Trots op De Wolden voorjaar 2019

Page 1

DE WOLDEN jaargang 3 | voorjaar 2019

Eén familie, 6 leden en de vele ambachten onder 1 dak CH DE WOLDEN - EK SPRINGEN 2019 SHOPPEN IN DE WOLDEN I GEMEENTE EN DE ONTMOETINGEN IN HET ZAKELIJKE LEVEN COOP KOETSIER & MEDEWERKERS VERWELKOMEN 65+‘De Ontmoeting’

D

it voorjaar hebben we als thema gekozen voor ‘De Ontmoeting’. Afgelopen maanden heb ik weer veel “Trots op” ondernemers ontmoet. Van startende ondernemers tot ondernemers die vele ambachten uitoefenen. Alle ontmoetingsmomenten zijn voor mij genietmomenten. Ook zie je de passie voor het ambacht dat zij uitoefenen en wat de drijfveer is om de onderneming draaiende te houden.

Angela Scholtus Zelf ben ik een persoon dat altijd een positieve draai geef aan negatieve situaties. Omdenken heet dat tegenwoordig. Dit wil ik ook doorgeven aan de mensen om mij heen.Door een lifestyle magazine huis-aan-huis aan te bieden in combinatie met lifestyle evenementen en netwerkborrels wil ik de gunfactor van de consument naar ondernemers vergroten en zeker ook van ondernemer naar ondernemer. Samen sta je sterk, samen bereik je meer.

De gemeente vertelt ook hoe zij in de regio Zwolle, waar wij met 22 andere gemeenten in zitten, het economisch aantrekkelijk maken. We creëren in deze gemeenten veel werkgelegenheid en bouwen mee aan de economische groei. Wat je nog steeds hoort is dat mensen veel op internet hun inkopen doen, wat natuurlijk erg gemakkelijk is. Ik zou u graag als lezer toch erop willen wijzen dat zonder deze prachtige ondernemers de economie en werkgelegenheid snel achteruit zullen gaan. Denk aan hen die de activiteiten en sponsoring mogelijk maken in uw gemeente.

Ik koop lokaal, waar koop jij? Heel veel leesplezier gewenst! Angela Scholtus

www.trotsopmagazine.nl en volg ons op

www.facebook.com/TOPdeWolden

Trots op De Wolden

3


IN BEELD DEEL JOUW FOTO WAAR JIJ IN

WOLDEN TROTS OP BENT MET DE EN MISSCHIEN KOMT JOUW FOTO IN DE VOLGENDE EDITIE

#TOW

4 Fotografie: Rianne Brouwer


Inhoud

15

30

26

GERRIE HEMPEN BLIJFT TUSSEN DE MENSEN IN STAAN

STAL BROEK MONDIALE TOPPER

CH DE WOLDEN – CSI ZUIDWOLDE ORGANISEREN EK SPRINGEN 2019 VOOR DE JEUGD

Wonen

48 Slaap je groen dan durf je

dromen te ‘doen’!

49 Hentenaar makelaardij

colofon

Trots op De Wolden is een uitgave van Uitgeverij: Uitgeverij Trots op Kolderveen 11, 7948 NG Nijeveen www.trotsopmagazine.nl dewolden@uitgeverijtrotsop.nl Fotografie: Rianne Brouwer, Peter Nefkens, Angela Scholtus, Jeroen Spoolder, Compleet in Beeld, Comceptum Omslagfoto: Rianne Brouwer Tekst: Peter Nefkens, Angela Scholtus Astrid Mensink, Paulien Mol, Erik Riemens Acquisitie: Angela Scholtus Bladmanagement: Angela Scholtus Vormgeving: Comceptum Drukwerk: Bariet Ten Brink Oplage: 11.000 huis-aan-huis Alle teksten en illustraties zijn copyright 2019 Uitgeverij Trots op. Alle rechten voorbehouden. Overname van delen uit de magazine is niet toegestaan. Indien van toepassing berust het auteursrecht van de aangeboden informatie bij de rechthebbende pagina’s. Dit geldt ook voor alle gebruikte handelsmerken en logo’s. Alle afbeeldingen en teksten worden beschermd door copyright en zijn eigendom van de fotograaf of Uitgeverij Trots op.

Dieren

gevestigde naam in de regio

18 Speurneuzen bij hond & school 34 Ruitersport Ruinen gaat volop in galop 41 Dogsday kleinschalig

hondenpension & dagopvang

Shoppen & Vrije tijd

14 Muziekhandel & muziekschool klein

heeft het druk

22 Een kijkje door de ‘ogen’

Mooie verhalen

6 Eén familie, zes leden en de vele

ambachten onder één dak

van Marco Optiek

31 Mensen zien zoals ze zijn 44 Van der Laan Tweewielers

10 Strijdlustige bevolking krijgt De Wolden

op de kaart

32 Verbinden & Loslaten 36 Van dromen over tot aankoop van een

camper bij Drents Camperhuis

50

Column Yarden: Op de fiets Trots op De Wolden

5


16leden SINDS

familie, en de vele ambachten onder ĂŠĂŠn dak.

Trots op ontmoet familie Westenbrink die sinds 2016 hun onderkomen heeft aan de Dr. Larijweg nummer 87. Wat voor onderkomen het is en wat de familie allemaal voor ambachten uitoefenen, daar komen jullie in deze editie achter‌

6


Trots op De Wolden

7


Dochter Anne en Alfred Aan de hele familie zie je waar de passie ligt en dat is bij dochter Anne en Alfred niet anders! Zij lieten ons zien hoe je echte pizza’s met goede bodem in een kort tijdsbestek maakt. En het resultaat mag er wezen. Anne is stad en land afgegaan voor de perfecte pizzabodem en dat is te proeven ook! En de kruiden die ze heeft bemachtigd en ook verkoopt zijn authentieke Italiaanse kruiden. Ook worden de salades, pesto’s en andere heerlijkheden zelf gemaakt! Alfred bakt de hamburgers op ‘The Bastard’, dat is oerkoken anno nu. Perfect gegrilde burgers met de karakteristieke grillsmaak en een vleugje houtskool… Liefde gaat door de maag zeggen ze, dus vrouwen jullie weten wat jullie moeten doen… Anne en Alfred gaan heel het land door en staan vaak op foodtruck festivals. Je kunt bij hen ook voor de catering van veel verschillende soorten activiteiten terecht, van privé tot events.

ONS MOTTO:

“Als het maar gezellig is!” Dierenvrienden Als je hier aankomt word je welkom geheten door een ontzettend lieve hond Joy. En laat Joy nou net puppy’s gekregen hebben (smelt, smelt). Dan de paarden die zij hebben en waar Nico dan ook nog mee fokt, geweldig! Heerlijk en wat een gezellige boel is het hier, daar word je meteen verliefd op. De sfeer van het landelijke leven met alle toeters en bellen die erbij horen vind je bij de familie Westenbrink.

8


OLIEBOLLEN HET HELE JAAR DOOR…

Vader Nico en zoon Nieck Zij zijn een stel gepassioneerde houtbewerkers die alles op het gebied van hout maken voor hun klanten. En zij gaan een uitdaging zeker niet uit de weg zoals bijvoorbeeld op maat gemaakte meubels. ‘U roept en wij maken,’ zegt Nico vol trots. Maar wat ook zeer bijzonder is om te vertellen is dat Nico ook grafkisten maakt. De ontmoeting met mensen is daardoor bij hen zo verschillend en dat maakt het zo bijzonder. Waar zij nu ook op hun eigen terrein mee bezig zijn, is iets waar heel gemeente De Wolden trots op mag zijn. Het heeft betrekking op de oudste mestsilo in de gemeente. Het zal een echte trekker worden voor de zakelijke en particuliere markt. Alles zal door eigen handen, en soms met behulp van derden, worden gemaakt. En het resultaat zal naar verwachting mei volgend jaar in volle glorie bewonderd kunnen worden.

Nieck en zijn vrouw Linda hebben nog heel wat anders dan hout onder hun hoede, namelijk www.oliebol4u.nl. Bij hen kun je het hele jaar je buikje rond eten met overheerlijke oliebollen. Want zeg nou zelf, als je het lekker vindt, waarom alleen op oudejaarsavond? Nou?

Moeder Ginette Bruidswerk, grafwerk en workshops, daar houdt Ginette zich helemaal mee bezig. Ginette is er voor het gezin en wordt voor alles ingezet. Van cupcakemaker tot oppas van de jongste telgjes Westenbrink, Ginette staat voor iedereen klaar. Haar passie is de bloemen en in hun huidige winkel kunnen er nu ook workshops worden gegeven en dat doet Ginette maar al te graag. Een workshop gaat dan gepaard met gezelligheid en dus een kopje koffie/thee of zelfs een glaasje wijn vooraf (liefst achteraf). Gastvrouw Ginette verzorgt de workshops tot in de puntjes. Wil je een keer een workshop houden met je team, vriendinnen of gewoon zomaar, kijk dan op de facebooksite FlowerPower of Inouthout.nl

Een uit de hand gelopen hobby is uitgegroeid tot serieuze aantallen tijdens oud en nieuw. Maar nu dus niet meer alleen tijdens oud en nieuw, maar het hele jaar door voor bijvoorbeeld: een jubileum, verjaardag, geboorte van een kind, noem het maar op. Wat ook steeds meer in trek komt is de glutenvrije oliebol! Wij van “Trots op” hebben het geproefd en hm mmm ze zijn echt ontzettend lekker! Wat het zo lekker maakt, is dat de oliebollen krokant, luchtig en beslist niet vet zijn.

Docter Larijweg 87, 7961 NP Ruinerwold Tel. 06-18583076 www.inouthout.nl I www.houtengrafkist.nl www.oliebol4u.nl I www.aenafood.nl

Trots op De Wolden

9


Gemeentelijke herindeling van eind jaren negentig langdurige strijd

Strijdlustige bevolking krijgt De Wolden op de kaart De gemeente De Wolden bestaat op 1 januari 2023 precies 25 jaar, maar als het aan een groot aantal Drentse politici en andere bestuurders had gelegen, was deze plattelandsgemeente er nooit gekomen. De basis voor De Wolden werd echter al vroeg in de discussie gelegd en de standvastigheid van vier kleine gemeenten gaf een maximaal resultaat. Bijna het verhaal van dat ene kleine Gallische dorpje dat stand hield tegen de machtige Romeinen. De mensen die de hele discussie van nabij hebben meegemaakt, herinneren zich namen als van staatssecretaris Tonnie van de Vondervoort, gedeputeerde Jan Pastoor, Kamerleden Henk Kamp, Jan Hoekema en Maxime Verhagen, maar misschien ook nog wel de naam van Dick Stellingwerf van de RPF, die in de Tweede Kamer als eerste met amendement kwam voor de gemeente De Wolden. Overigens samen met de GPV en GroenLinks. Stellingwerf zei op 19 maart 1997 tijdens het herindelingsdebat in Den Haag dat ‘De Wolden met meer dan 20.000 inwoners zonder meer een levensvatbare gemeente zou worden’.

10

Hij kreeg meer dan gelijk. Er was ook een amendement van de Kamerleden Kamp (VVD) en Verhagen (CDA) voor een extra plattelandsgemeente. Leen van Splunder De commissie ‘Van Splunder’ adviseerde in 1994 om het aantal gemeenten in Drenthe terug te brengen van 34 naar 10. Daarin was geen plaats voor een gemeente De Wolden. De naam mr. L.A. (Leendert) van Splunder ging in dat jaar over de tong in Zuidwest-Drenthe, want het advies van zijn commissie werd niet gepruimd door vier gemeenten en hun inwoners: De Wijk, Ruinen, Ruinerwold en Zuidwolde. Sterker nog, bij besluit van 19 juli 1994 sprak het kwartet gezamenlijk de voorkeur uit van samenvoeging tot één gemeente. De vier namen een extern bureau in de arm om een goede fundering te leggen onder het plan voor twee plattelandsgemeenten in ZuidwestDrenthe naast Westerveld. Het was de basis voor de felle strijd die nog zou volgen tot die 1ste januari 1998, de dag dat veel Drentse gemeenten een kopje kleiner werden gemaakt.


Relus ter Beek Het was september 1995 dat het college van Gedeputeerde Staten onder leiding van Commissaris van de Koningin Relus ter Beek met het ontwerpherindelingsplan kwam, waar ondanks de adviezen van Van Splunder en een eerder gepubliceerd collegevoorstel, ineens tóch ruimte was voor De Wolden. De verdeeldheid was in de Drentse Staten al groot, want in januari 1996 werd daar alsnog besloten om slechts één grote plattelandsgemeente in de zuidwesthoek te creëren: Diever, Dwingeloo, Havelte, Vledder en half Ruinen, namelijk het deel links van de N375. De rest van Ruinen zou bij Groot-Hoogeveen gevoegd worden, net als Zuidwolde. De Wijk en Ruinerwold moesten Meppel enige body geven, want met alleen Nijeveen erbij zou het grondtechnisch een kleintje blijven. Het grote lobbyen richting Haagse politiek kon beginnen. Politiek Platform Was het de bustocht met tal van Haagse politici door de toekomstige gemeente De Wolden die de meeste kamerfracties over de streep trokken? Of alle protestbijeenkomsten in de regio ‘De Wolden’? Feit is dat de oprichting van het Politiek Platform Zuidwest-Drenthe onder aanvoering van Tjark van den Berg uit Berghuizen de geest definitief uit de fles haalde en het besef in de regio vaste grond gaf dat de gemeente De Wolden wel degelijk een haalbare kaart was. Een kwart eeuw later hebben al die strijders het gelijk meer dan aan hun zijde gekregen. Je kunt er een boek over schrijven en misschien gebeurt dat ook wel richting het zilveren jubileum.

Leuk om erbij te plaatsen? In de aanloop naar het 25-jarig bestaan van de gemeente De Wolden worden in de maand mei enkele fietstochten gehouden. De Wolden bestaat op 1 januari 2023 precies 25 jaar en dat betekent dat 2022 het 25ste jaar is dat de gemeente er is. Er zijn speciale werkgroepen bezig om de viering van het zilveren jubileum luister bij te zetten, een van de activiteiten die dit jaar gepland staan, zijn vier fietstochten door alle hoeken van de gemeente. ‘Al zo lang De Wolden bestaat worden door inwoners allerlei initiatieven in het leven geroepen en vele successen bereikt. Om hen te bedanken en anderen te laten zien wat De Wolden te bieden heeft, zijn er de vier fietstochten voor jong en oud’, aldus de organisatie. Fietsroutes Inwoners uit verschillende dorpen hebben vier fietsroutes uitgezet. Op vier zaterdagen in mei en juni kunnen liefhebbers gratis meefietsen aan de tochten, die langs bijzondere plekken en bedrijven in de dorpen gaan. Er is dus onderweg van alles te beleven. Op 11 mei staat een tocht door Zuidwolde, Drogteropslagen, linde en Alteveer-Kerkenveld gepland. Op 18 mei is het de beurt aan Ruinerwold, Oosteinde, Koekangerveld, Koekange en Berghuizen. Een week later staan De Wijk, Veeningen en Fort centraal. En op 1 juni is de laatste tocht door Ruinen, Ansen, Eursinge en Echten.

Meer info www.dewolden.nl/25jaar

Trots op De Wolden

11


ALLEZFLEX, MEER DAN UITZENDEN ALLEEN…

Op zoek naar een baan of goed personeel? AlleZFlex helpt echt verder. “Met een team van tien veelzijdige mensen geven wij zonder oogkleppen invulling aan onze rol in personeel, advies, bemiddeling en payroll.” “Voor opdrachtgevers in de horeca, bouw, techniek en andere sectoren brengen wij de juiste mensen op de juiste plek, maar ook mensen die bijvoorbeeld vanuit een baan willen doorgroeien of juist omscholen zijn bij ons aan het juiste adres.”

AlleZFlex Hoofdstraat 66 7921 AN Zuidwolde T 0528 – 370696 E info@allezflex.nl

12


“WIJ BIEDEN WERKZOEKENDEN GEEN DAGJESWERK, MAAR TACHTIG PROCENT KANS OP EEN VASTE BAAN.” AlleZFlex is dus geen gewoon uitzendbureau. “Wij bieden werkzoekenden geen dagjeswerk, maar tachtig procent kans op een vaste baan. Ook met onze opdrachtgevers denken wij optimaal mee. Wij kijken namelijk wat er echt nodig is, weten goede mensen te vinden door anders te zoeken, bieden gerichte trainingen en opleidingen en laten met heldere berekeningen zien dat bijvoorbeeld payroll goedkoper kan zijn dan zelf mensen in dienst nemen.” Zo bouwt AlleZFlex al ruim zes jaar aan een goede vertrouwensband met iedere relatie.

OOK OP ZOEK NAAR MEER DAN EEN GEWOON UITZENDBUREAU?

WWW.ALLEZFLEX.NL

Trots op De Wolden

13


MUZIEKHANDEL & MUZIEKSCHOOL KLEIN HEEFT HET DRUK ‘Dit is de allerbeste formule die ik ooit had kunnen bedenken.’ Freek Klein is gedecideerd en heeft de feiten aan zijn zijde: de combinatie van muziekhandel en -school in Zuidwolde bestaat al meer dan dertig jaar en het is hartstikke druk. Met ongeveer 250 leerlingen op piano, keyboard en slagwerk, maar vooral op gitaar en in zang, hebben de zes docenten hun handen meer dan vol. De leerlingen hebben, op de zangers na, uiteraard allemaal een instrument nodig.

Unplugged Het zijn ook vooral bovengenoemde instrumenten die worden bespeeld, accordeon en mondharmonica zijn niet meer erg in trek. ‘Onze branche is aan mode onderhevig. Z o lopen elektrische gitaren helemaal niet, iedereen wil westerngitaren omdat de unpluggedmuziek zo populair is’, geeft Freek aan. ‘Het is belangrijk dat je jouw doelgroep kent als je een winkel hebt’, voegt de Zuidwoldiger er aan toe, waarbij hij logischerwijs verwijst naar de muziekschool die een uiterst effectieve graadmeter is. Populairst De gitaar is het populairste instrument op dit moment, gitaardocent Hendrik Slagter zit tegen de 120 leerlingen aan. Daarnaast zijn er nog twee andere gitaardocenten, alsmede docenten voor zang, piano en slagwerk. De leerlingen weten de muziekschool aan de Hoofdstraat 144, 7921 AR Zuidwolde

WWW.MUZIEKHANDELKLEIN.NET 14

Hoofdstraat te vinden, komen vanuit de wijde regio. ‘Van Havelte, Koekange, Hollandscheveld, Hoogeveen en Zuidwolde natuurlijk. Ze steken elkaar ook vaak aan. Een tijd geleden heb ik bij de kerk in Koekange een digitale vleugel geplaatst, dan worden de mensen daar kennelijk geprikkeld; we hebben ineens veel leerlingen uit Koekange.’ Bereikbaar Het voordeel van de zaak van Freek en zijn vrouw Geke is ook dat deze heel makkelijk bereikbaar is uit alle windstreken. Naast de school en winkel verzorgt Klein ook al jaren het stemmen van piano’s bij de mensen thuis en in zalen. De aantrekkende economie heeft ervoor gezorgd dat de nieuwe piano’s snel van eigenaar verwisselen en dat de familie Klein zich absoluut niet hoeft te vervelen.


GERRIE HEMPEN

Blijft tussen de mensen in staan Het vertrek van Jan ten Kate als wethouder voor Gemeentebelangen werd eind vorig jaar supersnel opgelost: Gerrie Hempen uit Echten werd voorgedragen als nieuwe wethouder en door de gemeenteraad met open armen ontvangen. Voor het raadslid een nieuwe uitdaging na haar werk als zelfstandig vormgeefster.

‘Dat het dit zou worden had ik nooit verwacht.’ “Ik wil iemand zijn die goed benaderbaar is en tussen de mensen staat”, zegt ze over haar nieuwe functie. Het past bij haar, want in haar eigen dorp doet ze niet anders. “Daar was ik ook al veel bezig met zaken voor Echten, ook vanuit mijn werk.” Ze geeft aan dat de benoeming in de gemeenteraad in 2014 al een nieuwe stap was. Over het wethouderschap vroeg ze zichzelf af of dat niet een stap te ver was. “Mijn moeder heeft me uiteindelijk echt over de streep getrokken. “Doe het maar”, zei ze.”

Inspraak Het thuisfront, man Lukas en de beide dochters, kreeg inspraak in de vraag waarvoor Gerrie zich gesteld zag. “Ik was al op zoek naar iets nieuws, maar dat het dit zou worden, had ik nooit verwacht”, glimlacht ze. Het gevolg is wel dat ze een stuk minder thuis is en dat terwijl ze anderhalf jaar eerder besloot haar kantoor in Hoogeveen te verruilen om vanuit huis te werken.

Voor Gerrie Hempen was de zware portefeuille die Jan ten Kate haar naliet, een fijne uitdaging. “Juist dit boeit me enorm, het gaat om leefbaarheid en duurzaamheid, grote thema’s. Met ondernemers heb ik altijd al te maken gehad; door mijn werk mocht ik me elke keer weer in ondernemers verdiepen.”

Geen voorstelling Haar eerste maanden zitten erop en Gerrie Hempen kijkt tevreden terug. “Ik had me er van tevoren geen voorstelling van gemaakt, gewoon beginnen. Het loopt toch altijd anders dan je verwacht. Ik richt me eerst vooral op De Wolden. Daarna werk ik wel aan een breder netwerk buiten de eigen gemeente.” Voor haar is één ding het belangrijkste: “Ik wil voor mezelf blijven.” Dat betekent ook dat haar jaarlijkse vrij opvallende deelname aan de optocht aan versierde wagens in Echten niet ter discussie staat.

Trots op De Wolden

15


Hotel Restaurant ter Linde een plek van vele ontmoetingen Oktober 2018 heeft familie Zuidema Hotel Restaurant ter Linde nieuw leven in geblazen. Met bedrijfsleider Arjon Rotgers, die hen ondersteunt in de alledaagse leiding, laten zij zien dat er weer volop bedrijvigheid plaatsvindt in Hotel Restaurant ter Linde.

Mogelijkheden ‘In overleg is er veel mogelijk en zo worden er bij ons vele bijzondere ontmoetingen gerealiseerd. Van ontbijtjes tot diners en van vergaderingen tot trouwerijen. Wij willen laten zien dat we er weer zijn. Ook willen we voor de lokale inwoners het gevoel creëren dat je bij ons op de locatie hier heerlijk kan vertoeven. Zo kunnen we bijvoorbeeld op reservering op een zaterdag en zondag brunches aanbieden, en dat al vanaf 2 personen’, vertelt Arjon.

Streekproducten Het gebruiken van producten uit eigen regio en de lokale ondernemers handel gunnen is tegenwoordig

een belangrijk item geworden. Weten waar je producten vandaan komen en dat je eerlijke producten serveert. Bij Hotel Restaurant ter Linde is dit een gegeven. ‘Zo serveren wij bijvoorbeeld wijnen van Brander Wines en ook van Reestdal wijnen. Bakkerij Oegema, ABZ Anloo, Drents Goed, Zuivelboerderij De Waard zijn allemaal ondernemers in de regio waarmee we samenwerken. Eerlijke producten is waar we enorm veel waarde aan hechten. ‘Ook staan er groentegerechten op ons menu, we willen laten zien dat gezond en lekker perfect samengaan. De gasten worden verrast en waarderen het gerecht enorm,’ aldus Arjon.

Komen jullie ook een feestje vieren bij Hotel Restaurant ter Linde? Ommerweg 68 7921 TE Zuidwolde I 0528-820991 I info@hotelterlinde.nl I www.hotelterlinde.nl 16


Foto: Compleet in beeld

In 2015 besluit Anjet van Kapel om een andere richting in te slaan. Ze volgt een opleiding tot uitvaartverzorgster. Ze wil mensen steunen en helpen op momenten dat dit nodig is. Na haar opleiding en diverse werkervaringplekken is ze begonnen met ‘Uitvaartbegeleiding Zuidwolde’.

‘UITVAARTBEGELEIDING ZUIDWOLDE’ Hoe ben je op het idee gekomen om als zelfstandige te beginnen? Het is moeilijk om een baan te vinden in de uitvaartzorg. Daarom ben ik voor mezelf begonnen. Ik ben compleet onafhankelijk en heb geen verplichtingen of belangen t.o.v. derden. Daarom kan ik samen met de nabestaanden keuzes maken waar iedereen zich prettig bij voelt. Wat onderscheidt jou van andere uitvaartbegeleiders? Ik wil me niet onderscheiden. Ik wil gewoon mezelf zijn. Mensen kunnen vrijblijvend bij mij komen voor eerlijk advies. Ik help ze op momenten dat ze er zelf niet uitkomen, maar stuur wel aan op hun eigen inbreng. Ik vraag en luister naar hun wensen. Samen proberen we een mooi en passend afscheid te realiseren. Een afscheid dat past bij de overledene en waar de nabestaanden een goed gevoel aan overhouden.

Je bent lid van de Vrouwelijke Ondernemers De Wolden? Het is fijn om andere vrouwelijke ondernemers te ontmoeten, te netwerken en dingen met elkaar te delen. Er is geen onderlinge afgunst of concurrentie merkbaar. Hoe zie jij de toekomst voor je? Ik kijk niet zo ver vooruit. Morgen kan alles anders zijn…. Het mooiste compliment wat ik kan krijgen, is wanneer mensen aangeven dat ik niks aan ze opdring. Dat ze op me konden rekenen, dat ik ze goed heb geadviseerd en begeleid in een moeilijke periode. Als ik dat terugkrijg, dan weet ik dat mijn aanpak de juiste is geweest.

Nijverheidsweg 39, Zuidwolde Tel. 06-55933418 info@uitvaartbegeleiding-zuidwolde.nl www.uitvaartbegeleiding-zuidwolde.nl

Trots op De Wolden

17


Speurneuzen bij Hond & School Hond & School is een hondenschool die van alle markten thuis is. Van puppycursus tot gevorderde cursus en van privĂŠles tot sporten met je hond. Hond & School is een veelzijdige hondenschool waar je als hondeneigenaar je lol helemaal op kunt. En vandaag speuren wij mee met eigenaresse Jolien Berghuis, Marga Hammingh en haar Teckel Teun.

18


De ontmoeting Met speuren denk ik zelf altijd aan Duitse herders die speuren naar boeven of Beagles die mee op jacht gaan, maar een Teckel die speurt? Dat was wel weer wat nieuws voor mij, maar wat kan deze hond speuren… Teun is een tweejarige teckel die erg onzeker is waardoor hij veel blaft tegen onbekende personen en objecten die bij hem in de buurt komen. Tijdens het speuren blaft Teun nergens naar. Hij is maar met één ding bezig, de persoon vinden die hij zoekt. Speuren is een mooie manier om een hond meer zelfvertrouwen te geven en zich te concentreren op 1 taak. Dit werkt door in zijn dagelijks leven. Teun is thuis een stuk rustiger en blaft minder. Hoe doet hij dat nou? Honden ruiken 10 keer beter dan mensen. Teun kan zelfs onze huidcellen ruiken. Omdat onze huid steeds vernieuwd vallen de oude cellen van je lichaam en die kan Teun ruiken en volgen. Op die manier vind hij de persoon die hij zoekt. Lang niet elke hond vind het leuk om trucjes op te voeren voor zijn baas, maar is geen enkele hond die het niet leuk vind om te speuren. Denk jij dat je hond het niet kan? Neem de uitdaging aan en neem een proefles!

De opdracht Ik word gelijk ingezet als gezochte persoon en Teun moest mij zoeken door middel van mij geur aan mijn ‘schaapjes sleutelhanger’. 1. Jolien en ik gaan weg en Teun en Marga blijven achter. 2. Ik laat mijn ‘schaapjes sleutelhanger’ vallen en wij lopen vervolgens verder 3. Teun start door aan de sleutelhanger te ruiken 4. Wij lopen door Ruinen en verstoppen ons in een steeg 5. Teun vindt ons en krijgt overheerlijke worstjes

Trots op De Wolden

19


Voor een heleBOEEEEL plezier

ONTDEK ONZE SPECIALE GROEPSRUIMTES EN ARRANGEMENTEN

KINDERFEESTJES FAMILIE- EN VRIENDENDAG OMA’S VERJAARDAG 20


‘Wat is nou mooier dan iets doen waar je van nature al goed in bent!’

Vermoeiend Het speuren is enorm vermoeiend. Dat komt omdat zij zich helemaal gaan focussen op één geur, waarbij zij een enorme hoeveelheid geuren uit elkaar moeten houden. De kunst is om de geur van de ‘vermiste’ persoon vast te blijven houden en makkelijk is dat niet! Er zweven zo veel geuren in de lucht, mensen, dieren, planten, verkeer, zelfs steen heeft een geur. Alles heeft een geur. Tijdens het speuren reed er een vuilniswagen over het spoor. Wat zal die een geuren bij zich dragen! tsja zie dan maar eens die geur weer op te pakken van de vermiste persoon. En Teun, ja dat is een TOPPER, die vond ons keer op keer. En hij zal na de training wel enorm moe, maar voldaan zijn geweest.

Teamsport Speuren is een activiteit waar je als baas je hond enorm blij mee maakt. Want wat is nou mooier dan iets doen waar je van nature al goed in bent! De band tussen hond en baas wordt versterkt. ‘Je merkt dat Teun ook steeds minder blaft en zekerder van zichzelf wordt,’ vertelt Marga vol trots. Ook leer je je hond beter vertrouwen, je bent namelijk volledig van zijn neus afhankelijk. Het heeft dus een grote bijdrage aan binding tussen jou en je hond.

Meer dan alleen speuren… Uiteraard hebben zij ook de gehoorzaamheid cursussen die je kunt volgen, maar bijvoorbeeld ook sporten met je hond. Kind & Hond is ook een echte aanrader voor gezinnen met een viervoeter als huisdier, hier leert je kind namelijk samen te werken met de hond en leuke trucjes! Kortom veel mogelijkheden om samen met je hond leuke dingen te doen!

Echtenseweg 27, 7963 PC Ruinen 06-38934213 / info@hond-school.nl / www.hond-school.nl

Trots op De Wolden

21


EEN KIJKJE DOOR DE ‘OGEN’ VAN MARCO OPTIEK Marco en Jacqueline van den Bosch, geboren in Nieuwleusen en Hoogeveen, zijn inmiddels ruim 10 jaar Woldenaren. De stap die ze hebben gezet naar Zuidwolde bleek een goede keuze te zijn. Een keuze die rust bracht in het gezinsleven.

22


Starten en door… Marco was vastbesloten om een eigen zaak te beginnen. Mede door het gezin waarin hij is opgegroeid, een optiekfamilie, heeft ook hij het ondernemersbloed in zich. Jacqueline die destijds spoedeisend verpleegkundige was steunt hem hier 100% in en heeft de spoedeisende zorg achter zich gelaten. ‘Als Marco iets wil ondernemen, dan doen we het samen,’ zegt Jacqueline vastberaden. Marco begon alleen, maar al gauw kwam er een zaterdaghulp bij en daarna nog een medewerker. ‘Juli dit jaar zullen we met een team van 5 mensen de klanten optimaal kunnen bedienen,’ glimlacht Jacqueline.

Open karakter van de winkel In het begin huurden zij het pand en later kregen zij de kans om het pand te kopen. Vorig jaar was het 10-jarig jubileum van Marco Optiek. De grote verbouwing is eindelijk achter de rug en het resultaat mag er wezen! ‘Wij willen een open karakter in de winkel. De klant moet zien wat er gebeurt wanneer je een bril aankoopt. Door het open karakter van de werkplaats ziet iedereen wat we doen. Transparantie naar de klant toe dat vinden wij erg belangrijk,’ vertelt Jacqueline.

Voor ieder wat wils Als je de winkel binnen stapt moet je het gevoel krijgen dat je thuis bent. Kwaliteit, oogzorg en service staan bij Marco en Jacqueline hoog in het vaandel. Er is een goede samenwerking met de huis- en oogartsen regionaal. Ook is er na de verbouwing een heuse koffiebar gerealiseerd, waarbij er voor de kinderen frisdrank te verkrijgen is. ‘We vinden persoonlijke aandacht en tijd voor een praatje erg belangrijk voor de band met onze klant. Om de collectie telkens weer te vernieuwen en een breed publiek te kunnen bedienen bezoeken we meerdere malen per jaar nationale en internationale beurzen,’ vertelt Jacqueline. Trends Wat nu vooral de trend is, zijn de verfijnde metalen monturen en daarnaast zie je veel ronde vormen. Er worden tegenwoordig mooie materialen gebruikt zoals hout gecombineerd met titanium en carbon en 3D geprinte monturen.

Hoofdstraat 95 7921 AE Zuidwolde Tel. 0528-373575 info@marco-optiek.nl www.marco-optiek.nl

Trots op De Wolden

23


Mitra Drankenspeciaalzaak Zuidwolde

HEEFT HEEL VEEL IN HET VAT VOOR DE KLANT Wie ondernemer Hans Visser van Mitra Drankenspeciaalzaak Zuidwolde aan het woord laat over drank, proeft als het ware zijn passie. In zijn domein aan de Hoofdstraat biedt hij onder meer ruim 600 verschillende soorten whisky aan, ongeveer 400 speciaalbieren en heel veel verhalen en actuele- en feitelijke kennis over whisky, rum, cognac, bier en andere dranksoorten. Hans Visser begon vier jaar geleden met de Mitra Drankenspeciaalzaak in het dorp en is zeven dagen in de week geopend. De winkel en webshop laten heel goed de bevlogenheid van de ondernemer zien, zijn klantenkring is groot en groeiende. Niet alleen in de gemeente De Wolden, maar ook ver daarbuiten.

Prachtig “Bij whisky wordt de smaak in 60 tot 65 procent bepaald door het eiken vat waarin het gerijpt wordt. Wat voor soort eiken wordt gebruikt, Amerikaans of Europees? Is het oud hout dat eerder gebruikt is bij het maken van wijn of bier? Hoe is het vat gebrand? Dat speelt

allemaal een rol. En dan zie je langzamerhand de kleur van licht getint naar okergeel naar mahoniebruin gaan. Prachtig! Wist je trouwens dat whisky eerst New Spirit heet en pas na drie jaar en één dag whisky mag heten?” “Ik organiseer twee keer per jaar een grote proeverij. Daar komen wel een kleine 100 mensen op af. Dat is op locatie, maar in de winkel doe ik het ook, alleen dan kleinschaliger. Wat ik belangrijk vind is – of het nu een whisky- of bierproeverij is – dat je het drinken waardeert en ervan geniet. Mooie drank dwingt namelijk respect af om er heel bewust mee bezig te zijn”, laat Visser nog weten.

Hoofdstraat 68, Zuidwolde, T 0528 372 433 24


EK YOUNG RIDERS IN VEENINGEN GROOT DRENTS EVENEMENT

DE WOLDEN WORDT OP DE KAART GEZET

De start van de Ronde van Drenthe voor wielerprofessionals vanuit het gemeentehuis in Zuidwolde was al een hoogtepunt en leverde veel publiciteit op voor De Wolden. Als van 8 tot en met 14 juli het Europees Springkampioenschap voor jeugd op het CH-terrein in Veeningen wordt gehouden, zijn de schijnwerpers een week lang op De Wolden gericht. Voor de gemeente een uitgelezen kans om zich te promoten naar ondernemers en recreanten toe. “We willen de gemeente met dit EK beter op de kaart zetten en zien hoe we er maatschappelijk en economisch van kunnen profiteren”, zegt Jeanette van Slochteren, die vanuit de gemeente aangesteld is als projectleider. “Wat het EK uiteindelijk brengt, gaan we achteraf meten.” Sportprovincie Behalve vanuit de gemeente zijn ook vertegenwoordigers van het Recreatieschap Drenthe, Marketing Drenthe en de provincie betrokken bij het hele project. De provincie is een van de subsidieverstrekkers en het EK Young Riders is in de provincie benoemd tot een van de zes grote evenementen in het kader van ‘the European Community of Sports’, waartoe Drenthe vorig jaar is uitgeroepen. De verwachting is

dat het EK zeker duizend extra verblijfsgasten naar De Wolden trekt en dat was eind februari al te merken. “Sinds november druppelen de aanvragen voor overnachtingen al binnen, sommige accommodaties zitten al helemaal vol”, lacht Van Slochteren. Ondernemers De gemeente initieert ook gesprekken met ondernemers, onder meer met de Ondernemersvereniging Zuidwolde over wat die bij kan dragen. “Ik probeer ze warm te maken, maar ze moeten er wel zelf over nadenken. Met het zwembad in Zuidwolde hebben we al afspraken over gratis toegang en het rijden van een pendelbusje.” De openingsceremonie op zondag 7 juli wordt een heel evenement dat voor iedereen toegankelijk is en waar ook voor iedereen wat te beleven valt. De stille hoop is dat de gasten uit heel Europa ook na het EK Young Riders nog eens denken aan die mooie regio rond De Wolden. “We hopen dat uit de metingen blijkt dat meer dan normaal gebruik wordt gemaakt van de accommodaties, dat er daarna meer mensen deze kant op komen voor een vakantie en dat mensen ook naar bijvoorbeeld Wildlands Emmen, Attractiepark Slagharen en Giethoorn gaan.”

Trots op De Wolden

25


CH DE WOLDEN – CSI ZUIDWOLDE

ORGANISEREN EK SPRINGEN 2019 VOOR DE JEUGD concours directeur

26


‘Echt geweldig om de toekomstige kampioenen in ons eigen Zuidwolde te zien springen.’ Met het binnenhalen van niet één, maar twee Europese kampioenschappen doet Nederland het goed in de paardensport. Naast het EK Dressuur, Springen en Para-dressuur 2019 voor Senioren in Rotterdam, vormt Zuidwolde van 7 tot en met 14 juli 2019 het decor van het EK Springen 2019 voor Children, Junioren en Young Riders. En dat in dezelfde maand waarin CH de Wolden – CSI Zuidwolde zijn vijftiende editie beleeft. “Echt geweldig om de driehonderd nog jonge ruiters en amazones uit heel Europa op ons terrein te zien springen”, zegt Peter Pluijter, vicevoorzitter van CH de Wolden. Op zondag 7 juli 2019 wordt het EK Springen 2019 officieel geopend, met vanaf 14.00 uur een aantrekkelijk programma voor jong en oud. “Iedereen heeft gratis toegang tot ons terrein met in het zogeheten strodorp diverse stands, foodtrucks, straatartiesten en ander vermaak”, vertelt Peter. “Onder begeleiding van het Trompetterkorps der

Cavalerie maken alle deelnemers per land een rondgang over het terrein, waarna drie parachutisten de vlag van Europa, Nederland en de FEI invliegen. Met de vlaggen in top is het EK officieel geopend. Om dit bijzondere moment te vieren, trakteert de bekende zangeres Romy Monteiro het publiek op een geweldig optreden.”

Trots op De Wolden

27


AD.213.MEI18

‘Wij helpen u graag bij een goed afscheid.’ Wij zijn Rob van der Waal en Willem Bennink, uitvaartverzorgers voor Yarden in gemeente Hoogeveen e.o. Ieder mens verdient een mooi afscheid. Daarom ondersteunen en inspireren wij u graag bij het organiseren van een persoonlijk afscheid van uw dierbare. Rob van der Waal en Willem Bennink Uitvaartverzorgers

Wilt u een overlijden melden? Bel dan 0800 8192. Dat kan 24 uur per dag, ook als u niet of elders verzekerd bent. Op yarden.nl vindt u meer informatie over onze dienstverlening.

Yarden Uitvaartzorg Fluitenbergseweg 30a 7931 TB Fluitenberg yarden.nl • T 0528 262 571

JANSEN MEESTER administratie - belasting - advies

A4 FLYER

€35

Meest gekoze door NLn!

per 1000 stuks*

Belastingaangiften Fiscale adviezen Jaarrekeningen

Ontwerpen drukken & bezorgen... ...voor de allerlaagste prijs!

Bedrijfsadviezen Financiële administratie Loonadministratie

Schoolstraat 2a T 0528-371001 info@jansenmeester.nl 7921 AV Zuidwolde F 0528-373729 www.jansenmeester.nl Lid Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen

+

+

U betaalt voor de netto oplage

Goedkoopste van Nederland

Meer traffic in uw winkel

Snel en makkelijk geregeld

* Prijs bij een minimale afname van 10.000 stuks.

Uw adres voor:

Vrijblijvende offerte ontvangen? info@huisaanhuisflyers.nl | 085-273 73 64


Foto: Jeroen Spoolder I Spoolder.net

“De ondernemersverenigingen stellen busjes beschikbaar om ze naar ons dorp te brengen.” Lokaal belang Zowel het EK Springen 2019 als CH de Wolden – CSI Zuidwolde zijn niet alleen van internationaal, maar ook van lokaal belang. “Zo reizen de nog jonge deelnemers aan het EK niet alleen”, legt Peter uit. “Zij komen voor zeker acht dagen met hun trainers, ouders en anderen naar Zuidwolde en doen graag een beroep op hotels in de omgeving. De ondernemersverenigingen stellen busjes beschikbaar om ze naar ons dorp met de winkels, het zwembad en andere accommodaties te brengen.” Zo is het EK Springen 2019 een geweldig hoogtepunt voor CH de Wolden en heel de omgeving.

Geweldig evenement De dag na de officiële opening krijgen alle ruiters en amazones de gelegenheid het parcours goed te verkennen om in de dagen daarna hun beste beentje voor te zetten. “Het echte EK wordt vanaf dinsdag verreden met in iedere leeftijdscategorie naast de individuele strijd om de medailles een spannende landenwedstrijd. Na de finales op zondag komt er met de huldiging van de kampioenen een einde aan dit geweldige evenement. Vier dagen later ontvangen wij in twee weken tijd zo’n 1100 paarden op ons terrein voor de vijftiende editie van CH de Wolden – CSI Zuidwolde.”

Van 18 tot en met 21 juli en van 25 tot en met 28 juli 2019 vindt de vijftiende editie van CH de Wolden – CSI Zuidwolde plaats. “Vanaf het prille begin hebben wij een continue groei doorgemaakt”, aldus vicevoorzitter Peter Pluijter. “Ook dit jaar ontvangen wij weer grote namen uit ruim dertig verschillende landen. Uniek is de inzet van de 150 vrijwilligers, de gratis toegang en het vermaak voor het hele gezin.” Kom ook genieten van de paardensport in het algemeen en ons prachtige concours in het bijzonder.

Kijk voor meer informatie op wwww.chdewolden.nl Trots op De Wolden

29


STAL BROEK MONDIALE TOPPER

‘JE KUNT NIET OP STAMBOEKPAPIEREN RIJDEN, DAT MOET JE OP EEN PAARD DOEN’

De middelbare school was aan Jan Broek niet echt besteed, dat hij met een mavodiploma op zak als 15-jarige tiener de wijde hippische wereld introk, was het beste wat hem op dat moment kon overkomen. Stal Broek in Veeningen is een paar decennia later mondiaal een begrip geworden. ‘Ik ben er trots op wat er allemaal gerealiseerd is’, overziet Broek. Doorslaggevend Met zijn zoons Jeroen en Michel leidt hij in de stal vele springpaarden op, met de intentie om het edele dier zo goed mogelijk af te leveren aan de markt. ‘Het mooiste is een paard dat zich goed ontwikkelt en net even wat extra’s brengt. Bloedvoering zegt wel iets, maar is voor ons niet doorslaggevend. Je kunt niet op stamboekpapieren rijden, dat moet je op een paard doen’, glimlacht de hippische liefhebber. Al weet hij ook wel dat een fijn paard met interessante bloedvoering de aandacht van kopers trekt. Schockemöhle De liefde voor paarden werd er bij hem thuis in de Wijk vroeg ingebracht, niet zo gek dat Jan graag met paarden bezig ging.

30

Als 15-jarige kwam hij in Duitsland in de leidende stal van Alwin Schockemöhle terecht, onder meer met Johan Heins. ‘Ik was jong, reed concoursen en trainde paarden, verdiende geld en zag de hele wereld. Wat is er nu mooier?’ Chinese potentie In de jaren maakte Jan verschillende stappen, onder meer bij Leon Melchior, tot hij in 1990 zijn eigen bedrijf aan de Willem Moesweg bij Veeningen begon. Later kocht de familie Broek de boerderij op wat nu het concoursterrein van CH De Wolden is. De handel in paarden is leidend, 95% van de dieren gaat naar het buitenland, vooral Noord-Amerika. ‘Maar let op, China wordt heel groot. Daar zit enorm veel potentie.’ Stal Broek verkoopt jaarlijks zo’n honderd paarden, in de goede jaren was dat het dubbele. ‘We proberen uiteraard de betere paarden te verkopen, liefst Grand-Prixpaarden.’ Jan Broek geniet volop van zijn leven in de paardenwereld. Wat er zo mooi aan is. ‘Ik heb niets anders geleerd.’ Een lach vult de huiskamer. Willem Moesweg 3A, 7924PA Veeningen www.janbroekstables.com


MENSEN ZIEN ZOALS ZE ZIJN… Eigenaresse Janny heeft passie en aandacht voor de mensen die bij haar komen shoppen. Het verkopen van dameskleding is een hobby waar zij haar werk van heeft gemaakt en waarover zij zeer enthousiast kan vertellen…

WIST JE DAT… de winkel naast Midi Mode van John is, de zoon van Jannie, zo versterken ze elkaar. Janny ook afspraken maakt om de kleding bij u thuis te laten passen. zij ook kleding hebben voor dames van 30+ en ouder. 1 keer in het jaar kleding doneren aan de mensen voor Sri Lanka. Janny zelf de kleding vermaakt voor de klant.

De switch Janny haar passie voor kleding werd na haar schoolperiode doorgezet en 5 jaar heeft ze in een kledingzaak gewerkt. Toen werden de kinderen geboren, supertrots was ze! Ze kon in die tijd werk krijgen bij een schoonmaakbedrijf en klom al gauw op naar de functie projectleidster. Maar de kleding bleef ‘kriebelen’, de kinderen werden groot en Janny ging in 1999 de switch maken naar een kledingwinkel en kreeg in 2003 de kans voor overname van de zaak. De switch om de winkel te gaan runnen aan Hoofdstraat 76c werd een feit. ‘Als ik iets doe ga ik er ook voor en doe het niet half’, zegt Jannie vol trots. Want ondernemen is pittig en waar velen zouden afhaken is zij doorgegaan. Dochter Janita helpt mee in het bedrijf, zij verzorgd de styling in de winkel en ze doen samen de inkoop.

Van Alkmaar tot Duitsland Klanten van Midi Mode komen voor de gezelligheid en de persoonlijke aandacht bij Janny winkelen. Van vrouwen die ‘gewoon’ een kopje koffie komen drinken en lekker ongedwongen een praatje komen maken in de winkel tot dames die een hele ochtend/dag reserveren voor een pas-sessie om de kledingkast weer aan te vullen met de nieuwste mode items die Midi Mode op dat moment heeft. Zij ontmoeten mensen uit heel het land en zelfs uit het buitenland. Want niks moet en alles mag… Quick scan Doordat de kleding op kleur hangt kan de klant makkelijk en snel kiezen welke kant ze op willen gaan qua kleur. Maar als de kleur of model echt niet bij je zou passen wordt dit ook eerlijk tegen de klant gezegd. Zij adviseren dan wat ze eventueel aan andere mogelijkheden hebben voor de klant. Hoofdstraat 76c, 7921 AN Zuidwolde T 0528 372 138

Trots op De Wolden

31


VERBINDEN & LOSLATEN Meneer Steenhuis is ernstig ziek en wil graag met mij zijn uitvaart bespreken. Als ik kom, zitten zijn vrouw en dochter bij zijn bed. Het is voelbaar dat ze het moeilijk vinden om de uitvaart te bespreken. Veel liever stellen ze dit onderwerp uit tot het moment dat het echt zover is. Toch willen ze het niet uit de weg gaan. Er volgt een mooi gesprek waarin ik aandachtig luister naar de prachtige verhalen over vakanties, geboorte van de kinderen en kleinkinderen. De hoogte en dieptepunten van het leven komen aan bod. Ik merk dat de ‘gewone zaken van het leven’ royaal verteld worden, maar het gevoel blijft wat achterwege. Ik luister en stel vragen. ‘Is er iets dat nog gezegd moet worden, nog iets dat gedaan moet worden.

32

Kan iemand nog iets voor u betekenen?’ Meneer Steenhuis schudt afwezig het hoofd. Zijn diepste gedachten houdt hij binnen. Dan geeft hij aan het niet moeilijk te vinden het leven los te laten, maar wel zijn vrouw en kinderen achter te laten. Zijn vrouw en dochter zijn duidelijk aangedaan dit te horen. Dit hadden ze hem nog niet eerder horen zeggen. Dan neem ik afscheid en een week later ben ik er weer. Meneer Steenhuis is overleden. Direct vertelt de familie wat het gesprek met hen heeft gedaan. Dat wat nooit gezegd werd, is uitgesproken. De band die altijd goed was, was sterker voelbaar dan ooit. Met een goed gevoel gaan ze deze week van afscheid in. Wat fijn dat ik nog wat vragen heb mogen stellen.


ELKE FOTO VERTELT EEN VERHAAL… Rianne is het liefst op pad met de camera om mensen te fotograferen. Mensen en bedrijven zo in beeld brengen dat hun gevoel, karakter & emotie duidelijk naar voren komen en het herkenning oproept.

Rianne en Uitgeverij Trots op… Sinds een jaar werkt Rianne in het team van Uitgeverij Trots op. ‘Schitterend om te doen,’ vertelt Rianne in haar enthousiasme. ‘Je komt op zo veel verschillende plekken en ontmoet zoveel mensen, ieder met zijn of haar eigen trotse verhaal wat ik dan mag verwoorden in een beeld, hoe mooi is dat! Bij bedrijven is het ook altijd een mooie uitdaging, wat wil het bedrijf laten zien? Mede door de juiste kleurstellingen en invalshoeken te gebruiken kun je een sterke indruk van het bedrijf neer zetten. ‘Het is prachtig om met verschillende mensen te mogen werken, geen dag ziet er hetzelfde uit. Niemand is gelijk en iedereen is uniek,’ glimlacht Rianne. Afscheidsfotografie Waardevol en dankbaar om te doen, op zo’n emotionele dag worden details van de uitvaart niet altijd bewust meegemaakt. Het is van onschatbare waarde om liefdevolle momenten vast te leggen zodat de nabestaanden er een tastbare herinnering aan overhouden’.

In Beeld met Rianne Julianaweg 25 7957 BK, de Wijk T 0622693193 info@inbeeldmetrianne.nl www.inbeeldmetrianne.nl

Project Zenna Rianne is tevens aangesloten bij Project Zenna, een groep fotograferen door heel Nederland, die een gratis fotoshoot aanbieden aan senioren vanaf 70 jaar. Senioren even uit hun dagelijkse ritme halen, in het zonnetje te zetten,’ zegt Rianne. ‘Het liefst bewerk ik deze foto’s in zwart-wit, door de kleur weg te laten zie je goed het karakter en de persoonlijkheid.

Trots op De Wolden

33


RUITERSPORT RUINEN GAAT VOLOP IN GALOP Ooit begon ze samen met haar man Bert in een schuurtje goedkope paardenspullen te kopen en weer te verkopen via Marktplaats. Nu anno 2019 is Ruitersport Ruinen uitgegroeid tot een enorme gezellige winkel met veel, heel veel ruitersportartikelen. “Er komen hier mensen die hun paard als grasmachine hebben, maar ook die op het allerhoogste in de wedstrijdsport actief zijn”, aldus eigenaresse Maddy van der Linden.

Wie voor de winkel aan de Jan Wierengaweg staat, heeft nog niet door wat zich achter de winkeldeuren allemaal bevindt. Werkelijk alle ruitersportartikelen zijn hier te vinden. Laarzen, dekens, caps, jasjes, zadels, broeken en allerlei stalbenodigdheden zoals voerbakken, borstels, maar ook speeltjes. Het lijkt soms wel te veel en te vol. De klant raakt in ieder geval niet snel uitgekeken en er zijn bekende verhalen van dat mensen uren in de winkel blijven om rond te struinen, een praatje maken en er zelfs een uitje van maken. “Ik heb van die speelgoedpaardjes staan, waarop kinderen dan door de winkel rijden. Dat is hartstikke leuk. Laatst was er nog een klein jongetje dat enorm moest huilen toen hij wegmoest. Binnenkort komt er een koffiehoekje en ik ga er zelfs een flipperkast neerzetten, om ook de mannelijke aanhang te vermaken.” Verbouwing Het typeert Maddy en haar winkel, die ze samen met haar man Bert bestiert. Er is tussen de telefoontjes, mailtjes en bestellingen die binnen komen en de deur uitgaan, even tijd voor koffie. “We zijn aan het verbouwen. Zo hebben we onlangs nog een gedeelte bij gehuurd en hebben we nu ruim duizend vierkante meter winkel. Als het allemaal klaar is, gaan we de winkelvoorraad zeg maar wat doorschuiven, zodat er nog meer ruimte ontstaat.”

34


Toch vindt de eigenaresse, die nu zo’n ruim 1,5 jaar met volle tevredenheid op de huidige locatie zit, de gezellige drukte van voorraad, spullen en ook klanten, helemaal geweldig. “Werken moet wel leuk blijven. In de zomer verkoop ik ook slippers en in de winter sloffen. Toen had ik veel bewoners van het verzorgingshuis die wollen sokken bij mij kwamen halen. Zelf wonen we in een boerderij iets buiten het dorp en hebben we kippen. Er zijn klanten die speciaal voor de scharreleieren naar de winkel komen.” Beurs Maar bij Ruitersport Ruinen draait het natuurlijk in eerste instantie om ruitersportartikelen. “Met de verbouwing willen wij meer ruimte creëren voor, Eventing (een bepaalde discipline in de paardensport), Westernrijden, IJslandersport (paardenras) en mennen. Uiteraard alles stapje voor stapje, maar we hebben er straks in ieder geval ruimte voor.”

“ONZE ARTIKELEN MOETEN GOED EN BETAALBAAR ZIJN”

“Klanten komen ook vaak zelf met ideeën of suggesties. Verder koop ik in bij groothandels en gaan we twee keer per jaar naar een grote beurs in Keulen. Een trend is dat de paardensport zich steeds meer specialiseert en dat klanten het soms wat luxer willen hebben. Dat kan bij ons, maar ik blijf het belangrijk vinden dat onze artikelen een goede prijs-kwaliteit verhouding hebben en dat wij voor iedereen wat te bieden hebben.”

Jan Wierengaweg 4, 7963 CP Ruinen T 06 13 23 69 95 WWW.RUITERSPORTRUINEN.NL

Trots op De Wolden

35


Van dromen over tot aankoop van een camper

BIJ DRENTS CAMPERHUIS

36


Ingrid en Stephan zijn twee gepassioneerde ondernemers die aan de rand van het gezellige dorp Ruinerwold wonen. Twee mensen die dezelfde ondernemersgeest én servicegerichtheid delen waardoor geïnteresseerde klanten op een klantvriendelijke wijze begeleid worden bij de aankoop van hun droomcamper. Wij nemen jullie mee ‘op reis’ naar de wereld van campers, met een persoonlijke touch van Ingrid en Stephan. Een camper uitzoeken en inkopen Hier begint het allemaal mee: ‘de inkoop’. Wander, de broer van Ingrid, is fervent camperliefhebber en zorgt voor de inkoop. Hij woont al jaren in Frankrijk en kent de Franse mentaliteit door en door. Met zijn open persoonlijkheid en charmes is hij geliefd bij de Fransen en wordt hem de aankoop gegund. Wander inspecteert zelf veel campers bij particulieren en hoort van de eigenaren hun belevenissen en ervaringen met de camper. Ook de camperbedrijven kennen Wander en bieden hem dagelijks mooie jonge campers aan. Alleen campers van (veelal Duitse) A-merken worden ingekocht en alleen als de onderhoudshistorie aanwezig is. Bij de aankoop van een ‘tweede huis op wielen’ is dit een belangrijk gegeven! Eenmaal in Nederland nemen Stephan en Ingrid de sleutels over. De camper wordt volledig nagekeken, zowel motorisch als qua camperopbouw. Elke camper wordt voorzien van een Bovag camperkeuring. Als de camper in de ogen van Stephan en Ingrid helemaal klaar is, wordt hij te koop aangeboden. Een camper die bij je past ‘Luisteren naar de wensen van je klant is het belangrijkste wat er is. Handelen naar hoe jezelf behandeld wilt worden is één ding wat wij hoog in het vaandel hebben,’ vertelt Stephan. De klant belt hen op en maakt een afspraak voor een bezichtiging of een oriënterend gesprek. Onder het genot van een kop koffie wordt eerst kennisgemaakt. ‘Mensen willen graag weten hoe wij in de camper business verzeild zijn geraakt’, glimlacht Ingrid. Mensen vertellen op hun beurt waarom ze op zoek zijn naar een camper en waarom het tijd wordt om meer te gaan genieten. Soms vertellen mensen hele persoonlijke

“Een camper staat symbool voor vrijheid; rondtrekken en gaan en staan waar en wanneer je wilt.”

Trots op De Wolden

37WAT KLANTEN OVER DRENTS CAMPERHUIS ZEGGEN:

“Huis staat open, ze zijn heel gastvrij en er is alle tijd voor een goed gesprek en/of advies.” verhalen. Uit de mooie gesprekken wordt vaak een band opgebouwd. Daarna komen de wensen op tafel. Uiteindelijk moeten de klanten hun eigen afweging kunnen maken, zonder zich opgedrongen voelen om een camper bij Ingrid en Stephan te moeten kopen. Het eerste gevoel bij binnenkomst in de camper is doorslaggevend en moet dus goed zijn, aldus Stephan. Bij binnenkomst in de camper moet men denken: “WAUW, dit is hem!”

en dan die glimlach en stralende ogen van de klanten, daar doen we het voor,’ zegt Ingrid.

De koop ‘Nadat wij alle ins- en outs in en om de camper hebben verteld, laten we ze alleen achter in de camper,’ vertelt Stephan. Mensen hebben de behoefte om samen alle indrukken van de camper op zich te laten inwerken. Voelt de camper goed, dan gaat Stephan samen met de mensen een rondje toeren door het mooie Drenthe. Mensen kunnen zo alvast een beetje aan het rijden in de camper.

Na de koop ‘Afgelopen jaar bleef steeds een vraag in onze gedachten ronddwalen; wat kunnen we doen aan aftersales en hoe dan? We wilden eigenlijk graag weten hoe onze klanten de camper ervaren. Een reviewmeter vinden we niks, zegt Ingrid. Moeten we toch maar bellen? Maar bellen oef dat was wel een dingetje, want wat als…. Nou toch maar doen dan? En hup, de eerste klant werd gebeld, op hoop van zegen! Maar na het eerste telefoontje ging al gauw een tweede er achteraan en daarna hun hele lijst. Want wat was de conclusie? ALLEEN MAAR POSITIEVE REACTIES! Dat was een enorme kick voor ons,’ zegt Ingrid. Klanten waren verrast en vonden het heel attent, dat is waardevol!

En dan is het zover, je bent helemaal verliefd op die ene camper. De deal wordt gesloten en daar mag op geproost worden! ‘Een wijntje als bedankje voor het vertrouwen

Op naar een volgend avontuur die nu voor de deur staat. Per 1 juni hebben zij een pand gehuurd op de Westerweiden. Het wordt in ieder geval vervolgd…

De Arke 8, 7961 LJ Ruinerwold / Ingrid: 06-51816817 / Stephan: 06-12323517 info@drentscamperhuis.nl / www.drentscamperhuis.nl

Trots op De Wolden

39


REGIO ZWOLLE MAAKT PRETTIG KENNIS MET DE WOLDEN

Het belang van aansluiting bij de Regio Zwolle heeft zich voor gemeente De Wolden al bewezen. Het is bijzonder leerzaam om te ervaren hoe andere gemeenten zaken aanpakken. De twintig andere aangesloten gemeenten hebben eind januari óók kunnen leren van De Wolden tijdens de Regio Zwolledag in Echten. Sterker nog, bestuurders

van veel grotere gemeenten keken de ogen uit. Er wordt tevreden teruggekeken op de eerste Regio Zwolledag ooit in De Wolden en dat heeft alles te maken met de soepele organisatie en de enthousiaste reacties. Zo luisterden griffiers uit alle windstreken naar het verhaal van José Gehrke over '3DeWolden’, de nieuwe manier van werken van de gemeenteraad. Een opzet waarbij burgers tijdens Dialoogbijeenkomsten input leveren aan de gemeenteraad, die met die informatie met elkaar in debat gaan. Pas daarna komt er een collegevoorstel. De locatie van de Regio Zwolledag was ook al bijzonder, vooral de groep gemeentesecretarissen die een workshop volgde in de Boomhut XXL van vakantiepark de Westerbergen, raakte daardoor extra geïnspireerd.

40

Met eigen ogen In de middaguren zagen de aanwezigen met eigen ogen wat in De Wolden gerealiseerd is via Initiatiefrijk De Wolden. Dat inwoners zelf het voortouw nemen in planvorming, tot aan de reconstructie van complete wegen aan toe, is nog lang niet bij alle gemeenten gemeengoed. De deelnemers aan de excursies zagen ‘s middags Dijkhuizen in Ruinerwold, de Dorpsstraat in de Wijk mét Mijn Modewereld, in Ruinen de nieuwe schaapskooi plus uitkijktoren en maakten in Ansen kennis met het meest actieve dorp op duurzaamheidsgebied in de wijde regio. Nominaties Burgemeester Roger de Groot vertelde dat de gemeente de inwoners graag laat zien wat er allemaal in de Regio Zwolle gebeurt. ‘Want het is geen feestje van bestuurders alleen.’ Vooraf kon De Groot vol trots vertellen over de twee nominaties die De Wolden de afgelopen twee jaar binnensleepte bij de verkiezing van beste decentrale overheid. Dat De Wolden het beide keren net niet werd, deed niets af aan het trotse gevoel.


KLEINSCHALIG HONDENPENSION & DAGOPVANG In 2012 besluit Dagmar Kuiper om het roer om te gooien en haar eigen hondenpension te openen. Wat is begonnen met slechts twee kennels is inmiddels uitgegroeid tot een plek waar 20 honden opgevangen kunnen worden, er ruimte is voor kattenopvang en een winkel waar allerlei benodigdheden en voer verkocht wordt. Ook maakt Dagmar sinds een half jaar deel uit van de Vrouwelijke Ondernemers De Wolden. Hoe ben je op het idee gekomen om een eigen pension te beginnen? Ik ben jarenlang werkzaam geweest als dierenartsassistente. Na mijn verhuizing naar de andere kant van het land bleek het lastig om een baan in dat vakgebied te vinden in combinatie met jonge kinderen, huishouden en destijds boerderij. Het is begonnen met mijn grote passie voor honden. Daarbij kwam het verlangen om met mijn kennis en ervaring meer te doen. Mensen helpen en adviseren als het om hun huisdier gaat dat is waar ik mij het liefst mee bezighoud. Zo zijn mijn plannen en ideeën steeds concreter geworden totdat ik uiteindelijk de sprong heb gewaagd en voor mezelf ben begonnen. Dit is achteraf een gouden beslissing geweest want het loopt erg goed. Wat onderscheidt jou van andere hondenpensions? Ik ben een kleinschalig pension waardoor ik erg betrokken ben bij mijn ‘gasten’. Ook heb ik de ruimte om de honden

buiten te laten lopen en ga ik twee keer per dag met ze wandelen. Ik heb veel aanvullende opleidingen en certificaten behaald waardoor ik mensen goed van advies kan voorzien. Je moet in dit beroep soms behoorlijk stevig in je schoenen staan en dingen kunnen doorzien. Maar ik haal veel voldoening uit mijn werk en vind het fijn om mee te puzzelen als er dingen zijn waar hondenbezitters tegenaanlopen. Aandacht voor de honden, ze leren kennen en daarbij een match vinden. Dat geeft rust voor de eigenaar en zorgt ervoor dat ze met een goed gevoel naar hun werk of op vakantie gaan. Je bent lid van de Vrouwelijke Ondernemers De Wolden? Dat klopt, een half jaar geleden ben ik lid geworden van de Vrouwelijke Ondernemers De Wolden. Ik vind het fijn om de avonden te bezoeken, te netwerken en te praten met vrouwen die ook een eigen onderneming hebben. Je loopt soms tegen dingen aan en kunt elkaar hierin adviseren of doorverwijzen. Het is ook fijn om een avond voor mezelf te hebben en buiten het pension met dingen bezig te zijn. Dan moeten ze het thuis even een avond zonder mij doen. Hoe zie jij de toekomst voor je? Ik wil graag doorgaan op de manier waar we nu mee bezig zijn, ik wil het graag in eigen hand houden. Momenteel ben ik bezig met een opleiding tot hondenmasseuse. Zodat ik de honden en hun eigenaar naar een vertrouwensband kan toe brengen.

Meeuwenweg 13 I 7921 XA Fort / Zuidwolde I 06-50730242 I info@dogsday.nl I www.dogsday.nl Trots op De Wolden

41


ONTMOET DE VIERDE GENERATIE VAN DAMESMODE DEKKER Van stijlvol tot jong, van maat 38 t/m maat 56, ‘Damesmode Dekker’ is er voor elke vrouw. Inmiddels is de vierde generatie officieel toegetreden in het familiebedrijf aan de Hoofdstraat 53 in Zuidwolde.

zich met name op haar leeftijdsgenoten. ‘Door gebruik te maken van social media willen wij ook een jongere doelgroep aanspreken, vertelt Hester. Tegelijkertijd willen we niet uit het oog verliezen waar we groot mee zijn geworden.’

‘Gastvrij, servicegericht en eerlijk advies staan bij ons hoog in het vaandel. En de gemoedelijke sfeer die we uitstralen vinden we heel belangrijk’, daar zijn Henk en Hester eensgezind in. ‘Wij willen de klant het gevoel geven dat ze behandeld worden zoals je zelf ook behandeld zou willen worden.’

Henk en Hester merken dat hun klanten toe zijn aan wat meer kleur. Dan is er goed nieuws, want kleur gaat het helemaal worden dit nieuwe modeseizoen. ‘Er is een uitgebreid aanbod van diverse modemerken in verschillende stijlen, kleuren en maten beschikbaar. En voor bijpassende accessoires kun je zeker ook bij ons terecht,’ aldus Hester.

Zo heeft Henk altijd wel een kopje koffie klaarstaan en tijd voor een praatje met de partners van de vrouwen die komen shoppen. ‘We hebben een gezellig team, dat straal je uit en dat merkt een klant, aldus Henk. Hester en ik voelen elkaar goed aan.’ Sinds 2 jaar werkt dochter Rianne ook in de zaak en helpt mee bij de inkoop. Rianne richt

Het afgelopen jaar vierde ‘Damesmode Dekker’ haar 90-jarig bestaan. ‘Dankzij onze medewerkers, contacten met diverse modemerken en onze trouwe klantenkring is onze zaak nog altijd succesvol, vertelt Hester. En samen met de vierde generatie gaan we met veel enthousiasme verder richting ons 100-jarig jubileum!’ Damesmode Dekker Hoofdstraat 53, 7921 AC Zuidwolde

42


Trots op De Wolden

43


VAN DER LAAN TWEEWIELERS ZUIDWOLDE 44

Nog geen 14 maanden geleden zag de wereld van Bjรถrn en Wendy van der Laan er nog totaal anders uit. In januari 2018 besluiten ze om de deuren van hun eigen tweewielerszaak te openen en hun droom te volgen. En dat heeft vooralsnog goed uitgepakt. Inmiddels is hun zaak aan de Raadhuisstraat 5 dusdanig gegroeid dat uitbreiding van het team niet uit kon blijven. Er werken naast het echtpaar van der Laan nog drie mensen mee bij het reilen en zeilen van de zaak.


Ontmoetingsplek ‘In het dorp zelf, maar ook daarbuiten, weten mensen ons inmiddels te vinden’, vertelt Wendy. ‘Onze zaak is een ontmoetingsplek waar mensen komen voor advies, ons brede assortiment maar soms ook gewoon voor een praatje. De koffie staat hier altijd voor klanten klaar. Het moet vooral leuk zijn voor zowel onze klanten als voor onszelf om hier te komen. Het doet bij ons een beetje dorps aan en dat voelt goed.’ Open deuren Wendy schetst dat er slechts enkele deuren tussen de zaak en hun woonhuis zitten. Dit is vooral praktisch gezien erg handig nu hun drie kinderen nog jong zijn. Als ze uit school komen, dan is er gelegenheid om even naar huis te lopen en samen wat te drinken met wat lekkers erbij. De kinderen weten inmiddels niet beter en zijn snel vertrouwd geraakt met de situatie. Geregeld zie je in de zaak dan ook een kinderhoofdje verschijnen om ‘te helpen’ of een praatje met de klanten te maken. Hun middelste zoon vindt het leuk om te helpen met klusjes zoals het oppompen van de fietsbanden.

“ALS KLANT IS HET PRETTIG OM TE MERKEN DAT JE NIET ÉÉN VAN DE ZOVELEN BENT.”

Onze kracht is … ‘Ik denk dat onze kracht toch vooral zit in oprechte betrokkenheid bij onze de klanten. Voor elke portemonnee hebben we wel iets staan en we denken daar graag in mee. Klanten voelen zich vrij om hun eigen keuze te maken en vinden dat prettig. Je wilt als klant graag gezien en gehoord worden en dat kan bij ons’, aldus Wendy. ‘De kracht van Björn is dat hij veel details kan onthouden. Hij weet bij een bepaalde naam vaak precies welke persoon daarbij hoort, wanneer diegene is langs geweest en om welk product of welke vraag het gaat. Als klant is dat erg prettig om te merken, dat je niet één van de zovelen bent. Je wordt hier als persoon gezien en behandeld en dat is voor ons erg belangrijk. Het is een stukje service die we onze klanten graag aan willen bieden.’ Toekomst ‘We zijn een jong bedrijf, maar we kijken wel toekomstgericht naar waar we ons kunnen ontwikkelen’, vertelt Wendy. ‘Voordat we zijn geopend hebben we een aantal grote renovaties in het pand gedaan zodat alles weer fris oogt. Nu valt alles beetje bij beetje op zijn plek. Tegenwoordig kun je ook niet meer om zaken als social media en een duidelijke website heen. Hier hebben we veel tijd en aandacht aan besteed. Als je merkt dat klanten daarop terugkomen en je complimenteren om je bereikbaarheid, dan heb je het naar ons idee goed voor elkaar. Het is voor ons een kick om de best mogelijke service te verlenen aan onze klanten. Zolang dat goed voelt, blijven we op deze manier doorgaan!’

Raadhuisstraat 5 7921 GC Zuidwolde (Drenthe) Tel.: +31 (0)528 - 371 243 E-mail: info@vanderlaantweewielers.nl

WWW.VANDERLAANTWEEWIELERS.NL

Trots op De Wolden

45


BIJ COOP KOETSIER & MEDEWERKERS

Wordt boodschappen doen een uitje… 46


Eén keer in de week worden ouderen en hun begeleiders uit de buurt in de winkel van COOP Koetsier warm onthaald. Wat voor ons de normaalste zaak van de wereld is, om bijvoorbeeld uit het werk of op een vaste dag in de week boodschappen te doen, is voor hen niet meer zo gemakkelijk. Even erop uit om toch nog bij de samenleving betrokken te zijn dat is een uitje op zich. Een mooi initiatief van COOP Koetsier en Zorggroep Noorderboog, een initiatief die ook vereenzaming tegengaat.

“Proost!”

Ontvangst Het is 10.00 uur in de ochtend en “Trots op” ontmoet de ouderen en hun begeleiders en kletst gezellig mee. Mathijs Koetsier ontvangt ze met een lekker kopje koffie en een plakje cake. ‘We doen dit nog maar sinds januari dit jaar, maar het slaat enorm aan. Vaak is het voor hen een break op een vaste dag wat meteen een uitje voor hen is. Het is echt dankbaar werk, om de ouderen onder ons, dit te kunnen geven en te mogen doen,’ vertelt Mathijs met een glimlach.

Shoppen Eigenlijk kunnen zij hier alles wel vinden wat ze nodig hebben. Zelfs voor een klein cadeautje of seizoensgebonden artikelen zoals de paasartikelen die nu in de winkel liggen.

Waardevol

Begeleiding Er komen vaak 2 vrijwilligers mee als begeleiding, die zorgen ervoor dat het clubje ouderen hun boodschappen kunnen doen en halen wat ze nodig hebben. En dan kan er een lolletje ook wel van af. Eén van de begeleiders maakte een grap: ‘Zo u heeft nu alles, brood, koeken en kaas van uw leeftijd 48+,’ lachte de begeleider. Geweldig, je ziet ze genieten! ‘Proost’ zegt een mevrouw erachteraan…

Wat het mooiste is om te zien vanochtend is dat een ‘simpele boodschap’ een geniet moment wordt. Voor de ouderen die even uit hun omgeving zijn is dit enorm waardevol. De medewerkers van COOP Koetsier staan voor ze klaar om te helpen en dat is een service die je niet op het internet kan vinden. Hoe handig het is om je boodschappen online te doen, voor deze mensen is het sociale contact veel belangrijker dan het gemak van internet. Zo zag je ook de glimlach op hun gezichten wanneer ze in contact komen met kinderen in de winkelwagen. Een mooier cadeau kan je ze dan niet geven…

Havelterweg 3, 7961 BC Ruinerwold

Trots op De Wolden

47


BEDDENSPECIALIST DEKKER SLAPEN

SLAAP JE GROEN DAN DURF JE JE DROMEN TE ‘DOEN’!

NIEUW BEDDENMERK Met het beddenmerk Dormiente heeft eigenaar Jan Dekker een lang gekoesterde wens in vervulling laten gaan. ‘Correcte lighouding bij het slapen is erg belangrijk. Wij besteden daar uitgebreid aandacht aan, en durven ons met recht beddenspecialist te noemen’, begint Jan. Naast dit technische aspect ontdekte Jan met de jaren dat gezond slapen net zo belangrijk, zo niet belangrijker is. KENMERKEN VAN DORMIENTE ‘De bedden, matrassen, bodems, dekbedden en het aanverwante bedtextiel van Dormiente zijn: vrij van schadelijke stoffen, puur natuur, biologisch, ecologisch, bevatten nagenoeg geen metaal en zijn dus stralingsvrij, en dragen alle gecertificeerde keurmerken. Daarmee is voorgaande opsomming gestoeld op feiten’, vervolgt Jan trots.

MEER ENERGIE ‘Wanneer je, naast anatomisch correct, gezond slaapt, word je meer uitgerust wakker en heb je meer energie om de dag aan te gaan en je dromen na te jagen. Er bestaat nagenoeg niets wat positief meer met je gezondheid doet dan goed slapen. Dat is de basis! Die basis hebben we zo’n 2 jaar geleden verder uitgerold met het complete biologische assortiment van Dormiente’. VOORUITSTREVEND DUURZAAM ONDERNEMEN ‘Naast dat we daarmee van alle markten thuis zijn, vinden we duurzaam ondernemen een must in deze tijd en naar de toekomst toe. Veel beddenwinkels zijn hier nog niet mee bezig, maar over een jaar of tien is hetgeen wij met Dormiente doen de standaard’, besluit Jan. Het moge duidelijk zijn. Wilt u, in de breedste zin van het woord, lekker slapen dan kunt u terecht bij Beddenspecialist Dekker Slapen.

Wilt u een prachtige boxspring combinatie, een persoonlijk ingesteld en aanpasbaar bed, slapen op biologische, natuurlijke basis of wilt u nieuw textiel voor uw bed en putten uit de grootste (bio)bedtextiel collectie van de regio? Beddenspecialist Dekker Slapen is écht van alle markten thuis.

48


HENTENAAR MAKELAARDIJ GEVESTIGDE NAAM IN DE REGIO ‘De zorg die je aan een opdrachtgever besteedt, de begeleiding en kennis daar gaat het ons vooral om. Dat is in beginsel belangrijker dan geld verdienen.’ Pascal Hentenaar en zijn dochter Lisette zijn het roerend met elkaar eens. Ze trekken met tien medewerkers de kar van Makelaardij Hentenaar, die met kantoren in Hoogeveen en Zuidwolde al vele jaren een gevestigde naam in de regio is. De filosofie van ondernemen omvat ook de kleine dingen. ‘Zoals de deur voor mensen openhouden, geen auto op de oprit zetten en even de jas aangeven. Die filosofie geven we ook aan onze medewerkers door’, legt Lisette uit.

‘We zijn er altijd voor de klant’ Boeiend vak Het bedrijf bestaat sinds 1981, nadat Pascal in 1976 zijn eerste schreden in het vak zette bij Lubbert Linde in Zuidwolde. Eerst was daar kantoor Hoogeveen, later volgde Zuidwolde. Een boeiend vak, zo omschrijft Pascal,

Hoofdstraat 93 B 7921 AE Zuidwolde T 0528-371496

dat je niet in vijf jaar leert. Lisette kwam in 2005 in het bedrijf en maakte zich het vak binnen twee jaar eigen. Bijscholing blijft jaarlijks steeds noodzakelijk aangezien de veranderingen (en dus ook de gevolgen daarvan) van grote invloed kunnen zijn op de woningmarkt. ‘De consumenten worden gelukkig steeds mondiger en kunnen op internet al heel veel informatie vinden. Het is essentieel dat jij zelf ook die kennis paraat hebt’, weet Pascal. ‘Het is allemaal veel intensiever geworden.’ Vooruitstrevend Lisette gaat graag mee met de tijd, ze loopt nu ook met een tablet door een huis en voert alle van belang zijnde gegevens ter plekke in. ‘We willen continu vooruitstrevend zijn, vernieuwen en verbeteren. Naast de consument staan en weten wat die wil en daar zo goed mogelijk op inspelen.’ Ze geeft aan dat het er bij Hentenaar Makelaardij heel persoonlijk aan toegaat en dat er veel waarde wordt gehecht aan een goed persoonlijk contact als basis voor een succesvolle samenwerking met de opdrachtgevers. ‘We zijn er altijd voor de klant en dat horen we ook terug.’

www.hentenaarmakelaardij.nl Trots op De Wolden

49


op de fiets. De leeftijd is bijna altijd het eerste waarnaar ik kijk bij een melding van overlijden. Ik las in de melding dat deze vrouw net de dertig gepasseerd was, Els was haar naam. Toen ik bij de familie kwam ontmoette ik haar vader, moeder en haar twee zussen. Ik hoorde van hen dat Els een lichamelijke en geestelijke beperking had. Haar levensverwachting was dan ook nooit hoger geweest dan de dertig jaar die ze was geworden. Tijdens de bespreking van de uitvaart kwam haar wensenlijstje ter sprake. Gelukkig hadden haar ouders het met haar over haar uitvaart gehad. Hoewel Els altijd zeer stellig was in de wensen aangaande haar uitvaart, hadden haar ouders hun bedenkingen over of haar wensen wel allemaal gerealiseerd konden worden. Els wilde in een witte kist met bekleding van spijkerstof. Daarin voorzag ik geen problemen en dat zou zo zijn geregeld maar nu kwam het... Een nog grotere wens van Els was dat de uitvaartstoet

per fiets naar de begraafplaats zou gaan. Ze was een groot fan van fietsen en ze deed dit dan ook het liefste de hele dag door op haar driewieler. Het gezin achtte haar laatste wens onmogelijk en ja… dan wordt het voor mij een uitdaging. Ik ging naar de plaatselijke fietsenmaker en legde dit aan hem voor. Ook hij kende Els goed, ze kwam altijd bij hem als er iets aan haar driewieler mankeerde. De fietsenmaker bood spontaan aan om een passende aanhanger te maken, kosteloos. En zo gebeurde het, de vader van Els op haar driewieler met een aanhangwagentje. De uitvaartkist daarop en zo’n 50 fietsende genodigden achter hen aan. Het was zó ontroerend en ontzettend indrukwekkend. De fietsenmaker dacht een gat in de markt te hebben echter heb ík daarna nog niet opnieuw een uitvaart per fiets mogen verzorgen...

Verschillende columns zijn gebundeld in een boekje, ‘Bijzondere verhalen over afscheid’, wilt u gratis een boekje ontvangen stuur dan een email met uw adresgegevens aan bedrijfsbureaudrenthe@yarden.nl.

50FIETS VAN HET JAAR CORTINA COMMON

Raadhuisstraat 5 I 7921 GC Zuidwolde I Tel: 0528-371243 I info@vanderlaantweewielers.nl

www.vanderlaantweewielers.nl

Nu bij ons verkrijgbaar!