{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade.

Page 1

STAPHORST jaargang 3 | zomer 2018

Woning Koster: Bouwen met nul op de meter ANNO NU VIERT 5-JARIG JUBILEUM

PRETTIG ONDERNEMEN OP BULLINGERSLAG Europarcs Reestervallei biedt rust, beleving en investeringsmogelijkheden

Binnenkijken in een botanische voorkamer


Staphorst bouwt mee D

e vakantieperiode is aangebroken en voor u ziet u de nieuwste editie van Trots op Staphorst met als thema ‘Staphorst bouwt mee’. In deze editie nemen we u mee met bedrijven die te maken hebben met de bouw.

Angela Scholtus Zelf ben ik een persoon die altijd een positieve draai geef aan negatieve situaties. Omdenken heet dat tegenwoordig. Dit wil ik ook doorgeven aan de mensen om mij heen.Door een lifestyle magazine huis-aan-huis aan te bieden in combinatie met lifestyle evenementen en netwerkborrels wil ik de gunfactor van de consument naar ondernemers vergroten en zeker ook van ondernemer naar ondernemers. Samen sta je sterk, samen bereik je meer.

Er is weer zoveel te vertellen over Staphorst en in deze editie lichten wij een woning uit die gebouwd is door Staphorster ondernemers zijn gebouwd. Een woning met nul op de meter is gebouwd. Chapeau… Probeer zoveel mogelijk zaken in je gemeente te doen. Zo houd je de economie op peil en zorg je voor werkgelegenheid in de gemeente. Ook hebben we een aantal bedrijven benaderd die hun bedrijven hebben gebouwd op het nieuwe bedrijventerrein ‘Bullingerslag’. Stuk voor stuk mooie Staphorster bedrijven. Kortom weer een Trots op met bijzondere en trotse verhalen van ondernemers uit de gemeente Staphorst! Ik koop lokaal, waar koop jij? Veel leesplezier en een goede vakantie toegewenst! Angela Scholtus Bladmanagement

www.trotsopmagazine.nl en volg ons op

www.facebook.com/trotsopstaphorst

Trots op De Wolden

3


IN BEELD

DEEL JOUW FOTO WAAR JIJ IN STAPHORST TROTS OP BENT MET DE

#TOS

EN MISCHIEN KOMT JOUW FOTO IN DE VOLGENDE EDITIE

Hilleane Kuiers Foto: Rianne Brouwer

4


Inhoud 6

34 PRETTIG ONDERNEMEN OP BULLINGERSLAG

BOUWEN MET NUL OP DE METER

20 BOER STAPHORST

Wonen 24 Anno Nu: als je de sprong niet waagt,

kom je nooit verder

51 Zomer tuintrends bij

Interviews

colofon

Boer Staphorst

30 Tekenburo Klaas Boer bouwt aan

de dromen van anderen

Mooie verhalen

Trots op Staphorst is een uitgave van Uitgeverij: Uitgeverij Trots op Jan Steenstraat 38, 7944 TS Meppel www.trotsopmagazine.nl staphorst@uitgeverijtrotsop.nl Fotografie: Rianne Brouwer, Angela Scholtus Omslagfoto: Rianne Brouwer Tekst: Peter Nefkens, Angela Scholtus, Eelco Kuiken Acquisitie: Angela Scholtus Bladmanagement: Angela Scholtus Vormgeving: Comceptum Drukwerk: SMG groep Oplage: 6.500 huis-aan-huis

52 Edu Sport bouwt aan

59 Twee molens gebouwd en

Alle teksten en illustraties zijn copyright 2018 Uitgeverij Trots op. Alle rechten voorbehouden. Overname van delen uit de magazine is niet toegestaan. Indien van toepassing berust het auteursrecht van de aangeboden informatie bij de rechthebbende pagina’s. Dit geldt ook voor alle gebruikte handelsmerken en logo’s. Alle afbeeldingen en teksten worden beschermd door copyright en zijn eigendom van de fotograaf of Uitgeverij Trots op.

een sportieve toekomst

één molen afgebrand

58 Vossenburcht wil bouwen aan

de leefbaarheid

62 Russcher Kraanverhuur sterk in

Special

6 Woning Koster: bouwen

de lucht en op de grond

Shoppen & Vrije tijd 27 Switch mode

met nul op de meter

34 Prettig ondernemen op Bullingerslag 60 Jonge ondernemer Robert Dunnink is

mede-eigenaar en volgde zijn hart

64 Juwelier Dekker 66 Volop activiteiten in zwembad Staphorst

28

Column Yarden:

Trots op Staphorst

5


SAMEN

STERK

BOUWEN MET NUL OP DE METER J

an (56) en Margje (50) Koster wonen sinds medio vorig jaar met hun drie kinderen in een prachtig huis aan de Ebbinge Wubbenlaan in Staphorst. De notariswoning ‘heeft nul op de meter’, zoals dat heet. Duurzaam dus. Een klassieke woning, maar klaar voor de toekomst.

6


Ondernemers uit Staphorst Niet alleen dat is bijzonder. Het huis is helemaal gebouwd door Staphorster ondernemers. De architect, de aannemer, de installateur, de voegers, de schilder en het hoveniersbedrijf, allemaal uit de eigen gemeenschap. “Geen bewuste keuze, maar het liep nu eenmaal zo. Ik heb een groot netwerk. Ik ken al die bedrijven. De aannemer was mijn oude buurman. We hebben als Staphorst alles in huis”, zegt Jan Koster. “Korte lijntjes, nuchter en pure kwaliteit.” Duurzaame woning maar ‘tijdelijk’ Als je een dergelijke woning kunt laten bouwen omdat je de middelen hebt, heb je ook een verantwoordelijkheid om het zo duurzaam mogelijk te doen, vindt de ondernemer. Koster is blij dat hij en zijn vrouw ruim twee jaar geleden kozen voor een ‘gasloos’ huis, nu steeds duidelijker wordt dat Nederland zo snel mogelijk van het aardgas af moet. Op de gevel van het stijlvolle huis staat de naam Linquenda. ‘Eens moeten wij deze plek, dit huis verlaten’, betekent dit. De naam is een statement en een getuigenis van de beperktheid van dit leven. “Dit alles is een voorportaal van de eeuwigheid. Dit mooie huis is maar een tijdelijke woning.” Jan Koster heeft een eigen handelsbedrijf. Met tien man personeel koopt, verkoopt en modificeert hij roestvrijstalen tanks en machines voor de voedingsindustrie. Ze gaan de hele wereld over. Handel zit Koster in het bloed. Hij kan het als geen ander. “Een geheim is er feitelijk niet. Je moet het zo integer mogelijk doen. Handel is goed, winst ook, maar nooit ten koste van alles. Ik ben christen en zo onderneem ik ook. Dat is onze plicht, denk ik.”

Van een dolletje tot koop Op de plek van de notariswoning stond eerder een platte villa uit de jaren zeventig, eigendom van de familie Waanders. Koster en zijn vrouw die eerst aan de Parallelweg woonden, liepen er wel eens langs. Jan stootte tijdens zo’n ommetje Margje dan aan of was het andersom en dan klonk het: wat een mooi plekje. De villa kwam te koop, de Kosters deden een vrijblijvend bod en uiteindelijk was het huis hun eigendom. De verbouwing van de gedateerde villa naar de wens van de nieuwe eigenaren bleek erg kostbaar. Nieuwbouw was beter en vooral ook veel duurzamer. Na wat vijven en zessen met de gemeente Staphorst mochten Jan en Margje hun notariswoning, een ontwerp van Huls Architecten, bouwen aan het voeteneind van de Ebbinge Wubbenlaan. Op 11 augustus vorig jaar volgde de verhuizing naar de ruime en ‘groene’ woning. “We genieten hier. Het is een mooi huis zonder al te veel fratsen, precies zoals we wilden.” Nul op de meter Je ziet het niet, maar op een plat deel van het dak liggen 23 zonnepanelen. De energierekening is daardoor nagenoeg nul. Een warmtepomp die aardwarmte gebruikt en een warmte-terugwinsysteem zorgen ervoor dat het huis zichzelf op temperatuur houdt. Geen gas, bijna geen stroom ‘van buiten’. “Nul op de meter”, glimlacht Koster. “Goed voor nu en later.”

Trots op Staphorst

7


‘DE LOCATIE VERDIENT EEN MARKANTE WONING’

HULS ARCHITECTEN Maakbaar, pure kwaliteit, met oog voor de locatie en uiteraard met de wensen van de opdrachtgever in het achterhoofd. Jenko Huls van Huls Architecten ontwierp de prachtige woning van Jan en Margje Koster. Het Staphorster architectenbureau bestaat sinds 1979 en staat sinds 2010 onder leiding van Jenko. Hij stuurt een team van zes personen aan. “Deze locatie, op de route naar Meppel, verdient een markante woning. “De plek, het huis en de wensen van Koster, alles is in balans.” Huls ontwerpt alles, van bedrijven tot woningen en ook veel kerken. Van klassiek tot zeer modern. “De wens van de opdrachtgever staat centraal. Daar ga ik mee aan de slag.”

8

SAMEN

STERK


SAMEN

STERK

BOUWBEDRIJF JANSEN Het metselwerk van het huis van Koster is in klassiek kruisverband gemaakt. De koppen- en de strekkenlaag wisselen elkaar af. Metselen zoals vroeger. Bouwbedrijf Jansen uit Staphorst bouwde het huis van Koster. Het bedrijf dat volgend jaar vijftig jaar bestaat, kan alles, maar is vooral een specialist in de restauratie van monumenten. De woning van Koster is splinternieuw, maar wel klassiek. Een kolfje naar de hand van Henk en Jan Jansen. De broers runnen het bedrijf waar twintig allround professionals werken. “Dit was voor ons een prachtig project waar we trots op zijn�, zegt Jan. Volgend jaar bestaat Bouwbedrijf Jansen een halve eeuw. Vijftig jaar Staphorster kwaliteit.

Outfit: De buren van Hulst

Trots op Staphorst

9


KOOIKER INSTALLATIE BV Hendrik Kooiker startte in 1984 in zijn eentje met een installatiebedrijf. Nu, 34 jaar later, werken er dertig professionals aan de mooiste projecten. “We houden ons bezig met de betere woningen, bedrijven en projecten”, zegt Hendrik Kooiker. Zijn bedrijf legde bijvoorbeeld alles aan bij Brink, Mubo en Rollecate. Ook de installaties in de duurzame woning van Jan en Margje Koster verzorgde Kooiker. Het warmteterugwinsysteem, de warmtepomp, het gasloos installeren, bij Kooiker draaien ze er hun hand niet voor om. “Gasloos bouwen doen wij al tien jaar. Wij lopen als bedrijf voorop. Dat moet ook, dat is ondernemen.”

10

SAMEN

STERK


SAMEN

STERK

JAN VELDMAN MONTAGE Er zijn van die mannen die alles kunnen. Jan Veldman (52) is zo’n man. Een allround vakman. Jan Veldman Montage is het bedrijf van deze Staphorster met twee rechterhanden. Jan plaatst keukens, badkamers en hij doet alle installatieklussen. Jan doet alles, behalve huizen bouwen. Bij de woning van Koster plaatste hij de keuken en ook bouwde hij de badkamer, hij legde de vloer in de bijkeuken en hij monteerde daar alle kasten. “Ik sta niet zo vaak stil”, zegt Veldman. Er is weinig wat hij niet kan, zegt hij daarmee. Bedrijven huren Jan in als ze er zeker van willen zijn dat keukens en badkamers goed worden gemonteerd. “Veel projecten doe je samen, ook dit huis. Als we klaar zijn, kijken we even en denken we: goed gedaan.”

Trots op Staphorst

11


Uw partner in betonbouw

1 artikel

25%

3 of meer artikelen

korting

2 artikelen

30% korting

40% korting

Geldig tot eind augustus

Casco Bouw Nederland b.v. T 038 477 47 90 E info@cascobouwnederland.nl I www.cascobouwnederland.nl

Volg ons op Facebook: www.facebook.com/widostaphorst

DĂŠ specialist in Nieuwbouw, Verbouw en Onderhoud, Renovatie en Restauratie

Weth.Timmermanstraat 3

T 0522-461634

7951 SH Staphorst

E info@dewittebv.nl

Kijk wat we voor u kunnen betekenen op dewittebv.nl 12


SAMEN

STERK

HULS VOEGWERKEN Maakbaar, pure kwaliteit, met oog voor de locatie en uiteraard met de wensen van de opdrachtgever in het achterhoofd. Jenko Huls van Huls Architecten ontwierp de prachtige woning van Jan en Margje Koster. Het Staphorster architectenbureau bestaat sinds 1979 en staat sinds 2010 onder leiding van Jenko. Hij stuurt een team van zes personen aan. “Deze locatie, op de route naar Meppel, verdient een markante woning. “De plek, het huis en de wensen van Koster, alles is in balans.” Huls ontwerpt alles, van bedrijven tot woningen en ook veel kerken. Van klassiek tot zeer modern. “De wens van de opdrachtgever staat centraal. Daar ga ik mee aan de slag.”

Trots op Staphorst

13


SAMEN

STERK

DONS HOVENIERS Het hele jaar door moet je kunnen genieten van je tuin. Hierbij staat de wens van de klant centraal en is passend bij de woning. Door het vele groen wat wij planten en gebruiken, is er voldoende mogelijkheid voor het water, van regen/ stortbuien, om zich terug te trekken in de grond. Zo in een notendop is dit de missie van Dons Hoveniersbedrijf uit Staphorst, al dertig jaar een begrip. Vader Frens en zoon Herman ontwerpen, maken en onderhouden met een team van acht personen de mooiste, soms parkachtige tuinen. Zo ook de tuin van de familie Koster. “Strak, veel gazon met beregening voor en achter en met fraai straatwerk”, zegt Herman Dons. Ontwerpen in 3D, aanleg met veel groen, straatwerk, schuttingen, beregening en tegenwoordig veel veranda’s, bij Dons Hoveniers zijn ze van alle markten thuis.

14


M&R KOZIJNEN Wie naar het huis van de familie Koster kijkt, ziet prachtige klassieke kozijnen. Ze maken de woning helemaal af. Van hout? Nee hoor kunststof. Authentieke blokprofielen van M&R Kozijnen in Staphorst, sinds 2010 toonaangevend als het gaat om kunststof kozijnen. “De uitstraling van hout, maar het gemak van kunststof, onderhoudsvrij, volledig recyclebaar en dus milieuvriendelijk”, zegt Lambert Russcher van M&R Kozijnen. “We hebben voor elk type woning een passend kozijn.” Klanten die kwaliteit wensen voor de beste prijs, komen uit in Staphorst. De verkoop van de kozijnen vindt hier plaats, maar ook de productie. Alles onder één dak. Korte lijnen en een eigen montageploegen. Pure kwaliteit uit Staphorst, een meerwaarde voor elke woning.

SAMEN

STERK

Trots op Staphorst

15


KEURSLAGERIJ BERGERSLAG,

DE LEKKER ETEN SPECIALIST 16


Keurslagerij Bergerslag is gevestigd in Verscentrum Staphorst, midden in het mooie dorp, direct naast de Boni supermarkt en de HEMA, met ruim voldoende parkeergelegenheid voor en naast het bedrijf. In Verscentrum Staphorst zijn ook gevestigd Hilko Jonkman, de Echte Groenteman en Bergerslag, de Echte Bakker, drie top-vers specialisten onder 1 dak. Ooit begonnen met de overname van slagerij Bloksma hier in Staphorst, gestart als zelf slachtende, vol-ambachtelijke slagerij met 1 personeelslid, uitgegroeid tot een versspecialist van formaat, met niet alleen vlees en vleeswaren, maar ook een zeer groot assortiment grillproducten en kant-en-klare maaltijden, alles uit eigen keuken. In heel Noord-Oost Nederland de enige slagerij met een 3* erkenning. In 2007 is het bedrijf uitgebreid met een bakkerij, door de aankoop van bakkerij Heide, waardoor 2 jaar later er volledige nieuw- en verbouw heeft plaatsgevonden op de huidige locatie. Zo is er boven de huidige HEMA een volledig nieuwe bakkerij verrezen en is de winkel, in het oude pand, volledig vernieuwd. In 2017 is de worstmakerij geheel vernieuwd. Ook het personeelsbestand is, na 28 jaar, fors gegroeid tot het aantal van 38 personeelsleden. In de zomermaanden is het actuele thema in de Keurslagerij natuurlijk; barbecue. Elk jaar begint het seizoen eerder en elk jaar sluit het steeds later, eigenlijk barbecueën we tegenwoordig het jaar rond. Dit jaar leggen we de nadruk op de grote stukken vlees op de barbecue, maar dan wel lekker puur, aldus de eigenaren Roelof en Beertie Mulder. Vanuit Amerika zag je de trend enkele jaren geleden al deze kant op komen. In plaats van een worstje en een hamburger, legt de echte barbecue-fanaat nu een tomahawk steak of een Boston Butt op de barbecue. Zo vindt u in de toonbank van Keurslager Bergerslag deze zomer volop keus in grote stukken vlees, u moet dan niet alleen denken

aan stukken van 4-5 kilo, nee ook kleine stukken is perfect op de barbecue, 500 gram is ook een stuk! Wij denken hierbij aan bavette, diamanthaas, brisket, short-ribs, procureur of New York steak, alles afkomstig van onze eigen Blonde Aquitaine rundvlees uit Twente. Natuurlijk hebben we ook het echte buitenlandse vlees, zoals uit Schotland van de Black Angus runderen, bijv. de short ribs, de brisket en de black angus burgers, gemaakt van 100% Black Angus rundvlees en gekruid met alleen zout en peper, hoe puur wilt u het hebben?! Door de fijne vetmarmering van dit vlees is het eindproduct heerlijk sappig en zeer smaakvol. Uit Noord Amerika hebben we de USA-IBP black angus rib-eye, een ware delicatesse. Uit Zuid-Amerika hebben we, uit Uruguay, het merk PUL, rib-eye en entrecôte van de Hereford HQB+ runderen, deze runderen grazen uitsluitend op de uitgestrekte steppe, puur natuur dus. Al ons varkensvlees is afkomstig uit Noord-Oost Nederland en is van het concept Porc d’or of Buitenvarken, twee vleesconcepten met aandacht en respect voor dier en milieu. Speciaal voor de barbecue maken we van dit vlees de Boston Butt, een vleesdeel van de schouder met been, speciaal voor het maken van pulled porc, na het rubben (kruiden) van het vlees moet dit minimaal 8

‘WE BARBECUEN TEGENWOORDIG HET HELE JAAR ROND’

Trots op Staphorst

17


“Wij helpen u graag bij een goed afscheid.” Wij zijn Karin van Hattem en Roelof van der Veen, uitvaartverzorgers voor Yarden in Meppel en omstreken. Uit ervaring weten wij dat een betekenisvolle manier van afscheid nemen helpt bij het rouwproces. Daarom ondersteunen en inspireren wij u bij het organiseren van een begrafenis of crematie. U kunt ons bellen op 0522 – 251939. Yarden Uitvaartzorg Meppel. Wilt u een overlijden melden? Bel dan 0800 8192 (24 uur per dag). www.yarden.nl Ook indien u niet of elders bent verzekerd.

€ 49,90

Summersale korting tot

70% > > > > >

>

Basic overhemd Stretch katoen Slim fit Diverse kleuren Altijd op voorraad

Oude Rijksweg 8 - Staphorst


‘GEGARANDEERD EEN WARE SMAAKSENSATIE OP TAFEL’ uur op de bbq, we noemen dit low & slow, langzaam garen op lagere temperatuur. Voor degene die het echte avontuur op de barbecue aan willen gaan, het vlees wordt geleverd met de bereidingswijze erbij. Omdat we natuurlijk ook echte bakker zijn, maken we speciaal voor de pulled porc, heerlijke bijpassende zachte broodjes. Ook zijn we dealer van, als echte specialist, de echte Amerikaanse Stockyard bbq-sausen, gemaakt van verse pure ingrediënten, met als basis vruchtensap, zo is de southern blues, de lekkerste saus voor de pulled porc, gemaakt op basis van frambozensap. Voor het op smaak brengen van de grote stukken rundvlees hebben we het echte maldon seaflakes, naturel en gerookt, dit zijn geen zoutkorrels, maar fijne zeezoutschijfjes, vooral de gerookte versie is heerlijk op cote de boeuff en rib-eye, let wel, na het barbecuen bestrooien met het zout. Natuurlijk hebben we niet alleen het “grootvlees”! Bij ons hebt u ook ruime keuze uit lekkere, losse barbecue-producten, zoals onze heerlijke kip-reuze-satéspies (afkomstig van onze Boerderijkip 2* ), shaslicks, carpacciospies (mals rundvlees, pijnboompitjes, kaascréme en kruidenmarinade), salsa di nocci-spies (varkensfilet met notentapenade, rucola en citroen-honingmarinade),

biefstuks-steaks met o.a. groene look of lemon peper, maar ook onze goudbekroonde, huisgemaakte BBQ worstjes, verse hamburgers. Met natuurlijk ook de enige echte Stoere Mannenburger (alleen voor echte kearls). Dat is een superlekkere, maar grote hamburger. Het lekkerst op een huisgebakken briochebroodje met Southern blues sauce, rode ui en… het recept krijgt u van ons erbij! Het nieuwste BBQ-product komt dit jaar uit onze bakkerij, ontwikkeld door de bakkers en de slagers samen. Ons heerlijk Plukbrood, verkrijgbaar in drie verschillende smaken. Namelijk: kaas-ui, bruchetta en pestomozzarella. Deze kunt u even opwarmen/ afbakken in óf op de barbecue, maar kan natuurlijk ook altijd even snel in de oven. Het is maar wat u het makkelijkst vindt. Gegarandeerd een ware smaaksensatie op tafel. Ook hebben we een speciale variant, in de smaak Stracciatella. Om uw barbecue op een heerlijke wijze mee af te sluiten. Ook even opwarmen/afbakken op de BBQ óf in de oven, stukje brood afbreken, wat bolletjes vanille-ijs erbij en niet te vergeten; een toefje slagroom. En u heeft een heerlijk barbecue nagerecht, sorry… delicatesse!

Om het u gemakkelijk en overzichtelijk te maken, kunt u alles online bestellen via onze webshop: webshop.bergerslag.keurslager.nl Het team van Bergerslag, uw Keurslager, wenst u een smaakvolle barbecue. Ebbinge Wubbenlaan 5, Staphorst T: 0522 462 328 E: info@bergerslag.keurslager.nl www.bergerslag.keurslager.nl

Trots op Staphorst

19


BINNENKIJKEN IN EEN BOTANISCHE EN STOERE VOORKAMER BY BOER STAPHORST

20


Botanisch en stoer combineren? Het kan tegenwoordig allemaal! Wij mogen binnenkijken in de voorkamer van een verbouwde boerderij aan de Oude Rijksweg in Staphorst. Helemaal gestyled door onze styliste! Kijk je mee?

A

llereerst begon onze styliste met het maken van een moodboard. Vervolgens konden de bewoners vanuit dit moodboard zelf de kleuren, het behang en de vloer uitzoeken. Daarna hebben ze samen gekeken naar de meubels en indeling. Een gezellige en lichte kamer De wens van de bewoners was om een gezellige en lichte kamer te maken van de voorkamer waarin ze zich kunnen terugtrekken met visite, maar waar ook ruimte is voor de kinderen. En dat is gelukt! Zo is er zitruimte genoeg en oogt de kamer licht en ruimtelijk door de strakke meubels, natuurlijke materialen en zachte kleuren met af en toe een zwart accent. En wist je dat je met verschillende materialen een mooie mix kan maken? Zo is er hier gekozen voor leer, rotan, stof en hout. Aandacht voor elk detail Een kamer is natuurlijk niet af zonder accessoires! Zo is er bij deze styling aan elk detail gedacht. Zoals de botanische platen en de stoere metalen accessoires achter de bank. Doordat ze samen geclusterd zijn, vormt deze wanddecoratie een mooi geheel. Ditzelfde geldt ook voor de andere accessoires zoals de vaasjes en kandelaars. Ook de lampen (de apen lamp en rotan hanglamp) in deze kamer zijn een mooi detail en sluiten volledig aan bij de rest!

Wil jij nou ook op weg geholpen worden met tips en oplossingen voor styling en inrichting? De stylistes van Boer Staphorst helpen je graag verder!

www.boer-staphorst.nl

Trots op Staphorst

21


Familie Schra 4-generaties Foto: Rianne Brouwer

22


Trots op Staphorst

23


“ALS JE DE SPRONG NIET WAAGT, KOM JE NOOIT VERDER” Deze tekst van Loesje hangt als een vergeeld kaartje op mijn prikbord. Al járen. Je kunt het wel mijn lijfspreuk noemen. Ik heb wat Alweer 5 jaar geleden opende ik de deur van afgesprongen in mijn leven… Dit kaartje Anno Nu – Woon&Cadeau in Rouveen. Een gaf mij steeds weer dat duwtje in de rug sprong in het diepe. Ik hield van meubels om mijn dromen na te jagen. opknappen en stoere brocante, maar ik had helemaal geen ervaring met het runnen van een winkel. Toch leek het me enorm leuk om een winkel te hebben met dingen die anderen blij maken. Dus waagde ik de sprong. Ik schuurde en schilderde, kast na kast, om de winkel te vullen. Úren bracht ik door in onze schuur. Ook reden we regelmatig naar Frankrijk en België om de bus vol te laden met brocante schatten. Een paar middagen per week was de winkel open. Op de avonden en in het weekend was er gezelligheid in de workshopruimte.

24

Zo bouwden we de afgelopen 5 jaren steeds verder aan Anno Nu. Kreeg het steeds meer een eigen stijl. Een stijl die langzaamaan wat minder ‘oud’ en wat meer ‘nieuw’ werd. De schuur werd de werkplaats waarin Karel industriële meubels op maat maakt voor onze klanten. Deze meubels hebben de merknaam ‘IJzersterk’ gekregen. Zo leerde ik in die 5 jaren om stapje voor stapje, met vallen en opstaan, steeds wat meer ondernemer te worden. Ik leerde over inkopen en miskopen, over administratie en marketing. En ik leerde vooral om dicht bij mezelf te blijven.


“DROMEN IS ZO LEUK! MAAR DE SPRONG WAGEN EN BOUWEN AAN JE DROMEN IS NOG VEEL TOFFER!”

Toen we de vorige zomer twijfelden of we de winkel zouden verhuizen naar Staphorst, zag ik weer dat kaartje hangen. En zo nam ik, met gevouwen handen, weer een sprong in het diepe! Aan de Ebbinge Wubbenlaan toverden we ons nieuwe pand in twee weken tijd om tot een frisse en eigentijdse winkel. Vol met de leukste woondecoratie, lifestyle, originele kadootjes, en een groot aanbod kaarten en posters met eigen ontwerpen. Nieuw aan de gevel is de term: Interieurstyling. Dat is wat we de komende jaren verder willen opbouwen. Want natuurlijk blijven we dromen! De droom van een winkel met een hoog ‘shop-aroundthe-corner’-gehalte is uitgekomen. Een winkel met een fijne sfeer en alleen maar leuke spulletjes.

ANNO NU Ebbinge Wubbenlaan 9A 7951 AA Staphorst

Ik vind het enorm leuk dat ik dit nu samen met mijn zus Willeke kan doen! Elke dag weer genieten we van leuke ontmoetingen, bijzondere gesprekken, en het verder mogen helpen van mensen.

T 06 83 772 780 E info@helemaalannonu.nl www.helemaalannonu.nl

Dromen is zo leuk! Maar de sprong wagen en bouwen aan je dromen is nog veel toffer! Ik hoop je gauw te ontmoeten in de shop!

Trots op Staphorst

25


OUTFIT SWITCH MODE HAIRSTYLING HAARSTUDIO K-99

UBAK VERF EN BEHANG: VOOR DE LAATSTE PUNTJES OP DE ‘i’ Tien jaar runnen Roelofje Ubak (54) en haar zoon Roelof (34) de creatieve winkel die helemaal in het teken staat van verf en behang en alles wat daarbij hoort. Sinds vijf jaar zit Ubak Verf en Behang aan de Markt. Het assortiment aan behang is enorm en ook als het gaat om verf voor binnen en buiten, inclusief mengen, hebben moeder en zoon alles in huis. Mond tot mond-reclame doet de rest. Kwaliteit verkoopt. “Hier slaag je zeker.”

“HIER SLAAG JE ZEKER”

Roelofje staat in de winkel, Roelof werkt achter de schermen. “We zijn geen schildersbedrijf, we verkopen alleen de spullen en we geven goed advies en dat is misschien wel het allerleukste. Je helpt mensen hun huis echt mooi te maken”, zegt Roelofje. Als de bouw klaar is en de laatste puntjes moeten op de ‘i’, dan ga je naar Ubak Verf en Behang aan de Markt 14 in Staphorst.

26


Switch mode voor hem & haar Zomercollectie 2018 Bij deze willen wij je van harte uitnodigen in onze winkel. Daar is alles te vinden voor de echte kledingafficianado: betaalbare merkkleding voor iedereen, voor jong en oud, voor dames en heren. Neem tijdens je bezoek rustig de tijd om te passen en te kiezen, want wij willen dat je tevreden onze winkel verlaat. Daarom krijg je van onze een eerlijk advies. Altijd! Wat voor kleding je ook kiest, bij Switch kun je van twee dingen zeker zijn: kwaliteit én betaalbaar. Kijk, dát vinden wij bij Switch nou belangrijk.

8

2

1

6 4

3

Wil je weten wat Switch in haar komende collectie heeft? Schrijf je nu in via www.switchmode.nl en ontvang onze nieuwsbrief met informatie, acties en aanbiedingen in je mailbox.

7

5

Gemeenteweg 77 7951 CE Staphorst Tel. 0522-462277

1. S. Oliver sneaker Silver € 59,99 | 2. Tom Tailor turniek € 49,99 | 3. Leren riempje €17, 95 4. Tom Tailor jeans €59,95 | 5. Qs designed by topje € 12,99 | 6. Smashed Lemon jurk € 69,95 7. Ipanema sandaal € 29,99 | 8. Sjaal € 13,95

www.switchmode.nl Trots op Staphorst

27


Ieder zijn vak

E De columns van Karin en haar collega’s zijn gebundeld in een boekje,‘Bijzondere verhalen over afscheid’, hiervan is een derde uitgave verschenen. Deze derde bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code TOS te zenden aan bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.

en auto met twee mannen erin aan de overkant van de straat. Omdat ik weet dat ze er zijn, zie ik ze. Het beeld geeft mij een veilig gevoel. Maar aan de andere kant is het te gek voor woorden dat ze er moeten zijn. Bij afscheid nemen zijn alle gevoelens denkbaar, maar gevoel van onveiligheid hoort daar naar mijn mening niet bij. Om de familie rust en veiligheid te bieden en om zelf mijn werk goed te kunnen doen, zijn deze mannen aanwezig. Na het uitdragen en voorlopen rijd ik in de rouwauto mee. In de spiegel zie ik de familieleden hun dierbare overledene uitzwaaien. De chauffeur en ik kijken elkaar glimlachend aan als de auto met de twee mannen ons voorbij rijdt. We denken hetzelfde: Zij waren hier gelukkig niet nodig. Het eerste deel van de uitvaart is goed verlopen. Op de locatie van de uitvaart is een gemêleerd gezelschap aanwezig, waaronder vele jonge mannen met uiteenlopende lichaamsversieringen. Brede mannen die duidelijk vele uren in de sportschool doorbrengen. Deze zelfde mannen zijn zichtbaar aangeslagen en onder de indruk van de woorden die worden gesproken. Een mens heeft gevoelens en die staan helemaal los van wie of wat je bent en hoe je er uit ziet. Ik hou van mijn werk, mede om de puurheid van de emoties van de mens. Er is ook een groep die er uit zien als zakenmannen maar ik weet dat het uiterlijk niet laat zien wat er innerlijk zit. Ook dat is wat je als uitvaartverzorgster snel leert. Onder alle gasten zijn vier mannen aanwezig die zich niet anders voordoen dan de andere aanwezigen. En toch weet ik direct dat zij er zijn voor de familie, mij en mijn collega’s. Wanneer één van de vier mij aankijkt, lach ik naar hem. Zijn knipoog als antwoord geeft mij de zekerheid dat ik mij kan concentreren op een goede begeleiding van de familie en een professionele organisatie van de uitvaart. Als alle gasten weg zijn en de naaste familie nog even met elkaar napraat, zie ik uit het raam van de koffielounge problemen op de parkeerplaats ontstaan. De naaste familie begeleid ik via een andere uitgang naar buiten. Teruglopend kom ik de man van de knipoog tegen. Hij pakt mij bij mijn arm, brengt mij naar de uitgang en zegt: “Jouw werk zit er op. Nu gaan wij het onze doen.” Karin van Hattem, Yarden Uitvaartzorg

28


IN THE PICTURE

EDWIN KEET & MARLOU BLOEMENDAAL leeftijd: 41 & 34 jaar beroep: Eigenaren inShape Energiek, krachtig, positief & betrokken. Dat zijn de kernwoorden van inShape; Edwin & Marlou.

SAMEN VINDEN WIJ JOUW BALANS IN SPORTEN, VOEDING EN ENERGIE! Samen bouwen wij aan… Een gezond, fit, positief en sterk Staphorst! En dit bereiken we echt alleen SAMEN… Samen nadenken over reële doelen voor een goede balans. Een eigen onderneming beginnen is dat een droom die uitkomt? Een droom…In het begin was het een beetje ‘geinen’ en uiteindelijk werd het een droom! Per ongeluk kwamen we elkaar tegen op de sportschool waar Edwin werkte. We kwamen in contact en deelden onze passie voor sport. Passie

voor elkaar bleek er ook te zijn, dus ‘Boem’, daar was inShape! Dit hadden we 6 jaar geleden niet durven dromen…Schitterend! Wat schuilt er meer achter Edwin en Marlou? Edwin heeft Psychologie en Natuurkunde gestudeerd. Haha, dat laatste had vast niemand verwacht. Hij gaat verder dan alleen het fysiek, hij weet leden ook mentaal goed te coachen. Wat schuilt er achter Marlou? Naast verschillende sportopleidingen heeft ze veel affiniteit op Pedagogisch gebied ( SPW & PABO). Ook heeft ze veel energie en daar kan ze zich niet achter verschuilen. Wij zijn het meest trots op… De sfeer die er bij inShape heerst. Mensen van alle soorten en maten voelen zich lekker bij inShape. Leden worden individueel begeleid, we staan zelf veel op de vloer dus de lijntjes zijn kort. We weten precies wie wat nodig heeft. Leden kunnen op ons bouwen! Daarnaast vallen we op met onze energieke & effectieve groepslessen. Welke tips hebben jullie om je conditie goed op te bouwen? Om te beginnen moet je een sport beoefenen die bij je past, die je met plezier kan uitoefenen en dus ook vol blijft houden. Daarnaast moet je uit je comfort zone durven te stappen. Zorg voor nieuwe prikkels! Out of your comfort zone is where the magic happens!

www.inshape-fitness.nl Trots op Staphorst

29


KLAAS BOER (52)

BOUWT AAN DE DROMEN VAN ANDEREN 30


“Ik ben een man van de praktijk wat ik teken, kan de bouwvakker maken.”

Je hebt wensen, een budget en je wil een huis helemaal naar je eigen smaak, maar je bent geen architect. Dan moet je naar Klaas Boer van Klaas Boer Bouwadvies uit Staphorst. Klaas kruipt in het hoofd van zijn opdrachtgevers. Hij tekent, zoals je zelf niet kunt, maar wel zou willen.

“Niks is mooier dan met een opdrachtgever te tekenen en te bouwen aan zijn of haar droom”

K

laas Boer is al jaren bouwkundig tekenaar en bovendien opgeleid als bouwvakker. Hij doet het niet meer zo vaak, maar hij draait zijn hand niet om voor welke bouwklus dan ook. Dat heeft voordelen, want Boer weet exact wat kan en wat niet kan. Sommige tekenaars komen met schetsen die op de bouwplaats onuitvoerbaar blijken. Klaas is een man van de praktijk, zeer creatief met het potlood en vakbekwaam met hamer en troffel. Dat is een zeldzame combinatie. “Wat ik teken, kan de bouwvakker maken.” Bouwen aan een droom Bij Klaas Boer Bouwadvies werken, naast Klaas Boer, ook Manon en Pascal. Ze maken in een kantoor aan de achterkant van een Staphorster boerderij de mooiste woningen, bedrijven, schuren, stallen, noem maar op. “Niks is mooier dan met een opdrachtgever te tekenen en te bouwen aan zijn of haar droom. Ons inzicht, onze ervaring, in combinatie met hele duidelijke wensen, zorgen vaak voor een woweffect”, zegt Klaas. “De opdrachtgever ziet zijn droom onder onze handen werkelijkheid worden, eerst op papier en later in de praktijk. Dit is precies wat ik bedoelde, hoor ik vaak.” Een eigen Klaas Boer-stijl is er dan ook niet echt, want elk wensenlijstje, elke klus, elke opdrachtgever is anders. Mensen die heerlijk wonen in hun droomhuis, bedrijven en instellingen die floreren in een mooi en praktisch pand, dát is de Klaas Boer-stijl. >>

Trots op Staphorst

31


OP ZOEK NAAR EEN

GESCHIKTE LOCATIE VOOR UW BEDRIJFSPAND? BOUW MEE AAN DE BULLINGERSLAG

P O O K E T KAVELS BOUW

INFO? E bullingerslag.kavel@gmail.com 32

I

T 0611200549 / 0655396175

KAVELS MET MOGELIJKHEID VOOR WONEN. VANAF 1.000 M2


“Soms kom ik er niet uit dan ga ik er een nachtje over slapen en dan weet ik het.”

Realisatie in Staphorst Er zijn mooie voorbeelden te vinden van het creatieve vakmanschap van Klaas Boer en zijn team. Een hoogtepunt was het ontwerp van Museum Staphorst een van de pareltjes van het dorp. De verbouwing van de boerderij met transparante pui, zodat het authentieke karakter behouden bleef middenin het beschermd dorpsgezicht, allemaal bedacht door Klaas Boer. “Soms kom ik er niet uit, dan ga ik er een nachtje over slapen en de volgende ochtend weet ik het.” Ook het nieuwe gebouw van kinderopvang Mathil en de Noorderboog op de Triangellocatie in Rouveen bedachten Klaas Boer en zijn team. Veel wensen en strenge eisen, gecombineerd met schoonheid en praktisch gemak. Het pand is bijna klaar.

Missie Mensen meenemen, hun dromen qua wonen, werken of ondernemen werkelijkheid laten worden, dat is de missie van Klaas Boer. Maar hij doet meer. Regelmatig hebben opdrachtgevers wensen, maar geen tijd. Eigenlijk willen ze aan het eind van de rit gewoon de sleutel in hun nieuwe voordeur steken en verder geen zorgen hebben. Ook dat doet Klaas Boer Bouwadvies. Het ontwerp, alle procedures, de planning, het zoeken van een bouwbedrijf, de aansturing van de bouw, de oplevering, ontzorgen heet dat. “Dat doen we veel, maar we verzorgen ook alle tussenstappen”, zegt Klaas Boer die alweer achter zijn scherm zit om wensen om te zetten in een prachtig ontwerp.

Kijk voor meer informatie op www.bta-kb.nl

Trots op Staphorst

33


PRETTIG ONDERNEMEN OP BULLINGERSLAG Het is het jongste bedrijventerrein van Staphorst, het liet wat jaren op zich wachten, maar het loopt al goed vol: Bullingerslag. De bedrijven die daar al gevestigd zijn, hebben geen spijt van de verhuizing, vooral ook doordat het voor een deel mogelijk is om er een bedrijfswoning bij te bouwen.

34


“QUA KANTOOR EN WERKPLEKKEN KUNNEN WE NU JAREN VOORUIT!”

Harm Bloemert van ATS Autotransport en Logistiek is blij dat hij bij het bedrijf kan wonen. ‘Dat was wel een dingetje. Ik maak lange dagen in mijn werk. Nu kan ik als de kinderen naar bed zijn even wat doen, in de oude situatie ging ik ’s avonds van huis naar het bedrijf en was ik meer tijd kwijt.’ Voor eigenaar Jan Mussche van Mussche BV was dat juist een reden om geen woning bij het bedrijf te bouwen. ‘Dan is het gevaar dat je ’s avonds nog even door het bedrijf loopt en nog werk ziet liggen, dat wil ik niet meer.’ Klaas Kooiker is weer wel blij met de mogelijkheid tot wonen bij het bedrijf. ‘Zo ben ik meer thuis maar kan ik op elk moment inspringen wanneer dit nodig is.’ Hij moet alleen nog even geduld hebben voor wat extra comfort. ‘Fase 1 (werkplaats en kantoor) is nu klaar, in de komende jaren zullen we verdergaan met de bouw van een opslagloods en de woning. Tot dit klaar is wonen we in woon-units.’ Genoeg ruimte Klaas Slager van Melkveetechniek Bloemert, dat per 1 september verdergaat als MTEC, is zeer in zijn nopjes met zijn zichtlocatie aan de Hoefsmid. ‘We hadden ruimte nodig, aan de Industrieweg huurden we een pand van de oud-eigenaar, die er woonde. Ik zocht juist een pand zonder woonhuis’, licht Slager toe. De keuze voor Bullingerslag was snel gemaakt. ‘Er was verder niks en dit is dichtbij mijn huis.’ Het pand staat precies bij de ingang van Bullingerslag, waar het voor iedereen goed zichtbaar zijn. ATS was gevestigd aan de andere kant van het spoor in een huurpand. ‘De ruimte was gering, ik had er vijf vrachtwagens staan, de andere wagens stonden her en der.’ Nu heeft ATS de beschikking over 3750 vierkante meter. ‘We hebben genoeg ruimte en hoeven niet perse te groeien.’

Gebruikte constructie Voor het bedrijf van Jan Mussche was er geen grote noodzaak om de locatie aan de wethouder Timmermanstraat te verlaten. ‘Maar de buurman wilde uitbreiden. Die zou eerst naar Bullingerslag, ik had al een gebruikte constructie voor hem gevonden in Steenwijk. Uiteindelijk kocht de buurman de grond van Mussche, waardoor de laatste naar het nieuwe bedrijfsterrein vertrok. De tweedehands constructie werd de basis voor een fraai nieuw pand. ‘Zelfs het dak van de hal is gebruikt, alleen de gevelbeplating is nieuw’, glimlacht Mussche. ‘Ik vind het prima hier, beter dan aan de andere kant.’ Hij wijst op het vrije zicht op de Oosterparallelweg en het spoor. ‘Daar zat ik midden tussen de bedrijven, hier komt niets en komt van alles voorbij.’ Klaas Kooiker koos ook met opzet voor een plek aan de rand. Ten eerste omdat deze plek op de hoek erg praktisch in te delen was met het in- en uitrijden van de vrachtauto’s. Ook een andere reden speelde mee: waar nu de maïs langzaam groeit, is in de toekomst uitbreiding van Bullingerslag mogelijk. Mocht het nodig zijn, dan is er op deze plek ooit wellicht de mogelijkheid uit te breiden in de buurt van het bestaande bedrijf. Op een locatie ergens in het midden is dit sowieso uitgesloten. Aan de Berkenstouwe was het al jaren behelpen met de ruimte. ‘Daar stond het plein meer dan vol en zaten we in twee kantoorunits. Ik stond al twaalf jaar ingeschreven voor een bedrijfskavel met woning. Qua kantoor en werkplekken kunnen we jaren vooruit’, benadrukt Kooiker.

Trots op Staphorst

35


BOUWBEDRIJF DE WITTE

GEEFT VISITEKAARTJE AF

“WIJ ZORGEN ERVOOR DAT EEN PAND STIJLZUIVER WORDT HERSTELD IN DE OORSPRONKELIJKE STIJL.” Bouwbedrijf de Witte BV is al sinds 1967 actief en heeft op meerdere plaatsen in Staphorst en naaste omgeving zijn visitekaartje afgegeven. De Witte bouwt niet alleen bedrijfspanden, maar ook woningen, scholen, winkelpanden en kantoorgebouwen. Bijzondere projecten zijn ook de bouw van een zorgcentrum en de restauratie en nieuwbouw van de schaapskooi in Ruinen.

Bouwbedrijf De Witte BV heeft inmiddels twee panden op het nieuwe bedrijfsterrein Bullingerslag gerealiseerd en is intussen met een derde bezig. Na Klaas Kooiker en ATS, wordt nu de nieuwbouw van Cascobouw Nederland gebouwd. De Witte heeft ruime ervaring in de utiliteitsbouw. Geert de Witte stelt vast dat er niet alleen gebouwd wordt, maar dat dit gebeurd met opdrachtgever, architect en andere betrokken partijen. Een andere bijzondere specialisatie is de restauratie van oude panden. ‘Wij zorgen ervoor dat een pand stijlzuiver wordt hersteld in de oorspronkelijke stijl.’

WWW.DEWITTEBV.NL 36


CASCOBOUW NEDERLAND

KOMT NAAR STAPHORST “SAMEN KUNNEN WE HET OPTIMALE BOUWPROCES REALISEREN.”

Een van de bedrijven die ervoor gekozen heeft naar Bullingerslag te verhuizen, is Casco Bouw Nederland. Het bedrijf is momenteel nog gevestigd in Hasselt. Van de gezamenlijke eigenaren Jan Hokse, Wim de Vos en Ton Wijnker wonen Jan en Wim in Staphorst. De wens om met het bedrijf in de eigen woonplaats te komen, leefde al langer en kon gerealiseerd worden door de aanleg van Bullingerslag. Casco Bouw Nederland begon in 2003 als onder-aannemer in de betonbouw, voornamelijk gespecialiseerd in tunnelbouw binnen woningbouwprojecten.

Door de jaren heen heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een allround betonbouwer in de grootschalige woning- en utiliteitsbouw. Volgens Hokse zijn de kenmerken van het bedrijf dat de mens centraal staat, dat de medewerkers kennis van zaken hebben en openheid en duidelijkheid. Het bedrijf bouwt niet alleen, maar is ook een belangrijke partner in de ontwerp- en voorbereidingsfase. ‘Door ons tijdig bij het project te betrekken, kunnen we samen het optimale bouwproces realiseren.’ Het bedrijf werkt door het hele land, maar ook in de regio. Zo werden onder meer het nieuwe Agnietencollege in Zwartsluis en de Berktoren in Kampen gerealiseerd.

WWW.CASCOBOUWNEDERLAND.NL Trots op Staphorst

37


KLAAS KOOIKER

EEN GROEIBRILJANT

“IK BEN TROTS OP ONS TEAM: ECHTE DOORZETTERS DIE NOOIT OPGEVEN.” Twaalf jaar geleden richtte Klaas Kooiker zijn eerste bedrijf op, hier werd een jaar later Kooiker Zuigtechniek aan toegevoegd. Met 35 vaste werknemers en tussen de 10 en 15 zzp’ers maakten beide bedrijven een bijna stormachtige groei door. Het aannemersbedrijf werkt door heel Nederland en richt zich vooral op wegenbouw en infrastructuur. Als hoofd- of onderaannemer kan Kooiker onder meer ingezet worden voor rioleringswerk, bestrating en asfalteringswerk. Ook hierin blijft Kooiker ontwikkelen. Werd 12 jaar geleden al het straatwerk met de hand gedaan, tegenwoordig rolt het grootste deel van het werk uit de roadprinter.

38

Kooiker Zuigtechniek is niet alleen bekend in Nederland, ook in België en Duitsland weten ze het bedrijf inmiddels te vinden. Het bedrijf is breed inzetbaar. Het blootleggen van kabels en leidingen, het realiseren van kruipruimtes en kelders, het leegzuigen van silo’s: het kan allemaal met de uit de kluiten gewassen ‘stofzuigers’ van Kooiker. ‘We waren één van de eerste bedrijven op dit gebied en lopen nog steeds vooraan. Het gaat om mensen en machines, daarmee zit het wel goed. Ik ben trots op ons team: echte doorzetters die nooit opgeven.’

WWW.KOOIKERZUIGTECHNIEK.NL INFO@KOOIKERZUIGTECHNIEK.NL WWW.KLAASKOOIKER.NL


MVT BLOEMERT

VERDER ALS MTEC “ONZE MONTEURS ZIJN BREED INZETBAAR VOOR AL ONZE KLUSSEN.”

Melkveetechniek Bloemert gaat vanaf 1 augustus verder als MTEC. Het bedrijf van Klaas Slager wil zich duidelijker profileren, zeker nu het op een nieuwe zichtlocatie gevestigd is. MTEC levert als dealer melkstallen, melkrobots en melkkoelsystemen aan veehouders in Drenthe en Overijssel. De melkrobots van Fullwood (de Merlin) en tanks van Packo zijn welbekend. Daarnaast verzorgt het bedrijf met 14 medewerkers ook de installatie en het onderhoud van de machines, terwijl ze 24/7 paraat staan als storingsdienst. MTEC levert tevens apparatuur aan zelfzuivelaars, boeren die hun eigen kaas, melk en yoghurt produceren. ‘Dat is een tak die groter wordt’, weet de eigenaar. MTEC ziet ook groei

in ijswaterkoeling. ‘Koelsystemen voor de voedingsindustrie, je kunt zelfs energie opslaan dankzij ijswater.’ Met nadruk stipt hij nog aan hoe breed inzetbaar zijn monteurs zijn. ‘De veelzijdigheid aan techniek in de melkstallen, robots en koeling maakt het boeiend. Ze hebben kennis van automatisering, mechanische techniek, elektronica en koeltechniek. Het ene moment zijn ze een netwerk aan het aanleggen, het volgende moment zijn ze druk met het lasapparaat.’

WWW.MTEC.NL Trots op Staphorst

39


JUBILEREND MUSSCHE BV

LANDELIJK ACTIEF

“WE WERKEN VEEL IN DE RANDSTAD, VAN DEN HAAG TOT ROTTERDAM.” Mussche BV vierde in januari het 25-jarig bestaan. Directeur en oprichter Jan Mussche herinnert zich maar al te goed hoe hij ondernemer werd. ‘Ik begon als autopoetser en dat liep aardig uit de hand. Ik deed ook straatwerkklussen, had het zo druk dat ik voor mezelf begon.’ De firma Mussche beperkte zich in eerste instantie tot bestrating, maar daar kwam later grondwerk bij. ‘Daarna zijn we er ook sloopwerk bij gaan doen, totaalsloop en renovatiesloop. Inmiddels maakt dat ook al 50 procent van de werkzaamheden uit.’

40

Mussche telt 20 man vast personeel, maar met de inhuur erbij komt het aantal zo tussen de 30 en 35 totaal. Mussche werkt tot ver buiten de eigen regio. Volgens de directeur wordt vooral veel voor vaste opdrachtgevers gewerkt. ‘Zo doen we veel in de Randstad, van Den Haag tot Rotterdam.’

WWW.MUSSCHEBV.NL


ATS ELK JAAR

EXTRA WERK ERBIJ “‘ER GAAN HEEL WAT AUTO’S VAN HOT NAAR HER.”

ATS, het autotransportbedrijf van Harm Bloemert, is vooral na de crisisjaren geleidelijk gegroeid. Met acht grote trailers worden personenauto’s door een groot deel van Europa gereden. ‘We vervoeren personenauto’s en lichte bedrijfsauto’s, vooral voor de autohandel’, legt Bloemert uit. ATS werd tien jaar geleden door hem opgericht en er werd net twee trailers gestart. Sinds 2012 kwam er elk jaar extra werk bij. Er zijn acht chauffeurs in dienst, voor de zaterdag twee autowassers

plus de mensen op kantoor. ‘Er gaan heel wat auto’s van hot naar her, wij rijden voornamelijk op Duitsland, België en Frankrijk. Soms ook op Oostenrijk en sporadisch naar andere landen.’

WWW.ATSAUTOTRANSPORT.NL Trots op Staphorst

41


RESORT REESTERVALLEI WE BIEDEN RUST, BELEVING ÉN INVESTERINGSMOGELIJKHEDEN

IJHORST- Gemeenschapszin. Familiair. Betrokken. Het zijn karaktertrekken die op Staphorst én EuroParcs van toepassing zijn. Het familiebedrijf uit Apeldoorn, dat sinds 2013 eigenaar is van Resort Reestervallei in IJhorst, voegt daar echter nog een element aan toe: beleving. Van de rust in Staphorst naar rust én een vakantiegevoel enkele kilometers verderop. EuroParcs bewijst dat het kan en meer dan dat. Je kunt namelijk zelfs aan Resort Reestervallei verdienen door er in een recreatiewoning te investeren.

aar

jk v

li jde

ti

m oor

nd.

ro l. g

exc

www.europarcs.nl 42


inc

lus

ief

gro

nd

EuroParcs Wat EuroParcs onder meer onderscheidt van de concurrentie is dat investeerders de kans wordt geboden om niet alleen een recreatiewoning maar ook de grond waarop ze rust te kopen.

De locatie roept volgens de directeuren romantiek op. “Dat komt door de vele bosschages en de grote kavels. Die geven al veel privacy, door waterpartijen aan te leggen hebben we dat gevoel vergroot.” Wie over dat water om zich heen kijkt en de zon op het gelaat voelt met een zacht briesje weet: dit is vrijheid. Een vakantiegevoel dat versterkt wordt door alle faciliteiten. “We hebben ook daarin behoorlijk geïnvesteerd, want een andere voorwaarde voor een succesvol vakantiepark is dat er voldoende te doen is”, verklaren Wim en Wouter Vos. Er was al een buitenzwembad, maar de horeca is opgeknapt en er ligt nu een tennisbaan. Ook kunnen families genieten van een dierenweide, een midgetgolfbaan, een speeltuin en andere sport- en spelfaciliteiten. Comfort Comfort en luxe beginnen echter bij het verblijf, dát maakt vooral dat Reestervallei een resort en geen normaal vakantiepark is. Sinds 2013 is Resort Reestervallei verrijkt met diverse typen chalets die ieder op zijn eigen

manier qua design aansluiten bij de omgeving en daarnaast nog een gemene deler hebben: ze zijn van binnen luxueus ingericht. Het is een concept dat EuroParcs door heel Nederland en inmiddels ook daarbuiten toepast. In 2013 had het familiebedrijf nog geen tien resorts, nu zijn het er vijftien met daarbij ook een resort in België en op Bonaire. Het geeft aan dat de filosofie van de familie Vos werkt. Die houdt in dat investeerders de mogelijkheid wordt geboden om een recreatiewoning te kopen. Die wordt vervolgens in de verhuur gezet. De huuropbrengsten minus de kosten die EuroParcs moet maken krijgt de koper op zijn bankrekening gestort. Er zijn meerdere constructies mogelijk waarbij onder meer meespeelt of en hoeveel de koper zelf van de recreatiewoning gebruik wil maken. “Maar waar het op neer komt is dat investeren in een recreatiewoning, met daarbij zelfs de mogelijkheid van een vast rendement voor een bepaalde termijn, interessant is. Dat bewijst de groei van ons bedrijf”, besluiten Wim en Wouter Vos.

Zo is het nu mogelijk een chalet van het type Berkel voor de actieprijs van € 109.500 euro te kopen. Dat is inclusief de grond en het chalet is ook nog eens aan het water gelegen. Daarnaast is er nog een actie: een zespersoons chalet van het type Pavillon voor niet de normale prijs van 169.500 euro maar 139.500 euro (exclusief de grond). Wie interesse heeft kan bellen naar het nummer 088 070 80 00 Meer informatie over de aankoop van een recreatiewoning is te vinden op europarcsverkoop.nl Ook zijn de recreatiewoningen het gehele jaar te huur, u kunt de woningen via europarcs.nl boeken.

Trots op Staphorst

43


KOPEN, SLOPEN, WONEN EN GENIETEN Een huis voor een ton in een authentieke Staphorster boerderij, waar vind je dat nog? Nou, in Staphorst aan de Gemeenteweg 208. Wie wil bouwen, kan zijn hart ophalen. Kopen, slopen, wonen en genieten.

44


CHT O K VER

HT C O VERK

B

ijna in het buitengebied van Staphorst staat een langgerekte boerderij uit 1968. Hij is zelfs zo groot dat de eigenaar besloot tot een splitsing in drie woningen. De voor- en achterzijde zijn reeds verkocht, het middenstuk hangt sinds kort bij Boertjes Makelaardij in de etalage. De boerderij staat in het beschermd dorpsgezicht, maar is zelf geen monument. Het voordeel daarvan is dat de regeldruk minder is. Het pand verkeert in originele staat en dat betekent dat er nog veel moet gebeuren. Daar is de prijs dan ook naar. Het voorhuis blijft staan en wordt gerenoveerd, de middelste en achterste woning worden nieuw gebouwd. “Dit is een prachtig huis voor starters en als je twee rechterhanden hebt, heb je voor relatief weinig geld een uniek huis”, zegt Evelien Hofstede van Boertjes Makelaardij. De eigenaren maakten in samenwerking met architect B & O uit Meppel een compleet plan. De authentieke uitstraling blijft, met prachtige rabatdelen aan de buitenzijde. Een ruime woonkamer, dito keuken, twee slaapkamers en een inpandige garage maken deel uit van de plannen. Het is allemaal zo ruim

“Je hebt voor relatief weinig geld een uniek en prachtig huis” mogelijk opgezet en dat geldt ook voor de tuin met aan één kant een lengte van ruim zestien meter en aan de andere kant zes meter. Je kijkt gedeeltelijk uit over de weilanden. Alle plannen zijn klaar, alle procedures bij de gemeente afgerond. Kopers hoeven alleen nog een handtekening te zetten en de werkhandschoenen aan te trekken. Als de koop vlot gesloten wordt, kunnen de nieuwe eigenaren samenwerken met de vooren achterburen, want die gaan ook bouwen. Evelien Hofstede: “Een prachtige kans om mee te bouwen en straks te wonen op één van de mooiste plekken van Staphorst.”

Trots op Staphorst

45


GROEPSREIS NAAR ISRAËL ALS GOEDE RECLAME

De liefde van Roelof Huisman voor Israël inspireerde Toerkoop Reisburo Huisman tot de organisatie van een unieke reis naar het Beloofde Land. In april trok een groep vanuit de hervormde gemeente De Rank naar Israël, met 25 deelnemers van verschillende kerken. Het maatwerk dat de 28-jarige eigenaar Ina Coster leverde, ging van mond-totmond en smaakt zeker naar meer.

46


‘HET REISVIRUS ZIT ONS IN HET BLOED.’ Ina Coster was nog maar 19 toen ze het Toerkoop Reisburo aan de Gemeenteweg overnam. Met haar vader Roelof Huisman als adviseur op de achtergrond durfde ze de stap wel te wagen. ‘Mijn vader doet de public relations en af en toe zit hij ook wel een paar dagen op het bureau om klanten te helpen’, zegt Ina. Het reisvirus zit in hun bloed, de familie maakte al meerdere verre reizen. Dat Roelof bestuurslid is van de stichting Nes Ammim was mede de reden om met een groep vanuit Staphorst en Rouveen naar Israël te reizen. ‘Nes Ammim is een christelijke nederzetting in Noord-Israël en stelt zich ten doel om een platform te bieden aan alle mensen, een neutrale plek om de dialoog op gang te brengen’, legt Roelof Huisman uit. Hij reisde er sinds 2007 al 42 keer heen. Zijn verhalen maakten de mensen om hem heen nieuwsgierig.

Eigen achterban De eerste georganiseerde reis naar Israël werd al eerder gemaakt met een groep uit Friesland. Daarvoor werkte Ina samen met Isropa, de reisorganisator die gespecialiseerd is in dat deel van het Middellandse Zeegebied. Voor Ina was het echter spannend genoeg om nu een dergelijke trip op poten te zetten voor de eigen achterban. ‘Maar dat was hartstikke leuk om met z’n tweeën vanuit de eigen kerk te organiseren. Die mensen horen dat mijn vader daar vaak heen gaat en willen ook wel eens kijken’, vertelt Ina. Dat had ook te maken met de lezingen die Roelof her en der houdt over Nes Ammim. Nu werd hij zelf reisleider en kon Roelof, wel na een reis langs vele andere Israëlische hoogtepunten, vol trots laten zien waar hij zich al jaren voor inzet. ‘Het was een fantastische ervaring, ook dankzij de Nederlandssprekende gids die we ter plekke hadden. En nu maakt een deel van de groep zoveel reclame, dat Ina en ik maar weer eens om de tafel moeten gaan zitten voor een volgende reis.’

Trots op Staphorst

47


Veelzijdig in kaasspecialiteiten

Al meer dan honderd jaar is Rouveen Kaasspecialiteiten meester in het maken van kaas. Kaas in honderden soorten, smaken, kleuren, vormen, kort, lang of héél lang gerijpt. Bereid van verschillende melksoorten en met een ruime keuze aan ingrediënten. Ontwikkeld en geproduceerd voor een bijzondere smaakbeleving in alle eetculturen wereldwijd.

Oude Rijksweg 395 | 7954 GH Rouveen | Telefoon +31 (0)522 29 82 22 48

info@rouveenkaas.nl | rouveen-kaasspecialiteiten.nl


‘DE WENSEN VAN DE KLANT STAAN ALTIJD CENTRAAL.’

Wijde regio Zelf kon Ina niet mee, want het reisbureau moest gewoon bemenst worden. ‘En dat was maar goed ook, want het was hartstikke druk die week.’ Het reisbureau draait prima en trekt nog steeds vele klanten uit de wijde regio naar het kantoor aan de Gemeenteweg. ‘Er komen mensen op kantoor, maar er wordt ook steeds meer gemaild en via de telefoon geregeld. Opvallend is dat in Staphorst nogal wat jongeren binnen komen. Niet iedereen wil zijn reis zelf via internet regelen’, ervaart Ina. En flexibel zijn ze bij Huisman Reizen, zoals het bedrijf volgens Toerkoop nieuwe stijl heet. ‘In principe is alles te regelen, van het huren van een auto tot de excursies’, benadrukt Roelof. En groepsreizen, want die stelt Ina ook met veel plezier naar andere landen samen. ‘De wensen van de klant staan daarbij altijd centraal.’

Trots op Staphorst

49


LAMP THE MONKEY

Dieren mogen natuurlijk ook niet ontbreken in de tuin. Maar hoe voeg je die nou toe op een originele manier?

Met deze Seletti Monkey lamp! Deze stoere aap heeft een LED lampje in zijn hand, waardoor je ’s avonds een gezellig sfeertje in de tuin krijgt. Zet hem op een mooi plekje neer, wedden dat ‘ie zich snel thuis voelt?

315,-

ZOMER TUINTRENDS

STOERE KUIPSTOEL GENEVA Je tuinset samenstellen wordt steeds gemakkelijker. Geef je tuin een stoer karakter met deze donkergrijze Geneva kuipstoel van Beach 7. Een perfecte combi met een houten eettafel! Maar mixen en matchen is ook toegestaan. De kuipstoel is verkrijgbaar in verschillende kleuren. van 119,- voor 79,95

BY BOER STAPHORST

LUNGO GIETER Een gieter die mag opvallen in jouw tuin!

MIAMI KUSSEN Een kussen speciaal voor de plantenliefhebbers. Geef je tuin een extra urban-jungle gevoel door het toevoegen van dit vrolijke Miami kussen met palmblad print. En het leuke: je hoeft hem geen water te geven! Verkrijgbaar in verschillende kleuren.

35,00

BOER STAPHORST

Dat is deze Lungo gieter van Xala zeker, want met zijn mooie design en vrolijke kleurtjes past hij zo tussen de andere accessoires in de tuin. Wil je hem liever niet als gieter gebruiken? Zet er dan een mooi veldboeket in. Zomergevoel gegarandeerd! 26,95

DE COBB BARBECUE Genieten van een heerlijke maaltijd, overal waar je maar wilt; dat wil toch iedereen? De Cobb is een veilig en draagbaar kooktoestel waarmee je kunt grillen, bakken, braden, wokken en roken waar je maar wilt! De onderkant van de Cobb wordt niet heet. Je kunt hem dus gerust op een picknickkleed of gewoon lekker op tafel in de tuin neerzetten. Alle RVS-onderdelen kunnen gewoon in de vaatwasser. 154,95

I Achthoevenweg 2, Staphorst I Kijk voor ons complete assortiment op WWW.BOER-STAPHORST.NL Trots op Staphorst

51


EDUSPORT BOUWT AAN EEN SPORTIEVE TOEKOMST

52


Als je hardloopt, wandelt, aan fitness doet, voetbalt of een indoorsport beoefent en je hebt nieuw schoeisel of kleding nodig, dan ga je naar EduSport in Staphorst. Eigenaar Eduard Veerman (32) viert dit jaar zijn lustrum. Een verhuizing naar het voormalige pand van Blokker maakt de zaak vier keer zo groot. EduSport bouwt aan een mooie en sportieve toekomst.

Sporten doe je met je lijf en dat lichaam moet zo goed mogelijk kunnen presteren met zo weinig mogelijk blessures. Goede kleding en vooral goed schoeisel zijn enorm belangrijk. Elke voet is anders en dus is het verstandig om schoenen op maat uit te zoeken als je serieus gaat lopen of wandelen. Dat kan allemaal bij EduSport aan de Gemeenteweg. “Ik ben gespecialiseerd in vijf disciplines: wandelen, hardlopen, indoor, voetbal en fitness”, zegt Eduard Veerman. De jonge ondernemer rondde twee sportopleidingen af, maar niet om in het onderwijs te werken. Nee, Eduard wilde gaan ondernemen. Middenin de crisis toen sportzaken overal omvielen, begon hij in Staphorst een gespecialiseerde sportzaak. Geen winkel voor de bühne met veel blingbling, maar alleen topkwaliteit in producten en service. “Ik zag mogelijkheden en denk dat ik het goed zag.” Topmateriaal en vooral service op basis van kennis zijn toverwoorden. In sommige zaken pak je een schoen van het schap en ga je hardlopen, maar dat staat Eduard niet toe. “Simpelweg omdat je dan blessures krijgt en ik wil niet dat dit komt door mijn schoenen.” Eduard en zijn team, bestaande uit Christel Talen (32) en Alex Esselbrugge (20), staan zo achter de kwaliteit van hun service, dat klanten twee weken lang mogen rondrennen op hun nieuwe

Het wordt allemaal nog mooier, want EduSport gaat verhuizen en uitbreiden. Het avontuur dat vijf jaar geleden begon, gaat een paar honderd meter verder in het pand van voorheen Blokker en Toko Nip, ook aan de Gemeenteweg. Een prachtlocatie. Eduard kon het pand kopen. EduSport wordt bijna vijf keer zo groot. “We willen veel meer beleving en onze producten veel mooier presenteren. We willen gras in de winkel en een deel van een hardloopbaan, zodat de beleving net zo goed wordt als de service.” EduSport is meer dan sport alleen. Nu al is het bedrijf een regionale speler als het gaat om het bedrukken van kleding voor sportverenigingen. Ook verkoopt Veerman bedrijfskleding en -schoeisel in alle soorten en maten. “Op de nieuwe locatie richten we hier een aparte hoek voor in”, zegt Eduard. Internetverkoop doet het ook goed. “Het liefst wil ik de klanten in de winkel hebben. Verkoop is leuk en samen met goed advies loop je toch echt veel beter. Je krijgt hier een totaalpakket.”

“IK WIL NIET DAT JE BLESSURES KRIJGT DOOR MIJN SCHOENEN” schoenen. Bevallen ze niet, dan neemt EduSport het schoeisel terug en krijg je je geld terug. Uniek. “Dan is mijn advies niet goed geweest.” Klanten wordt gevraagd hun oude schoenen mee te nemen en ook mogen ze proeflopen in de winkel. Via een cameratechniek wordt gekeken hoe iemand loopt, wat de afwikkeling van de voeten is en welke schoenen daar bij passen. Uiteraard hangen er ook mooie outfits in de rekken.

Gemeenteweg 55a 7951 CE Staphorst E: info@edu-sport.nl www.edu-sport.nl

maandag di t/m vr do. avond zaterdag

13.30 - 18.00 uur 09.30 - 18.00 uur 18.00 - 21.00 uur 09.00 - 17.00 uur

Trots op Staphorst

53


SAMEN BOUWEN AAN ROUVEEN KAASSPECIALITEITEN De meest bijzondere oprijlaan van Nederland

54


Rouveen Kaasspecialiteiten bouwt op betrouwbare partners en langdurige dienstverbanden. Op mensen die hun verantwoordelijkheid nemen, creatief zijn en met elkaar werken aan prachtige en krachtige eindproducten. Rouveen vertegenwoordigt een rijk verleden en creatief heden. De inwoners van het kleurrijke dorp zijn sterk verweven met de coöperatie. Het is de cultuur die onze kaas kleurt.

Bouwen op mensen ‘De kracht die wij hebben zit hem in onze mensen, daar bouwen wij op. Het is het fundament onder onze coöperatie. Dat begint al bij de melkveehouders, want onze coöperatie is natuurlijk van onze leden. We maken kaas om de melk te verwaarden voor onze leden-melkveehouders, en dat kaasmaken gaat ons prima af.’ vertelt de enthousiaste Klaas Hokse, directeur van de coöperatie.’ Bouwen op imago ‘Maar we bouwen ook op het imago van onze gemeente. In onze cultuurrijke en kleurrijke gemeenschap is de verbondenheid groot. Kenmerken van inwoners van Rouveen en Staphorst zijn bijvoorbeeld creativiteit en een hoge arbeidsethos. Ook zijn we authentiek en hebben we zo onze eigen visie op wat belangrijk is in het leven. Wij vinden dit allemaal heel normaal, maar ik merk bij onze afnemers dat dit juist als heel bijzonder wordt ervaren. Het contrast voor hen is groot: Het unieke straatbeeld van de Oude Rijksweg met hierin passend het meer dan 100 jaar oude aanzicht van onze fabriek. Deze gevel verbergt echter de meest moderne robotgestuurde kaasmakerij ter wereld. Dat is precies waar we goed in zijn, verrassen! Aansluitend aan een rondleiding door het bedrijf neem ik onze afnemers graag mee naar Museum Staphorst. We zijn trots op onze gemeente en willen graag ons verhaal overbrengen.’

We zijn trots op onze gemeente en willen graag ons verhaal overbrengen.’

Bouwen aan Rouveen ‘Enige jaren geleden hebben we een naastgelegen oude boerderij gekocht die we volledig gerestaureerd hebben, deze willen we graag in gebruik gaan nemen als ontvangstboerderij. In het achterste gedeelte van de boerderij is onze pilotplant gevestigd. Dat is het hart van onze kaasspecialiteitenfabriek. Daar worden nieuwe kaassoorten bedacht en in kleine hoeveelheden als proef gemaakt. We bouwen ook aan de leefbaarheid van Rouveen, bijvoorbeeld door in augustus te starten met het aanleggen van onze lang gekoesterde wens ‘de achteringang van Rouveen Kaasspecialiteiten’. We willen op korte termijn een deel van het vrachtverkeer via de Gorterlaan ontvangen. Op termijn gaat ook het RMO verkeer via de nieuwe route. Zo ontlasten we de Oude Rijksweg zo maximaal mogelijk. Het is voor ons heel belangrijk dat we het bezoek blijven ontvangen via onze authentieke voorzijde. Ons verhaal is zo verweven met het dorp, dat moeten bezoekers beleefd hebben. En wie in Nederland heeft er nu zo een prachtig bebouwde oprijlaan van 12 km? Alleen daarom is een bezoek aan Rouveen Kaasspecialiteiten al een belevenis.

rouveen-kaasspecialiteiten.nl Trots op Staphorst

55


WAT JE OOK ZOEKT VOOR JE WONINGINRICHTING Bij Colors@Home Bisschop slaag je altijd!

56

Verscholen achter het beschermd dorpsgezicht aan de Oude Rijksweg in Staphorst zit Colors@Home Bisschop, speciaalzaak in vloerbedekking en raamdecoratie. In de enorme zaak is alles te vinden voor de woninginrichting, behalve meubelen.


“Het inrichten van bedrijven of woningen geeft elke keer weer voldoening.”

ijlen Jan Bisschop begon dertig jaar geleden met de handel in tapijten en vloerbedekking. Het bedrijf groeide uit tot een parel van het Staphorster bedrijfsleven. Een langgerekte boerderij transformeerde tot een enorme showroom, met daarboven een eigen atelier, waar nijvere dames alles op maat maken wat de heren opmeten. Dat gaat dan vooral om gordijnen en valletjes. Korte lijnen en snelle service Een eigen atelier is redelijk uniek. Zo houdt Bisschop alles in eigen hand, gaan opdrachten veel sneller en zijn de lijnen kort. In combinatie met de kwaliteit die de Staphorsters leveren, zorgt dit ervoor dat ze bij Bisschop nooit om werk verlegen zitten. “Het is altijd druk. We weten niet beter, geen dag is hetzelfde.” “Door die korte lijnen blinken wij uit in service en snelle leveringen. Binnen maximaal twee of drie weken staan we op de stoep. Er is niks wat niet kan”, zeggen Roelof (43) en Henk (30) Bisschop. Zij runnen het bedrijf, overigens samen met moeder Aaltje die aan het afbouwen is. “Als je hier niet slaagt, lukt je dat nergens”, zeggen de heren, terwijl ze voorgaan in een rondleiding door de grote showroom. Ze blijven vertellen, want het assortiment is enorm. Van horren tot gordijnen en van vloerbedekking en karpetten tot houten jaloezieën en alles wat ertussen zit.

Alles in perfectie Colors@Home Bisschop staat voor kwaliteit en kwaliteit werkt. Mond tot mond-reclame heet dat. De klantenkring is daardoor enorm. Van de Veluwe tot aan Friesland zijn stoffeerders en techneuten Berend, Jan en Leo, maar ook Roelof en Henk aan het in- en opmeten, installeren van zonweringen, jaloezieën in alles soorten en maten en leggen ze de mooiste vloeren. Vooral PVC-vloeren zijn populair. Monteren en leggen is een vak apart. Technisch inzicht, feilloze accuratesse en letten op de kleinste details, daar gaat het om. “Dat is er bij ons met de paplepel ingegoten.” Bisschop ademt Staphorster nuchterheid, in combinatie met een de handen uit de mouwen-mentaliteit en uiteraard de nodige dosis creativiteit, want woninginrichting heeft alles te maken met smaak en inzicht in talloze combinatiemogelijkheden. “Het is prachtig om een woning of bedrijf te mogen inrichten. Je zorgt voor de aankleding, de kers op de taart. Je maak het echt af. Dat geeft elke keer weer voldoening”, zeggen Roelof en Henk. “We werken ook steeds meer samen met binnenhuisarchitecten.”

Onze trots... Colors@Home Bisschop heeft nog een bijzondere specialiteit: kant. Veel klanten laten hun valletjes afzetten met kant aan de onderkant. Dit maakt de aanblik van een woning en het interieur net even af. Het mooie kant in alle motieven die je kunt verzinnen maken de nijvere dames van Bisschop niet zelf, maar de afwerking van de vallen gebeurt wel in het eigen atelier. Vooral in Staphorst en Rouveen en ook op de Veluwe vragen klanten om kant. “Daar zijn we in gespecialiseerd. Het hoort bij ons bedrijf. We zijn daar echt een beetje trots op.”

Colors@Home Bisschop Oude Rijksweg 157/A 7951 ED Staphorst T: 0522 – 46 18 52 E: info@bisschoptapijt.nl

Trots op Staphorst

57


VOSSENBURCHT

WIL BOUWEN AAN DE LEEFBAARHEID

Horecagelegenheden op het platteland verdwijnen. Waar moeten de mensen hun bruiloft houden, een teambuilding, een gezellig familiefeest, een bedrijfsuitje? Alex Dekker van camping De Vossenburcht in IJhorst weet het wel: bij hem. Bouwen aan de leefbaarheid, dat is wat Dekker wil. De Vossenburcht heeft twee grote mooie horecaruimtes: De Burcht en het Rieversterhuys. Beide zijn uitgerust met een bar, muziekinstallaties, professionele keukens, te reserveren met personeel, alles erop en eraan. De Burcht is in 2016 gebouwd en het Rieversterhuys is afgelopen winter compleet gerenoveerd. Om door een ringetje te halen. Bestemd voor de recreant, maar waarom ook niet voor feestgangers of verenigingen die er gebruik van willen maken? Dat gebeurt al veelvuldig, maar Dekker wil er nog eens extra de nadruk op leggen dat De Vossenburcht een volwaardig recreatiebedrijf is met 400 plaatsen is en dat de horecafaciliteiten niet

onder doen voor die van welk willekeurig zalencentrum in de regio dan ook. Als het lekker weer is, kunnen de (jonge) gasten de speeltuin bezoeken of een duik in het zwembad nemen. Zit bij de prijs in. “Gasten willen tegenwoordig wat doen. Wij hebben alles in huis, inclusief voldoende parkeerplaatsen. Rust, ruimte, vertier, horeca. Alles voor een nette prijs.” Dekker heeft een op en top recreatiebedrijf. Van oudsher moet hij het hebben van het toeristenseizoen, maar inmiddels is De Vossenburcht uitgegroeid tot een allround recreatiepark wat het gehele jaar geopend is. “Alles is mogelijk. Een teambuilding, een quiz, een huifkartocht met een hapje en een drankje

“ALLES IS MOGELIJK, JE KUNT HET ZO GEK NIET VERZINNEN OF WE DOEN HET”

onderweg of een buffet, je kunt het zo gek niet verzinnen of we doen het”, zegt Dekker. “Sommige mensen willen zelf koken, anderen weer niet. Alles kan. We zijn flexibel. Als recreatiebedrijf zijn we niet anders gewend.” Alex Dekker vindt dat een recreatiebedrijf in het buitengebied meer een sociale functie moet hebben. Veel verenigingen uit de buurt vinden al onderdak op De Vossenburcht. “Horeca verdwijnt op het platteland. Wij kunnen en moeten dat overnemen. Ook voor de leefbaarheid is dat belangrijk.”

Bezoensweg 5, IJhorst T 0522-441626 E info@devossenburcht.nl

DEVOSSENBURCHT.NL

58


LEVEN MET WIND EN WATER

Tekst & afbeeldingen Wim Coster Bron https://www.entoen.nu/nl/overijssel/ salland/staphorst/molens

TWEE MOLENS GEBOUWD EN ÉÉN MOLEN AFGEBRAND In 1854 richtte Hendrik de Weert “in het Oostersche gedeelte” van de gemeente, midden op de hei, een wind- en oliemolen op. Het werd een achtkante, met riet gedekte grondzeiler op een lage stenen voet. Even verderop, nabij Halfweg, liet Jan ter Haar uit IJhorst in hetzelfde jaar “een windkoren- en oliemolen” bouwen. Aan de andere kant van de gemeente was in januari 1854 in Rouveen juist een molen afgebrand. Eigenaar Jan Mulder stichtte op de overgebleven puinhoop direct een achtkante stellingmolen met een zeer hoog stenen onderstuk. Zo was er in deze, al meer bebouwde, omgeving voldoende windvang.

Diverse types In een typische landbouwgemeente als Staphorst stonden al eeuwenlang winden watermolens van diverse types. Dáár werd boekweit, gerst, rogge, haver, tarwe en later ook maïs gemalen, of eikenschors, dáár werd gerst gepeld, olie geslagen uit lijn- of koolzaad, hout gezaagd of water opgevoerd. Ook rosmolens waren er te vinden, waarbij een paard, een ros, een verticale spil in een ronddraaiende beweging bracht. Vermoedelijk stond er reeds in het begin van de 15de eeuw een molen op Olde Staphorst en in 1564 was er sprake van een watermolen bij de Reest, die functioneerde als koren, olie- en pelmolen. Daar werd niet alleen het graan van klooster Dickninge gemalen, maar ook dat van boerderijen in IJhorst en De Wijk.

Brand en bliksem Op de kaart die in 1635 werd gemaakt door Gysbert Sasse staan ook verschillende molens aangegeven, zoals de stender nabij De Hoek. In 1750 werd deze “meule op Staphorst” door de bliksem getroffen en, in de woorden van de toenmalige schoolmeester Bloemert, “geheel verplettert zo dat anstonts een nieuwe in de plaats moest wesen.” En dat gebeurde ook. Brand was een risico dat onlosmakelijk hoorde bij korenmolens. Was het niet de bliksem die toesloeg op deze relatief hoge gebouwen, dan was het wel een vonkje dat in de droge omgeving van de maalderij grote gevolgen kon hebben. Ook de achtkante grondzeiler die in 1915 de stender uit 1750 had vervangen, werd in 1933 door brand getroffen. Eigenaar Klaas Coster had zijn molen toen al laten ontwieken, want hij was gebruik

gaan maken van elektrische aandrijving. De molen werd dan ook niet herbouwd en even verderop aan de, niet toevallig zo genoemde, Muldersweg verrees een elektrische maalderij. Concurrentie voor de wind Het gebruik van mechanische hulpkracht leidde in de 20ste eeuw tot de ondergang van vrijwel alle molens in de gemeente Staphorst, zoals dat ook elders in den lande gebeurde. Tegen 1900 leek stoomkracht de grootste bedreiging voor de traditionele molentypes, maar al snel daarna deden ook de zuiggas-, olie- en elektromotor hun intrede. Deze mechanische vormen van aandrijving maakten de molenaar niet langer afhankelijk van de onzekere factor wind. Aanvankelijk werden deze hulpinstallaties alleen bij windstil weer gebruikt. Herstel van kapotte onderdelen van een windmolen was economisch echter niet altijd verantwoord en zo werd de ene na de andere molen van zijn wieken ontdaan. Ook de toenemende bebouwing vormde een bedreiging voor de molens, die nu eenmaal ruimte nodig hebben om de wind te kunnen vangen. Het aantal vakbekwame molenaars of mulders nam, geheel volgens de landelijke tendens, gestaag af. De gemeente Staphorst zou zelfs helemaal zonder maalvaardige molen én molenaar zijn geraakt, als niet was besloten tot restauratie van de in 1854 opgerichte molen De Weert aan De Leyen. Trots op Staphorst

59


JONGE ONDERNEMER ROBERT DUNNINK IS MEDE-EIGENAAR EN VOLGDE ZIJN HART Menige leeftijdgenoot zou de stap niet durven te zetten: een eigen bedrijf runnen terwijl je nog geen twintig jaar bent. Zo niet Robert Dunnink uit Staphorst, die sinds vorig jaar Konvi Interieur aan de Wethouder Visscherstraat leidt. De 20-jarige is een meewerkend voorman, die het liefst zijn rechterhanden laat spreken. Met vier vaste en aantal flexibele mensen werkt Konvi Interieur door het hele land. De geboren en getogen Staphorster volgde vakopleidingen voor de meubel- en scheepsinterieurbouw. Dunnink volgde zijn hart toen hij de vraag kreeg van Klaas Konterman van de Konvi Groep om deze uitdaging aan te gaan. Hij had net thuis in de schuur een eigen werkplaats met een mooie zaagmachine geïnstalleerd. Nu heeft Dunnink met zijn mensen de beschikking over een ruime werkplaats met een uitstekend en up-to-date machinepark.

60

Meubels en Keukens Konvi Interieur met Dunnink aan het roer staat garant voor vakmanschap en kwaliteit. Onder de opdrachtgevers grote bedrijven als La Place, Vorm-Martini en bekende Nederlandse retailketens, maar ook voor particulieren staat Dunnink graag klaar. ‘We doen bijvoorbeeld veel unieke meubels, zoals kasten, maar ook keukens en keukenrenovaties. Slim dan hoeven mensen geen geheel nieuwe keuken te kopen. In overleg met de klant wordt een digitaal ontwerp gemaakt. Bijna alles is mogelijk’, benadrukt de jonge ondernemer. Van een idee naar ontwerp kan hij gebruik maken van de designers bij de Konvi Groep. Voor een deel lift Konvi Interieur mee op altijd mooie uitdagende opdrachten van het moederbedrijf. ‘We werken er hard voor, als de werktijd erop zit, worden klussen gewoon nog afgemaakt. We kijken niet op een uurtje.’ Het zegt wat over de gedrevenheid en mentaliteit van de medewerkers, die geen uitdaging uit de weg gaan. ‘Daar ben ik trots op en dat maakt ons uniek!’


Op weg geholpen Konvi Groep besteedde het interieurwerk altijd uit, maar besloot dat het nog beter was om dat in eigen hand te houden. Voor die klus werd Robert Dunnink uitgedaagd om Konvi Interieur met het echte vakmanschap vanaf de grond af op te bouwen. ‘Klaas heeft mij op weg geholpen en staat altijd met raad en daad klaar’, legt Dunnink uit. ‘Het is mijn doel om in de toekomst geheel zelfstandig te zijn. Een naam is al gevonden in Duma Interieurs, waar natuurlijk altijd de samenwerking met de Konvi Groep overeind zal blijven. Dat heeft veel voordelen voor klanten en Duma’, zegt ambitieuze Dunnink. Het gaat goed, maar er is altijd ruimte voor nieuwe kansen en projecten. ‘We werken heel breed, veel projecten zoals winkels, kapsalons en restaurants. We maken toonbanken op maat, maar ook maatwerkmeubels voor particulieren. Daarnaast zijn we toeleverancier voor andere bedrijven.’ Vol passie laat Robert Dunnink de machines in de werkplaats zien. De computergestuurde CNC bijvoorbeeld, waarin exact geprogrammeerd kan worden hoe een meubelpaneel eruit moet komen te zien. ‘Ze komen er kanten-klaar uit.’ Hij laat fraai afgewerkte en solide kasten op wielen zien voor een bekende restaurantketen, waar de dienbladen in verzameld worden.

“ GOED PERSONEEL WAT IN EEN VEILIGE WERKOMGEVING HUN WERK KAN DOEN, LEIDT TOT GOEDE KWALITEIT.”

Flexibiliteit Konvi Interieur is een uniek bedrijf in deze hoek van het land, want met de manier waarop gewerkt wordt, onderscheidt het zich van de rest. Van een enkel uniek stuk tot series worden flexibel, vakkundig en met toewijding geproduceerd. Goed personeel wat in een veilige werkomgeving hun werk kan doen, leidt tot goede kwaliteit. Bij Konvi Interieur spreken ze graag van liefde voor het vak. Zelfs vriendin Gerdien support Robert onvoorwaardelijk als het nodig is met hand- en spandiensten. Een familiebedrijf in wording. ‘Daarbij verliezen we duurzaamheid ook niet uit het oog. We maken gebruik van de zonnecollectoren van de Konvi Groep, werken veel met recyclebaar materiaal en hebben geïnvesteerd in ledverlichting. Binnenkort worden we energieneutraal. Zo dragen wij bij aan een groenere wereld’, laat Dunnink weten. Het borgen van een goede en veilige werkplek is van groot belang schetst Dunnink. Onlangs hebben we allemaal op maat gemaakte gehoorbescherming aangeschaft.’ Ook de moderne afzuiginstallaties en machines moeten veilig zijn en bediend worden waar wij bij de aanschaf ook kijken naar de duurzaamheid met een groene gedachte. Binnen de Konvi Groep is altijd plek voor vakmensen en leerlingen. ‘Het mooiste is dat mensen doorgroeien binnen het bedrijf’, sluit Dunnink af. Kijk voor meer info op

WWW.KONVI-INTERIEUR.NL Trots op Staphorst

61


RUSSCHER KRAANVERHUUR STERK IN DE LUCHT EN OP DE GROND

‘WIJ WERKEN VAN FUNDERING TOT SCHOORSTEEN’ Met vijf telescoopkranen en twee torenkranen is Russcher kraanverhuur naar een aardige hoogte gegroeid, maar ook op de grond wordt een hoop werk verzet. Het Staphorster familiebedrijf heeft een stevige basis gelegd voor de toekomst. ‘Met goede werknemers in dienst, waar we absoluut niet zonder kunnen, hebben we vertrouwen in de toekomst’, zegt Derrick Russcher met nadruk.

62


H

et was in 1965 dat Derk Russcher voor zijn loonbedrijf een kraantje kocht, het was de start van kraanverhuur dat nu zeven hijskranen omvat, almede een omvangrijk regiment aan kleiner materieel. Opa Derk gaf het stokje over aan zoon Klaas en z’n vrouw Aaltje, die op hun beurt steun hebben gekregen van vier zoons. Aaltje heeft jarenlang de planning voor haar rekening genomen. Waar opa Derk het loonbedrijf nog combineerde met de boerderij, vormen de kranen nu de hoofdzaak van het bedrijf, waar met grondwerk, transport en de verhuur van rijplaten meerdere pijlers onder het bedrijf heeft zitten. Vijf vennoten Met de verhuur van de hijskranen en het grondwerk kan de firma Russcher zich goed aanbieden aan de opdrachtgevers. Met vijf vennoten zijn de taken goed verdeeld. Naast vader Klaas hebben de zoons Derrick, Henrick, Reindert en Arjan ieder een takenpakket. ‘Je moet de taken goed verdelen’, benadrukt Derrick (34). Hij doet de planning en weet vanuit die

hoedanigheid dat de werkzaamheden ruimschoots van tevoren op een rijtje gezet moeten zijn om de dag soepel door te komen. Goed uit de voeten De firma Russcher huist nu aan de Wethouder Buitenhuisstraat 10. ‘We hadden onze vestiging aan de Gemeenteweg, maar er was onvoldoende ruimte’ vertelt Klaas (58). Met bijna twintig goed opgeleide medewerkers, waarvan een aantal zzp’ers, kunnen we onze opdrachtgevers goed bedienen. ‘We doen veel in de wegen- en woningbouw, een extra tak is de verhuur van rijplaten. Dat breidt steeds meer uit’, legt Derrick met enthousiasme uit. Het mooie is volgens vader en zoon dat Russcher kraanverhuur een totaalpakket kan bieden. ‘Wij zijn in de kraanverhuur-wereld wel een uitzondering, met grondwerk en rijplaten erbij kunnen we onze klanten een compleet pakket aanbieden’, vertelt Klaas. Derrick prijst de samenwerking met hun opdrachtgevers. ‘Er zijn verschillende aannemers waar we het grondwerk- en hijswerk voor doen. Bijvoorbeeld aanvragen voor het ontgraven van nieuwbouwwoningen, waar ook een prefabkelder in geplaatst moet worden. We graven de woning uit, leveren en leggen de rijplaten

voor de hijskraan en het transport van de kelder kunnen we eventueel ook verzorgen’ zegt Derrick. ‘Het meeste werk ligt in de omgeving te wachten. ‘Maar ons werkgebied is de laatste vijf jaar wel enorm uitgebreid, dat komt ook doordat de aannemers steeds verder weg bouwen. De rijplaten gaan een groot deel van Nederland door’, geeft Derrick uitleg. Zwaardere tijden De samenwerking met vader en vier zoons gaat prima. ‘We staan open voor elkaars ideeën en steken de koppen geregeld bij elkaar’, benadrukt Derrick. Het is nu een tijd van economische groei, maar ze weten allemaal dat er ook wel weer zwaardere tijden aan kunnen komen. ‘We hebben met z’n allen de crisis meegemaakt, niet verkeerd, want dan weet je hoe het ook kan gaan. In de bouw en infrastructuur is op het moment werk genoeg, dus we gaan ervoor’, besluit een positief ingestelde Derrick.

Trots op Staphorst

63


VERLEG UW GRENZEN Verleg uw grenzen en haal meer uit het leven met Garmin. Deze horloges zijn vervaardigd van hoogwaardige materialen en zijn geschikt voor ruige avonturen, met een stijl waarmee u zich onderscheidt. Bij juwelier Dekker vindt u de smartwatch die voor u is gebouwd.

Zomer in de bol! De nieuwe Zinzi collectie ligt al weer in de winkel. Het is één van de mode merken bij juwelier Dekker. Bij dit merk heeft juwelier Dekker altijd leuke verrassingen. Zo krijg je bij elk Zinzi horloge een mooie echt zilveren armband cadeau. Of bij aankoop van 2 aanschuif ringen de 3e gratis. Dat vind iedereen toch leuk!

– Nieuw bij juwelier Dekker is FENIX 5 PLUS

Wij zijn een juweliers bedrijf met een eigen atelier

64

Voor atleten en outdooravonturiers is fe-nix 5 Plus de krachtige manier om uw prestaties te verbeteren en uw kaarten en muziek onderweg mee te nemen. Deze robuuste, hoogwaardige multisport GPS smartwatch is voorzien van TOPO kleurenkaarten met Trendline popularity routing, zodat u de beste paden en wegen kunt vinden en volgen. U kunt maximaal 500 muzieknummers opslaan voor luisteren zonder telefoon en het toestel bevat pols hartslagmeting, smartphone meldingen en de Garmin Pay oplossing voor contactloos betalen. kortom een horloge met alles! Wat wij ook heel leuk vinden is dat je met de Garmin face iT app de wijzerplaat kunt veranderen. Dus wilde u altijd al een horloge radiocontrol met een foto van u zelf of de klein kinderen dan kan dat! Zo zijn er nog wel veel meer mogelijkheden in combinatie met uw telefoon.


MY iMenso: de Moderne Versie van het Medaillon Elegant, uniek, en persoonlijk: dat zijn de woorden die MY iMenso perfect omschrijven. Onze missie is een vrouw te inspireren zelf een uniek en persoonlijk sieraad te creëren. Een hoogwaardig sieraad dat haar persoonlijkheid weergeeft en geïndividualiseerd kan worden voor ieder moment en voor iedere gelegenheid. Het MY iMenso medaillon (een hanger) kan op oneindig veel manieren gepersonaliseerd worden: simpelweg door het te openen en insignia’s (inserts) toe te voegen en te combineren. U kunt kiezen uit een grote collectie insignia’s: edelstenen, munten, en andere veelzijdige designs. Juwelier Dekker geeft u de mogelijkheid om insignia’s nog verder te personaliseren: u kunt gravures laten maken van foto’s, afbeeldingen en persoonlijke teksten. Het medaillon zelf is verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren en met of zonder zirkonia’s. Juwelier Dekker heeft van My Imenso alleen 925 zilver en natuurlijke materialen voor de sieraden en altijd een eerlijke prijs/kwaliteitsverhouding. Het medaillon heeft u voor altijd, de insignia’s kunt u blijvend vernieuwen. MY iMenso: forever yours, always new! Tijdelijk krijgt u nu van juwelier Dekker een insignia cadeau t.w.v. €70,-

Wij hebben de grootste collectie trouwringen van noord Nederland Klassieke inspiratie. Moderne expressie. De Premier collectie is een model van het merk SEIKO bij juwelier Dekker. Het merk SEIKO heeft meerdere Type horloges met de verschillende eisen waar het horloge aan moet voldoen. Nu staat SEIKO alleen al voor precisie en top kwaliteit maar door het gebruik van deze type aanduiding is het nog duidelijker wat voor soort horloge het is. Zo staat Premier voor een modern vormgegeven horloge van de hoogste kwaliteit. Zo hebben al deze modellen saffier glas en één van de mooiste uurwerk ter wereld. Ook zijn alle modellen minimaal 3atm waterdicht en van geheel staal gemaakt. Was voorheen het Zwitsers horloge de mooiste kwaliteit tegenwoordig is dit Japanse merk de meeste Zwitsers al ver voorbij.

www.juwelierdekker.nl

NIEUW! Het mode merk ESPRIT bestaat al jaren. De nieuwe collectie is net uit en nog helemaal vers. De modellen zijn sprekender dan ooit en echt ESPRIT. Het zijn wel de dames die het geluk hebben met deze nieuwe collectie maar voor de heren heeft ESPRIT meer. Daar heeft juwelier Dekker wel de oplossing voor door met een sterke fossil heren collectie te komen. ESPRIT heeft dit jaar een mooiere collectie dan ooit en tegen een goede prijs. Ook hier krijgt u veel waar voor uw geld! Wij zijn heel blij dat wij u ook deze zomer deze collectie kunnen bieden. Trots op Staphorst

65


VOLOP ACTIVITEITEN IN ZWEMBAD STAPHORST WAT IS ER ALLEMAAL TE DOEN: Aqua Personal Training Aqua Bootcamp Aqua Board Aqua Robics Aqua Jogging AquaTrim Aqua fitness Aqua Fifty fit Zwemclinics Banen zwemmen Zwangerschapszwemmen Baby- en Peuterzwemmen Peutersurvival Snorkelen Zeemeerminzwemmen Reguliere zwemlessen Easyswim Vrijzwemmen Kinderfeestjes Zwemlessen

66

De verbouwing van het Zwembad de Broene ‘eugte is bijna een jaar geleden afgerond. “Nu een jaar verder kijken we met een frisse blik vooruit. Iedereen heeft z’n draai weer gevonden en zijn er veel positieve ontwikkelingen.” zegt Evert Slager, voorzitter. Alle lessen draaien volop, van aquasport tot zwemles en van waterplein tot de zwemclinics. Als doelgroepenbad zijn we vooral gericht op de zwemlessen en de aquasporten, maar recreatief zwemmen blijft natuurlijk erg belangrijk. We hebben een eigen stormbaan, organiseren regelmatig thema-avonden en hebben een prachtig buitenterrein. “Voor het najaar zijn we nu ontzettend druk met de voorbereidingen. Kataqua komt weer langs om een Aquasportief avond te geven. We gaan bestaande lessen opfrissen en er komen ook nieuwe sportlessen. Onze zweminstructeurs volgen constant opleidingen, zodat iedereen fit kan worden,

zijn en bijven in Zwembad Staphorst. Zwemmen houdt je fit en kun je je leven lang blessurevrij doen!” Vertelt Herma Steenbergen, manager Zwembad Staphorst.

Zwembad de Broene ‘eugte J.J. Gorterlaan 6 7951 NA Staphorst Tel. 0522 - 46 18 95 info@zwembadstaphorst.nl


Als vaste baan, naast je studie of in de vakantie

OP ZOEK NAAR WERK? Actuele vacatures Productiemedewerker kunststof kozijnen

Heftruck chauffeur

Allround onderhoudsmonteur

Ruinen • 40 uur

Staphorst/Meppel • 40 uur

Diverse locaties

Onder leiding van een praktijkopleider maak je kennis met de kunststof geveltechniek.

Een leuke functie op het gebied van logistiek. Onder andere het laden en lossen van vrachtwagens.

Je bent verantwoordelijk voor het in goede staat houden van complete installaties en machines.

Wij zijn regelmatig op zoek naar Metaal- & Bouwplaatsmedewerkers

Monteurs & Timmerlieden

Logistieke medewerkers

Haal jij altijd het maximale uit jezelf? Loop gerust bij ons binnen of bel neem snel contact met ons op Achthoevenweg 8 7951 SK Staphorst info@slagerdienstverlening.nl 0522-461884

WWW.SLAGERDIENSTVERLENING.NL


TROTSE ONDERNEMERS OP BULLINGERSLAG

www.trotsopmagazine.nl

Profile for Uitgeverij Trots op

Trots op Staphorst nr.7  

Trots op Staphorst nr.7  

Advertisement