Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

V L I S S I N G S E

O P L AG E :

13 FEBRUARI 2013 WEEK 7

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

FINSA-KADE WORDT CRUISEKADE

22.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @VlissingseBode

I

Te l .

076

599

SPORT

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

BOEK OVER INUNDATIE RITTHEM

Kozijnen | Dakkapellen | Zonweringen

www.profiline.nl

Man opgepakt voor vernielen auto’s

Toedracht steekpartij nog onduidelijk

VLISSINGEN - In de nacht van vrijdag op zaterdag, omstreeks 5.00 uur, is in de Coosje Buskenstraat in Vlissingen een 32-jarige inwoners van de stad aangehouden nadat hij ongeveer vijftien auto’s in de Zeemanserve had vernield. De man is in de kraag gevat door agenten en ingesloten. Nadat hij was aangehouden bleek dat diverse ruiten en ruitenwissers kapot waren. De politie vraagt mensen wier auto in de nacht van vrijdag op zaterdag in de omgeving van de Zeemanserve is vernield aangifte te doen op het politiebureau in Vlissingen aan de Breestraat. Ook is het korps op zoek naar getuigen die kunnen vertellen wat er is gebeurd.

OOST-SOUBURG - De politie is nog druk bezig met het onderzoek naar de steekpartij in het centrum van Middelburg, in de nacht van vrijdag op zaterdag. Daarbij raakten drie jongemannen gewond. De steekpartij vond plaats rond 1.50 uur. Twee 17-jarige jongens uit Oost-Souburg en Vlissingen werden opgepakt, maar later in het weekend weer in vrijheid gesteld. Een 22-jarige man uit Breda zit nog vast in Torentijd. De twee 17-jarige jongens kregen ruzie met de Bredanaar, die deel uitmaakte van een groep. Wat er zich precies heeft afgespeeld is nog onduidelijk, liet de politie zondag weten, maar de 17-jarige jongens zijn niet langer verdachten.

W E E K B L A D I www.profiline.nl T (0118) 820 220 F (0118) 820 223

Klarinetweg 2a 4337 RA Middelburg info@profiline.nl

Karla Peijs reikt twee onderscheidingen uit

Iets meer tips Meld Misdaad Anoniem

MIDDELBURG - Karla Peijs heeft op haar laatste dag als commissaris van de Koningin twee commissarispenningen uitgereikt. Bernard van de Voorde uit Middelburg was één van de gelukkigen. Als medewerker mechanisatie van de gemeente Middelburg heeft hij zich jarenlang ingezet voor de groenvoorziening in de gemeente Middelburg. De andere penning ging naar Wim van Engelenburg, beheerder van centrum De Zaete in Yerseke. “We zien allemaal hun werk dat zo belangrijk is voor onze provincie, maar de mensen erachter kennen wij vaak niet”, zei Peijs op haar laatste dag. “Daar breng ik vandaag verandering in.”

VLISSINGEN - De politie heeft vorig jaar 244 tips ontvangen via Meld Misdaad Anoniem, drie meer dan in 2011. Daarvan was 89 procent bruikbaar en daarvan werd weer 66 procent gebruikt voor onderzoek. De meeste meldingen gingen over hennepkwekerijen, gevolgd door harddrugs en softdrugs, wapens en overvallen. Op basis van de tips werden acht personen aangehouden en drie zaken opgelost. Er werd onder meer een Goesenaar opgepakt voor overvallen op tankstations en een inbraak in een sporthal in Zeeuws-Vlaanderen en drie personen in de kraag gevat voor een poging tot beroving van een man in de Zandkreekstraat in Kortgene.

LPV wil informatie kosten externen VLISSINGEN - Wim Hirdes van de Lokale Partij Vlissingen (LPV) heeft vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de inhuur van externen door de gemeente. Hij wil weten hoeveel externe mensen er ter ondersteuning van de ambtelijke organisatie en als projectleiders zijn ingehuurd en wat hun kosten zijn. Hirdes vindt dat de gemeente daarop zou moeten bezuinigen ‘in een tijd waarin de financiële ruimte van de gemeente beperkt is’. Hij wil ook weten of er op korte termijn kan worden gestopt met de inhuur van mensen. Daarnaast informeert Hirdes naar de managementkosten van de diverse gemeenschappelijke regelingen.

Drie verdachten vast voor straatroof VLISSINGEN - Drie verdachten van een straatroof op de Nieuwe Vlissingseweg in Vlissingen zijn vorige week aangehouden. Een 33-jarige vrouw liep op 10 januari op de weg toen er een rode Fiat Panda naast haar stopte. Een man stapte uit en pakte haar tas. Met de sleutels die in haar tas zaten, probeerden de drie mannen nog dezelfde dag in te breken in de zaak waar zij werkte. De drie verdachten zijn 16, 17 en 18 jaar oud en afkomstig uit Vlissingen en Oost-Souburg. Zij werden aangehouden met inzet van de Regionale Ondersteuningsgroep. De drie zitten vast. De gestolen rode Fiat Panda is in een woonwijk aangetroffen en in beslag genomen.

VLISSINGEN - New Cool Collective is dit jaar de slotact op het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival in Vlissingen. Onder leiding van bandleider en saxofonist Benjamin Herman zal de achtkoppige band Vlissingen ‘doen bruisen’, zo wordt verwacht. Vorige week heeft de Cultuurwerf het hele programma voor het hoofdpodium op het Bellamypark bekend gemaakt. Naast Ambassadeur voor de Vrijheid Dio en de New Cool Collective treden ook de glamrockformatie The Van Jets, de skarockers van de Bazzookas, de Amsterdam Klezmerband en soulzangers Giovanca op. Dio opent het festival om 13.00 uur, het laatste optreden begint om 23.00 uur. FOTO JORIS LIEBREGT

Burgemeester René Roep verheugd over komst kazerne en argumentatie voor verhuizing

‘Blij met zorgvuldige afweging’

MdieI heel D D E L B zijn, U zullen R G nog S E & V E maken, E R maar S E er moet wel erg veel VLISSINGEN - Mensen voorzichtig een voorbehoud mis gaan, wil Vlissingen in 2017 niet de nieuwe thuishaven zijn van het Korps Mariniers. Vorige week woensdag tekende zich tijdens een debat van de commissie Vastgoed Defensie een duidelijke meerderheid af in de Tweede Kamer die voor verhuizing is van de kazerne van Doorn naar Vlissingen. DOOR EUGÈNE DE KOK Burgemeester René Roep van de gemeente Vlissingen reageerde verheugd, maar hield een dag na het debat ook rekening met de gevoelens in Doorn waar de Van Braam Houckgeestkazerne al decennia is gevestigd. “Voor de mensen daar is het geen goed bericht. De marinierskazerne maakte deel uit van de gemeenschap. Ook daar is een dergelijk groot verlies van banen een groot probleem”, aldus de burgemeester. “Maar ik ben natuurlijk blij voor Zeeland en Vlissingen in het bijzonder.” Hij zei ervan overtuigd te zijn dat de kazerne snel deel uit gaat maken van de Vlissingse samenleving, net als de Schelde jarenlang onlosmakelijk met de stad verbonden is geweest. Ook denkt hij dat de mariniers zich hier thuis zullen voelen. Hij heeft het eerder gezien als burgemeester van Gilze en Rijen.

t

h

u

i

“Op een gegeven moment werd besloten de helikopterbases van Gilze-Rijen en Soesterberg samen te voegen in Gilze en Rijen. Als je als militair iets met helikopters doet, weet je sinds die beslissing dat je daar moet zijn. Zo zal het ook met de mariniers in Vlissingen gaan.” Volgens Roep was het belangrijk dat minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdag een einde maakte aan geruchten dat de komst een eentweetje zou zijn geweest tussen CDA’ers als oud-minister Hans Hillen en Karla Peijs. “Het blijkt dat meerdere opties zijn onderzocht en dat er een zorgvuldige afweging is gemaakt.” Zowel de provincie als de gemeente gaanW nu hard E EaanKdeBslag,L want A Dde kazerne moet in 2017 de deuren openen. De eerste werkt aan het inpassingsplan, de gemeente moet straks alle vergunningen verlenen. “We willen niet dat er een kink in de kabel komt.”

s

i

n

d

e

in deze editie vindt u de

Blauw Geruite Kiel vlissingen, stad aan zee

NIEUWS- EN INFORMATIEPAGINA VOOR DE INWONERS VAN GEMEENTE VLISSINGEN EN OMSTREKEN

r

Er wordt al volop gesproken over de locatie in de Buitenhaven. Zo sprak Roep vorige week bijvoorbeeld met de dorpsraad in Ritthem. “Daar heb ik gezegd dat we het zo moeten proberen te sturen dat zaken die nu al kunnen worden gedaan ook nu worden gedaan. Er komt bijvoorbeeld een groenstrook tussen het militaire terrein en Ritthem. Als je nu al begint met de aanleg daarvan heb je in 2017 het nodige groen staan.” Roep hoopt dat een fors deel van de 1900 arbeidskrachten op de kazerne zich in Vlissingen of de rest van Zeeland vestigt. “Je hebt sowieso 400 man vast personeel dat zich hier op termijn moet vestigen. Aan de andere kant heb je de mariniers, die voor een termijn van zes jaar worden aangesteld. Degenen die nu in Doorn wonen, blijven daar wellicht, maar van een nieuwe lichting denk ik dat een deel zich hier vestigt.”

e

g

i

o

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

G OUD IS G €LD W W W. G O U D I S G E L D . N L OPENING Middelburgse Goudbank

donderdag 14 februari Zie elders in deze krant!

Bestemmingsplan roept vragen op VLISSINGEN - De Lokale Partij Vlissingen (LPV) zet vraagtekens bij de actualisering van het bestemmingsplan boulevards. In een brief aan bewoners van de Burgemeester Van Woelderenlaan zegt de partij dat ze het vreemd vindt dat de bestemming van het voormalige midgetgolfterrein veranderd is van dagrecreatie naar verblijfsrecreatie. Dat zou kunnen betekenen dat de exploitant van camping De Nolle er zo maar ‘twintig stacaravans voor tijdelijke bewoning kan plaatsen’. Voor de LPV is de verandering van de bestemming bespreekbaar, maar vindt dat het op een andere manier moet worden aangepakt. De partij stelt deze week vragen in de commissie.

Kunstbende op zoek naar dj-talenten VLISSINGEN - In de Timmerfabriek in Vlissingen vindt zaterdag 16 maart de Zeeuwse voorronde van de Kunstbende-categorie dj plaats. Twaalf dj’s in de leeftijd van dertien tot negentien jaar krijgen de kans te laten zien wat ze kunnen achter de draaitafels. Ze krijgen vijftien minuten waarin ze worden beoordeeld door een professionele jury. Ze mogen hun kunsten vertonen op de dj-set die dezelfde dag dienst doet op het bekende dansevenement Groove to Chill. Verder krijgen de deelnemers ondersteuning van videojockey Dirty Brown Visuals. Inschrijven kan tot 1 maart via www. kunstbende.nl. Het duurt van 16.00 uur tot 21.00 uur. Toegang is gratis.


2013

E J W U BO D L E R E W

21e editie

KORTINGSBON Tegen inlevering van deze VOLLEDIG ingevulde bon ontvangt u aan de kassa van de Zeelandhallen

€ 1,- korting per persoon per bon

Naam:

................................................................................

Adres:

................................................................................

................................................................................

E-mail:

MET L GO

® bouwwerken • Grote LE jden ri • Bouwwedst

MODELBOUWSHOW.NL 23 en 24 februari 2013 | 10.00 tot 18.00 uur tickets online te bestellen www.zeelandhallen.nl

................................................................................

Deze actie is niet geldig in combinatie met andere acties en/of kortingen én niet inwisselbaar tegen contanten. Aangeboden door de Zeelandhallen. 264x200

FESTEIGJON®

vanaf 3 t/m 12 jr € 5,00 vanaf 12 jr € 10,00


actualiteit

Gemeente Vlissinge n maakt afspraken met betrokken bedrijven over gebruik kade buitenhaven

Cruiseschepen meren straks aan bij Finsa-kade VLISSINGEN - De Finsa-kade in de Vlissingse buitenhaven is de beste plek om zeecruiseschepen te laten afme- DOOR BRITTA JANSSEN ren. De omliggende bedrijven, Zeeland Seaports, Zeeland Cruise Port en de gemeente Vlissingen zijn tot deze conclusie gekomen na intensief overleg, laat Vlissingen weten. ‘Zeeland Cruise Port verwacht dit jaar twee cruise- Dat toekomstperspectief is volgens Vlissingen betrouwbaar. ‘De markt voor schepen te kunnen ontvangen in Vlissingen, oplopend tot twintig in 2020’, aldus de gemeente. zeecruisevakanties groeit ondanks de economische crisis nog steeds. Vooral die van Europa zit in de lift. Dit blijkt uit diverse publicaties, onder andere die van het Kenniscentrum Kusttoerisme en de Dutch Cruise Council. En deze cijfers zijn niet onrealistisch als die worden afgezet tegen verwachtingen van omliggende cruisehavens, zoals Antwerpen, Amsterdam en Rotterdam.’

Cruisetoerisme levert Vlissingen en omgeving naast toeristische bestedingen ook werkgelegenheid op, is de verwachting. ARCHIEFFOTO

Afspraken De partijen onderzochten diverse afmeervarianten, zoals de Scaldiahaven in Vlissingen-Oost. ‘De pluspunten van de Finsa-variant zijn de relatief lage investeringskosten (sober doch functioneel), de mogelijkheid tot betere benutting van bestaande faciliteiten, goede mogelijkheden voor een gastvrij onthaal en uitstekende verbindingen van en naar attractieve bestemmingen in Vlissingen en de rest van Zeeland.’ Om het gebruik van de kade is goede harmonie met de omliggende bedrijven mogelijk te maken, heeft de gemeente afspraken gemaakt met de betrokken partijen. Naast Finsa maakt ook Vesta Terminal Flushing gebruik van deze kade. ‘De cruiseschepen mogen deze bedrijven zo weinig mogelijk belemmeren in hun bedrijfsvoering. Als er schepen afgemeerd liggen moet Finsa zijn

logistieke proces omgooien. Als gevolg daarvan zijn bouwkundige aanpassingen bij de loodsen nodig, moet er een laadperron met luifel aan de kant van de Westerhavenweg komen en moeten, in overleg met wegeigenaar Zeeland Seaports, maatregelen aan en op de Westerhavenweg worden getroffen, zodat medewerkers en vervoerders hun werk daar veilig kunnen doen.’ Volgens Vlissingen stelt Finsa dan op zijn beurt minimaal de komende tien jaar maximaal tien keer per jaar zijn kade beschikbaar voor de cruiseschepen. Om Vesta Terminal Flushing tegemoet te komen krijgt dit bedrijf van Zeeland Seaports de mogelijkheid om het terrein aan de westzijde met één hectare uit te breiden. Toerisme De kosten voor de maatregelen kunnen volgens Vlissingen betaald worden uit het al beschikbaar gestelde budget en een subsidie van de provincie Zeeland. Het ontvangen van cruiseschepen bij de kade moet Vlissingen en de rest van Zeeland toeristische bestedingen en werkgelegenheid opleveren en het is ook goed voor het imago, stelt de gemeente. ‘Daarnaast geeft het cruisetoerisme als dat eenmaal goed op gang komt een impuls aan recreatie en toerisme in Vlissingen en omgeving.’ De gemeente houdt de komende jaren met Zeeland Cruise Port bij hoeveel zeecruiseschepen de buitenhaven aandoen, hoeveel passagiers er aan boord zijn en waar die mensen in Zeeland naartoe gaan.

Vlissinger Wim de Meij had memoires over Ritthem graag eerder in handen gekregen

Kleinzoon geeft Ritthems inundatie-dagboek grootvader uit VLISSINGEN - Gesproken werd er in de familie niet over de oorlog en inundatie. Nadat het land bevrijd en drooggelegd was, ging familie De Meij, net als vele andere gezinnen, verder met het leven zonder gezamenlijk terug te kijken. Dat maakte het voor Vlissinger Wim de Meij nog specialer om een dagboek van zijn Ritthemse grootvader in handen te krijgen waarin hij het leven beschreef van zijn familie en de mensen om hen heen tijdens de onderwaterzetting van Walcheren. Zijn kleinzoon geeft het nu uit als boek.

De 72-jarige Wim de Meij was een klein jongetje ten tijde van de inundatie. Door het lezen van de dagboeken kwam hij veel nieuwe dingen te weten, vertelt hij. “De persoonlijke verhalen vind ik het meest indrukwekkend. Je krijgt echt een beeld van hoe erg het was.” Zo staat er in de dagboeken hoe het huis van Jan - de zoon van grootvader De Meij en de vader van Wim - door een granaat werd getroffen. “De meeste mensen wilden hun huis niet verlaten tijdens de inundatie, omdat ze hun spullen niet wilden achterlaten. Mijn familie wilde dat ook niet. Toen de Duitsers ons huis hadden gevorderd, verhuisden we eerst naar de pastorie in Ritthem. De koeien die de mensen hielden voor melk stonden op een verhoging van balen stro in het café in Ritthem. Maar met de springvloed in het voorjaar van ‘45 was er geen houden meer aan. De koeien verdronken. Toen zij we naar Nieuwland gegaan.” Ondanks de ernst van de situatie, brengen de memoires De Meij soms ook aan het lachen. “In de pastorie verbleven ook anderen, zoals de dominee en zijn vrouw. Dat waren hele aardige mensen.” Ook aan

de hele tour die zijn vader uithaalde om zijn auto te verkopen, heeft de Vlissinger warme herinneringen. “Hij had een taxibedrijf en zijn auto stond in een garage, maar die was natuurlijk ook in het water beland en roestig geworden. Toch wilde een garage in Middelburg ‘m hebben en bood er 500 gulden voor. Dat was veel voor die tijd. Mijn vader moest de auto dan wel zelf brengen. Toen heeft ie de taxi in Ritthem op een vlot getrokken en met een boot ervoor zijn ze naar Souburg gegaan.

dood in Ritthem. Ook zijn kleinzoon Wim is geïnteresseerd in geschiedenis en zijn nieuwsgierigheid leidde hem naar de dagboeken van zijn grootvader. “Zo’n anderhalf jaar geleden vroeg ik in de familie of zij nog foto’s van vroeger hadden en toen vertelde mijn neef over de vijf handgeschreven dagboeken. Ik heb ze bijna in één keer uitgelezen. Het is jammer dat ik ze niet eerder heb gekregen, want nu kan ik er niets meer over vragen.” Waar De Meij misschien even dacht dat het verhaal alleen voor hem interessant was, bleek dat niet zo te zijn. “Toen ik ze aan een aantal mensen in Ritthem liet lezen, waren zij ook enthousiast. Toen stapte

ik ermee naar Adri Meerman (voormalig Vlissings gemeentearchivaris, red.) en hij adviseerde me de dagboeken uit te geven.” Als De Meij het zijn grootvader had kunnen vragen, had hij het idee voor een boek wel mooi gevonden, verwacht zijn kleinzoon. “Ik denk dat zijn neus ervan zou krullen.” Meer informatie Belangstellenden voor het nog titelloze boek kunnen zich er via Wim de Meij voor aanmelden: wimdemey@zeelandnet.nl. De Meij verzamelt ook foto’s van vroeger. Deze zijn te bekijken via www.dorpsraadritthem.nl.

‘Kan hem helaas niets meer vragen’ Daar charterde hij een paard en zo kwamen ze in Vlissingen aan. Daar gingen ze met de goederentrein naar Middelburg. Toevallig was dat bedrijf later mijn eerste werkgever, maar ze hebben daar nooit iets over dit verhaal gezegd.” Belangstelling Barthel-Johannes de Meij heeft meer geschreven werk op zijn naam staan. De in 1882 geboren Oostburger ging in het

Een beeld van Ritthem tijdens de inundatie.

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

DOOR BRITTA JANSSEN

Walcherse Serooskerke wonen toen hij daar een baan vond als onderwijzer. Hier ontmoette hij zijn latere echtgenote en zijn schoonvader stimuleerde zijn belangstelling voor de lokale historie. In 1918 verscheen het eerste boekje van zijn hand: ‘Serooskerke (W) - zijn burgerlijke en kerkelijke geschiedenis’. De Meij verhuisde naar Ritthem als hij hier wordt aangesteld als schoolhoofd en over dit dorp maakte hij eenzelfde soort naslagwerk. Tot ver na zijn pensioen schreef hij artikelen voor de PZC en haar voorgangers en zijn werk leverde De Meij een naar hem vernoemde straat in Serooskerke op. Barthel-Johannes de Meij overleed in 1966 en woonde tot aan zijn

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PaGiNa 3

FOTO VIA WIM DE MEIJ

Volg ons op twitter: @VlissingseBode.


DROGER stuk?

Waarom Vaillant? Voor de zuinigste hr-ketel.

Bel: 0118-471777

In- en verkoop van nieuwe & gebruikte auto’s en bestelwagens - Onderhoud, reparatie - APK - Schadeherstel voor alle maatschappijen! - Koelauto’s te koop/te huur

www.vaillant.nl

24/7 Oost-Souburg

Paasdijkweg 2 4693 RE Poortvliet Tel. 0166-612680 Fax. 0166-612622 paasdijkauto@hetnet.nl

www.niemantsverdrietauto.nl

1949,Nu €l. BTW inc

Telefoon: 0113-215460 infogoes@gerritdejonge.nl www.gerritdejonge.nl

GEOPEND voor uw gemak

webshop. pietdaane.nl

GemeenteraadsverkiezinGen 2014

U kunt met de ecoTEC plus tot wel € 750,- besparen gedurende de levensduur van deze hr-ketel. De redenen: een zuinige A-label pomp en het laagste stand-by verbruik dankzij slimme elektronica. Hoeveel warm water u ook wenst, de ecoTEC plus heeft een passend antwoord. Uw ecoTEC plus werkt nog efficiënter in combinatie met de zeer eenvoudig te bedienen calorMATIC thermostaat. Verkrijgbaar in wit en zwart.

Verwarming

Koeling

Duurzame energie

Niet doorschuiven maar aanpakken

In maart 2014 De beste dermatologen van Nederland (weekblad Elsevier) zijn er weer huid- en laserklinieken huid• poliklinieken dermatologie huid-en en laserklinieken laserklinieken • poliklinieken dermatologie • huidtherapie • huidtherapie gemeenteraads• poliklinieken dermatologie • huidtherapie ermatologie • en huidtherapie huidlaserklinieken • poliklinieken dermatologie • huidtherapie Bergen op ZoomBergen opMiddelburg ZoomMiddelburg verkiezingen. Bergen opBergen Zoomop - Middelburg ken dermatologie huidtherapie ddelburg Zoom- Middelburg te dermatologen van Nederland•(weekblad Elsevier) De beste dermatologen van Nederland (weekblad Elsevier) De beste dermatologen van Nederland (weekblad Elsevier)

Bij ons kunt u terecht voor veilige en effectieve anti-rimpelbehandelingen

Bij ons kunt u terecht voor veilige enanti-rimpelbehandelingen effectieve Bij ons kunt u terecht voor veilige effectieve m- Middelburg en huidverjonging: > Rimpelfi lling met en Restylane, > Botoxbehandelingen, anti-rimpelbehandelingen en huidverjonging: -rimpelbehandelingen en huidverjonging: > Rimpelfi lling met Restylane, Bij ons kunt u terecht voor veilige en effectieve anti-rimpelbehandelingen huid- en laserklinieken >•Fractional poliklinieken dermatologie • huidtherapie Laser en CO2-fractional laser, -enRimpelfilling Restylane e, Botoxbehandelingen, ve anti-rimpelbehandelingen huidverjonging:met Rimpelfi lling met > en>de nieuwe Ultherapie tegenRestylane, huidverslapping. Bergen op ZoomMiddelburg

Nu compleet geïnstalleerd en met een GRATIS Calormatic 350 klokthermostaat en 5 jaar garantie * vraag ons naar de voorwaarden

UITNODIGING

OPrOeP!! taLent GezOCHt!!!!

Fractional Laser en CO2-fractional laser, estylane, - Botoxbehandelingen > Botoxbehandelingen, Verder alle Laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose, pigmentvlekken, - Fractional Laser en CO2-fractional lasertegen huidverslapping. De VVD verwelkomt Mathijs Huizing (VVD kamerlid), ctional laser, > en de en nieuwe n, Fractional LaserUltherapie en CO2-fractional laser, huidoneffenheden, kleine spatadertjes nog veel meer… Bij ons kunt u terecht voor veilige en effectieve anti-rimpelbehandelingen - enlaser, de nieuwe Ultherapie tegenUltherapie huidverslapping egen huidverslapping. CO2-fractional > en de nieuwe tegen huidverslapping. Bosman (VVD kamerlid) en Hans Biesheuvel en huidverjonging: > Rimpelfilling met Restylane, De VVD is op zoek naar voldoende André en goede alle Laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose, pigmentvlekken, rapie tegenVerder huidverslapping. Er weer jonger uitzien… zonder plastische chirurgie (voorzitter MKB-Nederland) op: Botoxbehandelingen, Verder alle> laserbehandelingen tegen overbeharkandidaten voor de kandidatenlijst. Maar misschien , couperose,Verder pigmentvlekken, huidoneffenheden, kleine spatadertjes en nog veel meer… alle Laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose, pigmentvlekken, > Fractional Laser en CO2-fractional laser, ing,> Huidcouperose, pigmentvlekken, huidoneffenen laserkliniek Bergen op Zoom • In Zorgcentrum denkt u nu al een goede kandidaat te weten, meer… couperose, eharing, pigmentvlekken, huidoneffenheden, kleine spatadertjes en Lievensberg nog veel meer… > en3dspatadertjes de nieuwe Ultherapie tegen huidverslapping. heden, kleine en• nog veel meer... Boerhaaveplein • 4624VT Bergen op Zoom 0164-263822 • www.huidlaser.nl g veel meer… > Huid- en laserkliniek Middelburg • In Barcode gebouw of heeft u zelf wel belangstelling??

Er weer weerjonger jonger uitzien… zonder plastische chirurgie Er uitzien... Park Veldzigt 67 • 4336DR Middelburg • 0118-673050 • www.dermateam.nl

7 SEPTEMBER 2012

in Partycentrum “De Zaete”, Verder alle Laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose,zonder pigmentvlekken, zonder plastische chirurgie Er weer jonger uitzien… plastische chirurgie Korringaweg 3, 4401 NY Yerseke zonder plastische chirurgie U kunt altijd, informeel, de secretaris benaderen huidoneffenheden, kleine spatadertjes en nog veel meer… n… zonder chirurgie > Huid-plastische en laserkliniek Bergen op Zoom • In Zorgcentrum Lievensberg voor een vertrouwelijk en informerend gesprek. Programma: m Lievensberg Boerhaaveplein 3d •Bergen 4624VT opZorgcentrum Zoom • 0164-263822 • www.huidlaser.nl > Huiden laserkliniek opBergen Zoom • In Lievensberg De secretaris is bereikbaar 17.00 via e-mail 64-263822 >• www.huidlaser.nl Huid-jonger en laserkliniek • In Barcode gebouw centrum Lievensberg Boerhaaveplein 3d •Middelburg 4624VT Bergen op zonder Zoom • 0164-263822 www.huidlaser.nl Er weer uitzien… plastische• chirurgie uur Inloop met een drankje wm • 0164-263822 Park Veldzigt 67 • 4336DR Middelburg • 0118-673050 • www.huidlaser.nl > Huiden laserkliniek Middelburg • In Barcode gebouw • www.dermateam.nl vvd@jlust.nl en via telefoonnr. 17.30 0118418534. uur Drs. Mathijs Huizing vertelt wat het VVD verkiezings-

050 • www.dermateam.nl gebouw Park Veldzigt 67op • 4336DR • 0118-673050 > Huiden laserkliniek Bergen Zoom • InMiddelburg Zorgcentrum Lievensberg • www.dermateam.nl 18-673050 • www.dermateam.nl Boerhaaveplein 3d • 4624VT Bergen op Zoom • 0164-263822 • www.huidlaser.nl > Huid- en laserkliniek Middelburg • In Barcode gebouw Park Veldzigt 67 • 4336DR Middelburg • 0118-673050 • www.dermateam.nl

programma voor kansen biedt voor het economisch klimaat en ondernemen in Nederland. 18.00 uur Dhr. Hans Biesheuvel geeft de visie van MKB-Nederland weer ten aanzien van de noodzakelijke politieke strategieën voor het MKB.

Het bestuur VVD afd. Vlissingen

18.30 uur Discussie met de aanwezigen 20.00 uur Sluiting

antiek | (streek)sieraden | design | kunst | verzamelingen | inboedels

U bent van harte uitgenodigd deze openbare bijeenkomst bij item te Inbreng gevraagd, van één tot complete inboedel, voor onze wonen. Parkeerruimte is ruim aanwezig.

Kunst & Antiek Veiling en VenduVeiling

Voor meer informatie: Dick van der Velde, 06 20 395728

Niet doorschuiven maar aanpakken

op dinsdag 19 maart en woensdag 20 maart VenduHuis De Jager Goes BV Ringbaan West 2b | 4461 ED Goes 06 42 11 45 42 | www.venduhuisdejager.nl

Elektro materiaal Avilek.nl

2N0ieu1w3e modellen!

Pallets

Te koop gevraagd Alle soorten ook kapot 06-51549157 Minimaal 100 stuks.

Kijk op onze site of kom lan gs voor alle acties!

Met de ...fietsen nieuwste we zo het modellen voorjaar in! en mooiste accessoires...


actualiteit

Column

vlissingen 700 jaar stadsrechten

Een smokkelaarsnest

Eugène de Kok

Een kansloze poging

Soms doe je iets, terwijl je weet dat het nutteloos is. Je koopt een oudejaarslot, omdat je denkt dat je kans maakt op de hoofdprijs van honderd miljoenmiljard euro. Je pleit als CDA-backbencher Eddy van Hijum voor een cultuuromslag onder bankiers, terwijl je weet dat ze nooit meer, zoals jij wilt, ‘dienstbaar worden aan de reële economie en samenleving’. Je besluit een weekeinde vrij te maken voor ‘een spannend’ Europees kampioenschap allround schaatsen, omdat je zeker weet dat het nu niet met drie Nederlanders op het podium eindigt. Je legt als premier uit dat er na 26 uur vergaderen in Brussel een goede deal is, maar je weet dat iedereen zich alleen maar afvraagt waarom een Europese begroting in hemelsnaam 997 miljard euro groot moet zijn. Je haast je in een besneeuwd Nederland naar het NS-station, omdat je hoopt dat jouw trein op tijd vertrekt of je vraagt als minister Henk Kamp om (nog) een onderzoek naar aardbevingen in Groningen hoewel iedereen snapt dat de schokken zijn toe te schrijven aan de gasboringen. Soms doe je iets, terwijl je weet dat het nutteloos is. In die categorie valt ook mijn oproep over het onderstaande, overigens futiele onderwerp. Beste televisiemakers, willen jullie stoppen met die programma’s waarin soort van BN’ers in wedstrijdvorm dingen doen? Het zijn niet eens de programma’s, maar vooral de verklaringen waarom BN’ers deelnemen die onuitstaanbaar zijn. Daarin komen altijd ‘uitdaging’ en ‘niet voor het geld’ langs. Als ze nou eens zeggen dat ze het moeten doen, omdat zelfs in de discountsupermarkt op de hoek niemand ze meer herkent. En wees als maker ook eens eerlijk. Zeg niet dat een schansspringprogramma mooie panorama’s van het Oostenrijkse landschap oplevert, maar dat je hoopt dat er zo veel mogelijk deelnemers onderuit gaan. Ik geef toe: een nutteloze oproep. De programma’s zijn er omdat er honderdduizenden, op gapende wonden hopende mensen naar kijken. Nog een oproep dan: stop alsjeblieft met kijken! Ook kansloos. Ik weet het. Maar soms zeg je iets, terwijl je weet dat het nutteloos is, maar het er gewoon een keertje uit moet.

Colofon

Kantoor regio Zeeland Damplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Vlissingse Bode Vlissingse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Bo van Scheyen Acquisitie Bert Paauwe, Lennert Steketee Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 14.00 uur. Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 12.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 07

De oplossing van deze puzzel is in week 08 te vinden op www.internetbode.nl

VLISSINGEN - Op 2 april 2015 bestaat Vlissingen 700 jaar als stad. Dat wordt onder andere gevierd met de uitgave van een integrale stadsgeschiedenis, geschreven door de historicus Peter van Druenen. In de Vlissingse Bode krijgt u de komende jaren wekelijks een voorproefje. Deze week: ‘Vlissingen als smokkelaarsnest omstreeks 1600’. DOOR PETER VAN DRUENEN Vlissingen heeft altijd een grote aantrekkingskracht gehad op kapers, zeerovers, smokkelaars en illegale slavenhandelaren. Ze werden in Vlissingen geboren of ze kwamen er naar toe. Niet voor niets was in sommige talen het woord ‘Vlissinger’ een synoniem voor ‘Zeerover’. Een stad die daar behoorlijk last van had, was Middelburg. Rond 1600 probeerde men daar het prestigieuze kantoor van de Engelse Merchant Adventurers naar de stad te halen. Dat zou Middelburg veel economische voordelen gaan opleveren omdat deze organisatie van de Engelse koningin Elisabeth het alleenrecht had gekregen op de handel met de rest van Europa. Vlissingen was echter al een tijdje de thuisbasis voor Engelse handelaren die lak hadden aan de regels en dus illegaal handel dreven. Zij gaven een stimulans aan de Vlissingse economie, tot grote ergernis van de Middelburgers. In hun gesprekken met de autoriteiten in Londen, die tot doel hadden het hoofdkantoor van de Merchant Adventurers binnen de Middelburgse stadsgrenzen te krijgen, werd voortdurend benadrukt dat alles in het werk zou worden gesteld om de smokkelaars uit Vlissingen te verdrijven. Dat lukte niet. Sterker nog: de niet-officiële handel in Vlissingen gedijde uitstekend en de Vlissingse autoriteiten deden weinig om dat tegen te gaan. Desondanks besloten de Engelsen in 1599 om hun kantoor toch maar in Middelburg te vestigen. De omstandigheden waren gunstiger dan elders en het zou dom zijn om het niet te doen. Dat in de jaren daarna de smokkelaars geleidelijk aan uit Vlissingen verdwenen, is dan ook niet de verdienste van de Middelburgers of de Engelsen, maar van het aloude mechanisme van de vrije markt. In die jaren werden de steden ten noorden van Zeeland steeds belangrijker en omstreeks 1619 groeide Amsterdam uit tot de belangrijkste uitvalsbasis van de nietofficiële handel. De Merchant Adventurers

In het begin van de zeventiende eeuw werd een gedeelte van de Sint Jacobskerk vrijgemaakt voor de Engelsen die in Vlissingen verbleven. Het zandstenen poortje in de Branderijstraat herinnert ons aan die periode. FOTO EIGEN COLLECTIE PETER VAN DRUENEN

vestigden zich in die tijd in Delft. De reden van hun vertrek uit Middelburg was nogal ontnuchterend: het zou er stinken. De echte redenen waren natuurlijk de betere handelsmogelijkheden in het noorden en het kleinere risico om schade op te lopen in het oorlogsgeweld. Vlissingen en Middelburg lagen dichter bij de vijandige Spaanse

gebieden dan Delft en Amsterdam. In de loop van de zeventiende eeuw nam de betekenis van de Adventurers sterk af en gingen alle privileges grotendeels verloren. Hun laatste vestiging in Nederland, die in Delft, werd omstreeks 1670 opgeheven. Kijk ook op www.vlissingen700.nl.

Zorgen Zeeland Seaports en GroenLinks over kosten sanering terrein Thermphos

‘Het tekort kan substantieel zijn’

VLISSINGEN - GroenLinks in Provinciale Staten maakt zich zorgen over het radioactieve afval op het terrein van de failliete fosforfabriek Thermphos in Vlissingen. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft eerder gezegd dat de curatoren verantwoordelijk zijn voor de kosten van het saneren, maar waarschijnlijk overstijgen deze de opbrengsten. DOOR EUGÈNE DE KOK

© www.sudokusite.eu

Daarvan maakte RTL Nieuws in november vorig jaar al melding. Ook toen stelde GroenLinks vragen over het radioactieve afval op het terrein van Thermphos. In de nieuwsuitzending werd gesproken over enkele honderden miljoenen euro’s aan saneringskosten. Gedeputeerde Staten zeiden in december in hun antwoorden op de vragen van GroenLinks dat die berichten niet op feiten berustten en dat het ‘niet meer dan ruwe schattingen’ waren. In een vorige week aan minister Henk Kamp van Economische Zaken verstuurde brief zegt directeur Hans van der Hart van Zeeland Seaports echter ongeveer hetzelfde als RTL Nieuws. De opruimkosten zouden met 80 procent zekerheid liggen tussen de 76 miljoen en 96 miljoen euro. Daarbovenop komt zeventien miljoen euro PaGiNa 5

aan kosten die op de boedel drukken. De verkoop van dochterondernemingen van Thermphos zou dus, als je uitgaat van het maximum van 96 miljoen euro, minimaal 113 miljoen euro moeten opleveren om de sanering van de grond, die in bezit is van Zeeland Seaports, te kunnen betalen. ‘Wij begrijpen dat de curatoren uitgaan van een aanzienlijk lagere opbrengst’, voegt Van der Hart daaraan toe. ‘Het tekort kan substantieel zijn’. De havendirecteur vraagt zich af wat er met het radioactieve afval moet gebeuren als er geen geld (meer) is voor het schoonmaken. Zeeland Seaports is er als grondeigenaar niet voor verantwoordelijk, vindt hij. Het enige dat uitkomst zou bieden, is volgens Van der Hart een financiële handreiking van de Rijksoverheid. Doet ze dat niet, dan ‘rest ons enkel de mogelijkheid tot het plaatsen van een hek rondom het terrein

… In de praktijk betekent het dat radioactieve en andere milieugevaarlijke stoffen daar onbeheerd achterblijven’. Dat zou, zo zegt hij, niet alleen milieuschade opleveren, maar ook leiden tot een onbruikbaar zeehaventerrein. GroenLinks maakt zich zorgen over de brief en wil weten of de beweringen van Zeeland Seaports kloppen en of er al wordt gesproken met de Kernfysische Dienst. Het college van Gedeputeerde Staten moet de minister sowieso aanspreken op zijn verantwoordelijkheden in het kader van de Kernenergiewet, zegt GroenLinks. In die wet staat dat de landelijke overheid in zulk soort situaties het bevoegd gezag is. Overigens heeft gedeputeerde Ben de Reu vorige week tegen de PZC gezegd dat hij het gespeculeer over wie verantwoordelijk is voor de saneringskosten beu is. Volgens hem komt er deze maand of begin volgende maand duidelijkheid.


KORT BEDRIJVIG

‘Omslag nodig van focus op aanbod naar aansluiting op vraag’

Nieuw Zeeuws ov krijgt vorm VLISSINGEN - Om Zeeuwen in de toekomst bereikbaarheid te kunnen blijven garanderen, gaan de Provincie Zeeland en Zeeuwse gemeenten samenwerken bij het aanbieden van openbaar vervoer. Dit jaar moet die samenwerking in de Gemeentelijke Vervoercentrale Zeeland vorm krijgen en vorige week kwamen de samenwerkende partijen bijeen om hierover te praten. Zo willen ze als alternatief voor plaatsen waar geen lijnbussen meer komen de regiotaxi laten rijden.

Klusvrouw wint Klusman met winnend lot Multimate

kernnet aangevuld met spitslijnen en scholierenlijnen’, aldus de woordvoerder. Dit netwerk bestaat uit lijnen die de belangrijkste vervoersknooppunten in Zeeland (en daarbuiten) met elkaar verbinden: het Zeeuwse spoor, de fast ferry VlissingenBreskens en enkele verbindende buslijnen die de hele dag rijden (kernnet) of alleen in de spitsuren als aanvulling daarop voor de piekvraag (spitsnet en scholierennet).

Het Zeeuwse openbaar vervoer moet voor iedereen bereikbaar blijven. FOTO ANDA VAN RIET/PROVINCIE ZEELAND

DOOR BRITTA JANSSEN De partijen willen dit jaar het provinciaal beleidsplan Openbaar Vervoer (OV) rondkrijgen. Dit plan is de basis voor de aanbesteding van de nieuwe OV-concessie voor het busvervoer in Zeeland. De huidige loopt op 31 december 2014 af. Om voor 1 januari 2015 het openbaar busvervoer in heel Zeeland opnieuw te kunnen aanbesteden, heeft de provincie in 2012 samen met gemeenten, belangenorganisaties, het bedrijfsleven en de toeristische sector nagedacht over hoe de bereikbaarheid van het OV er vanaf 2015 moet uitzien. Deze visie, de Start- en Kadernota Openbaar Vervoer, hebben Provinciale Staten van Zeeland 25 januari vastgesteld. Veranderingen Op dit moment is het ov in Zeeland verdeeld over drie gebieden: Noord-Zeeland, Midden-Zeeland en Zeeuws-Vlaanderen.

De nieuwe nota gaat uit van één concessie voor de hele provincie. ‘Het voordeel hiervan is dat één vervoersbedrijf het totale gebied gaat bedienen’, licht een provinciewoordvoerder toe in een persbericht. Het vormgeven van het nieuwe ov vraagt volgens Zeeland een nieuwe manier van denken: niet meer focussen op (groei van) het aanbod, maar op aansluiting op de vraag. ‘Deze omslag is nodig, omdat het Zeeuwse OV-aanbod de afgelopen jaren weliswaar met 25 procent is gegroeid, maar het gebruik ervan niet substantieel is toegenomen’, staat in de Start- en Kadernota Openbaar Vervoer. ‘En de ontwikkelingen op het gebied van demografie en mobiliteit wijzen hier ook niet op.’ Daarbij krijgt de provincie door de bezuinigingen in de toekomst minder geld van het rijk voor het OV. ‘Gelet op de geringe hoeveelheid reizigers bij sommige buslijnen en de huidige provinciale budgetten voor openbaar vervoer, is de nieuwe insteek een robuust

Flexnet ‘Tegelijk kunnen minder gebruikte buslijnen vervallen of frequenties wijzigen’, aldus de woordvoerder. Als vervanging voor deze buslijnen komt er een flexnet met taxivervoer dat alleen rijdt als een reiziger een rit reserveert. ‘Om de kosten van het flexnet onder controle te houden, worden de reizigers zoveel mogelijk naar het dichtstbijzijnde knooppunt van het kernnet gebracht’, staat er in de nota. ‘Daar kan men met de bus verder reizen.’ Bij het flexnet wil de provincie misschien ook de buurtbus betrekken. Voor de organisatie van het flexnet gaat Zeeland samenwerken met de gemeenten. Die zijn verantwoordelijk voor het doelgroepenvervoer, zoals het vervoer voor mensen met een beperking. Dit is het Wmo-vervoer via de regiotaxi. ‘Door de regiotaxi open te stellen voor OV-reizigers wordt doelmatiger gebruik gemaakt van dit vervoerssysteem. Tegelijkertijd zien we in de stedelijke gebieden door de betere toegankelijkheid van het OV kansen voor gebruik van het reguliere OV door mensen die nu gebruik maken van het Wmo-vervoer. Een voorbeeld is de servicebus.’ Groepen Gebaseerd op de vraag van de Zeeuwse reiziger richt de provincie in de nota op vijf reizigersgroepen: scholieren en studenten, forenzen, verblijfstoeristen, mensen met een lichte zorgvraag en lichamelijke beperking en vervoersarmen. Dit zijn mensen die geen auto tot hun beschikking hebben en ook geen recht hebben op speciaal vervoer vanuit een bijzondere regeling, zoals de Wmo, speciaal onderwijs of AWBZ. ‘De scholieren en studenten en forenzen zijn goed voor 85% van de huidige vraag en hebben behoefte aan een snel, direct, betaalbaar en betrouwbaar OV’, valt in de nota te lezen. ‘De overige groepen zijn kleiner, hebben een onduidelijker reispatroon en meer behoefte aan een maatwerkoplossing.’

Beppie Nagtzaam is blij met haar prijs.

SEROOSKERKE - ‘Ik kan het bijna niet geloven’, blijft Beppie Nagtzaam uit Serooskerke zeggen. Zij is de gelukkige winnares van een gratis te winnen ‘vakman voor 1 dag’, door één van de werknemers van Multimate in Serooskerke. “Deze vakman komt als een geschenk uit de hemel”, zegt Beppie. “Ik ben aan een klus begonnen, waarbij ik best wat uitleg en ondersteuning kan gebruiken. Het gaat om het isoleren en afwerken met gipsplaten aan de buitenmuren van ons bloemenatelier. Mijn man komt deze week thuis van een week weg en ik wilde hem verrassen met het opknappen van het atelier. Door het winnen van de gratis Multimate klushulp schiet het natuurlijk sneller op en leer ik ondertussen de fijne kneepjes van het vak.’ De buitendienst van Multimate bouwmarkt is al jaren een begrip en heeft inmiddels een grote klantenkring. Leo van der Stoep is hierbij één van de medewerkers voor wie niet gauw iets te veel is. “De klant heeft een probleem of klus en wij zijn ervoor om het op te lossen”, lacht Leo. Deze gedachte leeft bij alle medewerkers van Multimate: ‘Wij zijn er voor de klant.’

Open clubmiddag jeu de boules MIDDELBURG - Zondag 17 februari houdt Club Jeu de Boules Middelburg aan de Koudekerkseweg 139-141 in Middelburg weer een open clubmiddag van 13.30 -17.00 uur.

Iedereen, lid en niet-lid, is welkom. Er wordt een mêleetoernooi georganiseerd waar iedereen 3 partijen speelt. Met wie

men speelt en tegen welke tegenstanders is elke partij weer anders. Het inschrijfnummer is voor de indeling bepalend. De winnaars kunnen rekenen op een leuke prijs. Onze clubleden helpen nieuwkomers op weg en boules zijn te leen. Voor 13.45 uur moet men zich aangemeld hebben aan de wedstrijdtafel in het clubhuis. Bekijk ook de website www.cjbm.nl

Zeeuwse wielerclub zet zich in voor HomeRide

Spinningmarathon

Belangstelling Gastheerschap Grevelingen boven verwachting VLISSINGEN - Ruim 70 ondernemers die werkzaam zijn op of rond de Grevelingen bezochten afgelopen dinsdag de informatiebijeenkomst over de speciale cursus Gastheerschap Grevelingen. Deze cursus wordt georganiseerd door Natuur- en Recreatieschap De Grevelingen in samenwerking met IVN, de gemeente Schouwen-Duiveland, de gemeente Goeree-Overflakkee, de VVV’s van de eilanden en Staatsbosbeheer. Bestuurder van het Grevelingenschap en wethouder van Schouwen-Duiveland Ad Verseput trad op als dagvoorzitter tijdens de informatiebijeenkomst: “Fantastisch om te zien dat er zo veel belangstelling is van de ondernemers. De Grevelingen is dermate mooi en uniek dat het een stevig onderdeel moet zijn van het toeristisch aanbod. Economie en ecologie in goede balans.” Deze cursus moet

van de ondernemers ‘gastheren’ maken die van alles kunnen vertellen over de Grevelingen en die samen arrangementen bedenken voor toeristen en bezoekers. Tijdens de informatieavond werd de cursus zelf toegelicht door Rita de Ligt-Van der Zee van IVN die de cursus ontwikkelde. Ook kwamen twee ondernemers aan bod die de cursus in een ander gebied volgden: Jacqueline van Mill van het Schip MS Onrust volgde de cursus Gastheerschap Oosterschelde en verhaalde enthousiast over de mooie samenwerking met andere ondernemers die er door is ontstaan en de verrijking van haar kennis over het Nationaal Park de Oosterschelde. Peter Grinwis van Galerie / Theetuin De Overkant op Goeree-Overflakkee bevestigde het enthousiasme. Hij volgde de vergelijkbare ambassadeurscursus Goeree-Overflakkee. Ook hij gaf aan dat de cursus hem veel geleerd heeft én als ondernemer nieuwe contacten, sa-

menwerking en ideeën heeft gebracht. Hij beval de aanwezige ondernemers de cursus dan ook van harte aan. Spontaan schreven zich al 16 ondernemers in voor de cursus die bestaat uit 4 dagdelen verspreid over maart en april 2013. De cursus leert de ondernemers alles over de Grevelingen als Natura 2000 gebied, over de Europese aandacht, de unieke ecologische kenmerken van het gebied en alle recreatieve mogelijkheden op en rond de Grevelingen. Afronding van de cursus resulteert in een certificaat en een schild op de deur: Gastheer Grevelingen. Gezien de grote belangstelling wordt op dit moment al nagedacht over het organiseren van een tweede cursus. De cursus Gastheerschap is onderdeel van het programma Zicht op de Grevelingen wat zorgt voor versterking van de ecologie en economie van De Grevelingen. De cursus wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. PAGINA 6

Het HomeRide Endura TCM Team.

VLISSINGEN - Op 23 februari organiseert Endura Toerclub Middelburg een spinningmarathon voor het goede doel HomeRide. HomeRide is een landelijk evenement met als doel geld inzamelen voor het Ronald McDonald Kinderfonds. Dit kinderfonds zorgt ervoor dat kinderen in het ziekenhuis hun ouders dichtbij hebben. Juist voor de Zeeuwse bevolking is het Ronald McDonald Kinderfonds erg belangrijk; de afstanden naar een AC Ziekenhuis zijn voor de inwoners van Zeeland vaak erg groot. In het weekend van 15 en 16 juni zal het HomeRide team van Endura Toerclub Middelburg meedoen aan de derde edi-

tie van het wielerevenement HomeRide. Door middel van deze 500 kilometerlange uitdagende wielertocht, waarbij in teamverband langs acht Ronald Mc. Donalds huizen wordt gefietst, is het de bedoeling dat de benodigde sponsorgelden worden binnen gehaald. Volledige programma: www.cyclemotion.nl De spinningmarathon is gepland op zaterdagochtend 23 februari van 09.00-13.00 uur bij FysioFitness De Driehoek in Serooskerke. Inschrijven: nancysoolsma@gmail. com, onder vermelding van 1e voorkeursuur en 2e voorkeursuur. Meer informatie: www.homeride-endura-tcm.nl


Blauw Geruite Kiel

NIEUWS- EN INFORMATIEPAGINA VOOR DE INWONERS VAN GEMEENTE VLISSINGEN EN OMSTREKEN

Woensdag 13 februari 2013

Redactie: afdeling Communicatie postbus 3000, 4380 GV Vlissingen telefoon: (0118) 487000 communicatie@vlissingen.nl www.vlissingen.nl Fotografie: gemeente Vlissingen, tenzij anders vermeld

vlissingen, stad aan zee

meld je aan Voor Weekend Bijeenkomst kennisWerf Van de amateurkunst drukBezoCHt Vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni 2013 staat Vlissingen in het teken van het Weekend van de amateurkunst (Wak). je kunt je, als amateurs of vereniging, aanmelden om deel te nemen. een kans om jezelf te laten zien. deze dagen zijn de optredens van 10.00 tot 17.00 uur in het centrum van Vlissingen en oost-souburg. Vlissingen, stad aan zee. Kunst & Festivals spelen een belangrijke rol. Zo ook het Weekend van de Amateurskunst (WAK). In Vlissingen wordt het WAK dit jaar gehouden op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni 2013. Diverse locaties in het centrum van Vlissingen en Oost-Souburg bieden een open podium voor deelnemers die muziek, dans, fashion, schilder-/tekenkunst, film, toneel en cabaret willen laten zien. Het programma is ieder uur anders. aanmelden Wil je meedoen? Meld je dan voor vrijdag 15 maart 2013 aan bij de

heer De Rijke (tel. 0118 487129, e-mail gre@vlissingen.nl). Vermeld, naast je naam en adresgegevens, ook het optreden dat je wilt gaan doen, hoeveel tijd je nodig hebt (uur, dagdeel of hele dag) en je voorkeur voor vrijdag of zaterdag. Het Weekend van de Amateurkunst is een provinciaal initiatief in samenwerking met onder andere de gemeente Vlissingen. Doel is bij zoveel mogelijk mensen belangstelling wekken voor kunst en cultuur. Om te kijken, maar vooral ook om kunst te maken. www.vlissingen.nl/wak

HalVe WaarHeden De LPV schrijft, in een eerder verschenen raadscolumn, dat oppositiepartijen niet willen bezuinigen. Maar waarom wil de ChristenUnie niet op deze wijze bezuinigen? Omdat het de minima treft, mensen die al veel hebben moeten inleveren. Wat De Piek betreft, die hoeft voor ons niet te sluiten (voorstel wethouder LPV). Alleen een aanpassing in de financiële huishouding en subsidie. De motie geeft geen zekerheid dat De Piek blijft. De LPV geeft zelf aan: ‘voorlopig gered’. De nieuwsbrief van de LPV heeft de kop ‘Ondernemers ten onrechte de dupe’. Dit gaat over de meer dan verdubbeling van de precariorechten in twee jaar tijd. Dit heeft de coalitie (LPV) zelf in de ontwerp begroting opgenomen! Wat betreft het Scheldekwartier, het wegsturen van de wethouder heeft niets opgeleverd. Alleen partijen die zich afmelden en rente die elke dag betaald moet worden. Gelukkig dat de marinierskazerne komt. Wat de ChristenUnie wil, is eerlijke en integere politiek bedrijven. Raadslid Coen van Dalen, ChristenUnie E-mail: raadslid.cvandalen@gmail.com, tel. 0118 462444

Bekendmakingen Ingediende aanvragen voor een omgevingsvergunning: Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen: 1. bouwen carport Brahmslaan 13 (01-022013) 2. plaatsen antenne Schutterijstraat 171 (31-01-2013) 3. verbouwen Het Witte Huis Hendrikstraat 12 (04-02-2013) 4. vervangen ramen incl. raamhout Nieuwstraat 53 (02-02-2013) 5. plaatsen units t.b.v. tijdelijke uitbreiding kantoor (06-02-2013) 6. Wijziging aanvraag vergunning: Wijzigen indeling op adres Oude Markt 39-41 (07-02-2013) 7. Wijziging aanvraag vergunning: Wijzigen bestemming van pand Oude Markt 39-41 (07-02-2013) De publicatie van de ingediende aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen deze aanvragen kunnen geen bezwaarschriften worden ingediend. Het is mogelijk dat de tekeningen, waarop de vergunning wordt verleend, afwijken van de ingediende aanvraag. Kennisgeving beschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) Reguliere procedure: Verleende omgevingsvergunningen

Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij de volgende omgevingsvergunningen hebben verleend: 1. voor kappen 14 bomen Hermesweg (06-01-2013) 2. Wijziging verleende vergunning: Wijzigen indeling op adres Oude Markt 39-41 (07-02-2013) Bezwaar Bij de genoemde besluiten kunnen belangen van derden betrokken zijn. (Derden) belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de tussen haakjes staande datum een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van Vlissingen, afdeling Bedrijfsvoering, juridische zaken, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Het maken van bezwaar schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende, die bezwaar heeft gemaakt, de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd. Welstandscommissie De welstandscommissie vergadert in het openbaar eens in de 3 weken op een donderdag, aanvang 9.00 uur. De stukken ter

versity of Applied Sciences verdonderdag 31 januari vond de zorgden een pitch. Zij nodigden de eerste kenniswerfbijeenkomst aanwezigen uit met een voorstel te van 2013 plaats bij team komen om de samenwerking aan industrial services. te gaan. Centrale vraag een informele bijwas: ‘Wat willen ondereenkomst, waar het nemers van het onderthema ‘Vraag & aanwijs?’. Ruim 90 mensen bod’ centraal stond. Een mooie start waren aanwezig tijdens voor nieuwe de bijeenkomst. Heeft u TEAM Industrial Servisamenwerkingen tips, vragen of opmerces en AMELS verzorgkingen over de bijeenden een presentatie komst? Mail naar marmet de centrale vraag: jolijn@add-vision.nl of ‘Waarom van ver halen kijk op de website. wat dichtbij ook te vinden is?’. Kennisinstellingen Scalda (voorwww.kenniswerf.nl malig ROC Zeeland) en HZ Uni-

serViCeBus Volgende week rijdt de Servicebus van de gemeente Vlissingen weer. Heeft u vragen, klachten of ideeën op het gebied van de openbare ruimte? Bezoek dan in uw eigen wijk of dorp de Servicebus. Vanuit de bus ondernemen wij actie om uw vraag/klacht zo snel mogelijk op te lossen. schema De Servicebus rijdt elke even week door de gehele gemeente en stopt op vaste plaatsen. De stopplaatsen zijn aangeven met een bord. u kunt het schema vinden op de website. www.vlissingen.nl/serviceteam behandeling moeten uiterlijk één week voor de vergadering (woensdagmiddag uiterlijk 17.00 uur) bij bouw- en woningtoezicht ingediend zijn. U kunt de behandelde plannen vanaf dinsdag voorafgaand aan de vergadering, raadplegen op www. vlissingen.nl/welstandscommissie. De agenda is dan ook in te zien in het stadhuis, Paul Krugerstraat 1. De data van de volgende welstandsvergaderingen zijn 28 februari 2013 en 21 maart 2013. Wet milieubeheer Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij de volgende meldingen in het kader van het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (Barim) en het Besluit landbouw milieubeheer als bedoeld in artikel 8.40 Wet milieubeheer hebben ontvangen: • van Strandpaviljoen Piet Hein voor het veranderen van een inrichting op het adres Zwanenburg 9 te Vlissingen. • Van Kiosk ’t Nollehoofd voor de oprichting van een inrichting op het adres Boulevard Evertsen 9 te Vlissingen. • Van Visspecialist Heijdens voor de oprichting van een inrichting op het adres Paauwenburgweg 4 te Vlissingen. • Van maatschap C.M. en C. Janse voor opslag van vaste mest aan de Jacoba van Beierenweg te Vlissingen (perceel T899). Wet geluidhinder Wij zijn voornemens over te gaan tot het vaststellen van hogere waarden wegverkeers-, industrie- en railverkeerslawaai ingevolge de Wet geluidhinder. Dit voorgenomen besluit heeft betrekking op de bouw van onderwijsgebouwen en bedrijfswoningen binnen de plangebieden Kenniswerf Oost en Binnenhavens te Vlissingen. De op deze plangebieden betrekking hebbende bestemmingsplannen, waarin deze geluidsonderzoeken zijn opgenomen, hebben in ontwerp ter visie gelegen. In dat kader zijn geen zienswijzen ingediend. Inzage Het ontwerp-besluit en alle bijbehorende stukken liggen van 14 februari 2013 t/m

27 maart 2013 ter inzage in de centrale hal van het stadhuis, Paul Krugerstraat 1. Informatie kunt u verkrijgen bij de heer J. Francke, tel 0118-487282. Gedurende de hiervoor genoemde periode kunnen belanghebbenden het ontwerpbesluit inzien en een mondelinge of schriftelijke zienswijze indienen. Een zienswijze dient te worden gericht aan burgemeester en wethouders van Vlissingen, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Vertrokken naar onbekende bestemming Uit onderzoek van de afdeling Publiekszaken is gebleken dat onderstaande personen niet meer wonen op het adres waar zij volgens de gemeentelijke basisadministratie staan ingeschreven. Het college heeft besloten de bijhouding van de persoonlijsten van deze personen op te schorten. Dit betekent dat zij daardoor formeel niet meer op dat adres staan ingeschreven. Boulevard de Ruijter 416 I.H. Maria Da Conceicao, geb. 12-02-1945 Hercules Segherslaan 35 a S.J. Benito, geb. 14-11-1987 Molenstraat 75 b R.M. Dores Chocas, geb. 01-09-1990 Paul Krugerstraat 57 J.P. Janusz, geb. 15-01-1988 B. Sinnaiah, geb. 25-07-1968 Schuitvaartgracht 177 F.P.J. Aubert, geb. 20-03-1982 Sint Maartenlaan 12 M. Hyra, geb. 30-09-1968 V.M. Tarmahomed Da Conceicao, geb. 28-05-1976 Verkuijl Quakkelaarstraat 7 P.A.W. Dorst, geb. 30-12-1967 Verkuijl Quakkelaarstraat 105 J. Janosik, geb. 26-05-1949 Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen

Vergaderingen Stadhuis Vlissingen aanvang: 19.30 uur

Commissie algemeen Bestuur

woensdag 13 februari 2013 De commissie Maatschappelijke Zaken is komen te vervallen. actuele zaken komen aan bod in de commissie algemeen Bestuur. Zie voor de agenda’s:

www.vlissingen.nl/ gemeenteraad

Werk in uitVoering Baggeren waterlopen diverse wijken Half januari 2013 is waterschap Scheldestromen samen met de gemeente Vlissingen gestart met baggeren. De waterlopen die gebaggerd worden, liggen in lammerenburg, west-Souburg, Papegaaienburg, Buitenhaven en ritthem. De exacte locaties staan op de gemeentelijke website. Per locatie wordt gekeken welke machines het beste kunnen worden ingezet. Het waterschap en de gemeente doen hun uiterste best om de overlast zo beperkt mogelijk te houden. www.vlissingen.nl/ baggeren afvalcontainers spuistraat Donderdag 14 februari 2013 worden werkzaamheden uitgevoerd voor het plaatsen van ondergrondse afvalcontainers aan de Spuistraat in Vlissingen. Het verkeer wordt middels borden omgeleid. Volgens de planning duren de werkzaamheden een dag. renovaties woningen de deckerestraat Maandag 11 februari 2013 is gestart met het renoveren van de woningen aan De Deckerestraat (nummer 39-53 en 38-60) in OostSouburg. in verband met de werkzaamheden is het doorgaand verkeer in De Deckerestraat gestremd, met uitzondering van voetgangers. De werkzaamheden duren tot woensdag 15 mei 2013. www.vlissingen.nl/ werkinuitvoering dit besluit bezwaar maken bij het College. De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift is zes weken en vangt aan 1 dag na de datum van deze publicatie. Het ondertekende bezwaarschrift moet bevatten de naam en het adres van de indiener, de datum en een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt. Ook moet de bezwaarmaker gemotiveerd aangeven waarom hij of zij het niet eens is met het besluit. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan burgemeester en wethouders van Vlissingen, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Vlissingen, 13 februari 2013 B&W Vlissingen Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen


Betrokken partijen evalueren incident Torentijd

‘Communicatie had beter gekund’ MIDDELBURG - ‘Er had eerder en concreter gecommuniceerd kunnen worden over de afsluitingen en bereikbaarheid.’ Dat is één van de conclusies van de evaluatie van het incident bij de Middelburgse penitentiaire inrichting Torentijd op 9 januari. Vertegenwoordigers van Torentijd, de politie en gemeente Middelburg hebben het voorval en hoe de betrokken partijen hiermee zijn omgegaan doorgesproken en brachten de conclusies vorige week naar buiten. DOOR BRITTA JANSSEN ‘Er is begrip voor het feit dat pers en inwoners vinden dat men lang verstoken is geweest van informatie’, schrijven de partijen in de terugblik. ‘Maar er kwamen die morgen verschillende dreigingssignalen binnen en die moesten eerst worden onderzocht. Dat neemt tijd in beslag, waardoor er niet eerder inhoudelijke mededelingen konden worden gedaan over de precieze aard van het incident. Het in een vroeg stadium naar buiten brengen van wat er precies aan de hand was, kon mogelijk van invloed zijn op de opsporing. Wel had er eerder en meer concreet gecommuniceerd kunnen worden over de afsluitingen en bereikbaarheid.’ Conclusies Alle maatregelen zijn op basis van de op dat moment bekend zijnde informatie, samen door de Middelburgse burgemeester Harald Bergmann, het Openbaar Ministerie en de politie, genomen voor de veilig-

heid van bewoners, medewerkers van Torentijd en de gedetineerden, aldus de partijen. Wel stellen ze dat de gemeentelijke afdeling communicatie te laat bij het incident is betrokken. ‘Met name, omdat in dit geval de maatregelen gevolgen hadden voor de inwoners. Overwogen kan worden om in geval van een groter incident het communicatieteam van Veiligheidsregio Zeeland in te zetten. Dit multidisciplinair team is speciaal ingericht voor communicatie rondom rampenbestrijding en crisisbeheersing.’ Een andere conclusie is dat er op bestuurlijk en operationeel gebied ook zaken sneller geregeld hadden kunnen worden. “De Veiligheidsregio en gemeente hadden wellicht kunnen helpen bij de communicatie”, lichtte een woordvoerder van de gemeente Middelburg deze conclusie toe. ‘De bestuurlijke opschaling had sneller gekund’, staat er in de evaluatie. “Hiermee bedoelen we het bijeenroepen van de lokale driehoek (deze bestaat uit burgemeester Harald Bergmann, de politieleiding en officier van justitie, red.).”

KORT BEDRIJVIG

Van Leeuwen Juweliers nu ook in Vlissingen

Tot slot vinden de partijen dat zij onvoldoende rekening hebben gehouden met het bereik van de lokale en regionale media om zo de directe omgeving van juiste en tijdige informatie te voorzien. “Zeeuwse media bereiken onze doelgroep veel eerder en daarom houden we hiermee voortaan rekening.” Voorzorgmaatregelen Woensdag 9 januari kwamen er vanaf 8.30 uur telefoontjes binnen bij Torentijd waarin de gewelddadige bevrijding van een gedetineerde werd aangekondigd. ‘Het personeel van de penitentiaire inrichting nam de telefoontjes serieus en waarschuwde direct de politie. In de loop van de ochtend zijn alle mogelijke voorzorgsmaatregelen genomen om een gewelddadige bevrijding te voorkomen.’ Uit voorzorg werd een arrestatieteam ingezet en de directe omgeving van Torentijd afgezet. Er waren omleidingen via de N57. ‘Het verkeer heeft hiervan hinder ondervonden, maar er is geen gevaar geweest voor omwonenden.’

VLISSINGEN - Door het grote aantal klanten in Middelburg en de vele positieve reacties van deze klanten leek het Van Leeuwen Juweliers goed om ook een Goudinkooppunt te openen in Vlissingen. De goudprijs blijft historisch hoog en hier kan menigeen van mee profiteren. Sinds gisteren verwelkomt Goud Inkoop Vlissingen haar klanten aan de Spuistraat 2. Dit is het pand waar vroeger Vobis Computers zat, boven de Action en naast de bibliotheek. Kom vrijblijvend langs voor een taxatie van uw gouden of zilveren sieraden, bestek of munten. Wilt u het verkopen dan wordt u direct betaald. Leontien uit Oost-Souburg, klant in Middelburg, vertelt: “Een vriendin vertelde me dat ze goud had ingeleverd en dat ze daar veel geld voor kreeg. Toen heb ik ook wat gouden sieraden gepakt die ik toch nooit meer droeg en ben ook langsgegaan. Mijn man en ik waren erg blij met het bedrag dat we kregen, zeker net voor de feestdagen!” De openingstijden: di-vr 11.00-17.00 uur, za 11.00-16.00 uur. Goud en zilver inkoop Vlissingen, Spuistraat 2.

Kleurrijke tentoonstelling in museum Het Polderhuis

‘Alsof je door een aquarium loopt’ WESTKAPELLE - In het dijk- en oorlogsmuseum Het Polderhuis in Westkapelle is sinds januari de tot de verbeelding sprekende fototentoonstelling ‘Waterparels’ te zien. Zeeland is misschien wel op zijn mooist onder water. Kinderen van de basisscholen De Lichtboei en De Lichtstraal weten dankzij de expositie veel meer over de Zeeuwse onderwaterwereld te vertellen.

Prijswinnaars kerstpuzzel Uit de vele inzendingen van de kerstpuzzel zijn de volgende winnaars gekomen: P. Helmons uit Kruisland, dinerbon van proeverij Caruso te Roosendaal B. de Mooij uit Roosendaal dinerbon van De Tuin te Roosendaal J.A.A.M. Koeken uit Wernhout, dinerbon De Tijd te Rijsbergen W.H.C. Wijnen uit Etten-Leur, dinerbon De Belhamel te Etten-Leur Fam. Van Laerhoven uit Sint Willebrord, dinerbon van Lo Stivale te Etten-Leur W.J. Witteveen uit ‘s-Heer Arendskerke, dinerbon t Klok’Uus te ‘s-Heer Arendskerke J. Hoogendoorn uit Domburg dinerbon Hotel/Restaurant Green White te Oostkapelle C. van Iwaarden uit Tholen, dinerbon van restaurant Zeeland te Tholen V.d. Stap uit Oude Molen, dinerbon De 3 Musketiers te Zevenbergen M. Nefs uit Halsteren, dinerbon ‘t Spuihuis te Bergen op Zoom J.G.M. Vermeeren uit Oud Gastel, dinerbon De Sinjoor te Roosendaal L.C.W.M. Stok uit Breda, dinerbon Huis Den Deijl te Breda E. Eggels uit Breda, dinerbon Il Primo te Breda. Alle winnaars gefeliciteerd en zij krijgen hun dinerbon thuisgestuurd.

KORTE BERICHTEN Katholieke dienst: Zondag 17 februari houdt Oud-Katholiek Zeeland haar dienst om 10.00 uur aan de Zuidsingel 70 te Middelburg.

De kinderen van basisscholen De Lichtboei en De Lichtstraal maken allerlei mooie vissen.

DOOR BO VAN SCHEYEN Alle groepen drie, vier, vijf en zes van de twee Westkappelse basisscholen zijn vorige week bij het Polderhuis op bezoek geweest. “Met alles wat we hier doen en bij alle activiteiten kijken we of er een samenwerking gerealiseerd kan worden met het onderwijs”, zegt Ada van Hoof van het museum. “We proberen structureel gebruik te maken van elkaars aanwezigheid. Dat is voor de kinderen vaak een leerrijke ervaring en ons levert het zeer welkome bezoekers op. We vinden het belangrijk dat een bezoekje aan een museum gewoon normaal is.” Kunstjuf van het museum Anne Karien gaf vorige week alle kinderen met een kleurrijke presentatie uitleg over de verschillende vissen die er in de Zeeuwse wateren te vinden zijn. Daarna kregen de kids de

opdracht om met de vorm van hun eigen hand een vis te maken naar het voorbeeld van de vissen die aan de muur hangen. De kinderen konden kiezen uit zeepaardjes, snotolfjes, parende sepia’s, kompaskwallen, harlekijnslakken, puitalen en wijde mantel. “We hebben scharen, gekleurd papier, lijm allerlei knutsels en knipsels waar de kinderen mee aan de slag mogen. Ze mogen hun fantasie de vrije loop laten. Voorbeelden van prachtige vissen en onderwaterwezens hangen aan de muur. Veel kinderen laten zich erdoor inspireren. We zien prachtige creaties ontstaan. Als alle klassen zijn geweest, hangen we alle vissen aan het plafond en in de serre. We creëren een kleurrijke kindertentoonstelling binnen een prachtige tentoonstelling”, aldus Anne Karien. Van Hoof: “Het is net alsof je door een aquarium loopt. Heel mooi.”

FOTO BO VAN SCHEYEN

Overgave De kinderen die donderdag kwamen, knutselden met volle overgave. Brit Toutenhoofd (9) maakte een goudvis. “Ik vind het heel leuk om te doen. De presentatie was echt mooi.” Noa Francke (9) maakte een vis naar het voorbeeld van een wijde mantel die aan de muur hangt. “Ik heb hiervoor gekozen, omdat het een vis is vol mooie kleuren.” Damian Cijsouw (9) maakte er eentje met een lichtje bovenop zijn hoofd. “Ik vind het heel bijzonder dat ze die foto’s van al die vissen van zo dichtbij hebben kunnen maken. Heel interessant.” De fototentoonstelling ‘Waterparels’ in combinatie met de kinderkunst is tot en met drie maart te bezichtigen. In de ontmoetingsruimte van het museum is verder nog een thematafel over vissen en een hoekje over hengelsport. Meer: www.polderhuiswestkapelle.nl. PAGINA 8

VLISSINGEN Hobby Computer Club: Donderdag 14 februari geeft Hobby Computer Club een thema avond over digitale fotografie in wijkcentrum Openhof, Alexander Gogelweg 59 te Vlissingen van 19.30-22.00u. Toegang gratis ook voor niet leden. Informatie bij secretaris@ HCCzeeland.nl. Bijeenkomst pkv “Wees Getrouw”: Op woensdag 13 februari houdt de pkv “Wees Getrouw” zijn jaarvergadering in de Marnixkerk te Vlissingen (Marnixplein 41). Dhr. van der Schelde hoopt te spreken over het thema Waterschap en Veiligheid (Zeewering, Binnenwateren, Milieu). Hij is lid dagelijks bestuur waterschap Scheldestromen. Pianorecital door Penson Yanna: Zondag 17 februari in concertzaal ’t Speelhuus’ in Ter Reede, Vlissingen, aanvang 11.30u. Toegankelijk voor mindervaliden. Zie ook www. cityconcerten.nl Rondleiding door Nico Out: In deWILLEM3, Oranjestraat 4, Vlissingen is t/m 24 februari de tentoonstelling Made in Vlissingen 1 te zien. Nico Out, de Zeeuwse kunstexpert, geeft bij deze tentoonstelling op zondag 17 februari om 15.00 uur een rondleiding. Er zijn nog plaatsen vrij. Aanmelden via bk@cultuurwerf.nl of tel. 0118-415505. Voor meer info: www.cultuurwerf.nl. Onze expositieruimten zijn geopend do t/m zo 13.00-17.00u. Zangdienst: De Protestante Kerk houdt op zondag 17 februari om 17.00u voor de inwoners van Vlissingen en omstreken een zangdienst in de St. Jacobskerk. Thema: “Een nieuw begin”. Vespers in Open Hof: Als vanouds worden in de weken voor Pasen op donderdagavond zes Vespers in kerkcentrum Open Hof (Paauwenburg, Vlissingen) gehouden. De eerste Vesper zal zijn op donderdag 14 februari om 19.30u in Open Hof. Voorganger op deze avond is mw Gerda Vreeke en het thema is “Droefheid”. Overige Vespers: 21 februari, 28 februari, 7 maart, 14 maart en 21 maart. Bingo: De Stichting Majoraat aan de van Hogendorpweg 58a te Vlissingen houdt voor de senioren een bingo op zondag 17 februari van 13.30 tot 16.00u. Toegang gratis. Voor meer informatie, kunt u bellen met: Stichting Majoraat tel: 0118-471103 of mailen naar majoraat@zeelandnet.nl Inloopavond Hobby Computer Club: op 18 februari inloopavond Algemeen computergebruik in Wijkcentrum Openhof, Alexander Gogelweg 59, 20.00-22.00u; zaal open 19.30u. Toegang gratis, ook voor niet leden. Wij komen elke 3de maandag van de maand bijeen.


G OUD IS G €LD W W W. G O U D I S G E L D . N L

WIJ BETALEN NU MEER DAN € 41,PER GRAM FIJN GOUD*

Uw oude gouden sieraden zijn nog steeds geld waard Zelfs als deze beschadigd of kapot zijn. Wij taxeren en kopen alle soorten sieraden in. Goud en zilver maar ook diamanten, gouden tanden en munten. Bij ons kunt u terecht voor het analyseren, repareren of een geheel nieuw ontwerp van uw sieraden. Loopt u eens binnen, de koffie staat klaar voor eenieder die van onze diensten gebruik wilt maken!

Bent u ook aan de wintersport toe? Twijfel niet langer. Uw doosje met oude sieraden kan uw welverdiende vakantie zijn! Het kan zomaar in uw la liggen!

Wij betalen u direct contant de hoogst mogelijke dagprijs. * Prijs is afhankelijk van de dagkoers. * Legitimatie verplicht. * Min. leeftijd 18 jaar.

OPENING Middelburgse Goudbank

Bergen op Zoomse Goudbank

Wassenaarstraat 44 4611 BW Bergen op Zoom Tel. (0164) 24 32 34

Middelburgse Goudbank

Varkensmarkt 4 4331 LA Middelburg Tel. 06-84901123

Donderdag 14 februari

OPENINGSTIJDEN: Ma. 13.00 - 17.00 uur, Di. Wo. en Do. 10.00 - 17.00 uur, Vrij. 10.00 - 18.00 uur, Za. 10.00 - 17.00 uur, Koopzondagen 13.00 - 17.00 uur

bergenopzoomsegoudbank@gmail.com

middelburgsegoudbank@gmail.com

Bezoek de tijdelijke winkel van

Lekker en voordelig! Grill-maaltijdenwinkel

tegen inlevering van deze bon

1 POND

vanaf

€ 210,-

computerbril inc. montuur

50% korting

op de complete bril

€ 140,-

Bonbons & Chocolade

5,

00

Geldig bij: Kippie Middelburg • Nieuwe Burg 1a • 0118-611959

wij kunnen declareren bij vele verzekeraars

vanaf

tilroeoptiek

KIP BAMI SI NPOA F O + ZAK KROE EK

zonnebril op sterkte

Met veel aanbiedingen en opruimingen uit ons assortiment

IN HA ND EN ! GE GA RA ND EE RD GO UD

Adres: Pottenmarkt 13 4331LM Middelburg (begin Langeviele) Tel: 06-29976844

GEZOCHT M/V Van Leeuwen Juweliers Vlissingen zoekt per direct een enthousiaste medewerker voor de inkoop van goud en zilver. Voor 30 uur per week heb je een super leuke baan met veel vrijheid en verantwoording. Werkdagen di-za. Neem contact met ons op en overtuig ons dat we jou moeten aannemen.

walstraat 81 vlissingen 0118-412370 www.tilroe.nl

tilroeopticien

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

Van Leeuwen Juweliers vanleeuwenjuweliers@gmail.com 06-45814854

Specialist in: buitenzonwering, binnenzonwering, terrasoverkappingen shutters, horren, rolluiken, raamdecoratie, garagedeuren en voordeuren. meer informatievindt u op onze website

Wij vieren 15 jaar bestaan Del hele maand Februari w w w. a m b i a n c e - z o n w e r i n g . n

5% Winterkorting + 15% Subsidie

WINTERAKTIE OP ROLLUIKEN NU 10% KORTING Vraag vrijblijvend een scherpe offerte op! Aktie tot 1-3-2013

• 660Wp • 3 zonnepanelen • Omvormer riaal • Basis aansluit mate ten • 17% lagere stroomkos

€ 849,15

zonweren en sfeer creëren

• 1600Wp • 8 zonnepanelen • Omvormer 1.5ktl riaal • Basis aansluit mate ten • 41% lagere stroomkos

€ 2.210,00

€ 4.100,00

• 2400Wp • 12 zonnepanelen • Omvormer 3ktl riaal • Basis aansluit mate ten • 62% lagere stroomkos

• 1200Wp • 6 zonnepanelen • Omvormer 1.5ktl riaal • Basis aansluit mate ten • 32% lagere stroomkos

€ 1.657,00

€ 3.272,50

Ambiance Zonwering

Goes

Markiezen 1-3-2013winterprijs. winterprijs Markiezenstofferen stofferen voor 1-3-2013 Tevens winterstalling en reiniging uw bestaande Tevens winterstalling en reiniging van uw bestaandezonwering zonwering. Livingstoneweg 8 4462 GL Goes T (0113) 22 22 31

Livingstoneweg 8, 4462 GL, Goes. T. (0113) 22 22 31. i. www.ambiance-zonwering.nl/goes

Specialist in: buitenzonwering, binnenzonwering, terrasoverkappingen shutters, horren, rolluiken, raamdecoratie, garagedeuren en voordeuren. meer informatievindt u op onze website w w w. a m b i a n c e - z o n w e r i n g . n l

• 3200Wp • 16 zonnepanelen • Omvormer 3ktl riaal • Basis aansluit mate ten • 82% lagere stroomkos

Telefoon: +31(0)76 5017990 Email: solar@verdegro.com

• 4000Wp • 20 zonnepanelen • Omvormer 4ktl riaal • Basis aansluit mate ten • 99% lagere stroomkos

€ 5.100,00


Voorstel college burgemeester en wethouders omvat ruim 500.000 euro aan lastenverhogingen

Middelburg moet nog eens ruim zes miljoen euro bezuinigen MIDDELBURG - Het college van burgemeester en wethouders in Middelburg is het eens over een bezuinigings- DOOR TOBIAS MANUHUTU pakket van ruim 6,3 miljoen euro. Ze wil dat de gemeente efficiënter gaat werken, subsidies gaat verlagen en lasten voor burgers en bedrijven verhoogt. De besparingen zijn volgens het college noodzakelijk vanwege de Het meeste geld (2,4 miljoen euro) wordt korting op de uitkering van de landelijke overheid en de economische tegenwind. bespaard door de nullijn aan te houden

Wethouder Johan Aalberts zegt dat nieuwe bezuinigingen noodzakelijk zijn.

Zeeland, Groningen en Limburg overhandigen minister plan

FOTO TOBIAS MANUHUTU

voor de verschillende budgetten waar normaal een inflatiecorrectie op wordt doorgevoerd. Daarnaast wordt onder meer bezuinigd op de subsidie-uitgaven (250.000 euro) en het minimabeleid (250.000 euro). Twee maatregelen uit het bezuinigingsvoorstel zijn eerder bekend gemaakt: het schrappen van een nieuw theater (900.000 euro) en de langzaamverkeersbrug over het Kanaal door Walcheren (300.000 euro). Deze bezuinigingen volgen op een pakket aan ombuigingen van 6,5 miljoen euro uit 2011. Wethouder Johan Aalberts noemt de nieuwe maatregelen pijnlijk, maar noodzakelijk om de gemeente financieel gezond te houden. “De doelstellingen achter het beleid zijn om weerbaar en wendbaar te blijven”, zegt Aalberts. “Dat flexibele is nieuw. We verwachten op den duur uit de financieel slechtere tijden te komen. We hebben nu maatregelen genomen die je op termijn kunt terugdraaien, bijvoorbeeld het bevriezen van de budgetten.” Een interne werkgroep heeft onderzocht welke maatregelen de gemeente kan nemen en kwam uit op 102 voorstellen. Het college van burgemeester en wethouders heeft aan de gemeenteraad laten weten welke acties zij willen doorvoeren en welke niet.

Julianabad Eén van de besparingen is het sluiten van het Julianabad in Arnemuiden als het zwembad op camping de Witte Raaf wordt geopend. Dit levert 75.000 euro op. Ook wil het college dat de de balies in de publiekshal ‘s middags voortaan alleen op afspraak open zijn. Dat is een besparing op van 0,8 fte. Niet alle voorstellen zijn uitgewerkt. Zo worden de veranderingen in het minimabeleid later dit voorjaar bekend en wordt de verlaging van de subsidies in het najaar besproken. In totaal komen er ruim 500.000 euro aan lastenverhogingen. Aalberts wijst erop dat dit bedrag een klein gedeelte is van het hele pakket. Het college stelt onder andere voor om de afvalstoffenheffing stapsgewijs te verhogen naar veertien euro per huishouden wat 250.000 euro oplevert. Ook de leges voor parkeervergunningen worden volgens het plan verhoogd (150.000 euro), evenals de hondenbelasting (17.700 euro in totaal). De details zijn te vinden op de website van de gemeente. De bezuinigingen worden in vier jaar doorgevoerd en beginnen in 2014. Op 19 maart is er een inspraakavond voor burgers over dit onderwerp tijdens een vergadering van de commissie Algemeen Bestuur. De gemeenteraad neemt op 15 of 16 april een besluit over het bezuinigingspakket.

Naar verwachting zijn wieken in de lente gerestaureerd

De Noorman heeft zijn kap terug Provincies reiken alternatieven aan voor maatregelen huursector

WESTKAPELLE - Molen De Noorman in Westkapelle wordt gerenoveerd. De kap en de wieken werden in september van de molen getild en vervolgens gerestaureerd in de loods van Verbij Hoogmade. Het bedrijf is door de gemeente aangesteld om de molen uit 1851 op te knappen. Woensdag plaatste wethouder Jaap Melse van de gemeente Veere de kap terug op de molen.

VLISSINGEN - De provincies Zeeland, Groningen en Limburg hebben minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst donderdag een alternatief plan aangeboden voor de door het kabinet aangekondigde maatregelen in de huursector. DOOR BRITTA JANSSEN In hun rapport ‘Verhuurderheffing en huurmaatregelen in krimpregio’s’ reiken de drie provincies alternatieven aan om meer rekening te houden met de regionale verschillen en de demografische ontwikkelingen in Zeeland, Limburg en Groningen. Het rapport - in opdracht van de drie provincies opgesteld door het Economisch Instituut voor Bouwnijverheid (EIB) - toont volgens Zeeland aan dat de gevolgen van de huurmaatregelen voor woningcorporaties in krimpgebieden ‘onevenredig zwaar’ zijn en ‘onvoldoende rekening houden met de forse transformatieopgaven’ in die gebieden. ‘Doordat de investeringscapaciteit van woningcorporaties ernstig wordt aangetast worden leegstand en verpaupering eerder in de hand gewerkt dan aangepakt’, schrijven de provincies in het plan. Leegstand In een begeleidende brief aan de minister kiezen de drie provincies voor de vari-

anten uit het rapport van het EIB en één daarvan is een andere verdeling van de verhuurderheffing voor de woningcorporaties. ‘Hiermee wordt recht gedaan aan de forse veranderingen die in de drie topkrimpregio’s moeten worden doorgevoerd.’ De drie provincies hopen daarmee tot een meer evenwichtige en kwalitatief goede woningvoorraad te komen, rekening houdend met de demografische verandering. ‘Dat moet uiteindelijk leiden tot minder leegstand en betere, toekomstbestendige woningen. Het EIB heeft doorgerekend dat met deze alternatieven de rijksbezuiniging van 2 miljard overeind blijft.’ De drie provincies doen meer dan alleen dit, aldus Zeeland. ‘De partijen blijven zich de komende tijd actief opstellen om met de minister mee te denken.’ Meer informatie Het rapport ‘Verhuurderheffing en huurmaatregelen in krimpregio’s’ is te downloaden op www.zeeland.nl/bevolking.

Sjoeltoernooi Schijf ‘83

Koppelkampioenschappen OOST-SOUBURG - Het koppelkampioenschap van afdeling Zuid is georganiseerd door sjoelvereniging Schijf ‘83 Oost-Souburg. Er deden 32 koppels mee aan deze wedstrijd in verschillende klassen. In de A klasse werd Ko van de Parel en Marian Embregts van de Vrije Brabandsjoelers 1e met een gemiddelde van 122.37. In de B klasse Ad Grauwmans en Corne Raats van dezelfde sjoelvereniging 1e met een gemiddelde van 126.10. In de C klasse werd het koppel Bram de

Waardt en Betsy de Waardt van Schijf ‘83 1e met een gemiddelde van 107.37. In de D klasse was er een 1e plaats voor Huub Stijns en Nina van Duin van dezelfde vereniging. Ook was er nog een 1e prijs in de E klasse voor het koppel Marion Koolhoven en Bert Verduyn en een 3e plaats voor Willem Bakker en Jan Sinke ook van Schijf ‘83. Ook nieuwsgierig naar het sjoelgebeuren kom dan een keer langs bij onze club in de Zwaan in Oost-Souburg op donderdagavond. Inlichtingen bij Bram de Waardt, Wedstrijdleider, tel 0118-602771.

Jaap Melse plaatste vorige week de kap terug op molen De Noorman.

DOOR MARIELJA DE GEUS In vroeger tijden waren er drie molens in Westkapelle. De dijkmolen en molen De Roos zijn in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan. Tijdens het bombardement is nagenoeg heel Westkapelle vernietigd door bommen of zeewater. Twee gebouwen bleven echter fier overeind staan: de vuurtoren en molen De Noorman. De molen is in 1851 aangekocht door de leden van ‘Fonds tot Heil van Jongelingen’. Drie 15-jarige jongens richtten in 1825 het fonds op om de werkgelegenheid en welvaart in Westkapelle te verbeteren. De leden van het fonds spaarden wekelijks tien cent. Tevens waren zij actieve ondernemers. Zo kochten zij bijvoorbeeld biggen die zij, na vetmesting, verkochten. Na 26 PAGINA 10

jaar ondernemen besloten zij te investeren in een koren- en pelmolen. De fondsmolen werd later De Noorman genoemd, naar de voetbalverening waar de jonge ondernemers lid van waren. “De molen is beeldbepalend voor de plaats. Ook staat de molen symbool voor de betrokkenheid van de dorpsbewoners,” vertelde wethouder Jaap Melse van de gemeente Veere vorige week dinsdag. “Het is belangrijk om cultuurhistorische gebouwen in stand te houden.” Het terugplaatsen van de kap werd door Westkapellenaars als een belangrijk moment beschouwd. Veel kinderen waren er met hun ouders bij. De plaatsing was eerder uitgesteld wegens te harde wind. Piet Roelse is vrijwillig molenaar van De Noorman. Het vak leerde hij van zijn oom. “Ik ben altijd geïnteresseerd

FOTO MARIELJA DE GEUS

geweest in techniek en als ambtenaar bij Rijkswaterstaat was ik ook altijd bezig met technische zaken.” Doordeweeks Sinds 2010 laat Roelse iedere week de molen draaien. Voorheen was hij al tien jaar molenaar op dezelfde molen. “De molen draait altijd doordeweeks. Op zaterdag is de duivenvereniging actief in het dorp. Vliegende duiven en draaiende wieken is geen prettige combinatie. Op zaterdag staat de molen dus stil.” De verwachting is dat de wieken deze lente worden teruggeplaatst. “Voor de zomer zou de molen weer moeten kunnen draaien. De renovatie heeft vertraging opgelopen door de vorst. Zolang het vriest kan er niet gemetseld worden.”


BELASTING AANGIFTE

Een belastingadviseur geeft adviezen over uw fiscale positie en verzorgt de aangiften van alle voorkomende belastingen. Hij zorgt ervoor dat u zo min mogelijk belasting betaalt, uiteraard binnen de grenzen van de wet.

LAAT HET VÓÓR 1 APRIL DOEN. RAADPLEEG TIJDIG UW BELASTINGADVISEUR.

gewoon persoonlijk !

Laat uw belastingaangifte met een gerust hart aan ons over!

Aangifte inkomstenbelasting een probleem...? Wij kunnen u daarbij helpen!

Aangifteinkomstenbelasting inkomstenbelasting Aangifte

Accountants- en Adviesgroep Rijkse Uw partner in zakelijke dienstverlening

MIDDELBURG T 0118 612 774 E middelburg@joosse.nl

Tel: (0118) 59 31 59

een probleem...?

een43aprobleem...? Torenstraat - 4353 AB Serooskerke (W)

Wij kunnen u daarbij helpen! www.bouterse-administratiekantoor.nl

Wij kunnen u daarbij helpen! Tel: (0118) 59 31 59

Uw aangifte is ons advies waard!

OOSTKAPELLE T 0118 583 010 E oostkapelle@joosse.nl

WWW.JOOSSE.NL

Torenstraat 43a - 4353 AB Serooskerke (W)

Tel: (0118) 59 31 59 www.bouterse-administratiekantoor.nl Torenstraat 43a - 4353 AB Serooskerke (W) www.bouterse-administratiekantoor.nl

Ook voor uw prive aangifte inkomstenbelasting staan onze medewerkers voor u klaar!

Vlissingen T | 0118 - 41 91 92

Goes T | 0113 - 24 26 28

Zierikzee T | 0111 - 42 03 44

Serooskerke T | 0118 - 59 26 10

Kijk ook eens op onze vernieuwde website: www.matthijsse-matthijsse.nl

Middelburg T | 0118 - 67 89 00

info@aar.nl

www.aar.nl

Badhuisstraat 28 • 4381 LS Vlissingen T 0118 416 961 • F 0118 413 253 info@matthijsse-matthijsse.nl info@matthijsse-matthijsse.nl www.matthijsse-matthijsse.nl www.matthijsse-matthijsse.nl

Noord-Beveland wil 22.255 euro uittrekken voor studie naar hoteltoren Veerse Meer

Voorzichtige eerste stap gemeente WISSENKERKE - De gemeente Noord-Beveland beslist donderdag of ze ruim 20.000 euro wil uittrekken voor een landschapsstudie naar de 165 meter hoge hoteltoren in het Veerse Meer van Marco Doeleman en bouwbedrijf Cordeel. Het moet onder meer duidelijk maken wat de gevolgen zouden zijn voor het zicht op het stadje Veere. DOOR EUGÈNE DE KOK Het plan voor de hoteltoren dat halverwege januari is gepresenteerd aan de gemeenteraad van Noord-Beveland overstijgt echter het lokale niveau, zeggen burgemeester en wethouders van de gemeente Noord-Beveland in het raadsvoorstel. Er moet ook op regionaal, nationaal en vanwege de nabijheid van de Vlaamse kust - zelfs internationaal niveau worden

onderzocht wat de gevolgen zouden zijn. Daarom wil de gemeente sowieso advies vragen aan het College van Rijksadviseurs waarin onder meer Rijksbouwmeester Frits van Dongen zit. Wat de bouw zou betekenen voor het beschermde stadsgezicht van Veere moet de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onderzoeken. De gemeente heeft bureau Rothuizen gevraagd het voortouw te nemen in de landschapsstudie.

Uiteindelijk moet het uitmonden in een rapport waarin kaders staan waaraan de gemeente het plan kan toetsen. Van een ‘ja’ tegen de bouw van de hoteltoren is bij lange nog geen sprake. Tijdens de presentatie hebben gemeenteraadsleden gevraagd naar de economische uitvoerbaarheid. Dat wordt nu nog niet onderzocht. Als de gemeente na de landschapsstudie positief is moeten initiatiefnemers Cordeel en Doeleman aanto-

nen hoeveel de bouw kost en hoe ze deze willen financieren, hoe ze het hotel zouden gaan exploiteren en welke doelgroep ze voor ogen hebben. In een brief heeft de provincie, die zegt dat de hoteltoren ‘qua aard en schaal van een volledig andere orde zijn dan de tot nu toe gepresenteerde plannen en afgesproken kaders’, ook gevraagd naar de economische onderbouwing van het plan. ‘Het concept zal de nodige reuring teweeg brengen en tot ver buiten Zeeland met belangstelling worden gevolgd. Aan deze ontwikkeling zal een goed onderbouwde ten grondslag moeten liggen’, schreef wijlen gedeputeerde Sjoerd Heijning in november vorig jaar. Als de initiatiefnemers hun onderbouwing van het plan inleveren wil Noord-Beveland

ook daar een deskundige naar laten kijken. Als ook daar een positief antwoord op komt, wordt er pas een tweede stap gezet. Voor de landschapsstudie trekt de gemeente 22.255 euro uit. Ze halen dat uit de post onvoorzien. Als er hierna meer procedures volgen, wil ze kijken of de kosten daarvan kunnen worden verhaald op de initiatiefnemers. De hoteltoren moet 165 meter hoog worden op een basis van 37 bij 37 meter in het Veerse Meer. De 28 bouwlagen met daarbovenop een piek van 75 meter moeten onder meer ruimte gaan bieden aan 200 hotelkamers, 80 appartementen, 28 zogenaamde duinwoningen, een wellness-voorziening en panoramaplatform dat voor iedereen toegankelijk is.


Gemeente Kapelle past oorlogsmonument aan

‘De naam van Bram Heijstek hoort op oorlogsmonument’ KAPELLE - Abraham Heijstek sluit zich in de Tweede Wereldoorlog aan bij het verzet. In 1945 overlijdt de jonge Kapellenaar in het Duitse concentratiekamp Mittelbau-Dora. Onlangs kwam de gemeente Kapelle erachter dat de naam van deze geboren Wemeldingenaar ten onrechte ontbreekt op het oorlogsmonument in de tuin van de kerk in Kapelle. Ze laat zijn naam er nu bijplaatsen. “Dat is goed, hij hoort erbij”, vindt zijn bijna 104-jarige zus Trui Kosten-Heijstek.

Op deze foto is Abraham Heijstek ongeveer 20 jaar oud.

Plus 40 Relatie Plus 40

FOTO GEMEENTEARCHIEF KAPELLE

WWW.HOBBYKAS.NL

40

Relatie i� F���u��� Plus V���n���n� F���u��� i� Relatie i� F���u��� ma�n�! i� V���n���n� F���u��� V���n���n�

ma�n�! V���n���n� ma�n�! ma�n�!

Ie������ ��� �i�� �ns������ �� �� ma�n� ����u��� ���jg� ��� Ie������ ��� �i�� Ie������ ��� �i�� �iosco�p��r�n����n� �ns������ �� ma�n� vo�� 2 �� ��rs����! Ie������ ��� �i�� �ns������ �� �� ma�n�

����u��������jg� ��� �ns������ �� ma�n� ����u��� ���jg� ��� Cobie de Weerd �iosco�p��r�n����n� ����u��� ���jg� ��� �iosco�p��r�n����n� 0166-785000 vo�� 2 ��rs����! �iosco�p��r�n����n� www.40plusrelatie.nl vo�� 2 ��rs����! vo�� 2 ��rs����!

Budget kas

€ 350,-

Alu-pro kas

v.a. € 925,-

Combi-pro kas

v.a. € 950,-

Victoriaanse kas v.a. €1400,Bel voor onze folder/prijslijst

Showterrein met 36 kassen

EmBrEgtS KASSEN gors 70 Hoeven 0165-502506

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

Cobie de Weerd Cobie de Weerd

0166-785000 Cobie de Weerd 0166-785000 www.40plusrelatie.nl 0166-785000 www.40plusrelatie.nl www.40plusrelatie.nl

bel 0113-639760 of mail info@traas.nl

• • • • • • • •

houtworm-, boktor en zwambestrijding preventieplannen faunabeheer weringsmaatregelen bestrijding knaagdieren en insecten bouwkundige inspecties balkkoprestauraties mollenbestrijding Kenniscentrum Dierplagen www.kad.nl KAD - Gecertificeerd

.nl

Wilt u vandaag uW auto verkopen? Bel dan

Automatische Garagedeuren & Bel voor een vrijblijvend advies aan huis Toegangshekken

koogJe auto’S

tevens service en reparatie aan alle merken!

Automatische Garagedeuren & Toegangshekken

Alle merken, types en bouwjaren Ook bussen, jeeps, sloopauto’s met of zonder gebreken

Contante betaling en RDW vrijwaring

Tel: 06-16423545 24 uur per dag U BELT En WIJ KOMEn DIRECT

Goes T: 0113 - 202049

Verzet Bram Heijstek, geboren op 19 mei 1920, verhuist in 1921 met zijn ouders van Wemeldinge naar de Biezelingsestraat in Kapelle. Hier groeit hij op. ‘Al snel na de Duitse inval voegt Abraham zich bij de eerste verzetsgroepen’, aldus De Klerk. ‘Op welke wijze hij verzet pleegt, is onbekend. Eén keer komt hij thuis met een stapel dekens die van de Duitsers zijn gestolen. Zijn moeder weet niet hoe snel ze Abraham, mét de dekens, de deur uit moet zetten, zo gevaarlijk is dat.’ Het verzet uit de beginjaren van de bezetting is nog niet zo goed georganiseerd, schrijft de gemeentearchivaris. ‘ De Duitsers slagen er vaak in om illegale organisaties op te rollen, met vaak afschuwelijke gevolgen voor degenen die ze oppakken. Dit overkomt ook Abraham

Herdenking Van den Berge verwacht dat het aangepaste monument nog deze maand weer op zijn plek staat. “Bij de officiële herdenking op 4 mei zullen we ook stilstaan bij het plaatsen van de naam van Abraham Heijstek op het monument.” Wegens haar hoge leeftijd en beperkte mobiliteit is het voor Trui Kosten moeilijk om bij de herdenking aanwezig te zijn. Maar ze hoopt het wel een keer te zien, vertelde ze donderdag.

VLISSINGEN - Hockeyclub Walcheren houdt deze zomer een Beachhockeytoernooi. Zaterdag 13 en zondag 14 juli zullen teams uit het hele land strijden voor overwinningen in het mulle zand aan de Boulevard in Vlissingen.

vliegende aanvallen, air-dribbels en mooie zweefduiken van keepers en spelers. Door gemiddeld 30 doelpogingen per wedstrijd zorgt dit allemaal voor een bruisende hockeyshow.

November vorig jaar is Beach Hockey Zeeland begonnen met de organisatie van een nieuw toernooi. Deze spectaculaire variant van veldhockey is de laatste jaren steeds meer in trek gekomen bij hockeyers. Door de prachtige omgeving met zon, zee en strand is het de manier om de zomer door te komen.

Beach Hockey Zeeland Zaterdag 13 juli zullen recreantenteams uit het hele land strijden voor de overwinning. Na afloop is er een barbecue en een spetterend feest op de Hockeyclub Walcheren. Zondag 14 juli wordt er tijdens een officiele voorronde gestreden om plaatsing voor het Nederlands Kampioenschap Beach hockey in Scheveningen.

Beach Hockey Vijf spelers per team gaan de strijd aan om in het mulle zand het toernooi te winnen. Door de lastige ondergrond is er een extra dimensie aan de sport toegevoegd. De bal is gedurende het spel voor het grootste gedeelte van de tijd in de lucht. Dit zorgt voor

Inschrijven Vanaf 1 februari is het mogelijk om als team in te schrijven voor dit toernooi. Kijk voor meer informatie op www.beachhockeyzeeland.nl of neem voor vragen contact op met de organisatie via info@ beachhockeyzeeland.nl

DIOS sponsordag

Bel voor een vrijblijvend advies aan huis

OOST-SOUBURG - Op zaterdag 16 februari gaan ruim 200 leden van DIOSdance dansen in de Sporthal van Duijvenvoorde te Oost-Souburg.

Goes T: 0113-202049 tevens service en reparatie aan alle merken!

.nl ...voor het laatste Automatische actuele lokale nieuws... Garagedeuren & Toegangshekken

KIjK OPeen WWW.INTERNETBODE.NL Bel voor vrijblijvend advies aan huis Goes T: 0113 - 202049

Consul René Hoebeke van de Oorlogsgravenstichting in de gemeente Middelburg ontdekte enige tijd geleden dat de naam van Abraham Heijstek op het Kapelse monument thuishoort en informeerde de gemeente Kapelle hierover. Naar aanleiding hiervan ging Frank de Klerk van het gemeentearchief Kapelle op onderzoek uit. ‘Abraham Heijstek komt niet voor op de monumenten in Vlissingen en Kapelle’, schrijft De Klerk in zijn onderzoek. “Dat komt doordat hij 1941 officieel met zijn ouders meeverhuist van Kapelle naar Vlissingen”, legt Arnold van den Berge van de gemeente Kapelle uit. “Maar in de praktijk heeft hij thuis dan al vaarwel gezegd, omdat hij al in het verzet zit en zijn ouders niet in gevaar wil brengen. Omdat hij bij het uitbreken van de oorlog woonachtig was in Kapelle, hoort hij op het monument te staan.”

Heijstek.’ Half april 1942 wordt hij in het Franse Biarritz gearresteerd en later overgebracht naar een Duitse gevangenis, aldus De Klerk. ‘De familie verkeert lange tijd in onzekerheid over zijn lot. Een P.J. van Daele uit Heemskerk meldt in 1946 dat er een briefje uit 1944 bestaat van een Jan de Graaf, die vanuit een kamp in Brieg bij Breslau meldt dat het goed gaat met Abraham. Daarna wordt niets meer over Heijstek vernomen. Naspeuringen naar een Jan de Graaf, die uit Kapelle afkomstig zou moeten zijn, lopen op niets uit.’ Pas halverwege 1947 kan het Rode Kruis in Den Haag volgens De Klerk melden dat één van de in kamp Dora omgekomen Nederlanders Abraham Heijstek is. Hij overlijdt op 21 februari 1945. ‘Dominee Renting uit Heinkenszand probeert meer informatie te krijgen over de omstandigheden waarin Abraham is overleden: door uitputting of geweld. Die informatie kan niet worden gegeven.’ Bij kamp Dora worden onderdelen voor raketten gemaakt. ‘Dit gebeurt vooral onder de grond en de gevangenen die hier werken zien nauwelijks daglicht. Door de slechte behandeling, slecht eten en slechte ventilatie overlijden velen van hen. Zij worden in het kamp gecremeerd en vermoedelijk is Abraham Heijstek één van hen.’

HC Walcheren houdt Beachhockeytoernooi

RAT IN DE VAL

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

DOOR BRITTA JANSSEN

PAGINA 12

Het doel is om geld op te halen, zodat de kosten voor de jaarlijkse dansvoorstelling in de Schouwburg te Middelburg beperkt kunnen blijven. De leden worden gesponsord door familie en bekenden. Alle DIOS-dance leden, vanaf 4 jaar tot en met 18 jaar, dansen mee. De ochtend zal starten met workshops, verdeeld in 3 blokken, voor de diverse leeftijdscategorieën. Aansluitend zullen de aangeleerde dansen samengevoegd worden tot een spetterende show. Kinderen die zin hebben om mee te doen, zijn van harte welkom. Tijden workshops: Leeftijd 12 jaar en ouder

8.30 uur-9.15 uur; Leeftijd 9 jaar t/m 1112 jaar 9.20 uur-10.05 uur; Leeftijd 4 jaar t/m 8 jaar 10.10 uur-10.55 uur; Valentine’s Day voorstelling (alle leeftijden) 11.30 uur -12.00 uur. Doordat alle kosten steeds hoger worden en we niet in aanmerking komen voor subsidies is het noodzaak meer inkomsten te vergaren om de voorstelling mogelijk te maken. Door het organiseren van deze sponsordag is de hele club betrokken bij de inzameling en wordt aan alle groepen gevraagd zich te laten sponsoren voor een zelf te bepalen bedrag. Publiek is uiteraard van harte welkom. Dankzij de geweldige sponsoring van de kantinebeheerder zal deze ochtend de opbrengst aan koffie en thee ook voor DIOS zijn.


What’s on your mind?

Receptioniste / Telefoniste (6 mnd) Administratief Medewerker (9 mnd) OpleidingAdministratief Medewerker (12 mnd) Financieel en starte Commercieel (12 mnd) n in dMedewerker week 25 Administratief e f e b r u Medewerker aProjectadministratie (12 mnd) ri - 1 ma rtmnd) ! Secretaresse a (12 BKB / BKC / PDB

✔ ✔ ✔ ✔

Stel je eens voor…jij bij Q8KPE? Een raffinaderij volcontinue in beweging en altijd opzoek naar teamplayers. Bij ons wordt momenteel flink aan de weg getimmerd. We pakken een aantal omvangrijke projecten tegelijk aan en investeren in de toekomst van onze raffinaderij. Daarom zijn wij op zoek naar goed gekwalificeerde Process Operators, Maintenance Technicians en Engineers voor verschillende disciplines.

ONTMOET ONS!

Wil je meer weten over onze vacatures en ben je nieuwsgierig om persoonlijk kennis te maken? Dat kan! Waar: Van der Valk Hotel Middelburg Wanneer: Dinsdag 19 februari Programma: Informatiestand tussen 10.00 uur en 16.00 uur Afgewisseld met speeddates

N& INFORMERE SPEEDDATEN

VA

 

Geopend: Vrijdag

& Donderdag kachels .00 uur van 10.00-18 haarden Zaterdag schouwen van 10.00-17.00 uur.

* Schitterende showroom

10,95

Deze prijzen zijn incl. btw

GEGRILDE KIPPEN 2 stuks

met enorme keuze

8,

50

Geldig bij: Kippie Middelburg • Nieuwe Burg 1a • 0118-611959

Wasmachine stuk?

natuurstenen schouwen, hout- en gaskachels. * Interessante kortingen voor zelfplaatsers

Franco Belge Savoie Supra Lytham

€ 1395,-

€ 1095,-

Reny Retro

€ 1095,-

OpenHaardCentrum

Klarinetweg 2c, Industrieterrein Mortiere, Middelburg Tel. 0118-674955 www.ohcwalcheren.nl

Bel: 0118-471777 Oost-Souburg

Aziatisch Wok- en Specialiteiten Restaurant

Oriental Garden

Buiten is het nat en koud,

Bij ons is het warm en droog! Om alvast een voorproefje te geven op het lentegevoel bieden wij u gedurende de maanden februari en maart onbeperkt wokken en smullen van ons warm buffet voor maar

€ 12,50!

Deze aanbieding is geldig op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag op zaterdag en zondag is de prijs € 18,50 (kinderen t/m 11 jaar 50% korting) Openingstijden maandag en dinsdag gesloten vanaf 19 maart ook op dinsdag weer geopend! woensdag t/m zondag geopend vanaf 16:30

Schuttestraat 10-12 Koudekerke (centrum) tel.(0118) 551122 - www.orientalgarden.nl

SEIZOENSTART 2013 BIJ VERVAT MEGA KAMPEER-EN VOORTENTENSHOW FAMILIETENT SAFARICA SANTENGA LODGE van € 339,= nu voor € 279,= DOREMA mega voortentenshow met volledig assortiment, en aktie modellen met korting van 30% tot 50%! Nu al vanaf € 332,= Koop nu vast bij Vervat alcohol blaaspijpjes voor Frankrijk € 2,95 (2 stuks verplicht) ACSI en ANWB camping gidsen 2013 nu te koop OPEN MA.T/M ZAT. 9.30-17.00

ZONDAG 17 FEBRUARI OPEN VAN 11.00-17.00

meer dan 90% van onze cursisten beveelt onze opleidingen aan

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Kijk voor meer informatie en direct aanmelden op www.Q8KPE.nl

Grill-maaltijdenwinkel

1 ochtend of 1 avond p/w les in meer dan 50 locaties

o.a. Breda, Oosterhout, Roosendaal, Bergen op Zoom, Middelburg, Goes

1 N DER VALK MIDDELBURG

tegen inlevering van deze bon

Fabius is een CRKBO erkende opleider

Schrijf je nu in! 0800-4464464 (gratis) www.fabiusopleidingen.nl

9 FEBRUARI

Lekker en voordelig!

Geen specifieke vooropleiding nodig

Tablet Actie!

VERV = AT OPEN !

Stadionweg 31, 3077 AP Rotterdam 010-4970832 www.vervat.nl

                                                                                                             

                             

                     

     

           



  

   

Dakwerken vernieuwen reparatie pvc bitumen etcetera. Bel Zoomdak 06-18514726 www.zoomdak.nl

HELP

VAKMANNNEN GEzocHt Start succesvol klusbedrijf! Klusopdrachten, reclame, inkoopkortingen, bedrijfsadvies aantrekkelijke voorwaarden. Betrouwbare organisatie Formule Partner BV. Kijk op:

www.devakman.info of www.keurmerkbedrijf.nl

www.rolluikgigantzeeland.nl

Bereken online uw prijs Geen aanbetaling! Nu direct online bestellen


Commissaris van de Koningin neemt afscheid

De Zonnebloem zoekt bestuursleden

Karla Peijs heeft een onwrikbaar vertrouwen in de Zeeuwen MIDDELBURG - Karla Peijs heeft vrijdag in haar afscheidstoespraak als commissaris van de Koningin gezegd dat ze met een goed gevoel terugkijkt op ‘zes mooie, maar geen makkelijke jaren’. Ze wees op de bezuinigingen en crises, die grote gevolgen hadden voor Zeeland, maar zei dat ze vertrouwen heeft in de toekomst. “Dankzij het onwrikbare vertrouwen dat ik heb in de Zeeuwen.” chiel Adriaenszoon de Ruyter Kwintet, een onderdeel van de Koninklijke Marine. Voordat ze de aanwezigen opriep te applaudisseren voor de koperblazers riep ze de discussie over de marinierskazerne van vorige week in herinnering. “Een mooi afscheidscadeau”, noemde ze het. ‘We moeten ons er hard voor blijven maken, zodat er op het allerlaatste moment geen plannetjes meer komen’ die roet in het eten gooien. Het was een serieus bedoeld advies van de scheidende commissaris, want ‘Zeeuwen zijn misschien wel te nette mensen’. “We moeten ervoor blijven zorgen dat ze in Den Haag weten dat Zeeland, net als Retranchement, in Nederland ligt, dat ook wij onze bijdrage aan het Bruto Nationaal Product leveren en dat de afstand van Zeeland naar Den Haag hetzelfde is als van Den Haag naar Zeeland.” Karla Peijs neemt op haar drukbezochte receptie afscheid van de Zeeuwen. FOTO MIEKE WIJNEN FOTOGRAFIE

DOOR EUGÈNE DE KOK Voordat ze met het symposium Onbegrensd Zeeland in de Nieuwe Kerk en een drukbezochte receptie in de Wandelgangen en Kloosterkerk van de Abdij echt afscheid nam, zeiden Provinciale Staten haar in een bijzondere vergadering vaarwel. Goos Roeland van de SGP voerde het woord namens de Statenleden, die Karla Peijs een elektrische fiets gaven als afscheidcadeau. Hij was lovend over de scheidende commissaris. “Politiek bestuur moet zichtbaar zijn en daar heeft u op een natuurlijke en aansprekende manier invulling aan gegeven”, zei hij in de bomvolle vergaderzaal. “Elke Zeeuw kent de naam van zijn of haar

commissaris. De promotiecampagne Land in Zee voor onze provincie kan niet in uw schaduw staan.” Hoe Peijs invulling gaf aan haar functie vertelde gedeputeerde Ben de Reu in achttien soms luchtige, soms serieuze adviezen ‘aan uw opvolger Han Polman’. “Laat merken dat uw trots bent op Zeeland en de Zeeuwen en geef ze de persoonlijke aandacht die ze verdienen”, was zijn laatste tip. “Als u ze allemaal opvolgt, dan kunt net ze geliefd en gewaardeerd worden als uw voorganger”, richtte hij zich tot Polman, die niet bij de bijzondere vergadering aanwezig was. Peijs zelf besloot de bijeenkomst, die muzikaal werd opgeluisterd door het Mi-

Lichtpuntjes Peijs zei als een tevreden mens terug te kijken op de afgelopen zes jaar. Mooi, maar niet makkelijk waren ze volgens haar. “We hebben de bittere vruchten geplukt van de crises en bezuinigingen. Ben de Reu heeft het onlangs nog meegemaakt toen hij op het nippertje en buiten zijn schuld het personeel van Thermphos moest vertellen dat hun bedrijf failliet was.” Ook de bezuinigingen en vertrekkende Rijksdiensten maakten het niet makkelijk, maar er waren ook lichtpuntjes zoals de vele midden- en kleinbedrijven die zich in Zeeland hebben gevestigd en het einde van de discussie over de ziekenhuizen. Ze besloot met een boodschap aan haar opvolger. “Houd Zeeland op de kaart, op koers en middenin de Delta.”

VLISSINGEN - Veel mensen zullen de Nationale Vereniging De Zonnebloem associëren met de vakantieboot en Danny de Munk. Maar de Zonnebloem is veel meer dan dat. Vrijwilligers bezoeken en organiseren activiteiten voor mensen die door ziekte, handicap en/of hogere leeftijd weinig buiten de deur komen en behoefte hebben aan sociaal contact. Het regionale bestuur van De Zeeuwse Eilanden ondersteunt plaatselijke afdelingen in Walcheren, Noord- en Zuid Beveland en Schouwen Duiveland bij hun vrijwilligerswerk. Daarvoor is de regio op zoek naar nieuwe bestuursleden die een positieve bijdrage willen leveren aan de organisatie.

Wij zoeken bestuursleden voor verschillende afdelingen en ook voor het regiobestuur. Voor de afdelingen betekent dit het mee organiseren van het bezoekwerk en activiteiten voor de gasten. Voor het regiobestuur zijn dit ondersteunende werkzaamheden voor de afdelingen en het organiseren van cursussen en workshops, de vakantieweek en afdeling overstijgende activiteiten. Vele handen maken licht werk, waardoor het werk dat moet worden gedaan goed kan worden verdeeld en is het goed te combineren met studie of werk. Bij interesse kunt u een e-mail sturen naar tovo@ zeelandnet.nl of bel naar 0118 465598. Bezoek ook de website: http://www. zeeuwsezonnebloem.nl

Exposities Bergse kunst in Vlissingen: Ine den Aantrekker-Konijnenburg uit Bergen op Zoom exposeert in het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis te Vlissingen. Het werk van Ine kenmerkt zich altijd door harmonie en schitterend kleurgebruik. Ze schildert zowel pasteus als ragfijn, al naargelang het onderwerp dit vereist. Daarbij gaat zij niet over één nacht ijs. Zij verdiept zich vooraf grondig in het onderwerp. Zelf heeft zij veel interesse in het Impressionisme, en de daarop volgende moderne schilderkunst. Haar lievelingsschilders zijn o.a. Renoir, Monet, Picasso, Matisse, Kandinsky. Van al deze kunstenaars zijn de invloeden in haar werk duidelijk aanwezig. Haar inspiratie doet ze voor een deel op tijdens haar reizen door Aziatische landen. Maar ook alledaagse onderwerpen als de bloemen in haar tuin, mensen in haar omgeving, strandgezichten, en nog veel meer, weet zij kunstzinnig in beeld te brengen. Tot 30 april. Exposities Made in Vlissingen: Recent werk van Vlissingse kunstenaars in deWillem3. Graag presenteren we komende maanden in twee tentoonstellingen het actuele werk van in Vlissingen wonende en/of werkende professioneel beeldend kunstenaars. Barbara Voit, Bert Quite, Carla Kesteloo, Eric Brandts, Eddy Quite, Eva Bonneur, Femke Gerestein, Frank Viergever, Hans Bommeljé, Hans Overvliet, Jan Haas, Jeanny Golembiewski, Kees Roovers, Ko de Jonge, Koos Dalstra. Van 3 maart t/m 7 april: Leon Riekwell, Loek Grootjans, Marcel Robbe, Michiel Paalvast, Mischa de Muynck, Monique Jasperse, Nicole Bianchet, Peter Steutel, Petra Rouwendal, Rem v.d. Bosch, Ria de Jongh, Rob Meijer, Sebastiaan Spit, Tjeerd Vrielink, Wim Hofman. Locatie: deWillem3, Oranjestraat 4, Vlissingen. Open: donderdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur; t/m 24 februari. Voor meer info: www.cultuurwerf.nl

KERKELIJK NIEUWS KERKELIJK LEVEN VLISSINGEN Christelijke Gereformeerde Kerk Kasteelstraat 109-111, Vlissingen. Zondag 17 februari: 9.30/16.30u Ds.A.J.van der Toorn HA Het Apostolisch Genootschap Rosenburglaan 310, Vlissingen. Eredienst op zondag: 09.30u. Pinkstergemeente Vrijdomweg 1, Vlissingen. Eredienst op zondag vanaf 15.00u. Tevens elke eerste dinsdag van de maand vanaf 19.00u. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen Badhuisstraat 161, Vlissingen. Eredienst op zondag: Avondmaalsdienst 10.0011.10u; Jeugdwerk 11.20-13.00u; Zondagsschool 11.20-12.00u; ZHV, Priesterschap, JM/JV 12.10-13.00u. Zuidpoort Christen Gemeente Samenkomsten zondagmorgen 10.30u. Go(o)d Times Centrum, Voltaweg 3, www. zuidpoort.nl Jehovah’s Getuigen, gemeente Vlissingen-Bosenburgh en VlissingenCentrum Koninkrijkszaal van Jehovah’s Getuigen, v.Dishoeckstraat 534, Vlissingen. Tijden: Zondagmorgen 10.00u. Dinsdagavond 19.15u. Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) Lannoystraat 2, Vlissingen. Zondag 17 februari: 9.30u ds. de Snoo; 16.30u ds. de Snoo Gereformeerde gemeente Marnixkerk, Marnixplein 41, Vlissingen, www.marnixkerk.nl. Zondag 17 februari: 9.30u ds C.G. Vreugdenhil; 16.00u leesdienst Nieuw Apostolische Kerk Westerbaan 20, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10.00u en op woensdag om

20.00u. Volle Evangelie Gemeente Bérea Gildeweg 29, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u, deuren open om 9.00u. R.K. Onze Lieve Vrouwekerk Bij stadhuis. H. Maria Parochie, Singel 106, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10u en op woensdag om 9u in de zijkapel aan de Brouwenaarstraat. Volle Evangelie Gemeente Filadelfia Vrouwestraat 5, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u. Bidstond: woensdag om 19.00u. Evangeliegemeente de blinkende Morgenster Dr. Stavermanstraat 61-63. Zondag 10.00u dienst Protestantse Gemeente Vlissingen Weeksluiting Scheldehof 15 februari ds.B.de Haan. Zondag 17 februari: Ds.Wüllschleger, Amersfoort; Ter Reede 19.00u Leger des Heils en mevr.W.Grootenboer. The Mission to Seafarers Engelstalige kerkdienst, zondagavond, 20.00u, Ritthemsestraat 498, (Haven 1010, bij Scheldepoort), Vlissingen-Oost. KERKELIJK LEVEN OOST-SOUBURG Evangeliegemeente De Wijngaard Kanaalstraat 8, Oost-Souburg. Samenkomst 10.00u. Zondag 17 februari: dhr. F. Roelofsen Gereja Kristen Protestan Maluku Stemerdinglaan 123a, Oost-Souburg. Zondag 17 februari: 10.00u Dhr. F.Dooms. Protestantse Gemeente Oost-Souburg Zondag 17 februari: Open Haven 9.30u mevrouw G.H. Keizer, m.m.v. de cantorij; De Zoute Viever 19.00u dhr. H. Hondius Vergadering van Gelovigen Rehobothstraat 9, Oost-Souburg. Dienst

op zondag om 10.00u. Bidstond: donderdag om 20.00u. KERKELIJK LEVEN WEST-SOUBURG Leger des Heils Walcheren Het Zwin 1 in Middelburg (naast de brandweerkazerne aan de Stromenweg). Diensten zondag 10.00u. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Sou-

burg. Eredienst op zaterdag van 10.0012.00u. Pinkstergemeente Shalom Locatie: Gebouw Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst: zondag 14.30u. Zondag 17 februari: pred. W. Wongsosemito Gereja Kristen Hermon Zeeland Alamat: Adventkerk, Kerklaan 17-19 in West Souburg. Jadwal Kebaktian: Setiap Minggu. Jam: 10.30u

KERKELIJK LEVEN RITTHEM Protestante Gemeente Ritthem Adres kerk: Dorpstraat 1. Postadres: Zuidwateringstraat 3a, Ritthem. Zondag 17 februari: 10.00u Ritthem, ds. Elly Bouman (Wijzigingen en/of aanvullingen via www. internetbode.nl - klikken op Aanleveren redactie).

OVERLEDENEN KERKELIJK NIEUWS * 13-11-1920

+ 02-02-2013

- Jacoba Jacomina Mersie-Moelaart (Middelburg

* 13-11-1920

+ 03-02-2013

- Jacomina de Nooijer-Tramper (Middelburg)

* 09-06-1953

+ 03-02-2013

- Philip Herman Heijse (Middelburg)

* 01-08-1954

+ 04-02-2013

- Coby van der Weegen-de Visser (Middelburg)

* 30-03-1926

+ 04-02-2013

- Mevr. L.Verbrugge-Vader (Middelburg)

* 25-11-1920

+ 04-02-2013

- Mevr. C.C. Dekker-Brandes (Middelburg)

* 30-03-1935

+ 04-02-2013

- Cornelis Meijers (Goes)

* 12-10-1927

+ 04-02-2013

- Francina de Later-Goedbloed (Oost-Souburg)

* 11-02-1929

+ 05-02-2013

- Pieter van Boven (Goes)

* 01-03-1956

+ 06-02-2013

- Mevr. R.B. Proost-Minderhout (Goes)

* 26-12-1931

+ 06-02-2013

- Mevr. A.Baijens (Middelburg)

* 10-11-1932

+ 06-02-2013

- Harmanus Latupeirissa (Goes)

* 01-03-1924

+ 06-02-2013

- Johanna Poppe (Oostkapelle)

* 17-01-1921

+ 08-02-2013

- Hendrik Frans Laroes (Middelburg)

* 02-07-1918

+ 29-01-2013

- Gelina Rewijk-van Rooijen Domburg

* 12-01-1934

+ 31-01-2013

- Jacqueline Wielemaker-Geertse Koudekerke

* 23-11-1929

+ 31-01-2013

- Tanni de Voogd Middelburg

* 11-07-1932

+ 02-02-2013

- Kees de Vos Zoutelande

* 05-11-1929

+ 02-02-2013

- Johanna Lensen-Kunst Middelburg

* 29-05-1937

+ 05-02-2013

- Hanneke IJsselstijn-den Bok Oostkapelle/Veere

PAGINA 14


GEZOND SLAPEN

in 2013!

met

MEGAKORTING! HYGIENICA DÉ MATRAS VAN

2013

Cara Dekbed Het ideale dekbed voor alle mensen die last hebben van stofallergieën. Door gebruik te maken van uitsluitend stofvrije en machinewasbare materialen ontstaat een dekbed dat ideaal is voor stof-allergische mensen. De Cara Care is een 4-seizoenen dekbed, een dunne laag voor de zomer en een dikkere laag voor herfst en lente en in de winter kunt u ze samen voegen door stevige drukknopen. De speciaal ontwikkelde tijkstof is van 100% katoen, dus uitstekend ademend, maar ook machine wasbaar tot 90°C, zodat de huismijt geen kans meer krijgt. • vulling: Hollow-fibre • tijkstof: 100% puur katoen • volledig stofvrij en anti-allergisch • optimale ventilatie en isolatie • bijzonder comfortabel • machine wasbaar tot 90°C

NU MET

20,13% KORTING!*

NU BIJ AANKOOP VAN EEN CARA DEKBED EEN ANTIBACTERIAL HOOFDKUSSEN TWV 39,95 PER SLAAPPLAATS GRATIS 140x200cm .................................. 158,140x220cm .................................. 188,200x200cm .................................. 259,200x220cm .................................. 278,240x200cm .................................. 298,240x220cm .................................. 338,-

COMBINEERT INNOVATIEF SL AAPCOMFORT MET ABSOLUTE HYGIËNE

ERGONOMISCHE ONDERSTEUNING VOOR HET HELE LICHAAM OPTIMAAL SLAAPCOMFORT OPENCELLIGE KERNSTRUCTUUR

*Geldig bij aankoop van twee Bultex® Hygienica matrassen. Aanbod niet geldig op de Bultex® Hygienica Babymatras.

ACTIEVE VENTILATIE ZOWEL DE KERN, DE HOES ALS HET DOORSTIKKINGSMATERIAAL WERKEN ALS EEN ONDOORDRINGBAAR SCHILD TEGEN HUISSTOFMIJT EN ALLERGENEN ANTIBACTERIËLE BESTANDDELEN EN GOEDE ONDERSTEUNING

79.89,129,139,149,169,-

Nordic Dekbed gevuld met 90%

ganzendons in 5x7 cassette’s met opstaande schotjes voor optimale ventilatie. ABSOLUTE HYGIËNE

nu nu nu nu nu nu

Nederlands Fabrikaat

Inclusief Nomite® Label * Gebruik van extra dicht geweven tijk die het binnendringen van huisstofmijf tegen gaat. * Geschikt voor mensen met allergie voor huisstofmijt.

4-seizoenen 140 x 200 ........................ 309140 x 22o ....................... 359,200 x 200 .......................449,200 x 220 .......................498,240 x 200 ....................... 545,240 x 220 .......................649,-

nu nu nu nu nu nu

139,159,219,239,259,279,-

WWW.MEGABED.NL 120414 UBI [2013 A4advertentie].indd 1

Paspoortstraat 32-34 Oost-Souburg 0118-469670 22-01-13 14:49

Kloosterpoort 5-21 Kapelle 0113-330888


DV_20130213  
DV_20130213