Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

V L I S S I N G S E

8 MEI 2013 WEEK 19

Uitgeverij

22.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

ONDERSTROOM MAAKT EERSTE NAMEN BEKEND

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AUTO’S

AA

Zundert

I

Te l .

076

599

SPORT

Volg ons via twitter: @VlissingseBode

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

RONDLEIDING OVER WALCHEREN IN OORLOGSTIJD

LPV wil stand van zaken ADRZ weten

Traumazorg ADRZ Goes behoudt level 2

VLISSINGEN - De Lokale Partij Vlissingen (LPV) wil weten hoe het staat met overleg tussen de Walcherse gemeenten en provincie over het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis. Ze heeft naar aanleiding van de op 11 april aangenomen motie, waarin het college werd opgedragen op zoek te gaan naar mogelijkheden om de ziekenhuiszorg op Walcheren te borgen, vragen gesteld aan burgemeester en wethouders. De LPV wil weten wat de stand van zaken is, zegt dat het niet de bedoeling is ‘om achter het ADRZ te gaan staan’, zoals volgens de LPV werd gesuggereerd, en vraagt of er inmiddels een plan B is als de nieuwbouw op de Mortiere niet doorgaat.

VLISSINGEN - In een tussentijdse rapportage heeft een visitatiecommissie van het Traumacentrum Zuidwest-Nederland laten weten dat de traumazorg van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) goed is. Daardoor is de locatie in Goes tot en met het voorjaar van 2014 verzekerd van de level 2-status. Het wordt toegekend op basis van kwaliteitscriteria en behandelmogelijkheden. Het ADRZ vangt per jaar ongeveer 10.000 patiënten op in Goes. ‘Het ADRZ ziet in de positieve beoordeling een belangrijke meerwaarde voor de Zeeuwen’, schrijft het ziekenhuis. ‘Ook is het een blijk van waardering voor de mensen die hier hard voor hebben gewerkt’.

Delta introduceert comfortwijzer

Expo Catja Nijboer in Bibliotheek ‘t Spui

VLISSINGEN - Energiebedrijf Delta heeft vorige week de Delta Comfort Wijzer geintroduceerd. Door de wijzer krijgen consumenten inzicht in hun verbruik en de mogelijkheid om gericht energie te besparen. Ook kunnen ze op afstand apparaten in- en uitschakelen. Een zogenaamde gateway in de meterkast verzamelt gegevens van de elektriciteit- en gasmeter en via speciale tussenstekkers ook het verbruik van aparte apparaten . De gateway is verbonden met internet, zodat klanten via een website of app hun verbruik kunnen checken. Zo zien ze wat de grootste verslinders zijn. De comfortwijzer wordt gefaseerd ingevoerd. Meer: www.delta.nl/comfortwijzer.

VLISSINGEN - Catja Nijboer uit ‘s-Gravendeel exposeert van 6 mei tot en met 1 juli in Bibliotheek ‘t Spui in Vlissingen. Ze laat daar ongeveer 40 werken zien. Haar schilderijen tonen dieren, bloemen, zeezichten, landschappen en mensen. Ze volgde jarenlang lessen bij verschillende kunstenaars om verschillende technieken in de vingers te krijgen. De laatste tijd maakt ze aquarellen met acryl- en olieverf. Ze exposeerde eerder in plaatsen als Hellevoetsluis, Wassenaar, Rotterdam, Ridderkerk, Papendrecht en Dordrecht. Meer informatie over haar is te vinden op www.catjanijboer.nl. De tentoonstelling is tijdens openingstijden te bezichtigen.

Bunker Ritthem open voor publiek RITTHEM - De bunker uit de Tweede Wereldoorlog in het midden van Ritthem is zaterdag wederom geopend voor publiek. Tussen 10.00 uur en 16.00 uur is iedereen welkom in de betonnen kolos in de tuin aan de Louwerse’s Wegeling in Ritthem. De ene ruimte van het monument uit de oorlog is ingericht met materiaal van en over de Tweede Wereldoorlog, in de andere ruimte zijn mooie afbeeldingen te zien over het dorp en wordt een film vertoond over de periode 1920-1960. De toegang tot de bunker - eentje van het type 502 waarin tijdens de oorlog manschappen waren gelegerd - is gratis. De bunker is meerdere malen per jaar open voor publiek.

Molens dit weekend open voor publiek VLISSINGEN - Dit weekeinde zijn in Nederland 900 molens geopend voor publiek. Tijdens de Nationale Molendag vertellen molenaars wat hun werk inhoudt en zijn de molens te bewonderen. In Zeeland doen er 63 mee. Bij De Vijf Gebroeders in Heinkenszand wordt zaterdag ook het fiets- en wandelpad over het voormalige industriespoor geopend. Op www.molens. nl/molendagen is te vinden welke open zijn. Het is de 41e keer dat de dag wordt georganiseerd. Dit jaar staat hij in het teken van de vrijwilliger en de molenaar. De dag wordt georganiseerd door De Hollandsche Molen, die dit jaar 90 jaar bestaat, en Het Gilde van Vrijwillige Molenaars.

VLISSINGEN - In de gemeente Vlissingen vonden zaterdag 4 mei verschillende dodenherdenkingen plaats, zoals op de Noorderbegraafplaats in Vlissingen (foto). Velen stonden stil bij de slachtoffers van oorlogsgeweld. Voorafgaand aan de herdenking was er een gebedsdienst in de Onze Lieve Vrouwe Kerk. De volgende dag vierde Nederland de vrijheid. In Vlissingen vond het Bevrijdingsfestival Zeeland plaats. Meer hierover elders in deze krant. FOTO BO VAN SCHEYEN

Wegens geldgebrek komt er twaalf in plaats van dertig hectare natuur bij

Minder nieuwe natuur Westduin VLISSINGEN - Het geplande natuurgebied bij Westduin in Vlissingen wordt twaalf hectare groot in plaats van dertig. Dat maakte de gemeente Vlissingen donderdag bekend. “De provincie Zeeland zou achttien hectare grond aankopen voor de aanleg van een groot natuurgebied met bijbehorende wandelpaden, maar het college van Gedeputeerde Staten zegt dat er de komende tien jaar geen geld is om deze grond te kopen”, aldus een woordvoerder van de gemeente. “Dat respecteren we.” DOOR BRITTA JANSSEN Daardoor blijft het bij de geplande twaalf hectare natuurcompensatie voor de kustversterking uit 2010. “De achttien hectare was een niet-verplichte compensatie, in tegenstelling tot de twaalf hectare.” Bestemming De achttien hectare natuurgebied grenst aan de Bachlaan en zou aansluiten op het natuurgebied dat er wel komt. Waterschap Scheldestromen voert dit werk uit. Het geldt als compensatie voor de natuur

die verloren is gegaan bij de versterking van de kust tussen de Nolledijk en Galgeweg. Hiervoor zijn al onteigeningsbesluiten genomen. De gemeenteraad van Vlissingen heeft in 2010 het bestemmingsplan Westduin gedeeltelijk vastgesteld. ‘Omdat de provincie Zeeland te maken had met bezuinigingen, kon zij destijds niet aantonen dat er geld beschikbaar zou zijn om de plannen voor de achttien hectare natuur ook uit te voeren.’ De gemeenteraad heeft daarom besloten voor dit stuk grond nog geen bestemming vast

te stellen. Ook de gemeente Vlissingen heeft geen financiële middelen voor de inrichting van dit gebied, laat de gemeentelijk woordvoerder weten. “Samen met de provincie en het waterschap concludeert het college van burgemeester en wethouders dat er in het licht van de noodzakelijke bezuinigingen de komende tien jaar niet meer natuur wordt aangelegd.’ Het inrichtingsplan voor de twaalf hectare grond is klaar. Voor de achttien hectare moet de gemeenteraad nu alsnog een bestemming vaststellen.

Dagboottocht Zonnebloem VLISSINGEN - Op zaterdag 15 juni organiseert de Zonnebloem afdeling Vlissingen haar jaarlijkse boottocht. Inschepen aan de Piet Heinkade vanaf 08.00 uur. De boot vertrekt om 08.30 uur. Om ca. 17.00 uur zal de boot aanmeren aan de Piet Heinkade. Tijdens de boottocht zal er gezellige muziek aan boord gespeeld worden door accordeonist Monty. Ook is er een verloting waar leuke prijzen te winnen zijn. Men kan kaarten kopen voor die middag op: Dinsdag 21 mei tussen 14.00-15.00 uur in Grand Café de Schutterij (ingang Spuistraat), donderdag 23 mei tussen 14.00-15.00 uur in het Atrium van Ter Reede (Bij de biljarttafels), vrijdag 24 mei tussen 14.00-15.00 uur in de Nieuw Bachtenpoorte, Oranjeplein, Oost-Souburg. Voor inlichtingen en kaarten kan men bellen naar Gerda van Ombergen, tel. 0118-465598 of 06-50522057.

Het juiste adres voor: ͻ Kunststof Kozijnen s 100 m 2 howroo m ͻ Buiten Zonwering ͻ Terrasoverkapping ͻ Velux Dakramen Geen aanbeta ͻ Insectenwering ling ͻ Binnen Zonwering

Kloosterpoort 19, Kapelle 0113-330333

...VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS...

KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

Avondvierdaagse in Vlissingen VLISSINGEN - Wandelsportvereniging De Vrolijke Tippelaars organiseert van maandag 13 mei tot en met donderdag 16 mei weer de jaarlijkse Avondvierdaagse. Deelnemers kunnen kiezen uit de afstanden vijf en tien kilometer. Start van de vierdaagse is telkens op het terrein voor het clubhuis van Zeeland Sport aan het Baskensburgplein in Vlissingen. De start van de vijf kilometer is elke avond om 18.30 uur en van de tien om 18.00 uur. Inschrijven kan woensdag 8 mei vanaf 18.30 uur of maandag 13 mei vanaf 18.00 uur in het clubhuis van Zeeland Sport. Meer informatie over het wandelevenement is te vinden op de website www.dvt-vlissingen.nl.

Ilse de Lange op Nazomerfestival MIDDELBURG - Ilse de Lange opent het muziekprogramma op het festivalhart van het Zeeland Nazomerfestival (ZNF). De zangeres staat vrijdag 30 augustus op het Abdijplein in Middelburg. De Lange kreeg een paar weken geleden een 3FM Award in de categorie ‘beste zangeres’ en haar laatste album ‘Eye of the hurricane’ werd met platina bekroond. Vorige week maakte de organisatie al bekend dat onder andere Trijntje Oosterhuis, V.O.F. De Kunst en Douwe Bob deel uitmaken van het muziekprogramma van het ZNF. Het festival duurt van 27 augustus tot en met 7 september. Het volledige programma is te vinden op www. theaterzeelandia.nl.


BoekenVoordeel Verrast je met boek, hobby en cadeau

GELDIG OP WOENSDAG 8, DONDERDAG 9, VRIJDAG 10 EN ZATERDAG 11 MEI 2013

DVD BOX “DE INHULDIGING” NERGENS ZO GOEDKOOP! JE VINDT ONS O.A. IN:

LUXE HOBBYKARTON

MAEVE BINCHY

NIEUWE COLLECTIE COLOURS UNLIMITED

HET HART OP DE TONG

Bevat 25 verschillende vellen 15x30 cm met speciale bewerkingen: folie, glitter, parelmoer, flock en embossing. In 6 kleuren verkrijgbaar. Op onze website een instructiefilmpje voor de mooiste zelfgemaakte moederdagcadeaus met dit karton.

NORMAAL

OP=OP

VLISSINGEN WALSTRAAT 84 & MIDDELBURG LANGE DELFT 33, OF KIJK OP WWW.BOEKENVOORDEEL.NL

DE INHULDIGING IN BEELD (NOS)

Tom en Cathy zijn vastbesloten om hun cateringbedrijf Scarlet Feather tot het beste in Dublin te maken. Ze hebben de ideale locatie gevonden, bergen talent en kennen de juiste mensen, maar niet iedereen is even enthousiast als zij..

9.99

NORMAAL

7.

99

OP=OP

3 DVD’S RUIM 9 UUR !

met op DVD 2 & 3 het unieke en uitgebreide overzichtsdocument ‘Beatrix, Zij die Gelukkig Maakt”

15.00

2.

99

NORMAAL

OP=OP

Nieuwe modellen DBasic-line!

Inc l. act ie fornu is! Ook los leverb aar ; € 119 9, IN ONZE SHOWROOMS: VOLOP ACTIES GRABBELTON KOOKDEMO’S NIEUWE COLLECTIE DBASIC-LINE

14.99

7.

99


ACTUALITEIT

Bellamypark blijft het hart van theater- en muziekfestival

Festival Onderstroom blijft uitbreiden en zich vernieuwen VLISSINGEN - Festival Onderstroom breidt uit. Dit jaar maakt het hele Bellamypark deel uit van het festivalterrein en staat op de Oude Markt een muziekpodium. Het festival in de binnenstad van Vlissingen vindt dit jaar plaats van donderdag 4 tot en met zondag 7 juli. DOOR EUGÈNE DE KOK Onder aanvoering van de toen nieuwe festivaldirecteur Onno Bakker verhuisde het hart van Onderstroom vorig jaar naar het Bellamypark. Dat bleek een gouden zet. “Mensen ontmoetten elkaar daar sneller en gaven bijvoorbeeld aan welke voorstellingen voor de ander de moeite waard zouden zijn. Die gezelligheid en ontmoetingen zijn uiteindelijk het doel”, zei Bakker na afloop van de editie in 2012. Dit jaar is het festivalhart groter. Onderstroom heeft begin juli het hele park tot zijn beschikking. Bezoekers vinden er onder meer de Parkparade, een doorlopend programma mini-theatervoorstellingen in ‘de gekste tentjes, theatertjes, installaties en andere vreemde objecten’, zoals organisator De Cultuurwerf het omschrijft. Met de terrassen eromheen en livemuziek in de avonduren moet het volgens De Cultuurwerf wel het kloppende hart van het festival worden. De Oude Markt wordt dit jaar voor het eerst bij het festivalterrein betrokken. Onder de rook van de Sint Jacobskerk komt een podium te staan waarop vrijdag en zaterdag ‘een swingend muziekprogramma’

staat. De Bandstafette, de covermarathon met Zeeuwse artiesten, sluit het festival zondagavond af op het plein. Vliegmachines De Cultuurwerf heeft vorige week de eerste namen voor het programma bekendgemaakt. Het opent dit jaar met ‘Firebirds’ van Theater Titanick uit Duitsland, een straatparade met uitzinnige vliegmachines. ‘Veel rook. Veel lawaai. Voor niets? Nee, ‘Firebirds’ is veel meer dan een parade van bizarre machines. Bovenal is het een groot feest; perfect geensceneerd en uitgewerkt tot op het kleinste detail’, schreef een Engelstalige recensent over de voorstelling.

‘Bovenal is het een groot feest’ In haar bericht stelt De Cultuurwerf dat ‘Het geluid van water’ de grote trekker moet worden van deze editie van Onderstroom. Voor de voorstelling van Theatergezelschap BOT daalt het publiek af naar de bodem van het Dokje van Perry waar alles zich op een ponton op de bodem af-

Een van de acts op Onderstroom in 2011. Dit jaar is het Bellamypark voor de tweede keer het festivalhart.

speelt. ‘Eigenzinnige liedjes en klinkende machinerie zorgen ervoor dat dit markante erfgoed weer tot leven komt’. Theatermakers De Jongens keren na een succesvol bezoek in 2011 terug naar Vlis-

singen. Zij spelen hun nieuwste show ‘Trap’, volgens De Cultuurwerf ‘een fysieke voorstelling over het verlangen naar boven met virtuoos gebrachte slapstick, filmische beelden en stunts op een grote trap’.

ARCHIEFFOTO

Lee Hayes is de laatste naam die vorige week bekend is gemaakt. Hij geeft een ouderwetse revue in een klassieke spiegeltent op het Bellamypark. Het is een mengelmoes van de beste variétéartiesten.

Op Europese Kijkdag over de Tweede Wereldoorlog op 11 mei

Rondleiding bij bunkers in Vlissingen en Middelburg VLISSINGEN - In het kader van de Europese Kijkdag over de Tweede Wereldoorlog verzorgen vrijwilligers van Stichting Bunkerbehoud zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur een rondleiding door het Middelburgse park Toorenvliedt met haar bunkers en de museumbunker bij de Oranjemolen in Vlissingen. Het cultureel erfgoed op deze locaties wordt momenteel met Europese subsidie aantrekkelijker gemaakt om mensen beter te kunnen laten zien wat er op Walcheren gebeurde in de oorlog. DOOR BRITTA JANSSEN Het bunkercomplex Toorenvliedt in Middelburg was een belangrijk onderdeel van de Atlantikwall, een 2685 kilometer lange verdedigingslinie van Noorwegen

tot Spanje die de Duitsers bouwden in de Tweede Wereldoorlog om een geallieerde invasie te voorkomen. De elf bunkers in park Toorenvliedt vormden tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met Landhuis Toorenvliedt een Duits

divisiehoofdkwartier. Van daaruit werd de verdediging van Walcheren geleid. Het bunkercomplex is het enige overgebleven divisiehoofdkwartier uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland. ‘Dat in Toorenvliedt elf bunkers te vinden

zijn, en zo dicht bij elkaar, is uniek’, aldus gemeente Middelburg. ‘Om ze te camoufleren werd geprobeerd er een aantal het uiterlijk van een boerderijtje te geven, door ze te voorzien van puntdaken en opgeschilderde ramen.’ Museumbunker Eén van de bunkers is in samenwerking met Stichting Bunkerbehoud in 2009 toegankelijk gemaakt voor publiek. Nu werkt de stichting aan het opknappen en inrichten van deze bunker als museumbunker. “Bij de rondleiding vertellen we over de functies van de bunkers”, licht voorzitter Cor Heijkoop van Stichting Bunkerbehoud alvast een tipje van de sluier op. “Gemiddeld zaten er twintig mensen in één bunker.” De staf voerde in 1944 het commando over de infanteriedivisie van zo’n 9000 militairen. De bunker die opgeknapt wordt was een verbindingsbunker.

‘Je krijgt echt het gevoel erbij’

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

Cor Heijkoop (r) en Ad van der Weel op de koepel van de observatiebunker bij de Oranjemolen in Vlissingen.

FOTO ANNET EEKMAN

“Met bijvoorbeeld een radio en telex was deze bunker de ogen en oren voor de hele staf. We willen de originele apparatuur terugbrengen in deze bunker, zodat we er contact kunnen maken met musea in bijvoorbeeld Engeland, Noord-Frankrijk en België.” De museumbunker bij de Oranjemolen is kleiner dan de Middelburgse verbindingsbunker. Hij ligt op een historische locatie en is volgens de gemeente Middelburg

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

waarschijnlijk één van de eerst veroverde zware bunkers op Walcheren. Deze bunker fungeerde als Duitse artilleriewaarnemingspost. Kraken Aan de kust zijn de meeste bunkers verdwenen, maar op het land niet, omdat landbouwers ze vaak konden gebruiken, legde Heijkoop eerder uit. “Ze stalden er beesten in of sloegen er goederen op.” De stichting bestaat uit zo’n zestig vrijwilligers en houdt zich al jaren bezig met de Walcherse bunkers. En nog steeds komen er regelmatig nieuwe feiten aan het licht, vertelt Heijkoop. “Hans Sakkers, ook betrokken bij de stichting, schreef een boek over de Enigma. Het lukte de Engelsen de code te kraken en daardoor wisten ze meer over de Duisters dan we ooit dachten.” De stichting vindt het belangrijk om te vertellen over wat er in de oorlog allemaal gebeurde. “Door zo’n rondleiding krijgen mensen ook echt het gevoel erbij.” Meer informatie De rondleiding begint zaterdag stipt om 10.00 uur in Park Toorenvliedt, bij de ingang aan de Koudekerkseweg. Rond 11.00 uur gaat de rondleiding verder in de Oranjemolen in Vlissingen. Deelname is gratis en geschiedt met eigen vervoer. Stichting Bunkerbehoud heeft ook andere activiteiten. Zo kunnen belangstellenden iedere woensdag- en zondagmiddag de museumbunker in Zoutelande bekijken en iedere zondagmiddag die in Vlissingen. Ook houdt ze ‘battlefield tours’, waarbij geïnteresseerden historisch belangrijke locaties bezoeken.

Volg ons op Twitter: @VlissingseBode.


ANBO jubileert en u profiteert!

Wij zien u graag!

slechts

Al 112,5 jaar.

Word nu ANBO-jubileumlid voor slechts y 12,50 en kies uw cadeau! Ga naar www.anbo.nl/brabant of bel (0348) 46 66 66.

Word lid voor

GRATIS

Large fotoboek van FotoboekNU met 24 pagina’s en fotokaft t.w.v. 25,- Euro. Actie geldig t/m 26 juni 2013.

DĂŠ belangenorganisatie voor senioren

L&C ELEKTRO

Scheldestraat 17 Vlissingen

0118-413049

Al sinds 1958 een begrip in Vlissingen. In Europa de grootste, in uw regio de beste

MEER SERVICE VINDT U NERGENS!

Ook voor verkoop en huurkoop.

DROGER STUK? Bel: 0118-471777 Oost-Souburg

Gevelreiniging

Jan van Mierlo Oude voegen uithakken, hogedruk-reiniging,

impregneren, zandstralen, reparatie-metselwerk, enz...

www.gevelreinigingjanvanmierlo.nl Voor frisse en stralende gevels! Ontdek je huis opnieuw!

Nieuwe website!

Tel.: 0162-429915 of 06-25095552


ACTUALITEIT

VLISSINGEN 700 JAAR STADSRECHTEN

Column

De Vlissingse fles VLISSINGEN - Op 2 april 2015 bestaat Vlissingen 700 jaar als stad. Dat wordt onder andere gevierd met de uitgave van een integrale stadsgeschiedenis, geschreven door de historicus Peter van Druenen. In de Vlissingse Bode krijgt u de komende drie jaar wekelijks een voorproefje. Deze week: hoe de fles in het wapen van Vlissingen terecht kwam.

Eugène de Kok

Dankbaarheid Eerlijk gezegd vond ik douaneliefhebber (zie daarvoor zijn website maco.nl) en republikein Hans Maessen en studente politieke geschiedenis en fervent tegenstandster van de door haar en andere complotliefhebbers verzonnen oliemaffia Joanna van der Hoek ronduit ondankbaar. Nadat de twee tijdens de troonswisseling op de Dam waren opgepakt en een middagje hadden moeten doorbrengen op het politiebureau rolde elke journalist de rode loper voor hen uit. Overal kregen ze ruim de tijd om uit te huilen en hun gal te spuwen over de verschrikkelijke behandeling ‘doojjrr de staat’, zoals Joanna vertelde in een accent waar zelfs een in ‘Wassenaajjrr’ geboren en getogen vrouw niet aan kan tippen. Eberhard van der Laan had beloofd dat er ruimte zou zijn voor een tegengeluid. Van de burgemeester kregen ze die ruimte, tot zijn spijt, zei hij later, niet. Gelukkig waren de media er nog. Maessen stond elke krant te woord en was woensdag minuten lang te zien in Nieuwsuur. Joanna werd na het voorval onder meer geïnterviewd door de NOS. Drie minuten en negen seconden lang mocht zij haar verhaal doen. Het was ‘vejjrrschrikkelijk’ geweest, zei ze, terwijl ze moeite leek te moeten doen een glimlach te onderdrukken. Ze vertelde hoe ze haar kartonnetje met ‘geen onderdaan’ en ‘fuck the international oil maffia’ niet omhoog had mogen houden tijdens de balkonscène. ‘Ik ben monddood gemaakt’. Beste Joanna: je had ruim drie minuten de tijd om je punt alsnog te maken, maar je dacht er niet eens aan. Je had het te druk met jezelf en verongelijkt doen. Voor Maessen gold hetzelfde. Ook van hem geen woord over waarom hij op de Dam stond. Ik vroeg me af of het hen hier niet om te doen was geweest. Voor demonstranten waren er op 30 april zes plekken in Amsterdam ingeruimd, maar dit tweetal moest en zou naar de Dam, ‘toevallig’ omringd door tig cameraploegen, die hun arrestatie filmden. Maessen en Joanna kregen de aandacht waar ze volgens mij op uit waren. Twee agenten kwamen Maessen de dag erna zelfs een bloemetje brengen, bij wijze van excuses. Een beetje dankbaarheid had het tweetal gepast.

Colofon Kantoor regio Zeeland Damplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661 Het wapen van Vlissingen zoals dat is ingemetseld boven de poort van het Zeemanserve

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

DOOR PETER VAN DRUENEN

Vlissingse Bode Vlissingse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Bo van Scheyen Acquisitie Bert Paauwe, Lennert Steketee Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 14.00 uur. Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 12.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 19

Over de vraag hoe de fles in het wapen van Vlissingen terecht is gekomen kun je uren filosoferen. Niemand weet het, maar iedereen heeft een mening. Voor geen enkele mening is echter bewijs beschikbaar. Zo is er het verhaal over de Engelse prediker Willibrord die in het jaar 700 door een groep vissers uit Vlissingen werd beroofd van zijn drinkfles. In een variant op dit verhaal liet hij twaalf Vlissingse bedelaars uit de fles drinken zonder dat deze leeg raakte. Als dank voor het bekeringswerk van Willibrord zou God het eiland hebben voorzien van duinen waardoor het gevaar op overstromingen verminderde. Een derde verklaring voor de vergelijking met een fles is wat banaler: de Vlissingers waren van oudsher berucht om hun drankzucht, ingegeven door het sombere en uitzicht-

loze bestaan in een moerassig en zompig gebied met een dramatisch slecht klimaat. De laatste verklaring ligt in het verlengde daarvan: bij het veer naar Vlaanderen zou een herberg hebben gestaan met een uithangbord waarop een fles was afgebeeld.

‘Berucht om hun drankzucht’ Het zijn mooie voorbeelden van het omdraaien van oorzaak en gevolg. De grote fout bij de zoektocht naar de oorsprong van naam en wapen was (en is) dat men ervan uitging dat er eerst een dorp of een stad was en dat er toen een naam bij werd bedacht. Dat is onzin. Ieder dorp begon met één of een paar huizen. Wanneer iemand moest

FOTO UIT EIGEN COLLECTIE AUTEUR

vertellen waar hij woonde, werd dat aangeduid met een paar kenmerken van die plek: ‘die kapel in het westen’ of ‘de burg in het midden’. Daaruit ontstond dan geleidelijk aan de definitieve naam van het dorp: Westkapelle, Middelburg. Apart verhaal De naam van Vlissingen is ook zo ontstaan. Pas in de late middeleeuwen begon men zich af te vragen waar die naam toch vandaan kwam. En toen kwamen de fantasieen en bijbehorende verhalen, waaronder die van de fles. Dat burgerde zo in dat ergens in de 16e eeuw iemand het leuk vond om de fles ook in het wapen te zetten. Op de echte oorsprong van de naam van Vlissingen kom ik later terug, want dat is een apart verhaal. Dat het niets met een fles heeft te maken zal u inmiddels duidelijk zijn.

De oplossing van deze puzzel is in week20 te vinden op www.internetbode.nl

Evenement pas derde in Nederland met Green Key-certificaat

Sail de Ruyter krijgt milieukeurmerk VLISSINGEN - Sail de Ruyer wil een duurzaam evenement zijn. Het vorige week toegekende Green Key-certificaat onderstreept dat streven. Het evenement, dat van 22 tot en met 25 augustus plaatsvindt in Vlissingen, is het derde evenement in Nederland dat het milieukeurmerk krijgt. DOOR EUGÈNE DE KOK

© www.sudokusite.eu

Alleen het Bevrijdingsfestival Utrecht en het Noorderzon Festival in Groningen gingen Sail de Ruyter voor. Het maritieme evenement in Vlissingen probeert op allerlei manieren duurzaam te zijn. Zo let de organisatie op producten die ze inkoopt en maakt ze afspraken met leveranciers en relaties, bijvoorbeeld over het gebruik van fairtrade-producten in de horecagelegenheden. ‘Een mooi voorbeeld is de samenwerking met sterrenkok Edwin Vinke die bekend staat om de verwerking van Zeeuwse streekproducten in zijn gerechten’, schrijft de organisatie. Verder stimuleert ze bezoekers met de trein naar Vlissingen te komen, wordt het afval gescheiden ingezameld en zo veel mogelijk gerecycled, zo min mogelijk paPAGINA 5

pier gebruikt en zo veel mogelijk schoongemaakt met milieuvriendelijke middelen. Daarnaast wordt er in de lezingen, die Sail de Ruyter met de De Ruyter Academy van de HZ University of Applied Sciences organiseert, veel aandacht aan het thema besteed. Ook zijn tussen 22 en 25 augustus een aantal schepen te gast die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Een voorbeeld is de Reinwater met een ingerichte praktijkruimte aan boord voor informatie over drink- en oppervlaktewater. De schoenerbrik Tres Hombres is verreweg het duurzaamste schip op Sail de Ruyter. Het 32 meter lange schip probeert de zeilende handelsvaart nieuw leven in te blazen. Ze vervoert vrachten tussen Europa en onder meer het Caribisch gebied. Tot slot is er op de vrijdag van het festival een zogenaamde kidsday. Daarvoor

zijn 300 schoolkinderen uitgenodigd die in Vlissingen aan de slag gaan met thema’s als ‘maritiem’ en ‘duurzaamheid’. De vervuiling van de wereldzeeën met plastic afval is één van de onderwerpen die dan centraal staan. Stranden Het Green Key-certifcaat is een milieukeurmerk voor bedrijven en organisaties in de toerisme- en recreatiebranche, te vergelijken met de blauwe vlag die aan schone stranden en jachthavens wordt toegekend. Het keurmerk laat zien dat organisaties, meer dan de normale wetgeving vereist, bezig zijn met het milieu. Green Key is onderdeel van de Foundation for Environmental Education. Meer informatie over het keurmerk en het maritieme evenement is te vinden op www.sailderuyter.com.


Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland verhuisd naar Overduin in Oostkapelle

Nieuwe expositie op nieuwe stek OOSTKAPELLE - Met tweehonderd vierkante meter extra en een prachtige locatie is Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland blij met haar nieuwe stek op Landgoed Overduin bij Oostkapelle. De betrokkenen zijn druk bezig hun nieuwe onderkomen, een boerderij uit 1857, in te richten en de collectie op te poetsen. Zaterdag opent burgemeester Rob van der Zwaag van Veere de vernieuwde tentoonstelling en is het van 11.00 tot 15.00 uur open dag voor het publiek. Belangstellenden kunnen niet alleen oude rij- en werktuigen bekijken, maar ook een rondrit maken op één van de typisch Zeeuwse gerijen.

KORT BEDRIJVIG Vakkrachten zijn straks hard nodig

De bouw zoekt jou GOES - In de wereld van de bouw worden juist in deze tijd jonge mensen op handen gedragen. Kies daarom nu voor een opleiding in de bouwsector. Hier staan ze straks te springen om vakmensen. Er zijn op dit moment nog diverse plaatsen beschikbaar en als je nu voor de bouw kiest, ben jij straks klaar voor de toekomst. Ben jij iemand die graag zijn handen uit de mouwen steekt, een vak wil leren waar toekomst in zit, maar is elke dag naar school niks voor jou? Laat je dan eens informeren over een bouwopleiding bij Bouw Opleiding Zeeland (BOZ) en/of Scalda. BOZ sluit zich in 2013 aan bij de landelijke vereniging van samenwerkingsverbanden. Dat betekent dat de organisatie verder zal gaan onder een nieuwe naam: Bouwmensen Zeeland. Contactpersoon bij BOZ is Anton Mullié op 0113-232484. Contactpersoon bij Scalda is Rob Kotzebue op 06-51186942. Meer: www.bouwopleidingzuidwest.nl of www.scalda.nl.

Rabojeugd

Theo Middelkamp op podium VLISSINGEN - Tijdens de zesde District Selectie Wedstrijd reed de Rabojeugd weer naar het podium.

Enkele van de drijvende krachten achter de stichting, onder wie vice-voorzitter Simon Lous (2e v.r.).

DOOR BRITTA JANSSEN Dat maakt hun collectie ook zo aantrekkelijk, vindt het bestuur. “Naar onze collectie kun je niet alleen kijken, we kunnen er ook nog mee rijden”, vertelt vice-voorzitter Simon Lous van de stichting. “Dat is het mooiste wat er is.” Zo beschikt de stichting over drie Walcherse verenwagens, met veren voor extra rijcomfort. “Die gebruikten ze vroeger om mee naar de markt, de kerk of op familiebezoek te gaan.” De Thoolse variant is de kapkar en in Zeeuws-Vlaanderen reed de Tilbury en phaeton rond. “De kapkar is iets luxer dan de verenwagen. Je kunt bijvoorbeeld de raampjes openschuiven.” Groter zijn de Walcherse melkkar en de molenaarswagen uit Zierikzee. In het kleurgebruik van de menwagens is de religieuze achtergrond goed terug te zien. “De Walcherse, waar de meeste mensen protestant waren, is wat donkerder, meer ingetogen. De Zuid-Bevelandse, een katholiek gebied, heeft meer kleur.” Twee Walcherse verenwagens heeft de stichting in bezit, omdat iemand in de

Tweede Wereldoorlog de tegenwoordigheid van geest had ze op een veiligere plek te zetten. “Ze stonden in de Wandelgangen van de Abdij in Middelburg. Iemand, ik weet helaas nog steeds niet wie, heeft ze bij de beschietingen naar de Grote Kerk in Veere gebracht. Daar is er jaren niet naar omgekeken, totdat koningin Juliana rond 1960 naar Zeeland kwam. Voor haar bezoek zijn ze opgepoetst.” Om ze daarna te kunnen behouden is Stichting Zeeuwse Inspan opgericht. Hierbij was Lous betrokken. Deze stichting is in 2000 gefuseerd met Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland. Werktuigen Naast gerijen zijn er bijvoorbeeld ook landbouwwerktuigen te zien. Van groot naar klein en tot wel tweehonderd jaar oud. Zaaimachines, verschillende soorten ploegen, een bietenlichter, kunstmestverstrooier, schoffelmachine, zelfs een driewielskar om grond te vervoeren. “We willen het publiek graag meegeven hoe er voor de Tweede Wereldoorlog en mechanisatie

gewerkt werd. Na de oorlog en in Zeeland na de Ramp vond er een omslag plaats op het platteland met de komst van gemotoriseerde werktuigen.” Dat is bijvoorbeeld te zien aan de pootmachines van de stichting. Eén is er halfautomatisch, waarbij een ketting de pooters - pootaardappelen - transporteert. Paarden zijn zo’n beetje het enige erfgoed dat de stichting niet bezit. Uit praktisch oogpunt gaat dat niet. Maar er zijn elf trekpaardenhouders in de hele provincie aangesloten bij de stichting. “We kunnen altijd een beroep op hen doen. Ze krijgen dan een financiële vergoeding en zo helpen we het werkend trekpaard zo lang mogelijk in stand te houden. Niet alleen vanwege de nostalgie, maar ook om de historie levend te houden.” Meer informatie De boerderij van Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland is te vinden op Landgoed Overduin aan de Dunoweg 8 in Oostkapelle. Kijk voor meer informatie over de stichting op www.trekpaarden.nl.

Dit was de laatste Koninginnedag

In categorie 1 reed Vera de Munnik naar de 8e plaats, gevolgd door Myrthe Greijdanus 9e. Aniek Adriaenssens reed in categorie 2 naar de 6e plaats. In categorie 3 was er een 13e plaats voor Casper Vos, Floris Kristalijn 15e, Twan Schrier 17e en Lisanne de Munnik 18e. In categorie 4 pakte Jurgen Mes de overwinning in de sprint. Zoë Mulder reed naar het podium met een 3e plaats. Arjan Poleij won de sprint van het peloton met een 6e plaats, Daphne Mesu 8e en Hidde Greijdanus 9e, Tristan Timmermans 11e. Jesper Martijn reed naar de 17e plaats, Tristan Krombeen naar de 19e plaats en Sebastiaan Philipse 24e. Alle renners rijden in categorie 5. Jochem Kerckhaert sprintte in categorie 6 naar de 3e plaats. Tim van Dijke 6e en Mick van Dijke 8e. Pepijn Hillemans werd 10e, Jarmo Visser 15e. In categorie 7 reed Timo de Jong in de sprint naar de 9e plaats. Breda Tijdens de 51e Oranje Ronde van Breda heeft de Rabojeugd Theo Middelkamp ook het District Kampioenschap gereden. Myrthe Greijdanus reed in de wedstrijd naar een 9e plaats, een mooie 2e plaats in het DK in categorie 1. Vera de Munnik werd 12e in de wedstrijd en werd 4e op het DK. In categorie 2 is Aniek Adriaenssens reed in de wedstrijd naar een 14e plek en is

eveneens 2e geworden op het DK. Shirin van Anrooij reed in de sprint van categorie 3 naar de 4e plaats en behaalde de 1e plaats voor het DK. Floris Kristalijn werd 22e, Casper Vos 26e, Twan Schrier 27e en Lisanne de Munnik 28e. Jurgen Mesu deed hetzelfde in categorie 4, sprintte naar de 4e plaats in de wedstrijd en de 1e plaats op het DK. Zoë Mulder kwam in categorie 5 in de sprint op de 7e plaats over de meet en pakte de 1e plaats op het DK bij de meisjes. Arjan Poleij sprintte naar de 4e plaats en een 2e plaats op het DK, gevolgd door Hidde Greijdanus 10e in de sprint en 3e op het DK. Tristan Timmermans reed in die sprint naar de 12e plaats en Daphne Mesu naar de 14e plek. Tristan Krombeen is 30e geworden en Jesper Martijn 35e. Categorie 6 werd ook beslist met een sprint, Mick van Dijke werd 8e in de wedstrijd en 2e op het DK, Jochem Kerckhaert is 9e geworden en 3e op het DK. Pepijn Hillemans sprintte naar de 14e plaats, Jarmo Visser 17e, Tim van Dijke 18e. Quinty van de Guchte reed naar de 26e plek en werd 2e op het DK. Lars Steenbakker werd 34e en Robin Talen 38e. Timo de Jong sprintte in categorie 7 naar de 9e plaats en werd 3e op het DK. De nummers 1 hebben zich nu rechtstreeks geplaatst voor het NK welke zondag 9 juni in Hoorn verreden zal worden. De overige renners kunnen zich nog plaatsen tijdens de District Selectie Wedstrijden waar de meeste punten recht geeft op plaatsing. In de diverse categorieën zijn het aantal licentiehouders bepalend voor het aantal startplaatsen. Dit verschilt per categorie.

JAN ZWEMER

Boogaardkotje

VLISSINGEN/RITTHEM - Veel mensen reisden vorige week op Koninginnedag af naar Amsterdam voor de troonswisseling en nog meer Nederlanders volgden deze historische gebeurtenis op de televisie. Dat kon ook gezellig samen, zoals in Ritthem (foto linksonder). Door het weer was het buiten ook goed toeven, tijdens bijvoorbeeld het sport en spel waaraan jong en ouder op veel plaatsen in de gemeente Vlissingen deelnam. Er was onder meer een kleedjesverkoop in Vlissingen (foto’s linksboven en rechtsonder) en in Ritthem stonden spelletjes garant voor gezelligheid (foto rechtsboven). Dit jaar was het voor het laatst feest op 30 april ter ere van koningin Beatrix. Volgend jaar vindt voor het eerst Koningsdag plaats. Dat vieren we op zaterdag 26 april. Koning Willem-Alexander is jarig op 27 april, maar omdat dit in 2014 op zondag valt, vindt de eerste Koningsdag een dag eerder plaats. Vanaf 2015 wordt het 27 april. FOTO’S ANNET EEKMAN PAGINA 6

Eindelijk weet ik wat het is. Het stenen kot bij mijn vroegere buurman Kees Melis aan de Noordweg in Oostkapelle is een boogerdkotje. In het boek ‘Leven op ‘t Hof’ van collega Gerard Smallegange staat op bladzij 115 een foto van net zo’n kotje in Zuid-Beveland. Het is alleen van hout, maar de vorm is eender. Het kotje bij Melis is zo’n vier meter breed en ruim 2,5 meter diep. Aan de voorkant is het hoger (ook circa 2,5 meter) dan van achter en het heeft een naar achter aflopend dak. ‘Een lessenaardakje’ zoals Smallegange ‘het klassieke boomgaardhokje’ beschrijft. Volgens hem was dat aan de voorkant open. Dat kon natuurlijk in de afgelegen polders van Zuid-Beveland, maar niet pal aan de relatief drukke Noordweg tussen Oostkappel en Stroskerke. Dit kotje is gesloten en heeft een deur. Boogaardkotjes werden volgens Smallegange gebruikt om zakken, manden en gereedschap op te bergen en om te schaften tijdens het plukken. ‘Het kotje van Willem Louwerse,’ zeg ik in gedachten nog. Willem pachtte het bijbehorende stukje land in de jaren zestig tot tachtig en had het kotje in gebruik. Hij bewaarde er zijn landbouwgereedschap, ook de prachtige ouderwetse bonenzeef die hij gebruikte voor zijn kogelboontjes. Verder teelde hij groenten en aardappels. Veel langer geleden moet hier kleinfruit geteeld zijn, zwarte bessen, door de vorige eigenaar Izaak Wattel, tevens caféhouder te Oostkapelle. Vooral sinds 1910 werden zwarte bessen naar Engeland geëxporteerd en Oostkapelle had een ‘Verzendvereeniging’ die gezamenlijke verzending van kleinfruit naar afnemers verzorgde. Maar het kotje lijkt ouder: de gebruikte metselspecie is heel wit en bros en lijkt erg veel kalk te bevatten. Dat het kotje hier staat, op een relatief hoge plek, is zijn behoud geweest. Vergelijkbare kotjes elders op Walcheren zullen tijdens de inundatie van 1944-1945 door het zoute water zijn ingestort. Op nog een andere plek in Oostkapelle, niet ver van de duinen aan de Randduinweg, heeft nog lang een ander boogaardkotje gestaan. De eigenaar van dit unieke, oude exemplaar aan de Noordweg heeft gelukkig de bedoeling het goed te conserveren.


BLAUW GERUITE KIEL

NIEUWS- EN INFORMATIEPAGINA VOOR DE INWONERS VAN GEMEENTE VLISSINGEN EN OMSTREKEN

Woensdag 8 mei 2013 Redactie: afdeling Communicatie postbus 3000, 4380 GV Vlissingen telefoon: (0118) 487000 communicatie@vlissingen.nl www.vlissingen.nl Fotografie: gemeente Vlissingen, tenzij anders vermeld

VLISSINGEN, STAD AAN ZEE

EVENEMENTENGIDS VLISSINGEN OP WEBAPP EN PAPIER

11 MEI: EUROPESE KIJKDAG OVER WOII

De nieuwe evenementengids van Vlissingen is uit. Uit de vele reacties blijkt dat de gids goed in de smaak valt en door veel mensen wordt meegenomen. Dit jaar staan de evenementen voor het eerst ook op een webapp. Een speciale website voor de smartphone.

Wilt u weten hoe Middelburg en Vlissingen de Tweede Wereldoorlog hebben beleefd? In opdracht van beide gemeenten verzorgen gepassioneerde vrijwilligers van de Stichting Bunkerbehoud op zaterdag 11 mei 2013 van 10.00 uur tot 12.00 uur een rondleiding door park Toorenvliedt in Middelburg en de museumbunker

In de VVV, winkels en restaurants, maar ook bij toeristische attracties en overnachtingsgelegenheden.

bij de Oranjemolen in Vlissingen. De rondleiding start stipt om 10.00 uur in Park Toorenvliedt in Middelburg, bij de ingang aan de Koudekerkseweg. Rond 11.00 uur gaat de rondleiding verder in de Oranjemolen in Vlissingen. Deelname is gratis en geschiedt met eigen vervoer.

BEN JIJ DE BESTE KNIKKERAAR VAN VLISSINGEN? Het voordeel van een app is dat de informatie gemakkelijk actueel kan worden gehouden. De webapp is te downloaden via bovenstaande QR-code. Om deze QR-code zoveel mogelijk bekendheid te geven, heeft de gemeente een poster met de QR-code in de winkelgebieden van Vlissingen en Oost-Souburg verspreid. Op de achterkant van de evenementengids zelf en de speciale ansichtkaarten staat de code ook. De gidsen en ansichtkaarten liggen op zoveel mogelijk plaatsen waar bezoekers van Vlissingen komen.

Evenementen in 2013 op een rij Het Tall ship op de voorkant verwijst naar één van de grote evenementen van dit jaar, Sail de Ruyter 2013 www.vlissingen.nl/ evenementenapp

VERHOGING SPORTTARIEVEN VERLAAGD Het komt zelden voor dat politieke partijen in onze gemeenteraad een eigen raadsvoorstel opstellen en aanbieden. Meestal worden de voorstellen door ambtenaren voorbereid en door het college aangeboden aan de raad. Toen de PvdA-fractie ontdekte dat de voorgenomen tariefsverhogingen voor het huren van sportlocaties ongeveer € 85.000 zouden opbrengen, en niet € 30.000 zoals veel raadsleden in de begroting hadden gelezen, gingen wij aan de slag! We vonden namelijk dat we niet goed waren voorgelicht en wilden niet dat clubs verhogingen tot meer dan 50% moesten ophoesten. Zij zouden daardoor in de problemen komen. We grepen in door een eigen raadsvoorstel op te stellen voor de raad van april 2013 om de geplande verhoging aanzienlijk te verlagen. De voltallige gemeenteraad steunde ons. Wij zijn dan ook blij dat het college nu verplicht is de tarieven niet verder te verhogen dan in november 2012 is afgesproken. Raadslid Sjef van Wijnen, PvdA E-mail: svanwijnen@pvdavlissingen.nl / pvdaombudsteamwalcheren@gmail.com

BEKENDMAKINGEN Ingediende aanvragen voor een omgevingsvergunning: Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen: 1. verbouwen pand van v.m. Sociale Dienst naar 41 studio’s Dokter Gallandatstraat 1 (25-04-2013) De publicatie van de ingediende aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen deze aanvragen kunnen geen bezwaarschriften worden ingediend. Het is mogelijk dat de tekeningen, waarop de vergunning wordt verleend, afwijken van de ingediende aanvraag. Welstandscommissie De welstandscommissie vergadert in het openbaar eens in de 3 weken op een donderdag, aanvang 9.00 uur. De stukken ter

behandeling moeten uiterlijk één week voor de vergadering (woensdagmiddag uiterlijk 17.00 uur) bij bouw- en woningtoezicht ingediend zijn. U kunt de te behandelen plannen vanaf dinsdag, voorafgaand aan de vergadering, raadplegen op www.vlissingen.nl/welstandscommissie. De agenda is dan ook in te zien in het stadhuis, Paul Krugerstraat 1. De data van de volgende welstandsvergaderingen zijn 23 mei 2013 en 13 juni 2013. Kennisgeving ontwerp-beschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) Uitgebreide procedure: Dokter Gallandatstraat nr.1 te Vlissingen Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij, op grond van artikel 2.12 en artikel 3.10 van de Wabo, juncto afdeling 3.4 van de Awb, voornemens zijn vergunning te verlenen voor het afwijken van het bestemmingsplan Middengebied ten behoeve van het

Woensdag 15 mei 2013 organiseert Vlissingen in beweging, in samenwerking met House of Sports, de voorronde voor de tweede editie van het Nederlands Kampioenschap Knikkeren. Vanaf 13.30 uur starten de wedstrijden op het Bellamypark in Vlissingen.

Win en ga naar de finale in Dierenpark Amersfoort op 22 juni 2013

Doe mee! Ben je tussen de 6 en 12 jaar en wil je meedoen om de beste knikkeraar van Vlissingen te worden? Kom dan naar het Bellamypark. Als je wint, heb je ook direct een plek in de finale in Dierenpark Amersfoort op zaterdag 22 juni 2013.

www.nkknikkeren.nl

SCHEIDSRECHTERS GEZOCHT Woensdag 15 mei 2013 is de voorronde voor het Nederlands Kampioenschap Knikkeren op het Bellamypark. De wedstrijden starten vanaf 13.30 uur. Om te zorgen dat het knikkerspel volgens de officiële regels gespeeld wordt, zijn er scheidsrechters nodig. Iets voor u? Scheidsrechteren is niet moeilijk, maar vraagt wel concentratie.

Aanmelden U kunt zich tot uiterlijk 10 mei 2013 voor het scheidsrechteren aanmelden via vlissingeninbeweging@vlissingen.nl onder vermelding van NK Knikkeren scheidsrechter 2013. U wordt om 11.00 uur verwacht op het Bellamypark. De middag wordt om 17.00 uur afgesloten.

VERGADERINGEN Stadhuis Vlissingen Aanvang: 19.30 uur Commissie Ruimte Dinsdag 14 mei 2013 Commissie Maatschappelijke zaken Donderdag 16 mei 2013 Zie voor de agenda’s www.vlissingen.nl/ commissie

STADHUIS GESLOTEN In verband met Hemelvaart is het stadhuis op donderdag 9 en vrijdag 10 mei 2013 gesloten. Vanaf maandag 13 mei 2013 is het stadhuis weer op de gebruikelijke tijden geopend.

SERVICEBUS Volgende week rijdt de Servicebus van de gemeente Vlissingen weer. Heeft u vragen, klachten of ideeën op het gebied van de openbare ruimte? Bezoek dan in uw eigen wijk of dorp de Servicebus. Vanuit de bus ondernemen wij actie om uw vraag/klacht zo snel mogelijk op te lossen. Schema De Servicebus rijdt elke even week door de gehele gemeente en stopt op vaste plaatsen. De stopplaatsen zijn aangegeven met een bord. U kunt het schema vinden op de website.

www.nkknikkeren.nl

BLOKTIJD SLOEBRUG De Provincie Zeeland, verantwoordelijk voor de brugdraaiingen van de Sloebrug, heeft een bloktijd ingesteld op de Sloebrug. Deze bloktijd houdt in dat de brug ieder uur maximaal twee keer mag draaien. Dit is mogelijk tussen 4 en 16 minuten over het hele uur en 4 en 16 minuten over het halve uur (dus

binnen de blokken van .04 - .16 en .34 - .46 uur). Buiten deze tijden heeft de weggebruiker een gegarandeerde doorgang over de brug. Met deze bloktijd kunnen weggebruikers hun reis beter afstemmen op de mogelijke brugdraaiingen en verbetert de doorstroming van het verkeer.

www.vlissingen.nl/ serviceteam

WERK IN UITVOERING Beatrixlaan

De komende week wordt het huisvuil in de gemeente Vlissingen als volgt gewijzigd opgehaald:

Maandag 6 mei 2013 is gestart met de wegwerkzaamheden aan de Beatrixlaan. Het werk zal in 6 fases worden uitgevoerd. Tijdens de werkzaamheden zal een deel van de straat worden afgesloten voor verkeer, met uitzondering van voetgangers. Het verkeer wordt omgeleid middels borden. Volgens planning wordt het werk afgerond op vrijdag 30 augustus 2013.

Donderdag 9 mei 2013 wordt er geen huisvuil opgehaald. Vrijdag 10 mei 2013 wordt het huivuil opgehaald van 9 mei en 10 mei 2013.

Verlengde Bonendijkestraat

WIJZIGINGEN OPHALEN HUISVUIL

www.vlissingen.nl/afval verbouwen van een bestaand kantoorgebouw aan de Dokter Gallandatstraat 1 en dit in gebruik te nemen met 41 wooneenheden (studio’s). Inzage De aanvraag met bijbehorende tekeningen, de ontwerp-beschikking en de ruimtelijke onderbouwing liggen met ingang van 10 mei 2013 gedurende zes weken ter inzage in het stadhuis te Vlissingen. U kunt de stukken elke werkdag tijdens openingstijden inzien. Op afspraak kunnen de stukken ook op donderdagavond tussen 16.00 uur en 19.00 uur worden ingezien (dhr. W. Huige, telefoon 0118-487339 of email whe@ vlissingen.nl). De stukken zijn ook digi-

taal in te zien op de gemeentelijke website www.vlissingen.nl/publicaties. Tijdens de periode van ter inzage legging kan een ieder schriftelijk of mondeling zienswijzen inbrengen. Schriftelijke zienswijzen moeten worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 3000, 4380 GV te Vlissingen, ter attentie van de afdeling SBP. Voor mondelinge zienswijzen kunt u een afspraak maken met dhr. W. Huige. Wij wijzen u erop dat alleen beroep tegen de uiteindelijke beschikking kan worden ingediend als de indiener ook een zienswijze heeft ingebracht tegen de ontwerpbeschikking en belanghebbende is. Lees verder op de volgende pagina

Maandag 13 mei 2013 wordt de Verlengde Bonedijkestraat, vanaf de Kroonwerkgracht tot aan de Koudekerkseweg, afgesloten voor doorgaand verkeer. Dit in verband met groenwerkzaamheden.

Boulevard Bankert Maandag 13 mei 2013 wordt Boulevard Bankert, vanaf de Kenau Hasselaarstraat tot de Trompweg, afgesloten voor doorgaand verkeer, met uitzondering van voetgangers en fietsers. Dit in verband met werkzaamheden bij de VVE Residence de Plaza.

www.vlissingen.nl/ werkinuitvoering


Commissie bezwaarschriften De commissie bezwaarschriften behandelt op 13 mei 2013 in het stadhuis van Vlissingen de volgende openbare zaken: 19:45 uur: twee bezwaarschriften ingediend tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Vlissingen gericht tegen de omgevingsvergunning voor de verbouw van het pand Van der Manderestraat 4. 20:30 uur: vijf bezwaarschriften ingediend tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders gericht tegen het plaatsen van twee ondergrondse afvalcontainers op het Meiveld. De stukken van deze hoorzitting liggen van 6 mei 2013 tot en met 13 mei 2013 ter inzage in het stadhuis. Belangstellenden kunnen deze hoorzitting bijwonen. Voor

meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw E. Peters, secretaris, bereikbaar via tel. 0118-487558. Vertrokken naar onbekende bestemming Uit onderzoek van de afdeling Publiekszaken is gebleken dat onderstaande personen niet meer wonen op het adres waar zij volgens de gemeentelijke basisadministratie staan ingeschreven. Het college heeft besloten de bijhouding van de persoonlijsten van deze personen op te schorten. Dit betekent dat zij daardoor formeel niet meer op dat adres staan ingeschreven. Aagje Dekenstraat 122 D. Arronte Gonzalez, geb. 02-07-1991 Aagje Dekenstraat 150 J.A. Montero Ramos, geb. 25-03-1991

Aagje Dekenstraat 176 A.J.P. Caresmel, geb. 03-12-1991 Aagje Dekenstraat 192 J.A. Monge Torres, geb. 21-02-1992 Aagje Dekenstraat 258 A.P.J. Sergent, geb. 10-10-1992 Aagje Dekenstraat 282 G.A. Radu, geb. 12-08-1993 Bonenburg 78 W. Verweij, geb. 27-11-1960 Doctor Ottestraat 103 G.M. Aleksandrova, geb. 14-09-1978 M.S. Buis, geb.10-05-1967 T. Gal, geb. 19-09-1969 D. Gomes Dos Santos Martinho, geb. 26-11-1950

Vlissingen stroomt weer vol voor Bevrijdingsfestival VLISSINGEN - Het Bevrijdingsfestival Zeeland in Vlissingen heeft zondag veel publiek getrokken naar Vlissingen. Verspreid over de stad stonden verschillende podia waarop vele artiesten optraden. Daarnaast was er van alles te doen in de stad. Op één van de podia werd gestreden om de Zeeuwse Belofte. Deze titel ging dit jaar naar Steady New Sounds. Zij gaan door naar de landelijke finale van de Sena Performers PopNL Awards in Amsterdam. Het programma op het hoofdpodium op het Bellamypark werd zondag geopend door rapper Dio en ‘s avonds afgesloten door de New Cool Collective. Geen muziek, maar wel veel aandacht trok het project ‘Home Sweet Home’ van kunstenares Tinkebell. Het huisje - dat de hele maand op de Zeilmarkt in Vlissingen blijft staan - is het tijdelijke onderkomen van de asielzoekers Ezzedin uit Soedan en Shirak uit Armenië. Tinkebell wil met het project aandacht vragen voor de situatie van uitgeprocedeerde asielzoekers. FOTO’S LEONARD PASSCHIER

V. Hajdu, geb. 26-10-1993 M.M. Karakachanov, geb. 30-07-1966 Z. Kiraly, geb. 13-04-1978 M.M. Mitkov, geb. 20-11-1987 N.M. Mitkova, geb. 14-05-2012 R. Nemeth, geb. 28-07-1984 T. Nemeth, geb. 30-01-1987 M. Smutek, geb. 01-05-1971 M. Wygladacz, geb. 04-11-1981 N.E. Yasharova, geb. 01-01-1991 Paul Krugerstraat 304 L.M. Ogunfolakan, geb. 14-02-1975 Paul Krugerstraat 373 D. Boegborn, geb. 20-01-1972

bezwaarschrift is zes weken en vangt aan 1 dag na de datum van deze publicatie. Het ondertekende bezwaarschrift moet bevatten de naam en het adres van de indiener, de datum en een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt. Ook moet de bezwaarmaker gemotiveerd aangeven waarom hij of zij het niet eens is met het besluit. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan burgemeester en wethouders van Vlissingen, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Vlissingen, 8 mei 2013 B&W Vlissingen Postbus 3000 4380 GV Vlissingen

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen dit besluit bezwaar maken bij het College. De termijn voor het indienen van een

Duivenberichten

Adri Walraven snelste op Mantes la Jolie OOST-SOUBURG - Afgelopen zaterdag was het prachtig duivenweer. Met een zonnetje en een west-zuidwesten wind werden de duiven van PV De Combinatie om 8.00 uur in Mantes la Jolie gelost.

uitslag. Hij pakt negen van de zeventien ingezette duiven in de prijzen, waarvan drie prijzen bij de eerste tien. Op de tweede plaats eindigde de 2012-1680025, een duif van Jan Roest. Jan pakt hiermee de eerste prijs in de B-Klasse.

Na precies drie en half uur en met een snelheid van iets meer dan 1450 meter per minuut viel de 2010-1751271 van Adri Walraven uit Oost-Souburg op het duivenhok. Deze blauwe weduwnaar, eentje van zijn eigen soort, was hiermee zijn 620 concurrenten te snel af. Het is voor de tweede keer dat deze doffer de snelste op een vlucht is. In 2011 vloog deze duif namelijk al een eerste op Sens. Dat de vorm bij Adri op zijn hok aanwezig is blijkt wel uit de

Mantes la Jolie, A-klasse (621 d.): 1-5-7. Adri Walraven; 2. Jan Roest; 3-4-9. Koen Minderhoud; 6. Gijs Baan; 8. Leen van Wallenburg (Mb); 10 Rinus Clement. B-klasse (260 d.): 1. Jan Roest; 2-9. Leen van Wallenburg(Mb); 3-5-7-8. Rinus Clement, 4,6. Comb. Antheunisse, 10. Hans de Ridder. Programma: Zaterdag 11 mei staan twee vluchten op het programma, Arras en de eerste dagfondvlucht vanuit Tours.

Turnster geselecteerd voor districtsteam VLISSINGEN - Moira Jozwiak van Turnschool Zeeland uit Vlissingen is geselecteerd voor het districtsteam van Zuid-West-Nederland. Zij zal het met vier turnsters uit Noord-

Brabant opnemen tegen teams uit de rest van Nederland. De achtjarige Jozwiak turnt in de categorie instap op niveau N1, het hoogste landelijke niveau. De districtsteamwedstrijd wordt gehouden tijdens het NK Turnen op 16 juni in Ahoy in Rotterdam.

HSV ´t Sloe NIEUWDORP - Op zaterdag 4 mei heeft HSV ´t Sloe de 4e clubwedstrijd van het seizoen gehouden, het weer was prima maar de vangst viel tegen. Van de 28 deelnemers hebben er 11 vis gevangen. De uitslag 1. Adrie de Kam 116 cm (4 vissen) 2. Sjaak de Bel 90 cm (3 vissen) 3. Dennis v.d. Dries 63 cm (2 vissen)

4. Bram de Visser 60 cm (2 vissen) 5. Eric v.d. Dries 58 cm (2 vissen) 6. Ko Wiskerke 39 cm (1 vis) 7. Wim van Die 33 cm (1 vis) 8. Danny v.d. Does 30 cm (1 vis) 9. Mevr. de Visser 17 cm (1 vis) 10. L. Moerdijk 14 cm (1 vis) 11. J. v.d. Zande 13 cm (1 vis) Programma De volgende clubwedstrijd is op 8 juni van 13.30 tot 16.30 in vak 3 te Borssele.

Exposities Expositie in ter Reede: Woonzorgcentrum Ter Reede (Passage) te Vlissingen, ‘Anders’. Recent werk van Leen van Dixhoorn. Creaties met stift die zich laten kenmerken door een minimalistische weergave van objecten en patronen. Dagelijks van 09.00 tot 19.00 uur, t/m 31 mei. Tentoonstelling Scheldemond College: Scheldemond College heeft een tentoonstelling in de eigen galerie voor leerlingenwerk aan De Oude Markt 20 in Vlissingen. Leerlingen uit alle eerste en tweede klassen hebben o.a. gewerkt aan acrylschilderijen op doek over verschillende onderwerpen. Deze lessen werden verzorgd door docent en beeldend kunstenaar Leen van Duivendijk en beeldend kunstenaar Femke Gerestein. De kleurige en vrolijke werken blijven 8 weken hangen in de galerie, die goed van buiten af zichtbaar is. Na de zomervakantie exposeert er weer een nieuwe groep. Tot en met half mei. Exposities in deWillem3: Tentoonstelling In den Beginne, In de Willem3, Oranjestraat 4, Vlissingen. In deze eerste tentoonstelling uit een reeks, die is gebaPAGINA 8

seerd op het scheppingsverhaal, gaat het niet om het geloof maar om een nieuwe beleving van hemel en aarde, licht en leven, tijd en ruimte. Met verassend werk van Diana Ramaekers, Rob Moonen en Jeroen Kuster. Openingstijden donderdag t/m zondag 13.0017.00u; t/m 9 juni, Expositie in St. Jacobskerk: Sinds 2010 wordt gewerkt aan de realisatie van Panorama Walcheren. Dit is een zeer omvangrijk project; het omvat naast een panorama over Walcheren vanaf een hoog punt in het centrum, een acht-tal half-panorama’s met een gezicht op de kust vanaf zee gezien. Op dit moment zijn al vier van deze imposante half-panorama’s gereed en te bezichtigen, zie panoramawalcheren. nl (dit betreft: zicht op de Boulevard van Vlissingen, de oude haven Vlissingen, de industriehaven en de Vissershaven van Veere). Een expositie van dit eigen werk is bijeengebracht in de St Jacobskerk in Vlissingen en loopt van zaterdag 11 mei t/m zaterdag 17 augustus. De toegang tot kerk en expositie is gratis.


Bachweg 2 | 4337 XD Middelburg

Sandenburghlaan 2a | 4351 RL Veere

, ALTIJD VOORDELIG

Uitvaartcentrum H. Jobse

ALTIJD GOED!

Telefoon 0118 46 22 05 www.hjobse-uitvaart.nl

O O K

Damesmode MIJN MODE Lifestyle

✂

KLEDINGREPARATIE

bij inlevering van deze bon: S KORTING & voor bedrijven T O Alle wol 3 + 1 GRATIS M Hobbyartikelen 2 + 1 GRATIS E R Rijkebuurtstraat 11 – Bergen op Zoom – Tel. 06 16 97 37 85 IJ (t.o. de Gevangenpoort/zijstraat van Stoelemat)

30%

✂

20%

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

KRINGLOOP RAMSJBURG zaterdag 11 mei

OPEN

van 10-16 uur op

Proef de lente!

Oude Veerseweg 1a Middelburg www.ramsjburg.nl (06-34018495)

1.

69

Snoepijsjes

G N I N E P O R E 16 mei H Duimelot Kinderkamers

onatelier Íť Decorette Wo

Runderbraadworstjes 225 g

Amigo bier 6x 0.33 l

3.99

Garnalenspiesen

Partysauzen

336 g

265 ml

1.99 3.99

Dat loopt lekker.

1.29 Vanaf zaterdag 11-05-2013

Sportschoenen Maten: 37 t/m 45.

29.99 Loop- of sportbroek

2 5 % KO R T I NG

*

op Decorette huismerk raamd

13.99

ecoratie

Aanbieding is geldig t/m 25 mei 2013. *Vraag naar de actievoorwaarden.

www.decorette.nl

Decorette De Lange Jan Nieuwe Kerkgang 1 - 4331 BE Middelburg middelburg@decorette.nl

:ATERDAGMEI

POP 0IET6OSKAMORTIERE WOONBOULEVARD-

'OED ADVIES GRATIS ZADELMETING mNVRIJBLIJVEND TESTEN

- 4" scherm - simlockvrij - Dual core 1 GHz-processor - Dual sim - 5 megapixel camera

Loop- of sportshirt

119.00

9.99

Versaanbieding! Biologische peren 500 g

-AAKKENNIS METELEKTRISCH ½ETSEN

34% goe

* Vanaf woensdag 08-05-2013

Paprika 3 stuks.

dkoper

7IJHEBBEN DENIEUWSTE2)(

+ALKHOFF #ANNONDALE EN"ATAVUS½ETSENKLAAR STAANVOOREENPROEFRIT "EZOEKONZEWINKEL 3TATIONSSTRAAT -´BURG ;T=  ;E=INFO PIETVOSKAMPNL

Damesmaten: 36 t/m 42 Herenmaten: M t/m XL

Wolfgang AT-AS40SE

,OKATIE/PSTAPDAG "IJÂłT(OOFDKANTOOR 7OONBOULEVARD-ORTIERE WWWPIETVOSKAMPNL

v an 1.49

0.99

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 08-05-13 t/m dinsdag 14-05-13.

49%

goedkop er

v an 1.95

0.99

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


Fiets mee voor een goed gevoel

Spinningmarathon ‘24uurvanVlissingen’

Polderhuis Westkapelle wint Stimuleringsprijs MIDDELBURG - Polderhuis Westkapelle ontvangt op 25 mei de Stimuleringsprijs 2013 van het Prins Bernhard Cultuurfonds Zeeland. Han Polman reikt de prijs uit in het Dijk- en Oorlogsmuseum.

VLISSINGEN - Van vrijdag 21 juni tot en met zaterdag 22 juni is Vlissingen voor de vijfde keer het toneel van het unieke evenement ‘de24uurvanVlissingen’. Deze marathon is een initiatief van Rotaryclub Vlissingen en wordt dit jaar georganiseerd om geld in te zamelen voor drie lokale doelen. Iedereen kan meedoen aan deze unieke belevenis! Op het Bellamypark worden zoveel mogelijk spinfietsen 24 uur in beweging gehouden door de deelnemende teams. Dat kunnen bedrijventeams zijn, maar ook sportverenigingen, vrienden- en familieteams kunnen een fiets ‘adopteren’ voor 500 euro. Elke teamdeelnemer krijgt een sponsorkaart waarmee hij zichzelf kan laten sponsoren. Het startschot klinkt op vrijdagavond 21 juni om 19.00 uur. Elk uur wordt een fietser afgelost door een teamgenoot. Op deze manier wordt de fiets 24 uur lang in beweging gehouden en wordt er zoveel mogelijk geld ingezameld voor de goede doelen. Drie lokale goede doelen De afgelopen vier jaar werd er zo’n €

300.000 bij elkaar gefietst voor de Stichting MS Research. Nu er in Nederland stevige bezuinigingen doorgevoerd worden, is er ook lokaal behoefte aan ondersteuning voor zinvolle projecten. Rotary Vlissingen heeft daarom voor dit jaar drie prima lokale doelen gekozen: 1. Een elektrische strandrolstoel voor de Vlissingse stranden voor de Stichting Off Road Toegankelijk Zeeland. 2. ‘Even er tussen uit’ voor ZRTI-patiënten en hun familie. 3. Speelstad Vlissingen en Middelburg Individuele deelname mogelijk Nieuw dit jaar is de mogelijkheid om individueel deel te nemen aan de 24uurvanVlissingen. Ben je niet in de gelegenheid een team samen te stellen en een fiets te adopteren voor de volle 24 uur, maar wil je wél graag deelnemen aan dit evenement voor het goede doel en een steentje bijdragen? Dan kan! Voor minimaal 25 euro kun je een uur meefietsen en deze unieke belevenis meemaken. Meer dan spinning De fietsers worden de gehele 24 uur begeleid door enthousiaste en professionele

spinninginstructeurs die zich belangeloos inzetten om dit evenement tot een succes te maken. Naast het spinnen, biedt het vernieuwde Bellamypark vele mogelijkheden voor een variatie aan activiteiten om fietsers en publiek samen te brengen en een fantastische 24 uur te beleven: horeca, muziek en diverse aanverwante activiteiten zoals de jaarlijkse Dikke Banden Race zijn enkele voorbeelden. Waarom doet Rotaryclub dit Rotaryclub Vlissingen heeft als serviceclub een serieuze maatschappelijke verantwoordelijkheid en zet zich graag in om de (plaatselijke) gemeenschap te ondersteunen. Bovendien wil Rotaryclub Vlissingen zich als inspirator en motor inzetten om een unieke Vlissingse belevenis te creëren waarbij saamhorigheid tussen alle deelnemers, bezoekers en meewerkende partijen de boventoon voeren.

Het is het Prins Bernhard Cultuurfonds Zeeland opgevallen met welk enthousiasme en grote inzet het bestuur en de vele vrijwilligers van het Polderhuis Westkapelle in en rond het Dijk- en oorlogsmuseum aandacht vragen voor de eeuwige strijd tegen het water (het verhaal van de dijk) en de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Met groot doorzettingsvermogen is sinds 2000 het oude Polderhuis van het Waterschap omgevormd tot het Dijk- en oorlogsmuseum, waar de geschiedenis van Walcheren en meer specifiek van Westkapelle in een museale context met vaste en wisseltentoonstellingen wordt gepresenteerd. In Westkapelle neemt het Polderhuis een centrale plaats in en verbindt unieke Wasschappelse cultuur en cultureel erfgoed. De komende 4 jaar wil Polderhuis Westkapelle extra investeren in educatie, in de kwaliteit van de educatieve activiteiten en de verbinding ervan met de museale en culturele activiteiten. Het Cultuurfonds Zeeland waardeert het zeer dat het Polderhuis zich blijft ontwikkelen. Het Fonds wijst daarom de Stimu-

leringsprijs van € 10.000 toe aan de ontwikkeling van de educatieve activiteiten. De uitreiking van de Stimuleringsprijs is ook het moment, waarop de voorzitter van het Cultuurfonds Zeeland, Commissaris der Koning in Zeeland Han Polman, het startsein geeft voor de Anjer Actie 2013, de jaarlijkse collecteweek van het Prins Bernhard Cultuurfonds van 26 mei t/m 1 juni. In navolging van vorig jaar geeft het Cultuurfonds Zeeland wederom aan alle inwoners van Zeeland de mogelijkheid een vrijkaart te winnen. De uitreiking van de Stimuleringsprijs is dit jaar gecombineerd met de opening van de Week van de Amateurkunst (WAK) van de gemeente Veere. De gemeente Veere en het Cultuurfonds Zeeland onderstrepen hiermee hoe zij ieder vanuit hun eigen verantwoordelijkheid cultuur in de gemeenschap stimuleren. De WAK duurt van 25 mei t/m 2 juni. Dit jaar is het thema in Veere ‘KuNstmarathon’. De KuNstmarathon is een reeks van kunstzinnige activiteiten op inspirerende locaties langs de Veerse kust. Het programma van het Polderhuis is een mooi voorbeeld van een aantrekkelijke mix van kijken, luisteren en meedoen voor jong en oud. Deze creatieve invulling, die bovendien past bij het DNA van Westkapelle is een goed voorbeeld van de centrale en verbindende rol van het Polderhuis in Westkapelle.

Zeeuws meisje doet het goed in Wenen en Rome

Doe mee! Meer weten over dit evenement of inschrijven kan via de website www.24uurvanvlissingen.nl. Ook via de nieuwe facebookpagina is het mogelijk de actie te volgen.

Editie van 2013 rijk aan internationaal straattheater

Ovezande maakt zich op voor 26e Straatfestival Zeeuws meisje.

GOES - Elf Zeeuwse meisjes brachten de Koninginnedag door in het buitenland. De stichting Zeeuwse klederdracht uit Goes was uitgenodigd om met vier meisjes de receptie in Wenen op te luisteren. In Rome werd gevraagd om zeven meisjes en een jongen. Op 28 april werden alle folkloristen via Rotterdam airport naar hun bestemming in Oostenrijk en Italië vervoerd. Via een van de regionale weekbladen wisten de medewerkers van beide ambassades van hun familie in Zeeland, dat de provincie zich presenteerde tijdens de Koninginnedagreceptie. En er was zelfs een familielid die dit ter plaatse wilde meemaken en haar zoon in de residentie in Wenen bezocht. De belangstelling voor de authentieke Zuid Bevelandse protestantse klederdracht blijft heel erg groot. Bij veel medewerkers van Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland roept dit elke keer weer

Frank Los.

OVEZANDE - Straatfestival Ovezande is het Zeeuwse familiefestival. Straattheater en popmuziek omlijst door een gezellige kindermarkt en braderie in de dorpskern. Goed voor een dagje uit met het hele gezin dus. Het is gelukt internationale toppers als Barto, El Kote en El Diabolero naar het festival te halen. Straatartiesten zijn er in alle soorten en maten en uit alle windstreken.

Clowneske jongleurs, flexibele acrobaten, gewaagde trapezeacts tot de prettig gestoorde portrettekenaar Frank Los. Tussen die artiesten kun je zomaar verrast worden door de muziek van brass rock band Heavy Hoempa of de rammelende piep en kraakblues van ZinkZand. Het verdere muziekprogramma speelt zich voornamelijk af in de festivaltenten. Je vindt daar o.a. een concert speciaal voor

kinderen door de Hippe Gasten en de feestelijke Bosnische klanken van Projekt Rakija. Meer feest is er met de Loco Loco Discoshow en als afsluiter de 7-koppige spektakelcovershow van The Dirty Daddies (met leden van Destine en Hot Stewards). Eerder die middag vinden in de intieme setting van een oud wit kerkje concerten plaats van onder andere Broeder Dieleman en Saint Helena Dove. PAGINA 10

herinneringen op uit het verleden. En dan vooral wanneer men zelf uit het Zeeuwse afkomstig is. Soms ontstaan er, tijdens zo’n receptie waar het Zeeuws meisje zich presenteert, interessante discussies over de manier waarop men vroeger gekleed ging. Of over het initiatief van de stichting om de folklore op gepaste wijze een bijdrage te laten leveren aan ‘Holland Promotie’. Bij meerdere belangstellenden roept het ideeën op om in de toekomst meer gebruik te gaan maken van de authentieke klederdracht. Ook vertegenwoordigers van Nederlandse verenigingen in het buitenland, die de recepties bezoeken zijn vaak zeer geïnteresseerd. En er zijn zelf plannen om kinderen van ambassade personeel ter plaatse kennis te laten maken met de regionale klederdrachten. En daar hoort uiteraard ook een demonstratie babbelaars bakken bij. Want regelmatig krijgt men te horen dat op menig bureau het blikje met de Zeeuwse lekkernij niet mag ontbreken.

...VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS...

KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL


FM

♥ ♥

FijneMoederdag

zondag 12 mei

ACTION | HEMA | LUCARDI | MISS ETAM | NEW YORKER | PRIMERA | VVV / ANWB | XENOS

MOEDERDAG IN DE FONTEYNE! ZATERDAG 11 MEI VAN 12.00-16.00 UUR

Zondag 26 mei is het weer koopzondag

MOEDERDAG IN DE FONTEYNE! Laat zien dat jouw moeder de liefste is en speld haar een hartje op! Een lopend hart kleurt De Fonteyne rood deze dag. Speciaal voor alle lieve moeders. Graag tot ziens bij De Fonteyne!

Wij zijn met Hemelvaart gesloten!

www.defonteyne.nl

Een bloemetje voor mama

Iedereen viert Moederdag!

Een bos bloemen doet het altijd goed. Wil je weten welke soorten een toepasselijke betekenis hebben? Hier staan er enkele op een rij:

Als we in andere landen kijken, wordt er het hele jaar door wel ergens Moederdag gevierd. Een greep uit de kalender:

♥ Anemoon: zorgzaam ♥ Anjer: toewijding ♥ Freesia: vertrouwen ♥ Hortensia: dank je wel voor je begrip ♥ Iris: wijsheid en vertrouwen ♥ Jasmijn: naastenliefde ♥ Kamperfoelie: toewijding ♥ Klaproos: troost ♥ Lelie: je bent lief ♥ Ranonkel: charme ♥ Roos: liefde

Februari: In Noorwegen is het de tweede zondag in februari Moederdag. Maart: Op 8 maart is het Moederdag in veel landen, zoals Afghanistan, Rusland, Macedonië, China, Montenegro en Bulgarije. Maart: Op de eerste dag van de lente (21 maart) is het Moederdag in bijvoorbeeld Egypte, Jordanië, Irak en Soedan. Mei: Veel landen vieren het net als wij op de tweede zondag in mei, zoals Aruba, Australië, België, Canada, Duitsland, IJsland, Japan en Amerika. Juni: De tweede zondag in juni is het Moederdag in Luxemburg. Augustus: In Thailand is het 12 augustus Moederdag. Oktober: In Argentinië is het de tweede of derde zondag in oktober Moederdag. December: In Indonesië is het op 22 december Moederdag

PAGINA 11


Domburgs evenement duurt nog de hele week

Amateurschilders verzorgen aftrap voor tiende Schildersweek DOMBURG - Afgelopen zaterdag is de Domburgse Schildersweek voor de tiende keer van start gegaan. Een groep van ongeveer 30 kunstschilders verblijft een week lang in de badplaats om er te werken. Op zondag werd een competitie gehouden onder 50 zondagsschilders. Allen gingen gewapend met kwast en ezel op zoek naar het mooiste plekje van Domburg. DOOR BO VAN SCHEYEN Buiten schilderen is niet voor elke schilder weggelegd. Sommigen vinden het verdraaid moeilijk. Karin Körver uit Middelburg niet. Ze heeft zich een plekje boven op het duin toebedacht: een strandgezicht vanaf het duin naar beneden. In de verte ziet ze de zonaanbidders, op de voorgrond staat een strandhuisje met een pad. De trap over het duin naar beneden breekt de compositie. Veel mensen staan bij haar stil. “Het is gezellig. Heerlijk weer. Ik geniet”, vertelt ze. Ze wordt niet alleen aangesproken over haar schilderwerk. Ze heeft namelijk een zelf ontworpen ezel met een tafeltje als ‘mengpaneel’. Daar krijgt ze veel reacties op. Ook van kunstschilder Francisca Bongaert-Verdonk uit Culemborg die langs loopt. “Zoiets heb ik niet eerder gezien. Wat ontzettend goed bedacht. Voor mensen die met olieverf buiten willen schilderen is dit de ideale oplossing. Ik ontzie dat altijd, omdat werken met olie veel troep kan opleveren.” Ze vindt dat Karin het idee moet laten uitwerken door een industrieel ontwerper. Adressen en namen worden uitgewisseld. In Domburg loop je zondag over de hoof-

den. Alle terrassen zitten propvol. Op de meest gekke plekken zit een schilder wel iets te maken. Sjef Schneiders uit Domburg werkt vanuit de achterbak van zijn auto aan een schilderswerkje. “Maar dat lijkt toch niet op wat u ziet”, zegt een klein jongetje tegen de schilder. “Ach,” zegt hij, “schilderen is spelen met je fantasie. Het zit allemaal in mijn hoofd. Het gaat niet om het uitzicht.” Schneiders heeft vorig jaar de tweede prijs gewonnen met een abstract werk. Zonnevis Aan het begin van de winkelstraat, tegenover een viswinkel, staat Henk Elenga. Rondom hem staan veel mensen te kijken naar wat hij maakt. Het lijkt erg veel op een vis. “Het is een zonnevis”, zegt hij. “Wat ik schilder, eet ik op.” De kunstenaar uit Rotterdam vertelt: “Ik wilde heel graag een mooie grote vis kopen bij een echte Zeeuwse visboer. Helaas, ze hadden alleen maar filetjes en spiesjes. Alles was al versneden. Een beetje teleurgesteld ben ik wel. Mensen staan tegenwoordig zo ver van de natuur af. Kinderen weten niet eens meer hoe een vis eruit ziet.”

Karin Körver aan het werk in Domburg.

Voor Henk is het de eerste keer in Domburg en de eerste keer dat hij buiten schildert. “Het is leuk en gezellig. Ik hou er wel van dat mensen van alles aan me vragen.” Aan het eind van de dag wordt uit alle

Fishing for Litter-project gaat verder

Vissers Colijnsplaat zamelen vuilnis van zee in COLIJNSPLAAT - In de haven van Colijnsplaat is vrijdag het internationale project Fishing for Litter (vissen naar vuil) officieel van start gegaan. Hierbij zamelen vissers vuil uit zee in en brengen het naar de haven. “Het project was afgelopen maar door de medewerking van Martens Cleaning, ook financieel, kan Fishing for Litter in Colijnsplaat verder gaan”, vertelde secretaris Bert Veerman van Kimo Nederland en België. Dit is een veiligheids- en milieuorganisatie waarin kustgemeenten in Nederland en België zich samen inzetten om de Noordzee schoner te maken.

FOTO BO VAN SCHEYEN

deelnemers een winnaar gekozen. Dit jaar wint Petra Langenkamp uit Overlaan. Karin Körver uit Middelburg wordt tweede en Willy Tevel uit Westkapelle derde. Een overzichtstentoonstelling ter gelegen-

heid van tien jaar Schildersweek Domburg ‘In het licht van Walcheren’ is te zien in het Marie Tak van Poortvlietmuseum. Meer informatie over het programma van de week: www.schildersweek.nl.

Kunstroute Oostkapelle in het Pinksterweekend OOSTKAPELLE - Vrijdag 17 mei en zaterdag 18 mei, in het Pinksterweekend, is het in Oostkapelle weer Kunstroute. De voorbereidingen zijn in volle gang. De kunstenaars hebben afgelopen periode veel nieuwe werken gemaakt, zodat ze u , ook al bent u al eens eerder geweest, weer zullen verrassen! Er zijn dit jaar 28 deelnemers op 13 verschillende locaties. Er zijn weer verschillende nieuwe deelnemers. Vaak wordt er bij de kunstenaars thuis geëxposeerd, in eigen schuur, tuin of prieel. Maar bijvoorbeeld ook in de molen, de Oranjezonschool, en bij de Boschhoek. De locaties zijn te herkennen aan de sandwichborden aan de weg. Er wordt geexposeerd met beelden, foto’s, schilderijen,

quilts, houtsculpturen, keramiek, sieraden, aquarellen, kaarten, gedichten, bonsai, boeken, tiffany, tekeningen, bloemstukken en corsages. Ook is er weer de antiek/brocanteverkoop met theetuin, waar u kunt genieten van een kopje thee of koffie met huisgemaakt gebak. Dit jaar is de website van Kunstroute Oostkapelle vernieuwd (www. kunstrouteoostkapelle.nl). Hierop kunt u alle informatie vinden, zoals welke deelnemers er mee doen, de adressen, enzovoort. Ook de folder kunt u hier alvast digitaal bekijken. In Oostkapelle wordt de folder huis aan huis bezorgd en is onder andere ook te krijgen bij de VVV’s en bij de deelnemers. U bent van harte welkom op beide dagen van 10.00 tot 17.30 uur. De toegang is gratis.

Goed voorbereid naar de brugklas MIDDELBURG - In de week van 12 tot en met 16 augustus, de laatste week van de zomervakantie, organiseert Indigo Preventie weer de tweedaagse training Plezier op school. In de haven van Colijnsplaat bekijken betrokken, onder wie burgemeester Henny van Kooten, de ‘vangst’. FOTO BENNIE KRAJENBRINK

DOOR BRITTA JANSSEN “We verwachten dat de vissers jaarlijks meer dan 400.000 kilo afval uit zee verwijderen”, liet de gemeente Noord-Beveland in een persbericht weten. De burgemeester van Noord-Beveland, Henny van Kooten, is ook lid van het dagelijks bestuur van Kimo Nederland en België en hij verzorgde vrijdag de opening van het project. De vissers hebben een belangrijke rol bij Fishing for Litter en zij werken belangeloos mee. Volgens Bert Veerman is de betrokkenheid onder hen groot en daar is hij blij mee. “Voor vissers is het natuurlijk hun werkkamer die ze opruimen, dus het is ook in hun eigen voordeel”, verklaart hij hun enthousiasme. “Het is goed voor hun imago dat ze meewerken en als ze die ijskast of dat verfblik

nu meteen opruimen, hoeven ze dat de volgende keer niet meer te doen.” Want de vissers komen volgens de partijen de gekste dingen tegen op zee. Controle Vuil moet niet in zee gedumpt worden, maar aan land gebracht, is het idee. Het is volgens Veerman belangrijk bewustwording te creëren bij de vissers om zo hun gedrag te veranderen. “Er verdwijnen nog steeds bakken vuil in zee, zowel vanaf het land als van schepen.” Door bij de regering aan te kloppen willen de partijen ook aan preventie werken. “We willen dat er een systeem komt waarbij precies bekend is hoeveel afval een schip aan boord heeft wanneer het de haven verlaat. In de volgende haven kan dan gecontroleerd worden of dit klopt. Als

dat niet zo is, heeft de kapitein wat uit te leggen.” Fishing for Litter is in 2008 geïntroduceerd en liep tot januari van dit jaar. “We gingen toen op zoek naar mogelijkheden om het project te verlengen en dat is gelukt.” Het is volgens Veerman nog steeds nodig, omdat de vervuiling van de zeeën en oceanen nog steeds toeneemt. “Met de gegevens uit het Fishing for Litter-project vragen we bij de Europese Unie aandacht voor deze vervuiling.” Bij Kimo zijn 160 kustgemeenten in zestien landen aangesloten. Ze streeft naar eigen zeggen naar behoud van dynamisch en ecologisch evenwichtige noordelijke zeeën en wil deze zeeën in goede conditie doorgeven aan toekomstige generaties. Om haar doelen te bereiken, ontwikkelt Kimo verschillende projecten. PAGINA 12

De training is bedoeld voor kinderen uit groep acht die zich niet op hun gemak voelen bij leeftijdsgenoten. Ze worden bijvoorbeeld geplaagd en gepest, kunnen maar moeilijk vriendjes krijgen, hebben

vaak ruzie of staan veelal alleen. In de training leren ze sociale vaardigheden die de stap naar het voortgezet onderwijs vergemakkelijken. De training wordt gegeven in Goes, Middelburg, Zierikzee en Terneuzen. De kennismakinggesprekken zijn in mei. Belangstellenden kunnen voor meer informatie en aanmelding contact opnemen met Indigo Preventie, telefoon 0118 62 51 13, e-mail preventie@indigozeeland.nl.

Elfde Solexrace Aagtekerke AAGTEKERKE - Stichting Solexrace Aagtekerke organiseert zaterdag voor de 11e keer een Solexrace in de dorpskern. Er wordt gereden op een afgesloten parkoers met start en finish in de Porrenaerstraat. Er zijn drie klassen: ludiek, special en een damesklasse. Ze rijden allemaal twee manches van tien minuten plus één ronde. Op het einde van de middag is er nog een finale. Tussen de manches door zijn er demonstraties met minibikes.

Er kan vooraf ingeschreven worden bij Elbert Simonse (06-22651516) en op de wedstrijddag zelf van 12.30 tot 13.45 uur in verenigingsgebouw Amicitia aan de Agathastraat in Aagtekerke. Om ongeveer 13.50 uur is er de mogelijkheid om kort het parkoers te verkennen. Om 14.00 uur begint de eerste manche. Op het naastgelegen schoolplein zijn er de hele middag demonstraties van Nitro Cars. De kids kunnen zich ook vermaken op het springkussen. Meer info en programma: www.solexclub-zeeland.org.


Activiteiten themaweek Toujours Kapelle hebben twee doelen

Kapelle herdenkt oorlog en viert vrijheid en verbondenheid Parra van Orry-la-Ville speelt saxofoon en gitaar. Wemeldingenaar Wim Steenbakker, zelfbegeleidend zanger, zingt liedjes. Daarnaast vertelt vinoloog Elly Meeuwsen over huiswijnen en zijn er stands over bijvoorbeeld de Franse cultuur. Op zaterdag 18 mei vindt in de Hervormde Kerk in Kapelle de opening van thematentoonstelling Liberté plaats. Die bestaat uit schilderijen van kunstenaars en scholieren uit Orry-la-Ville, Kapelse kunstenaars en leerlingen van het Lycée Français uit Den Haag. De expositie is tot en met 14 september gratis te bezichtigen op woensdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Ook wordt de wandelroute ‘De Franse Slag’ van Landschapsbeheer Zeeland gepresenteerd. Om 15.30 uur kunnen geïnteresseerden onder begeleiding de wandelroute deels afleggen.

Burgemeester Anton Stapelkamp vindt het mooi dat particulieren en organisaties zich aansluiten bij de themaweek.

KAPELLE - Enerzijds herdenken wat er in de oorlog gebeurd is en stilstaan bij de slachtoffers en anderzijds de vrijheid en de verbondenheid met het Franse Orry-La-Ville vieren. Dit zijn de twee boodschappen van Toujours Kapelle, de activiteitenweek die van 13 tot en met 18 mei voor het eerst plaatsvindt in de gemeente. DOOR BRITTA JANSSEN Allerlei Kapelse particulieren en organisaties hebben activiteiten bedacht die met

Frankrijk te maken hebben. In De Vroone vindt vrijdagavond 17 mei een gratis toegankelijke culturele avond plaats. ‘Wie Frankrijk zegt, zegt chansons’, aldus de

gemeente. Franstalige liedjes ontbreken dan ook niet. De Nederlands sprekende Fransman Sylvain Lelarge vertelt over Franse chansons en burgemeester Serge

Herdenking Het hart van Toujours Kapelle is de Franse herdenking op donderdag 16 mei. Dan worden de oorlogsslachtoffers vanaf 16.00 uur herdacht op de Franse militaire begraafplaats in Kapelle. Er zijn toespraken van burgemeester Anton Stapelkamp van Kapelle en de ambassadeurs van Frankrijk en Marokko en er worden kransen en bloemen gelegd. “De herdenking is een belangrijk onderdeel van Toujours Kapelle”, vertelt Stapelkamp. Hij bedacht de week om meer aandacht te schenken aan de herdenking. Ook hoopt hij dat de inwoners zich bewuster worden van de bijzondere geschiedenis van Kapelle. De gemeente heeft als enige in Nederland een Franse begraafplaats. In mei 1940 kreeg Nederland steun van 3000 Franse militairen. ‘Door de hardnekkige Franse tegenstand vonden er felle ge-

vechten plaats in Kapelle en Wemeldinge’, aldus de gemeente. ‘ Veel Franse militairen kwamen om het leven en alleen het Rode Kruis bekommerde zich om hen. Omdat deze slachtoffers niet werden opgespoord besloot de burgemeester de zorg voor hen op zich te nemen. Vrijwel de gehele mannelijke bevolking hielp mee, zodat in de avond van 17 mei 1940 65 Fransen begraven werden.’ In 1941 vond de herbegrafenis plaats van de militairen die in de omgeving van Kapelle waren begraven. Na de oorlog is de begraafplaats aangewezen als ereveld voor de militairen die onder Franse vlag op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld en niet zijn teruggebracht naar Frankrijk. In Kapelle zijn 228 mensen begraven, onder wie 22 Noord-Afrikanen. Sinds 1950 vindt er jaarlijks een herdenking plaats in Kapelle. Sinds enkele jaren neemt de gemeente Kapelle deel aan de herdenking op 4 mei op de Nederlandse militaire begraafplaats in Orry la Ville in Frankrijk. Hier bevinden zich 114 graven van Nederlandse soldaten die omkwamen in Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 16 mei is er ook een delegatie uit Orry la Ville aanwezig in Kapelle. Verbondenheid Bijvoorbeeld Stichting Vitality, de bibliotheek, zorgcentrum Cederhof en sportcentrum Groene Woud hebben activiteiten bedacht voor de themaweek. Stapelkamp is hier blij mee. “De ernst van de achtergrond mogen we nooit vergeten, maar het is als burgervader mooi om te zien dat deze week mensen bij elkaar brengt en dat er iets nieuws wordt toegevoegd aan bestaande tradities.

Een Bunder Kaai

Gastgezinnen gezocht VLISSINGEN - De internationale organisatie voor interculturele uitwisselingen AFS is op zoek naar gastgezinnen voor een aantal buitenlandse scholieren in de leeftijd van 15-18 jaar gedurende10 maanden. Deze scholieren komen bij het begin van het nieuwe schooljaar naar Nederland en gaan juli 2014 weer terug naar huis. Ze zijn afkomstig uit verschillende landen: Italië, Spanje, Japan, Thailand, Indonesië, Australië, USA, Argentinië, Brazilië, Costa Rica en andere landen. Ze staan allemaal te popelen om Nederland te ontdekken, de taal te leren en alles te weten te komen over onze gewoontes en gebruiken. In ruil daarvoor bieden ze hun gastfamilie een kijkje in hun eigen cultuur, zodat beide kanten een ervaring rijker worden. Ze gaan net als hun Nederlandse leeftijdsgenoten alle dagen (op de fiets) naar school en gaan proberen om hier nieuwe vrienden te maken en een goeie relatie met hun gastfamilie op te bouwen. Om dit allemaal te kunnen doen hebben deze scholieren een gastvrij gastgezin nodig dat hen gedurende hun verblijf hier een plekje wil bieden en gezamenlijk deze ontdekkingstocht wil ondernemen. De gastgezinnen en de scholieren krijgen uiteraard begeleiding van de vrijwilligers van AFS en tevens worden er gedurende het uitwisselingsjaar een aantal activiteiten voor de scholieren en de gastgezinnen georganiseerd. Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u meer weten over AFS en/of het gastouderschap, neem contact op met Josephine Meerman 06-13951516; www.afs.nl

Gemeente vraagt in enquête mening burgers

Nieuw beleid voor Veerse kust DOMBURG - De gemeente Veere werkt aan nieuw beleid voor de voorzieningen op het strand en in het duingebied. Ze gaat hiervoor op verschillende manieren op zoek naar suggesties, zoals via een enquête die mensen tot 27 mei kunnen invullen. Veere wil het nieuwe beleid nog dit jaar vaststellen. DOOR BRITTA JANSSEN De Veerse kuststrook is 34 kilometer lang (inclusief Neeltje Jans) en bestaat uit 28 kilometer strand en zes kilometer boulevards en dijken. Om het strand te bereiken liggen er ongeveer tachtig duin- en dijkovergangen in het gebied. Naast dagcabines en slaaphuisjes staan er zo’n dertig strandpaviljoens op het strand. In het nieuwe beleids- en beheersplan komen zaken aan bod als overgangen, wandelpaden, banken, prullenbakken, loopplanken, toiletten en speeltoestellen. In de enquête kunnen de deelnemers bijvoorbeeld aangeven welke voorzieningen zij belangrijk vinden. De vragen gaan ook over het voorzieningenniveau dat bij een bepaald soort strand hoort en de kosten. Karakter Het vernieuwde beleid moet wel passen in de structuurvisie Veere 2025. Hierin staat de koers die de Veerse gemeente-

raad heeft uitgezet voor het strand en de kuststrook. Het gebied is ingedeeld in zones met een eigen karakter. Dat komt bijvoorbeeld tot uiting in het gebruik en de bereikbaarheid van het gebied. In het zuidwestelijk kustgebied, tussen Westduin en Westkapelle, ligt het accent op vermaak: zon, zee, strand, trendy en het drukkere dagtoerisme. In het noordwestelijk kustgebied staat de beleving voorop (natuur, sport, gezondheid, wellness en educatie) en het intensievere verblijfstoerisme. Daarbij heeft de gemeente stranden thema’s gegeven. Zo is Dishoek/Valkenisse een familie/ jongerenstrand, Zoutelande een familie/ seniorenstrand, Westkapelle een familie/ sportvissersstrand, Oostkapelle een familie/natuurstrand; en de Veerse Dam een sportstrand. Kosten De gemeenteraad heeft besloten dat er 110.000 euro bespaard moet worden op

de totale kosten van 1.460.000 euro op het strandonderhoud en de voorzieningen in het duingebied. ‘Het beheer moet passend, adequaat en betaalbaar zijn’, stelt Veere. ‘Dit kan door andere voorzieningen op bepaalde stranden aan te bieden of minder, en waar mogelijk, efficiënter te gaan werken.’ Veere verzoekt mensen met ideeën hierover zich te melden. Meer informatie Bij het analyseren van de enquêtegegevens bekijkt de gemeente of, en in welke mate, er onderwerpen zijn waarover meerdere mensen hetzelfde denken. Om suggesties te kunnen verwerken in het nieuwe plan kijkt Veere of het past binnen de kaders van de Structuurvisie. Ook de kosten spelen een rol. ‘We hebben in het achterhoofd dat er bezuinigd moet worden.’ De vragenlijst is de vinden op de gemeentelijke website www.veere.nl. PAGINA 13

Van links naar recht Rik Meijers, Jan Heezen, Alain Balleur, Bart Vermeulen, Sander van Binsbergen en Karhan Mui

VLISSINGEN - Kunstenaars van galerie-atelier De Kaai in Goes en kunstwerkplaats De Zandberg in het WestVlaamse Harelbeke gaan op 14, 15 en 16 mei aan de slag op de Bunder van Allemekinders-Beveland Groenprojecten in ‘s-Heer Arendskerke. Acht man sterk laten ze zich drie dagen lang inspireren door de landschaps- en kunsttuin en het materiaal dat er beschikbaar is. Oud-wethouder Charles Linssen van Goes presenteert 18 mei om 14.00 uur het resultaat van hun werkzaamheden. Tevens opent hij dan een expositie van andere werken van de Kaai- en Zandbergkunstenaars in de tent op de Bunder. Dat alles is tot en met 2 juni onder de titel een Bunder Kaai te bezichtigen: op woensdag tot en met zondag en op Tweede Pinksterdag van 13.00 tot 16.00 uur. Locatie: tussen de Panhoeveweg en de Oude Rijksweg in “s-Heer Arendskerke, ingang aan de Panhoeveweg . In De Kaai en de Zandberg werken kunstenaars met een beperking. Ze worden uitgedaagd en begeleid hun eigen aanpak en stijl verder te ontwikkelen. Hun werk is te vinden in de artotheek, bij verzamelaars en in collecties van kunstenaars

met een beperking. Ook exposeren ze, al dan niet samen met reguliere kunstenaars. Aan een Bunder Kaai doen de Kaai-kunstenaars Jan Heezen (schilderijen en ruimtelijk werk in hout en metaal), Rik Meijers (gedichten), Sander van Binsbergen (verhalen), Alain Balleur (graffiti), Karhang Mui (potloodtekeningen) en Bart Vermeulen (plattegronden met viltstift) mee. Van De Zandberg zijn Tony Coopman (objecten) en Niels Jan Tavernier (papiersculpturen) vertegenwoordigd. Ze werken met materiaal dat Gerard M. Verkerke (kunstenaar en voorzitter van de stichting een Bunder Kunst) heeft verzameld. Verkerke en Iris de Maaker van De Kaai zorgen voor de begeleiding. Galerie-atelier De Kaai is een onderdeel van Gors, die mensen met een beperking in allerlei vormen ondersteuning en zorg aanbiedt. In De Kaai, J.A. v.d. Goeskade 65 in Goes, werken vijftien kunstenaars. De stichting een Bunder Kunst exploiteert de tuin in ’s Heer Arendskerke. Ze laat er jaarlijks in september kunstenaars exposeren. Ook worden er andere manifestaties, zoals kunstveilingen, georganiseerd. Als Bunder Business is de tuin ook beschikbaar voor bedrijfspresentaties en andere commerciële activiteiten.


Veel belangstelling voor opening Lancasterhof en onthulling herdenkingsmonument

‘Monument is een mooi, maar ook noodzakelijk initiatief’

Avondvierdaagse VLISSINGEN - Van 13 tot en met 16 mei wordt de 53e Avondvierdaagse gehouden. Vier dagen lang 5 of 10 km lopen in en rond Vlissingen met als afsluiting donderdag 16 mei om 19.30 uur de intocht onder muzikale begeleiding vanaf het stadhuisplein

naar Zeeland Sport. We starten elke dag om 18.30 uur vanuit clubhuis Zeeland Sport, Baskensburgplein. Je kan je inschrijven 8 mei tussen 18.30 uur en 19.30 uur of 13 mei aan de start vanaf 18.00 uur bij clubhuis Zeeland Sport. Voor verdere informatie kunt U terecht op 0118-464753, 0118-463845 of wsvdvt@zeelandnet.nl

KORTE BERICHTEN VLISSINGEN Zonnebloem loterij: Vrijwilligers van Zonnebloemafdeling Vlissingen maken zich op voor de Nationale Zonnebloemloterij die wordt gehouden t/m 15 september. Een belangrijk deel van de opbrengst is echter ook bestemd voor de activiteiten die in en rond de afdeling Vlissingen wordt gehouden. De trekking vindt plaats op 28 oktober. Info: afd. Vlissingen: Gerda van Ombergen 0118-465598; www.zonnebloem.nl Piano Recital: Op zaterdag 11 mei concert in Ter Reede om 14.30 uur waarin de pianiste Natalia Pavlova muziekwerken van F. Schubert, F. Chopin, P. Tchaikovsky en S. Rachmaninov zal spelen. Het concert bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt de muziek van Schubert en Chopin gespeeld. Het tweede deel bestaat uit muziek van de Russische componisten Tchaikovsky en Rachmaninov en dat is niet toevallig. Toegang is gratis. Meer informatie over Natalia Pavlova : www.nataliapavlova.nl Luchtmachtpredikant Freek Schipper besloot de bijeenkomst vrijdag met een gebed voor de omgekomen bemanningsleden van de Lancaster PB667. FOTO EUGÈNE DE KOK

NIEUWDORP - “We will remember”, besloot burgemeester Jaap Gelok van de gemeente Borsele vrijdag zijn toespraak bij de opening van zorgcentrum Lancasterhof in Nieuwdorp en de onthulling van het herdenkingsmonument voor de op 20 maart 1945 omgekomen bemanningsleden van het Lancaster-vliegtuig, op de plek waar het centrum nu staat. Het monument is een blijvende herinnering aan de zeven jonge militairen. “Hier wordt met respect en dankbaarheid gedacht aan zij die u lief waren”, zei hij tegen hun familieleden. DOOR EUGÈNE DE KOK De familieleden van de omgekomen bemanningsleden uit Engeland, Australië en Nieuw-Zeeland waren speciaal voor de onthulling naar Nieuwdorp gekomen. Daarnaast waren er ooggetuigen van de crash in het weiland op 20 maart 1945, militairen, de militaire kapel ‘Johan Willem Friso’, inwoners en schoolkinderen uit het dorp en bewoners van het nieuwe Lancasterhof bij de plechtigheid aanwezig. Het monument staat in de voortuin van het zorgcentrum. Iedereen in Nieuwdorp kende het verhaal van het neergestorte vliegtuig al, maar tot twee jaar geleden wist niemand of er nog restanten in de grond aanwezig waren. Tijdens de voorbereidingen voor de bouw van het Lancasterhof in de zomer van 2010 werden ‘tot ieders verrassing’, zei Kees Traas van het Bevrijdingsmuseum Zeeland, een motor en twee propellers gevonden van de Lancaster bommenwerper van de Royal Air Force. “Het idee om deze restanten in een monument te verwerken was snel geboren”, aldus Traas. Museumvrijwilliger Hans van Dam begon na de vondst een onderzoek naar de crash. Hij vond veel nieuwe informatie over het vliegtuig en de

crash en speurde vele familieleden van de omgekomen bemaninngsleden op. Binnenkort verschijnt een boek dat hij heeft geschreven naar aanleiding van die zoektocht. Een van de gevonden propellers is het middelpunt van het monument. Daaromheen is een bankje gemaakt met aan de uiteinden blokvormige lezenaars met teksten over de bemanning. Verbinding Gedeputeerde Ben de Reu, die het monument met enkele familieleden van de bemanning onthulde, benadrukte in zijn toespraak het belang van initiatieven als die in Nieuwdorp. “Het gaat niet alleen om mooie, maar ook noodzakelijke initiatieven om belangrijke zaken uit het verleden niet vergeten. Het monument, het Lancasterhof, de Lancasterstraat en Baconstraat (vernoemd naar de piloot van de Lancaster Lindsay Page Bacon, redactie) verbinden het heden en het verleden van Nieuwdorp op een natuurlijke manier en houden daarmee het verleden iedere dag levendig.” Hij zei dat mede daarom de provincie de aanleg van het Bevrijdingspark steunt. Het park is een aanzienlijke uitbreiding van het Bevrijdingsmuseum Zeeland. Daarin ko-

men onder meer de tweede propeller en de motor van de Lancaster-bommenwerper te staan. Traas zei in zijn toespraak te hopen dat het park in 2015 kan worden gerealiseerd. “Hier is dan het hele verhaal van de Lancaster PB667 en zijn bemanning te zien.” Appartementen Naast de onthulling van het monument werd vrijdag ook het Lancasterhof geopend. Het zorgcentrum met 25 huurappartementen voor senioren is gebouwd door RenB Wonen en SVRZ. Burgemeester Jaap Gelok van de gemeente Borsele zei te hopen dat de inwoners van Nieuwdorp de weg weten te vinden naar het centrum. “Op zo’n klein dorp als Nieuwdorp is alles en iedereen met elkaar verbonden. Dat is de kracht van dit dorp en vormt het kloppend hart van de gemeenschap. Het college van burgemeester en wethouders is trots op allen die durf hebben te investeren in de leefbaarheid hier. Samen met alle betrokken partijen en de actieve inwoners staat dit dorp overduidelijk op de kaart.” Meer informatie over het monument, de Lancaster-bommenwerper en zijn bemanning is te vinden op www.bmzeeland.nl.

Zonnebloemloterij: Vrijwilligers van Zonnebloemafdeling Middelburg en Vlissingen maken zich op voor de Nationale Zonnebloemloterij 2013. Van 18 april t/m 15 september gaan zij met loten langs de deuren op Walcheren. Een belangrijk deel van de opbrengst is echter ook bestemd voor de activiteiten die in en rond de afdelingen Middelburg en Vlissingen worden gehouden. De trekking vindt plaats op 28 oktober. Voor info: afd. Middelburg: Corry Moens 0118-582942 en voor afd. Vlissingen: Gerda van Ombergen 0118465598 of www.zonnebloem.nl Thema-avond HCC: op 13 mei in wijkcentrum Openhof, Alexander Gogelweg 59. Thema: 1000 foto’s, en nu? Van 20.00-22.00u; zaal open 19.30u. Toegang gratis voor leden. RestoRank: vrijdag 17 mei in de zaal achter de Wijngaardkerk in de Kanaalstraat. Opgave vooraf is noodzakelijk via de volgende telefoonnummers: 0118-629928 /0118-470860 of per mail: restorank@gmail.com RestoRank is de plek waar je de mogelijkheid hebt, als je alleen bent of als het financieel moeilijk is, samen met anderen van een warme maaltijd te genieten. Praiseavond: Hemelvaartsdag 9 mei houden de jongeren van Pinkstergemeente Shalom Vlissingen e.o. Praise back to basics. Sfeer van Praise back to basics is zoals de discipelen samenkwamen tussen Hemelvaart en Pinksteren. De avond zal ingevuld worden met veel samenzang, begeleid door een pianist en een violist. De spreker van deze avond zal zijn Josha Swart.

GPC Vlissingen pakt winst VLISSINGEN - Thuis tegen Roda Boys/ Bommerlerwaard stond GPC al snel met 2-0 voor door doelpunten in de 2e minuut van Menancio Weeda en in de 12e minuut was het Remon de Vlieger een mooie aanval afrondde. In de 2e helft kwamen de bezoekers door een penalty op 2-1, waarna GPC een toegekende penalty gestopt zag door de keeper. Door de winst behoudt GPC de kans aan

directe degradatie te ontsnappen en zal de laatste competitie ronde de beslissing meten brengen. Het 2e elftal van GPC heeft door een forse 6-2 overwinning op Heerjansdam 3 een aantal nederlagen positief afgesloten en de 2e plaats in de hun klas weten te behouden die recht geeft recht op promotie. Programma Zaterdag 11 mei 14.30 uur: Sliedrecht 1-GPC Vlissingen 1

KERKELIJK NIEUWS KERKELIJK LEVEN VLISSINGEN Christelijke Gereformeerde Kerk Kasteelstraat 109-111, Vlissingen. Hemelvaartsdag 9 mei: 9.30u Ds.J.van Amstel. Zondag 12 mei: 9.30/16.30u HA Ds HJTh. Velema Het Apostolisch Genootschap Rosenburglaan 310, Vlissingen. Eredienst op zondag: 09.30u. Pinkstergemeente Vrijdomweg 1, Vlissingen. Eredienst op zondag vanaf 15.00u. Tevens elke eerste dinsdag van de maand vanaf 19.00u. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen Badhuisstraat 161, Vlissingen. Eredienst op zondag: Avondmaalsdienst 10.0011.10u; Jeugdwerk 11.20-13.00u; Zondagsschool 11.20-12.00u; ZHV, Priesterschap, JM/JV 12.10-13.00u. Zuidpoort Christen Gemeente Samenkomsten zondagmorgen 10.30u. Go(o)d Times Centrum, Voltaweg 3, www. zuidpoort.nl Jehovah’s Getuigen, gem. VlissingenBosenburgh en Vlissingen-Centrum Koninkrijkszaal van Jehovah’s Getuigen, v.Dishoeckstraat 534, Vlissingen. Tijden: Zondagmorgen 10.00u. Dinsdagavond 19.15u. Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt)

Lannoystraat 2, Vlissingen. Donderdag 9 mei: 9.30u ds.P.R.Baas (Hemelvaartsdag). Zondag 12 mei: 9.30u leesdienst; 16.30u ds.P.R.Baas. Gereformeerde gemeente Marnixkerk, Marnixplein 41, Vlissingen, www.marnixkerk.nl. Donderdag 9 mei (Hemelvaartdag): 9.30u ds C.G. Vreugdenhil. Zondag 12 mei: 9.30u en 16.00u ds W. Harinck Nieuw Apostolische Kerk Westerbaan 20, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10.00u en op woensdag om 20.00u. Volle Evangelie Gemeente Bérea Gildeweg 29, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u, deuren open om 9.00u. R.K. Onze Lieve Vrouwekerk Bij stadhuis. H. Maria Parochie, Singel 106, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10u en op woensdag om 9u in de zijkapel aan de Brouwenaarstraat. Volle Evangelie Gemeente Filadelfia Vrouwestraat 5, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u. Bidstond: woensdag om 19.00u. Evangeliegem. blinkende Morgenster Dr. Stavermanstraat 61-63. Zondag 10.00u dienst Protestantse Gemeente Vlissingen Sint Jacobskerk: donderdag 9 mei Hemel-

vaartsdag 9.30u ds. Steenbergen. Weeksluiting Scheldehof: vrijdag 10 mei 19.00u Ds.W.Alserda. Ter Reede: zondag 12 mei 19.00u Ds.J.C.Mesu. Sint Jacobskerk: zondag 12 mei 9.30u Ds. Steenbergen. Admiraal De Ruyter Ziekenhuis Goes: zondag 12 mei 10.00u R.K.Parochie. In Open Hof en De Schaapskooi zijn geen diensten meer! Alleen bijzondere diensten als deze genoemd worden. The Mission to Seafarers Engelstalige kerkdienst, zondagavond, 20.00u, Ritthemsestraat 498, (Haven 1010, bij Scheldepoort), Vlissingen-Oost. KERKELIJK LEVEN OOST-SOUBURG Evangeliegemeente De Wijngaard Kanaalstraat 8, Oost-Souburg. Donderdag 9 mei: 10.00u dhr. R. Vaneveld. Zondag 12 mei 10.00u mevr. M. Vonk. Gereja Kristen Protestan Maluku Stemerdinglaan 123a, Oost-Souburg. Donderdag 9 mei: 13.00u Hemelvaartsdag Dhr.

F. Dooms. Zondag 12 mei: 10.00u Da. M. Winckler-Huliselan. Protestantse Gemeente Oost-Souburg Donderdag 9 mei: Open Haven 9.30u de heer C. Simons, Ritthem. Zondag 12 mei: Open Haven 9.30u de heer J.L. Soeting, Gapinge; De Zoute Viever 19.00u de heer J Bimmel. Vergadering van Gelovigen Rehobothstraat 9, Oost-Souburg. Dienst op zondag om 10.00u. Bidstond: donderdag om 20.00u. KERKELIJK LEVEN WEST-SOUBURG Leger des Heils Walcheren Het Zwin 1 in Middelburg (naast de brandweerkazerne aan de Stromenweg). Diensten zondag 10.00u. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst op zaterdag van 10.0012.00u.

Pinkstergemeente Shalom Locatie: Gebouw Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst: zondag 14.30u. Donderdag Hemelvaartsdag 09 mei Praise back to basics 19.30u. Zondag 12 mei 14.30u pred. A. Jong sang. Gereja Kristen Hermon Zeeland Alamat: Adventkerk, Kerklaan 17-19 in West Souburg. Jadwal Kebaktian: Setiap Minggu. Jam: 10.30u KERKELIJK LEVEN RITTHEM Protestante Gemeente Ritthem Adres kerk: Dorpstraat 1. Postadres: Zuidwateringstraat 3a, Ritthem. Zondag 9 mei: 10.00u Nieuwland, ds. R. Poesiat. Koudekerke. Zondag 12 mei: 10.00u Ritthem, ds. H.Oechies Uithoorn (Wijzigingen en/of aanvullingen via www. internetbode.nl - klikken op Aanleveren redactie).

OVERLEDENEN KERKELIJK NIEUWS * 16-08-1961 * 24-07-1929 * 16-01-1942 * 21-10-1930

† 24-04-2013 † 30-04-2013 † 01-05-2013 † 01-05-2013

PAGINA 14

Mevr. Elly Wielemaker-Lievense, Westkapelle Maria Jannetje Brasser-Plasse, Vlissingen De heer Drs. Tj. H. de Jong, Middelburg Mevr. Miep Wisse-Koole, Vlissingen


UITGAAN

wetenvawnaoaprbuloweit tuin 

Tuinhuizen en blokhutten % 1K0 van Hillhout. Gratis thuisbezorgd! G N TI R O1KO5R% TINGSierbestrating 1KO0RTI% NG van Excluton. Gratis thuisbezorgd! MOEDER

DAG

TIP

4 tuinstoelen en 1 tuintafel naar keuze. Gratis thuisbezorgd!

Trendy pond van Velda Terrasvijvertje in diverse kleuren verkrijgbaar!

erhoud leg en -ond an -a , rp e tw w tuinon Ook voor u

www.verstratenwalhout.nl Aanbiedingen geldig van 6 mei tot 11 mei

Veerseweg 124a | Middelburg | T 0118 - 612 380 Openingstijden: ma-vr van 8.00 tot 18.00 uur, za van 8.00 tot 17.00 uur.ZEELANDHALLEN * 9-16.30 uur

Star T

BLĂ˜F

JAMES MORRISON KANE ; RACOON GUUS MEEUWIS

WILL AND THE PEOPLE ;MISS MONTREAL ;MOKE

rek

First C To bold ontac ly go w h t e r Dan d urf jij e no one’s gone b je e fo v a in het dageli st wel te verd re? jks le iepe (45, k ven van Car n anker

)?!

HANDSOME POETS ; CĂ˜VER AT SEA ; SABRINA STARKE KENSINGTON ;90’S NOW ;MEMPHIS MANIACS NIELSON ; THE KIK ; SPLENDID ; RIGBY THE NEW SHINING ; NUHR

la

dewitevenementen.nl / 0251-31 90 90

!!! LAATSTE KAARTEN WWW.CONCERTATSEA.NL

Geef om kinderen.

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

redeenkind.nl r Giro )-11+++

BRADERIE-ROMMELMARKTEN MEI

WASMACHINE STUK?

OM

Bel: 0118-471777

Automatische Garagedeuren & Toegangshekken

Oost-Souburg

Bel voor een vrijblijvend advies aan huis WWW.HOBBYKAS.NL

Goes T: 0113-202049

9 MEI

(HEMELVAART) BERGEN OP ZOOM BERGSE VRIJMARKT STADSPARK KIJK IN DE POT 11-12 MEI HOEVEN BRADERIE MET LUIKSE-MARKT 18 MEI YERSEKE JAARMARKT MET LUIKSE-MARKT 19 MEI 1e PINKSTERDAG OUDENBOSCH ROMMELMARKT (GRASVELD DE BRINK) 20 MEI ROOSENDAAL 2e PINKSTERDAG BRADERIE MET LUIKSE MARKT EVENEMENTENTER. DE STOK 9:00/16:30 UUR (Er mogen geen dieren in de hallen) Inl. en reserv. 0165-302682 of WWW.DEMARKTEN.COM

HEEFT U OF IEMAND UIT UW OMGEVING BRANDWONDEN?

tevens service en reparatie aan alle merken!

De beste dermatologen van Nederland (weekblad Elsevier)

huid- en laserklinieken ‡SROLNOLQLHNHQGHUPDWRORJLH‡KXLGWKHUDSLH %HUJHQRS=RRP0LGGHOEXUJ Bij ons kunt u terecht voor veilige en effectieve anti-rimpelbehandelingen en huidverjonging: 5LPSHOÀOOLQJPHW5HVW\ODQH %RWR[EHKDQGHOLQJHQ )UDFWLRQDO/DVHUHQ&2IUDFWLRQDOODVHU HQGHQLHXZH8OWKHUDSLHWHJHQKXLGYHUVODSSLQJ Verder alle laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose, pigmentvlekken, huidoneffenheden, kleine spatadertjes en nog veel meer...

Er weer jonger uitzien... zonder plastische chirurgie > Huid- en laserkliniek Bergen op Zoom • In Zorgcentrum Lievensberg Boerhaaveplein 3d • 4624VT Bergen op Zoom • 0164-263822 • w www.huidlaser.nl > Huid- en laserkliniek Middelburg • In Barcode gebouw Park Veldzigt 67 • 4336DR Middelburg • 0118-673050 • www.dermateam.nl

Budget kas

â‚Ź 360,-

Alu-pro kas

v.a. â‚Ź 875,-

Combi-pro kas v.a. â‚Ź 1000,Victoriaanse kas v.a. â‚Ź1450,Bel voor onze folder/prijslijst

Showterrein met 36 kassen

EMBREGTS KASSEN Gors 70 Hoeven 0165-502506

Te Koop

BUXUS

TAXUS

2 jarig - 20/30 cm

20/40 cm

â‚Ź 0.40 per stuk

â‚Ź 0.40 per stuk

Zundert, 076-5973377 De Vereniging van Mensen met Brandwonden is het ervaringscentrum dat de leden met elkaar in contact brengt en hun belangen behartigt.

HELP

VAKMANNNEN GEZOCHT Start succesvol klusbedrijf! Klusopdrachten, reclame, inkoopkortingen, bedrijfsadvies aantrekkelijke voorwaarden. Betrouwbare organisatie Formule Partner BV. Kijk op:

www.devakman.info of www.keurmerkbedrijf.nl

Het plaatsen is vakwerk. dat staat er voor jaren. Kwaliteit en degelijkheid, daar komt het op aan. Betonpaal in combinatie met betonplaat. Houtdelen vrij van de grond, kan niet rotten. Evt. gratis thuisbezorging.

DE SCHANS, Steenbergseweg 6 HALSTEREN Telefoon 0164-686418 www.deschanstuinschermen.nl

Ook voor rooien en verwijderen van uw oude erfafscheding!!!

Wij helpen bij: ¡ Lotgenotencontact ¡ Voorlichting ¡ Belangenbehartiging ¡ Juridische zaken

Kijk voor meer informatie op

www.brandwondenvereniging.nl


DV_20130508