Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

V L I S S I N G S E

24 APRIL 2013 WEEK 17

Uitgeverij

22.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

NIEUW ACTIEPLAN VOOR BINNENSTAD

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

AUTO’S

Zundert

I

Te l .

076

599

SPORT

Volg ons via twitter: @VlissingseBode

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

VERHALEN EN FOTO’S GEZOCHT OVER HR. MS. NOORD-BRABANT

Schepen in zwaar weer in Muzeeum

Rommelmarkt Ons Genoegen

VLISSINGEN - In het Muzeeum aan de Nieuwendijk in Vlissingen opent vrijdag de tentoonstelling ‘Storm, luchtfotografie van schepen in zwaar weer’. In de expositie worden spectaculaire luchtfoto’s op groot formaat getoond van schepen, die ‘in zwaar weer de woeste zee trotseren’. Het Nederlandse Flying Focus is verantwoordelijk voor de afbeeldingen. Het bedrijf is gespecialiseerd in maritieme luchtfotografie. Elk jaar stijgen ze zo’n 250 keer op vanaf vliegveld Hilversum of Texel. “Na een paar relatief rustige jaren konden we er eindelijk op uit om te fotograferen onder de moeilijkst denkbare omstandigheden”, aldus fotograaf Herman IJsseling.

VLISSINGEN - De stichting Vrienden van de Koninklijke Harmonie Ons Genoegen in Vlissingen houdt zaterdag een grote rommelmarkt. Met de opbrengst worden de orkesten en jeugdopleidingen van Ons Genoegen ondersteund. Daarnaast spaart ze voor een nieuw onderkomen voor de muzikanten. Op dit moment zijn ze gehuisvest in een voormalige kleuterschool aan de Ridderspoorlaan. Het gebouwtje is echter veel te klein. De rommelmarkt vindt plaats in en om het repetitielokaal van Ons Genoegen aan de Ridderspoorlaan. Hij begint om 9.00 uur en duurt tot ongeveer 12.00 uur. Meer informatie op de website www. khog.nl.

Eekhoorns slachtoffer van brand

Zesde editie van Beursvloer Zeeland

Informatieavond over energieprijzen VLISSINGEN - Delta organiseert donderdag in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg een informatieavond over de opbouw van energiekosten. De aanwezigen leren meer over de energieprijs en ze krijgen informatie over methoden om de kosten voor energie terug te dringen. De energieleverancier heeft de avond georganiseerd, omdat ze regelmatig vragen krijgt over de prijzen. Vooral de halfjaarlijkse aanpassing van de variabele leveringsprijs is volgens het bedrijf moeilijk te begrijpen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www. delta.nl/informatieavond. De bijeenkomst begint om 20.00 uur. Mensen zijn welkom in de Zeeuwse Bibliotheek vanaf 19.30 uur.

ZeelandNet is weer beste provider VLISSINGEN - ZeelandNet is door de Consumentenbond opnieuw uitgeroepen tot de beste provider van Nederland. In de zogenaamde providermonitor van april staat het bedrijfsonderdeel van Delta bovenaan op het gebied van internet, bellen en televisie. Zij kreeg een 8,0 als totaalscore. Daarmee laat ze concurrent XS4All achter zich, die een 7,7 kreeg. Voor de kwaliteit van zowel internet als bellen als televisie scoort de Zeeuwse provider een 8,5. De klanten van ZeelandNet waarderen de diensten met een 8,0. De eerste plek is geen vreemde positie voor ZeelandNet. Zo was ze volgens de Consumentenbond ook de beste provider over geheel 2012.

VLISSINGEN - Een van de dansklassen van het Scheldemond College voert ‘The Wave’ op met een choreografie van Merel Driessen. De scholieren deden dat donderdag tijdens hun eindpresentatie. Zij volgen naast hun normale lessen een speciaal dansprogramma van acht uur per week. Er zijn momenteel vier leerjaren dans. F OTO LEONARD PASSCHIER

‘Allemaal één doel voor ogen: uitstekende ziekenhuiszorg’

Zorgen bij specialisten van ADRZ VLISSINGEN - Burgemeester René Roep van de gemeente Vlissingen heeft de gemeentebesturen van Middelburg en Veere en het college van Gedeputeerde Staten uitgenodigd voor een gesprek over de toekomst van de ziekenhuiszorg op Walcheren. Hij heeft dat gedaan naar aanleiding van een aangenomen motie in de Vlissingse raad. Intussen zeggen de medisch specialisten dat de berichtgeving over het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) het vertrouwen van de patiënten schaadt. DOOR EUGÈNE DE KOK In een persbericht zeggen zij ‘de politieke en publieke betrokkenheid toe te juichen’, maar ook dat door de vele berichten over het ADRZ patiënten aan de deskundigheid beginnen te twijfelen. ‘Dit is niet nodig’, schrijven de medisch specialisten. ‘De medische staf blijft zich ten volle inzetten voor de juiste zorg aan alle patiënten. We werken aan de knelpunten en houden vast aan onze ambitie om uitstekende zorg in de regio te leveren’. Zij onderstrepen nogmaals de uitgezette kopers voor twee ziekenhuizen in Goes en op de Mortiere in Middelburg. ‘Ook elders in Nederland zijn dergelijke bilocatieziekenhuizen’. De specialisten vragen ‘steun’ van alle partijen. ‘We hebben immers één doel voor ogen: uitstekende

ziekenhuiszorg. Het ADRZ is goed in staat om dat te realiseren’. Burgemeester René Roep van de gemeente Vlissingen heeft de colleges in Middelburg en Veere en het college van Gedeputeerde Staten uitgenodigd voor een gesprek naar aanleiding van de motie, die op donderdag 11 april door de gemeenteraad van Vlissingen is aangenomen. De raadsleden vragen daarin het college actie te ondernemen, omdat zij bang zijn dat de noodzakelijke ziekenhuiszorg op Walcheren op het spel staat. De Walcherse gemeenten en de provincie moeten onderzoeken of de voorwaarden uit het door de Nederlandse Mededingingsautoriteit genomen fusiebesluit nog worden gerealiseerd en hoe de noodzakelijke zorg behouden kan blijven op Walcheren. Dat mag wat de raad betreft

met het ADRZ, maar ook met een derde partij zoals Zorgsaam. Een datum voor het eerste overleg wordt zo snel mogelijk geprikt. De provincie lijkt achter het Vlissingse initiatief te staan. In de vergadering van Provinciale Staten van vrijdag werd een motie van het CDA en de Partij voor Zeeland aangenomen waarin GS wordt gevraagd uitdrukkelijk te zeggen dat zij samenwerking tussen het ADRZ en Zorgsaam toejuichen. De commotie over het ADRZ is ontstaan na uitspraken van Huybert van Eck, voorzitter van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis, over de financiering van de nieuwbouw op de Mortiere. Deze is nog niet rond. Het hospitaal voor de planbare zorg moet ongeveer 75 miljoen euro gaan kosten.

ZATERDAG 27 APRIL 2013

SunnyDay

ZONWERINGSPEKTAKEL ZEELAND

KORTINGEN OP ZONWERING

TOT WEL 50% Hand of afstand bediening Zelf monteren mogelijk Maatwerk mogelijk Alle kleuren doeken Tot 7 jaar fabrieksgarantie

Ster

van dealer de m aand

*vraag naar de voorwaarden

KOUDEKERKE - Aan de Groenweg in het buitengebied van Middelburg, bij Koudekerke, zijn in de vroege zondagochtend rond 5.30 uur een tuinhuisje en een grote schuur uitgebrand. Die laatste locatie bood onderdak aan twintig tropische eekhoorns. Deze hebben het niet overleefd. De brandweer slaagde er wel in te voorkomen dat de vlammen oversloegen naar het huis ernaast. De brand in het tuinhuisje werd zondagochtend als eerste ontdekt, daarna kregen de brandweerlieden een melding over de vlammen in de schuur. Beide gedupeerden hebben aangifte gedaan van brandstichting bij de politie. Die stelt een onderzoek in naar de oorzaak.

Mortiereboulevard 40 | Middelburg T 0118 - 441 944 | www.ascozeeland.nl

...VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS... KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

VLISSINGEN - De Walcherse editie van Beurvloer Zeeland vindt op 28 mei plaats in de Timmerfabriek in Vlissingen. Het is de zesde editie van het evenement waar bedrijven en maatschappelijke organisaties elkaar ontmoeten en kijken of zij samen kunnen werken. De beursvloer is open van 16.30 uur tot 19.30 uur. Tijdens het netwerkevenement wordt met gesloten beurzen onderhandeld. Inmiddels hebben ruim 60 bedrijven en maatschappelijke organisaties zich aangemeld. Er is ruimte voor meer bedrijvigheid. Aanmelden kan tot 10 mei via www.beursvloerzeeland.nl. Deelname is gratis. Doel is het vergroten van de leefbaarheid op Walcheren.

Rondleiding door Park Toorenvliedt VLISSINGEN - Vrijwilligers van Stichting Bunkerbehoud verzorgen zaterdag 11 mei een rondleiding door Park Toorenvliedt in Middelburg en de museumbunker bij de Oranjemolen in Vlissingen. Zij vertellen deelnemers hoe de steden de Tweede Wereldoorlog hebben beleefd. Het bunkercomplex in Toorenvliedt was onderdeel van de Atlantikwall, de bunker bij de Oranjemolen een Duitse artilleriewaarnemingspost. Zowel het park als de museumbunker worden opgeknapt met hulp van Europese subsidies. Mede daarom zijn de Europese Kijkdagen opgezet. De rondleiding in Toorenvliedt begint om 10.00 uur. Een uur daarna start deze in Vlissingen.

Wilhelminapolder decor stuk Beckett MIDDELBURG - Een landduin in de Wilhelminapolder vormt tussen 27 augustus en 7 september tijdens het Zeeland Nazomerfestival (ZNF) het decor voor het stuk ‘Happy days’ van Samuel Beckett. Marlies Heuer, tweevoudig winnares van de Theo d’Or en vorig jaar te zien op het ZNF in ‘Medea’, speelt de hoofdrol. Dic van Duin is haar tegenspeler. Mirjam Koen regisseert het bizarre stuk over Winnie en Willie. De eerste is in de eerste akte ingegraven tot haar taille en in de tweede tot haar nek. Willie loopt op handen en voeten en reageert slechts af en toe op zijn vrouw, maar de twee kunnen niet zonder elkaar. Meer: www.theaterzeelandia.nl.


28 APRIL KOOPZONDAG

vlissingen

e i t c a , Fun kker eten, en le estdagen! ook op

fe

De hele meivakantie geopend!* Maandag 29 april t/m zaterdag 11 mei van 10.00 tot 21.30 uur. *

Zondag gesloten.

ctie!iet en salade a g a d e cl. fr 0 p.p. inn Koninrkgt spareribs en saetrée,nin: Snackbuffet € 4,5 e kind Onbepe . Voor d .p p 5 ,9 € 12 actie€!28,50 p.p.! g a d s t r aa t voor Hemelv Klok’uus buffe ting!

Bij Klok’uus kun je binnen- en buitenspelen, lasergamen, boerengolfen en lekker eten in het gezellig familierestaurant.

r men en € 5,- ko Laserga en? Dan m a g r e las Alleen nze tie op o informa r e e m r Kijk voo uus.nl. ww.klok w e it s b we

Wissekerkseweg 6 | ’s-Heer Arendskerke T 0113 - 561 306 | www.klokuus.nl

Eiken vlonder?

Het plaatsen is vakwerk. dat staat er voor jaren. Kwaliteit en degelijkheid, daar komt het op aan. Betonpaal in combinatie met betonplaat. Houtdelen vrij van de grond, kan niet rotten. Evt. gratis thuisbezorging.

DE SCHANS, Steenbergseweg 6 HALSTEREN Telefoon 0164-686418 www.deschanstuinschermen.nl

Ook voor rooien en verwijderen van uw oude erfafscheding!!!

L&C ELEKTRO

Scheldestraat 17 Vlissingen

0118-413049

Al sinds 1958 een begrip in Vlissingen. In Europa de grootste, in uw regio de beste SIEMENS WASMACHINE

1600 toeren a+++ 10 jr. volledige garantie van 899,na inruil

699,-

AEG WASMACHINE

1400 toeren inverter motor 10 jr. garantie; stoomfunctie A+++ van 799,na inruil

aqua-sensor RVS kuip A+ 5 programma’s van 499,voor

366,-

Koelkast

met 4**** vriesvak/koeler of vriezer 85cm hoog, 60cm breed A+ van 299,voor

Meer weten? www.homeplan.nl

599,-

L& C EL EC TR O N U IN R U IL K O R TI N G B IJ wa sm ac hi ne ! de ou uw or vo 0, 20 t to n ve wi j ge Volledig geïntegreerde vaatwasser

Zungu en zijn broertjes hebben van HomePlan een nieuw huis gekregen en vieren feest. HomePlan bouwt huizen voor aidswezen in Zuid-Afrika. Winnie viert geen feest, zij wacht nog op haar huis. Er wachten nog heel veel kinderen op een huis. Bouwt u mee?

254,-

ZUNGU VIERT FEEST

met 3 euro per maand

Waarmee kunnen wij u helpen?

Uw kunstgebit verdient de zorg van een specialist

• Alle mogelijke reparaties, scheuren en breuken • Opvullen van loszittende protheses (rebasen) • Volledige protheses (boven en/of onder) • Frame en partiële protheses • Implantaat protheses (het klikgebit) • Speciale constructies en diverse implantaatoplossingen: All-on-four, Nobel Guide en Implant Bridges.

een specialist L I D VA N

ONT

Bel voor gratis advies: 0900 - 738 83 77* *

L&C ELEKTRO

SMS HOME AAN naar 5757en steun HomePlan

€ 0,01 per minuut

Tandprothetische praktijk

REUVERS www.TandprotheticusReuvers.nl

‘Laat gratis uw kunstgebit reinigen’

Tandprothetische praktijk Reuvers is gevestigd bij 4Dental Tandtechniek Tandprotheticus J.P. Reuvers Handelsweg 3 4387 PC Vlissingen


ACTUALITEIT

Alle be trokken partijen in werkgroepen aan de slag met actiepunten

Nieuw plan om binnenstad kloppend te krijgen VLISSINGEN - De Vlissingse wethouder Rob van Dooren ontving donderdagmiddag in het gemeentehuis een ac- DOOR BRITTA JANSSEN tieplan van voorzitter Jan Jacobs van de Vlissingse Ondernemerscentrale (VOC). Hierin staan punten om de binnenstad nieuw leven in te blazen. De VOC maakte de nota in opdracht van de gemeente. “Omdat we alleen samen In het hart van de stad neemt de leegstand toe en mensen missen het Vlissingse oplossingen kunnen vinden”, legde Van Dooren uit.

looprondje, illustreerde Jacobs. Met de komst van het nieuwe winkelcentrum De Fonteyne kun je niet meer rechtstreeks van de Lange Zelke naar de Oude Markt en omgeving wandelen. Dat zorgde voor een verslechterd winkelbestand in die buurt.

‘Vier, vijf punten al dit jaar uitvoeren’ De afgelopen maanden zijn er op initiatief van de wethouder gesprekken geweest met alle betrokkenen van het Fonteynegebied, zoals ondernemers, pandeigenaren, bouwers, ontwikkelaars, VOC en gemeente, over hoe het beter kan. Wat daar besproken is, zoals pijnpunten, vertaalde Jacobs naar een actieplan.

De Oude Markt in de Vlissingse binnenstad.

FOTO ANNET EEKMAN

Actiepunten “In mei hangen er 36 banners in de hele stad die mensen moeten verleiden door te lopen”, vertelde Jacobs over een actiepunt. Dit moet meer publiek voor de Oude Markt en omgeving opleveren. De andere actiepunten zijn nog niet zo concreet. “Hiermee wilden we niet wachten en eerst vragen of mensen het aardig vinden, maar het meteen doen om te laten zien dat we als VOC stappen zetten”, zei Jacobs. Of je om publiek te trekken niet

eerst het winkelbestand moet verbeteren, noemde Van Dooren een kip en het ei-kwestie. “Je moet ook voorwaarden scheppen voor ondernemers om zich hier te vestigen.” Een ander actiepunt is een verbinding tussen de Oude Markt en Lange Zelke. Voor dit punt is langer de tijd nodig en moet een tijdspad en financieel plaatje gemaakt worden, zei Van Dooren. Hij noemde het ook belangrijk om bij ieder punt over de huidige én toekomstige situatie na te denken. “Straks heb je voor veel geld een doorbraak in de Fonteyne gemaakt en blijkt het geen goede oplossing voor de Oude Markt.” Andere punten zijn het vergemakkelijken van een tijdelijke invulling voor leegstand, wonen boven winkels en het versoepelen van belemmerende bestemmingen. Verhuizing van bedrijven van buiten het centrum naar erbinnen moet gestimuleerd worden, staat er in het actieplan. ‘De gemeente moet actiever communiceren op welke bedrijfspanden meerdere bestemmingen rusten, zodat ondernemers die naar de binnenstad willen verhuizen niet met een onverhuurbaar pand blijven zitten.’ Prioriteiten Het actieplan is inmiddels besproken met de betrokken partijen en hieruit zijn werkgroepen gevormd die nu bezig zijn met de uitwerking van de punten. “Vier, vijf punten moeten dit jaar gerealiseerd kunnen worden”, stelde de wethouder. “Welke is nog niet te zeggen, want de werkgroepen praten nu over de prioritering.”

Gemeentearchief zoekt foto’s van en verhalen over beeldbepalend pantserdekschip Noord-Brabant

‘Als je uit het station kwam, liep je er zo bovenop’ VLISSINGEN - Het gemeentearchief zoekt voor een tentoonstelling mensen met foto’s van en bijzondere verhalen over de Hr. Ms. Noord-Brabant, een pantserdekschip dat tussen 1926 en 1940 Vlissingen had als thuisbasis. “Het was beeldbepalend voor de stad”, zegt archiefmedewerker Ron van Maanen. De expositie over het schip en de band tussen Vlissingen en de Koninklijke Marine wordt in augustus geopend.

Het pantserdekschip Hr. Ms. Noord-Brabant werd tussen 1897 en 1899 gebouwd bij de Koninklijke Maatschappij De Schelde. Daarna deed het dienst in Nederland en het toenmalige Nederlands-Indië. “In 1904 lag het voor de kust van NederlandsIndië”, vertelt Ron van Maanen van het gemeentearchief. “Op dat moment was er een oorlog gaande tussen Japan en Rusland. De Noord-Brabant moest de neutraliteit van Nederland bewaken en kreeg de opdracht te voorkomen dat de Russische vloot over Nederlandse wateren zou varen. Gelukkig respecteerden de Russen de Nederlandse neutraliteit, want de Noord-Brabant had geen schijn van kans gemaakt. De Russische slagschepen waren drie keer zo groot.” Het is slechts één van de vele verhalen die het archief in de expositie wil vertellen over de Noord-Brabant. De meest opzienbarende herinnering stamt uit 1914. De Noord-Brabant werd toen naar Albanië gestuurd om het lichaam op te halen van overste L.W.J.K. Thomson. “Een Nederlandse militair die naar Albanië was gestuurd, een land dat tot kort daarvoor

deel uitmaakte van het Turkse Rijk, om mee te helpen met de opbouw van een politiemacht”, legt Van Maanen uit. Thomson werd echter neergeschoten. Hij was daarmee de eerste Nederlandse militair die stierf tijdens een vredesmissie. “De overheid wilde het lichaam terug naar Nederland brengen. De Noord-Brabant moest daarvoor zorgen.” Opleidingsschip Het pantserdekschip bleef tot 1926 actief. Daarna keerde het terug naar Vlissingen. Tot 1940 deed het daar dienst als opleidingsschip voor matrozen. Op 17 mei 1940 staken de bemanningsleden het zelf in brand en brachten het tot zinken, omdat ze het uit handen van de Duitse bezetter

‘Ze waren drie keer zo groot’ wilden houden. “Het was beeldbepalend”, zegt Van Maanen over de Noord-Brabant. “Je kon er ook niet omheen. Als je uit het station kwam, liep je er zo boven op.” Van Maanen verwacht daarom dat veel Vlissingers foto’s hebben gemaakt van het

De Hr. Ms. Noord-Brabant deed tussen 1926 en 1940 dienst als opleidingsschip in Vlissingen. FOTO UIT COLLECTIE GEMEENTEARCHIEF VLISSINGEN, PP2412

schip en er net zo veel verhalen over de rondte deden. Hij is op zoek naar die afbeeldingen en verhalen. De Noord-Brabant is de rode draad van de tentoonstelling die in augustus opent. Daarnaast is er veel

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

DOOR EUGÈNE DE KOK

aandacht voor de band tussen Vlissingen en de Koninklijke Marine, die dit jaar 525 jaar bestaat, en de geschiedenis van het Scheldekwartier. Mensen met foto’s en bijzondere verhalen over het leven aan

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

boord van de Noord-Brabant in de periode 1926-1940 kunnen zich melden bij Ron van Maanen van het gemeentearchief via het telefoonnummer 0118-487345 of het emailadres rme@vlissingen.nl.

Volg ons op Twitter: @VlissingseBode.


G OUD IS G â‚ŹLD W W W. G O U D I S G E L D . N L

,- M â‚Ź 34R G vAan R E P p basis o

G

RX ÂżMQJ

Uw oude gouden sieraden zijn nog steeds geld waard Misschien heeft u ook wel een doosje met oude sieraden in de kast; ze zijn uit de mode of het zijn erfstukken die u zelf niet draagt, maar die u wel dierbaar zijn, waardoor u niet goed weet wat u ermee aan moet. Wij taxeren en analyseren uw kostbaarheden. Goud en zilver, maar ook diamanten, gouden tanden, munten en EHVWHN /RRSW X HHQV ELQQHQ GH NRIÂżH VWDDW NODDU YRRU HHQLHGHU GLH van onze diensten gebruik wil maken.

Twijfelt u niet! Uw doosje met oude sieraden kan uw welverdiende voorjaarsvakantie zijn. Het kan zomaar in uw lade liggen!

Wij betalen u direct contant de hoogst mogelijke dagprijs. * Prijs is afhankelijk van de dagkoers. * Legitimatie verplicht. * Min. leeftijd 18 jaar.

OPENINGSTIJDEN: Ma. 13.00 - 17.00 uur, Di. t/m Za. 10.00 - 17.00 uur, Koopzondagen 13.00 - 17.00 uur

Middelburgse Goudbank Varkensmarkt 4, 4331 LA Middelburg Tel. (0118)-85 10 66

Composiet vlonder?

WASMACHINE STUK? Bel: 0118-471777 Oost-Souburg

MERKZONNEBRIL OP UW EIGEN STERKTE

24/7

Te Koop

BUXUS

TAXUS

2 jarig - 20/30 cm

20/40 cm

â‚Ź 0.40 per stuk

â‚Ź 0.40 per stuk

GEOPEND voor uw gemak

Zundert, 076-5973377

webshop. pietdaane.nl

MULTIFOCAAL

ENKELVOUDIG

VANAF

â‚Ź 140,-

VANAF

â‚Ź 215,-

INCL. MONTUUR EN GLAZEN

INCL. MONTUUR EN GLAZEN

tilroeoptiek

walstraat 81 vlissingen

tilroeopticien

0118-412370 www.tilroe.nl

Kleine bedragen maken grote verschillen.

Vrijmetselarij in Middelburg

LOGE LA COMPAGNIE DURABLE Nadere informatie: website

gratis plaatsing

www.lacompagniedurable.nl

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Ook voor verkoop en huurkoop.

Piet Voskamp’s

Occasionmarkt Kijk op onze site gs f o kom lan e ll a voor acties!

De kwaliteit van Voskamp mĂŠt praktijkervaring: nu voor leuke marktprijzen!


ACTUALITEIT

VLISSINGEN 700 JAAR STADSRECHTEN

Column

Eén pand zonder schade VLISSINGEN - Op 2 april 2015 bestaat Vlissingen 700 jaar als stad. Dat wordt onder andere gevierd met de uitgave van een integrale stadsgeschiedenis, geschreven door de historicus Peter van Druenen. In de Vlissingse Bode krijgt u de komende drie jaar wekelijks een voorproefje. Deze week: Vlissingen als de meest verwoeste stad van Nederland in 1944.

Eugène de Kok

Meer is niet altijd beter Eén ding ter verdediging van het ‘Koningslied’ dat geen Koningslied meer is. Ik vind het ronduit knap dat je een liedje maakt dat zo exemplarisch is voor het Nederland van nu. Als 173 artiesten mee hadden willen zingen, waren er 173 in plaats van 51 te horen geweest. Als Belgen een tekstregel hadden mogen insturen, was het verrijkt met zinnen van onze zuiderburen. En als Maxima haar traan had geplengd tijdens een triangelsolo, dan was het muzikale equivalent van Bragolins ‘Huilende jongen’ - het schilderijtje dat in de jaren ‘70 aan vele schrootjes hing - begonnen met het driehoekige instrumentje. Iedereen mocht meepraten en -doen en iedereen moest tevreden worden gesteld. Het moest samen. Zaterdag zag ik een herhaling van de documentaire over de restauratie van het Rijksmuseum. Ook dat deden ze samen. De voortdurend door deskundigen, overheden en belangenorganisaties omringde directeur Wim Pijbes zie je zich met regelmaat afvragen waarom het samen moet. Iedereen vindt iets over de restauratie van zijn museum, maar niemand neemt een beslissing met als gevolg dat het project zich maar voortsleept. Het resultaat: een prachtig gebouw dat alleen prachtig is als je vergeet dat het tien jaar dicht is geweest en 375 miljoen euro heeft gekost. Trots waren het kabinet en de sociale partners twee weken geleden op het sociaal akkoord. Historisch, vonden werkgevers en werknemers, die in principe de werkende bevolking vertegenwoordigen, en de door het Nederlandse volk gekozen regering. Meer samen dan zo’n sociaal akkoord kun je het niet krijgen, lijkt me, maar dan ken je Nederland nog niet. Door de politieke verhoudingen in de Eerste Kamer kunnen de partijen, die niet betrokken waren bij de totstandkoming, ingeseind door een triljoen belangenorganisaties, ook nog hun zegje doen. Het gevolg zijn weer ellenlange onderhandelingen, koehandel en handjeklap. Wat overblijft is een compromis waar niemand het broodnodige vertrouwen uit put en tevreden over is. Het ‘Koningslied’ had gewoon moeten klinken op 30 april. Het is de perfecte afspiegeling van Nederland. We snappen maar niet dat des te meer niet altijd des te beter is. John Ewbank volgens mij nu wel.

Colofon Kantoor regio Zeeland Damplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661

Walstraat 94. Het pand dat volgens ooggetuigen het enige niet beschadigde pand was na de Tweede Wereldoorlog. In 1944 was daar de firma Moerman gevestigd, tegenwoordig een telefoonwinkel. FOTO UIT EIGEN COLLECTIE AUTEUR

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

DOOR PETER VAN DRUENEN

Vlissingse Bode Vlissingse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Bo van Scheyen Acquisitie Bert Paauwe, Lennert Steketee Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 14.00 uur. Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 12.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 17 De oplossing van deze puzzel is in week 18 te vinden op www.internetbode.nl

Vlissingen was na de Tweede Wereldoorlog met afstand de meest verwoeste stad van Nederland. Van de 6220 woningen die Vlissingen in 1940 telde, waren er 1381 totaal verwoest. De overige waren zwaar of minder zwaar beschadigd. Er was zegge en schrijve één enkel huis dat ongeschonden het einde van de oorlog had gehaald: een pand in de Walstraat, volgens de ooggetuigen de speciaalzaak in huishoudelijke artikelen en porselein van de Firma Moerman op nummer 94. Op iedere 100 inwoners waren er 5,7 huizen verwoest. In Middelburg was dat 3,3 en Rotterdam, doorgaans genoemd als de meest getroffen Nederlandse stad, 4,5. Nog veel, maar een stuk minder dan Vlissingen. Vlissingen had, in tegenstelling tot de meeste andere steden, meerdere bombardementen moeten doorstaan, vooral van de Engelsen, die gedurende de hele oorlog zo’n 80 aanvallen uitvoerden op de stad. De genadeklap kwam in oktober 1944 toen de dijken van Walcheren op vier plaatsen

kapot werden geschoten met als doel het eiland onder water te zetten. Daarna zou het makkelijker zijn voor de geallieerden om het te bevrijden. Van de vier stroomgaten bevonden zich er twee bij Vlissingen: de Nolledijk en de dijk bij Fort Rammekens. De andere twee lagen bij Westkapelle en Veere.

‘Genadeklap in oktober 1944’ In Vlissingen kwamen in totaal 2065 woningen onder water te staan, waarvan 1600 permanent, dus ook bij eb. Het zoute water werkte het onttakelingproces dusdanig in de hand dat renoveren uiteindelijk vele malen duurder zou worden dan afbreken. Dat kwam vooral omdat het nog meer dan een jaar zou duren voordat Vlissingen weer helemaal droog was. Oorzaken: materiaalschaarste, geldgebrek, bureaucratie bij de landelijke overheid, ondeskundigheid en voortdurende stakingen bij de

arbeiders omdat de lonen in relatie tot de arbeidsomstandigheden als veel te laag werden beschouwd. Halve stad Toen in 1947 de gaten in de dijken waren gedicht en de laatste straten en huizen droogvielen, bleef Vlissingen zitten met een woningbestand waarvan meer dan de helft, economisch gezien, het beste zo snel mogelijk kon worden afgebroken. Het was niet het probleem van een enkele straat of wijk, maar van een halve stad. Het valt te betwijfelen of er ook maar iemand was in Vlissingen die serieus nadacht over restauratie, zoals dat in Middelburg al een paar jaar gebeurde, gedurende de oorlogsperiode zelfs met behulp van de Duitsers. In de Vlissingse wederopbouwplannen in de jaren na 1944 waren de woorden renovatie en restauratie niet terug te vinden. Men had het over sanering, afbraak van krotwoningen, nieuwe infrastructuur, uitbreiding van de havens en vooral: ‘… nieuwbouw, nieuwbouw en nog eens nieuwbouw’. Kijk ook op www.vlissingen700.nl.

Gemeente Vlissingen maakt ruimte voor monumentale linde

Oranjeplein krijgt een koningsboom OOST-SOUBURG - De gemeente Vlissingen plaatst op het Oranjeplein in Oost-Souburg een koningslinde in het kader van de troonswisseling. DOOR EUGÈNE DE KOK

© www.sudokusite.eu

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten in te gaan op het aanbod van de Nationale Boomfeestdag en Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. Via de twee organisaties kunnen gemeenten een zogenaamde koningsboom met een speciaal sierhekwerk aanschaffen. Het Vlissingse college zegt dat het planten van zo’n linde past in een nationale traditie. In de gemeente staat in elke kern al een zogenaamde Beatrixboom. Deze zijn in 1988 geplant ter ere van de 50e verjaardag van koningin Beatrix. Bij alle exemplaren staat een bronzen plaquette die daaraan herinnert. PAGINA 5

Voor de koningsboom heeft de gemeente zeven plekken bekeken. Uiteindelijk heeft ze gekozen voor het Oranjeplein in OostSouburg. Burgemeester en wethouder zeggen dat de groenstrook daar de meest geschikte groeiplaats is. Daar kan de monumentale boom ‘generaties lang mee’, zodat inwoners tot in lengte van dagen worden herinnerd aan de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Het heeft wel de nodige voeten in de aarde, omdat een pas geplante boom in de weg staat en de ruimte onder de grond moet worden vergroot om de koningsboom tot volle wasdom te laten komen. De extra werkzaamheden kosten de gemeente 6440 euro. Andere locaties op het Oranjeplein kwamen echter niet in

aanmerking, omdat daar te veel kabels en leidingen of wortels van volgroeide bomen onder de grond zitten. Voor de boom betaalt de gemeente een kleine 2000 euro aan het samenwerkingsverband van de Nationale Boomfeestdag en Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. Het sierhekwerk eromheen kost nog eens ruim 9000 euro. Het geld voor de boom haalt Vlissingen uit het potje voor het groenonderhoud. De rest uit de post onvoorzien. Overigens is het niet zeker dat het sierhekwerk voor 30 april klaar is. Een aantal andere gemeenten in Zeeland heeft eerder besloten wel koningslinden ter gelegenheid van de inhuldiging van koning Willem-Alexander te planten, maar het sierhekwerk te laten voor wat het is.


BLAUW GERUITE KIEL

NIEUWS- EN INFORMATIEPAGINA VOOR DE INWONERS VAN GEMEENTE VLISSINGEN EN OMSTREKEN

Woensdag 24 april 2013 Redactie: afdeling Communicatie postbus 3000, 4380 GV Vlissingen telefoon: (0118) 487000 communicatie@vlissingen.nl www.vlissingen.nl FotograďŹ e: gemeente Vlissingen, tenzij anders vermeld

VLISSINGEN, STAD AAN ZEE

INHULDIGINGSDAG Dinsdag 30 april 2013 staat Vlissingen in het teken van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. Op diverse plaatsen in de gemeente worden activiteiten georganiseerd. EĂŠn van de bijzondere momenten is het planten van een Koningslinde. Een landelijk inititatief waar veel gemeenten aan meedoen. In onze gemeente vindt het plaatsen van de Koningslinde om 12.35 uur plaats op het Oranjeplein in Oost-Souburg. Burgemeester Roep en zijn vrouw zullen daar de boom, samen met een aantal kinderen, planten. Iedereen is uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Na het planten van de Koningslinde worden er ballonnen opgelaten. Deze ballonnen worden vanaf 12.15 uur op het Oranjeplein uitgedeeld aan kinderen. Na het oplaten van de ballonnen vertrekken alle kinderen in een optocht naar de speeltuin ‘De Souburgt’ aan het Koopmansvoetpad onder muzikale begeleiding van muziekvereniging ‘Vlijt en Volhar-

WETHOUDER ONTVANGT ACTIEPLAN

ding’. In de speeltuin starten om 13.30 uur de kinderspelen.

Volgende week rijdt de Servicebus van de gemeente Vlissingen weer. Heeft u vragen, klachten of ideeĂŤn op het gebied van de openbare ruimte? Bezoek dan in uw eigen wijk of dorp de Servicebus. Vanuit de bus ondernemen wij actie om uw vraag/ klacht zo snel mogelijk op te lossen.

Verkeersmaatregelen Op dinsdag 30 april 2013 is het Oranjeplein tussen de Burgemeester Stemerdinglaan en de Doornluststraat van 12.00 tot 13.00 uur afgesloten voor verkeer. Het parkeerdek van de Jumbo blijft bereikbaar.

Op de gemeentelijke begroting ‘prijkt’ jaarlijks een bedrag van ruim 4,5 miljoen voor sport. Het gemeentelijke sportbeleid trekt echter een zware wissel op de ambtelijke organisatie. Het gaat daarbij om zaken als beheer, onderhoud, energievoorziening, innen van veld- en zaalhuur en energiekosten, administratieve ondersteuning en investeringen voor nieuwe velden, clubgebouwen en andere zaken. De mate waarin sport wordt beoefend is af te meten aan het aantal veld- of zaalhuren per vereniging per jaar en bepaalt de ďŹ nanciĂŤle jaarresultaten. Tekorten worden achteraf gecorrigeerd en leiden tot discussie, verwarring en onbegrip. De Lokale Partij Vlissingen zal richting de begroting 2014 onderzoeken (en komt zo nodig met een voorstel) of het niet beter is om de sportsubsidies jaarlijks eenmalig te verdelen onder de sportverenigingen of sportcomplexen en de gemeentelijke sporttaken te decentraliseren naar die betreffende sportverenigingen of sportcomplexen. Graag horen wij ook uw mening. Mark Weug, fractievoorzitter Lokale Partij Vlissingen E-mail: info@lokalepartijvlissingen.nl

In verband met Inhuldigingsdag is het stadhuis op maandag 29 en dinsdag 30 april 2013 gesloten. Vanaf woensdag 1 mei 2013 is het stadhuis weer op de gebruikelijke tijden geopend.

SERVICEBUS

Oproep kinderen De burgemeester en zijn vrouw vinden het leuk als je naar het Oranjeplein komt om bij het plaatsen van de Koningsboom aanwezig te zijn. Zorg dat je om 12.30 uur op het Oranjeplein bent. Je mag je versierde ďŹ ets meenemen.

SPORT ALS GEMEENTELIJKE KERNTAAK?

STADHUIS GESLOTEN

Schema

Foto: Ruben Oreel Donderdag 18 april 2013 heeft wethouder Rob van Dooren het actieplan ‘Het hart van de stad moet kloppen’ van de Vlissingse Ondernemerscentrale (VOC) in ontvangst genomen. In het plan staan maatregelen om de doorbloeding in het hart van de stad te verbeteren.

INSTUIF MEIVAKANTIE om te doen, zoals dansen, bowlen, Donderdag 2 mei 2013 organiseert tikspelen, schminken Vlissingen in beweging en weerbaarheidsoefesamen met Kinderopningen. Het thema van vang Walcheren (KOW) de dag is ‘Doe raar met van 10.00 tot 15.30 uur Doe raar je haar, respect voor de Instuif Sport en Spel met je haar, elkaar!’. Je mag zelf in de sporthal van Open respect voor weten met welk grapWijkschool De Combielkaar! pig, gek of cool kapnatie. Alle kinderen van sel je naar de sporthal 4 tot en met 12 jaar zijn komt. van harte welkom. Toegang is gratis. www.vlissingeninbeweging.nl Er zijn verschillende activiteiten

De Servicebus rijdt elke even week door de gehele gemeente en stopt op vaste plaatsen. De stopplaatsen zijn aangegeven met een bord. U kunt het schema vinden op de website.

www.vlissingen.nl/ serviceteam

WIJZIGINGEN OPHALEN HUISVUIL De komende week wordt het huisvuil in de gemeente Vlissingen als volgt gewijzigd opgehaald: Dinsdag 30 april 2013 wordt er geen huisvuil opgehaald. Woensdag 1 mei 2013 wordt het huivuil opgehaald van 30 april en 1 mei 2013. Op 30 april en 1 mei 2013 wordt er geen grofvuil opgehaald. www.vlissingen.nl/afval

RECTIFICATIE BEKENDMAKINGEN Ingediende aanvragen voor een omgevingsvergunning: Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen: 1. uitbreiden van kerkgebouw Kanaalstraat 8 (10-04-2013) 2. vervangen van bestaande woonwagen Zaaihoekweg 12 (15-04-2013) De publicatie van de ingediende aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen deze aanvragen kunnen geen bezwaarschriften worden ingediend. Het is mogelijk dat de tekeningen, waarop de vergunning wordt verleend, afwijken van de ingediende aanvraag. Kennisgeving beschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) Reguliere procedure: Verleende omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij de volgende omgevingsvergunningen hebben verleend: 1. herstellen van brandschade Walstraat 35 (16-04-2013)

2. kappen van boom Julianastraat 4 (1604-2013) Bezwaar Bij de hierboven genoemde besluiten kunnen belangen van derden betrokken zijn. (Derden) belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de tussen haakjes staande datum een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van Vlissingen, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Het maken van bezwaar schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende, die bezwaar heeft gemaakt, de Voorzieningenrechter van de Rechtbank ZeelandWest-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is grifďŹ erecht verschuldigd. Welstandscommissie De welstandscommissie vergadert in het openbaar eens in de 3 weken op een donderdag, aanvang 9.00 uur. De stukken ter behandeling moeten uiterlijk ĂŠĂŠn week voor de vergadering (woensdagmiddag uiterlijk 17.00 uur) bij bouw- en woningtoezicht ingediend zijn. U kunt de te behandelen plannen, vanaf dinsdag voorafgaand aan de vergadering, raadplegen op www.vlissingen.nl/welstandscommissie. De agenda is dan ook in te zien in het

stadhuis, Paul Krugerstraat 1. De data van de volgende welstandsvergaderingen zijn 2 mei 2013 en 23 mei 2013. Wet milieubeheer Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij de volgende meldingen in het kader van het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (Barim) als bedoeld in artikel 8.40 Wet milieubeheer hebben ontvangen: s VAN'LOBAL&ACILITIES"6VOOR oprichting van inrichting op het adres Energieweg 8 te Vlissingen. s VAN3ANDD6LISSINGENVOOROPRICHTING van inrichting op het adres Octrooiweg 22 te Vlissingen. Proef verlengde tijd vergunningparkeren In de omgeving van de Grote Markt is, door verschillende bouwprojecten, de parkeercapaciteit beperkt. Als proef zal de gemeente een aanpassing doorvoeren in het vergunningparkeren in dit gebied. Momenteel is het vergunninghoudergebied in deze zone tussen 09:00 - 19:00 uur (ma tm za) uitsluitend te gebruiken voor vergunninghouders. Om meer ruimte te creĂŤren voor bewonersparkeren in deze zone wordt een proef ingesteld met een verlengde tijd voor vergunningparkeren van 09:00 - 21:00 uur (ma t/m za). Tussen

9:00 – 21:00 uur (ma tm za) mogen uitsluitend vergunninghouders en bezoekers met een kraskaart in deze zone parkeren. De proef duurt tot en met 31 december 2013 en zal aan het eind van het jaar worden geÍvalueerd.

In de Blauw geruite kiel van vorige week is tot onze spijt niet vermeld dat de foto ‘Wethouder neemt cheque Scheldekraan in ontvangst’ is gemaakt door fotograaf Firi den Hoedt.

Vastgesteld bestemmingsplan Kenniswerf Oost Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken, ter voldoening van het bepaalde in artikel 3.8, lid 3, van de Wet ruimtelijke ordening, bekend, dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 11 april 2013 het bestemmingsplan Kenniswerf Oost heeft vastgesteld. Bij de vaststelling van het bestemmingsplan heeft de raad geen wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerp. Tevens heeft de raad besloten geen exploitatieplan vast te stellen.

KAZEMATTEN BOULEVARD

Inzage Het vastgestelde bestemmingsplan, het raadsbesluit en de bijlagen liggen met ingang van 25 april 2013 t/m de datum van aoop van de beroepstermijn (deze loopt van 26 april 2013 t/m 6 juni 2013), voor een ieder ter inzage in het stadhuis, Paul Krugerstraat 1, Vlissingen. De digitale versie van het bestemmingsplan en de bijlagen zijn raadpleegbaar via de wettelijk verplicht gestelde website www.ruimtelijkeplannen.nl. Lees verder op de volgende pagina

Het waterschap en de gemeente Vlissingen zijn gestart met het herstellen en bouwkundig aanpassen van de kazematten in de Boulevard De Ruyter. De kazematten bevinden zich onder het Keizersbolwerk en zijn aangewezen als Rijksmonument. De kazematten verkeren in slechte staat en de gemeente Vlissingen wil ze samen met het muZEEum openstellen voor publiek.


VLISSINGEN VIERT INHULDIGINGSDAG Speeltuinvereniging ‘de Oude Stad’ organiseert: Maandag 29 april 2013 om 21.00 uur een lampionneoptocht met muziek van de Dikke Nekkuh Band. Ouders en kinderen mogen verkleed komen. Lampionnen en verlichting zijn te koop in de zaal bij de speeltuin. De zaal is vanaf 20.00 uur open. Dinsdag 30 april 2013 vanaf 14.00 uur tot 19.00 uur een minikermis. Er is van alles te doen, zoals touwtje trekken en blikgooien. Er is een grabbelton, een springkussen en er staat een suikerspinnenkraam. Ook kun je een glittertatoeage laten zetten. Bij slecht weer zijn de activiteiten binnen.

Stichting Dag van de Ouderen en Stichting Werkt voor Ouderen organiseren: Dinsdag 30 april 2013 een gratis bijeenkomst voor alle 50-plussers uit Vlissingen en omgeving in het Atrium van Ter Reede. Vanaf 13.30 uur staat de koffie voor u klaar. Om 14.25 uur wordt de middag geopend en aansluitend start het optreden van Peter Burger. Hij wisselt anekdotes af met de meest bekende liedjes en medleys van Eddy Christiani. Tijdens de pauze staat er een hapje en een drankje voor u klaar. De middag wordt om 16.30 uur afgesloten.

De meest eenvoudige wijze van raadplegen is het selecteren van het tabblad bestemmingsplannen, vervolgens het tabblad ID selecteren en daar invullen: NL.IMRO.BPKO01-VG01. Deze website is ook te bereiken via de gemeentelijke website www.vlissingen.nl/bestemmingsplannen (rubriek ‘vastgestelde bestemmingsplannen), waar een link staat aangegeven naar de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Beroep Tegen het vastgestelde bestemmingsplan staat, op grond van artikel 8.2, lid 1, sub a, van de Wet ruimtelijke ordening jo. artikel 6.8, lid 4, van de Algemene wet bestuursrecht, voor een belanghebbende gedurende een periode van zes weken (26 april 2013 t/m 6 juni 2013) beroep open bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 AE Den Haag. Geen beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten, dat hij geen zienswijzen naar voren heeft gebracht bij de gemeenteraad. Het besluit tot vaststelling treedt in werking met ingang van de dag, na die, waarop de beroepstermijn is verstreken, dus op 7 juni 2013. Een beroepschrift heeft geen schorsende werking. Indien binnen de beroepstermijn tevens een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist. Vastgesteld bestemmingsplan Binnenhavens Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken, ter voldoening van het bepaalde in artikel 3.8, lid 3, van de Wet ruimtelijke ordening, bekend, dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 11 april 2013 het bestemmingsplan Binnenhavens heeft vastgesteld. Bij de vaststelling van het bestemmingsplan heeft de raad geen wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerp. Tevens heeft de raad besloten geen exploitatieplan vast te stellen. Inzage Het vastgestelde bestemmingsplan, het

De vrienden van Paauwenburg organiseren:

Stichting Activiteiten Souburg organiseert:

Dinsdag 30 april 2013 om 10.00 uur de lawaaioptocht met versierde steppen en fietsen. De optocht start vanaf het Open Hof. Versier je fiets/step zo mooi mogelijk en neem dingen mee waar je lekker veel lawaai mee kunt maken, zodat iedereen weet dat de optocht eraan komt. Voor de mooiste versierde steppen/fietsen is een leuke prijs te winnen.

Dinsdag 30 april 2013 om 8.00 uur een rommelmarkt op het parkeertterrein van Tennisclub Souburg (TCS). Vanaf 12.15 uur is iedereen welkom op het Oranjeplein waar ballonnen worden uitgedeeld. Om 12.30 uur is hier de officiële bekendmaking van de Koning waarna burgemeester Roep samen met zijn vrouw en een aantal kinderen de Koningslinde zullen plaatsen. Na het plaatsen van de boom gaat er een optocht naar de speeltuin ‘De Souburgt’ waar van 13.30 tot 19.30 uur een feestelijk programma wordt georganiseerd.

Van 10.30 uur tot 13.30 uur zijn er verschillende activiteiten bij het Open Hof. Zo is er een kinderrommelmarkt. Heb je nog spullen waar je niet meer mee speelt en die je wel kwijt wilt? Neem ze mee in een doos en wie weet kun je het verkopen. Er staat een kraam met koek en zopie. Je kunt je laten schminken als fan van Oranje. Ook staan de paarden van manege de Scheldestad klaar om een ritje met je te maken. En heb je zin om te springen en te klimmen? Dat kan ook, want er staat een geweldig spring- en klimkussen.

Kinderen kunnen van 13.30 tot 16.30 uur meedoen aan de kinderspelen. Om 14.00 uur is er een loterij en start het optreden van de band ‘Twice’. De dag sluit af met een kinderdisco die begint om 18.45 uur en duurt tot 19.30 uur.

Oranjevereniging Ritthem organiseert: Dinsdag 30 april 2013 een dag vol met activiteiten. Om 8.30 uur wordt de klok geluid, de reveille geblazen vanaf de kerktoren en het volkslied gezongen. Om 9.00 uur starten de kinderspelen. Alle kinderen mogen koninklijk gekleed komen. Voor de kinderen uit groep 1 en 2 zijn er individuele spelletjes tot 10.00 uur. Voor de kinderen uit groep 3 tot en met 8 is er een Ritthemse kroningskermis tot 13.00 uur. Kinderen kunnen zich, uiterlijk 26 april 2013, hiervoor opgeven via e-mail oranjeboven@ zeelandnet.nl. De Ritthemse kroningskermis wordt om 10.00 uur onderbroken voor de Abdicatie Beatrix der Nederlanden. Dit wordt op een groot scherm in Ons Dorpsleven uitgezonden, gevolgd door een gezamenlijke toost met de aanwezige kinderen.

raadsbesluit en de bijlagen liggen met ingang van 25 april 2013 t/m de datum van afloop van de beroepstermijn (deze loopt van 26 april 2013 t/m 6 juni 2013), voor een ieder ter inzage in het stadhuis, Paul Krugerstraat 1, Vlissingen. De digitale versie van het bestemmingsplan en de bijlagen zijn raadpleegbaar via de wettelijk verplicht gestelde website www. ruimtelijkeplannen.nl. De meest eenvoudige wijze van raadplegen is het selecteren van het tabblad bestemmingsplannen, vervolgens het tabblad ID selecteren en daar invullen: NL.IMRO.BPBH01-VG01. Deze website is ook te bereiken via de gemeentelijke website www.vlissingen.nl/ bestemmingsplannen (rubriek ‘vastgestelde bestemmingsplannen’), waar een link staat aangegeven naar de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Beroep Tegen het vastgestelde bestemmingsplan staat, op grond van artikel 8.2, lid 1, sub a, van de Wet ruimtelijke ordening jo. artikel 6.8, lid 4, van de Algemene wet bestuursrecht, voor een belanghebbende gedurende een periode van zes weken (26 april 2013 t/m 6 juni 2013) beroep open bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 AE Den Haag. Geen beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten, dat hij geen zienswijzen naar voren heeft gebracht bij de gemeenteraad. Het besluit tot vaststelling treedt in werking met ingang van de dag, na die, waarop de beroepstermijn is verstreken, dus op 7 juni 2013. Een beroepschrift heeft geen schorsende werking. Indien binnen de beroepstermijn tevens een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist. Vaststelling hogere waarde wegverkeers-, industrie- en spoorweglawaai plangebieden Kenniswerf Oost en Binnenhavens Burgemeester en wethouders van Vlissingen hebben besloten tot het vaststellen van een hogere waarden wegverkeers-, industrie- en spoorweglawaai ingevolge

Om 13.00 start de vierkamp in de Dorpsstraat. Iedereen boven de basisschoolleeftijd kan hieraan meedoen en zich, uiterlijk 29 april 2013, opgeven via e-mail oranjeboven@zeelandnet. nl. De vierkamp wordt om 14.00 uur onderbroken door de beëidiging en inhuldiging van Koning Willem-Alexander. Dit wordt op een groot scherm in Ons Dorpsleven uitgezonden, gevolgd door een gezamenlijke toost met aandenken voor de aanwezigen. De vierkamp duurt tot 16.00 uur. Van 16.00 tot 16.30 uur is de gezelligheidsrit voor fietsers, auto’s, motoren en bromfietsen.

om 20.00 uur een stoelendans voor volwassenen. De touwtrekwedstrijden starten om 20.30 uur gevolgd door de diverse prijsuitreikingen om 20.45 uur. De lampionoptocht start om 21.00 uur en de dag wordt om 21.30 afgesloten met het Oranjebal in Ons Dorpsleven.

Om 19.00 uur start het avondprogramma met een stoelendans voor de jeugd, concert van muziekvereniging Onda in de muziektent en

de Wet geluidhinder. Dit besluit heeft betrekking op het realiseren van onderwijsgebouwen en bedrijfswoningen binnen de plangebieden Kenniswerf Oost en Binnenhavens. Inzage Het besluit en alle bijbehorende stukken liggen gedurende zes weken van 25 april 2013 t/m 5 juni 2013 ter inzage in de centrale hal van het stadhuis, Paul Krugerstraat 1. Desgewenst wordt een mondelinge toelichting gegeven op de voornoemde stukken. Informatie kunt u verkrijgen bij Dhr. L. Busé, tel. 0118-487417. Beroep Gedurende de hiervoor genoemde periode kunnen belanghebbenden beroep instellen bij de Raad van State. Geen beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten, dat hij naar aanleiding van het ontwerp-besluit geen zienswijzen naar voren heeft gebracht. Het beroepsschrift kan worden gericht aan de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Ontwerp beheersverordening zeehaven- en industrieterrein Vlissingen-oost Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend, dat op grond van hoofdstuk 3a van de Wet ruimtelijke ordening, een ontwerp van een beheersverordening voor het zeehaven- en industrieterrein Vlissingen-oost is opgesteld. Deze ligt ter inzage vanaf 25 april 2013 tot en met 8 mei 2013 in het stadhuis, Paul Krugerstraat 1 in Vlissingen. Na afloop van deze termijn zal aan de gemeenteraad een voorstel tot vaststelling van de beheersverordening worden voorgelegd. Het ontwerp van de beheersverordening is te raadplegen via de website www.vlissingen.nl/bestemmingsplannen (rubriek ‘ontwerp-bestemmingsplannen’) en via de website www.ruimtelijkeplannen.nl. De meest eenvoudige wijze van raadplegen via deze website is het selecteren van het tabblad bestemmingsplannen, vervolgens het tabblad ID selecteren en daar invullen: NL.IMRO.0718.BHVO01ON01. Deze website is ook te bereiken via

de gemeentelijke website www.vlissingen. nl/bestemmingsplannen (rubriek ‘vastgestelde bestemmingsplannen’), waar een link staat aangegeven naar de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Gedurende bovenvermelde termijn kan iedereen over het ontwerp van deze beheersverordening een reactie indienen bij ons college. Het is tevens mogelijk per e-mail een reactie in te dienen, waarvoor het reactieformulier kan worden gebruikt, dat aangetroffen wordt op de gemeentelijke website. Voor informatie kunt u zich wenden tot de heer I.A. Dekker, telefoon 0118-487259. Herziening van de Huisvestingsverordening Het college van burgemeester en wethouders is voornemens de gemeenteraad voor te stellen om de Huisvestingsverordening aan te passen. De gemeente Vlissingen kent tot op heden een Huisvestingsverordening die alleen een vergunning eist, als een zelfstandige woonruimte wordt omgezet naar een onzelfstandige woonruimte (kamerbewoning). Geconstateerd is dat er ook zelfstandige woningen worden gesplitst. Hiervoor was tot op heden op basis van de Huisvestingsverordening, geen vergunning vereist. Daarnaast bestaat in Vlissingen de ‘Verordening Recreatiewoningen 1994’. Op grond van deze verordening is een vergunning noodzakelijk als een woning wordt onttrokken aan de permanente woningvoorraad voor deeltijd bewoning. Gelet op de huidige ontwikkelingen in de woningmarkt, de kwaliteit van het woonen leefklimaat en de wens om het aantal deeltijd woningen uit te breiden, heeft het college van burgemeester en wethouders een herziening van de Huisvestingsverordening voorbereid. Van 16 augustus 2012 tot 27 september 2012 heeft de herziening van de Huisvestingsverordening ter inzage gelegen. Gedurende deze periode was het mogelijk om voor een ieder een zienswijze mondeling of schriftelijk kenbaar te maken. Er zijn geen zienswijzen ingekomen. Door gewijzigde inzichten is het voorstel voor de herziening van de verordening op een aantal punten aangepast. In de geldende huisvestingsverordening is voor toetsing aan het criterium van een ontoelaat-

bare inbreuk op een geordend woon- en leefklimaat opgenomen, dat niet meer dan 10% van de tot bewoning bestemde gebouwen in een straat met hetzelfde postcodegebied (alleen cijfercombinatie) uit kamerverhuurpanden mag bestaan. In het ontwerp van de huisvestingsverordening wordt dit percentage verlaagd naar 5%, waarbij als postcodegebied wordt gehanteerd de cijfer- en lettercombinatie. Daarnaast is als uitdrukkelijke weigeringsgrond toegevoegd, dat een zelfstandige woonruimte niet mag komen te liggen tussen 2 direct aansluitende kamerverhuurpanden. Hiermee wordt beoogd dat er een grotere spreiding van kamerverhuurpanden ontstaat. Naast deze aanpassing zijn er nog enkele tekstuele aanpassingen doorgevoerd. Ter visie Alvorens de herziening van de Huisvestingsverordening ter vaststelling aan de gemeenteraad voor te leggen, ligt het aangepaste ontwerp van de huisvestingsverordening gedurende 6 weken van 25 april 2013 tot en met 5 juni 2013 ter visie in het stadhuis, Paul Krugerstraat 1 te Vlissingen. Het ontwerp van de verordening is ook te raadplegen op www.vlissingen. nl/publicaties. Tijdens de periode van ter inzage legging kunnen belanghebbenden schriftelijk of mondeling zienswijzen inbrengen. Schriftelijke zienswijzen moeten worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 3000, 4380 GV te Vlissingen. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kan een afspraak gemaakt worden met dhr. W. Huige, tel. 0118-87339. Voornemen openbaar verklaren fietspad langs westzijde Vlissingse Watergang tussen Jacoba van Beierenweg en Kleiwegpad Het college heeft besloten het ontwerpwijzigingsplan Paauwenburg – Groot Lammerenburg 2e planwijziging in procedure te brengen. Het ontwerp-wijzigingsplan voorziet in de herontwikkeling van het voormalige kassenbedrijf op het perceel Jacoba van Beierenweg 25 te Vlissingen, ten behoeve van de realisatie van drie nieuwbouwwoningen en het in gebruik nemen van de bestaande bedrijfswoning als burgerwoning. Lees verder op de volgende pagina


Door deze ontwikkeling ontstaat de mogelijkheid om het in het verleden aan de openbaarheid ontrokken fietspad, langs de westzijde van de Vlissingse Watergang tussen de Jacoba van Beierenweg en het Kleiwegpad, te heraanleggen en weer in gebruik te nemen. Voordat het fietspad weer in gebruik genomen kan worden, dient de gemeenteraad het fietspad openbaar te verklaren. Het college is voornemens dit aan de gemeenteraad voor te stellen. Alvorens daartoe over te gaan, hebben burgemeester en wethouders van Vlissingen besloten om de uniforme openbare voorbereidingsprocedure ingevolge de Algemene wet bestuursrecht te volgen (Afdeling 3.4). Dit betekent dat eerst een ontwerp-besluit ter inzage wordt gelegd waar belanghebbenden hun zienswijze over kenbaar kunnen maken.

inzage liggen, kunnen belanghebbenden hun zienswijze over het ontwerp-besluit overeenkomstig het bepaalde in artikel 3:15 van de Algemene wet bestuursrecht, naar keuze schriftelijk dan wel mondeling kenbaar maken bij de gemeenteraad. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kan een afspraak gemaakt worden met dhr. W. Huige, tel. 0118-487339.

Ter inzage De stukken, die betrekking hebben op dit ontwerp-besluit, liggen voor belanghebbenden vanaf 25 april 2013 tot en met 5 juni 2013, op werkdagen ter inzage in het stadhuis, Paul Krugerstraat 1 te Vlissingen.

Ontwerp-wijzingsplan Paauwenburg-Groot Lammerenburg Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken, op grond van artikel 3.9a, lid 1, van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat het ontwerp-wijzigingsplan Paauwenburg – Groot Lammerenburg 2e planwijziging ter inzage wordt gelegd. Het ontwerp-wijzigingsplan bestaat uit een verbeelding en planregels en is voorzien van een toelichting met bijlagen. Het ontwerp-wijzigingsplan voorziet in het wijzigen van de bestemming Agrarisch naar de bestemming Wonen op het perceel Jacoba van Beierenweg 25 te Vlissingen, ten behoeve van de realisatie van drie nieuwbouwwoningen en het in gebruik nemen van de bestaande bedrijfswoning als burgerwoning.

Zienswijze Gedurende de termijn dat de stukken ter

Inzage Het ontwerp-wijzigingsplan

en

het

ontwerp-besluit tot vaststelling van dit wijzigingsplan en tot het niet vaststellen van een exploitatieplan liggen vanaf 25 april 2013 gedurende zes weken (t/m 5 juni 2013) voor een ieder ter inzage in de hal van het stadhuis, Paul Krugerstraat 1 te Vlissingen. Daarnaast zijn de bovengenoemde stukken te raadplegen op de gemeentelijke website www.vlissingen. nl/bestemmingsplannen (onder ‘plannen in procedure’ en de rubriek ‘ontwerpbestemmingsplannen’). De digitale versie van het ontwerp-wijzigingsplan is te raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl. Zienswijze Gedurende bovenvermelde termijn kunnen belanghebbenden hun zienswijze ten aanzien van dit ontwerp-wijzigingsplan schriftelijk of mondeling kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders. Schriftelijke zienswijzen moeten worden gericht aan burgemeester en wethouders van Vlissingen, t.a.v. Afdeling SBP, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze dient u vooraf een afspraak te maken met dhr. W. Huige van de Afdeling Publiekszaken (tel. 0118 - 487339). Vertrokken naar onbekende bestemming

Ğ >ŽŬĂůĞ WĂƌƟũ sůŝƐƐŝŶŐĞŶ ŚĞĞŌ ĚĞ ĂĨŐĞůŽƉĞŶ ƌĂĂĚƐǀĞƌŐĂĚĞƌŝŶŐ ĚŝǀĞƌƐĞ njĂŬĞŶ ŽŶĚĞƌ ĚĞ ĂĂŶĚĂĐŚƚ ŐĞďƌĂĐŚƚ ĞŶ ŶĂƚƵƵƌůŝũŬ ƐĂŵĞŶ ŵĞƚ ĂŶĚĞƌĞ ƉĂƌƟũĞŶŝŶĞĞŶǀŽůŐĞŶƐĚĞ>WsŐŽĞĚĞƌŝĐŚƟŶŐŬƵŶŶĞŶ ǁŝũnjŝŐĞŶ͘ ĞŶ ďĞůĂŶŐƌŝũŬĞ ĂĐŚƚĞƌŐƌŽŶĚ ǀŽŽƌ ĚĞ>WsŝƐĚĞĚŽĞůƐƚĞůůŝŶŐŽŵƚĞďĞnjƵŝŶŝŐĞŶĞŶƚĞ njŽƌŐĞŶ ĚĂƚ ǁĞ ƵŝƚĞŝŶĚĞůŝũŬ ĂůƐ ŐĞŵĞĞŶƚĞ ŵŝŶĚĞƌ ƵŝƚŐĞǀĞŶ ĚĂŶ ǁĞ ďŝŶŶĞŶŬƌŝũŐĞŶ͘ ĞnjĞ ďĞnjƵŝŶŝŐŝŶŐĞŶ ŵŽĞƚĞŶ Ğƌ ǀŽůŐĞŶƐ ĚĞ >Ws njŽŶĚĞƌ ĞdžƚƌĞŵĞ ǀĞƌŚŽŐŝŶŐĞŶ ǀŽŽƌ ĚĞ ďƵƌŐĞƌƐ ŬƵŶŶĞŶ ŬŽŵĞŶ͘ ĞůĂƐƟŶŐĞŶ ǁŽƌĚĞŶ Ăů ĚŽŽƌ ŽŶnjĞ ǀŽŽƌƐƚĞůůĞŶ ŽƉ ŵĂdžŝŵĂĂůĚĞŝŶŇĂƟĞĐŽƌƌĞĐƟĞŐĞŚŽƵĚĞŶ͘ŝƚŵŽĞƚ ŶĂƚƵƵƌůŝũŬŽŽŬǀŽŽƌĚĞŚƵƵƌǀĂŶĂĐĐŽŵŵŽĚĂƟĞƐ ĞŶĚĞďĞůĂƐƟŶŐǀŽŽƌŽŶĚĞƌŶĞŵĞƌƐŐĞůĚĞŶ͘

Uit onderzoek van de afdeling Publiekszaken is gebleken dat onderstaande personen niet meer wonen op het adres waar zij volgens de gemeentelijke basisadministratie staan ingeschreven. Het college heeft besloten de bijhouding van de persoonlijsten van deze personen op te schorten. Dit betekent dat zij daardoor formeel niet meer op dat adres staan ingeschreven.

Vredehoflaan 91 C.I. Silistraru, geb. 07-03-1979

Beursstraat 6 C. Dekker, geb. 22-09-1951

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen dit besluit bezwaar maken bij het college. De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift is zes weken en vangt aan 1 dag na de datum van deze publicatie. Het ondertekende bezwaarschrift moet bevatten de naam en het adres van de indiener, de datum en een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt. Ook moet de bezwaarmaker gemotiveerd aangeven waarom hij of zij het niet eens is met het besluit. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan burgemeester en wethouder van Vlissingen, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen.

Hercules Segherslaan 136 A. Kandemir, geb. 12-05-1985 Platanenstraat 28 G. Schanck, geb. 09-11-1986 Scheldestraat 10 d U. Celik, geb. 19-04-1988 Scheldestraat 12 d A.B. Visser, geb. 14-04-1971 Tulpenlaan 31 E.N. Uranie, geb. 14-12-1966 Verkuijk Quakkelaarstraat 60 D.M. Di-Pietro, geb. 19-06-1985 G. Rea, geb. 14-09-1974

Zuilenburg 34 I. Dalli, geb. 10-07-1992 Zuilenburg 58 B. Mast, geb. 09-10-1980 J.J. Verheul, geb. 15-11-2001

Vlissingen, 24 april 2013 B&W Vlissingen Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen

ďĞůĞŝĚĞŶĞĞŶŶŝĞƵǁĞƚĂƌŝĞĨƐƚĞůůŝŶŐǀŽŽƌĚĞũĂƌĞŶ ^ƉŽƌƩĂƌŝĞǀĞŶ Ğ ǀĞƌŚŽŐŝŶŐ ǀĂŶ ĚĞ ƐƉŽƌƩĂƌŝĞǀĞŶ ǁŽƌĚƚ ǀŽŽƌ ϮϬϭϯĞŶǀŽůŐĞŶĚĞũĂƌĞŶ͘ ϮϬϭϯ ǀĂƐƚŐĞƐƚĞůĚ ŽƉ ϳ͘ϱй ĞŶ Ğƌ ǁŽƌĚƚ ĚŽŽƌ ŚĞƚ ĐŽůůĞŐĞĞĞŶǀĞƌŽƌĚĞŶŝŶŐƐƉŽƌƩĂƌŝĞǀĞŶŽƉŐĞƐƚĞůĚ ADRZ ,Ğƚ ĐŽůůĞŐĞ ǀĂŶ Θt ǁŽƌĚƚ ĚŽŽƌ ĚĞ ŵŽƟĞ ǀĂŶ ĞŶƚĞƌǀĂƐƚƐƚĞůůŝŶŐĂĂŶĚĞƌĂĂĚĂĂŶŐĞďŽĚĞŶ͘ >WsͲWKsͲssͲͲϲϲͲW^ZͲWǀĚ ŽƉŐĞĚƌĂŐĞŶ ŽŵƚĞŝŶǀĞŶƚĂƌŝƐĞƌĞŶŚŽĞĞƌĂůƐŶŽŐƚŽƚŶĂŬŽŵŝŶŐ ǀĂŶĚĞĚŽŽƌĚĞEDŐĞƐƚĞůĚĞǀŽŽƌǁĂĂƌĚĞŶŬĂŶ ǁŽƌĚĞŶ ŐĞŬŽŵĞŶ͘ ĞnjĞ ǀŽŽƌǁĂĂƌĚĞŶ njŝũŶ ĚŽŽƌ ĚĞEDŐĞƐƚĞůĚďŝũŚĞƚŽŽƌƐƉƌŽŶŬĞůŝũŬĞƉůĂŶǀĂŶ ĚĞĨƵƐŝĞƚƵƐƐĞŶĚĞƚǁĞĞnjŝĞŬĞŶŚƵŝnjĞŶŝŶ'ŽĞƐĞŶ sůŝƐƐŝŶŐĞŶ͘

ƌ ŝƐ ŶŽŐ ĞĞŶ ůĂŶŐĞ ǁĞŐ ƚĞ ŐĂĂŶ ǀŽŽƌĚĂƚ ǁŝũ ĂůƐ >WsƚĞǀƌĞĚĞŶŬƵŶŶĞŶnjŝũŶ͘sŽŽƌůŽƉŝŐŐĞǀĞŶǁĞĂůƐ sůŝƐƐŝŶŐĞŶŶŽŐƐƚĞĞĚƐƚĞǀĞĞůŐĞůĚƵŝƚ͘tŝũnjŝũŶǀŽůŐĞŶƐŽŶƐĚŽŽƌĚĞďƵƌŐĞƌƐŐĞŬŽnjĞŶŽŵĚĞƵŝƚǀŽĞƌŝŶŐĚŽŽƌŚĞƚĐŽůůĞŐĞƚĞĐŽŶƚƌŽůĞƌĞŶĞŶƚĞnjŽƌŐĞŶ ĚĂƚŚĞƚŚƵŝƐŚŽƵĚďŽĞŬũĞ ŝŶ ďĂůĂŶƐ ŬŽŵƚ͘ tŝũ njŝũŶ ĂůƐ>WsĚĂŶŽŽŬnjĞĞƌďĞŶŝĞƵǁĚǁĂƚĚĞǀŽŽƌƐƚĞůůĞŶ ǀĂŶ ŚĞƚ ĐŽůůĞŐĞ njƵůůĞŶ njŝũŶ Žŵ Ěŝƚ ƚĞ ŬƵŶŶĞŶ ĞnjĞ ŵŽƟĞ ǁĞƌĚ ĚŽŽƌ ĚĞ ŚĞůĞ ŐĞŵĞĞŶƚĞƌĂĂĚ ďĞƌĞŝŬĞŶ͘ ƵŶĂŶŝĞŵ ĂĂŶŐĞŶŽŵĞŶ ĞŶ Ěŝƚ ŐĞĞŌ ŽŽŬ ĂĂŶ ĚĂƚ ŽŶĚĂŶŬƐ ĚĂƚ ǁĞ ǀĂĂŬ ǀĞƌƐĐŚŝůůĞŶ ǀĂŶ ŵĞŶŝŶŐ ĞŶ Met vriendelijke groet, ĚĞ ƌŽƵƚĞ ŚŽĞ ǁĞ ĞƌŐĞŶƐ ŵŽĞƚĞŶ ŬŽŵĞŶ ĚĂƚ ǁĞ Precario Jan Kleinepier ŽŽƌ ĚĞ ŵŽƟĞ ǀĂŶ ĚĞ >WsͲW^ZͲssͲͲh ƚŽĐŚ ǀĂŬĞƌ ĚĂŶ ǁĞ njĞůĨ ĚĞŶŬĞŶ ŚĞƚnjĞůĨĚĞ ĞŝŶĚZĂĂĚƐůŝĚ>ŽŬĂůĞWĂƌƟũsůŝƐƐŝŶŐĞŶ ǁŽƌĚƚŚĞƚĐŽůůĞŐĞǀĂŶΘtŐĞǀƌĂĂŐĚŽŵĚĞĞdžŽƌ- ĚŽĞůŶĂƐƚƌĞǀĞŶ͘/ŶĚŝƚŐĞǀĂůŝƐĚĂƚŚĞƚďĞŚŽƵĚǀĂŶ sŽůŐŽŶƐŽƉdǁŝƩĞƌĞŶ&ĂĐĞŬ ďŝƚĂŶƚĞ ǀĞƌŚŽŐŝŶŐ ǀĂŶ ĚĞ ƉƌĞĐĂƌŝŽďĞůĂƐƟŶŐ ǀŽŽƌ ŐŽĞĚĞ njŝĞŬĞŶnjŽƌŐ ŽƉ tĂůĐŚĞƌĞŶ͕ ŝŶĐůƵƐŝĞĨ ĞĞŶ ǁǁǁ͘ůŽŬĂůĞƉĂƌƟũǀůŝƐƐŝŶŐĞŶ͘Ŷů ĚĞ ƚĞƌƌĂƐƐĞŶ ŽƉ ƚĞ ƐĐŚŽƌƚĞŶ ĞŶ ƚĞ ŬŽŵĞŶ ŵĞƚ ĂĚĞƋƵĂƚĞnjŝĞŬĞŶŚƵŝƐǀŽŽƌnjŝĞŶŝŶŐ͘ ŝŶĨŽΛůŽŬĂůĞƉĂƌƟũǀůŝƐƐŝŶŐĞŶ͘Ŷů

LPV actueel

Nationale Sportwee k duurt tot zaterdag 27 april

Sportweek afgetrapt op Bellamypark

Werkt voor Ouderen VLISSINGEN - In april en mei organiseert Werkt voor Ouderen stadswandelingen in Middelburg en Vlissingen. Op 29 april is er een stadswandeling door Middelburg. Onder leiding van een gids worden de ‘achterommetjes’ van het centrum van Middelburg bekeken. De wandeling duurt twee uur en om 14.00 uur is de start bij de Oostkerk. In Vlissingen is er 13 mei een stadswandeling. Deze twee uur

durende wandeling vertrekt om 14.00 uur vanaf de Kijkshop. Naast de stadswandelingen organiseert Werkt voor Ouderen in mei nog een tweetal cursussen. Op 6 mei is er een workshop Poëzie en op 24 mei wordt de cursus ‘Omgaan met I-pad, laptop en mobiele telefoon’ gegeven. Meer informatie: mevrouw M. Piscaer, recreatie organisator, 0118-448448; www. werktvoorouderen.nl

GPC Vlissingen 1 wint

GPC 4 en GPC F2 zijn kampioen VLISSINGEN - Met een 0-1 overwinning op Pelikaan in Zwijndrecht heeft GPC Vlissingen de laatste strohalm gegrepen in de poging de directe degradatie te ontlopen. De ploegen die ook in degradatienood verkeren, Terneuzense Boys en Altena, wonnen hun wedstrijd echter ook. Het vierde elftal stelde dinsdag in een inhaalwedstrijd het kampioenschap zeker. Na veertien wedstrijden ongeslagen te zijn geweest, gevolgd door twee nederlagen, is het vierde elftal niet meer in te halen door de concurrentie. Ook bij de jeugd een kampioenschap. F2 won zaterdag hun wedstrijd en werden daardoor kampioen in hun klas. VLISSINGEN - Op het Vlissingse Bellamypark gaf sportwethouder Marin de Zwarte zaterdagmorgen het startsein voor de tiende Nationale Sportweek, die duurt tot en met zaterdag. Hierna begon het evenement Kidsfantasy. Alle kinderen tussen 2 en 16 jaar konden van 11.00 tot 16.00 uur gratis deelnemen aan de sportieve activiteiten, zoals levend tafelvoetbal, ropeskipping, pannakooi, demonstratie vuurspugen en nog veel meer. Tijdens de Nationale Sportweek worden een week lang diverse sportieve activiteiten georganiseerd. Zo kan er worden kennisgemaakt met verschillende zwemsportverenigingen, staat het Badstrand twee avonden in het teken van beachvolleybal en organiseren negen zaalsportverenigingen gezamenlijk activiteiten in sporthallen De Belt en Baskensburg voor iedereen vanaf 6 jaar. Meer informatie over de activiteiten staat op de gemeentelijke website www.vlissingen.nl. FOTO LEONARD PASSCHIER PAGINA 8

Uitslagen 20 april Pelikaan 1-GPC 1 0-1 De Meeuwen 2-GPC 2 4-0 Oostkapelle 4-GPC 4 3-2 De Noormannen 4-GPC 5 0-0 GPC VR1-Zaamslag VR1 3-0

GPC A1-Breskens A1 2-4 SVD/Volharding B1-ZLD.S/GPC B1 0-0 Nieuwdorp/L.Boys D1-GPC D1 4-0 GPC D2-Nieuwdorp/L.Boys D2 5-1 Domburg E1-GPC E1 9-0 GPC E2-Walcheren E9 5-0 MZC’11 F1-GPC F1 1-0 GPC F2-Arnemuiden F2 5-0 Kloetinge F8-GPC F3 1-4 GPC F4-Zeelandia M’burg F6 4-4 GPC MP1-Luctor’88 MP1 10-4 Programma 27 april 14.30 VCK 2-GPC 2 12.30 GPC 4-Arnemuiden 5 12.45 SVD 2-GPC 5 12.45 GPC VR1-Koewacht VR1 11.00 GPC A1-Zaamslag/Vogelwaarde A1 11.00 GPC C1-VC Vlissingen C1 12.30 RCS D2-GPC D1 10.00 Nieuwdorp/L.Boys D2-GPC D2 8.45 GPC F2-Zeelandia M’burg F5 Mogelijk wordt het programma van 27 april nog aangevuld met wedstrijden die voor 4 mei zijn vastgesteld.


ALS BESTE

OM

GETEST!

Automatische Garagedeuren & Toegangshekken Bel voor een vrijblijvend advies aan huis

Goes T: 0113-202049 tevens service en reparatie aan alle merken!

Mager rundergehakt

2.

99

500 g *Bron: Consumentengids maart 2013

DROGER STUK?

Noorse zalm 200 g * Bron: Editie NL april 2012 en Kassa december 2012

De voordeligste in elektronica! - 3.5" - USB 3.0 - 64 MB cache

S: C ACTIER ADIU

E-bike

Verder alle laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose, pigmentvlekken, huidoneffenheden, kleine spatadertjes en nog veel meer...

Er weer jonger uitzien... zonder plastische chirurgie > Huid- en laserkliniek Bergen op Zoom • In Zorgcentrum Lievensberg Boerhaaveplein 3d • 4624VT Bergen op Zoom • 0164-263822 • w www.huidlaser.nl > Huid- en laserkliniek Middelburg • In Barcode gebouw Park Veldzigt 67 • 4336DR Middelburg • 0118-673050 • www.dermateam.nlStar T

rek

First C To bold ontac ly go w h t e r Dan d urf jij e no one’s gone b je efo va in het dageli st wel te verd re? jks lev iepen (45, k en van Car anker

)?!

la

WWW.HOBBYKAS.NL

Budget kas

â‚Ź 350,-

Alu-pro kas

v.a. â‚Ź 925,-

Combi-pro kas

v.a. â‚Ź 950,-

Victoriaanse kas v.a. â‚Ź1400,Bel voor onze folder/prijslijst

Showterrein met 36 kassen

EMBREGTS KASSEN Gors 70 Hoeven 0165-502506

2.89

Vanaf woensdag 24-04-2013

Externe harde schijf

Oost-Souburg

huid- en laserklinieken ‡SROLNOLQLHNHQGHUPDWRORJLH‡KXLGWKHUDSLH %HUJHQRS=RRP0LGGHOEXUJ Bij ons kunt u terecht voor veilige en effectieve anti-rimpelbehandelingen en huidverjonging: 5LPSHOÀOOLQJPHW5HVW\ODQH %RWR[EHKDQGHOLQJHQ )UDFWLRQDO/DVHUHQ&2IUDFWLRQDOODVHU HQGHQLHXZH8OWKHUDSLHWHJHQKXLGYHUVODSSLQJ

* Bron: Kassa augustus/ september 2012

2 TB

Bel: 0118-471777

De beste dermatologen van Nederland (weekblad Elsevier)

2.89

4-laags toiletpapier

M!! A . 90-100 K

1199.00

HD camcorder

PC MD 8843

- 5.0 megapixels - full HD video - 3.0" LCD kleuren-touchscreen - zoom: 5x optisch,

- 3e generatie Intel i7-3770 processor met 3.4 GHz en 8 MB Smart Cache - 4 GB DDR3 werkgeheugen met 1600 MHz - 1 TB harde schijf - CD-/DVD-brander

4x digitaal

- 8 versnellingen "Shimano Nexus 8" - aluminium frame, hoogte: 53 cm - geveerde zadelpen - 36 V accu, 15.5 Ah

Versaanbieding! Snoeptomaatjes 250 g

vvan 1.19

84.99

99.99 599.00

* Vanaf woensdag 24-04-2013

-50%

-50%

0.59

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 24-04-13 t/m dinsdag 30-04-13.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

Perssinaasappelen 2 kg

v an 1.99

0.99

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.


KORTE BERICHTEN

Vrijdag in Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen

Lezing over astroreis naar Wales MIDDELBURG - Een groep van de Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen in Middelburg is twee weken geleden op reis geweest naar Wales. De medewerkers geven vrijdag een lezing over deze astroreis.

Krukeltoer-motorrit: Zaterdag 27 april vanaf 9.30u inschrijven bij De Zaete, Korringaweg 3 te Yerseke. Het is een open rit voor alle motorrijders van 180 km. Rijdend over ‘groene weggetjes met uitzicht’ in Noord-Beveland gaat de rit richting Veerse Dam, Domburg en de kust van Walcheren, terug naar Yerseke. Opbrengst is bestemd voor het Ronald McDonald Sophia kinderziekenhuis. Meer informatie: 06-53368813; www. promotorzeeland.nl RITTHEM Country avond: Zaterdag 27 april is er een country dans en luisteravond m.m.v. Henk Smit en Conny Lee. Kaarten verkrijgbaar aan de zaal, in het Dorpshuis Ritthem. Oranjebal: 30 april een groots gezellig Oranjebal in het Dorpshuis in Ritthem. Deze avond wordt aangeboden door de Oranjevereniging van Ritthem met samenwerking van het Dorpshuis ‘’Ons Dorpsleven’’. De muziek wordt verzorgd door ‘’Dance On’’. Deze muzikanten weten wat muziek maken is en hebben al een hele carrière in de muziekwereld gemaakt. Een van de muzikanten is ooit begonnen in de vroeger heel bekende Riverside Combo. De zaal is open vanaf 20.30 uur, de avond eindigt omstreeks 01.00 uur.

De medewerkers van de sterrenwacht in de tuin van William Herschel in Bath. Van links naar rechts: Rijk-Jan Koppejan, Sven Nierijnck, Koen de Bruine, Theo Korsuize en Jan Koeman. FOTO JAN KOEMAN

Bij het plaatsje Rhulen zaten zij, in een tot sterrenwacht omgedoopte cottage, in een perfect donkere omgeving. Ook brachten ze een bezoek aan het woonhuis van William Herschel in Bath. Herschel ontdekte in 1781 de planeet Uranus.

Elk jaar gaat een groep medewerkers van de sterrenwacht op astroreis. Eerdere trips gingen onder meer naar de Lofoten, ZuidFrankrijk, Noord-Ierland, Turkije, Spanje en Marokko. Alle trips hadden een astronomisch karakter. La Vaca Kreatief sponsorde

de shirts. Op vrijdagavond 26 april wordt op de sterrenwacht aandacht besteed aan de reis. Aanvang van de bijeenkomst is 20.00 uur. De toegang is gratis. Meer: www.lansbergen.net.

Tekort van één miljoen jaarrekening 2012 opgevangen met reserves

‘Waterschapslasten niet extra hoog’

VLISSINGEN Oranjerit: Mac de Zeeuwen houdt op zaterdag 27 april de Oranjerit, een puzzel-gezelligheidsrit waar iedereen aan mee kan doen met de auto of motor. Inschrijven van 13.30 tot 14.00 uur bij Autobedrijf Joosse, aan de Gildeweg 20 te Vlissingen. Iedere deelnemer een prijs. Koorgroep de Vlis-singers; Zoekt gitarist, accordeonist, en reserve pianist. Als jou dat iets lijkt neem dan contact op met Epjan Kwast tel. 0118-415143. Kijk voor informatie naar Koorgroep de Vlis-singers. Daar vindt u de nodige leuke, interessante, grappige, informatie over dit koor. HCC bijeenkomst: Woensdag 1 mei HCC Vereniging van Computer gebruikers regio Zeeland. HCC FS Airliners werkgroep. Inloop avond in Vlissingen, Openhof Alexander Gogelweg 59, 19.30 -22.30u. Toegang gratis ook voor niet leden. Directe werkgroep URL: www.hcczeeland.nl/zee/airliners Kerkdienst: Op zondag 28 april wordt in kerkgebouw “De Schaapskooi”, Papegaaienburg 1 te Vlissingen, om 15.00 uur een dienst gehouden worden voor mensen met en zonder beperking. In deze dienst gaat mevrouw Anneloes Steglich voor. Muzikale medewerking zal worden verleend door Lenie Stokman op orgel en piano. Het thema van de dienst is: “Vrienden van Jezus”. Meer informatie: Lenie v.d. Heide, tel. 0118-461509/0651889133, lheide@zeelandnet.nl Droomtijdconcert: Op zondag 26 mei in deWillem3, Oranjestraat 4, Vlissingen, 11.00 uur Droomtijdconcert van Nada Naga tijdens de expositie In den Beginne. Kaarten reserveren via www.cultuurwerf.nl OOST-SOUBURG Lunchconcert: Lunchconcert door het duo Woods and Winds, zondag 28 april om 11.30u, Historische Kerk Souburg. Organisatie: Stichting Vrienden van de Historische Kerk Souburg. Kaarten verkrijgbaar via de vier vaste voorverkoopadressen in Souburg en Vlissingen en www.historischekerksouburg.nl. Voor de lunchconcerten zijn de kaarten alléén daar verkrijgbaar (dus niet aan de zaal). Info: Tobias Meijers, 0118-462738.

VLISSINGEN - De jaarrekening van 2012 van Waterschap Scheldestromen toont een tekort van één miljoen euro. Een ‘gering’ tekort, aldus de organisatie. “Op de totale begroting van 120 miljoen euro is het maar een tekort van 0.9 procent”, zegt Denis Steijaert van het dagelijks bestuur van het waterschap. “Het tekort leidt niet tot extra VLISSINGEN - Met een 0-1 overwin- Nieuwdorp/L.Boys D1-GPC Vlissingen D1 verhoging van de waterschapsbelastingen in 2014, maar wordt gedekt uit de reserves. De tarieven stijgen alleen ning in en bij Heerjansdam heeft GPC 4-0 met inflatie.” Vlissingen 1 de laatste strohalm ge- GPC Vlissingen D2-Nieuwdorp/L.Boys D2

GPC 4 en GPC F2 kampioen

DOOR BRITTA JANSSEN Het negatieve resultaat van 1.078.000 euro is voornamelijk te wijten aan de kosten voor het algenprobleem in Ouwerkerk. “Die bedroegen 818.000 euro”, laat Steijaert, portefeuillehouder financiën, weten. “Andere factoren die van invloed waren op het jaarresultaat zijn de gestegen energieprijzen en hogere pensioen- en zorgpremies die het waterschap moest betalen.” Reserves In voorgaande jaren boekte het waterschap positieve resultaten, zoals ruim drie miljoen euro over 2011. ‘Dit leidde tot de kritiek dat we onvoldoende zorgvuldig de kosten en opbrengsten raamden’, schrijft het waterschap in een persbericht. ‘In 2012 besteedden we hieraan extra aandacht, waardoor er nu geen positief slotsaldo is. Zonder de calamiteit van de algen was het jaarresultaat een kleine 300.000 euro negatief geweest.’ Door de overschotten van de afgelopen ja-

ren kan het waterschap het huidige tekort ‘probleemloos’ opvangen met de reserves, aldus Steijaert. “We hebben een reserve van ongeveer negentien miljoen. Dat wil ik nog net niet riant noemen.” Het tekort heeft dan ook geen gevolgen voor de projecten die gepland staan voor dit jaar. “Alles loopt op schema en kan uitgevoerd worden.” Bij nieuwe plannen houdt het waterschap haar uitgaven en de voortgang van investeringen scherper in de gaten.”Vroeger kwam het voor dat we gronden niet snel genoeg verworven, zodat we projecten moesten uitstellen. Door plannen nu eerder klaar te hebben, kunnen we sneller tot grondverwerving overgaan.” Aanbesteding Volgens haar accountant moet het waterschap bij inkopen en aanbestedingen van leveringen en diensten beter de vernieuwde Europese aanbestedingsregels naleven. “Vaak zijn contracten met regionale bedrijven die in het verleden zijn afgesloten,

verlengd zonder hierbij de Europese aanbestedingsregels te volgen. Dit gebeurde om de continuïteit van de werkzaamheden te waarborgen.” Door de nieuwe regels kan iedereen inschrijven op een opdracht voor het waterschap, niet alleen bedrijven in de buurt. “Persoonlijk heb ik daarmee wel moeite, omdat ik goede relaties en goede kwaliteit een groot goed vind. Wij gaven altijd de voorkeur aan bedrijven die bij ons bekend zijn en het gebied goed kennen.” Maar de nieuwe regels sluiten regionale bedrijven niet uit. “Ze moeten dan wel met een scherpe prijs komen.” Omdat het waterschap voorwaarden kan verbinden aan een aanbesteding hoeven de regels volgens Steijart niet veel invloed te hebben op de werkwijze van het waterschap. “ We kunnen bijvoorbeeld als regel stellen dat een bedrijf binnen een bepaalde tijd ergens moet zijn als er een probleem is. Daardoor hebben bedrijven in de regio meer kansen.”

grepen in de poging de directe degradatie te ontlopen. De ploegen die ook in degradatienood verkeren, Terneuzense Boys en Altena, wonnen hun wedstrijd echter ook. Het 4e elftal stelde dinsdag in een inhaalwedstrijd het kampioenschap zeker. Na 14 wedstrijden ongeslagen te zijn geweest, gevolgd door 2 nederlagen, is het 4e elftal niet meer in te halen door de concurrentie. Ook bij de jeugd een kampioenschap. F2 won zaterdag hun wedstrijd en werden daardoor kampioen in hun klas. Uitslag Zaterdag 20 april Pelikaan 1-GPC Vlissingen 1 0-1 De Meeuwen 2-GPC Vlissingen 2 4-0 Oostkapelle 4-GPC Vlissingen 4 3-2 De Noormannen 4-GPC Vlissingen 5 0-0 GPC Vlissingen VR1-Zaamslag VR1 3-0 GPC Vlissingen A1-Breskens A1 2-4 SVD/Volharding B1-ZLD.S/GPC Vliss. B1 0-0

5-1 Domburg E1-GPC Vlissingen E1 9-0 GPC Vlissingen E2-Walcheren E9 5-0 MZC’11 F1-GPC Vlissingen F1 1-0 GPC Vlissingen F2-Arnemuiden F2 5-0 Kloetinge F8-GPC Vlissingen F3 1-4 GPC Vlissingen F4-Zeelandia M’burg F6 4-4 GPC Vlissingen MP1-Luctor’88 MP1 10-4 Programma 27 april 1430 VCK 2-GPC Vlissingen 2 1230 GPC Vlissingen 4-Arnemuiden 5 1245 SVD 2-GPC Vlissingen 5 1245 GPC Vlissingen VR1-Koewacht VR1 1100 GPC Vlissingen A1-Zaamslag/Vogelwaarde A1 1100 GPC Vlissingen C1-VC Vlissingen C1 1230 RCS D2-GPC Vlissingen D1 1000 Nieuwdorp/L.Boys D2-GPC Vlissingen D2 845 GPC Vlissingen F2-Zeelandia M’burg F5 Mogelijk wordt het programma van 27 april nog aangevuld met wedstrijden die voor 4 mei zijn vastgesteld.

Tweede lezing in serie gratis activiteiten in aanloop naar Sail de Ruyter

‘De haven als logistiek knooppunt en boeiend werkterrein’ VLISSINGEN - De Ruyter Academy van HZ University of Applied Sciences houdt morgen (donderdag) haar tweede ontwikkelingen, uitbreidingen en investe- ele en logistieke bedrijven in het havengeactiviteit in aanloop naar het maritieme evenement Sail de Ruyter in Vlissingen deze zomer. Deze bijeenkomst ringen plaatsvinden, aldus de academie. bied zorgen ervoor dat de Zeeuwse haven ‘Door deze strategische ligging en het in de markt een sterke positie inneemt.’ staat in het teken van de dynamische omgeving van de Zeeuwse haven. DOOR BRITTA JANSSEN Nog tot en met augustus organiseert de school iedere maand een gratis en voor iedereen toegankelijke bijeenkomst. ‘Het zijn leerzame events met externe sprekers op aansprekende locaties in Vlissingen’, aldus de academie. Het tweede event vindt donderdag van 16.00 tot 17.30 uur plaats in haar schoolgebouw aan de Bou-

levard Bankert 156 in Vlissingen. Manon Baartmans, havenmeester van Zeeland Seaports, is de spreker. ‘Zij laat ons het belang van de haven als logistiek knooppunt zien, maar vertelt ook graag over onderhoud, vitale functies en organisaties en de keuze voor duurzame energiebronnen. Ze is een voorstander van multidisciplinaire teams en commercieel werken in de haven en kan boeiend vertellen over de relatie

met de rederijen en andere bedrijven op het terrein van de haven.’ Zeeland Seaports is als Zeeuws havenbedrijf verantwoordelijk voor de ontwikkeling, het beheer, onderhoud en de exploitatie van de havens van Vlissingen en Terneuzen. Op basis van de overslag is de Zeeuwse haven de derde zeehaven van Nederland. ‘Een feit om trots op te zijn.’ De haven is een gebied waar continu PAGINA 10

hoge arbeidsmoraal in dit gebied hebben de Zeeuwse havens zich in de afgelopen veertig jaar ontwikkeld en sinds 1980 behoort het zelfs tot één van de snelst groeiende havengebieden van Europa. Het gebied is ruim 4600 hectare groot.’ Voor de regionale economie speelt Zeeland Seaports een belangrijke rol. ‘In het havengebied zijn zo’n 250 bedrijven gevestigd die goed zijn voor achttien procent van de Zeeuwse werkgelegenheid. Veel industri-

Meer informatie Aanmelden voor de lezing kan via www. hz.nl. Sail de Ruyter vindt plaats van 22 tot en met 25 augustus. Dan is Vlissingen het toneel van alles wat met boten en water te maken heeft. ‘Tienduizenden bezoekers zijn vanaf de boulevards getuige van het spectaculaire schouwspel van zeilende tallships en andere schepen, zowel moderne vaartuigen als “varend erfgoed”.’


SPECTACULAIRE VERVAT VOORJAARSACTIE! Ook maandag 29 april open Voordelig op pad eerst langs Vervat

Dorema MEGA Voortentenshow korting 30 tot 50% v.a. €432,-

De Mobicool T26 12V/230V. Koelt tot 20º C onder de omgevings temperatuur. nu €59,99

tent Vervat keuken 5,2 2 € 30% korting nu

Basecamp comfort stoel beige 2 stuks

€49

Eurotrail voor incl. topblad en raadkast Locarno draa kleuren OP=O gtas. Diverse P nu €49, 99

Gaatjes tapijt beige/grijs 1,50 p/m2 Diverse maten, inclusief draagtas

Travellife Bergen standenstoel 2 stuks €99,-

Oerdegelijke partytent Fiesta incl 4 wanden 5 maten: 3x4 t/m 4x8 meter bijvoorbeeld 4x4 nu €189,y ent Lake Macka Safarica familiet rsoons sportieve 4/5 pe9,tunneltent €49 voor €399,MEGA TENTENSHOW

Nieuwe modellen DBasic-line!

VERVAT.NL Stadionweg 31 3077 AP Rotterdam vlak bij de kuip 010-4970832 30 APRIL GESLOTEN

Diverse kleuren!

Inc l. act ie fornu is! Ook los leverb aar ; € 119 9, IN ONZE SHOWROOMS: VOLOP ACTIES GRABBELTON KOOKDEMO’S NIEUWE COLLECTIE DBASIC-LINE


Ondernemer Jan Geldof plant op 27 april koningsbomen in tuin Slot Oranienbaum

‘Band met Duitsland enorm groot’

Zeeuwse turnsters naar Nederlands Kampioenschap

VROUWENPOLDER - Ondernemer en voorzitter van de Stichting Oranje Zeeland Jan Geldof uit Vrouwenpolder VLISSINGEN - Dit weekend werden niveau N1 gaven Frederique Snijders en plaatst op de verjaardag van Willem-Alexander, vanwege de troonswisseling, drie zogenaamde koningslinden in in Leek (Groningen) de halve finale 1e Ilse van Rijswijk acte de présence. Snijdivisie en de plaatsingswedstrijden ders turnde een sterke wedstrijd en zag de tuin van Slot Oranienbaum in Duitsland. op niveau N1 voor het damesturnen gehouden. Turnschool Zeeland was vertegenwoordigd met zeven turnsters in de 1e divisie en vijf turnsters op het niveau N1 (hoogste landelijke niveau).

Bij de senioren 1e divisie kwamen drie turnsters uit namens Turnschool Zeeland: Kelly en Wendy Goedegebure en Savannah Poppe. Wendy behaalde de 12e plaats, zus Kelly werd 17e en Savannah Poppe 18e. Alle drie de senioren gaan door naar de Bondsfinale op 1 juni in Opmeer. Bij de halve finale jeugd 1e divisie waren het Rachelle Hamels, Larissa Borgs en Nadeche Tuankotta die de eer van Turnschool Zeeland moesten verdedigen. Hamels wist ondanks enkele foutjes een prima zevende plek te behalen en plaatste zich voor het NK. Borgs werd 10e en zag het NK helaas aan zich voorbij gaan evenals Tuankotta die 19e werd. Bij de pupil 2,

dit beloond met een uitstekende 5e plaats. Ilse van Rijswijk werd 9e. Beide Vlissingse turnsters gaan door naar het NK. Fleur van Damme kwam uit in de 1e divisie bij pupil 2. Zij moest genoegen nemen met een 23e plaats waardoor ze de finale helaas misliep. Bij de halve finale instap N1 waren drie turnsters namens de Turnschool aanwezig: Moira Jozwiak, Chanella Boucherie en Merel de Rijke. Jozwiak leverde een uitstekende prestatie en wist de zilveren medaille te scoren met ruim 50 punten. Met dit resultaat heeft zij zich geplaatst voor het NK en mag zij uitkomen op drie toestellen in de toestelfinales. Ook clubgenoot Boucherie die 9e werd gaat door naar het NK. De Rijke moest genoegen nemen met een 14e plek hetgeen helaas net niet genoeg was voor het NK. Al met al prima resultaten voor Turnschool Zeeland. Het Nederlands Kampioenschap waar in totaal 8 turnsters namens de Turnschool uitkomen is op 1 en 2 juni in Opmeer.

Jan Geldof en Eduard Prinz von Anhalt op een groot, door de Duitser georganiseerd gala op zaterdag 2 juni vorig jaar. FOTO JAN GELDOF

DOOR EUGÈNE DE KOK Hij doet dat namens de Stichting Oranje Zeeland. Eduard Prinz von Anhalt, de laatste stamhouder van het voormalige Duitse hertogdom Anhalt en nu bekend als royaltyjournalist, is voor de plechtigheid uitgenodigd door Jan Geldof. Von Anhalt is met historica Reinildis van Ditzhuyzen gastcommentator voor de Duitse omroep ARD tijdens de troonswisseling op 30 april in Amsterdam. Geldof kent de Duitser goed, omdat de Zeeuw de laatste jaren veelvuldig in Duitsland is geweest vanwege zijn bemoeienissen met de Oranjeroute, een toeristische route door Duitsland en Nederland langs plaatsen die belangrijk zijn in de geschiedenis van de Oranjes. In Zeeland maken door de inzet van Geldof,

Middelburg, Tholen, Veere en Vlissingen deel uit van die tocht. De Zeeuw kreeg vorige week toestemming van de Kulturstiftung Dessau Wörlitz voor het planten van drie koningslinden in de tuin van Slot Oranienbaum. In Nederland planten bijna alle gemeenten een linde in het kader van de troonswisseling. “Maar in Duitsland gebeurt niets, terwijl de historische band met de Oranjes groot is”, zegt Geldof. Bij de linden in Oranienbaum komt een bordje te staan van de Stichting Oranje Zeeland, die de band tussen de koninklijke familie en Zeeland aangeeft en promoot. Hij zegt de bomen te planten, omdat hij koningin Beatrix wil bedanken voor haar jaren op de troon. “Tegelijkertijd is het geweldige promotie voor Zeeland. Het slot wordt elk jaar door duizenden toe-

risten bezocht.” Willem van Oranje Slot Oranienbaum vormt het hart van het plaatsje Oranienbaum in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. Vorig jaar april opende koningin Beatrix, beschermvrouwe van het slot, met de Duitse bondspresident Joachim Gauck de tentoonstelling ‘Dutch Design - Huis van Oranje’ in het toen net gerestaureerde monument. Ook Geldof was daarbij. Het slot is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de Oranjes. Het werd in de 17e eeuw gebouwd door Henriëtte Catharina van Nassau, de dochter van stadhouder Frederik Hendrik, op zijn beurt weer zoon van Willem van Oranje en Louise de Coligny.

Eindronde duurzaamheidswedstrijd vindt begin juni plaats in Middelburg

Calvijn College met 3 projecten bij internationale olympiade VLISSINGEN – Leerlingen van het Calvijn College in Goes mogen begin juni in Middelburg hun drie projecten presenteren tijdens de internationale ronde van de Inespo Duurzaamheidsolympiade. De jury van de nationale voorronde in Amsterdam oordeelde zaterdag dat hun plannen bij de beste tien van Nederland horen. DOOR BRITTA JANSSEN Inespo staat voor International Environment & Sustainability Project Olympiad. Dit is een wedstrijd voor leerlingen van dertien tot achttien jaar van over de hele wereld die oplossingen voor de toekomst bedenken als het gaat om bijvoorbeeld de afnemende hoeveelheid fossiele brandstoffen en het beter benutten van de fossiele brandstoffen die er nog zijn. ‘We doen een beroep op het vaak onderschatte oplossingsvermogen van jongeren’, schrijft de organisatie op haar website. ‘Juist jongeren bedenken nieuwe en verrassende oplossingen, doordat zij in staat zijn ‘out of the box’ te denken.’ Bruisend Bij de Nederlandse voorronde voor de Inespo Duurzaamheidsolympiade presenteerden zaterdag circa driehonderd vmbo-, havo- en vwo-leerlingen uit heel Neder-

land hun projecten met oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken. Juryleden van diverse universiteiten beoordeelden de plannen en nomineerden de tien beste Nederlandse projectteams. Daar horen de drie Goese plannen ook bij. “Met de projecten ‘Bamboo Solution’, ‘Don’t eat too much coli’ en ‘Desert vapor’ scoorden de scholieren van het Calvijn College hoge ogen bij de jury”, aldus Nellie Oosthoek van het Zeeuws instituut voor sociale en culturele ontwikkeling Scoop, dat de internationale ronde in Middelburg deels organiseert. De Goese school vertegenwoordigt hier Zeeland en verder doen er ongeveer driehonderd deelnemers uit 54 andere landen mee. “Het belooft een bruisende week te worden”, stelt Oosthoek. “Niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor inwoners, toeristen, scholieren en studenten.” De jongeren presenteren hun projecten in de Nieuwe Kerk in Middelburg. De tien Nederlandse projecten die genomineerd

zijn voor deze ronde worden dan opnieuw beoordeeld. Op 6 juni wordt bekend gemaakt welke prijs zij hebben gewonnen. De beste Nederlandse projecten winnen deelname aan wetenschapsolympiades in Brazilië, de Verenigde Staten of elders in Europa. Voor de internationale inzendingen is circa 5.000 euro beschikbaar voor de eerste, tweede en derde prijzen. Maandag 3 juni en dinsdag 4 juni is er in de Nieuwe Kerk van 9.00 tot 17.00 uur een expositie van de projecten. Maandag vindt van 11.00 tot 12.30 uur de openingsceremonie van de olympiade plaats op het Abdijplein voor de Nieuwe Kerk. Woensdag is er op de Markt van 15.00 tot 21.00 uur een wereldmarkt. “Het is de bedoeling dat dit grootse evenement om de twee jaar in Middelburg gaat plaatsvinden.” Meer informatie Kijk voor meer informatie op www.inespo.org en www.scoopzld.nl. PAGINA 12

Vakantiewerk en vacatures:

JAN ZWEMER

Walcherse traditionals Heeft u hem al in huis? De dubbel-cd met 52 Zeeuwse traditionals met als ondertitel ‘Een dwarsdoorsnede van de oude liedcultuur in Zeeland.’ Van oude ballades, gezongen door Westkappelaars, Zeeuws-Vlamingen of Zuid-Bevelanders tot drinkliedjes en kermisklassiekers. Er zit een prachtig geïllustreerd boekje over liedjeszangers in vroeger dagen van Marco Evenhuis en Jeanine Dekker bij. Niet voor niets werd de dubbel-cd in maart dit jaar gepresenteerd in Ritthem. Walcheren is het best vertegenwoordigd met liedjes, die bijna allemaal oude opnames zijn van het vroeger zo bekende radioprogramma ‘Onder de Groene Linde’ van Ate Doornbosch. Dat komt door de zangcultuur van Westkappel, waarvan zeven nummers zijn opgenomen in het dorp zelf. Heel zeldzaam is een opname uit 1967 van een heiploeg met Westkappelaars die het oude ambacht nog uitoefende bij Doel in België. De voorman zingt ‘Mijn Julia is mij ontnomen’, maar helemaal aangepast aan het ritme van het heien. Het resultaat is een sterke vervorming van het origineel, maar uiterst boeiend om te horen. Heel anders dan wanneer de heiploeg tegenwoordig een demonstratie geeft en een ‘ouwerwesse’ inzet. Andere Walcherenaren die op de cd hun beste beentje voor zetten zijn onder anderen Janna van de Schraaf, Neeltje den Engelse-Dorleijn en Jan Roose en zijn moeder Neeltje uit Koudekerke. Neeltje den Engelse zingt bijvoorbeeld ‘Wij zijn gezworen kameraden’ dat op kermissen en met Annetjeliesjesdag gezongen werd. Ook Jakoba Adriana Cijsouw uit Westkappel zingt liedjes die populair waren op die halfjaarlijkse feestdag van de boerenknechts en meiden in Middelburg. ‘Drinkliedjes’ staat erbij, maar denkelijk werden ze ook wel gezongen zonder consumptie. De knechts en meiden hadden niet zoveel geld en waren wat drank betreft niks gewend. ‘Och kerel,’ zei mijn oom Arjaan Zwemer, ‘als je nog maar een affiche van een glas bier op een muur zag, was je al zat.’ Andere Walcherenaars op de cd zijn Jannetje en Nellie Baas uit Nieuwland, Kee van Belzen-Crucq uit Vlissingen en Adriana van der Harst-Mink en Pieternella van den Hoek uit Middelburg. Verrassend is het optreden van Souburger Jacob Melse, een neef van mijn vader, met ballades en drinkliedjes. Sterk aanbevolen.


ACTION | HEMA | LUCARDI | MISS ETAM | NEW YORKER | PRIMERA | VVV / ANWB | XENOS

ZONDAG 28 APRIL KOOPZONDAG! Winkels geopend van 13.00-17.00 uur

Met muziek van het akoestische duo Match!

Kom gezellig winkelen bij De Fonteyne! Sfeervol shoppen met muzikale klanken van het duo Match. Muziek in een eigen akoestisch jasje. Iedere laatste zondag van de maand is het koopzondag in de binnenstad van Vlissingen. De winkels zijn geopend van 13.00-17.00 uur. Winkelcentrum De Fonteyne is gelegen in het hart van de binnenstad van Vlissingen.

ag Elke vrijd d koopavon uur tot 21.00

www.defonteyne.nl

Heerlijk genieten van het voorjaarszonnetje?

1 JAAR ! UITNODIGING CombiComfort

viert

haar eerste verjaardag graag met u tijdens onze open

dagen op 26 en 27 april

Wij helpen u graag veilig op weg!

COMFORT

MOBILITEIT

van 10.00 uur tot 17.00 uur.

G rolla ratis torc heck

Onder het genot van een hapje en een drankje vertellen een

!

aantal leveranciers u alles over hun producten.

GEZONDHEID

DAGELIJKSE HULPMIDDELEN

Jufferswegje 12, Kapelle (Zld) | 0113 34 10 49 | info@combicomfort.nl | www.combicomfort.nl relaxfauteuils op maat

scootmobielen

trapliften


Zeeuwse meisjes naar Rome en Wenen

Kerkopening St. Jacobskerk VLISSINGEN - Ook dit jaar is net als voorgaande jaren gedurende het zomerseizoen de Sint Jacobskerk op een aantal middagen van 13.30 tot 16.30u ter bezichtiging open gesteld. De toegang is gratis en er zijn een aantal vrijwilligers aanwezig die graag uitleg geven en iets willen vertellen over onze mooie kerk. Dat de Sint Jacobskerk het bezichtigen waard is, blijkt wel uit de reacties van de bezoekers van voorgaande jaren.

De kerk is geopend: maanden mei en juni wekelijks op de zaterdag middag; 4 t/m 20 juli op donderdag, vrijdag en zaterdagmiddag; 17 juli t/m 24 augustus op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdagmiddag; de laatste week van augustus donderdag, vrijdag en zaterdag; in september wekelijks vrijdag en zaterdag; vrijdag 18 en zaterdag 19 oktober. Bovendien is op 25 juli en 14 september de toren geopend. Iedereen is welkom. Stichting Muziek en Monument St.Jacobskerk.

Koopzondag Fonteyne VLISSINGEN - Zondag is het weer koopzondag in De Fonteyne. De winkels zijn geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. De winkeldag wordt aangekleed met muzikale gezelligheid van het akoestische duo Match. Elke laatste zondag van de maand is het koopzondag in het winkelcentrum. De gezamenlijke winkeliers zorgen deze dag voor extra gezelligheid tijdens het shoppen. Op vrijdagavond is het koopavond in de Fonteyne. De winkels zijn dan tot 21.00 uur geopend. Meer informatie op www. defonteyne.nl.

Crisis zorgt voor crisis bij Europa Kinderhulp Zeeland Kimberly, Diana en Anna op de trap van de Nederlandse residentie in Parijs.

GOES - Dinsdag 30 april zullen een zevental Zeeuwse meisjes aanwezig zijn op de receptie ter viering van de Koninginnedag en de Troonswisseling op de residentie van de Nederlandse ambassade in Rome. Een viertal andere Zeeuwse meisjes zullen op datzelfde moment de Koninginnedagreceptie op de residentie van de Nederlandse ambassade in Wenen bezoeken. De stichting Zeeuwse klederdracht ontving voor dit jaar meerdere uitnodigingen om Zeeuwse meisjes in klederdracht in te zetten tijdens de receptie in de Nederlandse residenties in het buitenland. Zondag 28 april vertrekken de twee groepen met een vlucht van Transavia vanuit vliegveld Rotterdam naar Rome en Wenen. De groep die naar Rome reist wordt daar ondergebracht in hotel Rivoli in Rome.

Maandag 29 april verzorgen een drietal stagiaires van de Nederlandse ambassade een excursie naar: het Sint-Pietersplein, het Castel S’Angelo, Piazza Navona, het Pantheon, de Trevifontein, de Spaanse Trappen, het Colosseum, het Foro Romanun, de Piazza Venezia en het Campidoglio. De groep naar Wenen wordt ondergebracht in de gastenverblijven van de Nederlandse residentie in Wenen. Maandag 29 april kunnen ze dan een bezoek brengen aan de stad. En dinsdag 30 april zullen elf Zeeuwse meisjes, inclusief de twee kleedsters van de stichting, en een Zeeuwse boer worden ingezet tijdens de Koninginnedagreceptie op beide residenties. De Nederlandse vertegenwoordigingen in Düsseldorf en Kleve zullen begin mei enkele Zeeuwse meisjes uitnodigen, maar dan als Frau Antje. De Zeeuwse stichting beschikt namelijk ook over een aantal Vo-

lendamse klederdrachten. Het idee van de Zeeuwse stichting om middels de klederdracht een extra tintje te geven aan het realiseren van activiteiten in het buitenland begint aardig zijn vruchten af te werpen. Ook steeds meer andere organisaties, bedrijven en Nederlandse verenigingen in het buitenland doen de laatste tijd een beroep op folkloristen. Sinds enkele maanden beschikt de Goese stichting over de status van culturele ANBI – Algemeen Nut Beogende Instelling. Hierdoor wordt het voor bedrijven en instellingen nog interessanter omdat giften aan culturele ANBI’s aftrekbaar zijn. De ervaring van medewerkers van de stichting heeft geleerd dat mensen die hun wortels hebben in Nederland en in het bijzonder in Zeeland extra aangetrokken worden door de regionale klederdrachten. En die zijn er in Zeeland gelukkig nog volop te vinden.

Exposities Bergse kunst in Vlissingen: Ine den Aantrekker-Konijnenburg uit Bergen op Zoom exposeert in het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis te Vlissingen. Het werk van Ine kenmerkt zich altijd door harmonie en schitterend kleurgebruik. Haar inspiratie doet ze voor een deel op tijdens haar reizen door Aziatische landen. Maar ook alledaagse onderwerpen als de bloemen in haar tuin, mensen in haar omgeving, strandgezichten, en nog veel meer, weet zij kunstzinnig in beeld te brengen. Tot 30 april. Expositie in ter Reede: Woonzorgcentrum Ter Reede (Passage) te Vlissingen, ‘Anders’. Recent werk van Leen van Dixhoorn. Creaties met stift die zich laten kenmerken door een minimalistische weergave van objecten en patronen. Dagelijks van 09.00 tot 19.00 uur, t/m 31 mei. Tentoonstelling Scheldemond College: Op donderdag 28 maart om 16.00 uur opent het Scheldemond College een nieuwe

tentoonstelling in de eigen een galerie voor leerlingenwerk aan De Oude Markt 20 in Vlissingen. Tijdens de afgelopen 8 weken hebben leerlingen uit alle eerste en tweede klassen o.a. gewerkt aan acrylschilderijen op doek over verschillende onderwerpen. Deze lessen werden verzorgd door docent en beeldend kunstenaar Leen van Duivendijk en beeldend kunstenaar Femke Gerestein. De kleurige en vrolijke werken blijven 8 weken hangen in de galerie, die goed van buiten af zichtbaar is. Na de zomervakantie exposeert er weer een nieuwe groep. Tot en met half mei.

VLISSINGEN - Dit jaar staat de stand lager dan ooit tevoren, de helft is nog niet eens bereikt. Medewerkers van Europa Kinderhulp (EKH) staan met hun handen in het haar. Er moet een inhaalslag gemaakt worden. EKH wil over voldoende gastouders beschikken om alle kinderen die worden aangeboden ook daadwerkelijk een vakantie in Zeeland aan te bieden. EKH hoopte dat gezinnen of paren die dit jaar niet op vakantie zouden gaan misschien een plekje aan tafel over zouden hebben voor een kwetsbaar kind. Maar zoals het er nu uit ziet moeten zij kinderen teleur gaan stellen. Zij kunnen alleen maar hopen op uw hulp. Wat is eigenlijk een kwetsbaar kind? Een kind dat alleen nog maar van vakantie heeft kunnen dromen. Een kind dat alleen problemen heeft gekend in zijn leven. Een kind dat altijd teveel is of in de weg loopt. Een kind dat gewend is te vluchten als er drank in zicht komt. Een kind dat uit een kindertehuis of een gebroken gezin komt. Een kind dat ze kwetsbaar noemen door zijn ervaringen.

Elk kind heeft toch het recht om kind te zijn? De kinderen, tussen de vijf en twaalf jaar, worden geselecteerd door scholen, Riagg, Leger des Heils, Sociale diensten en soortgelijke instanties. Wilt u vrijblijvende informatie? Bel: May van den Broek tel: 0113-233286 of bezoek onze website: www.europakinderhulp.nl

Middelburg bruist! Geïnspireerd op de Gentse feesten

Stadsfeesten Middelburg

Exposities in deWillem3: Tentoonstelling In den Beginne, In de Willem3, Oranjestraat 4, Vlissingen. In deze eerste tentoonstelling uit een reeks, die is gebaseerd op het scheppingsverhaal, gaat het niet om het geloof maar om een nieuwe beleving van hemel en aarde, licht en leven, tijd en ruimte. Met verassend werk van Diana Ramaekers, Rob Moonen en Jeroen Kuster. Openingstijden donderdag t/m zondag 13.00-17.00u; t/m 9 juni.

Ronde Tafel haalt 11.250 euro op voor Stichting Leergeld Walcheren

VLISSINGEN - Donderdag 13 t/m zondag 16 juni vinden de Stadsfeesten Middelburg plaats. Geïnspireerd op de Gentse feesten bruist de Zeeuwse hoofdstad van de activiteiten.

VLISSINGEN - Ronde Tafel Walcheren heeft met een actie voor het goede doel in Vlissingen 11.250 euro opgehaald voor Stichting Leergeld Walcheren. In de gehele binnenstad worden zomerse De Timmerfabriek in Vlissingen was vrijdag 19 april het decor voor de tweede, volledig uitverkochte editie van het culinaire charity event CuliTafel. Aan het begin van de avond werden de circa 350 gasten ontvangen in een voor deze gelegenheid stijlvol ingerichte voormalige fabriekshal. Onder het muzikale begeleiding van een jazz trio konden de gasten genieten van een mooie amuse en de bijbehorende ‘bubbles’. Kort daarna gingen de gordijnen open om de gasten uit

Wat voor uw kinderen heel gewoon is, kan voor een vakantiekind heel bijzonder zijn. Een dagje naar het strand, boodschappen doen, een boswandeling, driemaal daags een maaltijd die voor hem of haar wordt verzorgd. Een beetje aandacht, geduld en een liefdevol plekje gedurende ruim twee weken tijdens de zomervakantie is alles wat men vraagt. Voor u stelt het misschien weinig voor maar voor een gastkind kan uw voorbeeld van levensbelang zijn. Europa kinderhulp zoekt nog gastgezinnen voor kinderen uit: Frankrijk in de periode van 7 t/m 25 juli of 20 juli t/m 9 augustus; Duitsland (Berlijn) in de periode van 8 t/m 26 juli; België in de periode van 8 t/m 26 juli; Nederland in de periode van 22 juli t/m 9 augustus.

te nodigen voor een luxe 7 gangen diner verzorgd door topchefs uit de regio Walcheren. Tijdens de avond werd er eveneens aandacht besteed aan de bestrijding van sociale uitsluiting als gevolg van kinderarmoede. De voorzitter van de organiserende vereniging Ronde Tafel Walcheren Tim Theelen reikte een cheque van 11.250 euro uit aan de vertegenwoordiger van Stichting Leergeld Walcheren Jaap de Looff. De

opbrengst kwam mede tot stand door een bijdrage van Cordaid en is hard nodig om de circa 3.000 tot 4.000 kinderen in Zeeland weer lid te kunnen maken van een sportvereniging of mee te laten gaan op een schoolreis. Later op de avond werd er nog een cheque van 2.500 euro uitgereikt aan Stichting JRE CuliBus, een organisatie die tot doel heeft om kinderen in armoede te laten proeven van gezonde gerechten en te strijden tegen obesitas. PAGINA 14

festiviteiten georganiseerd. Het grootste deel van de horeca doet mee als ook diverse organisaties zoals Zeeuwse Concertzaal, de Drvkkery, Rondvaart Middelburg, Zeeuws Museum, de Spot enzovoort. Vier dagen lang is er muziek, theater, buiten tafelen, literatuur, film, kinderanimatie op verschillende locaties in de stad. Zo staat op donderdag 13 juni een concert op de Markt: de Canto Ostinato van Simeon ten Holt en is er vrijdag 14 juni een concert op een platbodem op het Prins

Hendrikdok. Zaterdag 15 juni vindt de Dag van de Dag plaats: bandjes in de binnenstad van Middelburg, in winkels, kapsalons, espressobars, kroegen, boekwinkels en meer! Zondagmiddag 16 juni is er een groot openluchtconcert waarbij de hele binnenstad (Dam en Damplein) het podium is voor het stuk ‘In C’ van Terry Riley. Alle dagen verzorgen diverse horecazaken mooie, feestelijke arrangementen, veel al buiten. Op alle fronten, zowel in de organisaties als de uitvoering, werken alle partijen samen. Doel is een mooi vierdaags festival voor jong en oud en voor iedereen toegankelijk te organiseren. Alle organisaties met leuke ideeën, geïnspireerd op lucht, licht en buiten, kunnen aanhaken.


3 1 0 2 L 30 APRI

ONINGINNEDAG

°DE LAATSTE KEER TER ERE VAN KONINGIN BEATRIX

Een bijzondere Koninginnedag

DE HELE MAAND MEI

KONINGSACTIES

Door de troonswisseling ziet Koninginnedag er dit jaar anders uit dat ZHJHZHQG]LMQ'HRIÂżFLsOHFHUHPRQLHVLQ$PVWHUGDPZDDUELMNRQLQ JLQ%HDWUL[DIVWDQGGRHWYDQGHWURRQHQKDDU]RRQ:LOOHP$OH[DQGHU KDDURSYROJWGXUHQGHKHOHRFKWHQGHQHHQGHHOYDQGHPLGGDJ'H]H SOHFKWLJKHGHQWUHNNHQRQJHWZLMIHOGYHHOSXEOLHN Met deze hoofdrol voor de Nederlandse hoofdstad op 30 april wil het 1DWLRQDDO&RPLWp,QKXOGLJLQJZHOEHQDGUXNNHQGDWKHWGH]HGDJÂąGH ODDWVWH.RQLQJLQQHGDJÂąIHHVWLVLQHQYRRUKHWKHOHODQG 'DDURPLVKHWFRPLWpEOLMGDWGH.RQLQNOLMNH%RQGYDQ2UDQMH9HUHQLJ LQJHQ .%29 XLWVWUDDOWGDWGLQVGDJDSULOGLWMDDUGHHQLJHHFKWH.RQ LQJLQQHGDJLV(QNHOHRUDQMHYHUHQLJLQJHQZLOOHQ.RQLQJLQQHGDJYLHUHQRS de zaterdag ervoor, 27 april. =H]LMQEDQJGDWHURSDSULOPLQGHUPHQVHQRSKXQDFWLYLWHLWHQDINR PHQGRRUGDWPHQVHQGHWURRQVZLVVHOLQJZLOOHQYROJHQ,HGHUHYHUHQLJLQJ PDJ]HOINLH]HQWXVVHQGH]HWZHHGDWDPDDUKHWYHUSODDWVHQYDQGH IHVWLYLWHLWHQQDDUDSULOLVYRRUGHHLJHQYHUDQWZRRUGLQJYDQGHRUDQ MHYHUHQLJLQJPDDNWHGH.%29EHNHQG

Koningsloop Oost Souburg OOST-SOUBURG - Op vrijdag 26 april organiseert Het Kroonjuweel, de basisscholen ’t Mozaïek en Het Kompas en de peuterspeelzaal, samen met leerlingen van het Scalda Middelburg, een sponsor/koningsloop ten behoeve van het Sophia Kinderziekenhuis. Het Sophia Kinderziekenhuis bestaat dit jaar 150 jaar en we willen graag geld inzamelen om het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Denk daarbij aan een aantrekkelijke aankleding van het ziekenhuis, speelgoed, ontspanningsmogelijkheden en kleur en sfeer in de gangen. Van de opbrengst van de Koningsloop zal 60% naar het Sophia Kinderziekenhuis gaan en 40% is voor de school bestemd voor pleinmaterialen of materialen in de school voor de leerlingen. Ter gelegenheid van de troonswisseling gaan op vrijdag 26 april meer dan anderhalf miljoen kinderen op 7.500 scholen samen bewegen. Elke school mag zelf bepalen hoe de Koningsspelen worden vormgegeven. Op het Kroonjuweel is gekozen voor een Koningsloop. De kinderen gaan rondjes rond het Kroonjuweel lopen voor het goede doel. De peuters en kleuters doen dit op het plein. Alle kinderen mogen deze ochtend verkleed als prins of prinses, koning of koningin of in het oranje naar school komen. De Koningsloop wordt voorafgegaan door een gezond, maar bovenal feestelijk Koningsontbijt op school. De kinderen worden deze dag om 8.30u in de klas verwacht. De deuren gaan om 8.20u open. De kinderen kregen maandag 8 april een sponsorkaart mee naar huis. Het is de bedoeling dat ze zelf op zoek gaan naar sponsors. Een kind loopt gedurende 20 minuten zoveel mogelijk rondjes. Ze kunnen een vast bedrag krijgen of per rondje worden gesponsord. Op de dag zelf krijgen alle leerlingen een stempelkaart. Deze kunnen ze om hun nek hangen tijdens het lopen. Als ze een rondje hebben gelopen, komen ze langs een stempelpost en krijgen ze een stempel op hun kaart. De sponsorkaart, stempelkaart en het geld moeten maandag na de meivakantie ingeleverd worden op school. De kinderen van het KOW en de kleutergroepen lopen rondjes op het schoolplein. De kinderen uit de groepen 3 t/m 8 lopen om de school heen. De eerste groepen starten om 9.05u en de laatste om 11.10u.

Nieuwe dag, nieuwe datum 9DQDIYROJHQGMDDUYLHUW1HGHUODQG.RQLQJVGDJ:LOOHP$OH[DQGHU LVJHERUHQRSDSULO  PDDUGDWYDOWLQRS]RQGDJ'H HHUVW.RQLQJVGDJYLHUHQZHGDDURPRS]DWHUGDJDSULO9DQDI vindt Koningsdag op 27 april plaats. +XQHHUVWH.RQLQJVGDJYLHUHQ=LMQH0DMHVWHLW.RQLQJ:LOOHP $OH[DQGHUHQ+DUH0DMHVWHLW.RQLQJLQ0i[LPDPHWKXQIDPLOLHLQGH JHPHHQWHQ$PVWHOYHHQHQ*UDIW'H5LMS2RUVSURQNHOLMN]RXNRQLQJLQ %HDWUL[KLHUGLWMDDU.RQLQJLQQHGDJYLHUHQPDDUGRRUKDDUWURRQVDI stand ging dat niet door.

Do Vr Za

10.00 tot 18.00 10.00 tot 18.00 10.00 tot 17.00

.$&+(/6‡+$$5'(1‡6&+28:(1

Ĺ?Ç€ÄžĆŒĆ?Äž en KO RTÄ‚Ä?Ć&#x;ÄžĆ? IN tot 60% G o

6% BTW O P A L L E S! (vraag naar de vo

p showroo mmode llen

Uw specialist in hout, gas en elektrische kachels.

orwaarden)


Snel gr oeiende kerk uit Barneveld komt naar Zeeland

‘DoorBrekers is geroepen voor groei’

Pontje Veerse Meer

VLISSINGEN - DoorBrekers, één van de snelst groeiende kerken in Nederland, breidt uit naar Zeeland. In Barneveld en Amersfoort komen er wekelijks duizenden mensen af op de bijeenkomsten van de gemeente. De komst naar hier is niet vreemd als je weet dat Peter Paauwe, die in 2005 met zijn vrouw Ilona met DoorBrekers begon, hier is geboren en getogen. “De tijd is rijp om nieuwe stappen te zetten.”

Rondje Pontje Veerse Meer

VLISSINGEN - Vanaf zondag 28 april tot en met zondag 29 september zal het voet-fietsveer weer tussen Veere en Kamperland gaan varen. In de maanden mei, juni en september zal het fietsveer op de dinsdag, donderdag en in het weekend, minimaal 4 keer per dag gaan varen. Indien het druk is wordt uiteraard vaker gevaren. In de maanden juli en

augustus zal er elke dag, te beginnen om 10.15 uur vanaf de veersteiger te Veere nagenoeg elk uur een afvaart zijn. De laatste afvaart zal in deze maanden, volgens de dienstregeling, om 17.45 uur vanaf oude veersteiger te Kamperland, zijn. Voor groepen is het ook mogelijk dit jaar op andere specifieke tijden over te varen, indien ruim vooraf wordt gereserveerd.

ZATERDAG 27 APRIL 2013

ZONWERINGSPEKTAKEL ZEELAND

SunnyDay

De uit Krabbendijke afkomstige Peter Paauwe (te zien op het scherm) is samen met zijn vrouw Ilona de oprichter van DoorBrekers. FOTO DOORBREKERS

De kerk bestaat sinds 2005. Toen gaf de in Krabbendijke geboren Peter Paauwe zijn goede carrière in de ICT-wereld op om te gaan bouwen aan zijn droom. Punt van vertrek was een schoolgebouwtje in Barneveld. “Daar gingen we als DoorBrekers van start met veertig volwassenen en veertig kinderen”, zegt hij. “Nu worden de samenkomsten in Barneveld en Amersfoort bezocht door meer dan 2000 mensen.” Het is geen traditionele kerk, eerder het tegendeel. Paauwe heeft hem opgericht, omdat hij, onder meer uit onderzoek, weet dat er genoeg mensen in God geloven, maar dat zij ‘geen aansluiting kunnen vinden met de kerk’. “Dat is de reden waarom de kerken leeglopen. Het blijkt dat wij deze mensen wel kunnen bereiken, doordat we ze benaderen in de taal en cultuur van 2013.” Zijn gemeente maakt gebruik van alle moderne communicatiemiddelen en sociale media als Facebook en Twitter. Paauwe zorgt er daarnaast voor dat de bijeenkomsten door middel van multimedia en muziek mensen van jong tot oud aanspreken. Het draait echter om het geloof in God. “Onze samenkomsten draaien om geloof, hoop en liefde voor ieder mens. We

helpen mensen om het geloof deel te laten zijn van hun dagelijks leven.” Volgens Paauwe was het tijd de vleugels uit te slaan. Hij zegt dat er al langer ‘een bredere roeping op de gemeente is dan Barneveld en Amersfoort’. “DoorBrekers is geroepen voor groei. Niet alleen in het midden van het land, maar ook in andere regio’s. We zijn anderhalf jaar geleden begonnen met onze tweede locatie in Amersfoort. Die is inmiddels uitgegroeid tot een volwassen, stabiele gemeente van ruim 600 mensen. We hebben dus ruimte om nieuwe dingen op te pakken.” Zwolle Naast Zeeland gaan ze ook naar Zwolle, omdat daar al een zogenaamde ‘kerngroep’ is die de bijeenkomsten in Barneveld en Amersfoort bezoekt. Zo’n groep is er hier nog niet. “We gaan die opbouwen. We willen in contact komen met Zeeuwen die betrokken willen raken. Voor beide locaties geldt overigens dat niet de aanwezigheid of afwezigheid van een groep de reden is te beginnen. Desnoods beginnen we met één persoon”, vertelt Paauwe. “Wij hebben ervaren dat God ons vraagt hier een gemeente te starten.” Wanneer en waar hij in Zeeland begint,

weet hij nog niet. “We zijn ons aan het orienteren op een goede locatie. We krijgen al tips binnen. Wat we in ieder geval zoeken is een excellente, eigentijdse en laagdrempelige locatie waar we klein kunnen beginnen, maar niet meteen onthand zijn als we groeien. De locatie moet centraal liggen en makkelijk en snel bereikbaar zijn. In de toekomst zien we een zondagse samenkomst voor ons waarvoor mensen uit alle kernen tien tot 25 minuten voor in de auto willen zitten.”

‘Desnoods met één persoon’ In beide regio’s begint de kerk met een startsamenkomst. Aan de hand daarvan worden de volgende stappen bepaald. Vervolgens wil DoorBrekers beginnen met doordeweekse bijeenkomsten, omdat de ervaren mensen uit Barneveld en Amersfoort, zoals Paauwe zelf, dan tijd hebben. “Zo kunnen we doordeweeks lokale leiders en vrijwilligers helpen ontwikkelen, die straks de samenkomsten op zondag kunnen vormgeven.” Meer informatie op www.doorbrekers.nl. Mensen die op de hoogte willen blijven, kunnen daar ook terecht.

KORTINGEN OP ZONWERING

TOT WEL 50% *vraag naar de voorwaarden

DOOR EUGÈNE DE KOK

Hand of afstand bediening Tot 7 jaar fabrieksgarantie

er deal Sterde maand

Zelf monteren mogelijk Maatwerk mogelijk

van

Alle kleuren doeken Mortiereboulevard 40 | Middelburg T 0118 - 441 944 | www.ascozeeland.nl

Goud en brons op NK jiu-jitsu

Allerlei lustrumacties en -activiteiten op 8 ju ni

Vijfde Delta Ride for the Roses GOES - Op zaterdag 8 juni is Goes weer de start- en finishplaats voor de Delta Ride for the Roses. Het fietsevenement om geld in te zamelen tegen kanker vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats en daarom zijn er extra acties en activiteiten om het jubileum op te luisteren. Zo treedt Dennis van der Geest, ambassadeur van KWF Kankerbestrijding, op als dj. DOOR BRITTA JANSSEN Van der Geest is na een carrière als judoka, waarbij hij onder meer wereldkampioen werd, veelvuldig actief achter de draaitafel. ‘We zijn supertrots dat Dennis bij ons komt draaien’, laat Stichting Delta Ride for the Roses Zeeland in een persbericht weten. Hij zal te zien en te horen zijn op het plein van de Zeelandhallen in Goes, de vertrek- en aankomstplaats van de deelnemers. Hier vinden de hele dag allerlei activiteiten plaats. Zo brengt de Middelburgse singer songwriter Josien Kneepkens het lied dat ze speciaal voor de ride schreef

ten gehore. Binnenkort is dit nummer te downloaden en de opbrengst gaat ook naar het goede doel. Oproep De stichting heeft de dorpsraden van de dorpen waar de fietsers op 8 juni doorheen fietsen ingeschakeld om het eerste lustrum extra feestelijk te maken. ‘We hopen dat zij de dorpsbewoners willen oproepen om de vlag uit te hangen en de straat te versieren.’ De deelnemers kunnen zoals bij iedere editie kiezen uit vier afstanden: 25, 50, 80 en 120 kilometer. De kortste route voert naar

Wolphaartsdijk, de 50 kilometer door de Zak van Zuid-Beveland, de 80 kilometer door de zak en de rest van Zuid-Beveland en de deelnemers aan de 120 kilometer komen naast door Zuid- en Noord-Beveland ook door Walcheren. ‘Overal worden de deelnemers enthousiast onthaald, overal is muziek’, belooft de organisatie. Vorig jaar deden er bijna 5.000 mensen individueel of in teamverband - mee. De opbrengst was toen 144.324,66 euro. Meer informatie Kijk voor meer informatie en deelname op www.deltaridefortheroses.nl. PAGINA 16

Goud en brons.

VLISSINGEN - Afgelopen zaterdag was het Nederlands kampioenschap jiu-jitsu in Almere. Joey Huijsman uit Vlissingen deed mee bij de cadetten -45kg. Joey trof zijn eerste partij een tegenstander waar hij nog niet eerder tegen gestreden had. Hij won voortijdig met full ippon. De tweede partij verloor hij op punten. Daardoor enkel nog kans op brons, daarvoor moest hij echter wel winnen van een tegenstander waar hij nog nooit van gewonnen had. Deze keer lukte het wel en kreeg hij een verdiende

bronze medaille mee naar huis. Tom Molenaar uit Westkapelle deed ook mee bij de cadetten -45 kg. Tom werd de eerste wedstrijd vrijgeloot. De tweede wedstrijd trof hij een tegenstander waar hij nog niet eerder van gewonnen had, het was even spannend, maar Tom wist toch met punten te winnen. Daarna volgde de finale, Tom kwam op een achterstand te staan. De enige manier om nog te winnen was de ander 15 sec. in een houdgreep te houden en dat deed hij dan ook. Tom mag zich Nederlands Kampioen jiu-jitsu noemen.


S K A N T O I E

A

D

O R

V

DE GOFFAU

Lepelstraat 4, 4401 EB YERSEKE Tel. 0113 - 57 27 97 Fax 0113 - 57 42 09 info@advieskantoordegoffau.nl

ONDERNEMERS

Is uw administratie te bewerkelijk? Wij kunnen u helpen om deze te vereenvoudigen en hebben ervaring met de meest bekende programma’s. Tevens kunnen wij u van dienst zijn bij: * overdracht of aankoop van een onderneming * opstarten van een eigen onderneming * opstellen en beoordelen van overeenkomsten Iedere ondernemer en particulier kunnen en willen wij graag van dienst zijn.

EIGEN GEZONDHEID, EIGEN KEUZE, BETAALBARE ZORG KƉĚĞĹŻĹ˝Ä?Ä‚Ć&#x;ÄžDĹ?ĚĚĞůÄ?ĆľĆŒĹ?ŏƾŜƚĆľŜƾŽŽŏĆšÄžĆŒÄžÄ?ŚƚÇ€Ĺ˝Ĺ˝ĆŒÄ?Ä‚ĆŒÄšĹ?ĂůĞĞÄ?ŚŽ͛Ć? ĞŜŽŽĹ?ĨŽƚŽĹ?ĆŒÄ‚ÄŽÄž͞ĨƾŜĚƾĆ?Ĺ˝ĹśÄšÄžĆŒÇŒĹ˝ÄžĹŹÍżÍ˜

Onderzoeken bij Diagnosis Middelburg

Verloopt uw belastingonderzoek moeilijk? Leg ons uw problematiek voor.

Heeft u geld voor privĂŠ nodig uit uw B.V.? Wij hebben belastingbesparende oplossingen.

medische diagnostiek

Nieuw

Heeft u al inzicht in de jaarcijfers 2012? Zo nee, geef ons uw opdracht en wij garanderen u: * snelle service * redelijke tarieven * deskundige begeleiding * actieve begeleiding Zo ja, ook dan kunnen wij u met raad en daad bijstaan met allerlei tips afgestemd op uw situatie om belastingbesparing te realiseren.

Betaalt u teveel belasting? Neem ook dan contact op.

DIAGNOSIS

HEEFT U OF IEMAND UIT UW OMGEVING BRANDWONDEN?

Wij helpen bij: Lotgenotencontact Voorlichting Belangenbehartiging Juridische zaken

hŏƾŜĆ&#x161;͞ŽĆ&#x2030;Ä&#x201A;ĨĆ?Ć&#x2030;Ć&#x152;Ä&#x201A;Ä&#x201A;ĹŹÍżÇ&#x20AC;ŽŽĆ&#x152;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ç&#x20AC;ŽůĹ?Ä&#x17E;ĹśÄ&#x161;Ä&#x17E; ĨƾŜÄ?Ć&#x;Ä&#x17E;ŽŜÄ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ç&#x152;Ĺ˝Ä&#x17E;ĹŹÄ&#x17E;ĹśÄ?Ĺ?ĹŠŽŜĆ?Ć&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ä?Ĺ&#x161;Ć&#x161;Í&#x2014; Íť ,Ä&#x201A;Ć&#x152;Ć&#x17E;Ĺ?ĹŻĹľĆ&#x2030;ĹŠÄ&#x17E;Ĺ?ĹśĆ&#x152;ĆľĆ?Ć&#x161;Íž'Íż Íť KŜͲÄ&#x17E;Ç&#x20AC;Ä&#x17E;ĹśĆ&#x161;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ĺ?Ĺ?Ć?Ć&#x161;Ć&#x152;Ä&#x201A;Ć&#x;Ä&#x17E;Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśĹ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x161;Ĺ&#x161;Ä&#x201A;Ć&#x152;Ć&#x161;Ć&#x152;Ĺ?Ć&#x161;ĹľÄ&#x17E;Íž,ŽůĆ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Íż Íť /ĹśĆ?Ć&#x2030;Ä&#x201A;ŜŜĹ?ĹśĹ?Ć?Ͳ' Íť >ŽŜĹ?ĨƾŜÄ?Ć&#x;Ä&#x17E;ŽŜÄ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ç&#x152;Ĺ˝Ä&#x17E;ĹŹÄ&#x17E;Ĺś Íť ĎŽĎ°ƾƾĆ&#x152;Ć?Ä?ĹŻĹ˝Ä&#x17E;Ä&#x161;Ä&#x161;Ć&#x152;ƾŏžÄ&#x17E;Ć&#x;ĹśĹ?ÍžWDÍż Íť Ä&#x161;Ä&#x17E;ĹľĆ&#x161;Ä&#x17E;Ć?Ć&#x161;Ä&#x17E;Ĺś Íť DZ/͞žŽÄ?Ĺ?Ä&#x17E;ĹŻÄ&#x17E;ĹŻĹ˝Ä?Ä&#x201A;Ć&#x;Ä&#x17E;Ĺ?Ĺś<ŽƾÄ&#x161;Ä&#x17E;ĹŹÄ&#x17E;Ć&#x152;ĹŹÄ&#x17E;Í&#x2022; WĆ&#x152;Ä&#x201A;ĹŹĆ&#x;ĹŠĹŹ<ŽƾÄ&#x161;Ä&#x17E;ĹŹÄ&#x17E;Ć&#x152;ĹŹÄ&#x17E;tÄ&#x17E;Ć?Ć&#x161;Ç&#x152;Ĺ˝Ć&#x152;Ĺ?Í&#x2022;ĆľĹ?ĹśĆ?Ć&#x161;Ć&#x152;Ä&#x201A;Ä&#x201A;Ć&#x161;ϭϲÄ?Í&#x2022; <ŽƾÄ&#x161;Ä&#x17E;ĹŹÄ&#x17E;Ć&#x152;ĹŹÄ&#x17E;Íż

Bloedafname Diagnosis Middelburg Ĺ?ĹŠĹ?Ä&#x201A;Ĺ?ŜŽĆ?Ĺ?Ć?DĹ?Ä&#x161;Ä&#x161;Ä&#x17E;ĹŻÄ?ĆľĆ&#x152;Ĺ?ŏƾŜĆ&#x161;ĆľÄ&#x161;Ä&#x201A;Ĺ?Ä&#x17E;ĹŻĹ?ĹŠĹŹĆ?Ć&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ä?Ĺ&#x161;Ć&#x161;Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ŜϏϴÍ&#x2DC;ĎŹĎŹĆ&#x161;Ĺ˝Ć&#x161;Ď­ĎŻÍ&#x2DC;ĎŹĎŹƾƾĆ&#x152;Ç&#x20AC;ŽŽĆ&#x152;Ä?ĹŻĹ˝Ä&#x17E;Ä&#x161;Ä&#x201A;ĨŜÄ&#x201A;ĹľÄ&#x17E; Ä&#x17E;ĹśĹ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x161;Ĺ?ŜůÄ&#x17E;Ç&#x20AC;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x17E;ĹśÇ&#x20AC;Ä&#x201A;ŜžÄ&#x201A;Ć&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ĺ?Ä&#x201A;Ä&#x201A;ĹŻÇ&#x20AC;ŽŽĆ&#x152;ĹľĹ?Ä?Ć&#x152;Ĺ˝Ä?Ĺ?ŽůŽĹ?Ĺ?Ć?Ä?Ĺ&#x161;ŽŜÄ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ç&#x152;Ĺ˝Ä&#x17E;ĹŹÍ&#x2DC; hÇ&#x20AC;Ĺ?ĹśÄ&#x161;Ć&#x161;Ĺ?Ä&#x201A;Ĺ?ŜŽĆ?Ĺ?Ć?DĹ?Ä&#x161;Ä&#x161;Ä&#x17E;ĹŻÄ?ĆľĆ&#x152;Ĺ?Ĺ˝Ć&#x2030;WÄ&#x201A;Ć&#x152;ĹŹsÄ&#x17E;ĹŻÄ&#x161;Ç&#x152;Ĺ?Ĺ?Ć&#x161;ώϳͲĎŽĎľÍ&#x2022;ĎŽÄ&#x161;Ä&#x17E;Ä&#x17E;Ć&#x161;Ä&#x201A;Ĺ?Ä&#x17E;ÍžĹ?Ä&#x17E;Ä?Ĺ˝ĆľÇ Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśÄ&#x17E;ĹŻĹ˝Ĺ?ĆŠÄ&#x17E;ÍżÍ&#x2DC;

Bloedafname Diagnosis Vlissingen Ĺ?ĹŠĹ?Ä&#x201A;Ĺ?ŜŽĆ?Ĺ?Ć?sĹŻĹ?Ć?Ć?Ĺ?ĹśĹ?Ä&#x17E;ĹśŏƾŜĆ&#x161;ƾŽĆ&#x2030;Ç Ĺ˝Ä&#x17E;ĹśĆ?Ä&#x161;Ä&#x201A;Ĺ?Ä&#x17E;ĹśÇ&#x20AC;Ć&#x152;Ĺ?ĹŠÄ&#x161;Ä&#x201A;Ĺ?Ć&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ä?Ĺ&#x161;Ć&#x161;Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ŜϴÍ&#x2014;ĎŻĎŹĆ&#x161;Ĺ˝Ć&#x161;ĎŹĎľÍ&#x2014;ĎŻĎŹƾƾĆ&#x152;Í&#x2DC; hÇ&#x20AC;Ĺ?ĹśÄ&#x161;Ć&#x161;Ĺ?Ä&#x201A;Ĺ?ŜŽĆ?Ĺ?Ć?sĹŻĹ?Ć?Ć?Ĺ?ĹśĹ?Ä&#x17E;ŜŽĆ&#x2030;Ä&#x161;Ä&#x17E;WÄ&#x201A;Ć&#x2030;Ä&#x201A;Ĺ?Ä&#x201A;Ä&#x201A;Ĺ?Ä&#x17E;ĹśÄ?ĆľĆ&#x152;Ĺ?ϹϏÍ&#x2DC; sŽŽĆ&#x152;Ä?ĹŻĹ˝Ä&#x17E;Ä&#x161;Ä&#x201A;ĨŜÄ&#x201A;ĹľÄ&#x17E;ŏƾŜĆ&#x161;ĆľÇ&#x152;ŽŜÄ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x201A;ĨĆ?Ć&#x2030;Ć&#x152;Ä&#x201A;Ä&#x201A;ĹŹÄ?Ĺ?ŜŜÄ&#x17E;ŜůŽĆ&#x2030;Ä&#x17E;ĹśÍ&#x2DC;'Ä&#x17E;ĹľÄ&#x201A;ĹŹĹŹÄ&#x17E;ĹŻĹ?ĹŠĹŹÄ&#x17E;ĹśĆ?ĹśÄ&#x17E;ĹŻÍ&#x160; sŽŽĆ&#x152;Ä&#x161;Ä&#x17E;ĨƾŜÄ?Ć&#x;Ä&#x17E;ŽŜÄ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ç&#x152;Ĺ˝Ä&#x17E;ĹŹÄ&#x17E;ĹśÄ&#x161;Ĺ?Ä&#x17E;ĹśĆ&#x161;ĆľÄ&#x17E;Ä&#x17E;ĹśÄ&#x201A;ĨĆ?Ć&#x2030;Ć&#x152;Ä&#x201A;Ä&#x201A;ĹŹĆ&#x161;Ä&#x17E;ĹľÄ&#x201A;ĹŹÄ&#x17E;ĹśÍ&#x2014;ĎŹĎ­Ď­Ď´ͲϲϭϲώϾϳÍ&#x2DC;

Kijk voor meer informatie op www.brandwondenvereniging.nl

 ĹŻĹ˝Ä&#x17E;Ä&#x161;Ä&#x201A;ĨŜÄ&#x201A;ĹľÄ&#x17E;Ä&#x17E;Ŝ͏ŽĨŽŜÄ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ç&#x152;Ĺ˝Ä&#x17E;ĹŹĆľĹ?Ć&#x161;Ć?ĹŻĆľĹ?Ć&#x161;Ä&#x17E;ĹśÄ&#x161;ĹśÄ&#x201A;Ç&#x20AC;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ç Ĺ?ĹŠÇ&#x152;Ĺ?ĹśĹ?Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśĹ&#x161;ĆľĹ?Ć?Ä&#x201A;Ć&#x152;Ć&#x161;Ć?Í&#x2022;Ç&#x20AC;Ä&#x17E;Ć&#x152;ĹŻĹ˝Ć?ŏƾŜÄ&#x161;Ĺ?Ĺ?Ä&#x17E;ŽĨĆ?Ć&#x2030;Ä&#x17E;Ä?Ĺ?Ä&#x201A;ĹŻĹ?Ć?Ć&#x161;Í&#x2DC;

Neem vrijblijvend contact op voor het maken van een afspraak.

J&B KASTEN

www.diagnosis.nl

OPEN EEN DEUR VOOR EEN BETERE TOEKOMST

Onderdeel van Timmer- en afwerkingsbedrijf Meulmeester

U w v a c a t u r e i n D e B o d e ĂŠ n o p Z e e l a n d We r k t . n u s s s s s s s

in wetenopwbaloaerit uw tu van

Schuifwandsystemen Inloopkasten Garderobekasten Boekenkasten Uittrekkasten Computermeubelen Massief hout of decor

GDJHQ XOOHQ ]DNNHQY

%LRĂ&#x201C;RU 25 liter EHPHVWHWXLQDDUGHzak t.w.v. â&#x201A;Ź 1,50

+1 2 GRATISPerfect voor het ophogen van uw tuin!

zak 40 liter t.w.v. â&#x201A;Ź 3,75%LRĂ&#x201C;RUSRWJURQG 1 + 2 Geschikt voor bloempotten en bakken. S TI A GR+1 )UDQVHERRPVFKRUV 2 Ideaal voor het afdekken van de bodem. GRATIS

Dealer van

zak 70 liter t.w.v. â&#x201A;Ź 13,95

Uw partner voor: ramen, deuren, kozijnen, renovatie, Velux dakramen, tuinkamers...

DSULORSHQ

TIP

Van 9.00 uur tot 17.00 uur

erhoud leg en -ond an -a , rp e tw w tuinon Ook voor u

HomePlan bouwt huizen voor aidswezen in Zuid-Afrika. Daarmee krijgen ze hun ouders niet terug. Maar het zorgt wel voor een betere gezondheid, scholingsprogrammaâ&#x20AC;&#x2122;s en hoop voor de toekomst. Bouwt u mee? Meer weten? www.homeplan.nl

www.verstratenZDOKRXW.nl SMS HOME AAN naar 5757 en steun HomePlan met 3 euro per maand

Aanbiedingen zijn geldig op 26 en 27 april

alles

in

Veerseweg 124a | Middelburg | T 0118 - 612 380 Openingstijden: ma-vr van 8.00 tot 18.00 uur, za van 8.00 tot 17.00 uur.

beeld

12 fotospeciaalzaken: U vindt ons van Den Bosch tot aan de Noordzee! FOTO BO E KE N

Sterk in Maatwerk -OLENWEGs"%!RNEMUIDEN TELsJENBKASTEN KLIKSAFENL

W E BW I N KE L

WORKSH OPS

DIGITALISEREN

FOTOSERVIC E

PICTURE PEOPLE FOTOSTUDIO EXPRESS PHOTO SHOOT VAN 1 OF 2 PERSONEN IN ONZE PASFOTO STUDIO

FOTOPAKKET:

Ă&#x2030;Ă&#x2030;N 13x18 CM + Ă&#x2030;Ă&#x2030;N 9x13 CM + TWEE 6x9 CM NORMALE PRIJS: 19,50 EURO

MOEDERDAG

ACTIE

NG TOT 12 5,- EURO KORTI NU MAAR LT A A MEI, U BET 50

KINDEREN 14, EURO PICTURE PEOPLE FOTOSTUDIO IN AL ONZE VESTIGINGEN

DIRECT KLAAR!

VANAF 5 JAAR

GOES - MIDDELBURG - OOSTBURG - TERNEUZEN - HULST - BERGEN OP ZOOM -ROOSENDAAL - ETTEN-LEUR - BREDA - OOSTERHOUT - DEN BOSCH

WWW.VERSCHOORE .NL


College neemt geen extra maatregelen tegen drugsoverlast, antwoordt ze op vragen LPM

‘Er is geen stijging waarneembaar’ MIDDELBURG - Het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Middelburg ziet op het moment geen aanleiding meer maatregelen te nemen tegen drugsoverlast. De Lokale Partij Middelburg (LPM) had daarom gevraagd, omdat zij een stijgende lijn zag in het aantal klachten over overlast door dealers en gebruikers.

GRATIS inloopspreekuur Schijvenaars & Aerts Advocaten op maandag 29 april 2013 GAAT NIET DOOR. Vanaf 6 mei kunt u weer iedere maandag terecht van 14 tot 16 uur.

Schijvenaars & Aerts Advocaten Paul Krugerstraat 34, 4381 WE Vlissingen tel: 0118 - 41 40 79

GEDICHT

De Engelse wijk op-nieuw VLISSINGEN - In de Vlissingse Bode is er tweewekelijks een gedicht te lezen van stadsbewoner Jaap van Velzen. Indrukken die hij opdoet in of om de stad legt hij vast in korte, maar krachtige en heldere poëzie. Meer informatie over Van Velzen en zijn werk is te vinden op www.brainboek.nl. De Engelse wijk op-nieuw Complimenten voor L’Escaut Ondanks de crisis goed gekozen want die Engelse wijk was maar zo zo Na jaren verval en vele protesten krijgt Vlissingen ten lange leste een volwaardig stadsdeel fraai retour uit de klauwen van duvel en z’n moer Twaalf jaar na het eerste gesprek wordt ‘t verrekt prettig wonen op die plek! De overlast door drugs is volgens het college van burgemeester en wethouders de laatste jaren nauwelijks gestegen. FOTO MORGUEFILE

DOOR EUGÈNE DE KOK In haar antwoorden baseert het college van burgemeester en wethouders zich op meldingen over drugsoverlast, die in de jaren 2009 tot en met 2012, bij de politie binnenkwamen. In 2011 was er een piek met 119 meldingen. In 2009 waren het er 104, in 2010 106 en vorig jaar ontving de politie 108 drugsgerelateerde klachten. In tegenstelling tot de hoeveelheid signalen die de LPM heeft ontvangen, staat in de cijfers van de politie dat het aantal meldingen over handel in hard- en softdrugs vorig jaar is gedaald: acht over handel in harddrugs in 2012 ten opzichte van veertien in 2011 en 34 tegenover 37 wat de handel in softdrugs betreft. De categorie ‘overige drugsdelicten’ laat wel een sterke stijging zien: van acht meldingen in 2011 naar negentien vorig jaar. ‘Er zijn schommelingen’, schrijft het college, ‘maar over het geheel is er geen trend van een stijgende lijn waarneem-

baar’. Van de wijkbeheergroepen hoort het gemeentebestuur ook dat er geen sprake is van meer overlast door handel in en het gebruik van drugs. ‘Zo nu en dan’ bellen er volgens het college inwoners naar de gemeente als ze last hebben van handelaars of gebruikers. Deze telefoontjes worden altijd doorge-

‘Wel schommelingen te zien’ geven aan de politie, die contact opneemt met de bellers. ‘Gelet op de ontvangen gegevens … menen wij dat er op dit moment geen redenen zijn tot verdere acties of het nemen van verdergaande maatregelen dan we tot op heden doen’, schrijft het college. Ze benadrukt verder dat ze elke klacht serieus neemt en er aandacht aan schenkt. In de vragen zei de LPM dat een canna-

theek zou kunnen bijdragen aan het verminderen van de overlast. ‘Wij zijn geen voorstander van een coffeeshop, maar de mens is nu eenmaal niet ideaal’, legde fractievoorzitter Piet Kraan naar aanleiding van zijn vragen uit. Het gebruik blijft, dus daar moet je wat aan doen’.

Copyright Jaap van Velzen/www.brainboek.nl.

Aanmelden voor Beursvloer Zeeland

Nuloptie In haar antwoorden zegt het college dat een coffeeshop niet per se leidt tot minder klachten en dat de raad zich bovendien heeft uitgesproken voor de zogenaamde nuloptie tot de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Een begin vorig jaar ingediend verzoek van de stichting We Smoke voor een zogenaamde cannatheek aan de Kanaalweg is dan ook afgewezen door het college. Een meerderheid van de raad schaarde zich vorige week dinsdag achter die beslissing van het college. Alleen de LPM, GroenLinks en Duurzaam Rood lieten weten voorstander te zijn van zo’n initiatief.

Bermen langs belangrijkste Zeeuwse waterschapswegen gemaaid

Voorjaarsmaai waterschap begint VLISSINGEN - Waterschap Scheldestromen begint deze week met de jaarlijkse voorjaarsmaaironde. Ze maait de Foto: Ruben Oreel bermen langs de belangrijkste waterschapswegen in de provincie. ‘Dit is nodig om de veiligheid op de wegen te VLISSINGEN - De zesde editie van beschikbaar stellen van materialen. Het waarborgen’, aldus het waterschap. Beursvloer Zeeland vindt plaats op kan allemaal. Deelname is geheel graDOOR BRITTA JANSSEN Het waterschap voert de klus in volgorde van belangrijkheid uit. ‘Eerst maaien we de gevaarlijke kruispunten en onoverzichtelijke bochten. Daarna zijn de drukste wegen aan de beurt, gevolgd door de minder drukke wegen.’ Waterschap Scheldestromen beheert en onderhoudt bijna 4.000 kilometer weg. ‘Om ervoor te zorgen dat de veiligheid op de wegen zo groot mogelijk is, moeten we de bermen periodiek maaien. Door langs wegen en fietspaden een zone van circa twee meter uit de zijkant van de wegverharding te maaien, voorkomen we dat hoog opgegroeid gras het zicht van de verkeersdeelnemers belemmert. Daarom maaien we op kruispunten en in onoverzichtelijke bochten om deze reden de hele breedte van de berm.’ Beschermd Het waterschap voert het maaiwerk gro-

tendeels in eigen beheer uit. ‘Een klein deel doen lokale loonwerkers en aannemers.’ Het maaisel blijft in de berm liggen. ‘Op een klein aantal plaatsen werken we op een andere manier, omdat er beschermde soorten planten of insecten voorkomen. Op die locaties maaien we het gras later en voeren het af, wat gunstig is voor de soorten.’ De voorjaarsmaaironde vindt plaats tijdens het broedseizoen voor vogels. ‘Dit mag alleen als er een zwaarwegend maatschappelijk belang in het geding is en de verkeersveiligheid is zo’n belang.’ Het waterschap zegt zoveel mogelijk rekening te houden met flora en fauna. ‘Zo maaien we alleen de eerste twee meter langs de weg. Binnen deze strook nestelen vrijwel geen beschermde vogelsoorten. Vogels bouwen hun nesten liever verder van de weg vandaan, omdat ze dan minder last hebben van verkeerslawaai.’ Ook is deze

strook minder geschikt als leefgebied voor zeldzame plantensoorten, aldus de organisatie. ‘ Op plekken waar we vanwege de verkeersveiligheid breder maaien, zijn we extra alert op de aanwezigheid van broedende vogels.’ Vorig jaar ontwikkelde het waterschap een veldgids voor flora en fauna om de medewerkers van de afdeling beheer en onderhoud te helpen met de juiste werkwijze. In dit boekje staan de bedreigde planten- en dierensoorten aangegeven, met de gebieden waar ze voorkomen. ‘Zo weten de medewerkers wanneer ze extra aandacht moeten schenken aan een gebied. Ook volgden de medewerkers een cursus.’ Meer informatie Kijk voor meer informatie over het maaien, de maairoutes en de veldgids op www.scheldestromen.nl/maaien en www.scheldestromen.nl/veldgids. PAGINA 18

dinsdag 28 mei in de Timmerfabriek in Vlissingen. Van 16.30 tot 19.30 uur biedt deze prachtige locatie ruimte aan Zeeuwse bedrijven en maatschappelijke organisaties die matches maken en zoeken naar mogelijkheden om samen te werken. Handel met gesloten beurzen staat centraal tijdens dit bijzondere netwerkevenement. Alles gebeurt op basis van vrijwillige inzet. Waarom? Om de leefkwaliteit van de Walcherse samenleving te verhogen. Inmiddels hebben ruim 60 partijen (bedrijven en maatschappelijke organisaties) zich aangemeld voor de Beursvloer. Maar er is nog ruimte voor meer bedrijvigheid. Aanmelden kan tot 10 mei op www.beursvloerzeeland.nl. Het aanbod en de vraag bepalen de deelnemers zelf. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van medewerkers als vrijwilligers, het geven van een aantal uur advies of het

tis. De vrijwilligersorganisaties (vragers) verzorgen een passende tegenprestatie, zodat beide partijen belang hebben bij de match. Deze tegenprestatie stemt u af met de vrager. De Beursvloer wordt georganiseerd door De Zeeuwse Uitdaging (www.zeeuwseuitdaging.nl). Vanaf 2013 vaart De Zeeuwse Uitdaging een nieuwe koers. De succesfactoren, waaronder de Beursvloer, worden behouden en andere activiteiten worden verbeterd. De Zeeuwse Uitdaging heeft als missie: het stimuleren van maatschappelijk betrokken ondernemen (MBO) door het leggen van verbindingen tussen het bedrijfsleven en maatschappelijk veld met als doel het verhogen van de leefkwaliteit in de Zeeuwse samenleving. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de manager van de Zeeuwse Uitdaging: Resy van Loon, tel. 0118-470830 of 06-49906065 of mail naar i nfo@beursvloerzeeland.nl.


Bruggenbouwer tussen kerk en maatschappij

Samenwerking met Stichting Kledingbank Zeeland

Oud-bisschop Tiny Muskens overleden Tweede hands kledingwinkel opent in Dauwendaele

BREDA - Tiny Muskens, oud-bisschop van Breda, is vorige week in de nacht van dinsdag april op woensdag overleden in Zorgcentrum Zuiderhout te Teteringen. Hij bereikte de leeftijd van 77 jaar. Muskens werd in 1994 bisschop van Breda en nam in 2007 afscheid in die functie. VLISSINGEN - Vanaf 23 april is Mid- Om die reden kan de kleding voor zeer lage delburg een 2de hands kledingwinkel rijker. Niet zomaar een winkel, maar een winkel met een maatschappelijke functie. ‘Scoolstyle’, zoals de kledingwinkel heet, is een initiatief van de Stichting Kledingbank Zeeland in samenwerking met de praktijkschool ‘Scool’ van het ROC te Middelburg.

DOOR ADDO SPRANGERS Vorig jaar nog, op Hemelvaartsdag, vierde mgr. Muskens zijn 50-jarige priesterjubileum met een eucharistieviering in de H. Antoniuskathedraal in Breda. Muskens werd in het bisdom ‘s-Hertogenbosch tot priester gewijd op 16 juni 1962 door mgr. Willem Bekkers. Op 23 juli 1994 benoemde paus Johannes Paulus II hem tot bisschop van Breda, als opvolger van mgr. Huub Ernst. Deze wijdde hem op 26 november van dat jaar tot bisschop en tot zijn opvolger in de St. Gertrudiskerk te Bergen op Zoom. Muskens, de negende bisschop van Breda, koos daarbij als wapenspreuk ‘shalom’ (vrede). Op 31 oktober 2007 werd hij opgevolgd door mgr. Hans van den Hende. Cohesie In de hoedanigheid van bisschop profileerde Muskens zich als een bruggenbouwer tussen de waarde en de visie van de kerkelijke leer en de maatschappelijke realiteit van de dag. Voor de mensen aan de onderkant van de samenleving was hij woordvoerder die de dialoog initieerde met bijzondere uitspraken. In zijn streven naar cohesie tussen mensen, geloven en tussen mens en kerk zette hij onderwerpen op de agenda zoals de priesterwijding van gehuwde mannen en de armoede in de wereld. Zijn uitgesproken meningen (een arme mag brood stelen, afschaffing van het verplichte celibaat voor priesters) bezorgden Tiny Muskens mede- en tegenstanders. Publicaties Van de hand van Muskens zijn diverse publicaties afkomstig, waaronder het boek

Tiny Muskens, de negende bisschop van Breda, met op de achtergrond zijn opvolger Hans van den Hende. FOTO HENK STEVENS

‘Opmaat tot eeuwigheid, over eeuwig leven en de Heilige Geest’ Het boek verkocht in de eerste drie maanden na verschijnen al 10.000 exemplaren. Op de achterkant van de tweede editie werd het aanbevolen met de woorden: ‘Vele eeuwen waren christenen vertrouwd met boeken over Ars Moriendi, de kunst van het sterven. Dit is zo’n boek voor de 21ste eeuw.’ Het boek van Muskens wordt gezien als een ‘moderne leidraad’ over het omgaan met de dood. Benedictijnenklooster ‘Residerend’ bisschop Muskens trok zich na zijn afscheid terug in de sobere en stille entourage van het benedictijnenklooster in Teteringen. De midden in de wereld staande geestelijke die er nimmer voor schroomde zijn persoonlijke opvattingen

met gepeperde uitspraken te onderstrepen, besloot er als broeder Martinus de rest van zijn leven door te brengen. Hij volgde hiermee een eeuwenoud gebruik in de Rooms-Katholieke Kerk. Mgr. Muskens sloot zich na zijn verhuizing naar het kloosterbejaardenoord eerst aan bij de contemplatieve Benedictijnse Sint Pauluscommuniteit en daarna bij de Missionarissen van Scheut. Bij de Benedictijnen voelde hij zich thuis vanwege hun contemplatieve spiritualiteit. Bij de scheutisten voelde hij zich thuis vanwege hun missionaire wereldwijde inzet. De uitvaart van Tiny Muskens was dinsdag in de H. Antoniuskathedraal in Breda. Aansluitend vond zijn begrafenis plaats in het familiegraf te Elshout.

Wandelingen IVN Walcheren Bomenwandeling Middelburg Op zaterdag 27 april neemt een ervaren IVN gids u mee op een wandeling langs de mooie bomen in de binnenstad van Middelburg. De gids vertelt u over de bomen die u op uw wandeling tegenkomt. Over de Plataan bijvoorbeeld, de Vleugelnoot, Linde, Tulpenboom en Taxus (Venijnboom). Vertrek om 13.30 uur vanaf de Markt vóór de Drukkerij en duurt + 1½ tot 2 uur. Aanmelden is niet nodig. Wandeling Vlissingen Nollebos Op zaterdag 27 april kunt u met een ervaren IVN gids op een

andere manier het Nollebos verkennen op wandeling langs de waterpartijen in het Nollebos en over de Nolledijk (voormalige Zwakke Schakel). Afhankelijk van de gids wordt er verteld over kruiden die er in het bos staan. Ook de zilvermeeuwen laten hun show zien. Vertrekpunt is bij het Koopvaardijmonument van Wessel Couzijn op de Boulevard bij het Wooldhuis om 10.30u. De wandeling duurt ca 1½ uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. Leden van IVN Walcheren gratis. Kaartjes verkrijgbaar bij de Natuurgids. Info: http://ivn.nl/afdeling/walcheren

De 2de hands kledingwinkel is onderdeel van het lesaanbod van ‘Scool’, de praktijkschool van het ROC. Gevestigd naast een leslokaal wordt de winkel geïntrigeerd in het dagelijks lesaanbod van de leerlingen. De leerlingen helpen in de winkel met de verkoop van de kleding, het verzorgen van het winkelinterieur en het afrekenen van de artikelen. Dit alles doen zijn onder begeleiding van hun leerkracht en vrijwilligers van de Stichting Kledingbank Zeeland. De winkel Scoolstyle is een uitgelezen kans voor de leerlingen om kennis te maken met het werken in de detailhandel. De winkel wordt open gehouden door vrijwilligers van de Stichting Kledingbank Zeeland. De kleding zijn 2de hands artikelen afkomstig van de Kledingbank Zeeland.

prijzen verkocht worden. Klanten van de Kledingbank Zeeland, die meer geld te besteden krijgen, zijn vanwege de lage prijsjes snel in de gelegenheid om hier zelf kleding aan te schaffen. De prijzen worden dusdanig laag gehouden zodat de kleding betaalbaar is voor de doelgroep van de Kledingbank Zeeland die begint aan haar opmars uit de armoede. Natuurlijk is de winkel Scoolstyle ook open voor een ieder ander die leuke koopjes wil scoren. Iedereen is van harte welkom. Alle opbrengst van de winkel is bestemd voor de Stichting Kledingbank Zeeland. Opening en openingstijden Op dinsdag 23 april is Scoolstyle feestelijk geopend door wethouder Johan Aalberts van 14.30 tot 16.30u. Onder het genot van een drankje en een hapje is iedereen van harte uitgenodigd om de winkel te komen bewonderen. De winkel zal vanaf die dag geopend zijn op iedere dinsdag en donderdag van 09.00 tot 13.00u en iedere woensdag van 12.00 tot 17.00u. Scoolstyle is gevestigd in het ROC gebouw aan de Ravensteijnweg 1a te Middelburg.

Theo Middelkamp scoort podiumplaatsen VLISSINGEN - Tijdens de 55e Rijk Zwaan Wielerronde reden de jeugdrenners van ZRTC Theo Middelkamp in diverse categorieën op het podium, helaas kan niet iedereen op het podium, ondanks hun geweldige inzet en het plezier dat ze in de sport beleven. In categorie 1 reed Myrthe Greijdanus naar de 5e plaats, gevolgd door Vera de Munnik op de 7e en Firn Arens op de 8e plaats. Categorie 2 startte met Maureen Arens, die net naast het podium pakte met een 4e plek en Aniek Adriaenssens op de 8e plaats, Lisanne de Munnik reed in categorie 3 naar de 7e plek, Floris Kristalijn werd 12e en Casper de Vos 14e. Categorie 4 werd beslist met een sprint met voor Jurgen Mesu een 3e plaats en Mike Deutekom werd 10e in diezelfde sprint. In categorie 5 pakte Arjan Poleij net als vorige week in Belgie wederom de zege in

de sprint. Hidde Greijdanus sprintte naar de 4e plaats, Zoë Mulder werd 7e, Tristan Timmermans 12e en Daphne Mesu 16e. Jesper Martijn is 22e gefinisht met op zijn hielen, Tristan Krombeen 24e, Vinnie van Schagen 25e en Sebastiaan Philipse 26e. Jochem Kerckhaert 2e en Pepijn Hillemans 3e in de sprint van categorie 6 met hierin ook de volgende renners, Jarmo Visser 15e, Lars Steenbakker 18e en Quinty van de Guchte 20e. Robin Talen is 28e geworden. Ook categorie 7 werd beslist met een sprint, Lars Oreel is hierin 7e geworden en Timo de Jong 11e, Nick de Munnik finishte op de 22e plaats. Zaterdag 27 april staat de Rabojeugd Theo Middelkamp aan de start in Koewacht tijdens de Wim Hendriks Trofee Jeugdwedstrijd, categorie 1 start hier om 10.00 uur. Dinsdag 30 april zal het District Kampioenschap gereden worden in Breda en dan start categorie 1 om 13.00 uur.

KERKELIJK NIEUWS KERKELIJK LEVEN VLISSINGEN Christelijke Gereformeerde Kerk Kasteelstraat 109-111, Vlissingen. Zondag 28 april: 9.30 en 16.30u Dienst v/h Woord Het Apostolisch Genootschap Rosenburglaan 310, Vlissingen. Eredienst op zondag: 09.30u. Pinkstergemeente Vrijdomweg 1, Vlissingen. Eredienst op zondag vanaf 15.00u. Tevens elke eerste dinsdag van de maand vanaf 19.00u. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen Badhuisstraat 161, Vlissingen. Eredienst op zondag: Avondmaalsdienst 10.0011.10u; Jeugdwerk 11.20-13.00u; Zondagsschool 11.20-12.00u; ZHV, Priesterschap, JM/JV 12.10-13.00u. Zuidpoort Christen Gemeente Samenkomsten zondagmorgen 10.30u. Go(o)d Times Centrum, Voltaweg 3, www. zuidpoort.nl Jehovah’s Getuigen, gem. VlissingenBosenburgh en Vlissingen-Centrum Koninkrijkszaal van Jehovah’s Getuigen, v.Dishoeckstraat 534, Vlissingen. Tijden: Zondagmorgen 10.00u. Dinsdagavond 19.15u. Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) Lannoystraat 2, Vlissingen. Zondag 28 april: 9.30u leesdienst; 16.30u leesdienst.

Gereformeerde gemeente Marnixkerk, Marnixplein 41, Vlissingen, www.marnixkerk.nl. Zondag 28 april: 9.30 en 16.00u ds C.G. Vreugdenhil Nieuw Apostolische Kerk Westerbaan 20, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10.00u en op woensdag om 20.00u. Volle Evangelie Gemeente Bérea Gildeweg 29, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u, deuren open om 9.00u. R.K. Onze Lieve Vrouwekerk Bij stadhuis. H. Maria Parochie, Singel 106, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10u en op woensdag om 9u in de zijkapel aan de Brouwenaarstraat. Volle Evangelie Gemeente Filadelfia Vrouwestraat 5, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u. Bidstond: woensdag om 19.00u. Evangeliegem. blinkende Morgenster Dr. Stavermanstraat 61-63. Zondag 10.00u dienst Protestantse Gemeente Vlissingen Weeksluiting Scheldehof: vrijdag 26 april 19.00u Dhr.J.Bimmel. Zondag 28 april: Ter Reede 19.00u Ds. W. Alserda; Sint Jacobskerk 9.30u ds. W. Alserda; De Schaapskooi 15.00u mevr. A. Steglich bijzondere dienst voor mensen met en zonder beperkingen; Admiraal de Ruyter Ziekenhuis Goes

10.00u Ds. F. den Oudsten The Mission to Seafarers Engelstalige kerkdienst, zondagavond, 20.00u, Ritthemsestraat 498, (Haven 1010, bij Scheldepoort), Vlissingen-Oost.

Mevrouw G.H. Keizer Vergadering van Gelovigen Rehobothstraat 9, Oost-Souburg. Dienst op zondag om 10.00u. Bidstond: donderdag om 20.00u.

KERKELIJK LEVEN OOST-SOUBURG Evangeliegemeente De Wijngaard Kanaalstraat 8, Oost-Souburg. Samenkomst 10.00u. Zondag 28 april: dhr. H. Boon (dienst met kinderen) Gereja Kristen Protestan Maluku Stemerdinglaan 123a, Oost-Souburg. Zondag 28 april: 10.00u Pdt. G. Keizer Protestantse Gemeente Oost-Souburg Zondag 28 april: Open Haven 9.30u ds. C. van der Zanden; De Zoute Viever 19.00u

KERKELIJK LEVEN WEST-SOUBURG Leger des Heils Walcheren Het Zwin 1 in Middelburg (naast de brandweerkazerne aan de Stromenweg). Diensten zondag 10.00u. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst op zaterdag van 10.0012.00u. Pinkstergemeente Shalom

Locatie: Gebouw Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst: zondag 14.30u. Zondag 28 april pred. D. Bonte Gereja Kristen Hermon Zeeland Alamat: Adventkerk, Kerklaan 17-19 in West Souburg. Jadwal Kebaktian: Setiap Minggu. Jam: 10.30u KERKELIJK LEVEN RITTHEM Protestante Gemeente Ritthem Adres kerk: Dorpstraat 1. Postadres: Zuidwateringstraat 3a, Ritthem. Zondag 28 april: 10.00u RitthemDhr. J.Bimmel. Middelburg (Wijzigingen en/of aanvullingen via www. internetbode.nl - klikken op Aanleveren redactie).

OVERLEDENEN KERKELIJK NIEUWS * 11-12-1934 * 25-12-1923 * 10-07-1941 * 01-12-1937 * 08-07-1951 * 02-08-1949 * 30-08-1940 * 09-04-1943 * 23-02-1924 * 24-08-1927

† 10-04-2013 † 12 -04-2013 † 12-04-2013 † 12-04-2013 † 14-04-2013 † 15-04-2013 † 15-04-2013 † 15-04-2013 † 18-04-2013 † 18-04-2013

PAGINA 19

Zet Leiwakabessij, Middelburg Johannes Antonius Stephanus Bernard, Vlissingen Helena Magdalena van de Pas-Timmermans, Vlissingen Marinus Capelle, Oostkapelle Franciscus Johannes Cornelis van Eijk, Arnemuiden Jan Jacob Cornelis Groenewoud, Middelburg Antonius Josephus Gerardus Marie Verschuren, Middelburg Adriaan Jan Volkers, Serooskerke Jan Karel Valkier, Vlissingen Hendrik Koole, Koudekerke


DV_20130424  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you