Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

V L I S S I N G S E

24 JULI 2013 WEEK 30

Uitgeverij

22.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

SAIL IN EN SAIL OUT ZIJN TWEE EXTRA HOOGTEPUNTEN

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AUTO’S

AA

Zundert

I

Te l .

076

SPORT

Volg ons via twitter: @VlissingseBode

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

DAMEN/AMELS SCHENKT 1000 VRIJKAARTEN FBTS AAN VRIJWILLIGERS

Veel toppers op HZ Schaaktoernooi

LPV wil kunststof op fietspaden

VLISSINGEN - Tal van topschakers nemen het vanaf zaterdag 3 augustus weer tegen elkaar op in de aula van het hoofdgebouw van de HZ University of Applied Sciences aan de Edisonweg in Vlissingen. Het HZ Schaaktoernooi duurt tot en met zaterdag 10 augustus. Vorig jaar veroverde Dimitri Reinderman uit Nederland de titel. Hij staat ook nu op de deelnemerslijst. Pentala Harikrishna uit India, Erwin l’Ami, de Pool Michal Krasenkow, Konstantin Landa uit Rusland en Ernst Sipke zijn grootmeesters die een hogere rating hebben dan de titelverdediger. In totaal is er plaats voor 250 deelnemers in de aula. Meer: www. hztoernooi.nl.

VLISSINGEN - Hoewel hij de vele renovaties aan bestaande en de aanleg van nieuwe fietspaden waardeert, heeft Wim Hirdes van de Lokale Partij Vlissingen (LPV) vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over het gebruikte materiaal. Hij pleit voor kunststof in plaats van betontegels. De laatste zouden snel kapot gaan en erg onderhoudsgevoelig zijn. Hij wil dat deze daarom worden vervangen door het kunststof dat al voor paden in woonwijken is gebruikt. Ook vraagt Hirdes of onveilige obstakels zoals harde fietspaaltjes worden verwijderd. Hij hoopt verder dat er elk jaar een lijst komt met paden die moeten worden gerenoveerd.

Historische schepen in Vlissingen

Derde editie van Drift Challenge op komst

VLISSINGEN - Tussen donderdag 25 en maandag 29 juli meren zo’n 125 historische schepen af in Middelburg en Vlissingen. De vaartuigen komen naar Walcheren in het kader van een jaarlijkse reünie van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB). Op zaterdag 27 juli verplaatst de vloot zich van Middelburg naar Vlissingen, volgens de organisatie ‘een spektakel’ voor deelnemers en publiek. Zondag is er een nautische markt bij de Machinefabriek met modelbootjes, livemuziek en demonstraties van oude ambachten. Maandag vertrekt iedereen weer uit de Dokhaven. Meer informatie: www.lvbhb.nl.

VLISSINGEN - De derde editie van Drift Challenge by Sea vindt zaterdag 10 en zondag 11 augustus plaats op het voormalige Olau-terrein in Vlissingen. Tussen 10.00 uur en 17.00 uur nemen beginnende coureurs en drifters uit de pro-klasse het tegen elkaar op. De organisatie is in handen van Drift Team Zeeland. De eerste twee edities werden bezocht door zo’n duizend mensen. ‘Er is echter plaats voor veel meer’, zeggen de Zeeuwse drifters. Een deel van de opbrengst gaat naar de stichting Make a Wish. Verder geeft de organisatie een boom aan de gemeente Vlissingen om de uitstoot van CO2 te compenseren. Meer: www.driftteamzeeland.nl.

VLISSINGEN - Door het zomerse weer is het deze week zweten bij Speelstad. Gelukkig is er een waterglijbaan ter verkoeling. Tot en met zaterdag vindt de kindervakantieweek voor jongens en meiden van 6 tot en met 12 jaar plaats aan het Baskensburgplein in Vlissingen. Het thema is ‘Freggeldorp’. De kinderen kunnen zich onder meer vermaken met stokbrood bakken en een krant maken voor Freggeldorp.

Accountant kan niet voldoen aan onderzoeksopdracht gemeenteraad

‘Ruis op lijn’ declaratieonderzoek VLISSINGEN - Het onderzoek naar het declaratiegedrag van het Vlissingse college van burgemeester en wethouders is vertraagd. Namens de fractievoorzitters van de gemeenteraad - de opdrachtgevers voor het onafhankelijke onderzoek - liet Tobias Meijers vrijdag weten dat de accountant hun onderzoeksvraag niet kan beantwoorden. Maandag praatten beide partijen met elkaar om te proberen op één lijn te komen, aldus het raadslid. DOOR BRITTA JANSSEN

Rondleiding naar top Sint Jacobskerk VLISSINGEN - De Sint Jacobskerk in Vlissingen viert donderdag de Naamdag van Jabobus de Meerdere, schutspatroon van Santiago de Compostela, met een open dag. De kerk is donderdag tussen 14.00 uur en 17.00 uur open. Stadsbeiaardier Jos Vogel gaat twee keer met een groep van maximaal tien personen de toren op om uitleg te geven en muziek te spelen. In de kerk ligt bovendien informatie over Santiago de Compostela en er zijn enkele pelgrimgangers aanwezig. De kerk in Vlissingen is voor vele Zeeuwen het startpunt van hun wandel- of fietstocht naar het Spaanse bedevaartsoord. Ook is er een expositie van kunstenaar Eric Brandts.

Boete van 200.000 euro voor Thermphos VLISSINGEN - De failliete fosforfabriek Thermphos in Vlissingen-Oost is veroordeeld tot een geldboete van 200.000 euro voor een ongeval in mei 2009. Twee medewerkers kwamen toen om het leven. Daarnaast moet de fabriek aan elk van de echtgenoten van de slachtoffers 10.000 euro betalen. Het vonnis was conform de eis van de officier van justitie. De rechtbank zei dat het ongeval te wijten was aan het bedrijf. Het tweetal overleed door ‘de zuurstofarme en giftige atmosfeer’ in een oven. Thermphos had ‘op de hoogte moeten zijn van de gevaren die zich zouden kunnen voordoen en had hiervoor maatregelen moeten nemen’, aldus de rechtbank.

Om meer duidelijkheid te krijgen over de declaraties van b&w en de uitvoering van de rechtspositieregelingen, besloten de fractievoorzitters vorige maand een onafhankelijk accountant onderzoek te laten uitvoeren. Ze hoopten in augustus antwoorden te hebben, maar vrijdag liet Meijers weten dat ze achter lopen op schema. “Deze week is er eigenlijk niets gebeurd, omdat er ruis op de lijn zit. Wat de accountant vindt en wat wij vinden is niet hetzelfde en de vraag is hoe we hier uit moeten komen.” De raadsleden zouden graag concrete informatie krijgen. “Dat we samen met de accountant de declaraties bekijken en dat hij zegt welke geen probleem zijn, welke verder bekeken moeten worden en welke niet kloppen. Maar dat ziet de accountant niet zitten.” Bij declaraties hebben allerlei factoren invloed. “Je hebt de wetgeving, en dat is niet zo moeilijk, maar er zijn ook regelin-

gen die voor meerdere uitleg vatbaar zijn en dan moet je gaan interpreteren. Daarnaast heb je ook nog de gemeentelijke regels en gebruiken. Daardoor is een accountant voorzichtig en zegt ‘ie niet gauw dat een declaratie niet klopt. Op zich terecht.” Maar daarmee zijn de vraagtekens voor de gemeenteraadsleden niet verhelderd. “We kunnen naar een andere accountant stappen, maar het is de vraag of dat zin heeft.” Openbaar Het college liet begin vorige week de declaraties van de afgelopen jaren openbaar maken door ze op de gemeentelijke website te laten publiceren. Een gemeentewoordvoerder liet vrijdag weten dat b&w daartoe besloten hadden naar aanleiding van Wob-verzoeken (Wet openbaarheid van bestuur). “Het was zo’n pak papier dat we ervoor gekozen hebben het op de website te plaatsen.” De raadsleden vragen zich volgens Meijers af of het nu nodig was om de bonnen zo op inter-

net te zetten. “Er staan geen verklaringen bij de bonnetjes en zo kan iedereen er een eigen mening over hebben. Daardoor kun je je afvragen of dit verstandig is. Maar dat is de verantwoordelijkheid van het college.” De stap van b&w heeft geen effect op het onderzoek, aldus Meijers. “Daarvoor verandert niets.” Eerder liet Meijers weten dat de raad de onderzoeksresultaten graag volgende maand in handen zou hebben. “Als er zaken uit het onderzoek voortkomen waardoor er bepaalde procedures gewijzigd moeten worden, dan kunnen we die in de eerste raadsvergadering na het zomerreces bespreken.” Vooruitlopen op wat die zaken zouden kunnen zijn, wilde Meijers niet. Hij benadrukte destijds ook dat het onderzoek niet om bepaalde personen of declaraties gaat, maar over het hele college. Bij het ter perse gaan van deze krant was de uitkomst van het gesprek maandag nog niet bekend.

...VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS...

KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

Gratis e-books voor leden bibliotheken VLISSINGEN - Leden van Bibliotheek Vlissingen kunnen een app downloaden waarmee ze gratis e-books kunnen lezen. Het gaat om een landelijke actie van alle bibliotheken. Leden krijgen in totaal acht weken gratis beschikking over zo’n 50 ebooks. Ze kunnen die lezen op hun tablet of smartphone. Boeken van onder andere Henning Mankell, Jan Wolkers, Charles den Tex, Esther Gerritsen en Siska Mulder behoren tot het aanbod. De acht weken zijn verdeeld over de volgende vakantieperioden: begin juli tot en met 31 augustus, 30 september tot en met 27 oktober (herfstvakantie) en 9 december tot en met 5 januari (kerstvakantie).

FBTS: ‘Behind the Candelabra’ VLISSINGEN - Film by the Sea door het jaar presenteert volgende week dinsdag om 14.00 uur en 19.30 uur in Cinecity in Vlissingen de voorpremière van ‘Behind the Candelabra’ van regisseur Steven Soderbergh. Het verhaal gaat over Liberace een pianist en entertainer op televisie en toneel. De door Michael Douglas gespeelde Liberace stond bekend om zijn shows vol glitter, glamour en extravagantie. In de zomer van 1977 ontmoet hij de jonge Scott Thorson, gespeeld door Matt Damon. De twee krijgen een relatie. Liberace heeft altijd ontkend dat hij homoseksueel was. Hij stierf in 1987. Meer informatie is te vinden op www.filmbythesea.nl.


KOOPZONDAG ‘OP DE PEDALEN’ ZONDAG 28 JULI 12-17 UUR

LEKKER SHOPPEN TIJDENS DE

ROOSENDAALSE

WIELERZOMER ROSADA OUTLET SHOPPEN ALTIJD MINIMAAL 30 TOT 70% KORTING! In Rosada vind je maar liefst 60 merkwinkels: o.a. winkels van Björn Borg, River Woods, Calvin Klein underwear, Puma, Levi’s en nog veel meer. Grote modemerken tegen kleine prijzen! Ook voor een heerlijke lunch en kinderentertainment kun je terecht bij Rosada Factory Outlet. Nog tot en met 12 augustus is het SALE in Rosada! Nu nog meer korting!

Iedere zondag koopzondag www.rosada.nl

ROSELAAR

VOLKSRONDE ROOSENDAAL

COMFORTABEL SHOPPEN

27 JULI, KADE EN OMGEVING

Roselaar is het gezellige overdekte winkelcentrum met een compleet en gevarieerd winkelaanbod in de binnenstad van Roosendaal. Met ruim 60 winkels, leuke horecagelegenheden en een eigen parkeergarage is de Roselaar hét startpunt voor een gezellig dagje shoppen in Roosendaal.

KOOPZONDAG BINNENSTAD

Kijk voor meer informatie op www.winkelcentrumroselaar.nl

VERKEERSTUIN EN OPTREDENS MUZIEKFIETS 28 JULI, NIEUWE MARKT

CITY MOUNTAINBIKE ROOSENDAAL

PASSAGE SFEERVOL FUNSHOPPEN

28 JULI, MARKT

DRAAI VAN DE KAAI 29 JULI, KADE EN OMGEVING

Voor velen is het vakantie, lekker de tijd om de binnenstad van Roosendaal te bezoeken waarbij de bijzondere Passage niet mag ontbreken. Speciaalzaken en horeca maken het winkelen erg plezierig, wij zien u graag in de winkels voor de zomerkoopjes.

Laatste zondag van de maand koopzondag www.passageroosendaal.nl

OP KOOPZONDAG GRATIS PARKEREN IN ALLE PARKEERGARAGES DOWNLOAD DE HALLO ROOSENDAAL APP VOOR MEER INFORMATIE OVER EVENEMENTEN, WINKELS, CAFÉS, RESTAURANTS, HOTELS EN EEN MAKKELIJKE AGENDA.

BEKIJK HET SPORTIEVE PROGRAMMA OP


ACTUALITEIT

Spektakel op Kanaal door Walcheren en vanuit Oostende

Sail In en Sail Out extra hoogtepunten Sail de Ruyter VLISSINGEN - Niet alleen tijdens de vlootschouw ziet het publiek de 150 schepen in actie. De Sail In vanuit Veere en Oostende op donderdag en de Sail Out op de laatste dag van het evenement zorgen ook voor een schitterend schouwspel. DOOR EUGÈNE DE KOK De eerste deelnemers arriveren donderdag tussen 12.00 uur en 13.00 uur in de Dokhaven in Vlissingen. Het gaat dan om de tjalken, hoogaarzen, aken, sleepboten en andere exemplaren van varend maritiem erfgoed die rond 9.00 uur vanuit Veere zijn vertrokken voor de Sail In. Jack de Boo van Uijen van het bestuur van Sail de Ruyter beschouwt de start van Sail de Ruyter als één van de hoogtepunten. “Het is een grote happening. Het is schitterend om zo’n stoet op het Kanaal door Walcheren te zien. Ook voor de schippers en mensen op de schepen is een geweldig onderdeel.” Een bijzondere deelnemer aan de Sail In vanuit Veere is de Hydrograaf, een voormalig stoomschip dat onder meer in de jaren ‘20 en ‘30 van de vorige eeuw is gebruikt door vorstinnen Emma, Wilhelmina en Juliana tijdens hun bezoeken aan de Hollandse eilanden. Een andere blikvanger is de Castor, een 46 meter lang schip dat in 1950 werd gebouwd voor het toenmalige ministerie van Oorlog. De derde opvallende deelnemer tussen het varende erfgoed is de Zilvermeeuw II van stichting De Zonnebloem. In het kader van social inclusion hebben vier studenten van de HZ University of Applied Sciences ervoor gezorgd dat de Zilvermeeuw II, die plaats biedt aan 200 mensen, meevaart in de spectaculaire

opening. Aan boord is tevens een medisch team om de mensen te begeleiden en verzorgen. Oostende De tallships varen vanuit Oostende naar de Scheldestad. Te midden van tientallen andere historische zeilschepen vertrekken de tallships rond 10.00 uur vanuit de Belgische badplaats. “Deze armada verwachten we rond 16.00 uur in Vlissingen. Ook dat moet een schitterend zicht zijn vanaf de boulevards”, zegt De Boo van Uijen. Voorzitter Dick Schipper van Sail de Ruyter kijkt uit naar beide evenementen.

‘Goed gastheer geweest’ “Voor de vlootschouw ben je afhankelijk van het weer. Als het bijvoorbeeld windkracht zes of zeven is, kan die niet doorgaan. We hebben dat één keer gehad tijdens Vlissingen Maritiem. Dan valt alles weg. Nu sowieso niet. Met de Sail In op donderdag en Sail Out op zondag voeg je drie hoogtepunten toe aan het programma.” Als alles eenmaal in Vlissingen is, moeten ze hun plek zoeken in de havens. “We verwachten in totaal 150 schepen. We zullen moeite hebben alles langs de kaden te leggen”, lacht Schipper. De schippers lij-

De bruine vloot komt vanuit Veere in Vlissingen aan.

ken graag te komen naar Vlissingen. We zijn ook altijd goede gastheren voor ze geweest”, voegt De Boo van Uijen toe. “Als je het niet goed organiseert, komen ze niet terug.” Nederland-Rusland Via het nautisch evenementenbureau kan

FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN/BEN BIONDINA

het publiek vaartochten boeken voor de Sail In vanuit Veere naar Vlissingen. Die mogelijkheid is er ook voor de aanbrengtocht vanuit Oostende, al is deze meer bedoeld voor business to business-arrangementen. Tijdens de rally vanuit Oostende varen 120 studenten van het Maritiem en Logistiek De Ruyter van Scalda mee

op de Russische MIR, met zijn 130 meter het grootste schip van de vloot. Tijdens de tocht werken ze samen met 100 Russische studenten. De uitwisseling is georganiseerd in het kader van de viering van 400 jaar betrekkingen tussen Rusland en Nederland. Meer informatie op www.sailderuyter.nl.

Damen/Amels overhandigt vrijkaarten aan Werkt voor Ouderen en Arduin

Nieuw sponsorplan Leo Hannewijk krijgt steeds meer vorm VLISSINGEN - Bert van Hoepen van Damen/Amels heeft woensdag 1000 vrijkaarten voor Film by the Sea overhandigd aan Arduin en Werkt voor Ouderen. Zij kunnen er elk 500 uitdelen aan hun honderden vrijwilligers, als dank voor hun inzet. Damen/Amels is het eerste bedrijf dat aanhaakt bij het plan Art & Film Support van Leo Hannewijk.

DOOR EUGÈNE DE KOK Leo Hannewijk had de nodige overredingskracht nodig om Bert van Hoepen van Damen/Amels, geen onbekende in Vlissingen en van Film by the Sea, over de streep te trekken. “Ik wist aanvankelijk niet zo goed wat wij er mee moesten. Om ineens als bedrijf te roepen dat de zorg zo belangrijk is, vond ik wat vreemd, maar tijdens een tweede gesprek werd het duidelijker”, zei Van Hoepen woensdag na de overhandiging. “Als Damen/Amels geven we al jaren kaartjes voor Film by the Sea aan onze medewerkers. Dat wordt enorm gewaardeerd. Dat zal niet anders zijn bij de vrijwilligers. Het is tijd dat we de vrijwilligers gaan belonen, zodat de samenleving ziet wat voor belangrijk werk zij doen. Tegenwoordig hebben zorgorganisaties ze simpelweg nodig om hun tent draaiende te houden.” Directeur Jan de Graaf van de stichting Werkt voor Ouderen beaamde dat. “Als het aan de overheid ligt, gaat er nog meer vrijwillig gebeuren, maar dat is een wel heel optimistisch beeld, volgens mij. Maar daar gaat het vandaag echter niet om”, lachte hij. “Hiermee”, doelde hij op de 500 kaartjes die hij net als manager Lilian Lagendijk van Arduin kreeg, “kunnen we onze mensen op een geweldige manier in het zonnetje zetten.”

Goed doet Damen/Amels is het eerste bedrijf dat inhaakt op het sponsorplan Art & Film Support. Het is op poten gezet door Leo Hannewijk, tevens festivaldirecteur van Film by the Sea. ‘Wie goed doet, goed ontmoet’ is de essentie. Hannewijk denkt dat er met het plan een passende beloning komt voor het werk dat vrijwilligers doen in de zorg en dat het tegelijkertijd kunst en cultuur toegankelijker maakt voor alle inwoners van Zeeland. Als hij alles rond krijgt, ontvangen vrijwilligers vanaf volgend jaar punten voor hun werk. Als ze er genoeg hebben, kunnen ze daarmee naar een voorstelling. “Nu is het Film by the Sea, maar vanaf volgend jaar moet je er ook mee naar het Zeeland Nazomerfestival, een schouwburg of een podium kunnen”, legde Hannewijk uit. De kosten die daaraan zijn verbonden, moeten bedrijven opbrengen via sponsorcontracten. Volgens Hannewijk kunnen zij zich zo maatschappelijk profileren. Hoe het plan handen en voeten krijgt, moet volgend jaar duidelijk zijn. Doel is dat alles voor het theaterseizoen van 2014-2015 klaar is. Hannewijk merkt dat er veel animo is. “Het krijgt in ieder geval al veel aandacht. NRC Handelsblad heeft er in mei een artikel aan gewijd en ik geef her en der lezingen over het onderwerp. Het is iets nieuws. We beginnen in Zeeland, maar wie weet zie je het op termijn in heel Nederland.”

‘Het krijgt al veel aandacht’

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

Bert van Hoepen (midden) van Damen/Amels overhandigde woensdag 500 vrijkaarten aan Jan de Graaf van Werkt voor Ouderen en 500 aan Lilian Lagendijk van Arduin. FOTO LEX DE MEESTER/FILM BY THE SEA

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

Volg ons op Twitter: @VlissingseBode.


Bosgebied Goes-Zuid decor voor theatervoorstelling Latijns-Amerikajaar

Openluchtspektakel in Goes’ oerwoud GOES - Goes toont zich van donderdag 22 tot zondag 25 augustus als ĂŠĂŠn tijdens het openluchtspektakel Kausay Pacha in het bosgebied in GoesZuid. Deze plek is het decor voor een theatervoorstelling over twee LatijnsAmerikaanse families, uitgebeeld door mensen met allerlei achtergronden uit Goes en omgeving. Kausay Pacha is het hoogtepunt van het LatijnsAmerikajaar van de gemeente. DOOR BRITTA JANSSEN “De voorbereidingen zijn vorig jaar al begonnenâ€?, vertelt Cock van den Wijngaard van de gemeente Goes. Hij hoopt dat Kausay Pacha net zo’n succes wordt als het theaterspektakel Ubuntu uit het Afrikajaar in 2009. “Daar kregen we toen zulke ongelooijk mooie reacties op. De bevolking voelde zich er erg bij betrokken. Aan de andere kant legt dat natuurlijk ook druk op deze editieâ€?, glimlacht Van den Wijngaard. Saamhorigheid Die verbindende factor was ĂŠĂŠn van de redenen dat het themajaar is opgezet. “Ook door het Latijns-Amerikajaar hoopt het college van burgemeester en wethouders dat er saamhorigheid ontstaat. En ze wil laten zien wat amateurs allemaal kunnen.â€? Want afgezien van ervaren mensen die het verhaal ontwikkeld hebben en betrokken zijn bij de opbouw van het decor en de uitvoering van de voorstellingen, zijn

het louter amateurs die meewerken aan Kausay Pacha. “Dat zijn ongeveer tweehonderd mensen. Zij hebben de kans om met professioneel licht en geluid op het podium te staan.â€? Leden van allerlei Goese verenigingen zijn betrokken bij het spektakel en al maanden aan het repeteren. “Bij de vorige twee aeveringen, voor Ubuntu was er in 2005 Rogier en de zeven plagen, zag je tijdens het repeteren een groepsgevoel ontstaan. Dat was heel mooi.â€? Tempel Voor Kausay Pacha is een orkest geformeerd en een koor samengesteld. Zij repeteren onder leiding van dirigent Ludo Heesters. De toneelspelers oefenen met de twee regisseurs: Koen Schyvens en Marcel van As. Verschillende Goese dansscholen werken sinds mei samen met choreografe Lia Fonteijn aan de danspartijen. Regisseur Koen Schyvens heeft de verhaallijn bedacht en de liedjes zijn van de hand van Ton Biemans. De muziek heeft Albert-John Vervorst

De repetities voor Kausay Pacha zijn in volle gang.

gecomponeerd. Waar de verschillende groepen nu nog afzonderlijk repeteren, doen ze dat vanaf begin volgende maand samen, en op de plek waar het allemaal moet gebeuren. Daarvoor wordt het bosgebied in Goes-Zuid omgetoverd in een oerwoud, compleet met een meerdere verdiepingen tellende tempel. “ Er kunnen

Gebr. Timmermans b.v.

straks ook mensen op staan, dus het wordt geen papier-machĂŠ.â€? Kausay Pacha heeft als ondertitel ‘Op zoek naar eldorado’. De ondertitel is volgens de organisatie een knipoog naar de uitzending die een LatijnsAmerikaanse tv-producent wil maken in een dorpje in het oerwoud. ‘Deze opnames vallen samen met een ceremonieel feest

van de traditionele inwoners van het dorp’, valt op de website van het themajaar te lezen. Meer informatie Kijk voor meer informatie, zoals over de kaartverkoop, op de website www.goeslatijnsamerika.nl.

Boekerman 4 (Borchwerf 11)

Strandwacht organiseert deze zomer vier demonstratieavonden

Tegenover Saver Milieustraat

Kustlijn Oostkapelle decor reddingsdemonstraties

4751 XK Oud Gastel Tel.: 0165 - 31 77 46 Info@krt.nl www.krt.nl of mobiel.krt.nl

UW OUDE KABEL EN METALEN ZIJN GELD WAARD!

Gebr. Timmermans is al bijna 60 jaar actief in de recycling van metalen. Wij beschikken over de vereiste vergunningen en zijn ISO gecertificeerd. U kunt dagelijks kabel en metalen, tegen contante betaling, aanleveren. Ook kunnen wij, bij voldoende volume, containers op uw locatie plaatsen.

0HWDDOSULM]HQJHOGLJZHHN30 SODVWLFNRSHUNDEHO plastic aluminium kabel loodkabel koper loodkabel aluminium ]XLYHUEODQNNRSHU RQ]XLYHUNRSHU JHPHQJGURRG JHHONRSHU aluminium roest vrij staal ]XLYHUORRG ]LQN electro motoren LM]HU DFFX¡V wasmachines, drogers DXWRNDWDO\VDWRU

FOTO GEMEENTE GOES

vanaf

tot

½

½ SNJ â‚Ź 0,65 p/kg â‚Ź 1,00 p/kg â‚Ź 0,50 p/kg ½ SNJ â‚Ź 3,75 p/kg ½ SNJ ½ SNJ â‚Ź 0,75 p/kg â‚Ź 0,75 p/kg â‚Ź 0,90 p/kg ½ SNJ â‚Ź 0,30 p/kg ½ SNJ ½ SNJ â‚Ź 0,11 p/kg ½

â‚Ź 0,80  ½ 

  per kg SHUVWXN

OOSTKAPELLE - De strandwacht in Oostkapelle houdt deze zomer vier demonstratieavonden voor publiek op het strand. De badgasten maken tijdens deze avonden kennis met het werk van de strandwacht. De hoogtepunten zijn de verschillende demonstraties van reddingsacties op zee. De eerste bijeenkomst vond vorige week dinsdagavond plaats.

3ULM]HQRQGHUYRRUEHKRXGYDQNZDOLWHLWHQPDUNWRQWZLNNHOLQJHQ Openingstijden:PDWPGRQGHUGDJXXU‡YULMGDJXXU‡]DWHUGDJXXU

al..... m e h u t f e He De taxi rvoer budget ve pp? zeeland a u op uw Zet hem n n bestel telefoon e taxi elijker een k k a m g o n

Of bel 337 0118 - 436 www.budgetvervoerzeeland.nl

De strandwachten demonstreren hoe zij een slachtoffer redden uit de zee en vervolgens reanimeren.

DOOR TOBIAS MANUHUTU Tientallen aanwezigen op het strand zagen drie verschillende reddingsacties. Bij de eerste werd een situatie nagebootst waarbij een slachtoffer met een rescuecan werd gered. De rescuecan (veel te zien in de Amerikaanse televisieserie Baywatch) is een oranje hulpmiddel van de strandwacht, dat ze gebruikt bij korte afstanden. Het slachtoffer kan zich aan deze drijver vasthouden. Bij de tweede actie werd het slachtoffer gered met een rescueboard (het formaat een surfboard). Het meeste spektakel was bij de derde en laatste demonstratie. Een kleine catamaran met twee man aan boord kapseisde. De strandwacht zette een waterscooter in en redde achter elkaar de twee slachtoffers. EĂŠn had onderkoelingsverschijnselen, de ander werd gereanimeerd. Risico’s “Het verliep volgens de planningâ€?, zei Laurens Hoogduin na aoop. De 21-jarige stagiair bij de strandwacht organiseerde de demonstratieavond en is ook belast met de organisatie van de overige drie avonden. “We gaan de volgende keren PAGINA 4

wel weer andere elementen van ons werk laten zien�, vertelde hij. “Dan komen andere scenario’s aan bod. De motivatie van de jongens die hieraan meewerken, moet ook hoog blijven.� Robert van de Weg, hoofd van de strandwacht in Oostkapelle, legde uit dat het doel van de bijeenkomsten is het publiek voorlichten. “Er ontstaan problemen als het publiek onvoldoende weet over de risico’s. Vandaar dat we hierover vertellen.� Van de Weg gaf tijdens de demonstratieavond toelichting aan het publiek bij de verschillende reddingsacties, maar vertelde ook over de betekenissen van de verschillende vlaggen die de strandwacht gebruikt. De strandwacht Oostkapelle is onderdeel van de Stichting Strandexploitatie Walcheren, veranderd in Stichting Strandexploitatie Veere. Naast het toezicht houdt de stichting zich ook bezig met het beheer en exploitatie van de stranden aan de Veerse kust. In Oostkapelle werken in totaal 22 mensen op de post. In het hoogseizoen zijn iedere dag tien mensen aanwezig. De drie overige demonstratieavonden vinden plaats op 30 juli en 13 en 27 augustus. Aanvang: 18.45 uur. De bijeenkomsten duren ongeveer 45 minuten. De locatie van de demonstraties is op het strand bij de duinovergang bij de Duinweg.


ACTUALITEIT

VLISSINGEN 700 JAAR STADSRECHTEN

Column

31 jaar Engels bezit VLISSINGEN - Op 2 april 2015 bestaat Vlissingen 700 jaar als stad. Dat wordt onder andere gevierd met de uitgave van een integrale stadsgeschiedenis, geschreven door historicus Peter van Druenen. In de Vlissingse Bode krijgt u de komende drie jaar wekelijks een voorproefje. Deze week: waarom Vlissingen tussen 1585 en 1616 een Engelse stad was.

Addo Sprangers

Nostalgie White Hart Lane, Elland Road, Stamford Bridge, The Valley, Maine Road en the City Ground. Een greep uit de namen van voetbalstadions waar ik de staantribunes nog heb mogen betreden. Dat geldt ook voor het toen nog met de befaamde Twin Towers uitgeruste Wembley. Nostalgie? Absoluut! Zo bewaar ik ook mooie herinneringen aan ’t Kiel, thuishaven van het onlangs na financiële malaise tot eerste provincialer gedegradeerde Beerschot. Overal rond het stadion tref je cafés vol met fanatieke fans die ook komend seizoen weer ‘gewoon’ de paarswitte Ratten zullen aanmoedigen. Prachtig! In eigen land kennen en kenden we natuurlijk ook juweeltjes. De Wageningse Berg, De Meer, Het Zuiderpark, De Adelaarshorst, Het Oosterpark en Het Kasteel doen en deden de liefhebbers watertanden. Een stadion in de buitencategorie is en blijft het NAC-stadion aan de Beatrixstraat, precies zoals ik het hier schrijf. In 1996 vertrok de club naar wat nu heel fraai het Rat Verlegh Stadion heet. Ook hier kan het meer dan spoken, maar in mijn beleving nooit meer zoals dat gebeurde op de plaats waar het befaamde Avondje NAC definitief zijn reputatie vestigde en waar ik als supporter opgroeide. In Rotterdam hebben veel aanhangers van Feyenoord een soortgelijk gevoel bij De Kuip. Daar werd historie geschreven en deelden en delen supporters lief en leed. De plannen voor een nieuw voetbalbolwerk konden dan ook niet op onverdeelde steun rekenen. Sterker nog, het leverde een emotionele discussie op. Aan de ene kant de zich op de clubburelen ophoudende ‘Feyenoord Familie’ die van mening is dat Feyenoord uitsluitend met de komst van een nieuw stadion - en daarmee meer geld kan opstomen in de vaart der volkeren. Aan de andere kant de aan traditie vasthoudende supporters die niets liever willen dan behoud van het huidige stadion. Het intrekken van het voorstel voor de bouw van een nieuwe Kuip door het Rotterdamse college werd door laatstgenoemde groep dan ook met gejuich onthaald. Is sportief succes voor Feyenoord daarmee van de baan? Ik betwijfel het. Ik zie de club zelfs nog wel een keer kampioen worden en gun het die Rotturdammerts eerlijk gezegd ook best. Maar wel dus in de ‘oude’ Kuip. Al is het alleen maar om er als NAC-fan mijn tong naar uit te kunnen steken als ik er toevallig met de trein langs kom. Ook dat is nostalgie.

DOOR PETER VAN DRUENEN

Colofon Kantoor regio Zeeland Damplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Vlissingse Bode Vlissingse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Bo van Scheyen Acquisitie Bert Paauwe, Lennert Steketee Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 14.00 uur. Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 12.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

De Waterpoort in Vlissingen vanaf zee. In 1585 zag de graaf van Leicester bij zijn aankomst ongeveer hetzelfde, behalve natuurlijk de vuurtoren, de glooiing en nieuwe steigers FOTO PETER VAN DRUENEN

W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 30 De oplossing van deze puzzel is in week 31 te vinden op www.internetbode.nl

De invloed van de Engelsen in Nederland, maar vooral in Vlissingen was van een niet te onderschatten belang. In de jaren tachtig van de 16e eeuw had het geen haar gescheeld of Spanje had de oorlog definitief gewonnen. Onder leiding van de nieuwe landvoogd Alexander Farnese, beter bekend als de hertog van Parma, veroverden de Spanjaarden vanaf 1578 geleidelijk hun verloren gebieden en steden terug op de verzwakte troepen van de nog jonge Republiek. Toen in 1585 Antwerpen in Spaanse handen viel was het pleit bijna beslecht. Dat Farnese uiteindelijk niet kon doordrukken was onder meer te danken aan de hulp van de Engelse koningin Elisabeth. Die deed dat natuurlijk vooral omdat de expansie van Spanje een bedreiging vormde voor Engeland. De Republiek had er plotseling een wel heel machtige bondgenoot bij. In

‘Geld kwam goed van pas’ Deze stonden onder leiding van Robert Dudley, de graaf van Leicester die tevens landvoogd werd. Zijn bewind heeft slechts twee jaar geduurd. Hij was een slecht leider en verloor alle veldslagen met de Spanjaarden. In 1587 werd hij door prins Maurits ontheven uit zijn functie. Contract In Vlissingen bleven de Engelsen echter aan de macht. Dat was in 1585 contrac-

tueel overeengekomen. Het zou tot 1616 duren voordat het contract kon worden afgekocht. Vlissingen was toen ruim dertig jaar Engels bezit geweest. Ook die situatie heeft haar geschiedenis sterk beïnvloed. Zo kende de stad na 1585 een groei van de lakenhandel en vonden Vlissingse producten als haring en zout meer dan voorheen aftrek in Engeland. De tegenprestatie was uiteraard dat er in Vlissingen Engelse manschappen werden ondergebracht. Het moge duidelijk zijn dat dit een grote druk op de stad legde, die maar ten dele kon worden opgevangen door de uitbreidingen met straten en woningen. Het Engels pandschap van Vlissingen eindigde in 1616 omdat de Nederlandse regering onder leiding van Johan van Oldebarneveld de Engelsen uitkocht. Die hadden grote financiële zorgen, dus het geld kwam daar goed van pas. Zie voor meer www.vlissingen700.nl.

29 Zeeuwse projecten krijgen Europees geld

Subsidies voor platteland RITTHEM - 29 Zeeuwse projecten krijgen een Europese subsidie voor plattelandsontwikkeling, omdat zij het platteland van Zeeland versterken. DOOR BRITTA JANSSEN Er zijn initiatieven in de hele provincie geselecteerd en die hebben op verschillende manieren een toegevoegde waarde voor Zeeland, aldus de Provincie Zeeland, verantwoordelijk voor de afhandeling van de subsidies. ‘Bijvoorbeeld door de ontwikkeling van nieuwe bedrijfsactiviteiten op landbouwbedrijven, maar ook door de verbetering van de leefbaarheid, herstel van streekeigen natuur en nieuwe toeristische activiteiten op het platteland.’ Dat geldt bijvoorbeeld voor de bouw van een Bevelandse schuur bij Hoeve van der Meulen in ‘s-Heer Abtskerke. Die doet dienst als vertrekpunt voor wandelingen en fietstochten en als ruimte voor lezingen over de Zak van Zuid-Beveland. ‘Ook de toeristische streekproductenveiling in Sint-Annaland is met Europees geld gerealiseerd. In de authentieke veiling worden wekelijks aangevoerde streekproducten geveild aan burgers en toeristen.’

© www.sudokusite.eu

de onderhandelingen met prins Maurits bedong Elizabeth het tijdelijke eigendom van de twee havensteden Den Briel en Vlissingen, inclusief Fort Rammekens. In ruil daarvoor stuurde zij geld en enkele duizenden soldaten naar de Republiek.

Watersnoodramp Bij drie geselecteerde projecten draagt de PAGINA 5

provincie een steentje bij vanuit de eigen middelen. Het gaat om ‘1953 het verhaal’ waarbij herinneringen van betrokkenen van de Watersnoodramp worden vastgelegd en gepresenteerd in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, de aanleg van ruiterpaden voor het ruiterroutenetwerk Eindeloos Eiland Noord-Beveland en Petrus Hondius; de ontwikkeling van een beschermd Zeeuws aardappelras en allium. Fort De subsidies gaan onder meer naar de volgende projecten: het verbeteren van het fietspad van Vlissingen naar Zoutelande bij aansluiting Vroonland, de ondersteuning van dorpsactiviteiten en het fiets- en wandeltoerisme in Baarland, herstel van de Oude Veste in Tholen als onderdeel van een verbinding van de nieuwe wijk VesteTuin naar het historische centrum, de realisatie van de eerste fase van een dekkend wandelnetwerk op Tholen, Fort Rammekens bij Ritthem, de reconstructie van de camouflage van de bunker op de hoek van de Abeelseweg/Nieuwe Vlissingseweg in Middelburg en het verbeteren van de toe-

gankelijkheid van het strand Trommelweg/ Noordduine bij Domburg. 27 miljoen ‘Nederland heeft de afgelopen zeven jaar ongeveer 354 miljoen euro ontvangen voor de versterking van het platteland’, aldus de provincie. ‘Voor Zeeland was dat ongeveer 27 miljoen euro.’ Bij de afhandeling van de bijdragen in Zeeland spelen het loket Vitaal Platteland Zeeland en de Dienst Landelijk Gebied een rol. ‘Vanaf de openstelling van de regeling werden zoveel aanvragen ingediend dat de regeling tijdelijk werd gesloten. Na afronding van het merendeel van de projecten bleek er nog 600.000 euro beschikbaar.’ Daarom werd het loket eind 2012 tijdelijk heropend. ‘Momenteel is er wederom sprake van vrijvallend budget en daarom is het loket opnieuw open tot 1 augustus.’ De afgelopen jaren zijn er in Zeeland ongeveer 225 plattelandsprojecten uitgevoerd. ‘We zijn bezig met de ontwikkeling van een interactieve kaart, die een overzicht geeft van al deze projecten.’ De kaart is vanaf dit najaar digitaal beschikbaar.


Bang voor hangjeugd?

Waterschap Scheldestromen houdt Zeeuwse waterkwaliteit in de gaten

‘Let op waar je zwemt’ VLISSINGEN - Waterschap Scheldestromen waarschuwt mensen op te letten op de kwaliteit van het water waarin ze willen zwemmen. ‘Er is sprake van aanhoudende warmte en weinig neerslag en dat zijn voor algen ideale omstandigheden om tot bloei te komen in stilstaand water’, aldus het waterschap. Ze benadrukt dat algenbloei een natuurlijk verschijnsel is. ‘Het heeft absoluut niets te maken met lozingen of andere oorzaken.’

VLISSINGEN - Misschien voelt u zich weleens onveilig door de aanwezigheid van hangjeugd. Toch hebben jongeren lang niet altijd slechte bedoelingen. Ze zoeken een plek om samen te zijn. Dat is iets van alle tijden. Het kan helpen om zelf in gesprek te gaan en te vertellen waar u mee zit. Lukt dit niet, dan belt u de gemeente. Constateert u crimineel gedrag, dan kunt u de politie inschakelen. Rondhangende jeugd treft u vaak aan in groepen bij de ingang van een winkelcentrum, in het park, speeltuin of op een andere voor het publiek toegankelijke plaats. Ze doen vaak niets bijzonders en toch wordt erover geklaagd. De groepsvorming komt misschien zelfs dreigend op u over. De politie kan aan dit soort samenscholingen alleen wat doen, als er ook strafbare feiten worden gepleegd, zoals vernieling of diefstal. In alle andere gevallen is de gemeente de aangewezen instantie om dit soort zaken te melden. Overlast Hebt u last van een groepje hangjeugd? Bel dan niet meteen de politie.

Wij zullen u namelijk eerst vragen of u zelf iets heeft ondernomen. U kunt de groep zelf aanspreken. Vaak valt er met jongeren een normaal gesprek te voeren. Bent u daar bang voor? Doe het dan samen met anderen, bijvoorbeeld uw partner of buren. Soorten hangjeugd Er zijn drie soorten hangjeugd. Ten eerste de groepjes schoolgaande jeugd vanaf 12 jaar die geen strafbare feiten plegen en weinig overlast veroorzaken. Daarnaast is er een categorie die wel overlast veroorzaakt. Deze twee soorten hangjeugd zijn meestal gewoon aanspreekbaar. Mocht een gesprek niets uithalen, dan is de gemeente de aangewezen instantie om u hierbij te helpen. De derde categorie is de hangjeugd die strafbare feiten pleegt, zoals stelen, drugs dealen of vernielingen plegen. Natuurlijk kunt u dan wel de politie bellen. Normaal gesproken belt u 0900-8844, maar als u een jongere op heterdaad betrapt, dan graag 112 bellen. Uw wijkagent Voor meer informatie over criminele jeugd kunt u terecht bij uw wijkagent. Via www.politie.nl vindt u uw wijkagent.

Samen zingen op Walcheren tijdens de zomer VLISSINGEN - Traditioneel zullen ook dit jaar tijdens de drukste vakantieweken weer een aantal zomerzang avonden worden georganiseerd door Omnis Cantare. De organisatie hoopt zo aan de vakantiegangers en bewoners van Walcheren een fijne en zinvolle avond te kunnen bieden.

Zwemmen kan het beste in water dat de Provincie Zeeland hiervoor aanwijst.

DOOR BRITTA JANSSEN Mens en dier kunnen volgens Scheldestromen het beste zwemmen in door de Provincie Zeeland aangewezen zwemwaterlocaties in de Noordzee, Oosterschelde, Westerschelde, Veerse Meer en de binnenwateren Braakman en Vogelkreek in Zeeuws-Vlaanderen. Melden Het waterschap verzoekt mensen oppervlaktewater met een rare kleur of geur

FOTO LAAT ZEELAND ZIEN/FELICE BUONADONNA

telefonisch te melden via 088-2461000. Zwemmen, maar bijvoorbeeld ook vissen, ontraadt het waterschap in deze gevallen. ‘Mensen die in aanraking komen met dit water adviseren we normale hygiëne toe te passen, zoals handen wassen.’ Meten Als waterkwaliteitsbeheerder voor oppervlaktewater, heeft het schap een uitgebreid programma om de waterkwaliteit in de gaten te houden. ‘Naast medewerkers die op de waterkwaliteit letten, houden

we ook steekproeven voor een algemeen beeld.’ Het waterschap meet onder meer op verontreinigende stoffen en ziekteverwekkende bacteriën. ‘Om een beeld te krijgen van de algemene waterkwaliteit onderzoeken we jaarlijks ongeveer 150 meetpunten. Hiervan onderzoeken we er veertig maandelijks. Dit zijn onder meer de locaties bij de belangrijkste gemalen en grenswateren. Daarnaast bestaan er aparte meetprogramma’s voor zwemwaterlocaties, waterbodems, bestrijdingsmiddelen en stadswateren.

Middelburgs college beantwoordt vragen LPM

‘Veiligheid niet in geding bij bouwput’ MIDDELBURG - Er is geen sprake geweest van een gevaarlijke situatie bij de bouwput. Dat stelde het Middelburgse college van burgemeester en wethouders vorige week naar aanleiding van vragen van de LPM-gemeenteraadsfractie. Zij wilde meer weten over de gang van zaken rondom de mislukte plannen voor de bouw van een theater met parkeergarage in de Middelburgse binnenstad. DOOR BRITTA JANSSEN Ten tijde van de bouwplannen heeft de gemeente Middelburg geen risicoanalyse laten opstellen, beantwoordden b&w een andere vraag. ‘In die tijd was dat geen gemeengoed. Mobilis was een specialist op het gebied van civiele en infrastructurele bouwwerken en had dus alle risico’s moeten inventariseren en hiermee rekening moeten houden bij de uitvoering van haar werkzaamheden. Van alle betrokken partijen was Mobilis bij uitstek de partij om kritisch te zijn op het ontwerp en de uitvoering zorgvuldig ter hand te nemen.’ Afzien De gemeenteraad moet volgens de Lokale Partij Middelburg bepalen of zij volledig is geïnformeerd. ‘En wie in welke mate verantwoordelijk is voor het ontstaan en de bestendiging van de bouwput’, aldus LPMfractievoorzitter Piet Kraan. Daarom stelde hij vragen.

Om over deze ‘complexe materie’ te kunnen beslissen, wil de partij meer stukken ter inzage krijgen. Die zeggen b&w in haar antwoorden toe. Kraan wilde ook van het college weten of in haar ogen technisch herstel van de bouwput goed mogelijk was. Ze zei hierover dat de gemeente op basis van rapporten van een adviesbureau ‘in technische zin’ uitging van herstel. ‘Dat was mogelijk met een voorzetwand.’ De partij vroeg naar de argumenten die een rol speelden bij het afblazen van de bouw aan de Zuidsingel. ‘Het college heeft de gemeenteraad in september 2005 voorstellen gedaan naar aanleiding van de ontstane situatie. De raad besloot op 5 september 2005 te kiezen voor een optie die niet door het college was voorgesteld; namelijk afzien van de bouw van een Atheater aan de Zuidsingel.’ Bewust In 2003 sloot de gemeente een overeen-

komst met Mobilis voor de bouw van het theater. Ze koos voor een zogenaamde ‘Berlinerwand’, een boorpalenconstructie. De fractie vroeg naar de alternatieven voor en risico’s van deze constructie en of de gemeente daarop gewezen is. Het college stelde dat deze keuze bewust gemaakt is. ‘De keuze voor een type wand wordt mede bepaald door de technische mogelijkheden.’ In de oorspronkelijk plannen was een vier lagen tellende parkeergarage voorzien voor vierhonderd auto’s. In het proces is het aantal lagen en de capaciteit van de garage langzaam verminderd tot tweeenhalve verdieping. ‘Welke afwegingen hieraan ten grondslag lagen, is niet vastgelegd.’ In het archief zijn volgens b&w stukken teruggevonden over de verschillende soorten toe te passen wanden. ‘Hieruit kunnen we afleiden dat het ontwerpteam heeft gekeken naar de technische risico’s, kosten en uitvoeringsduur.’ PAGINA 6

Deze avonden beginnen allen om 20.00 uur en zullen ca 1.5 uur duren er wordt geen entree gevraagd. Er wordt gezongen uit een door de organisatie samengestelde bundel, waarin zijn opgenomen Psalmen (zowel ritmisch als niet ritmisch), Geestelijke en Vaderlandse liederen. Iedere aanwezige krijgt de gelegenheid om een lied uit deze bundel op te geven. Kortom een avond voor het hele gezin. De avonden worden traditioneel afgesloten met het samen zingen van

het kindergebed en tussentijds wordt er gecollecteerd. Omnis Cantare zamelt dit jaar gelden in voor de Familie Zandee, die werkzaam zijn op Curaçao in het kinderdorp Hebron. De volgende avonden, waarvoor wij u van harte uitnodigen zijn gepland op: woensdag 7 augustus Dorpskerk Aagtekerke organist Jacco Goud; zaterdag 10 augustus Odulphuskerk te Meliskerke organist Harrie Roubos; woensdag 14 augustus Dorpskerk Aagtekerke organist Harm Nieuwenhuijse, dwarsfluit Aleida Nieuwenhuijse-Stouten; zaterdag 24 augustus Odulphuskerk te Meliskerke organist Martijn Kooijman. Tijdens onze avonden zal er bij de uitgang een verkooptafel staan van Omnis Cantare. Informatie over doel en organisatie: www.familiezandeeoverzee.nl; www.omnis-cantare.nl

Terre des Hommes dorpentocht

Afwisselend als het landschap VLISSINGEN - Kunstroutes, wie heeft er nog niet van gehoord? Misschien moet ik vragen: Wie heeft er nog nooit eens aan deel genomen? Voor elke plaats, elke streek die zich wil promoten, lijkt het een prima middel om bezoekers te trekken: mensen van eigen bodem en van verder weg. Allen hiphoppen van de ene plek naar de andere. Schilderijen hier, beelden daar, keramiek ginds en kunst overal. Het moest er een keer van komen. Een kunstroute in het kader van de dorpentocht. Op 6 augustus kunt u hem weer fietsen (we schrijven inmiddels de 17e editie), een tocht van 57 km langs 11 stempelposten die u weer leidt langs nog onbekende plekjes op Walcheren. In het routeboekje vindt u alle informatie. De opbrengst is bestemd voor het project Cambodian Women Crisis Centre: hulp aan meisjes en vrouwen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld en discriminatie. Routeboekjes zijn verkrijgbaar op de stempelposten en vooraf bij de plaatselijke VVV, de Touristshop bij de Drvkkery en in de Terre des Hommes winkel te Middelburg (Geerepassage 12). Zie ook www.tdhmiddelburg.nl. De deelnemers kunnen bij elke stempelpost beginnen. Bij de laatste stempelpost krijgen ze hun laatste stempel en de medaille. Het stempelen gebeurt door leden van goede-doelen-organisaties, die tevens aandacht vragen voor hun eigen activiteiten. Overzicht van de stempelposten/startplaatsen: Middelburg 1 (Galerie ‘T’, Turfkaai 25); Nieuw- en Sint Joosland (Theater De Wegwijzer, Molenweg 25); Ritthem (Fietscafé/ Dorpshuis, Dorpstraat 22/24); t Oost-Souburg (Kerk ‘de openhaven’, Oranjeplein 2); Vlissingen (Panorama Walcheren, Hellingbaan/Houtkade); Koudekerke (Sint-Anthonijshoek, Vlissingsestraat 3); Biggekerke (Minicamping Het Berghof, Bergweg 3); Zoutelande (Minicamping Houtenburg, Houtenburgseweg 11); Aagtekerke (Molen van Aagtekerke, Molenweg 3); Grijpskerke (Warstaal, Schuitvlotstraat 6); Middelburg 2 (‘t Hof Welgelegen, Noordweg 402). Alle informatie staat ook op de website www.dorpentocht-walcheren.nl en zo nodig kunt u ook terecht bij de heer K. Coppoolse, 0118-591947.


BLAUW GERUITE KIEL

NIEUWS- EN INFORMATIEPAGINA VOOR DE INWONERS VAN GEMEENTE VLISSINGEN EN OMSTREKEN

Woensdag 24 juli 2013 Redactie: afdeling Communicatie postbus 3000, 4380 GV Vlissingen telefoon: (0118) 487000 communicatie@vlissingen.nl www.vlissingen.nl Fotografie: gemeente Vlissingen, tenzij anders vermeld

VLISSINGEN, STAD AAN ZEE

AANPAK TEGEN DIEFSTAL SCOOTERS, BROM- EN SNORFIETSEN

FIETSEN AAN ZEE Is het al even geleden dat u heeft gefietst? Of zou u best fietstochten willen maken, maar bent u alleen? Dan biedt Vlissingen in beweging, in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland en SportZeeland, u de kans dit weer op te pakken. In augustus wordt er iedere zondag om 11.15 uur (verzamelpunt Kanovijver) een andere fietstocht georganiseerd met begeleiding voor volwassenen en senioren.

Op de eerste zondag is er ook de mogelijkheid om uw fiets te laten afstellen, tips te krijgen over veiligheid en een testronde te fietsen in de Zware Plaatwerkerij. U wordt daar om 10.00 uur verwacht. Om 11.00 uur vertrekt de begeleider van de fietstocht richting de kanovijver voor de fietstocht. Meer informatie staat op onderstaande website. www.vlissingeninbeweging.nl

De Walcherse gemeenten en de politie gaan zich gezamenlijk inzetten om het stelen van scooters, brom- en snorfietsen tegen te gaan en de pakkans van de daders te vergroten. In de periode 2010-2012 is het aantal aangiften van diefstal van deze vervoersmiddelen op Walcheren met ruim 70% gestegen (van 103 naar 184 aangiften). Gemeenten en politie gaan op verschillende terreinen aan de slag om diefstal van scooters, bromen snorfietsen tegen te gaan. Zo opent de politie een meldpunt. Dit naar aanleiding van een analyse die beide partijen hebben gemaakt van de diefstallen begaan in 2012. Hieruit blijkt dat het merendeel van de gestolen voertuigen niet of enkel op slot stonden met het stuurslot en gestolen werden rondom het huis en de openbare weg. Meldpunt Gemeenten en politie doen een oproep aan alle burgers om te melden op welke locaties veel eigenaren van scooters, brom- en snorfietsen bij elkaar komen om te sleutelen aan deze vervoersmiddelen. Daarom opent de politie het e-mail meldpunt ‘Meldpunt.BromSnorfiets@zeeland.politie.nl’.

Pitbikes De politie ontvangt regelmatig klachten van inwoners over overlast van zogenaamde pitbikes. Pitbikes zijn kleine crossmotors. Aan deze pitbikes wordt vaak gesleuteld op dezelfde plekken waar ook aan scooters, brom- en snorfietsen wordt gesleuteld. Ook voor het melden van locaties van deze plekken of overlast van pitbikes kan het bovenstaande meldpunt worden gebruikt. Gebruik ketting of beugelslot Naast de inzet van gemeenten en politie kunnen eigenaren ook een bijdrage leveren door het voertuig niet enkel met het stuurslot op slot te zetten. Deze sloten blijken erg makkelijk open te breken te zijn. Het advies is om een ketting of beugelslot te gebruiken en deze aan een vast punt, bijvoorbeeld een lantaarnpaal, vast te maken. Dit maakt het voor een dief een stuk moeilijker om het voertuig te stelen.

VLISSINGEN MARITIEM Het College van B&W heeft 8 juli 2013 akkoord gegeven voor het opstarten van het vergunningtraject voor de realisatie van een tijdelijke jachthaven in het Dok en een locatie voor de Timmerfabriek in het Kanaal door Walcheren. Helaas is het niet gelukt om dit al voor de zomer te realiseren. Als VVD betreuren we deze vertraging, maar het is nu eenmaal zo dat alle noodzakelijke juridische procedures eerst doorlopen moeten worden. Professor mr. Pieter van Vollenhoven opent zaterdag 24 augustus 2013 het Dokje van Perry. Dat gebeurt tijdens Sail de Ruyter (22 augustus t/m 25 augustus). Tall ships, windjammers, motorschepen en oude zeilschepen blijven fascineren. Ook is het de bedoeling dat de gerestaureerde kazematten onder het Keizersbolwerk opengesteld worden, maar dan mag het niet tegenzitten met de restauratie. En natuurlijk is de jubilerende Koninklijke Marine aanwezig met schepen en demonstraties. Als politiek houden we vakantie, want in Vlissingen is van alles te doen! Marianne Reinders-Stijnman, fractievoorzitter VVD Tel. 0118-461152, e-mail: klreinders@zeelandnet.nl www.vvdvlissingen.nl

BEKENDMAKINGEN Ingediende aanvragen voor een omgevingsvergunning: Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen: 1. bouwen 4 bedrijfsunits 1ste binnenhavenweg (12-04-2013) 2. uitbreiden woning Jan de Priesterstraat 17 (16-07-2013) De publicatie van de ingediende aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen

deze aanvragen kunnen geen bezwaarschriften worden ingediend. Het is mogelijk dat de tekeningen, waarop de vergunning wordt verleend, afwijken van de ingediende aanvraag. Kennisgeving beschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) Reguliere procedure: Verleende omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij de volgende

KIJKDAG VERLOREN EN GEVONDEN FIETSEN Zaterdag 27 juli 2013 tussen 10:00 en 11:00 uur kunt u op de locatie Poortersweg 27 te Vlissingen komen kijken of uw vermiste fiets gevonden en hier aanwezig is. Medewerkers van Orionis Walcheren begeleiden u hierbij. Let u op: fietsen worden alleen meegegeven op vertoon van het bewijs van aangifte, de fietssleutel en een geldig legitimatiebewijs.

www.orioniswalcheren.nl

MARITIEME GESCHIEDENIS VAN VLISSINGEN – DEEL 3 In 1904-1906 werd in Vlissingen door De Schelde de eerste Nederlandse onderzeeër Luctor et Emergo (de latere O1) gebouwd. De directie had grootse exportplannen, onder meer richting Denemarken, maar ook België werd als een potentiële klant gezien. Een stroom van brieven ging richting de overkant, maar helaas. Alle inspanningen ten spijt, de Belgen hadden geen interesse in een onderzeeër. Sterker

nog, men ging zelfs niet in op een uitnodiging om te komen kijken tijdens de bouw. Tot op de dag van vandaag heeft de Belgische marine nooit een onderzeeër in dienst gehad.

omgevingsvergunningen hebben verleend: 1. plaatsen kunstwerk ter hoogte van Bellamypark 3 en 5 (15-07-2013) 2. uitbreiden woning Willem Alexanderstraat 23 (16-07-2013) 3. uitbreiden fitnessruimte en plaatsen betonplaat t.b.v. luchtbehandelingskasten Sportweg 2 (16-07-2013) 4. bouwen lunchroom met productieruimte Prins Hendrikweg 6-8 (16-072013) 5. uitbreiden woning Zeewijksingel 27 (18-07-2013) 6. uitbreiden woning (plaatsen dakopbouw) Rietkraag 31 (18-07-2013) 7. plaatsen reclame-uiting tegen zuidgevel Duitslandweg 7 (18-07-2013)

industrie- en railverkeerslawaai ingevolge de Wet geluidhinder. Dit besluit heeft betrekking op het realiseren van onderwijsgebouwen en bedrijfswoningen binnen het plangebied Kenniswerf West te Vlissingen. Het op dit plangebied betrekking hebbende bestemmingsplan, waarin deze geluidsonderzoeken zijn opgenomen, heeft in ontwerp ter visie gelegen. Ook het ontwerpbesluit hogere waarden heeft ter visie gelegen. In dat kader zijn geen zienswijzen ingediend.

Bezwaar Bij de hierboven genoemde besluiten kunnen belangen van derden betrokken zijn. (Derden) belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de tussen haakjes staande datum een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van Vlissingen, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Het maken van bezwaar schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende, die bezwaar heeft gemaakt, de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd. Welstandscommissie De welstandscommissie vergadert donderdag 30 juli 2013. U kunt de behandelde plannen vanaf dinsdag voorafgaand aan de vergadering, raadplegen op www. vlissingen.nl/welstandscommissie. De agenda is dan ook in te zien in het stadhuis, Paul Krugerstraat 1. Wet geluidhinder Burgemeester en wethouders van Vlissingen hebben besloten tot het vaststellen van hogere waarden wegverkeers-,

In aanloop naar Sail de Ruyter schrijven medewerkers van het gemeentearchief elke week een stukje over de maritieme geschiedenis van Vlissingen.

Inzage Het definitieve besluit en alle bijbehorende stukken liggen van 25 juli 2013 t/m 5 september 2013 ter inzage in de centrale hal van het stadhuis, Paul Krugerstraat 1. Desgewenst wordt een mondelinge toelichting gegeven op de voornoemde stukken. Informatie kunt u verkrijgen bij de heer L. Busé, tel 0118-487417. Beroep Gedurende de hiervoor genoemde periode kunnen belanghebbenden beroep instellen bij de Raad van State. Geen beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten, dat hij naar aanleiding van het ontwerpbesluit geen zienswijze naar voren heeft gebracht. Het beroepsschrift dient te worden gericht aan de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Vangnetregeling zwemvaardigheid Het college van burgemeester en wethouders van Vlissingen maakt bekend dat zij in haar vergadering van 25 juni 2013 de vangnetregeling zwemvaardigheid heeft vastgesteld. Met ingang van schooljaar 2013-2014 stopt het schoolzwemmen voor het regulier basisonderwijs. Met de vangnetregeling zwemvaardigheid is er een financiële voorziening getroffen voor ouders die vanuit financiële omstandigheden niet in staat zijn om de kosten van het leszwemmen voor hun kinderen te betalen. Deze voorziening gaat in per 1 augustus 2013. De regeling ligt vanaf heden koste-

MIDZOMERNACHTMARKT OP BOULEVARDS Vrijdag 2 augustus 2013 vindt vanaf 20.00 uur voor de 30ste keer de Midzomernachtmarkt plaats op de boulevards Evertsen en Bankert. Op de markt staan ruim 400 kramen. Traditiegetrouw sluit de Midzomernachtmarkt om 00.30 uur af met een vuurwerkspektakel dat vanaf een ponton op de Westerschelde wordt afgestoken.

Verkeersmaatregelen Op vrijdag 2 augustus 2013 zijn de boulevards Evertsen, Bankert en De Ruyter afgesloten voor het verkeer van 12.00 tot 01.30 uur. De oprit Coosje Buskenstraat wordt vanaf 12.00 uur afgesloten voor alle verkeer. Vanaf 18.00 uur wordt op de Kenau Hasselaarstraat eenrichtingsverkeer ingesteld. Inrijden is dan alleen mogelijk via de Spuikomweg. De markt wordt zaterdag 6 augustus 2011 ’s morgens vanaf 07.00 uur afgebroken.

www.midzomernachtmarkt.nl loos ter inzage in het stadhuis. Tegen het betalen van een legesvergoeding kan een afschrift van de regeling worden verkregen. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de gemeente Vlissingen, tel. 0118-487000. Vertrokken naar onbekende bestemming Uit onderzoek van de afdeling Publiekszaken is gebleken dat onderstaande personen niet meer wonen op het adres waar zij volgens de gemeentelijke basisadministratie staan ingeschreven. Het college heeft besloten de bijhouding van de persoonlijsten van deze personen op te schorten. Dit betekent dat zij daardoor formeel niet meer op dat adres staan ingeschreven. Bloemenlaan 30 R. de Koning, geb.13-01-1981 Boulevard de Ruijter 348 A. Riera Jane, geb. 07-07-1979 Breewaterstraat 14 I.N. Erkenov, geb. 23-02-1959 Bloemenlaan 182 R.J. Sygit, geb. 03-01-1969 Doctor Ottestraat 4 P.J. de Almeida Lopes Vaz, geb. 29-01-1974 P.J. Gutierrez Vaz, geb. 12-11-2004 Henrikstraat 12 H.R.D. Dipadinaja, geb. 23-09-1967 P.J. Harijgens, geb.17-06-1966 Margrietenlaan 40 M. Monteiro, geb. 04-03-1984 Lees verder op de volgende pagina


VERVOLG BEKENDMAKINGEN Paul Krugerstraat 211 P.M. Santos Fortes De Gouveia Carrilho, geb. 07-10-1966 Prins Hendrikstraat 45

J. Unawekla, geb. 15-01-1963 Rijsenburg 17 R.J. Tjon Sien Fat, geb. 13-12-1967 Scherminkelstraat 30 F.H. Alves de Piedade Goncalves Reis, geb. 17-01-1984 I. Azahafe, geb. 15-08-1990 S. Lammens, geb. 13-01-1992

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen dit besluit bezwaar maken bij het college. De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift is zes weken en vangt aan 1 dag na de datum van deze publicatie. Het ondertekende bezwaarschrift moet bevatten de naam en het adres van de

Zeeuwse Bibliotheek is een prachtig boek rijker

Schenking waardevolle boekband.

VLISSINGEN - De Zeeuwse Bibliotheek heeft een bijzondere schenking gekregen. Het is een zeer rijk versierde Zeeuwse waaierband, een boekband uit het begin van de 18e eeuw, met daarin gebonden katernen van perkament en papier. De handgeschreven notities bevatten informatie over de leden van de Zeeuwse familie Radaeus uit de periode 1633 tot en met 1754. De Zeeuwse boekband werd kortgeleden geveild bij het Zeeuws Veilinghuis te Middelburg en is gerestaureerd door Boek- en papierrestauratie Marijn de Valk te Nieuwen Sint-Joosland. Het boek is overgedragen aan de Zeeuwse Bibliotheek door een echtpaar uit Zeeland, dat anoniem wil blijven. Herma Hofmeijer, directeur a.i.: “We zijn blij dat, in deze moeilijke tijden, particulieren in het gat springen dat door overheden is getrokken. Zelf zouden we, met de bezuinigingen voor ogen, een dergelijke band niet hebben kunnen aankopen. Nu kan het toch in Zeeland blijven”. Het waardevolle boek, onderdeel van het Zeeuwse culturele erfgoed, blijft door deze schenking voor Zeeland behouden. Het

wordt voor altijd bewaard in de collectie van de Zeeuwse Bibliotheek en is tot en met zaterdag 3 augustus 2013 voor iedereen te bezichtigen in het Zeelandpaviljoen (eerste verdieping) tijdens de openingstijden van de bibliotheek aan de Kousteensedijk in Middelburg. De prachtig gerestaureerde boekband is opvallend fraai versierd, zowel de voor- als de achterkant, met goudgestempelde motieven van bloemen, vogels en twee medaillons met daarin een man en een vrouw en de teksten: ‘Geslagt rekening van Johannes Radaeus anno 1638’ en ‘Adriana Rolle en Anna Wilhelmii anno 1648’. Wetenschappelijk onderzoek naar in Nederlandse bibliotheken aanwezige bijzondere boekbanden en de daarop gebruikte stempelmotieven wijst uit dat deze band is gemaakt door de ‘Eerste Luctorbinderij’ in Middelburg. De binderij heeft deze naam te danken aan een boekband van die binderij met de tekst ‘Luctor et Emergo’. Het geschonken boekmanuscript is ca. 1700 in Middelburg vervaardigd. In de collectie van de Zeeuwse Bibliotheek en de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag zijn enkele andere voorbeelden van deze

binderij aanwezig. Het nieuw verworven exemplaar echter, is uniek door de combinatie van stempelmotieven, waarbij het vakmanschap van de Middelburgse binderij duidelijk te herkennen is. Het is een typische stijl die heel zelden in Nederland is gebruikt. Bovendien leveren de gebruikte stempels op de boekband nieuwe informatie op over de goudstempeling op Middelburgse boekbanden. Maar niet alleen de buitenkant van het boek is waardevol, ook de inhoud is zeer interessant. Het manuscript met gegevens over de familie Radaeus was voor hun verwanten zo bijzonder dat zij destijds de opdracht hebben gegeven om het te verfraaien met een luxe boekband. Johannes Radaeus (1638-1712) werd in 1658 klerk bij de Admiraliteit van Zeeland. Het jaar in de medaillon op de voorkant van de boekband is zijn geboortejaar. In 1661 trouwde hij met Adriana Rolle. Het jaar 1648 staat voor het geboortejaar van zijn tweede vrouw Anna Wilhelmii. Het manuscript is via schenking en vererving terecht gekomen bij A.W. van Reigersberg Versluys te Oostkapelle, deze naam staat voor in het boek geschreven, en later bij de familie Storm van ’s Gravesande.

indiener, de datum en een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt. Ook moet de bezwaarmaker gemotiveerd aangeven waarom hij of zij het niet eens is met het besluit. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan burgemeester en wethouders van Vlissingen, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen.

Vlissingen, 24 juli 2013 B&W Vlissingen Postbus 3000 4380 GV Vlissingen

Exposities Expositie in St. Jacobskerk: Sinds 2010 wordt gewerkt aan de realisatie van Panorama Walcheren. Dit is een zeer omvangrijk project; het omvat naast een panorama over Walcheren vanaf een hoog punt in het centrum, een acht-tal half-panorama’s met een gezicht op de kust vanaf zee gezien. Op dit moment zijn al vier van deze imposante half-panorama’s gereed en te bezichtigen, zie panoramawalcheren.nl (dit betreft: zicht op de Boulevard van Vlissingen, de oude haven Vlissingen, de industriehaven en de Vissershaven van Veere). Een expositie van dit eigen werk is bijeengebracht in de St. Jacobskerk in Vlissingen en loopt t/m zaterdag 17 augustus. De toegang tot kerk en expositie is gratis. Expositie olieverf schilderijen Jan de Visser: Jan de Visser is een veelzijdig en artistiek mens. Al in zijn jonge jaren was hij aan het tekenen. Zo tekende hij op school eens een reiger. Deze was zo goed geslaagd dat deze tekening ingelijst een plaats in de kamer kreeg. Door de inundatie is dit werk toen verloren gegaan. Echt tekenen is Jan gaan doen vanaf zijn 18e jaar, pentekeningen van veelal oude gebouwen. Op 45 jarige leeftijd is Jan begonnen met het schilderen van olieverf schilderijen. In die tijd volgde hij schilderlessen in Oost Souburg. In die tijd had Jan de tijd hiervoor omdat hij was afgekeurd. Jaren is hij bezig geweest toen hij besloot te stoppen. Na het overlijden van zijn vrouw besloot Jan de penseel weer op te pakken en maakt hij prachtige schilderijen. Landschappen, dieren, planten alles. Inmiddels is zijn werk zo omvangrijk dat hij graag zijn werk wil delen met het publiek. Aangezien het (vernieuwde) dorpshuis in Ritthem zo breed mogelijk een podium wil zijn voor alle vormen van culturele activiteiten, wordt er een deel van zijn werk tentoongesteld in het Dorpshuis. Er zijn ook schilderijen te koop. Voor informatie hierover kunt u contact opnemen met de beheerder

van het Dorpshuis. Dorpshuis/fietscafé, Dorpsstraat 22, 4389 TP Ritthem, tel. 0118461905 / 06-10313789, positievo@yahoo. nl. Expositie t/m 17 augustus. Nieuwe expositie en kunstenaarsfilmpjes: In de expositieruimten van de Willem3 is t/m 11 augustus de tentoonstelling ‘EVA ontbloot’ te zien. Het is de tweede tentoonstelling uit een reeks, die is gebaseerd op het scheppingsverhaal. Het gaat hierbij niet om het geloof, waarin (on)schuld of zondeval centraal staat, maar om een bijzondere kijk op het vrouwelijk naakt en haar rol binnen de hedendaagse kunst. Met werk van o.a. Hinke Schreuders, Thom Puckey, Elisabet Stienstra, Lotte van Lieshout, Martin C de Waal, Lidy Jacobs, Marie Louise Elshout, Hester Scheurwater, Inge Aanstoot, Daniëlle Luinge. Tevens zijn er 17 kunstenaarsfilmpjes te zien van TheOneMinutes van het Sandberg Instituut Amsterdam. TheOneMinutes bestaan al sinds 1998. Ze hebben een enorme verzameling filmpjes, die precies 1 minuut duren en hun collectie groeit nog steeds. Elke maand komt er een serie van 24 filmpjes uit op dvd. De Cultuurwerf toont deze al enige jaren in de Willem3. Cultuurwerf/Expositieruimte WILLEM3, Oranjestraat 4, Vlissingen. Openingtijden: donderdag t/m zonderdag 13.00-17.00 uur. www.cultuurwerf.nl Expositie keramiek en sieraden: Mooie expositie van handgevormde keramiek van Liesbeth Mullemeister uit Koudekerke. Talrijke onderwerpen komen aan bod in atelier Zeeuws-Genieten. Zoals bijzondere nestkastjes, bloemen, handtassen en schoenen in keramiek. Ook zijn er sieraden van Mieke Meijer en olieverven van Adrie de Jager te bewonderen. Iedere laatste zondag van de maand Open Atelier (11.00-17.00u). Verder iedere vrijdag, zaterdag en zondag geopend; t/m 31 augustus (indien aanwezig); www. zeeuws-genieten.weebly.com

IK GA OP VAKANTIE EN NEEM MEE... BRENG HALDERBERGE INIK BEELD! Maak een foto van jezelf of jevan reisgenoot met de Bodeuop vakantiebeIedere eerste woensdag de maand vindt dejouw maandwinnaar stemming en win mooie prijzen! Stuur deze foto naar:foto foto@internetbode.nl Beeld’ van de gemeente Halderberge. Deze wint een VVV Ir Vermeld bij je inzending ook je naam,een waarrondvlucht je de foto hebt gemaakt en automatisch kans op deeven jaarprijs: van 30 minute waar je zelf vandaan komt. Seppe. Meer informatie en het deelnameformulier u op2013 ww Inzenden kan t/m 14 vindt augustus

...De Bode in Stadt Prüm

Voor Vlissingse vrouwen tussen de 50 en 75 jaar

Bevolkingsonderzoek borstkanker tot december VLISSINGEN - Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar in de gemeente Vlissingen kunnen tot half december deelnemen aan het tweejaarlijkse bevolkingsonderzoek borstkanker. DOOR BRITTA JANSSEN Het mobiele onderzoekscentrum van het Bevolkingsonderzoek Zuid-West staat op het parkeerterrein van het Baskensburgplein 2 in Vlissingen. Ruim zevenduizend vrouwen uit Vlissingen worden uitgenodigd om hier foto’s van beide borsten te laten maken. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig. ‘Het doel van dit bevolkingsonderzoek is het zo vroeg mogelijk opsporen van afwijkingen die kunnen wijzen op borstkanker’, laat het onderzoeksbureau in een persbericht weten. ‘Vroege ontdekking van borstkanker ver-

groot de kans op genezing en maakt vaak een minder ingrijpende behandeling mogelijk.’ Maar het onderzoek is wel een momentopname en geeft geen volledige garantie dat iemand niet ziek is, benadrukt het bureau. ‘Als vrouwen klachten hebben aan hun borsten, wordt hen aangeraden niet op het bevolkingsonderzoek te wachten, maar meteen naar de huisarts te gaan.’ Meer informatie Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker is te vinden op www.bevolkingsonderzoekzuid-west.nl. PAGINA 8

De Bode is deze week aanbelandt in de Duitse Stadt Prüm in de Eifel, waar hondje Jack samen met zijn baasjes André de Meulder en Gerda Wijnings uit Woensdrecht op vakantie is. “Ik ben er zelf maar even bij gaan zitten zodat jullie een goeie indruk krijgen hoe ik het naar mijn zin had met mijn baasjes”, schrijft het vrolijke hondje. De kans is groot dat hij bij thuiskomst nog vrolijker wordt, want de leukste vakantiefoto’s worden beloond met mooie prijzen. Stuur daarom voor 14 augustus ook uw mooiste foto van de Bode op vakantie op naar foto@internetbode.nl.


PRRDIJEESL!

ON E É BO F : A C E RT NTE E S PR E N D AA ITE N U L S ERIE AAN RAD B R OM E DE Z

VOO

OT G RO M ET RAS TE R

LI U J 1 AG 3 R A D E D S A N O’S E P T O N N E W TE TA L S I Ë) E I G L T E AR ) IN B

1 ’S IDS R Y K E R E M TE UM OIC T RUI N V ( E IES L T H O R T ( M SE A ER RIK D K N K A E E D ERL V D A E D DE N N E BEK AT TRA S N E TO R S K E R K E I MEL

27%

goedkop er

9 Vruchten v an 1.3 nectar 19 Powerdrink 5 pakjes

1.

72 1.65 emmerzakken 0.

B LI JV E N D

VERLAAGD

16% goedk oper

v an 1.29 Snoep- v an 1.49

v an 1.49 ‘Ga mee als vakantievrijwilliger!’

v an 1.89 Pedaal- van 0.99

19 en drop1.25 Italiaanse 1. 1.39 pastasaus mixen

Melkbiscuits

gratis advertentie

‘Hoi ik ben Geert en ik ga al jaren mee met de vakantiereizen van het Nationaal Epilepsie Fonds. Deze vakanties zijn speciaal voor mensen met epilepsie die niet zelfstandig op reis kunnen. Vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar! Ga jij een week met ons mee?’ Meer informatie? Kijk op www.epilepsiefonds.nl of bel 030 63 440 63.

Vanaf zaterdag 27-07-2013

24" LED-TV met DVD Full HD LED-TV met ingebouwde mediaspeler.

Geert, deelnemer vakantiereizen

Postbus 270 - 3990 GB HOUTEN - giro 222111 - www.epilepsiefonds.nl

199.00

Mooiste lounge set

Wolfgang AT-AS40SE

Wildcamera Elke beweging wordt vastgelegd, zonder dat de camera onnodig aanstaat. Ook geschikt voor nachtopnames. 5 MP camera.

- 4" scherm - simlockvrij - Android 4.1 - 512 MB werkgeheugen - 4 GB - 5 MP camera

119.00

89.99

MaatGarant Tuinmeubelen: De Teak-specialist!

Vers & voordelig! Galia meloen Per stuk

34%

* Vanaf woensdag 24-07-2013

Komkommer Per stuk

goedkop er

v an 1.49

0.99

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 24-07-13 t/m dinsdag 30-07-13.

MaatGarant Tuin- en Loungemeubelen Middelburgsestraat 64 • 4371 ET Koudekerke T: 0118 - 551 444 • E: maatgarant@hetnet.nl

– BANKEN LOUNGESETS – TAFELS

/ Leveringen uit voorraad ng rgi ezo gratis thuisb

– TUINSETS – STOELEN

www.maatgarant.nl

36%

goedkop er

van 0.45

0.29

Altijd een Aldi in de buurt!

Goes, Molenplein 6 - Kapelle-Biezelinge, Hoofdstraat 15 - Middelburg, Euromarkt 8 Middelburg, Westerscheldeplein 2 - Oost-Souburg, Vlissingsestraat 1 Vlissingen, Glacisstraat 22c

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


Zomerbraderie Meliskerke tŽĞŶƐĚĂŐϯϭũƵůŝ

Feest in Meliskerke ƟũĚĞŶƐnjŽŵĞƌďƌĂĚĞƌŝĞ D>/^<Z< Ͳ /Ŷ DĞůŝƐŬĞƌŬĞ ŝƐ ŚĞƚ ŽƉ ϯϭ ũƵůŝ ǁĞĞƌ ŐĞnjĞůůŝŐŚĞŝĚ ƚƌŽĞĨ ƟũĚĞŶƐ ĚĞ njŽŵĞƌďƌĂĚĞƌŝĞ͘ Ğ dŽƌĞŶƐƚƌĂĂƚƐƚĂĂƚƌĚĞǀŽůŬƌĂĂŵƉũĞƐŵĞƚďŝũnjŽŶĚĞƌĞĞŶƐĐŚĞƌƉŐĞƉƌŝũƐĚĞĂƌƟŬĞůĞŶ͘ŶĚĂŶnjŝũŶĞƌ ŽŽŬŶŽŐĞĞŶŚĞůĞďŽĞůĂŶĚĞƌĞĂĐƟǀŝƚĞŝƚĞŶ͘ĞŵĞĞƐƚƐŵĂŬĞůŝũŬĞnjŝũŶĂůůĞƉƌŽĞǀĞƌŝũƚũĞƐĚŝĞŽŶĚĞƌŶĞŵĞƌƐ ĂĂŶďŝĞĚĞŶ͘͞ĂƚnjŝĞũĞŽƉŐĞĞŶĞŶŬĞůĞĂŶĚĞƌĞďƌĂĚĞƌŝĞ͕͟ďĞůŽŽŌĂƌůŽZŽƩĞǀĂŶĚĞŽƌŐĂŶŝƐĞƌĞŶĚĞ ŽŶĚĞƌŶĞŵĞƌƐǀĞƌĞŶŝŐŝŶŐ͘

WOENSDAG 31 juli 2013

OPEN DAG tijdens zomerbraderie Meliskerke 31 juli 2013 bij

Smederij Ido Matthijsse en in Hobbyloods Rapenburg demonstratie houtbewerking/ timmeren en autotechniek Rapenburgweg 12/14 4365 ND Meliskerke

sterk in schuifkasten op maat!

Z,/&&KdK ĞnjŽŵĞƌďƌĂĚĞƌŝĞDĞůŝƐŬĞƌŬĞǀŝŶĚƚƉůĂĂƚƐǀĂŶϭϯ͘ϬϬƚŽƚϮϭ͘ϬϬƵƵƌ͘,ĞƚŝƐĞĞŶĨĞƐƟũŶǀŽŽƌ ĚĞŚĞůĞĨĂŵŝůŝĞĞŶǀŝŶĚƚĚŝƚũĂĂƌǀŽŽƌĚĞnjĞƐĚĞŬĞĞƌƉůĂĂƚƐŽƉĚĞůĂĂƚƐƚĞǁŽĞŶƐĚĂŐǀĂŶũƵůŝ͘ De ondernemers uit het dorp laten zich van hun beste kant zien door hun specialiteiten aan ƚĞďŝĞĚĞŶŵĞƚďŝũnjŽŶĚĞƌĞĂĐƟĞƐ͘ŽnjŝũŶŽŶĚĞƌŵĞĞƌDĂƌŝĞŬĞ͛ƐůŽĞŵďŝŶĚĞƌŝũ͕/:ƐďŽĞƌĚĞƌŝũ Ğ<ŽĞŚŽŽƌŶĞŶ<ĂĂƐďŽĞƌĚĞƌŝũDĂƌŝĞŬĞƌŬĞǀĂŶĚĞƉĂƌƟũ͘͞ŶĞƌnjŝũŶŽŽŬŽŶĚĞƌŶĞŵĞƌƐǀĂŶ ďƵŝƚĞŶŚĞƚĚŽƌƉ͕͟ǀĞƌƚĞůƚZŽƩĞ͘͞ŝƚŬĞĞƌnjŝũŶĞƌϳϲƐƚĂŶĚŚŽƵĚĞƌƐ͘,ĞƚǁŽƌĚĞŶĞƌƐƚĞĞĚƐ ŵĞĞƌ͘͟ZŽƩĞ͕ĞŝŐĞŶĂĂƌǀĂŶZŽƩĞdƵŝŶŚŽƵƚ͕ƉĂŬƚƵŝƚŚĞƚĞĞŶďĂƌďĞĐƵĞĂĐƟĞ͘͞tĞǀĞƌnjŽƌŐĞŶ ĚĞŵŽŶƐƚƌĂƟĞƐŵĞƚŐĂƐďĂƌďĞĐƵĞƐĞŶǁĞůĂƚĞŶŵĞŶƐĞŶŽŽŬĞƚĞŶƉƌŽĞǀĞŶ͘͟ĂĂƌŶĂĂƐƚĚĞůĞŶ ďŝũǀŽŽƌďĞĞůĚĚĞƐůĂŐĞƌĞŶďĂŬŬĞƌŚĂƉũĞƐƵŝƚ͘ƌŝƐĚƵƐŐĞŶŽĞŐƚĞƐŵƵůůĞŶ͕ƐƚĞůƚZŽƩĞ͘tŝĞ ĚĂĂƌŶĂŶŽŐƚƌĞŬŚĞĞŌ͕ŬĂŶďŝũŚĞƚůŝǀĞǁŽŬŬĞŶǀĂŶƐŶĂĐŬďĂƌŚĞƚ>ŽŽĚƐũĞĞĞŶŐĞƌĞĐŚƚŬŽƉĞŶ͘ DĞŶƐĞŶŬƵŶŶĞŶŬŝĞnjĞŶƵŝƚǀĞƌƐĐŚŝůůĞŶĚĞŝŶŐƌĞĚŝģŶƚĞŶĞŶƐĂƵnjĞŶĞŶnjŽǁŽƌĚƚŚƵŶŵĂĂůƟũĚ vers bereid.

MINIKRAANVERHUUR KEES DE KLERK grondwerk, bestrating, riolering en drainage Minikranen 2.0 / 3.0 ton, rupsdumper, vacuumunit, hydraulische grondboor.

www.minikraanverhuurdeklerk.nl info@minikraanverhuurdeklerk.nl

0118 - 562874 / 06 - 25077488

Ambachten ŝǀĞƌƐĞĞĞƵǁƐĞĂŵďĂĐŚƚĞŶŵŽŐĞŶŽŽŬŶŝĞƚŽŶƚďƌĞŬĞŶŽƉĚĞnjŽŵĞƌďƌĂĚĞƌŝĞ͘ ͞ƌŝƐďŝũǀŽŽƌďĞĞůĚĞĞŶƟŶŐŝĞƚĞƌĞŶŵŽƐƚĞƌĚŵĂŬĞƌ͘͟ Tobbedansbaan ĂŶĚĞŬŝŶĚĞƌĞŶĚĞŶŬƚĚĞŽƌŐĂŶŝƐĂƟĞŽŽŬ͕ŐĞƚƵŝŐĞĂůůĞĂĐƟǀŝƚĞŝƚĞŶǀŽŽƌŚĞƚũĞƵŐĚŝŐĞƉƵͲ ďůŝĞŬ͘ŝũŬƵŶŶĞŶŐĞŶŝĞƚĞŶǀĂŶĞĞŶďĂůůŽŶŶĞŶĐůŽǁŶĞŶĞĞŶƐƚĞůƚůŽƉĞƌĞŶĚƵƌĨĂůƐŬƵŶŶĞŶ njŝĐŚŵĞƚŐĞǀĂĂƌǀŽŽƌĞĞŶŶĂƚƉĂŬƵŝƚůĞǀĞŶŽƉĞĞŶĞĐŚƚĞƚŽďďĞĚĂŶƐďĂĂŶ͘͞ĂƚǁŽƌĚƚĞĞŶ nat spektakel.” Publiektrekker ĂŶĚũĞƐĚŝĞĂůƌŽŶĚůŽƉĞŶĚŵƵnjŝĞŬŵĂŬĞŶnjŽƌŐĞŶǀŽŽƌŶŽŐŵĞĞƌƐĨĞĞƌ͛͘͞ƐǀŽŶĚƐƐƉĞĞůƚŽŵ ϭϵ͘ϬϬƵƵƌƐŚĂŶƚLJŬŽŽƌEĞƉƚƵŶƵƐĞŶŽŵϭϵ͘ϯϬƵƵƌŚĞďďĞŶǁĞŵĞƚƚƌŽŵƉĞƫ ƐƚZŝŬDŽůĞĞŶ echte publiekstrekker.”

Nog nooit was er zovee l keuz e, er is er beslis t ook één voor u bij! bij uw Ligier dealer:

-eigenwijs -trendy -comfortabel -zuinig -ruim

45

OCCASION Ligier X-TOO RS Optium DCI ͻ02-2010 ͻ9.500 km ͻzilver grijs metallic

Ligier X-TOO S DESIGN PROGRESS ͻ02-2011 ͻϭ9.800 km ͻgroen metallic

Rapenburgweg 1 - Meliskerke 0118-561748 / 06-13591348 Meer info en foto’s: www.garagefrancke.nl

8EHQWYDQKDUWHZHONRPLQ RQ]HZLQNHOYRRUHHQJH]HOOLJH 

High Tea ‘‡”„”ƒ†‡”‹‡‡Ž‹•‡”‡

ZZZPDULHNHVEORHPELQGHULMQO Erkend Installatiebedrijf

Meulmeester sanitair, centrale verwarming, gas, water, dakbedekking, loodgieters- en zinkwerk, houtgestookte cv-ketels en zonnecollectoren Jan Vaderstraat 7, 4365 BH Meliskerke Telefoon 0118 - 56 13 98 Fax 0118 - 56 62 14 info@installatiebedrijfmeulmeester.nl www.installatiebedrijfmeulmeester.nl


Zomerbraderie Meliskerke

WOENSDAG 31 juli 2013

Alles voor uw barbecue online en in onze showroom! Barbecues gratis gemonteerd & thuisbezorgd!

Torenstraat 33-35 - 4365 AD Meliskerke - info@barbecuezeeland.nl - T:+31(0)118-56 23 51

www.barbecuezeeland.nl

Ontwerp - Aanleg - Onderhoud - Bestrating â&#x20AC;&#x201C; Projectbegeleiding

Voor particulier, bedrijven en instellingen Kijk voor alle informatie op www.otgp.nl RenĂŠ Poppe Kruisweg 7, 4365 NM Meliskerke Tel. 06 23 57 05 71, E-mail: info@otgp.nl

Bezoek onze kraam of winkel tijdens de braderie. Zie voor onze aanbiedingen de rubriek kort bedrijvig. BOEKHANDEL DE BOEKENMOLEN Molenweg 1 in Meliskerke, 0118-562341 www.de-boekenmolen.nl Alleen dinsdagmiddag gesloten.

Â&#x2021;PRWRUHQ Â&#x2021;VFRRWHUV Â&#x2021;NOHGLQJ Â&#x2021;KHOPHQ

3HXJHRW.LVEHHNPYDQ .HHZD\+XUULFDQHNPYDQ $*05HWURNPYDQ 3ULM]HQH[FOXVLHIULMNODDUPDDNNRVWHQ PDDULQFOXVLHIJUDWLVEH]RUJLQJGRRUKHHO=HHODQG PHWXLW]RQGHULQJYDQ=HHXZV9ODDQGHUHQ

-DQ3RSSH0RWRSDUWV 'H=RPSHF 576HURRVNHUNH 7 ZZZSRSSHPRWRSDUWVQO

QX QX  QX 


Philippus Lansbergen in Middelburg

Sterrenwacht zwaait naar Saturnus

Afschaffing van de Slavernij: Een wereldwonder? MIDDELBURG - De afgelopen weken is uitvoerig stilgestaan bij de slavernij. Voor de afschaffing zelf was nauwelijks aandacht. Toch was die afschaffing een wonder van vooruitgang. Duizenden jaren geleden kwam slavernij al voor in Babylon, Egypte en Rome. Het speelde een belangrijke rol in alle grote godsdiensten en culturen. Men vond het even gewoon als daglicht.

MIDDELBURG - Tijdens de Zeeuwse Zonnige Zomeravond vrijdag hebben alle bezoekers en medewerkers van de Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen in Middelburg gezwaaid naar Saturnus. Ruimtevaartorganisatie NASA had daartoe vorige week opgeroepen, omdat ruimtesonde Cassini vrijdag een foto maakte vanaf de achterkant van de planeet, richting aarde. “Een historische foto, die ongetwijfeld overal te zien zal zijn”, zegt sterrenwachtvoorzitter Rijk-Jan Koppejan. “Het feit dat wij dan stonden te zwaaien, geeft extra kleur aan die opname.” FOTO KOEN DE BRUINE

Chef-kok kookt voor Voedselbank VLISSINGEN - De bekende Corjan Hoogerheide, chefkok bij het Veerse restaurant “In den Struyskelder”, heeft tijdens de uitdeling van voedselpakketten op vrijdagmorgen 19 juli de klanten van Voedselbank Walcheren - opnieuw - culinair verrast.

Verraste hij vorig jaar met een heerlijke vissoep, dit jaar trakteerde hij de klanten op Zeeuwse mosselen. De actie is mede mogelijk gemaakt door de bijdrage die deelnemers aan de door Corjan op maandag 15 juli in Veere georganiseerde “Dag van de Kok” moesten betalen.

Lezersfoto Monique Dusebout

Folkloristische dag bij Abdij

Zulke sociale patronen doorbreken is heel moeilijk. Toch is dat gebeurd. Na Denemarken, Groot Brittannië en Frankrijk was Nederland nummer vier en daarmee een van de eerste landen die de slavernij afschafte. Daarna volgde andere westerse landen. De islamitische landen sloten de rij. Hoe ging die afschaffing in zijn werk? Welke sociale, politieke en culturele factoren speelden een rol? Welke individuen en bewegingen waren de gangmakers? Welke invloed had de Franse Revolutie? Wat was de rol van de Kerk? Hoe belangrijk was het verzet van de slaven? Boeiende vragen waarop Mart-Jan de Jong en Yael Wodnitsky een antwoord proberen te geven in hun boek “Afschaffing van de slavernij.” Dat boek is onlangs verschenen bij uitgeverij Garant. Eerst wordt de slavernij in de Oudheid en de Middeleeuwen behandeld, met veel aandacht voor de slavernij in de Bijbel en de Koran. Door een foute interpretatie van het Bijbelverhaal over Noach en Cham dachten gelovigen vroeger dat de zwarte Afrikanen waren vervloekt tot slavernij. Veel plantage-eigenaren behandelden hun slaven zo slecht dat protesten niet konden uitblijven. De afschaffers moesten iedereen duidelijk maken dat negerslaven geen halve wilden waren, maar mensen met een hart en een ziel, en na hun bekering zelfs broeders en zusters in het geloof. Onder invloed van evangelische christenen ontstond in Engeland een massale volks-

beweging. Honderdduizenden mannen en vrouwen zetten hun handtekeningen onder petities. Ook suiker werd geboycot. In Frankrijk stonden de revolutionairen pal achter de leus van vrijheid, gelijkheid en broederschap. Daarom schaften zij de slavernij af, maar Napoleon voerde haar weer in. In Nederland gingen liberalen en protestanten apart acties voeren. Maar zij wilden hun doel juist bereiken zonder sociale onrust te veroorzaken. In de VS gaven de slavenstaten zich pas na een bloedige burgeroorlog gewonnen. Het boek sluit af met een poging tot een verklaring. Vele factoren leverden een bijdrage: de Verlichtingsfilosofen, de nieuwe kijk op het evangelie, en het bekend maken van de barbaarse behandeling van slaven aan een breed publiek. De campagne om de bevolking ervan bewust te maken dat slaven gevoelige mensen waren net als zij, werd geholpen door aangrijpende gedichten en boeken zoals De Negerhut van Oom Tom. Dat kweekte begrip voor hun verzet en hun vluchtpogingen. Van belang was ook dat de planters hun barbaarse straffen uitvoerden terwijl Europa zelf bezig was met een beschavingsproces. Dat begon te wringen, dus kregen de abolitionisten steeds meer aanhang. Ze boekten veel succes met nieuwe vormen van campagnevoeren. Dit hele complex van factoren leidde ertoe, dat de slavernij in de westerse wereld onwettig werd verklaard. Ondanks het tijdrekken van bepaalde politici en het verzet van de planters werd de afschaffing toch een feit, ook in tijden dat de koloniale landen de winsten van de slavenhandel en de plantages goed konden gebruiken. Mart-Jan de Jong is hoogleraar emeritus sociale wetenschappen van de Roosevelt Academy Middelburg en Universiteit Utrecht. Yael Wodnitsky studeerde af als bachelor aan de Roosevelt Academy.

VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL CDA’er zet vraagtekens bij situatie zoals in gemeente Borsele

Kamervragen anti-hagelkanonnen VLISSINGEN - Tweede Kamerlid voor het CDA Jaco Geurts heeft vorige week vragen gesteld aan staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu. Hij zegt het vreemd te vinden dat fruittelers lang moeten wachten op een vergunning voor het gebruik van een anti-hagelkanon. DOOR EUGÈNE DE KOK

MIDDELBURG - Ook afgelopen donderdag ontbrak het sjezen rijden niet tijdens de Folkloristische dag bij de Abdij in Middelburg. Veel aandacht gaat altijd uit naar de voorkant van de sjezen, maar de achterkant van de wagen is ook het aanschouwen waard. Vaak zijn hier prachtige bloemstukken te bewonderen, zoals lezer Monique Dusebout met deze foto laat zien. LEZERSFOTO MONIQUE DUSEBOUT PAGINA 12

Hij vindt het vooral raar, omdat er door een wetswijziging nu een juridische basis zou moeten zijn voor het gebruik van de anti-hagelkanonnen. CDA’er Jaco Geurts noemt in zijn vragen ‘de terughoudende vergunningsverleningssituatie’ in de gemeente Borsele als voorbeeld. Daar staat de maand juli in het teken van geluidsmetingen bij de negen anti-hagelkanonnen van fruittelers. “We weten dat ze te veel geluid maken, maar als we ze toch willen toestaan, moeten we weten hoeveel geluid ze maken”, zei wethouder Conny Miermans eerder over de metingen, die worden uitgevoerd door een akoestisch bureau. Als de decibellen bekend zijn, komt er een gezondheidsonderzoek om de gevolgen van het geluid in beeld te brengen. Weer aan de hand daarvan wordt bepaald welke maatregelen nodig zijn om de overlast te beperken. Als ook dat allemaal duidelijk is, besluit het college van burgemeester en wethouders of ze wel of geen vergunning geeft aan de fruitteler.

Geurts vindt het een vreemde situatie, die volgens hem niet in lijn is met eerdere opmerkingen van staatssecretaris Wilma Mansveld in de Tweede Kamer. Hij wil dat ze ‘een werkelijk passend en in de praktijk werkbaar maatwerkregime’ maakt. Dat zou de motie van Ger Koopmans en Janneke Snijder-Hazelhoff uit 2011 recht doen. De CDA’er en het VVD-lid probeerden toen via hun motie het gebruik van de anti-hagelkanonnen te legaliseren. Geurts wil ook dat de staatssecretaris gemeenten als Borsele adviseert hoe ze het gebruik van een schokgolfgenerator moeten motiveren. Tot slot vraagt hij of Mansveld richtlijnen wil maken waarin ‘expliciet een uitzondering wordt gemaakt voor de sporadische knal van een antihagelkanon’. Miermans zei begin juli dat ze verwacht dat het college in september of oktober alle aanvragen voor een vergunning, met alle onderzoeksresultaten, binnen heeft. Dan nemen burgemeester en wethouders per geval een beslissing. Dit jaar mogen de fruittelers geen gebruik maken van de anti-hagelkanonnen.


VACATURES

GEZOCHT bij autobedrijf Murre in Middelburg

Wasstraat en een Shop Medewerker

HEEFT U OF IEMAND UIT UW OMGEVING BRANDWONDEN?

Uw vacature in De Bode é n o p Z e e l a n d We r k t . n u

m/v 38 uur

-representatieve persoonlijkheid enthousiast/teamplayer/aanpakker zijn kernwoorden voor jou ervaring in de retail is een pre elektronische achtergrond is een pre 7 dagen per week beschikbaar Geen 9 tot 5 mentaliteit

Contact persoon: Dhr. E. de Ruijter. info@automurre.nl

Althoornweg 10 4337 WW Middelburg Tel: 0118-464644

Bo^rent Middelburg zoekt een

BALIEMEDEWERKER/ CHAUFFEUR Interesse?

www.borent.nl onder vacatures.

 Sta r Trek First C To bol ontac dly go where t Dan d n o u r f j i j one’s gone before je vas in t

Green White 

€ 24.50 p.p.

Wij helpen bij: Lotgenotencontact Voorlichting Belangenbehartiging Juridische zaken

 Aanvang 18.30 uur, Muziek tot 22.30 uur 27 juli, 3-10-24-31 augustus 

Trio Nuages met jazzy muziek uit de jaren ‘20-’50. Met tussendoor een avondvullend  diner met kleine gerechten 

Kijk voor meer informatie op www.brandwondenvereniging.nl

WESP IN DE NESTEN

het da

? gelijks wel te verdie pen leven van C (45

a , kank er)?! rla

 Buitenplaats Ipenoord Zaterdagavond Muziekavond 

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

 17 augustus ZIGEUNERMUZIEK Hotel Restaurant Green White Buitenplaats Ipenoord

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

Noordweg 43 4356 EB Oostkapelle

Reserveren: 0118 591223 info@greenwhite.nl

ACTION | HEMA | LUCARDI | MISS ETAM | NEW YORKER | PRIMERA | VVV / ANWB | XENOS

ZONDAG 28 JULI KOOPZONDAG! Winkels geopend van 13.00-17.00 uur de De volgen ag is: koopzond zondag us 25 august

Shoppen in muzikale zomerse sferen met optredens van band Rythmo Iedere laatste zondag van de maand is het koopzondag in de binnenstad van Vlissingen. De winkels zijn geopend van 13.00-17.00 uur. Winkelcentrum De Fonteyne is gelegen in het hart van de binnenstad van Vlissingen. U kunt parkeren in de gelijknamige parkeergarage. Graag tot ziens bij De Fonteyne!

www.defonteyne.nl


IK GA OP VAKANTIE EN NEEM MEE... BRENG HALDERBERGE IN IK BEELD! Iedereeen eerste vindt umet de maandwinnaar van de fotowedstrijd ‘Breng en Halderberge in Maak fotowoensdag van jezelfvan of de je maand reisgenoot de Bode op jouw vakantiebestemming win mooie Beeld’ Stuur van dedeze gemeente Halderberge. Deze foto wint een VVV Irischeque ter waarde van 25 euro en maakt prijzen! foto naar: foto@internetbode.nl automatisch kans op deook jaarprijs: een rondvlucht vande30foto minuten die mogelijk wordt je gemaakt door Airparc Vermeld bij je inzending even je naam, waar je hebt gemaakt en waar zelf vandaan komt. Inzenden kan t/m 14 augustus 2013 Seppe. Meer informatie en het deelnameformulier vindt u op www.halderberge.nl

...De Bode in Borssele

Winst voor Arjan Poleij en Timo de Jong VLISSINGEN - Terwijl zondag de mussen van het dak af vielen en de meeste mensen op het strand lagen, fietsten een paar renners van de Rabojeugd Theo Middelkamp een wedstrijd in het Belgische Putte-Kapelle. In categorie 5 reed Arjan Poleij uit Kruiningen in de tweede ronde weg uit de groep. Met ruime voorsprong kwam hij solo over de streep. Tristan Timmermans uit Yerseke sprintte naar een mooie derde plaats. In categorie 7 sprong Timo de Jong in de laatste ronde weg. Ook hij kwam solo over de finish. Een mooie verdienste met dit warme weer. Ook zaterdag werd er gekoerst in het Belgische Oostkerke. In categorie 6 werd Jochem Kerckhaert uit Schoondijke knap tweede.

Van zondag 14 tot en met vrijdag 19 juli hebben een aantal jeugdleden deelgenomen aan de Wieler Stimuleringsdagen in Mierlo. Dit is een wielerkamp voor de jeugd. Zij rijden dagelijks een of meer wedstrijden en krijgen clinics die belangrijk zijn voor het wielrennen. Er komen diverse thema´s en onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan de behendigheid op de fiets, hoe steekt een fiets in elkaar, wie kan het snelst een band plakken en wat kan ik het beste eten voor en na de wedstrijd, hoe herstel ik beter, wat is waaierrijden/tijdrijden, hoe verdeel ik tijdens een wedstrijd mijn krachten etc. Tijdens de wedstrijden zijn goede uitslagen gereden door de jeugd van Theo Middelkamp. In het eindklassement werd 2e Arjan Poleij, 9e Zoë Mulder, 13e Hidde Greijdanus, 15e Tristan Timmermans en 16e Daphne Mesu.

KORTE BERICHTEN VLISSINGEN Celtic Music Festival: Zaterdag 27 juli vindt de eerste editie van het Celtic Music Festival plaats in de Machinefabriek van Vlissingen. Vanaf 20.00 uur zijn er verschillende Schotse en Ierse optredens. Tijdens deze avond treden de volgende bands op: Woodworks, Shenanygens, Darren Byrne & Marc Gilligan & Bagpipe duo. Men kan niet alleen genieten van Ierse en Schotse muziek maar ook van Ierse dans tijdens een optreden van de Kilkenny school of Irish Dancing. Orgelconcert: Op vrijdag 26 juli wordt het vierde orgelconcert van dit zomerseizoen gegeven door Sietze de Vries, in de Sint Jacobskerk van Vlissingen. Het concert begint om 12 uur, en de toegang is vrij.

VLISSINGEN - Familie Tielrooy uit Alkmaar maakt kans op een prijzenpakket ter waarde van 50 euro. Inge Tielrooy stuurde deze foto in van Kimberly Tielrooy. Zij denkt op camping De Krukel in Borssele even rustig het Bevelandse nieuws te kunnen lezen, maar ze moet haar krant zo te zien delen met de schapen. Ook kans maken op het prijzenpakket? Doe dan ook mee en stuur je foto in onder vermelding van je naam- en adresgegevens. FOTO INGE TIELROOY

Inspectie voor de Gezondheidszorg plaatst ziekenhuis onder verscherpt toezicht

ADRZ moet werken aan veiligheid VLISSINGEN - Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in Goes, Vlissingen en Zierikzee staat de komende zes maanden onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). DOOR EUGÈNE DE KOK Het verscherpte toezicht is ingesteld, omdat het ADRZ te traag is met het invoeren van maatregelen in het kader van het veiligheidsmanagementsysteem (vms). Begin dit jaar werd het ADRZ al zo’n vms-certificaat geweigerd. De Raad van Bestuur zei toen dat het te maken had met de gevolgen van de fusie in 2010 en besloot versneld maatregelen in te voeren om het dit najaar alsnog in bezit te hebben. Dat gaat niet lukken, volgens de IGZ. De inspectie zegt dat ‘door de zeer matige voortgang van de implementatie’ toezicht is gewenst. Alle ziekenhuizen in Nederland moeten dit najaar voldoen aan de eisen van het systeem. ‘De inspectie voorziet dat het ADRZ dit niet gaat halen’, aldus de dienst in een persbericht. Ziekenhuizen die in het bezit zijn van een

vms-certificaat hebben de structuur op orde om risico’s voor de patiënten te beheersen. Het bewustzijn over het belang van het vms ontbreekt nog bij het ADRZ, zegt de inspectie. Bovendien ontbreekt de sturing op bepaalde processen rond veiligheid en kwaliteit. Als voorbeelden noemt de IGZ zaken als pijnmeting en screening op ondervoeding. Op die vlakken wijkt het ADRZ ‘sterk negatief af van het landelijke gemiddelde’. Als het ziekenhuis genoeg actie onderneemt en voldoet aan alle eisen, heft de IGZ het verscherpte toezicht op 1 januari 2014 op. In de tussenliggende periode moet de Raad van Bestuur ‘frequent’ rapporteren over de voortgang en brengt de inspectie aangekondigde en onaangekondigde bezoeken aan de vestigingen in Goes, Vlissingen en Zierikzee. Doel is volgens de IGZ

Exposities Expositie keramiek en sieraden: Mooie expositie van handgevormde keramiek van Liesbeth Mullemeister uit Koudekerke. Talrijke onderwerpen komen aan bod in atelier Zeeuws-Genieten. Zoals bijzondere nestkastjes, bloemen, handtassen en schoenen in keramiek.

Ook zijn er sieraden van Mieke Meijer en olieverven van Adrie de Jager te bewonderen. Iedere laatste zondag van de maand Open Atelier (11.00-17.00u). Verder iedere vrijdag, zaterdag en zondag geopend; t/m 31 augustus (indien aanwezig); www. zeeuws-genieten.weebly.com

Lezersfoto familie Elshout uit Oost-Souburg

Vakantiegroeten uit Breskens

niet alleen het behalen van het certificaat op zich, maar vooral dat patiënten vertrouwen kunnen hebben in de veiligheid van de zorg. Ingeslagen weg ‘De Raad van Bestuur gaat er vanuit dat het ziekenhuis voor het eind van dit jaar aan alle voorwaarden voldoet’, reageert het ADRZ. Ze denkt dat ‘de maatregel van de IGZ een versnelling betekent van de al ingeslagen weg’. De laatste maanden zijn er al verschillende personeelsbijeenkomsten geweest op het gebied van veiligheid. Ook staat elke maand een andere veiligheidsthema centraal. Verder is er een speciale taskforce in het leven geroepen, die het proces in goede banen moet leiden. De komende maanden houdt het ADRZ via zijn website www.adrz.nl bovendien et publiek op de hoogte van de voortgang.

BRESKENS/OOST-SOUBURG - Een hittegolf? Tessa en Lisa Elshout uit Oost-Souburg genieten juist van verfrissende golven! Languit liggen ze in de branding van het strand van Breskens en de meiden lijken helemaal geen haast te hebben met opstaan. Het levert een zomerse lezersfoto op, die ook Vlissingen vanaf de overkant laat zien. LEZERSFOTO FAMILIE ELSHOUT

KERKELIJK NIEUWS KERKELIJK LEVEN VLISSINGEN Christelijke Gereformeerde Kerk Kasteelstraat 109-111, Vlissingen. Zondag 28 juli: 9.30u en 16.30u Ds.A.G. Boogaard Het Apostolisch Genootschap Rosenburglaan 310, Vlissingen. Eredienst op zondag: 09.30u. Pinkstergemeente Vrijdomweg 1, Vlissingen. Eredienst op zondag vanaf 15.00u. Tevens elke eerste dinsdag van de maand vanaf 19.00u. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen Badhuisstraat 161, Vlissingen. Eredienst op zondag: Avondmaalsdienst 10.00-11.10u; Jeugdwerk 11.2013.00u; Zondagsschool 11.20-12.00u; ZHV, Priesterschap, JM/JV 12.10-13.00u. Zuidpoort Christen Gemeente Samenkomsten zondagmorgen 10.30u. Go(o)d Times Centrum, Voltaweg 3, www.zuidpoort.nl Jehovah’s Getuigen, gem. Vlissingen-Bosenburgh en Vlissingen-Centrum Koninkrijkszaal van Jehovah’s Getuigen, v.Dishoeckstraat 534, Vlissingen.

Tijden: Zondagmorgen 10.00u. Dinsdagavond 19.15u. Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) Lannoystraat 2, Vlissingen. Zondag 28 juli: 9.30u ds.P.R.Baas; 16.30u ds.Bijzet Gereformeerde gemeente Marnixkerk, Marnixplein 41, Vlissingen, www.marnixkerk.nl. Zondag 28 juli: 9.30u en 16.00u ds. C.G. Vreugdenhil Nieuw Apostolische Kerk Westerbaan 20, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10.00u en op woensdag om 20.00u. Volle Evangelie Gemeente Bérea Gildeweg 29, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u, deuren open om 9.00u. R.K. Onze Lieve Vrouwekerk Bij stadhuis. H. Maria Parochie, Singel 106, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10u en op woensdag om 9u in de zijkapel aan de Brouwenaarstraat. Volle Evangelie Gemeente Filadelfia Vrouwestraat 5, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u. Bidstond: woensdag om 19.00u. Evangeliegem. blinkende Morgenster Dr. Stavermanstraat 61-63. Zondag 10.00u dienst

Protestantse Gemeente Vlissingen Weeksluiting Scheldehof: vrijdag 26 juli 19.00u Dhr R.v.d.Maas. Zondag 28 juli: Ter Reede 19.00u Leger des Heils. Sint Jacobskerk 9.30u Ds.T.W.van Bennekom, G.B.Admiraal de Ruyterziekenhuis Goes 10.00u Ds.A.A.R.Kamermans. The Mission to Seafarers Engelstalige kerkdienst, zondagavond, 20.00u, Ritthemsestraat 498, (Haven 1010, bij Scheldepoort), Vlissingen-Oost. KERKELIJK LEVEN OOST-SOUBURG Evangeliegemeente De Wijngaard Kanaalstraat 8, Oost-Souburg. Samenkomst 10.00u. Zondag 28 juli: mevr. C. Louws Gereja Kristen Protestan Maluku Stemerdinglaan 123a, Oost-Souburg. Zondag 28 juli: 10.00u ds. J. Linandi Protestantse Gemeente Oost-Souburg Zondag 28 juli: Open Haven 9.30u ds. G. Sinke; De Zoute Viever 19.00u mevrouw E. Reijnhoudt Vergadering van Gelovigen Rehobothstraat 9, Oost-Souburg. Dienst op zondag om 10.00u. Bidstond: donderdag om 20.00u.

PAGINA 14

KERKELIJK LEVEN WEST-SOUBURG Leger des Heils Walcheren Het Zwin 1 in Middelburg (naast de brandweerkazerne aan de Stromenweg). Diensten zondag 10.00u. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst op zaterdag van 10.00-12.00u. Pinkstergemeente Shalom Locatie: Gebouw Adventkerk, Kerklaan 17-19, WestSouburg. Eredienst: zondag 14.30u. Zondag 28 juli: pred. K. de Jong Gereja Kristen Hermon Zeeland Alamat: Adventkerk, Kerklaan 17-19 in West Souburg. Jadwal Kebaktian: Setiap Minggu. Jam: 10.30u KERKELIJK LEVEN RITTHEM Protestante Gemeente Ritthem Adres kerk: Dorpstraat 1. Postadres: Dorpsstraat 9, Ritthem. Zondag 28 juli: 10.00u Nieuwland, ds. Elly Bouman (Wijzigingen en/of aanvullingen via www.internetbode.nl - klikken op Aanleveren redactie).


LIEF EN LEED

Familieberichten uitvaartverzorging Pieter-Johan Meerveld

Uitvaartzorg Memoriam Walcheren

Wij staan dag en nacht voor u klaar Pieter Louwersestraat 37 4388 EJ Oost Souburg Tel. 0615528040 â&#x20AC;&#x201C; 0118 415183 â&#x20AC;&#x201C; Fax.0118 415183

.ULHNHQKRIVWUDDWÂ&#x2021;.-0LGGHOEXUJÂ&#x2021;SMPHHUYHOG#JPDLOFRP 7HO

Een stijlvolle uitvaart tegen een eerlijke prijs

www.blomenderidderuitvaartverzorging.nl

Begrafenisverzorging Begrafenisverzorging

CornĂŠ Vader CornĂŠ Vader Tarweakker Tarweakker 23 23 Arnemuiden 43414341 MD MD Arnemuiden Al jaren een vertrouwd gezicht! Al jaren een vertrouwd gezicht!

0118 - 644 550 Middelburg

www.uitvaartmemoriam.nl

0118 60 00 25 00 Tel.Tel. 0118 - 60- 25

Warm, informeel en laagdrempelig.

Wij verzorgen begrafenissen. Wij verzorgen allĂŠĂŠnallĂŠĂŠn begrafenissen.

Wij geven u alle ruimte om uw eigen wensen te bespreken. Wij denken graag met u mee.

UITVAARTVERZORGING

Janneke den Besten Ditsy den Besten

Telefoon 0118 - 41 27 60 (24 uur per dag, ook in het weekend)

Dag & nacht bereikbaar Telefoon (0118) 62 33 59

Monuta De Voorzorg Industrieweg 20, Vlissingen www.monuta.nl

www.uitvaartverzorgingdenbesten.nl Zusterstraat 12, 4331 KJ Middelburg

Ook als u niet bij ons verzekerd bent.

Hugo de Grootlaan 53 4334 AT Middelburg Tel. 0118-616012 Internet: www.begrafenisverzorging-poppe.nl Email: info@begrafenisverzorging-poppe.nl

Zorg... Respect... Wij zorgen voor een Aandacht... persoonlijke invulling van de begrafenis.

:,-=,-1(52087(+(/3(1

/$-.){{{ -XLVWELMHHQRYHUOLMGHQKHHIWXHHQXLWYDDUWYHU]RU JHUQRGLJGLHPHWHHQHQNHOZRRUGEHJULMSWZDWGH ZHQVHQ]LMQ'LHNDQERJHQRSHHQMDUHQODQJHHUYD ULQJ'LHZHHWGDWMXLVWGHNOHLQVWHGHWDLOV]REHODQJULMN ]LMQ2Q]HPHQVHQVWDDQNODDUDOVKHWQRGLJLV

Dag en nacht bereikbaar Rouwcentrum â&#x20AC;&#x2DC;Middelburgâ&#x20AC;&#x2122;

2 9(57220 8==/ * 52(1 8LWYDDUW=RUJFHQWUXP=HHODQG 9DQ'LVKRHFNVWUDDW ;:9OLVVLQJHQ WHOHIRRQ  ZZZX]]OQO

 ..$ 8 :&

Recreatiestalling Numansdorp en Occasion Center Numansdorp LET OP:

Caravan/Camper verkopen: Voor bemiddeling verkoop vragen wij Caravans - Campers en Vouwwagens.

BOVAG onderhoudsbeurt Caravan

NU â&#x201A;Ź 195,-

Tel. 0118-612868

8 , 7 9$ $ 5 7 9 ( 5 =2 5 * 6 7 ( 5 6

incl. BTW.

Voor alle voordelen zie:

WWW.CARVA.NL

Contact 0186-652960 â&#x20AC;&#x201C; carva@planet.nl NU Stallingplaats. Ook verkoop, reparatie, onderhoud en APK keuring.

Buitenhovelaan 1, 4337 HJ Middelburg www.degrootdekam.nl - info@degrootdekam.nl

DE SCHANS TUINSCHERMEN betonsysteem | tel. 0164 686418 www.deschanstuinschermen.nl

VLIEGEN BESTRIJDING Laat uw huis behandelen en ben de gehele zomer vliegen en muggen vrij. Tevens gehele ongedierte bestrijding Bastiaansen Loonwerken Bel voor info: 076-5968279

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

Geef om kinderen. redeenkind.nl r Giro )-11+++

PAGINA 15


DV_20130724  
DV_20130724