Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

V L I S S I N G S E

O P L AG E :

30 MEI 2012 WEEK 22

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

BAGGERDEPOT BIJ SINT LAURENS

22.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

I

AUTO’S

Volg ons via twitter: @VlissingseBode

Te l .

076

SPORT

BENT U OER-VLISSINGER?

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

VOORZICHTIG PLUSJE VOOR MIDDELBURG OVER 2011

Dronken Duitse slaat agente in gezicht

Dit weekend tijd voor AmuseMe

VLISSINGEN - Een dronken Duitse vrouw is zondagavond op het politiebureau in Vlissingen door het lint gegaan, nadat ze was meegenomen omdat ze dronken achter het stuur zat en met haar auto vast was komen te zitten op een middengeleider op de Nieuwe Zuidbeekseweg. Uit de blaastest bleek dat ze drie keer te veel had gedronken. Ze werd meegenomen naar het bureau voor een ademanalyse, maar wilde niet meewerken aan de verplichte fouillering. Ze begon keihard te gillen, verzette zich hevig en deelde aan een van de agentes een klap uit. Ze werd overgebracht naar Torentijd. Voor het dronken rijden kreeg ze een boete van 450 euro.

VLISSINGEN – In de Vlissingse binnenstad kunnen mensenzaterdag en zondag genieten van de vierde editie van AmuseMe. Beide dagenkunnen gasten bij negen restaurants van 12.00 tot 21.30 uur een speciaal menubestellen: drie amuses met bijpassende wijn voor 9,95 euro. De deelnemers zijnCuli Consult Kookstudio, Belgische Loodsensociëteit, Arsenaaltheater, Brasseriede Gecroonde Liefde, Parc Central, Café-Restaurant Soif, Restaurant de Beurs,Rio Grande en Restaurant de Vissershaven. Zij serveren allemaal unieke amuses. Eén ervan is de winnende creatie van de bijbehorende kookwedstrijd voor amateurkoks die vrijdag plaatsvindt.

W E E K B L A D

Opstapplaats voor watertaxi bijna klaar

Dichtwedstrijd voor Vlissingen Maritiem

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen verwacht dat de opstapplaats voor de watertaxi begin juni klaar is. Zodra dat het geval is kan ondernemer Wil Kokje gaan varen tussen het station en het Dok in het Scheldekwartier. Bij de opstapplaats bij het station is gratis parkeergelegenheid. De watertaxi vaart tussen juni en augustus van 10.00 tot 17.00 uur. De aanmeerplaatsen zijn op de kop van de sluizen bij de eerste Binnenhaven en het Dok. Naast de lijndiensten wil Kokje ook korte rondvaarten maken met zijn taxi. Per afvaart kunnen twaalf passagiers mee. Meer informatie is te vinden op de website www.watertaxivlissingen.nl.

VLISSINGEN - Dichters luisteren de officiële opening van de komende editie van Vlissingen Maritiem op. De organisatie zoekt dichters die inhoud kunnen geven aan het thema ‘boot’. Dat mag wat haar betreft ruim worden geïnterpreteerd: het kan gaan om typen, ervaringen en reizen per boot en spreekwoorden of gezegden. Het gedicht mag maximaal vijftien regels zijn. De vorm is vrij. Deelnemers kunnen hun gedichten tot 15 juli inzenden. De beste drie worden tijdens het openingsconcert in de Sint Jacobskerk voorgedragen. Inzenden kan via dichtwedstrijd2012@vlissingenmaritiem. nl. Vlissingen Maritiem: 24-26 augustus.

Karla Peijs vertrekt op 1 maart volgend jaar VLISSINGEN - Karla Peijs stopt per 1 maart 2013 als commissaris van de Koningin in Zeeland. Ze heeft daarvoor een verzoek ingediend bij koningin Beatrix. Het is de einddatum van haar eerste ambtsperiode waaraan ze op 1 maart 2007 - als opvolger van Wim van Gelder - begon.De commissaris heeft het ontslag aangevraagd, omdat zij gezien haar leeftijd (67) een eventuele tweede termijn als in Zeeland niet verwacht uit te dienen. Het ontslagverzoek is nu al naar buiten gebracht, om zo voldoende tijd te hebben voor de benoeming van een nieuwe commissaris, zodat deze op 1 maart 2013 aan de slag kan gaan.

Rondleidingen WAD langs vondsten MIDDELBURG - Op het terrein achter Bachtensteene in Middelburg zijn archeologen van de Walcherse Archeologische Dienst (WAD) gestuit op bakstenen resten die waarschijnlijk afkomstig zijn van Gravensteen, de middeleeuwse gevangenis van Middelburg. Het complex zou hebben bestaan uit een gijzelkamer, een martelkamer, gevangeniscellen, een vrouwenkamer en een vierschaar. De archeologen hopen snel meer duidelijkheid over de vondsten te vershaffen. Ook liggen er op de plek resten van een ringwalburg. Elke woensdagmiddag om 14.00 uur geeft de WAD uitleg over het onderzoek. Verzamelpunt is de hoek Kapoengang en Burggang.

VLISSINGEN - Zeven teams uit de eredivisie van het beachsoccer nemen het zondag tussen 10.00 en 18.00 uur tegen elkaar op het strand van Vlissingen. Een van de deelnemende ploegen is Beach Soccer Zeeland, die een thuiswedstrijd speelt. Het toernooi is de afsluiter van een weekend dat in het teken staat van de steeds populairdere sport. Op vrijdagavond is er vanaf 19.00 uur een clinic voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Zaterdag nemen Zeeuwse teams het tegen elkaar op in de voorronde van de KNVB NK Beach Soccer Series. De winnaar verdient een ticket voor die titelstrijd in Scheveningen. Meer informatie: www.zeelandsportandleisure.nl. FOTO BEACHVOLLEYBALSCHOOL VLISSINGEN

Vlissingen wil bestemming Mortiere wijzigen voor ADRZ, maar wel onder voorwaarden

‘We willen M I D Dniet E L B Udat R G S er E &meer V E E R vertrekt’ S E

VLISSINGEN - Het college van burgemeester en wethouders in Vlissingen wil meewerken aan de bouw van een nieuw gebouw van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in Vlissingen-Noord, beter bekend als de Mortiere. De bestuurders willen het bestemmingsplan wijzigen. DOOR EUGÈNE DE KOK Ze stellen de gemeenteraad voor om het te bestemmen voor een ziekenhuis met medisch gerelateerde instellingen eromheen. Van harte doen ze het echter niet. “Het ziekenhuis heeft een keuze gemaakt voor Vlissingen-Noord, maar het is geen geheim dat wij liever hadden gezien dat het op de Koudekerkseweg was gebleven”, zegt wethouder Marin de Zwarte van de gemeente Vlissingen. Over de verhuizing was de laatste weken commotie ontstaan, omdat raadsleden in de gemeente Middelburg Vlissingen verweten dat ze niet opschoten met de besluitvorming. “Die druk heeft eerder nadelig gewerkt dan geholpen. Wij hebben gewoon onze eigen procedures gevolgd. Meer niet.”

VANDAAG t h u IN DE BODE ranje Deze O

specia

uitgave l is een

r WIN 1 jaa N sporte gratIs active Bij BODy kijk snel

op pagina

11

tgev van Ui

01 2 Bode 2 erij de

Wat Is ce to be’ ‘the pla jD De weDstri tijDens kijk snel

op pagina

15

We

4. 6.

aalde r best bet sneijde Wesley elftal erlands speler ned in nederland te poule zWaars

Deze special

is een uitgave

van VVV

Wal Brabantse

Economische drager Wat W De Zwarte terrein E E betreft K B krijgt L Ahet D aan de Koudekerkseweg zo’n nazorg- en verpleegfunctie. “Of een andere econo-

s

WEES ONS OOG, i nFOTOGRAFEER d e VOOR ONS

mische drager.” Volgens hem hebben het ADRZ en ZRTI ook belang bij een goede bestemming voor het terrein, wil Middelburg meedenken en ‘ziet ook de provincie het belang van een goede invulling’. Hij heeft dan ook goede hoop dat ze eruit komen. “Wij gaan ervan uit dat er tijdig een oplossing komt.” Hij wil niet speculeren wat de gemeente doet als die er niet komt. “Het proces is gebaat bij een zo snel mogelijke invulling van de Koudekerkseweg. Als het morgen geregeld is, hebben wij een zorg minder.” Voorstel Het voorstel om het bestemmingsplan te wijzigen wordt 5 juni besproken in de Vlissingse raadscommissie Ruimte. Daarna neemt het college van burgemeester en wethouders een definitief besluit.

Wij roepen onze lezers op ons te bestoken met foto’s van een actuele gebeurtenis in straat, wijk of woonplaats. Insturen kan r e g ofi www.internetbode.nl o via foto@internetbode.nl (button lezersfoto’s, de rest wijst zich vanzelf). Vermeld naam en telefoonnummer. Licht toe waar en wanneer de foto is genomen en wat we precies zien.

Een culinaire ontdekkingsreis! Aanstaand weekend

njefans voor ora egeld is veel ger

2.

i

Vlissingen wil het bestemmingsplan voor de Mortiere wijzigen, maar verbindt er wel een voorwaarde aan: er moet een herbestemming komen voor het terrein aan de Koudekerkseweg. Ze is daarover in gesprek met het ADRZ, de gemeente Middelburg, de provincie en het ZRTI. Aanvankelijk had het ADRZ ook op het nieuwe terrein ruimte ingetekend voor een nazorg- en verpleegfunctie, maar dat accepteert de gemeente niet. “Er moeten daar geen voorzieningen komen die concurreren met wat aanwezig is binnen onze gemeentegrenzen. We willen niet dat er nog meer uit de stad vertrekt.”

(2 & 3 juni 2012)

veland & Tholen en VVV Zuid-Be

erking met in samenw

de Bode, Uitgeverij

76 , Tel. +31 (0) 26, Zundert Bredaseweg

599 81 11,

e.nl www.internetbod

www.amuseme.nl

Weer blauwe vlaggen voor stranden VLISSINGEN - Het Badstrand en Nollestrand in Vlissingen hebben vrijdag voor de negende keer op rij een blauwe vlag ontvangen. De vlag staat symbool voor veilige en schone stranden en is een initiatief van de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK). Het symbool bestaat dit jaar 25 jaar. De uitreiking vond dit jaar plaats in Noordwijk aan Zee. De Banjaard in Kamperland en vijf stranden in de gemeente Veere (Zoutelande, Westkapelle, Domburg, Oostkapelle en Vrouwenpolder) vielen in Noordwijk aan Zee ook in de prijzen. Alle blauwe vlaggen staan vermeld op de website www.stichtingkmvk.nl.

Frohn is nieuwe CEO van Delta MIDDELBURG - Rob Frohn is de nieuwe Chief Executive Officer (CEO) van Delta. De Raad van Commissarissen heeft hem per 1 juni benoemd. Frohn is afkomstig van AkzoNobel. Daar was hij van 2004 tot 2012 lid van de Raad van Bestuur. Tussen 2008 tot 2012 was hij verantwoordelijk voor de divisie Specialty Chemicals en van 2004 tot 2008 Chief Financial Officer (CFO) van de Raad van Bestuur. Frohn volgt bij Delta Peter Boerma op, die in december vertrok. “De unieke zelfstandige positie in Zeeland blijft de basis voor Delta”, zegt Frohn in een persbericht over zijn aanstelling. Frohn was sinds januari 2011 al lid van de Raad van Commissarissen bij Delta.


Beter horen? Ga naar Beter Horen Wilfred van der Sande

Voor onze gekwalificeerde medewerkers is alleen het beste goed genoeg voor u. Bovendien bieden wij u altijd de laagste prijsgarantie op ons gehele assortiment. Zo krijgt u de beste hoorzorg én betaalt u nooit te veel.

Hendrik van der Wouden

Annemarie Versteeg

Wilt u ook beter horen? Ga dan naar Beter Horen. Al meer dan 100 jaar dé hoorspecialist van Nederland.

Coosje Buskenstraat 155, 4381 LD Vlissingen, T. 0118 - 44 01 65 Openingstijden: ma. t/m vr. van 9.00 tot 17.00 uur

Al 100 jaar

www.beterhoren.nl

Vandaag uw auto, jeep of bus v.a. ’96 verkopen. Bel HUGO Contant + RDW. Vrijwaring!

06 - 122 58 443 Ook ’s avonds.

CMKoerier

CHARTER of ZZP met een bus. Er komen twee ritten vrij. één in BoZ en één in Zeeuws Vlaanderen. Het gaat om tijdschriften rond brengen van dinsdag tot vrijdag. Tel 06-18695272 en na 19 uur 06-22191956 info@cmkoerier.nl

1

Star T

Uw Marktslager Clement. de enige in Zeeland!!! tel: 0113-670040. fax: 0113-670042 e-mail: slagerijclement@hetnet.nl

Wij ZijN jariG!! Deze maand staan wij 5 jaar op de markt!!!

Deze week onvangt iedere kopende klant een speciale big-shopper met daarin een aktiebonnenboekje, daarin staan de akties voor de komende 5 weken. Specialiteit: Stro-gebrand Varkensvlees EIGEN SLACHT EN WORSTMAKERIJ !!! Deze week:

Malse Bieflappen

500 gram €

6,98

Week is van donderdag 31 mei tot en met woensdag 6 juni

rek

First C To bold ontac ly go w her t Dan d urf jij e no one’s gone before je vas in het dageli t wel te verd ? jks le iepe (45, k ven van Car n anker

)?!

la

Uit de vleeswarenhoek:

Heerlijke Zure Zult

100 gram €

0,89

U vindt ons op de weekmarkt: Dinsdag: Kapelle 8.00-12.00 Ovezande 13.00-17.00 Woensdag: Nieuwdorp 8.30-12.00 Donderdag: Koudekerke 8.30-12.00 Goes Molenplein 13.00-17.00

Bronkhorststraat 12 | 4651 SZ Steenbergen Postbus 50 | 4650 AB Steenbergen T: 0167-566668 | F: 0167-566604 E: info@zeebrabouw.nl

De zaak met de smaak van vroeger!—eenvoudig ‘t beste !!

Bedrijventerrein, Oostpolderweg 1f, 4413 NN KRABBENDIJKE Tel.: 0113 - 503484 • Fax 0113 - 503585

Veranda’s • serres • ramen • deuren in aluminium en kunststof. Renovatie en verbouwingen.

Daar waar kwaliteit voorop staat! Showroom open op afspraak of zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur. • Voor moderne en klassieke architectuur • In alle ral-kleuren en bio-kleur • Vakkundig advies en ontwerp • Alle bouwkundige voorzieningen • Vrijblijvende prijsopgave • Vakmanschap in fabricatie, plaatsing en afwerking


actualiteit

Verkeersplein bij Roosjesweg, Traverse en Dr. J.G. Mezgerweg in Domburg officieel open

Rotonde maakt einde aan gevaarlijke verkeerssituatie DOMBURG - Wethouder Chris Maas van de gemeente Veere heeft vrijdag met kinderen uit de groepen 5 en 6 basisschool De Golfslag de rotonde op de kruising van de Roosjesweg, Traverse en Dr. J.G. Mezgerweg officieel geopend. DOOR EUGÈNE DE KOK De rotonde is aangelegd om de verkeerssituatie van de kruising bij het gemeentehuis en de tijdelijke parkeerplaats in het singelgebied veiliger te maken. “Het was een van de gevaarlijkste kruisingen in de gemeente Veere”, hield wethouder Chris Maas de kinderen van De Golfslag en de rest van het publiek vrijdag voor.

‘Voor veiligheid zorg je ook zelf’ Er moest dus sowieso iets aan worden gedaan, maar de verplaatsing van de school naar het Juffrouw van de Puttenplein maakte het noodzakelijk. “Voor de school hebben we ook een veilige oversteek gemaakt. En dan moet je niet”, zei hij, om daarna even een stilte te laten vallen, “uit de bosjes meteen de weg oversteken, zoals ik van de week iemand zag doen. Voor meer veiligheid moet je ook zelf zorgen.” Na alle betrokken partijen zoals de aannemer, stadsraad, ondernemersvereniging en omwonenden (‘jullie hebben best lang

in de rotzooi gezeten’) te hebben bedankt, vertrok Maas met de kinderen naar de rotonde. Met een rondje openden ze hem officieel. Daarna kregen de kinderen een ijsje in de tuin van het gemeentehuis, voor de volwassenen was er een hapje en drankje. Maas greep in de tuin nog even terug op de aanleg van het verkeersplein. “Als opdrachtgever waren we erg kritisch, maar dat moet je hier ook zijn. Alle partijen zijn er ook goed mee omgegaan. Iedereen heeft tijdens de overleggen hoge eisen gesteld. Dat had gevolgen voor de aannemer en andere partijen, maar iedereen heeft ze gelukkig ingewilligd.” Tussentijds Het werk had voor Pasen klaar moeten zijn, maar liep vertraging op door de vorstperiode in februari. Tussentijds moest de rotonde twee keer open: in het paasweekeinde en tijdens de meivakantie. “Domburg moet dan bereikbaar zijn”, aldus Maas. Inmiddels is de rotonde al een paar weken klaar. Het verkeersplein zorgt voor een vloeiender verkeersafwikkeling en ver-

Wethouder Chris Maas opent met kinderen van De Golfslag de rotonde.

hoogt de veiligheid. Volgens de gemeente wordt de snelheid van het verkeer uit Aagtekerke afgeremd. De Roosjesweg is in-

gericht als een 30-kilometerzone en heeft aan beide kanten voetpaden waarvan de fietsers gebruik mogen maken.

FOTO EUGÈNE DE KOK

De kosten voor de aanleg en herinrichting bedroegen 494.800 euro. De provincie betaalde 113.000 euro mee.

DNA-onderzoek om nakomelingen op te sporen van Vlissingers die vanaf ongeveer 1400 in Vlissingen zijn begraven

Mannen met verre Vlissingse voorouders gezocht VLISSINGEN - Zo’n twintig mannen hebben zich al aangemeld voor het project waarbij de gemeente Vlissingen en Walcherse Archeologische Dienst zoeken naar mensen die verre Vlissingse voorouders hebben. De partijen hopen dat tussen de honderd en tweehonderd mannen van binnen, maar ook buiten Vlissingen, die vermoedelijk ‘oer-Vlissinger’ zijn zich opgeven voor het DNA-onderzoek. Dat kan nog tot 22 juni. DOOR BRITTA JANSSEN Vlissingen en de Walcherse Archeologische Dienst hebben het onderzoek opgezet naar aanleiding van opgravingen van begraafplaatsen in de binnenstad van Vlissingen, bij de Oude Markt en het

Scheldekwartier. “Bij de Oude Markt hebben we skeletten opgegraven, waarvan de oudste uit 1400 tot 1500 komen”, vertelt Bernard Meijlink van de Walcherse Archeologische Dienst. Voor het project onderzoekt het Forensisch Laboratorium voor DNA-Onderzoek (FLDO) van het Leids

Universitair Medisch Centrum (LUMC) het DNA van zeventig skeletten, de ene helft afkomstig uit het kerkhof bij de Oude Markt en de andere helft van het kerkhof bij het Scheldekwartier. Deze skeletten zijn jonger, weet Meijlink, want het kerkhof aan het Scheldekwartier is rond 1600 in ge-

bruik genomen. “Het zou het mooiste zijn als we een treffer krijgen van het DNA van een deelnemer met het DNA van een van de skeletten. Bij een soortgelijk onderzoek in Vlaardingen is een verwantschap naar de dertiende eeuw aangetoond.” Meijlink verwacht dat het laboratorium begin 2013 het onderzoek afrondt. Brand Het onderzoek is voor de partijen vooral belangrijk, omdat in 1809 het oude archief van Vlissingen met informatie over de bevolking tot dan toe in vlammen opging. Met het onderzoek willen de betrokken instanties naast nakomelingen opsporen van Vlissingers die vanaf ongeveer 1400 in Vlissingen zijn begraven, inzicht krijgen in de opbouw van de bevolking van Vlissingen in de Middeleeuwen. Vlissingen was toen een kleine havenplaats, toegelegd op visserij en zeehandel in Europa. Waar komen de Vlissingers vandaan?

‘Waar komen de Vlissingers vandaan?’ Ook moet duidelijker worden in hoeverre de samenstelling van de bevolking veranderde toen de stad in de Gouden Eeuw na de Middeleeuwen handel dreef over alle wereldzeeën. Ook willen de partijen een beter beeld krijgen over de mate waarin historische gebeurtenissen van invloed waren op de samenstelling van de bevolking. Stroomt er bijvoorbeeld sinds de Tachtigjarige Oorlog meer Spaans bloed door Vlissingse aderen? Omdat DNA-onderzoek via het mannelijke Y-chromosoom volgens

De ideale reclame voor uw bedrijf Drukkerij Vorsselmans levert vele producten die uw zaak opvallend promoten.

Meijlink het best gaat, worden voor het onderzoek alleen mannen gezocht. Personen die denken dat de kans groot is dat hun familie al eeuwen lang in Vlissingen woont of woonde, worden verzocht mee te doen aan het project. “Bij voorkeur testen we meerdere mannen uit verschillende takken van één familie om de betrouwbaarheid van de stambomen te kunnen testen. Hoe verder deze gegevens teruggaan, hoe groter de kans is dat men in aanmerking komt voor het DNA-onderzoek.” Als een deelnemer genealogische gegevens kan overleggen is dat het mooist, maar anders kan het gemeentearchief in Vlissingen een mogelijke serieuze kandidaat verder helpen. Meijlink kondigde aan dat het project zeker doorgaat, ook als er minder dan honderd geschikte kandidaten zijn. Aanmelding Aanmelden kan tot 22 juni. In juli en augustus worden de aanmeldingen bekeken en de kandidaten geselecteerd. Deelnemers moeten het goed vinden dat er via het wangslijm DNA bij hen wordt afgenomen. Dit gebeurt in september. Waarschijnlijk in februari 2013 worden de onderzoeksresultaten bekendgemaakt. ‘De DNA-analyse is anoniem en een deelnemer kan zich altijd terugtrekken’, aldus de gemeente. ‘Ook wordt informatie, als daaruit verkeerde ouderschappen blijken, niet teruggekoppeld aan de deelnemer.’ Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door het invullen van het formulier op www.vlissingen.nl/ vlissingendna . Ook kan het formulier ingeleverd worden bij het Gemeentearchief Vlissingen. Voor advies kunnen mensen het archief mailen: gemeentearchief@vlissingen.nl.

Een greep uit de mogelijkheden: displays, plafondhangers, banners, vlaggenlijnen, loterijacties, kraskaarten, ballonnen, stickers, wobblers, schapkaarten en -stroken, flyers, folders,

Professionele reclame-uitingen zijn nog succesvoller in combinatie met een advertentie in de Bode. Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden:

mailings, krantenspecials.

Drukkerij Vorsselmans BV | Bredaseweg 26 | 4881 DE Zundert | Tel. 076 599 81 11 | drukkerij@vorsselmans.nl | www.internetbode.nl PAGINA 3


TK gevraagd:

Oudijzer & metalen Voltaweg 7, Middelburg Arnestein, Tel: 0615174118

Op je werk trakteren? Bestel op

webshop.pietdaane.nl

Wij bezorgen het bij u op de zaak!

Te koop gevraagd

vink koopt alle auto’s, bussen, +jeeps

Alle bouwjaren. U belt, wij komen direct. Rdw vrijw.

06-21939973 of 06-24963738

Voor slimme vroege vogels...

GOOD MORNING FLIGHT

Boek via internet!

Zo Klaas en Nel! Klaas en Nel trekken er graag samen op uit. Lekker weg op de fiets, de polder in of door de duinen. Ze hebben alle tijd. Zo beginnen ze aan een dag vol energie. Als ze thuiskomen, willen ze kunnen vertouwen op de energie van DELTA. De aardappelen staan geschild op het fornuis te wachten, het vlees gaat de pan in en na een gezellige maaltijd, ruimen ze samen de vaatwasser in. Zo zou het altijd mogen blijven, toch?

www.adballon.nl

trade & Metal services v.o.f. technische & industriële Kunststoffen

Breed assortiment aan kunststoffen op voorraad.

o.a. div. rubbersoorten - hMPe - hdPe - PVc - teflon - PoM - ertalyte - Plexiglas - PetP Polycarbonaat - Ketron Peek - nylon

Zo DELTA! Kies net als Klaas en Nel voor energie van DELTA. U kunt nu weer instappen op onze vaste leveringstarieven. Loopt uw contract af, dan krijgt u automatisch van ons een aanbod! www.DELTA.nl/energie

Halffabricaat en eindproduct d.m.v. verspanen, watersnijden, zagen.

Kijk voor onze vacatures op www.metalservices.nl

”Die ene druppel. Die doet er toe.” - Liliane Brekelmans, oprichtster Liliane Fonds gratis plaatsing

Altijd de voordeligste keuze GOES | DBKEUKENS.NL

Direct de laagste

Heeft u of iemand uit uW omgeving brandWonden?

Wij helpen bij: Lotgenotencontact Voorlichting Belangenbehartiging Juridische zaken

Kijk voor meer informatie op www.brandwondenvereniging.nl

Lentevoordeel


actualiteit

Column

Gemeente houdt 2,45 miljoen euro over, maar voorziet ‘moeilijke tijden’

‘Voorzichtig plusje’ voor Middelburg MIDDELBURG - De gemeente Middelburg heeft onder de streep van de jaarrekening over 2011 een positief saldo staan van 2,45 miljoen euro. “Een voorzichtig plusje, maar we zijn er heel blij mee”, zegt wethouder Johan Aalberts.

Eugène de Kok

Sympathie Het kwam niet door de zenuwen. ‘Af en toe komt een noot er anders uit dan je bedoelt’, zei Joan Franka na de halve finale van het Eurovisie Songfestival. Joan zong niet vals. Vond ze zelf. Dat de haren op mijn armen recht overeind gingen staan en weigerden te gaan liggen zo lang ze bezig was, kwam niet door haar. Vond ze zelf. Joan wilde niet toegeven dat het nergens naar klonk. Begrijpelijk, want niemand doet dat graag. Maar ‘het was simpelweg niet goed genoeg’, zeiden de Songfestival-kenners in koor. Als de noten er wel waren uitgekomen zoals ze had bedoeld, zou ze dan wel kans hebben gemaakt op de eerste finaleplek in acht jaar? Nee. En dat is niet de schuld van die arme Joan. We hebben dat te danken aan onszelf. Om in de finale te komen moeten mensen op je stemmen. Dan heb je een leuk liedje nodig, maar moet je ook op wat sympathie kunnen rekenen van de mensen in de landen die meedoen. En een land waar een partij een meldpunt voor Midden- en Oost-Europeanen in het leven roept, dat als hardste schreeuwt dat ‘knoflookdemocratieën’ zoals Griekenland en Portugal zich aan de financiële spelregels moeten houden, omdat ‘we ze anders maar failliet moeten laten gaan’, waar een politicus zegt dat de premier van Turkije ‘een heel gevaarlijk man’ is en dat continu het vingertje opheft naar anderen, maar zelf vindt dat het niets fout doet, hoeft op niet al te veel sympathie te rekenen in een wedstrijd met de landen die je hebt uitgefoeterd. Dat we de finale van het Songfestival er niet door halen, zal me overigens een zorg zijn, maar wat sympathie heb je ook nodig als je voor 30 april een begroting bij Europa moet indienen, dat eigenlijk niet kunt omdat iemand in het zicht van de haven met onderhandelen is gestopt, je uitstel wilt, maar dat door je grote mond in het verleden niet krijgt en vervolgens in twee dagen een akkoord in elkaar moet draaien dat nu voor velen vrij desastreus lijkt uit te pakken. Het had simpelweg beter gekund.

Colofon

Kantoor regio Zeeland Damplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Vlissingse Bode Vlissingse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Bo van Scheyen Acquisitie Bert Paauwe, Lennert Steketee Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 09.00 uur. Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 07.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

DOOR EUGÈNE DE KOK Over het hele jaar houdt Middelburg zelfs ruim 3,2 miljoen euro over, maar de overschotten die er waren in de eerste en tweede bestuursrapportage zijn eerder aan de algemene reserve toegevoegd. Het overschot van 2,45 miljoen euro wordt voor een groot deel veroorzaakt door aanpassingen in de algemene uitkering vanuit Den Haag. Die werden pas laat in 2011 bekend. “We wisten dat er iets fout zat bij het Rijk, maar niet hoeveel ons dat zou opleveren”, aldus wethouder Johan Aalberts. Middelburg

Startersleningen

W E E K B L A D

t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 22

De gemeente Middelburg hevelt het overschot van 2,45 miljoen euro over naar de algemene reserve, het spaarpotje voor ‘moeilijke tijden’. FOTOMORGUEFILE

De oplossing van deze puzzel is in week 23 te vinden op www.internetbode.nl

De gemeente Middelburg maakt extra geld vrij voor startersleningen. Het budget voor de 20 leningen voor beginners op de woningmarkt is op. “Maar er staan mensen op de wachtlijst”, aldus wethouder Johan Aalberts. Het college van burgemeester en wethouders wil de regeling qua geld verdubbelen. In de gemeenteraadsvergadering van juni wordt een besluit genomen over het onderwerp.

ontving uiteindelijk ruim een miljoen euro meer dan het had begroot. Een deel van het overschot wordt besteed aan wijkwensen, die bewoners hebben kunnen indienen om de leefbaarheid in hun buurt te verbeteren. Volgens Aalberts loopt het in Middelburg op financieel gebied ‘structureel op rolletjes’. “Maar er komen moeilijke tijden aan.” Daarom gaat verder vrijwel alles van de 2,45 miljoen euro naar de algemene reserve. “Ons spaarpotje voor mindere tijden.” Een deel wordt zelfs ingezet om het tekort in 2012 weg te werken.

‘239 woningen opgeleverd’

Met het Lenteakkoord van de VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie komen (nog) meer bezuinigingen af op de gemeenten, weet ook Aalberts, maar hij wil er nog niet te veel op vooruitlopen. Ruwweg houdt de wethouder rekening met nog eens twee miljoen euro. “Maar ik wil pas gaan bezuinigen als er hele duidelijke cijfers zijn. De ervaring leert dat als je nadrukkelijk kunt sturen op een getal je de bezuinigingen ook haalt.” Van de bezuinigingsronde die eerder is ingezet in 2011 is over ongeveer 97 procent een besluit genomen. Risico’s

zijn er voor Middelburg vooral op het gebied van het grondbeleid, blijkt uit de jaarrekening. Zo’n elf miljoen euro is inmiddels van een reserve grondbeleid omgezet in een voorziening. Die is alleen bestemd om de ‘onvermijdbaar geachte verliezen’ op projecten zoals de herstructurering van Ramsburg en Mortiere West te dekken. De omzetting gebeurde op advies van de accountant, die verder positief oordeelde over de jaarrekening. Volgens Aalberts kreeg Middelburg een 9 min voor de rapportage. Hij zei dan ook ‘erg trots op de organisatie’ te zijn. Schoolverlaters Naast de cijfers blikt de gemeente in de jaarrekening terug op het beleid in 2011. Er werden bijvoorbeeld goede resultaten geboekt op het gebied van het terugdringen van voortijdige schoolverlaters, de samenwerking met andere gemeenten en - toch - op het gebied van de woningbouw. “Ondanks de crisis zijn er vorig jaar 239 woningen opgeleverd. Ook daar mag je best blij mee zijn.” De jaarrekening wordt besproken in de gemeenteraadsvergadering van juni besproken, tegelijkertijd met de Kadernota. Dat laatst document is nog niet openbaar.

Storten van grond dempt volgens Middelburgs college geluid verkeer N57

Park op bagger bij Sint Laurens SINT LAURENS - Door tijdelijk grond en bagger te storten langs de vernieuwde N57 aan de oostkant van Sint Laurens wil het Middelburgse college van burgemeester en wethouders het zicht op de weg voor de dorpsbewoners wegnemen en het geluid van het verkeer dempen. De gemeenteraad beslist hier binnenkort over. DOOR BRITTA JANSSEN

© www.sudokusite.eu

‘Bij ontwikkeling van Sint Laurens-Oost kan dit plan kostenbesparing opleveren’, schrijven b&w in een nota aan de gemeenteraad. Het college heeft voor ogen dat met de bagger en grond het terrein als park kan worden ingericht en mensen het recreatief kunnen gebruiken, bijvoorbeeld door wandelpaden aan te leggen. ‘Ook kan hier een deel van het noodzakelijk groen voor deze omgeving worden geplant.’ Maar er zijn volgens het college nog meer voordelen. ‘We zoeken met Waterschap Scheldestromen op Middelburgs grondgebied naar ruimte om ingedroogde bagger en grond op te slaan en te verwerken. Nuttig toepassen in plaats van de grond elders storten heeft de voorkeur. PAGINA 5

Daarnaast is het storten van bagger en overtollige grond aanzienlijk duurder dan het in eigen beheer verwerken. Als de gemeente grond moet storten bij een commercieel bedrijf dan zijn de kosten tot zo’n vier maal zo hoog als wanneer de grond in eigen beheer wordt verwerkt. Daar komt bij dat nu de grond uit Middelburg komt, het transport ervan minder CO2belastend en dus duurzamer is.’ Voor de aanleg van het park verwacht Middelburg zo’n tien jaar grond te kunnen verwerken. In de gemeentelijke beleidsnotitie ‘Middelburgse Ruimte voor Bagger’, voor de periode 2009-2017 schrijft Middelburg dat baggeren noodzakelijk is voor een goede waterhuishouding. Er zijn verschillende locaties onderzocht op geschiktheid voor een depot en volgens Middelburg komt het oosten van

Sint Laurens hierbij vanwege de eerdergenoemde voordelen goed uit de bus. Landschap De kosten voor de aanleg van het baggerdepot schat Middelburg op 105.000 euro. ‘De kosten delen we met het waterschap. En als eenmaal het depot is opgestart en bagger en grond worden aangevoerd, dan ontvangt de grondbank negen euro per kubieke meter, waarmee de reserve wordt aangevuld.’ Daarmee kan volgens het college de aanleg van het akoestisch landschap, tegen het zicht op en geluid van de N57, gefinancierd worden. Om het baggerdepot te kunnen realiseren moet het bestemmingsplan aangepast worden. Belanghebbenden kunnen via de bestemmingsplanprocedure hun zienswijzen hierop indienen.


JAN ZWEMER

Open Havendag op Reparatiewerf Scheldepoo rt

Havenbedrijven zetten deuren open VLISSINGEN - Reparatiewerf Scheldepoort in Vlissingen-Oost is zaterdag weer het toneel van de tweejaarlijkse Open Havendag.

Radio Toon- en Gehoorzaal

Op 26 juni 1929 berichtte de Middelburgsche Courant dat ‘alle Verkiezings Radio Uitzendingen op verzoek gratis in de Gehoorzaal te beluisteren’ zouden zijn. Dat was niet de Middelburgse Concert- en Gehoorzaal, maar de Radio Toon- en Gehoorzaal aan de Lange Giststraat. Die hoorde bij het bekende Magazijn ‘De Maan’, een winkel in aardewerk, porselein en de laatste jaren ook radio’s, aan de Lange Delft. In de Lange Giststraat had eigenaar G.A. Wessels een ruimte waar radio’s stonden opgesteld en naar uitzendingen kon worden geluisterd. Helemaal risicoloos was dat overigens niet: zo werden er in december van dat jaar lampen uit de ‘getoonde’ radio’s gestolen. Zoals alle nieuwe verschijnselen, werd ook de radio zo gauw deze ingeburgerd was, gekoppeld aan het terrein van politiek en verkiezingen. ‘Er komt geen drukwerk meer in de bus, er zijn haast geen aanplakbiljetten,’ verzuchtte de Vlissingse Courant in de zomer van 1929. ‘De radio beïnvloedt ook stellig zeer de verkiezingsanimo. Naar politieke vergaderingen gaat eenvoudig geen sterveling meer.’ Dat was natuurlijk vanwege het nieuwtje. Zo snel verliep de opmars van de politieke redevoeringen op de radio, dat er stemmen opgingen om ze te verbieden. Vooral van de kant van de liberale partijen, die niet verbonden waren aan een omroep uit één van de zuilen, zoals de KRO, NCRV of de VARA. De liberalen waren dus bang een achterstand op te lopen, maar het tij was niet te keren. In 1932 zond ook de liberale Vrijheidsbond een politieke rede uit. In Duitsland maakte niet veel later de propagandamachine van Hitler’s NSDAP veelvuldig en geraffineerd gebruik van de radio. Mogelijk was dat één van de redenen waarom bij de verkiezingen in Nederland in 1937 verkiezingsredes per radio helemaal werden verboden. De Radio Toon- en Gehoorzaal van Wessels zat toen al niet meer in de Lange Giststraat. Na de scheiding van zijn vrouw was de eigenaar in 1936 een radio- en verlichtingszaak ‘De Maan’ begonnen aan de Nieuwedijk nr. 5 in Vlissingen. Hij overleed er in december 1938, de zaak ging daarna failliet. Het oorspronkelijke magazijn De Maan ging in Middelburg tot in de jaren 1970 verder als ‘souvenirhuis De Maan’.

KORT BEDRIJVIG

De havenbedrijven verwachten ook dit jaar weer veel mensen voor de tweejaarlijkse Open Havendag.

VAN ONZE REDACTIE Zeeland Port Promotion Council en Zeeland Seaports organiseren het evenement. 40 havenbedrijven presenteren zich. Bovendien is er voor de bezoekers van alles te doen. Zo kunnen ze een rondvaart maken of (tegen betaling) vliegen in een helikopter. Aan de havendag was dit keer een scholierenproject gekoppeld om hen te laten

ontdekken wat er in de havens gebeurd en hen meer te interesseren voor technische beroepen. 25 bedrijven namen deel aan het project en er deden ongeveer 800 scholieren mee uit de groepen 7 en 8 van negentien basisscholen zoals de Cypressenhof in Middelburg, Kamperschouw in Kamperland, De Moolhoek in Kapelle, Stamperius in Wilhelminadorp en Het Kompas in Oost-Souburg mee. De scholen werden gekoppeld aan

FOTO OPEN HAVENDAG

een van de ondernemingen. Als aflsuiting mochten de kids een poster maken voor de Open Havendag. De mooiste worden zaterdag tentoongesteld. Het scholierenproject werd gecoördineerd door Technocentrum Zeeland en Zeeland Port Promotion Council. De Open Havendag duurt van 10.00 tot 16.00 uur. De reparatiewerf is te vinden aan de Ritthemsestraat 500 in Vlissingen, havennummer 1010.

Avondvierdaagse in Middelburg MIDDELBUIRG - Van maandag 4 tot en met donderdag 7 juni is er weer de jaarlijkse avondvierdaagse in Middelburg, georganiseerd door MTV. Ongeveer 1700 mensen gaan vier avonden lang al wandelend een afstand van 5 of 10 km afleggen om een paar sportieve uurtjes te beleven. Tijdens die wandelingen genieten de wandelaars van de mooie omgeving. Dat is natuurlijk mooi meegeno-

men. Na de succesvolle avondvierdaagse van verleden jaar wil MTV de 69ste keer in Middelburg de avondvierdaagse organiseren. Iedereen, zowel jong als oud kan meedoen. Men kan zich nog inschrijven bij de sporthal van MTV’69, de Zandkuil, Breeweg nr. 94e. Dit is ook de start en finish voor alle vier de avonden. Op de eerste wandelavond kan men nog inschrijven: op maandag 4 juni vanaf 18.00 uur. Inlichtingen: de secretaris van de wan-

delcommissie: Will Sweere 0118-634288. De slotavond zal met veel muziek opgeluisterd worden. Er zijn een aantal muziek gezelschappen die langs de route staan, maar er lopen ook muziekbands mee om de wandelaar al spelend naar het eindpunt te begeleiden. De organisatie heeft er alles aan gedaan om een mooie avondvierdaagse in elkaar te zetten. En als de weergoden meewerken, wordt het weer echt een gebeurtenis van formaat.

Alkuplus: al 20 jaar ervaring met kunststof kozijnen MIDDELBURG - Alkuplus is met 20 jaar ervaring in het produceren, verkopen en monteren van kunststof kozijnen een naam van betekenis in Nederland. De productielijn in Tilburg is uitgerust met de nieuwste high-tech machines om u de allerbeste prijs-kwaliteitverhouding te bieden. Alkuplus staat voor betaalbare klasse! In de mooiste en meest complete showrooms van Nederland, het Alkuplus Ontdekkingscentrum in Middelburg en Tilburg nemen onze adviseurs graag alles met u door in woord en beeld. Werkelijk aan elke situatie uit de praktijk is gedacht, want kunststof kozijnen koop je niet uit een folder. Voordeel Van 8 juni t/m 1 juli ontvangt u bij Alkuplus kozijnen gigantisch EK voordeel. Bij een offerteaanvraag ontvangt u een leuke EK-verrassing! Bij bestelling ontvangt u het originele Oranje EK-shirt! Kom dus snel langs in onze showroom want bij Alkuplus scoor je altijd! Standaard 11% korting tijdens het hele EK*, standaard 5% GOAL korting bij iedere goal van Oranje tijdens een wedstrijd*. Ook maakt u kans op een retro scooter! *Vraag een van de adviseurs naar de voorwaarden. Alkuplus Ontdekkingscentrum, Klarinetweg 5, 4337 RB Middelburg, T 0118 - 628 707, www.alkuplus.nl

- ADVERTORIAL -

‘Klanten betitelen onze showroom als overweldigend en verrassend’

Voormalig ‘Whirlpool Outlet’ groeit uit tot SanitairTotaal OUD GASTEL - Acht jaar geleden startte Corné Nooren in een klein pand op industrieterrein Korenweide zijn eigen bedrijf in sanitaire goederen, ‘Whirlpool Outlet’ genaamd. Corné werkte keihard en verzamelde een sterk team om zich heen. Gezamenlijk zetten zij de schouders onder deze jonge onderneming die een enorme groei en ontwikkeling doormaakte. “Tijd dus voor een nieuwe, passende naam die recht doet aan dit bedrijf en dat is SanitairTotaal”, aldus eigenaar Corné Nooren. DOOR ELS ROMMERS

bedrijfsruimte”, legt Corné Nooren uit. “De showroom is bijzonder ruimtelijk ingedeeld. Je vindt hier alles op badkamer- en welnessgebied. We verkopen ligbaden, douchecabines, inloopdouches, whirlpools, stoomcabines, sauna’s, kranen, badmeubels, spiegels, toiletten, radiatoren en accessoires. Alles wordt door ons rechtstreeks uit het buitenland geïmporteerd en op kwaliteit gecontroleerd. Daar letten we scherp op, net als op onze prijzen. Onze klanten zijn dan ook vaak zeer aangenaam verrast. Bovendien is 98% van onze gehele assortiment op voorraad, wat betekent dat het vaak direct of op heel korte termijn geleverd kan worden.”

Wie binnenstapt bij SanitairTotaal wordt overweldigd door de prachtige, enorm grote showroom die kwaliteit en design uitademt. “Van 200m² zijn we inmiddels uitgegroeid tot zo’n 7000m² aan

Unieke opstelling Dat dit geen loze beloftes zijn, blijkt wel uit de grote klanttevredenheid waar SanitairTotaal op kan bogen. “We zijn geroemd om onze unieke, overzichtelijke

opstelling waarbij alle productgroepen uitgebreid worden getoond en soms zelfs zijn uit te testen. Menig klant trekt z’n schoenen uit en klimt in een badkuip om te ervaren hoe dat zit. Het enige dat ontbreekt is water!” lacht Corné, die zich als een vis in het water voelt bij de gemoedelijke sfeer in zijn bedrijf. “Hier komen bezoekers uit heel Nederland, zelfs uit Friesland en Groningen. Zij vinden hier wat ze nergens anders aantreffen. Om onze klanten nog beter te kunnen bedienen, hebben we ons assortiment uitgebeid. We verkopen onder andere de merken Mocoori, Sphinx, Villeroy & Boch, Varono, Plash en Grohe.” Webshop Deze onderneming durft dus te investeren in de toekomst en in kwaliteit. Dat is ook terug te zien in hun webwinkel op www.sanitairtotaal.nl. Wanneer men niet in de gelegenheid is de showroom

te bezoeken of als men zich eerst wil oriënteren, dan kan men hier z’n hartje ophalen. Want alle producten en aanbiedingen staan overzichtelijk en voorzien van beeldmateriaal vermeld. Sommige zelfs met 3D-filmpjes. Compleetheid,

SanitairTotaal, Zaagmolen 2b, 4751 VL Oud Gastel, 0165-308453 PAGINA 6

design, een unieke showroom, service en scherpe prijzen maken sainitairTotaal tot een ervaring. Beleef het mee en kijk voor meer informatie, openingstijden en aantrekkelijke acties op www.sanitairtotaal.nl.


lief en leed

Familieberichten Vervoersbedrijf P.A. Blanker VOF Klein Vlaanderen 70 Middelburg T. 0118-635871

www.vervoersbedrijfblanker.nl

Hugo de Grootlaan 53 4334 AT Middelburg Tel. 0118-616012 Internet: www.begrafenisverzorging-poppe.nl Email: info@begrafenisverzorging-poppe.nl

MAREA Uitvaartbegeleiding

Zorg... Respect... Wij zorgen voor een Aandacht... persoonlijke invulling van de begrafenis.

”Omdat ieder mens

een liefdevol afscheid verdient...” Marianne van de Graaf Voor melding van overlijden 24 uur per dag bereikbaar.

me

Majoorwerf 5, 4374 CA Zoutelande, Tel.: 06-40796513, www.marea-uitvaart.nl

aa t zo r g v o or elk

r

Uitvaartcentrum H. Jobse bachweg 2 | 4337 xd middelburg t. 0118 46 22 05 | www.hjobse-uitvaart.nl

Uitvaartverzorging Overtoom Groen Van Dishoeckstraat 620 4382 XW Vlissingen www.UZN-Nederland.nl tel: 0118-413 417

Joke Duivenvoorde

Nettie Hollemans

Uitvaartverzorging Janneke en Ditsy den Besten Londensekaai 9 Middelburg

Warm, informeel en laagdrempelig. Wij geven u alle ruimte om uw eigen wensen te bespreken. Wij denken graag met u mee.

(0118) 62 33 59 - dag en nacht bereikbaar

Wij staan dag en nacht voor u klaar Pieter Louwersestraat 37 4388 EJ Oost Souburg Tel. 0615528040 – 0118 415183 – Fax.0118 415183 www.blomenderidderuitvaartverzorging.nl

Stijlvol en zorgzaam! Overlijden en begraven zijn momenten waarop emoties een belangrijke plaats innemen. Begrijpelijk dat u zich op een respectvolle en professionele wijze wilt laten ondersteunen. Wij zullen u een respectvolle en professionele ondersteuning bieden!

Uitvaartverzorging PIETER-JOHAN MEERVELD PJ.MEERVELD@GMAIL.COM

Kriekenhofstraat 38

06-53993828

4337 KJ Middelburg

06-44131638

Begrafenisverzorging Roubos Reigersberg 15, 4363 BN Aagtekerke info@begrafenisverzorgingroubos.nl

0118 - 58 22 98 / b.g.g. 06 - 14 58 48 78 www.begrafenisverzorgingroubos.nl

PAGINA 7

Monuta Goes en Monuta De Voorzorg. We zijn 24 uur per dag bereikbaar op 0113-21 63 63 en 0118-41 27 60. Ook als u niet bij ons verzekerd bent. U kunt ons bezoeken aan de Fluitekruidstraat 8 te Goes of aan de Industrieweg 20 te Vlissingen. Kijk ook op www.monuta.nl.


Top Show Spektakel op Taptoe Zeeland Earlybird standaard voor VSV VLISSINGEN - Traditioneel wordt in de avonduren, aansluitend aan het Open NK voor jeugdkorpsen, dit fantastische muziekevenement afgesloten met de Taptoe Zeeland. Vanaf 20.00 uur kunt u genieten van sublieme muziek- en showpresentaties uitgevoerd door de top van de Nederlandse showorkesten. Aan de 2012 editie zal worden deelgenomen door louter top orkesten. Première Beleef deze avond maar liefst de première van vijf nieuwe shows en zie met uw eigen ogen waarmee deze toppers op het komende Wereld Muziek Concours 2013 in Kerkrade hoge ogen willen gaan scoren.

Het Tamboer en Trompetterkorps Euroband Rotterdam presenteert op de Taptoe Zeeland twee schitterende shows. Hun nieuwse galashow Night & Day gaat deze avond in première en als tweede een Italiaanse show met als titel “Bella Italia”. Mede door de Italiaanse outfit van de muzikanten, de herkenbare Italiaanse muziek en de aankleding rondom deze show is “Bella Italia” een genot om naar te kijken en te luisteren. De Deltaband uit Vlissingen neemt de toeschouwers mee op een muzikale rondreis door La Douce France, een nieuwe show met muziek die een ieder bekend in de oren zal klinken! Juliana’s Drum & Bugle Corps brengt hun nieuwste show met als titel Metamorphosis, weer een uniek product met een geheel eigen Juliana sound. De winnaar

van het Open NK Jeugd 2012, onderdeel show, zal de toeschouwers trakteren op hun winnende showproductie. Uit het Limburgse Heerlen treedt aan de Showband Corio-Collective, welke eveneens deze avond twee shows zal presenteren, waaronder hun alernieuwste show waarmee men op het Wereld Muziek Concours 2013 in Kerkrade hoge ogen zal trachten te scoren. Kortom een programma voor jong en oud met voor elk wat wils. Muzikaal showspektakel afgewisseld met visuele hoogstandjes. Wilt u getuige zijn van deze showpremière’s, noteer dan zaterdag 2 juni alvast in uw agenda. Als afsluiting van de Taptoe Zeeland zal wederom een grootse finale plaatsvinden met alle deelnemende showorkesten.

Kennedymars van Bergen op Zoom naar Vlissingen VLISSINGEN - In de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 juni start om 24.00 uur de nachttocht Kennedymars Bergen op Zoom-Vlissingen, gehouden door WSV de Vrolijke Tippelaars uit Vlissingen. De Nachttocht Bergen op Zoom-Vlissingen over 80 en 75 km. vanuit café de Raayberg in Bergen op Zoom gaat via Krabbendijke

en Kruiningen en komen de deelnemers in Hansweert voor de 1e grote rust. Om 05.30 uur wordt er in Hansweert gestart, alwaar er ook ingeschreven kan worden voor de laatste 45 km. Van Hansweert via ’s Gravenpolder, Ovezande naar ’s Heerenhoek voor de rust, vervolgens via Nieuwdorp, Quarlespolder, Scheldepoort naar de finish in Vlissingen. De Kennedy-lopers doen nog een extra lus

van 5 km. over de Boulevard van Vlissingen. Om de ongeveer 5 km, is er een wagenstop, verplichte rusten in Hansweert en ’s Heerenhoek, verplichte snelheid tussen de 6 en 7,5 km. per uur. Info: WSV De Vrolijke Tippelaars, mevrouw A. Meerman, tel.: 0118-464753 of tel 0118-463845 of per e-mail : wsvdvt@ zeelandnet.nl

Turntalent gezocht

GPC Vlissingen

Test voor jong turntalent

Afscheidswedstrijd

VLISSINGEN - Turnschool Zeeland in Vlissingen houdt op woensdag 6 juni van 14.00 tot 15.00 uur een open training voor jong aanstormend talent. Meisjes uit heel Zeeland die geboren zijn in 2004, 2005 of 2006 zijn deze middag van harte welkom. Turnschool Zeeland beschikt over een technisch kader dat gericht is op turnen op nationaal niveau in de ere/

talentendivisie en 1e en 2e divisie. Vanaf 9-jarige leeftijd worden de turnsters opgenomen in de wedstrijdselectie en mogen zij deelnemen aan de landelijke wedstrijden. De turntest op 6 juni wordt gehouden in de trainingszaal aan de Dreesstraat 2 in Vlissingen. Meer informatie over Turnschool Zeeland is te vinden op www.turnschool-zeeland.nl en via turnschool@ zeelandnet.nl.

GEDICHT

Afspraakje In de Bode is er tweewekelijks een gedicht te lezen van Vlissinger Jaap van Velzen. Indrukken die hij opdoet in of om de stad legt hij vast in korte, maar krachtige en heldere poëzie. Meer informatie over Van Velzen en zijn werk is te vinden op www. brainboek.nl. Afspraakje ‘Dag mevrouw, op verzoek van de wethouder wil ik graag een afspraak maken’. ‘ Ik zal het aan hem voorleggen, meneer’ ‘ Kunt u niet gewoon in zijn agenda kijken?’ ‘ Nee, zo werkt het niet. Ik ga het eerst met hem bespreken. Ik bel u erover terug’. ‘ Maar het is op zijn eigen verzoek… Kunt u dan zeggen wanneer u terug belt?’ ‘Nee, dat kan ik niet zeggen. De wethouder heeft het heel druk hoor! U moet gewoon afwachten’. Al weken is het stil sindsdien Ofwel ze zijn echt druk misschien ofwel vakantie was niet voorzien Ook een afspraakje maken? gewoon blijven afwachten Copyright Jaap van Velzen/www.brainboek.nl.

VLISSINGEN - Zaterdag 2 juni wordt afscheid genomen van de eerste elftal spelers van GPC Vlissingen, Jeroen van Ommen, Maarten Peene en Remon van Geersdaele. De afscheidswedstrijd wordt gespeeld tussen het huidige eerste elftal en een team uit de eind jaren 1990. De wedstrijd wordt gespeeld op het hoofdveld aan de Bosweg en begint om 14.30 uur.

Collectanten gezocht VLISSINGEN - De inwoners Vlissingen zijn gul en geven graag tijdens de MS Collecteweek. Maar wie wil dit geld ophalen? Met het huidige aantal collectanten kan er niet bij alle voordeuren aangebeld worden. Het Nationaal MS Fonds zoekt daarom meer collectanten voor de MS Collecte. “Vorig jaar zijn er 13 collectanten langs de deuren gegaan, maar dat is echt te weinig”, zegt Pamela Zaat van het Nationaal MS Fonds. “Om bij alle 44000 inwoners aan te bellen moeten er eigenlijk ruim 185 collectanten zijn”, vervolgt zij. Over MS wordt vaak gedacht dat het een spierziekte is. Maar niets is minder waar: MS is een zenuwziekte, waarbij de beschermlaag rondom de zenuwen, het zogeheten myeline, wordt aangetast. Hierdoor kunnen de signalen vanuit de hersenen de spieren moeilijker bereiken of zelfs helemaal niet. Bewegen kan daardoor steeds moeilijk worden. Het Nationaal MS Fonds is actief op de gebieden voorlichting, coaching én onderzoek. De MS collecteweek is van 19 t/m 24 november. Wilt u meer informatie? Neem contact op met Pamela Zaat, pamela@nationaalmsfonds.nl of bel met 010-591 98 39 of ga naar www.nationaalmsfonds. nl Een donatie op giro 5057 is ook altijd welkom. PAGINA 8

VLISSINGEN - Als eerste school in Zeeland, voldoet de Vlissingse Schoolvereniging aan de Earlybirdstandaard. Op Earlybird scholen wordt het Engels in zeer brede zin toegepast, zodat leerlingen op een natuurlijke wijze Engels leren spreken.

Om het keurmerk Earlybird-school te verwerven moet onder andere worden voldaan aan eisen met betrekking tot ni-

veau, onderwijstijd en de inrichting van de school; uiteraard in het kader van de Engelse taal. Aan de standaard ligt een ontwikkeltraject van tenminste drie jaar ten grondslag. De leerkrachten volgden in die periode diverse scholingen, waaronder trainingen in Engeland, om het gewenste niveau te bereiken. Voor informatie zie: www.earlybird.nl of Vlissingse Schoolvereniging 0118-467591

POLITIEBERICHTEN VLISSINGEN Verkeersongeval: Woensdag 24 mei vond in Wijenburg in Vlissingen een verkeersongeval plaats rond 20.00 uur. Een personenauto kwam in botsing met een scooter waarbij de scooterrijder, een 20-jarige man uit Vlissingen, gewond raakte en per ambulance naar het ziekenhuis is vervoerd. Zowel de personenauto, bestuurd door een 37-jarige Vlissingse, als de scooter zijn beschadigd. De toedracht van het ongeval wordt onderzocht door de politie. Politie stabiliseert situatie op veerboot Breskens-Vlissingen: Politie Zeeland heeft zaterdagavond 26 mei een grimmige situatie onder controle gehouden op de veerboot van Breskens naar Vlissingen. Een 60-tal personen, voornamelijk bezoekers van een voetbaltoernooi in Breskens, gedroeg zich recalcitrant en raakten met elkaar in gevecht op de veerboot. Door ingrijpen van de politie en de KLPD is de vechtpartij gestopt. Hierna heeft de politie busvervoer geregeld voor de groep en heeft deze onder begeleiding naar Arnemuiden gebracht. Een 44-jarige man uit Arnemuiden is aangehouden omdat hij geen gehoor gaf aan een vordering van de politie. De man is naar Torentijd gebracht. Inbraak: Woensdag 23 mei is er ingebroken in een woning in Hellenburg in Vlissingen. Dronken Duitse slaat agente: Zondagavond 27 mei rond 20.30 uur kwam er een melding bij de Zeeuwse politie binnen. Een Duitse vrouw zou dronken achter het stuur zitten en zich gevaarlijk gedragen op de weg. Getuigen meldden dat zij nu vaststond op een middengeleider op de Nieuwe Zuidbeekseweg. Agenten van de Zeeuwse politie zijn ter plaatse gegaan en hebben de vrouw laten blazen. Uit de blaastest bleek dat zij veel te veel had gedronken. De vrouw is aangehouden en overgebracht naar het bureau om daar een ademanalyse te doen. De vrouw had ruim drie keer teveel gedronken en haar rijbewijs werd ingevorderd. Vrouwelijke agentes werden verzocht naar het bureau te komen, omdat de vrouw gefouilleerd moest worden, voordat zij plaats mocht nemen in een ophoudkamer. Dit fouilleren moet dan (bij een vrouwelijke verdachte) ook gedaan worden door vrouwelijke agenten. De vrouw wilde hieraan absoluut niet meewerken en ging compleet door het lint. Ze begon keihard te gillen en verzette zich hevig. Op een gegeven moment deelde ze zelfs een klap uit aan één van de agentes. Hierop is de vrouw ingesloten in een politiecel in Torentijd. De agenten die geslagen is gaat hiervan aangifte doen. Intussen is de auto van de vrouw door andere agenten opgehaald van de plek waar hij achtergelaten was. De auto stond namelijk gevaarlijk voor andere verkeersdeelnemers. Er is overleg gepleegd met de officier van justitie over de sanctie die de vrouw zou krijgen en hij bepaalde dat de vrouw een boete van € 450,- moest betalen voor het rijden onder invloed. Met betrekking tot de mishandeling is nog geen straf bekend, die wordt bepaald als de vrouw moet voorkomen. Winkeldief aangehouden: Zondag 27 mei omstreeks 11.30 uur is in een filiaal van Albert Heijn aan de Gildeweg in Vlissingen een winkeldief aangehouden. De 36-jarige Vlissinger had twee saucijzenbroodjes weggenomen zonder deze af te rekenen en werd hierop betrapt door medewerkers van Albert Heijn. De man is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij gehoord over de zaak en hij bekende het feit. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt. OOST-SOUBURG Inbraak: Tussen 14.00 en 17.00 uur op 26 mei werd ingebroken in een woning aan de Middelburgsestraat in Oost-Souburg. Om de woning binnen te komen heeft/hebben de dader(s) een deur geforceerd. Uit de woning is buitenlands aardewerk/serviesgoed weggenomen.

KORTE BERICHTEN VLISSINGEN Symposium: Op 4 juni komt de minister naar Zeeland en wil ze in gesprek met ouders en onderwijsprofessionals uit het basis-, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs in Zeeland. RPCZ, Edisonweg 2 Vlissingen, 19.00-21.30 uur. Meer informatie en inschrijven (deelname is gratis): www.rpcz.nl/ouderbetrokkenheid. HCC Airliner computer werkgroep HCC!Zeeland: Kom 6 juni eens kijken hoe de werkgroep Airlines vluchten uitvoeren met Flight simulator programma’s. Vanavond in Vlissingen, Openhof, Alexander Gogelweg 59, 19.00-22.30u. Thema vervolg Airlines vlucht met Boeing 737 NGX PMDG. Vlucht in 5 delen door Peter v.d. Meule & Bob van Arend. HCC computer inloop avond: HCC bijeenkomst ”Genealogie” in het Wijkcentrum 7 juni Genealogie Openhof, Alexander Gogelweg 59. Toegang gratis ook voor niet leden. Thema: deze avond zal er uitleg gegeven worden over hoe GEDCOM werkt in Aldfaer en HAZA21. Expo Panorama Walcheren: Zaterdag 2 juni van 11.00 tot 14.00 expositie cursisten van Jo Dumon Tak en tevens is het Panorama van Walcheren te bezichtigen in de zware plaatwerkerij te Vlissingen. Ingang laatste witte deur. Op 45 meter sneeuwwitte wanden zijn zowel vrije- als werken in opdracht te zien van de cursisten. Kom kijken naar 105 meter schilderij van de opstellingen “Vlissingen” in wording. Behalve schilderdocent is Jo Dumon Tak sinds 2 jaar de schilder van het panorama. Evensong: Op zondag 3 juni (zondag Trinitatis) is er weer een oecumenische evensong in de Sint Jacobskerk te Vlissingen, zoals altijd gebaseerd op de Anglicaanse gezongen evensongs, met enkele elementen uit de Nederlandse vespers. De evensong begint om 17.00u. Voorganger/liturg is Ds Nico Vlaming uit Kortgene, en de samenzang wordt op het orgel begeleid door Jos Vogel. De liturgische zangen worden als steeds verzorgd door ‘de Evensingers’o.l.v. Leo Smit. OOST-SOUBURG Lunchconcert: Zondag 3 juni vindt er in het kader van ‘Souburg Cultureel’ weer een lunchconcert plaats in de historische kerk van Souburg, het laatste van dit seizoen. Het Cello-ensemble Middelburg o.l.v. Martijn Kooiman zal dit concert verzorgen, van Noorwegen (Peer Gynt Suite) naar Zuid-Amerika (Piazzola), van Villa Lobos naar Metallica, van de Midzomernachtsdroom naar de musical Evita. Kaarten tot uiterlijk zaterdag 2 juni: Bruna en Primera, Kanaalstraat, de Vrijbuiter, Paspoortstraat te Souburg, Primera, Lange Zelke te Vlissingen of www.historischekerksouburg.nl Roy Tuhumury: Zaterdagavond 2 juni een internationale act: Roy featuring Armanda Virgilia. Roy Tuhumury, zanger uit Ambon/Maluku, wederom bezig aan zijn Nederlandse Tour 2012, brengt Zeeland een optreden in wijkgebouw Mae Uku aan de Prins Hendrikstraat 35A 4388 KM, in de Molukse wijk te Oost-Souburg. Zaal open 19.30u.


D e z e O r a n j e s p e c i a l i s e e n u i t g a v e v a n U i t g e v e r i j d e B o d e 2 01 2

SCOOR PRACHTIGE PRIJZEN SPEEL MEE MET DE BODE EK POULE

ORANJEGADGETS ZIJN BIG BUSINESS BENIEUWD WIE WAT ALLEMAAL AANBIEDT?

KIJK SNEL OP PAGINA 12

KIJK SNEL OP PAGINA 10

We

5.

NEDERLAND IN ZWAARSTE POULE

7.

SPEELSCHEMA EURO 2012

9.

VOOR ORANJEFANS IS VEEL GEREGELD

EDITIE ZEELAND


EUROPEES KAMPIOEN VOETBAL BEN JE VOOR 4 JAAR. BIJ KIA DUURT JE KAMPIOENSGEVOEL MINSTENS 7 JAAR! Want Kia biedt, uniek in de markt, maar liefst 7 jaar garantie. Op alle nieuwe Kia’s. En ook, vanaf de eerste kentekentoelating, op de Kia Top Selectie occasions. Een selectie die evenveel kwaliteit bevat als de selectie van Oranje. Dus kom naar de Kia-dealer voor een doeltreffende deal!

KIA SPORTAGE Vanaf € 23.995,-

KIA RIO Vanaf € 11.695,-

KIA PICANTO Vanaf € 7.995,-

DE NIEUWE KIA CEE’D Vanaf € 17.195,-

Met de steun van het Oranjelegioen moet het Nederlands elftal ver kunnen komen tijdens het EK voetbal. Hopelijk zelfs tot in de finale. En daar kun jij bij zijn! Want Kia geeft, als trots sponsor van dit fantastische evenement, 3x2 EURO 2012 finalekaarten weg! Alles wat je daarvoor hoeft te doen, is wat je toch al deed: duimen voor Oranje.

Haal gratis de originele Kia Supportersduim op bij onderstaande Kia-dealer

Maak een zo origineel mogelijke Kia Oranjefoto

Upload je foto op Facebook.com/kianederland en deel deze met je vrienden

Je kunt deelnemen tot en met zondag 17 juni 2012. Veel succes!

Elke Kia Top Selectie occasion is voorzien van 7 solide garanties: • Garantie tot 7 jaar • Kia Internationale Wegenhulp • 105 punten controle check • Bekende onderhoudshistorie • Gebruik van originele onderdelen • Nationale Auto Pas • Afleveringsbeurt

Gem. Brandstofverbruik: 3,2 – 8,8 l/100km, 31,2 - 11,4 km/l. CO2-uitstoot: 85 – 209 g/km

AUTOVERMEULEN

KIA MELSE VLISSINGEN

Pearyweg 6, 4462 GT Goes Tel. (0113) 56 18 12 www.kia-goes.nl

Industrieweg 31, 4382 NA Vlissingen Tel. (0118) 415 220 www.kia-vlissingen.nl

Deze actie geldt niet in combinatie met andere acties. Getoonde modellen kunnen afwijken van de beschreven uitvoering. Alle genoemde bijtellingspercentages en het wegenbelastingvrij zijn van het model zijn afhankelijk van datum van registratie. Raadpleeg uw Kia-dealer voor de exacte voorwaarden. Verkoopprijzen zijn, tenzij anders vermeld, inclusief BTW/BPM, exclusief metallic lak, kosten rijklaar maken, leges en verwijderingsbijdrage. Wijzigingen en drukfouten voorbehouden. Kijk voor meer informatie en garantievoorwaarden op kia.nl.


ORANJE BODE

INLEIDING

D e z e O r a n j e s p e c i a l i s e e n u i t g a v e v a n U i t g e v e r i j d e B o d e 2 01 2

SCOOR PRACHTIGE PRIJZEN SPEEL MEE MET DE BODE EKPOULE

ORANJEGADGETS ZIJN BIG BUSINESS BENIEUWD WIE WAT ALLEMAAL AANBIEDT?

KIJK SNEL OP PAGINA 12

KIJK SNEL OP PAGINA 10

3

EDITIE ZEELAND

We

5.

NEDERLAND IN ZWAARSTE POULE

7.

SPEELSCHEMA EURO 2012

9.

VOOR ORANJEFANS IS VEEL GEREGELD

9. 7. 5.

IS VEEL GEREGELD VOOR ORANJEFANS EURO 2012 SPEELSCHEMA ZWAARSTE POULE NEDERLAND IN

We COLOFON KIJK SNEL OP PAGINA 12

KIJK SNEL OP PAGINA 10

MET DE BODE EKPOULE PRIJZEN SPEEL MEE SCOOR PRACHTIGE

WIE WAT ALLEMAAL AANBIEDT? BIG BUSINESS BENIEUWD ORANJEGADGETS ZIJN

ZEELAND EDITIE

De Oranjebode is een uitgave van D e z e O r a n j e s p e c i a l i s e e n u i t g a v e v a n U i t g e v e r i j d e B o d e 2 01 2

HET KAN NIET ZWAAR GENOEG ZIJN

Uitgeverij de Bode, Postbus 22, 4880 AA Zundert. Tel. 076 599 8111. www.internetbode.nl

Oplage 99.000 exemplaren

Eerlijk zeggen. Heeft u zich tussen september

In de return stond echter ene Wesley Sneijder op,

2010 en oktober vorig jaar één moment zorgen

die bijna in zijn eentje verantwoordelijk was voor

gemaakt dat het Nederlands elftal zich niet zou

de klinkende 6-0-zege.

kwalificeren voor het Europees kampioenschap in Polen en Oekraïne? Ik niet. De nummer twee

Buikpijn krijg ik als ik terugdenk aan de kwalificatie

Verspreidingsgebied Middelburg Veere Vlissingen Goes Borsele Kapelle Noord-Beveland Reimerswaal

van het wereldkampioenschap wandelde - om

voor het EK in 1988. Heb me zelden zo vreemd

Mart Smeets aan te halen - ‘met twee vingers in

gevoeld als op 9 december 1987. Rotterdam. Ne-

de neus’ door de voorronden en plaatste zich

derland-Cyprus. Bom. Verder hoef ik niets te

ruim voor de laatste wedstrijd tegen Zweden.

vertellen. Het was pure mazzel dat de UEFA het

Leuk dat het zo makkelijk ging, maar soms denk ik

Nederlands elftal daarna niet uitsloot voor het

met weemoed terug aan de kwalificatieronden uit

kampioenschap in Duitsland. We moeten ze er

het verleden. Uit deze laatste reeks kan ik me

dankbaar voor zijn, anders waren we nog steeds

amper een duel herinneren.

het Arsenal van de nationale ploegen: het mooiste

Acquisitie Bert Paauwe

De 12-1-overwinning van Spanje op Malta in

voetbal, maar geen prijzen.

Redactie Eugène de Kok Addo Sprangers Peter Houtepen Layout Ilona Broos Lydia Langelaan Jan Bastiaenen Karel Verheijen Druk Drukkerij Vorsselmans Zundert T. 076 599 8111 www.drukkerijvorsselmans.nl Verspreiding Axender Roosendaal

aanloop naar de titelstrijd in 1984 staat nog wel in

Of het iets over het toernooi zegt als de kwalificatie

mijn geheugen gegrift. Hoe verschrikkelijk ik me

makkelijk of moeilijk gaat? Daar is geen peil op te

als puberend jochie ook voelde … spannend was

trekken. Voor

het die 90 minuten wel. Of de kwalificatiereeks

kampioenschap is dat anders, volgens mij. Vier

vier

jaar

eerder,

toen

Oranje

in

en

poulewedstrijden

tijdens

een

van

jaar geleden verpletterden we Italië, Frankrijk en

Oost-Duitsland moest winnen, maar na een

Roemenië, maar gingen daarna in de kwartfinale

halfuurtje tegen een 2-0-achterstand aankeek. Ik

roemloos ten onder tegen Rusland. In 1988 was

moest naar bed van mijn ouders; ontroostbaar,

er in het allesbeslissende pouleduel met Ierland

omdat we ‘Italië’ konden vergeten. Toen me de

in de 82e minuut een bizarre kromme kopbal voor

volgende ochtend werd verteld dat Nederland

nodig om verder te gaan. Ik volgde die wedstrijd

dankzij goals van Frans Thijssen, Kees Kist en

toen al een halfuur met mijn handen voor mijn

René van de Kerkhof alsnog met 3-2 had

ogen, stijf van de zenuwen. Als je het mij vraagt

gewonnen, gooide ik mijn bekertje chocolademelk

kun je het niet zwaar genoeg hebben in je poule.

van blijdschap om.

Het is alleen maar goed voor de rest van het toernooi.

Gierend van de zenuwen begon ik in december 1995 en november 2003 aan de beslissingsduels

Daarom ben ik ook zo blij met onze poule des

voor deelname aan het EK van 1996 en 2004

doods.

tegen Ierland en Schotland. Na een snelle goal van Patrick Kluivert tegen Ierland verdwenen de zenuwen snel, maar toen in 2003 de uitwedstrijd tegen de Schotten verloren ging, maakte ik me echt grote zorgen.

Eugène de Kok


Scoren was nog nooit zo eenvoudig bij Primera Vlissingen

betaalbare brilmode topcollecties voor jong en oud modern en betaalbaar

Primera Vlissingen, het adres waar je miljonair kunt worden!

wij kunnen cla de reren bij vele zorgverzekeraars

50% korting

Speel mee en win te gekke prijzen!

* * * *

ril op de complete b ongeacht de prijs

Paardenwedrennen Staatsloterij Postcode loterij Lotto

aanbieding is geldig op de gehele collectie 2012 en op alle soorten en uitvoeringen glazen

zonnebril op sterkte

Stomerij Afgiftepunt

zonnebril voor veraf of lezen

€ 135,00

Vlissingen, lAnge ZelKe 2

tilroeoptiek

brilmode & contactlenzen

zonnebril op sterkte van een goede kwaliteit met bescherming tegen UV-straling

inclusief ontspiegeling en hardlaag

zonnebril

multifocaal

€ 210,00

walstraat 81 vlissingen 0118-412370 www.tilroe.nl

autovlietman.nl

ORANJE KOORTS?

Deze kortingsbon ter waarde van € 25,00 is geldig tot 31 december 2012 voor iedere NIEUWE cursist. Deze kortingsbon is alleen geldig in combinatie met de praktijk rijbewijspakketten. Maximaal één kortingsbon per pakket. Deze kortingsbon is niet geldig in combinatie met andere Mattemburgh acties. Deze bon is niet inwisselbaar voor contanten.

Houd het hoofd koel met GRATIS* aircocheck

APK e25.

00

* Gratis i.c.m. APK keuring Scottweg 1-12 I 4462 GS Goes I T (0113) 215 415 F (0113) 216 665 I info@autovlietman.nl I www.autovlietman.nl


oranje bode

zwaarste poule

5

NederlaNd in zwaarste poule van EuropEEs kampioEnschap Ook statistieken laten zien dat het loodzwaar wordt ‘Loodzwaar’, noemde Bert van Marwijk de poule van het Nederlands elftal in een reactie na de loting voor EURO 2012 in december. Toch, als je Europees kampioen wilt worden, moet je van iedereen kunnen winnen, liet de bondscoach van Oranje niet na daaraan toe te voegen. Door EuGÈnE DE kok Denemarken, Duitsland en portugal.

Tijdens

Bert van marwijk en zijn spelers hadden

catieronden speelden nederland en

het beter kunnen treffen. Ten tijde van

Duitsland vier keer gelijk, won oranje

de loting voor het Europees kampioen-

drie keer en stapte Duitsland vier keer

schap in december stonden de landen

als overwinnaar van het veld. De be-

respectievelijk 11e, 3e en 7e op de FiFa-

roemdste

ranglijst van beste voetballanden ter

worden opgerakeld. Bij mensen die het

wereld. oranje bezette destijds nog de

jaar 1974 bewust hebben meegemaakt

2e plek achter Europees en wereldkam-

staat ie immers nog in het geheugen

pioen spanje. Ter vergelijking: de landen

gegrift. De mooiste zege? ook die kent

eindtoernooien

nederlaag

en

hoeft

kwalifi-

niet

te

in poule a stonden in december op de

iedereen die in 1988 niet onder een

12e (rusland), 14e (Griekenland), 33e

steen leefde; bij elke voetbalfan staat het

(Tsjechië) en 66e (polen) plek. ‘ik heb

steekpassje van Jan Wouters en de goal

alle trainers uit onze groep gezien en zag

van marco van Basten in de 88e minuut

geen vrolijke gezichten’, typeerde van

in de halve finale van het Ek in hamburg

marwijk na de loting de stemming onder

nog helder op het netvlies. Datzelfde

de bondscoaches van groep B. ‘We zijn

geldt overigens voor de kansloze 3-0-

het erover eens dat dit de zwaarste poule

nederlaag van oranje in de oefenwed-

is’. Wie de track records van het neder-

strijd in november vorig jaar, die voor

lands elftal tegen het drietal bekijkt, ziet

het eerst in jaren twijfels deden rijzen

dat daar geen woord van is gelogen.

over het niveau van de nederlanders.

stadion Fc metalist kharkiv locatie wedstrijden oranje ‘Trainingscomplex kan zich meten met Barcelona’ Liever had Oranje in Polen gespeeld, maar het FC Metalist-stadion in Charkov in het noordoosten van Oekraïne voldoet aan alle wensen van de Nederlanders. Door EuGÈnE DE kok

op Euro 2012 speelt nederland op

DEnEmarkEn

woensdag 13 juni om 20.45 uur tegen

Een positief saldo heeft oranje tegen

Duitsland.

de eerste opponent Denemarken. van de vijf officiële ontmoetingen tijdens

porTuGal

kampioenschappen of kwalificatieron-

De statistieken tegen portugal zijn

den won nederland er drie. De laatste

keihard. De Zuid-Europeanen liggen de

zege boekte nederland in de poulefase

nederlanders niet. De beschamende

van het wereldkampioenschap in Zuid-

uitschakeling (0-1) op het wereldkam-

afrika: 2-0. Twee keer delfden ‘we’ het

pioenschap van 2006 - het duel waarin

onderspit tegen de Denen. het meest

zestien gele en vier rode kaarten vielen -

pijnlijke verlies was op Euro 1992 in

is daarvan het meest recente en heldere

Zweden. De nederlanders kregen in de

voorbeeld. ook vervelend waren de vijf

halve finale het ‘campingelftal’ van De-

verloren punten tegen de roodgroe-

nemarken - door de diskwalificatie van

nen in de kwalificatiepoule voor het

het destijds in oorlog zijnde Joegosla-

wereldkampioenschap in 2002. mede

vië mochten zij op het laatste moment

daardoor plaatste oranje zich als enige

invallen – in de reguliere speeltijd niet

keer in de laatste 25 jaar niet voor een

op de knieën: 2-2. De Denen beslisten de

eindronde. in officiële ontmoetingen

strafschoppenserie in hun voordeel en

verloor nederland in totaal vier keer van

werden vervolgens Europees kampioen.

de portugezen. Winst was er slechts een

op Euro 2012 speelt nederland op

maal: in 1991 in de kwalificatieronde

zaterdag 9 juni om 18.00 uur tegen De-

voor het Europees kampioenschap in

nemarken.

1992. De doelpuntenmaker van toen? richard Witschge. op Euro 2012 speelt

DuiTslanD

nederland op zondag 17 juni om 20.45

Dat de uitslagen van de duels met

uur tegen portugal.

Duitsland niet te voorspellen zijn laten de onderlinge resultaten zien.

Bron: WWW.uEFa.com

ruim 35.000 mensen kunnen er in het

vernoemd naar een enorme fabriek in de

oblasny sportivny komplex metalist, het

omgeving die de bouw sponsorde. sinds-

stadion waar oranje zijn drie groepswed-

dien sierden nog een aantal namen de ge-

strijden van het Europees kampioenschap

vel en is het vier keer grondig verbouwd,

speelt. Eind januari bezocht knvB-direc-

voor het laatst in aanloop naar het Euro-

teur Bert van oostveen het stadion in de

pees kampioenschap deze zomer. Toen is

stad met bijna anderhalf miljoen inwo-

de capaciteit uitgebreid, werd een nieuw

ners. hij wam enthousiast terug, volgens

dak geplaatst, een verwarmd veld aange-

een persbericht van de oekraïners die in

legd en kwamen er nieuwe scoreborden.

charkov verantwoordelijk zijn voor Euro 2012. volgens van oostveen deed het trai-

De kosten van die renovatie bedroegen

ningscomplex niet onder voor dat van

zo’n 60 miljoen euro. het gros daar-

Barcelona of Bayern münchen.

van kwam voor rekening van de stad

het stadion is de thuisbasis van voetbal-

en olexandr Yaroslavskiy, de steenrijke

club Fc metalist kharkiv. sinds de op-

zakenman en eigenaar van Fc metalist

richting aan het begin van de 20e eeuw

kharkiv.

werd die club nimmer kampioen, maar verkeert ze wel constant in de hoogste re-

hij maakte 30 procent van het bedrag

gionen van de competitie in het thuisland.

over. als tegenprestatie mocht hij het

hoogtepunt in de clubhistorie is volgens

nieuwe complex openen op 5 december

de metalist-website de winst in het beker-

2009, de dag van zijn 50e verjaardag. het

toernooi van de sovjet unie in 1988.

stadion in charkov is één van de acht stadions waar in juni wordt gevoetbald. De

olExanDr YaroslavskiY

andere staan kiev, Donetsk, lviv (in de

het stadion werd in 1926 geopend. aan-

oekraïne) en Warschau, poznan, Wroclaw

vankelijk heette ’t het Traktor stadion,

en Gdansk in polen.


Ondernemersvereniging ’t Groene Hart Kapelle-Biezelinge

Leden OVKB ‘t Groene Hart:

OVKB ’t Groene Hart steunt Oranje! Rabobank Oosterschelde Lingerie I’Hirondelle Drogisterij Looijen de Haan L. van Koeveringe V.O.F. Bakkerij Boer Tiener en Damesboetiek This Time J&R Schoenmode Boekhandel Lectori BV Café de Herberg Innoseeds BV Kapsalon Willeke de Jonge Parket Bonnie Mode Drukkerij Herselman BV HCR de Zwaan DecoHome Elenbaas Noom P.M.E. van Ravels van de Ven BV Aazet Kozijnen Zeeland BV Personal Touch Travel

Studio S | graphic design & photography Emté van Boven MCR de Caisson EP Lamper Herselman Sport Weekblad de Bode Meijling & Sarneel Notarissen Multimate Kapelle De Vonk Administratie- en Adviesbureau Garage Hoogesteger den Dekker Muziek De Bevelander Marskramer Cees Kole Garantiemakelaar Kapsalon Gerrie de Vroone Bloembinderij de Klimop Baby en Kinderboetiek Vlinders Megabed

Boone Optiek Fysiotherapie van Loo & Veerhoek Seasun Zeeland Zakelijk Rain Tec Racket Centrum ’t Broodhuys Handelsonderneming Theo Kort Immoregio/Immotrust De Visser Fruithandel AVH Auto’s Klussenbedrijf de Klinker C1000 Harlaar Koster Autoschade Safety First Goetheer & Huissoon Nicoline Goud en Zilveratelier De Mutselier C-idee Communicatie

www.ovkb-groenehart.nl | Volg ons op Twitter: @OVKB_GroeneHart | Like ons op Facebook

Puzzel mee en win! Mooie prijzen winnen?! Los de puzzel op, stuur de juiste oplossing in en maak kans op mooie prijzen!

HOOFDPRIJS: OVKB cadeaubon t.w.v. € 250,– Troostprijs: OVKB cadeaubon t.w.v. € 100,– Deze cheques zijn bij alle leden van de ondernemersvereniging inwisselbaar. AFTRAP BAL COACH DOELPUNT ELFTAL GRASMAT GROEPSFASE HALVE FINALE

Naam:

M/V

Adres: Telefoonnummer:

Leeftijd:

HANDS HOEKSCHOP KAARTEN KAPELLE LOTING MIDDENSTIP NEDERLAND OEKRAÏNE

OMHAAL ORANJECAMPING OVKB PASS PENALTY POLEN POULEINDELING SCHEIDSRECHTER

SCOREBORD STADION TENUE TRAINING TRIBUNE VLAG VORM WEDSTRIJD

Knip de bon uit, vul alle gegevens in en stuur hem vóór 16 juni 2012 op naar: OVKB ‘t Groene Hart Kerkplein 47, 4421 AB Kapelle of lever hem in bij De Zwaan in Kapelle. De prijsuitrijking vindt plaats op woensdag 20 juni 2012 om 19.30 uur in De Zwaan in Kapelle. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.


oranje bode

speelschema

7

SPEELSCHEmA E U R O 2 0 1 2

GROEP A 1   08-06 • 18.00 uur  POlen 2   08-06 • 20.45 uur  ruslanD 9   12-06 • 18.00 uur  GriekenlanD 10  12-06 • 20.45 uur  POlen 17  16-06 • 20.45 uur  GriekenlanD 18  16-06 • 20.45 uur  tsjechië

            -

plaats: Warschau

GriekenlanD plaats: Wroclaw tsjechië plaats: Wroclaw tsjechië plaats: Warschau ruslanD plaats: Wroclaw ruslanD plaats: Warschau POlen

-

GROEP D 7  11-06 • 18.00 uur  Frankrijk 8   11-06 • 20.45 uur  Oekraïne 15  15-06 • 18.00 uur  ZWeDen 16  15-06 • 20.45 uur  Oekraïne 23  19-06 • 20.45 uur  ZWeDen 24  19-06 • 20.45 uur  enGelanD

            -

plaats: Donetsk 

enGelanD plaats: Kiev ZWeDen plaats: Kiev enGelanD plaats: Donetsk Frankrijk plaats: Kiev Frankrijk plaats: Donetsk Oekraïne

-

KWART FINALES GROEP B 3   09-06 • 18.00 uur  NEDERLAND 4   09-06 • 20.45 uur  DuitslanD 11  13-06 • 18.00 uur  Denemarken 12  13-06 • 20.45 uur  NEDERLAND 19  17-06 • 20.45 uur  POrtuGal 20  17-06 • 20.45 uur  Denemarken GROEP C 5   10-06 • 18.00 uur  sPanje 6   10-06 • 20.45 uur  ierlanD 13   14-06 • 18.00 uur  italië 14  14-06 • 20.45 uur  sPanje 21  18-06 • 20.45 uur  krOatië 22  18-06 • 20.45 uur  italië

25 

            -

plaats: Kharkiv

Denemarken plaats: Lviv POrtuGal plaats: Lviv POrtuGal plaats: Kharkiv DuitslanD plaats: Kharkiv NEDERLAND plaats: Lviv DuitslanD

-

-

26 

-

-

27 

  28 

21-06 • 20.45 uur    Winnaar GrOeP a : NUMMER 2 GROEP B  :

plaats: Warschau

22-06 • 20.45 uur    WINNAAR GROEP B  : NUMMER 2 GROEP A  :

plaats: Gdansk 

23-06 • 20.45 uur    Winnaar GrOeP c : NUMMER 2 GROEP D  :

plaats: Donetsk

24-06 • 20.45 uur    Winnaar GrOeP D : NUMMER 2 GROEP C  :

plaats: Kiev

-

HALVE FINALES             -

plaats: Gdansk

italië plaats: Poznan krOatië plaats: Poznan krOatië plaats: Gdansk ierlanD plaats: Gdansk sPanje plaats: Poznan ierlanD

29 

-

27-06 • 20.45 uur    plaats: Donetsk WINNAAR WEDstRIjD 25 : WINNAAR WEDstRIjD 27 :

-

28-06 • 20.45 uur    plaats: Warschau WINNAAR WEDstRIjD 26 : WINNAAR WEDstRIjD 28 :

-

-

30 

-

-

FINALE

-

31 

01-07 • 20.45 uur    plaats: Kiev WINNAAR WEDstRIjD 29 : Winnaar WeDstrijD 30 :

-

DRUK: VORSSELMANS BV ZUNDERT TEL. 076 - 599 81 11 www.DRUKKERijVORSSELMANS.NL


VAN 8 JUNI T/M 1 JULI GIGANTISCH EK-VOORDEEL BIJ ALKUPLUS KOZIJNEN!

+

11% 5% KORTING Standaard tijdens het hele EK*

+

MAAK KANS OP

EEN RETRO

GOAL KORTING

SCOOTER

Bij iedere goal van Oranje tijdens een wedstrijd*

Bij een offerte-aanvraag ontvang je een leuke EK-verrassing! Bij bestelling ontvang je het originele Oranje EK-shirt! Kom dus snel langs in onze showroom want bij Alkuplus scoor je altijd! *Vraag een van onze adviseurs naar de voorwaarden

Bij ieder mens past een kunststof kozijn.

Alkuplus Ontdekkingscentrum Klarinetweg 5 4337 RB Middelburg T 0118 - 628 707 www.alkuplus.nl

www.badkameruitverkoop.nl

NESTO SANITAIR NESTO SANITAIR B.V.

Breda Alles voor uw badkamer IJmuiden

Riethil BV

UNIEK IN

NEDERLAND

Uit voorraad direct leverbaar met KORTINGEN van 40 tot 80% Alleen kwaliteit is wat bij ons telt

80 showroombadkamers 2000 m2 magazijn voorraad. Topmerken zoals Duscholux, Sanijura, Huppe, Hoesch, Dansani, Dornbracht Grohé, V & B en vele andere topmerken. Douchewanden, (bubbel)baden, stoomcabines, kranen, douchebakken, meubels, douchepanelen, etc.

• Nesto Sanitair bouwt badkamers voor aannemer en particulier. • Wij ontwerpen en bouwen uw badkamer • 5 jaar garantie • Betalen na montage, geen aanbetaling

Nu een budget badkamer compleet geïnstalleerd incl. slopen oude badkamer, stucwerk, tegelwerk, sanitair en tegels voor het ongelooflijke bedrag van

€7995,00

• Scherpe prijzen • Eén aanspreekpunt • Snel en professioneel

incl. BTW • Wij doen wat

wij beloven

- Vakkundig geïnstalleerd door onze eigen vakmensen van Nesto Sanitair, met gerenommeerde tegel- en sanitairmerken. - Geïnstalleerd binnen 1 week.

Kom de complete badkamer bekijken in onze showroom! Bezoek onze showroom op afspraak ook ‘s avonds om onze zeer uitgebreide collectie te zien 4825 AP Breda, Riethil 20, telefoon 076-2600063 & 1973 XM IJmuiden, Zuiderkruisstraat 42, telefoon 06-28448040 Openingstijden: alle 7 dagen geopend van 11.00-18.00 uur info@showroombadkamer.nl http://www.badkameruitverkoop.nl

• Hoge kwaliteit

• Perfecte service • 100% tevreden klanten • Meer dan 10 jaar ervaring • Vrijblijvende offerte, opmeting

Openingstijden: maandag gesloten dinsdag t/m donderdag vrijdag zaterdag

09.30 – 17.30 uur 09.30 – 20.00 uur 09.30 – 17.00 uur

an, Perfecte badkamers besta wij bouwen ze!estosanitair.nl

Neem alvast een kijkje op

www.n

Vraag naar onze voorwaarden.

Tegels of sanitair? Kom naar onze showroom aan de Vang 7 te Halsteren

VANG 7 4661 TX HALSTEREN 0164 630242

B.


oranje bode

oranjefans

9

VOOR Oranjefans IS VEEL GEREGELD Charkov is groen paradijs voor wetenschappers Supporters die één van de groeps-

Wie in juni ook iets anders wil zien dan de

wedstrijden van het Nederlands elftal

Oranje-camping (zie kader) en het Metalist-

mee willen maken komen niet in een typische grauwe voormalige Sovjet-stad terecht. Foto’s vanuit de lucht tonen dat er genoeg groen is in Charkov en er zijn

Oranjecamping op schiereiland

genoeg bezienswaardigheden, zo laten

Eventjes waren er twijfels of er wel een camping zou komen na de loting

zien.

voor EURO 2012 in december, maar na een bezoek van de mensen achter de Oranjecamping aan Charkov in januari waren die snel weg genomen. Fans van het Nederlands elftal kunnen deze zomer hun tentje opzetten op ‘een prachtige camping op een unieke locatie’. ‘Een heel gaaf terrein’, noemde projectmanager Jeroen Toonen het in een persbericht na het bezoek. De camping komt op een schiereiland, normaal een populaire recreatieplek voor de inwoners van Charkov. Tot tevredenheid van de voetbalfans is er een strand, een restaurant, barbecueplekken, een ponton in het water en zijn er mogelijkheden om te paintballen. Er is plaats voor ongeveer 5000 mensen.

Voetbal kijken doe je

natuurlijk bij:

Lammesgoedzak 1/8

De Lamme Goedzak Eetcafé - Frituur

afbeeldingen op de website van de stad

afwerkt, doet er goed aan het lijstje ‘wonderen’ op de website uit zijn hoofd te leren. Zeven

monumenten

werden

tijdens

een

verkiezing in 2008 door de bevolking als de ‘wonderen van Charkov’ aangewezen. De eerste is een 16,5 meter hoog beeld van de Oekraïense dichter en volksheld Taras Shevchenko, de laatste een typisch woonblok uit de tijd van Sovjetleider Jozef Stalin. Daartussen

DOOR EUGÈNE DE KOK

bevinden zich prachtige monumenten zoals de 80 meter hoge Blagoveshenskiy kathedraal

De stad in het noordoosten van de Oekraïne

en de tien meter hogere Yspenskiy kathedraal.

is ruim twee keer zo klein als de hoofdstad

Het beroemdst is de stad echter misschien

Kiev, maar twee keer zo groot als Amsterdam.

wel om het immense Vrijheidsplein. Het plein

Met anderhalf miljoen inwoners behoort

werd in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw

Charkov tot één van de grootste steden in

gebouwd en heeft de vorm van een uitgerekt en

de voormalige Sovjetstaat. Ze ligt op een

krom hoefijzer. Het beslaat bijna twaalf hectare.

kruispunt van drie rivieren: de Lopan, Uda en

Daarmee is het één van de grootste pleinen ter

Kharkiv. Waar het in de wintermaanden

wereld. Het wordt aan de ene kant begrensd

wel twintig graden kan vriezen, zijn de

door de stad, aan de andere kant door een

zomers in Charkov warm. Toch is het

groot park waarin onder meer de dierentuin in

er dan goed toeven, zegt de gemeente

is gevestigd.

op haar website door ‘haar mooie

Hoe groot, indrukwekkend, mooi en leuk

parken, tuinen, fonteinen en vele

het bovenstaande ook mag zijn, de grootste

cafeetjes in de buitenlucht’.

trekpleister van Charkov deze zomer ligt aan

De stad zegt vooral bekend te staan

de Plekhanivskastraat. Op nummer 92a vind

om haar onderwijs. Er zijn niet minder

je daar namelijk het voetbalstadion van FC

dan dertien nationale universiteiten

Metalist Kharkiv.

en vele andere hoge opleidingen, die jaarlijks tienduizenden jongeren voorbereiden

op

hun

toekomst.

Charkov is er trots op. Een quote van de website: ‘In Charkov werd voor het eerst in Europa een atoom gesplitst,

Dorpsdijk 34 Vrouwenpolder Tel. 0118 - 59 14 17

stadion waarin Oranje de groepswedstrijden

werd ooit de grootste radiotelescoop van Europa ontwikkeld … en ze was de bakermat van vele wetenschappelijke hulpmiddelen’.


ORANJE BODE

ORANJE GADGETS

Oranje gadgets zijn big business

Pletterpetten, oranje snackschalen en een jurkje Je had de luidsprekerhoed en pletterpet van een beroemd biermerk, de oranje broeken met staart en het

RALPH LAUREN ORANJE PET

veelbesproken oranje jurkje van een concurrerende brouwer en de wuppies, welpies en beesies van een

GRATIS originele oranje pet bij

grote supermarkt. En dat zijn slechts een paar van de beroemde oranje gadgets die in het verleden naam maakten tijdens verschillende voetbalkampioenschappen. DOOR EUGÈNE DE KOK

aankoop van een Ralph Lauren polo. Bert Viel Mannenmode www.bertviel.nl

De fabrikanten hebben de laatste maanden ongetwijfeld

de Zuid-Afrikaanse cel gegooid, omdat zij sluikreclame

weer zitten broeden op nieuwe ideeën waarmee ze hun-

zouden maken, terwijlde FIFA een exclusief contract had

producten tijdens het Europees kampioenschap in Polen

met een Amerikaans biermerk. En dat is in FIFA-land ten

en Oekraïne aan de man kunnen brengen. Wat de com-

strengste verboden. Tot ziens grappige reclamestunt,

municatieadviseurs en reclamebureaus dit keer hebben

welkom damage control. De Nederlandse brouwer

verzonnen, zal de komende tijd duidelijk worden. Ook

moest diep door het stof en de twee onfortuinlijke dames

zijn er vele creatieve geesten al maanden bezig met het

kwamen pas na dagen tegen tralies te hebben aangeke-

bedenken en ontwikkelen van oranje producten. Gega-

ken vrij. Bedrijven die geen exclusieve contracten met

BOSE SOUNDLINK

randeerd dat de winkels straks dus weer vol liggen met

de UEFA of FIFA hebben denken na het bovenstaande

WIRELESS MOBILE SPEAKER

oranje beschermhoesjes voor smartphones, usb-sticks in

incident wel twee keer na om een geintje uit te halen

Kijkt u liever heel de sportzomer

de vorm van een speler van het Nederlands elftal, auto-

op het kampioenschap zelf. In Nederland zelf gaan deze

buiten op uw Ipad of tablet pc?

vlaggetjes in alle vormen en maten, roodwitblauwe bad-

zomer echter ongetwijfeld alle commerciële remmen

Met deze compacte draadloze speaker

slippers en oranje snackschalen, die nog over zijn van de

weer los. Benieuwd wie wat allemaal aanbiedt of welke

geniet u daarbij ook nog van een helder

titelstrijd in Zuid-Afrika, en wat je ook maar in de kleuren

oranje gadgets er te koop zijn? Kijk dan op deze pagina.

en vol geluid met levensechte details.

oranje, rood, wit en blauw kunt maken.

€299.-

Duidelijk moge zijn dat alles wat oranje is voor en

Hifi TV Video Dekkers

tijdens de landenkampioenschappen big business is

www.keesdekkers.nl

geworden. Op het wereldkampioenschap in 2010 werd

“Een Brabants biermerk dacht door een paar knappe vrouwen in een effen oranje jurkje te hijsen – en dat vooraf zorgvuldig te marketen – naam te maken in de stadions waar het Nederlands elftal speelde.”

dat misschien meer duidelijk dan ooit. Een Brabants

ORANJE REGEN PONCHO

biermerk dacht door een paar knappe vrouwen in een

Speciaal voor het EK in oranje

effen oranje jurkje te hijsen – en dat vooraf zorgvuldig

uitgevoerde regen poncho.

te marketen – naam te maken in de stadions waar het

€35.-

Nederlands elftal speelde. Het pakte wat anders uit.Twee

Van Zitteren fietsen

van de ruim dertig zogenaamde bier-babes werden in

www.vanzitterenfietsen.nl

ORANJE BODEM ZUIGER Hayward magic clean.

ORANJE HARING

-Smart drive systeem.

De nieuwe haring als ideale snack tijdens het EK!

- Verbetert de waterstroom door als mobiele bodemput te werken.

€2.- per stuk

- Reinigt alleen de bodem.

Visgilde Nieuwe Markt

€199.-

www.denieuwemarkt-visgilde.nl

Zwembad Centrum Roosendaal www.zwembadcentrumroosendaal.nl

SUPERZUINIGE “BIOSCOOP” FORMAAT FULL HD LED TV MET FULL LED BACKLIGHT -Aquos NET + internet TV met draadloze aansluiting

LEDÛB EK SHIRT

-LED TV met FULL LED backlight en FULL HD scherm

Speciaal voor het EK

-Uniek zeer groot 80 inch (203cm) beeldscherm

met rood-wit-blauw

-100 hertz met “Dejuddering” techniek

€59.95

-Superzuinig, energieklasse A==

Vromans Fashion

-DNLA thuisnetwerk en USB mediaplayer

www.vromansfashion.nl

Media Markt Bergen op Zoom, www.mediamarkt.nl

Kansen op mooie prijzen via speciale puzzelactie

In Kapelle gaat EK niet ongemerkt voorbij ’t Groene Hart kleurt de komende maand oranje. De ondernemers van Ondernemersvereniging ’t Groene Hart Kapelle-Biezelinge laten het Europees kampioenschap voetbal in Oekraïne en Polen niet ongemerkt voorbij gaan. Met een speciale puzzelactie maakt u kans op mooie prijzen. VAN ONZE REDACTIE In deze speciale Oranje-editie vindt u een speciale woordzoeker. U kunt de puzzel oplossen door de genoemde woorden weg te strepen. Met de letters die overblijven kunt u een zin maken. Dat is de oplossing

die u op de bon invult en als u die instuurt voor zaterdag 16 juni maakt u kans op een van de prijzen: waardecheques van 250 en 100 euro. Die bonnen kunnen worden ingeleverd bij alle bij winkeliers die zijn aangesloten bij ’t Groene Hart. “Op bepaalde momenten willen we onszelf via speciale acties extra onder de aandacht brengen. Het Europees kampioenschap is uitgerekend zo’n moment”, zegt Menno Kole van Ondernemersvereniging ’t Groene Hart KapelleBiezelinge. Volgens Kole - zelf een groot voetbalfanaat – verandert Kapelle de komende weken in een oranje vesting. “Bijna alle ondernemers in Kapelle en Biezelinge leven mee met het Nederlands elftal. Wat ons betreft is het hoe meer oranje, hoe beter. We proberen het zo leuk mogelijk te maken.” De meeste winkeliers passen

hun zaak in stijl aan. Zowel de etalages als het assortiment kleurt oranje. Traditiegetrouw gaat HCR De Zwaan voorop in de strijd. Net als tijdens het wereldkampioenschap in 2010 verandert het pand aan het Kerkplein in een oranje voetbalpaleis. Puzzeloplossingen kunt u voor 16 juni opsturen naar: OVKB ’t Groene Hart, Kerkplein 47, 4421 AB in Kapelle. U kunt het antwoordstrookje ook inleveren bij De Zwaan. De prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 20 juni om 19.30 uur in De Zwaan. Als het een beetje meezit speelt het Nederlands elftal de dag erna of de dag daarna de kwartfinale van het kampioenschap. Voor meer informatie kunt u kijken op www.ovkb-groenehart.nl.


oranje bode

Ra

ce

snowlympics Ic e K a

11

Kom ijskoud kicken en win! woensdag 4 juli - € 12,50

rt

sno w

ttles ba

Battle mee met hilarische spellen in de sneeuw woensdag 11 juli - € 12,50 Du a

Bo

l

woensdag 8 augustus - € 9,50

i d s K lu p

& Abs

ei

ed

It giet oan! maandag 13 augustus - € 12,50

entocht

Elfs t

len

n

Trotseer hoogte en snelheid vrijdag 27 juli - € 12,50 le

To k

ke

K ies

dag

Skidome 1/4 De hele dag springen en spelen in de sneeuw

ote Kidd Gr

arden

SIS 1/4

Bind ze onder en ervaar het zelf vrijdag 20 juli - € 12,50

skidome.nl/snowlympics agentschap

*Actievoorwaarden: geldig t/m 30-09-’12, tijdens daluren, niet i.c.m. andere acties, alg. voorw. van toepassing, max. 4 pers. per bon. Reserveren verplicht o.v.v. ‘Actie Bode’.

De Stok 24, Roosendaal T. +31(0)165 - 520547

Oranjekoorts stijgt tot grote hoogten Het heeft eventjes geduurd, maar de Oranjekoorts heeft inmiddels definitief doorgezet. Overal in Nederland beginnen huizen en straten letterlijk Oranje te kleuren

Sneeuwattractiepark Skidôme b.v. Baanvelden 13, Rucphen (NL) T. +31(0)165 - 343134 E. info@skidome.nl

Opheffingsuitverkoop Eind 2012 stopt Persia met de winkel in Bergen op Zoom. Perzische en Moderne Tapijten worden verkocht met royale korting.

en maken bewoners zich op om - veelal samen met anderen uit de buurt - een heus Oranjefeestje te bouwen. DOOR ADDO SPRANGERS

10%

Daarbij worden kosten nog moeite gespaard. Voorgevels worden verpakt in oranjegekleurd zeil, honderden vlaggetjes worden van huis tot huis over de straten gespannen, terwijl de Nederlandse driekleur en oranje vlaggen in alle varianten een prominente plaats voor het raam of aan het balkon krijgen. De gelukkigen die over een voortuintje beschikken verankeren er oranjegekleurde partytenten om er samen met andere buurtbewoners de wedstrijden van Oranje te volgen, terwijl weer andere supporters in hun achtertuinen met bierkratten een heuse dug-out bouwen om zich in ieder geval

20%

tijdelijk bondscoach van het Nederlands Elftal te wanen. Uiteraard hult iedereen zich tijdens en rond de duels van Oranje in de gelijknamige kleur. Het ultieme kledingstuk is natuurlijk het officiële wedstrijdshirt, maar daaraan hangt meteen een fors prijskaartje. Met goedkopere alternatieven valt echter niemand uit de toon. De loyaliteit aan Oranje kan uiteraard ook minder uitbundig worden getoond. Met een klein detail - een speldje op de jas, een oranje strik in het haar of een geschminkt rood-wit-blauw vlaggetje op de wangen - hoor je er echt helemaal bij.

Persia Tapijten 1/4

40%

30%

Natuurlijk niet vergeten om ook de auto voor de deur van een oranje gadget te voorzien en alvast alle

50%

Oranjeliedjes nog even te repeteren. Zo kan het EK 2012 bij voorbaat al niet meer stuk!

Gabbeh, Berber, Nepal, Handweef, Tribal Art, Nain, Isfahan, Qum, Patchwork......

Fortuinstraat 3 4611 NM Bergen op Zoom Tel.:0164-243509

www.persiatapijten.nl

sinds 1976


Millennium en Bl ORANJE BODE

12 BODE EK POULE

D

E

20 12

BO

U kunt GRATIS meedoen via ode.nl www.internetb

"--&,-&63&/7" "--&,-&63&/

EK

3&(&/#00 3&(&/#0

le u o voetbalp

DOE MEE )FU3PMM&YSPMMVJL )FU3PMM&YSPMMV VEFWSJKIFJE EN SCOOR PRACHTIGE JFEFSF3"-LMFVS VEFWSJKIFJE JFEF JFEF JFEFSF3"-LMF PRIJZEN! LMFVSFOJOTUSVDUV LMFVSFOJOTUSVD

L Voorjaarsaktie! men een Orea R uitdAging? niEuwEkrijgt OOk tOE AAn EEnschermen

Doe kosteloos mee aan het leukste poulespel voor het EK 2012 en scoor een prachtige prijs!!

2X

[POEFSNFFSQSJKT [POEFSNFFSQS en de spelbeleving intenser. Meedoen kost niets! In samenwerking met de adverteerders BGHFTDIVJOEFFOS op deze pagina is een aanlokkelijk prijzenpakket samengesteld. Om kans te maken op BGHFTDIVJOEFF een van die mooie prijzen moet u zo goed mogelijk de uitslagen van het EK voorspellen. PNLBTUJOH Bij aankoop van ĂŠĂŠnPNLBTUJOH van deze Het is voor jong en oud mogelijk om het Kijkt u ook zo uit naar het Europees kampioenschap voetbal in juni? Meedoen aan de

voetbalpoule van de Bode - bekend van het vorige WK en EK - maakt de voorpret groter

gevoel van een skydive, indoor te ervaren! Waardebon t.w.v. Onder begeleiding van onze goedâ‚Ź449.getrainde

Seizoenspas (sept. t/m mrt.) t.w.v. â‚Ź449.-

1Xinstructeurs2kanknikarmschermen: iedereen het ultieme gevoel

motor met afstandsbediening "--&,-&63

SNEEUWATTRACTIEPARK SKIDÔME

Vanaf 2

van vrijheid ervaren!

"--&,-& Millennium en Bloemendael rij-instructeur tot opleiding de Volg 3&(&/ 3&(&/ IJskoud kickden! t/m 3 THUIS IN SNEEUW

1 donderdag 22 april om 19:00 uur

Belisol Breda, Neerloopweg 20 VEFWSJKI onze voorlichtingsavond vrijblijvend geheel * Bezoek www.belisol.nl JFEFSF3"- JFEF 3&(&/#00( 3&(&/#00( JFEFSF3" JFEF LMFVSFOJOT

LMFVSFOJO [POEFSNFF

)FU3PMM&YSPMMVJLHFFGU Skydive sessie voor 4 pers. t.w.v. â‚Ź400.- [POEFSN )FU3PMM&YSPMMVJLHFFGU BGHFTDIVJOE VEFWSJKIFJE Ma BGHFTDIV VEFWSJKIFJE x. 300 PNLBTUJOH c JFEFSF3"-LMFVSFO JFEF m Max. PNLBTUJO JFEF JFEFSF3"-LMFVSFO 250 c m LMFVSFOJOTUSVDUVVSMBL  LMFVSFOJOTUSVDUVVSMBL  [POEFSNFFSQSJKTJOEF [POEFSNFFSQSJKTJOEF BGHFTDIVJOEFFOSPOEF BGHFTDIVJOEFFOSPOEF PNLBTUJOH Bij aankoop van ĂŠĂŠn van deze PNLBTUJOH

1X

ARNESTEINWEG 19 4338 PD MIDDELBURG TEL. 0118 - 617475 info@kartingzeeland.nl www.kartingzeeland.nl

Aktie lo De Stok 24, Roosendaal • T. +31(0)165 - 520547 Vanaf 22 maart1 maart tot 30 april *Actievoorwaarden: geldig t/m 31-08-’12, alleen tijdens daluren en schoolvakanties, niet i.c.m. e van Bloemendael t.w.v. â‚Ź200.andereWaardebon acties, alg. voorw. toepassing, max. 6 is pers. per bon. Reserveren verplicht o.v.v. ‘Actie Bode’.

'

1X

met

Dankzij

-

een

de

een

10%

speels

fraai

en

terrasscherm

modern

afgewerkte

uiterlijk.

druppelvormi­

extra op ro /003%8 korting TERRASSCHERMEN en/003% zonwe L De TibellyŽ­doekcollectie biedt u45&&/#&3 een l n . BLOEMENDAEL ROLLUIKEN & BINNEN- ENop BUITENZONWERING rolluiken mterras­ 45&&/# uitdAging? tOE AAn EEn niEuwE OOk lo uitgebreid kleurenpalet voorbuw l o zonwering o %HGLHQLQJ rij-instructeur tot Volg de /003%8"-5&- hopleiding www.martbrusselaarszonwering.nl scherm. enDeze uitzonderlijk grote keuze in c 5 s s 3 /003%8"-5&- ' r 5 NOORDWAL 14 • TEL: 0167-566171 • STEENBERGEN • MOB: 06-53263052 iL 45&&/#&3(&/.0# pre 5 kAe 22 r 1 e 45&&/#&3(&/.0# 50donderdag 22 april om 19:00 uur w.v /003%8"-5&- Max. 300 c m Max. 250 c m

ge zijkappen oogt het scherm zeer compact.

Genieten van groen

Kade 1 4731 KR Oudenbosch Tel. 0165 312502 www.hvandergun.nl

H. van der Gun verkoop & reparatie

UV GETEST

e

Bloemendael

met

Dankzij

de

zijk appen De

UV GETEST

k

en

een

terrasscherm

d VOn

OA uiterlijk. inf

modern

afgewerkte

druppelvormi­

* Nieuwe cursus aanvang 1 mei 2010

Uw terrasscherm is standaard geschikt

voorlichtingsavond * Bezoek geheel vrijblijvend voor eenonze elektrische bediening met

oogt

het

scherm

zeer

compact.

schakelaar. Natuurlijk behoort ook

TibellyŽ­ doekcollectie

biedt

u

een

de mogelijkheden.

Deze

uitzonderlijk

grote

keuze

in

Nog

comfortabeler

en

gebruiks­

e

e rm

oo

fraai

is

uitgebreid k leurenpalet voor uw terras­

scherm.

v ijk

speels

een draadloze afstandsbediening tot

Leren draai relaxfauteuil t.w.v. â‚Ź449.Calibra leren draai relaxfauteuil

een

w 6/003%8"-5&- 45&&/#&3(&/.0# 7 w 80.Slipcursus t.w.v. â‚Ź80.0 : 5X tie op l45&&/#&3(&/.0# e b /003%8"-5&- f a o /003%8"-5&- 45&&/#&3(&/.0# rm o f 45&&/#&3(&/.0# r in ge

1X

GRAoTpt IvaSn

e ko Van

op rolluike t/m 30 april en zonwering www.martbrusselaars

schermen krijgt men een Orea RTS motor met afstandsbediening

Heggenschaar Gardena Easy Cut t.w.v. â‚Ź149.-

149.

)FU3PMM&YS

)FU3PMM& "--&,-&63&/7"/%& "--&,-&63&/7"/%&  VEFWSJKIFJ Win een waardebon van Belisol!

Special Go Kart Day kadobon t.w.v. â‚Ź38.-

adobon: Kart Day k Special Go rten n 12 min. ka *2 heats va ptiemunten *2 consum areribs of ice: satĂŠ, sp lade rv *plate se sa et frites en halve kip m ve a cl la a b *kartpas en

1X

Onder begeleiding van onze goed getrainde instructeurs kan iedereen het ultieme gevoel van vrijheid ervaren!

4X

Het is voor jong en oud mogelijk om het gevoel van een skydive, indoor te ervaren!

pr A 2 2

* Nieuwe cursus aanvang 1 mei 2010

$0.'0357003*&%&3&&/ $0.'0357003*&%&3&&/

GEGARANDEERD SNEEUWPLEZIER!

M M ax. ax 55 .6 0 00 cm cm

On V A O inf iL

l Locatie: Verkeersschool.nl Blom m.n lblo m o o l o h Handelsweg 11 inchEtten ssc 35 oolbkeer-Leur 55

s

eers

r

3e 5

w.v

-50

1

w55 rk w1 076 11 w.vemat7ie6o-p50 of bel: DE SNELSTEHandelsweg WEG NAAR JE RIJBEWIJS! w w 0 or Etten-Leur inf eer Natuurlijk! Verkeersschool Blom. De snelste weg naar je rijbewijs. rm o o Gastelseweg 31 •BLOM, Tel.: 0165Handelsweg - 569457 Locatie: Verkeersschool Blom v ijk 11, 4879 AJ Etten-Leur. www.verkeersschoolblom.nl Verkeersschool k

Handelsweg 11 in Etten-Leur

DE SNELSTE WEG NAAR JE RIJBEWIJS!

Verkeersschool BLOM, Handelsweg 11, 4879 AJ Etten-Leur. www.verkeersschoolblom.nl


KORT BEDRIJVIG

Lezersactie voor concert in de Zeelandhallen, tien kaarten beschikbaar

Gratis kaarten voor Marco Borsato

Bij Edudelta College

Gratis proefles avondvakopleiding bloemsierkunst

GOES - Marco Borsato speelt zaterdag 14 juni in de Zeelandhallen in Goes. De zanger brengt daar al zijn hits ten gehore. Mojo Concerts en de Zeelandhallen stellen gezamenlijk tien gratis kaarten beschikbaar voor het optreden. Daarnaast zijn er nog eens 50 kaarten beschikbaar voor de film ‘Wit Licht’, waarin Borsato de hoofdrol voor GOES - Op dinsdag 12 juni wordt vanaf 19.30 uur in het Edudelta College aan de zijn rekening neemt. Deze draait op 12 juni de Da Vinci Cinema in Goes. VAN ONZE REDACTIE Alles wat u ervoor moet doen is de volgende vraag beantwoorden: ‘Wat is de naam

van het personage dat Marco Borsato speelt in de film Wit Licht?’ Het antwoord kunt u met uw contactgegevens (naam, adres, woonplaats en telefoonnummer)

Marco Borsato in de speelfilm ‘Wit Licht’. STILL UIT WITLICHTDEFILM.NL

voor zaterdag (2 juni) mailen naar marcoborstao@zeelandhallen.nl. Vermeld u in de mail ook dat het om de lezersactie van de Bode gaat. Uit de inzendingen worden de 60 winnaars geloot: tien krijgen een kaartje voor het concert, 50 mensen mogen gratis naar de vertoning van Wit Licht. De kaarten voor het concert zijn beschikbaar gesteld door Mojo Concerts en de Zeelandhallen, de tickets voor de film door Da Vinci Cinema. Eindelijk weer in Zeeland Borsato geeft 14 juni een concert in de Zeelandhallen. Hij brengt daar al zijn grote hits ten gehore. Op zijn website zegt hij: ‘Aan het verzoek van de fans uit Zeeland hebben we gehoor gegeven, want we komen naar Goes! Het is lang geleden dat ik in Zeeland heb gespeeld en ik heb er dan ook heel veel zin in’. Borsato is de meest succesvolle Nederlandse zanger aller tijden. Hij scoorde veertien nummer één hits: van meezingers zoals ‘Dromen zijn bedrog’ en ‘Je hoeft niet naar huis vannacht’ tot gevoelige ballades zoals ‘Marherita’ en ‘Waterkant’. Naast de hits komen in Goes ook veel nummers voorbij van het laatste album ‘Dromen durven delen’. Meer informatie over de zanger: www. marcoborsato.nl. Meer informatie over het concert: www.zeelandhallen.nl. Er zijn nog kaarten à 49 euro te koop, maar als u meedoet met bovenstaande lezersactie maakt u kans gratis naar binnen te komen.

Hersenonderzoeker Dick Swaab prominente gast op bijeenkomst in Scheldemond College

Opvoeden is thema symposium van Zorgen aan Zee MIDDELBURG - De landelijk bekende hersenspecialist Dick Swaab is vrijdag te gast op het symposium ‘Opvoeden’ van de stichting Zorgen aan Zee. Op de bijeenkomst in het Scheldemond College in Vlissingen gaat hij in discussie met deskundigen en het publiek over de invloed van opvoeders.

Wat werkt wel en wat niet in het opvoeden is de vraag die centraal staat tijdens het symposium over opvoeden. FOTO MORGUEFILE

DOOR EUGÈNE DE KOK Het is het derde symposium dat de stichting van de Middelburgse huisartsen Peter en Jeanette de Doelder en Pim van Kampen van Ortho Pedagogisch Didactisch Centrum De Griffioen organiseert. De vorige twee gingen over de gezondheid van de jeugd in Zeeland. Dit keer is het thema opvoeden. “En we hebben nog meer onderwerpen in gedachten”, zegt Peter de Doelder. De stichting heeft wetenschappers, huisartsen, specialisten, beleidsmedewerkers, bestuurders en werknemers in de zorg en het onderwijs uitgenodigd, maar De Doelder benadrukt dat iedereen

vrijdag welkom is. “Het is geen statisch symposium. Iedereen kan zijn zegje doen. We zijn op dit gebied immers vrijwel allemaal ervaringsdeskundigen. Als stichting zoeken we altijd naar een relevant onderwerp en proberen we aan de hand daarvan verschillende bevolkingsgroepen bij elkaar te brengen.“ Om de discussie op gang te brengen heeft de stichting arts, neurobioloog en hersenonderzoeker Dick Swaab uitgenodigd. Hij verwierf landelijke bekendheid met zijn bestseller ‘Wij zijn ons brein’. Hij stelt dat iedereen ‘in de baarmoeder wordt ontwikkeld en dat opvoeders geen invloed hebben’. Hersenfilosoof Aldo Houterman uit Middelburg neemt het tegen hem op. Houterman

zegt dat mensen zich voortdurend ontwikkelen. Het publiek mag meedoen. “Op allerlei terreinen valt ons op dat dingen misgaan die te maken hebben met hoe mensen met omstandigheden en ontwikkelingen omgaan. Je hoort vaak dat ‘mensen anders moeten gaan denken’ en ‘er een cultuuromslag moet komen’. Dat kun je opvatten als dat ‘de maatschappij iedereen die uit de pas loopt opnieuw moet opvoeden’. Maar hoe moet dat dan en wat is effectief? Swaab zegt alles vast staat en er niets meer aan is te doen. Daar valt heel veel over te zeggen”, aldus De Doelder. De Middelburgse huisarts zegt dat hij zelf merkt dat het opvoeden van zijn twee eigen kinderen anders is dan de opvoeding van hun drie aangenomen kinderen. “Wat werkt wel en wat werkt niet? Dat zijn zaken waar we vrijdag achter proberen te komen.” Kampioenschap Het symposium - dat de ludieke titel ‘De finale van het open Zeeuws kampioenschap opvoeden: professor Swaab tegen de rest van Zeeland’ heeft - is een particulier initiatief. Op een kleine bijdrage van het Delta Zeeland Fonds na krijgt de stichting geen subsidie. “Maar wij vinden het zo belangrijk dat we hiermee doorgaan. Juist omdat we zien dat er in de praktijk veel fout gaat en te weinig wordt samengewerkt.” Het symposium begint vrijdag om 17.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur. Locatie is het Scheldemond College in Vlissingen. PAGINA 21

Stationspark 39 in Goes en op donderdag 28 juni vanaf 19.00 uur in het Edudelta College aan de Rijnstraat 3 in Barendrecht een gratis proefles voor de avondvakopleiding bloemsierkunst (DFA-ADFA) gegeven.

Belangstellenden zijn van harte welkom op deze informatieavond over de bloemistenopleiding. Het betreft een vakopleiding die in de avonduren gegeven wordt. De opleiding richt zich speciaal op werkenden in de sector of mensen die in de toekomst in de sector willen werken. Deze avond zal de docent tijdens een proefles een indruk geven van wat de opleiding inhoudt. Lesmateriaal, studiebelasting, kosten, fiscale voordelen, examenopdrachten; dit alles komt ter sprake. Wilt u de informatieavond bezoeken? Stuur dan vóór 1 juni een mail aan: contract@ edudelta.nl. Graag uw (bedrijfs)naam en het aantal personen noemen. Edudelta College, Stationspark 39 in Goes en Rijnstraat 3 in Barendrecht.

Optredens van Bløf, Ilse DeLange en Golden Earring

Begin de zomer in Zeeland op Concert at Sea

De unieke locatie van Concert at Sea.

BROUWERSDAM - Met een groep vrienden nog even naar het Zeeuwse strand, vooraan staan bij je favoriete artiest, liggend op de dam met een biertje en lekker eten, een rondje in het reuzenrad en met een cocktail in de hand kijken naar de zonsondergang. Het zijn de ingrediënten van Concert at Sea: het festival op de Brouwersdam dat wordt georganiseerd door Bløf. De unieke locatie met uitzicht op de Noordzee, de lage toegangsprijs en gezellige sfeer is voor veel mensen reden een weekend naar Zeeland te komen. Dit jaar is er weel een vol programma met dj’s, straattheater en artiesten zoals Trijntje Oosterhuis, Golden Earring, Acda en de Munnik, Go Back To The Zoo, Ilse DeLange, De Dijk, Waylon, Wipneus en Pim, The Baseballs, Van Velzen en natuurlijk Bløf zelf.. Het festival Concert at Sea vindt voor de zevende keer plaats. “We zijn erg trots op wat we de afgelopen jaren op de Brouwersdam hebben neergezet,” vertelt Paskal Jakobsen. Concert at Sea wordt door de bezoekers geroemd om de gezellige en ontspannen sfeer op het festivalterrein. Dat heeft volgens Jakobsen niet alleen met de fantastische locatie van het festival te maken. “Het festival is echt een bestemming geworden. Steeds meer mensen kiezen ervoor om lekker een paar dagen in Zeeland te blijven. Ze komen eerder of blijven wat langer en slapen op een camping of boeken het bungalowarrangement. De sfeer op het terrein is er ook naar, heel relaxed, iedereen staat erg open om leuke dingen te beleven en heeft het gevoel op vakantie te zijn.’’ Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op www.concertatsea.nl

OPDC Griffioen kookt voor Alpe d’ Huzes MIDDELBURG - In de week van 29 mei tot 1 juni gaan de derdeklas leerlingen van OPDC Griffioen in Middelburg koken voor het goede doel. Met deze actie worden 2 vliegen in één klap geslagen. De leerlingen moeten in het kader van Competentie Gericht Onderwijs zelf een project organiseren en uitvoeren én mees-

ter Erwin van der Linde, die op 6 en 7 juni mee doet aan Alpe d’Huzes, kan op deze manier geld ophalen voor het Koningin Wilhelmina Fonds. Op dinsdagmiddag 29 juni wordt er “cultureel” gekookt voor leerlingen en leerkrachten. Op donderdag 31 mei is er een feestavond van 17.30 tot 20.30 uur voor leerlingen, ouders en medewerkers met een maaltijd, een loterij en een ouderwetse zeepkistenrace.

De Lofstem

Jubileumzangavond AAGTEKERKE - Op 2 juni bestaat zangvereniging De Lofstem uit Aagtekerke 70 jaar. Dit zal herdacht worden tijdens een zangen muziekavond die gehouden wordt op 2 juni in de kerk van de Gereformeerde Gemeente aan de Prelaatweg te Aagtekerke. Hieraan werkt, naast De Lofstem,

ook instrumentaal ensemble Musica Juventa o.l.v. Simon van Keulen mee. Tevens nemen we op deze avond afscheid van onze dirigent Ko Minderhoud, die na 30 jaar stopt als dirigent. Hij wordt opgevolgd door Jan Dekker. Iedereen is hartelijk welkom. De avond begint om 19.30 uur. Toegang is gratis.


KORT BEDRIJVIG

Vlissinger sluit abonnement digitale telefonie af en valt in de prijzen

Delta zet 50.000e klant in het zonnetje Infoavond vakopleiding

hovenier en tuinontwerper

VLISSINGEN - Een bos bloemen, een slagroomtaart en een tegoedbon voor een jaar lang gratis telefoneren ter waarde van 250 euro. Jan-Willem Siewe uit Vlissingen kreeg die cadeaus vrijdagochtend uit handen van Jaap Rieter van Delta, omdat hij als 50.000e Zeeuw een abonnement voor digitale telefonie bij ZeelandNet BARENDRECHT - Het Edudelta College aan de Rijnstraat 3 in Barendrecht houdt op donderdag 14 juni van 19.30-20.30 uur een informatiebijeenkomst voor had afgesloten. de vakopleiding tot vakbekwaam hovenier/tuinontwerper (SOG). Iedere belangstellende is van harte welkom.

Het betreft een vakopleiding die in de avonduren en weekenden gegeven wordt. De opleiding richt zich speciaal op volwassenen die werken in de sector of mensen die in de toekomst in de sector willen werken. Deze avond zal de docent een indruk geven van wat de opleiding inhoudt. Lesmateriaal, studiebelasting, kosten, fiscale voordelen, examenopdrachten; dit alles komt ter sprake. Interesse? Kom dan op 14 juni naar het Edudelta College aan de Rijnstraat 3 in Barendrecht.

De Fonteyne elke zondag open in zomermaanden

Elke zondag koopzondag VLISSINGEN - De gezamenlijke winkeliers van winkelcentrum de Fonteyne hebben besloten om elke zondag hun deuren te openen. Vanaf de eerste zondag in juni is het in de zomermaanden elke week koopzondag in winkelcentrum de Fonteyne. De winkeliers staan van 13.00 tot 17.00 uur voor u klaar. Winkelcentrum De Fonteyne is winkelen in hartje Vlissingen. In de zomermaanden biedt de Fonteyne een uitstekende gelegenheid om te winkelen met haar ruime openingstijden. Winkelcentrum De Fonteyne is eenvoudig te bereiken en de ruime parkeergarage zorgt voor vele gemakken. Kijk voor meer informatie op www.defonteyne.nl

350 euro korting De gelukkige Jan-Willem Siewe met zijn dochter Joëlle en productmanager consumenten divisie comfort Janet van de Griend en Jaap Rieter (van links naar rechts). FOTO EUGÈNE DE KOK

DOOR EUGÈNE DE KOK In aanwezigheid van Chief Commercial Officer Jaap Rieter van Delta, waaronder ZeelandNet valt, en enkele medewerkers van Delta werden de aansluitingen voor telefonie en internet van Jan-Willem Siewe meteen in orde gemaakt. De in Vlissingen woonachtige loods had niet lang hoeven wikken en wegen voor hij besloot over te stappen naar Delta. “Ik heb acht jaar geleden een ADSL-abonnement afgesloten, maar de ontwikkelingen op dat gebied staan helemaal stil. Als je snelheid wilt moet je kabel nemen. Daar zit nog vooruitgang in. En wil je kabel, dan kom je al snel uit bij Delta.” Toen Siewe het telefoontje kreeg van Delta dacht hij dat hij door zijn collega’s, waarmee hij op dat moment carpoolde, in de maling werd genomen, maar het bleek waar te zijn. Hij kreeg een jaar lang gratis bellen ter waarde van

250 euro, een taart en een bos bloemen. Rieter wilde graag aandacht besteden aan de mijlpaal. “Met internet zijn we op weg naar de 100.000e aansluiting, maar voor het vaste bellen is een abonnement momenteel niet meer zo vanzelfsprekend. Veel mensen bellen tegenwoordig alleen met hun GSM. Daarom is het mooi dat van de 150.000 kabelaansluitingen die er zijn in Zeeland 50.000 mensen een telefonieabonnement bij ons hebben. Zij willen nog altijd gebruikmaken van een vaste lijn.” De Consumentenbond gaf het internet, bellen en digitale televisie van ZeelandNet vorige week opnieuw goede cijfers. Voor de kwaliteit van de internetverbindingen kreeg de aanbieder een 8,1, hetzelfde cijfer dat ze voor de kwaliteit van de digitale televisie kreeg. De kwaliteit van de telefonie werd zelfs beoordeeld met een 8,4. Het totaaloordeel voor de drie diensten was een 7,9.

Mobiel bellen Vorige week maakte Delta bekend dat ze ook in de mobiele telefonie stapt. In eerste instantie op kleine schaal. Er worden 1000 simkaarten uitgegeven. Daarna komen er in fasen meer beschikbaar. “Onze doelen zijn nog bescheiden. We zien het als iets complementairs op ons bestaande aanbod”, aldus Rieter. Voor het mobiele bellen maakt Delta gebruik van het netwerk van KPN, maar de twee abonnementen die ze aanbiedt zijn gericht op de Zeeuwse klanten van het bedrijf. Zo kun je met een abonnement in België tegen Nederlands tarief bellen en zijn de belkosten tussen abonnees van Delta Mobiel gratis. Ook kost telefoneren met één vast nummer van ZeelandNet niets. Tot slot wordt er afgerekend in seconden. “Dat doet niemand anders op de markt voor sim only.” Meer informatie: www.deltamobiel.nl.

De Nieuwe Nadorstloop, nu voor iedereen MIDDELBURG - De Nadorstloop staat al jarenlang op de Zeeuwse atletiekagenda. Deze loop kent een rijk verleden met deelname door nationale toppers en toptijden op de 10 Engelse mijlen. De laatste jaren is deze loop een beetje op de achtergrond geraakt en is de belangstelling voor deelname gedaald. Het fors toegenomen aanbod aan hardloopwedstrijden en prestatielopen, zowel in als buiten Zeeland, is daar mede debet aan. Hardlopers en trimmers lijken niet alleen hun conditie en vorm te willen testen maar willen ook meer beleven. Een werkgroepje heeft daarom het initiatief genomen de Nadorstloop op te pimpen en het programma aan te passen en attractiever te maken. Een van de eerste acties is het wijzigen van de naam in de Kaasboerderij Schellachloop. Dit is niet alleen gedaan vanwege de sponsoring door de boerderij maar ook omdat het erf daarvan een cruciale rol gaat spelen in de nieuwe opzet van de loop. Wanneer en waar? Op vrijdagavond 8 juni klinkt om half acht het startschot van de 1e editie van de Kaasboerderij Schellachloop. Start en fi-

nish zijn op het erf van de kaasboerderij en het parkoers gaat over precies 4 kilometer. Het start- en finishgebied wordt gezellig ingericht zodat het zowel vooraf als na de loop goed vertoeven is. Dames en heren kunnen zich daar verkleden maar douchen is niet mogelijk. Deelnemers met kinderen mogen als ze dat leuk vinden ook nog even in de stallen gaan kijken en voor toeschouwers en deelnemers is het mogelijk iets te drinken. Het adres is Golsteinseweg 25 te Middelburg. Op de website www.schellach.nl treft u meer informatie met betrekking tot de route e.d. aan. Muziek Het altijd weer gezellige en enthousiaste dweilorkest De Sjokkers, al eerder actief bij o.a. de Stadsloop Middelburg en de Kustmarathon Zeeland, reizen op 8 juni vanuit Goes af naar Schellach om ons loopfeest muzikaal kracht bij te zetten. Vanaf 19.00 tot ca. 21.00 uur zullen zij de deelnemers een muzikale aanmoediging geven en het aanwezige publiek vermaken. Keuzemogelijkheden Zoals al gemeld, is het parkoers precies 4 km en kunnen de deelnemers ervoor kiezen 1, 2 of 3 ronden te lopen. Maximaal kan

er dus 12 km gelopen worden. Maar we vinden het belangrijk dat ook minder geoefende of getrainde lopers mee kunnen doen! Als nieuw element is het daarnaast mogelijk de 12 km met een team van drie lopers (vrouwen, mannen of gemengd) te doen. En van de estafetteloop wordt een apart klassement gemaakt! Meedoen? Inschrijven voor de Kaasboerderij Schellachloop kan via de website www.dynamica-sport.nl of rechtstreeks bij Sjaak Sinke (aeromad@zeelandnet.nl). Vermeld wel steeds Kaasboerderij Schellachloop, naam, geslacht, leeftijd, (eventuele) vereniging en de te lopen afstand. In het geval dat wordt meegedaan als estafetteteam vermeld dan de andere leden van het team. Inschrijven op de dag is mogelijk vanaf 18.30 tot 19.15 uur. De startnummers kunnen op de dag zelf opgehaald worden. Alle deelnemers krijgen na afloop een leuke attentie en doen daarnaast automatisch mee aan de verloting. De Kaasboerderij Schellachloop wordt georganiseerd door ASDV Dynamica en op de website treft u meer informatie met betrekking tot o.a. het parkeren aan. Nog vragen, bel dan op met Robert Carol (0118614417). PAGINA 22

Laatste ketelkortingdagen bij Feenstra

MIDDELBURG - Tot het einde van deze maand ontvangt u bij Feenstra op alle ATAG-ketels 350 euro korting, waaronder de door de Consumentenbond als best geteste HR ketel van 2011. De korting op de ATAG E325 CW5 loopt zelfs op tot 450 euro. De actie loopt nog tot en met 31 mei. Wees er dus snel bij en maak gebruik van dit voordeel. Voor een afspraak met één van onze adviseurs of voor meer informatie over de ketelkortingdagen belt u met 013-5323170 of bezoek de website: www.feenstra.com. Feenstra is al vijfenzestig jaar actief binnen de Nederlandse installatiewereld en heeft veel kennis en ervaring opgebouwd met het installeren van op maat gesneden cv- en warmwatersystemen in woningen en utiliteitsbouw. We adviseren, installeren, voeren preventief en correctief onderhoud uit en ondersteunen bedrijven, instellingen en consumenten bij het nemen van belangrijke investeringsbeslissingen. Met vestigingen door heel Nederland, ruim 1.500 medewerkers en meer dan 750 volledig uitgeruste auto`s kunnen wij een uitstekende en snelle lokale service garanderen. Meer informatie: www.feenstra.com.

Aanleg randweg Oostkapelle OOSTKAPELLE - De aanleg van de nieuwe randweg in Oostkapelle begint uiterlijk 1 oktober. De tweebaans 50-kilometerweg sluit aan op de Duinweg en de Noordweg. Dit is één van de onderdelen uit het plan voor de nieuwe wijk Zeeduinse Poort. In Zeeduinse Poort komen 55 woningen en een aantal vrije kavels die gemeente Veere na de zomer uitgeeft. De start van de verkoop

van de eerste woningen staat gepland voor juni, aldus de ontwikkelingscombinatie Bouwfonds en Heijmans. In april werd al een goed bezochte informatieavond voor de woningen georganiseerd. Geïnteresseerden kunnen de gevelindelingen en plattegronden optimaal aanpassen aan hun wensen. Voor meer informatie over de vrije kavels kunt u terecht bij gemeente Veere. Op de website www.zeeduinsepoort.nl vindt u informatie over de koopwoningen.

Binaeh Zuuver neemt deel aan Middelburg VÓLkoren MIDDELBURG - Op zaterdag 2 juni neemt Binaeh Zuuver voor de 1ste keer deel aan Middelburg VÓLkoren. Wij zijn een dameskoor 50+ en onze 32 leden proberen met ontzettend veel plezier Binaeh Zuuver te zingen. De leeftijd varieert van 50+ tot 80+ en ook onze oudere dames doen het nog best! Dit jaar bestaan we 10 jaar en dit is ons eerste optreden bij Middelburg VOLkoren. We hebben er ontzettend veel zin in en hebben met 3 optredens gelijk een echte vuurdoop. We zingen 2-, 3- en 4-stemmig Nederlandse- en Engelstalige liedjes a-capella of met begeleiding van een pianiste. Het koor staat onderleiding van mevr. Francis de Jonge en voor de begeleiding zorgt mevr. Lenie Stokman. Dit jaar schreven zich maar liefst 174 koren in, waarvan er zo’n 125 werden

geplaatst. Koren in allerlei genres: klassieke koren en popkoren, meezingkoren en kleine ensembles, gospelkoren en shantykoren. Deze koren zorgen voor een ongekend feestelijke sfeer in de stad. Op ruim twintig locaties in de oude binnenstad (herkenbaar aan de beachvlaggen) verzorgen zij hun optredens, zowel op zaterdagmiddag 2 als zondagmiddag 3 juni. Hart van het festival is het Abdijplein, waar ook op beide festivaldagen vanaf 16.45 uur de gezamenlijke afsluiting plaatsvindt. De toegang tot het festival is gratis. Op iedere locatie liggen programma’s gereed, maar uitgebreide informatie is te vinden op middelburgvolkoren.nl. De feestelijke opening van Middelburg VÓLkoren is op vrijdagavond 1 juni om 20.00 uur op het Abdijplein en ook hier is de toegang gratis.


Sportpark Irislaan ‘s middags in teken van Open NK voor jeugdkorpsen

Ogen en oren tekort op Taptoe

MMK op ‘WAK’ van de partij MIDDELBURG - Op vrijdagavond 1 juni geeft het Middelburgs Muziekkorps de aftrap voor de WAK week.

VLISSINGEN - Sportpark Irislaan in Vlissingen is zaterdag weer één dag het domein van jeugd- en showkorpsen uit het hele land. ‘s Middags vindt de 17e editie van het Open NK voor jeugdkorpsen plaats. ‘s Avonds volgt de De week van de Amateurkunst, waarin inmiddels net zo traditionele Taptoe Zeeland. allerlei vormen van amateurkunst - van straattheater tot keramiek en van fluisterpoëzie tot allerlei vormen van muziek te zien en te beluisteren zullen zijn. Het MMK

zal een concert geven op de muziektent op het Molenwater. Het concert begint om 19.30 en zal tot 21.00 uur duren. Een week later op zaterdag 9 juni zal ook een concert gegeven worden maar dan op de markt. Dit concert begint om 14.30 uur. Het korps staat onder leiding van dirigent Richard Vrijhoef. De toegang tot beide concerten is gratis.

Middelburgse muziekkorpsen winnen thuiswedstrijd MIDDELBURG - De muziekkorpsen Juliana Drum & Bugle Corps en Junior Drumcorps Johan Friso uit Middelburg hebben zaterdag 26 mei beiden de winst in de wacht gesleept tijdens een wedstrijd voor showkorpsen in eigen stad.

De Euroband Rotterdam is een van de korpsen die zaterdag is te zien op de Taptoe Zeeland.

DOOR EUGÈNE DE KOK ‘s Avonds kunnen bezoekers volgens Frans Wieland van de organisatie genieten van ‘topkorpsen’ uit het hele land. Het publiek krijgt vijf nieuwe shows van de deelnemers voorgeschoteld. “Niemand in Nederland heeft ze nog kunnen zien”, zegt hij. “Vorig jaar stond de avond min of meer in het teken van de Engelse stijl, dit keer is het aanbod heel divers. Dat maakt het leuk om naar te kijken; er is voor iedereen wat wils en door de shows en muziek kom je ogen en oren tekort om alles te volgen.” Wieland hoopt op tussen de 2000 en 3000 man publiek. Tamboer en Trompetterkorps Euroband Rotterdam brengt een galashow Night and Day en presenteert hun Italiaanse show Bella Italia. De Deltaband neemt het publiek uit hun thuisstad mee op een rondreis door La Douce France en Showband Corio-

Collective uit Heerlen brengt de nieuwste show ten gehore. Daarmee hoopt ze hoge ogen te gooien op het Wereld Muziek Concours 2013 in Kerkrade. Uit Middelburg komt het Juliana’s Drum and Bugle Corps (de regerend Nederlands kampioen drumcorps) en de winnaar van het Open NK Jeugd 2012 maakt de show compleet. Dat kampioenschap vindt ‘s middags vanaf 12.30 uur plaats op de sportvelden aan de Irislaan. Met veertien optredens en veel meer aanmeldingen was de belangstelling om mee te doen groot. Het middagprogramma gaat van start met shows van de Jeugd Deltaband uit Vlissingen en Jong Excelsior uit Delft. Daarna zijn achtereenvolgens de mars- en showwedstrijden aan de beurt. De finale en de prijsuitreiking vinden rond 17.15 uur plaats. Combinatie Wieland is blij dat alles is weer geregeld

FOTO EUROBAND ROTTERDAM

voor het evenement. “Het wordt steeds moeilijker om alles rond te krijgen. Je hebt te maken met bezuinigingen en sponsoren zijn moeilijker te vinden. We hebben ze gelukkig nog altijd, maar hen vinden neemt meer en meer tijd in beslag.” Om de tegenslagen op te vangen, heeft de organisatie de prijzen in een eerder stadium iets moeten verhogen. “Maar dat moet je niet blijven doen. Gelukkig dragen de korpsen ons een warm hart toen en zijn ze bereid boter bij de vis te doen. Anders is het niet te betalen.” Volgens Wielend draagt het kampioenschap voor de jeugd ook bij aan de kwaliteit van de korpsen op de taptoe. “Als de jongeren ‘s middags spelen, zie je dat de grote korpsen sneller bereid zijn naar Vlissingen te komen. De combinatie werkt in ons voordeel.” Meer informatie over het Open NK en de Taptoe Zeeland is te vinden op www.nationaaljeugdfestival.nl.

Openingsavond Middelburg VÓLkoren

Sea Sound Singers: energiek en enthousiast.

MIDDELBURG - Op zaterdag 2 en zondag 3 juni is Middelburg voor de veertiende keer vól koren. Maar al op vrijdag 1 juni begint Middelburg VÓLkoren met een officiële openingsavond. Deze wordt gehouden op het Abdijplein en begint om 20.00 uur. De opening wordt verricht door Dhr. G.van Heukelom, gedeputeerde van de provincie Zeeland. Medewerking verlenen het dames barbershopkoor Sea Sound Singers, popkoor SEASIDE Rendez-Vous en Acapella Quartet Aquadraat, terwijl de band RoseMotion de muzikale intermezzo’s verzorgt. De toegang is gratis. Middelburg VÓLkoren kreeg dit jaar zoveel inschrijvingen te verwerken dat lang niet ieder koor geplaatst kon worden. Er werd eerlijk geloot, maar… daardoor viel wel een aantal gerenommeerde koren buiten de boot. Dat zinde de organisatoren niet

en ze bedachten dat vrijdagavond toch het podium op het Abdijplein al gereed staat voor de optredens van zaterdag. Door dan een openingsavond te organiseren kunnen ze enkele van de uitgelote Zeeuwse koren alsnog een plekje geven. Dames barbershopkoor Sea Sound Singers was al op de eerste editie van Middelburg VÓLkoren in 1999 van de partij. Door de jaren heen groeiden zij met hun flitsende en goedverzorgde optredens uit tot publiekslieveling. Bij een optreden van dit koor spat het enthousiasme er vanaf en dat het ook technisch op hoog niveau acteert, blijkt wel uit de prijzen waarin het grossiert. Sea Sound Singers werd liefst vijf keer Nederlands kampioen en scoorde vorig jaar nog de vierde prijs bij de nationale barbershopconventie. De Sea Sound Singers zingen vierstemmige arrangementen in typische barbershop-bewerkingen met vaak spannende akkoorden, maar ook close harmony

songs, rustige ballads en swingende uptempo nummers en dat alles a capella. Dirigente van de Sea Sound Singers is Sacha Hokke, die met drie andere leden samen het Acapalle Quartet Aquadraat vormt. Ook zij timmeren aan de weg: op de eerder genoemde barbershopconventie behaalde Aquadraat zilver (na twee maal goud in eerdere edities). Aquadraat bestaat sinds 2005 en beperkt zich niet tot barbershop: ook pop-, musical- en Nederlandstalige nummers gaan ze niet uit de weg. Of, zoals ze zelfbewust laten weten: “alleen nummers die wij de moeite waard vinden komen op ons repertoire”. Popkoor SEASIDE Rendez-Vous wist de afgelopen jaren ook een naam op te bouwen bij Middelburg VÓLkoren. Begeleid door hun vijfkoppige band maakten ze met hun optredens duidelijk tot de top van de Zeeuwse popkoren te behoren. Met hun aanstekelijke vertolkingen van nummers uit de jaren 70, 80 en 90, maar ook recentere hits weten ze een groot publiek aan zich te binden. Tijdens de pauzes als koren zich moeten opstellen, kan het publiek genieten van RoseMotion. De band rond Dicky Wattimena bestaat sinds 2010 en is voornamelijk een coverband. Visitekaartje van de band is zangeres en frontvrouw Eva van Leeuwen. Zij wordt bijgestaan door Wattimena en twee zangeressen. Dicky Wattimena is geen onbekende bij Middelburg VÓLkoren. Samen met Marjon van Iwaarden verzorgde hij in het verleden regelmatig popclinics voor jongeren. Sommige van die jongeren krijgen nu de kans zich te bekwamen in het zingen van backgroundvocals bij RoseMotion. De organisatie, die zorgt voor een feestelijk verlicht Abdijplein, hoopt dat deze openingsavond het begin van een traditie wordt. PAGINA 23

Het betrof de eerste voorronde op het Nederlands kampioenschap dat in september van dit jaar zal worden gehouden. Johan Friso behaalde met een score van 63,05 punten een 1e plaats in de Junior Class. Het jeugdkorps bleef daarmee de enige concurrent op deze dag, Juniorenkorps Die Tambourijnen uit Eindhoven, zeer ruim voor. Over enkele weken komt

Johan Friso de overige concurrentie voor het eerst dit seizoen tegen tijdens een wedstrijd in Huizen. Juliana moest het in de Premier Class met name opnemen tegen directe concurrent Jubal uit Dordrecht. Hoewel Juliana de afgelopen 2 jaar al het Nederlands kampioenschap in de wacht sleepte, werd er nog nooit gewonnen tijdens de 1e wedstrijd van het seizoen. De scores van beide korpsen lagen zaterdag zeer dicht bij elkaar, respectievelijk 64,55 en 64,25 punten. Juliana boekte dus een nipte overwinning en zal de komende weken met de jury-commentaren en eigen inzichten aan de slag gaan om over 4 weken in Huizen opnieuw de strijd aan te gaan.

Muziekkorps aan de slag in wedstrijd.

Stoere Zeeuwse Meisjes zaaien voedsel voor de bij MIDDELBURG - Gekleed in opvallend uniform hebben de Stoere Zeeuwse Meisjes op zondag 27 mei de binnensteden van Middelburg, Vlissingen en Goes opgefleurd met wilde bloemen. De vrouwen op roze pumps strooiden 13 verschillende bloemenzaden, waaronder boekweit, serradella en goudsbloem, tussen het gemeentegroen. De bloemsoorten staan bekend als aantrekkelijke voedselvoorziening voor de bij, die de laatste jaren wereldwijd sterk in aantallen terugloopt. De Stoere Zeeuwse Meisjes, een vereniging voor jonge vrouwen die kiezen voor duurzaam en Fairtrade, wilden met deze actie de bij een handje helpen en aandacht vragen voor de verontrustende bijensterfte van de laatste jaren. Er is onder andere gestrooid op de Dam in Middelburg, rond de veste van Goes en in het stadspark in Vlissingen. “Natuurlijk kunnen we met vijf meiden en twee kilo bloemzaad het probleem niet oplossen”, aldus de Stoere Zeeuwse Meisjes. “Maar we kunnen wel aandacht vragen voor dit probleem en gemeenten, Waterschap, particulieren en boeren vragen ook actie te ondernemen tegen de bijensterfte. Gemeenten kunnen hun maaibeleid aanpassen, minder gif spuiten en meer drachtplanten zaaien, bijvoorbeeld op braakliggende terreinen. Het Waterschap kan zuiniger maaien langs de weg, bijvoorbeeld alleen het voor de verkeersveiligheid noodzakelijke eerste strookje gras. Particulieren kunnen bijenhotels en

meer bloemen in de tuin zetten, en boeren kunnen de akkerranden inzaaien met drachtplanten.” Een recente studie van Rabobank (2011) concludeerde dat 90 belangrijke landbouwgewassen afhankelijk zijn van bestuivende insecten. Voorbeelden zijn fruit, noten, koffie, chocola, sojabonen en zaden voor tal van groenten. Volgens Rabobank zijn deze 90 gewassen samen goed voor ongeveer een derde deel van de wereld voedselproductie. Bescherming van natuur en landschap is noodzakelijk om de bijen te behouden als essentieel onderdeel van de natuurlijke kringloop. Meer informatie over hoe men de bij kan helpen is te lezen op: www.jaarvandebij.nl. De Stoere Zeeuwse Meisjes houden regelmatig acties om Zeeland een beetje eerlijker en groener te maken. Stoere Zeeuwse Meisjes is één van de 26 regimenten waaruit de Landelijke vereniging StoereVrouwen bestaat. Ieder regiment bestaat uit een groep jonge vrouwen die eisen stellen aan wat zij consumeren, met oog voor mens, natuur en dier. Naast de bijenactie houdt Stoere Zeeuwse Meisjes ook vegetarische kookavonden, Fair Trade High tea’s en andere activiteiten, met een duurzaam of fair tintje. Zo staan voor 2012 een kleding ruilparty en een boerenmarkt op de agenda. Het Zeeuws StoereVrouwen regiment bestaat momenteel uit 13 leden en is op zoek naar nog meer enthousiaste jonge vrouwen. Aanmelden voor Stoere Zeeuwse Meisjes kan via de landelijke website: www.stoerevrouwen.nl.


Zeeuwse tafeltennissers sluiten seizoen in Arnemuiden af

Koen van Velthoven winnaar

Alle bekerwinnaars

ARNEMUIDEN - Er werd gestreden om de finale van de ABM ICT-Cup op vrijdagavond 25 mei. Acht finalisten hadden zich geplaatst voor deze eindronde van dit Zeeuwse tafeltennistoernooi en ondanks het warme weer werd het gezellig druk in Matchpoint’82. De toernooiwinst ging evenals vorig jaar naar Koen van Velthoven van tafeltennisvereniging Scaldina uit Zierikzee. Van Velthoven bleef ongeslagen, maar kreeg de titel niet cadeau. Zo rekende hij pas

met 11-9 in de beslissende 5e game af met Marinus Lichtendhal (Xerxes) en boog hij tegen oud-winnaar Stefan de Groot (Arnemuiden) een 2-1 game-achterstand om. De Groot verloor verrassend zijn 3e wedstrijd van TTCM’er Richard Tramper (15-13 in de 5e game) en maakte daarna niet al te veel indruk meer. Wel wist hij in de laatste wedstrijd tegen Marinus Lichtendahl zijn hoofd nog enigszins koel te houden in de strijd om de 2e plaats: 3-0. Lichtendahl, van oorsprong Kapel-

lenaar, maar nu uitkomend voor het Rotterdamse Xerxes, werd met eveneens 4 winstpartijen 3e. De 4e plaats was voor Arnold de Gier (Arnemuiden), die nog wel eens terug zal denken aan de gemiste gamepoints tegen Lichtendahl in de laatste wedstrijd. Had hij die kansen gepakt, dan had hij namelijk in zijn laatste wedstrijd tegen Van Velthoven mogen strijden om de toernooiwinst. Richard Tramper werd ‘the best of the rest’. Hij won van De Groot, maar verloor zijn wedstrijden tegen Van Velthoven, Lichtendahl en De Gier nipt. Wel won hij van clubgenoot Arjan Moerkerken en de Arnemuidenaren Marc Riemens en Jan Zwemer. Riemens bekroonde een goed toernooi met de 6e plek en Jan Zwemer won de strijd om de voorlaatste plek van Arjan Moerkerken. Na afloop werden door voorzitter JanHenk Bomhof van tafeltennisvereniging Arnemuiden bekers uitgereikt aan alle finalisten. Daarnaast waren er bekers voor alle beste spelers per licentiecategorie en had hoofdsponsor ABM ICT sportbonnen beschikbaar gesteld voor de eerste 5 spelers ter waarde van een totaalbedrag van € 275,-. Van Velthoven gaf aan komend jaar zijn titel graag in Arnemuiden te komen verdedigen. Ook De Groot gaf aan volgend jaar van de partij te zijn. “Het wordt tijd dat de beker weer in Arnemuiden blijft!”

Meiden VCO-Acaciahof

Het team van de Acaciahof uit Middelburg met alle supporters.

MIDDELBURG - Meiden VCO-Acaciahof behalen de derde plaats op Zeeuws kampioenschap. De meiden verloren de eerste wedstrijd,

maar vervolgens werden alle andere wedstrijden gewonnen (3-1, 5-1, 4-0). De troostfinale werd gewonnen met 3-1 van de obs Breskens.

International Kaizen Tournament goed bezocht

De judoka’s scoren goed MIDDELBURG - Van de acht Geelhoedjudoka’s die afgelopen weekend afreisden naar het International Kaizen Tournament in Limburg, belandden er 4 op het podium. Deva Mattheeuw, Niek Louwerse en Zeno Canninga brachten een gouden plak mee naar huis. Indy Godschalk werd in haar categorie tweede.

Delano Mol strandde zaterdag 26 mei in de finaleronde en behaalde de 5e plek. Reevy Mattheeuw deed erg zijn best, maar wist maar 1 wedstrijd te winnen. Op zondag 27 mei traden Boaz van Kalkhoven en Ranisanth Jeyssingam in het strijdperk, in de categorie Vandenende Machinebouw B.V. groeit. zi gaven goed partot 17Machinebouw jaar, tot 60 kg. Beiden Vandenende Machinebouw B.V. Machinebouw Vandenende Machinebouw B.V. groeit. Machinebouw zit zit onsons in in tij, degroeit. genen, evenals klantgerichtheid. Wij produceren maar moesten het in de kruisfinales aflegNa 5 partijen mooi W judo verloor Boaz net genen, evenals klantgerichtheid. produceren landbouwdede genen, evenals klantgerichtheid. WijWij produceren landbouwkippers en gronddumpers onder de gen. merknaam Mullié. de strijd om het brons en Rani verloor de 2e kippers gronddumpers onder de merknaam Mullié. kippers enen gronddumpers onder de merknaam WijWij engineeren enMullié. bouwen een diversiteit aan machines v partij van de kruisfinales. Judoclub Hercules engineeren bouwen een diversiteit aan machines voor engineeren enen bouwen een diversiteit aan machines voor diverse sectoren; tuin en park, logistieke lijnen, hield het International Kaizen Tournament Pey-Echt afgelopen weekend voor de 2e : tuin diverse sectoren; tuin park, logistieke lijnen, chassisbouw etc. diverse sectoren; enen park, logistieke etc. Tevens lijnen, zijn wijchassisbouw toeleverancier van een groothet aantal Tevens toeleverancier een groot aantal klanten voor keer. gericht op Tevens zijnzijn wijwij toeleverancier vanvan een groot aantal klanten voor constructies en machinale bewerkingen, constructies enen machinale bewerkingen, gericht opop constructies machinale bewerkingen, gericht machinebouw. machinebouw. Wij zoeken voor de afdeling bedrijfsbureau: machinebouw. Vandenende Machinebouw B.V. groeit. Machinebouw zit ons in WijWij zoeken voor dede afdeling bedrijfsbureau: zoeken voor afdeling bedrijfsbureau: MIDDELBURG - De reguliere laatste de genen, evenals klantgerichtheid. Wij produceren landbouwTEKENAAR/CONSTRUCTEUR mts/hts wtb ronde in het korfbal wordt gespeeld, Gedreven persoon die zelfstandig TEKENAAR/CONSTRUCTEUR mts/hts wtb TEKENAAR/CONSTRUCTEUR mts/hts wtb kippers en gronddumpers onder de merknaam Mullié. Wijkan werken. U heef beslissingswedstrijden daargelaten op Gedreven persoon diedie zelfstandig werken. U heeft contact met veel Gedreven persoon zelfstandig kan werken. U heeft contact met veel van onze klanten enmachines u communiceert met ons producti engineeren en bouwen kan een diversiteit aan voor zaterdag 2 juni. vanvan onze klanten en u communiceert met ons productiepersoneel. onze klanten en u communiceert met productiepersoneel. inons Autocad Inventor 3D,Wij erWij wordt diverse sectoren; tuin entekenen park, logistieke lijnen, chassisbouw etc. verwacht d tekenen inTevens Autocad Inventor 3D,3D, er(gaan) wordt verwacht u hier mee kunt tekenen in Autocad Inventor er wordt verwacht u afwisselende hier mee kunt werken. Ditdat isdat een functie waarVoor het vaandelteam staat de belangrijke zijn wij toeleverancier van een groot aantal klanten voor (gaan) werken. Dit is een afwisselende functie waarbij wij hoge eisen (gaan) werken. Dit is een afwisselende functie waarbij wij hoge eisen stellen aan flexibiliteit, commercie en inzet. Door wedstrijd tegen Swift op het programma. constructies en machinale bewerkingen, gericht op Afgelopen week was er geen programma, stellen aanaan flexibiliteit, commercie enen inzet. Doorgroei is mogelijk. stellen flexibiliteit, commercie inzet. Doorgroei is mogelijk. machinebouw. inhaalwedstrijden uitgezonderd. Zo won Voor de productie zijn wij op zoek naar ONDO-3 met 12-11 van Fortis en sloot de devoor productie zijnzijn wijbedrijfsbureau: opop zoek naar Voor de productie wij zoek naar Wij Voor zoeken de afdeling competitie af met een nette 4e plaats in de CONSTRUCTIEBANKWERKER / LASSER Zelfstandig a CONSTRUCTIEBANKWERKER / LASSER CONSTRUCTIEBANKWERKER / LASSER TEKENAAR/CONSTRUCTEUR mts/hts wtb vanaf tekening kunnen samenstellen enstand. Zelfstandig vanaf kunnen samenstellen encontact aflassen. Zelfstandig vanaf tekening kunnen samenstellen en aflassen. Gedreven persoon dietekening zelfstandig kan werken. U heeft met veel MACHINAAL VERSPANER Wij conventioneel en CNC van onze klanten en u communiceert met ons productiepersoneel. Zelfstandigheid vereist! U kunt op termijn met al o MACHINAAL VERSPANER conventioneel en CNC MACHINAAL VERSPANER conventioneel en CNC tekenen in Autocad Inventor 3D, er wordt verwacht dat u hier mee kunt Zelfstandigheid U kunt opop termijn met al onze machines werken. Zelfstandigheid vereist! U kunt termijn met alwij onze machines werken. (gaan) werken. Dit isvereist! een afwisselende functie waarbij hoge Net van school? Volgeisen bij ons een opleiding! stellen aan flexibiliteit, commercie enons inzet. Doorgroei is mogelijk. B.V. is een prettig bedrijf Net van school? Volg bijbij ons een opleiding! Net van school? Volg een opleiding! Vandenende Machinebouw

De organisatie had judoka’s uit heel Europa uitgenodigd om op de tatami tegen elkaar te strijden. De judoclub hoopt dat het toernooi binnen enkele jaren uitgroeit tot een internationaal toptoernooi, waar iedere judoka zich kan meten met de top in zijn of haar categorie. Het team van Sportschool Geelhoed is tijdens het Kaizen Tournament in Limburg nog eens extra in het zonnetje gezet, vanwege de knappe prestatie tijdens de Nationale Jeugd Team Competitie (NK). De meiden tot 12 jaar behaalden vorige week in Beverwijk voor de 2e keer in drie jaar de 1e plaats. Nadat op de eerste toernooidag in Echt de prijzen waren uitgereikt, werden alle teams gehuldigd die vorige week goed hadden gescoord tijdens het NK. Behalve Sportschool Geelhoed waren dat Kenamju, Yushi, Judoclub Reuver en Haaglanden. Organisator JC Hercules wilde op deze manier alle judoverenigingen eren die op dit moment flink aan de weg timmeren.

Laatste ronde KV ONDO Programma sportpark de Brigge Donderdag 31 mei ONDO A3-ONDO A2 Beide ploegen kunnen nog aanspraak maken op de titel dus een zeer belangrijke wedstrijd. Zaterdag 2 juni 10.00 ONDO D1-Blauw Wit D1 10.45 ONDO A4-TOGO A2 14.00 ONDO 2-Fortis 3 16.00 ONDO 1-Swift 1 De A1 speelt de kampioenswedstrijd om 11.15 uur uit bij Fortis.

Sponsorloop voor Duchenne

B.V. is lijnen een prettig bedrijf omom bij te werken Vandenende Machinebouw B.V. is een prettig bedrijf te werken zijn kort, de sfeer isbij informeel. DeDe verantw VoorVandenende de productieMachinebouw zijn wij op zoek naar lijnen zijnzijn kort, dede sfeer is informeel. DeDe verantwoordelijkheid leggen wij lijnen kort, sfeer is informeel. leggen wijzelfstandigheid en verantwoordegraag bijverantwoordelijkheid u. U heeft een grote mate van CONSTRUCTIEBANKWERKER / mate LASSER graag bijbij u. U een grote vanvan zelfstandigheid verantwoordegraag u. heeft U heeft een grote mate zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Hier wordt uen goed voor beloond. Wilt u bij ons komen werken Zelfstandig vanaf tekening kunnen samenstellen en aflassen. lijkheid. Hier wordt u goed voor beloond. Wilt u bij onsons komen werken lijkheid. Hier wordt u goed voor beloond. Wilt ubondige bij komen werken schrijf dan uw brief met CV aan: schrijf dan uwuw bondige brief met CVCV aan: schrijf dan bondige brief met aan: MACHINAAL VERSPANER conventioneel en CNC Vandenende Machinebouw B.V. www.vdec.nl Zelfstandigheid vereist! U kunt op termijn met al onze machines werken. 41 info@vdec.nl Vandenende Machinebouw B.V. www.vdec.nl Vandenende Machinebouw B.V.Monsterweg www.vdec.nl AA Borssele tel: 0113 - 35 15 55 4141 info@vdec.nl Monsterweg info@vdec.nl NetMonsterweg van school? Volg bij ons een4454 opleiding! 4454 AA Borssele tel: 0113 35 15 55 4454 AA Borssele tel: 0113 35 15 55 Vandenende Machinebouw B.V. is een prettig bedrijf om bij te werken De lijnen zijn kort, de sfeer is informeel. De verantwoordelijkheid leggen wij graag bij u. U heeft een grote mate van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Hier wordt u goed voor beloond. Wilt u bij ons komen werken schrijf dan uw bondige brief met CV aan: Vandenende Machinebouw B.V.

www.vdec.nl

ARNEMUIDEN - Op 22 mei hebben 180 leerlingen van Archipelschool ‘t Vierschip uit Arnemuiden gelopen voor Zeeland4Duchenne. Na een goeie warming-up gingen ze rondjes rennen voor het goede doel. De opbrengst is rond de 3.000 euro.

L

www.rolluikgigantzeeland.nl

Bereken online uw prijs Geen aanbetaling!


Schoon genoeg van vuil tapijt?

chem-Dry Droger, schoner, gezonder • • • • •

Voor particulieren en bedrijven Snel droog en langer schoon Vuilafstotende behandeling Specialist in moeilijke vlekken Speciale behandeling voor Berbers, Perzen etc.

Ook voor meubelreiniging

Bel voor gratis advies en prijsopgave.

Dé tapijt- en meubelreinigers www.chemdry.nl brooymans@planet.nl

Bergen op Zoom Goes 0800 - 4477999 (gratis) 0164-245005 0113-229020

Middelburg Roosendaal Roosendaal Goes 0118-639623 0165-529955

Week-

Geldig t/m zaterdag

actie v

an A-Z

GRATIS

FLOWSERVE

ZOEKT COLLEGA’S Project Manager - Meewerkend Voorman EMA Inventory & Planning Analyst CNC operators (3-ploegendienst) Voor meer informatie kijk op:

www.werkenbijflowserve-roosendaal.nl Of neem contact op met; Ben Wienk, Recruiter van Flowserve M. 06 - 460 962 00

Electrische bediening op terrasscherm*

A-Z Kozijnen/Zonwering Kloosterpoort 19 Kapelle • T 0113-330333 Ma-Vrij. 8.30-16.30 uur Zat. 9.30-11.30 uur

KOM BIJ ONS!

www.aazet.nl

Uiteraard behoort een rondleiding tot de mogelijkheden.

*Vraag naar de voorwaarden in de showroom

D E GROOTSTE SHOWR OOM VAN HEEL ZE E L AND!

De nieuwe Microcar M-Go

Reparatie en onderdelen van alle merken brommobielen.

Locatie : Borchwerf 20 Roosendaal

www.werkenbijflowserve.com

Experience in Motion

Nu 2 jaar garantie en 2 jaar ce mobiliteitservi Nu met airbag en DCI-motor!

M. GO SXI

Super voordeel NUDOOR UIT VOORRAAD LEVERBAAR e Garage Jan Visser 2.100.PAKKET INKOOP Steenweg 9, 4423 AL Schore, tel. 0113 - 34 32 75 info@garagejanvisser.nl Steenweg 9, 4423 AL Schore, t. 0113-343275

Garage Jan Visser

CITROËN C3C1 eHDi 90 DYNAMIQUE CITROËN AMBIANCE 5-drs NIEUW MODEL autorijbewijsvrij plezier

www.garagejanvisser.nl www.garagejanvisser.nl

• Airco

Super voordeel

• ABSdoor pakket inkoop • Airbags Cruise control C3 HDi Citroën

€ 2.500,-

BLØF

e 11.085.v.a. 16.240.GOLDEN EARRING *

ILSE DELANGE1*LTHE BASEBALLS . d i e el op NU MET * sVAN ACDA EN DE MUNNIK VELZEN E X T R TRIJNTJE OOSTERHUIS Collection * DEADIJK • CPV Airbags 27,8 km + afstand. bed. v.a. €16.440,v.a. K GO BACK TO THE ZOO * CØVER AT SEA * KRYSTL * ED * WAYLON O R TMANIACS I NG LEFTIES SOUL CONNECTION MEMPHIS * * WIPNEUS & PIM Airco w e •• Radio+CD+MP3 g e n belasDJ’S GEMMA HAYES * LORRAINVILLE * STRAATTHEATER, EN VELE ANDERE BANDS ting v . a . •• Startbeveiliging CPV + Elektrisch ramen 1 op 27,8 e 0,0,- Euro * Radio+CD+MP3 •• Elec. ramen Zakelijke rijders Mistlampen •• Stuurbekrachtiging 14% bijte lling en startsysteem Reg. 29-07-2011 * Excl. rijklaar maken en fabrieksopties. •• 5Stop deurs • Airco automatisch • Cruise Control • Bluetooth • Mistlampen • ABS • Airbags • CPV + afstand.bed.

• Radio + CD + MP3 • Startbeveiliging • Electr. ramen • Stuurbekrachtiging • 5-deurs • Midden armsteun

Nu met

extra kortiNg

€13.940,-

Brandstofverbruik:

e 8.985,-

Wegenbelasting

Van Beek autobedrijven

* Excl. rijklaar maken en fabrieksopties. Oudenbosch: Tel. 0165-313944 Roosendaal: Tel. 0165-552688 Bergen op Zoom: Tel. 0164-242050 Vlissingen (Ritthem): Tel. 0118-629955

LAATSTE KAARTEN!!!

KAARTEN VANAF C= 35,- WWW.CONCERTATSEA.NL Uw officiële Citroën-dealer voor West-Brabant en Zeeland. KAARTEN VIA WWW.CONCERTATSEA.NL, PRIMERA WINKELS EN 0900-9000500

Uw officiele Citroen dealer voor West-Brabant en Zeeland.

www.citroenvanbeek.nl CAS_Laatstekaarten150x190.indd 1

23-05-12 11:49


KERKELIJK LEVEN MIDDELBURG Gereformeerde Gemeente in Nederland Westerkerk - Armeniaans Schuitvlot 22, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30 en 18.00u. Christelijke Gereformeerde Kerk Gasthuiskerk - Lange Delft 94, Middelburg. Zondag 3 juni: 9.30u ds. J. van Langevelde (Zwolle) en 19.00u ds. K. Groeneveld (Antwerpen/Deurne) Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) Klein Vlaanderen 75, Middelburg. Zondag 3 juni: 9.30u leesdienst; 16.30u ds. D. Griffioen Gereformeerde Gemeente Ter Hoogekerk - W.Teelinckstraat 3, Middelburg. Erediensten op zondag om 09.30, 14.00 en 18.30u. Gereformeerde Gemeente Zuiderkerk - Schoutstraat 1, Middelburg. Erediensten op zondag om 09.30, 14.00 en 18.30u. Waalse Hervormde Gemeente (Eglise Wallonne) Engelse Kerk - Simpelhuisstraat 12, Middelburg. Eredienst eens in de 14 dagen op zondag om 10.45 of 16.30u Koorkerkgemeenschap (Vereniging van Vrijzinnig Protestanten & Remonstrantse Gemeente Midden Zeeland) Koorkerk, Koorkerkhof 2, Middelburg. Zondag 3 juni: 10.00u Ds. F. Kruijne, Utrecht Wijkgemeente de Ontmoeting Ontmoetingskerk - Oosterscheldestraat 1, Middelburg. Zondag 3 juni: 9.00-10.45u ds. T.W. van Bennekom, Goes; 18.30u ds. P.M. van’t Hof, Oude Tonge. Oostkerkwijk Oostkerk - Oostkerkplein 1, Middelburg. Predikant: Ds.J.B. Beijer. Organist: Bram Beekman. Zondag 3 juni: 10.00u Ds. J.B. Beijer Hofpleinkerk Hofplein 13, Middelburg. Predikant: S.N.D. Francke. Scriba: M.A. v.d. Hooft-Bimmel. Coördinator kosters: C.P. Alewijnse. Jeugdgebouw Achter het Hofplein 43, Middelburg. Zondag 3 juni: 9.30u Ds.J.R.Wolthaus te Leiden, jeugdkerk. De Morgenster De Morgenster - Adr. Lauwereyszstraat 6, Middelburg. Zondag 3 juni: 9.30u Dhr. t. van Teylingen te Goes. Nieuwe kerk, Protestantse gemeente Middelburg Wijkgemeente Centrum, Groenmarkt 12, Middelburg. Zondag 3 juni: 10.00u Zangdienst. Iedere vrijdag om 13.00u middag-

gebed voor vrede en verzoening. Wijkgemeente de Hoeksteen De Hoeksteen-Roozenburglaan 22, Middelburg. Stiltecentrum Hoeksteen. Openingstijden: donderdag t/m zaterdag van 12.00 tot 13.30u. Zondag 3 juni: 9.30u Voorganger ds P.J. Rebel te Utrecht. Baptistengemeente De Fontein Gebouw De Fontein - Kruitmolenlaan 70, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Volle Evangelie Gemeente Sion In de Thomaskapel - Vrijlandstraat 98, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Joodse Gemeente Zeeland Postbus 402, Middelburg. Erediensten op vrijdag en zaterdag. Informatie over tijden, tel. 651099. Doopsgezinde Gemeente Walcheren L. Noordstraat 62, Middelburg. Erediensten: zie aankondiging aan kerkgebouw. Op 3 juni zal voorgaan Ds J Duhoux-Rueb uit Wassenaar. De dienst begint om 10.00 uur. De Christengemeenschap Gemeente Zeeland Gebouw: Lange Noordstraat 62 te Middelburg. Eenmaal per vier weken Mensenwijdingsdienst en Zondagsdienst voor de kinderen. Zie aankondiging aan kerkgebouw. Evangelisch-Lutherse Gemeente Zuidsingel 70, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Jehovah’s Getuigen Gem. MiddelburgCentrum Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zaterdag om 18.30u. Gemeentebijbelstudie op dinsdag om 19.15u. Jehovah’s Getuigen Gemeente Middelburg-Reyershove Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zondag om 10.00u. Gemeentebijbelstudie op woensdag om 19.15u. Geredja Indjili Maluku - Moluks Evangelische Kerk Djemaat ‘Geredja Bethlehem’, Rijnstraat 40, Middelburg. Nieuw Leven Gemeente Voorganger: D. van der Meer. Ravensteijnweg 1a, Middelburg. Aanvangstijd zondagdienst 10.00u. Pinkstergemeente Baarsjesstraat 42, Middelburg. Eredienst op zondag om 11.30u. Rooms Katholieke Kerk H.H. Petrus- en Pauluskerk - Lombardstraat 1, Middelburg. Erediensten op zondag om 10.00u, ‘s woensdags om 19.00u. Huize St. Willibrord, Bachtensteene 1: 2e, 3e, 4e, 5e zaterdag om 17.00u.

LEGER DES HEILS KORPS WALCHEREN ‘t Zwin 1 (naast de brandweerkazerne), Middelburg. Samenkomst zondag 10.00u. Opening kledingwinkels informatie aan het gebouw. KERKELIJK LEVEN ARNEMUIDEN Hersteld Hervormde Kerk Van Cittersweg 2R, Arnemuiden. Zondag 3 juni: 9.30u Ds P Korteweg, Oud-Beijerland; 17.00u Ds N vd Want, Melissant Gereformeerde Gemeente in Nederland Burg. Langebeekestraat 16, Arnemuiden. Eredienst op zondag om 09.30, 14.30 en 18.30u. Gereformeerde Kerk Kerklaan 4, Arnemuiden. Zondag 3 juni: Voorbereiding Heilig Avondmaal 9.30u ds. C. Bijman; 19.00u ds. C. Bijman Hervormde Gemeente Markt 10, Arnemuiden. Zondag 3 juni: 10.30u Ds. D. Jongeneel, Voorbereiding Heilig Avondmaal; 17.00u Ds. A. van Lingen, Kinderdijk

Protestantse Gemeente Westkapelle Moria, Markt 67, Westkapelle. Zondag 3 juni: 9.30u Ds. Mevr. Baggerman-van Popering, Yerseke; 19.00u Ds. W. Dekker. KERKELIJK LEVEN AAGTEKERKE Gereformeerde Gemeente Prelaatweg 17, Aagtekerke. Zondag 3 juni: 10.00u Dhr. P. Riemens, Arnemuiden. Protestantse Gemeente Dorpsplein 4, Aagtekerke. Erediensten zondag 10.00u. Erediensten zondag om 10.00u en 19.00u. KERKELIJK LEVEN MELISKERKE Gereformeerde Gemeente Valkenburgstraat 25, Meliskerke. Erediensten op zondag om 9.30u en 14.30u.

KERKELIJK LEVEN OOSTKAPELLE Gereformeerde Gemeente Noordweg 34, Oostkapelle, tel. (0118) 592223. Erediensten op zondag om 09.30u en 15.00u. Protestantse Gemeente Dorpskerk, Waterstraat 2, Oostkapelle. ZiKERKELIJK LEVEN NIEUW- EN onskerk, Duinweg 36a, Oostkapelle. Zondag SINT JOOSLAND 3 juni: 10.00u Zionskerk ds. P.J.M. HoogsProtestantse Gemeente Eben-Haëzerkerk aan het Kerkplein. Zondag trate uit Ermelo; 19.00u Dorpskerk ds. N.J. 3 juni: Dienst te Ritthem 10.00u kerkenraad Dekker. Tijdens de ochtenddiensten is er crèche en kindernevendienst. KERKELIJK LEVEN KLEVERSKERKE KERKELIJK LEVEN VROUWENPOLDER Protestantse Gemeente Dorpsstraat 25, Kleverskerke. Eredienst op Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Schoolstraat 9, Vrouwenpolder. Zondag 3 zondag om 09.30u. juni: 9.30u en 14.30u Ds. D. Griffioen. Protestantse Gemeente KERKELIJK LEVEN SINT LAURENS Pelgrimskerk. Fort den Haakweg 2, VrouGereformeerde Kerk Noordweg 372, Sint Laurens. Zondag 3 juni: wenpolder. Zondag 3 juni: 10.00u mw. G.H. Keizer, Middelburg 10.00u doopdienst, ds. P. Boomsma Hervormde Gemeente Van Cittersstraat 69, Sint Laurens. Zondag KERKELIJK LEVEN 3 juni: Mevr. Ds. M.W.H. Helderman-Janse. BIGGEKERKE/MELISKERKE Protestantse Gemeente de Jonge uit Middelburg. Biggekerke/Meliskerke Odulphuskerk, Torenstraat, Meliskerke. KERKELIJK LEVEN VEERE Dorpskerk, Kerkplein, Biggekerke. Zondag 3 Protestantse Gemeente Veere Kapellestraat 27, Veere. Zondag 3 juni: juni: Dorpskerk, Biggekerke 10.00u ds.N.van Doorn. Kindernevendienst: basisschool10.00u ds. G. Klein groepen 1 t/m 8. Koffiedrinken na de dienst in ’t Klokuus. KERKELIJK LEVEN WESTKAPELLE Vrije Evangelische Gemeente KERKELIJK LEVEN GAPINGE Maranatha Koestraat 27, Westkapelle. Eredienst op Protestantse Gemeente Torenkerk, hoek Dorpsstraat/Schotsehoek. zondag om 09.30u. Zondag 3 juni: 10.00u ds. P. Melse, VrouGereformeerde Gemeente Rookstraat 1, Westkapelle. Erediensten op wenpolder zondag om 09.30u, 14.00u en 18.30u. KERKELIJK LEVEN KOUDEKERKE Protestantse Gemeente Michaëlskerk, Dorpsplein 1. Zondag 3 juni: ken velen in de gemeenschap een plek om 9.30u ds.R.Poesiat. even los te komen van het alledaagse. De eredienst wordt geleid door een voorgan- KERKELIJK LEVEN SEROOSKERKE ger en is gebaseerd op een wekelijkse the- Protestantse Gemeente matische brief, meestal geschreven door Petruskerk, Dominee van Wouwestraat 41, de apostel. De apostel is de verantwoor- Serooskerke. Johanneskerk, Noordweg 1, delijke voor de geestelijke verzorging en Serooskerke. Zondag 3 juni: 10.00u Johanvoor de ontwikkeling van de apostolische neskerk Ds.W. Dekker. denkwereld. Wie nader met het genootschap wil ken- KERKELIJK LEVEN DOMBURG nismaken is altijd welkom om de eredien- Protestantse Kerk sten bij te wonen, maar zeker op 10 juni. Markt 8, Domburg. Zondag 3 juni: 10.00u Na afloop is er onder het genot van een dhr. J. Bimmel, Middelburg kopje koffie gelegenheid nader kennis te St. Willibrordkapel maken. Meer informatie is beschikbaar op Badhuisweg 4, Domburg. Erediensten iedere zaterdag om 19.00 uur www.apgen.nl

Open Eredienst Apostolisch Genootschap VLISSINGEN - Op zondag 10 juni kunnen belangstellenden in Vlissingen kennismaken met Het Apostolisch Genootschap aan de Rosenburglaan 310 tijdens een open huis eredienst. Het thema van deze eredienst is: Verbondenheid ondanks verscheidenheid. Bezoekers worden ontvangen vanaf 09.00 uur; de eredienst begint om 9.30 uur. Voor kinderen van 0 tot 6 jaar is er opvang tijdens de dienst. Voor veel mensen is Het Apostolisch Genootschap relatief onbekend. Om aan die onbekendheid wat te doen treedt het genootschap meer en

meer naar buiten, onder andere door het houden van open huis erediensten. Het Apostolisch Genootschap (www.apgen.nl) is een vrijzinnig religieuze gemeenschap van mensen met een eigentijdse visie op de schepping en de plaats van de mens daarin. Naast persoonlijke religieuze beleving is er veel aandacht voor onderlinge ontmoetingen. Het genootschap telt circa 17.000 leden in 80 gemeenschappen in Nederland, 5 gemeenschappen in het buitenland en de wereldwijde virtuele gemeenschap De Wereld. De eredienst op zondagmorgen biedt de mogelijkheid tot religieuze beleving te komen of geïnspireerd te worden. Ook zoe-

Nacht van gebed

Eén nacht bidden voor de Vervolgde Kerk OOST-SOUBURG - Evangeliegemeente De Wijngaard houdt in de nacht van 1 op 2 juni een Nacht van Gebed. Christenen uit de omgeving worden van harte uitgenodigd om (een deel van) deze nacht biddend op de bres te staan voor vervolgde christenen. De Nacht van Gebed is een initiatief van Open Doors, een organisatie die vervolgde christenen steunt in meer dan vijftig landen. De ‘Nacht’ wordt gehouden op honderden locaties in Nederland en België.

‘De Nacht van Gebed’ voor de Vervolgde Kerk wordt bewust het eerste weekend na Pinksteren gehouden. Direct na Pinksteren begon de vervolging van de eerste gemeente”, zegt Open Doors-woordvoerder Klaas Muurling. ’s Nachts bidden kwam ook in de Bijbel voor. Toen Petrus gevangen zat, bad de gemeente ’s nachts vol vuur voor hem. Petrus kwam op een bijzondere manier vrij. Ook Paulus en Silas baden gedurende de nacht.” Er zijn verschillende gebedsblokken, die worden ingeleid door een kort filmfragment.

Wereldwijd worden 100 miljoen christenen vervolgd om hun geloof. Dit jaar staat de Nacht van Gebed in het teken van de Vervolgde Kerk van nu en van de toekomst. Open Doors voert op dit moment een speciale campagne voor kinderen uit de Vervolgde Kerk: ‘Niet langer kind’. U wordt van harte uitgenodigd om (een deel van) deze Nacht van Gebed biddend op de bres te staan voor vervolgde christenen. Plaats: Oost-Souburg, Kanaalstraat 8. We beginnen om 20.00 uur en eindigen om ca. 24.00 uur. Instappen per uur is ook mogelijk. PAGINA 26

KERKELIJK LEVEN GRIJPSKERKE Protestantse Gemeente Opstandingskerk, Jacob Catsstraat 7, Grijpskerke, tel. (0118) 591723. Michaëlskerk, Kerkring 26, Grijpskerke, tel. (0118) 592477. Eredienst op zondag om 10.00u, afwisselend in beide kerkgebouwen. Zondag 3 juni: Dienst in de Michaëlskerk. Voorganger: Ds. F.van Slooten. KERKELIJK LEVEN VLISSINGEN Christelijke Gereformeerde Kerk Kasteelstraat 109-111, Vlissingen. Zondag 3 juni 9.30 en 16.30u ds J.Bos Het Apostolisch Genootschap Rosenburglaan 310, Vlissingen. Eredienst op zondag: 09.30u. Pinkstergemeente Vrijdomweg 1, Vlissingen. Eredienst op zon-

dag vanaf 15.00u. Tevens elke eerste dinsdag van de maand vanaf 19.00u. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen Badhuisstraat 161, Vlissingen. Eredienst op zondag: Avondmaalsdienst 10.00-11.10u; Jeugdwerk 11.20-13.00u; Zondagsschool 11.20-12.00u; ZHV, Priesterschap, JM/JV 12.10-13.00u. Gemeente Zuidpoort Ontmoeting- en celebrationdienst op zondagmorgen om 10.30u. Voltaweg 3, Vlissingen. www.zuidpoort.nl Jehovah’s Getuigen, gemeente Vlissingen-Bosenburgh en Vlissingen-Centrum Van Dishoeckstraat 534, Vlissingen. Zondagmorgen 10.00u. Dinsdagavond 19.15u. Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) Lannoystraat 2, Vlissingen. Zondag 3 juni: 9.30u ds.Bondt; 16.30u ds.Bondt Gereformeerde gemeente Marnixkerk, Marnixplein 41, Vlissingen, www.marnixkerk.nl. Zondag 3 juni: 9.30u ds C.G. Vreugdenhil; 16.00u leesdienst Nieuw Apostolische Kerk Westerbaan 20, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10.00u en op woensdag om 20.00u. Volle Evangelie Gemeente Bérea Gildeweg 29, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u, deuren open om 9.00u. R.K. Onze Lieve Vrouwekerk Bij stadhuis. H. Maria Parochie, Singel 106, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10u en op woensdag om 9u in de zijkapel aan de Brouwenaarstraat. Volle Evangelie Gemeente Filadelfia Vrouwestraat 5, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u. Bidstond: woensdag om 19.00u. Evangeliegemeente de blinkende Morgenster Dr. Stavermanstraat 61-63. Zondag 10.00u dienst Protestantse Gemeente Vlissingen Weeksluiting Scheldehof. Vrijdag 1 juni: 19.00u Mevr. G. Vreeke. Admiraal de Ruyterziekenhuis Goes. Zondag 3 juni: 10.00u Ds. J.B. van den Beukel. Zondag 3 juni: St.Jacobskerk Vlissingen Stadsbrede dienst 17.00u Evensong ds. Nico Vlaming m.m.v. de Evensingers; Open Hof 9.30u geen dienst; Schaapskooi 9.30u Gezamenlijke dienst ds. W. Alserda; Ter Reede 19.00u ds. J.W. Steenbergen. KERKELIJK LEVEN OOST-SOUBURG Evangeliegemeente De Wijngaard Kanaalstraat 8, Oost-Souburg. Zondag 3 juni: 10.00u dhr. J. Zwart Gereja Kristen Protestan Maluku Stemerdinglaan 123a, Oost-Souburg. Zondag 3 juni: 10.00u Ds. O.J. Ruff Protestantse Gemeente Oost-Souburg Zondag 3 juni: Open Haven 9.30u dhr L. Wals; Guusuus 19.00u Young Stars /New Generation; De Zoute Viever 19.00u dhr van Ostende Vergadering van Gelovigen Rehobothstraat 9, Oost-Souburg. Erediensten op zondag vanaf 10.00u. Bidstond: elke donderdag om 19.45u. KERKELIJK LEVEN WEST-SOUBURG Leger des Heils Walcheren Het Zwin 1 in Middelburg (naast de brandweerkazerne aan de Stromenweg). Diensten zondag 10.00u. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst op zaterdag van 10.00-12.00u. Pinkstergemeente Shalom Locatie: Gebouw Adventkerk, Kerklaan 1719, West-Souburg. Zondag 3 juni: 14.30u pred. H. Swart Gereja Kristen Hermon Zeeland Alamat: Adventkerk, Kerklaan 17-19 in West Souburg. Jadwal Kebaktian: Setiap Minggu. Jam: 10.30u KERKELIJK LEVEN RITTHEM Protestante Gemeente Ritthem Adres kerk: Dorpstraat 1. Postadres: Zuidwateringstraat 3a, Ritthem. Zondag 3 juni: 10.00u bijzondere dienst commissie.


Creatieve mensen gezocht voor de avond-vakopleidingen Bloemsierkunst (DFA / ADFA) • • •

Ben je creatief en ondernemend? Zoek je een nieuwe uitdaging? Wil je meer dan een workshop? Kom naar de gratis proefles op dinsdag 12 juni

aanvang 19.30 uur Edudelta College Goes, Stationspark 39 Voor aanmelding en meer informatie kun je contact opnemen met: Edudelta Contract Goes, tel. 0113 272241 of mail naar contract@edudelta.nl Voor een overzicht van alle cursussen en trainingen: vraag onze folder of kijk op www.edudelta.nl

Uitnodiging

Uitnodiging Open dag Progmatic Uitnodiging

Open dag Progmatic

Donderdag 7 junidag van 14:00 tot 19:00 uur Open Progmatic

Donderdag 7 juni van 14:00 tot 19:00 uur

Kom zelf eens wat14:00 wij doen het gebied Donderdag 7 kijken juni van totop19:00 uur van Kom zelf eensIndustriële kijken wat wij doen op het gebied van Automatisering

LENTEKRIEBELS?

Kom zelf eens kijken watAutomatisering wij doen op het gebied van Industriële Leerlooierij 1, 4651 SM Steenbergen Industriële Automatisering Leerlooierij 1, 4651 SM Steenbergen (Reinierpolder 2) Leerlooierij 1, 4651 SM Steenbergen (Reinierpolder 2) (Reinierpolder 2) 445 Telefoon: 0167-566 Telefoon: 0167-566 445 www.progmatic.nl Telefoon: 0167-566 445 www.progmatic.nl www.progmatic.nl

Maak een ballonvaart... bestel nu!

www.adballon.nl 076 – 514 53 72

HOUT DE WORM!

gebr. timmermans b.v. tegenover Saver Saver milieustraat milieustraat boekerman 4 (borchwerf 11) tegenover 4751 Xk oud gastel tel.: 0165 - 31 77 46 Tel.: info@krt.nl www.krt.nl of mobiel.krt.nl

Uw oUde kabel en metalen zijn geld waard!

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

KRT al meer dan jaar gespecialiseerd in hetvanverwerken van krt is alismeer dan 50 jaar50 gespecialiseerd in het verwerken kabel en metalen. wijkabel zijn iSo en 9001: beschikken uiteraard over de vereiste en9001:2000 metalen.gecertificeerd Wij zijn ISO 2000 gecertificeerd en beschikken uiteraard(milieu)vergunningen. over de vereiste (milieu)vergunningen. kuntdagelijks dagelijkskabel kabel en en metalen, metalen, tegen UU kunt tegen contante contantebetaling, betaling,aanleveren. aanleveren. ook kunnenwij, wij,bij bijvoldoende voldoende volume, volume, containers plaatsen. ook kunnen containersop opuw uwlocatie locatie plaatsen. Metaalprijzen geldig week 32 22 metaalprijzen plastic koper kabel plastic aluminium kabel loodkabel koper grondkabel koper loodkabel aluminium grondkabel aluminium zuiver blank koper onzuiver koper gemengd rood geel koper aluminium roest vrij staal zuiver lood zink electro motoren ijzer accu’s wasmachines, drogers auto katalysator

vanaf € 1,70 € 1,90 € 0,75 € 0,95

€ 3,75 € 4,80

per kg per stuk

tot € 2,70 € 2.90 p/kg € 0,75 € 0,70 p/kg € 0,90 € 1,15 p/kg € 0,50 € 0,50 p/kg € 5,00 € 5,80 p/kg € 4,50 € 5.30 p/kg € 4,25 € 5,05 p/kg € 2,80 € 2,95 p/kg € 1,00 € 0,95 p/kg € 1,10 € 1,30 p/kg € 1,00 € 1,20 p/kg € 0,85 € 0,80 p/kg € 0,45 € 0,50 p/kg € 0,21 € 0,21 p/kg € 0,40 € 0,45 p/kg € 0,21 € 0,21 p/kg € 20,00 € 15,00

Prijzen onder voorbehoud van kwaliteit en marktontwikkelingen. openingstijden: ma t/m donderdag 07.30-17.45 uur • vrijdag 07.30-15.45 uur • zaterdag 07.30-12.15 uur openingstijden: ma t/m donderdag 07.30-18.00 uur • vrijdag 07.30-16.00 uur • zaterdag 07.30-12.30 uur

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

F! VATIE INNO epast in st’.

Toeg toekom ele e n v an d ditio ‘Huis r dan tra p water. bete rming o l e e V r a sb aa ve r w vloer ok toepa tie. O n ov a bij re

bel 0113-639760 of mail info@traas.nl

De warmte van Els en Jack

Bel voor meer informatie Speedheat Zeeland: 0117-451800

www.speedheat.nl

Warmte op maat.

• • • • • • • •

houtworm-, boktor en zwambestrijding preventieplannen faunabeheer weringsmaatregelen bestrijding knaagdieren en insecten bouwkundige inspecties balkkoprestauraties mollenbestrijding Kenniscentrum Dierplagen www.kad.nl KAD - Gecertificeerd


dv_20120530  

vlissingen, krant, bode, regionaal nieuws

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you