Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

T H O O L S E

19 JUNI 2013 WEEK 25

Uitgeverij

10 . 7 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

BELANGSTELLENDEN KUNNEN WINDMOLENS VAN DICHTBIJ ZIEN

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

Volg ons via twitter: @ThoolseBode

AA

Zundert

AUTO’S

I

Te l .

076

SPORT

TRUCKERRIT DE SCHUTSE BLIJFT GROEIEN

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

LINTJE WAS EVEN SCHRIKKEN VOOR FRANCIEN VAN DIS

Politie voorkomt straataces

Jeugdactiviteiten in Stavenisse

THOLEN - De politie heeft zaterdag voorkomen dat er straatraces plaats vonden op de Oesterdam in Tholen. Alle toegangswegen naar Tholen waren ‘s avonds afgezet. Mensen die passeerden werden gecontroleerd. Rond 21.00 uur hadden zo’n 90 auto’s zich verzameld bij de parkeerplaats bij de Bergse Diepsluis. De politie was daar ook en hield toezicht. Er was geen sprake van overlast. Rond 23.00 uur waren de meesten weer weg. Bij de controle werden drie rijbewijzen ingevorderd en een aantal bekeuringen uitgedeeld voor snelheid, de inrichting van de auto en rijgedrag. Later voorkwam de politie ook nog een illegale houseparty op de Hollaerdijk-West.

THOLEN - Het Jeugd en Jongerenwerk van de gemeente Tholen organiseert vrijdag twee activiteiten in Stavenisse. Op het veldje aan de Pilootweg kunnen jongeren ondervinden wat Footgolf is en boogschieten. Het eerste is een combinatie tussen voetbal en golf. In Stavenisse komt een parkoers van maximaal negen holes. De jongeren spelen het spel in groepjes van vier. Wie voor alle holes het minste aantal schoten nodig heeft is de winnaar. De avond begint om 18.30 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur. Meedoen is gratis. Inschrijven is niet nodig. Voorwaarde is wel dat deelnemers tussen de 12 en 23 jaar oud zijn. Meer info op www.tholen.nl.

Man vast voor dump chemisch afval

Winnaars boek ‘Beste Tour aller tijden’

SINT PHILIPSLAND - Een inwoner van Roosendaal is vorige week aangehouden, omdat hij wordt verdacht van het illegaal dumpen van chemisch afval. Op 24 maart was er een overtreding bij de Campweg in Sint Philipsland. Daarnaast waren er lozingen in Roosendaal, De Heen en Oud-Gastel. Bij invallen in mei 2012 in Bergen op Zoom werden op drie locaties amfetamine en XTC gevonden. In maart werd duidelijk dat het afval van de lozingen hetzelfde was als dat uit de laboratoria in Bergen op Zoom. Het opruimen van het op sommige plekken in de grond gelekte chemische afval kost ongeveer 30.000 euro. De man uit Roosendaal is vast gezet.

MIDDELBURG - De vijf winnaars van het boek ‘De beste Tour aller tijden’ van Sven Remijnsen zijn bekend. Net als de tientallen andere inzenders wisten zij dat het antwoord op de vraag ‘Welke wielrenner werd de Kannibaal genoemd?’ Eddy Merckx is. De winnaars zijn: Kees Fraanje uit Kapelle, Adrie Pompernolle uit Goes, Peter Matthijsse uit Heinkenszand, Monique Meijer-Timmerman uit Goes en Lennard Andriesse uit Stavenisse. Het boek ‘De beste Tour aller tijden’ van Goesenaar Remijnsen is uitgegeven door Carrera. In het verhaal nemen Tourhelden uit het heden en verleden het tegen elkaar op in één krankzinnige Ronde van Frankrijk.

Al veel inzendingen voor fotowedstrijd THOLEN - Voor de derde editie van de fotowedstrijd voor de gemeentegids van de gemeente Tholen zijn al meer dan 50 afbeeldingen ingestuurd. Inwoners kunnen nog tot en met 1 juli een foto insturen via de website www.tholen.nl. Het kunnen foto’s zijn van een Thools evenement, een bouwproject, een landschap, een kern of een vereniging. De mooiste verschijnen in de nieuwe gids, die in november verschijnt. Deze wordt huis-aan-huis verspreid in de gemeente Tholen. Aan de papieren gids is een digitale gekoppeld, die is te raadplegen via www.tholen.nl.SmartMap.nl. Dit adres is ook te bereiken via de gemeentelijke website.

Overeenkomst over Waterpoort THOLEN - Aan het einde van deze maand wordt het samenwerkinsgverband Waterpoort getekend. De gemeenten Bergen op Zoom, Moerdijk, Goeree-Overflakkee, Steenbergen en Tholen tekenen het opnieuw. De gemeente Halderberge heeft zich begin dit jaar bij Waterpoort aangesloten en tekent dus voor het eerst. Met het samenwerkingsverband willen de gemeenten het meest westelijke deel van Noord-Brabant en delen van Zeeland en Zuid-Holland economisch vitaler maken en het gebied zo op de kaart te zetten. Waterpoort bestaat uit een aantal thema’s zoals verbonden forten en vestingen, innovatieve landbouw en zilte teelten.

SINT-ANNALAND - In het jeugdhonk van de Wellevaete in Sint-Annaland gaf ‘Iris Zumba’ vrijdag in samenwerking met het Jeugd en Jongerenwerk van de gemeente Tholen een gratis Zumbales voor jongeren tussen de 12 en 23 jaar. Aanstaande vrijdag is er een activiteiten voor jongeren in Stavenisse: footgolf en boogschieten. FOTO LEO ADRIAANSEN

Aantal gevallen kan volgens GGD Zeeland nog stijgen

‘Geen onrust door mazelen’ THOLEN - GGD Zeeland heeft wel telefoontjes gekregen na de uitbraak van mazelen in Tholen en Reimerswaal, maar er is geen sprake van onrust onder de bevolking. Dat liet sociaal verpleegkundige William Wezenbeek van de Zeeuwse gezondheidsdienst vrijdag weten. Het aantal besmettingen kan nog wel stijgen, waarschuwde hij. DOOR BRITTA JANSSEN Maandag 11 juni zijn bij drie kinderen in Tholen mazelen vastgesteld. Ook in Reimerswaal zijn er enkele vermoedelijke gevallen. ‘Deze kinderen zijn niet gevaccineerd vanwege geloofsovertuiging’, aldus de GGD. Mensen die gevaccineerd zijn of de ziekte al hebben gehad lopen geen risico. Telefoontjes De gezondheidsdienst houdt het aantal zieken bij. “Er zijn na maandag geen nieuwe gevallen gemeld. Maar hoeveel gevallen er zijn, kunnen we niet zeggen,

omdat het niet altijd gemeld wordt”, legde Wezenbeek uit. “Het gebeurt dat ouders met een ziek kind denken ‘het zal wel’.” In de hele provincie zijn artsen en jeugdverpleegkundigen gevraagd alert te zijn op de verschijnselen van mazelen. Op de betreffende scholen zijn informatiebrieven verspreid en in Tholen en Reimerswaal zijn extra vaccinatiespreekuren gepland voor mensen die hun kinderen alsnog willen vaccineren. Enkele ouders hebben hierover volgens Wezenbeek gebeld. “We zijn voorstander van vaccinatie, maar kunnen niemand dwingen. Dat zou ook onmogelijk te handhaven zijn.

” Mensen laten hun kinderen soms ook niet inenten wegens een antroposofische achtergrond. “Ze vinden dat het lichaam zichzelf moet verweren. Of zijn van mening dat het vaccin iets doet met het afweersysteem. Maar dat is niet zo.” Aan ouders van kinderen met mazelen en hun broertjes en zusjes wordt gevraagd niet naar het consultatiebureau te komen, mochten zij een afspraak hebben. Zij kunnen andere ongevaccineerde kinderen besmetten. Voor goede bescherming tegen mazelen moet de vaccinatiegraad volgens de richtlijnen minimaal 95 procent zijn. vervolg zie elders in deze Bode

...VOOR HET ACTUELE NIEUWS...

‘Verander je levensstijl en ga de zomer in met een mooi en gezond sportlichaam!!’

Schijf je n ŝŶĞŶƉƌŽ u van deze ĮƚĞĞƌ K A A N B I E D  Zͳ D I N G! ;ĐƟĞŐĞ ůĚŝŐƚŽƚ ϯϬũƵŶŝϮ

ϬϭϯͿ

KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL

STAVENISSE - De Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) organiseert zaterdag een zogenoemde maaltijd-wandeltocht. Deelnemers zoeken tijdens het wandelen op basis van een recept naar eetbare (on) kruiden en gewassen als brandnetels en weegbree, die langs de route groeien. Aan het einde maken ze daar samen een lunch van. Startpunt van de tocht is de Thoolse Parel aan de Oudelandsedijk 1 in Stavenisse. De maaltijd-wandeltocht duurt van 10.00 uur tot 13.00 uur. SLZ vraagt een bijdrage van vijf euro. Iedereen is welkom, maar er geldt een maximum aantal deelnemers. Inschrijven via 0113-230936 of info@slz.landschapsbeheer.nl.

Ledendag SGP in provinciehuis

LAATSTE LOKALE

Zoektocht naar eetbare (on)kruiden

ͻ 3 maanden onbeperkt sporten voor € 35,- p.m. ͻ geen inschrijfgeld ͻ leuk welkomsgeschek ͻĮƚŶĞƐƐƉƌŽŐƌĂŵŵĂŽƉŵĂĂƚ ͻ ruim aanbod aan leuke groepslessen ͻŐƌĂƟƐŐĞďƌƵŝŬƐĂƵŶĂ

voor meer info: Salus HealthClub Stevinweg 1 4691 SM Tholen 0166-604393 www.salushealthclub.nl info@salushealthclub.nl

THOLEN - De Provinciale Statenfractie van de SGP houdt zaterdag een open dag voor alle leden. Ze doet dat in het provinciehuis in Middelburg. Belangstellenden kunnen van alles te weten komen over de provinciale politiek en wat een Provinciale Statenfractie precies doet. De vier fractieleden zijn aanwezig, net als gedeputeerde George van Heukelom. Ook zijn er wandelingen onder leiding van een gids uitgezet door het centrum in Middelburg. Deze zijn om 11.15 uur en 14.00 uur, duren ongeveer drie kwartier en hebben ‘een SGP-randje’. Verder zijn er activiteiten voor jongeren. De SGP-gezinsledendag begint om 10.30 uur en duurt tot 14.30 uur.


Dan is een klikgebit dĂŠ oplossing voor u! Slinking van het llen va kaakbot en het in dt or w n ge van de wan voorkomen.

Gevoel van zekerheid is weer terug. Zorgeloos lachen, praten en eten.

iging Gemakkelijke rein t (u kunt het klikgebi zelf uitdoen).

Heeft u last van een loszittend kunstgebit, pijnlijke drukplaatsen of moeite met eten? Met een klikgebit is dat verleden tijd. Met een team van ervaren specialisten staan wij klaar om u van dienst te zijn. Samen zorgen wij ervoor dat u iedere dag begint met een glimlach.

eloos Ik kan weer zorg en en eten. lachen, prat Elke Nederlandse basisverzekering dekt de kosten voor de gehele behandeling! M.u.v. de wettelijke bijdrage en uw eigen risico.

Tandheelkunde

Tandtechniek

MondhygiĂŤne

Weekend reparatieservice

Implantologie

Reparaties kunstgebit

Tandprothetiek

terwijl u wacht

Ruim 70 jaar ervaring! INKOOP VAN METAAL

Bergen op Zoom: Stationsplein 11 T: 0164 - 24 64 72

Zierikzee: Haringvlietplein 7a T: 0111 - 41 65 34

Tholen: Eendrachtsweg 9 T: 0166 - 60 64 44

Halsteren: Poelekes 15 T: 0164 - 68 64 40

Mailen kan naar: info@mondzorgtotaal.nl Meer info op: www.mondzorgtotaal.nl

JUNI-ACTIE! Grootste kans van slagen door persoonlijke bemiddeling. Nu gratis 3 maanden extra. Bel: Lia van der Wel 0165-388816 Of 0800-0230595 (landelijk)

Voor bedrijven en particulieren

www.mens-en-relatie.nl

(Koper, zink, ijzer, lood, RVS etc.)

erkend AVR / SinglesKeurmerk / Geschillencommissie

Wij hanteren aantrekkelijke inkoopprijzen gebaseerd op de dagkoers, deze onder voorbehoud; ze kunnen ondertussen gewijzigd zijn.

ACTUELE PRIJZEN PER KILOGRAM: â‚Ź 1,55 â‚Ź 0,65 â‚Ź 0,80 â‚Ź 0,50 â‚Ź 4,55 â‚Ź 4,05 â‚Ź 3,05 â‚Ź 2,65

Koper kabel Aluminium kabel Koper lood kabel Aluminium lood kabel Zuiver blank koper Onzuiver koper Gemengd rood koper Geel koper / messing

Aluminium RVS Lood Zink Electro motoren IJzer Accu’s Katalysators (p.st vanaf)

â‚Ź 0,80 â‚Ź 0,80 â‚Ź 0,95 â‚Ź 0,75 â‚Ź 0,37 â‚Ź 0,13 â‚Ź 0,37 â‚Ź 10,00

DE BOVENSTE PLANK

www.metaalhuiskes.nl

â‚Ź8

d

.mn

Door ons met zorg geselecteerd. V.a. heden hangcultuur mosselen.

Contr’ Escape 11, Tholen Tel.: (0166) 602799/Fax: (0166) 602550 E-mail: zelandaise@zeelandnet.nl Blauwstraat 83 4651 GB Steenbergen - NB

0167 - 56 73 00 06-30152820

www.zorgenmobiliteitdbp.nl

Sint-Catharinaplein 12 – Bergen op Zoom

Wonen in een sfeervol appartement op de eerste verdieping van een monumentaal herenhuis in het centrum van het bourgondische en bruisende Bergen op Zoom. Zo vanuit de voordeur midden in het centrum en vanaf het dakterras uitzicht op ‘Het Markiezenhof’. Van alle gemakken voorzien maar met authentieke details, 2 verdiepingen, 2 slaapkamers, 65 m2 woonoppervlakte, ruime woonkamer met o.a. balken plafond, open keuken met inbouwkeuken en apparatuur, badkamer met douche en tweede toilet.

Voor meer informatie: www.gervas.nl Vang 2 4661 TX Halsteren Telefoon: 0164 - 25 75 05

bij Vishandel Deurloo: topkwaliteit Hollandse Nieuwe

Deurloo

â‚Ź199

TE HUUR: APPARTEMENT p 95,-

VANAF WOENSDAG 19 JUNI

Mossel-, Zeevishandel en traiteur

SLECHTS

VAKANTIE week 29 & 30 GESLOTEN I.V.M. ONDERHOUD week 31 Handelsweg 53 4421 SH Kapelle info@metaalhuiskes.nl 0113-340170 - 06-53832505 MA VRIJ sZAVAN UUR

De gehele week geopend behalve zondag

ONS COMPUTERS Wij vieren ONS tienjarig bestaan met...

A-MERK DEMOCOMPUTERS met 2 jaar garantie vanaf â‚Ź 100,-

GRATIS APK Kleine computerproblemen? Wij lossen ze voor u op!

10 % KORTING OP ALLE REPARATIES

WWW.ONSCOMPUTERS.NL BOTERMARKT 4-6 | THOLEN | TEL. 0166 600 440


ACTUALITEIT

Nederlandse Open Winddag

‘Wind ruim voldoende om gemeente van stroom te voorzien’ SINT-MAARTENSDIJK - Het waaide zaterdag toepasselijk hard op de Nederlandse Open Winddag. Aan de Pierhoekseweg, bij de vier molens van het windpark Noordpolder, gaven eigenaren Zeeuwind en Gabri Hoek uitleg over windenergie. DOOR JOSIEN MATHLENER In 2010 zijn de vier 78 meter hoge masten in werking gesteld. De rotor met een diameter van maar liefst 82 meter levert bij windkracht vijf of harder genoeg stroom voor de gemeente Tholen. De bladen draaien achttien keer per minuut. “Nu het zo waait is de productie echt ruim voldoende om de hele gemeente Tholen van stroom te voorzien. Ze hebben een vermogen van 9,2 kilowatt, genoeg voor 7000 huishoudens per jaar”, vertelde de voorzitter van Zeeuwind Marten Wiersma zaterdag. De molens in de Noordpolder zijn van een besloten vennootschap van Zeeuwind en Gabri Hoek. De molens werken met gelijkstroom, stroom zoals een dynamo die produceert in een auto. Een omvormer zet deze stroom om in wisselstroom, stroom die je thuis uit het stopcontact haalt. “Dit soort molens is minder kwetsbaar dan windmolens die een tandwielkast hebben”, aldus Hoek. “Ze zijn ook heel efficiënt.” Tholen telt in totaal zeventien windmolens, verdeeld over Sint-Maartensdijk, Stavenisse, Sint-Annaland en Anna Jacobapolder. “Gewoonlijk gaan ze zo’n 20 jaar mee.

Dat staat gelijk aan een kolencentrale of andere stroomopwekker, behalve de kerncentrale”, aldus Hoek. “Een groot voordeel van een windmolen is volgens Hoek dat er geen brandstoffen aan te pas komen.

‘Ze zijn heel efficiënt’ “De natuur wekt het op. Het is zonde dat producten als fossiele brandstoffen zo maar worden verbrand terwijl we het op zo veel andere manieren kunnen toepassen, zoals de productie van kunststof. Natuurlijk heb je voor het produceren van een windmolen ook olie nodig, maar na één tot zes maanden heb je dat energetisch rendement eruit. En hier ligt die periode meer op een à twee maanden. Een nadeel is dat je niet altijd produceert.” Vogels De realisatie van het Smerdiekse windpark heeft een historie van vijftien jaar. Sinds 2,5 jaar draait het kwartet. Windmolens hebben volgens Hoek en Zeeuwind onterecht de bijnaam van gehaktmolen. Vogels zouden zich ertegen te pletter vliegen. “In

Het waaide zaterdag toepasselijk hard op de winddag.

2,5 jaar tijd heb ik één dode meeuw gevonden. Die zou net zo goed tegen de voorruit van een auto kunnen zijn aangevlogen. Vogels zijn niet dom. Bij de realisatie moet

je opletten of je de vliegroutes van vogels niet hindert. Hier zijn diverse onderzoeken gedaan. De laatste duurde een jaar. Deze molens staan hier prima.”

FOTO JOSIEN MATHLENER

Een van de belangstellenden vroeg Hoek of hij zich ook een molenaar voelde. “Nee”, zei Hoek. “Met windmolens ben je gewoon een moleneigenaar.”

Jaarlijkse rit voor mensen met een beperking blijft groeien

Organisatie Truckerrit: ‘We zitten ongeveer aan onze taks’ THOLEN - De 11e Truckerrit gaat zaterdag met 95 vrachtwagens van start. De organisatie van vrijwilligers van dagactiviteitencentrum De Schutse in Oud-Vossemeer kiest vanwege de omvang van het evenement voor een kortere route.

Ieder jaar neemt het deelnemersaantal aan de Truckerrit toe. Daarmee stijgt ook het aantal chauffeurs dat een middag met de kinderen, jongeren en jonge volwassenen met een beperking door de gemeente Tholen toert. Dit jaar telt de rit 95 deelnemers. “Ik denk dat we ongeveer aan onze taks zitten”, zegt medeorganisator Ella de Rooij. “Met zo’n grote groep moet je keuzes maken. De originele route is te veel van het goede voor zo veel vrachtauto’s. Daarnaast is aangegeven dat ie voor verschillende deelnemers te lang duurt.” De organisatie van de truckerrit laat daarom de route door Stavenisse vervallen en slaat een deel van Oud-Vossemeer over. “De publieke belangstelling is overal groot, maar je moet iets doen. In de toekomst willen we mogelijk rouleren en per keer enkele kernen overslaan. Het inkorten had wat voeten in aarde, want de deelnemers komen uit alle dorpen. Het is niet leuk dat we kernen over moeten slaan. We gaan nog eens goed kijken naar de mogelijkheden voor volgend jaar.” Begrip De deelnemers worden ook eerder terug verwacht dan voorheen. Ook dit jaar rijdt de brandweer mee en het Rode Kruis neemt ook deel. Het Motor Begeleidingsteam Zeeland uit Ovezande begeleidt de truckers met de politie. De organisatie hoopt op begrip van andere weggebrui-

kers. “De truckerrit vindt maar één keer per jaar plaats. Heb even geduld”, vraagt De Rooij aan hen. De organisatie komt met een nieuw initiatief voor de chauffeurs: ‘De leukste vrachtauto’. De trucker met de leukst versierde vrachtauto wint een aardigheidje. Dit jaar gaat de route vanaf De Schutse in Oud-Vossemeer naar de Coentjesweg, Hofstraat, Kennedystraat en de Patrijzenweg. Aan het einde gaan de trucks rechts en via de Hiksedijk naar de Broekseweg. Dan rechts de Krabbenkreek (parallelweg) op richting Sint Philipsland waar ze op de rotonde links gaan. Dan de tweede afslag links naar de Oostdijk en links de Stationsstraat in. Op kruising gaan ze rechtsaf naar de rotonde. Rechts keren de vrachtwagens de Krabbekreekweg (parallelweg) op. Via de Broekseweg naar Sint-Annaland en dan bij de Oude Zeedijk links naar de Veilingweg. Bij de rotonde neemt het gezelschap de tweede afslag naar de Plaatweg. Daar vandaan rechtdoor richting de Vierde Dijk. Aan het einde rechts de Oude SintAnnalandseweg op en via de Smaalzijweg de Oudelandseweg op. Dan links richting Sint-Maartensdijk waar ze op de eerste rotonde rechtdoor gaan. Op de tweede slaan ze rechtsaf via de Nijverheidsweg naar de Schakelweg. Dan links naar de Westkerkseweg richting Scherpenisse. Aan het einde links naar de Stoofdijk en bij de rotonde rechts naar

Ieder jaar breidt de truckerrit van de vrijwilligers van DAC De Schutse uit.

Poortvliet waar de trucks op de eerste rotonde links afslaan. Via de Stoofstraat naar de Paasdijkweg en dan op rotonde links naar Tholen. Bij de verkeerslichten rechts en meteen links de Postweg op.

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

DOOR JOSIEN MATHLENER

Bij de rotonde rechts en op het tweede verkeersplein de Ten Ankerweg op, bij de derde rotonde rechtdoor en bij de vierde linksaf de Grindweg op. Daarvandaan gaan ze terug naar Oud-Vossemeer waar

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

ARCHIEFFOTO

ze op de kruising rechts de Coentjesweg opgaan naar De Schutse. De Schutse-winkel De Parlevinker is open en er zijn frietjes, broodjes beenham en broodjes hamburger verkrijgbaar.

Volg ons op Twitter: @ThoolseBode.


Voordelig kamperen begint bij VERVAT

KOOPZONDAG 23 JUNI 11.00-17.00 DAGELIJKS GEOPEND 09.30-17.00 NIEUW!

â‚Ź99,

Gaatjes tapijt beige Diverse maten, inclusief draagtas

Trekkerstent Safarica Chico 2/4 persoons vis ĂĄ vis Vanaf tunneltent incl 2 slaapcabines en grondzeil. 2p van 169,99 voor 135,-. 4p van 209,99 voor 169,-

99 â‚Ź79,

â‚Ź15

99

Vouwwagen Cabanon Jaguar van 4.999,voor

â‚Ź3.999

Degelijke opstappen enkel â‚Ź15,-/ dubbel â‚Ź20,Vanaf

Eurotrail ST Maurin opvouwbare keukenkast van 139,- voor

â‚Ź135

Bardani windbreker Luxe windscherm met ramen en bovenliggers van â‚Ź99,99 voor

2

Eurotrail Memphis BTC familitent van 399,- voor 299,- ademend tc stahoogte 2 slaapcabines

â‚Ź299

Specialisten in ondernemings- en arbeidsrecht 'XXU]DPHRSORVVLQJHQELMvliegen KRXWZRUPPROOHQUDWWHQPXL]HQ SDSLHUYLVMHVYRJHORYHUODVWZHVSHQHQ]

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

THOLEN en ROTTERDAM THOLEN en SCHIEDAM

T: (Ϗϭϲϲ) 36 36 60 60 www.vanaltenjuridischadvies.nl T: (0166)6060 www.vanaltenjuridischadvies.nl info@vanaltenjuridischadvies.nl info@vanaltenjuridischadvies.nl

www.goudverf.com 0113 - 57 41 82 / 06 40 - 64 92 39

WEGGEMANS BV

METAALBEWERKINGSBEDRIJF

n IES / i t s i l a i c Spe NSTRUCPTLATING

Vanaf

â‚Ź472

KWALITEITSSLAGERIJ J. BEVELANDER Langestraat 1, Poortvliet Telefoon 0166-612467

ORAC en NMC KROONLIJSTEN, SIERPROFIELEN, DEUR-/MUURLIJSTEN EN ROZETTEN

Gratis advies en bezorging binnen de regio

RENOVATIE BESTAANDE EN ASBESTHOUDENDE DAKEN ‡QLHXZERXZDJUDULVFKHORRGVHQ EHGULMIVSDQGHQYROOHGLJLQHLJHQEHKHHU ‡SUR¿HOSODWHQGDNSDQSODWHQHQSRWGHNVHOSUR¿HOHQXLWHLJHQSURGXFWLH ‡JHwVROHHUGHVDQGZLFKSDQHOHQWEYGDN JHYHO ‡]HWWHULMWRWPPRDRQGHUKRXGVYULMHERHLGHOHQ ‡WUDQVSRUWHQNUDDQZHUN ‡DOXPLQLXPJHWURNNHQJRWHQXLWVWXN

Kijk voor de actuele prijzen op onze website of bel ons!

Gevraagd; Wij zoeken vanaf half augustus EEN OPPAS VOOR DRIE VOLLE DAGEN (Di, Do en Vr) voor ons dochtertje (1,5 jaar). Wij vragen; MBO2 opleiding helpend welzijn, ervaring in omgang met kleine baby’s/kinderen, EHBO kinderen dipl., diploma helpende welzijn/EVC goed gastouderschap of een ander vrijgesteld diploma, betrouwbaarheid, enkele lichte huishoudelijke taken, niet rokend en recente referenties. Wij bieden leuk werk in een rustig gezinnetje.

REACTIES 0166-850957

Metaalbewerkingsbedrijf Weggemans BV | Sportlaan 4 | 4695 BA Sint-Maartensdijk tel. : 0166-664105 | email : info@weggemans.info | website : www.weggemans.info

KEES

DE ALLERGROOTSTE LUCHTDRUK SCHIETSPORT - SORTERING IN DE REGIO!!

In 4.5 - 5.05 - 5.5 - 6.35 - 7.62 - 9mm !! Geen limiet aan kogelsnelheid en geen vergunning vereist, wel legitimatie verplicht. Uiterst deskundige voorlichting, garantie en service, ook na aankoop. Uiteraard hebben we ook alle toebehoren voor de buks. Mogelijkheid voor proefschieten. Zeer uitgebreide keuze in de merken: Kalibr, ShinShung InďŹ nity, Anschutz, Diana, Gamo, Crosman, FX, Feinwerkbau, Theoben, BSA, Weihrauch, Webley, Logun, AirArms, Eser, Evanix, Falcon, CZ, Umarex.

Perslucht / PCP Hogedruk buksen op druk te brengen met pomp of duikes. In enkel- en meerschots, bijzonder nauwkeurig en krachtig.

Air-Soft Nu ook legaal in Nederland op vertoon van lidmaatschappas NABV Merken oa: Ares, KWA, ASG

Paintball Op perslucht of CO2

DE BOVENSTE PLANK

Hand- en kruisbogen In recurve of compound

Metaaldetectors Merken: C-scope en Black Bullâ‚Ź1295

Kampeerartikelen: Rugzakken, Zelfopblaasbare matrasjes, Slaapzakken, Kooktoestellen, Skottelbraai, Pannensetjes, Verlichting, Hangmatten, Tenten, Luchtbedden, en nog veel meer.

erk, Aanleg, grondw tsen riolering, plaa ǀĂŜÄ?ůŽŏŚƾƊĞŜ

Camping Gaz nergens zo voordelig Blauwstraat 83 4651 GB Steenbergen - NB

Paasdijkweg 19A, 4693 RE POORTVLIET Tel.: 0166 61 92 00 Pilootweg 5, 4696 RJ STAVENISSE Tel.: 0166 69 29 77

0167 - 56 73 00 06-30152820

www.zorgenmobiliteitdbp.nl

LUC GILLEMOT Wouwbaan 2 4631 KM Hoogerheide Tel. 0164 - 66 08 78 www.tppgillemot.nl

* Reparaties, aanpassingen en vernieuwing van gebitsprothese * Implantaatprothese (klikgebit) * Gratis advies * Op reparaties kan gewacht worden * Vergoeding door alle ziektekostenverzekeraars Openingstijden

Openingstijden

Bergen op Zoom:

Hoogerheide:

ma wo: 14.00 - 17.00 uur

ma wo vr 8.30-13.00 uur

di do: 8.30 - 13.00 uur vvr: 14.00 - 16.00 uur

di-do: 14.00-17.00 uur Behandeling na afspraak

HKZ gecertificeerd Lid ONT B103

Aankoop es + gasType 901 van ₏ 57 voor ₏ 40 (omruilen ₏ 17.75) Aankoop es + gas Type 904 van ₏ 82 voor ₏ 55 (omruilen ₏ 21.95) Aankoop es + gasType 907 van ₏ 95 voor ₏ 65 (omruilen ₏ 32.15) Voor alledaagse en niet-alledaagse spullen waarvan u niet weet waar u het zou kunnen vinden gaat u natuurlijk eerst naar:

WWW.VANHAAFTENPOORTVLIET.NL Belgische gediplomeerde en erkende tandprotheticus

VAKANTIE SLUITING: 29 Juli t/m 19 Aug. 2013

Reparatie en inruil mogelijk. Ook kijkers, lasers, koffers, wapenkasten, duikessen en hogedruk-pompen, en alle andere accessoires etc.

3-wiel uitvoering

Aannemersbedrijf van Haaften B.V. Sierbestrating van Haaften

Korte Bosstraat 11 4611 MA Bergen op Zoom Tel. 0164 - 23 00 10 info@tppgillemot.nl

Stadionweg 31 3077 AP Rotterdam vlak bij de kuip 010-4970832

Stalenkoffers beschikbaar!

LCO VELBE STAA GE - EN K A D

Wij zijn leverancier van o.a.: ^Ĺ?ÄžĆŒÄ?ÄžĆ?ĆšĆŒÄ‚Ć&#x;ĹśĹ?  ůŽŏŚƾƊĞŜ ^Ä?Śƾƍ ĹśĹ?ĞŜ  dĆľĹ?ĹśÇ€ÄžĆŒĹŻĹ?Ä?ĹšĆ&#x;ĹśĹ? ^ƉĞĞůƚŽĞĆ?ƚĞůůĞŜ  dĆľĹ?ĹśÄ?ĞĞůĚĞŜ dĆŒÄ‚ĹľĆ‰Ĺ˝ĹŻĹ?ŜĞĆ?ÍŹ^ĹŹÄžĹŻĆšÄžĆŒĆ? KÇ€ÄžĆŒĹŹÄ‚Ć‰Ć‰Ĺ?ĹśĹ?ĞŜ

VERVAT.NL

WOENSDAG 1 kilo runder gehakt ................................... â‚Ź 5,85 500 gram boeren gehakt ............................ â‚Ź 2,85 1 kilo nasi of bami ...................................... â‚Ź 4,98 300 gram babi pangang ............................. â‚Ź 2,25 VRIJDAG EN ZATERDAG 500 gram haas of rib karbonade ............... â‚Ź 2,98 300 gram piri piri roerbakvlees ................. â‚Ź 2,89 100 gram kip cordon bleu.......................... â‚Ź 0,97 bief spiezen per stuk .................................. â‚Ź 1,30 100 gram runder snitsels div. soorten ....... â‚Ź 1,39 100 gram houthakkers steaks ................... â‚Ź 0,98 gehakt snitsels........................ 5 halen 4 betalen 100 gram boterhamworst .......................... â‚Ź 0,90 100 gram sparibs gehakt ........................... â‚Ź 0,90 100 gram gebraden runder rollade ........... â‚Ź 1,39 of alle drie samen voor slechts .................... â‚Ź 3,10

Juridisch Advies

Betrokken, betrouwbaar en deskundig

Dorema maten 7 t/m 15, bijv maat 7 van â‚Ź944,- voor â‚Ź472,alle maten uit voorraad. Leverbaar grijs en blauw

â‚Ź1,50p/m

VLIEG NAAR DE MAAN

VAN ALTEN

MEGA VOORTENTEN SHOW Nieuw StarCamp Vervat Special Cameo 50% AFHAAL KORTING

Weekendaanbieding do-vr-za 20, 21 en 22 juni: Magere Runderlappen .............. 500 gram â‚Ź 6,50 kilo â‚Ź 11,98 Bij 4 Gebraden Gehaktballen ....................... de 5e GRATIS Hamlappen ..................................500 gram â‚Ź 3,95 kilo â‚Ź 6,95 Nasivlees ...................................................... 500 gram â‚Ź 3,30 Voor de boterham met 25% korting: Boterhamworst - Gebraden Gehakt - Snijworst Gekookte Worst................300 gram halen, 200 gram betalen Salade van de week: Rauwkostsalade ............................... met 25% KORTING Maandag 24 en dinsdag 25 juni: 6WRRĂ€DSSHQ ............................................................ kilo â‚Ź 7,98 Bij 4 Saucijzen ............................................... de 5e GRATIS Woensdag 26 juni: Gehakt .................................................................... kilo â‚Ź 5,85 Bakje Zult ..................................................................... â‚Ź 0,89 Wij hebben weer van alles voor een geslaagde BBQ !!!

SLAGERIJ

OP DEN BROUW Markt 10, 4695 CE Sint-Maartensdijk Telefoon 0166-662539

KEES Vierwindenstraat 26-28 Breda, 076-5140144 openingstijden: di/vr 10-18 uur, zat 10-17 uur, zo/ma/koopavond gesloten zie ook: www.kees-breda.nl

Medisch Pedicure Annelies Neele Achterstraat 34 | 4675 BW | St. Philipsland 06-16330114 Mijn praktijk is op de eerste etage met de trap te bereiken. TEVENS PRAKTIJK BIJ QUIST SCHOENMODE THOLEN

www.pedicurepraktijkhetvoetstuk.nl


ACTUALITEIT

Rubriek over Tholenaren die bij lintjesregen gedecoreerd zijn

Column

Francien van Dis waardeert lintje THOLEN - Bij de lintjesregen op 26 april zijn tien Tholenaren benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het gaat om personen die zich belangeloos inzetten voor hun medemens. De meesten vinden het vanzelfsprekend wat ze doen, maar dat maakt hun inzet niet minder waardevol. Daarom besteedt De Thoolse Bode de komende weken aandacht aan hen. In deze aflevering vertelt Francien van Dis-van den Bos (55) uit Tholen over haar vrijwilligerswerk.

Eugène de Kok

Hulde voor het drietal Wat ik me afvraag is of Anass, Safae en Kamal net als hun klasgenoten hun examens op Ibn Ghaldoun opnieuw mogen maken, of zouden ze sowieso een jaartje over moeten doen? Ik weet het niet, maar ik vind dat ze hun diploma al op zak zouden moeten hebben. Doel van het onderwijs is namelijk niet alleen het bijbrengen van kennis, maar ook om leerlingen voor te bereiden op de maatschappij. En als er één drietal is dat weet hoe het er vandaag de dag in de maatschappij aan toe gaat, zijn zij het wel. Het schijnen slimme jongens te zijn, dus ze zouden waarschijnlijk naar een hogeschool zijn gegaan. Ik noem Inholland: daar keek je tot voor kort je docent lief aan en je kreeg een acht op je eindlijst. Na de onthulling van die - Ibn Galdoun had dus niet echt een primeur - diplomafraude volgden talloze schandalen op hbo-scholen. Hoewel je er de laatste tijd nog weinig over hoort, durf ik niet met honderd procent zekerheid te zeggen dat zulke praktijken helemaal tot het verleden behoren. En dan kom je na je hbo-opleiding of een wetenschappelijke opleiding aan bijvoorbeeld de Universiteit van Tilburg, waar Diederik Stapel onderzoek na onderzoek bij elkaar fantaseerde, in de maatschappij terecht. En wat tref je daar aan? Vleesverwerkers die elk paard wat ze te pakken krijgen door de gehaktmolen duwen en rundergehakt zonder ook maar een spoortje rund aan de man brengen, een artsennetwerk dat verzekeringsmaatschappijen tilt voor een miljard euro - ik herhaal een miljard euro een Helmondse wethouder die taxiritjes naar en van zijn favoriete kroeg declareert en Helmonders dus laat betalen voor zijn drankzucht en Bulgaren die rijk worden door en masse belastingtoeslagen aan te vragen voor landgenoten die hun geboortedorpen in een verre Bulgaarse nog nooit hebben verlaten. Hulde dus voor Anass, Safae en Kamal. Zij begrijpen het. Eerlijkheid duurt misschien het langst, maar de beloning laat vaak verdomde lang op zich wachten. Geef de drie hun diploma. Doe dat overigens niet tegelijkertijd met hun klasgenoten. Zij hebben misschien iets minder waardering voor hen dan ik.

Colofon Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Thoolse Bode Thoolse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondent Josien Mathlener Acquisitie Leo Elenbaas Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 08.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 06.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

Francien van Dis vindt negen van de tien keer wel een gaatje om iemand te helpen.

DOOR BRITTA JANSSEN Zij is koninklijk onderscheiden voor haar betrokkenheid bij de zondagsschool in Klundert van 1976 en 1978, haar inzet sinds 1987 voor de Vereniging voor Protestants-Christelijk Onderwijs in Tholen, haar jarenlange vrijwilligerswerk voor Hervormde Gemeente Immanuël Tholen en haar inzet sinds 2006 voor Koninklijke Muziekvereniging Concordia Tholen. Maar Francien van Dis doet nog veel meer, zoals mantelzorg verlenen en collecteren voor verschillende goede doelen. Ze heeft bij VPCO Tholen een dienstverband, maar daarnaast doet ze daar sinds 1987 veel onbetaald vrijwilligerswerk, zoals onder meer als leesouder, verkeersbrigadier, lid van de ouderraad, overblijfcoördinator en spelletjesmoeder. “Ik doe het niet voor

FOTO LEO ADRIAANSEN

mezelf, maar voor het doel. Maar dat geeft me wel voldoening.”

erdoor hebt. Je merkt dat mensen het erg waarderen als je tijd voor hen vrijmaakt.”

Plannen Als iemand haar iets vraagt en ze heeft de mogelijkheid, dan helpt Francien van Dis. “Het is allemaal belangrijk werk”, vindt ze. “Als er iets is dat moet gebeuren, dan zeg ik, nou da’s goed.” Daardoor is Van Dis vaak in de weer. “Er komt altijd wel wat op mijn pad, maar dat is helemaal niet erg. Vaak past het nog net tussen even dit en even dat.” Ze kan goed plannen, lacht ze. “Ik denk wel eens ‘help!’, maar het lukt altijd. En je maakt mensen er heel blij mee als je iets voor ze doet.”

Schrikken Als wethoudersvrouw is Francien van Dis ieder jaar aanwezig bij de lintjesregen in het Thoolse gemeentehuis. Groot was voor haar de schrik toen dit keer bleek dat er een hoofdrol voor haar was weggelegd, vertelt ze. “Ik ga er altijd voor een ander heen. Dan denk ik wel eens ‘het zal je maar gebeuren’.” Want Van Dis staat niet graag in het middelpunt van de belangstelling. “Nu moest ik ineens vooraan gaan zitten. Toen schrok ik wel, ook omdat ik het helemaal niet had verwacht. Maar achteraf vond ik het heel leuk en waardeer ik het erg dat ik een lintje heb gekregen. Ik hoop nog lang vrijwilligerswerk te kunnen blijven doen.”

In al die jaren vrijwilligerswerk heeft Van Dis nog nooit ergens spijt van gehad. “Het is een verrijking door de contacten die je

Tholenaar benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau W E E K B L A D

Extra bijzonder lintje voor Leo Walpot

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 25 De oplossing van deze puzzel is in week 26 te vinden op www.internetbode.nl

© www.sudokusite.eu

THOLEN - Vanzelfsprekend is elke Koninklijke onderscheiding speciaal, maar het lintje dat Leo Walpot woensdagavond kreeg was extra bijzonder. Het was namelijk de laatste onderscheiding voor een inwoner van de gemeente Tholen die door de voormalige koningin Beatrix is bekrachtigd. Burgemeester Willem Nuis reikte de onderscheiding uit aan Walpot tijdens een vergadering op basisschool Eben Haëzer in Tholen. Walpot is daar van 1994 tot en met 1999 adviseur en lid van de schoolhofcommissie geweest en sinds 1995 lid en secretaris van het bestuur. Ook is hij lid van de commissie materiaalbeheer. Daarnaast was Walpot tussen 1997 en 2002 technisch adviseur van de bouwcommissie van de Gereformeerde Gemeente Tholen. De gemeente omschrijft hem als iemand ‘die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en andere mensen heeft gestimuleerd’. Walpot is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. FOTO LEO ADRIAANSEN PAGINA 5


Stichting Anthonie Keldermans denkt aan uitbreiding van activiteiten

Zomerconcerten vieren jubileum

Jeugd-EHBO

THOLEN - Al tien jaar bestaan de zomerconcerten in de hal van het middeleeuwse stadhuis van Tholen. Sinds 2000 zijn er bovendien in maart, mei, september en november avondconcerten. “De concerten hebben allemaal één kenmerk: kwaliteit”, zegt Jan de Viet, musicus, die met Andrea Cook, Petra Koolaard en Geert de Witte het bestuur vormt van de stichting Anthonie Keldermans Concerten.

Het bestuur van de stichting Anthonie Keldermans.

DOOR FRITS SIMONS Anthonie Keldermans is de architect van het Thoolse stadhuis. Met de concerten wil de stichting cultuur aanbieden in een historische omgeving, die er precies bij past. Ze ontvangt daarvoor subsidie van de gemeente Tholen en krijgt een enkele keer een bijdrage van de Rabobank. In de afgelopen dertien jaar stond de muziek centraal. Beroemde musici als Remy

FOTO FRITS SIMONS

Baudet, concertmeester van het orkest van de Achttiende Eeuw, klavecinist Pieter Jan Belder, fortepianist Bart van Oort en ook Capella Amsterdam en de Van Swieten Society verleenden hun medewerking. Maar ook Jan de Viet zelf speelde op de vleugel en klavecimbels die het stadhuis rijk is. Bij de concerten zijn meestal zo’n 40 kunstminnaars aanwezig, die overal vandaan komen tot aan Zaandam, de Verenigde Staten en Australië toe. Na de

concerten in de hal of raadzaal is er altijd nog een bespeling van beiaardier Gerard de Waardt, terwijl de gasten verblijven in de tuin achter het stadhuis. De muziek blijft altijd een voorname vervullen, maar de stichting streeft er ook naar om van het stadhuis een cultureel centrum te maken waar ook plaats is voor beeldende kunst. Ook moeten er lezingen komen en de poëzie een plaats krijgen. Deze zomer wordt Gerard de Waardt vervangen door zijn zoon Richard. Ook is medewerking toegezegd van studenten van de Koninklijke Beiaardschool uit het Belgische Mechelen. De stichting is bezig met het opzetten van een website die waarschijnlijk te bereiken zal zijn via www. anthoniekeldermans.nl. De Viet klinkt enthousiast als hij het over de verschillende instrumenten heeft die het stadhuis rijk is. Zo is er een Frans harmonium uit 1860 met ‘Alexandre’ als naam. In de hal staat een historische vleugel van Feurich uit Leipzig, die dateert uit 1908. Op de eerste verdieping in de oude raadzaal staat een zestienvoets klavecimbel, een kopie van een Vlaamse uit 1640. Deze is in bruikleen van Matthijs Mijnders, de bouwer van het instrument, omdat hij er geen plaats voor had in zijn huis in Spanje. Een andere klavecimbel is een kopie van Dulcken uit Antwerpen uit 1747 in de barokstijl. De schilderijen op het instrument zijn vervaardigd door Francesco Antonietti. Tenslotte staat er ook nog een secretaireorgel van Thomas Hofmeyer uit Amsterdam uit 1835. Lichtvoetig De concerten vinden plaats van 6 juli tot en met 31 augustus, elke zaterdag om 15.30 uur. Tijdens de braderie in augustus wordt het 10-jarig jubileum feestelijk gevierd met een lichtvoetig slotconcert.

vervolg van voorpagina

‘Geen onrust door mazelen’ In Tholen is het volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ongeveer 75 procent. Daardoor kan het virus makkelijker bij een ongevaccineerd persoon terecht komen. Vlekjes Mazelen is een besmettelijke vlekjesziekte, veroorzaakt door een virus dat verspreid wordt door hoesten, praten en niezen. De ziekte begint met koorts, hangerigheid, verkoudheid en hoesten. Na enkele dagen ontstaan vlekjes op het

hele lichaam, te beginnen achter de oren. De meeste Nederlandse kinderen worden ertegen ingeënt als ze veertien maanden en negen jaar zijn. “Dan is iemand levenslang beschermd.” Daardoor komt de ziekte in Nederland nauwelijks nog voor. “In de jaren ‘90 was er voor het laatst een epidemie in Nederland. Toen overleden er drie kinderen, onder wie één in Zeeland.” Maar complicaties zijn volgens Wezenbeek zeldzaam. Meestal zijn medicijnen niet nodig om te genezen, aldus de GGD. Wezenbeek ging ervan uit dat het beter

gaat met de Zeeuwse kinderen bij wie de ziekte is vastgesteld. “Complicaties worden gemeld en dat is niet gebeurd.” Meer informatie Mensen uit Tholen en Reimerswaal kunnen voor het vaccinatiespreekuur bellen naar 0113 - 249454. Ouders van baby’s jonger dan veertien maanden die intensief contact hebben met ongevaccineerde kinderen kunnen contact opnemen met de GGD via 0113-249 480. Meer informatie staat op de website www.rivm.nl.

Wedstrijdzwemmen zwem- en polovereniging Hieronymus

Vier pr’s voor Ralph Damen THOLEN - Het was gezellig druk in het Golfbad in Oss. Alle minioren zwemmers die zich in de voorrondes van de Miniorenwedstrijden in de top 18 hadden gezwommen kwamen daar aan de start. Hieronymus had met 16 zwemmers en 49 starts, één van de grootste die aan de start kwamen. De Hieronymuszwemmers presteerden bovendien ook top. Prestaties dag 1: Er was een gouden medaille voor Rick Bulman op de 100m. schoolslag, Luka de Neef haalde op de 100m. vrije slag de zilveren medaille. Op de 100m. vrije slag won Tessa Loos en werd Roos Englebert 2e. Roos Englebert werd ook .e op de 100m. vlinderslag. Ook op deze afstand won ze de zilveren medaille. Rick Bulman eindigde de middag met een mooie pr en winst op de 400m. vrije

slag. Met de laatste gouden medaille werd Hieronymus 1e in het medailleklassement van de 1e dag. Prestaties dag 2: Op de 2e dag startte Tessa Loos op de 100m. rugslag met een zilveren medaille. Bij de Minioren 2 tikte Luka de Neef op de rugslag als 1e aan, haar 2e medaille is goud. Bij de jongens tikte Koen Iriks als 3e aan. Hij haalde de bronzen medaille. Tessa Loos zwom een spannende schoolslagrace, werd ze 2e. Ook voor haar een medaille. Rick Bulman startte als favoriet op de 100m. vrije slag en hij maakte de favorietenrol waar hij won in een nieuw Brabants record van 1:02,58. Luka de Neef zwom een fors persoonlijk record op de 100m. wisselslag en won de afstand. Ze mocht een gouden medaille in ontvangst nemen. Bij de 400m. vrije slag was het een spannende race waarbij 2 Hieronymuszwemsters om het zilver en brons streden.

Met een mooie eindsprint werd Roos Englebert 2e. Tessa Loos zwom een mooie race en werd 3e. Een bronzen en een zilveren medaille voor een Hieronymuszwemster. Rick Bulman eindigde met een zilveren medaille op de 200m. wisselslag. Prestaties andere Thoolse Hieronymus zwemmers: Ralph Damen uit Tholen kwam 2 keer aan de start. Hij zwom op de 100m. rugslag zowel na 50m. als na 100m. een mooie pr. Ditzelfde deed hij op de 100m. schoolslag. Planning wedstrijdzwemmen: 21/23 juni: Nederlands Junioren Kampioenschap, Utrecht; 23 juni: Zomerwedstrijd, Roosendaal. Voor meer info over Hieronymus en de complete uitslag: www.zpv-hieronymus.com. Na de zomervakantie start een nieuwe groep jonge instromers. Interesse: kijk bij 3 keer gratis meezwemmen op de site. PAGINA 6

Blije gezichten, allemaal geslaagd.

SINT-MAARTENSDIJK - Op de Juliana van Stolbergschool zijn de volgende kinderen geslaagd voor het Jeugd-EHBO.

Mathilde Koopman, Mark Minheere, Roelof den Ouden , Rachel Quist, Daniel Scherpenisse, Almar Uijl, Charlotte Vermeulen, Rachelle Wiskerke.

Joni van Dijke, Remco van Dijke, Jantine Guequierre, Mark Hage, Wilmar Heijboer,

Als beloning kregen de kinderen een gevulde EHBO trommel die gesponsord werd.

KORTE BERICHTEN Nationale collecte Handicap.nl: Van 17 t/m 22 juni houdt de Algemene Nederlandse Gehandicapten organisatie weer haar landelijke collecte onder de naam Handcap.nl. De Ango werkt aan het verbeteren van de omstandigheden van mensen, zoals die zijn ontstaan, als gevolg van een beperking of chronische ziekte. De Ango doet dit door te informeren, adviseren, individuele hulp en collectieve belangen behartiging. OUD-VOSSEMEER Inzameling spullen: Iedere vrijdagavond worden er spullen ingezameld voor de jaarlijkse rommelmarkt van de Hervormde Kerk, welke gehouden zal worden op zaterdag 22 juni. Men kan spullen inleveren van 19.00-20.00 uur bij de loods van de familie Van Gorsel, Kromme Dreef 4, Oud-Vossemeer. Mocht men niet in staat zijn om de spullen zelf te komen brengen, neem dan contact op met Sjors Burger, tel. 06-50471554. Daarnaast kan men iedere dag na 19.00 uur bruikbare kleding afgeven bij de familie Pollie Molenstraat 24 in Oud-Vossemeer. Koersbal: Uitslag 11 juni: 1. mevr. C. Havermans-mevr. J. v. Houten: 26 punten, 2. mevr. L. Rombouts-dhr. N. Moerkerken: 19, 3. mevr. R. Nagtegaal-mevr. L. Weezenaar: 17, 4. mevr. J. de Bakker-mevr. L. v. Poortvliet: 14, 5. mevr. C. v. Mierlo-mevr. M. v. Poortvliet: 13, 6. dhr. G. Rombouts: 11. SINT-MAARTENSDIJK Gezelligheid Vóór Alles: Uitslag (13 beurten): 1. dhr. C. Breure 29 punten, 2. mevr. M. v.d. Hoek-dhr. J. Bijnagte 24, 3. mevr. T. Breure-mevr. L. Wielaard 22, 4. dhr. A. Wielaarddhr. C. v. Gorsel 21, 5. mevr. B. Bijnagte-dhr. G. v.d. Padt 18, 6. mevr. W. Kloet-mevr. A. Poot 17, 7. mevr. C. v. Mierlo-mevr. M. Dane 16, 8. mevr. A. Bocxe-dhr. W. Bijl 11. Klassiek concert: Donderdag 20 juni is er in de recreatiezaal van Maartenshof een klassiek concert te beluisteren. Het duo Vreeswijk-Toxopeus zal met saxofoon en piano dit concert verzorgen. De aanvang is 19.30 uur. THOLEN Concert: Zaterdag 22 juni verzorgt het Rotterdams koor 2 concerten. Van 19.30-21.00 uur wordt er in de Rehoboth kerk, Westvest 2 een concert gegeven m.m.v. het muziekkorps van het Leger des Heils, toegang gratis. Koers: Vereniging De Meulvliet, uitslag woensdag 12 juni: 1. Mevr. J. Bos 49 punten; 2. Mevr. C. Sprenkels-Mevr. N. Deurloo 22 punten; 3. Mevr. A. Suurland-Dhr. W. Bijl 19 punten; 4. Mevr. D. Lindenberg-Mevr. J. Verbraeken 15 punten; 5. Dhr. J. SprenkelsDhr. G. v.d. Padt 14 punten; 6. Mevr. H. Schot-Dhr. W. Deurloo 12 punten; 7. Mevr. A. Hilgerson-Dhr. J. Suurland 10 punten. Jeugddienst: Zondagavond 23 juni is er in de Hervormde Kerk een jeugddienst, spreker dhr. Jan van Luik uit Tholen. (docent godsdienst aan de C.S.G Prins Maurits). Hij zal spreken over het thema: ‘Recreatie - Oproep en Opdracht’. Muzikale invulling wordt verzorgd door gospelband Vision. Collecte is bestemd voor het evangelisatiewerk van het Dabar Team op het eiland Tholen, aanvang 18.30 uur. De liturgie-commissie nodigt iedereen uit om erbij te zijn. Concert: Zaterdag 22 juni verzorgt het Rotterdams koor 2 concerten in Tholen. Om 15.00 uur geeft het Rotterdam Zangkoor met het Rotterdamse Trombone ensemble ‘The Sparkling Slides’ een concert op de muziektent op de Markt in Tholen. Kringloopwinkel: Elke woensdagmorgen van 09.00-11.30 uur en elke vrijdagavond van 18.00-20.00 uur is Kringloopwinkel OverThollig, Postweg 3c, open. Er wordt nog steeds zomerkleding ingeleverd, een bezoek aan de afdeling is ook altijd aan te raden. Tijdens de openingstijden kunnen goederen ingeleverd worden, ok oude metalen. Voor grotere meubelstukken of inboedels vooraf contact met Colinda de Heer, tel. 604107. Optreden: Gospelkoor Polyhymnia uit Oud Vossemeer zingt op zaterdag 22 juni om 14.30 uur in de R.K. Onze Lieve Vrouwekerk. Er worden meerstemmige liederen gezongen met begeleiding van een combo o.l.v. Maarten van de Kooij. Het concert in het kader van de reeks zomerconcerten duurt een half uur, toegang gratis. POORTVLIET Koffie drinken: Koffiedrinkochtend woensdag 19 juni in de Ontmoetingskerk. Op de ochtend willen zij koffie gaan drinken op camping op De Kruytenburg in Poortvliet. Iedereen is welkom van 10..00-12.00 uur. Diegenen die mee willen rijden mogen verzamelen bij de Poorthove, de anderen kunnen op eigen gelegenheid naar de camping gaan. Heeft men vervoer nodig, bel naar Marga Anthonisse, tel. 0166-663736. CreaFair: Zaterdag 22 juni van 10.30-17.00 uur vindt op landschapscamping Kruytenburg in Poortvliet de jaarlijks terugkeerde CreaFair Kruytenburg plaats. Deze dag worden er rondleidingen verzorgd door de www.creafairkruytenburg.nl kruidentuin. Bij envelop trekken zijn er vele creatieve prijzen te winnen, livemuziek van de Freebirds en een producshow. Wil men weten welke deelnemers er zijn: www.creafairkruytenburg.nl, toegang gratis.


Goed gekapt op vakantie? Ga voor een mooi, verzorgd zomerkapsel naar De Hippe Knip!

DINSDAG 18 JUNI T/M ZATERDAG 22 JUNI

HEEL BRUIN BROOD VAN â‚Ź 2.20 VOOR â‚Ź 1.70 DONDERDAG 20 JUNI

ROOMHOORNS 2 STUKS VAN â‚Ź 2.80 VOOR â‚Ź 2.30 VRIJDAG 21 JUNI EN ZATERDAG 22 JUNI

APPELROZIJNENBROOD

Graag tot ziens! Carola, Miranda en Nancy Schoolstraat 1 - Poortvliet Tel. 0166-617272

VAN â‚Ź 3.10 VOOR â‚Ź

TOMPOUCEN 5 HALEN 4 BETALEN

Moniek Pedicure ambulant ook voor de diabetische/reumatische voet.

06-49113717

Het plaatsen is vakwerk. dat staat er voor jaren. Kwaliteit en degelijkheid, daar komt het op aan. Betonpaal in combinatie met betonplaat. Houtdelen vrij van de grond, kan niet rotten.

HAPPY HOURS VAN 07.30 UUR TOT 11.00 UUR

KAISERBROODJES 6 HALEN 3 BETALEN

OPENINGSTIJDEN: 0DWPGRXXU‡9ULMGDJXXU‡=DWHUGDJXXU

LET OP !!!

Stoppen ! met roken

DE SCHANS, Steenbergseweg 6 HALSTEREN Telefoon 0164-686418 www.deschanstuinschermen.nl

ZATERDAG 22 JUNI

%RWHUPDUNW‡&=7KROHQ 7HO  ‡)D[  

www.moniekpedicure.nl

Evt. gratis thuisbezorging.

Lasertherapie

Ook voor rooien en verwijderen van uw oude erfafscheding!!!

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Afslanken met succes! Lasertherapie

DE BEHANDELING WORDT VERGOED www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Pannenkoekenboerderij de Uitwijk Zomer BBQ-arrangement Vrijdag 14 en 21 juni en 5 juli kunt U bij De Uitwijk van een uitgebreid grillbuffet genieten. U grillt en eet uw favoriete vleesgerechten bij zonnig weer buiten op ons terras. Bij minder mooi weer staat de BBQ in onze Orangerie. Gezellig met familie of vrienden!

CreaFair Kruytenburg op landschapscamping Kruytenburg te Poortvliet

Huisgemaakte tomatensoep ---Uitgebreid grillbuffet ---Dame Blanche ₏ 24,50 p/p excl drank onder de 12 jaar ½ prijs

Verkoop zelfgemaakte producten, workshops,

Aanvang 19.00 uur, einde omstreeks 22.00 uur Alleen op reservering, minimaal 4 werkdagen tevoren.

Zaterdag 22 juni

✂

10.30-17.00 uur

rondleiding door de kruidentuin, creaprijzen winnen, productshow en livemuziek! Gratis toegang

Meer info op www.creafairkruytenburg.nl Kruytenburgseweg 4 | 4693 RC Poortvliet

Graag informeren wij U over de diverse mogelijkheden voor uw feestelijke gelegenheid Indien U nu reserveert voor Sept. ‘13 tot April ‘14 ontvangt U op vertoon van deze bon 10% korting op uw buffet/party naar keuze (minimaal 20 pers.)

✂

Dorpsweg 136, 4655 AH De Heen 0167-560000 www.pannenkoekenboerderijdeuitwijk.nl info@de-uitwijk.nl

T: 06-12892530 / 0166-612403

✂

www.kruytenburg.nl | essenebos@gmail.com

Op zoek naar echte rust?? Voegwerk! Chaletparc de Uitwijk heeft het!!! Hier worden luxe vrijstaande Top Totaal chalets geplaatst, nu tot wel 70 m2 vloeroppervlak, welke het gehele jaar door voor recreatieve doeleinden gebruikt mogen worden. Het parc gelegen nabij jachthaven “de Schapenput� beschikt over ruime landelijk gelegen kavels voorzien van alle comfort (nog enkele kavels bij vijvers beschikbaar). 20 minuten van Rotterdam en 10 min v.a. ‘t Grevelingenstrand. Bezoekadres: Heensedijk 77A

2.50

vakbekwame

VOEGER 06-55887266 WWW.HOBBYKAS.NL

OPEN DAG 23 juni vanaf 13 uur Meer info: Fam. v. Nieuwenhuyzen +31167-560000 www.de-uitwijk.nl of neem contact op met onze Top Totaal-vertegenwoordiger J.K. Bekius GSM +31658977991.

Dorpsweg 136, 4655 AH de Heen (Steenbergen) Tevens heeft onze camping nog enkele seizoensplaatsen beschikbaar!

5

n e t n u p s plu nmaker Stalland: van Fietse

ij u thuis b t m o K . 1 uitkomt* u t e h r e e t** 2. Wann ijl u wach w r e t A ND.NL r a la KER STALL 3. K A M N E S e T IE F e servic 4. Perfect s ij herpe pr 5. Zeer sc ordelen:

g meer vo

zijn er no Daarnaast

30% 25%

Ă€HWV RUXZVWDG R Y t r u e b one op een gew 20,-) â‚Ź besparing ,- nu voor 0 3 â‚Ź l a a (norm XUĂ€HWV ZGHUDLOOH ,-) X S R J Q UL EHVSD r â‚Ź30 0,- nu voo 4 â‚Ź l a a rm (no

ren de avondu MJWXHHQOHHQĂ€HWV in l e k n e * GDQNUL QDQGHUV  ,QGLH

47 07 6 8 9 3 BEL: 06 LLAND.NL

TSENM INFO@FIE EBOO WWW.FAC

AKERSTA

IETSENM K.COM/F

AKERSTA

LLAND

UHVWDXUDQW ´GHEORHPNRRO¾ enu!

Heerlijk AA,5A0-m â‚Ź 29

zoekt voegwerk

Financiering mogelijk.

***** Let op: NIEUW SHOWMODEL *****

7XVVHQGHPLGGDJ]LMQZLMRRNRSHQ

%HVWHOOLQJHQNXQQHQGDJHOLMNVYHUVYDQDIXXU RSYULMGDJDOYDQDIXXU ZRUGHQDIJHKDDOG

Budget kas

â‚Ź 360,-

Alu-pro kas

v.a. â‚Ź 875,-

Combi-pro kas v.a. â‚Ź 1000,-

Er is weer volop Ansjovis bij De Bloemkool!

Asperges met boterjus en gekookte ham van Maurice Vos Ansjovis van Van Dort met frietjes en lamsoor of zeekraal Aardbeien van Cees “Versijpâ€? met vanille-ijs en slagroom â‚Ź 29,50

Victoriaanse kas v.a. â‚Ź1450,Bel voor onze folder/prijslijst

Elke vrijdag / visdag Vissoep van “de Bloemkoolâ€? **** Vis van de dag **** Dame blanche â‚Ź 20,- per persoon

EMBREGTS KASSEN

Wouwsestraatweg 146, 4623 AS Bergen op Zoom www.debloemkool.nl 0164 233045

Showterrein met 36 kassen Gors 70 Hoeven 0165-502506


Aanbiedingen geldig t/m zaterdag 6 juli en zolang de voorraad strekt.

Zin in de zomer! Happy House Shop in Oudenbosch Lifestyle voor uw hond en kat

nu vanaf

nu vanaf

unieke grip

17.95

7.99

24.95

Quick Cooler ligmat

Quick Cooler halsband of bandana

Hondenspeelbal Chuckit Fetch

Blijft tot 2 dagen koel na onderdompeling in koud water. In 6 maten: van 51 x 36 cm tot 100 x 70 cm.

Leg in koud water waarna 2 dagen een verkoelende werking ontstaat. In 10 maten. Halsband vanaf 7.99 - Bandana vanaf 8.99

Grote speelbal (19 cm) met unieke gripmogelijkheid voor de hond. Blijft zeer hoog op het water drijven.

in Oudenbosch Makkelijk en snel uw hond wassen en drogen in onze winkel

Kijk voor alle informatie en meer aanbiedingen op ANIMALWORLD.NL

NU MET 2 KG GRATIS

nu

9.95 nu

2.99 Felix maaltijdzakjes multipack Twaalf zakjes met een heerlijke vlees- of vismaaltijd. Diverse variëteiten.

1+1 GRATIS

Kauwbot gevuld met pens Delisnack hondenkauwbot van sterk buffelhuid, gevuld met pens. Heerlijk en goed voor het gebit. 15 cm 1.99 - 20 cm 3.09 - 25 cm 4.99

Zenses hondenshampoo

Premium Care lamb & rice 15+2 kg

Hoogwaardige hondenshampoo met verzachtende, wondhelende en ontstekingsremmende werking.

Premium Care is de beste keuze in het topsegment hondenvoeding. 45.95 nu met 2 kg extra.

nu

nu

nu

19.95

10.95

8.99 kunststof model

229.00

Ligmand True Love Comfortabele mand, geschikt voor katten en kleine honden. In diverse kleuren met mooie print. Afm. 45 x 45 x 18 cm. 24.95

Pavo Summerfit 5 kg Koek voor het paard met één dagdosis vitaminen en mineralen, maar weinig eiwitten en calorieën. Ideaal naast ruwvoer of gras. Pak 30 koeken. 12.45

Catsan hygiëne plus 20 liter Sterk absorberende kattenbakvulling. Unieke minerale bescherming die geuren insluit.

Konijnenhok Grand Lodge 140 plus Hoogwaardig kunststof met anti-UV beschermlaag. Voor binnen en buiten. Met twee schuiflades en openklapbaar dak. 134 x 73 x 117 cm.

Oudenbosch Molenstraat 131, ma t/m do 8.30 - 18.00, vr 8.30 - 21.00, za 8.30 - 17.00 Bergen op Zoom Ravelstraat 74, ma t/m do 8.30 - 18.00, vr 8.30 - 20.00, za 8.30 - 17.00

facebook.com/ animalworld.nl


GRATIS IPAD MINI BIJ AANSCHAF VAN WERU KUNSTSTOF KOZIJNEN! *

jaar in Nederland Bedankt voor uw jarenlange vertrouwen. ACTIEPERIODE 1 JUNI T/M 12 JULI

Blijvend producten in prijajsar! verlagen doet Aldi al 40

*VRAAG NAAR DE VOORWAARDEN

Vestiging Etten Leur Vosdonk 4 4879 NC Etten-Leur Tel. 076-5032800

Vestiging Yerseke Kreeft 6a 4401 NZ Yerseke Tel. 0113-574173

Duopasta

www.kumasol.nl

Gebroken sperziebonen of gesneden snijbonen

600 g

VERTROUWDE GEZICHTEN NIEUWE NAAM UITGEBREID ASSORTIMENT Het kan u bijna niet zijn ontgaan. Vanaf begin van dit jaar is Reisbureau Top Travel Halsteren, al jarenlang een begrip in Halsteren, doorgegaan onder de naam VakantieXperts. De naam is gewijzigd, en het reisbureau heeft een volledig nieuwe uitstraling, maar het vertrouwde team van zeer ervaren medewerkers verzorgt uw vakanties met hetzelfde enthousiasme en dezelfde inzet. Uitgebreid assortiment VakantieXperts Halsteren heeft een zeer uitgebreid assortiment. Zo kunt u bij ons ook terecht voor FOX Vakanties en Pharos Reizen (beide dochterondernemingen van de ANWB). FOX organiseert comfortabele groeps-en individuele reizen met een avontuurlijk karakter naar Verre en Europese bestemmingen en Pharos Reizen heeft autovakanties voor stellen en gezinnen met kinderen.

400 g

v an 1.99

v an 1.89

1.79

1.89

BL IJ VE ND

VERLAAGD

Franse kaasspecialiteiten

Party toast

150-200 g

100-150 g

15%

goedkop er

van 2.29

van 0.55

2.19

0.47

Erkenning van kwaliteit!

Of u nu op zoek bent naar een vliegvakantie, stedentrip, autovakantie, cruise of een mooie rondreis, wij boeken reizen van alle gerenommeerde Nederlandse, Belgische en Duitse touroperators. Ook voor reizen op maat, losse vliegtickets, (luchthaven) hotels, autohuur, taxi-en parkeerservices en reisverzekeringen bent u bij ons aan het juiste adres. Nog niet geboekt? Heeft u nog geen zomervakantie geboekt? Er is nog volop beschikbaarheid. U kunt ook al volop boeken voor uw wintersport of winterzonvakantie, nu met volop vroegboekvoordeel! Kom langs, wij zoeken de vakantie die bij u past voor de beste prijs. Graag tot ziens in ons reisbureau!

Turkse knoflook saus 265 ml

Mager rundergehakt

1.39

500 g

2.79

Monique van Elzakker, Ans Hopmans en Carlies Suurland-Punt VakantieXperts Halsteren ͻ Dorpsstraat 192 ͻ 4661 HW HALSTEREN +31 (0)164-687100 ͻ halsteren@vx.nl ͻ www.vx.nl/halsteren

Zomerkorting

Grof volkoren zonnepit

Baby-, kinder-, positiekleding en schoenen

800 g

% 0 3

50%

% 0 4

4-laags toiletpapier

1.

59

9 rollen. 160 vellen per rol. Per pak

2.89

saanbieding! Vanaf woensdag 19-06-2013 er V Braeburn appelen Biologische wilde

*

60%

1.5 kg

40% tomaatjes

goedkop er

van 3.29

1.99

200 g

v an 1.59

0.99

38%

goedkop er

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 19-06-13 t/m dinsdag 25-06-13.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


Gereformeerde Gemeente zamelt geld met markt

Jaarmarkt opnieuw druk bezocht THOLEN - Vrijwel overal loopt het aantal kerkgangers terug, maar de diensten van de Gereformeerde Gemeente van Tholen worden nog elke zondag bezocht door zo’n 1000 mensen. Afgelopen zaterdag hield de gemeente voor de 8e keer een grote jaarmarkt. De opbrengst was 14.500 euro.

Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Bergen op Zoom, tel. 0164 27 38 55, voor inwoners van Tholen, Anna Jacobapolder, Oud-Vossemeer, Poortvliet, Scherpenisse, St. Annaland, St. Maartensdijk, St. Philipsland en Stavenisse. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek naast de polikliniek van het Lievensberg Ziekenhuis, Boerhaaveplein 1, tel. 0164 246 939. Tandarts Het antwoordapparaat van de eigen tandarts meldt wie de waarneming verzorgt. Dierenarts Voor Tholen: W. Brons, Kalfdamseweg 2 in Poortvliet, tel. 0166 66 25 96. Voor Sint Philipsland: dierenkliniek Steenbergen, tel. 0167 56 59 45. Allévo zorg en dienstverlening Tel: 0113 - 249 111; www.allevo.nl thuiszorg, hulp bij het huishouden en tafeltje-dek-je Onze zorg - dichtbij en altijd - is er voor ú! Zeven dagen per week staan wij 24 uur p/dag met raad en daad voor u klaar via 0900 - 900 4444. TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

Kinderen konden een kussengevecht houden op de jaarmarkt van de Gereformeerde Gemeente.

DOOR FRITS SIMONS Het evenement trok opnieuw veel bezoekers. “De opbrengst is bestemd voor de eigen kerk voor schuldaflossing, maar ook voor de zending, de jeugdbond, Israël, gehandicaptenzorg en dit jaar voor het eerst voor de inrichting van het complex seniorenwoningen op Vestetuin”, zei Theun Aarnoudse, één van de organisatoren. De jaarmarkt werd op het parkeerterrein

gehouden en in de zalen van het nieuwe kerkgebouw. Ongeveer 40 kramen zorgden ervoor dat het de bezoekers aan niets ontbrak. Naast drank en etenswaren en typische rommelmarktspullen werden ook diensten aangeboden zoals fotografie, vistochtjes, vakanties en vaartochten die via opbod op de Amerikaanse Verkoop werden aangeboden. Zelfs splinternieuwe fietsen werden op deze manier aan de man of vrouw gebracht.

POOLS BOUWBEDRIJF Verbouw, Renovatie, Badkamers, Keukens, Schilderwerk, Stucwerk.

FOTO FRITS SIMONS

Bijna alle spullen waren afkomstig van Thoolse ondernemers. De jeugd kon zich onder meer vermaken met kussengevechten. Ook waren er stands voor goede doelen. De jaarmarkt werd niet alleen door mensen uit de gemeente bezocht. Buurtbewoners waren schriftelijk benaderd om zo te waarschuwen voor eventuele overlast. “Behalve geld zorgt de jaarmarkt ook voor saamhorigheid en gezelligheid”, aldus Aarnoudse.

Schoonheidssalon Wilma Natuurlijk mooi zonder snijden, alles op het gebied van huidverbetering en ontharen

BETAALBAAR EN BETROUWBAAR Meer info: www.klussenpool.nl of bel Derek, 06-30652303

VLIEGEN BESTRIJDING Laat uw huis behandelen en ben de gehele zomer vlliegen en muggen vrij. Tevens gehele ongedierte bestrijding Bel voor info: 076-5968279

Ik begin waar de standaard gezichtsbehandeling ophoudt en eindig bij de cosmetisch artsen. Ik heb kennis en apparatuur om uw huid te verbeteren. Wilt u weten wat ik voor uw huid kan doen? Maak dan een afspraak voor een gratis consult!

GH¿QLWLHIRQWKDUHQ - acné - pigment - couperose - striae

Ring 80 - Sint-Annaland - (0166) 65 2005 - 06 30054136 wilmavanbodegom@gmail.com

Wandelen Vrouwen van Nu POORTVLIET - De Vrouwen van Nu, afd. Poortvliet, hebben het verenigingsjaar afgesloten met een mooie boswandeling op zaterdag 14 juni. Om 09.30 vertrokken ze per auto naar Achtmaal in de buurt van Rucphen. In het bos werd eerst koffie gedronken, waarna de boswandeling kon beginnen. De route was uitgezet op de Oude Buisse Heide in Achtmaal waar ze het Henriette

Roland Holst pad volgde. Onderweg konden op diverse plekken gedichten en proza van de dichteres worden gelezen. Na 4 km. was het tijd voor de lunch. Na deze aangename rustpauze werd de tocht voortgezet langs bloeiende rododendrons, vennetjes, mooie uitzichten en het schrijvershuisje van Henriette Roland Holst. Rond half drie waren ze bij de auto en konden ze terugzien op een zeer geslaagde afronding van het jaar.

Elfde truckrit Tholen THOLEN - De voorbereidingen voor de 11de rit zijn in volle gang, deelnemers en chauffeurs zijn rond. Het zijn er dit jaar weer meer geworden dan voorgaande jaren, als het allemaal goed gaat hopen we met ong. 95 auto`s te gaan vertrekken! We zijn dan uiteraard erg blij, ondanks de situatie in het transport, dat we zoveel chauffeurs en bedrijven bereid hebben gevonden om de rit te realiseren want zonder deze bedrijven en mensen kan de rit niet door gaan. Bij deze willen we als organisatie dan ook jullie allemaal bedanken voor de inzet. Zowel de chauffeurs als de deelnemers worden om 12.00 uur verwacht bij De Schutse te Oud-Vossemeer, dan hebben we het officiële gedeelte, en dan gaan we instappen.

De motorbegeleiding van het MBTZ is ook rond ze komen met 21 motoren de rit helpen in goede banen te leiden, en uiteraard gaat voorop de politiemotor. De route is helaas ingekort omdat we een grote groep hebben en dan wel erg lang onderweg zijn. We slaan dit jaar Stavenisse en een deel van Tholen over maar hopen daar volgend jaar zeker wel langs te gaan. De route staat ook op de site vermeld. Hopelijk mogen we u op 22 juni op het Schutse terrein (Coentjesweg te Oud-Vossemeer) ontmoeten, hier is vanaf 12.00 uur de frietkraam en broodjes tent geopend ook zal het winkeltje dan geopend zijn. Ook bij het terug komen van de auto`s bent u van harte welkom om langs te komen ook dan kunt u genieten van een hapje en drankje op het terrein.

Examens Accelerando

G.NL

WWW.DENENGELSMANSIERBESTRATIN

Donderdag 27 juni 2013 20.00 uur tot 21.30 uur

Informatieavond over

Kies voor Den Engelsman Tuinmaterialen

Veilingweg 9, 4697 RB Sint-Annaland T; 0166-653190 F: 0165-653740

www.denengelsmansierbestrating.nl

DE BOVENSTE PLANK

MINDFULNESS

Based Stress Reduction training (mbsr) voor volwassenen die stress ervaren en/of veel piekeren. De bijdrage voor de informatieavond is € 10. De MBSR-training van 8 donderdagavonden begint op 15 augustus tot en met 03 oktober 2013. Bij inschrijving op de informatieavond € 10 korting op het bedrag van de volledige MBSR-training

DEMO MODELLEN TOT

De informatieavond is bij JOIN, Vang 5 te Halsteren

50%

www.getijden.nu

KORTING!

Aanmelden: info@getijden.nu

vanaf € 495,op=op Blauwstraat 83 4651 GB Steenbergen - NB

0167 - 56 73 00 06-30152820

www.zorgenmobiliteitdbp.nl

VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL PAGINA 10

SINT-ANNALAND - Dit jaar hebben maar liefst 11 leerlingen van de Koninklijke Fanfare Accelerando een muziekexamen afgelegd bij de Zeeuwse Muziekschool of via de nationale muziekbond de KNFM. Allen zijn geslaagd en daar is de vereniging zeer trots op.

Sturris en Bert Vansantvoet. Geslaagd voor het B-muziekexamen zijn: Myrthe Dake, Marinda Elenbaas, Nienke Hommel, Anne Ligtendag, Imara Vroegop en Laura Vroegop. Na de zomervakantie treden de geslaagden voor het A-examen toe tot de slagwerkgroep of het fanfareorkest van de vereniging.

A-examens: Melissa Hage, Martijn Hage, Marleen van der Moere, Leonie

Een flinke vernieuwing en verjonging voor beide onderdelen van de vereniging.

Rommelmarkt en loterij OUD-VOSSEMEER - De jaarlijkse rommelmarkt is op zaterdag 22 juni. Op de gezellige rommelmarkt is er een grote hoeveelheid gebruikte spullen, meubelen, boeken en speelgoed te koop. Op het gezellige terras is er het nodige te eten en drinken, waaronder Hollandse nieuwe en verse friet. Dit jaar is er ook een speciaal kinderplein met leuk speelgoed voor een paar cent en een reuze leuk programma met kinderspelletjes. Om 10.00 uur kan er een uur lang verschillende spelletjes gespeeld worden.

Kinderbingo begint om 11.00 uur en om 12.00 uur kan er een gave vlieger geknutseld worden. Loterij Heeft men al loten gekocht t.b.v. de restauratie van de zuidgevel van de Ned. Herv. Kerk? Er zijn vele mooie prijzen te winnen. Daarnaast zijn er meer dan 50 andere grote en kleine prijzen te winnen. De trekking wordt gehouden om 12.30 uur door notaris Schot uit Tholen. Loten zijn te koop in de voorverkoop op de verschillende dorpen of op de rommelmarkt zelf.


Zo Corneel en Tale Iedere woensdagmiddag gaat Corneel met Tale op stap. Dan hebben ze allebei vrij. Vader en zoon zijn collega’s, want ze gaan alle twee naar de basisschool. Corneel staat voor de klas, Tale zit in de klas. Vanuit Groede gaan ze schepen kijken in Terneuzen. Met de haren in de wind. ‘Van die wind maken ze toch energie, papa?’

Kies net als Corneel en Tale voor zekerheid en gemak, kies voor energie van DELTA. U kunt nu profiteren van onze nieuwe, vaste leveringsprijzen voor elektriciteit en gas. Als uw overeenkomst afloopt ontvangt u van ons een nieuw aanbod.

Zo DELTA!

Meest klantgerichte energieleverancier

www.DELTA.nl/energie

CUSTOMER CENTRIC DNA AWARD 2013

KEUKENS, BADKAMERS, TEGELS & SAUNA’S VOOR DE BESTE PRIJS!

bij JAN VAN SUNDERT Keuken 300 cm, in vanille compleet met apparatuur incl. vaatwasser. In meerdere kleuren leverbaar en op maat te maken.

Laagste prijs GARANTIE

Eilandkeuken, compleet met apparatuur incl. vaatwasser In meerdere kleuren leverbaar en op maat te maken.

1001 soorten tegels & natuursteen. Volop aanbiedingen! Designkeuken, compleet met apparatuur incl. vaatwasser In meerdere kleuren leverbaar en op maat te maken.

Kijk voor overige folderaanbiedingen op www.janvansundert.nl

Lokkerdreef 10, 4879 ND Etten-Leur. Tel 076-5048800 Openingstijden ma gesloten, di t/m do 9.30-17.30 uur, vrijdag 9.30-21.00 uur, za 9.30-17.00 uur www.janvansundert.nl

4500m2 showroom met 300 keuken en badkameropstellingen


KORT BEDRIJVIG

Verhalenwedstrijd ‘Uutgesproken Zeeuws’

Verhaal over kroon van madeliefjes valt het beste in de smaak

Bij Salus Healthclub in Tholen

Voor iedereen een sportieve uitdaging in huis

SINT-MAARTENSDIJK - In de Haestinge in Sint-Maartensdijk heeft vrijdagavond de finale van de verhalenwedstrijd ‘Uutgesproken Zeeuws’ plaatsgevonden. Jopie Minnaard won met haar verhaal over een kroon van madeliefjes.

Jopie Minnaard tijdens haar voordracht.

DOOR FRITS SIMONS Zeeuwen waren uitgedaagd een verhaal in het Zeeuws te schrijven en dit in te sturen. Twintig verhalen waren er binnengekomen. De jury had er zes genomineerd. Deze werden vrijdag voorgedragen. De organisatie van de avond berustte bij de stichting De Zeeuwse Taele en Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland. Jaap Murre opende de avond. Hij gaf een kort overzicht van de geschiedenis van de Zeeuwse Stichting, die al vaak een Zeeuws songfestival hield en een Zeeuws woordenboek heeft uitgegeven van zo’n 1100 bladzijden. Vanzelfsprekend vertelde hij alles in het Zeeuws. Pre-

FOTO FRITS SIMONS

sentator Kees Slager deed dat ook. “Het Zeeuws is een echte spreektaal”, zei hij. De verhalenvertellers kwamen uit heel Zeeland: twee uit Zuid-Beveland, twee Tholenaren, één uit Zeeuws-Vlaanderen en één uit Noord-beveland. De jongste deelnemer was 56 jaar, de oudste 85 jaar. Jopie Minnaard mocht beginnen. Ze schrijft, schildert en treedt vaak op met haar man. Het publiek luisterde ademloos. In onvervalst Bevelands vertelde ze het aansprekende verhaal van een demente vrouw, die madeliefjes ging plukken in de wei en, net als toen ze nog een kind was, daarvan een mooie kroon maakte. Toen was ze ineens alles kwijt. Truus bracht

haar bij haar man, die ze vervolgens in de armen vloog. Als tweede kwam Arie de Viet uit Sint-Maartensdijk aan bod met een verhaal over de ontmoeting tussen Nessomin en Aevereks, die elkaar 30 jaar niet hadden gezien. Nummer drie was Kees van Boven, die door een operatie niet zo lang kon spreken. Mieke Boot las het verhaal over de film op de camping voor. Als vierde kwam Jan Lauret naar voren. In vloeiend Zeeuws-Vlaams declameerde hij het ontroerende verhaal van Free en zijn vader, die beiden onder de plak zaten van de vrouw des huizes. Voor Pia van Vossen was het ‘t debuut op het podium. Zij liet de aanwezigen genieten van het verlangen van Lena en Johan naar het zonnetje. De laatste deelmeester was ook de oudste. Door een val had Rachel van de Vreede echter haar schouder verbrijzeld, zodat het verhaal moest worden voorgelezen door Engel Reinhoudt. De lachsalvo’s schetterden door de Haestinge tijdens het verhaal over een picknick van Ko en Dina bij Yerseke. De jury kende de eerste prijs toe aan Jopie Minnaard. Jan Lauret werd tweede en voor Rachel van de Vreede was er een derde plaats. Wethouder Jan Oudesluijs verzorgde de prijsuitreiking. Geheel in stijl deed hij dat ook in het Zeeuws.

Braderieseizoen van start in Sint Philipsland

Rondje rond de kerk terug van weggeweest bij braderie

THOLEN - Salus Healthclub wordt steeds meer een begrip op en rond Tholen. Veel mensen met de sportieve ambitie om op een gezondere manier door het leven te gaan, hebben reeds de weg naar de mooie moderne sportschool aan de Stevinweg gevonden. De opgeruimde inrichting en de grote diversiteit aan sportende mensen zorgen voor een gezellige ongedwongen sfeer. Van senioren tot jonge volwassenen, alles loopt en traint op een leuke manier door elkaar heen! “Jouw doelstelling is onze zorg”, aldus het team van Salus Healthclub. “Of je nu komt om je conditie te verbeteren, af te vallen, een mooi en gezond sportlichaam te krijgen of gewoon lekker even je hoofd leeg te maken na een drukke dag, het kan allemaal. Vanaf de dag dat je binnenkomt gaan we samen met jou op zoek naar de meest ideale manier om aan je sportwensen te voldoen. We nemen ruim de tijd om je gewend te laten raken aan onze club en de trainingsmogelijkheden die we kunnen bieden. Met een persoonlijk fitnessprogramma of een leuke les uit het uitgebreide groepslesprogramma slagen we er altijd in om je op weg te helpen.” Uiteraard kun je na de training lekker genieten van de sauna of afsluiten met een gezellig bakje koffie of een welverdiende proteïneshake in café Salus. “Heb jij de juiste motivatie om te starten? Ga dan nu samen met ons de uitdaging aan! Twijfel je nog of fitness wat voor jou is? Maak dan een afspraak voor een gratis proeftraining onder deskundige begeleiding.” Salus Healthclub - Stevinweg 1 - Tholen - 0166 604393 - info@salushealthclub.nl.

Ontdek het eiland Tholen met WSC Vosmeer

25e Zevendorpentocht

SINT PHILIPSLAND - Het Thoolse braderieseizoen is zaterdag in Sint Philipsland van start gegaan. Hoewel de nieuwe organisatoren een prima concept in handen hebben, haakten door de stevige wind verschillende deelnemers voortijdig af. Toch blikt de organisatie met een goed gevoel terug. DOOR JOSIEN MATHLENER De braderie in Sint Philipsland is ieder jaar opnieuw voor velen een feestje om naartoe te gaan. Nu de organisatie van het buitenevenement in handen is van Conny Berkelmans van Euromarkt en braderieveteraan Niek Jansen, is dat niet anders. Anders was wel de opzet. “De braderie is nu weer in een rondje rond de kerk met kramen in de Voorstraat, Schoolstraat, Achterstraat en Kerkring”, aldus Berkelmans. Voor het braderiepubliek was er een ruime variëteit aan aanbod. “Zoals het een braderie betaamt, heb je hier van alles en nog wat voor jong en oud. Kleding, lekkernijen als vis en oliebollen en speelgoed”, aldus Trees Moerland uit Sint-Annaland. “Braderieën vind ik altijd gezellig en wie weet kom je ook nog een bekende tegen met wie je even een praatje kunt maken. Wel is het erg windering vandaag hoor. Dat loopt niet heel lekker.”

Smaak In de ochtenduren hadden kinderen, al dan niet in gezelschap van een ouder, kleden met speelgoed, boeken en andere spulletjes uitgestald voor de kinderbraderie. In de minicars hadden de kleintjes veel plezier met hun race op het minicircuit. Als vanouds stond de brandweer met een stand evenals de Heemkundekring Philippuslandt. “Het lokale verenigingsleven en de middenstand laten vertrouwd hun gezicht zien.” Voor de jeugdleden van muziekvereniging Concordia was het best aanpoten om op hun instrument in de wind te blazen, maar zij lieten zich niet uit het veld slaan. Voor het eerst maakte ZHC De Makreel de verse oliebollen die met veel smaak werden verorberd. Bij Kindercentrum ‘t Molentje gingen de deuren alvast even open voor het publiek. Na het vertrek van Toerdeloo besloten de Sint Philiplandse Mieke Kot en Jessica Versteeg zelf een buitenschoolse opvang en kinderdagop-

Bijna halverwege het jaar is zo’n oliebol op de braderie ook lekker.

vang te openen. “We zijn bekende gezichten voor de mensen hier. Dat is prettig. We worden bijgestaan door Wendy Vos. Onze officiële opening is de 29e en de eerste van juli gaan we echt aan de slag.” Windvlagen Het overnemen van het braderiestokje van de organisatoren Van Dijke en Neele doen Berkelmans en Jansen met veel plezier, al konden ze niet voorzien dat ‘hun’ eerste braderie in Sint Philipsland te kampen zou krijgen met harde windvlagen. “Terugblikkend is het goed verlopen. De wind heeft wel verschillende deelnemers doen besluiten voortijdig te gaan opruimen. Hun parasols zijn eraan gegaan. Wat dat betreft had er mogelijk meer ingezeten met beter weer. Het heeft ons bezoekers gekost. Maar het braderiepubliek leefde met ons mee en was te spreken over het vermeerderde aantal kramen en het aanbod. Het is dan ook zeer zeker voor herhaling vatbaar.”

FOTO JOSIEN MATHLENER PAGINA 12

OUD-VOSSEMEER - 6 juli is het weer zover! De 25e Zevendorpentocht wordt weer gelopen vanuit Oud Vossemeer. Deze wandeltocht is inmiddels uitgegroeid tot het grootste eendaagse wandelsport evenement op het eiland Tholen. Burgemeester W.Nuis van de gemeente Tholen zal op 7 juli s ’morgens om 7 uur het startschot geven aan de wandelaars. Deze tocht is een uitstekende laatste voorbereiding voor de Vierdaagse van Nijmegen en ook geschikt voor Nordic Walking. Vorig jaar hebben er in totaal 1737 wandelaars deelgenomen aan de Zevendorpentocht. Wandelaars kunnen afhankelijk van de afstand die ze willen lopen starten in de volgende bloktijden: 50 km: van 7.00-8.00 uur. Deze afstand heeft 10 verzorgingspunten. 40 km: van 7.00-9.00 uur. Deze afstand heeft 7 verzorgingspunten. 30 km: van 7.00-10.00 uur. Deze afstand heeft 6 verzorgingspunten. 20 km: van 8.00-10.00 uur. Deze afstand heeft 3 verzorgingspunten. 15-10 &5 km: van 9.00-14.00 uur. De 15 km heeft 3 en de overige afstanden hebben 1 verzorgingspunt. De route is gepeild en op papier. Er zijn voldoende gratis parkeermogelijkheden en

gratis vervoer naar de start en terug naar uw parkeerplaats. U kunt alleen parkeren op de, met borden, aangegeven parkeerplaatsen. Er is op 6 juli gratis vervoer tussen NS station Bergen op Zoom en Oud Vossemeer. Met pendelbusjes van de organisatie wordt er gereden vanaf 6.30 tot 9.30 uur en terug vanaf 15.00-18.00 uur. Wilt u hier gebruik van maken dan kunt u dit vooraf aangeven (zie onderstaande contactgegevens). De verzorging tijdens de tocht bestaat uit koffie, soep, koek, limonade, Zeeuwse Bolus of fruit, deze zijn gratis. Op elke verzorgingspost is er iets anders en dit is aangepast op de prestaties die worden geleverd door de wandelaars. De medische verzorging is in handen van het Nederlandse Rode Kruis afdeling Tholen/ Reimerswaal. Bij de finish kunt u een herinnering aan deze wandeltocht kopen. De herinnering is een mediale of de thema tegel met het dorpswapen van een van de plaatsen op het eiland Tholen. Het startbureau is in Dorpshuis de Vossenkuil, Bou Kooymanstraat 48, 4698 AM Oud Vossemeer geopend vanaf 6.30 uur. De route naar het startlokaal wordt met borden duidelijk aangegeven. Voor extra informatie kunt u contact opnemen met: Leen Plandsoen 0166-672953, e-mail: cn.wscv@zeelandnet.nl. http:// www.zevendorpentocht.nl


AUTO’S

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

" ,‡  t iĂ›iĂ€ÂˆÂ˜}ĂŠiÂ˜ĂŠÂ“ÂœÂ˜ĂŒ>}iĂŠĂ›>˜\ L*iĂ€ĂƒÂœÂ˜iÂ˜Ăœ>}i˜L>˜`i˜ L6Ă€>VÂ…ĂŒĂœ>}i˜L>˜`i˜ L/Ă€>VĂŒÂœĂ€L>˜`i˜ LivĂŒĂ€Ă•VÂŽL>˜`i˜ L/Ă•ÂˆÂ˜LÂœĂ•ĂœL>˜`i˜

Ă“{‡ÕÕÀ \ VÂ…ĂŠĂƒiĂ€Ă›ÂˆVi L>˜`iÂ˜ÂŤi ÓÊΙ ĂŠĂŽ Ă¤ÂŁĂˆnʇÊ{ä i˜ ˆÂ?Ă› Ă›ÂœÂœĂ€ĂŠLi`Ă€

LĂ€ÂœÂ˜`Ă›iÀâiĂŒL>˜`i˜ LÂœĂŒÂœĂ€L>˜`iÂ˜Ă‰>VVĂ•Â˝Ăƒ

- Keuring

LVVĂ•Â˝Ăƒ L-ÂŤÂœĂ€ĂŒĂ›iÂ?}i˜

Verbindingsweg 3

www.lmbdenengelsman.nl

In- en verkoop van nieuwe & gebruikte auto’s en bestelwagens - Onderhoud, reparatie - APK - Schadeherstel voor alle maatschappijen! - Koelauto’s te koop/te huur

Ă&#x17E;Â&#x2DC;>Â&#x201C;Â&#x153;Ă&#x153;i}Ă&#x160;Ă&#x2C6;]Ă&#x160;Â?Ă&#x2022;Â&#x2DC;`iĂ&#x20AC;Ă&#x152;Ă&#x160;Ă&#x160;/iÂ?°Ă&#x160;ä£Ă&#x2C6;nÂ&#x2021;{äĂ&#x17D;Ă&#x201C;Ă&#x17D;Â&#x2122; Â&#x2C6;Â&#x2DC;vÂ&#x153;J}Ă&#x20AC;Â&#x153;iÂ&#x2DC;iÂ&#x2DC;LiĂ&#x20AC;}L>Â&#x2DC;`iÂ&#x2DC;°Â&#x2DC;Â?Ă&#x160;Ă&#x160;Ă&#x153;Ă&#x153;Ă&#x153;°}Ă&#x20AC;Â&#x153;iÂ&#x2DC;iÂ&#x2DC;LiĂ&#x20AC;}L>Â&#x2DC;`iÂ&#x2DC;°Â&#x2DC;Â? "ÂŤiÂ&#x2DC;Â&#x2C6;Â&#x2DC;}Ă&#x192;Ă&#x152;Â&#x2C6;Â?`iÂ&#x2DC;\Ă&#x160;>°Ă&#x160;Ă&#x152;Ă&#x2030;Â&#x201C;Ă&#x160;6Ă&#x20AC;°Ă&#x160;n°Ă&#x17D;äÂ&#x2021;ÂŁĂ&#x2021;°Ă&#x17D;äĂ&#x160;Ă&#x160;<>Ă&#x152;°Ă&#x160;n°Ă&#x17D;äÂ&#x2021;ÂŁĂ&#x201C;°Ă&#x17D;ä

Paasdijkweg 2 4693 RE Poortvliet Tel. 0166-612680 Fax. 0166-612622 paasdijkauto@hetnet.nl

www.niemantsverdrietauto.nl

NU BIJ UW HONDA DEALER IN BRIELLE, GOES EN HULST DE NIEUWE HONDA CR-V, VEELZIJDIG EN STOER

DE HONDA CIVIC, RUIM EN SPORTIEF

Deze stoere verschijning biedt u alle ruimte voor avontuur. PRIJS LABEL

DE JAZZ, COMPACT EN RUIM TEGELIJK

DE HONDA ACCORD, LUXE EN COMFORT

DE HONDA INSIGHT HYBRID, SLIM EN ZUINIG

Perfecte combinatie van prestaties, rijplezier en ultiem comfort. De ruimte van een stationwagen, de looks van een sportauto.

VANAF â&#x201A;Ź 29.990,VANAF C-LABEL

Gemiddeld brandstofverbruik: min. 1 op 17,8 km (5,6 l/100 km) - max. 1 op 13,1 km (7,6 l/100 km). CO2-uitstoot: min. 149 g/km - max. 177 g/km.

VANAF â&#x201A;Ź 16.950,PRIJS PRIJS LABEL VANAF A-LABEL LABEL BIJTELLING

PRIJS LABEL

VANAF â&#x201A;Ź 31.900,VANAF B-LABEL

Gemiddeld brandstofverbruik: min. 1 op 18,2 km ( 5,5 l/100 km) - max. 1 op 11,5 km ( 8,7 l/100 km). CO2-uitstoot: min. 143 g/km max. 201 g/km.

Gemiddeld brandstofverbruik: min. 1 op 27,8 km Gemiddeld brandstofverbruik min. 1 liter op 23,8 (3,6 - max. 1 op 16,4 km (6,1 l/100 km). km -l/100 max. 1km) liter op 15,6 km, CO2-uitstoot: min. 94 g/km max. 145 g/km. CO -uitstoot min. 110 g/km - max.- 150 g/km.

Seggelant-Zuid 8 3237 ME Brielle tel: 0181 41 37 77 welkom@janvandijk.nl

Compact van buiten, maar verrassend ruim van binnen.

PRIJS LABEL

VANAF â&#x201A;Ź 14.900,VANAF B-LABEL

PRIJS LABEL

HONDA JAN VAN DIJK GOES Amundsenweg 19 4462 GP Goes tel: 0113 23 70 70 welkom@janvandijk.nl

AUTOBEDRIJF VAN DER POEL Stationsplein 9 4561 GC Hulst tel. 0114 31 44 85 info@vdpoel.nl

VANAF â&#x201A;Ź 20.490,MET A-LABEL

Gemiddeld brandstofverbruik min. 1 liter op 24,4 km - max. 1 liter op 23,3 km. CO2 -uitstoot min. 96 gram / km.

Gemiddeld brandstofverbruik: min. 1 op 18,9 km (5,3 l/100 km) - max. 1 op 17,6 km ( 5,6 l/100 km). CO2-uitstoot: min. 123 g/km - max. 129 g/km.

2

HONDA JAN VAN DIJK BRIELLE

Flexibel, veilig, zuinig, comfortabel: een genot om in te rijden.


Zesde editie Schout- en Schepenenrace op Krabbenkreek

SGP-Statenfractie Zeeland

‘Heerlijk genieten van Oosterschelde’

Uniek kijkje achter de schermen voor leden

SINT-ANNALAND - De Schout- en Schepenenrace is zaterdag voor de zesde keer gehouden op de Krabbenkreek bij Sint-Annaland. De gemeente Tholen was opnieuw gastheer van het zeilevenement voor gemeentebesturen.

THOLEN - De Statenzaal, het Presidium, Gedeputeerde Staten en de commissie Economie en Mobiliteit. Zomaar een aantal onderwerpen die niet voor iedereen bekend zijn. Veel mensen weten nauwelijks welke taken de Provincie heeft en wat voor rol Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten spelen in het geheel. Anderzijds zijn er ook mensen die al veel over de Provincie weten, maar nog nooit in de Statenzaal zijn geweest. Daarom opent de SGP-Statenfractie de deuren van het Statencomplex voor alle SGP leden. Op zaterdag 22 juni van 10.30 tot 14.30 uur kunnen leden alles te weten komen over de politiek in Zeeland. Dit is een unieke gelegenheid, want het gebeurt niet vaak in Zeeland dat een politieke partij

speciaal voor haar leden de deuren opent. In diverse ruimtes van het Provinciehuis kunnen bezoekers van alles te weten komen over de Provinciale politiek en wat de Statenfractie doet. De Gedeputeerde en vier Statenleden zijn uiteraard aanwezig om alles te vertellen. Daarnaast is er een aantal activiteiten voor jongeren. Tevens biedt de SGP-Statenfractie gratis een leuke wandeling aan langs de mooiste plekjes van Middelburg onder leiding van een gids. Een wandeling met een SGPrandje! Om 11.15 en 14.00 uur starten deze wandelingen en duren ongeveer 45 minuten. De SGP-Gezinsledendag maakt onderdeel uit van het plan van de Statenfractie om zichtbaar te blijven in de Zeeuwse samenleving en het contact met de achterban te onderhouden.

Dertien heuvelentocht De platbodems in de haven van Sint-Annaland.

DOOR FRITS SIMONS Tijdens de morgenbijeenkomst in de tent op het terrein kwam in de presentaties het belang van de watersport voor het Deltagebied naar voren. Ook konden de deelnemers zien hoe verschillende gemeentebesturen hiermee om kunnen gaan. Eén van de sprekers was schepen Rob van de Velde van Antwerpen. Hij zei dat zijn stad bezig is de recreatievaart te stimuleren. Iedereen werd uitgenodigd een keer langs te komen in de jachthaven. “Volgend jaar zorg ik voor een digitale presentatie en het jaar daarop doen we mee aan de race”, beloofde hij. Tom van Gurp, Ed van Dantzig en Caroline van Doorn zijn sinds het begin betrokken bij de zeilrace waarin gemeentebesturen het op platbodems tegen elkaar opnemen. “We hebben voor een historische naam gekozen om zo de verbondenheid van gemeentebesturen met de waterrecreatie te bevorderen. Eerst waren er alleen contac-

FOTO FRITS SIMONS

ten met de provincie Zeeland, maar later ook met Noord-Brabant en Zuid-Holland. Dit jaar doen er 22 gemeenten mee”, vertelde Van Doorn. “We willen de waterrecreatie bevorderen en het economisch aantrekkelijk te maken.” Antwerpen was zaterdag voor het eerst vertegenwoordigd. Tholen was opnieuw gastgemeente, al waren dit jaar voor het eerst andere gemeentebesturen bij de organisatie betrokken, zoals Steenbergen en Drimmelen, de winnaar van vorig jaar. “Tijdens het zeilen raakt je hoofd leeg en kun je heerlijk genieten van onze prachtige Oosterschelde”, aldus van Doorn. Kitesurfsport Jaap Gelok, burgemeester van de gemeente Borsele, deed voor de tweede keer mee. Hij zei het zeilen zowel ‘ontspannend als inspannend’ te vinden. “In Borsele zijn er haventjes in Hoedekenskerke en Ellewoutsdijk. Alles is daar op de Wester-

schelde gericht vanwege de ligging. De watersport is nu nog een ondergeschoven kindje, maar we zijn volop actief met de kitesurfsport.” Goeree-Overflakkee is één grote waterrecreatiegemeente. Alle watersporten worden er beoefend. “En als gemeentebestuur stimuleren we dat al heel lang”, zei waarnemend burgemeester Corstiaan Kleijwegt. “We hebben een kustlijn van 180 kilometer, dus je kunt wel raden waar wij mee bezig zijn. Er zijn tientallen havens en er wordt heel veel georganiseerd. Het is nergens mooier dan op het water”, aldus Kleijwegt, wiens boot op dit moment in Zweden ligt. Op het water stond zaterdag een te sterke wind waardoor de race niet kon doorgaan. Een comité beoordeelde alle schepen en gemeenten op inzet, betrokkenheid, entourage en gezelligheid. Aan de hand van deze criteria kwam Tholen als winnaar naar voren, voor Moerdijk, Steenbergen, Borsele, Middelburg en Sluis.

D2-jeugd Emergo kampioen SINT-MAARTENSDIJK - In de allerlaatste speelronde heeft Emergo D2 door een ruime winst op Keep Fit als 4e team van de korfbalvereniging uit Sint-Maartensdijk de veldtitel binnengehaald. Keep Fit D2- Emergo D2: Emergo moest winnen om kampioen te worden en on-

danks een verre van ideale voorbereiding had Emergo geen enkel probleem met de thuisploeg. Er werd goed gecombineerd in de aanval en verdedigend zat de zaak potdicht bij Emergo, zodat Keep Fit nauwelijks gevaar kon stichten. Toen al snel in de 1e helft een ruime voorsprong werd genomen, was alle spanning al uit de wedstrijd gehaald.

Na de rust bleef Emergo domineren en werden de dubbele cijfers betrekkelijk eenvoudig bereikt. Uiteindelijk werd het maar liefst 0-14, zodat Emergo ook hier een kampioensfeestje kon gaan bouwen. Voor de ploeg uit Sint-Maartensdijk waren Alejandro Moncilla Tello (7x), Annemiek Geuze (3x), Ellen de Jong (2x), Lucas Geuze en Richard v.d Putten trefzeker.

KERKELIJK NIEUWS EREDIENSTEN ZONDAG 23 JUNI THOLEN: CHR GER KERK: 10.00u leesdienst; 18.30u ds. A. den Boer HERV GEM: 9.30u Ds. Meijer; 18.30u Ds.J.C.Breugem HERSTELD HERV GEM: 9.30u ds. C.J.P. van der Bas; 15.30u ds. C.J.P. van der Bas CHRISTENGEM: Openlucht samenkomst op de Oesterputten om 11.00u met aansluitend een gezellige barbecue. HERV GEM IMMANUEL: 10.00u Ds. J de Visser Gasthuiskapel GER ICHTHUSKERK: 10.00u Ds. P.A. Broere RK KERK: 11.00u Eucharistieviering

HERV GEM REHOBOTH: 10.00U ds. J.W. Meeuwissen, St.Maartensdijk; 19.00U ds. D. Westerneng, ‘s-Gravenpolder STAVENISSE: HERV GEM: 10.00u Leesdienst; 18.00u kand. G.R. Mauritz, Cillaarshoek SINT-ANNALAND: HERV GEM: 10.00u Ds. E. Versluis; 18.00u Ds. G. Lustig, Nieuwerkerk a/d IJssel HERSTELD HERV GEM: 10.00u ds. D.J. Diepenbroek, St-Annaland; 16.00u ds. D.J. Diepenbroek, St-Annaland

POORTVLIET: HERSTELD HERV GEM: 10.00u ds. L. W. Ch. Ruijgrok; 18.00u ds. L. W. Ch. Ruijgrok GER KERK: 10.00u Dhr. R. den Hertog, Utrecht

OUD-VOSSEMEER: CHR GER KERK: 10.00u ds. A.den Boer; 15.30u ds. A.den Boer GER KERK: 10.00u Ds.P.Melse Vrouwenpolder RK KERK: 09.30u WGC.

SCHERPENISSE: GER GEM: 9.30u en 18.30u ds. E. Bakker, 14.00u leesdienst. HERV GEM: 9.30u ds. J. Lohuis Scherpenisse; 14.30u ds. J. Lohuis Scherpenisse

ANNA JACOBAPOLDER: GER KERK: 10.00u Ds. H.C. van het Maalpad

SINT-MAARTENSDIJK: HERSTELD HERV GEM: 9.30u ds. N. den Ouden; 14.30u ds. N. den Ouden

SINT PHILIPSLAND: HERVORMDE GEM: 9.30u ds.J.H.Lammers; 17.00u ds.J.Blom Wijzigingen en/of aanvullingen kunt u via de website www.internetbode.nl (klikken op Redactie) aanleveren. PAGINA 14

SINT-MAARTENSDIJK - De fietsers van Tandje Bij zitten goed op schema. Na de Peter van Petegem Classic in april, Koos Moerenhout Classic in mei en een aantal van 120 kilometer ritten in eigen omgeving was het nu de beurt aan de Dertien heuvelentocht in de omgeving van Nijmegen. Voor de start in Ravenstein nog wat vertraging. De afslag op de snelrit was dezelfde als die voor de open luchtmachtdagen in Volkel. Het was te merken dat het daar een topdrukte was. In Ravenstein ongeveer 600 deelnemers aan de start voor de tocht die door Brabant, Limburg, Gelderland en Duitsland voerde en ook de nodige hoogtemeters kent. Voor Tandje Bij de 1e maal dat men in clubverband in deze contreien ten tonele verscheen. Door omstandigheden slechts een bezetting van 7 man die de uitdaging aangingen. Ondanks de veel-

vuldig aanwezige bebossing kwam ook hier de wind hard door. Wel een duidelijk voordeel voor de Zeeuwse mannen t.o.v. andere fietsers. Zij zijn wel gewend om in een harde wind te fietsen. Jacco Pauw, Simon Kwist, Adrie van de Ree en Wim Poot gingen voor de 160 km. route, René van den Houten en Henri Potappel kozen het 110 km. parcours. Melanie Alders was al wat eerder vertrokken voor de 160 km. versie. Voor haar een test voor een Italiaans avontuur samen met Adrie van de Ree in de komende week. De hoogtemeters waren verstopt in de laatste 60 km. Vergeleken met de klimmen in Limburg en de Ardennen niet bijzonder zwaar, maar na de eerste 100 km. zware wind goed te voelen. De laatste 20 km. waren vol tegenwind over de open stukken langs de Maas. Alle registers moesten nog worden open getrokken, maar na 168 km. hard werken was iedereen terug aan de meet.

Agrarische dag ‘Vrouwen van Nu’ THOLEN - Mevrouw Boelhouwers heette alle dames hartelijk welkom in de Brasserie van de Woonboulevard Bouman-Potter. Tijdens de koffie nam zij afscheid van Plony Duynhouwer en bedankte haar voor het werk dat zij 15 jaar lang voor de agrarische com. had gedaan, zij bood haar een bloemetje aan. Bij graanhandel Gebr.Dijke werden we hartelijk ontvangen door Gilles Dijke. Samen met zijn broer Hans en sinds kort diens zoon Corné, vormen zij de directie van een oud familiebedrijf. Deze ochtend ging het specifiek over tarwe, het telen en malen tot meel om er brood van te bakken. Wat moet er allemaal gebeuren voor de boterham op ons bord ligt. Aan de hand van een filmpje vertelde Gilles hierover. Land zaai klaar maken is de eerste en belangrijkste stap, het ploegen, cultivateren en inzaaien gebeurt achter elkaar. In het najaar voor wintertarwe en in het voorjaar voor zomertarwe. Men bemest tijdens het groeiseizoen de tarwe, men spuit voor ziekten en plagen en halmversteviging. Het spuiten gebeurt met een lage dosis gewasbeschermingsmiddel, er blijft geen residu achter in de korrel. Ook is zeer belangrijk voor een goed en schoonproduct dat bij het oogsten de combine goed afgesteld staat. De tarwe wordt aangevoerd bij Gebr.Dijke met kipkarren, er wordt een monster genomen om te kijken of de tarwe droog is en daarna wordt de tarwe in een kelder gestort en met een Jakobsladder naar de opslag in de loods vervoerd. Later wordt het naar de molen vervoerd om te malen zodat ons brood gebakken kan worden. De dames stelden veel vragen en waren zeer geïnteresseerd,

na afloop kregen zij een brood mee van Thoolse tarwe en gebakken bij bakker van Oost in Tholen. Na de lunch in de Brasserie van de woonboulevard in Poortvliet gingen de dames naar de Rioolwater zuiveringsinstallatie (RWZI) van het Waterschap Scheldestromen te St.Maartensdijk. Jacqueline de Wit en Hans van Voorst gaven uitleg over het zuiveringsproces van ons rioolwater. Het rioolwater dat binnen komt is bijna zwart van kleur en na het zuiveringsproces is het 99% zuiver. Een boeiend proces. Na de inleiding en een filmpje “van Plas naar plas ”konden we buiten zien hoe het allemaal in zijn werk gaat. We konden zien en ruiken hoe het water verontreinigd binnen komt in een soort kelder. Het grove vuil blijft op een rooster liggen en wordt er uitgehaald en afgevoerd naar de vuilverbranding. Men zag wat er zoal uitgehaald wordt, luiers, doekjes en tal van andere materiaal, dat echt niet thuis hoort in het riool. Dit vergt veel onderhoud aan de installatie en brengt extra kosten met zich mee. Daarna gaat het vieze water naar een bassin waar bacteriën aan toegevoegd zijn, het zgn. actief slib, zij eten bijna alles op wat er niet thuishoort. Het slib zakt naar de bodem en wordt naar een tank gepompt , dit slib wordt opgehaald met tankwagens en afgevoerd naar de Vergister in Rittem waar er biogas van wordt gewonnen dat weer hergebruikt wordt voor energie .Op het laatst komt het water in een rietveld waarin de bacteriën nog verontreinigingen opruimen, zodat er nog schoner water in het oppervlakte water terecht komt. De gastvrouw en gastheren werden hartelijke bedankt voor hun uitleg en kregen een attentie aangeboden. Het was een geslaagde dag.


MAAK KENNIS MET

TNT Fashion Group

Wellness Roosendaal

TNT Fashion Group is marktleider op het gebied van logistieke dienstverlening ten behoeve van de fashion-, retail- en life style industrie. Wereldwijd draagt TNT )DVKLRQ*URXS]RUJYRRUKHWDIKDOHQRSVODDQHQDĂ&#x20AC;HYHUHQYDQ]RZHOKDQJHQGHNOHGLQJ als verpakte goederen. Met 17 vestigingen in Nederland en ruim 240.000m2 bedient zij een aantal van de meest gerenommeerde ontwerpers en retail ketens. Voor onze vestigingen in Bergen op Zoom zijn wij per direct op zoek naar een fulltime:

Senior Medewerker Technische Dienst m/v PHW,&7HUYDULQJHQDIÂżQLWHLWPHWOHLGLQJJHYHQ De Senior Medewerker Technische Dienst is verantwoordelijk voor het operationele proces van het voorbereiden, plannen, uitvoeren, begeleiden en administreren van onderhoud- en/of herstelwerkzaamheden aan gebouwen, materieel en/of installaties van onze vestigingen in Bergen op Zoom. De Senior Medewerker Technische Dienst treedt op als contactpersoon voor diverse leveranciers. Tevens heeft deze medewerker oog voor ARBO-gerelateerde aspecten. Daarnaast is de Senior Medewerker Technische Dienst verantwoordelijk voor IT binnen de vestigingen en treedt op als coach van de directe collega. Het betreft een zelfstandige functie in een dynamische omgeving, waarin wordt gerapporteerd aan zowel de Facility als de IT Manager die werkzaam zijn vanuit het hoofdkantoor.

Van 64 4,500 p.pp. nu vo oorr De Stok 6 l 4703 SZ Roosendaal T (0165) 87 02 62 E wellnessroosendaal@fitland.nl www.wellnessroosendaal.nl

Vraag naar de voorwaarden.

Wellness Roosendaal GRATIS JURIDISCH ADVIES INLOOPSPREEKUUR: Iedere dinsdag 17.00 tot 19.00 uur Pasteurlaan 1 Bergen op Zoom (nabij Lievensberg Ziekenhuis)

OF MAAK TELEFONISCH EEN AFSPRAAK: 0164-266600

19 JUNI START VAN DE HOLLANDSE NIEUWE !!! Vers van het mes

1 stuk .......................................... â&#x201A;Ź 1,75 3 stuks ....................................... â&#x201A;Ź 5,00 7 stuks .................................... â&#x201A;Ź 10,00 Tevens verzorgen wij op vrijdag 21 juni

een Haring Party Bij Restaurant Zeeland We hopen u te begroeten, Kees en Marjo

Van de Velde

VITAK Advocaten

VIS

Het bekende adres voor al uw visschotels

di-wo-do 9.00-17.00 u. Openingstijden: 9.00 - 17.00u.u. Stevinweg 6 I Tholen I T: 06 - 40 21 87 06 wo-do vr 9.00-18.00 vr 9.00 - 18.00 u. za 9.00-16.00 za 9.00 - 16.00u.u. tegenover Melse/Multimate

3URÂżHO Â&#x2021; 0%2RSOHLGLQJELMYRRUNHXULQHHQWHFKQLVFKHULFKWLQJ (OHNWURWHFKQLHNLVHHQSUp

Â&#x2021; ,QEH]LWYDQ1(1FHUWLÂżFHULQJRIEHUHLGWRWKHWYROJHQYDQHHQWUDLQLQJYRRU opgeleid persoon is een vereiste Â&#x2021; HUYDULQJLQYHUJHOLMNEDUHIXQFWLH Â&#x2021; (UYDULQJLQEHJHOHLGLQJHQFRDFKLQJYDQPHGHZHUNHUVLVHHQSUp Â&#x2021; 3URDFWLHIHQ]HOIVWDQGLJ Â&#x2021; *RHGHEHKHHUVLQJYDQGH1HGHUODQGVHHQ(QJHOVHWDDO Â&#x2021; *RHGHVRFLDOHHQFRQWDFWXHOHYDDUGLJKHGHQ Â&#x2021; *RHGHDGPLQLVWUDWLHYHYDDUGLJKHGHQ Â&#x2021; .ODQWHQVHUYLFHJHULFKW Â&#x2021; 2SORVVLQJVJHULFKW Â&#x2021; 6WUHVVEHVWHQGLJ Â&#x2021; %HUHLGWRWKHWZHUNHQLQYHUVFKRYHQRISORHJHQGLHQVWHQHQEHUHLGWRWRYHUZHUN in het hoogseizoen Â&#x2021; %HUHLGRPRSJHURHSHQWHZRUGHQELMGULQJHQGHIDFLOLW\RI,7SUREOHPHQ Â&#x2021; .HQQLVYDQ0LFURVRIW:LQGRZV0LFURVRIW2IÂżFHHQ,%0L6HULHV Arbeidsvoorwaarden: Wij bieden een afwisselende functie met een hoge mate van zelfstandigheid en een prettige werkomgeving. De salariĂŤring is conform de CAO voor het Beroepsgoederenvervoer over de Weg. 6ROOLFLWDWLH Je sollicitatiebrief met CV kun je voor 28 juni a.s. richten aan TNT Fashion Group, WHU DWWHQWLH YDQ 6X]DQQH %ORN0RO +5 $GYLVRU  /HHJKZDWHUZHJ   5' Bergen op Zoom of per e-mail aan: s.mol@tntfashion.nl Voor eventuele informatie over deze functie kun je contact opnemen met Suzanne %ORN0ROWHOHIRRQQXPPHU


Kijk dagelijks op action.nl voor

DE 100 NIEUWSTE ARTIKELEN 7 STANDEN

VERSTELBARE

JERSEY

textileen zitting en rug

32-35 en 36-39 softwheels ABEC 5 lagers

90x200 cm

INLINE SKATES maten 28-31,

TUIN STOEL aluminium frame H[FONXVVHQ

HOES LAKEN wit of off-white 90x220 cm

2.59 3.49 180x200 cm 4.29 180x220 cm 4.59 140x200 cm

hoge rug TUINSTOEL KUSSEN 117x45x5,5 cm H[FOVWRHO

6.99

SPECTRUM

MUUR VERF watergedragen

19.95

2,5 liter voor 24-28 m2

kinder BESCHERMINGS SET 6-delig

3.99

KUNSTSTOF

KOEL BOX blauw/wit

14.95

35x24x39 cm 24 liter

SO ME

BB CREAM light of medium

2.49

50 ml

verkrijgbaar in de trendkleuren van 2013 SHADOW

ROCK

CHAMPAGNE

anti-spat MUURVERF SET 3-delig

7.95

1.99

COMPLETE

STRAND SET emmer met 6 accessoires verkrijgbaar in diverse kleuren

XXL WATER GEWEER met pompactie 85 cm

2.49

OUTDOOR LIGHTS

duopack KOEL ELEMENTEN blauw 2x200 gram

7.49

0.49 0.69

2x400 gram

TRENDY

DAMES TOP diverse modellen,

2.49

SOLAR LAMPION diverse kleuren

4.99

GEVULDE ZOUT- OF

PEPER MOLEN zwarte peper 45 gram of zeezout 110 gram

B B Q -T I P ! outdoor lights PAPIEREN LAMPION ca. 20 cm

0.65

1.99

kunststof KRUIDEN STROOIER

0.79

0.88

DAMES

SLIP of HIPSTER katoen/elastan

1.69

maten S-XL

kleuren en prints maten S-XL

Elders 7.95 8.99

So me OOG ROLLER 2-in-1 12 ml

3 - PA C K Elders 3.50 4.95

REVLON

2.29

SHAMPOO of CONDITIONER diverse soorten 400 ML

0.75

1.29

.LMNYRRUZLQNHODGUHVVHQHQRYHULJHLQIRUPDWLHRSRQ]HZHEVLWHZZZDFWLRQQO

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden van zo. 16-06-2013 t/m za. 22-06-2013 in Nederlandse filialen.

MAKE UP

DT_20130619