Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

T H O O L S E

26 JUNI 2013 WEEK 26

Uitgeverij

10 . 7 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

SCHADECLAIM DOOR VERKEERSOVERLAST

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @ThoolseBode

I

Te l .

076

SPORT

TRUCKERRIT BRENGT VREUGDE

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

NIET TE VEEL AVONDJES TV VOOR PIET VAN DIJKE

Thoolse dieseldief dreigt met mes

Werkzaamheden aan Rammegors

THOLEN - Zondagochtend rond 2.10 uur heeft de politie in Ellewoutsdijk een man (30) en vrouw (26) uit de gemeente Tholen aangehouden op verdenking van het stelen van diesel uit een vrachtauto. ‘De eigenaar van de vrachtauto betrapte de man op heterdaad toen hij hem met een jerrycan met diesel zag lopen’, aldus de politie. ‘De diesel bleek afkomstig te zijn uit zijn vrachtauto. De verdachte had een mes bij zich en probeerde de eigenaar te steken. De eigenaar wist dit te voorkomen en hield de verdachte aan. In de auto van de verdachte zat de vrouw, ook zij is aangehouden als medeplichtige aan de diefstal.’ De twee zijn naar Torentijd in Middelburg gebracht.

THOLEN - Rijkswaterstaat is vorige week begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor een afsluitbaar doorlaatmiddel in de Krabbenkreekdam. Daarmee wordt het getij in het Rammegors hersteld. Het doorlaatmiddel in de Krabbenkreekdam sluit automatisch bij hoge waterstanden in de Oosterschelde. Tijdens het werk is er een omlegging van de parallelweg over de Krabbenkreekdam. Op de N656 geldt dan een snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur. In de eerste fase wordt de bouwkuip aangelegd, in augustus begint de herinrichting van het Rammegors en volgend jaar begint de bouw van het doorlaatmiddel aan de Oosterscheldezijde.

Vosmeerse in stuk ‘Held’ van Kunstbende

Piet Moerland in 2014 weg bij Rabobank

OUD-VOSSEMEER - Winnaars van Kunstbende Zeeland zijn zaterdag 6 juli met de eigen productie ‘Held’ te zien op Festival Onderstroom in Vlissingen. De regie is in handen van Jonathan Perquin. Het stuk is vernoemd naar het thema ‘Helden’ van de Kunstbende. Alles in de voorstelling is door de jongeren zelf bedacht en gemaakt. De deelnemers zijn afkomstig uit alle hoeken van de provincie: Cherin Riemeijer uit Vlissingen, Els Hertog uit Oud-Vossemeer, Jolien Vinke en Evelien van Der Peijl uit Terneuzen, Merel Beemster uit Zaamslag en Pien Vroonland uit Borssele. Meer informatie is te vinden op www.festivalonderstroom.nl.

SINT-ANNALAND - De in Sint-Annaland geboren Piet Moerland treedt terug als bestuursvoorzitter van de Rabobank. Dat heeft de 64-jarige bankier vorige week donderdag bekend gemaakt op de jaarlijkse Algemene Vergadering van de bank. Moerland is bestuursvoorzitter sinds 1 juli 2009. Met een korte onderbreking is hij vanaf 1979 werkzaam in de top van de bank. Hij was lid van de Raad van Toezicht, lid van de Raad van Beheer, lid van de Raad van Advies en lid van de Raad van Bestuur (sinds 2003). ‘Ik hoop samen met mijn vrouw meer te gaan genieten van kunst en cultuur en van privécontacten’, liet Moerland in een verklaring weten.

Technet werkt samen met Prinsentuin THOLEN – Technet Tholen gaat samenwerken met Prinsentuin in Halsteren. Technet moest op zoek naar een nieuwe partner toen bekend werd dat ROC West-Brabant zijn locatie Westerpoort in Tholen in 2014 wil sluiten. Technet promoot techniek in Tholen en omgeving. Bedrijven en vmboscholen zijn lid van de vereniging. ‘Wat het verdwijnen van Westerpoort betekent voor de Thoolse Techniekdag in 2014 en daarna is nog niet duidelijk. We gaan gezamenlijk naar een oplossing zoeken’, aldus de vereniging. De techniekdag vindt dit jaar plaats op 14 november. Meer informatie: www.technettholen.nl.

VANDAAG IN DE BODE NEMENTEN E&VEPU ZZELBODE

SCHERPENISSE - De schaatsbaan in Scherpenisse was zaterdag het toneel voor Joth Extreme. De Thoolse jongerenraad had hier verschillende activiteiten voor de jeugd en jongeren opgezet, zoals een paingame, waterballonnengevecht en wipe-out baan. ’s Avonds stond er lasergamen op het programma. FOTO LEO ADRIAANSEN

Jacolien Deurloo gaat voorziening in woonzorgcentrum exploiteren

Vlinderbloem in winkel Scherpenisse SCHERPENISSE - Jacolien Deurloo van zorgonderneming De Vlinderbloem in Tholen gaat de dorpswinkel in het woonzorgcentrum in Scherpenisse exploiteren. “Als het net zo gaat als in Tholen, heb ik er alle vertrouwen in dat het goed komt”, zegt ze over de winkel, waar andere ondernemers voor bedankten. De gemeente en woningcorporatie Stadlander helpen haar in de opstartfase op financieel gebied. DOOR EUGÈNE DE KOK Vrijdag ondertekenden Jacolien Deurloo van De Vlinderbloem, wethouder Kees van Dis van de gemeente Tholen en Ko Droogendijk van woningcorporatie Stadlander de huurovereenkomst voor de winkelruimte in het woonzorgcentrum aan de Laban Deurloostraat. “Deze is pas op het allerlaatste moment, nadat we al met heel veel mensen hadden gesproken, tot stand gekomen”, zei Van Dis voor de ondertekening. Nadat Arjan van Ommen in april de deuren van de dorpswinkel in Scherpenisse sloot, had Deurloo contact gezocht met de gemeente. Door ‘miscommunicatie in de meest directe zin van het woord’, zoals de wethouder zei, kwam er toen geen afspraak. Toen er een vergunningaanvraag voor twee extra appartementen op de locatie van de winkel werd gepubliceerd en het volgens Droogendijk dus al ‘vijf over twaalf’ was, nam Deurloo opnieuw contact op. Vanaf dat moment is het razendsnel gegaan. In een paar weken kwam de huurovereenkomst tot stand.

Deurloo gaat in Scherpenisse de buurtwinkel exploiteren, zoals ze De Vlinderbloem in Tholen runt. Onder begeleiding van haarzelf, de in Scherpenisse geboren en getogen Carlinde Kleppe en vrijwilligers gaan vier clienten met een verstandelijke beperking, maar met een hoge mate van zelfstandigheid het winkeltje runnen. Deurloo wil er meer van maken dan een supermarktje waar inwoners weer ‘hun brood’ kunnen kopen. Zo heeft ze een snoephoekje voor kinderen in gedachten en wil ze onder meer cadeaumandjes en bonbons gaan aanbieden. Naast de winkel moeten de cliënten ook een functie krijgen in het woonzorgcentrum. “Ze kunnen bijvoorbeeld de gangen onderhouden of helpen als er activiteiten zijn. Ze moeten echt onderdeel worden van het centrum”, aldus Deurloo. Op financieel gebied krijgt Deurloo voor vijf jaar steun van Stadlander. De woningcorporatie haalt dat geld uit het leefbaarheidsfonds. “In onze laatste leefbaarheidsmonitor scoorde Scherpenisse op leefbaarheid het slechtst. Als je geld

voor leefbaarheid beschikbaar hebt, moet je het daar besteden waar het nodig is”, motiveerde Droogendijk die investering. Ook de gemeente doet een duit in het zakje. Zij doet dat voor één jaar en wil aan het einde van die periode kijken of ze de steun verlengt. “Het is aan de inwoners van Scherpenisse het winkeltje te omarmen, want Jacolien Deurloo toont ondernemerschap gekoppeld aan idealisme, maar als de dorpelingen er niet gaan kopen, komen die dingen niet van de grond.”, zei Van Dis. Deurloo heeft er alle vertrouwen in. “In Tholen ben ik ook uit het niets begonnen. Daar helpen nu twintig cliënten mee. Als Scherpenisse brengt wat Tholen heeft gebracht, komt het goed.” De bouw van het woonzorgcomplex aan de Laban Deurloostraat begint na de bouwvak. De bouwtijd wordt geschat op een jaar. Deurloo zoekt voor de winkel in Scherpenisse vrijwilligers die mee willen helpen. Ook begeleiders van cliënten kunnen informeren naar de mogelijkheden. Bellen kan op 0166-606441. Mailen naar info@ vlinderbloemtholen.nl.

e zomer Puzzel mee dez mooie prijzen! en win

...VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS... EDITIE BERGEN OP ZOOM THOLEN WOENSDRECHT STEENBERGEN

BEWAAREXEMPLAAR

KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

Revalidatieafdeling tanteLouise-Vivensis THOLEN - Er komt een revalidatieafdeling voor tanteLouise-Vivensis, bovenop de spoedeisende hulp van het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom. Het is nog niet bekend wanneer de bouw start, maar mogelijk is dat al begin volgend jaar. Patiënten die na een ziekenhuisopname worden geconfronteerd met lichamelijke beperkingen als gevolg van complexe aandoeningen en kwetsbaar zijn, kunnen revalideren op de nog te bouwen afdeling van tanteLouise-Vivensis. De stichting en het ziekenhuis in Bergen op Zoom willen er zo voor zorgen dat de verschillende vormen van zorgverlening goed op elkaar worden afgestemd.

Akkermans weg bij Christoffelparochie THOLEN – Han Akkermans wordt de nieuwe pastoor van de drie parochies in de regio Roosendaal en Nispen. Bisschop Jan Liesen heeft hem daarvoor gevraagd. De drie parochies worden vanaf 1 januari 2014 samengevoegd tot één. Akkermans is momenteel nog werkzaam voor de Sint Christoffelparochie in Halsteren, Lepelstraat, Tholen en Oud-Vossemeer. Zijn benoeming gaat officieel in per 1 september van dit jaar. Vanaf die datum wordt de Steenbergse pastoor Hans van Geel van de Sint Anna Parochie in Steenbergen aangesteld als vervanger van Akkermans. Zondag 25 augustus staat een afscheid van Akkermans gepland.


DELTA EN MAATSCHAPPELIJK middelburg cbk zeeland, 1950-2010 stich ting s tijdschrift 2013

Tegenover Saver Milieustraat

EN UPDAT E

Boekerman 4 (Borchwerf 11)

RD ONDE RNEM

Gebr. Timmermans b.v.

VERAN TWOO

Uitsluitend verkoop Ă contant. Pinnen mogelijk.

Net verschenen: de jaarlijkse rapportage over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) in 2012. Sinds een aantal jaren bieden we inzicht in onze belangrijkste prestaties op het gebied van ‘mens, milieu en maatschappelijk resultaat’.

SCHAP PELIJK

IEDERE VRIJDAG 9-17 u. EN ZATERDAG 9-13 u. Atoomweg 1 Roosendaal - Tel. 06 27 18 58 63

EN

MAATSCHAP VERANT WO PELIJK ONDERNEM ORD EN IN 2012

DELTA EN MAAT

restantpartijen - showroommodellen - retourgoederen

DELTA brengt verslag uit

in het zeeuw

95.-

bureaus - kasten - stoelen - tafels

jaar poĂŤzie

van 125.- voor 80b x 38d x 178h

tegaal | 60

Let op: afhaalprijzen! (... maar wij hebben ook aflevermogelijkheden) Alle prijzen exclusief BTW.

zeeuwse nach

NIEUW IN VERPAKKING

: de nieuwe

van de catalogusprijzen

|

Met 4 legborden

2010 foto: rogg

KORTING VAN STALEN DRAAIDEURKASTEN 50t/m80%

lde

1000m2 PROFESSIONELE MEUBELEN VOOR THUIS OF KANTOOR

eplaat ooste rsche

Kantoor Voordeel.com

VERANTWOORD ONDERNEMEN IN 2012 DELTA

4751 XK Oud Gastel Tel.: 0165 - 31 77 46 Info@krt.nl www.krt.nl of mobiel.krt.nl

UW OUDE KABEL EN METALEN ZIJN GELD WAARD!

Enkele cijfers:

Gebr. Timmermans is al bijna 60 jaar actief in de recycling van metalen. Wij beschikken over de vereiste vergunningen en zijn ISO gecertificeerd.

ɧ Bijna 30% van de stroomproductie van DELTA is CO2 -neutraal. Dat komt door het gebruik van hernieuwbare energie en kernenergie. ɧ Het DELTA Zeeland Fonds keerde bijna ₏ 400.000 uit aan projecten op het gebied van kunst & cultuur, natuur & milieu, sport & vrije tijd en zorg & welzijn. ɧDe meeste medewerkers (87%) zijn tevreden met hun werk bij DELTA.

U kunt dagelijks kabel en metalen, tegen contante betaling, aanleveren. Ook kunnen wij, bij voldoende volume, containers op uw locatie plaatsen.

0HWDDOSULM]HQJHOGLJZHHN SODVWLFNRSHUNDEHO plastic aluminium kabel loodkabel koper loodkabel aluminium ]XLYHUEODQNNRSHU RQ]XLYHUNRSHU gemengd rood JHHONRSHU aluminium roest vrij staal ]XLYHUORRG ]LQN electro motoren LM]HU DFFX¡V wasmachines, drogers DXWRNDWDO\VDWRU

vanaf

tot

½

½ SNJ â‚Ź 0,70 p/kg â‚Ź 1,00 p/kg â‚Ź 0,50 p/kg ½ SNJ â‚Ź 4,00 p/kg â‚Ź 3,50 p/kg ½ SNJ â‚Ź 0,80 p/kg â‚Ź 0,80 p/kg â‚Ź 0,90 p/kg ½ SNJ â‚Ź 0,30 p/kg ½ SNJ ½ SNJ â‚Ź 0,11 p/kg ½

â‚Ź 0,80  â‚Ź 3,00 

  per kg SHUVWXN

3ULM]HQRQGHUYRRUEHKRXGYDQNZDOLWHLWHQPDUNWRQWZLNNHOLQJHQ Openingstijden:PDWPGRQGHUGDJXXU‡YULMGDJXXU‡]DWHUGDJXXU

Wilt u meer weten? ‘DELTA en maatschappelijk verantwoord ondernemen in 2012’ is te downloaden via www.DELTA.nl/mvo. U kunt het verslag ook opvragen met de bon in deze advertentie.

Ja, stuur mij het verslag met daarin de MVO-resultaten van DELTA. Naam: Straat + huisnr.: Postcode/plaats:

www.DELTA.nl/mvo

Stuur de bon in een ongefrankeerde envelop naar: DELTA, MVO-verslag 2012, Antwoordnummer 51, 4330 VB Middelburg.

Van energie tot digitale televisie en van water tot breedband internet: huishoudens en zakelijke klanten kunnen rekenen op scherpe tarieven en optimale service van DELTA. De multi-utility company voelt zich verbonden met zijn klanten en met de regio. Betrouwbare dienstverlening vanuit het hart van Zeeland, vertrouwd en dichtbij.


ACTUALITEIT

Inwoner wil schadevergoeding gemeente voor ‘schuddend’ huis

Verkeersoverlast Oud-Vossemeer leidt tot schadeclaim OUD-VOSSEMEER - Het geduld van Vincent van Bijnen uit Oud-Vossemeer is op. Hij dient een schadeclaim in bij de gemeente Tholen vanwege de overlast door zwaar verkeer in zijn dorp. “Het duurt nu al zo lang en de gemeente neemt geen afdoende maatregelen”, reageerde hij vorige week op het nieuws dat de proef met verbodsborden niet werkt. DOOR BRITTA JANSSEN Al jaren pleit Van Bijnen via Buurtcomité de Molen - waarin bewoners van de Molenstraat, Molendijk en Molenweg vertegenwoordigd zijn - voor het weren van doorgaand zwaar verkeer uit het dorp wegens geluidsoverlast, trillingen en onveiligheid. Vorige week maakte de Provincie Zeeland bekend dat ze de verbodsborden voor doorgaand vrachtverkeer, die ze als proef had geplaatst, weghaalt. Ze hebben niet genoeg resultaat. Nu bekijken de gemeente en provincie de mogelijkheden voor een rondweg. “Als die er komt, ben je zo tien jaar verder voordat de weg gerealiseerd is. Ondertussen valt mijn huis door het schudden bijna uit elkaar”, stelt Van Bijnen. Oplossing De proef met de borden begon in november en afgelopen maand is het project geëvalueerd. ‘De hinder voor bewoners is niet afgenomen’, liet de Provincie Zeeland in een persbericht weten. ‘Uit metingen bleken er dagelijks slechts vijf doorgaande vrachtwagens minder door Oud-Vossemeer te rijden door het verbod. De meeste vrachtwagens bleken een bestemming te hebben op één van de bedrijventerreinen

op het eiland. Omdat het verkeer op zoek ging naar alternatieve routes, ontstond overlast op de Langeweg, Molenweg, Gankelweg, Coentjesweg, Vogelsangsedijk en Hiksedijk.” Zeeland verwijdert de verbodsborden voor de zomervakantie, in overleg met het buurtcomité. “Ik deel de mening dat het niet werkt”, reageerde Van Bijnen. “De vraag is: hoe gaat het nu verder?” Met de uitkomsten van de proef en de metingen gaan de gemeente en Waterschap Scheldestromen aan de slag om een oplossing te vinden voor de hinder rondom Oud-Vossemeer, aldus de provincie.

‘Hele rondweg hoeft helemaal niet’ ‘Een rondweg behoort daarbij tot de mogelijkheden. We bekijken welke Zeeuwse verkeersknelpunten het eerst opgepakt moeten worden. Afhankelijk van de uitkomsten van dat vergelijkende onderzoek, beslissen we over een oplossing.’ Van Bijnen wacht dit onderzoek af. “Dat zou binnen een halfjaar klaar moeten zijn, is me verteld. Maar stel dat we bovenaan deze prioriteitenlijst komen te staan. Dan ben je met de procedures zo tien jaar verder voor-

Inwoners van Oud-Vossemeer klagen al jaren over verkeersoverlast.

dat de weg gerealiseerd is. We zijn een stapje verder, maar de weg is er nog lang niet.” Terwijl het volgens Van Bijnen helemaal geen omvangrijke klus hoeft te zijn. “Leg een afrit van de Oud-Vossemeersedijk naar beneden naar bedrijventerrein Klaverveld, dan heb je al minder last van vrachtverkeer. Als je de weg aan de andere

kant van het terrein doortrekt naar de Molendijk, heb je een randweg. Zo simpel is het, en het hele dorp is blij. Bij een rondweg denken mensen aan een weg rond het hele dorp, maar het kan hier voorlangs.” Verhuizen Door de gewenning hoort Van Bijnen het

ARCHIEFFOTO COBY WEIJERS

verkeer buiten naar eigen zeggen steeds minder. “Maar ik voel het huis wel schudden.” Toch overweegt hij geen verhuizing. “Het huis is helemaal naar mijn zin, dat vind ik verder nergens. En het dorp is ook leuk. Er hoort alleen niet zoveel zwaar verkeer doorheen te rijden.”

Blijdschap bij jaarlijkse truckerrit DAC De Schutse

Iedereen wil meerijden met truckerrit THOLEN - De 95 kinderen, jongeren en (jong)volwassenen met een beperking die zaterdag meededen aan de elfde van zijn echtgenote tegen de deelnemers Onder de deelnemers was een jarige: Alintruckerrit van DAC De Schutse genoten van de aandacht die belangstellenden voor hen toonden langs de route en truckers blij te zijn in hun midden te da de Ruiter vierde haar 26e verjaardag mogen zijn. “Dit is een bijzondere mid- deels in de cabine van een truck. Deze was door de gemeente Tholen. DOOR JOSIEN MATHLENER Bij het dagactiviteitencentrum in Oud-Vos-

semeer wachtten 94 vrachtwagenchauffeurs zaterdag aan het begin van de middag op de deelnemers van de truckerrit.

Samen met hen trokken zij luid toeterend van kern naar kern. Voor zij vertrokken zei burgemeester Willem Nuis in gezelschap

dag die families, maar vooral de kinderen, jongvolwassenen en volwassenen krijgen aangeboden. Ik zie blijdschap en vreugde. Geweldig zijn zij die dit organiseren, de tijd die ze ervoor opofferen.” De truckerrit begon elf jaar geleden met 35 vrachtwagens. Nu zijn het er 94.

‘Van 35 naar 94 vrachtwagens’ “De vraag naar meerijden wordt steeds groter”, aldus de burgemeester. Hij roemde de bedrijven en chauffeurs die hun medewerking aan de truckerrit verlenen. “Het gaat allemaal niet vanzelf”, stelde Nuis. Ook meende de burgemeester dat de blijheid van de mensen met een beperking een voorbeeld is voor de samenleving. Nuis noemde Ella de Rooij de motor aan het jaarlijkse evenement en dankte haar daarvoor. Bij het organiseren van de truckerrit wordt zij bijgestaan door Adrie en Marry Aarnoudse en sinds dit jaar door haar dochter Ilona.

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

Met zijn zusje Mathilde won Lennard Mol uit Scherpenisse de verkiezing ‘De mooist versierde vrachtauto’.

FOTO JOSIEN MATHLENER

Uitdaging Toeschouwers wuifden, ondanks de stevige frisse wind, overal langs de route de truckers en hun bijrijders enthousiast toe.

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

uitgerust met een guirlande met daarop de tekst ‘Hoera Alinda is Jarig’. Voor de vierde keer deed ze mee aan de truckerrit. “Heel leuk”, noemt Alinda het evenement. De taart moest nog wel even wachten, vertelde haar begeleidster. Die volgde in de avond. Voor de chauffeurs had Ilona een nieuwe uitdaging in het leven geroepen. Wie zijn truck het mooist versierde, wachtte een cadeau. Bij terugkomst bij De Schutse bleek er een qua punten een nek aan nek race gaande te zijn. De score tussen Rinus de Groen uit Poortvliet die samen met zijn neefje Sjakko Verloop reed en Lennard Mol uit Scherpenisse met zijn zusje Mathilde scheelde maar twee punten. Ella kreeg in de loop van de middag de nodig feedback van respondenten. Mol ontving voor zijn moeite een taart met daarop de afbeelding van een truck. De begeleiders van het Motor Begeleidingsteam Zeeland (MBTZ) uit Ovezande zorgden er opnieuw samen met de politie voor dat de truckerrit voorspoedig verliep. De organisatoren, allen vrijwilliger van het dagactiviteitencentrum, kijken dan ook met tevredenheid terug op de elfde editie. “De rit is zonder problemen verlopen. Het is prima gegaan”, vertelden Ilona en Ella na afloop. De twaalfde editie vindt, zoals het ernaar uitziet, volgend jaar plaats op zaterdag 21 juni.

Volg ons op Twitter: @ThoolseBode.


LIEF EN LEED

Familieberichten

Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Bergen op Zoom, tel. 0164 27 38 55, voor inwoners van Tholen, Anna Jacobapolder, Oud-Vossemeer, Poortvliet, Scherpenisse, St. Annaland, St. Maartensdijk, St. Philipsland en Stavenisse. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek naast de polikliniek van het Lievensberg Ziekenhuis, Boerhaaveplein 1, tel. 0164 246 939. Tandarts Het antwoordapparaat van de eigen tandarts meldt wie de waarneming verzorgt. Dierenarts Voor Tholen: W. Brons, Kalfdamseweg 2 in Poortvliet, tel. 0166 66 25 96. Voor Sint Philipsland: dierenkliniek Steenbergen, tel. 0167 56 59 45.

Open en toegankelijk. U kunt altijd bij ons terecht voor een goed georganiseerde uitvaart die past bij uw wensen. We zijn 24 uur per dag bereikbaar op 0800 - 023 05 50. Ook als u niet bij ons verzekerd bent. Kijk op www.monuta.nl voor het uitvaartcentrum bij u in de buurt.

AllĂŠvo zorg en dienstverlening Tel: 0113 - 249 111; www.allevo.nl thuiszorg, hulp bij het huishouden en tafeltje-dek-je Onze zorg - dichtbij en altijd - is er voor Ăş! Zeven dagen per week staan wij 24 uur p/dag met raad en daad voor u klaar via 0900 - 900 4444. TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

6*2&/($1,1* *ODVEHZDVVLQJ‡6FKRRQPDDNZHUN]DDPKHGHQ ‡*HYHOUHLQLJLQJ‡3RUWLHNHQ*DOHULMUHLQLJLQJ ‡'DNJRRWUHLQLJLQJ‡*HVSHFLDOLVHHUGLQHWVYHUZLMGHULQJ

DE BOVENSTE PLANK

VLIEG NAAR DE MAAN

DONDERDAG,VRIJDAG EN ZATERDAG

GLASBEWASSING voor particulier en bedrijf

Interesse? neem geheel vrijblijvend contact met ons op telefoonnr. 0166-610886 b.g.g. 06-20983654 www.sgo-cleaning.nl sgo staat voor: servio.gebouwen.onderhoud

SLECHTS

'XXU]DPHRSORVVLQJHQELMvliegen KRXWZRUPPROOHQUDWWHQPXL]HQ SDSLHUYLVMHVYRJHORYHUODVWZHVSHQHQ]

â‚Ź449

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl Blauwstraat 83 4651 GB Steenbergen - NB

0167 - 56 73 00 06-30152820

500 gram magere runderlappen of grootmoeders sudderlappen .................... â‚Ź 4,98 100 gram varkens cordon bleu ................. â‚Ź 0,95 100 gram bief stroganoff roerbakvlees .... â‚Ź 1,39 100 gram zomer steaks.............................. â‚Ź 0,95 100 gram parijse kip steaks ...................... â‚Ź 0,98 kip vinken ................................ 5 halen 4 betalen 100 gram gekookte worst .......................... â‚Ź 0,90 100 gram gevulde zeeuwsspek ................. â‚Ź 1,29 100 gram gebraden fricando ..................... â‚Ź 1,39 Of alle drie samen voor slechts ............... â‚Ź 3,49

www.zorgenmobiliteitdbp.nl

KWALITEITSSLAGERIJ J. BEVELANDER Langestraat 1, Poortvliet Telefoon 0166-612467

Dalemsestraat 4, 4691 CX Tholen Tel. 0166-610913, www.boenco.nl

www.goudverf.com

We verhogen de kortingen...

0113 - 57 41 82 / 06 40 - 64 92 39

De hele collectie van zomer 2013

GLASWEEFSEL/ -VLIES

NU met 40% KORTING Superkoopjes in de winkel

NU met 50% KORTING 30% KORTING

Babykleding

* m.u.v. basiscollectie en beenmode

Vanaf nu, de hele zomerperiode gĂŠĂŠn koopavond! >ĞƚŽƉ͗Ä‚Ä‚ĹśĹ?ĞƉĂĆ?ƚĞŽƉĞŜĹ?ĹśĹ?Ć?Ć&#x;ŊĚĞŜ͗ op onze website en Facebook.

CURSUS HAARKNIPPEN

d

,

5 â‚Ź 89

Gratis advies en bezorging binnen de regio

start september in uw regio!

Kijk voor de actuele prijzen op onze website of bel ons!

Tel. 015-3618033 www.SELFLINE.nl

Kinderverjaardag is Bowlingparty

TE HUUR: APPARTEMENT mn - p.

Diverse soorten uit voorraad leverbaar!

Sint-Catharinaplein 12 – Bergen op Zoom

Wonen in een sfeervol appartement op de eerste verdieping van een monumentaal herenhuis in het centrum van het bourgondische en bruisende Bergen op Zoom. Zo vanuit de voordeur midden in het centrum en vanaf het dakterras uitzicht op ‘Het Markiezenhof’. Van alle gemakken voorzien maar met authentieke details, 2 verdiepingen, 2 slaapkamers, 65 m2 woonoppervlakte, ruime woonkamer met o.a. balken plafond, open keuken met inbouwkeuken en apparatuur, badkamer met douche en tweede toilet.

Op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag v.a. 15.00 uur Leeftijd tussen 6 en 13 jaar. Min. 6 pers. Een uur bowlen, 2 cons., frietje met frikandel/ kroket met ketchup en mayonaise, kinderijsje, kinderfilm en kinderdisco. TOTAAL SPOTPRIJS

Resto Buffalo “GRATIS BOWLEN� vanaf 4 personen* GEZELLIG TAFELEN krijgt u een uur

GRATIS BOWLEN * min. 4 volwassenen

Tegen inlevering van deze advertentie

â‚Ź 8,- p.p.

Graag reserveren.

Voor meer informatie: www.gervas.nl

Bel: 0165-536360 Na 12.00 uur

Bowling-Resto Buffalo Damstraat 52a te Roosendaal www.bowlingroosendaal.nl

Vang 2 4661 TX Halsteren Telefoon: 0164 - 25 75 05

PAGINA 4

âœ

Glasbewassing van uw woning volgens 6 wekelijks contract al vanaf â‚Ź 8,incl. reinigen raamomlijsting en vensterbanken.

WOENSDAG 1 kilo runder gehakt ................................... â‚Ź 5,85 500 gram indisch gehakt ........................... â‚Ź 2,85


ACTUALITEIT

Rubriek over Tholenaren die bij lintjesregen gedecoreerd zijn

Column

‘Prachtige beloning voor wat je doet’ SINT-ANNALAND - Bij de lintjesregen op 26 april zijn tien Tholenaren benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het gaat om personen die zich belangeloos inzetten voor hun medemens. De meesten vinden het vanzelfsprekend wat ze doen, maar dat maakt hun inzet niet minder waardevol. Daarom besteedt De Thoolse Bode deze weken aandacht aan hen. In deze aflevering vertelt Piet van Dijke (60) uit Sint-Annaland over zijn vrijwilligerswerk.

Addo Sprangers

DOOR BRITTA JANSSEN

Billekes Wie kent ‘m nog, de in 1972 op het befaamde Telstar-label uitgebrachte single ‘Wie z’n billekes heeft gebrand’ van het duo Ans en Jans? Op vrolijke wijze maakten de twee dames duidelijk dat bepaalde acties nare gevolgen kunnen hebben. ‘Wie z’n billekes heeft gebrand, moet op de blaren zitten, oh, oh,oh en dat doet pijn’. Ruim veertig jaar later is daar nog altijd geen woord van gelogen. Albert Smit, tot voor kort wethouder van de gemeente Geertruidenberg, weet er alles van. Hij nam ontslag omdat zogezegd zijn integriteit was aangetast nadat een vrouwelijke ambtenaar van zijn gemeente een klacht had ingediend vanwege ongewenste omgangsvormen. In de diverse media verklaarde Smit dat er weliswaar seksueel getinte sms’jes en opmerkingen over en weer waren gegaan, maar dat er van seksueel contact geen sprake was geweest. Het college suggereerde vervolgens weer anders, zodat er rondom de persoon Smit weer meer heibel ontstond dan hij waarschijnlijk had gehoopt. Een hoop shit heeft hij natuurlijk wel. Thuis wordt hij niet meer met open armen ontvangen, terwijl hij die voorheen zo leuke vrouwelijke collega - wier rol in de hele zaak overigens onderbelicht blijft inmiddels waarschijnlijk ook wel kan lynchen. Smit had natuurlijk beter moeten weten, want meerdere politici deden in het verleden al vol overtuiging voor hoe het per se niet moet. Een jaar of tien geleden bleek de Amsterdamse wethouder van Amsterdam Rob Oudkerk regelmatig heroïnehoertjes te bezoeken. Hij had dat geheim willen houden, maar dat mislukte toen hij met een glaasje teveel op zijn hobby aan schrijfster Heleen van Royen onthulde. Die maakte er een mooi artikel over, waarna Oudkerk moest aftreden. Het bezoeken van prostituees deed hem niet zozeer de das om, wel het feit hij op dat moment als wethouder beslissingen moest nemen over de hem zo bekende tippelzone. De zaak-Albert Smit zal ongetwijfeld ook herinneringen oproepen bij de vroegere Nijmeegse wethouder Paul Depla, over wie in 2007 werd beweerd dat hij in het fietsenhok oraal zou zijn bevredigd door een vrouwelijk gemeenteraadslid. Beide betrokkenen ontkenden hardnekkig en de hele kwestie werd uiteindelijk afgedaan als een privézaak. Politiek had het voor Depla, tegenwoordig burgemeester van Heerlen, nauwelijks gevolgen. Albert Smit echter zit nog wèl even op de blaren. Voor hem voorlopig geen polonaise en al helemaal niet op de klanken van Ans en Jans.

Colofon Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Thoolse Bode Thoolse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondent Josien Mathlener Acquisitie Leo Elenbaas Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 08.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 06.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Van Dijke heeft heel wat petten op, zo vertelt hij. De Stallander is sinds 2011 secretaris van de Dorpsgemeenschap Sint-Annaland, sinds 2003 secretaris van de Familiestichting Van Dijke, sinds 2000 penningmeester en vrijwilliger bij Streekmuseum De Meestoof in zijn dorp en sinds 2009 penningmeester en vrijwilliger bij Vereniging Zeeuwse Musea. Van ongeveer 1980 tot 1990 was hij penningmeester bij tafeltennisvereniging Smash ‘76 en nu voert hij hier nog steeds hand- en spandiensten uit. “Ik speel niet meer, maar ben nog wel betrokken. Op zaterdag ga ik na de Meestoof meteen naar de Wellevaete om de wedstrijden te kijken.” De spelers doen het goed, concludeert hij. “En er is veel jeugd. Dat is ook belangrijk.” Samen Piet van Dijke legt graag verbindingen tussen zijn petten, zodat het ene werk kan profiteren van het ander. Dat begon al bij zijn eerste vrijwilligersfunctie. Smash ‘76 zocht een penningmeester en haar lid Piet van Dijke werkte in het bankwezen. “Toen was één en één snel twee. Daarna ben ik in het vrijwilligerswerk blijven hangen en werd het steeds gekker”, lacht hij. “Op een leuke manier hoor. Ik wil graag iets voor een ander betekenen en niet alleen voor de tv zitten ‘s avonds.” Te doen is er genoeg. “Ik ga iedere dag wel even kijken bij De Meestoof.” Ook hier zijn zijn verschillende functies al eens samengekomen. Zo duikt Van Dijke voor de familiestichting graag in het verleden om te zoeken naar wetenswaardigheden over de verschillende takken Van Dijke’s en de historie van het eiland. “Dan merk je bijvoorbeeld dat er voor de gekste dingen verenigingen zijn, zoals het mussengilde. Omdat deze vogels schadelijk waren voor de gewassen kregen mensen geld als zij mussen vingen of hun eieren raapten. In De Meestoof hangt nog een vlag van het gilde.” En zijn werk voor de bank kwam onlangs van pas bij de Vereniging Zeeuwse Musea, een belangenvereniging voor bijna veertig musea. “Door de bezuinigingen stopt de

Piet van Dijke uit Sint-Annaland vindt het mooi wanneer zijn verschillende functies elkaar versterken. FOTO LEO ADRIAANSEN

Provincie Zeeland haar subsidie waarschijnlijk helemaal.” Dat noopt de vereniging alternatieven te zoeken. “We geven onder meer jaarlijks een folder uit van alle musea en nu wil de Rabobank dat sponsoren. Mooi als de dingen zo samenkomen.” En omdat Van Dijke het belangrijk vond ook iemand van het streekmuseum in de dorpsraad te hebben, meldde hij zich daarvoor aan. “Het museum is een belangrijke peiler voor het dorp en daarom is het goed te weten wat er speelt, maar ook welke rol je als museum kunt spelen.”

we de organisatie konden professionaliseren.” Van Dijke zoekt graag naar creatieve oplossingen en daarmee is hij veel bezig. “En als je iets bedacht hebt, moet je het natuurlijk ook uitvoeren”, zegt hij lachend. “Mensen zeggen wel eens dat ik even rustig aan moet doen, maar dat zit niet in me.” En mooie plannen bedenken, levert hem ook moois op. “Het initiatief voor de merklap is van mij en ik vind het geweldig dat het zo mooi is geworden. En bij het maken hebben de mensen onderling ook genoten. Dat geeft je energie.”

Merklap De Meestoof ligt Van Dijke na aan het hart. Maar toen hij ervoor actief werd, wist hij niets van de museumwereld. “In het begin deed ik alleen de administratie. Maar van lieverlee ging ik kijken op zaterdagmiddag en sloeg het vlammetje over. Toen zat ik ermiddenin. Bijvoorbeeld met bedenken hoe

Beloning In april kreeg Piet van Dijke, twee dagen voordat hij zestig werd, een koninklijke onderscheiding. “Het is een prachtige beloning voor alles wat je doet. Mijn vrouw en dochter met haar gezin waren erbij en mijn moeder van 86 kon er ook bij zijn. Het was een mooie dag.”

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima maken kennis met provincie

Koningspaar geniet van Zeeland

Puzzel week 26 De oplossing van deze puzzel is in week 27 te vinden op www.internetbode.nl

© www.sudokusite.eu

GOES - In een ochtend hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima vrijdag geproefd wat Zeeland te bieden heeft. Het kersverse koningspaar bezocht in het kader van de kennismaking met de provincie respectievelijk Middelburg, Goes en Zierikzee. In Goes bewonderden ze onder meer de sieraden van de Zeeuwse ontwerpster Ineke Otto (foto, l.). In Middelburg kwam het koninklijk paar meer te weten over onder meer de Zeeuwse trekpaarden en visserij in Arnemuiden. Maar het was bovenal veel zwaaien en handjes geven aan het publiek. De politie liet na afloop weten terug te kijken op een geslaagde dag. FOTO BENNIE KRAJENBRINK PAGINA 5


Stavenisse week lang toneel voor wandelaars

- ADV ER TOR IAL -

Eerste vierdaagse is succesvol STAVENISSE - De eerste avondvierdaagse in Stavenisse, die vorige week plaatsvond, is uitgedraaid op een succes. Aan de wandelmeerdaagse deden 88 mensen mee.

Aldi Nederland 40 jaar sterk in prijs-kwaliteit beleid THOLEN - ALDI Duitsland viert dit voorjaar haar honderdste verjaardag en in Nederland is ALDI al 40 jaar een gevestigd begrip. Het bedrijf beschikt over een duidelijke en consequente winkelformule bedacht door oprichters Karl en Theo Albrecht: een weloverwogen assortiment, kwalitatief hoogwaardige producten en lage prijzen. In 1973 heeft ALDI zich in Nederland gevestigd. Momenteel telt de organisatie negen distributiecentra, die in totaal meer dan 500 filialen bedienen. De geschiedenis van ALDI begint in 1913 als de vader van de twee huidige oprichters - Karl en Theo Albrecht- een handel met bakwaren start. Moeder Anna opent in 1914 met haar twee zonen hun eerste winkel. In 1945 nemen beide zonen het bedrijf over. Drie jaar later beginnen ze met de uitbreiding van filialen en zetten daarbij een consequent concept neer dat tot op de dag van vandaag actueel is. De naam ALDI komt voort uit Albrecht Discount. Het bedrijf groeit snel en in 1954 beschikt ALDI over een filialennetwerk van 77 verkooppunten in Duitsland. In 1961 vindt een belangrijke gebeurtenis plaats: de broers Albrecht verdelen het gebied en ALDI Nord en ALDI Sud zijn geboren. ALDI Nord vestigde zich in 1973 in Nederland.

De eerste avonvierdaagse in Stavenisse kenmerkte zich door goed weer en gezelligheid.

DOOR FRITS SIMONS “Direct al 88 deelnemers en dat voor zo’n klein plaatsje. Dat valt ons reuze mee”, zeggen Adri en Dini van Haaften, Netty Potappel en Ankie Priem uit Stavenisse. Ze wandelen regelmatig en zijn lid van de Oosterscheldestappers. “Alles zat deze week ook mee. Het was goed weer en het was goed georganiseerd. Af en toe was het misschien een beetje te warm, maar dat is beter dan telkens regen.” Het viertal loopt ook mee met andere wandelingen zoals de bloesemtocht en de Zevendorpentocht. Een tocht in hun woonplaats laten ze niet schieten. Ze wo-

nen met plezier in het dorp, omdat het er ‘intiem en rustig’ is. Ze hopen dat het rustig blijft, al mag er best eens iets worden georganiseerd. “Dit is een succes en moet zeker worden herhaald.” De heer Schot, één van de posten, loodst de deelnemers aan de tien kiometer veilig over de provinciale weg. “De Oosterscheldestappers organiseren behalve de avondvierdaagsen op Sint Maartensdijk en Stavenisse ook grote tochten zoals de Marathon, de Snerttocht in samenwerking met Hotel De Kom en de Najaarstocht. We hebben 150 leden en onze jongeren zijn heel actief. Flip de Rijke, één van onze leden, heeft ons ge-

FOTO FRITS SIMONS

vraagd om deze eerste avondvierdaagse te organiseren.” De vereniging wilde dat graag doen. De leden David Joppe en Corné van Dijke hebben de routes uitgezet. Elke avond één van tien en één van vijf kilometer. Opvallend is dat een kwart van de deelnemers voor de tien kilometer heeft gekozen. “De kinderen krijgen bij de finish een diploma en een medaille. Die laatste krijgen ook de andere deelnemers”, aldus Schot. Hij denkt dat het evenement voor herhaling vatbaar is en kijkt met veel genoegen terug op vier avonden Stavenisse. “Een hoge opkomst en goed weer. Wat wil je nog meer?”

GGD Zeeland noemt verminderde uitademsnelheid ‘heel klein’

‘Geruststellend resultaat longonderzoek Sloegebied’

Vorige week maakten de GGD en Provincie Zeeland de resultaten bekend van het longfunctieonderzoek. “Bij eerder onderzoek in het Sloegebied gaven ouders meer dan elders in Zeeland aan dat hun kind wel eens een piep op de borst heeft. Daarom hebben we hierop met dit onderzoek ingezoomd.” Maar het piepen is volgens de GGD niet in het onderzoek naar voren gekomen. “Ouders hebben dit aangegeven en dan gaat het dus om subjectieve waarneming. Je kunt je afvragen of mensen in het Sloegebied alerter zijn. Er is wel iets aan de hand, maar heel weinig. Het lijkt op de situatie als wonen langs een snelweg waarbij fijnstof in de lucht komt. Maar er is onvoldoende resultaat naar voren gekomen om verder onderzoek te moeten doen.” Vrencken laat daarbij ook weten dat het resultaat van 3,7 procent vermindering alleen geldt wanneer de, qua overheersende windrichting en afstand tot het Sloegebied, minder belaste kern Nieuwen Sint Joosland niet wordt meegenomen. Aanbevelingen Wel doet de dienst naar aanleiding van de onderzoeksresultaten drie aanbevelingen: vaker een longfunctietest doen bij basisschoolkinderen in industriegebieden, goed communiceren met burgers en meer aandacht geven aan het binnenmilieu op scholen. De testen bij basisschoolkinderen

zouden kunnen plaatsvinden bij regulier onderzoek, zoals door de schoolarts. “Met de gemeenten willen we nadrukkelijker kijken naar de ventilatie op scholen, omdat dit ook invloed heeft op de longfunctie.” Onderzoek Bij 665 van de 787 benaderde kinderen (84%) is een longfunctiemeting afgenomen. Met een blaastest zijn bij elk kind vier longfunctiewaarden gemeten. Twee waarden gaven de kracht weer en de andere twee de inhoud. ‘De uitademingssnelheid blijkt in de omgeving van het Sloegebied 3,7 procent lager te liggen dan in het controlegebied’, staat in het onderzoek. Dit zijn de gemeenten Noord-Beveland, Tholen en Schouwen-Duiveland. ‘Dit resultaat geldt alleen wanneer we Nieuw- en Sint Joosland buiten beschouwing laten. De andere drie parameters verschillen niet tussen de onderzoeks- en controlegroep.’ Vragenlijst De GGD vroeg ouders ook naar de thuissituatie. ‘Twee derde werkte hieraan mee.’ Deze gegevens waren volgens de gezondheidsdienst nodig om bij de berekening van de longfunctie rekening te kunnen houden met andere factoren die de longfunctie kunnen beïnvloeden. ‘Zoals het binnenmilieu. Het gaat dan bijvoorbeeld over roken, de ventilatie en aanwezigheid van huisdieren.’ Daarom beveelt de GGD ook meer aandacht voor dit onderwerp aan

PV de Vredesduif SINT PHILIPSLAND - De vlucht vanuit Bordeaux van PV de Vredesduif op 825 km. afstand werd i.v.m. het weer een dag uitgesteld. De duiven werden nu op zaterdagmorgen 22 juni gelost om 07.45 uur. Voor de vlucht waren er 72 duiven ingezet door 9 liefhebbers. De 1e duif viel om 16.05 uur bij de Gebr Reijngoudt binnen. Adrie Goudzwaard pakte de 2e, 3e, 5e, 8e en 9e plaats, gevolgd

door de Comb. Reijngoudt met de 4e en 7e. Op de 6e plaats Jan Zuidweg en de 10e plaats is voor J. Verwijs. De 2e vlucht van deze week was vanuit Ruffec op 686 km. afstand. Hiervoor waren 70 duiven ingezet door 6 liefhebbers. Om 08.00 uur werden ze gelost en de 1e duif viel om 14.38 uur binnen bij de Comb. Hoek. Ook de 2e, 3e, 9e en 10e plaats werd door deze combinatie bezet. J. Quist pakt de 4e plaats en Corry Walpot de 5e. Leen Reijngoudt haalde de 6e en 8e prijs.

Projectweek Landen

THOLEN - Basisschoolkinderen in Borssele, ‘s-Heerenhoek en Nieuwdorp hebben 3,7 procent minder ‘uitademingssnelheid’ dan vergelijkbare kinderen in Tholen, Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland. Dat stelt GGD Zeeland na longonderzoek in het Sloegebied. “Dit zijn geruststellende resultaten”, aldus Sjef Vrencken van de Zeeuwse gezondheidsdienst. “Vier procent is een hele kleine vermindering. Daarvan krijg je geen klachten.” DOOR BRITTA JANSSEN

Kwaliteit en duurzaamheid. Ook in Nederland heeft het ALDI assortiment regelmatig prijzen of kwaliteitsgaranties als “Beste Koop” van de Consumentenbond ontvangen. Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol. Zo zijn er meer producten MSC en UTZ-gecertificeerd en zijn er meer biologische producten (Mama Natuur) te vinden in het assortiment. Ook de veranderde beeldende winkeluitstraling is één van de belangrijke elementen om het bedrijf klaar voor de toekomst te maken. De komende jaren worden er vaker filialen geopend met een nieuw lichtconcept, fris kleurgebruik en bredere gangpaden. Deze nieuwe en moderne winkels worden op aantrekkelijke locaties geopend. Ook krijgen alle medewerkers binnenkort nieuwe bedrijfskleding. ALDI is klaar voor het komende decennium

Leerlingen halen geld op voor SDOK

scholen aan. Het onderzoek liep van november tot en met februari. Vorig week zijn de individuele resultaten niet bekend gemaakt. ‘Bij de gevallen van een afwijkende longfunctie stellen we de ouders persoonlijk op de hoogte.’ Die uitslag is volgens de dienst ‘zelden verrassend’. ‘Omdat die normaal gesproken gepaard gaat met al bekende, onderzochte en eventueel behandelde klachten van de luchtwegen.’ Meer informatie Meer informatie is te vinden op www.ggdzeeland.nl/onderzoek/

Sierbestrating al vanaf

€ 9,75

p. m2

Hardsteen look vloertegels 45 x 45 cm

€ 19,95

LOGUSBERGENOPZOOM.NL PAGINA 6

Het bedrag wordt overhandigd aan de heer M. Klaver.

SCHERPENISSE - De achterliggende periode hebben de leerlingen van de Groen van Prinstererschool zich ingezet om geld bijeen te brengen voor de SDOK. De Groen van Prinstererschool in Scherpenisse had in april een projectweek. Het thema van het project was Landen. Het project werd afgesloten met een kijkavond. Tijdens de kijkavond waren er veel activiteiten en werden er ook artikelen te koop aangeboden. De opbrengst van een project wordt altijd gekoppeld aan een goed doel. Deze keer heeft de school gekozen voor de SDOK. Ook hebben leerlingen zelf op verschillende manieren geld mee naar school gebracht. Maandag hebben leerlingen van groep 5 de opbrengst voor deze actie overhandigd aan de heer M. Klaver van de SDOK.

Hij was erg blij met het bedrag dat door de leerlingen bijeen is gebracht. Het bedrag van €2000 zal gebruikt worden voor vervolgde kinderen in Egypte. SDOK (voluit: Stichting De Ondergrondse Kerk) is een interkerkelijke, christelijke organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen. De achtergrond en de intensiteit van vervolging verschillen van land tot land en van situatie tot situatie. In bepaalde situaties is er sprake van actieve geloofsvervolging door de overheid en/of de omgeving. In andere situaties kan de weerstand tegen christenen zich uiten in uitsluiting en discriminatie en spreekt men ook wel van verdrukking in plaats van vervolging. Beide categorieën, vervolgde en verdrukte christenen, behoren tot de doelgroep van SDOK.


VIBO Rijopleidingen VOORJAARSACTIE GLQJ L H O S R ULM Auto rijexamen Incl. 1 I 9DQD

jaar in Nederland

 Âź

Bedankt voor uw jarenlange vertrouwen.

Blijvend in prijs verlaagd! .HHV0RO GrĂŠ Mol 06-50293756 Actie: op basis van 20 rijlessen en 1 examen. Geldig tot 29-06-2013. Meer lessen tegen meerprijs

Gevelreiniging

100 g

18%

goedkop er

435 ml

Jan van Mierlo Oude voegen uithakken, hogedruk-reiniging,

impregneren, zandstralen, reparatie-metselwerk, enz...

www.gevelreinigingjanvanmierlo.nl Voor frisse en stralende gevels! Ontdek je huis opnieuw!

Roomboter kaaskoekjes

Vloeibaar bak en braad

Nieuwe website!

Tel.: 0162-429915 of 06-25095552

v an 1.39

1.29

v an 1.09

B L IJ V E N D

0.89

VERLAAGD

Uitdeelzak tum tum of fun & gum

Verse maatjesharing

300-402 g

130 g

In vakantietijd effectief mijmeren over je loopbaan? Ja, dat kan! Ben jij nog bevlogen in je werk? Wat maakt jou aantrekkelijk voor je collega’s ? Vaak denken mensen in hun vakantieperiode na over hun werk en loopbaan. De fysieke en mentale afstand tot het werk maakt dat je beter kunt ervaren hoe het staat met jouw geluk in je werk. Een positieve uitstraling in je werk “Het is zinvol hier bewust bij stil te staanâ€?, aldus Dinja van Gestel, directeur van Van Ede & Partners, het bureau voor outplacement, loopbaanbegeleiding en coaching in Breda. “Het hebben van werk dat bij je past bepaalt voor een belangrijk deel hoe gelukkig jij je voelt. Als je werk past bij jouw talent en drijfveren ben je waarschijnlijk een ďŹ jne en goede collega, baas of werknemer. En waarschijnlijk heb je aantrekkingskracht op anderen door jouw positieve, vitale uitstraling.â€? Als je antwoord weet op de belangrijkste loopbaanvragen, kun je beter tot richting en keuzes komen in je loopbaan. Een professionele sparringpartner kan helpen bij het vinden van de werkelijke antwoorden op deze vragen. Dinja is enthousiast over de programma’s van Van Ede & Partners, waarmee zij landelijk ruim 1000 cliĂŤnten per jaar helpen hun talenten en capaciteiten beter in te zetten. “Wij helpen mensen graag op een andere manier naar hun proďŹ el en inzet op de arbeidsmarkt te kijken en om een volgende stap te zetten in hun loopbaan. Als je plezier beleeft aan het werk wat je doet,

v an 1.99

ben je effectiever en productiever. Dat helpt ook de werkgever. Een echte win-win situatie.â€? Voor steeds meer mensen geldt dat ze noodgedwongen moeten oriĂŤnteren op nieuwe baan. Ook dan is reectie zinvol om een nieuwe stap te kunnen maken. Loopbaan-challenge workshops “We willen mensen graag uitdagen en uitnodigen om in deze vakantieperiode na te denken over hun loopbaan. Daarom organiseren we een loopbaan-challenge: op maandagavond 1 juli van 19.00-21.00 uur is de kick-off. Dit is een aftrap en aanzet om tijdens uw vakantie effectief te mijmeren, te spreken met uw partner of te schrijven. Op maandagavond 12 augustus van 19.00-22.00 uur sparren we met u over de bevindingen. Deelname aan deze loopbaan-challenge is gratis. Het is gericht op werkenden en werkzoekenden met tenminste een HBOnivo en tenminste 5 jaar werkervaring. Aanmelding via breda@vanede.nl. Ook deelname aan ĂŠĂŠn van beide avonden is mogelijk.

v an 1.79

1.79

1.69

Vanaf woensdag 26-06-2013

Bakvormen

Handmixer

Tosti-apparaat

Hart- of cakevorm met antiaanbaklaag.

Inclusief 2 roestvrij stalen kloppers en 2 deeghaken.

Best getest en Beste koop volgens De Consumentenbond februari 2013.

1.99 9.99 Exclusief bij Aldi!

9.99

Snoepijsjes Per pak

1.69

DINSDAG 25 JUNI T/M ZATERDAG 29 JUNI

HEEL TOSCAANS DONKER VAN â‚Ź 2.75 VOOR â‚Ź 2.25 DONDERDAG 27 JUNI

ROOMBROODJES 2 STUKS VAN â‚Ź 2.80 VOOR â‚Ź 2.30 VRIJDAG 28 JUNI EN ZATERDAG 29 JUNI

SUIKERBROOD VAN â‚Ź 2.25 VOOR â‚Ź 1.50

Versaanbieding!

Forelle peren 1 kg

HAPPY HOURS VAN 07.30 UUR TOT 11.00 UUR

PLUSPUNTEN 4 HALEN 2 BETALEN %RWHUPDUNW‡&=7KROHQ 7HO ‡)D[ 

Snijbonen 500 g

goedkop er

AARDBEIENSLOFFEN 5 HALEN 4 BETALEN ZATERDAG 29 JUNI

40%

Vanaf woensdag 26-06-2013

van 2.49

1.49

*

45%

goedkop er

v an 1.79

0.99

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 26-06-13 t/m dinsdag 02-07-13.

OPENINGSTIJDEN: 0DWPGRXXU‡9ULMGDJXXU‡=DWHUGDJXXU

LET OP !!!

7XVVHQGHPLGGDJ]LMQZLMRRNRSHQ

%HVWHOOLQJHQNXQQHQGDJHOLMNVYHUVYDQDIXXU RSYULMGDJDOYDQDIXXU ZRUGHQDIJHKDDOG

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


Beginnende bands in spotlights, kans ervaring op te doen

Lokaal talent in Gebouw-T OUD-VOSSEMEER - Tijdens het evenement Lokaal Talen-T krijgen bandjes uit Bergen op Zoom en de omgeving de kans om hun kunsten te vertonen op de bühne van poppodium Gebouw-T.

De eerste officiële minuten in Zeeland: op het Abdijplein in Middelburg. FOTO BRITTA JANSSEN

Goes bezoeken de koning en koningin begeleid door burgemeester René Verhulst. FOTO BENNIE KRAJENBRINK

Zeeland laat zich van beste kant zien THOLEN - Voor veel Zeeuwen was het bezoek van het koningspaar vrijdag ongetwijfeld veel te kort. Maar ook al waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima slechts een ochtendje in de provincie, ze besteedden veel tijd en aandacht aan het publiek en de programma-onderdelen. En dat waren er nogal wat. Uiteenlopende Zeeuwse zaken passeerden de revue tijdens het bezoek aan Middelburg, Goes en Zierikzee. Van dans door de leerlingen van de Sint Bavoschool in Oostburg en de visserij in Arnemuiden tot de Zeeuwse trekpaarden (Middelburg) en van Zeeuws boerenland bier en ballet tot klederdracht van Ons Boerengoed (Goes) en een toneelstuk in Zierikzee.

Tijdens de editie stonden de bands Ocean’s Edge, Plains en The Plan op het programma. Volgens Geoffreu Faber, gitarist van één van de bands, is het evenement een ultieme kans om podiumervaring op te doen. Faber vertelt dat zijn band pas kort bestaat. “We zijn pas sinds december vorig jaar een band”, zegt de gitarist. Voor zijn band ‘The Plan’ is het optreden in Gebouw-T het allereerste optreden in de geschiedenis. De groep huurt ook een repetitieruimte in het poppodium en zijn zodoende voor het evenement gevraagd. “We zijn erg blij dat we hier de kans krijgen om podiumervaring op te doen”, zegt Faber. De bandleden van zijn band komen allemaal uit Bergen op Zoom. De 3 leden van ‘Plains’ komen allemaal

uit West-Brabant. De band speelt voornamelijk indiëpop/rock. “Bands als Coldplay en The Editors zijn een bron van inspiratie voor ons”, zeggen de bandleden. De 3e band komt uit Oud-Vossemeer. Ocean’s Edge bestaat al sinds 2003 en heeft al 2 platen opgenomen. Toekomst Hoe de toekomst van de bandjes eruit ziet is lastig te zeggen. Het is natuurlijk altijd maar de vraag of een band doorbreekt of niet. Voor de leden van ‘The Plan’ is dat op dit moment ook helemaal niet belangrijk volgens Faber. Hij geeft aan dat ze op dit moment lekker bezig zijn met muziek maken. “ We kijken wel hoe het verder gaat”, voegt hij daar nog aan toe. Ocean’s Edge daarentegen is vastbesloten om bekend te worden. Peter Roggeband, zanger van de band, roept de aanwezige bezoekers op om de CD te downloaden. “Je kunt onze nieuwe CD ook kopen. Daarmee steun je onze band”, voegt hij daar aan toe tijdens het optreden.

Technieklessen voor alle Tholenaren THOLEN - TechnetTholen heeft, na het bericht dat het Westerpoort verdwijnt uit Tholen, gesleuteld aan een oplossing voor de technische talenten die openbaar onderwijs volgen. Na een overleg op bestuurlijk niveau is op 18 juni, is tijdens een verenigingsoverleg van Technet, de samenwerking met Prinsentuin in Halsteren vastgelegd. Medewerking Alle leden hebben medewerking toegezegd in het vormgeven van de toekomstige technieklessen, stages en leslokalen in de nieuw te vormen technische vleugel te Halsteren. Alle facetten van het techniekonderwijs, waar vraag naar is in het Thoolse bedrijfsleven, zullen geïnventariseerd worden zodat opleidingen aansluiten bij de vraag. Hierdoor kunnen de jeugdige talenten be-

ter uitstromen naar een beroepsopleiding en werk. Technische leerlingen In 2014 maken 3 VMBO scholen deel uit van TechnetTholen. Het Calvijncollege te Tholen, het Calvijncollege te Krabbendijke en de VMBO in Halsteren. Op deze wijze kunnen we alle Thoolse technische leerlingen ondersteuning bieden bij hun leerweg in de techniek. Alleen voor de theorie gaan ze over de brug en de dam, de praktijk kunnen ze in hun eigen gemeente volgen. TechnetTholen slaat zo letterlijk een brug tussen de scholen en het technische bedrijfsleven. Wat het verdwijnen van het Westerpoort betekent voor de Thoolse Techniek Dag in 2014 en daarna is nog niet duidelijk. Er is uitgesproken dat we gezamenlijk naar een oplossing daarvoor zoeken. In 2013 is de 6e Thoolse Techniek Dag op 14 november.

KORTE BERICHTEN De koningin praat met Barbara Oomen en Jorrit Sneijder van University College Roosevelt.

FOTO BRITTA JANSSEN

Bridgeles: In september start er weer een beginnerscursus Bridge, gegeven door een docent van de Nederlandse Bridge Bond. In 13 lessen leert hij U de beginselen van het Bridge spel in zijn eigen leslokaal aan huis. Voor info gerard.crusio@bridgedocent.nl of 06-33722453. Wij spelen op dinsdagavond een zomercompetitie ook niet leden zijn gratis van harte welkom aanvang 19.30 uur, in Bridgecentrum d’Honneur in de Koepelstraat 103 te Bergen op Zoom. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Inlichtingen bij de secretaris Gerda Klaassen tel. 0164-683915. SINT-MAARTENSDIJK Gezelligheid Vóór Alles: Uitslag 17 juni (16 beurten gespeeld): 1. mevr T. Breure-dhr. Fr. d. Jong 29 punten, 2. dhr. C. Breure 24, 3. en 4. mevr. M. v.d. Hoek-dhr. G. v.d. Padt, mevr. C. v. Mierlo-dhr. W. Bijl 23, 5. en 6. mevr. A. Bocxe-dhr. A. Wielaard, mevr. W. Kloetmevr. L. Wielaard 22, 7. mevr. M. Dane-dhr. C. v. Gorsel 13. OUD-VOSSEMEER Koersbal: Uitslag 18 juni: 1. Mevr. C. Havermans-Mevr. J. de Bakker 23; 2. Mevr. C. v. Mierlo 22; 3. Mevr. L. Rombouts-Dhr. N. Moerkerken 21; 4. Mevr. L. v. Poortvliet-Mevr. J. v. Houte 19; 4. Mevr. R. Nagtegaal-Dhr. G. Rombouts 19; 5. Mevr. B. Roggrband-Mevr. L. Weezenaar 17. THOLEN Koersbal: Uitslag 19 juni: 1.Mevr.A.Suurland-Dhr.W.Deurloo 25pnt; 2.Mevr.C.SprenkelsDhr.J.Suurland 23pnt; 3.Dhr.J.Sprenkels-Dhr.G.v.d.Padt 22pnt; 4.Mevr.J.Verbraeken 21pnt; 5.Mevr.H.Schot-Dhr.W.Bijl 19pnt; 6.Mevr.D.Lindenberg-Mevr.A.Hilgerson 17pnt; 7.Mevr.N.Deurloo-Mevr.J.Bos 16pnt. Kringloopwinkel: Zaterdag 29 juni is Kringloopwinkel OverThollig, Postweg 3c open van 09.30-15.30 uur. Verder is de winkel elke woensdagmorgen van 09.00-11.30 uur, en vrijdagavond van 18.00-20.00 uur uur open. Tijdens de openingstijden kunnen (schoongemaakte) goederen ingeleverd worden. Ook oude metalen en kleding die voor de kledingcontainer bestemd is worden door de Kringloopwinkel ingezameld. Voor grotere meubelstukken of inboedels vooraf contact met Colinda de Heer, tel. 0166-604107.

Koningin Máxima bekijkt een Zeeuws trekpaard van dichtbij.

FOTO BRITTA JANSSEN PAGINA 8

Zomerconcert: In de Gasthuiskapel, Kerkstraat is zaterdag 29 juni van 14.30-15.00 uur het 8e zomerconcert. Annette de Ruyter (sopraan) en Jan Melse (tenor/bariton) zingen met orgelbegeleiding van Wim van Kempen duetten van F. Mendelssohn Bartholdy, Cesar Franck en J.F. Haydn. Daarnaast zingen zij solo werken van G.F. Handel en J.S. Bach. De toegang is zoals altijd gratis.


E&VENEMENTEN PUZZELBODE r e m o z e z e d e e m Puzzel ! n e z j i r p e i o o m en win

EDITIE BERGEN OP ZOOM THOLEN WOENSDRECHT STEENBERGEN

BEWAAREXEMPLAAR


EV EN E M E N T E N & PUZZEL BO DE | JUNI 2013

n voor:

derdele n o e l e n gi voor ori

ODA K S SEAT A I BMW C A D D FOR AUDI L ËN E O P R O T - CI S - VW E D LT E U A C N R E - R - ME T O E en! PEUG e scherpste prijz alzaak a i c e p s De

Tegen d

Sudoku In elk vakje moet een cijfer van 1 tot en met 9 ingevuld worden. U moet de lege vakjes zo invullen, dat in elke rij, elke kolom én elk blok de cijfers 1 tot en met 9 slechts één keer voorkomen. De cijfers in de gerasterde hokjes vormden de oplossing.

6 9

7

1

5

6 7

7 9

Al 22 jaar in Bergen op Zoo m

5

BEN LOKKERS automaterialen & gereedschappen KRUISAKKERS 6a, BERGEN OP ZOOM, TEL: 0164-238655

Kruiswoordpuzzel Horizontaal 1 sneeuwdeeltje, 5 sport, 9 strafinrichting, 12 lustoord, 13 korte nota, 14 afscheidsgroet, 15 kortom, 17 handwarmer, 18 doctor, 19 eenjarig dier, 20 parkeerverbod, 21 schietwapen, 22 hard schot, 23 geneeskrachtige plant, 24 ontkenning, 25 koud snoepgoed, 26 vogeleigenschap, 27 kerklied, 28 vervoermiddel. Verticaal 2 aanvoer, 3 riv. in Polen, 4 biljartstok, 6 torenomgang, 7 vreemde titel, 8 Nederlandse norm, 9 geheel van gebouwen, 10 lichaamscorrectie, 11 roofvogel, 15 angstaanjagend, 16 intens, 19 ooit, 20 brilslang, 22 vuur, 23 stil! 1

2

11

3

4

5

6

7

12

8

9

10

13

14

15 18

16

17

19

21

20

22

23

24

25

26

27

28

© Sanders puzzelboeken, Vaassen

Breng de letters uit de overeenkomstig genummerde hokjes in het diagram over naar de hokjes hieronder. Indien de kruiswoordpuzzel juist is opgelost, ontstaat er een trefwoord. 22

7

27

28

14

10

4

PUZZELNUMMER 121 Deze prijs wordt u aangeboden door

JO-ANNA LINGERIE BERGEN OP ZOOM

WIN... een cadeaubon t.w.v. € 50,00

Bel de oplossing plus het puzzelnummer door naar 0909-5010591 en volg de instructies.

2

1

5

3

6

8

7

3 8

5

2 4 8

9

6

3

1

7

SPECIALE ACTIEPRIJZEN in remschijven + remblokken, lucht-, olie- en aircofilters

4

© Sanders puzzelboeken, Vaassen

Oplossing:

PUZZELNUMMER 112 Deze prijs wordt u aangeboden door

BEN LOKKERS AUTOMATERIALEN BERGEN OP ZOOM

WIN... een waardebon t.w.v. € 100,00

Bel de oplossing plus het puzzelnummer door naar 0909-5010591 en volg de instructies.


E V E N E M E N T E N & PU Z Z E LB O DE | J UNI 2013

Evenementen kalender

‘WAT IS ER TE DOEN DEZE ZOMER?’

Lekker Uit eten

‘L AAT HET U SMAKEN’

COLOFON De Evenementen & Puzzel Bode Editie Bergen op Zoom, Tholen, Woensdrecht en Steenbergen is een speciale uitgave van Uitgeverij de Bode BV Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel (076) 5998111

Uw kompas door een seizoen vol leuke activiteiten

Fax (076) 5998199 www.internetbode.nl Oplage: 60.000 exemplaren Redactie: Britta Janssen Lay-out: Jan Bastiaenen Acquisitie: Leo Elenbaas; Jolanda den Haring; Eduard van Elsacker Druk: Drukkerij Vorsselmans BV Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Tel (076) 5998111

Vier de zomer met De Evenementen&Puzzel Bode!

Fax (076) 5998199 www.drukkerijvorsselmans.nl Verspreiding: Axender Roosendaal

Met deze Evenementen&Puzzel Bode in de hand kan de zomer beginnen. Onvergetelijke dagjes uit, genieten van rust en vrijheid, puzzelen voor mooie prijzen, u vindt het hier allemaal. Ga er dus maar eens lekker voor zitten!

Vaartveld 17, 4704 SE Roosendaal Tel (0165) 578 222

Deze zomer staan er allerlei interessante activiteiten op het programma in West-Brabant en Zeeland. Om ervoor te zorgen dat u niets mist, treft u in deze Evenementen&Puzzel Bode een overzicht aan van speciale gebeurtenissen in de regio op het gebied van sport, folklore, muziek, historie, spel, cultuur en kunst. Grotere evenementen belichten we daarnaast uitgebreider. We hopen dat De Evenementen&Puzzel Bode u inspireert om er een prachtige zomer van te maken. En tussendoor even bijkomen kunt u met de puzzels in deze bewaarkrant. U maakt dan ook nog eens kans op mooie prijzen! De oplossing doorbellen kan tot 1 augustus. Prijswinnaars worden bekend gemaakt in De Bode van 14 augustus. Tevens worden zij schriftelijk of telefonisch op de hoogte gebracht.

Veel lees- en doeplezier gewenst! Het team van Uitgeverij de Bode


EV EN E M E N T E N & PUZZEL BO DE | JUNI 2013

Bij ieder nieuw contract of verlenging in juni en juli: GRATIS Zonnebril

OP=OP Zomer Actie: De nieuwste toestellen + GRATIS zonnebril

Kruiswoordpuzzel Horizontaal 1 verdwijnen, 7 biermerk, 11 Europeaan, 12 stuk voor stuk, 13 ad vocem, 15 Aziatisch land, 17 onderwereld, 19 stellage, 21 sporenplant, 23 ratelpopulier, 24 voederbak, 26 specerij, 29 soort slee, 30 mispunt, 31 levenslucht, 33 sierheester, 34 zonder noodzaak. Verticaal 1 toiletartikel, 2 editie, 3 Nederlandse norm, 4 vrucht, 5 Algemeen Nederlands Persbureau, 6 vluchtig doorkijken, 7 Engels bier, 8 riv. in Zuid-Holland, 9 zacht kokertje, 10 losgeld, 14 flink gevorderd, 16 voormiddag, 18 Verenigde Staten van Amerika, 20 uitloper, 22 selenium, 25 Baskische afscheidingsbeweging, 27 wandelweg, 28 consternatie, 32 met onderschrift.

GRATIS: * I.c.m. 2-jarig: ͻ Hi ToestelLease ͻ Hi Medium (500 MB) ͻ Bel /sms bundel 150 (150 min/sms)

1

2

3

4

5

6

11 13

€ 49,50* per maand

15

16

20

9

17

21

24

10

18

22

25

26

30

23 27 31

33

GRATIS:

8

12

14

19

7

28

29 32

34

© Sanders puzzelboeken, Vaassen

€ 25,-*

Breng de letters uit de overeenkomstig genummerde hokjes in het diagram over naar de hokjes hieronder. Indien de kruiswoordpuzzel juist is opgelost, ontstaat er een trefwoord.

per maand

1

* I.c.m. 2-jarig: ͻ Data Large (1000 MB) ͻ dĞůĞϮĐƟĞƵŶĚĞůϮϬϬ;ϮϬϬŵŝŶͬƐŵƐͿ

17

28

22

9

25

10

PUZZELNUMMER 122 Deze prijs wordt u aangeboden door

ELKOR TELECOM & ICT I Belder 44 I 4704 RK Roosendaal 0165 - 526130 I info@elkortelecom-ict.nl I www.elkor.nl

ELKOR TELECOM & ICT ROOSENDAAL

WIN... 1 laptop, 15 digitale fototoestellen, 30 radiootjes/ wereldontvangers

Bel de oplossing plus het puzzelnummer door naar 0909-5010591 en volg de instructies.

ZWEEDSE PUZZEL soesa

zangstem telwoord

soort weefsel

inwonend

fier

pond

pluspunt

muzikaal drama

(afk.)

kuststrook van zand

landelijk 5

gedeelte jong dier jong kind sterke ontkenning

heilige (afk.)

hersteld 4

knoest bezwaar

gewennen

7

niet gesloten

bevallen

zangstuk

kenau

boomscheut

3

afloop geniepig uitroep uitstralende warmte

bergplaats

brandgang

sketch

zwem-

kelner

niet slim

vogel

brave borst

knaagdier

dakdeel

6

niet-aanwezig

bontgekleurde papegaai

lofdicht Viking 2

slecht

‘t Rondje heeft GEOPEND kostuumzaak ‘t Pakhuis

gravure

kilometer 1

Pakken € 150,-

© Sanders puzzelboeken, Vaassen

Breng de letters uit de overeenkomstige hokjes in het diagram over naar de hokjes hieronder. Indien de puzzel juist is opgelost, ontstaat er een oplossing.

1

2

3

4

5

PUZZELNUMMER 141 Deze prijs wordt u aangeboden door

‘T RONDJE BERGEN OP ZOOM

6

7

WIN... een waardebon t.w.v. € 150,00

Bel de oplossing plus het puzzelnummer door naar 0909-5010591 en volg de instructies.

Kremerstraat 24 in Bergen op Zoom (in winkelcentrum ‘t Vierkantje)


E V E N E M E N T E N & PU Z Z E LB O DE | J UNI 2013

EVENEMENTEKALENDER ZOMER 2013: ZEVENDORPENTOCHT ZATERDAG 6 JULI - OUD-VOSSEMEER Deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse opgelet! De Zevendorpentocht over het eiland Tholen geldt als de laatste grote oefening voor het Nijmeegse wandelevenement. Het Thoolse wandelspektakel start traditioneel vanaf het dorpshuis in Oud-Vossemeer en doet bij de langste route van vijftig kilometer alle zeven dorpen aan. Daarnaast zijn er routes van 5, 10, 20, 30 en 40 kilometer. De Zevendorpentocht mag zich het grootste wandelevenement van Zuidwest-Nederland noemen en dankt zijn populariteit vooral aan de goede verzorging onderweg.

BERGEN OP ZOOM | WOENSDRECHT | STEENBERGEN | THOLEN

Er op uit in Bergen op Zoom! 28 TOT EN MET 30 JUNI

BEACHVOLLEYBALTOERNOOI OP DE GROTE MARKT IN BERGEN OP ZOOM 30 JUNI

BORGVLIETSE JAARMARKT 7 JULI

FLAT OUT FAMILIE FANDAG OP HET RAVELIJN 4, 11, 18, 25 JULI

MUZIEK OP ’T WILHELMINAVELD 13 EN 14 JULI

BRADERIE OP DE BOULEVARD 21 JULI

LUIKSE VRIJE MARKT OP KIJK IN DE POT

Evenementenkalender Brabantse Wal ZONDAG 16 JUNI

25 TOT EN MET 27 JULI

KRABBENFOOR IN DE BINNENSTAD Braderie in het centrum van Bergen op Zoom. Volop vertier met allerhande koopwaar, kinderactiviteiten, live-muziek, kunst en Pasar Malam.

BRADERIE OSSENDRECHT

1, 8 EN 15 AUGUSTUS

De braderie in Ossendrecht

MUZIEK OP ’T WILHELMINAVELD

ZATERDAG 22 JUNI

3 AUGUSTUS

GOMPOP HUIJBERGEN

DANCE BOULEVARD

In de tent tegenover Café ‘Trapke Op’ zal dit jaar voor de vijftiende keer Rowwen Heze een optreden komen geven. Het evenement zal om 20.00 starten en kaarten zijn verkoop bij Café ‘Trapke Op’ in Hijbergen, De Waterput in Bergen op Zoom, Grand Café De Kroon in Huijbergen, Café De Boulevard in Hoogerheide en Primera Niels van Elzakker in Hoogerheide. 30 JUNI

PUTSE GRENSFEESTEN Langs de gemeenten Kapellen, Stabroek en Woensdrecht vind een grensoverschrijdende Braderie, Markt en Rommelmarkt plaats. 6 JULI

4 AUGUSTUS

TOERTOCHT VOOR KLASSIEKE AUTO’S OP DE GROTE MARKT 5 TOT EN MET 8 AUGUSTUS

MARKIEZAATSFIETSVIERDAAGSE VANAF HET MARKIEZENHOF 18 AUGUSTUS

JEUGDWIELERRONDE VANAF DE GEDEMPTE HAVEN 19 TOT EN MET 25 AUGUSTUS

CIRCUS BELLY WIEN OP KIJK IN DE POT

ZEVENDORPENTOCHT

25 AUGUSTUS

De laatste grote oefening voor de Nijmeegse Vierdaagse voert langs zeven Thoolse kerkdorpen. Start vanaf Oud-Vossemeer.

ZILVEREN PIJL VERSCHIETING OP HET RAVELIJN

BEACHVOLLEYBALTOERNOOI

De Grote Markt in Bergen op Zoom verandert ook dit jaar weer in één groot strand. Dit gebeurt in het weekend van 28 tot en met 30 juni. Dan wordt namelijk traditiegetrouw het Sic Pugno Beachvolleybal Toernooi gehouden. Dit jaar vindt het evenement voor de achttiende keer plaats en heeft daarmee een vaste plek op de evenementenkalender van Bergen op Zoom veroverd. Tientallen fanatiekelingen strijden om de titel terwijl het publiek genietend vanaf het terras kan genieten van de spectaculaire duikvluchten in het zand. Wie daar geen zomergevoel van krijgt! KRABBENFOOR 2013

De Krabbenfoor in Bergen op Zoom wordt weer swingend dit jaar. Deze editie staat voornamelijk in het teken van muziek. Er zijn twee hoofdpodia: op de Grote Markt en op het Beursplein. Hier zie je live-optredens en kun je meezingen met de Sing Along Tombola. Meer muziek en optredens vind je her en der in de binnenstad. Behalve muziek is er ook straattheater, een braderie met honderden kraampjes en een kunstmarkt. Zoals ieder jaar is er ook aan de kleintjes gedacht: diverse kermisattracties, een kinderboerderij en schminken. Dit alles in het prachtige historische decor van Bergen op Zoom.

27 TOT EN MET 29 AUGUSTUS 3 AUGUSTUS

SCOOTMOBIELDRIEDAAGSE

BRADERIE SINT-MAARTENSDIJK Het centrum van Sint-Maartensdijk bruist dankzij gezellige kraampjes en leuke kermisattracties.

Op de Brabantse Wal zijn genoeg wandelpaden geschikt voor scootmobielrijders. Ontdek ze tijdens de Scootmobieldriedaagse in Bergen op Zoom en omgeving.

17 AUGUSTUS

1 SEPTEMBER

ZOMERMARKT - POORTVLIET

CARS & CHARITY OP DE GROTE MARKT

Gezellige braderie in het centrum van Poortvliet die vooral beroemd is om zijn jaarlijkse palingrokerijwedstrijd.

Amerikanendag en Oosterschelderit 14 EN 15 SEPTEMBER

ZATERDAG 24 AUGUSTUS

KUNSTEN IN DE MONUMENTEN EN GILDE DOE-DAGEN

NK TIJDRENNEN VOOR ID RENNERS In Woensdrecht wordt het NK tijdrennen voor ID renners gehouden

21 SEPTEMBER

CARS & CHARITY

31 AUGUSTUS

BERGS BIERFESTIVAL IN DE POTTERSTRAAT, POPRONDE EN BERGS BLAASKAPPELLENFESTIVAL IN DE BINNENSTAD

Op zondag 1 September 2013 organiseert Rotary Club Bergen op Zoom Noord de 4e editie van het Fundraising evenement “Cars & Charity”. Het evenement zal opnieuw plaatsvinden op de Grote Markt, midden in het historische hart van Bergen op Zoom. Publiek en deelnemers kunnen genieten van de koopzondag, de prachtige auto’s en de sfeer in het Bergse centrum. Met de reacties van de deelnemers en de weer hogere opbrengst van editie van vorig jaar zijn de verwachtingen voor de 4e editie van “Cars & Charity” extra hoog gespannen!

BRABANTSE WAL WANDELDAG Genieten van de Brabantse Wal met wandelingen van 5 tot 40 km over, op en langs de Brabantse Wal. 31 AUGUSTUS

JAARMARKT THOLEN Sfeervolle braderie in historische hart van Tholen. ZATERDAG 7 SEPTEMBER

ZOMERCARNAVAL HOOGERHEIDE EN WOENSDRECHT

21 SEPTEMBER

STOFFENMARKT OP DE GROTE MARKT

Agenda Steenbergen

KERMIS STEENBERGEN

Vrijdag 12 juli tot maandag 15 juli op de Westdam en de Markt in Steenbergen

Voor de eerste keer is het Zomercarnaval in Hoogerheide en Woensdrecht met diverse praalwagens, muziek en dans!! Aansluitend groot feest en prijsuitreiking op het Remise Terrein te Calfven, de opbrengsten komen ten goede aan de carnavalsbouwclubs!

Zondag 25 augustus tot dinsdag 27 augustus op de Markt in Kruisland

7 EN 8 SEPTEMBER

KERMIS NIEUW-VOSSEMEER

WOENSDRECHTSE BOERENDAG Een kijkje in het boerenleven van het heden en verleden op Korteven bij Woensdrecht. 14 EN 15 SEPTEMBER

OPEN MONUMENTENDAGEN Tientallen monumenten op de Brabantse Wal, Zuid-Beveland en Tholen zijn dit weekend opengesteld voor publiek. Dit jaar allemaal in het teken van Pracht & Macht.

KERMIS KRUISLAND

Zaterdag 14 september tot maandag 16 september in de Voorstraat in Nieuw-Vossemeer KERMIS DINTELOORD

Woensdag 25 september tot zaterdag 28 september op het Raadhuisplein in Dinteloord

POPRONDE ZATERDAG 21 SEPTEMBER - BERGEN OP ZOOM Dit jaar wordt in Bergen op Zoom voor de derde keer de popronde georganiseerd. Op verschillende locaties in de stad zal aanstormend Nederlands talent te bewonderen zijn. Vorig jaar stonden bijvoorbeeld Daniel Versteegh (deelnemer beste singer-songwriter van Nederland) en John Coffey op het programma. Ook dit jaar doet de organisatie weer zijn uiterste best om samen met de verschillende podia een ijzersterk programma neer te zetten. Voor iedereen die van muzikaal talent houdt is dit dus de avond om de Bergse binnenstad in te trekken. Er hoeft nergens entree betaald te worden want de toegang is overal volledig gratis!


EV EN E M E N T E N & PUZZEL BO DE | JUNI 2013

Doorloper Horizontaal 1 bewoner van Europa, deel v.e. krantenrubriek, soort uil, hoofdcommissaris, 2 tafelgast, limousine, stampvol, 3 tapijtachtige stof, symbool barium, uitroep van vreugde, land in Zuid-Amerika, 4 snijwond, ingewand, scheepsinstrument, Lector benevole, 5 onroerend goed, drukkersterm, pop voor een vijftigjarige, winkel, 6 kriebel, peetoom, 7 sprookjesfiguur, bamboebeer, stannum, scheikundige verbinding.

Oogzorgcentrum Bergen op Zoom

Verticaal 1 eikenbast, ketjap, 2 steel, 3 ver (in samenstellingen), ondergevel, 4 kleine aardappel, kanaalpeil, 5 loofboom, kunstrichting, 6 land in het MiddenOosten, 7 familielid, kleur, 8 stof van vergaan hout, graafwerktuig, 9 muzikaal toneelspel, generale staf, 10 bedreven, 11 hoofddeksel, Griekse godin, 12 babysit, Verenigde Staten, 13 wild zwijn, succesnummer, 14 uurwerk, 15 vereniging, middels. 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

A

2 D

3 B

4 E

5 C

6 F

7 G

© Sanders puzzelboeken, Vaassen

Breng de letters uit de hokjes A t/m G in het diagram over naar de hokjes hieronder. Indien de doorloper juist is opgelost, ontstaat er een trefwoord.

B

C

D

E

F

G

PUZZELNUMMER 131 Deze prijs wordt u aangeboden door

VAN DER HAM BERGEN OP ZOOM

WIN... ^ƚĂƟŽŶƐƚƌĂĂƚϭϬ‡ Bergen op Zoom ‡dĞů͗ϬϭϲϰͲϮϯϲϭϮϭ

één van de 16 waardebonnen t.w.v. € 25,00

ǁǁǁ͘ŚĂŵŽƉƟĞŬ͘Ŷůǁǁǁ͘ĨĂĐĞŬ͘ŶůͬǀĚŚĂŵŽƉƟĞŬ Voor de meest actuele aanbiedingen kijkt u op de website

Bel de oplossing plus het puzzelnummer door naar 0909-5010591 en volg de instructies.

A

20% CTI E: op K (rol alle B OR luik T BS pro ING sch en, sc d e r uct een rm s, en OGLJ en en mar knikar WP D mk i e XJX VWXV zen) 

M

*H

ax. 3 Max. 50 cm 300 c m

M M ax.6 ax 0 .6 0c 50 m cm

A

TERRASSCHERMEN OLIVA

''

e Oliva is een uitermate stabiel zonnescherm dat door e Oliva is een uitermate stabiel zonnescherm dat door zijn unieke stelmogelijkheden in bijna iedere zijn unieke stelmogelijkheden in bijna iederesituatie situatie

te plaatsen is. Deis.fraaie afwerking vanvan de de Oliva met te plaatsen De fraaie afwerking Oliva metolijfvorolijfvormige zijkappen met met daarachter hethet unieke stelmechanisme mige zijkappen daarachter unieke stelmechanisme oogtcompact. zeer compact. oogt zeer

'HEHGLHQLQJ 'HEHGLHQLQJ Uwterrasscherm terrasscherm is standaard geschikt Uw is standaard geschikt voor voor eenelektrische elektrischebediening bediening schakelaar. een metmet schakelaar. Natuurlijk ookook eeneen draadloze af- afNatuurlijkbehoort behoort draadloze standsbediening tottot de mogelijkheden. standsbediening de mogelijkheden.

De speciale montagesteunen maken zowel muur-als alsplaplaDe speciale montagesteunen maken zowel muur-

Nog comfortabeler en gebruiksvriendelijker

Nog comfortabeler en gebruiksvriendelijker

fondbevestiging mogelijk. Denk bijv. aan montage onder

fondbevestiging mogelijk. Denk bijv. aan montage onder

wordt het terrasscherm door plaatsing van

balkons.

wordt het terrasscherm door plaatsing van

balkons.

een zon-/windautomaat, waardoor het

een zon-/windautomaat, waardoor het

scherm automatisch wordt bediend.

De Tibelly®-doekcollectie biedt u een uit gebreid

scherm automatisch wordt bediend.

De Tibelly®-doekcollectie biedt u een uit gebreid

kleurenpalet voor uw terrasscherm. Deze uitzonder-

UV GETEST

voor uw terrasscherm. uitzonderlijkkleurenpalet grote keuze in zonweringdoek maaktDeze het mogelijk een

UV GETEST

lijk grote keuze intintje zonweringdoek maakt het mogelijk een persoonlijk aan uw zonwering te geven. Tibelly®persoonlijk tintje aan uw zonwering Tibelly®zonweringdoek beschermt u tegen dete zongeven. en houdt tenminste 90% vanbeschermt de UV-straling tegen. zonweringdoek u tegen de zon en houdt tenmin-

ste 90% van de UV-straling tegen. De maximale breedte van de Oliva is 600 cm bij een uitval

6SHFL¿FDWLHV

6SHFL¿FDWLHV Beschikbare afmetingen -Beschikbare max. 650 cm breed afmetingen --max. uitval max.350 650cm cm breed - max. 350 cm uitval

van 350 cm en 650van cm bij uitval van cm 300 bij cm.een uitval De maximale breedte de een Oliva is 600

van 350 cm en 650 cm bij een uitval van 300 cm. 3 Levens duur klasse

2 Wind klasse

2 Water klasse

3 Levens duur klasse

2 Wind klasse

2 Water klasse

ROLLUIKEN & BINNEN- EN BUITENZONWERING

NOORDWAL 14 ‡ TEL: 0167-566171 ‡ STEENBERGEN ‡ MOB: 06-53263052

www.martbrusselaarszonwering.nl


E V E N E M E N T E N & PU Z Z E LB O DE | J UNI 2013

Woordzoeker Onderstaande woorden zijn in alle richtingen in het diagram verborgen. De letters mogen meer dan eenmaal gebruikt worden. De overgebleven letters vormen van boven naar beneden gelezen de oplossing.

ADORATIE

ERFSCHULD

PANTYKOUS

AFBREIEN

EXTERN

PARACHUTE

AFROSSING

GASVEER

PRAALBED

BALNET

GEVLOEK

PROCEDE

BEDWELMEN

KAPER

RUGZENUW

BIETS

MAGNESIUM

SCHROEFAS

CURRY

NIPPERTJE

SPONSJE

ENORM

ONNOZEL

TERUGMARS

EPILEPSIE

OSCAR

UITSCHOT

P

A

R

A

C

H

U

T

E

R

U

G

M

A

R

S

N

A

D

V

U

R

P

O

A

R

P

N

E

A

R

O

P

I

N

O

R

E

G

H

R

E

F

I

I

V

G

N

O

O

P

T

R

P

B

C

Z

E

O

S

B

A

L

N

E

T

N

P

Y

A

E

S

I

V

E

S

C

H

R

O

E

F

A

S

E

K

T

T

T

S

E

O

N

H

E

Z

E

S

P

E

J

R

O

I

R

A

X

R

T

F

U

E

D

K

I

C

S

E

T

U

E

G

R

F

E

O

S

L

W

L

E

U

E

A

I

J

S

P

R

A

A

L

B

E

D

W

E

L

M

E

N

R

E

© Sanders puzzelboeken, Vaassen

WIN...

PUZZELNUMMER 153

één van de 18 waardebonnen à € 25,00

Deze prijs wordt u aangeboden door

NAWOD CREATIONS BERGEN OP ZOOM

Bel de oplossing plus het puzzelnummer door naar 0909-5010591 en volg de instructies.

VAKANTIEPLANNEN? De zomer komt eraan! Bescherm uw huid tegen de buitenzon met de nieuwste SPF’s van TANNYMAXX. Toegevoegde Panthenol en Vitamine E zorgen voor hydratatie terwijl de anti-oxidanten de strijd aangaan met de schadelijke invloeden van buitenaf. Met Summerly geur. Geschikt voor de licht gevoelige tot zeer droge huid. Verkrijgbaar in tubes van 150 ml in SPF15 en SPF30, water resistant.

Sudoku In elk vakje moet een cijfer van 1 tot en met 9 ingevuld worden. U moet de lege vakjes zo invullen, dat in elke rij, elke kolom én elk blok de cijfers 1 tot en met 9 slechts één keer voorkomen. De cijfers in de gerasterde hokjes vormden de oplossing.

8 3

2 4

7

8

3 6

9

1

7

8

9

4

6 4

7

6

5

7 6

2

5 1

3 2

8

9 7

© Sanders puzzelboeken, Vaassen

Oplossing:

Zonnen € 9

95 ,

(tot 20 min.)

PUZZELNUMMER 111 Deze prijs wordt u aangeboden door

ANKASUN ZONNESTUDIO BERGEN OP ZOOM PASTOOR JUTENLAAN 5 | BERGEN OP ZOOM | 0164-750885 | WWW.ANKASUN.NL

WIN... één van de 10 waardebonnen Elk ter waarde van € 9,95 voor een keer gratis zonnen

Bel de oplossing plus het puzzelnummer door naar 0909-5010591 en volg de instructies.


EV EN E M E N T E N & PUZZEL BO DE | JUNI 2013

Sudoku In elk vakje moet een cijfer van 1 tot en met 9 ingevuld worden. U moet de lege vakjes zo invullen, dat in elke rij, elke kolom én elk blok de cijfers 1 tot en met 9 slechts één keer voorkomen. De cijfers in de gerasterde hokjes vormden de oplossing.

6

5 9

7 8

8 7

9

3 2

3

2

6 4

8

6

5

7

5 8

9

2 1

8 6

5 © Sanders puzzelboeken, Vaassen

WIN...

Oplossing:

PUZZELNUMMER 113

Vaude Canberra rugzak t.w.v. € 49,95

Deze prijs wordt u aangeboden door

OUTDOOR & TRAVEL OUTFITTERS ROOSENDAAL

Bel de oplossing plus het puzzelnummer door naar 0909-5010591 en volg de instructies.

Woordzoeker &ƌŝƐŝĂZŽŶĚǀĂĂƌƚĞŶ ǁǁǁ͘ĨƌŝƐŝĂƌŽŶĚǀĂĂƌƚĞŶ͘Ŷů ŝŶĨŽΛĨƌŝƐŝĂƌŽŶĚǀĂĂƌƚĞŶ͘Ŷů ƚĞůϬϭϲϲ͘ϲϱϰϯϮϭď͘Ő͘Ő͘Ϭϲ͘ϱϯϰϳϬϯϯϬ

Onderstaande woorden zijn in alle richtingen in het diagram verborgen. De letters mogen meer dan eenmaal gebruikt worden. De overgebleven letters vormen van boven naar beneden gelezen de oplossing.

AANVOEREN

HONDERDEN

PLAAGZIN

AFPAKKEN

INTERPOL

PROCEDURE

Diverse tochten zijn getijde afhankelijk

ANITA

KLAMPEN

PRONT

x Dagtochten naar Zierikzee vanuit St-Annaland

Voor juiste afvaarttijden en data

ANKARA

KNOOP

PUNTKOEK

x Dagtochten naar Antwerpen vanuit Bergen op Zoom

zie het online reservering systeem op

CHAGRIJN

MEKKA

SERIEBOUW

COLOFON

MELKKOKER

STRIJDROS

DAKBORD

NAGEMAAKT

TAPDANSER

EERSHALVE

NIJPEND

TOCHTDOEK

ENSEMBLE

OOTMARSUM

TOPWAARTS

 

VAARTOCHTEN 2013: VANAF 1 MEI TOT 31 OKTOBER AFVAARTEN x Brunchtocht vanuit Bergen op Zoom 2e pinksterdag x Zeehonden safari tochten vanuit St-Annaland

x Dagtochten naar Middelburg vanuit St-Annaland

www.frisiarondvaarten.nl

x Vaartochten met gids vanuit Zierikzee naar Zeehonden

Of vraag een folder aan bij Frisia of VVV

x Korte zeelandbrugtocht vanuit Zierikzee x Vaartochten vanuit Roompot Beach Resort

Voor groepen is afhuur het hele jaar mogelijk

 

veel puzzelplezier en win mooie prijzen!

N

A

G

E

M

A

A

K

T

O

C

H

T

D

O

E

K

I

R

T

E

E

U

E

F

A

O

O

H

N

N

V

S

L

Z

A

K

O

L

O

S

N

P

N

P

E

A

L

O

O

A

G

K

D

A

K

B

O

R

D

A

P

W A

G

P

R

M

A

N

K

T

K

F

M

E

A

IJ

K

H

A

R

R

D

P

A

A

N

V

O

E

R

E

N

M

S

K

E

A

N

IJ

E

L

U

O

L

K

D

D

E

S

R

T

T

E

U

R

R

N

P

R

O

C

E

D

U

R

E

N

N

O

A

N

I

T

A

S

C

P

N

R

E

S

E

R

I

E

B

O

U W

S

S

© Sanders puzzelboeken, Vaassen

PUZZELNUMMER 152 Deze prijs wordt u aangeboden door

FRISIA RONDVAARTEN SINT ANNALAND

WIN... 4 x kaarten voor 2 personen voor een zeehonden-safari t.w.v. € 12,50 p.p.

Bel de oplossing plus het puzzelnummer door naar 0909-5010591 en volg de instructies.


E V E N E M E N T E N & PU Z Z E LB O DE | J UNI 2013

fiets de zomer tegemoet De fiets is hét vervoersmiddel van deze zomer. Met de frisse wind door de haren en het zonnetje op uw hoofd is het altijd aangenaam weer om de regio te verkennen. Stap op de pedalen en rij door open polderlandschappen, langs fleurige bloemenweides, onder de verfrissende schaduw van bomen, voorbij gezellige terrassen en sta af en toe eens stil bij het adembenemende uitzicht. Wat is er leuker dan op een zonnige, vrije dag op de fiets te stappen en te genieten van de omgeving? Met honderden kilometers fietspaden en –routes, die wachten om u naar de mooiste plekjes te begeleiden, kunnen WestBrabant en Zeeland met recht de fietsregio’s van Nederland genoemd worden. In ieder dorp of gemeente is er wel een themaroute uitgezet, die u meeneemt naar de cultuurhistorie, de lekkerste streekproducten of verrassende monumenten in het gebied.

meente. De knooppunten van West-Brabant en Zeeland sluiten naadloos op elkaar aan, evenals de Vlaamse routes.

Elektrische fiets Hou de tijd wel goed in de gaten, want met zo’n goed netwerk bent u sneller een eind weg dan u denkt. Een elektrische fiets biedt dan een uitkomst. Een ‘hulpje tijdens het fietsen’ is al lang niet meer alleen aan recreanten met een gezegende leeftijd besteed. Tegenwoordig durft iedereen ervoor uit te komen dat hij of zij wel eens een extra duwtje gebruikt bij het bergop fietsen of bij een tegenwind. Het voordeel van de elektrische fiets is dat u zelf bepaalt hoe hard de stille motor u vooruit duwt. Zo blijft u nog altijd zelf in beweging. Bij diverse toeristische hotspots kunt u een elektrische fiets huren. Onderweg vindt u vaak voldoende laadpunten om de accu van de fiets op te laden.

Fietscafés Knooppuntennetwerk Bent u niet zo’n ster in kaartlezen? Laat het u dan makkelijk maken door de fietsknooppunten. Deze manier van bewegwijzering is een jaar of vijf geleden overgewaaid uit Belgisch Limburg en inmiddels dichterbij huis een begrip geworden. Het principe is simpel. De belangrijkste kruisingen van fietspaden en –routes zijn genummerd. Door van knooppunt tot knooppunt te fietsen ontdekt u vanzelf de mooiste plekjes in uw regio. U kunt hierdoor zelf u route samenstellen of u laten leiden door een van de themaroutes die zijn uitgezet door de lokale VVV of ge-

Net als uw elektrische fiets heeft ook de innerlijke mens af en toe behoefte om even op te laden. Waar kunt u dat beter doen dan bij een van de tientallen fietscafés die deze regio rijk is? Zoek een plekje op het terras in de zon en laat u verwennen door de heerlijke gerechten en specialiteiten uit de streek. Diverse ondernemers hebben de keuze voor u een stuk makkelijker gemaakt door zelf een culinaire fietsroute uit te zetten. Zij leiden u langs de mooiste plekjes in hun regio en bieden u een compleet menu van welkomstkoffie tot dessert aan. Het enige wat u hoeft te doen, is te zorgen dat u er met de fiets geraakt.

25 22eehands KDQGV¿HWVHQ 250

Woordzoeker

rs OverjaaL L E Z A Glo fiets toEt e TIE %Ckorting 40A

Onderstaande woorden zijn in alle richtingen in het diagram verborgen. De letters mogen meer dan eenmaal gebruikt worden. De overgebleven letters vormen van boven naar beneden gelezen de oplossing.

ANGSTIG

LEASING

SOEST

BIJTIKKEN

MAGGISOEP

STOFFEREN

EILANDJE

MILIEU

STRIJKRIEM

ETERNIET

MOEZELWIJN

TAPVERBOD

FEILEN

MORIAAN

TENTWAGEN

FEMINISTE

MUNTTEKEN

TREINZIEK

GEBROED

NIERPIJN

UIACHTIG

ICING

POGEN

UNIEK

KLUIF

PROCES

VERFHOK

KORTPOTIG

SCHUT

T

R

IJ

K

R

I

E

M

U

N

T

T

E

K

E

N

T

R

E

L

O

Z

J

B

A

O

I

I

S

U

S

O

L

O

E

U

I

U

D

IJ

N

G

N

E

A

E

E

H

K

E

F

I

T

E

N

T

W A

G

E

N

Z

C

R

O

C

A

F

N

A

A

I

R

O

M

I

G

B

O

E

H

P

S

S

E

Z

L

K

E

L

E

C

S

O

R

R

F

L

T

IJ

I

R

I

K

L

K

G

I

T

O

P

T

R

O

K W

I

N

E

E

T

S

I

N

I

M

E

F

E

I

L

E

N

IJ

G

N

K

A

A

G

G

T

A

P

V

E

R

B

O

D

G

N

© Sanders puzzelboeken, Vaassen

Deze prijs wordt u aangeboden door

FIETSPLUS TINUS VAN OVERVELD HOOGERHEIDE

WIN... Agu Orlando vrijetijds-/ regenjas t.w.v. € 100,00

Bel de oplossing plus het puzzelnummer door naar 0909-5010591 en volg de instructies.

eigen eigen werkplaats & 2e hands hoek van 200 m2

medeo Plus XT Inn 2013 € 2099 Gazelle Medeo Gazelle Medeo Xtra XT Inn 2013 € 2449 Gazelle Medeo Excel XT Inn 2013 € 2649

S

PUZZELNUMMER 151

OPENINGSTIJDEN Dinsdag - woensdag 9.00-18.00 u Donderdag - vrijdag 9.00-20.00 u Zaterdag 9.30-17.00 u nu met inruil van oude fiets nu met inruil van oude fiets nu met inruil van oude fiets

Op = Op

Tinus van Overveld Burg. Moorsstraat Tinus van Overveld35 - 4631 EC HOOGERHEIDE Tel. 0031 (0)164 612606 - www.tinusvanoverveld.nl Burg. Moorsstraat 35 - 4631 EC HOOGERHEIDE facebook.com/tinusvanoverveld Tel. 0031 (0)164 612606 - www.tinusvanoverveld.nl facebook.com/tinusvanoverveld

€ 1649,€ 1899,€ 2099,-


EV EN E M E N T E N & PUZZEL BO DE | JUNI 2013

ZWEEDSE PUZZEL onrein

alfabet

klungel

delfstof

vergiffe-

bloem

nis

editie

5

ruzie

te zijner

puistjes

tijd

langharige hond

cirkel

lijfspreuk

vervelend wezen

strand

etage eikenbast

van die tijd af kleine vrucht zoogdier

karakter 7

omzich-

golfterm

tigheid

loofboom

uitroep oesternet kuur

2

houtsoort mop

luizenei

bazaar

regio eenheid dier boom

4

schilders-

okido

linnen menigte

3

luitenant onbepaald vnw.

goot 1

devies 6

© Sanders puzzelboeken, Vaassen

Breng de letters uit de overeenkomstige hokjes in het diagram over naar de hokjes hieronder. Indien de puzzel juist is opgelost, ontstaat er een oplossing.

1

2

3

4

5

6

7

PUZZELNUMMER 144

WIN...

Deze prijs wordt u aangeboden door

2 x een jaarkaart voor de Vlindertuin

VLINDERTUIN DE BERKENHOF KWADENDAMME

Bel de oplossing plus het puzzelnummer door naar 0909-5010591 en volg de instructies.

www.verhoevenvanerp.nl

Sudoku In elk vakje moet een cijfer van 1 tot en met 9 ingevuld worden. U moet de lege vakjes zo invullen, dat in elke rij, elke kolom én elk blok de cijfers 1 tot en met 9 slechts één keer voorkomen. De cijfers in de gerasterde hokjes vormden de oplossing.

2 6

5 9 6 . €3

5 9 5

EEN NIEUWE BADKAMER IS DICHTERBIJ DAN U DENKT...

1

8

2

1

1

6

7

8

7

2

4 7 7

3

7

9

3

R KAME D A B ACTIE

Betaalbare ACTIE badkamers met de hoge kwaliteit en service van Verhoeven van Erp. Kom langs in onze showroom en laat u aangenaam verrassen!

1

5

3

5

5 © Sanders puzzelboeken, Vaassen

DEZE ACTIEBADKAMER IS COMPLEET ZOALS AFGEBEELD, INCLUSIEF TEGELS. VRAAG NAAR DE ACTIEVOORWAARDEN.

Oplossing:

PUZZELNUMMER 114 Deze prijs wordt u aangeboden door

VERHOEVEN VAN ERP ROOSENDAAL Gastelseweg 96

I

4705 AC Roosendaal

I

T 0165 56 83 07

WIN... een unieke snoerloze LED make-up spiegel 5 x vergrotend t.w.v. € 140,00

Bel de oplossing plus het puzzelnummer door naar 0909-5010591 en volg de instructies.


E V E N E M E N T E N & PU Z Z E LB O DE | J UNI 2013

Bezoek onze nieuwe showroom

WOONT U ? N I E L K E T OOK Nu bij inlevering van deze advertentie Gratis

Montage

BEZOEK ONZE VERNIEUWDE WEBSITE

Gibsonstraat 9 Steenbergen tel. 0167-567018 www.sebrechts.nl GALDERSEWEG 94 - 4855 AJ GALDER - NEDERLAND

WWW.SMIDJE.NL

ZWEEDSE PUZZEL adellijke hofstede verkoudheid

aardmannetje

MAAK KENNIS MET

kever

Wellness Roosendaal

goed zo!

paars-

Chinese deegwaar

harde

blauw

doodop

delfstof

waadvogel muziekbandje bontsjaal sportman brak geregeld heilwens

redactie (afk.)

4

bijwoord

biersoort

slecht

prettig

lofdicht 5

water-

glad

vogel

vroeger

3

preek hofjonker

altijd strijdperk

vallei

interest

2

verschiet kapitein openbare verkoping

6

honderd vierkante meter

regel niets

eikenschors

fijnmaken momenteel

Van 64 4,500 p.pp. nu vo oorr De Stok 6 l 4703 SZ Roosendaal T (0165) 87 02 62 E wellnessroosendaal@fitland.nl www.wellnessroosendaal.nl

Frans voegwoord

zeegras

toonbank

1

wijfjesree

50 p.p p.

7

© Sanders puzzelboeken, Vaassen

Breng de letters uit de overeenkomstige hokjes in het diagram over naar de hokjes hieronder. Indien de puzzel juist is opgelost, ontstaat er een oplossing. Vraag naar de voorwaarden. 1

2

3

4

5

6

PUZZELNUMMER 142

Wellness Roosendaal

Deze prijs wordt u aangeboden door

WELLNESS ROOSENDAAL FITLAND THERMEN & BEAUTY

7

WIN... 2 x een openingsarrangement t.w.v. € 49,50

Bel de oplossing plus het puzzelnummer door naar 0909-5010591 en volg de instructies.


EV EN E M E N T E N & PUZZEL BO DE | JUNI 2013

     # 

  !        

        !   "  #   $  %&  & '()*&+)+,++ -  & -

Woordzoeker Onderstaande woorden zijn in alle richtingen in het diagram verborgen. De letters mogen meer dan eenmaal gebruikt worden. De overgebleven letters vormen van boven naar beneden gelezen de oplossing.

K

I

U

R

B

S

I

M

S

T

B

M

A

S

R

E

H

A

O

R

I

N

E

A

N

E

T

E

R

C

K

N

D

C

N

D

N

E

S

R

G

D

G

E

U

H

U

I

D

L

T

T

G

M

H

G

C

N

E

L

E

U W H

G

A

O

I

O

A

N

O

E

I

H

B

E

I

S

C

A

V

G

U W

N

K

H

I

W

I

O

O

M

R

A

P

N

D

R

E

S

AANSTERKEN

GROENTEMIX

SCHOOLEDITIE

AMBTSMISBRUIK

HAAGWINDE

SCHUIMPLASTIC

ARREST

HEIMAST

SERIE

BADDING

HOOFDDIRECTIE

SHORTS

R

C

R

G

D

R

M

P

O

M

L

A

A

T

O

R

N

BAJONETAANVAL

INGESPANNEN

SIGARENBEKER

E

A

A

U

P

D

L

A

S

L

A

IJ

N

N

E

O

E

BALANSMACHINE

ISCHIAS

SMEEDTECHNIEK

C

A

A

D

I

A

A

N

S

T

E

R

K

E

N

V

R

BEGEERLIJKHEID

ISRAEL

SNEEUWREGEN

H

N

N

D

S

S

A

B

E

T

U

D

E

H

T

E

E

BEJAARDENHUIS

KANTONRECHTER

STREEPDESSIN

T

I

E

T

S

L

V

N

L

T

R

A

I

N

E

R

N

BINGO

KRUISVERBAND

STUWADOOR

E

S

I

G

A

M

O

E

K

O

O

O

N

T

M

I

E

BLOEDERIG

LOKEEND

SWITCH

R

C

D

B

E

J

A

A

R

D

E

N

H

U

I

S

D

BRUGGEN

MESSENTREKKER

TEMPELDIENAAR

U

H

L

E

A

R

A

N

A

B

A

D

C

S

X

E

E

CHILEEN

MOSSELKRABBER

TERUGBETALING

G

I

E

B

S

H W R

B

A

A

M

E

H

C

S

R

CONNY

NAMENS

TRAINER

B

A

P

I

C

G

R

U

B

L

E

N

T

R

H

E

G

DRIVE

NATURALISATIE

TURNTRUI

E

S

M

S

W

E

L

G

E

V

O

E

D

R

I

V

E

ECHOGRAM

NOTEN

WEGREDENEREN

T

M

E

S

S

E

N

T

R

E

K

K

E

R

L

G W

EINDPROBLEEM

PANTY

WELGEVOED

A

G

T

T

S

I

G

A

R

E

N

B

E

K

E

R

Y

ELBURG

RAADSMAN

WODKA

L

Z

W

E

R

F

T

O

E

R

I

S

M

E

E

N

T

EROVER

REGIO

ZWERFTOERISME

I

L

J

S

T

R

E

E

P

D

E

S

S

I

N

B

N

GAJES

RINGBAAN

N

A

T

U

R

A

L

I

S

A

T

I

E

O

L

D

A

GESCHAAKT

SCHEMA

G

A

D

H

O

O

F

D

D

I

R

E

C

T

I

E

P

Š Sanders puzzelboeken, Vaassen

PUZZELNUMMER 191 Deze prijs wordt u aangeboden door

PLOEG KOZIJNEN ROOSENDAAL Bel de oplossing plus het puzzelnummer door naar 0909-5010591 en volg de instructies.

WIN... een plissĂŠhordeur inclusief montage t.w.v. â‚Ź 300,00


E V E N E M E N T E N & PU Z Z E LB O DE | J UNI 2013

ZWEEDSE PUZZEL gat

landtong

aanzoek

lange

sterk

effen

reeks

gelofte

import

vogelbek

watervlakte

het vasteland

4

pips

fiets

NU OOK TUINSETS, BBQ’S, STOFZUIGERS ETC. VAN BEKENDE MERKEN

7

lidwoord

geeste-

loot

lijk lied

papegaai

3

groente fietsmerk

loofboom

tijdmaat

iedere reuk

6

stellage drinkgelegenheid

juridische term

droom-

flonke-

beeld modern

verwon-

varkensproduct opzoeken

stop!

ring

2

ding hecto-

ontspanning

gram

bouwland

gewicht 1

Gasunie nuttigen van voedsel

erbium (afk.)

telwoord

traag

korset 5

Š Sanders puzzelboeken, Vaassen

Breng de letters uit de overeenkomstige hokjes in het diagram over naar de hokjes hieronder. Indien de puzzel juist is opgelost, ontstaat er een oplossing.

1

2

3

4

5

6

PUZZELNUMMER Deze prijs wordt u aangeboden door

"!$+!-%25)46%2+//0., BREDA

7

WIN...

s0RINCESSGRILLPLAAT TWVĂ‘ s0RINCESSSTOFZUIGERHOOVERCRAFT TWVĂ‘ s0RINCESSDUBBELEFRITEUSE TWVĂ‘ 

Bel de oplossing plus het puzzelnummer door naar 0909-5010591 en volg de instructies.

([RWLVFKWXLQFHQWUXPGH(YHQDDURSHQWKDDU%$0%2(78,1(1 P2YROH[RWLVFKHWXLQLGHHsQ/DDWXYHUUDVVHQ LQVSLUHUHQ

Graag tot ziens! www.evenaar.com %UHGDVHZHJ‡(WWHQ/HXU‡7HO

Vier de zomer met De Evenementen & Puzzel Bode!

EDITIE BERGEN OP ZOOM THOLEN WOENSDRECHT STEENBERGEN

Bioscoop Cinem’Actueel in Bergen op Zoom

3RWWHUVWUDDW Bergen op Zoom 

Cinem’Actueel in Bergen op Zoom is een gezellige, knusse bioscoop in het hartje van Bergen op Zoom. De bioscoop onderscheidt zich door zijn klantvriendelijkheid, het goede beeld en de geluidskwaliteit. Ook het ÀOPDDQERGLV]HHUGLYHUV zodat iedere doelgroep er HHQÀMQHPLGGDJRIDYRQG NDQEHOHYHQ&LQHP¡$FWXHHOKHHIWDOWLMGGHDOOHUQLHXZVWHÀOPVLQKXLVHQYULMZHOPHWHHQWH]LHQLQppQYDQGHYLHU]DOHQPHWPDDUOLHIVWVWRHOHQ2RN ZRUGHQHUYRORS'ÀOPVYHUWRRQG'HELRVFRRSLVPDNNHOLMNWHEHUHLNHQPHWGH auto maar ook goed bereikbaar met het OV Ên zeven dagen per week geopend.


EV EN E M E N T E N & PUZZEL BO DE | JUNI 2013

Uit eten maakt de zomer tot een feest Genieten van een mooie zonsondergang met een wijntje en overheerlijk diner. Loopt het water u ook al in de mond? Het is weer zomer, dus het kan!

Mooi weer en zwoele avonden maken de zomer nog fijner. Het biedt alle gelegenheid om van de lange avonden te genieten, heerlijk bij een restaurant. We laten de boel de boel en vergeten de tijd om ons lekker te laten bedienen en verwennen. Als u niet op vakantie bent, dan voelt dat toch zo!

Regionale zaligheden Door de economisch mindere tijden doen restaurants nog meer hun best om het hun gasten naar de zin te maken. Dat betekent voor u extra genieten! Koks bedenken nog creatievere menu’s, met regionale zaligheden of juist exotische specialiteiten van verse, duurzame en gezonde ingrediënten. Door ook veel aandacht te schenken aan gastvrijheid halen restauranthouders alles uit de kast om er voor te zorgen dat u graag een keertje terugkomt. Dus laat het u smaken! En daarna een mooie zomeravondwandeling…


E V E N E M E N T E N & PU Z Z E LB O DE | J UNI 2013

Warme dagen, barbecue dagen! Barbecueën en buiten koken, dat doen we steeds meer. Niet alleen met vlees, maar ook vis en groente leggen we steeds vaker op de grill. Buitenkeukens en barbecues zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar en ook het assortiment aan etenswaar om erbij te gebruiken groeit. En dat is niet zo gek, want wat is nu sfeervoller in de zomer dan buiten eten? Onderzoek wijst uit dat de gemiddelde Nederlander ongeveer zes keer per jaar barbecuet. Niet alleen het buiten eten spreekt ons aan, we vinden het ook gezellig om dit samen met familie en vrienden te doen. Met vlees, stokbrood, sausjes en drankjes in de tuin, zijn we er helemaal uit. Voor de één is een simpele barbecue voldoende, terwijl de ander het liefst een culinair kookblok heeft met alles erop en eraan. Gelukkig is er voor ieder budget wat wils. De voorpret kan dus beginnen!

ZWEEDSE PUZZEL plateau

steekvlieg

Turkse bevelhebber

toverkunst

man van

onderkle-

telkens

intomen

ding

leesteken

Eva

10

5

meisjes-

Amster-

naam

dams Peil

feest

bevel tot opstappen

voorschrift

welriekende plant

soort fiets

verdedi-

voeder-

ging

bak

uitroep van schrik

kosteloos

roofdier

vrucht

reisgoed

kwaadaardige vrouw

9

gemeen

vreemde

muze

munt

6

loshangende blouse

humeu-

deel v.e.

rig mens

dier

knijpbril

com-

legerlei-

getuig-

puterterm

ding

schrift

genade-

metaal

klap

frisdrank

roemen

energiele-

omslag

verancier

v.e. boek

herkenkunsthijswerkningswereldtuig melodie taal

eetlust rijksgrond (afk.)

7

onwaar-

wijsgeer

schijnlijk

idool

vragend

over-

vnw.

schotten

4

peilstift

Griekse

aartsbisjongens- mineraalschop naam water (afk.)

pilaar

telecombedrijf

strijkinstrument

onhandelbaar

deel v.e.

eikschil-

bevlie-

voor-

auto

ler

ging

voegsel

8

vóór ieder ander

vleesver-

slaghout

vanger tuinbouwgewas

1

Griekse

pluis

godin

Aziatisch

manke-

hemel-

land

ment

geest

herkau-

post-

wer

bedrijf

wintersportartikel

2

een

stuurrad

zekere

3

Breng de letters uit de overeenkomstige hokjes in het diagram over naar de hokjes hieronder. Indien de puzzel juist is opgelost, ontstaat er een oplossing.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

PUZZELNUMMER 181 Deze prijs wordt u aangeboden door

STICHTING SAIL DE RUYTER ZEELAND Bel de oplossing plus het puzzelnummer door naar 0909-5010591 en volg de instructies.

WIN... Win 1 van de 8 exclusieve tickets t.w.v. € 52,50 voor de Sail Inn van Veere naar Vlissingen op donderdag 22 augustus. Kijk voor meer informatie over deze prijs op de website: http://www.sailvlissingen2013.nl/ publieke-vaartochten/sailinveerevlissingen


EV EN E M E N T E N & PUZZEL BO DE | JUNI 2013

vr

ije

to

eg

an

g

Ooit al ee willen me ns evaren op zo’n indrukwe kkend zeilschip?

22 t/m 25

augustus

Ga dan n u naar: sailvlissin gen2013 .nl

Vlissingen

www.sailderuyter.nl

BOMVOL PROGRAMMA VAN 22 TOT EN MET 25 AUGUSTUS

Schepen en andere hoogtepunten Sail de Ruyter 2013 Het hoogtepunt van Sail de Ruyter 2013 in Vlissingen van donderdag 22 augustus tot en met zondag 25 augustus zal ongetwijfeld weer de zaterdagmiddag zijn. Dan kunnen bezoekers op de boulevards genieten van de vlootschouw met de tall ships en historische schepen, die tijdens het maritieme evenement in Vlissingen afmeren. Er zijn echter veel meer hoogtepunten tijdens het vierdaagse evenement. VAN ONZE REDACTIE De tall ships, platbodems, hoogaarzen en klassieke slepers zijn de stralende middelpunten van Sail de Ruyter. Zij zijn vier dagen lang te bewonderen in de havens van Vlissingen. Al meerdere topschepen hebben toegezegd naar Vlissingen te komen: de Abel Tasman, de Shtandart, de Astrid, de Dar Mlodziezy, de Eendracht, de Gulden Leeuw, de Kruzenshtern en de Mir zijn slechts enkele van de aansprekende namen. Bezoekers kunnen de schepen bewonderen en zelfs meevaren met de deelnemende vaartuigen. Informatie daarover staat op www.sailvlissingen2013.nl/ publieke-vaartochten. Vertrekpunt van de vaartochten is de terminal in de Timmerfabriek. De meeste schepen komen komen donderdag in de loop van de dag aan in Vlissingen. De tall ships vanuit Oostende, de kleinere uit Veere.

Rondom de eyecatchers in het water worden van donderdag tot en met zondag tal van activiteiten georganiseerd. Enkele highlights uit het overvolle programma: op donderdagavond wordt Sail de Ruyter officieel geopend met een concert van de Marinierskapel der Koninklijke Marine in de Sint Jacobskerk. Het optreden staat in het teken van het 525-jarig jubileum van de Koninklijke Marine. Tijdens de show wordt de winnaar bekend gemaakt van de balladewedstrijd, die door de organisatie is uitgeschreven. De kaartverkoop voor het concert loopt via www.sailderuyter.nl. Na het openingsconcert is er een lichtshow op de Timmerfabriek en Machinefabriek, een voorstelling die overigens ook aan het slot van de vrijdag- en zaterdagavond is te zien. Donderdagmiddag vindt bovendien het Nationaal Concours Stadsomroepers plaats op de Oude Markt in het centrum.

Kinderen Vrijdag is het de zogenoemde Kidsday. Basisschoolkinderen krijgen dan een educatief programma over maritieme duurzaamheid voorgeschoteld. Verder zijn er demonstraties van de Koninklijke Marine en Korps Mariniers in de binnenhavens, vindt de Michiel de Ruyterlezing plaats en ‘s avonds verzorgen het Scheldeloodsenkoor en het Byzantijns koor Srétenje een concert in de Sint Jacobskerk. In de binnenhavens is er in

de avondschemer een verlichte en muzikale vaartocht met maritiem erfgoed. Zaterdag is de dag van de vlootschouw, maar daarvoor is er nog een landing van het Korps Mariniers op het Badstrand en geeft de Marinierskapel een lunchconcert op een podium bij de Vismijn. In de avonduren is er een concert van zangeres Marjon van Iwaarden in de Sint Jacobskerk en doen 25 platbodems mee aan een spiegelgevecht in de binnenhaven.

Sail out Op zondag vertrekken de meeste schepen weer uit Vlissingen. De zogenoemde sail out staat rond 17.30 uur gepland. Verder is er op de laatste dag een oecemenische kerkdienst in de Sint Jacobskerk en een maritieme markt in het centrum van Vlissingen. Daarnaast zijn er zaken die elke dag deel uitmaken van het programma, zoals een streekproductenmarkt, demonstraties van oude ambachten, een kidsplace, een sportarena, de roadshow van de Koninklijke Marine, optredens van shantykoren, looporkesten en levende standbeelden en straatentertainment. Op donderdag, vrijdag en zaterdag is er in de Machinefabriek een technisch en maritiem arbeidsplein ingericht. Bovenstaand overzicht is slechts een deel van het programma. Alles over Sail de Ruyter 2013 is te vinden op www.sailderuyter.nl.


KAVELS IN THOLEN UNIEKE EN VRIJE LIGGING NABIJ ALLE FACILITEITEN ! n e ro n o w w d u ro ro t t t e e v v n n e e t t n RRiaian

. .n .o v 0 0 .5 8 14 € l e Bou wkav m bou wkavels van 530

2

Voor meer informatie kunt u bellen naar 0570

- 612243 of kijk op

https://www.facebook.com/dc.vastgoed

p o = p oruiming!

n e l 2 hatalen! 1 be TIE 10% C E L L O C IS S N BA

SANDALEN E

DE

THOLEN Brugstraat 21 / T 0166 602321

A RT O P W O E O P RU IM IN G S T

KORTING

N S DAG 2 6 JU N

ST. MAARTENSDIJK Ds. de Bresstraat 10 / T 0166 662167

I

WWW.QUISTSCHOENEN.NL


Louis Bovée portretteert in ‘In het geel’ zeventien Nederlandse geletruidragers

‘Trui doet met iedereen iets anders’

De Casembroot op kamp

THOLEN - In honderd jaar Tour de France heeft 73 dagen een Nederlander de gele trui om zijn schouders gehad. De uit Stampersgat afkomstige auteur Louis Bovée heeft de zeventien Nederlanders, die ooit bovenaan het klassement van de belangrijkste wielerronde ter wereld stonden, geportretteerd. In zijn boek ‘In het geel’ beschrijft hij wat de gele trui met hen heeft gedaan.

DOOR EUGÈNE DE KOK Voor het boek heeft de freelance journalist, die ruim drie decennia chef-sport is geweest van Aktueel, alle nog levende geletruidrages gesproken. Op één na. “Ik heb Jan Raas wel benaderd, maar hij wilde niet meewerken”, zegt Bovée, die wel hoopte dat de Zeeuw een uitzondering voor hem zou maken, maar dat gezien zijn stilzwijgen sinds 2003 niet had verwacht. Bovée laat Raas in het boek portretteren door diens voormalige soigneur Ruud Bakker. ‘Ja is ja en nee is nee; zo kan ik Jan Raas het beste typeren’, omschrijft hij Raas, die drie keer de gele trui aan mocht trekken. ‘Ik kan niet in zijn hoofd kijken, maar volgens mij blijft Jan voor altijd in de luwte’. Op Raas en de overleden Gerrie Knetemann, Wout Wagtmans en Wim van Est na

komen alle geletruidragers aan het woord in het boek. In het boek gaat het niet zozeer over hoe ze de koppositie in de Tour de France veroverden, maar over hoe zij zo ver kwamen en wat het tricot met ze heeft gedaan. Het levert opmerkelijke verhalen op. “Ze hebben allemaal één ding gemeen: ze wilden zich bewijzen voor hun vader”, zegt Bovée. Dat is de enige overeenkomst tussen de coureurs, want waar het leven van Jan Janssen voorgoed veranderde na zijn Tour-winst in 1968 en Joop Zoetemelk nog talloze successen boekte na 1980 bleek de gele trui voor mensen als Johan van der Velde, Teun van Vliet en Jelle Nijdam geen garantie voor een voorspoedig leven na het wielrennen. Het verhaal van Bredanaar Van der Velde, die verslaafd raakte aan amfetaminen en ‘helemaal van het padje raakte’, en van Van Vliet, die een ernstige darmziekte en levensgevaarlijke hersentumor moest overwinnen, is bij velen bekend. Dat van de uit Zundert afkomstige Nijdam misschien niet. Nadat de hardrijder, die in 1987 en 1988 drie dagen in het geel reed, zijn racefiets aan de wilgen hing, wilde hij niets meer te maken hebben met de sport, kwam hij vele kilo’s aan tot hij op een gegeven moment 140 kilo woog, strandde zijn huwelijk met de moeder van zijn twee kinderen en moest hij noodgedwongen stoppen met zijn hotel in Zuid-Limburg. Uiteindelijk kwam het weer goed met hem. ‘Ik ben 49 en een gelukkig mens. En als ik naar de ingelijste trui in de huiskamer kijk, voel ik me bevoorrecht dat het me is gelukt de mooiste wielertrui die er bestaat drie

keer te mogen dragen’, vertelt hij aan het einde van zijn portret. Verboden pot Bovée schuwt in het boek geen enkel onderwerp. Ook doping komt ter sprake. Gerrit Voorting, die het geel in 1956 en 1958 in totaal vier dagen droeg, gaat uitgebreid in op het onderwerp. ‘Ik beweer niet nooit iets te hebben gebruikt, maar kan je verzekeren nooit veel uit de verboden pot te hebben gesnoept. Mijn gezondheid was me meer waard. Ik heb er wel een beetje spijt van. Met wat meer risico op dat gebied had ik meer kunnen bereiken en dus meer kunnen verdienen’, kijkt de nu 90-jarige terug op zijn carrière. Bovée glimlacht als hij denkt aan Voorting en het gesprek. “Een verhaal als van Voorting laat zien dat doping van alle tijden is. En ondanks alles blijf ik van de sport houden”, zegt de auteur. ‘In het geel. Alle Nederlandse leiders in de Tour’ is uitgegeven door Voetbal International. ISBN: 978 90 71359 98 9. Meer informatie over de auteur: www.louisbovee.nl.

THOLEN - Van kinds af aan is auteur Louis Bovée een wielerfan. In de jaren ‘60 schreef hij zo veel mogelijk van zijn wielerhelden aan en vroeg ze een gesigneerde foto. Vele coureurs reageerden en de verzameling kaarten van de jonge Bovée groeide gestaag. In ‘Heeft u een foto meneer?’ heeft hij honderd foto’s, allemaal van Tour de France-deelnemers, afgedrukt en begeleidt deze met persoonlijke herinneringen.

Op de cover van het nostalgie ademende ‘Heeft u een foto meneer?’ prijkt - wie anders dan? - Jan Janssen, de eerste Nederlandse winnaar van de Tour de France. Louis Bovée beschrijft enkele van zijn ontmoetingen met Janssen, die volgens hem ‘nog altijd overal opduikt als er op wielergebied iets valt te vieren’. Meteen na Janssen volgt een foto van Rini Wagtmans, de coureur uit Sint-Willebrord en boezemvriend van Bovée. ‘Over hem zou ik moeiteloos een boek kunnen schrijven. Over onze vriendschap, onze honderden gesprekken, hoe hij me halverwege de jaren ‘80 hielp bij het overwinnen van een diepe persoonlijke crisis … Bedankt voor alles, Rini en Ria’.

Iets verderop verhaalt hij over het geaccepteerde vriendschapsverzoek dat hij in 2012 via Facebook aan Raymond Poulidor stuurde. ‘Poupou en ik zijn vrienden. Ik prijs me gelukkig’, zegt hij naast een foto van ‘de eeuwige tweede’ en volksheld in Frankrijk. Een kaart van Poupou’s rivaal Jacques Anquetil is ook in ‘Heeft u een foto meneer?’ te vinden. “Daar is me ooit 200 euro voor geboden, maar ik ben er niet op in gegaan. Deze foto’s zijn me veel waard. Ik neem ze mee het graf in”, aldus Bovée. ‘Heeft u een foto meneer? 100 unieke Tourportretten’, opgedragen aan Rini Wagtmans en met een voorwoord van Robert Gesink, is uitgegeven door Trichis. Meer informatie: www.trichispublishing.nl.

EHBO diploma voor jeugd in Sint Annaland SINT ANNALAND - Alle leerlingen van groep 8 van de Casembrootschool en de school met de Bijbel hebben hun jeugd ehbo-diploma gehaald. Op dinsdagmiddag 18 juni vond de uitreiking van het diploma plaats. Er werd een ongeval nagespeeld waarbij twee dames oefeningen deden tijdens de bejaardengym. Een andere bezoeker van de gym die later kwam zorgde voor paniek met als gevolg een valpartij en hete thee over de hand. Na de oefening konden de leerlingen nog kennismaken met de reanima-

tiepoppen. Er werd gedemonstreerd hoe in geval van nood gereanimeerd dient te worden. Daarna mochten ze zelf oefenen. Na de pauze met frisdrank en chips kregen de volgende leerlingen hun diploma: Van de school met de Bijbel: Tim Bentschap Knook, Hannes Besseling, Matthias Boerman, willemijn van Driel, Manuela Eggebeen, Arjen Elenbaas, Jolisa fase, Joran Fase, John Guiljam, Sjacco Hage, Naomi van ’t Hof, Niels IJzerman, Imke de Jonge, Demi Jungbeker, Kevin Kaat, Jacolien Kaljouw, Jordy Knulst, Jereon Ligtendag, Lene Lobbezoo, Michel lobbezoo, Merijn

Nadat de zalen waren ingeruimd konden de kinderen vrij spelen op het grote speelveld en de bijbehorende speeltuin. ’s Avonds hebben we eerst het weer afgewacht en toen het droog werd vertrokken we op de fiets voor een spannend spel in de bossen.

Na een ‘heerlijke’ nachtrust en een stevig ontbijt brachten we een bezoek aan Splesj, waar de kinderen heerlijk genoten van het zwembad en alle andere attracties! Bij terugkomst op Den Meulebaarg konden we gelijk aanschuiven voor de barbecue en ’s avonds stond de disco met gastoptredens op het programma. Vrijdagmorgen stond in het teken van uitslapen, ontbijten en opruimen. Na een ontspannen terugtocht hebben we heerlijk gegeten in het Wagenhuis in Nieuw-Vossemeer. Bij aankomst in Sint-Annaland stonden de kinderen van de schoolreis en het mini-kamp op ons te wachten en werden we het laatste stukje muzikaal begeleid door Accelerando die ons voorging terug naar school. Het was een heel gezellig en geslaagd schoolkamp!

Extra vaccinatie na uitbraak mazelen

‘Deze foto’s zijn me veel waard’ De ene keer vertelt de schrijver iets over de afgebeelde, soms beroemde, maar net zo vaak totaal vergeten renners, de andere keer is een foto slechts de aanleiding om een persoonlijke herinnering op te halen of een zijstraat te bewandelen. Bij een foto van Jacques van der Klundert uit Hoogerheide, die in in 1964 één keer deelnam aan de Tour, verhaalt hij bijvoorbeeld over zijn tante To, die ook in het dorpje in West-Brabant woonde en beschikte over een ‘fotografisch geheugen’, volgens Bovée. ‘ We zetten een omloopje uit van twee kilometer, een afstand die ik net kon behappen. Als ik aanzette voor de sprint, voelde ik André Darrigade of Jean Graczyk’, schrijft Bovée ergens anders naast een foto van Graczyk.

NIEUW-VOSSEMEER - De kinderen van groep 7 en 8 van obs De Casembroot zijn van 12 t/m 14 juni op schoolkamp geweest. Woensdagmorgen werden ze door ouders, hun familie, groep 1 t/m 6 en hun juffen en andere belangstellenden uitgezwaaid. Per fiets vertrok de groep eerst naar Oudenbosch om te gaan shoppen en vervolgens naar de kamplocatie Den Meulebaarg in Zegge.

RIVM beslist over al dan niet vervroegd vaccineren

‘Heeft u een foto m eneer?’ van Louis Bovée ademt nostalgie

DOOR EUGÈNE DE KOK

Groepsfoto schoolkamp.

Moerdijk, Leander mol, Noel saarloos, Wiebe van der schee, willem van Vliet, John Wesdorp. Van de Casembrootschool: Rebecca Altrocchi, Megan Arnouts, Max Bogers, Elise Bouman, Myrthe Dake, Amber van Dijke, Natalie van Everdink, Sophie Everse, Fleur Fase, Ivar Fase, Michan Fase, Rick Geuze, Beau Jacobs, Danielle Keur, Britney Klaasse, Ricardo Kloet, Miquel de Leeuw, Marijn Ridderhof, Sander Snoep, Mark Stapel, Leonie Sturris, Frederieke Tazelaar, Sven de Viet, Arendo Weijler, Emiel Westdorp, Iona Westdorp. Met hun diploma kregen ze ook een verbanddoosje. PAGINA 26

THOLEN - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft nog geen besluit genomen over het wel of niet vervroegd vaccineren tegen mazelen. Deze week verwacht GGD Zeeland hierover meer te horen. Dat liet de Zeeuwse gezondheidsdienst vrijdag weten naar aanleiding van de uitbraak van mazelen in Tholen en Reimerswaal twee weken geleden. Hierdoor lieten vier Thoolse ouders hun kinderen alsnog inenten. DOOR BRITTA JANSSEN Tot het besluit van het RIVM blijft het beleid met betrekking tot de mazelenvaccinatie ongewijzigd, aldus de GGD. Daarbij worden kinderen vanaf veertien maanden ingeënt via het landelijke rijksvaccinatieprogramma. Als ze negen jaar zijn, volgt de tweede vaccinatie en dan is iemand zijn leven lang beschermd, legde sociaal verpleegkundige William Wezenbeek van GGD Zeeland eerder uit. ‘Sinds de uitbraak van mazelen in Zeeland zijn er geen nieuwe gevallen bijgekomen’, liet de GGD vrijdag weten. Maar hoeveel gevallen er precies zijn, kan de GGD niet zeggen, omdat het niet altijd gemeld wordt, aldus Wezenbeek. Vaccinatiespreekuur Er zijn volgens de gezondheidsdienst drie bevestigde gevallen in Tholen en zes vermoedelijke gevallen in Kruiningen. ‘Deze kinderen zijn niet gevaccineerd vanwege geloofsovertuiging.’ Vanwege de uitbraak vonden er vorige week dinsdag in Tholen en Yerseke extra vaccinatiespreekuren voor mazelen plaats.

‘In Tholen kwamen er vier ouders met kinderen die niet gevaccineerd waren en dit alsnog wilden laten doen. Nog eens vier ouders kwamen met kinderen voor een vervroegde vaccinatie, omdat zij veelvuldig contact hebben met ongevaccineerde kinderen en in het risicogebied wonen.’ Vervroegd vaccineren vindt alleen in deze omstandigheden plaats. Maandag en dinsdag waren er ook nog extra vaccinatiespreekuren. Meer informatie Mensen die gevaccineerd zijn of de ziekte al hebben gehad lopen geen risico, aldus de GGD. Voor goede bescherming tegen mazelen moet de vaccinatiegraad volgens de richtlijnen minimaal 95 procent zijn. In Tholen is het volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ongeveer 75 procent. Voor meer informatie kunnen mensen bellen met de GGD via 0113-249480 of kijken op de website www.ggdzeeland.nl. Bij het ter perse gaan van deze krant was nog niet bekend of het RIVM al een besluit genomen heeft over het vervroegd vaccineren.

Hennepkwekerijen ontdekt in loodsen THOLEN - Zowel in Tholen als Sint-Annaland is donderdag een hennepkwekerij ontdekt. In een loods in het laatstgenoemde dorp zijn drie vrouwen uit Breda en Roosendaal en een man uit de gemeente Tholen aangehouden, in Tholen werden geen personen aangetroffen. Beide kwekerijen zijn geruimd. In de kwekerij in de Molenvlietstraat in Tholen stonden zo’n 350 plantenresten en installaties. Er werd illegaal stroom afgetapt. In de kwekerij aan de Ceciliaweg in Sint-Annaland stonden ongeveer 300 planten. De aangehouden personen werden in verzekering gesteld, maar later met een dagvaarding op zak weer in vrijheid gesteld.


GEWICHTSCONSULENTE CAROLA VAN KESTEREN

DĂŠ gewichtscoach voor het hele gezin op gebied van overgewicht, ondergewicht of eetproblemen (o.a. bij autisme) Ik coach U en/of UW KIND naar een gezond gewicht ĂŠn een gezond eetpatroon! www.praktijkdegewichtscoach.nl Sint-Maartensdijk T 0166-664896

Pannenkoekenboerderij de Uitwijk Zomer BBQ-arrangement

Operaprogramma Het Zeeuws Orkest

Aangesloten bij BGN ZORGVERZEKERAAR VERGOEDT!

Vrijdag 14 en 21 juni en 5 juli kunt U bij De Uitwijk van een uitgebreid grillbuffet genieten. U grillt en eet uw favoriete vleesgerechten bij zonnig weer buiten op ons terras. Bij minder mooi weer staat de BBQ in onze Orangerie. Gezellig met familie of vrienden!

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Huisgemaakte tomatensoep ---Uitgebreid grillbuffet ---Dame Blanche ₏ 24,50 p/p excl drank onder de 12 jaar ½ prijs

✂

Aanvang 19.00 uur, einde omstreeks 22.00 uur Alleen op reservering, minimaal 4 werkdagen tevoren. Graag informeren wij U over de diverse mogelijkheden voor uw feestelijke gelegenheid Indien U nu reserveert voor Sept. ‘13 tot April ‘14 ontvangt U op vertoon van deze bon 10% korting op uw buffet/party naar keuze (minimaal 20 pers.)

bel 0113-639760 of mail info@traas.nl

✂

Dorpsweg 136, 4655 AH De Heen 0167-560000 www.pannenkoekenboerderijdeuitwijk.nl info@de-uitwijk.nl

✂

rIPVUXPSN CPLUPSFO[XBNCFTUSJKEJOH rQSFWFOUJFQMBOOFO rGBVOBCFIFFS rXFSJOHTNBBUSFHFMFO rCFTUSJKEJOHLOBBHEJFSFOFOJOTFDUFO r CPVXLVOEJHFJOTQFDUJFT r CBMLLPQSFTUBVSBUJFT rNPMMFOCFTUSJKEJOH

THOLEN - Donderdag 27 juni 20.15 uur Concert in Grote Kerk, Brouwershaven.

Kenniscentrum Dierplagen www.kad.nl KAD - Gecertificeerd

DE BOVENSTE PLANK

Meer dan een half miljoen Bodes Elke week!

 

sss

*$

    B

sssss

sssssss

t water Uitzicht op he nbiedingen s s s e ne rs portemon aand spectaculaire aa st! en voor iede m l of mail geru Lekker, snel tenspeeltuin sssElke meer info, be r oo V c. ui et /b s ek rty’ ho Binnenspeel vergaderingen, baby pa r maar ₏ 6,tjes, es fe or vo glio Olio voo A i Ook tt e h g a p i of S GKUSSEN met SPRIN : Pizza Hawa G G A IN D D ID IE B M R N JULI AA AG KINDE r IEDERE D Bij mooi wee

sss

Oesterdam 3 | Speelmansplaten |4696 PV | Tholen | 0166-607452 | daisy@pizzerialafamilia.nl

NIEUW: nu ook ONLINE RESERVEREN van een HUURMOTOR op WWW.MOTORINI.NL

LEVERBAAR ALS S, M & LARGE VANAF

â‚Ź189.-

Blauwstraat 83 4651 GB Steenbergen - NB

0167 - 56 73 00 06-30152820

www.zorgenmobiliteitdbp.nl

RIJ JIJ OOK MEE? ZATERDAGAVOND 6 & 13 JULI

BMW R1150, HONDA CBF600, 2X KAWASAKI ER6N, SUZUKI GSF1250 (alle motoren met ABS) al vanaf â‚Ź

55,-.

Motoer Team Motorini meer plezier per kilometer! > Inschrijven 18.30/19.00 uur

Deze zomer speelt Het Zeeuws Orkest zoals gebruikelijk in dit jaargetijde in de prachtige kerken in Brouwershaven, Veere en Aardenburg. In samenwerking met de Kon. Oratorium Vereniging Middelburg brengt het orkest een opera-programma met ouvertures, orkestwerken en aria’s van bekende Italiaanse meesters als Verdi, Rossini, Mascagni en Puccini. De triomfmars uit AĂŻda van Verdi en het slavenkoor van Nabucco mogen daarbij uiteraard niet ontbreken. De aria’s worden gezongen door sopraan Francis van Broekhuizen, onder meer bekend van het TV-programma “Knoop in je zakdoekâ€?. En door bariton Willem de Vries, die vele rollen in diverse opera’s heeft vertolkt. Dit prachtige opera-programma staat onder leiding van chefdirigent Joan Berkhemer. Kaarten verkrijgbaar ‘s avonds aan de kerk. Weekendaanbieding do-vr-za 27, 28 en 29 juni: Malse Riblappen .................................................... kilo â‚Ź 9,45 Bij 4 Tartaartjes ............................................. de 5e GRATIS Nasi of Bami ........................................................... kilo â‚Ź 5,30 Babi Pangang............................................... 500 gram â‚Ź 3,95 Voor de boterham met 25% korting: Zeeuws Spek - Vlaamse Ham - Palingworst Lekker stuk Grillworst .....300 gram halen, 200 gram betalen Salade van de week: Romige Kip-Kerriesalade .......................... 25% KORTING Coburgerham ....bij 200 gram een GRATIS MELOENTJE! Maandag 1 en dinsdag 2 juli: Bij 4 Slavinken, Blinde Vinken of Gehakt Cordon Bleu’s ............................. de 5e GRATIS Woensdag 3 juli: Gehakt .................................................................... kilo â‚Ź 5,85 Bakje Zult ..................................................................... â‚Ź 0,89

> â‚Ź 6,- p/avond incl. kofďŹ e start/ďŹ nish.

SLAGERIJ

Prachtige motorritten van 110 km.

OP DEN BROUW

Halverwege een (kofďŹ e)stop Meer weten? info@motorini.nl

Markt 10, 4695 CE Sint-Maartensdijk Telefoon 0166-662539

*RXGSULMV*H]DNW" ´'H *RXGSULMV LV à LQN JH]DNW KH"¾ ]HJW HHQ WRHYDOOLJH SDVVDQW DDQ GH $QWZHUSVHVWUDDW LQ %HUJHQ RS =RRP ,N NLMN KHP QLHW EHJULMSHQG DDQ ´+RH]R JH]DNW" :LO MH GDDUPHH ]HJJHQ GDW GH JRXGSULMV ODDJ LV"¾ 1D HHQ EDNMH NRIÀH HQ HHQ OHXN JHVSUHN YHUYROJW GH SDVVDQW ]LMQZHJ´%HGDQNWYRRUGHLQIRQX EHJULMSLNKHW9DQGHZHHNNRPLN RRNHYHQODQJVPHWZDWRXGJRXG¾

'HEHNOLPPLQJ De goudprijs is de laatste jaren enorm gestegen. Vergelijk het met een bergwandeling. Je begint op 1000 meter hoogte, daar heb je de auto geparkeerd. Op 4300 meter bereik je de top van de berg. Het is nu 7,5 uur later. Vervolgens ga je terug naar beneden. Anderhalf uur later zit je op 3600 meter hoogte. Nu ben je een eindje op de terugweg maar bent nog lang niet terug bij je auto. Het is nog altijd koud, je zit nog altijd boven de boomgrens en je auto in de verte beneden is een piepklein stipje. :DDUVWDDQZHQX" Met de goudprijs is hetzelfde gebeurd. In 2005 stond de prijs van fyn goud op 10.000 euro per kilo. Op dit moment staat de goudprijs rond de 35.000 euro per kilo. Tegenover de prijs in 2005 is dit nog steeds 3,5 keer

zo hoog! Tegenover 2001 is dit zelfs 5,5 keer zo hoog! We zijn weliswaar over de hoogste top heen maar daarmee zijn we nog lang niet tot het historisch gemiddelde gezakt! Sterker nog, de goudprijs is nog altijd een veelvoud van de gemiddelde prijs van de afgelopen 30 jaar. *ODVKDOIYRORIKDOĂ HHJ De onwetendheid over de goudprijs maakt het er voor veel mensen niet makkelijker op om te besluiten hun goud te verkopen voor contant geld. Volgens veel analisten is het nu echter het juiste moment. Stijgen zal de prijs waarschijnlijk niet meer en historisch gezien staat de prijs nog steeds torenhoog! 'H0HGLD In de media komt slechts berichtgeving bij grote uitschieters zoals snelle stijgingen en dalingen. Wat

daartussen gebeurt en wat de verwachtingen zijn wordt vaak niet aangegeven. Wij hopen hiermee wat duidelijkheid te hebben gegeven. Veel van onze klanten stellen ons deze vragen en ervaren deze uitleg als verhelderend. Hopelijk u ook.

9DQ/HHXZHQ-XZHOLHUV$QWZHUSVHVWUDDW%HUJHQRS=RRP 2SHQLQJVWLMGHQGLYU²XXU]D²XXUZZZYDQOHHXZHQMXZHOLHUVQO


Muziek feest in Sint-Annaland

Musica Nautica in teken van jarige watersportvereniging

Zeehondensafari leerlingen groep 8 THOLEN - Stichting Platform Leefbaar Platteland Tholen heeft als doel de bevordering van de leefbaarheid op Tholen in de ruimste zin des woords. Het Nationaal Park Oosterschelde, dat grenst aan onze Gemeente heeft een grote invloed op de leefbaarheid binnen onze Gemeente. Natuur en natuurbehoud is een groot en waardevol goed. Om de jeugd hiermee kennis te laten maken vindt de stichting heel belangrijk. De jeugd heeft de toekomst en wij willen graag een steentje bijdragen aan de bagage, die de jeugd nodig heeft om goed voorbereid te zijn op de toekomst. Onze Stichting heeft via de basisscholen van de Gemeente Tholen alle leerlingen van groep 8 uitgenodigd voor een zeehondensafari met de MS Frisia op maandagochtend 24 juni. In totaal hebben 11 van de 21 basisscholen zich aangemeld en doen er 217 leerlingen inclusief begeleiders aan de safari mee. Het belooft een mooie en leerzame excursie te worden waarbij wij bijzondere dieren zien in hun natuurlijke omgeving; en nog wel in het zoute water dat de Thoolse kust omspoelt. Deze activiteit organiseren wij in samenwerking met boswachter, de heer Dirk Fluijt van Staatsbosbeheer.

Amivedi THOLEN - Amivedi, vermiste en gevonden dieren week 26. Opgelet vergiftiging. In de omgeving van SintMaartensdijk tussen de 2 rotondes en het fietspad naar het strandje, zijn verschillende dieren door vergiftiging om het leven gekomen.

SINT-ANNALAND - Het was vrijdag weer genieten voor de liefhebbers van klassieke muziek in de haven van Sint-Annaland. Hier vond de zesde editie van het muzikale waterevenement Musica Nautica plaats. Het evenement stond dit jaar helemaal in het teken van de vijftigste verjaardag van watersportvereniging Sint-Annaland. Daarnaast was het uitkijken naar het gastoptreden van de nieuwe commissaris van de koning, Han Polman, die met zijn bezoek aan Musica Nautica een Zeeuwse traditie voortzette. FOTO LEO ADRIAANSEN

Sint An naparochie en Sint Christoffelparochie

Samenvoeging pastoraal team THOLEN - In de afgelopen maanden heeft bisschop Liesen gesproken met pastoor Akkermans en hem gevraagd een nieuwe benoeming te aanvaarden als pastoor van de drie parochies van de regio Roosendaal en Nispen. Per 1 januari 2014 worden die samengevoegd tot één parochie. Een nieuwe pastoor kan leiding gaan geven aan de verdere opbouw van die ene parochie met de diverse parochiekernen. Pastoor Akkermans heeft daar positief op gereageerd. Deze nieuwe benoeming gaat in op 1 september 2013. Dit betekent dat hij precies na 7 jaar de Sint Christoffelparochie gaat verlaten. In die tijd heeft hij veel tot stand gebracht. Aan pastoor Hans van Geel is door de bisschop gevraagd om met ingang van 1 september

2013 ook pastoor te worden van de Sint Christoffelparochie. Ook pastoor van Geel heeft hier positief op gereageerd. Binnenkort zal er overleg zijn met de beide parochiebesturen om te onderzoeken welke financiële mogelijkheden er zijn om het pastoraal team duurzaam te versterken. Per 1 september 2013 zal het pastorale team bestaan uit pastoor Van Geel, pastoraal werkster Lenie Robijn en pastoraal werker Hein Paulissen, zij zullen als één team voor de beide parochies gaan werken. Op zondag 25 augustus zal afscheid genomen worden van pastoor Akkermans. Nadere gegevens volgen. Pastoor Van Geel zal op vrijdagavond 13 september om 19.00u door vicaris Verbeek geïnstalleerd worden als pastoor van de Sint Christoffelparochie in de H. Quirinuskerk in Halsteren.

Vermist 15-01: Tholen - Schelderijnweg: zwarte halflangharige kater, gecastreerd. 15-02: Scherpenisse - Westkerkseweg: cypers katertje met witte voetjes en een witte punt aan de staart, ongecastreerd. 13-03: Sint-Maartensdijk - Pr. Rooseveltstraat: wit met cypersbruin kleine tengere kater, witte onderkant, tussen de ogen wit en witte snoet, kale plekken in de nek, ongecastreerd. 22-03: Sint-Annaland - Hoenderweg: schildpadpoes, klein van stuk. 14-03: Sint-Maartensdijk - Jacoba v. Beierenstraat: rode kater met witte bef en voetjes. 16-04: Oud-Vossemeer - Raadhuisstraat: zwarte kater met een bruine gloed, gechipt. 29-04: Anna Jacobapolder - Sluisweg: cyperse kater met witte kin en bef, voor witte voetjes en achter sokjes. 09-06: Sint-Maartendijk - Camping de

Muye: bonte boertje, groen geel befje grijs kopje. 11-06: Stavenisse - Stoofdijk: zwarte kater met witte kin buik en pootjes, ongecastreerd. 11-06: Sint Philipsland - Mosselkreekstraat: vyperse poes met voor witte teentjes en achter voetjes, slank. Gevonden 10-01: Tholen - Amperestraat: zwarte Maincoon. 06-05: Sint-Annaland : cypers grijze poes met kitten. 13-05: Oud-Vossemeer - Molenstraat: cypers grijze kater, zwarte achterpootjes, gecastreerd, erg mager. 28-05: Poortvliet - Camping Kruikenburg: cypers grijze kater, ongecastreerd, jong volwassen 02-06: Scherpenisse- Scarpe-eelaan: blauwe parkiet. 13-06: Tholen- Slabbecoornweg: rood gecyperde kater. 20-06: Tholen- Kettingdijk: gele Agapornis. Een dier gevonden (ook overleden of aangereden) of vermist, bel Amivedi voor info en kosteloze registratie tel. 088-0064681 of www.amivedi.nl, e-mail tholen@ amivedi.com. Dierenambulance, tel. 0651803031.

Wijk ervaart minder parkeerdruk door nieuwe parkeergarage bij ziekenhuis

Ook betaald parkeren voor personeel Lievensberg BERGEN OP ZOOM - De medewerkers van het Lievensberg Ziekenhuis gaan vanaf 15 juli ook betalen om te kunnen parkeren. Op die manier wil men het personeel stimuleren met de fiets of het openbaar vervoer te komen en de parkeerdruk voor de wijk Warande-Oost verder af laten nemen. Dankzij de ingebruikname van de nieuwe parkeergarage is het al een stuk minder druk in de aangrenzende straten. Op korte termijn komt het ziekenhuis ook nog met een carpoolplan voor medewerkers. DOOR VERA DE GEUS Sinds jaar en dag is het parkeerprobleem rondom het Lievensberg Ziekenhuis een doorn in het oog. Samen met met de gemeente zijn er legio maatregelen getroffen om de parkeerdruk af te laten nemen. Zo is er onder meer een vergunningsysteem ingevoerd. Ook het bestuur van het ziekenhuis heeft niet stilgezeten. Zo werden er onlangs extra parkeerplaatsen in gebruik genomen evenals een parkeergarage op het achterterrein van het ziekenhuis. Dat heeft ervoor gezorgd dat er minder opstoppingen in de wijk ontstaan. Dit tot grote vreugde van de buurtbewoners. Fiets Met het oog op uitbreidingen in de toekomst, onder andere in de vorm van een revalidatiecentrum voor tanteLouiseVivensis bovenop de Spoedeisende Hulp, leunt het ziekenhuis niet achterover. Men heeft een mobiliteitsplan voor medewerkers in het leven geroepen. Daarmee wil het bestuur personeel stimuleren om de auto te laten staan. Woordvoerder Elma

Gortworst legt uit: “We hebben al het fietsplan om mensen te stimuleren met de fiets naar het werk te komen, maar we gaan nu een stapje verder door vanaf 15 juli ook voor het personeel betaald parkeren in te voeren.

‘De auto pakken is gewenning geworden’ Zeker nu er plek genoeg is om de auto kwijt te kunnen, pakken veel medewerkers automatisch de auto. Het is een gewenning geworden. Dat willen we een beetje doorbreken door een drempeltje op te werpen door betaald parkeren in te voeren. Het gaat om vijftig cent per keer. We kunnen personeel niet dwingen om met het openbaar vervoer of de fiets te komen, maar stimuleren kan natuurlijk wel.” Geen verhoging De personeelleden van het Lievensberg

De nieuwe parkeergarage is net in gebruik genomen.

krijgen allemaal een parkeerkaart waarmee twintig keer gratis geparkeerd kan worden. “Nu kun je denken: mooi, een maand gratis parkeren. Maar we hopen eigenlijk dat mensen voortaan met de fiets PAGINA 28

komen en het starttegoed gebruiken voor als het bijvoorbeeld regent. Dat ze zuinig zijn op hun parkeerkaart”, aldus Gortworst. De ondernemersraad is akkoord gegaan met de invoering van betaald parkeren

FOTO VERA DE GEUS

voor personeel. Wel heeft men geëist dat het bedrag tien jaar vast staat en niet verhoogd mag worden. Het bestuur werkt momenteel aan uitbreiding van het mobiliteitsplan.


Door: Bart van den Acker

De nieuwe Mercedes-Benz S-klasse De beste auto ter wereld?

BMW X5: de derde generatie BMW heeft de eerste beelden en gegevens vrijgegeven van de nieuwe X5, de derde generatie al, die later dit jaar gaat verschijnen. Uiteraard is de X5 bij voorbaat één van de grote sterren op de autotentoonstelling in Frankfurt (september). Daarna moeten we nog even geduld hebben, want op 16 november is hij pas in Nederland. Er is BMW alles aan gelegen het mondiale succes van de vorige X5 voort te zetten. Geheel volgens de trend van deze tijd is er sterk gekeken naar verbruik en CO2-uitstoot. Opmerkelijk is dat er hierbij zoveel

winst is geboekt door aërodynamische ingrepen, die bovendien zo subtiel zijn uitgevoerd dat ze nauwelijks opvallen, maar wèl effectief zijn. Een gemiddeld 90 kilo lager gewicht, de standaard toepassing van de veelgeprezen achttraps automatische transmissie dragen ook hun steentjes bij en dat geldt natuurlijk ook voor de slimme motorelektronica. In eerste instantie zijn er maar drie motorvarianten: de xDrive50i met een nieuwe benzine V8, de xDrive30d met zescilinder diesel en de M50d met een zescilinder diesel met

drie (!) turbo’s, alle met ‘intelligente’ vierwielaandrijving. Later volgen meer versies, waaronder een xDrive25d met alleen achterwielaandrijving. In het interieur is meer ruimte geschapen, door een gewijzigde opstelling van de voorstoelen en het dashboard ten opzichte van elkaar. Dat willen we wel eens in het echt zien! De minimale bagageruimte bedraagt 650 liter (30 meer dan voorheen), maar op die plek zijn ook twee extra zitplaatsen leverbaar. Prijzen zijn nog niet bekend.

Voor de goede orde: Mercedes-Benz zet achter bovenstaande kop géén vraagteken. Los van het feit dat die kreet in het verleden bij Rolls-Royce hoorde, is het nogal een claim, die het merk met de ster hier legt. Toch kan ik me hier wel in vinden, ik begrijp het wel. In de realisatie van deze nieuwe S-klasse is Mercedes-Benz weer in alle opzichten een volle stap verder gegaan dan wat we al kenden. Let wel: de vorige, huidige S-klasse is een waanzinnig comfortabele auto. Om dat niveau te overtreffen was nogal wat nodig, maar daarin lijkt het merk wel geslaagd. De royaal bemeten S zit boordevol met de meest doordachte details, de nieuwste elektronica en natuurlijk hoogwaardige kwaliteit. Voorbeeld van die stappen vooruit? De S-klasse heeft het uiterlijk van de klassieke vierdeurs sedan, maar ongemerkt is de auto aërodynamisch uitzonderlijk efficiënt, met een Cw-waarde van 0, 24. Dat zegt u misschien niets, maar de luchtweerstand van de S-klasse is daarmee lager dan van menige gladde en lage sportwagen. Iets anders: er zit geen enkel gloeilampje meer in de S-klasse, uitsluitend nog energiezuinige LED’s, waarvan er alleen al in het interieur 300 (!) zitten. Nog een fraaie: als optie wordt ‘Road Surface Scan’ leverbaar, een systeem met stereocamera’s, dat het wegdek voor de auto ‘leest’ en zo oneffenheden in de weg opmerkt vlak voordat de auto ze bereikt en de vering daarop alvast afstelt. Dat moet een bijna buitenaards veercomfort opleveren. Standaard heeft de S natuurlijk luchtvering en

adaptieve demping… ook niet slecht! Nog zoiets: het interieur is geparfumeerd. Dat lijkt niet nieuw, maar wel hoe Mercedes het gebruikt, want het kan bijgesteld worden, het parfum gaat niet in kleding zitten en hat kan ook worden uitgeschakeld. O ja: de armsteunen zijn voortaan verwarmd! De nieuweling is fractioneel groter dan de vorige –echt een kwestie van millimeters-, maar is aanzienlijk ruimer in elke richting, voor en achterin. De S-klasse anticipeert niet alleen op ongevallen –dat kenden we al-, maar kan nu ook voetgangers voor de auto herkennen en tot 50 km/u de auto op tijd stoppen. In de gordel van de achterpassagiers zitten airbags en de gordelsloten worden na instappen uitgeschoven, om de gordel gemakkelijker om te kunnen doen. Op motorisch gebied laat Mercedes-Benz zich ook van zijn beste kant zien. Om te beginnen is er keuze uit drie motoren: één benzineversie (S 500), één diesel (S 350 BlueTEC) plus een benzinehybride (S400 Hybrid). Zowel een diesel-hybride als een plug-in hybride zijn al aangekondigd, die komen wat later. Elk van die motoren is te combineren met een korte of een lange wielbasis, voor wie de auto met chauffeur wil laten rijden. De nieuwe S-klasse is al te bestellen, hij komt later deze zomer en reken erop dat we ‘m dan ook als testauto willen! De prijzen starten bij € 94.650 voor de diesels en € 95.950 voor de S 400 Hybrid.

Verrassing:

de nieuwe Peugeot 308 Nissan Micra vernieuwd De populaire Nissan Micra is op tal van punten grondig geactualiseerd. Zo is er een nieuw dashboard en nieuwe bekledingsstoffen voor onder meer de deurpanelen. Er is een audio- en navigatiesysteem, dat is te bedienen via een groot beeldscherm. Het navigatiesysteem kan via technologie van Google al vanuit huis worden ‘geladen’. De twee leverbare 1,2 liter driecilinders zijn nog iets efficiënter. De DIG-S-motor in de uitvoering Visia komt precies aan 95 g/km CO2-uitstoot en valt daarmee tot 1 januari nog in de 14% bijtellingscategorie. Als optie is een CVT-transmissie beschikbaar. Uiterlijk is de Micra ook grondig gewijzigd. Het front is tot aan de voorruit compleet nieuw, met onder meer een grille in de nieuwe merken‘look’ van Nissan. We verwachten de nieuwe Micra in september.

kort nieuws Cadillac heeft vooral in de USA een bijna magische betekenis. Wie daarvan houdt, moet eind augustus even wat ruimte in de agenda houden. Van 28 augustus tot en met 1 september vindt in Nederland ‘The Grand European 2013’ plaats, met ruim 100 klassieke Cadillacs uit heel Europa en ver daarbuiten. Wie wil meedoen, of deze machtige Amerikaanse auto’s wil bewonderen, kan op de site www.cadillacclub. nl alle bijzonderheden vinden. Grappig: de Italiaanse witgoedfabrikant SMEG brengt in nauwe samenwerking met Fiat een koelkast uit, de SMEG 500. Deze bestaat dus uit het front van de klassieke Fiat 500, waarbij het kofferdeksel ook als deksel fungeert. Leuk voor in de keuken, als je van Italiaans houdt! De SMEG 500 heeft een inhoud van 100 liter en is te bekijken en bestellen via www.fiat500design.com.

We hebben het ons als eens afgevraagd: hoe gaat Peugeot verder met de 300-serie? De huidige 308 loopt tegen het einde van zijn modelcyclus, maar het type 309 is in de jaren ’80 al ‘verbruikt’. Heel gewoon: de opvolger van de 308 heet ook weer 308! Deze nieuweling verschijnt komend najaar, op 17 oktober staat hij in de Nederlandse showrooms. Hij is iets korter en iets lager dan zijn voorganger en in identieke versies zo’n 140 kilo lichter. Binnen de PSA-groep (Peugeot/Citroën) is dit het tweede nieuwe model (na de C4 Picasso) dat gebruik maakt van een nieuw, flexibel toe te passen platform. Daarin schuilt voor een deel die gewichtsverlaging. Het uiterlijk is eigentijds, de vorige 308 verbleekt er een beetje naast, de nieuweling volgt meer de geslaagde stijl van de populaire 208. Leuk detail:

LED’s in de achterlichten suggereren in het donker de klauwen, de ‘griffe’ van een leeuw, onder verwijzing naar het logo van het merk. De bestuurder wacht wat Peugeot noemt een i-Cockpit, met een groot display waarop allerhande functies zijn te bedienen en net als in de 208 een compact stuurwiel, waar de belangrijkste instrumenten overhéén zijn te zien. Opmerkelijk is ook de zeer royale bagageruimte, met een inhoud van liefst 470 liter, dat is bijna ongekend voor een hatchback. Verder houdt Peugeot de kaarten nog even tegen de borst, maar het is bekend dat er in de 308 tenminste één belangrijke nieuwe motor komt, een 1,2 liter driecilinder met turbo. Dat kan mede door een bescheiden officiële CO2-uitstoot commercieel wel eens de belangrijkste variant worden.


Veel belangstelling creafair en kruidentuin Kruytenburg

Nieuw koor in Tholen

POORTVLIET - In Poortvliet vond zaterdag De Crea Fair Kruytenburg plaats. Er was veel belangstelling voor de stands met creatieve producten, miniworkshops en culinaire verrassingen.

Samengesteld Thools Mannenkoor

Organist Bram Bout.

THOLEN - Een éénmalig project, zo zou je het kunnen noemen. We repeteren vanaf eind september eenmaal per maand op zaterdagmorgen in de Rehobothkerk van Tholen. Met als doel om op zaterdagavond 18 januari de liederen uit te voeren in dezelfde kerk. Voorzitter René Schrier (tevens koster) bedacht het plan met dirigent Peter Wildeman en organist Bram Bout. Wildeman is in 2014 25 jaar dirigent en Bram Bout is 50 jaar geworden. Een mooie combinatie. Het doel van het zingen is om geld bij een te zamelen voor de zending (in dit geval ZGG). Zeer waarschijnlijk zingt het koor ook op de zendingsdag van 2014 in Gorkum, waar altijd enkele duizenden bezoekers op af komen. Het koor zingt liederen rondom het Rondsnuffelen op de creafair.

DOOR FRITS SIMONS Ook stonden er rondleidingen door de kruidentuin op het programma en kinderactiviteiten. Bezoekers konden creatieve prijzen winnen met enveloppen trekken Workshops Jacky Nieuwenhuyzen van Camping De Kruytenburg is zes jaar geleden begonnen met de eerste creafair en nu is het uitgegroeid tot een unieke fair met 21 kramen. Aanvankelijk deed Jacky alles alleen, maar sinds 2 jaar doet ze het samen met Neeltje Demmers en Daphne Vlot. “De mensen komen niet alleen om te kijken, maar vooral ook om zelf creatief bezig te zijn in een ongedwongen sfeer.” Daarom waren er negen workshops, waaraan volop werd meegedaan, zoals tassen haken, vilten

FOTO FRITS SIMONS

poppetjes maken, schilderijen beplakken en inkleuren, mozaïek, houten spullen maken en werken met leer en zilver. Ook waren er zelfgemaakte streekproducten te verkrijgen, zoals Zeeuwse babbelaars en Zeeuwse honing. Het was de hele dag gezellig druk. Kruidentuin Hans Nieuwenhuyzen is de man achter de kruidentuin. “Vanaf 2001 ben ik begonnen met deze kruidentuin. Eerst waren het alleen maar perkjes met de echte huis-, tuinen keukenkruiden. Maar geleidelijk aan begon de tuin steeds meer uit te breiden. Ik kreeg zelf belangstelling, begon er over te lezen, kreeg steun van de campinggasten en nu hebben we 350 verschillende kruiden, die medicinaal of culinair gebruikt worden. Het is

echt een verslaving geworden”, vertelde Hans, die ook rondleidingen verzorgt in de tuin. “Vers zijn de kruiden het lekkerst. Maar ze kunnen ook gedroogd worden in speciale oventjes. Dan kunnen ze goed bewaard blijven.” Elke dag is Hans in de tuin te vinden om het onkruid weg te halen en andere werkzaamheden te verrichten. Het gaat erom dat de gasten alles kunnen meebeleven, vertelde hij. “Onze gasten nemen nogal eens wat mee. Ze leven echt mee.” Op deze manier heeft Hans veel contacten gekregen en breidt de tuin nog elk jaar uit. De tuin is nu 3000 vierkante meter en met de beeldentuin erbij zelfs 3500. De beelden zijn gemaakt door één van de campinggasten, Mieke van Tichelt. Ze heeft hier een eigen atelier.

Deltaweek komt weer naar Sint-Annaland SINT-ANNALAND - De 43e editie van de Deltaweek gaat vrijdag van start in Zierikzee. Na het eerste weekend van zeilwedstrijden op de Oosterschelde verplaatst het circus zich naar de rest van Zeeland. Maandag ligt de finishplaats in Sint-Annaland. Daarna gaan de zeilboten naar Yerseke (dinsdag), Wemeldinge (woensdag) en donderdag naar Colijnsplaat. Vanuit die haven varen de deelnemers wedstrijden tot en met volgende week zondag. Volgende week vrijdag staat de zogenaamde Veronicarace op het programma. Het zeilevenement is bedoeld voor kajuitboten en rond- en platbodems. Meer over de Deltaweek: www.deltaweek.nl.

thema: Psalmen & Zending. Alle mannen met een volwassen stemgeluid kunnen zich aanmelden. Er zijn aan kosten aan verbonden, hiervoor ontvangt u bladmuziek, 5 repetities (28 september, 19 oktober, 2 november, 7 december, 11 januari). De partijen worden ingestudeerd door Bram Bout en Peter Wildeman. De repetitietijden zijn van 10.0012.30 uur. Het is zeker geen concurrent van welk koor dan ook. Het is puur opgezet als extra voor de zangliefhebbers. En wellicht houden de huidige koren er zelfs nieuwe leden aan over. Opgeven? Dat kan per mail! Mail naar stm@solcon.nl. Vermeldt in uw mail: Naam, adres, woonplaats, telefoon, email, leeftijd, zangstem (1e tenor, 2e tenor, bariton, bas).

Uitslag

Loterij Hervormde Kerk Oud-Vossemeer OUD-VOSSEMEER - Uitslag loterij ten bate van de restauratie van de zuidgevel van de Nederlands Hervormde Kerk Oud-Vossemeer. Hieronder vindt u de uitslag van de trekking van de loterij die heeft plaatsgevonden op 22 juni 2013 onder toezicht van notaris Schot. We feliciteren alle prijswinnaars van harte! Als u een prijs heeft gewonnen en u heeft deze nog niet opgehaald, dan kunt u een mailtje sturen naar scriba@hervormd-oud-vossemeer.nl of bellen naar 06-23141774. We zullen u dan op de hoogte brengen waar en wanneer u de prijs op kunt komen halen. Typefouten voorbehouden.

Bijbehorende prijzen zijn te zien op de site van de kerk: www.hervormd-oud-vossemeer.nl onder ‘uitslag loterij’ 2038 - 252 - 2089 - 2804 - 2349 - 2694 - 175 - 1222 - 129 - 2146 - 2783 - 2209 - 2205 - 671 - 2737 - 2585 - 2820 - 678 1007 - 2796 - 328 - 2696 - 2752 - 1324 1335 - 2018 - 1564 - 2005 - 2813 - 2057 - 1854 - 2379 - 1652 - 1574 - 438 - 2465 2199 - 1835 - 806 - 456 - 2606 - 579 - 2644 - 80 - 1479 - 1391 - 753 - 121 - 1343 - 1600 - 1028 - 617 - 2642 - 1724 - 1931 - 1462 2490 - 1929 - 819 - 2027 - 381 - 987 - 2534 - 1721 - 680 - 998 - 622 - 2751 - 35 - 440 - 2695 - 2649 - 1246 - 2125 - 2117 - 2237 - 2284 - 364.

Interkerkelijk mannenkoor opgericht

KERKELIJK NIEUWS EREDIENSTEN ZONDAG 30 JUNI THOLEN: CHR GER KERK: 10.00u leesdienst; 18.30u ds. A. den Boer HERV GEM: 09.30u Ds.W.Meijer; 18.30u Ds.W.Meijer HERSTELD HERV GEM: 9.30u kand. J. W. Baan; 15.30u ds. C.J.P. van der Bas CHRISTENGEM: 10.00u D. Lemmens HERV GEM IMMANUEL: 10.00u Ds. H. de Bie (doopdienst). Gasthuis kapel GER ICHTHUSKERK: 10.00u Ds. W. Quak, Kruiningen RK KERK: 11.00u Woord Gebed Communieviering N.P.B.: 10.30u Da. N. Verburg, Gouda POORTVLIET: HERSTELD HERV GEM: 10.00u ds. L. W. Ch. Ruijgrok; 18.00u ds. L. W. Ch. Ruijgrok GER KERK: 10.00u Ds. P.A. Broere

veen; 14.30u ds. J.G. van Tilburg HERV GEM REHOBOTH: 10.00u kand. J. den Braber, Klundert; 19.00u ds. J. van Belzen, Maassluis STAVENISSE: HERV GEM: 10.00u ds. B. de Borst, den Bommel; 18.00u ds. W.G. Gerritsen, Oud-Alblas SINT-ANNALAND: HERV GEM: 10.00u Ds. E. Versluis; 18.00u Ds. E. Versluis HERSTELD HERV GEM: 10.00u kand. F. van Binsbergen, Lunteren; 16.00u kand. G.K. Terreehorst, Middelharnis OUD-VOSSEMEER: CHR GER KERK: 10.00u ds. G.J. Post, Nieuwpoort; 15.30u ds. G.J. Post, Nieuwpoort GER KERK: 10.00u Mevr.Breedijk Kapelle RK KERK: 09.30u Euch.

SCHERPENISSE: GER GEM: vrijdag 28 juni: 14.00u ds. E. Bakker (huwelijksbevestiging); zondag 30 juni: 9.30u en 18.30u ds. E. Bakker, 14.00u leesdienst. HERV GEM: 9.30u ds. C. Stelwagen Damwoude; 14.30u ds. C. Stelwagen Damwoude

ANNA JACOBAPOLDER: GER KERK: 10.00u Ds. A.G.E. Klap Heikant

SINT-MAARTENSDIJK: HERSTELD HERV GEM: 9.30u ds. J.G. van Tilburg, Waddinx-

Wijzigingen en/of aanvullingen kunt u via de website www.internetbode.nl (klikken op Redactie) aanleveren.

SINT PHILIPSLAND: HERVORMDE GEM: 09.30u ds. .J.Th. Pronk; 17.00u ds.H.van Ginkel

PAGINA 30

THOLEN - Het evangelie uitdragen met zang en muziek. Dat is het doel van het nieuwe Thoolse interkerkelijk mannenkoor. “Als projectkoor zijn we al sinds oktober bezig, maar nu bestaan we echt”, vertelt de 27-jarige dirigent Mark Westdorp (foto). Hij volgde in Tilburg een meerjarige dirigentencursus en wilde graag een mannenkoor beginnen. “Eerst waren er wat pogingen in Oud-Vossemeer, maar dat kwam niet echt van de grond. In Tholen lukte het beter. We hadden al snel twintig mannen bij elkaar.” Ze zongen in de Gasthuiskapel en het enthousiasme was groot. Vanaf het begin is Joost Krijger de pianist. “Op 20 april hadden we onze eerste uitvoering in de koorkerk en die was helemaal gevuld. Tien dagen later zongen we al mee met het Oranjeconcert.” Er was volop animo om door te gaan, aldus Westdorp. Ook het bestuur kreeg vorm met de toetreding door voorzitter Rinus Griep, secretaris Leen Eerland en penningmeester André Wisse. Het evangelie uitdragen met zang en muziek is het belangrijkste voor het koor. “Vooral het interkerkelijk karakter spreekt me erg aan. Dit is bewust zo opgezet en ik vind het heel bijzonder. We zingen psalmen en geestelijke liederen in de breedste zin van het woord. De sfeer is prima en we gaan na de vakantie hard aan het werk. Er zijn al besprekingen voor concerten en er is zelfs al deelname gevraagd om een cd op te nemen.” Voorzitter Griep ziet als doel voor het koor vooral te zingen tot eer van God, de techniek van het zingen leren, de sociale contacten en het evangelie uitdragen. “De vereniging heeft als basis Gods Woord en daaraan toetsen we alle liederen.” Jongens en mannen zijn welkom zich aan te sluiten bij het nieuwe koor. FOTO FRITS SIMONS


Sierwerk van Elzakker Geulweg 35 - Sint-Maartensdijk

Moniek Pedicure

Gespecialiseerd in massief hekwerk dat op maat wordt gemaakt.

06-49113717

ambulant ook voor de diabetische/reumatische voet. www.moniekpedicure.nl

Hekwerk, poorten, raam- en deurbeveiliging, automatisering, balkonhekken, verlichting, schoorsteenkappen, industriehekken, glittermatten, diverse laswerkzaamheden etc.

GRATIS JURIDISCH ADVIES

Voor info, vrijblijvende offerte en/of openingstijden: Tel & fax: 0166 66 19 98 / mobiel 06 51 03 91 32 / Tel & fax: 0164 61 65 77 www.sierwerkvanelzakker.nl

JUNI-ACTIE! Grootste kans van slagen door persoonlijke bemiddeling. Nu gratis 3 maanden extra.

INLOOPSPREEKUUR:

Bel: Lia van der Wel 0165-388816 Of 0800-0230595 (landelijk)

www.mens-en-relatie.nl erkend AVR / SinglesKeurmerk / Geschillencommissie

Iedere dinsdag 17.00 tot 19.00 uur Pasteurlaan 1 Bergen op Zoom (nabij Lievensberg Ziekenhuis)

AD SCHILLEMANS Complete woning stoffeerder Wij met stalen stalenaan aanhuis! huis! Wijkomen komenvrijblijvend vrijblijvend met Vloerbedekking ZOMER ACTIE! Vloerbedekking Nu 20% korting op Laminaat Laminaat as zonwering -Vakkundig vloeren Gordijnen & gordijnen Gordijnen Betrouwbaar Vitrage Vakkundig Vitrage Betrouwbaar Goede service Vinyl-PVC Vinyl Goede Service

Vinyl

OF MAAK TELEFONISCH EEN AFSPRAAK: 0164-266600

VITAK Advocaten DE SCHANS TUINSCHERMEN

betonsysteem | tel. 0164 686418 Leuke aanbiedingen Leuke aanbiedingen www.deschanstuinschermen.nl

Trappen gestoffeerd inclusief tapijt Herfstaktie! ZOMERen arbeid â‚Ź tapijt 390,-!enNuarbeid kamerhoog/ Trappen gestoffeerd inclusief 390,-!

ACTIE! gordijnstoffen vanaf â‚Ź 19, per m.

Unileder Henk van Rooijen

95

NĂş ook vele aanbiedingen uit voorraad!

Leer en kunstleerreparaties ook kleurherstel voor kaal of verkleurd leer

SCHEEPSSTOFFEERDERIJ EN (SCHEEPS)MATRASSEN ‡ Grote collectie meubelstoffen ‡ Polyether in elke maat en dikte d g s maan

‘s maandags GESLOTEN

Ad Schillemans - Kaaistraat 67- 4651 BM Steenbergen Tel. Fax 0167-56 56 50 Mobiel 06-54 32 73 63 www.woningstoffeerder.com

KUSSENATELIER Kussenatelier

REPARATIES KLEURENSERVICE VERNIEUWEN * brandgaatjes * kussens opvullen * nieuwe kuipen * knopen en ritsen * delen vervangen * reiniging * kattenkrabbels * kleurverandering * scheuren/naden * winkelhaken * onderhoudsmiddelen * kleurherstellen Vervangt versleten delen in stoelen en banken in dezelfde kleur

UNILEDER Henk van Rooijen Bergen op Zoom Tel. 0164-235228

Stoppen ! met roken Lasertherapie

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Afslanken met succes! Lasertherapie

DE BEHANDELING WORDT VERGOED www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Provincialeweg 11 4695 RM Sint-Maartensdijk

DE BOVENSTE PLANK

7HO)D[‡0RE www.bootkussens.com DEMO MODELLEN TOT

2 HALEN 1 BETALEN

50%

KORTING!

START: DINSDAG 25 JUNI EIND: ZATERDAG 29 JUNI

vanaf â‚Ź 495,op=op Blauwstraat 83 4651 GB Steenbergen - NB

SUMMER SALE

0167 - 56 73 00 06-30152820

www.zorgenmobiliteitdbp.nl

ZIPP-FASHION KAAISTRAAT 61 4651 BM STEENBERGEN 0167-567315 ttt͘/WWÍł&^,/KE͘E>/E&KÎ?/WWÍł&^,/KE͘E>

TE HUUR

De beste dermatologen van Nederland (weekblad Elsevier)

huid- en laserklinieken ‡SROLNOLQLHNHQGHUPDWRORJLH‡KXLGWKHUDSLH %HUJHQRS=RRP0LGGHOEXUJ Bij ons kunt u terecht voor veilige en effectieve anti-rimpelbehandelingen en huidverjonging: 5LPSHOÀOOLQJPHW5HVW\ODQH %RWR[EHKDQGHOLQJHQ )UDFWLRQDO/DVHUHQ&2IUDFWLRQDOODVHU HQGHQLHXZH8OWKHUDSLHWHJHQKXLGYHUVODSSLQJ Verder alle laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose, pigmentvlekken, huidoneffenheden, kleine spatadertjes en nog veel meer...

Er weer jonger uitzien... zonder plastische chirurgie > Huid- en laserkliniek Bergen op Zoom • In Zorgcentrum Lievensberg Boerhaaveplein 3d • 4624VT Bergen op Zoom • 0164-263822 • w www.huidlaser.nl > Huid- en laserkliniek Middelburg • In Barcode gebouw Park Veldzigt 67 • 4336DR Middelburg • 0118-673050 • www.dermateam.nl

‡236/$*%('5,-)658,07(HQVKRZURRPV diverse nieuwe mogelijkheden, in grootte variÍrend tussen ca. 100m2 tot 650m2, en van ca.650 tot 1.300m2. (evt. met palletstellingen mogelijk) DDQRSDIULW$WH+DOVWHUHQ%HUJHQRS=RRP HQ

QDELMRSDIULW$$2XG*DVWHO5RRVHQGDDO ‡.$1722558,07(RSERYHQVWDDQGHORFDWLHV ca 25 - 57 - 104 - 263m2: Evt naar wens apart of in combinatie met div. opslag/bedrijfsruimte of showroom, werkplaats etc. Lage huur, ook korte perioden! Allen MULTIFUNCTIONEEL, LQGLHQJHZHQVWPHWNDQWRRUNDQWLQHRI VKRZURRP uitstek. ligging en uitstraling, met zeer ruime parkeervoorzieningen. %HORQVYRRUGHODDWVWHZLM]LJLQJHQWHO

ZZZNDQWRRURSVODJEHGULMIVUXLPWHQO


Kijk dagelijks op action.nl voor

DE 100 NIEUWSTE ARTIKELEN

FAMILIE ZWEMBAD 262x175x56 cm

opblaas ZWEMBAD 114x25 cm

2.12

ZOEK UIT

13.95

SCHOOL SCHRIFTEN diverse designs A5

0.79

WERPHENGEL SET 180 cm telescopische constructie vislijn 0,25 mm slipmolen maat 2000 met kogellager Q4life SCHEP NET 180 cm

3.99

SUSA/GESA

37x20x53 cm boardcase voldoet aan handbagage formaat

40x40x7 cm

REIS TROLLEY met 2 voorvakken

AUTAN

ANTIMUG stick of verstuiver

ZIT KUSSEN met 5 knopen OT E X TR A GROT! A A FOR M

10.95 1.99

LEES BOEK ruime keuze uit

HALTER TOP maten S-L

0.79

4.99

SOFT FLEECE

1.99

HUISDIER DEKEN 70x100 cm

Woof Dog HONDEN TRAINERS 500 gram

1.49

3.19

IN DE WINKEL NOG MEER VOORDEEL!

Elders 3.50 4.95

100% KATOEN

LUXE

en kleuren maten 92-164

60x110cm

BAD DOEK katoen HOTE L ! K WALITEIT

4.99

SANDALET maten 36-41

aftersun

Elders 7.95 8.99

JONGENS SHIRT diverse prints

BOLERO maten S-XL

2.49 3.29 1.59

factor 40

diverse kleuren geschikt voor honden en katten

diverse titels

TEXTIELACTIE!

TRENDY

SUN SPRAY 200 ml factor 30

ASSORTI

6.95

HEGRON

2.49

factor 20

VAK ANTIE TIP!

S E T/5

Q4LIFE

LEONARDO

2.99

kids ZONNEBRIL diverse modellen en kleuren

0.69

2.49

luxe WASHAND 16x21 cm

0.49

2.79

Kijk voor winkeladressen en overige informatie op onze website: www.action.nl

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden van zo. 23-06-2013 t/m za. 29-06-2013 in Nederlandse filialen.

INTEX

DT_20130626  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you