitgang met zich meebrengt, voor luisteraars en uitvoerders. Luister mee naar alternatieve visies op house, trap en footwork. Welke labels brengen deze muziek uit, welke technieken worden gebruikt en wat zijn voorbeelden van ideeën of concepten waarop deze muziek gebouwd is? Elk van de 4 avonden luisteren we naar andere muziek en gaat het over andere onderwerpen; je kan dus altijd aanhaken. Let op: deze luisteravonden zijn in het Engels gesproken.

Carte Blanche en Theater Tiuri De Taal van de ander Peter (acteur): “Iemand ontmoeten lijkt makkelijk maar dat is het niet. Het is een spannend onderwerp, eigenlijk doodeng. De taal van de ander begrijp ik niet altijd, dan liggen conflicten op de loer”.

NATLAB DOOR PLAZA FUTURA DO 19 APRIL EN DO 17 MEI 20.00

lezing muziek

We spreken allemaal een andere taal. We gebruiken misschien wel dezelfde woorden, maar betekenen die ook hetzelfde? Bedoel ik wel wat jij bedoelt? En misschien ben ik wel niet goed in woorden zeggen, maar als je naar mij kijkt, dan kun je echt zien wat ik wil vertellen. De taal zit niet alleen in woorden, maar ook in mijn gebaren, mijn mimiek. En in mijn ogen. Als je maar goed wil kijken. Voor De taal van de ander werken Theater Tiuri (Breda) en Carte Blanche (Eindhoven) nauw samen, wat resulteert in een voorstelling over elkaar ontmoeten, terwijl je elkaars taal niet altijd spreekt. Kun je elkaar dan toch verstaan? Regie Stefan Jung. Reserveren reserveren@carteblanche.nu

theater CARTE BLANCHE VR 20 APRIL (20.30) & ZO 22 APRIL (15.00)

theater NATLAB DOOR PLAZA FUTURA ZA 21 APRIL 20.30 APRIL 2018

9


Nederlands Kamerkoor o.l.v. Peter Dijkstra De meest ijle muziek ooit gecomponeerd? De hoogste noot denkbaar? Iedere keer dat je het hoort weer rillingen over de rug?

FOTO MARCO BORGGREVE

Dat is het Miserere van Giorgio Allegri uit 1630. Zó mooi dat het eeuwenlang het Vaticaan niet uit mocht. Het Nederlands Kamerkoor, al decennialang aan de wereldtop, vertolkt het beeldschoon. Zoals ook het fraaie Stabat Mater van Domenico Scarlatti. De Schot James MacMillan componeerde het Miserere van nu.

klassiek MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN VR 20 APRIL 20.15

De terugkeer van Boris Berezovsky bij philharmonie zuidnederland Wie er geweest is kan het zich nog goed herinneren: het kerstconcert 2016 van philharmonie zuidnederland onder leiding van chef-dirigent Dmitri Liss met de grote Boris Berezovsky achter de vleugel. Het publiek sprak van een ‘zinderende sfeer’ en de pers roemde het ‘weergaloze spel’ van de pianist.

FOTO SIMON VAN BOXTEL

Op 22 april keert deze magische combinatie terug met het pianoconcert der pianoconcerten: Rachmaninovs Derde Pianoconcert. Voor velen een ware titanenstrijd vanwege de hoge moeilijkheidsgraad. In Rachmaninovs tijd waren pianisten al huiverig. De pianist Józef Hofmann, aan wie Rachmaninov het werk nota bene opdroeg, vond het niets voor hem en speelde het nooit. Een andere pianist schreef dat hij het jammer vond dat hij het werk in zijn jonge jaren nooit had ingestudeerd omdat hij ‘toen nog geen angst kende’. Liss blijft daarna in Rusland met de Vijftiende Symfonie van Dmitri Sjostakovitsj. Sinistere vrolijkheid vol even gekke als verontrustende citaten van werk van Rossini, Wagner en eigen werk dat in kan slaan als een bom. philharmonie zuidnederland. Dirigent Dmitri Liss. Piano Boris Berezovsky. Rachmaninov – Pianoconcert nr 3 Sjostakovistj – Symfonie nr 15

klassiek

Justin Hayward 'The Voice Of The Moody Blues' De Britse legende Justin Hayward van The Moody Blues werd afgelopen jaar geëerd in de Rock ‘n’ Roll Hall Of Fame en is niet meer weg te denken uit de internationale muziekwereld. Sinds eind jaren ‘60 perfectioneert hij samen met The Moodies een melodische en door klassieke muziek beïnvloede stijl, waarmee ze een brug creëerden tussen progressieve rock en pop. De band ontving 14 platina albums, vele awards en verkocht meer dan 55 miljoen albums. Hayward schreef voor The Moodys onder andere de inmiddels klassieke hit Nights In White Satin. Ook werd zijn bijdrage aan de wereldberoemde soundtrack van de musical The War of the Worlds een enorm succes. Daarnaast is hij solo actief. Justin Hayward staat nog altijd bekend om zijn uitstekende live-reputatie, ook als solo-artiest. Hij wordt begeleid door de bijzonder getalenteerde Brit Mike Dawes, behorend tot de nieuwe generatie topgitaristen. Justin Hayward: “I have spent most of my life, so far, on the road. Playing live and creating a small piece of magic in a room is like a drug to me, one that I never want to give up”. MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN MA 23 APRIL 20.15

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN ZO 22 APRIL 14.15

Club Cross-linx

pop

THE ELVIS CONCERT 2018

Wende, Michel van de Aa en Nieuw Amsterdams Peil Nieuw Amsterdams Peil is een ensemble (naar eigen zeggen een ‘band’) dat zonder dirigent kamermuziek en theatermuziek speelt. Tijdens dit concert staat het werk van componist Michel van der Aa centraal. Hij staat bekend om het combineren van muziek, film en theater. ‘Zelf weer gitaar spelen en op het podium staan’ is een wens van Van der Aa die vanavond in vervulling gaat.

‘This is as close as it gets!’ De originele muzikanten van Elvis Presley; drummer Bob Lanning en Jim Murray van The Imperials, brengen je vanavond de onmiskenbare Presley sound. Alle hits van The King uit de jaren 50, 60 en 70, aangevuld met onbekender werk, maken van iedere show een waar feest der herkenning. Een unieke show voor de ware Elvis fan en iedere muziekliefhebber: dit mag je niet missen! (zie ook pag. 24).

Speciale gast is Wende, die haar sporen in het theater ruimschoots verdiend heeft. Nieuw Amsterdams Peil, Wende en Michel van der Aa zullen zowel werk van Van der Aa als dat van andere componisten uitvoeren. Een avontuurlijke, niet te missen avond!

festival

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN ZO 22 APRIL 14.15

Michèle Rijzewijk Ondertussen in Stratum... Ook in seizoen 17/18 zet theatermaker Michèle Rijzewijk de Stratum-lijn voort. Na Stratum Oma’s en de jongeren uit Stratum Swag werkt ze voor Ondertussen in Stratum... opnieuw met bewoners uit de wijk.

FOTO FRANK VAN EERSEL

Deze keer bedenkt ze niet zelf met wie ze wil werken, maar bepaalt de buurt. Welke thema’s of problematiek spelen bij de Stratumse bewoners? Op welke thema’s richt de gemeente Eindhoven zich? Wat zijn de harde cijfers? Wat kenmerkt Stratum? Naar aanleiding van onderzoek in de wijk wil Michèle erachter komen waar behoefte aan is. Voorstelling in het kader van thinX.

PAND P WO 25, DO 26, ZA 28 EN ZO 29 APRIL 20.30 10

UIT IN EINDHOVEN

rock

theater

EFFENAAR ZO 29 APRIL 19.00


APRIL 2018

11


12

UIT IN EINDHOVEN


APRIL 2018

13


14

UIT IN EINDHOVEN


Kinderkunstclub in van abbemuseum

uit met kinderen

Schuilt er ook een kunstenaar in jou? Elke zaterdagmiddag ben je van harte welkom in de Kinderkunstclub van het museum. Hierin ga je samen met andere kinderen eerst naar de kunstwerken in het museum kijken.

FOTO MARCEL DE BUCK

Daarna mag je je eigen fantasie de vrije loop laten en je eigen kunstwerk maken. Kom ontdekken in onze Kinderkunstclub! Iedere derde zaterdag van de maand mag je je (groot)ouders ook meenemen. Dan maakt de kinderkunstclub plaats voor de familiekunstclub. €6,- / max. 20 kinderen per groep / 6-12 jaar.

workshop 6-12

VAN ABBEMUSEUM ELKE ZATERDAG 14.00

Ida van Dril en Michiel Schreuders

De Rattenvanger Een muziekinstrument maken van afval? Luca die aan de rand van Hamelen woont, doet dat. Van oud ijzer maakt hij een fluit en zodra hij er op speelt komen er ratten uit alle hoeken en gaten gerend.

FOTO MINISTERIE VAN BEELD

Hamelen is een geweldige stad met een uitmuntende burgemeester. Iedereen vindt hem fantastisch, maar af en toe verdwijnen er mensen uit de stad en komen er steeds meer ratten bij. Op een avond wordt er op zijn deur geklopt. Als hij open doet hoort hij gefluit en de ogen van duizenden grote ratten staren hem aan... Ida van Dril en Michiel Schreuders zijn ook bekend van de succesvolle voorstelling Joris en de Draak. Ze brengen met live muziek, poppenspel en veel humor een stad vol ratten tot leven. Een spannend en magisch sprookje over moed, verleiding en anders durven te zijn.

muziek theater 6+

PARKTHEATER ZO 8 APRIL 14.30

Bonte Hond Aaipet

Van Hoorne Entertainment Hans en Grietje de Musical

In AaiPet beginnen twee goochelaars vrolijk met hun act. Ze vouwen hondjes van ballonnen en toveren bananen uit iPads. Precies zoals het hoort. Maar de truc komt in opstand. De iPad ontpopt zich tot een brutale grapjas die de show danig in de war stuurt. Uiteindelijk weet niemand meer wat voor of achter is en wie nu eigenlijk wie bestuurt.

Houd jij ook zo van snoep? Pas dan maar op dat tovenaarsduo Titus en Fien je niet ziet knabbelen aan hun huisje. Titus zal dit niet zo heel erg vinden, maar zijn gemene vrouw Fien is iets heel anders van plan...

Kijk eens om je heen. Waarschijnlijk zit iedereen naar een schermpje te turen en dat vinden we allang niet gek meer. Maar als je alsmaar door een computer wordt beziggehouden, hoe zelfstandig groei je dan op? AaiPet is een hilarische peutervoorstelling, zonder praatjes, met veel muziek, magie en beweging. Regie René Geerlings. iPad regie Bram de Goeij. Spel Michiel Blankwaardt, Erwin Boschmans, Sergio IJssel e.a. Winnaar van een Zilveren Krekel 2015 voor Meest Indrukwekkende Jeugdproductie. Voorstelling in het kader van Ontroerend Goed.

Het eeuwenoude sprookje over twee kinderen die terechtkomen bij een snoephuisje in het bos keert terug in een spiksplinternieuw, kleurrijk jasje. Voorzien van een nieuw, suikerzoet decor, kostuums om van te smullen en meezingliedjes. Hans & Grietje de musical is alweer de tiende voorstelling in de reeks sprookjesmusicals, geproduceerd door Van Hoorne Entertainment. Een heerlijke interactieve voorstelling om bij te swingen!

GroenKids: bloemetjes en bijtjes

PARKTHEATER ZO 15 APRIL 11.00 & 15.00

FOTO NICK VAN ORMONDT

FOTO KAMERICH & BUDWILOWITZ

Vers fruit is lekker en gezond! Maar het hangt niet zomaar aan een boom. Eerst is er een bloem, dan een bij en pas later krijg je fruit. En dat kan soms wel een half jaar duren! Maar hoe werkt dat nou eigenlijk?

muziek theater 2,5+

musical 4+

PARKTHEATER ZO 15 APRIL 13.30 & 16.00

De boerin van de Philips Fruittuin neemt jullie mee door haar tuin en vertelt je er van alles over. Natuurlijk laat ze jullie ook proeven van het fruit dat zij heeft laten groeien. Samen met de bijtjes natuurlijk ;) Tijdens de GroenKids-workshops van de bibliotheek beleven kinderen van 6 – 9 jaar en hun (groot-)ouders van alles in de natuur. Elke workshop is anders en heeft een speciale, groene locatie in of rondom Eindhoven. PHILIPS FRUITTUIN WO 18 APRIL 14.00

workshop 6-9

APRIL 2018

15


preHistorisch Dorp opent met Pasen Mini-designathon Vier het feest van het voorjaar! preHistorisch Dorp opent het frisse en vrolijke voorjaar met nieuwe historische belevingen. Pasen is hét familiefeest bij uitstek. De Germanen verstopten duizenden jaren geleden al eieren voor een goede oogst. Vind jij ze in het Enge Bos? Doe mee aan de eierrace op het middeleeuwse marktplein en proef pannenkoeken in de IJzertijd. Bezoek de historische bewoners in rond middeleeuwse ambachtshuizen, prehistorische boerderijen en eeuwenoude hoeves. Ze dagen je uit om mee te doen met voor 2018 ontwikkelde activiteiten zoals hout klieven en ‘nieuwe’ middeleeuwse spelletjes. De Tijdkijker, een Augmented Reality-beleving, is uitgebreid met historische fotofilters,, waardoor de geschiedenis echt tot leven komt! Tip: Ouders spotten de Redbad-filmlocaties terwijl de kinderen hun handen uit de mouwen steken. Met oude ambachten zelf te doen!

Help je mee om technologische oplossingen te vinden op een actueel vraagstuk? Samen met Techniekbieb bijt je je in het Microlab van de bibliotheek vast in een vraag die niet 1, 2, 3 op te lossen is! Eerst zet je creatieve technieken in om een oplossing te bedenken. Vervolgens bouw je een prototype met LittleBits of andere materialen uit de uitgebreide bibliotheek. Een spannende middag, waarbij het resultaat vooraf niet te bedenken is! Voor uitvinders en dwarsdenkers van 10 – 12 jaar. Aanmelden mini-designathon.eventbrite.nl

Kijk op preHistorischDorp.nl voor het actuele programma of download thuis al de Tijdkijker-app. Toegang € 9,50 (kinderen t/m 3 jaar, begeleiders gehandicapten en Museumkaarthouders gratis).

Bijzondere Paasbrunch! Schuif met je gezin of familie aan bij de Paasbrunch in de middeleeuwse herberg Den Bonten Os. Al voordat preHistorisch Dorp de stadspoorten opent, ontvangt de herbergier jullie voor een gezellige dag. Heerlijke vers gebakken brood wordt geserveerd, net als hartige taarten. Luxe beleg en frisse salades, kies wat jij het lekkerst vindt. Als extraatje mag je op het marktplein en in aangelegen historische huizen zoeken naar het gouden ei! Wie weet win je we gratis toegangskaarten! Vanaf € 23,50 p.p. (kinderen t/m 3 jaar gratis). Meer info of reserveren: preHistorischDorp.nl

workshop

evenement PREHISTORISCH DORP OPENINGSWEEKEND 31 MAART – 2 APRIL 11.00-17.00

Theater Terra

Maas Theater en Dans Drie

De Kleine Zeemeermin

De vierjarige drieling Jonas, Johan en Jacob loopt weg van huis. De oudste is zeventien dagen te vroeg geboren, heeft een paar ‘losse draadjes’ in zijn hoofd en moet naar een speciale school.

Diep in de zee leeft een zeemeermin met een schitterende stem. Haar droom is om boven de zeespiegel te gaan kijken. Als ze eindelijk mag gaan kijken, redt ze een jonge charmante prins van de verdrinkingsdood. Ze wordt smoorverliefd op hem en wil zelf ook mens worden. Wanhopig vraagt ze de valse heks om hulp. Die wil haar wel helpen, maar alleen in ruil voor haar stem.

FOTO BOY HAZES

De broertjes willen bij elkaar blijven en uit protest gaan ze op reis naar oom Kees in Groningen, waar ze vast met z’n drieën mogen wonen. Onderweg beleven ze het ene avontuur na het andere. Ze kibbelen, hebben honger, vechten met koeienvlaaien en missen hun ouders. Een theatervoorstelling over de bijzondere onderlinge band van broers en over anders zijn. Drie is een ode aan de in 2015 overleden regisseur Matthijs Rümke (o.a. Theater Artemis, Het Zuidelijk Toneel). Rümke maakte de voorstelling in 2001 bij Theater Artemis en speelde zelf ook mee. Regie Dorien Folkers. Coproductie Bonte Hond. Voorstelling in het kader van Ontroerend Goed.

10-12

DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN ZO 22 APRIL 14.00

De voorstelling is een combinatie van poppen en mensen. Muziek, zang en de beweging van de poppen zorgen voor een prachtig, spannend en meeslepend avontuur. Met een prachtige onderwaterwereld word je meegezogen in dit bekende sprookje.

MUSICAL 6+

PARKTHEATER ZO 22 APRIL 14.30

De Filmfabriek Samen met De Ontdekfabriek organiseert Natlab elke derde zondag van de maand een feestje voor kinderen tussen 6 en 12 jaar, waarin film kijken en film maken centraal staan. Met in de ochtend een film en aansluitend een workshop in De Ontdekfabriek. Daar gaan de kinderen met hun eigen creativiteit aan de slag om hun eigen film in elkaar te zetten.

FOTO NOA VERHOFSTAD

Deze editie vertonen we de film Buurman & Buurman hebben een nieuw huis! Buurman en Buurman is geliefd bij jong en oud. Het is altijd weer genieten van het gestuntel van de beide buurmannen, die zelf juist vinden dat ze zo handig zijn. Ook in deze nieuwe avonturen gaat er weer van alles mis tijdens het klussen.

THEATER

PARKTHEATER ZO 22 APRIL 14.00 16

FILM

4+

UIT IN EINDHOVEN

6-12

NATLAB DOOR PLAZA FUTURA ZO 29 APRIL 10.15


Literaire agenda voor april Vonne van der Meer Vonne van der Meer vertelt naar aanleiding van haar laatste verhalenbundel Brood, zout, wijn hoe haar verhalen en romans ontstaan. Hoe ze de lezer betrekt bij haar personages, en hun wel en wee. Vonne begon haar carrière als schrijver van theaterteksten en theaterregisseur. Maar na haar eerste gepubliceerde verhalen kreeg ze de smaak van de literatuur te pakken. Vele romans verschenen, waarbij Eilandgasten in 1999 haar grote doorbraak was. Inmiddels mag Vonne de grande dame van de literatuur genoemd worden. Ze spreekt in de nieuwe locatie van de bibliotheek in Waalre over haar passie en kunde. Aanmelden vonne-vander-meer.eventbrite.nl

DAAR, WAAR IK DE STRAATSTENEN VERLAAT. IN HETZELFDE WATER WAAR IK VERDRINK EN ADEM, WAAR IK LUCHT LAAT VOOR WAT HET IS DAAR STA IK, EN LAAT VAREN WAT IK DRAAG. VERRE VAN DICHTBIJ, MAAR DICHTERBIJ WAT IK VER ZOCHT EN NOOIT VOND, HIER IN HET DONKER LAG ONDERGRONDS, VEEL VERDER BOVEN WATER. HEB HIER MEER DAN IK HAD SAMEN, MAAK MEER DEEL UIT VAN EEN GEHEEL, DAN WAT IK VERDEELD DEELDE OP HET DROGE. MIJN OGEN BLEKEN BLIND OP LAND, MIJN HANDEN ZONDER GRIP OP TIJD.

HET HUIS VAN WAALRE (KONINGIN JULIANALAAN 19) DO 12 APRIL 19.30

ZÓ LANG WAS IK KWIJT WAT LEEK VERLOREN, MAAR NIMMER NODIG HEB GEHAD. TOTDAT, IK ME AANVAARDEND TE WATER LIET ZAKKEN, IN ZILT EN ZAND, OVER DE RAND, VEEL DIEPER DAN DE DIEPTE REIKTE OP HET LAND.

lezing

FOTO ANNALEEN LOUWES

HIER, WAAR OPPERVLAKTE ILLUSIE, HIER, WAAR DUISTERNIS SLECHTS DE AFWEZIGHEID VAN LICHT, HIER, WAAR IK NU OP MIJN BLOTE KNIEËN ZIT, EN ZONDER SPIEGEL, MIJN GEZICHT, VOOR DE EERSTE KEER ÉCHT ZAG. JESSICA BARTELS, STADSDICHTER VAN EINDHOVEN

Einstein & Bekkering

talk show

AGENDA

Liggen de dikke boeken van Dostojevski bij jou ook al jaren op het nachtkastje? Gaat Orlando elke zomer mee de koffer in, om ongelezen weer in de kast te belanden? Dit jaar lezen we in Natlab de boeken die we altijd al wilden lezen, in de maandelijkse leesclub Einstein & Bekkering. Samen met een graag geziene gast en het publiek bespreekt schrijfster Persis Bekkering iedere editie een roman rond het thema 'Transformatie'. Deze editie staat het boek Orlando van Virginia Woolf centraal. Voorafgaand aan elke Einstein & Bekkering bieden we de mogelijkheid om gezamenlijk (een gedeelte van) de roman te lezen in de Denkkamer. Uiteraard vertoont Natlab ook de boekverfilming in de week rondom de leesclub en soms hebben we ook bijpassend theater. Let op: Einstein & Bekkering is Engels gesproken.

AG EINDHOVEN za 21

BOEKHANDEL VAN PIERE zo 8

FOTO STEPHAN VANFLETEREN

NATLAB DOOR PLAZA FUTURA DO 12 APRIL 20.00

Femke Halsema

17.00 dichter-schrijfster-filosoof Eva Meijer

Femke Halsema is dit jaar de schrijver van het essay van de Maand van de Filosofie. Ze buigt zich over de lastige verhouding tussen verbeelding en macht. Deze avond interviewt filosoof Ingeborg van den Bold haar in de bibliotheek. De afgelopen decennia is utopisme in het verdomhoekje van grootheidswaanzin en totalitair verlangen terechtgekomen. De laatste jaren keren vergezichten voorzichtig terug in de intellectuele randen van de politiek. Halsema en Bold gaan in op de lastige verhouding tussen verbeelding en macht. Ze proberen een antwoord te vinden op de vraag of verbeeldingsrijke vergezichten zich kunnen verzoenen met de politieke praxis. Aanmelden femke-halsema.eventbrite.nl inter

14.00 Geschiedeniscafé met David Rijser over het essay van de week van de klassieken: Het portiek van de buren di 10 20.00 Boekie Night @ Natlab za 14 Bookstoreday bij Van Piere met talloze acties zo 15 14.00 Filosofiecafé met Alfred Denker over Onderweg in Zijn en tijd, een inleiding in het leven en werk van Martin Heidegger vr 20 19.00 EHV-café di 24 20.00 Science café wo 25 15.00 Lees & ontdek, kinderboekenactiviteit zo 29 15.00 Feestje voor kinderen: Dikkie Dik 40 jaar theatertour

view

DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN DI 17 APRIL 19.30

vanpiere.nl

APRIL 2018

17


Economia Abundance dinner & Book launch Op welke manier draagt ons economisch systeem bij aan voedselverspilling, en hoe kunnen we dit tegengaan? Als gevolg van een overvloedige oogst zijn er boeren die hun witte kolen deze winter tegen dumpprijzen moeten verkopen. Door de marktwerking kost het soms meer om de kool van het veld te halen dan de prijs die er in de winkel voor wordt betaald.

cultuur+

Het Abundance dinner is een feestelijk diner met een rijke verzameling koolgerechten, georganiseerd door Baltan Laboratories en Mediamatic bij Wall Street Eindhoven. Aan de hand van verhalen en uitbundige gerechten laten chef Thorwald Voss en kunstenaar Arne Hendriks zien hoe overproductie een nieuwe bron kan zijn voor creativiteit. Tijdens het diner wordt het boek Economia: Methods for Reclaiming Economy officieel gelanceerd, gepaard met presentaties van kunstenaar Paolo Cirio en financieel journalist Brett Scott. Informatie en tickets: baltanlaboratories.org

Vintage Philips Weekend

FOTO: WILLEM VELTHOVEN VOOR MEDIAMATIC

Op 7 en 8 april organiseert het Philips Museum voor de tweede keer het Vintage Philips Weekend. Verzamelaars met hart voor Philips presenteren hun mooiste objecten op een historische locatie: de plek waar Philips in 1891 begon. Bezoekers kunnen MSX- en VideoPac games spelen of genieten van buizenradio’s, pick-ups en hifi-apparatuur van vroeger. Daarnaast is de legendarische jazzpianist Bert van de Brink 7 april op de museumvloer aanwezig om op een Philicorda-orgel oude tijden te doen herleven. PHILIPS-MUSEUM.COM

Gelukkig rondkomen met minder Word je eigenlijk wel gelukkig van de manier waarop je nu geld uitgeeft? Zou je meer geluk, gezondheid en een fijnere omgeving kunnen creëren door bewuster met je inkomen om te gaan? Tijdens deze workshop in de bibliotheek nemen we de tijd om bij deze vragen stil te staan. Aan de hand van vragen en opdrachten kom je er achter wat voor jou belangrijk is en waar je dus het beste je geld aan kunt besteden. Als je dat weet, wordt het eenvoudiger om alle andere dingen te laten liggen. Aanmelden gelukkig-rondkomen.eventbrite.nl

workshop

evenement WALL STREET (STADHUISPLEIN 6) ZO 22 APRIL 17.30

DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN DO 12 APRIL 10.30

Filosofiemiddag

Verbeelding aan de macht evenement PHILIPS MUSEUM ZA 7 EN ZO 8 APRIL

Instaprondleiding Je bezoek aan het Philips Museum uitbreiden met een gids? Dat kan met onze instaprondleiding. In het weekend van 14 en 15 april en in de voorjaarsvakantie van 21 tot en met 26 april kun je voor €5,- (+ reguliere entreekaart, Museumkaart gratis) met een gids mooie Philips-verhalen leren kennen. Kaartjes voor de instaprondleiding zijn te koop via philips-museum.com en bij de balie. PHILIPS-MUSEUM.COM

rond leiding 18

UIT IN EINDHOVEN

Deze middag biedt Leo van Gerwen in de bibliotheek alle ruimte voor een gezamenlijk, filosofisch gesprek. 1968 was een revolutionair jaar waarin wereldwijd conservatieve systemen en traditionele maatschappelijke verhoudingen werden aangevochten. Een jaar waarin verschillende groepen zich verzamelden in vaak ludiek, maar soms ook woedend protest. ‘De verbeelding aan de macht’ was een veelgebruikte slogan. Vijftig jaar na dato maken we de balans op tijdens de Maand van de Filosofie. Wat is er overgebleven van het idealisme van de jaren ’60 waarin verbeelding in de strijd werd geworpen tegen autoriteiten? Aanmelden filosofiemiddag.eventbrite.nl

workshop DE BIBLIOTHEEK EINDHOVEN ZO 15 APRIL 14.00


in het van abbemuseum Museumweek 2018 Ontdek ons echte goud in het Van Abbemuseum

expo Radically Mine! Talentvolle scholieren exposeren in het Van Abbe Dit is de negende editie van het project Radically Mine!, waarin leerlingen van middelbare scholen geïnspireerd op de collectie van het Van Abbemuseum, kunstwerken maken. Ruim 240 leerlingen van negen middelbare scholen namen dit jaar deel aan het project.

FOTO ELINE BAGGEN

Zij lieten zich inspireren door de collectietentoonstelling The Way Beyond Art in het Van Abbemuseum. Ieder maakte, met gebruik van de eigen fantasie, een eigen kunstwerk met een materiaal en een techniek naar keuze. Een selectie van de kunstwerken is te zien in de tentoonstelling Radically Mine! De werken worden op deze manier onderdeel van de collectiepresentatie en laten je op een nieuwe manier kennismaken met de collectie. De tentoonstelling is te zien van 28 april t/m 10 juni. In de weekenden worden speciale rondleidingen georganiseerd door leerlingen die meededen aan het project.

expo VAN ABBEMUSEUM 28 APRIL T/M 10 JUNI

Om de Nederlandse musea in het zonnetje te zetten vindt jaarlijks de Museumweek plaats. Het Van Abbemuseum doet ook dit jaar weer mee aan de museumweek. Het museum organiseert tijdens deze week verschillende activiteiten. Van dinsdag tot en met zaterdag organiseert het museum bijvoorbeeld dagelijks gratis rondleidingen om 12.30 en 14.30 uur, waarin je samen met een ervaren gids de tentoonstellingen en kunstwerken in het museum kunt ontdekken. Op zondag is er om 12.00 uur een gratis rondleiding. Voor kinderen organiseert het museum op zaterdag 14 april de kinderkunstclub en op zondag 15 april een speciale theatrale rondleiding. vanabbemuseum.nl.

FOTO NIEK TIJSSE KLASEN

De wereld verandert razendsnel en musea zijn nu misschien wel belangrijker dan ooit. Het zijn onze plekken van bezinning en herkenning. Van verwondering, verbazing en ontroering. Musea verbinden ons met het verleden, met het nu en met het grote verhaal over wie we werkelijk zijn.

expo

VAN ABBEMUSEUM 9 T/M 15 APRIL

Handelsmerken Frontier Imaginaries Ed. No. 5 Handelsmerken is de eerste grote tentoonstelling in Europa van de kunst- en onderzoekstichting Frontier Imaginaries. Met tentoonstellingen, conferenties en publicaties bevraagt dit collectief het belang van grenzen in het huidige tijdperk van globalisering. De projecten van Frontier Imaginaries brengen kunstenaars, wetenschappers en sociale bewegingen samen in nieuwe experimenten, in artistieke productie en samenwerkingen met verschillende toonaangevende presentatie-instellingen. Na eerdere edities in Australië, Palestina en New York komt het collectief nu naar het Van Abbemuseum. De wereldwijde handelsrelaties van Eindhoven en Noord-Brabant van de afgelopen 600 jaar vormen de inspiratie voor de tentoonstelling Handelsmerken, die opent op 7 april 2018. In de tentoonstelling wordt gekeken naar de eeuwenoude strategieën van vraag en aanbod, naar de ondoorzichtigheid van eigendom en de transparantie van uitwisseling. Kunstenaars uit het collectief presenteren in deze editie zowel nieuwe als bestaande werken die aansluiten bij het thema Handelsmerken. Voor deze editie nodigde het collectief inheemse kunstenaars uit het noorden van Australië uit om een nieuw filmwerk te maken, geïnspireerd op hun bezoek aan het Valkerij en het Sigarenmakerij Museum in Valkenswaard. Het gaat over de geschiedenis van de valk en de plek van deze vogel in de geschiedenis en mythologie van hun Aboriginal erfgoed. Ook verbanden met een traditionele manier van betalen in de vorm van roltabak worden gelegd en zo wordt het erfgoed van Brabant verbonden met dat van de inheemse volkeren van Australië.

PEREGRINE FALCON, ILLUSTRATIE UIT HET BOEK TRAITÉ DE FAUCONNERIE, 1844, COLLECTIE VALKERIJ EN SIGARENMAKERIJ MUSEUM VALKENSWAARD. FOTO: BARBARA MEDO.

expo

VAN ABBEMUSEUM 7 APRIL T/M 1 JULI

politiek tekenaar JOS COLLIGNON met soepel penseel Museum Ton Smits Huis presenteert vanaf 9 april tekeningen van cartoonist Jos Collignon. Het betreft een selectie uit zijn werk van de afgelopen 10 jaar. Collignon is vooral bekend om zijn politieke prenten in de Nederlandse pers. Hij studeerde Internationaal Recht en werkte als journalist totdat hij besloot om politiek tekenaar te worden. De politieke en maatschappelijke achtergrond van zijn studie en zijn journalistieke loopbaan heeft zijn keuze voor politieke prenten mede bepaald. Sinds 1982 worden zijn cartoons gepubliceerd in de Volkskrant. In 2009 won hij de Inktspotprijs en in 2012 de Grote Prijs van Press Cartoon Europe. Open op woensdagen van 11.00 tot 17.00 uur en na telefonisch afspraak (040-2114786) of info@tonsmitshuis.nl. TONSMITSHUIS.NL

expo

TON SMITSHUIS 9 APRIL T/M 30 MEI APRIL 2018

19


Effenaar

19.30 u • muziek • € 20,-

EXPOSITIES IN APRIL

Immolation + Full Of Hell + Monument Of Misanthropy

Muziekgebouw Eindhoven

Kasteel Geldrop

preHistorisch Dorp

HELZE 8, GELDROP

BOUTENSLAAN 161B

8 t/m 29 april

Ervaar zes historische tijdperken vanaf de prehistorie tot 80-jarige oorlog

Expositie Debije en Arnoys DO, VR & ZO 14.00 - 17.00 U • GRATIS

Kazerne

Ton Smits Huis

PARADIJSLAAN 8

JACOB REVIUSLAAN 25

t/m 17 september

t/m mei

Born at Night by Space Caviar

Zo zit dat! Een humoristische kijk op design

DAGELIJKS 12:00 - 0:00 • GRATIS

Kruisruimte GENERAAL BOTHASTRAAT 7A

13 t/m 15 april

Three cousins

WO 11.00 - 17.00 U / OP AFSPRAAK / € 2,50

Van Abbemuseum Natlab door Plaza Futura

BILDERDIJKLAAN 10

KASTANJELAAN 500

t/m 15 april 2018

Vereeuwigd

Michèle Matyn: After Laughter t/m 22 april 2018

20.15 u • muziek • € 26,-

Natlab door Plaza Futura Vanaf deze datum • film

Lady Bird Une Saison en France

ZONDAG 1

Theatrale rondleiding: Yuki en De Vloek van de Verdwijnende Beelden - met gebarentolk

Familiepaasbrunch in Smaaktheater Dertien

Natlab door Plaza Futura

19.30 u • Special • € 8,- / € 6,50 met PlazaPas/CJP/voor scholieren en studenten) / €5,- (jeugd)

Effenaar 21.00 u • muziek • € 16,50 (vvk) / € 20,- (deur)

t/m 4 mei 2018

Natlab door Plaza Futura

Augmented reality-tour ‘Innovation and you’ Experience Expositie The Space Age Mission Eureka

Crossbreeding. Hybriden-Verlag

Exhibition on screen: Girl with a Pearl Earring

10.15 u • Live Ballet encore • € 22,50 / € 17,50 (met PlazaPas) / € 15,- (CJP/scholieren en studenten)

7 april 2018 t/m 1 juli 2018

Live Ballet - Bernstein Celebration

Handelsmerken. Frontier Imaginaries Ed. No.5

Altstadt Eindhoven

t/m 13 mei 28 april t/m 16 september 2018

Gam Bodenhausen: Grey Knotts

TAC

14.00 - 16.00 u • kids • € 3,- pp (excl. entree), t/m 5 jaar gratis

10.30 u • cultuur+ • € 24,50 (volw) € 15,- (kind)

Doorlopend

And the Oscar goes to... Philips

Van Abbemuseum

Parktheater Eindhoven

Afrika Bambaataa

EMMASINGEL 31

19.30 u • muziek • € 3,-

28 april 2018 t/m 10 juni 2018

t/m 1 april

Radically Mine!

Elk half uur tussen 12.00 & 15.30 u • cultuur+/kids • reguliere entreeprijs

Music With Strangers The Originals Part 3

Toneelstuk De Lamp

POPEI

Fifth|NRE

20.30 u • show/revue • € 24,50

Mylou Frencken en Pieter Tiddens - Omdat ik zoveel van je haat

Natlab door Plaza Futura 20.30 u • Podiumkunsten • € 17,50 / € 15,- (PlazaPas/CJP/scholieren en studenten)

Bo Tarenskeen - Heidegger

Dynamo N.n.b • muziek

Dynamo Metalfest Bandbattle 2018

Effenaar

20.15 u • muziek • € 20,50

Mike Massé

De Bibliotheek Eindhoven 10.00 - 10.30 u • kids • gratis

Storytelling in het Chinees 10.30 - 11.30 u • kids • gratis

Parktheater Eindhoven

DINSDAG 3

10.30 u • cultuur+ • € 24,50 (volw) € 15,- (kind)

Parktheater Eindhoven

ZATERDAG 7

Familiepaasbrunch in Smaaktheater Dertien

Toneelgroep Oostpool - Robin Hood

Parktheater Eindhoven

The Making of Modern Art

Muziekgebouw Eindhoven

Pand P

t/m 3 januari 2021

14.15 u • familieconcert • € 10,- / tot 12 € 7,50

In Between Café Eindhoven

Beau Schneider, Plien van Bennekom e.a. Hendrik Groen - Pogingen iets van het leven te maken

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

Johan Fretz - De Zachtmoedige Radicaal

t/m 31 maart 2019

Van wie is de Straat?

Paper & Water t/m 3 januari 2021

Reloading Technology DO & VR 16.00 – 21.00 U, ZA & ZO 13.00 – 21.00 U • GRATIS

15.00 - 20.00 u • cultuur+

20.00 u • cabaret • uitverkocht

Claudia de Breij - Nu

Lezing GGzE: Criminaliteit en psychiatrie

Museum as Parliament

Apprentice Master #7

t/m 4 mei

Puurliedjes Presents: Lieve Louise

Parktheater Eindhoven

Omgaan met media voor peuters en kleuters

t/m 17 maart 2019

t/m 8 april

12.30 • muziek • gratis

Eindhovense Popdag Diverse Bands + Singer-Songwriters Afsluitende act: Tamarin Desert

VRIJDAG 6

2nd Easter @ Fifth|NRE Jan van den Boomen trio

Tanya Long t/m 8 april

POPEI

Philips Museum

15.00 u • muziek • gratis

VONDERWEG 1

20.15 u • muziek • vanaf € 18,75

Beethovens Vioolconcert: philharmonie zuidnederland Sara Tavares: Coisas Bunitas

Tony Chakar: As in a Beginning

Philips Museum

april

9 april t/m 30 juni

Jos Collignon met soepel penseel - politiek tekenaar

12.00 - 17.00 U • GRATIS

t/m 25 april

agenda

12.30 u • lunchpauzeconcert • € 2,-

Openbare repetitie philharmonie zuidnederland

The Way Beyond Art

MAANDAG 2

19.15 - 21.00 u • cultuur+ • uitverkocht

20.30 u • toneel • € 25,-

11.00 u • cultuur+ • gratis

Aadje Piraatje viert feest 4+ 21.00 u • muziek • € 10,-

Ad van Meurs presenteert Ton Engels en de Medeplichtigen

20.00 - 22.15 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 Reserveren: Natlab (040-2946848)

20.00 u • toneel/komedie • vanaf € 24,50 20.30 u • cabaret • € 17,50 12.00 u • cultuur+ • € 6,50

Rondleiding april 2018

Loveless

Muziekgebouw Eindhoven

Born at Night by Space Caviar in kazerne

WOENSDAG 4

Frank Boeijen

Producten die zijn samengesteld uit bestaande elektronische componenten. Is dat ook design? De expositie Born at Night neemt je mee op reis naar ’s werelds grootste elektronicamarkt in Shenzhen, China. Er wordt ingezoomd op een netwerk van fabrieken, producten, assemblagelijnen, componenten en mensen. Innovatie betekent hier een schijnbaar moeiteloze integratie van tactieken en processen, zoals het systematische hergebruik van electronica en de mogelijkheid om ‘on demand’ kleine oplages te laten produceren. Waar overdag de focus ligt op de verkoop, ontstaan ’s nachts producten die het Westerse denken over design, innovatie en individueel auteurschap ter discussie stellen.

Parktheater Eindhoven

Cristina Branco

20.00 u • 19.15 u inleiding • dans • vanaf € 27,50

14.00 - 16.00 u • kids • € 6,- / inschrijven via vanabbemuseum.nl

Annemoon Geurts, artdirector van Kazerne: ‘Als eerste buitenlandse creatief directeur van Design Academy Eindhoven is Joseph Grima een belangrijke nieuwe stakeholder in het Eindhovense designveld. Daarom heb ik hem uitgenodigd om zichzelf voor te stellen via zijn visie op design. Hij droeg het spraakmakende onderzoek voor dat hij binnen Space Caviar uitvoerde, samen met Martina Muzi.' Kijk op kazerne.com voor inspirerende events rond de expositie. KAZERNE.COM

Dance Company Nanine Linning / Theater und Orchester Heidelberg - KHÔRA 20.30 u • cabaret • € 19,50 Cabarestafette

Natlab door Plaza Futura

20.10 u • Live opera • € 25,- / € 20,- (met PlazaPas) / € 17,50 (CJP/scholieren en studenten)

Live Opera - Macbeth

POPEI 20.00 u • muziek • gratis

Puurliedjes: Gevarieerde SemiAkoestische Avond

Fifth|NRE

19.00 - 01.00 u • muziek • € 10,-

Colin Vallon Trio - ‘So What’s Next?’ i.s.m. Muziekgebouw Eindhoven

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

20.00 - 22.15 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 / Reserveren: Natlab (040-2946848)

Loveless

Blauwe Zaal Auditorium TU/e 12.40 - 13.35 u • lezing • gratis / reserveren via tue.nl/sg

Straatpolitiek: Dr. Femke Kaulingfreks

DONDERDAG 5 Parktheater Eindhoven 20.00 u • muziek • uitverkocht

Henny Vrienten, George Kooymans en Boudewijn de Groot - Vreemde Kostgangers

expo DESIGN ACADEMY’S JOSEPH GRIMA EN MARTINA MUZI TONEN EEN ANDER PERSPECTIEF OP DESIGN EN TECHNOLOGIE.

KAZERNE T/M 17 SEPTEMBER DAGELIJKS 12.00 - 0.00 20

UIT IN EINDHOVEN

20.30 u • toneel • € 19,50

Ontroerend Goed & Spectra Are we not drawn onward to new erA

20.15 u • muziek • € 24,50 20.15 u • muziek • € 25,-

Van Abbemuseum

Kinderkunstclub: Voor 6-12 jaar

Philips Museum 11.00 - 17.00 u • cultuur+ • reguliere entreeprijs

Vintage Philips Weekend

Catharinakerk 15.00 u • JazzMuziek in de Cathrien • € 7,- (scholieren/studenten gratis)

HOT(Het Orgel Trio) met Steven Kamperman (klarinet), Dion Nijland (bas) en Berry van Berkum (orgel)

Altstadt Eindhoven 21.00 u • muziek • gratis

Nieuwe Namen: Burning Clocks + Fort ‘99

Dynamo

16.20 u • muziek • € 16,43

Grindhoven

Microlab

10.00 - 12.00 • kids 7+ • € 2,50 / aanmelden via eventbrite.nl

Makersclub

ZONDAG 8 Parktheater Eindhoven 14.30 u • jeugd/muziektheater 6+ • € 12,50

Ida van Dril en Michiel Schreuders - De Rattenvanger

Pand P

15.00 u • muziek • € 10,-

Bart Soeters - Daan van den Hurk Zolderkamertjesklassiek


Muziekgebouw Eindhoven

DINSDAG 10

Gabrieli Consort & Players

Parktheater Eindhoven

14.15 u • muziek • vanaf € 22,-

Natlab door Plaza Futura

10.15 u • Live Opera encore • € 22,50 / € 17,50 (met PlazaPas) / € 15,(CJP/scholieren en studenten)

Live Ballet - Macbeth

19.30 u • Special • € 8,- (PlazaPas / CJP/scholieren en studenten)

Gay Film Night - The Wound

20.00 u • cabaret • vanaf € 19,50

Roué Verveer - Heppie de Peppie 20.30 u • toneel • € 27,50

Edwin en Sam de Vries e.a. Westerbork Serenade

Natlab door Plaza Futura

20.00 u • literatuur • € 8,- (PlazaPas / CJP/scholieren en studenten)

Van Abbemuseum

Boekie Night

14.00 - 15.30 u • cultuur + • gratis (excl. entree) / reserveren via vanabbemuseum.nl

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

Special Guests rondleiding in gebarentaal (Vooraf reserveren)

20.00 - 21.30 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 / Reserveren: Natlab (040-2946848)

14.00 - 16.00 u • cultuur + • gratis (excl. entree) / reserveren via vanabbemuseum.nl

Loving Vincent

Special Guests rondleiding voor blinden en slechtzienden (Vooraf

WOENSDAG 11

reserveren)

CKE 14.30 u • cultuur+ • gratis / deelname aan het wereldbuffet € 11,-

CKE Werelddag

Philips Museum 11.00 - 17.00 u • cultuur+ • reguliere entreeprijs

Vintage Philips Weekend

Jazzclub OSJE

14.00 - 17.00 u • muziek • € 5,-

Feurthstreet Lumber Factory

Catharinakerk

15.00 u • muziek • vanaf € 5,- / kaarten: ekk.dse.nl/activiteiten.html

Concert ‘Grootsheid gedenken’

POPEI

13.45 u • kids/muziek • € 4,-

The Kids: muziekworkshop voor kinderen 15.00 u • muziek • gratis

Parktheater Eindhoven

20.00 u • muziek • vanaf € 19,50

Prince Tribute Band - Prince

20.30 u • jongeren/toneel • € 16,50

NTjong & DOX - Bloedlink

Natlab door Plaza Futura

19.00 u • Special • € 10,- (PlazaPas / CJP/scholieren en studenten)

Movies that Matter: Beauty and the Dogs

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

20.00 - 21.30 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 / Reserveren: Natlab (040-2946848)

Loving Vincent

DONDERDAG 12

LOVING VINCENT IN FILMHUIS DE ZWARTE DOOS TU/E

Pand P

DINSDAG 17

Eindhoven aanTafel bij WOMEN Inc.

New Dance Company Eindhoven Bellarck

Parktheater Eindhoven

Toneelschuur - Andromache Jochem Myjer - Adem in, adem uit

De Bibliotheek Eindhoven 19.00 - 21.00 u • cultuur+ • gratis

17.30 & 20.00 u • dans • € 11,-

ZATERDAG 14

Muziekgebouw Eindhoven

20.00 u • 19.15 u inleiding • dans • vanaf € 21,50

Parktheater Eindhoven

20.30 u • cabaret • € 19,50

20.00 u • cabaret • vanaf € 19,50

TROMP Percussion Eindhoven 2016: Emil Kuyumcuyan

Tineke Schouten - T-splitsing 20.30 u • cabaret • € 23,50

Effenaar

Parktheater Eindhoven

Singer-songwriter Paul Freeman: PUURliedjes Presents

Conny Janssen Danst - INSIDE OUT

De Bibliotheek Eindhoven

Jasper van Kuijk - Janus

19.30 – 21.30 u • cultuur+ • € 6,- leden / € 7,50 niet-leden

12.30 u • lunchpauzeconcert • € 2,-

15.30 u • muziek • vanaf € 17,50

14.45 u • muziek • € 20,-

20.30 u • toneel • € 17,50

20.00 u • cabaret • uitverkocht

Muziekgebouw Eindhoven

20.15 u • muziek • vanaf € 25,-

Dresdner Philharmonie

Eric van Sauers De Lief en Leed Tour

Leonard Cohen Tribute Band

Altstadt Eindhoven

Muziekgebouw Eindhoven

Ruben Hein

Sam Fender + support

Naked Song Festival 2018

POPEI

POPEI

De muzikale strijd van Schumann en Nielsen: philharmonie zuidnederland

Klokgebouw

PUURliedjes Presents: Second Aid Kit

14.00 u • literatuur • gratis, aanmelden is gewenst via info@vanpiere.nl

Effenaar

Geschiedeniscafé met David Rijser over het essay van de week van de klassieken: Het portiek van de buren

G3 ft. Joe Satriani, John Petrucci & Uli Jon Roth

Wulf

Effenaar

Natlab door Plaza Futura

Theatrale rondleiding: Yuki en De Vloek van de Verdwijnende Beelden

Blackout

20.00 - 22.30 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 / Reserveren: Natlab (040-2946848)

Philips Museum

The Handmaiden (Ah-ga-ssi)

Lezing: Vonne van der Meer Locatie: Het huis van Waalre (Kon. Julianalaan 19)

Boekhandel Van Piere

Kasteelconcert Geldrop

Muziekgebouw Eindhoven

Openbare repetitie philharmonie zuidnederland 20.15 u • muziek • vanaf € 18,75

19.30 u • muziek • € 15,-

Vanaf deze datum • film

16.00 u • muziek • € 39,- / CJP € 34,19.00 u • muziek • € 53,40

23.00 u • muziek • € 17,50

20.00 u • muziek • € 20,-

15.00 u • muziek • gratis

Van Abbemuseum

13.00 u • kids • € 3,- (excl. entree), t/m 5 jaar gratis

20.00 u • literatuur

14.00 - 16.00 u • kids • € 6,- / inschrijven via vanabbemuseum.nl

Cultuur+ • reguliere entreeprijs + € 5,- • kaarten via philips-museum.com en bij de balie

Effenaar

Einstein & Bekkering: Leesclub

Kinderkunstclub: Voor 6-12 jaar

Instaprondleiding

De Bibliotheek Eindhoven

Philips Museum

CKE

De grote prijs van Nederland halve finale

10.30 - 12.00 u • cultuur+ • € 2,50 leden / € 3,- niet-leden

12.00 u • muziek • € 18,- (tot 12 jaar € 8,-) reserveren via kasteelgeldrop.nl

Foxtrot Bewaren

Beatrice Berrut 13.00 u • muziek • € 9,-

De Bibliotheek Eindhoven 14.00 - 17.00 u • kids • gratis

Gamen met je Nintendo DS in de bieb!

Fifth|NRE 15.00 - 20.00 u • muziek • gratis

Zondag @ Fifth|NRE - Los Bandos

MAANDAG 9 Parktheater Eindhoven

20.00 u • cabaret • € 21,50

Tim Fransen - Het kromme hout de mensheid 20.30 u • cabaret • € 24,50

Karin Bruers en Nol Havens - Bruers haalt uit

Muziekgebouw Eindhoven 21.00 u • muziek • € 10,-

Ad van Meurs presenteert Wink Burcham & Jacob Tovar

Van Abbemuseum

Workshop Gelukkig rondkomen met minder 13.30 - 15.30 u • cultuur+ • € 10,- leden / € 12,- niet-leden

Workshop Online privacy & veiligheid

Altstadt Eindhoven

20.00 u • muziek • € 11,50

The Van Jets

Evil Empire Orchestra + Donnerwetter

Effenaar

23.00 u • muziek • € 9,50 (vvk) / € 10,- (deur)

14.30 - 16.00 u • cultuur + • € 7,50 per deelnemer (incl. entree) / reserveren via vanabbemuseum.nl

Onvergetelijk van Abbe. Rondleiding voor mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers

Death Alley + RRRags

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

Streekvijver: Ontdek Dé Nieuwste Bands Uit De Regio

Loving Vincent

Parktheater Eindhoven

Café Wilhelmina

Zondag @ Fifth|NRE - J4jazz

Jochem Myjer - Adem in, adem uit

16.00 - 19.00 u • muziek • gratis

Boekhandel Van Piere

Don’t Hit Mama - Mobiel LAB 2017

Catharinakerk

14.00 u • literatuur • gratis, aanmelden is gewenst via info@vanpiere.nl

Muziekgebouw Eindhoven

15.00 u • KamerMuziek in de Cathrien • € 7,- (scholieren/studenten gratis)

Filosofiecafé met Alfred Denker over Onderweg in Zijn en tijd

Paul de Munnik: Paul met Band

De Bibliotheek Eindhoven

Natlab door Plaza Futura

Saturnoon Music Café

Human Library

21.00 u • muziek • deur € 12,50 / vvk € 10,25 (incl)

Stroomhuis

21.00 u • muziek • € 11,50

POPEI 20.30 u • muziek • gratis

Natlab door Plaza Futura

20.30 • Podiumkunsten • € 17,50 / € 15,(PlazaPas/CJP/scholieren en studenten)

Mugmetdegoudentand De Eurocommissaris

Interview: Femke Halsema

Fifth|NRE

Tineke Schouten - T-splitsing

Altstadt Eindhoven

19.30 - 21.30 u • cultuur+ • € 10,- leden / € 12,- niet-leden

Instaprondleiding

Parktheater Eindhoven

Introdans - KYLIÁN4ALL

De Bibliotheek Eindhoven

WOENSDAG 18

De Bibliotheek Eindhoven

19.00 u • jeugd/dans 6+ • € 15,-

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

14.00 u • cultuur+ • € 7,50

Studenten van het Fontys Conservatorium Tilburg

20.00 u • cabaret • vanaf € 19,50

19.00 u • muziek • gratis

RCI Showcases: Bands van Rock City Institute

CKE’s Open Podium

Cultuur+ • reguliere entreeprijs + € 5,- • kaarten via philips-museum.com en bij de balie

VRIJDAG 13

SMÈRRIG

20.00 - 21.30 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 / Reserveren: Natlab (040-2946848)

Van Abbemuseum

20.00 u • muziek • € 11,50

13.00 - 17.00 u • literatuur • gratis

Microlab

15.00 - 20.00 u • muziek • gratis

14.00 - 16.00 u • cultuur+ • € 2,50 leden / € 3,- niet-leden

Filosofiemiddag Verbeelding aan de macht

20.00 u • cabaret • uitverkocht 20.30 u • dans/ urban • € 15,20.15 u • muziek • € 25,-

Vanaf deze datum • film

Het Ongelofelijke Verhaal van de Mega Grote Peer

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

MAANDAG 16

20.00 - 22.30 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 / Reserveren: Natlab (040-2946848)

Makersclub

Parktheater Eindhoven

The Handmaiden (Ah-ga-ssi)

Boekhandel Van Piere

RAAK! - #nofilter

10.00 - 12.00 • kids 7+ • € 2,50 / aanmelden via eventbrite.nl

09.30 - 18.00 u • literatuur

Bookstoreday - dag van de boekhandel met talloze acties

ZONDAG 15 Parktheater Eindhoven 13.30 & 16.00 u • jeugd/musical 4+ • € 22,50 (volw) € 19,50 (kind)

19.30 u • muziektheater • € 5,-

POPEI 19.00 u • muziek • gratis

Muziekgebouw Eindhoven

RCI Showcases: Bands van Rock City Institute

Ad van Meurs presenteert Sheesham, Lotus & Son

De Bibliotheek Eindhoven

Filmhuis De Zwarte Doos TU/e

Workshop: De bloemetjes en de bijtjes Locatie: Philips Fruittuin

21.00 u • muziek • € 10,-

20.00 - 22.30 u • film • € 7,50 / studenten € 3,50 / Reserveren: Natlab (040-2946848)

14.00 - 15.30 u • kids • € 3,50

Van Hoorne Entertainment Hans & Grietje de Musical

The Handmaiden (Ah-ga-ssi)

DONDERDAG 19

11.00 & 15.00 u • jeugd 2,5+ • € 7,50

POPEI

Parktheater Eindhoven

Bonte Hond - Aaipet

18.00 u • cabaret • € 20,-

19.00 u • muziek • gratis

RCI Showcases: Bands van Rock City Institute

Salahedinne - Salahedinne: De Marokkaan en de Media

De Bibliotheek Eindhoven

20.00 u • cabaret • uitverkocht

Jochem Myjer - Adem in, adem uit 20.30 u • cabaret • € 9,-

Kai Bodewitz - Doe ff gewoon

14.00 - 15.30 u • cultuur+ • € 2,50 leden / € 3,- niet-leden

Stress & Reflexzonetherapie

APRIL 2018

21


Muziekgebouw Eindhoven

20.15 u • muziek • € 32,-

12.30 u • lunchpauzeconcert • € 2,-

Nederlands Kamerkoor

Young Musicians Academy

Locatie: Catharinakerk

Natlab door Plaza Futura

AreaFiftyOne

Vanaf deze datum • film

Nico, 1988 Maria by Callas The Place

20.00 u • muziek/luisteravond • € 5,-

New sounds from Room 306

20.30 • Special • € 6,50 / € 5,(PlazaPas/CJP/scholieren en studenten)

Einstein & Bekkering

20.00 u • muziek • € 22,50

Flonti Stack$ (Ronnie Flex) + Anbu

Café Wilhelmina

21.00 u • muziek • € 11,50

The Woggles + The Reaction

Altstadt Eindhoven 21.00 u • muziek • deur € 7,50 / vvk € 5,50 (incl)

De Bibliotheek Eindhoven

Wolfendale

19.30 - 21.30 u • cultuur+ • € 5,- leden / € 6,- niet-leden

Dance’n’Vision

Academisch Genootschap

20.30 u • theater • € 10,- / reserveren@carteblanche.nu

Lezing: Jan Timmer

23.30 u • muziek • gratis

Theater Carte Blanche

20.00 u • cultuur+ • AG-leden, VVAO leden en studenten € 5,- / niet-leden € 12,- / aanmelden via ag-eindhoven.nl

Carte Blanche en Theater Tiuri: De Taal van de ander

Lezing door dr.ir. Martien Visser: Naar een duurzame energievoorziening

POPEI

Het Ketelhuis

Huismerk: Live shows van bands die in POPEI repeteren

20.30 u • theater • € 12,50 early bird € 15,- regular (excl. servicefee)

Boiler Room Comedy Dubbelshow Jeroen Leenders & John Robertson

21.00 u • muziek • gratis

Boekhandel Van Piere 19.00 u • cultuur+ • gratis, aanmelden is gewenst via info@vanpiere.nl

EHV-café

VRIJDAG 20

De Bibliotheek Eindhoven

Parktheater Eindhoven

Storytelling in het Chinees

Het Nationale Theater - De Oresteia

13.30 - 16.30 u • cultuur+ • € 17,50 leden / € 21,- niet-leden

20.00 u • toneel • vanaf € 22,50

10.00 - 10.30 u • kids • gratis THE WOUND IN NATLAB DOOR PLAZA FUTURA

20.30 u • muziek • € 22,50

Filosofische workshop Verbeelding

Muziekgebouw Eindhoven

Muziekgebouw Eindhoven

20.30 u • stand-up comedy • € 13,50

ZATERDAG 21

Samen eten

Parktheater Eindhoven

Casual Classics

Berezovsky bedwingt Rachmaninov: philharmonie zuidnederland

Rapalje - Folk ’n Roll Journey

The Laughing Lizard 8 - International

18.30 - 19.30 u • cultuur+ • € 8,50 19.30 - 20.30 u • cultuur+ • € 2,50 leden / € 3,- niet-leden

Muziekgebouw Eindhoven

Wereld op een keerpunt

Unboxing hosted by Cross-linx

Boiler Room Comedy // Het Ketelhuis

20.15 u • muziek • € 10,op geheime locatie

20.30 u • theater • € 12,50 early bird € 15,- regular (excl. servicefee)

Boiler Room Comedy Line-up Show

20.00 u • show/muziek • vanaf € 25,-

21.00 u • muziek • € 5,-

Effenaar

20.30 u • muziek • € 15,50

Rhys Lewis + Freya Ridings

Club Cross-linx: Wende, Michel van de Aa en Nieuw Amsterdams Peil

Eva Crutzen - Opslaan Als

Café Wilhelmina

Effenaar

Jetbone + Certain Ainimals

Camilla Blue - Album release concert

Van Abbemuseum

14.00 - 16.00 u • kids • € 6,- / inschrijven via vanabbemuseum.nl

Natlab door Plaza Futura

Familiekunstclub: Voor 6-12 jaar

Gay Film Night - The Wound

Natlab door Plaza Futura

POPEI

20.30 u • cabaret • € 19,50

21.00 u • muziek • € 11,-

De KOE, De Nwe Tijd en Staatstheater Mainz - ForsterHuberHeyne

Philips Museum Dagelijks t/m 26 april • cultuur+ • reguliere entreeprijs + € 5,- • kaarten via philipsmuseum.com en bij de balie

Instaprondleiding

Altstadt Eindhoven

16.15 u • muziek • € 15,-

19.30 u • Special • € 8,(PlazaPas /CJP/scholieren en studenten)

15.00 u • muziek • gratis

Ivo Bernard: Puurliedjes Presents

Wall Street (stadhuisplein 6) 17.30 u • cultuur+ • gratis

Baltan Laboratories: Economia Abundance dinner & book launch

Microlab

14.00 - 15.30 • kids 10-12 jaar • € 5,-

Mini-designathon

21.00 u • muziek • deur € 12,50 / vvk € 10,25 (incl)

Theater Carte Blanche

Tusky + Ffooss

15.00 u • theater • € 10,- / reserveren@carteblanche.nu

POPEI

Carte Blanche en Theater Tiuri: De Taal van de ander

19.30 u • muziek • Entree € 12,- (incl. workshop € 17,-)

Nataraj: blote-voeten-feest

Catharinakerk

15.00 u • KoorMuziek in de Cathrien • € 7,(scholieren/studenten gratis)

Oisterwijks Kamerkoor o.l.v. Peter van Aerts

Dynamo

18.00 u • muziek • € 13,85

The Perfect Tool

Arno’s Theater 15.00 u • familietheater 4+ • € 12,50 / t/m 16 jaar € 7,50 / reserveren via info@arnohuibers.nl

Microlab

Clowns Kado

10.00 - 12.00 • kids 7+ • € 2,50 / aanmelden via eventbrite.nl

Fifth|NRE

Makersclub

Zondag @ Fifth|NRE - Trio Christien van Helden

Academisch Genootschap 17.00 - 19.00 u • literatuur/cultuur+ • leden gratis / niet-leden € 10,- / aanmelden via ag-eindhoven.nl

15.00 - 20.00 u • muziek • gratis

MAANDAG 23

Literaire lezing: kom kennismaken met... Eva Meijer

Parktheater Eindhoven

Arno’s Theater

Quiztie van Smaak 3

19.30 u • familietheater 4+ • € 12,50 / t/m 16 jaar € 7,50 / reserveren via info@arnohuibers.nl

Clowns Kado + na de pauze de documentaire ‘Ik wil Mieke blijven' (clown en Alzheimer)

ZONDAG 22 Parktheater Eindhoven

14.00 u • Jeugd/toneel 4+ • € 12,50

Maas Theater en Dans - Drie 14.30 u • jeugd • € 15,-

Theater Terra - De Kleine Zeemeermin

UIT IN EINDHOVEN

14.15 u • muziek • € 25,-

African Mamas en Leoni Jansen Siyabonga Makeba

20.30 • Podiumkunsten • € 17,50 / € 15,(PlazaPas/CJP/scholieren en studenten)

22

14.15 u • muziek • vanaf € 18,75

18.00 u • pubquiz • € 17,50

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • muziek • € 45,-

Justin Hayward: The Voice Of The Moody Blues 21.00 u • muziek • € 10,-

Ad van Meurs presenteert Hans Theessink

DINSDAG 24 Parktheater Eindhoven 20.00 u • 19.15 inleiding • toneel • vanaf € 19,50

Porgy Franssen, Carine Crutzen, Vincent Croiset, Renée Fokker e.a. WIJN


Muziekgebouw Eindhoven

De Bibliotheek Eindhoven

Raoul Steffani & Daan Boertien

10.30 - 13.00 u • cultuur+ • € 28,- leden / € 35,- niet-leden

20.15 u • muziek • € 10,-

Van Abbemuseum 13.00 - 15.00 u • cultuur + • gratis (excl. museumentree) / reserveren via vanabbemuseum.nl

Spraakmakend van Abbe. Interactieve rondleiding voor mensen met afasie

Boekhandel Van Piere 20.00 u • cultuur+ • gratis, aanmelden is gewenst via info@vanpiere.nl

Science café

Workshop Heppie!? Kinderen & emoties: Bedroefd 19.30 - 21.00 u • cultuur+ • € 5,- leden / € 6,50 niet-leden

De bipolaire stoornis op het witte doek

Effenaar

22.00 u • muziek • vanaf € 20,-

RGB Koningsnacht Festival

Fifth|NRE 19.00 - 01.00 u • muziek • gratis

ZONDAG 29 Parktheater Eindhoven 14.00 u • jeugd/muziektheater 3+ • € 18,50

Ernst, Bobbie en de rest - De Vakantieshow van Ernst en Bobbie 12.00 u • muziek • vanaf € 17,-

Maria Milstein, Eva van Grinsven & Helena Basilova

Effenaar

20.00 u • muziek • € 33,- (staan) / € 43,- (zitten)

WOENSDAG 25

KINGSNIGHT @ Fifth|NRE de Fifth Groove Band

The Elvis Concert 2018

Parktheater Eindhoven

Diverse locaties

20.00 u • cabaret • uitverkocht

Diverse tijden • cultuur+

20.30 u • thinX/toneel • € 10,-

Paulien Cornelisse - Om mij moverende redenen

Koningsnacht

20.30 u • cabaret • € 24,50

Erik van Muiswinkel - De Oplossing

ZONDAG 27

Muziekgebouw Eindhoven

Diverse locaties

20.15 u • muziek • € 20,-

Diverse tijden • cultuur+

Pand P

Michèle Rijzewijk Ondertussen in Stratum

Natlab door Plaza Futura

10.15 u • kids • € 12,50 (PlazaPas /CJP/scholieren en studenten)

De filmfabriek - Rikkie de Ooievaar

Symfonie Orkest Eindhoven: Voorjaarsconcert 2018

Eindhoven=King

Academisch Genootschap

20.30 u • muziek • gratis

ZATERDAG 28

Toneelvoorstelling ‘Kopenhagen’

Parktheater Eindhoven

Dynamo

Micha Hamel over Het woordeloze lied: Vriendentafel

Effenaar

20.00 u • cabaret • uitverkocht

15.00 u • theater • leden € 13,50 / nietleden € 15,- / kaarten via ag-eindhoven.nl 19.30 u • muziek • € 13,85

20.00 u • muziek • € 18,50

Jandino Asporaat - Keihard

Pand P

Theater van de Klucht - In de Vlaamsche Pot

Michèle Rijzewijk Ondertussen in Stratum

Muziekgebouw Eindhoven

Feestje voor kinderen: Dikkie Dik 40 jaar theatertour

Boekhandel Van Piere

Slagerij van Kampen

15.00 u • kids • gratis, aanmelden is gewenst via info@vanpiere.nl

Pand P

Microlab

Lees & ontdek: kinderboekenactiviteit

20.30 u • thinX/toneel • € 10,-

Michèle Rijzewijk Ondertussen in Stratum

Workshop: Arduino

Van Abbemuseum

15.00 u • muziek • gratis

Nebula + Statue

20.30 u • thinX/toneel • € 10,-

DONDERDAG 26

20.30 u • komedie • € 29,50

20.15 u • muziek • € 28,50

Oceans Ate Alaska

Boekhandel Van Piere 15.00 u • kids • gratis, aanmelden is gewenst via info@vanpiere.nl

14.00 - 16.00 • kids 10+ • € 5,- / aanmelden via eventbrite.nl

POPEI

Parktheater Eindhoven

13.00 u • kids • € 3,- (excl. entree), t/m 5 jaar gratis

The Bootleg Sixties

Theatrale rondleiding: Yuki en De Vloek van de Verdwijnende Beelden

MAANDAG 30

Muziekgebouw Eindhoven

Philips Museum

Muziekgebouw Eindhoven

Leerlingen CKE

Dagelijks t/m 6 mei • elk half uur tussen 12.00 & 15.30 u • cultuur+/kids • reguliere entreeprijs

Ad van Meurs presenteert Birds of Chicago

20.00 u • muziek • vanaf € 22,50 12.30 u • lunchpauzeconcert • € 2,-

Pand P

20.30 u • thinX/toneel • € 10,-

Michèle Rijzewijk Ondertussen in Stratum

Natlab door Plaza Futura Vanaf deze datum • film

La Holandesa De achtste dag

20.30 • Special • € 6,50 / € 5,(PlazaPas/CJP/scholieren en studenten)

Einstein & Bekkering - Film

Altstadt Eindhoven 20.00 u • muziek • gratis

Mark Foggo

Toneelstuk De Lamp

Academisch Genootschap

20.00 u • theater • leden € 13,50 / nietleden € 15,- / kaarten via ag-eindhoven.nl

Toneelvoorstelling ‘Kopenhagen’ (première)

Catharinakerk 15.00 u • OrgelMuziek in de Cathrien • € 7,- (scholieren/studenten gratis)

Anne-Gaëlle Chanon (Frankrijk). met om 14.00 u lezing door Hans Strootman

Microlab

10.00 - 12.00 • kids 7+ • € 2,50 / aanmelden via eventbrite.nl

Makersclub

adressen

Muziekgebouw Eindhoven

Etan Huijs: Puurliedjes Presents

21.00 u • muziek • € 10,-

Academisch Genootschap

20.00 u • theater • leden € 13,50 / nietleden € 15,- / kaarten via ag-eindhoven.nl

Toneelvoorstelling ‘Kopenhagen’

Academisch Genootschap Parklaan 93 040 243 48 08 academischgenootschap.nl Afslag Eindhoven Daalakkerweg 2 (Sectie C) afslageindhoven.nl Altstadt Eindhoven Stratumseind 71 040 243 23 99 info@altstadt.nl Carte Blanche Jan Heynslaan 4 040 245 17 39 carteblanche.nu Catharinakerk Catharinaplein 1 040 244 88 97 st.catharinakerk@gmail.com CKE Pastoor Petersstraat 180 040 216 32 00 7 cke.nl De Bibliotheek Eindhoven Emmasingel 22 040 260 42 60 bibliotheekeindhoven.nl Dynamo Catharinaplein 21 040 239 31 10 dynamo-eindhoven.nl Eindhoven Museum Boutenslaan 161-b 040 252 22 81 eindhovenmuseum.nl Effenaar Dommelstraat 2 040 239 36 66 effenaar.nl FIFTH | NRE Gasfabriek 5 040 237 60 70 info@fifthnre.com fifthnre.com Filmhuis de Zwarte Doos TU/e Terrein aan het Limbopad 040 294 68 48 dezwartedoos.nl Holland Casino Eindhoven Ten Hagestraat 6a 040 - 235 73 57 hollandcasino.nl Inkijkmuseum Dommelstraat 2a 040 8488230 inkijkmuseum.nl Kazerne Expo Restaurant Paradijslaan 2-8 040 236 61 96 kazerne.com MU Torenallee 40-06 040 296 16 63 mu.nl Muziekgebouw Eindhoven Heuvel Galerie 140 040 244 20 20 muziekgebouweindhoven.nl

Natlab door Plaza Futura / Baltan Laboratories Kastanjelaan 500 040 294 68 48 natlab.nl Pand P Leenderweg 65 040 303 21 70 pand-p.nl Parktheater Eindhoven Theaterpad 1 040 211 11 22 (reserveringen) parktheater.nl Perk Interieuropleidingen Visserstraat 13 040 244 35 13 perk-interieur.nl philharmonie zuidnederland Jan v. Lieshoutstraat 5 088 1660 700 info@philharmoniezuidenderland.nl Philips Museum Emmasingel 31 040 235 90 30 info-museum@philips.com PopEi Klokgebouw 300 040-243 14 44 popei.nl RHCe Raiffeisenstraat 18 040 264 99 40 rhc-eindhoven.nl Stichting Complex / Kruisruimte Gen. Bothastraat 7e stichtingcomplex.nl Stichting Strabrecht Theater Mierloseweg 1 kasteelgeldrop.nl Studium Generale, TU/e Den Dolech 2 / Auditorium 2.02 040 247 49 00 tue.nl/sg TAC - Temporary Art Centre Vonderweg 1 040 246 13 25 tac.nu Ton Smits Huis Jacob Reviuslaan 25 040 211 47 86 tonsmitshuis.nl United Cowboys Kleine Berg 62 040 237 12 77 unitedcowboys.net Van Abbemuseum Bilderdijklaan 10 040 238 10 00 vanabbemuseum.nl Boekhandel van Piere Nieuwe Emmasingel 48 040 249 20 02 vanpiere.nl Volksuniversiteit Eindhoven Tongelresestraat 146a 040 782 08 10 info@vu-eindhoven.nl

Muziek in de Cathrien Begijnenhof 2 040 283 39 68 info@muziekindecathrien.nl AD VAN MEURS PRESENTEERT BIRDS OF CHICAGO IN MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN

APRIL 2018

23


zie ook pag. 10

geraakt door cultuur

yma garay, tot de verbeelding Eindhovenaren en hun cultuurervaringen in de stad. Waar zijn ze door geraakt? Elke maand een persoonlijk verhaal.

“Samen met mijn dochter ga ik graag naar musea. Voor haar is alles nieuw. Waar ik zelf voorbij zou zijn gelopen, is voor haar een wonder waar ze zich over verbaast, we blijven dan samen staan en kijken ernaar. Ik kijk graag door haar pure bril mee en samen herontdekken we. Nog niet zo lang geleden zijn we naar het van Abbemuseum geweest. Met een peuter loop je daar toch anders doorheen. We hoeven niet alleen te kijken, er is genoeg voor haar om aan te raken en te doen.” Yma Garay, geboren en getogen in Eindhoven, aan het woord. Moeder, docente aan de Fontys Academy for Creative Industries en werkt als freelance communicatie duizendpoot. “Ik ga graag een mooi gebouw bekijken of naar een tentoonstelling. Kunst met een diepere laag raakt me. Een laag die je niet direct ziet en je daarom verrast. Een laag die je moet ontdekken en je aan het denken zet. Een mooi werk kan me aansporen zelf aan de slag te gaan, een nieuw pad in te slaan of het vast te leggen met mijn camera. Wat ik zie en heb ervaren neem ik mee en draag ik over aan mijn studenten. Ik word vrolijk als ik weer iets nieuws heb mogen zien en heb mogen beleven. Vooral als ik mijn dag niet heb, zorgt het ervoor dat ik weer helemaal opvrolijk en alles er omheen even vergeet! En als een nummer of werk een emotie versterkt en me ontroert, helpt het me soms ook met dingen verwerken. Omdat een artiest precies dat verwoordt of toont wat ik voel, maar ik het zelf nog niet zo goed onder woorden kon brengen of naar beeld kon vertalen.” #TOTDEVERBEELDING #GERAAKTDOORCULTUUR

24

UIT IN EINDHOVEN

tekst: Uit in Eindhoven / foto: Bas Gijselhart

UIT IN EINDHOVEN april 2018  

UIT IN EINDHOVEN newspaper April 2018

UIT IN EINDHOVEN april 2018  

UIT IN EINDHOVEN newspaper April 2018