Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

V L I S S I N G S E

O P L AG E :

17 JULI 2013 WEEK 29

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

SAIL DE RUYTER SPANT ZICH EXTRA IN OM DUURZAAM TE ZIJN

22.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

I

Te l .

SPORT

076

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

Volg ons via twitter: @VlissingseBode

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

NIEUW PROJECT OM WERKZOEKENDE TE HELPEN

Van Vollenhoven opent Dokje van Perry

Vier het Leven zoekt vrijwilligers

VLISSINGEN - Mr. Pieter van Vollenhoven opent op de zaterdag van Sail de Ruyter het Dokje van Perry in Vlissingen. Hij doet dat om 16.30 uur. Van Vollenhoven is uitgenodigd als oud-voorzitter van de Stichting Nationaal Restauratiefonds. Dat zet zich in voor het behoud van cultuurhistorisch waardevolle objecten. Het Dokje van Perry is het oudste van Nederland. Het werd in 1704 gebouwd. Mede dankzij een Europese subsisidie is het gerestaureerd. Het vormt nu het hart van nieuwbouwplan Bestevaêr. Tijdens Sail de Ruyter ligt Tres Hombres in het dok. Het is het vlaggenschip van een project om de zeilende handelsvaart nieuw leven in te blazen.

VLISSINGEN - De stichting ‘Vier het Leven’, die theater-, film- en concertbezoeken organiseert voor ouderen, is op zoek naar vrijwilligers die senioren willen begeleiden tijdens een filmvoorstelling op maandag 16, dinsdag 17 en donderdag 19 september tijdens Film by the Sea in Vlissingen. In samenwerking met Delta organiseert de stichting dan een feestelijk filmmatinee. De Canadese film ‘Still More’ wordt dan vertoond. Mensen die willen helpen, kunnen zich aanmelden bij Saskia Eggermont van ‘Vier het Leven’ via saskia@4hetleven.nl of op werkdagen tussen 9.00 uur en 12.00 uur op 035-5245156. Meer is te vinden op www.4hetleven.nl.

W E E K B L A D

Crowdfunding-actie ‘Zondig in Zeeland’

Figureren in Dorsvloer Vol Confetti?

VLISSINGEN - Zes van de verhalen uit het boek ‘Zondig in Zeeland’, dat vorig jaar tijdens Film by the Sea werd gepresenteerd, worden verfilmd. Hoewel er, onder meer door een bijdrage van Lions Club Vlissingen, al 20.000 euro is ingezameld zijn de filmmakers nog op zoek naar financiën om ze af te maken. Daarvoor is een crowdfundig-actie opgestart. Mensen die ten minste 100 euro inleggen, krijgen VIP-kaarten voor de première op zaterdag 14 september tijdens Film by the Sea, een ontmoeting met de makers, een Zeeuws buffet en hun naam komt op de titelrol. De actie loopt tot en met 31 juli. Meer: www. filmbythesea.nl.

VLISSINGEN - Voor maandag 22 en dinsdag 23 juli zoekt Column Film figuranten voor het filmen in een Zeeuwse kerk voor de speelfilm Dorsvloer Vol Confetti. Ben je 15 jaar of ouder en lijkt het je leuk om te figureren, meld je dan aan en stuur een mail met daarin een recente foto van jezelf en je telefoonnummer naar: dorsvloer@columnfilm.com. De opnames voor de speelfilm naar het gelijknamige boek van de Zeeuwse schrijfster Franca Treur vinden plaats in Zeeland in juli en augustus. Het verhaal gaat over Katelijne, die opgroeit in een strenggelovig Zeeuws boerengezin. Ze moet haar eigen weg gaan om te worden wie ze wil zijn.

Vlissinger gepakt voor overval Action MIDDELBURG - Een 40-jarige man uit Vlissingen is donderdag opgepakt op het Bolwerk in Middelburg voor een overval op het filiaal van de Action aan de Pottebakkerssingel in de Zeeuwse hoofdstad. Aan het einde van de middag bedreigde de man de kassière met een steekwapen en deed een greep in de kassa. De politie vond de dader na een korte zoektocht. Hij had geen steekwapen of geld bij zich. Dat laatste bleek hij aan een paar passanten op het Bolwerk te hebben gegeven. Zij hebben het bedrag aan de politie overhandigd. De Vlissinger is meegenomen naar het bureau voor verhoor. Het steekwapen is niet gevonden.

GroenLinks valt over opmerking Franssen VLISSINGEN - GroenLinks in Provinciale Staten heeft vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten naar aanleiding van een gesprek van Binnenlands Bestuur met commissaris van de koning in Zuid-Holland Jan Franssen. Daarin zegt hij onder meer dat Zeeland door het vertrek van overheidsdiensten ‘een wel erg smalle basis rest om zelfstandig verder te kunnen’ en dat Zuid-Holland ‘intensivering van de samenwerking’ heeft aangeboden. GroenLinks-fractievoorzitter Leen Harpe, die zegt dat Franssen ‘de realiteit soms uit het oog verliest’, wil weten wat Gedeputeerde Staten van de uitspraken denken en of zij zich er in herkennen.

VLISSINGEN - De kermis is weer begonnen in Vlissingen. Tot en met zondag staan er zo’n 40 attracties op het Arsenaalplein, Zeilmarkt, Bellamypark, De Ruyterplein, Nieuwendijk en Spuistraat. Donderdag is er om 22.30 uur een groot vuurwerkspektakel. Zondag wordt het festijn afgesloten met de familiedag. FOTO ANNET EEKMAN

‘Beter motiveren als een besluit vertrouwelijk moet blijven’

Vlissingen wordt transparanter M I D D E L B U R G S E & V E E R S E VLISSINGEN - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vlissingen wil voortaan duidelijker motiveren waarom een voorstel geheim zou moeten blijven. Dat antwoordt ze op vragen van Wim Hirdes van de Lokale Partij Vlissingen (LPV). DOOR EUGÈNE DE KOK Het gemeenteraadslid ergerde zich ‘net als mensen van andere fracties’ aan de hoeveelheid stukken die in de ‘vertrouwelijke trommel’ belandden. “Op een gegeven moment lagen er aanvragen voor startersleningen in, zonder namen”, vertelt Hirdes. “Die hoef je dan toch niet geheim te houden? Later zag ik er een verslag over besprekingen met organisaties in liggen. Die gesprekken waren op initiatief van de raad gevoerd, maar de organisaties hadden gevraagd het niet naar buiten brengen. Zo werkt het toch niet?” Hij noemt nog een voorbeeld. “We hadden laatst een besloten presentatie over de marinierskazerne waarin we informatie kregen, die dezelfde dag open en bloot in een groot dagblad had gestaan. Dan

t

h

...VOOR

u

i

schiet je je doel volgens mij voorbij.” Hirdes kwam in actie en stelde eind mei vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Daarin schreef hij dat de gemeente Vlissingen volledig uitvoering zou moeten geven aan de wet openbaarheid bestuur (wob), buitenstaanders niet moet laten bepalen wat wel en niet geheim is en duidelijke afspraken en een protocol moet maken over wat geheim is. Zo’n protocol komt er, beloven burgemeester en wethouders in hun antwoorden. ‘We gaan de procedure bij het opleggen, bekrachtigen en opheffen van geheimhouding nog verder aanscherpen’. Onder elk besluit komt voortaan te staan of hetW in deEtrommel E K moet B Len zo A ja,Dwaarom. Het college schrijft dat dan altijd rekening wordt gehouden met de belangen

s

van betrokken partijen. ‘Wij hebben de wettelijke plicht om eventuele bedenkingen van partijen over openbaarmaking te betrekken in onze belangenafweging. Het is niet zo dat derden het kunnen bepalen’. De gemeenteraad krijgt een grotere rol in het beoordelen of iets wel of niet vertrouwelijk is. Als het college heeft bepaald dat iets geheim moet blijven, kan de raad in de eerstvolgende vergadering zeggen of ze het daarmee eens is of niet. Dat kan alleen tijdens een besloten vergadering. “Als het om een aanbesteding gaat, moet je dat niet naar buiten brengen. Dat begrijpen we allemaal. Anders kunnen ze je een oor aannaaien, maar de rest kan volgens mij gewoon openbaar. Gelukkig wordt er nu iets aan gedaan. We krijgen als gemeenteraad hierover meer te zeggen. Dat vind ik een goede ontwikkeling.”

Ik ga mee... i nop vakantie d e r en e ik g neem i o

HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS... KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL

WIN EEN BODE ACTIEPAKKET t.w.v.

de BODE! Maak een foto van jezelf of je reisgenoot met de Bode op jouw vakantiebestemming en win mooie prijzen! Stuur je mooiste foto naar:

foto@internetbode.nl Vermeld bij je inzending ook even je naam, waar je de foto hebt gemaakt en waar je zelf vandaan komt. Inzenden kan t/m 14 augustus 2013

€ 50 +

JOUW FOTO IN DE BODE!

Nieuw ‘vriendelijker’ logo voor Delta VLISSINGEN - Delta heeft zijn logo aangepast. Volgens het bedrijf is de verandering onderdeel van ‘de blik naar de toekomst’, een toekomst waarin ze ‘zelfstandig en gezond’ wil blijven. ‘Hiervoor worden maatregelen getroffen … die niet altijd eenvoudig zijn’, refereert ze in een persbericht aan de boodschap onlangs dat er 100 banen worden geschrapt. Het nieuwe logo is een maatregel van andere aard. Het blauw is gebleven, maar de driehoek heeft een nieuwe vorm. ‘Het is vriendelijker en geeft onze verbinding met Zeeland weer’. Delta gebruikt het oude en nieuwe logo de komende tijd naast elkaar, zodat er geen extra kosten zijn.

Publiek kan stemmen op stranden VLISSINGEN - Welk strand wordt dit jaar het schoonste strand van Nederland? Voor het eerst weegt de mening van het publiek net zo zwaar mee als het oordeel van de ANWB-inspecteurs. Op www.supportervanschoon.nl kan iedereen tot en met 14 augustus op zijn of haar favoriete strand stemmen. Er doen zeventien Zeeuwse stranden mee. Vorig jaar kwam De Banjaard in Kamperland als beste uit de bus. In 2010 eindigde het ook op de eerste plek. In de jaren daarvoor gingen stranden in Sluis en Veere met de eer aan de haal. Mensen die stemmen op de winnaar maken kans op een volledig verzorgde barbecue voor tien personen op hun favoriete strand.


Aanbiedingen geldig t/m zaterdag 3 augustus en zolang de voorraad strekt.

Zorgeloos de zomer door!

Pluimveedag zaterdag 27 juli (van 10.00 tot 16.00 uur)

Een dag vol activiteiten rondom uw pluimvee met o.a. nu vanaf

nu vanaf

22.95

17.95

• Presentatie ecologisch kippen houden • Voedingsadvies door Kasper Faunafood • Gratis goodiebag Kijk voor meer informatie op onze site!

1+1 gratis

Frontline hond

Frontline druppels voor in de nek tegen vlooien, teken en luizen. 4 pipetten. Voor de hond in de maten S, M, L en XL.

Beaphar tapijtspray

Frontline kat

Tapijtspray ter bestrijding van vlooien en -larven in de omgeving van uw huisdieren.

Frontline druppels voor in de nek, tegen vlooien, teken en luizen. 3 - 6 pipetten. Voor de kat!

Kijk voor alle informatie en meer aanbiedingen op VANDERPOELDIERENVERBLIJF.NL megapack 24 stuks

4.99

nu mEt 2.5 Kg gratis

Proplan Bonusbag Hond 14 + 2.5 kg Large Breed Robust. Hoogwaardige voeding voor de volwassen hond ter ondersteuning de spijsvertering. 49.95

vanaf

nu

7.99

141.50 Konijnenhok Kt17

Ruim konijnenhok met nachthok, trapje en uitloopren. Met kunststof lade en scharnierdak. Afm. 140 x 65 x 97 cm.

Biokat’s Classic 20 kg

Klontvormende kattenbakvulling uit 100% natuurlijke klei. Economisch in gebruik en sluit nare geurtjes uit.

Whiskas maaltijdzakjes 18 + 6 Heerlijke maaltijd voor de kat, verpakt in handige portiezakjes in diverse smaken. 6 extra zakjes gratis.

nu alle 3 kg varianten

9.95

mEt gratis CurvEr BEWaarBox

nu

74.50

nu ooK in mini

Premium Care 3 kg

Hoogwaardige hondenvoeding. Alle Premium Care 3 kg varianten nu 9.95

nu

24.95 Dierenverblijf

Voor dwergkonijnen, cavia’s en broedse kippen. Beide daken kunnen geopend worden. Afm. 105,5 x 68 x 63 cm.

Cat-it drinkfontein

Drinkfontein voor katten en kleine honden. Stromend, altijd vers water stimuleert uw dier meer te drinken!

Weihoek 16, 4416 PX Kruiningen, 0113 381 000 Openingstijden: ma/do 9.00 - 17.30, vr 9.00 - 20.00, za 9.00 - 16.00

iams kat 3 kg

Complete kattenvoeding met een hoog vleesgehalte. Ook voor kittens en oudere katten. Vast laag 19.95

facebook.com/ dierenverblijfcom

Volop gratis parkeerruimte


actualiteit

Extra inspanningen organisatie beloond met een Green Key-certificaat

Duurzaam Sail de Ruyter wil dat iedereen mee kan genieten VLISSINGEN - Een mega-evenement als Sail de Ruyter moet een voorbeeld zijn voor andere organisaties en iedereen moet ervan kunnen genieten. Het zo duurzaam mogelijk organiseren van Sail de Ruyter is vanaf het begin de insteek geweest van het bestuur. Die inspanningen zijn beloond. Sail de Ruyter heeft als derde evenement van Nederland een Green Key-certificaat op zak. “Dat geeft een goed gevoel”, zegt duurzaamheidscoördinator John Meijboom. DOOR EUGÈNE DE KOK Toen hij twee jaar geleden voor de klus werd gevraagd, was John Meijboom meteen enthousiast. “Er zit een stuk idealisme achter. We dragen geen geitenwollen sokken, maar vinden dat je als groot evenement het goede voorbeeld moet geven.” Doel van het bestuur was een zogenoemd Green Key-certificaat: een milieukeurmerk voor bedrijven en organisaties in de recreatiebranche ‘die serieus en controleerbaar

Uitzendingen Mensen die, ondanks alle initiatieven in het kader van social inclusion, niet in staat zijn naar Sail de Ruyter te komen, hoeven niets te missen. Omroep Zeeland zendt vier dagen live uit vanaf het evenement. Zowel op radio als televisie. De Sail in vanuit Veere is sowieso live te volgen, heeft de omroep al laten weten op zijn website. Voor meer informatie: www.omroepzeeland. nl/zomerinzeeland.

bezig zijn met milieuzorg’, zoals de Foundation for Environmental Education het omschrijft. “Dat krijg je niet zomaar. Er komt ontzettend veel bij kijken.”

‘Er komt veel bij kijken’ In mei kwam het verlossende woord. Sail de Ruyter kreeg als derde evenement in Nederland het certificaat in handen. Volgens Meijboom is dat voor een deel te danken aan het werk dat achter de schermen is en wordt verricht. “We gebruiken zo min mogelijk papier en als het toch nodig is, gebruiken we milieuvriendelijk FSCpapier. Maar we houden ook rekening met de verlichting op ons kantoor en scheiden het afval.” Ook bezoekers, die worden aangemoedigd met de trein te komen en in Vlissingen gebruik kunnen maken van een shuttle of de milieuvriendelijke zonnetrein, merken tussen 22 en 25 augustus dat Sail de Ruyter een duurzaam evenement is. Zo is er elke avond een lasershow op de

Timmerfabriek in plaats van het traditionele vuurwerk. En ‘ja’, zegt Meijboom, ‘voor dat licht gebruiken we groene stroom’. Een ander voorbeeld is de aggregaten. De organisatie gebruikt de minst lawaaierige en milieuvriendelijkste varianten. Verder probeert ze tijdens Sail de Ruyter het afval te scheiden. “Op zo’n groot evenement is dat heel moeilijk, maar we gaan het duidelijk aangeven. Dan is het publiek eerder geneigd mee te werken. Ook werken we prima samen met de horeca. Zij gaan aan de slag met biologische en fairtradeproducten. En de Hollandse Gebakkraam op het evenemententerrein gebruikt meel uit de regio en bakt in plantaardige vetten. Het zijn kleine voorbeelden, maar dat iedereen mee wil werken, laat zien dat we op de goede weg zitten.” Social inclusion Naast de focus op duurzaamheid richt Sail de Ruyter zich op educatie en social inclusion. “We krijgen een flink bedrag aan subsidie en vinden daarom dat iedereen van het evenement moet kunnen genieten.” Het duidelijkste voorbeeld van educatie is de zogenoemde Kids Day - waar overigens

Veel aandacht voor duurzaamheid tijdens Sail de Ruyter 2013. Het zeilschip Tres Hombres, dat de oude handelszeilvaart nieuw leven probeert in te blazen, mag wat dat betreft niet ontbreken op het festival. Het is te zien in het Dokje van Perry. FOTO TRES HOMBRES

veel aandacht is voor duurzaamheid - op vrijdag 23 augustus. Het streven naar social inclusion komt naar voren in het grote terras voor de Zeevaartschool, bestemd voor mensen in een rolstoel, zodat ook zij zaterdag 24 augustus volop kunnen genieten van de vlootschouw. Bovendien hebben vier studenten verpleegkunde van de HZ University of Apllied Sciences op initiatief van de organisatie vorig jaar onderzocht hoe ouderen en minder validen zouden kunnen genieten van Sail de Ruyter. Resultaat is dat met de

Sail Inn vanuit Veere de boot Zilvermeeuw II meevaart. De tocht is georganiseerd door de studenten. Het schip van stichting De Zonnebloem biedt plaats aan 200 minder validen. Een medisch team van de De Zonnebloem zorgt voor de zorg aan boord. “Drie van de vier nu afgestudeerde HZ-studenten, varen mee als begeleiders, omdat ze het zo leuk vinden. Als organisatie zijn wij trots op dit initiatief. Het past prima bij het Green Key-certificaat.” Meer informatie over Sail de Ruyter is te vinden op www.sailderuyter.nl.

Nieuw project brengt werkzoekenden en uitzendbureaus volgens partijen sneller bij elkaar

Astrantia zet Zeeuwse werkzoekende in spotlight VLISSINGEN - Uitzendbureaus die actief op zoek gaan naar een baan voor een specifieke werkzoekende. Daarom gaat het in het nieuwe project Astrantia. Zeeuwse werkzoekenden met een uitkering kunnen zich hiervoor aanmelden. De werkzoekende staat in de spotlight en het uitzendbureau krijgt bij het vinden van werk een vergoeding. “Het is een win-winsituatie”, stelt projectleider René Boone van de centrumgemeente Goes. DOOR BRITTA JANSSEN Om werkzoekenden met een uitkering te helpen een baan te vinden is per 1 juni vanuit de Arbeidsmarkt Regio Zeeland/ Centrumgemeente Goes het project Astrantia opgezet voor de hele provincie. “Het koppelt werkzoekenden en uitzend-

bureaus direct aan elkaar, waardoor er snel een match gemaakt kan worden”, licht Boone toe. Kennismakingsgesprek Werkzoekenden met een uitkering kunnen zich voor deze bemiddeling aanmelden bij hun gemeentelijke werkcoach, klantmana-

ger of het UWV. De werkzoekende heeft vervolgens een kennismakingsgesprek met één van de deelnemende uitzendbureaus. Voor de Oosterschelderegio zijn dit Tempo-Team, Randstad, Manpower en Artec. Voor Walcheren gaat het om De Berk, Artec, Randstad en Tempo-Team. In Zeeuws-Vlaanderen doen Convert, AGO,

Matchpoint, Manpower, Tempo-Team en Randstad mee. Deze gesprekken vinden eens per twee weken plaats. In de Oosterschelderegio gebeurt dit bij het Nijverheidscentrum, op Walcheren op het Werkplein in het stadskantoor van Middelburg en in Zeeuws-Vlaanderen bij het WSP op het stadskantoor.

‘Proef tot 31 december’ “In dit gesprek met één van de uitzendbureaus stelt de werkzoekende zichzelf voor en beide partijen bespreken het cv.” Vervolgens wordt de informatie van de kandidaat teruggekoppeld aan de projectcoordinator en deze persoon speelt het door aan de werkcoach of klantmanager. “Door het inzetten van een projectcoördinator als schakel tussen het aanbod van werkzoekenden en uitzendbureaus kan snel en effectief worden gewerkt. De projectcoördinator is door direct contact op de hoogte van de kwaliteiten van de werkzoekenden en zo kan de coördinator de uitzendbureaus snel helpen met een match.” Uitzendbureaus Als er geen match ontstaat tussen werkzoekende en uitzendbureau, gaat de werkzoekende door naar het volgende bureau. “Zo is er een periode van zes of acht weken actieve bemiddeling per werkzoekende mogelijk. De uitzendbureaus werken op basis van no cure, no pay.

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

Het doel van Astrantia is werkzoekenden aan een baan helpen.

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PaGiNa 3

Wanneer zij een werkzoekende plaatsen, verdienen zij een vergoeding.” Proef Project Astrantia loopt tot 31 december en heeft twee doelen. “Het eerste is 130 werkzoekenden aan een baan helpen. Het tweede is 570 mensen uit de Wet werk en bijstand aan een goed cv helpen en die plaatsen op de website www.werk.nl. Zo kunnen werkgevers en werkzoekenden elkaar beter vinden.” Het project loopt nu zes weken, maar het is volgens Boone nog te vroeg om al resultaten te kunnen noemen. “Maar bijvoorbeeld Orionis heeft al veel aanmeldingen gedaan.” De betrokken partijen bespreken de ervaringen met het project straks met partners in de regio, zoals Service Punt Flex, Werkgeversservicepunten en het UWV. “Of het project langer kan doorgaan, hangt samen met bijvoorbeeld de financiële middelen. We hebben nu 130.000 euro subsidie gekregen. Maar het is een aansprekend project en ik kan me voorstellen dat het wellicht doorgaat als gemeenten hierdoor minder mensen een uitkering hoeven te verstrekken.”

Symbolisch Astrantia is Latijn voor ‘Zeeuws knoopje’, legt Boone uit. Er is voor deze naam gekozen, vanwege de symboliek. Astrantia is een project voor de hele provincie, met per regio een eigen invulling. “Het Zeeuws knoopje komt ook in heel Zeeland voor, maar heeft in iedere regio een andere kleur.”

Volg ons op twitter: @VlissingseBode.


Computerhulp aan huis

De voordeligste van Zeeland!

Al uw computerproblemen snel en vakkundig opgelost. Van € 1.975,Nu voor

n n e e k k e e W W r r gd! e a e a l r m e v m o o Z prijs Z n i e r i e a g i g i acul n t c n e n p s n ZZoo inmeubelen

Van € 2.495,Nu voor

€ 1.195,-

€ 1.249,CETIN COMPUTERS  0118-75 19 23  www.cetin.nl

n tu e s t e s e dealer Loung van de bekendeOfficieel merken, zoals

Het plaatsen is vakwerk. dat staat er voor jaren. Kwaliteit en degelijkheid, daar komt het op aan. Betonpaal in combinatie met betonplaat. Houtdelen vrij van de grond, kan niet rotten.

Ook voor rooien en verwijderen van uw oude erfafscheding!!!

VLIEG NAAR DE MAAN

MaatGarant Tuinmeubelen

d/ Leveringen uit voorraa

(0113) 57 38 81

1 Sta r Trek First C To bol ontac dly go where t Dan d n o u r f j i j one’s gone before je vas in t het da

? gelijks wel te verdie pen leven van C (45

a , kank er)?! rla

met CV in Vlissingen

Het ervaringscentrum dat de leden met elkaar in contact brengt en hun belangen behartigt.

Tel. 06-10764218 WWW.HOBBYKAS.NL

Wij helpen bij: · Lotgenotencontact · Voorlichting · Belangenbehartiging · Juridische zaken

www.internet Budget kas

€ 360,-

Alu-pro kas

v.a. € 875,-

Combi-pro kas v.a. € 1000,Victoriaanse kas v.a. €1450,Bel voor onze folder/prijslijst

Showterrein met 36 kassen

EmBrEgtS KASSEN

LEN

Heeft u of iemand uit uW omgeving brandWonden?

3 kamerappartement

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

gratis thuisbezorging

ETS – STOE S IN U T – N E K N A B – LS LOUNGESETS – TAFE www.maatgarant.nl Te huur

www.ongediertespecialist.nl

€ 1.195,-

4Seasons, Haans Lifestyle, Original Bear Chair, Traditional Teak, MG Teak en MG Outdoor.

Evt. gratis thuisbezorging.

DE SCHANS, Steenbergseweg 6 HALSTEREN Telefoon 0164-686418 www.deschanstuinschermen.nl

Van € 1.895,Nu voor

bode.nl voor het (gratis)

Postbus 264 1940 AG Beverwijk Tel: 0628 924 494 Fax: 020 - 453 55 86 info@brandwondenvereniging.nl www.brandwondenvereniging.nl

aanleveren van al uw nieuws

gors 70 Hoeven 0165-502506

Kijk voor meer informatie op www.brandwondenvereniging.nl

Hier won iemand

Hier won iemand

€ 200.000! € 200.000!

Uw vacature in De Bode é n o p Z e e l a n d We r k t . n u

Bent u de volgende?

Het adres waar je miljonair kan worden!

Lange Zelke 2 - 4381 GA Vlissingen - Tel. 0118 - 41 79 60

Bent u de volgende?


actualiteit

Column

vlissingen 700 jaar stadsrechten

Het Beeldenhuis

VLISSINGEN - Op 2 april 2015 bestaat Vlissingen 700 jaar als stad. Dat wordt onder andere gevierd met de uitgave van een integrale stadsgeschiedenis, geschreven door de historicus Peter van Druenen. In de Vlissingse Bode krijgt u de komende drie jaar wekelijks een voorproefje. Deze week: de geschiedenis van het beeldenhuis: intriges, zelfmoord en speculaties.

Eugène de Kok

Een politiek dier

Geen vakantie voor mij. Naast me ligt een vuistdikke stapel brieven. Allemaal van mijn hand. Bovenop ligt er eentje over de mug. Verschrikkelijke beestjes. Nut hebben ze niet. Het enige dat ze doen is je wakker houden, je steken en vervolgens dagen jeuk veroorzaken. Ik wil dat er eens iets wordt gedaan aan dat zoemende onheil. Eronder ligt een epistel over de meeuw en vogels in het algemeen. Elke ochtend stap ik met een goed humeur de deur uit, maar dat verdwijnt als ik voor mijn auto sta. Iedere dag zit deze vol met kledders vogelpoep. Maandsalarissen verdwijnen richting de wasstraat, maar het heeft geen nut. Ze gaan maar door. Kan daar iets tegen worden ondernomen? Verder heb ik nog brieven over spinnen (loopt u niet vaak met uw gezicht in zo’n plakkerig web?), krabben, kreeften en kwallen (zitten in de zee waarin ik wil zwemmen), honden (blaffen is geluidsoverlast), eenden (steken in de buurt altijd over zonder gebruik te maken van het zebrapad) en zo kan ik nog een tijdje doorgaan. Dieren zijn leuk, maar ze moeten geen overlast veroorzaken. Vind ik. ‘Laat doen. Wat jij wilt, kan niet’, hoor ik u denken, maar dat ben ik niet met u eens. Mijn brieven zijn namelijk geadresseerd aan Tweede Kamerlid Johan Houwers. In tegenstelling tot zijn collega’s is de VVD’er niet met reces. De ondernemer en het politieke dier had vorige week zijn fifteen minutes of fame. Houwers zei zich zorgen te maken over de bij Luttelgeest gevonden wolf. Of het een grap is, zoals donderdag een kenner beweerde, of niet; Houwers’ scherpte siert hem. Er ligt één wolf langs de weg en hij heeft het al over de volksgezondheid en verkeersveiligheid. ‘Als er meer komen, moeten we serieus overwegen ze af te schieten’, zei hij tegen het ANP. Zo’n vaart zal het niet lopen, dus wellicht kan hij eerst iets doen aan bovenstaande zaken. Of ... hij laat de natuur zijn gang gaan en houdt zich bezig met echte problemen. Nog beter: hij viert vakantie en houdt zijn mond. Doe ik dat ook.

Colofon

Het Beeldenhuis in de Hendrikstraat.

DOOR PETER VAN DRUENEN

Kantoor regio Zeeland Damplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Vlissingse Bode Vlissingse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Bo van Scheyen Acquisitie Bert Paauwe, Lennert Steketee Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 14.00 uur. Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 12.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 29

De oplossing van deze puzzel is in week 30 te vinden op www.internetbode.nl

Een van de meest opvallende gevels in Vlissingen is die van het Beeldenhuis in de Prins Hendrikstraat in Vlissingen. Het oorspronkelijke gebouw stond aan de Dokkade en is in 1930 gesloopt omdat de Koninklijke Maatschappij De Schelde de grond nodig had voor uitbreidingen van de scheepswerf. Dankzij de inzet van de toenmalige stadsarchivaris Van Grol en medewerking van De Schelde, die eigenaar was, is de gevel toen gespaard gebleven. In 1934 was het nieuwe gebouw aan de Hendrikstraat klaar en kon de gevel ervoor worden geplaatst. Het oorspronkelijke Beeldenhuis is in 1730 gebrouwd door de architect Jan Peter van Baurscheit de Jonge. Hij was ook verantwoordelijk voor de bouw van het Van Dishoeckhuis in Vlissingen en Der Boede in Koudekerke. Opdrachtgever was de vermogende Vlissingse reder Johan van Westerwijck. Hij had zijn fortuin vergaard in Indië en was na terugkomst in zijn geboorteplaats bestuurder geworden van de West-Indische Com-

FOTO UIT EIGEN COLLECTIE AUTEUR

pagnie. Tevens vervulde hij tal van functies in de raad van Vlissingen. Overigens had ook Van Westerwijck alleen de gevel laten maken. Die werd in 1730 voor een bestaand huis geplaatst. Op de driehoek in het midden is het wapen van Van Westerwijck te zien: een vis met drie gouden sterren die gedragen wordt door twee tritons.

‘Hij schoot zich door het hoofd’ Daarboven, op de dakrand staat een enorm beeld van Poseidon, de god van de wereldzeeën. Hij is omringd door vier zeepaarden. Daarnaast staan aan twee kanten vier vrouwenfiguren die de werelddelen Afrika, Europa, Azië en Amerika voorstellen. Ongelukkig Van Westerwijck was geen gelukkig man. Hij was ongetrouwd en woonde samen met een nicht van moederskant. Volgens

het verhaal had hij beloofd met haar te trouwen maar was hij dit nooit nagekomen. Na een nieuwe ruzie hierover op 11 juli 1735 schoot hij zich in de tuin van zijn buitenplaats Lammerenburg door het hoofd. Om een schandaal te voorkomen werd hij nog diezelfde avond naar het Beeldenhuis teruggereden. De doodsoorzaak werd verzwegen. In die tijd circuleerden er ook verhalen dat Van Westerwijck jaloers was op de zoon van zijn vroegere leermeester Ewout van Dishoeck, die aan de overkant van het dok een in zijn ogen nog mooier huis liet bouwen: het Van Dishoeckhuis. Zijn dood bleef voedsel voor verhalen en speculaties. Volgens de overlevering zou op de fatale dag een van de vrouwenbeelden, dat van Afrika, naar beneden zijn gevallen. Nadat een nieuw beeld terug was geplaatst sloeg daar de bliksem in en een derde beeld werd in 1809 vernield tijdens het bombardement van de Engelsen. Op de huidige gevel is het beeld weer te zien, al is het een zandstenen replica uit 1934. Lees meer op de website www.vlissingen700.nl.

Door arrestaties van eenling en tweetal uit Breda

Groot aantal inbraken opgelost VLISSINGEN - Door de arrestaties van drie mannen uit Breda zijn tientallen inbraken in Zuidwest-Nederland opgelost, waaronder vele in Zeeland. DOOR EUGÈNE DE KOK

© www.sudokusite.eu

Door ook nog eens 21 verdachten van inbraken, waarbij sleutels van dure auto’s werden gestolen, te arresteren heeft de politie in Zeeland en West-Brabant in totaal 180 onopgehelderde zaken opgelost. Dat heeft de politie-eenheid vorige week bekend gemaakt. De inbraken werden voor het leeuwendeel in de laatste maanden gepleegd. Door de arrestatie van een 45-jarige inwoner van Breda zijn waarschijnlijk 94 woninginbraken opgelost. De man was actief in de periode van oktober 2012 tot januari van dit jaar, onder meer in Zeeland. Hij brak meestal in via de achterkant van woningen. Hij nam dan zaken als sieraden, bankpassen en laptops mee. De man PaGiNa 5

werd eind januari op heterdaad betrapt in het Brabantse Gilze-Rijen. Zijn rechtszaak dient maandag 19 augustus. De gedupeerden zijn door de politie geïnformeerd. Zij hebben een cd-rom gehad met alle gevonden voorwerpen. Aan de hand van afbeeldingen konden ze zeggen welke spullen van hen waren. Aanbellen Twee mannen, eveneens uit Breda, zitten sinds kort vast op verdenking van 54 inbraken in februari en maart van dit jaar. Daarvan pleegden ze er twintig in Zeeland. Meestal begingen ze hun misdrijf op klaarlichte dag. De 57-jarige verdachte belde aan. Als er niet werd open gedaan, brak hij met zijn 33-jarige partner in crime in. Het ging hen vooral om sieraden, elek-

tronische apparaten, laptops, tablets en autosleutels. Was de bewoner wel thuis, dan verdween de Bredanaar met een smoesje. Het tweetal liep tegen de lamp toen de politie een foto in handen kreeg waarop de mannen stonden afgebeeld met een zwarte Ford Ka, die bij inbraken was gesignaleerd. Rechercheurs koppelden vervolgens talloze sporen aan elkaar waarna ze konden worden gearresteerd. Hun rechtszaken dienen op vrijdag 2 augustus en vrijdag 6 september. De politie zegt dat de bovenstaande arrestaties slechts het topje van de ijsberg zijn. De eenheid Zeeland en West-Brabant vatte vorig jaar 376 inbrekers in de kraag. Tussen januari en juli zijn er 213 aangehouden. Dat is een stijging van dertien procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012.


Waterschap wil op zes Zeeuwse locaties bredere oevers aanleggen

Renster Nederlands kampioen mountainbike

‘Natuurvriendelijke oever beter voor Endura Lady Force water, plant en dier’ VLISSINGEN - Anne Terpstra, die haar wegwedstrijden voor de Zeeuwse formatie Endura Lady Force fietst, is in Groesbeek Nederlands kampioen mountainbike geworden.

VLISSINGEN - Als de algemene vergadering er op 22 augustus mee instemt, legt Waterschap Scheldestromen ruim vijf kilometer natuurvriendelijke oever aan op verschillende locaties in Zeeland. ‘Dit vergroot de capaciteit om water op te vangen en verbetert de waterkwaliteit’, aldus het schap. Natuurvriendelijk zijn deze oevers, omdat ze flauw oplopen en daardoor breder zijn. Dat geeft flora en fauna meer ruimte en dat is weer goed voor de water- In een veld van 25 rensters ging de Apelkwaliteit, bijvoorbeeld door de extra zuurstof. doornse renster, in het shirt van het Supe-

rior Brentjes Mountainbike Racing Team , meteen in de aanval om zo een aantal concurrenten af te schudden. “Het was een snel parcours dus makkelijk was het niet om daar weg te rijden”, vertelde ze na af-

loop. Omdat ze de laatste zes jaar telkens net naast het goud greep, vaak tweede en derde, wilde ze deze keer er alles uit halen om die titel binnen te halen. Samen met Mirre Stallen en Annefleur Kalvenhaar, kwam ze twee ronden voor het eind op kop. In de laatste ronde, toen alleen nog Kalvenhaar bij haar was, bleef ze stevig op kop rijden, schudde haar rivale van zich af en ging winnend de finish over. Of ze ook geselecteerd wordt voor het WK in Zuid Afrika is nog niet zeker. “Maar deze titel heb ik alvast binnen”, lachte zij breeduit.

Duin en Strandtocht VLISSINGEN - Op de derde zaterdag in Juli worden de duin en strandtocht van wsv de Vrolijke Tippelaars georganiseerd, dit jaar is dat 20 Juli. Er kan gewandeld worden over 5, 10, 15, 20 en 30 km. Start van 8.30 tot 12.00 uur (20 en 30 km tot 10.30 uur) vanaf de Kanovijver. We wandelen over strand en duinen,

de 30 kilometer loopt tot Westkapelle, de 20 kilometer slaat af bij Zoutelande, de 15 kilometer houdt het vol tot Valkenisse en de korte afstanden gaan tussentijds terug richting Vlissingen. Startbureau is de Kanovijver, Burg. van Woederenlaan, Vlissingen. Voor nadere informatie: Mw. C.F. van Oorschot, tel 0118463845 of wsvdvt@zeelandnet.nl

Oostkappels Zomer Dam- en Schaaktoernooi 2013 VLISSINGEN - De Dam- en Schaakclub Oostkapelle organiseert op donderdag, 18 juli, voor de 28e keer het traditionele zomertoernooi.

Als het plan doorgaat, begint de aanleg van natuurvriendelijke oevers dit jaar nog.

DOOR BRITTA JANSSEN Vindt het plan doorgang, dan legt het waterschap deze oevers aan in haar deelgebieden Zak van Zuid-Beveland, Zuid-Beveland-Oost, het aangrenzende Maelstede-Dekker, Walcheren, Duiveland en Campen in Zeeuws-Vlaanderen. Scheldestromen verwacht dat het project ruim 1,2 miljoen euro kost. Ze moet onder meer geld uittrekken om land voor de oevers te kopen. “Op deze plekken hebben we grond kunnen verwerven”, legt een woordvoerder van het waterschap uit. “Deze locaties hebben niets te maken met de waterkwaliteit.” Natuur De aanleg van natuurvriendelijke oevers vergroot volgens de woordvoerder de waterberging en verbetert de waterkwaliteit. “Er is meer ruimte voor water, waardoor de doorstroming verbetert. Op de brede oever kunnen meer planten en dieren leven dan op bijvoorbeeld een steile slootkant. Ook staat een stuk van de oever onder water en dit trekt weer nieuwe dier- en plantensoor-

ten aan die op de grens van land en water leven.” Zo trekken natuurvriendelijke oevers nuttige dieren, zoals roofinsecten, aan. Dit zijn volgens het schap vaak ook natuurlijke vijanden van plagen van landbouwgewassen. ‘Door de leefomgeving van natuurlijke vijanden te verbeteren zijn er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig.’ Water Door de klimaatverandering valt er volgens Scheldestromen meer neerslag per jaar en meer regen per bui. Het verruimen van de waterlopen zorgt voor meer capaciteit om water op te vangen. “Daarmee kun je wateroverlast zoveel mogelijk voorkomen.” Ook een goede doorstroming van het water draagt hieraan bij. Maar een slechte oever waar steeds grond inzakt, bevordert de doorstroming niet. Een natuurvriendelijke oever is stabieler en veiliger, stelt het schap. ‘Machines worden steeds groter en zwaarder, maar de kans op verzakking is bij een steil talud veel groter dan bij een flauw talud.” Vanuit de Kaderrichtlijn Water (KRW) moet Scheldestromen de kwa-

liteit van het Zeeuwse oppervlaktewater verbeteren. “Het is niet zo dat die slecht is, het gaat om optimaliseren.” Voor 2015 moet het waterschap honderd kilometer natuurvriendelijke oever aanleggen. Begroeiing Na de aanleg zijn de oevers zo’n jaar kaal, schat de woordvoerder. “Daarna zijn ze mooi begroeid.” Dat gaat op een natuurlijke manier. “Bij deze projecten verbreden we de oevers voornamelijk voor de waterkwaliteit. Die verbreding gebeurt grotendeels onder water. Aan de landzijde is de diepte ongeveer tien centimeter en aan het einde van de natuurvriendelijke oever ongeveer veertig, vijftig centimeter. Van nature is er begroeiing onder water aanwezig. Als we daar graven houden we rekening met de bestaande begroeiing door die te sparen en soms zelfs door bestaande begroeiing te herplanten.”

Het toernooi wordt gehouden in een zaal van de Zionskerk, Duinweg 36a te Oostkapelle. De inschrijving start om 18.30 uur en sluit om 19.00 uur. Na de indeling van de partijen starten we direct daarna de wedstrijden.

Dit jaar zal de burgemeester van Veere de eerste zet aan het 1e dambord en 1e schaakbord verrichten. Het toernooi is vooral bestemd voor de thuisspelers, vakantiegangers en clubspelers in de provincie. Iedere dammer of schaker is welkom op die avond. Er zijn dit jaar ook weer vele kleine prijzen te winnen. Er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig. Kom tijdig, want om 19.00 uur wordt de inschrijving gesloten!

IK GA OP VAKANTIE EN NEEM MEE... BRENG HALDERBERGE INIK BEELD!

Maak een foto van jezelf of jevan reisgenoot met de Bodeuop vakantiebe- van de fo Iedere eerste woensdag de maand vindt dejouw maandwinnaar stemming en win mooie prijzen! Stuur deze foto naar:foto foto@internetbode.nl Beeld’ van de gemeente Halderberge. Deze wint een VVV Irischeque Vermeld bij je inzending ook je naam,een waarrondvlucht je de foto hebt gemaakt en automatisch kans op deeven jaarprijs: van 30 minuten die mog waar je zelf vandaan komt. Seppe. Meer informatie en het deelnameformulier vindt u op www.halderb Inzenden kan t/m 14 augustus 2013

...De Bode op Mont Ventoux

Uitvoering Wanneer het plan groen licht krijgt, kan de aanleg van de zes natuurvriendelijke oevers nog dit jaar beginnen.

Delta blijft bij plan ombouw centrale VLISSINGEN - Delta blijft inzetten op de ombouw van de kolencentrale in Borssele tot een biomassacentrale. Dat zegt het bedrijf naar aanleiding van het vrijdag gepresenteerde energieakkoord. Daarin staat onder meer dat de Zeeuwse kolencentrale moet sluiten in 2015. Volgens Delta kan ze door de centrale om te bouwen ‘tegemoet komen aan de wens van het kabinet om duurzamer energie op te wekken’. Er is echter wel een flinke subsidie voor nodig. Daarover voert ze gesprekken met het ministerie van Economische Zaken. Overheden, milieuorganisaties en het bedrijfsleven in Zeeland staan achter de plannen voor de Bio-energiecentrale Zeeland.

Rijd op NK parcours van volgend jaar

Rabojeugd ZRTC Theo Middelkamp VLISSINGEN - Afgelopen zaterdag werd er in Philippine gereden op het parcours waar volgend jaar het Nederlands kampioenschap gereden word voor de jeugd. In cat 1 reed Firn arens naar een 7e plaats, Myrthe Greijdanus werd 11e gevolgd door Vera de Munnik op de 12e plaats. In cat 2 sprinten Maureen Arens naar een mooie

4e plaats. Aniek Adriaensse werd 11e. In cat 3 heeft Lisanne de Munnik lang in de achtervolging gereden maar kwam niet verder dan de 9e plaats. Twan Schrier kwam even later samen met Casper de Vos als nummer 10 en 11 over de streep. In cat 5 stonden 6 renners van Rabojeugd ZRTC Theo Middelkamp aan de start. Zoe Mulder werd 8e, Tristan Timmermans 11e , Hidde Greijdanus 15e, Arjen Poleij 23e

Tristan Krombeen 25e en Jesper Martijn 28e. In cat 6 reed Jochem Kerckhaert naar een 6e plaats Jarmo Visser naar een 15e plaats gevolgt door Quinty van de Guchte op de 16e plaats. Lars Steenbakker werd 20e en Robin Talen volgden op een 21 plek. In de laatste cat finishte Timo de Jong als 13e. PAGINA 6

De Bode gaat deze zomer op wereldreis en is deze week aanbelandt op de top van de Mont Ventoux, de ‘kale berg’ in de Franse Alpen. Na een zware beklimming bij 35 graden bracht Karel van Turnhout uit Steenbergen de Bode naar 1911 meter hoogte. Hij maakt met deze foto kans op een mooi prijzenpakket twv 50 euro. Stuur ook uw mooiste foto met de Bode op vakantie op naar foto@internetbode.nl


BlaUw GerUITe KIel

NIEUWS- EN INFORMATIEPAGINA VOOR DE INWONERS VAN GEMEENTE VLISSINGEN EN OMSTREKEN

Woensdag 17 juli 2013

Redactie: afdeling Communicatie postbus 3000, 4380 GV Vlissingen telefoon: (0118) 487000 communicatie@vlissingen.nl www.vlissingen.nl Fotografie: gemeente Vlissingen, tenzij anders vermeld

vlissingen, stad aan zee

Stem op de vliSSingSe Stranden! u kunt weer stemmen op uw favoriete strand in de Schoonste Stranden top 10. Stemmen kan tot 14 augustus 2013 via www.supportervanschoon.nl. er worden tien barbecues verloot onder de stemmers. De verkiezing heeft dit jaar een nieuwe opzet, waarin het publiek een even grote stem heeft als de experts. Voorgaande edities werd de winnaar bepaald door de inspecties van de ANWB-inspecteurs en koos het publiek zijn eigen winnaar. Omdat bij de schoonheid van de stranden de inzet en medewerking van het publiek juist van groot belang is, spelen zij vanaf dit jaar een nog belangrijkere rol. Hun stem bepaalt vanaf nu de helft van het eindresultaat. De beoordeling van de inspecteurs bepaalt de andere helft. gigantisch zandkasteel Ook nieuw is dat er niet langer

één winnende gemeente is, maar een top 10 van stranden en badplaatsen. Die wordt op 24 augustus bekendgemaakt. De nummer 1 krijgt een jaar lang de wisselbokaal in de vorm van een metershoog zandkasteel op zijn strand. Stranden steeds schoner De afgelopen jaren zijn de Nederlandse stranden ruim twee keer zo schoon geworden. Vorig jaar waardeerden de ANWB inspecteurs de Nederlandse stranden gemiddeld met een 9,7. In 2012 eindigde Vlissingen in de top 5.

Onlangs werd duidelijk dat Vlissingen tegen haar zin moet betalen voor de redding van een CO2 project dat anderen graag willen. Het is mislukt en heeft al 65 miljoen gekost, maar tegen beter weten in gaat men er toch mee door. Waarom moeten wij onze méér dan uitstekende eigen brandweerzorg inruilen voor de véél duurdere Veiligheidsregio organisatie met onzekere kwaliteiten? Waarom moeten wij handjeklappolitiek bij Zeeland Seaports accepteren - en er voor betalen? Wat is dat toch, dat andere overheden soms bepalen hoe en wat wij in Vlissingen willen? Heeft het misschien te maken met de landelijke partijen die in álle organen, rijk, provincie én gemeenten hun macht uitoefenen? En als dat zo is, bent u dan niet beter af met een politieke partij die slechts één doel heeft: het belang van Vlissingen! Niet voor niets is de LPV nu al de grootste partij in de gemeenteraad. Houden zo! Raadslid Pim Kraan, Lokale Partij Vlissingen E-mail: pimkraan@zeelandnet.nl, tel. 0118 440012

Ingediende aanvragen voor een omgevingsvergunning: Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen: 1. plaatsen tuinhuisje “Levenslust” Vlissingsestraat (K)27 (09-07-2013) 2. plaatsen dakkapel en vervangen kozijnen Aagje Dekenstraat 85 (10-07-2013) 3. aanpassen gevel Rabobank Lange Zelke 1 (10-07-2013) 4. aanbouwen eetkamer op bestaand platdak garage Hellebardierstraat 7 (10-07-2013) De publicatie van de ingediende aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen deze aanvragen kunnen geen bezwaarschriften worden ingediend. Het is mogelijk dat de tekeningen, waarop de vergunning wordt verleend, afwijken van de ingediende aanvraag. Kennisgeving beschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) Reguliere procedure: Verleende omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij de volgende omgevingsvergunningen hebben verleend: 1. plaatsen reclamezuil Industrieweg 11

(11-07-2013) 2. uitbreiden woning Grote Abeele 42 (11-07-2013) 3. plaatsen garagedeur Kanariesprenk 125 (11-07-2013) 4. verwijderen vloer t.b.v. vide Stadhuisplein 6 (11-07-2013) Bezwaar Bij de hierboven genoemde besluiten kunnen belangen van derden betrokken zijn. (Derden) belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de tussen haakjes staande datum een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van Vlissingen, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Het maken van bezwaar schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende, die bezwaar heeft gemaakt, de Voorzieningenrechter van de Rechtbank ZeelandWest-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd. Kennisgeving ontwerpbeschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Uitgebreide procedure: Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omge-

In de zomervakantie rijdt de Servicebus niet. In de week van 19 augustus 2013 staat de Servicebus weer op de vaste stopplaatsen. U kunt het schema vinden op de website. Klachten over wegen, straten en plantsoenen kunt u melden bij het Service Team via 0118 487500. Meldingen over de openbare ruimte kunt u ook e-mailen naar meldingen@vlissingen.nl.

www.vlissingen.nl/ serviceteam

vuurWerk kermiS Foto: Niek Peters in juli en augustus zijn er iedere vrijdag rondvaarten door de buitenhaven in vlissingen-oost. Wilt u de zeereuzen van dichtbij bekijken? bestel dan kaarten via www.vvvzeeland.nl/rond vaarthavenvlissingen.

www.supportervanschoon.nl

betalen tegen je zin

bekendmakingen

Havenrondvaart vliSSingSe zeeHaven

ServicebuS rijdt niet

van vollenHoven opent dokje tijdenS Sail zij een Europese Interreg subsidie Op zaterdag 24 augustus 2013 in het kader van het project Revikomt professor mr. Pieter van Voltalisering Oude Industriehavens, lenhoven naar Vlissingen. Hij weer in gebruik genomen worden. bezoekt Sail de Ruyter en opent om 16.30 uur het geresVoor het eerst sinds taureerde Dokje van lange tijd zal er weer Perry. Als oud-voorzitHet Dokje vormt een schip in het Dokje ter van het bestuur van liggen: de Tres Homde Stichting Nationaal het hart van bres. Na de Tweede Restauratiefonds zet de nieuwbouwplan Wereldoorlog werd dit heer Van Vollenhoven Bestevaêr in het schip gebruikt als viszich in voor het behoud sersschip en veerboot. van cultuurhistorisch Scheldekwartier Het vaartuig is volledig waardevolle objecten in gerestaureerd door de Nederland. Stichting Atlantis en duurzaam gebouwd. De Tres HomHet oudste droogdok van Nederbres maakt onderdeel uit van een land werd in 1704 gebouwd voor pilot project om de levensvatbaarhet onderhoud van oorlogs- en heid van nieuwe zeilende handelslinieschepen van de marine. In vaart aan te tonen. 1974 werd het gedempt voor de bouw van een bedrijfshal van de Scheldewerf. Het gerestaureerde www.scheldekwartier.nl Dokje kan nu in 2013, mede dank-

maritieme geScHiedeniS van vliSSingen – deel 2 In 1588 wilde de Spaanse koning Filips II Engeland veroveren. Echter zijn Onoverwinnelijke Armada werd door het weer en de Engelse vloot vernietigd en slechts een enkel schip keerde veilig huiswaarts. Ook de Hollanders en Zeeuwen, aangevoerd door Justinus van Nassau, droegen hun steentje bij. Twee galjoenen de San Felipe en de San Mateo kwam in Zeeuwse wateren terecht. De eerste bij Vlissingen, de tweede bij Rammekens.

De officieren werden gevangen genomen voor losgeld, de bemanningsleden over boord geworpen om logieskosten te besparen. De galjoenen werden verkocht. De wimpel van de San Mateo wordt vandaag de dag bewaard in Leiden. In aanloop naar Sail de Ruyter schrijven medewerkers van het gemeentearchief elke week een stukje over de maritieme geschiedenis van Vlissingen.

vingsrecht voornemens zijn vergunning te verlenen: • voor het bouwen van een horecapaviljoen met bijbehorend terras aan de Boulevard Evertsen 9 (zeezijde) en het verplaatsen van het kunstwerk “de Koopvaardij” van Wessel Couzijn.

in het stadhuis in Vlissingen. U kunt de stukken elke werkdag tijdens openingstijden inzien. Op afspraak kunnen de stukken ook op donderdagavond tussen 17.00 uur en 20.00 uur worden ingezien (Dhr. W. Huige, tel. 0118-487339 of e-mail whe@vlissingen.nl).

Inzage De ontwerpbeschikking en de bijbehorende stukken liggen met ingang van 18 juli 2013 gedurende zes weken ter inzage

Tijdens de periode van terinzagelegging kan een ieder schriftelijk of mondeling zienswijzen inbrengen. Schriftelijke zienswijzen moeten worden gericht aan

Op donderdag 18 juli 2013 wordt om 22.30 uur traditiegetrouw een vuurwerkspektakel afgestoken vanaf een ponton op de westerschelde. Na het vuurwerk nodigen de vele terrassen u uit om de avond in sfeer af te sluiten. Dit is de enige avond dat de kermis op het Bellamypark en de Nieuwendijk tot 01.00 uur open is. De rest van de kermis sluit deze avond om 00.00 uur. Kom a.u.b. zoveel mogelijk op de fiets!

www.vlissingen.nl/kermis

het college van burgemeester en wethouders, Postbus 3000, 4380 GV te Vlissingen. Voor mondelinge zienswijzen kunt u een afspraak maken via de afdeling Publiekszaken, cluster vergunningen (tel. 0118-487156 of e-mail vergunningen@ vlissingen.nl). Wij wijzen u erop dat alleen beroep tegen de uiteindelijke beschikking kan worden ingediend als de indiener ook een zienswijze heeft ingebracht tegen de ontwerpbeschikking en belanghebbende is. Wet Milieubeheer Activiteitenbesluit milieubeheer Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij de volgende meldingen in het kader van het Activiteitenbesluit milieubeheer hebben ontvangen: • Tandartspraktijk Arratoon voor veranderen inrichting Stadhuisplein 6 Vlissingen • Löhr Boulevard B.V. voor veranderen inrichting Boulevard Bankert 280/288 Vlissingen • DHZ Garage Colijn voor veranderen inrichting Nieuwe Kruidmolenweg 8 Vlissingen • XLSystems Europe B.V. voor veranderen inrichting Engelandweg 51 Ritthem • Provincie Zeeland voor veranderen inrichting Commandoweg/Wijnbergsekade Vlissingen Bekendmaking Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij op 16 juli 2013 het volgende verkeersbesluit hebben genomen: • Het aanbrengen van een parkeerschijfzone op de Prins Hendrikweg, op het wegvlak tussen nummer 2 en de Visserijkade. Met de borden E10 en E11 en blauwe belijning wordt de parkeerschijfzone aangeduid. Lees verder op de volgende pagina


vervolg Bekendmakingen

Burgemeester en wethouders hebben op deze procedure de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing verklaard. Voorafgaand aan dit verkeersbesluit hebben zij een ontwerpverkeersbesluit genomen, dat van 22 mei 2013 tot en met 26 juni 2013 in het stadhuis ter inzage heeft gelegen. Belanghebbenden konden gedurende deze periode tegen het ontwerpbesluit mondeling of schriftelijk hun zienswijzen kenbaar maken. Beroep Tegen het verkeersbesluit kunnen geen bezwaarschriften worden ingediend. Een beroepschrift bij de Rechtbank Zeeland – West-Brabant tegen het verkeersbesluit kan gedurende zes weken na de dag van deze bekendmaking alleen nog worden ingediend door belanghebbenden die hun zienswijze tegen het ontwerp ver-

keersbesluit hebben ingediend en door belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij niet overeenkomstig afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht hun zienswijze tegen het ontwerpbesluit bij burgemeester en wethouders kenbaar hebben gemaakt. Het beroepschrift richt u aan: Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda. Voor het behandelen van een beroepschrift wordt griffierecht geheven; dit recht bedraagt € 165 voor natuurlijke personen (individuele personen) en € 310 voor niet-natuurlijke personen (zoals verenigingen, stichtingen, B.V.’s). Budgethoudersregeling Het college van burgemeesters en wethouders maakt bekend dat zij in haar vergadering van 11 juni 2013 de Budgethoudersregeling Gemeente Vlissingen 2013 heeft vastgesteld. De verordening ligt vanaf heden koste-

loos ter inzage in het stadhuis. Tegen het betalen van een legesvergoeding kan een afschrift van de verordening worden verkregen. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de gemeente Vlissingen, tel. 0118-487000. Vertrokken naar onbekende bestemming Uit onderzoek van de afdeling Publiekszaken is gebleken dat onderstaande personen niet meer wonen op het adres waar zij volgens de gemeentelijke basisadministratie staan ingeschreven. Het college heeft besloten de bijhouding van de persoonlijsten van deze personen op te schorten. Dit betekent dat zij daardoor formeel niet meer op dat adres staan ingeschreven. Geen adres F. Hashemi, geb. 03-09-1982 M.A.B. Koole, geb. 25-10-1984 J.G.M. Loupias, geb. 07-08-1992 Bloemenlaan 195 M.J.A.M.Caciano, geb. 21-09-1987

Bevolkingsonderzoek borstkanker voor Vlissingse vrouwen VLISSINGEN - Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar in de gemeente Vlissingen kunnen vanaf morgen (donderdag) deelnemen aan het tweejaarlijkse bevolkingsonderzoek borstkanker. DOOR BRITTA JANSSEN Het mobiele onderzoekscentrum van het Bevolkingsonderzoek Zuid-West staat op het parkeerterrein van het Baskensburgplein 2 in Vlissingen. Tot ongeveer half augustus worden ruim zevenduizend vrouwen uit Vlissingen uitgenodigd om hier foto’s van beide borsten te laten maken. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig. ‘Het doel van dit bevolkingsonderzoek is het zo vroeg mogelijk opsporen van afwijkingen die kunnen wijzen op borstkanker’, laat het onderzoeksbureau in een persbericht weten. Er bestaan verschillende soorten bevolkingsonderzoeken, voor verschillende groepen mensen, en die worden uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). ‘Vroege ontdekking van borstkanker vergroot de kans op genezing en maakt vaak een minder ingrijpende behandeling mogelijk.’ Maar het onderzoek is wel een momentopname en geeft geen volledige garantie dat iemand

niet ziek is, benadrukt het bureau. ‘Als vrouwen klachten hebben aan hun borsten, wordt hen aangeraden niet op het bevolkingsonderzoek te wachten, maar meteen naar de huisarts te gaan.’ Onderzoek Een bezoek aan het onderzoekscentrum duurt ongeveer twintig minuten. Het maken van de beide borstfoto’s neemt zo’n vijf minuten in beslag. De laborant legt de borst op een plaat en drukt daar een andere plaat bovenop. Dit kan pijnlijk zijn. ‘Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat röntgenfoto’s de beste manier zijn om bij een grote groep vrouwen borstkanker te ontdekken. Op een röntgenfoto zijn afwijkingen te zien die bijvoorbeeld nog niet te voelen zijn. Met andere manieren van onderzoek kan borstkanker minder goed ontdekt worden. We volgen wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe methoden om te kijken of die geschikt zijn voor het bevolkingsonderzoek.’

Uitslag Twee radiologen bekijken de röntgenfoto’s. ‘Zij zijn hierin gespecialiseerd.’ Deelnemende vrouwen krijgen binnen twee weken een brief met de uitslag van het onderzoek. ‘Als er afwijkingen zijn te zien op de foto’s, neemt de huisarts eerst contact op.’ Volgens het onderzoeksbureau krijgt van elke duizend vrouwen ongeveer 980 de uitslag dat er geen verdachte afwijkingen zijn. De andere twintig worden doorverwezen naar het ziekenhuis. ‘Na het vervolgonderzoek blijkt dat ongeveer zes op de twintig vrouwen borstkanker hebben.’ De uitslag van het bevolkingsonderzoek geeft geen volledige zekerheid. ‘Op de röntgenfoto’s worden niet alle afwijkingen gevonden. Maar twee van de drie gevallen van borstkanker worden bij het bevolkingsonderzoek wel ontdekt.’ Meer informatie Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker is te vinden op www.bevolkingsonderzoekzuid-west.nl.

Dertien Zeeuwse gemeenten willen werkloosheid met 300 jongeren terugbrengen

Nieuw plan voor jeugdwerkloosheid GOES - Het Actieplan Jeugdwerkloosheid Zeeland van de dertien Zeeuwse gemeenten moet de werkloosheid onder jongeren tot 27 jaar terugbrengen tot maximaal 1000. Sinds medio 2012 is deze gestegen met 50 procent tot ongeveer 1300 jongeren. De dertien Zeeuwse gemeenten hopen op een subsidie van 414.000 euro van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om het plan uit te voeren. Het ministerie heeft extra geld beschikbaar gesteld, omdat de werkloosheid onder de jeugd een landelijk probleem is. Het ac-

tieplan en de daarvoor bedoelde subsidie - het bedrag wordt door de gemeenten verdubbeld - is bestemd voor de periode van 1 oktober dit jaar tot december 2014. Het nieuwe plan borduurt voort op de successen van het vorige voor de periode van 2009 tot en met 2011. Er wordt ingezet op

jobhunting en jobcoaching, extra inzet op praktijk- en speciaal onderwijs, ondersteuning van kwetsbare groepen en afspreken met de werkgevers. De belangrijkste partners van de gemeenten bij de uitvoering zijn het UWV, de kenniscentra en mboinstelling Scalda.

MEE Zeeland verhuist naar Porthos loketten VLISSINGEN - MEE Zeeland, regio Walcheren, verhuist per heden haar voordeur naar de gemeentelijke Wmo-loketten Porthos Middelburg en Vlissingen, waar inwoners van de gemeente Veere ook welkom zijn. Mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, chronische ziekte, autisme of niet aangeboren hersenletsel, kunnen voor ondersteuning terecht bij MEE Zeeland. Met vragen over opvoeden, regelgeving, geldzaken, leren, werken, wonen en samenleving. In 2015 wordt deze ondersteuning overgeheveld naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Om efficiënt uitvoering te kunnen geven aan de Wmo en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) hebben Walcherse gemeenten zich sinds 2010 met verschillende instanties, waaronder het Algemeen

Maatschappelijk Werk, MEE Zeeland, de GGD en lokale welzijnsorganisaties verenigd in de netwerkorganisatie Porthos. Porthos biedt voor inwoners één plek voor alle vragen op het gebied van zorg, welzijn, opgroeien en opvoeden. Omdat er verschillende instanties samenwerken in Porthos, hoeven mensen zich niet langer zelf af te vragen bij welke instantie zij het beste aan kunnen kloppen met hun vraag. De kerngedachte van de Wmo is dat iedereen moet kunnen meedoen in de samenleving en dat daar soms ondersteuning bij nodig is. Er wordt een beroep gedaan op een grotere eigen verantwoordelijkheid voor burgers en hun sociale omgeving. MEE Zeeland is er in haar dienstverlening op gericht om de eigen regie van mensen met een beperking te versterken en hun sociale netwerk te benutten, zodat meedoen in de maatschappij (beter) mogelijk

wordt. MEE Zeeland biedt vanuit Porthos individuele ondersteuning, maar voorziet ook in cursussen zoals bijvoorbeeld sociale vaardigheden en weerbaarheid, agressie reductie training en bijvoorbeeld gespreksgroepen voor lotgenoten of (groot) ouders van kinderen met een beperking. Porthos in Middelburg is gevestigd aan de St. Sebastiaanstraat 12. In Vlissingen heeft Porthos haar locatie in de Open Wijkschool De Combinatie aan het Pablo Picassoplein 126 in de wijk Nieuw Bonedijke. Alle werkdagen is er een consulent van MEE Zeeland beschikbaar, ’s morgens in Vlissingen en ’s middags in Middelburg. Binnenlopen bij Porthos kan zonder afspraak. Naast de aanwezigheid in de Porthosloketten blijft MEE Zeeland ook gewoon nog bereikbaar in haar kantoren in Middelburg, Goes en Terneuzen. PAGINA 8

Dortsmansstraat 3 a J. Braun, geb. 07-05-1986 Falckstraat 14 M.M. Dar’in, geb. 25-06-1980 Groenewoud 91 J. Juma, geb. 01-06-1982 G. Kareem, geb. 08-09-2006 Grote Markt 53 Mohammed Naeem Zazai, geb. 02-04-1985 Hendrikstraat 12 W.M.G. Stes, geb. 20-02-1971 Hendrick Vroomlaan 8 M. Meddah, geb. 28-07-1978 Kasteelstraat 74 S.M. van der Pluym, geb. 09-04-1979 Nieuwstraat 184 C.G.A. Kamp, geb. 07-12-1969 Paul Krugerstraat 57 D.Y. Weststrate, geb. 13-09-1975 President Rooseveltlaan 711 N.M. Leonardo, geb. 13-08-1976 Scheldestraat 30 a E.Y. Aliev, geb. 07-09-1969 Scheldestraat 41 b M. Yaprakci, geb. 25-01-1991

Troelstraweg 223 S. Bankowski, geb. 03-01-1976 Wilhelminastraat 25 J.H. Schijf, geb. 01-02-1988 Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen dit besluit bezwaar maken bij het College. De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift is zes weken en vangt aan 1 dag na de datum van deze publicatie. Het ondertekende bezwaarschrift moet bevatten de naam en het adres van de indiener, de datum en een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt. Ook moet de bezwaarmaker gemotiveerd aangeven waarom hij of zij het niet eens is met het besluit. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan burgemeester en wethouders van Vlissingen Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Vlissingen, 17 juli 2013 B&W Vlissingen, Postbus 3000 4380 GV Vlissingen

Spaanse Sneeuwwitje op FBTS door het jaar VLISSINGEN - Film by the Sea door het jaar presenteert dinsdag om 14.00 uur en 19.30 uur in Cinecity Vlissingen de voorpremière van ‘Blancanieves’ van Pablo Berger. De spannende, zwijgende zwart-witfilm vertelt het verhaal van Sneeuwwitje met een flinke dosis flamenco. De Grimmklassieker speelt zich af in het Sevilla van begin vorige eeuw. In deze versie is de beeldschone ‘Blancanieves’ dochter van een invalide stierenvechter.

Haar vader, vroeger een beroemd toreador, werd gespietst door een stier en belandde in een rolstoel. Haar moeder is overleden in het kraambed. Sneeuwwitjes vader trouwt met zijn verpleegster die zich ontpopt tot boze stiefmoeder. Regisseur Pablo Berger heeft de details van het verhaal zo aangepast dat het lijkt alsof Sneeuwwitje altijd een Spaans sprookje is geweest. ‘Blancanieves’ wordt vaak vergeleken met ‘The Artist’, omdat er geen gesproken tekst is en de dialogen verschijnen in tekst tussen de filmscènes. Meer: www.filmbythesea.nl.

KORTE BERICHTEN

Oud-Katholieke kerkdienst: Zondag 21 juli houdt Oud-Katholiek Zeeland haar dienst om 10.00u aan de Zuidsingel 70 te Middelburg. Meer info: http://zeeland.okkn.nl VLISSINGEN Buitenmiddag: Dinsdagmiddag 9 juli zorgt accordeonist Monty van Belzen voor een heerlijke zomerse middag in de tuin van Ter Reede. Van 14.30-16.00 uur kan iedereen luisteren naar zijn vrolijke accordeonmuziek. En op het terras kunnen bezoekers verder genieten van veel lekkers. Zo is er o.a. zelfgemaakt ijs en friet te koop. Het optreden is gratis en vindt plaats op de Vredehoflaan 370 in Vlissingen (Ter Reede). Zomer-rommelmarkt: Zaterdag 20 en zondag 21 juli exclusieve rommelmarkt ten bate van stichting Dier en Project. Beide dagen vanaf 9 uur ’s ochtends in de stadstuin van Vlissingen, gelegen aan de Koudenhoek. De organisatie is in handen van Antoinette Hoepen in samenwerking met andere dierenvrienden. De toegang is gratis maar een gift voor de dieren die in opperste nood verkeren wordt erg op prijs gesteld. Opbrengst komt in zijn geheel en rechtstreeks ten goede aan de dieren. Orgelconcert: Op vrijdag 19 juli zal Henk G. van Putten het derde marktconcert van deze zomer verzorgen in de Sint Jacobskerk van Vlissingen. Het concert begint op de gebruikelijke tijd van 12 uur en duurt ongeveer een half uur. Op het programma staan werken vermeld van onder andere Georg Böhm. Johann Sebastian Bach (de beroemde Passacaglia), Eugène Gigout en Alexandre Guilmant. Henk van Putten is jarenlang beiaardier geweest van zowel Middelburg als Vlissingen. Hij is organist van de Hervormde Kerk te Kapelle. De toegang tot dit middagpauzeconcert is vrij.

JAN ZWEMER

Uitvinder te Middelburg Naast de man die rond 1850 een vierwielige trapfiets ontwikkelde voor hij naar Amerika emigreerde, herbergde Middelburg in de 19e eeuw nog een uitvinder: David Gerardus Kröber jr. Hij was chef van de boekdrukkerij van de firma Abrahams, de uitgevers van de Middelburgsche Courant. In 1879 vond hij een enveloppe uit die eenmaal gesloten, ‘noch door vocht, waterdamp, warmte of andere middelen geopend kon worden zonder duidelijk zichtbare sporen van beschadiging achter te laten’. In een tijd waarin zakelijke kwesties op afstand grotendeels per post werden afgehandeld, was dat een vondst van belang. Men kon voortaan geruster zijn waardevolle papieren, die bijvoorbeeld bestemd waren voor het buitenland, aan de postdienst toevertrouwen. Op dat moment had Kröber al zoveel verdiensten op het gebied van de typografie, dat hij door de president van Venezuela benoemd werd tot Commandeur in de Orde van Simon Bolivar. Welke verdiensten dat waren, is onbekend. In 1880 deed Kröber in elk geval nog een uitvinding. Hij ontwikkelde een ‘onderdruk’ voor papier om te voorkomen dat het ‘geschrevene of gedrukte’ vervalst zou worden. Wie probeerde het eenmaal op deze onderdruk aangebrachte schrift of drukwerk te veranderen of weg te halen, beschadigde het papier onherroepelijk. De onderdruk verloor zodanig ‘kleur en teekening’ dat het niet meer te herstellen was. ‘Vervalsching is alzoo onmogelijk’. Dat Kröber vooruitstrevend was, bleek ook uit het feit dat hij bestuurslid was van de vereniging die zich in 1884 en 1885 ten doel stelde voor Middelburg een telefoonverbinding tot stand te brengen. De vereniging moest na een goed jaar ontbonden worden door gebrek aan steun van het gemeentebestuur. De burgemeester vond dat de vereniging niet kon starten, omdat er maar 93 deelnemers hadden toegezegd één of meer aandelen te nemen. Kröber was de zoon van een hoedenmaker uit Amsterdam en werkte zich in Middelburg op tot eigenaar van de drukkerij die eerst van de gebroeders Abrahams was geweest. Na zijn Middelburgse carrière keerde hij terug naar Amsterdam waar hij in 1910, als bijna 70-jarige, nog woonde. Als uitvinder kreeg hij geen bekendheid. Werden Kröbers uitvindingen misschien in dezelfde jaren ook door anderen gedaan?


PRRDIJEESL! VOO

23%

goedkop er

Kabeljauwfilet van 5.49

Gemengde zeevruchten van 2.99

2.29

4.99

B LI JV E N D

VERLAAGD

20%

goedkop er

Zalmfilet

Tissues

van 2.89

e

t go e d Als he moet! es n netj

van 0.99

2.79

0.79

Vanaf woensdag 17-07-2013

www.jan-gbm.nl • info@jan-gbm.nl • 06 - 51 10 30 83

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Aluminium strandstoel Gewicht: 2.8 kg.

24.99

Neopreen volleyof strandbal

4.99

IJsmachine Inhoud: 1 l.

Lampion op zonne-energie

Vers & voordelig!

Handsinaasappelen 2 kg

34.99 2.99

Vanaf woensdag 17-07-2013

*

Witlof

22% goedkop

500 g

er

van 2.95

2.29

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 17-07-13 t/m dinsdag 23-07-13.

25%

goedkop er

van 0.65

0.49

Altijd een Aldi in de buurt!

Goes, Molenplein 6 - Kapelle-Biezelinge, Hoofdstraat 15 - Middelburg, Euromarkt 8 Middelburg, Westerscheldeplein 2 - Oost-Souburg, Vlissingsestraat 1 Vlissingen, Glacisstraat 22c

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


Ook adverteren op deze pagina? Neem contact op met Lennert Steketee Telefoon 0118 617661

FOV

Federatie van Ondernemersverenigingen in de gemeente Veere

Geniet van... Veere Op deze maandelijkse FOV-pagina staat iedere keer één van de plaatsen uit de gemeente Veere centraal. Deze tweede keer is dat Veere.

Door restauratie oude stadhuis Veere in het najaar tijdelijk geen concerten

Zomerconcerten met gastbeiaardiers VEERE - In zijn eerste zomerseizoen als stadsbeiaardier van Veere ontvangt David van der Vlies verschillende gasten om de stadhuisbeiaard te bespelen. Voor de zomeravondconcertreeks van 20.00 tot 21.00 uur is zaterdag 20 juli Gerda Peters uitgenodigd en voor zaterdag 27 juli beiaardier Arie Abbenes en verteller Phili Abbenes-Welten. Dit laatste concert gaat over een opera van H. Purcell en is te beluisteren in de luistertuin aan de Kaai 41. Daarnaast zijn er in juli en augustus wekelijks beiaardbespelingen op dinsdag van 12.00 tot 13.00 uur. DOOR BRITTA JANSSEN ‘Het is gelukt om talentvolle musici te programmeren’, vindt David van der Vlies. Bij de concerten zijn oude en hedendaagse muziek en klassiekers te horen. ‘De grote klankvariatie in de muziek zorgt ervoor dat het 47 klokken tellende instrument in al haar facetten te horen is.’ In de programmering is aandacht gegeven aan het 525-jarig be-

staan van de Marine. ‘Veel van de muziek is gelinkt aan of ontstaan in de hoogtijdagen van de Marine.’ Restauratie Voor de liefhebbers van de Veerse beiaard is het goed te weten dat deze concerten voorlopig de laatste van dit jaar zijn, aldus Van der Vlies. ‘Met de restauratie van het stadhuis in het najaar worden alle 47 klokken en het mechaniek uit de

toren gehaald. Het gaat om een omvangrijke restauratie en hierdoor is het carillon geruime tijd niet te horen.’ De Veerse beiaard is tot ver over de landsgrenzen bekend, stelt de stadsbeiaardier. ‘Geroemd is de fijne ronde, heldere klank.’ In Veere is het originele klokkenspel nog compleet aanwezig en dat maakt het volgens Van der Vlies uniek. “Het is zelfs later nog uitgebreid

Stadsbeiaardier David van der Vlies (l) en gastbeiaardier Bauke Reitsma bij de officiële opening van de zomerconcerten.

en dat is ook bijzonder.” Het was één van de redenen waarom de Dordtenaar vorig jaar solliciteerde toen hij de vacature onder ogen kreeg via de Nederlandse Klok-

kenspel Vereniging. Bij zijn aanstelling in december vorig jaar zei hij al graag zomerconcerten met gastbeiaardiers te willen organiseren.

verjaardag verjaardag –– receptie receptie –– (huwelijks)jubileum (huwelijks)jubileum –– verjaardag – receptie – (huwelijks)jubileum – familiebijeenkomst familiebijeenkomst -- verloving verloving familiebijeenkomst - verloving

Wij verzorgen kleine bijeenkomsten tot complete recepties Wij verzorgen kleine bijeenkomsten tot complete recepties met diner buffet. basis van uw tot persoonlijke Wij verzorgen kleineOp bijeenkomsten completewensen recepties met diner buffet. Op basis van uw persoonlijke wensen zorgen wij voor een onvergetelijk moment. met diner buffet. Op basis van uw persoonlijke wensen zorgen wij voor een onvergetelijk moment. zorgen wij voor een onvergetelijk moment. Bel voor meer informatie: 0118-551397 Bel voor meer informatie: 0118-551397 Bel voor meer informatie: 0118-551397 Restaurant Duinzicht – Strandweg 7 -4371 PK Koudekerke Restaurant Duinzicht – Strandweg 7 -4371 PK Koudekerke www.restaurantduinzicht.com Restaurant Duinzicht – Strandweg 7 -4371 PK Koudekerke www.restaurantduinzicht.com www.restaurantduinzicht.com

FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN/BEN SEELT

Agrarisch handelsbedrijf P.Cevaal

Middelburgseweg 18 4364 TC Grijpskerke 0653178202  Tuinbenodigdheden  Tuingereedschap  Tuingaas tot 2 m hoogte  Zaaizaden/pootgoed  Afrasteringsmaterialen  Paarden benodigdheden  Landbouwspeelgoed Graszaad vanaf € 6,50 p/kg Vogelnet vanaf € 4,00 p/m 1000 ltr watervat € 40,00 volledig assortiment tot wel 40% korting!

www.Cevaal.nl


Fest instjl!

Ook adverteren op deze pagina? Neem contact op met Lennert Steketee Telefoon 0118 617661

FOV

Federatie van Ondernemersverenigingen in de gemeente Veere Hét adres voor onderhoud aan caravans

Hét adres voor onderhoud aan caravans

Feest in stijl! Feest stijl! Bruiloft • Receptie in • Diner • Hotel Feest in stijl! Bruiloft • Receptie • Diner • Hotel

▪ Onderhoud ▪ Reparaties ▪ Schadeherstel ▪ Veiligheidsinspecties

Ruime, gratis parkeergelegenheid

Bruiloft • Receptie • Diner • Hotel Ruime, gratis parkeergelegenheid

Bruiloft•Rec ptie•Diner•Hotel

C A R AV A N S TA L L I N G

Ruime, gratis parkeergelegenheid

Vlissingsestraat 38-40, Koudekerke Vlissingsestraat 38-40, (0118) 553003 Vlissingsestraat 38-40, Koudekerke Vlissingsestraat 38-40, info@huysterschelde.nl (0118) 553003 Koudekerke Koudekerke www.huysterschelde.nl info@huysterschelde.nl (0118) 553003 (0118) 553003

www.huysterschelde.nl info@huysterschelde.nl info@huysterschelde.nl www.huysterschelde.nl www.huysterschelde.nl

www.zeilenwiel.nl | Tel.: 06 - 149 82 033 C A R AVA N O N D E R H O U D TRANSPORT

www.zeilenwiel.nl | Tel.: 06 -(W) 149 82 033 Noordweg 76 Serooskerke Noordweg 76 Serooskerke (W)

ROEMENIËSCHUUR Inname en verkoop van goederen en kleding ook inboedels

Ruime,gratisparke rgel genheid

VEERE - Zaterdag wordt de Van Loon Hardzeildag gehouden. Deze zeilwedstrijd op het Veerse Meer voor traditionele plat- en rondbodemschepen vindt voor de twintigste keer plaats. DOOR BRITTA JANSSEN

‘Het is een niet te missen evenement waarbij schitterende houten zeilboten de strijd met elkaar aangaan’, belooft de organisatie, Stichting Behoud Hoogaars (SBH). Oorspronkelijk werd deze wedstrijd in 1928 door Hendrik Willem van Loon georganiseerd voor de Arnemuidse vissers. In 1993 heeft Stichting Behoud Hoogaars deze traditie opnieuw leven ingeblazen. ‘Het is inmiddels een jaarlijks terugkerend evenement dat duizenden bezoekers trekt. Dit lustrumjaar is extra feestelijk met muziek, ambachten, een Zeeuwse en maritieme markt, rondvaarten, live verslag van de wedstrijd en livemuziek.’ Hoogaarzen De eigenaars van de hoogaarzen, hengsten en andere plat- en rondbodems komen al op donderdag 18 juli samen in Zierikzee. ‘Want om de ontmoeting ging het bij Van Loon tijdens die eerste legendarische hardzeildag voor de Arnemuidse vissers in 1928’, aldus de stichting. ‘Om uit de saaiheid van het dagelijks bestaan te ontsnappen, wilde Van Loon “weer eens wat leven in den garnalenketel krijgen”. Dat willen wij als Stichting Behoud Hoogaars ook.’ Vanaf de wal is er voor toeschouwers ook genoeg te genieten, stelt de SBH. ‘Geniet van de fraaie konten van dit langs suizend hout en ijzer.’ De deelnemers komen vrijdags aan het einde van de middag aan in Veere. Als zaterdag de wedstrijden beginnen, kan het publiek die volgen vanaf een rondvaartboot of vanaf de wal. Hier wordt verslag gedaan van de verrichtingen. De prijsuitreiking is rond 18.00 uur. ‘Maar het is bovenal een wedstrijd met jolijt’, benadrukt de organisatie. ‘Voor

Rijkse & & Zwemer Zwemeraccountants accountants

Rijkse & Zwemer accountants

Torenstraat Torenstraat 15 15 || 4353 4353AA AASerooskerke Serooskerke Postbus 4353 Postbus 66 ||Torenstraat 4353ZG ZGSerooskerke Serooskerke 15 | 4353 AA Serooskerke

Goes Middelburg Goes Middelburg T|(0113) (0113) 242628 242628 (0118)678900 678900 T| T|T| (0118) Goes Middelburg

Postbus 6 | 4353 ZG Serooskerke

Serooskerke Serooskerke T| T| (0118) (0118) 592610 592610

T | (0113) 242628 T | (0118) info@aar.nl 678900 info@aar.nl

info@aar.nl

Twintigste Van Loon Hardzeildag

9.00 - 12.00 14.00 - 17.00

Creatief in advies Flexibel in dienstverlening Actief in samenwerking

Uw partner in zakelijke dienstverlening

Jan Vaderstraat 7, 4365 BH Meliskerke

Zaterdag 20 juli op het Veerse Meer

Hétadresvor nderhoud ancarvans

dinsdag

woensdag 14.00 - 17.00

sanitair, sanitair, centrale centrale verwarming, verwarming, gas, gas, water, water, dakbedekking, loodgietersloodgieters- en en zinkwerk, zinkwerk, dakbedekking, houtgestookte cv-ketels en zonnecollectoren houtgestookte cv-ketels en zonnecollectoren Jan Vaderstraat 7, 4365 Telefoon 0118 - 56 13 98 BH Meliskerke Fax 01180118 - 56 62 Telefoon - 561413 98 info@installatiebedrijfmeulmeester.nl Fax 0118 - 56 62 14 www.installatiebedrijfmeulmeester.nl info@installatiebedrijfmeulmeester.nl www.installatiebedrijfmeulmeester.nl

maandag: gesloten

donderdag 14.00 - 17.00 Hondegemsweg 27 vrijdag 14.00 - 17.00 Creatief in advies Creatief in advies GRIJPSKERKE zaterdag 9.30 - 12.00 Flexibelinindienstverlening dienstverlening Uw partner in zakelijke dienstverlening www.diakonos.nl Flexibel Tel. 0118-592153 Uw partner in zakelijke dienstverlening Actiefininsamenwerking samenwerking Actief

Erkend Installatiebedrijf Erkend Installatiebedrijf

Meulmeester Meulmeester

Openingstijden:

Terneuzen Terneuzen

Vlissingen Vlissingen

Zierikzee Zierikzee

T|T|(0115) (0111) 420344 (0115)683449 683449 T|T|(0118) (0118)419192 419192 T|T| (0111) 420344 Vlissingen Serooskerke Zierikzee T | (0118) 592610 T | (0118)www.aar.nl 419192 T | (0111) 420344

www.aar.nl

www.aar.nl

De Alcyon is één van de schepen van Stichting Behoud Hoogaars.

iedere deelnemer is er, net als in 1928, een fles jenever.’ Meer informatie In 1990 werd Stichting Behoud Hoogaars door enkele particulieren opgericht met als doel het erfgoed van de authentieke hoogaars en het erfgoed van de Zeeuwse visserij in het Schelde Deltagebied te bewaren en opnieuw tot leven

te brengen. De stichting bezit vier varende schepen, twee schepen in restauratie en een replica van een bijboot en is gegroeid tot een vrijwilligersorganisatie van circa 135 medewerkers. Kijk voor meer informatie op www.hoogaars.nl.


Louis Bovée portretteert in ‘In het geel’ zeventien Nederlandse geletruidragers

Open parcourstrainingen zijn begonnen

‘Trui doet met iedereen iets anders’

Kustmarathon Zeeland

VLISSINGEN - In honderd jaar Tour de France heeft 73 dagen een Nederlander de gele trui om zijn schouders gehad. De uit Stampersgat afkomstige auteur Louis Bovée heeft de zeventien Nederlanders, die ooit bovenaan het klassement van de belangrijkste wielerronde ter wereld stonden, geportretteerd. In zijn boek ‘In het geel’ beschrijft hij wat de gele trui met hen heeft gedaan. talloze successen boekte na 1980 bleek de gele trui voor mensen als Johan van der Velde, Teun van Vliet en Jelle Nijdam geen garantie voor een voorspoedig leven na het wielrennen. Het verhaal van Bredanaar Van der Velde, die verslaafd raakte aan amfetaminen en ‘helemaal van het padje raakte’, en van Van Vliet, die een ernstige darmziekte en levensgevaarlijke hersentumor moest overwinnen, is bij velen bekend. Dat van de uit Zundert afkomstige Nijdam misschien niet. Nadat de hardrijder, die in 1987 en 1988 drie dagen in het geel reed, zijn racefiets aan de wilgen hing, wilde hij niets meer te maken hebben met de sport, kwam hij vele kilo’s aan tot hij op een gegeven moment 140 kilo woog, strandde zijn huwelijk met de moeder van zijn twee kinderen en moest hij noodgedwongen stoppen met zijn hotel in Zuid-Limburg. Uiteindelijk kwam het weer goed met hem. ‘Ik ben 49 en een gelukkig mens. En als ik naar de ingelijste trui in de huiskamer kijk, voel ik me bevoorrecht dat het me is gelukt de mooiste wielertrui die er bestaat drie keer te mogen dragen’, vertelt hij aan het einde van zijn portret.

Louis Bovée.

FOTO TRUDY VAN DAM

DOOR EUGÈNE DE KOK Voor het boek heeft de freelance journalist, die ruim drie decennia chef-sport is geweest van Aktueel, alle nog levende geletruidrages gesproken. Op één na. “Ik heb Jan Raas wel benaderd, maar hij wilde niet meewerken”, zegt Bovée, die wel hoopte dat de Zeeuw een uitzondering voor hem zou maken, maar dat gezien zijn stilzwijgen sinds 2003 niet had verwacht. Bovée laat Raas in het boek portretteren door diens voormalige soigneur Ruud Bakker. ‘Ja is ja en nee is nee; zo kan ik Jan Raas het beste typeren’, omschrijft hij Raas, die drie keer de gele trui aan mocht trekken. ‘Ik

kan niet in zijn hoofd kijken, maar volgens mij blijft Jan voor altijd in de luwte’. Op Raas en de overleden Gerrie Knetemann, Wout Wagtmans en Wim van Est na komen alle geletruidragers aan het woord in het boek. In het boek gaat het niet zozeer over hoe ze de koppositie in de Tour de France veroverden, maar over hoe zij zo ver kwamen en wat het tricot met ze heeft gedaan. Het levert opmerkelijke verhalen op. “Ze hebben allemaal één ding gemeen: ze wilden zich bewijzen voor hun vader”, zegt Bovée. Dat is de enige overeenkomst tussen de coureurs, want waar het leven van Jan Janssen voorgoed veranderde na zijn Tour-winst in 1968 en Joop Zoetemelk nog

Verboden pot Bovée schuwt in het boek geen enkel onderwerp. Ook doping komt ter sprake. Gerrit Voorting, die het geel in 1956 en 1958 in totaal vier dagen droeg, gaat uitgebreid in op het onderwerp. ‘Ik beweer niet nooit iets te hebben gebruikt, maar kan je verzekeren nooit veel uit de verboden pot te hebben gesnoept. Mijn gezondheid was me meer waard. Ik heb er wel een beetje spijt van. Met wat meer risico op dat gebied had ik meer kunnen bereiken en dus meer kunnen verdienen’, kijkt de nu 90-jarige terug op zijn carrière. Bovée glimlacht als hij denkt aan Voorting en het gesprek. “Een verhaal als van Voorting laat zien dat doping van alle tijden is. En ondanks alles blijf ik van de sport houden”, zegt de auteur. ‘In het geel. Alle Nederlandse leiders in de Tour’ is uitgegeven door Voetbal International. ISBN: 978 90 71359 98 9. Meer informatie over de auteur: www.louisbovee.nl.

Ik ga op vakantIe en neem mee... BRENG HALDERBERGE IN Ik BEELD! Iedereeen eerste vindt umet de maandwinnaar van de fotowedstrijd ‘Breng en Halderberge in Maak fotowoensdag van jezelfvan of de je maand reisgenoot de Bode op jouw vakantiebestemming win mooie Beeld’ van de gemeente Halderberge. Deze foto wint een VVV Irischeque ter waarde van 25 euro en maakt prijzen! Stuur deze foto naar: foto@internetbode.nl automatisch kans op deook jaarprijs: een rondvlucht vande30foto minuten die mogelijk wordt je gemaakt door Airparc Vermeld bij je inzending even je naam, waar je hebt gemaakt en waar zelf vandaan komt. Inzenden kan t/m 14 augustus 2013 Seppe. Meer informatie en het deelnameformulier vindt u op www.halderberge.nl

De Bode steekt het Kanaal over

De Bode gaat deze zomer op wereldreis. Fotograaf Humphrey Hekhuizen uit Hoogerheide nam zijn vertrouwde huis-aan-huiskrant deze week mee op zijn reis naar Groot-Brittannië. De wind tijdens de oversteek over het Kanaal tussen Frankrijk en Groot-Brittannië maakte het lezen wat lastiger, maar eenmaal op het Britse eiland kon de fotograaf alsnog genieten van het lokale nieuws uit zijn gemeente. PAGINA 12

Samen trainen voor de Kustmarathon is leuker, makkelijker en gezelliger.

VLISSINGEN - Inmiddels voor de 11e keer organiseert Jan de Wilde atletiektrainer bij AV’56 in samenwerking met de Stichting Kustmarathon Zeeland weer de Open Kustmarathon parcourstrainingen. Deze trainingen zo is de afgelopen jaren gebleken voldoen aan een grote behoefte. Elkaar jaar opnieuw komen meer mensen met Kustmarathon plannen meedoen aan deze trainingen. Er word getraind in diverse tempo groepen waardoor je nooit alleen loopt. Doordat de trainingen steeds op delen van het parcours worden gelopen raak je vertrouwd met het unieke van de mooiste en zwaarste marathon van Nederland die dit jaar op zaterdag 5 oktober zal plaatsvinden. Iedereen die wil kan zonder kosten mee komen trainen. Voor meer informatie over de trainingen kijk op: www.kustmarathonzeeland.nl De trainingen hebben als uitgangspunt: samen uit samen thuis; het zijn trainingen geen wedstrijden; marathontrainingen loop je op 80% van je vermogen; al lopende/trainende plezier hebben met elkaar Complete trainingsschema met vertrekplaats en tijd:

Exposities

Expositie in St. Jacobskerk: Sinds 2010 wordt gewerkt aan de realisatie van Panorama Walcheren. Dit is een zeer omvangrijk project; het omvat naast een panorama over Walcheren vanaf een hoog punt in het centrum, een acht-tal half-panorama’s met een gezicht op de kust vanaf zee gezien. Op dit moment zijn al vier van deze imposante half-panorama’s gereed en te bezichtigen, zie panoramawalcheren.nl (dit betreft: zicht op de Boulevard van Vlissingen, de oude haven Vlissingen, de industriehaven en de Vissershaven van Veere). Een expositie van dit eigen werk is bijeengebracht in de St. Jacobskerk in Vlissingen en loopt t/m zaterdag 17 augustus. De toegang tot kerk en expositie is gratis. Expositie olieverf schilderijen Jan de Visser: Jan de Visser is een veelzijdig en artistiek mens. Al in zijn jonge jaren was hij aan het tekenen. Zo tekende hij op school eens een reiger. Deze was zo goed geslaagd dat deze tekening ingelijst een plaats in de kamer kreeg. Door de inundatie is dit werk toen verloren gegaan. Echt tekenen is Jan gaan doen vanaf zijn 18e jaar, pentekeningen van veelal oude gebouwen. Op 45 jarige leeftijd is Jan begonnen met het schilderen van olieverf schilderijen. In die tijd volgde hij schilderlessen in Oost Souburg. In die tijd had Jan de tijd hiervoor omdat hij was afgekeurd. Jaren is hij bezig geweest toen hij besloot te stoppen. Na het overlijden van zijn vrouw besloot Jan de penseel weer op te pakken en maakt hij prachtige schilderijen. Landschappen, dieren, planten alles. Inmiddels is zijn werk zo omvangrijk dat hij graag zijn werk wil delen met het publiek. Aangezien

Zondag 21 juli een 2.20 uur met start om 10.00 uur vanuit Domburg, Zondag 28 juli een 2.40 uur training met start om 10 uur vanuit Oostkapelle. Woensdag 7 augustus een 2 uur trainings met start om 18 uur vanuit Zoutelande, Woensdag 14 augustus een 2.40 uur training met start om 18.00 uur vanuit Domburg, Woensdag 21 augustus een 3 uur training met start vanuit Oostkapelle, Woensdag 28 augustus een 3.20 uur training met start om 18.00 uur vanuit Zoutelande, Woensdag 4 september een 2 uur training vanuit Domburg start om 18.00 uur. Zaterdag 14 september een 34 km duurtraining met start/finish in Zoutelande. Start om 10.00 uur. Woensdag 18 september een 2.40 uur training met start om 18 uur vanuit Oostkapelle. Woensdag 25 september laatste training van 2 uur, start om 18.00 vanuit Zoutelande. Alle trainingstijden, data, en overige informatie zijn onder voorbehoud. Houd steeds de uitgebreide en actuele informatie via de site in de gaten. Tevens vind u daar de route beschrijvingen naar de vertrekplaatsen. Deelname aan de trainingen is uiteraard voor eigen risico.

het (vernieuwde) dorpshuis in Ritthem zo breed mogelijk een podium wil zijn voor alle vormen van culturele activiteiten, wordt er een deel van zijn werk tentoongesteld in het Dorpshuis. Er zijn ook schilderijen te koop. Voor informatie hierover kunt u contact opnemen met de beheerder van het Dorpshuis. Dorpshuis/fietscafé, Dorpsstraat 22, 4389 TP Ritthem, tel. 0118461905 / 06-10313789, positievo@yahoo. nl. Expositie t/m 17 augustus. Nieuwe expositie en kunstenaarsfilmpjes: In de expositieruimten van de Willem3 is t/m 11 augustus de tentoonstelling ‘EVA ontbloot’ te zien. Het is de tweede tentoonstelling uit een reeks, die is gebaseerd op het scheppingsverhaal. Het gaat hierbij niet om het geloof, waarin (on)schuld of zondeval centraal staat, maar om een bijzondere kijk op het vrouwelijk naakt en haar rol binnen de hedendaagse kunst. Met werk van o.a. Hinke Schreuders, Thom Puckey, Elisabet Stienstra, Lotte van Lieshout, Martin C de Waal, Lidy Jacobs, Marie Louise Elshout, Hester Scheurwater, Inge Aanstoot, Daniëlle Luinge. Tevens zijn er 17 kunstenaarsfilmpjes te zien van TheOneMinutes van het Sandberg Instituut Amsterdam. TheOneMinutes bestaan al sinds 1998. Ze hebben een enorme verzameling filmpjes, die precies 1 minuut duren en hun collectie groeit nog steeds. Elke maand komt er een serie van 24 filmpjes uit op dvd. De Cultuurwerf toont deze al enige jaren in de Willem3. Cultuurwerf/Expositieruimte WILLEM3, Oranjestraat 4, Vlissingen. Openingtijden: donderdag t/m zonderdag 13.00-17.00 uur. www.cultuurwerf.nl


Luuk Boogert neemt afscheid van Oemoemenoe

Politie vraagt mensen met tips over inbraak Mediamarkt zich te melden

Inbrekers nog niet gepakt MIDDELBURG - De daders van de inbraak in de Mediamarkt in Middelburg woensdag zijn nog steeds voortvluchtig. De recherche onderzoekt de zaak. ‘Onduidelijk is om hoeveel personen het gaat’, aldus de politie. ‘Het onderzoek richt zich op drie tot vijf personen. De daders gebruikten vermoedelijk gestolen voertuigen.’ De politie verzoekt mensen die iets weten zich te melden. DOOR BRITTA JANSSEN ‘Een oplettende getuige meldde de inbraak bij de elektronicawinkel aan de Mortiereboulevard rond 4.22 uur’, liet de politie vorige week weten. ‘Hij zag mannen aan de achterkant van de zaak spullen weghalen. We waren snel ter plaatse, waarna een achtervolging ontstond. Tijdens de achtervolging zijn politieauto’s geramd en hebben we geschoten. Voor zover bekend raakte niemand gewond.’ Crash Bij de inbraak waren meerdere daders en auto’s betrokken. De achtervolging ging vanuit Middelburg naar Zoutelande, waar nabij de brandweerkazerne een auto van de daders is gecrasht. De inzittende(n) is/ zijn voortvluchtig. Van Zoutelande ging de achtervolging via Vlissingen naar de A58. Bij de afslag Middelburg crashte aan de Sloeweg Noord de tweede vluchtauto. Ook deze inzittende(n) is/zijn voortvluchtig. De politie achtervolgde een derde vluchtauto door de Westerscheldetunnel. ‘De

bestuurder reed met hoge snelheid door een slagboom. Bij Axel reed het voertuig door een blokkade van de politie, waarna op de auto is geschoten. Rond 5.00 uur reed de auto bij Zelzate de Belgische grens over en nam de Belgische politie de achtervolging over. Zij zetten direct de achtervolging in, maar het is niet gelukt om de auto tegen te houden.’ Op de vluchtroute zijn dozen met apparatuur gevonden die vermoedelijk zijn buitgemaakt bij de inbraak. In België is later een lege Audi gevonden en onderzocht wordt of dit de vluchtauto is. Verwondering De politie zegt veel verwonderde reacties te hebben gekregen over het voorval, vooral over het feit dat de verdachten wisten te ontsnappen. ‘De politie is gemachtigd om bij ernstige zaken wegblokkades op te werpen, maar hierbij mogen geen onveilige situaties ontstaan voor verdachten, omstanders en onszelf’, zegt ze hierover. ‘Daarom is het verplicht altijd een opening in een blokkade te houden. Normaal gesproken is dit

voldoende om vluchtauto’s af te remmen. In dit geval bleef de vluchtauto met tweehonderd kilometer of meer over de weg razen. Het is een wonder dat er geen ernstige ongelukken hebben plaatsgevonden.’ De politie verklaart te hebben geschoten, omdat er op agenten is ingereden. ‘En om te voorkomen dat burgers slachtoffer zouden worden van deze daders. Ondanks hun roekeloze gedrag brachten alle collega’s het er ongeschonden vanaf.’ Er was ook verbazing over het niet gebruiken van spijkermatten, aldus de politie. ‘Dat is begrijpelijk, maar de spijkermattenproef bij de Nederlandse politie was op 1 juli afgelopen. Ze mogen niet meer ingezet worden, totdat er een evaluatie heeft plaatsgevonden.’ Meer informatie Mensen met tips kunnen de politie bellen via 0900-8844. Bij het ter perse gaan van deze krant maandag was er niet meer informatie over de inbraak bekend.

Drift Team Zeeland

Derde Drift Challenge by Sea VLISSINGEN - Op zaterdag 10 en zondag 11 augustus vindt in Vlissingen voor de derde maal één van de grootste en meest besproken drift evenementen van de Benelux plaats. Na het overweldigende succes van de voorgaande jaren wordt wederom het vroegere Olau/Dart Line terrein aan de Oosterhavenweg in Vlissingen omgebouwd tot een waar walhalla voor liefhebbers van de autosport. Van 10.00 tot 17.00 uur kunnen zowel beginnende drifters als de coureurs uit de Pro klasse zich op 2 aparte banen met elkaar meten. Zowel voor deelnemers als bezoekers is er veel actie te zien en te beleven. De organisatie is in handen van Drift Team Zeeland. Een club enthousiaste drifters die meestal ver buiten Zeeland moet reizen om hun sport te beoefenen. Nu hebben ze deze snel groeiende en bijzonder spectaculaire vorm van autosport naar Zeeland gehaald. Het goed overzichtelijke parcours en de intieme sfeer op de paddock zorgden er vorig jaar voor dat er meer dan duizend enthousiaste bezoekers van dit evenement

hebben genoten. Er is echter plaats voor veel meer. Need for speed Wie de film Need for Speed Tokio Drift heeft gezien weet wat driften inhoudt; op een gecontroleerde manier je auto laten slippen. Het competitie element zit hem erin dat op een parcours met meerdere uitdagende bochten 2 auto’s elkaar zo dicht mogelijk proberen te volgen. Een deskundige jury beoordeelt de verrichtingen van de coureurs op vaardigheid en spektakelgehalte en verdeelt 10 punten. Een battle bestaat uit 2 heats. In de eerste heat gaat wagen 1 voorop en zal wagen 2 moeten volgen. In de 2e heat is het precies andersom. In totaal worden dus 20 punten verdeeld per ‘gevecht’. Middels een afvalsysteem wordt er van een top 32 naar de 2 beste rijders van de dag gewerkt. Een spektakel dat je niet mag missen. Nederlandse drifttop aanwezig Evenals vorig jaar heeft de organisatie van Drift Challenge by Sea inmiddels de toezegging van veel bekende namen uit de Nederlandse driftsport dat men er ook dit jaar weer graag bij wil zijn.

Drifttaxi Zelf eens ervaren hoe het voelt om te driften? Tijdens de Drift Challenge by Sea bestaat de mogelijkheid om met een coureur een paar rondjes over het circuit mee te rijden. Dan kun je ervaren hoe het is om al driftend door de zijruit naar voor te kijken. Evenals vorig jaar heeft de stichting zich voorgenomen om een deel van de opbrengst te schenken aan een goed doel. Vorig jaar werd €2500 overhandigd aan Stichting KIKA en het jaar ervoor eenzelfde bedrag aan St. Jayden. Dit jaar wil de organisatie de stichting Make a Wish verblijden met een gulle gift. Hoe meer bezoekers, hoe hoger dit bedrag kan zijn.

Luuk Boogert (l) krijgt na zijn speech een cadeau van de leden uitgereikt door Harry Pool.

VLISSINGEN - Luuk Boogert neemt na 9 jaar afscheid van Oemoemenoe als voorzitter. Boogert is zijn rugby carrière begonnen bij Oemoemenoe maar heeft een periode buiten Zeeland gewoond i.v.m. zijn studie. Na het afronden van de studie is Boogert naar Zeeland terug gekeerd en is wederom betrokken geraakt bij Oemoemenoe en dit maal als voorzitter. Tijdens de negen jaar voorzittersschap hebben de heren Senioren tweemaal promotie gemaakt waardoor ze komend seizoen uit zullen komen in de ereklasse. Ook zijn er contacten aangegaan met Nieuw Zeeland, welke resulteerde in de komst van trainer coach, Kevin Lewis, en een drie

spelers. Boogert gaf tijdens zijn afscheidsspeech aan dat dit niet alleen voor de club maar ook voor hem zelf als voorzitter een grote, belangrijke stap is geweest. Ook refereerde Boogert aan het auto-ongeluk van de dames van Oemoemenoe. Op weg naar een uitwedstrijd raakten de dames van Oemoemenoe betrokken bij een verkeersongeluk. Het ongeluk had een behoorlijke impact op de vereniging. Luuk Boogert sluit zijn speech af met het feit dat hij met veel plezier de club heeft geleid en dat het een mooie maar toch ook drukke periode is geweest. Luuk Boogert geeft de hamer door aan Yvonne van Dijk maar blijft nog wel betrokken bij Oemoemenoe.

IK GA OP VAKANTIE EN NEEM MEE... BRENG HALDERBERGE INIK BEELD!

Maak een foto van jezelf of jevan reisgenoot met de Bodeuop vakantiebe- van de fo Iedere eerste woensdag de maand vindt dejouw maandwinnaar stemming en win mooie prijzen! Stuur deze foto naar:foto foto@internetbode.nl Beeld’ van de gemeente Halderberge. Deze wint een VVV Irischeque Vermeld bij je inzending ook je naam,een waarrondvlucht je de foto hebt gemaakt en automatisch kans op deeven jaarprijs: van 30 minuten die mog waar je zelf vandaan komt. Seppe. Meer informatie en het deelnameformulier vindt u op www.halderb Inzenden kan t/m 14 augustus 2013

Kleuren met de Bode in de tuin

Milieu? Om aan te geven dat de drifters niet alleen aan zichzelf denken, maar ook aan het milieu, hebben we als Stichting bedacht om een boom te schenken aan de gemeente Vlissingen. Een eenvoudige rekensom geeft aan dat één boom gedurende zijn levensduur de CO2 van het evenement op kan nemen.

Vermijd de eikenprocessierups en voorkom klachten De eikenprocessierups is weer gesignaleerd! Deze behaarde rupsen zitten in de maanden mei, juni, juli en augustus in een groot aantal eikenbomen. Na contact met de brandharen kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Reden genoeg voor de GGD om u te informeren over wat u kunt doen om deze klachten te voorkomen. Herkennen en klachten Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de nesten op de stammen en takken: dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Raak deze niet aan! Echter, ook zonder di-

rect contact met de rups kunnen klachten ontstaan, waarbij de brandharen voornamelijk jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en/of luchtwegen veroorzaken. Ook dieren kunnen klachten krijgen wanneer ze in contact komen met de brandharen. Vermijd contact De GGD adviseert dan ook om elk contact met de rupsen en resten ervan te vermijden. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-) gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen. Als u toch in contact bent gekomen met de brandharen, ga dan niet krabben of wrijven, maar strip de huid met plakband en was of spoel de huid of ogen goed met water.

De klachten verdwijnen normaalgesproken binnen twee weken. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts. Eikenprocessierups gezien? Wanneer u (nesten) eikenprocessierupsen in uw omgeving ziet, neem dan contact op met uw gemeente. De gemeente kan wanneer nodig bestrijdingsmaatregelen nemen. Meer informatie Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de GGD, Bureau Gezondheid, Milieu en Veiligheid, tel. 0900-3686868. U kunt ook kijken op de website van de GGD: www.ggdhvb.nl of de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: www.rivm.nl. PAGINA 13

Anne (9 jaar) uit Breda blijft deze zomer thuis en heeft het in de achtertuin van haar oma erg druk met kleurplaten uit de Evenementenbode. Nog even doorkleuren Anne, misschien win jij de hoofdprijs wel! Stuur ook uw mooiste vakantiefoto met De Bode op en maak kans op mooie prijzen. Inzenden kan nog tot 14 augustus via foto@internetbode.nl


Meerdere disciplines komen aan bod bij hippisch evenement in Nisse

Ook western rijden bij Jumpin’ de Weel NISSE - Morgen (donderdag) gaat het van start: Jumpin’ de Weel in Nisse. Donderdag, vrijdag en zaterdag staat dressuur centraal, zondag mennen en tijdens het tweede deel van het evenement, van 25 tot en met 28 juli, is het de beurt aan de springruiters. Zoals ieder jaar is Jumpin’ de Weel ook dit keer weer gratis toegankelijk. rieën enkel-, dubbel- en vierspancombinaties in actie in een marathon. Op 21 juli is er ook een wedstrijdhindernisbaan van de Kynologenclub Zeeland voor alle hondenrassen. Jeugdige bezoekers kunnen een gratis ritje op een pony maken. Als mensen hiervoor een vrijwillige financiële bijdrage geven, steunt de organisatie daarmee de Zeeuwse stichting Sawasdee. ‘Het geld wordt gebruikt om kansarme kinderen in Cambodja aan een hoopvolle toekomst te helpen’, aldus de organisatie

Jelmer Hoekstra won vorig jaar met Vorieta de Grote Prijs in Nisse. FOTO JUMPIN’ DE WEEL

DOOR BRITTA JANSSEN Paardenliefhebber of niet, Jumpin’ de Weel is een leuk dagje uit voor jong en oud, belooft Kees Willeboer van de organisatie. Naast de wedstrijden is er bijvoorbeeld een streekmarkt, kinderboerderij, rodeostier, ponyritten en hondenshow. Dressuur Maar Jumpin’ de Weel is in de eerste plaats een hippisch evenement. Op 18, 19 en 20 juli komen de dressuurruiters in actie, in de klassen B tot en met ZZ licht. Zaterdag staat de kür op muziek op het programma. “Dat is spectaculair, ook voor

toeschouwers”, stelt Willeboer. Deze dag is er ook aandacht voor western rijden. De Zeeuwse Westernvereniging Western For Pleasure Team - met als voorzitter Astrid de Visser, onder meer Nederlands kampioen in 2009 - neemt de organisatie van dit onderdeel voor haar rekening. Tijdens de wedstrijden worden de deelnemers beoordeeld op verschillende vaardigheden. “Ook is er zaterdag een spectaculaire show van de Future Guys.” Zij zijn volgens de organisatie alom bekend en treden op in heel Europa. Mennen Zondag komen de menners in de catego-

Springen De springruiters nemen het van 25 tot en met 28 juli tegen elkaar op. Van pony’s in de beginnersklasse tot nationaal 1.50 meter. Op zaterdag 27 juli is er ook een streekmarkt en kindermiddag. Die biedt bijvoorbeeld een superwildwestshow, voltige, smidsvuur, lakenvelder met kalf en een demonstratie hoe je wagenwielen kunt maken. Jumpin’ de Weel is in de loop der jaren van een tweedaags evenement uitgegroeid tot een happening van bijna twee weken. “De wereldtop rijdt hier niet, maar wel de subtop, zoals ruiters uit de omringende en Arabische landen. Bezoekers zeggen vaak dat ze verbaasd zijn dat dit kan in Zeeland en dat het gratis is”, aldus Willeboer. “Dat komt door de grote groep betrokken vrijwilligers. De organisatie staat als een huis.” Hij zegt dat het goed gaat met het evenement. “Maar we proberen wel elk jaar het niveau te verhogen, het nog aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld door het terrein te verbreden. Dat is de uitdaging voor ons als organisatie.”

GEDICHT

Parkgeheimen

VLISSINGEN - In de Vlissingse Bode is er tweewekelijks een gedicht te lezen van stadsbewoner Jaap van Velzen. Indrukken die hij opdoet in of om de stad legt hij vast in korte, maar krachtige en heldere poëzie. Meer informatie over Van Velzen en zijn werk is te vinden op www.brainboek.nl. Parkgeheimen Verborgen tussen struik en bomen zou ieder er eens moeten komen langs golvend getrimde paden en velden bij de Vrijdomweg vind je verrassend fraai je weg langs een aantal monumenten Beroemde en vergeten doden rusten hier onder groene zoden John Green, Frederik Klool, Callenfels en Aduard versteend nu in gedeelde smart trotseren hier hun tijd in eeuwen Stoere redders jonge knapen Liggen hier in plicht ontslapen Ze horen goed bij deze stad Voor Vlissingers: het doet je wat! Copyright Jaap van Velzen/www.brainboek.nl.

Duivensport

De ‘986’ wint weer de eerste prijs voor Gijs Baan

Meer informatie Kijk voor het volledige programma op www.deweelruiters.nl.

KERKELIJK NIEUWS KERKELIJK LEVEN VLISSINGEN Christelijke Gereformeerde Kerk Kasteelstraat 109-111, Vlissingen. Zondag 21 juli: 9.30u en 16.30u Ds. C.Molenaar Het Apostolisch Genootschap Rosenburglaan 310, Vlissingen. Eredienst op zondag: 09.30u. Pinkstergemeente Vrijdomweg 1, Vlissingen. Eredienst op zondag vanaf 15.00u. Tevens elke eerste dinsdag van de maand vanaf 19.00u. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen Badhuisstraat 161, Vlissingen. Eredienst op zondag: Avondmaalsdienst 10.00-11.10u; Jeugdwerk 11.20-13.00u; Zondagsschool 11.20-12.00u; ZHV, Priesterschap, JM/JV 12.10-13.00u. Zuidpoort Christen Gemeente Samenkomsten zondagmorgen 10.30u. Go(o)d Times Centrum, Voltaweg 3, www.zuidpoort.nl Jehovah’s Getuigen, gem. Vlissingen-Bosenburgh en Vlissingen-Centrum Koninkrijkszaal van Jehovah’s Getuigen, v.Dishoeckstraat 534, Vlissingen. Tijden: Zondagmorgen 10.00u. Dinsdagavond 19.15u. Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) Lannoystraat 2, Vlissingen. Zondag 21 juli: 9.30u ds.de Meij; 16.30u leesdienst Gereformeerde gemeente Marnixkerk, Marnixplein 41, Vlissingen, www.marnixkerk.nl. Zondag 21 juli: 9.30u leesdienst; 17.30u student, W.A. Zondag. Nieuw Apostolische Kerk Westerbaan 20, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10.00u en op woensdag om 20.00u. Volle Evangelie Gemeente Bérea Gildeweg 29, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u, deuren open om 9.00u. R.K. Onze Lieve Vrouwekerk Bij stadhuis. H. Maria Parochie, Singel 106, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10u en op woensdag om 9u in de zijkapel aan de Brouwenaarstraat. Volle Evangelie Gemeente Filadelfia Vrouwestraat 5, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u. Bidstond: woensdag om 19.00u. Evangeliegem. blinkende Morgenster Dr. Stavermanstraat 61-63. Zondag 10.00u dienst Protestantse Gemeente Vlissingen

Weeksluiting Scheldehof: vrijdag 19 juli 19.00u Pastor E.Visser. Zondag 21 juli: Ter Reede 19.00u Dhr. D.G.Murre. Sint Jacobskerk 9.30u Ds.W.Alserda, Taize-viering. Admiraal de Ruyterziekenhuis Goes 10.00u Ds.A.v.d.Ploeg The Mission to Seafarers Engelstalige kerkdienst, zondagavond, 20.00u, Ritthemsestraat 498, (Haven 1010, bij Scheldepoort), Vlissingen-Oost. KERKELIJK LEVEN OOST-SOUBURG Evangeliegemeente De Wijngaard Kanaalstraat 8, Oost-Souburg. Samenkomst 10.00u. Zondag 21 juli: dhr. S. Dekker Gereja Kristen Protestan Maluku Stemerdinglaan 123a, Oost-Souburg. Zondag 21 juli: 13.00u da. M. Winckler-Huliselan Protestantse Gemeente Oost-Souburg Zondag 21 juli: Open Haven 9.30u ds. L.A.Woltering; De Zoute Viever 19.00u mevrouw G. Keizer Vergadering van Gelovigen Rehobothstraat 9, Oost-Souburg. Dienst op zondag om 10.00u. Bidstond: donderdag om 20.00u. KERKELIJK LEVEN WEST-SOUBURG Leger des Heils Walcheren Het Zwin 1 in Middelburg (naast de brandweerkazerne aan de Stromenweg). Diensten zondag 10.00u. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst op zaterdag van 10.00-12.00u. Pinkstergemeente Shalom Locatie: Gebouw Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst: zondag 14.30u. Zondag 21 juli: pred. H. Swart Gereja Kristen Hermon Zeeland Alamat: Adventkerk, Kerklaan 17-19 in West Souburg. Jadwal Kebaktian: Setiap Minggu. Jam: 10.30u KERKELIJK LEVEN RITTHEM Protestante Gemeente Ritthem Adres kerk: Dorpstraat 1. Postadres: Dorpsstraat 9, Ritthem. Zondag 21 juli: 10.00u Ritthem, ds. Elly Bouman (Wijzigingen en/of aanvullingen via www.internetbode.nl - klikken op Aanleveren redactie). PAGINA 14

Gijs Baan kijkt nu al wie er volgende week mee gaat op Morlincourt.

VLISSINGEN - De duiven van Middelburgse postduivenvereniging De Combinatie stonden het afgelopen weekend in Cahors (830 km), Orleans (415 km) en Peronne (180 km). Door de noordenwind en vrij hoge temperaturen werden het drie zware vluchten.

Daane, de 2010-1767127. Deze doffer was de snelste van de 214 ingezette duiven. Wat deze ‘127’ al gepresteerd heeft is ongelooflijk. In 2011 was deze doffer al duifkampioen in het Rayon 7. In 2013 vloog hij o.a. al een eerste op Breuil le Vert en een tweede op Orleans.

Vrijdagochtend werden de duiven al in Cahors gelost om 11.45 uur. Deze meerdaagse fondvlucht werd gewonnen door Gerry van Boven. Gerry’s specialiteit ligt eigenlijk bij de vitesse- en midfondvluchten. Zijn 2011-3009291 ging als enige van zijn hok mee om ervaring op te doen voor het grotere werk. En het werd gelijk de eerste prijs in de vereniging en ook in Samenspel 7 (Walcheren). In Peronne stonden 432 duiven van PV De Combinatie gereed om om 10.15 uur te worden losgelaten. Deze jonge duivenvlucht werd gewonnen door de 20133307986 van Gijs Baan. De ‘986, ging als eerste getekende de mand in, daar zij vorige week op Arras ook al de snelste was. Deze blauw bonte duivin is gekweekt uit duiven van clubgenoot Koen Minderhoud. Dit duivinnetje is nu vier keer mee geweest en behaalde voor Gijs al drie kopprijzen. Ook werden er duiven gelost in Orleans. Om 10.00 uur kregen de duiven de vrijheid, waaronder de super duif van Hans

Uitslagen Cahors (111 d.): 1. Gerry van Boven; 2. Anne Ridderbos; 3-6-10. Gijs Baan; 4. Leo Daane; 5. Adrie Schroevers; 7. Huib Siereveld; 8. Comb. Hoek-Nijsen; 9. Wout de Vries. Peronne (432 d.) A-Klasse: 1-3. Gijs Baan; 2. Hans Daane; 4. Ko Marteyn; 5-7. Koen Minderhoud; 6. Peter Borremans; 8-9-10. Comb. Huige-Schotanus. B-Klasse: 1-2. Fred Slager; 3-8. Leen van Wallenburg (Mb); 4. Piet Doolaar; 5. Hans Maarsman; 6. Comb. Antheunisse; 7. Leo Daane; 9. Simon Jasperse. Orleans (214 d.) A-Klasse: 1-10. Hans Daane; 2. Mark Bugajski; 3. Adri Walraven; 4-5-7-9. Koen Minderhoud; 6. Rinus Clement; 8. Dick Beekman. B-Klasse: 1-10. Rinus Clement; 2-5-7-8. Comb. Antheunisse; 3-6. Gerry van Boven; 4. Fred Slager; 9. Leo Daane.


Eropuit naar Ardi en Pelma keukens! A K T IEPRIJ

S!

3090,-

Hoekkeuken

Het voordeel vliegt u tegemoet!

Eilandkeuken

A K T IEPRIJ

S!

4850,-

Zomeractie week 28 t/m 32!

1069,-

Luxe Combimagnetron

9 4 9,-

- 50 %

- 50 %

Vaatwasser

Stenen werkbladen

WWW.DBKEUKENS.NL

Amundsenweg 47 4462 GP Goes T (0113) 21 97 70

210.-

p/mtr.

Ceciliaweg 4 4697 RV Sint Annaland T (0166) 65 34 48

*zolang de voorraad strekt

SLAAPOUTLET WALCHEREN VRIJDAG

ZATERDAG

19

20

JULI

JULI

10 - 17 UUR

9 - 16 UUR

NIET VOOR HANDELAREN

Wij kochten de overvoorraden matrassen en toppers van bekende merkfabrikanten!

Deze gaan tegen ABSOLUTE BODEMPRIJZEN de deur uit !!!

MEER DAN

500

STUKS

OP VOORRAAD

ALLE 1-PERSOONS ALLE 2-PERSOONS MATRASSEN € 100,- MATRASSEN € 200,-

80/90 x 200/210 € 150,-

140/160/180 x 200 € 250,-

NIET VOOR HANDELAREN

Paspoortstraat 32 - Oost-Souburg

Ongeacht de fabrikanten adviesprijs. De matrassen worden verkocht onder volledige garantie

ren Wij hante ipe: het princ

OP = OP

do - vr van 10.00 tot 17.00 uur zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur


DV_20130717  
DV_20130717