Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

W O E N S D R E C H T S E

O P L AG E :

24 OKTOBER 2012 WEEK 43

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

9800

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

I

Te l .

599

SPORT

8 111

KERKELIJK NIEUWS

Volg ons via twitter: @WoensdrechtsBode

BRANDWEERPOSTEN ZOEKEN VRIJWILLIGERS

076

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

ZUSJES DE JONG MAKEN NAAM IN WIELERWERELD

Toch glasvezel op Aanwas en Oude Dijk

De klok gaat een uurtje terug

OSSENDRECHT - De bewoners aan de Aanwas en de Oude Dijk in Ossendrecht kunnen zich alsnog inschrijven voor een glasvezelabonnement. Reggefiber heeft die straten opgenomen in het aanleggebied voor glasvezel. Volgens Faisa Eaisaouiyen, woordvoerster van Reggefiber, worden de bewoners die zich eerder al hebben aangemeld bij de glasvezelwinkel in Hoogerheide sowieso aangesloten. “Andere bewoners kunnen zich ook tot de glasvezelwinkel melden als zij dat willen”, zegt ze. De Aanwas en Oude Dijk vielen aanvankelijk niet binnen het aansluitgebied. Over Calfven is volgens Eaisaouiyen nog geen besluit genomen.

Komend weekend krijgen we een uurtje ‘extra’. In de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 oktober komt er een eind aan de Zomertijd. De klok gaat dan om 03.00 uur een uurtje terug. In de volksmond zegt men, dat komend weekend de ‘wintertijd’ ingaat. Dat klopt niet helemaal, want de ‘wintertijd is eigenlijk de gewone tijd en duurt vijf maanden. Bij overgang naar wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op waardoor het ‘s ochtends eerder licht en ‘s avonds eerder donker wordt. In de nacht van 30 op 31 maart 2013 gaat de Zomertijd weer in.

W E E K B L A D

Luchtmachtconcert in sporthal Kloosterhof HOOGERHEIDE - Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht verzorgt op donderdag 1 november vanaf 19.30 uur weer een relatieconcert voor de inwoners van de gemeente Woensdrecht in de sporthal van mfc het Kloosterhof in Hoogerheide. Het concert heeft als doel om de goede relatie tussen de vliegbasis en de omwonenden te stimuleren. Het thema van het luchtmachtconcert is dit jaar de Magical Movie Music. Daarbij neemt chef-dirigent Jos Pommer het publiek mee op een reis door filmmuziek. Kaarten zijn voor twee euro verkrijgbaar bij de mfc’s in de gemeente. De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar een goed doel.

Petitie AKT tegen wadi bij school HOOGERHEIDE - Alle Kernen Troef (AKT) is in samenwerking met bezorgde ouders een petitie gestart tegen om het functioneren van de wadi bij de brede school De Boemerang onder de aandacht te brengen. Volgens AKT doet de opvangplek achter het gemeentehuis zijn werk niet goed. De wadi is destijds aangelegd door de gemeente om het overtollige regenwater langzaam te laten infiltreren in de bodem. Op die manier kan wateroverlast voorkomen worden. AKT merkt echter op dat de wadi regelmatig vol water staat en verzoekt de gemeente middels de petitie ervoor te zorgen dat het water binnen enkele uren wordt afgevoerd.

Schrijver Paulientje te gast in kerk OSSENDRECHT - Na oud-minister van Defensie Eimert van Middelkoop is Mark Traa, schrijver van het boek Prinses Paulina, de volgende gast van de culturele commissie van de protestantse kerk in Ossendrecht. Traa bracht deze zomer de herinneringen aan ‘s werelds kleinste meisje weer tot leven door haar verhaal uit te geven in een roman. Hij verdiepte zich in het verleden van het Ossendrechtse meisje dat als kermisattractie de wereld over reisde. Bijzonder is dat ook dokter Jeroen Pieters in het kort een medische toelichting geeft over kleine mensen en prinses Paulientje. De culturele avond is op donderdag 1 november vanaf 20.00 uur.

Energiecampagne Huijbergen van start OSSENDRECHT - De nachten worden kouder, het blad valt van de bomen en de dagen worden korter. De herfst en de herfstvakantie zijn in volle gang. Dat betekent dat ook Halloween er weer aan zit te komen en dat zie je overal terug in de tuinen en rond huizen. De bewoners aan de Middelstraat in Ossendrecht hebben er zelfs een waar kunstwerk van gemaakt. LEZERSFOTO VIC KIL

Bank trekt zich terug als sponsor van professionele wielerploegen

Steun Rabo lokale wielersport blijft WOENSDRECHT - De terugtrekking van de Rabobank als sponsor van de professionele wielerploegen heeft vooralsnog geen gevolgen voor de lokale evenementen in de gemeenten Roosendaal en Woensdrecht. Dat zegt Ron Wensveen, woordvoerder van Rabobank Roosendaal-Woensdrecht, in een reactie op de stopzetting van I D D E“Wij L blijven B U R G S E als & breedtesport V E E RopSlokaal E niveau ondersteude sponsoring van deM profploegen. de wielersport nen”, verzekert Wensveen. DOOR RIA VAN MEIR In een persverklaring heeft de Rabobank vrijdagmorgen te kennen gegeven zich per 31 december 2012 terug te trekken als sponsor van de professionele wielerploegen, zowel van de heren als van de dames. Aanleiding voor dit besluit is het omvangrijke rapport van de Amerikaanse dopingautoriteit USADA, waarin zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong wordt beschuldigd van het gebruik van doping. Ook de Rabobank wordt in het dossier genoemd. Volgens de bank spreekt het rapport boekdelen. Berg Bruggink, lid van de Raad van Bestuur: “Het gaat met pijn in het hart, maar voor onze bank is het een onvermijdelijke beslissing. Wij zijn niet meer overtuigd dat de internationale profwereld in staat is om een schone en eerlijke sport mogelijk

te maken. Wij hebben niet het vertrouwen dat dit op afzienbare termijn ten goede zal keren.” Breedtesport De Rabobank blijft als sponsor nog wel betrokken bij de amateursport, de jeugdopleiding en het veldrijden. Op lokaal niveau zullen de gevolgen dan ook gering zijn, verzekert Ron Wensveen van Rabobank Roosendaal-Woensdrecht. “We blijven de wielersport als breedtesport ondersteunen. Dat blijkt ook uit het feit dat de Rabobank haar partnerschap met de KNWU, de Nederlandse wielerunie, niet stopzet”, benadrukt hij. Wensveen merkt ook op dat het veldrijden buiten schot blijft. “We hebben een driejarig contract met GP Adrie van der Poel. Voor het WK Veldrijden W Ein 2014 E KzijnBweLnogAin overleg D met de organisatie. Ook de lokale wielerronden kunnen nog op steun rekenen,

h u i s IN DEZE tBODE: r de dood...

en -

als praten ove eristiek in het leven den - overlij

& herdenk

niets is zo karakt

lijden over& herdenken ial o.a.

In deze spec

eur ce I Regiss een hospi lliger in tsen I Een n als vrijwi begraafplaa rt I Werke geraakte e uitvaa telheid een groen n. I In verge afscheid aal te regele van je eigen I wat allem uitvaart

i

n

d

e

r

omdat wij als lokale bank zelf invulling kunnen geven aan ons sponsorbeleid.” Vooruit Jan Prop, voorzitter van GP Adrie van der Poel, is blij dat het veldrijden nog wel op steun kan rekenen van de Rabobank. “Dat is toch wel positief te noemen, ook al kwam het nieuws als een donderslag bij heldere hemel binnen. Het besluit van de Rabobank is erg te betreuren, zeker omdat het gaat over zaken die in het verleden speelden. Gelukkig blijkt veldrijden een schone sport te zijn.” Ook Stef Clement uit Zevenbergschen Hoek, die als profrenner in dienst is van de Rabobank, kijkt het liefst vooruit. “Ik geloof in onze veelbelovende, hardwerkende en getalenteerde ploeg van renners en begeleiders. De verbindende factor is weg, maar dat betekent niet dat we als ploeg uit elkaar vallen.”

e

g

i

o

.......VOOR

HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS........

ternetbode.nl 1, www.in n, Tel. 076 599811 Lydia Langelaa Zundert, 4880 AA Dijkstra Layout Roosendaal Postbus 22, Marjanne Axender Janssen, ij de Bode, ie Britta van Uitgever Verspreiding special 5998111 Haring Redact , Tel. 076 ken is een Jolanda den & Herden ans, Zundert e van Bale, ij Vorsselm Overlijden s, Moniqu Leo Elenbaa Druk Drukker Passchier Acquisitie Leonard Fotografie Ilona Broos

COLOFOn

KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

HUIJBERGEN - Op basisschool Sainte Marie in Huijbergen is het startschot gegeven voor de energiecampagne Energie bewust, thuis besparen. De campagne is een initiatief van de gemeenten Bergen op Zoom, Moerdijk, Roosendaal, Ruchpen, Tholen en Woensdrecht. In Woensdrecht wordt dit jaar ingezoomd op de kern Huijbergen, waar de gemeente samenwerkt met Stadlander, Woningstichting Woensdrecht, het dorpsplatform, de basisschool en lokale ondernemers. Doel is het energieverbruik thuis terug te dringen. Op donderdag 22 november wordt er daarom een energiemarkt gehouden met tips over besparing en inbraak- en brandpreventie.

Bewoners rijden zelf te hard bij controle HUIJBERGEN - Op verzoek van omwonenden heeft de politie snelheidscontroles uitgevoerd op de Weg naar Wouw en de Bredestraat in Huijbergen. Volgens de buurtbewoners wordt er regelmatig te hard gereden op die wegen. Uit de controle blijkt echter dat de bewoners zelf ook in de fout gaan. Zo bleek een kwart van de snelheidsovertreders op de Weg naar Wouw - het stuk binnen de bebouwde kom - uit Huijbergen te komen. De snelste automobilist reed 62 kilometer per uur, terwijl de maximale snelheid op 30 kilometer per uur ligt. Op de Bredestraat (60 km-zone) werd een topsnelheid van 91 kilometer per uur geklokt.

Natuurwerkdag op drie locaties HUIJBERGEN/OSSENDRECHT - De eerste zaterdag van november is er weer de nationale natuurwerkdag. In de gemeente Woensdrecht kunnen natuurliefhebbers op drie plaatsen terecht om de handen uit de mouwen te steken voor de natuur. Zo wordt op landgoed de Vijverhoeve in Huijbergen onderhoud gepleegd aan de oude houtwallen. Bij de Volksabdij in Ossendrecht krijgen het parkbos en de heide een grote opknapbeurt en bij de Groote Meer worden jonge dennenbomen tussen de heide verwijderd. Meedoen kan door je op te geven via www.natuurwerkdag. nl. De natuurwerkdag is ook geschikt als maatschappelijke stage voor scholieren.


het beste voor uw dier

Aanbiedingen geldig t/m 3 november 2012. Zolang de voorraad strekt.

Premium Care hondenvoeding Complete, hoogverteerbare voeding van de hoogste kwaliteit. Voor een vitale, gezonde hond. Vrij van kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Verkrijgbaar in: adult small & medium, adult large breed, age7+ 39.95, light 41.95, puppy large breed 43.95, lamb & rice 45.95

15 kg vanaf 39.95 bij 2 zakken van 15 kg

gratis ligKussen 100 x 70 cm

75.00

59.95

nu 14 Kg

+ 2.5 Kg gratis! vanaf

Pro Plan Adult bonus bag

27.95

nu

49.95 Volledige, smakelijke maaltijd voor de hond, houdt het lichaamsgewicht op peil. Original (kip en rijst) 49.95 en Sensitive (zalm en rijst) 57.95

39.95

5.95 Plospan houtkorrels 15 kg

Kattenbakkorrels met een hoog absorptiegehalte en daardoor zuinig in gebruik. Biologisch afbreekbaar.

nu 15 Kg

vanaf

+ 1.5 Kg gratis!

4.95

Thor winterdeken

Waterdichte, ademende outdoordeken van Harry’s Horse. 200 grams. In verschillende maten.

Thermolaars reflectie

Met waterdichte voet en teddyfleece voering. Voorzien van klittenbandsluitingen met reflecterende strips. In verschillende maten.

49.95

34.95

39.95

nu

12.95 Pluche hondenspeelgoed

Cavalor Mash & Mix bonus bag Licht verteerbare slobber. Adviesprijs 16.00

Gezellige eenden met piepgeluid. Gemaakt van stevige pluche dat heerlijk zacht aanvoelt. 40 cm 8.95 4.95 - 56 cm 11.95 6.95

Iams adult 10 kg

Voor de volwassen kat. In de varianten Adult Kip, Adult Lam en Adult Zeevis.

Ferplast Rabbit 100

Royale cavia- of konijnenkooi van 100 cm, compleet met accessoires. Voorzijde geheel te openen.

de Mooiste en grootste dierenwinKels! oudenbosch 2500 M2 (Met dogwash!), bergen op zooM 1000 M 2

Meld u aan voor onze nieuwsbrief op www.aniMalworld.nl en blijf op de hoogte van onze acties

oudenbosch Molenstraat 131 tel 0165 31 39 40

bergen op zooM ravelstraat 74 tel 0164 23 33 49

Ma t/M do vrijdag zaterdag

8.30 - 18.00 8.30 - 20.00 8.30 - 17.00

Ma t/M do vrijdag zaterdag

8.30 - 18.00 8.30 - 20.00 8.30 - 17.00


actualiteit

Versterking nodig voor Huijbergen, Ossendrecht en Putte

Brandweerposten zoeken vrijwilligers WOENSDRECHT - De brandweerclusters van Mark & Dintel en Bergen op Zoom-Roosendaal-Woensdrecht starten deze week met een grootschalige wervingscampagne. De twee clusters kunnen voor twaalf posten in de regio nog extra vrijwilligers gebruiken. In de gemeente Woensdrecht gaat het om de brandweerkazernes van Huijbergen, Ossendrecht en Putte. Daarom krijgen alle volwassenen tussen de 18 en 45 jaar uit die dorpskernen deze week een brief op de deurmat waarin zij gevraagd worden om de post in hun dorp te komen versterken. DOOR RIA VAN MEIR Door natuurlijk verloop in de brandweerposten is de brandweer op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor haar kazernes in Huijbergen, Ossendrecht en Putte “Deze posten kunnen allemaal wel wat versterking gebruiken. In sommige gevallen zijn een aantal brandweerlieden gestopt door verhuizing of door de leeftijd. Daarom zijn we vooral op zoek naar jonge mensen om onze teams te ondersteunen”, legt de woordvoerster van de brandweer uit. Brief Alle mannen en vrouwen tussen 18 en 45 jaar ontvangen daarom deze week een brief, waarin zij gevraagd worden om zich

Informatieavonden

Huijbergen: dinsdag 20 november vanaf 19.30 uur in de brandweerkazerne aan het Canadaplein 1 Ossendrecht: donderdag 22 november vanaf 19.30 uur in de brandweerkazerne aan de Dokterstraat 7 Putte: woensdag 28 november vanaf 19.30 uur in de brandweerkazerne aan de Antwerpsestraatweg 127

in te zetten voor de brandweer in hun dorp. De brief is ondertekend door Berrie de Groot, commandant van de clusters Mark & Dintel en Bergen op Zoom-RoosendaalWoensdrecht, en burgemeester Marcel Fränzel.

‘Vooral overdag nog extra versterking nodig’ “Tot 2010 viel de brandweer nog onder de gemeente, maar nu behoren we tot de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Desondanks hebben we nog steeds goede contacten met de gemeente. We zijn dan ook blij dat de burgemeester onze wervingscampagne ondersteunt”, zegt de woordvoerster. Daarnaast zullen de lokale brandweerteams de wervingscampagne zelf ook nog onder de aandacht brengen. Overdag De brandweer is vooral op zoek naar mensen die overdag beschikbaar zijn en in de buurt van de kazerne wonen of werken. “De brandweerlieden hoeven niet 24 uur

In een brief doen burgemeester Marcel Fränzel (rechts) en commandant Berrie de Groot (niet op de foto) een oproep voor nieuwe brandweerlieden. ARCHIEFFOTO

per dag beschikbaar te zijn, maar ieder uur dat ze kunnen helpen is er één. Vooral overdag kunnen we nog wat extra mensen gebruiken. Het is daarbij van belang dat ze snel op de kazerne kunnen zijn, zodat we bij brand geen kostbare tijd verliezen”, verklaart Van Eijk. Op een kazerne werken gemiddeld achttien mensen. Zij komen één

keer in de week bij elkaar om te oefenen. Dat kan op locatie bij bijvoorbeeld een bedrijf zijn of in de kazerne zelf. Opleiding Om tot de brandweer toe te treden zijn een aantal basisdiploma’s nodig. De opleiding duurt zo’n twee jaar en kan zowel in de

avonduren als overdag gevolgd worden. In iedere kern wordt een informatieavond gehouden, waarin de brandweer meer uitleg geeft over het werk en de opleiding. Aanmelden kan door een mail met naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, datum bijeenkomst te sturen naar infoclusterbrw@brandweermwb.nl.

Omwonenden nog steeds bang voor overlast

Voetbalkooi Putte al voetballend geopend PUTTE - Het heeft jaren geduurd, maar het is zover: de voetbalkooi aan de Postbaan in Putte is geopend. Door aan de Postbaan. Dit jaar werd een begin ons meer zorgen over de combinatie met middel van een klein toernooitje, waaraan zo’n 20 jongens meededen, werd de eerste officiële aftrap in de voet- gemaakt met de aanleg van de kooi, voor- de JOP (jongerenontmoetingsplaats) én balkooi genomen. zien van kunstgras en een hekwerk. Ook de de voetbalkooi. Het is nu al zo dat wij ‘s

Eigenlijk had de voetbalkooi in Putte er al veel eerder moeten komen. Maar die plannen liepen flinke vertraging op. Daarvoor waren allerlei redenen te noemen. Eerst

bleek op de locatie aan de Postbaan vervuilde grond te liggen. Op deze plaats lag vroeger een vuilstortplaats. Daarom werd besloten de voetbalkooi naar een andere locatie in Putte te verplaatsen. Het plan was de kooi op een grasveld aan de Ho-

gebergdreef te zetten. De omwonenden wilden dit echter niet, waarna de locatie aan de Postbaan toch weer in het zicht kwam. Nader onderzoek wees uit dat de vervuilde grond te saneren viel. Daarom werd toch gekozen voor een voetbalkooi

De voetbalkooi is er eindelijk voor de Putse jeugd en dus werd er meteen een balletje getrapt.

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN

www.internetbode.nl

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN

doeltjes werden geïnstalleerd, waarna de herfstvakantie werd benut voor de officiële opening.

Budget Deze officiële opening werd verricht door de wethouders Vic Huijgens en Anton van der Wijst. Wethouder Huijgens sprak de hoop uit dat de jongeren de voetbalkooi op een goede manier gaan gebruiken. “Ik ga er vanuit dat de mannen hun voetbalkooi goed gaan beschermen. Als een en ander vernield wordt, is er namelijk geen budget om het te repareren. Er moet dus zuinig gedaan worden met het materiaal, maar ik ben er van overtuigd dat de jongens en hopelijk straks ook meisjes dit zullen doen.” Na die woorden knipten de wethouders het ‘lintje’ door, dat de toegang tot de voetbalkooi blokkeerde. Daarna renden de jongens het veldje op voor een voetbaltoernooi, georganiseerd door sportfunctionaris Dave de Crom en jongerenwerker Gert Miltenburg. Veiligheid Waar wethouder Huijgens zei te verwachten dat de jongeren zich zullen gedragen bij de voetbalkooi, spraken omwonenden juist hun zorgen uit over de locatie aan de Postbaan. “We hebben van de voetbalkooi op zich niet heel veel last, maar we maken

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

avonds en ‘s nachts overlast ondervinden en wakker worden van het lawaai van de JOP en de mensen die daar op afkomen.

‘Voetbalkooi voor oudere en jongere kinderen’ Er wordt daar gedeald, de politie is al vaker gekomen, maar nu komen ook jongere kinderen straks mogelijk in aanraking met verdovende middelen. De voetbalkooi lokt immers oudere, maar ook jongere kinderen. Daarover maken wij ons best zorgen.” Een ander punt van zorg is de Postbaan zelf. “Er rijdt hier heel wat vrachtverkeer, maar ook ander verkeer. De maximum snelheid is 30 km/u, maar in de praktijk wordt vaak harder gereden. Het terrein naar de voetbalkooi is wel afgesloten met een hek, waardoor auto’s gelukkig het terrein niet meer op kunnen, maar een kind kijkt niet altijd goed uit. Wat als er straks een kind de straat zomaar oversteekt? Het is wachten op een ongeluk. Wellicht kan de gemeente nog borden neerzetten om automobilisten te waarschuwen voor spelende kinderen?” Overigens hadden de voetballende jongeren weinig last van de zorgen van omwonenden. Zij zijn gewoon blij met hun voetbalkooi.

Volg ons op Twitter: @WoensdrechtseBode.


Klokkenmakerij

INVESTEER NU WAARDEVOL IN UW WONING. MOOIE LEEFSERRES, KOZIJNEN & DEUREN IN KUNSTSTOF & ALUMINIUM, RENOVATIE & NIEUWBOUW

Vakkundige restauratie: • antieke uurwerken • moderne uurwerken • wijzerplaten Wilgenstraat 81 Oudenbosch Tel. 0165 - 320948 www.klokkenmakerijdetijd.nl

✔ 30 jaar ervaring. ✔ Eigen ontwerp en studiedienst.

BIJ ONZE KLANTEN IS HET MUISSTIL

✔ In kunststof en aluminium. ✔ Alles maatwerk door eigen produktie in Kalmthout. ✔ Onze adviseurs komen vrijblijvend ter plaatse en bespreken met u het ontwerp van uw tuinkamer of leefkeuken tot in de details. ✔ Onbeperkt qua vormgeving en ralkleuren. ✔ Wij verzorgen met gespecialiseerde vakmensen uw volledige renovatie of nieuwbouwproject.

UW VAKMAN WOONT NET OVER DE GR ENS IN KALMTHO UT!

✔ 10 jaar waarborg. ✔ Wij vragen nooit voorschotten.

BEZOEK ONZE SHOWROOM SERRES - KOZIJNEN - DEUREN in ALUMINIUM & PVC

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

AUTOMONTAGEBEDRIJF

JOKO

• Sloop-loop-schade auto’s motors te koop gevraagd. • Alle gebruikte onderdelen online. • Vrijwaring bij ophalen. • Reparatie en onderhoud. Lid ARN-Stiba-RDW

Maalbergenstr. 24a Wernhout Tel. 076-5971739 / 06-54278822 info@jokozundert.nl www.jokozundert.nl

B r asschaat sest eenw eg 292 • 2 9 2 0 K a l mt h o u t B e l g i ë • Te l 0 0 3 2 3 6 6 6 5 7 8 6 • F a x 0 0 3 2 3 6 6 6 4 4 4 1 www. b r u vo. b e

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

BioToppers

Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Kennisgeving aanvraag Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Reguliere voorbereidingsprocedure De minister van Infrastructuur en Milieu maakt bekend dat hij de volgende aanvraag voor een omgevingsvergunning heeft ontvangen, waarop de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is. Bedrijf: Locatie: Activiteit: Voor: Aanvraagdatum: Zaaknummer:

kom ook naar de kookdemo Zaterdag 27 oktober van 11.00 tot 16.00 met Karin de Jong van theetuin DeThoolse Parel. De Thoolse Parel is het adres voor een High-tea, kookworkshop of dagarrangement. Kijk op www.dethoolseparel.nl

Aardappelen

Genietthee

kruimig verpakt per 2 kilo

20 builtjes 2.19

2.79

1.69

Tarwe-spelt brood heel 3.39

2.79

Vliegbasis Woensdrecht (49G01) Kooiweg 40-41 te Hoogerheide (gemeente Woensdrecht) Bouwen Het verplaatsen van de Lox-opslag 10 oktober 2012 98405834

In dit stadium ligt de aanvraag niet ter inzage en is het niet mogelijk uw mening te geven over de aanvraag. Nadat wij een besluit hebben genomen, wordt u in de gelegenheid gesteld uw bezwaren kenbaar te maken. Deze kennisgeving is ook geplaatst op www.dcmr.nl. DMS-nummer: 21457967.

EkoPlaza Bergen op Zoom, Wassenaarstraat 32. Geldig van 22 t/m 27 oktober 2012. Info en openingstijden: www.ekoplaza.nl Zetfouten, prijswijzigingen en uitverkochte artikelen voorbehouden.


actualiteit

Column

Inlooppunt iedere woensdagmiddag en -avond geopend

Jeugd heeft eigen honk in K4 HOOGERHEIDE - In navolging van hun leeftijdsgenoten in Ossendrecht hebben nu ook de jongeren in Hoogerheide toegang tot een eigen jeugdhonk. In het welzijnscentrum K4 aan de Kromstraat, waar ook de BWI gehuisvest is, kunnen kinderen en jongeren iedere woensdagmiddag en -avond terecht voor een potje tafelvoetbal, een film kijken of een partijtje poolen.

Addo Sprangers

Dönerschotel

Seks, drugs en rock-’n’-roll. Daarmee is het leven van de doorgewinterde artiest in een notendop samengevat. Ian Dury zong erover en we lezen het dagelijks in de verschillende media. Voor het geld hoef je het doorgaans niet te doen. Ik ken mensen die via muziek in hun levensonderhoud voorzien, maar van een vetpot is doorgaans geen sprake. Voor hen is het artiestenbestaan ‘a way of life’, ze volgen hun hart en hun passie. Het avontuur, de kick van het optreden, toejuichingen, lekkere wijven en veel drank, dat zijn de zaken die er toe doen en waarop de mooiste anekdotes zijn gebaseerd. In hun slipstream vertoeven gasten als ondergetekende, deel uitmakend van een vijfkoppige band die een paar keer per jaar het podium betreedt en van wie de faam zich slechts uitstrekt tot net over de stadsgrenzen. Da’s meer dan genoeg ook. Voor deze categorie kost de illusie van een spectaculair rock-’n’-rollbestaan namelijk alleen maar geld. Even indrinken voor de show, nog wat pinten tijdens het optreden zelf, rustig afpilzen met de trouwe fanschare én de avond afsluiten met een naar de band zelf vernoemde dönerschotel waarvan de ingrediënten steevast een verrassing zijn, daar is de bescheiden vergoeding ontoereikend voor. Er moet dus in de persoonlijke buidel worden getast, maar daar is op gerekend. Deze coverband gaat immers niet rijk worden met het spelen van liedjes van anderen. Maar zelfs met originele songs vlot dit niet echt vandaag de dag. Neem bijvoorbeeld Spotify, de ooit als ‘redding van de muziekindustrie’ bejubelde streamingdienst waarbij je de muziek niet koopt, maar - gratis met reclame of met een abonnement - van het internet afspeelt. De band Parks and Gardens (nooit van gehoord overigens) werd in een maand tijd slechts één keer afgespeeld via Spotify en rekende uit dat dit roemruchte wapenfeit maar liefst 0,00966947678815 dollar opleverde. Rentenieren gaat voorlopig dus nog niet lukken. Het is en blijft oneerlijk verdeeld, want de aankondiging dat het complete oeuvre van The Beatles - uitzonderingen bevestigen de regel - binnenkort opnieuw op vinyl wordt uitgebracht, zal ongetwijfeld weer tot een hype leiden. Kan ons bandje daar iets mee? Mwah, tenzij wij zelf natuurlijk ook een bescheiden hype... Anouk, mogen we met je mee naar het Songfestival? De speciale Anouk dönerschotel is voor onze rekening!

Colofon

Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Woensdrechtse Bode Woensdrechtse Bode Redactie Ria van Meir Correspondent Mireille Tempelaars, José van der Wegen Acquisitie Monique van Bale Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 15.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 13.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 43

De oplossing van deze puzzel is in week 42 te vinden op www.internetbode.nl

In het jeugdhonk kunnen de jongeren onder andere poolen, tafelvoetballen of gewoon wat chillen. FOTO RIA VAN MEIR

DOOR RIA VAN MEIR Bij de opening van het jeugdhonk wordt er al meteen gretig gebruik gemaakt van de ruimte. Een groepje jongeren van verschillende leeftijden brengt als eerste een bezoekje aan het inlooppunt. Het lokaal wordt gevuld door het geluid van de kaatsende ballen, afkomstig vanaf de pooltafel. “Het is wel beter dat we nu zo’n plek hebben”, vindt Joey van Elsakker (17), wanneer hij klaar is met zijn potje poolen. “Normaal hang je toch alleen maar buiten in verschillende groepen. Nu hebben we een plek waar we bij elkaar kunnen komen.” Wensen Dat is ook precies wat de gemeente Woensdrecht en de Brede Welzijnsinstelling (BWI) voor ogen hebben met het inlooppunt. “Bij de gemeente kwamen een paar jaar geleden geluiden binnen dat de jeugd alleen maar op straat zou rondhangen”, merkt wethouder Anton van der Wijst op tijdens de opening. “Daarom hebben we destijds een jongerenwerker aangesteld. Hij onderneemt van alles: van kickboksen tot hardlopen. Maar dat doet

hij altijd vanuit de wensen van de jeugd. Eén van de wensen was om een inlooppunt te creëren in Hoogerheide. We zijn daarom ook blij dat de BWI een ruimte beschikbaar heeft gesteld voor het inlooppunt.” Ook jongerenwerker Gert Miltenburg is blij met de ruimte in de BWI, die aangekleed is vanuit het budget voor het jongerenwerk.

‘Nog genoeg plannen voor de jeugd’ “Zo kunnen we nog beter een link leggen tussen het jongerenwerk en het werk van de combinatiefunctionarissen, die zich met sport en cultuur bezig houden. We hebben nog genoeg plannen”, verzekert hij. Pasje Het inlooppunt is iedere woensdag geopend. ‘s Middag tussen 15.00 uur en 17.00 uur zijn de kinderen tussen 8 en 13 jaar welkom. Van 19.00 uur tot 21.00 uur is het jeugdhonk geopend voor de wat oudere jeugd tot 17 jaar. Om toegang te krijgen tot het inlooppunt moeten de kinderen en jongeren wel een pasje aanvragen.

Dat kan bij de balie van de BWI. ‘s Middags zullen de kinderen worden opgevangen door Jenney Kuys, die bij de meeste Hoogerheidenaren vooral bekend zal zijn van het café The Rainbow. Nu ze het café heeft verkocht, ziet Jenny in het inlooppunt een nieuwe uitdaging. “Ik werk graag met jongeren. Het is een hele leuke leeftijd, die graag actief bezig is. Ik ben daarom ook van plan om wat activiteiten voor de jeugd op te zetten, zoals een competitie poolen of tafelvoetbal”, vertelt Jenny enthousiast, terwijl ze ondertussen aanwijzingen geeft bij het poolen. “Het zou mooi zijn als het goed gaat lopen en de kinderen hun vriendjes en vriendinnetjes meenemen, zodat de jeugd een eigen plekje heeft.” Jongerenraad Martijn de Been (16) twijfelt niet aan het succes van het inlooppunt. Als lid van de jongerenraad heeft hij de komst van het jeugdhonk op de voet gevolgd. “We zijn ook een kijkje gaan nemen in de Drieschaar, waar al langer een inlooppunt is. Het werkt daar heel goed, omdat er wat te doen is voor de jeugd. We willen daarom kijken of we ook in de andere kernen nog zoiets kunnen openen”, zegt hij.

Maximale bijdrage twintig procent lager dan in 2009

Minder geld voor WK Veldrijden

HOOGERHEIDE - Het college van burgemeester en wethouders wil maximaal 60.000 euro bijdragen aan de organisatie van het WK Veldrijden, dat in 2014 in Hoogerheide wordt gehouden. Dat komt neer op een bezuiniging van zo’n twintig procent tegenover de subsidie van het wereldkampioenschap van 2009. De gemeenteraad moet nog wel instemmen met dat bedrag en buigt zich in de opinieraad van 24 oktober over het voorstel van het college. DOOR RIA VAN MEIR

© www.sudokusite.eu

De 60.000 euro die het gemeentebestuur beschikbaar wil stellen voor het WK Veldrijden bestaat uit twee delen. De stichting GP Adrie van der Poel, die de organisatie van het wereldkampioenschap op zich neemt, krijgt jaarlijks een evenementensubsidie van 7.425 euro. Voor de overige 52.525 vraagt het college de gemeenteraad om uit het reservebudget van de raad geld te reserveren. In het budget, dat bedoeld is voor eenmalige evenementen waar geen regulier budget beschikbaar voor is, is nog zo’n 434.000 euro beschikbaar. Vijf jaar geleden ontving de GP Adrie van der Poel nog een bedrag van in totaal 75.000 euro. Daarnaast zet de gemeente ook ambtelijke uren in voor het regelen van de vergunningen en de communicatie. Verwacht wordt dat ook deze kosten lager PAGINA 5

uitvallen in vergelijking met 2009, omdat er al de nodige kennis is opgedaan. Promotie Volgens het college biedt het WK Veldrijden een unieke kans om de gemeente Woensdrecht internationaal op de kaart te zetten. “Niet elke gemeente krijgt deze mooie kans om de internationale publiciteit te trekken met zo’n evenement tegen relatief lage kosten. De eisen van de UCI worden steeds strenger en daarmee de kosten ook steeds hoger. De kans op een WK in Hoogerheide zal daardoor steeds kleiner worden”, meent het college. Het WK in 2009 trok wereldwijd zo’n 41,7 miljoen bezoekers. Voor het wereldkampioenschap werkt de GP Adrie van der Poel onder meer samen met Uitgeverij De Bode, Omroep Brabant, Het Laatste Nieuws en het Algemeen Dagblad.

Overnachtingen Daarnaast voert het college aan dat uit een onderzoek is gebleken dat het wereldkampioenschap in 2009 2,9 miljoen euro aan bestedingen in de regio met zich heeft meegebracht. Zo’n 65 procent van de ruim 50.000 bezoekers kwam van buiten West-Brabant. Een kwart van de bezoekers koos bleef ook ‘s nachts in de regio en koppelde daar gemiddeld 2,3 overnachtingen aanvast. In totaal is er voor zo’n 900.000 euro aan overnachtingen besteed. Samen met de provincie Noord-Brabant, het Vrijetijdshuis en de NHTV willen de gemeente en de GP Adrie van der Poel onderzoeken hoe het beste rendement kan worden behaald. De gemeenteraad bespreekt het voorstel voor de subsidie vandaag, woensdag 24 oktober, in de opinieraad.


KORT BEDRIJVIG

Thalita en Demi de Jong maken naam in wielerwereld

Ossendrechtse girl-power op de fiets OSSENDRECHT - Ossendrecht, bekend van de Roparun, bij oudere mensen elders in Nederland bekend van de kazerne, maar sinds enige tijd toch ook bekend van het wielrennen. Of eigenlijk, twee wielrensters, Thalita en Demi de Jong. Het team waar Thalita voor rijdt, is niet een van de minsten. Het is namelijk het team van Olympisch en wereldkampioene Marianne Vos, het vrouwenteam van Rabobank. En daar zit misschien meteen een klein kinkje in de kabel voor de topsportloopbaan van Thalita, want Rabobank heeft vrijdag besloten de sponsoring in het profwielrennen stop te zetten. “Ja, ik schrok er wel enorm van, toen ze me belden met dit nieuws. Ik weet nog niet wat het precies voor gevolgen zal hebben. Marianne zal in ieder geval de steun blijven krijgen, maar dat geldt niet voor de volledige vrouwenploeg. Volgend jaar zal ik echter wel gewoon blijven rijden, alleen dan niet met de naam Rabobank op mijn shirt.” Thalita reed afgelopen seizoen nog in de kleuren van de Rabobank. Ondanks dat de ploeg zich terugtrekt als hoofdsponsor, blijft ze komend seizoen nog in de profploeg rijden. FOTO BERT SPITS FOTOGRAFIE

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN Beide meiden zijn nog maar een paar jaar actief bezig met de wielersport, maar de prestaties die zij boeken liegen er niet om. Demi behaalde dit seizoen drie overwinningen voor RSC De Zuidwesthoek en zus Thalita boekte maar liefst negen overwinningen. En daarbij behaalden ze ook alle twee nog eens regelmatig het podium. Maar het meest memorabele moment van het afgelopen wielerseizoen lag voor beiden niet eens bij die overwinningen, maar op een heel ander vlak. Voor Demi (17) was dat de bronzen plak bij het WK Tijdrijden voor junioren in Limburg, medio september. “Dat was zeker wel de mooiste wedstrijd van dit seizoen. Het was echt vet, om al die mensen onder dat podium te zien staan. Ik had het ook totaal niet verwacht, echt kicken gewoon.”

Maar als ik dan uiteindelijk negen overwinningen behaal, een aantal podiumplaatsen en ook nog mee mag rijden in de ploegentijdrit tijdens het WK in Limburg, dan ben ik heel erg tevreden over het afgelopen seizoen.

‘Tijdrit fijner dan rijden in de massa’ Ik had zelf in ieder geval niet verwacht dat het zo goed zou gaan. Ik heb er dan ook al meerdere complimenten over gekregen.”

Tijdrit Dat geldt ook voor Demi. Zij zal volgend seizoen gewoon nog uitkomen voor RSC De Zuidwesthoek. “Ik kan de overstap naar een profteam ook nog niet maken, omdat ik nog een jaar bij de junioren moet rijden.” Om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen, dat nu afgelopen is, pakken Demi en Thalita regelmatig de fiets. “We hebben nu eerst een maandje rust, maar we gaan straks wat toertochten doen en spinning.” Gemiddeld trainen de meiden acht tot twaalf uur per week. Wellicht ligt het geheim van de meisjes de Jong deels in hun training en deels in hun familieband, want beiden zijn toppers in tijdritten. “Het gaat dan om de kracht in je benen, hoe hard je kunt rijden. En toevallig vinden wij het individuele aspect aan een tijdrit ook fijner dan rijden in de massa.”

En verrassing: verstopt onder een mooi kleed, zat onze mooie mascotte, Kabouter Rick! Rick zal voortaan op onze luifel staan boven de ingang van Kombinocare. Als boegbeeld. En via zijn steeds veranderende T-shirt, zullen door het jaar heen, verschillende thema’s de revue passeren. Let er maar eens op tijdens het langsrijden. Tijdens het officiële gedeelte onthulde Wethouder van der Wijst, Rick onder het toeziend oog van vele gasten en hield een mooie, betrokken toespraak. De wethouder noemde Kombinocare, als veelzijdig kinderdagverblijf voor reguliere en verpleegkundig specialistische zorg, zelfs een aanwinst voor de gemeente Woensdrecht. Wie zijn wij om dat te ontkennen? En als we naar de aanmeldingen kijken, worden wij inderdaad welkom geheten door de gemeente Woensdrecht en de papa’s en mama’s die daar wonen. Alle aanwezigen van harte bedankt voor jullie komst en felicitaties. Kombinocare, Raadhuisstraat 17, 4631NA Hoogerheide

Brabantse Wallie stormbaan en GPS tocht onthuld WOENSDRECHT - In de herfstvakantie maakten kinderen kennis met de Brabantse Wallie stormbaan en GPS tocht.

Brabantse Wallie GPS tocht Kinderen startte afgelopen zondag 21 oktober de Brabantse Wallie GPS tocht bij Stayokay. Dit is het ibeleefpad Superboom, dat geboekt kan worden bij Stayokay. Dit is een educatieve en avontuurlijke GPS tocht, waarmee kinderen onderweg de natuur van de Brabantse Wal en boomhelden ontdekken. Over een tijdje heeft ook de Volksabdij een nieuwe versie van deze GPS tocht. Deze zal Brabantse Wallie weer onthullen. Kijk voor meer info op www.rmd.nl en www.stayokay.com/bergenopzoom Brabantse Wallie Volg Brabantse Wallie op www.vvvbrabantsewal.nl en op facebook!

www.brabantwerkt.nl vacatures bij jou in de buurt

Bevrijdingsfietsroute gratis te verkrijgen bij VVV

Scheidingsbegeleiding en Gecertificeerde Mediation • Vrijblijvend oriëntatiegesprek • Uniek Financieel Scheidingsrapport • Dynamische Ouderschapsregeling

De bronzen medaille op het WK Tijdrijden bij de junioren is voor Demi het mooiste moment van dit seizoen. FOTO BIKING GEERT

Tentoonstelling Heemkundekring De Wilhelmiet

Bij het afscheid van een overledene zijn bidprentjes, rouwkaarten en condoleances onmisbaar. Ze vertellen iets over de persoon van een overledene. Bedienstel-

HOOGERHEIDE - De zon scheen. De ballonnen en spandoeken hingen. De versierde glaasjes ranja en de grabbelton (voor ieder kindje een cadeautje) stonden klaar. Voor de kindjes reed er een lief klein pony’tje in de tuin rond, waar ze om de beurt op mochten zitten. Dansen met zijn allen en cakejes versieren. Het was een heerlijk kinderfeest.

Brabantse Wallie Stormbaan Deze stormbaan met Brabantse Wal elementen van Withagen Attractieverhuur stond woensdag 17 oktober bij ’t Cromwiel in Steenbergen. De stormbaan en Wallie kunnen ook gereserveerd worden voor elke gelegenheid en zijn vaker aanwezig bij Brabantse Wal evenementen. Kijk voor meer info op www.withagen-attractieverhuur.nl

Omdat een scheiding méér is dan het maken van financiële en juridische afspraken met je ex-partner!

HUIJBERGEN - Heemkundekring De Wilhelmiet houdt zondag 28 oktober de laatste tentoonstelling in het heemhuis aan de Dorpsstraat over rituelen en tradities rond de dood.

Veelzijdig kinderdagverblijf Kombinocare bestaat 1 jaar

Brabantse Wallie is de mascotte van de Brabantse Wal. Kinderen beleven samen met hem de leukste avonturen.

Rabobank Voor Thalita was eigenlijk het hele seizoen een reeks van memorabele momenten. “Ik begon dit jaar pas bij de profs, bij de vrouwen. Mijn doel was zo goed mogelijk mee te rijden, om zo de overstap van 45 km-wedstrijden bij de junioren naar wedstrijden over 120 km te kunnen verwerken.

Bergen op Zoom I Goes Roosendaal I Eindhoven I Rotterdam

Feest op 19 oktober

len, kruisen, rouwkleding, rouwsieraden, kerkelijke gewaden, gebeden- en uitvaartboekjes laten zien hoe men vroeger leefde met de dood. Verder aandacht voor de uitvaart met zijn kerkelijke rituelen maar ook oog voor de uitvaart van onze tijd. De Wilhelmiet neemt met pijn in het hart afscheid van het heemhuis aan de Dorpsstraat. Dit is de laatste tentoonstelling die in het heemhuis gehouden wordt. De

gemeente wil het gebouw slopen en de grond bestemmen voor woningbouw. Aan de hand van affiches en foto’s kijken wordt terug gekeken op de tentoonstellingen die de heemkundekring vanaf 1994 met veel succes heeft georganiseerd. De tentoonstelling is geopend op zondag 28 oktober van 10.30 uur tot 16.30 uur. De toegang is gratis en voor wafels en pannenkoeken wordt weer gezorgd. PAGINA 6

HOOGERHEIDE - Op 27 oktober wordt gevierd dat Bergen op Zoom 68 jaar geleden bevrijd werd. Ter ere van de bevrijding is de Bevrijdingsfietsroute over de Brabantse Wal die dag gratis bij VVV Brabantse Wal en de agentschappen in Steenbergen en Hoogerheide te verkrijgen. Door de Canadezen is Bergen op Zoom op 27 oktober 1944 bevrijd. Met de legendarische uitspraak “Hell Bill, let’s take the damned place”, trokken de geallieerden het centrum in en was de stad bevrijd. Naast deze triomfantelijke herinnering, komen ook verschrikkelijke herinnerringen terug in de Bevrijdingsfietsroute. Hierdoor is het boekje met de route een interessant product geworden. Het is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit de rege-

ling ‘Schatten van Brabant’, een cultureel programma rond het verleden van de provincie. De route is ontwikkeld voor 5 mei 2010, toen Nederland 65 jaar bevrijd was. Het fietsknooppuntennetwerk is de basis onder dit product. Hierdoor kan de route op verschillende locaties gestart worden. Sinds 5 mei 2010 is de Bevrijdingsfietsroute tegen een kleine vergoeding verkrijgbaar bij VVV Brabantse Wal en de agentschappen in Steenbergen en Hoogerheide. Omdat 27 oktober mag niet vergeten mag worden, herinnert VVV Brabantse Wal deze dag met de Bevrijdingsfietsroute. De route is daarom alleen die dag gratis te verkrijgen bij VVV Brabantse Wal, Kortemeestraat 19 in Bergen op Zoom en bij de agentschappen in Steenbergen en Hoogerheide.


lief en leed

Familieberichten

Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Bergen op Zoom, tel. 0164 27 38 55, voor inwoners van Woensdrecht, Hoogerheide, Huijbergen, Ossendrecht en Putte. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek Bergen op Zoom, naast de polikliniek van het Lievensberg Ziekenhuis, Boerhaaveplein 1, tel. 0164 246 939. Dierenarts Via telefoonnummer tel. 0164 235 112 wordt met de dienstdoende dierenarts doorverbonden.

Nooit meer gedacht. Nooit meer van durven dromen. Nooit meer verwacht. Spontaan toch in ons midden gekomen.

Wij zijn ontzettend blij met de geboorte van onze zoon en mijn broertje

Yannick

Surplus Zorg thuiszorg passende zorg en ondersteuning altijd dichtbij. Klantenservice: 0168 33 18 26 en klantenservice@surplusgroep.nl

Xander Christiaan Geboren op 17 oktober 2012.

Onze zorg - dichtbij en altijd - is er voor ú! Zeven dagen per week staan wij 24 uur p/dag met raad en daad voor u klaar via 0900 - 900 4444.

Hij weegt 3160 gram en is 50 cm lang. Christian, Grietje & Youri Zorge

TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

Mgr. Nolensstraat 16, 4631 BM Hoogerheide

Open en toegankelijk. U kunt altijd bij ons terecht voor een goed georganiseerde uitvaart die past bij uw wensen.

Mollenbestrijding Bastiaansen Tel. 076-5968279

Christian Zorge is 24 uur per dag bereikbaar op 0164-616077. Ook als u niet bij Monuta of ergens anders verzekerd bent. U kunt ons ook op afspraak bezoeken op de Putseweg 147 te Hoogerheide of op www.monutazorge.nl.

Zorge

TimmerwerkplaaTs

Dré maas ambachtelijk Timmerman kasTen, Deuren, keukens, Trappen, kozijnen, korTom voor alles van houT.

0164-210515 / 06-27336411 Het goedkoopst in container verhuur 6 m3 Container voor: - bouw en sloopafval € 220,- puin € 100,Prijzen zijn incl. BTW - A-B hout € 100,Struikhei 1 - 4714 VC Sprundel - Tel: 0165-387334

r e l a y-de

k l o W e t ts in uw regio

o o r G Op de laatste vrijdag van deze maand van 14.00 tot 16.00 uur is uw kinderfotoshoot gratis. U betaalt dus alleen de foto’s. Afspreken is nodig en de foto’s zijn een week later klaar om af te halen. Alle voorwaarden in de winkel.

Voor al uw dames-, heren- en kinderschoenen.

Dorpsstraat 188 - Halsteren


Bijzondere show van SEO

Verlies ouder, broer of zus

Traverse start lotgenotengroep WOENSDRECHT - “Het is een wonde, die veel pijn doet. Soms is het alsof het beter gaat, maar dan weer is alles even donker. Je wilt er wel doorheen – een andere weg is er niet – maar het kost veel moeite. Als er maar eens iemand was die het begreep.”

HOOGERHEIDE - Rolschaatsvereniging SEO bevond zich voor even in hogere sferen tijdens de uitvoering van haar tweejaarlijkse rolschaatsshow, die ditmaal in het teken stond van Seo’society show. De drie voorstellingen waren steeds volledig uitverkocht. Het bijzondere spektakel kon rekenen op een staande ovatie van het publiek. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN

De werkgroep Rouwbegeleiding Westelijk Noord Brabant start dit najaar met gespreksgroepen voor mensen, die hun vader, moeder, broer of zus verloren hebben door ziekte of ongeval. Het verlies van een dierbare door overlijden, kan zeer ingrijpend zijn in iemands leven. Vaak is het zo, dat het een paar maanden na het overlijden moeilijk is, om met familie, vrienden en kennissen (nog) te praten over je gevoelens. In onze gespreksgroepen zijn lotgenoten dus mensen, die een soortgelijk verlies hebben meegemaakt, er voor elkaar zijn

Mantelzorgers zorgen deze dag even niet OSSENDRECHT - Ook dit jaar wordt weer aandacht besteed aan de dag van de mantelzorg. Door het zorgen voor een ander komt men er niet altijd toe eens iets voor zichzelf te doen. Er af en toe even tussenuit is een absolute voorwaarde om de zorgtaken te kunnen volhouden. HOOM organiseert daarom, mede namens de gemeente Woensdrecht, voor de mantelzorgers in deze gemeente op rijdag 9 november a.s. een verwenmiddag van 12.30 uur tot 16.00 uur in mfc De Drieschaar in

Ossendrecht. m De Drieschaar te Ossendrecht Wat kunt u zoal doen? Vanaf 12.15 uur ontvangen 3 gastvrouwen alle mantelzorgers en begeleiden hen naar de lunch die voor hen klaar staat. Wethouder Huijgens zal er ook zijn om de mantelzorgers verwelkomen. Na de lunch is er tijd om de mantelzorgers te verwennen. Geniet bijvoorbeeld van een Voetreflexmassage, laat uw nagels lakken of make-up aanbrengen. Liever advies door een kleurenanalist? Ook dat kan. De spel-

letjesliefhebbers kunnen aanschuiven voor een partijtje (simultaan) dammen. Tussendoor is er muziek en zang ‘uit de oude doos’ en tot slot een cabaretoptreden, verzorgd door Bettina Kraaieveld, die op haar eigen manier -vaak met een lach en een traan- invulling geeft aan het thema: ‘Nu even niet’. Vooraf aanmelden is noodzakelijk! Wilt u ook even niet zorgen? Een middagje tijd voor uzelf? U kunt zich aanmelden tot 30 oktober bij HOOM locatie Woensdrecht, Kitty Kiezenberg, tel 06-51978812, kkiezenberg@hoomondersteuning.nl

Stichting OktoBer Wijnmaand biedt bodemvondst aan

Historisch glas ‘BoZteVin’

uit havensteden als Dordrecht en Antwerpen. “Maar dat er nu ook één in Bergen op Zoom is gevonden, is voor ons een regelrechte sensatie”, vertelt voorzitter Koert Vermeulen van Stichting OktoBer Wijnmaand. “Vooral omdat het kwetsbare glas zo goed bewaard is gebleven, er zijn zelfs sporen van wijndroesem gevonden”. De leeftijd van het glaswerk is te dateren uit de 16e tot begin 18e eeuw. Stichting OktoBer Wijnmaand heeft het drinkglaasje voorzichtig laten restaureren en biedt het nu aan het museum aan. “We zouden het leuk vinden als het glas een vaste plaats kan krijgen in de 800 jaar-expo van Het Markiezenhof. Tenslotte heeft Bergen op Zoom een eeuwenoude traditie in de productie en import van wijnen”.

om samen verder hun verlies te verwerken. De bedoeling is om in ongeveer 8 tot 10 bijeenkomsten met lotgenoten bij elkaar te komen. De groepen worden begeleid door geschoolde vrijwilligers. De werkgroep, onderdeel van Traverse, biedt deze ondersteuning aan omdat wij ervan overtuigd zijn dat elkaar helpen bij het verwerken van het verlies,een luisterend oor, erkenning van het verdriet, herkenning van gevoelens en gedachten steun biedt. De deelnemers krijgen het gevoel er niet meer alleen voor te staan. Heeft u belangstelling en wilt u deelnemen aan deze gespreksgroep of wilt u informatie, dan kunt u contact opnemen met Wilma Franken, Traverse (Organisatie voor maatschappelijk welzijn), Wassenaarstraat 61, 4611 BT Bergen op Zoom. Tel: 0164-237056.

Begin de dag met een glimlach

BERGEN OP ZOOM • THOLEN • ZIERIKZEE • HALSTEREN Stationsplein 11 Bergen op Zoom 0164 - 24 64 72

Eendrachtsweg 9 Tholen 0166 - 60 64 44

Haringvlietplein 7a Zierikzee 0111 - 41 65 34

Poelekes 15 Halsteren 0164 - 68 64 40

ma-vr ......07:30 - 17:00 ma, di.......07:30 - 17:00 ma-do ...08:00 - 17:00 ma-vrij ...08:00 - 17:00 wo-avond tot .... 21:00 wo-do ....07:30 - 16:15 vr ...............08:00 - 22:00 wo-avond tot .... 20:00 vr ...............07:30 - 12:30

Klaassen Mondzorg Totaal verzorgt:

• reparatie, aanpassing of vernieuwing van uw gebitsprothese • reparatie terwijl u wacht of winkelt • hulp aan huis • het aanbrengen van implantaten, het klikgebit • het bleken van tanden en kiezen • algemene tandheelkunde • mondhygiëne

• weekendreparatieservice zaterdag + zondag 11.00-12.00 uur: Stationsplein 11, Bergen op Zoom

ONZE DIENSTEN WORDEN VERGOED DOOR ALLE ZIEKTEKOSTENVERZEKERAARS Bel gratis 0800 - 23 54 32 48, info@mondzorgtotaal.nl, www.mondzorgtotaal.nl

Veel vragen aan Van Middelkoop

‘BoZteVin’ Voor zover bekend is de vondst uniek voor Bergen op Zoom. “Daarom heeft dit glaasje van ons de bijnaam BoZteVin gekregen”, legt Vermeulen uit. De naam is een verwijzing naar het bekende zilveren proefbakje, de tastevin, waarmee men in Frankrijk de wijnen proeft. “Zilver is altijd een kostbaar materiaal geweest en in Bergen op Zoom moesten we het met eenvoudiger en alledaagse materialen doen.” Het glaasje is gemaakt van geelgroen geblazen glas en voorzien van een lederen handvat waarmee het mogelijk aan een ceintuur of draagriem kon worden bevestigd. De BoZteVin is zo goed en zo kwaad als het ging in ere hersteld.

WOENSDRECHT - Vanaf deze maand is in Het Markiezenhof een bijzondere bodemvondst te zien: de ‘BoZteVin’, een in leer gevat drinkglaasje waarmee de wijnkeurmeesters proefmonsters namen uit wijnvaten. Het object is enkele jaren geleden bij graafwerkzaamheden gevonden aan de gedempte Haven en heeft eeuwenlang onder het havenslik begraven

gelegen. Na een restauratie is het inmiddels gereed voor expositie. Stichting OktoBer Wijnmaand heeft de BoZteVin op dinsdag 16 oktober aan Het Markiezenhof overhandigd. Het gebruik van dergelijke proefbekers door wijnkeurmeesters is bekend. Er zijn exemplaren van tin en aardewerk bekend

Replica’s Voor de Stichting OktoBer Wijnmaand is de bijzondere vondst een aanleiding om replica’s te laten maken van de BoZteVin. De replica’s worden gebruikt tijdens de proeverij van de Mystery Wine Tour van zaterdag 27 oktober. “De deelnemers mogen hun BoZteVin na afloop meenemen.” Wie een BoZteVin wil bemachtigen kan zich nog voor de Mystery Tour aanmelden via: www.oktoberwijnmaand.nl PAGINA 8

OSSENDRECHT - Zo’n zeventig bezoekers genoten donderdagavond in de protestantse kerk in Ossednrecht van een gesprek tussen Klaas Vos en Eimert van Middelkoop. De oud-minister van Defensie scheen zijn licht over de Haagse politiek en beantwoordde vragen van het actieve publiek. De culturele commissie kan opnieuw van een zeer geslaagde avond spreken. Donderdag 1 november is Mark Traa, schrijver van het boek Prinses Paulina, te gast. FOTO LEO DEN HEIJER


JAMMER DAT JE EENMAAL

BINNEN DE BUITENKANT NIET MEER ZIET 14% BIJTELLING & GÉÉN WEGENBELASTING NIEUWE MOTOR 3,2L/100KM 5 STERREN EURONCAP MULTIMEDIA SCHERM MET NAVIGATIE

www.autokievit.nl

JE HERINNERT JE ALTIJD DE EERSTE KEER. DE NIEUWE RENAULT CLIO.

AUTO KIEVIT HELLEVOETSLUIS ZIERIKZEE BERGEN OP ZOOM

DE SPRONG 2 GREVELINGENSTRAAT 1-3 ABRAHAM DE HAANSTRAAT 9-11

TEL. (0181) 32 05 55 TEL. (0111) 41 25 29 TEL. (0164) 23 69 52

De nieuwe Renault Clio vanaf € 13.990,-. De genoemde vanafprijs is inclusief BTW en BPM. Exclusief kosten rijklaar maken, verwijderingsbijdrage en leges. Op elke nieuwe Renault geldt een fabrieksgarantie van minimaal 2 jr. en 12 jr. plaatwerkgarantie. Rentewijzigingen, drukfouten, prijs- en specificatiewijzigingen voorbehouden. Afbeeldingen kunnen afwijken van daadwerkelijk geleverde auto. Voor meer informatie: bel gratis 0800-0303, kijk op renault.nl of raadpleeg uw Renault-dealer. Min./max. verbruik getoonde modellen: 3,0-5,5 l/100 km. Resp. 33,3-18,2 km /l. CO 2 83-104 g/km.

Zungu en zijn broertjes hebben van HomePlan een nieuw huis gekregen en vieren feest. HomePlan bouwt huizen voor aidswezen in Zuid-Afrika. Winnie viert geen feest, zij wacht nog op haar huis. Er wachten nog heel veel kinderen op een huis. Bouwt u mee? Meer weten? www.homeplan.nl

ZUNGU VIERT FEEST

ZIT JIJ STRAKS SAMEN MET JE GELIEFDE BIJ DE OPEN HAARD? Zet dan Mens & Relatie in om je levenspartner te vinden Bel: Lia van der Wel 0165-388816 Of 0800-0230595 (landelijk)

SMS HOME AAN naar 5757

www.mens-en-relatie.nl

en steun HomePlan met 3 euro per maand

erkend AVR / SinglesKeurmerk / Geschillencommissie

Te huur gevraagd

garagebox in hoogerheide

Tel. 0164-853630 Christian Zorge Dakwerken vernieuwen reparatie pvc bitumen etcetera. Bel Zoomdak 06-18514726 www.zoomdak.nl

Pallets

Te koop gevraagd Alle soorten ook kapot 06-51549157 Minimaal 100 stuks.

Antiekrenovatie Hans Swanenberg • Verwijderen van verf- en laklagen. • Opnieuw kleuren en/of lakken. • Ook voor al uw overige meubelen. • Tevens straal- en spuitwerk. • Keukenrenovatie. • Stoelenmatten en webbing. Zevenbergschen Hoek Tel/Fax 0168-452451

www.antiekrenovatie.nl

1

Star T

rek

First C To bold ontac ly go w h t e r Dan d urf jij e no one’s gone b je e fo va in het dageli st wel te verd re? jks lev iepen e (45, k n van Car anker

)?!

la


ODIO voor tweede keer toneel Nederlands Techniekkampioenschap

Jeugd proeft van voetbaltechniek

Live-optredens tijdens 825 jaar Ossendrecht

OSSENDRECHT - Wie wil voetballen, zal merken dat dit een sport is die meer betekent dan even tegen een balletje OSSENDRECHT - Ossendrecht is jarig Back-up is gevormd op het Mollerlyceum in trappen en een goal maken. Voetbal betekent ook techniek en het is nooit verkeerd om die techniek te verbeteren. en viert feest! In het laatste weekend Bergen op Zoom. De talentvolle band heeft van oktober staat het dorp stil bij het meegedaan aan de popwedstrijd Popsport Daarom hield ODIO voor de tweede keer de voorronde van het Nederlands Techniekkampioenschap. 825-jarig bestaan.

Daarmee is Ossendrecht het oudste dorp in de gemeente Woensdrecht en ver daar buiten. Naast speciale activiteiten voor de jonge en oudere inwoners van het dorp is er op zaterdagavond 27 oktober een feestavond waar iedereen vanaf 16 jaar welkom is. Deze avond staat in het teken van regionaal talent. Ossendrecht mag dan 825 jaar oud zijn, zonder jeugd geen toekomst! Daarom geven de volgende drie jonge, enthousiaste en talentvolle bands acte de présence tijdens de feestavond op zaterdag 27 oktober: Inplugged is ontstaan op de lagere school, eind groep zeven en speelt covers van rock nummers, zoals Red Hot Chili Peppers, Green Day en nog veel meer. De band bestaat uit Julian Joosen (zang gitaar), Tristan van Selm (basgitaar) en Chris Roozeboom (drum), alle drie afkomstig uit Putte. Afgelopen jaar hebben ze o.a. optredens gehad op het Brabantse Wal Festival en Dijkrock. Op laatstgenoemde hebben ze zelfs de publieksprijs gewonnen.

Zeeland en daar zowel de publieksprijs als de juryprijs gewonnen. Daardoor werden de muzikanten uitgenodigd voor de landelijke finale in Mezz in Breda. Daar kwamen alle landelijke winnaars bijeen, niet om te kijken wie de beste was, maar om te kijken wie er de meeste vorderingen gemaakt heeft. Back-up speelt over het algemeen eigen geschreven nummers en een paar covers. De band bestaat uit Lisane van Dongen (zang), Emilian Lock (toetsen), Jannes van Kaam (gitaar en zang), Tristan van Selm (basgitaar) en Jens Wierckx (drum en zang). mz3e (metzijndrieën) is nog maar pas begonnen, maar heeft al wel in bovenstaande bands samengespeeld. De groep begon als duo onder de naam mzte (metzijntwee), maar heeft nu als trio zijn naam ook aangepast. De band bestaat uit Jannes, Jens en Tristan genoemd in de vorige bands. Zij spelen eigen nummers en covers rock, rock and roll en nog meer. De avond zal uiteindelijk worden afgesloten door een Double D DJ. De grote zaal van mfc De Drieschaar gaat open vanaf 20.00 uur. De toegang is vrij.

KORTE BERICHTEN Behendigheid opdoen, met de bal aan je voeten, dat was het doel van de NTK-dag bij ODIO.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN Het Nederlands Techniekkampioenschap is volledig gericht op de zogenoemde Moves & Skills. Tijdens deze voetbaltechniekdag kregen kinderen van zes tot en met vijftien jaar diverse vaardigheden aangeleerd zoals balaanname, passeren, positie kiezen en het tweebenig plaatsen van de bal. De dag werd mede georganiseerd door Sportpartners, een organisatie gespecialiseerd op het gebied van techniektraining in het voetbal. Een hele vrijdag lang werden de kinderen aan het werk gezet om de technieken, bewegingen en vaardigheden onder de knie te krijgen. Om daarna echt inzicht te krijgen in het spel, moesten de kinderen ‘s middags in partijtjes spelen en het geleerde in de praktijk brengen. Trainers Volgens Jac Borremans van de activiteitencommissie van ODIO kwamen dit keer 104 kinderen op de trainingsdag af. “Het leuke is dat er onder de deelnemers

Spaanse werkwoorden vervoegen?

www.ebc.nl

kinderen zijn, die vorig jaar ook zijn geweest. Dat toont wel aan dat de kinderen de dag enorm leuk vinden. De kinderen komen van heinde en verre. Er zijn uiteraard veel jeugdleden van ODIO aanwezig, maar ook leden van METO, Vivoo, Welberg en zelfs het eiland Tholen zijn naar Ossendrecht gekomen voor deze dag.” In eerste instantie leek het er op dat de organisatie van de dag een aantal trainers tekort zou komen, maar ODIO vond een oplossing binnen de eigen vereniging.

‘Kinderen vinden voetbaldag enorm leuk’ “We hebben de A-jeugd opgetrommeld en zij hebben ons goed meegeholpen. Daarnaast zijn er nog wat trainers van buitenaf bijgekomen, waardoor we uiteindelijk toch genoeg mensen hebben om de kinderen de voetbaltechnieken bij te brengen.” Manchester United Zoals hoort bij een kampioenschap waren er ook winnaars op deze sportieve vrijdag. De winnaars gaan vrijblijvend en kosteloos naar de landelijke finale dag op 28 oktober aanstaande in Papendal. Alle lo-

FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN

catiewinnaars zullen daar strijden om het algemeen Nederlands Techniek Kampioenschap 2012. De landelijke winnaars gaan op bezoek bij Manchester United. Ze mogen een Premier League-wedstrijd op Old Trafford bijwonen en brengen een bezoek aan de Hall of Fame. De niet-winnende deelnemers gingen echter niet met lege handen naar huis. Alle deelnemers kregen een eigen voetbal mee en een speciaal voor het Nederlands kampioenschap ontworpen sponsorvrij voetbalshirt. Ook kreeg elke deelnemer een speciaal geslagen medaille in retro-stijl en een uitgave van het voetbalmagazine GOAL. Verder kregen alle deelnemers een officieel Nederlands Techniek Kampioenschapvoetbaldiploma als bewijs van deelname. En het meest mooie cadeautje van deze voetbaltechniekdag was eigenlijk iets dat niet in waarde valt uit te drukken: de ervaring en de opgedane techniek zelf, want die techniek, dat is uiteindelijk waar het om draait in het voetbal!

Je Frans ophalen doe je bij EBC!

www.ebc.nl

BWI nodigt de jarige 75-ers uit voor een kopje koffie WOENSDRECHT - Wordt u in 2012 75 jaar (of bent u dit inmiddels al geworden) dan kunt u een uitnodiging verwachten van de BWI (Brede Welzijnsinstelling) Woensdrecht voor een kopje koffie met een gebakje. Iedereen die geboren is in de 2e helft van 1937 (juli t/m december) kan één dezer dagen een uitnodiging verwachten. Deze ochtenden vinden plaats in de multifunctionele centra van de kern waarin u woont. Sinds een aantal jaren nodigt de BWI inwoners van Woensdrecht uit, dit jaar degenen die geboren zijn in 1937, voor een gezellige koffieochtend om gezamenlijk de verjaardag te vieren. De ervaring leert inmiddels dat deze ochtenden heel gezellig zijn.

Duitse naamvallen moeilijk?

www.ebc.nl

Men ontmoet andere plaatsgenoten. Sommigen hebben zelfs bij elkaar op school gezeten, of kennen elkaar van andere activiteiten. Naast de gezelligheid die een verjaardag met zich meebrengt, maken wij tijd voor informatie. De BWI geeft voorlichting over zaken die te maken hebben met het ouder worden. Vragen die regelmatig aan de BWI gesteld worden zijn bijvoorbeeld, “Ik wil graag kleiner gaan wonen, hoe pak ik dit aan”, of “het huishouden gaat me niet goed meer af omdat ik slecht ter been word, waar kan ik hulp aanvragen”, of “waar kan ik terecht voor een rolstoel of woningaanpassingen enz. Ook vragen over activiteiten ,”ik wil graag een kaartje leggen of een cursus volgen maar weet niet waar”. Dit is maar een greep uit de vragen die worden gesteld. De ouderenadviseur van de BWI maakt samen met haar seniorenvoorlichters, ouderen wegwijs in het oerwoud van regels en mogelijkheden op het gebied van Welzijn, Wonen en Zorg.

Zij laten ook voorzieningen zoals Koelversmaaltijden, Personen Alarmering, Klussendienst die de BWI te bieden heeft, de revue passeren. Velen doen met al deze informatie inmiddels hun voordeel. Aan het einde van de ochtend ontvangt de jarige van de BWI een uitgebreid pakket met informatie. Natuurlijk is het mogelijk aan afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek met de seniorenvoorlichter of de ouderenadviseur. Voor vragen kunt u contact opnemen met de ouderenadviseurs van de Brede Welzijnsinstelling Marga Esser en Nelleke v. Sliedregt. Het telefoonnummer is 0164-674611. Website www.bwiwoensdrecht.nl. Email info@bwiwoensdrecht.nl.

EBC, nu óók voor scholieren! www.ebc.nl PAGINA 10

Herfsttocht de Pin afgelast: Herfsttocht de Pin welke gehouden zou worden op zondag 4 november en start vanuit De Pin in Wouwse Plantage gaat wegens omstandigheden niet door. Zie: www.mitomars. nl. Inlichtingen: a.van.zalen@kpnmail.nl. HUIJBERGEN Gratis oogadvies: In de Huiskamer in Huijbergen kunt u op donderdag 25 oktober tussen 13.30 en 16.30 uur terecht voor een gratis oogadvies. De Huiskamer is een initiatief van de gemeente Woensdrecht en wordt ingevuld door de BWI, stichting tanteLouise-Vivensis en de KBO. De Huiskamer bevindt zich in het broederhuis SteMarie (Boomstraat 7 te Huijbergen). OSSENDRECHT Inloophuis Het Getij: Donderdag 25 oktober: Schilderen olv Nettie. Tijd: 9.3012.30 uur. Locatie: Volksabdij in Ossendrecht. Vrije inloop.

Engels lastig? www.ebc.nl

Maandag 29 oktober: Tai Chi & knutselen. Tijd: 13.00-15.30 uur. Locatie: Inloophuis in Bergen op Zoom. Vrije inloop. Dinsdag 30 oktober: Yoga. Tijd: 9.30-12.30 uur. Locatie: Volksabdij in Ossendrecht. Vrije inloop. Woensdag 31 oktober: Speksteen bewerken olv Frans. Tijd: 9.30-12.30 uur. Locatie: Inloophuis in Bergen op Zoom. Vrije inloop. HOOGERHEIDE Oud papier VV Meto: Op donderdag 25 oktober haalt VV Meto oud papier op in de volgende straten: route 4: Gehele Plan Oost 1 en 2, Oostlaan, H. de Grootstraat, Verlengde Duinstraat, Kromstraat, Kloosterstraat, Matthias Wolffstraat, Pr. Clausstraat, Pr. Hendriksstraat, Wouwbaan, Zantfort, Aviolandalaan tot OudeStee, OudeStee en Antwerpsestraatweg even vanaf Vinkenberg tot aan Raadhuisstraat. Bingo: KBO Hoogerheide/Woensdrecht houdt op vrijdag 26 oktober om 13.30 uur een bingo. Ook niet leden vanaf 50 jaar zijn van harte welkom. Tijdens de pauze is er een loterij met mooie prijzen. Cafe/Zaal De Boulevard. Raadhuisstraat 119 Hoogerheide.

BRIDGE BRIGECLUB T MARKIEZAAT Maandag 15 oktober, groep A: 1. Louis Maas-Wim v. Hoof 60,00%, 2. Corry Buuron-Corry Milius 57,92%, 3. Karel BartelenJan de Rooij 57,08%, 4. Cees en Carla v. Gool 55,42%, 5. Riet Keij-Jaap Boltjes 53,33% Groep B: 1. Klaske Heezemans-Jac v. Velthoven 73,75%, 2. Helmi Beets-Rina Buckens 60,42%, 3. Marian Wijt-Marius Wierckx 54,17%, 4. Elly v. Aken-Mien v. Vliet 52,50%, 5. Elly Pijnen-Jenny Weijdt 50,42% Groep C: 1. Johan Moonen-Hans Bal 58,75%, 2. Annemarie Roeten-Eric Thielemans 56,86%, 3. Ineke Jansen-Leo Kuipers 56,25%, 3. Elma Snoek-Ria Karman 56,25%, 5. Jose v.d. Maegdenbergh-Jeanne-Oele 53,13% BELLEVUE BRIDGE Woensdag 17 oktober, groep A: 1. Ludo v. Wellen-Partner 65,48%, 2. Riet v. RooyJan de Rooij 59,23%, 3. Guido v. EyckenBart Grupping 55,65%, 4. Jac Kil-Jan Pigmans 53,57%, 5. Wil Hagenaars-Marian Kools 52,98% Groep B: 1. Anneke Diks-Cees Luijks 61,75%, 2. Tommy Hagenaars-Marius Wierckc 59,55%, 3. Nellie v.d. Bergh-Nellie Schrauwen 57,25%, 4. Marit Frasl-Cor v. Wijngaarden 52,25%, 5. Nel en Dick

Klompenmaker 51,92% BC FOUR ACES Uitslag 16 oktober, groep-A: 1. dhrn. Ali Kurt & Joep Matthijssen 67.01%; 2. epr. Margo & Peter Thomassen 62.85%; 3. epr. Toos & Johan v. Elsakker 57.99%; 4. epr. Miep & Clemens Gatersleben 55.90%; 5. mevr. Hennie Vermeulen & dhr. Jan Pigmans 55.21% Groep-B: Gedeelde eerste plaats met 60.83% mevr. Gonnie v/d Laan-v. Ruijven & dhr. Sueters en dms. Ria v. Diepenbeek & Truus Zandbergen; 3. epr. Marjolijn & Harrie Vermeulen 54.58%; 4. dms. Truus Jansen & Christien Roelse 53.33%; 5. dms. Bets de Kort-Withagen & Monique v/d Voorde 52.92% Groep-C: 1. dms. Truus Bergmans & Mariëtte v/d Riet 66.67%; 2. dms. Marta v/d Hoogte & Maria v/d Poel 60.42%; 3. mevr. Wies Petersen & dhr. Jim Haaksma 59.03%; 4. epr. Ineke & Dick v. Reijswoud 52.78%; 5. mevr. Jeanne Franken-Machielsen & dhr. Jan v. Geel 52.08%

‘d’, ‘t’, ‘dt’? www.ebc.nl


KEUKENS, BADKAMERS, TEGELS & SAUNA’S VOOR DE BESTE PRIJS! bij JAN VAN SUNDERT

COMPLETE WONINGINRICHTING

Gewoon mooier !

Wij hebben wél wat u zoekt! Kom snel eens bij ons langs.

4500m2 showroom met 300 keuken en badkameropstellingen kijk voor onze folderaanbiedingen op www.janvansundert.nl

a.s.

ZONDAG GEOPEND

van 11.00 tot 17.00 uur

Lokkerdreef 10, 4879 ND Etten-Leur. Tel 076-5048800 Openingstijden ma gesloten, di t/m do 9.30-17.30 uur, vrijdag 9.30-21.00 uur, za 9.30-17.00 uur www.janvansundert.nl

BESTEL VIA INTERNET MET MOGELIJKHEID TOT BEZORGING: MAROS.NL

43

bbq all-in

11.

80

ing5.98 Pal worst 98 runderriblappen kg 5. 0.98 tonijnvarkensschnitzel kg 4.98 coc ktail 48 hamfricandeau kg 4. salade 48 1.19 konijnenbout kg 4.

kalkoenfilet

kg

150gr

alle soorten

vanaf nu len meube op alle

10

100gr

runderhachee kg 5.48 erwtensoep 1ltr 3.98 ROOSENDAAL | VOLTASTRAAT 9 | KIJK OP MAROS.NL

Plantenkwekerij Marc

Raats

Open: ma t/m za Bergsebaan 118, Nispen 06-16380941 9.00u – 18.00u www.plantenkwekerijmarcraats.nl

*WinterhardeViolen

*Heide planten *Bolchrysanten

Dagelijks verse Aardbeien.

*Heesters/klimplanten Goed &

*Vaste tuinplanten Goedkoop!! *Buxus Wij zijn weer *Sierfruit normaal bereikbaar!!

ntie jaar gara

IN LEVERBAAR IN MOG RUIL ALLE KLEUREN!! ELIJ K!

meubelen ● gordijnen ● vloeren ● verlichting ● kleinmeubelen ● zonwering ● woonaccessoires

Margrietstraat 15 / Rucphensestraat 62 - Sint Willebrord - Tel. 0165-382403 www.daanvandeurse.nl - Dinsdagmiddag gesloten. - Vrijdagavond koopavond.

voor al uw - aluminium en kunststof kozijnen - dubbel glas - rolluiken (heroal) - screens - keralit gevelbekleding - boeiboorden Bel voor vrijblijvende prijsopgave René van der Burgt mob: 06 40555616 - fax: 0164 75 12 16 email: info@kualmonbergen.nl www.kualmonbergen.nl

TE HUUR GEVRAAGD LANDBOUWGROND

Wegens uitbreiding van diverse teelten, zijn wij op zoek naar geschikte percelen hiervoor. Zowel pacht als deelteelt behoren tot de mogelijkheden. Tel: 06-53779724 - info@vandersteen-bv.nl

G OUD IS G €LD W W W. G O U D I S G E L D . N L

WIJ BETALEN NU MEER DAN € 43,PER GRAM FIJN GOUD*

Uw oude gouden sieraden zijn nog steeds geld waard Bent u ook aan de herfstvakantie toe?

Zelfs als deze beschadigd of kapot zijn. Wij kopen alle soorten gouden/zilveren sieraden in; art deco, kettingen, ringen, armbanden, oorbellen, gouden tanden, munten en diamanten. Wij betalen hiervoor de hoogst mogelijke dagprijs en betalen u direct contant.

Twijfel niet langer. Uw doosje met oude sieraden kan uw welverdiende vakantie zijn! Het kan zomaar in uw la liggen!

*Prijs is afhankelijk van de dagkoers.

Roosendaalse Goudbank Molenstraat 9a 4701 JK Roosendaal Tel. (0165) 85 22 68 roosendaalsgoudbank@gmail.com

WOENSDAG OSSENDRECHT Hotel Dekkers Zuster M. Adolphinestraat 6 10.00 - 17.00 uur

DONDERDAG ZEVENBERGEN Golden Tulip Schansdijk 3 10.00 - 17.00 uur

Openingstijden Maandag Di. Wo. en Do. Vrijdag Zaterdag Koopzondagen

VRIJDAG ZUNDERT Hotel de Roskam Molenstraat 1 10.00 - 17.00 uur

13.00 tot 17.00 u 10.00 tot 17.00 u 10.00 tot 20.30 u 10.00 tot 17.00 u 13.00 tot 17.00 u

ZATERDAG HALSTEREN Hotel de Ram Steenbergseweg 1 10.00 - 16.00 uur

ZONDAG BREDA Hotel Mastbos Burg. Kerstenslaan 20 10.00 - 16.00 uur


Belgische gediplomeerde en erkende tandprotheticus

Luc GiLLemot Korte Bosstraat 11 4611 MA Bergen op Zoom Tel. 0164 - 23 00 10 info@tppgillemot.nl

Wouwbaan 2 4631 KM Hoogerheide Tel. 0164 - 66 08 78 www.tppgillemot.nl

* Reparaties, aanpassingen en vernieuwing van gebitsprothese * implantaatprothese (klikgebit) * Gratis advies * op reparaties kan gewacht worden * Vergoeding door alle ziektekostenverzekeraars Openingstijden

Openingstijden

Bergen op Zoom:

Hoogerheide:

ma wo: 14.00 - 17.30 uur

ma wo vr 8.30-13.00 uur

di do: 8.30 - 13.00 uur

di-do: 14.00-17.30 uur

vr: 14.00 - 16.00 uur

Behandeling na afspraak

HKZ gecertificeerd Lid ONT B103

AGRO werkzaamheden gevraagd Advieskantoor vraagt naar werkzaamheden van agrarische bedrijven in de regio. Werkzaamheden worden gevraagd voor ons team van fiscalisten en adviseurs. Wij bieden u advies onder andere op de volgende terreinen: - Bedrijfsontwikkeling in de landbouw voor én na 2015. - Fiscaal advies (maatwerk) voor uw agrarisch bedrijf - Begeleiding bij uitbreiding- en herfinanciering - Het melkveebedrijf na beëindiging van de melkquotering; prognose na 1 april 2015 - Herstructurering, tax planning en stamrecht BV - Geen opvolger voor uw bedrijf; hoe verder - Stoppen met het bedrijf en de financiële gevolgen - Rendement uit vermogen na bedrijfsbeëindiging - Landbouwvrijstelling veiligstellen - Akkerbouw; begeleiding bij teeltplan en rendementsverbetering - Varkenshouderij; begeleiding en rendementsverbetering Wij hanteren lage tarieven. Bij verstrekking van een opdracht of wanneer u klant wordt dan geven wij een website cadeau.

LandbouwAdvies BV

Dorpsstraat 40, 4861 AC Chaam. T: 0161-493533; F: 0161-493826; E: landbouwadvies@xs4all.nl

Uitdagingen, afwegingen én misschien een nieuwe kans

Claudia leeft met taaislijmziekte WOENSDRECHT - De 27- jarige Claudia Huijzen heeft Cystic Fybrosis, een aandoening die erfelijk is en waar bovendien nog geen medicijn voor is. De ziekte uit zich op verschillende manieren en in diverse gradaties. Waar haar twee jaar jongere zusje, die de aandoening ook heeft, nog kan trainen voor een goede doelen actie, wacht Claudia op een longtransplantatie. Twee zusjes, één ziekte, een wereld van verschil. DOOR ROBBY VAN DER ZANDE Op haar achtste werd de ziekte ontdekt, terwijl men het normaal bij de geboorte constateert. “Bij mij dachten ze dat ik astma had”, vertelt Claudia. Niet is minder waar, maar astma had ze ook. Veel erger was dat er CF ontdekt werd. Om de symptomen van de ziekte tegen te gaan, slikt en vernevelt ze over de twintig medicijnen per dag. Soms zijn er ook ziekenhuisopnames of moet ze thuis aan het infuus. “Als ik een bacterie of een virus oploop, bijvoorbeeld het griepvirus, dan slaat dat meteen op mijn longen. Dan kan ik direct aan het infuus, want iedere infectie is afbraak van mijn longen.” Daardoor is ze zich extra bewust van allerlei alledaagse situaties, zoals het geven van handen of het vastpakken van een deurkruk. Nuchter is ze ook. “Ik heb altijd handenalcohol bij”, lacht ze: “Maar voorkomen kan je het toch niet, je kan jezelf niet opsluiten.” Hoop Een dag is voor Claudia nooit hetzelfde. “Ik zie gewoon elke dag wat ik kan.” Op het moment dat ze opstaat, komt ze er snel genoeg achter of het een goede of slechte dag is.

Het is Donorweek “Ik ben al heel blij als ik een keer kan koken, boodschappen kan doen of een stuk met de hond kan lopen.” Werken lukt inmiddels niet meer, wel helpt ze haar vriend met administratie. Haar gezondheid gaat achteruit, maar haar motivatie niet. Claudia Huijzen (rechts) en haar zusje hebben het niet altijd

Donorlong makkelijk, maar genieten volop van het leven. “Een donorlong kan me een nieuwe start geven. Ik heb een FOTO ROBBY VAN DER ZANDE koffertje met spullen klaarstaan voor het geval het zover is. Die staat al een jaar daar en ik moet hem af en toe afstoffen.” ze. Mocht ze trouwens dat ene telefoontje missen, dan wordt De gemiddelde wachttijd voor haar bloedgroep is drie jaar. een netwerk van mensen om haar heen gebeld. “Werkt dat Behalve wachten moet ze zich ook aan regels houden. “Je niet, dan sturen ze volgens mij zelfs de politie.” mag bijvoorbeeld niet naar het buitenland. Dat wil niet alleen zeggen een verre vakantie, maar ook naar de film of een dagje Acties shoppen in Antwerpen. Vaak denk je er niet bij na, maar dat Claudia heeft een blog op www.zusjesmetcf.blogspot.nl. Haar is ook het buitenland.” Dat ze de grens niet over mag, komt zusje doet in februari mee aan Skate4Air, een alternatieve elfomdat ambulances maar tot daar rijden. Als er een donor is, stedentocht om geld in te zamelen voor onderzoek naar CF. moet ze binnen een half uur opgehaald worden. Omdat ze ie- Bovendien organiseert The Air Team Music4Air in het Zwijnsder moment gebeld kan worden, is ze altijd bereikbaar. Van de hoofd, waarbij Stoot! en Santola optreden. “En het is van de telefoon schrikt ze niet, tenzij het op vreemde momenten met week de donorweek, dat wil ik nog even gezegd hebben” , een onbekend nummer is. Een excuus om iemand te negeren rondt Claudia af. Want meer donoren, biedt meer kansen voor is er niet. “Er zijn geen smoesje om niet op te nemen”, lacht een nieuwe long.

Voor ouders na verlies van een baby

Traverse start gespreksgroep WOENSDRECHT - ‘Met het sterven van een kind sterft een wezenlijk stuk van jezelf’. De werkgroep Rouwbegeleiding Westelijk Noord-Brabant start dit najaar met een gespreksgroep voor ouders die kort voor, tijdens of kort na de bevalling hun baby verloren hebben.

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

• Magazijninrichting • Camera- en beveiligingstechniek

Zowel nieuw als gebruikt!

Wij richten uw magazijn in... Palletstellingen Legbordstellingen Draagarmstellingen Grootvakstellingen Bandenstellingen Tussenvloeren en nog veel meer! Tevens camera- en beveiligingstechniek

Spellestraat 55 • 4724 SH Wouw • Tel: (0165) 30 84 58 Handelsweg 31 • 4421 SH Kapelle (Zld) • Tel: (0113) 82 03 88 E: info@easyracking.nl • www.easyracking.nl

Je bent in verwachting. Je gaat het leven doorgeven. Bijna niemand staat erbij stil dat er een mogelijkheid bestaat, dat het nieuwe leven geen kans krijgt te leren leven. Je baby, het symbool van nieuw leven, is er niet meer. Je wereld stort in elkaar. In het begin is er drukte om je heen. Daarna kom je vaak alleen te staan met je verdriet, woede, angst en schuldgevoelens. Je kunt je intens alleen of zelfs eenzaam voelen. Waar je behoefte aan hebt is begrip. Wat helpt is er over praten met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.

Je kunt elkaar helpen in het leren verwerken van hetgeen je overkomen is. De bedoeling is om in ongeveer 8 tot 10 bijeenkomsten met lotgenoten bij elkaar te komen. De groepen worden begeleid door geschoolde vrijwilligers. De werkgroep, onderdeel van Traverse, biedt deze ondersteuning aan omdat wij ervan overtuigd zijn dat elkaar helpen bij het verwerken van het verlies,een luisterend oor, erkenning van het verdriet, herkenning van gevoelens en gedachten steun biedt. De deelnemers krijgen het gevoel er niet meer alleen voor te staan. Heeft u belangstelling en wilt u deelnemen aan deze gespreksgroep of wilt u informatie, dan kunt u contact opnemen met Wilma Franken, Traverse (Organisatie voor maatschappelijk welzijn), Wassenaarstraat 61, 4611 BT Bergen op Zoom. Tel: 0164-237056.

Thema-avond Autisme en autismebegeleidingshond WOENSDRECHT - Op maandag 5 november houdt MEE West-Brabant weer een thema-avond autisme. Deze avond staat in het teken van de autismebegeleidingshond en is bedoeld voor mensen met autisme, familie en/of andere geïnteresseerden. Willem-Jan de Krom van Stichting SAAC (Service Animals for Autistic Children) komt voorlichting over autismebegeleidingshonden.Stichting SAAC helpt en adviseert bij het zoeken naar een geschikte autismebegeleidingshond en houdt zich bezig met wetenschappelijk onderzoek. Tijdens de avond wordt er ook een demonstratie met de honden gegeven, waarbij je kunt ervaren hoe het is om met een autismehond te werken. Aanmelden en meer informatie U bent op maandag 5 november van harte welkom van 19.30 PAGINA 12

tot 21.30 uur bij SAAC, Nobellaan 7 in Bergen op Zoom. Ook familie en andere geïnteresseerden nodigen wij graag uit. Vooraf aanmelden is door het beperkt aantal plaatsen noodzakelijk. Aanmelden kan via www.meewestbrabant.nl, per e-mail i.vprooijen@meewestbrabant.nl en tel. 076-5223090. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging. Heeft u vragen? Neem dan contact op via bovenstaand e-mailadres of telefoonnummer en vraag naar Ilona van Prooijen. Meer thema-avonden autisme MEE West-Brabant organiseert een aantal keer per jaar thema-avonden over autisme en actuele onderwerpen. Kijk regelmatig op www.meewestbrabant.nl voor het actuele thema en programma.


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

niets is zo karakteristiek in het leven als praten over de dood...

overlijden & herdenken In deze special Sterven in een huis vol leven Drie Joodse begraafplaatsen, driemaal anders Gedachten van herdenken zal altijd blijven bestaan

COLOFON

Overlijden & Herdenken is een special van Uitgeverij De Bode, postbus 22, 4880 AA Zundert, tel. 076 599 8111. www.internetbode.nl Oplage 60.000 exemplaren Verspreidingsgebied Bergen op Zoom, Tholen, Woensdrecht en Steenbergen Acquisitie Monique van Bale, Leo elenbaas, Jolanda den Haring Redactie Ria van Meir, Vera de Geus, Britta Janssen, Addo Sprangers, Elna Hellemons Layout Lydia Langelaan, Jan Bastiaenen Druk Drukkerij & Uitgeverij Vorsselmans, Bredaseweg 26, Zundert, tel. 076 599 8111, uwkrant@drukkerijvorsselmans.nl , www.drukkerijvorsselmans.nl Verspreiding Axender Roosendaal


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

Hospice De Markies

Het hospice is voor mensen:

een warm thuis in de herfst van het leven…

• Met een levensverwachting van drie maanden of korter • Voor wie zorg thuis niet meer mogelijk of niet wenselijk is

Het is de wens van velen om thuis

waardige en op een geheel eigen

wenst of nodig heeft en wie men om

te kunnen sterven. Te midden van

manier invulling geven aan de laatste

zich heen wil hebben. Net als thuis

de mensen die hen lief zijn en in een

fase van hun leven.

kan er in het hospice genoten worden

omgeving die vertrouwd is. Om tal

van grote en kleine attenties zoals

van redenen is het soms niet mogelijk

Hospice De Markies bevindt zich in

muziek of een heerlijke maaltijd.

om die wens in vervulling te laten

een comfortabele woning in de wijk

Net als thuis wordt er in hospice

gaan.

Oost. Er zijn zes één persoonskamers

De Markies intensief geleefd. Op elk

Daarom bestaat er sinds drie jaar

die van alle gemakken zijn voorzien.

gewenst moment kan onze gast een

hospice De Markies in Bergen op

In een warme en huiselijke sfeer

beroep doen op medische begeleiding

Zoom. Hier kunnen onze gasten,

bepaalt onze gast zelf hoe hij of zij

en op de inzet van onze gespecialiseerde

in een sfeervolle ambiance, op een

zijn dagen doorbrengt, wat men

verpleegkundigen en vrijwilligers.

• Die behoefte hebben aan ondersteuning in de laatste levensfase • Die hun laatste levensfase niet in een ziekenhuis of verpleeghuis willen doorbrengen • Die zelf instemmen met verblijf in het hospice

HOSPICE Voor informatie vrijwilligerswerk:

Voor meer informatie:

Voor verblijf in het hospice:

Mevrouw Leanne Otto,

Clientenservicebureau stichting

Mevrouw Connie Zagers,

Manager van hospice

tanteLouise-Vivensis

Adviseur Vrijwilligers

De Markies T: 0164-851001

Telefoon: 0900 – 900 44 44

Telefoon: 0164-713300

Hoe ga ik om met het verlies van jou Zo dierbaar... Zo geliefd... Zo gemist... Me laten koesteren in een sfeer van vuur- warmte- licht- kunst- beeldenteksten en muziek. Me mee laten voeren in mooie, dierbare herinneringen en gedachten, van alles wat er is en wat er geweest is .

Volg de route, die bij je past... Samen of alleen...

Zaterdag 3 november 2012 Roosendaal Wij hopen U te mogen ontmoeten en te raken, bij een van de projecten, omarmd en mogelijk gemaakt door Stichting Crematoria en Begraafplaatsen Zoom- en Zegestede. Werkgroep Allerzielen. Uitgelicht; Gedenken - Herdenken Allerzielen 2012 Meer informatie www.zoomenzegestede.nl

Herdenkingsdienst in de aula van begraafplaats Zegestede, aanvang 16:30 uur. Vanaf 17:30 uur is een belevingsroute te ervaren op de begraafplaats. Het programma eindigt om 20:00 uur. Ingang: Begraafplaats Zegestede aan de Rucphensebaan te Roosendaal.

Zondag 4 november 2012 Bergen op Zoom

Herdenkingsdienst in de aula van Crematorium Zoomstede, aanvang 16:30 uur. Vanaf 17:30 uur is een belevingsroute te ervaren in het urnenpark en op de begraafplaatsen aan de Mastendreef. Het programma eindigt om 20:00 uur. Ingang: grote algemene parkeerplaats aan de Mastendreef te Bergen op Zoom.


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

Hospice als alternatief voor sterven in een ziekenhuis

Sterven in een huis vol leven Praktische informatie • Een hospice is een voorziening waar mensen de laatste dagen van hun leven kunnen doorbrengen. Door de kleinschaligheid en de huiselijk sfeer vormt een hospice een persoonlijker alternatief dan een ziekenhuis, terwijl de juiste zorg toch binnen handbereik is. • Een terminaal zieke komt in aanmerking voor een verblijf in een hospice als hij of zij niet langer dan drie maanden meer te leven heeft. • In een hospice wordt geen behandeling gegeven, enkel de pijn wordt nog bestreden. • De palliatieve zorg die wordt aangeboden, wordt vergoed door de AWBZ (de algemene wet bijzondere ziektekosten). • In de meeste gevallen wordt een eigen bijdrage van de gasten gevraagd. • Voor familieleden en naasten zijn er – tegen vergoeding – logeermogelijkheden.

Het is een wens van velen om thuis te sterven. Om uiteenlopende redenen is dat niet altijd mogelijk. Een hospice of een bijna-thuis-huis biedt dan een uitkomst. Daar kunnen terminaal zieke gasten in een huiselijke omgeving met hun eigen spullen en de juiste zorg om zich heen de laatste dagen doorbrengen. DOOR RIA VAN MEIR Het concept van een hospice bestaat in Nederland al een kwart eeuw. In Nieuwkoop werd het eerste bijna-thuis-huis geopend vanuit de gedachte om terminaal zieke mensen een alternatief te bieden voor het sterven in een ziekenhuis of verzorgingscentrum. Naast professionele verpleegkundigen draait een hospice ook op tientallen vrijwilligers. Zij bereiden maaltijden voor de gasten, houden de tuin bij of doen bijvoorbeeld de was voor de gasten. Eigenlijk zijn het de gewone, huishoudelijke dingen die thuis ook moeten gebeuren. De wensen van de gast staan centraal bij een hospice. De gasten zijn vrij om te bepalen hoe ze de dag doorbrengen. Er zijn mensen die nog een keer willen winkelen of even buiten wandelen. Ze kunnen zelf aangeven bij de kookvrijwilligers wat en hoe laat ze die dag willen eten en ze mogen hun appartementen met spullen en foto’s van thuis inrichten. Ook is er de gelegenheid om een wandeling te maken of een spelletje te spelen, mocht de gast dan wensen. De meeste hospices hebben een centrale huiskamer, maar gasten kunnen er ook voor kiezen om in hun eigen appartement te blijven. Het gebouw staat onherkenbaar in een woonwijk, waardoor de huiselijke sfeer benadrukt wordt. Die huiselijke omgeving doet en de persoonlijke aandacht doen gasten goed. Het zal niet de eerste keer zijn dat de patiënten opleven door de goede verzorging. Na de dood gaat de zorg vaak nog even door. In overleg met de familieleden en nabestaanden helpen de vrijwilligers vaak met het uitleiden van een overledene. Soms wordt er ook een kaars voor ze gebrand. Hoewel de dood een onvermijdelijk thema is voor wie in een hospice verblijft of werkt, drukt het naderende einde niet te zwaar op de stemming in een hospice. In plaats van de dood is het juist het leven dat de boventoon voert. Dankzij de goede zorgen hoeven de gasten zich niet continue te denken aan de laatste dagen, maar kunnen zij juist nog genieten van het leven.


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

Titanicgraf

Drie Joodse begraafplaatsen, driemaal anders Vanaf de Putseweg ontlokken de historische poorten van de Joodse begraafplaatsen in Putte regelmatig nieuwsgierige blikken. Slechts weinigen weten echter wat er zich achter die geheimzinnige poorten bevindt. Verspreid over drie begraafplaatsen liggen naar schatting tienduizenden Nederlandse, maar vooral Belgische Joden begraven. Sommige rustplaatsen zijn zelfs meer dan honderd jaar oud, want de Joodse traditie zegt dat de doden eeuwige rust gegund moet worden. Daardoor zijn er ook veel bijzondere graven bewaard gebleven. DOOR RIA VAN MEIR

De Joodse begraafplaatsen bij Putte herbergen het enige Nederlandse Titanicgraf. Het gaat om de eeuwige rustplaats van de Antwerpse Jacob Birnbaum (24). De in het Poolse Krakau geboren Jood zou met de Titanic als diamantair op zakenreis gaan naar San Fransico. Het legendarische stoomschip zonk echter al op zijn eerste reis. De Belgische journalist Dirk Musschoot reconstrueerde het leven van Birnbaum en andere Titanicslactoffers in het boek ‘100 jaar Titanic. Het verhaal van de Belgen en de Nederlanders’.

Het is de ligging aan de grens die de Joodse begraafplaatsen bij Putte zo uitgestrekt maken. In België kan geen eeuwige grafrust worden verkregen, een voorwaarde die de Joodse gemeenschap voorschrijft. Al vanaf de negentiende eeuw brachten voornamelijk Antwerpse Joden hun overleden dierbaren de grens over om hen in Nederland de eeuwige rust te gunnen.

Zonder winst Hoewel vaak gedacht wordt dat het om één grote begraafplaats gaat, zijn er in feite drie verschillende kerkhoven. De oudste is de begraafplaats van de Frechie Stichting, gelegen tussen de Putseweg en de Noordweg. Deze stichting is vernoemd naar de heer Henri Frechie. De Antwerpse sigarenfabrikant en later herbergier was zich er maar al te goed van bewust dat sterven geld kost, waardoor de nood en smart vaak alleen maar verergeren. Op 16 maart 1884 richtte hij net over de grens in Putte de Antwerpse Israëlitische Begrafenisvereniging op. Nog altijd pretendeert de Frechie Stichting de enige organisatie te zijn die zonder winstoogmerk rituele Joodse begrafenissen verzorgd. Uiteraard is het lichaam van Frechie zelf ook begraven op ‘zijn’ kerkhof. De ondernemers stief op 11 april 1932, waarna zijn lichaam werd bijgezet in Putte.

Oost-Europa Enkele decennia later kreeg Frechies begrafenisvereniging gezelschap van de Joodse gemeenschap Machsikee Hadass. De gemeenschap werd in 1892 opgericht door Joden uit Oost-Europa die zich in Antwerpen kwamen vestigen. In 1908 volgden zij het voorbeeld van Henri Frechie en openden zij achter diens begraafplaats een eigen kerkhof. Gezien hun afkomst werden de lichamen op deze tweede begraafplaats volgens de Russische en Poolse tradities begraven.

Rijksmonumenten

Niet toegankelijk Omdat de Joodse traditie voorschrijft dat de doden eeuwige rust gegund moet worden, zijn de meeste Joodse begraafplaatsen niet toegankelijk. In Putte is alleen de begraafplaats van de Machsike Hadass beperkt opengesteld voor familieleden.

Enkele honderden meters verderop ligt het derde Joodse kerkhof. De begraafplaats van de gemeenschap Sombre Hadass is nog relatief jong. De begraafplaats heeft een ingang aan de Putseweg en strekt zich uit over honderden vierkante meters. De begraafplaats is in de jaren dertig van de vorige eeuw ontstaan, nadat de openbare begraafplaats van Antwerpen geruimd werd. De lichamen van de Joden die tussen 1828 en 1921 zijn overleden werden daarom overgebracht naar Putte. Een monument in de zuidoosthoek van de begraafplaats herinnert aan de verhuizing. Tussen de honderden graven hebben drie rustplaatsen een monumentale status gekregen. De graven van Max Halevy (1933), de familie Unterman (omstreeks 1920) en de familie Bernsohn (omstreeks 1924) zijn aangewezen als Rijksmonument, omdat zij nog bijzonder in tact zijn gebleven.


Uitvaartverzorging Braban de uitvaartverzorging waar u alles van mag verwachte - o v er li jd en & h er d en k en -

Het leven in de pauzestand Wanneer u afscheid moet nemen van een dierbare, lijkt de wereld stil te staan. Het leven staat even in de pauzestand. Toch moet er in de dagen na het overlijden ineens veel worden geregeld. Er moeten beslissingen worden genomen met betrekking tot het afscheid en de uitvaart. Beslissingen die van grote invloed zijn op het verwerken van het verlies en het verdriet. Een persoonlijk afscheid is erg belangrijk. Om in deze moeilijke periode niets te vergeten, kunt u met een geruststelling de zorg in de vertrouwde handen van Monuta leggen. Betrokken en persoonlijk In Hoogerheide, Bergen op Zoom en Tholen staat het team van Monuta voor u klaar. Onze uitvaartverzorgers zijn hier uw aanspreekpunt. Zij hebben veel ervaring met het verzorgen van een uitvaart. Onze dienstverlening kenmerkt zich door onze betrokkenheid en een persoonlijke benadering. Wij zijn bekend met alle mogelijkheden en ontwikkelingen binnen de uitvaartzorg. Onze uitvaartverzorgers zijn daarnaast in het bijzonder bekend met alle plaatselijke mogelijkheden. Wij luisteren naar u en reiken ideeĂŤn aan die de uitvaart een persoonlijk tintje kunnen geven. Zo begeleiden wij u bij het maken van keuzes die op en rond de dag van de uitvaart samen de laatste herinnering vormen aan uw dierbare. Meer weten? Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met:

Uitvaartverzorging Uitvaartverzorging Brabant Brabant de de uitvaartverzorging uitvaartverzorging waar waar u u alles alles van van mag mag verwachten! verwachten!

Monuta Terol Marius Terol en Suleika Schoumacher Antwerpsestraatweg 14 Bergen op Zoom, Halsteren, Lepelstraat, Kladde 0164 - 247 606

Monuta Zorge Christian Zorge Putseweg 147 Hoogerheide, Ossendrecht, Putte, Huijbergen, Calfven Woensdrecht 0164 - 616 077

Monuta Tholen Herman Hoornweg Prins Bernhardstraat 2 Het eiland Tholen en Gemeente Steenbergen 0166 - 602 866

Uitvaartverzorging Uitvaartverzorging West-Brabant West-Brabant

Uitvaartverzorging

Uitvaartverzorging

West-Brabant

West-Brabant

Uitvaartverzorging Conny Schot Conny Schot

Uitvaartverzorging Conny Schot Conny Schot

Conny Schot

Conny Schot

West-Brabant

Afscheidskamer: De De Afscheidskamer: Ravelstraat Ravelstraat 55 4614 XA Bergenopop 4614DeXA Bergen Afscheidskamer: Zoom Zoom Ravelstraat 5

de Roocklaan Burg. deBurg. Roocklaan 46 46 LD Bergen op Zoom 4611 LD4611 Bergen op Zoom Tel.nr. : 0164-251433 Tel.nr. : Burg. 0164-251433 Roocklaan 46 Mobiel:de06-51487198 Mobiel: 4611 06-51487198 LD Bergen op Zoom E-mail : uitvaart@taxischot.nl E-mail :Tel.nr. uitvaart@taxischot.nl : 0164-251433

Mobiel: 06-51487198 E-mail : uitvaart@taxischot.nl

4614 XA op Bezoek opBergen afspraak

Zoomop afspraak Bezoek

Bezoek op afspraak

Uitvaartverzorging

West-Brabant Uitvaartverzorging

Uitvaartverzorging Conny Schot West-Brabant West-Brabant

Conny Schot Conny Schot

Burg. de Roocklaan 46 4611 LD Bergen op Zoom Tel.nr. : 0164-251433 Burg. deBurg. Roocklaan 46 46 Roocklaan Mobiel:de06-51487198 4611 LDE-mail Bergen op Zoom 4611 LD Bergen op Zoom : uitvaart@taxischot.nl Tel.nr. : 0164-251433 Tel.nr. : 0164-251433 06-51487198 Mobiel: Mobiel: 06-51487198 E-mail : uitvaart@taxischot.nl E-mail : uitvaart@taxischot.nl

De Afscheidskamer: Ravelstraat 5 4614 XA Bergen op De Afscheidskamer: De Afscheidskamer: Zoom Ravelstraat 5 5 Ravelstraat 4614 XA 4614 XA Bergen opop Bezoek opBergen afspraak Zoom Zoom Bezoek op afspraak Bezoek op afspraak

West-Brabant

De Afscheidskamer: Burg. de de Roocklaan 46 46 De Afscheidskamer: Burg. Roocklaan Ravelstraat 5 4611 LDLD Bergen op Zoom Ravelstraat 5 4611 Bergen op Zoom 4614 XA Bergen op Tel.nr. : 0164-251433 Hoofdvestiging Bergen op Zoom 4614op XA Bergen op Tel.nr. : 0164-251433 De Afscheidskamer: Burg. de06-51487198 Roocklaan 46 Hoofdvestiging Bergen Zoom Zoom Mobiel: Heiningen 115 Zoom Mobiel: 06-51487198 Ravelstraat 5 4611 LD Bergen op Zoom E-mail : uitvaart@taxischot.nl Heiningen 115 E-mail : uitvaart@taxischot.nl 4614op XA Bergen op Tel.nr. : 0164-251433 4623 TN Bergen Zoom Bezoek op afspraak Bergen op Zoom Zoom Mobiel: 06-51487198 4623TTN Bezoek op afspraak 0164 - 23 34 73 E-mail : uitvaart@taxischot.nl T 0164 - 23 34 73 F 0164 -Bezoek 23 88 78 op afspraak F 0164 - 23 88 78

Hoofdvestiging Bergen op Zoom Heiningen 115 4623 TN Bergen op Zoom T 0164 - 23 34 73 info@uitvaartbrabant.nl info@uitvaartbrabant.nl F 0164 - 23 88 78 Uitvaartverzorging info@uitvaartbrabant.nl Vestiging Roosendaal Vestiging Roosendaal West-Brabant Uitvaartverzorging Bachlaan 3 Bachlaan 3 Uitvaartverzorging 4702 KD Roosendaal Conny Schot West-Brabant 4702 KD Roosendaal West-Brabant T 0165 -Roosendaal 53 37 85 Vestiging T 0165 - 53 37 85 Conny Schot F 0164 - 23Schot 88 78 Conny F Bachlaan 0164 - 23 88 3 78

De Afscheidskamer: 4702 KD Roosendaal Ravelstraat 5 www.uitvaartbrabant.nl T 0165 53 XA 37 85 op 4614 Bergen www.uitvaartbrabant.nl De Afscheidskamer: De Afscheidskamer: Zoom F 0164 -Ravelstraat 23 88 78 Ravelstraat 5 5

Burg. de Roocklaan 46 4611 LD Bergen op Zoom Tel.nr. : 0164-251433 Burg. de Roocklaan Burg. de06-51487198 Roocklaan 46 46 Mobiel: 4611 LD Bergen op Zoom 4611 LD Bergen op Zoom E-mail : uitvaart@taxischot.nl Tel.nr. : 0164-251433 Tel.nr. : 0164-251433 Mobiel: 06-51487198 Mobiel: 06-51487198 E-mail : uitvaart@taxischot.nl E-mail : uitvaart@taxischot.nl

4614 XA op 4614 XA Bergen op Bezoek opBergen afspraak Zoom Zoom

www.uitvaartbrabant.nl Bezoek op afspraak

Bezoek op afspraak

Uitvaartverzorging

Uitvaartverzorging

Uitvaartverzorging Conny Schot

Uitvaartverzorging Conny Schot

West-Brabant

West-Brabant


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

Cees Cuperus is bijna dagelijks bezig met zijn uitgebreide collectie bidprentjes

Cees Cuperus heeft verzameling van 32.000 bidprentjes

‘Gedachte van herdenken zal altijd blijven bestaan’ Een mooie manier om een overledene te herdenken is het uitbrengen van een bidprentje. Bidprentjes zijn in feite van alle tijden; de oudst bekende zijn afkomstig uit Frankrijk en dateren van de zeventiende eeuw. Via Vlaanderen is het fenomeen aan het begin van de achttiende eeuw in Nederland terechtgekomen, eerst alleen nog bij kloosterlingen en priesters maar later ook bij ‘de gegoede burgers’. DOOR ELNA HELLEMONS Nederland telt inmiddels heel wat verzamelaars van bidprentjes die elkaar regelmatig tegenkomen op beurzen en daar hun prentjes verkopen dan wel ruilen. Iemand die er alles over kan vertellen is Cees Cuperus (66) uit Wouw. Eind jaren ’70 begon hij met het verzamelen van bidprentjes, toen hij op een beurs in Eindhoven een twintigtal bidprentjes van overleden Wouwenaren tegenkwam. Inmiddels is zijn verzameling uitgegroeid tot bijna 32.000 stuks.

Verzameling “Ik heb mijn verzameling inmiddels geschonken aan heemkundekring De Vierschaer in Wouw in de gemeente Roosendaal, zodat ik zeker weet dat hij in goede handen is als ik er niet meer voor kan zorgen. De verzameling bestaat voor het grootste gedeelte uit bidprentjes van Wouwenaren; de rest, meestal uit de omgeving, gebruik ik vooral om te ruilen of als mensen er specifiek om vragen”, vertelt Cees terwijl hij de vele mappen en laatjes laat zien waar de prentjes netjes gecatalogiseerd in zitten. “Hoe ik verder aan mijn materiaal kom? Bij De Vierschaer besteden wij bij braderieën en boekenmarkten altijd aandacht aan bidprentjes. En heel Wouw weet intussen dat ik ze verzamel, dus ik word zo ongeveer wekelijks weer van nieuwe exemplaren voorzien.”

Geschiedenis Het bijzondere van deze verzameling is echter, dat Cees vanuit sommige bidprentjes op zoek gaat naar de achterliggende geschiedenis van de betreffende overledene. Zo heeft hij al meerdere biografieën geschreven over diverse Wouwse families en bekende en minder bekende Wouwenaren. Maar ook heeft hij vaak de families van militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in en om Wouw gesneuveld zijn

van informatie betreffende hun vind- en laatste rustplaats voorzien. Geen wonder dus dat Cees, vaak in gezelschap van zijn vrouw Annelies, regelmatig de diverse archieven induikt om met de daar opgedane informatie verhalen te schrijven waardoor de geschiedenis letterlijk tot leven komt.

Ontwikkeling “Bidprentjes horen specifiek bij de Rooms Katholieke Kerk”, verzekert Cees. “De oudste die ik in mijn verzameling heb, beginnen bij het jaartal 1836. Daarop staan afbeeldingen van de heilige naar wie de overledene genoemd was, of afbeeldingen van de lijdende en stervende Christus, altijd met dik aangezette rouwranden eromheen om het zwart van de dood te benadrukken. Nog wat later stonden er vaak alleen maar wat spreuken en Bijbelteksten op het bidprentje, die de koster bij elkaar zocht. Vaak werd het bidprentje ook gebruikt als middel om aflaten te Wouwseweg 1 4661 VM Halsteren verkrijgen. Maar gaandeweg is T (0164) 68 68 38 het bidprentje steeds persoonlijker E halsteren@lignenotarissen.nl geworden en veel wereldser van opmaak en inhoud. Tegenwoordig Lieve Vrouwepoort 1 spreekt men dan ook steeds meer 4651 DC Steenbergen van een gedachtenisprentje. Toch T (0167) 56 46 50 E steenbergen@lignenotarissen.nl zit er nog steeds de gedachte van denken aan en herdenken van Wouwseweg 1 Kolonel den Oudenstraat 24 de overledene achter. En dat zal 4661 VM Halsteren 4751 HJ Oud Gastel ondanks alle veranderingen wel alT (0165) 51 21 54 T (0164) 68 68 38 tijd zo blijven, want de nabestaanE halsteren@lignenotarissen.nl E oudgastel@lignenotarissen.nl den hebben daar behoefte aan.”

Ligne Netwerk Notarissen

www.lignenotarissen.nl

Lieve Vrouwepoort 1 4651 DC Steenbergen


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

Open en toegankelijk. U kunt altijd bij ons terecht voor een goed georganiseerde uitvaart die past bij uw wensen. We zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Hoe ga ik om met het verlies van jou Zo dierbaar...

Zo geliefd...

Zo gemist...

Tuincentrum Hoveniersbedrijf

"De Bolusberg"

Speciaal op uw wens

Me laten koesteren in een sfeer van

Tuincentrum Tuincentrum Hoveniersbedrijf Hoveniersbedrijf

vuur- warmte- licht- kunst- beeldenteksten en muziek. Asringen Me mee laten voeren in mooie, dierbare

Boerenweg 7

0165 - 30 37 08

herinneringen en gedachten, van alles wat er is en wat er geweest is .

www.debolusberg.nl Boerenweg77 T Boerenweg

4622 4622RT RT Bergen Bergenop opZoom Zoom 0165 0165--30 3037 3708 08

www.debolusberg.nl www.debolusberg.nl TT

Vingerafdrukken

Verwerken van as

Wij hopen U te mogen ontmoeten en te raken, Dealer van SilentMemories.nl

G ee G

bolusberg@hetnet.nl bolusberg@hetnet.nl

Samen of alleen...

potchrysanten g "" rrg

Fotogravures Volg de route, die bij je past...

• Diverse tuin- en kamerplanten • Potterie • Bemesting- en bestrijdingsmiddelen • Potgrond • Snijbloemen ra Sfeerartikelen ••Diverse Diverse tuintuin-en enkamerplanten kamerplanten rd B u In de week voor Allerheiligen (week 44) • Tuin aanleg en onderhoud • Potterie Potterie lu lussbbee BBoo ••BemestingBemesting-en enbestrijdingsmiddelen bestrijdingsmiddelen staan ••Potgrond Potgrondwij met ••Snijbloemen Snijbloemen bij begraafplaats/ crematorium rraa ••Sfeerartikelen Sfeerartikelen rrddBBuu Zoomstede. ••Tuin Tuinaanleg aanlegen enonderhoud onderhoud Ge

bolusberg@hetnet.nl

"De "De Bolusberg" Bolusberg" " rg

4622 RT Bergen op Zoom

Wij verzorgen ook uw rouw- en trouwlusbe Bo arrangementen ys

Herdenkingssieraden

Monuta Zorge Putseweg 147 4631 CL Hoogerheide e.o. 0164 - 616 077

yy s s

Monuta Terol Antwerpsestraatweg 14 4615 AS Bergen op Zoom e.o. 0164 - 247 606

" De

Kijk ook op www.monuta.nl

Monuta Tholen Prins Bernhardstraat 2 4691 GC Tholen e.o. 0166 - 602 866

"" D Dee

Ook als u niet bij ons verzekerd bent.

Nel van Veenendaal

bloembinderij

Zaterdag 3 november 2012 Steenbergsestraat 45, Bergen op Zoom Roosendaal Herdenkingsdienst in de aula van begraafplaats Zegestede, aanvang 16:30 uur. Vanaf 17:30 uur is een belevingsroute te ervaren op de begraafplaats. Het programma eindigt om 20:00 uur.

Als bloemen het woord moeten doen, laten wij Zondag 4 november 2012 Bergen op Zoom ze voor u spreken

Mogelijkheden zijn: verwerken van as | een vingerprint | haar | as in diamant bij een van de projecten, omarmd en mogelijk gemaakt door Stichting Crematoria en Begraafplaatsen Zoom- en Zegestede. Werkgroep Allerzielen. Uitgelicht; Gedenken - Herdenken Allerzielen 2012 Meer informatie www.zoomenzegestede.nl

Ingang: Begraafplaats Zegestede aan de Rucphensebaan te Roosendaal.

Herdenkingsdienst in de aula van Crematorium Zoomstede, aanvang 16:30 uur. Vanaf 17:30 uur is een belevingsroute te ervaren in het urnenpark en op de begraafplaatsen aan de Mastendreef. Neem rechtstreeks contact met mij op: Het programma eindigt om 20:00 uur.

0164 254173

06 38556613

Ingang: grote algemene parkeerplaats aan de Mastendreef te Bergen op Zoom.


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

Stichting Crematoria en Begraafplaatsen

Zoom- en Zegestede

Hoe ga ik om met het verlies van jou

Crematorium Zo dierbaar... Zoomstede Bezoekadres: Mastendreef 5 Zo geliefd... 4623 RE Bergen op Zoom Zo gemist... Tel.: 0164 - 23 88 01 Me laten koesteren in een sfeer van

vuur- warmte- lichtkunst- beeldenCrematorium Zegestede teksten en muziek. Bezoekadres: Ionweg 12 4706Me NSmeeRoosendaal laten voeren in mooie, dierbare Tel.:herinneringen 0165 - 54en34 30 van alles wat gedachten, er is en wat er geweest is .

Begraafplaats Zegestede Bezoekadres: Rucphensebaan 95 Volg de route, die bij je past... 4706 PH Roosendaal

als de dood in je leven komt ... Dan Dan Dan Dan Dan

wil wil wil wil wil

je je je je je

een passend afscheid antwoord op je vragen rouwen en verdriet verwerken gevoelens kunnen delen herdenken

... dan kun je op ons rekenen!

Samen of alleen...

www.zoomenzegestede.nl info@zoomenzegestede.nl

Stichting Crematoria en Begraafplaatsen

Zoom- en Zegestede

Zaterdag 3 november 2012 Roosendaal Wij hopen U te mogen ontmoeten en te raken, bij een van de projecten, omarmd en mogelijk gemaakt door Stichting Crematoria en Begraafplaatsen Zoom- en Zegestede. Werkgroep Allerzielen. Uitgelicht; Gedenken - Herdenken Allerzielen 2012 Meer informatie www.zoomenzegestede.nl

Herdenkingsdienst in de aula van begraafplaats Zegestede, aanvang 16:30 uur. Vanaf 17:30 uur is een belevingsroute te ervaren op de begraafplaats. Het programma eindigt om 20:00 uur. Ingang: Begraafplaats Zegestede aan de Rucphensebaan te Roosendaal.

Zondag 4 november 2012 Bergen op Zoom

Herdenkingsdienst in de aula van Crematorium Zoomstede, aanvang 16:30 uur. Vanaf 17:30 uur is een belevingsroute te ervaren in het urnenpark en op de begraafplaatsen aan de Mastendreef. Het programma eindigt om 20:00 uur. Ingang: grote algemene parkeerplaats aan de Mastendreef te Bergen op Zoom.


DAN U DENKT... 30% VOORDEEL EEN NIEUWE Badkamer BADKAMER IS DICHTERBIJ Joy DAN U DENKT...

R

ME ! met roken ACTIE ACTIEBADKAStoppen Lasertherapie EIKEN PLANK 19 CM BREED 5 9 6 . €3 Afslanken met succes! Diverse kleuren leverbaar o.a. White Wash inclusief legkosten:

€ 59,95/m2

Betaalbare ACTIE badkamers met de hoge kwaliteit en service van Verhoeven van Erp. Kom langs in onze showroom en laat u aangenaam verrassen!

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Lasertherapie

Classico Parket

Energieweg 11L, 4691 SE Tholen, 0166-605008 Geopend: zaterdag van 10.00-14.00 uur (ma. t/m vrij. op afspraak)

www.classicoparket.nl

De behanDeling worDt vergoeD AMER ADK0164-254602 B www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. E I T AC

95in €3.6 TE KOOP: appartement

€ 1795,-

wintersportgebied Winterberg in Duitsland. (320 km vanuit Breda). Volledig ingericht, slaapgelegenheid Klok ? voor stuk 6 personen.

Klok stuk ?

Meer info www.vakantiewinterberg.be of 0032495-501961 DEZE ACTIEBADKAMER IS COMPLEET ZOALS

DEZE ACTIEBADKAMER IS COMPLEET ZOALS

AFGEBEELD, INCLUSIEF TEGELS.

AKTIE WANDCLOSET

voordeel € 24

GLASWAND + STORTDOUCHE

30% VOORDEEL

bestaande uit: wandcloset Gastelseweg I 4705 AC Roosendaal I T 0165 56 83 07 toiletzitting soft96 close inbouwreservoir Gastelseweg 96(normaal) I 4705 AC Roosendaal I T 0165 56 83 07 druktoets chroom

Bel Hoveniersbedrijf VRAAG NAAR DE ACTIEVOORWAARDEN.

AFGEBEELD, INCLUSIEF TEGELS.

30%9,-

Betaalbare ACTIE badkamers met de hoge kwaliteit en service van Verhoeven van Erp. Kom langs in onze showroom en laat u aangenaam verrassen!

‘De Tuùnman’ voor:

0164 - 680066 0164 - 680066 VRAAG NAAR DE ACTIEVOORWAARDEN. Bomen rooien Voor al uw klok reparaties Bomen snoeien Voor algarantie uw klok Tot 2 jaar opreparaties reparatie’s Stobben frezen Tot 2 jaar Vooraf prijsgarantie opgaveop reparatie’s Vooraf prijsen opgave Gratis haalbreng service Hout verhakselen Voor informatie of een afspraak Gratis haal- en breng service Stormschade 0164 - 680066of een afspraak Voor informatie Bosuitdunning

F 0165 56 09 68 I E info@verhoevenvanerp.nl I www. verhoevenvanerp.nl

VAN € 627,36 Gastelseweg 96 I 4705 AC Roosendaal

€ 490,-

antiek | (streek)sieraden | design | kunst | verzamelingen | inboedels

Inbreng gevraagd, van één item tot complete inboedel, voor onze

€ 790,-

Kunst & Antiek Veiling en VenduVeiling Gastelseweg 96

4705 AC Roosendaal op dinsdag 13 en woensdag 14 november T 0165 56 83 07

August Lokerse, GSM: 06 - 46 40 36 47

F 0165 56 09 68 E info@verhoevenvanerp.nl www.verhoevenvanerp.nl

Ko Verhage, GSM: 06 - 28 74 99 85

Dubbele beglazing.

T 0165 56 83 07

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

0164 - 680066

Glashandel P. v. Veldhoven en Zn.

I

VenduHuis De Jager Goes BV Ringbaan West 2a | 4461 ED Goes 06 42 11 45 42 | www.venduhuisdejager.nl

Offerte? www.detuunman.nl

Ook het adres voor nieuwe kozijnen.

Graag zou ik deze advertentie’s hebben geplaatst op de volgende data en krant in 2012

ik deze advertentie’s hebben geplaatst op de volgende data 10Graag jaarzou fabrieksgarantie Advertentie 74 X 74 (linker voorbeeld) : Komokeur. Berg op Zoomse bode (6) Glashandel Woensdrechtse bode (8) Advertentie 74 X 74 (14) (linker voorbeeld) : en Steenbergse bode

1/2, 25/4, 20/6, 5/9, 24/10 en 12/12

P.Berg v. op Veldhoven Zoomse bode (6)en Zn.

1/2, 25/4, 20/6, 5/9, 24/10 en 12/12

OLV ter Duinenlaan 46 Woensdrechtse bode (8) Tel. 0164-613873, Ossendrecht en glashandel.van.veldhoven@hetnet.nl Steenbergse bode (14) email: Advertentie 36 X 36 (rechter voorbeeld): www.glashandel-vanveldhoven.nl

Berg op Zoomse bode (6)

GRATIS JURIDISCH Al vast bedankt ! Anna’sADVIES klokkenhuis

15/2, 29/2, 21/3, 11/4, 16/5, 6/6, 4/7, Agro 18/7, 15/8, 19/9, 3/10,Van 14/11Oers en 28/11

Advertentie 36 X 36 (rechter voorbeeld):Locatie: Berg op Zoomse bode (6)

Annelies Suijkerbuijk - van der Zwaag

en krant in 2012

Partycentrum Koch

Van Oers Agro is al bijna 50 jaar de specialist als het gaat om agrarische

15/2, 120 29/2, 21/3, 11/4, 16/5, 6/6, 4/7, Molenstraat accountancy en advisering. Wij kunnen u op veel gebieden ontzorgen en 18/7, 15/8, 19/9, 3/10, 14/11 en 28/11 4756 BH Kruisland adviseren. De agrarische wereld vraagt om specialisten en mensen die uw taal spreken, die bereikbaar zijn op momenten dat het u uitkomt.

Ontvangst: vanaf 19.30 uur

U kunt bij Van Oers Agro onder meer terecht voor uw boekhouding,

Aanvang:

jaarrekening, salarisadministratie en belastingaangiften. Maar ook

20.00 uur

INLOOPSPREEKUUR:

adviseren wij u graag over subsidies, bedrijfsvorm, bedrijfsoverdracht

Al vast bedankt !

Iedere dinsdag 17.00 tot 19.00 uur Pasteurlaan 1 Anna’s Bergen klokkenhuis op Zoom

Annelies Suijkerbuijk - van der Zwaag (nabij Lievensberg Ziekenhuis)

Of maaK tELEfONISch EEN afSPRaaK: 0164-266600

VITAK Advocaten

of investeringsplannen. Door onze jarenlange ervaring zijn we uw ideale

Aanmelden:

gesprekspartner.

U kunt zich aanmelden tot 26 oktober. Per e-mail via agro@vanoers.nl of via onze vernieuwde website www.vanoers-agro.nl Voor meer informatie kunt u contact

landbouwjournalist Jacques van Outryve. Deze avond kunt u kennis

opnemen met Arno Zagers, 076-5978800.

maken met onze adviseurs en kunt u bijpraten met uw collega’s.

Van Oers Agro Hofdreef 24, 4881 DR Zundert, T: (076) 597 88 00

ZONNEPANELEN Door Vigar geïnstalleerd van het dak tot in de meterkast!

• VERHUUR • FLEXLEASE

U bent van harte welkom op onze informatieavond op 1 november a.s. U wordt dan bijgepraat over de toekomst van het agrarische bedrijf door

NIEUWE CV-COMBI KETEL?

BESPAAR DIRECT OP UW ENERGIEREKENING!

NEDERLAND KIEST VOOR DE ZON

komt naar u toe

• VERKOOP • ONDERHOUD

VAN VERWARMINGS- EN WARMWATERTOESTELLEN

HOUD

ONDER HUUR LEASE

j Ook voor u hebben wi sing! los op re lba taa be n ee

De ecoTEC plus, het meest efficiënte toestel van VAILLANT

KOOP

U huurt al een hr-ketel voor minder dan 1 euro per dag!

BEL VOOR EEN VRIJBLIJVENDE OFFERTE DOMINÉSTRAAT 3 - 4701 JC ROOSENDAAL - TEL 0165 - 53 64 04

Bezoek onze vernieuwde website:

WWW.VIGAR.NL


Woensdrechtse Bode 24 oktober 2012 - week 43

Informatie

pagina’s Kernen

Hoogerheide, Huijbergen, Ossendrecht, Putte en Woensdrecht

Gemeentehuis

✔ WMO ✔ ADVIESRAAD ✔ ✔ WOENSDRECHT De voorzitter van de Wmo adviesraad maakt bekend dat op grond van artikel 10, lid 2 van de Verordening Wmo adviesraad gemeente Woensdrecht 2011 op 1 november 2012 een openbare vergadering van de Wmo adviesraad plaatsvindt.

van vrijwilligerswerk, het doen van onbetaalde activiteiten waarbij een jongere of groep van jongeren zich onderscheiden van anderen. De promotieprijs geldt niet voor sportprestaties, daarvoor heeft de gemeenten een aparte onderscheiding. U kunt jongeren voor 1 december 2012 aanmelden via een formulier dat u op de website vindt of door contact op te nemen met de heer C. de Bie, tel. (0164) 61 13 41. De onderscheiding bestaat uit een penning, een oorkonde en een persoonlijke waardering van € 50,-. De winnaar mag daarnaast een bedrag van € 250,- toekennen aan een goed doel naar keuze (dit doel moet door de belastingsdienst zijn geaccepteerd). Ook wordt de winnaar vermeld in het ereregister. De Jongeren Promotieprijs wordt tijdens de nieuwjaarsreceptie uitgereikt door de burgemeester.

Huijbergseweg 3, 4631 GC Hoogerheide

Postadres Postbus 24, 4630 AA Hoogerheide Telefoon 14 0164 Fax (0164) — 616331 Servicelijn (0164) — 611190 (08.30 - 12.30 uur) Communicatie (0164) - 611333 Postbank: 10.72.375 Rabobank 12.29.02.688 Tnv gemeente Woensdrecht

Internet www.woensdrecht.nl E-mail: gemeente@woensdrecht.nl @GemWoensdrecht

Openingstijden Vrije inloop: Ma t/m vrij van 08.30-12.30 uur Dinsdagavond van 17.30-20.00 uur Op afspraak: Ma t/m do van 12.30-17.00 uur

Spreekuren Burgemeester en wethouders volgens afspraak via bestuurssecretariaat, telefoon (0164) 611103 Spreekuur voor ondernemers: Iedere eerste dinsdag van de maand van 19.00-20.00 uur

Alarmnummer Politie, brandweer, ongevallen 1-1-2 Niet spoedeisende zaken en evt. maken van afspraken 0900-8844

Milieuklachten Provinciaal klachtennummer (073) 6812821 Regionale Milieudienst klachtenlijn (0165) 559850

Meldpunt Drugsoverlast 0800-2255888

Calamiteiten-info-lijn 0800-0202010 (gratis)

Datum: Tijd: Plaats:

Donderdag 1 november 2012 Aanvang: 19.30 uur In het gemeentehuis (kapel) Huijbergseweg 3 te Hoogerheide

AGENDA 1. Opening 2. Afscheid Karel Groothuizen 3. Vaststellen van de agenda 4. Bestuursmededelingen DB 5. Opvolging Wmo Kadernota 2012-2015 samenwerkingsverband 6. Ingekomen stukken, uitgaande post en mededelingen - 3/9 Bevestigingsbrief college ontvangen i.v.m. akkoord uitbrengen advies Nota Volksgezondheid; - 20/9 Brief aan college: Advies uitgebracht over Nota Volksgezondheid; - 26/9 Bevestigingsbrief van college: reactie op advies Nota Volksgezondheid uiterlijk 26/10; - 3/10 Brief van college: reactie op advies van Wmo AR Nota Volksgezondheid; - 12/10 Kadernota Burgerparticipatie in Woensdrecht; - 17/10 Rapportage onderzoek Dorpsplatforms, Raadsvoorstel en Raadsbesluit; - Mededelingen vanuit ambtelijk secretariaat (C. Korstanje). 7. Vaststelling van de notulen van de vergadering van 16 augustus 2012. Actualiseren besluitenlijst/actielijst . 8 Zorgbelang/Ans Haarhuis Cursusdag Wmo AR leden Stand van zaken cursusdag 21 november 9. Publicaties Wmo journaal nr 2 reeds doorgezonden aan alle leden. link: http://www.google.nl/alerts link: http://www.bndestem.nl/search/ 10. Voortgang verkenning prestatievelden 1 t/m 9. - verslag 27/9 Bijeenkomst Centrum Jeugd en Gezin. 11. Rondvraag 12. Sluiting

AANLEG GLASVEZELKABEL

Het zal u niet ontgaan zijn, in de gemeente Woensdrecht wordt volop gewerkt aan het aanleggen van glasvezelkabel. Momenteel werkt men in Hoogerheide, Ossendrecht en Woensdrecht. In december zullen de werkzaamheden in Putte starten en in februari 2013 in Huijbergen. Wanneer u vragen of klachten heeft over (de aanleg van) glasvezel in de gemeente Woensdrecht, dan kunt u bellen met Reggefiber: 0167 72 51 00. Tevens kunt u hiervoor terecht in de Reggefibershop (Primera Hoogerheide).

DIGITAAL BEVOLKINGSONDERZOEK BORSTKANKER IN HOOGERHEIDE Op 26 oktober 2012 start Bevolkingsonderzoek Zuid met het bevolkingsonderzoek borstkanker in Hoogerheide. Voor dit onderzoek worden alle vrouwen tussen 50 en 75 jaar elke 2 jaar uitgenodigd. Door het onderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk. Het onderzoekscentrum staat tot medio januari 2013 op: Het parkeerterrein van sportpark Jac. Van Hoek. Huijbergseweg in Hoogerheide (gem. Woensdrecht). Voor meer informatie kunt u kijken op: www.bevolkingsonderzoekzuid.nl

KAARTJES RELATIECONCERT LUCHTMACHT NU TE KOOP

Hoogerheide, 24 oktober 2012 Namens de voorzitter: De heer C. de Weert secretaris: C. Kuen-Swolfs

Een lintje voor een jongere! Weet u iemand? Weet u het nog? De bunkergravers en het Krekelkoor? Zij werden uitgebreid gehuldigd voor hun inspanningen. Graag wil de gemeente opnieuw een of meer jongeren die bijzondere aandacht geven aan het begin van 2013. Kent u een jongere of jongeren die iets bijzonder hebben gedaan? En vindt u een waardering op zijn plaats? Wilt u dat hij of zij eens in het zonnetje moet worden gezet? Doe dan een voordracht! U kunt daarbij denken aan het doen

Op donderdag 1 november verzorgt het orkest van de Koninklijke Luchtmacht vanaf 20.00 uur een concert in de sporthal van MFC Kloosterhof. De toegangskaarten voor dit optreden zijn verkrijgbaar voor het symbolische bedrag van twee euro bij de receptie van het gemeentehuis en de multifunctionele centra in Huijbergen, Ossendrecht en Putte. Dit jaar is het programma geïnspireerd op filmmuziek en muziek gebruikt in films. Het thema is dan ook ‘Magical Movie Music’. Onder leiding van gastdirigent Lode Mertens presenteert het Orkest de magie van filmmuziek. Prachtige filmthema’s worden afgewisseld met songs, uitgevoerd door Vera de Bree.


Woensdrechtse Bode 24 oktober 2012 - week 43

NIEUWE TEAMLEDEN BUURTPREVENTIE GEZOCHT In de gemeente Woensdrecht zijn in alle kernen buurtpreventieteams actief. Inmiddels is een grote groep enthousiast buurtpreventieteamleden samengesteld van inwoners. Maar de leden van de teams zoeken nog meer vrijwilligers die hun komen ondersteunen bij de werkzaamheden. De teams kunnen op deze manier nog frequenter door de kernen lopen en daardoor neemt ook de kwetsbaarheid af van de teams. Politie en gemeente hebben een verantwoordelijkheid op het gebied van veiligheid en leefbaarheid, ook in de buurt waar u woont of werkt. Maar ook de buurtbewoners zelf zijn verantwoordelijk voor de leefbaarheid en veiligheid in hun buurt. Elkaar kennen, elkaar weten te vinden én elkaar aanspreken op leefbaarheids- en veiligheidsaspecten in de buurt is erg belangrijk. Een goede samenwerking tussen buurtbewoners, politie en gemeente is hierbij noodzakelijk Een goed middel hierbij is buurtpreventie. Gesteund door politie en de gemeente zetten buurtbewoners zich in en werken actief mee aan een veilige leefomgeving. Inmiddels is een grote groep enthousiast buurtpreventieteamleden samengesteld van inwoners. Maar de leden van de teams zoeken nog meer vrijwilligers die hun komen ondersteunen bij de werkzaamheden. De teams kunnen op deze manier nog frequenter door de kernen lopen en daardoor neemt ook de kwetsbaarheid af van de teams. Hebt u belangstelling? Voorwaarden voor het lidmaatschap: n inwoner zijn van de kern waar u lid wilt worden van het buurtpreventieteam; n u dient meerder jarig te zijn. Het spreekt voor zich dat de leden van een buurtpreventieteam worden gescreend. Als u ook een bijdrage wilt leveren aan de veiligheid en leefbaarheid in uw woonomgeving dan kunt u lid worden van het buurtpreventieteam. Kijk eens op de websites van de buurtpreventieteams of leg eens contact met een van de coördinatoren. Voor meer informatie kunt u ook terecht bij Mariska ViergeverBurema, ambtenaar Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente Woensdrecht. Aanmelden kan via het e-mailadres buurtpreventie@woensdrecht.nl of schriftelijk: Postbus 24 4630 AA Hoogerheide.

Rectificatie PLAN GEMEENTELIJKE SCHULDHULPVERLENING VASTGESTELD Burgemeester en wethouders van de gemeente Woensdrecht maken bekend dat de gemeenteraad van Woensdrecht in zijn openbare vergadering van 13 september 2012 heeft besloten tot de vaststelling van het plan gemeentelijke schuldhulpverlening. Dit plan is per 1 juli 2012 in werking getreden. Dit besluit is opgenomen in het gemeenteblad 2012.09 Het gemeenteblad ligt voor iedereen ter inzage op het gemeentehuis tijdens openingstijden. Het gemeenteblad is tegen betaling van de verschuldigde leges verkrijgbaar op het gemeentehuis en is op abonnementsbasis verkrijgbaar.

te Woensdrecht moet gezien worden als een soort van waardering, aanmoediging en of stimulering voor een persoon, instelling, vereniging of bedrijf uit onze gemeente die door een bijzondere prestatie of actie, de gemeente Woensdrecht in positieve zin in beeld heeft gebracht of populair gezegd de gemeente op de kaart heeft gezet. Kent u een persoon, vereniging, instelling of bedrijf die mogelijk voor de Woensdrecht Promotieprijs in aanmerking komt meldt het bij de gemeente. Informatie over het aanmelden voor de promotieprijs en een inschrijfformulier kan worden verkregen via het team communicatie tel. 611333 of via www.woensdrecht.nl Aanmeldingen voor de promotieprijs dienen uiterlijk 1 december 2012 te worden ingediend.

een omgevingsvergunning, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, hebben ontvangen voor: n het uitbreiden van de woning op de bestaande uitbouw Verlengde Duinstraat 61, 4631 HN Hoogerheide. Ontvangen 11 oktober 2012; n het afgraven en het ophogen van percelen op het perceel Eiland (ong.) Kern Huijbergen sectie C 2661, kern Hoogerheide sectie C 2448, 1608, 1606. Ontvangen 12 oktober 2012; n het vervangen en plaatsen van antennes op de Kerktoren Antwerpsestraat te Putte. Ontvangen 10 oktober 2012 n het verhuren van een woning in het kader van leegstand Zuster Marie Adolphinestraat 5A, 4641 CN Ossendrecht. Ontvangen 10 oktober 2012

BESLUITEN BURGEMEESTER/ COLLEGE BURGEMEESTER EN WETHOUDERS

Ingekomen sloopmeldingen Burgemeester en wethouders van Woensdrecht maken bekend dat zij op grond van het bouwbesluit de volgende melding(en) hebben ontvangen: n Het verwijderen van asbestgolfplaten Dwarsstraat 6, 4641 EB Ossendrecht. Ontvangen 16 oktober 2012 n Het verwijderen van asbesthoudende golfplaten Wouwbaan 153, 4631 RS Hoogerheide. Ontvangen 12 oktober 2012

Vergunning kabels en leidingen Burgemeester en wethouders van Woensdrecht brengen ter openbare kennis dat een instemming / vergunning is verleend voor: n Werkzaamheden t.b.v. de aanleg van kabels en leidingen in de kern Woensdrecht; Nederheide 7, 4634 TH Woensdrecht (verzonden 17 oktober 2012). Tegen besluiten kunt u (tenzij bij het besluit anders is aangegeven) gedurende 6 weken na de datum van verzending aan de verzoeker, een bezwaarschrift indienen. Inlichtingen over het maken van bezwaar of het instellen van beroep kunnen worden ingewonnen bij de centrale balie of via www.woensdrecht.nl Verleende omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders van de gemeente Woensdrecht maken bekend dat zij de volgende omgevingsvergunningen, hebben verleend voor: n Het plaatsen van een dakopbouw op de bestaande garage Bijentiende 15, 4631 MB Hoogerheide, verzonden 1 oktober 2012; n Het plaatsen van een gerenoveerde woonwagen Akkerdreef 6, 4631 CT Hoogerheide, verzonden 9 oktober 2012; n Het bouwen van een observatiehut/replica verkeerstoren Kooiweg (Kooibos) Hoogerheide, Sectie C nr. 858, verzonden 11 oktober 2012; n Het uitbreiden van een bedrijfsruimte Kooiweg 20, 4631 SZ Hoogerheide, verzonden 14 oktober 2012; n Het aanleggen van een nieuwe in- of uitrit Stenenhoef 44, 4641 CH Ossendrecht, verzonden 18 oktober 2012-10-18; n Het plaatsen van een nieuwe voordeur en raamkozijnen Kerkstraat 8, 4641 JT Ossendrecht, verzonden 18 oktober 2012; De bovenstaande beschikkingen en de bijbehorende stukken liggen gedurende zes weken ter inzage bij de centrale balie tijdens openstellingsuren van het gemeentehuis, Huijbergseweg 3 te Hoogerheide. Belanghebbenden kunnen op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na bovengenoemde datum tegen dit besluit bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet uw naam, adres bevatten, duidelijk maken tegen welk besluit u bezwaar maakt en gemotiveerd, gedateerd en ondertekend zijn. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 24, 4630 AA Hoogerheide. Hoogerheide, 24 oktober 2012.

Hoogerheide, 24 oktober 2012

WOENSDRECHT PROMOTIEPRIJS Sinds 2004 kent de gemeente de promotieprijs gemeente Woensdrecht. Deze promotieprijs gemeen-

INGEDIENDE AANVRAGEN Omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders van Woensdrecht maken bekend dat zij de volgende aanvragen voor

Hoogerheide, 24 oktober 2012

VERGADERING DORPSPLATFORM WOENSDRECHT Op dinsdag 6 november vindt een openbare vergadering van het dorpsplatform Woensdrecht plaats. De vergadering vindt plaats in het dorpspunt ’t Blickvelt aan de Dorpstraat 49 te Woensdrecht en vangt aan om 19:30 uur. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd aan deze vergadering deel te nemen. De agenda treft u hieronder aan; Agenda: 1. Blok 1 Opening Vaststellen agenda Inventarisatie spreekrecht over de onderwerpen: a) Verkeer en vervoer b) Openbare ruimte c) Veiligheid Mededelingen n Standplaatsenbeleid n Financiële richtlijnen n Rapport rekenkamercommissie n Herziening werkwijze dorpsplatforms/verordening n Secretariaat dorpsplatforms Ingekomen stukken Vaststellen actielijst (verslag vorige vergadering) en dashboardlijst 2.Blok 2 Politiezaken (uitleg/informatie van de wijkagent) 3.Blok 3 Collegezaken (uitleg/informatie van het collegelid) 4.Blok 4 Behandeling van lopende en nieuwe zaken aangaande: a) Verkeer en vervoer - Taxitarief Kleine Kernen b) Openbare ruimte - iDOP en bestemmingsplannen - Wijkschouw - Jongeren Ontmoetings Plaats - Diftar - Kerstversiering c) Veiligheid - Buurtpreventieteam Woensdrecht 5.Het dorpsplatform kan ongevraagd adviseren over zaken t.a.v.: - milieu - toerisme - recreatie - handhaving 6.Rondvraag/sluiting


Woensdrechtse Bode 24 oktober 2012 - week 43

BESLISSING OP BEZWAAR Burgemeester en wethouders van de gemeente Woensdrecht maken bekend dat zij in beslissing op bezwaar hebben besloten de vergunning voor het aanleggen van een inrit , bij de woning Kerkstraat 51, 4641 JS OSSENDRECHT, alsnog te verlenen. Dit besluit is op 16 oktober 2012 bekendgemaakt aan bezwaarmaker.

De bovenstaande beschikking en de bijbehorende stukken liggen gedurende zes weken ter inzage bij de centrale balie tijdens openstellingsuren van het gemeentehuis, Huijbergseweg 3 te Hoogerheide. Belanghebbenden kunnen op grond van de Algemene wet bestuursrecht een gemotiveerd beroepschrift indienen bij de Rechtbank te Breda, Sector Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA BREDA. De termijn

Opmerkelijke vondsten Natuurmonumenten

Opmerkelijke vondsten

WOENSDRECHT - Vrijwilligers van Natuurmonumenten hebben in de natuurgebieden Groote- en Kleine Meer meerdere bijzondere planten gevonden. De ontdekkingen zijn gedaan door Petra van der Wiel, Marike de Haan en Rinus de Zwart. De liggende vleugeltjesbloem en het gesteeld graskroos zijn hier gevonden dankzij het natuurherstelplan HeLa dat door Natuurmonumenten samen met de grens-

parkorganisatie ‘De Zoom Kalmthoutse Heide’ is uitgevoerd. Het herstelplan zorgt voor uitbreiding van de oppervlakte heide, vennen en open zand. Ook het verbinden van deze stukken natuur met de Vlaamse gebieden, is een belangrijk resultaat. Natuurmonumenten houdt de heide en stuifduinen open door te begrazen met dieren, het plaatselijk plaggen en door de opslag van jonge boompjes te verwijderen. Natuurmonumenten is dan ook trots met de vondst van deze bijzondere planten in het

natuurherstelproject. De vrijwilligers gaan regelmatig naar de Houtduinen (Groote Meer) om te inventariseren. Daar vonden zij onlangs de, voor West-Brabant, zeer zeldzame Liggende vleugeltjesbloem. Deze plant staat op de Rode Lijst als kwetsbaar. Voor 1990 was de soort bekend van de Brabantse Wal daarna is zij niet meer gemeld. Een opmerkelijke vondst dus. De Liggende vleugeltjesbloem staat in een heel klein heideterreintje, met vooral struikhei, pijpenstrootje en veel jonge naaldbomen op een vrij vochtige bodem met een laagje alg. Er staan ongeveer 20 exemplaren. Een andere vondst werd gedaan op een afgeplagd stuk heide aan de noordkant van de Kleine Meer. Hier is een grote groeiplaats van Gesteeld glaskroos ontstaan (minstens 50 vierkante meter). De vergrootte open delen in het natuurgebied Kleine Meer zijn voor bepaalde plantensoorten aantrekkelijk. Beheerder Frans van Zijderveld is trots op dit resultaat: “Beheer is beslist noodzakelijk door de huidige milieuomstandigheden. Denk daarbij aan stikstofdepositie, verdroging e.d. De variatie van bijzondere plantensoorten is mede daardoor sterk afgenomen. Daarom zijn we extra blij met dit positieve bericht. Door goed natuurbeheer van Natuurmonumenten en de inzet van grenspark ‘De Zoom Kalmthoutse Heide’ krijgen deze plantensoorten hopelijk een blijvend bestaan in West-Brabant.”

Openstelling museum Den Aanwas

voor het indienen van een beroepschrift bedraagt zes weken en vangt aan met ingang van de dag na die waarop het besluit op een voorgeschreven wijze bekend is gemaakt (d.d. 16 oktober 2012). Ingeval van onverwijlde spoed kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden gevraagd bij de Voorzieningenrechter te Breda, Postbus 90006, 4800 PA te Breda. Hoogerheide, 24 oktober 2012

KORT BEDRIJVIG

Lunchroom Gasterij Provence bestaat één jaar

Sfeervol tafelen bij Gasterij Provence

HOOGERHEIDE - Maandag 5 november is het alweer een jaar geleden dat lunchroom Gasterij Provence de deuren heeft geopend. De gasterij wil dit heugelijke feit samen met u vieren op zondag 4 november tijdens het avonddiner, dus reserveer alvast een plaatsje. Na een succesvol tevreden jaar hopen wij nog vele jaren voor u iets te kunnen betekenen. Gasterij Provence heeft zich binnen zeer korte tijd gespecialiseerd in een uitgebreide avondkeuken met veel typerende franse gerechten. Op wensdag en donderdag genieten onze gasten voor een zeer vriendelijke prijs van €10,95 een wekelijks wisselend Wo-Do gerecht. In de weekenden presenteren wij een 3-gangen keuze menu voor €24,75 pp. Niet alleen onze eigen variant op high tea is een enorm succes geworden als ook onze high coffee en high wine arrangementen doen het goed. Gelieve minimaal 1 dag van te voren reserveren ivm eigen bereide (h)eerlijke verse producten. Zaterdag 3 november aanstaande hebben wij onze Wild-avond. Dan presenteren wij een 4-gangen wildmenu voor slechts € 39,95 met live-muziek. Wilt u ook op de hoogte gehouden worden van onze wekelijkse nieuwsbrief met wodogerechten, weekendmenu’s enz. kunt u dit via het contactformulier doorgeven via onze website www.gasterijprovence.nl Gasterij Provence, Raadhuisstraat 104, 4631 NJ Hoogerheide, Tel. 0164-858000

D’Ossekoppe Middag OSSENDRECHT - Op zondag 28 oktober houden D’Ossekoppe uit Ossendrecht hun jaarlijkse Beierse Middag. In café Harmoniezaal in het centrum van Ossendrecht zal het weer een gezellige boel worden. De Ossekoppe zelf openen OSSENDRECHT - De laatste openstelling dit seizoen van het museum Den Aanwas is op zondag 28 oktober tussen 13.30 en 16.30 uur. Tevens wordt dan ook de prijswinnaar van het knikkerraden officieel bekend gemaakt. Voor volgend jaar komt er, vanwege de grote belangstelling dit jaar, een vervolg van de speelgoedtentoonstelling met een

totaal andere inhoud. De heer Silvain van den Berg zal dit weer verzorgen. Het museum bevat verschillende vertrekken, waar een aspect uit de samenleving van rond 1900 wordt uitgebeeld. In de kelder zijn de vondsten bij opgravingen uit deze streek tentoongesteld. Naast de permanente tentoonstelling in de diverse kamers, met onder andere het verhaal over prinses Paulientje, archeologi-

sche vondsten en verschillende stijlkamers uit een vervlogen tijd, kan de bezoeker er ook kennismaken met de nieuwe thematentoonstelling: ‘Speelgoed uit oma’s tijd’. Deze tentoonstelling is ingericht door de heer Silvain van den Berg uit Bergen op Zoom. De toegang is gratis. Voor groepen, tegen vergoeding, kan men zich melden op de nummers 0164-672563 of 0164-672854. PAGINA 24

hun middag vanaf 13.30 uur, waarna verschillende kapellen uit de omgeving de middag verder zullen vullen. De optredens duren tot ongeveer 19.00 uur. Liefhebbers van deze Beierse en Tsjechische muziek kunnen hun hart ophalen en genieten van deze prachtige muziek.

Halloweenfeest WOENSDRECHT - Ook dit jaar word er weer een Halloween feest georganiseerd in wijk de Hoef voor de bewoners. Dit zal plaats vinden zaterdag 27 oktober. Verzamelen om 19.00 op het Dokter van de Karplein om hopelijk vanaf daar een leuke en spannende route te kunnen lopen.

Na afloop van de tocht kunnen de mensen zich verzamelen op het Dokter van de Karplein voor een lekkere versnappering en een leuke uilen show. De kinderen krijgen de kans om tegen een kleine vergoeding op de foto te gaan met een van de uilen, dat op zich is al heel spannend. We hopen op een fijne tocht en natuurlijk veel lekkers voor de kinderen.


Woensdrecht en Hoogerheide maken de iDOP cirkel rond Ruim twee jaar geleden werd in de gemeente begonnen met de ontwikkeling van de integrale Dorpsontwikkelingsplannen, kortweg de iDOP’s. Onlangs zijn de laatste twee iDOP’s gepresenteerd en kunnen alle dorpen aan de slag. Dat we zo snel voor elk dorp een iDOPS hebben, is vooral te danken aan de geweldige inzet van de bewoners van de verschillende dorpen en vooral de leden van de verschillende dorpsplatforms. Chapeau voor jullie inzet. De eerste wensen op de leefbaarheidsagenda’s van de dorpen zijn al uitgevoerd of zijn in uitvoering, zoals het huiskamerproject in Huijbergen, de uitvoering van het centrumplan in Ossendrecht en de aanleg van de Wadi’s en reconstructie van de Boomstraat in Huijbergen. Samen met bewoners, ondernemers en organisaties gaan we door. We zitten samen op het goede spoor.

Wethouder start aanleg wadi’s in Huijbergen “Wij zorgen dat de inwoners van Huijbergen in de toekomst droog in het centrum van hun dorp kunnen lopen en niet meer met natte voeten thuis komen”. Dat zei wethouder Vic Huijgens bij de start van de aanleg van de wadi’s en de herinrichting van de Boomstraat in Huijbergen. Het project is onderdeel van het integraal Dorpsontwikkelingsplan (iDOP) Huijbergen. “Doel van de iDOP’s is de leefbaarheid in de kleine kernen nog beter maken”, aldus Huijgens. De wadi’s zijn voor de opvang en afvoer van overtollig regenwater. De afvoer van het regenwater van drie grote gebouwen in het dorpscentrum, de kerk, het broederhuis en de school zijn rechtstreeks aangesloten op de wateropvang. Naast de aanleg van de wadi’s wordt de Boomstraat ook heringericht. De rotonde verdwijnt. “De rotonde is een obstakel voor landbouwtrekkers en vrachtwagens die in het dorp moeten zijn. De rotonde wordt steeds stuk gereden en straks is het een doorgaande weg. Er komt voor de school een “kiss & ride zone” voor de ouders die hun kinderen met de auto naar school brengen”aldus Vic Huijgens. De leilindes blijven staan en rond de wadi’s komt een beukenhaag. De drie wadi’s staan met elkaar in verbinding en voor de afvoer van het overtollige regenwaWethouder Vic Huijgen ter wordt een aansluiting op de graafmachine bij de gemaakt op een sloot aan start van de aanleg van de de Westerstraat. De werkwadi’s aan de Boomstraat zaamheden duren tot eind in Huijbergen. dit jaar.

Subsidies voor uitvoering IDOP’s De uitvoering van de IDOP’s wordt mogelijk gemaakt met subsidies van de gemeente Woensdrecht, de Provincie Noord-Brabant en de Regio West-Brabant.

Eerste tegels op Cichoreiplein in Ossendrecht

Wethouder Vic Huijgen en voorzitter Arjan Buijsen leggen de eerste tegels op het Cichoreiplein bij de start van de uitvoering van het centrumplan Ossendrecht. Met het leggen van de eerste tegels op het Cichoreiplein in Ossendrecht startten wethouder Vic Huijgens en voorzitter Arjan Buijsen van de begeleidingsgroep integraal Dorpsontwikkelingsplan (iDOP) Ossendrecht de uitvoering van het centrumplan Ossendrecht. “De inwoners van Ossendrecht en vooral de begeleidingsgroep en het dorpsplatform hebben geweldig meegewerkt aan het centrumplan voor hun dorp”, zei wethouder Vic Huijgens. “Samen kunnen we bereiken dat Ossendrecht nog mooier wordt dan het al is”. Voorzitter Arjan Buijsen van de begeleidingsgroep noemde het een belangrijke dag voor Ossendrecht. “De verkeersveiligheid en de verfraaiing van de pleinen en straten worden beter”, aldus Buijsen, die vooral waardering had voor de goede samenwerking met de gemeente. De verschillende werkgroepen van de iDOP-begeleidingsgroep gaan binnenkort aan de slag om de omgeving van het woonzorgcentrum Mariahove een opknapbeurt te geven. “Wij werken veel samen met andere partijen en samen kunnen we veel bereiken”, aldus Buijsen, die ook de verkeersveiligheid in Calfven belangrijk vindt. Aannemer Scherpenisse en Zoon uit Bergen op Zoom verwacht dat het werk aan het Cichoreiplein rond 15 november wordt opgeleverd, waarna het Adolphineplein wordt aangepakt. Dat is rond 21 december gereed. De Markt en het Hondseind worden volgend jaar maart aangepakt, na winter en de carnavalsviering.

Alle dorpen hebben iDOP Begin september werden de laatste twee integrale Dorpsontwikkelingsplannen, de iDOP’s, voor Hoogerheide en Woensdrecht gepresenteerd. Daarmee hebben alle dorpen in de gemeente Woensdrecht nu een integraal Dorpsontwikkelingsplan. In de iDOP’s staan de toekomstvisies tot 2025 en de leefbaarheidsagenda’s voor de dorpen. Deze zijn tot stand gekomen samen met de bewoners. Tijdens dorpsavonden maakten de bewoners hun wensen bekend. Deze zijn daarna in speciale themabijeenkomsten verder uitgewerkt. Die wensen zijn opgenomen in de leefbaarheidsagenda onder de thema’s algemeen, openbare ruimte, voorzieningen, sociaal leven, wonen, buitengebied en recreatie, verkeer en de werkgelegenheid. De leefbaarheidsagenda is de basis voor het bedenken en realiseren van projecten die de inwoners, de dorpsplatforms en de gemeente gezamenlijk gaan aanpakken. Woensdrecht Het algemeen beeld bij de inwoners van Woensdrecht is dat zij tevreden zijn over hun dorp en dat het dorps-

karakter behouden moet blijven. Hert dorpshart en het marktplein kan verbeterd worden. Aantrekkelijke ontmoetingsplaatsen voor alle bewoners en het behouden en beter benutten van de basisvoorzieningen, zoals scholen, winkels en ontmoetingsruimte ’t Blickvelt. Tenslotte, woningen aanpassen aan de bevolkingsopbouw, het behouden van het sterk verenigingsleven, het vergroten van de betrokkenheid bij jongeren en het buitengebied toegankelijker maken. Hoogerheide Ook de dorpsgesprekken in Hoogerheide leverden heel wat wensen op voor de toekomst van dit dorp. De Scheldeweg met het viaduct moet aangepakt worden. Een reconstructie van het gebied tussen de Scheldeweg, Putseweg en Raadhuisstraat is wenselijk. Het centrum van Hoogerheide zou in de toekomst nog aantrekkelijker moeten worden met een gevarieerd winkelaanbod, goede bereikbaarheid en sterke evenementen. Voor iedereen bereikbare ontmoetingsplaatsen in de wijken en een eigentijds verenigingsleven is gewenst. Activi-

Wethouder Vic Huijgens

Straten in Putte krijgen volgend jaar opknapbeurt De straten in het centrum van Putte worden volgend jaar aangepakt. Het college van Woensdrecht is akkoord gegaan met het plan, dat binnenkort ter goedkeuring aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. De herinrichting en bestrating van een aantal straten in Putte is een van de projecten uit het in 2011 vastgestelde integraal Dorpsontwikkelingsplan Putte (iDOP). De werkzaamheden omvatten de herinrichting van het Marktplein, de Breestraat, de Achterstraat, de Antwerpsestraat en de Hogebergdreef. Verder krijgt de Dionysiusstraat nieuwe bestrating. In de Breestraat wordt ook de regenwaterriolering aangepast. Doel van de herinrichting is het verbeteren van de verkeersveiligheid en de doorstroming van het verkeer. De werkzaamheden worden uitgevoerd tussen april en december van het volgend jaar. Eind dit jaar wordt het uitgewerkte plan nog voorgelegd aan de bewoners en ondernemers. Dit gebeurt in samenwerking met de begeleidingsgroep voor het iDOP Putte. De totale kosten worden geraamd op ruim een miljoen euro.

Kunst in lege etalages Putte De lege etalages in Putte worden binnenkort minikunstgaleries. De gemeente Woensdrecht heeft voor dit proefproject een eenmalige subsidie gegeven van duizend euro. Dit geld wordt gebruikt om de etalages aan te passen voor de tentoonstellingen. De kunstexposities in de etalages gaan het straatbeeld in Putte verfraaien. Maar ook wordt voorkomen dat de lege panden in handen komen van krakers of vandalen. Het idee kwam van der Ondernemersvereniging Putte en wordt uitgevoerd door de Woensdrechtse Stichting Uit de Kunst. In Putte staan ongeveer twintig etalages leeg. De eerste etalages die ingericht worden als mini-expositieruimte zijn aan het Tervoplein en op de hoek van de Grensstraat en de Antwerpsestraat. Als het experiment slaagt worden ook de etalages van de leegstaande panden in Ossendrecht en Hoogerheide gevuld met kunst en gaan de etalage-exposities rouleren in de verschillende dorpen.

Extra geld voor huiskamerproject Het Huiskamerproject in Huijbergen kreeg voor 2012 een subsidie van de 6.925 euro Met dit geld kunnen de extra huiskameractiviteiten in het broederhuis uitgevoerd worden. De Huiskamer is onderdeel van het iDOP Huijbergen. De Huiskamer is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor iedereen. Een plaats waar mensen elkaar in een gezellige omgeving kunnen ontmoeten en deelnemen aan de Huiskameractiviteiten. De Huiskamer ontvangt 50-plussers uit de gehele gemeente en er zijn wekelijks activiteiten op donderdag 13.30 tot 16.00 uur in het broederhuis Ste. Marie. Onderzocht wordt of er bij de bezoekers belangstelling is voor een eetpunt en computerlessen. De Huiskamer Huijbergen is een een samenwerkingsproject tussen de Brede WelzijnsInstelling (BWI). Tante LouiseVivensis, KBO, de broeders van Huijbergen, leden van voormalige St. Belangengroep chronisch zieken en gehandicapten en de inzet van vrijwilligers. teiten voor de jongeren en de jongeren zelf betrekken bij het ontwikkelen van plannen is belangrijk. Groene en prettige woonbuurten met passende woningen voor senioren. Naast de functie van woondorp met een centrumrol is ook de versterking van de werkgelegenheid een wens van de bewoners.


AUTOnieUws door: Bart van den Acker

Volkswagen Golf op komst! De nieuwe Volkswagen Golf ‘7’ kan met een gerust hart worden aangeduid als één van de belangrijkste nieuwe auto’s die dit jaar verschijnen� De introductie van de nieuwe Golf bij de Nederlandse dealers staat gepland voor zaterdag 3 november� Op voorhand heeft Volkswagen de prijzen al vastgesteld� De basisversie Easyline met de 1,2 liter TSI-motor kost € 18�790� Dat is toevallig (?) exact hetzelfde bedrag als de laatst geldende basisprijs van de nu ‘oude’ Golf ‘6’� Die twee versies

Lang verwacht: Mitsubishi Mirage Hij zit er nu echt aan te komen, de Mitsubishi Mirage, al lang aangekondigd en min of meer de opvolger van de Colt� Voor ons land is het een belangrijk verschil dat die Colt uitsluitend werd gebouwd bij NedCar in Born, maar de Mirage niet� Die komt uit Thailand en het is voor zover we kunnen nagaan de eerste Thaise auto op de Europese markt� De Mirage komt in een lager marktsegment dan de Colt� Mitsubishi’s compacte vijfdeurs komt in de laagste prijsklasse en gaat de strijd aan met onder meer de Suzuki Alto/Nissan Pixo, de Toyota Aygo en z’n soortgenoten en de Volkswagen Up! en familie� De vanafprijs van de Mirage, die begin komend jaar in Nederland verschijnt, is inmiddels vastgesteld: € 8�790� De eerste indruk is dat de Mirage voor die prijs een ‘basic’ uitgevoerde auto is, maar wel met vijf deuren en gezien z’n lengte van 371 cm opvallend veel ruimte� Voor de aandrijving heeft Mitsubishi twee compleet nieuwe,

lichtgewicht driecilinder benzinemotoren ontwikkeld, met 1,0 en 1,2 liter inhoud� De 1,0 zal in ons land waarschijnlijk het belangrijkst worden� Die belooft een aangenaam laag brandstofverbruik (volgens de officiële opgave 4 liter/100 km), wat niet alleen wordt veroorzaakt door die zuinige motor, maar ook door het bijzonder lage gewicht van 845 kg en een lage luchtweerstand (Cw=0,27)� De CO2-uitstoot is vastgesteld op 92 g/km, waarmee de Mirage ook voor 2013 nog belastingvrij is, zowel voor de BPM als de Houderschapsbelasting� Er komen voor ons land vier uitvoeringen van de Mirage, waarbij de basisversie al beschikt over stuurbekrachtiging, elektrisch bediende voorste zijruiten, in hoogte verstelbaar stuur, zes airbags en in ongelijke delen neerklapbare achterbank�

Verrassend: Toyota Auris Touring Sports In het enorme aanbod nieuwe modellen die de komende maanden in de diverse showrooms verschijnen, zijn nog een paar interessante verrassingen te vinden� Dat geldt bijvoorbeeld voor de Toyota Auris Touring Sports, ofwel gewoon een stationcar� Dat is, laten we zeggen, een bijzonder stukje marketing van Toyota� Decennialang was de populaire Corolla er ook altijd wel als stationcar en die nam een interessant deel van de verkoop voor zijn rekening� Met de komst van de Auris in 2007 was dat ineens over en tevreden Corolla Wagon-kopers werden zo indirect verzocht bij een ander merk te gaan winkelen� Nu komt er een nieuwe Auris en nu komt ook die stationcar terug� De overtuiging dat dit nieuwe model een prima verkoopresultaat kan boeken is nu al te staven� Vooralsnog is deze Auris Touring Sports De Honda Civic is heel verrassend de winnaar geworden van de eerste titel ‘Wereldwijde vrouwenauto van het jaar’� De jury voor deze verkiezing bestaat uit twintig vrouwelijke juryleden uit elf landen� Nederland is in de jury vertegenwoordigd door freelance journaliste Henny Hemmes� Alle auto’s zijn beoordeeld op onder meer ‘value for money’, design, opbergruimte, rijgemak, kindvriendelijkheid en milieu-eigenschappen� De Civic won niet alleen zijn categorie ‘Economy Car’, maar kwam ook algemeen als beste uit de bus�

met de 1,8 literbenzinemotor plus elektromotor (zoals in de Prius) de enige hybride-stationcar in de middenklasse� Daarmee is het bij voorbaat ook de enige in deze klasse die voor zakelijke rijders in aanmerking komt voor slechts 14% bijtelling� Naast die hybride-aandrijflijn komt de Auris Touring Sports er ook met 1,3 en 1,6 liter benzinemotoren en met 1,4 en 2,0 liter diesels� Helaas is nog lang niet alles rond deze Auris-variant bekend, zo zijn we bijvoorbeeld wel benieuwd naar de inhoud van de bagageruimte en of die verschillend is voor de hybride ten opzichte van de andere versies� Prijzen en specificaties zijn er nog niet, de auto zelf wordt ook pas in de loop van komend jaar in ons land verwacht�

zijn in motorisering en uitrusting niet precies vergelijkbaar, maar het is een feit dat de nieuwe Golf ruimer, dynamischer, lichter, zuiniger en mooier is dan zijn voorganger� Natuurlijk is het al ruime aanbod aan uitvoeringen dat per komende maand in de showroom staat pas het begin van de hele reeks� Binnen nu en een jaar zullen in elk geval nog verschijnen een zeer zuinige BlueMotion, een plug-in-hybride, de afgebeelde GTI en een versies die op aardgas rijdt� Daarnaast komt er opnieuw een Golf variant, die zal zijn afgeleid van het nieuwe model en niet van een eerdere generatie, zoals nu het geval was� Uiteraard komen we zo snel mogelijk met een uitgebreide test op de nieuwe Golf terug�

Ford Fiesta vernieuwd Het kenmerk van een goede facelift is dat je je bij het vernieuwde model moet afvragen…� hoe was-ie ook alweer? Dat is het geval met de vernieuwde Ford Fiesta� Het compleet nieuwe front past verbazend goed bij de vormgeving van de rest van de auto, die vrijwel ongewijzigd is� Het grootste nieuws schuilt onderhuids� De intussen befaamde Ford driecilinder 1,0 liter motor verschijnt in de Fiesta in liefst vier specificaties: 47 kW/65 pk, 58 kW/80 pk, 74 kW/100 pk en 92 kW/125 pk� Daarnaast is er de 1,6 liter viercilinder benzinemotor met 77 kW/105 pk in combinatie met automatische transmissie en tot slot de 1,6 liter diesel met 70 kW/95 pk� De diesel en de driecilinders bereiken allen een CO2-uitstoot

kortnieuws Het is de hoogste tijd om de winterbanden op uw auto te (laten) monteren! Voordat straks onverwacht de winter in kan vallen, is het maar beter daarop voorbereid te zijn� Winterbanden zijn niet alleen bestemd voor sneeuw en ijs, maar zorgen ook voor een betere waterafvoer in de regen en bieden altijd meer grip als de temperatuur onder de zeven graden daalt� Hebt u al winterbanden van

vorige seizoen, kijk dan eerst even naar de profieldiepte� Een winterband geldt als versleten als er nog 4 mm op zit� Als die waarde al vrijwel is bereikt en u moet er de winter nog mee door, dan is het beter nu nieuwe te kopen� Nog nooit op winterbanden gereden? Dan is het daarvoor ook nu de tijd: er is nu nog volop keuze, er zijn net enkele belangrijke nieuwe types verschenen en in het algemeen worden winterbanden steeds beter� Eén waarschuwing: wie eenmaal op winterbanden heeft gereden, wil in dit seizoen nooit meer zonder!

van minder dan 100 g/km� Met een uitstoot van 87 g/km is de 1,6 diesel de allerzuinigste� Daarmee is een aantal uitvoeringen ook in 2013 vrij van BPM en Houderschapsbelasting en de diesel plus enkele benzineversies komen in aanmerking voor 14% bijtelling� Een bijzonderheid van deze nieuwe Fiesta is dat deze als eerste Ford-model kan worden voorzien van het MyKey-systeem� Met deze techniek in de vorm van een speciale sleutel kunnen ouders de Fiesta met een veiliger gevoel aan hun kinderen meegeven� Zo is dan de maximum snelheid beperkt en de jonge bestuurders worden gedwongen veiligheidsgordels te dragen� De vernieuwde Fiesta verschijnt later dit jaar in Nederland�

n m u Col Verwarring Rijden door Zwitserland was al vele jaren, ondanks het landschap, heel vervelend, omdat de maximumsnelheid steeds wisselt. In Duitsland zie ik dat ook steeds vaker. Op veel plaatsen is er tegenwoordig een maximumsnelheid ingesteld, meestal 120 km/u, soms ook 100 km/u en de kans is heel aanzienlijk dat daar ook echt een radarcontrole werkt (vaak aan de achterkant van matrixborden boven de weg!). Voeg daarbij de vele en vaak lange trajecten met wegwerkzaamheden en het is duidelijk dat ‘lekker doorrijden’ in Duitsland ook tot het verleden behoort. Zoals de situatie nu is, spant ons land plotseling de kroon. Ik had het hier al eerder over die snelheidsverhoging naar 130 km/u. Dat is een farce, compleet onzinnig, het brengt niks, alleen verwarring. Tegelijk met de invoering daarvan is namelijk een complete chaos op onze snelwegen ontstaan. Je moet steeds heel goed opletten wat op enig moment op een bepaald traject de geldende maximum snelheid is. Ik rij nog wel eens kris-kras door het land en kom steeds vaker onlogische situaties tegen. Zo ken ik nu ook trajecten waar tot voor kort 120 km/u mocht worden gereden, waar de maximumsnelheid niet naar 130, maar juist terug naar 100 km/u is gegaan. De logica welke snelheid op welk traject geldt is ook al lang ver te zoeken. Het sterkste voorbeeld is natuurlijk de A2. Op het stuk met 2x5 rijbanen tussen Amsterdam en Utrecht mag je maar 100 km/u, maar verderop, op dezelfde weg, tussen Utrecht en Beesd, is die weg 2x3 rijbanen en daar mag je 130 km/u. Logica? een en ander schijnt te maken te hebben met lokale bestuurders die zo’n verlaging van de maximumsnelheid op een weg die langs of door hun gemeente loopt afdwingen bij de landelijke overheid. Tjonge, wat zullen die bestuurders trots door hun dorp lopen! Het meest onverklaarbaar is de situatie bij de spitsstroken. Het belangrijkste wapen in de strijd tegen files is doorstroming van het verkeer. Die spitsstroken dienen ervoor om de capaciteit van de weg te vergroten, wanneer de verkeersdrukte daarom vraagt. Als die spitsstroken dicht zijn en er dus maar twee rijbanen in één richting beschikbaar zijn, bedraagt de maximumsnelheid daar 120 km/u. Juist als de spitsstrook open gaat, wordt de maximum snelheid verláágd naar 100 km/u, waarmee het effect van de extra doorstroming voor een deel teniet wordt gedaan. Dat is flink tegenstrijdig. Zo lang de overheid, of de wegbeheerder die kronkel niet inziet, mag je niet van de automobilist verwachten dat die het begrijpt, toch? Het valt me trouwens op dat ik sinds de invoering van die nieuwe maximumsnelheden al een tijdje vrijwel geen mobiele flitscontroles langs de snelwegen zie. Dat zal géén toeval zijn en dit mededogen siert de ambtenaren die daarvoor verantwoordelijk zijn. Is er toch nog iets goeds te melden! Bart van den Acker


auto’s

Welkom op de feestelijke najaarsshow bij Auto Kar Steenbergen

Wij letten op prijs én kwaliteit! Middenweg 2 4631 ST Hoogerheide Tel. 0164-613000 www.garagevisman.nl

Op vrijdag 2 , zaterdag 3 en zondag 4 november a.s. zijn er tal van redenen om onze najaarsshow te bezoeken. Zo staan er, ter introductie van de nieuwe Golf VII, ook al zijn voorgangers bij ons in de showroom. Deze unieke collectie staat al vele jaren garant voor ongekend veel rijplezier. Deze mijlpaal grijpen wij aan, om u tijdens onze najaarsshow te laten profiteren van een ware zevenklapper met interessante acties. En naast deze zevenklapper kunt u ook nog eens profiteren van alle andere interessante actiepakketten van de verschillende merken. Laat u onder het genot van een hapje en een drankje inspireren en verrassen en profiteer van al dit voordeel!

D A N S E N

Zeven goede redenen om

onze najaarsshow te bezoeken:

1 2 3

Iedere koper van een auto maakt kans op maximaal 700,- euro extra korting Iedereen krijgt een extra hoge inruilprijs voor zijn huidige auto Iedereen mag gebruik maken van een GRATIS wintercheck van zijn auto

Onderhoud - Reparatie APK keuringen v.a. € 29,Carwash - Tankstation ***OCCASIONS***

ZATERDAG 27 OKTOBER

gevraagd Tevens uw adres voor gebruikte auto-onderdelen.

VOOR SINGLES & PAREN:

LIVE BAND THE WIGS met zangeres IRIS HARMONIEZAAL RIJSBERGEN (naast de Rabobank) entree € 5,00 p.p. &

Telefoon 0165 - 341913 Autodemontagebedrijf Franken Heimolendreef 36a - Rucphen

VOOR PAREN & KOPPELS:

4

Lakreparatie via spotrepair

5

20% korting op alle wintersets

6

15% korting op alle soorten motortuning

Zalen open 19.30 uur Start 20.30 uur

7

GRATIS leuke en bruikbare attentie

INLICHTINGEN: 06 22 41 43 07 www.bootrijsbergen.nl kopje dansen

Leuke knutselactiviteit voor de kinderen. Op zaterdag en zondag interessante stands over lifestyle, kunst, welzijn en gezondheid.

IEDERE ZATERDAG KOUTERSHOF RIJSBERGEN (naast de kerk) entree € 3,00 p.p.

Herfstmenu! 3 gangen menu €9,95

Grand eetcafe De Kroon Boomstraat 2 Huijbergen, tel. 0164-642974, klijspost@hetnet.nl GRATIS PARKEERGELEGENHEID

Voor een groot assortiment aantrekkelijk geprijsde gebruikte auto’s: www.autokar.nl

Openingstijden van onze najaarsshow: vrijdag 2 november: 10.00 tot 21.00 uur zaterdag 3 november: 10.00 tot 17.00 uur zondag 4 november: 11.00 tot 17.00 uur

VW

Bezoek voor de snelste service de nieuwe Auto Kar mobiele website

Voorsprong door Service

tel. 0167-564250, www.autokar.nl

Geldig tot 1 januari 2013 in onze Greencarwash met high-tech textielborstels.

Knip deze bon uit en lever hem in!

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

groteing imn E.F. de Bruijn oprmu eubels eoires ccess Stoffering

woona

Boutershemstraat 1 • Bergen op Zoom • Tel: 0164 23 77 60 www.stofferingdebruijn.nl

Margriet Winterfair Zwarte Markt Oberhausen Dusseldorf Keulen Brugge Maastricht Valkenburg 2 dgn Londen l.o. 2 dgn Disney/Parijs

16 t/m 22 nov.excl. entrée 3 nov. 24 nov. 22 dec. 24 nov. 8-13-15-20 dec. 24 nov. 8-13-15-20 dec. 24 nov. 8-13-15-20 dec. 8 dec. 11 dec. 27 nov. 11 dec. 27 nov. 11 dec. 8t/m9dec & 15t/m16dec. 27 t/m 28 december

€ € € € € € € € € €

16,00 25,00 25,00 25,00 25,00 25,00 25,00 25,00 99,50 116,50

Prijzen incl.vervoer,overnachting met ontbijt,entrée Disney Muys Reizen Rucphen Tel:0165-342351 info@muysreizen.nl

Zondag 4 november

Met leuke prijzen

BINGO

zoals boodschappen-manden en vleespakketjes en een tombola

Aanvang bingo om 14.00 uur Zaal open om 12.30 uur

Iedereen is welkom op deze gezellige middag Voor informatie bellen naar 06 - 46271028 of 0164 - 653758 Graag tot ziens, bij Anita

In café zaal de Herberg bij Ingrid en Jan Raadhuisstraat 44 4643 NG te Hoogerheide

Autowasprogramma 5 NU voor € 2,95

Greencarwash Hoogerheide Plesmanlaan 2 Hoogerheide

VW

Steenbergen, Van Bredastraat 1

AUTOWASWAARDEBON

Volg ons op

Audi

Seat Skoda

BEDRIJFSWAGENS

Greencarwash Hoogerheide

Elke 4e pers. gratis op alle dagreizen

Aktie loopt tot 6 nov.

Voor de échte Griekse keuken bent u bij ons aan het juiste adres!

Vanaf 4 november, elke zondag in ‘Restaurant De Blauwe Pauw’

Buffet

We hebben een ruim assortiment van voorgerechten en soepen. Tevens kunt u bij ons terecht voor diverse vlees- of visgerechten. Een combinatie is uiteraard ook mogelijk al dan niet voor meerdere personen. Voor de kinderen hebben wij een bijpassende menukaart samengesteld. Indien u afhaalt krijgt u 10% korting. Vanaf 20 oktober t/m 30 november van di t/m vr.: 3 gangen keuzemenu €19,50. U hebt keuze uit: • 23 voorgerechten • 23 hoofdgerechten (vlees en vis) • 12 nagerechten Op za. en zo. € 22,50 Geopend: van di. t/m zo. v.a. 16.00 uur. Ma. gesloten, behalve op feestdagen.

Grieks Restaurant Knossos - sinds 1999 Lievevrouwestraat 4, Bergen op Zoom, Tel. 0164-242607, www.knossos.nl

Vanaf 4 november elke zondagmiddag van 13.0013.00-18.00 een uitgebreid ‘Lazy Sunday’ buffet in de Blauwe Pauw! € 20,00 p.p. (incl. 2x koffie/thee of frisdrank) € 10,00 kind (incl. 2x frisdrank) Meer info: www.devolksabdij.nl Of telefonisch: 01640164-672546 (Kinderspeelhoek aanwezig!)


sport

Zwemvierdaagse een succes

Sjaak Buijsen werd gevierd voor zijn 25e deelname aan de zwemvierdaagse.

HOOGERHEIDE - De prestaties van vorig jaar werden niet geëvenaard maar we mogen toch spreken van een succesvolle editie. Maar liefst 97 deelnemers vonden hun weg naar zwembad

De Plantage, om mee te doen aan de jaarlijkse zwemvierdaagse. De zwemvierdaagse stond dit jaar in het teken van Kika (Kinderen Kanker Vrij). Deze

VV Meto 1 speelt thuis stichting heeft als algemeen doel het werven van fondsen voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker, gericht op minder pijn en strijd, meer genezing en een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd. Er werd 439 euro aan sponsorgeld opgehaald door de deelnemers. Zwem- en Polovereniging De Zuidwesthoek deed daar een schepje bovenop waardoor de totale opbrengst 500 euro bedroeg. Het meeste sponsorgeld, maar liefst 225 euro, werd opgehaald door Marcel van Daalen. Jongste deelnemer was de 6-jarige Luca Pigmans, oudste deelnemer was Sjaak Buijsen met een leeftijd van 72 jaar. Zo zie je maar dat de zwemvierdaagse een evenement is voor alle leeftijden. Sjaak Buijsen was echter niet alleen de oudste deelnemer, hij vierde afgelopen vrijdag ook een jubileum. Het was de 25e keer dat hij heeft meegedaan aan de zwemvierdaagse. Voor deze prestatie werd hij dan ook in de bloemetjes gezet. Zwem- en Polovereniging De Zuidwesthoek dankt al de deelnemers voor deze geslaagde zwem4daagse en ziet iedereen volgend jaar graag terug.

Hotak ’68 Dames 1 te sterk voor Amsterdam HOOGERHEIDE - Deze week lag de competitie vanwege de herfstvakantie grotendeels stil. De dames in de eredivisie moesten wel aan de bak en er waren ook enkele inhaalwedstrijden. Dames 1 van Hotak’68 moest uit naar Amsterdam. Het werd een mooie 6-1 overwinning in de hoofdstad. Mirella Madacki en Marlotte Staps wonnen hun twee wedstrijden, Kimberly ’t Hooft kwam één keer tot winst. Ook het dubbel was voor Hotak’68. Na vier wedstrijden staan ze nu met 19 punten op een derde plaats. Ze liggen prima op koers om de play-off voor het kampioenschap te halen. Vrijdag 19 oktober speelden de mannen van het eerste een uitwedstrijd vooruit tegen Papendrecht. Dat werd een 5-5 gelijkspel. Bob van Geffen won twee keer. Invaller Roald Vos deed het prima met twee ook twee keer winst. Sjoerd Stoffels won één partij.

Na zes wedstrijden staan ze nu op een derde plaats in de derde divisie. Het zesde speelde vrijdag in Breda een inhaalwedstrijd tegen Belcrum. Dat werd een 6-4 overwinning. Kees Overbeeke won al zijn wedstrijden, Ad Vriens won er twee en Nico van Wiltenburg één. In de stand staan ze nu met 28 punten op een tweede plaats in de vijfde klasse. Het zevende speelde deze week ook een inhaalwedstrijd. Zij moesten uit naar Kerkwerve in Zeeland. Daar werd met 5-5 gelijk gespeeld. Frans Verboven won twee partijen, Patrick van Loon en invalster Gilda Knaven wonnen ieder één partij. Ook het dubbel werd gewonnen. In de stand staan ze nu met 19 punten op een vijfde plaats na vijf wedstrijden. Op zaterdag speelde het derde van de jeugd een inhaalwedstrijd tegen Middelburg. Dat werd een 10-0 nederlaag. Alle verdere informatie is te vinden op www.hotak68.nl.

Uitslag Judo-kata wedstrijden in Brugge

Goud en zilver voor Roel Wesselink en Simon van den Doel WOENSDRECHT - Tijdens de judo kata wedstrijden van zaterdag 13 oktober in de Belgische stad Brugge, kwamen 7 Nederlandse teams uit in 4 verschillende Kata’s. 5 Kata teams wisten 6 prijzen te bemachtigen op dit kampioenschap. Onder de Nederlandse delegatie waren ook Nederlands kampioen Katame no Kata, Peter Goosens en Hans van Raak aanwezig. Dit team moest als eerste zijn kunnen laten zien. Zoals gewoonlijk werd er een goede kata neergezet. Simon van den Doel sloot met Roel Wesselink de serie Katame no Kata af en wisten op een verrassende wijze het duo Goosens en van Raak met een verschil van 19 punten te verslaan. Al snel was het voor een ieder

duidelijk dat de strijd tussen deze beide judoteams zou gaan. Katame no kata bestaat uit 3 techniek groepen (series), allereerst verschillende houtgrepen, vervolgens verschillende verwurgingen en tot slot de klemmen of eigenlijk overstrekkingen van armen en heup. Na hun Katame no Kata moesten Wesselink en van den Doel, als enige Nederlanders nogmaals aan de bak, nu voor hun specialisme Naga no Kata. Deze kata is staand en bestaat uit 5 techniek groepen elk van 3 worpen welke zowel rechts als links uitgevoerd moeten worden. Hun grote tegenstanders waren de Belgische kampioenen die dit jaar 2e werden tijdens de Europees kampioenschappen. In een sport als kata judo, wat een jury sport is, heeft een “grote” titel best veel voordeel.

Dit was ook duidelijk tijdens deze wedstrijd. Het jeugdige stel Wesselink en van den Doel gaven een goede kata weer en ze mochten dan ook zeer blij zijn met hun 2e plaats. Het Belgische duo Gilon/Gilon werd zoals verwacht 1e. De 3e plaats werd ingenomen door de Nederlanders uit Tilburg Faes/Neumann. In de andere kata’s, zoals Ju no Kata werden Angelique Wolters en Wendy Kommers 2e en misten Peter en Erika Tummers op een haar na de 3e plaats en werden 4e. Tot slot wisten de routiniers uit Spijkenisse, Jasper van Wortel en Sander Stammers een zeer overtuigende kata te judoën in de categorie Kime no Kata, wat met mes en zwaard is. Zij werden 1e. Op deze wijze wisten 5 judoteams 6 prijzen in het Belgische Brugge te bemachtigen.

HOOGERHEIDE - Het eerste van voetbalvereniging Meto speelt zondag 28 oktober een thuiswedstrijd tegen Zeelandia Middelburg 1, aanvang 14.30u. Uitslag senioren Zondag 21 oktober Boeimeer 2-Meto 2 7-1 Meto 3-Zeelandia Middelburg 3 4-2 Odio 4-Meto 5 4-1 HSC’28 5-Meto 6 2-10 Meto dames-Vogelwaarde dames 0-4 Programma senioren Zondag 28 oktober 14.30 METO 1-Zeelandia Middelburg 1 12.30 Rimboe 2-METO 2 10.30 METO 3-RCS 3 10.00 METO 4-Vivoo 3 10.00 Devo 4-METO 5 12.00 METO 6-Odio 3 12.00 Vivoo dames-METO dames Uitslag jeugd Zaterdag 20 oktober MEO E5-Halsteren E8 1-3 METO F4-Halteren F6 0-11

METO E4-MOC’17 E6 0-7 METO D1-FC Bergen D1 5-2 METO C1-Roosendaal C2 3-2 METO A1-Sprundel A1 5-0 MOC’17 D7-METO D3 5-2 WVV’67 B1-METO B1 4-2 Programma jeugd Zaterdag 27 oktober 08.45 METO F2-Halsteren F5 08.45 METO F4-Vivoo F2 10.00 METO E1-Dosko E1 10.00 METO E4-Lepelstraatse Boys E1 11.30 METO D2-Cluzona D2 13.00 METO C2-DVO’60 C3 14.45 METO B1-Grenswachters B1 08.45 MOC’17 E11-METO E5 09.00 Dosko E2-METO E2 09.30 Odio F2-METO F3 09.45 Odio D2-METO D3 09.45 FC Bergen F1-METO F1 10.15 Halsteren D2-METO D1 11.00 Unitas’30-METO M1 11.30 BVV’63 A1-METO A1 11.30 Roosendaal D3-METO D4 11.45 Halsteren C1-METO C1

VV Vivoo Uitslagen zaterdag 20 oktober Vivoo A1-DSE A1 6-1 Noordhoek B1-Vivoo B1 5-3 Vivoo C1G-Nieuw Borgvliet C1 0-3 RCS C5-Vivoo C2 1-6 Vivoo E2-Rimboe E1G 2-3 Zondag 21 oktober Vivoo 2-Rood Wit W 4 1-1 Vivoo 3-WVV’67 4 7-1 Vosmeer VR1-Vivoo VR2 1-2 Programma zaterdag 27 oktober 14:30 Nieuw Borgvliet A1-Vivoo A1

13:00 Vivoo B1-NSV B1 13:15 Roosendaal C4-Vivoo C1G 11:00 Grenswachters D1-Vivoo D1 10:15 Vivoo E2-MOC’17 E5 09:30 WVV’67 E3-Vivoo E3 09:00 Vivoo F1-MOC’17 F7 08:45 METO F4-Vivoo F2 Zondag 28 oktober 14:30 Renesse 1-Vivoo 1 10:00 Vivoo VR1-Antibarbari VR1 09:45 Victoria’03 3-Vivoo 2 10:00 METO 4-Vivoo 3 12:00 Vivoo VR2-METO VR1

VV ODIO Uitslagen Jeugd 20 oktober ODIO C1-MOC 17 C1 1-1 Halsteren B3-ODIO B1 0-5 ODIO A1-MOC 17 A2 0-1 Programma Jeugd 27 oktober 08.45 MOC 17 F3-ODIO F1 09.30 ODIO F2-METO F3 09.45 ODIO D2-METO D3 10.45 ODIO E2-WHS E2 11.00 NVS E1-ODIO E1 11.15 ODIO D1-Steenbergen D2 12.45 Unitas ’30 C3-ODIO C1 13.30 ODIO B1-WVV’67 B1 14.30 Sprundel A1-ODIO A1

Uitslagen Senioren 21 oktober ODIO 6-SC Gastel 8 2-0 ODIO D1-Noordhoek D1 1-3 Roosendaal 8-ODIO 3 1-4 ODIO 5-Dosko 8 3-3 ODIO 4-Meto 5 4-1 Patrijzen 3-ODIO 2 2-3 Programma Senioren 28 oktober 10.00 ODIO 6-N.Borgvliet 7 10.30 ODIO 5-N.Borgvliet 6 10.30 RCS 4-ODIO 2 10.30 Cluzona VR 1-ODIO VR 1 12.00 Meto 6-ODIO 3 14.30 Volharding 1-ODIO 1

Welkomsvrienden Ossendrecht

Kampioenschappen 2012 Vitesse Oud: 1. W. Vriens; 2. Gebr. Clarijs; 3. J. Ansems Duifk: 1. H. v.d. Broek Midfond: 1. Gebr Clarijs; 2. J. Ansems; 3. Comb. Vriens. Duifk: 1. J. Ansems. Eendagse Fond: 1. Jac Prop; 2. J. v. Oosterbosch; 3. Gebr. Clarijs. Duifk: 1. Gebr Clarijs. Overnachtfond: 1. Gebr. Clarijs; 2. Mevr Goossens.

Jongeduiven: 1. Ant. d. Dooy; 2. Gebr. Clarijs; 3. J. Verbraeken. Duifk: Ant d. Dooy. Midfondjong: 1. Comb. Vriens; 2. Gebr. Clarijs; 3. J. Ansems. Duifk: Comb. Vriens. Navluchten: 1. Gebr. Clarijs; 2. J. v. Oosterbosch; 3. Alf. Henrickx. Duifk: Gebr. Clarijs Generaal: 1. Gebr Clarijs; 2. Jac Ansems; 3. J. Verbraeken.

Valpreventie bij Sankaku voor ouderen en ruiters WOENSDRECHT - Sportschool Sankaku heeft in samenwerking met Axis, de organisatie voor vitaliteit en welzijn, twee oefenprogramma’s voor valpreventie samengesteld. Een programma voor ouderen en een programma voor ruiters. Ouderen en vallen Vallen en struikelen komt veel voor bij ouderen boven de 65 jaar. Uit onderzoek blijkt dat senioren meer risico lopen om te vallen dan jongeren. Een val heeft nogal eens vervelende gevolgen. Per jaar belanden 50.000 mensen met een botbreuk op een spoedeisende hulp omdat ze gevallen zijn. Daarnaast worden veel

mensen na een val banger om te bewegen. Ze gaan activiteiten vermijden waardoor hun conditie verslechtert. De gevolgen hiervan kunnen vooral bij ouderen de levenskwaliteit sterk verminderen. Angst maakt hen kwetsbaarder. Het doel van het oefenprogramma is het verkleinen van de kans op een valincident en eventuele gevolgen te beperken. Door een valtraining wordt de balans, motoriek en veiligheid verbeterd. Tijdens de training wordt er gewerkt aan balans, reflexen en coördinatie. Zo leer iemand hoe je moet vallen de kans op letsel kunt voorkomen of in ieder geval kunt verkleinen. Als je weet hoe je moet vallen of wat je moet doen als je valt ver-

mindert de angst om te vallen en zal juist daardoor minder snel vallen. Tijdens de training zal rekening worden gehouden met de individuele lichamelijke vitaliteit en mogelijkheden. Iedereen oefent op eigen niveau waarbij het gevoel van veiligheid een belangrijke rol speelt. Juist het gevoel van veiligheid maakt dat de deelnemer zelfverzekerd wordt en de aangeboden oefeningen op eigen tempo gaat beheersen. Uit dit onderzoek is gebleken dat na het volgen van een valpreventie cursus de valkans afneemt met 46%. Ruiters en vallen Het vallen van een paard zorgt in vele gePAGINA 28

vallen voor het ontstaan van angst. Veel ruiters die van hun paard zijn gevallen worden bang. Valtraining kan hierin uitkomst bieden. Door te leren vallen kan een eventuele val van een paard minder ernstig aflopen en zal de val zelfs als minder traumatisch worden ervaren. In de valtrainingen leren de ruiters omgaan met angst. Een ruiter die angstig is gaat gespannen zitten en is bang om weer te vallen. Ook worden ze geconfronteerd met vallen en leren ze tijdens de valtraining om veilig te vallen, voor het geval een ruiter toch nog uit balans mocht raken. Wij hopen hiermee te bereiken dat ruiters minder bang worden om te vallen.

Praktische valpreventie oefeningen vergroten het zelfvertrouwen, coördinatie en geven een gevoel van veiligheid. Het oefenprogramma, zowel voor ouderen als voor ruiters bestaat uit 10 lessen van een uur in de week. Hierbij komen de verschillende onderdelen aan de orde. Er wordt gewerkt in groepsverband of individuele begeleiding. Omdat het plezier dat de deelnemers naast het leren of het voorkomen van het vallen een belangrijke rol speelt om de valtechnieken eigen te maken worden de lessen in verschillende vormen in een ontspannen sfeer aangeboden. Bel M. Kuijpers, 076 5034900, van Stichting Sportschool Sankaku voor meer informatie.


JU B IL E U M

DONDERDAG

VRIJDAG

OKTOBER

OKTOBER

WOENSDAG

DONDERDAG

VRIJDAG

OKTOBER

OKTOBER

OKTOBER

OKTOBER

TOT 17:00 U

TOT 17:30 U

Z AT E R D A G

18 19 20 24 25 26 27

KOOPAVOND

S BESTAAT 10 JAAR!

ADEE KEUKEN

A C T IE W E K E N

Z AT E R D A G

KOOPAVOND

KOOKDEMO ARDI

KOOKDEMO ARDI

KOOPAVOND

KOOPAVOND

KOOKDEMO ARDI

OKTOBER

TOT 17:00 U

KOOKDEMO ARDI

WELKOM IN ONZE NIEUWE SHOWROOMS!

, € 4450 -

, € 2990 -

, € 5890 EEN WARME AANBIEDING!

LI N T G R AT IS T EG ELNPEE N BI J AA NKOO P VA D! ST EN EN W ER KB LA

STEENGOEDE GRANIET-ACTIE!

Afzuigkap

S E T P R IJ S

€ 1799,G R AT IS S P O EL BA K

BI J AA NKOO P W ER KB LA D VA N GR EE NPAN EL ® BY DE KK ER !

Achterwand

G R A N IEvTa n a f p e r m e te r

, € 166 €

9,144

Fornuis

GRATIS accessoirepakket bij aanschaf van de compleet set!

HUISMERK DBASIC-LINE STENEN WERKBLADEN PER STREKKENDE METER!

Set: pizzabodem, braadslede, universeel bakblik,

RTING 10% EXTRA KOEE N SE T BI J AA NKOO P VA N TE N! VA N 5 NE FF AP PA RA

universeel bakblik geperforeerd & lasagne springvorm

Verkoopprijs € 3463,-.

SETPRIJS

€ 2150,Verkoopprijs € 304,-.

Verkoopprijs € 1067,-. Verkoopprijs € 579,-.

Verkoopprijs € 599,-.

vangt een Elke (!) 10e koper ont

G R AT I S N

Verkoopprijs € 914,-.

APPARATUUR ACTIESET!

DINERBO T.W.V. € 7 5

bij aankoop van een

keuken of bad kamer

€ 000,vanaf €2.

ARDI KEUKENS & SANITAIR CECILIAWEG 4, 4697 RV SINT ANNALAND T (0166) 653448 W WWW.ARDIKEUKENS.NL PELMA KEUKENS AMUNDSENWEG 47, 4462 GP GOES T (0113) 21 97 70 W WWW.PELMAKEUKENS.NL


Hondenliefhebber in het zonnetje

Uitslag Fiets-foto-Puzzeltocht

Buurtschap De Heide OSSENDRECHT - De deelnemers van de zestiende fiets-foto-puzzeltocht, waaraan gedurende de afgelopen zomermaanden meegedaan kon worden, werden getrakteerd op een mooie route door de mooiste plekjes van onze gemeente. Er werden 140 deelnameformulieren afgehaald en na controle bleken er 54, van de 65 ingeleverde formulieren, goed te zijn ingevuld. Voor de deelnemers, die de volgorde van de foto’s goed ingevuld hadden, moest uiteindelijk de schiftingsvraag uitmaken wie de prijswinnaars zouden zijn. Op vrijdag 12 oktober hebben de bestuursleden van Buurtschap De Heide gesjoeld waarbij in totaal 1000 punten behaald moesten worden. Uiteindelijk hadden ze hiervoor 1145 seconden en 10 honderdsten nodig. Deze tijd moest geraden worden door de deelnemers en dat was de schiftingsvraag van deze puzzeltocht. De

winnaar zat, met zijn geraden tijd, 55 seconden van de werkelijke tijd af. De prijswinnaars 1. T. van Dijke, Dwarsstraat 1a, Ossendrecht Verschil +55sec; 2. J. Bolders, Lievevrouwestraat 19, Ossendrecht, Verschil +93sec; 3. Mv. de Vos, Lindenlaan 4, Ossendrecht, Verschil -146sec; 4. Mv. Veraart, Laagstraat 4, Ossendrecht, Verschil -180sec; 5. B. van Dijke, Dwarsstraat 1a, Ossendrecht, Verschil +269 sec; 6. Hr. de Vos, Lindenlaan 4, Ossendrecht, Verschil -305sec; 7. P. Pijnen, Dorpsstraat 65, Woensdrecht, Verschil +323sec; 8. J. van der Poel, het Hoefke 29, Ossendrecht, Verschil -363sec; 9. Fam. Dekker, Willem Alexanderplein 7, Nieuw Beyerland, Verschil +378sec; 10. M. van Dijke, Europastraat 12, Ossendrecht, Verschil +410sec. Prijzen kunnen afgehaald worden vanaf maandag 29 oktober bij Guido Jansen, Kerkepad 8, Ossendrecht.

En wie maakt de mooiste pompoen?

OSSENDRECHT - Maar liefst 76 jaar is de Ossendrechtse Bertus Meulebeld al lid van de Vereniging Duitse Herders (VDH). Bertus sloot zich in september 1936 aan bij de vereniging en kocht een jaar later zijn eerste hond. Toen hij voor zijn werk als commandant Rijschool bij het leger in 1954 in Ossendrecht werd gestationeerd, bleef de geboren Enschedeër lid van de club. Bertus vervulde ook lange periodes een bestuursfunctie binnen de VDH. Van 1954 tot 1975 was hij commissaris africhting en van 1982 tot 1994 zelfs voorzitter van de vereniging. De hondenliefhebber werd daarom woensdagavond in het zonnetje gezet door de voorzitter van de VDH Marc Dhooge; de voorzitter van het provinciaal bestuur Noord-Brabant, dhr T. van Oirschot en de voorzitter van Kringgroep De Plantage, dhr S. Tak. FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN

Trouwbeurs: de perfecte trouwdag WOENSDRECHT - Na het grote succes van de vijf vorige edities wordt op zondagmiddag 28 oktober van 12.00 tot 16.00 uur in De Twee Gebroeders aan de Hoge Neerstraat 1 in EttenLeur opnieuw de voor iedereen gratis toegankelijke “De Perfecte Trouwdag” Trouwbeurs gehouden. Deze Trouwbeurs is een aanrader voor

een ieder bij het plannen van dé perfecte trouwdag! Laat je verrassen door een ruim aanbod van producten en diensten, meer dan 20 bedrijven uit de regio die gespecialiseerd zijn op het gebied van huwelijken presenteren zich daar om zo te laten zien dat een bruiloft ook echt een Perfecte Trouwdag kan zijn. Zo is er informatie over de trouwlocatie, trouwringen, bruidsfotografie, video, rei-

zen, muziek, bedankjes, ballonnen, bruidsboeketten, kapsels, visagie, bruidstaarten, koetsen, trouwkaarten, trouwauto’s, bruidssuites etc. De mode voor Bruid én Bruidegom wordt gepresenteerd door Santerello, genomineerd door Disney en de vertegenwoordiger van Nederland met Disney Bruidsmode. Meer weten ? kijk dan op www.deperfectetrouwdag.nl

Kastanjes poffen op de Woensdrechtse burendag WOENSDRECHT - Zondag 28 oktober is er van 10.00 tot 14.00 uur weer de Woensdrechtse Burenmarkt op plein aan de Dorpsstraat tegenover ‘t Blickvelt. Daar staat een tent met daarin ook een tafel waaraan je lekker een gratis kopje koffie kan komen drinken en met anderen een gezellig praatje kan maken. De Woensdrechtse Buremarkt geeft organisaties of personen uit de gemeente Woensdrecht, of die aan de gemeente verbonden zijn, de gelegenheid zichzelf te promoten of hun waar aan te bieden. Het thema voor deze Burenmarkt is pompoenen. Maar wie kan de mooiste Halloweenpom-

poen maken? Iedereen, jong en oud, mag een pompoen meenemen en kan dan onder begeleiding daar iets moois of engs van maken. Diegene die de mooiste heeft gemaakt mag iets uit gaan zoeken bij de kringloopwinkel van Herwonnen Levenskracht. Voor kinderen staat er ook een tafel klaar met spelletjes of kunnen er tekeningen worden gemaakt over Halloween. Van tevoren worden er in de bossen tamme kastanjes gezocht, welke tijdens de markt zullen worden gepoft. Standhouders van vooral ambachtelijke en groene producten zullen de markt compleet maken. Mocht iemand of een organisatie nog mee willen doen neem dan contact op met 0630735743( Marjon Diepenbroek).

KERKELIJK NIEUWS PAROCHIE DE BRON Pastoor Hans de Kort, 0164-672400, 06-12866859. Pastor Bert Grotaers 0164-852375, 06-12778986; www.samenkerk.nl O.L.VROUW HEMELVAART HUIJBERGEN Adres: Boomstraat 1 (in de kerk) 4635 CX Huijbergen, 0164-642330, locatie.huijbergen@hetnet.nl Voor parochie-aangelegenheden: Br. Marcus 0164642650; Mevr. Phielix 0164-653565. Misintenties kunnen worden opgegeven bij de receptie van Ste. Marie 0164-642650. Zondag 28 oktober 9.30u Eucharistieviering. Voorganger: Pastoor Hans de Kort. Muzikale verzorging: gemengd koor. Lectrice: Paula Suijkerbuijk. Intenties: Fons Machielsen; overl. familie v. Eijkeren; Jan en Cor v. Gastel-v. Aert; Toon v. Gastel; voor alle zieken in onze parochie. Vrijdag 2 november 19.00u Allerzielenviering. Verzorging: Avondwakegroep. Er is een kindernevendienst. Intenties: Louisa Mertens; Conny v. Aert-Berger; Ter nagedachtenis aan overleden ouders en familie; Eerw. Heer Pastoor Janus Schoenmakers; Piet Huijgens e.v. Cornelia Stok; Nelly Huijgens e.v. Vic Huijgens; overl. familie SnoeijersMeesters; Alfons Snoeijers e.v. Roza Smits; Richard v. Kempen; Willeke Phielix en overl. familie; Theofilus en Julia de Deijn-Boerjan en Karin; Piet en Co v.d.KampMachielse; Nelly Klaassen. Allerzielenviering: Elk jaar gedenken we op Allerzielen al onze overledenen. Bijzondere aandacht krijgen de overledenen van het voorbije jaar, die vanaf Allerzielen 2011, gestorven zijn. Het is een dienst van Woord en Gebed, waarin de leden van de avondwakegroep voorgaan. Tevens is er een kindernevendienst. Ons parochiekoor zal deze viering mede verzorgen. De families van de overledenen zijn allemaal schriftelijk uitgenodigd. Maar als parochiaan/dorpsgenoot is iedereen van harte welkom in deze viering, want ook de gestorvenen uit uw familie- vriendenkring noemen we –indien u dat wenst – bij name.

ST. GERTRUDISKERK OSSENDRECHT Adres: Dorpsstraat 7, 4641 HV, t. 672400; locatie.ossendrecht@hetnet.nl. Parochie De Bron inz. Ossendrecht. Zondag 28 oktober 11.00u Eucharistieviering met aandacht voor 825 jaar Ossendrecht. Voorganger: pastoor J. de Kort. Lector: M. Mattheussens (of vervanger). Misdienaars: Maud Simons en Dominic Klumpers. Intenties: overl. ouders v. Dijke-Hugens als jgt.; Dien Musters; Francois Nuijts v.w. verj.; overl. ouders v. Dooren-Goris; Maria Bovée-v.d. Maegdenbergh; Ludo Jacobs als jgt.: Louis Jacobs-Melsen. Ludovica v.d. Maegdenbergh, lid processie Berendrecht; Jan v. Loon, lid processie Berendrecht; Jac Koolen, lid processie Berendrecht; Annie Huijgens, lid processie Berendrecht; Stan v. Meir, lid processie Berendrecht. 14.00-17.00u: boekenmarkt. Dinsdag 30 oktober 19.00u Eucharistieviering in de Adolphinekapel. Intentie(s): Louisa v. Thillo, lid processie Berendrecht; Nelly Buis, lid processie Berendrecht; Annie Kienhuis, lid processie Berendrecht. Donderdag 1 november 19.00u Hoogfeest van Allerheiligen, eucharistieviering in de Adolphinekapel. Voorganger: pastoor J. de Kort. Vrijdag 2 november 19.00u Allerzielenviering in de kerk met aansluitend bezoek aan de begraafplaats(en). Gedoopt 14 oktober: Faya, dochter van Dennis van Put en Saskia Mennen. Overleden: Jo v. Dijke; Wim v.d. Heijden; Benny den Ouden; Jan Goris; Wies v. Mechelen-v. As; Fons Maas. O.L. VROUW HEMELVAART HOOGERHEIDE Parochiecentrum; Raadhuisstraat 134, 4631 NJ, Hoogerheide, 0164-612521; locatie.hoogerheide@hetnet.nl. Openingstijden parochiekantoor: dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00-11.30u. Zaterdag 27 oktober 19.00u Jongerenviering met als voorganger pastor René Heinrichs en met medewerking van het jongerenkoor Libs. Intenties: o.o. Cornelis Schouw en Petronella

v. Peer en kleinzoon Arjan Reuvers; jgt. Dominicus Adriaansen e.v. Nellie de Moor; jgt. Louis Verheezen e.v. Jacoba Broosus; Joanna Jacobs w.v. Petrus v. Pul v.w. verj.; jgt. o.o. Gabriels-v. Meer en overige familie; Adriana Kools w.v. Ludovicus Schuurbiers v.w. verj. Zondag 28 oktober 9.30u Eucharistieviering met als voorganger pastor Bert Grotaers en met medewerking van het kinderkoor. Intenties: Cornelis v. Schaik e.v. Anna Verlee; Stoffelina Mallee e.v. Johannes v. Gils v.w. verj. Dinsdag 30 oktober: Eucharistieviering. Voor alle zieke en overleden parochianen. Donderdag 1 november 19.00u: Regionale viering in Ossendrecht b.g.v. Allerheiligen. Vrijdag 2 november 19.00u: Viering b.g.v. Allerzielen speciaal de overledenen van het afgelopen jaar. Overleden: Piet v. Vliet w.v. Toos den Otter en vriendin van Jo v. Hooijdonk; Jacobus de Crom w.v. Maria Quick; Godefridus v.d. Heuvel e.v. Johanna Verswijveren; Johannes Verdonk e.v. Wilhelmina v. Dort; Hendrikus Mouwen e.v. Maria de Nijs; Tom v.d. Aarssen e.v. Margriet Belde. Gedoopt in de maand oktober: Jenno v. Nispen en Fleur Schepers. Van harte proficiat aan de ouders van deze dopelingen. Rozenkransgebed: Oktobermaand - rozenkransmaand: Iedere werkdag in de maand oktober is er om 18.30u rozenkransgebed in de Maria-kapel. H. JOSEPH WOENSDRECHT Parochiecentrum: Raadhuisstraat 134, 4631 NJ, Hoogerheide, 0164-612521; locatie.hoogerheide@hetnet. nl. Zaterdag 27 oktober 17.00u Eucharistieviering b.g.v. Allerzielen. Als voorganger pastor Bert Grotaers en met medewerking van het gemengd koor. Intenties: Dien v. Gijzen e.v. Jakke Traets v.w. verj. Donderdag 1 november 19.00u: Regionale viering in Ossendrecht b.g.v. Allerheiligen. Allerzielenviering: Op zaterdag 27 oktober gedenken wij in de dienst om 17.00u speciaal alle overledenen van het afgelopen jaar.

PAGINA 30

Bijeenkomst kinderen t/m groep 4: Op zondag 4 november om 11.00u is er bijeenkomst b.g.v. Allerzielen met als onderwerp “Ik mis je”. We luisteren naar een verhaal, we zingen een liedje en staan er bij stil of we misschien ook iemand missen waar we iets over willen of kunnen vertellen. Alle kinderen zijn welkom met hun ouders. ST. DIONYSIUSKERK PUTTE Intenties en/of mededelingen, indien parochiekantoor is gesloten, graag in een gesloten enveloppe (met daarbij het verschuldigde bedrag) in de brievenbus op het kerkplein (de groene zijdeur). Postadres: Antwerpsestraat 35, 4645 BB Putte, 0164-602491; locatie. putte@hetnet.nl. Zaterdag 27 oktober 19.00u Eucharistieviering. Voorganger: Pastoor J. de Kort. Intenties: Fam. Buijs-Simons, t.e.v. O.L.Vrouw van Altijddurende Bijstand. SAINTE MARIE HUIJBERGEN Pastoor Leo Testers, Klooster Broeders, 0164-642650. Eucharistie: Zondag 09.30u. Weekdagen 08.00u.: Behalve op zaterdag. Allerheiligen en Allerzielen 9.30u Eucharistie. Ingang kapel via Staartsestraat 2a. PROTESTANTSE GEMEENTE WOENSDRECHT Kerkgebouw: Dorpstraat 10, 4631 HW, Ossendrecht, 0164-672991, info@pkgw.nl, www.pkgw.nl Zondag 28 oktober 9.45u: voorganger ds. K. Vos. CEL-KERK ‘Levend Woord Brabant-Zeeland’ Pastors: Jorden & Debora Spijker, Plantagelaan 8, 4631 CS Hoogerheide, 0164-612927, jordenspijker@ home.nl, www.lwgbz.nl. Iedere week zijn er Open Celgroepen, kleine groepen, in Hoogerheide en Bergen op Zoom. Heb jij (u) belangstelling, informeer bij ons. Zondag 28 oktober 10.30u: Celebration, kerkdienst, met Jorden & Debora. Locatie is “Het Roncalli”, Tuinderspad 6 (ingang via Noordzijde Zoom), Bergen op Zoom.


vacatures

Van Sundert Loodgietersbedrijf BV te Roosendaal realiseert met ca. 20 medewerkers alle voorkomende loodgieterswerkzaamheden in de service & onderhoud- en renovatie markt. Dit voor met name professionele vastgoedbeheerders als woningcorporaties, VVE-beheerders, VVE’s en aannemers. Ondanks de economische crisis groeit onze orderportefeuille structureel en zijn wij per direct op zoek naar meerdere;

‘Ga mee als vakantievrijwilliger!’

Hulp-monteurs/-Loodgieters (basiskennis als loodgieter/GAWALO, vmbo/lts)

Lubox Holland B.V. biedt je een uitdagende functie op lange termijn in een gezonde en groeiende onderneming. Je hebt permanent internationale contacten en komt terecht in een team waar een familiale sfeer heerst. Je kan rekenen op een competitief salaris in functie van je kennis en ervaring.

Wij bieden: o Een zelfstandige functie binnen een enthousiaste en groeiende onderneming; o Goede arbeidsvoorwaarden in overeenstemming met de functie; o Mogelijkheid tot opleiding en doorgroei kansen binnen de organisatie

Zoals: grond, puin, snoei-/tuinafval, hout e.d. CONTAINERS containers VAN van VERSCHILLENDE verschillende GROOTTES groottes zoals: 7,5 - 10 - 12,5 - 19 kuub. Ook ook kunnen wij bomen rooien, hout versnipperen, boomstobben frezen, grond uitgraven en zwarte grond incl. schone grond verklaring, plaatzand en gebroken puin leveren.

Ben je geïnteresseerd naar de beschreven functie en denk jij dat je de geschikte persoon bent voor deze functie? Schrijf dan een gemotiveerde brief naar Lubox-Holland BV, t.a.v. mevrouw Dekkers, Postbus 99, 4645 ZH Putte of mail naar linda@lubox.nl

Geert, deelnemer vakantiereizen gratis advertentie

‘Hoi ik ben Geert en ik ga al jaren mee met de vakantiereizen van het Nationaal Epilepsie Fonds. Deze vakanties zijn speciaal voor mensen met epilepsie die niet zelfstandig op reis kunnen. Vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar! Ga jij een week met ons mee?’ Meer informatie? Kijk op www.epilepsiefonds.nl of bel 030 63 440 63.

Loon- Grondbedrijf en grondbedrijf A. Nelen nelen b.v. b.v. GRONDWERK MESTDISTRIBUTIE AGR. LOONWERK Tel. 0164-642383 e-mail:nelen.bv@planet.nl nelen.bv@planet.nl Tel. 0164-642383/ /06-22196942 06-22196942 e-mail:

Of kijk op www.nelen-bv.nl

Postbus 270 - 3990 GB HOUTEN giro 222111 - www.epilepsiefonds.nl

Boomkwekerij Hoogerheide Aanleg, renovatie en snoeien van tuinen. Snoeihout nemen we gratis mee! 0164-616707 of 06-30429026 of 0113-552255 vofakkermans@hotmail.com Valkestraat 15

ReclAme: Rode Beuk 70cm € 1.50 Rode Beuk 120cm€ 2.25 Dakplataan, Dakmoerbei of Dakeiken vanaf € 35.00 Alleen te bestellen via e-mail

Zonneplein 12 • Bergen op Zoom • www.berrysbloemenshop.nl zoekt per direct ter versterking van haar team een

BLOEMBINDER/STER Je komt te werken in een jong team in een drukke en gezellige winkel. Profiel:

-stressbestendig -flexibel -geen negen-tot-vijf-mentaliteit -ervaring in een bloemenwinkel vereist!!

Sollicitaties sturen naar Berry van Dorsten: vandorsten@home.nl of bel naar 0164-263428 en vraag naar Berry van Dorsten. (reageren zonder de vereiste ervaring heeft geen zin)

Jan Jochems Handel

Tel.:

ADMINISTRATIEF - LOGISTIEK MEDEWERKER

Je hebt bij voorkeur minimum 5 jaar ervaring in een gelijkwaardige functie. Idealiter werkte je reeds in een logistieke, maritieme of transportgerelateerde omgeving. Je bent stressbestendig, werkt accuraat op een zelfstandige manier en je kan goed omgaan met cijfers. Je communiceert vlot en assertief in het Nederlands, het Engels en het Duits.

(meerdere jaren ervaring als Loodgieter)

VERHUUR verhuur VAN van CONTAINERS containers VOOR voor ALLE alle SOORTEN soorten AFVAL afval

Om het logistieke proces te begeleiden is men voor tewerkstelling in het kantoor te Kapellen (België) op zoek naar een (m/v)

Je wordt na je inwerkperiode mede verantwoordelijk voor het hele logistieke proces, vanaf order tot levering. Je verzorgt de planning, de administratieve formaliteiten en staat in permanent contact met de zagerijen, de transportbedrijven en de klanten. Je volgt continu de leveringstermijnen op en stuurt bij waar nodig.

Zelfstandige Loodgieters onderhoud

Indien uw interesse is gewekt kunt u contact opnemen met Jos van Seggelen, te bereiken tijdens kantooruren onder nummer 0165-562539 of per e-mail jos@vansundertbv.nl, of Boerkensleen 7, 4705 RL te Roosendaal.

Lubox Holland B.V. is een familiale onderneming, gevestigd in Hoogerheide. Samen met haar zusterbedrijf in Kapellen (België) is ze actief in de aankoop van hout voor de palletfabricage. Ze realiseert een omzet van meer dan 20 miljoen euro en begeleidt meer dan 3000 transporten per jaar. Lubox Holland B.V. koopt het hout aan in Scandinavië, de Baltische Staten, Rusland en Centraal-Europa en verzorgt het hele verloop van logistieke opvolging tot en met levering in de fabrieken in Nederland en België.

en

TransporT

Te koop:

Bestratingsmaterialen en sierkeien, speciaal gebakken, 5, 7 en 10 duimers.

Dit alles direct leverbaar tegen zeer concurrerende prijzen.

Verhuur:

Afvalcontainers

van 6 m3 tot 40 m3 Tel. 076 - 5976060 GSM 06 - 53937700

Captain Cook’s

Grand Pub / Restaurant / Terras / Zalen GEZOCHT

MOEDERDAG AMBACHTELIJKE ZELFSTANDIG ZONDAG 13 MEI WERKEND KoK en (SoUS)CHEFKoK

WWW.HOBBYKAS.NL OPENINGSTIJDEN: zaterdag of op afspraak

van Haaften

Sierbestrating

Budget kas

€ 350,-

Alu-pro kas

v.a. € 925,-

Combi-pro kas

v.a. € 950,-

Victoriaanse kas v.a. €1400,Bel voor onze folder/prijslijst

Showterrein met 36 kassen

EmBrEgtS KASSEN gors 70 Hoeven 0165-502506

Lunch of diner

Ben jij ook allergisch voor pakjes, blikjes oftewel convenience? Verras moeder met Dan hebben wij een uitdagende baan voor je! een heerlijk Wij werken met leveranciers die eenaspergemenu vers en goed product kunnen leveren. Vanwege de brede doelgroep zijn onze gerechten erg divers.

3 gangen € 25,50

Je bent vriendelijk, zelfstandig en sociaal€(teamspeler), 4 gangen 28,50 organisatorisch sterk en je toont verantwoordelijkheid. Daarnaast ben je creatief en stressbestendig.

ook àGoede la carte mogelijk Ons teamNatuurlijk is serieus en collegiaal. arbeidsvoorwaarden. Informatie betreffende ons bedrijf vindt je op: www.cooks.nl Sollicitatie met CV richten info@cooks.nl Markt 17 4701 PAaan: Roosendaal of Captain Cook’s, Markt 17, 4701 PA Roosendaal

T: 0165-599669 E: reserveren@cooks.nl

thuis werken als (parttime)

Wij zijn leverancier van o.a.: • Sierbestrating • Blokhutten Paasdijkweg 19A in Poortvliet • Speeltoestellen (bereikbaar via parkeerterrein van de woonboulevard) • Tuinverlichting Pilootweg 5 in Stavenisse • Tuinbeelden Tel. 0166-619200 b.g.g. 0166-692977 Ook voor het verzorgen van uw grondwerk, riolering en aanleg kunt u bij ons terecht. info@sierbestratingvanhaaften.nl

www.vanhaaftenpoortvliet.nl

CASHFLOW MANAGER www.cashflowcare.com

Te Koop aangeboden Taxus 20/40cm (bonte) Bollen E 0.50 per stuk ø 30cm en Buxus 3 jarig Pyramides ca. 25cm E 0.60 per stuk 60/80cm E 7.50 Zundert, 076-5973377

WWW.COOKS.NL www.brabantwerkt.nl vacatures bij jou in de buurt

Graszoden

De beste kwaliteit van West-Brabant! Kijk en vergelijk Graszodenkwekerij Heidehoeve Vervul 1a - Rijsbergen tel: 076 - 596 27 36

www.heidehoeve.com


d v er r assen vo lledig v er b az en d vo o r d elig

op Kijk dagelijks de action.nl voor

100 NIEUWSTE A R TI K E L E N BINNEN/BUITEN

DAMES/HEREN

XEROX

108 LED warm wit licht met 8 knipperfuncties hoogte 180 cm

grote keuze modellen top kwaliteit uurwerk

geschikt voor inkjet en laserprinters 500 vel A4 80 grams

POLS HORLOGE

A AD E E N S IE R R IN ! U T IN U W

KOPIEER PAPIER

GEBREID

VERLICHTE

3.98 2.69

met ceintuur diverse kleuren acryl maten S-XL

20 lamps hoogte 40 cm

Powerball regular of lemon

180 cm

15.95

DAMES VEST

11.95

Elders 15.95 17.95

Elders 6.95 8.95

Elders 3.95 4.99

FINISH ALLES IN 1

SFEER VAATWAS PYRAMIDE TABLETTEN

Elders 5.95 7.95

LED VERLICHTING

3D

zeer fraaie afwerking van RVS en matglas dimbaar warm wit licht energiezuinig

incl. enveloppen zeer luxe uitvoering met licht en geluid

3.49

STOPCONTACT KERST LAMP KAARTEN

Elders 9.95 14.95

HEREN OF

6.99

DAMES PANTOFFELS diverse modellen en kleuren maten 36-45

Elders 4.99 6.99

S E T/2 Elders 1.99 2.99

DREAM DOG

0.75

HONDEN KUSSEN 4 trendy kleuren waterproof 75x55x8 cm XL-uitvoering

2.49

7.95

8 4 TA B S

56 tabs

4.99

TRENDY

7.49

MEISJES SHIRT diverse kleuren en prints lange mouw katoen/elastan maten 92-128

1.99

Elders 4.95 5.95

HEGRON

STYLING GEL glue, extreme, graniet of maxx power dispencer 150 ml

Elders 2.29 2.49

1.35

Kijk op onze website voor meer informatie, openingstijden, onze nieuwsbrief en onze productfolder: WWW.ACTION.NL BERGEN OP ZOOM • Kastanjelaan 61-65 BREDA • Tramsingel 74 CHAAM • Baarleseweg 44 DINTELOORD • Raadhuisplein 25a

ETTEN LEUR • Markt 33 GILZE • Steenakkerplein 20 KAATSHEUVEL • Hoofdstraat 47 OOSTERHOUT • Arendshof 34

OSSENDRECHT • De Brouwerij 16 RIEL • Dorpstraat 25a RIJSBERGEN • St. Bavostraat 22 ROOSENDAAL • Boulevard 118f

TILBURG • Trouwlaan 19-27 TILBURG • D.J. Jittastraat 8 WAALWIJK • Irenestraat 2a ZEVENBERGEN • Zuidhaven 45a

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden van zo. 21-10 t/m za. 27-10 in Nederlandse filialen.

BLOESEM BOOM XL

DW_20121024.pdf  
DW_20121024.pdf  

DW_20121024.pdf