Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

V L I S S I N G S E

O P L AG E :

3 OKTOBER 2012 WEEK 40

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

PROVINCIE IS ZOEKENDE MET HAAR PROMOTIEBELEID

22.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @VlissingseBode

I

Te l .

076

599

SPORT

GRANAATPLAATS EN ONYXPLAATS WORDEN OPGEKNAPT

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

BIJEENKOMSTEN VOOR DE JEUGD OVER SPIRITUALITEIT

Veel sterren bij Eddy Christiani Award

Sam de Bliek naar EK Modelvliegen

VLISSINGEN - De Eddy Christiani Award wordt volgende week zaterdag uitgereikt aan George Kooymans, gitarist van de Golden Earring. De uitreiking vindt plaats in het Arsenaal Theater in Vlissingen. Tijdens de uitreiking zijn er optredens van onder meer The Crazy Rockers met onder meer Chris Latul (eerste gitarist van Massada), de Kane-voormannen Dennis van Leeuwen en Dinant Woesthof, Marcel de Groot (zoon van Boudewijn de Groot), trompettist Rik Mol, Golden Earring-bassist Rinus Gerritsen en nog veel meer. Sjak Zwier bouwt traditiegetrouw een gitaar voor de winnaar. Gastheer van de avond is Leo Blokhuis. Meer: www.eddychristianiaward.nl.

VLISSINGEN - Sam de Bliek uit Oost-Souburg gaat naar het Europees kampioenschap modelvliegen F3J in Turkije. Hij mag de reis ondernemen, omdat hij voor de tweede keer Nederlands kampioen modelzweefvliegen F3J bij de junioren is geworden. In de laatste wedstrijd van het seizoen, die in Epe werd gehouden, behaalde in het totaalklassement genoeg punten voor het Nederlands kampioenschap. Het Europese kampioenschap wordt in 2013 in Turkije georganiseerd. Sam Bliek is lid van modelvliegclub Delta. De club heeft een eigen veld in ‘s Heer-Arendskerke. Meer informatie over de vereniging is te vinden op www.modelvliegclubdelta.nl.

W E E K B L A D

Verloren voorwerpen nu bij gemeenten

Provincie vervangt systeem bruggen

VLISSINGEN - Sinds 1 oktober moet je weer bij de gemeente zijn als je een voorwerp hebt verloren of gevonden. Deze taak was in handen van de politie. Mensen die een voorwerp hebben verloren of iets gevonden kunnen het beste hun gegevens registeren via de website van de gemeente. Deze is aangesloten op het landelijke systeem www.verlorenofgevonden.nl. Het kan 24 uur per dag. De website zorgt ervoor dat verloren voorwerpen en de rechtmatige eigenaren weer bij elkaar komen. Gevonden rijd- en reisdocumenten moeten echter worden ingeleverd bij de gemeentelijke balie. Als u deze kwijt bent, moet u aangifte doen bij de politie.

VLISSINGEN - De provincie vervangt het bedieningssysteem van de bruggen over het Kanaal door Walcheren. Het huidige systeem is verouderd. Om tijdens de werkzaamheden de overlast voor het scheepvaartverkeer te beperken, worden de systemen uitgebreid getest bij de leverancier. Daarnaast vindt de installatie ‘s avonds en ‘s nachts plaats. De provincie adviseert weggebruikers de brug waaraan gewerkt wordt te mijden. Vorige week zijn de Arnebruggen al aangepakt. Woensdag (vandaag) is de Draaibrug in Oost-Souburg aan de beurt, maandag de Keersluisbrug, dinsdag de Sloebrug, woensdag de Schroebruggen en donderdag de Stationsbrug.

Hekken weer weg bij Bunkerterrein VLISSINGEN - Burgemeester de gemeente M I DRené D ERoep L van B U R G S Vlissingen E & heeft V E vrijdag E R opdracht S E gegeven de hekken en afzettingen bij het bunkerterrein te verwijderen. De asbest, die twee weken geleden werd gevonden, blijkt geen gevaar op te kunnen leveren voor de gezondheid van de omwonenden. DOOR EUGÈNE DE KOK Dat zegt de gemeente in een persbericht. Twee weken geleden werd in het groen op het Bunkerterrein een aantal kleine asbesthoudende deeltjes gevonden. Het bleek toen al om witte asbest te gaan, de minst gevaarlijke variant. Burgemeester René Roep nam echter meteen maatregelen en zette het terrein af. Vrijdagavond, op de dag van de vondst, was er een informatieavond voor omwonenden. Daar vertelde de gemeente dat het asbest waarschijnlijk naar boven was gekomen tijdens werkzaamheden aan het terrein. De zichtbare as-

NAJAA

R 2012

t

h

u

i

ECORA MUURD

s

Het kan écht! i

n

d

e

r

e

g

i

o

ZeelandNet & DELTA zijn opnieuw verkozen tot beste provider van Nederland voor internet, telefonie én digitale tv.*

MER

3

BADKA

Kabelbaan Het bunkerterrein is weer vrijgegeven en de kabelbaan mag weer worden gebruikt. Mensen met vragen over asbest kunnen ook terecht op de website www.ggdzeeland.nl.

W E E K B L A D

TIE

editie Zeeland

geen gevaar voor de volksgezondheid is. Over een halfjaar laat de gemeente weer een controle uitvoeren in het gebied. Maandagavond konden bewoners kennisnemen van de onderzoeksresultaten in het stadhuis. Wie daar niet bij kon zijn, kan de resultaten alsnog inzien. Ze liggen tot eind oktober ter inzage in de hal van het gemeentehuis.

NETBO

11

Ontdek het zelf op zeelandnet.nl/abonnementen

25

2

* AUG. 2 R • 01 DE

IN DE TU

WWW.

KEUKE

N

DE.NL

7

woon- & interieurbode

ESTE PRO •B V

ESTE PRO VI •B

Artikelen die niet geplaatst zijn in deze Bode, zijn wel te lezen op www.internetbode.nl

*Providermonitor Consumentenbond aug. 2012

* • AUG. 2 01 ER ID

GOES - In het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in Goes vindt maandag 22 oktober een informatieve avond plaats over eczeem en allergieën. De avond duurt van 17.00 uur tot 22.00 uur en opgedeeld in twee delen. Het eerste deel van 17.00 tot 18.30 uur is bedoeld voor kinderen en hun ouders. Van 18.30 tot 20.00 uur is er veel informatie over eczeem en allergieën voor volwassenen. Dermatoloog Annemie Galimont en kinderarts Hilde Knockaert vertellen over eczeem. Er is een informatieplein met informatie over producten en er is gelegenheid tot het stellen van vragen. Meer informatie is te vinden op de website www.adrz.nl.

UKE, NU MET LEE EN GRAPPIG TE AN INTERESS FEITJES

N& OO WTE RI EU R IN

Informatieavond over eczeem en allergie

bestdeeltjes werden meteen verwijderd, maar daarnaast beloofde de gemeente dat er een bodemonderzoek zou worden uitgevoerd. Daarvan zijn de uitslagen vorige week vrijdag bekendgemaakt. In het kader van het onderzoek is de bodem van het terrein en een aantal tuinen nauwkeurig bekeken. In de tuinen werd geen asbest aangetroffen. In het openbaar gebied wel, maar volgens de gemeente ging het om een ‘zeer geringe hoeveelheid’ witte asbest: 2,2 milligram en 4,1 milligram waar volgens de gezondheidsnorm 100 milligram per kilogram droge stof is toegestaan. De conclusie was dan ook dat er

IN DEZE BODE:

INTER

VLISSINGEN - De provincie wil dat initiatiefnemers in de Zeeuwse visserij gebruikmaken van de mogelijkheden van het Europese Visserij Fonds. Tot het einde van deze maand kunnen nieuwe projecten worden ingediend, die voor een subsidie in aanmerking willen komen. De projecten moeten dan wel innovatief zijn. De voorstellen worden voorgelegd aan de Lokale Visserij Groep Zeeland. Gedeputeerde Kees van Beveren is voorzitter van deze groep. Het accent in deze ronde ligt onder meer op het bevorderen van de werkgelegenheid in de regio en het versterken van de concurrentiekracht van de lokale economie. Meer? Zie www.hetlnvloket.nl.

Asbest is geen gevaar voor volksgezondheid

2

Oproep provincie aan visserijsector

VLISSINGEN - Hij springt misschien nog niet zo ver als Mike Powell of Carl Lewis, maar deze jongen van Dynamica lijkt toch een aardig eindje door de lucht te zweven. Hij maakt de sprong tijdens de clubkampioenschappen voor pupillen junioren op Sportpark Vrijburg in Vlissingen. Lezer Arjan Schotanus was erbij en legde de titelstrijd vast. LEZERSFOTO ARJAN SCHOTANUS/FROTORUNNER.NL

Oplichter opgepakt in Vlissingen VLISSINGEN - In een woning aan de Nieuw Bonedijkelaan in Vlissingen is woensdagavond een 44-jarige man uit de gemeente Noord-Beveland aangehouden. Hij zou verantwoordelijk zijn voor een groot aantal oplichtingpraktijken in de laatste maanden. Hij was voornamelijk actief op Walcheren en Zuid-Beveland. Hij bood zich aan als glazenwasser, vroeg daarvoor een geldbedrag, maar verdween vervolgens spoorloos. De politie vond tijdens het onderzoek een groot aantal adressen bij hem. De politie zoekt daarom gedupeerden, die nog geen aangifte hebben gedaan. Zij kunnen contact opnemen met 0900-8844. De oplichter zit vast.

Vikingendag in Zoutelande ZOUTELANDE - Zoutelande Actief organiseert in samenwerking met de provincie volgende week zaterdag een Vikingendag. Vanaf 12.00 uur is er van alles te doen in het dorp. Er treden shantykoren op in de Catharinakerk en op het podium in de Langstraat, er zijn Zeeuwse tapas, die zijn bereid door kok Sjaak Jobse en restaurants in Zoutelande, maar het dorp is ook toneel van de zogenaamde Vikingspelen. Kinderen kunnen zich laten schminken, zich uitleven op het springkussen of mee op ontdekkingstocht op het strand. Er is ook veel aandacht voor de dorpsgeschiedenis. De dag wordt afgesloten door Reginald Peene en een vuurwerkshow.


lief en leed

Uitvaartverzorging Janneke en Ditsy den Besten Londensekaai 9 Middelburg (0118) 62 33 59 - dag en nacht bereikbaar

Wij staan dag en nacht voor u klaar Pieter Louwersestraat 37 4388 EJ Oost Souburg Tel. 0615528040 – 0118 415183 – Fax.0118 415183

Warm, informeel en laagdrempelig. Wij geven u alle ruimte om uw eigen wensen te bespreken. Wij denken graag met u mee.

www.blomenderidderuitvaartverzorging.nl Uitvaartverzorging PIETER-JOHAN MEERVELD

Stijlvol en zorgzaam!

PJ.MEERVELD@GMAIL.COM

Overlijden en begraven zijn Kriekenhofstraat 38

06-53993828

4337 KJ Middelburg

06-44131638

momenten waarop emoties een belangrijke plaats innemen. Begrijpelijk dat u zich op een respectvolle en professionele wijze wilt laten ondersteunen. Wij zullen u een

Uitvaartzorg Memoriam Walcheren

respectvolle en professionele ondersteuning bieden!

Een stijlvolle uitvaart tegen een eerlijke prijs

 06 49357632 (Dag en nacht bereikbaar)

Begrafenisverzorging Roubos Reigersberg 15, 4363 BN Aagtekerke info@begrafenisverzorgingroubos.nl

• Eigen sfeervolle rouwkamer te Middelburg • Zorgvuldig samengestelde uitvaartpakketten tegen een vaste prijs • Gespecialiseerd in thuisopbaring en verzorging • Depositofonds en gratis lidmaatschap • Ongeacht waar u verzekerd bent • Tevens uitvaartverzekeringen • Ook uitvaarten via Orionis Walcheren

0118 - 58 22 98 / b.g.g. 06 - 14 58 48 78 www.begrafenisverzorgingroubos.nl

Gedenktekens

Fagotweg 2A 4337 RC Middelburg www.uitvaartzorgmemoriam.nl

Grote variatie en korte levertijd, tevens onderhoud.

Begrafenisverzorging Tollenaar Wij verzorgen goed georganiseerde begrafenissen met eerbied, meeleven, en… met oog voor detail.

De laatste wensen brochure “Bevel aan uw huis” is gratis verkrijgbaar.

Showroom: Stanleyweg 16, Goes. Wij zijn 6 dagen geopend! Bel voor een afspraak: 0113-216555. Bezoek ook: www.natuursteenhuis.nl

Monuta Goes en Monuta De Voorzorg. We zijn 24 uur per dag bereikbaar op 0113-21 63 63 en 0118-41 27 60. Ook als u niet bij ons verzekerd bent. U kunt ons bezoeken aan de Fluitekruidstraat 8 te Goes of aan de Industrieweg 20 te Vlissingen. Kijk ook op www.monuta.nl.

John Tollenaar Voltastraat 21, 4532 LG Terneuzen. (Wij berekenen uiteraard geen km en tunnelkosten)

0115 61 25 54 of 06 18 14 80 08 www.bvtollenaar.nl

Hugo de Grootlaan 53 4334 AT Middelburg Tel. 0118-616012 Internet: www.begrafenisverzorging-poppe.nl Email: info@begrafenisverzorging-poppe.nl

Zorg... Respect... Wij zorgen voor een Aandacht... persoonlijke invulling van de begrafenis.

wij zijn er om u te helpen

Juist dan...

Joop de Visser

Joop de´tVisser Zanddorp 54 ´t Zanddorp 54 Middelburg 4335 AK 4335 AK Middelburg website: www.overledenenzorgzeeland.nl website: www.overledenenzorgzeeland.nl email: info@overledenenzorgzeeland.nl email: info@overledenenzorgzeeland.nl

Juist bij een overlijden heeft u een uitvaartverzorger nodig die met een enkel woord begrijpt wat de wensen zijn. Die kan bogen op een jarenlange ervaring. Die weet dat juist de kleinste details zo belangrijk zijn. Onze mensen staan klaar als het nodig is.

Professionele overledenenzorg

Professionele overledenenzorg Wanneer neemt u contact op? -

Uitvaart Zorgcentrum Zeeland Van Dishoeckstraat 620 4382 XW Vlissingen telefoon (0118) 413 417 www.uzzl.nl

U kunt gelijk na het overlijden met ons contact opnemen

Wanneer contact op? - neemt Deuuitvaartondernemer neemt met ons contact op. U kunt gelijk na het overlijden met ons contact opnemen - Dag De uitvaartondernemer neemt met ons contact06-34796882 op. en nacht bereikbaar:

O VERTOOM UZZL G ROEN

Dag en nacht bereikbaar: 06-34796882

Wij verzorgen een breed scala aan diensten. Wij staan geheel ten dienste van de uitvaartondernemer Ondersteuning en begeleiding van de nabestaanden Wij verzorgen een breed scala aan diensten. Wij staan geheel ten dienste van de Lichamelijke verzorging van de overledene uitvaartondernemer (Thuis)opbaring -Ondersteuning en brochure begeleiding van de laatste wensen gratis te nabestaanden verkrijgen

Nettie & Joke

u i t va a r t v e r zo r g s t e r s

PAGinA 2

-

Lichamelijke verzorging van de overledene (Thuis)opbaring laatste wensen brochure gratis te verkrijgen


actualiteit

Rapport Rekenkamer Zeeland is kritisch over DNA-aanpak

‘Promotiebeleid is niet meetbaar en oncontroleerbaar’ MIDDELBURG - De Rekenkamer Zeeland is er niet om zijn mening te geven over het beleid van de provincie, maar je tevreden met het resultaat? Nu weten duidelijke aanbeveling. Dan kan Provinciwie het onderzoeksrapport ‘Promotie in de provincie Zeeland 2000-2012’ leest, kan moeilijk een andere conclusie we dat allemaal niet”, zegt Castenmiller. ale Staten het beleid ook controleren. Nu Volgens hem zijn dat noodzakelijke vragen kunnen ze die taak niet uitvoeren. “Zolang trekken dan dat het promotiebeleid de laatste jaren weinig succesvol is geweest. DOOR EUGÈNE DE KOK Voorzitter Peter Castenmiller van de Rekenkamer Zeeland heeft het rapport vrijdag aangeboden aan Provinciale Staten, de bestuurders waarvoor zijn instelling werkt. In het rapport komt een beeld naar voren van een provincie die worstelt met zijn promotiebeleid. De rekenkamer zegt dat het beleid ‘professioneel wordt opgepakt’ en het tot positieve resultaten leidt, maar ook dat Zeeland ‘zoekende’ is. “De campagne

‘Welkom in Zeeland’ (die in 2006 is stop gezet, redactie) boekte positieve resultaten buiten de provincie, maar had geen draagvlak bij gemeenten en inwoners. De keuze om daarna wel aan dat draagvlak bij de gemeenten te werken via de DNA-methode is dan ook een begrijpelijke geweest”, vindt Castenmiller. “Het draagvlak is er, maar nu is de campagne weer niet bekend buiten Zeeland. Provinciale Staten heeft inmiddels drie jaar gekeken naar deze DNA-aanpak, maar het is nu tijd om boter bij de vis te vragen. De bal

ligt dan ook bij hen.” Met het DNA kan elke gemeente op een rij zetten wat haar uniek maakt. Dat resulteert uiteindelijk in een boekwerk dat ze kunnen gebruiken voor hun promotie. Ze kunnen daarbij gebruikmaken van foto’s en huisstijlen, die de provincie heeft laten maken. Het levert mooie boeken op, maar concrete doelen voor de DNA-campagne zijn er niet. Ook is er geen tijdspad. De rekenkamer vindt dat een gemis en zegt dat die er snel moeten komen. “Wanneer heb je bereikt wat je wilt bereiken? Wanneer ben

Het is onduidelijk of de provincie iets bereikt met de huidige promotieaanpak volgens de DNA-methode. ARCHIEFFOTO GIENEKE BLESSING

als je zo’n campagne inzet en wilt controleren wat er met het daaraan bestede geld gebeurt.

Evaluatie De rekenkamer wil dat er een evaluatie komt van de DNA-aanpak. Daarin moeten de successen en mislukkingen duidelijk naar voren komen. Bij de evaluatie moeten onder meer de gebruikers worden betrokken en moet duidelijk worden hoe de aanpak kan worden verbeterd en verbreed. De rekenkamer zegt in zijn rapport dat de aanpak wordt gewaardeerd door bestuurders en dat het gedeeltelijk is gelukt ‘samenhang’ te creëren in het promotiebeleid, maar dat er van samenwerking tussen verschillende sectoren nog geen sprake is. Ook zijn inwoners nog te weinig betrokken bij de promotie van Zeeland. Het provinciebestuur bestrijdt dat laatste trouwens in zijn reactie. Het vindt dat ondernemers en inwoners wel degelijk zijn betrokken bij de totstandkoming van het DNA in de gemeenten, die dat tot nu toe hebben gemaakt. De rekenkamer zegt ook dat er een promotienota moet komen waarin het beleid voor de komende jaren wordt beschreven. “Maak daarin expliciet duidelijk wat je wilt en binnen welke termijn”, is de meest

zij het goed vinden, is het goed, maar nu is alles weinig concreet en niet meetbaar. Wij zouden het verstandig vinden als dat wel het geval is.” Als Gedeputeerde Staten voortaan ook elk jaar inhoudelijk en financieel verslag zou doen over de voortgang en resultaten van de promotieaanpak zouden niet alleen de doelen ‘toetsbaar’ worden gemaakt, maar zou ad hoc beleid worden voorkomen, zouden de kosten en baten inzichtelijk zijn en zou de communicatie tussen Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten verbeteren. Land in zee Gedeputeerde Staten zegt zo’n speciale promotienota niet te gaan maken. De nieuwe focus ‘Land in zee’ - “Een campagne noemen ze het niet, omdat dat een besmet woord is sinds Welkom in Zeeland”, aldus Castenmiller - is namelijk onderdeel van het algemene beleid. ‘Land in zee’ borduurt voort op de DNA-aanpak en moet zorgen voor de promotie van Zeeland buiten de provinciegrenzen. Eind 2011 heeft het provinciebestuur besloten dat ze met ‘Land in zee’ de provincie op de kaart willen zetten als vestigingsregio, als toeristische trekpleister en onder de aandacht brengen bij de bestuurders in Den Haag en Brussel.

Bibliotheek Vlissingen begint met proef ‘Boek je Boek’

Boeken kun je straks afhalen bij het tankstation VLISSINGEN - Gedeputeerde Ben de Reu heeft donderdag als eerste gebruik gemaakt van ‘Boek je Boek’, een nieuwe dienst van Bibliotheek Vlissingen. Daarmee is het mogelijk om via de online catalogus op elk moment van de dag een boek te reserveren en dat op te halen wanneer je maar wilt bij één van de zes nieuwe afhaalpunten in de gemeente Vlissingen.

Met ‘Boek je Boek’ zijn bibliotheekleden niet meer afhankelijk van de openingstijden van de gebouwen aan ‘t Spui en in Oost-Souburg. Klanten kunnen via internet het boek bestellen en dit ophalen bij één van de nieuwe afhaalpunten. De bibliotheek is een samenwerking aangegaan met de Albert Heijn-vestigingen aan de Gildeweg en Aagje Dekenstraat, de Emté aan de Van Hogendorpweg, de Jumbo aan het Oranjeplein in Oost-Souburg, Ter Reede aan de Vredehoflaan en het Essotankstation aan de Sloeweg in Vlissingen. “We wilden dat de mensen onafhankelijk van tijd en plaats gebruik konden maken van onze diensten”, zegt directeur Kees Hamann van Bibliotheek Vlissingen. “Je kunt al een tijdje boeken via de website reserveren, maar je was nog altijd afhankelijk van onze openingstijden om het af te halen. Om daarvan af te komen, dachten we in eerste instantie aan een bezorgdienst, maar daar zaten allerlei haken en ogen aan. Afhaalpunten leken ons een ideale oplossing.” Hamann zegt dat de bieb heeft gezocht naar locaties met ruimte openingstijden. Het Esso-station dat dagelijks is geopend van 6.00 uur ‘s ochtends tot middernacht en de receptie van Ter Reede, die elke dag tussen 7.30 uur en 22.30 uur is bemand, zijn daarvan de mooiste voorbeelden. “Zij hebben openingstijden waarop

wij als bibliotheek jaloers zijn.” De directeur zegt dat de nieuwe dienst past bij de huidige tijd. Met de nieuwe service wordt het veel makkelijker een boek te lenen. De provincie moedigt deze initiatieven aan in het kader van zijn tijdenbeleid. Daarmee wil ze onderzoeken hoe inwoners werk, zorg en vrije tijd kunnen combineren. “Hoe meer je de stress, die door die combinatie ontstaat, kunt verzachten, hoe beter.

‘De trefkans wordt groter’ Bovendien moeten mensen ook vanuit een impuls kunnen bestellen. Stel dat ze een aflevering van Zomergasten zien waarin een boek wordt besproken, moeten ze dat meteen kunnen bestellen en op een moment ophalen wanneer ze willen. Als ze tot zaterdag moeten wachten, omdat ze alleen dan naar de bieb kunnen, zijn ze het al vergeten.” Trefkans Wie van ‘Boek je Boek’ gebruikmaakt, heeft bovendien de keuze uit de collectie van alle Zeeuwse bibliotheken. Daardoor wordt ‘de trefkans’ veel groter. “De kans dat je nu een specifiek boek vindt dat je wilt lezen is 41 procent. Heel veel mensen zitten namelijk op hetzelfde boek te azen. Wij willen dat de klanten erop kunnen

Gedeputeerde Ben de Reu bestelt in zijn kantoor het boek ‘Zondig in Zeeland’ via de online catalogus. Hij heeft het zaterdag opgehaald bij het Esso-tankstation aan de Sloeweg. FOTO RUBEN OREEL I.O.V. BIBLIOTHEEK VLISSINGEN

vertrouwen dat wij het boek hebben dat ze willen hebben. De trefkans is straks 85 procent, omdat we van de totale Zeeuwse collectie gebruik maken. Ons doel is om het gewenste boek binnen vijf werkdagen bij de klant te hebben.” Hamann ziet voordelen voor de klant, maar ook voor zijn organisatie. Hij denkt dat door ‘Boek je boek’ meer mensen gebruik gaan maken van de diensten. De provin-

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

DOOR EUGÈNE DE KOK

cie heeft in het kader van het tijdenbeleid een subsidie gegeven voor het project. Er is genoeg geld om tot het einde van het jaar door te gaan. Vooralsnog werkt alleen Bibliotheek Vlissingen met de afhaalpunten, maar het doel is dat alle bibliotheken in Zeeland dat gaan doen. Hamann denkt daarom meer tijd nodig te hebben dan de drie maanden, die de proef nu duurt. Daarom hoopt hij dat de bibliotheken na

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PaGiNa PAGINA 3

de jaarwisseling door kunnen gaan. “Deze nieuwe dienst brengt kosten met zich mee door het vervoer tussen de vestigingen en de extra administratie, maar dat hebben we hier heel graag voor over. Op termijn kan het zelfs kosten besparen als we hierdoor minder personeel nodig hebben in de hoofdvestigingen.” Meer informatie: www.bibliotheekvlissingen.nl.

Volg ons op twitter: @M_burgseBode. @VlissingseBode.


Bibliotheek in beweging Bibliotheek in beweging Bibliotheek Vlissingen introduceert nieuwe service: BOEK JE BOEK

en verwijderen

Kies uit twee miljoen titels, bestel én haal. Waar en wanneer jij dat wil…

nl

Bibliotheek in beweging Lees je graag, houd je van muziek of kijk je veel films? Wil je alles lenen wat je maar wil, zonder daarvoor naar de bibliotheek te gaan? Dan is Boek je Boek een uitkomst voor jou. Bestel digitaal, kies een afhaalpunt en leen!

gebr. timmermans b.v. boekerman 4 (borchwerf 11) tegenover Saver milieustraat tegenover milieustraat 4751 Xk oudSaver gastel 47510165 Xk oud Tel.: - 31 gastel 77 46 tel.: 0165 - 31 77 46 info@krt.nl www.krt.nl of mobiel.krt.nl

Bibliotheek in beweging

Hoe werkt Boek je Boek? Via onze website ga je naar de online catalogus. Daarin staan meer dan twee miljoen titels: boeken, luisterboeken, dvd’s of cd’s. Reserveer een titel en wij zorgen ervoor dat je de bestelling kunt afhalen bij een afhaalpunt naar keuze. Je kunt materialen hier ook weer inleveren.

Welke nieuwe afhaalpunten zijn er in Vlissingen? 1. Albert Heijn XL 2. Albert Heijn centrum 3. Jumbo, Oost-Souburg 4. Esso Macor station, Sloeweg 5. Emté Supermarkt, Paauwenburg 6. Woonzorgcentrum Ter Reede

Je kunt nu dus ook buiten openingstijden van de bibliotheek je bestelling ophalen of terugbrengen. Kijk voor openingstijden van de afhaalpunten op www.bibliotheekvlissingen.nl/ afhaalpunten Boek je Boek is gratis voor alle leden van elke bibliotheek in Zeeland.

Lid worden? Word vandaag nog lid van de bibliotheek en maak ook gRatiS gebruik van Boek je Boek. Je hebt keuze uit drie soorten abonnementen: Minikaart € 14,50 – voor als je af en toe wil lenen; Basiskaart € 42,50 – voor als je regelmatig leent; Sterkaart € 62,50 – voor de veel-lezers.

Uw oUde kabel en metalen zijn geld waard!

KRT al meer dan jaar gespecialiseerd in hetvanverwerken van krt is alismeer dan 50 jaar50 gespecialiseerd in het verwerken kabel en metalen. wijkabel zijn iSo en 9001: beschikken uiteraard over de vereiste en9001:2000 metalen.gecertificeerd Wij zijn ISO 2000 gecertificeerd en beschikken uiteraard(milieu)vergunningen. over de vereiste (milieu)vergunningen. kuntdagelijks dagelijkskabel kabel en en metalen, metalen, tegen UU kunt tegen contante contantebetaling, betaling,aanleveren. aanleveren. ook kunnenwij, wij,bij bijvoldoende voldoende volume, volume, containers plaatsen. ook kunnen containersop opuw uwlocatie locatie plaatsen. Metaalprijzen geldig week 32 40 metaalprijzen plastic koper kabel plastic aluminium kabel loodkabel koper grondkabel koper loodkabel aluminium grondkabel aluminium zuiver blank koper onzuiver koper gemengd rood geel koper aluminium roest vrij staal zuiver lood zink electro motoren ijzer accu’s wasmachines, drogers auto katalysator

vanaf € 1,80 € 1,90

tot € 2,80 € 2.90 p/kg € 0,75 € 0,70 p/kg € 1,05 € 1,15 p/kg € 0,50 € 0,50 p/kg € 5,25 € 5,80 p/kg € 4,75 € 5.30 p/kg € 4,25 € 5,05 p/kg € 3,00 € 2,95 p/kg € 0,85 € 0,95 p/kg € 1,10 € 1,30 p/kg € 1,00 € 1,20 p/kg € 0,85 € 0,80 p/kg € 0,45 € 0,50 p/kg € 0,19 € 0,21 p/kg € 0,40 € 0,45 p/kg € 0,17 € 0,21 p/kg € 20,00 € 15,00

€ 0,85 € 0,95

€ 3,75 € 4,80

per kg per stuk

Prijzen onder voorbehoud van kwaliteit en marktontwikkelingen. openingstijden: ma t/m donderdag 07.30-17.45 uur • vrijdag 07.30-15.45 uur • zaterdag 07.30-12.15 uur openingstijden: ma t/m donderdag 07.30-18.00 uur • vrijdag 07.30-16.00 uur • zaterdag 07.30-12.30 uur

Doe het meteen via:

www.bibliotheekvlissingen.nl/lidworden

Hoe reserveer je online een boek? 1. ga naar www.bibliotheekvlissingen.nl 2. typ in het zoekveld een titel of de auteur 3. gevonden? Klik de titel aan

met

je

chem-Dry Droger, schoner, gezonder • • • • •

Voor particulieren en bedrijven Snel droog en langer schoon Vuilafstotende behandeling Specialist in moeilijke vlekken Speciale behandeling voor Berbers, Perzen etc.

Ook voor meubelreiniging

4. Klik op ‘aanvragen’ 5. Login

Schoon genoeg van vuil tapijt?

pasnummer

Dé tapijt- en meubelreinigers www.chemdry.nl brooymans@planet.nl

en

geboortedatum 6. Plaats de reservering en kies een afhaalpunt 7. Je ontvangt een e-mail als het boek is afgeleverd bij het afhaalpunt.

Wat is de levertijd? is de titel op voorraad? Dan is deze doorgaans binnen 1 tot 5 werkdagen na je bestelling aanwezig op het

Spuistraat 6 nr. I tel. nr. 0118-422100 I afhaalpunt. is het boek uitgeleend Spuistraat 6 I tel. 0118-422100 I

bibliotheekvlissingen.nl of gereserveerd?www. Dan krijg je bericht

www. bibliotheekvlissingen.nl I bibliotheek@spui.nl I bibliotheek@spui.nl

zodra het beschikbaar is.

Vragen? Bel of mail ons gerust.

Spuistraat 6 I tel. nr. 0118-422100 I

Spuistraat 6 bibliotheekvlissingen.nl I tel. nr. 0118-422100 I Ibibliotheek@spui.nl www. www. bibliotheekvlissingen.nl I bibliotheek@spui.nl twitter.com/BiebVlissingen facebook.com/BibliotheekVlissingen

Bel voor gratis advies en prijsopgave.

Bergen op Zoom Goes 0800 - 4477999 (gratis) 0164-245005 0113-229020

Middelburg Roosendaal Roosendaal Goes 0118-639623 0165-529955


actualiteit

Column

Woongoed pakt vocht- en ventilatieproblemen aan na rapport van SP

Edelstenenbuurt bijna weer juweel MIDDELBURG - Woongoed gaat iets doen aan de vocht- en ventilatieproblemen in woningen aan de Granaatplaats en Onyxplaats in de Middelburgse Edelstenenbuurt. Dit najaar worden de maatregelen getest in een proefwoning. Als ze werken gaat de woningcorporatie in april volgend jaar aan de slag in alle huizen. De SP kaartte de vocht- en ventilatieproblemen een paar maanden geleden aan en is blij dat er zo snel iets aan wordt gedaan.

Eugène de Kok

Onmaatschappelijk hoog

De presentator van het Radio 1 Journaal klonk verrast toen Chris Oomen van DSW vorige week vertelde dat de maandelijkse premie in 2013 niet omhoog gaat en dat de winsten van de verzekeringsmaatschappijen dit jaar wel eens ‘onmaatschappelijk hoog’ zouden kunnen zijn. De interviewer leek de twee worden even te moeten verwerken. Er viel een stilte. Je hoorde hem bijna op zijn hoofd krabben. De journalist wist niet wat hij met de term ‘onmaatschappelijk hoog’ aan moest. Ik aanvankelijk ook niet. Ik heb er inmiddels wat over nagedacht en ik denk dat Oomen met ‘onmaatschappelijk hoog’ zoiets als ‘asociaal, absurd, belachelijk, extreem, onverklaarbaar, niet uit te leggen in een tijd waarin iedereen er voortdurend op hamert dat de kosten van de zorg de pan uit rijzen en dat het straks niet meer is te betalen en lachwekkend als we niet allemaal krom zouden liggen voor onze maandelijkse premie hoog’ bedoelde. Het is in ieder geval meer dan 1,9 miljard euro, want dat was de winst die de zorgverzekeraars in 2010 gezamenlijk boekten. Ik hoor het u vragen: was dat al niet ‘onmaatschappelijk hoog’ voor bedrijven, die de laatste jaren weinig anders hebben gedaan dan premies verhogen. Als u het mij vraagt, is het antwoord ‘ja’ en ik denk dat velen dat met mij vinden, inclusief de verbaasde Radio 1-presentator. Volgens mij moeten we nog even wachten tot de rest van de zorgverzekeraars zijn premie voor volgend jaar bekendmaakt. Het is immers op zijn minst verdacht als je nu met een prijsstijging van tientallen euro’s komt aanzetten. Dan ben je bijna net zo ongeloofwaardig als minister Edith Schippers van Volksgezondheid en André Rouvoet van (ook Oomens) Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland. De eerste voorspelde - voor Oomens mededeling - een stijging van zo’n twintig euro voor de basispremie, de laatste had het zelfs over honderd euro. De directeur zelf zei dat zijn collega-verzekeraars zijn opmerkingen over ‘onmaatschappelijk hoge’ winsten waardeerden, maar ik denk eerlijk gezegd dat ze zijn bloed wel konden drinken. Dat krijg je er blijkbaar van als je je maatschappelijk gedraagt.

Colofon

De huizen in de Edelstenenbuurt krijgen een opknapbeurt. De Granaatplaats en Onyxplaats zijn als eerste aan de beurt. FOTO WOONGOED

DOOR EUGÈNE DE KOK

Kantoor regio Zeeland Damplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Middelburgse Bode M_burgse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Marielja de Geus, Sjoukje van der Zee Acquisitie Lennert Steketee Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 08.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 06.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 40

De problemen kwamen in januari dit jaar aan het licht tijdens een buurtonderzoek van de SP. Veel bewoners bleken last te hebben van schimmel, vocht en gebrekkige ventilatie. Naar aanleiding van de klachten zette de partij een enquête uit en schreef aan de hand van de bevindingen het rapport ‘Edelstenenbuurt: een juweel zonder glans’. Meteen nadat het was aangeboden aan Woongoed ondernam de corporatie actie. Tijdens een bewonersavond werd een onderzoek beloofd. Daaruit kwam naar voren dat de aan- en afvoer van buitenlucht te beperkt is en dat er te weinig ventilatiemogelijkheden zijn. In de huizen zelf zitten geen onderdelen met asbest, maar de daken zijn wel gemaakt van zogenaamd hechtgebonden asbest. Vorige week maakte Woongoed bekend wat ze aan de problemen gaat doen. De huizen krijgen onder meer dubbelglas HR++ en een nieuwe geïsoleerd dak. Ook krijgen de bewoners meer moge-

lijkheden om te ventileren, onder meer via mechanische ventilatie. Woongoed gaat de beoogde maatregelen dit najaar toepassen in één woning. ‘We doen dit om de werkzaamheden in de praktijk te testen en de resultaten zichtbaar te maken’, schrijft ze in een persbericht. Als de maatregelen werken, worden ze in alle huizen aan de Granaatplaats en Onyxplaats genomen.

‘Maatregelen in praktijk testen’ Dat zal dan gebeuren vanaf april volgend jaar. Logisch, vindt Petroesjka Sterk van de SP, aangezien je geen daken moet vernieuwen in de winter. “Bovendien moeten de maatregelen zich eerst bewijzen”, zegt ze. “De bewoners hebben nu het vertrouwen dat er iets aan hun problemen wordt gedaan. Dan zingen ze het dat halfjaartje ook nog wel uit.” Sterk is blij dat Woongoed maatregelen treft. “Het is jammer dat er wat politieke druk voor nodig was, maar we zijn blij dat

er wat gaat gebeuren. De Edelstenenbuurt is het waard. Je kunt het niet maken om de huizen verder te laten verslonzen. Dat is in principe al jaren gebeurd.” Ze zegt dat haar partij betrokken blijft bij het oplossen van de problemen. “Op voorspraak van de bewoners”, aldus Sterk. “Ze waren niet altijd even positief en hun problemen werden kennelijk niet gehoord door Woongoed. Dat is nu veranderd. We hopen dat Woongoed er een les uit trekt.” Bewonersavonden De woningcorporatie wil na de Granaatplaats en Onyxplaats ook de problemen in de andere huizen aanpakken. Donderdag is er een tweede bewonersavond. Dan zijn de bewoners van huizen aan de Robijnplaats, Topaasplaats en Saffierplaats welkom. Woongoed vertelt dan wat de plannen voor hun woningen zijn. In de huizen rondom de Jadeplaats en Agaatplaats wordt nog onderzoek verricht. Mensen die daar wonen, krijgen in november de renovatieplannen voor hun huizen te horen.

De oplossing van deze puzzel is in week 41 te vinden op www.internetbode.nl

Uitgebreid parallelprogramma

Extra’s in herfstvakantie bij Façade MIDDELBURG - In de herfstvakantie zijn er volop activiteiten rondom Façade 2012. Uiteraard kan de kunstroute worden gelopen of gefietst, maar er is meer. Hieronder een greep uit het parallelprogramma. VAN ONZE REDACTIE

© www.sudokusite.eu

Op vrijdag 19 oktober organiseert CBK Zeeland een busreis naar de exposities in Waregem en Aalst, de Belgische partners. In de expositie bij Be-Part in Waregem bestaan er vier variaties op hetzelfde thema, vanuit een architecturale, sculpturale, grafische of psycho-sociologische invalshoek. Bijzonder is het model van samenwerking: elke kunstenaar treedt namelijk op als curator van de bijdrage van een andere kunstenaar. Bij Netwerk in Aalst geven de kunstenaars in de tentoonstelling elk een antwoord op de vraag: wat schuilt achter de façade? De façades van de stad, haar industrie in het centrum, haar ingrijpende stadsvernieuwing en haar afbraakpolitiek inspireerden de kunstenaars. De kosten voor de busreis bedragen vijftien euro, PaGiNa PAGINA 5

inclusief lunch in Waregem. Opstapplaats: CBK Zeeland aan de Balans 17 in Middelburg. Inschrijven kan via e-mail info@cbkzeeland.nl of telefoon 0118-611443. Meer informatie vindt u op www.facade2012.nl/ busreis. In het kader van Façade 2012 vertoont Cinema Middelburg maandag 15 oktober de documentaire ‘My Architect’ over Louis Kahn. Louis Kahn was een van de belangrijkste architecten van de tweede helft van de vorige eeuw. Een creatief genie, wiens werk tot op de dag van vandaag zeer gewaardeerd wordt. Zijn zoon ondernam een vijfjarige reis om het verborgen privéleven van zijn vader in kaart te brengen. Kosten: acht euro. In de Zeeuwse Bibliotheek vindt op dinsdag 16 oktober de zesde lezing plaats: ‘Ontmaskerde stad’. Het is een avond met

Wilfried van Winden en Stine Jensen. Van Winden, architect en Jensen, filosofe, literatuurwetenschapper en publiciste over ‘fusion architecture’ en echtheid. Toegang is gratis. Zeeuwse Bibliotheek, Kousteensedijk 7, Middelburg. Middelburg herbouwd De tentoonstelling ‘Middelburg herbouwd - Façade 2012’ in het Zeeuws Archief is de moeite waard om te bezoeken. In het kader van Façade 2012 organiseerde het Zeeuws Archief deze expositie die zich richt op de herbouw van de stad aan de hand van drie gebouwen: de Abdij, het stadhuis en banketbakkerij Papegaaij (ook wel bekend als ‘Villa Anna’ of ‘Taartjespaleis’). De tentoonstelling is te zien tot en met 28 december. Toegang is gratis. Zeeuws Archief, Hofplein 16, Middelburg.


KORT BEDRIJVIG

Levenswijsheid en spiritualiteit centrale thema’s bij Kom in de kring

Doopsgezinde Gemeente start bijeenkomsten voor jeugd

Uitvaartzangeres Pamela geeft uitvaart meerwaarde MIDDELBURG - “Waar woorden soms

MIDDELBURG - De Doopsgezinde Gemeente Walcheren begint op 7 oktober met een reeks bijeenkomsten voor de tekort schieten, kan muziek de juiste jeugd over spiritualiteit. De gemeente wil met dit initiatief, genaamd Kom in de kring, kinderen van 4 tot 8 jaar oud invulling bieden. Muziek kan je echt kennis laten maken met vragen over het hoe en het waarom van het leven. aangrijpen. Het is emotie en bepalend

voor de sfeer en daarom ook een belangrijk onderdeel van het afscheid “, aldus Pamela Bart, verbonden aan Uitvaarzorg Memoriam Walcheren.

DOOR TOBIAS MANUHUTU De bijeenkomsten vinden plaats tijdens de reguliere kerkdiensten van de Doopsgezinde Gemeente op de eerste zondag van de maand van 10.00 tot 11.00 uur in een zaal van de kerk aan de Lange Noordstraat in Middelburg. Maar, zo benadrukt predikant Leuny de Kam, het initiatief staat in principe los van de kerkdienst die op dat moment gehouden wordt. “De kinderen gaan ook niet eerst naar de kerkdienst of een gedeelte daarvan”, vertelt zij. “De ouders hoeven ook niet per se de dienst te bezoeken.” Dat betekent niet dat religie geen onderwerp van gesprek is tijdens de bijeenkomsten van Kom in de kring. “Wij zullen het bijvoorbeeld ook over God hebben”, zegt De Kam. “Maar er zijn verschillende manieren om naar Hem te kijken. Wij zullen dan ook niets aan de kinderen opdringen. Net als de kerkdienst is de bijeenkomst bedoeld om vragen op te roepen.” De vragen die tijdens de jeugdbijeenkomsten behandeld worden gaan over onderwerpen als vrede, verdriet, boosheid en liefde. De Walcherse gemeenschap maakt hierbij gebruik van een lespakket dat ook elders in het land door Doopsgezinde Gemeentes wordt aangewend. Daarnaast wordt ook voorgelezen uit prentenboeken als Frederick van Leo Lionni en Max en de Maximonsters van Maurice Sendak. Naast deze activiteiten worden ook liedjes

Dominee Leuny de Kam kwam op het idee van de bijeenkomsten na een verzoek van ouders. FOTO TOBIAS MANUHUTU

gezongen, versjes voorgedragen, spelletjes gedaan en wordt er geknutseld. “We gaan ons aanpassen aan de situatie en waar behoefte aan is”, zegt dominee De Kam. De Kam kwam op het idee om deze bijeenkomsten te organiseren na een verzoek van een echtpaar met kinderen. “Zij zochten eigenlijk iets om door te geven aan hun kinderen en vroegen aan mij of daar iets voor is”, vertelt de predikant. “Het was niet hun bedoeling om van A tot Z Bijbelverhalen door te nemen, maar de moeder wilde eigenlijk een

stukje levenswijsheid doorgeven.” Uitnodiging De uitnodiging voor de bijeenkomsten is afgelopen zondag verspreid onder de kerkgangers van de Doopsgezinde Gemeente. Ook kinderen van wie de ouders niet zijn aangesloten bij de Doopsgezinden zijn welkom. Zij kunnen zich melden bij Leuny de Kam. Haar contactinformatie staat vermeld op de website van de gemeente: www.dgwalcheren. doopsgezind.nl.

Je kunt troost vinden in muziek en wanneer een lied gevoelig, intens en live gezongen wordt, is dat onherroepelijk van toegevoegde waarde. Tevens is het mogelijk om niet alleen tijdens de uitvaart plechtigheid in een aula of kerk voor muzikale omlijsting te zorgen maar ook het zingen aan het graf zorgt voor een indrukwekkende nagedachtenis. Het brengen van een laatste groet aan het Pamela Bart. graf gaat meestal gepaard met schuifelende voetstappen door het grind , een troosteloos geluid! Hoe mooi zal het zijn indien er mooie klanken klinken tijdens het werpen van bloemblaadjes of het schepje zand in het graf? Pamela Bart heeft jarenlang gezongen in een Gospelgroep en tevens twaalf jaar lang bij een Zeeuwse coverband, dit maakt dat zij enorme zang ervaring heeft. Tijdens uitvaarten van zowel haar vader, schoonzus en oma heeft zij gezongen, maar ook tijdens de herdenkingsdienst van de Gemeentelijke Begraafplaats Middelburg. “Daarna werd ik met regelmaat gevraagd om uitvaarten muzikaal op te luisteren in zowel Zeeland als plechtigheden in Midden-Nederland”zegt Pamela. Nu ik samen met mijn man Rob onze uitvaartonderneming Memoriam Walcheren leidt, is het idee geboren om mijn muzikale repertoire dusdanig uit te breiden, dat ik deze dienst volwaardig kan aanbieden bij de door ons georganiseerde uitvaarten. De meeste uiteenlopende muziekstukken zijn door mij aan het repertoire toegevoegd en op verzoek ik vrijwel ieder stuk ten gehore te brengen. Op onze website www.uitvaartzorgmemoriam.nl kunt u een deel van het repertoire bekijken. Voor eventuele vragen of reservering kunt u bellen naar Pamela Bart 06-49357632 of langskomen op onze locatie aan de Fagotweg 2a te Middelburg. Emailen kan ook: info@ uitvaartmemoriam.nl. Meer: www.uitvaartzorgmemoriam.nl.

Boek gepresenteerd over kern die interesse in verdronken dorpen aanwakkerde

Valkenisse wakkerde interesse aan MIDDELBURG - De Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) heeft donderdag het boek ‘Valkenisse. Geschiedenis, archeologie en topografie van een verdronken dorp op Zuid-Beveland’ gepresenteerd. Tien auteurs laten in het rijk geïllustreerde boek hun licht schijnen over het dorp dat in 1682 door de golven werd opgeslokt. Tegelijkertijd met de presentatie van het boek ging de vernieuwde website www.verdronkenzeeland.nl de lucht in. monument voor verdronken dorpen in Colijnsplaat in 2009. Het boek ‘Valkenisse. Geschiedenis, archeologie en topografie van een verdronken dorp op Zuid-Beveland gepresenteerd’ is het slotstuk van de jarenlange samenwerking. Tien auteurs gaan in op de geschiedenis, de inwoners en topografie van het dorp. De Oude Polder van Valkenisse, ten zuiden van de ‘geuylle’. De Uit de beschrijvingen kaart is afkomstig uit het boek en gemaakt door C. Smallegange blijkt dat de vijf eeuin 1637. AFBEELDING SCEZ wen die Valkenisse DOOR EUGÈNE DE KOK heeft bestaan op zijn minst bewogen zijn geweest. Er waren Het boek is voortgevloeid uit een samen- vele overstromingen zoals de verwoeswerking van amateurarcheologen (ver- tende Sint Felixvloed in 1530 en Allerheienigd in de AWN) en de professionals van ligenvloed in 1570, maar ook oorlogen en SCEZ. Zij sloegen in de jaren ‘90 de handen vele ontvoeringen bleven de inwoners niet ineen en besloten onderzoek te verrichten bespaard. naar het verdronken dorp dat tussen de 13e en 17e eeuw in de omgeving van Waarde Wonder lag. Tussen 1992 en 2003 waren er in het Mooi is het verhaal over het wonder van beschermde gebied op gezette tijden ar- Valkenisse, opgetekend door Jan J.B. Kuicheologen en onderzoekers te vinden. pers en Dicky de Koning-Kastelijn. Het dorp Het was het eerste verdronken dorp van zou zijn gesticht zijn door de mysterieuze Zeeland waarnaar zo’n uitgebreid onder- Vlaamse ridder Falko, die rond 1200 naar zoek plaatsvond. Daardoor is Valkenisse het gebied kwam toen zijn dorp Oustae van grote betekenis. Door het onderzoek in het huidige België werd getroffen door kwam er meer aandacht voor de ongeveer een overstroming van de Honte. Of Falko 120 verdronken kerkdorpen van Zeeland, ooit heeft bestaan, lijkt onzeker, maar zijn het grootste aantal in Noordwest Europa. zoon en erfgenaam Witto zou een wonEr verschenen onder meer wetenschappe- der hebben meegemaakt op de dijk bij de lijke publicaties en er werden tentoonstel- Westerschelde. Hij hoorde van zijn herders lingen gemaakt. Uiteindelijk culmineerde over ‘een processie van kruisen, vanen, alle aandacht in de onthulling van het zingende priesters en andere geestelijken,

die uit de hemel daalden en daarheen ook weer opstegen’. Toen hij ‘de hemelprocessie’ uiteindelijk met eigen ogen waarnam, besloot hij een kerk in Valkenisse te bouwen. In 1233 werd hij in gebruik genomen. Het deed eeuwen dienst als godshuis voor de inwoners, maar raakte langzaam in verval. Toen het dorp in 1682 ten onder ging aan de zoveelste overstroming die ‘als met geen penne kan uijt gedruckt worden’ werd hij al lang niet meer gebruikt. De bewoners van de 21 huizen in het ook in verval geraakte dorp gingen al jaren naar de kerk in Waarde. Naast het boek werd donderdag ook de vernieuwde website www.verdronkenzeeland.nl gepresenteerd. Daarop is onder meer een overzicht te zien van alle verdronken dorpen in Zeeland.

Omdat een scheiding méér is dan het maken van financiële en juridische afspraken met je ex-partner!

Scheidingsbegeleiding en Gecertificeerde Mediation • Vrijblijvend oriëntatiegesprek • Uniek Financieel Scheidingsrapport • Dynamische Ouderschapsregeling Bergen op Zoom I Goes Roosendaal I Eindhoven I Rotterdam

PAGINA 6

Het kan écht ...

nog sneller Natuurlijk! We verhogen de snelheid van ons internet tot wel 160 Mbps! Daar bovenop krijg je een nog grotere mailbox.* Ontdek het zelf op zeelandnet.nl/abonnementen

*vanaf Internet Premium

Cursus voor slachtoffers van huiselijk geweld MIDDELBURG - Op 2 oktober start in Zeeuws-Vlaanderen de cursus Nu is het genoeg! Er zijn nog enkele plaatsen vrij. De cursus is bedoeld voor vrouwen die slachtoffer zijn (geweest) van huiselijk geweld. Er zijn tien bijeenkomsten waarin de deelnemers weerbaarder leren te worden. In november starten twee groepen in Walcheren: een groep ’s morgens en een groep ’s avonds. Belangstellenden kunnen voor meer informatie of aanmelding bellen naar 0118-469917. Deelname aan de cursus is gratis. Tijdens de cursus praten de deelnemers in kleine groepen over onderwerpen als: wat vind ik van mezelf? Hoe is de verhouding met mijn partner? Hoe ga ik om met macht en onmacht? Hoe kan ik grenzen stellen? Hoe kan ik geweld voorkomen?

Huiselijk geweld Een op de vijf vrouwen heeft te maken met huiselijk geweld door de partner. Voorbeelden van huiselijk geweld zijn: iemand uitschelden, vernederen, bedreigen, slaan, schoppen of van de trap duwen. Iemand dwingen tot seks of tot het afgeven van geld is ook huiselijk geweld. Huiselijk geweld gebeurt meestal thuis in het gezin en blijft daardoor vaak onzichtbaar voor familie, vrienden en buren. Organisatie De cursus Nu is het genoeg! wordt georganiseerd door Maatschappelijke opvang Zeeland en Maatschappelijk Werk Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren. De cursus is vernoemd naar de landelijke overheidscampagne tegen huiselijk geweld. De cursus kan het hele jaar door starten zodra er genoeg deelnemers zijn.


WOON& INTERIEUR NAJAAR 2012

NU MET LEUKE, GRAPPIGE EN INTERESSANTE FEITJES

BADKAMER

7

KEUKEN

11

25

WWW.INTERNETBODE.NL

M U U R D E C O R AT I E

3

DE TUIN

editie Zeeland


coMfort uit de krAAn Goes - Eén van de grootste ergernissen in heel wat Nederlandse huishoudens is kalkaanslag wat veroorzaakt wordt door hard water. Hoe mooi zou het zijn als ons drinkwater zonder kalk uit de kraan zou komen? Dit kan eenvoudig bereikt worden door het plaatsen van een waterontharder tussen de leidingen. Indien mogelijk wordt deze direct achter de watermeter geplaatst. Het water stroomt v󳲤󳲤󳲤󳲤at het de leidingen van de woning ingaat eerst door de waterontharder. Deze is gevuld met hars. De kalk in het water verkleefd met het hars. Na verbruik van een bepaalde hoeveelheid water zal het hars verzadigd zijn met kalk. De ontharder zal gaan regenereren. Dit houdt in dat het hars wordt schoongespoeld met een natriumoplossing. De zgn ionenuitwisseling. Het resultaat is super zacht kalkvrij water. Een kruipruimte of meterkast zijn ideale plaatsen voor een waterontharder. Waterontharders zijn er in twee uitvoeringen, met een aparte harstank en een apart pekelvat (duo-modellen) maar ook modellen waar dit in ‘t vat is verwerkt (kabinet-modellen). Per situatie wordt bepaald wat het beste past. Dit is afhankelijk van de grootte van de watermeter, hoeveelheid water wat wordt verbruikt en beschikbare ruimte. In de meeste gevallen wordt een waterontharder geplaatst in een tijdsbestek van 2 󳲤󳲤󳲤󳲤 uur en dat zonder hak een breekwerk.

Een stap verder dan ontkalkt water is waterzuivering dmv omgekeerde Osmose. Osmose water is gezuiverd van alle schadelijke bestanddelen waarvan er steeds meer in ons drinkwater voor komen zoals nitraten, chloor, bacteriele virussen en medicijnresten. Naast de keukenkraan wordt er in de keuken meestal een aparte kraan geplaatst voor osmosewater. U heeft zo de keus wanneer u welk water gebruikt.

Eco Match Zuid is gespecialiseerd in het leveren en plaatsen van waterbehandelingssystemen . Onze missie is dat iedereen van zacht water moet kunnen genieten voor een redelijke prijs/kwaliteitverhouding.

Actie: Bij AAnkoop vAn een wAteronthArder GrAtiS MontAGe* * Vraag naar de voorwaarden

ECOMATCH

waterbehandeling www.water-specialist.nl ECOMATCH ECOMATCH

waterbehandeling

waterbehandeling

ACTIE: an een v p o o k n Bij aa arder h t n o r e t wa GE* A T N O M GRATIS

ECOMATCH • Geniet van zacht water! waterbehandeling

• Plaatsing is in veel gevallen mogelijk in 2/3 uur, zonder hak en breekwerk. • U kunt huren of kopen.

Wie heeft • Geniet van zacht water! • Geniet van zacht water!

Wiein heeft er in Zeeland geen er Zeeland • geen Geniet van zacht water! last van?het U ziet het kranen, aan kranen, last van? U ziet aan

douchewand en keukenapparatuur. •veel Plaatsing is in veel douchewand en keukenapparatuur. • Plaatsing is in • Plaatsing is in veel Eco Match Zuid is gespecialiseerd Wij hebben de oplossing. Plaats gevallen mogelijk Wij in hebben de oplossing. Plaats gevallen mogelijk in gevallen mogelijk in in het leveren en plaatsen van een waterontharder. Een water2/3 uur, zonder hak uur, zonder hak waterbehandelingssystemen. een waterontharder. Een2/3 water2/3 uur, zonder en hak waterbehandeling ontharder haalt kalk uit het water breekwerk. en breekwerk. ontharder alvorens haalt kalk het water en breekwerk. het deuit leidingen en kranen Wie heeft er in Zeeland geen • Geniet van zacht water! Onze missie is dat iedereen van

ECOMATCH

Wie heeft er in Zeeland lastleidingen van? U ziet het aanen kranen, douchewand alvorens het de kranen in geen uw woning bereikt. U zult verUU kunt huren of kopen. last • van? ziet het aan kranen, •UU kunt huren of kopen. en keukenapparatuur. Wij hebben de oplossing. Plaats een waterontharder. in uw woning bereikt. zult vervoor een steld staan van de voordelen. • redelijke Uis kunt of kopen. en keukenapparatuur. Plaatsing inprijs/kwaliteitveel hurendouchewand Een waterontharder haalt kalk uit het water alvorens het de leidingen en verhouding steld staan van de voordelen. van de voordelen. Ellingtonlaan Wij Duke hebben de oplossing.34 Plaats kranen in uw woning bereikt. U zult versteld staan gevallen mogelijk in Duke Ellingtonlaan 34 Wilt u meer informatie of wilt u een LK Goes Een waterDuke Ellingtonlaan 34 een4462 waterontharder. 2/3 uur, zonder hak 4462 LK Goes 34 Duke Ellingtonlaan Wilt u meer informatie of wilt u een proefplaatsing? Bezoek dan Wilt u meer informatie of wilt u onze een 4462 LK Goes ontharder haalt kalk uit het water proefplaatsing? Bezoek dan onze en breekwerk. 4462 LK Goes website: T 0113-323523 - M 06-57324260 proefplaatsing? Bezoek dan onze alvorens het de leidingen en kranen T 0113-323523 - M 06-57324260 website of bel voor een afspraak. E ecomatch@solcon.nl 323523 M 06 57324260 0113-323523 ET 0113 ecomatch@solcon.nl uw woning bereikt. U zult ver- website: U kuntT huren of kopen. - M in06-57324260 zacht water moet kunnen genieten

@zachtwater

E ecomatch@solcon.nl steld staan van de voordelen. * Kijk voor voorwaarden op de website. @zachtwater Duke Ellingtonlaan 34

www.water-specialist.nl @zachtwater @zachtwater

www.water-specialist.nl


3

kleur is en blijft de trend

m u u r d e c o r at i e

Geometrie rukt op in trendy interieur

Witinterieurs met veel knallende kleuren, naar voorbeeld van het in de kledingmode veelvuldig toegepaste fenomeen ‘colour blocking’. We hebben het de voorbije periode ook in de wooninterieurs zien voorbijkomen: muren met een witte of lichte pastel kleur, gecombineerd met knallende accessoires en meubels, waarbij de echte durfals zelfs de kleurrijke full colour polka dot op de muur

woon & interieur 2012

durfden aan te brengen. door addo spranGers

kleur is en blijft voorlopig de trend, al kan het een graadje minder. ook in de nieuwe collecties is en blijft kleur ruim breed vertegenwoordigd. enerzijds fel en nadrukkelijk aanwezig, anderzijds in lichte, zoete pastelkleuren, al dan niet samen gecombineerd of met een kleurverloop. Voorop echter staat dat deze kleuren worden gecombineerd met eenvoudige vormen zodat een te schreeuwerige uitstraling wordt voorkomen. Veel moderne interieurs hebben nog altijd witte of zwarte elementen. oranje, perzik, mint, petrol, citroengeel zijn de accentkleuren die zorgen voor een sprankelend effect op het interieur. tegenstelling is dan ook de trend, eveneens terug te zien in het materiaalgebruik waarbij ‘warme’ materialen als brons en hout worden gecombineerd met ‘koude’ materialen als beton, glas en staal.

Glans wil je echt een trendy interieur? dan is het zaak om in de wereld van de geometrie te duiken. Grafische driehoeken, vierkanten en zeshoeken, de mogelijkheden en toepassingen zijn onbeperkt. aparte patronen

Leuke weetjes

knutselen met knopen

toevallig nog ergens een verzameling knopen die ongebruikt oud ligt te worden? Zonde, want knopen lenen zich prima om er een mooie wanddecoratie van te maken. Zoek knopen met dezelfde kleuren bij elkaar, laat je inspireren door de kleuren en puzzel net zo lang tot je de perfecte afbeelding hebt gemaakt. plak de knopen vervolgens op een plaat of naai ze op een gespannen doek. natuurlijk kun je een en ander ook leuk combineren met verf. Hang je persoonlijke kunstwerk aan de muur en genieten maar.

en structuren doen het goed op de muren van slaapkamer, living en keuken. de geometrische designs keren daarnaast terug in dagelijkse gebruiksvoorwerpen, zoals kussens en keukengerei. Voor wie meer gecharmeerd is van de landelijke woonstijl zijn er ook veranderingen op komst. stonden de afgelopen jaren nog in het teken stonden van sobere kleuren, diep rood, bruin en groen geven het interieur in combinatie met goud, blauw, paars en

persoonlijk wandkastje

een houten tijdschriftenhouder is in een oogwenk om te toveren in een leuk en uiterst persoonlijk wandkastje aan de muur. Beschilder de tijdschriftenhouder met beits of je favoriete kleur verf en breng er desgewenst mooie accenten op aan. monteer het kastje daarna in een hoek. Het resultaat zal verbluffend zijn.

oranje weer de nodige glans.

eiGen kruidenrek

Het maken van je persoonlijke kruidenrekje voor aan de muur. is eigenlijk heel eenvoudig. meer dan wat potjes en een plank om ze op te monteren heb je niet nodig. met jouw persoonlijke touch bepaal je zelf het gewenste eindresultaat. Je kunt de potjes of ze gewoon verzamelen. Het mooiste is natuurlijk dat jij zelf helemaal bepaalt hoe groot en uitgebreid jouw kruidencollectie wordt. dat betekent bij voorbaat smullen.

‘kleuren combineren met eenvoudiGe vormen’

cOLOfOn woon & interieur is een uitgave van uitgeverij de Bode, postbus 22, 4880 aa Zundert, tel. 076 599 8111. www.internetbode.nl Oplage: 99.000 exemplaren

muurstickers

accentmuren blijven voorlopig nog trendy, maar helemaal cool wordt het uitgebreid pimpen van de muren met hippe decoraties. Zo kun je met muurstickers werkelijk alle muren tot leven brengen op een manier die ook nog eens leuk is voor je portemonnee. muurstickers en muurdecoraties zijn namelijk relatief goedkoop en eenvoudig te combineren met basiskleuren. Hierdoor hoef je niet elke muur opnieuw te schilderen en als het tijd is voor iets nieuws, verwijder je met een vochtige spons de muurstickers. een kind kan de was doen, toch?

3d muurpanelen

muurstickers zijn een uiterst budgetvriendelijke manier om de muren te pimpen, maar als je het hebt over dé interieurtrend dan zijn het wel 3d muurpanelen. daarmee kunnen namelijk echte ‘glamour walls’ worden gecreëerd. de 3d muurpanelen zijn er dan ook in verschillende stijlen, kleuren en texturen. contrasterend zwart en wit, fel rood, hard geel en kobaltblauw zijn de kleuren die voor een overweldigend effect moeten gaan zorgen.

Verspreidingsgebied: Zeeland, middelburg, Veere, Vlissingen, Goes Borsele, kapelle, noord-Beveland reimerswaal Acquisitie: Bert paauwe, Lennert steketee Redactie: peter Houtepen, eugène de kok, ria van meir, Vera de Geus, monique Jansen, Britta Janssen, addo sprangers Bron: perscentrum wonen Layout: Lydia Langelaan, Jan Bastianen, ilona Broos Druk: drukkerij & uitgeverij Vorsselmans Bredaseweg 26, Zundert, tel. 076 599 8111 uwkrant@drukkerijvorsselmans.nl, www.drukkerijvorsselmans.nl Verspreiding axender roosendaal


van Haaften kunt u bij ons terecht.

van Haaften

kachels haarden schouwen

* Schitterende showroom met enorme keuze natuurstenen schouwen, hout- en gaskachels. * Nieuwe collectie houtkachels van eigen import. * Ook uw adres voor accessoires en Franco Belge Savoie Supra Lytham onderhoudsproducten. €1395,00 €1095,00

Sierbestrating & Aannemersbedrijf info@sierbestratingvanhaaften.nl ww.vanhaaftenpoortvliet.nl

Deze prijzen zijn incl. btw

Voor een sfeervolle en Kinderpicknicktafel geïmpregneerd 90x90x52 cm Bladafmeting: 90x43 cm gezellige tuin, ga je naar Van € 49,00 voor € 39,00.

Geopend: & Vrijdag Donderdag 18.00 uur van 10.00Zaterdag 17.00 uur. van 10.00-

Reny Retro €1095,00

OpenHaardCentrum Paasdijkweg 19ASierbestrating Poortvliet (bereikbaar via parkeerterrein Woonboulevard Poortvliet) Klarinetweg 2c, Industrieterrein Mortiere, Middelburg Tel. 0118-674955 www.ohcwalcheren.nl

Tel. 0166-619200 info@sierbestratingvanhaaften.nl www.vanhaaftenpoortvliet.nl

Wij zijn leverancier van o.a.:

Wij zijn leverancier van o.a.: • Sierbestrating • Sierbestrating • Blokhutten • Blokhutten • Speeltoestellen

• Tuinverlichting • Tuinverlichting • Tuinbeelden

• Speeltoestellen

• Tuinbeelden

OOk VOOr heT VerzOrgen Van uw grOndwerk, OOK VOOR HET VERZORGEN VAN UW GRONDWERK, riOlering en aanleg kunT u Bij OnS TerechT. RIOLERING EN AANLEG KUNT U BIJ ONS TERECHT. Paasdijkweg 19A (bereikbaar via parkeerterrein woonboulevard)

Pilootweg 5

4693 RE Poortvliet

4696 RJ Stavenisse

Tel. 0166 - 61 92 00 b.g.g. 0166 - 69 29 77

info@sierbestratingvanhaaften.nl Info@sIerbestratIngvanhaaften.nl

30% 30%korting korting

www.vanhaaftenpoortvliet.nl www.vanhaaftenpoortvlIet.nl

Dé Garagedeur! Dé Garagedeur!

30% korting

Op alle Novoferm garagedeuren met loopdeur Op Op alle alle Novoferm Novoferm garagedeuren garagedeuren met met loopdeur loopdeur

ACTIE ACTIE !!

Dé Garagedeur!

Op alle Novoferm garagedeuren met loopdeur

ACTIE!

dromen dromen bouwen Vraag

Vraag naar de actievoorwaarden, geldig van 1 september t/m 12 oktober 2012 Vraag de naar de actievoorwaarden,geldig geldig van t/m 12 2012 naar actievoorwaarden, van1 1september september t/moktober 12 oktober

bouwen

2012

Vraag naar de actievoorwaarden, geldig van 1 september t/m 12 oktober 2012

30% korting

Dé Garagedeur!

Op alle Novoferm garagedeuren met loopdeur

ACTIE!

Bouwen is veel meer dan stenen stapelen. Bouwbedrijf Kambier bv Bouwen begint voor Kambier al bij de allerPostbus 41 Vraag naar de actievoorwaarden, geldig van 1 september t/m 12 oktober 2012 eerste ideeën en wensen van onze klanten. 4370 AA Koudekerke Karreveld 8 Bouwen is veel dan stenen Meer ruimte in huis, een nieuwe woning, 4371 GA meer Koudekerke meer licht, een andere indeling... tel. 0118-55 31 stapelen. Bouwen begint 28 voor Kambier Défax Garagedeur! Kambier vertaalt zulke wensen in prak0118-55 31 27 tische bouwkundige en zelfs financiële info@kambier.nl oplossingen. Van beginnend idee tot www.kambier.nl concreet 3D ontwerp. En van tekentafel tot Novoferm oplevering. Uw droom is Op alle garagedeuren met loopdeur onze uitdaging.

30% korting

ACTIE!

Bouwbedrijf Kambier: uw droom, onze uitdaging


5

‘KiEs altijd voor ErKEnd BouwBEdrijf’ EffEct

Wie de afgelopen dagen voor de kassa stond, heeft vast gemerkt dat de rekening duurder is uitgevallen dan een week eerder. Sinds 1 oktober is de btw verhoogd van 19 naar 21 procent. Vooral voor de bouwsector betekent dat een flinke tegenslag. Toch houdt René Meijboom regiomanager bij Bouwend Nederland Regio Zuid de moed erin. “Er gloort nog licht aan de horizon. Aan die lichtpuntjes zullen wij ons blijven vasthouden.” Door riA VAn Meir De btw-verhoging komt voort uit het Lenteakkoord dat de partijen VVD, CDA, D66, GroenLinks en Christenunie hebben ondertekend. De verhoging wordt echter voor 1,5 miljard euro weer teruggegeven aan de burger door een lagere loon- en inkomstenbelasting in de eerste twee schalen. Voor de bouw betekent dit echter de tweede btwverhoging in één jaar tijd. tot 1 oktober 2011 werd voor verbouwingen van bestaande woningen tijdelijk het lage tarief van zes procent in rekening gebracht. De tijdelijke btw-verlaging was een maatregel om de bouwsector te stimuleren.

woon & interieur 2012

Die maatregel miste zijn effect niet, meent rené Meijboom. “De verlaging gaf echt een enorme ‘boost’ aan de economie. Dat heeft de bouwsector acht tot negen miljoen euro extra aan opdrachten opgeleverd”, weet hij. De regiomanager is echter bang dat de verhoging per 1 oktober 2012 een omgekeerd effect met zich zal meebrengen. “toen het lage tarief werd afgeschaft, zagen we dat meteen terug in de ordeportefeuille. Het was maandenlang stil in de bouw. nu begint het weer te lopen, maar zitten we weer met een btw-verhoging.”

GarantiE

Meijboom merkt dat mensen bij prijsverhogingen sneller naar de ‘zwarte’ markt grijpen. Hij raadt dat echter stellig af. “wanneer je kiest voor een erkent bouwbedrijf weet je wat je in huis haalt. Dat geeft een stuk zekerheid en garantie. Helaas hebben we veel oneigenlijke concurrentie van onofficiële bouwbedrijven. Dat komt de sector niet ten goede. Kies je voor een erkend bouwbedrijf, dan weten beide partijen wat ze aan elkaar hebben”, meent hij.

KansEn

Hoewel de bouw landelijk volgens het Centraal bureau voor de Statistiek het afgelopen jaar 9,3 procent aan activiteiten heeft moeten inleveren, blijft Meijboom hoop houden voor de toekomst. “natuurlijk zijn veel gemeenten aan het bezuinigingen en ligt de woningmarkt op veel plekken op zijn gat. Maar er zijn ook gemeenten en investeerders die juist in deze tijd hun kansen grijpen. Voor ons is het belangrijk dat die lichtpuntjes er zijn. Zij geven onze sector toekomst.”

btw 21%

btw-VerHoGinG rAAKt bouwSeCtor

Goed om te weten Btw. HoE zat dat ooK alwEEr?

btw staat voor de belasting op de toegevoegde waarde, ook wel omzetbelasting genoemd. in nederland kennen we twee tarieven. Voor producten en diensten die voorzien in de levensbehoefte wordt zes procent btw gerekend. onder deze categorie vallen onder andere etenswaren en draken, geneesmiddelen, boeken, personenvervoer, kappersdiensten en herstel van fietsen. ook voor werkzaamheden binnen een woning die al twee jaar lang in gebruik is, wordt zes procent btw gerekend. Daarbij gaat het om werkzaamheden als schilderen, isoleren, stucen, behangen en schoonmaken. Voor alle ‘luxe’ goederen en diensten, zoals brandstoffen, alcohol, elektronica, meubels, netwerkaansluitingen enz., wordt per 1 oktober 2012 21 procent gerekend. Kijk voor meer informatie op www.belastingdienst.nl.

‘KansEn GrijpEn ondanKs dE crisis’


groenrijk breDer assortiment s Heer Hendrikskinderen - Groenrijk Goes is vanaf vorig jaar nog steeds aan het verfraaien. De buitenplantenafdeling is begin van dit jaar vergroot met 450 m2 waardoor het assortiment flink is uitgebreid. Klanten uit de wijde omgeving weten dit inmiddels, en zelfs hoveniers maken hier gretig gebruik van. De aanvoer van de buitenplanten gebeurd twee keer per week zodat het assortiment steeds kan worden aangevuld, en de nieuwste soorten als eerste voor het publiek te koop zijn. Ieder seizoen heeft zijn charme in de tuin. Dit najaar is dit te zien in de ruime sortering bladhoudende heesters en vaste planten. In het grotendeels overdekte tuincentrum waar weersonafhankelijk inspiratie voor tuin en interieur kan worden opgedaan is de verandering ook niet onopgemerkt gebleven. De vijver-en aquariumafdeling is behoorlijk veranderd. Ook voor onze jonge bezoekers is het nu een lust om de vele soorten vijvervissen te bewonderen door de glazen panoramawanden van de verkoopbakken. Nu het najaar is aangebroken zijn er al een keur aan najaars artikelen te vinden om de vijver in het voorjaar weer in goede conditie te krijgen, zoals wintervoer, afdeknetten en zuurstofpompen.

Recentelijk is de kamerplantenafdeling flink uitgebreid met een veel breder assortiment, en wekelijkse aanbiedingen van de mooiste kamerplanten. De grote tafel met vele soorten orchidee뮠blijkt tevens een publiekstrekker te zijn. Voor degenen die de nieuwste trends op Foam en zijdebloemen willen volgen is het een lust om het grote assortiment uitgestald te zien in de meest actuele kleurcombinaties. De afgelopen maand zijn wij zelfs gestart met workshops hiervoor, al na 뮠 avond gaat u naar huis met een prachtig eigen gemaakt stuk voor op tafel of in de vensterbank. Deze workshops zetten wij in november en december voort met kerststukken. Voor meer informatie over de workshops, zie onze internetsite : www.groenrijkgoes.nl

De in het voorjaar geheel nieuwe wellness afDeling mag gerust een plaatje genoemD worDen

Bezoek onze nieuwe welness-hoek

Nieuwe Rijksweg 2 D • 0113-223359 www.groenrijkgoes.nl

In het gehele tuincentrum is al een behoorlijke vordering te zien met het inrichten van de kerstshow deze begint op 15 oktober a.s. De nieuwste kleuren, trends en kunstkerstbomen zijn te bewonderen. Bij menig bezoek zal zeker de kerstsfeer weer aangewakkerd worden. Deze maand wordt de bouw van een groot magazijn afgerond om de voorraad van het gehele tuincentrum nog beter op peil te houden. Het vorig magazijn wordt dan weer geheel omgebouwd tot vuurwerkwinkel waar wij vorige jaar mee gestart zijn. Al vanaf begin december kunnen vuurwerkbestellingen geplaatst worden en in de laatste 3 dagen van het jaar kan de bestelling opgehaald worden. U kunt de bestelling plaatsen op : www.bestevuurwerk.nl.

.

GroenRijk Goes

GroenRijk Goes

Meerdere modellen jacuzzi s en sauna s staan opgesteld, en worden door de ervaren verkoopmedewerkers uitgebreid gepresenteerd. Ook de installatie met de nieuwste besturingstechniek en service zijn hierin uniek te noemen. Ook voor de bestaande Jacuzzi s zijn de juiste onderhoudsmiddelen aanwezig.

Onze kamerplantenafdeling is vergroot, kom het uitgebreide assortiment nù bekijken!

Opening ker stshow: 15 oktober!


7

haal je eigen spa in huis!

Badkamer

Badkamertrends 2012

Toegegeven: het is zalig om een dagje te genieten in een spa of welnesscentrum. De sauna, het modderbad, de schoonheidsbehandelingen… U komt er helemaal mee tot rust. De vraag is alleen… wanneer?! Het valt immers niet mee om een hele dag zonder verplichtingen te vinden. Daarom is het in deze tijd dé trend om je eigen spa te creëren in de badkamer! door Vera de Geus

woon & interieur 2012

lucht en water de tijd dat de badkamer een

plek was waar je jezelf alleen even waste is voorbij. Het kan er vandaag de dag heerlijk vertoeven zijn, maar daar zijn wel een paar investeringen voor nodig. de regendouche zien we al langer terug in de nederlandse badkamers, maar hij is in de tussentijd aanzienlijk verbeterd. Zo zijn er nu regendouches waarbij het water vermengd wordt met lucht waardoor het water lijkt te bruisen en nog zachter op uw huid spettert. Bijkomend voordeel is dat u op deze manier aanzienlijk minder water verbruikt! wanneer u uw doucheritueel aanvult met heerlijke producten zoals etherische oliën en zalige bodylotions, is het gelukzalige gevoel aan het begin of einde van de dag compleet.

het regent zonnestralen

Het laten installeren van een regendouche is een vrij gemakkelijke manier om een gevoel van welness te creëren in je eigen badkamer. wie de mogelijkheid heeft om daar nog een sauna of infraroodcabine aan toe te voegen, zal ongetwijfeld nog langer in de badkamer verblijven om tot rust te komen. relatief nieuw op badkamer gebied is de heuse sunshower. dit is een douchecabine waarin je tíjdens het douchen de juiste dosis infraroodlicht krijgt. enorm onspannend en toch tijdbesparend! dit ‘nepzonnetje’ zorgt voor een fris en vrolijk gevoel, alsof je tijdens een mooie lentedag van het weer geniet. en dat is natuurlijk ook een uitkomst voor mensen die last hebben van een winterdipje. ook als je last hebt van pijnlijke gewrichten, schouders, nek of rug is de sunshower het overwegen waard. Het heeft volgens onderzoek namelijk ook nog eens een helend effect.

‘ik lig onder de douche!’

Liggen doe je in de badkuip en staan doe je onder de douche. althans, zo was het vóór 2012. Het allernieuwste op het gebied van badkamers is namelijk de horizontale douche! Lekker liggen en toch het verkwikkende resultaat van een lekkere douche. de douche heeft verschillende stralen waarvan de temperatuur natuurlijk te regelen is. ook bereiken ze alle delen van het lichaam, waardoor je lekker kunt blijven liggen!

Leuke weetjes

Badeendjes:

als een mini-woonkamer…

liggend douchen: de nieuwe sensatie!

de tijd dat de badkamer slechts praktisch was, is duidelijk voorbij. strakke witte tegels maken plaats voor sfeervol hout of stijlvol beton. Het is nu zelfs de trend om van de badkamer een soort van mini-woonkamer te maken. Compleet met ingebouwde geluidssystemen om vrolijke muziek te draaien om lekker wakker te worden of juist een rustgevend muziekje af te spelen om heerlijk te ontspannen. ook een in bad geïntegreerde televisie, een lekkere loungestoel en een stapel boeken zorgen voor het echte woonkamergevoel.

◆ in de 19e eeuw werden er al badeendjes gemaakt. Het eerste patent op een ‘rubber duck’ werd in 1886 aangevraagd. ◆ in 1992 is een container met daarin 29.000 badeendjes van een vrachtschip gevallen. een groot deel hiervan kwam aan op alaska, maar de andere eendjes vroren vast in het noordpoolijs. de laatste eendjes werden pas 15 jaar later teruggevonden. ◆ de grootste badeendjescollectie is van Charlotte Lee en bestaat uit 5.631 verschillende eendjes. * de duurste badeend ter wereld kost 1.000 dollar. op deze eend schitteren meer dan 5.000 swarovski kristallen.

milieuvriendelijk:

◆ Het waterverbruik bij een 5 minuten durende douche is gemiddeld 55 liter. Het gemiddelde waterverbruik bij een bad is 110 liter. ◆ Zingen of dagdromen onder de douche kost geld en water! een gemiddelde douche-beurt duurt daardoor wel 7 minuten langer dan normaal.

records!

welness naar wens

◆ Zes duitse jongeren hebben in 2005 het wereldrecord douchen gebroken. Ze brachten 101 uren (meer dan vier dagen) door onder een stortdouche. ◆ Het wereldrecord samen douchen staat op naam van deodorantmerk axe. deze zette 152 mensen samen onder een douche.


Het NatuursteenHuis VAKMANSCHAP SINDS 1771

Showroom

LoguS goeS iS verhuiSd naar vLiSSingen

Vanaf 1 oktober sluit LOGUS haar showroom in Goes en ontvangt zij al haar klanten graag in de

complete en ruime showroom met badkamers, natuursteen, kasten en vloeren in Vlissingen. De reden voor deze stap is de sterke terugloop van bouwprojecten van koopwoningen in MiddenZeeland. Het is derhalve niet meer lonend om nog twee showrooms in deze regio te exploiteren. In de showroom Vlissingen presenteert LOGUS een uitgebreid assortiment wand-en vloertegels, natuursteen, sanitair, kasten, laminaat, houten vloeren en overige vloerafwerkingen. Een ervaren team van 7 medewerkers staat er klaar om de klanten te adviseren zowel voor bouwprojecten als particulieren. Vanaf 1 februari 2013 zal er op locatie van huidige showroom in Goes een webwinkelshowroom komen, die gekoppeld is aan de webshop van LOGUS. De clicks and bricks aan elkaar verbinden is hiervan het doel. In de showroom voelen en op internet bestellen. Maar wel zonder alle services die de andere showrooms bieden. De ontwikkelingen op het gebied van internet gaan snel en LOGUS wil hierbij graag aansluiten met deze formule.

werkbladen

wanden

vloeren

terrassen

• Natuursteenvloeren vanaf € 30,-/m2 • Gratis opname en advies aan huis • Complete verzorging van alle werkzaamheden • Vraag vrijblijvend prijsopgaaf • 6 dagen per week geopend • Bezoek onze showroom

Het NatuursteenHuis BV  Stanleyweg 16, 4462 GN Goes  Tel (0113) 216 555

www.natuursteenhuis.nl

Zaterdag 6 & 20 oktober

Spannend Wonen bij Logus Vlissingen! Kom langs voor Italiaans design & lifestyle!

WIN EEN CITY NAATRIP MILA R VOO R 2 P AN ERS ! ONE

N

Open huis bij Logus Vlissingen:

De allernieuwste badkameropstellingen, laatste tegeltrends, interieuradvies, wijnproeverijen, heerlijke hapjes en nog véél meer spannend wonen! Scan deze code met uw smartphone en bekijk de acties online! Acties zijn geldig van 6 t/m 31 oktober 2012. Ga voor de voorwaarden naar onze website.

Vlissingen: Marie Curieweg 9-13, T 0118 - 69 00 25

LOGUSVLISSINGEN.NL


Ruiterplaatweg 2a 4493 Kamperland Tel. Fax 0113-372908 Ruiterplaatweg 2a 4493 PGPGKamperland Tel.0113-371588 0113-371588 Fax 0113-372908 Kamperland Tel. 0113-371588 Fax 0113-372908 e-mail: meulenbergwonen@solcon.nl www.meulenbergwonen.nl Ruiterplaatweg 2a 4493 PG Kamperland Tel. 0113-371588 Fax 0113-372908 e-mail: meulenbergwonen@solcon.nl www.meulenbergwonen.nl e-mail: meulenbergwonen@solcon.nl www.meulenbergwonen.nl olcon.nl www.meulenbergwonen.nl Ruiterplaatweg 2a 4493 PG Kamperland Tel. 0113-371588 Fax 0113-372908

e-mail: meulenbergwonen@solcon.nl www.meulenbergwonen.nl

r e b o t k O g n i d e i b n a a Maand ForboNovilon Novilon PVC-Stroken PVC-Stroken Forbo 2 p.m introductienu nu voor voor €€€29,95 29,95 p.m2. terterintroductie 29,95 p.m2.

Forbo Novilon PVC-Stroken Forbo Novilon PVC-Stroken ter introductie nuovergordijnen voor € 29,95 Nieuwe collectie en p.m2.

ter introductie nu voor € 29,95 p.m2. Nieuwe collectie overgordijnen en in-betweens in-betweens 7 kwaliteiten nu met 20% korting Korting.

7 kwaliteiten nu met 20% Korting.

Forbo Novilon PVC-Stroken r introductie nu voor € 29,95 p.m2.

http://webshop.meulenbergwonen.nl Nieuwe collectie overgordijnen Nieuwe collectie overgordijnen en en http://webshop.meulenbergwonen.nl Binnen- en Buitenzonweringen, Gordijnen, Vloeren, Meubelen, Woondecoratie, Slapen in-betweens in-betweens Binnen- en Buitenzonweringen, Gordijnen, Vloeren, Meubelen, Woondecoratie, Slapen 77 kwaliteiten nu met 20%20% Korting. kwaliteiten nu met Korting.

leuke, gezellige en

Opheffingsuitverkoop

maritieme woondecoraBinnen- en Buitenzonweringen, Gordijnen, Vloeren, Meubelen, Woondecoratie, Slapen tieartikelen voor leuke, Nieuwe collectie overgordijnen en gezellige prijzen 10% http://webshop.meulenbergwonen.nl http://webshop.meulenbergwonen.nl

Eind 2012 stopt Persia met de winkel in Bergen op Zoom. Binnen- en Buitenzonweringen, Gordijnen, Vloeren, Meubelen, Woondecoratie, Slapen

Perzische en Moderne Tapijten worden verkocht met royale korting.

in-betweens kwaliteiten nu met 20% Korting.20% Meulenberg Woninginrichting en Le Petit Moulin hebben sinds een paar weken een gezamelijke webshop online ; http://webshop.meulenbergwonen.nl

Le Petit Moulin staat voor leuke, gezellige en maritieme woondecoratieartikelen voor leuke, gezellige prijzen. Vanaf begin oktober komen de winter- en kerstartikelen weer binnen in het filiaal bij de Uithaven in Kamperland, t Spuistraatje nr. 6, maar ook in de shop-in-shop bij Meulenberg Woninginrichting vindt u een ruime keuze in sfeervolle hangers, kaarsen, windlichten en theelichthouders om u in de lange, donkere winteravonden licht en gezelligheid te brengen. Al deze artikelen zijn ook via de nieuwe webshop te bestellen. U kunt hierbij kiezen voor een afhaalorder, waarbij u geen verzendkosten betaald natuurlijk, maar ook het bedrag niet direct hoeft te voldoen via I-Deal, of u laat de artikelen bij u thuis bezorgen. Voor zover mogelijk worden de bestellingen de eerstvolgende werkdag verpakt en verzonden. Afhaalorders kunt u de eerstvolgende werkdag vanaf 10 uur s morgens komen ophalen en afrekenen.

40%

tp://webshop.meulenbergwonen.nl 30% Alles is tegenwoordig te bestellen via internet, dus vroegen wij ons af wat we nog zouden kunnen toevoegen. Een van de dingen waar onze klanten ons hoog op waarderen, is de service en het persoonlijk contact. Nu is persoonlijk contact via een webshop een beetje lastig. Maar toch hebben we gedacht dat te kunnen oplossen met een extra kennismakingsservice voor klanten uit de regio s Noord-Bevenland en Walcheren; tot eind 2012 krijgt u uw bestelling Gratis thuisbezorgd binnen 2 werkdagen. Op die manier heeft u als klant het gemak van thuis shoppen 24/7 en hebben we elkaar ook weer een keer gezien en gesproken. Via deze service is het ook mogelijk om gordijnrail op maat te bestellen en te laten bezorgen.

ngen, Gordijnen, Vloeren, Meubelen, Woondecoratie,

50 % Slapen

Gabbeh, Berber, Nepal, Handweef, Tribal Art, Nain, Isfahan, Qum, Patchwork......

Fortuinstraat 3 4611 NM Bergen op Zoom Tel.:0164-243509

www.persiatapijten.nl

sinds 1976


Showroomopruiming en magazijnoutlet

ngsi m i u r Op tot n e g n i kort

70%

Jtwee koken & baden Grenadierweg 17 Middelburg T 0118 - 641 386 info@j-twee.nl www.j-twee.nl

Onze showroom wordt vernieuwd • Korting op complete keukens • Diverse materialen tegen scherpe prijzen • Veel voordeel op badkameronderdelen

Wat kunt u van Jtwee verwachten • vertrouwde merken Baderie en SieMatic • kwaliteit en design voor ieder budget • montage en installatie met eigen personeel • de mooiste showroom van Zeeland!

www.badkameruitverkoop.nl Breda Alles voor uw badkamer IJmuiden

Riethil BV

UNIEK IN

NEDERLAND

Uit voorraad direct leverbaar met KORTINGEN van 40 tot 80% Alleen kwaliteit is wat bij ons telt

Kwaliteit en 80 showroombadkamers 2000 m2 magazijn voorraad. Topmerken zoals Duscholux, Sanijura, Huppe, Hoesch, Dansani, Dornbracht Grohé, V & B en vele andere topmerken. Douchewanden, (bubbel)baden, stoomcabines, kranen, douchebakken, meubels, douchepanelen, etc.

design in showroomopruiming J-twee

J-Twee is gevestigd in Middelburg en specialist op het gebied van badkamers en keukens. Daarbij wordt ingezet op een breed aanbod en goed advies. Al bijna 20 jaar lang ervaring, en toonaangevend op de Zeeuwse markt. Dat is J-Twee in Middelburg. Vanaf dit najaar gaat deze keuken- en badkamerspecialist de showroom alweer vernieuwen. Dat wil zeggen: Showroomopruiming!

Bezoek onze showroom op afspraak ook ‘s avonds om onze zeer uitgebreide collectie te zien 4825 AP Breda, Riethil 20, telefoon 076-2600063 & 1973 XM IJmuiden, Zuiderkruisstraat 42, telefoon 06-28448040 Openingstijden: alle 7 dagen geopend van 11.00-18.00 uur info@showroombadkamer.nl http://www.badkameruitverkoop.nl

Naast de tijdelijke showroomopruiming is er in het pand van J-Twee aan de Grenadierweg in Middelburg een ruimte voor de verkoop van losse artikelen uit het magazijn ingericht.U kunt hier kwalitatief hoogwaardige materialen kopen tegen sterk gereduceerde prijzen. Natuurlijk kunt u met al uw vragen terecht bij de deskundige medewerkers van J-Twee. In het kader van de showroomopruiming gaan onder andere 3 showroomkeukens in de verkoop om plaats te maken voor een vernieuwd aanbod. In dat nieuwe aanbod kunnen klanten nog steeds rekenen op de kwaliteit en het design dat men van J-Twee gewend is. Bovendien houdt J-twee vast aan de vertrouwde merken van Baderie en SieMatic. Concreet betekenen de acties dat er voor klanten forse kortingen worden gegeven op diverse badkamer- en keukenonderdelen die J-Twee of vanuit de voorraad verkoopt of als showmodel. Op=Op natuurlijk!


11

de duurzame keuken als hart van het huis

checklist voor het kopen van een keuken

Wie wel eens naar klassieke kostuumdrama’s of sprookjes op televisie kijkt, kent de keukens van vroeger. Het waren verzamelplaatsen voor de dienstmeiden, koks, tuinmannen en het andere personeel. De bewoners van de landhuizen of kastelen waagden het niet in de keuken te komen. Dat was niet de plek waar zij hoorden te zijn. Ze konden hem misschien niets eens vinden, omdat de ruimte zelf meestal onherkenbaar verborgen zat in een verre hoek van de kolossale kastelen.. VAn onZe redACtie Hoe anders is het tegenwoordig. de keuken lijkt steeds meer het meeting point te worden in huis. waar ze tot vroeger vaak waren afgezonderd van de rest van het huis, vormen keukens nu het middelpunt van een woning. open keukens zijn al veel langer gangbaar, maar de moderne keuken is echt een verlengstuk van de woonkamer of zithoek. Als iemand staat te koken, kan die gewoon kletsen met de ander, die nog even aan het werk is achter zijn of haar bureau. en ook de kinderen in de spelen binnen oogafstand. de keuken wordt steeds socialer, oordeelden kenners op de grote keukenbeurs euroCuchina, eerder dit jaar in het italiaanse milaan. omdat keukens bovendien in iedere kleur en stijl te koop zijn, passen ze bovendien in elk interieur. ontwerper Alfredo Häberli is de geestelijk vader van het idee. Hij opperde in 2008 al het idee van de keuken als ‘hart van het huis’. Hij gebruikt zelf vooral hout, omdat dat warmte uitstraalt. Kenners zeggen sowieso dat hout om die reden weer helemaal in is in de moderne keuken. Architect pietro Arosio kwam op de beurs met een ander idee. Hij liet in milaan een keuken als wandelement zien. de zwevende keuken komt als het

een keuken kopen doe je niet zo maar. Hieronder een paar eenvoudige tips waar je altijd aan moet denken. werk het lijstje af en je weet zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan. ◆ Bedenk vooraf wat je wilt uitgeven. Keukens zijn er van klein tot groot en dus ook van betrekkelijk goedkoop tot extreem duur. Schrijf voor jezelf een ◆ Hoe wil je koken? Laat daar je keuze vanaf hangen. Kook je het liefst op gas? ga dan voor gas. ◆ maak een tekening van de ruimte waarin je nieuwe keuken moet komen. Zorg voor de precieze maten en teken de deuren en ramen op de juiste plek in. Vermeld ook (eventuele) bijzonderheden in de ruimte. ◆ welke kasten en laden wil je hebben en hoeveel? Heb je drie complete serviezen, dan heb je heel wat meer opbergruimte nodig dan een alleenstaande met vier borden en vier glazen. ◆ denk heel goed na over de materialen. Het mooiste is niet altijd het meest praktische ◆ de apparatuur is verschrikkelijk belangrijk in de moderne keuken. Zorg dan ook dat je de goede oven, vaatwasser, koelkast enzovoort kiest en vraag wat de leveringsvoorwaarden en garanties zijn.

woon & interieur 2012

Leuke weetjes

KeuKenS

KeuKen wordt meer en meer een meeting point

ware uit de muur tevoorschijn. Hij is klein, maar biedt tegelijkertijd veel ruimte en comfort.

duurzaam

op de beurs in italië waren meer ontwikkelingen op het gebied van keukens te zien. Zo zijn hulpmiddelen vaak in de keuken verwerkt. Snijplanken en werkbladen komen pas tevoorschijn als je ze nodig hebt. een andere trend ligt op een ander vlak. in milaan was vrijwel elke keuken duurzaam gebouwd en waren de apparaten energiezuiniger dan voorheen. op dat gebied worden de fabrikanten steeds inventiever. whirlpool leek voorop in de strijd te gaan. Zo waren er bijvoorbeeld voorbeelden te zien van aan elkaar gekoppelde koelkasten en vaatwassers. de restwarmte van de koelkast wordt dan gebruikt voor het opwarmen van het water in de vaatwasser. een keuken met alleen maar groene apparaten zou een energiebesparing van wel 70 procent kunnen opleveren.

Bron: perscentrum wonen

‘Groene keukenapparaten kunnen 70 procent besparinG opleveren’


Herfstaanbiedingen Kaplun

Norma’s Edition 7 matras:

Matrassen- en beddenmakers sinds 1884

Dit programma heeft actuele strakke lijnen, afgewisseld met paneeldeuren en de bijzondere grepen geven dit programma een landelijke uitstraling. Het is leverbaar in andere kleuren en het hout heeft een ruwe en natuurlijke uitstraling. Dit noemt men scratched oak.

Hebbes!

Nu twee matrassen voor slechts € 595,- (80 x 200 cm)

Norma’s Edition 7 matras:

Nu tweede matras gratis!! Een kwaliteits pocketveringmatras van de Nederlandse topfabrikant Norma.

Nu tweede matras gratis!! Een kwaliteits pocketveringmatras van de Nederlandse topfabrikant Nu v Er kr Ontspannen slapen en fit dNorma. riE co ijgba ar iN mfor co m t l ag fol a ontwaken! EN: s tic , ÉN TRA A

GSCH

l atEx U IM !

*Verkrijgbaar in diverse maten.

Ontspannen slapen en fit ontwaken! Nu extra aantrekkelijk: tweede matras gratis! En verkrijgbaar in diverse maten. Overtuig uzelf bij...

Interieurstoffen & Zonwering gordijnen houten jaloezieën vouwgordijnen plissés rolgordijnen in-betweens duo-rolgordijn alu-jaloezieën paneelgordijnen

Woninginrichting Pieterse Noordelijke Achterweg 58-79a

4424 EG Wemeldinge Telnr.: 0113 - 621296

De BTW OMHOOG? Bij ons betaald t U helemaal geen BTW

Creativo Met het creativo concept kunt u uw woonkamer geheel naar eigen Idee inrichten, hoeveel ruimte u ook beschikbaar heeft en wat uw smaak ook is. Hartelijk welkom in een elegante wereld vol exclusiviteit, waar de mogelijkheden bijna onbeperkt zijn. Wij geven een folder uit van creativo, daarin zit een voucher, Als u die inlevert dan krijgt u de BTW op al uw Creativo aankopen volledig terug. (Actie duurt tot 01-12-2012).

www.pieterse-wonen.nl

ALLES ONDER EEN DAK! Aan de Cittersweg in Arnemuiden vindt u een eigentijdse winkel met een uitgebreid assortiment harde en zachte vloeren, behang, gordijnstoffen en raamdecoratie en natuurlijk de mooiste meubelen. Alles onder één dak zodat u alle producten qua kleur, dessin en materiaal perfect op elkaar kunt afstemmen voor een harmonieus geheel. Bezoek snel onze winkel en laat u vrijblijvend inspireren en adviseren!


13

recycling dringt door tot huiskamer De echte trendwatchers hadden het natuurlijk al in de gaten. Meubels in de befaamde Chesterfield-stijl zijn bezig aan een gestage opmars. Ook gerecycleerde materialen zijn helemaal hot, net als de wat grovere landelijke meubelen. Nieuw is de introductie van meubels met ingebouwde televisie, dvd en muziekspeler.

meubels

Chesterfield-stijl bezig aan gestage opmars

woon & interieur 2012

door addo sprangers

‘liefhebbers landelijke woonstijl worden op wenken bediend’

met de Chesterfield-stijl worden allerlei meubelen bedoeld die zogezegd gecapitonneerd zijn. Van boxsprings met gecapitonneerde hoofdborden tot uiteraard de gecapitonneerde stoelen en banken. Voor een eigentijdse look worden deze gecapitonneerde meubelen gecombineerd met strakke lijnen, hetgeen ze tot een ware blikvanger maakt. ecologie blijft een zeer sterke interieurtrend. meubelen die geproduceerd werden met gerecycleerde materialen doen het meer dan goed in het interieur. bijzonder aan deze meubelen is dat ze een verhaal te vertellen hebben. gerecycleerd hout dat gebruikt wordt om nieuwe meubelen te maken, kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van een oude schuur of vloer. het maakt deze meubelen wel meteen tot unieke stukken. neem bijvoorbeeld de palletsalontafels die worden vervaardigd met gebruikte pallets van grof hout. met industriële wielen onder de pallet en een glasplaat er bovenop krijgt een dergelijke tafel een robuuste en stoere uitstraling. de glasplaat geeft de tafel een luxe finishing touch. als variatie kan de pallet ook licht geschuurd en geschilderd worden.

doorleefd

Leuke weetjes

schommelstoel

even relaxen in een schommelstoel. Veel mensen zweren erbij. maar waar komt de schommelstoel eigenlijk vandaan? helemaal na te gaan is het niet, maar volgens overlevering zouden de eerste schommelstoelen zijn gebouwd in de tijd van de ‘pilgrims’ die zich in 1620 in het amerikaanse massachusetts vestigden. een bekend model uit die tijd was de ’shaker’, genoemd naar de gelijknamige geloofsbeweging. dat model geldt nog altijd als het oermodel op basis waarvan alle navolgende modellen zijn gemaakt. een schommelstoel biedt pure ontspanning. zo kunnen moeders hun kinderen beter kalmeren door de schommelende beweging. de schommelstoel wordt trouwens ook gebruikt in de geneeskunde. de wetenschapper n.m. watson constateerde namelijk dat het regelmatig schommelen ertoe bijdraagt dat bijvoorbeeld dementerende patiënten rustig worden.

liefhebbers van de landelijke woonstijl worden eveneens op hun wenken bediend. de meubelen worden nog ruwer en grover van structuur voor een doorleefd karakter. geborsteld materiaal en vergrijsd hout wordt daarbij veel gebruikt met ambachtelijke kenmerken, gecombineerd met decoraties van tin, koper brons en aluminium of zilveren randen voor de luxe en romantische finishing touch. de meubels met ingebouwde televisie, dvd en muziekspeler, welke ikea in 2013 op de nederlandse markt gaat brengen, zouden wel eens voor een verrassend element in vele huiskamers kunnen gaan zorgen. de meubelserie combineert led televisiescherm, cd-, dvd- en bluray-speler, radio, mp3speler en internetverbinding. opvallend en handig is dat de elektronica bediend kan worden met één enkele afstandsbediening.


Perfectie in maatwerk Kijk, bouwmarkten zijn er genoeg; mooie en ruime zaken met een enorm assortiment. Maar het is vaak echt doe-het-zelf wat betreft advies en ondersteuning. Dat kan anders, vinden ze bij Hubo. Hubo, dat zijn toch die kleine en dure doe-het-zelf winkeltjes die je links en rechts nog vindt ? Tja, een mens kan zich vergissen; met meer dan 200 vestigingen in Nederland en als onderdeel van een professionele organisatie met meer dan 463 aangesloten bedrijven, is het al ruim 40 jaar een speler van formaat op de doe-het-zelf markt.

Wat er dan anders kan bewijzen de mensen van Hubo elke dag; een assortiment waar over nagedacht is; geen rubberboten maar puur doe-het-zelf, kwaliteit voor een scherpe prijs, advies vanuit ervaring, voor de klus waar jij aan bezig bent. Maar het grote onderscheid zit toch in het feit dat je bij een Hubo gewoon dingen op maat kan krijgen. Van vuren latje tot inloopkast, van rolgordijntje tot enorm zonnescherm. Ze geven gewoon eerlijk

advies, meten het gratis thuis op en als je dat wilt wordt het vakkundig gemonteerd. Hoe kunnen ze nou goed zijn in zo veel verschillende dingen is de vraag die bovenkomt. Ook daar weten ze bij de Hubo een antwoord op; scholing, specialisatie en een goede ondersteuning van fabrikanten. Daarnaast zijn er binnen maatwerk heel veel overeenkomsten wat betreft maatvoering en technieken, ook daar versterkt het een het ander. Verrassend is dat het prijsniveau voor maatwerk bij Hubo gewoon scherp te noemen is. Dit komt door een hoge mate van organisatie en standarisatie en een verregaande samenwerking met fabrikanten. Noem het handig in de ruimste zin van het woord. Alles in ogenschouw nemend mag de Hubo-organisatie met recht hun slogan uitdragen: Hubo staat voor perfectie opmaat ! Op Walcheren is Hubo vertegenwoordigd in Westkapelle, Koudekere en Oost-Souburg.

Hubo Koudekerke, Badhuisstraat 8a, Koudekerke, 0118 551950, Hubo “De Bezige Hand�, Buteuxstraat 10-12, Oost-Souburg, 0118 461241 Hubo Westkapelle, Zuidstraat 118, 4361AJ Westkapelle, 0118-572612l, www.hubo.nl

Otak en cOlOrs@HOme geOPend in arnemuiden In Arnemuiden gaat aan van Cittersweg 2 A-3 een totale woonwereld schuil met OTAK en Colors@Home. OTAK is op 400 m2 een mooie, sfeervolle winkel waar een compleet, trendy en eigentijds meubelassortiment te vinden is. Gezellige woonstudio s met OTAK meubelen in diverse stijlen. Van banken, dressoirs en eethoeken tot fauteuils, kasten, verlichting tot wanddecoraties en kussens. Eigenaar Frans van de Lavoir is erg enthousiast over zijn nieuwe winkel.

Het assortiment behang, gordijnen, harde en zachte vloeren en raamdecoratie is terug te vinden in het Colors@Home gedeelte van de winkel. Alle producten zijn zorgvuldig gecollectioneerd en op een zeer kleurrijke wijze gepresenteerd. Met de vele bekende merken kan een breed aantal woonstijlen worden gerealiseerd. Door de vele verschillende meubels, materialen, stijlen en kleuren is het niet voor iedereen even gemakkelijk om een keuze te maken. Daarom bieden we bij OTAK en Colors@ Home graag de helpende hand. We zien er naar uit om u te adviseren bij uw aankopen.

Onze persoonlijke aanpak maakt ons uniek, aldus Frans. Profiteer de komende weken van een zeer aantrekkelijke actie op behang en gordijnen.Van 1 t/m 13 oktober ontvangt u maar liefst 25% korting op deze productgroepen. Kom dus snel naar Colors@Home en OTAK en geniet deze winter van een nieuw interieur. U bent van harte welkom van maandag t/m zaterdag tussen 10.00 17.30 uur of op afspraak.

Voor vakwerk in maatwerk!

kasten horren deuren vloeren sleutels shutters mengverf sierbeslag hout/plaat zonwering ijzerwaren werkbladen schuifdeuren radiatorkasten raamdecoratie veiligheidsbeslag

De eerste de beste

Ook voor sfeervolle decoratieve oplossingen om uw interieur te beschermen tegen zonlicht

Koudekerke: Badhuisstraat 8/a Westkapelle: Zuidstraat 118, Oost-Souburg: Buteuxstraat 12

Postcode: 4371 EL Postcode: 4361 AJ Postcode: 4388 CW

Telefoon: 0118 - 551 950 Telefoon: 0118 - 572 612 Telefoon: 0118 - 461 241 (wo gesloten)


alles mag in het interieur!

Vernieuwen was nog nooit zo eenVoudig

‘Kleuren, materialen, patronen, mix ze naar hartenlust’

Leuke weetjes tips

◆ een nieuwe draai aan je interieur geven, begint met goed kijken. Belangrijke uitgangspunten zijn hierbij: waar komt het licht vandaan? waar zitten de deuren? ◆ Maak een mood board. dit is een grote ondergrond, bijvoorbeeld een stuk karton van 1 bij 1 meter, waarop je knipsels vastmaakt. snuffel door kranten en tijdschriften en knip alle plaatjes uit die je aanspreken over interieur in de breedste zin van het woord. Kleuren, meubels, accessoires, het maakt niet uit. doe dit spontaan en op gevoel, dus zonder er veel over na te denken. Bevestig de plaatjes op het mood board en als het vol is, zie je vanzelf welke stijl en kleuren er het meest naar voren komen. die uitstraling past bij jou. ◆ alleen al met het verschuiven van je meubels kun je veel bereiken. Hierbij is de plek voor je belangrijkste meubelstuk uitgangspunt. door je bank een stukje van de muur af te zetten, voorkom je een ‘volgepropt’ effect. op internet kun je floorplanners vinden die je helpen bij een leuke en functionele indeling van de kamer. ◆ Balans creëer je door grote en kleine meubels en accessoires gelijkmatig over een ruimte te verdelen. ◆ Kies één voorwerp in een ruimte als blikvanger en pas daar de rest van de inrichting op aan. zo gaat de aandacht vloeiend naar dat ene pronkstuk en zorg je er tegelijkertijd voor dat de inrichting niet te druk wordt. ◆ Kleine verandering, groots resultaat: verf een (gedeelte van een) muur, koop bloemen en planten (echt of nep), verander de wattage van je lampen, vernieuw de knoppen op je kasten of ga in de weer met kussens. Je zult ervan versteld staan wat het doet voor je interieur!

paK het professioneel aan

droom je van een sprankelend nieuw interieur, maar zit je met je handen in het haar over hoe je dit bereikt? schakel dan een expert in. ook bij jou in buurt zijn er genoeg deskundigen die jouw woning of een deel ervan een nieuwe look kunnen geven, precies zoals jij het graag wilt.

Onze kledingkeuze wisselt met de seizoenen en steeds meer mensen passen ook hun interieur aan op de jaargetijden. En dat hoeft helemaal niet veel moeite, tijd of geld te kosten!

woon & interieur 2012

interieur

15

door Britta Janssen

de nieuwe trends maken het ons nog makkelijker om ons interieur helemaal om te gooien, want alles mag. Kleuren, materialen, patronen, dessins, we kunnen ze naar hartenlust mixen. dus ben je verknocht aan verschillende stijlen, dan zit je met de nieuwe trends goed. Helemaal omdat het ook hip is je eigen unieke stijl te presenteren in je huis. en ook accessoires mag je eindeloos combineren.

Grote (herfst)schoonmaak!

tweede Kans we

denken al langer ‘groen’ bij de inrichting van onze huizen en tuinen. dat zet zich de komende tijd nog door. niet alleen zijn we door de crisis bewuster bezig met wat we uitgeven, ook vinden steeds meer mensen het belangrijk om goed met natuur en milieu om te gaan. daardoor zetten we meubels en spulletjes minder snel aan de kant, maar geven ze een tweede kans door een likje verf of een nieuwe stofje. een volledig nieuwe inrichting zien we steeds vaker als verspilling, niet origineel en niet passend bij een milieuvriendelijke levensstijl. deze tendens zet zich ook voort in de modekleuren voor dit seizoen, want hierin zijn de trefwoorden natuurlijk, traditioneel, persoonlijk, duurzaam en positief belangrijk. die laatste ook als reactie op de economische crisis. dat vertaalt zich in tinten als blauw, zand, off-whites, wijnrood, beige, donkerbruin, zilver, zwart, grijs en wit. ook wat materialen betreft is ‘natuurlijk’ belangrijk. Het gaat dan bijvoorbeeld om vilt, carbon, foam en fluweel.

Wij ruimen nù tegen elk aannemelijk bod! 2

6000m Antiekparadijs

div kleuren van 1895,nú

min. 1000! tuinbeelden op voorraad

1395,-

uniek in gietijzeren en bronzen verlichting

6000 m2 antieke meubelen in alle houtsoorten en stijlen

gedisseld eiken in elke maat en uitvoering.

nieuw en oud hekwerk

Sla nú uw slag

Antiekparadijs Steenbergseweg 45 Lepelstraat (gem. Bergen op Zoom) 0164-686324


DE PAGTER ANTIEK & INTERIEUR www.depagterantiekeninterieur.nl

Middelburg Herenstraat 9 Segeersstraat 8 (0118) 63 41 33

Ook 1 ste zondag v.d. maand geopend

Domburg Markt 1 (0118) 58 11 20

Ook iedere zondag geopend

Veere

Kaai 53 (0118) 50 18 54 Ook iedere zondag geopend

● modern landelijk ● robuste tafels

● comfortabel zitten ● tijdloze trends ● origineel antiek ● woonaccessoires en decoraties ● enorme variëteit ● eigen import ● uniek woonconcept ● groot assortiment verlichting ● onderscheidende collectie ● verbazend veel meubels ● sfeervol ● mondiale allure

● eigen bezorgdienst

VernieuWd de pagter antiek en interieur

PAND AAN SEgEERSSTRAAT EN HERENSTRAAT IN MIDDElBuRg FlINK uITgEBREID

heeft nog steeds uniek aanbod

MIDDELBURG De Pagter Antiek en Interieur aan de Herenstraat en Segeersstraat in Middelburg is na een maandenlange verbouwing flink uitgebreid. Er zijn vele vierkante meters met mooi antiek, unieke meubels en woonaccessoires bijgekomen. Eigenaar Erik de Pagter is misschien nog wel het meest verguld met de nieuwe meterslange pui aan de Segeersstraat. VAN ONZE REDACTIE

Je kunt nu lekker ronddWalen door alle ruimten, die allemaal een eigen uitstraling en sfeer hebben

Hoewel hij altijd zal blijven kijken of hij zaken kan aanpassen en vernieuwen, vindt Erik de Pagter dat hij nu een ideale winkel in Middelburg heeft. De ingang aan de Segeersstraat zat voorheen tussen van alles verstopt , zegt hij. Daardoor wisten mensen soms niet dat wij hier zaten en liepen ze voorbij. Toen de kans kwam het pand naast zijn zaak aan te kopen, twijfelde hij dan ook niet. Na een maandenlange verbouwing en de bouw van een tien meter lange glazen pui, vrijwel naast de bestaande ingang aan de Segeersstraat, kan niemand de zaak meer ongemerkt voorbij lopen. Binnen is veel aandacht voor details. Zo heeft hij 驮 van de historische muren ongemoeid gelaten en er imposante eeuwenoude deuren in laten zetten. Ook zijn sommige vloeren en plafonds in de originele staat gelaten of juist daar in terug gebracht. Er is in ieder geval geen systeemplafond meer te zien. Je kunt nu lekker ronddwalen door alle ruimten, die allemaal een eigen uitstraling en sfeer hebben. Wij verkopen hier ook sfeer. We laten zien hoe je je eigen huis zou kunnen inrichten. De verbouwde zaak beslaat nu zo n 3000 vierkante meter.

Daarop laat De Pagter, die ook winkels heeft in een voormalige kerk aan de Kaai in Veere en in het oude gemeentehuis op de Markt in Domburg, zijn uitgebreide wen gevarieerde assortiment aan meubels en vele woonaccessoires zien. Het assortiment omschrijven is moeilijk, zo niet onmogelijk. Qua antiek zie je Engelse ladekasten, Franse kasten en tafels, Hollandse kabinetten, geschilderde kasten, secretaires, bureaus, vitrinekasten, spiegels, maar je loopt ook langs en onder vele glazen en bronzen kroonluchters en moderne, fraai vorm gegeven lichtarmaturen, eigentijdse, soms unieke meubelen, prachtige moderne tafels van robuust hout en stoffen en leren banken van Hollandse makelij. We hebben niet het standaard aanbod. Het is een uniek concept.

Werkplaats

Naast de ingekochte meubels en accessoires heeft De Pagter Antiek en Interieur ook een werkplaats bij de zaak in Middelburg. Daar worden antieke meubels gerestaureerd, opgeknapt en eventueel aangepast aan de wensen van de klanten en tafels en kasten geschilderd naar eigen en klassiek ontwerp. Na restauratie zijn de modellen te vinden in 驮 van de ruimten van de winkel in Middelburg. De zaak in de Zeeuwse hoofdstad is tevens groothandel voor winkeliers. Meer informatie: www.depagterantiekeninterieur.nl.

De Pagter Antiek en Interieur. Herenstraat 9 en Segeersstraat 8, Middelburg. Telefoon: 0118-634133. E-mail: info@depagterantiekeninterieur.nl.


‘zonwering zorgt ook voor Sfeer, Stijl en privacy’

Hoe licht of donker je een ruimte wil hebben en wel of juist geengebruik maken van de warmte van de zon, je regelt het moeiteloos met zonweringbij je ramen.

slapen? of om het buiten houden van fel zonlicht en warmtezonder het zicht naar buiten te verliezen? met advies op maat krijg je eenantwoord op al je vragen.

wat je smaak of de stijl van je huis ook is, buiten- en binnenzonweringis er in alle soorten en maten. daardoor kan iedereen er op een smaakvolle enpassende manier zijn voordeel mee doen. Als je op zoek gaat naar de zonweringdie bij jouw woning past, kom je erachter dat de eindeloze mogelijkheden ookregelmatig uitgebreid worden met nieuwe ontwikkelingen en producten, zoals textieldakenen biologisch afbreekbare rolgordijnen. een textieldakbestaat uit een stevige aluminium palenconstructie en een flexibel dak vantextiel. hiermee kun je kleine, maar ook grotere delen van je tuin, balkon ofterras overdekken. omalle mogelijkheden op een rijtje te krijgen en erachter te komen welke vorm vanbinnenzonwering perfect bij jouw wensen past, kun je het beste een specialistin de buurt bezoeken.

goede zonwering levert energiebesparing op in ruimten die zijnvoorzien van airconditioning. daarbij zorgt zonwering ook voor sfeer, stijl enprivacy. er zijn allerlei soorten materialen en kleuren mogelijk en zonweringkan ook functioneel, slijtvast, duurzaam, onderhoudsvriendelijk, vuilafstotend,uv-bestendig en anti-allergeen zijn. het aanbod wordt steeds luxer. detraditionele zonwering, zoals horizontale jaloezieën, maken steeds vaker plaatsvoor modernere varianten, zoals shutters en brede paneelgordijnen. shutters hebbenbeweegbare lamellen en daarmee blijft de warmte buiten, maar de frisse luchtniet. ook kan een shutter fungeren als scheidingswand. ze zijn verkrijgbaar inallerlei vormen, (milieuvriendelijke) materialen, kleuren en breedtes.

oploSSingen goede zonwering, in wat voor gebouw dan ook, zorgt voor beterelichtverdeling en een aangenaam woon- en werkklimaat. iedere situatie vraagt omspecifieke oplossingen. gaat het om een babykamer waarin de baby de hele dagdoor moet kunnen

Nieuwe behangcollecties zijn binnen!

Bron: Perscentrum wonen

20% korting op alle behang Actie geldig t/m 20 oktober wat iS er allemaal mogelijk? een aantal voorbeelden: Plisségordijnen • TwinPlissé Rolgordijnen • TwinRolgordijn Paneelgordijnen • Verticalelamellen Jaloezieën • Vouwgordijnen Shutters • Horren rolluiken

Fixet ‘s-Gravenpolder Spoorstraat 51 ’s-Gravenpolder Tel. 0113-312413 www.fixetsgravenpolder.nl

zonwering

Stem licht en warmte af op jouw wenSen met zonwering

woon & interieur 2012

AAn de Al eindeloze mogelijkheden worden steeds weer nieuweontwikkelingen toegevoegd

17


Wonen op hoog niveau in Vlissingen!

De speciali st in tijdelijke verhuur !

Zaterdag 13 oktober a.s. infodag Hooglicht van 10:00 tot 12:00 uur

U bent welkom in het modelappartement op de 12e verdieping, Rubenslaan 76.

Koo en b p nu

e geen taal 2 ja woon dubbele ar laste n*!

• Nieuw baken van Vlissingen • Totale hoogte 53 meter! • Magnifieke vergezichten • Zicht op zee! • Fijne, groene omgeving • Bijzondere architectuur • Plattegronden van 123 tot 187 m2 (excl. buitenruimte!)

• Riante raampartijen • Veel en prettige lichtinval • Hoge kwaliteit materialen • Overdekt parkeren en eigen berging • Entreebeveiliging • Comfortabel, veilig wonen

© Foto: Van der Warf

Een project van

r r Voo u e K r o a Vo nstapKl ar een i rtement? lijke e appa nze tijd d no en (wan r nu va Profitee -klaar-pakkett euken). kant-en fwerking en k ra en vloe naf

al va 0,€ 13.10 incl. en zijn Alle prijz n/plaatsen ge en br aan

INFO@BREDA-ROTSVAST.NL WWW.ROTSVAST.NL

Verkoop:

ADV_Rotsvast_Vestiging_228X295.indd 9

T 0111 - 64 15 96 www.bouwbedrijfboogert.nl

Molenwater 97, Middelburg Tel (0118) 689 000 - info@sinke.nl

Meer informatie vindt u op: www.hooglicht.nl

Middelburg info@middelburg-rotsvast.nl 0118-611412 www.rotsvast.nl

ste uit op

25-09-12 14:56

SNS Hypotheken SNS Hypotheken Altijd een passend advies Uw betrouwbare partner met meer dan 30 kantoren in Nederland !

Altijd een passend advies

SNS Hypotheken Altijd een passend advies

Hypotheken zijn er in alle soorten en maten. Een SNS Adviseur kan je prec Want zoveel mensen, zoveel wensen. Ben je welke hypotheek het beste b Hypotheken zijn er in alle soorten en maten. Een SNS Adviseur kan je precies laten zien starter? Ga je Ben verbouwen? Ofhypotheek loopt je renteNieuwsgierig Want zoveel mensen, zoveel wensen. je welke het beste bij jou past. naar je mogelij vaste af? Het isNieuwsgierig van het grootste Maak dan eens een afspraak starter? Ga je verbouwen? Of periode loopt je rentenaar je mogelijkheden? je hypotheek perfect aansluit op SNS via 0900 - 18 50 vaste periode af? Het isbelang van hetdat grootste Maak dan eens een afspraak metAdviseur een jouw woonwensen of(lokaal loop binnen belang dat je hypotheek perfect aansluit open levensfase. SNS Adviseur via 0900 - 18 50 tarief) bij de SNS Wi

Gouvernementsplein 28, Bergen op Zoom SNS Hypotheken Hypotheken zijn er in alle soorten en maten. Een SNS Roselaarplein Adviseur kan je precies laten zien 23, Roosendaal Want zoveel mensen, zoveel wensen. Ben je advies welke hypotheek het Klokstraat 3,beste Goes bij jou past. Altijd een passend Nieuwe Burg 19, Middelburg starter? Ga je verbouwen? Of loopt je renteNieuwsgierig naar je mogelijkheden? jouw woonwensen en levensfase.

of loop binnen bij de SNS Winkel.

Gouvernementsplein 28, Bergen op Zoom Roselaarplein 23, Roosendaal Klokstraat 3, Goes Nieuwe Burg 19, Middelburg Markendaalseweg 60, Breda 60,een Breda vaste periode af? Het is van het grootste Markendaalseweg Maak dan eens afspraak met een Hypotheken zijn er in alle soorten en maten. Een SNS Adviseur kan je precies laten zien belang dat je hypotheek perfect aansluit op SNS Adviseur via 0900 - 18 50 (lokaal tarief) Want zoveel mensen, zoveel wensen. Ben je welke hypotheek het beste bij jou past. jouw woonwensen en levensfase. of loop binnen bij de SNS Winkel. starter? Ga je verbouwen? Of loopt je renteNieuwsgierig naar je mogelijkheden? vaste periode af? Het is van het grootste Maak dan eens een afspraak met een belang dat je hypotheek perfect aansluit op SNS Adviseur via 0900 - 18 50 (lokaal tarief) jouw woonwensen en levensfase. of loop binnen bij de SNS Winkel.

ken 28, Bergen op Zoom sendGouvernementsplein advies

maten. Ben je rente-

Breda info@breda-rotsvast.nl 076-5220565 www.rotsvast.nl

Roselaarplein 23, Roosendaal Een SNS Adviseur kan3, je precies laten Klokstraat Goes Gouvernementsplein 28,zienBergen op Zoom welke hypotheek het beste bij jou past. Roselaarplein Roosendaal Nieuwe Burg23,19, Middelburg Nieuwsgierig naar je mogelijkheden? Klokstraat 3,afspraak Goesmet een60, Breda Maak dan eens een Markendaalseweg

SNS AdviseurBurg via 090019, - 18 50 (lokaal tarief) Nieuwe Middelburg of loop binnen bij de SNS Winkel. Markendaalseweg 60, Breda 8, Bergen op Zoom


trendy tapijt

Ook lekker warm aan je voeten is tapijt, de meest behaaglijke vloerbedekking die er bestaat. tapijt is toepasbaar op iedere ondergrond en kan zelfs op de trap aangebracht worden. Een tapijt of vloerkleed is bovendien ook geluiddempend. Ideaal voor de bovenverdieping. Met tapijttegels kan je eindeloos variëren door patronen aan te leggen of verschillende kleurtinten te gebruiken. Vooral de warme natuurtinten, zoals vanille of aardekleuren doen het goed. Dat maakt een tapijt extra warm en aangenaam.

glinsterende gietvloeren

WOON & INtERIEuR 2012

voetjes op de vloer

AANgENAME bAsIs VOOR EEN sfEERVOLLE RuIMtE

VLOEREN

19

In tegenstelling tot hout en tapijt lijken gietvloeren op het eerste zicht wat kil en zakelijk aan te doen, maar niets is minder waar. gietvloeren worden van oorsprong veel gebruikt in de industrie, maar zijn de laatste jaren aan een opmars in huis bezig. Ze maken de ruimte optisch groter. De meeste gietvloeren zijn gemaakt van kunststof en daardoor in alle kleuren leverbaar. Door na het gieten de vloer in te strooien met gekleurd zand of decoratieve vlokken, maak je de vloer extra uniek. bovendien zorgt de decoratie voor een anti-slipeffect. Wil je een echte industriële uitstraling, kies dan voor betondesign. Woonbeton is krasvast, onderhoudsvriendelijk en in alle grijstinten leverbaar.

De inrichting van een kamer begint daar waar je je voeten zet: de vloer. De vloer vormt de ondergrond, de basis van een ruimte, die de muren met de meubels vervindt. Is de vloer goed, dan kan je beginnen met de verdere inrichting en het design van de ruimte. DOOR RIA VAN MEIR De materiaalkeuze van de vloer is erg bepalend voor de uitstraling van de ruimte. Met alle innovaties op het gebied van harde en zachte vloeren is de keuze reuze. Daarom is het belangrijk dat je goed voor ogen hebt wat je met de ruimte wil. Wordt de kamer intensief gebruikt, dan heb je een stevige en duurzame vloer nodig die wel tegen een stootje kan. Kies je juist voor een ontspanningsruimte, dan zullen zachte vloeren je tot rust brengen.

Hout om van te Houden

Een houten vloer doet het eigenlijk altijd goed. Hout is er in vele kleuren en variaties. De aflak, was of olie zorgt voor een breed scala aan kleurtinten en nuances. Daardoor kan je met hout alle kanten op. Een donkere olie geeft een klassieke uitstraling, terwijl een witte lak dezelfde ruimte juist modern maakt. De trend is nog altijd een grijslook, waardoor de vloer houten vloer een industrieel karakter krijgt. Laat je niet tegenhouden om hout te gebruiken in ruimten waar veel water gebruikt wordt, zoals de badkamer of de keuken. Met een speciale waterbestendige laag kan je ook in vochtige ruimten hout gebruiken. Welke afwerking je ook kiest, een houten vloeren voelt altijd letterlijk en figuurlijk warm aan.

Aan de slag

doe gek en varieer!

Ook in de vloer kan je volop creativiteit aanbrengen. Koop bij een tegelvloer ook een paar tegels van een andere tint dan de hoofdkleur en plaats ze tussen de anderen. Zo krijg je een speels effect in de vloer. Hetzelfde geldt voor tapijttegels of laminaat. Ook leuk is om bij een zwarte grintvloer vormen te tekenen, waarin je witte kiezels stort. Daarnaast kan je variatie aanbrengen in de plaatsing van de vloerdelen. Denk niet langer in lange strakke lijnen evenwijdig aan de muren, maar speel met vormen. Diagonale vloerplanken of een vissengraatpatroon zijn bovendien ideaal voor oude monumentale panden, waarbij de muren niet altijd haaks op elkaar staan. En nu je toch bezig bent, plaats dan ook eens een rij bredere of smallere planken en je zult versteld staan van het effect.

‘materiaalkeuze bepalend voor uitstraling ruimte’


E L SA

MODERNE & PERZISCHE 0% TAPIJTEN 7 t o t n e g KOOPZONDAG n i t r Ko 7 oktober OP

EN van 12-17 uur

F! VATIE INNO epast in st ’.

Toeg toekom ele e n ditio v an d ‘Huis r dan tra p water. te e go b l Vee er warmin baar s v vloer ok toepa tie. O n ov a bij re

BLIJVENDE SERVICE EN GARANTIE

De warmte van... “Wij hechten aan kwaliteit, comfort en zekerheid. Zeker als het onze woning betreft. Speedheat blijkt een innovatieve wijze van verwarmen. Dat onderkennen wij inmiddels als uiterst tevreden ervaringsdeskundigen. Speedheat levert ons comfort en gemak. Ieder vertrek in ons huis is nu

Ook voor

separaat regelbaar: een wens die wij al lang koesterden. Speedheat heeft onze kwaliteit van wonen verbeterd. Wij hadden al veel eerder moeten overgaan tot aanschaf. De installatie is professioneel uitgevoerd. Zonder hinder, dat willen wij graag benadrukken. Speedheat heeft ons beleefd en correct geholpen. Zeer professioneel. Onze complimenten.”

Laat nu uw tapijt reinigen Van € 19,95 Voor € 15,95 m2

Els en Jack

al uw rep

araties

Bel voor meer informatie Speedheat Zeeland: 0117 - 451800

www.speedheat.nl

BERGEN OP ZOOM, Bosstraat 24 (t) (0164) 24 22 16 | www.vangilsdewit.nl

Warmte op maat.

Laden-Lossen voor de zaak

P Garage: “Achter de grote markt”

www.jagertolhoek.nl

■ ■ ■

• Hout- en plaatmaterialen • Bouwmaterialen Hout- en plaatmaterialen • Bouwshops Bouwmaterialen Bouwshops

5 JAAR

5

P O H S W U BO Hout- OenPplaatmaterialen ZOOM ■

EN BE■ RG Bouwmaterialen

Goes Stanleyweg 2

R A A J

Postbus 2, 4460 AA Goes Tel. 0113-246690

Goes Stanleyweg 2 Vlissingen Postbus 2 Industrieweg 11 AA Goes 4460 Tel. 0113-246690 4382 NA Vlissingen

P O H S M W O U O O Z B P O N E G DIT VIEREN WIJ DE HELE BER MA AND ■

Bouwshops

DIT VIEREN WIJ DE HELE MAAND OKTOBER MET DIVERSE AANBIEDINGEN IN ALLE BOUWSHOPS Goes

Stanleyweg 2

Postbus 2, 4460 AA Goes

Tel. 0118-410444 Vlissingen

Industrieweg 11 4382 NA Vlissingen Bergen op Zoom Tel. 0118-410444

Tel. 0113-246690

Van Wamelweg 4 A/C

Vlissingen

Industrienummer 1221 4612 PW Bergen op Zoom Industrienummer 1221 Tel. 0164-242096

OKTOBER MET :

Industrieweg 11 4382 NA Vlissingen Tel. 0118-410444

Bergen op Zoom 4612 PW Bergen op Zoom

Van Wamelweg 4 A/C

KNAL A ANBIEDINGEN

Tel. 0164-242096

www.jagertolhoek.nl


• De webshop bij u in de buurt – met showtuin! • 2% BTW verhoging? Bij ons niet! Wij betalen voor u de 2% verhoging tot eind februari 2013! • Liever niet met iDeal betalen? Bij ons ook mogelijkheid tot pinnen bij aflevering! • Wij bieden u kosteloos deskundig advies. • Blokhutten gratis bezorgd door heel Nederland! • Wilt u eerst kijken voordat u iets koopt? Ook dit is mogelijk bij onze vestiging aan de Ampereweg 27, te vinden achterin Industrieterrein Arnestein 1, langskomen op afspraak! • Zaterdag van 09.00 – 15.00 geopend, langskomen zonder afspraak! • Naast ons assortiment in de webshop, bieden wij u ook tal van verwante artikelen, zoals zand, beton, graszoden en meer! • Professionele plaatsing mogelijk door een hoveniersbedrijf met meer dan 25 jaar ervaring! • Kijk op onze webshop voor de acties van dit moment! • Gratis thuisbezorgd in Middelburg en minimale kosten voor omstreken. • Van maandag t/m zaterdag telefonisch bereikbaar van 08.00 – 18.00 • Zelf afhalen natuurlijk ook mogelijk.

TuinhoutZeeland.nl Een greep uit ons assortiment: ✔ Blokhutten ✔ Afscheidingen

Hoveniersbedrijf

Dirk Wielemaker 0118 - 615626

✔ Hout-betonschuttingen ✔ Tuinmeubelen ✔ Carports ✔ Kokosschermen ✔ Speeltoestellen ✔ Tuintimmerhout ✔ Tuinaccessoires ✔ Kapschuren ✔ Hardhout ✔ Steigerplanken ✔ Terrafina composietplanken ✔ En nog veel meer!

tUinhoUtzeeland.nl

In 2011 zijn wij begonnen met onze webshop en we zijn inmiddels uitgegroeid tot een webshop die makkelijk vindbaar is op het internet met een hoog percentage terugkerende klanten. Wij onderscheiden ons door producten met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, goede service, deskundigheid en lage bezorgkosten. Daarnaast kunnen wij door de relatie met Hoveniersbedrijf Dirk Wielemaker zorgen voor professionele hulp bij plaatsing. Doordat wij niet stil blijven staan in onze ontwikkeling, is het nu ook mogelijk om tijdens uw bezoek in de webshop direct vragen te stellen via onze

live chat-functie. Wanneer er niemand beschikbaar is, zult u binnen 24 uur antwoord krijgen op uw vraag. Redenen genoeg om voor al uw benodigde tuinartikelen een kijkje te nemen op Tuinhoutzeeland.nl.

Voor meer informatie over het project kunt u kijken op www.vrijwilligerswerkperu.com

Uitgelicht:

Van elke aankoop die u doet in 2012 zal 5% van de opbrengst gaan naar een vrijwilligersproject in Peru waar 驮 van onze werknemers in de maanden januari en februari 2 maanden zal werken in een weeshuis voor kinderen in de leeftijd van 5 tot 18 jaar.

Contactgegevens: Ampereweg 27 4338 PT Middelburg T: 06-29574478 E: info@tuinhoutzeeland.nl W: www.tuinhoutzeeland.nl

hoveniersbedrijf dirk wielemaker Hoveniersbedrijf Dirk Wielemaker is een bedrijf met al meer dan 25 jaar ervaring in de tuinbanche. Dit maakt ons bedrijf een bedrijf waar u op kunt vertrouwen. Wij verzorgen voor u alle denkbare werkzaamheden die uw tuin nodig heeft; van het adviseren en ontwerpen van tuinen tot het volledig aanleggen en onderhouden van tuinen behoort allemaal tot onze mogelijkheden.

diensten en werkzaamheden die wij voor U verrichten: Ontwerpen van tuinen - Aanleg van tuinen - Onderhoud van tuinen - Onderhoud van graven - Reinigen van bestrating - Schonen van goten - Rioleringswerkzaamheden - Graafwerkzaamheden - Drainage werkzaamheden - Plaatsen van afscheidingen - Leveren van alle soorten houtproducten - Tuin winterklaar maken

Contactgegevens: Oude Koudekerkseweg 69 4335 CB Middelburg T: 06-29574478 E: wielemak@zeelandnet.nl W: www.hoveniersbedrijfdirkwielemaker.nl


€ 129,-

Aanbiedingen geldig t/m december 2012.

N GE IN ED

€ 69,p/m

RS

AA

N

BI

!

€ 44,p/m

N

AJ

AA

50 € 12, p/m Strakke bestrating geschikt voor oprit en terras. Leverbaar in diverse kleuren. Maat: 20 x 30 x 6.

Keramische tegel voor buiten gebruik. Basalt uiterlijk met reliëf. Door-en-door gekleurd. Maat: 60 x 60 x 2.

5 € 3,9 t p. s .

1ko5rting %

Lavasteen OP = OP geschikt voor drainage, schuttingen en schanskorven.

Tuinhuisjes en priëlen Voor modellen en prijzen zie onze website.

Afri-Kulu vlonderplanken zonder profiel 21 mm dik. Te bevestigen zonder zichtbare schroeven.

Linea stapelblok betonstapelblokken, strakke afwerking. Maat: 15 x 15 x 60.

€ 49,p/m

€ 29,p/m

50 € 16, t s p. .

% 4ko0rting

€ 22,p/m Chinees hardsteen gezoet oppervlak, facet geslepen. 60 x 60 x 2,5. € 22 p/m bij afname van à 14,4 m. Losse m prijs € 25,-.

Tuinpoort H 200 x B100 op stalen frame incl. RVS dagnachtslot.

Wit/grijze houtbetonschutting Wit/grijze betonpaal met diamantkop. Wit/grijze onderplaat. 15 plankentuinscherm + montagematerialen.

Azobé palen 4-zijdig geschaafd. 2 v-groeven met punt. 6,5 x 6,5 x 300

Houten tuinmeubelen Uitverkoop van alle houten tuinmeubelen. Het laatste nu met 40% korting.

Zeeland Tuinmaterialen.nl Wij leveren het complete assortiment van:

Openingstijden naseizoen: donderdag, vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur

TUNNELKASSEN TUNNELKASSEN VOOR BEROEP EN HOBBY VOOR BEROEP EN HOBBY

Zeeland

TuinmaTerialen B.V. Sinds het voorjaar van 2012 is Zeeland Tuinmaterialen B.V. gevestigd in Middelburg, aan de Grenadierweg. Als groothandel leveren wij aan hoveniers, klussen bedrijven en ook aan particulieren een groot assortiment materialen voor om het huis. Voor ieder ontwerp hebben wij de geschikte materialen, de nieuwste trends en materialen zijn te zien in onze showopstelling van 1000m2. Door een grootse presentatie van het assortiment is een keuze voor elk budget mogelijk. Of het nu een tuinscherm van € 23,50 is, een hout-beton schutting of een aluminium met composiet tuinscherm, wij laten het aan je zien. Op zoek naar natuursteen? Chinees hardsteen van 2,5cm dik leveren wij voor € 22,- p/m2. De nieuwste trend in buitenvloeren zijn de keramische tegels. Hard gebakken tegels in diverse kleuren en oppervlakte structuren. Deze tegels hebben veel voordelen: verkleuren niet, krasvast, met de hoge druk spuit schoon te maken en in veel uitvoeringen leverbaar. Het bekende vlonderterras met grof profiel heeft een ware metamorfose ondergaan, nieuwe materialen als composiet en bamboe zijn een ware trend geworden. Kies je liever voor echt hout? Kom eens kijken naar de tropische hardhout soorten met hun prachtige houtnerf structuren. Ook leverbaar als ‘buiten parket’: vlakke oppervlaktes en geen zichtbare schroeven meer. Meer dan 50 verschillende soorten vlonders liggen voor je klaar.De tijd dat kunstgras en plastic hagen nep waren is voorbij! Een uitgebreid assortiment aan ‘onderhoud vrij groen’ laten je meer genieten van de tuin dan zweten. Voor buitenvloeren in zowel hardhout, composiet, of keramische tegels hebben wij het grootste assortiment van Nederland in onze showroom staan. Voor elk budget het geschikte product. Alle materialen zijn snel leverbaar en kunnen in overleg worden bezorgd door onze transporteurs. Zie je het niet zitten om zelf te leggen of plaatsen? Wij werken samen met verschillende hoveniers bedrijven en klussen bedrijven, die kunnen je het werk uit handen nemen tegen zeer gunstige tarieven. Onze openingstijden in het naseizoen zijn donderdag, vrijdag en zaterdag van 9:00 tot 17:00.


Voor Sarienke en rené zijn hun huiS en tuin hun luSt en hun leVen

woon & interieur 2012

‘Volgende maand ziet het er weer anders uit’

‘we hebben helemaal dezelFde smaak’ Sfeer en rust, dat vinden René en Sarienke belangrijk voor hun woning en tuin en dat is ook precies wat hun optrekje uitstraalt. Over alles in en om het huis heeft het stel nagedacht en ook al wonen ze met hun twee zoons Joël en Levi in hun droomhuis, af is het nooit. Voor René dan, want wat Sarienke betreft, zitten ze helemaal goed. “Maar mijn hoofd staat nooit stil”, vertelt René. “Hij doet vaak een rondje om te zien wat er beter kan”, glimlacht zijn vrouw. Door britta janSSen bijna zeven jaar woont het jonge gezin nu in hun stulpje in waarde. in die tijd hebben ze met hulp van de familie ieder onderdeel van het huis en de tuin al onder handen genomen, soms zelfs al meerdere keren. ook is er aan de achterkant een stuk bijgebouwd, waardoor de bijkeuken nu de woonkamer is. nieuwe vloeren, een opnieuw gespoten keuken, de aanleg van een veranda, een nieuwe badkamer, de twee hebben dit allemaal en meer geregeld. en met plezier. “als je iets graag wilt, vind je het ook niet erg om ervoor bezig te zijn”, legt Sarienke uit.

rommelmarkten

nieuwe ideeën krijgen ze bijvoorbeeld door rond te struinen op rommel- en antiekmarkten. “Dat doen we ook op vakantie”, lacht Sarienke. “we zien allebei hetzelfde; de mogelijkheden”, aldus rené. “waar sommige mensen bijvoorbeeld een stoel oud en versleten vinden, zien wij wat het kan worden als je het opknapt. en we hebben helemaal dezelfde smaak, dat is ook handig.” rommelmarkten vinden ze het leukst. “op een brocante-markt is alles mooi”, vindt Sarienke. “Daarom is het op een rommelmarkt meer een uitdaging om iets leuks te vinden.” het komt vaak voor dat ze iets nieuws voor een paar euro op de kop tikken. “Soms denkt een verkoper dat iets maar een paar euro waard is”, vertelt rené. “Maar op internet zie je dan dat het opgeknapt zo tweehonderd euro waard is.” ook bij familie en vrienden ‘kapen’ ze wel eens spullen weg. “laatst wilde ik oude luiken van Sarienkes oma hebben en toen zeiden ze dat ik niet spoorde, maar nu vinden ze het hier hartstikke mooi staan.”

VerslaVend

het opknappen van meubels en spulletjes vindt het stel geen moeite en omdat ze spulletjes vaak voor een habbekrats kunnen kopen, doen ze ergens net zo makkelijk weer afstand van als ze erop uitgekeken zijn. want ze zien vaak mooie spullen, maar willen het niet te druk maken in huis. “het is verslavend, er blijven nieuwe dingen komen”, aldus Sarienke. “Volgende maand ziet het er hier weer anders uit”, stelt rené. ze omschrijven hun inrichting als romantisch brocante. “Dit voelt gewoon goed”, aldus Sarienke. “we hebben een oud huis met veel leuke hoekjes. Dat is niet altijd handig, maar dat vinden we sfeervol. aan een modern huis zien we wel wat er mooi is, maar dat voelen we niet.”

FaVoriet

als het lekker weer is, vertoeft het gezin het liefst in de tuin met veranda. Dat is veelal renés pakkie-an. De twee zijn in huis al handig en dan heeft rené ook nog eens groene vingers. “ik vind tuinieren heel leuk. en aan Sarienke vraag ik advies wat zij mooi vindt voor in de tuin.” in de winter is de voorkamer een favoriete plek. “omdat het er zo knus is”, aldus rené. De manier waarop ze bezig zijn met hun huis en tuin, geeft alles meer waarde, vinden ze. “overal zit een verhaal achter”, vertelt Sarienke. “en ik weet van bijna alles nog de prijs”, vult rené aan. ook levert het mooie herinneringen op,

binnenkijken bij...

23

want meerdere familieleden helpen en denken mee. De vaders zijn van de grove werk en renés moeder van de fijne zaken, zoals gordijnen maken. “het is heel fijn dat we zoveel hulp krijgen.” Maar hadden ze de luxe niet, dan zou er volgens Sarienke nog steeds veel gebeuren in en om het huis. “als we iets leuk vinden, doen we het gewoon.”

Kwekerij Plantlust

Voor al uw bomen en heesters zowel voor bedrijven als particulieren zoals: Els Laurierstruiken Peren Kornoelje

Linde Liguster Appel Meidoorn

Plataan Buxus Pruim Beuk

En nog veel meer! Bezoekadres: Gapingseweg, Gapinge ‘s Zaterdags geopend of op afspraak. tel 0118-594890 | fax 0118-594368 | GSM 06-18261430 e-mail info@kwekerijplantlust.nl internet www.kwekerijplantlust.nl


Voor een bestrating met allure

Er zijn vele mogelijkheden wat bestratingsmaterialen betreft: Nieuw, gebruikt, gebakken of beton, strak en ook getrommeld is mogelijk... Natuurlijk speelt de kleur een grote rol maar wij hebben een zeer breed assortiment en adviseren u graag!

Kanaalweg 83 - 4401 PE Vlake (Yerseke) Tel.: 0113 381 662 - Fax: 0113 381 608 - www.pekaar.com

VOOR DE BESTE PRIJS & KWALITEIT KOOPT U BIJ ONS! DE MOOISTE KOZIJNEN, DEUREN & SERRES IN ALUMINIUM & PVC, RENOVATIE & NIEUWBOUW NS DE

GA KTOBER MAAND O E SPECIAL RDEN! VOORWAA

✔ Maatwerk alle serres. ✔ Fabricatie van ramen & deuren in pvc en aluminium. ✔ Alles in eigen beheer sinds 1983. ✔ 10 jaar waarborg. ✔ Geen voorschot. ✔ Nieuwbouw - Renovaties. ✔ Alle RAL-kleuren. ✔ Volledige afwerking. ✔ Geplaatst door vakmensen.

BEZOEK ONZE SHOWROOM SERRES - KOZIJNEN - DEUREN in ALUMINIUM & PVC

Br asschaatsesteenweg 292 • 2920 K a l mtho ut Be l gi ë • Te l 0032 3 66 6 5 7 8 6 • F a x 0 0 3 2 3 6 6 6 4 4 4 1 Alle dagen open v a n 10 U to t 17 U • z o nd a g v a n 14 U to t 17 U • w w w. b ru vo . b e


25

o in de maand: maak uw tuin winterklaar Verleng leVensduur Van planten, bomen en struiken

Leuke weetjes

lege potten en bakken naar binnen

algemene winterklaar tips

◆ maak de dakgoten schoon om lekkages te voorkomen ◆ Controleer de boombanden zodat de bast tijdens storm niet wordt beschadigd ◆ bescherm de vijver tegen invallend blad met een afdeknet ◆ door buitenvogels extra te voeren bouwen ze vast een reservelaag op tegen de kou ◆ Controleer de dierenverblijven op tochtgaten en kieren en breng een extra dikke laag stro aan ◆ laat snoeihout liggen voor overwinterende egels en andere dieren ◆ maak tuinmachines en gereedschap schoon en laat ze eventueel repareren

ginnen met voorjaarsbloeiers, bijvoorbeeld narcissen, krokussen en hyacinten, moeten de voorjaarsbollen nu de grond in. Voorwaarde is wel dat dit gebeurt op het moment dat het nog niet vriest.

buitenkraan Verder is het nog belangrijk om te we-

Het is verstandig om lege potten en bakken die niet vorstbestendig zijn, binnen te halen. datzelfde geldt voor planten die niet winterhard zijn, zoals kuipplanten. belangrijk daarbij is deze potten goed schoon te maken, de planten te controleren en te ontdoen van slakken en andere beestjes. eenmaal binnen is het raadzaam deze planten matig water te geven. eenjarige bloeiers kunt u weggooien omdat die nu wel uitgebloeid zijn.

kippengaas

sommige struiken moeten gesnoeid worden. in de lente heeft dat geen zin want dan bloeden ze dood; in de winter hebben deze struiken juist wat extra bescherming nodig. een handige tip is om een koker van kippengaas om de struik heen te zetten en deze op te vullen met bladeren. Hagen die groen blijven of blad verliezen kunnen gesnoeid worden. struiken die in het voorjaar bloeien moet u niet snoeien, anders bloeien ze niet. deze struiken bloeien namelijk op het hout dat in de zomer is gevormd.

warm

Zolang het niet vriest, is de herfst een goed jaargetijde om bomen, heesters, rozen en vaste planten in de tuin te zetten. de grond is dan namelijk nog warm van de zomer en de temperatuur is ook nog goed. bijkomend voordeel is dat de planten voor de winter al geworteld zijn; hierdoor kunnen ze in het voorjaar meteen uitlopen. om het nieuwe jaar vrolijk te be-

ten dat dode vijverplanten worden verwijderd, evenals de gevallen bladeren in de vijver. Het gras kan nog wel een keer gemaaid worden. advies is de lengte te houden op 3 of 4 centimeter. Vergeet ook niet om het tuinmeubilair schoon te maken en binnen te halen. en tot slot: sluit de buitenkraan af, laat de tuinslang leeglopen en berg deze voor een aantal maanden op.

en

U herinnert zich wellicht nog wel het televisieduo Kees van Kooten en Wim de Bie, die als Jacobse en van Es de deur langs gingen om de tuin winterklaar te maken. De o is weer in de maand, dus het is er weer tijd voor. Het is namelijk heel goed mogelijk dat in deze periode de nachtvorst al toeslaat. Op tijd winterklaar betekent dat u de levensduur van uw planten, bomen en struiken verlengt. Daarnaast is het goed voor uw grond. Het is moeilijk om helemaal volledig te zijn, maar met een aantal tips kan uw tuin de winter volledig aan. door peter Houtepen

woon & interieur 2012

de tuin

sommige struiken moeten gesnoeid worden

BE NA aan vo W ST JA bi lo IN RA A ed p TE TI RS in RH NG B ge AR SM LOE n i DE A IER n BU TER S, ITE IAL NP EN LA , NT E

N

Heeft u aanleg- of renovatieplannen? Wij helpen u graag!

ring a v r e aar et j 8 2 m bedrijf s nier e v ho

VOOR IEDERE KLANT EEN LEKKER BAKJE KOFFIE!

ieder seizoen de

leukste tuinideeën Manneeweg 7 4481 NB Kloetinge 0113-221155 Openingstijden: Do-vrij: 09.00 - 17.00 uur Zat.: 09.00 - 12.00 uur


GARAGEDEURENACTIE

Kozijnen | Dakkapellen | Zonweringen Kozijnen | Dakkapellen | Zonweringen

ALLEEN BIJ AAproTec!

Als de garagedeurspecialist voor Zeeland gaan we het najaar in met een wel heel aantrekkelijk aanbod: Uw garagedeur GRATIS in de gewenste kleur gespoten, u bespaart hiermee

I www.profiline.nl TI (0118) 820 220 www.profiline.nl FT(0118) (0118)820 820223 220 F (0118) 820 223

Klarinetweg 2a 4337 RA Middelburg Klarinetweg 2a info@profiline.nl 4337 RA Middelburg info@profiline.nl

I www.profiline.nl T (0118) 820 220 F (0118) 820 223

Klarinetweg 2a 4337 RA Middelburg info@profiline.nl

minimaal € 185,-incl. btw Deze kleuren kunnen RAL, maar ook alle overige verfkleuren zijn

I www.profiline.nl T (0118) 820 220 F (0118) 820 223

GRATIS Nu nuEXTRA exTRA koRTing Welkom de wereld KORTING op alleinhaarden op alle van sfeer en warmte en kachels haarden De voordelen van onze garagedeuren: AAnbieding: bij alle pelletkachels en kachels Morgen 15 april Koopzondag v a d n l e S r e f e w e Ruime keus uit 20 paneelsoorten r e 500 kilo gRATiS d en W pelletkorrels n i 11.00-17.00 uurAltijd 42 mm. geïsoleerd deurblad m a : G IN D o IE r B N A ApzondAg m Uniek renovatiesysteem, maar 6 cm bovenruimte! koo e te s hel ShowRoom elletkacgRooTSTe 

W

 

Grootste shoWroom  Een gepatenteerd bodemrubber, zodat zaagwerk in zuid nedeRlAnd de vloer overbodig is Zuid NederlaNd  Degelijke motoren van

p mbeR Bij Selep5Te 0 al 3 0 0 kiloR 11.00-17.00 uu pelletkorrels

10 jaar fabrieksgarantie GRATIS Vakkundige montage in 1 dag nu exTRA koRTing Welkom inhaarden de wereld op alle Iedere van laatste ZONDAG sfeer en warmte en kachels van de maand KOOPZONDAG info@schouwenpaleis.nl www.schouwenpaleis.nl  

 l Afvoervrije gashaarden Houtkachels l Pelletkachels l Liftdeur houtkachels l Design gashaarden l Open haarden Bio haarden l Electrische kachels l Natuursteen schouwen l Snelle levering l Vakkundig geplaatst l AAnbieding: bij alle pelletkachels

Morgen 15 april Koopzondag 500 kilo pelletkorrels gRATiS

GROOTSTE SHOWROOM gRooTSTe ShowRoom Grootste shoWroom ZUID NEDERLAND zuid nedeRlAnd Zuid NederlaNd 11.00-17.00 uur gashaarden ● Design Houtkachels ● Pelletkachels ● Liftdeur houtkachels ndAg ● Bio haarden ● Electrische kachels gashaarden Open haarden ● Afvoervrije koopzo beRlevering ● Vakkundig geplaatst Snelle Natuursteen schouwen 30 SepT●em

OOK VAN DEZE AANBIEDING PROFITEREN? Bel of mail ons voor een afspraak!

.nl

R 11.00-17.00 uu

Houtkachels l Pelletkachels l Liftdeur houtkachels l Design gashaarden l Open haarden l Afvoervrije gashaarden Bio haarden l Electrische kachels l Natuursteen schouwen l Snelle levering l Vakkundig geplaatst Koelemei 22 Breda ● 076 5412 955

info@schouwenpaleis.nl www.schouwenpaleis.nl info@schouwenpaleis.nl ●l www.schouwenpaleis.nl

Goes T. 0113-202049

info@AAproTec.nl


zonnepanelen zijn goed voor milieu én voor porTemonnee De opbouwlagen van de panelen bestaan uit verschillende materialen zoals amorf silicum en mono-kristallijn. Door de voortdurende ontwikkelingen worden de platen steeds lichter.

plek van plaaTsing

Een interessante investering is de plaatsing van zonnepanelen: het opvangen van zonne-energie. De opgewekte stroom kan direct worden gebruikt of worden geleverd aan het elektriciteitsnet. Zonne-energie is een vorm van ‘groene stroom’, doordat het milieu er niet door wordt belast. Ook bestaan er interessante subsidiemogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen. DOOR MONIQUE JANSEN De aanschaf en installatiekosten van zonnepanelen zijn eenmalig.

TerugverdienTijd

De panelen vragen bijna geen onderhoudskosten. Zodra het systeem werkt, gaat het zichzelf terugverdienen. De investering verdient zich op de lange termijn daardoor vanzelf terug. De terugverdientijd is verschillend. Dat hangt af van onder meer het aantal geplaatste panelen, de aanschaf- en installatiekosten en het aantal zonuren op de plek waar je woonachtig bent.

Leuke weetjes

◆ Voor de geschiedenis van de zonnepanelen moeten we terug naar het jaar 1839, toen de Franse fysicus Antoine César Becquerel het fotovoltaïsche effect ontdekte. Hij ontdekte de technologie om licht of zonlicht om te zetten in elektriciteit. Het zou echter nog tot 1883 duren voordat de eerste zonnecel, het basisbestanddeel van zonnepanelen, werd ontwikkeld. ◆ De term fotovoltaïsch is afkomstig uit het Grieks. Fotovoltaïsch bestaat feitelijk uit twee termen: ‘Foto’, feitelijk het Griekse woord voor licht, en ‘Volta’, een verwijzing naar de Italiaanse wetenschapper Alessandro Volta, die zijn naam schonk aan de eenheid Volt. ◆ De meeste zonnepanelen worden in China gemaakt. In de lijst van grootste zonnepanelenproducenten is het dan ook niet verwonderlijk dat de meeste uit China komen.

Voor het behalen van het beste rendement is het belangrijk om goed na te denken over de plek waar je zonnepanelen wilt plaatsen. Een goed rendement wordt bereikt door de panelen te plaatsen met een helling tussen de 20 en 50 graden. Het is niet mogelijk om bij elk gebouw de zonnecellen naar het zuiden te richten. Een uitwijkmogelijkheid is dan de richting naar het zuidoosten of het zuidwesten. Bekijk van te voren ook goed of hogere gebouwen niet te veel zorgen voor schaduw, want dan kan er minder zonne-energie worden opgevangen.

WOON & INtERIEUR 2012

NA AANSCHAF EN INStALLAtIE VERDIENEN ZONNEpANELEN ZICHZELF tERUG

Z O N N E pA N E L E N

27

panelen plaaTsen meT een Helling Tussen 20 en 50 graden

rendemenT

Een installateur kan vertellen op welke termijn de zonnepanelen rendement gaan opleveren. Na plaatsing kost het systeem je niets meer, omdat zonne-energie gratis is. Zonnepanelen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Een systeem bestaat naast de panelen ook uit omvormers en de nodige bedrading. De zonnecellen in de panelen kunnen een bepaald vermogen leveren dat wordt uitgedrukt in Watt-piek (Wp).

HeT uiTzoeken van de juisTe zonnepanelen

De prijzen van zonnepanelen variëren. Kijk bij het bestellen van offertes niet alleen naar de laagste prijs, maar ook naar het verwachte rendement en de levensduur. Je kunt er van uit gaan dat de investering zichzelf terugverdient tussen de vijf en vijftien jaar. Er zijn losse panelen te koop, maar ook complete systemen die de opgewekte energie meteen aan het energienetwerk leveren. In Nederland bestaan ook subsidiemogelijkheden voor de plaatsing van zonnepanelen waardoor een stuk van de investeringskosten terug te krijgen zijn. Informeer hiervoor bij het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Dat kan bij het Agentschap NL op 0886023322 of op www.agentschapnl.nl.

zonnepanelen zijn er in veel verscHillende soorTen en maTen


kunststof kozijnen en deuren

RENOHOME RENOHOME

Voor elk budget, altijd een passende aanbieding! Voor elk budget, altijd een passende aanbieding! hef-schuifpui

kunststof kozijnen en deuren kunststof kozijnen en deuren

hef-schuifpui hef-schuifpui

keukenwerkbladen keukenwerkbladen keukenwerkbladen

houten vloeren houten vloeren houten vloeren

prefab polyester dakkapellen

prefab polyester dakkapellen prefab polyester dakkapellen

tegelvloeren tegelvloeren tegelvloerenKloosterweg 4 4421 PV Kapelle

ma-vrij

10:00 uur tot 17:00 uur

info@renohome.nl tel.: 0113-610977 zaterdag 10:00 uur tot 16:00 uur Kloosterweg 4421 PV ma-vrij uur uur Kloosterweg 4421 PV Kapelle Kapelle ma-vrij 10:00 10:00 uurtot tot17:00 17:00 uur van maandag44tot vrijdagavond showroomafspraak of huisbezoek mogelijk

info@renohome.nl tel.: tel.: 0113-610977 0113-610977 info@renohome.nl

zaterdag 10:00 10:00uur uurtot tot16:00 16:00uur uur zaterdag

van maandag tot vrijdagavond showroomafspraak of huisbezoek mogelijk maandag tot vrijdagavond showroomafspraak of huisbezoek mogelijk van: RENOHOME BV van is specialist in renovatie, vernieuwing of in aanschaf

kozijnen * voor-tuindeuren * schuifpuien * dakkapellen * gevelbekleding * rolluiken * garagedeur * veranda’s * dakgoot RENOHOME BV is specialist renovatie, vernieuwing of in* horren aanschaf van: terrasoverkapping * parket * laminaat * vloertegels in * binnen en buitenzonwering * raamdecoratie * werkbladen kozijnen * voor-tuindeuren * schuifpuien * dakkapellen * gevelbekleding * rolluiken * garagedeur * veranda’s * dakgoot terrasoverkapping * parket ** schuifpuien laminaat * vloertegels * binnen en buitenzonwering horren * werkbladen kozijnen * voor-tuindeuren * dakkapellen * gevelbekleding * rolluiken* raamdecoratie * garagedeur * *veranda’s * dakgoot

RENOHOME BV is specialist in renovatie, vernieuwing of in aanschaf van: terrasoverkapping * parket * laminaat * vloertegels * binnen en buitenzonwering * raamdecoratie * horren * werkbladen


UITGAAN

17 AUG 18 NOV Middelburg

ontdek façade 2012 in Vlaanderen. ga mee met de busreis op 19 oktober!

www.facade2012.nl

Restaurant

“La Bonne Auberge” Biggekerksestraat 3 | 4371 EW Koudekerke | Tel. 0118-551526

MaandMenu OktOber Serrano-ham met honingcrème of Gerookte zalm met mierikswortelcrème *** kabeljauwfilet met garnalen-antiboise of Geconfijte eendenbout met tijm-jus *** Far de Provence met notenstroop en citroen-ijs

€ 28.50 p.p. KARTEN & ETEN

2X 12 MINUTEN KARTEN + 2 CONSUMPTIEMUNTEN

• Kinderfeestjes • spider grillen soep met stokbrood diverse soorten vlees, sauzen en salades toetje Vanaf €

28,75 per persoon

(deelname minimaal 4 personen) (soort steengrillen maar dan op een plaat)

Bowling en partycentrum “De Kruitmolen” Kruitmolenlaan 129 | 4337 KP Middelburg, Zeeland Tel. 0118-634862 | Fax 0118-642782 Email: info@bowlingdekruitmolen.nl

€ 35,KEUZEM

IEDERE G DA D O N D E R A R T IN G

p.p.

EN

U: S PA R E - R IBS/ S AT É / H A LV E K I P

OOR K B IJ IN D BURG M ID D E L enst! en gew r e v r e s re

ARNESTEINWEG 19, 4338 PD MIDDELBURG, TEL. 0118 - 617475 info@kartingzeeland.nl, www.kartingzeeland.nl

Taarten, suukergoed en workshops van (H)eerlijke Zeeuwse bodem

Heeft u of ieManD uit uW oMgeVing BranDWonDen?

Taartworkshop 10 november!

Van Serooskerkelaan 17, 4333 LS Sint Laurens 06-50998543

www.suukermeisje.nl

Online je eigen

fototaart samenstellen en bestellen

webshop. pietdaane.nl

De Vereniging van Mensen met Brandwonden is het ervaringscentrum dat de leden met elkaar in contact brengt en hun belangen behartigt. Wij helpen bij: · Lotgenotencontact · Voorlichting · Belangenbehartiging · Juridische zaken Kijk voor meer informatie op

www.brandwondenvereniging.nl


Kinderboekenweek in bibliotheken VLISSINGEN - De bibliotheken in de gemeente Vlissingen pakken uit tijdens de Kinderboekenweek. In Bibliotheek ´t Spui en Bibliotheek Oost-Souburg vinden verschillende activiteiten plaats. De uit Middelburg afkomstige Illustrator Fleur van der Weel komt woensdag (vandaag) naar Vlissingen. Met auteur Edward van de Vendel maakte zij het prentenboek van de Kinderboekenweek ‘Hallo!’ In de bieb gaat ze aan de slag met kinderen van acht tot en met twaalf jaar. Ze leert hen van alles over tekenen. Daarna signeert ze in boekhandel ‘t Spui. Aanvang: 14.00 uur. Kaarten voor de workshop kosten 2,50 euro. Volgende week vrijdag is er een work-

shop ‘Daantje danst’ voor kinderen van zes tot en met acht jaar. ‘Daantje vliegt met zijn knuffels de wereld over en leert er de vogeldans, drakendans en flamenco’, omschrijft de bieb deze workshop, die plaatsvindt in wijkcentrum De Zwaan in Oost-Souburg. Aanvang is 15.00 uur. Ook hiervoor kosten de kaarten 2,50 euro. Kinderen tussen de vier en acht kunnen woensdag (vandaag) terecht in Bibliotheek Oost-Souburg. Vanaf 14.00 uur kunnen ze luisteren naar een reisverhaal

en daarna een luchtballon knutselen en deze buiten los laten. Er is een prijs voor de ballon die het verste vliegt. Meedoen kost twee euro. Tijdens de Kinderboekenweek is er ook een speciale quiz voor kinderen van acht tot en met twaalf jaar. Hij bestaat uit vijftien plaatjes van landen. Wie raadt welke landen, maakt kans op een boekenpakket. De quiz kan ook via de website www.vlissingen.nl/jong worden gespeeld. Meer informatie: www.bibliotheekvlissingen.nl.

Brassband viert 85-jarig jubileum MIDDELBURG - Dit jaar bestaat Brass Band Middelburg 85 jaar! Dat vraagt om een feestje! Daarom wordt op 6 oktober in het Spiegeltheater het jubileumconcert gegeven door zowel de jeugd als senioren Brass Band, met dit jaar als speciale gast het dames a capella koor; The SeaSound sin-

gers. Met een mix van klassieke muziek tot muziek uit de shows van lord of the dance aangevuld met swingende nummers en mooie ballads is het een avondvullend programma voor mensen van jong tot oud. De Jeugdbrassband staat onder leiding van Arian de Visser, voor de Brass Band staat Bart Van Der Strieckt en The

SeaSound singers staan onder leiding van dirigente Sacha Hokke. Het concert begint om 20.00 uur in het Spiegeltheater, kaarten kosten zijn te reserveren via info@brassbandmiddelburg. nl daarnaast zijn kaarten ook aan de zaal verkrijgbaar. Aanbevolen wordt om tijdig te reserveren want er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Pianist Cor Bakker over Classical Proms 2012 in Sint Jacobskerk

‘Kwaliteit staat op de eerste plaats’ VLISSINGEN - Pianist Cor Bakker kijkt uit naar zijn optreden met het orkest van dirigent Pieter Jan Leusink tijdens de Classical Proms 2012 in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. Hij noemt het ‘een mooie mix van klassieke en lichte muziek’. Muziekliefhebbers mogen het concert op woensdag 31 oktober daarom niet missen.

DOOR EUGÈNE DE KOK Cor Bakker is bij het grote publiek misschien het beste bekend van zijn jarenlange samenwerking met Paul de Leeuw, maar de programmamaker is bij lange niet de enige waarmee hij muziek heeft gemaakt. Bakker zit al 25 jaar in het vak en heeft in die kwarteeuw met een lange rij aan mensen samen gespeeld en gewerkt. Dit najaar is hij te gast tijdens de Classical proms-concerten van het orkest van Pieter Jan Leusink met medewerking van zanggroep Call, negen door de dirigent geselecteerde zangtalenten: de sopranen

FOTO B. VINK

Marjolein Oosterloo, Josée Ryan, Eva Schuurman en Olga Zinovieva, concerttenoren Arjen Dokter en Jaap Hoogendoorn, bassen Jelle Stoker en Jeroen Assink en tenoren Herjan Pullen en Martinus Leusink. Pieter Jan Leusink belooft muzikaal vuurwerk tussen zijn klassieke orkest en het ‘lichte’ pianowerk van Bakker. “Je hoort een hele mooie mix van klassieke en lichte muziek, uitgevoerd door een fantastisch orkest en dito vocaal ensemble”, aldus de pianist. “Ik mag daar als solist heerlijk overheen spelen. Dat is elke keer weer een feest, omdat zo uitdagend en span-

Informatie Bakker kijkt uit naar het concert in de Sint Jacobskerk. Het is zeker niet de eerste keer dat hij in Zeeland speelt. “Ik heb er diverse malen gespeeld”, zegt hij. “Het leukste exportproduct van Zeeland vind ik schilderes Helma Kotoun. Zij maakt prachtige schilderijen, maar kan dat alleen op mijn muziek”, lacht de pianist. “Best bijzonder, hè?” Kijk voor meer informatie op www.pieterjanleusink.nl.

Lezersactie Classical Proms

Cor Bakker is solist tijdens de Classical Proms.

nend mogelijk te doen.” Hoewel hij kan bogen een enorme schat aan ervaring bereidt Bakker zich goed voor de op deze tournee. “Elk project staat op zichzelf. Ook deze proms. Dat vergt natuurlijk de nodige voorbereiding en repetities. Alle musici en solisten zijn perfectionisten. Het moet zo goed mogelijk. De kwaliteit staat altijd op de eerste plaats.” Het programma van de Classical Proms, een mix tussen klassiek en pop, telt bijna twintig afwisselende muziekstukken. De muzikanten spelen stukken van Bach en Puccini, maar ook nummers als ‘Across the universe’ van The Beatles en ‘La chanson des vieux amants’ van Jacques Brel. Dat laatste is een lievelingsnummer van Bakker, net als het adagio van Albinoni dat ook ten gehore wordt gebracht. “Pieter Jan Leusink kan als geen ander een prachtig programma in elkaar zetten, maar deze twee heb ik als suggestie gedaan.”

Mensen die nu al een kaartje kopen voor The Classical Proms in de Sint Jacobskerk in Vlissingen op 31 oktober krijgen 35 procent korting. Ze betalen dan geen 70 euro, maar 45 euro. Vroeg boeken kan via www.pieterjanleusink.nl (actiecode is ZZ55) of het telefoonnummer 0900-8191 (actiecode ZZ55 melden). Onderstaande bon kunt u ook gratis sturen naar PJL, Antwoordnummer 170, 8070 VK Elburg. U krijgt de kaarten thuisgestuurd plus een factuur van de toegangsprijzen exclusief zes euro administratiekosten per bestelling.

Naam: ................................................................................................................................................................................................ Adres: ................................................................................................................................................................................................ Postcode: .......................................................................................................................................................................................... Plaats: ...............................................................................................................................................................................................

KORT BEDRIJVIG Bij Van De Ree Brilmode

Nu exclusieve designer shawl bij een bril MIDDELBURG - De ontwikkeling van brillen gaat meer en meer gelijk op met de ontwikkelingen in de mode. Een bril is een volwaardig modeaccessoire geworden. Modehuizen, die monturen en zonnebrillen als hot items toevoegen aan hun kledinglijnen, raken er steeds meer van bewust dat de uitstraling en kwaliteit van een bril misschien wel net zo belangrijk is als de kleding die je draagt. Ook dit najaar is de keuze rijk, en dat geldt ook voor brillenglazen. Nieuwe technieken van slijpen en mooie, duurzame materialen maken het uiterlijk en het dragen van een bril ook dit najaar weer tot een feest. Voor wie maximale eisen stelt aan een multifocale bril, adviseert Van de Ree Brilmode de nieuwste Hoyalux iD MyStyle brillenglazen. Bij het bepalen van het optimale glas wordt niet alleen rekening gehouden met de gebruikelijke zaken, als de oogcorrectie en het gekozen montuur. Ook de levensstijl en de ervaringen van de drager met vorige brillenglazen zijn bepalend, omdat deze worden meegewogen in het uiteindelijke glasontwerp. Dit met als resultaat een bril met maximaal gezichtsveld, in alle richtingen, op elke afstand en zonder hinderlijke vertekeningen. Voor wie regelmatig gebruik maakt van de computer, biedt Van de Ree Brilmode de nieuwste Hoyalux iD WorkStyle glazen. Deze corrigeren het zicht niet enkel op korte leesafstand, maar ook op middellange afstand en bieden bovendien een extra breed kijkgebied. Een uitkomst bij intensief gebruik van computer, kantoorwerk of bepaalde hobbies. Iedereen die tijdens de actieperiode bij Van de Ree Brilmode een bril aanschaft met HOYA glazen ontvangt een exclusieve designer shawl cadeau. Deze zijn in een limited edition gemaakt door de Nederlandse ontwerpers Sjaak Hullekes, Joline Jolink en Individuals. Er is keuze uit zes shawls, allen bijzonder uitgevoerd en gemaakt van rijke stoffen zoals zijde en wol. Een mooi cadeau om er deze winter extra warm en mooi bij te lopen. Website: www.vandereebrilmode.nl. E-mail: info@vandereebrilmode.nl. Van de Ree Brilmode. Korte Geere 11, Middelburg. Telefoon: 0118-615860.

Het kan écht ...

nog meer Ja, veel meer! Kies voor telefonie én internet en bespaar tot € 6,95 per maand. Met telefonie van ZeelandNet belt u gratis met 50.000 andere abonnees. Ontdek het zelf op zeelandnet.nl/abonnementen

KORT BEDRIJVIG Grill- en maaltijdenwinkel valt in de prijzen

Producten Kippie bekroond MIDDELBURG - Op 19 september vonden tijdens de Slavakto de internationale vakwedstrijden plaats. Kippie Bram Bliek heeft in deze wedstrijd een bijzondere prestatie neergezet. Zijn ambachtelijke Mihoen is bekroond met goud, zijn Hotwings zijn bekroond met goud met een ster, zijn Chinese bami is bekroond met goud met ster en zijn kipdrumsticks naturel zijn bekroond met goud. Daarmee is aangetoond dat deze tot de beste van Nederland behoren. De internationale Slavakto vakwedstrijden staan bekend als de meest prestigieuze in slagersland. De ambachtelijke producten zijn gekeurd door speciaal geselecteerde keurmeesters. Bij deze keuring heeft de jury de producten zeer kritisch beoordeeld op onder andere smaak, kleur, uiterlijk en mondgevoel. Deze criteria hebben alles te maken met hoe u als consument de producten waardeert. Kippie verzorgt ook buffetten voor al uw feestjes en partijen. Nieuwsgierig geworden? De klanten van kippie Bram Bliek zijn van harte welkom om de bekroonde producten te komen proeven in de winkel in Middelburg. Zie verder op in deze krant onze advertentie met de aanbiedingen. Kippie Bram Bliek Nieuwe Burg 1-A, Middelburg. Telefoon: 0118-611959.

Prijsvraag vrijwilligerswerk MIDDELBURG - Wie een goed idee heeft voor het promoten van vrijwilligerswerk kan een prijs winnen bij het Vrijwilligerssteunpunt Samen Vrijwillig van Stichting Welzijn Middelburg. Het idee kan een slogan zijn, maar ook een poster, een actieplan of een filmpje. De eerste prijs is een Ipad II, de tweede prijs een

.................... aantal kaarten woensdag 31 oktober Jacobskerk in Vlissingen, 19.30 uur.

PAGINA 36

cadeaubon van de Drvkkery en de derde prijs vrijkaartjes voor poppodium de Spot. Inzendingen zijn tot 1 november welkom op vrijwilliger@welzijnmiddelburg.nl. De prijswinnaars worden bekend gemaakt tijdens het Vrijwilligerscafé op zaterdag 3 november. Meer informatie is te vinden op: www. welzijnmiddelburg.nl/vrijwilligerswerk.


Vers geschrapte

Kriel

tel 0118-472186 fax 0118-473870 vind ons leuk op facebook : HANSVERS

Alle producten van uw grill- en maaltijdenspecialist zijn kant & klaar!

volg ons op twitter : @hansvers

NIEuW!

Rucola-

0.

1.49

99 Salade

kilo van Hogendorpweg 99 Vlissingen

Geldig van woensdag t/m dinsdag

Hollandse Tomaten kilo

200 gram Er is weer

0.

Boerenkool-

99 Stamppot 300 gram

1.99

Het adres in Vlissingen voor fruitmanden

WEEKAANBIEDINGEN:

ag!

ke d l e t k a ma

S

Van de Ree Brilmode Korte Geere 11

Middelburg

0118615860

www.vandereebrilmode.nl info@vandereebrilmode.nl

‘Ga mee als vakantievrijwilliger!’ Geldig bij: Kippie Grill en Maaltijdenwinkel Middelburg Nieuwe Burg 1a • 0118-611959

OHhHHOO...

NIEUWE KEUKEN NODIG? Kies dan nu, een Tulp Keuken!

drogisterij-parfumerie

Haamstede, Ring 15 • Middelburg, Lange Delft 64 drogisterij-parfumerie Rhoon, Julianstraat 49-51 • Rotterdam, Keizerswaard 45 Haamstede,Vlissingen, Ring 15 • Lange Middelburg, Lange Delft 64 Appelmarkt 24 Zelke 50 • Zierikzee, Rhoon, Julianstraat 49-51 • Rotterdam, Zwijndrecht,Keizerswaard Oudeland 9245 Vlissingen, Lange Zelke 50 • Zierikzee, Appelmarkt 24 Zwijndrecht, Oudeland 92

Geert, deelnemer vakantiereizen

Recreatiestalling Numansdorp OpeNt Occasion Center Voor bemiddeling verkoop vragen wij:

Caravans, campers en vouwwagens! Voor alle voordelen zie:

Want Tulp maakt de keuken helemaal zoals jij dat wilt: 25 JAAR GARANTIE OP UW KEUKEN 100% MAATWERK UIT EIGEN NEDERLANDSE FABRIEK LEVENSLANGE GARANTIE OP HANG- EN SLUITWERK AL RUIM 30 JAAR ERVARING

Nu bij aankoop van een Tulp Keuken

*

5 BOSCH INBOUWAPPARATEN

GRATIS

www.carva.nl

Contact 0186-652960 - carva@planet.nl Stalling - Verkoop - Reparatie Onderhoud - APK Keuring

gratis advertentie

‘Hoi ik ben Geert en ik ga al jaren mee met de vakantiereizen van het Nationaal Epilepsie Fonds. Deze vakanties zijn speciaal voor mensen met epilepsie die niet zelfstandig op reis kunnen. Vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar! Ga jij een week met ons mee?’ Meer informatie? Kijk op www.epilepsiefonds.nl of bel 030 63 440 63.

Postbus 270 - 3990 GB HOUTEN giro 222111 - www.epilepsiefonds.nl

www.rolluikgigantzeeland.nl

PERFECTIE TOT IN DETAIL EIGEN MONTAGEDIENST

Bereken online uw prijs Geen aanbetaling!

MILIEUBEWUST BEREID CBW-ERKEND GRATIS KEUKENMAGAZINE? WWW.TULPKEUKENS.NL GRATIS KEUKEN? KIJK OP WWW.DEKEUKENVANJELEVEN.NL * Actie is geldig bij aankoop van een nieuwe Tulp Keuken vanaf €7.000,- netto verkoopprijs. Actievoorwaarden op verkooppunt onder nummer T01.10.2012 | * Garantievoorwaarden op verkooppunt.

Meer weten? Kijk op www.tulpkeukens.nl

Nu direct online bestellen PAGINA 37

bel 0113-639760 of mail info@traas.nl

• • • • • • • •

houtworm-, boktor en zwambestrijding preventieplannen faunabeheer weringsmaatregelen bestrijding knaagdieren en insecten bouwkundige inspecties balkkoprestauraties mollenbestrijding Kenniscentrum Dierplagen www.kad.nl KAD - Gecertificeerd


kerkelijk

KERKELIJK LEVEN MIDDELBURG Gereformeerde Gemeente in Nederland Westerkerk - Armeniaans Schuitvlot 22, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30 en 18.00u. Christelijke Gereformeerde Kerk Gasthuiskerk - Lange Delft 94, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30 en 16.30u. Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) Klein Vlaanderen 75, Middelburg. Zondag 7 oktober: 9.30u ds. R. de Graaf te Rouveen; 16.30u ds. R. de Graaf te Rouveen Gereformeerde Gemeente Ter Hoogekerk - W.Teellinckstraat 3, Middelburg. Erediensten op zondag voor gemeente centrum: 9.00 en 16.00u en voor gemeente zuid: 11.30 en 18.30u. Gereformeerde Gemeente Zuiderkerk - Schoutstraat 1, Middelburg. De kerk is wegens verbouwing tijdelijk gesloten. Erediensten in de Ter Hoogekerk. Waalse Hervormde Gemeente (Eglise Wallonne) Engelse Kerk - Simpelhuisstraat 12, Middelburg. Eredienst eens in de 14 dagen op zondag om 10.45 of 16.30u. Zondag 7 oktober: 16.30u Pr Roger Dewandeler. Organist Margreeth de Jong Koorkerkgemeenschap (Vereniging van Vrijzinnig Protestanten & Remonstrantse Gemeente Midden Zeeland) Koorkerk, Koorkerkhof 2, Middelburg. Zondag 7 oktober: 10.00u Ds. G.L. van Aller, Uitgeest Wijkgemeente de Ontmoeting Ontmoetingskerk - Oosterscheldestraat 1, Middelburg. Zondag 7 oktober: 9.00-10.45u ds.M.J. van Oordt; 17.30u ds.D.G.R.A. Beekman, Noorden Oostkerkwijk Oostkerk - Oostkerkplein 1, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Predikant: Ds.J.B. Beijer. Organist: Bram Beekman. Hofpleinkerk Hofplein 13, Middelburg. Predikant: S.N.D. Francke. Scriba: M.A. v.d. Hooft-Bimmel. Coördinator kosters: C.P. Alewijnse. Jeugdgebouw Achter het Hofplein 43, Middelburg. Zondag 7 oktober: 9.30u Ds. S.N.D. Francke, m.m.v. “Sheborim” De Morgenster De Morgenster - Adr. Lauwereyszstraat 6, Middelburg. Zondag 7 oktober: 9.30u voorganger Ds. J. Nauta te Middelburg Nieuwe kerk, Protestantse gemeente Middelburg Wijkgemeente Centrum, Groenmarkt 12, Middelburg Wijkgemeente de Hoeksteen De Hoeksteen-Roozenburglaan 22, Middelburg. Stiltecentrum Hoeksteen. Openingstijden: donderdag t/m zaterdag van 12.00 tot 13.30u. Zondag 7 oktober: 9.30u Voorganger ds P.H. Couvée. Baptistengemeente De Fontein Gebouw De Fontein - Kruitmolenlaan 70, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Volle Evangelie Gemeente Sion In de Thomaskapel - Vrijlandstraat 98, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Joodse Gemeente Zeeland Postbus 402, Middelburg. Erediensten op vrijdag en zaterdag. Informatie over tijden, tel. 651099. Doopsgezinde Gemeente Walcheren L. Noordstraat 62, Middelburg. Erediensten: zie aankondiging aan kerkgebouw. Op zondag 7 oktober is er een oogstdienst in de Doopsg. kerk. De dienst zal worden geleid door Ds L de Kam. De Christengemeenschap Gemeente Zeeland Gebouw: Lange Noordstraat 62 te Middelburg. Eenmaal per vier weken Mensenwijdingsdienst en Zondagsdienst voor de kinderen. Zie aankondiging aan kerkgebouw. Evangelisch-Lutherse Gemeente Zuidsingel 70, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Jehovah’s Getuigen Gem. MiddelburgCentrum Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zaterdag om 18.30u. Gemeentebijbelstudie op dinsdag om 19.15u. Jehovah’s Getuigen Gemeente Middel-

burg-Reyershove Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zondag om 10.00u. Gemeentebijbelstudie op woensdag om 19.15u. Geredja Indjili Maluku - Moluks Evangelische Kerk Djemaat ‘Geredja Bethlehem’, Rijnstraat 40, Middelburg. Nieuw Leven Gemeente Voorganger: D. van der Meer. Ravensteijnweg 1a, Middelburg. Aanvangstijd zondagdienst 10.00u. Pinkstergemeente Baarsjesstraat 42, Middelburg. Eredienst op zondag om 11.30u. Rooms Katholieke Kerk H.H. Petrus- en Pauluskerk - Lombardstraat 1, Middelburg. Erediensten op zondag om 10.00u, ‘s woensdags om 19.00u. Huize St. Willibrord, Bachtensteene 1: 2e, 3e, 4e, 5e zaterdag om 17.00u. LEGER DES HEILS KORPS WALCHEREN ‘t Zwin 1 (naast de brandweerkazerne), Middelburg. Samenkomst zondag 10.00u. Opening kledingwinkels informatie aan het gebouw. KERKELIJK LEVEN ARNEMUIDEN Hersteld Hervormde Kerk Van Cittersweg 2R, Arnemuiden. Zondag 7 oktober: 10.00u Ds. N. den Ouden, Nw. Lekkerland; 15.00u Ds. D. Zoet, Ouddorp Gereformeerde Gemeente in Nederland Burg. Langebeekestraat 16, Arnemuiden. Eredienst op zondag om 09.30, 14.30 en 18.30u. Gereformeerde Kerk Kerklaan 4, Arnemuiden. Zondag 7 oktober: 9.30u ds. C. Bijman; 19.00u ds. N.J. Dekker, Oostkapelle Hervormde Gemeente Markt 10, Arnemuiden. Zondag 7 oktober: 10.30u Ds. D. Jongeneel; 17.00u Kand. A.A. Teeuw, Ridderkerk KERKELIJK LEVEN NIEUW- EN SINT JOOSLAND Protestantse Gemeente Eben-Haëzerkerk aan het Kerkplein. Zondag 7 oktober: 10.00u A. v. Haarlem Amersfoort KERKELIJK LEVEN KLEVERSKERKE Protestantse Gemeente Dorpsstraat 25, Kleverskerke. Eredienst op zondag om 09.30u. KERKELIJK LEVEN SINT LAURENS Gereformeerde Kerk Noordweg 372, Sint Laurens. Zondag 7 oktober: 10.00u ds. B.M. v. Ginhoven. Hervormde Gemeente Van Cittersstraat 69, Sint Laurens. Zondag 7 oktober: 10.00u Ds. R.Poesiat uit Koudekerke KERKELIJK LEVEN VEERE Protestantse Gemeente Veere Kapellestraat 27, Veere. Erediensten iedere zondag 10.00u. KERKELIJK LEVEN WESTKAPELLE Vrije Evangelische Gemeente Maranatha Koestraat 27, Westkapelle. Eredienst op zondag om 09.30u. Gereformeerde Gemeente Rookstraat 1, Westkapelle. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.00u en 18.30u. Protestantse Gemeente Westkapelle Moria, Markt 67, Westkapelle. Eredienst op zondag om 09.30u en 19.00u in Moriakerk. KERKELIJK LEVEN AAGTEKERKE Gereformeerde Gemeente Prelaatweg 17, Aagtekerke. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.30u en 19.00u. Protestantse Gemeente Dorpsplein 4, Aagtekerke. Zondag 7 oktober: 10.00u Ds. A.P. v.d. Maas, Wemeldinge KERKELIJK LEVEN MELISKERKE Gereformeerde Gemeente Valkenburgstraat 25, Meliskerke. Erediensten op zondag om 9.30u en 14.30u (juni t/m aug ook 19.00u).

KERKELIJK LEVEN OOSTKAPELLE Gereformeerde Gemeente Noordweg 34, Oostkapelle, tel. (0118) 592223. Erediensten op zondag om 09.30u en 15.00u. Protestantse Gemeente Dorpskerk, Waterstraat 2, Oostkapelle. Zionskerk, Duinweg 36a, Oostkapelle. Zondag 7 oktober: 10.00u Dorpskerk ds. N.J. Dekker; 19.00u Dorpskerk ds. N.J. Dekker. Tijdens de ochtenddiensten is er crèche en kindernevendienst. KERKELIJK LEVEN VROUWENPOLDER Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Schoolstraat 9, Vrouwenpolder. Zondag 7 oktober: 9.30u ds. M.Heemskerk (Rozenburg); 14.30u ds. M.Heemskerk (Rozenburg) Protestantse Gemeente Pelgrimskerk. Fort den Haakweg 2, Vrouwenpolder. Zondag 7 oktober: 10.00u ds. G. Klein, Veere KERKELIJK LEVEN BIGGEKERKE/MELISKERKE Protestantse Gemeente Biggekerke/ Meliskerke Odulphuskerk, Torenstraat, Meliskerke. Dorpskerk, Kerkplein, Biggekerke. Eredienst zondag 7 oktober, Odulphuskerk 10.00u ds. N. van Doorn. Kindernevendienst voor de basisschoolgroepen 1 t/m 8, koffiedrinken na de dienst. KERKELIJK LEVEN GAPINGE Protestantse Gemeente Torenkerk, hoek Dorpsstraat/Schotsehoek. Zondag 7 oktober: 10.00u dhr. J.L. Soeting, Gapinge KERKELIJK LEVEN KOUDEKERKE Protestantse Gemeente Michaëlskerk, Dorpsplein 1. Zondag 7 oktober: 9.30u ds.C.G.den Hertog. KERKELIJK LEVEN SEROOSKERKE Protestantse Gemeente Petruskerk, Dominee van Wouwestraat 41, Serooskerke. Johanneskerk, Noordweg 1, Serooskerke. Eredienst op zondag om 10.00u in een der kerken. Zondag 7 oktober: 10.00u Johanneskerk Ds. A. Molenaar, Middelburg KERKELIJK LEVEN ZOUTELANDE Protestantse Gemeente Catharinakerk, Willibrordusplein 3, Zoutelande. Zondag 7 oktober: 10.00u ds. Ruitenburg (wintertijd) KERKELIJK LEVEN DOMBURG Protestantse Kerk Markt 8, Domburg. Zondag 7 oktober: 10.00u ds. R. de Reus St. Willibrordkapel Badhuisweg 4, Domburg. Erediensten iedere zaterdag om 19.00 uur

12.10-13.00u. Zuidpoort Christen Gemeente Samenkomsten zondagmorgen 10.30u. Go(o)d Times Centrum, Voltaweg 3, www. zuidpoort.nl Jehovah’s Getuigen, gemeente Vlissingen-Bosenburgh en VlissingenCentrum Koninkrijkszaal van Jehovah’s Getuigen, v.Dishoeckstraat 534, Vlissingen. Tijden: Zondagmorgen 10.00u. Dinsdagavond 19.15u. Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) Lannoystraat 2, Vlissingen. Erediensten op zondag. Zondag 7 oktober: 9.30u ds. P.R. Baas; 16.30u ds. v.d. Meulen. Gereformeerde gemeente Marnixkerk, Marnixplein 41, Vlissingen, www.marnixkerk.nl. Zondag 7 oktober: 9.30u en 16.00u ds C.G. Vreugdenhil Nieuw Apostolische Kerk Westerbaan 20, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10.00u en op woensdag om 20.00u. Volle Evangelie Gemeente Bérea Gildeweg 29, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u, deuren open om 9.00u. R.K. Onze Lieve Vrouwekerk Bij stadhuis. H. Maria Parochie, Singel 106, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10u en op woensdag om 9u in de zijkapel aan de Brouwenaarstraat. Volle Evangelie Gemeente Filadelfia Vrouwestraat 5, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u. Bidstond: woensdag om 19.00u. Evangeliegemeente de blinkende Morgenster Dr. Stavermanstraat 61-63. Zondag 10.00u dienst Protestantse Gemeente Vlissingen Vrijdag 5 oktober 19.00u Weeksluiting Scheldehof. Mevr.Datema. Admiraal de Ruyter ziekenhuis Goes. Zondag 7 oktober 10.00u Ds.W.Schaap. Zondag 7 oktober: St.Jacobskerk geen dienst; Evensong 17.00u ds G.de Lange; Schaapskooi 9.30u Stadsbrededienst Ds. P.Steenbergen; Ter Reede 19.00u ds.P.R.Baas. The Mission to Seafarers

Engelstalige kerkdienst, zondagavond, 20.00u, Ritthemsestraat 498, (Haven 1010, bij Scheldepoort), Vlissingen-Oost. KERKELIJK LEVEN OOST-SOUBURG Evangeliegemeente De Wijngaard Kanaalstraat 8, Oost-Souburg. Samenkomst 10.00u. Zondag 7 oktober: dhr. H. Hamoen Gereja Kristen Protestan Maluku Stemerdinglaan 123a, Oost-Souburg. Zondag 7 oktober: 10.00u Ds. O.J. Ruff (bevestiging nieuwe lidmaten en voorbereiding H. Avondmaal) Protestantse Gemeente Oost-Souburg Zondag 7 oktober: Open Haven 9.30u Ds L.A. Woltering m.m.v. de Vlissingers Guusuus; 19.00u Young Stars en New Generation; De Zoute Viever 19.00u dhr. C. Betram Vergadering van Gelovigen Rehobothstraat 9, Oost-Souburg. Dienst op zondag om 10.00u. Bidstond: donderdag om 20.00u. KERKELIJK LEVEN WEST-SOUBURG Leger des Heils Walcheren Het Zwin 1 in Middelburg (naast de brandweerkazerne aan de Stromenweg). Diensten zondag 10.00u. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst op zaterdag van 10.00-12.00u. Pinkstergemeente Shalom Locatie: Gebouw Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst: zondag 14.30u. Zondag 7 oktober: pastor R. Deug Gereja Kristen Hermon Zeeland Alamat: Adventkerk, Kerklaan 17-19 in West Souburg. Jadwal Kebaktian: Setiap Minggu. Jam: 10.30u KERKELIJK LEVEN RITTHEM Protestante Gemeente Ritthem Adres kerk: Dorpstraat 1. Postadres: Zuidwateringstraat 3a, Ritthem. Zondag 7 oktober: 10.00u ds A. van Haarlem (Wijzigingen en/of aanvullingen via www. internetbode.nl - klikken op Aanleveren redactie).

Het kan écht ...

nog leuker Vanaf 15 oktober biedt DELTA DIGITALE TV de beste series en films ter wereld aan met HBO. Band of Brothers, The Borgias en Treme zijn maar enkele voorbeelden van ons geweldige aanbod. Ontdek het zelf op zeelandnet.nl/abonnementen

KERKELIJK LEVEN GRIJPSKERKE Protestantse Gemeente Opstandingskerk, Jacob Catsstraat 7, Grijpskerke, tel. (0118) 591723. Michaëlskerk, Kerkring 26, Grijpskerke, tel. (0118) 592477. Eredienst op zondag om 10.00u, afwisselend in beide kerkgebouwen. Zondag 7 oktober: Dienst in de Michaëlskerk. Israëlzondag m.m.v koor “Halleluja”. Voorganger: Ds. F. van Slooten. KERKELIJK LEVEN VLISSINGEN Christelijke Gereformeerde Kerk Kasteelstraat 109-111, Vlissingen. Zondag 7 oktober: 9.30u Ds. S.B. v.d. Meulen; 16.30u Ds F.J.Bijzet GKv Het Apostolisch Genootschap Rosenburglaan 310, Vlissingen. Eredienst op zondag: 09.30u. Pinkstergemeente Vrijdomweg 1, Vlissingen. Eredienst op zondag vanaf 15.00u. Tevens elke eerste dinsdag van de maand vanaf 19.00u. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen Badhuisstraat 161, Vlissingen. Eredienst op zondag: Avondmaalsdienst 10.00-11.10u; Jeugdwerk 11.20-13.00u; Zondagsschool 11.20-12.00u; ZHV, Priesterschap, JM/JV PAGiNA PAGINA 38

Start initiatief ‘Kom in de kring’

Doopsgezinde gemeente nodigt kinderen uit MIDDELBURG - Spiritualiteit hoort niet alleen tot de wereld van volwassenen, ook kinderen kunnen op een speelse wijze daarmee bezig zijn. Dat is de overtuiging van Leuny de Kam, predikant van de Doopsgezinde Gemeente Walcheren. Samen met enkele ouders heeft ze het initiatief genomen tot ‘Kom in de kring’: bijeenkomsten op de zondagmorgen voor kinderen van 4 tot 10 jaar in het gebouw van de Doopsgezinde Gemeente aan de

Lange Noordstraat te Middelburg. De start is op zondag 7 oktober om 10 uur Inlichtingen en opgave Kom in de kring vindt plaats op de zondagmorgen van 10 tot 11 uur in de zaal van de Doopsgezinde kerk te Middelburg, zijingang aan de Blindenhoek. Ouders die meer willen weten over dit initiatief of hun kind willen opgeven kunnen contact opnemen met ds. De Kam, tel. 06-15622635 of per mail: leunydekam@ zeelandnet.nl


Uw Marktslager Clement. de enige in Zeeland!!!

tel: 0113-670040. fax: 0113-670042 e-mail: slagerijclement@hetnet.nl Specialiteit: Stro-gebrand Varkensvlees EIGEN SLACHT EN WORSTMAKERIJ !!!

Magere Varkenslappen

kilo €

5,99

Week is van donderdag 4 okt. tot en met woensdag 10 okt. Uit eigen worstmakerij:

Gebraden Varkensrollade 100 gram € 1,39 U vindt ons op de weekmarkt: Dinsdag: Kapelle 8.00-12.00 Ovezande 13.00-17.00 Woensdag: Nieuwdorp 8.30-12.00 Donderdag: Koudekerke 8.30-12.00 Goes Molenplein 13.00-17.00 Heerlijke Rookworst, Cassler, Zuurkoolspek, Stopievet, Kaantjes, SMULLEN MAAR!

Zie ook onze aanbiedingen aan de verkoopwagen.

De zaak met de smaak van vroeger!—eenvoudig ‘t beste !!

Coremans Metaalbewerking is gevestigd in Rilland (gemeente Reimerswaal) en ontwikkelt en produceert matrijzen voor spuitgieten en ISBM. Daarnaast vervaardigen we uiteenlopende complexe technische onderdelen. Momenteel hebben we een vast team van 39 enthousiaste medewerkers. Door uitbreiding van onze activiteiten zijn we op zoek naar geschikte kandidaten voor de volgende functies: Ervaren CNC-Frezer U bent een ervaren vakman en freest en programmeert zelfstandig aan de machine. Het besturingssysteem op de machines is Heidenhain. Er is ondersteuning door de CAM afdeling. Junior CNC-Frezer Voor deze functie zoeken wij iemand met enkele jaren werkervaring die door interne en externe opleidingen zich verder wil ontwikkelen als CNC-frezer. Solliciteren De juiste motivatie, nauwkeurig werken onder tijdsdruk en geen 8 tot 5 mentaliteit zijn absolute voorwaarden. Salariëring is afhankelijk van opleidingsniveau en ervaring. Verder bieden wij een prima pakket primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Voor vragen kunt u contact opnemen met Sam Louwerse: 0113-551622 of s.louwerse@coremans.nl.

Gevraagd

Frituurkok Restaurant Sun Xing Guang

Zuidstraat 105-107 te Westkapelle, tel. 0118-572135

zoekt een frituurkok (38u/week) voor het bereiden en frituren van Chinese gerechten. Koksdiploma niveau 4 en min. 1 jaar werkervaring vereist. Salaris conform CAO Horeca.

Ook e273 per dag verdienen via internet? Kijk dan snel op deze website:

www.snelstoppenmetwerken.nl

Te Koop aangeboden Taxus 20/40cm (bonte) Bollen E 0.50 per stuk ø 30cm en Buxus 3 jarig Pyramides ca. 25cm E 0.60 per stuk 60/80cm E 7.50 Zundert, 076-5973377

HELP

VAKMANNNEN GEzocHt Start je eigen allround klusbedrijf met succesvolle en betrouwbare organisatie De Vakman FP BV. 95% slagingskans! Klusopdrachten,inkoopkortingen, reclame, internet, bedrijfsadvies en aantrekkelijke voorwaarden.

033 - 456 79 20 www.devakman.info

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

www.scan-werk.nl

VLIEG NAAR DE MAAN

Standaard resolutie (9 MegaPixel) - € 0.20 Hoge resolutie (25 MegaPixel) - € 0.25

Voor meer informatie: 0118-639399 / bestelling@scan-werk.nl

Plus 40Relatie Brengt singles samen!

Wij digitaliseren uw dia’s en negatieven

Professionele kwaliteit scans, tegen een zeer lage prijs!

Coremans Metaalbewerking Haltestraat 78 4411 NH Rilland T: 0113-551622 F: 0113-552395 info@coremans.nl www.coremans.nl

Cobie de Weerd

Deze week:

Persoonlijk, succesvol en betrouwbaar Bel: 0166-785000 voor een gratis kennismakingsgesprek!

www.40plusrelatie.nl

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

Heeft u of iemand uit uW omgeving brandWonden?

Wij zijn blij dat we deze stap hebben gezet Slopen en opnieuw bouwen zonder zorgen

Wij helpen bij: Lotgenotencontact Voorlichting Belangenbehartiging Juridische zaken

Vrijblijvend advies is de eerste stap.

Bel 076 501 51 14 of mail naar info@danilith.nl

Kijk voor meer informatie op www.brandwondenvereniging.nl


WEGENS COLLECTIEWIJZIGINGEN IN ONZE WINKELS IN KAPELLE EN OOST-SOUBURG

NU TOTALE LEEGVERKOOP!!! Alle modellen Boxsprings

S

PRING S X O B E T E L COMP vanaf

€ 699,-

en g n i t r Ko nd e p o l op el w t o t

MEGA KORTING!

% 0 7

Alle n e l l e d o m w Sho nu

MEGA G I L E D R VOO

j i t r a p a g e M Matrassen tegen

M E D BO ! N E Z J I R P Alle maten. . Alle soorten

en d r e d Hon n e s s a r mat ad a r r o op vo

P O = P O

Alle kussens

2e H A LV E PRIJS

S E L AL T E MO ! G WE Hoeslakens 10 halen =

4 BETALEN

WWW.MEGABED.NL Paspoortstraat 32-34 Oost-Souburg 0118-469670 Kloosterpoort 5-21 Kapelle 0113-330888

DV_20121003  
DV_20121003