Page 1

Natlab is eindelijk open! En het biedt meer, véél meer. Zo laat Natlab door Plaza Futura komend jaar met vierduizend verschillende films voortdurend nieuwe werelden zien. Ze doen ertoe. Ze zijn actueel en van deze tijd. Op het grote podium, in de nieuwe theaterzaal, is plaats voor meer_ beleving, meer_verhaal, meer_festival. In de expo-zaal is er meer_kunst en meer_interactie. Baltan Laboratories zorgt voor meer_experiment en meer_wetenschap, maar ook voor meer_verwondering op het snijvlak van meer_ disciplines. BROET staat voor meer_onafhankelijke filmproducties, meer_workshops en meer_jong talent. In alle zalen zullen er meer_bijeenkomsten worden gehouden, onder andere over architectuur, technologie en design. En er is ruimte voor muziek: meer_jazz en meer_DJ’s: overal in en rond Natlab. In het café-restaurant van Natlab is steeds meer_aanbod. Er is te kiezen uit meer_porties: klein en groot. Om mee te nemen, de zalen in. Of om langzaam op te eten, met uitzicht op alles wat Eindhoven uniek maakt: de mensen, steeds meer_ mensen. In een omgeving die regelmatig verandert. Tafels, stoelen, lampen, banken: ze exposeren continu meer_design. Eindhovens design. In Natlab bent u iedere dag welkom – voor het programma, voor de tientallen workshops of twaalf festivals per jaar, voor verantwoord eten en drinken. Voor de gezelligheid. En voor die ene onvergetelijke ontmoeting die uw leven zal veranderen. Natlab = zien, denken, doen: voor iedereen. Natlab op Strijp-S = meer_mee_maken. We verwachten u. Snel.

meer_mee_maken natlab.nl SEPTEMBER 2013

11


OPEN

Op vrijdag 11 oktober openen Plaza Futura, BROET en Baltan Laboratories de deuren van het nieuwe Natlab. In alle ruimten en zalen van het gebouw ziet u vanaf 19.00 uur doorlopend gratis programma, met film, expositie, installaties, dj’s en meer. Laat je verleiden door de Elektrische Kus om 20.00, 20.30 en 21.00 uur in de Baltan Basement. Wees welkom en maak feestelijk kennis met Natlab. Van 21.30 uur tot 02.00 uur draaien DJ Piro en Paul D. Miller, aka DJ Spooky, that Subliminal Kid hun platen in de podiumzaal. Hiervoor zijn kaarten à € 7,50 verkrijgbaar aan de kassa en online via natlab.nl. DJ Piro om 21.30 uur Paulus Piro, wie kent ‘m niet? Paul denkt niet in hokjes, maar in baslijnen. En die zijn dan ook volop te vinden in zijn mix van house, garage, beats, jungle en techno. Paul D. Miller, aka DJ Spooky, that Subliminal Kid om 23.15 uur Zaterdag 12 oktober om 14.00 uur keert Paul D Miller, aka DJ Spooky that subliminal kid terug voor een presentatie over zijn art-science project ‘The Book Of Ice.’

CLUB NATLAB &FOOD

ZA 12-10 & ZO 13-10 OPEN DAGEN - 10.00-14.00 UUR - GR ATIS

Natlab door Plaza Futura presenteert een gratis doorlopend filmprogramma in de vijf zalen van Natlab. Deze programma’s zijn gewijd aan een selectie van filmmakers, video-kunstenaars en organisaties die werken op het kruispunt van kunst, techniek en wetenschap. Het programma komt tot stand in samenwerking met partnerinstellingen. In de expozaal van Plaza Futura ziet u een video-installatie met twee werken van Hans Op de Beeck Celebration & Celebration Buenos Aires. Deze installatie is tot en met zondag 27 oktober te zien.

Club Natlab is er iedere maand. Een festival -lang of kort- rond een actueel thema dat met een mix van disciplines voortdurend de grenzen opzoekt. En ze overschrijdt. Verwacht het onverwachte in samenwerking, in programma, in ontmoeten en meemaken. De eerste Club Natlab heeft FOOD als thema. Eten brengt mensen samen en leidt daarmee altijd tot een verhaal. Precies wat Plaza Futura graag toevoegt aan Strijp-S en de activiteiten die er al zijn: een verhaal. Bovendien symboliseert eten -eenvoudig, maar fundamenteelwat Natlab in de toekomst wil zijn: een verbindende factor tussen de partijen die er werken en de wijdere omgeving.

Natlab door Baltan Laboratories presenteert in de expozaal de Ideofoon 1 van de onlangs overleden Dick Raaijmakers, ook bekend als Kid Baltan. Raaijmakers was een pionier in de elektronische muziek en werkzaam in het oude Natlab. De Elektrische Kus re-enacted, is een fameuze wetenschappelijke demonstratie uit de geschiedenis van de elektriciteit die erg populair was in de 18e eeuw. Tijdens de opening wordt deze ‘salon-elektriciteit’ uitgevoerd onder leiding van Arthur Elsenaar. De video Greeting Cultures is een onderzoeksproject naar de historische lijn van uitvindingen in het oude Natlab en zal doorlopend te zien zijn in de Baltan Basement. Natlab door BROET presenteert in een van de kleine filmzalen het nieuwe programma Kweekvijver, een podium voor jonge talentvolle filmmakers. In BROET Basement kijkt u live mee op een heuse filmset waar deze avond een scène wordt opgenomen.

12

UIT IN EINDHOVEN

door_plaza_futura


Hans op de Beeck Celebration Celebration Buenos Aires

Maaike van Zijl

MA 30-10 T/M ZO 27-11 CELEBR ATION EN CELEBR ATION BUENOS AIRES HANS OP DE BEECK - 10.00 UUR TOT 21.30 UUR - DOORLOPEND GR ATIS PROGR AMMA Multidisciplinair beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck maakt en presenteert hedendaagse denkbeeldige urbane en interieur locaties; situaties en omgevingen die de toeschouwer bekend voorkomen. Zowel stille, verlaten plaatsen om te reflecteren als drukbevolkte omgevingen die ons iets duidelijk maken over hoe wij nu leven, welke levenspatronen wij volgen en hoe we omgaan met tijd, ruimte en anderen. In de exporuimte van Plaza Futura zijn twee werken te zien: Celebration (2008) en Celebration Buenos Aires (2011).

WO 16-10 & DI 29-10

EAT TO MEET

Linda van Oosterhout

Alphons Janssen

ZA 19-10 & ZO 20-10

PROGR AMMA GASTCUR ATOREN &FOOD - WORLD FOOD DAY OP WO 16 OK TOBER - BIOS OP JE BORD OP DI 29 OK TOBER

Z A 19-10 & ZO 20-10 DO 24-10 EN VR 25-10 - 18.00, 19.00 EN 20.00 UUR ZO 27 OK TOBER - 12.30 UUR - € 35 (EXCL. CONSUMPTIES)

MA AIKE VAN ZIJL DECORONT WERP / SE TONT WERP / SE TDRESSER / REK WISITEUR - Z A 19-10, 20.00 UUR - ZO 20-10, 18.00 UUR

Toos Hartog en Christian Heikoop, tweedejaars studenten aan de Design Academy, zijn gastcuratoren van &FOOD. Ze geven vorm aan de relatie tussen de Design Academy, Natlab, het thema &Food en de stad Eindhoven. In samenwerking met de Youth Food Movement en YFM Brabant. We kunnen op dit moment nog niet veel prijs geven maar schrijf woensdag 16 oktober, World Food Day, en dinsdag 29 oktober, Bios op je bord, alvast in je agenda.

Hoe ziet een werkdag van een grafisch ontwerper eruit? Waar haalt een decorontwerper zijn inspiratie en ideeën vandaan en een schoenontwerper zijn materiaal? Over welke competenties moet je vandaag de dag beschikken om een succesvol ontwerper te zijn of te worden? Wat voor types zijn dat eigenlijk, ‘die designers’? In het restaurant van Natlab krijgt u antwoord op al deze vragen. U hoeft alleen maar aan te schuiven. U reserveert een stoel aan een tafel waar een driegangenmenu wordt geserveerd en krijgt daar gratis een ontwerper bij als tafeldame of -heer. Hij of zij geeft u een kijkje in de eigen keuken, vertelt over de fijne kneepjes van het vak en geeft antwoord op (bijna) al uw vragen.

Maaike van Zijl ken je van televisie: o.a. Holland Sport (Wilfried de Jong), Buro Sport, Villa Achterwerk, Cupcakecup. Ze is de vrouw van de ‘schermen’: de decors en de sets zijn allemaal van Maaike. Na haar studie aan de HKU in Utrecht ging ze aan de slag als setdresser en art director bij film en televisie. Voor het populaire Holland Sport maakte ze gedurende acht jaar iedere week wisselende sets. Vanavond staat Maaike vóór de schermen.

ZA 19-10 & ZO 20-10 LINDA VAN OOSTERHOUT SCHOENONT WERPSTER - Z A 19-10, 18.00 UUR - ZO 20-10, 19.00 UUR Schoenen, schoenen, schoenen. Je kunt er niet genoeg van hebben. Linda maakt schoenen. Droomschoenen zelfs. Op basis van de wensen van de opdracht-gever begint ze haar ontwerp, waarna de klant zelf de materialen kiest en Linda volgens het ambacht van het vak aan de slag gaat. Unieke schoenen dus. Hoor vanavond het unieke verhaal erachter.

Bries beweegt

ZO 20-10 & DO 24 -10 ALPHONS JANSSEN STR ATEEG - ZO 20-10, 20.00 UUR - DO 24-10, 19.00 UUR Alphons Janssen is mede-eigenaar en directeur van Scherpontwerp te Eindhoven, het ontwerpbureau dat verantwoordelijk is voor de vormgeving van o.a. PSV, Eindhoven, Theo Maassen en... Natlab. Wilt u alles weten over strategie, concept, vormgeving en uitvoering? Schuif dan aan bij Alphons.

DO 24 -10 & VR 25-10 BRIES BEWEEGT FOTOGR AFIE /MULTIMEDIA - DO 24-10, 18.00 UUR - VR 25-10, 19.00 UUR Ontmoet de makers achter een uniek product. Bries Beweegt maakt bewegende foto’s: Cinemagraphs. De initatiefnemers Marcel Brons en Ernie Buts animeren foto’s door een beweging toe te voegen aan een stilstaand beeld en die beweging oneindig te herhalen. Zo ontstaat een product dat het midden houdt tussen foto en video. Hoe kwamen de twee erop om de beste eigenschappen van twee werelden te combineren? Vraag het Bries Beweegt en laat u meevoeren.

SEPTEMBER 2013

13


CLUB NATLAB &FOOD Emily Hermans

Sarah van Lamsweerde Instant Fiction

Tomm Velthuis

DO 24 -10 & VR 25-10

ZA 19-10 & VR 25-10

EMILY HERMANS MODE-ONT WERPSTER DO 24-10, 20.00 UUR VR 25-10, 18.00 UUR

TOMM VELTHUIS ONT WERPER Z A 19-10, 19.00 UUR VR 25-10, 20.00 UUR

De Eindhovense modeontwerpster Emily Hermans profileert haar modelabel MLY steeds meer als ecolabel. Ze staat bekend om haar ambachtelijke benadering van mode en werkt bij voorkeur vanuit het materiaal en de techniek. Ze ontwikkelt de basismaterialen in veel gevallen zelf, maakt gebruik van eco-gecertificeerde garens en natuurlijke, biologisch afbreekbare vezels en drukt geprinte stukken grotendeels digitaal. Benieuwd naar het proces van ontwerp tot jurk? Dan is Emily uw tafeldame.

Hij studeerde in 2011 af aan de Design Academy in Eindhoven met als afstudeerrichting Man and Communication, waarbij ‘een goed verhaal hebben’ heel belangrijk is. Vanuit dat goede verhaal ontstaan ontwerpen (by Tomm) die er echt toe doen. Tomm combineert zijn projecten graag met humor, want “vanuit mijn eigen lol en plezier ontstaan de beste ideeën”. Met zijn werk wil hij mensen laten lachen en op het verkeerde been zetten. Verwacht dus een smakelijke cocktail van humor, creativiteit en lekker eten aan de tafel van Tomm!

ZA 19-10 FOOD IN MOTION STOPMOTION-WORKSHOP - BROE T & NATL AB DOOR PL A Z A FUTUR A - 13.00 - 16.00 UUR - € 10,00 Voor iedereen die ooit een stopmotionfilm wilde maken, erover denkt om animatie in een project toe te passen, een animatieopleiding te volgen of gewoon zin heeft om iets nieuws te proberen. ‘Food in motion’ laat je kennismaken met de beginselen van animatie. De workshop wordt gegeven door vers afgestudeerde studenten Grafisch Ontwerp van AKV St.Joost. Na een korte inleiding laten de deelnemers zich inspireren door een aantal bijzondere stopmotionfilms. Aansluitend gaan ze met hun eigen ideeën aan de slag. De deelnemers krijgen een opdracht rond het thema Food & Design, waarbij de focus ligt op fysieke materialen en conceptuele denkwijzen, niet op computertechniek. Een opleiding of ervaring met film maken is niet nodig. De films worden uiteindelijk beoordeeld door een jury en vertoond in Natlab op zaterdag 26 oktober.

ZA 26-10 ANIMATIECOMPE TITIE & AWARDCEREMONIE - BROE T & NATL AB DOOR PL A Z A FUTUR A - 20.00 UUR - GR ATIS Natlab door Plaza Futura en Broet nodigen alle animatiefilmmakers en illustratoren uit deel te nemen aan de allereerste AnimatieCompetitie van Natlab. De inzendin14

door_plaza_futura

UIT IN EINDHOVEN

gen moeten gerelateerd zijn aan het thema van het openingsprogramma &FOOD: alles draait om sociale eigenschappen en symbolen rondom voedsel en eten. Een selectie van de inzendingen wordt op zaterdag 26 oktober van 13.00 tot 23.00 uur gepresenteerd. Een deskundige jury beoordeelt de films en kiest een winnaar die bekend wordt gemaakt tijdens de AwardCeremonie.

ZA 24 -10 T/M 26-10 INSTANT FICTION SAR AH VAN L AMSWEERDE - VANAF 15.00 UUR - DOORLOPEND PROGR AMMA - GR ATIS ‘Instant Fiction’ is een videoinstallatie die live wordt aangestuurd, waarin een nietsvermoedend publiek de hoofdrol speelt. Het is een spel met de regels van de privacy waarbij ongegeneerde mediamanipulatie zorgt voor verwarring, humor en poëzie op de vage grens tussen realiteit en fictie. Bewakingscamera’s volgen tegenwoordig bijna alles wat we doen in de publieke ruimte. Dat inspireerde de Amsterdamse kunstenares Sarah van Lamsweerde tot het maken van dit bijzondere werk. In de foyers en het café-restaurant van Natlab registreert zij de activiteiten van bezoekers. Op televisieschermen zijn de beelden live te volgen, maar dan voorzien van ondertitels uit films en tv-series. Speciaal voor Natlab en het thema van de eerste Club Natlab gebruikt Van Lamsweerde alleen ondertitels uit films waarin eten een belangrijke rol speelt.

FILMKLASSIEKERS Vier legendarische filmklassiekers over de verschillende sociale en culturele aspecten van ‘samen eten’. De films worden ingeleid door bijzondere gasten die een origineel licht werpen op het thema van elke film. In ‘Babette’s Feast’ van Gabriel Axel ziet u welke impact een maaltijd kan hebben op een hele gemeenschap. Thomas Vinterberg laat in ‘Festen’ zien wat er gebeurt als familieleden tijdens een diner breken met de sociale normen en waarden. In Peter Greenaway’s ‘The Cook, The Thief, his Wife and her Lover’ staan de artistieke handelingen achter de bereiding van een maaltijd centraal en in ‘La Grande Bouffe’ van Marco Ferreri’s de betekenis van eten als middel voor een groepszelfmoord.


Ilay den Boer Eet smakelijk

MA 28-10 BABE T TE’S FE AST - ME T INLEIDING VAN JACQUES BOS - 19.30 UUR - € 10,00 - PASHOUDERS PL A Z A FUTUR A , C JP & STUDENTEN € 8,50 ‘Babette’s Feast’ is een film over sensuele, kunstzinnige passies en verborgen verlangens. Regisseur en schrijver Gabriel Axel baseerde zijn film, waarvoor hij de Oscar Beste Buitenlandse Film won, op een kort verhaal van Out of Africa’s Isak Dinesen. DEN 1987 | Regie: Gabriel Axel | 102 min. Jacques Bos (1971) studeerde geschiedenis, politieke wetenschappen en wijsbegeerte aan de Universiteit Leiden en promoveerde er in 2003. Hij doceert wetenschapsfilosofie (met de nadruk op de filosofie van de geesteswetenschappen) bij de Afdeling Wijsbegeerte van de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij directeur van het Onderwijsinstituut Wijsbegeerte.

VR 01-11 L A GR ANDE BOUFFE - ME T INLEIDING - 19.30 UUR - € 10,00 - PASHOUDERS PL A Z A FUTUR A , C JP & STUDENTEN € 8,50 Vier middelbare heren komen in een verlaten villa samen om zich -letterlijk- dood te eten. De aanwezigheid van een aantal hoeren moet het festijn complementeren, maar de dames haken uiteindelijk af. Alleen onderwijzeres Andrea blijft de mannen steunen in hun uitzinnige voornemen. Deze ongeremde

satire op de consumptiemaatschappij is uitgegroeid tot een filmklassieker, maar veroorzaakte bij haar verschijnen in 1973 een groot schandaal. FR/IT 1973 | Regie: Marco Ferreri | 130 min.

MA 04 -11 THE COOK, THE THIEF, HIS WIFE AND HER LOVER - ME T INLEIDING VAN PAULINE TERREEHORST - 19.30 UUR - € 10,00 - PASHOUDERS PL A Z A FUTUR A , C JP & STUDENTEN € 8,50 Waarschijnlijk de bekendste film van Peter Greenaway, die in 1989 een schok teweegbracht in Cannes. Steracteurs als Michael Gambon en Helen Mirren schitteren in deze donkere film die liefde, dood en sex samenbrengt in de decadente setting van dinertjes in het restaurant van de hoofdpersoon. UK 1989 | Regie: Peter Greenaway | 124 min.

VR 08-11 FESTEN - ME T INLEIDING - PASHOUDERS PL A Z A FUTUR A , C JP & STUDENTEN € 8,50 Een succesvolle zakenman heeft al zijn familieleden en vrienden uitgenodigd om op grootse wijze zijn 60ste verjaardag te vieren. Een half jaar eerder heeft een van zijn dochters zelfmoord gepleegd. Hij vraagt zijn oudste zoon Christian om haar te herdenken in een toespraakje tijdens het diner. Maar als Christian tegen zijn glas tikt en om stilte vraagt, wordt het gezelschap geconfronteerd met een dramatische onthulling. DEN 1998 | Regie: Thomas Vinterberg | 105 min.

WO 30-10 CIT Y TALES | EDIBLE CIT Y: GROW THE RE VOLUTION ARCHITECTUUR CENTRUM EINDHOVEN - 19.30 UUR - INLEIDING VAN ARJEN DE VRIES - € 10,00 - PASHOUDERS PL A Z A FUTUR A , C JP & STUDENTEN € 8,50 Plaza Futura en Architectuurcentrum Eindhoven programmeren samen een nieuw maandelijks film- & architectuurprogramma. Edible City ‘Edible City’ is de eerste documentaire die is gewijd aan een van de snelst groeiende urban farming bewegingen: The Bay Area Good Food Movement. Een inspirerende en onderhoudende documentaire over het begin en de recente groei van deze lokale beweging in Californië. We volgen gemotiveerde en excentrieke mensen die via do-ityourself-pogingen een alternatieve voedselketen creëren. Geleidelijk zijn lege velden veranderd in organische tuinen, als antwoord op de stedelijke problemen zoals voedselschaarste en obesitas. ‘Edible City’ vangt de positieve sfeer van een beweging die echte oplossingen vindt voor de grootste problemen terwijl ze werkelijk iets revolutionairs doen: het laten groeien van een model voor een gezond en duurzaam lokaal voedselsysteem. VS 2012 | Regie: Andrew Hasse | 71 min. | Engels gesproken De inleiding wordt verzorgd door Arjen de Vries van Transitions Town in Eindhoven. De Vries houdt zich bezig met eetbare tuinen en stadslandbouw.

WO 30-10 T/M VR 01-11 EE T SMAKELIJK IL AY DEN BOER - 19.30 UUR - € 32,00 - PASHOUDERS PL A Z A FUTUR A , C JP & STUDENTEN € 30,00 - PRIJZEN ZIJN INCLUSIEF MA ALTIJD, EEN GL AS WIJN EN WATER. Schuif aan bij de niet-koosjere bar mitswa-maaltijd van theatermaker Ilay den Boer. Ga samen met zijn moeder, twintig gasten en een gigantische geschiedenis op zoek naar de betekenis van het Joods zijn in het hier en nu. Ilay den Boer serveert een maaltijd en promoveert het aan tafel schuivende publiek tot gasten op zijn bar mitswa. Zo word je zijn oom, zijn tante, of grootmoeder. Daarbij word je geacht veel te drinken en vooral luid te discussiëren. Ilay den Boer vertelt over zijn twijfels, over Israël en over Joods zijn. Hij laat prachtig glimlachende stiltes vallen waarin zijn gasten aan tafel de ruimte krijgen met hem mee te denken. “Je gulzig laven aan gevulde avocado’s, rode wijn en kip bereid door de oma van de theatermaker. Heerlijk, totdat landverraad, loyaliteit en culturele identiteit onderwerp van gesprek worden. Bij dit ‘tafeltheater’ gaan hoofd en maag samen.” - De Volkskrant. Concept en spel: Ilay den Boer

VR 1-11 T/M ZO 3-11 WIJKSAFARI LENNEKE MA AS - VR 1-11 & Z A 2-11 19.30 & 20.30 UUR - ZO 3-11 15.00 & 16.00 UUR - € 20,00 - PASHOUDERS PL A Z A FUTUR A , C JP & STUDENTEN € 18,00 Met deze Wijksafari presenteert Natlab door Plaza Futura de eerste in een reeks van theatrale projecten die niet in Natlab, maar juist daarbuiten plaatsvinden. De stad wordt het podium en Natlab door Plaza Futura vraagt kunstenaars om nieuwe en onverwachte verbindingen te leggen tussen de openbare ruimte en haar voorbijgangers, om verhalen te halen uit de stad, de wijk en onontdekte plekken zichtbaar te maken. De toeschouwer zit niet meer anoniem in het donker van de theaterzaal, maar maakt wezenlijk deel uit van de performance. Zo ontstaat er een nieuwe relatie tussen kunstenaar en publiek en tussen toeschouwers onderling. Tijdens de Wijksafari verbinden we de oude wijken Philipsdorp en Drents Dorp aan het gloednieuwe tweede stadshart Strijp-S. We gaan op bezoek bij de bewoners van deze wijken en mogen aanschuiven aan de keukentafel. Met eten als centraal thema geven zij een inkijkje in hun huis en hart. Ook ontmoeten we op onze weg kunstenaars die ons verrassen en verontrusten met hun kijk op onze manier van omgaan met voedsel. Ze laten zien welke rituelen er ontstaan rondom ontbijt, lunch of diner en confronteren ons met het feit dat over smaak te twisten valt... Eindregie: Lenneke Maas

SEPTEMBER 2013

15


DDW

FILMS

Een avond met Peter Stigter

ZO 20-10 NATLAB DOOR PLAZA FUTURA & AXESJAZZPOWER PRESENTEREN SL AGWERK DEN HA AG - 15.00 UUR - € 14,00 PASHOUDERS PL A Z A FUTUR A € 12,00 - C JP, STUDENTEN EN VRIENDEN VAN A XES JA ZZPOWER € 8,00 De musici van Slagwerk Den Haag spelen en ontwikkelen hedendaagse slagwerkmuziek in de meest uiteenlopende vormen: van bestaand repertoire, via nieuwe opdrachten en samenwerking met componisten, tot onderzoek naar de grenzen en mogelijkheden van georganiseerd geluid. Als gespecialiseerd ensemble heeft Slagwerk Den Haag op dit terrein een toonaangevende positie opgebouwd in binnen- en buitenland. Ter gelegenheid van de Dutch Design Week stellen ze een programma samen rond slagwerk en design. Van de jonge componist Hilary Jeffery voeren ze Time Spell I uit, muziek die speelt met de enorm rijke Islamitische cultuur van tegelpatronen. Van de Japans-Nederlands-Braziliaanse Luiz Henrique Yudo presenteren ze de wereldpremière van Chinese Wallpaper, een nieuw werk in zijn serie verklankingen van labyrintische patronen.

16

door_plaza_futura

UIT IN EINDHOVEN

DI 22-10 & ZO 27-10 DESIGN IS ONE: LELL A & MASSIMO VIGNELLI - DINSDAG 22 OK TOBER, 19.30 UUR (NEDERL ANDSE PREMIÈRE) - ZONDAG 27 OK TOBER, 16.00 UUR - € 8,50 - PASHOUDERS PL A Z A FUTUR A , - C JP & STUDENTEN € 7,00 “If you can’t find it, design it” is het levenslange motto van Lella & Massimo Vignelli, door velen beschouwd als de belangrijkste ontwerpers van de late 20e eeuw. Hun internationale successen bestrijken het totale spectrum de industrie, product- en grafisch ontwerp, interieur en daarbuiten. Vijftig jaar geleden importeerde Massimo het Helvetica lettertype naar de VS, veertig jaar geleden debuteerde zijn beroemde NYC Subway map. De Vignelli’s zijn bekend van hun corporate identity programma’s voor Ford, Benetton, American Airlines en Bloomingdales, evenals de Venini-lampen, het Heller-servies en het meubilair van Poltrona Frau. De documentaire ‘Design is One’ brengt ons in de wereld van de Vignelli’s. Hun intelligentie en creativiteit, maar ook hun menselijkheid, warmte en humor worden vastgelegd door Kathy Brew en Roberto Guerra. VS 2012 | Regie: Kathy Brew & Roberto Guerra | 80 min. | Engels gesproken

WO 23-10 EEN AVOND MET PETER STIGTER - 19.30 UUR - € 15,00 - PASHOUDERS PL A Z A FUTUR A , - C JP & STUDENTEN € 13,00 Internationaal catwalk- en modefotograaf Peter Stigter is de hoofdgast in een avond vol mode, films, anekdotes en bespiegelingen over de plaats van mode in ons dagelijks leven. Zijn foto’s van modeshows in Milaan, Parijs, New York en Amsterdam zijn te zien in alle toonaangevende tijdschriften en kranten in Nederland en daarnaast in de Los Angeles Times en de Toronto Star en Fashion Magazine in Canada. Met zijn team werkt hij al jaren voor Viktor & Rolf, G-Star, de Dutch Fashion Foundation, Amsterdam Fashion Week en het Fashion Institute Arnhem. Vanavond laat Peter Stigter zijn lievelingsfilm ‘Little Miss Sunshine’ zien en toont hij een aantal zelfgeproduceerde korte modefilms, waaronder een achtergronddocu van de laatste haute coutureshow van Viktor & Rolf. Het gesprek met Peter Stigter wordt gevoerd door Plaza Futura directeur Pauline Terreehorst, die zelf twintig jaar moderedacteur was van de Volkskrant, waardoor ze de carrière van Peter Stigter van dichtbij heeft gevolgd.

Vanaf donderdag 3 oktober start het reguliere filmprogramma in Natlab. Tot aan de officiële opening gaan wij proefdraaien in de spiksplinternieuwe filmzalen. Een try-out waarbij u van harte welkom bent. Vanaf zaterdag 12 oktober start het reguliere filmprogramma officieel in alle zalen.


VERWACHT François Ozon Jeune et Jolie

V.A. 3-10 JEUNE ET JOLIE REGIE: FR ANÇOIS OZON Een film van François Ozon (o.a. Sous le sable, Swimming Pool, Huit Femmes, Potiche) over seksualiteit, sensualiteit en moraliteit. Met treffende muziek van Françoise Hardy. PRINCE AVALANCHE REGIE: DAVID GORDON GREEN Humoristisch drama met Paul Rudd en Emile Hirsch als twee snelwegwerkers die de zomer van ‘88 met elkaar doorbrengen. Winnaar van de prijs voor Beste Regie op het filmfestival van Berlijn in 2013. MR. MORGAN’S LAST LOVE REGIE: SANDR A NE T TELBECK Mr. Morgan’s Last Love is het bitterzoete verhaal van een eenzame Amerikaanse weduwnaar in Parijs die het leven opnieuw omarmt als hij onverwacht een prachtige jonge en levenslustige vrouw ontmoet met wie hij een bijzondere relatie krijgt.

LE PASSÉ REGIE: ASGHAR FARHADI Familiedrama van Oscarwinnende regisseur Asghar Farhadi (A Separation) met een hoofdrol voor Bérénice Bejo, die voor haar rol in The Artist de prijs voor Beste Actrice ontving op het Filmfestival van Cannes 2013. BEHIND THE CANDELABRA REGIE: STE VEN SODERBERGH Drama van Steven Soderbergh (bekend van de Ocean’s-films) over de excentrieke entertainer Liberace (Michael Douglas) en diens relatie met de jongere Scott Thorson (Matt Damon). BLUE JASMINE REGIE: WOODY ALLEN Tragikomedie van Woody Allen met Cate Blanchett als een snobistische socialiste die bij haar bescheiden zus Ginger intrekt, nadat ze alles is kwijtgeraakt. THE LOOK OF LOVE REGIE: MICHAEL WINTERBOT TOM Humoristisch drama van Michael Winterbottom met Steve Coogan als pornobaas die een prominent handelaar van onroerend goed in Londen wordt. BORGMAN REGIE: ALE X VAN WARMERDAM

PREMIÈRES V.A. 3-10 MICHAEL KOHLHAAS REGIE: ARNAUD DES PAILLIÈRES Historisch drama over een Franse paardenhandelaar (Mads Mikkelsen) die met een leger ten strijde trekt tegen zijn landheer.

V.A. 10-10 LA VIE D’ADELE REGIE: ABDELL ATIF KECHICHE Winnaar van de Gouden Palm op het Filmfestival Cannes 2013. Een ontroerende film over het geluk en verdriet van een eerste grote liefde en alles wat daar bij hoort. CAMILLE CLAUDEL, 1915 REGIE: BRUNO DUMONT In de nieuwste film van Bruno Dumont speelt Juliette Binoche de beeldhouwster Camille Claudel die jarenlang zat opgesloten in een psychiatrische inrichting.

NOVEMBER 2013

DECEMBER 2013

CLUB NATLAB GLOW NEXT LICHT, GELUID EN BEWEGING

AFSLAG EINDHOVEN REIS NAAR HET EINDE VAN DE NACHT

Onder de naam Glow Next biedt het Strijp-S terrein van zaterdag 9 tot en met zaterdag 16 november een bijzonder programma in het kader van het licht- & architectuurfestival GLOW. Club Natlab sluit hierbij aan met een divers programma rondom de basiselementen van de film: licht, geluid en beweging. In samenwerking met Cinedans presenteren we een aantal interactieve en verrassende (video)installaties. Het Eindhovense Lunapark ensemble brengt een productie waarin licht een bijzondere rol speelt, terwijl choreografe Ann van den Broeck in haar voorstelling The Red Piece haar dansers juist laat spelen met interactief geluid. Voor deze productie ging Van den Broeck een samenwerking aan met de Belgische band Dez Mona, die de muziek componeerde. De filmklassiekers Raging Bull met Robert de Niro als zelfdestructieve bokser, Ascenseur pour l’échafaud met de wereldberoemde jazzscore van Miles Davis en Stanley Kubricks’ Barry Lindon, worden ingeleid door filmkenners en vertellen vanuit weer een ander perspectief een verhaal over licht, geluid en beweging. Op zaterdag 16 november sluit de Decap Beatmacine dit diverse programma af met een zinderend feest!

Afslag Eindhoven gaat 14 december in première met Reis naar het einde van de nacht, vrij naar het eerste deel van het beruchte boek van Louis-Ferdinand Céline. Een voorstelling over oorlog, over de eenzaamheid, de ravage, maar vooral over de zoektocht naar het goede. Met live-muziek van Woody Veneman. De voorstelling speelt op locatie bij Piet Hein Eek. Afslag Eindhoven brengt in een bijbehorende foto-expositie enkele veteranen van de stichting Veteranen Brabant Zuid Oost in beeld. Vanaf eind november te zien in Natlab. Op 28 november organiseert Natlab door Plaza Futura samen met Afslag Eindhoven een bijzondere avond rond het boek, de expositie, de veteranen en de voorstelling.

“Borgman, de nieuwste film van ’s lands eigenzinnigste filmmaker Alex van Warmerdam is vervreemdend, duivels en uniek – zowel binnen zijn eigen oeuvre als binnen de huidige arthousecinema.” - nieuwerwets.tv

SEPTEMBER 2013

17


Hugo Metsers

ZATERDAG 12 OKTOBER

Schoolfeest - Merijn Scholte Albers & Tobias Smeets

DDW Salon Graphique

Dubbel - Mari Sanders

Food in motion

IEDERE DONDERDAG

WORKSHOP HUGO ME TSERS - BROE TBASEMENT - 14.00 EN 17.00 UUR - TICKE T 15.-

BROE T K WEEK VIJVER - FILMZ A AL - 20.30 UUR - TICKE T 6,50

MASTERCL ASS FILMSCORE - FILMZ A AL - 12.00 UUR - TICKE T 10,-

Hugo Metsers gaf afgelopen jaar een hele bijzondere en intieme acteerworkshop bij BROET. We kregen zoveel goede reacties dat we het nóg een keer willen doen zodat ook jij de kans hebt om het vak van deze fantastische man te leren. Schrijf je in als beginnend of als ervaren acteur/ actrice. Grijp deze unieke kans!

BROET zet Kweekvijver op om een podium te bieden aan jonge talentvolle filmmakers. Iedere donderdag kun je genieten van onverwachte wendingen en verassende plotten van onafhankelijke filmproducties. Iedere maand stelt BROET een nieuw programma samen. En iedere maand zetten we 1 filmmaker in het zonnetje. We presenteren eigen werk en tijdens een Q&A licht de filmmaker het werk toe.

Herman Witkam heeft een indrukwekkend CV. Schrijft, componeert én bespeelt ook nog eens bijna alle instrumenten zelf. Hij geeft een Masterclass voor beginners en ook semi-professionals die voor het eerst te maken krijgen met het maken van muziek voor een film. Ook ervaren muziekmakers en producers die erover denken meer met filmmuziek te willen doen zijn van harte welkom. Heb je muziek waar je feedback op zou willen hebben? Stuur vooraf via Wetransfer je werk mét of zonder beeld naar ramon@broet.nl en misschien wordt jouw werk geselecteerd. Succes!

19 T/M 27 OKTOBER SALON GR APHIQUE - BROE TBASEMENT - VAN 10.00 TOT 18.00 UUR - GR ATIS ENTREE DDW Grafisch werk van vers afgestudeerden van AKV | St. Joost in de reprise. Met een nog van nieuwigheid knisperend diploma op zak staan zij te springen om u te laten zien wat het resultaat is van de zoektocht naar een goed ontwerp mét inhoud. Tijdens de DDW zijn de ontwerpers zelf aanwezig om toe te lichten hoeveel bloed, zweet en tranen dit heeft gekost. Grafisch ontwerp is zeker niet alleen papier, het varieert van een spel en ruimtelijke objecten tot een website, een film en stofprint. Deelnemende ontwerpers zijn o.a. Jurgen Wiegeraad, Joyce v Kaathoven, Michel vd Ven, Katrien vd Camp, Doreen vd Broek, Anouk Suilen, Thomas Bevelander.

In oktober laten we bijzondere filmproducties zien van het Eindhovens Film Festival: Gagarin and me en Schoolfeest. De Filmmaker van deze maand is Eindhovenaar Mari Sanders. Hij zal deze avond zijn mooiste producties vertonen en tijdens een Q&A vertellen over zijn werk. Mari Sanders bijt het spits af, maar we proberen elke maand een filmmaker aan het woord te laten. Interesse? Meld je aan via: ramon@broet.nl en misschien wordt jij geselecteerd om jouw werk te laten zien!

ZONDAG 20 OKTOBER WORKSHOP LICHT EN GELUID - BROE T BASEMENT - 14.00 UUR - TICKE T 10,Menno van den Berg (geluidsman bij o.a. Hello Goodbye) geeft in samenwerking met Egripment Eindhoven een workshop licht en geluid voor beginners en semi-professionele filmmakers. Licht en geluid worden niet voor niets in 1 adem genoemd, maar daar kom je zeker achter tijdens deze unieke workshop. Leer van deze ongelooflijk ervaren man en doe er je voordeel mee!

18

ZATERDAG 26 OKTOBER

door_broet

UIT IN EINDHOVEN

ZATERDAG 19 OKTOBER FOOD IN MOTION - BROE T BASEMENT - 13.00 UUR - TICKE T 15,- / STUDENT 10,Deze stopmotion workshop is voor iedereen die ooit een stopmotionfilm wilde maken, erover denkt om animatie in een project toe te passen, een animatie-opleiding te volgen of gewoon zin heeft om iets nieuws te proberen. Je hoeft geen opleiding gedaan te hebben. De workshop vormt een aanzet waarbij je met de beginselen van animatie in aanraking komt. ‘Food in motion’ wordt gegeven door vers afgestudeerde studenten Grafisch Ontwerp van AKV St.Joost. Deelnemers wordt gevraagd een eigen fotocamera mee te nemen. De animaties worden beoordeeld door een jury en vertoond in het NATLAB.


BALTAN LABORATORIES IN NATLAB

Foto: Tobin Poppenberg

Dick Raaijmakers (1 sept. 1930 - 4 sept. 2013)

VRIJDAG 11 OKTOBER OPENING NATL AB PAUL D. MILLER, AK A DJ SPOOK Y, THAT SUBLIMINAL KID (VS) - VANAF 21.30 UUR - LOCATIE: NATL AB, K ASTANJEL A AN 500, - EINDHOVEN - ENTREE: € 7,50 Paul D. Miller, aka DJ Spooky, that Subliminal Kid, opent het Natlab feest op vrijdag avond. Hij zal twee dagen in Eindhoven zijn, voordat hij verder gaat met zijn reeks live evenementen over de hele wereld: spelend op festivals van Frankrijk tot Japan tot Mexico Stad, en het geven van lezingen op prominente universiteiten en conferenties. Kom met ons dansen op DJ Spooky’s beats tijdens de openingsavond van de Natlab opening!

Baltan Laboratories opent samen met Plaza Futura en Broet op 11 oktober haar deuren met een inspirerend openingsfeest. Baltan is blij met haar nieuwe locatie, en laat zich graag inspireren door deze historische plek. Het voormalige Philips Natuurkundig Laboratorium heeft over de jaren een aura van bijna mythische proporties gekregen. Het was een gerenommeerd onderzoekslaboratorium waar de ene na de andere vernieuwende uitvinding werd gedaan. Onderzoekers werkten er in grote vrijheid en er was veel ruimte voor kunstzinnige experimenten. Kunst, technologie en wetenschap gingen er een vruchtbare en symbiotische relatie aan. Dit gegeven is het vertrekpunt van Baltan voor de toekomst.

Tijdens de openingsmaand wordt extra aandacht besteedt aan de onlangs overleden componist en kunstenaar Dick Raaijmakers, ook wel bekend als Kid Baltan. Raaijmakers was een belangrijke pionier op het gebied van Electroakoestische muziek en werkzaam in het oude Natlab. Baltan Laboratories heeft haar naam aan hem te danken. Raaijmakers was zijn tijd ver vooruit en bracht disciplines als beeldende kunst, film, literatuur en theater samen met de wereld van muziek.

Paul D. Miller, aka DJ Spooky, that Subliminal Kid, is een componist, multimedia kunstenaar, redacteur en auteur. Miller zijn grote interesse in reggae en dub heeft geresulteerd in een serie van compilaties, remixes en collecties van materiaal uit de kluizen van het legendarische Jamaicaanse label Trojan Records. Voor een ander project, Drum of Death, werkt Miller onder andere samen met Dave Lombardo van Slayer en Chuck D van Public Enemy.

In de jaren zeventig ontwikkelde Raaijmakers drie Ideofonen, installaties waarin de luidsprekers zelf aan het woord komen. Als eerbetoon aan zijn werk, toont Baltan Laboratories de Ideofoon 1 gedurende de maand oktober. Op vrijdag 25 oktober en woensdag 30 oktober wordt een speciale ‘Kid Baltan avond’ georganiseerd. Tot ziens in het Natlab.

door_baltan_laboratories

SEPTEMBER 2013

19


Afbeelding: Painted Pizza

VRIJDAG 11 OKTOBER OPENING NATL AB THE ELECTRIC KISS RE-ENACTED DOOR ARTHUR ELSENA AR PERFORMANCES - 20.00, 20.30 EN 21.00 UUR - LOCATIE: BALTAN BASEMENT - GR ATIS TOEGANKELIJK Het oude NatLab stond voor onderzoek en experiment, maar ook voor nieuwsgierigheid en verwondering. Baltan Laboratories wil dit gevoel opnieuw tot leven wekken. De ‘elektrische kus’ is een fameuze wetenschappelijke demonstratie uit de geschiedenis van de elektriciteit die erg populair was in de 18e eeuw. In dit experiment werd een aantrekkelijke dame door middel van een elektriseermachine opgeladen tot een zeer hoge elektrostatische spanning. Iemand uit het publiek werd door haar uitgenodigd om hem/haar te kussen, vlak voor het moment suprême sprong een vonk over tussen hun lippen waarmee zij zichzelf ontlaadde. Tijdens de opening van het NatLab wordt deze theatrale demonstratie van de ‘salon-elektriciteit’ opnieuw uitgevoerd in een geëmancipeerde setting met een schone vrouw én man. Kijk en ervaar de aantrekkingskracht van de onweerstaanbare elektrische kus!

VRIJDAG 11 OKTOBER T/M WOENSDAG 30 OKTOBER VIDEO GREE TING CULTURES IRMA FOLDENYI EN GYORGYI GALIK - DOORLOPEND TE ZIEN VAN 12.30 TOT 18.00 UUR - LOCATIE: BALTAN BASEMENT - GR ATIS TOEGANKELIJK Deze video toont het onderzoeksproject van Irma Foldenyi en Gyorgyi Galik. ‘Greeting Cultures’ onderzoekt de historische lijn van uitvindingen in het Natlab, met de vraag: hoe hebben communicatie middelen ons gedrag en denkkader veranderd? Aan de hand van allerlei uitvindingen in het NatLab, zoals de transmitters (radio), radars (ontwikkeld in 1954), gehoor apparaten (in 1980) en opslag capaciteiten voor informatie (cassette, CD 1990), creëren de ontwerpers een (nieuwe) sociale referentie. Al deze ontdekkingen hebben één belangrijke functie: het

20

door_baltan_laboratories

UIT IN EINDHOVEN

Foto: Richard Avedon

opslaan, verzenden en ontvangen van signalen, waarmee ze alternatieve vormen van communicatie mogelijk maken. De video ‘Greeting Cultures’ heeft als doel om verschillende gedragscodes in kaart te brengen. ‘Art-RePublic’ is een samenwerking met Broet en Plaza, en wordt ondersteund door de Gemeente Eindhoven.

VRIJDAG 11 OKTOBER T/M DONDERDAG 31 OKTOBER GELUIDSSCULPTUUR DE IDEOFOON 1 DICK R A AIJMAKERS AK A KID BALTAN - DOORLOPEND TE ZIEN IN DE BALTAN E XPO RUIMTE - LOCATIE: NATL AB, BEGANE GROND - GR ATIS TOEGANKELIJK Dick Raaijmakers werd door velen gezien als één van de grondlegger van elektronische muziek. Hij heeft daarnaast ook zeer intrigerende en inspirerende performances, beeldende kunst, muziektheater en theoretische essays gemaakt. Raaijmakers’ werk is een uniek voorbeeld van de combinatie tussen kunst en wetenschap. In de exporuimte toont Baltan de Ideofoon 1, een geluidsculptuur in de vorm van een luidspreker. De sculptuur bestaat uit 36 identiek functionerende speakers in een metalen kast. Aan elke speaker zit een glazen pijpje met daarin een balletje. Als de speakers geluid afspelen gaan de balletjes bewegen, waardoor er opvallende effecten ontstaan. Raaijmakers (1930-2013) was een veelzijdig kunstenaar en schepper van vele elektronische composities, ‘instructiestukken’ voor strijkensembles, fonokinetische objecten, ‘grafische methodes’ voor tractor en fiets, beeldende kunst, muziekscenische composities en muziektheaterproducties. Het merendeel van zijn werken is ‘eenmalig’; zij veroorzaken een ontlading, uitvergroot in het moment waar je bij geweest moet zijn. Raaijmakers: ‘Ik zie mezelf als een soort laborant en uitvoerder van spontane ideeën, die ik wetenschappelijk wil uitwerken. De kunst is om je in te houden en weg te laten en om te overdrijven, maar wel met smaak’. Dit project is mede tot stand gekomen dankzij Todays Arts, V2 en Gemeente Eindhoven.

Ideofoon 1 Foto: W. Roose

ZATERDAG 12 OKTOBER BALTAN SESSIONS THE BOOK OF ICE DOOR D. MILLER, AK A DJ SPOOK Y, THAT SUBLIMINAL KID - 14.00 - 15.00 UUR - LOCATIE: NATL AB AUDITORIUM - GR ATIS TOEGANKELIJK Na de openingsavond komt Paul D. Miller terug om een lezing te geven over zijn onderzoek en visie op Antarctica. Miller publiceerde een project waarin hij de invloed van klimaatverandering op Antarctica onderzocht met behulp van digitale media en hedendaagse muziekcomposities. Deze ‘akoestische portretten’ van Antarctica zijn samengevat in ‘The Book of Ice’. Mis de kans niet om je gesigneerde kopie te kopen en een praatje te maken met Paul over dit baanbrekende onderzoek naar één van de meest mysterieuze plekken op aarde.

DINSDAG 22 T/M 25 OKTOBER DUTCH DESIGN WEEK PAINT YOUR PIZZ A DOOR JONAS LUND - 17.00 - 21.00 UUR - LOCATIE: NATL AB FOYER (BG) - € 8,- PER PIZZ A “It’s like art, on a pizza!” Tijdens de Dutch Design Week kun je in het Natlab zelf je pizza digitaal ontwerpen. Paint Your Pizza’ is een online tool van de Zweedse kunstenaar Jonas Lund. Een samenwerkingsverband tussen Eyebeam in New York en Baltan Laboratories maakte een residency van Jonas Lund mogelijk, waaruit ‘Paint Your Pizza’ is ontstaan. Het project was te zien tijdens de jaarlijkse Eyebeam Showcase in januari 2013.


Afbeelding: Piccolo Printer van Diatom

KID BALTAN THEMA AVONDEN VRIJDAG 25 OKTOBER BALTAN EN BROE T PRESENTEREN K AMER 306 EEN DOCUMENTAIRE VAN JE ANNE DE BONT EN HENK L AMERS - 20.00 UUR - LOCATIE: NATL AB FILMZ A AL - ENTREE: € 5,- MODER ATOR: WIEPKO OOSTERHUIS Deze documentaire laat zien hoe Dick Raaijmakers en Tom Dissevelt hun muziek componeerden en uitvoerden op de Acoustische Afdeling van Philips Natuurkundig Laboratorium. De documentaire bevat historische beelden uit het NatLab en laat naast Raaijmakers en Tazelaar een aantal betrokkenen aan het woord, die indertijd zelf deze activiteiten hebben meegemaakt. Een eerbetoon aan de pioniersrol van het Philips NatLab op het gebied van elektronische muziek. Philips had spoelenrecorders en elektronica als toongeneratoren, buizenversterkers en luidsprekers ontwikkeld, die bij de productie van elektronische muziek onontbeerlijk waren. De Akoestische Afdeling van het NatLab had een voortrekkersrol op het gebied van nagalmproeven, multiplicatie van concerten, elektronische muziekinstrumenten, luidspreker- en microfoonontwerp, synthetisch geluid en stereofonie. Na afloop is er een interview met de makers van de documentaire Jeanne de Bont en Henk Lamers door Wiepko Oosterhuis.

WOENSDAG 30 OKTOBER BALTAN SESSIONS ON THE THRESHOLD OF BE AUT Y KEES TA ZEL A AR LEZING - 20.00 - 21.15 UUR - LOCATIE: NATL AB - ENTREE: € 5,Kees Tazelaar, een expert op het gebied van elektronische muziek, sluit deze bijzondere maand af met een presentatie rondom zijn nieuwe boek ‘On the Threshold of Beauty’, waarin de ontstaansgeschiedenis van de elektronische muziek in Nederland uit de doeken wordt gedaan. Philips, NatLab en Dick Raaijmakers (aka Kid Baltan) speelden hierin een voorname rol. Tazelaars boek, dat

binnenkort bij V2_Publishing verschijnt, laat zien hoe pioniers in Nederland al vanaf 1925 aan de basis werkte voor wat later komen zou. Tazelaar is een van de belangrijkste Nederlandse componisten op het gebied van de elektronische muziek en een groot kenner van het werk van Raaijmakers. Hij restaureerde onder andere het muzikale werk uit kamer 306 van het NatLab van Philips. (Deze documentaire is te zien op vrijdag 25 oktober).

BALTAN LABOR ATORIES WORKSHOPS TIJDENS DUTCH DESIGN WEEK DINSDAG 22 OKTOBER BALTAN OPEN L AB WE AR ABLE SENSES #1 ISM. TU/E - 20.00 - 21.30 UUR - LOCATIE: NATL AB, BALTAN BASEMENT - GR ATIS TOEGANKELIJK Baltan Open Lab is een nieuw initiatief dat voortkomt uit de overtuiging dat de beste ideeën ontstaan in een omgeving waar alles mogelijk is en dat het delen van kennis leidt tot nieuwe inzichten. Open is dan ook het sleutelwoord tijdens deze bijeenkomsten. Tijdens de Dutch Design week zal de eerste Baltan Open Lab sessie plaatsvinden met als onderwerp Wearable Senses. In samenwerking met de afdeling DQI Wearable Senses, Industrial Design aan de TU/e onderzoekt Baltan een model om de overgang van innovatief onderzoek naar product ontwikkeling te versnellen.

WOENSDAG 23 OKTOBER WORKSHOP INTER ACTION & E XPERIENCE - 13.00 - 17.00 UUR - LOCATIE: NATL AB, BALTAN BASEMENT - GR ATIS TOEGANKELIJK - INSCHRIJVEN VOOR DEELNAME VIA: JELLE.SALDIEN@UGENT.BE

beleving in tijd en ruimte en aan onze relatie met onze omgeving. In deze workshop ga je zelf actief aan de slag met nieuwe interfaces en interactievormen. Lichaamssensoren, bewegingsdetectoren en MIT’s Makey Makey staan ter beschikking om een spel, object of ontwerp aan te sturen. De experts van het Industrial Design Center (IDC) van Howest-UGent begeleiden je tijdens de workshop met hun expertise in prototyping, design thinking en creativiteitstechnieken. Je kunt in de workshop werken aan je eigen project of aan een case die door de organisatie is bedacht. De workshop is gericht op studenten en pas afgestudeerde professionals uit design- en kunstopleidingen. Materialen en developer kits zoals Makey Makey worden gratis ter beschikking gesteld en kunnen tegen betaling meegenomen worden na de workshop. Meer informatie en inschrijvingen: www.howest.be/ddw

DONDERDAG 24 OKTOBER THE TOOL SERIES #2 BOUW JE EIGEN PICCOLO THE TINY CNC BOT - 10.30 - 18.00 UUR - LOCATIE: NATL AB, BALTAN BASEMENT - KOSTEN: €60,- INCL. PICCOLO PRINTER KIT - STUDENTEN: €45,- (OP VERTOON VAN STUDENTENK A ART ) - INSCHRIJVEN VOOR DEELNAME ( VOOR 20 OK TOBER) VIA: INFO@BALTANL ABOR ATORIES.ORG - GEEN VOORKENNIS OF ERVARING VEREIST In deze workshop bouwen en programmeren deelnemers hun eigen kleine CNC-robot. Deelnemers ontvangen een kit met alle benodigdheden om hun eigen mini-printer te bouwen waarbij Greg Saul en Tiago Rork van Diatom Studio een introductie geven over de inside-outs van Piccolo. Na de constructie van de Piccolo-printer gaan deelnemers hun apparaat voor eigen gebruik ontwerpen. Verschillende sensoren, elektronica, materialen en teken gereedschappen zijn aanwezig om dit doel te bereiken. Deelnemers die hun eigen Piccolo willen programmeren moeten hun laptop meenemen.

‘Interactie’ en ‘experience’ zijn de nieuwe buzzwoorden. Toetsenbord, muis en controllers zijn passé. Elk object kan of moet een functie krijgen die bijdraagt aan onze

SEPTEMBER 2013

21


AGENDA DOORLOPEND PROGR AMMA

VR 11-10

VR 25-10

19.00 UUR NATL AB OPEN

E AT TO MEE T

20.00, 20.30 EN 21.00 UUR DE ELEK TRISCHE KUS

1 8.00 UUR ME T EMILY HERMANS

RE-ENACTED

19.00 UUR ME T BRIES BE WEEGT

21.00 UUR D J PIRO

20.00 UUR ME T TOMM VELTHUIS

23.15 UUR PAUL D. MILLER AK A D J SPOOK Y, THAT SUMBLIMINAL KID

20.00 UUR KID BALTAN THEMA-AVOND DEEL 1

Openingstijden Natlab is dagelijks geopend vanaf 10.00 uur. Openingstijden Café zo t/m wo: 10.00 - 00.00 uur do t/m za: 10.00 - 01.00 uur

FILM-DOCUMENTAIRE ‘K AMER 306’ VAN HENK

ZA 12-10 MA 30-9 T/M ZO 27-10

10.00 – 14.00 UUR OPEN DAG

L AMERS EN JE ANNE DE BONT. - MODER ATOR: WIEPKO OOSTERHUIS

14.00 UUR WORKSHOP ACTEREN

10.00 – 21.30 UUR

(BEGINNENDE ACTEURS) ME T HUGO ME TSERS

ZA 26-10

VIDEO-INSTALL ATIE

14.00 UUR BALTAN SESSIONS

12.00 UUR MASTERCL ASS FILMSCORE

CELEBR ATION & CELEBR A-

LECTURE PAUL D. MILLER ( AK A D J SPOOK Y,

HERMAN WITK AM

TION BUENOS AIRES

THAT SUMBLIMINAL KID)

13.00 -23.00 UUR SELECTIE VAN INZENDING

HANS OP DEN BEECK

17.00 UUR WORKSHOP ACTEREN

VOOR DE AWARD CEREMONY

(ERVAREN ACTEURS) ME T HUGO ME TSERS

V.A. DO 3-10 STAR T REGULIERE FILMPROGR AMMA

20.00 UUR AWARD CEREMONY STOP MOTION WORKSHOP

ZO 13-10 10.00 – 14.00 UUR OPEN DAG - DOORLOPEND GR ATIS PROGR AMMA

ZO 27-10 16.00 UUR DESIGN IS ONE: LELL A & MASSIMO VIGNELIS

VR 11-10 T/M DO 31-10

Openingstijden Receptie & Kassa ma t/m vr: 10.00 tot een kwartier na aanvang laatste film (telefonisch vanaf 14.00 uur) za: 16.00 tot een kwartier na aanvang laatste film zo: 12.00 uur tot een kwartier na aanvang laatste film 24/7: www.natlab.nl

WO 16-10 PROGR AMMA GASTCUR ATOREN &FOOD

10.00 – 21.30 UUR IDEOFOON 1 VAN DICK

Openingstijden Restaurant & Keuken dagelijks: 11.00 – 21.30 uur Reserveren is niet mogelijk.

MA 28-10 19.30 UUR BABE T TE’S FE AST

DO 17-10

R A AIJMAKERS AK A KID

20.30 UUR BROE T K WEEK VIJVER

BALTAN

- 2 FILMS UIT SELECTIE EFF 2012

INLEIDING VAN JACQUES BOS

DI 29-10

Adres & Contact Kastanjelaan 500 5616 LZ Eindhoven 040 2946848 info@natlab.nl | www.natlab.nl

PROGR AMMA GASTCUR ATOREN &FOOD

VR 11-10 T/M DO 31-10

ZA 19-10 13.00 UUR WORKSHOP FOOD IN MOTION

12.30 – 21.30 UUR

WO 30-10 19.30 UUR EE T SMAKELIJK – IL AY DEN BOER

VIDEO | GREE TING CULTURES

E AT TO MEE T

19.30 UUR EDIBLE CIT Y

DOOR IRMA FOLDENYI EN

18.00 UUR ME T LINDA VAN OOSTERHUIS

ME T INLEIDING VAN ARJEN DE VRIES

GYORGI G ALIK

19.00 UUR ME T TOMM VELTHUIS

- I.S.M ARCHITECTUUR CENTRUM EINDHOVEN

20.00 UUR ME T MA AIKE VAN ZIJL

20.00 UUR KID BALTAN THEMA-AVOND DEEL 2

DO 17-10 T/M ZO 27-10

KEES TA ZEL A AR – ON THE THRESHOLD OF

Z0 20-10

BE AUT Y

10.00 – 18.00 UUR

14.00 UUR WORKSHOP LICHT EN GELUID

SALON GR APHIQUE: UNE

EGRIPMENT VELDHOVEN

E XPÉRIENCE VISUELLE

15.00 UUR SL AGWERK DEN HA AG

19.30 UUR EE T SMAKELIJK – IL AY DEN BOER

E AT TO MEE T

- 2 FILMS UIT SELECTIE EFF 2012

DO 31-10 20.30 UUR BROE T K WEEK VIJVER

DI 22-10 T/M DO 24 -10

18.00 UUR ME T MA AIKE VAN ZIJL

17.00 – 21.00 UUR

19.00 UUR ME T LINDA VAN OOSTERHUIS

PAINT YOUR PIZZ A

20.00 UUR ME T ALPHONS JANSSEN

JONAS LUND

19.30 UUR L A GR ANDE BOUFFE ME T INLEIDING

DI 22-10 DO 24 -10 T/M ZA 26-10

VR 1-11 19.30 UUR EE T SMAKELIJK – IL AY DEN BOER

19.30 UUR DESIGN IS ONE: LELL A &

19.30 UUR EN 20.30 UUR WIJKSAFARI LENNEKE MA AS

MASSIMO VIGNELIS

VANAF 15.00 UUR

- (NED. PREMIÈRE)

INSTANT FICTION

20.00 UUR BALTAN OPEN L AB WEARABLE SENSES

SAR AH VAN L AMSWEERDE

ZA 2-11 19.30 UUR EN 20.30 UUR WIJKSAFARI LENNEKE MA AS

WO 23-10 13.00 UUR WORKSHOP INTER ACTION &

ZO 3-11

E XPERIENCE

15.00 UUR EN 16.00 UUR WIJKSAFARI

- DOOR HOLST & HOWEST

LENNEKE MA AS

19.30 UUR EEN AVOND ME T PE TER STIGTER

MA 4 -11 DO 24 -10

19.30 UUR THE COOK , THE THIEF, HIS WIFE AND

10.30 UUR TOOL SERIES #2 WORKSHOP

HIS LOVER

BUILD YOUR OWN PICCOLO PRINTER

INLEIDING PAULINE TER REHORST

- DOOR DIATOM STUDIO EN BARTAKU

VR 8-11 E AT TO MEE T

19.30 UUR FESTEN

18.00 UUR ME T BRIES BE WEEGT

ME T INLEIDING

19.00 UUR ME T ALPHONS JANSSEN 20.00 UUR ME T EMILY HERMANS 20.30 UUR BROE T K WEEK VIJVER OEUVRE MARI SANDERS + Q& A

Wijzigingen in het programma zijn voorbehouden. 22

UIT IN EINDHOVEN

Eten & Drinken Naar Natlab gaat u voor goede film, podiumkunsten, exposities en meer. Bovendien biedt Natlab ook de mogelijkheid iets te drinken of te eten. In combinatie met het programma als totale avond uit of alleen om te lunchen, te proeven van de weekschotels of een glaasje te drinken. Bij Natlab kunt u niet alleen dineren, maar ook elke dag lekker lunchen. De keuken en het café-restaurant zijn dagelijks open vanaf 11.00 uur. Liever iets eten tijdens een film? Kan ook In het café is fingerfood verkrijgbaar: kleine hapjes dus, die u mag meenemen in de zalen.

Natlab  

Natlab

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you