Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

W O E N S D R E C H T S E

O P L AG E :

20 FEBRUARI 2013 WEEK 8

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

9800

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

I

Te l .

599

SPORT

Volg ons via twitter: @WoensdrechtsBode

ENQUÊTE: VEILIGHEIDSGEVOEL LICHT GESTEGEN

076

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

MARKT EN HONDSEIND OSSENDRECHT OP DE SCHOP

Schoentjes Paulientje op expo in Amsterdam

Nieuwe expositie in leegstaande panden

OSSENDRECHT - De schoentjes van het Ossendrechtse meisje Prinses Paulientje zijn tot en met 20 mei te zien in een expositie in Amsterdam. De tentoonstelling met de naam ‘1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis’ besteedt onder meer aandacht aan het kleinste meisje ter wereld dat ooit heeft geleefd. Paulientje werd in 1878 geboren als Johanna Paulina Musters. Zeventien jaar later was zij slechts 61 centimeter lang. De schoentjes zijn afkomstig uit het streekmuseum Den Aanwas, waar een permanente tentoonstelling is te zien van Paulientje. De Amsterdamse expositie bevindt zich aan de Oude Turfmarkt 129 (Rokin).

PUTTE - De etalages van twee leegstaande panden in Putte zijn sinds zaterdag 16 februari gevuld met nieuwe exposities. De etalages van het pand van Puur Mode aan de Antwerpsestraat 67 en van het pand Cosmopolite op de hoek van de Antwerpsestraat en de Grensstraat, doen sinds drie maanden dienst als kunstkijkdoos. Daarbij worden etalages van leegstaande panden gevuld met het werk van lokale kunstenaars. Iedere drie maanden wisselt de expositie. In de etalage van Puur Mode is tot 17 mei het werk van Annie Touw, Bob van Vliet en Ellen de Waal te bewonderen. Frans van Tilburg en Toon Wierickx exposeren in Cosmopolite.

W E E K B L A D

Roparunfestijn rood wit aan de lijn

Saver ruimt vijf ton confetti op

OSSENDRECHT - De kleuren rood en wit keren weer terug in het nieuwe thema van de doorkomst van de Roparun in Ossendrecht. Onder het motto ‘Roparunfestijn, roodwit aan de lijn’ verwelkomt het dorp in de vroege ochtend van 20 mei 2013 weer de deelnemers van de Roparun. Zij zullen dit jaar in de grootste wasstraat van Nederland terecht komen, want het doorkomstcomité roept iedereen op om de (vuile) was buiten te hangen en massaal te gaan ‘lijnen’. Ook hoopt het comité de roodwitte Ossendrechtse vlaggen weer terug te zien tijdens de Roparun. Daarvan zijn vorig jaar zo’n 900 exemplaren verkocht.

WOENSDRECHT - De leutvierders in de gemeente Woensdrecht zijn zuinig geweest met het rond strooien van confetti. Afvalverwerker Saver veegde daags na carnaval zo’n vijfduizend kilo confetti van de Woensdrechtse straten. In andere Saver-gemeenten lag dat veel hoger. Zo verzamelde de veegmachines in Roosendaal en Halderberge zevenduizend kilo troep, terwijl in Bergen op Zoom bijna tienduizend kilo aan rotzooi van straat is gehaald. Dat komt volgens Erik Prinsen, die bij Saver verantwoordelijk is voor de uitvoering op straat, doordat de optocht in Bergen op Zoom veruit het meeste publiek trekt. “Hoe meer publiek, des te meer rotzooi.”

Wendy Notmeijer burgerraadslid AKT PUTTE - De Putse Wendy Notmeijer gaat aan de slag als burgerraadslid voor Alle Kernen Troef (AKT). Zij volgt Chantal Heijmans-Soffers op, die sinds juli 2011 actief was als burgerraadslid voor AKT. Notmeijer kwam de afgelopen weken diverse malen in het nieuws, doordat zij een actie opzette tegen het nieuwe afvalsysteem diftar, waarbij huishoudens betalen per keer dat zij hun container aan straat aanbieden. Daarvoor overhandigde Notmeijer eerder deze maand een petitie aan de gemeenteraad. De Putse wordt tijdens de raadsvergadering van 21 februari benoemd. Dan treedt Heijmans-Soffers terug als burgerlid.

PvdD pleit voor autoluwe Abdijlaan HUIJBERGEN/OSSENDRECHT - De Partij voor de Dieren (PvdD) dringt bij de gemeente Woensdrecht aan op een autoluwe inrichting van de Abdijlaan tussen Huijbergen en Ossendrecht. Aanleiding voor het pleidooi is een bericht van Namiro eind 2012 dat in dat jaar zo’n twintig reeën zijn aangereden op de weg. Ook op de Onze Lieve Vrouw ter Duinenlaan vinden volgens de partij met enige regelmaat aanrijdingen met wild plaats. De PvdD pleit er daarom voor om de Abdijlaan tussen 17.00 uur en 08.00 uur af te sluiten voor verkeer. Daarnaast roept de partij op voor snelheidsbeperkende maatregelen en strenge controles op beide wegen.

WOENSDRECHT - De vliegbasis in Woensdrecht staat samen met de provincie Zeeland in februari stil bij het 100-jarig bestaan van de Militaire Luchtvaart in Nederland in 2013. Iedere maand wordt een provincie bij het jubileumjaar betrokken. Kinderen van basisschool De Horizon uit Rilland werden daarom uitgenodigd om ballonnen op te laten. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN

Honderden mensen mogen huis niet verlaten

Giftige rook bij brand Van Overveld HOOGERHEIDE - Ruim Mzevenhonderd I D D E mensen L B Uin RHoogerheide G S E mochten & V zaterdag E E Rgedurende S E enkele uren hun woning niet verlaten door een grote brand bij Van Overveld op industrieterrein De Kooi. Bij de brand, die rond 10.00 uur ontstond in het coatingbedrijf, kwam een giftige rook vrij. Omwonenden kregen daarom het advies om ramen en deuren gesloten te houden. Ook de activiteiten bij de scouting en manege Stevenshof, beide gelegen aan de Kooiweg, werden stilgelegd. DOOR RIA VAN MEIR De eerste melding van de brand kwam om 09.52 uur binnen. Hoe de brand precies is ontstaan, is nog niet bekend. De medewerkers van het bedrijf probeerden de brand aanvankelijk onder controle te krijgen, maar schakelden alsnog de hulp van de brandweer in. Die constateerde ter plaatse dat het zinkpoeder aan het smeulen was. Aangezien de rook van zink zeer giftig is, schaalde de brandweer drie kwartier na aankomst op naar een grote brand en bracht ook de andere hulpdiensten op de hoogte. Burgernet De politie besluit daarop een bericht via Burgernet uit te sturen om omwonenden

t

h

u

i

Kijk voor ons woningaanbod op pagina 2

op de hoogte te stellen van de situatie. 712 deelnemers van het informatiesysteem hebben een e-mail, sms of spraakbericht ontvangen op hun telefoon. Zij krijgen het advies om ramen en deuren gesloten te houden en tot nader order binnen te blijven. Inmiddels worden ook de bewoners en andere aanwezigen op het industrieterrein op de hoogte gesteld. Vijf bewoners worden geëvacueerd en krijgen opvang aangeboden in mfc Het Kloosterhof. De gemeente Woensdrecht meldt om kwart voor twaalf dat de activiteiten bij de scouting en manege Stevenshof aan de Kooiweg beëindigd worden. Ook bouwmarkt Karwei moet de deuren W Esluiten E Kvanwege B L deAbrand D en de giftige rook. Alle klanten worden naar huis gestuurd, terwijl de medewerkers

s

i

n

d

e

r

binnen moeten blijven. De politie zet ondertussen de toegangswegen tot De Kooi af.

Cliëntenraad ISD voorbeeld Brabant

Controle Om 14.00 uur komt dan eindelijk het signaal dat de brand onder controle is. Het gevaar is geweken, wat betekent dat ook omwonenden hun woning weer mogen verlaten. Zover bekend is slechts één persoon gewond geraakt, doordat hij teveel van de giftige rook heeft ingeademd. De man kon ter plaatse behandeld worden en hoefde niet naar het ziekenhuis. Hoe groot de schade voor Van Overveld is, is nog niet bekend. Bij het coatingbedrijf was maandag voor het ter perse gaan van deze krant nog niemand bereikbaar om enige toelichting te geven.

WOENSDRECHT - De Cliëntenraad van de intergemeentelijke sociale dienst (ISD) Brabantse Wal wordt in een uitgave van het Brabantse Uitkeringsgerechtigden Samen (BUS) genoemd als een voorbeeld voor de provincie Noord-Brabant. Het BUSBoekje Brabant gaat over de terugtrekkende overheid en geeft ‘een reis langs krachtige burgerinitiatieven in Brabant’ weer. Daarin worden twaalf praktijkvoorbeelden genoemd, die op eigen kracht zich sterk weten te houden in deze tijd. De Cliëntenraad van de ISD, die actief is in de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht, is daar één van. Het boekje is gratis verkrijgbaar via www.debus.nl.

e

g

i

...VOOR

o

HET LAATSTE ACTUELE LOKALE

Woningstichting Woensdrecht

NIEUWS...

Jan van der Heijdenstraat 14 4631 NH Hoogerheide

www.wswoensdrecht.nl

KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

Intercityverbinding gaat via Roosendaal WOENSDRECHT - Tussen Den Haag Holland Spoor en Brussel rijdt vanaf heden een directe intercityverbinding via Roosendaal. De trein rijdt nu nog twee keer per dag, maar vanaf 11 maart wordt die acht keer per dag ingezet. Het traject tussen Den Haag en Brussel duurt twee uur en een kwartier. De intercity vervangt de Fyra die op 17 januari uit de dienstregeling is genomen na aanhoudende problemen met de treinen van de Italiaanse leverancier Ansaldobreda. De tijdelijke intercity rijdt niet door naar Amsterdam. De nieuwe treinverbinding rijdt komend weekend in verband met werkzaamheden op het Belgisch spoor alleen tussen Den Haag en Antwerpen.


WONINGSTICHTING WOENSDRECHT

Daar kun je op bouwen! Voor het meest actuele woningaanbod zie onze website www.wswoensdrecht.nl Op onderstaande woningen kunt u via de website of aan de balie van ons kantoor reageren tot uiterlijk dinsdag 26 februari 2013, 12.00 uur

W NIEUWBOU WONINGEN

W

W NIEUWBOU WONINGEN

NIEUWBOU WONING

club nd 3 club nd club nd 6 h h h t t t l l l a a a e e e ie ie p p H hera hera ezo ysaLon FysiotH ezo ysaLon FysiotH ezo ysaLon Fysiotherapie G G G d d d n n n a a a l l l e e e t t Ze LoopschooL Beau Ze LoopschooL Beau Ze LoopschooL Beaut HOOGERHEIDE HOOGERHEIDE HOOGERHEIDE ●

Fitness

Fitness Fitness WHiTE WHiTE WHiTE MAGic Ok MAGic Ok MAGic Ok DR. DE BRUIJNLAAN 18-22 nu O DR. DE BRUIJNLAAN 16 nu O MASTSTRAAT nu O D LAnD LAnD LAnLevensloopbestendige Levensloopbestendige woning Levensloopbestendige woning woning in ZEE in ZEE in ZEE ●

iTTE TiGE W n Bruto PRAcH iEDEREE VOOR

TAnDEn

iTTE

45-55

iTTE

W EW cHTiGE huur p/mnd. € 635,00 / Inkomen maximaalPR €A34.229,00 AcHTiG Bruto € 34.229,00 Bruto EEn huur p/mnd. € 650,00 / Inkomen maximaalPR EEn huur p/mnd. € 664,00 / Inkomen maximaal € 34.229,00 R iEDER R iEDER

: lly 1-2 Type huishouden: 1- be of 2-persoons er verlies De bett rhaal:

TAnDEn

VOO

TAnDEn

: Type huishouden: 1- be of lly 2-persoons er es 1-2 De bett verhaal: verli .

.

VOO

lly: Type huishouden: 1-erofbe2-persoons es 1-2 De bett verhaal: verli .

gmaten gmaten gmaten nDinformatie nDinformatie nD kledin en reageren: via de website kledin en reageren: via de website kledinen reageren: via de website EZOMeer EZOMeer EZO Meer informatie AnD G AnD G AnD G L L L E E E E E E Z Z Z b Lub Lu cLub Zie voor volledigeHselectiecriteria Zie voor volledigeH selectiecriteria onze website Zie voor volledige selectiecriteria onze website EALTHconze website EALTHc HEALTH ve

cces het su

en in 8 wek

en in 8 wek

cces het su

cces het su

en in 8 wek

een een een ten aan ten aan ten aan rkt het: rkt het: rkt het: ei ei ei 45 minu 45 minu 45 minu Hoe we Hoe we Hoe we r week r week r week n in allerl n in allerl n in allerl ek 45 ek 45 ek 45 per we per we per we lid n 3 x pe n 3 x pe n 3 x pe b mense b mense b mense eer u lid eer u lid t t t 4 weke 4 weke 4 weke ken 2 x ken 2 x ken 2 x nneer u ttige clu ttige clu ttige clu l. Wann l. Wann of 6 we of 6 we of 6 we sport me sport me sport me ool. Wa Een pre Een pre Een pre opSchoo opSchoo rten. U rten. U rten. U jk. jk. jk. sporten sporten sporten rband. rband. rband. LoopSch Lo Lo k k k eli eli eli spo spo spo sve sve sve de de de stu stu stu n n nk nk nk k k k ep ep ep n n n stu stu stu gro grade l of in gro grade l of in gro graden toega toega toega eune eune eune aan een aan een aan een van 55 van 55 van 55 l gratis l gratis l gratis eel of in ee onderst onderst onderst dulee du minuten minuten minuten slessen slessen slessen te bandzijn, indiviste te band zijn, indivi te band uit. uit. individu opSchoo opSchoo opSchoo l uit. toeste toestel d warm d warmnd bezig d warm in de Lo in de Lo in de Lo zig zijn, zig cardio toe n. Onze groep ze groep ze groep oo oo oo be be dio dio en en en On On ), ), ), rar rar rar ng ng ng car car n. n. nd nd ini ini s (5x s (5x jde ete Gezo Gezo Gezo traini ftijdewicht een inf een inf een inf t ates (5x leeftijde favoriten favoriete favoriete wichtn de vaste tra vaste tra en leefti en lee x), Pilate x), Pilate gewich de vaste (15x), Pil ten enaamsge (3x). (3x). (3x). aamsge zijn de zij ing (15 ing (15 maten s zelf uw s zelf uw s zelf uw n, mava n, ma inning lichaams lub zijn n lich hcluberd en Steps en Steps en Steps ), Spinn ), Spinn van lich om. Kie om. Kie om. Kie althclub soorten, soorteeti soorte (2x), Sp ng n de ng van Healthc Healtran etingva deerd de deerd en (8x) en (8x) en (8x) mba (2x mba (2x n de He n de ge Zumba ga eindm eindmbe eindmeti a, a, a, nt el gegaran gegaran training training training nder Zu nder Zu bent va bent va aronder Begin en Begin en Begin en ), Body ), Body ), Body Snel en Sn en Snel en programm programm programm de ek waaro ek waaro bij week wa lly bij rde lly n lly bij de mvang. mvang. mvang. renfit (1x renfit (1x renfit (1x Besse per we per we tter Belly tter Belly tter Belly r Be r sle tte ssen pe Bette Be Better Be ), Senio ), Senio ), Senio de buiko de buiko de buiko slessen sle ing, Be ing, Be ing, Be n n n (2x (2x (2x ep ep ep en en en ain ain ain ee ee ee lsa lsa lsa ttr ttr ttr gro gro gro er er er e e ve ve ve ), Sa . . 800. 800. Krach Krach Krach (2x), Sa (2x), Sa 3 80 Diverse fit0. 85 853 t. Reser Divers (0118Bo t. Reser Divers (0118 Bo t. Reser ingen. dy dy fit (2x 18 853 aining, aining, aining, ainingen ainingen Body fit ), resultaa resultaa resultaa ch (2x), ch looptrain nisga nisch (01 Cardiotr Cardiotr Cardiotr ga (2x), ste looptr ste looptr efo efo Yoga (2x w Yo wnis de vaste of tel of tel of telefo . and voor and voior and vosor n. Flow Yo Flo Flo en de va s . slessen en de va s. anden. anden. ssen en per ma receptie receptie receptie maande 0 per mag r atgro 0 per ma g r at igroepslessen g r at i ep groepsle rste 3 ma rste 3 ma 137,50 137,5 137,5 eerste 3 a lt i j d a lt i j d a lt i j d in de ee in de ee ijn in de les is les is les is hool en hool en hool en gtermijn gtermijn Sc Sc Sc e proef e proef e proef zegterm ze ze op op op op op op Lo Lo Lo en en en 1 1 1 , , , ge ge ge althclub althclub althclub 3 800. 3 800. 3 800. sten en sten en sten en He He He 85 85 85 ko ko ko 18 18 18 rijf rijf rijf de de de n n n ch ch ch via 01 via 01 via 01 iten va iten va iten va Geen ins Geen ins Geen ins onisch onisch onisch activite activite activite of telef of telef of telef or alle or alle or alle zond.nl zond.nl zond.nl elden vo elden vo elden vo elandge elandge elandge of aanm of aanm of aanm www.ze www.ze www.ze ormatie ormatie ormatie doen via doen via doen via Meer inf Meer inf Meer inf kunt u kunt u kunt u ite ite ite Wh Wh Wh Magic Magic Magic

5,RijS 17

ucTiEP

inTROD

5,RijS 17

ucTiEP

inTROD

d:

on and Gez bij Zeel nieuw er belly De bett

d:

on and Gez bij Zeel nieuw er belly De bett

k een stu ten aan rkt het: 45 minu Hoe we ten r week 45 minu n 3 x pe r week 4 weke n 2 x pe 6 weke of n 55 sporte nd van rten. rmte ba stuk spo stel ood wa aan een n infrar cardio toe met ee favoriete wicht U sport s zelf uw aamsge om. Kie g van lich ultin res graden ee erd en eindm garande el en ge uit. Begin receptie ang. Sn prijs lly bij de alebuikomv en de Better Be er een norm ve ser taat. Re nisch. of telefo GRATiS. ALTijD fLES iS 1E PROE

k een stu ten aan rkt het: 45 minu Hoe we ten r week 45 minu n 3 x pe r week 4 weke n 2 x pe 6 weke of n 55 sporte nd van rten. rmte ba stuk spo stel ood wa aan een n infrar cardio toe met ee favoriete wicht U sport s zelf uw aamsge om. Kie g van lich ultin res graden ee erd en eindm garande el en ge uit. Begin receptie ang. Sn prijs lly bij de alebuikomv en de Better Be er een norm ve ser taat. Re nisch. of telefo GRATiS. ALTijD fLES iS 1E PROE

5,RijS 17

ucTiEP

inTROD

d:

on and Gez bij Zeel nieuw er belly De bett

k een stu ten aan rkt het: 45 minu Hoe we ten r week 45 minu n 3 x pe r week 4 weke n 2 x pe 6 weke of n 55 sporte nd van rten. rmte ba stuk spo stel ood wa aan een n infrar cardio toe met ee favoriete wicht U sport s zelf uw aamsge om. Kie g van lich ultin res graden ee erd en eindm garande el en ge uit. Begin receptie ang. Sn prijs lly bij de alebuikomv en de Better Be er een norm ve ser taat. Re nisch. of telefo GRATiS. ALTijD fLES iS 1E PROE

HUIJBERGEN

WOENSDRECHT

HOOGERHEIDE

HOOGERHEIDE

BERGSESTRAAT 3A

DORPSSTRAAT 35

DE EIK 29

Appartement begane grond

Royale vrijstaande eengezinswoning

Appartement begane grond

Appartement 1e etage

Bruto huur p/mnd. €778,58

Bruto huur p/mnd. € 1123,71

Bruto huur p/mnd. € 628,16

Bruto huur p/mnd. € 643,37

Inkomen maximaal € 43600,00 (voorkeur tot € 34.229,00)

Zie uitgebreide advertentie op onze website

Inkomen maximaal € 34.229,00

Inkomen maximaal: € 34.229,00

Type huishouden: 1- of 2-persoons

Op deze woning is het niet mogelijk huurtoeslag te verkrijgen

Type huishouden: 1- of 2-persoons

Type huishouden: 1- of 2-persoons

Doelgroep: doorstromers gaan voor starters

Doelgroep: Doorstromers gaan voor starters

Doelgroep: starters gaan voor doorstromers

Leeftijd: bij voorkeur vanaf 55 jaar

Leeftijd: bij voorkeur vanaf 55 jaar

Leeftijd: tot 30 jaar

OOSTLAAN 7

Appartement wordt verhuurd inclusief garage en parkeerplaats

Bezichtiging: De woning kan pas bezichtigd worden als deze schriftelijk aan u is aangeboden.

GROEP WONINGZOEKENDE TABEL A Groep woningzoekende Starter Doorstromer Urgenten

TYPE HUISHOUDEN TABEL B

Selectie op hoogste leeftijd langste woonduur laagste inschrijfdatum

Controle via

Type huishouden

Samenstelling huishouden

identiteitsbewijs rijbewijs + uittreksel basisadministratie

1-persoonshuishouden

1 pers. van 18 jr. of ouder, geen partner of inwonenende kinderen

2-persoonshuishouden

2 pers. van 18 jr. of ouder, partnerrelatie of fiscaal partnerschap

inschrijving

Inkomenstoets Bepalend is het belastbaar huishoudinkomen per jaar. Het inkomen wordt gecontroleerd via het meest recente IB-60 formulier (aan te vragen via de Belastingdienst, 0800-0543). Voor nadere bepaling van het inkomen kunnen salarisstroken jaaropgaven enz. dienen.

1-oudergezin

1 of 2 pers. van 18 jr. of ouder plus tenminste 1 inwonend kind

WONINGSTICHTING WOENSDRECHT Jan van der Heijdenstraat 14 4631 NH Hoogerheide Tel 0164 - 613313 E-mail: info@wswoensdrecht.nl

VERANTWOORDING TABEL C Adres verhuurde woning Semmelweisstraat 18 te Hoogerheide Keesomstraat 46 te Hoogerheide

Groep Urgenten Starter

ACTIE! Drie-zijdige Gashaard Compleet geplaatst voor slechts

y 5900,-

Houtkachels ● Pelletkachels ● Liftdeur houtkachels ● Open haarden Design gashaarden ● Afvoervrije gashaarden ● Natuursteen schouwen Bio haarden ● Electrische kachels ● Snelle levering ● Vakkundig geplaatst

Iedere laatste zondag van de maand geopend! Koelemei 22 Breda ● 076 5412 955 info@schouwenpaleis.nl ● www.schouwenpaleis.nl

Klokkenmakerij

Vakkundige restauratie: • antieke uurwerken • moderne uurwerken • wijzerplaten Wilgenstraat 81 Oudenbosch Tel. 0165 - 320948 www.klokkenmakerijdetijd.nl

Selectie Inschrijfduur 20-11-2012 Geb.datum 13-10-1954

Aantal ontvangen reacties 47 56


actualiteit

Onderzoek sociale cohesie als signaal voor volgende coalitie

Veiligheidsgevoel neemt licht toe WOENSDRECHT - De inwoners van de gemeente Woensdrecht voelen zich iets veiliger dan drie jaar geleden. Dat signaal wordt afgegeven in het onderzoek naar de sociale cohesie, dat gezien kan worden als tussenrapportage voor het vierjaarlijkse onderzoek Integrale Veiligheidsmonitor. Kritischer zijn de inwoners over het onderhoud van het groen, dat volgens hen juist verminderd is. Ook de ervaringen rond de drie grootste ergernissen - hondenpoep, hardrijders en zwerfvuil - zijn tegenover het vorige onderzoek nauwelijks veranderd. DOOR RIA VAN MEIR Het onderzoek naar de sociale cohesie volgt na de laatste integrale veiligheidsmonitor uit 2009. Die werd gebruikt in de opmaat naar het nieuwe veiligheidsbeleid van de gemeente Woensdrecht. Eind vorig jaar heeft de gemeente besloten om een tussentijds onderzoek te laten uitvoeren om de effecten van het beleid te meten. De resultaten moeten echter gezien worden als signaal. Doordat er te weinig respondenten zijn geweest, is de enquête niet representatief voor de bevolking. Het huidige college wil het signaal dan ook doorgeven aan de volgende coalitie, die in 2015 een nieuw veiligheidsbeleid zal moeten presenteren. Veiligheid Ondanks dat het onderzoek niet representatief is, worden er wel enkele duidelijke signalen afgegeven. Zo geven de bewoners aan dat zij zich de afgelopen drie jaar positiever zijn gaan denken over hun veiligheid.

De gemeente heeft daar de afgelopen jaren dan ook hard op ingezet. Zo zijn er diverse thema-avonden gehouden en heeft ieder dorp een buurtpreventieteam gekregen. Zij dragen volgens de gemeente toe aan

‘Buurtpreventie draagt bij aan verbetering veiligheid’ het veiligheidsgevoel van de bewoners. De respondenten voelen zich nog wel onveilig in de buurt van hangjongeren en in slecht verlichte gebieden, zoals brandgangen. Ook zou men de politie vaker op straat willen zien. De respondenten zijn daarnaast kritischer gaan denken over de leefbaarheid van hun omgeving. Vooral het onderhoud op groen is volgens hen achteruit gegaan.

Hondenpoep blijft nog steeds de grootste ergernis. Dat laat ook deze lezersfoto uit april 2012 zien.

Maatregelen Positiever gestemd is men over de voorzieningen voor jongeren. Gevraagd naar hun grootste ergernissen geven de respondenten de bekende top 3

uit 2009 weer: hondenpoep, hardrijders en zwerfvuil. Volgens de gemeente zijn de reacties daarin nauwelijks veranderd. Desondanks heeft de gemeente sinds 2009 wel diverse

ARCHIEFFOTO DE BODE

maatregelen genomen, door bijvoorbeeld snelheidsdisplays op te hangen en het aanstellen van een Buitengewoon Opsporings Ambtenaar om hondenpoep tegen te gaan.

Laatste fase herinrichting centrum van start

Opknapbeurt voor Markt en Hondseind OSSENDRECHT - Het centrum van Ossendrecht gaat de komende maanden verder op de schop. Na het Cichorei- DOOR RIA VAN MEIR plein en het Adolphineplein zijn nu de Markt en het Hondseind aan de beurt. Zij worden in het kader van het integraal dorpsontwikkelingsplan (iDOP) eveneens opgeknapt. De herinrichting moet het centrum van Ossendrecht De werkzaamheden voor de tweede fase van het centrumplan voor Ossendrecht een aangenamere en rustigere uitstraling geven, met behoud van de huidige parkeercapaciteit.

zijn direct na carnaval van start gegaan. Dat moet ook wel, want de gemeente streeft ernaar om de teams van de Roparun tijdens de doorkomst op 20 mei in het vernieuwde centrum te ontvangen. Vooral op de Markt zal het organisatiecomité voor de doorkomst meer ruimte krijgen voor de activiteiten.

‘Parkeerdruk wordt verschoven naar Hondseind’ Het centrale plein gaat volledig op de schop. Nu ligt het wegvlak tussen de doorgaande route Dorpsstraat/Onze Lieve Vrouw ter Duinenlaan richting het Hondseind nog ter hoogte van de apotheek. Bij de herinrichting wordt die echter verschoven richting het standbeeld van de Os en gaat het verkeer langs de woningen en winkels aan de zuidzijde van het plein. Doordat ook de kiosk verplaatst wordt naar een verhoogd groenplantsoen, ontstaat er richting het Hondseind een groter plein, waar meer ruimte is voor het organiseren van activiteiten.

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

Het wegvlak in het Hondseind wordt recht getrokken, waardoor er een rustiger straatbeeld ontstaat. IMPRESSIE GEMEENTE WOENSDRECHT

Parkeren De extra ruimte op de Markt ontstaat ook doordat parkeren op het plein niet meer mogelijk wordt. Wel komen er extra parkeervakken langs het wegvlak. De parkeerdruk wordt ook verschoven naar

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PaGiNa 3

het Hondseind. Beide straten behouden het totale aantal van dertig parkeerplaatsen, maar bewoners en bezoekers zullen daarvoor vaker op zoek moeten naar een plekje in het Hondseind. Waar de straat nu slingert rond de bloembakken en parkeervakken, wordt het wegvlak straks recht getrokken. Daardoor ontstaat een rustiger straatbeeld. Het parkeren gebeurt dan aan de rechterzijde van de straat. De vakken worden steeds van elkaar gescheiden door leilindes. Leilindes Aanvankelijk was het de bedoeling om de oude leilindes op de Markt te verplaatsen naar het Hondseind, maar volgens gemeentewoordvoerder Jan Prop is daar vanuit het oogpunt van kostenbesparing alsnog vanaf gezien. “Het bleek dat het plaatsen van nieuwe bomen goedkoper was dan het uitgraven van de huidige leilindes. Daarom zijn vorige week de overbodige leilindes alsnog doorgezaagd om plaats te maken voor parkeervakken”, verklaart Prop. De nieuwe bomen zullen naar verwachting in het najaar geplant worden. Weekmarkt Tijdens de werkzaamheden op de Markt krijgt de weekmarkt tijdelijk een andere locatie. De kaas-, groente- en visboer zullen tijdelijk hun kramen opstellen op het voorste gedeelte van het Adolphineplein. Zij nemen daardoor geen extra parkeerruimte in beslag. Na de herinrichting keren de marktkramen weer terug naar de Markt, waar zij bij de herinrichting ook een vaste plaats hebben gekregen.

Volg ons op twitter: @WoensdrechtseBode.


Bouwnieuws Glasvezel

Woensdrecht

Wanneer wordt uw woning aangesloten?

Kies uw serviceprovider. Doe de postcodecheck op onze website.

Reggefiber legt het glasvezelnetwerk aan en stelt het open voor de serviceproviders. Dit betekent vrije concurrentie voor serviceproviders en dus scherpe prijzen en aantrekkelijke aanbiedingen! In Woensdrecht bieden de serviceproviders Concepts, KickXL, KPN, Lijbrandt, OnsBrabantNet, Solcon, Tele2, Vodafone en XS4ALL. glasvezeldiensten voor internet, tv en telefonie.

Wilt u er meer over weten?

HET IS ZOVER. GLASVEZEL IN UW WONING. Zo sluit u het aan. Met alleen het glasvezelmodem van Reggefiber in uw woning bent u er nog niet. Om gebruik te kunnen maken van supersnel internet en tv met superieur beeld en geluid, hebt u een abonnement nodig bij een serviceprovider die glasvezeldiensten aanbiedt. De serviceprovider activeert de glasvezelaansluiting en zorgt ervoor dat u daadwerkelijk gebruik kunt gaan maken van de glasvezeldiensten. Via het glasvezelmodem kunt u, afhankelijk van de door u gekozen serviceprovider, het volgende aansluiten: analoge tv en radio, telefoon, internet, routers en digitale tv.

Doe de postcodecheck op www.eindelijkglasvezel.nl/woensdrecht en vergelijk het aanbod van de serviceproviders. Dan weet u direct welk abonnement het beste bij u past. Of kom langs voor een persoonlijk en onafhankelijk advies in ons glasvezelservicepunt.

Projectmanager aan het woord. De aanleg van het glasvezelnetwerk in Woensdrecht wordt vanuit Reggefiber begeleid door projectmanager Wilco Broeks. Hij zorgt ervoor dat alles van a tot z volgens plan verloopt.

Welkom met uw vragen. Kom naar het glasvezelservicepunt voor: • Een persoonlijk en onafhankelijk advies. • Hulp bij het overstappen. • Vragen over (de aanleg van) glasvezel.

Adres. Primera Raadhuisstraat 98 in Hoogerheide.

Contact. (0167) 725 100, woensdrecht@reggefiber.nl Meer informatie en de openingstijden vindt u op www.eindelijkglasvezel.nl/plaatsnaam.

‘De werkzaamheden verlopen voorspoedig, we zijn ongeveer halverwege. Er ligt nu ruim 75 kilometer glasvezel in de grond, alle 6 wijkcentrales zijn geplaatst en we hebben 1.285 woningen aangesloten op de toekomst. Nu zijn de werkzaamheden in de wijken Hoogerheide, Huijbergen en Putte in volle gang. Nog 2 maanden en dan hebben alle woningen binnen het aansluitgebied van Woensdrecht glasvezel! Wilt u weten wanneer uw woning aan de beurt is? Doe dan de postcodecheck op onze website.’ Lees verder op www.eindelijkglasvezel.nl/woensdrecht.


actualiteit

Column

Louis Minnebach bundelt teksten uit het verleden

Sagen en Legenden uit Woensdrecht WOENSDRECHT - De kern Woensdrecht is maar klein, maar zoals elk dorp kent het ook de nodige sagen en segenden. Jarenlang werden deze sagen en legenden opgetekend door Gerardus Schuurmans, de hoofdonderwijzer in Woensdrecht in de jaren ‘50 en ‘60 van de vorige eeuw. En nu zijn ze verzameld in een boekje.

Addo Sprangers

Kiezelsteentje In ouderwetse avonturenboeken was het altijd heel gebruikelijk: het gooien van kiezelsteentjes tegen ramen. Meestal gebeurde dat als de held in het verhaal een gevangen zittende schoonheid - veelal een betoverende prinses of een oogverblindend mooie boerendochter - verwittigde van zijn reddende komst, of wanneer hij zijn kompanen wilde waarschuwen tegen naderend onheil, zich veelal manifesterend in de vorm van brute slechterikken die vervolgens met veel wapengekletter en sluwe listen terug naar hun hok werden gestuurd. Allemaal prachtig, maar op het moment dat het meteorieten regent kun je daar allemaal weinig mee. Al helemaal niet wanneer de overheid besluit het vanuit de ruimte neersuizende gevaar maar te negeren in de veronderstelling dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen. In Rusland zijn ze daar afgelopen week weer achter gekomen. Vette pech, kun je dan denken, maar stiekem zijn we natuurlijk wel blij dat het een eindje uit de buurt is. Het gezegde dat alle zegen van boven komt, is daarmee meteen ook naar het rijk der fabelen verwezen, en dan heb ik het niet over de noodzakelijke regenbuien die nodig zijn om de akkers te kunnen bevloeien. Stel je immers eens voor dat er veel meer achter die meteorieten zit, zoals sommige wetenschappers beweren. Aliens bijvoorbeeld. Misschien lopen er wel buitenaardse wezens gewoon een beetje te fucken en smijten ze af en toe wat rotsblokken richting aarde om te laten zien wie er in de ruimte écht de baas is. ‘Aardse astronauten? Pfff, losers. Terug naar de speeltuin, jullie.’ Het ‘teken van boven ‘ na het opstappen van Paus Benedictus XVI zette dan ook menigeen aan het denken. Hij had zijn aftreden immers maar amper bekendgemaakt of de bliksem sloeg in in de koepel van de Sint Pieterbasiliek. Alsof iemand duidelijk wilde maken het met deze gang van zaken niet helemaal eens te zijn. Toeval? Dat kan, al is de kans om ergens door een meteoriet te worden getroffen misschien groter dan opnieuw een blikseminslag in hetzelfde heilige gebouw. Ik hou me maar vast aan de vertrouwde avonturenboeken. Niks meteorieten of donder en bliksem, maar gewoon een zacht tikkend kiezelsteentje tegen het raam. Waarna de ‘good guys’ het zoals altijd winnen van de ‘bad guys’.

Colofon

Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Woensdrechtse Bode Woensdrechtse Bode Redactie Ria van Meir Correspondent Mireille Tempelaars, José van der Wegen Acquisitie Monique van Bale Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 15.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 13.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 08

De oplossing van deze puzzel is in week 09 te vinden op www.internetbode.nl

De verhalen die Gerardus Schuurmans vroeger vertelden, zijn Louis Minnebach altijd bij gebleven.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN De Woensdrechtse sagen en legenden werden vermeld in het Kerkklokje, een wekelijks parochieboekje uit die tijd. Een paar jaar geleden kreeg Louis Minnebach uit Woensdrecht de beschikking over een voorraad Kerkklokjes van de zoon van Gerardus Schuurmans. Geïnteresseerd als Louis is in de Woensdrechtse historie besloot hij een boekje samen te stellen over de sagen en legenden zoals Schuurmans die destijds optekende. Dat werd het boekje Sagen en Legenden uit Woensdrecht. “Ik heb zelf les gekregen van meneer Schuurmans. Hij was een boeiend verteller, maar als meester zeker niet de gemakkelijkste persoon.” Toch bleven de verhalen die de meester vroeger vertelde Louis altijd bij. “Ik ben erg geïnteresseerd in de Woendrechtse geschiedenis en ik wist dat meneer Schuurmans in de Kerkklokjes altijd vertelde over deze geschiedenis. De Kerkklokjes waren een A4-papier groot en bevatten de misintenties van de week van het dorp Woensdrecht. Als hij nog ruimte op het papier overhad, dan kwam hij met een stukje geschiedenis in de vorm van sagen en legenden van Woensdrecht. Dit bracht hij dan uit in een feuilleton.”

Digitaliseren Alle Kerkklokjes tezamen vormden zo het gehele verhaal, maar het was nog een heel karwei om echt alle Kerkklokjes te verzamelen. “Via de zoon van meneer Schuurmans kreeg ik de beschikking over de oude Kerkklokjes. Ik ben ze toen gaan doorlezen en wilde de verhalen bewaren. Maar ik miste soms een stuk van het verhaal door het ontbreken van Kerkklokjes. Uiteindelijk heb ik het compleet weten te krijgen met de hulp van de heemkundekring en andere mensen.” In zijn vrije tijd ging Louis aan de slag om de oude Kerkklokjes te digitaliseren. “Ik heb alles over moeten typen, omdat niet alles meer even goed leesbaar was. Ook heb ik hier en daar de tekst wat aangepast, om het wat meer bij de huidige tijd te laten passen.” Nadat Louis alles compleet had, lieten zijn broers weten interesse te hebben in een kopie van de sagen en legenden. “Al gauw hoorde ik ook van andere mensen dat ze interesse hadden. Toen heb ik besloten de sagen en legenden te bundelen in een boekje. Ik zou er eerst 25 bestellen, toen 50 en al gauw werden dat er 100. Inmiddels heb ik de derde druk besteld.” En dat voor een boekje waarvan de eer-

FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN

ste exemplaren pas eind januari gereed waren. De eerste exemplaren werden overigens vergeven aan Prins Fon de 1e van Wjeeldrecht en de heemkundekring, omdat ook de achtergrond van het carnaval in Woensdrecht en Hoogerheide in het boekje vermeld wordt. Cafés Met de Kerkklokjes is Louis nu klaar, maar hij heeft al een volgende uitdaging gevonden. “Ik ben ook bezig met het in kaart brengen van de Woensdrechtse cafés uit vroeger tijden, zeg de periode 1900-1940. Wanneer ik dat af ga hebben, weet ik niet. Ik ben met de sagen en legenden in 2011 gestart, toen ik de Kerkklokjes kreeg. Om de Woensdrechtse cafés te onderzoeken zou ik graag een oproep doen voor knipsels, foto’s, maar ook bidprentjes uit vroeger tijden. Ik houd me nu eenmaal graag bezig met het uitdiepen van de Woensdrechtse geschiedenis.” Wie informatie of spullen heeft over de cafés kan contact opnemen met Louis Minnebach, 0164-612091. Het boekje Sagen en Legenden uit Woensdrecht is te koop voor 5 euro bij Louis Minnebach, kantoorvakhandel Suijkerbuijk en recreatieboerderij de Beijaartshoeve.

Beoogde vertrouwenscommissie past schets op details aan

Profielschets verder verfijnd WOENSDRECHT - De vertegenwoordigers van de zes gemeenteraadsfracties hebben de profielschets voor de vacature van het burgemeesterschap in de gemeente Woensdrecht op details aangepast. Bij de beschrijving is opgenomen dat de opvolger van Marcel Fränzel ‘betrokken en benaderbaar’ moet zijn. Daarnaast vragen de partijen extra aandacht voor het ‘bevorderen van de klantgerichtheid en burgerparticipatie’ en moet de nieuwe eerste burger van Woensdrecht naast het hebben contacten met het bedrijfsleven ook op goede voet staat met het ‘onderwijsveld’. DOOR RIA VAN MEIR In de profielschets hebben de vertegenwoordigers van de zes partijen, die na instemming van de gemeenteraad ook de vertrouwenscommissie voor de aanstelling van de nieuwe burgemeester zullen vormen, de belangrijkste eisen opgesteld, waaraan de opvolger van Marcel Fränzel moet voldoen. Fränzel heeft eind vorig jaar te kennen gegeven per 1 oktober 2013 zijn functie neer te willen leggen. De beoogde vertrouwenscommissie nodigde vorige maand de inwoners van de gemeente Woensdrecht uit om te reageren op de profielschets.

© www.sudokusite.eu

Hoewel er geen gebruik is gemaakt van de mogelijkheid om in te spreken, hebben wel acht personen op papier een reactie ingediend. PaGiNa 5

Reacties De toevoeging dat de nieuwe burgemeester ‘betrokken en benaderbaar’ moet zijn, komt voort uit de reacties van enkele schrijvers dat de burgemeester zichtbaar moet zijn in de kernen. Een van hen oppert zelfs om de nieuwe eerste burger een ‘inburgeringscursus’ te laten volgen en hem of haar een examen af te laten leggen. Daarnaast heeft de commissie het ‘bevorderen van de klantgerichtheid’ toegevoegd. Twee reacties gaan ook in op een mogelijke gemeentelijke herindeling. De fracties geven echter unaniem aan niet over te willen gaan tot een vrijwillige fusie, maar onderschrijven wel de noodzaak tot samenwerking. Ook wordt er aandacht gevraagd voor het voorbeeldgedrag van een burgemeester, wat in de profielschets al was omschreven in het begrip integriteit. Ook het huidige college

van burgemeester en wethouders heeft enkele (tekstuele) suggesties toegestuurd. Op het advies van het gemeentebestuur is de betrokkenheid met het ‘onderwijsveld’ toegevoegd. Tot slot wordt er in de hele profielschets gesproken van hij/zij, om aan te tonen dat zowel mannen als vrouwen kunnen solliciteren op de vacature. Vacature Wanneer de gemeenteraad definitief instemt met de profielschets, zal de Brabantse Commissaris van de Koningin, dhr. Wim van de Donk, naar Woensdrecht afreizen om de profielschets te ontvangen. Dat gebeurt tijdens een extra raadsvergadering op maandag 18 maart 2013. Daarna staat de vacature gedurende drie weken open. De gemeenteraad streeft ernaar om op 1 oktober 2013 een nieuwe burgemeester te hebben geïnstalleerd.


Circus Maximus introduceert unieke tocht

Interessante vergadering dorpsplatform Ossendrecht

Schemertocht met knipoog

Presentaties over Volksabdij en omgeving Jagersrust

HOOGERHEIDE - De gemeente Woensdrecht houdt van fietsen. Is het niet met de gewone stadsfiets, dan is het wel met de mountainbike of racefiets. Waar normaal gesproken echter routes bij daglicht worden gevolgd, biedt Circus Maximus in de gemeente Woensdrecht een uitdaging: een Schemertocht op vrijdag 15 maart aanstaande. OSSENDRECHT - De omgeving van de aan de rand van Ossendrecht. Allereerst en er dus wat obstakels kunnen zijn, is het verplicht om zelf voor goede verlichting te zorgen. Niet alle wegen op de route zijn namelijk verlicht.”

De organisatie heeft zelf al in het donker proef gefietst.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN De initiatiefnemers van deze Schemertocht zijn Sjef Schuerman, Dennis van Kinderen en Robbert Mouwen, bekend van Circus Maximus. Circus Maximus is een stichting met als streven een evenement neer te zetten dat een breder doel dient voor de gemeente Woensdrecht en de Brabantse Wal. Eerdere wapenfeiten van de stichting waren de activiteiten op de ijsbaan in Hoogerheide, maar ook die tijdens de Tour de France en de Roparun. Als het aan Sjef, Dennis en Robbert ligt, komt daar nu de Schemertocht bij. Funbike-event “De Schemertocht is een funbike-event. Het idee voor de tocht is gekomen nadat ik meerdere van dergelijke schemertoch-

FOTO CIRCUS MAXIMUS

ten in Nederland en België heb meegemaakt”, aldus Sjef. “Deze tochten zijn klein begonnen, maar groeien nog steeds verder uit. Ons doel is ook om langzaam dit evenement tot iets groters uit te laten groeien.” De Schemertocht moet dan ook vooral sportief vermaak opleveren. “Het is een knipoog naar de sluiting van de toertochtkalender, maar tevens een knipoog naar het begin van het wegseizoen. De Schemertocht bevindt zich ongeveer in het midden, met dat verschil dat de tocht in het donker plaatsvindt. Dat maakt de tocht voor deze regio gelijk uniek.” De tocht zal deelnemers voeren langs verharde maar ook onverharde wegen. “We hebben ook enkele kunstmatige hindernissen geregeld, zodat de behendigheid en de fietsvaardigheid van de deelnemers getest kan worden. Omdat de tocht in het donker is

Routes Er zullen straks twee afstanden mogelijk zijn bij de Schemertocht, zodat de tocht zo laagdrempelig mogelijk is voor deelnemers. “We hebben een korte lus rond en door de gemeente Woensdrecht en een grote lus. De precieze routes worden momenteel nog uitgestippeld, maar komen uit op 30 en 35 kilometer. Het begin- en eindpunt ligt wel al vast. De start en finish is bij Huijbergseweg 128 in Hoogerheide, bij de hortensiakwekerij van de familie Meeuwisse. Ook is al zeker dat we voor de routes langs de dorpen Hoogerheide, Ossendrecht en Huijbergen gaan. De start zal tussen 19.00 uur en 21.00 uur zijn. De verwachting is dat deelnemers ongeveer drie uur over de tocht zullen doen. Dat geldt bij de langste route. Voor middernacht zou iedereen dan binnen moeten zijn. Uiteraard is er tijdens de tocht ook nog ergens ruimte om even tot rust te komen en wat te drinken.” Ook is besloten met voorinschrijvingen te werken. “Op die manier kunnen we het aantal deelnemers in de hand houden, want het moet natuurlijk ook leuk blijven. Het is immers een funbike-event.” Voorinschrijven kan via www.circusmaximus.nl.

Glasschade?! Ruit stuk?! Supersnel Glasherstel

24 uu rs service

Bel gratis 0800 - 837 52 27

Faillissementen in de Regio West-Brabant Van 2 januari tot en met 5 februari 2013 Bron: Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland T.C.R.D. B.V. - Heijningen; RCW Food & Beverage B.V. - Breda; LEVV B.V. thodn De Kompagnie - Roosendaal; HEJA Zandsteden B.V. - Breda; Brabant10 B.V. - Breda; HEJA Minervum B.V. - Breda; Van Wijngen Transport B.V. - Breda; Garage Hazeldonk B.V. - Breda; A.C.P. van Wanrooy Holding B.V. - Roosendaal; Ouweland Transport B.V. - Chaam; Beheer en Exploitatie Maatschappij Van den Ouweland Chaam B.V. - Chaam; Transportbedrijf van den Ouweland Chaam B.V. thodn Ouweland Logistiek - Chaam; Verhuurmaatschappij van den Ouweland Chaam B.V. thodn Ouweland Verhuur - Chaam; Rocotrans B.V. - Klundert; Toekomstkopen B.V. - Breda; Heja Spoorzone B.V. - Breda; Jing Long B.V., Jing Long t.h.o.d.n. FEBO - Bergen op Zoom; Schilderwerken Hebro B.V. - Roosendaal; MP Management B.V. thodn MP Promotions, Tin Project, Eggsclusive - Oudenbosch; Greenpol Uitzendburo B.V. - Etten-Leur; Result Properties B.V. - Prinsenbeek; VdHeijden Bouw Breda B.V. - Breda; Aannemersbedrijf P. Aarts en Zonen B.V. thodn Aarts Bouwmaterialenhandel - Roosendaal; De Oekelsetuin B.V. - Zundert; J.A. Kot vhodn K.A.N.S. Advertising & Sales - Halsteren; Rulex Real Estate B.V. thodn Solid Capital Investments - Roosendaal; Aska Global B.V. - Zevenbergen; Deel 2 Adviesgroep B.V. - Etten-Leur; Heliomax B.V. - Breda; B.A. Kerseboom hodn B-FIT - Roosendaal; DigiDude Media B.V. - Roosendaal; C.J. van Halteren hodn DOJA Afbouw - Etten-Leur; Vijf in Eén’ V.O.F. - Etten-Leur; M. Ciowch hodn ‘Vijf in Eén’ V.O.F. - Etten-Leur; K.R. Kakolewski hodn ‘Vijf in Eén’ V.O.F. - Etten-Leur; H.P.J. Hellmig hodn Beezon Zonweringen - Raamsdonksveer; Tango Traffic B.V. - Roosendaal; Fleks Kinderopvangorganisatie B.V. hodn; Fleks Kinderopvangorganisatie - Breda; C.W.P. Verwijmeren hodn Dierenspeciaalzaak C.W.P. Verwijmeren thodn Pets Place - Rijsbergen; X-Aequo Design B.V. - Breda; Van Hal Systeemmontage B.V. hodn Klaar binnenafbouw - Raamsdonksveer; VDB Wonen Groep B.V. - Halsteren; Evers Telecom B.V. thodn Evers Telecom, Evers e-Business, Telecomforever - Etten-Leur; M.J.F. Evers Beheer B.V. - Etten-Leur; M.J.F. Evers Holding B.V. - Etten-Leur; Vermeeren Schilders-, Stucadoors- en glaszetbedrijf - Bavel; F.J.W. Vermeeren vhodn Vermeeren Schilders-, Stucadoors- en glaszetbedrijf - Bavel; A.H.A.C. VermeerenSpoelstra vhodn Vermeeren Schilders-, Stucadoors- en glaszetbedrijf - Bavel; Advantec B.V. - Oudenbosch; Vakantie en Sport (V&S) B.V. - Zegge; Ingenieursburo H. van Haagen B.V. - Breda; Van Heteren Beheer B.V. - Breda; Staalbouw Brabant B.V. - Oosterhout; Hoogendijk Management B.V. - Oosterhout; Z.A.P.C. Mailoa vhodn Knappies - Breda; W. Abraamjan hodn Abraamjan - Breda; AZET Interactive B.V. - Zevenbergen AZET Holding B.V. - Klundert; AZET Products B.V. - Zevenbergen; P.A. de Vroed Holding B.V. - Roosendaal; VB Constructions B.V. - Etten-Leur; D.G.W. Hakkens hodn M&X Stuc - Prinsenbeek; American Fashion Bakery B.V. thodn A.F.B. - Breda; Geddes & Gillmore Europe B.V. - Breda; Brownie Stores B.V. - Breda; Baton Rouge Nederland B.V. - Breda; MBA B.V. hodn MBA - Breda; HEJA/AH PROPERTIES B.V. - Breda; HEJA VASTGOED COMBINATIES B.V. - Breda; Lardo B.V. - Raamsdonksveer; Twente Rijn Group B.V. - Raamsdonksveer; Twente Rijn Finance B.V. - Raamsdonksveer; Twente Rijn Shipping B.V. - Raamsdonksveer; Twente Rijn Far East B.V. - Raamsdonksveer; Twente Rijn International B.V. - Raamsdonksveer; Twente Rijn Shipbuilding B.V. - Raamsdonksveer; Twente Rijn Scheepvaart B.V. - Raamsdonksveer; DNS Beheer B.V. - Halsteren; DNS Participatiemaatschappij B.V. - Halsteren; Ted de Klerk Elektrotechniek V.O.F. - Bergen op Zoom; D.H.A.C. de Klerk hodn Ted de Klerk Elektrotechniek V.O.F. - Bergen op Zoom; E. de Klerk-van Hees hodn Ted de Klerk Elektrotechniek V.O.F. - Bergen op Zoom; Vision One B.V. - Baarle-Nassau; Oosterhouts Vlechtbedrijf B.V. - Oosterhout; WeBo Techniek B.V. - Breda; Blenzo Shoes International B.V. - Breda; Jovak B.V. - Achtmaal. PAGINA 6

Volksabdij Onze Lieve Vrouw ter Duinen en het Jagersrust ondergaan op dit moment veel veranderingen.

Door de verhuizing van het ZuidWestHoek College naar een nieuw schoolgebouw, ontstaat er ruimte voor de Volksabdij om zich tot een recreatieve poort voor zowel de Brabantse Wal als het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide te ontwikkelen. Tegelijkertijd werkt het waterschap aan de vernatting van het Jagersrust. Tijdens de openbare vergadering van Dorpsplatform Ossendrecht op dinsdag 26 februari worden er daarom twee korte presentaties gegeven over de ontwikkelingen

zal een vertegenwoordiger van het waterschap uitleg geven over de werkzaamheden in het Jagersrust. Daarna vertelt Ruud de Weert in het kort over de plannen van de Volksabdij. Daarna is het mogelijk om vragen te stellen. Heeft u op voorhand al vragen, dan kunt u ze alvast mailen naar info@dorpsplatform-ossendrecht.nl. Tijdens de openbare vergadering van het dorpsplatform komen ook de voortgang van het iDOP, diftar en de onderwerpen openbare ruimte, verkeer en veiligheid aan bod. De vergadering begint om 19.30 uur in mfc De Drieschaar. Wij zien u graag terug op dinsdag 26 februari.

KORTE BERICHTEN

HOOGERHEIDE Oud papier VV Meto: Op donderdag 21 februari haalt VV Meto oud papier op in de volgende straten: route 1: Raadhuisstraat, Binnenweg, Semmelweisstraat, Heistraat, Edward Jennerstraat, Platengastraat, Griblingstraat, Pasteurstraat, St. Lucasplein, Flemingstraat, Robertkochstraat, Prinsbernhardstraat, Onderstal, Marktje, Groenewoud, Tuinstraat, Veerweg, gehele kom Woensdrecht, Dorpstraat tot aan ‘Non Plus Ultra’, Rijzendeweg, Stompe Torenlaan, Vinkeslag, Melis Bleclaan, Berglaan, Fortuinstraat, Bossestraat, Steenstraat tot Scheldeweg, Valkesstraat en gehele bungalowpark. Ook kan men inleveren bij de containers bij Jac. van Hoek, sportpark aan de Huijbergseweg. Bingo: KBO Hoogerheide/Woensdrecht houdt op vrijdag 22 februari om 13.30u een bingo in café/zaal De Boulevard, Raadhuisstraat 119, Hoogerheide. Ook niet leden vanaf 50 jaar zijn van harte welkom. Tijdens de pauze is er een loterij met mooie prijzen. Bingo: Zaterdag 23 februari houdt hsv Vang Ok Wa weer een gezellige bingo in cafe zaal In de zon, Huybergseweg 19 te Hoogerheide. Aanvang 19.30u. De prijzen zijn zoal boodschappen tassen met levensmiddelen. WOENSDRECHT Quiz van Woensdrecht: Vrijdagavond 22 februari houdt WVV ’67 de ‘Quiz van Woensdrecht’. Deze quiz is bedoeld voor liefhebbers van sport en/of van Woensdrecht. De quiz wordt gespeeld met duo’s, opgeven kan per e-mail bij mark.heijmans@zlto.nl. Uitgenodigd worden verenigingen of duo’s die de sport en/of Woensdrecht een warm hart toedragen. Aanvang 20.00u in de kantine van WVV’67, Fortuinstraat 12, Woensdrecht. OSSENDRECHT Sjaak Vlaming - De Vergeten Koreaanse Oorlog: Organisatie: Culturele Commissie Protestantse Kerk Ossendrecht. Een gesprek van Ds Klaas Vos met Sjaak Vlaming, zoon van een Korea-veteraan op donderdag 21 februari in de Protestantse Kerk Ossendrecht. Aanvang 20.00 uur. Vrij entree. www.pkgw.nl

BRIDGE BELLEVUE BRIDGE Woensdag 13 februari, groep A: 1. Franka Stoutjesdijk-Jac Kil 65,28%, 2. Marian Kools-Jan Pigmans 57,87%, 3. Corry v. Leeuwen-Jopie Vale 57,18%, 4. Wil HagenaarsHans Graafmans 55,79%, 5. Pierre Crusio-Hans Rens 55,32% Groep B: 1. Christina Koek-Joke Harthoorn 70,49%, 2. Jan v. Es-Ad Schouw 63,19%, 3. Liesbeth en Cees Luijks 57,99%, 4. Anneke Diks-Gerdadien Kuijlen 56,60%, 5. Nell de Jong-Ella Uitdewilligen%

Voorleeskampioen gemeente Woensdrecht WOENSDRECHT - Op zaterdag 23 februari houdt Bibliotheek Hoogerheide van 14.30 tot 16.00 uur de lokale ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd.

De voorleeskampioenen van 8 basisscholen uit Hoogerheide, Ossendrecht, Huijbergen, Putte en Woensdrecht komen bij elkaar om te laten horen wie het mooist kan voorlezen in de gemeente Woensdrecht. Deze voorleeskanjers staan in de spotlights en strijden om de felbegeerde titel Voorleeskampioen 2013 van de gemeente Woensdrecht: - Marie Hermus (Openbare school De Dobbelsteen) leest voor uit Het leven van een loser: een hondenleven van Jeff Kinney - Kiara Kooi (Basisschool De Open Hof) leest voor uit Hoe overleef ik een gebroken hart? van Francine Oomen - Sophie van Dijk (Basisschool Op Dreef) leest voor uit Ik! Ik! van Mirjam Oldenhave - Sam van der Venne (Basisschool De Meulenrakkers) leest voor uit Het vioolmeisje van Leny van Grootel - Freke Buijtenweg (Basisschool Sint Marie) leest voor uit Post uit de oorlog van Anna en Wout Woltz

- Willem Borsboom (Basisschool KLIM-OP) leest voor uit Joris en de geheimzinnige toverdrank van Roald Dahl - Annemijn Scheurwater (Basisschool De Poorte) leest voor uit Dagboek van een muts van Rachel Renée Russell - Emily Nierop (Basisschool De Stappen) leest voor uit In de gloria (Mees Kees) van Mirjam Oldenhave Natuurlijk brengen de voorleeskampioenen een hoop fans mee om hen aan te moedigen. De jury bestaat uit wethouder Van der Wijst (o.a. Onderwijs), Esther Hartog (Bibliotheek Het Markiezaat) en Charlotte Hendrickx (Voorleeskampioen gemeente Woensdrecht 2012). De Voorleeswedstrijd wordt gepresenteerd door Kokkie, uit de boeken van Roald Dahl, van Kindertheater Len Copal. De winnaar van de lokale ronde gaat door naar de regionale ronde. Als alles goed blijft gaan, wordt hij of zij zelfs Voorleeskampioen van Noord-Brabant. Wie weet levert de gemeente Woensdrecht dit jaar wel de landelijke voorleeskampioen van 2013!


lief en leed

Familieberichten

Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Bergen op Zoom, tel. 0164 27 38 55, voor inwoners van Woensdrecht, Hoogerheide, Huijbergen, Ossendrecht en Putte. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek Bergen op Zoom, naast de polikliniek van het Lievensberg Ziekenhuis, Boerhaaveplein 1, tel. 0164 246 939. Dierenarts Via telefoonnummer tel. 0164 235 112 wordt met de dienstdoende dierenarts doorverbonden.

Dankbetuiging Wij hebben ervaren hoe velen hebben meegeleefd tijdens de ziekte en na het overlijden van mijn broer en oom

Piet Kools

Surplus Zorg thuiszorg passende zorg en ondersteuning altijd dichtbij. Klantenservice: 0168 33 18 26 en klantenservice@surplusgroep.nl

Dank aan familie, vrienden, kennissen en collega’s van Hera bouw. Ook dank aan dokter J. van Hootegem en assistentes en het u.Z.a. ziekenhuis te antwerpen.

Onze zorg - dichtbij en altijd - is er voor ú! Zeven dagen per week staan wij 24 uur p/dag met raad en daad voor u klaar via 0900 - 900 4444.

Adrie + Lora Kinderen + Kleinkinderen

TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

TIJD VOOR VERANDERING?  Wat als je het geld en de vrijheid hebt om je leven te veranderen zoals jij het graag zou willen  Je niet meer hoeft te accepteren dat je overwerkt bent, je ondergewaardeerd wordt, of je je baan nog wel behoudt, je geen tijd hebt of geen toekomst  Ben jij iemand die een kans herkent wanneer die aangeboden wordt?

GRATIS JURIDISCH ADVIES INLOOPSPREEKUUR:

Wil jij ontdekken of onze manier van werken ook jouw manier kan zijn, zodat jij je levensstijl kunt veranderen?

Iedere dinsdag 17.00 tot 19.00 uur Pasteurlaan 1 Bergen op Zoom

Kijk dan op onze site: www.timetochangenow.nl en laat daar een berichtje achter voor Imke; zij zal zo spoedig mogelijk contact opnemen.

(nabij Lievensberg Ziekenhuis)

”Die ene druppel. Die doet er toe.” AUTOMONTAGEBEDRIJF

❀ Workshops volwassenen en kinderen ❀ Kinderfeestjes en grotere groepen ❀ Geboorte-, Huwelijks-, en Communiebedankjes en geschenkjes ❀ Relatiegeschenken ❀ Cadeaubonnen en -artikelen

Of maaK tELEfONISch EEN afSPRaaK: 0164-266600

Workshops Pasen & Moederdag

VITAK Advocaten

Internet: E-mail: Telefoon:

- Liliane Brekelmans, oprichtster Liliane Fonds gratis plaatsing

✿ Zeep op Maat ✿

Workshops ook thuis of op locatie >5 pers. www.soapemotions.nl soapemotions@ziggo.nl 06-10144010

JOKO

• Sloop-loop-schade auto’s motors te koop gevraagd. • Alle gebruikte onderdelen online. • Vrijwaring bij ophalen. • Reparatie en onderhoud. Lid ARN-Stiba-RDW

De mooiste ramen,

deuren & veranda’s

De eerste lentestralen..... strelend op je gezicht....

Maalbergenstr. 24a Wernhout Tel. 076-5971739 / 06-54278822 info@jokozundert.nl www.jokozundert.nl

Jan Jochems Handel

en

TransporT

Te koop:

Bestratingsmaterialen en sierkeien,

Bezoek onze showroom of bel voor een GRATIS OFFERTE

speciaal gebakken, 5, 7 en 10 duimers.

Dit alles direct leverbaar tegen zeer concurrerende prijzen.

Verhuur:

Afvalcontainers

van 6 m3 tot 40 m3 Tel. 076 - 5976060 GSM 06 - 53937700

VLIEG NAAR DE MAAN

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

BESTE PRIJS BESTE KWALITEIT

Brasschaatsesteenweg 292, 2920 Kalmthout BE, T. 0032 (0)3 666 5786, Alle dagen open van 10.00-17.00 u, zondag van 14.00-17.00 u.,

Maatwerk alle serre’s zowel modern als klassiek. Fabricatie van kozijnen & deuren in pvc en aluminium Alles in eigen beheer sinds 1983 10 jaar waarborg I Geen voorschot I Nieuwbouw I Renovatie Alle RAL-kleuren I Volledige afwerking I geplaatst door vakmensen PAGinA 7

WWW.BRUVO.BE BRUYNSEELS-VOCHTEN NV

VERANDA’S • RAMEN • DEUREN in ALUMINIUM & PVC

Meer dan 25 jaar ervaring!

2013


Heemkundekring Huijbergen

’t Eiland in Huijbergen en de moord op pater Tiberius

Plaats van het Eiland op een kopie van de Adan-kaart uit 1764 van Huijbergen. De originele kaart werd gemaakt in opdracht van de prior en de ‘conventualen’ van het Wilhelmietenklooster. Hij bestond uit 6 ‘hoeken’, die in 1980 bij elkaar werden gevoegd en voorzien van toen (nog) bekende namen. Ook de rijksgrens van 1830 is erin aangegeven. Schaal 1:2750.

HUIJBERGEN - Het zal nog wel even duren, maar het is de bedoeling om bij ’t Eiland in Huijbergen een ven aan te leggen met tevens de aanleg van een hydrofiele filter voor de reiniging van het overtollige regenwater uit het dorp. Wie alvast gaat graven, in de archieven van Heemkundekring Huijbergen, komt daar niet alleen de oorsprong van de naam van ’t Eiland tegen, maar ook een moord! Pater Tiberius komt in 1655 naar het kloos-

ter in Huijbergen voor twee proefjaren als pater. De Professieacte daarvan is nog steeds in het bezit van het Wilhelmietenarchief, en daaruit blijkt tevens dat Tiberius voor een jongeling van zijn tijd veel geld bezit, en bij zijn intrede wordt vergezeld door een voogd. Hoogstwaarschijnlijk betaalt Tiberius zijn religieuze intrede dus uit de nalatenschap van zijn vader. Hij mag van ‘zijn’ geld, met toestemming van prior Siardus Bogaerts, in het Swaerte Meer (zoals het dan nog heet) een zomerverblijfje bouwen op het eilandje aldaar,

voor gebed en bezinning van hemzelf en zijn medepaters. Het eilandje was deels door de natuur, deels door mensenhanden gemaakt. De weg naar het eilandje wordt door pater Tiberius zelf aangelegd. In zijn zomerverblijfje brengt hij veel van zijn vrije tijd door. In het Wilhelmietenarchief staat vermeld dat hij de ‘Stigter is vant Eijlandt’, en dat het vanaf die tijd deze naam draagt. Op 19 juni 1672 wordt bij het Swaerte Meer, in het huisje op het eilandje, pater Tiberius gevonden ‘omtrent een voet diep onder de aerde, mettet aengesicht omleegh, en den rugh omhoogh, hebbende twee wonden in ’t voorste van ’t hoofft, ende twee op ’t achterste, ende een aende zijde van ’t hoofft, doorgaende ende penetrerende tot inde substantie vande hersenen’, aldus de gruwelijke bevinding van de arts die het lijk van de pater heeft onderzocht. Hij heeft zijn ‘geestelijke dagelijkse habijt aan, daaronder een buffelse leren broek, zonder kousen of schoenen, die bij het opgraven samen met zijn bonnet in een “sack van hamerslagh” op het lichaam gevonden worden.’ Voorts worden in zijn kleding nog twee leren riemen gevonden met sleutels eraan, maar niet die van het huisje wordt gevonden; een etui van schildpad bevattende een schaar, zilveren schrijfpennen, en een oorlepeltje. Ook een paar boeken, in een leren zak gevouwen, en nog een aantal munten worden gevonden. Ook vindt men er een brief van ene Melsen Patrijs, geschreven aan pater Tiberius, en een paar zakdoeken. Men heeft ook gezocht naar sporen van hand- en voetafdrukken en die gevonden en de maat ervan genomen. In het proces-verbaal wordt nog gemeld dat Tiberius door de kloostergemeenschap en de inwoners van Huijbergen zeer werd bemind en gezien en dat er nooit iets over hem gehoord of gezegd is dat hij met iemand ruzie had of heeft gemaakt, maar juist ‘tot zijnen loff’ heeft geleefd. Pater Tiberius wordt begraven in de kerk van het klooster. De moord wordt nooit opgelost.

Opnieuw 5 jaar de leukste (streek)omroep van de regio WOENSDRECHT - Op advies van de gemeenteraden van Bergen op Zoom en Woensdrecht heeft het commissariaat voor de media omroepstichting ZuidWest opnieuw de vergunning als lokale/streekomroep voor de komende 5 jaar gegeven.

‘We zijn zeer verheugd met deze toekenning’ aldus Maarten van den Boom Algemeen manager van de omroep. “Dit besluit laat zien dat we op de goede weg zijn. We maken programma’s die aansluiten bij de wens van de inwoners uit onze regio. En de beide gemeenten zijn hier tevreden over. Dit is een mooi compliment voor de inzet energie die de ruim 100 vrijwilligers van

de omroep in de programma’s steken!” Omroepstichting ZuidWest brengt met ZuidWest TV, ZuidWest FM en ZuidWest Actueel een mooie reeks met producten bij de consument. “De kijkers en luisteraars moeten de omroep als een beleving ervaren. Via de omroep zit je bij de grootste evenementen op de eerste rij.” vult Maarten aan. “Neem nu de Carnavals periode, een mooi voorbeeld. Alle grote evenementen en optochten beleef je via onze kanalen. En na de Vastenmavend gaan alle gebruikelijke programma’s met hetzelfde gemak weer gewoon verder. Zo hoort een omroep te functioneren.” Meer informatie is de vinden via de website van de omroep; www.zuidwesttv.nl

De Wereldkampioen vogels kweken in Woensdrecht WOENSDRECHT - Wereldkampioen vogels kweken word je niet zomaar, er gaan jaren aan vooraf voor dat je zover bent.

Nu zal deze wereldkampioen vogels kweken, zijn geheim zondag 24 februari tussen 10.00 en 14:00 uur komen vertellen in ‘t Blickvelt. Iedereen die kennis wilt maken met de wereldkampioen Dhr. van de Linden of iets over vogels wil weten of zelf wil gaan kweken is welkom. Stel je vragen aan een deskundigen op het gebied van vogels kweken. Op die zondagsmarkt zal

ook een workshop vogelhuisjes en insectenhuisjes maken zijn voor alle kinderen. Er komen twee deskundigen die uitleg geven over de vogel en insectenhuisjes. Waar je ze het beste op kan hangen en waarom en hoe groot ze moeten zijn. Er zijn ook nog meerdere standhouders aanwezig met o.a. zelf ingemaakte producten, honing, kaas, groente. De kinderen mogen zelf een huisje in elkaar zetten die al voor gezaagd zijn. Voor een klein bedrag mogen ze de huisjes mee naar huis nemen. De zondagsmarkt begint om 10.00 tot 14.00 uur in het Blickvelt.

Jubileummarkt in Hoogerheide HOOGERHEIDE - Dit jaar viert organisatiebureau ‘De Markten’ het tweede lustrum. ‘De Markten’ zet rommelmarkten, braderieën en binnenmarkten op touw in de hele regio en in Zeeland. Ter gelegenheid van het jubileum wordt op zondag 24 februari een feestelijke markt gehouden in sporthal ‘Sports & Pleasure’ aan de Sportlaan 2a, in Hoogerheide. De deuren gaan hier om 9.00 uur open en tot 16.00 uur kunnen belangstellenden er terecht. ,,Wij zijn ooit in de gemeente Woens-

drecht met onze markten begonnen en daarom willen we alle binnenmarkten in die gemeente dit jaar een jubileumstempel meegeven”, zegt Jan Belleter uit Wouw. ,,Op die binnenmarkten betalen de standhouders ook het symbolische bedrag van tien euro.” Inmiddels hebben zich zo’n 160 standhouders gemeld en het beloofd daarom in Hoogerheide komende zondag flink druk te worden. Spulletjes uit grootmoeders tijd, antiek, boeken, platen, gereedschappen en allerlei hebbedingetjes worden er te koop aangeboden.

accountantskantoor administratie- & belastingadvieskantoor

Belastingaangifte doen? Informeer vrijblijvend. Do you need help with your Tax Return? Contact us for more information (without obligation). Ravelstraat 69 • 4614 XC Bergen op Zoom tel.: 0164 21 10 66 • email: christ@vantilburgboz.nl KBO Biljart kampioenschap Libre

Jack van Loon pakt titel

Lente thema burenmarkt WOENSDRECHT - Zondag 24 maart vindt er weer een nieuwe burenmarkt plaats in Woensdrecht. Die wordt gehouden in het Blickvelt van 10.00 uur tot 14.00 uur. Het thema van de markt is Lente. De organisatie roept daarom

alle kinderen op om samen een vogelhuisje te komen maken, dat ze na afloop mee naar huis mogen maken. Voor de ouders staat gratis koffie klaar. Meer informatie over de Burenmarkt is te verkrijgen bij Adri van Zweden, ammvz@home.nl

Kampioen Jack van Loon krijgt uit handen van secretaris Joop de Krom de Wisseltrofee.

Voor reparatie van kleine en grote schade!

HUIJBERGEN - Biljarter Jack van Loon mag zich Librekampioen 2012 van KBO Huijbergen noemen.

Ook werken wij samen met verschillende verzekeringsmaatschappijen.

De KBO Huijbergen organiseerde in 2012 voor haar leden het kampioenschap libre-biljart in zaal Vaeders Hoefke. Elke

GSM. 06-15076821 • Zuidstraat 15F • Ossendrecht PAGINA 8

Woensdagmiddag zijn hier voorwedstrijden gespeeld en op de slotavond 29 januari werden de vier beslissende partijen afgewerkt. Jack van loon werd uiteindelijk kampioen. De gedoodverfde kampioen Jan Maas haalde het dit jaar niet, maar zijn slotpartij was van grote klasse.


ACTIEWEKEN BIJ ARDI EN PELMA KEUKENS Kijk snel op dbkeukens.nl

SINT ANNALAND | GOES | DBKEUKENS.NL

BESTEL VIA INTERNET MET MOGELIJKHEID TOT BEZORGING: MAROS.NL

08

99 2.

* eigen fabricage en toonzaal * alle stijlen en modellen op maat gemaakt * totale renovatie * klein bedrijf met grote mogelijkheden al za on eide to

bakken 79 1. ½kg ade oll u/r varkensfricandea kipfilet

industriepark - rijkmakerlaan 13 - 2910 essen (B) - tel. 00323-677.31.98

krabsalade

br bezoek onze uitge

www.keukenskonings.be antiek | (streek)sieraden | design | kunst | verzamelingen | inboedels

Inbreng gevraagd, van één item tot complete inboedel, voor onze

Kunst & Antiek Veiling en VenduVeiling op dinsdag 19 maart en woensdag 20 maart VenduHuis De Jager Goes BV Ringbaan West 2b | 4461 ED Goes 06 42 11 45 42 | www.venduhuisdejager.nl

magere runderlappen ½kg

ovenge

100gr

1.29

kuikenbout 2kg gehakt magere varkenslappen 1kg 0. hiel shoarma/ runder verse 99 49 varkenssoepvlees 49 worst 99 1. reepjes 3. 3. 2. 1kilo

1kg

½kg

150gr

1.80

gebraden

100gr

99

1kg

ROOSENDAAL | VOLTASTRAAT 9 | KIJK OP MAROS.NL

De Putse Vishandel Antwerpsestraat 75 • 4645 BC Putte • 0164-603831

Uw verse vis specialist www.deputsevishandel.nl • info@deputsevishandel.nl Wij hebben voor u: - Schepverse mosselen (seizoen) - Met de hand schoongemaakte haring - Gebakken vis en kibbelingen - Kant en klaar producten - Wokvis en wokscampi’s

- Groot assortiment verse vis - Gerookte vis - Salades - Kreeften, levend of gekookt - Schaal- en schelpdieren Enz. enz.

Op bestelling maken wij ook diverse soorten schalen. Vind ons leuk op Facebook of geef uw e-mailadres aan ons vishandel is Dé Viswinkel van de regio en gevestigd in Nederlands Putte door enDe uPutse ontvangt de laatste Wij hebben een breed assortiment verse vis en nieuwtjes. aan verwante producten. Wij zijn gespecialiseerd in Prins en Dingemanse mosselen en maatjes vers van het mes. Voor mosselfeesten hebben wij speciale tarieven

gebr. timmermans b.v. Ons assortiment bestaat uit: Mosselen,Oesters,Gebakken vis,Vele soorten verse en gerookte vis, 11) tegenover Saver milieustraat boekerman 4 (borchwerf Informeer naar de vele mogelijkheden Kant en klaar producten,Catering (opgemaakte schalen) tegenover Saver milieustraat 4751 Xk oud gastel

Nieuwe Haring

47510165 Xk oud Tel.: - 31 gastel 77 46 tel.: 0165 - 31 77 46 info@krt.nl www.krt.nl of mobiel.krt.nl

Uw oUde kabel en metalen zijn geld waard!

Vers van het mes verkrijgbaar vanaf 7 juni

krt is al meer dan 50 jaar gespecialiseerd in het verwerken van kabel en metalen. Houdt U er a.u.b. rekening mee dat het, m.i.v. 1 januari 2013, wettelijk wij zijn iSo 9001:2000 gecertificeerd en beschikken uiteraard over de vereiste verplicht is om u te legitimeren bij het inleveren van koper en koperkabel. (milieu)vergunningen. UU kunt dagelijks kabel en metalen, tegen contante contantebetaling, betaling,aanleveren. aanleveren. kunt dagelijks kabel en metalen, tegen ook kunnen containersop opuw uwlocatie locatie plaatsen. ook kunnenwij, wij,bij bijvoldoende voldoende volume, volume, containers plaatsen.

Metaalprijzen geldig week 32 08 metaalprijzen

Antwerpsestraat 75, vanaf 4546 BC Putte

tot Euro Spar € de 1,65 € 2,65 plastic koper kabel (Tervoplein) tegen over € 1,90 € 2.90 p/kg Tel. 0031 (0)164 - 603 831 € € 0,75 plastic aluminium kabel 0,70 p/kg loodkabel koper € 0,85 € 1,05 grondkabel koper www.deputsevishandel.nl € 0,95 € 1,15 p/kg info@deputsevishandel.nl loodkabel aluminium € 0,50 grondkabel aluminium € 0,50 p/kg openingstijden: maandag gesloten din-don 09.00-17.30 u € 5,00 zuiver blank koper € 5,80 p/kg vrijdag 09.00-18.00 u zaterdag 09.00-17.00 u € 4,50 onzuiver koper € 5.30 p/kg zondag 09.00-16.00 u gemengd rood € 3,50 € 4,00 € 4,80 € 5,05 p/kg OOK OP ZONDAG OPEN € 2,85 GRATIS PARKEREN geel koper € 2,95 p/kg € 0,80 aluminium € 0,95 p/kg € 1,05 roest vrij staal € 1,30 p/kg € 0,95 zuiver lood € 1,20 p/kg € 0,80 zink € 0,80 p/kg € 0,40 electro motoren € 0,50 p/kg ijzer € 0,18 € 0,21 p/kg € 0,40 accu’s € 0,45 p/kg € 0,16 wasmachines, drogers per kg € 0,21 p/kg € 20,00 auto katalysator per stuk € 15,00

ROLLUIKEN VERLAGEN UW ENERGIEKOSTEN De isolatie van rolluiken zorgt ervoor dat de warmte in huis blijft, hierdoor daalt uw energierekening. Rolluiken maken het u aangenaam!

Zuidstraat 11, Ossendrecht Tel.: (0164) 67 21 33 GSM: 06 - 53 25 21 63

WWW.KJSROLLUIKEN.NL

Showroom op afspraak open.

Het goedkoopst in container verhuur 6 m3 Container voor: - bouw en sloopafval € 220,- puin € 100,Prijzen zijn incl. BTW - A-B hout € 100,Struikhei 1 - 4714 VC Sprundel - Tel: 0165-387334

Iedere laatste dinsdag van de maand MFC de Kloosterhof te Hoogerheide Van 19.00 uur tot 21.00 uur.

PERSOONLIJK CONTACT

Nu al vragen?

EN DAT WERKT!

Bel vrijblijvend naar mr. A.M.M. de Waal op 0164-212721

zorgt voor een persoonlijke match Zoekt u een partner?

Bel dan voor vrijblijvend gesprek: 0165-388816 Lia van der Wel Of 0800-0230595 (landelijk)

www.mens-en-relatie.nl

erkend AVR / SinglesKeurmerk / Geschillencommissie

Prijzen onder voorbehoud van kwaliteit en marktontwikkelingen. openingstijden: ma t/m donderdag 07.30-17.45 uur • vrijdag 07.30-15.45 uur • zaterdag 07.30-12.15 uur openingstijden: ma t/m donderdag 07.30-18.00 uur • vrijdag 07.30-16.00 uur • zaterdag 07.30-12.30 uur

GRATIS INLOOPSPREEKUUR

• Poorten (ook automatisch) • Industriële hekwerken • Gaashekwerken • Sierhekwerken • Balkonhekken

V O O R M O LE N AD V O CAT E N Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

Rolluiken en Screens Bel voor vrijblijvende prijsopgave 06-40555616 Of via e-mail info@kualmonbergen.nl

KUALMON-BERGEN Rucphensebaan 58, 4714 RE Sprundel Tel. 0165 - 383817, Fax. 0165 - 388656 www.verstijlenhekwerken.nl

Let op!!!! Kwaliteit voor een eerlijke prijs! René van der Burgt. Rembrandtstraat 8 4625CC Bergen op Zoom


Langs de hele route stond veel publiek, halsreikend uit te kijken naar de vele wagens en deelnemers. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN

Het inmiddels beroemde Ostrechtse klokkespel. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN

In Rome heeft het klokske geslagen. Tijd voor een afscheidstour voor paus Benedictus XVI, die uiteraard startte in Ostrecht. FOTO RIA VAN MEIR

Grote wagens en enkelingen kleuren straten

Ostrechtse optocht klinkt as un klok OSSENDRECHT - Met een motto als ‘Ut klinkt ier as un klok’ kun je meerdere kanten op. Dus klonken er meerdere bellen, klokken, klepels en zelfs een waar ‘klokkenspel’ tijdens de optocht in Ostrecht. Paren, kleine groepen, enkelingen en natuurlijk de grote wagens, alle kijkers aan de kant van de weg genoten volop van de kleurrijke stoet door de Ossendrechtse straten. DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN Gelukkig voor de kijkers was er dit jaar niet net zoals vorig jaar een vertraging in de optocht, toen een grote carnavalswagen achter een paaltje bleef hangen. Want het was erg koud tijdens de optocht, al kon dat de echte carnavalsvierder niet deren. Groepjes meiden en jongens liepen door de straten met blote armen en benen, alsof het 20 graden was in plaats van rond het vriespunt. Zij hadden de klok duidelijk al wat vooruit gezet qua seizoenen! Klokkenspel De deelnemers aan de optocht kozen er in de meeste gevallen voor om de klok gewoon een rondje te laten maken en de bel te laten luiden. Zo was er het ‘oude’ echtpaar dat met een ‘oude’ klok kijkers bij de optocht betrok. Zodra de uitgenodigde toeschouwer een kijkje in de klok kon nemen, werd hij of zij met een handje vol confetti verrast. Ook was er de mogelijkheid om ouderwets koek te happen. Een waar klokkenspel was ook te zien tijdens de optocht in Ostrecht. Met een piano liepen twee heren de route af, om her en der hun broek te laten zakken en dan het ‘klokkenspel’ te laten horen. Zelfs de paus was onder de indruk, want ja, ook de paus was naar Ostrecht gekomen om een indruk te krijgen van het Ossendrechtse carnaval. Daarmee werd tijdens de optocht duidelijk ingespeeld op de actualiteit. Misschien komt de volgende paus dan ook wel uit Ossendrecht? Dromen De grootste indruk werd tijdens de optocht toch wel achtergelaten door de vele grote carnavalswagens van de vele bouwclubs die de gemeente Woensdrecht rijk is. BC De Papagaai liet de toeschouwers bijvoorbeeld wegdromen van een sprookje van 1001 Nacht. Het leverde de bouwclub de eerste prijs in de optocht op. BC De Bokkerijders was gewoon ‘Effe de tijd kwijt’ en was runner-up bij de grote wagens. In totaal reden er 13 grote wagens mee plus heel wat enkelingen, paren en kleinere groepen, evenals diverse muziekgroepen, zodat het een optocht werd die klonk als un klok! Meer foto’s zijn te vinden op www.internetbode.nl

De streekproducten van de Brabantse Wal smaken zo goed as ut Ostrechts klokske klinkt.

De klokkeluiers lieten van zich horen.

Ook de Sint-Gertrudiskerk klinkt as un klok, wijzen de nar en prins.

FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN

Op safari met BV Daai.

PAGINA 10

FOTO RIA VAN MEIR

LEZERSFOTO AJAM BRAAT

FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN


RAADSZAKEN Rubriek van de gemeenteraad van Woensdrecht

20 februari 2013

OPENBARE VERGADERING JONGERENRAAD Agenda

Datum: 25 februari 2013 Tijdstip: 19.00 uur Aanvang: Gemeentehuis (raadzaal)

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.

Opening Mededelingen Vragenronde Ingekomen stukken Afscheid vertrekkend lid Benoeming nieuwe leden Brabantse Wal festival Kadernota burgerparticipatie Sluiting

Wandelroute van het Jaar

Jack van Loenhout brengt met drie bands tribute aan Reina

Bassist speelt voor Alpe d’HuZes en overleden vrouw PUTTE - Jack van Loenhout uit Putte heeft een zware tijd achter de rug, of eigenlijk zit hij er nog middenin. Zijn vrouw overleed amper een jaar geleden en hij voedt alleen hun kind op. Toch zit hij niet bij de pakken neer en wil hij iets doen, zodat zijn vrouw Reina door niemand vergeten wordt én er geld binnenkomt voor Alpe d’HuZes. Op 24 februari speelt hij met drie bands tijdens een benefiet in het Zwijnshoofd in Bergen op Zoom.

Streekpad De Brabantse Wal WOENSDRECHT - Streekpad De Brabantse Wal is gekozen tot Wandelroute van het Jaar 2013. Vol trots nam padcoördinator Rob Franssen de prijs, een wandeltrofee op de Fiets en Wandelbeurs in de Amsterdam RAI in ontvangst. De Brabantse Wal is een 112 km lange rondwandeling die begint en eindigt in de oude Markiezenstad Bergen op Zoom. De jury roemt in haar rapport “de goede uitwerking van het thema ‘steilranden’, het afwisselende landschap, het nagenoeg perfecte topografische kaartwerk in de gids en de duidelijk zichtbare markeringen”. “Deze route voert langs een van de mooiste en interessantste fenomenen van Nederland”, aldus het juryrapport. Vanuit Bergen op Zoom slingert het Streekpad langs de Brabantse Wal, een zandplateau dat zich uitstrekt van de Belgische grens in het zuiden tot aan Steenbergen in het

noorden. De wandelaar komt door het oude vestingstadje Steenbergen, langs gezellige Brabantse dorpen en fraaie boerderijen en volgt de grens met België. Via het grensplaatsje Putte en de uitgestrekte bossen rondom Woensdrecht eindigt de route terug in Bergen op Zoom. Wie na de route Brabantse Wal nog niet uitgewandeld is, kan eenvoudig overstappen op één van de andere, wit-rood gemarkeerde Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s®). Bij Bergen op Zoom komen uit maar liefst zes verschillende richtingen LAW’s bij elkaar. In combinatie met het nieuwe Streekpad geeft dit de wandelaar legio wandelmogelijkheden. De gids van Streekpad De Brabantse Wal is een uitgave van Wandelnet en is op de Brabantse Wal verkrijgbaar bij o.a. VVV Brabantse Wal en de VVV agentschappen in Hoogerheide en Steenbergen. De route en gids zijn financieel mogelijk gemaakt door Streekorganisatie Brabantse Wal.

Veteranen Ontmoetingscentrum Woensdrecht WOENSDRECHT - Donderdag 28 februari is de volgende veteranenbijeenkomst. Op deze donderdagavond hebben we een gastspreker uitgenodigd uit Dongen, genaamd Jules Calis.

Jack van Loenhout en zijn dochter Yara

DOOR ROBBY VAN DER ZANDE Het optreden is bedoeld om geld in te zamelen voor zijn schoonvader. Hij heeft na het overleden van zijn dochter, Jack’s vrouw, besloten deel te nemen aan het beklimmen van de Alp D’Huez. “Verwerking”, noemt Jack het mooi. Volgens hem speelde de gedachte al even in zijn schoonvaders hoofd, maar duurde het een tijdje voor de knop doorgehakt werd. Het eerste dat hij er van merkte? “Hij had een fiets nodig” , lacht Jack. “Die heb ik hem gedoneerd.” Ondanks alles is er wel ruimte voor humor en af en toe een lach. Het leven gaat tenslotte door.Na de aanmelding moest er nog op een loting gewacht worden. “Die was bekend in oktober of november, geloof ik.” In de tussentijd werd er achter de schermen al wel flink getraind. “Hij is een gewone fietser. Fietst wel flinke stukken, maar dan toertjes op een normale fiets.” Volgens Jack is dit heel andere kost en zal het een flinke uitdaging worden. Dochter Zelf waagt hij zich niet de berg op. Hij heeft genoeg te doen, zoals een fulltime baan combineren met het opvoeden van zijn dochter. En Yara, want zo heet zijn dochter, betekent veel voor Jack. “Ze is de enige reden om door te gaan eigenlijk.”

FOTO ROBBY VAN DER ZANDE

Jack en Reina wilde al lange tijd een kind, maar toen ze zwanger was, bleek ze ook aan huidkanker te lijden. Om het ongeboren kind niet in gevaar te brengen, werd er niet behandeld. Een hels dilemma, al is Jack helder over de situatie. “Reina had weinig toekomstperspectief, het is zo gebeurd.” De keuze tussen Reina of de baby, werd min of meer bepaald. “Door hoe de feiten lagen, hoefden we die ook niet echt te nemen.

‘Dochter Yara reden om door te gaan’ Reina had er waarschijnlijk ook weinig mee opgeschoten, misschien had ze nog een paar maanden langer gehad.” Gezond Toen Yara gezond en wel geboren werd, konden de drie nog twee maanden van elkaar genieten. Reina was helaas niet meer tijd gegund. Jack is desondanks dankbaar voor de tijd die ze samen gehad hebben en het feit dat hij een mooie dochter heeft. Hij en zijn dochter maken het prima. “Ze is nu op een leeftijd dat het echt een handenbindertje is”, lacht hij. Yara alleen laten gaat

bijna niet. Voor werk regelt hij een oppas met opa en oma, en muziek maakt hij als zijn dochter slaapt. Daarbij ligt de nadruk op als, maar om te voorkomen dat ze wakker wordt, gebruikt hij een koptelefoon. Actie Muziek is het tweede wat hem door de moeilijke tijd heeft gesleept. “Het is eigenlijk mijn enige afleiding.” En het is een manier om geld in te zamelen voor de fietsactie van zijn schoonvader. Zo ziet hij het optreden ook. “Vooral voor het goede doel, ook wel om Reina te herinneren, maar het moet niet al te zwaar worden. Ik moet me nog een beetje staande kunnen houden op het podium.” Voor hem is de herinnering nog te vers. Zijn omgeving heeft begrip voor de situatie en in de muziek heeft hij goede vrienden. “De band is nog bij elkaar na een jaar stilstaan. Dat zegt heel wat”, vertelt hij trots. Op 24 februari speelt Jack als bassist bij U2 coverband The Real Thing, Herman Brood band BrooT én met de eenmalige weer bij elkaar gekomen leden van Elfish & The Fishbones. De benefietmiddag start om 15.30 uur in het Zwijnshoofd. Zijn schoonvaders actie is te vinden op www.opgevenisgeenoptie. nl onder de naam Lauw Boeren (http:// deelnemers.alpe-dhuzes.nl/acties/lauwboeren/lauw-boeren/). PAGINA 11

De 27-jarige Jules komt ons wat van zijn werk laten zien, hij is namelijk een striptekenaar. Zijn werk bestaat onder andere uit een stripboek gemaakt met militairen en veteranen uit Dongen. Ook heeft hij van deze strip een filmpje

gemaakt genaamd Het kan een ander gebeuren maar jou niet. De bijeenkomst plaatsvinden in de Volksabdij O.L.V. ter Duinen in Ossendrecht en zal starten om 19.00u. Voor meer informatie of problemen met vervoer kunt u contact opnemen met de heer R. Lansbergen, 06-23191672 of via robert_lansbergen@ hotmail.com. Mocht u door ziekte en/of andere zaken verhinderd om te komen, stelt het bestuur het zeer op prijs dat u dit kenbaar maakt.

Jeugd van Hotak’68 heeft een goed weekend HOOGERHEIDE - In de Eredivisie dames speelde het eerste damesteam tegen AnytimeFitness/Westa. In Wessem in Limburg werd met 6-1 verloren. Kimberly ’t Hooft kon de eer redden. In de tweede divisie moesten de dames van het tweede tegen Rapidity. In Beverwijk werd dat een 8-2 nederlaag. Sophie Dijkers won twee wedstrijden. De heren van het eerste team speelden uit tegen Hilversum. Daar werd met 6-4 verloren. Erik Kuijper won twee partijen, Ludo Gijsen kwam één keer tot winst. Het dubbel werd ook door Hotak’68 gewonnen. De senioren die in de afdeling Zuid-West spelen, waren dit weekend vrij. Jongens 1 kwam uit tegen Fürst/Lybrae uit Heerlen. Deze thuiswedstrijd werd 5-5. Dennis Overbeeke won alle drie zijn partijen, Floris Dijkers kwam twee keer tot winst. Het tweede jeugdteam van Hotak’68 moest in de 3e klasse junioren aantreden tegen Het Markiezaat uit Bergen op Zoom. Die kwamen met zijn tweeën, de wedstrijd begon dus al met een drie punten voorsprong.

Het werd uiteindelijk een thuisoverwinning met 8-2. Matthijs Hogendoorn won zijn twee partijen, Jelle Kuijper en Luc de Keizer wonnen ieder één keer. Ook het dubbel werd door Hotak’68 gewonnen. Hotak’68 3 speelde in de vijfde klasse junioren tegen Reynaert uit Hulst. Deze thuiswedstrijd werd een 10-0 overwinning. Tiamo Adriaansen, Kevin van Lakwijk en William van Nieuwburg wonnen al hun partijen en ook het dubbel was voor Hotak’68. Het vierde speelde een thuiswedstrijd tegen Het Markiezaat uit Bergen op Zoom. Deze wedstrijd in de vierde aspirantenklasse werd met 7-3 gewonnen. Roy de Nijs, Kim van Hoek en Stijn Koolen wonnen ieder twee partijen. Ook het dubbel werd door Hotak’68 gewonnen. Het vijfde van de jeugd speelde thuis tegen The Back-Hands uit St. Willebrord. Ze wonnen met 6-4. Eva Sebregts en Sanne de Vries wonnen ieder twee keer, Evelien de Vries kwam één keer tot winst. Het dubbel was ook voor Hotak’68. Alle verdere informatie is te vinden op www.hotak68.nl.


De groene gemeente op de Brabantse Wal !

ALLES OVER DE WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Als wethouder Zorg presenteer ik u het eerste nummer van het Wmo-journaal 2013. Wij brengen u hierin op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op Wmo-gebied. De Wmo is er voor iedereen: voor gezonde mensen maar ook voor mensen met beperkingen door bijvoorbeeld ouderdom of handicap, een chronisch psychisch probleem en ouders en kinderen met opvoedproblemen. Ook maatschappelijke opvang en verslavingsbeleid vallen eronder. In dit Wmo-journaal besteden wij o.a. aandacht aan de nieuwe Wmo verordening en het plan van aanpak alcohol en drugs jongeren Woensdrecht. Ook treft u mede namens mijn collega-wethouder van der Wijst informatie aan over het project vrijwilligers en mantelzorg, het huiskamerproject, Centrum voor Jeugd Gezin, transformatie jeugdzorg en SMI kinderopvang. U kunt de informatie ook als digitale nieuwsbrief ontvangen. Indien u hiervoor interesse heeft, kunt u zich hiervoor aanmelden via wmo-journaal@woensdrecht.nl. Ik wens u veel leesplezier. Wethouder V.L.J. Huijgens Zorg

WMO-VERORDENING Met de komst van de Wmo hebben gemeenten de plicht om burgers met een beperking zodanig te compenseren dat ze kunnen (blijven) deelnemen aan de samenleving. Gemeenten mogen zelf bepalen op welke manier ze invulling geven aan dat principe. Wet voorzieningen gehandicapten In de praktijk werkten veel gemeenten tot voor kort nog op de manier zoals ze gewend waren bij de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg). Hierbij werd uitgegaan van waar een burger recht op heeft, terwijl de Wmo juist uitnodigt om uit te gaan van wat een burger nodig heeft.

Als de nieuwe Wmo-verordening is vastgesteld zal het college van burgemeester en wethouders (op basis van die nieuwe Verordening) nog nieuwe beleidsregels en een nieuw financieel besluit vaststellen. Zodra er meer bekend is over Verordening, beleidsregels en financieel besluit zullen wij u dat via dit Wmo-journaal laten weten.

PLAN VAN AANPAK ALCOHOL EN DRUGS JONGEREN WOENSDRECHT 2013

De kanteling De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is daarom een paar jaar geleden een project gestart, genaamd de Kanteling. Hiermee wordt op een andere manier invulling gegeven aan het compensatiebeginsel uit de Wmo. Inmiddels zijn vrijwel alle gemeenten bezig met kantelen. Kantelen is een ingeburgerd begrip geworden. Het is synoniem geworden voor de omslag van “kies uw voorziening” naar “wat kunt u nog zelf”. De omslag van “zorgen voor” naar “eigen regie”, van standaardoplossing naar maatwerk en ook de omslag van eenrichtingsverkeer naar tweegesprek tussen gemeente en burger. Uitgangspunten zijn versterken van de eigen kracht en zelfredzaamheid van de burger. Nieuw is onder andere dat Wmo-consulenten in een gesprek bij de cliënt thuis, samen met de cliënt op zoek gaan naar een oplossing voor een burger met een ondersteuningsbehoefte. Daarbij wordt eerst gekeken naar wat iemand zelf kan. Daarna wordt gekeken naar zijn sociale netwerk en dan naar algemene voorzieningen. Pas aan het einde komen de individuele voorzieningen in beeld. Ook Woensdrecht gaat kantelen en daarom wordt de gemeenteraad op 21 februari a.s voorgesteld om een nieuwe Verordening maatschappelijke ondersteuning 2013 vast te stellen. De verordening treedt hoogstwaarschijnlijk 1 april a.s. in werking.

Uit eerdere cijfers (GGD jeugdmonitor) over het gebruik van alcohol is gebleken dat jongeren in West-Brabant te vroeg, te veel en te vaak alcohol drinken. Deze cijfers zijn aanleiding geweest tot het opzetten van een regionaal plan (18 gemeenten) gericht op de aanpak van alcoholgebruik door jongeren. Daarnaast bleek uit een eerder uitgevoerde veldverkenning naar de aard en omvang van het alcohol-en drugsgebruik onder hangjongeren, dat de hangjongeren gemiddeld genomen vaker cannabis en alcohol gebruiken dan de jongeren uit het onderzoek van de GGD. Ook combineren zij vaker alcohol met drugs. Deze onderzoeken en het regionale plan van aanpak “Alcohol en jongeren West-Brabant” hebben geleid tot het jaarlijks opstellen en uitvoeren van een lokaal plan. Inmiddels zijn er nieuwe cijfers van de GGD bekend. Hieruit blijkt dat er verbeteringen zijn opgetreden maar dat het nog steeds van belang is om hierin te investeren. Zo is het percentage jongeren dat in de afgelopen 4 weken alcohol heeft gedronken gedaald van 49% naar 36 % en het percentage jongeren dat de afgelopen 4 weken bij één gelegenheid 5 glazen of meer heeft gedronken (“binge drinkers”) gedaald van 32% naar 25%. In het plan van aanpak zijn diverse activiteiten opgenomen. Zo zal de jongerenwerker van de BWI samen met een medewerker van Novadic-Kentron voorlichting over alcohol en drugs geven en met “The Buzz” van Novadic-Kentron hangplekken bezoeken. Daarnaast zal er een IVA (Instructie Verantwoord Alcohol schenken) cursus worden georganiseerd voor barvrijwilligers van sportverenigingen. Tevens wordt het project “Doe effe normaal” gecontinueerd. Hierin wordt samengewerkt met diverse partijen zoals de basisscholen, GGD, bureau Halt. Er worden o.a. voorlichting gegeven over alcohol en drugs. Daarnaast zullen activiteiten die voortkomen uit het regionale plan worden toegevoegd. Na afloop van het jaar zal het plan worden geëvalueerd en wordt er een plan voor het jaar erop samengesteld.

VRIJWILLIGERSWERK/ MANTELZORG Tijdens het opstellen van de kadernota Wmo 2012-2015 is vrijwilligerswerk en mantelzorg als hoge prioriteit benoemd door alle betrokken partijen. Diverse spelers houden zich bezig met het werven van vrijwilligers. Zaken die in dit project minimaal moeten worden uitgewerkt zijn: voorkomen dubbele activiteiten, samenwerking diverse partijen, doorontwikkeling vrijwilligerscoördinatiepunt en relatie met andere projecten.

In Woensdrecht is voor 2013 een plan van aanpak opgesteld met als doel het gebruik van alcohol en drugs onder de jongeren in Woensdrecht terug te dringen. Net als in de afgelopen 3 jaar heeft de gemeente ook voor 2013 een plan van aanpak opgesteld om het gebruik van alcohol en drugs onder de jeugd te verlagen.

Het Plan van Aanpak Vrijwilligerswerk/Mantelzorg is op 2 oktober 2012 door het college goedgekeurd. In de oriëntatiefase worden vraag en aanbod in beeld gebracht en wordt e.e.a. geanalyseerd. Dit is de basis voor de uitvoeringsvisie. Oorspronkelijk was het de bedoeling om 15 januari 2013 het fasedocument Oriëntatiefase ter goedkeuring bij het college aan te bieden. Om tijdwinst te boeken worden het beslisdocument Oriëntatiefase en Visiefase gecombineerd en in de 3e week van februari aan het college aangeboden. De belangrijkste conclusies uit dit document zijn: ■ Mantelzorgondersteuning is bij een grote groep mensen nog onbekend; ■ De groep overbelaste mantelzorgers wordt steeds groter en vormt een probleem;


WMO Journaal WMO Journaal ■

De BWI moet een centrale rol krijgen in de ondersteuning van het vrijwilligerswerk en de mantelzorgers in onze gemeente; Er wordt nog te weinig samengewerkt door organisaties die zich bezighouden met vrijwilligers, waardoor er te weinig efficiënt gewerkt wordt en er nog te veel zaken dubbel gebeuren; Er moet meer waardering komen voor vrijwilligers en mantelzorgers; Er moet een universeel registratiesysteem komen van waaruit een signaalfunctie kan ontstaan; Bij het verrichten van vrijwilligerswerk door uitkeringsgerechtigden moet er altijd gestreefd worden naar een “win-win”situatie. Hiervoor moet er beter samengewerkt worden binnen de ISD; Er moeten duidelijke regels opgesteld worden in verband met het probleem van de “verloonbare” arbeid; Er moet nagedacht worden over de invoering van de “Verklaring Omtrent Gedrag” (VOG), met name waar het vrijwilligers betreft die één-opéén zorg verlenen en vrijwilligers die veel met jongeren omgaan.

HET HUISKAMERPROJECT Zoals u waarschijnlijk weet is in 2010 “De Huiskamer in Huijbergen” van start gegaan. De Huiskamer maakt deel uit van het Idop Huijbergen. De Huiskamer is een laagdrempelige ontmoetingsplek waar naast recreatieve, ook voorlichtings- en preventieactiviteiten worden georganiseerd. Zo wordt naast de wekelijks kaart- en spelletjesmiddag ook de thuisopticien uitgenodigd of informatie gegeven over verschillende onderwerpen. Het resultaat van de Huiskamer moet zijn dat mensen blijven deelnemen aan de samenleving en aan het zo lang mogelijk zelfstandig zijn. Door de Huiskamer kunnen vroegtijdige gezondheidsproblemen en zorgvragen worden voorkomen of uitgesteld. De Huiskamer wil zo het welzijn van mensen bevorderen. De Huiskamer richt zich op 50-plussers uit de gehele gemeente. In de Huiskamer vinden wekelijks activiteiten plaats op donderdag 13.30 tot 16.00 uur, in het broederhuis Ste. Marie. Naar verwachting zullen in 2013 de activiteiten in Huijbergen worden uitgebreid met computercursussen.

Door de inwoners van Woensdrecht is hier vanuit de Idops om gevraagd. Dit projectplan heet “Het Huiskamerproject”en maakt deel uit van het project “Doorontwikkeling WMO”. Het is de bedoeling dat de huiskamers zich niet alleen richten op ouderen. De Huiskamer wil zich door ontwikkelen naar een voorziening voor alle kwetsbare burgers in de gemeente. De Huiskamer wil ook de contacten met inwoners onderling bevorderen. In het activiteitenaanbod zullen zorg en welzijn nadrukkelijk met elkaar worden verbonden. Het Huiskamerproject wordt door de BWI in samenwerking met diverse partners uitgewerkt. Door middel van regelmatige publicaties wordt u op de hoogte gehouden van de verdere ontwikkelingen.

TRANSFORMATIE JEUGDZORG Op dinsdag 15 januari besloten de colleges van de gemeenten Bergen op Zoom, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert positief over de schets van het jeugdzorgstelsel 2015 West-Brabant-West. Er ligt nu een gezamenlijke visie over hoe de jeugdzorg er in deze regio uit moet komen te zien als in 2015 de jeugdzorg overgeheveld wordt naar de gemeenten. De visie gaat over een verschuiving van focus op risico’s en problemen naar een focus op kracht en talenten van jeugd en ouders zelf.

SOCIAAL-MEDISCHE INDICATIE (SMI) KINDEROPVANG In sommige gezinnen kan het vanwege een lichamelijke, zintuiglijke, verstandelijke of psychische beperking noodzakelijk zijn dat er een aantal dagdelen gebruik wordt gemaakt van kinderopvang. Deze indicatie kan zowel voor het kind, als voor de ouders gelden en moet sociaal-medisch van aard zijn. De gemeente Woensdrecht heeft besloten in deze gevallen bij te dragen in de kosten kinderopvang op grond van een sociaal-medische indicatie (SMI). Er moet duidelijk sprake van noodzaak zijn. Om de indicatie vast te kunnen stellen vraagt de gemeente advies aan het Centrum voor Jeugd en Gezin. Hier kunt u naar de voorwaarden voor smi vragen. Een sociaal-medische indicatie geeft ouders recht op een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang via de gemeente.

Verdere inrichting in 2013 In 2013 werken de 9 gemeenten de visie op het nieuwe jeugdzorgstelsel verder uit in nauwe samenwerking met de betrokken ouders, jeugd en partners. De gemeenten onderzoeken welke onderdelen van de Jeugdzorg in grotere samenstelling gerealiseerd moeten worden, welke impact de gemaakte keuzes op het werkveld hebben en hoe ze dit gaan organiseren. Via dit Wmo-journaal wordt u op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen op het terrein van de jeugdzorg. Voor meer uitgebreide informatie en een filmpje over het West-brabantse jeugdbos kunt u ook terecht op www.voordejeugdwestbrabantwest. nl.

NETWERKBIJEENKOMST CJG Op woensdagmiddag 12-12-12 organiseerde het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) een netwerkbijeenkomst, waarvoor alle partners die in Woensdrecht werkzaam zijn op het gebied van kinderen en gezinnen waren uitgenodigd. De opkomst was, met ongeveer 50 deelnemers, boven verwachting te noemen. De aftrap voor de middag werd gegeven door wethouder van der Wijst, die het belang van samenwerken nog eens benadrukte en zijn dank uitsprak voor de grote belangstelling. Voorts nam Marina van der Wal, opvoeddeskundige bij RTL 4’s ‘Koffietijd’ en co-auteur van ‘Het enige echte eerlijke puberopvoedboek’ als dagvoorzitter het stokje over door een aantal stellingen voor te leggen aan het publiek. Extra uitdaging hierbij was dat men tijdens dit onderdeel even in elkaars huid moest kruipen; bij binnenkomst ontving men namelijk niet de eigen naambadge, maar die van een collega! Tijdens de voorstelronde die volgde, zorgde dit niet alleen voor een heleboel interactie, het leverde ook hilarische momenten op waarbij enkele deelnemers grapten dat promotie maken op deze manier wel erg gemakkelijk ging…

De Huiskamer Huijbergen is een samenwerking tussen de Brede Welzijns Instelling (BWI). Tante LouiseVivensis, KBO, de broeders van Huijbergen, leden van voormalige St. Belangengroep chronisch zieken en gehandicapten en de inzet van vrijwilligers. Belangstellenden kunnen voor nadere informatie terecht bij de BWI tel. (0164) 67 20 49. Naast “De Huiskamer in Huijbergen” is ook een plan van aanpak voor soortgelijke ontwikkelingen in de overige kernen van Woensdrecht opgesteld.

Vervolgens presenteerde dhr. de Vries, beleidsambtenaar Jeugd, de stand van zaken omtrent de aankomende transitie van de Jeugdzorg. Hij sprak hierbij niet alleen over een transitie, maar nadrukkelijk ook over een transformatie, oftewel het ‘hervormen’ van het hele jeugdzorgstelsel. De metafoor van een bos gaf hieraan een (ver)beeldende draai. Ook verwees hij hierbij naar de website www.voordejeugdwestbrabantwest.nl, waar meer informatie te vinden is over het traject dat door negen samenwerkende gemeenten in onze regio gelopen wordt en waarbij verwezen wordt naar diezelfde metafoor. Na de pauze werd het programma vervolgd met een tweetal workshops. Onderzoeksbureau K2 begeleidde de groepen in het thema ‘verbeteren van de samenwerking in de keten in relatie tot signaleringssysteem ‘Zorg voor Jeugd’ en een tweetal medewerkers van Bureau Jeugdzorg behandelden het onderwerp (V)echtscheidingen. Na afloop ontvingen de deelnemers een warme CJG-sjaal, alvorens zij met de beste wensen en goede voornemens voor de samenwerking in 2013 de zaal verlieten.


Woensdrechtse Bode 20 februari 2013 - week 8

Informatie

pagina’s

AANSLAGEN 2013

Kernen

Inwoners van de gemeente Woensdrecht zullen op 28 februari vanuit de Belastingsamenwerking WestBrabant de volgende aanslagen ontvangen: n G ecombineerd aanslagbiljet: waterschapsbelastingen, onroerend zaakbelastingen, rioolheffingen, hondenbelasting (indien van toepassing); n V oorlopige aanslag afvalstoffenheffing.

Hoogerheide, Huijbergen, Ossendrecht, Putte en Woensdrecht

Geregistreerde hondenbezitters ontvangen daarnaast een brief met de nieuwe hondenpenning.

Gemeentehuis

Meer informatie kunt u vinden op www.bwbrabant.nl.

Huijbergseweg 3, 4631 GC Hoogerheide

Postbus 24, 4630 AA Hoogerheide Telefoon 14 0164 Fax (0164) — 616331 Postbank: 10.72.375 Rabobank 12.29.02.688 Tnv gemeente Woensdrecht

AFVAL

@GemWoensdrecht www.facebook.com/GemeenteWoensdrecht

Vrije inloop: Ma t/m vrij van 08.30-12.30 uur Dinsdagavond van 17.30-20.00 uur Op afspraak: Ma t/m do van 12.30-17.00 uur

Spreekuren Burgemeester en wethouders volgens afspraak via bestuurssecretariaat, telefoon (0164) 611103 Spreekuur voor ondernemers: Iedere eerste dinsdag van de maand van 19.00-20.00 uur

Alarmnummer Politie, brandweer, ongevallen 1-1-2 Niet spoedeisende zaken en evt. maken van afspraken 0900-8844

Milieuklachten

TIJDELIJKE VERKEERSMAATREGELEN

n H uijbergen In verband met de Jeugdronde “Acht van Huijbergen” te Huijbergen, worden op 20 mei 2013 tijdelijke verkeersmaatregelen ingesteld.

De tekeningen liggen tijdens openingsuren ter inzage op het gemeentehuis en zijn te raadplegen op de gemeentelijke website www.woensdrecht.nl.

www.woensdrecht.nl E-mail: gemeente@woensdrecht.nl

Openingstijden

Opwaarderen Saverpas bij milieustraat Vanaf heden is het opwaarderen van de Saverpas alléén nog maar mogelijk op de milieustraat in Ossendrecht. U kunt dit vanwege de verschillende tarieven voor tikken niet meer doen op het gemeentehuis. Betalen van de extra tegoeden op de Saverpas kan alleen met een pinpas. Er kan op de milieustraat niet contant afgerekend worden.

n W oensdrecht In verband met de Wielerronde van Woensdrecht te Woensdrecht wordt op 17 maart 2013 van 12.30 uur tot 18.00 uur een tijdelijke verkeersmaatregel ingesteld. Hierbij het verzoek voertuigen niet op het parcours te parkeren.

Postadres

Internet

in de gemeente Woensdrecht zelf (Noordstraat 10 te Ossendrecht). Uw Saverpas is niet geldig bij de milieustraat in andere gemeenten.

Wat kunt u gratis naar de milieustraat brengen? Bij ieder bezoek aan de milieustraat dient u uw Saverpas mee te nemen. In veel gevallen hoeft er echter geen tik betaald te worden. Wat kunt u precies gratis brengen: n S noeihout / groot groenafval n M etaal n P apier en karton n A utobanden (zonder velg). Maximaal 5 stuks per jaar n G las n H erbruikbare huisraad, textiel en schoeisel n E lektrische apparaten en wit- en bruingoed n K lein gevaarlijk afval n G ebruikt frituurvet/-olie (op het klein chemisch afval depot) n P iepschuim n P lastic verpakkingsafval n A sbest (Alleen op vertoon van een speciale beschikking, verkrijgbaar bij de gemeente). Voor het aanleveren van asbest op de milieustraat zijn vastgestelde regels. Kijk hiervoor op www.saver.nl.

Provinciaal klachtennummer (073) 6812821 Regionale Milieudienst klachtenlijn (0165) 559850

Meldpunt Drugsoverlast 0800-2255888

Calamiteiten-info-lijn 0800-0202010 (gratis) Gebruik milieustraat Wij willen u erop wijzen dat u sinds januari 2013 als inwoner van de gemeente Woensdrecht alleen nog maar gebruik kunt maken van de milieustraat

Tegen besluiten kunt u (tenzij bij het besluit anders is aangegeven) gedurende 6 weken na de datum van toezending/uitreiking aan de verzoeker, een bezwaarschrift indienen. Inlichtingen over het maken van bezwaar of het instellen van beroep kunnen worden ingewonnen bij de centrale balie of via www.woensdrecht.nl. Hoogerheide, 20 februari 2013

BINNENGEKOMEN AANVRAGEN/MELDINGEN Omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders van Woensdrecht maken bekend dat zij de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, hebben ontvangen voor: n H et bouwen van een woning met bijgebouw en het aanleggen van een inrit Eiland (kvl.1) Huijbergen, sectie C, nummer 3038 12 februari 2013 Wet milieubeheer Burgemeester en wethouders van Woensdrecht, maken, gelet op artikel 8.41 van de Wet milieubeheer, bekend dat bij hen de volgende melding is ingekomen van: n D aanen & Rodenburg Sloopwerken B.V., ingevolge het Besluit mobiel breken bouw- en sloopafval voor de locatie OLV ter Duinenlaan 201 te Ossendrecht. Alle relevante stukken liggen vanaf 21 februari 2013 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage bij de centrale balie van het gemeentehuis tijdens openingstijden. De stukken kunnen buiten openingstijden op afspraak worden ingezien. Indien gewenst kan tegen betaling van de kosten een afschrift worden verkregen van de relevante stukken Hoogerheide, 20 februari 2013


Woensdrechtse Bode 20 februari 2013 - week 8

maken. Het bezwaarschrift moet uw naam, adres bevatten, duidelijk maken tegen welk besluit u bezwaar maakt en gemotiveerd, gedateerd en ondertekend zijn. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 24, 4630 AA Hoogerheide. Hoogerheide, 20 februari 2013

PASPOORT, RIJBEWIJS OF IDENTITEITSKAART

KWIJT?  Ga meteen naar uw gemeente en vraag een nieuw document aan.  U hoeft niet meer eerst naar de politie.  Let op! Fraude met identiteitsdocumenten wordt streng aangepakt.

GENOMEN BESLUITEN Kabels en leidingen Burgemeester en wethouders van Woensdrecht brengen ter openbare kennis dat een instemming/vergunning is verleend voor: n H et voornemen om werkzaamheden uit te voeren aan de Burg. Moorsstraat, Ruberstraat, Pr. Clausstraat, Maststraat, Putseweg, Dr. De Bruijnlaan, Couwenberghstraat, v.d. Moerstraat in Hoogerheide (verzonden 8 februari 2013); n H et voornemen om werkzaamheden uit te voeren aan de Wouwbaan 137, 4631 RS Hoogerheide (verzonden 8 februari 2013); n H et voornemen om werkzaamheden uit te voeren aan de Verlengde Duinstraat 65, 4631 HP Hoogerheide (verzonden 5 februari 2013). Tegen besluiten kunt u (tenzij bij het besluit anders is aangegeven) gedurende 6 weken na de datum van verzending aan de verzoeker, een bezwaarschrift indienen. Inlichtingen over het maken van bezwaar of het instellen van beroep kunnen worden ingewonnen bij de centrale balie of via www.woensdrecht.nl Omgevingsvergunningen Kennisgeving beschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht reguliere voorbereidingsprocedure. Burgemeester en wethouders van de gemeente Woensdrecht maken bekend dat zij de volgende omgevingsvergunningen, hebben verleend voor: n H et bouwen van een bedrijfspand Hogebergdreef 62, 4645 EX Putte Verzonden 8 februari 2013 n H et plaatsen van een dakkapel aan de voor- en achterzijde van de woning Vinkenslag 31, 4634 TG Woensdrecht Verzonden 8 februari 2013 n H et bouwen van een potstal Laagstraat 4, 4641 SP Ossendrecht Verzonden 8 februari 2013 De bovenstaande beschikkingen en de bijbehorende stukken liggen gedurende zes weken ter inzage bij de centrale balie tijdens openstellingsuren van het gemeentehuis, Huijbergseweg 3 te Hoogerheide. Belanghebbenden kunnen op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na bovengenoemde verzenddatum tegen dit besluit bezwaar

✔ WMO ✔ ADVIESRAAD ✔ ✔ WOENSDRECHT OPENBARE VERGADERING WMO-ADVIESRAAD Datum: donderdag 28 februari 2013 Tijd: aanvang 19.30 uur Locatie: gemeentehuis (kapel) Huijbergseweg 3 te Hoogerheide Agenda 1. Opening 2. Vaststellen van de agenda 3. Vaststelling van de notulen van de vergadering van 10 januari 2013 Actualiseren besluitenlijst/actielijst 4. Mededelingen DB 5. Status update Wmo Transities 6. Ingekomen stukken, uitgaande post en mededelingen Ingekomen n 3 0-01-2013 Reactie op ons ongevraagde advies m.b.t. prestatieovereenkomst n 3 0-01-2013 Reactie op ons advies m.b.t. Verordening voorzieningen Maatschappelijke Ondersteuning n 2 2-01-2013 Verzoek voor invullen van vragenlijst Programmaraad Zorgvernieuwing Psychogeriatrie n 2 2-01-2013 Wmo krant MEZZO (landelijke ver. Voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg) n 0 6-02-2013 Concept rapport Bestuursopdracht arbeidsontwikkeling SW Uitgaand n 1 8-01-2013 Financieel overzicht 2012 en Begroting 2013 van de Wmo Adviesraad n 0 6-02-2013 Advies op rapport Oriëntatiefase/ visiefase Vrijwilligerswerk/Mantelzorg n M ededelingen vanuit ambtelijk secretariaat (C. Korstanje) 7. Actuele terugkoppeling themagroepen. n S ociaal Domein n H uiskamerproject n J eugd 8. Rondvraag 9. Sluiting

OPENBARE VERGADERING DORPSPLATFORM OSSENDRECHT Datum: Tijd: Locatie:

dinsdag 26 februari 19:30 uur Multi Functioneel Centrum ‘De Drieschaar’, de Ploeg 11 te Ossendrecht

Agenda 1. Blok 1 Opening Vaststellen agenda Inventarisatie spreekrecht over de onderwerpen:

a) Verkeer en vervoer b) Openbare ruimte n P resentatie m.b.t ontwikkelingen Jagersrust en recreatie poort Volksabdij c) Veiligheid Mededelingen n V erordening dorpsplatforms n F inanciële richtlijnen n D igitaal infobord Ingekomen stukken Vaststellen actielijst (verslag vorige vergadering) en dashboardlijst 2. Blok 2 Politiezaken (uitleg/informatie van de wijkagent) n D e Veiligheidsthermometer 3. Blok 3 Collegezaken (uitleg/informatie van het collegelid) n N ieuw subsidiebeleid 4. Blok 4 Behandeling van lopende en nieuwe zaken aangaande: a) Verkeer en vervoer b) Openbare ruimte n W ijkschouwen 2012 + bankjes n E xtra informeren bewoners Diftar (publicatie Woensdrechtse Bode week 8) n ‘ Kern met Pit’ c) Veiligheid 5. Rondvraag 6. Sluiting

OPENBARE VERGADERING DORPSPLATFORM HOOGERHEIDE Datum: Tijd: Locatie:

woesdag 27 februari 19:30 uur Raadzaal van het gemeentehuis, Huijbergseweg 3 te Hoogerheide

Agenda 1. Blok 1 Opening Vaststellen agenda Inventarisatie spreekrecht over de onderwerpen: a) Verkeer en vervoer b) Openbare ruimte c) Veiligheid Mededelingen n V erordening dorpsplatforms n F inanciële richtlijnen n D igitaal infobord Ingekomen stukken Vaststellen actielijst (verslag vorige vergadering) en dashboardlijst 2. Blok 2 Politiezaken (uitleg/informatie van de wijkagent) n D e Veiligheidsthermometer 3. Blok 3 Collegezaken (uitleg/informatie van het collegelid) n N ieuw subsidiebeleid 4. Blok 4 Behandeling van lopende en nieuwe zaken aangaande: a) Verkeer en vervoer n H erinrichting Scheldeweg b) Openbare ruimte n i DOP c) Veiligheid 5. Het dorpsplatform kan ongevraagd adviseren over zaken t.a.v.: n m ilieu n t oerisme n r ecreatie n h andhaving 6. Rondvraag 7. Sluiting


Door: Bart van den Acker

Uitbreiding voor Mazda 6

n m u l Co

Autodiefstal

Mercedes-Benz E-klasse varianten De in april te verwachten vernieuwde Mercedes-Benz E-klasse zagen we al eerder. Naast de vierdeurs sedan volgen uiteraard andere varianten, zoals de Coupé, de Cabrio en de Combi. Daarvan zijn de foto’s nu ook vrijgegeven. Alle vernieuwingen van de sedan zien we hier ook terug, zowel stilistisch als technisch. Zo hebben alle modellen dezelfde nieuwe koplampen, met LED dimlicht, het hele front is strakker gelijnd en de overbodige ronde lijn bij de achterwielen is verdwenen. Onderhuids zien we de nieuwe assistentiesystemen, die worden samengevat onder de noemer Intelligent Drive en die werken met een stereocamera en radarsensoren. Er is een reeks nieuwe motoren beschikbaar, die allemaal al voldoen aan de emissienorm Euro 6, die komend jaar van kracht wordt. Bijzonder is de 2,0 liter vier-

cilinder benzinemotor ‘BlueDirect’ (135kW/184 pk of 155 kW/211 pk), die in beide specificaties volgens officiële metingen slechts 5,8 liter benzine op 100 km verbruikt. De E300 BlueTEC Hybrid valt op door een CO2-uitstoot van maar 107 g/ km, waarmee deze limousine zelfs in aanmerking komt voor 20% bijtelling. De prijzen van de sedan en de Combi zijn intussen ook vrijgegeven. Voor de sedan start de lijst bij € 45.900, voor de Combi bij € 50.200. De Coupé en Cabrio volgen in een iets later stadium.

De nieuwe Seat Leon Golf-alternatief De vorige, tweede, generatie van de Seat Leon heeft opvallend lang meegelopen, vanaf 2005 en ‘kan’ nog steeds. Het is niet simpel een zo geliefd model te vervangen. De nieuwe Leon is voldoende ‘nieuw’ naast de vorige, maar is toch heel herkenbaar gebleven. Precies goed. Seat is een volle dochter van Volkswagen en dus is het logisch en efficiënt dat de nieuwe Leon gebruik maakt van dezelfde technische basis (‘platform’) als de nieuwe Golf en de Audi A3, die ook een vergelijkbaar formaat hebben. Uiterlijk is de Leon wel helemaal Seat, met een heel uitgesproken vormgeving, met scherpe lijnen en een stoere ‘blik’ in het front. De keuze voor een normale deurgreep op de achterportieren valt op, omdat die bij de vorige Leon juist verborgen was aangebracht. Opmerkelijk is ook dat de nieuwe Leon korter is dan zijn voorganger, maar de wielbasis is groter. Dat komt z’n hele verschijning ook ten goede, met korte overhangen voor en achter en bovendien levert die langere wielbasis nuttige extra centimeters interieurruimte op. Het is niet verbazend dat de Leon nu even ruim is als de nieuwe Golf. Er zijn meer overeenkomsten tussen de Spaanse en Duitse bloedverwanten. Een duidelijk verlaging van het gewicht, bijvoorbeeld, in geval van de Leon is dat zo’n 90 kilo, waarvan 25 kilo

is gewonnen in de kale carrosserie. Voor de aandrijving is ook een ruime greep gedaan in de magazijnen van Volkswagen. De 1,2 liter TSI-motor is er met 63 kW/85 pk of 77 kW/105 pk, de 1,4 TSI met 90 kW/122 pk en 103 kW/140 pk. Over enkele maanden komt daar een 1,8 TSI met 132 kW/180 pk bij. Bij de diesels zien we de 1,6 TDI (77 kW/105 pk) en de 2,0 TDI met naar keuze 110 kW/150 pk en 135 kW/184 pk. De versies van 110 kW en meer krijgen een mooie onafhankelijke achterwielophanging, de lichtere versies een wat eenvoudiger constructie. Ongetwijfeld zal dat verschil op een testcircuit merkbaar zijn, maar bij een eerste rijdende kennismaking met een 1,4 TSI (90 kW) gedroeg die zich ook voorbeeldig. Logisch, dat onderstel voldoet prima onder een Golf, dus ook onder een Leon. Er is een absolute basisversie die ‘Entry’ heet, met onder meer al elektrisch bediende zijruiten, centrale vergrendeling, zeven airbags enzovoorts, maar die is er alleen met de 1,2 liter basismotor. De volgende uitvoeringen heten net als voorheen Reference en Style en de uitvoering FR is nu ‘gewoon’ de topversie, waar dat in het verleden een extra sportieve variant was. Ondanks alle vernieuwing is de basisprijs van de serie lager dan voorheen. De nieuwe Leon staat al in de showroom, de prijslijst start bij € 18.250,-.

Dat was aangekondigd, nu is-ie er, de nieuwe Mazda 6, maar dan als vierdeurs sedan. Tegelijk zijn er ook twee versies van de ‘Skyactiv’ 2,2 liter dieselmotor (110 kW/150 pk en 129 kW/175 pk). Deze nieuwe diesels zijn voorzien van een tweetrapsturbo voor een soepele reactie op het gaspedaal en een balansas, wat zorgt voor een nog rustiger en trillingsarmer ‘loop’ van de motor. De minst sterke versie komt dank zij een CO2–uitstoot van slechts 104 g/km in aanmerking voor 20% bijtelling. Beide diesels voldoen al aan de norm Euro 6, die volgend jaar van kracht wordt. De prijslijst van de nieuwe 6-varianten start bij € 28.990, alle uitvoeringen zijn direct leverbaar.

Kia Pro Cee’d als GT

Is dit de sportiefste Kia ooit? Dat kan gemakkelijk! Dit is de Pro Cee’d GT, voorzien van de 1,6 liter turbomotor, die in dit geval 150 kW/204 pk levert. Deze motorvariant komt ook leverbaar in de vijfdeurs Cee’d GT. De Pro Cee’d GT knalt in 7,9 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u. Standaard is deze rapperik voorzien van 18 inch lichtmetalen wielen een dubbele uitlaat en rode remklauwen. In de zomer worden deze nieuwe versies in ons land verwacht.

Renault Clio Estate Sneller dan verwacht brengt Renault de Estate-versie van de nieuwe Clio. Tegelijk met deze eerste foto zijn ook de prijzen al vrijgegeven. Die beginnen bij € 14.990,-. De benzineversies zijn daarmee € 1.500 duurder dan een identiek uitgeruste vijfdeurs hatchback, voor de diesels bedraagt het verschil € 1.000,-. De Clio Estate is nu te bestellen, de eerste leveringen worden in april verwacht.

kort nieuws De prijs van de sierlijke Opel Cascada is vastgesteld vanaf € 34.395. Er komt maar één uitvoeringsniveau, Cosmo, die zeer rijk is uitgerust met onder meer een elektrisch bediend dak. Voor aandrijving zorgt een 1,4 of 1,6 liter turbo motor, op termijn komt er ook een 1,6 liter diesel. Vanaf april staat de Cascada bij de Nederlandse dealers. In het afgelopen jaar zijn 100.000 eigenaren van occasions gevraagd naar hun bevindingen en keuzegedrag. Opvallend is de loyaliteit van Toyota-occasionrijders. Liefst 55% van hen gaf aan als volgende gebruikte auto beslist opnieuw een Toyota te kiezen. Gemiddeld lag het percentage over alle merken op 38%. De Fisker Karma, met elektrische aandrijving via een ‘range extender’ voldeed tot nu toe net niet aan de eisen om vrij van bijtelling te blijven. De grens daarvoor ligt op 50 g/km CO2 en de Karma scoorde 53 g/km. juist vanwege de bijzondere fiscale regelingen in ons land heeft Fisker een ‘Dutch Edition’ uitgebracht, die door enkele minimale ingrepen op 47 g/km komt. voor wie zakelijk een Fisker wil rijden, is dit buitengewoon belangrijk. Bijzonder is dat Fisker ook reeds afgeleverde Karma’s wil en kan ombouwen, waardoor die alsnog bijtellingvrij zijn. De Fisker Karma ‘Dutch Edition’ kost € 117.975.

Als het je overkomt, is dat een heel nare gewaarwording. Dat geldt ook als de auto niet eens echt van jezelf is, maar bijvoorbeeld een auto van de zaak. Je auto is weg! Eerst geloof je je ogen niet (heb ik ‘m echt hier neergezet?), maar de conclusie is al gauw onomstotelijk. Volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit overkwam dit afgelopen jaar 11.396 mensen in Nederland, dat is ietsje minder dan in 2011. Daarbij is een opvallende stijging te noteren, als het gaat om heel jonge auto’s, zeg tot twee jaar oud, dat zijn er alleen al dik tweeduizend. Klassiekers en dergelijke ontkomen ook niet aan diefstal, want er zijn ook 1.079 auto’s ontvreemd die ouder zijn dan 20 jaar, ook dat is een stijging. Dat laatste is enigszins verklaarbaar, want dergelijke auto’s zijn relatief gemakkelijker te stelen en meestal niet voorzien van een alarmsysteem. Die oude auto’s zijn vaak alleen bedoeld voor joyriding, een ramkraak of een ander tijdelijk doel. De aantrekkelijkheid van die heel jonge auto’s is ook duidelijk. Die worden vooral gestolen voor ‘de handel’, meestal zijn ze al over de grens voordat de eigenaar zich er echt van bewust is dat de auto weg is. De opsporing van gestolen auto’s heeft helaas niet de grootste prioriteit bij de politie, maar er gebeurt echt wel het nodige. Bijna de helft (5.195) wordt terug gevonden. Of je daar als eigenaar blij mee moet zijn is vers twee. Een auto die na een criminele activiteit uitgebrand wordt gevonden, is ook, inderdaad, gevonden. Wordt de auto gewoon elders ontdekt, blijft dat toch een naar gevoel. Je weet niet waar je auto in de tussenliggende tijd is geweest, wie ermee aan de haal is geweest en wat die persoon ermee heeft uitgevreten. Cijfers zijn niet bekend, maar veel gestolen en teruggevonden auto’s worden binnen afzienbare tijd ingeruild, ook al mankeert er concreet niks aan. Dat is puur gevoelsmatig. Er was in de afgelopen weken nogal wat verwarring in de pers over welke auto’s ‘diefstalgevoelig’ zijn. Daarbij kwamen rare conclusies naar buiten, bij gebrek aan deskundigheid. Zo werd keihard gesteld dat de Honda CR-V populair is bij het boevengilde. Dat is kletskoek, want zoveel CR-V’s rijden er niet rond. Andersom wordt ook de Volkswagen Golf consequent aangewezen als erg geliefd voor diefstal. Ik zeg niet dat het niet zo is, maar dat is de wet van de grote getallen, want er rijden er vele duizenden van rond. Het verhaal dat eigenaren van diefstalgevoelige auto’s een hogere verzekeringspremie moeten gaan betalen, hoor ik ook niet voor het eerst. Dan zal eerst eens moeten worden bepaald wat dan diefstalgevoelig is, absoluut (zoals die Golf) of relatief (zoals wellicht die Honda). Moderne auto’s zijn erg lastig ‘te kraken’, daarom wordt steeds vaker ingebroken in huizen, puur vanwege de autosleutels. Betere inbraakbeveiliging in huis betekent dus ook een maatregel tegen autodiefstal. Precies een tegengestelde tip is het om de sleutels gemakkelijk grijpbaar, bijvoorbeeld op een tafeltje in de hal te leggen. Als er wordt ingebroken voor de sleutels, komen de inbrekers waarschijnlijk niet verder. En verder? Een goed alarmsysteem helpt, vooral als uiterlijk goed is te zien dat het erop zit. Aan de andere kant: auto’s worden vaak op bestelling gestolen. Als een bepaalde auto precies het doelwit is, dan gaat die bij een professionele autodief echt mee, alarm of niet. Een voertuigvolgsysteem kan helpen een gestolen auto snel terug te krijgen, maar voorkomt geen diefstal. En verder, is het gewoon een kwestie van pech hebben, helaas! Bart van den Acker


Te Renault Clio TCe 90 ECO2 Dynamique: € 16.990

Door: Bart van den Acker

sT

In het verleden was de middenklasse traditioneel het grootste ‘marktsegment’ in de verkoop van auto’s in Nederland. Onder diverse invloeden is dat intussen verschoven naar een compactere klasse, het zogenaamde ‘Bsegment’, waarbij ook de allerkleinsten (A-segment) flink aan belang heeft gewonnen. Dat betekent voor automerken heel simpel dat een goed model in dat B-segment heel belangrijk is voor het commerciële resultaat van het hele merk. Uitzonderingen daarop zijn gemakkelijk te bedenken, maar de grote volumemerken zijn allemaal in dit B-segment aanwezig. Een ander gevolg van dat grote belang is dat de komst van een heel aansprekend nieuw model de concurrentieverhoudingen flink op z’n kop kan zetten. Dat is precies wat Renault nu doet met deze nieuwe Clio, bij voorbaat één van de belangrijkste nieuwkomers van de eerste helft van 2013.

LEVERINGSPROGRAMMA:

De Clio is er nu alleen nog als vijfdeurs, later dit jaar komt er een compacte stationcar. Vreemd genoeg komt er geen driedeurs, dat is voor ons land een gemis, maar in veel landen hebben vijfdeursmodellen de voorkeur. Voorlopig zijn er ook maar twee motoren voor de Clio beschikbaar: een benzinemotor en een diesel, beide zijn compleet nieuw ontwikkeld. De benzinemotor zit ook in de testauto. Dit is een driecilinder van 0,9 liter met een turbo, goed voor 66 kW/90 pk en met een CO2uitstoot van 95 g/km is die voor dit jaar vrij van BPM en Houderschapsbelasting. De diesel is een 1,2 liter viercilinder met precies hetzelfde vermogen als de benzinemotor, een CO –uitstoot van 83 g/km en uiteraard meer trekkracht en een lager verbruik. Alle uitvoeringen komen in aanmerking voor 14% bijtelling voor wie de Clio zakelijk ter beschik-king krijgt en er ook privé mee rijdt. Er zijn drie uitvoeringen van de Clio: Authentique, Expression en Dynamique.

De Clio heeft ‘dikke billen’ wat bijbij draagt aan zijn sterke uitstraling. De deurgreep van de achterportieachterportie ren is verborgen, een grapgrap je dat we al kennen en dat geen enkele functie heeft.

De Renault Clio onderscheidt zich met een heel eigen vormgeving, heel clean en niet voorzien van overbodige lijnen en details die de aandacht afleiden.

CARROSSERIE: Lekker eigenzinnig

Deze nieuwe Clio is het eerste model dat geheel is ontworpen onder leiding van de Nederlander Laurens van den Acker (géén familie). De Clio onderscheidt zich flink van andere moderne auto’s met zijn cleane, mooi geproportioneerde vorm, vrijwel zonder onnodige lijnen. Het front is onmiskenbaar Renault, maar de achterkant met z’n ‘dikke billen’ vind ik minstens zo kenmerkend. Er zit maar één ‘fout’ detail in het uiterlijk, dat is de verborgen deurgreep van de achterportieren. Niet handig, niet

www.autokievit.nl

Beknopte technische gegevens:

Lengte x breedte x hoogte: ...................................... 406 x 173 x 144 cm JAMMER DAT JE EENMAAL 984 kg Rijklaar gewicht (volgens kenteken): ........................................ Motorinhoud/aantal cilinders: ................................................. 898 / 3 Max. vermogen: .....................................66 kW (90 pk) bij 5.250 t/min DE Max. koppel: ....................................................135 Nm bij 2.500 t/min Aandrijving: .......................................................................voorwielen NIET MEER ZIET Gemiddeld brandstofverbruik volgens ECE-normen in l/100 km: ...... 4,1 Gemiddeld brandstofverbruik tijdens de test: ........................ 1 op 13,9 CO2-uitstoot in g/km: ......................................................................95 Energielabel: .................................................................................... A Topsnelheid: ........................................................................ 185 km/u Acceleratie 0 – 100 km/u: ...................................................... 11,8 sec.

BINNEN BUITENKANT

Concurrentie

Toyota Yaris 1.0 VVT-i Aspiration 5-deurs: ............................... € 14.885 Opel Corsa 1.2 start/stop Design Edition 5-deurs: .................. € 16.695 14% BIJTELLING & GÉÉN WEGENBELASTING Peugeot 208 Active 1.2 VTi 5-deurs: ....................................... € 16.970 NIEUWE MOTOR 3,2L/100KM Ford Fiesta 1.0 EcoBoost 5 STERREN EURONCAP 100 pk Titanium: .............................. € 17.700 Volkswagen PoloSCHERM 1.2 TSIMET 90 pk Highline 5-deurs: .................... € 18.592 MULTIMEDIA NAVIGATIE

Prijslijst belangrijkste versies:

Renault Clio TCe 90 ECO2 Authentique: .................................. € 13.490 Renault Clio TCe 90 ECO2 Expression: .................................... € 15.490  Renault Clio TCe 90 ECO2 Dynamique: 16.990 JE HERINNERT JE ALTIJD DE...............................€ EERSTE KEER. DE NIEUWE RENAULT CLIO. Renault Clio dCi 90 ECO2 Authentique: .................................. € 15.990 Renault Clio dCi 90 ECO2 Expression: .................................... € 17.590 Renault Clio dCi 90 ECO2 Collection: ......................................€ 18.990 Renault Clio dCi 90 ECO2 Dynamique: ....................................€ 19.290 AUTOKIEVIT BERGEN OP ZOOM ABRAHAM DE HAANSTRAAT 9-11 TEL. (0164) 23 69 52  = testauto

A U T Oeen fabrieksgarantie van minimaal 2 jr. en 12 jr. plaatwerkgarantie. Rentewijzigingen, drukfouten, prijs- en specificatiewijzigingen voorbehouden. nieuwe Renault geldt testauto: Volgende Afbeeldingen kunnen afwijken van daadwerkelijk geleverde auto. Voor meer informatie: bel gratis 0800-0303, kijk op renault.nl of raadpleeg uw Renault-dealer. N I Everbruik U W Smodellen: Min./max. getoonde 3,0-5,3 l/100 km. Resp. 33,3-18,9 km/l. CO 83-95 g/km.Line Skoda Rapid 1.4 TSI/DSG Elegance Business De nieuwe Renault Clio vanaf € 13.490,-. De genoemde vanafprijs is inclusief BTW en BPM. Exclusief kosten rijklaar maken, verwijderingsbijdrage en leges. Op elke

2

mooi en het vergroot de dode hoek, vooral rechtsachter. Het piepkleine ruitje dat er nog achter zit, kan daar onvoldoende aan veranderen. De oplossing met stootstrips onderin de portieren ken ik al van de Renault Mégane, maar is daarom niet minder handig. De Clio heeft standaard dagrijverlichting aan de voorzijde, in de vorm van twee streepjes LED’s, die gewoon in de grille zitten. Prima, de Clio zet zich hiermee af tegen al die gekunstelde creaties die veel andere merken hiermee uithalen. Het gebruik van veel glanzend zwarte delen in het uiterlijk is wel fraai, maar erg afhankelijk van de kleur van de auto. Bij een zwarte valt het natuurlijk helemaal weg.

INTERIEUR: Wennen: een róód dashboard

Ruimte is niet het sterkste punt van de Clio. De bagageruimte is met een inhoud van 300 liter wel één van de grootste in deze klasse, maar op de achterbank is het voor volwassenen echt behelpen. Ik ben niet echt lang, maar ik kan eigenlijk niet ‘achter mezelf’ zitten. Zodra er uit de kluiten gewassen Hollanders meerijden, wordt het lastig. Gelukkig is de zitpositie achter het stuur wel goed. Mooi en fijn stuur, trouwens. De testauto is voorzien van een opklapbare armsteun tussen de voorstoelen, maar die is zinloos, want als ik mijn arm erop leg, kan ik niet meer bij het stuur en andersom. De voorstoelen zelf zitten prima. De testauto heeft ook een knalrood (!) dashboard, dat is niet ieders smaak, maar het zit ook niet in elke Clio. Het glanzende zwart is wel in elke Clio te vinden, evenals de felle chroomaccenten. Dat is geen metaal, maar ook gewoon kunststof. De hele afwerking heeft wel iets ‘plasticerigs’. Bij lichtinval van achteren komt het nogal eens voor dat dit ‘chroom’ zo sterk spiegelt dat ik de tellers niet goed meer kan lezen. Die vragen toch al een beetje gewenning, want de Clio

heeft een snelheidsmeter met grote digitale cijfers. Dat suggereert een geweldige nauwkeurigheid, maar bij ijking blijkt die ook gewoon af te wijken. Een praktisch puntje is dat de verlichting in het dashboard altijd brandt. Dat hebben meer auto’s, maar bij de Clio betrapte ik mezelf er tot twee keer toe op dat ik in het donker wegreed zonder het licht aan te doen. Dat komt ook mede door die dagrijverlichting en vooral op felverlichte straten in de stad is dat gewoon gevaarlijk. De bediening van allerhande functies via het centrale ‘touchscreen’ werkt logisch. Zoals bij veel auto’s blijkt het nog niet zo simpel als je de navigatie wilt laten stoppen, terwijl er een bestemming is ingevoerd die je nog niet hebt bereikt.

TECHNIEK: Knappe driepitter

Die driecilinder turbomotor is een bijzonder fijn machientje. Hij past helemaal in de trend die ‘downsizing’ wordt genoemd en meer interessante kleine driecilinders heeft opgeleverd. Ik heb geen moment het gevoel gehad dat die ‘Joris Driepitter’ te kort schoot in vermogen. Mede door zijn gewicht van minder

dan een ton –dat mag ook wel eens in de krant!- is de Clio zelfs best lekker levendig. Wat alleen niet lukt, bij lange na niet, is het beloofde zeer zuinige brandstofverbruik realiseren. Renault zegt in de folder iets in de buurt van 1 op 23, maar ik reed gemiddeld zo’n beetje 1 op 14. Daarbij ga ik niet uit van de meestal leugenachtige boordcomputer, maar gewoon: kilometers delen door liters. Ik heb daarbij volop gebruik gemaakt van de cruise control, het stop/start-systeem en de schakelindicatie. Goed, als ik echt mijn best doe kan ik 1 op 15 nog wel halen, maar 1 op 20 met geen mogelijkheid, laat staan 1 op 23. Dit geeft ook eens te meer de betrekkelijkheid aan van al die mooie fiscale zuinigheidsregels. De vijfbak schakelt netjes, de besturing is voldoende nauwkeurig. Er is nog een aspect aan de Clio dat me verbaast. Waarom is de afstemming van vering en schokdemping zo hàrd? Wat is er met het ooit spreekwoordelijke Franse comfort gebeurd? Ik voel elke oneffenheid in het wegdek, niet alleen op klinkerstraten, maar ook –vooral- op autosnelwegen. Waarom zou eens mens dat willen? Ik hou er in elk geval niet van en het doet voor mij afbreuk aan de rijervaring met de Clio.

CONCLUSIE

De Clio is een heel moderne auto, die zich sterk onderscheid van anderen. Dat zal een trendgevoelige kopersgroep beslist aanspreken. Of de kopers van vorige Clio’s meteen overstappen, kan ik niet inschatten, maar Renault trekt beslist veel nieuwe kopers naar de showroom. In hoeverre het de fiscale voordelen zijn die overtuigen, of de auto zelf, is lastig in te schatten.

Het rode dashboard zit niet in alle uitvoeringen en zal niet ieders smaak zijn. Het is wel grappig, weer eens iets anders. Het display in het midden is een touchscreen met diverse functies, er zijn ook verschillende uitvoeringen van.


De bewegende klokken van BC Actief.

Spuit Elluf was uiteraard ook weer van de partij, geen carnaval compleet zonder de rode boef

De prins en zijn gevolg reden achteraan de stoet

Koude wind dwin g t ie d e re e n to t m e e d o e n

Wjeeldrecht in beweging

WJEELDRECHT - Wjeeldrecht is dit jaar flink in beweging gekomen. Oud, jong, tweewielers, de benenwagen, de rollator of gewoon een prachtige carnavalswagen: alles kwam langs in Wjeeldrecht tijdens de optocht door Woensdrecht en Hoogerheide. DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN Nu was het ook niet zo raar om in beweging te komen tijdens de optocht, want er was genoeg muziek te horen. Daarnaast was het ijzig koud door de wind die zo nu en dan de kop opstak. De enige manier om dan weer warm te worden was door te bewegen. En dus deden sommige toeschouwers maar al te graag mee als zij uit het publiek werden geplukt. Of ze nu een berg moesten beklimmen op de fiets of op een scooter meereden, in beweging komen, dat deden ze wel. Oudjes Zoals vanouds begon de optocht van Wjeeldrecht in Woensdrecht. Daar waren de straten relatief goed gevuld en ook op de Nieuweweg stond het nodige publiek. Maar natuurlijk trok de Raadhuisstraat het meeste volk, op sommige punten stond het publiek rijendik om zich te vergapen aan alle kleurrijke optochtdeelnemers. Sommige deelnemers waren aardig op leeftijd, zoals de twee bejaarde dames José en Jolanda met rollators die nog maar eens benadrukten dat ‘ok d’n oudjes van Wjeeldrecht in beweging z’n’. Een ander oudje werd geholpen door Oos Tien, die de rolstoeldriedaagse wat wilde promoten. Niet altijd even

zachtzinnig werd de oude (poppen)dame uit haar rolstoel geplukt om aan de zwier te gaan met Oos Tien. De oudjes vielen wel in de prijzen, want zowel José en Jolanda als Oos Tien gingen naar huis met de eerste prijs! Publieksprijs Bewegen kun je lopend of dansend, maar ook vliegen is een vorm van beweging. In een gemeente met een eigen vliegbasis hoort vliegen er gewoon bij en dus gingen De Vliegende Snoeken in volle vaart naar de eerste prijs bij de Kleine Groepen. Een optocht is uiteraard niet compleet zonder carnavalswagens. De toeschouwers werden dan ook verwend met 13 grote wagens. BC De Papagaai ging met de winst naar huis, want hun 1001 nachten carnaval viel in de smaak bij de jury. Voor het eerst was er ook een publieksprijs en het publiek oordeelde anders dan de jury, want deze prijs ging naar BC De Bokkerijders. BC De Bokkerijders mocht zelfs met twee prijzen naar huis, want ze werden ook nog tweede bij de B-wagens. Derde werd BC We Zen Wir De Leste met een wagen vol Venetiaans Carnaval. Meer foto’s zijn te vinden op www.internetbode.nl

De leutplisie controleerde of er wel genoeg leut was.

Ook de ridders bleven goed in beweging.

De optocht trok eerst door de Woensdrechtse straten, gevolgd door die van Hoogerheide.

José en Jolanda lieten zien dat de oudjes van Wjeeldrecht in beweging blijven

Bombay in Hoogerheide, goed voor de 1e prijs. PAGINA 18

FOTO’S JOSÉ VAN DER WEGEN


Guard zoekt mannen en vrouwen met initiatief voor de beveiliging Het succes van Guard Academy is de unieke combinatie van theorie en praktijk.

Roselina

Guard Academy houdt op zaterdag 2 maart een speciale selectie- en adviesdag voor de opleiding MBO beveiliger 2 op haar vestigingen te Deventer, Nijmegen, Amsterdam en Dordrecht. Diegene die de opleiding met succes afronden zijn kort daarna vrijwel zeker van een baan in de beveiliging. Ruim 80% van de cursisten heeft na het behalen van het beveiligingsdiploma binnen 2 à 3 maanden een baan in de beveiliging gevonden. Ondanks de crisis is de vraag naar beveiligers namelijk nog steeds groot. Beveiligingsbedrijven vragen nog steeds goed opgeleid personeel. Dit komt onder meer door de steeds strenger wordende veiligheidseisen. Niet alleen bij luchthavens, maar ook bij scholen, ziekenhuizen, banken, overheidsgebouwen, industrieterreinen en evenementen. Bovendien neemt nog steeds de criminaliteit in omvang toe. Guard heeft in de loop der jaren honderden beveiligers opgeleid. De opleiding is intensief en duurt een half jaar. Bijna alle toegelaten cursisten slagen en vinden zeer snel werk in de beveiliging. Nog steeds wordt bij beveiligers gedacht aan grote sterke mannen. Niets is minder waar. Ook aan vrouwen in de beveiliging is steeds meer behoefte net als aan 45 plussers. We moeten hier bij denken aan werkzaamheden zoals telefoniste, receptioniste en conciërge functies op scholen, baliewerkzaamheden in overheidsgebouwen, maar ook front- en backstage activiteiten bij vele soorten evenementen en winkelbeveiliging.

Wilt u op een leuke manier wijzer worden?

Wilt op bedrijven een leuke manier worden? Bij ons u kunnen en particulieren terechtwijzer voor erkende opleidingen, trainingen en workshops die en leukparticulieren en leerzaam zijnterecht om te volgen Bij ons kunnen bedrijven vooro.a.: Kantooropleidingen erkende opleidingen, trainingen en workshops die leuk en Administratief medewerker start 11 maart leerzaam zijn om te volgen o.a.: Commercieel administratief medewerker start 11 maart Communicatie: Secretaresse start 5 en 6 (ook Medisch en Juridisch) Een goed met types (start 2 juni) Juridische kennisgesprek start 11 april en lastige 20 augustus Om de tafel metstart de medewerker (start 23 mei) Juridische Vaardigheden 11 april en 20 augustus Medisch start 9 april 7 mei) Als Correspondentie de telefoon gaat….(start

Omgangskunde start 9 april Medische Terminologie start 22 augustus Management: Financieel Personele Zaken in een notendop (start 19 mei) Basiskennis Boekhouden en Calculatie start 8 mei Alleen een hond heeft baas (23 mei) Praktijkdiploma Boekhouden starteen 28 augustus Even op de stoel van de werkgever (5 mei) Managementopleidingen Middle Managment start 10 april Voortgezet Management start 7 september Managementsuppport: Financieel Mangenment voor de niet-financïele manager 8 maart En zo is het afgesproken (notuleren) (startstart 7 mei) (diploma Stibex) Van factureren tot incasseren (start 9 mei en 25 juni) Overige trainingen Het mysterie van financiën (start 2 juni en 29 Social Media (workshop) start 16 maart augustus) Zakelijk Engels start 5 en 6 maart Engels voor de secretaresse (start 6 mei en 27 Plannen en organiseren met Outlook 29 maart augustus) Notuleren met de laptop 5 april, 18 mei, 28 juni

Om te mogen werken in de beveiliging is een MBO niveau 2 diploma vereist. Dat geslaagden van de Guard opleiding met dat diploma snel een baan vinden komt doordat de opleiding tot de meest complete en beste in Nederland mag worden gerekend. Guard biedt dan ook vele extra vakken zoals zelfverdediging, AED, parkeerregelaar en EHBO. Uniek is dat Guard de theorie opleiding combineert met een zeer gevarieerd praktijkgedeelte. Zo kunnen cursisten brede werkervaring opdoen en in de volle breedte kennismaken met het vakgebied. Ook kan de stage worden ingericht rondom de persoonlijke situatie van de stagiair en kan er tevens op veel momenten in de week stage worden gelopen. Ook in de weekenden. Een stage bijna op maat dus en aangepast aan de persoonlijke situatie. Guard kent eigenlijk geen uitvallers. Dit komt door de uitgebreide selectie vooraf. Zo wil de opleiding teleurstellingen voorkomen bij de cursist. Guard screent dan ook altijd vooraf. EEN TOEKOMST IN DE BEVEILIGING DIE WERKT EN LOONT Studeren kost helaas geld. Veel mensen die graag bij Guard de opleiding willen volgen hebben dat geld bij de start van de opleiding niet. Helaas is ook de overheid sinds enige tijd niet meer bereid om scholing te vergoeden. Guard merkt dan ook dat veel mensen niet meer willen en kunnen wachten op een bijdrage vanuit bijvoorbeeld het UWV of de Gemeente. Ze tonen zelf initiatief, investeren zelf en nemen zo hun eigen toekomst in handen. Een belangrijke reden voor Guard om te starten met een eigen studiefinancieringfonds waardoor voor iedereen met initiatief de opleiding toegankelijk en betaalbaar blijft. Voor inschrijving aan de opleiding is deelname aan de selectie- en adviesdag verplicht. Verder mag een cursist geen strafblad hebben. Inschrijven voor de selectie- en adviesdag kan via de website van Guard Academy, www.guardgroup.nl

Coaching & Officemanagement

Lorentzweg 20 Energieweg 11B 4691 SR Tholen 4691 SE THOLEN Telefoon: 0166-603036 Telefoon: 0166-603036 GSM: info@roselina.nl 06-20626810 E-mail: Internet: www.roselina.nl

E-mail: roselina.langius@tiscali.nl Internet: www.roselina.nl

erkend opleidervoor voor LSSO, LSSO, Nemas Nemas en Wij sturen Wij Wij zijnzijn erkend opleider ende deAssociatie. Associatie. u graag informatie toe, ook is een (kosteloos) intakegesprek mogelijk. Nieuwsgierig geworden? Wij sturen u graag informatie toe. Ook kunt u een afspraak maken voor een (gratis) intakegesprek.

Stoppen ! met roken Lasertherapie

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

GOEDKOOPSTE PUINCONTAINERS!

Afslanken met succes!

Heeft u binnen een week een goedkopere aanbieding in uw regio, dan ontvangt u het verschil terug!

De behanDeling worDt vergoeD www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Lasertherapie

vaarbewijscursus Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

Roosendaal - Breda - Bergen op Zoom Willemstad - Lage Zwaluwe - Dongen Etten-Leur - Rotterdam staRt BEgin MaaRt spoedcursus op zaterdag Telefoon 0165-546707

www.yachtconsult.com.

OPTIEPAKKETTEN MET 50% KORTING.

De nieuwe

MOKKA

LANG GENOEG GEWOON GEDAAN.

Meer informatie? www.mokka-aktie.nl

Maak kennis met de Opel Mokka, de nieuwe compacte SUV die niet alleen ongelofelijk veelzijdig is, maar ook uitzonderlijk stijlvol. Een auto waarmee u zich kunt onderscheiden van de massa. Zeker met onze aantrekkelijke optiepakketten. Kies nu bijvoorbeeld voor een Opel Mokka Cosmo en u krijgt het Executivepakket, met o.a. navigatie, Electronic Climate Control, achteruitrijcamera en telefoonvoorbereiding met bluetooth en stuurwielbediening met 50% korting. Kom naar onze showroom en profiteer!

onderdeel van Automotions

onderdeel van Automotions

AutoTeam Roosendaal, AutoTeam Bergen op Zoom, AutoTeam Goes, AutoTeam Vlissingen,

Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: liter/100 km: 4,5-6,5; kms/liter: 22,2-15,4; CO2 gr/km 120-153.

Van Beethovenlaan 6, (0165) - 578578 Erasmuslaan 6-10, (0164) - 279200 Pearyweg 19, (0113) - 237923 www.autoteam.nl Bedrijfsweg 2, (0118) - 461710

Er is al een Opel Mokka vanaf € 22.645,-. Prijs inclusief BTW/BPM, exclusief kosten rijklaar maken en recyclingbijdrage. Deze actie is geldig op particuliere klantenorders vanaf 1 januari t/m 30 maart. Wijzigingen voorbehouden.


Treeport en NL Greenlabel trekken samen op “Treeport maakt van West-Brabant het meest aantrekkelijke boomkwekerijgebied van Europa.” Op duurzaamheidsgebied worden er grote stappen gemaakt in dit gebied. Door projecten als ‘Schoon Water in de Boomteelt’, ‘Treeport Energiek’ en het ‘Nestkastenproject’ wordt gewerkt aan een schonere omgeving, een duurzamere bedrijfsvoering en meer biodiversiteit. Met de Treerun wordt er efficiënter vervoerd wat direct leidt tot minder transportbewegingen, minder verkeersoverlast en minder milieubelasting. Met Planty Pot worden potten van biologisch

afbreekbaar plastic ontwikkeld. Kortom allemaal maatregelen die bijdragen aan een betere wereld. Prachtig allemaal, maar hoe krijg je dit overtuigend gecommuniceerd aan andere partijen in de keten? Door het partnerschap van Treeport met NL Greenlabel worden al deze inspanningen daadwerkelijk zichtbaar gemaakt voor de buitenwereld. NL Greenlabel is in het leven geroepen om het gebruik van duurzame materialen in de buitenruimte met een meetbaar lage ecologische footprint te stimuleren. De overtuiging is dat door het zichtbaar maken van wat je op het gebied van duurzaamheid doet er een voorkeurspositie in de markt verkregen kan worden. Als instrument kan daarbij bijv. de duurzaamheidsscan ‘Groen is leven’ worden gebruikt die inmiddels bij 60 leden van Treeport uitgevoerd is. De te benaderen markt is zeer breed; van consument en de overheid tot hovenier en tuincentra. Het label legt een koppeling tussen boomkwekers en leveranciers van dode materialen. Maandagavond 4 februari was Lodewijk Hoekstra,

‘De boom in met treeport’ Rubriek bomen over bomen

bekend van het tv-programma Eigen Huis en Tuin, te gast in het eerste Treeportcafé van 2013. Lodewijk is een van de oprichters van het label. Door Treeport was hij uitgenodigd om meer te komen vertellen over de collectieve overeenkomst die Treeport en NL Greenlabel onlangs hebben gesloten. Onder belangstelling van zo’n 50 aanwezigen heeft Lodewijk uitleg gegeven over het label en zijn de Treeport-leden in de zaal uitgedaagd om mee te denken in de verdere ontwikkeling van het label. Inmiddels hebben 6 Treeport-leden zich hiervoor aangemeld. Zij gaan samen met het team van NL Greenlabel, ingenieursbureau Royal HaskoningDHV en Treeport het label verder ontwikkelen.

BEDRIJF UITGELICHT:

boomkwekerij isidoor van Hassel bV

Stachyurus bloeit nog vóór de lente Stachyurus rekent men tot de winterbloeiers maar de plant opent zijn bloemen pas echt als sneeuw en vorst alweer ver op hun retour zijn. De heester bloeit dus tijdens de overgang van winter naar voorjaar en is daarmee de opvolger van toverhazelaar en diverse Prunus- en Viburnumsoorten die écht in het hartje van de winter hun bloemen openen. Stachyurus groeit van nature in het Verre Oosten, met name in Nepal, China en Japan. Belangrijkste kenmerk van de heester is dat hij bloeit op het moment dat het nieuwe blad gaat uitlopen óf nét daarvoor. Vrijwel altijd zijn de bloemen lichtgeel, soms is er sprake van crèmewit of lichtrood. Als Nederlandse naam heeft Stachyurus staartaar. Het Griekse woord stachus betekent aar en ouro betekent staart. De naam verwijst naar de bloemen die samen een staartvormige bloeiwijze vormen. Van de staartaar zijn slechts enkele bladverliezende soorten geschikt voor het Nederlandse klimaat. S. praecox en S. chinensis zijn de bekendste. S. praecox is afkomstig uit Japan waar hij aan bosranden in struikgewas groeit en vanwaar hij in 1859 werd ingevoerd. De soort, die in de Nederlandse tuin amper 3 meter hoogte haalt, is voldoende winterhard maar bij jonge exemplaren kunnen takken en uitlopend loof tijdens een late nachtvorst wat beschadigen. In februari of maart, afhankelijk van de weersomstandigheden, verschijnen de bloemen in trossen die tot 10 cm lang zijn. Omdat men de plant meestal via zaad vermeerdert, verschilt de troslengte per plant. Ook de bloemkleur, die meestal crèmegeel is, kan iets verschillen. Uitbundiger bloeiend dan de gezaaide soort zijn de diverse gestekte cultivars. ‘Petra’ heeft heldergele en relatief grote bloemen terwijl ‘Rubrifolius’ donkerrode bloemknoppen heeft en crèmeroze bloemen. S. chinensis is een bladverliezende struik die van nature in Midden-China groeit waardoor de winterhardheid iets beter is. In 1908 bracht men de eerste exemplaren naar de Verenigde Staten. S. chinensis groeit wat lager en breder dan S. praecox en is te herkennen aan de opvallende purperen tint van de jonge twijgen. Ook bij deze Chinese soort openen de bloemen zich vanaf eind februari. In ieder geval nog voordat het nieuwe loof zich ontvouwt. De bloemtrossen zijn tot 15 cm lang en de bloemkleur is bleek geelgroen. De cultivar ‘Celina’ heeft veel langere bloemtrossen, soms tot 20 cm. Verder zijn er drie bontbladige selecties bekend. ‘Magpie’ – Engels voor ekster – heeft groene bladeren met een crèmekleurige rand. De groei is vrij zwak en de winterhardheid minder dan bij de soort. ‘Joy Forever’ is een bontbladige cultivar waarbij de bladrand van groengeel naar crèmekleurig verandert. Deze cultivar is en groeit sterker dan ‘Magpie’. ‘Goldbeater’ loopt heldergeel uit maar verkleurt later in het seizoen groengeel. Stachyurus is een makkelijk groeiende plant die het goed doet op een zonnige plaats maar ook in de halfschaduw gedijt. Vanwege zijn sterkte is het ook een prima plant voor plantsoenen waar hij als vroege voorjaarsbode een opvallende rol vervult. Tekst: Emiel van den Berg

Bedrijfstype: kwekerij en handelsbedrijf Plaats: Wernhout, gemeente Zundert Sortiment: Onze kwekerij bestaat uit drie hoofdteelten: kluitplanten (naaldhout en struiken), beveerde spillen en lichte laanbomen. Het assortiment naaldhout, beveerde spillen en laanbomen bestaat vooral uit wilde soorten. Hiernaast wordt bosplantsoen op contract gekweekt. Heeft u participaties van Treeport: ja Waar bent u trots op wat betreft uw bedrijf: Ons bedrijf heeft een breed assortiment. Hierdoor is er ook een brede klantenkring ontstaan, waaronder aanlegbedrijven, handelaren, hoveniers, tuincentra, gemeenten etc. Ik ben er trost op, dat we het voor elkaar krijgen om zo’n brede klantenkring te bedienen. Dit vergt immers veel kennis, inspanning en organisatie. Een gegeven dat naar mijn mening, vandaag de dag nog wel eens onderschat wordt.

Biljartvereniging Boulevard 40 jaar

VV METO

WOENSDRECHT - Van 1983 tot 1993. Tijdens het seizoen van 1983/1984 speelde de eerste dames mee in de competitie van de BBWH, iedere zondagochtend kregen de dames les van Pau Goossens om het biljarten onder knie te krijgen.

Uitslagen senioren Zondag 17 februari METO 1-Roosendaal 2 1-1 Rimboe 2-METO 2 1-4 Schijf 4-METO 5 4-2 METO dames-Dosko dames 5-0

Doordat het ledental snel groeide was er een tweede biljart nodig. De toenmalige eigenaren Jan en Gonda Nuijes plaatste een tweede biljart in de zaal. Dit biljart werd in 1984 officieel in gebruik genomen door Dick Jaspers uit St. Willebrord en Marcel Hopmans uit Wouw. Dick Jaspers was toen Europees Kampioen Jeugd. Tijdens dat jaar

sloot men zich ook aan als vereniging bij de KNBB (de koninklijke Nederlandse biljartbond). In de loop van deze jaren heeft de vereniging diverse malen voor deze bond wedstrijden van district- en gewestelijke kampioenschappen georganiseerd. In 1992 mocht de vereniging zelfs het Nationaal Kampioenschap 2e klas libre klein organiseren. Maar ook voor de BBWH was men actief in het organiseren in de finales. In de competities van de BBWH werden successen behaald, zo werd Boulevard 1 in de 1e klas zowel in seizoen 1989/1990 als 1992/1993 kampioen. In de 3-banden competitie werd Boulevard 2 in 1992 kampioen in de 1e klasse. Het 40-jarig bestaan wil de

feestcommissie niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Op 4 mei 2013 wordt een receptie van 14.00 tot 16.00 uur en een reünie van 16.00 tot 19.00 uur georganiseerd. Bij de reünie zijn alle oud-leden en leden van harte welkom om terug te kijken naar een sportieve en een gezellige tijd. Kom naar de reünie en geef je op, zie onderstaand emailadres en telefoonnummer: Graag willen wij terugblikken met oude foto’s en krantenartikelen om samen herinneringen op te halen. Wie nog materiaal in zijn/haar bezit heeft kan zich ook melden bij het onderstaande emailadres en telefoonnummer: boulevard40jaar@gmail.com en tel. 0164-241322 tot 17.00 uur bij Michel Nuijes. Wordt vervolgd.

Knutselen en tekenen bij Jeveo HOOGERHEIDE - Stichting Jeveo biedt al enkele jaren knutsel- en tekenlessen aan. Knutselen staat voor met plezier leuke dingen maken, waarbij rekening wordt gehouden met de leeftijd van de deelnemers. Iedere week krijgen de kinderen in de les een nieuwe opdracht, die ze met het beschikbare materiaal mogen uitwerken. De knutsellessen worden gegeven voor kinderen van 5-12 jaar op maandag in MFC Kloosterhof. Tekenen biedt kinderen de mogelijkheid

om kennis te maken met de basisbeginselen van tekenen en schilderen. De docenten houden rekening met het niveau van de leerling en begeleiden hen in hun creatieve ontwikkeling. De lessen worden gegeven voor kinderen van 8-20 jaar op donderdag in MFC Kloosterhof. Lijkt het jou leuk om aan te sluiten bij één van deze lessen? Kijk voor meer informatie en de lestijden op onze website www.jeveo.org of neem contact op met Mirjam Geers, tel: 0164-610939 / e-mail: voorzitter@jeveo.org. PAGINA 20

Wat vindt u mooi aan het vak: De diversiteit van het vak vind ik fascinerend. De boomkwekerijsector kent een enorm assortiment met vele verschillende teeltwijzen. Maar daarnaast is het ook mogelijk om van een en hetzelfde uitgangsmateriaal, verschillende eindproducten te produceren. Ik denk dan ook dat veel bedrijven er individueel sterker van zouden kunnen worden als binnen de sector meer samen gewerkt zou worden. Wat ik jammer vind is dat er mede door massa productie, veel knowhow verloren zal gaan. Wat is uw favoriete boom: Om eerlijk te zijn heb ik geen uitgesproken favoriete boom. Ik vind juist de diversiteit in soorten en variëteiten het interessante aan onze sector. In ons bedrijf bestaat het grootste gedeelte van het assortiment bomen uit wilde soorten. Ook wilde soorten hebben regelmatige een hoge sierwaarde. Zo heeft een Quercus palustris vaak een prachtige herfstkleur.

Programma senioren Zondag 24 februari 14.30 METO 1-Virtus 1 12.00 METO 2-SAB 2 10.30 METO 3-Zeeland sport 2 10.00 ODIO 5-METO 4 10.00 RSV 5-METO 5 12.00 BSC 9-METO 6 10.00 METO dames-Steenbergen dames Dinsdag 26 februari 20.00 METO 1-NOAD’67 1 Uitslagen jeugd Zaterdag 16 februari METO F2-Halsteren F5 2-4 METO M1-Cluzona M1 9-2 METO E2-Roosendaal E5 1-10 METO E4-MOC’17 E10 8-3 METO D3-DSE D3 10-0 METO C1-Hoeven C1 4-1

METO A1-ODIO A1 2-1 MOC’17 E11-METO E5 2-5 MOC’17 F8-METO F3 10-1 MZC’11 D1-METO D1 3-1 DEVO F1-METO F1 3-2 RSV E1-METO E1 2-9 Roosendaal C5-METO C2 4-1 Programma jeugd Zaterdag 23 februari 8.45 METO F2-Roosendaal F7 8.45 METO F3-WHS F2G 10.00 METO M1-Internos F7 10.00 METO E1-Alliance E2 10.00 METO E2-Halsteren E3 11.30 METO D3-Alliance D4 11.30 METO D4-MOC’17 D4 13.00 METO C1-Cluzona C1 14.45 METO A1-DIOZ A1 8.30 Tholense Boys E4-METO E5 8.45 MOC’17 F13-METO F4 9.30 FC Bergen E2-METO E4 9.30 SC Kruisland F1-METO F 10.30 SC Gastel D1-METO D1 12.00 NVS D1-METO D2 13.15 Roosendaal B2-METO B1 15.00 DVO’60 C5-METO C2


Zonder jou is er geen bal aan! hooGerheide - onder het motto “Zonder jou is er geen bal aan!” houdt tennisvereniging Mattemburgh op zondag 3 maart voor basisschoolkinderen van groep 3 t/m 8 een spel- en tennismiddag. Deze middag staat in het teken van bal- en slagvaardigheid. Op speelse wijze kunnen de kinderen kennismaken met tennis. Kijken of zij ‘het balgevoel’ hebben. Onder leiding van onze tennislerares Marjolein Meulenberg

wordt de kinderen een gezellige en sportieve middag aangeboden. De kinderen worden afhankelijk van hun leeftijd ingedeeld in kleine groepjes en zullen zeker een uur lang sporten spelactiviteiten doen op de binnenbanen van Sports & Pleasure, (denk dus aan binnenschoenen!) Sportlaan 2 te Hoogerheide. Deze middag zal starten om 13.00u. Heb je je nog niet ingeschreven en wil je toch meedoen? Stuur dan uiterlijk maandag 25 februari een mailtje aan jc@tvmattemburgh.nl

Tonpraoten Ossendrecht ossendrecht - Zaterdagavond 16 maart zal in de drieschaar te ossendrecht voor de 2e keer tonpraoten gehouden worden. de opbrengst van deze avond komt geheel ten goede aan het kwF, alpe d’huzes (team MoZes) Na het succes van vorig jaar hebben we nog meer aandacht geschonken aan de bedoeling van deze avond. Namenlijk U zoveel mogelijk laten lachen. Lekker in een huiselijke sfeer doordat u aan tafeltjes kunt zitten en het personeel van de Drieschaar u heel de avond voorziet van datgene wat u besteld. deelnemers Dit kunnen we doen door weer 6 fantastisch goede tonpraoters aan u voor te stellen. Trots zijn we ook op het feit dat we “Rien Bekkers” bereid hebben kunnen vinden om als enige Oost-Brabander te praoten tegen 5 West-Brabanders. Rien is bekend van vorige edities van Omroep Brabant (Keijebijters kletstoernooi) welk hij 2 keer achter elkaar heeft gewonnen. De deelnemers voor de 2e Ostrechtse Tonpraoavond zijn: Rien Bekkers, Marijn Klippel, Sepke de Veekoopman, Den Teun, Kaat van de Kaai, Jo Meulemaans. De zaal gaat open om 19.30uur kaarten De mensen die kaarten besteld hebben (en dat zijn er veel) kunnen hun kaarten verkrijgen op de avond zelf. Verder kunt u kaarten kopen of bestellen bij: C. Schenkenberg 0612464514, cpschenkenberg@hetnet.nl; De Drieschaar, 0164-672131.

ZONDAG 24 FEBRUARI 2013

BEZICHTIGEN : 13u30 – VERKOOP : 14u00

ROMMEL- EN ANTIEKVEILING

We hebben een ruim assortiment van voorgerechten en soepen. Tevens kunt u bij ons terecht voor diverse vlees- of visgerechten. Een combinatie is uiteraard ook mogelijk al dan niet voor meerdere personen. Voor de kinderen hebben wij een bijpassende menukaart samengesteld. Indien u afhaalt krijgt u 10% korting.

Zo organiseren de samenwerkende instellingen Bibliotheek, KBO-Huijbergen, VVH en Wilhelmiet een cursus Kom verhaal halen in Huijbergen. Verdieping van leeservaringen staat daarin centraal. Aan de hand van een aantal fraaie verhalen uit de naoorlogse Nederlandstalige literatuur ontdekken de deelnemers spelenderwijs welke trucs schrijvers toepassen om hun lezers te boeien. Zo wordt het leesplezier gestimuleerd, worden amateur-auteurs uitgedaagd bepaalde kunstgre-

Kinderverjaardag is Bowlingparty

3 gangen keuzemenu €22,50. U hebt keuze uit: • 23 voorgerechten • 23 hoofdgerechten (vlees en vis) • 12 nagerechten Geldt van dinsdag t/m zondag (incl. feestdagen)

Resto Buffalo

“GRATIS BOWLEN” vanaf 4 personen*

Op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag v.a. 15.00 uur Leeftijd tussen 6 en 13 jaar. Min. 6 pers. Een uur bowlen, 2 cons., frietje met frikandel/ kroket met ketchup en mayonaise, kinderijsje, kinderfilm en kinderdisco. TOTAAL SPOTPRIJS

Geopend: v.a. 16.00 uur. Ma. gesloten, behalve op feestdagen.

Grieks Restaurant Knossos - sinds 1999 Lievevrouwestraat 4, Bergen op Zoom, Tel. 0164-242607, www.knossos.nl

GEZELLIG TAFELEN krijgt u een uur

GRATIS BOWLEN * min. 4 volwassenen

Tegen inlevering van deze advertentie

€ 8,- p.p.

Graag reserveren.

voor het laatste actuele lokale nieuws kijk op www. internetbode.nl

Bel: 0165-536360 Na 12.00 uur

Bowling-Resto Buffalo Damstraat 52a te Roosendaal www.bowlingroosendaal.nl

Wintermenu! 3 gangen v.a. € 9,95

Grand eetcafe De Kroon

Afhankelijk van de inschrijvingen wordt dan uw trainingsdag bepaald. Indien er onvoldoende inschrijvingen zijn voor een trainingsmoment kunnen we besluiten deze te annuleren. Na afloop van deel 1 bent U prima in staat om 5 kilometer aan een stuk hard te lopen. Er zijn maximaal 25 plaatsen beschikbaar per trainingsmoment, dus schrijft U zich snel in, want vol is echt vol. De kosten voor de cursus dienen tijdens de informatieavond te worden voldaan. Deel 2 gevorderde cursus tot 10 kilometer | 60 minuten. Deze cursus is bedoelt voor de volwassenen die deel 1 van de beginnerscursus hebben gevolgd en die verder willen of degene die al enige loopervaring hebben opgedaan. Deze loopt door t/m de Bergse Havenloop in oktober 2013. Inschrijving voor het 2e deel vind plaats tijdens een info avond aan het einde van deel 1. Na afloop bent U prima in staat om 10 kilometer of 60 minuten aan een stuk hard te lopen. Kosten van deel 2 zijn inclusief inschrijving Bergse Havenloop. U dient zich, vooraf per email aan te melden bij Jacques van Gool, wegatletiek@spado.nl

Boomstraat 2 Huijbergen, tel. 0164-642974, klijspost@hetnet.nl GRATIS PARKEERGELEGENHEID

voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws www. internetbode.nl

BOUW JE WERELD

21e editie N FESTEIJ GO®

Kom verhaal halen in Huijbergen huijberGen - na de zeer geslaagde reeks bijeenkomsten in het teken van ‘kunstbeleving met Gerla roef’ valt er in 2013 opnieuw op cultureel gebied het een en ander te beleven in huijbergen.

(Er mogen geen dieren in de hallen) inl.en reserv. 0165-302682 of www.deMaRkTen-wouw.nl

2013

Deel 1 beginnerscursus tot 5 kilometer | 30 minuten. De cursus is bedoeld voor volwassenen die nog geen loopervaring hebben opgedaan of die in het verleden wel eens hebben hardgelopen en weer willen beginnen. De cursus begint op woensdag 27 maart om 19.30 uur met een informatieavond in het clubhuis van AV SPADO, gelegen naast de atletiekbaan op sportpark Rozenoord in Bergen op Zoom. Vervolgens vind er 1x per week een gezamenlijke training plaats tot aan de schoolvakanties. De keuze van trainingsdagen zijn maandag-, dinsdag- en donderdagavond om 19.30 uur en op zaterdagmorgen om 9.00 uur. U kunt een voorkeur aangeven voor twee van deze trainingsmomenten.

3 MRT. klundeRT spoRThal de nieRvaeRT 10 MRT. oud-GasTel spoRThal T veeRhuis 17 MRT. hoeven spoRThal de paRResTee 24 MRT. hooGeRheide M.F.C. kloosTeRhoF 30 MRT. hansweeRT (bRadeRie) open 10-18u 31 MRT. zundeRT spoRThal ondeR de MasT RoMMelMaRkTen open 9:00/16:30 uuR

Voor de échte Griekse keuken bent u bij ons aan het juiste adres!

SPADO start loopgroep voor beginnende hardlopers woensdrecht - kunt u ook zo genieten van lopers die schijnbaar moeiteloos door de natuur bewegen? ontspannen leren lopen is ook voor u weggelegd! vanwege grote belangstelling organiseert atletiekvereniging spado uit bergen op Zoom opnieuw een cursus voor beginnende hardlopers (m/v).

ROMMELMARKTEN MAART

P.C., KERKSTRAAT 62, ESSEN (B) ORG.: KH DE VERENIGDE STATIEVRIENDEN INFO: +32 485 139 503

OPEN DAG TV MATTEMBURGH

L MET LE GO

® bouwwerken • Grote rijden st ed w uw Bo •

pen zélf toe te passen en krijgen leden van leesclubs een instrumentarium in handen om de beoordeling en bespreking van boeken meer inhoud te geven. De cursus zal worden gegeven op alle donderdagen van maart én de eerste donderdag van april, telkens van 9.30 tot 11.30 uur, in de bibliotheek van Huijbergen. De begeleider van de cursus is dorpsgenoot Joop de Krom, gepensioneerd leraar Nederlands én verwoed lezer. Hij denkt dat de bijeenkomsten leden van lees- en schrijfclubs zullen aanspreken en eigenlijk iedereen die van verhalen houdt. En wie doet dat niet? Belangstellenden kunnen zich tot vrijdag 1 maart opgeven bij Joop de Krom, tel. 0164653806 of per e-mail joopdekrom@hetnet.nl.

MODELBOUWSHOW.NL

23 en 24 februari 2013 | 10.00 tot 18.00 uur tickets online te bestellen www.zeelandhallen.nl

vanaf 3 t/m 12 jr € 5,00 vanaf 12 jr € 10,00 PAGINA 21


Bureau Mayet brengt nu ook doe-hetzelf echtscheiding: www.digi-scheiden.

ARWB crosskampioenen bij Spado

Om aan de vraag van mensen die zelf willen scheiden te voldoen, biedt Bureau Mayet vanaf heden een digitale doe-het-zelf scheiding aan: Digi-scheiden.nl. Geschikt voor mensen die er samen goed uit kunnen komen en een praktische goedkopere procedure willen, maar wél met de juiste kwaliteit!

STEENBERGEN - Zondag 17 februari is in Etten-Leur de crosscompetitie 2012-2013 afgesloten. In een spannende laatste cross konden sommige atleten hun positie in het eindklassement over 5 crossen nog verbeteren. Aan Spado atleten werden maar liefst 23 medailles uitgereikt, waarvan 4 gouden, 5 zilveren en 3 bronzen.

Uit elkaar? Mét elkaar! Met als thema “Uit elkaar? Mét elkaar!” is Bureau Mayet de afgelopen jaren succesvol in Brabant, Zeeland en ZuidHolland. Gevestigd in Bergen op Zoom, Roosendaal, Goes, Rotterdam en Eindhoven biedt Bureau Mayet op een uniek manier complete scheidingsbegeleiding aan. “Er is echter ook vraag naar een soort online scheiding, en die behoefte vullen we nu in”, aldus Charlotte Verbraak, vennoot van Bureau Mayet.

Bij de meisjes C junioren streden Isabelle Spierenburg (Sprint) en Sanne van Gils (Spado) om de eindoverwinning. Beiden hadden al twee overwinningen en een 2e plaats gehaald, dus het eindresultaat van de laatste cross bepaalde de eindklassering. Dit keer was Isabelle de sterkste waardoor Sanne zowel in Etten-Leur als overall 2e werd. Isa Videler werd overall 3e en Anouk Prop werd knap 3e waarmee ze overall 4e werd. Bij de jongens C junioren werd Marvin Boschman 5e (en 4e overall) en Tommie Sinke 6e (en 8e overall). Bij de D junioren meisjes had Annika Reuvers de eerste drie races al gewonnen en kon ze zich bij de Achillescross een 2e plaats permitteren om toch de crosscompetitie te winnen. In deze categorie werd Anouk van Gils 8e in het eindklassement. Bij de jongens werd Stan de Deugd 7e waarmee hij de competitie als 4e afsloot, één plaats achter clubgenoot Norbert Weijenberg. Bij de minipupillen eindigde Orla de Ruijter in de eindklassering op een 2e plaats. Bij de C pupillen was de eindoverwinning zowel bij de jongens als bij de meisjes weggelegd voor Spado.

www.Digi-scheiden.nl Bureau Mayet lanceert daarbij een nieuwe website www.digi-scheiden.nl. Op deze site vinden mensen een duidelijk en overzichtelijk 10-stappen plan. De procedure is van te voren duidelijk voor beide partijen. Toch willen we onze expertise delen, ook aan deze groep mensen, zodat we een goede kwaliteit van het convenant kunnen garanderen. Kwaliteit telt altijd! Cliënten schatten vaak het werk dat in en achter een scheiding zit te optimistisch in. Het internet is daarin een verleidelijke valkuil en prijsvechters en snelle online echtscheidings-winkels bieden zich tegen een lage prijs aan. “Goedkoop is daarmee duurkoop, als je er samen toch niet uitkomt of als er later naderhand ruzie ontstaat omdat afspraken niet goed in een convenant

Bergen op Zoom I 0164 - 24 42 12

Bureau Mayet Bergen op Zoom met Charlotte Verbraak en Gert Vonk terechtkomen. We vangen vaak in tweede instantie deze stellen op, en dan is er helaas veel meer werk aan de winkel!” merkt Gert Vonk op, mede-vennoot van Charlotte Verbraak. “Het uitgangspunt bij Digi-scheiden.nl. is dus een goede prijs bij de juiste kwaliteit! Het is heel fijn wanneer alle afspraken samen gemaakt kunnen worden, maar van ons mag je verwachten dat we deze afspraken zonder open eindjes in het scheidingsconvenant vertalen”, aldus Vonk. Wanneer het tegenvalt Maar stel, je begint vol goede moed en het lukt toch niet? Dan is het altijd mogelijk om door te zetten bij Bureau Mayet, maar dan met de ondersteuning van een mediator. De communicatie wordt weer vlot getrokken en Bureau Mayet neemt de regie en structuur alsnog over. Dit kan dan naadloos in elkaar overlopen. Scheidingsbegeleiding Zoeken naar oplossingen en niet uitgaan van de mogelijke conflicten. Dat gaat in de praktijk veel verder dan een berekening van een tremanorm of de hoogte van kinderalimentatie. Dus naast de module Digi-scheiden.nl blijven we ook het com-

Goes 0113 - 40 14 50

plete scheidingsbegeleiding aanbieden. De volgende ondersteuning mag je dan verwachten: - Financieel Scheidingsrapport, gebaseerd op het bezit en de schulden en inzicht in de werkelijke portemonnee van ieder na de scheiding - Uniek Kinderzorgmodel - Dynamische ouderschapsregeling - Aandacht voor de kinderen in een scheiding - Inregelen van belastingaangifte, voorlopige aanslagen en toeslagen - Gratis Nazorggesprek Daarnaast is Bureau Mayet gespecialiseerd in Eigen woning en Scheiding, Ondernemers en Scheiding en Omgangsregelingen en Voortgezet ouderschap. Belangstelling? Belangstelling voor een Digi-scheiding? Kijk op www.digi-scheiden.nl en kijk of deze werkwijze bij jullie past. Meer weten? Kijk naar het complete aanbod op de website www.bureaumayet.nl en maak een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek op een van onze kantoren.

I Roosendaal I Rotterdam I Eindhoven 0165 - 72 20 60

010 - 713 85 91

040 - 760 00 52

Informatiemiddag in Dorpspunt ‘t Blickvelt WOENSDRECHT - Dorpspunt ‘t Blickvelt organiseert in samenwerking met mevrouw Greiner een info-middag over de Aloe Veraplant.

en interactieve middag met een gratis bakje koffie. Voor meer info kunt u terecht bij Mirian Goorden, de beheerder van ‘t Blickvelt, Dorpsstraat 49, 06-81390749, miriangoorden@telfort.nl.

Deze plant bevat heel veel goede eigenschappen zoals het reinigen en ontslakken van het darmstelsel en geeft meer energie. Maar ook verhoogt deze plant de natuurlijke weerstand en ondersteunt het herstellende vermogen van de huid. En het bevordert de opname van vitamines en mineralen. Het wordt een gezellige

Graag tot ziens op donderdag 28 februari van 14.00-16.00 uur. U bent welkom vanaf 13.30 uur. Maar ook voor een middagje kaarten, biljarten of buurten kunt u terecht op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdagmiddag van 13.30-16.30 uur. Kom gerust eens bij het Dorpspunt binnen kijken.

Bij de jongens won Vincent van Pul en werd Pim Nuijten 3e, bij de meisjes won Anouk Verdaasdonk en werd Laureen Dudink 2e. Extra knap was dat zowel Vincent als Anouk alle 5 de crossen winnend afsloten. Bij de B pupillen eindigden Trijntje van Elzakker als 4e en Lois Michielsen als 9e bij de meisjes en Dicky Veraart als 6e bij de jongens. Bij de A pupillen meisjes won Meike Verdaasdonk bij Achilles haar 2e race van het seizoen en kwam ze net 1 punt tekort om het klassement te winnen. Naast Meike’s zilver haalde Spado met Fenne Rode (4e), Tessa Marijnissen (5e) en Noortje de Deugd (6e) nog 3 medailles binnen. En in de laatste categorie, de jongens A pupillen werd het een 1-2-tje. Jip Haest won zowel de race als het eindklassement en Ramon Biondina haalde zilver binnen. Naast deze 23 prijswinnaars deden nog 65 atleten aan één of meerdere crossen mee. Ook zonder medaille zijn Luc, Vera, Si, Alysa, Rosalie, Nils, Lotte, Mirte, Ramona, Daniël, Jeroen, Thomas, Lindsay, Annabel, Femke, Yanniek, Ineke, Tatjana, Renske, Femke, Julia, Mathijs, Timo, Robin, Fabio, Jesper, Hidde, Daan, Axel, Robbert, Quinten, Tomas, Merle, Bente, Eline, Emmely, Mayra, Lieke, Meike, Floor, Erik, Fabian, Jim, Guus, Sven, Koen, Joost, Youri, Marijn, Sam, Mark, Jeroen, Luuk, Anique, Ilona, Maaike, Fabian, Arthur, Marvin, Jelle, Youri, Roderik, Thomas, Tim en Rick echte toppers, die in weer en wind snelle grasbanen, modderige bospaden of ondergesneeuwde parcoursen bedwongen.

VV ODIO Uitslagen jeugd Zaterdag 16 februari Hoeven F1-ODIO F1 0-5 ODIO M2-SC Welberg M1 1-11 NOAD ’67 E1-ODIO E1 7-1 ODIO D1-DIOZ D1 4-3 ODIO B1-NVS B1 2-0 METO A1-ODIO A1 2-1 Uitslagen senioren Zondag 17 februari ODIO 4-Wernhout 4 7-0 DOSKO 8-ODIO 5 0-2 Hoeven 6-ODIO 6 3-2 ODIO Dames 1-WVV’67 Dames 1 2-0 Zeelandia Midd. 3-ODIO 2 3-1 Noordhoek 1-ODIO 1 VR 0-2 Programma jeugd Zaterdag 23 februari 08.30 Unitas’30 F2-ODIO F1

09.30 ODIO F2-Steenbergen F2 09.30 ODIO M1-Cluzona M1 09.30 Smerdiek E2-ODIO E2 09.45 ODIO D2-Roosendaal D3 10.00 Vosmeer E1-ODIO E1 10.45 ODIO ME1-SC Welberg ME1 10.45 ODIO M2-Halsteren M1 11.15 ODIO D1-Roosendaal D3 13.00 ODIO C1-BVV’63 C1 14.30 FC Bergen B1-ODIO B1 14.30 ODIO A1-Steenbergen A1 Programma senioren Zondag 24 februari 09.45 ODIO 4-Schijf 4 10.00 ODIO Da 1-Hulsterloo Da 1 10.30 ODIO 5-METO 4 12.00 ODIO 6-Sprundel 4 12.00 N.Borgvliet 4-ODIO 3 12.00 Jong Ambon 2-ODIO 2 14.30 Vosmeer 1-ODIO 1

KERKELIJK NIEUWS PAROCHIE DE BRON Pastoor Hans de Kort, 0164-672400, 06-12866859. Pastor Bert Grotaers 0164-852375, 06-12778986; www.samenkerk.nl O.L.VROUW HEMELVAART HUIJBERGEN Adres: Boomstraat 1 (in de kerk) 4635 CX Huijbergen, 0164-642330, locatie.huijbergen@hetnet.nl Voor parochie-aangelegenheden: Br. Marcus 0164642650; Mevr. Phielix 0164-653565. Misintenties kunnen worden opgegeven bij de receptie van Ste. Marie 0164-642650. Zondag 24 februari 9.30u Eucharistieviering. Voorganger: Pastoor H. de Kort. Muzikale verzorging: gemengd koor. Lectrice: Gerda v. Dijke. Intenties: jgt. Jac Bals; Theo Bals en o. fam.; Piet Uytdewilligen, v.w. zijn verj.; voor alle zieken in onze parochie. ST. GERTRUDISKERK OSSENDRECHT Adres: Dorpsstraat 7, 4641 HV, t. 672400; locatie.ossendrecht@hetnet.nl. Parochie De Bron inz. Ossendrecht. Zondag 24 februari 11.00u Eucharistieviering waarin de kinderen die 21 april hun eerste communie doen zich zullen presenteren en Tessa Mulders zal worden gedoopt. Voorganger: pastoor J. de Kort. Lector: M. Mattheussens. Misdienaars:

Nathan van Winden en Thomas Borgmeijer. Intenties: Wim v.d. Heijden; Dorothea Mattheussens v.w. verj.; overl. ouders v. Dooren-Goris; Jan v. Loon; overl. ouders Louis Melsen-Mattheuse v.w. verj.; overl. ouders Adriaansen-Jacobs als jgt.; Sjaak Musters v.w. verj.; Sjors Koolen. 14.00-17.00u: boekenmarkt in de kerk. Dinsdag 26 februari 19.00u Eucharistieviering in de Adolphinekapel. Vrijdag 1 maart: Eerste vrijdag 14.00u: aanbidding in de Adolphinekapel. Overleden: Sjors Koolen. O.L. VROUW HEMELVAART HOOGERHEIDE Parochiecentrum; Raadhuisstraat 134, 4631 NJ, Hoogerheide, 0164-612521; locatie.hoogerheide@hetnet.nl. Openingstijden parochiekantoor: dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00-11.30u. Zaterdag 23 februari 19.00u Woord- en communieviering met als voorganger pastor Jeroen Houben en met medewerking van het jongerenkoor Libs. Intenties: Johan Barrevoets e.v. Diana Plompen. Zondag 24 februari 9.30u Eucharistieviering met als voorganger pastor Albert Damen en met zang van het gemengd koor. Intenties: jgt. Antonius Oerlemans; jgt. Kees Verbraak e.v. Jo Iriks en voor schoonzoon Dennis; Kees v. Hooijdonk

e.v. Jeannet Hak v.w. verj.; jgt. Rina Huijgens e.v. Frans Disco; Alfons v. Tilburg e.v. Rosalia Peeters v.w. verj. Dinsdag 26 februari 8.30u Eucharistieviering. Intenties: Voor alle zieke en overleden parochianen. Overleden: Anna M. Ots w.v. Gerardus Vos. Spiritualiteitavond: Op woensdag 27 februari om 19.45u is er in het parochiecentrum een spiritualiteitavond met als spreker pastor Ruud Smit. Hij zal ons vertellen over de jaarlijkse Maria-omgang in Bergen op Zoom en het beloofd een interessante avond te worden. H. JOSEPH WOENSDRECHT Parochiecentrum: Raadhuisstraat 134, 4631 NJ, Hoogerheide, 0164-612521; locatie.hoogerheide@hetnet. nl. Zaterdag 23 februari 17.00u Eucharistieviering met als voorganger pastor Albert Damen en met volkszang. Intenties: Isa Kuijlen e.v. Eduard Groffen v.w. verj.; o.o. Hopmans-v. Lakwijk; o.o. v.d. Poel-Adriaansen; Hugo Pals e.v. Sien Mathijssen v.w. verj. Spiritualiteitavond: Op woensdag 27 februari om 19.45u is er in het parochiecentrum van Hoogerheide een spiritualiteitavond met als spreker pastor Ruud Smit. Hij zal ons vertellen over de jaarlijkse Mariaomgang in Bergen op Zoom en het beloofd een interessante avond te worden.

PAGINA 22

ST. DIONYSIUSKERK PUTTE Intenties en/of mededelingen, indien parochiekantoor is gesloten, graag in een gesloten enveloppe (met daarbij het verschuldigde bedrag) in de brievenbus op het kerkplein (de groene zijdeur). Postadres: Antwerpsestraat 35, 4645 BB Putte, 0164-602491; locatie.putte@hetnet.nl. Zaterdag 23 februari 19.00u Eucharistieviering. Voorganger: Pastoor (EM) A. Damen. Intenties: ouders Brands-v. Linden en zoon Petrus, t.e.v. O.L.Vrouw van Altijddurende Bijstand. SAINTE MARIE HUIJBERGEN Pastoor Leo Testers, Klooster Broeders, 0164-642650. Eucharistie: Zondag 09.30u. Weekdagen 08.00u.: Behalve op zaterdag. Ingang kapel via Staartsestraat 2a. PROTESTANTSE GEMEENTE WOENSDRECHT Kerkgebouw: Dorpstraat 10, 4631 HW, Ossendrecht, 0164-672991, info@pkgw.nl, www.pkgw.nl Zondag 24 februari 9.45u: ds. K. Vos. CEL-KERK ‘Levend Woord Brabant-Zeeland’ Pastors: Jorden & Debora Spijker, Plantagelaan 8, 4631 CS Hoogerheide, 0164-612927, jordenspijker@home.nl, www.lwgbz.nl


Zorgt u met ons mee? Surplus is een regionale organisatie voor welzijn, zorg, kinderopvang, comfort en wonen met dochterstichtingen in West- en Midden-Brabant. Surplus vindt inspraak en medezeggenschap van cliënten zeer belangrijk. Het biedt de organisatie de mogelijkheid om in te kunnen spelen op behoeften van cliënten en het geeft input bij het bepalen van de koers die Surplus moet varen. In verband met het vertrek van de voorzitter van de centrale cliëntenraad is Surplus op zoek naar een nieuwe, onafhankelijke voorzitter.

VOORZITTER CENTRALE CLIËNTENRAAD Kijk voor meer informatie en sollicitatie op onze website www.surplusgroep.nl en klik op Vacatures, of bel met P&O, tel. 0168-331872.

autoschade

Bedrijfsprofiel Steur Autoschade B.V., gevestigd te Oudenbosch en opgericht in 1963, bestaat uit verschillende werkmaatschappijen op het gebied van Autoschadeherstel en Industrial Coating. Bij Steur is niets onmogelijk en worden de wensen van de klant vertaald in een perfect eindproduct. Alles conform ISO 9001:2008 kwaliteitsnorm. Wegens toenemende drukte in onze autoschade vestiging, zoeken wij per direct een:

ALLROUND PLAATWERKER / SPUITER Heb je plezier in het autoschade vak, kan je zelfstandig alle voorkomende richt,- herstel,- montage- en spuitwerkzaamheden uitvoeren en woon je in de omgeving van Halderberge, dan zouden wij jou graag aan ons autoschade team toevoegen. Solliciteren: Als deze uitdaging je aanspreekt stuur dan je reactie op deze vacature per email, voorzien van je cv. aan dhr. Jack Steur. Email: info@steur.com meer informatie over ons bedrijf op www.steur.com . Wil je direct contact opnemen? Bel dan met dhr. Jack Steur 0165-315350 Acquisitie n.a.v. deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

HUGO vraagt v.a. ’98

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

auto’s + bussen + jeeps contant bet. + RDW-vrijwaring!

BEURSACTIE

Ontmoet ons op

10% KORTING OP GEOSTEEN tegen inlevering van de beursflyer, verkrijgbaar op de stand Du Bois Sierbestrating & T uintechniek Rucphenseweg 49a Zundert (t.o. A bd ij) T. 076 - 597 3201 w w w.du-bois.nl

21 t/m 24 februari Brabanthallen ‘s-Hertogenbosch

stand 145

Antiekrenovatie Hans Swanenberg • Verwijderen van verf- en laklagen. • Opnieuw kleuren en/of lakken. • Ook voor al uw overige meubelen. • Tevens straal- en spuitwerk. • Keukenrenovatie. • Stoelenmatten en webbing. Zevenbergschen Hoek Tel/Fax 0168-452451

www.antiekrenovatie.nl

Bel Hoveniersbedrijf ‘De Tuùnman’ voor:

Bomen rooien Bomen snoeien Stobben frezen Hout verhakselen

GRONDWERK MESTDISTRIBUTIE AGR. LOONWERK Tel. 0164-642383 e-mail:nelen.bv@planet.nl nelen.bv@planet.nl Tel. 0164-642383/ /06-22196942 06-22196942 e-mail:

Of kijk op www.nelen-bv.nl

HAARKNIPPEN start april in Uw regio!

Tel: 015-3618033 www.SELFLINE.nl

WEGGEMANS BV

t inCTIES / s i l a i c e p S NSTRU PLATING

VERHUUR verhuur VAN van CONTAINERS containers VOOR voor ALLE alle SOORTEN soorten AFVAL afval

Loon- Grondbedrijf en grondbedrijf A. Nelen nelen b.v. b.v.

CURSUS

METAALBEWERKINGSBEDRIJF

tuinaanleg sierbestrating tuinaccessoires waterpartijen veranda’s buitenkeukens

Zoals: grond, puin, snoei-/tuinafval, hout e.d. CONTAINERS containers VAN van VERSCHILLENDE verschillende GROOTTES groottes zoals: 7,5 - 10 - 12,5 - 19 kuub. Ook ook kunnen wij bomen rooien, hout versnipperen, boomstobben frezen, grond uitgraven en zwarte grond incl. schone grond verklaring, plaatzand en gebroken puin leveren.

06 van - 08.00 122tot 22.00 58 uur443

August Lokerse, mob. 06 - 46 40 36 47 Ko Verhage, mob. 06 - 28 74 99 85 Offerte? www.detuunman.nl

LCO VELBE STAA N GE E K DA

RENOVATIE BESTAANDE EN ASBESTHOUDENDE DAKEN • nieuwbouw agrarische loodsen & bedrijfspanden volledig in eigen beheer • profielplaten, dakpanplaten en potdekselprofielen uit eigen productie • geïsoleerde sandwichpanelen tbv dak & gevel • zetterij tot 8.000 mm o.a. onderhoudsvrije boeidelen • transport en kraanwerk • aluminium getrokken goten uit 1 stuk Metaalbewerkingsbedrijf Weggemans BV | Sportlaan 4 | 4695 BA Sint-Maartensdijk tel. : 0166-664105 | email : info@weggemans.info | website : www.weggemans.info


HANDIG IN

HUIS

Kijk op action.nl voor de folder

TRENDY

SOLAR

ZOEK UIT

maten 36-41

hoogte 36 cm

o.a. Pippi Langkous en Afblijven

TUIN LAMP RVS

Elders 6.95 8.95

DECO

PAAS HAAS diverse kleurcombinaties

4.29

hoogte 65 cm

deco PAAS EIEREN koker 8 stuks

0.79

KITEKAT

KATTEN VOER rund en groenten of

1.39

KUNSTSTOF

OPBERG BOX met klemdeksel

1.99

1.15

BERGEN OP ZOOM • Kastanjelaan 61-65 BREDA • Tramsingel 74 CHAAM • Baarleseweg 44 DINTELOORD • Raadhuisplein 25a

CORRIGERENDE

NAADLOZE HEUPSLIP katoen/polyester/

Elders 4.95 5.95

HUGGIES

BABY DOEKJES pure of soft skin

2.59

1 K ILO

1.59

Elders 1.99 3.39

LANGE MOUW

KINDER SHIRT diverse trendy prints

0.79

jongens: maten 116-164 meisjes: maten 140-176

0.69

Elders 5.95 6.95

ETTEN LEUR • Markt 33 GILZE • Steenakkerplein 20 KAATSHEUVEL • Hoofdstraat 47 OOSTERHOUT • Arendshof 34

toptitels DVD SPEELFILM diverse titels o.a. The Reader, Black Swan en De Eetclub

2.99

KLITTENBAND

SCHUUR VELLEN diverse modellen

1.99

voor de elektrische schuurmachine te gebruiken op hout en metaal

Elders 3.19 4.99

DISNEY

KLEUR BOEK diverse uitvoeringen

1.29

met potloden A4 48 blz.

64 stuks

zware kwaliteit 18x14x8 cm 1 liter

idem 29x17,5x8 cm 2,4 liter

0.79

Elders 2.79 3.95

elastan maten 36-50

tonijn en groenten

kunststof DIERENVOER BEWAARBOX diverse prints 5 liter

KINDER DVD diverse toptitels

TEKEN SET 16-delig

1.49

DUBRO

0.79

ULTRA ONTVETTER marseille zeep 75 0 M L

2.99 OSSENDRECHT • De Brouwerij 16 RIEL • Dorpstraat 25a RIJSBERGEN • St. Bavostraat 22 ROOSENDAAL • Boulevard 118f

Elders 2.49 3.29

1.49 TILBURG • Trouwlaan 19-27 TILBURG • D.J. Jittastraat 8 WAALWIJK • Irenestraat 2a ZEVENBERGEN • Zuidhaven 45a

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden van zo. 17-02-2013 t/m za. 23-02-2013 in Nederlandse filialen.

NEON GYMPEN diverse kleuren

DW_20130220  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you