UIT IN EINDHOVEN oktober 2016

Page 1

op 100 locaties, met 3 design area’s, 450 evenementen, exposities, workshops, seminars, food, feesten en muziek

dutch design week 22 - 30 oktober

uitineindhoven.nl oktober 2016


eindhoven door de ogen van Samantha Castano

uit in redactioneel eindhoven follow your gut Veilig kiezen, ik merk dat ik het vaak doe. Ik heb een hang naar theater van de gezelschappen die ik al ken (en hoor mezelf zeggen: “daar houd ik van!” en: “daar wil ik alles van zien!”), lees boeken van schrijvers die me ooit beroerden (dus nu vást nog steeds) en stel mijn playlist samen met muziek die ik ooit op mijn studentenkamertje ‘grijs draaide’ (want dat kon toen nog). En ga ik uit eten, dan ben ik blij als we in ‘mijn’ restaurant belanden, want het brings back good memories. So far, so good. Dat ben ik dus. Kijkend naar oktober in Eindhoven is het ook nu weer niet moeilijk vanuit dit perspectief mijn keuze te maken: Het Zuidelijk Toneel komt weer naar Eindhoven (dus: ‘gáán!”, Yerma door Lorca wordt opnieuw uitgevoerd, (“nu in dans, hoe verwerken ze die prachtige taal?”), in Boekie Night komen Giphart en Mirjam Rotenstreich – vrouw van/moeder van – aan het woord en in Boiler Room Comedy maakt oud-studiegenoot en inmiddels doorgebroken Jochen Otten de mensen aan het lachen. Zelfs de kaboutertijden herleven als ik met mijn nichtje naar Rien Poortvliet ga en voor DDW heb ik inmiddels vaste rituelen, zoals de dagdelen, de mensen met wie ik ga, de route en thuis de (DDW-)soep op het fornuis. Over veilige keuzes gesproken. Toch zal het anders zijn. The master, the piece, de tijd, en ik; we doen en laten veel hetzelfde, maar ook steeds weer anders. ‘Follow Your Gut’ zegt de cover van deze krant en ik voel me aangesproken. Ik denk dat dat nu precies is wat me te doen staat! Niet alleen het nieuwe omarmen, zoals meedoen met The School of Life en naar Jazz in Van Abbe gaan (Goska Isphording en Maciej Frackiewitz: ze hebben prachtige namen en ik ken ze nog niet), maar gerust ook veilig kiezen. Mijn gut volgen. In de wetenschap dat alles anders zal zijn.

Lidy Lathouwers, hoofdredacteur

Anderhalf jaar geleden opende het VPRO Medialab op Strijp-S haar deuren. Sindsdien is Samantha Castano als producer verantwoordelijk voor de organisatorische en zakelijke kant van het VPRO Medialab en produceert ze diverse projecten en evenementen van a tot z. Samantha studeerde af aan de Universiteit Leiden in de richting Digital Access to Cultural Heritage. De daaropvolgende jaren werkte ze als projectleider bij Premsela, Het Nieuwe Instituut en vanuit haar eigen onderneming. Zij ontwikkelde onder andere tentoonstellingen, conferenties, publicaties en een cursusprogramma. Ruim een jaar reisde ze op en neer tussen Delft en Eindhoven en sinds augustus is ze in de Lichtstad komen wonen. Hoog tijd dus om te zien welke horeca- en cultuurhotspots ze al heeft kunnen ontdekken de afgelopen tijd! FOOD Onder de Leidingstraat is een plek waar ik veel en graag kom, ook tijdens lunchtijd. Er hangt een fijne sfeer en ze hebben gezond en lekker eten. Fijne restaurants op Strijp-S zijn Het Ketelhuis en Radio Royal en ik onderzoek nu de rest van de stad op culinair vlak! Ik heb een keer heerlijk ontbeten bij Meneer de Boer en De Bommel vind ik ook erg leuk. DRINKS Een van de mooie verborgen plekjes in de bergen is BeanBrothers Koffiebranderij. In dit verstopte oude pakhuis drink ik graag een kop koffie. Bij het iets minder verborgen maar ook erg fijne Coffeelab kom ik regelmatig voor een latte en een taartje. Er staan nog veel dingen op mijn nog-te-bezoeken-lijstje, zoals The Happiness Café en Lunchroom De Binnenstad, met een interieur van Kiki en Joost. UITGAAN Ik woon in de Ventoseflat en ken zo het TAC. De binnentuin is prachtig, daar heb ik afgelopen zomer enorm van kunnen genieten. Ook van de livemuziek die er was, soms gewoon vanaf mijn eigen balkon. Daarnaast ga ik graag naar de film en Natlab is daar bij uitstek geschikt voor! DEZE MAAND Natuurlijk kijk ik in oktober uit naar de DDW! Het VPRO Medialab heeft een spannende expo met de HoloLens samen met Maarten Baas in het VDMA-gebouw. Het zal negen dagen hard werken worden, maar dat wordt het zeker waard! Daarnaast ben ik erg benieuwd naar het VR-Centre tijdens DDW in het Veemgebouw en de uitreiking van De New Material Award. DE STAD Na ruim een jaar forenzen, besloot ik de stap te zetten om naar Eindhoven te verhuizen. Het is zo’n levendige stad: het aantal evenementen, concertjes en festivals is nauwelijks bij te benen. Ik vind het erg goed dat de gemeente oude panden, die ergens anders zouden zijn afgebroken, nieuw leven inblaast. Het rauwe wordt omarmt en kunst en design wordt een kans gegeven, zoals op Sectie C.

op de cover van oktober The making of is het thema van de 15de Dutch Design Week, van 22 t/m 30 oktober op verschillende locaties in de stad. DDW stelt met de keuze voor dit thema het maakproces centraal, eert de makers en gaat de vervreemding tegen. Zie pag 4 en 5 en de met het DDW-logo gemarkeerde artikelen.

hallo cultuur! in de stad

Colofon 27e jaargang, nummer 2 Redactie Frank van Eersel, Lidy Lathouwers, Renee Schmeetz, Mirjam Sieben, Soraya Viana Ferreiro en Anne Wilens Bladmanager Lidy Lathouwers Vormgeving 20-02 Vormgevers Druk Janssen/Pers Gennep Support Supportpunt Verspreiding Tour de Ville, Axender Oplage 35.000 Uitgever Stichting Uit in Eindhoven Deken van Somerenstraat 4 +31 (0)40 266 96 07 info@uitineindhoven.nl Neem voor meer informatie over redactie, advertenties en agenda contact met ons op. Wij staan je graag te woord. Wijzigingen en zetfouten voorbehouden.

uitineindhoven.nl 2

UIT IN EINDHOVEN

Parktheater Eindhoven is het theaterseizoen gestart met festival Best of the Fest boordevol dans, workshops en gezelligheid. Op de laatste dag van het festival was Hallo Cultuur! Binnen in de theaterzalen en buiten op het grasveld genoot het publiek van korte optredens met cabaret, muziek, toneel en straattheater. In de spiegeltent waren verschillende dansacts te zien van onder andere Bruce Dance Factory, CKE (foto) en Balletstudio Valentijn (foto Frank van Eersel).


de stadsdichter

inspirerende classes en DDW in

kazerne expo restaurant

Het oog van de storm Er is een motor onderweg Voor de TU, volledig Electrisch, in 80 dagen De hele wereld rond Onderweg opgeladen

UITGELICHT

The School of Life komt weer naar Eindhoven! Wil je weten hoe je de baan van je dromen vindt? Hoe je vrienden voor het leven wordt, of creatiever? Van 3 tot en met 9 oktober is er iedere middag of avond een class van The School of Life in expositie restaurant Kazerne, vol dagelijks toepasbare ideeën van filosofen, kunstenaars, schrijvers en wetenschappers.

Eindhoven neemt zijn Naam mee rond de Aarde. Een droom Wordt langzaam Waargemaakt

Bij The School of Life denk je na over de belangrijkste onderwerpen uit je dagelijkse leven. Vragen waar je op school geen antwoord op kreeg. De classes zijn een combinatie van kennisoverdracht, reflectie en gesprek. Ze zijn ontwikkeld door ons en de experts van The School of Life London.

Tot nu toe Mogen we niet klagen Dagelijks worden we Op de hoogte gebracht

Meld je nu aan via theschooloflife.com; vorig jaar waren de classes snel volgeboekt! Schuif vooraf of aansluitend gezellig aan de meet-up tafel aan voor een tweegangendiner à € 24,50. Check voor meer info en tickets theschooloflife.com of kazerne.com.

workshop

MA 3 T/M 9 OKTOBER

Jules Verne Zou trots zijn geweest Nog een hele reis te gaan Lieve technerds:

ESCAPE Vlucht in de schoonheid van intrigerende (licht)kunst en design

“Behouden vaart.”

FOTO LIDY LATHOUWERS

Nienke Esther Grooten, stadsdichter van Eindhoven

Stadsdichter Nienke Esther Grooten deed verslag van Hallo Cultuur! In het designhuis zette ze haar tiepfiets tegen een muurtje en schreef een gedicht voor Rami Mershed + Maher Farha, een ode aan hun songs van even daarvoor. ‘You move me’. Er werd weer iets aangezet die dag, aangeraakt. #hallocultuur

Stap even uit de waan van de dag. Laat je meevoeren door intrigerende schoonheid, zoals die van de kinetische installatie In 20 steps van Studio Drift; een eerbetoon aan het menselijk verlangen om te kunnen vliegen. Of door de lichtinstallatie Lightfall van Paul Thursfield en Simon Rycroft voor Philips en het innovatieve kleuronderzoek van Maarten Kolk en Guus Kusters voor het RembrandtLAB. De werken in de Kazerne expositie ESCAPE hebben stuk voor stuk een grote, soms zelfs lyrische zeggingskracht, die je voor even in IMPRESSIE VAN DE INTENSE SCHOONHEID VAN IN 20 STEPS BY STUDIO DRIFT vervoering brengt en de waan van de dag doet vergeten. Tijdens je ESCAPE word je omarmd door de vrijhaven die schoonheid biedt. Een vrijhaven zonder oordeel, zonder dogma’s en zonder angst. Het is tijd voor reflectie en inspiratie. Kom kijken, kom eten en drinken en laat je inspireren! De expositie staat vanaf 7 oktober, ook tijdens de Dutch Design Week en lichtkunstfestival GLOW. De Kazerne is het hele jaar door open, 7 dagen per week (vanaf 12.00 uur). Buiten DDW is de toegang gratis. Voor meer informatie een een complete lijst met exposanten: kazerne.com.

Kunstroute65

expo

VR 7 OKTOBER T/M VR 24 FEBRUARI 2017 12.00-00.00

Het culturele DNA van Eindhoven is innovatief: design, creatieve technologie en urban culture. Maar voor veel ouderen is het een onbekende wereld. Kunstroute65 brengt daar verandering in.

Selected participants @ Kazerne DDW 2016 Tijdens DDW 2016 wordt de Kazerne expositie ESCAPE uitgebreid met nog meer actuele kunst en design, zoals met werk van Maarten Baas, Marc Mulders, Bernhard Lenger, Jan Koen Lomans, Crafts Council, de genomineerden voor de New Material Award 2016 en Kazerne Young. Met 2.000 vierkante meter werk van zo’n 80 toonaangevende designtalenten is de Kazerne ook dit jaar weer dé hotspot waar kunst, design en technologie samenkomen met goed eten en drinken. Mis het niet! Kijk voor de complete lijst met namen op kazerne.com

FOTO SAS SCHILTEN

Zie pag. 20

vijf agendatips van 1. Swans

Effenaar - vr 7 oktober

2. Mozes and the Firstborn

Effenaar - vr 21 oktober

3. Frank Carter & The Rattlesnakes 4. DDW Music: Porches

Dynamo - ma 24 oktober

Stroomhuis - do 27 oktober

5. DDW Music: St. Cordell en Larry Gus

NulZes - vr 28 oktober

expo ZA 22 T/M ZO 30 OKTOBER 11.00-20.00 OKTOBER 2016

3


FOTO SJOERD EICKMANS

15 jaar DDW!

The making of

Op zijn 15de verjaardag viert Dutch Design Week (DDW) een feest van 9 dagen met als eregasten 2500 nationale en internationale denkers en doeners. Ontwerpers die het evenement groots, en de wereld net iets beter, slimmer, handiger en mooier maakten. Kom kijken naar hun nieuwste werk en het beste wat design te bieden heeft. Werp een exclusieve blik achter de schermen en zie behind the scenes de toekomst in de maak.

The making of is het thema van de 15de Dutch Design Week. DDW stelt met de keuze voor dit thema het maakproces centraal, eert de makers en gaat de vervreemding tegen. Dat gebeurt onder meer door inzichtelijk te maken hoe de producten en diensten die we zelf dagelijks gebruiken tot stand komen, of waar die zijn gemaakt. Martijn Paulen, directeur DDW: “We laten zien dat Dutch designers kritisch en ondernemend zijn, veel zelf produceren, maar ook maatschappelijke problemen aanpakken. Met The making of stimuleren en waarderen we zowel het onderzoeksproces als de eindresultaten. DDW biedt daarmee niet alleen een blik behind the scenes, maar vooral ook een preview.”

FOTO SJOERD EICKMANS

FOTO JEROEN VAN DER WIELEN

Verspreid over zo’n honderd locaties door de hele stad, organiseert en faciliteert DDW onder andere tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten, festiviteiten en een muziekfestival: DDW Music (zie pagina hiernaast). Bekijk het volledige programma van DDW 2016 op ddw.nl.

Biki90 x DDW Opening party

Tickets

Biki90 verzorgt op zaterdag 22 oktober het openingsfeest van deze designweek. Alle remmen los vanaf 22.00 uur in Tuchthuis en de Oude Rechtbank. Meer informatie en tickets zijn te verkrijgen via de Facebookpagina van Biki90.

DDW bezoeken? Een DDW Ticket biedt je negen dagen onbeperkt toegang tot de meeste locaties. Tijdens DDW zijn op 100 locaties presentaties van ontwerpers te zien. Je ticket wissel je eenmalig in voor een polsbandje, deze biedt je 9 dagen toegang tot: • Klokgebouw; • Veemgebouw, met o.m. de exposities van Dutch Design Awards en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie; • Design Academy Eindhoven – Graduation Show 2016; • Van Abbemuseum – Broken White presented by Design Academy Eindhoven; • VDMA – Maarten Baas Makes Time; • Kazerne Expo Restaurant; • TAC – Trajectories; • Dutch Invertuals - Power Play; • DDW Music (m.u.v. de Specials). Check ddw.nl/music. Alle andere locaties zijn gratis, tenzij anders vermeld in het programma.

FOTO MAX KNEEFEL

Daarnaast krijg je op vertoon van je polsbandje 50% korting op de entreeprijs van Philips museum, huur je gratis een ABN AMRO bike en ontvang je €5,- korting op de DDW Music Specials. Koop online een ticket en bespaar € 0,50! Je kunt het e-ticket uitgeprint meenemen of het op je telefoon of tablet tonen. Het DDW Ticket kost €17,50 (excl. service kosten) in de online voorverkoop (tijdens de week €19,50 aan de deur). Een familieticket koop je voor € 50,- aan de deur (geldig voor 2 volwassenen en 3 kinderen van 12 t/m 17 jaar en/of studenten). Kinderen tot 12 jaar gratis). KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP DDW.NL EN KOOP JE TICKET!

Dutch Design Awards De prijsuitreiking van Dutch Design Awards vindt plaats in het tweede weekend van Dutch Design Week: op zaterdag 29 oktober. In de Effenaar wordt tijdens een avondvullend programma het beste design van Nederland gevierd.

Tickets Wil je de Awards Show bijwonen, maar behoor je niet tot de finalisten? Een selecte groep kaarten is beschikbaar voor het publiek. Tickets kosten €75,- en zijn inclusief Awards Show, afterparty en optreden van Baauer. Kaartverkoop via DUTCHDESIGNAWARDS.NL 4

UIT IN EINDHOVEN

FOTO BO VAN VEEN

Programma Tijdens de Awards Show staan alle finalisten centraal en worden de winnaars van 2016 bekendgemaakt. Awards zijn er in de hoofdcategorieën: Product, Fashion, Habitat, Communication, Service & Systems en Design Research. Speciale prijzen zijn de Young Designer Award en de Best Client Award. De ontwerper met de meeste stemmen van het publiek gaat naar huis met de Public Award. Na afloop van de Awards Show is er de DDA afterparty in het Effenaar Café. Ook kan er tot in de late uurtjes gedanst worden bij de show van Baauer, een DDW Music Special. Kortom: een avondvullend programma waarbij Dutch Design wordt gevierd.


FOTO FOTO PATRICK SPRUYTENBURG

DDW Music 60 artiesten op 12 locaties tijdens Dutch Design Week Tijdens Dutch Design Week (DDW) zijn er in Eindhoven niet alleen duizenden ontwerpers van over de hele wereld te gast, na het succesvolle debuut van vorig jaar voegt DDW Music daar dit jaar ook weer tientallen experimentele, vernieuwende en spannende artiesten aan toe! Daarnaast zal het DDW Music Lab op het Ketelhuisplein compleet in het teken staan van muziek en design. Op 12 karaktervolle locaties verrijken meer dan 60 artiesten jouw muzikale horizon; van vindingrijke electro in een voormalig kantoorpand en licht ontvlambare garage in een atelier tot schilderachtige folk in een museum. Op een willekeurige avond tijdens DDW kun je kiezen uit verschillende locaties en artiesten. Van een intiem café tot een rauw zaaltje, tot Muziekgebouw Eindhoven en de Effenaar. Heb je een DDW ticket (online te koop voor € 17,50 excl. servicekosten), dan mag je gratis naar alle shows (m.u.v. de specials) zonder ticket betaal je slechts € 5,- aan de deur.

DDW Music Specials Alsof DDW Music al niet bijzonder genoeg is, kun je ook nog genieten van de ‘specials’. Dat zijn net iets specialere shows van grotere artiesten die op de podia van Muziekgebouw Eindhoven en de Effenaar staan. Met een DDW passe-partout krijg je € 5,- korting op deze shows. Hiervoor zijn Baauer, Jeremy Loops, Klyne en Benjamin Francis Leftwich bevestigd.

DDW Music Lab - Ketelhuisplein Op een totaal nieuwe manier muziek beleven? Op het Ketelhuisplein daagt het componistenduo Strijbos & van Rijswijk je uit om precies dat te doen in hun DDW Music Lab. Met hun eigen interactieve installaties en de installaties van door hun geselecteerde collega’s, kom je alles te weten over muziek dn design. Wat als je bijvoorbeeld door een muziekstuk kunt wandelen? Hoe maak je muziek door enkel te bewegen met je lichaam? En wat zijn de instrumenten van de toekomst? De expositie loopt tijdens alle dagen van DDW, van 12.00 uur tot 18.00 uur. In het weekend wordt het DDW Music Lab een openbare werkplek, waar muzikanten en designers experimenteren en uitleg geven over hun expertise. Nieuwsgierig? Check ddw.nl/music voor het complete programma en een overzicht van alle gastmuzikanten en designers. Het DDW Music Lab is mede mogelijk gemaakt door het Effenaar Poplab.

Locaties Effenaar, Nul Zes, Gaslab, FIFTH | NRE, Van Abbemuseum, Stroomhuis, Altstadt Eindhoven, Oude Rechtbank, Café Wilhelmina, Muziekgebouw Eindhoven, Calypso, Ketelhuisplein

FOTO PATRICK SPRUYTENBURG

Surf naar ddw.nl/music, facebook.com/ddwmusic en @ddwmusic via Instagram om op de hoogte te blijven! DDW Music is een samenwerking tussen Effenaar, Dutch Design Week en Effenaar.

Onderdeel van DDW Music zijn shows van Woodie Smalls C Duncan Palmbomen II Loyle Carner Larry Gus Dillon Porches JEFF. the Brotherhood Indian Askin Flamingods Compact Disk Dummies traumahelikopter Ciaran Lavery Donnie GANZ Sunday Sun Beach Baby Scott & Charlene’s Wedding Jeangu Macrooy Christopher Paul Stelling The Lion and the Wolf Louis Berry S.T. Cordell Iguana Death Cult The K Lucy Dacus Palace Winter Jacle Bow Crying Boys Café Hypochristmutreefuzz GOSTO Kweku Collins Søren Juul Zimmerman George Cosby Felix Pallas ISLAND DJ Spinn'em & Friends The Galaxy BAAUER Jeremy Loops Klyne Benjamin Francis Leftwich OKTOBER 2016

5


André van Duin, Kees Hulst e.a. in The Sunshine Boys

podia oktober

FOTO LEO VAN VELZEN

Willie en Louis waren ooit de grootste namen op het variétépodium. Nu, 10 jaar later, zullen ze samen nog één keer terugkeren op het toneel in een grote televisieshow. Het grote probleem is echter dat ze in grote onmin uit elkaar zijn gegaan en elkaar jaren niet gesproken hebben. André van Duin schittert samen met Kees Hulst in deze legendarische komedie, waarin ook ruimte is voor thema’s als ontroering, eenzaamheid en vriendschap. De pers was lovend: “André van Duin overtreft zichzelf” (*****NRC Handelsblad), “André van Duin schittert” (***** Algemeen Dagblad), “Vrijwel iedere grap is raak” (**** Telegraaf).

komedie PARKTHEATER VR 30 SEPTEMBER T/M ZO 2 OKTOBER 14.00 & 20.00

Carte Blanche speelt Ooit ga je dood (try out) “Het is zo stil hier. Zo donker. Ze hebben me opgesloten in een kist. Laat me eruit! Ik ben nog niet dood!” Op verzoek van Netwerk Palliatieve Zorg voor mensen met een verstandelijke beperking werkt Carte Blanche mee aan een film over de dood. De filmmakers van Moved Media volgden het repetitieproces naar de voorstelling toe en een aantal spelers en hun omgeving in het bijzonder. Wat gebeurt er met je als je hoort dat je dood gaat? En wat gebeurt er met je omgeving? Mag je eigenlijk wel praten over de dood? Het Netwerk bemerkt dat er op de dood een taboe rust en zeker in de omgeving van mensen met een verstandelijke beperking. Er wordt nauwelijks over de dood gesproken met alle onbegrip en frustraties tot gevolg. Met de Werkplaats gingen ze het gesprek aan over de dood. Allemaal hebben we onze fantasieën erover, angsten en soms een klein verlangen naar. Want dood is lastig, maar leven soms ook. In oktober en november volgt een tournee van de combinatie film en voorstelling door Brabant en daarbuiten. Reserveren reserveren@carteblanche.nu CARTEBLANCHE.NU OOITGAJEDOOD-WESTMIDDENBRABANT.NL

toneel

CARTE BLANCHE ZA 1 OKTOBER 20.30

drie Axesconcerten in oktober Goska Isphording & Maciej Frackiewitz

Jamie Saft New Zion Trio

Axes @ The Hub for Expats Three Horns and a Bass is een vervolg op een eerder Van Kemenade-initiatief: Two Horns and a Bass, met onder andere trompettist Eric Vloeimans. De lyrische altsaxofonist zet nu met de koperblazers Louk Boudesteijn en Angelo Verploegen en met contrabassist Wiro Mahieu ijzersterk ensemblewerk neer. Strakke én elastische muziek die je op het puntje van je stoel zet. Een concert voor expats en alle andere Eindhovenaren!

Axes @ Van Abbemuseum De Poolse accordeonist Maciej Frackiewitz en klaveciniste Goska Isphording voeren een aantal Nederlandse premières uit in het Van Abbemuseum. Verwacht hier hedendaagse muziek op het scherpst van de snede door musici die met inzet van veel techniek en voorstellingsvermogen zelfs de meest complexe stukken weten over te brengen aan het publiek.

Axes @ Café Wilhelmina Saft is de vaste toetsenist van John Zorn. Zijn New Zion Trio is het summum van cross-over muziek. Het wereldmuziekkarakter wordt versterkt door meesterpercussionist Cyro Baptista. Met drummer Ben Perowsky en bassist Brad Jones maakt dit kwartet (!) een mengvorm van reggae, dub en jazz. Liefhebbers van frisse, speelse en avontuurlijke muziek worden hier op hun wenken bediend.

hedendaags

jazz HUB ZA 1 OKTOBER 21.00 6

UIT IN EINDHOVEN

FOTO ELEONORA ALBERTO

FOTO L. TOMASZEWSKI

Paul van Kemenade Three Horns and a Bass

VAN ABBEMUSEUM ZO 9 OKTOBER 14.00

jazz CAFE WILHELMINA MA 10 OKTOBER 21.00


oktober in

de kwetsbaarheid van het menselijk bestaan

Untitled - I will be there when you die

ZA 1 OKTOBER 15.00 UUR

Muziek in de Cathrien Werken van de Bach-familie met o.a. Cantate BWV 150 Nach dir, Herr, verlanget mich Collegium Musicum Catharina o.l.v. Ruud Huijbregts ZA 8 OKTOBER 15.00 UUR

KamerMuziek in de Cathrien

Centraal in dit stuk staat de kunst van het jongleren met kegels. In Untitled vraagt Sciarroni aandacht voor de kwetsbaarheid van het menselijk bestaan, waarbij een mens soms niets anders heeft dan zijn doorzettingsvermogen. Sciarroni vat jongleren op als een vorm van communicatie waarbij de deelnemers optimaal naar elkaar moeten luisteren om succesvol te reageren, zodat alle objecten in de lucht blijven. Zijn stuk is actueler dan ooit.

theater

ZA 15 OKTOBER 15.00 UUR

KoorMuziek in de Cathrien Koorwerken van Henryck Gorecky, Josquin en een werk van Fred Vonk op een tekst van Shakespeare (2016 Shakespearejaar). Nota Bene o.l.v. Fred Vonk. ZA 22 OKTOBER 15.00 UUR

OrgelMuziek in de Cathrien Werk van Hindemith, Ritter en Jongen. Tannie van Loon (Eindhoven)

MUZIEK

FOTO JORIS-JAN BOS

NATLAB DOOR PLAZA FUTURA ZA 1 OKTOBER 20.30

Muziek uit de Biedermeiertijd. Evelien Woltink, csakan (wandelstokblokfluit) en Ad van Sleuwen, fortepiano.

MUZIEKINDECATHRIEN.NL

FOTO ALFREDO ANCESCHI

Performance van Alessandro Sciarroni door zijn internationale dansgroep.

Samir Calixto / Korzo producties & NDT M Samir Calixto heeft in de afgelopen jaren veel indruk gemaakt met zijn bewerkingen van de klassiekers Winterreise (naar Schubert), 4 Seasons (naar Vivaldi) en Paradise Lost (naar Milton). Met een compromisloze kruising van pure muzikaliteit en intense lichamelijkheid graaft hij net zo diep in de thematiek van zijn voorstellingen tot deze een tijdloze kwaliteit krijgen. Zijn nieuwste voorstelling M kreeg prachtige reacties van publiek en pers (“De ideeën van Nietzsche vormen een prikkelend kader” – de Volkskrant). In M ziet u delen van de productie, die geïnspireerd is op enkele filosofische inzichten uit Friedrich Nietzsche’s Also sprach Zarathustra. Op een moderne bewerking van Mahlers muziek brengen vijf mannelijke dansers hun hele menszijn naar het podium: hun lichamelijke en geestelijke inzet en overgave, hun kracht en kwetsbaarheid en hun persoonlijke lotgevallen en paradoxen.

dans

PARKTHEATER ZA 1 OKTOBER 20.30

Stratumseind Klassiek presenteert Berlage Saxophone Quartet en schrijver Jan Brokken Pärt, Sjostakovitsj, Schulhoff, Eisler De saxofoon is vooral bekend als jazzinstrument, maar dat je er ook prachtig klassieke muziek op kunt spelen bewijst het Berlage Saxophone Quartet tijdens een optreden op het podium van Stratumseind Klassiek. Het Berlage Quartet brengt de bekende Nederlandse schrijver Jan Brokken mee. Brokken leest voor uit onder meer Baltische Zielen, waarin hij de kunstenaarsziel op aangrijpende wijze blootlegt, en uit In het Huis van de Dichter, over de Russisch-Amsterdamse pianist Youri Egorov. De vier saxofonisten omlijsten Brokkens verhalen met muziek van componisten die met hun muziek de vrijheid zochten: Sjostakovitsj, Schulhoff, Eisler en Pärt. Info en reserveren stratumseindklassiek.nl

kamer muziek

KAZERNE EXPO RESTAURANT ZO 2 OKTOBER 14.00

WOVENHAND + EMMA RUTH RUNDLE Folk en rock van icoon Dave Eugene Edwards met nieuw album naar grote zaal! Vanuit zijn rootsgeoriënteerde band 16 Horsepower koos Dave Eugene Edwards dik tien jaar terug voor een nieuw pad: Wovenhand. Hierin komen niet alleen zijn rootsy muzikale wortels samen, maar ook donkere takken die rondzwiepen op het ritme van een storm in de donkere nacht. Het nieuwe album Star Treatment is het hardste Wovenhand-werk tot nu toe en daarom misschien ook wel het meest intens. De mysterieuze Edwards is zwaar gelovig, spiritueel en ongrijpbaar. Feit is dat hij na elke show zelf ook een flink aantal nieuwe volgelingen heeft. Dat zal vanavond niet anders zijn.

rock

EFFENAAR DI 04 OKTOBER 20.15 OKTOBER 2016

7


nauwkeurig voetenwerk, ritmisch stampen, drummen en zang door

Janine Jansen & Alexander Gavrylyuk

Che Malambo

Janine Jansen heeft geen introductie nodig; haar naam zou het synoniem van kamermuziek kunnen zijn, zo zit deze in haar bloed. Een paar jaar geleden nam Janine Jansen een cd op met werk van de door haar zeer geliefde Prokofjev. De Engelse Telegraph sprak van een ‘buitengewone cd’. Met meesterpianist Alexander Gavrylyuk stort ze zich nu op de lyrische tweede vioolsonate van ‘de componist met vele lagen’.

Het geheel uit mannen bestaande Argentijnse dansgezelschap Che Malambo boeit zijn publiek met ritmische dans en muziekspektakel. Malambo, een dynamische mix van nauwkeurig voetenwerk, ritmisch stampen, drummen en zang, vormt het hart van de gaucho (Zuid-Amerikaanse cowboy) traditie en zorgt dat publiek van over de hele wereld in lichterlaaie staat voor deze nieuwe productie van choreograaf Gilles Brinas. De uit Parijs afkomstige Brinas kwam in aanraking met Malambo toen hij onderzoek deed naar traditionele dansen. Al gauw werd hij betoverd door de Malambo en reisde hij naar de Pampas regio in Argentinië om meer te weten te komen over de gaucho en zijn tradities. Geïnspireerd keerde hij terug en richtte Che Malambo op om de wereld kennis te laten maken met deze krachtige, passionele dansvorm.

Programma Poulenc – Vioolsonate Brahms – Vioolsonate nr 3 Szymanowski – Mythes ‘Trois Poèmes’ Prokofjev – Vioolsonate nr 2

FOTO MARCO BORGGREVE

MUZIEKGEBOUWEINDHOVEN.NL

kamer muziek

show dans

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN DI 4 OKTOBER 20.15

PARKTHEATER DI 4 OKTOBER 20.00

Howard Shelley op avontuur met philharmonie zuidnederland philharmonie zuidnederland is in alles op zoek naar meer diepgang, meer vernieuwing en nog aantrekkelijkere concerten voor het publiek. Vandaar dat er dit seizoen een aantal concerten plaatsvinden die teruggrijpen op een ‘oud’ fenomeen. De solist die tevens dirigent is. Op woensdag 5 oktober dirigeert de Engelsman Howard Shelley, pianist en leider van de veelgeprezen London Mozart Players de philharmonie zuidnederland en een programma rond het werk van Haydn en Mozart met Londen als verbindend thema. Shelley neemt tevens de solopartij van Mozarts Achttiende Pianoconcert voor zijn rekening. Samen met Haydns 95e ‘Londense’ Symfonie brengt dit intieme programma de Weense klassieken in Engeland tot leven. philharmonie zuidnederland. Dirigent en piano Howard Shelley. Haydn - Symfonie nr 95 ‘Londense’ Mozart - Pianoconcert nr 18 / Symfonie nr 41 Jupiter Digitale concertinleiding: philharmoniezuidnederland.nl/concertinleiding

Hans Klok’s House of Horror Kroonluchters flikkeren... Geesten dwalen over het toneel. In de loge schiet een in het zwart geklede vrouw achter een gordijn. Vanuit de catacomben trekt een akelige mist omhoog. Het spookt in het theater! Grote illusionisten uit het verleden zijn op zoek naar Hans Klok! Zij dulden hem niet in hun magische cirkel en willen alleenheerser blijven in hun ondoorgrondelijke rijk vol geheimen. Met revolutionaire projecties en speciale effecten wordt u meegezogen in een mystieke wereld waarin niets is wat het lijkt. In Hans Klok’s House of Horror worden veel illusiegrenzen overschreden. Uiteraard ziet u de ‘master of magic’ in vele gedaantes en verschijningen die u nog heel lang blijven achtervolgen.

klassiek

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN WO 5 OKTOBER 20.15

Orkater speelt Distel

PARKTHEATER WO 5 OKTOBER 20.30 8

UIT IN EINDHOVEN

muziek theater

FOTO ANDY DOORNHEIN

Roald van Oosten en band maken voor Distel een dansbare dodenmis, waarin hoekige ritmes zich mengen met koorzang. Loops van retro-elektronica waaieren losjes door melancholieke songs. Samen met bandleden Bart Hoevenaars, David Corel en Bo Koek geeft Roald zo vorm aan een spannende folk-noir soundtrack. Spel Juul Vrijdag, Jacqueline Blom, Mattias van de Vijver en Jan-Paul Buijs. Regie Michiel de Regt.

FOTO BEN VAN DUIN

Distel is dood. Hij stapte er zelf uit en niemand weet precies waarom. Er was geen briefje, geen verondersteld motief. Precies twee jaar later komt de familie weer bij elkaar en komen de verhoudingen op scherp te staan. Distel; over de verstikkende omhelzing die familie heet. “Woedende tirades tegen dode vader in boosaardig theaterstuk” (****NRC Handelsblad).

PARKTHEATER VR 7 T/M ZO 9 OKTOBER 20.00 (ZO 14.00)

show


Solistendebuut violist Stephen Waarts bij philharmonie zuidnederland De philharmonie zuidnederland is zeer begaan met jong talent. Vandaar dat Stephen Waarts, een van de vijf toplaureaten van de Koningin Elisabethwedstrijd 2015, dit seizoen meteen al soleert bij philharmonie zuidnederland. Op 8 oktober speelt Waarts het duivelse Tweede Vioolconcert van Paganini. Verder staan Wagners Ouverture uit Das Liebesverbot, de Prelude uit Verdi’s Un ballo in maschera en Mendelssohns Vierde Symfonie op het programma. Het concert staat onder leiding van Kees Bakels. Het duivelse Tweede Vioolconcert van Paganini staat symbool voor de Italiaanse virtuositeit: met razendsnelle loopjes, dubbeltrillers en duizelingwekkende grepen moet de solist bijna letterlijk koorddansen op zijn viool. Dat is de jonge Amerikaans-Nederlandse Stephen Waarts wel toevertrouwd. Hij is ongetwijfeld een van de toekomstige sterren. Een buitenkans om deze coming man nu al bij philharmonie zuidnederland te horen. philharmonie zuidnederland. Dirigent Kees Bakels. Viool Stephen Waarts. Wagner - Uit Das Liebesverbot: Ouverture Paganini - Vioolconcert nr 2 La Campanella Verdi - Uit Un ballo in maschera: Prelude Mendelssohn - Symfonie nr 4 Italiaanse

FOTO JIM BOX

Digitale concertinleiding: philharmoniezuidnederland.nl/concertinleiding

klassiek

Montaigne De Essays van de 16de eeuwse Franse gentleman-filosoof Michel de Montaigne behoren tot de boeiendste teksten uit de literatuur. Het zijn schetsen van een zelfportret, het is een publieke bekentenis, een lange alleenspraak. Koen De Sutter plaatst de meedogenloze zoektocht van Montaigne in het heden. Hij denkt na over de grote en de kleine dingen des levens. ‘Een meesterproef.’ **** De Standaard

theater

NATLAB DOOR PLAZA FUTURA ZA 8 OKTOBER 20.00

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN ZA 8 OKTOBER 20.15

Kasteelconcert Geldrop: Sophiko Simsive (piano) In november 2015 won Sophiko Simsive (Georgië, 1991) in haar categorie de Young Pianist Foundation Competition 2015 met o.a. Liszts Eerste Pianoconcert met het Noord Nederlands Orkest. Sophiko werd bekroond met zowel de publieksprijs als de prijs voor het verplichte werk van de Nederlandse componist Diderik Wagenaar. Dit jaar won zij de Grachtenfestival Prijs 2016. De jury was onder de indruk van het lef en de techniek van Simsive. Juryvoorzitter Biëlla Luttmer: “In ieder stuk veranderde de sfeer en speelde ze met volle overgave”. Zij begeleidde onder anderen Ella van Poucke, die in september te gast was. Het belooft weer een heerlijk concert te worden op kasteel Geldrop. Bach Scriabin Brahms Debussy Prokofiev

Koen de Sutter speelt

- Partita nr. 6. BWV 830 - Sonate nr.2 (Fantasie) in gis-klein - Op. 116 - Image Book I - Cinderella, Op 102

Reserveren 040 - 368 57 66 vanaf 29 september. Gereserveerde kaarten dienen uiterlijk een half uur voor aanvang van het concert te zijn afgehaald. Organisatie Stichting Strabrecht Theater.

kamer muziek KASTEEL GELDROP ZO 9 OKTOBER 12.00

Orde van de Dag i.s.m. Het Zuidelijk Toneel en Het Nationale Toneel

de veruiterlijking van je binnenwereld

Toneelgroep Oostpool speelt Demonen Twee stellen van rond de veertig brengen een avond door in een designappartement. Hun ouders hebben zorg nodig of sterven en aan de andere kant dringt de vraag naar het wel of niet krijgen van kinderen zich op. Wat begint als een spontane borrel met de buren, mondt uit in een chaotische avond waarin onderdrukte angsten, fantasieën en frustraties de kop opsteken. In de stukken van Lars Norén is de ruimte – in Demonen de huiskamer – vaak bijna mede-personage. Je (t)huis verraadt hoe je bent en leeft. Het is een veruiterlijking van je binnenwereld. Juist op dat punt speelt Norén met een prachtige paradox: de plek waar de meeste mensen rust en veiligheid denken te vinden is het voor hem het ‘plaats delict’ van een mentaal, emotioneel en soms zelfs fysiek slagveld. Met Daan Schuurmans, Kirsten Mulder, Rick Paul van Mulligen en Mariana Aparicio Torres. Regie Marcus Azzini. FOTO KRSITA VAN DER NIET

Stemmen! ILL. STUDIO LAKE

Ruim 7.500 kilometer westwaarts van ons kleine landje barst op 8 november de bloedstollende strijd tussen titanen los. De media volgen al watertandend elke kleinste ontwikkeling. Op onze beurt kijken wij vol verwondering naar deze journalistieke manie.

PARKTHEATER MA 10 OKTOBER 20.30

De Orde van de Dag nodigt je uit voor een zinderende show rond de Amerikaanse verkiezingen. De redactie reageert live op de verkiezingsstrijd en vervlecht de allerlaatste ontwikkelingen door hun teksten. Bereid je voor op een bloeddorstige show vol hilarische, messcherpe en indringende scènes, interviews, sketches en reportages. Stemmen! is een spel tussen fictie en werkelijkheid, balancerend op de grens tussen theater en politiek, journalistiek en satire. Een doortastende, interactieve zoektocht naar de invloed van de media op het politieke klimaat. show Concept en idee Daan Windhorst en Greg Nottrot.

toneel PARKTHEATER DI 11 OKTOBER 20.30 OKTOBER 2016

9


The Laughing Lizard 2 REGGAE SUNDANCE PRESENTS: EEK-A-MOUSE International De knusse Kameleon in het Parktheater wordt comedycafé The Laughing Lizard, waarin je van Engelstalige comedy kunt genieten. Iedere avond zie je andere comedians. Wie dat zijn is nog een verrassing; sommigen komen uit Amerika of Engeland en zijn hier op tournee, anderen wonen in Nederland en weer anderen zijn Nederlands. Maar ze spelen allemaal in het Engels.

The mouse is terug met rauwe, authentieke reggae en stem-acrobatiek Het Reggae Sundance festival in augustus was weer een fijn feestje, maar de zon gaat nog lang niet onder. The mouse is in da house! Met zijn hypnotiserende dance hall-melodieën beng-gageng-brengt de reusachtige Jamaicaan je hele lijf in beweging. Een optreden van Eek-A-Mouse is niet zomaar een reggaeconcert, het is een belevenis. Begin jaren tachtig veroverde hij de reggaewereld met zijn stemband-acrobatiek. Eek-A-Mouse introduceerde singjaying, een unieke combinatie van zingen en rappen. Zijn klassiekers Ganja Smuggling, Wa-Do-Dem en Rude Boy Jamaican staan vast en zeker ook op het menu vanavond. “Bread in the oven baking. Here come the rude boy Jamaican!”

reggae

EFFENAAR DO 13 OKTOBER 20.30

Nouveau Vélo + Medicine Boy in altstadt eindhoven Nouveau Vélo noemt haar eigen muziek ‘healing pop’. Anderen omschrijven het ook wel als melodieuze, lo-fi en galmende indiepop. Fans van Real Estate, Wild Nothing en ook Vampire Weekend zullen hier dan ook zeker warm van worden!

stand up PARKTHEATER DI 11 OKTOBER 20.30

Het kwartet uit Laarbeek / Helmond maakt gruizige liedjes, soms dromerig of lekker opdringend. Óf dat allemaal tegelijkertijd en in een heerlijk tempo. De jonge en vooral frisse band is sinds hun debuut EP misschien wel de meest veelbelovende nieuwe band van Nederland. Het Zuid-Afrikaanse duo Lucy Kruger en Andre Leo vormt Medicine Boy. De twee worden ongetwijfeld het meeste aangetrokken door de fijne lijn tussen de kalmte en chaos. Denk aan Nick Cave & The Bad Seeds en Spiritualized. Vanuit de diepte van de reverb tank weten ze een geluid op te roepen die doet denken aan eenzame slaapliedjes waar ‘krijsende’ strijkers troost in elkaar vinden.

pop

ALTSTADT EINDHOVEN VR 14 OKTOBER 21.00

Boiler Room Comedy Night

Kim Wilde support: Lawrence Hill

met Jochen Otten, Lukas Lelie & Martijn Kardol Het prachtige Ketelhuis in Eindhoven is op 14 oktober weer het toneel van Boiler Room Comedy. In de bovenruimte van de voormalige Philipsfabriek kun je genieten van een standup comedyshow, met een line-up ramvol met de beste comedians van dit moment. De show weet al jaren grote namen naar Eindhoven te halen en staat garant voor een fantastische avond, dus zorg dat je erbij bent de 14e. Onze vinyl-dj is er ook en Sten komt cocktails shaken. Krijg je al zin? Tickets boilerroomcomedy.nl en bij de Ketelhuis Bar.

De Engelse zangeres Kim Wilde was in de jaren tachtig The Princess of Pop met maar liefst vijftien Top-40-hits, waaronder onverwoestbare klassiekers als Kids In America, Cambodia, Chequered Love en Never Trust A Stranger. De jaren negentig bracht Wilde voornamelijk tuinierend door, maar in 2003 maakte ze samen met de Duitse zangeres Nena een gigantische comeback met de tweetalige hit Anyplace, Anywhere, Anytime. Na een coveralbum en een kerstalbum (Wilde Winter Songbook uit 2014) komt er dit jaar een gloednieuwe plaat aan, maar verwacht op 13 oktober natuurlijk vooral veel greatest hits! MUZIEKGEBOUWEINDHOVEN.NL MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN DO 13 OKTOBER 20.15 10

UIT IN EINDHOVEN

pop

stand up KETELHUIS VR 14 OKTOBER 20.30


Ray Chen & leden van de Berliner Philharmoniker

Dorine Wiersma D&A D&A (Dorine&Aanhang) gaat over familie. Over een neef met een heldenstatus en nichten met dwangneuroses. Over doorgeslagen pubers en de opvoedkunsten van geschifte tantes.

Violist Ray Chen laat zich zien in een andere rol. Namelijk als eerste viool van een strijkkwartet dat verder bestaat uit leden van de illustere Berliner Philharmoniker. Vier musici in een nieuwe rol dus. Dit wordt uitdagend, met een origineel Frans programma waaraan de Rus Stravinsky extra ‘bite’ verleent. MUZIEKGEBOUWEINDHOVEN.NL

Over hypochonders, kleptomanen en andere gekken. Over vaders met een koekoeksjong en moeders met het lege nestsyndroom. Over opa die fout was in de oorlog, maar toch erg lief voor de kleinkinderen. Zingend, gitaarspelend en persiflerend vertelt Dorine de verhalen van haar aan- en bloedverwanten. De pers smult van haar nieuwste voorstelling: “Vormvaste vertelteksten met een slimme woordkeus, geestige wendingen en een hoge mate aan muzikaliteit” (NRC Handelsblad). Voorstelling in het kader van Ontroerend Goed.

cabaret

Programma Stravinsky – Suite italienne Satie – Gymnopédie nr 1 Ysaÿe – Duosonate voor 2 violen Françaix – Strijktrio Stravinsky – Danse russe

PARKTHEATER VR 14 OKTOBER 20.30

Gerard van Maasakkers & Kamerata Zuid Klassieke muziek en Gerard van Maasakkers in één programma? Jong en gerenommeerd Brabants talent in een weergaloze ontmoeting. In dit spetterende theaterconcert bundelt Gerard van Maasakkers zijn muzikale talenten met de jonge, talentvolle en gedreven musici van Kamerata Zuid. Met ruim twintig strijkers, onder leiding van dirigent Frank Adams, begeleidt klassiek kamerorkest Kamerata Zuid Van Maasakkers met de vaste mannen bij zijn mooiste en bekendste liedjes. Van Maasakkers vertelt het verhaal van de moord op Marietje Kessels, aangevuld met muziek van de Nederlandse componist en vriend van de familie Kessels, Richard Hol, en een speciaal voor de gelegenheid geschreven lied van Van Maasakkers. Een concert waarbij verleden en heden elkaar prachtig vinden! MUZIEKGEBOUWEINDHOVEN.NL

lichte muziek

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN ZA 15 OKTOBER 20.15

kamer muziek

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN ZA 15 OKTOBER 20.15

Helder, Hoeben en Van de Laar spelen Brahms en meer

HOLLANDSE KOST FESTIVAL Hollandse Kost, zo heet het nieuwe indoor herfstfestival waarbij alle acts zingen in onze moerstaal. Tegelijk met een aantal podia in Rotterdam trekt in de Effenaar een flink vaatje Hollandse Nieuwe open. Op de planken van de kleine zaal laten Lucky Fonz III, AAPNOOTMIES, Thijs Boontjes Dans & Showorkest en Björn Van Der Doelen horen dat een goede Nederlandstalige songtekst uit meer diepgang bestaat dan smartlapperij als “ik zit te dromen, of jij zult komen”. In de foyer host POPEI een tweede podium met Brabants talent, waaronder Iris Penning en Thomas Pieters. Genieten!

festival

De natuur was voor de componist Johannes Brahms een onuitputtelijke bron van inspiratie. Brahms vertoefde graag in de heuvels van het Duitse Lichtental, waar hij op een ochtend boven de bossen de zon zag opkomen. Dat beeld ontroerde hem en hij heeft het in muziek weergegeven. Hij koos voor de hoorn, een instrument dat nauw verbonden is met de natuur, het woud en de jacht. Dit geliefde Trio voor hoorn, viool en piano wordt bij Stratumseind Klassiek gespeeld door violiste Myrthe Helder, pianist Frank van de Laar en ‘onze eigen’ Peter Hoeben, solohoornist van philharmonie zuidnederland. Brahms’ muziek wordt aangevuld met werken van tijdgenoot Max Bruch. Info en reserveren stratumseindklassiek.nl

EFFENAAR ZO 16 OKTOBER 17.30

Hello Cello Dag Eindhoven Cello Biënnale Amsterdam organiseert elke twee jaar een grootschalig evenement rond de cello in Amsterdam. Dit jaar vindt de Cello Biënnale plaats van 20 t/m 29 oktober. Daaraan voorafgaand wordt in vier steden een Hello Cello Dag georganiseerd, zo ook in Eindhoven. CKE organiseert deze dag voor de tweede keer en voor het eerst in samenwerking met Muziekgebouw Eindhoven. De Hello Cello Dag is een soort mini-Cello Biënnale, met Bach & Breakfast, een masterclass, een kindervoorstelling, een optreden van het Hello Cello orkest en een afsluitend concert. Liefhebbers kunnen zelfs voor een gereduceerde prijs naar het concert van Ella van Poucke in Muziekgebouw Eindhoven met aansluitend een Meet & Greet! Muziekgebouw Eindhoven en CKE werken regelmatig samen als het gaat om muziekprojecten (bijvoorbeeld rondom het Nederlands Blazers Ensemble en het Storioni Festival). Vanaf dit jaar kunnen we daar de Hello Cello Dag aan toevoegen. CKE.NL/HELLOCELLO CKE (PASTOOR PETERSSTRAAT) EN MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN ZO 16 OKTOBER VANAF 9.30

kamer muziek

muziek OUDE RECHTBANK ZO 16 OKTOBER 12.00

OKTOBER 2016

11


FOTO RAHI REZVANI

inspirerend en innovatief

NDT1 start seizoen met Stage One

Live Opera

Cosi fan tutte Dirigent Semyon Bychkov leidt een cast vol jonge, opkomende talenten met o.a. de Amerikaanse sopraan Corinne Winters in een nieuwe productie van Mozart’s opera over de ‘nature of love’. Hoeveel houd je van je partner? Hoe zeer vertrouw je hen? En kunnen zij jou vertrouwen? Mozart’s klassieke opera Così fan tutte zet twee stellen voor de test – met geweldige muziek en met verschillende onverwachte resultaten. Voor deze nieuwe productie creëert regisseur Jan Philipp Gloger een rijke theatrale wereld als speelplaats voor deze eigenzinnige komedie, waar twee mannen elkaars vrouw proberen te winnen met een weddenschap.

Als kick-off van het nieuwe seizoen laat Stage One werk zien van hedendaagse choreografen die niet terugdeinzen voor het nemen van risico’s. Dit programma presenteert twee wereldpremières en Thin Skin (2015) van NDT’s associate choreographer Marco Goecke, een ballet dat door de Volkskrant werd bestempeld als “Origineel, dynamisch en verbluffend eigen.” Variërend van de koortsachtig snelle en pulserende bewegingen van Thin Skin tot de spookachtige droomwerelden van Medhi Walerski en de meeslepende, op de club-scene geïnspireerde werken van Sharon Eyal en Gai Behar biedt Stage One een avond vol inspirerende en innovatieve choreografie en dans. Inleiding 19.15 uur.

dans PARKTHEATER DI 18 OKTOBER 20.00

Berlin / Het Zuidelijk Toneel Zvizdal [Holoceen #6] [Chernobyl – so far so close] Door het mislukken van een kernproef en de ontploffing van een reactor, neemt het leven van de mensen in en rond de stad Pripyat een drastische wending. De mensen van zo’n 90 steden en dorpen in een straal van 30 kilometer rond de reactor worden geëvacueerd uit hun huizen om er niet meer terug te komen. Pétro en Nadia, een echtpaar geboren en getogen in Zvizdal, weigeren de evacuatie en een nieuw aangeboden huis. Zvizdal toont het echtpaar, beiden de 80 jaar voorbij, dat onverwoestbaar stand houdt in de besmette zone en een zelf verkozen eenzaamheid. Zonder stromend water, elektriciteit, telefoon of post. Vier jaar lang reisden de makers twee maal per jaar naar Tsjernobyl om telkens een tijd met Pétro en Nadia door te brengen, hen voor de camera te interviewen en hun leven en keuzes te volgen.

NATLAB DOOR PLAZA FUTURA MA 17 OKTOBER 19.30 MA 23 OKTOBER 10.15 (ENCORE)

live opera

Live Musical

Miss Saigon

FOTO BERLIN

Ter ere van het 25-jarig jubileum van de musical Miss Saigon vertonen wij deze klassieker éénmalig op het witte doek. Aan deze speciale jubileumvoorstelling werkten naast de nieuwe Londen cast, onder anderen Lea Salonga, Jonathan Pryce en Simon Bowman uit de originele cast mee. De regie is in handen van Laurence Connor. Het verhaal van Miss Saigon gaat over Amerikaanse soldaat Chris, die tijdens de Vietnamoorlog verliefd wordt op een prostituee, Kim. Na de evacuatie van de militairen zien ze elkaar jarenlang niet, maar bij hun hereniging blijkt dat ze samen een kind hebben.

theater

PARKTHEATER DI 18 OKTOBER 20.30

verrassende muziektheateravond

Marcel Osterop Nu het stof is gaan liggen Schijnbaar eenvoudige liedjes, waarvan de tekst of muziek je in het hart of het hoofd raakt. Schrijver/zanger Marcel Osterop en gitarist/componist Frank van Kasteren schreven er binnen de theatrale actualiteitenshow Orde van de Dag al een hele hoop. De actualiteiten zijn voorbij gevlogen, het stof is gaan liggen, en nu blijkt wat er over is gebleven: de basis voor een treffende en verrassende muziektheateravond waarin de makers iets willen zeggen over de tijd waarin we leven. Nu het stof is gaan liggen is een bezwering op de altijd maar veranderende tijd. Een theatrale muziekvoorstelling over het tekortkomen van de mens. Tekst, zang en muziek Frank van Kasteren en Marcel Osterop. Regie Greg Nottrot. I.s.m. Nieuw Utrechts Toneel en Het Zuidelijk Toneel. Voorstelling in het kader van thinX.

muziek

PARKTHEATER DO 20 OKTOBER 20.30 12

UIT IN EINDHOVEN

NATLAB DOOR PLAZA FUTURA DO 20 OKTOBER 19.30

live cinema


C-Scope, Emanuele Soavi Incompany & Korzo producties

Bruckner en Bartók bij philharmonie zuidnederland

De Haagse groep C-Scope staat bekend om zijn spannende interdisciplinaire manier van werken, met choreografe en danseres Cora Bos-Kroese en fotograaf Joris-Jan Bos als initiatiefnemers. Hun nieuwe project LVMEN belooft wederom een spannende botsing en samenkomen van dans en live fotografie te worden. Ditmaal werken ze samen met choreograaf Emanuele Soavi en zijn in Keulen gevestigde gezelschap. Er staan maar liefst drie generaties dansers op het toneel. Ze bekijken zichzelf, worden geobserveerd en zien elkaar. LVMEN confronteert de menselijke binnenkant, de verlammende angsten, het gevoel van trots, de sluimerende geheimen en het onontkoombare verouderen. Voorstelling in het kader van Ontroerend Goed.

Het is een uitdagende combinatie: de Zevende Symfonie van Bruckner naast het Tweede Pianoconcert van Béla Bartók. De philharmonie durft het aan om deze grootheden van de late negentiende en vroege twintigste eeuw naast elkaar te zetten. Op 21 oktober dirigeert Brucknerspecialist Hans Graf beide werken in Muziekgebouw Eindhoven. Solist is niemand minder dan de briljante Franse pianist Jean-Efflam Bavouzet.

Bartók - Pianoconcert nr 2 Bruckner - Symfonie nr 7

klassiek

MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN VR 21 OKTOBER 20.15

Joachim Robbrecht The Great War Machine In november 2011 houdt Generaal van Uhm, commandant der Nederlandse strijdkrachten, een lezing in de Amsterdamse schouwburg waarin hij beargumenteert waarom wapens ons helpen om de vrede te bewaren.

FOTO JORIS-JAN BOS

Er zijn krachtige musici nodig om deze boodschappen zo overtuigend mogelijk te brengen. Vandaar dat philharmonie zuidnederland gelukkig is met de vertrouwde Hans Graf en Jean-Efflam Bavouzet. Deze pianist bewees al eerder dat hij vol bravoure een vrolijk stuiterende volksdans kan maken van Bartóks noten. Daarom waagt hij zich graag aan Bartóks meest complexe en spectaculaire Tweede Pianoconcert, die volkse oerkreet uit de Balkan. Een niet te missen concert. philharmonie zuidnederland. Dirigent Hans Graf. Piano Jean-Efflam Bavouzet. Digitale concertinleiding: philharmoniezuidnederland.nl/concertinleiding

dans

PARKTHEATER VR 21 OKTOBER 20.30

prachtige solo halina reijn

La voix humaine Een vrouw belt voor de laatste keer met haar ex-geliefde. Hij verbrak hun relatie enkele dagen eerder. De vrouw probeert vergeefs de lijn open te houden. Eerst nog optimistisch en vanuit ontkenning, later wanhopiger en zelfdestructief. Langzaamaan ontstaat het beeld van hun voorbije relatie en het besef dat de minnaar voorgoed heeft gekozen voor een ander. Haar eenzaamheid, angsten en verlangens zijn Cocteau’s monoloog indringend en herkenbaar neergeschreven. De Franse schrijver, ontwerper en cineast Jean Cocteau schreef La voix humaine in 1927. Het stuk is een van de weinige monologen in het wereldrepertoire die voor een vrouw zijn geschreven en wordt ditmaal bij Toneelgroep Amsterdam vertolkt door Halina Reijn. Regie Ivo van Hove. Spel en vertaling Halina Reijn.

FOTO SOFIE KNIJFF

FOTO PAUL MITCHELL

LVMEN

Deze soldaat in het theater inspireert Joachim Robbrecht tot een duizelingwekkend propagandastuk waarin de toeschouwers worden uitgedaagd om het fenomeen oorlog met een andere bril te bekijken. The Great War Machine is een zinderende uitwisseling van gedachten over oorlog en de betekenis ervan in ons dagelijks leven. De debatten worden gevoerd door performers die zowel gameontwerpers, ingenieurs, uitvinders, fantasten als trendwatchers belichamen. Met Aitana Cordero, Tashi Iwaoka en Louis van der Waal. Tekst en regie Joachim Robbrecht.

toneel

PAND P VR 21 OKTOBER 20.30

Orquestra de Cadaqués Barcelona, Sir Neville Marriner “In één woord meesterlijk”, schreef de Los Angeles Times toen Augustin Hadelich met het Los Angeles Philharmonic het vioolconcert van Beethoven uitvoerde. Vanavond schittert de jonge Italiaan andermaal met dit meesterwerk. De baton is in handen van niemand minder dan Sir Neville (91 jaar!). Deze grijze meester was jarenlang het boegbeeld van de Academy of St Martin in the Fields. Onder zijn leiding speelt het jonge orkest uit Barcelona ook Beethovens zonnigste symfonie.

Programma Beethoven – Vioolconcert Beethoven – Symfonie nr 2 concert

FOTO JAN VERSWEYVELD

MUZIEKGEBOUWEINDHOVEN.NL MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN MA 24 OKTOBER 20.15

toneel PARKTHEATER ZA 22 (20.30) & ZO 23 OKTOBER ( 14.30)

Walter en Dolores zijn drie jaar getrouwd. Hun huwelijk is gelukkig en liefdevol. Er ontbreekt maar één ding: een baby als bezegeling van hun gelukkige eenheid. Maar Dolores weet dat zij nooit zijn kind zal kunnen baren. Een goed moment om Walter dit te vertellen, komt maar niet. Een ontmoeting tussen hem en de vrijgevochten, moderne Anne Mae lijkt dan ook het huwelijk onderuit te halen. Walter valt als een blok voor haar en geeft zich gepassioneerd aan haar over. Een liefdevolle affaire ontwikkelt zich en Walter probeert voor beide vrouwen waar hij van houdt, goed te zorgen. Als Dolores erachter komt dat haar man een affaire heeft met haar vroegere hartsvriendin, ontsteekt zij in woede. Ze besluit wraak te nemen... Met Raymi Sambo, Diana Sno en Ritzah Statia. Dramaturgie Gerardjan Rijnders. Voorstelling in het kader van Ontroerend Goed.

FOTO JEAN VAN LINGEN

VIG / Raymi Sambo Mijn (Bij)Vrouw

toneel

PARKTHEATER MA 24 OKTOBER 20.30 OKTOBER 2016

13


Amina Khayyam Dance Co in aangrijpende Yerma Familie Flöz speelt FOTO VIPUL SANGOI

Het aangrijpende verhaal van Yerma uit Frederico Garcia Lorca’s rauwe, maar ook lyrische stuk over een vrouw die de diepe schaamte en sociale isolatie ondergaat van een kinderloos huwelijk wordt door Amina Khayyam Dance Company vertaald naar de neo klassieke Kathak, de beroemde Indiase dans. De vrouw wordt uiteindelijk gedreven tot een verschrikkelijke en onherroepelijke daad. Het stuk is oorspronkelijk gesitueerd op het patriarchale en streng religieuze Spaanse platteland, maar wordt door AKDC verplaatst naar de stedelijke Britse samenleving. Onder begeleiding van spectaculaire live muziek, zang, tabla en cello geniet u van dit prachtige dansstuk.

Teatro Delusio Het woordloze Teatro Delusio van het Berlijnse theatergezelschap Familie Flöz speelt zich af achter de schermen van het theater, terwijl op de bühne zangers en acteurs hun triomfen vieren. Maar wie zet ze eigenlijk in de spotlights? Precies: de toneelmeester en de technici. Bob, Bernd en Ivan scharrelen rond in hun rommelige ruimte vol rondslingerende rekwisieten. Drie expressieve karakters ondanks hun statische maskers, die de voorstelling typeren. De combinatie van maskertheater en mime is ontroerend, humoristisch en knap gemaakt. Familie Flöz stond al eerder op de Nederlandse planken voor een enthousiast publiek met Infinia. FOTO SIMONA BOCCEDI

dans

woordloze

PARKTHEATER WO 26 OKTOBER 20.30

In een mix van standup en storytelling deelt Boom Chicago veteraan Rob AndristPlourde zijn komisch perspectief op jaren van verslaving aan comedy en muziek. In deze nieuwe onemanshow gaat de Amerikaan in op alle mijlpalen van zijn twintigjarige verblijf in Nederland. Van seks en fietsen, tot aan diabetes, dope smoking en smokkel. In deze interactieve theatershow komt zijn liefde voor radio, TED talks, beatboxen en improvisatie bovendrijven. Engelstalig.

FOTO SYLWIA LEPIARZ

Rob AndristPlourde Rob It Like It’s Hot

mime theater

comedy

PARKTHEATER DO 27 OKTOBER 20.30

PARKTHEATER ZA 29 OKTOBER 20.00

Noord Nederlands Toneel De absurde comedy All Inclusive neemt je mee de kroeg in, waar de Stamgasten rondjes eigen gelijk halen, eigen pijn ventileren en absurde redeneringen volgen om de wereld te begrijpen. Een gemeenschap van gelijkgestemden die voor één avond de oplossing vinden, die de dag daarop vergeten is. Een dement universum waaruit we pas verlost raken door de komst van de Nieuwe Gasten. Met All Inclusive komt er een feestelijk einde aan een eigenzinnig, visueel explosief en multidisciplinair theatertijdperk van het NNT onder Ola Mafaalani. Met Bram van der Heijden (spel/regie), Eef van Breen (composities/trompet/zang), Eva Tebbe (zang/harp), Jochem Stavenuiter (spel/regie), Ko van den Bosch (spel/regie), Malou Gorter (spel/regie) e.a.

spot on eindhoven Jo pr ng es e en m te ak re er n si hu n n Ein pr d og ho ra ve m n m a

All Inclusive

PAND P ZA 29 OKTOBER 20.30

ZOMERTIJD/WINTERTIJD: Jorg van den Kiemboom, Luka Kooijmans & Michèle Rijzewijk

Comedy Central presents Jimmy Carr

Ik weet vrij weinig. Ik weet bijna niets. Dit is Rita. Rita weet zo'n beetje hetzelfde als ik. Maar Rita is ouder dus zij weet net iets meer.

Laat je niet voor de gek houden door zijn nette kapsel en zijn strakke pak. Dat is ook het enige wat deftig is aan Jimmy Carr. De Brit begon zijn succesvolle race naar de top van de comedyladder als presentator bij Channel 4, waar al snel bleek dat hij meer talenten had. Carr komt altijd vlijmscherp en razendsnel uit de hoek en grofheid wordt hierbij niet geschuwd. Al meer dan anderhalf miljoen mensen zagen ondertussen zijn shows, na Londen, New York en Johannesburg is het nu tijd om Eindhoven te veroveren. MUZIEKGEBOUWEINDHOVEN.NL MUZIEKGEBOUW EINDHOVEN DO 27 OKTOBER 20.15 14

UIT IN EINDHOVEN

FOTO REYER BOXEM

Een voorstelling voor iedereen vanaf 6 jaar over wat we niet weten, wel weten en willen ont-weten.

toneel

stand up PARKTHEATER ZA 29 OKTOBER 20.30

Sjoerd Wintzen plof·fen (plofte, heeft, is geploft) 1 een dof geluid veroorzaken door te vallen. Voorbeeld: ‘Zij ploften samen op de bank’: onderuitgezakt hangen en te lam zijn om nog maar één vinger uit te steken. Een interactieve voorstelling waar iedereen ontploft. Net als vroeger. Bij Jan Klaassen...

zie voor uitgebreide info: thisiseindhoven.nl


Theater Artemis en Het Zuidelijk Toneel Hoe de grote mensen weggingen en wat er daarna gebeurde

uit met kinderen

FOTO MENNO KOK

Het lijkt allemaal heel echt. Het dorp. Het hooi. Het vuur en de mensen. Alsof we echt in de Middeleeuwen zijn. Maar er is iets vreemds aan de hand. De vogels letten niet meer op hun nesten en er scharrelt een eenzaam berenjong door het dorp. En op een dag besluiten de ouders om weg te gaan. Zomaar, opeens. Even grappig en origineel als Jeroen Bosch toont Jetse Batelaan ons wat er gebeurt als de liefde tussen een ouder en zijn kroost verdwijnt. Een verhaal dat werd geschreven door Gouden Griffelwinnaar Simon van der Geest, met live muziek en ter plekke geregisseerde kinderen uit het publiek. Met Marien Jongewaard, Freek Nieuwdorp, Tjebbe Roelofs e.a. Regie Jetse Batelaan. Muziek Trio aXolot. Coproductie Theaterfestival Boulevard/ Jheronimus Bosch 500. I.s.m. Theater aan de Parade.

toneel 8+

ILL. RIEN POORTVLIET

PARKTHEATER ZO 9 OKTOBER 14.30

Theater Terra speelt Rien Poortvliets De Kabouter

In een magisch moment betreedt Lise het boek van de kabouters en beleeft met haar nieuwe kaboutervriendjes een groot avontuur. Ze reizen op de rug van een gans, in de bek van een leeuw en in een luchtballon naar de Noordpool, de enige plek op de wereld waar nog kabouters wonen die gedachten kunnen lezen en met dieren kunnen praten. Daar aangekomen probeert Lise het sprookje van de kabouters te redden, voordat kinderen over de hele wereld de kabouters zijn vergeten. De Kabouter is een familievoorstelling voor iedereen vanaf 4 jaar, naar de boeken van Rien Poortvliet en Wil Huygen. Met Dick Feld, Wesley de Ridder, Marije Konings en Linda Korevaar. muziek Muziek en regie Fons Merkies. theater PARKTHEATER ZO 23 OKTOBER 14.30

4+

Kwatta speelt Sneeuwvlinders Twee vriendinnen van verschillende afkomst hebben beiden een probleem. Hun ouders geven hen iedere dag een portie verwijt, onenigheid of vooroordeel over de ander. Met een rugzak vol verwijten lopen de twee door het leven. Ze spreken af om zichzelf en elkaar te verlossen van de striemende rugzak. Maar zo makkelijk is het niet, hoe haal je een knoop uit een touw als die er al jaren in zit? Misschien kunnen twee verschillende mensen wel helemaal geen vrienden zijn? Een voorstelling van theatermaker Eran Ben Michael die zich bevindt op het snijvlak van toneel en stand up. Voorstelling speelt zich af in een grote truck voor Pand P. Tekst en regie Eran Ben Michael. Spel Imke Smit, Naomi Reingoud.

toneel 8+

PAND P ZA 29 OKTOBER 13.30 & 15.00

mythische monsters & draken De griezelspeurtocht in preHistorisch Dorp voert door eeuwenoude tijden van prehistorie tot middeleeuwen. Trotseer mythische monsters en draken en help de 15e-eeuwse schilder Jeroen Bosch bij zijn zoektocht naar inspiratie. Vind jij de fabeldieren? Alleen wie de proeve der bekwaamheid volbrengt is vaardig genoeg voor de historische griezelspeurtocht. Beschik jij over wijsheid, moed, kun je samenwerken en kun je een rol spelen? Helden van alle leeftijden worden uitgedaagd om heus eenhoornpoeder te vinden. Met je familie of vrienden samen lukt het vast om de riem van de weerwolf te bemachtigen. Stap in een donkere met rook en nevel gevulde drakenwereld. Of zet al je behendigheid in bij de zoektocht naar het ei van de basilisk. Alle relikwieĂŤn samen onthullen de symboliek van de fabeldieren uit de schilderijen van Jeroen Bosch! Voor helden van alle leeftijden!

speurtocht

PREHISTORISCH DORP ZA 22 T/M ZA 29 OKTOBER 11.00-17. 00

Duistere Halloween-nacht Het middeleeuwse stadje Endehoven is tijdens twee Halloween-nachten sfeervol verlicht met fakkels op het eeuwenoude marktplein, warme haardvuren bij de hoeve en in de herberg branden kaarsen.

Griezelen in preHistorisch Dorp

Schijn bedriegt echter, want aan de rand van het Endehoven waart een vuurspuwende draak rond, meerminnen zwemmen in het duistere meer en er is een weerwolf gesignaleerd. Stap jij in de duistere Halloween-nacht?

PREHISTORISCHDORP.NL

evenement 8+

PREHISTORISCH DORP VR 27 EN ZA 28 OKTOBER 20.00-23.00 OKTOBER 2016

15


cultuur+ in de bibliotheek eindhoven Stefan Boonen leest voor

Voorleesvoorstelling Loet en Oma

Stefan Boonen heeft al meer dan 80 kinderboeken geschreven. Speciaal voor de Kinderboekenweek leest hij deze middag voor uit zijn boek Hier waakt oma. Een lekker gek verhaal over een fantastisch weekend met een bijzondere oma. En ook uit zijn nieuwste boek Mammoet (over Theo, een van de beste jongens ooit). Een knotsgek en ontroerend verhaal over vriendschap en fantasie. Na afloop kan je ook je boek laten signeren! Aanmelden stefanboonen.eventbrite.nl

voorlezen WO 12 OKTOBER 14.00-16.00

Gertrud Jetten vertelt Houd je van boeken en van paarden? Dan moet je zeker naar Gertrud Jetten komen luisteren. Zij schrijft namelijk heel veel boeken over droompaarden en manege De Zonnehoeve. In haar nieuwste boek Hoe ik mijn opa vond en alles anders werd gaat niet alleen over paarden, maar óók over een oma! Deze middag vertelt ze hoe het is om schrijfster te zijn en wat er allemaal bij het schrijven van een boek komt kijken. Aanmelden gertrudjetten.eventbrite.nl

In deze muzikale voorleesvoorstelling leest het stoere meisje Loet samen met Oma voor uit haar boek Loet Moet. Dit doet zij op haar eigen(wijze), interactieve en doldwaze manier! Loet verzint de leukste dingen met haar Oma. Zoals dieren nadoen, dansen en rijmrappen. Oma leert Loet zelfs breien, best ingewikkeld... Loet is gecreëerd en wordt gespeeld door actrice en auteur Ruth Bakker. Voor iedereen van 4+. Aanmelden loetenoma.eventbrite.nl

Fast fashion / Slow fashion De mode/textielwereld is een van de meest milieubelastende industrieën ter wereld. Tijdens het DDW-programma van de Bibliotheek Eindhoven gaat Regine Nussein, trendwatcher duurzaamheid, in op de vraag hoe de stap naar de ‘slow fashion society’ te maken is, waar bewuster wordt gekozen. Tijdens het DDW-programma van de Bibliotheek Eindhoven geeft Regine Nussein, trendwatcher duurzaamheid, tijdens haar masterclass inzicht in de complexe modewereld en de weg die zij nu inslaat om duurzamer te produceren. Aanmelden fastfashionslowfashion.eventbrite.nl

voorlezen 4+

ZO 9 OKTOBER 14.00-14.30

Live interview

Susan Smit Noteer vast in je agenda: donderdag 20 oktober komt Susan Smit naar de Witte Dame! Aanmelden susansmit.eventbrite.nl

lezing ZA 15 OKTOBER 14.00-15.30

DDW thema-avond Duurzaamheid & Design

lezing VR 28 OKTOBER 19.15-21.30 16

MA 24 OKTOBER 13.00-14.30 & 15.00-16.30

Inspiratie-ochtend nieuwste titels en boekentrends

Welke nieuwe titels vinden de uitgeverijen zelf het meest bijzonder of waarvan verwachten ze het meest? Deze vraag stelde onze collectiebeheerder tijdens de afgelopen inkoopbeurs. Tijdens de inspiratie-ochtend presenteert ze de nieuwste boeken en trends in het boekenvak. Met beschrijvingen van de titels waar de verwachtingen hoog van zijn en beeld- of filmmateriaal illustreert ze de trends voor de komende tijd. evenement Aanmelden boekentrends.eventbrite.nl DO 13 OKTOBER 10.00-11.30

FOTO PAUL DE GRAAFF

99% van alle producten belandt binnen 6 maanden op de vuilnisbelt. Duurzaam design wil dat anders. Tijdens deze thema-avond toont Bas van Abel, ambassadeur van de DDW 2016 én oprichter van Fairphone hoe de complexe en schadelijke productieketen van de smartphone opengebroken kan worden. De missie van Timmy de Vos is om de inzameling van afgedankte elektronica en huishoudelijke apparaten te verbeteren. Hij maakt gebruik van games en competitieelementen om het inzamelen te stimuleren.

masterclass

DO 20 OKTOBER 19.30-21.30

interview


internationaal tekenfestival The Big Draw The Big Draw is een internationaal tekenfestival dat in 20 landen succesvol is. In Eindhoven worden er tekenactiviteiten georganiseerd en overal gratis tekenworkshops gegeven in de stad. Leuk en leerzaam om aan mee te doen of inspirerende exposities om naar te kijken. Voor de meeste onderdelen is de toegangsprijs € 1,- (de opbrengst is voor het Jeugdcultuurfonds Eindhoven). Iedereen mag meedoen aan The Big Draw; van jong tot oud, van student tot professional, van kunstenaar tot liefhebber. The Big Draw is een internationaal, multicultureel festival dat taalgrenzen overstijgt en je uitnodigt om nieuwe mensen te ontmoeten & Samen Wat Te Betekenen. Volstrekt vreemden creëren samen misschien wel de meest geweldige dingen. Tekenen met potlood, pen en papier, spuitbussen, krijt, licht, zand, geluid, film, etc. Het evenement is laagdrempelig, creatief, vrij, urban, iedereen heeft plezier, iedereen kan tekenen! THEBIGDRAWEINDHOVEN.NL

festival

Volksuniversiteit Eindhoven presenteert lezing Joop de Weger

Mag ik het programma even? In klassieke muziek zitten vaak verborgen verhalen, verhalen waar in programmaboekjes en cdtoelichtingen nauwelijks aandacht voor is. Jammer, want wie die verhalen kent, hoort en geniet meer! Muziek die iets buiten-muzikaals wil vertellen wordt ‘programmamuziek’ genoemd. Een wat op de achtergrond geraakt begrip, misschien geschiedenis, misschien omstreden. Maar, wie het kaf van het koren scheidt, houdt klankjuwelen over. Met een paar van die juweeltjes als voorbeeld wordt nader ingegaan op de wijze waarop componisten verhalen, gedichten, portretten, landschappen of gebeurtenissen in muziek proberen te vertalen. Wie meer weet, wie meer hoort! Joop de Weger (1951) groeide op met klassieke muziek. Hij speelde viool in amateurorkesten, was lid van een strijkkwartet en vormde jaren een vast duo met een pianiste. In 2004 begon hij in zijn woonplaats Boxtel met het geven van cursussen Luisteren naar Klassieke Muziek . Na zijn pensionering in 2013 breidde hij deze activiteit uit. Momenteel geeft hij cursussen aan o.a. de Volksuniversiteiten van Eindhoven, Den Bosch en Helmond. Daarnaast geeft hij, samen met een kunsthistoricus en een neerlandicus, Culturele Drieluiken waarin thema’s belicht worden vanuit de beeldende kunst, literatuur en muziek.

lezing

ACADEMISCH GENOOTSCHAP DI 4 OKTOBER 20.00

DIV. LOCATIES ZA 1 T/M WO 5 OKTOBER

DLL Marathon Eindhoven

Boekie Night met wim daniëls Schrijver en columnist Wim Daniëls verzorgt in samenwerking met Natlab en Boekhandel van Piere deze maandelijks terugkerende literaire talkshow.

Mini Marathon 1,5 km, IAK CityRun 4,5 km, ED 10 km Run, Halve Marathon incl. DLL Businessrun, DLL Marathon incl. Smeets Estafettemarathon.

Daniëls verwelkomt schrijvers, dichters, lezers, uitgevers, studenten, scholieren, boekhandelaren en boekliefhebbers in de theaterzaal van Natlab. In deze editie gaat hij in gesprek met Ronald Giphart (Lieve), Mirjam Rotenstreich (De Stalkster) en Susan Smit (Eerste vrouw). Iedereen die van boeken houdt is welkom op de Boekie Night. De muziek wordt deze editie verzorgd door Rob, Ria, Ronnie en de Zippers.

Op 9 oktober vindt al weer de 33e editie van DLL Marathon Eindhoven plaats. Het is het grootste eendaags sportevenement van Noord-Brabant en er worden ruim 25.000 deelnemers aan de start verwacht op de diverse afstanden. Langs het parcours vinden ook nog activiteiten plaats en op zo’n 50 plaatsen staan muziekattracties om de lopers te ondersteunen en het publiek te vermaken. Verder vinden op Strijp-S diverse spectaculaire activiteiten plaats.

literair

MARATHONEINDHOVEN.NL NATLAB DOOR PLAZA FUTURA DI 11 OKTOBER 20.00

Einstein & Bekkering Talkshow o.l.v. Persis Bekkering

talkshow

sport BINNENSTAD ZO 9 OKTOBER

FOTO ANNE REINKE

Op de plek waar Einstein in 1923 heeft gesproken, praat jonge schrijfster en Volkskrant-recensent Persis Bekkering elke maand met niet minder geniale schrijvers, denkers en makers. Einstein & Bekkering is een experimentele talkshow over literatuur, en wat die te zeggen heeft over belangrijke actuele thema’s. Dichters komen praten over economie, schrijvers over robots en filosofen over wat we wel of niet in onze mond moeten stoppen. Elke laatste donderdag van de maand.

NATLAB DOOR PLAZA FUTURA DO 27 OKTOBER 20.00 OKTOBER 2016

17


lezing in RHCe de geschiedenis van Woensel en de Sint Petrusparochie Velen zullen het niet weten, maar Woensel was ooit een van de oudste en grootste dekenaten van Nederland. In de middeleeuwen was dus niet Eindhoven maar Woensel een religieus en administratiefrechtelijk centrum van een gebied, dat zich uitstrekte tot ver in het huidige België. Prof. mr. dr. Gerard Strijards die eerder al een uitvoerige publicatie wijdde aan de lange en bijzondere geschiedenis van Woensel en de Sint Petrusparochie gaat op deze ochtend uitvoerig in op de gebeurtenissen in het Woensel van weleer. Strijards is raadadviseur internationaal strafrecht voor het Parket-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden en buitengewoon hoogleraar internationaal recht. Kerkgeschiedenis heeft zijn bijzondere belangstelling.

DE SINT PETRUSKERK VAN WOENSEL OP EEN TEKENING UIT 1739 (COLLECTIE RHCE)

lezing

RHCE VR 21 OKTOBER 10.00

oktober in het Philips Museum

Space Age Design, HealthLab en museum kids factory

Big data. Big DADA? Kunstenaars, ontwerpers en creatieven uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika presenteren zich tijdens de Dutch Design Week in een expositie en workshops Big data belooft dé revolutionaire kracht van de toekomst te worden. Door de beschikbaarheid en toepassing van grote hoeveelheden informatie zijn bijvoorbeeld rampen te voorspellen, maar ook verkeersproblemen in wereldsteden op te lossen. Big en open data kunnen dus een hulpmiddel zijn voor sociale innovatie. Maar zijn ze ook in te zetten bij het aanpakken van complexe mondiale en lokale uitdagingen? Waar liggen de mogelijkheden, beperkingen en valkuilen? En wat zijn de ervaringen ermee in niet-westerse landen? Zes kunstenaars, ontwerpers en andere creatieven (fellows) uit Afrika, Azië en LatijnsAmerika onderzoeken en ontwikkelen - in samenwerking met Nederlandse professionals ideeën en scenario’s rond big data. Op uitnodiging van Age of Wonderland 2016 nemen zij de relatie tussen big en open data, technologie, economie en sociale innovaties onder de loep. Ze presenteren hun werk tijdens de Dutch Design Week in een (gratis toegankelijke) openbare expositie en workshops (hiervoor koop je tickets via ageofwonderland.nl). Kom ook naar de Big Data/Big Dada Dialogues op maandag 24 oktober om 19.30 uur.

Op 13 oktober opent het Philips Museum een nieuwe exposite over design in de sixties: The Space Age. Daarnaast is er nog veel meer te beleven in het museum. Zo kunnen bezoekers van het museum op 1 en 2 oktober zelf experimenteren in het HealthLab. Bovendien speelt in de herfstvakantie de voorstelling De Lamp en is er voor kinderen de Museum Kids Factory. Space Age Design Vanaf 13 oktober gaan we terug naar de sixties en seventies in het Philips Museum met een tijdelijke expositie over design tijdens het ruimtetijdperk. De ‘Space Age’ begon met de lancering van de Spoetnik in 1957. Het optimisme van deze periode had een enorme impact op de vormgeving, ook bij Philips. Het kwam tot uiting in grafisch werk, elektronische muziek, producten en gebouwen, zoals het Evoluon uit 1966. Bovendien tonen we in de tentoonstelling over Space Age Design enkele voorbeelden van de invloed op latere en hedendaagse Philipsontwerpen.

Workshops ALI ESLAMI laat de ons de tragische dodenaantallen die ons elke dag via het nieuws bereiken anders beleven door middel van Virtual Reality (workshops: Advanced VR Development and Design (vr 28 oktober 14.30-17.30)+ VR as New Medium – A hitchhikers guide to VR (zo 23 oktober 15.30-17.30) IMAN ABDURRAHMAN bouwt een mobiel Backpack Radio Station dat als minidatabase ook gegevens toegankelijk maakt om aankomende rampen te voorspellen (workshop Radio for Disaster Management (di 25 oktober 14.30-17.00) BUDI PRAKOSA ontwikkelt gebruiksvriendelijke software waarmee iedereen een eigen database kan bouwen (workshop MightyBits, a DIY database (ma 24 oktober 13.30-16.30) NG’WINULA ‘UNU’ KINGAMKONO zet dataverzameling in om het transportsysteem en de infrastructuur in Dar es Salaam te verbeteren (workshop Roadata (wo 26 oktober 15.30-17.30) PAZ BERNALDO bekijkt of open data een mogelijk middel is voor sociale en openbare innovatie in het enige publieke park in de stad Melipilla (workshop Sombrero Park, an urban living lab (do 27 oktober 15.30-17.30) BRANLY LÓPEZ ziet oude Maya kennis als open kosmische data. Hij onderzoekt verschillende manieren om deze gegevens te ontsluiten (workshop Big Cosmic Data (zo 23 oktober 11.30-14.30 uur) Expo open van 22 t/m 30 oktober, dagelijks tussen 11.00 en 18.00 uur in Natlab. AGEOFWONDERLAND.NL AGE OF WONDERLAND IS EEN CO-CREATIE PROJECT VAN HIVOS, BALTAN LABORATORIES, DUTCH DESIGN FOUNDATION EN DESIGN ACADEMY EINDHOVEN. (FOTO PHILIPS COMPANY ARCHIVES)

HealthLab Tijdens het Weekend van de Wetenschap op 1 en 2 oktober is er een HealthLab in het Philips. In dit HealthLab kunnen kinderen met hun ouders verschillende proeven doen en ontdekken hoe innovaties in de gezondheidszorg je helpen om gezonder te leven. Het HealthLab is een samenwerking van Diagnostiek voor U, Jet-Net en het Philips Museum. Deelname is gratis met een geldig entreebewijs voor het Philips Museum. Herfstvakantie In de herfstvakantie is het museum ook op maandag open en zijn er speciale activiteiten. Van 15 t/m 21 oktober speelt de korte voorstelling De Lamp in het Oude Fabriekje van het Philips Museum. Van 22 tot en met 30 oktober organiseren we weer de Museum Kids Factory waarin kinderen kunnen kennismaken met vele vormen van techniek.

PHILIPS-MUSEUM.COM FACEBOOK.COM/PHILIPSMUSEUM

PHILIPS MUSEUM OKTOBER 18

UIT IN EINDHOVEN

expo workshop

expo workshop NATLAB DOOR AGE OF WONDERLAND ZO 22 T/M ZO 30 OKTOBER


expo

ddw in het van abbemuseum Te gast bij het Van Abbemuseum

Broken White

OPENING TRADITION

Net als bij de vorige edities, slaan Design Academy Eindhoven en het Van Abbemuseum ook voor Dutch Design Week 2016 de handen ineen voor een gezamenlijke tentoonstelling: Broken White. Na de DDW is de tentoonstelling nog tot en met 6 november 2016 te bezoeken. Het project Broken White is gericht op de verhoudingen die wij als mensen hebben met kleur. Eeuwenlang dachten we over kleur in termen van licht dat op een voorwerp valt en in meer of mindere mate wordt gereflecteerd. Totale reflectie levert wit op, volledige absorptie zwart. Maar de tegenwoordig alom aanwezige beeldschermen zijn geen voorwerpen die licht reflecteren. Het zijn objecten die zelf stralen. De bron van kleur is veranderd en daarmee haar verschijningsvorm. De kunstenaar Mathieu Meijers ANNETTE KELM, BACKSTAGE, 2004. COLLECTIE KÖNIG GALERIE, BERLIJN heeft een schema ontwikkeld dat ons in staat stelt ons kleurbegrip te herijken. Broken White maakt dat schema concreet aan de hand van kunstwerken en design. expo

Dit project toont de samenwerking tussen Japanse ambacht en Nederlandse ontwerpers. In een kleurrijke installatie van textiel en film laten ontwerpers Emilie Pallard, Niels Heymans en Makiko Shinoda textiel zien dat werd ontwikkeld in samenwerking met een traditionele Kurume-kasuri weverij in Yame, Japan. 22 T/M 30 OKTOBER

Te gast bij het Van Abbemuseum

MADE IN GRUNN, FEEDING THE SENSES WITH SUGAR AND SALT In het project Made in Grunn: Feeding the Senses with Sugar and Salt van het Centrum Beeldende Kunst (CBK) Groningen zijn designers gekoppeld aan de Groningse suiker- en zoutindustrie. Welke nieuwe producten, concepten en toepassingen op basis van suiker en zout zijn er mogelijk als je designers en de

DDW MUSIC: OPTREDENS VAN JEANGU MACROOY EN SUNDAY SUN

Pracht und prinzip Bas van Beek

16.00-17.30 In Pracht und Prinzip combineert ontwerper Bas van Beek de ontwerpprincipes van het Bauhaus (1919-1932) en de Wiener Werkstätte (1903-1932) met de collectie van het Van Abbemuseum. De resultaten past hij toe op verschillende producten, zoals behang, een tapijt, een meubel, kleding en een houten legpuzzel.

BAS VAN BEEK, ONTWERP BEHANG 2016. MET UNTITLED (1961-69) V AN DONALD JUDD, 2016.

expo

24 SEPTEMBER T/M 6 NOVEMBER

13 OKTOBER

Tijdens de Dutch Design Week vindt er ook DDW: Music plaats. Hierbij worden diverse liveoptredens gegeven op verschillende locaties in Eindhoven. Op zaterdagmiddag 29 oktober kun je in het auditorium van het Van Abbemuseum luisteren naar de optredens van de singersongwriter Jeangu Macrooy en de Indieband Sunday Sun. Beide artiesten zijn eerder uitgeroepen tot 3FM Serious Talent. Zie ook pagina 5.

muziek

29 OKTOBER

THEATERRONDLEIDING Kinderkunstclub

Rondleiding voor de hele familie

Ben jij tussen de 6 en 12 jaar oud? Vind je het leuk om naar kunstwerken te kijken, maar vooral ook om zelf kunst te maken? Kom dan naar het Van Abbemuseum. Elke zaterdagmiddag ben je welkom van 14.00 tot 16.00 uur bij de Kinderkunstclub. Samen met andere kinderen ga je eerst in het museum naar echte kunstwerken kijken. Elke keer is er een ander thema waarover je daarna je eigen kunstwerk gaat maken. Door de uitdagende opdrachten zal je ontdekken dat er ook in jou een echte kunstenaar schuilt! Natuurlijk mag je je kunstwerk mee naar huis nemen. Neem je vriendjes en vriendinnetjes mee zodat het extra leuk wordt! De kosten per bijeenkomst bedragen € 6,- per kind.

FOTO : MARCEL DE BUCK

Waan je in 2016 in Jheronimus Bosch' Tuin der Lusten in het Van Abbemuseum. In een serie speciale activiteiten door het jaar heen wordt de wereld van Bosch tot leven gewekt door in te spelen op al je zintuigen. Voel, ruik, zie, proef en hoor hoe de Bossche kunstenaar tot op de dag van vandaag blijft inspireren. De surrealistische werelden die Bosch schept roepen zowel welriekende als minder lekker geurende associaties op. Hoe zou de hel van het Laatste Oordeel hebben geroken? Wat rook Bosch zelf terwijl hij schilderde? En hoe werkt dit meest ondergewaardeerde zintuig? In een lezing en workshop, gegeven door Caro Verbeek (geurhistoricus) en Scentman (AromaJockey), workshop kom je er zelf achter.

expo

22 T/M 30 OKTOBER

8 OKTOBER T/M 6 NOVEMBER

GESCHIEDENIS INHALEREN, DE GEUR VAN BOSCH Aromaworkshop

expo

ELKE ZATERDAGMIDDAG 14.00-16.00

kids

In de theaterrondleiding ga je op een vrolijk avontuur door de tentoonstelling De collectie nu. De onderzoeker van alle dingen is een nieuwsgierig figuurtje die er van houdt de dingen steeds op een andere manier te bekijken en te beleven. Op je kop, achterstevoren, met je ogen dicht. Ze neemt je mee in een speels kijk-experiment. Samen ontdekken jullie een verrassende en fantasievolle manier om naar kunst te kijken. Iedere eerste zondag van de maand is er een gebarentolk onderdeel van de voorstelling, waardoor de theaterrondleiding ook toegankelijk is voor dove en slechthorende gezinsleden. De kosten voor deelname aan de theaterrondleiding is €3,per persoon (exclusief entree), kinderen t/m 5 jaar doen gratis mee. Deze theaterrondleiding is ook te boeken voor schoolklassen en rondleiding kinderfeestjes. 2 T/M 30 OKTOBER OKTOBER 2016

19


KunstRoute65 wijst de weg Graffiti, computerkunst en innovatief design – is dat ook iets voor ouderen? Zeker wel, bewijst KunstRoute65.

“In 2014 overleed mijn man. Kort daarop las ik over KunstRoute65 en ik dacht: hier kan ik een start maken om mijn leven weer op te pakken. Hij was twintig jaar ziek geweest, dementerend. De laatste acht jaar heeft mijn leven zich afgespeeld in een verpleegtehuis. En daarna, dan moet je de maatschappij weer in. De uitdaging, daar gaat het om. Dingen die ik niet ken, of waar ik meer van wil weten. Het mooiste vond ik tot nu toe de workshop 3D-printen van MU, de ontdekking van die technologie. Met het ontwerpprogrammaatje waar we mee leerden werken, ben ik thuis verder gegaan. Die ontwerpen wil ook laten printen. Ik ben heel nieuwsgierig. Als je op deze leeftijd bent, en je hebt kleinkinderen van midden dertig, dan moet je proberen midden in het leven te blijven staan. Dat is belangrijk, maar ook heel erg leuk.”

Het culturele DNA van Eindhoven is innovatief: design, creatieve technologie en urban culture. Maar voor veel ouderen is het een onbekende wereld. Dat is jammer. Want er is een boel te beleven en te ontdekken.

Uit in Eindhoven De activiteiten zijn natuurlijk ook te vinden in dé uitagenda van Eindhoven. Bovendien verschijnt KunstRoute65 met regelmaat in deze Uitkrant.

Ans van Maris (82 jaar), deelnemer KunstRoute65

FOTO HANNEKE WETZER

Waar moet u zijn? Wat is er te doen? KunstRoute65 wijst de weg. Op de site kunstroute65.nl vindt u nu al activiteiten zoals workshops en exposities. Altijd in samenwerking met een van de vaste partners: MU, Dutch Design Foudation, Mad Skills, STRP en Woonbedrijf. Op 25 oktober presenteert KunstRoute65 een nieuwe site, met nog meer agenda-items. Deze site is bovendien een platform waar ouderen, makers, culturele en zorg- en welzijnsinstellingen elkaar kunnen vinden.

KunstRoute65 Manifestatie tijdens DDW: Beleef nieuwe cultuur voor ouderen FOTO HANNEKE WETZER

De KunstRoute65 Manifestatie is gratis en draait om innovatieve cultuur voor en met ouderen. Een ochtend voor makers, beleidsmakers, professionals in welzijn & cultuur, maar ook voor ouderen zelf!

Actief aan de slag KunstRoute65 gaat niet alleen om luisteren en kijken, maar vooral om zelf doen en ervaren. Daarom gaan de Manifestatie-bezoekers vervolgens in kleine gemixte groepen zelf aan de slag in diverse actieve sessies met de culturele partners. De manifestatie is onderdeel van het landelijke programma Lang Leve Kunst. Op weg naar Age Friendly Cities rondom cultuurparticipatie voor ouderen. Eindhoven is een van de vijf geselecteerde steden. Een jury onder leiding van Hedy d’Ancona komt deze ochtend om te zien wat er allemaal op dit gebied gebeurt in Eindhoven. FOTO SAS SCHILTEN

FOTO SAS SCHILTEN

De opening wordt verzorgd door Tanja Mlaker, directeur Stichting Cultuur Eindhoven, en Jan Jaap Knol, directeur van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Daarna laten culturele instellingen MU, Dutch Design Foundation (DDF), STRP en Mad Skills zien wat ze de laatste maanden hebben gedaan en ontwikkeld. Zo werkten bij MU studenten en ouderen samen in Creatief met Computers. DDF bezocht samen met ontwerpers buurthuizen om uit de veelheid van het DDWprogramma een persoonlijke route samen te stellen. In het programma van STRP werken ouderen samen met een technologisch kunstenaar en een muziekproducer aan een performance waarin digitaal en analoog samengaan. Mad Skills laat ouderen kennis maken met urban culture, door onder meer een bustour naar graffiti-vrijplaats de Berekuil. Tijdens de Manifestatie vertellen deelnemende ouderen en jonge makers wat ze van elkaar hebben geleerd en wat dat heeft opgeleverd.

Meer info en aanmelden KUNSTROUTE65.NL/MANIFESTATIE DESIGNHUIS DI 25 OKTOBER 10.00-13.00

Mad Skills Is graffiti kunst? Street art en graffiti, u ziet het overal in de straat. Mad Skills, partner van KunstRoute65, nodigt ouderen uit voor een kennismaking. Graffiti-bustour Mad Skills neemt u mee langs dé plekken in Eindhoven waar graffiti en street art te zien zijn. Twee ervaren kunstenaars vertellen ter plekke de verhalen achter de kunstwerken. En natuurlijk stopt de bus bij Europa’s grootste openluchtmuseum voor graffiti: de Berenkuil.

bustour

Workshop Graffiti In deze workshop graffiti-spuiten geeft de docent eerst uitleg over het werken met een spuitbus. Hierna kunt u zelf aan de slag, alleen of in een groepje.

VITALIS WILGENHOF WO 12 & WO 19 OKTOBER 10.30-12.00 Aanmelden en informatie Maaike Mul (040 220 22 02 of M.Mul@vitalisgroep.nl) Gino Henkel (06 48 21 97 40 of Gino@madskills.nl) 20

UIT IN EINDHOVEN

workshop

FOTO THOMAS MEIJERMAN

VANAF VITALIS WILGENHOF WO 5 OKTOBER 10.30-13.00

evenement


Follow the Signs in artspace flipside

Inktspotprijs 2016 in het Ton Smits Huis Eindhoven

Met deze expositie komt we het onderzoek van Artspace Flipside naar de stad in al haar verschijningsvormen in beeld. Door dit project heeft de Oekrainse partner fotografen uit Oost- en West-Europa uitgenodigd om een beeld te geven van de stad waarin ze wonen, werken en verblijven. Mensen, gebouwen, markten, parken en utopische collages: waar sommigen inzoomen op een detail kiest de ander voor een panoramisch vergezicht van een flat. De fototentoonstelling laat de verschillende individuele artistieke uitgangspunten zien en levert daardoor een divers en kleurrijk beeld op van onze urbane leefwereld.

EXPOSITIES IN OKTOBER

De Inktspotprijs wordt georganiseerd door de Stichting Pers & Prent. Cartoonisten en politieke tekenaars kunnen ieder vijf tekeningen inzenden. Een jaarlijks wisselende jury kiest de beste prent.

Van Abbemuseum

Kazerne expo restaurant

BILDERDIJKLAAN 10

PARADIJSLAAN 8

Doorlopend

t/m 30 september

Er was eens… De collectie nu

Next Up - Jeroen Junte

t/m 25 september

Dutch design van een betrokken post-crisis generatie

De jaren 80 - Begin van het nu? t/m 4 september

7 oktober t/m 24 februari 2017

BOUDRY/LORENZ - normal work & toxic

ESCAPE - Vlucht in de schoonheid van intrigerende (licht)kunst en design

t/m 31 december

Jheronimus Bosch Familietour t/m 15 januari

22 t/m 30 oktober

Guerrilla Girls 1985 – Nu

Selected participants @ Kazerne DDW 2016

t/m 30 april

Deelnemers Andrey Liankevich (Belarussia), Yuriy Pavlov (Russia), Oleg Kostyuk (Russia), Yuriy Mechitov (Georgia), Maya Deisadse (Georgia), Dmytro Petryna (Ukraine), Mykola Dzhychka (Ukraine), Bronislav Tutelman (Ukraine), Synchrodogs (Ukraine), Yuliya Gomelyak (Ukraine), Jan Oelker (Germany), Holger Wendland (Germany), Werner Klompen (Netherlands) en Verse Beeldwaren (Netherlands).

Van wie is de straat? t/m 6 januari

Return To Rightful Owner Eva Olthof Bibliotheektentoonstelling t/m 22 januari

Magic Centre - Ade Darmawan 24 september t/m 6 november

Pracht Und Prinzip - Bas van Beek

Open wo, za en zo 13.00-17.00

27 september t/m 26 maart

The Intimate Earthquake Archive - Sissel Marie Tonn in Het Oog 8 oktober t/m 6 november

De winnaar van de Inktspotprijs 2016 wordt bekend gemaakt op 27 september. Het doet het Ton Smits Huis plezier ook dit jaar een keuze uit de inzendingen te kunnen laten zien, waaronder uiteraard de winnende prent. De selectie politieke tekeningen en cartoons is van 1 oktober tot 31 december in het Ton Smits Huis te zien. Je bent van harte uitgenodigd om deze bijzondere tentoonstelling te komen bekijken.

Broken White - Design Academy Eindhoven en Van Abbemuseum

11.00 – 20.00 u / € 2,- (gratis entree bij een reservering in het restaurant, met DDW ticket, persen VIP bandje)

Eindhoven Museum BOUTENSLAAN 161 B

Doorlopend

Het dagelijkse leven in Brabant vanaf de prehistorie tot het heden

Artspace Flipside Tarwelaan 56 13 t/m 27 oktober

Follow the Signs

Studium Generale

22 t/m 30 oktober DDW: Opening Tradition

VERTIGO TU/E

Emilie Pallard, Niels Heymans en Makiko Shinoda te gast

World Press Photo 16

t/m 30 september

22 t/m 30 oktober

DDW: Made in Grunn: Feeding the Senses with Sugar CBK Groningen te gast

Open wo 11.00-17.00 en op telefonische afspraak (040-2114786) of via info@tonsmitshuis.nl. TONSMITSHUIS.NL

Philips Museum

Kruisruimte GENERAAL BOTHASTRAAT 7E

26 sept t/m 7 oktober

Glas en Quilts - Guus en Ria Kauffeld

EMMASINGEL 31

cartoon

foto FLIPSIDE DO 13 T/M DO 27 OKTOBER

TON SMITS HUIS ZA 1 OKTOBER - ZA 31 DECEMBER

Doorlopend

Gemeentemuseum Helmond

‘Innovation and you’ Experience

BOSCOTONDOHAL

Vanaf 13 oktober

twee kleurrijke tentoonstellingen in Gemeentemuseum Helmond

The Space Age

Ton Smits Huis JACOB REVIUSLAAN 25

t/m eind oktober

Yinka Shonibare MBE en Vlisco

Winnen of Opgeven 1 oktober tot 31 december

t/m 12 maart 2017

Vlisco 'Un a Un' t/m 12 februari 2017

Yinka Shonibare MBE

Baltan Laboratories KASTANJELAAN 500

22 t/m 30 oktober

Age of Wonderland

Inktspotprijs 2016 FOTO JONTY WILDE

T/m 12 februari 2017 toont Gemeentemuseum Helmond in de Boscotondohal werk van de Brits-Nigeriaanse kunstenaar Yinka Shonibare MBE in de tentoonstelling Paradise Beyond. Shonibare’s werk waarin de kleurrijke Vlisco stoffen en dessins zijn toegepast, verwijst onder meer naar de kolonisatie van Afrika.

CKE LOCATIE: SANQUIN BLOEDBANK IN EINDHOVEN

t/m 28 september

Zeefdrukken van Sandra Van Der Sterren

Ook in de Boscotondohal (begane grond) presenteert Vlisco Un à Un (t/m 12 maart 2017) met veel aandacht voor de geschiedenis van het bedrijf, productie- en ontwerpprocessen en toepassing van de stoffen in mode en kunst. De presentatie

YINKA SHONIBARE MBE, CANNONBALL HEAVEN, 2011

is ingericht als een experience waarin de bezoeker kennismaakt met de boeiende visuele kwaliteiten van de stoffen en hun krachtige symboliek. Beide presentaties zijn uniek maar nauw verweven: de kleurrijke Vlisco-dessins zijn een bron van inspiratie voor Shonibare die de 'Dutch wax' in zijn werk ontdekte, gemaakt voor de Afrikaanse markt maar Made in Helmond. Beide tentoonstellingen zijn opgenomen in de programmering van de Brabantbrede samenwerking voor het Mondriaan tot Dutch Design jaar, dat NBTC Holland Marketing, Den Haag, Leiden, Utrecht, Gelderland, Drachten en Brabant hebben uitgeroepen voor 2017. GEMEENTEMUSEUMHELMOND.NL NBTC.NL/MTDD

expo

GEMEENTEMUSEUM HELMOND T/M 12 MAART 2017 OKTOBER 2016

21


ZONDAG 2 Parktheater Eindhoven

11.30 u • musical • € 120,-

agenda

Van Abbemuseum

13.00 - 13.45 u • kids • € 3,- p.p. (exclusief entree), kinderen t/m 5 jaar doen gratis mee

Busreis naar Soldaat van Oranje

Theaterrondleiding - De onderzoeker van alle dingen

André van Duin, Kees Hulst e.a. - The Sunshine Boys

14.00-15.00 u • cultuur+ • gratis

14.00 u • komedie • vanaf € 29,50

14.30 u • jeugd/muziek 5+ • € 10,-

Special Guests Rondleiding in gebarentaal

Effenaar

MAANDAG 3

My Baby

Muziekgebouw Eindhoven

TAC 13.00 u • cultuur+

The Big Draw / Diverse activiteiten

Altstadt Eindhoven

15.00 u • muziek • € 7,50

ZATERDAG 1

Axes @ The Hub for Expats

Parktheater Eindhoven

Paul van Kemenade Three Horns and a Bass

14.00 & 20.00 u • komedie • vanaf € 29,50

André van Duin, Kees Hulst e.a. - The Sunshine Boys 20.30 u • dans • € 17,50

Samir Calixto / Korzo producties & Nederlands Dans theater - M

Effenaar

22.00 u • muziek • € 12,50 / € 15,- (deur)

Suono Digs Deeper With: Audiofly

Natlab door Plaza Futura

20.30 u • podiumkunsten • € 17,50 / € 15,- (met PlazaPas)

Allessandro Sciarroni - Untitled_I will be there when you die

Pand P

19.00 u • theater/kids • € 10,50

21.00 u • muziek • € 7,50 / € 10,-

Van Piere 12.00 u • cultuur+

Meet & Greet Julie Kagawa

Altstadt Eindhoven 21.00 u • muziek • gratis

Nieuwe namen: Laced In Lust

Catharinakerk

15.00 u • Muziek in de Cathrien • € 7,/CJP/stud./kinderen gratis

Collegium Musicum Catharina o.l.v. Ruud Huijbregts

Digitaal café

Carte Blanche 20.30 u • theater

Carte Blanche speelt: Ooit ga je dood (try-out)

22

UIT IN EINDHOVEN

Pand P 15.00 u • cultuur+ • gratis

In Between Café

Kazerne

14.00 u • muziek • € 12,50 / stratumseindklassiek.nl

Berlage Saxophone Quartet en schrijver Jan Brokken

Diverse tijden • workshop • € 43,- exclusief eten en drinken

21.00 u • muziek • € 10,-

Ad van Meurs presenteert Gilmore & Roberts

Pand P

11.00 u • theater/kids • € 10,50

20.15 u • muziek • vanaf € 15,-

philharmonie zuidnederland - Een Engelse Mozart

De Bibliotheek Eindhoven 15.00-16.00 u • kids • gratis

Voorlezen en knutselen Kunstroute65: Vanaf Vitalis Wilgenhof, Schalmstraat 2 10.30-13.00 u • cultuur+ • € 5,-

HAMLET 8+ 10+ 12+ Jeugdtheatergezelschap hetpaarddatvliegt

Bustour: Mad Skills - Is graffiti kunst?

DINSDAG 4

PUURliedjes - singersongwriteravond

POPEI 20.00 u • muziek • gratis

Parktheater Eindhoven

20.00 u • show/dans • vanaf € 27,50

DONDERDAG 6

20.30 u • cabaret/muziektheater • € 17,50

Parktheater Eindhoven

Che Malambo

Mylou Frencken - Zinloos zuchten

20.00 u • 19.15 u inleiding • dans • vanaf € 25,-

Effenaar

Introdans - Tutti

Wovenhand + Emma Ruth Rundle

Altstadt Eindhoven

De Bibliotheek Eindhoven

Desert Mountain Tribe + Bombay

20.15 u • muziek • € 20,-

11.00 & 14.00 u • cultuur+ • gratis

20.00 u • muziek • € 10,-

Academisch Genootschap

11.00-17.00 u • kids • gratis met een geldig entreebewijs

Academisch Genootschap

HealthLab

20.00 u • cultuur+ • € 7,- (vrienden VUE en leden AG gratis)

Kinderboekenweek / zie vanpiere.nl

Lezing door prof. Dr. R.J. van der Spek: Het wonder van zilver

Lezing door Joop de Weger ‘Mag ik het programma even?’

Philips Museum

Muziekgebouw Eindhoven

11.00-17.00 u • kids • gratis met een geldig entreebewijs

Fukushima, Mon Amour Fuocoammare La Danseuse

Janine Jansen & Alexander Gavry

Muziekgebouw Eindhoven

The American Dream

Openbare repetitie - philharmonie zuidnederland

POPEI

Van Abbemuseum

11.00-12.00 u • cultuur+ • gratis

Bellini - Norma

20.30 u • muziektheater • € 27,50

Orkater - Distel

Van Piere

Philips Museum

TAC De Bibliotheek Eindhoven

11.00 u • Live Cinema Encore • € 22,50 / € 17,50 (met PlazaPas)

Staatsopera van Tatarstan - Nabucco

Digitaal café

SONIC BOOM (stoner/sludge/psych)

The Big Draw / Diverse activiteiten

Natlab door Plaza Futura

20.00 u • 19.15 u inleiding • opera • vanaf € 29,50

The School of Life in expositie restaurant Kazerne!

HAMLET 8+ 10+ 12+ Jeugdtheatergezelschap hetpaarddatvliegt 13.00 u • cultuur+

Stardusters, ode aan Neil Young

Parktheater Eindhoven

Muziekgebouw Eindhoven

Samba Salad - Griezelkabinet 20.00 u • muziek • € 15,-

WOENSDAG 5

17.00 u • muziek • € 15,-

14.00 -16.00 u • kids • € 6,- per kind / reserveren via abbemuseum.nl

Kinderkunstclub 15.00 u • cultuur+

Gam Bodenhausen - Book Launch

20.00 u • cultuur+ • € 5,-

HealthLab

POPEI

14.00 u • kids/muziek • kids € 3,- / ouders gratis

The Kids - drum-workshop voor kids, singer-songwriter voor ouders

Muziekgebouw Eindhoven

14.15 u • kids • vanaf € 10,-

Dirk Scheele solo 2+

20.15 u • muziek • vanaf € 20,25 20.15 u • muziek • vanaf € 9,75

Van Abbemuseum 15.00-17.00 u • cultuur+

Dinsdagmiddag gratis

t/m 16 oktober • kids

Natlab door Plaza Futura Vanaf deze datum • film

12.30 u • Lunchpauzeconcert • € 2,-

Van Abbemuseum 17.00-21.00 u • cultuur+ • reguliere prijs

Museum ’s avonds open


VRIJDAG 7 Parktheater Eindhoven

20.00 u • show • vanaf € 42,50

Hans Klok - Hans Klok’s House of Horror 20.30 u • muziektheater • € 21,50

Hans Visser - Reis om de wereld in 80 minuten

Muziekgebouw Eindhoven

20.15 u • muziek • vanaf € 22,25

Effenaar

22.00 u • muziek • € 16,- (vvk) / € 22,50 (deur)

St8ment Presents: Titan The One Who Knocks 23.00 u • muziek • € 10,-

Breek

Natlab door Plaza Futura

20.00 u • podiumkunsten* € 17,50 / € 15,- (met PlazaPas)

Koen de Sutter - Montaigne

SCALA TipoTango

21.00 u • dans/muziek • € 3,- / Gratis kennismaken

14.00 u • muziek • € 12,- (inclusief museumbezoek) / € 3,50 (alleen concert)

Goska Isphording & Majiej Frackiewitz

Kasteelconcert Geldrop 12.00 u • muziek • € 18,- (tot 12 jaar € 8,) / Reserveren 040 - 368 57 66 vanaf 29 september

Parktheater Eindhoven

Winnaar publieksprijs Fontys De Toonzaal

Philippe Geubels - Bedankt voor alles - 10 jaar Philippe Geubels

Antonio Zambujo

20.00 u • cabaret • € 26,50 20.30 u • toneel • € 25,-

Toneelgroep Oostpool - Demonen 20.30 u • stand-up comedy • € 13,50

The Laughing Lizard 2 - International

Muziekgebouw Eindhoven

Natlab door Plaza Futura

Cursus Android Smartphone - basis

Argentijnse tango: danssalon

Boekie Night met Wim Daniëls

Tonio

POPEI

De Bibliotheek Eindhoven

De Bibliotheek Eindhoven

Catharinakerk

11.00 & 14.00 u • cultuur+ • gratis

10.30-11.30 u • cultuur+ • gratis / Aanmelden eventbrite.nl

15.00 u • KamerMuziek in de Cathrien • € 7,- /CJP/stud./kinderen gratis

15.00 u • muziek • gratis

Singer-songwriter

Digitaal café

Monsters of Rock (o.a. Pantera coverband Cowboys From Hell)

Dinsdagmiddag gratis

Altstadt Eindhoven

POPEI

Van Abbemuseum

Zodiac

Masterclass: hoe vergroot jij je internationale naamsbekendheid?

Special Guests Rondleiding voor blinden en slechtzienden

Altstadt Eindhoven

14.00 u • muziek • Toegang gratis met geldig entreebewijs of € 3,50 (concert)

ZATERDAG 8 Parktheater Eindhoven

14.00 u • muziek • € 8,50

21.00 u • muziek • gratis

Nieuwe namen: Pocket Knife Army

Van Abbemuseum

14.00 -16.00 u • kids • € 6,- per kind / reserveren via abbemuseum.nl

11.30 u • musical • € 120,-

Kinderkunstclub

20.00 u • show • vanaf € 42,50

ZONDAG 9

Busreis naar Soldaat van Oranje Hans Klok - Hans Klok’s House of Horror 20.30 u • show • € 32,50

Simone Kleinsma - Simone!

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • muziek • € 19,50

Enge Buren

20.15 u • muziek • vanaf € 15,-

philharmonie zuidnederland - Een duivelse Paganini

Stroomhuis

21.00 u • muziek • € 9,-

St. Tropez

20.00 u • muziek • € 10,- (vvk) / € 15,(deur)

20.00 u • Literaire talkshow • € 8,-

Argentijnse tango: danscafé

Streekvijver (3 live bands)

Effenaar

Natlab door Plaza Futura

17.00 u • dans/muziek • € 5,- / Gratis kennismaken

Van Abbemuseum

20.30 u • muziek • gratis

20.15 u • muziek • € 42,50 Kim Wilde

SCALA TipoTango

15.00 u • muziek • nnb

POPEI

20.15 u • muziek • € 23,-

13.30-15.00 u • cultuur+ • € 10,- / Aanmelden via website eventbrite

11.00-12.00 u • cultuur+ • gratis

Evelien Woltink, csakan (wandelstokblokfluit) en Ad van Sleuwen, fortepiano

20.00 u • muziek • vanaf € 12,50

12.30 u • Lunchpauzeconcert • € 2,-

Reggae Sundance Presents: Eek-AMouse

Digitaal café

Bertus Borgers & The Young Retro's (Album Release Show)

Axes @ Van Abbemuseum

Muziekgebouw Eindhoven

19.30 u • muziek • € 7,50

Effenaar

20.15 u • muziek • € 13,50

Afterbeat, 60’s op Marathon-dag

DINSDAG 11

Masterclass Ralph van Raat

De Bibliotheek Eindhoven

Swans + Anna Von Hausswolff

15.00 u • muziek • gratis

Sophiko Simsive (piano)

Orkest van de 18e eeuw & Cappella Amsterdam 20.15 u • muziek • € 25,-

Altstadt Eindhoven

Parktheater Eindhoven

14.00 u • show • vanaf € 42,50

Hans Klok - Hans Klok’s House of Horror 14.30 u • jeugd/toneel 8+ • € 16,50

Theater Artemis en Het Zuidelijk Toneel - Hoe de grote mensen weggingen...

De Bibliotheek Eindhoven 14.00-14.30 u • kids • gratis / Aanmelden: loetenoma.eventbrite.nl

Voorleesvoorstelling Loet en Oma

Centrum Diverse tijden • evenement

DLL Marathon Eindhoven

14.00-16.00 u • cultuur+ • gratis

Concert Duo Isphording - Frackiewicz

MAANDAG 10 Parktheater Eindhoven

20.00 u • cabaret • € 26,50

Philippe Geubels - Bedankt voor alles - 10 jaar Philippe Geubels 20.30 u • show • € 16,50

De Orde van de Dag i.s.m. Het Zuidelijk Toneel en Het Nationale Toneel - Stemmen!

Muziekgebouw Eindhoven

15.00-17.00 u • cultuur+

WOENSDAG 12 Parktheater Eindhoven

20.00 u • cabaret • € 26,50

Philippe Geubels - Bedankt voor alles - 10 jaar Philippe Geubels

Natlab door Plaza Futura Vanaf deze datum • film

Ma Vie de Courgette

De Bibliotheek Eindhoven 14.00-16.00 u • kids • gratis / Aanmelden: stephanboonen.eventbrite.nl

Stephan Boonen leest voor

Kunstroute65 Locatie Vitalis Wilgenhof, Schalmstraat 2 10.30-12.00 u • cultuur+ • € 2,50 per bijeenkomst

21.00 u • muziek • € 10,-

Workshops: Mad Skills - Is graffiti kunst?

Axes @ Café Wilhelmina

DONDERDAG 13

Ad van Meurs presenteert Ray Bonneville & Gene Williams 21.00 u • muziek • € 13 / € 6,- (studenten en cjp)

Jamie Saft New Zion Trio

Van Abbemuseum

14.30-16.00 u • cultuur+ • € 7,50, inclusief entree

Vanaf deze datum • film

Inspiratie-ochtend: nieuwste titels en boekentrends

Van Abbemuseum 17.00-21.00 u • cultuur+ • reguliere prijs

Museum ’s avonds open

18.00 - 20.00 u • workshop • € 5,-

Geschiedenis Inhaleren, De Geur Van Bosch - aromaworkshop geïnspireerd door Bosch

VRIJDAG 14 Parktheater Eindhoven

20.00 u • cabaret • € 26,50

Philippe Geubels - Bedankt voor alles - 10 jaar Philippe Geubels 20.30 u • cabaret • € 17,50

Dorine Wiersma - D&A

Stroomhuis

21.00 u • muziek • € 10,-

Cheetah Chrome & The Knobs

Effenaar

21.00 u • muziek • € 25,-

40up - Dansnacht Voor 40+

Altstadt Eindhoven Parktheater Eindhoven

20.00 u • cabaret • € 26,50

Philippe Geubels - Bedankt voor alles - 10 jaar Philippe Geubels

21.00 u • muziek • vanaf € 8,-

Nouveau Vélo + Medicine Boy

De Bibliotheek Eindhoven 18.45 - 20.45 u • cultuur+ • gratis, wel graag aanmelden

Vrouwen Vuurverhalen

Onvergetelijk Van Abbe

OKTOBER 2016

23


24

UIT IN EINDHOVEN


SCALA TipoTango

21.00 u • dans/muziek • € 3,- / Gratis kennismaken

Argentijnse tango: danscafé

POPEI 21.00 u • muziek • gratis

HUISMERK - City Funk + 1 band live

ZATERDAG 15 Parktheater Eindhoven

POPEI 15.00 u • muziek • gratis

VRIJDAG 21

Singer-songwriter

Parktheater Eindhoven

Tapas vanaf 17.00 u/muziek + dans vanaf 19.30 u • muziek/cultuur+ • entree: pay what you want

C-Scope, Emanuele Soavi Incompany & Korzo producties - LVMEN

Spaanse dans, muziek en hapjes

MAANDAG 17 Natlab door Plaza Futura

20.30 u • dans • € 17,50 20.30 u • toneel • € 15,-

Joachim Robbrecht - The Great War Machine

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • muziek • € 23,-

20.00 u • cabaret • € 26,50

Movies that Matter - Hooligan Sparrow

Effenaar

20.30 u • toneel • € 19,50

19.30 u • Live Cinema • € 25,- / € 20,- (met PlazaPas)

Mozart - Così fan tutte

Zuco 103

Muziekgebouw Eindhoven

Mozes and the Firstborn

Philippe Geubels - Bedankt voor alles 10 jaar Philippe Geubels Beer - De nazi en de kapper

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • muziek • € 25,-

Gerard van Maasakkers & Kamerata Zuid 20.15 u • muziek • vanaf € 23,25

Made in Berlin: Ray Chen

Effenaar

20.30 u • muziek • € 15,-

19.00 u • film

21.00 u • muziek • € 10,-

Ad van Meurs presenteert Session Americana

DINSDAG 18 Parktheater Eindhoven

Iris Hond

20.00 u • muziek • € 15,20.15 u • muziek • € 12,50

Pand P

20.30 u • theater • € 12,50

The Great War Machine - Joachim Robbrecht

Oude Rechtbank

20.00 u • theater • Vvk € 10,- / deur € 12,50 / comedyticket.nl,

Blackout: o.a. Gridlok + BTK + Black Sun Empire

20.00 u • 19.15 u inleiding • dans • vanaf € 19,50

Courthouse Comedy Club

Nederlands Dans Theater 1 - Stage One

RHCe

Pand P

Berlin / Het Zuidelijk Toneel - Zvizdal [Holoceen #6] ...

Aquamarijn Danst Door in Pand P

De Bibliotheek Eindhoven

Die Zauberflote On the Move Operacollectief B.O.O.M!

Digitaal café

21.00 u • dans/muziek • € 3,- / Gratis kennismaken

Van Abbemuseum

Argentijnse tango: danscafé

Naked Song Presents...Turin Brakes 22.00 u • muziek • € 15,-

19.30 u • theater • € 5,-

20.15 u • theater • € 20,-

Natlab door Plaza Futura

20.00 u • Live Cinema Encore • € 17,50 / € 15,- (met PlazaPas)

Almeida Theatre - Richard III

Stroomhuis

21.00 u • muziek • € 10,-

Dead Ghosts + Zig Zags

De Bibliotheek Eindhoven 11.00-12.00 u • cultuur+ • gratis Digitaal café 14.00-15.30 u • kids • gratis / Aanmelden: gertrudjetten.eventbrite.nl

Gertrud Jetten vertelt

Catharinakerk

15.00 u • KoorMuziek in de Cathrien • € 7,/CJP/stud./kinderen gratis

Nota Bene o.l.v. Fred Vonk

Restaurant het Ketelhuis

20.30 u • theater • Vvk € 12,- / deur € 14,50 / boilerroomcomedy.nl

Boiler Room Comedy: Jochen Otten, Lukas Lelie & Martijn Kardol

Philips Museum t/m 21 • kids • reguliere entreeprijs

De Lamp

Altstadt Eindhoven

21.00 u • muziek • € 8,-

Black Bone

ZONDAG 16

20.30 u • documentairetheater • € 19,50

11.00 & 14.00 u • cultuur+ • gratis

10.30 u • cultuur+ • € 6,-

Lezing over de geschiedenis van Woensel en de Sint Petrusparochie

SCALA TipoTango

15.00-17.00 u • cultuur+

Dinsdagmiddag gratis

ZATERDAG 22

WOENSDAG 19

Parktheater Eindhoven

Parktheater Eindhoven

19.00 u • familiemusical 6+ • € 22,50 (volw) € 19,50 (kind)

ABBA GOLD - The Concert Show

Bente van den Brand, Roosmarijn Luyten e.a. - Dolfje Weerwolfje

20.00 u • muziek • vanaf € 25,20.30 u • cabaret • € 19,50

Minou Bosua - Minoux

De Bibliotheek Eindhoven 15.00-16.00 u • kids • gratis

Voorlezen en knutselen

Kunstroute65

20.30 u • toneel • € 25,-

Toneelgroep Amsterdam - La voix humaine

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • muziek • € 24,-

Carminho

Locatie Vitalis Wilgenhof, Schalmstraat 2 10.30-12.00 u • cultuur+ • € 2,50 per bijeenkomst

Diverse locaties

Workshops: Mad Skills - Is graffiti kunst?

DDW Music

t/m 30 • muziek • DDW passe-partout €5,korting op de shows

Oude Rechtbank

DONDERDAG 20 Parktheater Eindhoven

22.00 u • muziek • facebook.com/Biki90

Biki90 x DDW Opening party

20.00 u • cabaret • € 29,50

Diverse locaties

20.30 u • toneel • € 25,-

Rabo Museum Kids Week

20.30 u • muziek • € 12,50

22.00 u • muziek • € 16,- (vvk) / € 22,50 (deur)

Ronald Goedemondt - Geen sprake van Ro Theater - Walden

Marcel Osterop - Nu het stof is gaan liggen

Muziekgebouw Eindhoven

12.30 u • Lunchpauzeconcert • € 2,-

Dagelijks t/m 30 • kids

Effenaar

Thunderground: Combined Forces 22.00 u • muziek • € 5,-

Whatever Happened To Our Heroes

EMCY

Natlab door Plaza Futura

14.30 u • jeugd/circus 10+ • € 15,-

Matt Andersen & The Bona Fide

Cinekid Filmfestival

Muziekgebouw Eindhoven

philharmonie zuidnederland - De kracht van Bartók en Bruckner

De Bibliotheek Eindhoven

Parktheater Eindhoven

Boost Producties - Man met Hoed 15.30 u • muziek • vanaf € 14,75

Ella van Poucke

20.15 u • muziek • € 21,-

20.15 u • muziek • vanaf € 15,-

Effenaar

20.15 u • muziek • € 17,-

t/m 30 • film

11.00-12.00 u • cultuur+ • gratis

Digitaal café 10.30-21.00 u • cultuur+ • gratis

17.15 u • muziek • € 15,-

Fu Manchu

Behind The Scenes @ Nothing Like Home

Natlab door Plaza Futura

19.30 u • Live Cinema Encore • € 17,50 / € 15,- (met PlazaPas)

preHistorisch Dorp

Natlab door Plaza Futura

Cosi fan tuti

Griezelen in preHistorisch Dorp: mythische monsters & draken

Effenaar

Hollandse Kost Festival 14.00 u • film met inleiding

Een echte Vermeer met inleiding door Ko van Dun

Pand P

14.30 u • theater • € 14,-

Ode aan Jasper - Mark Wijnen

Oude Rechtbank

12.00 u • muziek • € 12,50 / stratumseindklassiek.nl

Helder, Hoeben en Van de Laar - Brahms en meer

Pastry Club

18.00 u • cultuur+ • 3-gangen menu vanaf € 35,- / info@pastryclub.nl

Food on Design

Vanaf deze datum • film

La Fille Inconnue Mal de Pierres

De Bibliotheek Eindhoven

19.30-21.30 u • cultuur+ • € 10,- / Aanmelden: susansmit.eventbrite.nl

Susan Smit - Live interview

Academisch Genootschap 20.00 u • cultuur+ • € 12,-

Lezing door prof. Dr. Nico Douben: Minder Hebzucht!

Tijdens de Big Draw duikt TAC in de wondere wereld van tattoo- & graffiti art 30 SEPTEMBER, 1 EN 2 OKTOBER Op vrijdag openen we het weekend met live muziek. Volg de route binnen TAC en ontdek de expositie van Buro Beukorkest, bezoek de live tattoo-studio van Mark Coolen en de tekensessies van verschillende artiesten. Buiten kun je het hele weekend de vorderingen volgen van de nieuwe graffiti muur die wordt gemaakt door Emil van der Wijst. TAC (Vonderweg 1)is tijdens the Big Draw geopend op vrijdag (16.00 uur), zaterdag (13.00 uur) en zondag (13.00 uur). TAC.NL

t/m 29 • 11.00-17.00 u • kids • € 8,50

Arno’s Theater

20.00 u • chansonsprogramma • € 16,- (t/m 16 jaar € 10,-) incl. koffie/thee vooraf

Luc Vaesen & Florence Fontel (met begeleidingsgroep) - l’Amour de la rue (première)

Altstadt Eindhoven 21.00 u • muziek • gratis

Nieuwe namen: Frontstreet

Catharinakerk

Van Abbemuseum

15.00 u • OrgelMuziek in de Cathrien • € 7,/CJP/stud./kinderen gratis

17.00-21.00 u • cultuur+ • reguliere prijs

Tannie van Loon (Eindhoven)

Museum ’s avonds open

BIG DRAW / TAC

CKE

Philips Museum

Locatie Pastoor Petersstraat & Muziekgebouw • vanaf 09.30 u • muziek • gratis/met entreeprijs

Museum Kids Factory

t/m 21 • kids • reguliere entree

Hello Cello Dag

OKTOBER 2016

25


SCALA TipoTango

21.00 u • dans/muziek • € 5,- / Gratis kennismaken

Milonga La Luz, door en voor jonge tango-dansers

ZONDAG 23 Parktheater Eindhoven

14.30 u • jeugd/muziektheater 4+ • € 15,-

Theater Terra - De Kabouter 14.30 u • toneel • € 25,-

Toneelgroep Amsterdam - La voix humaine

Muziekgebouw Eindhoven

14.15 u • muziek • vanaf € 18,25

Marco Beasley

Pand P

15.00 u • muziek • € 10,-

Zolderkamertjesklassiek 23 - Hanne Steffers (Cello), Daan van den Hurk (Piano)

Natlab door Plaza Futura

10.15 u • Live Cinema Encore • € 22,50 / € 17,50 (met PlazaPas)

Mozart - Così fan tutte

De Bibliotheek Eindhoven 13.30-17.00 u • cultuur+ • gratis

Behind The Scenes @ Nothing Like Home

Van Piere cultuur+

Filosofiecafé met Marli Huijer – Denker des Vaderlands

Jazzclub OSJE

14.00-17.00 u • muziek • € 5,-

Regiomiddag met Jazzica Swingcombo en Birdie Seven

Arno’s Theater

15.00 u • chansonsprogramma • € 16,(t/m 16 jaar € 10,-) incl. koffie/thee vooraf

Muziekgebouw Eindhoven

20.15 u • muziek • vanaf € 22,25

Orquestra de Cadaques Barcelona 21.00 u • muziek • € 10,-

Ad van Meurs presenteert Matt Harlan & Rachel Jones / Sheesam & Lotus & Son

De Bibliotheek Eindhoven 13.00 & 15.00 u • cultuur+ • gratis • Aanmelden: fastfashionslowfashion.eventbrite.nl

De Bibliotheek Eindhoven

Vanaf deze datum • film

Digitaal café

Les Saisons Alone in Berlin L’Economie Du Couple

Designhuis 10.00-13.00 u • cultuur+ • gratis

KunstRoute65 Manifestatie tijdens DDW - Beleef nieuwe cultuur voor ouderen

Van Abbemuseum 15.00-17.00 u • cultuur+

Dinsdagmiddag gratis

Luc Vaesen & Florence Fontel (met begeleidingsgroep) - l’Amour de la rue

Fast fashion / Slow fashion

DINSDAG 25

Spraakmakend Van Abbe

Kasteel Geldrop

Parktheater Eindhoven

WOENSDAG 26

13.00 - 16.00 u • kids • € 3,50

Vossenjacht voor kinderen

SCALA TipoTango

17.00 u • dans/muziek • € 5,- / Gratis kennismaken

Argentijnse tango: danssalon

MAANDAG 24 Parktheater Eindhoven

20.00 u • cabaret • € 28,-

Theo Maassen - Vankwaadtoterger 20.30 u • toneel • € 17,50

VIG / Raymi Sambo - Mijn (Bij)vrouw

9.30 u • muziek • € 60,-

14.00-15.30 u • cultuur+ • € 7,50 inclusief entree

Busreis naar het Middagconcert op Dinsdag

Parktheater Eindhoven

Theo Maassen - Vankwaadtoterger

Amina Khayyam Dance Co - Yerma

20.00 u • cabaret • € 28,-

20.30 u • cabaret • € 19,50

Natlab door Plaza Futura

11.00 & 14.00 u • cultuur+ • gratis

20.30 u • dans • € 19,50

De Bibliotheek Eindhoven 10.30-17.00 u • cultuur+ • gratis

Behind The Scenes @ Nothing Like Home

Altstadt Eindhoven 20.30 u • muziek • gratis met DDW ticket

DDW Music presents: Indian Askin + Island

preHistorisch Dorp

20.00-23.00 u • kids • € 10,-

Duistere Halloween-nacht (vanaf 8 jaar)

Van Abbemuseum 17.00-21.00 u • cultuur+ • reguliere prijs

Museum ’s avonds open

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • muziek • € 29,50

Tim Fransen - Het failliet van de moderne tijd

Fairport Convention

VRIJDAG 28

Muziekgebouw Eindhoven

Pand P

Parktheater Eindhoven

Storioni Trio & Razvan Popovici

Flopnik - HUT / Maarten Hutten

Nanna Tieman - Feest

Effenaar

De Bibliotheek Eindhoven

20.15 u • muziek • vanaf € 17,25

20.30 u • muziek • € 12,50 / € 7,50 met DDW polsbandje

DDW Music Special: Klyne

15.00 u • kids/theater • € 14,-

15.00-16.00 u • kids • gratis

Voorlezen en knutselen

Altstadt Eindhoven 20.30 u • muziek • gratis met DDW ticket

DDW Music presents: Compact Disk Dummies + Gosto

19.00 u • toneel • € 45,-

20.00 u • toneel • vanaf € 22,50

Anne Will Blankers, Paul de Leeuw en Freek Bartels - Moeders en Zonen 20.30 u • cabaret • € 23,50

Diederik van Vleuten - Mijn nachten met Churchill

Muziekgebouw Eindhoven 20.15 u • muziek • € 19,-

Bertolf

DONDERDAG 27

Effenaar

Parktheater Eindhoven

Sophia

20.00 u • cabaret • € 28,-

Theo Maassen - Vankwaadtoterger 20.30 u • cabaret/comedy • € 16,50

Rob AndristPlourde - Rob It Like It’s Hot

Muziekgebouw Eindhoven

20.00 u • muziek • € 15,20.45 u • muziek • € 12,50 met DDW polsbandje

DDW Music Special: Jeremy Loops

De Bibliotheek Eindhoven 10.30-21.00 u • cultuur+ • gratis

12.30 u • Lunchpauzeconcert • € 2,Trio Rodin 20.15 u • muziek • € 17,50 / € 12,50 met DDW polsbandje

Behind The Scenes @ Nothing Like Home

DDW Music Special: Benjamin Francis Leftwich

DDW thema-avond Duurzaamheid & Design

Comedy Central presents: Jimmy Carr

preHistorisch Dorp

20.15 u • muziek • vanaf € 30,-

19.15 - 21.30 u • cultuur+ • gratis • Aanmelden: duurzaamheiddesign.eventbrite.nl

20.00-23.00 u • kids • € 10,-

Duistere Halloween-nacht (vanaf 8 jaar)

26

UIT IN EINDHOVEN


Van Abbemuseum 20.15 u • muziek • Alle concerten (m.u.v. de specials) gratis met DDW-ticket, anders € 5,- per concert

DDW Music: Jeangu Macrooy en Sunday Sun

adressen

ZONDAG 30 Muziekgebouw Eindhoven 12.30 u • muziek • € 5,25

Thomas Oliemans & Paolo Giacometti

Van Abbemuseum

13.00 - 13.45 u • kids • € 3,- p.p. (exclusief entree), t/m 5 jaar gratis

HETPAARDDATVLIEGT SPEELT HAMLET IN PAND P

SCALA TipoTango

21.00 u • dans/muziek • € 3,- / Gratis kennismaken

Argentijnse tango: danscafé

ZATERDAG 29 Parktheater Eindhoven

13.30 & 15.00 u • jeugd/toneel 8+ • € 7,50

Kwatta - Sneeuwvlinders

20.00 u • poppentheater/mime • vanaf € 19,50

Familie Flöz - Teatro Delusio 20.30 u • toneel • € 25,-

Pand P

Theaterrondleiding - De onderzoeker van alle dingen

20.30 u • theater • € 14,-

De Bibliotheek Eindhoven

SPOT ON - Zomertijd/wintertijd

13.30-17.00 u • cultuur+ • gratis

De Bibliotheek Eindhoven

Behind The Scenes @ Nothing Like Home

11.00-12.00 u • cultuur+ • gratis

Digitaal café 10.30-17.00 u • cultuur+ • gratis, aanmelden is niet nodig

Behind The Scenes @ Nothing Like Home

De Bibliotheek Eindhoven

13.30-15.00 u • cultuur+ • € 10,- / Aanmelden via eventbrite.nl

MAANDAG 31 Parktheater Eindhoven

20.30 u • cabaret • € 16,50

Intgeniep - Jeukt! € 16,50

Muziekgebouw Eindhoven

Cursus Android Smartphone - basis

19.30 u • muziek • gratis

Noord Nederlands Toneel - All Inclusive

Altstadt Eindhoven

Presentatieconcert | Nationaal Muziekinstrumenten Fonds

Muziekgebouw Eindhoven Terje Isungset Icemusic

20.15 u • muziek • € 22,50

Effenaar

23.00 u • muziek • € 17,50 / € 12,50 met DDW polsbandje

DDW Music Special: Baauer 20.30 u • muziek • € 15,-

Ben Caplan & The Casual Smokers N.n.b. • cultuur+ • € 75,-

Dutch Design Awards

Academisch Genootschap Parklaan 93 040 243 48 08 academischgenootschap.nl

Muziek in de Cathrien Florastate 36 040 212 11 46 07 07 muziekindecathrien.nl

Afslag Eindhoven Daalakkerweg 2 (Sectie C) afslageindhoven.nl

Natlab door Plaza Futura / Baltan Laboratories Kastanjelaan 500 040 294 68 48 natlab.nl

Altstadt Eindhoven Stratumseind 71 040 243 23 99 info@altstadt.nl axesjazzpower Postbus 72 5600 AB Eindhoven axesjazzpower.nl

DDW Music presents: Lucy Dacus + Palace Winter

21.00 u • muziek • € 10,-

Ad van Meurs presenteert Walt Wilkins & the Mystiqueros

Ayurvedisch Centrum BELA Smalle Haven 130 06 20 93 86 90 ayurvedischcentrumeindhoven.nl

Academisch Genootschap

Academisch Genootschap

Lezing door schrijfster Maartje Wortel

Lezing door dr. H. Koning: Euripdes’Elektra: oude helden in nieuwe rollen

Carte Blanche Jan Heynslaan 4 040 245 17 39 carteblanche.nu

20.30 u • muziek • gratis met DDW ticket

17.00 u • cultuur+ • € 12,-

Kasteel Geldrop 14.30 en 15.30 u • cultuur+ • gratis

Vertelling Panoramakamer

20.00 u • cultuur+ • € 5,-

Catharinakerk Kerkstraat 1 040 244 88 97 kerkconcerten.dse.nl CKE muziekschool Pastoor Petersstraat 180 040 216 32 00 CKE-theaterschool Stratumsedijk 22 040 216 32 63 cke.nl De Bibliotheek Eindhoven Emmasingel 22 040 260 42 60 bibliotheekeindhoven.nl Dynamo Catharinaplein 21 040 239 31 10 dynamo-eindhoven.nl Eindhoven Museum Boutenslaan 161-b 040 252 22 81 eindhovenmuseum.nl Effenaar Dommelstraat 2 040 239 36 66 effenaar.nl Filmhuis de Zwarte Doos TU/e Terrein aan het Limbopad 040 294 68 48 dezwartedoos.nl Flipside / Zesde Kolonne Tarwelaan 56 040 245 62 77 artspaceflipside.nl Gemeentemuseum Helmond Boscotondohal 0492 84 59 80 gemeentemuseumhelmond.nl Kazerne Expo Restaurant Paradijslaan 2-8 040 236 61 96 kazerne.com MU Torenallee 40-06 040 296 16 63 mu.nl Muziekgebouw Eindhoven Heuvel Galerie 140 040 244 20 20 muziekgebouweindhoven.nl

Pand P Leenderweg 65 040 303 21 70 pand-p.nl Parktheater Eindhoven Theaterpad 1 040 211 11 22 (reserveringen) parktheater.nl Perk Interieuropleidingen Visserstraat 13 040 244 35 13 perk-interieur.nl philharmonie zuidnederland Jan v. Lieshoutstraat 5 088 1660 700 info@philharmoniezuidenderland.nl Philips Museum Emmasingel 31 040 235 90 30 info-museum@philips.com PopEi Klokgebouw 300 040-243 14 44 popei.nl RHCe Raiffeisenstraat 18 040 264 99 40 rhc-eindhoven.nl Stichting Complex / Kruisruimte Gen. Bothastraat 7e stichtingcomplex.nl Stichting Strabrecht Theater Mierloseweg 1 kasteelgeldrop.nl Studium Generale, TU/e Den Dolech 2 / Auditorium 2.02 040 247 49 00 tue.nl/sg TAC - Temporary Art Centre Vonderweg 1 040 246 13 25 tac.nu Tipotango Scala, Kanaalstraat 6 info@tipotango.nl tipotango.nl Ton Smits Huis Jacob Reviuslaan 25 040 211 47 86 tonsmitshuis.nl United Cowboys Kleine Berg 62 040 237 12 77 united-c.nl Van Abbemuseum Bilderdijklaan 10 040 238 10 00 vanabbemuseum.nl Boekhandel van Piere Nieuwe Emmasingel 44 040 249 20 02 vanpiere.nl Volksuniversiteit Eindhoven Tongelresestraat 146a 040 782 08 10 info@vu-eindhoven.nl

volgende editie de deadline voor aanlevering kopij voor de november-editie van Uit in Eindhoven is

maandag 26 september De krant verschijnt op donderdag 20 oktober OKTOBER 2016

27


museumkidsweek